Početna

utorak, 02. rujna 2014.

SVE ŠKOLE I VRTIĆI BIT ĆE ZAVRŠENI NA VRIJEME - Nakon tehničkog pregleda, a prije izdavanja uporabne dozvole, gradonačelnik Milan Bandić obišao je gradilište osnovne i srednje škole te dječjeg vrtića na Kajzerici, kapitalne gradske investicije vrijedne 140 milijuna kuna. Ako tomu pribrojimo i nove škole u naselju Iver i u Sopnici Jelkovec te temeljito rekonstruiranu osnovnu školu Pavleka Miškine dolazimo do značajne investicije od 350 milijuna kuna koliko je Grad uložio u svoje najmlađe, odnosno u odgojno obrazovne institucije. Svi radovi bit će završeni ne vrijeme, do početa školske godine, najavio je gradonačelnik Bandić.

HANŽEK POČEO SPEKTAKLOM KOD FONTANA - Dan prije samog 64. Hanžekovićevog memorijala sinoć na fontanama u ulici Hrvatske bratske zajednice održano je natjecanje u bacanju kugle. Novozelanđanin Tom Walsh s hicem od 20.69 pobjednik je natjecanja u bacanju kugle, koje Je prvi put održano dan prije samog mitinga i izvan stadiona.Drugo mjesto zauzeo je dvostruki olimpijski pobjednik, Poljak Tomasz Majewski, dok je treći bio pobjednik ovogodišnje Dijamantne lige, Amerikanac Reese Hoffa . Naš Stipe Žunić je s vrlo dobrih 20.14 bio šesti. Danas u 17,00 sati počinje natjecanje na Mladosti. Ulaznice se još uvijek se mogu kupiti, a svi zainteresirani za stajaća mjesta na stadion mogu ući besplatno.


KNEŽIJA I DALJE BEZ TOPLE VODE - Radovi na rekonstrukciji dotrajale razvodne toplinske mreže na Knežije počeli su početkom kolovoza i još uvijek traju. Kako su rekli iz HEP Toplinarstva provođenje ovih radova neophodno je za kontinuiranu opskrbu toplinskom energijom te će biti završeni "prije početka nove ogrjevne sezone. Važno je naglasiti da će na računima za toplinsku energiju za kolovoz i rujan ove godine, biti obračunat samo trošak za onu količinu toplinske energije koja je očitana na mjerilu toplinske energije.

OBNOVA TRGA KRALJA TOMISLAVA - Pet kamenih blokova postavljeno je na Trgu kralja Tomislava, a oni su primjerci među kojima građani trebaju izabrati čime će biti popločana površina oko spomenika kralju Tomislavu.  Gradonačelnik Milan Bandić tako je izgled Tomislavca prepustio u ruke građana – dao im je pravo da u park umjesto trave stave kamen po svom ukusu i koji im je favorit. Popločenje površine oko spomenika i postavljanje kamenih klupa nastavak je projekta koji je počeo osamdesetih godina prošlog stoljeća, a čiji je autor arhitekt Branko Silađin. Ove su godine za obnovu Trga kralja Tomislava predviđena dva milijuna kuna, od čega dio za izradu dokumentacije, a dio za obnovu fontane u parku.

PO DOKUMENTE U PETRINJSKU UZ NOVO RADNO VRIJEME Od jučer se u MUP-u radi drugačijim tempom. Radno vrijeme Sektora za upravne i inspekcijske poslove u Petrinjskoj 30, za osobne iskaznice, putovnice, prebivalište i boravište je od ponedjeljka do petka od 7,00 do 19,00 sati, kao i poslovi prometnih isprava u Heinzelovoj 98. Poslovi oružja, stranaca, državljanstva, zaštitarski i detektivski poslovi (Petrinjska 30) obavljat će se od 8,00 do 16,00 sati, a poslovi Pisarnice od 7,00 do 16,00 sati. Sektor za upravne i inspekcijske poslove subotom ne radi, napominju iz MUP-a.

HANŽEK PREUSMJERAVA PROMET - Zbog održavanja međunarodnog atletskog natjecanja 64. Hanžekovićevog memorijala na snazi je izvanredna prometna regulacija oko ŠRC Mladost. Do 20 sati i 15 minuta bit će zatvorena za promet Jarunska cesta, od ulice Marijana Haberlea do Horvaćanskog zavoja te Horvaćanskim zavojem, od Jarunske ceste do ulaza na parking Kineziološkog fakulteta.

MEĐUNARODNA ZNANSTVENA KONFERENCIJA - Fakultet organizacije i informatike u Varaždinu od danas do četvrtka, domaćin je 23. Međunarodne znanstvene konferencije posvećene razvoju informacijskih sustava. Na konferenciji koja će okupiti stotinjak sudionika iz 21 zemlje svijeta, bit će prezentirano pedesetak znanstvenih radova.

 
RADIONICA U VARAŽDINSKOM CISOKU - „Molba, prijava, motivacijsko pismo“, naziv je radionice koju jutros priređuje varaždinski Centar za informiranje i savjetovanje o karijeri. Uz stručnu pomoć i podršku CISOK-ovih savjetnica sudionici će moći naučiti kako pravilno napisati molbu za posao.


REVITALIZACIJA PAŠNJAKA UZ MURU - Odobren je projekt “Rehabilitacija krajobraza i zaštita biološke raznolikosti u okviru suradnje unutar prekograničnog područja Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav”, objavili su iz Javne ustanove za zaštitu prirode Međimurska priroda. Projekt što će trajati idućih godinu dana bit će financiran u okviru IPA prekograničnog programa Mađarska-Hrvatska, a provodit će se u više hrvatskih županija te u Nacionalnom parku Dunav-Drava u Mađarskoj. Međimurju je posebno zanimljiv, jer će donijeti revitalizaciju 8 hektara pašnjaka uz Muru, a pritom će biti oformljena ergela autohtone pasmine međimurskog hladnokrvnog konja.


MODERNO VODSTVO U NASTAJANJU - U Tehnološko-inovacijskom centru Međimurje proteklih je dana proveden program pod nazivom „Moderno vodstvo u nastajanju“ koji je u partnerstvu s Regionalnom razvojnom agencijom Međimurje REDEA organizirao Institut za sinergiju znanosti i društva, a financiralo Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država. Riječ je o programu koji među studentima iz Hrvatske i Srbije promovira moderne perspektive vodstva u javnim politikama u svim područjima djelovanja koja obogaćuju društvo. Sudjelovalo je po 14 studenata iz Hrvatske i Srbije, a motivacija za provođenje ovakvog programa uočeni je nedostatak suvremenih vještina vodstva u regiji kojima bi se osigurao razvoj i napredak lokalne zajednice.


REKONSTRUKCIJA SREDNJE ŠKOLE KOPRIVNICA - Ugovor o početku II. faze radova na Srednjoj školi Koprivnica, u vrijednosti gotovo 2,5 milijuna kuna, potpisan je jučer u prostorijama Koprivničko-križevačke županije. Rekonstrukcija zgrade Srednje škole Koprivnica započela je 2013. godine radi poboljšanja energetskih svojstava zgrade i završiti će do kraja ove godine. Projekt sa 40 posto sredstava sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Rekonstruiranoj školskoj zgradi biti će poboljšane toplinske karakteristike čak za pet energetskih razreda što će u rezultirati značajnom uštedom na grijanju objekta.

 

PREDSTAVLJEN PROGRAM TJEDNA KAJKAVSKE KULTURE- Program 49. izdanja Tjedna kajkavske kulture predstavljen  je na press konferenciji u Krapini. Kako se moglo čuti, bogat program ispunjen kulturnim, sportskim i zabavnim sadržajima, kroz koje se njeguje bogatstvo i tradicija kajkavštine održavat će se od 7. do 13. rujna, a po prvi puta u Tjedan kajkavske kulture uključile su se Međimurska, Varaždinska i Zagrebačka Županija. U sklopu tjedna kajkavske kulture održat će se i 22. zagorski gospodarski zbor koji će okupiti preko 130 izlagača, no vrhunac događanja čini Festival kajkavskih popevki koji i ove godine donosi brojna glazbena iznenađenja. I ove će godine na festivalu nastupiti brojni debitanti ali i legende hrvatske glazbene scene zbog čega je Festival kajkavskih popevki, ali i čitav Tjedan kajkavske kulture zauzeo važno mjesto u kulturnom stvaralaštvu Hrvatske.


IZLOŽBA CRTEŽA U HDLU - Otvorenje izložbe crteža Snježane Kodarić Ivanković održat će se u Galeriji Bačva na Trgu žrtava fašizma danas u 20,00 sati. Izložba prikazuje dvadesetak crteža velikog formata, a otvorena je do 14. rujna.

 

UMJETNIK NA ODMORU -  Izložba Umjetnik na odmoru otvara se večeras u Muzeju suvremene umjetnosti, u 20,00 sati. Izložbom završava treći projekt Instituta za istraživanje avangarde i Kolekcije Marinko Sudac, koji je prije dva mjeseca u Poreču na 'radnom odmoru' okupio avangardne umjetnike. U projektu su sudjelovali umjetnici iz Londona, Srbije, Slovenije, SAD-a, Češke, Njemačke i Hrvatske. U sklopu izložbe, javnosti će se nakon četrdeset godina ponovno predstaviti slike iz serije "Bucan Art" umjetnika Borisa Bućana nastale 1972. godine.


„UMJETNIK NA ODMORU“ U MSU - Izložbom „Umjetnik na odmoru 2014.“ završava istoimeni projekt Instituta za istraživanje avangarde i Kolekcije Marinko Sudac te Valamar Cluba Tamaris. Na izložbi, koja će biti otvorena danas u MSU bit će predstavljene i slike Borisa Bućana iz serije Bucan Art nastale 1972. godine. Čuvena serija na kojoj se umjetnik poigrava poznatim logotipima svjetskih brendova, nakon četrdeset godina bit će ponovno izložena. U sklopu izložbe, na dan otvorenja, slovenski umjetnik i osnivač grupe OHO, Marko Pogačnik, izvest će četverosatno predavanje o temi transformacija u polju suvremene umjetnosti posljednjih pedeset godina, na temelju djelovanja grupe OHOkoje počinje od 16,00 sati. Njemački umjetnik Ulay izvest će performans pod nazivom Grijanje zidova muzeja, a poslije će biti projekcija njegova filma There is a Criminal Touch to Art.

IZLOŽBA HRVATSKOG DIZAJNA U MUO - Izložba hrvatskog dizajna u organizaciji Hrvatskog dizajnerskog društva održat će se od 4. do 28. rujna u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt. U srijedu dan uoči službenog otvorenja, s početkom u 18,00 sati održat će se Vernissage za predstavnike medija koji će moći razgledati izložbu, a nazočni će biti i članovi međunarodnog ocjenjivačkog suda. Otvorenje Izložbe je u četvrtak u 20,00 sati te će biti uručene nagrade i priznanja najboljim radovima u svakoj od kategorija, uključujući i Icograda Excellence Award koja se dodjeljuje najboljem radu u području kategorije vizualnih komunikacija te Veliku nagradu HDD-a. Nagrada za životno djelo bit će uručena Bogdanu Budimirovu za izniman doprinos hrvatskom dizajnu.

TRAŽI SE NAJBOLJA KRATKA LJUBAVNA PRIČA - Natječaj za najbolju kratku ljubavnu priču kojega su raspisale Knjižnice Grada Zagreba počeo je ovaj tjedan. Prijavljene priče ne smiju prije biti prethodno objavljene, a maksimalna duljina je 7.200 znakova. Natječaj je otvoren do 1.listopada u ponoć, a svoju priču možete poslati na na e-adresu neispricane.ljubavi@gmail.com. Rezultati natječaja bit će objavljeni 13. listopada 2014.

LEPOGLAVSKI FESTIVAL ČIPKE U ZAGREBU - Program ovogodišnjeg Međunarodnog festivala čipke, na kojem će u Lepoglavi od 18. do 21. rujna biti predstavljene čipke iz čak 13 zemalja svijeta, predstavljen je na Trgu bana Jelačića Zagrebu. Predstavljanje festivala iskorišteno je i za promociju niza drugih zanimljivosti u kulturnoj i turističkoj ponudi grada Lepoglave. Organizatori su bili grad Lepoglava, lepoglavska turistička zajednica te udruga Ekomuzej Lepoglava. Zemlja - partner ovogodišnjeg festivala čipke u Lepoglavi bit će Bosna i Hercegovina.


IZLOŽBA SLIKA I KONCERT U LUDBREGU - Bogat program Dana ludbreške Svete Nedjelje nastavlja se večeras otvorenjem izložbe i predstavljanjem monografije akademskog slikara Gorana Petrača. U svečanoj dvorani dvorca Batthyany izložba radova ovog ludbreškog umjetnika bit će otvorena s početkom u 18,00 sati. U istom prostoru, ali s početkom u 20,30 sati, koncert će izvesti Mješoviti pjevački zbor Podravina iz Ludbrega.


UPISI U GLAZBENU ŠKOLU KRIŽEVCI - Drugi rok prijava i prijemni ispiti za upis u prvi razred osnovne glazbene škole bit će danas provedeni u Glazbenoj školi Alberta Štrige Križevci. Prijave i prijemni će se održati od 16,00 do 19,00 sati, a djeca trebaju doći osobno u pratnji roditelja. Uzrast djece koji se upisuje u prvi razred osnovne glazbene škole su najčešće učenici trećeg razreda redovne škole, no mogu se prijaviti i upisati i mlađa ili starija djeca. Sve dodatne informacije moguće je pronaći na internetskoj stranici križevačke glazbene škole

NAJBOLJI ORAČI ZAGREBAČKE ŽUPANIJE - Marko Cvetković iz Šibica, u kategoriji pluga ravnjaka i Mario Filipčić iz Ključa Brdovečkog, u kategoriji pluga premetnjaka, pobjednici su 12. natjecanja orača Zagrebačke županije i 4. županijskog natjecanja orača Grada Zagreba koje je održano u Kupinečkom Kraljevcu. Na županijskom natjecanju, kojega je u suradnji s Poljoprivrednom Savjetodavnom službom organizirala Udruga orača Zagrebačke županije, sudjelovalo je devet natjecatelja.

 

STIPENDIJE ZA BRAVARE I TOKARE - Natječaj za dodjelu šest stipendija učenicima prvih razreda srednjih škola za zanimanja bravar, strojobravar i tokar je objavila Obrtnička komora Krapinsko-zagorske županije.  Stipendija iznosi 500,00 kuna mjesečno, tijekom svih 12 mjeseci u godini, odbrava se za cijelo vrijeme redovnog školovanja i bespovratna je. Prednost pri dodjeli imaju učenici s boljim uspjehom u osnovnoj školi, lošijim materijalnim uvjetima te iz obitelji s više djece. Zahtjeve za prijavu učenici mogu dobiti u Obrtničkoj komori u Krapini ili u Udruženjima obrtnika, u školama ili preuzeti s web stranica Komore. Rok za dostavu prijava je 13. rujna.

 

ZAŠTITA BRDSKIH TRAVNJAKA - Edukativnu ploču „Brdski travnjaci na Ivanščici“ predstavili su Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Krapinsko-zagorske županije i Loborsko ekološko društvo na livadi Vučikovec u Loboru. Postavljanje ploče rezultat je akcije koja je pokrenuta prije dvije godine, u cilju zaštite bazgovog kaćuna, jedne od najugroženijih vrsta orhideja koja raste na ovom području. Livada Vučikovec zbog svoje pristupačnosti idealna je za terensku nastavu učenika osnovnih škola, koji na taj način mogu u svojoj blizini učiti o rijetkim i zaštićenim biljnim vrstama, ali i za izletnike, ljubitelje prirode.


RADOVI NA SAMOBORSKIM PROMETNICAMA - Zbog radova na rekonstrukciji prometnice koja spaja naselja Celine Samoborske i Savršćak primjenjuje se privremena regulacija prometa. Promet je zatvoren do 15. studenog za sva vozila osim za vozila gradilišta i stanara na dijelu prometnice od ulaska u naselje Savršćak iz smjera naselja Celine Samoborske do raskrižja za naselje Vrbovec Samoborski. Promet se odvija obilaznim pravcima Farkaševec-Celine i Medsave-Vrbovec.

IZMIJENJEN DIO TRASE LINIJE 132 - Zbog radova i zabrane prometa na dijelu Desprimske ulice, autobusi na liniji 132 Savski most – Goli Breg – Brezovica, od danas su, djelomično, izmijenili dio trase u smjeru Brezovice. S terminala Savski most, autobusi će idućih 40-tak dana prometovati privremeno izmijenjenom trasom do raskrižja Golobreške ulice i Desprimske ulice, nastaviti ravno Golobreškom ulicom, Brezovičkom ulicom, do početno-krajnjeg stajališta kod škole u Brezovici te redovnom trasom u povratku prema Savskom mostu. Na izmijenjenom dijelu trase, u smjeru Brezovice, bit će uspostavljena privremena stajališta u Golobreškoj ulici, u zoni raskrižja s Desprimskom ulicom i s Desprimskom ulicom III. odvojak.

SVEČANO OTVORENJE SPORTSKOG PARKA MAKSIMIR - Svečano otvorenje Sportskog parka Maksimir, s vanjskim fitness spravama, bit će sutra u 10,00 sati u parku iza Doma Maksimir, Hegedušićeva 20. Sportski park otvorit će gradonačelnik Milan Bandić, uz bogat popratni program. Organizator događaja je Gradska četvrt Maksimir i Doma za starije i nemoćne osobe Maksimir.

 

ponedjeljak, 01. rujna 2014.

JESENSKI UPISNI ROK ZA SREDNJE ŠKOLE - Gotovo 1400 slobodnih mjesta ima u zagrebačkim srednjim školama u jesenskom upisnom roku za koje se danas budući srednjoškolci mogu prijaviti putem web-stranice www.upisi.hr. Riječ je o učenicima koji se u ljetnom roku nisu upisali na željeni program ili se uopće nisu mogli upisati zbog održavanja popravnih ispita. Slobodnih mjesta ima najviše u privatnim srednjim školama – čak 125 mjesta. U gimnazijama je ostalo tek desetak mjesta, između ostalog u IV, XII, XIII i Klasičnoj gimnaziji. Ostala se slobodna mjesta odnose na strukovne škole.


U ZAGREBAČKIM VRTIĆIMA 886 SLOBODNIH MJESTA - Nakon srpanjskih upisa ostalo je još 886 slobodnih mjesta u zagrebačkim dječjim vrtićima. 521 slobodno mjesto ostalo je u vjerskim i privatnim vrtićima, dok je u gradskim vrtićima slobodno 365 mjesta. Najveća gužva za upis bila je u Malešnici i Stenjevcu, gdje je za iduću godinu planirano otvaranje još jednog vrtića, dok su bez mjesta u vrtiću ostali oni koji na vrijeme nisu predali dokumentaciju. Cijene vrtića neće se mijenjati. Tako će obitelji čiji je prihod po članu manji od 2500 kuna plaćati 150 kuna, oni s mjesečnim prihodom po članu od 2501 do 3500 kuna plaćat će 300 kuna, dok će 450 kuna izdvajati obitelj koja po članu ima od 3501 do 4500 kuna, a 600 kuna obitelj koja po članu kućanstva ima prihod veći od 4501 kune. Za socijalno najugroženije vrtić je besplatan.

 

RAZMJENA UDŽBENIKA ISPRED MUZEJA SUVREMENE UMJETNOSTI - Razmjena udžbenika od danas je organizirana ispred Muzeja suvremene umjetnosti sve do 14. rujna, i to svakodnevno od 10,00 do 20,00 sati. Za sudionike razmjene osigurana je pitka voda te korištenje muzejskih sanitarnih prostorija, a kao i svake godine, zagrebački gradonačelnik obići će učesnike razmjene udžbenika. Podsjetimo, osim što su osigurani besplatni udžbenici za sve učenice i učenike osnovnih škola grada Zagreba, po prvi puta ove je godine isto osigurano i za učenice i učenike srednjih škola iz obitelji s troje i više djece.
 

NOVO RADNO VRIJEME CENTRA ZA KORISNIKE - Novo radno vrijeme od danas ima Centar za korisnike Zagrebačkog holdinga, u Ulici grada Vukovara 41. Centar će raditi ponedjeljkom i srijedom od 7,30 do 18,30 sati te utorkom, četvrtkom i petkom od 7,30 do 15,30 sati.

PRIVREMENA REGULACIJA PROMETA ZBOG „HANŽEKA“- Zbog održavanja međunarodnog atletskog mitinga 64. Hanžekovićevog memorijala, privremeno će biti zatvorene lijeve prometne trake u pravcu sjevera i u pravcu juga na dijelu ulice Hrvatske bratske zajednice od ulice Grada Vukovara do Slavonske avenije od 17,00 do 22,30 sata, kao i parkirališta na zapadnoj strani ulice Hrvatske bratske zajednice uz istočnu stranu Nacionalne i sveučilišne knjižnice. Također sutra će privremeno biti zatvorena za promet Jarunska cesta od ulice Marijana Haberlea do Horvaćanskog zavoja i Horvaćanskim zavojem od Jarunske ceste do ulaza na parking Kineziološkog fakulteta od 8,00 do 20,15 sati.
 

GRADONAČELNIKOVA ČESTITKA BRAĆI SINKOVIĆ - U povodu osvajanja zlatne medalje na Svjetskom veslačkom prvenstvu u Amsterdamu, u disciplini dvojac na pariće, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić uputio je Martinu i Valentu Sinkoviću čestitku. -"Bravo dečki, Čestitam Vam na izvrsnom nastupu i osvojenom zlatu na Svjetskom veslačkom prvenstvu u Amsterdamu u dvojcu na pariće. Ovo zlato još je sjajnije jer ste na putu do njega postigli još jedan veliki uspjeh, obaranje aktualnog svjetskog rekorda. Hvala vam na predanosti, trudu, požrtvovnosti i upornosti koje su vas dovele na svjetski tron te nagradile uspjehom i srećom, našu zemlju promovirale u najboljem svjetlu, a nas ispunile ponosom“, stoji u čestitci zagrebačkog gradonačelnika.

MEĐIMURSKI ŽUPAN NA KONFERENCIJI U PRAGU - Na međunarodnoj konferenciji „Local Leaders Meeting“ i „China Investment Forum 2014“ održanoj u Pragu predstavila se i Hrvatska. Cilj konferencije bio je povezivanje zemalja srednje i istočne Europe s NR Kinom. Među mnogobrojnim delegacijama i diplomatima kao predstavnik Republike Hrvatske na summitu je bio i župan Međimurske županije Matija Posavec koji je predstavio potencijale Hrvatske u turizmu, kulturi, ali i gospodarstvu. Na konferenciji u Pragu sudjelovalo je više od 500 gostiju iz 15 provincija Narodne Republike Kine, te više od 500 gostiju iz zemalja Srednje i Istočne Europe i Republike Češke.


MEĐUNARODNA BICIKLISTIČKA UTRKA „HRVATSKA – SLOVENIJA“ - Start 7. Međunarodne profesionalne biciklističke utrke "Hrvatska - Slovenija" jučer je kod Hrvatskog narodnog kazališta označio gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić. Biciklisti su u zatvorenoj skupnoj vožnji prošli Trgom maršala Tita, Trgom I.Mažuranića, Ulicom Jurja Žerjavića, Svačićevim trgom, Miramarskom, Vukovarskovarskom, ulicom Hrvatske Bratske Zajednice do fontana, gdje je održano fotografiranje i službeni start utrke. Dalje su vozili Slavonskom avenijom, Zagrebačkom avenijom, Ljubljanskom, Škorpikovom, Alejom Bologne prema Zaprešiću gdje je prolazni cilj te su na graničnom prijelazu Harmica izašli iz Hrvatske i vozili preko Brežica, Novog Mesta do Ljubljane.
 

NISKOENERGETSKI DJEČJI VRTIĆ U JASTREBARSKOM- Niskoenergetski dječji vrtić, danas će biti otvoren na Trgu sv. Ivana u Gornjem Desincu u Jastrebarskom od 11,00 sati. Projekt izgradnje vrijedan je 12,1 milijuna kuna, a sa 1,9 milijuna kuna sufinancirao ga je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Gradnjom po principima energetske učinkovitosti ostvaruje se dobrobit za okoliš, manji troškovi energije i održavanja objekta, te će se odgajateljima i djeci osigurati kvalitetni uvjeti boravka. Otvaranju će nazočiti ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar, ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Mueller i gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel.
 

ENERGETSKA UČINKOVITOST U ZGRADARSTVU - Krapinsko zagorska županija u suradnji sa Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost raspisala je javni natječaj za provedbu projekta „Poticanje povećanja energetske učinkovitosti u zgradarstvu kod fizičkih osoba“. Subvencionirat će se provedba sljedećih mjera - povećanje toplinske zaštite ovojnice kućanstva, zamjena postojeće ugradnjom nove vanjske stolarije, povećanje energetske učinkovitosti sustava- grijanja ugradnjom plinskih kondenzacijskih kotlova te prozračivanja ugradnjom uređaja za povrat topline otpadnog zraka. Rok za prijavu je do 23. rujna, a detaljne informacije o natječaju možete pronaći na web stranici Krapinsko zagorske županije.

BLAGOSLOV PASTORALNOG CENTRA VARAŽDINSKE BISKUPIJE - U Ludbregu će danas biti održan blagoslov novog Pastoralnog centra Varaždinske biskupije. Novouređeni Pastoralni centar u 12,00 sati blagoslovit će varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak uz sudjelovanje svećenika Varaždinske biskupije. U sklopu ludbreških Dana Svete Nedjelje, večeras se organiziraju i dva zanimljiva kulturna zbivanja. Bit će to otvorenje izložbe radova mladih polaznika ljetnog likovnog tečaja što ga je organiziralo Likovno udruženje Ludbreg te koncert 'Kroz generacije' kojeg organizira Pučko otvoreno učilište 'Dragutin Novak' Ludbreg, a na kojem će večeras u atriju dvorca Batthyany nastupiti mladi, afirmirani glazbeni umjetnici kojima je zajedničko što su svoju glazbenu naobrazbu stjecali u ludbreškoj Osnovnoj glazbenoj školi.
Koncert počinje u 20,00 sati.
 

ZAVRŠEN PROJEKT DRAVIS 3 - U organizaciji županije Somogy i mađarske Nacionalne udruge za radijsku signalizaciju i infokomunikaciju, u mađarskim gradovima Barcsu i Csokonyavisonta  održane su vježba zaštite i spašavanja te završna konferencija projekta Dravis3. Partneri u ovom projektu koji je službeno završio jučer, bili su Koprivničko-križevačka i Osječko-baranjska županija, te mađarske županije Somogy, Baranya i Zala. Projekt Dravis3 odobren je u sklopu IPA Prekograničnog programa Mađarska-Hrvatska. Koprivničko-križevačka županija je u sklopu projekta nabavila IT opremu, opremu za zaštitu i spašavanje te civilnu zaštitu u vrijednosti gotovo 30 tisuća eura, izradila dokumente „Procjena ugroženosti“ te „Plan zaštite i spašavanja za porječje rijeke Drave u Koprivničko-križevačkoj županiji“ na hrvatskom i mađarskom jeziku. Organizirala je konferenciju o izradi plana za slučaj katastrofe i veliku zajedničku vježbu zaštite i spašavanja.


UREĐUJE SE LOVAČKI DOM U JESENJU - Lovački dom u Cerju Jesenjskom, kojim upravlja lovačko društvo Kuna Jesenje, ovih je dana veliko gradilište. Izvode se radovi na uređenju toplinske fasade, postavlja se krovna toplinska izolacija, a na tavanskom djelu prostora izvode se završni radovi; postavlja se grijanje i uređuje okoliš zgrade. Nakon završetka planiranih radova, dom će služiti za potrebe lovačkog društva a nabavkom namještaja moći će ga, uz najam, koristiti i turisti kojima će ovaj objekt služiti za odmor. Financijska sredstva za uređenje osigurana su putem natječaja Ministarstva gospodarstva kroz program „Razvoj energetskog sustava za neprofitne organizacije“, a jedan dio iz općinskog proračuna.


UVEDENA IZVANREDNA AUTOBUSNA LINIJA ZA BLATO -Izvanredna autobusna linija 195 Savski most – Blato uvedena je i prometuje do završetka radova na Karlovačkoj cesti, koji se očekuje u nedjelju, 7. rujna do 20,00 sati. Autobus sa Savskog mosta vozi preko Jadranskog mosta, nastavlja Jadranskom avenijom do izlaza na čvoru Lučko, Karlovačkom cestom do raskrižja Karlovačke ceste i Pogačićeve ulice te istom trasom u povratku, uz zaustavljanje samo na stajalištu Petlja, ulaz-izlaz.


NOVA DIONICA PROMETOVANJA BUSEVA 276 - Pojedini polasci autobusne linije 276, Zagreb Kvaternikov trg – Ivanja Reka – Dumovec, od danas prolaze uz nedavno otvorenu robnu kuću namještaja na istočnom dijelu Zagreba. Novi vozni red bit će dostupan na početno-krajnjim stajalištima i na www.zet.hr.

PRODUŽENJE ZAGREBAČKG HISTRIONSKOG LJETA - 29. zagrebačko Histrionsko ljeto na Opatovini doživjet će svoj produžetak. Od 2. do 7. rujna, u 19,00 sati, tako će se izvoditi prošlogodišnji hit „Muke po Iveku“, Nine Škrabe u režiji Želimira Mesarića, a na Noćnoj kabare Gumbek sceni, 5. i 6. rujna u 22,00 sata nastupa predstava „Pozdravi iz Remetinca“ Davora Dretara i Vida Baloga.


FOLKOFONIJA U VARAŽDINU - U sklopu Međunarodnog festivala tradicijske kulture "FolkoFonija 2014" koji do 3. rujna traje u Varaždinu, danas će biti održan 1. međunarodni stručni skup "Tradicijska kultura kao dio odgojno-obrazovne prakse", na kojem će svoje radove iz folklorne i odgojne prakse izlagati hrvatski i slovenski stručnjaci. Skup će početi u 16,00 sati u multimedijalnoj dvorani Palače Herzer Gradskog muzeja Varaždin. Folkofonija je inače započela u petak, a uz folkoraše i tamburaše KUD-ova iz više hrvatskih mjesta i gradova, na Kapucinskom trgu su se predstavili i njihovi gosti iz Bosne i Hercegovine, Mađarske i Slovenije. Dio programa Folkofonije kojeg organiziraju Centar tradicijske kulture i Koncertni ured Varaždin održan je i u Lepoglavi.


DUGOSELSKI TAMBURAŠI SVJETSKI PRVACI - Tamburaški orkestar Glazbene škole Dugo Selo nakon četiri natjecateljska dana Svjetskog folklornog prvenstva u Bugarskoj osvojio je prvo mjesto i Grand prix natjecanja pod nazivom "Golden Orpheus". Dugoselski mladi tamburaši izveli su skladbe iz Slavonije, Međimurja, Podravine, ali i bunjevačke plesove, te time oduševili mnogobrojnu publiku. Ovaj uspjeh donio im je pozive za gostovanja u Rusiji, Indoneziji i Iranu.


IZLOŽBA FINALISTA FESTIVALA ROVINJ PHOTODAYS – Izložba finalista festivala Rovinj Photodays i ove će se godine moći pogledati u Muzeju za umjetnost i obrt. Izložba će biti otvorena večeras, a do 21.rujna zagrebačka će publika tako imati priliku razgledati ukupno 200 radova 21 autora. Radovi svih nagrađenih hrvatskih autora postaju dio fundusa Muzeja. Na ovogodišnji natječaj pristiglo je više od 10.350 fotografija, od čega više od 4.000 u kategoriji umjetnički koncept. Radove je prijavilo sedamstotinjak autora iz 30 država.
 

KAJ SU JELI NAŠI STARI - Najpoznatija turističko-kulinarska priredba i degustacijsko-prodajna izložba – manifestacija „Kaj su jeli naši stari“ održavana je proteklog vikenda u Vrbovcu. Tijekom tri festivalska dana predstavljena su jela starija od 150 godina spravljena po originalnim receptima. Pored hrane u Vrbovcu su prezentirane kulturne vrijednosti i starinski običaji. Ovakve, ali i slične manifestacije doprinose turističkoj ponudi Zagrebačke županije, naglasio je prilikom otvorenja manifestacije župan Zagrebačke županije, Stjepan Kožić.


DIJETE ZOVE DIJETE - Udruga „Dijete zove dijete“ iz Brescie u Italiji i Pokret fokolara u suradnji s križevačkim osnovnim školama već treću godinu zaredom proveli su prošlog tjedna u Križevcima projekt Dječje aktivno ljeto. Animatori iz Brescie i Križevaca uz pomoć nastavnika i stručnih suradnika iz osnovnih škola „Vladimir Nazor“ i Ljudevita Modeca organizirali su proteklih dana različite zanimljive igre i edukativno-zabavne radionice u kojima je sudjelovalo 60-ak djece u dobi od 8 do 13 godina. Dječje aktivno ljeto završeno je velikom zajedničkom proslavom svih sudionika prigodnim programom u Sportskoj dvorani OŠ Ljudevita Modeca, gdje je u ime Grada Križevaca, jednog od pokrovitelja ovog projekta, okupljene pozdravio i zamjenik gradonačelnika Tomislav Katanović.


VJEŽBE DODIRA GAJE - Radionicu Vježbe dodira Gaje organiziraju na Otoku hrvatske mladeži danas u 17,00 sati Tiflološki muzej i Marko Pogačnik. Vježbe koje će voditi umjetnik kombinacija su tjelesnih pokreta i imaginacije. Krajnji cilj radionice je upoznavanje s megalitskim postavom „Solarni pleksus Europe“ koji je autor postavio na Jarunu, na Otoku hrvatske mladeži. U slučaju kiše radionica će se održati u Tiflološkom muzeju, Draškovićeva 80.


REDOVNI REMONT ČAKOVEČKOG BAZENA - Danas započinje redovni godišnji remont čakovečkog Gradskog bazena „Marija Ružić“. U vrijeme remonta bazen i restoran bit će zatvoreni za korisnike. Čakovečki Bazen i restoran ponovno će proraditi u petak, 12. rujna.