Početna

srijeda, 01. listopada 2014.

GRADONAČELNIK BANDIĆ U RIMU - Kako bi sudjelovao na sastanku gradonačelnika 28 glavnih gradova Europske unije pod nazivom "Developing an EU Urban Agenda" zagrebački gradonačelnik Milan Bandić boravi u Rimu. Sastanak započinje u 10,00 sati, a teme o kojima će sudionici raspravljati jesu kako unaprijediti stajališta vlasti u pogledu projekata EU Urban Agenda te koje su potrebe glavnih gradova u kontekstu tog projekta o čemu će gradonačelnik Bandić izložiti svoje poslovne prijedloge.


DOLAC NAJOMILJENIJA TRŽNICA I OKUPLJALIŠTE ZAGREPČANA - Dolac je omiljena tržnica i okupljalište Zagrepčana, a kroz godinu dana trebali bi započeti radovi njegovog uređenja. Natječaj za obnovu tržnice kojoj se statički treba urediti ploha bit će raspisan do kraja godine, kako bi s radovima mogli početi u ljeto sljedeće godine, rekao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Uz tržnicu Dolac, najavljeni su i radovi uređenja drugih zagrebačkih tržnica. Novi izgled trebale bi dobiti tržnice na Branimirovom i Trešnjevačkom trgu i Utrinama, dok bi tržnice u Španskom i na Kvatriću trebale biti natkrivene.

 

KREMIRANJE I UKOP BIT ĆE SKUPLJI DO 30 POSTO - Cijene grobnih usluga u Zagrebu poskupit će u iduće tri godine u prosjeku za 30 posto, jer sad nisu usklađene sa stvarnim troškovima, no pojeftinit će plin, ističe se u planu poslovanja Zagrebačkog holdinga do 2017. godine. Riječ je o jedinim važnijim promjenama u planu poslovanja Zagrebačkog holdinga, u kojemu je broj zaposlenih već smanjen za šest tisuća. Daljnja drastična otpuštana nisu najavljena, ali jesu pregovori sa sindikatima kako bi se smanjio trošak osoblja. Također, namjeravaju se prodati neke podružnice ili udjeli u njima, kao što su Gradska ljekarna ili Autobusni kolodvor. Podružnica Digitalni grad, koja je ove godine počela gradnju svjetlovodne mreže u Vrbanima, namjerava “ojačati” preuzimanjem telekomunikacijskih razvodnih ormarića od Grada i godišnji rast prihoda od više od pola milijarde kuna.

 

PROF.DR.SC.DAMIR BORAS STUPIO NA DUŽNOST REKTORA - Prof. dr. sc. Damir Boras, dosadašnji dekan Filozofskog fakulteta, danas je stupio na dužnost rektora Sveučilišta u Zagrebu. Na toj je funkciji zamijenio prof. dr. sc. Aleksu Bjeliša, koji je dužnost rektora Sveučilišta u Zagrebu obnašao od 2006. godine. Mandat novoga rektora traje četiri godine, odnosno do 30. rujna 2018, a u skladu sa Statutom Sveučilišta u Zagrebu, novi će rektor Boras svoj prijedlog imenovanja novih prorektora predočiti Senatu. Očekuje se da će odluku o potvrdi novih prorektora Senat donijeti natpolovičnom većinom ukupnog broja svojih članova na izvanrednoj sjednici koja će se održati sutra poslijepodne.

 

GERONTOLOŠKI TULUM NA ZRINJEVCU - XI. gerontološki tulum u organizaciji Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom i zaklade 'Zajednički put', povodom obilježavanja Međunarodnog dana starijih osoba, održava se danas do 13,00 sati na Zrinjevcu gdje su postavljeni štandovi na kojima predstavnici matičnog Gradskog ureda, Zaklade, domova za starije i nemoćne osobe, udruga umirovljenika te drugih organizacija civilnog društva prezentiraju svoje programske aktivnosti. Građanima su dostupne razne brošure s nizom korisnih informacija, kao i o uslugama te programima koji su dostupni svim osobama starije životne dobi Grada Zagreba s ciljem promocije aktivnog i zdravog starenja. Uz kulturno-zabavni i rekreativni program, osigurani su i besplatni preventivni pregledi.

LEŽEĆI ŽMIGAVCI ZA SIGURNOST VOZAČA I PJEŠAKA - Dvjesto tisuća kuna, od ukupno uloženih 10 milijuna kuna za rekonstrukciju Mesničke ulice, uloženo je u nabavu ležećih katadioptera. Riječ je o uređajima koji će građanima, a prije svih vozačima, jamčiti sigurnost u slabijim vremenskim uvjetima ali i noću kada će uz pomoć uređaja razlika pješačke i prometne zone u novouređenoj ulici biti uočljivija. Rekonstrukcija dijela ulice, dijela zaštićene jezgre Gornjeg grada, završila je prije obećanog roka, a u promet će biti puštena u petak u 22,00 sata. Katadiopteri će biti na svakih pet metara, a postavit će se i mjerni distanceri koji će zamijeniti uobičajene iscrtane trake za oznaku lijevog i desnog kolničkog traka.

MEĐUNARODNI DAN STARIJIH OSOBA U VARAŽDINU - Međunarodni dan starijih osoba svečano će danas obilježiti Savez Udruga umirovljenika i starijih osoba Varaždinske županije, pod pokroviteljstvom Varaždinske županije. Svečanom obilježavanju od 17,00 sati nazočit će i župan Predrag Štromar. Međunarodni dan starijih osoba proglasila je, inače, Glavna Skupština Ujedinjenih naroda 14. prosinca 1990. godine kako bi se naglasila važnost osiguravanja životne sredine koja se može prilagoditi potrebama i sposobnostima stanovnika treće dobi.


OBILJEŽAVANJE DANA STARIJIH OSOBA I U LUDBREGU - Međunarodni dan starijih osoba obilježit će se prigodnim programom i u Ludbregu, ove subote od 17,00 sati u Pučkom otvorenom učilištu Dragutin Novak. U programu će sudjelovati KUD „Anka Ošpuh“, Dječji vrtić Radost i Udruga umirovljenika Ludbreg. Uz pjesmu i ples, posjetitelji će moći uživati i u modnoj reviji a naglasak ovogodišnjeg programa je na međugeneracijskoj solidarnosti. Naime, Grad Ludbreg započeo je s provedbom projekta pod nazivom Jačanje međugeneracijske pomoći u lokalnoj zajednici MEDGEN BORZA koji je odobren za sufinanciranje iz programa Europske Unije. U planu je uspostava Međugeneracijskog središta u kojem će se osigurati standardizirani programi za suživot generacija, aktivno provođenje slobodnog vremena starijih i mladih osoba, kvalitetno starenje stanovništva i cjeloživotno učenje.


TRIBINA U GOSTIMA - Druga Tribina u gostima održat će se danas u Dječjoj bolnicu u Klaićevoj u 14,00 sati. Mališanima u goste dolazi pisac Mladen Kušec. Podsjetimo tribina u gostima projekt je Društva hrvatskih književnika koji promiče čitanje. Cilj je dovesti književnike u ustanove čiji štićenici iz bilo kojeg razloga nisu u prilici posjećivati zbivanja takvog tipa.
 

PREDLAGANJE ČLANOVA KULTURNOG VIJEĆA - Župan Međimurske županije Matija Posavec objavio je javni poziv za predlaganje članova Kulturnog vijeća Međimurske županije. Pozivaju se umjetnici, djelatnici u kulturi i udruge da do 10. listopada podnesu pisane i obrazložene prijedloge kandidata za izbor članova Kulturnog vijeća. Vijeće se osniva za područje glazbe i glazbeno-scenske umjetnosti, dramske i plesne umjetnosti te izvedbene umjetnosti, knjižne, nakladničke i knjižarske djelatnost, vizualne umjetnosti, kulturno-umjetničkog amaterizma, inovativne umjetničke i kulturne prakse, međunarodne kulturne suradnje, financiranja međunarodnih projekata.

POSJET DAMIRA BAJSA VARAŽDINSKOJ ŽUPANIJI - Varaždinsku županiju danas će posjetiti župan Bjelovarsko-bilogorske županije Damir Bajs sa suradnicima, te će se tom prilikom sastati sa županom Varaždinske županije Predragom Štromarom. Teme sastanka u prijepodnevnim satima u Maloj dvorani Županijske palače bit će Centri izvrsnosti, model Javno-privatnog partnerstva u izgradnji škola te suradnja na području obrazovanja dviju Županija.


SANACIJA KLIZIŠTA U MEĐIMURSKOJ ŽUPANIJI - Nakon prestanka opasnosti od poplava koje su obilježile mjesec rujan, župan Međimurske županije Matija Posavec započeo je obilazak općina u kojima su se pojavile velike opasnosti od klizišta. Na tu temu održan je i sastanak u prostorima općine Selnica, na kojem su, uz župana, nazočili načelnici općina Selnica i Štrigova Ervin Vičević i Stanislav Rebernik, kao i ravnateljica Županijske uprave za ceste Ljerka Cividini. Župan Posavec najavio je da će zajedničkim snagama, jednako kao i u obrani od poplava krenuti u saniranje svih šteta, a nada se i pomoći od strane države. Pojasnio je kako je do sada kandidirano 14,6 milijuna kuna na ime interventnih sredstava resornog ministarstva te se očekuje adekvatno pokrivanje nastale štete od strane Vlade.


PROGLAŠENA ELEMENTARNA NEPOGODA ZA GRAD PREGRADU - Odluku o proglašenju elementarne nepogode - odron zemljišta na području Grada Pregrade donio je župan Krapinsko-zagorske županije, Željko Kolar. Šteta je nastala uslijed obilnih kiša tijekom mjeseca rujna koje su dovele do otvaranja brojnih novih klizišta i već postojećih i djelomično saniranih. Nastala klizišta nanijela su velike materijalne štete na stambenim i gospodarskim objektima, poljoprivrednim površinama, nerazvrstanim cestama i komunalnoj infrastrukturi. Gradsko povjerenstvo za procjenu šteta u najkraćem mogućem roku mora izraditi izviješće s procjenom ukupne štete te dostaviti Županjskom povjerenstvu za procjenu štete od elementarnih nepogoda, koje će zbirne podatke dostaviti Državnom povjerenstvu.

23.OBLJETNICA PREUZIMANJA VOJARNE U KOPRIVNICI - 23. obljetnica preuzimanja Vojarne u Koprivnici, te Dan koprivničkih branitelja obilježen je jučer. Svečano obilježavanje započelo je polaganjem vijenaca kod „Križa života“ na prostoru bivše Vojarne „Ban Krsto Frankopan“. Uz župana Koprivničko-križevačke županije Darka Korena, vijence su položili predsjednik koprivničkog Gradskog vijeća Zoran Gošek i predsjednik Kriznog štaba Nikola Gregur. Nakon mimohoda pripadnika ratnih postrojbi Hrvatske vojske, Policije i Udruga proizašlih iz Domovinskog rata od bivše vojarne do Zrinskog trga, prigodnim programom obilježena je obljetnica preuzimanja Vojarne i Dan koprivničkih branitelja. Prigodne govore održali su predsjednik Kriznog štaba Nikola Gregur, pukovnik u mirovini i načelnik topništva 117. brigade Milan Jurić, gradonačelnica Grada Koprivnice Vesna Želježnjak i župan Darko Koren.

RADIONICA O ENERGETSKOJ OBNOVI OBITELJSKIH KUĆA - Lokalna akcijska grupa Sjeverozapad održala je u lepoglavskom Domu kulture radionicu na temu "Program energetske obnove obiteljskih kuća 2014-2020“. O programu i  mogućnostima sufinanciranja građana kod građevinskih zahvata energetske obnove kuća, govorio je Goran Bobinac iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.  Početkom iduće godine može se očekivati otvaranje novih natječaja na koje će se moći prijaviti jedinice lokalne samouprave – otkrio je Bobinac. Na radionici su predstavljene i tehnologije kotlova na pelete, pirolizu i biomasu, tehnologija dizalica topline, solari, fotopaneli i LED rasvjeta, energetski učinkovita stolarija te energetski učinkovita ugradnja vanjske i stropne izolacije.


PRIJEM ZA USPJEŠNE SREDNJOŠKOLCE - Srednjoškolce s područja zagrebačke županije, Hannu Davidović i Andreju Novincu iz Srednje škole Ban Jelačić u Zaprešiću, te Barbaru Goršeta i Ivana Vujevića iz Gimnazije Velika Gorica, koji su ove godine u Slovačkoj osvojili drugo i treće mjesto na međunarodnom natjecanju o znanju o NATO-u Aliante 2014., u Ministarstvu obrane primio je pomoćnik ministra za obrambenu politiku Zoran Drča. Aliante natjecanje održava se od 2001. godine, a ove je godine u finalnom dijelu natjecanja sudjelovalo ukupno 15 timova iz devet zemalja. Pomoćnik Drča čestitao je srednjoškolcima na izvrsnom uspjehu te predložio buduću suradnju MORH-a s Atlantskim vijećem Hrvatske i srednjim školama oko pripreme učenika za Aliante natjecanja.


ŽUPAN KOREN U POSJETU DOMA ZA STARIJE I NEMOĆNE Povodom današnjeg Međunarodnog dana starijih osoba, župan Koprivničko križevačke županije Darko Koren i njegov zamjenik Ivan Pal posjetili su jučer korisnike Doma za starije i nemoćne osobe u Koprivnici. Župan je tom prilikom čestitao korisnicima Doma njihov dan i istaknuo da „starijim osobama svaki dan treba biti poseban zbog njihovog velikog doprinosa u izgradnji suvremenog društva, njihovih znanja i mudrosti“.


HUMANITARNI KALENDAR – VELIKE I MALE ZVIJEZDE 2015. - Posljednji dan snimanja humanitarnog kalendara „Velike i male zvijezde“ održat će se sutra u Čakovcu, od 12,00 sati. Mališanima sa sindromom Down će se na setu pridružiti Nela Sršen, Toni Cetinski i Marko Tolja. Cilj projekta je sakupiti novac za terapije i rehabilitacije djece sa sindromom Down, ali i skrenuti pozornosti na djecu koja su drugačija i posebna, ne zaboravivši pritom da je riječ o malim ljudima s potrebama, željama i emocijama.


SJEDNICA ŽUPANIJSKOG ODBORA ZA BRANITELJE - O inicijativi ratnog zapovjednika Operativne zone „Posavina“ i Operativne zone „Zagreb“, Rudija Stipčića o održavanju Okrugloga stola na temu „Zagrebačka županija u Domovinskom ratu 1991.-1995. – Bitka za vojarne“ raspravljali su članovi Odbora za branitelje Zagrebačke županije. Okrugli stol stoga će se održati do kraja ove godine, te će se tokom iduće godine organizirati više Okruglih stolova po gradovima Zagrebačke županije gdje će zasebno svaki grad biti predstavljen u kontekstu ratnih zbivanja u Domovinskom ratu. Uz to realizirat će se postavljanje trajnog spomen obilježja hrvatskim braniteljima s područja Zagrebačke županije u Općini Pokupsko.

SKRAĆENA AUTOBUSNA LINIJA 271 - Zbog radova na dijelu Glavničke ceste, u Glavnici Donjoj, danas od 8,00 sati, do subote, 4. listopada ujutro, autobusi na liniji 271 Dubec – Sesvete – Jesenovec - Glavnica Donja prometovat će skraćeno, od Dupca do početka naselja Glavnica Donja, do autobusnog stajališta Lozaki – raskrižje Gajeva ulica. Vremena polazaka ostaju nepromijenjena.


ČEŠKI KNJIŽEVNIK U ZAGREBU - Tribina o češkoj književnosti održat će se u Društvu hrvatskih književnika danas u 19,00 sati. U sklopu tribine održat će se susret s češkim književnikom Milošem Urbanom.


DANI KRUHA I ZAHVALE U PRELOGU - Dani kruha i zahvale, manifestacija je za koju su u tijeku završne pripreme u Prelogu. Održat će se 04. i 05. listopada na Trgu slobode grada Preloga, a organizator je tamošnja Turistička zajednica. Cilj same manifestacije je pokazati bogatstvo tradicije i baštine tog kraja sa izložbom i degustacijom kruha, kolača te bogatom paletom plodova zemlje. Bogati kulturno umjetnički program započet će u subotu u 09,00 sati.

 

IVAN PICELJ IZ ARHIVA TOŠE DABCA - Otvorenje izložbe „Ivan Picelj iz Arhiva Toše Dabca“ bit će održano danas u 19,00 sati. Izložba je organizirana u sklopu prezentacije Donacije arhiva i knjižnice Ivana Picelja i izložbe Merci Picelj. Izložba je potaknuta velikom i značajnom donacijom Piceljevog arhiva koju je Anja Picelj-Kosak, umjetnikova kći, darovala Muzeju suvremene umjetnosti 2012. godine.


KONCERT „VJEČNE MELODIJE“ - Koncer „Vječne melodije“ izvest će u dvorani CZKIO Susedgrad solist Opere HNK-a u Zagrebu, tenor Božidar Brajković uz glasovirsku pratnju Vjekoslava Babića. Koncert počinje u 19,30 sati, a ulaz je slobodan.


UZ BLAGDAN SV. FRANJE ASIŠKOG – Od danas do subote, u Crkvi svete Katarine u Krapini obilježava se Svetkovina Oca Franja Asiškog. Uoči subotnjeg blagdana, trodnevnica sa prigodnim propovijedima te molitvenim programima, počinje od 18,00 sati. Svetu misu danas će predvoditi gvardijan Ferdo Posavec, a sutra i u petak Sebastijan Golenić. U subotu, na sam blagdan osnivača triju franjevačkih redova sv. Franje Asiškog, sv. Mise bit će u 07,00 i 09,00 sati, dok će središnje misno slavlje koje počinje u 18,00 sati predvoditi dekan i krapinski župnik preč. Tomica Šestak.


GDCK ZABOK PRUŽATELJ USLUGA POMOĆI U KUĆI - Gradsko društvo Crvenog križa Zabok postalo je pružatelj usluga pomoći u kući, Ministarstva socijalne politike i mladih. Naime, socijalne usluge za organiziranje prehrane – bez pripreme obroka, obavljanje kućnih poslova, održavanje osobne higijene, uređenje okućnice i tehnički poslovi pružat će na području koje teritorijalno obuhvaća grad Zabok i općine: Bedekovčina, Krapinske Toplice, Sveti Križ Začretje i Veliko Trgovišće. Sa Ministarstvom socijalne politike i mladih, GDCK zabok potpisao je Ugovor o pružanju spomenutih usluga, a svi potencijalni korisnici mogu se, vezano za uslugu, obratiti u Centar za socijalnu skrb Zabok, a potom i samom Društvu.

NEKA ODRASTANJE BUDE DJEČJA IGRA - Projekt DND-a Zabok ''Čitaj mi'' jedan je od pet izabranih projekata u sklopu incijative ''Neka odrastanje bude dječja igra'' koju je pokrenuo savez društava Naša djeca Hrvatske u suradnji sa jednom od vodećih međunarodnih tvrtki za njegu kože. Donaciju u iznosi od 20.500,00 kuna, DND Zabok iskoristit će za uređenje i opremanje prostora u kojima djeca provode svoje slobodno vrijeme kroz stvaralačke aktivnosti, druženje i igru, a koji se provode zahvaljujući trudu i naporima vrijednih volontera. U projektu je inače sudjelovalo 10 DND-a iz cijele Hrvatske, a najveći broj glasova, osim spomenutog projekta DND-a Zabok, dobili su još projekti "Kreativan kutak za 5+", DND Opatija, "Geppettov kutak" - DND Prelog, "DND je naša obitelj" - DND Križ i "Mali kutak za igranje" - DND Našice.
 

ALEKSANDAR PETROVIĆ NOVI PREDSJEDNIK CIBONE - Legendarni igrač Cibone Aleksandar Petrović, koji je s "vukovima" osvojio dva naslova europskog prvaka 1985. i 1986. godine, izabran je na izvanrednoj skupštini za novoga predsjednika najtrofejnijeg hrvatskog košarkaškog kluba Cibone, dok je četverogodišnji direktorski mandat povjeren Domagoju Čavloviću. Novi članovi skupštine su Aleksandar Petrović, Domagoj Čavlović, Slavko Kojić, Ivan Artuković i Zdenko Antunović. U narednom razdoblju planira se osnivanje Upravnog odbora koji će se u budućnosti priključiti navedenim upravljačkim tijelima Kluba.