Početna
srijeda, 23. travnja 2014.
OD DANAS NAPLATA I NA NOVIM PARKIRALIŠTIMA - Kontrola i naplata parkiranja na novim javnoparkirališnim površinama u Zagrebu počinje danas. Prema pravilniku parkirališta u Vukovićevoj ulici, Gradišćanskoj ulici, Prilazu baruna Filipovića i u Selskoj ulici uvrštena su u III. zonu. Parkirališta u Bulatovoj i Buconjićevoj ulici, te u Bosanskoj ulici uvrštena su u II. zonu. Kontrola i naplata parkiranja na ovim javnim parkiralištima obavljat će se radnim danom od 07,00 do 20,00 sati, a subotom od 07,00 do 15,00 sati.
 
ZAGREBAČKA FILHARMONIJA GOSTUJE U OMANU - Zagrebačka filharmonija gostovat će sutra u Kraljevskoj opernoj kući Muscat u Omanu pod dirigentskim vodstvom talijanskog maestra Marca Boemija i uz nastup ruskog basa Ildara Abdrazakova. Zagrebački filharmoničari će pod ravnanjem maestra Boemija izvesti operne uvertire Glinke, Verdija, Mozarta i Offenbacha. Nakon Londonske i Bečke, i Zagrebačka filharmonija dobila je priliku predstaviti se u glavnom gradu sultanata na jugoistočnom vrhu Arapskog poluotoka.
 
ZAGREBAČKA ŽUPANIJA POMAŽE OBRAZOVANJE PODUZETNIKA - Zagrebačka županija, u suradnji sa zagrebačkim Ekonomskim fakultetom pokreće Program obrazovanja iz područja obrtništva i poduzetništva za 15 polaznika s područja županije. Program od 12 tjedana je namijenjen postojećim poduzetnicima koji nemaju prethodno formalno ekonomsko i poduzetničko obrazovanje. Prijave se primaju do 05. svibnja, a za ovu svrhu Županija je osigurala 180.000 kuna.
 
BESPLATNI OBROK I ZDRAVSTVENI PREGLEDI - Besplatni zdravi obrok, uz mjerenje šećera, tlaka i vida, organizira danas povodom Dana preventive i dana veleučilišta, Zdravstveno veleučilište Zagreb. Kroz program od 14,00 do 18,00 sati, u parku Ribnjak, uz zdravstvene preglede, bit će podijeljeno više od 400 toplih obroka te jabuke i zdrava peciva, a u svrhu promocije zdravog života i podizanja razine svijesti o prevenciji u zdravlju. Uz razne zdravstvene aktivnosti, građani će moći uživati u druženju, kreativnim radionicama za djecu, uličnoj tjelovježbi te brojnim drugim aktivnostima.
 
BABIČINI KOLAČI U HUMU NA SUTLI - „Babičini kolači“, natjecanje zagorskih baka u pripremi autohtonih slastica po receptima što su ih naslijedile od svojih majki, baka i prabaka, jedinstvena je manifestacija Krapinsko-zagorske županije kojom se promiču tradicijske vrijednosti Zagorja. 8. izdanje manifestacije održat će u školskoj sportskoj dvorani Huma na Sutli ove subote, 26. travnja u 12,00 sati. Za pobjedničku lentu natjecati će se 36 babica, a osvojit će ju ona čiji kolači dobiju najviše bodova za autohtonost recepture i sastojaka, za okus i za domišljatost u prezentaciji. Njihovi kolači pripremljeni na tradicionalan način prema originalnoj recepturi moći će se kušati na samoj manifestaciji. Osim za jedno od tri pobjednička mjesta, babice se natječu i za priznanje za vizualni dojam pod nazivom „Izvorno zagorsko“. Kao i svake godine, nakon manifestacije i natjecanja bit će izdana i knjiga svih recepata.
 
CENTAR BIORAZNOLIKOSTI ZAGORSKI BREGI - Potpisivanjem sporazuma između grada Lepoglave i Ministarstva regionalnog razvoja, o dodjeli tehničke pomoći,osigurana su sredstva u iznosu od 30 tisuća kuna za početak gradnje Centra bioraznolikosti Zagorski bregi, koji će se s ciljem očuvanja bioraznolikosti i zaštite ekosustava, staništa i vrsta Parka prirode Hrvatsko zagorje graditi u Višnjici sa svom pratećom infrastrukturom - od laboratorija, ambulante, uredskih prostora, izložbenog prostora do garaža, staja za konje te spremišta za hranu. Nositelj projekta, koji je proglašen projektom od regionalnog interesa, je grad Lepoglava a partneri su Varaždinska i Krapinsko - zagorska županija te Ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko - zagorske županije.
 
USKORO UREĐENJE ŠODERICE - Hrvatska turistička zajednica objavila je odluku o dodjeli 150 tisuća kuna potpora za projekt uređenja kupališta turističko-rekreacijskog centra Šoderica. Projekt je aplicirala Općina Legrad u suradnji sa Turističkom zajednicom Koprivničko-križevačke županije, a potpora Hrvatske turističke zajednice doprinijet će uređenju i revitalizaciji zapuštenog kupališta turističko-rekreacijskog centra Šoderica i poboljšanju turističke ponude Koprivničko-križevačke županije.
 
NOĆ KNJIGA U TRAMVAJU - ZET se i ove godine pridružuje manifestaciji Noć knjige, pa će večeras od 18,00 sati u najstarijem zagrebačkom tramvaju, koji ZET ima u voznome parku, tijekom vožnje gradskim središtem od „vugla do vugla“ biti čitana poezija. U društvu autora istoimene knjige, legendarnog zagrebačkog, umirovljenog novinara Branimira Špoljarića, putnike – posjetitelje, podsjetit će na znamenitosti i povijesne priče staroga Zagreba. Tramvaj polazi s trešnjevačke Remize do Botaničkog vrta, gdje će se pridružiti sudionici s drugih događanja u sklopu manifestacije.
 
PROGRAM OBILJEŽAVANJA DANA GRADA KRIŽEVACA - Dan grada sutra će biti proslavljen u Križevcima. U obilježavanje Dana grada uključio se i Ogranak Matice hrvatske u Križevcima koji organizira niz kulturnih događanja. Program započinje već večeras susretom s pjesnikinjom i ekologinjom Božicom Jelušić u knjižnici križevačke gimnazije. Susret će biti prilika za predstavljanje romana Božice Jelušić Čišćenje globusa, a ova priredba koja počinje u 19,00 sati, istovremeno će biti dio manifestacije Noć knjige kojom se u cijeloj Hrvatskoj obilježava Svjetski dan knjige i autorskih prava.
 
NOĆ KNJIGE U ZAGREBAČKOM TEHNIČKOM MUZEJU - Manifestacija Noć knjige, uz besplatan ulaz nizom sadržaja bit će obilježena i u zagrebačkom Tehničkom muzeju. U planetariju od 18,00 sati predavanje na temu „Naše nebo i Oton Kučera“ održat će Ante Radonić, od 19,00 sati u velikoj dvorani izložbenog prostora bit će predstavljena monografija Luciana Kebera „Tradicionalne brodice hrvatskog Jadrana“. U maloj dvorani Muzeja od 21,00 sat slijedi Iščitavanje svemira, te od 18,00 do 22,00 sata mogu se pogledati izložbe knjiga iz fundusa muzeja, filatelistička izložba te prisustvovati razgovorima.
 
NOĆ KNJIGE U CEKATE-u - Književno druženje u sklopu kojeg će se predstaviti niz književnih udruga, izdavača i spisatelja organizira ove godine u Noći knjige Centar za kulturu Trešnjevka. U sklopu bogatog programa u goste stiže umjetnička voditeljica Sanja Vučković iz Centra za kreativno pisanje, dok će polaznici Dramskog studija TNT izvesti ulomke iz predstave „Kolo od sreće“ Miroslava Krleže i Vesne Stilinović. Također, u sklopu manifestacije Noć knjige promovirat će se i Book Crossing - riječ je o međunarodnoj akciji pokrenutoj prije desetak godina, a koja se realizira ostavljanjem knjiga na javnim mjestima s porukom – PROČITAJ ME!, koja jasno ukazuje da knjiga nije izgubljena nego je ostavljena s namjerom. Program u Noći knjige, počinje večeras u 21,00 sat i trajati će do ponoći.
 
IZLOŽBA „PSI ANĐELI“ - Izložba Centra za rehabilitaciju Silver pod nazivom „Psi anđeli“ bit će otvorena ovog petka, 25. travnja, u zagrebačkom Tiflološkom muzeju s početkom u 15,00 sati. Izložba fotografija posvećena je čovjekovu najboljem prijatelju - psu, s posebnim naglaskom na pse pomagače, odnosno terapijske i rehabilitacijske pse te pse vodiče Centra za rehabilitaciju Silver. Na izložbi će biti predstavljeni psi koji su školovani u Centru Silver s ciljem osnaživanja sudjelovanja osoba s invaliditetom u svim segmentima svakodnevnog života. Ovom se izložbom želi skrenuti pozornost na položaj osoba s invaliditetom, kao i pasa pomagača koji cijeli svoj život posvećuju pomaganju potrebitih osoba i zapravo predstavljaju, u prenesenom značenju, njihove anđele čuvare, stoji u priopćenju organizatora.
 
KUDA JURA HODI, TUDA POLJE RODI - Prigodno predavanje pod nazivom Kuda Jura hodi, tuda polje rodi, bit će održano danas na blagdan Sv. Jurja, 23. travnja, u sklopu programa Srijeda u Muzeju gradskog muzeja Varaždin. Sveti Juraj slavi se već stoljećima i u našim krajevima, a osobito bogata tradicija narodnih običaja, prisutna i do danas, raširena je na ruralnom području sjeverozapadne Hrvatske, gdje je taj svetac poznat pod nazivom zeleni Jura. Jurjevsko zelenilo, magijski napjevi i krijes glavna su obilježja njegove proslave, kojom se priziva bogata ljetina, blagostanje, zdravlje ljudi i stoke, a ujedno i zagovara zaštita od zlih moći demona i vještica. O narodnim jurjevskim običajima govorit će Ljerka Albus, muzejska savjetnica u varaždinskome muzeju. Predavanje se održava u palači Herzer, s početkom u 19,00 sati, a ulaz je besplatan.
 
GRČEVI U VARAŽDINSKOM KAZALIŠTU - Na Sceni Zvonimir Rogoz varaždinskoga kazališta danas gostuje Slovensko ljudsko gledališče iz Celja. Varaždinskoj publici Pia Zemljič i Minca Lorenci odigrat će dramu Grčevi, koju je prema djelu nagrađivanog mladog britanskog autora Mikea Bartletta režirao Jure Novak. Predstava se bavi odnosom između poslodavca i zaposlenika s naglaskom na problem miješanja poslodavaca u privatni život zaposlenika. Početak je večeras u 20,00 sati.
 
NOĆ KNJIGE OBILJEŽAVA SE I U VARAŽDINU - Među brojnim sudionicima manifestacije Noć knjige kojom se u Hrvatskoj obilježava Svjetski dan knjige i autorskih je i Gradska knjižnica i čitaonica Metel Ožegović iz Varaždina. Program počinje u 16,30 sati u vili Bedeković na Dječjem odjelu predstavljanjem knjige Čemu služe stvari? autorice Ivane Kranželić uz čitanje stihova i likovnu radionicu. U Ogranku Banfica u ulici Nikole Tesle u 18,00 sati bit će otvorena izložba knjiga o šahu, a održat će se i turnir u kojem će najbolji šahisti za nagradu dobiti knjige. Na Odjelu za odrasle u studijskoj čitaonici u 19,00 sati počet će predstavljanje knjige autorice Iris Tarbuk „Srodne duše: Kako naći i zadržati pravu ljubav“. Na Odjelu za mlade u vili Bedeković bit će u 19,00 sati otvorena izložba fotografija Ive i Željke Tkalec pod naslovom Čajne kronike.
 
IZLOŽBA UKRASA OD RECIKLIRANIH MATERIJALA - Izložba ukrasa od odbačenih predmeta udruge za ekologiju „Eko Tila reciklira“ bit će otvorena večeras u Dugom Selu od 19,00 sati.

IZLOŽBA ZVONIMIRA ZAGODE U SAMOBORU - Izložba Zvonimira Zagode „Drvo, kamen, voda“ bit će otvorena u maloj dvorani POU Samobor danas u 19,00 sati.

KAZALIŠNA PREDSTAVA – Kazališna predstava „Sladoled“ Teatra Gavran može se večeras pogledati u velikoj dvorani samoborskog POU od 20,00 sati.
 
TRIBINA OD STIHA DO STIHA U SUSEDGRADU - Centar za kulturu i obrazovanje Susedgrad u sklopu Noći knjige večeras u velikoj dvorani Centra u Gajnicama od 19,00 sati organizira tribinu iz ciklusa „Književni razgovori“, a pod naslovom „OD STIHA DO STILA“. Voditelj tribine bit će Ivan Babić, istaknuti urednik, lektor i priređivač većeg broja knjiga i zbornika, a glavni sudionik tribine bit će Krešimir Bagić, šef Katedre za stilistiku na Zagrebačkom Filozofskom fakultetu, jedan od najznačajnijih hrvatskih pjesnika srednje generacije, urednik mnoštva pjesničkih i proznih izdanja, pisac eseja i kritika, autor čiji su pjesnički i znanstveni tekstovi prevedeni na dvadesetak svjetskih jezika.
 
TJEDAN HRVATSKOG DIZAJNA U LAUBI - S ciljem jače vidljivosti dizajna kao integriranog dijela društva, u zagrebačkoj "Laubi" će se od 23. do 27. travnja održati Tjedan dizajna, čime Hrvatska prvi put dobiva manifestaciju kakva je posljednjih petnaestak godina standardna forma kojom se diljem svijeta promiče dizajn. U okviru Tjedna dizajna okupit će se postojeća dizajnerska događanja, 6. Auto(r) - međunarodna konferencija o dizajnu automobila, 4. Sudnji dan - nezavisni festival kreativnih komunikacija i 5. Produkteka - platforma produkt dizajna. Program će donijeti niz predavanja, predstavljanja, izložbi, radionica i prodajnog sajma kojima će istaknuti gospodarska uloga dizajna i nužnost njegova uključivanja u proces stvaranja novih gospodarskih vrijednosti i proizvoda.
 
EUROPSKO SQUASH PRVENSTVO U ZAGREBU - Europsko timsko prvenstvo u squashu - divizija III za žene i muškarce počinje danas u Zagrebu. Squash je stara igra koja savršeno odgovara dinamici 21. stoljeća, u Zapadnoj Europi je prilično razvijen, a posljednjih desetak godina ubrzano se razvija i u ostatku Europe.

utorak, 22. travnja 2014.
PREMIJER MILANOVIĆ NA SVEČANOJ SJEDNICI KZŽ - Svečana sjednica županijske Skupštine održana je danas u Mariji Bistrici povodom Dana Krapinsko-zagorske županije. Tom prilikom premijer Zoran Milanović govorio je o prekomjernom zaduživanju, te je napomenuo da ako Hrvatska želi biti neovisna o kreditorima i stvarati novu vrijednost, ali svjesno, a ne samo u pojedinim dijelovima, onda mora proizvoditi. - Život na dug na hrvatski način nije više održiv i mi ćemo se morati dogovoriti, ne kako povećati prihode proračuna, nego kako smanjiti neproduktivne i rasipničke rashode - kazao je premijer Milanović, ustvrdivši da još uvijek postoji šansa da se Hrvatska izvuče ako se ne bude i dalje nailazilo na zidove otpora za bilo koju malu reformu. Milanović je pozitivno govorio o Krapinsko-zagorskoj županiji, za koju napominje da ne troši više nego što ima, zbog čega je kod nje vidljiv napredak.
 
DAN OPĆINE ZLATAR BISTRICA - Današnji posjet premijera Zorana Milanovića tvrtki Boxmark u Zlatar Bistrici potvrda je dobrog strateškog planiranja i ulaganja u gospodarstvo, te najljepši poklon koji je općina mogla dobiti za svoj dan, istaknuo je načelnik Žarko Miholić tijekom proslave povodom Dana općine. Dokaz da su sva ulaganja bila ispravna govori i oko 800 novih otvorenih radnih mjesta unatrag dvije godine, čime je stopa nezaposlenosti u ovoj općini ispod 1 posto, što je svrstava među prvih pet općina i gradova u Hrvatskoj. Ulaganja u gospodarstvo nastavit će se I dalje, te se do kraja 2014, godine zahvaljujući strateškom ulagaču Tvrtki Boxmark očekuje otvaranje još 200 novih radnih mjesta, stoga s optimizmom gledajmo u budućnost, jer vjerujem da će nam za godinu dana svima biti bolje, poručio je povodom Dana općine, svojim sumještanima načelnik Žarko Miholić.
 
UPISI U ZAGREBAČKE VRTIĆE POČETKOM SVIBNJA - Pripreme za upis djece u programe predškolskog odgoja i naobrazbe u tijeku su u Gradu Zagrebu, najavio je pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Ivica Lovrić. Roditelji će moći predavati potrebnu dokumentaciju za upis djece od 01. do 16. svibnja.
 
OD SUTRA NAPLATA I NA NOVIM PARKIRALIŠTIMA - Kontrola i naplata parkiranja na novim javnoparkirališnim površinama u Zagrebu počinje sutra. Prema pravilniku parkirališta u Vukovićevoj ulici, Gradišćanskoj ulici, Prilazu baruna Filipovića i u Selskoj ulici uvrštena su u III. zonu. Parkirališta u Bulatovoj i Buconjićevoj ulici, te u Bosanskoj ulici uvrštena su u II. zonu. Kontrola i naplata parkiranja na ovim javnim parkiralištima obavljat će se radnim danom od 07,00 do 20,00 sati, a subotom od 07,00 do 15,00 sati. 

IZASLANSTVO ZAGREBA U BANJA LUCI - Izaslanstvo Grada Zagreba, predvođeno gradonačelnikom Milanom Bandićem, na poziv banjalučkog gradonačelnika Slobodana Gavranovića boravit će danas poslijepodne u Banja Luci i u Banskom dvoru, u 19,00 sati, prisustvovati Svečanoj akademiji povodom Dana Grada. Programom je predviđeno i potpisivanje Memoranduma o suradnji između Zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar i Instituta za javno zdravlje Banja Luka, a zagrebačko će se izaslanstvo susresti i sa biskupom Franjom Komaricom.
 
BABIČINI KOLAČI U HUMU NA SUTLI - „Babičini kolači“, natjecanje zagorskih baka u pripremi autohtonih slastica po receptima što su ih naslijedile od svojih majki, baka i prabaka, jedinstvena je manifestacija Krapinsko-zagorske županije kojom se promiču tradicijske vrijednosti Zagorja. 8. izdanje manifestacije održat će u školskoj sportskoj dvorani Huma na Sutli ove subote, 26. travnja u 12,00 sati. Za pobjedničku lentu natjecati će se 36 babica, a osvojit će ju ona čiji kolači dobiju najviše bodova za autohtonost recepture i sastojaka, za okus i za domišljatost u prezentaciji. Njihovi kolači pripremljeni na tradicionalan način prema originalnoj recepturi moći će se kušati na samoj manifestaciji. Osim za jedno od tri pobjednička mjesta, babice se natječu i za priznanje za vizualni dojam pod nazivom „Izvorno zagorsko“. Kao i svake godine, nakon manifestacije i natjecanja bit će izdana i knjiga svih recepata.
 
NATJEČAJ ZA JAVNA PRIZNANJA ZAGREBAČKE ŽUPANIJE - Zagrebačka županija dodijelit će i u ovoj godini javna priznanja pojedincima i drugim pravnim osobama, ustanovama, udrugama, zaslužnima za gospodarski, društveni i kulturni razvoj Zagrebačke županije te njena promicanja u zemlji i svijetu. Natječaj za dodjelu javnih priznanja otvoren je do 31. svibnja.

NABAVKA MOBILNOG MAMOGRAFA - Dom zdravlja Zagrebačke županije pokrenut će postupak javne nabave za kupnju mobilnog mamografa, nakon što dobije suglasnost Ministarstva zdravlja. Planirana vrijednost nabave iznosi 1,5 milijuna kuna. Također, Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju „Naftalan“ pokreće postupak javne nabave za investicijsko ulaganje u rekonstrukciju kotlovnice, čija vrijednost iznosi 2.415.000 kuna.

MEĐIMURJE PREDSTAVLJENO U ANKARI - Predstavnici Međimurske županije sudjelovali su na međunarodnoj konferenciji bratimljenja gradova i regija u sklopu „Town Twinning“ programa Europske unije, održanoj u Ankari. Konferencija je okupila predstavnike 20 turskih provincija i 31 jedinicu lokalne i regionalne samouprave iz 15 EU zemalja. Program bratimljenja se provodi u sklopu projekta tehničke pomoći za izgradnju kapaciteta za europske poslove u turskim provincijama, a interes za sudjelovanje u projektu iskazalo je čak 213 gradova i regija Europske unije. U tri dana konferencije, na kojoj su od hrvatskih predstavnika sudjelovali i predstavnici Varaždinske županije i Grada Dubrovnika, održano je preko 100 bilateralnih sastanaka između predstavnika turskih i europskih gradova i regija.
 
NATJECANJE FOI CORE U VARAŽDINU - Studentska udruga AIESEC Varaždin i ove godine organizira case study natjecanje FOI CORE - Creativity, Organization, Education. FOI CORE se provodi osmu godinu za redom i sve je popularniji među studentskom populacijom u Varaždinu. Brojna poduzeća kroz ovaj se projekt predstavljaju studentima kao poželjni poslodavci, dok studenti imaju priliku poduzećima predstaviti svoja zanimljiva i inovativna poslovna rješenja.
 
DANI HRVATSKOG FILMA - Svečano otvorenje 23. Dana hrvatskog filma bit će održano večeras kinu Studentski centar u 20,30 sati. Tom prigodom Borivoju Dovnikoviću bit će uručen "Zlatni Oktavijan" Hrvatskog društva filmskih kritičara za životno djelo. Također, bit će prikazan izbor filmova koji su uvršteni u program konkurencije. Selekcijska komisija, u sastavu Gordana Gadžić, Željko Luketić i Zvonimir Rumboldt, u službenu je konkurenciju uvrstila 96 domaćih filmskih naslova. Dani hrvatskog filma traju do nedjelje, 27. travnja.
 
POČINJE VARAŽDINSKI VAFI - Internacionalni festival animiranog filma djece i mladih Varaždin VAFI započinje danas i trajat će do 27. travnja u Varaždinu. Peto izdanje festivala privuklo je rekordan broj od čak 194 animirana filma iz 47 zemalja svijeta. Prve projekcije filmova za djecu do 10 godina na programu su već danas ujutro, zatim počinju projekcije u kategoriji MIDI Senior a večernje projekcije namijenjene u kategoriji MAXI SENIOR namijenjeni su malo starijoj publici – onima od 15 godina na više i počinju u 18,00 sati, također u kinu Galerija. Popratni program festivala obuhvaća i četiri radionice, okrugli stol i strip izložbu. Radionice će također voditi gosti iz inozemstva. Varaždin će tako ovog tjedna postati centar dječje svjetske animacije.

TJEDAN TURSKOG FILMA U ZAGREBU - Svečano otvorenje Tjedna turskog filma bit će održano večeras u kinu Europa u 19,30 sati. Treći Tjedan turskog filma svečano će otvoriti ministrica kulture Andrea Zlatar Violić, predsjednik Hrvatsko - turske udruge prijateljstva Goran Beus Richembergh te voditeljica programa Andrea Berković. Na otvorenju će biti prikazan film "Leptirov san" redatelja Yilmaza Erdogana. Tijekom šest dana ljubitelji filma imat će priliku uživati u deset uspješnih ostvarenja turske kinematografije.
 
NAJVEĆA USKRSNA PISANICA U PITOMAČI - Najveća uskrsna pisanica u Podravini postavljena je u centru Pitomače. Pisanicu su oslikavali Stjepan Ivanec, Darko Domitrović, Želimir Kukavica, Milka Novosel, Lojzika Rukavina i Vesna Bajić, članovi likovne udruge Duga. Pisanica je visoka 3 metra i 40 centimetara, obujam joj je preko osam metara, a oslikana je folklornim motivima podravske ornamentike koji se mogu pronaći na tradicionalnim pisanicama podravskoga kraja.

PREDAVANJE VESNE ZADRAVEC - Prigodno predavanje na temu „Orhideje vugrovečke okolice“ održat će u povodu Međunarodnog Dana planeta Zemlje Vesna Zadravec, u organizaciji HPD Lipa Sesvete u čitaonici Knjižnice Sesvete danas u 18,30 sati. Posjetitelji će moći doznati više o 24 vrste orhideja u vugrovečkom, odnosno sesvetskom kraju, a ulaz je slobodan.

TRIBINA O RAZVOJU MODE - Tribina o povijesnom razvoju mode, održat će se u sklopu projekta „Moda, Moda“ koji se održava u Centru za kulturu Trešnjevka večeras u 19,30 sati. Ove godine predavanje će se posvetit kraju 19. i početku 20. stoljeća. Bilo je to razdoblje intenzivnih društvenih promjena, u kojima odjevni predmet nije bio samo puka estetska razonoda, već sredstvo slojevitih društvenih poruka. Gošća na tribini bit će Nina Katarina Simončič.

CRU U ZEKAEM-u - Predstavu „Cru“ španjolsko-francuske skupine Fet a Ma ugostit će danas Zagrebačko kazalište mladih. Ovo akrobatsko gostovanje na desetom Festivalu novog cirkusa, prva suvremena katalonska cirkuska produkcija u Zagrebu, bit će ujedno i jedna od posljednjih izvedbi ove predstave uopće. Pred skupinom Fet a Ma neizvjesna je budućnost, a pred hrvatskom publikom ekskluzivna prigoda da se priključi ograničenom broju gradova u kojima njihova turneja nije otkazana.
 
DAN PLANETA ZEMLJE U KRIŽEVCIMA - Informativno-edukativne radionice organizira danas u povodu Dana planete Zemlje za djecu vrtičke dobi s područja Križevaca Komunalno poduzeće Križevci. Kroz radionice djeca će zajedno s djelatnicima Komunalnog poduzeća aktivno sudjelovati u raznim praktično kreativnim aktivnostima poput recikliranja, kompostiranja i sadnje cvijeća, ali i u zanimljivim igrama. Radionice će održati na središnjem križevačkom trgu Josipa Jurja Strossmayera.
 
USKRSNA BICIKLIJADA U KRIŽEVCIMA - “Uskrsnu biciklijadu” jučer su organizirali Auto moto klub Križevci, Grad Križevci, Križevačka udruga biciklista i Župa uznesenja Blažene Djevice Marije Glogovnica. Biciklisti i motociklisti okupili su se na Strossmayerovom trgu u Križevcima Nakon prigodnog programa u kojem su sudjelovali Puhački orkestar i Križevačke mažoretkinje, proglašeni su najbolji motociklisti i biciklisti. Najbolja biciklistica je Mirjana Horvat, najbolja vozačica mopeda Jula Matuško, najbolji motociklist Denis Gajski, a najiskusniji vozač Zdenko Premzl. Nagrade najboljima predali su predstavnici Policije, HAK-a, Križevačke biciklističke udruge, vlč. Ivan Novak te u ime Grada Križevaca zamjenik gradonačelnika Tomislav Katanović.
 
JURJEVO U OREŠJU - U organizaciji KUD-a Strmec u Svetoj Nedelji odnosno u Mjesnom odboru Orešje danas će paljenjem krijesa i prigodnim programom biti obilježeno „Jurjevo u Orešju“ od 18,00 sati.

IZLOŽBA U ZAPREŠIĆU - Izložba „Ljepote Žuumberačkog gorja“ uz Dan planeta Zemlje bit će otvorena večeras u predvorju Doma zdravlja Zaprešić od 19,30 sati.

IZMJENE U VOZNOM REDU - Vozni red linije Dubrava – Vidovec radnim danom mijenja se danas. Novi vozni red bit će dostupan na početno - krajnjem stajalištu i na www.zet.hr. U tramvajskom prometu, zbog radova na kontaktnoj mreži na Maksimirskoj cesti, u noćima od 22. do 27. travnja, umjesto tramvaja noćne linije 34, vozit će autobusi.

REGULACIJA PROMETA U MIŠEVEČKOJ ULICI - Zbog radova na pripremi za asfaltiranje i asfaltiranju Miševečke ulice na dijelu od Ulice grada Chicaga do Velikogoričke ulice, ista je zatvorena za sav promet, od danas do subote 26. travnja do 05,00 sati. Za vrijeme radova obilazni pravci su: Miševečka (zapad) – Ulica grada Chicaga – I. gardijske brigade „Tigrovi“ – Velikogorička – Miševečka (istok) i obratno.

REGULACIJA PROMETA U ČAVIĆEVOJ ULICI - Zbog izvođenja radova na izgradnji magistralnog vrelovoda u Ulici Marijana Čavića na dijelu od Slavonske avenije do Ulice Fraterščica VII., od jutros do petka 23. svibnja do 05,00 sati, za sav promet bit će zatvorena ova dionica. Obilazni pravci za vrijeme izvođenja radova su: Slavonska av. – Heinzelova – D. Svetice - Lovinčićeva – Ferenščica II. – Ferenščica VII. – M. Čavića (za osobna vozila) te Slavonska av. – Heinzelova – Ulica grada Vukovara – Ulica grada Gospića – M. Čavića i obratno (za osobna i teretna vozila), kao i Slavonska av. – Ulica grada Gospića – M. Čavića i obratno (za osobna i teretna vozila).
 
petak, 18. travnja 2014.
USKRSNA ČESTITKA GRADONAČELNIKA BANDIĆA - Blagdan Uskrsa Zagrepčankama i Zagrepčanima i svim kršćanskim vjernicima čestitao je Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić: „Uskrs je blagdan optimizma i pobjede života nad smrću, blagdan koji danas, kada je mnogima teško, kada tjeskoba, strah i nesigurnost mnogima zatvaraju perspektivu, unosi svjetlo i radost u naše živote, pokazuje da dobro, ljubav i nada i dalje stanuju ovdje, a čineći dobro bližnjima, pomažući potrebitima, darujući druge, najviše obdarujemo sebe. Više no ikad treba nam duh Uskrsa kao orijentir u vremenu bremenitom teškoćama, ali i vremenu u kojem dajući najbolje od sebe, vođeni načelima zajedništva i solidarnosti, imamo šansu, unatoč svemu, graditi moderno i uspješno društvo zadovoljnih građana – Zagreb i Hrvatsku kakve želimo“, stoji u gradonačelnikovoj čestitki.
 
GRADSKI VRT STENJEVEC - U novom zagrebačkom Gradskom vrtu, na području gradske četvrti Stenjevec, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, uručenjem ugovora, u četvrtak 17. travnja 2014. godine, u posjed je dao Zagrepčanima 231 gradsku parcelu. Projekt Gradski vrtovi, građanima omogućuje korištenje obradivog zemljišta u gradu Zagrebu, u svrhu proizvodnje hrane, začinskog bilja i cvijeća za vlastite potrebe. Gradski vrtovi doprinose i očuvanju zdravije okoline, očuvanju bio-raznolikosti, ekološkoj svijesti građana, povezivanju sa prirodom, zdravom načinu korištenja slobodnog vremena i promoviranju zdravog stila života kao i razvoju partnerstva Grada Zagreba s građanima. Medijski pokrovitelj projekta Gradski vrtovi je Radio Kaj.
 
VOZAČI ZET-a DAROVALI 150 OBITELJI - Uskrsne blagdane za čak 150 obitelji iz Istočne Slavonije uljepšat će vozači ZET-a koji su pred Uskrs napunili kombi prehrambenim namirnicama. Akciju su odradili vozači tramvaja s Trešnjevke. Četvrta je godina da ZET-ovci pomažu obiteljima slabijeg imovinskog stanja iz Okučana i Vukovara kojima su sada odvezli malo šunke, jaja, šećera i brašna. Uprava ZET-a im je izašla u susret tako što nam je platila gorivo za tamo i nazad, kaže Zoran Maslač, zaposlenik ZET-a.
 
UMRO ZVONIMIR MILČEC – „DOBRI DUH ZAGREBA“ - Preminuo je poznati hrvatski novinar, književnik, urednik, reporter i kolumnist Zvonimir Milčec kojeg su često nazivali „dobri duh Zagreba“. Milčec se dokazao kao talentiran pisac, naročito knjiga za djecu, pa je postao i autor koji je uvršten u lektiru. Njegove najpopularnije knjige su Zvižduk s Bukovca i knjiga feljtona Pozdrav iz Zagreba.

UPISI U ZAGREBAČKE VRTIĆE - Zahtjevi roditelja za upis djece u zagrebačke predškolske ustanove primat će se od 05. svibnja. Predviđa se da će ih biti upisano oko 36.000. Zahtjeve je moguće slati do 16. svibnja, a na raspolaganju za prijem mališana su svi objekti 60 vrtića u nadležnosti Grada Zagreba. Iz Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport upozoravaju da roditelji moraju zahtjev za upis djeteta dostaviti u samo jedan vrtić, uobičajeno prema mjestu stanovanja, a mogu kao dodatne opcije navesti još 2 željena vrtića. Rezultati upisa bit će objavljeni na oglasnim pločama svake ustanove 2. lipnja, a žalbe roditelja primaju se do 18. lipnja.
 
BESPLATNO PARKIRANJE BICIKALA - Besplatno parkiranja bicikala u centru grada moguće je 22. travnja u Obrtničkom prolazu 1 u povodu Dana planeta Zemlje. Akcija je to Lanca za bicikle, prvog čuvanog parkirališta za bicikliste, iz kojeg Zagrepčane pozivaju, da 22. travnja zamijene svoje automobile biciklima i time učine korisnu gestu za ugodniji i kvalitetniji život. U Lancu za bicikle Zagrepčani mogu svaki dan od 7,40 do 23,00 sata ostaviti bicikl na sigurnom, ali i napumpati ili zakrpati gume, a cijena čuvanja za sat vremena je dvije kune.

ZAGREBAČKA ŽUPANIJA SUFINANCIRA SAMOBORSKU KIRURGIJU - Zagrebačka županija i u ovoj će godini sufinancirati rad ambulante za kirurgiju u Domu zdravlja Zagrebačke županije – Ispostava Samobor sa 60,000 kuna. Uz Županiju, rad ambulante sufinanciraju Grad Samobor s 80,000 kuna te Grad Sveta Nedelja s 15,000 kuna. Na taj način omogućit će se stanovnicima Samobora i okolice pristupačnije pružanje usluga kirurgije.

ODBOR ZA BRANITELJE ZAGREBAČKE ŽUPANIJE - Na sjednici Odbora za branitelje Zagrebačke županije utvrđeno je da će se županijski Dan hrvatskih branitelja održati u subotu, 28. lipnja u Samoboru, u Parku domovinske zahvalnosti. Uoči proslave u samoborskom PUO, 23. lipnja bit će otvorena izložba Ivana Lackovića Croate. Uz to, članovi tima su u Općini Pokupsko razgledali lokaciju na kojoj će se postaviti trajno spomen obilježje svim hrvatskim braniteljima Zagrebačke županije koji su sudjelovali u Domovinskom ratu.
 
OPREZ PRILIKOM PALJENJA VUZMENKI - Za oprez prilikom paljenja Uskrsnih krijesova – „vuzmenki“, tijekom subote i nedjelje, građane su zamolili iz Policijske uprave varaždinske. Krijesovi moraju biti minimalno 200 metara udaljeni od stambenih i gospodarskih objekata i šuma, a prilikom paljenja treba se pridržavati mjera zaštite od požara. Kako su proteklih godina prilikom paljenja krijesova, unatoč upozorenjima, zabilježeni događaji u kojima su osobe, među kojima i djeca, zadobili ozljede, a jedna je osoba i smrtno stradala, policija apelira na građane da izbjegavaju korištenje oružja i drugih opasnih sredstava.
 
VOZNI RED U TRAMVAJSKOM I AUTOBUSNOM PROMETU – Na Uskrsni ponedjeljak, 21. travnja, u tramvajskom i autobusnom prometu, primjenjivat će se nedjeljni vozni red.

IZMJENE U VOZNOM REDU - Vozni red linije Dubrava – Vidovec mijenja se od 22. travnja, radnim danom. Zbog radova na kontaktnoj mreži na Maksimirskoj cesti, u noćima od 22. do 27. travnja, umjesto tramvaja noćne linije 34, vozit će autobusi.

ČESTITKA ŽUPANA POSAVCA - Povodom predstojećeg Uskrsa, župan Međimurske županije Matija Posavec građankama i građanima Međimurske županije uputio je čestitku u kojoj među ostalim ističe kako najveći kršćanski blagdan svim vjernicima, ali i onima koji to nisu, šalje poruku da je novi, drugačiji život moguć, te da naša svakodnevna djelovanja imaju neki viši smisao i svrhu. Uskrs je i praznik kad, okupljajući se u obiteljima njegujemo stare običaje, poput bojanja jaja, zajedničkog blagovanja i čestitanja. I konačno, on se poklapa i s početkom proljeća, odnosno ponovnog buđenja prirode. Ta simbolika novog početka i dubljeg smisla našeg života, navodi nas da s nadom gledamo u budućnost, kaže župan Međimurske županije Matija Posavec u čestitki povodom Uskrsa.
 
USKRSNA RADIONICA KRAPINSKIH IZVIĐAČA - Radionicu izrade i oslikavanja pisanica sa temom prirode i izviđača, organizira sutra, 19. travnja Odred izviđača Hrvatsko zagorje Krapina. Radionica će biti održana od 10,00 do 11,30 sati u glazbenom paviljonu u Parku Matice hrvatske, u kojem će biti izložene ukrašene pisanice sudionika radionice.
 
USKRSNA KUBURA U TUHLJU - Uskrsno slavlje, nakon Velike Svete mise, održava se u Tuhlju, gdje se okupljaju članovi kuburaških udruga “Gromovi Zagorja” i „Munja“ i započinju s tradicionalnim zagorskim običajem, uskrsnom pucnjavom. Manifestaciju organizira Turistička zajednica Tuhelj.
 
ČAKOVEC U OBSCURI - "Čakovec u obscuri", naziv je manifestacije koju za subotu, 19. travnja u središtu Čakovca priprema Fotoklub Čakovec. Članovi fotokluba, na Trgu Republike postavit će veliku kameru obscuru dimenzija 2x2x2,5 metra, preteču svih fotoaparata u koju će posjetitelji moći ući i tako vidjeti kako nastaje fotografija u svim fotoaparatima koje poznajemo. Cilj je na zabavan i zanimljiv način educirati stanovnike Čakovca i Međimurske županije o osnovama fotografije. Događaj se organizira u povodu svjetskog dana Camere obscure koji se obilježava krajem travnja.
 
PISANICE OD SRCA U RIGI I PARIZU - Delegacija Koprivničko-križevačke županije predvođena županom Darkom Korenom i direktorom turističkog ureda županijske turističke zajednice Zdravkom Mihevcom, boravila je u Rigi, ovogodišnjoj europskoj prijestolnici kulture na svečanosti primopredaje Pisanice od srca. Naime, jedna od pisanica s izložbe velikih pisanica pod nazivom „U susret Uskrsu", koju su organizirale Koprivničko-križevačka županija i njena turistička zajednica poklonjena je organizaciji „Riga 2014 „. Nakon postavljanja Pisanice od srca u Rigi, delegacija je boravila i u Parizu, gdje je jedna pisanica, u suradnji s predstavništvom Hrvatske turističke zajednice u Parizu, poklonjena Europskoj kući u centru grada. Velike pisanice, ukrasili su članovi likovnih udruga koje se bave naivnom umjetnošću. Pisanice od pleksiglasa, visoke su 2 metra, široke metar i pol, a zajedno s postoljem teške 120 kilograma.

KRIŽEVAČKI ZAVOD HAZU ORGANIZIRAO OKRUGLI STOL - „Sustav gospodarenja otpadom sjeverozapadne Hrvatske“, naziv je okruglog stola održanog u Koprivnici koji su organizirali Zavod za znanstvenoistraživački i umjetnički rad Križevci i Sekcija za gospodarenje otpadom Znanstvenog vijeća za zaštitu prirode Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, u suradnji s Koprivničko-križevačkom županijom. Ravnatelj Agencije za zaštitu okoliša Neven Voća održao je prezentaciju „Gospodarenje i energetska uporaba biorazgradivog dijela komunalnog otpada u Republici Hrvatskoj, a direktor Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Piškornica Mladen Jozinović održao je predavanje „Piškornica – regionalni centar za gospodarenje otpadom sjeverozapadne Hrvatske“ nakon čega je održana rasprava.

OTVORENJE IZLOŽBE OD PINTADERA DO PREHRANE - Otvorenje izložbe "Od pintadera do prehrane" bit će održano u Arheološkom muzeju danas u 18,00 sati. Putovanje je to kroz prošlost s Edukacijskim odjelom Arheološkog muzeja Istre, a izložba će biti otvorena do 18. svibnja.

USKRSNI KONCERT U NS SESVETE – Uskrsni koncert na kojem će nastupiti sopranistica Ana Karuza Lovrić i tenor Božimir Lovrić u klavirskoj pratnji Ivana Pernickija organizira Centar za kulturu Sesvete u Crkvi Dobri Pastir u Brestju ove nedjelje u 19,30 sati.

USKRSNA IZLOŽBA U NS DUBRAVI - Uskrsna izložba Nenada Čulića i Antuna Krešića otvorena je u Galeriji Vladimir Filakovac Narodnog sveučiliša Dubrava. Ondje se može razgledati radnim danom od 10,00 do 19,00 sati sve do četvrtka, 24. travnja.

DAN PLANETA ZEMLJE - Dan planeta Zemlje bit će obilježen na Cvjetnom trgu sutra od 10,00 sati. Ekološkoj proslavi pridružit će se predsjednik Ivo Josipović i gradonačelnik Milan Bandić.

JURJEVSKO PROŠTENJE U STOJDRAGI - Jurjevsko proštenje odnosno sveta liturgija, blagoslov polja, vinograda, voćnjaka te otkrivanje spomen obilježja poginulim Žumberčanima u Domovinskom ratu kao i izložba bit će održano u Stojdragi u ponedjeljak, 21. travnja od 11,00 sati.

KONCERT U JASTREBARSKOM – Koncert Gudačkog kvarteta Porin i Mihaela Paara na klarinetu u sklopu Glazbenog prstena Zagrebačke županije bit će održan u Centru za kulturu Jastrebarsko od 19,30 sati.

VUZEMNICA NA SAVI - Program Vuzemnica na Savi u organizaciji KUD-a Posavec i DVD-a Dubrovačlak Lijevi bit će održan sutra u Ivanić Gradu od 18,00 sati.

CROSS LIGA GOVIĆ - Proljetna cross liga Gović, u organizaciji Športske zajednice grada Jastrebarsko, bit će održana sutra na igralištu NK Jaske od 16,00 sati.
 
četvrtak, 17. travnja 2014.
SJEDNICA ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE O BOLNICI BRAČAK - Kao naš doprinos javnoj raspravi o masterplanu hrvatskog zdravstva očekujemo da Ministarstvo zdravlja prihvati zahtjeve Krapinsko-zagorske županije i Općoj bolnici Zabok, umjesto 40-postotnog smanjenja, ostavi približno isti broj kreveta te poveća broj usluga koje bi koristili i pacijenti iz šire regije, rekao je na današnjoj press konferenciji župan Željko Kolar. Zagorci se ne protive funkcionalnom spajanju s KBC-om Sestre milosrdnice, no žele za svoju bolnicu pravnu osobnost. Ovo će kao zaključci biti predloženo na sjednici županijske Skupštine koju je predsjednica Vlasta Hubicki sazvala za 24. travanj, na zahtjev jedne trećine oporbenih vijećnika. Ne osporavajući oporbi, na čelu s HDZ-om, pravo na potpisivanje peticije, čelni ljudi Krapinsko-zagorske županije drže da pred Uskrs nije bilo potrebno unositi nemir među žitelje Zagorja, kao da se više neće imati gdje liječiti.
 
ČESTITKA GRADONAČELNIKA BANDIĆA POVODOM USKRSA – Čestitku povodom Uskrsa uputio je građanima Zagreba gradonačelnik Milan Bandić. -Više no ikad treba nam duh Uskrsa kao orijentir u vremenu bremenitom teškoćama, ali i vremenu u kojem dajući najbolje od sebe, vođeni načelima zajedništva i solidarnosti, imamo šansu, unatoč svemu, graditi moderno i uspješno društvo zadovoljnih građana – Zagreb i Hrvatsku kakve želimo-, stoji između ostalog u priopćenju gradonačelnika Bandića.
 
USKRŠNJI DORUČAK ZA ŽIVOTINJE U ZAGREBAČKOM ZOO-u - Uskršnji doručak dočekat će u nedjelju, 20. travnja, i životinje zagrebačkog Zoološkog vrta, najavio je ZOO. Za neke se životinje jaja kuhaju, a za neke se poslasticama pune kaširana jaja. Što ide u ta jaja, određuje nutricionistkinja Zoološkog vrta prema prehrambenim navikama životinja. Kako će izgledati uskrsni doručak posjetitelji ZOO-a moći će vidjeti u 09,30 sati kod afričkih lavova, u 09,45 sati kod europskog smeđeg medvjeda, u 10,00 sati kod euroazijskog risa. Uskrsnim doručkom čimpanze će biti poslužene u 10,15 sati, nosati rakuni i smeđi kapucini u 10,30 sati, merkati u 10,45 sati, a žuti mungos u 11,00 sati.

PRIREDBA I POKLONI ZA DJECU BRANITELJA - Priredbu i podjelu poklon-paketa za djecu do 12 godina, čiji su roditelji hrvatski branitelji Grada Zagreba - korisnici jednokratne novčane pomoći, obiteljskih paketa i doplatka za djecu organizira već tradicionalno, u povodu Uskrsa Gradski ured za branitelje. Priredba i podjela paketa održat će se danas u 17,00 sati, u kino dvorani Studentskog centra, Savska 25, a mališanima će, kao i ranijih godina, pakete uručiti gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić sa suradnicima.

TRADICIJSKE IGRAČKE U IVANIĆ GRADU - Najmlađe u Dječjem vrtiću Ivanić Grad, Zagrebačka županija, Etnografski muzej i Radio Kaj obradovali su danas tradicijskim drvenim igračkama, proizvedenim u Hrvatskom zagorju, u Mariji Bistrici. Nastavljen je tako odgojno - obrazovni projekt Dajmo djeci korijene i krila, kojega podupire i Zagrebačka županija. U vrtiću u Ivanić Gradu, u ime organizatora predsjednik Skupštine Zagrebačke županije Dražen Bošnjaković i gradonačelnik Ivanić Grada Javor Bojan Leš, uručili su tradicijske drvene igračke, a primila ih je ravnateljica Ranka Đunđenac. O projektu Dajmo djeci korijene i krila govorila je autorica Mirjana Drobina iz Etnografskog muzeja Zagreb. Laboratorij zabave izveo je predstavu za djecu, a predstavnici Narodnih novina uručili su poklon paket crtaćeg pribora. Odgojno obrazovni projekt Dajmo djeci korijene i krila zajedno organiziraju Etnografski muzej i Radio Kaj. Do sada je akcija provedena u tridesetak dječjih vrtića u Zagrebu, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, ali i šire, u Opatiji, Vukovaru, Slavonskom Brodu, Dubrovniku.

PRVI PUT U POTRAZI ZA POSLOM - "Prvi put u potrazi za poslom", naziv je radionice namijenjene učenicima završnih razreda trogodišnjih srednjoškolskih programa, što će danas biti održana u varaždinskom Centru za informiranje i savjetovanje o karijeri. Cilj ove besplatne radionice je priprema učenika za što lakši izlazak na tržište rada. Polaznici će upoznati različite strategije traženja posla, te naučiti kako napisati svoj prvi životopis i molbu.

ZABRANA PALJENJA VATRE U ŠUMAMA - U Međimurskoj županiji se od 22. travnja do 1. listopada zabranjuje spaljivanje smeća, korova, suhe trave i drugih poljoprivrednih i šumskih otpadaka i ostataka biljaka nakon žetve i berbe te loženje vatre u šumama i blizini šume. Odluku je, kako bi se smanjio broj požara na otvorenom, donio župan Međimurske županije Matija Posavec. Odluka ne odnosi se na organizirano spaljivanje i na loženje uskrsne vatre, u skladu mjerama zaštite od požara na području Međimurske županije.

POMOĆ DJECI S TEŠKOĆAMA U RAZVOJU - Prezentaciju projekta „Rana intervencija i rehabilitacija predškolske djece s teškoćama u razvoju“ za roditelje koji imaju status njegovatelja, organizirala je Udruga za pomoć osobama s mentalnom retardacijom Križevci u suradnji s križevačkim Centrom za socijalnu skrb. Projekt financira Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, a partneri su i Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Križevci, te križevački Dječji vrtić „Čarobna šuma“. Osim o projektu, roditelji su informirani i o ostalim aktivnostima u Udruzi. Predstavljanje projekta održano je u prostorima Centra za socijalnu skrb Križevci.

NATJEČAJ ZA JAVNA PRIZNANJA ZAGREBAČKE ŽUPANIJE - Javna priznanja i u ovoj godini pojedincima i drugim pravnim osobama, ustanovama, udrugama, zaslužnima za gospodarski, društveni i kulturni razvoj Zagrebačke županije te njena promicanja u zemlji i svijetu bit će dodijeljena na Dan županije. Natječaj za predlaganje kandidata otvoren je do 31. svibnja.

NAJAVLJEN VARAŽDINSKI VAFI - U varaždinskoj gradskoj vijećnici predstavljen je program Internacionalnog festivala animiranog filma djece i mladih Varaždin koji počinje 22. travnja. Peto izdanje festivala privuklo je rekordan broj od čak 194 animirana filma iz 47 zemalja svijeta. Uz filmove iz hrvatskih studija, poput varaždinske VANIME, čakovečkog ŠAF-a, Foto kino video kluba Zaprešić, Škole crtanog filma Dubrava, osječkog CTK-a te studija iz susjednih zemalja, u konkurenciju su po prvi put ušli i animirani filmovi iz Moldavije, Australije, Estonije i Brazila, a u goste u Varaždin ponovno dolaze animatori iz Hong Konga. Festival će trajati do 27. travnja a popratni program obuhvaća i četiri radionice, orkugli stol i strip izložbu. Varaždin će tako na nekoliko dana postati centar dječje svjetske animacije.
 
KONCERT LOVRE POGORELIĆA - Pred čakovečkom publikom večeras će koncert održati poznati hrvatski pijanist Lovro Pogorelić. U sklopu već tradicionalne tribine Čakovec četvrtkom u Centru za kulturu Čakovec, Pogorelić će izvoditi djela Johannesa Brahmsa. Koncert je dio hrvatske turneje koja obuhvaća nastupe u Vinkovcima, Križevcima, Zaprešiću, Sesvetama, Samoboru, Vrbovcu i Koprivnici te finalni nastup u Zagrebu. Početak koncerta je večeras u 20,00 sati.

PREDAVANJE U HAZU - Predavanje „Jutro iza Golgote“ koje će održati akademik Josip Bartulić najavljeno je danas u 18,00 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Uvodnu riječ održati će predsjednik akademije Zvonko Kusić.

KIC „U ŽENSKOM DRUŠTVU“ - Ciklus tribina „U ženskom društvu“, pod temom „Europski parlament: 50/50 – hoće li ove godine biti drugačije?“, u povodu izbora za Europski parlament koji će se uskoro održati, organizira Kulturno informativni centar u svojim prostorijama večeras u 19,00 sati. Tribina se održava u okviru ciklusa „U ženskom društvu“, a voditeljica je novinarka HTV-a i portala Vox feminae, Danijela Stanojević. Europski parlament podržava rodnu ravnopravnost pa nas zanima koliko je podržavaju naše stranke i na koji način će žene u politici poduprijeti interese žena te tako motivirati žensko biračko tijelo.

IZLOŽBA KRIŽEVA, RASPELA I PISANICA - Izložba križeva, raspela i pisanica, bit će večeras otvorena u Domu sv. Marka Križevčanina u Križevcima. Prigodnu izložbu organizira gornjogradsko dobrotvorno i kulturno društvo „Lipa“ Križevci. Otvorenje će početi u 18,00 sati, a izložba će se svakodnevno od 16,00 do 19,00 sati moći razgledati do 21. travnja.

SPORTSKE AKTIVNOSTI TIJEKOM PRAZNIKA - Zajednica sportskih udruga Varaždina u suradnji s gradom, tijekom uskršnjih praznika će organizirati sportske aktivnosti za učenike 5. i 6. razreda osnovnih škola. Aktivnosti započinju danas, malonogometnim turnirom na travnatom igralištu stadiona Sloboda. U slučaju lošeg vremena turnir će se održati u dvorani Varaždin u Graberju.
 
srijeda, 16. travnja 2014.
PRIHVAĆEN PRIJEDLOG GRADSKOG  PROJEKTA SAVICA – Prijedlog zaključka o realizaciji gradnje Poslovno-stambenog centra Savica na lokaciji uz križanje Avenije Marina Držića i produžene ulice Prisavlje prihvaćen je na jučer održanoj sjednici zagrebačke Gradske skupštine. Ovom gradskom projektu, koji je kolokvijalno nazvan „zagrebački Dubai“, još ranije usprotivio se dio gradskih zastupnika iz redova SDP – a, koji smatraju da nije od javnog interesa. Prema projektu, najveća dopuštena visina građevine bila bi 138 metara, što ne veseli ni stanovnike Trnja i Savice, koji smatraju da od ove zgrade, koja bi bila daleko najviša u Zagrebu, neće vidjeti „ni sunca ni mjeseca“.
 
PLAĆANJE DUGOVA ZA GRADSKE STANOVE - Poziv da podmire svoje obaveze najmoprimcima gradskih stanova, koji nisu podmirili najamninu, komunalnu i vodnu naknadu u periodu od tri mjeseca i duže, uputio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. One sugrađane koji su uslijed gospodarske krize ostali bez zaposlenja ili su im se iz drugih razloga toliko promijenile životne okolnosti da nemaju sredstva za plaćanje troškova upućuje na Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, Nova cesta 1, gdje se mogu informirati o ostvarivanju prava na subvencioniranje troškova stanovanja, odnosno, o drugim mogućnostima potpore. Grad Zagreb razvija politiku socijalno osjetljivog stanovanja, ističe gradonačelnik i navodi, kako se sustavom subvencionirane, zaštićene ili ugovorene najamnine te javnog najma pronalaze rješenja za socijalno najugroženije građane. Na taj je način preko 8.000 obitelji dobilo krov nad glavom pod daleko povoljnijim uvjetima nego što se nudi na stambenom tržištu.
 
NOVI REKTOR ZAGREBAČKOG SVEUČILIŠTA - Damir Boras novi je rektor Sveučilišta u Zagrebu kojega su na izvanrednoj sjednici tajnim glasovanjem izabrali članovi sveučilišnoga Senata. Izabran je u drugom krugu glasovanja i dobio je 35 glasova od ukupno 68 nazočnih članova Senata. Novi rektor bio je kandidat Vijeća društveno-humanističkog područja i triju fakulteta - Fakulteta političkih znanosti, Filozofskog fakulteta i Učiteljskog fakulteta. Novi rektor vodit će zagrebačko Sveučilište u sljedeće četiri godine i 83. je čelna osoba u nizu onih koji su vodili to, u kontinuitetu nastave, najstarije sveučilište u Hrvatskoj.
 
OBNOVA ARKADA - U obnovu i modernizaciju Mirogoja, Miroševca, Krematorija i drugih zagrebačkih gradskih groblja ove godine uložit će se 14 milijuna kuna. Najviše novca, 8 milijuna kuna, otići će za najveće groblje Mirogoj. U obnovu Arkada koje su spomenik nulte kategorije, no tijekom vremena su devastirane, uložit će se 3,3 milijuna kuna za tehničku dokumentaciju, a tri milijuna utrošit će se na sanaciju staza. Na Krematoriju novac će se uložiti u otkup zemljišta za proširenje groblja, isto kao i na Markovu polju i Miroševcu, dok će se na groblju Resnik popločati prostor ispred mrtvačnice.

USKRŠNJI PAKETI ZA MALIŠANE - Priredba povodom obilježavanja Uskrsa, koju Grad Zagreb organizira za djecu iz obitelji slabijeg imovinskog stanja već 14 godina, bit će održana danas u Maloj dvorani Doma sportova od 17,00 sati. Za 3000 mališana pripremljeni su slatki uskršnji paketići koje će im, već tradicionalno, podijeliti gradonačelnik Milan Bandić.

TRADICIJSKE IGRAČKE U IVANIĆ - GRADU - Najmlađe u Dječjem vrtiću Ivanić - Grad, Zagrebačka županija, Etnografski muzej i Radio Kaj obradovat će tradicijskim drvenim igračkama, proizvedenim u Hrvatskom zagorju, u Mariji Bistrici, sutra od 11,00 sati. Nastavlja se tako odgojno obrazovni projekt Dajmo djeci korijene i krila, kojega podupire i Zagrebačka županija. U vrtiću u Ivanić - Gradu, u ime organizatora predsjednik Skupštine Zagrebačke županije Dražen Bošnjaković i gradonačelnik Ivanić Grada Javor Bojan Leš, uručit će tradicijske drvene igračke, a primit će ih ravnateljica Ranka Đunđenac. O projektu Dajmo djeci korijene i krila govorit će autorica Mirjana Drobina iz Etnografskog muzeja Zagreb. Laboratorij zabave će izvesti predstavu za djecu, a predstavnici Narodnih novina uručit će poklon paket crtaćeg pribora. Odgojno obrazovni projekt Dajmo djeci korijene i krila zajedno organiziraju Etnografski muzej i Radio Kaj. Dosad je akcija provedena u tridesetak dječjih vrtića u Zagrebu, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, ali i šire, u Opatiji, Vukovaru, Slavonskom Brodu i Dubrovniku.
 
CESI RADIONICE NA PODRUČJU KRAPINSKO-ZAGORSKE ŽUPANIJE – Provođenje radionica za nezaposlene žene, u organizaciji Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, počinje po prvi puta na području Krapinsko-zagorske županije, 30. travnja u Zaboku. Kroz interaktivan rad u grupi tijekom deset susreta žene će dobiti potporu i edukaciju za aktivno traženje posla, ali i za razvoj vlastitih vještina komunikacije i osobne efikasnosti. Žene također mogu dobiti i pravne savjete vezane uz radna i socijalna prava te diskriminaciju u svijetu rada. Prijave za sudjelovanje na ovim radionicama su do 24. travnja.

IZLOŽBA U GLIPTOTECI - Samostalna izložba akademskog kipara Nikole Vrljića, bit će otvorena večeras u 'Galeriji 1' Gliptoteke HAZU od 19,00 sati. Na izložbi će umjetnik predstaviti radove napravljene u posljednje četiri godine koje koncepcijski objedinjuje nazivom CIRKUS. Izloženo je tridesetak Vrljićevih radova, skulptura i crteža, kroz koje umjetnik istražuje odmak od uobičajenih i skladnih ljudskih proporcija.

KORIZMENI KONCERT KRAKOWSKE FILHARMONIJE – Koncert u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski večeras od 19,30 sati održat će Komorni orkestar Krakowske filharmonije. Radi se o korizmenom koncertu u Bijelom ciklusu Zagrebačke filharmonije, kojim se programski i simbolično obilježavaju najveći katolički blagdani.

STRUKTURE NEVIDLJIVOG - Izložba "Strukture nevidljivog" bit će otvorena u Galeriji Klovićevi dvori večeras u 20,00 sati. Riječ je o međunarodnom umjetničko-znanstvenom projektu koji kroz izložbeni postav i prateća događanja nudi odgovore na pitanje: kako pristupiti nepoznatom, granicama znanja, spoju materijalnog i nematerijalnog svijeta u ljudskoj svijesti.

IZLOŽBA U ZAPREŠIĆU - Izložba „U susret Uskrsu“ Franje Klopotana bit će otvorena večeras u zaprešićkom Muzeju Matije Skurjenija od 19,00 sati.

RADIONICE IZRADE PISANICE - Radionica izrade pisanice bit će održana u Pučkom otvorenom učilištu Vrbovec danas od 19,00 sati.

USKRSNI SAJAM U JASKI - Uskršnji sajam na otvorenom bit će održan sutra na Strossmayerovom trgu u Jastrebarskom od 11,00 sati.
 
RASPRAVA O PROGRAMU ZA MLADE U LEPOGLAVI - Savjet mladih Grada Lepoglave inicirao je izradu programa za mlade i danas u lepoglavskom Domu kulture s početkom u 17,00 sati organizira završnu raspravu o tom programu. Pozvani su svi mladi u dobi od 15 do 29 godina, s područja Lepoglave da se uključe u raspravu o sadržaju ovog strateškog dokumenta. Neke od tema o kojima će se raspravljati bit će aktivno provođenje slobodnog vremena mladih, javni prijevoz na području grada, poduzetnički inkubator i korištenje sportske infrastrukture. Početak rasprave o programu za mlade grada Lepoglave bit će u 17,00 sati.
 
HRVATSKE POSLOVNE IDEJE NAJBOLJE - Međunarodno natjecanje poslovnih ideja, u organizaciji Sveučilišta Pannonia, kampusa u Nagykanizsi i Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje, održano je u Nagykanizsi. Hrvatski startup ConnectiGo u sastavu Ivana Novosel, Tomislav Šimpović te Goran Levačić iz tehmološko-inovacijskog centra Međimurje kao podrška, osvojio je prvo mjesto i time ostvario pravo na predstavljanje svoje poduzetničke ideje pred investitorima na dvodnevnoj manifestaciji Demo Day koji će se krajem svibnja održati u Budimpešti. ConnectioGo je mobilna platforma koja će medijima omogućiti naručivanje i preuzimanje informacija i multimedijalnog sadržaja prema geolokacijskom principu. Posebnu nagradu u Nagykanizsi je osvojio i studentski tim s Fakulteta organizacije i informatike u Varaždinu, a u finalnom krugu se našao i treći hrvatski tim i to studenti s Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima.
 
SEMINAR O PRIPREMI EU PROJEKATA - Seminar koji će poduzetnicima dati uvid u pojedine faze pripreme projekata za financiranje iz EU fondova, priprema regionalna razvojna agencija Međimurja Redea. Sudionici će od 22. do 24. travnja saznati na što treba obratiti pažnju kod proučavanja dokumentacije javnih poziva, upoznati se s alatima za identifikaciju i razradu ideje te sastavnim dijelovima prijave, a imat će priliku nova znanja primijeniti na praktičnim primjerima. Seminar će voditi stručnjaci iz REDEA-e s višegodišnjim iskustvom u pripremi i provedbi projekata financiranih iz EU fondova. Svi zainteresirani mogu se u REDEU prijaviti do 18. travnja.

SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA KRIŽEVACA - O izvršenju proračuna za proteklu godinu, te o provedbi strategije razvoja grada, raspravljat će među ostalim na svojoj današnjoj sjednici gradski vijećnici grada Križevaca. Opširnim dnevnim redom sjednice, predviđena je i rasprava o stanju sigurnosti tijekom 2013. godine a vijećnici bi trebali donijeti i odluku o dobitnicima nagrade za životno djelo, te plaketa i priznanja. Sjednica će u križevačkoj gradskoj vijećnici početi u 18,00 sati.
 
POSJET PREDSTAVNIKA PRESTIŽNOG FRANCUSKOG SAJMA - Predstavnici francuskog sajma „Vinitech Sifel", posjetili su Koprivničko-križevačku županiju. Vinitech je najvažniji sajam opreme za vinarstvo, vinogradarstvo, voćarstvo i povrćarstvo u Europi, a održava se od 02. do 04. prosinca u francuskom gradu Bordeauxu. U razgovoru sa županijskim dužnosnicima, predstavnici prestižnog francuskog sajma ponudili su mogućnost zajedničkog predstavljanja proizvođača vina i opreme za vinarstvo s područja Koprivničko-križevačke, Virovitičko-podravske i Međimurske županije na sajmu u Bordeauxu.
 
ŽUPANIJSKA IZLOŽBA VINA – „Vinska rapsodija 2014“ naziv je pod kojim će se od 17. do 25. svibnja održati 15. županijska izložbe vina Varaždinske županije. Zajednička izložba vina svih udruga vinogradara i vinara, malih, srednjih i velikih vinogradara i vinara Varaždinske županije, bit će održana nakon desetogodišnje pauze. Na predstojećoj županijskoj izložbi vina sudjelovat će i vinari iz susjednih županija, a organizatori se nadaju i odazivu vinara iz susjednih država.
 
VAFI PRIVUKAO REKORDAN BROJ FILMOVA - VAFI - Internacionalni festival animiranog filma djece i mladih Varaždin počinje 22. travnja. Peto izdanje festivala privuklo je rekordan broj od čak 194 animirana filma iz 47 zemalja svijeta. Uz filmove iz hrvatskih studija poput varaždinske VANIME, čakovečkog ŠAF-a, Foto kino video kluba Zaprešić, Škole crtanog filma Dubrava, osječkog CTK-a te studija iz susjednih zemalja, u konkurenciju su po prvi put ušli i animirani filmovi iz Moldavije, Australije, Estonije i Brazila, a u goste u Varaždin ponovno dolaze animatori iz Hong Konga.

utorak, 15. travnja 2014.
MINISTAR VRDOLJAK U KRAPINI - Ugovore sa predstavnicima 28 neprofitnih organizacija i jedinica lokalne samouprave teške 2 milijuna i 300 tisuća kuna za projekte energetske učinkovitosti u Krapini je danas potpisao ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak. Krapinsko-zagorska županija je pokazala da je s projektima energetske učinkovitosti najspremnija, istaknuo je ministar Vrdoljak. Iza varaždinske županije, Krapinsko-zagorska je druga po visini sredstava za projekte energetske učinkovitosti, a posebno je pohvalno, kako su se za povlačenje novca ministarstva gospodarstva pripremili, ne samo u županiji, gradovima i općinama, već i u školama, vrtićima, KUD-ovima i lovačkim društvima.

BERNARDIĆ IZBAČEN SA SJEDNICE ZAGREBAČKE SKUPŠTINE - Izvješće o načinu zbrinjavanja odnosno oporabe otpada što ga je izradio Gradski ured za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj. Primili su na znanje zastupnici zagrebačke Gradske skupštine. Većina oporbenih gradskih zastupnika SDP-a, HDZ-a i HNS-a o toj točki nisu uopće glasovali. Predsjednik Kluba gradskih zastupnika SDP-a Zvane Brumnić, koji je prosvjedujući zbog izbacivanja Davora Bernardića, o toj točki 10 minuta za govornicom šutio, objasnio je da je to znak negodovanja što je potpredsjedniku Gradske skupštine Davoru Bernardiću predsjednik Darinko Kosor onemogućio govoriti na početku sjednice, kada je htio dobiti informaciju o požaru u C.I.O.S.

PRAVOBRANITLEJICA ZA DJECU KOD GRADONAČELNIKA - U prvi službeni posjet novu pravobraniteljicu za djecu Ivanu Milas Klarić, koja je novu dužnost preuzela prije deset dana, jučer je primio gradonačelnik Milan Bandić. Djeca su naša budućnost i naša je dužnost činiti sve za njihovu dobrobit, rekao je gradonačelnik pozdravivši gošću i zaželjevši joj uspjeh na novom poslu na koji je došla s Katedre za obiteljsko pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu. Razgovaralo se o dosadašnjoj suradnji koja je ocijenjena vrlo dobrom, te je potvrđena obostrana želja da se ona još više produbi i proširi na korist naših najmlađih.

PRIMOPREDAJA SAVJETOVALIŠTA TELEFONČIĆ - U prostoru Malog doma Zagreb – Dnevnog centra za rehabilitaciju djece i mladeži, U Baštijanovoj ulici obavljena je primopredaja Telefonskog savjetovališta Telefončić. Ovom primopredajom Grad će u potpunosti preuzeti projekt telefonskog savjetovališta, financijski i stručno, dok je u zadnje dvije godine projekt financirao Ured UNICEF-a Hrvatska, a Grad Zagreb je osigurao prostor i pokrivao režijske troškove prostora.

DUBRAVKA VRGOČ NOVA INTENDANTICA ZAGREBAČKOG HNK - Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić uputit će Vladi zajednički prijedlog da za novu intendanticu zagrebačkoga HNK imenuje Dubravku Vrgoč, dosadašnju ravnateljicu Zagrebačkog kazališta mladih. Uz Dubravku Vrgoč, kandidati za intendanta bili su vršiteljica dužnosti intendantice HNK i dramaturginja Sanja Ivić te dirigent i skladatelj Veseljko Barešić, zaposlen u kazalištu Komedija.

KREATIVNE RADIONICE O ARHITEKTURI - Kreativne radionice uz izložbu Radovan Tajder „Arhitektura / Arhitekt“ priređuje za učenike koji proljetne školske praznike provode u Zagrebu, Muzej za umjetnost i obrt od danas do subote, 19. travnja, od 10,00 do 16,00 sati. Polaznici radionica dobit će detaljan uvid u stvaralaštvo Radovana Tajdera, moći će zaviriti u njegove tekice, poigrati se s kopijama tlocrta, izrađivati makete od papira, oslikavati zidove i fasade te naučiti što su u arhitekturi ritam i kompozicija. Radovi nastali u kreativnim radionicama bit će uvrštavani u postav izložbe koja će biti zaključena kad i Tajderova. Program je osmislila voditeljica Pedagoškog odjela MUO Malina Zuccon Martić, a u realizaciji će sudjelovati studentice i studenti povijesti umjetnosti koji u MUO rade i kao volonteri.

OBILAZAK MANIFESTACIJE HRVATSKI OTOČNI PROIZVODI - Izlagače projekta Hrvatski otočni proizvod, koji svoje proizvode predstavljaju u okviru Uskršnjeg sajma, na Trgu bana jelačića danas je posjetio gradonačelnik Milan Bandić. Projekt se provodi od 2007., obuhvatio je 145 proizvođača s 409 proizvoda sa 19 hrvatskih otoka i poluotoka Pelješca.

ZAGREBAČKI GRADONAČELNIK U BOLNICI SVETA KATARINA - Specijalnu bolnicu za ortopediju, kirurgiju, neurologiju, fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Sv. Katarina u Zaboku je danas posjetio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Riječ je o zdravstvenoj ustanovi koja je jedina u Jugoistočnoj Europi dobila prestižnu nagradu The leading hospital in the world, te je, među ostalim, dobitnik EU Projekta FP7 gdje je u konzorciju s deset institucija iz cijelog svijeta dobila značajna sredstva. Gradonačelnikov obilazak Sv. Katarine nastavak je posjeta uspješnim tvrtkama i ustanovama, dokazanim centrima izvrsnosti i izvan granica naše zemlje.

PRIZNANJE ZAGREBAČKOJ ŽUPANIJI ZA POTICANJE KORIŠTENJA OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE - Hrvatska stručna udruga za sunčevu energiju proslavila je, u prostoru Duhovno-obrazovnog centra „Marijin dvor - Lužnica”, desetogodišnjicu svoga rada. Tom su prigodom dodijeljena priznanja za poticanje korištenja obnovljivih izvora energije, a među laureatima bila je i Zagrebačka županija. U ime Zagrebačke županije priznanje je preuzeo pročelnik za gospodarstvo Damir Fašaić, podsjetivši pritom na mjere poticanja korištenja obnovljivih izvora energije, kao što su sufinanciranje ugradnje solarnih kolektora i kotlova na biomasu u preko 200 domaćinstava u što je uloženo preko 6 milijuna kuna. Provodi se i projekt ugradnje toplinske fasade te je odobreno 44 subvencije, u maksimalnom iznosu od 35.000 kuna po domaćinstvu. U Zagrebačkoj županiji u pripremi je projektna dokumentacija za ugradnju kotlovnica na biomasu u 21 školu, a projekt će biti prijavljen za sredstva strukturnih fondova.

SURADNJA ALU I GRADA ČAKOVCA - Sporazum o suradnji potpisali su Akademija likovnih umjetnosti iz Zagreba i grad Čakovec. Dogovorena je suradnja na zajedničkim projektima, među kojima je organizacija izložbi profesora i studenata ALU u čakovečkom centru za kulturu te provođenje likovnih radionica koje će mentori s akademije voditi u sklopu gradskih manifestacija. Akademija likovnih umjetnosti, dogovoreno je sporazumom, preuzet će grafičko oblikovanje čakovečkih gradskih izložbenih kataloga, plakata i pozivnica.

VINSKA RAPSODIJA - „Vinska rapsodija 2014“ naziv je pod kojim će se od 17. do 25. svibnja održati 15. županijska izložba vina Varaždinske županije. Zajednička izložba vina svih udruga vinogradara i vinara, malih, srednjih i velikih vinogradara i vinara, bit će održana nakon desetogodišnje pauze. Projekt „Vinska rapsodija 2014“ izradila je tvrtka WinACon, a podržala ga je Varaždinska županija i županijske udruge vinogradara i vinara smatrajući da će ponovno održavanje županijske izložbe vina doprinijeti većoj konkurentnosti i promociji vina varaždinskog vinogorja.
 
POSJET ALBANSKE DELEGACIJE - U posjetu Koprivničko-križevačkoj županiji boravila je delegacija regije Fier iz Republike Albanije. Albansku su delegaciju primili župan Darko Koren, predsjednik Županijske skupštine Damir Felak, zamjenici župana Darko Sobota i Ivan Pal i županijski predstavnik Albanske nacionalne manjine Memet Ristemi. Razgovaralo se o strateškim ciljevima razvoja županija, regionalizaciji i suradnji županija na gospodarskom, obrazovnom i turističkom planu. Delegacija albanske regije Fier bila je i na svečanoj sjednici povodom Dana županije, posjetila je manifestaciju Tradicija naših starih, a obišla je i koprivničku gimnaziju „Fran Galović“.

POJAČAN NADZOR BRZINE - Do kraja ovog tjedna prometni policajci na području Koprivničko-križevačke županije provode pojačani nadzor brzine kretanja vozila. Tijekom ožujka na području Policijske uprave Koprivničko-križevačke zabilježene su 42 prometne nesreće, od čega 16 s ozlijeđenim osobama i 26 nesreća s materijalnom štetom. U ovim nesrećama sudjelovalo je 98 sudionika, od kojih je troje teže, a 17 lakše ozlijeđeno. Uzrok gotovo trideset posto ukupnog broja ovih nesreća bila je prevelika brzina. Cilj ovotjedne akcije koprivničko-križevačke policije je smanjiti broj prometnih nesreća čiji je uzrok neprilagođena i nepropisna brzina kretanja.

NOVI BROJEVI ZA PLAĆANJE PARKIRANJA U SAMOBORU - I Samobor je uveo nove brojeve za plaćanje parkiranja putem mobilnih uređaja na javnim gradskim parkiralištima na području Grada. Ispred dosadašnjih brojeva 8013, 8014, 8015, 8016 i 8017 potrebno je dodati broj 70. Promjena numeracije za m-Parking usluge uvodi se u čitavoj Hrvatskoj sukladno novim propisima Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije, jer je za plaćanje parkiranja putem SMS-a predviđeno korištenje šesteroznamenkastih brojeva.

TRIBINA UDRUGE ZA ZAŠTITU POTROŠAČA GRADA SAMOBORA - Udruga za zaštitu potrošača Grada Samobora organizira danas tribinu o ostvarivanju potrošačkih prava uz pomoć Suda časti i Centra za mirenje te o načinu formiranja cijene plina u Samoboru. Tribina će se održati u maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta Samobor, s početkom u 18 sati, uz sudjelovanje predstavnika Sud časti i Centar za mirenje te Energometana Samobor.

IZLOŽBA U UMJETNIČKOM PAVILJONU - Kritička retrospektivna izložba Naste Rojc bit će otvorena večeras u zagrebačkom Umjetničkom paviljonu u 19,00 sati. Izložba objedinjuje 125 vrhunskih djela ove slikarice, posuđenih iz prestižnih hrvatskih likovnih institucija poput Moderne galerije u Zagrebu, Muzeja grada Zagreba, Gradskog muzeja Bjelovar, kao i zbirke ove hrvatske slikarice rođene u 19. stoljeću u vlasništvu Grada Zagreba te mnogobrojna djela iz privatnih zbirki. Izložba ostaje otvorena do 1. lipnja.

KONCERT U HGZ-u - Koncert pod nazivom Guitarra viva
Lorenza Michelija na gitari održat će se danas u Hrvatskom glazbenom zavodu, u Gundulićevoj ulici s početkom u 20,00 sati.

PREDSTAVLJANJE ZBIRKE PJESAMA - Predstavljanje nove zbirke poezije Hrvoja Jurića „Uglavnom pridjevi“ bit će održana večeras u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u 20,00 sati. O zbirci će govoriti Marija Selak, Kruno Lokotar i sam pjesnik.

PREDSTAVLJANJE KNJIGE - Knjiga „Pisma od smrti „ Mate Marasa bit će predstavljena u prostorijama Društva hrvatskih književnika, na Trgu bana Jelačića u 12,00 sati. O knjizi će uz autora govoriti Marko Grčić, Vesna Solar, Ivan Babić i Cvjetko Milanja.

REVIZOR U VARAŽDINU - Danas u Varaždinu gostuje Kazalište Virovitica s predstavom „Revizor“ Nikolaja Vasiljeviča Gogolja u režiji Dražena Ferenčine. Najpoznatije Gogoljevo dramsko djelo u izvedbi virovitičkog kazališta u koprodukciji s Narodnim pozorištem iz Tuzle, varaždinska će publika moći vidjeti večeras na velikoj sceni HNK Varaždin. Početak izvedbe bit će u 19,30 sati.

TJELESNA AKTIVNOST I ZDRAVLJE - Stručno predavanje Danijela Jurakića s Kineziološkog fakulteta na temu „TJELESNA AKTIVNOST I ZDRAVLJE“, u prostorijama Društva sportaša veterana i rekreativaca, Vojnovićeva 42/2, održava se večeras u 19,00 sati. Na predavanju će sudjelovati brojni poznati sportaši veterani kao što su Vlado Lisjak, Nikola Plečaš, Dragutin Šurbek, Vjekoslav Šafranić, Željko Mavrović, Zlatan Saračević, Irfan Smajlagić, Vladimir Šola, Nikola Dragaš, Dario Šimić, Klaudija Klikovac-Bubalo, Tomislav Paškvalin, Renata Šašak, Slobodan Kraljević i drugi.

ŽUPANIJSKA SMOTRA KAZALIŠNIH AMATERA - Amatersko kazalište „Josip Badalić” iz Križa bilo je domaćin 17. smotre kazališnih amatera Zagrebačke županije. Izvedeno je 11 predstava kazališnih družina iz Rakovog Potoka, Samobora, Svetog Ivana Zeline, Buševca, Brdovca, Bedenice, Jastrebarskoga i Križa. Prema ocijeni stručnog žirija najbolji će ići na državno natjecanje.

KONCERT U SAMOBORU - Koncert Lovre Pogorelića u samoborskoj Galeriji Prica počinje večeras od 20,00 sati.

NATJECANJE U AKROBATSKOM ROCK'N'ROLLU - 23. državno prvenstvo u akrobatskom rock'n' rollu održava se danas u dvorani srednjih škola Velike Gorice.

GLJIVARENJE U ZELINI - Proljetni gljivarsko druženje na terenima okolice Zelingrada organizira danas gljivarska udruga „Amanita“.

PRIVREMENA REGULACIJA U KVATERNIKOVOJ ULICI - Kvaternikova ulica, na dijelu od kućnog broja 42 do Vaganačke ulice, od danas do 1. srpnja je zatvorena za sav promet. Obilazni pravac je Kvaternikova (jug)- Kustošijanska- Vaganačka- Kvaternikova (sjever) i obratno.
 
ponedjeljak, 14. travnja 2014.
NOVA AUTOBUSNA LINIJA - Na prvu vožnju produženom i izmijenjenom autobusnom linijom 225 Sesvete – Resnik – Kozari Bok, rano jutros, s autobusnog terminala ZET-a u Sesvetama (Ninska ulica) krenuo je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić sa suradnicima i sugrađanima. Nakon vožnje, u kraćem druženju s građanima gradonačelnik se upoznao s njihovim problemima, a kojima je ovim zahvatom znatno olakšana svakodnevna prometna komunikacija.
 
NASTAVAK MARATONSKE SJEDNICE ZAGREBAČKE GRADSKE SKUPŠTINE - Maratonska sjednica zagrebačke Gradske skupštine, nastavit će se sutra s preostale 42. točke dnevnog reda, među kojima je i prijedlog zaključka o realizaciji gradskog projekta izgradnje Poslovno-stambenog centra Savica ali i prijedlog odluke o osnivanju Centra za pružanje usluga u zajednici "Savjetovalište Luka Ritz". Na skupštini će se raspravljati i o Izvješću o načinu zbrinjavanja i oporabe otpada te o davanju suglasnosti Zagrebačkom holdingu za promjenom statusa Zagrebačkog električnog tramvaja u trgovačko društvo s ograničenom odgovornošću. Inače sjednica Skupštine započela je 10. travnja s 50 točaka dnevnoga reda, a zastupnici su odradili tek njih osam.

AUTOBUS UMJESTO NOĆNOG TRAMVAJA - Zbog radova na kontaktnoj mreži u Ulici grada Vukovara, od noćas do noći 16. na 17. travnja, umjesto tramvaja noćne linije 33, vozit će autobusi.
 
VIŠNJA SREMIĆ ŠAMPIONKA ZDRAVLJA ZA 2013. GODINU - Šampionka zdravlja u 2013. godini je Višnja Sremić, predsjednica Odreda izviđača Savski gaj, a proglašena je u sklopu akcije Zagreb zdravi grad, koju već petu godinu zaredom provodi Zavod za javno zdravstvo, dr. Andrija Štampar, a s ciljem promocije zdravlja i poticanja građana na poboljšanje kvalitete života u gradu Zagrebu. Višnja Sremić, u izviđačima je od 1965. godine a Odred izviđača Savski gaj osnovala je 1992. godine. Program koji provodi temelji na obrazovanju i odgoju, s naglaskom na odgovorno ponašanje te promicanje zdravog i aktivnog stila života te na zaštitu prirodnog okruženja. Lani je skupila 964 volonterskih sati.
 
NOVI RASPORED PERONA TERMINALA DUBRAVA - U cilju boljeg funkcioniranja autobusnog prometa na terminalu Dubrava, od danas, linije 209, 210 i 223, mijenjaju pozicije polaznih stajališta i to: autobusi linije 209 Dubrava – Čučerje, s perona 2 – na peron 9, zatim 210 Dubrava – Studentski grad – Klin, s perona 9 – na peron 3, te 223 Dubrava – Trnovčica – Dubec, s perona 3 – na peron 2.
 
PAD BROJA NEZAPOSLENIH - U evidenciji krapinskog područnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u ožujku je evidentirano 8799 osoba, što je za 2,3 posto odnosno 204 osobe manje u odnosu na mjesec ranije. Najveći broj nezaposlenih preko 40 posto čine osobe u dobi od 15 do 34 godine. U ožujku su poslodavci prijavili 449 potreba za radnicima a najtraženija zanimanja bila su šivač, konobar, prodavač, vrtlarski radnik te elektroinstalater.
 
RENATO ILIĆ NOVI JE NAČELNIK OPĆINE TUHELJ - Renato Ilić, kandidat SDP-a, novi je načelnik općine Tuhelj nakon što je, u drugom krugu prijevremenih izbora za načelnika općine pobijedio dosadašnjeg Milivoja Škvorca. Ilić je osvojio je 54,5 posto ili 684 glasova, a njegov protukandidat iz koalicije HDZ-HSS-ZDS-HSLS, dobio je 43,67 posto, odnosno 548 glasova. Već ranije izabran je novi sastav općinskog vijeća u kojem lista SDP-a ima pet mandata, koalicija HDZ-HSS-ZDS-HSLS također pet, dok je jedan vijećnik s liste grupe birača Darka Medvedeca. Inače, prijevremeni izbori u toj zagorskoj općini raspisani su nakon što Vijeće krajem prošle godine nije prihvatilo prijedlog proračuna kojeg je predložio tadašnji načelnik Milivoj Škvorc. 
 
PROMJENE TRASE AUTOBUSNE LINIJE - Linije 307 Zagreb Zapruđe – Strmec Bukevski i 308 Zagreb (Zapruđe) – Sasi, od danas, u smjeru grada, prometovat će postojećom trasom, do raskrižja Sarajevske ulice s Ukrajinskom ulicom te nastaviti Ukrajinskom ulicom, Šišićevom ulicom, Avenijom Dubrovnik te Sarajevskom ulicom. Na izmijenjenom dijelu trase, premješteno je autobusno stajalište Sarajevska/Ukrajinska, u Ukrajinsku ulicu.
 
PROMJENE VOZNOG REDA AUTOBUSA - Na nekoliko autobusnih linija od danas je došlo do promjena voznog reda. Liniji 107 Jankomir – Žitnjak radnim danom mijenja se polazak iz Žitnjaka, umjesto u 06,50 bit će u 06,55 sati. Liniji 132 Savski most – Goli Breg – Brezovica (radnim danom), mijenjaju se polasci sa Savskog mosta; umjesto u 04,15 bit će u 04,10 i umjesto u 10,55 bit će u 10,50 sati; iz Brezovice, umjesto u 04,50 bit će u 04,45 i polazak u 10,15 bit će u 10,10 sati. Autobusi linije 168 Savski most – Ježdovec – Prečko (radnim danom), mijenjaju se polasci sa Savskog mosta; umjesto u 04,55 bit će u 04,50 sati; iz Prečkog umjesto u 04,20, bit će u 4,10 sati.
 
PROLJETNI PRAZNICI U LABORATORIJU ZABAVE - Radionice i to dramsku, hula hop i maketarstvo, tijekom proljetnih praznika od danas do petka organizira Laboratorij zabave u svom prostoru, Trnjanska 3. Dramska se održava svakodnevno od 10,00 do 12,00 sati, hula hop od 12,30 do 14,30 te maketarstvo od 15,00 do 17,00 sati.

DAN MOTOCIKLISTA – Prvi Dan motociklista obilježit će se 5. svibnja. Tom će se prigodom od 14. do 19. travnja održavati Dani tehničke ispravnosti motocikala u organizaciji Hrvatskog autokluba (HAK) i Centra za vozila Hrvatske d.d. Akcija će se provoditi na cijelom teritoriju Republike Hrvatske i ima isključivo preventivno - sigurnosni karakter.

NAJLJEPŠE UREĐENI KUĆNI VRTOVI ZAGREBA - Natjecanje za najljepše uređen kućni vrt na području grada Zagreba i Zagrebačke županije, organizira Podružnica Zrinjevac, u okviru ovogodišnjeg Floraarta na Bundeku od 28. svibnja do 01. lipnja. Prijave s fotografijama kućnog vrta do 30. travnja šalju se na adresu: Floraart 2014., Zagrebački holding, Podružnica Zrinjevac, Remetinečka cesta 15. Ocjenjuju se vrtni prostori podijeljeni u kategorije površine do 100 i 500 metara četvornih te vrtni prostori površine veće od 500 metara četvornih.
 
NATJEČAJ ZA RADOVE S TEMOM ZAŠTITE I SPAŠAVANJA - Varaždinska županija prihvatila je suorganizaciju završne svečanosti nacionalnog natječaja djece i mladih na području zaštite i spašavanja. Dogovoreno je to na sastanku ravnatelja Državne uprave za zaštitu i spašavanje Jadrana Perinića i zamjenika župana i načelnika Stožera za zaštitu i spašavanje Varaždinske županije Alena Kišića. Riječ je o nacionalnoj kampanji koju DUZS organizira kroz natječaj za likovne, literarne i foto radove djece i mladih predškolskog, osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta te djece i mladih s posebnim obrazovnim potrebama, na temu katastrofa i snaga zaštite i spašavanja. Po prvi put tako će završna svečanost ovog nacionalnog natječaja biti održana izvan Zagreba i to 06. svibnja u varaždinskom Hrvatskom narodnom kazalištu.
 
USKRŠNJE VOŽNJE VLAKOM ZA NAJMLAĐE - Besplatne vožnje vlakom, mališanima povodom uskrsnih blagdana poklanja grad Varaždin. Vlakovi će voziti na uskrsni ponedjeljak, 21. travnja i to na relaciji Varaždin – Ludbreg - Varaždin, te na relaciji Varaždin – Ivanec - Varaždin. HŽ neće primati predbilježbe za karte, već će se one moći podići samo u srijedu, 16. travnja od 16,00 do 18,00 sati na putničkoj blagajni željezničkog kolodvora u Varaždinu.
 
NAPREDNA INFORMATIČKA ZNANJA - Radionicu pod nazivom „Napredna informatička znanja“ organizira Tehnološko - inovacijski centar Međimurje uz podršku Ministarstva poduzetništva i obrta Republike Hrvatske. Polaznici ove radionice čiji je prvi dio održan sredinom prošlog tjedna, a koja se nastavlja danas i sutra, mogu doznati koje informatičke alate izabrati i na koji ih način najefikasnije koristiti u poslovanju. Danas od 14,00 do 18,00 sati bit će riječi o vizualnoj komunikaciji u poslovanju. Radionica se odvija u prostoru Tehnološko - inovacijskog centra Međimurje u kompleksu Centra znanja Međimurske županije.
 
REDEA EDUCIRA PODUZETNIKE - Ciklus edukacija za poduzetnike u organizaciji Regionalne razvojne agencije Međimurje REDEA, sufinanciranih sredstvima Ministarstva poduzetništva i obrta nastavlja se danas i sutra seminarom pod nazivom „Pripremanje ponuda za pregovaračke i lokalne postupke prema pravilima javne nabave“. Predavači su Jelena Festini, koja ima višegodišnje iskustvo u pripremi natječajne dokumentacije za opreme i usluge financirane iz EU sredstava te Mate Ugrina, predavač s višegodišnjim iskustvom u izradi natječajne dokumentacije za nabave radova i provedbe projekata u vrijednosti preko 100 milijuna eura financiranih sredstvima EU i Svjetske banke. Seminar će se danas i sutra prijepodne održavati u Tehnološko-inovacijskom centru Međimurje.
 
SREDNJOŠKOLCI IZ PISE U POSJETU KRIŽEVCIMA - U posjetu Križevcima i tamošnjem Dječjem vrtiću Zraka sunca, boravili su učenici i nastavnici Pedagoške gimnazije iz talijanske Pise koji su stigli kako bi odradili svoju stručnu praksu te se upoznali s metodama rada u ovom križevačkom vrtiću. Dječji vrtić „Zraka sunca“ iz Križevaca, jedan je od 10-tak hrvatskih dječjih vrtića u kojima se provode alternativni odgojno obrazovni programi i jedini u kojem se na djelu ostvaruje pedagogija zajedništva sestara Agazzi. Upravo Agazzi metoda čiji su temelji mir, prihvaćanje i davanje, izvorno nastala upravo u Italiji, najviše je i zanimala gimnazijalce iz Pise. Goste iz Italije pozdravio je i zamjenik križevačkog gradonačelnika Tomislav Katanović.
 
PLIVANJE ZA DJECU S POSEBNIM POTREBAMA - Program plivanja za djecu s poteškoćama u razvoju započet će ove srijede,16. travnja na koprivničkim Gradskim bazenima. S djecom će se raditi po Halliwick konceptu, namijenjenom učenju plivanja za djecu s tjelesnim ili mentalnim poteškoćama. Djeca kroz igru i različite vježbe uče osnovne plivačke pokrete, te stječu bolju kontrolu disanja i kretanja u prostoru. Poseban plivački program za djecu s teškoćama u razvoju dio je projekta „Treneri velikog srca“ hrvatskog paraolimpijskog odbora usmjerenog na sportske aktivnosti za osobe s posebnim potrebama.

petak, 11. travnja 2014.
POVEĆAN DOLAZAK TURISTA U ZAGREB - Grad Zagreb je u ožujku ove godine posjetilo 50.824 posjetitelja koji su ostvarili 95.449 noćenja, što u odnosu na lanjski ožujak predstavlja porast od 4 posto u dolascima te 3 posto u noćenjima. Kako je priopćeno iz Turističke zajednice grada Zagreba, u prva tri mjeseca u glavnom gradu Hrvatske boravilo je ukupno 122.663 gostiju, koji su ostvarili 233.598 noćenja, što je porast od 7 posto u dolascima te 4 posto u noćenjima.

SUTRA KREĆE ZAGREBAČKI TURISTIČKI VLAKIĆ – Promotivnom vožnjom u turističkom vlakiću ZET-a, sutra, 12. travnja, u 09,40 sati, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić simbolično će obilježiti početak besplatnih vožnji središtem grada tom posebnom linijom, namijenjenoj ponajprije najmlađim sugrađanima.Vlakić će voziti subotom i nedjeljom, polazi s Trga bana jelačića i to od 10,00 do 19,00 sati, svakih 40 minuta.
 
PRIJE GRADNJE JAVNA PREZENTACIJA PROJEKTA SVETICE - Informaciju o stanju i događanjima na SRC Svetice, koju je predložio Klub gradskih zastupnika SDP-a, sinoć na sjednici zagrebačke Gradske skupštine primili su na znanje gradski zastupnici. Gradska Skupština većinom glasova prihvatila je zaključak kojim se gradonačelnik obvezuje da prije predlaganja odluke o gradnji na SRC Sveticama napravi javnu prezentaciju o namjeni navedenog prostora. Za taj zaključak, koji je predložio skupštinski Odbor za komunalno gospodarstvo, glasalo je 27 zastupnika, a 16 ih je bilo protiv.
 
PRIHVAĆENO GRADONAČELNIKOVO IZVJEŠĆE O RADU - Izvješće o radu gradonačelnika u drugoj polovici 2013. godine, jučer je prihvatila zagrebačka Gradska skupština, a što je bila tek šesta od 50 točaka dnevnog reda sjednice koja je počela u 9,00 sati, a obilježile su je dugotrajne rasprave, replike i ispravci netočnih navoda. Na jučerašnjoj maratonskoj sjednici zagrebačke Gradske skupštine, odlukom predsjednika Skupštine Darinka Kosora, svi govori su temeljem poslovnika ograničeni na tri minute, što je podržala skupštinska većina. Protiv ograničenja bilo je SDP-ovih 12 zastupnika.

USPORNICI NA PAVLENSKOM PUTU - Uspornici i stupići na Pavlenskom putu u Gradskoj četvrti Stenjevec bit će postavljeni kroz mjesec dana. Nakon toga slijedi uređenje asfalta u Ulici Ivane Brlić Mažuranić, a prošlog tjedna završilo je uređenje Ulice Ante Topića Mimare. Za svibanj je najavljeno otvorenje dvorane za mjesne odbore, a već ovog mjeseca stanari ove četvrti moći će početi uređivati svoje gradske vrtove. Naime, završio je natječaj za čak 400 parcela koje će moći koristiti.

BAZEN U ŠPANSKOM - Ove godine proračunom je osigurano 500 tisuća kuna za projektnu dokumentaciju bazena u Španskom čija bi gradnja trebala početi u 2015. godini.Trenutačni je plan da se bazen gradi na mjestu gdje je sada karting staza uz Zagrebačku aveniju, što je gradsko zemljište, a kartingu u siječnju 2015. godine istječe koncesija.

UREĐENJE ULICA NA STENJEVCU - Gradska četvrt Stenjevec ove godine po planu malih komunalnih akcija raspolaže sa 7.834.700 kuna.Od toga će se iznosa kolnici među ostalim urediti u Prisojničkoj ulici, Ulici Marka Foteza, u Majdanskom i Viljevskom putu, Hrnetičkoj ulici, Ulici Kotarnica te u Škrlatičkoj ulici.

PROIZVODI HRVATSKOG SELA NA BUNDEKU - 13. sajam Proizvodi hrvatskog sela održat će se od danas do nedjelje na zagrebačkom jezeru Bundek. Predstavlja se 370 izlagača iz svih hrvatskih županija. Svečanost otvorenja sajma je ove subote u 13,00 sati.

KANDIDATURA VARAŽDINA ZA EUROPSKU PRIJESTOLNICU KULTURE - Tradicija, pozicija i kreativnost najveći su aduti Varaždina u kandidaturi za Europsku prijestolnicu kulture, istaknuto je na predstavljanju "Programa EU Kreativna Europa – potprogram Kultura i Europske prijestolnice kulture" koje su u varaždinskoj palači Herzer organizirali Ministarstvo kulture i Grad Varaždin kako bi upoznali javnost s procesom kandidature Varaždina za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine. Kako je u zadnjih deset godina taj projekt u Europi bio generator rasta grada, njegove kulture i gospodarstva, radi uključivanja što više partnera iz šire zajednice, razgovaralo se već s gradonačelnicima Čakovca, Koprivnice i Krapine koji su prepoznali mogućnost uzleta u kulturi, gospodarstvu i obrazovanju kroz projekt Europske prijestolnice kulture.

PIŠKORNICA STRATEŠKI PROJEKT - Okrugli stol “Sustav gospodarenja otpadom sjeverozapadne Hrvatske” održan je u Križevcima. Sudionike je pozdravio saborski zastupnik i gradonačelnik Branko Hrg koji je istaknuo kako su Križevci grad koji je otišao daleko u zbrinjavanju otpada i njegovog odvojenog sakupljanja, za što je dobio i nekoliko nagrada. Izlaganje je imao i Mladen Jozinović direktor RCGO Piškornica koji je istaknuo, kako bi Regionalni centar za koji je dobivena lokacijska dozvola, trebao bi zbrinjavati otpad 4 županije sjeverozapadne Hrvatske te zamijeniti 39 postojećih odlagališta. Posebno zadovoljstvo je izraženo činjenicom, da je Vlada ovih dana i Piškornicu uvrstila u svoje strateške projekte.

„BAJKA NA DLANU“ U PRAGU, MUENCHENU I BEČU - Pod sloganom "Zagorje – Bajka na dlanu" Turistička zajednica Krapinsko-zagorske županije, uz potporu Glavnog ureda i predstavništava HTZ-a održala je proteklih dana prezentacije turističke ponude Zagorja u Pragu, Münchenu i Beču. Zabilježen je velik interes preko stotinu turoperatora, turističkih agencija i novinara i uspostavljeni direktni kontakti između međunarodnih predstavnika turističke industrije te voditelja prodaje i marketinga vodećih zagorskih turističkih objekata. Gosti iz Njemačke, Austrije i Češke čine većinu ukupnih stranih noćenja u Hrvatskom zagorju, a njihov broj i udio raste iz godine u godinu. Blizina, raznolikost ponude, eno-gastro, kulturni i wellness doživljaj te prihvatljiva cijena glavni su razlozi sve većeg interesa gostiju iz Njemačke, Austrije i Češke.

PROSLAVA 110. OBLJETNICE OBRTNIŠTVA U VARAŽDINU - Velika proslava 110 obljetnice organiziranog obrtništva u Varaždinu održat će se sutra u užem centru grada. Stotinjak varaždinskih obrtnika priprema cjelodnevni program s brojnim sadržajima a ulice grada bit će ispunjene štandovima s bogatom ponudom varaždinskih obrtnika. Gradom će šetati umirovljeni stari obrtnici i majstori, a nudit će se i usluge šišanja, fotografiranja, čišćenja cipela. Program na pozornici na središnjem gradskom trgu trajat će od 10 do 20.30 sati.

ŽUPANIJA PROTIV UKIDANJA VLAKOVA - Varaždinska županija protivi se ukidanju određenog broja linija putničkih vlakova, te apelira na resorno ministarstvo i upravu HŽ-a da se preispita ovakva odluka čija primjena bi trebala krenuti već 15. travnja. Iako je službeno tumačenje kako su pojedine linije nerentabilne te da na mnogim linijama ima mali broj putnika s nerazmjerno velikim troškovima, Varaždinska županija smatra kako ukidanje linija nije nikako dobro za one putnike koji koriste vlak kao prijevozno sredstvo. Ukidanjem pojedinih linija za koje se od države dobivaju subvencije otežava se život na pojedinim područjima, ali i nastavlja pogoršanje položaja željeznice. Varaždinska županija zalaže se za uspostavljanje Integriranog javnog prijevoza kao modela lokalnog prijevoza putnika u kojem bi se sva vozila javnog prijevoza objedinila u zajednički sustav stoji u priopćenju varaždinskog župana.

INFORMIRANJE STANOVNIŠTVA U KRIZNIM SITUACIJAMA - Radionica na temu izrade strategije o informiranju stanovništva u kriznim situacijama u sklopu projekta Dravis3, čiji cilj je jačanje i teritorijalno proširenje hrvatsko-mađarske suradnje u zajedničkom planiranju upravljanja katastrofama održana je u mađarskom Kaposváru. Na radionici na kojoj su sudjelovali i predstavnici Koprivničko-križevačke županije kao projektnog partnera, prezentirana je strategija informiranja stanovništva u Mađarskoj a zaključak je kako stanovništvo treba konstantno biti informirano o mogućim kriznim situacijama i to kroz period pripremne faze, za vrijeme krize i nakon eliminiranja problema.

PRAVNA KLINIKA I U ČAKOVCU - U projekt vanjskih klinika Pravnog fakulteta u Zagrebu uključio se i grad Čakovec. Pravna klinika jedinica je Pravnog fakulteta u okviru koje studenti viših godina građanima pružaju besplatnu pravnu pomoć. Građani će pomoć moći dobiti u gradskoj vijećnici Grada Čakovca 14. travnja te 5. i 19. svibnja u vremenu od 11,00 do 14,00 sati. Pravna klinika pruža pravne savjete, pomažući korisnicima da se snađu u pravnim problemima s kojima se suočavaju, a može pomoći i u sastavljanju raznih pismena i podnesaka u upravnim i drugim postupcima. Od 2010. godine, kada je osnovana pravna klinika ima preko 3000 riješenih slučajeva.
 
VOOGLE KONFERENCIJA U VARAŽDINU - Međunarodni stručni skup, Voogle konferencija 2014 održan proteklih dana u Varaždinu u organizaciji Tehnološkog parka Varaždin, okupio je preko 230 sudionika iz 9 zemalja. Organizirane su prezentacije i panel rasprave iz potpore poduzetništvu, IT biznisa, eko dizajna, marketinga i srodnih poduzetničkih područja o čemu su govorili neki od vodećih domaćih i inozemnih stručnjaka. Predstavljeni su i novi strateški projekti u gradu Varaždinu, a kao najvažniji istaknut je projekt Tehnološki park 2. Program konferencije obuhvatio je i međunarodne poslovne sastanke i startup natjecanja, a Prvo mjesto i titula Voogle startup godine pripala je zagrebačkom timu „Croatia rescue“ s mobilnom aplikacijom koja služi brzom lociranju unesrećenih osoba slanjem SOS poruke.

SOCIJALNI DUĆAN U KOPRIVNICI - Otvaranje Socijalnog dućana, namijenjenog za pomoć onima koji su u teškoj životnoj situaciji i kojima je potrebna pomoć planira Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica u svojim prostorima. Grad Koprivnica napravio je popis od 100 obitelji kojima će se paketi s hranom podijeliti uoči Uskrsa. Volonteri Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica će tako ove subote, 12. travnja od 9,00 do 13,00 sati prikupljati donacije ispred velikih trgovačkih centara.

DANI TEHNIČKE ISPRAVNOSTI VOZILA I MOTOCIKALA - Centar za vozila Hrvatske u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova, Hrvatskim Autoklubom i Stanicama za tehničke preglede vozila, ove godine po prvi puta organizira besplatnu provjeru tehničke ispravnosti motocikala i mopeda. Akcija kojom se želi ukazati na važnost tehničke ispravnosti motocikala i mopeda provodit će se od 14. do 19. travnja u svim stanicama za tehnički pregled vozila u Republici Hrvatskoj. Svi vozači motocikala i mopeda koji se odazovu pozivu moći će provjeriti tehničku ispravnost guma, kočnog sustava, okvira, ovjesa te razinu buke, dok će kod mopeda dodatno biti ispitana i najveća brzina.

NEDJELJNJA MATINEJA NA TREŠNJEVCI - U sklopu programa nedjeljnih matineja u Teatru na Trešnjevci ove nedjelje 13. travnja s početkom u 11,30 sati svi mališani i njihovi roditelji mogu uživati u predstavi Bajka s livade. Ovom predstavom pomaže se djeci da prebrode strah od kukaca i prepoznaju ih kao dio prirode kojoj i sami pripadaju.

DAN JURIJA GAGARINA - Klub mladih tehničara "Trešnjevka sjever" danas obilježava Dan Jurija Gagarina- prvog čovjeka u svemiru. Na Gagarinovom šetalištu na Trešnjevci. U Mjesnoj zajednici Antun Mihanovi,ć Goran Hudec održat će predavanje o Gagarinovom životu, a učenici Osnovne škole kralja Tomislava će u prostorijama obližnje knjižnice Tina Ujevića izložiti svoje likovne radove. Promatranje neba teleskopom bit će organizirano na šetalištu Jurija Gagarina nakon predavanja, a bit će otkrivena i njegova bista.

JAVNA TRIBINA STEREOTIPI I PREDRASUDE O ANTIFAŠIZMU - Javna tribina pod nazivom „Stereotipi i predrasude o antifašizmu“ biti će održana danas u prostorijama Etnografskog muzeja s početkom u 18,00 sati. Na tribini će govoriti etnologinja Irena Kolbas, povjesničar Hrvoje Klasić, publicist Drago Pilsel i aktivist Luka Čuljak.

PROLJETNI PRAZNICI U LABORATORIJU ZABAVE - Dramsku radionicu, hula hop i maketarstvo, tijekom proljetnih praznika od 14. do 18. travnja organizira Laboratorij zabave u Trnjanskoj 3. Dramska radionica se održava svakodnevno od 10,00 do 12,00 sati, hula hop od 12,30 do 14,30 te maketarstvo od 15,00 do 17,00 sati.

IZRADA USKRŠNJIH SIMBOLA U MGZ - Izrada uskršnjih simbola u sklopu organiziranih kreativno- likovnih radionica održat će se u Muzeju Grada Zagreba od danas, pa sve do četvrtka 17. travnja. Voditeljice radionica biti će Tatjana Kovačić i Ana Novoselec.

SAMOBORSKI PROLJETNI SAJAM I SALAMIJADA - Svečanost otvorenja 10. Samoborskog proljetnog sajma održat će se sutra na središnjem samoborskom Trgu kralja Tomislava, s početkom u 10,00 sati. U ime Zagrebačke županije svečanom otvorenju Sajma nazočit će župan Stjepan Kožić, koji će također u večernjim satima, od 19,30 sati, biti u kongresnoj dvorani Sportske dvorane na svečanoj dodjeli nagrada u sklopu 27. Samoborske salamijade.

SMOTRA KAZALIŠNIH AMATERA ZAGREBAČKE ŽUPANIJE -Svečano otvorenje 17. smotre kazališnih amatera Zagrebačke županije održat će se u nedjelju, 13. travnja u dvorani Doma kulture Josip Badalić u Križu od 18,30 sati. U programu koji će se održati tijekom subote i nedjelje, 10 amaterskih kazališta s područja cijele županije odigrat će 12 predstava.

USKRSNI SAJAM U DUBRAVICI - Drugi Uskrsni sajam OPG-a i udruga Općine Dubravica i okolnih općina održat će ove subote i nedjelje u športskoj dvorani Područne škole u Dubravici. Organizatori Uskrsnog sajma su Turistička zajednica „Savsko-sutlanska dolina i brigi“ i Općina Dubravica, a pokrovitelj Zagrebačka županija.

četvrtak, 10. travnja 2014.
TRADICIJSKE IGRAČKE U NOVOM VIRJU - Dajmo djeci korijene i krila, veliki hrvatski tradicijski projekt, danas je stigao i do Dječjeg vrtića Bregunica, u Novom Virju. Komplet tradicijskih dječji drvenih igračaka uručili su najmlađima Darko Koren, župan Koprivničko-križevačke županije i Branko Mesarov, načelnik Općine Novo Virje. Projekt Dajmo djeci korijene i krila provode Etnografski muzej i Radio Kaj, s ciljem očuvanja umijeća izrade tradicijskih drvenih igračaka, koje su na popisu UNESCO-ove reprezentativne liste zaštićene nematerijalne baštine. O projektu je govorila Mirjana Drobina iz Etnografskog muzeja Zagreb, a Davor Čović, voditelj veleprodaje Narodnih novina, partnera projekta, uručio je Danijeli Matekov odgojiteljici vrtića Bregunica komplet crtaćeg pribora. Laboratorij zabave izveo je za najmlađe prigodnu predstavu. Provedbu projekta Dajmo djeci korijene i krila u Novom Virju pomogla je Koprivničko-križevačka županija.

SJEDNICA ZAGREBAČKE GRADSKE SKUPŠTINE - Na aktualnom satu zagrebačke Gradske skupštine potpredsjednik skupštine Andrija Mikulić (HDZ) upitao je gradonačelnika Milana Bandića što je s nekretninama koje je Grad kupio od Holdinga i je li to spasilo Holding, na što je Bandić odgovorio da je Holdingovo poslovanje sada uredno. Tomislav Stojak (HNS) pitao je o košarkaškom klubu Cibona, posebice oko poslovnih prostora Cibone i njezinom finacijskom stanju, na što je Bandić rekao da će se svi klubovi svesti u realne okvire pa i Cibona u skladu s recesijom. Govoreći o europskim sveučilišnim igrama u Zagrebu i Rijeci, Bandić je rekao da je moguća rekonstrukcija Doma sportova kao i denivelacija zagrebačkog rotora na Laništu.

GRAD ZAGREB ZAPOŠLJAVA MLADE - U sklopu mjere zapošljavanja mladih za 1.600 kuna Ministarstva rada i mirovinskog sustava, za koje je Vlada ipak osigurala sredstva, prema riječima zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i grad će za još njih 500 osigurati radna mjesta. Kroz godinu dvije bit će prilika i za neke od njih da se zaposle u Gradskoj upravi naglasio je gradonačelnik Bandić.

OD DANAS POMOĆ UMIROVLJENICIMA - Pomoć umirovljenicima koju daje Grad Zagreb za mjesec travanj i uskrsnica od 100 kuna isplaćivat će se danas putem tekućih računa te sutra putem Hrvatske pošte. Umirovljenici koji novac ne prime na kućnu adresu moći će ju podići u poštanskim uredima narednih deset dana.

CERTIFICIRANA SELJAČKA TRŽNICA - Sporazum o suradnji na realizaciji projekta Certificirana seljačka tržnica danas će u zgradi Gradske uprave potpisati gradonačelnik Milan Bandić, predsjednik Udruge hrvatskih tržnica Niko Pervan te direktorica podružnice Tržnice Zagreb Zagrebačkog holdinga Zdenka Palac.

PROIZVODI HRVATSKOG SELA - Konferencija za novinare u povodu nadolazeće 13. sajamske priredbe Proizvodi hrvatskog sela, koja će se od 11. do 13. travnja održavati u parku Bundek u organizaciji Grada Zagreba i tvrtke Agrarno savjetovanje održana je danas na istočnoj strani Bundeka. Na konferenciji su sudjelovali gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, pročelnik Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo Emil Tuk te Damir Kovačić iz Agrarnog savjetovanja. Nikola Kostiha je najavio izložbu autohtonih pasmina domaćih životinja, a Antun Ponoš izložbu pasmina psa tornjaka i hrvatskog ovčara.

IZBOR NOVOG REKTORA ZAGREBAČKOG SVEUČILIŠTA - Četvero kandidata za rektora Sveučilišta u Zagrebu predstavili su svoje programe članovima Senata na izvanrednoj sjednici održanoj u auli Rektorata. Svoju viziju konkurentnog razvoja najvećeg hrvatskog sveučilišta iznijeli su dekan Filozofskoga fakulteta Damir Boras, sadašnja prorektorica za istraživanje i tehnologiju Melita Kovačević, sadašnja prorektorica za studente i studije Blaženka Divjak i dekan Fakulteta elektrotehnike i računarstva Nedjeljko Perić. Članovi Senata kroz tjedna dana trebaju ocijeniti programe kako bi 15. travnja odlučili tko će postati nova rektorica ili rektor zagrebačkoga Sveučilišta.

DARIVANJE UMIROVLJENIKA - Ovogodišnju akciju darivanja štićenika za Uskrs predstavnici Gradskog ureda za socijalnu zaštitu počeli su jučer u najvećem gradskom javnom domu umirovljenika, onom na Trešnjevki. U ovom najstarijem i najvećem javnom domu svih 630 korisnika koji imaju minimalne mirovine od 1.500 do 2.500 kuna s oduševljenjem je primilo skromne darove. Grad će darove podijeliti još sutra, 11. travnja u svih 11 javnih domova u kojima je smješteno ukupno 3.600 korisnika.

SURADNJA MEĐIMURJA I AUSTRIJE - Gospodarski susret na temu „Male hidroelektrane, bioplin i biomasa u Hrvatskoj” jučer je u Čakovcu organizirao Austrijski ured za vanjsku trgovinu u suradnji s Međimurskom županijom, županijskom energetskom agencijom MENEA te regionalnom agencijom za sjeverozapadnu Hrvatsku REGEA. Na skupu se predstavilo 11 austrijskih tvrtki na ovom području. Svakako treba iskoristiti priliku za stjecanje korisnih i kvalitetnih inozemnih kontakata, kao i mogućnost dogovaranja buduće suradnje između hrvatskih i austrijskih malih i srednjih poduzeća, istaknuo je župan Matija Posavec, ističući da je ova županija provodila 4 europska projekta, od kojih su 2 još uvijek aktivna, u vrijednosti od 1,4 milijuna eura, sve na području energetske učinkovitosti i projekata obnovljivih izvora energije. U Međimurju ljudi prate naš austrijski smisao za posao, naglasio je Roman Rauch direktor austrijskog ureda za vanjsku trgovinu i zato će Međimurje imati posebno mjesto na investicijskoj karti austrijskih investitora - zaključio je Rauch.

CESI-jev TRENING O ULOZI GRĐANA U ODLUČIVANJU - Jačanje kapaciteta za sudjelovanje u procesu donošenja odluka, tema je drugog modula treninga koji će se, u sklopu projekta Građanke i građani imaju moć, iduća dva dana održati u Zaboku. Trening će u organizaciji Centra za edukaciju savjetovanje i istraživanje, okupiti dvadesetak predstavnika organizacija civilnog društva te lokalne samouprave i institucija koji sudjeluju u procesu donošenja odluka na području Krapinsko zagorske županije. Sudionici će se upoznati s primjerima dobre prakse iz Europske unije, te načinima upravljanja procesom donošenja odluka u lokalnoj zajednici. Kroz idućih 16 mjeseci provedbe projekta osnovat će se i regionalni savjet za razvoj civilnog društva, donijeti regionalni Kodeks o savjetovanju zainteresirane javnosti te provesti kampanja informiranja građana i građanki o procesu donošenja odluka u lokalnoj zajednici.

LEPOGLAVA SUBVENCIONIRA KAMATE PODUZETNICIMA - Kamatnu stopu na poduzetničke kredite, s dva odnosno četiri posto subvencionirat će tijekom ove godine Grad Lepoglava. Subvencije su namijenjene poticanju i razvoju gospodarstva poduzetnicima, za što je kroz program Poduzetnik 2, osigurano 200 tisuća kuna. Javni poziv upućen je obrtima, malim i srednjim trgovačkim društvima, zadrugama, profitnim ustanovama, fizičkim osobama u slobodnim zanimanjima te obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima. Uz to, Grad je pozvao organizacije i gospodarske subjekte koji potiču razvoj gospodarstva da se prijave i za dodjelu bespovratnih sredstava za razvoj ruralnog turizma i poljoprivrede te tradicionalnih obrta i proizvoda, za što je u proračunu osigurano 100 tisuća kuna.

POSEBNA REGULACIJA PROMETA NA SLJEMENSKOJ CESTI - Posljedice nevremena koje je pogodilo Zagreb lani u studenom na Medvednici još se saniraju. Više od 20 tisuća kubika drva prikupljeno je u oštećenju državnih šuma, dok šteta u privatnim šumama još nije utvrđena. Uz pomoć udruge Bokci drva će se darovati beskućnicima. Trenutačno radnici Šumarije Zagreb reguliraju promet na Sljemenskoj cesti, kako bi mogli ukloniti srušena stabla na lokaciji Bliznec. Posebna regulacija prometa na Sljemenskoj cesti trajat će iduća dva tjedna.

CESTA MARIJA BISTRICA - KAŠINA U SRPNJU - Do kraja srpnja ove godine cesta Marija Bistrica Kašina trebala bi biti završena, najavio je izvođač radova na radnom sastanku s predstavnicima općine Marija Bistrica i Krapinsko zagorske županije. Riječ je o prometnici od vitalnog značenja za istočni dio županije, stoga je nužna njezina dinamična obnova, naglasili su predstavnici Hrvatskih cesta koji predviđaju da će kolnik i pješačke staze biti završene do srpnja, dok je za sanaciju klizišta i potpornih zidova potrebno definirati rokove. Najavljeno je i kako će faza radova kroz naseljeno područje gdje se usporedno radi i vodovod biti najkompliciranija te je nužno dogovoriti način izvedbe, kako stanovnici, ali i hodočasnici u Mariju Bistricu ne bi imali problema.

OBLJETNICE ŠKOLA - Zagrebačka županija već dugi niz godina financijski pomaže obilježavanje obljetnica županijskih matičnih i područnih škola, a ove godine za to je u županijskom proračunu za obilježavanje obljetnica četiriju osnovnih škola osigurano 16.000 kuna.

TJEDAN GLAZBE ZA MLADE - U sklopu Tjedna glazbe za mlade u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski održat će se dva koncerta pod nazivom od Lisinskog do Olivera, pod ravnanjem dirigenta Krešimira Batinića. Koncert se održavaju danas i sutra u 11,00 i 19,30 sati. Tjedan glazbe za mlade je projekt posvećen mladoj publici koji Hrvatska glazbena mladež tradicionalno organizira u suradnji sa Zagrebačkom filharmonijom i Koncertnom dvoranom Vatroslava Lisinskog. Hrvatska glazbena mladež obilježava šezdesetu obljetnicu rada i četrdesetpetu obljetnicu osnutka Međunarodnog kulturnog centra u Grožnjanu.

USKRSNE PISANICE I OBIČAJI NACIONALNIH MANJINA - Uskrsne pisanice i običaji nacionalnih manjina Grada Zagreba tema je središnje izložbe kojom sutra u prostoru etno kuće Materina priča u centru Zagreba, započinje poseban program ususret uskršnjim blagdanima, a u sklopu kojeg će nacionalne manjine predstavljati svoju izvornu kulturnu baštinu. U programu pod pokroviteljstvom zagrebačkog gradonačelnika i Grada Zagreba sudjeluju Mađari, Ukrajinci, Slovenci, Poljaci, Česi, Albanci, Makedonci i Rusini a u sklopu izložbe bit će predstavljeni i tradicionalni uskršnji običaji i oslikavanje pisanica u Hrvatskoj te će biti predstavljena i najveća hrvatska pisanica izrađena od komušine, autorski rad sestre Samuele Premužić. Izložba će nakon sutrašnjeg svečanog otvorenja u podne za posjetitelje biti otvorena do subote, 19. travnja svakog dana od 10 do 14 i od 17 do 20 sati. Ulaz je slobodan, te su svi sadržaji za građane besplatni.

„PROLJETNI PRAZNICI NA JARUNU“ - Program „Proljetni praznici na Jarunu“ provodit će se na Jarunu za vrijeme proljetnih školskih praznika.
Od ponedjeljka, 14. travnja do petka, 18. travnja, od 09,00 do13,00 sati djeci i mladima od 7 do 15 godina pruža se mogućnost provođenje slobodnog vremena kroz kretanje i igre u prirodi na sportskim terenima Jaruna. Pod stručnim vodstvom kineziologa organizirane su sportsko – rekreacijske aktivnosti, poput mini-golfa, stolnog tenisa, badmintona, pikada, viseće kuglane, nogometa, odbojke, te igre.Cijena programa koji traje pet dana je 100,00 kuna.

OTVORENJE IZLOŽBE BORISA BUĆANA - Izložba ciklusa Boris Bućan „Prizori iz suvremenog života – izbor i postava Vere Horvat Pintarić“ bit će otvorena u Gliptoteci HAZU-a danas u 19,00 sati. Izložba ostaje otvorena do 8. svibnja.

OTVORENJE IZLOŽBE U GALERIJI MOČVARA - Izložba pod nazivom „Povijest budućnosti“ slovenske autorice Maje Smrekar biti će otvorena danas u 19,00 sati u Galeriji Močvara. Radi se o prikazu arhivske kinematografske građe međunarodnih znanstveno fantastičnih produkcija. Uz razgovor s umjetnicom i predavanje o radu koje će se održati sutra, 11. travnja u 20,00 sati, izložba je dio trodnevnog programa pod nazivom „Spekulacije o budućnosti- ususret SFeraKonu 2014.“. Projekt podržavaju Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Grad Zagreb.

MAPIRANJE TREŠNJEVKE - U sklopu projekta Mapiranje Trešnjevke, kojemu je cilj na razne načine istražiti lokalni identitet kvarta te ga približiti ljudima koji u njemu žive, Centar za kulturu Trešnjevka organizira još jednu pješačku turu po kvartu. Šetnja Zeleni kut Trešnjevke održat će se sutra s početkom u 19,00 sati, a sastanak je u Rudešu na Zagrebačkoj aveniji. Vodič po trešnjevačkim kvartovima je Vanja Radovanović.

OBLJETNICA HRVATSKE UDRUGE ZA SUNČEVU ENERGIJU -Povodom desete obljetnice osnivanja i rada Hrvatske stručne udruge za sunčevu energiju svečana sjednica održat će se danas u Duhovno-obrazovnom centru Marijin Dvor u Zaprešiću s početkom u 18,00 sati.Tom prigodom članovi Udruge dodijelit će županu Stjepanu Kožiću posebno priznanje za doprinos u promicanju korištenja Sunčeve energije.

OBLJETNICE ŠKOLA - Zagrebačka županija već dugi niz godina financijski pomaže obilježavanje obljetnica županijskih matičnih i područnih škola, a ove godine za to je u županijskom proračunu za obilježavanje obljetnica četiriju osnovnih škola osigurano 16.000 kuna.

PREDSTAVA ZA DJECU U JASTREBARSKOM - Lutkarska predstava za djecu „Luda i novčić“ Teatra Zvrk iz Rijeke može se pogledati u Domu kulture u Jastrebarskom od 11,00 sati.

IZLOŽBA U KRIŽU - Izložba „Jurjevo“ u organizaciji udruge Perunova svetinja bit će otvorena danas u Galeriji Križ od 18,00 sati.

OTVORENJE IZLOŽBE U JASTREBARSKOM - Otvorenje izložbe „PTICE – savršenstvo ljepote“, autora Maciej Szymańskog, veleposlanika Republike Poljske održat će se u žitnici dvorca Erdödy u Jastrebarskom večeras od 20,00 sati. U ime Zagrebačke županije na otvorenju će biti župan Stjepan Kožić. Izložba će biti otvorena do 13. travnja.

PRIVREMENA REGULACIJA PROMETA SELSKA-JADRANSKI MOST - Zbog radova na zamjeni oštećenih tramvajskih pruga na raskrižju Selska – Jadranski most, bit će zauzet dio kolnika od petka 11. travnja od 20,00 sati do petka 25. travnja do 20,00 sati. Promet će se odvijati, po preostalim slobodnim dijelovima kolnika, prema privremeno postavljenoj regulaciji prometa.
 
srijeda, 09. travnja 2014.
NAJLJEPŠE UREĐENI KUĆNI VRTOVI ZAGREBA - Natjecanje za najljepše uređen kućni vrt na području grada Zagreba i Zagrebačke županije, organizira Podružnica Zrinjevac, u okviru ovogodišnjeg Floraarta na Bundeku od 28. svibnja do 01. lipnja. Prijave s fotografijama kućnog vrta do 30. travnja šalju se na adresu: Floraart 2014., Zagrebački holding, Podružnica Zrinjevac, Remetinečka cesta 15. Ocjenjuju se vrtni prostori podijeljeni u kategorije površine do 100 i 500 metara četvornih te vrtni prostori površine veće od 500 metara četvornih.
 
SPOMENIK „PUMAMA“ U VARAŽDINU - Otkrivanje spomen - obilježja u spomen svim poginulim i nestalim pripadnicima 7. gardijske brigade "PUMA, u parku u Varaždinu koji nosi njeno ime, 23. travnja organizira Udruga veterana 7. gardijske brigade. Predsjednik Udruge Robert Puja je na današnjoj konferenciji za novinare rekao kako je riječ o skulpturi pume, rad akademskog kipara Krešimira Roda iz Zlatara. Sam spomenik teži oko 20 tona, a u prikupljanju donacija odazvao se veliki broj tvrtki, općina i gradova te pripadnici postrojbe i građani. Svoj dolazak na svečanost, uz brojne uzvanike, potvrdili su i generali Ante Gotovina i Rahim Ademi.Inače, kroz 7. gardijsku brigadu prošlo je ok 4.500 hrvatskih branitelja iz cijele Hrvatske. Tijekom Domovinskog rata poginulo je 90 pripadnika brigade, dok se jedan još uvijek vodi kao nestali.
 
MLADI I IZBORI ZA EU PARLAMENT - Konferencija projekta EU4U, u organizaciji Hrvatske urbane mreže održana je danas u Starogradskoj vijećnici. Cilj projekta je povećati aktivno sudjelovanje u demokratskim procesima mladih koji će imati pravo prvi put glasati na predstojećim izborima za Europski parlament. Edukacija mladih o demokratskom građanstvu veoma je važna, jednako kao i povećanje vaše društvene angažiranosti jer u odlučivanju vi se rukovodite kriterijima korisnosti i socijalne pravde, a oni koji donose odluke ponekad slijede vrijednosti političke moći i isplativosti, poručio je predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Darinko Kosor.
 
USKRSNO DARIVANJE UMIROVLJENIKA - Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom tradicionalno povodom blagdana Uskrsa organizira darivanje korisnika domova za starije i nemoćne osobe čiji je osnivač Grad Zagreb. Darivanje korisnika u domovima bit će održano danas i u petak, 11. travnja, a podjeli će prisustvovati predstavnici Gradske uprave. "Ovom skromnom, ali simboličnom gestom želimo pokazati koliko su nam naši stariji sugrađani važni te kako se svi zajedno trebamo potruditi pružiti im skrb i njegu kakvu zaslužuju", stoji u priopćenju iz Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom.
 
TRADICIJSKE IGRAČKE U NOVOM VIRJU - Dajmo djeci korijene i krila, veliki hrvatski tradicijski projekt, ovog četvrtka, 10. travnja stiže u Dječji vrtić Bregunica, u Novo Virje, Drenovica 6. Komplet tradicijskih dječji drvenih igračaka u 11,00 sati uručit će najmlađima Darko Koren, župan Koprivničko-križevačke županije i Branko Mesarov, načelnik Općine Novo Virje. Projekt Dajmo djeci korijene i krila provode Etnografski muzej i Radio Kaj, s ciljem očuvanja umijeća izrade tradicijskih drvenih igračaka, koje su na popisu UNESCO-ove reprezentativne liste zaštićene nematerijalne baštine. O projektu će govoriti autorica projekta Mirjana Drobina iz Etnografskog muzeja Zagreb, a Narodne novine, partner projekta, uručit će Danijeli Matekov odgojiteljici DV-a Bregunica komplet crtaćeg pribora. Laboratorij zabave izvest će za najmlađe prigodnu predstavu. Provedbu projekta Dajmo djeci korijene i krila u Novom Virju pomogla je Koprivničko-križevačka županija.

UREĐENJE MESNIČKE ULICE I OBNOVA STUBA – U sklopu malih komunalnih akcija, na području Gradske četvrti Gornji grad – Medveščak tijekom ove godine bi trebala biti obnovljena Mesnička ulica. Također, bit će uređene stube Ljubinkovac, Svibovac i Magdićeve stube koje su u lošem stanju.
 
HUMANITARNI KONCERT SANDRE BAGARIĆ I PRIJATELJA - Humanitarni koncert Zagrebačke filharmonije za zagrebačku Zakladu za osobe oboljele od cerebrovaskularnih bolesti, pod medijskim pokroviteljstvom Radija Kaj, bit će održan danas u 19,30 sati u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski. Uz filharmoniju, nastupit će i sopranistica Sandra Bagarić, Martina Tomčić, Kvartet Zagreb i drugi.
 
PROJEKT RVS ZAGREB – ISTOK – Jedan od važnijih projekata na području Zagrebačke županije je onaj koji se tiče gradnje regionalnog vodoopskrbnog sustava „Zagreb-istok”. Prva faza projekta stajat će oko 666 milijuna kuna, od čega bi 69% sredstava trebalo biti osigurano iz Kohezijskog fonda EU, a preostalih 31% iz državnog proračuna i proračuna Hrvatskih voda te županija, gradova i općina. Prva etapa obuhvaća kompletnu gradnju novih i rekonstrukciju postojećih cjevovoda, kao i gradnju vodnih objekata na vodoopskrbnim podsustavima Dugo Selo, Sveti Ivan Zelina i Ivanić Grad, te gradnju magistralnih cjevovoda i objekata kao „kostura“ razvoja vodoopskrbnog podsustava Vrbovec. Prema predviđanjima gradnja sustava počela bi u srpnju 2015. godine, a završila do prosinca 2018. godine.

ZAGREBAČKA ŽUPANIJA POMAŽE VELIKOGORIČKU AMBULANTU - Rad Pulmološko-alergološke ambulante u Velikoj Gorici Zagrebačka županija ove će godine sufinancirati s iznosom od 40 tisuća kuna. Tako će se radom ove ambulante osigurati dostupnost specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite u dijagnostici i liječenju plućnih bolesti stanovnika Velike Gorice i okolice.
 
GOSPODARSKI SUSRET U ČAKOVCU - Male hidroelektrane, bioplin i biomasa u Hrvatskoj, tema je gospodarskog susreta koji će se u organizaciji Austrijskog ureda za vanjsku trgovinu te u suradnji s Međimurskom županijom, energetskom agencijom MENEA, te regionalnom agencijom za sjeverozapadnu Hrvatsku REGEOM, održati danas u Čakovcu. Cilj susreta na kojem će se predstaviti 11 austrijskih tvrtki iz područja hidroelektrana, bioplina i biomase, je potaknuti gospodarsku suradnju i razmjenu iskustava između austrijskih i hrvatskih gospodarstvenika. Skup će otvoriti župan Međimurske županije Matija Posavec i direktor Austrijskog ureda za vanjsku trgovinu Roman Rauch.
 
OKRUGLI STOL O GOSPODARENJU OTPADOM - Sustav gospodarenja otpadom sjeverozapadne Hrvatske, tema je okruglog stola koji će se u organizaciji Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad u Križevcima i Sekcija za gospodarenje otpadom Znanstvenog vijeća za zaštitu prirode, te Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, održati danas u Križevcima s početkom u 18,00 Sati. Na temu gospodarenja otpadom govorit će ravnatelj Agencije za zaštitu okoliša, Neven Voća, te direktor Piškornice Mladen Jozinović.
 
TRIJENALE ZAGORSKOG SUVENIRA - Za ovogodišnji 13. Trijenale zagorskog suvenira radovi će se prikupljati u Centru za tradicijske obrte i vještine Muzeja „Staro selo“ Kumrovec, a Trijenale će se održavati na tri mjesta, u Muzeju seljačkih buna, Gornja Stubica, Galeriji grada Krapine i u Muzeju Staro selo Kumrovec, dogovoreno je na pripremnom sastanku. Ovogodišnja tema su zaštićena nematerijalna kulturna dobra Hrvatskog zagorja i Sjeverozapadne Hrvatske. U organizaciju manifestacije su uključeni Obrtnička komora Krapinsko-zagorske županije sa svojim Cehom tradicijskih i umjetničkih obrta, Muzeji Hrvatskog zagorja i županijska Turističke zajednica. Rok za prijavu je 09. svibnja.
 
JAVNA POHVALA ČLANOVIMA RAFTING KLUBA MATIS - Članove rafting kluba Matis, za izuzetno dobro djelo spašavanja života, uručivanjem grba Grada Varaždina, javno je na prijemu u Gradskoj vijećnici pohvalio varaždinski gradonačelnik Goran Habuš. Naime, članovi kluba Nikolina Videc, Petra Seketin, Nela Maleš, Karmen Magić, Matija Kučar i Igor Pičuljan 27. ožujka ove godine su za vrijeme rafting-treninga u čamcu na rijeci Dravi uočili utopljenika te mu odlučnim i odgovornim postupkom uspjeli spasiti život. Rafting klub Matis inače okuplja oko pedesetak članova koji se aktivno bave sportom, rekreacijom i organiziranjem raznih ekološko-edukativnih manifestacija.
 
IZLOŽBA FOTOGRAFIJA - Izložba pod nazivom Capture the World in a Photo otvara se danas s početkom u 19,00 sati u Salonu palače Sermage Gradskog muzeja Varaždin. Riječ je o izložbi radova nastalih u okviru europskog školskog projekta, Priroda na fotografijama u kojem su sudjelovali učenici iz Finske, Poljske, Njemačke, Španjolske, Turske i Hrvatske, a poveznica im je fotografija i vještine u toj umjetnosti. Izložba će biti otvorena do 19. travnja.
 
HUMANITARNA PRODAJA KNJIGA I LONČANICA - Humanitarnu prodaju knjiga i lončanica začinskog i ukrasnog bilja organizira Zaklada solidarnosti Grada Varaždina. Prodaja po cijenama od jedne do deset kuna, održat će se kod blagdanske kućice Zaklade solidarnosti na Trgu slobode do 19. travnja, a prihod od prodaje namijenjen je učenicima i studentima u potrebi.
 
PREDAVANJE U KRIŽU - Izložba fotografija „Zaštićene proljetnice općine Križ“ Gordane Gorčan i učenika 6. razreda OŠ Milke Trnine bit će otvorena u tamošnjoj vijećnici danas u 18,00 sati.

KONCERT U VRBOVCU - Koncert Lovre Pogorelića na glasoviru može se poslušati večeras u dvorani PUO Vrbovec od 19,00 sati.

KONCERT U IVANIĆ GRADU - Koncert gudačkog kvarteta Cadenza bit će održan večeras u sklopu Glazbenog prstena Zagrebačke županije u maloj dvorani PUO Ivanić Grad od 20,00 sati.
 
PROLJETNA ŠKOLA FOTOGRAFIJE U KRAPINI – Predavanje o osnovama fotografije organizira Foto klub Krapina. „Proljetna škola fotografije“ bit će održana 12. i 13. travnja u Osnovnoj školi August Cesarec, s početkom u 14,00 sati.

utorak, 08. travnja 2014.
SVJETSKI DAN ROMA - Svečano obilježavanja Svjetskog dana Roma održat će se u zagrebačkoj starogradskoj vijećnici u organizaciji Vijeća Romske nacionalne manjine Grada Zagreba, a neformalno druženje u palači Dverce. Nakon prigodnog govora predsjednika Neđatina Kamberovskog i govora uzvanika, zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću bit će uručena zahvalnica za doprinos poboljšanju i položaju romske nacionalne manjine. Svečanom obilježavanju prisustvovat će i predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Darinko Kosor.

DAN OTVORENIH VRATA CENTRA ZA PREVENTIVNU MEDICINU - Tijekom današnjeg Dana otvorenih vrata u novootvorenom Centru za preventivnu medicinu Zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" građani mogu do 15,.00 sati besplatno obaviti preventivni liječnički pregled, EKG, spirometriju, analizu tjelesne mase, uz preporuke primjerene tjelesne aktivnosti, mjerenje krvnog tlaka, kontrola šećera u krvi ili dobiti savjet nutricionista. Inače, Centar za preventivnu medicinu radit će svakog dana od 9,00 do 15,00 sati, a građani će se moći naručivati telefonom. Pretrage se plaćaju budući da Centar nije ugovorno vezan s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje.

KANALIZACIJA ZA GONJI GRAD- MEDVEŠČAK - Stanovnici Donjeg Prekrižja, Kraljevca i Pantovčaka u Gradskoj četvrti Gornji grad – Medveščak konačno će dobiti kanalizaciju. Zagrebački je holding ishodio lokacijsku dozvolu za sabirni kolektor odvodnje sliva potoka Kraljevec, dok je gradnja sustava odvodnje na području Pantovčak – Donje Prekrižje – Kraljevec u programu građenja Vodoopskrbe i odvodnje za ovu godinu. Novu odvodnju očekuju i u Vlaškoj, Petrovoj te Babonićevoj. Kanalizacijska mreža stara je više od sto godina te njen sadašnji kapacitet ne može podnijeti preopterećenje koje je nastalo zbog gradnje novih zgrada. Ove godine planira se ugovaranje projektne dokumentacije, do se početak radova očekuje 2015. godine.

PREDSTAVLJANJE PROGRAMA BUDUĆEG ZAGREBAČKOG REKTORA - Kandidati za rektora Sveučilišta u Zagrebu, dekan Filozofskoga fakulteta Damir Boras, sadašnja prorektorica za istraživanje i tehnologiju Melita Kovačević, sadašnja prorektorica za studente i studije Blaženka Divjak i dekan Fakulteta elektrotehnike i računarstva Nedjeljko Perić predstavit će svoje programe članovima sveučilišna Senata na današnjoj izvanrednoj sjednici. Oni će predstaviti Senatu svoju viziju razvoja zagrebačkoga Sveučilišta u iduće četiri godine koja bi trebala jamčiti konkurentnost toga najvećeg i njastarijeg hrvatskog sveučilišta.

Z
AGREBAČKI SDP U SUSRET SJEDNICI GRADSKE SKUPŠTINE - Redovnu konferenciju za medije, u susret 12. sjednice Skupštine Grada Zagreba, održat će danas u prostorijama Gradske organizacije SDP-a predsjednik zagrebačkog SDP-a Davor Bernardić i drugi zastupnici SDP-a.

SVJETSKI DAN ROMA U MIMARI - Svjetski dan Roma obilježit će se danas središnjom svečanom proslavom u Muzeju Mimara, u organizaciji Romskog nacionalnog vijeća. Na svečanosti će biti dodijeljena Godišnja nagrada Romskog nacionalnog vijeća, a ove godine nagradu dobiva Vesna Pusić, prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova. Prvi dobitnik Godišnje nagrade Romskog nacionalnog vijeća bio je Neven Mimica.

ČIŠĆENJE I POŠUMLJAVANJE PARKA MAKSIMIR - U zagrebačkom parku Maksimiru u tijeku je velika akcija čišćenja više od 2.500 stabala koje su tijekom zime porušili jak vjetar i snijeg. Djelatnici Hrvatskih šuma dosad očistili polovicu srušenih stabala, a očekuju da će cijeli park biti očišćen do ljeta. Istovremeno, park se pošumljava po projektima Šumarskog fakulteta.

EKOLOŠKI OSVIJEŠTENI MEĐIMURCI - Javni natječaj za sufinanciranje ugradnje solarnih sustava i sustava na biomasu za pripremu potrošne tople vode i grijanja u kućanstvima. raspisala je Međimurska županija, a provodi se u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Međimurskom energetskom agencijom. Izniman interes pokazuje visoku ekološku osviještenost građana, ali i spremnost županije da potiče i sufinancira ovakve projekte, rekao je na konferenciji za novinare župan Međimurske županije Matija Posavec. Sufinancirat će se ugradnja 25 sustava na solarnu energiju te 25 na biomasu, za što će biti izdvojeno 570.000 kuna, od čega Međimurska županija sudjeluje sa 150.000 kuna, a krajnji korisnici dobit će maksimalno 14.400 kuna po sustavu. Konačni rezultati natječaja bit će poznati krajem svibnja, a prve isplate bit će u rujnu. Natječaj je otvoren do 22. travnja.

SPOMENIK VARAŽDINSKIM PUMAMA - Spomenik poginulima, nestalom pripadniku i 7. gardijskoj brigadi Hrvatske vojske „PUMA“ svečano će u Varaždinu biti otkriven u srijedu, 23. travnja u parku koji nosi ime proslavljene varaždinske brigade. Tim povodom sutra će bit će održana konferencija za novinare na kojoj će govoriti članovi Udruge veterana 7. gardijske brigade PUMA te gradonačelnik Varaždina Goran Habuš.

BIAM I ZAVARIVANJE NA ZAGREBAČKOM VELESAJMU - Bienalni sajmovi, BIAM, 22. međunarodni sajam alatnih strojeva i alata i 25. međunarodni sajam zavarivanja i antikorozivne zaštite bit će otvoreni sutra na Zagrebačkom velesajmu. Radi se o jednoj su od najstarijih specijaliziranih sajamskih priredbi, a ove godine bilježi se veća zainteresiranost izlagača i poduzetnika. BIAM i Zavarivanje na Zagrebačkom velesajmu bit će otvoreni do subote, 12. travnja, a ove godine posjetitelje očekuje posebna atrakcija- robotska košarka. Riječ je o natjecanju u igranju košarke između robota i čovjeka.

MEĐUNARODNA RADIONICA VISOKOG UČILIŠTA U ZAPREŠIĆU -Međunarodne radionice „Visoka učilišta i obrazovanje za poduzetništvo za 21. stoljeće“ jučer su započele u prostorijama Visoke škole za poslovanje i upravljanje s pravom javnosti „Baltazar Adam Krčelić“ u Zaprešiću. Riječi pohvale za ovakvu organizaciju u ime Zagrebačke županije uputio im je župan Stjepan Kožić.

PREDSTAVLJENI GRABANIČKI VRTOVI - Grabanički vrtovi, na polju između Jalkovečke i Vidovečke ulice u Varaždinu predstavljeni su jučer. Zemljište površine 5 tisuća metara četvornih Grad Varaždin je ustupio članovima Udruge Grabanički vrtovi. Nakon javnog poziva prijavilo se 92 korisnika, građana koji su već počeli obrađivati zemlju i uređivati vrtove. Inicijativu je pokrenula grupa građana IV mjesnog odbora, a predsjednik odbora Branko Godinić ujedno je i predsjednik Udruge Grabanički vrtovi.

KONAČNO DVORANA U BRESTOVCU OREHOVIČKOM - Općina Bedekovčina kratkoročno će se zadužiti za 800 tisuća kuna, kako bi se konačno završila izgradnja sportske dvorane u Brestovcu Orehovičkom, odlučilo je na posljednjoj sjednici općinsko vijeće. Općina je preuzela obvezu nabave opreme, da bi se dvorana završila do početka svibnja. Prema riječima načelnika Darka Bana, u tijeku su završni radovi u unutrašnjosti dvorane i na uređenju okoliša te se još čeka samo oprema za ventilaciju. Svečano otvorenje predviđeno je 13. lipnja, uz dan škole.

SAVJET MLADIH ZAGREBAČKE ŽUPANIJE - Seminar „Uloga mladih u lokalnom i regionalnom razvoju”, prošlog vikenda na Sljemenu je organizirao Savjet mladih Zagrebačke županije.Teme seminara bile su „Napetosti između liberalizma i demokracije”, „Uloga građanskog društva u kreiranju politika”, „Uloga novih medija i tehnologija u suvremenoj politici”, a poseban naglasak bio je na Erasmus+ programu Europske komisije za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport. Ovaj će program trajati sedam godina - od 2014. do 2020., a njegov proračun iznosi 14,7 milijardi eura.

ŽUPANIJSKA RAZVOJNA STRATEGIJA - Upute za izradu Izvještaja o provedbi Županijske razvojne strategije za 2013. godinu prezentirane su na inicijativu Razvojne agencije Podravine i Prigorja. Ravnateljica PORA-e Melita Birčić dala je upute za izradu i sadržaj izvještaja te su dogovoreni termini do kojih će podaci biti prikupljeni kako bi se izvješće moglo poslati u Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije. PORA je regionalni koordinator izrade ovog dokumenta, a radnu grupu čine pročelnici upravnih odjela Koprivničko-križevačke županije i ravnatelji Županijskih ustanova.

PROBLEMI ROMSKIH NASELJA - Peti okrugli stol „Iskustva u radu s romskom djecom u dječjim vrtićima, školama i knjižnicama na koprivničkom području“ održan je u Koprivnici. Glavne teme ovog okruglog stola bile su uvjeti stanovanja kao čimbenik odrastanja romske djece te postignuća i izazovi u radu s romskom djecom. Predsjednik romske udruge „Korak po korak“ Franjo Horvat kao najveći problemi romskih naselja drži legalizaciju, nezaposlenost, loše uvjete za život i loše uređena prava na socijalnu pomoć. Nakon skupa prisutni su posjetili romsko naselje Drnje-Botovo.

PRIJEM ZA KOŠARKAŠICE NOVOG ZAGREBA - Igračice i vodstvo ženskog košarkaškog kluba Novi Zagreb povodom osvajanja Kupa Hrvatske „Ružica Meglaj Rimac“ danas će u zgradi Gradske uprave primiti zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

HUMANITARNI KONCERT „PISANICA“ - 10. humanitarni koncert „Pisanica“ u Domu kulture u Krapinskim Toplicama održat će se u petak, 11. travnja u 19,00 sati. Prihod koncerta namijenjen je djeci, učenicima osnovne škole pri Specijalnoj bolnici, a potrebna su im nova računala, jer su postojeća stara više od 10 godina. Ova ustanova je prepoznata i u široj zajednici kao škola u kojoj se računala koriste na inovativan način u obrazovanju djece s teškoćama. Zato su se humanitarnom koncertu „Pisanica“ odazvali mnogi poznati izvođači. Donacijama se mogu pridružiti i drugi dobročinitelji, kako bi svaki od 12 razreda dobio bar jedno novo računalo.

USKRS U SUSEDGRADU - Prigodna svečanost „Uskrs u Susedgradu 2014“, počinje u Centru za kulturu i obrazovanje Susedgrad danas uskrsnom radionicom „Susedgradska pisanica 2014.“, a program se nastavlja postavljanjem velikog uskrsnog gnijezda s izložbom jedanaest velikih oslikanih pisanica, dodjelom priznanja i proglašenjem najljepše pisanice prema izboru polaznika radionice – učenika. U sklopu manifestacije je u Galeriji „Idealni grad“ postavljena izložba „Tradicijske dječje igračke iz Hrvatske“, iz zbirke Etnografskog muzeja iz Zagreba.

FOTOGRAFIJE PETERA LINDBERGHA U ZAGREBU - Više od 150 fotografija slavnog Petera Lindbergha, jednog od najvećih fotografskih imena današnjice, bit će izloženo u galeriji Dom hrvatskih likovnih umjetnika u Zagrebu tijekom travnja i svibnja. Zagrebački postav izložbe osmislio je sam Lindbergh. Ovo je prva Lindberghova izložba u ovom dijelu Europe od 1998. godine, kada je izlagao u Beču, te ujedno i jedina Lindberghova europska samostalna izložba u ovoj godini.

PREDSTAVLJANJE KNJIGE - Knjiga Salomona Perela "Bio sam Hitlerov omladinac Salomon" bit će predstavljena večeras u Art kinu Grič. Predstavljanje će početi projekcijom filma "Europa, Europa" nakon koje, u 21,00 sat, slijedi konferencija za novinare. O knjizi će, uz autora, govoriti i rabin Kotel Da-Don, profesor Sveučilišta u Osijeku Željko Uvanović i urednica knjige Iva Karabaić Kraljević. Knjiga "Bio sam Hitlerov omladinac Salomon" iskrena je i potresna priča o dječaku koji odrasta u mladića u vihoru rata i holokausta. Autor knjige, danas na pragu devedesete, još putuje svijetom i pripovijeda svoju nevjerojatnu biografiju s jednim ciljem – da se ne ponovi.

KNJIGA BORISA BECKA - Knjiga Borisa Becka "Politički portreti Josipa Horvata" bit će predstavljena danas u dvorani Tribine grada Zagreba na Kaptolu od 18,00 sati. Riječ je o monografiji o jeziku, stilu te uopće o diskursu publicista Josipa Horvata, pisca brojnih političkih feljtona, kazališnih i književnih kritika. Boris Beck u svojoj knjizi osobitu pozornost posvećuje Horvatovim portretima Ljudevita Gaja, Ante Starčevića i Frana Supila.

ZATVOREN DIO VLAŠKE I BAKAČEVE ULICE - Zbog radova na uređenju kolnika, Vlaška ulica, na dijelu od Kurelčeve ulice do raskrižja Pod Zidom/Kaptol i Bakačeva ulica, na dijelu od raskrižaja Pod Zidom/Vlaška do Cesarčeve ulice, zatvorena su za promet do 1. srpnja. Obilazni pravac iz smjera sjevera je Ulica Kaptol – polukružno kod ZET-ovog stajališta – Ulica Kaptol - Zvonarnička – Ribnjak – Branjugova – Palmotićeva i dalje prema jugu, te Branjugova – Vlaška – Ribnjak – Degenova – Kaptol.
 
ponedjeljak, 07. travnja 2014.
TRAMVAJ SUVENIRNICA - Mjesto na kojem će se, najavili su iz ZET-a, po povoljnim cijenama moći nabaviti novi zagrebački suveniri, ali i naučiti o povijesti tramvaja u Zagrebu postat će stara „dvadesetka“, tramvaj koji stoji ispred Tehničkog muzeja, a preuredili su ga sami ZET-ovci. Gotovo svi veći gradovi imaju suvenire s motivima javnog prijevoza pa je vrijeme da i Zagreb dobije nešto takvo, rekao je glasnogovornik ZET-a Tomislav Jurić te dodao kako će svi suveniri biti, zapravo, i presjek djelatnosti ZET-a od 1890. godine.
 
INOVATIVNI PROJEKTI - Za suvremena istraživanja u biomedicini, kemiji i ekologiji znanstvenicima Instituta Ruđer Bošković dr. Ivici Rubelju, dr. Ivanu Halaszu i mr. Zoranu Erešu na raspolaganju je preko 700.000 kuna odobrenih u sklopu POC programa Poslovne-inovacijske agencije Republike Hrvatske. Riječ je o inovativnim i visoko komercijalnim projektima koji bi trebali doprinijeti razvoju novih proizvoda, usluga i tehnoloških procesa kao što su razvoj pouzdane genske terapije, novih ekonomičnijih i ekoloških metoda kemijskih reakcija ili proizvodnji inovativnih ćelija za razvoj novih materijala.
 
SPUŠTANJE RUBNIKA ZA BICIKLISTE - Postavljanje kanalica na svim mostovima preko Save, u pothodnike duž Avenije Dubrovnik, kao i spuštanje rubnjaka u svim gradskim četvrtima jedine su planirane akcije za poboljšanje i razvijanje biciklističkog prometa u Zagrebu. Ovogodišnja ulaganja u biciklističku infrastrukturu iznose šest milijuna kuna, a tek sljedeće godine, kako su poručili iz Ureda za prostorno uređenje kao i Ureda za gospodarstvo, slijede ozbiljniji biciklistički infrastrukturni radovi, pripremljeni u skladu s novim pravilnikom.
 
I U ZAGREBU NIŽE PLAĆE - Prosječna neto plaća za siječanj ove godine u Zagrebu je iznosila 6.426 kuna i u odnosu na prosinac prošle godine, bila je manja za 107 kuna, odnosno za 1,6 posto. Prema podacima Odjela za statistiku Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada najveća prosječna neto plaća za siječanj zabilježena u promidžbi i istraživanju tržišta i iznosila je 9.871 kunu, dok je najniža neto plaća bila u zaštitnim i istražnim djelatnostima, od 3.054 kune.
 
IZUZETAN USPJEH HRVATSKIH INOVATORA U MOSKVI - Na 17. Moskovskom međunarodnom salonu inovacija i novih tehnologija Arhimed, hrvatski inovatori su sa 11 izloženih inovacija i novih proizvoda osvojili 20 nagrada, od kojih su 7 zlatne, 4 srebrne medalje te 9 posebnih nagrada. Ove godine na Arhimedu je prikazano ukupno 750 inovacija iz 17 država.
 
FESTIVAL ZNANOSTI U TEHNIČKOM MUZEJU - Festival znanosti u zagrebačkom Tehničkom muzeju bit će održan od danas do subote, 12. travnja. U sljedećih pet dana bit će održano 87 radionica, 53 predavanja, 68 prezentacija, 7 izložbi i 3 filmske projekcije.
 
ZAGREB BIRA ŠAMPIONA ZDRAVLJA - Javni poziv za Šampiona zdravlja, s ciljem promocije zdravlja i poticanja građana na poboljšanje kvalitete života u Zagrebu po peti put je građanima uputio Koordinacijski odbor projekta Zagreb Zdravi grad. “Šampionom zdravlja” proglašava se osoba koja podiže svijest o različitim problemima koji utječu na zdravlje – u školi, obitelji, na radnom mjestu ili kvartu, a lani je izabrana Jolanda Bernardis. Rok za podnošenje prijava je danas.
 
PAD KRIMINALITETA NA PODRUČJU ZAGREBAČKE ŽUPANIJE - Na temelju Izvješća o stanju i kretanju osnovnih sigurnosnih pokazatelja na području Zagrebačke županije u 2013. godini, uočen je pad kriminaliteta za 20 posto u odnosu na godinu ranije. Tijekom 2013. godine na području Županije zabilježeno je 3.084 kaznenih djela, 2.323 prometnih nesreća te 3.963 prekršaja protiv javnog reda i mira i drugih zakona. Razriješenost slučajeva viša je za 1,9 posto.
 
BIAM I ZAVARIVANJE NA ZAGREBAČKOM VELESAJMU - Bienalni sajmovi BIAM, 22. međunarodni sajam alatnih strojeva i alata I ZAVARIVANJE odnosno 25. međunarodni sajam zavarivanja i antikorozivne zaštite održat će se na Zagrebačkom velesajmu od 09. do 12. travnja. Na sajmovima će biti predstavljena najnovija ponuda, posljednja tehnološka dostignuća i tehnologija s područja alatnih strojeva, zavarivanja i antikorozivne zaštite.
 
SANACIJA KLIZIŠTA NA ŠESTINSKOM PRILAZU - Na sanaciji klizišta u Šestinskom prilazu, danas će se raditi u tri smjene kako bi radovi bili gotovi što prije, te će se tijekom radova omogućiti i naizmjenični prolaz za stanovnike.
 
HUMANITARNI KONCERT SANDRE BAGARIĆ I PRIJATELJA - Humanitarni koncert Zagrebačke filharmonije za zagrebačku Zakladu za osobe oboljele od cerebrovaskularnih bolesti biti će održan u srijedu, 09. travnja s početkom u 19,30 sati u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski. Uz filharmoniju, nastupit će i sopranistica Sandra Bagarić, Martina Tomčić, Kvartet Zagreb i drugi, a koncert se održava pod pokroviteljstvom gradonačelnika Zagreba Milana Bandića. Prigodom predstojećeg koncerta sutra će na Kvaternikovom trgu, od 10,00 do 12,00 sati građani moći besplatno proći mjerenja koja će pokazati postoji li za njih rizik cerebrovaskularne bolesti.
 
UREĐENJE CESTA U VIŠNJICI - U Višnjici, na pograničnom području grada Lepoglave, traju intenzivni radovi na 670 metara dugoj dionici nerazvrstane ceste koja se uređuje u okviru gradskog Programa modernizacije i rekonstrukcije nerazvrstanih cesta, vrijednog 643.376 kuna, kojim će Grad Lepoglava ove godine urediti ukupno 1,25 kilometara nerazvrstanih cesta. Gradilište je sa svojim suradnicima, zamjenikom Hrvojem Kovačem i voditeljem Projektno – razvojnog ureda Emilom Tkalecom, obišao lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić, koji je tom prigodom istaknuo kako Grad Lepoglava razvojem komunalne infrastrukture prati inicijative koje stvaraju nove vrijednosti i potiču ljude na ostanak, posebice u pograničnom gradskom području.

SUFINANCIRANJE OBNOVE PROČELJA - Javni poziv na dostavu prijava za sufinanciranje Programa sanacije i obnove pročelja i krovova građevina u gradskoj jezgri raspisao je grad Varaždin. Varaždinci koji žive u središtu grada mogu podnijeti zahtjev za sufinanciranje obnove pročelja i krovišta na svojim privatnim kućama. U proračunu je za tu namjenu osigurano 400 tisuća kuna. Javni poziv je otvoren do kraja travnja, a više informacija dostupno je na internetskim stranicama Grada Varaždina.

REKONSTRUKCIJA ULICA U SREDIŠTU VARAŽDINA - Započela je rekonstrukcija Draškovićeve i Školske ulice u centru Varaždina. U Draškovićevoj će se na dužini od 160 i širini od 8 metara, a u Školskoj ulici u dužini od 60 i širini od 4 do 5 metara potpuno rekonstruirati vodovodna, kanalizacijska, plinska i telekomunikacijska mreža te postaviti novi pločnici od granitnih ploča i granitnih kocki. Radovi su vrijedni 4.400.000 kuna, a završit će do prvog kolovoza.

POMOĆ PRI IZBORU SREDNJE ŠKOLE - Predstavljanje srednjoškolskih programa za učenike 8. razreda organizira Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Krapina u suradnji sa zagorskim srednjim školama. Prezentacija u školama će obuhvatiti teme profesionalnog usmjeravanja, predstavljanje programa obrazovanja i pripremu za upis u prvi razred srednje škole. Rezultati obrade Ankete o profesionalnim namjerama učenika pokazali su da oko 60% učenika ima poteškoće prilikom odabira daljnjeg obrazovanja. Ciklus počinje danas u Osnovnoj školi „Ljudevit Gaj“ u Krapini u 18,00 sati.
 
MALE HIDROELEKTRANE, BIOPLIN I BIOMASA – Predavanje na temu „Male hidroelektrane, bioplin i biomasa u Hrvatskoj“ organizira Međimurska energetska agencija u suradnji s Međimurskom županijom, Regionalnom energetskom agencijom Sjeverozapadne Hrvatske i Austrijskim uredom za vanjsku trgovinu. Predavanje će biti održano u srijedu, 9. travnja 2014. godine u Tehnološko - inovacijskom centru Međimurje u Čakovcu.
 
STRATEŠKI PARTNER ZA LJEKARNE ČAKOVEC – Natječaj za odabir strateškog partnera za Ljekarne Čakovec, raspisala je Međimurska županija. Strateškom partneru bit će omogućena dobava do 60 posto lijekova, ljekovitih pripravaka i drugih farmaceutskih proizvoda, za deset ljekarničkih jedinica u sustavu. Rok za podnošenje prijava je 30. travnja. 
 
DODJELA JAVNIH PRIZNANJA GRADA ČAKOVCA – Natječaj za dodjelu javnih priznanja Grada Čakovca je raspisan. Rok za podnošenje prijedloga je 16. travanj. Osim nagrade za životno djelo i godišnje nagrade Grada Čakovca, bit će dodijeljen i zlatnik "Grb Grada Čakovca" te titula počasnog građanina.
 
PREDSTAVLJANJE KNJIGA U ZKM-u - Knjige Ivora Martinića "Moj sin samo malo sporije hoda" i Heinera Muellera "Hamletmašina i drugi dramski tekstovi" bit će predstavljene u Zagrebačkom kazalištu mladih danas od 19,00 sati. O knjigama će govoriti Ivor Martinić, ravnateljica ZKM-a Dubravka Vrgoč i urednik Frakture Seid Serdarević.
 
IZVANREDNA SJEDNICA KOPRIVNIČKOG GRADSKOG VIJEĆA – Izvanredna sjednica koprivničkog Gradskog vijeća bit će održana sutra. Sazivanje sjednice zatražili su oporbeni vijećnici na čelu sa HDZ-om, a razlog je rasprava o spomen obilježju palim braniteljima. Naime, kao idejno rješenje za spomen-obilježje, koje bi trebalo krasiti Florijanski trg, odabrana su „Zvona“ Alema Korkuta. S odabirom se nije složilo čak 11 udruga proizašlih iz Domovinskog rata koje djeluju na koprivničkom području, pa je stoga oporba odlučila čitavu jednu sjednicu Gradskoga vijeća posvetiti upravo ovoj temi.
 
AUTOBUS UMJESTO TRAMVAJA NA NOĆNOJ LINIJI 34 - Zbog zamjene tramvajskih tračnica i sklopova u Tratinskoj ulici, od noćas pa do 12. travnja, umjesto tramvaja noćne linije 34, vozit će autobusi. U smjeru Dupca vozit će djelomično izmijenjenom trasom: s Ljubljanice, Ozaljskom ulicom, Ulicom grada Vukovara, Savskom cestom, Trgom bana J. Jelačića do Dupca.
 
PROMJENE POLAZAKA LINIJE ZA SLJEME - Na izvanrednoj autobusnoj liniji za Sljeme, radnim danom, mijenjaju se polasci s Mihaljevca te će umjesto u 08,10 biti u 08,50 sati i sa Sljemena (Tomislavov dom) umjesto u 09,00 bit će u 09,35 sati. Novi vozni red bit će dostupan na početno-krajnjim stajalištima i na internetskim stranicama ZET-a.
 
IZMIJENJENA TRASA ZA PETROVINU - Autobus na liniji Zagreb (Glavni kolodvor) – Petrovina, prometovat će do 14. travnja djelomično izmijenjenom trasom, i to do završetka radova u Gradićima.
 
IZMIJENJENA TRASA AUTOBUSA ZA LANIŠTE - Autobusi na liniji Glavni kolodvor – Kajzerica – Lanište, prometuju djelomično izmijenjenom trasom u oba smjera, do srijede, 09. travnja, zbog uređenja Ulice R. Cimermana.
 
REGULACIJA PROMETA U UTINJSKOJ ULICI - Zbog rekonstrukcije željezničko – cestovnog prijelaz na Utinjskoj ulici ista je zatvorena za sav promet na dijelu od Svetoklarske do Radmanovečke ulice danas do 18,00 sati. 

petak, 04. travnja 2014.
DRIVE IN KINO PONOVNO U ZAGREBU – Projekt Drive in kina, kojeg je pokrenula Hrvatska studentska asocijacija, nastavlja se u Zagrebu i ove godine. Besplatne projekcije će se održavati na poligonu Kockica u zagrebačkom Cvjetnom naselju, počevši od ovog vikenda. Sutra je na rasporedu "Pad Olimpa" a u nedjelju, 06. travnja "Umjetnik". Prošlogodišnje Drive - in kino posjetilo je više od 1.600 ljudi.
 
PREMINUO MITROPOLIT JOVAN PAVLOVIĆ - U Zagrebu je sinoć u 78. godini preminuo mitropolit zagrebačko-ljubljanski i cijele Italije Jovan Pavlović. Mitropolit Jovan bio je poznat kao veliki protivnik nacionalizma u Crkvi i posvećen razvijanju ekumenskog dijaloga s drugim crkvama. U povodu njegove smrti gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić uputio je izraze sućuti Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Zagrebu i Njegovoj svetosti Patrijarhu srpskom gospodinu Irineju. "Odlaskom u vječnost mitropolita Jovana izgubili smo čovjeka vjere, ekumenizma, iznimne kulture i služenja te našeg dragog sugrađanina. Njegovo djelo trajno je zadužilo vjernike Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj te je pridonio jačanju odnosa između crkava, naroda i kultura.“ - stoji u gradonačelnikovu priopćenju.
 
ULOGA MLADIH U LOKALNOM I REGIONALNOM RAZVOJU - Savjet mladih Zagrebačke županije organizira seminar na temu „Uloga mladih u lokalnom i regionalnom razvoju“ koji danas počinje u Domu Crvenog križa na Sljemenu. Seminar, koji traje do nedjelje, 06. travnja, je namijenjen predstavnicima gradskih i općinskih savjeta mladih Zagrebačke županije, a osnovni cilj ovog seminara je jačanje suradnje s gradskim i općinskim savjetima mladih u Zagrebačkoj županiji, kvalitetnije uključivanje mladih u lokalnu i regionalnu politiku, aktivnije sudjelovanje mladih u društvenom životu, te upoznavanje mladih s EU programima.

HUMANITARNI KONCERT SANDRE BAGARIĆ I PRIJATELJA - Humanitarni koncert Zagrebačke filharmonije za zagrebačku Zakladu za osobe oboljele od cerebrovaskularnih bolesti biti će održan u srijedu, 09. travnja s početkom u 19,30 sati u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski. Uz filharmoniju, nastupit će i sopranistica Sandra Bagarić, Martina Tomčić, Kvartet Zagreb i drugi, a koncert se održava pod pokroviteljstvom gradonačelnika Zagreba Milana Bandića. Prigodom predstojećeg koncerta sutra će na Kvaternikovom trgu, od 10,00 do 12,00 sati građani moći besplatno proći mjerenja koja će pokazati postoji li za njih rizik cerebrovaskularne bolesti.
 
PROMOCIJA PRVOSTUPNIKA VELEUČILIŠTA HRVATSKO ZAGORJE KRAPINA – Promocija treće generacije prvostupnica i prvostupnika Veleučilišta Hrvatsko zagorje Krapina bit će održana danas u krapinskoj Festivalskoj dvorani. Početak ceremonije je u 18,00 sati, dok završeni studenti kojima će biti uručene diplome u dvoranu moraju ući do 16,00 sati.
 
KONTROLA BICIKLISTA, MOTORISTA I TRAKTORISTA - Dolaskom povoljnijih vremenskih uvjeta u prometu sudjeluje više vozača bicikala, mopeda, motocikala i traktora. Kako bi se smanjio broj nesreća u kojima sudjeluju upravo biciklisti, motoristi i traktoristi, danas će prometna policija Policijske uprave koprivničko-križevačke posebno nadzirati te kategorije sudionika u prometu. Posebno će se paziti na tehničku ispravnost vozila i korištenje zaštitne kacige.
 
DAN KAO SAN - Priznanje za angažman županije u provođenju projekta „Dan kao san“, županu Koprivničko-križevačke županije Darku Korenu uručio je načelnik Policijske uprave koprivničko-križevačke Darko Rep. Projekt „Dan kao san“ dobio je krajem ožujka u Splitu na međunarodnoj konferenciji „Sigurnost gradova“ priznanje za najbolji projekt sigurnosti lokalne zajednice. Cilj projekta bila je pomoć i potpora ranjivim društvenim skupinama jer su upravo te skupine često izložene nasilju i neprihvatljivom ponašanju, a projekt su proveli Vijeće za prevenciju kriminaliteta Koprivničko-križevačke županije i PU koprivničko-križevačka.
 
AUTOBUSI UMJESTO NOĆNIH TRAMVAJA - Zbog radova na kontaktnoj mreži u Novom Zagrebu, u noćima 4./5. i 5./6. travnja, umjesto tramvaja noćne linije 31, vozit će autobusi. Autobusi koji voze kao zamjena tramvaja na noćnoj liniji 31, ne koriste tramvajska stajališta Studentski dom Stjepan Radić, Arena Zagreb i Most mladosti.
 
ARHITEKTURA ZAGREBA I BEČA U MUO - Okrugli stol povodom izložbe „Radovan Tajder. Arhitektura / Arhitekt“ u suradnji s Austrijskim kulturnim forumom u Zagrebu održat će se danas u Muzeju za umjetnost i obrt. Poznati bečki i zagrebački teoretičari arhitekture razgovarat će o aktualnim arhitektonskim relacijama i urbanističkom razvoju dvaju gradova. Početak je u 19,00 sati.

PREMIJERA PREDSTAVE U CEKATE-u - Premijera predstave Nine Horvat „Preko grma, preko trna...“ održat će se u Centru za kulturu Trešnjevka u nedjelju, 06. travnja. Premijera je u 18,00 sati, a istoga dana je pretpremijera na nedjeljnoj matineji u 11,30 sati.

IZLOŽBA „TRADICIJSKE IGRAČKE IZ HRVATSKE“ - Izložba „Tradicijske dječje igračke iz Hrvatske“ bit će otvorena u Centru za kulturu i obrazovanje Susedgrad, danas u 19,00 sati. Igračke su iz zbirke Etnografskog muzeja iz Zagreba. Autorica izložbe je dr.sc. Iris Biškupić Bašić.

PRIGORSKI DANI - Tradicionalni koncert narodnih pjesama i plesova pod nazivom „Prigorski dan“ u KD Lisinski ove nedjelje od 18,30 sati organizira Udruga Prigorski dan. Prihod će biti uplaćen za liječenje jedne djevojčice. U predvorju će biti postavljena izložba narodnih nošnji sekcije Šestinskih švelja.

NOVA PREMIJERA PLANET ART-a - Komedija "Ritina škola" kazališta Planet Art nastala po tekstu britanskog dramatičara Willyja Russella i u režiji Marka Torjanca premijerno će biti izvedena u ponedjeljak, 07. travnja u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski. Frizerku Ritu koja u potrazi za duhovnom hranom i obrazovanjem upisuje večernji tečaj književnosti igra Nataša Janjić Lokas, a Torjanac, koji uz režiju potpisuje i prijevod, prilagodbu te scenografiju, glumi profesora književnosti Pravdana, "toliko rezigniranog da mu više ništa ne nedostaje". „Ritina škola“ Willyja Russella jedna je od najizvođenijih suvremenih komedija u svijetu, a u produkciji Planet Arta adaptirana je za Hrvatsku.

NATJECANJE PODMLATKA CRVENOG KRIŽA - Međužupanijsko natjecanje podmlatka i mladih Hrvatskog Crvenog križa Zagrebačke i Sisačko–moslavačke županije održat će se u prostorijama OŠ Ivane Brlić Mažuranić, U Prigorju Brdovečkom, sutra od 09,30 do 14,00 sati. Natjecatelji će imati priliku pokazati znanje u područjima humanitarnog prava, povijesti pokreta Crvenog križa i pružanja prve pomoću.
 
ITALIJA - PARTNER BAROKNIH VEČERI - Zemlja partner ovogodišnjih Varaždinskih baroknih večeri bit će Italija. Organizatori Festivala obavljaju posljednje razgovore s glazbenicima koji će nastupiti na 44. Varaždinskim baroknim večerima, lokacije u gradu u kojima će se svojim posebnostima predstavljati Italija, obišla je direktorica Talijanskog instituta u Zagrebu Maria Sica. -S radošću ćemo se predstaviti na Varaždinskim baroknim večerima i s našim glazbenicima i s posebnostima od umjetnosti do gastronomije. Naša odlična suradnja s Baroknim večerima traje već duže vremena, a posebno nas veseli u ovoj godini kada Italija predsjedava Europskom unijom-, rekla je Maria Sica. Varaždinske barokne večeri održat će se u Varaždinu od 19. rujna do 1. listopada.
 
EUROPSKI OSMOŠKOLCI U VARAŽDINU - Projekt Around Europe From The Baltic Sea to The Black Sea - Learn, Play And Sing Together! Pod pokroviteljstvom Europske zajednice, okupio je ovog tjedna u Varaždinskoj županiji djecu i njihove učitelje iz Latvije, Portugala, Rumunjske i Turske. Tridesetak učenika i njihovih nastavnika, zajedno sa svojim domaćinima iz osnovne škole u Šemovcu proveli su od ponedjeljka vrijeme u upoznavanju i razgledavanju, te u raznim radionicama i drugim oblicima druženja.
 
IZLOŽBA FOTOGRAFIJA U ZLATOM AJNGELU - Izložba fotografija bit će otvorena večeras u varaždinskoj galeriji Zlati Ajngel. Svojim će se radovima predstaviti fotograf srednje generacije Damir Širola iz Zagreba koji odnedavno živi u Varaždinu. Otvorenje izložbe bit će večeras u 20,00 sati.
 
VARAŽDINSKA VURA ORGANIZIRA KONCERTE - Novoosnovana varaždinska udruga mladih Vura ovog vikenda priprema koncert, na kojem će ljubitelji alternativne rock scene, ali i oni kojima je bliža elektro glazba, doći na svoje. U prostoru na Stadionu Sloboda gostovat će naime alternativni band Diskurz iz Rijeke i također riječki elektro synth duo band Leifert. Početak je u 21,00 sat.
 
TRIBINA ZA DJECU I MLADE CUKOREK – „Šegrt Hlapić kako bi ga igrala Kazališna družina Pinklec“, predstava je što će ove nedjelje biti igrana u čakovečkom Centru za kulturu u sklopu kazališne tribine za djecu i mlade „Cukorek“. Šegrta Hlapića Ivane Brlić Mažuranić, na svoj su način kao kazališnu predstavu priredili čakovečki Pinkleci. Redatelj predstave je Romano Bogdan, a u predstavi koja počinje u 16,00 sati igraju Karolina Horvat, Mario Jakšić, Bruno Kontrec i Davor Dokleja.
 
SUSRET DJEČJEG DUHOVNOG STVARALAŠTVA - Treći susret hrvatskog dječjeg duhovnog stvaralaštva "Stjepan Kranjčić" bit će održan sutra u Križevcima. Riječ je o jedinom natječaju za dječje duhovno književno i likovno stvaralaštvo na nacionalnoj razini u Republici Hrvatskoj za djecu osnovnih škola. Cilj je potaknuti stvaranje suvremenih dječjih književnih i likovnih radova protkanih kršćanskim vrednotama. Na natječaj je pristiglo 246 književnih te 104 likovna rada iz 72 škole u Republici Hrvatskoj, a na završnoj će svečanosti u Križevcima biti nagrađena 23 rada, 14 će književnih radova biti javno izvedeno, a 21 likovni rad bit će izložen na izložbi "Cvijet skromnosti". Za objavu u zborniku "Kovčeg skromnosti" stručno je povjerenstvo izabralo 59 književnih i 21 likovni rad.
 
PROLJETNI KROS U ČAKOVCU - Tradicionalni proljetni kros za učenike osnovnih i srednjih škola Međimurske županije, održat će se sutra u Čakovcu. Start utrke bit će u 11,00 sati kod jezera čakovečkog starog grada. Proljetni i jesenski krosevi za učenike osnovnih i srednjih škola Međimurja, održavaju se u čakovečkom parku već desetu godinu zaredom. Organizator je atletski klub „Međimurje“.

SVETONEDELJSKA SALAMIJADA - Druga svetonedeljska salamijada bit će održana sutra u Društvenom domu Mala Gorica a dodjela priznanja najboljima bit će od 20,00 sati.

KONCERT U ZAPREŠIĆU - Koncert Lovre Pogorelića na glasoviru bit će održan sutra u maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta Zaprešić od 19,30 sati.

OPERA U DUGOM SELU - Komična opera „Rita“ može se pogledati večeras u dvorani KUD-a Preporod u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Dugo Selo od 20,00 sati.

KORIZMENI KONCERT ANSAMBLA LADO U IVANIĆ GRADU - Koncert korizmenih pjesama ansambla LADO može se ove nedjelje poslušati u crkvi Svetog Petra od 20,00 sati.

KONCERT U SAMOBORU - Koncert duhovne glazbe HPD Jeka sutra će biti održan u samoborskoj Franjevačkoj crkvi uznesenja Blažene Djevice Marije od 19,00 sati.

SAJAM RUKOTVORINA U BESTOVJU - „Uskršnji sajam sa izložbom ručnih radova“ ove subote i nedjelje može se posjetiti u svetonedeljskom Društvenom domu Bestovje od 09,00 do 18,00 sati.

PREMIJERA PREDSTAVE U VELIKOJ GORICI - Premijera predstave „Čarobno putovanje u maštoplovnom“ bit će održano ove nedjelje u Domu kulture Buševec od 17,00 sati. Koncert klavirskog tria u velikogoričkoj dvorani Galženica može se ove nedjelje poslušati od 19,00 sati.

UTRKA U JASKI - Proljetna cross liga Gović održat će se na Centralnom igralištu NK Jaska sutra od 16,00 sati.

SAMOSTREL NATJECANJE U PISAROVINI - Deseto prvenstvo Hrvatske u gađanju samostrelom Field održat će se ove nedjelje u sportskoj dvorani u Pisarovini.

DAN ZDRAVLJA U ZELINI - Obilježavanje Svjetskog dana zdravlja bit će održano u Svetom Ivanu Zelini ove nedjelje grupnim izletom na Kladešćicu.
 
četvrtak, 03.travnja 2014.
TRADICIJSKE IGRAČKE U LUDBREGU - U sklopu hrvatskog tradicijskog projekta "Dajmo djeci korijene i krila", u Dječjem vrtiću Radost Ludbreg, danas su komplet tradicijskih dječjih drvenih igračaka uručili najmlađima zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić i gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić. Projekt Dajmo djeci korijene i krila provode Etnografski muzej i Radio Kaj, uz suradnju s raznim ustanovama i tvrtkama širom Hrvatske, s ciljem očuvanja umijeća izrade tradicijskih drvenih igračaka, koje su na reprezentativnoj listi zaštićene nematerijalne baštine UNESCO-a. O projektu je govorila autorica Mirjana Drobina iz Etnografskog muzeja, Valerija Osrečak Ključarić, viša suradnica u marketingu Narodnih novina, partnera projekta, uručila je ravnateljici DV-a Radost Zvjezdani Jadanić, komplet crtaćeg pribora. Laboratorij zabave izveo je za najmlađe prigodnu predstavu.

PLAĆE U ZAGREBU NAJVIŠE - Prosječna mjesečna neto plaća u prvom tromjesečju ove godine u Hrvatskoj iznosila je 5.346 kuna. Prema očekivanjima, i dalje se najviše plaće isplaćuju u Zagrebu, i to 14% iznad prosjeka. Nakon Zagreba slijedi Zagrebačka te Istarska županija.
 
PROMJENA ZONE NE UTJEČE NA POVLAŠTENE PARKIRNE KARTE - Zona naplate parkiranja mnogim se Zagrepčanima promijenila, međutim, svi oni koji su povlaštenu parkirališnu kartu kupili prije primjene novog pravilnika, i dalje će ju moći koristiti i za novoodređenu zonu. Na primjer, korisnici koji su povlaštenu parkirališnu kartu kupili za II. zonu, a novim Pravilnikom je njihova adresa postala I. zona, kupljenu kartu koriste i u I. zoni, bez nadoplate i bez zamjene kartica. Sustav naplate parkiranja njihovu karticu prepoznat će kao da je riječ o karti za I. zonu. Korisnici će tako svoje već kupljene povlaštene parkirališne karte moći koristiti do isteka postojećeg datuma istaknutog na samoj karti.
 
EMIL MATEŠIĆ PREDLOŽEN ZA RAVNATELJA KIC-a - Za novoga ravnatelja zagrebačkog Kulturno-informativnog centra na sjednici Odbora za kulturu zagrebačke Gradske skupštine predložen je povjesničar umjetnosti i komparatist Emil Matešić. Obrazloženo je, kako je Matešić kao kandidat iskazao suvremen i sustavan pristup organiziranju rada te institucije, poznaje njezine strukture, djelatnost i probleme. Zamjenik pročelnika zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Tedi Lušetić objasnio je da je cilj bio imenovanjem mladog čovjeka napraviti veliku promjenu koja bi KIC vratila na ono što je bio prije 20 godina. O tom se prijedlogu mora još izjasniti Gradska skupština.
 
POVREMENI PREKIDI PROMETA SLJEMENSKOM CESTOM - Sanacija šteta i izvlačenje srušenih stabala koji su posljedica velikog nevremena koje je poharalo Medvednicu 11. studenog 2013. još traje. Trenutno se radi na izvlačenju trupaca na Šumskoj stazi Bliznec te uz Sljemensku cestu. Zbog tih radova, iz sigurnosnih razloga promet Sljemenskom cestom povremeno će biti prekidan u sljedećih desetak dana, navodi se u priopćenju Javne ustanove ''Park prirode Medvednica". Prekidi prometa traju između 10 i 20 minuta.
 
SASTANAK GRADONAČELNIKA ZAGREBA I MARIBORA - Gradonačelnik Maribora Andrej Fištravec boravio je sinoć u Zagrebu povodom otvorenja izložbe slika akademskog slikara Bogdana Čobala koja je postavljena u Slovenskom domu. Tim se povodom s njim sinoć sastao i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Dvojica gradonačelnika razgovarala su o gospodarskoj i ekonomskoj suradnji, ponajviše o europskim fondovima i izgradnji autoceste koja će povezivati Maribor, Ptuj, Zagreb i Macelj.

ŽUPAN ŠTROMAR U BRUXELLESU - Župan Varaždinske županije Predrag Štromar kao član Odbora regija sudjeluje u radu 106. plenarne sjednice Odbora regija u Bruxellesu. Na sjednici se između ostalog raspravlja o Nacrtu rezolucije o stanju u Ukrajini i Nacrtu Rezolucije o lokalnoj i regionalnoj dimenziji pregovora EU-a i Sjedinjenih Američkih Država o trgovini i ulaganjima. Tijekom boravka u Bruxellesu župan Štromar susret se će sa županom Bratislavske regije Pavolom Frešom.
 
SUFINANCIRANJE OBNOVE PROČELJA - Javni poziv na dostavu prijava za sufinanciranje Programa sanacije i obnove pročelja i krovova građevina u gradskoj jezgri raspisao je grad Varaždin. Varaždinci koji žive u središtu grada mogu podnijeti zahtjev za sufinanciranje obnove pročelja i krovišta na svojim privatnim kućama. U proračunu je za tu namjenu osigurano 400 tisuća kuna. Javni poziv je otvoren do kraja travnja, a više informacija dostupno je na internetskim stranicama Grada Varaždina.
 
OBILJEŽEN SVJETSKI DAN SVJESNOSTI O AUTIZMU - Svjetski dan svjesnosti o autizmu obilježili su u Varaždinu članovi Udruge Pogled. Riječ je o prvoj udruzi na području Varaždinske i Međimurske županije koja se bavi poremećajem autističnog spektra. Na štandu postavljenom na Franjevačkom trgu u Varaždinu roditelji i članovi udruge dijelili su promotivne balone i majice te edukativne letke i brošure u znak podrške djeci i osobama s autizmom. Podršku akciji u ime Varaždinske županije dao je zamjenik župana Alen Kišić .
 
REKONSTRUKCIJA ULICA U SREDIŠTU VARAŽDINA - Započela je rekonstrukcija Draškovićeve i Školske ulice u centru Varaždina. U Draškovićevoj će se na dužini od 160 i širini od 8 metara, a u Školskoj ulici u dužini od 60 i širini od 4 do 5 metara potpuno rekonstruirati vodovodna, kanalizacijska, plinska i telekomunikacijska mreža te postaviti novi pločnici od granitnih ploča i granitnih kocki. Radovi su vrijedni 4.400.000 kuna, a završit će do prvog kolovoza.
 
SPOMEN NA OSNIVANJE RATNOG ZRAKOPLOVSTVA - Zajednička delegacija Međimurske županije i županijske Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata posjetila je Zrakoplovnu bazu na Plesu i Zrakoplovno-tehnički centar. Cilj je bio obaviti završne dogovore oko dodjele zrakoplova MIG-21 koji će u Pribislavcu biti postavljen u spomen na početke razvoja Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Riječ je o projektu kojim će se realizirati trajan spomen na osnivanje i djelovanje Prve eskadrile lake avijacije višestruke namjene Čakovec 1991-92. godine kao i 4. Radarske postaje zračnog motrenja i navođenja oružanih snaga Republike Hrvatske. Otvorenje spomen obilježja, planirano je 17. rujna ove godine na obljetnicu Spomendana oslobođenja Međimurja.
 
POTPORE TURISTIČKIM MANIFESTACIJAMA - Temeljem raspisanog javnog natječaja, Zagrebačka županija dodijelit će milijun kuna za 53 projekta održavanja manifestacija značajnih za turističku ponudu županije. Županija će sufinancirati i realizaciju projekata Turističke zajednice Zagrebačke županije u prvoj polovici ove godine sa 350.000 kuna.
 
ENERGETSKA OBNOVA ZGRADA - Prvo u nizu predavanja o energetskoj obnovi zgrada na temu mjere uštede energije u zgradama i mogućnosti financiranja energetske obnove u zgradama, održat će se u Dječjoj knjižnici Marina Držića na Trnju od 18,00 sati. Cilj predavanja je prenijeti osnovna znanja o energetskoj učinkovitosti i energetskim uštedama te mogućnostima financiranja kroz konkretne i praktične primjere te potaknuti građane na razmišljanje o isplativosti ulaganja u energetsku obnovu zgrada.
 
POMOĆ PRI IZBORU SREDNJE ŠKOLE - Predstavljanje srednjoškolskih zanimanja i programa za učenike 8. razreda organizira Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Krapina u suradnji sa zagorskim srednjim školama. Prezentacija u školama će obuhvatiti teme profesionalng usmjeravanja, predstavljanje programa obrazovanja i pripremu za upis u prvi razred srednje škole. Organizirat će se info-pultevi, kako bi se učenici i roditelji mogli detaljnije informirati. Rezultati obrade Ankete o profesionalnim namjerama učenika pokazali su kako oko 60% učenika ima poteškoće prilikom odabira daljnjeg obrazovanja. Ciklus započinje 7. travnja u Osnovnoj školi „Ljudevit Gaj“ u Krapini.
 
PROGRAMI BRANITELJSKIH UDRUGA - Odbor za branitelje Zagrebačke županije utvrdio je prijedlog za dodjeljivanje financijskih sredstava braniteljskim udrugama, za što je u proračunu osigurano 450.000 kuna. Temeljem raspisanog javnog natječaja dodijelit će se sredstva za programe udruga, odnosno projekte socijalnog i humanitarnog značenja za branitelje Domovinskog rata i njihove obitelji.
 
SASTANAK UDRUGE VETERANA DOMOVINSKOG RATA - Projekt „Promicanje istine o Domovinskom ratu u školama Koprivničko-križevačke županije“, proveden u županijskim osnovnim i srednjim školama, ispunio je sva očekivanja. Rečeno je to među ostalim na radnom sastanku središnjeg odbora podružnice Udruge veterana domovinskog rata Koprivničko-križevačke županije, održanom u Kloštru Podravskom kojem su prisustvovali i zamjenik župana Darko Sobota kao i načelnici općina Kalinovac, Virje, Podravske Sesvete, Ferdinandovac i Kloštar Podravski.
 
ZAGORSKO KULTURNO VIJEĆE - Članove Kulturnog vijeća je imenovala Krapinsko zagorska županija. Prijedlozi su stigli od 24 pravna subjekta, predložene su 43 osobe, a imenovano ih je sedmero. Za područje glazbe i glazbeno scenske djelatnosti Krešimir Končevski, za dramsku umjetnost Adalbert Turner Juci, za film i kinematografiju Nenad Borovčak; za područje knjige i nakladništvo Vlasta Horvatić Gmaz, za likovne umjetnosti Maja Vukina Bogović, za nove medijske kulture i kulturno stvaralaštvo mladih Ljiljana Cvetko i za međunarodnu kulturnu suradnja i europske integracije Vlasta Krklec.

KVARTOVSKA IZLOŽBA O MAKSIMIRU - U sklopu ciklusa "Zagrebački kvartovi" večeras u19,00 sati u Muzeju grada Zagreba bit će otvorena izložba Maksimir – povijest i kvartovski simboli, koja će predstaviti povijest kvarta čiji je ubrzani razvoj počeo 1900. kada je Maksimir pripojen Zagrebu. Izložba, koja je otvorena do 31. svibnja, obuhvaća teme izgradnje i arhitekture, društvenog i kulturnog života te malog poduzetništva i privrede, no predstavlja i pojedina važnija mjesta tog prostora i Zagreba u cjelini - park Maksimir i Zoološki vrt, maksimirski stadion i GNK Dinamo te Maksimirsku cestu.

KONCERT I ANIMIRANI FILMOVI - Cantus Ansambl, u suradnji sa studentima Odsjeka za animirani film i nove medije zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti te Muzičkim salonom Kulture promjene Studentskog centra, sudjeluje u međunarodnom projektu "New Music: New Audiences", koji pronalazi i razvija nove načine koncertnog predstavljanja suvremene glazbe. Koncert će biti večeras Multimedijalnom centru SC-a.Zagrebačkoj publici na koncertu će se, uz Cantus Ansambl, predstaviti šestero mladih umjetnika s Akademije, autora kratkih animiranih filmova koji su za tu prigodu stvarani na djela latvijskih, mađarskih, slovačkih i britanskih skladatelja.

BALET ANA KARENJINA U ZAGREBAČKOM HNK - Premijera baleta 'Ana Karenjina' Petra Iljiča Čajkovskog u koreografiji Lea Mujića bit će održana ovog petka, 4. travnja u zagrebačkom HNK. Roman je prvo baletno uprizorenje doživio 1972. u Boljšoj teatru, a otada je njegov literarni predložak na glazbu različitih autora uprizorilo nekoliko velikih baletnih kazališta. U zagrebačkom Baletu adaptaciju romana i izbor glazbe napravili su Leo Mujić i Valentina Turcu. Mujić je i koreograf, scenografiju i dizajn specijalnih zvučnih efekata osmislio je Ivan Kirinčić, kostime Alan Hranitelj, a oblikovatelj svjetla je Aleksandar Čavlek. U naslovnoj ulozi u zagrebačkoj nacionalnoj kući nastupit će Edina Pličanić.
 
PRIJAVE ZA MUGI U TIJEKU - Mugi, ili Mladi u galeriji izlažu, naziv je regionalnog natječaja za mlade umjetnike kojeg već drugu godinu zaredom organizira varaždinski filmsko-kreativni studio VANIMA u suradnji s Gradom Varaždinom, Galerijskim centrom Varaždin i Muzejom suvremene umjetnosti Zagreb. U tijeku su prijave na drugi MUGI natječaj, a svoje radove mogu prijaviti mladi od 15 do 25 godina s područja pet županija sjeverozapadne Hrvatske. Najbolji likovni radovi bit će izloženi u predvorju kina Galerija u Varaždinu, a izbor radova bit će postavljen i u Muzeju suvremene umjetnosti Zagreb. Detalji vezani uz natječaj mogu se pronaći na web stranicama varaždinskog kina Galerija.
 
THEATERSPIELE U VARAŽDINU - Kazališni festival na njemačkom jeziku Theaterspiele na kojem sudjeluju brojne dramske skupine iz zemlje i inozemstva započinje danas i trajat će do nedjelje u varaždinskom kazalištu. Na ovogodišnjem, 11. festivalu sudjeluju dramske skupine iz nekoliko hrvatskih županija kao i gosti iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Rumunjske i Mađarske. Otvorenje festivala je u 17,00 sati.
 
IZLOŽBA U CENTRU ZA KULTURU - Pejzažima, mrtvim prirodama i portretima, predstavlja se u čakovečkom Centru za kulturu slikar Jurica Bedić, čija će izložba biti otvorena večeras u 19,00 sati. Čakovčanac Jurica Bedić 2003. godine završio je likovnu akademiju u Firenzi, gdje je nakon toga do 2011. godine radio kao profesor crtanja i slikanja. Sada živi u Čakovcu, a njegova se djela nalaze u brojnim privatnim i javnim zbirkama u Europi i Sjedinjenim Američkim Državama. Izložba njegovih radova u Centru za kulturu će ostati otvorena do 11. svibnja.
 
SUSRET DJEČJEG DUHOVNOG STVARALAŠTVA - Treći susret hrvatskoga dječjega duhovnoga stvaralaštva "Stjepan Kranjčić" bit će održan ove subote u Križevcima. Riječ je o jedinom natječaju za dječje duhovno književno i likovno stvaralaštvo u Republici Hrvatskoj za djecu osnovnih škola. Cilj je potaknuti stvaranje suvremenih dječjih književnih i likovnih radova protkanih kršćanskim vrednotama. Na natječaj je pristiglo 246 književnih te 104 likovna rada iz 72 škole u Republici Hrvatskoj, a na završnoj će svečanosti u Križevcima biti nagrađena 23 rada, 14 će radova biti javno izvedeno, a 21 likovni rad bit će izložen na izložbi "Cvijet skromnosti". Za objavu u zborniku "Kovčeg skromnosti" stručno je povjerenstvo izabralo 59 književnih i 21 likovni rad.
 
REGULACIJA PROMETA - Zbog radova na uređenju kolnika, ulica Radoslava Cimermana na dijelu od Bencekovićeve ulice dužine oko 600 metara prema istoku, do srijede, 09. travnja do 05,00 sati bit će zatvorena za sav promet. Obilazni pravac je Radoslava Cimermana – Bencekovićeva – Radoslava Cimermana i Cimermanova – Rogićeva – Radoslava Cimermana.
 
srijeda, 02.travnja 2014.
SA RUŠENJEM ODLAZE I GRAFITI NA ZIDU U BRANIMIROVOJ - Do temelja, ovog ljeta, rušit će se najpoznatiji zid s grafitima u Zagrebu, onaj u Branimirovoj ulici pokraj Glavnog kolodvora. Iako će novi zid na istom mjestu niknuti za svega 20-ak dana, svi grafiti koji se ondje nalaze još od 1999. godine završit će na deponiju. Ugrožena je stabilnost zida pa će se zbog sigurnosti pješaka i automobila graditi novi, kažu u HŽ Infrastrukturi. Dio zida već je toliko propao da su betonske ploče već zamijenjene limenima. Betonski zid dug je 153 metra, visok tri metra, širok 40 centimetra, a istih dimenzija bit će i novi čija će gradnja stajati oko 2,5 milijuna kuna.
 
ZAGREB BIRA ŠAMPIONA ZDRAVLJA - Javni poziv za Šampiona zdravlja, s ciljem promocije zdravlja i poticanja građana na poboljšanje kvalitete života u Zagrebu po peti put je građanima uputio Koordinacijski odbor projekta Zagreb Zdravi grad. “Šampionom zdravlja” proglašava se osoba koja podiže svijest o različitim problemima koji utječu na zdravlje – u školi, obitelji, na radnom mjestu ili kvartu, a lani je izabrana Jolanda Bernardis. Rok za podnošenje prijava je ponedjeljak, 07. travnja, a više detalja o kriterijima za predlaganje i odabir prvaka zagrebačkog zdravlja može se naći na internetskim stranicama Grada Zagreba.
 
POVLAŠTENA CIJENA VODE ZA SOCIJALNO UGROŽENE - Prve uvećane račune za vodu građani će dobiti u svibnju jer se od jučer započela uračunavati za 1,5 kunu po metru kubnom skuplja naknada za korištenje voda. Iz Zagrebačkog holdinga su obavijestili da će socijalno ugroženi građani i dalje imati povlaštenu cijenu vodnih usluga koja se primjenjuje na količinu vode nužne za osnovne potrebe kućanstva, što iznosi 70 litara dnevno po članu kućanstva.

IZLOŽBA U HOLDINGOVOM CENTRU ZA KORISNIKE - „Lanterna plinska, tak' imam te rad“, naziv je izložbe koja je od ponedjeljka otvorena za javnost u Centru za korisnike Zagrebačkog holdinga, u Ulici grada Vukovara. Kroz deset tematskih panoa predstavljeno je uvođenje i korištenje plina za potrebe privatne i javne rasvjete. Autorica izložbe i teksta je Branka Manin, fotografije su iz Državnog arhiva u Zagrebu te Muzeja grada Zagreba, a zložbu je grafički oblikovala i pripremila izložbene panoe Kristina Džepina-Bajić. Davne 1863. godine u 19,00 sati Zagreb su osvijetlile 364 plinske svjetiljke, a danas ih, kao atrakcija, 214 osvjetljava Gornji grad, Kaptol i Opatovinu te krug Gradske plinare, gdje ih je još dvadeset i pet.
 
BOTANIČKI VRT SLAVI 125. OBLJETNICU - Nagrade djeci koja su sudjelovala u edukativnom kvizu Državnog zavoda za zaštitu prirode "U Hrvatskoj se fura NATURA 2000" dodijeljene su u Botaničkom vrtu PMF-a u Zagrebu, koji obilježava 125. obljetnicu. Nagrade su osvojile Eleonora Premec i Lana Krstić iz Zagreba te Sara Prpić iz Bedekovčine, a nagrade im je uručio ravnatelj Državnog zavoda za zaštitu prirode Matija Franković.
 
OD DANAS NIŽE CIJENE PARKIRANJA U ZAGREBU - Parkiranje u prvoj zoni, od danas umjesto osam kuna, stoji šest kuna, u drugoj zoni cijena je, umjesto četiri kune, tri kune, a u trećoj zoni, umjesto dvije kune, stoji kunu i pol. Smanjuju se i cijene u garažama, pa sat vremena u garaži na Kvaternikovu trgu, Tuškancu i u Martićevoj ulici košta četiri kune; na Langovom trgu, klinici Rebro i u Petrinjskoj ulici pet kuna, a u garaži na Sveticama, sat vremena parkinga košta dvije kune.
 
TRADICIJSKE IGRAČKE U LUDBREGU - U sklopu hrvatskog tradicijskog projekta "Dajmo djeci korijene i krila", ovog četvrtka, 03. travnja u 11,00 sati, u Dječjem vrtiću Radost Ludbreg, Augusta Šenoe 4, komplet tradicijskih dječji drvenih igračaka uručit će najmlađima zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić i gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić. Projekt Dajmo djeci korijene i krila provode Etnografski muzej i Radio Kaj, uz suradnju s raznim ustanovama i tvrtkama širom Hrvatske, s ciljem očuvanja umijeća izrade tradicijskih drvenih igračaka, koje su na popisu UNESCO-ove reprezentativne liste zaštićene nematerijalne baštine. O projektu će govoriti autorica Mirjana Drobina iz Etnografskog muzeja, a Narodne novine, partner projekta, uručit će ravnateljici DV-a Radost Zvjezdani Jadanić, komplet crtaćeg pribora. Laboratorij zabave izvest će za najmlađe prigodnu predstavu.

ZAVRŠENI GUMBEKOVI DANI - Svečanom dodjelom nagrada i projekcijom filma Igora Mrduljaša i Tahira Mujčića „Jeste li bili u Zagrebu gospodine Cabaret“, u Zagrebu je zatvoren festival cabareta i komedije VII. Gumbekovi dani. Nagradu Gumbek za najbolju humorističnu predstavu dobila je predstava Njuške zagrebačkog Teatra Exit. Najboljom glumicom proglašena je Sunčana Zelenika Konjević, najboljim glumcem Davor Svedružić, a nagradu za poseban doprinos cabareu nagradu je dobio dramatičar Nino Škrabe. Ove godine dodijeljena je i posebna nagrada i to Marti Crnobrnji za scenografiju.

ZAGORJE TREĆA NAJLJEPŠA DESTINACIJA HRVATSKE - Dubrovnik, Plitvička jezera, Hrvatsko zagorje, Makarska i Mljet na prvih su pet mjesta na listi 10 najljepših mjesta u Hrvatskoj koja svakako treba posjetiti prema mišljenju jednog od najuglednijih i najcitiranijih američkih news portala Huffington Posta. Posebna zanimljivost na toj listi je uvrštavanje Hrvatskog zagorja na treće mjesto, što nije baš često u sličnim listama koje dolaze iz svijeta. Zagorje je opisano kao slikovita regija u blizini granice sa Slovenijom gdje se nalazi mnogo srednjovjekovnih dvoraca, termalnih izvora i vinograda, a preporučuje se i istraživanje Krapine, obilazak vinskih cesta te bajkovitog dvorca Trakošćan.

JAVNOZDRAVSTVENI PROGRAMI ZAGREBAČKE ŽUPANIJE - Preventivne programe županijskog Doma zdravlja i ove godine sufinancira Zagrebačka županija. Tako će se za preventivni program prevencije bolesti zubi kod djece predškolskog uzrasta izdvojiti 50.000 kuna, za preventivni program prevencije kardiovaskularnih bolesti 30.000 kuna, za preventivni program prevencije osteoporoze 10.000 kuna dok je za sufinanciranje mobilne mamografije osigurano 300.000 kuna.

SPOMENDAN ZRINSKIH I FRANKOPANA - Pokroviteljstvo nad obilježavanjem trećeg Spomendana Zrinskih i Frankopana, koji se obilježava 30. travnja kada su 1671. pogubljeni Petar Zrinski i Fran Krsto Frankopan, a obilježava se i kao Dan Međimurske županije prihvatio je, na zamolbu Zrinske garde Čakovec, Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko. U prigodi obilježavanja spomendana, svečanosti će se krajem ovog mjeseca održati u Čakovcu, Bečkom Novom Mjestu i Zagrebu.

ZAGORSKO GOSPODARSTVO NA SAJMOVIMA - Ugovor o sufinanciranju promocije gospodarstvenika i potporama za nastupe na gospodarskim sajmovima potpisala je Krapinsko-zagorska županija sa županijskom Gospodarskom i Obrtničkom komorom. Za promociju gospodarstvenika i sudjelovanje delegacija na regionalnim, specijaliziranim i međunarodnim sajmovima svakoj komori je osigurano po 100 tisuća kuna. Zagorsko gospodarstvo mora biti prisutno na stranim tržištima, prije svega na europskom, te je važna suradnja sa Njemačkom i Austrijskom gospodarskom komorom, rekao je na potpisivanju ugovora predsjednik Županijske komore Vid Šanjug. Ulaskom u EU otvorile su se nove mogućnosti za poduzetnike, a promocija na stranom tržištu doprinosi plasiranju proizvoda, istaknuo je predsjednik Obrtničke komore Davor Pleško.

UZGOJ BUČA U LEPOGLAVI - Projekt pokaznog polja uzgoja buča planira grad Lepoglava. U suradnji s Agro-turističkim klasterom Lepoglava, Varaždinskom županijom i Uslužnom uljarom Presečki iz Cargovca, Grad Lepoglava na dva hektara poljoprivrednog zemljišta planira uzgajati buče. Uslužna uljara Presečki, uz financijsku podršku Varaždinske županije, zasijala bi buče, te uz pomoć grada i Agro-turističkog klastera Lepoglava brinula o njihovom uzgoju. Cijeli ciklus pratili bi zainteresirani građani učeći kako uspješno uzgojiti buče.

GRADONAČELNIK KRIŽEVACA PRIMIO TAMBURAŠE - Na nedavno održanom međunarodnom natjecanju orkestara i zborova u Pragu Tamburaški orkestar Glazbene škole Alberta Štrige, osvojio je zlatnu plaketu i Grand Prix festivala, a posebnu nagradu primio je i njihov dirigent Igor Kudeljnjak. Na uspjehu postignutom u konkurenciji brojnih mladih glazbenika iz cijelog svijeta, čestitali su im gradonačelnik Križevaca Branko Hrg i župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren. Gradonačelnik i župan uručili su i prigodne poklone tamburašima, dirigentu Igoru Kudenjaku te ravnateljici križevačke glazbene škole Branki Špoljar.

PROIZVODI HRVATSKOG SELA - Zajednički nastup poduzetnika s područja Koprivničko-križevačke županije na sajamskoj priredbi „Proizvodi hrvatskog sela“ koja će se od 11. do 13. travnja održati u Zagrebu, organizira Razvojna agencija Podravine i Prigorja. Među 350 izlagača iz svih krajeva Hrvatske svoje će tradicijske proizvode, hranu pića, rukotvorine i suvenire predstaviti i 32 izlagača iz Koprivničko-križevačke županije. Za sve njih, troškove izložbenog prostora financirat će PORA, Razvojna agencija Podravine i Prigorja.

DONACIJA MUZEJU SUVREMENE UMJETNOSTI - Otvorenje izložbe „Joško Eterović: Slike i objekti – donacija Muzeju suvremene umjetnosti“ bit će održana u NO Galeriji večeras u 18,00 sati. Muzejske donacije iznimno su važan način prikupljanja muzejske građe, a izlaganjem MSU ih čini dostupnima široj publici. Od 2011. do danas muzeju su donirana 603 djela. Izložba donacija slika i objekata Joška Eterovića, prva je u nizu ovogodišnjih izložbi u NO Galeriji kojima će se predstaviti odabir triju donacija koje su u MSU pristigle u proteklim godinama.

LUTNJA - GLAZBALO EUROPSKIH DVOROVA - Lutnja-glazbalo europskih dvorova, naziv je programa koji se u sklopu Srijede u Muzeju priređuje večeras u renesansnoj dvorani Staroga grada Gradskog muzeja Varaždin. Koncert na lutnji održat će fra Antun Mrzlečki koji je, nakon studija klasične gitare u Njemačkoj, muziciranje na baroknoj lutnji usavršavao kod Hopkinsona Smitha, jednog od najpoznatijih svjetskih izvođača. Franjevac kapucin Antun Mrzlečki pokrenuo je i Internet stranicu www.lutnja.net s iscrpnim podacima i temama vezanim uz lutnju. Koncert u varaždinskom Starome gradu počinje u 19,00 sati, a uz glazbeni dio fra Antun Mrzlečki održat će i kraće izlaganje o ovom instrumentu.

VANZEMALJSKI PRIZORI U TEHNIČKOM MUZEJU - Znanstveno-popularno predavanje na temu „Vanzemaljski prizori“ održat će Ante Radonić, voditelj planetarija u kino-dvorani Tehničkog muzeja u Zagrebu, danas u 18,00 sati. Na predavanju će posjetitelji saznati koliko je planetarni sustav bogat nebrojenim i raznovrsnim nebeskim tijelima te što znači upravo objavljeno otkriće o objektu u udaljenim, slabo poznatim prostorima našeg sustava.

KONCERT MUŠKOG VOKALNOG ANSAMBLA - Koncert Muškog vokalnog ansambla Ivan Goran Kovačić bit će održan u Hrvatskom glazbenom zavodu od 20,00 sati. Gosti koncerta su Tamburaški orkestar Folklornog ansambla IGK, a na programu su djela Hallera, Odaka, Hatze, Cossetta i Kaplana.

AUTOBUSI UMJESTO NOĆNIH TRAMVAJA - Zbog radova na kontaktnoj mreži na Savskoj cesti, u noćima 2./3. i 3./4. travnja, umjesto tramvaja noćne linije 31 i 32, vozit će autobusi. Autobusi koji voze kao zamjena tramvaja na noćnoj liniji 31, ne koriste tramvajska stajališta Studentski dom Stjepan Radić, Arena Zagreb i Most mladosti. Zbog redovitog održavanja ispravljačkih stanica Poljanica i Kapucinska, u noći, srijeda na četvrtak, 2./3. travnja, umjesto tramvaja noćne linije 34, vozit će autobusi. Zbog zamjene tramvajskih tračnica i sklopova u Tratinskoj ulici, u noćima do 4./5. travnja, umjesto tramvaja noćne linije 34, vozit će autobusi.
 
utorak, 01.travnja 2014.
MJESEČNO PARKIRANJE U PETOJ ZONI ZA JEDNU KAVU - Odluka zagrebačkog gradonačelnika Bandića o nižim cijenama parkiranja primjenjuje se od sutra, 02. travnja. Cijena sata parkiranja u prvoj zoni pala je s osam na šest kuna, u drugoj s četiri na tri, a u trećoj s dvije na kunu i 50 lipa. No, od svibnja će Odjel za promet i Zagrebparking predložiti Gradskoj skupštini uvođenje četvrte i pete zone te stavljanje u sustav naplate parkiranja cijelog područja grada Zagreba. U ovim novim zonama cijene ne bi trebale predstavljati problem, jer bi se prema gradonačelnikovim riječima, u petoj zoni mjesečno plaćalo između sedam i devet kuna.
 
KREDIT EIB-a ZA ZAGREBAČKE STUDENTSKE DOMOVE - Od kredita Europske investicijske banke, koji je namijenjen unapređenju sveučilišne infrastrukture, u Zagrebu će se urediti studentski domovi Stjepan Radić i Cvjetno naselje, gdje će biti smješteno najviše stranih studenata sportaša na Europskim sveučilišnim igrama 2016. Osim studentskih domova, želja je organizatora i uređenje kampusa na Borongaju i zapadnog kampusa gdje bi se trebala graditi dvorana. Na Europske sveučilišne igre u Zagrebu i Rijeci očekuje se dolazak oko 5.500 studenata s više od 350 europskih sveučilišta.
 
VIŠE KONTEJNERA ZA GLOMAZNI OTPAD - Molbe Zagrepčana, koji su se žalili na novi način odvoza glomaznog otpada, poslušala je gradska Čistoća pa će ubuduće po svim mjesnim odborima na dan odvoza, umjesto jednog velikog kontejnera na jednoj lokaciji, postaviti njih nekoliko na više lokacija. Iz Čistoće su kazali, kako su se odlučili na veći broj takozvanih mobilnih reciklažnih dvorišta da bi građanima olakšali iznošenje teških stvari, ali i spriječili nastanak divljih odlagališta za čiju su sanaciju dodatno trošili novac. Raspored odvoza glomaznog otpada može provjeriti na internetskoj stranici Čistoće 
 
NOVI BROJEVI ZA PLAĆANJE PARKIRANJA SMS-om - SMS kodovi za plaćanje javnih parkirališta zbog obvezne prilagodbe EU standardima mijenjaju se od danas. Svim postojećim kodovima tako je potrebno nadodati predbroj 700, pa će za prvu zonu biti potrebno poslati poruku na broj 700101, II. zonu na 700102 a III. zonu 700103, priopćeno je iz Zagrebparkinga.
 
IZGRADNJA KREATIVNOG GRADA - Kreativne djelatnosti temelj su socio-ekonomskog razvoja gradova u urbana središta međunarodne vidljivosti, što je jedan od ciljeva projekta "Izgradnja kreativnog grada: razvoj kulturnih i kreativnih industrija Zagreba" čiji su rezultati predstavljeni sinoć u Zagrebu. Riječ je o istraživačko-konzultantskom projektu Instituta za razvoj i međunarodne odnose uz financijsku potporu UNESCO-ovog Međunarodnog fonda za kulturnu raznolikost. Projekt vrijedan pola milijuna kuna počeo je u rujnu 2013. Na području Zagreba određeno je deset kreativnih djelatnosti koje imaju izuzetan potencijal razvoja: arhitektura, dizajn, film, glazba, informacijsko-komunikacijske tehnologije, izvedbene umjetnosti, nakladništvo, obrti, oglašavanje i vizualna umjetnost.

BIAM I ZAVARIVANJE NA ZAGREBAČKOM VELESAJMU - Bienalni sajmovi BIAM, 22. međunarodni sajam alatnih strojeva i alata I ZAVARIVANJE odnosno 25. međunarodni sajam zavarivanja i antikorozivne zaštite održat će se na Zagrebačkom velesajmu od 09. do 12. travnja. Na sajmovima će biti predstavljena najnovija ponuda, posljednja tehnološka dostignuća i tehnologija s područja alatnih strojeva, zavarivanja i antikorozivne zaštite. Nova tehnološka rješenja prezentiraju se uz sadržajan i profesionalno aktualan stručni program, a ove godine posjetitelje očekuje posebna atrakcija - Robotska košarka. Riječ je o natjecanju u igranju košarke između robota i čovjeka.

POMOĆ ZA MODERNIZACIJU POLJOPRIVREDNIH GOSPODARSTAVA - Natječaj vrijedan 5 milijuna 950 tisuća kuna, za potpore u poljoprivredi, šumarstvu i ruralnom razvoju, raspisala je Zagrebačka županija. Najviše se koristi mjera za modernizaciju poljoprivrednih gospodarstava u sektoru povrćarstva, cvjećarstva, voćarstva, vinogradarstva, stočarstva i ekološke proizvodnje. Tu su još mjere za premije osiguranja, edukacija i stručno osposobljavanje, označavanje i certificiranje proizvoda, legalizacija zgrada poljoprivredne namjene, ulaganja u sektor šumarstva, ulaganje u ruralne smještajne kapacitete te kompenzacije otežanih uvjeta gospodarenja na području Žumberka i Krašića. Natječaj je otvoren do 15. studenog, odnosno do utroška sredstava.

REGULACIJA PROMETA SAVSKA – SELSKA - Zbog zamjene oštećenih tramvajskih pruga na raskrižju Selske i Savske, zauzet je dio kolnika do nedjelje 06. travnja do 24,00 sata. Za vrijeme radova promet će se odvijati po preostalim slobodnim dijelovima kolnika prema privremeno postavljenoj regulaciji prometa.
 
KRAPINSKI SREDNJOŠKOLCI NA SVJETSKOM PRVENSTVU U FUTSALU – Momčad Srednje škole Krapina predstavljat će Hrvatsku na Svjetskom školskom prvenstvu u futsalu, koje će biti održano krajem travnja u Italiji. Krapinčani će igrati u grupi sa Francuskom, Izraelom, Kosovom, Belgijom i Slovačkom, koji su nastup na Svjetskom prvenstvu osigurali u svibnju prošle godine pobjedom na državnom natjecanju održanom u Poreču. Srednjoj školi Krapina bio je to drugi državni naslov iz malog nogometa u posljednjih 5 godina.
 
TRIJENALE ZAGORSKOG SUVENIRA - Za ovogodišnji 13. Trijenale zagorskog suvenira radovi će se prikupljati u Centru za tradicijske obrte i vještine Muzeja „Staro selo“ Kumrovec, a Trijenale će se održavati na tri mjesta, u Muzeju seljačkih buna, Gornja Stubica, Galeriji grada Krapine i u Muzeju Staro selo Kumrovec, dogovoreno je na pripremnom sastanku. Ovogodišnja tema su zaštićena nematerijalna kulturna dobra Hrvatskog zagorja i Sjeverozapadne Hrvatske. U organizaciju manifestacije su uključeni Obrtnička komora Krapinsko-zagorske županije sa svojim Cehom tradicijskih i umjetničkih obrta, Muzeji Hrvatskog zagorja i županijska Turističke zajednica. 

LANTERNA PLINSKA, TAK IMAM TE RAD - Izložba naziva „Lanterna plinska, tak' imam te rad“, otvorena je u Centru za korisnike Zagrebačkog holdinga, u Ulici grada Vukovara. Kroz deset tematskih panoa predstavljeno je uvođenje i korištenje plina za potrebe privatne i javne rasvjete. Autorica izložbe i teksta je Branka Manin, fotografije Državnog arhiva u Zagrebu te Muzeja grada Zagreba. Izložbu je grafički oblikovala i pripremila izložbene panoe Kristina Džepina-Bajić. Inače, Gornji grad, Kaptol i Opatovinu i danas osvjetljava 214 plinskih svjetiljki, a krug Gradske plinare Zagreb njih još dvadeset i pet.
 
SUZBIJANJE ZLOUPORABE DROGA - O problemima ovisnosti na području Varaždinske županije za 2013. godinu raspravljali su na svojoj sjednici članovi Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga Varaždinske županije. Sjednici je prisustvovala i zamjenica ravnatelja Ureda za suzbijanje zlouporabe droga Vlade Republike Hrvatske Sanja Mikulić. Statistika govori, rekla je Mikulić, da Varaždinska županija, gledajući u hrvatskom kontekstu, manji problem ima s konzumentima opojnih droga, dok puno veći problem na ovom području predstavlja pretjerana konzumacija alkohola. Članovima povjerenstva prezentiran je i projekt „Istraživanje otpadnih voda“ – praćenje konzumacije opojnih droga. Novi pristup za procjenu zloporabe droga počiva naime na analizi droga i njihovih metabolita u komunalnim otpadnim vodama.
 
KONFERENCIJA PROJEKTA DRAVIS - Konferencija pod nazivom Emergency Model u sklopu projekta Dravis3 održana je u Pečuhu. Prezentaciju pod nazivom „Mogućnost nastanka domino efekta uslijed prestanka distribucije električne energije“, na konferenciji je u ime Koprivničko-križevačke županije kao projektnog partnera, održao stručni suradnik za promet i poslove zaštite i spašavanja Stjepan Behin. Sve prezentacije biti će uključene u zajednički dokument pod nazivom Havaria plan koji će biti prezentiran na konferenciji koju će krajem ovog mjeseca organizirati Koprivničko-križevačka županija.
 
SOCIJALNE TEME I ŽIVOT ZAJEDNICE - Različitost i tolerancija različitosti u zajednici, tema je tribine koja će večeras biti priređena u prostorijama Varaždinske županije. Riječ je o jednoj u nizu tribina koje u sklopu projekta pod nazivom„Tribine utorkom - Socijalne teme i život zajednice“ provodi Udruga socijalnih radnika Varaždinske županije u partnerstvu s županijom i gradoma Varaždinom. Početak večerašnje tribine je u 18,00 sati.
 
DAN CENTRA SVIJETA U LUDBREGU - U Ludbregu se danas slavi Dan centra svijeta. Program počinje u 17,00 sati na Trgu Svetoga Trojstva. Proslava je vezana uz legendu o zaštitnici Ludbrega, vinogradarki Ludbregi čiji je rođendan upravo prvoga travnja.
 
KONCERT U ZGRADI SCHEIER - Oratorij "Stabat mater" talijanskog skladatelja Giovannia Battiste Pergolesija bit će večeras izveden u Čakovcu. U izvedbi će sudjelovati sopranistica Mima Karaula i mezzosopranistica Ana Ticl, uz gudački kvartet Cordas. Početak koncerta u dvorani Zrinski zgrade Scheier u Čakovcu bit će u 19,30 sati.
 
ZAŠTITA PRIRODE I POLJOPRIVREDA - Izložba pod nazivom Zaštita prirode i poljoprivreda – prožimanja bit će otvorena danas u Centru za posjetitelje zaštićene prirode u Križovcu. Organizatori su Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode Međimurske županije i Centar dr. Rudolfa Steinera. U godini koju je UN proglasio Međunarodnom godinom malih obiteljskih gospodarstava, organizatori žele upozoriti na činjenicu da osim rijeka i okolnih vodenih staništa te šuma, glavninu zaštićenih područja u Međimurju pokriva upravo poljoprivredno zemljište. Prožimanje zaštite prirode i poljoprivrede je neizbježno, kako u Međimurju, tako i u gotovo svim zaštićenim područjima u Republici Hrvatskoj. Izložba u Križovcu, ostat će otvorena do kraja ove godine.

PROMOCIJA VINA I NAIVNE UMJETNOSTI - „Zlatna vina Alpe-Adria 2014“ i „Alpe-Adria – Srce naive“ , projekti su Koprivničko-križevačke županije , koje je na sjednici održanoj u Klagenfurtu odobrio Upravni odbor Saveza Alpe-Jadran. Manifestacija „Zlatna vina Alpe-Adria“ bit će održana početkom lipnja u Đurđevcu s ciljem promocije vina i vinskih regija u članicama saveza Alpe-Jadran, te prezentacije najboljih proizvođača vina u regiji. Projekt „Alpe Adria-Srce naive“ promovirat će naivno slikarstvo i povezivati slikare iz regija članica Saveza Alpe-Jadran. U sklopu projekta će se u kući Krste Hegedušića u Hlebinama od 30. svibnja do 01. lipnja 2014. održati likovna kolonija, kojoj će prisustvovati umjetnici iz zemalja članica Saveza.
 
PROLJETNA ŠKOLA FOTOGRAFIJE – Predavanje o osnovama fotografije organizira Foto klub Krapina. „Proljetna škola fotografije“ bit će održana 12. i 13. travnja u Osnovnoj školi August Cesarec, s početkom u 14,00 sati.

ŽIVOT UDOVICE - Predstava „Život udovice" u izvedbi dramske sekcije kulturno-umjetničkog društva Lepoglavski pušlek, predstavljat će Varaždinsku županiju na 54. festivalu kazališnih amatera što će krajem svibnja biti održan u Slavonskom Brodu. Lepoglavski dramski amateri pobijedili su na 6. smotri dramskih amatera Varaždinske županije održanoj u Ludbregu izvodeći suvremenu komediju Štefice Bizek, inače predsjednice KUD-a Lepoglavski pušlek. Većina ostalih županijskih smotri i selekcija za državni festival kazališnih amatera bit će održana ovog mjeseca.
 
USKRSNA RADIONICA ZA TREĆU ŽIVOTNU DOB - Kreativno druženje populacije treće životne dobi uz izradu prigodnih ukrasa za Uskrs organizira Centar za kulturu Novi Zagreb. Radionice se organiziraju u prostoru Centra za kulturu Novi Zagreb od danas do petka svaki dan od 18,00 do 20,00 sati. Materijal i pribor je osiguran, a izrađeni predmeti ostaju u vlasništvu polaznika.

ZAVRŠETAK GUMBEKOVIH DANA - Projekcijom filma Igora Mrduljaša i Tahira Mujičića "Jeste li bili u Zagrebu gospodine Cabaret" zatvorit će se 7. Gumbekovi dani, a tom će prigodom u Histrionskom domu danas od 20,00 sati biti svečano dodijeljene i nagrade. Na festivalu posvećenom Mladenu Crnobrnji Gumbeku i zagrebačkoj kabaretskoj tradiciji gostovalo je 14 predstava, a osim kazališta iz Hrvatske na manifestaciji su sudjelovala kazališta iz Slovenije, Srbije i BiH.

IGOR LASIĆ U CEKATEU – Izložba Igora Lasića, “trešnevačkog outsidera” bit će otvorena u Galeriji Modulor, Park Stara Trešnjevka 1, danas u 19,00 sati. Slikar samouk Igor Lasić rođen je u Zagrebu 1948. godine, gdje živi i radi. Bavi se slikarstvom od1989. godine. Član je neformalne likovne skupine Trešnjevački outsideri.

GLAZBA U HRVATSKOM SLOVU – Tribina „Glazba u Hrvatskom slovu“ na kojoj će glazbenik Igor Paro održati koncert na renesansnoj lutnji bit će održana u Hrvatskoj kulturnoj zakladi večeras u 19,00 sati.

BRAZILSKI SUVREMENI FILM - Repertoar brazilskih suvremenih filmova i to komedija ovog tjedna mogu se pogledati u kinu Tuškanac. Večeras od 19,00 sati to je film „Da sam na tvojem mjestu“ te od 21,00 sat „Čovjek iz budućnosti.

IZLOŽBA U RADNIČKOJ GALERIJI - Izložba Tome Savića Gecana „Bez naziva“ bit će otvorena večeras u Radničkoj galeriji, radnička cesta 22 u 19,30 sati. Izložba se može razgledati do 15. svibnja i to od ponedjeljka do subote od 10,00 do 18,00 sati te nedjeljom od 10,00 do 14,00 sati.

ŽUPANIJSKO NATJECANJE U ATLETICI - Županijsko natjecanje u atletici učenika osnovnih i srednjih škola Zagrebačke županije bit će održano sutra. Očekuje se dolazak oko 600 natjecatelja i voditelja ekipa, a učenici osnovnih i srednjih škola natjecat će se u slijedećim disciplinama: 100 m, 200 m, 300 m, 600 m, 1000 m, štafete 4x100 m, skok u vis, skok u dalj, bacanje loptice/kugle.