Početna

petak, 19. rujna 2014.

DVA DANA „100% ZAGORSKO” NA JELAČIĆ PLACU - Turističko izložbena sajamska priredba „100% zagorsko” u organizaciji Krapinsko- zagorske županije i županijske Turističke zajednice održava se danas i sutra na središnjem zagrebačkom Trgu bana Jelačića od 8,00 do 22,00 sata. Petu godinu za redom u Zagrebu će se Zagrepčanima i svim posjetiteljima predstaviti 111 izlagača, zagorskih obrtnika i gospodarstvenika, OPG-a, toplica, dvoraca i kurija, te kulturnih ustanova i proizvođača s proizvodima uzgojenim na tradicijski, konvencionalni, integrirani i ekološki način, kao i svih drugih prepoznatljivih i turistički zanimljivih prestavnika brenda „Zagorje- bajka na dlanu”. Manifestacija se održava uz pokroviteljstvo Ministarstva poljoprivrede, te uz potporu Ministarstva turizma, Grada Zagreba i Muzeja Hrvatskog zagorja. Uz župana Krapinsko zagroske županije Željka Kolara, prilikom svečanosti otvorenja manifestacije „100% zagorsko” na Trgu bana Jelačića, u ime gradonačelnika Zagreba, prisutne će pozdraviti njegova zamjenica Sandra Švaljek.


POČEO FESTIVAL ČIPKE - 18. međunarodni festival čipke, počeo je jučer u Lepoglavi pod pokroviteljstvom predsjednika RH Ive Josipovića. Na otvorenju su uz ostale bili predsjednik Ivo Josipović i prva potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić koja je i otvorila festival. I ove će godine, do 21. rujna, posjetitelji imati prigodu vidjeti najljepše čipke iz Hrvatske, budući će se na festivalu predstaviti svi vodeći čipkarski lokaliteti - Pag, Hvar, Sveta Marija, Sikirevci, Trg kraj Ozlja, Split i Lepoglava. Bit će prezentirani i neki od najatraktivnijih čipkarskih uradaka na temu čipke i nakita iz Belgije, Slovenije, Mađarske i Poljske, a posebno će biti predstavljene čipke iz Bosne i Hercegovine, zemlje partnera. Osim zanimljivog umjetničkog programa, uz Međunarodni festival čipke u Lepoglavi će biti organiziran i sajam tradicijskog rukotvorstva i starih zanata. Početak festivala bio je i povod za puštanje u rad novog odašiljača Radija Kaj preko kojeg će se program radija kaj u Lepoglavi slušati na frekvenciji 103,1 Mhz.

BANDIĆEVO PREDAVANJE NA TEMU UPRAVLJANJE GRADOM -Predavanje na temu „Upravljanje gradom“ sinoć je Hrvatskoj gospodarskoj komori održao zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Bandić je održao ovo tematsko izlaganje pred stotinjak okupljenih polaznika studija Master of Bussiness Administration (MBA) iz Zagreba. Takva predavanja svaki mjesec organizira udruga MBA Hrvatska, a na njima gostuju vodeći lobisti, poslovni pregovarači, ekonomisti i poduzetnici.


NOVA INVESTICVIJA U ZAGREBAČKOJ ŽUPANIJI - Novi proizvodni pogon u Otruševcu, tvrtke koja je prvi profesionalni proizvođač Samoborske salame, jedne od zaštićenih robnih marki Zagrebačke županije otvoren je jučer . Novi pogon financiran je iz fondova Europske unije, a prijavu na IPARD natječaj tvrtka je radila u suradnji s regionalnom razvojnom agencijom Zagrebačke županije. Novi proizvodni pogon vrijedan je nešto manje od 20 milijuna kuna, a zaposlene su 24 osobe.


U KRIŽEVCIMA OTVOREN TURISTIČKI INFORMATIVNI CENTAR - Jučer je u Križevcima otvoren Turistički informativni centar za posjetitelje, u obnovljenoj nekadašnjoj zgradi Sinagoge. Zgradu u kojoj su prostor našle Turistička zajednica, Zajednica Sportskih udruga, Zajednica Tehničke kulture te nekoliko udruga, nakon prigodne svečanosti otvorili su križevački gradonačelnik Branko Hrg i Marija Podolski, voditeljica projekta ViNak u sklopu kojeg je centar i otvoren. Riječ je o projektu Turizam bez granica - zajednički razvoj informativnih centara za posjetitelje u Nagyatadu i Križevcima u okviru IPA prekograničnog programa Mađarska-Hrvatska 2007.-2013. u kojem je glavni nositelj Grad Križevci. Projekt se provodio u suradnji s mađarskim gradom Nagyatadom kroz 20 mjeseci, a njegova ukupna vrijednost iznosi 1.173.000 eura.


VARAŽDINSKE BAROKNE VEČERI - Varaždinske barokne večeri, počinju danas i trajat će do 30.rujna. Zemlja partner ovogodišnjeg festivala je Italija. Varaždin će u vrijeme Baroknih večeri dobiti posebni talijanski "štih", a već samo otvorenje festivala večeras u 20,00 sati u varaždinskoj katedrali proteći će uz talijanske glazbenike ansambla Accademia Bizantina iz Ravene. Program 44. Varaždinskih baroknih večeri počinje u varaždinskoj Katedrali, a nakon brojnih koncerata i popratnih zbivanja završava 30. ovog mjeseca dodjelom Festivalskih nagrada, te koncertom nagrađivanih učenika Glazbene škole.


MINISTAR MRSIĆ U VARAŽDINU - U Varaždinu će danas boraviti ministar rada i mirovinskog sustava Republike Hrvatske Mirando Mrsić. Ministar će sudjelovati na Savjetovanju o Zakonu o radu na Fakultetu organizacije i informatike, a nakon toga i na zajedničkom sastanku članova Gospodarsko-socijalnih vijeća Varaždinske, Međimurske, Krapinsko-zagorske i Koprivničko-križevačke županije u skupštinskoj dvorani županijske palače u Varaždinu. Na sastanku će biti riječi o problemima u radu županijskih GSV-ova i mogućim načinima njihova rješavanja te ulozi gospodarsko-socijalnih vijeća u osmišljavanju i provedbi javnih politika na lokalnoj razini.


SAJAM SIGURNOSTI I PREVENCIJE - Sajam sigurnosti i prevencije danas u Nedelišću organiziraju Vijeće za prevenciju Međimurske županije, Policijska uprava međimurska i Međimurska županija. Riječ je o manifestaciji na kojoj će posjetitelji moći razgledati svu opremu koju policija koristi u svom radu, poput opreme za protueksplozijsku zaštitu, opreme za otkrivanje, izuzimanje i obradu tragova, te sve vrste prijevoznih sredstava, od specijalnih vozila i čamaca do helikoptera. Dodatna atraktivnost sajmu, koji do 19,00 sati traje na prostoru MESAP-a u Nedelišću, bit će pokazne vježbe antiterorističke jedinice policije poput skakanja padobranom i simulacija opasnih situacija uz uporabu specijalnih oružja, zatim simulacije vožnje i prevrtanja vozila, te spašavanja unesrećenih iz vozila nakon prometne nesreće, demonstracije rada robota za razminiranje i brojni drugi sadržaji.


DANAS POČINJE BRANJE GROJZDJA PREGRADA - Poslovnim uzletom, danas započinje 44. izdanje manifestacije, Branje grojzdja Pregrada. Po prvi put, manifestacija će se održati kroz deset dana, a uz tradicionalnu, kulturno - zabavnu komponentu, ove godine nudi dva poslovno edukativna događanja - Poslovni uzlet te prvi sajam vinogradarstva i vinarstva uz gradove partnere, Ilok i Daruvar. Poslovni uzlet počinje danas u 10,00 sati a održat će se na više lokacija - u gradskoj vijećnici, knjižnici, galeriji te u prostorijama Vatrogasnog doma. Sve do 28. rujna u Pregradi će se izmjenjivati kulturni, sportski i zabavni programi, obogaćeni ove godine novim sadržajima. Detaljan program manifestacije, koja se odvija pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i Krapinsko zagorske županije, može se pronaći na www.branjegrojzdja.pregrada.hr.


NIKAD NIJE KASNO - Povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, a u sklopu projekta "Nikad nije kasno" koji provodi čakovečka Udruga Zora, zajedno sa partnerima Sigurnom kućom Čakovec i Centrom za socijalnu skrb Čakovec, organizirat će se javne akcije u sva tri grada Međimurske županije. Na akcijama će predstavnici partnerskih organizacija i institucija uz volontere, zainteresiranim prolaznicima dijeliti edukativne materijale i informirati ih o mjestima i načinima na kojima u Međimurskoj županiji mogu dobiti pomoć ili savjet u slučaju nasilja u obitelji. Akcije će se održati sutra od 9,00 do 11,30 sati na Trgu Republike u Čakovcu, te idućeg utorka u Prelogu i u četvrtak 25. rujna u Murskom Središću.


TERRY FOX UTRKA - 15. humanitarna utrka Terry Fox Run održat će se na košarkaškim terenima na Malom jarunskom jezeru u nedjelju 21. rujna od 14,00 do 18,00 sati. Trku će otvoriti ministar zdravlja Siniša Varga, a prigodnim će se govorom sudionicima obratiti gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, a očekuje se dolazak osoba iz javnog života, poput svjetskih prvaka i osvajača olimpijske medalje, veslača, braće Martina i Valenta Sinkovića, zatim Franje Arapovića i Gordana Kožulja. Uz njih, očekuje se dolazak oko 4.000 djece i mladih iz škola Zagrebačke županije. Cjelokupni prikupljeni iznos bit će doniran Institutu Ruđer Bošković, za znanstvena istraživanja nasljednog raka dojke i jajnika.


TIMARITELJ NA JEDAN DAN - Zahvaljujući novom programu Zoološkog vrta grada Zagreba zaljubljenici u životinje mogu postati timaritelji na jedan dan. Tijekom jednodnevnog boravka u Vrtu oni profesionalnim timariteljima pomažu u čišćenju i uređivanju nastambi, hranjenju te vježbanju životinja. Program Timaritelj na jedan dan namijenjen je punoljetnim osobama. U skupini jednodnevnih timaritelja mogu biti do četiri osobe, a svakoj je skupini osigurana stručna pratnja edukatora i timaritelja. U tijeku su upisi u program, a prvi će se jednodnevni timaritelji prihvatiti posla već početkom listopada.


NAJVEĆE KOLO NA GLAVNOM ZAGREBAČKOM TRGU - Šokačko kolo, najveće kolo Vinkovačkih jeseni plesat će u nedjelju, 21. rujna u 11,45 sati Zagreb, Vinkovci i brojni drugi hrvatski gradovi. Na glavnom zagrebačkom trgu, uz tridesetak zagrebačkih kulturno umjetničkih društava te učenika osnovnih i srednjih škola, ovoj jedinstvenoj manifestaciji pridružit će se gradonačelnik Milan Bandić koji poziva Zagrepčane i goste grada da dođu, dobro se zabave, zaplešu i sudjeluju u kolu kao simbolu zajedništva u čuvanju bogate hrvatske tradicijske kulture.


ZBOROVANJE SAVEZA IZVIĐAČA - Zborovanje Saveza izviđača Zagreba održat će se sutra i u nedjelju, na prostoru osnovne škole „Dobriše Cesarića“. Preko 400 izviđača okupit će se na Borongaju kako bi u subotu sudjelovali u brojnim natjecanjima, a u nedjelju se upoznali sa brojnim gostima i udrugama koje će prezentirati svoj rad. Zborovanje Saveza izviđača Zagreba najveća je aktivnost u godini, a sufinancira ga Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport, Grada Zagreba.


DAN SREDIŠĆA - 3. dan Središća bit će održan i ove godine na platou ispred mjesne samouprave sutra od 10,00 do 15,00 sati uz bogat kulturno-umjetnički, sportski i obrazovni program, a građanima će se svojim aktivnostima predstaviti svi korisnici prostora mjesne samouprave Središće i njihovi gosti. Cilj obilježavanja dana Središća je animiranje građana na druženje u Novom Zagrebu i stvaranje kvalitetnijih dobrosusjedskih odnosa te poticanje građana da se i sami uključe u neku od aktivnosti.


INTRO RADIONICE - INTRO radionice namijenjene mladim glazbenicima održat će se danas u 18,00 sati u Centru za kulturu Pučkog otvorenog učilišta Zagreb. Mladi glazbenici će imati priliku saznati sve o autorskom pravu, ali i praktične stvari poput glazbene edukacije, kreativne motivacije, zarade u glazbi te rizicima koji ih očekuju u glazbenoj industriji. Radionice su besplatne za sve polaznike. Također, u Centru za kulturu Pučkog otvorenog učilišta danas će biti otvorenja izložbe Rock Fotografija.


ZAPOČINJE ZELJARIJADA - Gospodarsko-kulturno zabavna manifestacija „Zeljarijada“ posvećena autohtonom proizvodu vidovečkog kraja zelju počinje večeras u Vidovcu programom pod nazivom „Zeljarska večer“. Sutra će već od jutarnjih sati u sklopu Zeljarijade biti otvoren Sajam starih zanata i Gospodarski sajam, a počet će se kuhati i najveća sarma na svijetu, dok je službeno otvorenje manifestacije najavljeno sutra za 12,30 sati. Cjelodnevni program, uz kulinarske nudi i zabavne sadržaje, od kreativnih radionica na temu zelja za najmlađe do glazbenih nastupa. Program Zeljarijade trajt će i u nedjelju, kad će se u Vidovcu u sklopu ove manifestacije među ostalim održati i međunarodnih folklorni festival uz nastupe domaćih, te slovenskih i mađarskih folkloraša.


IZLOŽBA „ŠTAFELAJNI NEUMORNIK“ U GLIPTOTECI - Izložba 'Štafelajni neumornik' Ive Šebalja bit će otvorena sutra u podne u Gliptoteci HAZU. Šebalj je prvu samostalnu izložbu priredio tek 1970. u Galeriji Forum, a od tada je postavio dvadesetak samostalnih izložbi. Stručnjaci kažu da se svojim osobitim stilom nametnuo kao jedan je od najznačajnijih pikturalističkih, asocijativnih, aluzivnih, hermetičko-metaforičkih slikara Hrvatske. Strossmayerovoj galeriji starih majstora u Zagrebu darovao je više od 600 svojih djela. Izložba ostaje otvorena do 2. listopada.


IZLOŽBA UZ MIR ZA MIR NIKOLE DŽAJA - Izložba Uz MIR za mir : Nikola DŽAJA, otvara se danas u Salonu Galerije Antuna Augustinčića u Klanjcu, povodom Međunarodnog dana mira. Autor će predstaviti kiparske radove koji se referiraju na temu mira. Otvorenje je danas u 18,00 sati, a izložbu se može razgledati radnim danom od 08,00 do 16,00 sati, sve do 19. listopada.


BESPLATNA VODSTVA KROZ IZLOŽBU HRVATSKOG DIZAJNA - Besplatna vodstva kroz Izložbu hrvatskog dizajna 1314 organiziraju Hrvatsko dizajnersko društvo i Pedagoški odjel Muzeja za umjetnost i obrt u subotu, 20. i 27. rujna, u 11,00 sati. Vodstva će trajati oko 30 minuta.


IZLOŽBA TEKSTILA - Izložba Eleonore Apostolove „TEKSTIL“ bit će otvorena danas u galeriji Modular u 19,00 sati. Autorica će izložiti tekstilne radove koje izrađuje od prirodne vune, pamuka, viskoze i lana koji su inspirirani tradicionalnim stvaralaštvom i geometrijskim oblicima. Izložbu u Galeriji Modulor ostaje otvorena do 29. rujna.


STRMEČKA JESEN - Tradicionalna smotra folklora naziva „12. Strmečka jesen“ bit će održana sutra u organizaciji KUD-a Strmec u tamošnjem Društvenom domu od 18,00 sati. Nastupit će brojne folklorne skupine iz raznih dijelova Hrvatske s ciljem čuvanja i njegovanja običaja, pjesama, plesova i narodnih običaja i nošnje kraja iz kojeg dolaze.


VEČER LJUBAVNE POEZIJE U SAMOBORU - Večer ljubavne poezije pod nazivom „25. Vrazova Ljubica“ bit će održana sutra u Pučkom otvorenom učilištu Samobor u 19,00 sati.


DAN JEDNAKIH MOGUĆNOSTI U VELIKOJ GORICI - Program pod nazivom Dan jednakih mogućnosti za osobe s invaliditetom grada Velike Gorice bit će održan sutra na tamošnjem Trgu kralja Tomislava. U nedjelju će na nekoliko velikogoričkih gradskih lokacija biti održana prezentacija sportskih aktivnosti pod nazivom „Živimo zdravo i aktivno“.


KONCERT U SPOMEN NA FRA LINIĆA - Udruga U Duhu s Kristom iz Samobora u suorganizaciji s Kućom susreta Tabor organizira veliki humanitarni koncert popularne duhovne glazbe 'Neka se čuje do neba glas' u sjećanje na fra Zvjezdana Linića. Koncert će se održati ove nedjelje, 21. rujna u Sportskoj dvorani Samobor s početkom u 20,00 sati.Na koncertu nastupaju izvođači koji su surađivali s paterom za vrijeme njegova života, a to su: Sanja Doležal, Davor Terzić, grupa Emanuel, Marija Husar Rimac, Ivana Husar Mlinac, Daniela Morsan Sisgoreo, fra Ivan Matić i Dekanatski zbor Samobora.


NADZOR ALKOHOLIZIRANOSTI VOZAČA - Tijekom kolovoza na području koje pokriva Policijska postaja Križevci zabilježeno je 16 prometnih nesreća, u kojima je 15 osoba lakše i jedna osoba teško ozlijeđena. Budući da je kod više sudionika tih nesreća utvrđena alkoholiziranost, prometni policajci Policijske postaje Križevci, pojačano će nadzirati upravo alkoholiziranost vozača. Jednu od takvih preventivno-represivnih akcija na svom će području provesti u noći od subote 20. na nedjelju 21. rujna. Cilj akcije je smanjenje broja prometnih nesreća i podizanje razine sigurnosti u cestovnom prometu.
 

četvrtak, 18. rujna 2014.

U ZAGREBU „100% ZAGORSKO“- Konferencija za novinare, na kojoj je predstavljena ovogodišnja turističko sajamska izložba Krapinsko- zagorske županije pod nazivom „100% zagorsko“ te  „Zagorska noć“,  održana je danas u Zagorskoj hiži, u Palmotićevoj ulici. „100% zagorsko“ , petu godinu za redom,  održat će se na središnjem zagrebačkom Trgu bana Jelačića ovog petka i subote, 19. i 20. rujna, od 8,00 do 22,00 sata. Na press konferenciji sutrašnji dolazak Zagoraca pozdravio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Riječ je o manifestaciji prodajno-izložbenog karaktera gdje će se izlagati poljoprivredni proizvodi uzgojeni na tradicijski, konvencionalni, integrirani i ekološki način, proizvodi tradicijskih obrta, a Muzeji hrvatskog zagorja, hoteli, pansioni, seoska gospodarstva i drugi turistički objekti prezentirati će ponudu Zagorja. Organizatori ovogodišnje manifestacije su: Krapinsko zagorska županija i Turistička zajednica Krapinsko zagorske županije, a održat će se pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, uz partnere Ministarstvo turizma, Grad Zagreb i Muzeje Hrvatskog zagorja.

 

VELEPOSLANIK PORTUGALA KOD GRADONAČELNIKA BANDIĆA - U nastupni posjet veleposlanika Portugala u Republici Hrvatskoj, Júlia Joséa de Oliveire Carrance Vilele primio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Uz zahvalu na dobrodošlici portugalski veleposlanik je rekao, da se u Zagrebu,  urednom i dinamičnom gradu, osjeća odlično.U razgovoru je bilo riječi o važnoj ulozi gradova kao pokretača razvoja i veza između regija i država. S obzirom na to da su Zagreb i Lisabon potpisali Protokol o uspostavljanju prijateljske suradnje davne 1977., na sastanku je naglašena potreba jačanja suradnje i obnavljanja prijateljstva između dvaju gradova.

 

SA SJEDNICE ODBORA ZA KONTROLU - Na današnjoj sjednici Odbora za kontrolu zagrebačke gradske skupštine, među ostalim, raspravljalo se o donošenju prostornog plana, plana gospodarenja otpadom te izvršenju proračuna u prvoj polovici 2014. godine. Ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje Grada Zagreba Ivica Fanjek pojasnio je da su moguće tri lokacije za Centar za gospodarenje otpadom: Jakuševac, Dumovec i Resnik. Predsjednik Odbora za kontrolu i zagrebačkog SDP-a, Davor Bernardić, ponovio je da još uvijek ne postoji razrađeni plan primarne selekcije otpada. Prilikom rasprave o izvršenju proračuna,  Bernardić je ukazao i na neiskorištavanje sredstava iz fondova EU.

 

U ZEZ-U POSAO ZA BAREM 40 ZNANSTVENIKA Znanstveni piknik, koji je protekle nedjelje prikupio više od 30.000 posjetitelja zainteresiranih za znanost, za osam bi mjeseci trebao postati zagrebačka svakodnevnica. Najavio je tako gradonačelnik Milan Bandić, pojasnivši kako bi se na Velesajmu trebao izgraditi Znanstveno edukativno – zabavni centar koji će znanost promovirati stalno, a ne samo jedan dan u godini. Centar će biti otvoren za osam mjeseci, u starom, 15. Talijanskom paviljonu, koji je zaštićeni spomenik kulture. Izgradnja, vrijedna oko 200 milijuna kuna, financirat će se većinom iz fondova Europske unije. Nositelj projekta ZEZ centra je udruga Profesor Baltazar. U centru će sadržaj biti interaktivan, tako da sa svim izlošcima posjetitelji mogu nešto raditi, iskusiti neku pojavu i na taj način najbolje učiti. Prema prvim projekcijama, zaposlit će se minimalno 40 visokoškolovanih znanstvenika.

 

POSTAVLJENI NOVI BROJAČI BICIKALA - U Zagrebu je uvedena evidencija prometa bicikala putem prijenosnih brojača. Tijekom ovog, europskog tjedna mobilnosti, brojači se nalaze na biciklističkim stazama na novoj Branimirovoj i na Zagrebačkoj aveniji. Sljedećih mjesec dana, nastavit će se evidencija biciklističkog prometa na različitim lokacijama na širem području grada, a tijekom zime, prijenosni brojači bit će postavljeni u užem gradskom središtu. Prikupljeni podaci koristiti će se za planiranje razvoja biciklističke infrastrukture.

PRIJEM ZA SUDIONIKE OVOGODIŠNJEG PIF-a - Prijem za sudionike ovogodišnjeg PIF-a Međunarodnog festivala kazališta lutaka , koji traje do 20. rujna u Zagrebu, održan je jučer u palači Dverce. Prijem je održao gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić koji je predstavnicima gostujućih kazališta uručio zahvalnice za sudjelovanje na 47. PIF-u. Lutkari su gradonačelniku darovali masku „PIFKA“ te se na taj način zahvalili na pomoći u organizaciji i financijskoj potpori koju je festival i ove godine dobio od grada kao pokrovitelja.

NOVI POGON U BREGANI - Otvorenje novog proizvodnog pogona tvrtke prvog profesionalnog proizvođača Samoborske salame, jedne od zaštićenih robnih marki Zagrebačke županije, održat će se danas u Bregani s početkom u 11,00 sati. Radi se o novom, 17 milijuna kuna vrijednom, proizvodnom pogonu sufinanciranom iz fondova europske unije, a prijavu na IPARD natječaj tvrtka je radila u suradnji s Regionalnom razvojnom agencijom Zagrebačke županije.

MEĐUNARODNI FESTIVAL ČIPKE - 18. međunarodnI festival čipke, čija je ovogodišnja tema Čipka i nakit, počinje danas u Lepoglavi pod visokim pokroviteljstvom predsjednika RH Ive Josipovića. Festival će ugostiti čipke iz čak 13 zemalja svijeta, a zemlja partner festivala je Bosna i Hercegovina. Priprema se i i zanimljiv umjetnički program, pa će tako u petak u crkvi Blažene Djevice Marije u 19,00 sati nastupiti poznata sopranistica Sandra Bagarić uz orguljsku pratnju Darka Domitrovića, dok je za subotu, od 20,00 sati, na terasi restorana Ivančica najavljen nastup Folklornog ansambla Linđo iz Dubrovnika. Uz Međunarodni festival čipke u Lepoglavi će biti organiziran i sajam tradicijskog rukotvorstva i starih zanata. Organizatori su dogovorili i posebni turistički vlak, koji će u nedjelju prometovati od Varaždina do Lepoglave.


ONE STOP CONTROL - Od početka ovoga tjedna na graničnom prijelazu Gola - Berzence počeo je sustav kontrole prelaska državne granice sa jednim zaustavljanjem - one stop control. Bio je to povod za susret načelnika Policijske uprave mađarske županije Somogy Attile Pirosa i načelnika Policijske uprave koprivničko - križevačke Darka Repa i zajednički obilazak ovog graničnog prijelaza. Policijski službenici obje države graničnu kontrolu putnika od sada obavljaju na zajedničkom graničnom prijelazu Berzence, dok je prelazak preko graničnog prijelaza Gola slobodan, bez zaustavljanja putnika čime je znatno povećana protočnost prometa.


SPOMENDAN OSLOBOĐENJA MEĐIMURJA - Spomendan oslobođenja Međimurja 1991. godine obilježen je jučer prigodnom svečanošću koju su organizirali međimurska podružnica Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske i Međimurska županija. Na čakovečkom aerodromu u Pribislavcu otkriven je muzejski postav zrakoplova MIG-21 kao spomen obilježje Domovinskom ratu, hrvatskim braniteljima, pilotima i stanovnicima Međimurske županije koji su dali svoj doprinos u stvaranju Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane. Svečanosti je prisustvovao i predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović. Program obilježavanja oslobođenja Međimurja nastavljen je u Čakovcu polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća za poginule, umrle nestale i zatočene hrvatske branitelje kod Spomen zida, te svečanom akademijom u Katoličkom domu u Čakovcu.


KORISTI SVOJA PRAVA - Projekt „Koristi svoja prava! Ostvarimo jednake mogućnosti i suzbijmo diskriminaciju na lokalnoj razini“ od travnja prošle godine provodili su Hrvatski pravni centar u partnerstvu s Društvom distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida Grada Varaždina, Društvom distrofičara Istre i udrugom osoba s invaliditetom „Bubamara“ Vinkovci. Proveden je na području Varaždinske, Istarske i Vukovarsko-srijemske županije, s ciljem poboljšanja kapaciteta udruga osoba s invaliditetom i jačanja suradnje tih udruga s tijelima lokalne i regionalne samouprave. Provedbu su osigurali Europska unija i Ured za udruge hrvatske vlade uz podršku Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva


PREZENTACIJA U ŽUPANIJSKOJ PALAČI U VARAŽDINU - Prezentaciju o raspolaganju državnim poljoprivrednim zemljištem i Informacijskom sustavu, koji omogućuje pregled državnog poljoprivrednog zemljišta, danas će u Varaždinu održati ravnateljica Agencije za poljoprivredno zemljište Blaženka Mičević.


AKTIVNA ZAKLADA SOLIDARNOSTI KATRUŽA - Međimurska zaklada solidarnosti „Katruža“ bila je aktivna i u ljetnim mjesecima. Na tri sjednice Upravnog odbora u lipnju, srpnju i početkom ovog mjeseca dodijeljeno je ukupno 19 pomoći u iznosu od 54.850 kuna. "Katruža" djeluje već više 14 godina , a broj osoba kojima su u to vrijeme pomogli vrlo je velik. Godišnje, humanitarnim akcijama i uplatama pojedinaca i tvrtki Katruža prikupi tristotinjak tisuća kuna.Ta sredstva koriste se za potrebe liječenja, rehabilitacija, operacija, transplantacija organa, nabave pomagala za invalidne osobe te nabavu lijekova u slučaju kada zdravstveno osiguranje ne podmiruje troškove ili ih ne podmiruje u cijelosti. Ove je godine dodijeljeno 56 pomoći u ukupnom iznosu od 188.000 kuna.


BESPLATAN PRIJEVOZ BICIKALA NA SLJEME - Besplatan prijevoz bicikala zagrebačkim biciklistima do kraja listopada bit će omogućen na brežuljkastom i planinskom području Zagreba. Radi se o linijama s Britanskog trga prema Mihaljevcu i Kraljevcu te izvanrednoj autobusnoj liniji od Mihaljevcu doTomislavovog doma. Bicikli će se moći staviti i skinuti s nosača na točno određenim stanicama uz prethodno javljanje vozaču, najavila je to Darinka Jug iz Gradskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo na stručnom skupu "Mobilnost - naš izbor danas za sutra" koji su u sklopu Europskog tjedna mobilnosti organizirali HAK i Grad Zagreb. Usluga je namijenjena svim građanima koji žele biciklom na Sljeme.


SAJAM HRANE I TRADICIJSKIH PROIZVODA U ZAGREBU - U tijeku su prijave za besplatno sudjelovanje na sajmu „Dani hrane i tradicijskih proizvoda Zagrebačke županije i Grada Zagreba“ koji se održava u BoćarskoM domU na zagrebačkom Prisavlju, 11. i 12. listopada. Proizvođači i izlagači s područja Zagrebačke županije i Grada Zagreba trebaju se javiti najkasnije do 30. rujna. Detaljne informacije mogu se pronaći na internetskim stranicama Zagrebačke županije.


UDRUGA MLADI KUHAR U KRIŽEVCIMA - Danas će u Križevcima biti osnovana Udruga Mladi kuhar. Odlučili su to na svojoj sjednici članovi inicijativnog odbora ove udruge čiji je cilj promoviranje kuhara, konobara i ostalih zanimanja kao što su prehrambeni tehničar i nutricionist, te organizacija raznih manifestacija, radionica i tribina. Inicijatori osnivanja udruge su učenici križevačke srednje obrtničke škole, a osnivačka skupština je večeras u 18,00 sati u Velikoj vijećnici Grada Križevaca.


PODJELA RABLJENE ODJEĆE I OBUĆE - Gradsko društvo Crvenog križa Pregrada prikupilo je veću količinu rabljene odjeće i obuće, koja će se podijeliti socijalno ugroženim osobama s područja općina Desinić i Hum na Sutli, te grada Pregrade. Podjela će biti u skladištu Društva drugog tjedna, od 22. do 26. rujna u vremenu od 09,00 do 14,00 sati, a nakon toga redovno svaki ponedjeljak, također od 09,00 do 14,00 sati. Socijalno ugrožene osobe sa sobom trebaju ponijeti osobnu iskaznicu i OIB.

MEĐUNARODNI FESTIVAL FOTOGRAFIJE - Ovogodišnje izdanje festivala fotografije Organ Vida, koje se održava od petka, 26. rujna do 10. listopada na više lokacija u gradu, donosi glavnu izložbu finalista međunarodnog natječaja na temu Refleksije, te još četiri popratne izložbe, niz predavanja, panele, razgovore s umjetnicima, radionice te performanse.

IZLOŽBA „BEZ KOMPROMISA“ - Konferencija za medije povodom otvorenja retrospektivne izložbe Julije Knifer: Bez kompromisa, bit će održana u Muzeju suvremene umjetnosti danas u 12,00 sati. Na konferenciji će o ovom izložbenom projektu te popratnim sadržajima i programima govoriti , između ostalih i ravnateljica Muzeja suvremene umjetnosti Zagreb Snježana Pintarić. Otvaranje izložbe je u subotu 20. rujna u 19,00 sati.

OTVORENJE IZLOŽBE „NOIR“ - Izložba „Noir“ bit će otvorena danas u 19,00 sati u u galeriji Kopjar u Gundulićevoj 11. Riječ je o izložbi akademskog slikara Eugena Varzića. Na izložbi je izloženo dvadesetak likovnih radova, rađenih u tehnici akrila.
 

OD LISTOPADA U ZAGREBU JOAN MIRO Umjetnički paviljon u Zagrebu u pripremi je posebne izložbe. Naime, od 2. listopada ove godine pa do 8. veljače iduće godine hrvatskoj publici predstavit će se poznati umjetnik Joan Miró - remek-djela iz Fundacije Maeght. Riječ je o iznimnom katalonskom slikaru, kiparu, grafičaru, keramičaru i umjetniku, čije se slike, crteže, skulpture, litografije i tapiserije po prvi put predstavljaju publici u Hrvatskoj, ali i u regiji. Izložbu u autorskoj koncepciji potpisuju direktor Fondation Maeght, Olivier Kaeppelin i ravnateljica Umjetničkog paviljona, Jasminka Poklečki Stošić. Oni su za izložbu selektirali ukupno četrdesetak radova, pri čemu je poseban naglasak stavljen na skulpture.

 

OTVARANJE DANA EUROPSKE BAŠTINE - Ovogodišnje Dane europske baštine otvorit će danas izložba „Konzervatorski svjetlopisi – naših prvih 160 godina zajedno“ Sanje Grković, u izložbenom prostoru Gliptoteke HAZU. Izložba prikazuje stotinjak analognih fotografija nastalih od sredine 19. do kraja 20. stoljeća. Podsjetimo, Europa u mjesecu rujnu tradicionalno priređuje manifestaciju poznatu pod nazivom Dani europske baštine, kojoj je osnovni cilj predstavljanje bogatog nasljeđa njenih naroda i kulturnih raznolikosti europskog kontinenta.

TRASH FESTIVAL PREDSTAVLJEN U BOSANSKOJ GRADIŠKI - Udruga Trash iz Varaždina je početkom ovog tjedna u Bosanskoj Gradiški predstavila varaždinski Trash film festival te tako nastavila širiti svoju međunarodnu suradnju s udrugama u regiji. Publici u Bosanskoj Gradiški u suradnji s tamošnjim kulturnim centrom, predstavljeni su najbolji filmovi s proteklih 8 izdanja Trash film festivala, a nastupio je i festivalski bend The Fakin Lajsne. Osim s Kulturnim centrom Gradiška, Udruga Trash dobro surađuje s Festivalom srpskog filma fantastike iz Beograda te Grosmannovim festivalom fantastičnog filma i vina iz Ljutomera u Sloveniji.

KAZALIŠNA PREDSTAVA U SAMOBORU - Kazališna predstava „Oliver Twist“ Udruge Feniks iz Rakovog Potoka moći će se pogledati večeras u velikoj dvorani POU Samobor od 19,00 sati.

KONCERT U KRIŽU - Koncert Dua Peteh Nestorović bit će održan sutra u crkvi Sv. Križa u Križu u 18,00 sati. Na programu su barokne balade i djela Lukačića i Bacha. Potom će u Galeriji Križ u 19,30 sati, biti otvorena izložba fotografija Foto video kluba 35 mm pod nazivom „Moji klonovi i ja“.


IZLOŽBA OTONA GLIHE - U Galeriji Klovićevi dvori na Jezuistkom trgu večeras u 19,00 sati bit će otvorena izložba Otona Glihe "Gromače". Izložba obuhvaća 43 Glihine slike koje predstavljaju razvojne dionice njegova ključnog motiva kojim je ušao u korpus hrvatskoga modernističkog slikarstva druge polovine 20. stoljeća .


„EUROPA U DVORIŠTU“ - Na konferenciji za novinare, u Žerjavićevoj, bit će predstavljen projekt "Europea u dvorištu" u sklopu kojega Naklada Ljevak u Hrvatsku dovodi renomirane europske autore. Ove godine u Zagrebu će u razdoblju od rujna do prosinca gostovati Mihail Šiškin (Rusija), Miloš Urban (Češka), Razvan Radulescu (Rumunjska), Coen Simon (Nizozemska) i Colm Toibin (Irska).


„RADIĆEVA U OSMIJEHU“ - Kulturna manifestacija "Radićeva u osmijehu - ulica umjetnosti" koja će predstaviti 60-ak akademskih slikara, kipara, grafičara, fotografa, performera i drugih umjetnika održat će se ovog vikenda na lokaciji od Krvavog mosta do Kamenitihvrata, čime će se naglasiti jedinstvenost gradske središnjice, a istodobno pridonijeti afirmiranju Gornjeg grada kao posebno zanimljive lokacije u kulturi i turizmu. Svi umjetnici prezentirati će svoje predstave, izložiti svoja likovna djela te tako sudjelovati u recentnoj umjetničkoj manifestaciji u gradu Zagrebu.

HOKEJAŠKA UTAKMICA MEDVEŠČAKA - Utakmica 7. kola KHL hokejaške lige između Medveščaka i CSKA iz Moskve igra se večeras u Ledenoj dvorani Doma sportova u 20,00 sati.

 

 

srijeda, 17. rujna 2014.

GRADOVI I REGIJE - GENERATORI RAZVOJA - Poslovni summit „Gradovi i regije - generatori razvoja“ počinje danas u 12,30 na Zagrebačkom velesajmu i trajat će do 20. rujna. Zadaća ovog međunarodnog poslovnog sammita je poticanje hrvatske izvozne i investicijske konkurentnosti te pozicioniranje Hrvatske u europskim i globalnim okvirima. Ovaj poslovni sammit održava se pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske, Ive Josipovića, gradonačelnika Zagreba Milana Bandića, Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta te Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.

UČENIČKI KUPONI ZA RUJAN - Za međumjesni prijevoz učenika srednjih škola na području Zagreba i Zagrebačke županije kojima je udaljenost od mjesta prebivališta do škole više od pet kilometara, ZET izdaje mjesečne kupone za rujan. Učenici koji su lani ostvarili pravo na subvencionirani prijevoz trebaju priložiti samo ovjeren zahtjev za izdavanje karte. Iz ZET-a obavještavaju, da učenici koji su tijekom rujna platili puni iznos mjesečne karte, a ostvarili su pravo na sufinanciranje, mogu do kraja mjeseca tražiti povrat novca u Ozaljskoj 105 na šalterima 3 i 4.

EDUKACIJA POMOĆNIKA U NASTAVI - Projekt “Pomoćnici kao potpora inkluzivnom obrazovanju”  jučer je počeo u novootvorenoj OŠ Kajzerica za 75 polaznika koji će proći dvodnevnu edukaciju, nakon čega će sudjelovati u radionicama u šest ustanova, gdje će se u praksi bolje upoznati s radom s učenicima s poteškoćama. Pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić, naglašava,kako su ove školske godine osigurali ukupno 678 pomoćnika u nastavi za oko tisuću djece s poteškoćama u razvoju,za što je Grad izdvojio 4,5 milijuna kuna. Među polaznicima su osobe različitih zanimanja i generacija, većinom nezaposlenih osoba koje godinama nisu mogle naći posao u struci. Spomenuta se edukacija financira iz Europskog socijalnog fonda, a po polazniku košta oko 1.500 kuna.

 

PREDAVANJE O NOVOM ZAKONU O UDRUGAMA - Savjetovanje posvećeno novom Zakonu o udrugama bit će održano danas u 16,30 sati u hotelu u ulici Izidora Kršnjavoga 1. Predavanja će održati između ostalih Vesna Lendić Kasalo, zamjenica ravnatelja Vladinog ureda za udruge te Igor Milinović, porezni stručnjak. Na savjetovanju će sudjelovati oko petsto sudionika iz cijele Hrvatske. U Hrvatskoj je registrirano više od 50 tisuća udruga, no procjenjuje se da je barem 30% njih neaktivno.  

 

OTVORENJE PROIZVODNOG POGONA - Otvorenje 17 milijuna kuna vrijednog proizvodnog pogona profesionalnog proizvođača Samoborske salame, jedne od zaštićenih robnih marki Zagrebačke županije bit će održano sutra u Bregani u 11,00 sati. Novi pogon sufinanciran je iz fondova Europske unije, a prijavu na IPARD natječaj tvrtka je radila u suradnji s Regionalnom razvojnom agencijom Zagrebačke županije. U ime županije otvorenju će nazočiti župan Stjepan Kožić.

 

„MUŠKARCI I BRIGE“ - Rasprava na temu „muškarci i brige“ u organizaciji regionalne mreže koja se bavi uključivanjem muškaraca u procese postizanja rodne ravnopravnosti održava se u Zagrebu od danas do nedjelje 20. rujna.  U raspravi će sudjelovati predstavnici iz 30 nevladinih organizacija iz 14 zemalja koje su specijalizirane i usmjerene prema  uključenju muškaraca u brigu oko djece od najranije dobi.

 

TEHNIČKI MUZEJ DANAS SLAVI ROĐENDAN - Kao privremeni objekt drvene konstrukcije i proširenje tadašnjeg Velesajma, na današnji dan 1949. godine, počeo je funkcionirati Tehnički muzej Grada Zagreba. 65 godina kasnije to je najposjećeniji zagrebački muzej. Današnji lokalitet Tehničkog muzeja u osnovi je isti kakvog ga je ostavio arhitekt Marijan Haberle, a Grad Zagreb odaje poštovanje svojem najpopularnijem muzeju i u skladu s vrijednom obljetnicom, obnavlja. Saniran je dio pročelja u vrijednosti od oko 7.300.000 kuna, dio osnovne drvene konstrukcije u vrijednosti od 4.400.000 kuna. Radovi na općoj rasvjeti hale A stajali su oko 430.000 kuna, a svi radovi izvođeni su uz stručni nadzor, kontrolu i davanje smjernica predstavnika Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode, jer je cijeli kompleks zaštićeno kulturno dobro.

 

SPOMENDAN OSLOBOĐENJA MEĐIMURJA - Spomendan oslobođenja Međimurja 1991. godine bit će obilježen danas prigodnom svečanošću koju organiziraju međimurska podružnica Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske i Međimurska županija. Na čakovečkom aerodromu u Pribislavcu bit će u 17,00 sati  otkriven muzejski postav zrakoplova MIG-21 kao spomen obilježje Domovinskom ratu, hrvatskim braniteljima, pilotima i stanovnicima Međimurske županije koji su dali svoj doprinos u stvaranju Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane.   Program će biti nastavljen u Čakovcu polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća za poginule, umrle nestale i zatočene hrvatske branitelje kod Spomen zida te svečanom akademijom koja će se održati u Katoličkom domu u Čakovcu.  

    

PROSLAVA U KRIŽEVCIMA - Proslava 23. godišnjice oslobođenja vojarne u Križevcima i osnutka križevačkih ratnih postrojbi koja je započela jučer polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred spomen obilježja pokraj Šumarije, nastavlja se danas poslijepodne s početkom u 17,00 sati svetom misom, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća  ispred spomen obilježja Perivoj ratnika te središnjom proslavom u krugu bivše Vojarne. Proslavu organiziraju Grad Križevci i Općine Gornja Rijeka, Kalnik, Sveti Petar Orehovec i Sveti Ivan Žabno te Koordinacija udruga iz Domovinskog rata.

 

BESPLATNI  TEČAJEVI PRVE POMOĆI - Besplatne tečajeve prve pomoći povodom Svjetskog dana prve pomoći 13. rujna, organizira zagrebački Crveni križ. Polaznici mogu naučiti, kako pravilno reagirati u stanjima neodgodive pomoći i što učiniti u slučaju nesvjestice, prividne smrti, krvarenja i gušenja kao i kako koristiti vanjske defibrilatore. Tečajevi će biti održani 18. i 25. rujna u Sigetu 18a, od 17,00 do 20,00 sati.

 

MEĐUNARODNA ZNANSTVENA KONFERENCIJA - Međunarodna znanstvena konferencija o informacijskim i inteligentnim sustavima, na varaždinskom  Fakultetu organizacije i informatike, održava se  od danas do petka. Središnja tema je  „Uloga informacijsko-komunikacijskih tehnologija u rješavanju društvenih izazova“ , a svoje radove na konferenciji će predstaviti znanstvenici i stručnjaci u području informacijskih i inteligentnih sustava iz 12 zemalja Europe i svijeta. Održat će se i okrugli stol pod nazivom Uloga modernih obrazovnih tehnologija, uzimajući u obzir zaštitu privatnosti.

NEMA ZASTOJA NASTAVE - Iz Koprivničko-križevačke županije obavijestili su roditelje i učenike Osnovnih škola Drnje, Ferdinandovac, Gola, Đelekovec, Legrad, Hlebine, da će se nastava  danas odvijati prema predviđenom rasporedu u svim školama, a rade i vrtići. Situacija u Drnju je trenutno stabilna, a vodostaj Drave kod Botova  je u padu. Prema posljednjim podacima o vodostaju Drave, vidljivo je da se situacija stabilizira, u što se jučer uvjerio i  premijer Zoran Milanović posjetivši najkritičnije točke na području Općine Drnje.

PRIJAVE ŠTETA KOMUNALNOM REDARSTVU - Građani Koprivnice kojima je obilna kiša proteklog vikenda uzrokovala štetu na obiteljskim kućama i dvorištima ili drugim zgradama, mogu o tome obavijestiti komunalne redare Grada Koprivnice. Prijave se zaprimaju  u komunalnom redarstvu  na Zrinskom trgu u Koprivnici radnim danom od 7,00 do 15,00 sati. Potrebno je prijaviti lokaciju s adresom na kojoj je šteta, ostaviti ime, prezime i telefonski broj. Nakon  prijave na teren će izaći stručna komisija koja će utvrditi razmjere štete.

 

UPOZORENJE STANOVNICIMA POPLAVLJENIH PODRUČJA - S jučerašnjeg izvanrednog sastanka na temu obrane od poplava održanog u prostorijama Koprivničko-križevačke županije upućeno je upozorenje stanovnicima  poplavljenih područja da je zbog velike količine padalina proteklih dana moguća opasnost od onečišćenja vode iz bunara. Upozorava se stanovništvo na poplavljenom području koje se koristi vodom iz bunara da voda nije zdravstveno ispravna te se ne smije piti, niti koristiti za pripremu hrane i osobnu higijenu. Preporuča se stoga  konzumacija vode iz javne vodoopskrbe koja je zdravstveno ispravna i pod kontinuiranim je nadzorom.

 

EUROPSKI TJEDAN KRETANJA - Europski tjedan kretanja održava se do 21. rujna u Međimurju pod sloganom Naše ulice, naš izbor, u organizaciji Međimurske županije, Grada Čakovca, Grada Murskog Središća i Grada Preloga te Policijske uprave Međimurske. Tema je vezana uz urbane sredine i prometne probleme s kojima se susreću gradovi, kao što je zagušenje gradskog prometa motornim vozilima. Danas se u sklopu Europskog tjedna kretanja održava akcija "Jedan dan bez automobila" i zato su u Čakovcu odlučili za sav promet zatvoriti ulicu Tome Masaryka, od križanja s Mažuranićevom do ulaska na parkiralište iza Novog pasaža. Ulica će biti zatvorena od 9,00 do 10,00 sati.

 

MEĐUNARODNI FESTIVAL ČIPKE - 18. međunarodnI festival čipke, čija je ovogodišnja tema Čipka i nakit,  počinje sutra u Lepoglavi pod visokim pokroviteljstvom predsjednika RH Ive Josipovića. Festival će ugostiti čipke iz čak 13 zemalja svijeta, a zemlja partner festivala je Bosna i Hercegovina. Priprema se i i zanimljiv umjetnički program, pa će tako u petak u crkvi Blažene Djevice Marije u 19,00 sati nastupiti poznata sopranistica Sandra Bagarić uz orguljsku pratnju Darka Domitrovića, dok je za subotu, od 20,00 sati, na terasi restorana Ivančica najavljen nastup Folklornog ansambla Linđo iz Dubrovnika. Uz Međunarodni festival čipke u Lepoglavi će biti organiziran i sajam tradicijskog rukotvorstva i starih zanata. Organizatori su dogovorili i posebni turistički vlak, koji će u nedjelju prometovati od Varaždina do Lepoglave.

 

NASTAVLJEN PROJEKT PRIJEVOZA OSOBA S INVALIDITETOM - Nastavlja se projekt prijevoza za osobe s invaliditetom na području Krapinsko zagorske županije. Naime, županijska Udruga osoba s invaliditetom imala je sa Ministarstvom socijalne politike i mladih potpisan ugovor o financiranju projekta prijevoza za osobe s invaliditetom do 31. svibnja ove godine. S obzirom na jako dobru prihvaćenost projekta, Krapinsko-zagorska županija donijela je odluku da će do kraja ove godine nastaviti financirati njegovo provođenje. Više informacija korisnici prijevoza mogu saznati na brojevima telefona: 049/ 467-696, 098/ 467-696 ili na web stranicama Udruge; www.uoikzz.hr.

 

ČAKOVČANI NA FESTIVALU VINA - U sklopu EU projekta "EU towers" u Nagykanizsi je održan "Wine i dodele festival".  Ovu tradicionalnu manifestaciju grada prijatelja posjetili su i gradonačelnik grada Čakovca Stjepan Kovač te zamjenik Romano Bogdan. Bila je to prilika da se sa gradonačelnikom Naykanizse Péteom Cseresnyésom dogovore zajednički projekti te produbljivanje suradnje. Kovač i Cseresnyés dogovorili su zajednički sastanak već sljedeći mjesec u Čakovcu, na kojem bi se konkretizirali zajednički projekti koji bi se počeli pripremati za kandidiranje prema europskim fondovima. U Nagykanizsi je bilo i 60-ak posjetitelja iz Međimurja, koji su na festival došli u organizaciji Turističke zajednice Grada Čakovca kako bi izlagali na sajmu. Inače, projekt "Four towers" zajedno provode Čakovec, Koprivnica, Kaposvar i Nagykanizsa.

 

ZAGREBAČKA ŽUPANIJA FINANCIJSKI POMAŽE PČELARE - Natječaj vrijedan 275.000 kuna za donacije pčelarskim udrugama  raspisala je Zagrebačka županija. Korisnici mogu biti pčelarske udruge koje imaju sjedište na području županije, a čiji su članovi nositelji, odnosno odgovorne osobe upisane u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava. Prihvatljivi troškovi za dodjelu županijske donacije su troškovi prihrane pčelinjih zajednica čiji je opstanak ugrožen nepovoljnim klimatskim uvjetima. Natječaj je otvoren do 23. rujna.

 

NATJEČAJ ZA STIPENDIJE U SVETOJ NEDELJI - U Svetoj Nedelji  raspisan je natječaj za dodjelu tri vrste stipendija za školsku/akademsku godinu 2014./2015., koji je otvoren do  15. listopada. Dodijelit će se 10 stipendija za učenike deficitarnih zanimanja, 20 stipendija za studente prema kriteriju socijalnog statusa i uspjeha te 5 stipendija za studente prema kriteriju izvrsnosti. Ove su godine stipendije nešto veće, pa će studenti svih 12 mjeseci dobivati po 900 kuna, a učenici po 600 kuna. Natječaj i prijavnice za stipendiju, mogu se pronaći i preuzeti  na  gradskim službenim internet stranicama.

 

JAVNA PRIZNANJA GRADA ZAPREŠIĆA - Zainteresirani građani, udruge, tijela mjesne samouprave, radna tijela Gradskog vijeća i Gradonačelnika, te druge pravne osobe mogu podnijeti inicijativu ili obrazloženi prijedlog za dodjelu javnih priznanja Grada Zaprešića, koja će biti uručena za Dan grada, 16. listopada. Nagrada Grada Zaprešića dodjeljuje se građanima Zaprešića i drugim osobama koje rade na području Grada, a koje na bilo koji način doprinose njegovoj promidžbi u državi i inozemstvu. Prijedlozi se dostavljaju Odboru Gradskog vijeća za dodjelu javnih priznanja, Zaprešić, Nova ulica 10, do 20. rujna.

 

PREDAVANJE „POUKA VELIKOGA RATA“ - Predavanje u povodu stote obljetnice početka Prvoga svjetskog rata i dvjestote obljetnice Bečkoga kongresa održat će akademik Davorin Rudolf. Predavanje pod nazivom „Pouka velikoga rata 1914. – 1918.“ Je danas u velikoj dvorani Matice hrvatske s početkom u 19,00 sati.

 

VARAŽDINSKE BAROKNE VEČERI - Varaždinske barokne večeri započinju ovog petka i trajat će do 30.rujna. Zemlja partner ovogodišnjeg festivala je Italija. Varaždin će u vrijeme Baroknih večeri dobiti posebni talijanski "štih", a već samo otvorenje festivala ovog petka  proteći će uz talijanske glazbenike ansambla Accademia Bizantina iz Ravene. Program 44. Varaždinskih baroknih večeri  započinje 19. rujna koncertom u varaždinskoj  Katedrali, a završava 30. ovog mjeseca dodjelom Festivalskih nagrada, te koncertom nagrađivanih učenika Glazbene škole.

 

SRIJEDA U MUZEJU - Umjetnički paviljon iz Zagreba  nositelj je projekta kritičke retrospektive hrvatske slikarice Naste Rojc koja će, nakon što je održana u Zagrebu, biti predstavljena i u Gradskom muzeju Varaždin. U prostoru Galerije starih i novih majstora GMV-a  bit će izložen izbor od 60-ak radova Naste Rojc. Otvorenje izložbe je večeras u 19,00 sati u sklopu programa Srijeda u muzeju. Izložba radova  Naste Rojc   u Gradskom muzeju Varaždin za razgled  će ostati otvorena do 23. studenoga.

 

CIKLUS EUROPSKA ORGULJSKA GLAZBA - Jedanaesti koncert ciklusa: Europska orguljska glazba kroz razdoblja i stilove od 16. do 21. stoljeća održat će se danas u 19,30 u Crkvi Bezgrješnog Srca Marijina na Jordanovcu. Na programu su djela Sjevernonjemačke orguljske škole. Ulaz na koncert je slobodan. Ciklus Europska orguljska glazba ima i humanitarni karakter , jer se na koncertima prikupljaju dobrovoljni prilozi za Bolničko prihvatilište 'Marijin dom' na Jordanovcu, koje osigurava besplatno noćenje i smještaj bolesnicima i njihovoj pratnji tijekom liječenja ili obavljanja liječničkih pregleda.

 

TISKOVNA KONFERENCIJA USUSRET IZLOŽBI - Tiskovna konferencija ususret izložbi „Remek djela iz fundacije Maeght“ održat će se danas u 11,00 sati u Umjetničkom paviljonu. Na tiskovnoj konferenciji govorit će ravnateljica paviljona Jasminka Poklečki Sošić te pročelnik gradskog ureda za obrazovanje, kultutu i sport, Ivica Lovrić.

 

GANZ NOVI FESTIVAL U STUDENTSKOM CENTRU - Četvrto izdanje Ganz novog festivala - međunarodnog festivala razvojnog kazališta održat će se u Studentskom centru od 17. do 21. rujna. To je međunarodna platforma za prezentaciju mladih autora te mjesto istraživanja suvremenih tendencija i nekonvencionalnog pristupa izvedbenim umjetnostima. Festival, koji organizira Kultura promjene SC-a, dio je europskog projekta APAP-Performing Europe, a održava se uz potporu Europske komisije, Grada Zagreba i Ministarstva kulture RH.

 

POBJEDA VARAŽDINSKIH RUKOMETAŠA - Rukometaši GRK Varaždina 1930 u 2. kolu hrvatske Premijer lige pobijedili su sinoć Đakovo rezultatom 34: 28. Nakon ove pobjede, Varaždinci se nalaze na drugom mjestu prvenstvene ljestvice iza Poreča koji vodi zahvaljujući boljoj gol razlici. U  3. kolu Premijer lige GRK Varaždin 1930 ove subote, 20. rujna, gostuje u Karlovcu. 

RUKOMETAŠI PRELOGA SPREMNI ZA PRVOLIGAŠKU SEZONU - Rukometaši RK Preloga pripremaju se za još jednu prvoligašku sezonu, koja počinje ovog vikenda. Preložani putuju u goste Rudama iz Samobora. Očekuje se dobra pripremljenost igrača za sve izazove ove lige, s obzirom da su rukometaši počeli sa pripremama 6. kolovoza na čelu sa novim  trenerom Vladimirom Belićem, dugogodišnjim igračem te njegovim pomoćnicima Mariom Kočetom i Draženom Hozjakom. Novost je ovo u odnosu na protekle sezone u RK Prelogu, međutim novost koja je već u prvim tjednima rada donijela pozitivni efekt kod igrača, koji su prihvatili novi način rada.

 

utorak, 16. rujna 2014.

ZATVOREN DEPONIJ VOZILA ZAGREBPARKINGA U SESVETAMA-Deponij Zagrebparkinga u Sesvetama, Ninska ulica bb, od jučer više nije u funkciji. Na ovaj deponij odvožena su sva vozila koja su bila premještena na osnovi naloga službenih osoba iz dijela grada istočno od Linije razgraničenja, koja se protezala istočno od Bukovačke ulice, Svetica, Donjih Svetica, Heinzelove ulice, Radničke ceste, sve do Domovinskog mosta. Sva premještena vozila građani će ubuduće moći preuzimati isključivo na lokaciji deponija Zagrebački velesajam – servisna cesta Istok II. Mole se građani da prije odlaska po svoje vozilo obavezno provjere na kojem deponiju se ono trenutno nalazi. Telefoni koji su danonoćno na raspolaganju su: 01 / 63 11 888,   01 / 63 11 881 i    091 / 48 16 043. 

 

GRADONAČELNIKOV PRIJEM ZA VRHUNSKE SPORTAŠE- Za najboljeg hrvatskog tenisača Marina Čilića, pobjednika US Opena, sinoć je u palači Dverce prijem organizirao gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, sa suradnicima iz Gradske uprave i Zagrebačkog sportskog saveza. Osim Čiliću, na odličnim su sportskim uspjesima prisutni čestitali i svjetskim prvacima u veslanju Valentu i Martinu Sinkoviću. Dvojica veslača su laskavu titulu osvojili na Svjetskom prvenstvu u Amsterdamu koje je održano ovoga kolovoza.

 

NAJBOLJA POLJOPRIVREDNA GOSPODARSTVA HRVATSKE-Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo  Sever iz Zagreba dobitnik je prve nagrade u sklopu projekta „Zlata vrijedan“, dok je OPG Mužinić iz Zagrebačke županije osvojilo drugo mjesto. Treću nagradu osvojilo je OPG Biber iz Međimurske županije, a najbolji OPG po izboru čitatelja jednog dnevnog lista je OPG Beštek iz Koprivničko-križevačke županije. Projekt „Zlata vrijedan“ pokrenulo je Ministarstvo poljoprivrede uz podršku Hrvatske zajednice županija i Grada Zagreba kako bi predstavili proizvođače hrane te promovirali život i rad na selu. Nagrade su dodijeljene u iznosu 30.000,00 kuna za prvo, 20.000,00 kuna za drugo i 10.000,00 kuna za treće mjesto.

 

IZVANREDNE MJERE OBRANE OD POPLAVA- U prostorijama Koprivničko križevačke županije održan je hitni sastanak Stožera zaštite i spašavanja, a zbog izuzetno visokog vodostaja Drave župan Darko Koren proglasio je izvanredne mjere obrane od poplava. U 7 sati ujutro Drava je bila na 576 centimetara i dijeli ju samo šest centimetara od rekordne razine iz 1972. godine kada je vodostaj bio 582 centimetara. Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković pozvao je na ozbiljnost zbog vršnog vala iz Mure, ali ne i na širenje panike, jer sve službe na terenu rade sve što mogu. Osigurana je potrebna mehanizacija, 50 tisuća vreća i pijesak su na raspolaganju prema potrebama, a najvažnije je sanirati depresije na nasipu sa folijama i najlonima kako se nasip ne bi razmočio. Vatrogasci su postavili zečje nasipe na ugroženim područjima do stambenih objekata i trenutno ni jedan stambeni objekt nije ugrožen, niti poplavljen. Također, upućen je apel građanima da, zbog velike količine padalina, voda iz bunara nije zdravstveno ispravna i ne smije se piti, niti koristiti za pripremu hrane i osobnu higijenu.

EUROPSKI TJEDAN MOBILNOSTI 2014. I U ZAGREBU -  Grad Zagreb i ove godine organizira niz aktivnosti kojima će se uključiti u Europski tjedan mobilnosti, manifestaciju koja se svake godine obilježava od 16. do 22. rujna. Tema ovogodišnjeg Tjedna je 'Naše ulice – naš izbor!', a detaljan program, koji možete pronaći na web stranici grada Zagreba, predstavljen je na današnjoj press konferenciji na Cvjetnom trgu. Sudjelovanje Zagreba u Tjednu mobilnosti pokrenule su udruge osoba s invaliditetom i Udruga Moj bicikl, s obzirom da su upravo one najviše zainteresirane za potpunu mobilnost i pristupačnost gradskih prostora i sadržaja. Zagreb je prošle godine osvojio i prestižnu nagradu Mobility Award, nagradu koja se dodjeljuje gradovima koji su trajnim mjerama na području održivog prometa i mobilnosti napravili najveći iskorak te najuspješnije organizirali kampanju Europskog tjedna mobilnosti.

IZRADA STRATEGIJE RAZVOJA TURIZMA VARAŽDINSKE ŽUPANIJE - U Varaždinskoj županiji danas je održan inicijalni sastanak između predstavnika Instituta za turizam, Varaždinske županije i Turističke zajednice Varaždinske županije  na temu izrade  Strategije razvoja turizma Varaždinske županije. Cilj je definirati viziju razvoja turizma s jasno artikuliranim ciljevima, stvoriti pretpostavke za uspješno tržišno pozicioniranje, prepoznati razvojne projekte u domeni privatnog i javnog sektora te usmjeriti aktivnosti korištenja EU strukturnih fondova. Kako je napomenuo zamjenik župana Varaždinske županije Alan Košić, Strategija se radi za desetogodišnje razdoblje 2015.-2025. godine te će biti predstavljena javnosti u drugom kvartalu iduće godine. Sama Strategija je bitna za kandidaturu turističkih projekata na Fondove EU, usmjeravanje razvojno-investicijskog procesa, ali i za plansko razvijanje turizma Županije.

 

TOMISLAV KUHARIĆ DRŽAVNI PRVAK U ORANJU - Prvo mjesto na 12. natjecanju u oranju Republike Hrvatske, koje je održano 13. rujna  u Požegi osvojio je Tomislav Kuharić iz Krapinsko-zagorske županije. Tomislav Kuharić bio je najbolji u kategoriji plugova ravnjaka, dok je najuspješniji u kategoriji plugova premetnjaka bio Milenko Hrgović iz Virovitičko-podravske županije. Najuspješniji u oranju s konjima bio je Ivan Despotović iz Bjelovarsko-bilogorske županije. Kao državnom pobjedniku, nakon Slovenije, Novog Zelanda, Biograda na Moru i Švedske, Tomislavu Kuhariću ovo  će biti peti nastup na svjetskom natjecanju u oranju, koje će se održati u jednoj od vodećih europskih poljoprivrednih zemalja, Danskoj.

 

ZAGREBAČKE MAŽORETKINJE PRVAKINJE EUROPE - Sa Europskog prvenstva mažoretkinja, u rumunjskom gradu Targovištu, Zagrebačke mažoretkinje su se vratile sa titulom prvakinja Europe. Na prvenstvu je sudjelovala 161 formacija sa preko 1.600 mažoretkinja, a Zagrebačkjim mažoretkinjama ovo je 13. titula europskih prvakinja. Izvrsno uvježban sastav, uz izvanredne koreografije i defile ostavile su konkurenciju iza sebe u svim dobnim razredima, juniorskom, kadetskom I seniorskom. Inače Zagrebačke mažoretkinje su 18 puta prvakinje Hrvatske, imaju 13 titula europskih prvakinja, a iza njih su 262 nastupa u 22 države Europe, Amerike i Azije.

 

NAGRADA LUKA RITZ-Nagrada "Luka Ritz - nasilje nije hrabrost" bit će dodijeljena 16. studenoga na Međunarodni dan tolerancije, posthumno učeniku osnovne škole Tituša Berzovačkog Luki Mihaliću  i učenici I. gimnazije Barbari Rubinić, odlučili su jednoglasno članovi Odbora za javna priznanja zagrebačke Gradske skupštine. Nagrada "Luka Ritz" dodjeljuje se svake godine po jednom zagrebačkom učeniku iz osnovne i srednje škole, a ovogodišnji dobitnici izabrani su jer su iznimno pridonijeli afirmaciji ljudskih prava, toleranciji, međusobnom poštovanju i suzbijanju nasilja među mladima.

PADA VODOSTAJ MURE - Pred samu jučerašnju večer vodostaj rijeke Mure je bio u opadanju. U 20,00 sati vodostaj je iznosio 516 centimetara, ali s tendencijom opadanja. Gornji dio grada „pri potoku“ još uvijek je poplavljen, ali u središtu kod gradske šetnice vodostaj je niži i dežurni ljudi, uglavnom gasitelji, napustili su mjesto gdje su proveli 80-tak sati. Mjesto kod šetnice obišli su i međimurski župan Matija Posavec i njegov zamjenik Zoran Vidović, ustvrdivši kako je opasnost za Mursko Središće prošla i da su ljudi na obrani učinili sve što su mogli te je zahvaljujući takvim naporima stanje uglavnom normalizirano, uz veliku potporu župana koji je alarmirao i državne strukture.

TRADICIJSKE DRVENE IGRAČKE DAROVANE ZELINSKOM VRTIĆU- Projekt Dajmo djeci korijene i krila, koji provode zagrebački Etnografski muzej i Radio Kaj, zahvaljujući Zagrebačkoj županiji,  stigao je u Dječji vrtić „Proljeće“ u Svetom Ivanu Zelini, a kako su uručena dva paketa jedan je namijenjen mališanima područnog vrtića u Nespešu Igračke su na jučerašnjoj  prigodnoj svečanosti  ravnateljici uručili župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić i gradonačelnik Zeline Hrvoje Košćec Da je Zagrebačka županija jedna od prvih županija koja je prepoznala sve dobrobiti ovog projekta, potvrđuje i jučerašnja, inače sedma podjela drvenih tradicijskih igračaka na području ove Županije. Projekt Dajmo djeci korijene i Krila podržavaju Janaf i Narodne novine s dva paketa crtaćeg pribora i bojica, a Laboratorij zabave izveo je prigodnu predstavu.

 

POZITIVNO POSLOVANJE VARAŽDINSKIH GRADSKIH TVRTKI -Sve gradske tvrtke u vlasništvu grada Varaždina u protekloj 2013. godini poslovale su pozitivno, ostvarile dobit a revizija nije imala prigovora na njihovo poslovanje, istaknuto je na 9. sjednici Gradskog vijeća gdje se između ostalog raspravljalo i o izvješćima o radu tih tvrtki za 2013. godinu.

 

O POLOŽAJU UMIROVLJENIKA NA GRADSKOM VIJEĆU- Položaj umirovljenika u gradu bila je jedna od važnijih temi na posljednjoj sjednici gradskog vijeća grada Varaždina. Varaždin ima 12 000 umirovljenika, što je  čak 25% ukupnog stanovništva i smatramo da se o ovoj  vrlo osjetljivoj socijalnoj  populaciji  treba progovoriti i na Gradskom vijeću.“ – rekla je predsjednica Povjerenstva za umirovljenike i starije osobe Grada Varaždina Dubravka Kanoti, prezentirajući Izvješće o položaju umirovljenika i osoba starije dobi na području grada. U Izvješću, koje su vijećnici prihvatili većinom glasova, predloženo je da Upravni odjel za društvene djelatnosti izradi Akcijski plan za srednjoročno razdoblje kojim bi se definirale potrebe i mogućnosti lokalne samouprave.

 

REKORDNE KOLIČINE OBORINA U VARAŽDINSKOJ ŽUPANIJI - Varaždin bilježi najkišovitiji rujan u povijesti mjerenja, od 1949. godine. Iako je tek sredina rujna, Varaždin je proteklog vikenda zabilježio 1000 litara oborina po metru četvornom u jednoj godini. Po količini kiše koja je pala u prva dva tjedna rujna među rekorderima su i Črešnjevo, Ludbreg te Trnovec Bartolovečki.

 

GODIŠNJICA OSLOBOĐENJA VOJARNE U KRIŽEVCIMA - Proslava 23. godišnjice oslobođenja Vojarne u Križevcima i osnutka križevačkih ratnih postrojbi bit će obilježena danas i sutra u organizaciji Grada Križevaca, općina Gornja Rijeka, Kalnik, Sveti Petar Orehovec i Sveti Ivan Žabno te Koordinacije udruga iz Domovinskog rata. Program započinje danas polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred spomen obilježja pokraj Šumarije u 18,00 sati a nastavlja se sutra s početkom u 17,00 sati svetom misom, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća  ispred spomen obilježja Perivoj ratnika te središnjom proslavom u krugu bivše Vojarne.

 

GRADSKO VIJEĆE PREGRADE - Gradsko vijeće Pregrade održat će sjednicu danas s početkom u 18,00 sati. Razmatranje prijedloga i donošenje Odluke o socijalnoj skrbi na području grada, Odluke o osnivanju Gradskog savjeta mladih te dječjeg Gradskog vijeća Pregrade, Odluke o donošenju Plana gospodarenja otpadom za razdoblje od 2014.g. do 2020.g. samo su neke od točaka dnevnog reda o kojima će se raspravljati.

 

TRIMER GRADSKIM MJESNIM ODBORIMA - Gradonačelnik grada Lepoglave Marijan Škvarić uručio je još jedan trimer za košnju trave jednom od gradskih mjesnih odbora, koji će se koristiti za uređivanje javnih površina, najčešće sportskih igrališta. Nakon Kameničkog Podgorja, Lepoglavske Vesi i Žarovnce, kojoj je Grad poklonio kosilicu, na red je došao Mjesni odbor Viletinec-Vulišinec. Trimer će građani koristiti i za uređenje drugih javnih površina i na taj način ujedno uštedjeti sredstva gradskog proračuna.

 

JEDINSTVENI PROJEKTI PREVENCIJE - Zaklada za prevenciju Međimurske županije i Sajam sigurnosti i prevencije dva su jedinstvena projekta u Hrvatskoj a koje zajedno provode Međimurska županija i Policijska uprava međimurska. Zaklada je inicijativa Policijske uprave međimurske da sukladno europskoj praksi osnuje Zakladu za prevenciju na razini županije a čija svrha je usmjerena na pružanje potpore, novčane i druge pomoći u realizaciji projekata i aktivnosti na prevenciji kriminaliteta, sigurnosti cestovnog prometa i ostalih delinkventnih ponašanja. Sajam sigurnosti i prevencije održat će se ovog petka u Nedelišću a cilj je promijeniti percepciju građana kako bi shvatili da je sigurnost zajednička kategorija i da prije svega policija želi educirati ljude na onim mjerama koje mogu sami poduzeti da bi se stanje sigurnosti podiglo na još višu razinu.

 

UMJESTO TRAMVAJA, AUTOBUSI - Zbog zamjene tramvajskih tračnica u Ulici Grada Vukovara, u noćima do 21. rujna, umjesto tramvaja noćne linije 33 voze autobusi, dok će noćas također voziti autobusi, umjesto tramvaja noćne linije 31. Autobusi na liniji 31 neće se zaustavljati na stajalištima Studentski dom Stjepan Radić, Arena Zagreb i Most mladosti.

 

OTVORENJE IZLOŽBE TURSKE KARIKATURE - Izložba turske karikature u Hrvatskoj otvora se danas u Galeriji Kristofora Stankovića u  Staroj gradskoj vijećnici. Na izložbi će se predstaviti stotinjak izabranih radova članova Udruge turskih karikaturista. Ova izložba nastavak je nastojanja Hrvatskog društva karikaturista da medij karikature približi publici, predstavljajući autore koji se ističu svojom kvalitetom. Izložba u Staroj gradskoj vijećnici otvara se danas u 18,00 sati, a možete ju razgledati do 26. rujna.

 

FOLKLORNI ANSAMBL „IVAN GORAN KOVAČIĆ“ TRAŽI FOLKLORAŠE - Folklorni Ansambl „Ivan Goran Kovačić“ iz Zagreba traži nove članove. Svi zainteresirani za „Dječji ansambl“ na audiciju mogu doći danas i u petak u mjesnu zajednicu Knežija-Srednjaci i u Centru na Opatovinu u 19, 00 sati. Podsjetimo, Folklorni Ansambl „Ivan Goran Kovačić“ okuplja mlade koji se bave očuvanjem hrvatske tradicijske kulture pjevanjem, plesanjem i sviranjem te prezentiranjem u vidu nastupa u domovini i inozemstvu.  

 

OTVORENJE IZLOŽBE „OBJEKTI I SLIKE“ – Izložba Nikole Koydla „Objekti i slike“ bit će otvorena danas u 19,00 sati u Studiju Moderne galerije 'Josip Račić' u Margaretskoj 3. Ovaj suvremeni umjetnik na izložbi će predstaviti svoje radove nastale u protekle dvije godine. Podsjetimo, Nikola Koydl profesor  je na  Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu te dobitnik nagrade 'Vladimir Nazor' 2009. godine. Izložbu možete razgledati do 5. listopada 2014. 

 

FESTIVAL SVJETSKOG KAZALIŠTA  U ZAGREBU - Festival svjetskog kazališta U Zagrebu počinje ovog petka, 19. i traje do 28. rujna. Ovogodišnji izbor donosi pet vrhunskih predstava koje dolaze iz Velike Britanije, Francuske, Australije, Španjolske i Njemačke te su prava kazališna poslastica kako za profesionalce tako i za široku publiku. Predstave će se izvoditi u Zagrebačkom kazalištu mladih , HNK-u i na Sceni Travno te će imati hrvatski prijevod.

 

HOKEJAŠKA UTAKMICA MEDVEŠČAKA- Utakmica 6. kola KHL hokejaše lige Medveščak - Torpedo igra se večeras u Ledenoj dvorani Doma sportova. Početak je u 20,00 sati.

 

OTVORENA NOVA MALA SPORTSKA DVORANA U NESPEŠU - Malu sportsku dvoranu u Područnoj školi Nespeš za 160 učenika svih osam razrednih odjela matične Osnovne škole Ksaver Šandor Đalski u Donjoj Zelini jučer je otvorio župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić. Radi se o investiciji od 3,4 milijuna kuna  obzirom da se zgrada dograđivala te je stavljeno novo krovište i fasada, a uz dvoranu su uređeni sanitarni čvorovi i svlačionice.

 

ponedjeljak, 15. rujna 2014.

TRADICIJSKE IGRAČKE ZA DJEČJI VRTIĆ PROLJEĆE U ZELINI - Donacija tradicijskih drvenih igračaka u sklopu projekta "Dajmo djeci korijene i krila" kojeg zajedno provode Etnografski muzej iz Zagreba i Radio Kaj upriličena je danas u Dječjem vrtiću Proljeće u Svetom Ivanu Zelini. Jedan paket igračaka koje se proizvode u Mariji Bistrici namijenjen je centralnom vrtiću u Zelini, a drugi područnom vrtiću u Nespešu. U ime organizatora igračke su ravnateljici vrtića Veri Belošić, uručili župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić i gradonačelnik Svetog Ivana Zeline Hrvoje Košćec. Narodne novine, partner projekta, poklonio je najmlađima paket bojica i crtaćeg pribora a Laboratorij zabave izveo je prigodnu predstavu za djecu. O projektu Dajmo djeci korijene i krila govorila je autorica Mirjana Drobina iz Etnografskog muzeja.

IZVANREDNE MJERE OBRANE OD POPLAVE U MURSKOM SREDIŠĆU - I dalje traju izvanredne mjere obrane od poplave u Murskom Središću gdje vodostaj rijeke Mure trenutno stagnira.  Situacija je teška i u ostatku Međimurja, no, zbog brzih intervencija - izbjegnute su katastrofe. Interventno je nabavljeno preko 20.000 vreća, kamioni pijeska i pumpe za ispumpavanje, a jutros je kupljeno još 1500 novih vreća. Na terenu su sve raspoložive snage koje situaciju drže pod kontrolom.  - rekao je župan Matija Posavec na današnjem izvanrednom sastanku Stožera za zaštitu i spašavanje Međimurske županije. Također je istaknuto da je voda na vodocrpilištima pod kontrolom i za sada je zdravstveno ispravna. Na području županije aktivirano je 9 novih klizišta a za sav promet zatvoren je granični prijelaz Sveti Martin na Muri.

 

UREĐENJE 17 LOKACIJA ZA UNIVERZIJADU - Zagreb za mene, novi je projekt Grada Zagreba, za čiju realizaciju je raspisan javni natječaj procijenjene vrijednosti 5,4 milijuna kuna. Arhitekti, umjetnici, urbanisti, ali i građani sudjelovat će u provedbi projekta uređenja javnih prostora i površina na 17 lokacija diljem grada, u okviru pripreme i uređenja grada za predstojeće Europske sportske igre  2016. godine.  Na uređenje prostora potrošit će se oko 20 milijuna kuna, a paralelno će se obnavljati svih 17 lokacija koje se odaberu na natječaju. Predložena je dinamika provedbe projekta kroz 2014. i 2015.

 

ISPLATA NOVČANE POMOĆI UMIROVLJENICIMA - Pomoć umirovljenicima koju daje Grad Zagreb za mjesec rujan bit će isplaćena danas putem tekućih računa i pošte. Umirovljenici koji pomoć ne prime na kućnu adresu moći će je podići u poštanskim uredima deset dana od početka isplate. Podsjetimo prema odluci o socijalnoj skrbi koju je donijela Gradska skupština Grada Zagreba pravo na novčanu pomoć imaju umirovljenici, koji na području Grada Zagreba prebivaju najmanje 5 godina neprekidno, a čiji su ukupni prihodi jednaki ili manji od 1.500,00 kn mjesečno.

AUTOBUSI UMJESTO NOĆNOG TRAMVAJA 33 I 31 - Zbog zamjene tramvajskih tračnica u Ulici Grada Vukovara, u noćima do 21. rujna, umjesto tramvaja noćne linije 33 voze autobusi, dok će u noći 16. i 17. rujna također voziti autobusi, umjesto tramvaja noćne linije 31. Autobusi na liniji 31 neće se zaustavljati na stajalištima Studentski dom Stjepan Radić, Arena Zagreb i Most mladosti.

MEĐIMURJE POSJETILA DELEGACIJA DEVET VELEPOSLANIKA - delegacija od devet veleposlanika akreditiranih u Hrvatskoj iz Azerbajdžana, Češke, Indonezije, Japana, Norveške, Ukrajine, Kine i Ruske Federacije, boravili su u službenom posjetu Međimurskoj županiji te se upoznali s posebnostima i mogućnostima ulaganja u Međimurje. Od konkretnih dogovora župan Posavec najavio je odlazak u Rivensku oblast u Ukrajinu u listopadu, a u Indoneziji suradnju na promicanju tekstilne industrije. S Japanom je dogovoren ulazak japanskog gospodarstva u Hrvatsku kroz konkretne investicije, s Kinom nastavak izvoza nedavno započetog upravo međimurskim proizvodima te učenje kineskog jezika u obrazovnim ustanovama. Ruski su predstavnici uputili poziv za sudjelovanje na gospodarskom forumu u studenom u Bjelorusiji, a s Češkom se očekuje poboljšanje veza ostvarenih na nedavnom boravku župana u Pragu. Sa veleposlanikom Azerbajdžana razgovaralo se o daljnjoj gospodarskoj suradnji obzirom na nedavni posjet ministra obrane te zemlje i narudžbe vojnih kaciga.


U ZAGORJU 7547 NEZAPOSLENIH OSOBA - Krajem kolovoza ove godine u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Krapina registrirano je 7547 nezaposlenih osoba. U odnosu na prethodni mjesec, broj nezaposlenih u Zagorju manji je za 2,9%, a u odnosu na kolovoz prošle godine broj nezaposlenih manji je za 8,8%. Najtraženija zanimanja bila su šivač, radnik na proizvodnoj liniji, konobar, kovinotokar, odgojitelj predškolske djece, medicinska sestra, prodavač. Poslodavci su ujedno u kolovozu prijavili 337 potreba za radnicima.

PROBLEMATIKA ALZHEIMEROVE BOLESTI - Javnu Tribinu na temu „Zdravstvena i socijalna problematika alzheimerove bolesti“ održana je danas u Tribini Grada Zagreba. Tribinu je organizirala Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest u suradnji s Uredom za zdravstvo Grada Zagreba i Gradskim uredom za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, a u sklopu „Mjeseca borbe protiv Alzheimerove bolesti“, koji se održava pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika RH Ive Josipovića i Gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića.

OBILJEŽAVANJE SVJETSKOG DANA SEPSE – Svjetski dan sepse obilježava se stručnim skupom u Edukativnom centru KBC-a Zagreb. Predavanja i rasprave na temu sepse i podizanja globalne svijesti o ovoj smrtonosnoj bolesti počela su u 12,00 sati. Podsjetimo, svjetski dan sepse kulminacija je globalnog nastojanja da se obrazuju i angažiraju kako javnost tako i političke moći kako bi se smanjila učestalost smrti uzrokovane sepsom. Svjetski dan sepse obilježava se pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja RH i KBC Zagreb.
 

OTVORENO SAVJETOVANJE SA ZAINTERESIRANOM JAVNOSTI - Krapinsko-zagorska županija, HZZ Pu Krapina i Zagorska razvojna agencija u sklopu projekta Lokalna partnerstva za zapošljavanje – mogućnosti za otključavanje lokalnog talenta izradili su Strategiju razvoja ljudskih potencijala Krapinsko-zagorske županije za razdoblje 2014. – 2020. godine. Strategija je izrađena u suradnji s Partnerskim vijećem za tržište rada Krapinsko-zagorske županije te uz potporu glavnih dionika tržišta rada. U tijeku je postupak otvorenog savjetovanja te svoje komentare, prijedloge i sugestije svi zainteresirani mogu do 25. rujna poslati u Zagorsku razvojnu agenciju, dok se nacrt Strategije razvoja ljudskih potencijala može pronaći na web stranici Krapinsko zagorske županije.

EUROPSKI TJEDAN KRETANJA U MEĐIMURJU - Europski tjedan kretanja održat će se od danas do 21. rujna u Međimurju pod sloganom Naše ulice, naš izbor, u organizaciji Međimurske županije, Grada Čakovca, Grada Murskog Središća i Grada Preloga te Policijske uprave Međimurske. Tema je vezana uz urbane sredine i prometne probleme s kojima se susreću gradovi, kao što je zagušenje gradskog prometa motornim vozilima.

IZGRADNJA PRVE FAZE KANALIZACIJSKOG SUSTAVA U LEPOGLAVI - Da se realizacija prve faze najvećeg komunalnog projekta u gradu Lepoglavi odvija prema zacrtanim planovima, potvrđeno je na koordinacijskom sastanku lepoglavskog gradonačelnika Marijana Škvarića i njegovih suradnika sa predstavnicima izvođača radova. Izgradnja cijelog kanalizacijskog sustava podijeljena je u nekoliko faza i trenutno se izvode radovi na prvoj fazi u samom centru Lepoglave, tijekom koje će biti uređeno 2,5 kilometara kanalizacijske mreže. Dio je to od ukupno 33 kilometra sekundarne i 5 kilometara kolektorske mreže kanalizacijskog sustava koji se gradi, ukupno vrijednog oko 75 milijuna kuna – podsjetio je lepoglavski gradonačelnik Škvarić. Vrijednost ovih radova iznosi 6 milijuna kuna, a od toga su 90 posto sredstava osigurale Hrvatske vode, a ostatak Grad Lepoglava.

BUNDEKFEST NAJVEĆI I NAJBOGATIJI DO SADA - Konferencija za novinare ususret festivalu Bundekfest 2014. bit će održana na jezeru Bundek danas u 12,00 sati. Najveći i najbogatiji do sada, Bundekfest postaje jedno od najvažnijih gospodarskih i zabavnih događanja u Hrvatskoj i cijeloj regiji, a zagrebačkoj će jeseni dati poseban šarm i jedinstveno gastro, zabavno i kulturno putovanje Europom. Na konferenciji za novinare gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić i njegovi sugovornici, predstavit će glazbeni program i sadržaje festivala koji će Grad Zagreb ucrtati na mapu najvažnijih jesenskih europskih manifestacija. Podsjetimo, Bundekfest ove se godine održava od 25. rujna do 5. listopada.
 

KONFERENCIJA UOČI VARAŽDINSKIH BAROKNIH VEČERI - Konferencija uoči početka 44. Varaždinskih baroknih večeri održat će se sutra u 11,00 sati u salonu varaždinske Gradske vijećnice. Program ovogodišnjeg Festivala, čija je zemlja partner Italija, predstavit će organizatori- Varaždinske barokne večeri i Koncertni ured Varaždin, a o važnosti Festivala ne samo za grad Varaždin već i regiju govoriti će gradonačelnik Goran Habuš, veleposlanica Italije u RH Emanuele D' Alessandro kao i predstavnici Ministarstva kulture, osnivači Festivala i pokrovitelji. Konferencija će biti i prigoda za predstavljanje popratnih programa Baroknih večeri koje počinju 19. rujna koncertom u Katedrali, a završavaju 30. ovog mjeseca dodjelom Festivalskih nagrada, te koncertom nagrađivanih učenika Glazbene škole.

POČINJE PiF U ZAGREBU - Predstavom "U trenu" britanskoga lutkara Stephena Mottrama u Kulturnom centru Travno otvara se 47. Međunarodni festival kazališta lutaka - PIF u 20,00 sati. Ovogodišnji PIF predstavit će 23 kazališta iz devet zemalja, a šesnaest predstava natjecat će se za nagrade. Predstava Stephena Mottrama, koji je već gostovao na PIF-u, niz je bajkovitih priča u kojima se događaju neobične stvari.


NOVA SEZONA ZAGREBAČKOG HNK - Dramski ansambl Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu novu sezonu otvara premijerom "Razbojnici" Friedricha Schillera u režiji Vite Taufera večeras u 19,30 sati. U predstavi će, uz ostale, nastupiti Danko Ljuština, Bojan Navojec, Iva Mihalić, Milan Pleština, Ljubomir Kerekeš i Livio Badurina.

ANSAMBL „IVAN GORAN KOVAČIĆ“ TRAŽI NOVE FOLKLORAŠE - Folklorni Ansambl „Ivan Goran Kovačić“ iz Zagreba traži nove članove. Svi zainteresirani za „Veliki ansambl“ na audiciju mogu doći danas i u četvrtak u mjesnu zajednicu Horvati-Srednjaci u 19,00 sati. Podsjetimo, Folklorni Ansambl „Ivan Goran Kovačić“ okuplja mlade koji se bave očuvanjem hrvatske tradicijske kulture pjevanjem, plesanjem i sviranjem te prezentiranjem u vidu nastupa u domovini i inozemstvu.

IZLOŽBA TURSKIH KARIKATURISTA - Izložba turske karikature u Hrvatskoj, što je uzvratni posjet nakon prošlogodišnjeg predstavljanja hrvatske karikature u Istanbulu, bit će otvorena sutra u Galeriji Kristofora Stankovića zagrebačke Stare gradske vijećnice. Udruga turskih karikaturista okuplja i strip crtače, a samo u Istanbulu ima oko 400 članova. U Zagrebu će se prikazati nešto više od stotinu izabranih radova njihovih članova, a na otvorenju će ih predstaviti predsjednik udruge Metin Peker i glavni tajnik Mahmut Akguen. Izložba u Staroj gradskoj vijećnici bit će otvorena do 26. rujna, a već su počeli dogovori oko recipročnih izložbi s belgijskim kolegama.

IZLOŽBA M. GAJŠAKA U KULTURNOM CENTRU KLANJEC- Izložba Marijana Gajšaka – Povratak u Klanječki Dol otvorena je u izložbenoj dvorani Kulturnog centra u Klanjcu. Izložba je otvorena uz 70. godišnjicu njegova rođenja, a nastala je u suradnji klanječkog Ogranka Matice hrvatske, Galerije Antuna Augustinčića, Kulturnog centra Klanjec i Hrvatske pokrajine Družbe Isusove Zagreb te uz potporu Ministarstva kulture, Krapinsko-zagorske županije i Grada Klanjca. Umjetnika i isusovca rođenog u Klanječkom Dolu 1944. godine, likovnoj publici predstavlja autorski dvojac Snježana Pintarić i Božidar Pejković, vrsni poznavatelji Gajšakovog umjetničkog opusa. Izložbu možete razgledati sve do 12. listopada, radnim danom od 8,00 do 16,00 sati i subotom od 8,00 do 13,00 sati.

GODIŠNJICA OSLOBOĐENJA VOJARNE U KRIŽEVCIMA - Proslava 23. godišnjice oslobođenja Vojarne u Križevcima i osnutka križevačkih ratnih postrojbi bit će obilježena sutra te u srijedu 17. kolovoza u organizaciji Grada Križevaca, općina Gornja Rijeka, Kalnik, Sveti Petar Orehovec i Sveti Ivan Žabno te Koordinacije udruga iz Domovinskog rata. Program započinje sutra polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred spomen obilježja pokraj Šumarije u 18,00 sati a nastavlja se u srijedu s početkom u 17,00 sati svetom misom, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred spomen obilježja Perivoj ratnika te središnjom proslavom u krugu bivše Vojarne.

 

ODRŽAN 3. ZNANSTVENI PIKNIK - Treći Znanstveni piknik održan je jučer na Zagrebačkom velesajmu s ciljem popularizacije znanosti i umjetnosti. I ove godine održana su brojna predavanja, prezentacije i radionice u kojima su sudjelovali najmlađi sugrađani. 3. znanstveni piknik posjetilo je, prema procjenama organizatora, 30 tisuća ljudi.
 

NOVA MALA SPORTSKA DOVRANA U NESPEŠU - Svečano otvorenje male sportske dvorane u Područnoj školi Nespeš Osnovne škole Ksaver Šandor Đalski u Nespešu 5, u Donjoj Zelini održat će se danas s početkom u 12,00 sati. U ime Zagrebačke županije svečanom otvorenju nazočit će župan Stjepan Kožić.

 

petak, 12. rujna 2014.

PODIJELJENE IGRAČKE KRAPINSKIM MALIŠANIMA - Sudionici projekta "Dajmo djeci korijene i krila" danas su gostovali u Krapini u sklopu Zagorskog gospodarskog zbora. Zagrebački Etnografski muzej i Radio Kaj, organizatori projekta, obradovali su mališane koji se okupljaju na brojnim odgojnim i vjerskim aktivnostima u  krapinskoj Župi Sv. Nikole biskupa tradicijskim drvenim igračkama s UNESCO-ove liste zaštićene nematerijalne kulturne baštine. Igračke je preuzeo župnik Tomica Šestak a zajedno su ih u ime organizatora uručili gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović i župan Krapinsko zagorske županije Željko Kolar. Narodne novine i ovog puta su mališane razveselile paketom crtaćeg pribora, dok je Laboratorij zabave izveo prigodnu predstavu.

 

DAN VRBANA - Dan Vrbana bit će obilježen i ove godine u zagrebačkom naselju Vrbani i to sutra od 8,00 do 22,00 sata. Bogat program izvodit će se na dvije kvartovske lokacije - prijepodne na Vrbanima III, a poslijepodne i navečer na trgu ispred Osnovne škole Vrbani. Tijekom dana bit će izvedene kazališne predstave, a organizirane su radionice i igraonice za najmlađe, kao i nastupi zborova, orkestara, raznih klubova i udruga. Večer je rezervirana za rock i jazz koncert. Ovim okupljanjima organizatori žele omogućiti trajni dijalog između građana i lokalne samouprave kako bi zajedničkim idejama došli do rješenja za kvalitetniji i ugodniji život u četvrti.

PLESO ZABILJEŽIO REKORDNE REZULTATE - Rekordne rezultate prometa i broja putnika Međunarodna zračna luka Zagreb zabilježila je u kolovozu. Tako je prošli mjesec kroz Pleso prošlo 269.500 putnika, što je 10% više nego prošle godine u istom mjesecu. Ovaj se pozitivan trend nastavlja i u rujnu. U prvih 10 dana rujna Međunarodna zračna luka Zagreb je zabilježila porast od 7% u odnosu na rujan prošle godine.

RASPISAN NATJEČAJ ZA NOVE VRTNE PARCELE - Javni poziv za podnošenje zahtjeva za davanje vrtnih parcela na korištenje građanima Grada Zagreba u svrhu proizvodnje hrane, začinskog bilja i cvijeća za vlastite potrebe na području Gradske četvrti Pešćenica - Žitnjak, otvoren je do 18. rujna. Vrtne parcele, njih ukupno 400, u površini do 50 m2, nalaze se na području Gradske četvrti Peščenica-Žitnjak, na lokaciji I. gardijske brigade „Tigrovi“. Daju se na korištenje na vrijeme od 2 godine bez naknade, s mogućnošću produljenja.
 

U ZAGORJU 7547 NEZAPOSLENIH OSOBA - Krajem kolovoza ove godine u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Krapina registrirano je 7547 nezaposlenih osoba. U odnosu na prethodni mjesec, broj nezaposlenih u Zagorju manji je za 2,9%, a u odnosu na kolovoz prošle godine broj nezaposlenih manji je za 8,8%. Najtraženija zanimanja bila su šivač, radnik na proizvodnoj liniji, konobar, kovinotokar, odgojitelj predškolske djece, medicinska sestra, prodavač. Poslodavci su ujedno u kolovozu prijavili 337 potreba za radnicima.

RADNI SASTANAK ŽUPANA I VELEPOSLANIKA - Radni sastanak delegacije veleposlanika i njihovih izaslanika 8 zemalja svijeta te župana Međimurske županije Matije Posavca održat će se danas. Tako će biti prisutni veleposlanici Republike Azerbejdžan, Češke Republike, Republike Poljske, Carevine Japan, Kraljevine Norveške, Ukrajine, NR Kine i Ruske Federacije. Glavne teme susreta bit će gospodarstvo, investicije u Međimursku županiju kao i potencijalna suradnja regija navedenih zemalja i Međimurske županije na poljima turizma i kulture.

 

OTVORENO SAVJETOVANJE SA ZAINTERESIRANOM JAVNOSTI - Krapinsko-zagorska županija, HZZ Pu Krapina i Zagorska razvojna agencija u sklopu projekta Lokalna partnerstva za zapošljavanje – mogućnosti za otključavanje lokalnog talenta izradili su Strategiju razvoja ljudskih potencijala Krapinsko-zagorske županije za razdoblje 2014. – 2020. godine. Strategija je izrađena u suradnji s Partnerskim vijećem za tržište rada Krapinsko-zagorske županije te uz potporu glavnih dionika tržišta rada. U tijeku je postupak otvorenog savjetovanja te svoje komentare, prijedloge i sugestije svi zainteresirani mogu do 25. rujna poslati u Zagorsku razvojnu agenciju, dok se nacrt Strategije razvoja ljudskih potencijala može pronaći na web stranici Krapinsko zagorske županije.


RADIONICE IZRADE EUROPASS ŽIVOTOPISA - CISOK Varaždin, potaknut potrebama i pitanjima korisnika, u svoje aktivnosti uključio je radionice izrade Europass životopisa. Zbog iznimno velikog interesa za radionicu, svim zainteresiranima nude još jedan termin – u utorak,16. rujna u 13,00 sati. Na radionici će se govoriti o tome kako pravilno napisati Europass životopis te kako se i ovim formatom istaknuti u očima poslodavaca. Prva ovakva radionica održana je inače 4. lipnja.


U ZAGREBU 47. PIF - 47. PIF, MeđunarodnI festival kazališta lutaka ove će se godine održavati u Zagrebu na čak 11 lokacija od 15. do 20. rujna. Festival će okupiti goste iz osam zemalja i predstaviti 16 predstava u službenoj konkurenciji, dva ulična performansa, dvije studentske predstave i dvije lutkarske skupine djece i mladih iz Zagreba. Pokrovitelj festivala i ove godine je Grad Zagreb. Glavni organizator je Kulturni centar Travno u kojem je povodom najave festivala jučer otvorena i prigodna izložba pod nazivom "100 godina slovenske lutkarske umjetnosti".
 

HUMANITARNA PRODAJA MAJICA TERRY FOX RUN - Humanitarna trka Terry Fox Run održat će se krajem rujna na zagrebačkom Jarunu u organizaciji Veleposlanstva Kanade, Hrvatske lige protiv raka i Zagrebačkog holdinga te drugih udruga.Velik interes i doprinos građana i tvrtki-donatora zaslužni su za prikupljanje više od 4.740.000 kuna u proteklih 14 godina. Cjelokupan iznos prikupljen u okviru ovogodišnje akcije bit će doniran Institutu Ruđer Bošković, za znanstvena istraživanja nasljednog raka dojke i jajnika. Samoj utrci prethodi humanitarna prodaja majica, ove subote 13. rujna, na zagrebačkom Cvjetnom trgu, gdje će se organizatorima pridružiti i osobe iz javnog života.

AKCIJA SPREMNI ZA DOBRO URODILA PLODOM - Tijekom lipnja ove godine Hrvatski Caritas proveo je nacionalnu humanitarnu akciju "Spremni za dobro", kojom se željelo prikupiti sredstva za nabavu novih školskih udžbenika. Od prikupljenih novčanih sredstava, Hrvatski Caritas je Caritasu Varaždinske biskupije namijenio iznos od 25 tisuća kuna.. Tom je iznosu Biskupijski Caritas pridodao još 5 tisuća kuna vlastitih sredstava i tako pomogao 33 obitelji iz 23 župe Varaždinske biskupije u kupnji knjiga i školskoga pribora za obitelji s brojnijom djecom u kojima je socijalna situacija najteža. Također, Caritas Varaždinske biskupije, u suradnji sa donatorima, nastavlja sa stipendiranjem 10 darovitih studenata s područja biskupije, a koji dolaze iz siromašnih obitelji. Za tu namjenu osigurano je 120 tisuća kuna.

PRETPOSLJEDNJI DAN TJEDNA KAJAVSKE KULTURE - Brojna kulturna, gospodarska, zabavna i sportska događanja koja su se ovih dana odvijali u Krapini, nesumnjivo će obogatiti riznicu kajkavske kulture. Današnji, pretposljednji dan manifestacije donosi nastavak zagorskog gospodarskog zbora do 22,00 sata, u okviru kojeg će se, između ostalog, drvene igračke uručiti djeci krapinskih dječjih vrtića. Bit će i prezentacije starih zanata, radionice za djecu, degustacije, nagradne igre, besplatne obrtničke usluge. U Parku Matice Hrvatske otvara se izložba Foto kluba Krapina - Foto kutije, predviđene su i performance s vatrom, a na trgu Ljudevita Gaja u večernjim satima bit će prezentacija običaja i proizvoda Hrvatskog zagorja, nakon koje će uslijediti večer uz kajkavsku popevku. Kajkavska popevka odzvanjat će i u Festivalskoj dvorani od 16,30 sati na generalnoj probi Popevki zanavek, dok festivalska večer posvećena Stjepanu Mihaljincu počinje u 20,00 sati. Kruna Tjedna kajkavske kulture je sutrašnji 49. festival Kajkavskih popevki, koji donosi 20 novih skladbi.

EUROPSKI DAN ŽIDOVSKE KULTURE - Europski dan židovske kulture pod naslovom „Žena u judaizmu" obilježava se u nedjelju, 14. rujna. Diljem čitave Europe prigodnim će se predavanjima i kulturnim te umjetničkim manifestacijama približiti židovska kulturna i povijesna baština. Zagreb će se tako pridružiti programom u organizaciji Židovske vjerske zajednice „Bet Israel" koji će obuhvatiti predavanje Jasminke Domaš, članice Hrvatskog društva pisaca i PEN-a na temu „Žena u judaizmu", projekciju filma „Yentl" u Kinu Europa te koncertom „Večer židovskih autora" u Muzeju Mimara na kojem će Dubravka Vukalović i Bruno Vlahek, na glasoviru izvesti skladbe Alfija Kabilja, Claude Debussyija, Gustava Mahlera i drugih.Predavanje počinje u 11,00 sati, projekcija u kinu Europa u 17,30 te koncert u 20,30 sati. Za sve priredbe ulaz je besplatan.

DAN NACIONALNIH MANJINA GRADA ZAGREBA - Manifestacija 'Dan nacionalnih manjina Grada Zagreba' održat će se u nedjelju, 14. rujna u 10,00 sati u paviljonu Zrinjevac. Nacionalne manjine predstavit će svoje tradicionalne običaje, nošnje, folklorno stvaralaštvo, glazbeno stvaralaštvo, izdavaštvo, tiskovine te autohtona jela.

EUROPSKI TJEDAN KRETANJA U MEĐIMURJU - Europski tjedan kretanja održat će se od 15. do 21. rujna u Međimurju pod sloganom Naše ulice, naš izbor, u organizaciji Međimurske županije, Grada Čakovca, Grada Murskog Središća i Grada Preloga te Policijske uprave Međimurske. Tema je vezana uz urbane sredine i prometne probleme s kojima se susreću gradovi, kao što je zagušenje gradskog prometa motornim vozilima.Europski tjedan kretanja počinje 15. rujna u Čakovcu, natjecanjem Sigurno i vješto u prometu, a završava 21. rujna Biciklističkom utrkom, pod nazivom Međimurska tura.

DANI OTVORENIH VRATA NARODNOG SVEUČILIŠTA DUBRAVA - Dani otvorenih vrata Narodnog sveučilišta Dubrava održat će se danas od 17,00 do 19,00 sati i sutra od 10,00 do 13,00 sati. Između ostalog danas možete vidjeti kako funkcioniraju radionice stranih jezika, a sutra je za sve zainteresirane organiziran kreativni sajam te upoznavanje s etno radionicom.

MEMORIJAL MIRE NIKOLIĆ - 12. nagrada Grada Zagreba – Memorijal Mire Nikolić održat će se na „Karting centru Zagreb“ danas od 10,30 sati. Prvenstvo Hrvatske zatim prvenstvo Sjeverna liga te prvenstvo Zagreba u autoslalomu održava se uz podršku i potporu Grada Zagreba, Županije Krapinsko Zagorske, Općine Generalski Stol, Općine Stubičke Toplice, Sportskog saveza grada Zagreba i Zagrebačkog automobilističkog saveza.


PREMIJERA LUTKARSKE PREDSTAVE ROMEO I GIULIETTA - Varaždinska premijera lutkarske predstave Romeo i Giulietta koju je prema istoimenom djelu Williama Shakespearea režirao Dubravko Torjanac bit će održana sutra u hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu s početkom u 19,00 sati. Predstava je nastala u koprodukciji Dječje i lutkarske scene Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu i Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića iz Osijeka, a premijerno je izvedena u sklopu Osječkoga ljeta kulture 30. lipnja 2014.


FESTIVAL „ZAGREB, VOLIM TE!“ - Na nekoliko lokacija u centru Zagreba sutra od 11,00 sati održat će se prvo izdanje Festivala „Zagreb, volim te!“, koji nadahnut istoimenim performansom Tomislava Gotovca, problematizira položaj tijela u javnom prostoru. Festival je zamišljen kao platforma koja jednom godišnje okuplja umjetnike koji kroz svoj umjetnički rad istražuju vezu između tijela i javnog prostora. Producenti festivala su Udruga Gričevanje i Kulturno informativni centar (KIC). Festival je ostvaren uz financijsku podršku GUOKŠ Grada Zagreba.

FESTIVAL ŽENA IZ RURALNIH PODRUČJA KKŽ - Festival žena iz ruralnih područja održat će se sutra s početkom u 17,00 sati u Sportskoj dvorani OŠ “Prof. Blaž Mađer” u Novigradu Podravskom u organizaciji županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije. Bit će to prezentacija vrijednih podravskih žena, njihovog života i svestranosti, kao i tradicije i kulturne baštine Podravine i Prigorja. Nakon predstavljanja natjecateljica na izložbenim štandovima, koje će ocjenjivati žiri, održat će se i svečana povorka koja će mimohodom proći ulicama Novigrada Podravskog. U zabavnom dijelu programa će nastupiti članovi KUD-a “Ivan Vitez Trnski” iz Novigrada P. i KUD-a Delovi.

UPISI U RADIONICE I IGRAONICE CENTRA ZA KULTURU SUSEDGRAD - U tijeku su upisi u radionice, tečajeve i igraonice u Centru za kulturu i obrazovanje Susedgrad. I ove godine za predškolarce će biti organizirani tečaj ritmike, glazbene i likovne radionice. Za mlade će biti organiziran tečaj suvremenog plesa i radionica engleskog jezika. S druge strane, za odrasle će biti organiziran tečaj terapeutskih borilačkih vještina i radionica „pletenjem protiv stresa“. Svi zainteresirani na upise mogu doći sutra od 10,00 do 14,00 sati.
 

ZNANSTVENI PIKNIK NA ZAGREBAČKOM VELESAJMU - Treći po redu Znanstveni piknik, održat će se uz potporu Grada Zagreba i zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića u paviljonima 10 i 10 a Zagrebačkog velesjama ove nedjelje, 14. rujna, od 10,00 do 20,00 sati. Organizator, Udruga profesor Baltazar, očekuje da će premašiti prošlogodišnju brojku od 30 tisuća posjetitelja te dovodi 330 raznih edukatora iz 10 europskih zemalja s ciljem popularizacije znanosti.

POKAZNA VJEŽBA ZAŠTITE I SPAŠAVANJA - Stožer zaštite i spašavanja Zagrebačke županije, uz Vatrogasnu zajednicu Zagrebačke županije, organizirat će izvođenje pokazne vježbe zaštite i spašavanja sutra u 10,00 sati na lokaciji Poslovni park-Zagreb, Gospodarska ulica bb, Sveta Nedjelja. Tema ovogodišnje vježbe je zaštita i spašavanje u slučaju velikog požara, prometne nesreće i požara otvorenog prostora. Pokaznom vježbom bit će prezentirano djelovanje sustava zaštite i spašavanja te mogućnosti redovnih snaga sustava zaštite i spašavanja na pružanju pomoći, spašavanju ugroženog stanovništva te zaštite okoliša u situaciji tehničko-tehnološke nesreće. U ime Zagrebačke županije vježbi će prisustvovati zamjenik župana Rudolf Vujević, ujedno načelnik Stožera zaštite i spašavanja Zagrebačke županije.


OTVORENO SVJETSKO PRVENSTVO U LOVU RIBE UDICOM NA PLOVAK - Iako je okupljanjem i službenim treninzima 61. Svjetsko prvenstvo u lovu ribe udicom na plovak u Međimurskoj županiji krenulo još u ponedjeljak jučer je upriličeno svečano otvorenje na Trgu Slobode u gradu domaćinu, Prelogu. Na natjecanju koje se u dva dana vikenda održava na odvodnom kanalu Hidroelektrane Donja Dubrava između Svete Marije i Donje Dubrave, na stazi dugoj 3,8 kilometara sudjeluje 350 natjecatelja i članova stručnih timova iz 37 država svih kontinenata. Hrvatska i Međimurska županija dobile su domaćinstvo prvenstva u konkurenciji Portugala, Francuske i Poljske, zbog velikog broja registriranih ribolovaca i, prije svega, organizacijskih te smještajnih uvjeta. Natjecanje se održava pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske dr. Ive Josipovića.

 

SAMOBORSKI MEDNI DANI - Šesti Samoborski medni dani održat će se ove subote i nedjelje na središnjem gradskom Trgu kralja Tomislava. Cilj Samoborskih mednih dana je prikazati tradiciju uzgoja pčela i proizvodnje pčelinjih i pčelarskih proizvoda, a kroz nastupe kulturnoumjetničkih društava, dječijih zborova, tamburaša i drugih predstaviti posjetiteljima dio kulturne baštine, pjesama, plesova i običaja samoborskog i svetonedeljskog kraja. Manifestacija se održava pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Samobora i Grada Svete Nedelje.


„DIONIZIJSKE SVEČANOSTI“ U ŠĆITARJEVU - Dionizijske svečanosti bit će održane sutra u Šćitarjevu s temom „Jedan dan iz života Rimljana“.Ovom manifestacijom organizator Udruga Andautonija, želi ukazati na potrebe zajedničkog druženja i uživanja, zbog čega su Rimljani nekada bili sretniji od današnjeg čovjeka. Organizirane su radionice za izradu nakita, šminkanje, sadnju i uzgajanje ljekovitog bilja, radionice za kovanje novčića, izradu maski te škola legionara. Program će biti obogaćen rimskim natjecateljskim igrama, poput aquaducta i gađanja lukom i strijelom. Djeca će imati mogućnost obući se u «rimsku nošnju».Bit će predstavljen logor u kojem je privremeno prebivala rimska vojska, te život legionara. Posjetitelji će imati priliku isprobati njihove ležajeve, oklope, mačeve, štitove, koplja i gađati lukom i strijelom.


DAN OPĆINE KRAVARSKO - Svečana sjednica Općinskog vijeća prigodom obilježavanja Dana općine Kravarsko održat će se u nedjelju, 14. rujna u „Domu kulture Kravarsko“ s početkom u 13,00 sati.

DAN OPĆINE GRADEC - Svečana sjednica Općinskog vijeća povodom obilježavanja Dana općine Gradec održat će se u nedjelju, 14. rujna u sportskoj dvorani Osnovne škole Gradec s početkom u 13,00 sati.

FIŠIJADA U DUGOM SELU - U sklopu ''21. dugoselskih jeseni'', sutra na jezerima Bajer u Dugom Selu održat će se ''Političko pecanje i Fišijada'' s početkom u 11,00 sati.


četvrtak, 11. rujna 2014.

USKORO GRADNJA CENTRA HRVATSKIH DOSTIGNUĆA U ILICI-Sportsko-rekreacijski centar s javnim bazenom, dječji vrtić u sklopu kojeg bi se održavala i škola plivanja za djecu, polivalentna dvorana za kazališne i zabavne sadržaje, hotel, biblioteka i čitaonica u sklopu velikog kompleksa odnosno Centra hrvatskih dostignuća uskoro će se početi graditi u Ilici 212-214. Riječ je o stambeno-poslovnom kompleksu od 19 katova vrijednosti 300 milijuna kuna. Datum zatvaranja natječaja je 26. listopada, dok će do 15. studenog odabrati prvonagrađeni rad. Potom odmah idu u gradnju. Projekt je od 2007. do danas zastao zbog krize, no u međuvremenu je u Gradskoj skupštini prihvaćen kao gradski projekt.

 

ZAGREBAČKA DELEGACIJA U BEČU-Delegacija Grada Zagreba na čelu s gradonačelnikom Milanom Bandićem danas i sutra boravi u službenom posjetu Austriji.  Tako će zagrebačko izaslanstvo danas posjetiti Terme Beč, nakon čega će se sastati s predstavnicima tvrtke VAMED, na čelu s generalnim direktorom Walterom Trogerom, s kojim će razgovarati o poslovnoj djelatnosti toplica i wellnessa. Nakon sastanka u VAMED-u, gradonačelnik Bandić i direktorica Turističke zajednice grada Zagreba Martina Bienenfeld, u prostorijama Veleposlanstva RH, sastat će se s direktorom tvrtke "Stadt Wien Marketing GmbH" Michaelom Draxlerom, s kojim će razgovarati o iskustvima Grada Beča u organizaciji bečkog Adventa. Drugog dana boravka, predviđen je službeni posjet Klagenfurtu, gdje će se gradonačelnik Milan Bandić, na poziv organizatora, obratiti sudionicima Kongresa palijativne medicine. U okviru posjeta, zagrebački gradonačelnik susrest će se i s guvernerom Koruške dr. Peterom Kaiserom, viceguvernerkom Beate Prettner, te gradonačelnikom Klagenfurta Christianom Scheiderom.U popodnevnim satima gradonačelnici Zagreba i Klagenfuta, Bandić i Scheider, zajedno s direktoricom Turističke zajednice grada Zagreba Martinom Bienenfeld, posjetit će i štand Turističke zajednica Grada Zagreba.

ISPLATA NOVČANE POMOĆI ZA NOVOROĐENE - Prema obavijesti Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, započela je isplata korisnicima prava na novčanu pomoć za opremu novorođenog djeteta. Pomoć će primiti korisnici koji su ostvarili pravo u lipnju prošle i ove godine za prvo dijete, u lipnju 2012. godine te veljači i listopadu prošle godine, kao i u lipnju ove godine za drugo dijete te u lipnju 2009. , 2010., 2011., 2012., 2013. i 2014. godine za treće i svako daljnje dijete. Rok za podnošenje zahtjeva korisnika prava na novčanu pomoć za opremu novorođenog djeteta je šest mjeseci od dana rođenja djeteta. Informacije o pravu na novčanu pomoć za opremu novorođenog djeteta možete pronaći na Internet stranici grada Zagreba.

UDRUGA DON KIHOT TRAŽI VOLONTERE – Udruga Don Kihot traži volontere za vođenje terapija za djecu s invaliditetom, rad na imanju i čuvanje konja. Riječ je o udruzi koja je osnovana prije 5 godina i trenutno ima 15-ak jahača.  Prijaviti se mogu svi zainteresirani bez obzira imaju li iskustvo ili ne. Prijave se primaju na broj telefona 098/278-740.

SANIRANO KLIZIŠTE U KAMENIČKOM PODGORJU Sanirano je klizište na županijskoj prometnici u Kameničkom podgorju u Lepoglavi. Preostalo je još asfaltirati sanirani dio prometnice, što će biti odrađeno u sljedećih desetak dana, ovisno o vremenskim uvjetima. Pohvalu Županijskoj upravi za ceste, koja je klizište sanirala u roku, uputio je gradonačelnik Marijan Škvarić. Međutim, sa završetkom navedenih radova nije završena sanacija klizišta na području Lepoglave. Uskoro bi tako trebala započeti sanacija klizišta Strupari – Glažari. Riječ je o klizištu koje je oštetilo lokalnu prometnicu, također na području Kameničkog podgorja, i koje će biti sanirano od strane Grada Lepoglave za što će iz proračuna biti izdvojeno 610.000 kuna.

 

ZAGORSKI GOSPODARSKI ZBOR- Otvorenje 22. izdanja međunarodnog Zagorskog gospodarskog zbora bit će održano danas s početkom u 14,00 sati na sajamskom prostoru kod OŠ Ljudevita Gaja u Krapini. Zagorski gospodarski zbor koncipiran je kao mjesto okupljanja i poslovnih susreta gospodarstvenika Hrvatskog zagorja, Grada Zagreba, osam županija te susjedne Slovenije, uz nastup 165 izlagača,  industrijskih i uslužnih tvrtki te tradicijskih i suvremenih obrta. Kroz tri dana očekuje se više od 250 izložbeno-sajamskih promotivnih i medijskih aktivnosti. Organizatori zbora su Krapinsko-zagorska županija, Grad Krapina, HGK Županijska komora Krapina, Obrtnička komora Krapinsko-zagorske županije a operativni organizator Radio Kaj. Pokrovitelj je Ministarstvo gospodarstva te Ministarstvo poduzetništva i obrta Republike Hrvatske, a zbor će otvoriti premijer Zoran Milanović.

 

O HOKEJU I MEDVJEDIMA - Dokumentarni film "O hokeju i medvjedima" redatelja Josipa Ivančića i Radoslava Jovanova Gonza prikazat će se premijerno večeras u kinu Europa. Na redovnom repertoaru kina bit će od sutra, priopćili su iz Hrvatskog audiovizualnog centra. Film se snimao od 2009. godine, a govori o uspjesima zagrebačkog hokeja kroz priču o KHL-u Medveščak Zagreb, od njegova osnivanja 1961. godine do danas. Također, od danas s redovnim jesenskim programom kreće i Kino Bibijada, filmski program kina Europa namijenjen djeci i mladima.

 

UPISI NA KREATIVNE RADIONICE U KCP-U- Kulturni centar Peščenica krenuo je s upisom u kreativne radionice za sve uzraste i generacije. I ove godine bit će održane likovne, dramske, jezične i glazbene radionice. Osim toga, svi zainteresirani moći će naučiti plesati društvene i klasične plesove. S druge strane, za školarce će biti organizirane radionice stranih jezika: engleskog, njemačkog, talijanskog i španjolskog. Više informacija o upisu i točne termine početka pojedine radionice ili programa mogu se saznati na www.kcp.hr, radnim danom od 10,00 do 19,00 sati.

 

HUMANITARNA AKCIJA „OSMIJEHOM DO ZDRAVLJA“ – Tradicionalna akcija „Osmijehom do zdravlja“, gradskog kazališta Žar ptica, održat će se i ove godine. Od danas pa do ponedjeljka 15. rujna glumci će posjetiti djecu u bolnicama te im tako uljepšati dane u bolničkoj postelji. Gradsko kazalište „Žar ptica“ sa ovom je akcijom krenulo prije 30-etak godina.

 

TJEDAN CENTARA ZA KULTURU - Zagrebački centri za kulturu okupljeni u projekt kvARTura ove godine organiziraju Dane otvorenih vrata, a koji će se u svakom od 13 centara održati u razdoblju od 11. do 21. rujna. U sklopu manifestacije nazvane Vrata širom otvorena, svaki centar predstavit će programe koje nudi. Tijekom deset dana, u sklopu kojih će svaki centar održati Dan otvorenih vrata, bit će organizirane prezentacije likovnih programa, lutkarskih, plesnih i dramskih radionica, a u centrima će se održati izložbe, kreativne radionice, etno i folklorni programi, filmske projekcije te koncerti i predstave. Svi programi su besplatni.

 

RADOVI NA OŠ SOKOLOVAC - Ugovor o javnoj nabavi radova III. faze izgradnje zgrade i športske dvorane Osnovne škole Sokolovac potpisali su župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren i predstavnik zajednice izvoditelja radova Stjepan Njegač. Ukupna vrijednost radova kojima će se omogućiti održavanje jednosmjenske nastave za 239 učenika iznosi 4,5 milijuna kuna, a  završetak radova planiran je za 2015. godinu. 

 

TURISTIČKA PROMOCIJA VARAŽDINSKE ŽUPANIJE - Konferencija za slovenske i mađarske novinare s ciljem predstavljanja turističke ponude Varaždinske županije kao i manifestacija koje će se odvijati do kraja godine održana je u Lendavi na poziv Hrvatskog kulturnog društva Pomurje. Direktorica TZ Varaždinske županije, Elizabeta Dolenec, tom prilikom je brojnim prisutnim novinarima najavila predstojeća događanja Zeljarijadu, Varaždinske barokne večeri i Festival lepoglavske čipke. Istaknula je i dobre prijateljske odnose s općinom Lendava, što pokazuje i prisutnost Varaždinske županije na Hrvatskom kulturnom danu i međunarodnoj konferenciji o turizmu. Istaknula je nastavak daljnje suradnje u međusobnom predstavljanju kulturne tradicije, pa se tako nakon nastupa KUD-a Ježek iz Beretinca u Lendavi, ove subote povodom Dana općine Beretinec očekuje uzvratni posjet Hrvatskog kulturnog društva Pomurje.

KRAPINA U ZNAKU SADRŽAJA KOJI NJEGUJU KAJ - Proteklih dana, u Krapini je sve u znaku kulturnih, sportskih i zabavnih sadržaja kroz koje se njeguje bogatstvo i tradicija kajkavštine. Današnja događanja počinju u jutarnjim satima na Hušnjakovom, tradicijskim igrama i radionicama za djecu. Na prostorima kod OŠ Ljudevit Gaj, premijer Zoran Milanović u 14,00 sati svečano će otvoriti 22. zagorski gospodarski zbor. Petog dana manifestacije Tjedna kajkavske kulture neće nedostajati ni sportskih programa u Športskoj dvorani Srednje škole Krapina, od 16,30 sati. U Parku Matice Hrvatske odvijat će se glazbeno scenski program Društva naša djeca Krapina od 15,00 do 18,00 sati, a nakon toga uslijedit će predstava za djecu Pripremimo dar za pet – cvijeće, tortu ili med. U festivalskoj dvorani u 19,00 sati započinje 29. Dječji festival Kaj u riječi, pjesmi, slici i plesu. Današnji program završava koncertom grupe Magazin na Trgu Ljudevita Gaja.

NAJAVLJENI 16. DANI VOĆA - Ovogodišnji 16. po redu Dani voća održat će se 3. i 4. listopada u Đurđevcu, najavili su organizatori manifestacije ističući kako se ove godine očekuje još više sadržaja.Uz izložbu voća koja će se  4. listopada od 10,00 do 15,00 sati održati na Trgu Svetog Jurja, manifestacija donosi i predavanja koja će se uglavnom odnositi na mjere ruralnog razvoja, te obveze voćara pri stavljanju njihovih proizvoda na tržište. Već tradicionalno i ove godine će se objaviti katalog Dana voća u kojem će se predstaviti proizvođači voća s područja Koprivničko-križevačke županije a birat će se i najljepše uređeni štand.Prijave za sudjelovanje na manifestaciji otvorene su 22. rujna.

POTPISIVANJE UGOVORA ZA PRIJEVOZ UČENIKA - Ugovori između Međimurske županije i prijevoznika za prijevoz osnovnoškolaca i srednjoškolaca s područja županije u školskoj godini 2014./2015., a koji će vrijediti do kraja kalendarske godine potpisat će se danas (/10,30) u Maloj vijećnici Međimurske županije.

 

JASKANSKE VINSKE SVEČANOSTI- Svečano otvaranje „Jaskanskih vinskih svečanosti“ održat će se večeras na Sajmištu u Jastrebarskom  s početkom u 19,00 sati. Svečanom otvorenju nazočit će župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

GRAD VELIKA GORICA SUFINANCIRA NABAVKU UDŽBENIKA-Grad Velika Gorica sufinancirat će nabavku školskih udžbenika te dodijeliti pomoć roditeljima učenika osnovnih škola. Prava na sufinanciranje imaju učenici iz obitelji s troje ili više školske djece te učenici čija su oba roditelja nezaposlena ili je samohrani roditelj nezaposlen.
Radi se  o pomoći od 400 kuna po učeniku od 1. do 4. razreda i 600 kuna po učeniku od 5. do 8. razreda. Za ostvarivanje navedenog prava potrebno je podnijeti Zahtjev za ostvarivanjem prava na sufinanciranje nabave školskih udžbenika u Upravni odjel za predškolski odgoj, školstvo i šport do 15. listopada ove godine.

UPISI U DJEČJI ZBOR JEKA-Hrvatsko pjevačko društvo Jeka poziva svu djecu od 4 do 12 godina iz Samobora i okolice koja žele pjevati da se uključe u rad Gradskog dječjeg zbora HPD Jeka.Upisi traju do 16. rujna od 17,00 do 18,30 sati u prostorijama društva i Gradske limene glazbe Samobor, na Trgu Matice hrvatske 5.

  

ODRŽANO ŽUPANIJSKO NATJECANJE U LOVNOM STRELJAŠTVU-U Topolju je, na streljani Lovačkoga društva „Fazan”, održano prvenstvo Zagrebačke županije u lovnom streljaštvu, disciplinama trap i lovački parkur. Prvenstvo je bilo izlučno te će šest najuspješnijih strijelaca (Dražen Starešina i Matija Knežić iz LU Zaprešić, Neven Kurešić iz LU Ivanić-Grad, Miroslav Lacković i Zoran Postić iz LU Velika Gorica i Krunoslav Švedi iz LU Dugo Selo), u ekipi Lovačkog saveza Zagrebačke županije sudjelovati na državnom prvenstvu, koje će se održati 27. rujna u Bzenici. Na prvenstvu županije sudjelovale su ekipe sedam lovnih ureda - Dugog Sela, Ivanić-Grada, Samobora, Svetog Ivana Zeline, Velike Gorice, Vrbovca i Zaprešića. Ekipno, najuspješnija je bila ekipa Lovnog ureda Zaprešić.

 

17. PO REDU ZELJARIJADA- ''Zeljarijada'', tradicionalna kulturno-gospodarska manifestacija, kojoj je osnovni cilj popularizacija autohtonog zelja, očuvanja tradicijskih vrijednosti, običaja, kulture, narodnih nošnji, kao i jela pripremljenih od te visokovrijedne namirnice održat će se od  19. do 21. rujna u Vidovcu, najavljeno je na konferenciji za medije.Osim tradicionalnog spravljanja najveće sarme, u sklopu manifestacije priređuje se i sajam starih zanata na kojem sudjeluje tridesetak izlagača. Također se već tradicionalno održava I Međunarodni folklorni festival na kojem sudjeluju folklorne skupine iz raznih krajeva Hrvatske i inozemstva.

 

srijeda, 10. rujna 2014.

NAPLATITI SVAKU KUNU DUGA - Procjena, da će zbog najave Vlade o uvođenju novih poreznih razreda zagrebački proračun biti manji za 12 posto, odnosno oko 840 milijuna kuna, nagnala je gradonačelnika Milana Bandića da osnuje i bude na čelu Povjerenstva za praćenje provedbe naplate prihoda. Naplatom potraživanja grad neće morati brinuti za novac izgubljen, zbog najavljene Vladine odluke, iako još nema informacije koliki je nenaplaćeni iznos. U Uredu za financije još se zbrajaju dugovi, od komunalnog doprinosa i komunalne naknade do poreza i spomeničke rente. Cilj Povjerenstva je i poboljšanje suradnje s Poreznom upravom, osobito uz izvještavanje Grada Zagreba o obveznicima koji nisu podmirili dospjele obveze, iznosu nepodmirenih obveza te poduzetim mjerama radi njihove naplate.

 

ZAGREB VEĆ U KOLOVOZU PREMAŠIO MILIJUN NOĆENJA - Već u kolovozu Zagreb je premašio brojku od milijun noćenja koja je prošle godine dosegnuta sredinom rujna. Prema podacima Turističke zajednice grada Zagreba, metropolu je u kolovozu posjetilo 14 posto više turista koji su ostvarili 21 posto više noćenja. Od siječnja do kolovoza u glavnom gradu Hrvatske boravilo je ukupno 592.308 gostiju, a ostvareno je 1.016.489 noćenja, što predstavlja porast od 11 posto i u dolascima i u noćenjima. Prva tri mjesta po broju dolazaka zauzeli su gosti iz Južne Koreje, Njemačke i Italije, dok u noćenjima prednjače gosti iz Njemačke, Italije i SAD-a. Turistička zajednica grada Zagreba izuzetno je zadovoljna ovim odličnim rezultatima, koji iznova potvrđuju da je Zagreb postao nezaobilazno turističko odredište.

MANIFESTACIJA POKRENI SE U ZAGREBU - Sportsko-edukativna manifestacija „Pokreni se“ održana je jučer u Zagrebu na Trgu bana Jelačića pred više od stotinu građana. Manifestacija se održava u okviru nacionalnog projekta „Pokreni se“ koji je započelo u proljeće 2013. s ciljem osvještavanja i poticanja ljudi na vježbanje i zdraviji život. Projekt je ovoga ljeta proveden i u Splitu, Šibeniku, Dubrovniku i Tuheljskim Toplicama, a planira se proširiti i na ostatak Hrvatske.

IZLOŽBA SUNČEV SUSTAV U TEHNIČKOM MUZEJU - Edukativno-informativna izložba „Sunčev sustav“ bit će otvorena u Tehničkom muzeju, danas u 13,00 sati. Ovom izložbom posjetiteljima će se približiti izgled, odnose veličina i udaljenosti unutar Sunčevog sustava uz pomoć maketa i slika. Uz izložbu bit će održane i brojne radionice. Izložba je otvorena do 28. rujna 2014.

GRADOVI I REGIJE – GENERATORI RAZVOJA - Poslovni summit „Gradovi i regije - generatori razvoja. Investicije - Industrija - Usluge“ bit će održan na Zagrebačkom velesajmu od 17. do 20. rujna. Summit se održava pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića, gradonačelnika Zagreba Milana Bandića, Ministarstva gospodarstva, Ministarstva poduzetništva i obrta, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.

NAKON 20 GODINA, VLAKOM PREMA SLOVENIJI - Dionica željezničke pruge Đurmanec – državna granica, do Lupinjaka, nakon 20 godina otvara se za promet 14. prosinca, stupanjem na snagu voznog reda za 2014./ 2015. godinu. Obnovom pruge, ponovo će se uspostaviti željeznička prometna veza sa Slovenijom, što će se odraziti i na gospodarski razvoj ovog pograničnog područja. Pripremni radovi na obnovi dionice započeli su inače u studenom prošle godine, a intenzivirali su se u ožujku ove godine. Radovima su obuhvaćena četiri mosta, 26 propusta, tunel Lupinjak, osam željezničko cestovnih prijelaza i jedan novi peron u stajalištu Hromec. Radovi bi trebali biti završeni 31. listopada.

PRVI HRVATSKI TRAMVAJ - Izložba „Prvi hrvatski tramvaj - 130. obljetnica osječke konjske željeznice“ biti će otvorena u Tehničkom muzeju danas, a moći će se razgledati do 5. listopada. Izlošci su presnimci fotografija iz zbirki Državnog arhiva u Osijeku, Muzeja Slavonije Osijek te privatnih zbirki Ane Medvidović, Marina Topića i Vlade Pesta. Izvorne fotografije snimljene su u Osijeku krajem 19. i početkom 20. stoljeća. Autor izložbe Osječanin Vlado Pest, iako zvanjem stručnjak vanjske trgovine, a zanimanjem turistički vodič, najveći dio svog života iz ljubavi prema svome gradu posvetio je izučavanju njegove povijesti, osobito graditeljstva i prometa.

U PODRUČNOM UREDU VARAŽDIN 8.635 NEZAPOSLENIH OSOBA -
Krajem kolovoza u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, Područnom uredu Varaždin evidentirano je 8.635 nezaposlenih osoba. Na području ispostave Ivanec evidentirano je 2.507 osoba, u Ludbregu 907, Novom Marofu 788, Cestici 408 i u Varaždinu 4.025 nezaposlenih osoba. U odnosu na srpanj, broj nezaposlenih manji je za 2,9%, a u usporedbi s kolovozom prošle godine, broj nezaposlenih manji je za 17,5%. Najtraženija zanimanja u kolovozu bila su šivač, konobar, skladišni radnik, radnik na proizvodnoj liniji, prodavač, elektroinstalater.


PREDSTAVNICI KAZAHSTANSKE REGIJE KOD ŽUPANA KORENA - Prijem za predstavnike Istočne Kazahstanske regije održao je župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren. Županu je tom prigodom uručen poziv za sudjelovanje na sastanku Hrvatske zajednice županija s predstavnicima Istočne Kazahstanske regije, koju će predstavljati njihov guverner i delegacija poslovnih ljudi. S obzirom na profil kazahstanskih gospodarstvenika kao i njihovu financijsku snagu, glavni fokus interesa biti će stavljen na srednje i velike tvrtke te na financijski ozbiljnije investicijske prilike u Županijama gdje se kao važni sektori ističu poljoprivreda i prehrambena industrija, mliječna industrija, energetika, građevinski sektor, farmaceutika, drvno-prerađivačka industrija i slično. Ovo je prvi ovakav posjet kazahstanskih dužnosnika i gospodarstvenika Hrvatskoj i svojevrstan je uvod posjetu Kazahstanskog predsjednika države koji će uslijediti iduće godine.


TJEDAN KAJKAVSKE KULTURE - Četvrti dan Tjedna kajkavske kulture Krapina 2014. kroz koji se njeguje bogatstvo i tradicija kajkavštine kao i ostali dani ispunjen je kulturnim, sportskim i zabavnim sadržajima. U športskoj dvorani Srednje škole Krapina u 17,30 sati počinje stolnoteniska utakmica između ekipa Krapinsko zagorske županije i Udruge stolnotenisača rekreativaca Zagreba. Izložba dokumenata „DVD Krapina u Europi“ bit će otvorena u Gradskoj knjižnici Krapina u 19,00 sati, dok će s početkom u 20,00 sati u glazbenoj dvorani srednje škole Krapina biti održan recital kajkavske poezije. Po prvi će se puta ove godine održati Huševanje, rock koncert mladih bendova, koji započinje u 21,00 sat na Hušnjakovom.


SUSRET GVARDIJANA I ŽUPANA - Župan Međimurske županije Matija Posavec, zajedno sa suradnicima susreo se s gvardijanom čakovečkog Franjevačkog samostana i župnikom župe svetog Nikole biskupa u Čakovcu, fra Željkom Železnjakom. Tom su prigodom razgovarali o budućim projektima. Jedan od važnijih, svakako je opsežna obnova oltara u čakovečkoj crkvi koja je krenula 2007. godine, vrijedna oko 4 milijuna kuna, a koja bi se trebala zaključiti tijekom blagdana Gospe od Anđela – Porcijunkulovog 2015., kada bi se oltar mogao postaviti i posvetiti. Na kraju sastanka, gvardijan je osvrčući se na početak nove školske godine pohvalio županov visoki nivo osjetljivosti u današnjim teškim vremenima, posebice kada je riječ o ulaganju u mlade i obrazovanje uvođenjem modela besplatnih udžbenika i prijevoza.

ŽUPAN KOREN POSJETIO ŠKOLU U CIRKVENI - Povodom početka nove školske godine učenike Područne škole Cirkvena koja je u sastavu Osnovne škole „Grigor Vitez“ iz Svetog Ivana Žabnog posjetili su jučer župan Darko Koren i njegov zamjenik Ivan Pal. Ujedno je to bila prilika za otvaranje I. faze radova izgradnje zgrade Područne škole Cirkvena vrijednih 3,6 milijuna kuna. Ova faza obuhvaća građevinsko-obrtničke radove i strojarske instalacije, dok će se u drugoj fazi radova srušiti stara školska grada i u potpunosti urediti nova. Završetak radova planiran je u 2015. godini, a ukupna vrijednost investicije iznosi 7,4 milijuna kuna.

SJEDNICA SAVJETA MLADIH KRAPINSKO ZAGORSKE ŽUPANIJE - Savjet mladih Krapinsko zagorske županije ovih je dana održao svoju sjednicu, na kojoj su osim analize dosadašnjeg rada, utvrđene prednosti i slabosti postojećeg koncepta te definirana očekivanja od sljedećeg saziva Savjeta i njegovih članova. Od moguća 32 općinska i gradska Savjeta u Krapinsko zagorskoj županiji, osnovano ih je tek 7. Tako bi koordinirana mreža općinskih i gradskih savjeta, zajedno sa Županijskim, omogućila preciznije i brže utvrđivanje aktualne problematike mladih na području Županije. Župan Željko Kolar predložio je da Županija osigura resurse i administrativnu potporu za istu. Značajnije angažiranje i povećanje broja lokalnih savjeta mladih tako će sigurno biti jedna smjernica u radu sljedećeg saziva.


NAJAVA ZELJARIJADE - Program Zeljarijade, tradicionalne manifestacije koja se ove godine održava po 17. puta, bit će predstavljen na današnjoj konferenciji za novinare u maloj dvorani županijske palače u Varaždinu. Osim tradicionalnog spravljanja najveće sarme, u sklopu manifestacije priređuje se i sajam starih zanata na kojem sudjeluje tridesetak izlagača koji predstavljaju svoje tradicionalne proizvode, proizvodnju i tradicionalna jela. Također se već tradicionalno održava Međunarodni folklorni festival na kojem sudjeluju folklorne skupine iz raznih krajeva Hrvatske i inozemstva. Organizator ''Zeljarijade'' je KUD Vidovec, a manifestaciju podupiru Općina Vidovec, Varaždinska županija, Ministarstvo turizma, Ministarstvo poljoprivrede te Hrvatska turistička zajednica.


U SAMOBORU UPISI U PREDŠKOLU - Roditelji djece rođene 2008. godine te djece rođene do 31. ožujka 2009. koja nisu obuhvaćena redovitim programom predškolskog odgoja, trebaju svoje mališane upisati u predškolu čije je pohađanje obavezno i besplatno. Predškola počinje s radom 1. listopada i traje do 31. svibnja 2015. godine. Program predškole će se održavati u prostorima Dječjih vrtića Grigor Vitez i Dječjeg vrtića Izvor.


PROSLAVLJENA OBLJETNICA DVD KRIŽ - Vatrogasci Križa proslavili su 120. obljetnicu rada svoga društva te 85. obljetnicu osnutka limene glazbe. Danas ova središnja postrojba općine Križ broji 75 članova osposobljenih za gašenje požara. Poželjevši vatrogascima što više obuke, edukacije, natjecanja i druženja, a što manje intervencija, župan zagrebačke županije Stjepan Kožić je rekao da vatrogasci nikada ne pitaju zašto ići, nego kuda ići. „U vrijeme kada briga hrvatske države oko vaše materijalne situacije nije dobra, Županija se trudi maksimalno pripomoći. Ove smo godine proračunom povećali sredstva za vatrogasce, što pokazuje koliko vrednujemo i cijenimo vaš rad kroz sve ove godine“, naglasio je župan Kožić.

TRIBINA O HIPERTENZIJI - Tribina pod nazivom „Hipertenzija u bolesnika s kroničnom bubrežnom bolesti“ održat će se u Velikoj predavaonici Zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, na Mirogojskoj cesti, danas u 13,00 sati. Predavači će biti Josipa Josipović i Draško Pavlović iz Zavoda za nefrologiju i dijalizu Klinike za unutarnje bolesti KBC Sestre milosrdnice iz Zagreba.

PREDSTAVLJANJE KNJIGE ANE ŠVERKO - Knjiga Ane Šverko "Giannantonio Selva - dalmatinski projekti venecijanskog klasicističkog arhitekta, u organizaciji Instituta za povijest umjetnosti bit će predstavljena večeras u Muzeju za umjetnost i obrt od 19,00 sati. O knjizi će uz autoricu govoriti Milan Pelc, Karin Šerman i Joško Belamarić.

BESPLATNI TEČAJ KINESKOG JEZIKA - Prijave za tečaj kineskog jezika počinju danas u 18,00 sati u Konfucijevom institutu. I ove godine svi zainteresirani mogu se pridružiti besplatnom tečaju koji traje 70 školskih sati, a vode ih izvorni govornici. Nastava će se izvoditi dva puta tjedno na engleskom jeziku, u četiri različita termina. Upisat će se ukupno 60 polaznika, a na upis je potrebno ponijeti osobnu iskaznicu i dokument s OIB-om.

POČINJE TRASH FILM FESTIVAL - Od danas pa do 13. rujna Varaždin će biti u znaku trash kulture, a bogat program 9. Trash film festivala donosi amaterske filmove, koncerte, predavanja i niz popratnih događanja. Tema festivala u organizaciji varaždinske udruge Trash, ove je godine Prvi svjetski rat. U sklopu festivala bit će prikazano 75 amaterskih filmova amaterskih filmaša iz cijelog svijeta. Osim glazbenog programa i filmova festivalsku publiku očekuju razne radionice, ali i predavanja o fenomenu “trash” kulture. Osim u Varaždinu filmske projekcije održavati će se i u Ludbregu, Novom Marofu, Varaždinskim Toplicama i Lepoglavi.

RAZGOVORI POVODOM IZLOŽBE AUSTRIJSKE FOTOGRAFIJE - Razgovor sa umjetnicima i kustosima povodom izložbe o suvremenoj austrijskoj fotografiji: Arhivi, preraspodjele i premjeravanja bit će upriličen u Galeriji Klovićevi dvori danas u 16,00 sati. Razgovor se održava na engleskom jeziku. Ova izložba je integrirani projekt o suvremenoj austrijskoj fotografiji kojime Galerija Klovićevi dvori otvara sezonu nakon ljetne stanke. Sve do 10. studenog mogu se pogledati radovi desetak umjetnika.

TRIBINA „KOMPLEKSNE MREŽE“ - Nova tribina u ciklusu znanstvenih tribina „Eppur si muove“ bit će posvećena Kompleksnim mrežama. Tribina će se održati u prostorijama Gradske knjižnice na Starčevičevom trgu s početkom u 19,00 sati. Urednik i voditelj tribine je Vinko Zlatić.

OTVORENJE IZLOŽBE „ISPIT 2014.“ - Izložba studenata 1. godine diplomskog studija fotografije Akademije dramske umjetnosti pod nazivom Ispit 2014. bit će otvorena u Galeriji SC-a danas u 20,00 sati. Na izložbi će se autorskim serijama fotografija predstaviti Dario Belić, Dino Šertović, Nikola Šerventić i Ino Zeljak. Izložba je otvorena do 18. rujna, radnim danom i vikendom od 12,00 do 20,00 sati.

JAPANSKI ZBOR NASTUPA U OKTOGONU
- Poznati japanski muški zbor Shingetsu-kai sa Kwansei Gakuin sveučilišta otpjevat će u zagrebačkom prolazu Oktogon ovog četvrtka, 11. rujna u 14,00 sati pjesmu koja ih je proslavila u Hrvatskoj. Muški zbor jednog od najprestižnijih japanskih fakulteta Kwansei Gakuin, za svoju je himnu odabrao upravo „U boj, u boj“, poznatu arija iz opere „Nikola Šubić Zrinski“ Ivana pl. Zajca. Tom prigodom na sebi će nositi Croata kravate napravljene posebno za njihovu 80. godišnjicu osnutka.

IZLOŽBA LOVRE ARTUKOVIĆA U LAUBI - Izložba "Uprizorenja" Lovre Artukovića, na kojoj će jedan od najznačajnijih suvremenih hrvatskih umjetnika predstaviti svojih tridesetak slika, među kojima i 15 ulja na platnu velikog formata koja dosad nikada nisu izlagana u Hrvatskoj. Izložba se otvara u petak, 12. rujna čime započinje jesenski ciklus Kuće za ljude i umjetnost Lauba. Izložba tog hrvatskog majstora velikih figurativnih slika na platnu "s berlinskom adresom i svjetskom reputacijom", bit će otvorena do 12. listopada.

DODJELA NAGRADE DRAŽEN PETROVIĆ - Odbor za dodjelu Nagrade Dražen Petrović, na čijem čelu je Zvonimir Boban, odlučio je o izboru najboljih i perspektivnih mladih hrvatskih sportaša u 2014. godini. Za najuspješniju sportašicu mlađih dobnih kategorija izabrana je taekwondašica Ivana Babić, osvajačica zlatnog odličja na Olimpijskim igrama mladih u Nandžingu i aktualna svjetska juniorska prvakinja u kategoriji do 55 kg. Atletičar Martin Marković, svjetski juniorski prvak u bacanju diska, proglašen je najuspješnijim sportašem mlađih dobnih kategorija. Hrvatska juniorska judo reprezentacija, treća na svjetskom juniorskom prvenstvu, najuspješnija je ženska ekipa, a u kategoriji najuspješnije muške ekipe mlađih dobnih kategorija nagrada je pripala Hrvatskoj juniorskoj košarkaškoj reprezentaciji U18, brončanoj na europskom juniorskom prvenstvu. Svečana dodjela Nagrade održat će se danas u Muzejsko-memorijalnom centru Dražen Petrović u Zagrebu.

utorak, 02. rujna 2014.

SUBVENCIONIRAN PRIJEVOZ SREDNJOŠKOLACA - Mjesečne kupone za rujan, za međumjesni prijevoz učenika srednjih škola čije se sjedište nalazi na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije, kojima je udaljenost od mjesta prebivališta do mjesta škole više od 5 kilometara, od jučer izdaje ZET. Uz ovjeren zahtjev za izdavanje pokaza, učenici koji su prošle godine ostvarivali pravo na subvencionirani prijevoz za ovu školsku godinu ne trebaju priložiti potvrdu, jer se nalaze na popisu korisnika. Novi korisnici prijevoza prilažu potvrdu ovjerenu od strane škole te potpisanu od strane roditelja.


ZET-ove KARTE S NOVIM DIZAJNOM - Od ovog tjedna pojedinačne ZET-ove vozne karte promijenile su dizajn i na njima se nalazi bar kod. Riječ je o probnoj seriji od 200.000 pojedinačnih karata koje će uskoro zamijeniti postojeće, prvenstveno zbog bar koda kojim će ZET onemogućiti zloupotrebu da se ista karta koristi i po nekoliko puta. Osim novog vizualnog identiteta koji će promovirati Zagreb i javni prijevoz karte će biti dodatno zaštićene kako bi se zlouporaba svela na najmanju moguću mjeru, kazao je Tomislav Jurić, glasnogovornik ZET-a. Dodao je kako su na tržište prvo pustili određen broj karata kako bi testirali novi informatički sustav koji će omogućiti veću kontrolu falsificiranja.


VELIKA GORICA STIPENDIRA DEFICITARNA ZANIMANJA - Natječaj za dodjelu stipendija za učenike prvih razreda koji se obrazuju za deficitarna zanimanja, za potrebe obrtništva za školsku godinu 2014/2015. raspisao je grad Velika Gorica. Stipendija se dodjeljuje u iznosu od 500 kuna mjesečno za deset mjeseci, računajući od 1. rujna 2014. Kriteriji za utvrđivanje liste prvenstva kandidata za dodjelu Stipendije je opći uspjeh u VII. i VIII. razredu.Prijave za dodjelu stipendija za deficitarna zanimanja dostavljaju se osobno do 10.listopada, Upravnom odjelu za poduzetništvo, investicije i fondove EU, Šetalište Franje Lučića 15, Velika Gorica.

 

UREĐENJE PARKA NA TREŠNJEVAČKOM TRGU - Donedavno pomalo zapušten, mali park na Trešnjevačkom trgu nedaleko od tržnice postao je jedno od omiljenih okupljališta kvartovske djece. U park, koji je i igralište za djecu, Grad je uložio milijun kuna, a o imenu će raspraviti odbor za  imenovanje ulica. Jedna od ideja je da se zove Parkom Zvonimira Milčeca. Kako kažu najmlađi, a i njihovi roditelji, konačno imaju mjesto na kojem se mogu igrati bez ikakvih opasnosti.


ŽUPAN S GRADONAČELNICIMA I NAČELNICIMA - Po uzoru na Istru i Zagorje je krenulo u izradu Master plana turizma za razdoblje od 2016. do 2024. godine, s čime su u Krapini čelni ljudi Krapinsko-zagorske županije upoznali zagorske gradonačelnike i načelnike. Dogovoreno je i da se, s obzirom na dosadašnju neučinkovitost četiri lokalne akcijske grupe, osim LAG-a Zeleni bregi, osnuju dvije, a tko će s kime doznat će se za desetak dana, jer su rokovi za prijave projekata pred vratima. Kod toga će najveći gradovi, Krapina i Zabok, biti svaki u jednom LAG-u. Na skupu su predočeni su i porazni rezultati natječaja za sredstva iz programa za poticanje lokanog razvoja, nakon kojega su, od 24 zagorske lokalne jedinice, prošli projekti samo 4 i od raspoloživih 2 milijuna kuna potrošeno svega 500 tisuća. Zato se ide na novi natječaj koji će biti raspisan u ponedjeljak, 15. rujna, da bi se do kraja godine podijelila i preostala sredstva.

 

UPISI PREDŠKOLARACA U SVETOJ NEDELJI - Sukladno Odluci Upravnog vijeća o upisu djece u programe predškolskog odgoja i obrazovanja za pedagošku godinu 2014./2015. Dječji vrtić ''Slavuj'' u Svetoj Nedelji raspisao je natječaj za upis djece u program predškole. Upisuju se djeca rođena 2008. i do 31.03.2009.godine koja nisu uključena u redoviti program predškolskog odgoja te djeca s teškoćama u razvoju,dvije godine prije polaska u osnovnu školu. Dokumentacija za upis djeteta u program predškole podnosi se osobno u upravi Dječjeg vrtića ''Slavuj'' do 12. rujna. Roditeljski sastanak održat će se 25. rujna u 16,00 sati u objektu u Strmcu.

 

PREDSTAVLJEN 22. ZAGORSKI GOSPODARSKI ZBOR - Na sajamskom prostoru kod OŠ Ljudevit Gaj u Krapini danas je održana konferencija za novinare na kojoj je najavljen tradicionalni 22. međunarodni Zagorski gospodarski zbor Krapina 2014., kojeg u Tjednu kajkavske kulture od 11.do 13. rujna organiziraju Krapinsko-zagorska županija, Grad Krapina, HGK Županijska komora Krapina, Obrtnička komora Krapinsko-zagorske županije i Radio Kaj. Kako je istaknuo župan Krapinsko zagorske županije Željko Kolar, u Krapini će se konačno održati gospodarski zbor kakav obrtnici i gospodarstvenici zaslužuju.Zoran Gregurović, gradonačelnik Krapine, naglasio je zadovoljstvo što se zagorski gospodarski zbor svake godine dižu stepenicu više. - Izuzetno je važna prezentacija na ovom zboru, regionalno organiziranom s obzirom da zagorsko gospodarsko bilježi pozitivne pomake, istaknuo je predsjednik HGK Županijske komore Krapina Vid Šanjug. Brojne obrtničke usluge, poput  besplatnih frizerskih i kozmetičarskih usluga, modne revije te predstavljanje tradicijskih obrta, najavio je na press konferenciji predsjednik Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije Davor Pleško, dok je direktor Radija Kaj Drago Gradečak potvrdio da će na zboru nastupiti iz 8 županija 165 izlagača na 1100 m2 zatvorenog i 1500 m2 otvorenog sajamskog prostora, s više od 250 izložbeno-sajamskih promotivnih i medijskih aktivnosti. Zagorski gospodarski zbor otvorit će u četvrtak u 14,00 sati, premijer Zoran Milanović.

                     

GRADONAČENIK  BANDIĆ PRIMIO  EMIRA HAĐIHAFISBEGOVIĆA

Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić primio je u zgradi Gradske uprave poznatog bosanskohercegovačkog glumca Emira Hadžihafisbegovića. Ovaj priznati glumac prošli tjedan, točnije 6. rujna primio je nagradu za najbolje glumačko ostvarenje u programu Horizonti Venecijanskog filmskog festivala. Film Ognjena Sviličića, Takva su pravila domaća publika moći će pogledati od studenog ove godine.

 

ČITANJE U MRAKU - Hrvatska udruga za promicanje i razvoj tiflotehnike i njeni slijepi korisnici obilježavaju Međunarodni dan pismenosti jednosatnim programom čitanja u mraku u kojem će i neke poznate osobe čitati brajicu. Mrak za čitanje priređen je u zagrebačkoj knjižnici Tin Ujević, Ulica grada Vukovara, danas u 18.00 sati.

IZLOŽBA „ARHIVI; PRERASPODJELE I PREGLEDI“ - Izložba „Arhivi, preraspodjele i pregledi“ bit će otvorena u Galeriji Klovićevi dvori danas u 20,00 sati. Riječ je o integriranom projektu o suvremenoj austrijskoj fotografiji kojime se otvara sezona, nakon ljetne stanke. Sve do 10. studenog mogu se pogledati radovi desetak umjetnika koji će sutra od 16,00 sati biti u prostoru Galerije kako bi razmijenili iskustva sa posjetiteljima.

LIKOVNI STUDIO I MALA LIKOVNA AKADEMIJA - Polaznici likovnog studija i Male likovne akademije danas će svoje radove u 19,00 sati izložiti javnosti u Galeriji Modulor Centra za kulturu Trešnjevka. Radovi su nastajali tijekom cijele godine, a izložba najboljih ostaje otvorena do 19. rujna.

IZLOŽBA POLAZNICA TEČAJA ETNO NAKITA - Izložba koja je nastala kao rezultat rada na tečaju etno nakita: Perlaonica, bit će otvorena danas u 19,00 sati u Geleriji Oblak u Knjižnici Sesvete. Izložba ostaje otvorena do petka 19. rujna, a ulaz je besplatan.

NOVA SEZONA ZAGREBAČKOG PLESNOG ANSAMBLA - Novu sezonu Zagrebački plesni ansambl započinje u ZKM-u, izvedbom predstave „Rekvijem za Z“ večeras u 20,00 sati. Najnovija je to predstava Zagrebačkog plesnog ansambla i koreografkinje Snježane Abramović Milković.

NOVA IZLOŽBA U GALERIJI PRICA - Izložba "Emanuel Vidović - iz fundusa Galerije Emanuel Vidović u Splitu" bit će otvorena večeras u samoborskoj Galeriji Prica. Vidović je jedan od začetnika hrvatske moderne, a isto tako i aktivni učesnik u procesu modernizacije hrvatskog slikarstva sve do pedesetih godina prošloga stoljeća.Izložba u Galeriji Prica koncipirana je retrospektivno izborom radova iz fundusa splitske galerije, te donosi reprezentativna djela svih slikarevih razvojnih razdoblja. Izložba će ostati otvorena sve do 19. listopada.

VATROGASNO NATJECANJE MLADEŽI ZAGREBAČKE ŽUPANIJE - U Bregani je, u organizaciji Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije, te uz domaćinstvo VZ Grada Samobora, održano županijsko vatrogasno natjecanje u kategoriji djece. Sudjelovale su ekipe koje su ostvarile najbolje rezultate na općinskim i gradskim natjecanjima, ukupno 720 natjecatelja starosnog uzrasta od 6 do 12 godina.

 

ČESTITKA MARINU ČILIĆU - U povodu povijesnog osvajanja US Open turnira gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić uputio je čestitku Marinu Čiliću. Primi moje iskrene čestitke na velikoj pobjedi u finalu US Opena  i osvajanju svog prvog Grand Slam turnira i to na kakav način. Trima pobjedama bez izgubljenog seta u samoj završnici turnira, demonstrirao si ponajbolji tenis današnjice i osim ulaska u krug top 10 igrača svijeta, upisao se na listu vječnih teniskih velikana. Navijali smo i veselili se s tobom u našim domovima i na gradskim trgovima. Hvala ti na pozitivnom primjeru mladim generacijama i na radosti i ponosu koju si nam priuštio. Želim ti još mnogo uspjeha u nastavku sezone i velikih rezultata u karijeri, izjavio je gradonačelnik Bandić.

 

PROJEKT POKRENI SE, VEČERAS NA TRGU - Na Trgu bana Jelačića u tijeku su završne pripreme za večerašnju sportsko - edukativnu manifestaciju Pokreni se 2014., koja je u okviru nacionalnog projekta Pokreni se, započela u proljeće prošle godine. Kako je ime organizatora rekao Toni Dabinović, cilj manifestacije je osvijestiti i potaknuti  ljude na vježbanje i zdraviji život, pa se tako više od 3 000 ljudi uključilo u ovaj projekt. Ujedno je ovo posljednja ovogodišnja prilika da svi zainteresiraju vježbaju na otvorenom. Manifestaciju će u 18,30 sati otvoriti gradonačelnik Milan Bandić.

 

ponedjeljak, 08. rujna 2014.

APEL VOZAČIMA - Apel vozačima i djeci da budu oprezni u prometu uputio je u povodu početka nove školske godine, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić. S prvim danom škole, u prometu je 7810 prvašića što zahtjeva pažnju i vozača i djece i roditelja – istaknuo je gradonačelnik Bandić. Osim toga gradonačelnik je školarcima poželio sretnu i uspješnu novu školsku godinu u kojoj su ih na školskim klupama dočekali besplatni udžbenici. Uz to zagrebački gradonačelnik najavio je da će sljedeće godine besplatne udžbenike imati i svi zagrebački srednjoškolci.

POČETAK NOVE ŠKOLSKE GODINE – Nova školska godina započinje danas, a u Zagrebu to znači i otvaranje pet potpuno novih škola u istom danu. S radom će početi nova srednja škola u Jelkovcu, osnovna škola u Iveru, osnovna i srednja škola na Kajzerici te temeljito obnovljen objekt OŠ Pavleka Miškine na Svetom Duhu. Pročelnik gradskog Ureda za obrazovanje, Ivica Lovrić, kao nadležan i za resor predškolskog odgoja, podsjetio je da je u vrtićima, kojima pedagoška godina traje od prošlog tjedna, ima još 633 slobodnih mjesta (285 u jaslicama i 348 u vrtićima). Lovrić je obećao i da će biti novih vrtića – u Kašini i Svetoj Klari, a za ovaj potonji uskoro se kreće s projektiranjem.


JESENSKI VOZNI RED ZET-a - Jesenski vozni red od danas u tramvajskom i autobusnom prometu primjenjuje ZET. Ponovno je uspostavljena tramvajska linija 1 Borongaj - Zapadni kolodvor, kao i autobusna linija 114 Ljubljanica - Prečko. Ostale linije na području prometne mreže ZET-a prometovat će pojačanim kapacitetima. Kako s današnjim danom počinje nova školska godina, korisnicima javnog gradskog prijevoza preporučuje se ranije kretanje do njihovih odredišta, jer će i svakodnevna gradska prometna slika biti drugačija u odnosu na ljetne mjesece. Novi vozni redovi dostupni su na početno-krajnjim stajalištima i na interent stranicic ZET-a. S jesenskim voznim redom, ZET je uspostavio i novu autobusnu liniju 281 koja s Glavnog kolodvora prometuje do Novog Jelkovca.


DAN VARAŽDINSKE ŽUPANIJE - Povodom Dana Varaždinske županije i blagdana Male Gospe izaslanstvo Varaždinske županije, u kojem su bili župan Predrag Štromar, njegovi zamjenici Alen Kišić i Alan Košić te predsjednica Županijske skupštine Dubravka Biberdžić, jutros su položili vijenac i zapalili svijeću kod središnjeg križa na gradskom groblju u Varaždinu. Dan Varaždinske županije obilježava se svake godine 8. rujna na blagdan Male Gospe, a polaganjem vijenaca odaje se počast svim preminulim građanima Varaždinske županije. Središnji događaj obilježavanja Dana županije, bit će Svečana sjednica Županijske skupštine što će početi u 18,00 sati u gledalištu Varaždinskoga kazališta. Svečana sjednica bit će prilika za dodjelu županijskih priznanja zaslužnim pojedincima i institucijama. U sklopu svečanosti, koncert će u gledalištu kazališta održati i Varaždinski komorni orkestar.


NOVA ZGRADA CENTRA TOMISLAV ŠPOLJAR - Nova zgrada varaždinskog Centra za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar otvorena je danas u podne u Križanićevoj ulici u Varaždinu. U novu zgradu škole koju pohađaju djeca s različitim stupnjem retardacije, uloženo je 23 milijuna kuna, a prostire se na gotovo pet tisuća kvadrata. Škola je moderna i prije svega funkcionalna, a zadovoljava sve standarde koje bi škola ovakvog tipa trebala imati.


OTVORENJE STUDENTSKOG RESTORANA U VARAŽDINU - Novi studentski restoran otvoren je danas prijepodne u Varaždinu. U izgradnju modernog restorana uloženo je 17 i pol milijuna kuna. Iako je službeno otvorenje danas, jedan od najmodernijih objekata te vrste u Hrvatskoj radi već tjedan dana, a zaposleno je 19 novih djelatnika rekao je ravnatelj Studentskog centra Varaždin Nenad Milijaš.


PRVAŠIĆI SU NA CESTI - Mnoštvo prvašića od danas je na cesti. Upravo zato policija će tijekom ovog mjeseca pojačano nadzirati promet u zonama osnovnih škola. Osim toga policijski djelatnici u svakoj će školi savjetovati prvašiće o tome kako se ponašati na putu od kuće do škole, a njihove roditelje na koji način da budu uzor svojoj djeci u prometu.


PRVOG TJEDNA NASTAVE PRIJEVOZ BESPLATAN - Iz Varaždinske županije obavijestili su učenike putnike s područja županije kako do donošenja Uputa i sklapanja ugovora s prijevoznicima, učenici koji koriste autobusni linijski prijevoz prijevoznika Autobusni promet od danas do 13. rujna, prijevoz mogu koristiti bez predočenja mjesečne vozne karte. Učenici koji koriste željeznički prijevoz moći će od danas do 12. rujna koristiti prijevoz uz predočenje stare iskaznice K-18 uz jednu od pretplatnih karata od lipnja, srpnja ili kolovoza 2014. godine. Ako su tek upisali prvi razred, trebaju na blagajni željezničkog kolodvora Varaždin, Ivanec ili Ludbreg kupiti novu iskaznicu K-18 po cijeni od 20,00 kuna. Ista obavijest stigla je i učenicima putnicima iz Međimurske županije.


MEĐIMURSKI ČELNICI U OSNOVNOJ ŠKOLI BELICA - Svečanost i konferencija za novinare u povodu početka nove nastavne godine u Međimurskoj je županiji održana jutros u Osnovnoj školi Belica. Osim o ulaganjima u školstvo u Međimurskoj županiji, na konferenciji je predstavljen i program uvođenja jednosmjenske nastave u Osnovnoj školi Belica. Uz čelnike Međimurske županije, u Osnovnoj školi Belica bili su i predstavnici PU međimurske te prijevoznici srednjoškolca Međimurske županije, s kojima su potpisani novi ugovori za prijevoz u školskoj godini 2014./2015.


SVEČANOST U OSNOVNOJ ŠKOLI VINICA - U osnovne škole kojima je osnivač Varaždinska županija u novu školsku godinu 2014./2015. upisano je 1289 učenika prvih razreda. Svečanost obilježavanja početka nove školske godine upriličena je jutros u osnovnoj školi Vinica. U prigodnom programu učenicima i roditeljima obratio se župan Varaždinske županije Predrag Štromar.


OBILJEŽAVANJE MEĐUNARODNOG DANA PISMENOSTI - Okrugli stol pod nazivom „Cjeloživotno učenje u virtualnom okruženju“ organizirali su povodom Međunarodnog dana pismenosti Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih i Sveučilišni računski centar Srce.  U okviru Okruglog stola razgovaralo se o važnosti cjeloživotnog obrazovanja, vještinama i „novoj pismenosti“ koje danas moraju imati zaposlenici na tržištu rada kako bi bili zapošljivi i konkurentni te mogućnostima koje informacijsko komunikacijska tehnologija i e-učenje pružaju u cjeloživotnom učenju.

VELIKA GORICA STIPENDIRA DEFICITARNA ZANIMANJA - Natječaj za dodjelu stipendija za učenike prvih razreda srednjih škola koji se obrazuju za deficitarna zanimanja, za potrebe obrtništva za školsku godinu 2014/2015 raspisao je Grad Velika Gorica. Stipendija se dodjeljuje u iznosu od 500,00 kuna mjesečno za deset mjeseci, računajući od 1. rujna. Kriteriji za utvrđivanje liste prvenstva kandidata za dodjelu Stipendije je opći uspjeh u VII. i VIII. razredu utvrđen na osnovi prosječne ocjene.Prijave za dodjelu stipendija za deficitarna zanimanja dostavljaju se osobno do 10. listopada, Upravnom odjelu za poduzetništvo, investicije i fondove EU, na adresi, Šetalište Franje Lučića 15, Velika Gorica.


PRIJENOS FINALA US OPENA NA  TRGU BANA JELAČIĆA - Prijenos finalnog meča US Opena Čilić-Nishikori večeras će moći pratiti svi ljubitelji tenisa i sporta na zagrebačkomTrgu bana Jelačića gdje će biti postavljen veliki video-zid te upriličen zabavni program. Naš najbolji tenisač Marin Čilić, pod trenerskom palicom Gorana Ivaniševića, večeras u 23,00 sata pokušat će osvojiti svoj prvi Grand Slam turnir, US Open. Čilić je u polufinalu pobijedio osvajača 17 Grand Slam naslova Švicarca Rogera Federera sa 6-3, 6-4, 6-4 za samo sat i 44 minute, a suparnik u finalnom meču mu je Japanac Kei Nishikori koji je, također, u polufinalu napravio velik podvig i izbacio prvog nositelja Novaka Đokovića. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić pozvao je sve zainteresirane na Trg, na zajedničko gledanje finalnog susreta koji je na rasporedu večeras u 23,00 sata, a zabavni program, u sklopu kojeg će prisutne, među ostalima, zabavljati Tony Cetinski i tamburaški sastav Begini, počinje u 22,00 sata.


ODRŽAN KONCERT KAJ VU DUŠI - Da kajkavske popevke uvijek iznova mogu oduševiti publiku, dokazano je sinoćnjim koncertom „Kaj vu duši“ koji je u organizaciji radija Kaj, održan na Trgu Ljudevita Gaja u Krapini a u sklopu otvorenja tjedna Kajkavske kulture.Pred mnogobrojnom publikom nastupili su brojni poznati kajkavski izvođači, Ivica Pepelko, Ekipa, Iva Ranogajec, Savski Valovi, Siniša Miklaužić, Ivan Benc, Sotelija, Kirjales, Vinski brati, Rajko Suhodolčan, KUD Ilirci, Branko Greblički Ventek i Gordana Ivanjek.


DRUGI DAN TJEDNA KAJKAVSKE KULTURE – Drugi je dan 49. Tjedna kajkavske kulture Krapina 2014., koji je započeo jučer uz uvažene goste i bogat kulturno umjetnički i glazbeni program. Današnji program donosi od jutarnjih sati Znanstveni skup o kajkavskom jeziku u Pučkom otvorenom učilištu, a nastavlja se koncertom KUD-a Ilirci od 18,30 sati u Franjevačkom samostanu, nakon kojeg će uslijediti otvorenje izložbe ručnih radova. Večernji sati u Festivalskoj dvorani rezervirani su za obilježavanje 40 godina AKUD-a Gornje Jesenje. Njihova predstava Više sreće drugi put, počinje u 20,30 sati. Bogat program ovogodišnjeg Tjedna kajkavske kulture sve do 13. rujna ispunjen je kulturnim, sportskim i zabavnim cjelodnevnim sadržajima, kroz koje se njeguje bogatstvo i tradicija kajkavštine.

SAMOBORSKA KNJIŽNICA POKLANJA KNJIGE - I ove godine, povodom Međunarodnog dana pismenosti, koji se obilježava 8. rujna, Gradska knjižnica Samobor poklanja knjige. U Domu zdravlja i ispred Gradske knjižnice Samobor tijekom radnog vremena Knjižnice, dijelit će se otpisane knjige iz fonda knjižnice. Osim toga, svi zainteresirani mogu i razmijeniti knjige, odnosno donijeti svoju knjigu i uzeti neku drugu. Cilj dana je podsjetiti međunarodnu zajednicu na status pismenosti i obrazovanja odraslih na globalnoj razini, na širenje pismenosti i poticanje važnosti učenja te poticanje same pismenosti.

DONACIJA RAČUNALA - Zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije Jasna Petek uručila je ovih dana Društvu za pomoć osobama s mentalnom retardacijom Krapina dva stolna računala na korištenje. Spomenuto Društvo već niz godina pomaže djeci s teškoćama u razvoju i odraslim osobama s invaliditetom te njihovim obiteljima s područja Krapinsko-zagorske Županije. Poludnevni boravak provodi se u prostorijama Društva u Magistratskoj ulici u Krapini, a u tijeku je uređenje novih prostorija u Đurmancu, u koji bi se Društvo uskoro trebalo preseliti s provedbom dnevnog boravka.


20. OBLJETNICA SMRTI SLIKARICE CATE DUJŠIN RIBAR - 20. obljetnica smrti slikarice Cate Dujšin Ribar bit će obilježena danas prigodnim otvaranjem Zbirke dr. Ivana Ribara i Cate Dujšin Ribar u Demetrovoj 3. Za sve zainteresirane Zbirka je otvorena od 12,00 do 17,00 sati, uz slobodan ulaz i stručno vodstvo svakog punog sata. Podsjetimo, palača u Demetrovoj 3 iznimne je kulturno-povijesne, arhitektonske i urbanističke vrijednosti te ima značaj kulturnog dobra.

NATJEČAJ „MOJA LIJEPA TREŠNJEVKA“ - Galerija Modulor objavila je poziv fotografima za prijavu i sudjelovanje na izložbi radnog naslova: „Moja lijepa Trešnjevka“. Natječaj je objavljen u srpnju, a otvoren je do 1. listopada. Izložba će se održavati u prosincu u Galeriji Modulor.

IZLOŽBA FOTOGRAFSKIH SLIKA ANE ŠESTO - Izložba fotografskih slika Ane Šesto pod nazivom “Spremnici vremena” bit će otvorena u predvorju Galerije Vladimir Filakovac na Dubravi večeras u 19,00 sati. Na otvorenju izložbe govorit će književnik Marijan Grakalić. Izložba je otvorena do 24. rujna, radnim danom od 10,00 do 20,00 sati. Ulaz je besplatan.

PREDSTAVLJANJE KNJIGE – Knjiga “Forensic dna application: an interdisciplinary perspective” bit će predstavljena u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti danas u 16,00 sati. Knjigu koju su uredili Dragan Primorac, bivši ministar znanosti, obrazovanja i sporta i Moses Schanfield predstavit će bivši predsjednik Američke akademije za forenzičke znanosti, glavni tajnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i akademik Vladimir Paar.
 

TAMBURA FEST U MARKUŠEVCU - Tambura fest 2014. je manifestacija koja je sinoć pod pokroviteljstvom Grada Zagreba održana po prvi puta u Markuševcu. Radi se jednodnevnom glazbenom događanju koje je organizirala Udruga Tambura Club Zagreb i koja je na taj način obilježila svoju prvu godinu djelovanja. U Markuševcu postoji izrazito velik broj tamburaških sastava, pa je zato to zagrebačko naselje poznato i kao centar tambure. Manifestacija je ove godine jednodnevna, no nadamo se produljenju idućeg izdanja Tambura festa, rekao je organizator Zvonimir Mihovec.

UKINUTO AUTOBUSNO STAJALIŠTE KOD LISINSKOG - Na autobusnoj liniji 330 Zagreb Glavni kolodvor – Velika Gorica brza linija, od danas je ukinuto obostrano autobusno stajalište Lisinski, a uvedeno je novo obostrano autobusno stajalište Muzej suvremene umjetnosti.

PROMIJENE POLAZAKA AUTOBUSA VELIKA GORICA – LAZINA - Na autobusnoj liniji 323 Velika Gorica – Ribnica – Lazina, od danas se radnim danom mijenjaju polasci iz Velike Gorice. Polazak u 12,25 sati, bit će u 12,20 sati te iz Brodeca, umjesto u 12,45, bit će u 12,35 sati. Novi vozni red bit će dostupan na početno-krajnjim stajalištima i na www.zet.hr.

IZMIJENJENA TRASA AUTOBUSNE LINIJE 195 SAVSKI MOST- BLATO
- Od danas bit će izmijenjen dio trase izvanredne autobusne linije 195 Savski most – Blato. Do završetka radova koji se očekuju u nedjelju, 14. rujna, autobus će prometovati s terminala Savski most, Jadranskim mostom, Remetinečkom cestom, Karlovačkom cestom, spojnom cestom prema Jadranskoj aveniji, Jadranskom avenijom do izlaza na čvoru Lučko, Karlovačkom cestom do raskrižja Karlovačke ceste i Pogačićeve ulice te istom trasom u povratku na Savski most te će koristiti sva redovna stajališta, i privremeno autobusno stajalište, u zoni raskrižja Karlovačke ceste i Ulice Remetinec.

DAN OPĆINE KLINČA SELA - Svečana sjednica Općinskog vijeća u povodu obilježavanja Dana općine Klinča Sela održat će se danas u Donjoj Zdenčini s početkom u 12,00 sati. U ime Zagrebačke županije svečanoj sjednici nazočit će župan Stjepan Kožić.


SIGURNOSNE KRIJESNICE ZA PODRAVSKE PRVAŠIĆE - U Koprivničko-križevačkoj županiji u školske klupe danas će sjesti 1207 učenika. Župan Darko Koren i ravnatelj Županijske uprave za ceste Dragutin Guzalić još su prošlog tjedna svim ravnateljima Osnovnih škola s područja Koprivničko-križevačke županije podijelili sigurnosne krijesnice za učenike prvih razreda. Županija provodi projekt nabave sigurnosnih krijesnica radi lakšeg uočavanja djece u prometu, a time i smanjivanja njihove ugroženosti.


MISNO SLAVLJE U KRIŽEVCIMA - Jučer je na Strossmayerovom trgu u Križevcima održana središnja svetkovina blagdana svetog Marka Križevčanina zaštitnika Grada Križevaca, Koprivničko-križevačke županije i Bjelovarsko-križevačke biskupije. Bogat program Dana svetkovine Svetog Marka Križevčanina inače traje od 29. kolovoza, a završit će u ponedjeljak 15. rujna. Uz brojne vjerske i kulturne sadržaje, u sklopu manifestacije održan je 13. susret osoba s invaliditetom Hrvatske „Križevci 2014.“ te 9. susret udruga Hrvatske „Hrvatski domobran“ .


petak, 05. rujna 2014.

GRAD ZAGREB DAO 411 MILIJUNA KUNA ZA NAJMLAĐE - Uoči početka nove školske godine Grad Zagreb dao je točno 411 milijuna kuna za najmlađe sugrađane. Iz ukupnog iznosa, 61 milijun kuna utrošeno je za nabavu knjiga i radnih bilježnica koje će osnovnoškolce dočekati na klupama već prvoga dana škole, a 350 milijuna kuna uloženo je u odgojno obrazovne institucije. Tako će ove godine po prvi puta školska zvona zvoniti u tek izgrađenoj osnovnoj i srednjoj školi na Kajzerici, u naselju Iver, kao i u Sopnici Jelkovec, a kraju je privedena i temeljita rekonstrukcija Osnovne škole Pavleka Miškine. Uoči početka nastave sigurnosnim mjerama podvrgnuti su autobusi svih autoprijevoznika na području županije i Grada - ukupno ih je u Zagrebačkoj županiji sedam za osnovnoškolce i 13 prijevoznika za srednjoškolce i svi odreda zadovoljili su, kako doznajemo, uvjete za siguran prijevoz učenika.

OTKRIVEN SPOMENIK NIKOLI TESLI U PRAGU - Spomenik istaknutom hrvatskom i svjetskom izumitelju Nikoli Tesli otkriven je jučer u istoimenoj ulici u Pragu. Spomenik je postavila Gradska četvrt Prag 6 na inicijativu Hrvatsko-¬češkog društva iz Zagreba koje je još 2006. pokrenulo akciju da Nikola Tesla dobije spomen ¬obilježje u Pragu, budući da je ondje od 1879. do 1880. studirao filozofiju na Filozofskom fakultetu Karlovog sveučilišta .Dio sredstava za izradu i postavljanje spomenika donirao je i Grad Zagreb pa je spomenik uz ostale otkrio i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, kao i hrvatska veleposlanica u Češkoj Ines Troha Brdar. Spomenik je visok 2,5 metra i dug 4 metra i kao simbol Teslina djelovanja prikazuje svjetleću kuglu i stilizirano električno pražnjenje. Autori spomenika su češki kipar Stefan Milkov i arhitekt Jiří Trojan. Ovo je prvi Teslin spomenik podignut izvan njegove domovine u čijem je postavljanju kao partner sudjelovala i hrvatska strana, a kako je kazano na svečanosti, radi se o najvećem spomeniku Nikoli Tesli na svijetu.

ZAVRŠETAK PRUGE NA DIONICI BORONGAJ – DUGO SELO - Godinu dana i 230 milijuna kuna bilo je potrebno da najprometnija željeznička dionica međunarodnog koridora u Hrvatskoj, od Borongaja do Dugog Sela, duga 16 km, bude spremna za velike brzine. Radnici Pružnih građevina, tvrtke kćeri HŽ Infrastrukture, užurbano dovršavaju sve potrebno kako bi već sljedeći tjedan na poddionici Borongaj-Sesvete vlakovi mogli putnike prevoziti brzinom i do 140 km/h. Osim smanjenja vremena putovanja vlakom na ovoj prigradskoj relaciji, obnovom je naročito poboljšana sigurnost u korištenju željezničkog prometnog sustava - kazali su iz HŽ Infrastrukture. Preostali su još radovi uz prugu, koji ne remete prometovanje projektiranom brzinom, dodaju, a konačni završetak svih radova predviđen je do kraja godine.

SISTEMATSKI PREGLEDI ZA HRVATSKE BRANITELJE - Sistematske preglede za hrvatske branitelje i članove obitelji smrtno stradalih, zatočenih ili nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata s prebivalištem u gradu Zagrebu organizira Gradski ured za branitelje. Kako je riječ o pilot-programu, pregledima će se obuhvatiti ukupno 80 osoba. Sistematski pregled je ciljano namijenjen ranom otkrivanju plućnih i srčanih bolesti te prevenciji najčešćih malignih bolesti. Zahtjevi za sistematske preglede se zaprimaju u Gradskom uredu za branitelje na lokaciji Vodnikova 14, svaki radni dan od 8,00 do 15,30 sati do popunjenosti kapaciteta, najkasnije do 12. rujna.

NOVI STAN ZA SANDRU PERKOVIĆ I SANDRU PAOVIĆ - Svjetski uspješna bacačica diska i zastupnica u Gradskoj skupštini Sandra Perković te stolnotenisačica s invaliditetom Sandra Paović dobile su od Grada Zagreba veće stanove na korištenje, zbog velikih sportskih zasluga i promocije Zagreba i Hrvatske. Adresu na Maksimirskoj cesti, Sandra je zamijenila na petogodišnje razdoblje adresom u ulici Borovci na Jarunu. Sandra Paović vraća stan u Sopnici-Jelkovec i ide u stan na Horvaćanskoj cesti. 

PRIJETE POPLAVE - Jučer poslijepodne uspostavljene su izvanredne mjere obrane od poplava na rijeci Plitvici. Izvanredne mjere proglašene su na dionici od Kneginca do Hrastovljana, priopćeno je iz Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Varaždin. Riječ je o problemu koji treba sustavno rješavati kaže zamjenik župana Varaždinske županije i načelnik županijskog stožera za zaštitu i spašavanje Alen Kišić. Inače i u mjestu Šemovec u općini Trnovec Bartolovečki, uz županijsku cestu između Šemovca i Jalžabeta, poplavljeno je više od 100 hektara poljoprivrednog zemljišta. Četrdesetak pripadnika dobrovoljnih vatrogasnih društava s područja općine te djelatnici Hrvatskih voda, kao i mještani, rade na sanaciji i sprječavanju veće štete. Načelnik općine Trnovec Bartolovečki, Zvonko Šamec najavio je hitno utvrđivanje štete, nakon čega će stupiti u kontakt sa Županijom i Povjerenstvom za utvrđivanje šteta radi eventualnog proglašenja elementarne nepogode za područje općine.


LOKALNO PARTNERSTVO ZA ZAPOŠLJAVANJE - U okviru projekta „Empowering for Growth – Osnaživanje Lokalnog partnerstva za zapošljavanje Međimurske županije“ izrađen je Akcijski plan za provedbu Strategije razvoja ljudskih potencijala Međimurske županije. Nositelj ovog EU projekta vrijednog preko 36 tisuća eura je Regionalna razvojna agencija Međimurje REDEA, uz partnerstvo čakovečkog područnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područni ured Čakovec. Cilj je jačanje Lokalnog partnerstva za zapošljavanje Međimurske županije s ciljem da postane značajan, prepoznatljiv i održiv akter na lokanoj i nacionalnoj razini na svim područjima u vezi sa tržištem rada i tako doprinese rastu zaposlenosti u Međimurskoj županiji.


OTKAZAN DIO PROGRAMA OBILJEŽAVANJA DANA VARAŽDINSKE ŽUPANIJE - Iz Varaždinske županije, obavijestili su kako se dio programa obilježavanja Dana županije koji su se trebali održati na otvorenom prostoru otkazuje zbog vremenskih neprilika, odnosno nestabilnog vremena. Tako se otkazuje današnje predstavljanje OPG-a s područja Varaždinske županije kao i zabavni program ispred Županijske palače te prezentacija vina varaždinskog vinogorja u Vinskom podrumu na Franjevačkom trgu. Isto tako zbog nemogućnosti održavanja programa Husarske garde Varaždinske županije na Starome gradu te otkazivanja nekih povijesnih postrojbi, odgađa se smotra povijesnih postrojbi koja je bila predviđena za ovu subotu. Otkazuje se i lutkarska predstava koja je bila predviđena u subotu u Atriju Županijske palače.


OTVORENJE ŠKOLSKE SPORTSKE DVORANE - Svečanost otvorenja dograđene školske zgrade i nove sportske dvorane Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića u općini Sveti Juraj na Bregu bit će održana danas. Novu dvoranu moći će koristiti 412 učenika koji pohađaju 24 razredna odjeljenja ove međimurske osnovne škole. Izgradnja je bila vrijedna gotovo 14 milijuna kuna, a radove je financirala Općina Sveti Juraj na Bregu uz pomoć resornih ministarstava i Međimurske županije. Svečanosti otvorenja prisustvovat će i potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić.


AFIRMACIJA ROMSKE NACIONALNE MANJINE - Župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren sastao se jučer s načelnikom Policijske uprave Koprivničko-križevačke Darkom Repom. Povod sastanka bio je dogovor oko sjednice Županijskog vijeća za prevenciju u lokalnoj zajednici s naglaskom na afirmaciju romske nacionalne manjine u zajednici. Sjednica će se održati uoči obilježavanja Dana policije i blagdana njenog nebeskog zaštitnika sv. Mihaela, 29. rujna.


SEDMI ZEGEVEGE FESTIVAL ODRŽIVOG ŽIVLJENJA - 7. ZeGeVege festival održivog življenja, u sklopu poznatog međunarodnog festivala Veganmanija, bit će održan u organizaciji Udruge Prijatelji životinja na Trgu bana Jelačića danas od 9,00 do 21,00 sat i sutra od 9,00 do 19,00 sati. Na Trgu bana Jelačića predstavit će se rekordnih 90 domaćih i inozemnih izlagača zdrave hrane, ekoloških proizvoda i kozmetike koja nije testirana na životinjama. Posjetitelji će se moći informirati o održivom načinu življenja i kroz brojne radionice kuhanja, prezentacije, predavanja i slične edukativne sadržaje.

„KRIŠKI OBLIZEKI“ SUTRA U KRIŽU - 17. turističko-kulinarska manifestacija „Kriški oblizeki“ bit će održana sutra u Križu pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije i uz partnerstvo Krapinsko zagorske županije. Bogat i raznovrstan program i sadržaji okupit će brojne izlagače slatkih i slanih slastica amaterskih i profesionalnih kuhara, pripremljene su edukativne i zabavne radionice te okrugli stol na temu „Tradicija - od kreacije do poduzetništva u ruralnim prostorima“. I ove godine festival ima dobročiniteljsku notu jer je prihod od prodaje slastica namijenjen opremanju tamošnje informatičke radionice. 17. festival slastica „Kriški oblizeki“ otvorit će župan Stjepan Kožić.

TJEDAN KAJKAVSKE KULTURE KRAPINA 2014. - Ove nedjelje počinje Tjedan kajkavske kulture Krapina 2014. Svečano otvorenje bit će na Trgu Ljudevita Gaja od 17,00 sati uz Dječji korzo i zabavno glazbeni program Kaj vu duši, Radija Kaj. Nadolazeći Tjedan u Krapini donosi brojne i različite programe, od znanstvenih, preko dječjih, umjetničkih, kulturnih, glazbenih te športskih. Ove godine održava se i 22. po redu Zagorski gospodarski zbor. Sve posjetitelje očekuje bogat program i na Trgu Ljudevita Gaja i u Šetalištu hrvatskog narodnog preporoda. Vrhunac Tjedna kajkavske kulture su dvije festivalske večeri, 12. i 13. rujna. Pokrovitelj Tjedna kajkavske kulture je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, a pokrovitelj 49. festivala kajkavskih popevki predsjednik Ivo Josipović.


PET DANA SARAJEVA U ZAGREBU - Još jedno izdanje JA BiH festivala u Zagrebu će se održati od 5. do 9. rujna, pod simboličnim nazivom „5 dana Sarajeva u Zagrebu". Na atraktivnim zagrebačkim lokacijama održavat će se predstave, premijere i projekcije filmova, izložbe, promocije knjiga, koncerti i gastro druženja. Već danas održat će se Sarajevski piknik pod vodstvom Vlatke Kolarović i Paole Orlić, kojim će se otvoriti festival i na kojem će se uz gastro delicije Bosne i Hercegovine voditi razgovori o kulturnim vezama Zagreba i Sarajeva. Vrhunac prve večeri bit će koncert renomirane glazbenice Maye Sar u pratnji Mahira Sarihodžića. Drugi dan festivala obilježit će Radionica kreativnosti i mašte koja će se održati na platou ispred kina Tuškanac, a koju će voditi poznata bosanskohercegovačka glumica Zana Marjanović i redatelj Emir Kapetanović. Uz ovu dječju radionicu u subotu 6. rujna u kinu Tuškanac održat će se i zagrebačka premijera prvog dječjeg dokumentarno – igranog filma „Mit o Bosni i Hercegovini“, izložba fotografija Harisa Memija – „Zmajevi i fanovi“, premijera filma „Devet položaja samoće“ i prikazivanje filma „Kvintet“.


DANI ŽIDOVSKE KULTURE I BAŠTINE - U obilježavanje europskog Tjedna židovske baštine uključen je i Varaždin gdje danas i sutra Udruga za edukaciju i promicanje ljudskih prava i Koncertni ured Varaždin organiziraju Dane židovske kulture i baštine. Danas će tako od 12,00 do 15,00 sati za razgled biti otvoreno Židovsko groblje u Varaždinu, a od 16,00 do 18,00 sati bit će otvorena i bivša sinagoga. U kinu Galerija pak u sklopu Dana židovske kulture od 20,00 sati na programu je projekcija dvaju dokumentarnih filmova ostvarena u suradnji s Goethe institutom Zagreb i Udrugom za edukaciju i promicanje ljudskih prava. Ulaz na projekciju je besplatan, a prikazat će se filmovi Kratki život Anne Frank i Im Himmel, unter der Erde, film o najvećem židovskom groblju u Berlinu. Sutra poslijepodne će u sklopu programa biti priređen koncert kraj varaždinskog kazališta, a nastupit će plesna skupina Or haŠemeš iz Zagreba i folklorni ansambl KUD-a "Anka Ošpuh" Ludbreg.

 

VOLONTERI ĆE NAUČITI KAKO JE RADITI U GALERIJI - Kuća umjetnosti na Prilazu baruna Filipovića raspisala je natječaj za volontiranje, na koji se mladi mogu prijaviti do 12. rujna. Kako je raditi u muzeju, koji su najnoviji trendovi u suvremenoj umjetnosti i kako organizirati kulturna događanja zainteresiranima će prenijeti Marina Bubalo, koja je nakon završetka Fakulteta političkih znanosti prvo radno iskustvo stekla volontirajući u umjetničkoj galeriji Lauba. Desetero odabranih tri će mjeseca raditi četiri dana u tjednu po četiri sata. Iako je volontiranje prvenstveno namijenjeno onima s humanističkih, umjetničkih ili ekonomskih fakulteta, prijaviti se mogu svi, a detalje je moguće pronaći na službenim stranicama - lauba.hr.

MOJA LIJEPA TREŠNJEVKA - Galerija Modulor objavila je poziv fotografima za prijavu i sudjelovanje na izložbi radnog naslova: Moja lijepa Trešnjevka. Natječaj je otvoren do 1. listopada. Fotografije trebaju prikazivati lijepu i atraktivnu stranu života na Trešnjevci - portreti stanovnika u ambijentu, zgrade, parkovi, život uz rijeku Savu, promet, igre, događaji. U obzir dolaze crno-bijele te fotografije u boji, a dozvoljena je i naknadna obrada fotografija. Žiri će odabrati radove 13 autora za izložbu, koja će se održati u prosincu ove godine u galeriji Modulor, Centar za kulturu Trešnjevka.


IZLOŽBA MARIJE BRAUT-
Izložba Nepoznati Zagreb, Marije Braut, može se razgledati do ove nedjelje, 7. rujna, u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu. Radno vrijeme izložbenog prostora je svaki dan od 11,00 do 19,00 sati. Umjetnički paviljon u Zagrebu posjetiteljima pruža mogućnost pogleda na Zagreb kakav je bio  nekada, onda kada su nastajali pojedini vitalni dijelovi grada, njegove prometnice, mostovi, hoteli. Takav Zagreb dokumentira se kroz fotografije ugledne hrvatske fotografkinje, Marije Braut.

 
„TAMBURA FEST“ U MARKUŠEVCU - Manifestacija “Tambura Fest 2014” održat će se ove nedjelje, 7. rujna od 16,00 sati na nogometnom igralištu OŠ Markuševec. Neki od naših najboljih tamburaša potječu iz Markuševca pa ne čudi da će se upravo u tom naselju održati Festival tamburice koji ima za cilj prezentirati i promovirati bogatstvo markuševečkog kraja. Iz tamburaške škole u Markuševcu proizašlo je nekoliko stotina tamburaša, a danas u tom kraju tamburu svira preko 150 tamburaša.U slučaju obilne kiše koncert će se održati u četvrtak.

2. KRUG FOTO NATJEČAJA BAJKA NA DLANU - Proglašenje pobjednika drugog kruga foto natječaja Bajka na dlanu bit će danas u Donjoj Stubici, s početkom u 18,00 sati. Pobjednike će proglasiti poznati hrvatski fotografi Stephan Lupino, Mare Milin i Dragutin Škreblin, i uručiti im nagrade i priznanja. Također, nagrađeni će biti i pobjednici prema glasanju publike putem Facebooka. Svečanosti proglašenja pobjednika prisustvovat će i župan Krapinsko zagorske županije Željko Kolar. Do kraja srpnja, koliko je trajao drugi krug natječaja, 45 prijavljenih poslalo je 101 fotografiju. Na izložbi će biti izloženo 44 najbolje ocjenjenih radova. Inače, sam natječaj ušao je u treći krug a prijave su u tijeku do 31. listopada. Cilj je fotografijom prikazati Zagorje - Bajku na dlanu kroz sva godišnja doba, te promovirati Zagorje kao turističku destinaciju.


LEPOGLAVSKI FESTIVAL PREDSTAVLJEN U VARAŽDINU - Program ovogodišnjeg Međunarodnog festivala čipke koji će se od 18. do 21. rujna održati u Lepoglavi, pod pokroviteljstvom hrvatskog predsjednika Ive Josipovića predstavljen je u varaždinskoj palači Sermage. Na ovogodišnjem će festivalu, koji je posvećen atraktivnoj temi čipki i nakitu, Lepoglava ugostiti čak 13 zemalja svijeta te gostima čipkarskog festivala iz zemlje i inozemstva ponuditi zanimljive i raznolike sadržaje vezane uz čipku. Zemlja partner ovogodišnjeg festivala čipke je Bosna i Hercegovina, a posebna zanimljivost ovogodišnjeg festivala bit će predstavljanje raznolikih, a široj javnosti nepoznatih čipkarskih tehnika te izložba jedinstvenih primjeraka čipke iz Etnografske zbirke samostana - Karmel svetog Ilije, kod Buškog jezera u okolici Tomislavgrada.

PREDSTAVLJANJE KNJIGE „VISOKE MAGLE“ - Knjiga Ninoslava Žagara „Visoke magle“ bit će predstavljena sutra u 11,30 u restoranu u Basaričevoj 9. O knjizi će govoriti sam autor i recenzent Marijan Grakalić.

KONCERT MATIJE I ARSENA DEDIĆA - Koncert Arsena i Matije Dedića „Naš zanat“ bit će održan danas u 20,00 sati u sklopu Scene Amadeo, u atriju Hrvatskog prirodoslovnog muzeja. Nakon toga publika će moći pogledati i dokumentarni film „Moj zanat“ koji bilježi najzanimljivije detalje i događaje izuzetno bogate glazbene karijere Arsena Dedića. U slučaju kiše koncert seli u Muzej Mimaru.

KONCERT GRUPE DUENDE - Grupa Duende predvođena vrsnim gitaristom Tomislavom Tenšekom održat će koncert sutra u 20,00 sati u atriju Hrvatskog prirodoslovnog muzeja, a u sklopu programa scene Amadeo. Grupa u svojem programu njeguje makedonsku izvornu narodnu glazbu i flamenco.


DANI SVETE NEDJELJE - U sklopu Dana svete Nedjelje u Ludbregu, danas prijepodne na programu je hodočašće policije, djelatnika Crvenog križa i susjednih župa. Sutra, osim za domaće, bit će i hodočašće za župe iz Slovenije i Mađarske, a nakon procesije na prostoru svetišta u 11,00 sati svečano hodočasničko slavlje predvodit će zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić uz ostale biskupe i brojne svećenike iz Slovenije i Hrvatske. Na samu Svetu Nedjelju, 7. rujna procesiju i misno slavlje predvodit će Želimir Puljić, zadarski nadbiskup uz suslavlje biskupa msgr. Josipa Mrzljaka, te druge svećenike i redovnike. Dolazak u Ludbreg za taj dan potvrdio je i predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović. Grad Ludbreg u suradnji s Hrvatskim željeznicama i ove godine omogućio je besplatan prijevoz vlakom na relaciji Varaždin-Ludbreg-Varaždin u subotu 6. rujna te u nedjelju 7. rujna. Polazak je svakog dana iz Varaždina u 8,20 sati, a očekivani dolazak u Ludbreg je u 8,45. Vlak iz Ludbrega kreće u 15,00 sati i stiže u Varaždin u 15,26.


HRVATSKA PREMIJERA PREDSTAVE PITA - Hrvatska premijera međunarodnog kazališnog projekta „Pita“ bit će večeras u Hrvatskom narodnom kazalištu Varaždin. Predstava „Pita“ filozofska je groteska koju je prema tekstu Franca Vezele režirao Samo Strelec, a realizirana je u suradnji teatara iz Varaždina, njemačkog Burghausena i Ptuja u Sloveniji. Premijera ove zanimljive i neobične predstave koja se igra na njemačkom, slovenskom i hrvatskom jeziku održana je u lipnju u Ptuju, a nakon hrvatske slijedi i njemačka premijera u Burghausenu. Pita će biti igrana u varaždinskom kazalištu večeras s početkom u 20 sati i 30 minuta.

RETROSPEKTIVA KNIFERA U MSU - U Muzeju suvremene umjetnosti u pripremi je prva retrospektivna izložba Julija Knifera, umjetnika koji je svojim nekonvencionalnim pristupom mediju slikarstva obilježio drugu polovicu 20. stoljeća. Uz odabir ključnih djela iz fundusa MSU-a, djela na izložbi bit će posuđena iz mnogih privatnih i javnih kolekcija među kojima su i najznačajnije svjetske zbirke moderne i suvremene umjetnosti. Osim ranih radova koji su prethodili meandrima, bit će izloženi brojni crteži-skice za slike i murale, dokumentarne fotografije među kojima su i publici manje poznati performansi, kao i njegovi autentični zapisi koji su samo verbalni nastavak iste misli o ljudskoj egzistenciji utjelovljenoj znakom meandra.

SREDNJI VIJEK NA SAVI - Bogati program ovogodišnjeg Srednjeg vijeka na Savi održat će se ove nedjelje, 7. rujna, u Remetinečkoj 14, gdje će za Red Čuvara grada Zagreba podići i svoj puni viteški tabor. Posjetitelji će tako, osim gastronomskih izvornih srednjovjekovnih užitaka za koje će se pobrinuti osoblje Savskoga mlina, moći i gađati iz luka i strijele, igrati brojne srednjovjekovne igre, razgledati i slikati se u viteškom taboru, pogledati predstave u jedinoj viteškoj terenskoj bolnici u ovom dijelu Europe s interaktivnim predavanjem o oblicima srednjovjekovnog liječenja. Osim svega toga moći će vidjeti i niz zanimljivih zabavnih, ali i poučnih predstava i demonstracija, od prikaza viteških borbi brojnim oružjima, preko srednjovjekovnog plesa, do atraktivnog noćnog programa s vatrom koji uključuje srednjovjekovnu legendu o borbi sv. Jurja i zmaja. Pokrovitelj manifestacije je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

SREDNJOVJEKOVNE SVEČANOSTI U VELIKOM TABORU – Srednjovjekovne svečanosti u Velikom Taboru i ovog rujna sve zainteresirane posjetitelje vraćaju u daleku povijest. Kroz tri subote, 6.,13. i 20. rujna, u dvorcu će oživjeti povijesni likovi, borbe vitezova mačevima, renesansni dvorski plesovi kostimiranih dvorskih dama, nastupi dvorskih luda i žonglera uz mnoštvo dvorskih glazbenika. Prezentirat će se ceremonije kažnjavanja kradljivaca uobičajene za plemićke gradove onog vremena kao i privođenje coprnica i mučenje na spravama za mučenje. Posjetitelji će moći sudjelovati u brojnim interaktivnim muzejskim radionicama te upoznati tradicionalne vještine i zanate.


MISNO SLAVLJE U VARAŽDINSKOJ KATEDRALI - U prigodi proslave nebeskog zaštitnika Varaždinske biskupije, u nedjelju 7. rujna na blagdan sv. Marka Križevčanina, misno slavlje s početkom u 18,00 sati u katedrali Uznesenja BDM u Varaždinu predvodit će varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak u zajedništvu sa svećenicima mjesne Crkve. Misa će biti posvećena i molitvi nebeskoj zaštitnici Varaždinske županije, koja na blagdan Male Gospe, 8.rujna slavi svoj dan.


MISNO SLAVLJE U KRIŽEVCIMA – Misnim slavljem na Strossmayerovom trgu u Križevcima, ove nedjelje bit će proslavljena svetkovina trećeg hrvatskog sveca Marka Križevčanina. Procesija će u nedjelju u 10 sati i 30 minuta krenuti od konkatedrale sv. Križa do središnjeg križevačkog trga gdje će se održati središnje misno slavlje. Bogat program Dana svetkovine Svetog Marka Križevčanina inače traje od 29. kolovoza, a završit će u ponedjeljak 15.rujna. Uz brojne vjerske i kulturne sadržaje, u sklopu proslave svetkovine sv. Marka Križevčanina u Križevcima se održava 13. susret osoba s invaliditetom Hrvatske „Križevci 2014.“ te 9. susret udruga Hrvatske „Hrvatski domobran“


FILMSKI FESTIVAL KREATIVNOG DOKUMENTARNOG FILMA - Filmski festival kreativnog dokumentarnog filma ClosEUP/Europa izbliza održat će se sutra u Muzeju krapinskih neandertalaca, s početkom u 20,00 sati. Na festivalu će biti prikazano 20 kratkih filmova o uspješnim projektima koji su financirani iz fondova EU, od kojih su četiri o projektima iz Krapinsko-zagorske županije. Također, festival prati i besplatna dvosatna radionica „Kako razraditi projektnu ideju?" . Ulaz na festival se ne naplaćuje.


FUTSAL ALL STARS IGRAČA DINAMA - MNK Futsal Dinamo, klub iza kojeg stoje prijatelji futsala koji su godinama promovirali navedeni sport u gradu Zagrebu, Republici Hrvatskoj i inozemstvu te navijačka grupa BBB, a koji će se ove godine natjecati u II. futsal ligi, predstavit će svoj projekt sutra na ŠRC Šalata. Tom prigodom će se odigrati i utakmica s igračima All Stars Dinama – Darijom Šimićem, Igorom Bišćanom, Tomom Šokotom, Silvijem Marićem i brojnim drugima. Na predstavljanju će čelnici kluba prezentirati planove za budućnost, članski model i nove igrače s kojima će pokušati izboriti plasman u I. HMNL.

DAN OPĆINE RUGVICA
- Svečana sjednica Općinskog vijeća povodom Dana općine Rugvica održat će se danas u Društvenom domu u Rugvici s početkom u 12,00 sati. U ime Zagrebačke županije svečanoj sjednici nazočit će župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

OBLJETNICA DVD KRIŽ - Svečana sjednica povodom 120-te obljetnice postojanja i rada DVD-a Križ te 85-te obljetnice postojanja i rada Limene glazbe DVD-a Križ održat će se sutra u tamošnjem Domu kulture s početkom u 17,00 sati.

VATROGASNO NATJECANJE DJECE ZAGREBAČKE ŽUPANIJE -Županijsko natjecanje djece Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije održat će se sutra na igralištu NK Bregana u Bregani u Samoboru od 14,00 do 17,30 sati, dok će se podjela nagrada i zatvaranje natjecanja održati u 17,30 sati. Domaćin ovogodišnjeg natjecanja je Vatrogasna zajednica Grada Samobora.

PRVENSTVO ZAGREBAČKE ŽUPANIJE U LOVNOM STRELJAŠTVU - Prvenstvo Zagrebačke županije u lovnom streljaštvu održat će se u nedjelju, 7. rujna na streljani Lovačkog društva „Fazan“ u Topolju s početkom u 8,30 sati.

 

ČETVRTAK, 4. rujna 2014.

ZAGREBAČKI GRADONAČELNIK U PRAGU - Svečanosti otkrivanja spomenika Nikoli Tesli u Gradskoj četvrti Prag 6, na inicijativu Hrvatsko-češkog društva iz Zagreba, danas će prisustvovati gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, na poziv gradonačelnika Praga Tomáša Hudečeka. Nakon otkrivanja spomenika u Gradskom okrugu Prag 6, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i gradonačelnica okruga Marie Kousalíková potpisat će Sporazum o donaciji Grada Zagreba za postavljanje spomenika Nikoli Tesli. U okviru posjeta Pragu predviđen je sastanak gradonačelnika Bandića praškim kolegom s Tomášem Hudečekom i posjet veleposlanstvu Republike Hrvatske, gdje će se gradonačelnik Bandić susresti s Hrvatima koji žive u Pragu.

UMJESTO DVADESET, PET UREDA DRŽAVNE UPRAVE - Umjesto sadašnjih 20 ureda državne uprave po županijama ustrojilo bi se, prema danas usvojenom prijedlogu Vlade, ukupno pet ureda državne uprave. Prema prijedlogu upućenom u saborsku proceduru, osnovat će se uredi državne uprave za Dalmaciju, Slavoniju i Baranju, Središnju Hrvatsku, Sjeverozapadnu Hrvatsku, te za Istru, Hrvatsko primorje, Gorski kotar i Liku. Ured državne uprave za Središnju Hrvatsku obuhvatio bi  područje Zagrebačke županije, Karlovačke županije, Krapinsko-zagorske županije i Sisačko-moslavačke županije sa 752.482 stanovnika, a Ured državne uprave za Sjeverozapadnu Hrvatsku područje Varaždinske županije, Koprivničko-križevačke županije, Bjelovarsko-bilogorske županije i Međimurske županije 525.785 stanovnika. Izmjenama Zakona o Gradu Zagrebu propisat će se uloga i način izbora koordinatora poslova državne uprave za područje Zagreba.

RASPISAN NATJEČAJ ZA NOVE VRTNE PARCELE - Javni poziv za podnošenje zahtjeva za davanje vrtnih parcela na korištenje građanima Zagreba u svrhu proizvodnje hrane, začinskog bilja i cvijeća za vlastite potrebe na području Gradske četvrti Pešćenica - Žitnjak, otvoren je do 18. rujna. Ukupno 400 parcela površine do 50 metara četvornih nalazi se na lokaciji I. gardijske brigade „Tigrovi“. Daju se na korištenje na vrijeme od 2 godine bez naknade, s mogućnošću produljenja.

SVE ŠKOLE I VRTIĆI U MAKSIMIRU POD VODEONADZOROM - Jedina gradska četvrt u Zagrebu koja je osigurala sve škole i vrtiće videonadzorom je Maksimir. Stanko Gačić, predsjednik gradske četvrti Maksimir ističe, kako su kamere postavljene na 15 lokacija, a iz malih komunalnih akcija izdvojeno je 200.000 kuna. Uoči početka nastave sigurnosnim mjerama podvrgnuti su autobusi svih autoprijevoznika na području Zagrebačke županije i Grada Zagreba. Ukupno ih je u Zagrebačkoj županiji 7 za osnovnoškolce i 13 prijevoznika za srednjoškolce i zadovoljavaju uvjete za siguran prijevoz učenika.

DANI ZAGREBAČKIH KUPINA I PROIZVODA OD KUPINA - Dani zagrebačkih kupina i proizvoda od kupina, koja se održava u organizaciji Grada Zagreba, Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo i Zagrebačke županije u suradnji s Poljoprivrednom zadrugom Kupina - Eko i Udrugom proizvođača kupina Zagrebačke županije traje do 7. rujna. Na 14 frekventnih zagrebačkih lokacija mogu se kupiti kupine i proizvodi od kupina poput kupinovog vina, rakija, soka i pekmeza domaćih 11 proizvođača.


NOVA VODOVODNA MREŽA U JASTREBARSKOM - Počeli su radovi na trećoj fazi smanjenja gubitaka u vodoopskrbnom sustavu grada Jastrebarskog zamjenom starih cijevi. Trenutno se izvode radovi u Črnilovečkoj, a nastavit će se u ulici Ivane Brlić Mažuranić i ulici Mile Kneževića. Napravit će se i dodatne komore za regulaciju tlaka i nadzor protoka u naseljima Vranov Dol, Zdihovo, Donja Reka, Prilipje i Sveta Jana. Završnom fazom predviđen je novi nadzorno upravljački sustav koji će prikazivati gubitke na cjevovodima, krađe vode i regulaciju tlakova, što će pridonijeti smanjenom broju pucanja. Sustav bi od 1. siječnja iduće godine trebao biti povezan s Hrvatskim vodama, a vrijednost investicije je 1.800.000 kuna.


RADIONICA O KONKURENTNOSTI - Petnaestak polaznika radionice „Kako koristiti e-alate za procjenu poslovanja i poboljšanje konkurentnosti" jučer se u Tehnološko-inovacijskom centru Međimurje upoznalo s načinima povećanja konkurentnosti malih i srednjih poduzeća, ali i svih vrsta organizacija, uspostavljanjem efikasne organizacijske kulture. Predavanje su održali konzultanti iz projektnog tima e-Poslovanje, u sklopu EU projekta e-Poslovanje – Poboljšanje poslovne konkurentnosti putem elektroničkog poslovanja . Zadovoljni i motivirani zaposlenici bit će znatno kreativniji i produktivniji, a samim time i poduzeće će biti konkurentnije, moglo se čuti na radionici na kojoj je polaznicima demonstriran e-alat Investors in People Interactive . Ovaj alat koristi britanska vlada od 1991. godine kako bi pomogla privatnim i javnim organizacijama u unaprjeđenju organizacijske kulture.


LUDBREŠKI SEJEM - Dio manifestacije Dani ludbreške Svete Nedjelje i ove je godine „Ludbreški sejem“, 22. Gospodarski sajam koji u centru grada počinje danas i trajat će do 7. rujna, uz sudjelovanje preko 50 izlagača. Svojevrsni uvod u gospodarsko okupljanje poduzetnika i obrtnika iz šire regije i prekograničnih područja, bit će okrugli stol pod nazivom „Misli lokalno djeluj globalno“ koji organizira Poslovni dnevnik. Nakon održavanja okruglog stola bit će priređeno i otvaranje Ludbreškog sejma koji se ove godine održava uz supokroviteljstvo Ministarstva poduzetništva i obrta. Manifestaciju će danas poslijepodne s početkom u 17,30 sati otvoriti ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras.

 
DAN VARAŽDINSKE ŽUPANIJE - Večeras će u skupštinskoj dvorani županijske palače u Varaždinu biti priređena svečanost upisivanja vijećnika Županijske skupštine, župana i zamjenika župana u Knjigu instalacija Varaždinske županije. Riječ je o jednom u nizu programa što se priređuju povodom Dana Varaždinske županije. Svečanosti će u 18,00 sati prisustvovati i potpredsjednik Hrvatskog sabora Nenad Stazić. Dan Varaždinske županije slavi se 8. rujna na blagdan Male Gospe.

 
POPLAVE U ŠEMOVCU - U mjestu Šemovec u općini Trnovec Bartolovečki, uz županijsku cestu između Šemovca i Jalžabeta, je poplavljeno oko 120 hektara poljoprivrednog zemljišta. Riječ je o izlijevanju kanala uz auto cestu te velikih količina vode uzrokovane obilnim padalinama. Četrdesetak pripadnika dobrovoljnih vatrogasnih društava s područja općine te djelatnici Hrvatskih voda, kao i mještani, rade na sanaciji i sprječavanju veće štete. Načelnik općine Trnovec Bartolovečki, Zvonko Šamec najavio je hitno utvrđivanje štete, nakon čega će stupiti u kontakt sa Županijom i Povjerenstvom za utvrđivanje šteta radi eventualnog proglašenja elementarne nepogode za područje općine. Iz Trnovca Bartolovečkog poručuju svim poljoprivrednicima s tog područja da se radi utvrđivanja štete jave u općinu.


REKONSTRUKCIJA PRECRPNE STANICE GREDICE - Danas će biti svečano puštena u rad precrpna stanica Gredice, čija je rekonstrukcija trajala od 2012. godine i stajala 13.350.000kuna, a financirana je sredstvima Hrvatskih voda i dijelom Zagorskog vodovoda. Precrpna stanica Gredice je od posebnog značaja u funkcioniranju sustava vodoopskrbe Zagorskog vodovoda, jer čini polaznu točku distribucije vode iz izvorišta koja se doprema magistralnim sustavima i dalje distribuira crpkama i magistralnim cjevovodima u vodospreme na 60 posto distributivnog područja. Događaju će prisustvovati direktor Zagorskog vodovoda Mario Mihovilić, generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić i zagorski župan Željko Kolar.

 
RADIONICE ZA PRIPREMU I PROVEDBU PROJEKATA - Zagorska razvojna agencija i Krapinsko-zagorska županija, uz potporu Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, u partnerstvu s gradovima Krapinsko-zagorske županije, nastavlja s provedbom ciklusa radionica u području pripreme i provedbe projekata koji se mogu financirati iz fondova Europske unije. Krajem rujna i početkom listopada u pregradskoj gradskoj vijećnici održat će se edukacija o pripremi i provedbi projekata od ideje do projektnog prijedloga. Sudjelovanje na radionici je u potpunosti besplatno, a svi zainteresirani mogu se već sada prijaviti on line na stranici ZARE.

 
PREDSTAVLJANJE LEPOGLAVSKOG FESTIVALA ČIPKE - Nakon nedavnog predstavljanje ja Trgu bana Jelačića u Zagrebu, danas će i u Varaždinu biti predstavljen program ovogodišnjeg međunarodnog festivala čipke, na kojem će u Lepoglavi, od 18. do 21. rujna, biti predstavljene čipke iz čak 13 zemalja svijeta. Program lepoglavskog festivala, na konferenciji za novinare u Galeriji starih i novih majstora u palači Sermage na Stančićevom trgu, predstavit će gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić, sopranistica Sandra Bagarić, direktorica Turističke zajednice Grada Lepoglave Ljubica Dubovečak, predsjednik Ekomuzeja Lepoglava Dejan Bjelivuk te Raymond Rojnik, voditelj Ureda za kandidaturu Grada Varaždina i regije sjever za Europsku prijestolnicu kulture 2020.

 
TZ  KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKE ŽUPANIJE - Rebalans Proračuna za 2014. godinu usvojila je Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije. potvrđeni su i mandati novih članova, predstavnika Turističke zajednice Grada Koprivnice. Članovi skupštine turističke zajednice raspravljali su i o zajedničkim projektima u idućoj godini, uz naglasak kako je potrebno osigurati veću, prvenstveno financijsku, podršku Ministarstva turizma i Hrvatske turističke zajednice turističkim projektima s područja Koprivničko-križevačke županije.


OBNOVA PRUGE KOPRIVNICA-BOTOVO - Počeli su pripremni radovi na obnovi željezničke pruge Koprivnica – Botovo – državna granica s Mađarskom duge 14,3 kilometra, javili su iz HŽ Infrastrukture. Tijekom radova na toj je dionici na snazi posebna regulacija prometa. Od jutros u 6,30 sati do 5. rujna u 18,00 sati željeznički promet bit će obustavljen između kolodvora Koprivnica, Drnje, Botovo i Gyekenyes. Putnike će na relaciji Koprivnica – Gyekenyes i obratno umjesto vlakova prevoziti autobusi koji će polaziti prema voznome redu vlakova. Željeznički promet između kolodvora Koprivnica, Drnje i Botovo zbog radova će se prekidati u više navrata tijekom rujna i listopada, a sve informacije o posebnoj regulaciji prometa mogu se dobiti na telefonu informacija 060 333 444, na kolodvorima i na internetskoj stranici HŽ infrastrukture.


DRUŽENJE SA STEVENOM J. FOWLEROM - Druženje uz poeziju sa poznatim engleskim pjesnikom Stevenom J. Fowlerom održat će se danas od 20,00 sati u Caféu Dvorište. Steven J. Fowler jedan je od najvećih promotora poezije, vizualne umjetnosti i multimedijalnih pjesničkih događanja. Objavio je šest zbirki poezije i bio više puta nagrađivan za svoj rad.

OTVORENA IZLOŽBA „ČUVARICE DUŠE“ - Izložba „Čuvarice duše“ otvorena je sinoć u galeriji Kristofera Stankovića na Gornjem gradu. Riječ je o izložbi triju autorica koje tematiziraju identitet žene kroz stereotipe u europskoj civilizaciji. Izložbu organizira Hrvatska udruga likovnih umjetnika i likovnih kritičara pod pokroviteljstvom Gradske skupštine Zagreba i može se razgledati do petka 12. rujna.

IZLOŽBA HRVATSKOG DIZAJNA - Osma po redu Izložba hrvatskog dizajna u organizaciji Hrvatskog dizajnerskog društva održava se od danas do 28. rujna u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt. Recentna dizajnerska produkcija predstavljena je ove godine s rekordnih 326 radova razvrstanih u kategorije dizajn vizualnih komunikacija, dizajn u digitalnim medijima, produkt dizajn, prostorne i grafičke intervencije i sistemi, modni i odjevni dizajn te koncept. Otvorenje izložbe je večeras u 20,00 sati, a sutra će, s početkom u 18,00 sati, u atriju MUO biti održano predavanje inozemnih članova ocjenjivačkog suda.

U ZAGREBU FESTIVAL SVJETSKE KNJIŽEVNOSTI - Svečano otvorenje drugog izdanja Festivala svjetske književnosti gostovanjem talijanske spisateljice Francesce Melandri, na tribini "Razotkrivanje" u kinu Europa, počinje večeras od 20,00 sati. Melandri će predstaviti hrvatski prijevod svojeg romana "Viši od mora".Ovogodišnji festival okupit do 12. rujna u Zagrebu tridesetak europskih, svjetskih, regionalnih i domaćih autora. Dio programa odvijat će se pod nazivom "Pisac i njegov čitatelj" u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića.

HRVATSKI BOG MARS U GAVELLI - Početak nove sezone zagrebačkog Gradskog kazališta Gavella obilježit će premijera predstave "Hrvatski Bog Mars", 20. rujna, prema pripovijetkama Miroslava Krleže u režiji slovenskoga redatelja Sebastijana Horvata. Slijedi još jedna premijera, 24. listopada, "Amadeus" Petera Shaffera u režiji Dore Ruždjak Podolski, predstave nastale u koprodukciji s Festivalom Grad Teatar u Budvi.


NAJAVA TRASH FILM FESTIVALA - Program 9. Trash film festivala koji će u Varaždinu biti održan od 10. do 13. rujna, bit će predstavljen javnosti danas na konferenciji za novinare u varaždinskoj gradskoj vijećnici. Tema ovogodišnjeg festivala je ratni film s posebnim naglaskom na I. Svjetski rat. Festival će se odvijati na nekoliko lokacija u gradu a festivalski će programi biti priređeni i u nekoliko gradova Varaždinske županije. Ove je godine na adresu organizatora stiglo više od 220 amaterskih filmova iz cijelog svijeta. Festival organizira Udruga Trash Varaždin, suorganizatori su Grad Varaždin i Varaždinska županija, a potpora festivalu su i Gradski muzej Varaždin te Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu.


GRAD SAMOBOR POMAŽE NABAVKU OGRJEVA - Ovogodišnja dodjela potpore za nabavku drva za ogrjev provoditi će se u Samoboru na temelju Zakona o socijalnoj skrbi, odnosno pravo na potporu imati će korisnici zajamčene minimalne naknade koji su to pravo ostvarili pri nadležnom Centru za socijalnu skrb, a imaju prijavljeno prebivalište na području Grada Samobora. Rješenja će se donositi na temelju popisa osoba dostavljenog od Centra za socijalnu skrb Samobor.

SEDMI ZeGeVege U ZAGREBU - Dvodnevni hrvatski festival održivog življenja, održat će se u petak i subotu, 5. i 6. rujna, na Trgu bana Jelačića gdje će se okupiti više od 80 izlagača. Organizatori iz udruge Prijatelji životinja ističu da će se ove godine predstaviti dosad najviše domaćih i inozemnih izlagača zdrave hrane, ekoloških proizvoda i kozmetike te brojne humanitarne udruge i ekološke inicijative. Posjetitelji će moći poslušati edukativna predavanja i dobiti stručne savjete nutricionista i drugih stručnjaka te naučiti na radionicama kuhanja kako spremati veganska jela i napitke. Za djecu su pripremljene radionice eko-igračaka.


DAN VARAŽDINSKE TRŽNICE - Pod nazivom Vu Varaždinu na placu, Dan varaždinske tržnice će se održati 12. rujna. Cjelodnevni program ove turističko- gastronomske priredbe, najavit će danas na konferenciji za novinare na varaždinskom placu direktor tržnice Predrag Ciglar, tajnik udruge hrvatskih tržnica Miljenko Ernoić i varaždinski gradonačelnik Goran Habuš.


PRIVREMENO UKINUTA AUTOBUSNA LINIJA 142 - Autobusna linija Vrapčanska aleja – Jačkovina – Vrapčanska aleja, danas je ukinuta, zbog radova i zabrane prometa u Ulici Manterovčak, do završetka radova koji će trajati oko 60 dana.


KRAPINSKI RINGIŠPIL - Otvorene su prijave za utrku "Krapinski ringišpil" koja će se održati 13. rujna ove u organizaciji Trkačkog kluba Maraton Krapina. Početak utrke u četiri kategorije bit će na Trgu Ljudevita Gaja u 14,00 sati, a do sada je prijavljeno preko 50 trkača. Za sve koji se nisu nikad bavili trčanjem a voljni su sudjelovati u utrci, organizirani su treninzi u tri kategorije, program hodanje, lagano trčanje te program trčanje.
 

 

srijeda, 03. rujna 2014.

NOVI OBJEKTI ZA DJECU PREDŠKOLSKE DOBI - Novi područni objekt Dječjeg vrtića Sesvete u Vugrovcu veličine 398 m2 otvoren je danas. Opremanje i gradnju koja je započela krajem 2012. godine zajednički su potpomogli Grad Zagreb, resorni ured i vijeće gradske četvrti. U Sesvetama je danas otvoren i prvi zagrebački obrt za čuvanje djece Zvjezdice, vlasnice Mare Kopić, koji može zaprimiti osmero djece. Objekt je sa suradnicima otvorio i gradonačelnik Milan Bandić. Prema skupštini će se krajem rujna uputit prijedlog izmjene i dopune odluke o sufinanciranju smještaja djece vrtićke dobi kako bi ovaj, ali i slični obrti imali iste subvencije kao graski vrtići, najavio je Bandić.

 

RAZMJENA UDŽBENIKA DO 14. RUJNA - Oni školarci koji nisu dobili besplatne udžbenike sljedeća, sve do 14. rujna  mogu pronaći udžbenike koji su im potrebni na platou kod Muzeja suvremene umjetnosti. Besplatne udžbenike imaju svi osnovnoškolci, ali srednjoškolci ne, odnosno ove godine imaju besplatne udžbenike obitelji s troje ili više djece, njih šest tisuća i 58 tisuća osnovnoškolaca. Osim razmjene knjiga, u prostoru Muzeja suvremene umjetnosti Caritas sakuplja stare udžbenike koji će se upotrijebiti za reciklažu. Ostvarena novčana sredstva će se upotrijebiti za kupnju novih udžbenika u drugim krajevima Hrvatske.

 

MINISTAR ZDRAVLJA SINIŠA VARGA U VARAŽDINSKOJ ŽUPANIJI-Ministar zdravlja Siniša Varga posjetio je danas  Varaždinsku županiju. U prijepodnevnim satima  ministar se susreo  sa županijskim dužnosnicima, a nakon toga u prostorima varaždinske opće bolnice održao i  radni sastanak  sa sanacijskim upraviteljem bolnice Mladenom Smoljancem. Ministar Varga obišao je i stari dio kirurgije varaždinske opće bolnice. Nezaobilazna tema današnjih razgovora bila je i predstojeća izgradnja, dogradnja i rekonstrukcija varaždinske Opće bolnice. Vrijednost investicije izgradnje,  dogradnje i  rekonstrukcije varaždinske opće bolnice je 300 milijuna kuna bez pdv-a.

 

L. PREŽIGALO PREDSJEDNIK SAVEZA INOVATORA GRADA ZAGREBA - Savez inovatora Grada Zagreba dobio je novog predsjednika – bivši je to pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za gospodarstvo Ladislav Prežigalo. Savez obuhvaća 13 udruga inovatora i nastoji proširiti ne samo inovatorstvo nego i komercijalizaciju koja proizlazi iz inovatorstva, istaknuo je Ladislav Prežigalo. Do kraja godine Savez će se predstaviti na nekoliko sajmova i izložbi, između ostalog i na Zagorskom gospodarskom zboru.

 

PERKOVIĆ I ŠIMIĆ POBJEDILE NA HANŽEKU-Dvije pobjede ostvarile su hrvatske atletičarke na sinoć održanom 64. Hanžekovićevom memorijalu u ŠRC Mladost. Ana Šimić pobijedila je sa 193 cm u skoku u vis, dok je svjetska,  olimpijska i europska prvakinja Sandra Perković do pobjede u bacanju diska došla hicem od 65.09. Blanka Vlašić se nakon tri godina vratila na Hanžek i skokom preko 193 cm po kiši bila je vrlo zadovoljna. U Memorijalnoj utrci Boris Hanžeković na 110 metara prepone pobijedio je sa 19.39 Sergej Šubenkov, ispred Orlanda Ortege (13.42) i Ronnieja Asha (13.52). Nesvakidašnji rasplet vidjeli smo u utrci na 100 metara, u kojoj su Jamajčani Asafa Powell i Kemar Bailey-Cole podijelili prvo mjesto s 10.07.

PREDSTAVNICI UDRUGE PROF. BALTAZAR KOD GRADONAČELNIKA - Gradonačelnik Milan Bandić, sa suradnicima, primio je danas u Gradskoj upravi predstavnike Udruge Profesor Baltazar, koji su ga upoznali a aktivnostima i idejama te ga pozvali na 3. Znanstveni piknik, koji će se uz potporu Grada Zagreba održati 14. rujna u Boćarskom domu. Predstavnik Znanstvenog piknika i ZEZ-a Bruno Blumenschein rekao je kako već sada postoji veliki interes za sudjelovanje na Pikniku što garantira još veću posjećenost nego prošle godine. Pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Ivica Lovrić naglasio je kako je jedna od tema sastanka bio i Znanstveno edukativno-zabavni centar ZEZ, kojim bi Grad Zagreb postao centar promocije i popularizacije znanosti i edukacije. Iz Udruge Profesor Baltazar prijemu kod gradonačelnika prisustvovali su Damir Cimerman, Renata Brkić i Karlo Matić.

CIKLUS RADIONICA ZA OSTVARENJE IDEJA Radionice pisanja prijedloga projekata pod nazivom Generacija koja dolazi II.održavat će se u prostorijama regionalnog info-centra za mlade, Avenija Marina Držića 71a. Prva radionica bit će 15. rujna u 17,00 sati, za sve mlade između 15 i do 30 godina, a tema je pisanje projekata za financiranje iz EU. Ciklus od devet radionica provodi Udruga Zamisli, uz financiranje Grada. Prijave su već u tijeku, na www.icm-zg.info.

 

VARAŽDINSKA ŽUPANIJA PREDSTAVILA SE U LENDAVI- Na najvećoj manifestaciji slovenskog Pomurja – Bogračfestu u Lendavi  ove se godine po prvi puta predstavila i Varaždinska županija. U sklopu manifestacije, održana je i međunarodna konferencija na temu:budućnost turizma. Konferenciji su prisustvovali zastupnik u Hrvatskom saboru i gradonačelnik grada Lepoglave Marijan Škvarić, direktorica TZ Varaždinske županije Elizabeta Dolenec te pročelnik i savjetnica Upravnog odjela za gospodarstvo, regionalni razvoj i europske integracije Varaždinske županije Martin Hajdinjak  i Jelena Zrinski. U auli kulturnog doma u Lendavi Turistička zajednica Varaždinske županije promovirala je turističke proizvode i ponudu županije, a među stotinjak ekipa koje su se natjecale u spremanju slovenskog specijaliteta bograča, ekipa Varaždinske županije osvojila je srebrno priznanje.

 

OTVORENJE IZLOŽBE „ČUVARICE DUŠE“ – Izložba  „Čuvarice Duše“ bit će otvorena u galeriji Kristofora Stankovića danas u 19,00 sati. Riječ je o izložbi tri autorice, Dijane Ive Sesartić i Irene Gayatri Horvat iz Hrvatske  te Catherine Zavodnik iz Slovenije. Izložba tematizira višestruki identitet žene te propituju arhetipove i stereotipove žene koji obilježavaju europsku civilizaciju. Izložba se održava pod pokroviteljstvom Gradske skupštine Grada Zagreba pa će ju otvoriti predsjednik skupštine Darinko Kosor. Izložba ostaje otvorena do 12. rujna.

 

OTVORENA IZLOŽBA VIŠEGRADSKA KARMA-Izložba Višegradska karma, svojevrsna refleksija na političke promjene u Poljskoj, Češkoj, Slovačkoj i Mađarskoj, otvorena je sinoć u Mađarskom institutu u Zagrebu. Na izložbi se može pogledati 20-tak plakata koji su obilježili povijest istoka Europe. Izložbu su prije Zagrepčana pogledali Bečani, a nakon Zagreba izložba će obići cijelu Europu. Izložba ostaje otvorena  do utorka 09. rujna. Ulaz je besplatan. 

 

 „GLOBALNO SESTRINSTVO ILI NOVE POTLAČENE“ – Predavanje na temu „Globalno sestrinstvo ili nove potlačene?“ danas će u 18,00 sati u Tehničkom muzeju održati Melite Richter i Katarine Abramović. Katarina Abramović predstavit će svoju knjigu Moja Italija, koja je nastala nakon što je otišla u Italiju raditi kao njegovateljice starih i bolesnih osoba u Italiji. S druge strane, Melita Richter iznijet će sociološku analizu problema ženskog emigrantskog rada, s posebnim naglaskom na Italiju. Ovo predavanje održat će se u sklopu izložbe „Vama na usluzi: umjetnost i svijet rada“ koja se može razgledati do 2. studenog. Ulaz na predavanje je besplatan.

  

IZLOŽBA „ČETVRI ZID“ – Izložba Maje Marković „Četvrti zid“ bit će otvorena u Galeriji Karas danas u  19,00 sati. Izložbu možete pogledati od utorka do petka od 11,00 do 19,0 0 sati te vikendom od 10,00 do 14, 00 sati.

 

MISLI LOKALNO DJELUJ GLOBALNO- Sutra u sklopu manifestacije Dani Ludbreške Svete Nedjelje započinje tradicionalni 22. Ludbreški sejem. Svojevrsni uvod u gospodarsko okupljanje poduzetnika i obrtnika iz šire regije i prekograničnih područja, bit će okrugli stol pod nazivom „Misli lokalno djeluj globalno“, koji organizira Poslovni dnevnik. Okrugli stol bit će posvećen razvoju poduzetništva, a samim time i unapređenju gospodarstva Republike Hrvatske, kaže gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić. „Ludbreški sejem“ otvorit će, ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras, a  u radu okruglog stola koji počinje sutra u 14,00 sati u ludbreškom pučkom otvorenom učilištu,  sudjelovat će,  među ostalima, zamjenik ministra poduzetništva i obrta Dražen Pros,  direktorica Centra za investicije HGK Silva Stipić Kobali i gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić.

 

IZLOŽBA HRVATSKOG DIZAJNA - Osma po redu Izložba hrvatskog dizajna u organizaciji Hrvatskog dizajnerskog društva održat će se od 4. do 28. rujna u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt, koji već treći puta ugošćuje ovaj izložbeni projekt. Danas, dan uoči službenog otvorenja, s početkom u 18, 00 sati održat će se u Muzeju za umjetnost i obrt razgledavanje za predstavnike medija koji će moći razgledati izložbu, a nazočni će biti i članovi međunarodnog Ocjenjivačkog suda.

 

POVEĆANJE ENERGETSKE UČINKOVITOSTI U ZGRADAMA-Zagrebačka županija osigurala je 2.450.000 kuna za sufinanciranje troškova građenja, opreme i usluga energetske obnove zgrada javne namjene u vlasništvu gradova i općina ili njihovih  javnih ustanova. Pravo korištenja ovih županijskih sredstava ostvarit će gradovi i općine koji ulažu vlastita sredstva u provođenje projekta rekonstrukcije te prihvaćaju uvjete zajedničkog sudjelovanja u financiranju provedbe projekta energetske učinkovitosti. Prihvatljivi troškovi ulaganja su građenje, opremanje i usluga energetske obnove krovišta, stolarije i fasade  zgrada dok izrada projektne dokumentacije nije prihvatljiv trošak. Natječaj je otvoren do 15. rujna.

 

SUFINANCIRANJE PRIJEVOZA U SVETOJ NEDELJI- Učenici i studenti s prebivalištem na području Grada Svete Nedelje za ostvarivanje prava na sufinanciranje javnog prijevoza kod Samoborčeka i Autoturista, ne trebaju imati ovjeru Grada. Sva prava na sufinanciranje javnog prijevoza ovih prijevoznika ostvaruju se direktno u njihovim  poslovnicama. Grad Sveta Nedelja subvencionira i ZET-ove pokaze, uključujući ZET-HŽ,  u iznosu od 50 posto. Kako bi se ostvarilo pravo na subvenciju javnog prijevoza za ZET potrebno je doći u Grad Svetu Nedelju, Trg Ante Starčevića 5, I. kat, soba broj 2., po Potvrdu za subvenciju. Za ovu potvrdu učenici trebaju donijeti ispunjen ZET-ov obrazac ovjeren od škole, a studenti ovjeren obrazac od strane fakulteta te potvrdu o redovitom studiranju.

 

ZAPOČELA EDUKACIJA POMOĆNIKA U NASTAVI Edukacija 69 pomoćnika u nastavi za učenike s teškoćama u osnovnim i srednjim školama Krapinsko zagorske županije započela je ovih dana u sklopu projekta Baltazar, u prostorima Srednje škole Krapina. Do kraja tjedna, edukaciju provodi tim profesora s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu. Pomoćnici će se upoznati s pravima učenika s teškoćama unutar zakonskog okvira, o vrsti teškoća i pristupu učeniku, o suradnji pomoćnika u nastavi s učiteljem/nastavnikom,  roditeljima i drugim učenicima te o ulozi pomoćnika u podršci učenicima s teškoćama u odgojno-obrazovnom procesu i  razvoju socijalnih vještina. Nakon edukacije, pomoćnici će biti razmješteni u 27 osnovnih i 4 srednje škole na području Krapinsko-zagorske županije s početkom nove školske godine.

ZAMIJENJENA STOLARIJA NA DV NAŠA RADOST PREGRADA Zamijenjena je dotrajala drvena stolarija novom, PVC, u Dječjem vrtiću Naša radost Pregrada. Vrtić su obišli i gradonačelnik Marko Vešligaj i njegov zamjenik Ivan Šrkinjar. Sredstva u iznosu od 170.000,00 kn osigurali su, po natječaju za energetsku učinkovitost  pri Ministarstvu gospodarstva, osnivač – Grad Pregrada  i dječji vrtić "Naša radost". Uz završetak radova na dogradnji vrtića, postavljanje nove ograde na dvorištu i zamjenu neadekvatne rasvjete u dječjim igraonicama, ova je investicija još jedan doprinos poboljšanju uvjeta za boravak djece i zaposlenih u vrtiću. 

FINALISTI FOTOGRAFSKOG FESTIVALA IZ ROVINJA U ZAGREBU -Muzej za umjetnost i obrt ugostio je izložbu finalista Rovinj Photodaysa, kojom se nastavlja dugogodišnja suradnja tog najvećeg hrvatskog fotografskog festivala i zagrebačkog muzeja. Sve do 21. rujna  predstavlja se 200 radova 21 autora. Među sedamsto prijavljenih kandidata iz cijelog svijeta odnosno među  pobjednicima je četvero hrvatskih autora - Mario Topić, Igor Sitar, Suzana Holtgrave i Đani Celija. Radovi svih nagrađenih hrvatskih autora tradicionalno postaju dio fundusa Zbirke novije fotografije MUO-a. Festivalski godišnji natječaj u proteklih šest godina pratio je hrvatsku suvremenu fotografiju, a od ove godine otvoren je za cjelokupnu suvremenu fotografsku scenu.

 

OTVARANJE SEZONE U STUDIJU SMIJEHA - Prvi hrvatski i regionalni klub stand up komedije Studio Smijeha nakon dvomjesečne ljetne pauze, svoja vrata ponovo otvara Zagrepčanima. Nakon što su u proteklih godinu dana nasmijali više od 10 tisuća građana, devet stalnih komičara Studija Smijeha već od danas će publiku nasmijavati svojim forama. U planu su i tematske predstave, a prva je na rasporedu večeras od 20,30 sati u novom sastavu - Vlatko Štampar, Aleks Curač-Šarić, Tin Sedlar, Tomislav Kozačinski te voditeljica večeri Marina Orsag.

DRUGI FESTIVAL SVJETSKE KNJIŽEVNOSTI - Drugi Festival svjetske književnosti okupit će u Zagrebu od 4. do 13. rujna 30-tak istaknutih stranih i domaćih autora. U programu Razotkrivanje, hrvatski će urednici i novinari razgovarati s piscima, dok će na okruglim stolovima gosti festivala razgovarati o aktualnim temama poput politike i književnosti te građanskog rata i književnosti. U programu 'Pisac i njegov čitatelj' predstavit će se pisci i urednici ili prevoditelji, njihovi prvi čitatelji, dok će u programu "Književna matineja" učenici triju zagrebačkih gimnazija izabrati književnike i razgovarati s njima. Festival će se održavati u Kinu Europa, Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića i Galeriji Josip Račić.

VARAŽDINSKE MAŽORETKINJE PRIMAJU NOVE ČLANICE- Varaždinske mažoretkinje ove godine obilježavaju dvadesetu obljetnicu postojanja. U radu  udruge te u brojnim nastupima mažoretkinja sudjelovalo je u protekla dva desetljeća petstotinjak djevojaka i djevojčica iz Varaždina i okolice. Udruga Varaždinske mažoretkinje ovih dana obavlja upise zainteresiranih djevojčica i djevojaka svih dobnih skupina. Upisi će se  obavljati  danas i sutra u vremenu od 18,00 do 19,00 sati kod varaždinske sportske dvorane Graberje.

 

BUDUĆNOST JE U TURIZMU- Na  Međunarodnoj razvojnoj konferenciji „Budućnost  je u turizmu“ održanoj u slovenskoj Lendavi , sudjelovali su  i župan Međimurske županije Matija Posavec i njegov zamjenik Zoran Vidović. Predstavnici gradova Zagreba, Ljubljane i Budimpešte predstavili su na konferenciji svoje viđenje budućnosti razvoja turizma dok su predstavnici Međimurske županije i regija Pomurje, Zala i Koruška predstavili svoje najznačajnije turističke proizvode. Konferencija je održana u sklopu „Bogračfesta,“ najveće manifestacije slovenskog Pomurja. Među sto ekipa koje su se natjecale  u spremanju bograča - slovenskog specijaliteta sličnog gulašu, sudjelovalo je i desetak hrvatskih, a među njima i ekipe Međimurske i Varaždinske županije. 

 

JESENSKA SEZONA GALERIJE KLOVIĆEVI DVORI - Bogata jesenska sezona Galerije Klovićevi dvori, koja danas obilježava 30 godina od postavljanja izložbe kineska kultura, predstavljena je na konferenciji za novinare u Zagrebu. Radi se o izložbi koja je nadmašila sve rekorde posjećenosti te ustanove. Ovogodišnju jesensku sezonu, obogatit će i glazbeni Space festival, koji će od 12. do 21. rujna u kuli Lotrščak okupiti brojne nezavisne umjetnike i glazbene sastave. Ulaz na sve koncerte bit će besplatan.

 

AKTIVNA ČAKOVEČKA UDRUGA ZORA - Okrugli stol na kojem će predstaviti rezultate istraživanja "Rodna ravnopravnost u vrednovanju rada i zadovoljstava radom u organizacijama civilnoga društva", priredit će sutra čakovečka  nevladina i neprofitna udruga „Zora“. Cilj istraživanja koje je osim u Međimurskoj provedeno u nekoliko hrvatskih županija  bio je ispitati vrednovanje rada i zadovoljstvo radom u organizacijama civilnoga društva, kao i podršku javnosti i lokalnih vlasti. Okrugli stol  što će sutra u 11 sati početi u prostorima Zore u ulici  Aleksandra Schulteissa u Čakovcu, održat će se u sklopu projekta "Rodno ravnopravan utjecaj u lokalnim zajednicama"  kojeg financira Nacionalna zaklade za razvoj civilnoga društva.

 

ŠLJIVARIJADA U DROPKOVCU - Kulturno-turistička manifestacija „Šljivarijada“ održana je u Dropkovcu, naselju u sastavu općine Gornja Rijeka u Koprivničko-križevačkoj županiji. U organizaciji Udruge „Plava krv“, a pod pokroviteljstvom Koprivničko-križevačke županije i Grada Križevaca, na „Šljivarijadi“ su  organizirana sportska druženja, bogat kulturno umjetnički program te  degustacije domaćih specijaliteta od šljiva. Uz mnogobrojne posjetitelje i goste, sedmoj po redu „Šljivarijadi“ prisustvovali su župan Koprivničko-križevačke županije  Darko Koren i gradonačelnik Križevaca Branko Hrg.

 

KRIŽEVČANI U POSJETU LUDBREGU- Članovi Udruge za pomoć osobama s mentalnom retardacijom Križevci prisustvovali su Svetoj misi za bolesne, osobe s invaliditetom i osoblje koje brine o njima, održanoj u sklopu programa  ludbreške Svete Nedjelje na Svetištu Predragocjene krvi Kristove u Ludbregu. Na poziv  udruge Ludbreško sunce,  Križevčani su , uz srodne udruge iz Čakovca, Đurđevca, Novog Marofa, Svetog Ivana Zeline, Ivanca i Ludbrega sudjelovali i u programu pod nazivom "I mi to možemo, pokaži što znaš", održanom u Kući sunca.

PRIJEM ZA NOVOROĐENE KLANJČANE  Prijem za novorođene Klanjčane održao je na dječjem odjelu Gradske knjižnice Antuna Mihanovića gradonačelnik Zlatko Brlek. Mališane je dočekala i v.d. ravnateljica knjižnice Mirjana Čelec te predstavnica Društva „Naša djeca“ iz Klanjca, Katica Nikolić. U prvoj polovici ove godine u Klanjcu je rođeno 14-ero djece. Uz čestitke, roditelji su primili i financijsku potporu grada u iznosu od 1.000,00 kuna za prvo dijete i 2.000,00 kuna za drugo ili sljedeće dijete, te prigodne poklone Gradske knjižnice i Društva „Naša djeca“.

LIKOVNA KOLONIJA RADOBOJ 2014. - Likovna kolonija, 8. po redu, ovih je dana održana u Radoboju. Sudionici kolonije z Hrvatskog zagorja, Međimurja i okolice Zagreba i Varaždina bili su raspoređeni po različitim  lokacijama kako bi naslikali motive radobojskog kraja. Nastale slike bit će predstavljene na izložbi, koja će se upriličiti povodom dana Općine, u listopadu.

utorak, 02. rujna 2014.

SVE ŠKOLE I VRTIĆI BIT ĆE ZAVRŠENI NA VRIJEME - Nakon tehničkog pregleda, a prije izdavanja uporabne dozvole, gradonačelnik Milan Bandić obišao je gradilište osnovne i srednje škole te dječjeg vrtića na Kajzerici, kapitalne gradske investicije vrijedne 140 milijuna kuna. Ako tomu pribrojimo i nove škole u naselju Iver i u Sopnici Jelkovec te temeljito rekonstruiranu osnovnu školu Pavleka Miškine dolazimo do značajne investicije od 350 milijuna kuna koliko je Grad uložio u svoje najmlađe, odnosno u odgojno obrazovne institucije. Svi radovi bit će završeni ne vrijeme, do početa školske godine, najavio je gradonačelnik Bandić.

HANŽEK POČEO SPEKTAKLOM KOD FONTANA - Dan prije samog 64. Hanžekovićevog memorijala sinoć na fontanama u ulici Hrvatske bratske zajednice održano je natjecanje u bacanju kugle. Novozelanđanin Tom Walsh s hicem od 20.69 pobjednik je natjecanja u bacanju kugle, koje Je prvi put održano dan prije samog mitinga i izvan stadiona.Drugo mjesto zauzeo je dvostruki olimpijski pobjednik, Poljak Tomasz Majewski, dok je treći bio pobjednik ovogodišnje Dijamantne lige, Amerikanac Reese Hoffa . Naš Stipe Žunić je s vrlo dobrih 20.14 bio šesti. Danas u 17,00 sati počinje natjecanje na Mladosti. Ulaznice se još uvijek se mogu kupiti, a svi zainteresirani za stajaća mjesta na stadion mogu ući besplatno.


KNEŽIJA I DALJE BEZ TOPLE VODE - Radovi na rekonstrukciji dotrajale razvodne toplinske mreže na Knežije počeli su početkom kolovoza i još uvijek traju. Kako su rekli iz HEP Toplinarstva provođenje ovih radova neophodno je za kontinuiranu opskrbu toplinskom energijom te će biti završeni "prije početka nove ogrjevne sezone. Važno je naglasiti da će na računima za toplinsku energiju za kolovoz i rujan ove godine, biti obračunat samo trošak za onu količinu toplinske energije koja je očitana na mjerilu toplinske energije.

OBNOVA TRGA KRALJA TOMISLAVA Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić i arhitekt Branko Silađin predstavili su na Tomislavcu projekt rekonstrukcije okoliša spomenika kralju Tomislavu, u skladu s prvobitnim arhitektonskim rješenjem iz osamdesetih. Konačan  izgled Trga odredit će sami Zagrepčani koji su ispunili anketu o izboru dekorativnog kamena. - Prvi put otkad je postavljen spomenik uredit ćemo njegov okoliš, jer on nikad nije uređen u izvornome obliku kako je bilo predviđeno, istaknuo je gradonačelnik Bandić, dodavši da je zahvaljujući Gradskomu uredu za prostorno uređenje, izložen i pano s prikazom rekonstrukcije okoliša Tomislavovog spomenika kao jedne od ishodišnih točaka Lenucijeve potkove.

PO DOKUMENTE U PETRINJSKU UZ NOVO RADNO VRIJEME Od jučer se u MUP-u radi drugačijim tempom. Radno vrijeme Sektora za upravne i inspekcijske poslove u Petrinjskoj 30, za osobne iskaznice, putovnice, prebivalište i boravište je od ponedjeljka do petka od 7,00 do 19,00 sati, kao i poslovi prometnih isprava u Heinzelovoj 98. Poslovi oružja, stranaca, državljanstva, zaštitarski i detektivski poslovi (Petrinjska 30) obavljat će se od 8,00 do 16,00 sati, a poslovi Pisarnice od 7,00 do 16,00 sati. Sektor za upravne i inspekcijske poslove subotom ne radi, napominju iz MUP-a.

HANŽEK PREUSMJERAVA PROMET - Zbog održavanja međunarodnog atletskog natjecanja 64. Hanžekovićevog memorijala na snazi je izvanredna prometna regulacija oko ŠRC Mladost. Do 20 sati i 15 minuta bit će zatvorena za promet Jarunska cesta, od ulice Marijana Haberlea do Horvaćanskog zavoja te Horvaćanskim zavojem, od Jarunske ceste do ulaza na parking Kineziološkog fakulteta.

MEĐUNARODNA ZNANSTVENA KONFERENCIJA - Fakultet organizacije i informatike u Varaždinu od danas do četvrtka, domaćin je 23. Međunarodne znanstvene konferencije posvećene razvoju informacijskih sustava. Na konferenciji koja će okupiti stotinjak sudionika iz 21 zemlje svijeta, bit će prezentirano pedesetak znanstvenih radova.

 
RADIONICA U VARAŽDINSKOM CISOKU - „Molba, prijava, motivacijsko pismo“, naziv je radionice koju jutros priređuje varaždinski Centar za informiranje i savjetovanje o karijeri. Uz stručnu pomoć i podršku CISOK-ovih savjetnica sudionici će moći naučiti kako pravilno napisati molbu za posao.


REVITALIZACIJA PAŠNJAKA UZ MURU - Odobren je projekt “Rehabilitacija krajobraza i zaštita biološke raznolikosti u okviru suradnje unutar prekograničnog područja Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav”, objavili su iz Javne ustanove za zaštitu prirode Međimurska priroda. Projekt što će trajati idućih godinu dana bit će financiran u okviru IPA prekograničnog programa Mađarska-Hrvatska, a provodit će se u više hrvatskih županija te u Nacionalnom parku Dunav-Drava u Mađarskoj. Međimurju je posebno zanimljiv, jer će donijeti revitalizaciju 8 hektara pašnjaka uz Muru, a pritom će biti oformljena ergela autohtone pasmine međimurskog hladnokrvnog konja.


MODERNO VODSTVO U NASTAJANJU - U Tehnološko-inovacijskom centru Međimurje proteklih je dana proveden program pod nazivom „Moderno vodstvo u nastajanju“ koji je u partnerstvu s Regionalnom razvojnom agencijom Međimurje REDEA organizirao Institut za sinergiju znanosti i društva, a financiralo Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država. Riječ je o programu koji među studentima iz Hrvatske i Srbije promovira moderne perspektive vodstva u javnim politikama u svim područjima djelovanja koja obogaćuju društvo. Sudjelovalo je po 14 studenata iz Hrvatske i Srbije, a motivacija za provođenje ovakvog programa uočeni je nedostatak suvremenih vještina vodstva u regiji kojima bi se osigurao razvoj i napredak lokalne zajednice.


REKONSTRUKCIJA SREDNJE ŠKOLE KOPRIVNICA - Ugovor o početku II. faze radova na Srednjoj školi Koprivnica, u vrijednosti gotovo 2,5 milijuna kuna, potpisan je jučer u prostorijama Koprivničko-križevačke županije. Rekonstrukcija zgrade Srednje škole Koprivnica započela je 2013. godine radi poboljšanja energetskih svojstava zgrade i završiti će do kraja ove godine. Projekt sa 40 posto sredstava sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Rekonstruiranoj školskoj zgradi biti će poboljšane toplinske karakteristike čak za pet energetskih razreda što će u rezultirati značajnom uštedom na grijanju objekta.

 

PREDSTAVLJEN PROGRAM TJEDNA KAJKAVSKE KULTURE- Program 49. izdanja Tjedna kajkavske kulture predstavljen  je na press konferenciji u Krapini. Kako se moglo čuti, bogat program ispunjen kulturnim, sportskim i zabavnim sadržajima, kroz koje se njeguje bogatstvo i tradicija kajkavštine održavat će se od 7. do 13. rujna, a po prvi puta u Tjedan kajkavske kulture uključile su se Međimurska, Varaždinska i Zagrebačka Županija. U sklopu tjedna kajkavske kulture održat će se i 22. zagorski gospodarski zbor koji će okupiti preko 130 izlagača, no vrhunac događanja čini Festival kajkavskih popevki koji i ove godine donosi brojna glazbena iznenađenja. I ove će godine na festivalu nastupiti brojni debitanti ali i legende hrvatske glazbene scene zbog čega je Festival kajkavskih popevki, ali i čitav Tjedan kajkavske kulture zauzeo važno mjesto u kulturnom stvaralaštvu Hrvatske.


IZLOŽBA CRTEŽA U HDLU - Otvorenje izložbe crteža Snježane Kodarić Ivanković održat će se u Galeriji Bačva na Trgu žrtava fašizma danas u 20,00 sati. Izložba prikazuje dvadesetak crteža velikog formata, a otvorena je do 14. rujna.

 

„UMJETNIK NA ODMORU“ U MSU - Izložbom „Umjetnik na odmoru 2014.“ završava istoimeni projekt Instituta za istraživanje avangarde i Kolekcije Marinko Sudac te Valamar Cluba Tamaris. Na izložbi, koja će biti otvorena danas u MSU bit će predstavljene i slike Borisa Bućana iz serije Bucan Art nastale 1972. godine. Čuvena serija na kojoj se umjetnik poigrava poznatim logotipima svjetskih brendova, nakon četrdeset godina bit će ponovno izložena. U sklopu izložbe, na dan otvorenja, slovenski umjetnik i osnivač grupe OHO, Marko Pogačnik, izvest će četverosatno predavanje o temi transformacija u polju suvremene umjetnosti posljednjih pedeset godina, na temelju djelovanja grupe OHOkoje počinje od 16,00 sati. Njemački umjetnik Ulay izvest će performans pod nazivom Grijanje zidova muzeja, a poslije će biti projekcija njegova filma There is a Criminal Touch to Art.

IZLOŽBA HRVATSKOG DIZAJNA U MUO - Izložba hrvatskog dizajna u organizaciji Hrvatskog dizajnerskog društva održat će se od 4. do 28. rujna u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt. U srijedu dan uoči službenog otvorenja, s početkom u 18,00 sati održat će se Vernissage za predstavnike medija koji će moći razgledati izložbu, a nazočni će biti i članovi međunarodnog ocjenjivačkog suda. Otvorenje Izložbe je u četvrtak u 20,00 sati te će biti uručene nagrade i priznanja najboljim radovima u svakoj od kategorija, uključujući i Icograda Excellence Award koja se dodjeljuje najboljem radu u području kategorije vizualnih komunikacija te Veliku nagradu HDD-a. Nagrada za životno djelo bit će uručena Bogdanu Budimirovu za izniman doprinos hrvatskom dizajnu.

 

29. ZAGREBAČKO HISTRIONSKO LJETO U HISTRIONSKOM DOMU- Zbog lošeg vremena, u razdoblju od danas do 7. rujna sve predstave Zagrebačkog histrionskog ljeta prebačene su u Histrionski dom u Ilici 90.  Predstava 'Muke po Iveku' održavat će se svaki dan od 19,00 sati, a 'Pozdravi iz Remetinca' u petak i subotu, 5. i 6. rujna, s početkom u 21,00 sat.

 

KOMORNI FESTIVAL ZAGREBAČKIH SOLISTA - Tradicionalna manifestacija ansambla Zagrebačkih solista održava se još danas u Zagrebu. Komorni festival čini ciklus koncerata na dar, a ulaz je slobodan. Današnja, druga večer u Muzeju za umjetnost i obrt s početkom u 20,00 sati,ugostit će – Komorni gudački orkestar Slovenske filharmonije s djelima L. M. Škerjanca, A. Kumara, D. Detonija i B. Ipaveca, a u izvedbi III. stavka Sonatine za gudače Uroša Kreka dva će ansambla iznijeti svu sinergiju ove uspješne i plodonosne suradnje.

 

DRUGI DIO PROGRAMA 15. SEZONE SCENE AMADEO - Nastupom japanske plesne skupine MuDA iz Kyota, danas, u 21,00 sat, u atriju Hrvatskoga prirodoslovnog muzeja započinje drugi dio programa Klupske kazališno glazbene-scene Amadeo, koja ove godine obilježava 15.-tu godišnjicu rada. Glazbeni dio programa započinje 5. rujna koncertom Arsena i Matije Dedića 'Naš zanat', nakon kojeg će biti prikazan film o Arsenu 'Moj zanat' redatelja Mladena Matičevića. Slijedi koncert grupe Duende predvođene vrsnim gitaristom Tomislavom Tenšekom-Snoopyem. Od 12. do 14. rujna na Sceni Amadeo održat će se i festival Voda, izvor života koji se otvara izložbom slika umjetnika iz dvadesetak europskih zemalja kojima je voda trajna inspiracija.

 

TRAŽI SE NAJBOLJA KRATKA LJUBAVNA PRIČA - Natječaj za najbolju kratku ljubavnu priču kojega su raspisale Knjižnice Grada Zagreba počeo je ovaj tjedan. Prijavljene priče ne smiju prije biti prethodno objavljene, a maksimalna duljina je 7.200 znakova. Natječaj je otvoren do 1.listopada u ponoć, a svoju priču možete poslati na na e-adresu neispricane.ljubavi@gmail.com. Rezultati natječaja bit će objavljeni 13. listopada 2014.

LEPOGLAVSKI FESTIVAL ČIPKE U ZAGREBU - Program ovogodišnjeg Međunarodnog festivala čipke, na kojem će u Lepoglavi od 18. do 21. rujna biti predstavljene čipke iz čak 13 zemalja svijeta, predstavljen je na Trgu bana Jelačića Zagrebu. Predstavljanje festivala iskorišteno je i za promociju niza drugih zanimljivosti u kulturnoj i turističkoj ponudi grada Lepoglave. Organizatori su bili grad Lepoglava, lepoglavska turistička zajednica te udruga Ekomuzej Lepoglava. Zemlja - partner ovogodišnjeg festivala čipke u Lepoglavi bit će Bosna i Hercegovina.


IZLOŽBA SLIKA I KONCERT U LUDBREGU - Bogat program Dana ludbreške Svete Nedjelje nastavlja se večeras otvorenjem izložbe i predstavljanjem monografije akademskog slikara Gorana Petrača. U svečanoj dvorani dvorca Batthyany izložba radova ovog ludbreškog umjetnika bit će otvorena s početkom u 18,00 sati. U istom prostoru, ali s početkom u 20,30 sati, koncert će izvesti Mješoviti pjevački zbor Podravina iz Ludbrega.


UPISI U GLAZBENU ŠKOLU KRIŽEVCI - Drugi rok prijava i prijemni ispiti za upis u prvi razred osnovne glazbene škole bit će danas provedeni u Glazbenoj školi Alberta Štrige Križevci. Prijave i prijemni će se održati od 16,00 do 19,00 sati, a djeca trebaju doći osobno u pratnji roditelja. Uzrast djece koji se upisuje u prvi razred osnovne glazbene škole su najčešće učenici trećeg razreda redovne škole, no mogu se prijaviti i upisati i mlađa ili starija djeca. Sve dodatne informacije moguće je pronaći na internetskoj stranici križevačke glazbene škole

NAJBOLJI ORAČI ZAGREBAČKE ŽUPANIJE - Marko Cvetković iz Šibica, u kategoriji pluga ravnjaka i Mario Filipčić iz Ključa Brdovečkog, u kategoriji pluga premetnjaka, pobjednici su 12. natjecanja orača Zagrebačke županije i 4. županijskog natjecanja orača Grada Zagreba koje je održano u Kupinečkom Kraljevcu. Na županijskom natjecanju, kojega je u suradnji s Poljoprivrednom Savjetodavnom službom organizirala Udruga orača Zagrebačke županije, sudjelovalo je devet natjecatelja.

 

STIPENDIJE ZA BRAVARE I TOKARE - Natječaj za dodjelu šest stipendija učenicima prvih razreda srednjih škola za zanimanja bravar, strojobravar i tokar je objavila Obrtnička komora Krapinsko-zagorske županije.  Stipendija iznosi 500,00 kuna mjesečno, tijekom svih 12 mjeseci u godini, odbrava se za cijelo vrijeme redovnog školovanja i bespovratna je. Prednost pri dodjeli imaju učenici s boljim uspjehom u osnovnoj školi, lošijim materijalnim uvjetima te iz obitelji s više djece. Zahtjeve za prijavu učenici mogu dobiti u Obrtničkoj komori u Krapini ili u Udruženjima obrtnika, u školama ili preuzeti s web stranica Komore. Rok za dostavu prijava je 13. rujna.

 

ZAŠTITA BRDSKIH TRAVNJAKA - Edukativnu ploču „Brdski travnjaci na Ivanščici“ predstavili su Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Krapinsko-zagorske županije i Loborsko ekološko društvo na livadi Vučikovec u Loboru. Postavljanje ploče rezultat je akcije koja je pokrenuta prije dvije godine, u cilju zaštite bazgovog kaćuna, jedne od najugroženijih vrsta orhideja koja raste na ovom području. Livada Vučikovec zbog svoje pristupačnosti idealna je za terensku nastavu učenika osnovnih škola, koji na taj način mogu u svojoj blizini učiti o rijetkim i zaštićenim biljnim vrstama, ali i za izletnike, ljubitelje prirode.


RADOVI NA SAMOBORSKIM PROMETNICAMA - Zbog radova na rekonstrukciji prometnice koja spaja naselja Celine Samoborske i Savršćak primjenjuje se privremena regulacija prometa. Promet je zatvoren do 15. studenog za sva vozila osim za vozila gradilišta i stanara na dijelu prometnice od ulaska u naselje Savršćak iz smjera naselja Celine Samoborske do raskrižja za naselje Vrbovec Samoborski. Promet se odvija obilaznim pravcima Farkaševec-Celine i Medsave-Vrbovec.

 

FESTIVAL SLASTICA „KRIŠKI OBLIZEKI“  U OPĆINI KRIŽ- 17. turističko-kulinarska manifestacija „Kriški oblizeki“ bit će održana ove subote, 6. rujna u Križu pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije i uz partnerstvo Krapinsko zagorske županije. Bogat i raznovrstan program i sadržaji okupit će brojne izlagače slatkih i slanih slastica amaterskih i profesionalnih kuhara, pripremljene su edukativne i zabavne radionice te okrugli stol na temu „Tradicija- od kreacije do poduzetništva u ruralnim prostorima“. I ove godine festival ima dobročiniteljsku notu jer je prihod od prodaje slastica namijenjen opremanju tamošnje informatičke radionice.

IZMIJENJEN DIO TRASE LINIJE 132 - Zbog radova i zabrane prometa na dijelu Desprimske ulice, autobusi na liniji 132 Savski most – Goli Breg – Brezovica, od danas su, djelomično, izmijenili dio trase u smjeru Brezovice. S terminala Savski most, autobusi će idućih 40-tak dana prometovati privremeno izmijenjenom trasom do raskrižja Golobreške ulice i Desprimske ulice, nastaviti ravno Golobreškom ulicom, Brezovičkom ulicom, do početno-krajnjeg stajališta kod škole u Brezovici te redovnom trasom u povratku prema Savskom mostu. Na izmijenjenom dijelu trase, u smjeru Brezovice, bit će uspostavljena privremena stajališta u Golobreškoj ulici, u zoni raskrižja s Desprimskom ulicom i s Desprimskom ulicom III. odvojak.

SVEČANO OTVORENJE SPORTSKOG PARKA MAKSIMIR - Svečano otvorenje Sportskog parka Maksimir, s vanjskim fitness spravama, bit će sutra u 10,00 sati u parku iza Doma Maksimir, Hegedušićeva 20. Sportski park otvorit će pomoćnica pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Romana Galić, uz bogat popratni program. Organizator događaja je Gradska četvrt Maksimir i Doma za starije i nemoćne osobe Maksimir.

 

ponedjeljak, 01. rujna 2014.

JESENSKI UPISNI ROK ZA SREDNJE ŠKOLE - Gotovo 1400 slobodnih mjesta ima u zagrebačkim srednjim školama u jesenskom upisnom roku za koje se danas budući srednjoškolci mogu prijaviti putem web-stranice www.upisi.hr. Riječ je o učenicima koji se u ljetnom roku nisu upisali na željeni program ili se uopće nisu mogli upisati zbog održavanja popravnih ispita. Slobodnih mjesta ima najviše u privatnim srednjim školama – čak 125 mjesta. U gimnazijama je ostalo tek desetak mjesta, između ostalog u IV, XII, XIII i Klasičnoj gimnaziji. Ostala se slobodna mjesta odnose na strukovne škole.


U ZAGREBAČKIM VRTIĆIMA 886 SLOBODNIH MJESTA - Nakon srpanjskih upisa ostalo je još 886 slobodnih mjesta u zagrebačkim dječjim vrtićima. 521 slobodno mjesto ostalo je u vjerskim i privatnim vrtićima, dok je u gradskim vrtićima slobodno 365 mjesta. Najveća gužva za upis bila je u Malešnici i Stenjevcu, gdje je za iduću godinu planirano otvaranje još jednog vrtića, dok su bez mjesta u vrtiću ostali oni koji na vrijeme nisu predali dokumentaciju. Cijene vrtića neće se mijenjati. Tako će obitelji čiji je prihod po članu manji od 2500 kuna plaćati 150 kuna, oni s mjesečnim prihodom po članu od 2501 do 3500 kuna plaćat će 300 kuna, dok će 450 kuna izdvajati obitelj koja po članu ima od 3501 do 4500 kuna, a 600 kuna obitelj koja po članu kućanstva ima prihod veći od 4501 kune. Za socijalno najugroženije vrtić je besplatan.

 

RAZMJENA UDŽBENIKA ISPRED MUZEJA SUVREMENE UMJETNOSTI - Razmjena udžbenika od danas je organizirana ispred Muzeja suvremene umjetnosti sve do 14. rujna, i to svakodnevno od 10,00 do 20,00 sati. Za sudionike razmjene osigurana je pitka voda te korištenje muzejskih sanitarnih prostorija, a kao i svake godine, zagrebački gradonačelnik obići će učesnike razmjene udžbenika. Podsjetimo, osim što su osigurani besplatni udžbenici za sve učenice i učenike osnovnih škola grada Zagreba, po prvi puta ove je godine isto osigurano i za učenice i učenike srednjih škola iz obitelji s troje i više djece.
 

NOVO RADNO VRIJEME CENTRA ZA KORISNIKE - Novo radno vrijeme od danas ima Centar za korisnike Zagrebačkog holdinga, u Ulici grada Vukovara 41. Centar će raditi ponedjeljkom i srijedom od 7,30 do 18,30 sati te utorkom, četvrtkom i petkom od 7,30 do 15,30 sati.

PRIVREMENA REGULACIJA PROMETA ZBOG „HANŽEKA“- Zbog održavanja međunarodnog atletskog mitinga 64. Hanžekovićevog memorijala, privremeno će biti zatvorene lijeve prometne trake u pravcu sjevera i u pravcu juga na dijelu ulice Hrvatske bratske zajednice od ulice Grada Vukovara do Slavonske avenije od 17,00 do 22,30 sata, kao i parkirališta na zapadnoj strani ulice Hrvatske bratske zajednice uz istočnu stranu Nacionalne i sveučilišne knjižnice. Također sutra će privremeno biti zatvorena za promet Jarunska cesta od ulice Marijana Haberlea do Horvaćanskog zavoja i Horvaćanskim zavojem od Jarunske ceste do ulaza na parking Kineziološkog fakulteta od 8,00 do 20,15 sati.
 

GRADONAČELNIKOVA ČESTITKA BRAĆI SINKOVIĆ - U povodu osvajanja zlatne medalje na Svjetskom veslačkom prvenstvu u Amsterdamu, u disciplini dvojac na pariće, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić uputio je Martinu i Valentu Sinkoviću čestitku. -"Bravo dečki, Čestitam Vam na izvrsnom nastupu i osvojenom zlatu na Svjetskom veslačkom prvenstvu u Amsterdamu u dvojcu na pariće. Ovo zlato još je sjajnije jer ste na putu do njega postigli još jedan veliki uspjeh, obaranje aktualnog svjetskog rekorda. Hvala vam na predanosti, trudu, požrtvovnosti i upornosti koje su vas dovele na svjetski tron te nagradile uspjehom i srećom, našu zemlju promovirale u najboljem svjetlu, a nas ispunile ponosom“, stoji u čestitci zagrebačkog gradonačelnika.

MEĐIMURSKI ŽUPAN NA KONFERENCIJI U PRAGU - Na međunarodnoj konferenciji „Local Leaders Meeting“ i „China Investment Forum 2014“ održanoj u Pragu predstavila se i Hrvatska. Cilj konferencije bio je povezivanje zemalja srednje i istočne Europe s NR Kinom. Među mnogobrojnim delegacijama i diplomatima kao predstavnik Republike Hrvatske na summitu je bio i župan Međimurske županije Matija Posavec koji je predstavio potencijale Hrvatske u turizmu, kulturi, ali i gospodarstvu. Na konferenciji u Pragu sudjelovalo je više od 500 gostiju iz 15 provincija Narodne Republike Kine, te više od 500 gostiju iz zemalja Srednje i Istočne Europe i Republike Češke.


MEĐUNARODNA BICIKLISTIČKA UTRKA „HRVATSKA – SLOVENIJA“ - Start 7. Međunarodne profesionalne biciklističke utrke "Hrvatska - Slovenija" jučer je kod Hrvatskog narodnog kazališta označio gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić. Biciklisti su u zatvorenoj skupnoj vožnji prošli Trgom maršala Tita, Trgom I.Mažuranića, Ulicom Jurja Žerjavića, Svačićevim trgom, Miramarskom, Vukovarskovarskom, ulicom Hrvatske Bratske Zajednice do fontana, gdje je održano fotografiranje i službeni start utrke. Dalje su vozili Slavonskom avenijom, Zagrebačkom avenijom, Ljubljanskom, Škorpikovom, Alejom Bologne prema Zaprešiću gdje je prolazni cilj te su na graničnom prijelazu Harmica izašli iz Hrvatske i vozili preko Brežica, Novog Mesta do Ljubljane.
 

NISKOENERGETSKI DJEČJI VRTIĆ U JASTREBARSKOM- Niskoenergetski dječji vrtić, danas će biti otvoren na Trgu sv. Ivana u Gornjem Desincu u Jastrebarskom od 11,00 sati. Projekt izgradnje vrijedan je 12,1 milijuna kuna, a sa 1,9 milijuna kuna sufinancirao ga je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Gradnjom po principima energetske učinkovitosti ostvaruje se dobrobit za okoliš, manji troškovi energije i održavanja objekta, te će se odgajateljima i djeci osigurati kvalitetni uvjeti boravka. Otvaranju će nazočiti ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar, ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Mueller i gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel.
 

ENERGETSKA UČINKOVITOST U ZGRADARSTVU - Krapinsko zagorska županija u suradnji sa Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost raspisala je javni natječaj za provedbu projekta „Poticanje povećanja energetske učinkovitosti u zgradarstvu kod fizičkih osoba“. Subvencionirat će se provedba sljedećih mjera - povećanje toplinske zaštite ovojnice kućanstva, zamjena postojeće ugradnjom nove vanjske stolarije, povećanje energetske učinkovitosti sustava- grijanja ugradnjom plinskih kondenzacijskih kotlova te prozračivanja ugradnjom uređaja za povrat topline otpadnog zraka. Rok za prijavu je do 23. rujna, a detaljne informacije o natječaju možete pronaći na web stranici Krapinsko zagorske županije.

BLAGOSLOV PASTORALNOG CENTRA VARAŽDINSKE BISKUPIJE - U Ludbregu će danas biti održan blagoslov novog Pastoralnog centra Varaždinske biskupije. Novouređeni Pastoralni centar u 12,00 sati blagoslovit će varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak uz sudjelovanje svećenika Varaždinske biskupije. U sklopu ludbreških Dana Svete Nedjelje, večeras se organiziraju i dva zanimljiva kulturna zbivanja. Bit će to otvorenje izložbe radova mladih polaznika ljetnog likovnog tečaja što ga je organiziralo Likovno udruženje Ludbreg te koncert 'Kroz generacije' kojeg organizira Pučko otvoreno učilište 'Dragutin Novak' Ludbreg, a na kojem će večeras u atriju dvorca Batthyany nastupiti mladi, afirmirani glazbeni umjetnici kojima je zajedničko što su svoju glazbenu naobrazbu stjecali u ludbreškoj Osnovnoj glazbenoj školi.
Koncert počinje u 20,00 sati.
 

ZAVRŠEN PROJEKT DRAVIS 3 - U organizaciji županije Somogy i mađarske Nacionalne udruge za radijsku signalizaciju i infokomunikaciju, u mađarskim gradovima Barcsu i Csokonyavisonta  održane su vježba zaštite i spašavanja te završna konferencija projekta Dravis3. Partneri u ovom projektu koji je službeno završio jučer, bili su Koprivničko-križevačka i Osječko-baranjska županija, te mađarske županije Somogy, Baranya i Zala. Projekt Dravis3 odobren je u sklopu IPA Prekograničnog programa Mađarska-Hrvatska. Koprivničko-križevačka županija je u sklopu projekta nabavila IT opremu, opremu za zaštitu i spašavanje te civilnu zaštitu u vrijednosti gotovo 30 tisuća eura, izradila dokumente „Procjena ugroženosti“ te „Plan zaštite i spašavanja za porječje rijeke Drave u Koprivničko-križevačkoj županiji“ na hrvatskom i mađarskom jeziku. Organizirala je konferenciju o izradi plana za slučaj katastrofe i veliku zajedničku vježbu zaštite i spašavanja.


UREĐUJE SE LOVAČKI DOM U JESENJU - Lovački dom u Cerju Jesenjskom, kojim upravlja lovačko društvo Kuna Jesenje, ovih je dana veliko gradilište. Izvode se radovi na uređenju toplinske fasade, postavlja se krovna toplinska izolacija, a na tavanskom djelu prostora izvode se završni radovi; postavlja se grijanje i uređuje okoliš zgrade. Nakon završetka planiranih radova, dom će služiti za potrebe lovačkog društva a nabavkom namještaja moći će ga, uz najam, koristiti i turisti kojima će ovaj objekt služiti za odmor. Financijska sredstva za uređenje osigurana su putem natječaja Ministarstva gospodarstva kroz program „Razvoj energetskog sustava za neprofitne organizacije“, a jedan dio iz općinskog proračuna.


UVEDENA IZVANREDNA AUTOBUSNA LINIJA ZA BLATO -Izvanredna autobusna linija 195 Savski most – Blato uvedena je i prometuje do završetka radova na Karlovačkoj cesti, koji se očekuje u nedjelju, 7. rujna do 20,00 sati. Autobus sa Savskog mosta vozi preko Jadranskog mosta, nastavlja Jadranskom avenijom do izlaza na čvoru Lučko, Karlovačkom cestom do raskrižja Karlovačke ceste i Pogačićeve ulice te istom trasom u povratku, uz zaustavljanje samo na stajalištu Petlja, ulaz-izlaz.


NOVA DIONICA PROMETOVANJA BUSEVA 276 - Pojedini polasci autobusne linije 276, Zagreb Kvaternikov trg – Ivanja Reka – Dumovec, od danas prolaze uz nedavno otvorenu robnu kuću namještaja na istočnom dijelu Zagreba. Novi vozni red bit će dostupan na početno-krajnjim stajalištima i na www.zet.hr.

PRODUŽENJE ZAGREBAČKG HISTRIONSKOG LJETA - 29. zagrebačko Histrionsko ljeto na Opatovini doživjet će svoj produžetak. Od 2. do 7. rujna, u 19,00 sati, tako će se izvoditi prošlogodišnji hit „Muke po Iveku“, Nine Škrabe u režiji Želimira Mesarića, a na Noćnoj kabare Gumbek sceni, 5. i 6. rujna u 22,00 sata nastupa predstava „Pozdravi iz Remetinca“ Davora Dretara i Vida Baloga.


FOLKOFONIJA U VARAŽDINU - U sklopu Međunarodnog festivala tradicijske kulture "FolkoFonija 2014" koji do 3. rujna traje u Varaždinu, danas će biti održan 1. međunarodni stručni skup "Tradicijska kultura kao dio odgojno-obrazovne prakse", na kojem će svoje radove iz folklorne i odgojne prakse izlagati hrvatski i slovenski stručnjaci. Skup će početi u 16,00 sati u multimedijalnoj dvorani Palače Herzer Gradskog muzeja Varaždin. Folkofonija je inače započela u petak, a uz folkoraše i tamburaše KUD-ova iz više hrvatskih mjesta i gradova, na Kapucinskom trgu su se predstavili i njihovi gosti iz Bosne i Hercegovine, Mađarske i Slovenije. Dio programa Folkofonije kojeg organiziraju Centar tradicijske kulture i Koncertni ured Varaždin održan je i u Lepoglavi.


DUGOSELSKI TAMBURAŠI SVJETSKI PRVACI - Tamburaški orkestar Glazbene škole Dugo Selo nakon četiri natjecateljska dana Svjetskog folklornog prvenstva u Bugarskoj osvojio je prvo mjesto i Grand prix natjecanja pod nazivom "Golden Orpheus". Dugoselski mladi tamburaši izveli su skladbe iz Slavonije, Međimurja, Podravine, ali i bunjevačke plesove, te time oduševili mnogobrojnu publiku. Ovaj uspjeh donio im je pozive za gostovanja u Rusiji, Indoneziji i Iranu.


IZLOŽBA FINALISTA FESTIVALA ROVINJ PHOTODAYS – Izložba finalista festivala Rovinj Photodays i ove će se godine moći pogledati u Muzeju za umjetnost i obrt. Izložba će biti otvorena večeras, a do 21.rujna zagrebačka će publika tako imati priliku razgledati ukupno 200 radova 21 autora. Radovi svih nagrađenih hrvatskih autora postaju dio fundusa Muzeja. Na ovogodišnji natječaj pristiglo je više od 10.350 fotografija, od čega više od 4.000 u kategoriji umjetnički koncept. Radove je prijavilo sedamstotinjak autora iz 30 država.
 

KAJ SU JELI NAŠI STARI - Najpoznatija turističko-kulinarska priredba i degustacijsko-prodajna izložba – manifestacija „Kaj su jeli naši stari“ održavana je proteklog vikenda u Vrbovcu. Tijekom tri festivalska dana predstavljena su jela starija od 150 godina spravljena po originalnim receptima. Pored hrane u Vrbovcu su prezentirane kulturne vrijednosti i starinski običaji. Ovakve, ali i slične manifestacije doprinose turističkoj ponudi Zagrebačke županije, naglasio je prilikom otvorenja manifestacije župan Zagrebačke županije, Stjepan Kožić.


DIJETE ZOVE DIJETE - Udruga „Dijete zove dijete“ iz Brescie u Italiji i Pokret fokolara u suradnji s križevačkim osnovnim školama već treću godinu zaredom proveli su prošlog tjedna u Križevcima projekt Dječje aktivno ljeto. Animatori iz Brescie i Križevaca uz pomoć nastavnika i stručnih suradnika iz osnovnih škola „Vladimir Nazor“ i Ljudevita Modeca organizirali su proteklih dana različite zanimljive igre i edukativno-zabavne radionice u kojima je sudjelovalo 60-ak djece u dobi od 8 do 13 godina. Dječje aktivno ljeto završeno je velikom zajedničkom proslavom svih sudionika prigodnim programom u Sportskoj dvorani OŠ Ljudevita Modeca, gdje je u ime Grada Križevaca, jednog od pokrovitelja ovog projekta, okupljene pozdravio i zamjenik gradonačelnika Tomislav Katanović.


VJEŽBE DODIRA GAJE - Radionicu Vježbe dodira Gaje organiziraju na Otoku hrvatske mladeži danas u 17,00 sati Tiflološki muzej i Marko Pogačnik. Vježbe koje će voditi umjetnik kombinacija su tjelesnih pokreta i imaginacije. Krajnji cilj radionice je upoznavanje s megalitskim postavom „Solarni pleksus Europe“ koji je autor postavio na Jarunu, na Otoku hrvatske mladeži. U slučaju kiše radionica će se održati u Tiflološkom muzeju, Draškovićeva 80.


REDOVNI REMONT ČAKOVEČKOG BAZENA - Danas započinje redovni godišnji remont čakovečkog Gradskog bazena „Marija Ružić“. U vrijeme remonta bazen i restoran bit će zatvoreni za korisnike. Čakovečki Bazen i restoran ponovno će proraditi u petak, 12. rujna.