Početna

četvrtak, 18. prosinca 2014.

BOŽIĆNICA ZAGREBAČKIM UMIROVLJENICIMA - Umirovljenicima grada Zagreba, koji su u sustavu isplate novčane pomoći Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom dodatno će isplatiti 100 kuna božićnice. Ove godine, božićnicu će dobiti 12.590 umirovljenika. Isplata putem tekućih računa kreće danas, a od sutra u poštanskim uredima. Pravo na novčanu pomoć ostvaruju umirovljenici, koji prebivaju na području Grada Zagreba najmanje 5 godina neprekidno, a čiji su ukupni prihodi manji od 1.500 kuna mjesečno.

ZNANSTVENI SKUP „HRVATSKI KAO DRUGI I STRANI JEZIK“ - Peti međunarodni znanstveni skup „Hrvatski kao drugi i strani jezik“ održat će se od danas do subote na Filozofskome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Znanstveni skup organizira Odjel za kulturu hrvatskoga jezika i Odjela za hrvatski kao ini jezik Hrvatskoga filološkoga društva u suradnji s Hrvatskom maticom iseljenika. Skup će okupiti sedamdesetak sudionika iz SAD-a, Njemačke, Austrije, Švedske, Australije, Nizozemske, Makedonije i Hrvatske.

DONACIJA MJEŠTANIMA ĐURIĆA I RAČINOVACA - Donaciju mještanima Đurića i Osnovnoj školi u Račinovcima danas će predati predstavnici Muzeja za umjetnost i obrta i Etnografskog muzeja. Podsjetimo, prikupljenim sredstvima od prodaje kataloga izložbe Guercino: Svjetlo baroka, kupljeno je 110 kompleta tanjura i pribora za jelo za obitelji stradale u svibanjskim poplavama. Osim toga, gotovo svi zagrebački muzeji prikupili su vrijedne muzejske publikacije i suvenire s mnogobrojnih izložbi i kulturoloških projekata te će ih donirati osnovnoj školi u Račinovcima. Posebno svečano bit će u vrtiću gdje će Etnografski muzej, Grad Zagreb, i Radio Kaj, donirati hrvatske tradicijske igračke, u sklopu akcije Dajmo djeci korijene i krila. Donacija će biti popraćena razgovorom o baštini i kazališnom predstavom koju izvodi „Laboratorija zabave“.


IZGRADNJA PRUGE DUGO SELO - KRIŽEVCI - Odluka Europske komisije da će financirati veliki projekt izgradnje drugog kolosijeka i rekonstrukcije željezničke pruge na dionici Dugo Selo-Križevci, bila je povod radnom sastanku što su ga u prostorijama Koprivničko-križevačke županije održali župan Darko Koren i njegov zamjenik Darko Sobota sa predsjednicom Uprave HŽ Infrastrukture Renatom Suša. Ukupna odobrena vrijednost projekta je 198 milijuna eura. Župan Koren je istaknuo kako će izgradnja kolosijeka i rekonstrukcije željezničke pruge uvelike doprinijeti gospodarskom napretku ovog kraja, a predsjednica uprave HŽ-a naglasila je kako je projekt prepoznat kao jedan od prioriteta modernizacije željezničke mreže u Republici Hrvatskoj.


OSNOVANO ŽUPANIJSKO VATROGASNO ZAPOVJEDNIŠTVO -Održana je konstituirajuća sjednica Županijskog vatrogasnog zapovjedništva Zagrebačke županije, za čijeg je zapovjednika izabran Josip Novosel. Osnovano je u skladu s Planom intervencija kod velikih požara otvorenog prostora s ciljem da postane stručno operativno tijelo za vođenje i koordinaciju vatrogasnih intervencija prilikom velikih požara otvorenog prostora. Predstavljen je Provedbeni plan unapređenja zaštite od požara za područje Zagrebačke županije za 2015. godinu, a zamjenik župana Rudolf Vujević je naglasio, kako će Zagrebačka županija i u 2015. godini, baš kao i do sada nastaviti ulagati znatna proračunska sredstva za razvoj i unapređenje vatrogastva.


OKRUGLI STOL O KULTURI I TURIZMU - U varaždinskom kazalištu održan je okrugli stol posvećen suodnosu kulture i turizma na kojem je posebno istaknuto kako su planovi razvoja varaždinskog turizma temeljeni upravo na – kulturnoj ponudi, što je još jedan vrijedan prilog kandidaturi Varaždina i regije sjever za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine. O ovoj temi raspravljali su predstavnici Ministarstva turizma, Ministarstva kulture, Grada Varaždina, njegovih kulturnih institucija te turističkih zajednica.


DUGA RESA U LEPOGLAVI - Titula Europskog grada sporta, koju od nedavno kao prvi grad u Hrvatskoj nosi Grad Lepoglava, pobudila je zanimanje drugih hrvatskih gradova koji bi u budućnosti željeli biti nositelji ove titule. Kako bi iz prve ruke dobili informacije o uvjetima koje treba ispuniti i aktivnostima koje je nužno odraditi kako bi se dobila titula Europskog grada sporta, u Lepoglavi je boravila delegacija Grada Duge Rese, na čelu s dogradonačelnikom Zoranom Vilovićem. Lepoglava je ponudila svu potrebnu pomoć Dugoj Resi u pripremi kandidature. Pri tome će od velike pomoći biti iskustvo lepoglavskog tima koji je pripremao kandidaturu Lepoglave za Europski grad sporta.


KLANJEC DOBIO PRORAČUN - Na prijedlog gradonačelnik Zlatka Brleka jednoglasnom odlukom gradskih vijećnika usvojen je proračun grada Klanjca za 2015. godinu. Proračun iznosi nešto više od 16 milijuna kuna, a od tog iznosa 7,5 milijuna kuna odnosi se na investiciju gradnje novog dječjeg vrtića. Uz proračun, Gradsko vijeće donijelo je i programe gradnje i održavanja komunalne infrastrukture, javnih potreba u kulturi, sportu i socijalnoj skrbi, usvojilo financijske planove gradskih ustanova. Usvojena je i Strategija razvoja grada Klanjca do 2020. godine.

IZLOŽBA PETERA KOGLERA - Izložba austrijskog umjetnika Petera Koglera bit će otvorena večeras u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti u 20,00 sati Riječ je o autoru mnogobrojnih radova u javnim prostorima koji se u Zagrebu predstavlja sa skulpturama, slikama, tapetama, prostornim instalacijama koje posjetitelja, uz propitkivanje značenja, na neki način uvlači u sam izložbeni prostor. Izložba se može razgledati do 20. veljače 2015., od utorka do nedjelje od 11,00 do 18,00 sati te subotom od 11,00 do 20,00 sati.

VULKAN(I) HRVATSKOG ZAGORJA - izložba pod nazivom „Vulkan(i) Hrvatskog zagorja“ postavljena je u Muzeju krapinskih neandertalaca. Posjetitelji se mogu upoznati s geološkom prošlošću Hrvatskog zagorja kroz prikaz vulkanske aktivnosti koja je također doprinijela njegovom formiranju. Uz označene lokalitete na kojima se mogu pronaći vulkanske stijene, na izložbi će se moći razgledati primjerci lepoglavskog ahata, tufa, andezita i drugih posljedica vulkanskih i postvulkanskih događanja koji su dokaz burne prošlosti danas pitoresknog zagorskog kraja. Autor izložbe je kustos geolog Eduard Vasiljević, a moći će se razgledati do 31. ožujka 2015.

KLASIKA I JAZZ NA CVJETNOM - Program Klasika i jazz koji se održava u sklopu Adeventa u Zagrebu nastavlja se danas na Cvjetnom trgu. Danas od 18,30 na programu je promocija novog nosača zvuka muzičara Borne Šercara, a od 19,30 sati nastupa Joe Pandur trio. Program Klasika i jazz na Cvjetnom odvijat će se sve do subote, 20. prosinca.

IZLOŽBA PROSTOR. INFORMACIJE. ISTRAŽIVANJA - Izložba „Prostor. Informacije, Istraživanja.“ bit će otvorena danas u 18,00 sati u ZgForumu. Izložbu će otvoriti zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Sandra Švaljek. Ovom izložbom ujedno će se obilježiti i treća godišnjica postojanja i rada ZgForuma.

OTVORENJE IZLOŽBE „STRANI KIPARI I MEDALJERI“ - Izložba „Strani kipari i medaljeri iz fundusa Moderne galerije“ bit će otvorena u studiju Moderne Galerije 'Josip Račić' danas u 19,00 sati. Na izložbi će biti izloženo šezdesetak najreprezentativnijih djela renomiranih stranih kipara i medaljera koji su djelovali u razdoblju od 17. do 20. stoljeća. Izložba se može razgledati do 4. siječnja 2015.

HUMANITARNA IZVEDBA DJEČJE OPERE „IVICA I MARICA“ - Posebna, humanitarna izvedba dječje opere ‘Ivica i Marica’ održat će se danas u Hrvatskom narodnom kazalištu. Predstavu će između ostalih gledati tristotinjak štićenika ustanova za djecu Grada Zagreba i Zagrebačke županije. Kako bi štićenici 15 ustanova mogli doći u kazalište, u studenom je organizirana posebna prodajna izložba fotografija.

140. GODIŠNJICA ROĐENJA VIKTORA KOVAČIĆA - 140. godišnjica rođenja arhitekta Viktora Kovačića bit će obilježena na nekoliko gradskih lokacija danas i sutra. Danas u 19,00 sati u Zgradi kulturnog društva Napredak bit će održano niz predavanja o ocu moderne hrvatske arhitekture s posebnim naglaskom na Crkvu sv. Blaža. Sutra u 10,00 sati svi zainteresirani mogu se bolje upoznati sa Palačom burze.


BESPLATNE ULAZNICE ZA PREDSTAVU U VARAŽDINSKOMK HNK - Predstava Gozba, autorski projekt Olje Lozice koja će se sutra izvesti na Velikoj sceni HNK u Varaždinu u 19,30 sati, je za sve posjetitelje besplatna. Ulaznice se mogu preuzeti na blagajni kazališta, a besplatnu izvedbu omogućio je Tehnološki park Varaždin. Podsjetimo, predstava je premijerno izvedena 17. listopada ove godine, a u njoj nastupaju Zdenko Brlek, Matija Kezele, Marija Krpan, Beti Lučić, Darko Plovanić, Marinko Prga, Barbara Rocco, Gordana Slivka, Mitja Smiljanić i Zvonko Zečević.


OTVORENJE IZLOŽBE „SEDAM ZIDOVA“ - Izložba fotografskih slika Nikole Šerventića pod nazivom “Sedam zidova” bit će otvorena u Galeriji Vladimir Filakovac na Dubravi danas u 19,00 sati. Izložba se može razgledati do 21. siječnja 2015., radnim danom od 10,00 do 20,00 sati. Ulaz je slobodan.


BOŽIĆNI KONCERT U ČAKOVCU - Više od sto pedeset čakovečkih amatera večeras će u Centru za kulturu na Tribini ČČ održati tradicionalni Božićni koncert. Na koncertu koji će večeras u 20,00 sati početi u Centru za kulturu Čakovec, predstavit će se Gradski puhački orkestar, Gradski pjevački zbor Josip Štolcer Slavenski, Tamburaški orkestar Stjepan Bujan-Stipić, Big band Čakovec i Dixieland band Čakovec. Božićnim koncertom završava ovogodišnja sezona Tribine Čakovec četvrtkom.

BOŽIĆNI KONCERT HRVATSKOG PJEVAČKOG DRUŠTVA KALNIK - Božićni koncert "Poslušajte svi sada" u organizaciji Hrvatskog pjevačkog društva "Kalnik održat će se sutra s početkom u 19,30 sati u Maloj dvorani Hrvatskoga doma u Križevcima. Dirigent je Ozren Bogdanović, a gosti udaraljkaši Glazbene škole Alberta Štrige pod mentorstvom Josipa Konfica.


IZLOŽBA SLIKA JOSIPA CUGOVČANA - Izložba slika i narodnih rukotvorina iz etnografske zbirke Josipa Cugovčana bit će otvorena ove nedjelje 21. prosinca u 18,30 sati u Galeriji Stepinac Pastoralnog centra Župe blaženog Alojzija Stepinca u Koprivnici.


KONCERT ETNO GLAZBE - Koncert etno glazbe „Op, lonci, lončići…“ bit će održan u Kulturnom centru Travno danas u 19,30 sati. Nastupit će Ženski vokalni ansambl „Zwizde“ i prijatelji. Na koncertu će biti pjevani tradicijski napjevi Slavonije, Baranje, Srijema, Bačke i dijela Bosanske Posavine - područja na kojima žive Hrvati Šokci.Ulaz je slobodan.

IZLOŽBA „MOJA LIJEPA TREŠNJEVKA“ - Izložba fotografija „Moja lijepa Trešnjevka„ bit će otvorena danas u 19,00 sati u Galeriji Modulor Centra za kulturu Trešnjevka. Fotografije koje će biti izložene pristigle su na natječaj koji je Centar raspisao na inicijativu fotografa Luke Mjede. Od svih pristiglih radova, žiri je izabrao najbolje koje se mogu pogledati do 16. siječnja 2015. Sudionici izložbe su fotografi,amateri i profesionalci, koji vole Trešnjevku. Izložbu prati kalendar za 2015. godinu.

KONCERT BOŽIĆ NA PRAGU DOMA - Koncert „Božić na pragu doma“ održat će se u Centru za kulturu Novi Zagreb danas 20,00 sati. Na programu su božićne pjesme i napjevi hrvatske i svjetske glazbene baštine. Ulaz na koncert je besplatan.


KONCERT ORGULJAŠA I HUMANITARNA AUKCIJA SLIKA - U sklopu Adventskih događanja zaprešićkog kraja danas je pripremljen bogat i zanimljiv program. Humanitarna mađioničarska predstava „Fantastičan dan“ može se pogledati u velikoj dvorani POU Zaprešić od 18,00 sati. Deseta humanitarna aukcija umjetnina Kluba Zapreščan bit će u tamošnjoj srednjoj školi od 19,30 sati dok će se koncert učenika orgulja glazbene škole „Vatroslav Lisinki“ održati u crkvi Marije Kraljice apostola od 20,0 sati.


BOŽIĆNI SAJAM U LEPOGLAVI - Predstojećeg vikenda, 20. i 21. prosinca u Lepoglavi će se održati Božićni sajam. Na Trgu 1. hrvatskog sveučilišta, od 9,00 do 13,00 sati, svojom će se ponudom predstaviti lepoglavske udruge i obiteljska poljoprivredna gospodarstva i posjetiteljima ponuditi bogat izbor tradicionalnih suvenira, nakita, te drugih prigodnih božićnih poklona. Na Sajmu će se moći nabaviti i prva lepoglavska slikovnica "Čipkarice i zmaj". Tijekom trajanja Božićnog sajma, najmlađi će se u Lepoglavi moći družiti s Djedom Božićnjakom. Sajam organizira Agro-turistički klaster "Lepoglava" u suradnji s Turističkom zajednicom grada Lepoglave.


BOŽIĆNI VLAK IVANEC-VARAŽDIN - Povodom nadolazećih božićnih i novogodišnjih blagdana, Varaždinska županija i ove će godine razveseliti najmlađe stanovnike županije, pa tako ove nedjelje, 21. prosinca organizira prigodnu vožnju posebno okićenim božićnim vlakom. Vlak prema Ivancu kreće u 13,00 sati sa Željezničkog kolodvora u Varaždinu, a u Ivanec stiže u 13,22 sati. Iz Ivanca kreće natrag prema Varaždinu u 13,30 sati,a u Varaždin stiže u 13,52 sati. Djecu će u božićnom vlakiću dočekati Djed Mraz, koji će s njima pjevati i plesati.


BOŽIĆNI KONCERT U KRIŽU - Svečani Božićni koncert prvaka Opere HNK iz Zagreba i dodjela Plaketa Milka Trnina uz obilježavanje godišnjice njenog rođenja bit će održan večeras u općini Križ u Vezišću od 19,00 sati.


KONCERT LIVADIĆA U SAMOBORU - Koncert polaznika glazbene škole Ferdo Livadić bit će održan večeras u samoborskoj kino dvorani od 19,30 sati.

IZBOR NAJBOLJIH SPORTAŠA - Proglašenje najuspješnijih sportaša i sportskih djelatnika u izboru Hrvatskog olimpijskog odora u Zagrebu održat će se u Ulici Izidora Kršnjavoga danas u 20, 00 sati.

PRIVREMENO OBUSTAVLJENA AUTOBUSNA LINIJA 142 - Autobusna linija 142 Vrapčanska aleja – Jačkovina – Vrapčanska aleja zbog radova, odnosno zabrane prometa Ulicom Manterovčak, privremeno je obustavljena danas i sutra od 8,00 do 14,00 sati.
 

srijeda, 17. prosinca 2014.

BOŽIĆNICA ZAGREBAČKIM UMIROVLJENICIMA - Umirovljenicima grada Zagreba, koji su u sustavu isplate novčane pomoći Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom dodatno će isplatiti 100 kuna božićnice. Ove godine, božićnicu će dobiti 12.590 umirovljenika koliko ih je prema podacima HZMO-a ostvarilo pravo na novčanu pomoć za mjesec prosinac.

BOŽIĆNI DAROVI ZA DJECU GUNJE I RAJEVA SELA - Jutros je put Gunje i Rajeva sela krenulo izaslanstvo Grada Zagreba i zagrebačkog Crvenog križa s prigodnim božićnim darovima za 500 mališana. Darove je u obnovljenoj školi u Gunji primilo 450 djece, a podjela se nastavlja za 50-oro djece u Rajevu selu. Time se nastavlja pružanje pomoći građanima s najteže stradalih područja Slavonije koju je Grad organizirao nakon katastrofalnih svibanjskih poplava. Grad Zagreb dosad je najteže stradalim područjima Slavonije donirao 26 isušivača, 100 hladnjaka, osigurani su besplatni udžbenici za osnovnoškolce i srednjoškolce, prikupljene su trajne namirnice, potrepštine za osobnu higijenu, oprema i materijal za dezinfekciju i čišćenje, zatim odjeća, obuća, posteljina, lijekovi i sanitarni materijali. U suradnji s gradskim Crvenim križem, učenici iz Gunje proveli su pet dana u programu Škole u prirodi u Domu Crvenog križa u Novom Vinodolskom.

SPORAZUM O SAVJETOVANJU POTROŠAČA - Sporazum o suradnji na provedbi projekta „Savjetovanje potrošača u savjetovalištu za zaštitu potrošača u Zagrebačkoj regiji“ danas su u Ministarstvu gospodarstva potpisali zamjenica gradonačelnika Zagreba Sandra Švaljek i pomoćnik ministra gospodarstva Vedran Kružić. Podizanje javne svijesti o zaštiti potrošačkih prava, edukacija i informiranje potrošača predstavlja jedan od temeljnih ciljeva politike zaštite potrošača, a potpisivanjem Sporazuma Grad Zagreb će se aktivno uključiti u provedbu programa zaštite potrošača.


TRGOVCI OSTAJU NA ČRNOMERCU DO PROLJEĆA - Ugovor o najmu prodavačima s tržnice Črnomerec istječe 31. prosinca, no njihova neizvjesnost bar privremeno će prestati. Rješenje, opet kratkoročno, doneseno je jučer nakon sastanka članova Obrtničke komore i Ciglane Cerje Tužno, tvrtke u zakupu parcele. Trgovci ostaju do ožujka, kada će se opet raspravljati o njihovoj sudbini.
 

OSPICE NA ŠIREM ZAGREBAČKOM PODRUČJU - Kako su priopćili iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo kod troje mladih ljudi, sumnja se na pojavu zarazne bolesti ospica. Radi se o necijepljenim osobama unutar iste obitelji u Zagrebu, a prema dosadašnjim podacima, prvi bolesnik zarazio se u inozemstvu. Stoga se upozoravaju liječnici, da kada imaju pred sobom pacijenta s temperaturom i osipom uzmu u obzir mogućnost ospica. Naime već godinama se liječnici nisu susretali s ovom bolešću zbog visoke procijepljenosti građana u Hrvatskoj. Necijepljene osobe, koje su bile u kontaktu s oboljelom osobom, mogu se zaštititi ako se cijepe u roku 72 sata nakon izlaganja infekciji.


CERTIFIKATI DODATNOG OBRAZOVANJA U PODUZETNIŠTVU -14 certifikata o završenom Programu obrazovanja iz područja obrtništva i poduzetništva „Poduzetništvo u ekonomiji znanja“, koji je provela Zagrebačka županija u suradnji s Ekonomskim fakultetom u Zagrebu, uručio je župan Stjepan Kožić. Radi se o sveobuhvatnom programu ekonomskog obrazovanja kojeg je pohađalo 15 poduzetnika s područja Zagrebačke županije s ciljem stjecanja novih znanja za kvalitetnije obavljanje poduzetničke djelatnosti. Zagrebačka županija je financirala edukaciju sa 180.000 kuna.


PRIJEM ZA PREDSTAVNIKE GOSPODARSKOG KLUBA - U varaždinskoj je Županijskoj palači upriličen je prijem za predstavnike "Gospodarskog kluba", odnosno predstavnike stranih veleposlanstava u Zagrebu. Delegaciju iz veleposlanstava SAD-a, Kine, Turske, Slovenije, Češke, Mađarske, Slovačke, Izraela, Egipta, Maroka, Belgije, BIH, Francuske te Nordijske komore primio je župan Varaždinske županije Predrag Štromar sa privremenom pročelnicom Upravnog odjela za gospodarstvo, regionalni razvoj i europske integracije Jelenom Zrinski Berger, direktoricom Turističke zajednice Varaždinske županije Elizabetom Dolenec i direktorom Agencije za razvoj Varaždinske županije Nikolom Kučišem. Gosti su se imali prilike upoznati s osobitostima Županije, njenim gospodarskim, obrazovnim i turističkim potencijalom, te aktualnim projektima i planovima za budućnost.


NOVI SAZIV TURISTIČKOG VIJEĆA - Prvu sjednicu novog saziva Turističkog vijeća Turističke zajednice Krapinsko-zagorske županije sazvao je njen predsjednik, župan Željko Kolar. Članovi novog saziva Turističkog vijeća Turističke zajednice Krapinsko-zagorske županije su Vlasta Hubicki, Martina Kovačić, Ivana Kolar, Boris Vuglec, Ivan Petrović, Branko Greblički, Marko Živaljić, Darko Tomek, Davor Pleško i Juraj Žerjavić. Prihvaćen je prijedlog Programa rada s financijskim planom za 2015. godinu, a predsjednik Turističke zajednice Krapinsko-zagorske županije, župan Željko Kolar pozvao je sve na aktivan rad, sve u cilju što bolje promidžbe destinacije „Zagorje-Bajka na dlanu“.


SJEDNICA GSV-a MEĐIMURSKE ŽUPANIJE - Novi predsjednik Gospodarsko-socijalnog vijeća Međimurske županije je Zoran Vidović, inače zamjenik župana, a njegovi zamjenici su Elizabeta Bel iz Udruge sindikata i Davor Sabolić iz Udruge poslodavaca. Odlučili su to predstavnici županijskog Gospodarsko-socijalnog vijeća na sjednici održanoj u velikoj vijećnici Međimurske županije. Zoran Vidović je istaknuo da sve čeka naporan posao, jer iako je gospodarska situacija u Međimurju nešto bolja nego u ostatku Hrvatske, rad vijeća treba biti na višoj razini i više se baviti poteškoćama koje muče gospodarstvenike. Na sjednici je dano i pozitivno mišljenje na treći rebalans proračuna Međimurske županije za 2014. te proračun za 2015. godinu.


DANAS RASPRAVA O PRORAČUNU - 10. sjednica Skupštine Krapinsko-zagorske županije održat će se danas u 16,00 sati, u maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta u Krapini. Sjednica počinje aktualnim satom, nakon čega je rasprava i donošenje odluke o prijedlogu proračuna Krapinsko-zagorske županije za 2015. godinu s projekcijama za 2016. i 2017. godinu. Na dnevnom redu, među ostalim, je i financijski plan Uprave za ceste Krapinsko-zagorske županije za 2015. godinu kao i prijedlog odluke o raspoređivanju sredstava političkim strankama u 2015. godini


KRIŽEVCI POMAŽU SOCIJALNO UGROŽENE - Grad Križevci i ove je godine povodom božićnih blagdana u proračunu osigurao novčanu pomoć socijalno ugroženim samcima i obiteljima s područja Križevaca. Iznos od 100,00 kuna po samcu ili kućanstvu, kao pomoć povodom božićnih blagdana, uplatit će se Gradskom društvu Crvenog križa Križevci koje će nabaviti i podijeliti prigodne pakete s namirnicama za 342 socijalno ugrožene osobe ili obitelji s križevačkog područja.


TURISTIČKI POTENCIJAL VARAŽDINSKE ŽUPANIJE - Varaždinska županija je pristupila izradi Strategije razvoja turizma u razdoblju od 2015. do 2025. godine u cilju potpunijeg iskorištenja svojih turističkih potencijala kao i stvaranja platforme za izradu projekata za korištenje sredstava iz EU fondova. Ugovor o izradi studije sklopljen je s Institutom za turizam iz Zagreba. Pred završetkom je izrada prve faze strategije koja obuhvaća analizu postojećeg stanja i obilazak terena. Vrijednost studije je 175.000 kuna, za što su osigurana sredstva u županijskom proračunu, a sa 100.000 kuna izradu studije pomaže Ministarstvo turizma. U izradu Studije aktivno su se uključili Turistička zajednica Varaždinske županije kao i gradovi i općine.


PRIZNANJE OBRTNIČKE KOMORE VARAŽINSKOJ ŽUPANIJI - Obrtnička komora Varaždinske županije svečano je proslavila 20. obljetnicu osnivanja i rada. Tom prigodom dodijelila je priznanja najzaslužnijim obrtnicima, pojedincima i institucijama zaslužnim za njezino djelovanje kroz proteklih dvadeset godina. Tako je i Varaždinskoj županiji dodijeljeno priznanje za uspješnu suradnju i podršku na očuvanju obrtništva. Ovo vrijedno priznanje u ime županije primila je privremena pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, regionalni razvoj i europske integracije Jelena Zrinski Berger.


BOLONJSKE SLIKE HRVATSKE POVIJESTI - Knjiga „Bolonjske slike hrvatske povijesti“ Daniela Premerla bit će predstavljena u atriju Muzeja za umjetnost i obrt danas u 19.30 sati. Uz izložbu 35 Guercinovih djela muzej drži značajnim predstavljanje ove knjige o povijesti hrvatskog klera i intelektualaca koji su se školovali u Bolonji od 1553. do 1781. godine kroz Ugarsko-Ilirski kolegij. Knjiga je vrijedan prikaz naše povijesti, ali i slikarstva u Guercinovom kraju, tri desetljeća nakon njegove smrti.

IZLOŽBA FOTOGRAFIJA U KULI LOTRŠČAK - Izložba 'First Shot/Prvo okidanje 2014.', bit će otvorena večeras u Kuli Lotrščak na Gornjeg gradu u 19,00 sati. Radi se o ciklusu izložbi kojim se daje prilika mladim fotografima da po prvi puta samostalno izlože svoje radove, a koji je započeo u studenom 2008. godine. Ovogodišnji pobjednici natječaja, čije će se fotografije moći vidjeti, su Nemanja Knežević, Ino Zeljak i Marijo Župan. Izložba ostaje otvorena do 28. prosinca, a može se pogledati od ponedjeljka do subote od 9,00 do 19,00 sati, nedjeljom od 10,00 do 19,00 sati.


BOŽIĆ OD VARAŽDINA DO BEČA I NATRAG - Božić od Varaždina do Beča i natrag, naziv je koncerta koji večeras u velikoj koncertnoj dvorani varaždinskoga kazališta zajedno organiziraju Glazbena škola u Varaždinu i HNK Varaždin. Na koncertu će se predstaviti Dječji zbor mlađeg uzrasta, Djevojački i Mješoviti zbor Glazbene škole, uz soliste violiniste Emu Bošnjaković i Frana Bobića, sopranistice Tamaru Ivaniš i Gabrijelu Deglin, te mezzosopranisticu Karolinu Matjašec. Bit će izvedena djela Fortunata Pintarića, Schuberta, Haydna, Vivaldia i Mozarta, kao i nekoliko tradicionalnih božićnih pjesama. Koncert u varaždinskom kazalištu započinje večeras u 19,00 sati.


BOŽIČNO DRUŽENJE U KNAP-U - Tradicionalno božićno druženje u Centru KNAP održat će se danas od 17,30 sati. Program će započeti radionicom Kreativna familija na kojoj će djeca i roditelji izrađivati ukrase za bor. Najmlađi polaznici dramskog studija izvoditi će male božićne recitacije, a od 18,00 sati na rasporedu je koncert dječjeg zbora KIKIĆI. Predstava za djecu i mlade u izvedbi polaznika najstarije dramske grupe, Teatra Gaudeamus, „Molimo ugasite mobitele“; na rasporedu je od 19,00 sati. Svi programi su besplatni.


PRIZNANJA MENTORIMA OSNOVNIH I SREDNJIH ŠKOLA - Svečana dodjela priznanja mentorima osnovnih i srednjih škola Međimurske županije održat će se danas u dvorani Katoličkog doma u Čakovcu s početkom u 17,00 sati. Priznanja koja se dodjeljuju za ostvarena postignuća na županijskim i državnim natjecanjima će uručiti župan Međimurske županije Matija Posavec.


SAVEZ ALPE JADRAN - Koprivničko-križevačku županiju je posjetio predsjednik Tematske koordinacijske točke za sport Saveza Alpe Jadran, Thomas Hirschböck. S predstavnicima županije razgovarao je o mogućnostima organizacije ljetnih sportskih igara mladih u Koprivničko-križevačkoj županiji. Nakon radnog dijela sastanka Hirschböck je obišao sportsku infrastrukturu u Koprivnici koja bi se koristila prilikom održavanja igara. Zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ivan Pal istakao je kako će Županija pomoći organizaciju ljetnih sportskih igara mladih, koje bi se u Koprivničko-križevačkoj županiji trebale održati 2015. ili 2016. godine.


BOŽIĆNI SAJAM U SAMOBORU - Božićni od danas, do 24. prosinca traje na samoborskom Trgu kralja Tomislava. Pripremljen je prigodan izložbeno – prodajni božićni asortiman samoborskih proizvođača tradicijskih proizvoda. U subotu i nedjelju nastupit će dječji zborovi Smješak i Samoborček i tamburaški sastavi. Radionice izrade anđela za djecu biti će cijelo vrijeme trajanja sajma.U nedjelju, 21. prosinca, predstavit će se Udruga Etno Fletno s prigodnim recitacijama, starinskim napjevima i plesnim točkama. Cilj manifestacije je očuvati bogatu kulturnu i obrtničku tradiciju Samobora i sadržajno obogatiti ponudu gradske jezgre za vrijeme Adventa.

PROMOCIJA KNJIGE U IVANIĆ GRADU - Promocija knjige „Misli nad mislima“ Miljenka Šimunovića i prateća izložba njegovih slika bit će održana u POU Ivanić Grad od 19,00 sati.

KONCERT U VRBOVCU - Polugodišnji koncert učenika glazbenog odjela II. osnovne škole bit će održan danas u dvorani POU Vrbovec od 19,00 sati.

KONCERT U ZAPREŠIĆU - Koncert „Božiću u susret“ danas će održati Muški pjevački zbor KUD-a „Ban Josip Jelačić“ u zaprešićkom Dvorcu Lužnica od 20,00 sati.
 

utorak, 16. prosinca 2014.

ZAGREB U 21. STOLJEĆU - Svoje viđenje Zagreba u 21. stoljeću predavanjem u Novinarskom domu sinoć je predstavila zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Sandra Švaljek. Naglasila je kako u Zagrebu postoji niz razloga za uvjerenje da se problemi mogu prebroditi, uz napore svih društvenih dionika, što se vidi i po udjelu Grada Zagreba u ukupnom BDP-u koji nije pao, nego se povećao. 2008. godine bio je 30,9 posto, a 2011. 33,1 posto. Švaljek je u sklopu predavanja odgovarala na brojna pitanja građana, predstavnika udruga, sportskih organizacija, znanstvenog i kulturnog života Zagreba.

HOLDINGOVI PROJEKTI IZ PROGRAMA HORIZON 2015. - Dva Sporazuma s Europskom Komisijom vezana za odobravanje financiranja projekata iz programa Horizon 2020. potpisao je Zagrebački holding. Ukupna vrijednosti projekata iznosi dva milijuna eura. Projekt, na kojem je koordinator Podružnica Čistoća, bavi se održivim gospodarenjem biootpadom i proizvodnjom biometana, te distribucijom putem lokalne mreže punionica. Drugi projekt na kojem Podružnica Čistoća sudjeluje kao partner, ima za cilj implementaciju mjera i aktivnosti vezanih uz zelenu javnu nabavu u sektoru gospodarenja otpadom. Voditelj oba projekta, Bojan Ribić iz Podružnice Čistoća, ističe veliki značaj potpisivanja Sporazuma jer potvrđuje prepoznavanje stručnosti od strane Europske Komisije i nužnosti provođenja ovakvih projekata vezanih uz gospodarenje otpadom i zaštitu okoliša.

GOVORNE INFORMACIJE I U AUTOBUSIMA - Nakon što se sustav zvučnog informiranja, koji putnicima donosi informacije o broju i odredištu linija pokazao opravdanim i korisnim u tramvajskom prijevozu, implementiran je i na više od šezdeset autobusnih linija. Iz ZET-a podsjećaju kako su zvučne informacije namijenjene ponajprije korisnicima kojima je asistencija i pomoć prilikom putovanja najpotrebnija, odnosno slijepim i slabovidnim osobama, no od velike su pomoći i ostalim putnicima. Tijekom sljedećih dana, govorne najave počet će se emitirati i na preostalim autobusnim linijama zagrebačke prometne mreže.

„GRAD ZAGREB U PRVOM SVJETSKOM RATU“ - U sklopu obilježavanja 100. godišnjice početka Prvog svjetskog rata, Grad Zagreb i Odsjek za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu organiziraju dvodnevni znanstveni skup Grad Zagreb u Prvom svjetskom ratu. Skup će se održavati 16. i 17. prosinca u prostorima Stare gradske vijećnice, a u raspravi o ovom zanemarenom dijelu hrvatske i zagrebačke prošlosti sudjelovat će više od 30 hrvatskih povjesničara. Uz Znanstveni skup bit će postavljena izložba učenika Grafičkog odjela Škole primijenjene umjetnosti i dizajna „Veliki rat – zaboravljeni rat“.


PRIHVAĆEN PRORAČUN GRADA VARAŽDINA - Vijećnici varaždinskog gradskog vijeća prihvatili su prijedlog gradskog proračuna za 2015. godinu. Proračun u visini od 332.813.000 kuna varijanta je mogućeg koji nam garantira da zadržimo standard na koji smo navikli, rekao je gradonačelnik Goran Habuš. Za mnoge programe i projekte koje Grad želi provesti traži se osiguranje sredstava iz državnih potpora ili EU fondova, a Varaždin računa i na novi Zakon o udrugama koji predviđa da se mogu financirati samo programi, dok udruge upućuje na financiranje iz raznih državnih programa i EU fondova.


DARIVANJE KORISNIKA DOMOVA ZA STARIJE OSOBE - Darivanje korisnika domova za starije osobe čiji je osnivač Grad Zagreb organizira tradicionalno povodom božićnih i novogodišnjih blagdana Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom. Darivanje korisnika u domovima za starije osobe odvijat će se danas i sutra, 16. i 17. prosinca, a podjeli će prisustvovati predstavnici Gradske uprave. Iz Grada poručuju kako ovom skromnom, ali simboličnom gestom žele pokazati koliko su stariji sugrađani važni te kako se svi zajedno trebamo potruditi pružiti im skrb i njegu kakvu zaslužuju.

OTVOREN MLJEKOMAT NA SREDNJACIMA - U organizaciji mljekarsko stočarske zadruge „Proizvodi sela“ prvi mljekomat pušten je u radu na Srednjacima, u Ulici braće Domany 6. Mljekomat opskrbljuje Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Đurđice Baršić iz Dubravice, koje ima 35 komada grla. Za ovu investiciju od 160.000 kuna, obitelj Baršić kreditno se zadužila, a Zagrebačka županija mljekomat je subvencionirala sa 40 posto iznosa. Litra nedirnutog svježeg mlijeka ekstra klase košta 6 kuna. Inače, u ovoj godini Zagrebačka županija je za mljekomate i siromate pomogla svoje poljoprivrednike s ukupno 650.000 kuna.


KANDIDATURE ZA ČLANOVE SAVJETA MLADIH - Do 29. prosinca u tijeku je Javni poziv Krapinsko zagorske županije za isticanje kandidatura za članove Županijskog savjeta mladih i njihove zamjenike. Savjet mladih čini 11 članova i jedanaest zamjenika članova, uključujući predsjednika i zamjenika predsjednika.Članove bira Županijska skupština na temelju pisanih i obrazloženih kandidatura na vrijeme od tri godine. Više informacija zainteresirani mogu potražiti na web stranicama Krapinsko zagorske županije.


SEZONSKO ZAPOŠLJAVANJE - Hrvatski zavod za zapošljavanje, Područni ured Krapina započeo je s aktivnostima posredovanja za zapošljavanje u turističkoj sezoni za 2015. godinu. Poslodavci iz priobalja dolaze predstaviti svoje tvrtke i potrebe za sezonskim radnicima, a prvom informiranju odazvalo se stotinjak nezaposlenih Zagoraca. Njima se nude radna mjesta sobarice, čistačice, pomoćnog radnika u domaćinstvu, a traže se i pizza majstor, kuhinjski radnik, recepcionar, kuhari te konobari sa znanjem jednog stranog jezika. Prijave za sezonsko zapošljavanje primaju se stalno, a mogu se predati u Područnom uredu Krapina i Ispostavama Zabok, Pregrada, Klanjec, Donja Stubica i Zlatar Bistrica, svaki radni dan od 7 do 15 sati.


PRIPREME ZA ZIMSKU ŠKOLU INFORMATIKE - Započele su prijave za jubilarnu 20. Zimsku školu informatike, koju Srednja škola Krapina, Krapinski informatički klub Krik i Hrvatski savez informatičara organiziraju početkom sljedeće godine. Škola će se održavati kroz trodnevne radionice, od 2. do 10. siječnja 2015. godine. Zainteresirani učenici i nastavnici osnovnih i srednjih škola mogu se prijaviti preko linka na web stranicama kluba Krik i na web stranicama Srednje škole Krapina ili se javiti nastavnicima u svojoj školi. Zimska škola informatike nudi nadopunu redovnim i izbornim školskim sadržajima, sadržaje za darovite učenike te aktualne sadržaje koji nisu dio redovnog školovanja. Škola je besplatna, a učenici dobivaju potvrdu Hrvatskog saveza informatičara. Oni koji se posebno istaknu dobit će i pohvale i nagrade.

UGOVORI S LOKALNIM JEDINICAMA - Ugovore s gradonačelnicima i načelnicima jedinica lokalne samouprave kojima su odobrene potpore po provedenom Javnom pozivu za dodjelu potpore pri izradi projektno-tehničke dokumentacije, u sklopu "Programa poticanja lokalnog razvoja 2014 – 2016" potpisao je danas u Krapini Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar. Pravo na potpore ostvarila je 21 jedinica lokalne samouprave u ukupnom iznosu od milijun 485 tisuća kuna.


NOVI PREDSJEDNIK SAVJETA MLADIH - Dragutin Kliček ponovno je predsjednik Savjeta mladih Grada Varaždina. Na konstituirajućoj sjednici Savjeta za njegovu zamjenicu izabrana je Vanja Horvat. U razdoblju od 2014. do 2017. godine Savjet mladih Grada Varaždina činit će još i Sanja Labaš, Nina Plantak, Krunoslav Drožđek, Tim Hrvaćanin, Dominik Klemenčić, Mario Sinčić i Leon Žganec-Brajša. Novi - stari predsjednik Savjeta mladih Grada Varaždina zahvalio se na podršci i ukratko upoznao članove s dosadašnjim radom Savjeta, njihovim pravima i obvezama kao i projektima koji su započeti u sklopu nedavno otvorenog Centra za mlade.


TURISTIČKI VLAK ČAKOVEC - M. SREDIŠĆE - LENDAVA- Vlak na novoj liniji putničko-turističkog karaktera Čakovec – Mursko Središće – Lendava počinje voziti od sljedeće subote, 20. prosinca. Grad Mursko Središće toga dana planira svečano obilježiti početak vožnje. Prigodno ukrašenim vlakom , kao putnici iz Murskog Središća u Lendavu i natrag, vozit će se i djeca iz dječjih vrtića i čelnici Grada Mursko Središće i Međimurske županije.


SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA GRADA KRIŽEVACA - Posljednja ovogodišnja sjednica Grada Križevaca održat će se ovog petka u 12,00 sati u gradskoj vijećnici. Na dnevnom redu bit će financijski plan gradske knjižnice, muzeja i pučkog otvorenog učilišta, kao i program rada gradskog vijeća i drugih gradskih institucija.


UGOVOR ZA POTICANJE PODUZETNIŠTVA - Svečano potpisivanje Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava iz programa “PODUZETNIČKI IMPULS” Program poticanja poduzetništva i obrtništva za 2014 godinu, za mjeru “Razvojne agencija, poduzetnički centri i centri kompetencije” održat će se danas u prostorijama Koprivničko- križevačke županije u Koprivnici. Potpisivanju Ugovora o dodjeli bespovratne potpore nazočit će, uz župana Darka Korena, zamjenik ministra poduzetništva i obrta Dražen Pros.


OBLJETNICA SMRTI IVANA PL. ZAJCA - Izložba "Ivan pl. Zajc" u povodu 100. obljetnice smrti hrvatskog skladatelja otvara se danas u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici. Izložba obuhvaća građu vezanu uz Zajca koja se čuva u Zbirci muzikalija i audiomaterijala i Zbirci rukopisa i starih knjiga Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. U kazalištu Mala scena u Zagrebu večeras u 19,30 održat će se premijerna izvedba operete Ivana pl. Zajca "Momci na brod" u režiji Snježane Banović. Komična jednočinka iz 1863. izvodi se u povodu 100. obljetnice Zajčeve smrti, a nastala je u suradnji s Muzičkom akademijom.


BESPLATAN ULAZ NA MIROA POPLAVLJENIMA U SLAVONIJI - Povodom velike obljetnice, 116. rođendana, Umjetnički paviljon odlučio je svim učenicima osnovnih i srednjih škola, koji žive u područjima stradalima u poplavi, Rajevo Selo, Posavski Podgajci, Gunja, Račinovci, Đurići, Drenovci, Strošinci, Soljani, Vrbanja, od danas do 8. veljače 2015. omogućiti besplatan ulaz na izložbu Joana Miroa. Osim učenika besplatan ulaz imaju i odrasle osobe u njihovoj pratnji. Dolaske na izložbu potrebno je prethodno najaviti, a Umjetnički paviljon poziva da se ovoj akciji priključe Ministarstvo obrazovanja RH, državne tvrtke i privatni poduzetnici kako bi financijskom potporom pomogli u organizaciji prijevoza do Zagreba.

GAVELLINE VEČERI U IZMIJENJENOM IZDANJU - 29. izdanje, "Gavellinih večeri" pred zagrebačku publiku dolazi u izmijenjenom obliku te drugom terminu održavanja, u prosincu. Dosadašnji festival najboljih hrvatskih predstava postao je regionalni festival, a program je obogaćen i ponajboljim studentskim produkcijama iz prošle sezone. Povećava se i broj nagrada, pa se tako dodjeljuje pet nagrada: za najbolju predstavu festivala, za najbolju predstavu u produkciji kazališta iz RH, za najbolju žensku i najbolju mušku ulogu te režiju.

PROSLAVA 60. OBLJETNICE DVORCA TRAKOŠĆAN - Proslava 60. obljetnice djelovanja muzeja u dvorcu Trakošćan bit će održana danas. U jednom od najljepših hrvatskih dvoraca, muzej sa stalnim postavom djeluje od 1954. godine. Današnja proslava započinje u 17,00 sati, a bit će to i prilika za predstavljanje izložbe restauriranih slika i namještaja „Iz muzejske čuvaonice“.


JEŽEVA KUĆICA U HNK VARAŽDIN - Izvedba lutkarske predstave za djecu „Ježeva kućica“ koju je prema motivima djela Branka Ćopića napisala Maja Sviben, a režirala Tamara Kučinović, bit će priređena danas prijepodne na Velikoj sceni HNK-a u Varaždinu. Predstava je nastala u koprodukciji Kazališne družine Pinklec iz Čakovca i Dječje i lutkarske scene HNK-a u Varaždinu. U predstavi nastupaju Nikša Eldan, Karolina Horvat, Goran Guksić, Davor Dokleja, Bruno Kontrec. Predstava je namijenjena djeci predškolske dobi i učenicima nižih razreda osnovne škole.


JOŠ JEDNA NAGRADA MUZEJIMA HRVATSKOG ZAGORJA - Dobitnici ovogodišnje nagrade „Simply the best“ s brončanim znakom u kategoriji Muzejske ustanove , za „Trijenale zagorskog suvenira“ i kreativno obogaćivanje turističke ponude Gornje Stubice, Krapine i Kumrovca su Muzeji Hrvatskog zagorja. Nagradu dodjeljuju UHPA – Udruga hrvatskih putničkih agencija i turistički časopis Way to Croatia, a preuzela ju je u Rapcu ravnateljica Muzeja Hrvatskog zagorja Vlasta Krklec.

PREMIJERA PREDSTAVE PETAR PAN - Predstava "Petar Pan" u režiji Roberta Waltla premijerno će biti izvedena u Zagrebačkom kazalištu mladih večeras u 18,00 sati.

PREMJERA FILMA „PJEŠAKOV GAMBIT“ - Premjera filma „Pješakov gambit“ bit će održana u Centru kulture na Peščenici danas u 20,00 sati. Riječ je o eksperimentalnom filmu Borisa Greinera koji je nastao kao posljedica filmske radionice koju je radio s učenicima osnovne škole F. K. Frankopan. Film će biti prikazan u sklopu programa Zagreb2 koji ima za cilj približiti suvremenu umjetnost stanovnicima gradske četvrti Peščenica - Žitnjak kroz rad autora koji su svojim djelovanjem povezani s lokalnom zajednicom.

U SUSRET BOŽIĆU U KULTURNOM CENTRU DUBRAVA - Glazbeno - poetsko događanje „U susret Božiću“ bit će održano u Kulturnom centru Dubrava danas u 18,30 sati. Prisutni, prijavljeni pjesnici govoriti će svoje stihove na temu Božića. U glazbenom dijelu nastupiti će Zbor crkve BDM Kraljice Mira iz Granešinskih Novaka koji će pod vodstvom Ane Ivanagić izvoditi tradicionalne hrvatske Božićne pjesme. Ulaz je slobodan.


REDOVITE LETAČKE AKTIVNOSTI - Redovite letačke aktivnosti, tijekom kojih se može očekivati probijanje zvučnog zida, u okviru planiranih zadaća Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, provode piloti zrakoplova MIG-21 do petka, 19. prosinca. Letovi će se provoditi na području Osječko-baranjske, Požeško-slavonske, Brodsko-posavske, Sisačko-moslavačke, Bjelovarsko-bilogorske i Zagrebačke županije.

PROGLAŠENJE POBJEDNIKA TURNIRA U BOĆANJU - Proglašenje pobjednika turnira u boćanju u povodu pet godina postojanja Boćarskog kluba HVIDR-a Trešnjevka održat će se na boćalištu „Kranjčevićeva“, a nazočit će mu Predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Darinko Kosor. Turnir je ujedno posvećen svim žrtvama Vukovara pod geslom „Zapamtite Vukovar“.

PONOVNO LINIJA 278 - Linija 278 Sesvete - Sesvetska Sela - Kraljevački Novaki, koja je zbog radova na Popovečkoj cesti, bila obustavljena od danas ponovno prometuje.

 

ponedjeljak, 15. prosinca 2014.

KONCERT KAJ VU DUŠI U VINICI - Domaćin glazbeno-zabavnog projekta "Kaj vu duši“ sinoć je bila Općina Vinica. Radi se o projektu koji provodi Radio Kaj s ciljem očuvanja tradicije i izričaja kajkavskog kraja. Koncert je održan u kino-dvorani Općine Vinica, a sudionici programa bili su naši poznati umjetnici Ivica Pepelko, Vinički tamburaši, Ivan Benc, Klaruši, Iva Ranogajec, Andrija Kos, Zlatne žice, Ela Canjuga, TS Krijesnice, ŽVS Kaliope, Lucija Job, Gabrijela Hrženjak, Mili, Valentina Geci, Legolas, Savski valovi, TS Delirij, Višnjički tamburaši i Ženski vokalni sastav Leluja. Osim Općine Vinica koja je glavni pokrovitelj, održavanje ovog koncerta financijski su pomogli i poduzetnici s područja općine Vinica.


USKORO RJEŠENJE ZA GLOMAZNI OTPAD - Glomazni otpad uskoro će se početi privremeno zbrinjavati, izjavila je zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Sandra Švaljek, no nije specificirala gdje bi se točno trebalo naći mjesta te na kojem će području grada završiti. Inače, za provedbu natječaja i dodjelu posla nekoj tvrtki je potrebno minimalno dva do tri mjeseca, ali grad će za to vrijeme naći rješenje.


REKONSTRUKCIJA PRUGE DUGO SELO – KRIŽEVCI
- Odluku da će financirati veliki projekt izgradnje drugoga kolosijeka i rekonstrukcije željezničke pruge na dionici Dugo Selo-Križevci donijela je Europska komisija. Vrijednost projekta je 198 milijuna eura, a udio koji će se sufinancirati iz Europskog fonda za regionalni razvoj iznosi nešto više od 168 milijuna eura. Projekt rekonstrukcije i dogradnje drugog kolosijeka dionice Dugo Selo – Križevci prepoznat je kao jedan od prioriteta modernizacije željezničke mreže u Republici Hrvatskoj, te je dio velikog projekta uspostave dvokolosiječne željezničke pruge visoke učinkovitosti za mješoviti promet na cijelom Mediteranskom koridoru. Projekt če značajno smanjiti vrijeme putovanja od Dugog Sela do Križevaca sa 30 na 18 minuta što će predstavljati uštedu od oko 4 milijuna eura od 2017. godine.


OTVORENJE SOLARNE ELEKTRANE U LEPOGLAVI - Sunčanu elektranu u poduzetničkoj zoni Lepoglava danas će otvoriti ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak. Riječ je o investiciji vrijednoj milijun i pol eura. Otvorenju će prisustvovati i župan Varaždinske županije Predrag Štromar i njegov zamjenik Alen Kišić.


ZAVRŠENA PRVA FAZA PROJEKTA U MEĐIMURJU - „Osnaživanje Lokalnog partnerstva za zapošljavanje Međimurske županije“ naziv je projekta kojeg zajednički provode Regionalna razvojna agencija Međimurje REDEA i Hrvatski zavod za zapošljavanje – Područni ured Čakovec. Projekt je vrijedan oko 36.000 eura, a s gotovo trideset tisuća eura sufinancira ga Europska unija iz Europskog socijalnog fonda kroz program razvoja ljudskih potencijala Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja. Na završnoj konferenciji prvog dijela projekta u Tehnološko – inovacijskom centru Međimurje, najavljen je nastavak aktivnosti na stvaranju i jačanju ljudskih potencijala u skladu s potrebama na tržištu rada. Tako je već apliciran novi projekt „Empowering for Growth- druga faza“ koji s provedbom kreće početkom 2015. godine.


SJEDNICA BISKUPA ZAGREBAČKE METROPOLIJE - Biskupi Zagrebačke crkvene pokrajine pod predsjedanjem zagrebačkog nadbiskupa i metropolita kardinala Josipa Bozanića održat će svoju redovnu sjednicu u Lepoglavi. Sjednica će se održati u prostorima župnog ureda. Boravak u Lepoglavi, biskupi će iskoristiti i za posjet prostorijama zatočeništva bl. Alojzija Stepinca. U zatvorskoj ćeliji u kojoj je blaženi Alojzije Stepinac robijao pet godina će zajedno moliti za njegovo proglašenje svetim.


SAVJET ZA GOSPODARSTVO I MEĐUREGIONALNU SURADNJU - Peta po redu sjednica Savjeta za gospodarstvo i međuregionalnu suradnju Varaždinske županije održana je u Varaždinu. Članovi Savjeta složili su se da je potrebno jačati suradnju s drugim tijelima, poput Lokalnog partnerstva za zapošljavanje Varaždinske županije i Savjeta mladih, naročito u pitanjima zapošljavanja mladih, koje predstavlja jedan od gorućih problema. Savjet je također raspravljao o aktivnostima za sljedeću godinu. Kao najveći projekti izdvojeni su Vodič za investitore, kreditiranje poduzetnika, izrada Županijske razvojne strategije i Strategije razvoja turizma, Akcijski plan energetske učinkovitosti, program energetske učinkovitosti obiteljskih kuća, ugradnja sustava obnovljivih izvora energije, koji Županija provodi u suradnji s Fondom za energetsku učinkovitost, te integrirani prijevoz putnika.


PROGRAM POTICANJA LOKALNOG RAZVOJA - Ugovore sa gradonačelnicima i načelnicima jedinica lokalne samouprave kojima su odobrene potpore po provedenom Javnom pozivu za dodjelu potpore pri izradi projektno-tehničke dokumentacije, a u sklopu „Programa poticanja lokalnog razvoja 2014 - 2016.“, potpisat će sutra župan Krapinsko zagorske županije, Željko Kolar. Pravo na potpore ostvarila je 21 jedinica lokalne samouprave, u ukupnom iznosu od gotovo milijun i pol kuna. Potpisivanje ugovora bit će upriličeno u konferencijskoj Sali Hrvatske gospodarske komore, Županijske komore Krapina, s početkom u 10,00 sati.


BOŽIĆNICE ZA VARAŽDINSKE UMIROVLJENIKE - Grad Varaždin i ove godine povodom božićnih blagdana umirovljenicima, čija mirovinska primanja iznose do 1.900 kuna mjesečno, odobrava novčanu pomoć u iznosu od 120 kuna. Isplata „božićnice“ za 2.181 umirovljenika s područja Grada Varaždina počinje od danas na adrese umirovljenika. Sredstva u ukupnom iznosu od 261.600 kuna osigurana su iz gradskog proračuna, a popisi umirovljenika usklađeni su s podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Ove godine Grad Varaždin podignuo je cenzus za „božićnicu“ na 1.900 kuna (prošle godine cenzus je bio 1.800 kuna) pa će ove godine gradsku „božićnicu“ dobiti 305 umirovljenika više nego lani.


GOSPODARSKO SOCIJALNO VIJEĆE MEĐIMURSKE ŽUPANIJE - Sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća u Međimurskoj županiji održat će sutra s početkom u 9,00 sati u Velikoj vijećnici Međimurske županije. Na sjednici će se izabrati novi predsjednik Vijeća i njegovi zamjenici, raspravljat će se o Prijedlogu izmjena i dopuna proračuna za 2014. godinu, Prijedlogu proračuna za 2015. godinu, stanju u građevinarstvu i „Inicijativi za fer cijene u građevinarstvu“ te kretanju na tržištu rada u Međimurskoj županiji.


PREGRADSKI PRORAČUN PREKO 15 MILIJUNA KUNA - Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća grada Pregrade usvojen je prijedlog proračuna za iduću godinu. Plan proračuna prihoda i izdataka proteže se preko 15 milijuna kuna. Na kreiranje ovogodišnjeg proračuna uvelike su utjecale izmjene Zakona o porezu na dohodak što za grad Pregradu znači smanjenje prihoda od poreza na dohodak za 6,5%. Također, ovogodišnji proračun nešto je veći zbog očekivanih sredstava iz fondova Europske unije. Neka od prioritetnih ulaganja bit će dovršetak izgradnje nove zgrade Područne škole u Stipernici, asfaltiranje nerazvrstanih cesta i ulica, ulaganja u poslovnu zonu Pregrada, rekonstrukcija zgrade Dječjeg vrtića, uređenje dječjih igrališta kao i izgradnja i rekonstrukcija javne rasvjete.


BESPLATNI PREVENTIVNI PREGLEDI PROSTATE - Besplatni preventivni pregledi prostate za muškarce s invaliditetom obavljat će se u Kliničkoj bolnici „Sveti Duh“ od danas do polovice siječnja 2015. godine. Preventivne preglede sukladno Zagrebačkoj strategiji izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom u razdoblju od 2011. do 2015., u cilju promicanja zdravlja i sprečavanja nastanka invaliditeta i težih oštećenja zdravlja, organizira Povjerenstvo za osobe s invaliditetom Grada Zagreba, Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom i Gradski ured za zdravstvo.

ZIMOVANJE DJECE NA SLJEMENU - Organizirano zimovanje za sedamdesetero djece hrvatskih branitelja i civilnih žrtava Domovinskog rata osnovnoškolskog uzrasta koji su slabijeg socijalno ekonomskog statusa provest će zagrebački Gradski ured za branitelje. Zimovanje se provodi u Domu Crvenog križa na Sljemenu od 2. do 9. siječnja 2015. Zahtjevi za zimovanje se zaprimaju u Gradskom uredu za branitelje, Zagreb, Vodnikova 14, do popunjenosti kapaciteta, a potrebne informacije mogu se dobiti na broj telefona: 01/6100385 ili 01/6100343.


POČELE GAVELLINE VEČERI - Predstava "Amerika" redatelja Janusza Kice po motivima romana Franza Kafke, u izvedbi i koprodukciji zagrebačkog Gradskog dramskog kazališta Gavelle i riječkog HNK Ivana pl. Zajca, otvorila je u Zagrebu 29. Gavelline večeri na kojima će publika do 23. prosinca moći pogledati pet ponajboljih hrvatskih i tri nagrađivana inozemna kazališna ostvarenja. Festivalski program otvorila je savjetnica pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Mila Jelavić, koja je kazala kako joj je iznimno drago da ovogodišnje koncepcijski osvježene Gavelline večeri otvara nagrađivana koprodukcija koja je osvojila čak tri Nagrade hrvatskog glumišta. Nakon svečanog otvorenja danas se u zagrebačkom kazalištu Gavella može pogledati nagrađena predstava Borštnikovog srečanja, "Svadba" redatelja Jerneja Lorenzija u produkciji Slovenskog narodnog gledališča iz Ljubljane.


OBITELJ NA OKUPU U CEKAO - Otvorenje posljednje ovogodišnje izložbe u Galeriji CEKAO, bit će održano večeras u 19.00 sati. Na izložbi prigodnog naziva „Obitelj na okupu“ svoje slike izlaže akademska slikarica Vanja Tumpić.

DAN UMJETNIČKOG PAVILJONA - Najstariji i najljepši izložbeni prostor u jugoistočnoj Europi, zagrebački Umjetnički paviljon danas slavi svoj 116. rođendan. Proslava će bit održana večeras od 19,00 do 21,00 sat. Inače, u prva dva mjeseca, od kako je otvorena, izložbu JOAN MIRO –remek-djela iz fundacije MAEGHT posjetilo je gotovo 20 tisuća posjetitelja.


IZLOŽBA KARLE ŠVEC U KRIŽEVCIMA - Prva hrvatska dječja galerija, pokrenuta ove godine u Križevcima na inicijativu akademskog kipara i profesora likovne kulture Igora Brkića, ovogodišnji program zatvara izložbom Karle Švec, učenice prvog razreda Srednje škole "Ivan Seljanec". Izložba na kojoj se ova talentirana učenica predstavlja svojim slikama i crtežima otvorena je u Prvoj hrvatskoj dječjoj galeriji smještenoj u prostorijama Kluba kulture Križevci.


BOŽIĆNI SAJAM U ZELINI - Tradicionalni Božićni sajam počinje danas na Trgu Ante Starčevića u Svetom Ivanu Zelini. Organizator sajma je zelinska gradska Turistička zajednica, a bit će otvoren za posjetitelje do 24. prosinca.

KAZALIŠNA PREDSTAVA U IVANIĆ GRADU - Urnebesna komedija „Drobilica“ Denisa Bašića i Vida Baloga može se pogledati večeras u POU Ivanić Grad od 19,00 sati.

„STILSKE VJEŽBE“ U SAMOBORU - Najdugovječnija predstava „Stilske vježbe“ može se pogledati u kino dvorani POU Samobor večeras od 20.00 sati.

IZMIJENE U NOĆNIM TRAMVAJSKIM LINIJAMA - Zbog radova u zoni raskrižja Avenije Marina Držića i Ulice grada Vukovara, kao i na dijelu Ilice i Savske ceste, umjesto noćnih tramvaja voze autobusi. Na liniji 31 autobusi će voziti do srijede, 17. prosinca, s time da autobusi koji voze kao zamjena ovog tramvaja ne zaustavljaju se na tramvajskim stajalištima Studentski dom Stjepan Radić, Arena Zagreb i Most mladosti. Autobusi će voziti i na liniji 33 u noći od utorka, 16. prosinca, a na linijama 32 i 34 od srijede, 17. prosinca. Završetak radova na dijelu trase spomenutih linija očekuje se u subotu, 20. prosinca.

 

petak, 12. prosinca 2014.

PREDLAŽE SE SUSTAV DALJINSKE AKTIVACIJE ZA SLIJEPE - Slijepe i slabovidne osobe smatraju da je na području Grada nedovoljno taktilnih staza, a da je zvučna signalizacija na semaforima pretiha tijekom dana kada je promet bučniji. Sjedište Hrvatske udruge za promicanje i razvoj tiflotehnike je u Ulici grada Mainza, gdje su uređaji za zvučnu signalizaciju, na križanju s Grahorovom ulicom, postavljeni neposredno pored zgrada. Stoga stanari zbog buke predlažu sustav automatske daljinske aktivacije, da se primjerice u bijeli štap ugradi odašiljač, pa se zvuk aktivira po potrebi. Na poboljšanju sigurnosti kretanja slijepih osoba u prometu počeo je nedavno raditi i Prometni fakultet. U Zagrebu je inače oko tisuću slijepih i slabovidnih osoba koji su članovi Udruge slijepih Zagreb.

PRVI OSVIJETLJENI MOST U ZAGREBU - Grad će sa 4,9 milijuna kuna iduće godine osvijetliti Zeleni željeznički most preko Save čiju je obnovu financirao HŽ pa će to ujedno biti prvi osvijetljeni most u Zagrebu. Proširenje Radničke ceste te kompletna sanacija Radićeve ulice također su projekti koje Grad Zagreb namjerava realizirati iduće godine. Ukupan iznos koji se planira potrošiti na gradnju objekata i komunalnu infrastrukturu manji je od potrošenog za ovu godinu za 30 milijuna kuna, odnosno iznosi 312 milijuna kuna, a od čega je najveći dio, 160 milijuna kuna, rezerviran za obnovu starih cesta i njihovo proširenje.

ZA VIKEND AUTOBUSI UMJESTO  NOĆNOG TRAMVAJA 31 -Zbog radova na tramvajskoj pruzi u zoni raskrižja Avenije Marina Držića i Ulice grada Vukovara, od danas do ponedjeljka, 15. prosinca, umjesto tramvaja noćne linije 31 vozit će autobusi. Autobusi koji voze kao zamjena tramvaja 31, neće se zaustavljati na tramvajskim stajalištima Studentski dom Stjepan Radić, Arena Zagreb i Most mladosti.

 

DODJELA  NAGRADA ULUPUH-a- Povodom 64. godišnjice osnutka ULUPUH-a, danas će na svečanosti u zagrebačkoj starogradskoj vijećnici uručene nagrade. Nagradu Udruge likovnih umjetnika primijenjene umjetnosti Hrvatske za životno djelo primit će Ivan Faullend Heferer, umjetnički graditelji restaurator harmonija i klavira. Nagrada za najbolji izložbeni projekt dodijelit će se izložbi 49. zagrebački salon – primijenjene umjetnosti i dizajn / Pomicanje granica – komunikacija i nova mobilnost – autorica koncepcije, selektorica i kustosica: Višnja Slavica Gabout, ravnateljica: Ivana Bakal, prostorno-likovni postav: Mario Beusan, vizualni identitet: Ivan Križan. Nagrada za najbolji izdavački projekt dodjeljuje se monografiji Prepoznatljivo svoja – kostimografkinja Ika Škomrlj, autorica: Martina Petranović, urednica: Ivana Bakal, grafički dizajn: Zlatka Salopek. Nagrada za najboljeg mladog umjetnika bit će uručena Jeleni Blagović. Počasnim članom ULUPUH-a ove će se godine proglasiti dr. Dinko Šokčević, povjesničar umjetnosti, a nagrade će uručiti predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Darinko Kosor.

 

OTVORENJE OBNOVLJENE PRUGE NAKON 20 GODINA - Obnovom željezničke pruge na dionici od Sv. Roka, Slovenija do Đurmanca, biti će nakon 20 godina ponovno uspostavljena željezničko prometna povezanost između Republike Slovenije i Republike Hrvatske. Općine Hum na Sutli, Rogatec i Đurmanec taj će važan događaj obilježiti ove nedjelje, kada na snagu stupa i novi vozni red 2014./15. HŽ-a.

 

ZIMOVANJE DJECE NA SLJEMENU - Organizirano zimovanje za sedamdesetero djece hrvatskih branitelja i civilnih žrtava Domovinskog rata osnovnoškolskog uzrasta koji su slabijeg socijalno ekonomskog statusa provodi zagrebački Gradski ured za branitelje. Zimovanje se provodi u Domu Crvenog križa na Sljemenu od 2. do 9. siječnja 2015. godine. Zahtjevi za zimovanje se zaprimaju u Gradskom uredu za branitelje, Zagreb, Vodnikova 14, od danas pa do popunjenosti kapaciteta. Sve potrebne informacije mogu se dobiti na broj telefona: 01/6100385 ili 01/6100343.

 

PALJENJE TREĆE ADVENTSKE SVIJEĆE- Treća svijeća na varaždinskom adventskom vijencu bit će upaljena ispred varaždinske katedrale sutra u 18,30 sati. Svijeću će uz predstavnika crkve, zapaliti dječji gradonačelnik Varaždina Viktor Divjak. Svečanom ozračju doprinos će dati i članovi Dječjeg zbora Župne crkve sv. Marije Magdalene iz Ivanca.  

TEHNOLOŠKI CENTAR DRVNE INDUSTRIJE U LEPOGLAVI- Ministarstvo regionalnog razvoja i europskih fondova pozitivno je ocijenilo idejno rješenje  Projekta Tehnološki centar drvne industrije u Lepoglavi, vrijedan  gotovo 60 milijuna kuna. Odobreno je tako  financiranje druge faze projekta iznosom od 960 tisuća kuna. Riječ je o Centru koji će biti smješten  na površini od 5500 četvornih metara i koji će omogućiti podizanje konkurentnosti drvne industrije ne samo iz regije, već drvne industrije s područja cijele Hrvatske.

 

ŠKOLARCI SE UPOZNALI S RADOM ŽUPANIJE- Učenici Osnovnih škola Međimurske županije kroz program „Upoznaj svoju županiju„ posjetili su sjedište Međimurske županije. 23 učenika Osnovne škole Petar Zrinski iz Šenkovca i 19 učenika područnih škola Žiškovec i Mačkovec upoznali su se sa županom Matijom Posavcem i pročelnikom Upravnog odbora za društvene djelatnosti Brankom Sušecom. Župan je tom prilikom najavio modernizaciju dvorane do kraja školske godine, a školarci su župana pozvali na božićnu priredbu u matičnu osnovnu školu.

 

SASTANAK PARTNERA NA PROJEKTU MLADIH U LUDBREGU- Prvi sastanak partnera u projektu „Mladi na području grada Ludbrega kao aktivni, informirani, društveno, politički odgovorni akteri prostoru Grada Ludbrega„ održan je ovih dana. Na sastanku je predstavljen tijek provedbe projekta i dogovorene su daljnje aktivnosti. Kako se radi o projektu koji se odnosi  isključivo na mlade, za sudjelovanje se mogu prijaviti  svi zainteresirani od 15 do 30 godina starosti  i to na broj 042 660 094.

 

SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA GRADA VARAŽDINA - Dvanaesta sjednica Gradskog vijeća Grada Varaždina održat će se u ponedjeljak 15. prosinca. Na dnevnom redu, naći se, među ostalim točka dnevnog reda koju gradonačelnik Varaždina Goran Habuš predlaže po hitnom postupku, a radi se o prijedlogu Odluke o osnivanju trgovačkog društva AERODROM Varaždin- društva s ograničenom odgovornošću za upravljanje zračnom lukom, usluge i proizvodnju.

 

BRANKO BALAŠKO POBJEDNIK FOTO NATJEČAJA - Krapinsko-zagorska županija organizirala je ove godine foto natječaj „Bajka na dlanu“ za najbolju fotografiju prirodnih ljepota, kulturne i prirodne baštine s područja Krapinsko-zagorske županije. Poznati hrvatski fotografi Stephan Lupino, Mare Milin i Dragutin Škreblin proglasili su sinoć na svečanosti u Mariji Bistrici pobjednikom trećeg kruga natječaja Žarka Piljaka, a zatim i apsolutnog pobjednika foto natječaja – Branka Balaška iz Stubičkih Toplica. Cilj natječaja bio je fotografijom prikazati Zagorje - Bajku na dlanu kroz sva godišnja doba, te promovirati Zagorje kao turističku destinaciju, naglasio je župan Željko Kolar. Također,  izabrani su i pobjednici prema glasanju publike putem Facebook-a, gdje je najviše lajkova prikupio Nikla Kadoić. Članovi  žirija proglasili su ovaj natječaj europske razine, pobjednici su primili vrijedne nagrade, a projekat kreće ispočetka sljedeće godine.

 

KOPRIVNICA SPREMA PROJEKTE ZA PRIJESTOLNICU KULTURE- O idejnom projektu pod nazivom „Festival priča, legendi i mitova Hrvatskog sjevera“, čiji bi nositelj bila koprivnička knjižnica, bilo je riječi na sastanku voditelja projekta varaždinske kandidature  za europsku prijestolnicu kulture Rajmonda Rojnika, ravnateljice koprivničke Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Dijane Sabolović Krajina i etnologinje u Muzeju grada Koprivnice Marije Mesarić. Festivalom bi se oživjeli povijesni objekti, javni bi se prostor stavio u službu kulture, potaknulo bi se istraživanje kulturne baštine i povezivanje srodnih institucija, a njegova bi provedba doprinijela i povećanju turističke ponude tijekom cijele godine. 

 

KONJEM PROTIV HORSA I PROMILA - Povodom obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti Udruga „Jedni za druge“ organizira već tradicionalno događanje pod nazivom „Konjem protiv horsa i promila“, koje će se održati u prostorima Edukacijskog centra Klinike za psihijatriju Vrapče s početkom u 18,30 sati. U prvom djelu programa predviđeno je predstavljanje rada Udruge kao i postignutih rezultata programa resocijalizacije liječenih ovisnika terapijom jahanja, koji je potpomognut i sufinanciran od strane Grada Zagreba, te kratko predavanje stručnjaka s dugogodišnjim iskustvom u radu s osobama s problemom ovisnosti. Nakon toga, predviđen je kratki kulturno umjetnički program.

 

PREDSTAVLJANJE NOVOG ROMANA ANTE TOMIĆA- Novi roman Ante Tomića "Veličanstveni Poskokovi" bit će predstavljen danas u Kući za ljude i umjetnost Laubi od 20,00 sati. O njemu će, uz autora, govoriti urednica Marina Vujčić, književnik Ivica Prtenjača i redatelj Vinko Brešan.

BOŽIĆNI BALKONI U ZAGREBU -U sklopu Adventa u Zagrebu, ansambl  Ad Gloriam brass  svake nedjelje u prosincu održava koncerte na zagrebačkim balkonima. Balkoni na kojima sviraju nedjeljom od 19,00 sati su na dvije zagrebačke lokacije, a članovi ansambla su glazbenici orkestra opere HNK Zagreb i Zagrebačke filharmonije. Zvuk limeno puhačkih instrumenata tradicionalno je vezan uz Božić, simbolički uz objavu božićne vijesti i radosti, a fanfarni zvuk koji dolazi iz visine balkona doprinosi tome dojmu. Na programu koncerata bit će klasična glazba i tradicionalne božićne pjesme. Posjetitelji i prolaznici moći će čuti Haendlovu Muziku za vatromet, Muziku na vodi, renesansne plesove, valcere, polke i prigodne božićne pjesme.

DODJELA NAGRADE JANDKO POLIĆ KAMOV – Nagrada Janko Polić Kamov bit će dodijeljena danas u 12,00 sati u Basaričekovoj ulici.  Za nagradu su se prijavila 53 književna djela, a u uži izbor ušlo ih je pet. Hrvatsko društvo pisaca ove je godine inače ustanovilo Nagradu Janko Polić Kamov za najbolje književno djelo napisano na hrvatskom jeziku.

 

„NEVJEROJATAN DOGAĐAJ“ U KNAP-u - Predstava “Nevjerojatan događaj”, novi je autorski projekt nagrađivane redateljice Ivice Boban u kojemu problematizira “istraumatiziranu stvarnost i sve težu i za mnoge nepodnošljivu svakodnevnicu”, premijernu izvedbu doživjet će večeras u KNAP-u. Riječ je o predstavi u stilu suvremene komedije dall’arte o borbi za opstanak i spas iz neplaćenih računa, kredita i minusa, narušenih odnosa, samoće, “i svih nemogućih ali bolno stvarnih problema i bezizlaznih situacija tranzicijskog neo-liberalno kapitalističkog vremena koje živimo”.

 

SURADNJA HRVATSKA- MAĐARSKA-  Gradonačelnik mađarskog grada Csurga Fustos Janos  sa suradnicima, boravio je u Koprivničko-križevačkoj županiji gdje su ga primili zamjenik župana Koprivničko križevačke županije Ivan Pal i ravnateljica PORA Razvojne agencije Podravine i Prigorja  Melita Birčić.  Prvi koraci u suradnji Koprivničko – križevačke županije i grada Csurgo u mađarskoj županiji Somogy  ostvareni  su prije dva mjeseca u Mađarskoj na području pripreme zajedničkih EU projekata i partnerstva. Posjet mađarskih predstavnika predstavlja početak zajedničkog rada na zajedničkim EU projektima, posebice u okviru novog operativnog programa Hrvatska-Mađarska, a u okviru kojeg će za obje strane biti na raspolaganju više od 60 milijuna eura u idućih 7 godina.

 

OTVORENJE IZLOŽBE „SLOM“ – Izložba multimedijalne umjetnice Maje Marković „Slom“ bit će otvorena u Centru kulture na Peščenici  Knap danas u 19,00 sati. Izložba se može pogledati radnim danom od 10,00 do 21,00 sat i subotom od 10,00 do 13,00 sati sve do 9. siječnja 2015.

 

BOŽIĆNA RADOST- Filatelistička izložba pod nazivom "Božićna radost" otvorena je  u poštanskom uredu na Trgu slobode u Varaždinu. Izložba, koju su priredili članovi kluba mladih filatelista Trakošćan iz Klenovnika u prostorijama varaždinskog poštanskog ureda otvorena je do sredine siječnja iduće godine.

 

HRVATSKA BOŽIĆNA PRIČA  - Veliki koncert pod nazivom Hrvatska božićna priča, bit će održan u Velikoj dvorani KD Vatroslava Lisinskog sutra s početkom u 11,00 sati. Nastupa Zbor HRT-a pod vodstvom maestra Tončija Bilića i poznati instrumentalisti, a posebnu notu koncertu dati će glumac Rene Medvešek koji će posjetitelje zasigurno nadahnuti inspirativnim tekstovima između pjesama. Svatko u publici dobit će na dar CD sa pjesmama koje će se izvoditi na koncertu. Jedinstveni je to koncert za djecu i cijelu obitelj nazvan Hrvatska božićna priča kojeg organizira Hrvatska glazbena mladež.

 

DANAS MALI BOŽIĆNI SAJAM U KRIŽEVCIMA- Mali Božićni sajam kojeg i ove godine organizira Turistička zajednica Grada Križevaca u suradnji sa križevačkim obrazovnim institucijama i udrugama, održavati će se danas do 13,00 sati u novouređenom prostoru Turističkog informativnog centra Na sajmu će se moći razgledati i nabaviti božićni ukrasi i radovi malih i velikih ruku djece iz vrtića, škola i udruga.

 

U SUSRET BOŽIĆU- "U susret Božiću",  naziv je koncerta što ga večeras u srednjoškolskoj sportskoj dvorani u Ivancu u suradnji s gradskim kulturno-umjetničkim društvima i solistima organizira grad Ivanec. U programu će sudjelovati Mješoviti pjevački zbor KUD-a Rudolf Rajter, Vokalni ansambl Sakcinski, Vokalni sastav Kaliope, KUD Salinovec, Tamburaški orkestar KUD-a Itas, Dječji zbor mlađeg uzrasta Osnovne škole Ivanec te solisti Rafaela Čanžar, Lucija Job, Stjepan Sanković i Petar Čavlek. Početak koncerta je u 18,00 sati.

 

BOŽIĆNI SAJAM SUTRA NA TRGU - Grad Klanjec i Turistička zajednica grada organiziraju sutra Božićni sajam, od 16,00 do 20,00 sati na Trgu Antuna Mihanovića. Na sajmu će biti štandovi s autohtonim i tradicijskim proizvodima, rukotvorinama, božićnim ukrasima, kolačima, a također, birat će se i najljepši božićni ukras. Od 16,30 sati na trgu će se predstaviti Dječji vrtić Kesten, OŠ Antuna Mihanovića, Glazbeno plesni studio Ritam i dječji folklor KUD-a Antun Mihanović. U slučaju lošeg vremena, sajam će se održati u Velikoj dvorani grada Klanjca.

 

OTVORENJE IZLOŽBE LJERKE NJERŠ - U sklopu manifestacije Prosinac u Krapini, danas će se u gradskoj Galeriji otvoriti izložba Ljerke Njerš, Vrhunci odraza. Ljerka Njerš značajna je i u hrvatskim i u svjetskim okvirima, prije svega zbog inovativnih tehnika rada na keramici i staklu. Izložba obiluje bogatim programom, od slika, keramike, stakla, crteža, pa do grafika, a autorica izložbe je Iva Körbler. Otvorenje je predviđeno u 18,00 sati, a izložbu možete razgledati sve do 10. siječnja iduće godine.

 

BOŽIĆNA ČAROLIJA DANAS U PREGRADI - U sklopu projekta Otvoreni grad kojeg podržava Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Društvo "Naša djeca" Pregrada organizira danas predstavu "Božićna čarolija" u izvođenju HIT Teatra iz Zagreba. Predstava počinje u 15,30 sati u sportskoj dvorani OŠ Janka Leskovara, a namijenjena je djeci do 4. razreda osnovne škole. Nakon predstave Djed Božićnjak podijeliti će djeci bombone.

 

MISNO SLAVLJE ZA SLIJEPE I SLABOVIDNE- Povodom blagdana sv. Lucije, zaštitnice slijepih i slabovidnih, varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak predvodit će sutra u katedrali Uznesenja BDM u Varaždinu misno slavlje s početkom u 11,00 sati. Na misi će sudjelovati članovi udruga slijepih i slabovidnih iz Međimurske, Varaždinske i Koprivničko-križevačke županije. Od 10,00 sati imat će prigodu u katedrali za ispovijed, a nakon mise, Varaždinska biskupija priređuje zajednički objed i druženje za sve sudionike susreta.

 

OKRUGLI STOL „KAP PRIČE NA DLANU“ - Treći u nizu okruglih stolova u sklopu programa „Kap priče na dlanu: Ususret Bologni iz Zagreba“ održat će se danas od 16,00 sati u Talijanskom Institutu za kulturu u Zagrebu. Okrugli stol održava se kao najava hrvatskog nastupa na Sajmu dječje knjige u Bologni. Danas će prijepodne biti održana i dječja radionica pod nazivom Kombinirana tehnika - odnos slike i teksta na kojoj je gošća ilustratorica Ana Kadoić.

 

DAN NACIONALNIH MANJINA GRADA ZAGREBA - Svečanost obilježavanja Dana Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba bit će održana ove nedjelje u  KD Vatroslava Lisinskog. Početak je u 12,00 sati.  

MILIJUN KUNA ZA KOMUNALNU INFRASTRUKTURU-Programe/projekate za sufinanciranje izgradnje i održavanja objekata i uređaja komunalne infrastrukture, gradovi i općine, mogu do 15. prosinca prijaviti Zagrebačkoj županiji koja je za tu svrhu osigurala dodatnih milijun kuna. Ove je godine Zagrebačka županija za sufinanciranje izgradnje i održavanja objekata i uređaja komunalne infrastrukture već dodijelila 5 milijuna179.tisuća kuna. Prihvatljive aktivnosti su izrada projektno-tehničke dokumentacije, građenje, adaptacija i/ili sanacija komunalnih objekata. Županija će sufinancirati prijavljenog maksimalno 90 posto iznosa za izradu projektno-tehničke dokumentacije te maksimalno 80 posto iznosa za izgradnju, adaptaciju i/ili sanaciju i nabavku opreme.


KNJIŽNIČNI BOŽIĆNI SAJAM U KUSTOŠIJI-Knjižnični božićni sajam kreativnih proizvoda održat će se u knjižnici Kustošija, Vatrogasna 6,  danas i sutra. Posjetitelji će moći razgledati i kupiti originalne božićne poklon za sebe ili drage osobe, a to će moći danas od 10,00 do 19,00 sati te sutra od 10,00 do 13,00 sati. Na sajmu će svoje maštovite i oku ugodne predmete predstaviti Buried Clothes, Koraljka Juričić, Helena Terzić, Emira Hadži – Veljković, OŠ Nad lipom, Mala Bobulova i maška, Ana Šesto i Đurđica Ožbolt.

 

DAN GRADA VELIKE GORICE- Svečana akademija povodom Dana grada Velike Gorice održat će se sutra u velikoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta. Početak je u 12,00 sati.

 

BOŽIĆNI SUSRET U CARITASOVOJ KUĆI ZA STARIJE I NEMOĆNE-Caritasova kuća za starije i nemoćne „Sv. Kamilo de Lellis“ organizira susret obitelji uoči Božića koji će se održati danas u Caritasovoj kući u Vrbovcu, s početkom u 17,00 sati.

 

LUCINJE U STRMCU Tradicionalno kićenje bora, koncert KUD-a Strmeci sijanje pšenice bit će održano u nedjelju u Društvenom domu Strmec od 17,00 sati. Adventski koncert vokalno instrumentalnog ansambla „Projekt Lazarus“ bit će održan u svetonedeljskoj crkvi Blaženog Alojziija Stepinca od 19,00 sati.

 

BOŽIĆNI SAJAM I IZLOŽBA JASLIČARA U ZAPREŠIĆU- Božićni sajam u velikoj dvorani zaprešićkog Pastoralnog centra Župe Marije Kraljice apostola bit će sutra od 10,00 do 18,00 sati. Izložba „Jaslice moga kraja“ može se sutra pogledati u Galeriji Kraljice mira u Pušći od 18,00 sati. Humanitarni Božićni koncert s temom filmske glazbe održat će  Puhački orkestar Zaprešić u velikoj dvorani POU od 19,30 sati.

 

ANĐELEK FEST U DUGOM SELU- „Anđelek fest“ božićni sajam, s kulturnim i gastronomskih programom te radionicama za djecu, održavat će se od danas do nedjelje. Mjesto događanja je prostor Glazbene škole Dugo Selo.

 

IZLOŽBA I PREDSTAVA U JASKI- Izložba likovne kolonije Gradskog društva Crvenog križa bit će otvorena u Gradskom muzeju i galeriji Jastrebarsko večeras od 18,00 sati. Sutra se u tamošnjem Domu kulture može pogledati predstava za djecu „Snježna kraljica“.

 

DJEČJI BOŽIĆNI FESTIVAL U SAMOBORU- Samoborske mažoretkinje u suradnji sa Svetonedeljskim mažoretkinjama organiziraju šesti dječji festival „Božić dolazi“, koji će se održati sutra u Sportskoj dvorani Samobor. Početak je u 16,00 sati.

 

BOŽIĆNI PROGRAMI U IVANIĆU- Cjelodnevni božićni programi i sadržaji bit će sutra održani na nekoliko lokacija u Ivaniću, tržnici Maznica, POU, te sportskoj dvorani Žeravinec od 9,00 do 18,00 sati.

 

RADIONICE BOŽIĆNIH UKRASA U PISAROVINI- Radionicu i izložbu božićnih ukrasa i dječjih radova možete posjetiti svake subote u Zavičajnom muzeju Donja Kupčina od 11,00 do 13,00 sati. U Društvenom domu sutra se održava humanitarno-kulturna manifestacije „Pjesmom do Božića“.

 

HUMANITARNI KONCERT Humanitarni koncert Zbora Čarobne frule, dječjeg zbora Vrapčići, učenika OGŠ Ivana Zajca, OŠ Mate Lovraka i OŠ Luka Sesvete, a koji se organiziran u suradnji s Centrom za kulturu i informacije Maksimir, održat će se sutra u 17,00 sati u prostorijama centra. Sav prihod od koncerta donirat će se dječaku Patriku.

  

UTRKA PO STEPENICAMA – 3. Utrka stepenicama Zagrepčanka 512 održat će se sutra od 11,00 sati. Na utrci će i ove godine sudjelovati više od 300 natjecatelja. U 14,00 sati starta i humanitarna utrka vatrogasaca koju organizira DVD Sesvetski Kraljevec. Svi prihodi od uplaćenih startnina idu Hrvatskoj udruzi leukemija i limfomi koja je ove godine obilježila 20 godina postojanja i neprekinutoga rada. Ovu jedinstvenu utrku organizira Društvo športske rekreacije AKTIVAN ŽIVOT u suradnji s Gradskim uredom za zdravstvo grada Zagreba, a povodom obilježavanja “Mjeseca borbe protiv ovisnosti”.

 

četvrtak, 11. prosinca 2014.

TRADICIJSKE IGRAČKE U ZAGREBAČKOM VRTIĆU „MALI PRINC“- Projekt „Dajmo djeci korijene i krila“ nastavljen je  danas u Zagrebu , u dječjem vrtiću „Mali princ“. Tradicijske drvene igračke darovala je najmlađima na prigodnoj svečanosti Kristina iz Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Kristina Jurčić. Pakte s drvenim tradicijskim igračkama primila je ravnateljica vrtića Marica Tuškan. Laboratorij zabave izveo je predstavu za djecu, a partner projekta, Narodne novine, poklonio je najmlađima paket bojica i crtaćeg pribora. Odgojno obrazovni projekt Dajmo djeci korijene i krila zajedno organiziraju Etnografski muzej i Radio Kaj, o čemu je više rekla autorica projekta Mirjana Drobina iz zagrebačkog Etnografskog muzeja.

 

ZIMOVANJE DJECE NA SLJEMENU - Organizirano zimovanje za sedamdesetero djece hrvatskih branitelja i civilnih žrtava Domovinskog rata osnovnoškolskog uzrasta koji su slabijeg socijalno ekonomskog statusa provest će zagrebački Gradski ured za branitelje. Zimovanje se provodi u Domu Crvenog križa na Sljemenu od 2. do 9. siječnja 2015. godine. Zahtjevi za zimovanje se zaprimaju u Gradskom uredu za branitelje, Zagreb, Vodnikova 14, od 12. prosinca 2014. godine do popunjenosti kapaciteta, a potrebne informacije mogu se dobiti na broj telefona: 01/6100385 ili 01/6100343.

 

PORAST BROJA TURISTA I U STUDENOME - I u mjesecu studenom  značajan porast dolazaka turista bilježi Grad Zagreb. Glavni grad u studenom je zabilježio  60.000  dolazaka što je rast od 16 posto te 109.000 noćenja odnosno rast od 13 posto. Najveći broj dolazaka u studenom su ostvarili gosti iz dalekih tržišta, Japana, Južne Koreje, Kine i SAD-a.

 

INTEGRIRANI PRIJEVOZ PUTNIKA - Javna prezentacija na temu „Integrirani prijevoz u Zagrebu i Zagrebačkom prstenu“ bit će održana u prostorijama Gradske četvrti “Braća Radić” u Domu kulture Galženica, danas u 18,30. Prezentaciju će održati Mile Grubišić, vijećnik u Skupštini Zagrebačke županije i predsjednik Odbora za promet. Integrirani prijevoz putnika je model organizacije prijevoza putnika koji se temelji na zajedničkoj tarifi prijevoznika u linijskom putničkom prijevozu na širem području na kojem djeluje više prijevozničkih oblika i prijevozničkih tvrtki. U ovakvoj organizaciji prijevoza korisnik usluge svoje putovanje na području zajedničke tarife može ostvariti kupnjom i korištenjem jedne vozne karte. Ovaj projekt obuhvaća područje Krapinsko- zagorske i Zagrebačke županije te Grada Zagreba.

 

MEDVEDNICI I LONJSKOM POLJU PRESTIŽNI CERTIFIKAT - Prije godinu dana, WWF -  Svjetski fond za prirodu je kroz projekt „Parkovi Dinarskog luka“ potaknuo zaštićena područja iz mreže Parkova Dinarida da se upuste u avanturu  dobivanja čuvenog Europskog certifikata za održivi turizam koji dodjeljuje Europarc Federacija, a među pet parkova to je uspjelo Parkovima prirode  Lonjsko polje i  Medvednica iz Hrvatske,  Danas se u Europskom parlamentu u Bruxellesu, ravnateljima parkova uručuju certifikati, a od ponedjeljka, 15. prosinca parkovi i službeno započinju rad s ovim prestižnim certifikatom.

 

DAN E-UČENJA - Šesti sveučilišni Dan e-učenja održat će se u auli Rektorata Sveučilišta danas do 16,30 sati. Organiziraju ga Sveučilište u Zagrebu i Centar za e-učenje Sveučilišnog računskog centra sa željom da akademskoj zajednici, prvenstveno nastavnicima Sveučilišta u Zagrebu, pruže mogućnost razmjene iskustava i stjecanja novih spoznaja o primjeni informacijskih i komunikacijskih tehnologija te tehnologija e-učenja u obrazovnom procesu. Time se nastavlja poticati e-učenje i provedba Strategije e-učenja na Sveučilištu u Zagrebu.

 

NAJNIŽE CIJENE PRIVATNOG SMJEŠTAJA U ZAGREBU - Zagreb se na svjetskoj listi gradova smjestio među one koji imaju najniže cijene privatnog smještaja. Prema podacima popularne američke internetske stanice specijalizirane za turizam, Zagreb je 12. najpovoljnija metropola na svijetu. Hotelski i hostelski smještaj treNutno u Zagrebu pruža gotovo 600 privatnih iznajmljivača, a u ponudi je više od 1.000 smještajnih kapaciteta.

 

JOŠ SE SANIRA SLJEMENSKA CESTA - Sljemenska cesta još se sanira, pa se s Medvednice automobilom može vratiti samo preko Zagorja, dok se autobusom na najviši vrh Zagreba uopće ne može. Radove dodatno otežava snijeg. Sljemenski ugostitelji javili su se i dogradonačelnici Sandri Švaljek, od koje su tražili rješenje za svoje stanje, a upitno postaje i pitanje opstanka planinarskih domova i objekata. Završetak radova na cesti predviđa se za 19. prosinca, i to ako ne bude nepredviđenih situacija zbog vremenskih uvjeta. Dok traje sanacija, autobus na Sljeme ne vozi, a 45 minuta potrebno je da se sa Sljemena u Zagreb spusti sa zagorske strane, preko Stubaka.

 

VARAŽDINU DODIJELJENO PRIZNANJE OBRTNIČKE KOMORE - Priznanje za uspješnu suradnju i podršku na očuvanju obrtništva, na svečanoj sjednici Skupštine Obrtničke komore Varaždinske županije je  povodom osnivanja Obrtničke komore Varaždinske županije predsjednik Komore Vladimir Habek uručio varaždinskom gradonačelniku Goranu Habušu. Pridružio mu se i predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec, predavši gradonačelniku Habušu priznanje Hrvatske obrtničke komore za izuzetan doprinos razvoju obrtništva i obrtničkih institucija koje je HOK dodijelila Varaždinu. Varaždin je naime za obrtnike i poduzetnike osigurao kreditnu liniju s najpovoljnijom kamatom u zemlji, subvencionira kamate na postojeće kredite, a nedavno je podijeljeno 150.000 kuna bespovratnih sredstava za opremu, usluge i  promociju, kao i za sufinanciranje pripreme EU projekata.

 

7.199 NEZAPOSLENIH OSOBA U ZAGORJU - Krajem studenog ove godine u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Područnog ureda Krapina registrirano je 7199 osoba. U usporedbi s listopadom, broj nezaposlenih smanjio se za 1,4% ili 101 osobu, a u odnosu na studeni 2013. godine broj nezaposlenih manji je za 15,3% ili za 1300 osoba. Najtraženija zanimanja u studenom su bila konobar, šivač, stolar, viša medicinska sestra, bravar. Najviše je nezaposlenih na području ispostave Zabok, a najmanje u ispostavi Pregrada.

 

NATJEČAJI ZA IZRADU ENERGETSKIH CERTIFIKATA U ČAKOVCU - Grad Čakovec se tijekom ove godine javio na dva natječaja na izradu energetskih certifikata za javne zgrade. Rezultati tih natječaja predstavljeni su na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Čakovcu. Prvi natječaj raspisao je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Preko tog natječaja certifikati su izrađeni za Gradske bazene, Streljanu, SRC Mladost i Macanov dom, a to je stajalo otprilike 90.000 kuna. Drugi je natječaj raspisalo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta za školske, predškolske i javne objekte. Prijavljeno je 12 objekata, dosad su izrađeni i javno izloženi certifikati za Centar za kulturu Čakovec i Osnovnu školu Kuršanec, a u tijeku je izrada za još četiri objekta – zgrade 3. osnovne škole, OŠ Ivanovec, DV Cipelica te Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec.

 

OBILJEŽAVANJE MEĐUNARODNOG DANA PLANINA - Varaždinska županija u suradnji s Društvom za istraživanje i očuvanje prirodoslovne raznolikosti Hrvatske obilježit će Međunarodni dan planina prezentacijom Speleološkog i biospeleološkog katastra Ivanščice, Ravne gore, Kalnika i Varaždinsko-topličkog gorja. Prezentaciju će danas održati   poznati speleolog Roman Ozimec. Varaždinska županija na svojem teritoriju nema planine, ali ima brdska područja: Ivanščicu, Ravnu goru i Kalnik. Upravno na tim lokacijama, uz Varaždinsko-topličko gorje,  provedena su istraživanja  s ciljem izrade Speleološkog i biospeleološkog katastra županije.

 

35. GODIŠNJICA DOMA ZA STARIJE I NEMOĆNE U VARAŽDINU - Dom za starije i nemoćne u Varaždinu sutra obilježava svoju 35. godišnjicu osnutka. Tom je prigodom organizirao Dane otvorenih vrata, za koji su zaposlenici i korisnici pripremili prigodan svečarski program.  Svečani program počinje u 10,00 sati, a nakon toga bit će otvorena godišnja izložba ručnih radova korisnika, zaposlenika i prijatelja Doma za starije.

 

SJEDNICA POVJERENSTVA ZA UMIROVLJENIKE - Članovi Povjerenstva za umirovljenike i starije osobe su na sjednici održanoj u Varaždinu jednoglasno podržali izmjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama koje nalažu obavezan liječnički pregled osobama iznad 65 godina života u svrhu produljenja vozačke dozvole. Prema podacima Matice umirovljenika, 221.000 vozača u Hrvatskoj starije je od 65 godina, a smatra se da umirovljenici nisu rizična skupina,  jer u ukupnom broju nesreća čine 8,7 posto. Povjerenstvo smatra da u slučaju potrebe, ishođenje uvjerenja o zdravstvenoj sposobnosti treba biti besplatno i da ga može utvrditi izabrani obiteljski liječnik.

 

ŽUPANIJSKI ODBOR ZA DODJELU JAVNIH PRIZNANJA - 4. sjednica Odbora za dodjelu javnih priznanja Koprivničko-križevačke županije održana je ovoga tjedna. Na sjednici je  raspisan javni poziv za dodjelu priznanja Koprivničko-križevačke županije koji je jednoglasno prihvaćen. Rok za dostavu prijedloga biti će zaključno s 15. siječnjem 2015. godine.

 

MLADI NA PODRUČJU GRADA LUDBREGA - Grad Ludbreg je prošlog tjedna započeo s provedbom projekta „Mladi na području Grada Ludbrega kao aktivni, informirani, društveno, politički odgovorni akteri“ koji je financiran od strane Ministarstva socijalne politike i mladih u okviru prioritetnog područja „Lokalni programi za mlade“. Projekt, čiji je nositelj Grad Ludbreg, a partneri Lumen- ludbreška udruga mladih entuzijasta i Srednja škola Ludbreg još uvijek je u tijeku, trebao bi biti implementiran u četiri mjeseca i podijeljen je u četiri radna paketa. Potrebna financijska sredstva za njegovu efektivnu implementaciju iznose 40.000 kuna, a u stopostotnom iznosu financirat će ga Ministarstvo socijalne politike i mladih.

 

POBJEDNIK FOTO NATJEČAJA BAJKA NA DLANU - Krapinsko-zagorska županija organizirala je ove godine foto natječaj „Bajka na dlanu“, za najbolju fotografiju prirodnih ljepota, kulturne i prirodne baštine. Svečanost proglašenja pobjednika trećeg kruga i proglašenje apsolutnog pobjednika bit će održana danas u 18,00 sati u Mariji Bistrici. Poznati hrvatski fotografi Stephan Lupino, Mare Milin i Dragutin Škreblin proglasit će pobjednike trećeg kruga, a zatim i apsolutnog pobjednika foto natječaja. Nagrađeni će biti  i  pobjednici prema glasanju publike putem Facebooka, a u sklopu svečanosti bit će otvorena izložba fotografija sa ovogodišnjeg natječaja. Prvi krug natječaja završio je 30. travnja, drugi krug 31. srpnja a treći krug 31. listopada.

 

BOŽIĆNICA ZA NEZAPOSLENE I UMIROVLJENIKE - Grad Sveta Nedelja isplaćivat će „božićnice“ u iznosu od 150 kuna nezaposlenim osobama s prebivalištem na području Grada  i umirovljenicima čija mirovina ne prelazi 2.501 kunu, prema evidenciji  Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. „Božićnice“ od 150 kuna bit će dostavljene na kućnu adresu poštanskom uputnicom u razdoblju  od 18. do 25. prosinca.

 

NATJEČAJ ZA DODJELU STIPENDIJA LEO KLUBA - Leo klub Zagorje objavljuje natječaj za dodjeljivanje stipendije u sklopu programa Zagorci za Zagorce. Na natječaj se mogu prijaviti studenti s prebivalištem u Krapinsko – zagorskoj županiji, a rok prijave je 16. prosinca. Mjesečna stipendija iznosi 500 kuna, a dodjeljivanjem stipendije Klub želi pomoći nekoj mladoj osobi u svakodnevnom životu te dati prostora i mogućnost za dodatni napredak. Više informacija zainteresirani mogu potražiti na web stranici Leo kluba Zagorje.

 

CVJETNI TRG – CENTAR KLASIKE I JAZZA - Cvjetni trg od proteklog je vikenda centar klasike i jazza. Hrvatska glazbena mladež u suradnji sa Turističkom zajednicom grada Zagreba, Koncertnom direkcijom te Gradskim uredom za kulturu, predstavlja glazbenike koji svoje koncerte izvode u čarobnoj, snježnoj kugli. I ovoga tjedna pripremili su bogati program koji počinje danas u 18,30 sati s poznatim Zagrebačkim solistima. Ovaj ansambl ima dugogodišnju tradiciju i održali su preko 3500 koncerata u najpoznatijim svjetskim dvoranama. U 19,30 sati nastupiti će violinistica Petromila Jakas te Kristina Cvitanić na klaviru.

 

VELESAJAM KULTURE U SC-u - 11. Velesajam kulture počinje danas u Studentskom centru. Predvorje kina, Klub SC-a, predvorje menze, &TD kazalište, Galerija SC-a, Multimedijski centar i dvorište Studentskog centra do nedjelje donosi kulturne sadržaje, a organizatori za tri dana obilježavanja najavljuju događanja mnogobrojnih autora uz besplatan ulaz. Tu su  radionice za prostorni i sadržajni razvoj Studentskog centra, Velesajamske priče, izložba koja će donositi retrospektivu svih dosadašnjih Velesajama kulture, kazališne predstave u Teatru &TD, videoizložbe, kvizovi, skate natjecanje, ali i zanimljivi dvovečernji zvučno-vizualni eksperiment koji istražuje specifičnosti arhitekture i akustike unutar Francuskog paviljona.

 

KVADRAT I KRUG BORISA LJUBIČIĆA U MUO - Otvorenje izložbe „Boris Ljubičić: Kvadrat i krug" bit će održano u Muzeju za umjetnost i obrt danas u 19,00 sati. Izložba će predstaviti golemi Ljubičićev opus unutar nekoliko ključnih tematskih cjelina. Ova izložba, za razliku od uobičajenog izlistavanja niza popularnih plakata, pokušat će ispričati nikad ispričane priče, tajne „biografije“ svima već poznatih radova.

 

FINALE ZAGREBAČKIH POSVETA - Završni događaj Zagrebačkih  posveta u znaku velike književnice Irene Vrkljan bit će održan u Berislavićevoj 8 večeras u 20,00 sati. Teatar poezije prema autorskom konceptu Gorana Matovića  u živoj dionici Zagrebačkih posveta priređuje scenski portret književnice Irene Vrkljan pod naslovom „Crne niti paučine“. Ovaj osebujni kolaž građen je udjelom razgovora, glumačkog umijeća, filma,  glazbe i pjevanja. Uz Irenu Vrkljan u programu sudjeluju: Jadranka Đokić, Ivana Buljan Legati, Irena Šekez Sestrić,  Justina Vojaković Fingler,  Sara Renar i Goran Matović.

 

KREATIVNO PISANJE U KNJIŽNICI VLADIMIRA NAZORA - Razgovor o kreativnom pisanju i književnim natječajima uz predstavljanje  novog natječaja za kratku priču metaFORA2015. – Bez granica - za strastvene književne putnike, bit će održano danas u knjižnici Vladimira Nazora u 18,00 sati. Umjetnička ravnateljica Centra za kreativno pisanje Sanja Vučković predstavit će radionice Centra, a jedan od voditelja kreativnog pisanja u tom Centru otkrit će male tajne velikih majstora pisane riječi. CeKaPe je ujedno sponzor glavne nagrade dosadašnjih natječaja – ljetne škole kreativnog pisanja u Gorskom kotaru. Kazalište „Ivan Goran Kovačić“ ovom će se prilikom predstaviti ulomkom iz svoje predstave.

 

DON JUAN U CENTRU ZA KULTURU TREŠNJEVKA - Predstava Don Juan koja je nagrađena Nagradom Hrvatskog glumišta igra danas u Centru za kulturu Trešnjevka. Riječ je o predstavi koju je režirao Ivica Kunčević, a koja je premijerno prikazana u studenom ove godine. U predstavi igraju, Filip Riđički, Mia Krajcar i Anja Matković. 

 

HUMAN RIGHT FILM FESTIVAL - Human Rights Film Festival održat će se od danas do nedjelje 14. prosinca u Kinu Europa. Festival ima za cilj potaknuti javnost na razmišljanje i djelovanje, kada je u pitanje poštivanje ljudskih prava. Glavni filmski program čini  25 dugometražnih igranih i dokumentarnih filmova, a na festivalu će premijerno biti prikazani neki od najzapaženijih filmova godine. 

IZLOŽBA ŠPANJOLSKOG PRODUKT DIZAJNA - „Reset Design_New working models“ je izložba koja prikazuje stvaralaštvo deset španjolskih studija produkt dizajna koji dizajniraju i proizvode namještaj, rasvjetu i ukrase za suvremeno stanovanje, čiji su koncepti nastali i razvili se tijekom posljednje tri godine na idejama mladih dizajnera i arhitekata u Španjolskoj. Izložba će biti otvorena u Klovićevim dvorima večeras u 18,00 sati te će se moći razgledati  do 25. siječnja 2015. Sastavljena je od nešto više od 120 predmeta koji su dizajnirani i proizvedeni u Španjolskoj, a koji se putem suvremenih društvenih mreža oglašavaju i prodaju po cijelom svijetu.

 

BOŽIĆNA IZLOŽBA TZ ZAGREBAČKE ŽUPANIJE - Prigodnu božićnu izložbu u svojem izložbenom prostoru u Preradovićevoj 42, organizirala je Turistička zajednica Zagrebačke županije u suradnji s članovima Tiffany udruge "Nautilus" i Udruge jasličara Jaska. Tiffany udruga „Nautilus“ okuplja umjetnike koji se bave izradom i dizajniranjem predmeta rađenih u tiffany tehnici i drugim tehnikama stakla, dok izlog

prostora krase staklene jaslice članica Udruge jasličara Jaska, Smilje Gajer i Marine Lavrnja.

 

SUTRA MALI BOŽIĆNI SAJAM U KRIŽEVCIMA - Mali Božićni sajam kojeg i ove godine organizira Turistička zajednica Grada Križevaca u suradnji sa križevačkim obrazovnim institucijama i udrugama, održavat će se sutra od 10,00 do 13,00 sati u novouređenom prostoru Turističkog informativnog centra. Na sajmu će se moći razgledati i nabaviti božićni ukrasi i radovi djece iz vrtića, škola i udruga.

 

KOMIČNA OPERA U IVANIĆ GRADU - Komična opera Gaetana Donizzetija u sklopu Glazbenog prstena Zagrebačke županije bit će izvedena večeras u POU Ivanić Grad od 19,00 sati. Nastupaju : Lidija Horvat Dunjko, Ronald Braus i Nikša Radovanović.

 

HUMANITARNI KONCERT U SAMOBORU- Humanitarni Božićni koncert za djecu udruga „Nova škola“, „Sigurna kuća“ i „Leri“ bit će održan večeras u samoborskoj Sportskoj dvorani od 19,30 sati.

 

NOBELOVE NAGRADE 2014 - Predavanje na temu „Nobelove nagrade 2014.“ organizira u velikoj dvorani palače Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti danas u 18,00 sati.

 

UTAKMICA CEDEVITA - Utakmica 9. kola košarkaške Eurolige Cedevita - Maccabi igra se danas u 19,30 sati u Košarkaškom centru Dražen Petrović.

 

UTAKMICA DINAMO - Utakmica 6. kola skupine D nogometne Europske lige Dinamo - Celtic  igra se danas od 19,00 sati na stadionu Maksimir.

 

PRVENSTVO MEĐIMURJA U MALOM NOGOMETU - 32. zimsko prvenstvo Međimurja u malom nogometu igrat će se u prosincu i siječnju u sportskoj dvorani Aton u Nedelišću i sportskoj dvorani osnovne škole u Prelogu, a završnica se igra u Nedelišću. Prvenstvo počinje 19. prosinca  i traje do 6. siječnja 2015. Prijave s nazivom momčadi, uz naznaku u kojoj će se kategoriji natjecati seniori, veterani ili pioniri primaju se u Međimurskom nogometnom savezu, Športska 2, Čakovec ili putem telefaksa broj 328-804. Organizatori su za najbolje sudionike natjecanja osigurali i bogate novčane nagrade.

 

srijeda, 10. prosinca 2014.

OPREMANJE POSTROJBI CIVILNE ZAŠTITE GRADA ZAGREBA - Ured za upravljanje u hitnim situacijama nastavlja s opremanjem zagrebačkih postrojbi Civilne zaštite. Za Specijalističku postrojbu civilne zaštite za spašavanje iz ruševina nabavljena su  dva specijalna kontejnera za prijevoz i smještaj opreme koja će se koristiti za urbano spašavanje iz ruševina i jednu prikolicu za prijevoz i smještaj opreme koja će se koristiti u akcijama gorskog i urbanog spašavanja. Radi se o jedinstvenoj i vrlo vrijednoj opremi koju posjeduje jedino Civilna zaštita Grada Zagreba.

 

POSTAVLJANJE NOVIH PLOČA U OSAM ČETVRTI Tijekom sljedeće godine osam će gradskih četvrti doći na red za zamjenu i postavljanje novih ploča za označavanje imena ulica i trgova, kao i pločica za označavanje zgrada brojevima. I dok su ove godine ploče zamjenjivane u središtu grada, iduće godine nove će ploče biti postavljene u svim ulicama gradskih četvrti Stenjevca, Trešnjevke - jug, Podsuseda - Vrapča, Novog Zagreba - istok, Novog Zagreba - zapad, Brezovice, Črnomerca i Peščenice - Žitnjaka. Inače, sve ploče, i one s nazivima ulica kao i one s kućnim brojevima, na čitavom području Grada moraju biti zamijenjene novima koje su drukčijeg oblika i boje od dosadašnjih, do 1. siječnja 2017. godine. Projekt se, naime, radi po etapama.

 

ZAŠTITNI STUPIĆI U RAPSKOJ - U Rapskoj ulici svakodnevno je oko petnaestak vozila parkirano na pločniku te zelenoj površini i tako izbjegavaju plaćanje parkiranja. Parkiranje, zaustavljanje i prometovanje na navedenim mjestima je nepropisno i zabranjeno bez posebnog obilježavanja, te kažnjivo po Zakonu o sigurnosti prometa na cestama. Dinko Bilić, pročelnik gradskog ureda za prostorno uređenje i izgradnju Grada, istaknuo je kako se razmatra postavljanje stupića uz cestu da se zaštiti pločnik, ali da će prijedlog postave fiksnih zaštitnih stupića biti razmotren u koordinaciji s Vijećem gradske četvrti.

IZRADA KARTI SVIH ULICA - Gradska uprava kreće u pilot-projekt izrade karte svih ulica u Zagrebu s detaljnim informacijama o stanju i kvaliteti kolnika, nogostupa, biciklističkih staza i parkirališta, koja će zatim biti temelj sustava za upravljanje i gospodarenje cestama kako bi se lakše moglo planirati potrebne intervencije. Ulice će se prvo snimiti u Utrini, Travnom i Dugavama. U izrađenu kartu ulica koje će biti snimljene i kamerom, unosit će se podaci odmah po intervenciji kako bi planeri u Uredu za prostorno uređenje i Zagrebačkim cestama imali uvijek najnovije podatke o stanju prometnica. Na samoj karti moći će se svakodnevno pratiti i podaci o utrošenom novcu za održavanje cesta na razini grada ili svake četvrti zasebno. 

15 OBLJETNICA SMRTI DR. FRANJE TUĐMANA - Prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman preminuo je na današnji dan prije 15 godina. Obljetnicu smrti prvog predsjednika RH i utemeljitelja stranke, HDZ je obilježio i polaganjem vijenaca ispred njegove rodne kuće u Velikom Trgovišću. Vijence položila je delegacija HDZ-a Krapinsko zagorske županije, ali i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, koji je tom prigodom istaknuo da je u hrvatskom narodu, kako vrijeme prolazi, dr. Tuđman sve veći i značajniji. Na pitanje cijeni li se dovoljno nakon 15 godina ključna uloga dr. Tuđmana u stvaranju Hrvatske, Karamarko je odgovorio da ne.

 

I DELEGACIJA KZŽ POLOŽILA VIJENCE I delegacija Krapinsko-zagorske županije obilježila je danas 15. obljetnicu smrti prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. U delegaciji su bili župan Željko Kolar, njegovi zamjenici Jasna Petek i Anđelko Ferek-Jambrek te pročelnik županijskog Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo Stjepan Bručić. Vijence su položili i zapalili  svijeće kod spomenika dr. Franji Tuđmanu, koji se nalazi kraj njegove rodne kuće u Velikom Trgovišću. Vijenac je tom prilikom položila i delegacija Općine Veliko Trgovišće, koju je predvodio načelnik Robert Greblički.

 

„ISTE MOGUĆNOSTI ZA SVE- Okruglim stolom „Iste mogućnosti za sve“  Zagrebačka županija u suradnji s Udrugom slijepih Zagreb koja okuplja slijepe i slabovidne osobe s prostora Zagrebačke županije te samoborskom Gimnazijom A.G. Matoša obilježeni su u Samoboru Međunarodni dan volontera, Međunarodni dan ljudskih prava i Međunarodni dan osoba s invaliditetom. Zamjenik župana Zagrebačke županije Rudolf Vujević, istaknuo je iznimnu suradnju s Udrugom slijepih Zagreb te ponovio kako je  Županija uputila apel jedinicama lokalne samouprave da prilikom zapošljavanja, sukladno zakonskim propisima, zaposle i osobe s invaliditetom, posebno slijepe.  Članovi Udruge slijepih Zagreb predstavili su projekt „Kada slijepi i gluhi rade zajedno onda svi razumiju“, kojim se zagovara pravo na prilagodbu televizijskoga programa slijepim i slabovidnim, odnosno gluhim i nagluhim osobama.

OVOTJEDNO FULIRANJE BOGATO I ŠAROLIKO - Posjetitelje adventskog programa „Fuliranje“ u zagrebačkoj Tomićevoj ulici ovaj tjedan čeka svaki dan drugi gastro i zabavni sadržaj, koji uključuje dašak Slavonije preko Zagorja do Dalmacije. Danas na repertoaru je fuliranje na slavonski od 17,00 sati. Sutrašnji dan Fuliranja, ne bi trebao propustiti nijedan pravi ljubitelj tradicionalne zagorske slastice - štrukli. Pod nazivom Mamice su štrukle pekli od 17,00 sati posjetitelji mogu uživati u najboljim slanim i slatkim štruklima uz prigodne starozagrebačke melodije i evergrine.  Uvod u vikend je Komiška fešta koja je na programu u petak, 12. prosinca.

NAGRADE HRVATSKOG DRUŠTVA LIKOVNIH UMJETNIKA -Dobitnici likovnih godišnjih nagrada za 2014. godinu Hrvatskog društva likovnih umjetnika  su Zlatko Bourek za životno djelo, Danko Friščić i Davor Mezak za izložbu Brod luđaka održanu u Muzeju suvremene umjetnosti Zagreb te Vojin Hraste za mladog umjetnika. Odbor za dodjelu likovnih nagrada činili su Peruško Bogdanić, Zlatan Vrkljan, Božica Dea Matasić, Robert Šimrak i Ivona Jurić. Zagrebačka  Gradska skupština pokrovitelj je nagradama HDLU-a od 1995. godine.

POZITIVNI POMACI U ZAGORSKOM GOSPODARSTVU - Na području Krapinsko zagorske županije bilježe se pozitivni gospodarski pomaci. Da je tome tako, svjedoči 17 izdanih građevinskih dozvola za nove pogone ove godine, ističe župan Željko Kolar. Osim što su vidljivi pozitivni pomaci u gospodarstvu u svim promatranim financijskim pokazateljima, otklonjene su i administrativne barijere za investitore, pojašnjava također župan Kolar.

 

JEDNOKRATNA NOVČANA POMOĆ LUDBREŠKIM STUDENTIMA - Grad Ludbreg raspisao je poziv studentima Grada Ludbrega za dodjelu jednokratnih novčanih pomoći povodom božićnih i novogodišnjih blagdana. Rok za prijavu je 15. prosinca do 16,00 sati. Uručenje jednokratnih novčanih pomoći bit će u ponedjeljak 22. prosinca u 10,00 sati u Vijećnici Pučkog otvorenog učilišta u Ludbregu.

 

OBILJEŽAVANJE MEĐUNARODNOG DANA LJUDSKIH PRAVA - Međunarodni dan ljudskih prava prigodnim će programom danas u sjedištu Vijeća srpske nacionalne manjine u Varaždinu obilježiti Varaždinska županija u suradnji sa županijskim Vijećem srpske nacionalne manjine. Tom će prilikom zamjenik župana Alen Kišić  u 12,00 sati otvoriti prostor koji je za potrebe Vijeća srpske nacionalne manjine Varaždinske županije ustupio Grad Varaždin, dok je uređenje financijskim sredstvima pomogla Županija. Međunarodni dan ljudskih prava obilježiti će i Koordinacija za ljudska prava Varaždinske županije prigodnim druženjem s građanima i podjelom Deklaracije o ljudskim pravima i drugih promidžbenih materijala na Franjevačkom trgu, ispred Županijske palače s početkom u 11,00 sati.

 

POTICANJE KORIŠTENJA OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE - Krapinsko zagorska županija nastavlja sa dodjelom subvencija za poticanje korištenja obnovljivih izvora energije. Sufinancira se ugradnja solarnih kolektora, fotonaponskih pretvarača za proizvodnju električne energije, kotlova za biomasu i dizalica topline, a subvencija po kućanstvu iznosi 17.100,00 kn. Bit će dodijeljene subvencije za 39 sustava. Projekt sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a uključile su se i jedinice lokalne samouprave. Ugovore će sutra u 10,00 sati s korisnicima potpisati župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar u konferencijskoj Sali Hrvatske gospodarske komore, Županijske komore Krapina.

 

ODVODNJA OTPADNIH VODA AGLOMERACIJE ČAKOVEC- Sporazum za izvođenje radova na infrastrukturnom projektu "Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Čakovec", koji predviđa rekonstrukciju i modernizaciju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda i proširenje postojeće mreže odvodnje, potpisali su direktor Međimurskih voda Čakovec Vladmir Topolnjak i predstavnik Zajednice ponuditelja izvođača radova. Zajednicu ponuditelja čini grupa građevinskih tvrtki s čakovečkog i varaždinskog područja, koji su posao vrijedan više od 105 milijuna kuna dobili putem provedenog postupka javne nabave. Ukupna vrijednost radova iznosit će oko 20 milijuna eura, a trajanje projekta predviđeno je do 2017. godine.

 

SURADNJA SVEUČILIŠTA I HNK VARAŽDIN- Ugovor o suradnji potpisali su Sveučilište Sjever i Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu. Riječ je nastavku suradnje dviju institucija koja je, između ostalog, omogućila studentima Sveučilišta upoznavanje s najmlađom nacionalnom kazališnom kućom i rezultirala kvalitetnim studentskim radovima, dio kojih je građanima Varaždina predstavljen na izložbi fotografija prije točno godinu dana u prostorima Galerijskog centra Varaždin. Od sada će  studenti studija Multimedije, oblikovanja i primjene, Medijskog dizajna, Poslovanja i menadžmenta u medijima te Novinarstva moći dio praktične nastave obaviti u HNK u Varaždinu. Ugovor su potpisali intendantica HNK u Varaždinu Jasna Jakovljević i rektor Sveučilišta Sjever Marin Milković.

TRIBINA „DOBRO JE ZNATI“ U ČAKOVCU - Tribina pod nazivom „dobro je znati“, u organizaciji međimurskog Županijskog povjerenstva za suzbijanje ovisnosti i u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Međimurske županije, Školskim preventivnim programima Međimurske županije i terapijskom zajednicom Cenacolo iz Varaždina održat će se u Katoličkom domu u Čakovcu. Predsjednica županijskog Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga i zamjenica župana Međimurske županije Sandre Herman ističe kako su sve institucije koje se u svom radu susreću s ovom problematikom uključene u rad povjerenstva i svojim aktivnostima nastoje prevenirati i educirati najosjetljivije, a to su djeca i mladi. Večerašnjoj tribini koja se održava u povodu mjeseca borbe protiv ovisnosti mogu prisustvovati učenici, roditelji i svi djelatnici odgojno obrazovnih ustanova. Početak je u 18,00 sati.

 

SAVJET MLADIH KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKE ŽUPANIJE - Konstituirajuća sjednica Županijskog savjeta mladih Koprivničko-križevačke županije održana je ovih dana, a župan Darko Koren tom je prilikom poručio mladima: „Znam da imate različite interese, dolazite iz različitih struktura i područja te stoga smatram kako će glas mladih iz svih krajeva Županije biti dobro zastupljen“. Na sjednici je jednoglasno  za predsjednika Savjeta izabran Dario Car iz Kalnika, dok će njegova zamjenica biti Nataša Brezovec iz Koprivnice. Mandat svim članovima trajat će tri godine.

 

POVELJA JADRANKO CRNIĆ - Ove godine Gradsko društvo Crvenog križa Krapina obilježava 129 godina rada i postojanja. Zbog uspješnosti u provođenju mnogih programa, a posebno segmenta „Priprema i odgovor na katastrofe“, Društvo je prepoznato u Republici Hrvatskoj. U mnogočemu je doprinijelo promicanju humanosti, unapređenju pojedinih djelatnosti i doprinosu razvoja Hrvatskog Crvenog križa stoga ga redovito posjećuju brojna Društva iz Hrvatske, ali  i iz susjednih zemalja. Društvo je ujedno dobitnik Povelje Jadranko Crnić, najvišeg priznanja koje se dodjeljuje za promicanje humanosti, osobite rezultate u unapređenju pojedinih djelatnosti i doprinos razvoju Hrvatskog Crvenog križa.

RADIONICA ZA ORGANIZACIJE CIVILNOG DRUŠTVA - Jednodnevnu radionicu na temu „Programi Europske unije“ koja će se danas održati u Velikoj vijećnici Grada Križevaca za predstavnike organizacija civilnog društva s područja Koprivničko-križevačke županije, organizira PORA- Razvojna agencija Podravine i Prigorja u suradnji s Koprivničko-križevačkom županijom. Cilj radionice je informirati predstavnike organizacija civilnog društva s područja Koprivničko-križevačke županije o Programima Europske unije kao i aktualnim otvorenim EU natječajima.

 

IZLOŽBA BORISA LJUBIČIĆA U MUO - Izložba "Kvadrat i krug" poznatog hrvatskog umjetnika i dizajnera Borisa Ljubičića bit će otvorena u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt u četvrtak, 11.prosinca. Izložba koja će, s obzirom na oko četiri desetljeća umjetnikove karijere, biti i svojevrsno putovanje kroz prošlost, donosi osamdeset Ljubičićevih radova, kaširanih printeva u formatu 120x120 centimetara koji se ulažu poput domino kocaka, a prikazivat će se i njegovi video radovi. Izložba će biti otvorena do 1. veljače 2015. godine, a planira se da nakon Zagreba izložba bude postavljena i u ostalim europskim metropolama

 

„RATI I MIR“ - Opera gitarista Larrxa Corxella Rat i mir, napisana na temelju romana L.N. Tolstoja bit će izvedena u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog danas u 20,00 sati. Opera će bit prezentirana u koncertnom obliku, a izvodit će je simfonički orkestar Akademije za glazbu Ljubljana sa dirigentom Simonom Dvoršakom. Opera je namijenjena obilježavanju 100. obljetnice početka 1. svjetskog rata.

 

EUROPEI U DVORIŠTU - Tribina pod nazivom "Je li povratak moguć?" održat će se u sklopu gostovanja „Europei u Dvorištu“ danas u 19,00 sati, a gostovat će jedan od najpopularnijih suvremenih irskih pisaca Colm Toíbín. Na tribini će se predstaviti knjige Brooklyn i Evanđelje po Mariji.  S autorom i gostima tribine, profesorom  Stipom Grgasom i književnikom Paulom O'Gradyjem, moderatorica Ivana Simić Bodrožić razgovarat će o temama emigracije, odlaska, trajne iskorijenjenosti i identiteta te emocionalnim problemima u obitelji koji zaokupljaju junakinje i junake njegovih djela.

 

KONCERT U KULTURNOM CENTRU TRAVNO - Koncert Jay's Clusters-a i gostiju bit će održan u Kulturnom centru Travno, danas u 19,30 sati. Jazz trio djeluje u sastavu: Jurica Leikauff - klavir, Dubravko Vorih - kontrabas i Adriano Bernobić - bubnjevi. Kao gosti nastupit će Mario Bočić - saksofon i Zvonimir Bajević - truba. Na programu su jazz standardi. Ulaz je slobodan.

BOŽIĆ – SRETNA RAZDJELNICA LJUDSKE POVIJESTI - Predavanje pod nazivom Božić – sretna razdjelnica ljudske povijesti održat će akademik Josip Bratulić u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti danas u 18.00 sati.  

SVEMIRSKI BROD U TEHNIČKOM MUZEJU - Znanstveno-popularno predavanje za građanstvo na temu: „Svemirski brod Orion“ bit će održano u kino-dvorani Tehničkog muzeja u Zagrebu, danas u 18,00 sati. Povod predavanju je prvi pokusni let kapsule svemirskog broda Orion, ostvaren prošlog tjedna, a predavanje će održati voditelj planetarija Ante Radonić.

PREDSTAVLJANJE USLUGE BEČA U ZAGREBU - Godišnji event „Predstavljanje usluge grada Beča u Zagrebu“ bit će održano u galeriji HDLU-a večeras u 19,00 sati. Između ostaloga govora će biti o sektoru javnih usluga u Beču. 

 

TJEDAN DANA BEZ AUTOBUSNE LINIJE 278 - Zbog radova na Popovečkoj cesti,  autobusna linija 278 Sesvete - Sesvetska Sela - Kraljevački Novaki

 

HOKEJAŠKA UTAKMICA - Utakmica 40. kola KHL hokejaške lige između Medveščaka i Avangarda igra se večeras u Ledenoj dvorani Doma sportova od 19,30 sati.

 

utorak, 9. prosinca 2014.

U ZAGREBU PLAĆE 17 POSTO VIŠE OD PROSJEKA - Prosječna plaća u Zagrebu za rujan bila je veća za 916 kuna od prosječne plaće na razini cijele Hrvatske, što je gotovo 17 posto. Iznosila 6.426 kuna, dok je državni prosjek 5.442 kune. Iz Odjela za statistiku Gradskog ureda za strategijsko planiranje objavili su i da su najvišu plaću za rujan primili zaposleni u djelatnosti promidžbe i istraživanja tržišta (10.166 kuna), a prate ih zaposleni u zračnom prijevozu, računalnom programiranju te financijskim uslužnim djelatnostima. Najmanje plaće imali su zaštitari (3.126 kuna), djelatnici u proizvodnji odjeće (3.228 kuna) te radnici na uređenju krajolika (3.253 kuna).

RAZVOJNA STRATEGIJA GRADA ZAGREBA - Prezentaciju i raspravu o radnoj verziji SWOT analize nove Razvojne strategije Grada Zagreba - ZAGREBPLAN 2020. je organizirao Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj Grada. Uz zamjenicu gradonačelnika Sandru Švaljek prezentaciji su prisustvovali članovi Radne skupine. Sudionicima prezentacije prikazana je kronologija i objašnjenje dosad provedenih aktivnosti, sadržaj i struktura Osnovne analize te radna verzija SWOT analize izrađene za novu Razvojnu strategiju. Predstavljen je i plan aktivnosti koje slijede. Dogovoreno je da će se po potrebi organizirati sektorske radionice i prezentacije s ciljem što učinkovitijeg i kvalitetnijeg rada na novoj Razvojnoj strategiji.

 

ŠPANSKO, MALEŠNICA I GAJNICE BEZ TOPLE VODE - Zbog sanacije puknuća magistralnog vrelovoda u Lovrečanskoj ulici, u neposrednoj blizini Selske ceste, HEP-TOPLINARSTVO prekinulo je sinoć isporuku toplinske energije za potrošače u naseljima Špansko, Malešnica i Gajnice. Završetak sanacije puknuća i ponovna uspostava isporuke toplinske energije očekuju se danas oko podneva. Zbog znatno reducirane isporuke toplinske energije u navedenom periodu je moguća i slabija kvaliteta grijanja i potrošne tople vode u naseljima Rudeš i Prečko.

 

RUĐEROVCIMA NA RASPOLAGANJU GOTOVO POLA MILIJUNA KUNA - Znanstvenici Instituta Ruđer Bošković Nikolina Škrobot Vidaček, Tomislav Domazet-Lošo i Vlatka Filipović Marijić dobitnici su vrijednih donacija ukupne vrijednosti 450 tisuća kuna. Donacije su dodijeljene u sklopu programa Znanje i razvoj te posebnom programu Ekologija, a riječ je o inovativnim i društveno korisnim projektima u području molekularne biologije, evolucijske genetike i ekologije. Istraživanja će svoju primjenu naći u kliničkoj praksi za liječenje oštećenja tkiva kože, u vinogradarstvu u očuvanju i zaštiti autohtonih sorti te u očuvanju i zaštiti Nacionalnog parka Krka.


DAN GRADA LEPOGLAVE - Lepoglava je svečanom sjednicom Gradskog vijeća jučer obilježila Dan grada. Svečana sjednica Gradskog vijeća održana u Domu kulture, na kojoj je o ostvarenom u Lepoglavi u prošlom jednogodišnjem razdoblju govorio gradonačelnik Marijan Škvarić. Uz ostale, Lepoglavčanima je njihov dan čestitao i župan Varaždinske županije Predrag Štromar. Svečana sjednica bila je i prilika za dodjelu javnih priznanja grada Lepoglave. Dobili su ih Keramički obrt "Aguštanec", za iznimna dostignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju, Nezavisna udruga mladih i Stjepan Ficko, za doprinos ugledu i promociji Grada Lepoglave u zemlji i inozemstvu te Marija Rodek za životno djelo na području školstva i društvenog rada. Priznanje za životno djelo na području školstva i društvenog rada posthumno je dodijeljeno Antonu Rodeku. Na svečanoj sjednici potpisana je i Povelja o bratimljenju Lepoglave sa slovenskom općinom Loška Dolina.

 

10 GODINA REGIONALNE RAZVOJNE AGENCIJE MEĐIMURJE REDEA - Konferencija za medije povodom obilježavanja 10 godina djelovanja Regionalne razvojne agencije Međimurje REDEA održana je danas u Tehnološko-inovacijskom centru Međimurje. Spomenuta razvojna agencija osnovana je 2004. godine, ima 13 zaposelnika koji trenutno rade na pripremi 16 novih projekata za prijavu na fondove Europske unije s ciljem razvoja gospodarstva u Međimurju. Ukupna vrijednost svih projekata čiji je nositelj upravo REDEA vrijednosti su 17 milijuna eura. Njihovu važnost istaknuo je i župan Međimurske županije Matija Posavec. Povodom velike obljetnice potpisana su i tri ugovora o dodjeli bespovratnih potpora iz programa Poduzetničkog impulsa između REDEA-e, TIC-a, Međimurske županije i Ministarstva poduzetništva i obrta.


RAZVOJ GOSPODARSKE ZONE GORIČAN - Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava u visini od 400.000,00 kuna za izgradnju komunalne infrastrukture u Gospodarskoj zoni Istok potpisao je načelnik općine Goričan Mario Moharić prošlog tjedna u Ministarstvu gospodarstva. Radi se o najvećem iznosu potpore koje je ministarstvo propisalo ovim pozivom. U okviru projekta Općina Goričan kandidirala je izgradnju trafostanice u Gospodarskoj zoni ukupne vrijednosti milijun i 502 tisuće kuna. Izrada projektne dokumentacije za novu trafostanicu je u završnoj fazi, tako da će radovi na izgradnji započeti početkom 2015. godine. Načelnik općine Moharić će danas u Goričanu primiti i talijansku delegaciju na čelu s veleposlanicom Italije u Hrvatskoj Emanuelom D'Alessandro.


PAKETI ZA NAJSTARIJE GRAĐANE IVANCA - Najstariji građani pozvani su da se danas , pridruže tradicionalnom blagdanskom druženju što ga priređuje Grad Ivanec. Svakog od njih čeka prigodan poklon paket, kao simboličan znak pažnje i poruka da grad ne zaboravlja svoje najstarije sugrađane. Pozivi na druženje uz glazbu i večeru već su upućeni na adrese 850 građana treće životne dobi. Građanima će ih podijeliti i čestitke im uputiti gradski čelnici i članovi Gradskog vijeća Ivanec. Početak druženja je u 17,00 sati, a za dobro raspoloženje pobrinut će se folklor i muzikaši KUD-a Salinovec.


TRAŽE SE KANDIDATI ZA ČLANOVE SAVJETA MLADIH - Zbog nedovoljnog broja pravovaljanih prijava, Krapinsko – zagorska županija ponovno je objavila Javni poziv za isticanje kandidatura za članove Županijskog savjeta mladih i njihove zamjenike. Savjet mladih čini 11 članova i jedanaest zamjenika članova, uključujući predsjednika i zamjenika predsjednika. Članove bira Županijska skupština na temelju pisanih i obrazloženih kandidatura na vrijeme od tri godine. Rok za prijavu je 29. prosinac, a više informacija zainteresirani mogu potražiti na web stranicama Krapinsko zagorske županije.

ULAGANJA U GOSPODARSKU ZONU - Općina Zlatar Bistrica jučer je potpisala ugovor sa Ministarstvom gospodarstva o daljnjem sufinanciranju gospodarske zone. Riječ je o kvalitetnom općinskom projektu koji se provodi u suradnji sa javnim poduzećima, a koji obuhvaća daljnje proširenje energetskog sustava unutar zone. Time će gospodarska zona biti potpuna spremna za nove investitore do ljeta iduće godine. Ministarstvo gospodarstva za taj je projekat izdvojilo 250 tisuća kuna, dok je vrijednost investicije 800 tisuća kuna.

GRADONAČELNIK PREGRADE OBILAZI MJESNE ODBORE - Danas će se održati uredovni dan gradonačelnika Pregrade Marka Vešligaja za građane Mjesnih odbora Benkovo i Bušin. Uredovni dan bit će u periodu od 15,00 do 18,00 sati u Vatrogasnom domu Benkovo, a osim gradonačelnika, prisutna će biti pročelnica Upravnog odjela za financije i gospodarstvo Martina Kobilar Kantoci i komunalni redar Marija Presečki. Ovo je posljednji uredovni dan gradonačelnika po Mjesnim odborima u ovoj godini, dok će se ta praksa nastaviti krajem siječnja iduće godine.


BITI ŽENA NEKAD I SAD - Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Grada Ludbrega organiziralo je predavanje „Biti žena – nekad i sad“. Predavanje je održano u prostoru Pučkog otvorenog učilišta “Dragutin Novak” , a uz kronološki pregled načina života i mogućnosti obrazovanja žena, posjetitelji su mogli pogledati i poznati dokumentarac Kreše Golika „Od 3 do 22“.


NATJEČAJ ZA STIPENDIJE DJECI BRANITELJA - Na natječaj za dodjelu učeničkih stipendija djeci hrvatskih branitelja koje dodjeljuje Međimurska županija mogu se prijaviti djeca umrlih, zatočenih, poginulih i nestalih hrvatskih branitelja i djeca vojnih ratnih invalida Domovinskog rata te djeca nezaposlenih razvojačenih branitelja do 19. prosinca ove godine. Stipendija iznosi tri tisuće kuna, a rezultati natječaja bit će objavljeni 19. siječnja iduće godine na internetskoj stranici Međimurske županije, gdje se mogu saznati sve informacije vezane uz uvjete i prijavu.


BOŽIĆNA IZLOŽBA TZ ZAGREBAČKE ŽUPANIJE - Prigodnu božićnu izložbu u svojem izložbenom prostoru u Preradovićevoj 42, organizirala je Turistička zajednica Zagrebačke županije u suradnji s članovima Tiffany udruge "Nautilus" i Udruge jasličara Jaska čije je otvorenje danas. Tiffany udruga „Nautilus“ okuplja umjetnike koji se bave izradom i dizajniranjem predmeta rađenih u tiffany tehnici i drugim tehnikama stakla. Predmeti koje izrađuju članovi udruge jedinstveni su, pri čemu je istaknuta preciznost ručne izrade i način spajanja stakla u boji. U sklopu izložbe moći će se vidjeti izložbeni primjerci staklenih svjetiljki te ostali predmeti od stakla. Izlog prostora krasit će staklene jaslice članica Udruge jasličara Jaska, Smilje Gajer i Marine Lavrnja. Izložbu će otvoriti župan Stjepan Kožić.

PREDAVANJE MARKA ALERIĆA - Predavanje Marka Alerića, doktora znanosti na Odsjeku za kroatistiku zagrebačkog Filozofskog fakulteta bit će održano danas u dvorani Matice hrvatske na Strossmayerovom trgu 4, od 18,00 sati. Alerić je autor priručnika „Poslovni jezični savjetnik“ i „Hrvatski u upotrebi“ te suautor brojnih vježbenica za učenje hrvatskog jezika. U prigodnom glazbenom dijelu programa sklade Balada i Zadnji fijaker izvest će Vesna Šepat Kutnar i Terezija Gabrić.

MLADI ZA MLADE - Koncerti iz Ciklusa Mladi za mlade bit će održani danas i sutra u Maloj dvorani KD Vatroslava Lisinskog, u organizaciji Hrvatske glazbene mladeži. Večeras u 20,00 sati je na rasporedu prva od dvije večeri komorne glazbe. Nastupaju Trio Rêverie u sastavu pijanistice Tanje Činč, violinistice Mojce Jerman, obje studentice 3. godine sa ljubljanske Glazbene akademije te violončelistica Katarina Leskovar, studentica 2. godine na Visokoj školi za glazbu i izvedbenu umjetnost u Grazu.

PRODULJUJE SE IZLOŽBA MILENE LAH - Retrospektivnu izložbu Milene Lah, Sjaju Sjaj u Modernoj galeriji do sada je razgledalo više od 9.000 posjetitelja. Izložba koja je dobila značajan broj afirmativnih kritika i izazvala velike odjeke u stručnoj i široj javnosti, zbog iznimnog interesa publike produljuje se do 11. siječnja 2015.

KONCERT CIKLUSA KOMORNE GLAZBE - Koncert Ciklusa komorne glazbe „Četiri godišnja doba“ Gudačkog kvarteta Rucner održat će se u Velikoj čitaonici Hrvatskoga državnog arhiva danas s početkom u 20,00 sati. "Zima - ...mala kap u slapu..." je četvrti koncert Ciklusa koji traje već dvanaestu sezonu. Na programu su djela Ivana pl. Zajca u povodu 100. obljetnice skladateljeve smrti i djela drugih skladatelja.


KOMUŠANJE MOZGA U VARAŽDINSKOM HNK - Na Podrumskoj sceni Zvonimir Rogoz HNK u Varaždinu u subotu, 13. prosinca u 20,00 sati varaždinski glumac Stojan Matavulj i njegovi gosti će izvesti stand-up komediju “Komušanje mozga“. Radi se o one man showu popularnog glumca koji progovara o svakodnevnim tragikomičnim životnim situacijama, društvenoj zbilji, muško-ženskim odnosima i pokušajima preživljavanja u današnjim uvjetima.


IZLOŽBA ANE ŠOŠTARIĆ U LEPOGLAVI - Izložba likovnih radova naslovljena „Sedam razdoblja ženstvenosti“ mlade umjetnice Ane Šoštarić iz Lepoglave otvara se večeras u 18,00 sati u ivanečkoj Gradskoj knjižnici i čitaonici Gustav Krklec.

IZLOŽBA FOTOGRAFIJA U SAMOBORU - Izložba fotografija D. Petkovića „Dobro došli u zaljev Svinja“ bit će otvorena u samoborskoj maloj dvorani Galerija Prica večeras od 19,00 sati. Izložba se može razgledati do 4. siječnja 2015.


DRUŽENJE ČLANOVA UDRUGE SUNCE U PRESEČNOM - Pozivu Udruge Sunce iz Novog Marofa odazvao se zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić, posjetivši prostore udruge Sunce u Presečnom. Tamo je prisustvovao tradicionalnom druženju svih triju udruga Sunce s područja Varaždinske županije, iz Ivanca, Ludbrega i Novog Marofa, a ove godine druženju su prisustvovali i članovi udruge za osobe s mentalnom retardacijom iz Đurđevca.


RECI NE NASILJU - Udruga osoba s invaliditetom „Bolje sutra“ iz Koprivnice održala je javnu tribinu pod nazivom „Prepoznaj, spriječi, reci NE nasilju“ koja je održana u sklopu projekta „Moj izbor je NE nasilju“. Projekt je odobren od Ministarstva socijalne politike i mladih na natječaju za dodjelu bespovratnih sredstava projektima udruga u području prevencije nasilja nad i među djecom i mladima te vršnjačkog nasilja. Partneri u projektu su Koprivničko-križevačka županija, Grad Koprivnica, Osnovna škola Koprivnički Ivanec i Centar za socijalnu skrb Koprivnica.


U PETAK MALI BOŽIĆNI SAJAM U KRIŽEVCIMA - Mali Božićni sajam kojeg i ove godine organizira Turistička zajednica Grada Križevaca u suradnji sa križevačkim obrazovnim institucijama i udrugama, održat će se ovog petka, 12. prosinca od 10,00 do 13,00 sati u novouređenom prostoru Turističkog informativnog centra. Na sajmu će se moći razgledati i nabaviti božićni ukrasi i radovi malih i velikih ruku djece iz vrtića, škola i udruga.


REDOVITE LETAČKE AKTIVNOSTI - Redovite letačke aktivnosti, tijekom kojih se može očekivati probijanje zvučnog zida, u okviru planiranih zadaća Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, provoditi će piloti zrakoplova MIG-21 do petka, 12. prosinca. Letovi će se provoditi na području Osječko-baranjske, Požeško-slavonske, Brodsko-posavske, Sisačko-moslavačke, Bjelovarsko-bilogorske i Zagrebačke županije.

PPD ZAGREB PROTIV PSG-a - Utakmica 9. kola rukometne Lige prvaka PPD Zagreb - Paris Saint-Germain odigrat će se u Areni Zagreb danas u 18,30 sati.

„VEČER ZG PRVAKA“ - Svečanosti proglašenja rezultata i podjele nagrada za Prvenstvo Zagreba i Prvenstvo Sjeverne lige u auto i karting sportu „Večer ZG prvaka 2014“, u Staroj gradskoj vijećnici, danas u 18,00 sati nazočit će predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Darinko Kosor. Pokrovitelj svečanosti je Gradska skupština Grada Zagreba.

 

ponedjeljak, 8. prosinca 2014.

DERATIZACIJA U ZAGREBAČKIM GRADSKIM ČETVRTIMA - S dva i pol mjeseca zakašnjenja u zagrebačkim Gradskim četvrtima od danas će napokon biti obavljena jesenska deratizacija, dezinsekcija i dezinfekcija ulica, trgova i parkova. Za deratizaciju bit će izdvojeno ukupno 11.000.000 kuna. Najviše je izdvojeno za deratizaciju u gradskim četvrtima Peščenica-Žitnjak, Donjoj Dubravi i Sesvetama, gdje će cijena radova biti plaćena 3,7 milijuna kuna,deratizacija četvrti Črnomerec, Gornji grad, Podsljeme i Trešnjevka sjever koštat će 3,3 milijuna. U gradskim četvrtima Brezovica, Novi Zagreb-zapad i Novi Zagreb-istok deratizacija  će koštati 2,1 milijuna kuna, dok će najmanje biti plaćena deratizacija u četvrtima Podsused-Vrapče, Stenjevec i Trešnjevka jug - točno 1,9 milijuna kuna.

 

ZAGREBAČKO IZASLANSTVO U SANKT PETERSBURGU - Zagrebačko izaslanstvo predvođeno zamjenicom zagrebačkog gradonačelnika Vesnom Kusin sudjeluje na 2. međunarodnom kongresu Sankt Petersburg i slavenski svijet na kojem se, na zajedničkoj diskusiji ministara kulture ruskih regija i sudionika kongresa, raspravlja na temu „Kulturne osnove i inovacija u kulturnim izazovima današnjice“. Uz to pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo Mirka Jozić sudjelovat će na poslovnom dijelu kongresa, gdje će prezentirati ekonomski potencijal grada Zagreba te raspravljati o poslovnoj suradnji između gradova sudionika. Kongres traje do 10. prosinca.

 

SPORAZUM O PRAVIMA BRANITELJA - Sporazum o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, radnika Zagrebačkog holdinga potpisala je Uprava ove zagrebačke mega tvrtke i holdingova Zajednica udruga branitelja iz Domovinskog rata. Njime se osiguravaju prava radnika, hrvatskih branitelja u skladu s aktima tvrtke, te pripadajućim trgovačkim društvima.Inače, od ukupno 10.394 zaposlenika njih 2.166, odnosno 20 posto su hrvatski branitelji.

 

ADVENT NA ZRINJEVCU UZ ZVUKE ŠANSONE - Šansone na Zrinjevcu u sklopu tamošnjeg Adventskog programa počinju danas i traju do petka, 12. prosinca. Tjedan šansone na Zrinjevcu se organizira povodom 50. godišnjice prve zagrebačke večeri šansona. Šansone na Zrinjevcu izvodit će među ostalima Ibrica Jusić, Kostadinka Velkovska uz klavirsku pratnju Tončija Eterovića, Jasna Bilušić i Dinko Appelt te klavijaturistica Ljerka Šemeš i jedan od utemeljitelja i najznačajnijih autora Zagrebačke škole šansona Hrvoje Hegedušić. Program svakodnevno počinje u 18,30 sati. Manifestacija Advent na Zrinjevcu je otvorena svakodnevno od 12,00 sati, a vikendima od 10,00 sati, dok glazbeni program s koncertima radnim danom počinje u 18,00 sati, te vikendima od 11,00 do 13,00 te od 20,00 sati. 

 

SJEDNICA SKUPŠTINE VARAŽDINSKE ŽUPANIJE - Petnaesta sjednica Županijske skupštine Varaždinske županije održat će se sutra s početkom u  09,00 sati u Skupštinskoj dvorani Županijske palače. Na toj bi se sjednici trebala donijeti odluka o visini proračuna Varaždinske županije za 2015. godinu, a vijećnici će među ostalim,  raspravljati  i o prijedlogu javnih potreba u kulturi i sportu za narednu godinu.

 

NAGRADE NAJBOLJIM VOLONTERIMA MEĐIMURJA- Temeljem provedenog Javnog poziva za prijavu kandidata za dodjelu nagrade za volontiranje u 2014. godini Međimurske županije, u kategoriji najbolje volonterke dobitnica je Đurđica Blašković iz Mihovljana. U kategoriji za najbolju organizaciju volontiranja dobitnica je Udruga za autizam Pogled iz Nedelišća. Nagrade će dobitnicima biti uručene na svečanosti dodjele 23. prosinca povodom Međunarodnog dana volontera.

 

REGIJA DIGITALNIH MUZEJA- EU projekt „Regija digitalnih muzeja“ za koji je Regionalna razvojna agencija Međimurje – REDEA pružila tehničku podršku u apliciranju, dok je Muzej Međimurja Čakovec realizirao njegov  prvi modul,  obuhvatit će  cjelokupnu obnovu kompleksa Staroga grada Zrinskih, ali i znatno proširenje sadržaja u okviru Muzeja te u dvorcu i fortifikaciji. Investicija je vrijedna 4 milijuna eura a da radovi dobro napreduju, uvjerili su se prilikom nedavnog obilaska  čelnici Međimurske županije predvođeni županom Matijom Posavcem.

 

SPORAZUM O SURADNJI - Sporazum o suradnji između Koprivničko-križevačke županije koju je predstavljao župan Darko Koren sa INTERCO Aquitaine Agencijom za međunarodnu suradnju regije Akvitanije, potpisan je prošli tjedan u Bordeauxu. Cilj je iniciranje suradnje dviju regija. Suradnja će se odvijati prije svega kroz poljoprivredu i preradu hrane, te turizam i industriju.

 

OTVOREN CENTAR ZA MLADE U VARAŽDINU - Povodom dana Grada Varaždina i blagdana Svetog Nikole otvoren je Centar za mlade u Varaždinu, u prostoru bivšeg Doma željezničara u Kolodvorskoj ulici kojeg su svojim volonterskim radom uredili članovi nekoliko udruga mladih. U njemu je smješteno šest udruga, a Centar će  okupljati mlade umjetnike i kreativce i bit će otvoren svima koji se žele uključiti u društveni život.  Za uređenje Centra Grad Varaždin do sada je uložio oko 16.000  kuna.

 

ŽUPAN KOLAR OBEĆAO POMOĆ PČELARIMA- Zbog tople zime, izrazito kišnog razdoblja u doba cvatnje, naglih zahlađenja, jakih vjetrova, hladnih proljetnih noći i nedostatka sunčanih dana tijekom cijele pčelarske sezone, ove je godine u Hrvatskoj proizvedeno 90 posto manje meda u odnosu na višegodišnji prosjek. Pčelari smatraju da tako loše sezone nije bilo u posljednje vrijeme, a pomoć iduće godine zagorskim pčelarima iz proračuna, obećao je na 13. izložbi i ocjenjivanju meda župan Krapinsko zagorske županije Željko Kolar. Zahvaljujući sufinanciranju školovanja, koje je završilo 250 pčelara, kvaliteta zagorskog meda u stalnom je porastu, što potvrđuje i ovogodišnje ocjenjivanje. Uz desetke zlatnih uzoraka meda, najveći broj bodova osvojilo je Obiteljsko pčelarstvo Škrlec iz Krapine, čiji je med proglašen šampionom ovogodišnje, 13. izložbe.

 

ISPLATA NOVČANE POMOĆI ZA DRVA - Na osnovu rješenja o dodjeli pomoći za drva koja su primili korisnici socijalne pomoći, Grad Pregrada je započeo isplaćivati novac za korisnike koji se griju na drva u 2014. godini. Sukladno županijskoj odluci o visini pomoći korisnicima se isplaćuje po 950,00 kuna za domaćinstvo, bez obzira na broj članova domaćinstva. Ukupno će se isplatiti iznos od 23.750,00 kuna za 25 osoba, odnosno domaćinstava s područja Grada Pregrade, a navedena sredstva doznačila je Krapinsko-zagorska županija.

 

SVEČANA SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA GRADA LEPOGLAVE- Središnji događaj proslave Dana Grada Lepoglave Svečana je sjednica lepoglavskog Gradskog vijeća koja će se održati danas s početkom u 17,00 sati. Uz ostalo na ovoj će se sjednici dodijeliti.

 

UGOVOR O SREDSTVIMA ZA MANIFESTACIJE KKŽ- Koprivničko – križevačku županiju će danas posjetiti zamjenik ministra gospodarstva Alen Leverić. Tom će prilikom župan Darko Koren i zamjenik ministra Leverić potpisati ugovor   o dodjeli  bespovratnih sredstava za organizaciju i sudjelovanje na gospodarskim sajmovima i manifestacijama dobivenih u sklopu Javnog poziva za promociju hrvatskog gospodarstva.

 

BOŽIĆNA IZLOŽBA UČENIČKIH ZADRUGA ZAGREBAČKE ŽUPANIJE- Tradicionalna, 10. jubilarna prodajna božićna izložba ukrasnih i uporabnih predmeta učeničkih zadruga Zagrebačke županije koja će održava danas u prostorijama županije, Ulica grada Vukovara 72 u Zagrebu do 13,00 sati. Svoje proizvode izlaže 12 učeničkih zadruga od 27, koliko ih djeluje na području Zagrebačke županije.

 

IZLOŽBE U KULTURNOM CENTRU DUBRAVA - Izložba lutaka Jasmine Gudić pod nazivom "Dašak drevnog sna" bit će otvorena u predvorju male dvorane Kulturnog centra Dubrava, danas u 18,00 sati. Izložba je otvorena do 30. prosinca 2014. godine. Istog dana u 19,00 sati, u Galeriji Vladimir Filakovac, otvorit će se izložba ulja na platnu Alberta Kinerta pod nazivom "Slike i pjesme". Izložbu će otvoriti likovna kritičarka Branka Hlevnjak. Izložba je otvorena do 30. prosinca 2014. godine.

 

IZLOŽBA FOTOGRAFIJA SKRIVENIH ZAGREBAČKIH PROLAZA - Studenti Arhitektonskog fakulteta, studija dizajna, Akademije likovnih umjetnosti i Filozofskog fakulteta odlučili su oživjeti novootvoreni pješački prolaz između Bakačeve i Cesarčeve ulice. Učinit će to putem izložbe fotografija, koju će smjestiti u sam prolaz namijenjen obnovi, od 19. do 21.prosinca. Tema izložbe skriveni su prostori i dvorišta Zagreba. Traže se fotografi amateri i profesionalci da pošalju fotografije takvih skrivenih prostora, a prijave su do 10. prosinca. Bitno je da su fotografije visoke rezolucije te da su crno – bijele, a plan je do sljedeće godine pronaći 24 takva prostora. Naime, manja je to manifestacija i uvod u veći projekt Adventski kalendar, koji je u dogovoru s Turističkom zajednicom grada Zagreba.

 

DRUGO IZDANJE MONOGRAFIJE OPĆINE RADOBOJ – Drugo, dopunjeno izdanje Monografije općine Radoboj predstavljeno je na blagdan Sv. Barbare, s obzirom da je zahvaljujući rudarima Radoboj postao poznat širom svijeta. Nakon što je prije sedam godina predstavljeno prvo izdanje Monografije, ukazala se potreba i za drugim. Na gotovo petsto stranica, autor Dragutin Kozina ovjekovječio je život ljudi, njihove napore, uspjehe i želje da što bolje i sretnije žive na ovom prostoru. Drugo, prošireno izdanje posvećeno je i 680. obljetnici prvog pisanog spomena radobojske župe, a tiskano je u dvije tisuće primjeraka. Samoj promociji nazočili su saborska zastupnica Dunja Špoljar, dožupan Krapinsko zagorske županije Anđelko Ferek Jambrek, predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec, općinski načelnik Anđelko Topolovec, radobojski župnik Tomislav Novosel te brojni drugi.

 

I TI LJUBAV NEKOM DAJ - Dječja i lutkarska scena HNK-a u Varaždinu danas, sutra i u srijedu s početkom u 10,00 sati za škole izvodi predstavu „I ti ljubav nekom daj“, koju je po tekstu poznate hrvatske pjesnikinje Vesne Parun režirao Ladislav Vindakijević, a koji potpisuje i scensku obradu. Podsjetimo, predstava je premijerno izvedena 30. studenoga prošle godine.

 

KONCERT GLAZBENOG SASTAVA BAROK - U sklopu Adventske čarolije, manifestacije koja se u Varaždinu održava tijekom cijelog prosinca, večeras će na Kapucinskom trgu biti održan koncert glazbenog sastava Barok. Koncert počinje u 20,00 sati.

 

OBJAVLJENA PRVA LEPOGLAVSKA SLIKOVNICA- Lepoglava je dobila svoju prvu slikovnicu. Riječ je o slikovnici "Čipkarice i zmaj – priča iz Lepoglave", djelu autorice Marijane Novak i ilustratora Davora Petaka. Slikovnica je izdana je u nakladi Turističko kulturno – informativnog centra i uz potporu grada Lepoglave.

 

U VIŠNJICI PROSLAVLJENO 175. GODINA ŠKOLSTVA- Školsko zvono u Višnjici je prvi puta zazvonilo prije 175 godina, davne 1839. godine. Ta je godina u Spomenicu škole upisana kao godina u kojoj je utemeljena niža pučka škola. Školu danas pohađa 211 učenika u 15 razrednih odjela-  devet u Višnjici i šest u Cvetlinu. Za ovu je prigodu, ujedno i povodom Dana osoba s invaliditetom, u školi u rad puštena podizna platforma za osobe s poteškoćama u kretanju koja je u višnjičkoj školi postavljena zahvaljujući projektu vrijednom 162 tisuće kuna koji su financirali Ministarstvo branitelja – 102 tisuće kuna te Grad Lepoglava i Varaždinska županija koji su osigurali preostala potrebna sredstva.

 

KNJIŽEVNI SUSRET STJEPAN KRANJČIĆ  U KRIŽEVCIMA- U Križevcima je održan 6. Susret hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić“. Na natječaj raspisan u pet kategorija  i to poeziju, kratku priču, putopis, esej i monodramu,  prijavilo se 138 autora s 221 radom. U kategoriji kratke priče prvu nagradu dobila je poznata autorica Zdenka Maltar iz Novog Marofa, više puta nagrađivana na dosadašnjim Susretima „Stjepan Kranjčić“ i drugim manifestacijama. Drugu nagradu za kratku priču dobio je Denis Peričić iz Varaždina, kojemu je ovo već sedma književna nagrada ove godine. Širi izbor 30-ak najboljih radova tiskan je u popratnom zborniku. Od autora iz Varaždinske županije, u njemu je svojom kratkom pričom zastupljena još i Andrea Žigić-Dolenec iz Varaždina.

 

MEĐUNARODNI DAN VOLONTERA - Okrugli stol pod nazivom „Iste mogućnosti za sve“ danas u samoborskoj Gimnaziji „Antuna Gustava Matoša“ organizira Zagrebačka županija u suradnji s Udrugom slijepih Zagreb i Gimnazijom „Antuna Gustava Matoša“ iz Samobora, u povodu obilježavanja Međunarodnog dana volontera, Međunarodnog dana ljudskih prava i Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, s početkom u 18,00 sati.

 

ADVENT U ZAGORJU 2014. Nakon što je u Humu na Sutli upaljena prva adventska svijeća županijske manifestacije Advent u Zagorju, proteklog je vikenda zapaljena i druga svijeća u Domu kulture u Krapinskim Toplicama. Manifestaciji, čija su sredstva namijenjena za Osnovnu školu pri Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice, nazočila je zamjenica zagorskog župana Jasna Petek, koja je naglasila kako vijenac na simboličan način pokazuje da jedino suradnjom, međusobnim pomaganjem i brigom za druge možemo ići naprijed. Nakon Krapinskih Toplica, adventski vijenac seli u Oroslavje gdje će se 13. prosinca upaliti treća svijeća, dok će se posljednja svijeća adventskog vijenca, već tradicionalno upaliti na misi zornici u Mariji Bistrici.


PREDSTAVLJANJE PRIRODNE KOZMETIČKE LINIJE - Novu ekskluzivnu visokokvalitetnu prirodnu kozmetičku liniju proizvoda „Dr. Stribor“ danas će u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti predstaviti Ljekarne Zagrebačke županije  s početkom u 17,00 sati. U ime Zagrebačke županije događaju će nazočiti župan Stjepan Kožić.

 

DODJELA PRIZNANJA NAJBOLJIM SPORTAŠIMA UČENICIMA -Proglašeni su najbolji učenici -sportaši  Zagrebačke županije u školskoj 2013./2014. Pojedinačno, u kategoriji djevojčica 5. i 6. razreda najboljom je proglašena Marija Lindić iz Samobora, u kategoriji djevojčica 7. i 8. razreda Mihaela Gojko iz Svetog Ivana Zeline, a u konkurenciji dječaka 7. i 8. razreda najbolji je Borna Markušić iz Samobora. U konkurenciji učenica srednjih škola najbolja je Kristina Svetec, SŠ Dugo Selo, a u konkurenciji učenika Tomislav Severec iz iste škole. Ekipno, u konkurenciji 5. i 6. razreda najbolja muška ekipa su atletičari ŠŠD „Bogumilac”  iz istoimene osnovne samoborske škole, a u konkurenciji djevojčica rukometašice ŠSD „Mladost” OŠ Dragutina Domjanića iz Svetog Ivana Zeline. U konkurenciji dječaka 7. i 8. razreda najbolja je šahovska ekipa  OŠ Sveta Nedelja, a u konkurenciji djevojčica badmintom ekipa OŠ Eugena Kumičića iz Velike Gorice. Među srednjoškolcima najbolja je rukometna ekipa „Martin” SŠ Dugo Selo, dok su najboljom ženskom srednjoškolskom ekipom proglašene članice malonogometne ekipe „Martin” SŠ Dugo Selo. Najboljim školskim sportskim društvima proglašeni su ŠSD „Bogumilac” OŠ Bogumila Tonija iz Samobora i ŠDS „Martin” SŠ Dugo Selo. Priznanja su uručena i učiteljima tjelesne i zdravstvene kulture,  Marijanu Tivadaru, Vinki Kilih, Ivančici Valek i Nadi Pelaić.

HOKEJAŠKA UTAKMICA - Utakmica 39. kola KHL hokejaške lige između Medveščaka i Barisa igra se večeras u Ledenoj dvorani Doma sportova od 19,30 sati.

KOŠARKAŠKA UTAKMICA ABA LIGE - Utakmica 11. kola košarkaške ABA lige između Cedevite i Zadra igra se u Maloj dvorani Doma sportova od 18,00 sati.

petak, 5. prosinca 2014.

OD DANAS LEDENI PARK NA TOMISLAVCU - Poseban svečani program pripremljen je za današnje otvorenje Ledenog parka na Tomislavcu. Osim glavnog klizališta, veličine 800 metara četvornih, Tomislavac će imati 400 metara dugačku te 2,5 metara široku dodatnu vanjsku stazu koja će omogućavati klizanje cijelim parkom. Prilikom otvorenja u 18,00 sati će se uprizoriti nekadašnja vremena kad se klizalo po zaleđenim maksimirskim jezercima, savskim rukavcima, barama i poplavljenim ledinama.Nakon službenog otvorenja posjetitelji će moći iskušati svoje klizačke vještine uz tradicionalne božićne i zagrebačke pjesme koje će izvoditi Sandra Bagarić i Đani Stipaničev. Radno vrijeme klizališta bit će radnim danom od 10,00 do 23,00, a vikendom od 9,00 do 23,00 sata.


UDOMITE VELEBITSKU SMREKU - "Udomite velebitsku smreku" akcija je koju danas na Trgu bana Jelačića organizira Ministarstvo zaštite okoliša i Nacionalni park Sjeverni Velebit. Smreke su izvađene iz travnjaka parka te će se besplatno dijeliti građanima. Građani koji "udome" smreku dobit će i ugovor u kojem su i napomene o održavanju i brizi za mladicu.


MSU SLAVI RODENDAN - Dan na dar, naziv je programa kojim će biti obilježen dan Muzeja suvremene umjetnosti. Prije 5 godina muzej je uselio u novu zgradu, a ove godine slavi 60. obljetnicu osnutka. Tim povodom sutra će u MSU-u cjelokupni program biti besplatan. Program obilježavanja traje od 11,00 do 23,00 sata. U sklopu programa će se od 11,00 sati u predvorju, održati predstava za djecu "Rođenje“, od 12,00 na rasporedu je kreativna radionica, a u 15,00 sati otvorenje izložbe dječjih radova. U 19,00 sati bit će izvedena premijera predstave: „Priča o zmaju koji je kokice jeo i jednu lažnu princezu sreo“, a održat će se i susret sa spisateljicom Anom Đokić.Ulaz na sve programe je slobodan.


URED HZMO U MURSKOM SREDIŠĆU - Mursko Središće je jučer dobilo područni ured Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Svečanom otvorenju prostora, među ostalima su prisustvovali ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić, ravnatelj Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje Srećko Vuković i župan Međimurske županije Matija Posavec. Ova ispostava predstavlja novi model, tzv javno-javno partnerstvo po kojem će se otvarati ispostave u cijeloj Hrvatskoj. Naime, jedinica lokalne samouprave daje svoju infrastrukturu, a Zavod daje ljude i znanje. Time se smanjuju troškovi korisnicima, ali i Zavodu.“ – rekao je ravnatelj HZMO-a Srećko Vuković.


STRATEGIJA REGIONALNOG RAZVOJA - Sedmu, ujedno i završnu radionicu za pripremu dokumenta „Strategija regionalnog razvoja prekograničnog područja" u okviru provedbe Projekta COMMON CROSS BORDER STRATEGY organizirala je u Koprivnici PORA Razvojna agencija Podravine i Prigorja. Radionica je nakon šest prethodnih na teme gospodarstva, poljoprivrede, turizma, zaštićenih kulturnih i prirodnih vrijednosti te civilnog sektora, bila posvećena školstvu i obrazovanju. Time su obrađeni prioriteti Operativnog programa Mađarska – Hrvatska za razdoblje od 2014.-2020. Radionicama je prisustvovalo 117 polaznika s područja Koprivničko-križevačke županije. Projekt COMMON CROSS BORDER STRATEGY provodi se u sklopu programa prekogranične suradnje Mađarska Hrvatska i vrijedan je 114.000 eura.


8. IVANEČKI RUDARSKI DANI - Misom u župnoj crkvi Sv. Marije Magdalene s početkom u 9,00 sati sutra će početi obilježavanje ovogodišnjih, osmih po redu Ivanečkih rudarskih dana. Dani se održavaju u čast sv. Barbare, zaštitnice rudara, a cilj im je evociranje sjećanja na nekadašnje ivanečko rudarstvo, na kojemu je izrastao moderni Ivanec. Nakon mise, u 9,45 sati, uslijedit će svečano postrojavanje Ivanečke rudarske čete i rudarske postrojbe iz Murskog Središća te smotra dviju povijesnih postrojbi. U sklopu manifestacije moći će se kušati ivanečki specijaliteti, a među njima će biti izvorne domaće hrane kakvu su nekad rudari nosili u okna. Manifestaciju podržavaju Ministarstvo turizma, Hrvatska turistička zajednica i Turistička zajednica Varaždinske županije.


VARAŽDIN KONAČNO DOBIVA CENTAR ZA MLADE - Centar za mlade grada Varaždina otvorit će svoja vrata danas u 18,00 sati u obnovljenom prostoru bivšeg Doma željezničara u Kolodvorskoj ulici. Prostor su volonterskim radom uredili članovi udruga mladih s područja grada, a otvorenje će započeti prigodnom konferencijom za novinare na kojoj će rad Centra najaviti predstavnici Grada Varaždina i Dragutin Kliček iz gradskog Savjeta mladih. U prostoru će djelovati ukupno sedam udruga mladih čiji su članovi sudjelovali i u uređenju prostora.


DAN GRADA KRAPINE - Središnja proslava Dana Grada i blagdana sv. Nikole, nebeskog zaštitnika Grada i Župe Krapina, održava se danas. U 14,00 sati u Festivalskoj dvorani je svečani program povodom Dana grada i dodjela povelja dr.sc. Jadranko Crnić društvima Crvenog križa, te priznanja Grada i Turističke zajednice. U 15,00 sati u Maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta bit će otvorenje izložbe Likovnog društva Ernest Tomašević, a od 17,00 sati je proglašenje najboljih sportaša grada Krapine u Srednjoj školi. Današnja događanja završavaju uz izložbu radova Foto kluba Krapina u Domu za starije i nemoćne osobe Sveti Nikola, te uz predstavu Nismo sve Karenjine, koja u Festivalskoj dvorani počinje u 19,00 sati.


RADIONICE ZA SREDNJOŠKOLCE IZ LUDBREGA - Radionicu za izvedbu praktične nastave u strojarskom obrazovnom području, zanimanja CNC operater, bravar, tokar ustrojila je Srednja škola Ludbreg u cilju poboljšanja praktične nastave. Radionica je zasad na površini od 120 četvornih metara opremljena ručnim alatima za ručnu strojarsku obradu, a početkom iduće godine radionica će se pretvoriti u "Centar novih tehnologija", gdje će učenici Srednje škole Ludbreg ali i građani kroz cjeloživotno obrazovanje i obrazovanje odraslih dobiti nova znanja i vještine u strojarskom području, najavio je ravnatelj Srednje škole Ludbreg Josip Zdelar. U Srednjoj školi Ludbreg smatraju da jedino kombinacija praktične nastave kod poslodavca i praktične nastave u školi može dati najbolje rezultate kako bi učenici po završetku srednje škole mogli naći posao koji mogu kvalitetno obavljati u poduzećima.


175. OBLJETNICA OSNOVNE ŠKOLE U IVANCU - 175. obljetnicu škole i organiziranog školstva u Ivancu raznim će aktivnostima danas obilježiti učenici i nastavnici ivanečke Osnovne škole Ivana Kukuljevića Sakcinskog. Tijekom poslijepodneva, od 16,30 sati učenici će sudjelovati u radionicama tematski vezanim uz Dan starih nastavnih predmeta, a središnji program počet će u 18,00 sati u školskoj sportskoj dvorani, kada će se učenicima, nastavnicima, roditeljima i gostima obratiti domaćini te predstavnici Grada, Županije i resorna ministarstva. Tom će prilikom publici biti predstavljen školski projekt Slikuljica, a bit će promovirana i monografija Školski vremeplov (1839.-2014.). Nakon učeničkog programa, u predvorju škole moći će se razgledati bogata izložba vezana uz povijest i sadašnjost škole.


20. OBLJETNICA RESTAURATORSKOG CENTRA LUDBREG - Hrvatski restauratorski zavod danas obilježava 20 godina rada Restauratorskog centra Ludbreg i njegova djelovanja na očuvanju hrvatske kulturne baštine. Program uključuje predavanja i prezentacije sudionika i organizatora evakuacije umjetnina o nastajanju i razvoju projekta „ratne bolnice za umjetnine“, izložbu plakata o obnovljenim umjetninama u proteklih 20 godina te promociju popratnog kataloga, otkrivanje spomen ploča i podjelu zahvalnica najzaslužnijim organizacijama i pojedincima iz Hrvatske i inozemstva. Tijekom dana moći će se razgledati radionice u kojima se provode konzervatorsko-restauratorski radovi na umjetninama s područja Varaždinske županije i razgledati izložba plakata o obnovljenom sakralnom ruhu iz Zbirke u kapeli sv. Križa.


PROMOCIJA NOVOG KOLA BIBILIOTEKE INSULA - Promocija novog kola biblioteke "Insula" održat će se danas u prostorima Knjižnice Nikola Zrinski Čakovec s početkom u 17,00 sati. Komisija za nakladničku djelatnost Grada Čakovca je temeljem natječaja objavljenog u svibnju 2014. godine za objavljivanje odabrala tri knjige, zbirku pjesama "Kuća od riječi" autora Petra Despinića, "Nadanje riječi" Irme Kovačić te zbornik "Međimurska mlada drama" grupe autora koji sadrži 22 kraća dramska teksta. Novo kolo predstavit će urednik Miroslav Gakić, a na promociji će govoriti i čakovečki gradski dužnosnici.


O GRADU PRIČA PALAČA - PALAČA HERZER - Izložba pod nazivom „O gradu priča palača - Palača Herzer“ otvorena je sinoć u Muzeju Grada Varaždina. Radi se o jednom od najljepših povijesnih zdanja u Varaždinu, palači koja je podignuta koncem 18. stoljeća, a danas su u njoj smješteni Entomološki, Povijesni i Arheološki odjel Gradskog muzeja Varaždin. Izložbu na kojoj je prezentirano 205 kataloških izložaka postavila je arheologinja Martina Matijaško. Izložba će biti otvorena do 1. veljače iduće godine.


70. OBLJETNICA ROĐENJA ANDRIANE ŠKUNCE - 70. obljetnica rođenja članice Hrvatskog društva pisaca Andriane Škunce bit će obilježena danas od 11,00 sati na adresi Basaričekova 24. Na obljetnici će sudjelovati Nikola Petković, Tonko Maroević i Anton Šuljić.

JAVNO ČITANJE DRAME PREDRAGA MATVEJEVIĆA - Javno čitanje drame Predraga Matvejevića: Kruh naš“ održat će se danas u 19,00 sati u Kulturno informativnom centru na adresi Preradovićeva 5. U javnom čitanju sudjeluju uz autora glumac Enes Kišević i Zdenko Jelčić.

PREMIJERA U TREŠNJI - Predstava Lade Martinac Kralj "Anđeli imaju krila, zar ne?" u režiji Ladislava Vindakijevića danas će biti premijerno izvedena u kazalištu Trešnja, Mošćenička 1, od 16,00 sati. U biografskoj priči o autoru poznate božićne pjesme "Zvončići" Johnu Pierpontu glume Krunoslav Klabučar, Tena Jeić Gajski, Sanja Hrenar, Tvrtko Jurić i ostali, scenografi su Ivan Duić i Ladislav Vidakijević, kostimograf Danica Dedijer, a autor glazbe Elvis Stanić.

POSLJEDNJA IZVEDBA „CRNE KUĆE“ U OVOJ GODINI - Mjuzikl predstava "Crna kuća - mjuzikl u boji" posljednji put ove godine održat će se u kinu Studentskog centra u Zagrebu večeras s početkom u 19:30 sati.Glavni lik predstave, Damir Kedžo, za ulogu biskupa Hudija osvojio je Nagradu hrvatskog glumišta za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika u dobi do 30 godina u mjuziklu/opereti, a mjuzikl je do sada pogledalo više od 50.000 gledatelja diljem Hrvatske.


IZLOŽBA U SALONU PALAČE SERMAGE - Izložba varaždinske umjetnice Smiljane Brezovec Meštrić pod nazivom „Prolaznici keramičke instalacije, kolaži i kombinirane tehnike“ bit će otvorena večeras u 19,00 sati u Salonu palače Sermage Gradskog muzeja Varaždin. Autorica izlaže osamnaest radova, realiziranih kao keramičke instalacije, kolaži i kombinirane tehnike, nastalih u posljednjih nekoliko godina. Radovi će se moći razgledati do 1. veljače naredne godine.
JEZIČNI KAFE - Jezični kafe održat će se danas u 18,30 u Centru za Kulturu Trešnjevka. Sudionici Kafea u neformalnoj i prijateljskoj atmosferi vježbaju konverzaciju na stranim jezicima, engleskom, talijanskom i francuskom.

PREDSTAVA U KNAP-u - Posljednja svečana izvedba predstave Femme Fatal – San o Amaliji Rodrigues u slikama kazališta scena bit će održana danas u 20:00 sati u Kazalištu KNAP. Ulaz na redateljsku predstavu Morane Dolenc je besplatan.

„TRADICIONALNO LONČARSTVO OTOKA IŽA“ - Radionica „Tradicionalno lončarstvo otoka Iža“ bit će održana u nedjelju od 10,00 do 12,00 sati u Tehničkom muzeju. Cilj radionice je skrenuti pozornost na ovo jedinstveno nematerijalno dobro, koje nestaje, kao i ostale višestoljetne lončarske tradicije u Hrvatskoj. Radionicu će voditi iški lončar Predrag Petrović Pepi.


BLAGDANSKI PROGRAM U POU LUDBREG - U sklopu blagdanskog programa kojeg je za prosinac pripremila Turistička zajednica Grada Ludbrega, danas će s početkom u 16,30 sati u kino dvorani Pučkog otvorenog učilišta Dragutin Novak u Ludbregu biti održana predstava za djecu povodom blagdana Sv. Nikole, dok će u 19,00 sati kino dvorana biti u znaku glazbe, jer će se održati koncert Glazbene škole Varaždin u organizaciji Rotary kluba Ludbreg.


BOGAT ADVENTSKI VIKEND PROGRAM U VARAŽDINU - Povodom 6. prosinca, Dana Grada Varaždina, bogat program nastavlja se i tijekom vikenda, pa će tako sutra članovi Viteškog reda Sv.Nikole u vremenu od 11,30 do 13,00 sati u kući "Djeda Mraza“ izvoditi mali lutkarski igrokaz "Priča o Juraju i zmaju". Tijekom dana na Kapucinski trg će stići i Sv. Nikola koji će mališanima dijeliti slatke paketiće, a od 18,00 sati nastupaju Varaždinske mažoretkinje. Subotnja večer završit će s dva koncerta popularnih sastava na Kapucinskom trgu. Vikend program završava u nedjelju na Velikoj koncertnoj dvorani varaždinskog HNK-a, gdje će u 17,00 sati koncert održati Puhački orkestar HŽ Varaždin i KUD Hrvatskih željeznica.


ADVENT U ZAGORJU - Manifestacija „Advent u Zagorju“, 11.po redu, nastavlja se sutra u Domu kulture u Krapinskim Toplicama od 17,00 sati, uz prigodan program pod pokroviteljstvom Krapinsko zagorske županije. Nakon Krapinskih Toplica, adventski vijenac seli u Oroslavje gdje će 13. prosinca biti upaljena treća adventska svijeća, dok će posljednja svijeća biti upaljena na misi zornici u Mariji Bistrici, 21. prosinca ove godine. Humanitarni dio manifestacije posvećen je predškolskoj skupini Osnovne škole pri Specijalnoj bolnici u Krapinskim Toplicama. - Advent u Zagorju, Krapinsko-zagorska županija prepoznala je kao manifestaciju koja njeguje duh zajedništva ali i suosjećajnosti i poklanjanja pažnje osobama koje su u potrebi, ističe zamjenica župana Jasna Petek.

SVETI NIKOLA U CEKATE-u - Dvjema predstavama za djecu Centar za kulturu Trešnjevka razveselit će sve mališane u povodu sv. Nikole. Tako će sutra u 18.30 sati u CeKaTeu biti predstava "Izgubljeno pismo Svetog Nikole", dok će u na lokaciji u Albahijevoj 2 na Knežiji u 18.00 sati igrati predstava " Božićna pričica".

CIKLUS KOMORNE GLAZBE - Koncertom „Papandopulo kvarteta“ nastavlja se Ciklus komorne glazbe, koncertna direkcija Zagreb. Koncert će se održati u Hrvatskom glazbenom zavodu od 20,00 sati. Na raspodjelu su G. Rossinieva te B. Papandopulova djela.

IMAGINE CROATIA FESTIVAL - Festival mladih glazbenika u dobi od 12 do 20 godina, Imagine Croatia održat će se danas i sutra na Trgu bana Josipa Jelačića. Ovogodišnji festival posvećen je autorskim izvedbama. Pobjednik festivala sudjelovat će na međunarodnom Imagine festivalu u Belgiji.

FESTIVAL DJEČJEG STVARALAŠTVA - Festival dječjeg stvaralaštva 'Djeca djeci' u Velikoj dvorani Centra za kulturu Novi Zagreb bit će održan sutra s početkom u 11,00 sati. Cilj Festivala je unaprjeđivanje estetskog odgoja djece i mladeži i razvijanje svih umjetničkih oblika dječje kreativnosti. Zahvaljujući toj stvaralačkoj dimenziji, uz onu prikazivačku. Radi se o smotri dječjeg kulturno umjetničkog stvaralaštva u odgojno obrazovnim ustanovama i udrugama Novog Zagreba.

„SLIKE OD SLAME“ I „BOŽIĆNJACI“ - Izložba „Slike od slame i “božićnjaci” bačkih Hrvata Bunjevaca“ bit će otvorena sutra u 12:00 sati u Etnografskom muzeju. Odmah po otvorenju bit će održana prigodna radionica.


IZLOŽBA FOTOGRAFIJA O PTICAMA - Otvorenje izložbe fotografija „PTICE – savršenstvo ljepote“, autora Maciej Szymańskog, veleposlanika Republike Poljske u Republici Hrvatskoj, održat će se danas u dvorcu Lužnica u Zaprešiću s početkom u 17,30 sati. U ime Zagrebačke županije otvorenju izložbe prisustvovat će župan Stjepan Kožić.


PUŠĆANSKI BOŽIĆNI SAJAM - Svečanost otvorenja 11. Poljoprivrednog božićnog sajma i 10. Izložbe rakija Zagrebačke županije s ocjenjivanjem održat će se sutra u Športskoj dvorani OŠ Pušća s početkom u 12,00 sati.U ime Zagrebačke županije svečanom otvorenju prisustvovat će župan Stjepan Kožić.


ADVENT U ZAPREŠIĆKOM KRAJU - Bogat adventski program u Zaprešiću ovog vikenda bit će u znaku Ledene bajke na klizalištu koje će od sutra biti otvoreno na Trgu Ivana Pavla II. Uz to u crkvi Marije Kraljice apostola u nedjelju od 20,00 sati bit će održan humanitarni koncert duhove glazbe „Iz ljubavi za njih“.


ADVENTSKI KONCERT U ZLATAR BISTRICI - Adventski koncert danas će u zlatarbistričkom Domu kulture održati KUD Laz iz Marije Bistrice. Predstavit će se sa spletom pjesama, plesovima Zagorja, plesovima Korčule te sa tamburaškim intermezzom. Na koncertu će nastupiti i Zlatarbistričke mažoretkinje, a pripremaju se i iznenađenja za najmlađe. Ulaz je slobodan.


BOŽIĆNA IZLOŽBA U SVETOJ NEDELJI - Božićna izložba „Stara hiža“ udruge Kragulj bit će otvorena danas u svetonedeljskoj staroj pošti od 18,00 sati. Na izložbi će biti izloženi predmeti iz života u starinskim hižama.

PRIČE ZA DJECU U SAMOBORU - „Špelunkica“- priče za djecu program je koji se od danas do nedjelje može pogledati na samoborskom Trgu kralja Tomislava. Sutra u kino dvorani od 11,00 sati bit će održana Dječja županijska smotra folklora.

DJEČJI FOLKLOR U DUGOM SELU - Koncert dječjih folklornih skupina KUD-a „Preporod“ bit će održan ove nedjelje u njihovoj dvorani u Dugom Selu od 18,00 sati.

PJESME I PLESOVI HRVATA U VELIKOJ GORICI - Cjelovečernji koncert „Pjesma i plesovi Hrvata“ održat će FA „Turopolje“ ove nedjelje u velikogoričkoj dvorani Gorica od 19,00 sati.

DAN OTVORENIH VRATA VOLONTERSKOG CENTRA „LINK“ - Povodom Međunarodnog dana volontera, danas će se u u Križevcima održati Dan otvorenih vrata Volonterskog centra "Link". Cilj centra je spajati udruge kojima treba pomoć u radu i volontere koji su voljni pomoći. Ured se nalazi u sklopu križevačkog Turističkog informativnog centra, a bit će otvoren do 19,00 sati.


SUTRA FESTIVAL ZABAVNE GLAZBE - Festival zabavne glazbe i ove će se godine održati u Lepoglavi u vrijeme obilježavanja Dana grada. Koncert će započeti sutra u 18,00 sati u školsko – sportskoj dvorani OŠ Ante Starčevića u Lepoglavi. Na festivalskoj će pozornici nastupiti Radek Brodarec, Rajko Suhodolčan, Danijel Češnjaj, Tamburaški orkestar Biseri i grupa Enigma, a organizatori Festivala su Turistička zajednica grada Lepoglave i Grad Lepoglava. Ulaz za sve posjetitelje je besplatan.


DAN LJUBAZNOSTI U PROMETU - Preventivnu akciju „Dan ljubaznosti u prometu“ danas će, povodom obilježavanja Dana grada Varaždina, provoditi učenici četvrtih razreda Strojarske i prometne škole Varaždin u suradnji sa Policijskom upravom varaždinskom, Turističkom zajednicom grada Varaždina i Hrvatskim autoklubom. Cilj akcije koja će se odvijati do 14,00 sati jest uspostaviti tolerantni odnos između vozača i pješaka. Učenici će se nalaziti kod pješačkih prijelaza obučeni u reflektirajuće prsluke, gdje će bilježiti podatke o savjesnim i nesavjesnim postupcima vozača, te dijeliti letke s apelom za ljubazno ponašanje prema vozačima. Nakon završetka izabrat će se tri najsavjesnija varaždinska vozača koji će biti prigodno nagrađeni.


RADIONICA KOMPOSTIRANJE U STANU - "Kompostiranje u stanu" naziv je radionice koju će Cvijeta Biščević iz Zagreba održati sutra u prostorijama varaždinskog Centra kreativne industrije. Organizator radionice, koja počinje u 10,00 sati je Udruga "Gredica". Permakulturna aktivistica Cvijeta Biščević će na radionici govoriti o tome kako nije nužno imati vrt da bi se organski ostaci iz domaćinstva mogli kompostirati, već je to moguće napraviti i u stanu, na balkonu ili pak na terasi.


SVETI NIKOLA ZA ŽIVOTINJE - Humanitarni program „Sveti Nikola za životinje!“ održat će se sutra na Trgu kralja Tomislava od 12:00 do 15:00 sati. Svi Zagrepčani mogu donijeti hranu,dekice, plahte, ručnike te transportere za napuštene pse i mačke.

OBLJETNICA HMS-A - Svečanost obilježavanja 90. obljetnice Hrvatskog motociklističkog saveza održat će se sutra u prostorijama Hrvatskog autokluba, Avenija Dubrovnik 44, u Zagrebu s početkom u 11:00 sati. Tom prigodom Zagrebačkoj županiji dodijelit će se povelja za doprinos u razvoju motociklizma i motociklističkog sporta.

VATERPOLO UTAKMICE - Utakmica 9. kola A skupine Regionalne vaterpolske lige između Mladosti i Primorja EB igra se večeras u bazenu na Savi od 20,15 sati dok će se utakmica 9. kola B skupine Regionalne vaterpolske lige između Medveščka i Vojvodine igrati na bazenu u Utrinama od 20,45 sati

TROFEJ MLADOSTI - Međunarodno sportsko natjecanje u gađanju zračnim pištoljem i puškom “Trofej Mladosti”, organizira 6. i 7. prosinca ove godine, 38. godinu po redu, Hrvatski akademski streljački klub „Mladost“. Na natjecanju, koje počinje sutra u sportskoj dvorani OŠ Petra Zrinskog, sutra od 10:30 sati, će nastupiti 263 natjecatelja iz 7 zemalja u konkurenciji muškaraca i žena (Bosna i Hercegovina, Mađarska, San Marino, Slovačka, Slovenija, Srbija i Hrvatska). Veliki broj nosilaca medalja na olimpijskim igrama i svjetskim prvenstvima će potražiti novi uspjeh na ovogodišnjem Trofeju.
 

četvrtak, 4. prosinca 2014.

APLIKACIJA MOJ ZAGREB ZA PRIJAVU PROBLEMA - Probleme koje uoče na javnim površinama Zagrepčani sve više prijavljuju nadležnim gradskim službama putem aplikacije Moj Zagreb kojom građani za svega nekoliko minuta mogu navesti lokaciju rupe ne cesti, oštećenih sprava u dječjim parkovima, ilegalna odlagališta otpada i sve druge probleme na koje naiđu. Ukupan broj prijava putem aplikacije od njezina pokretanja je 3.843. Ove godine zaprimljeno je 1.875 prijava, od rupa na cesti, ruševnih drveća do zapuštenih privatnih parcela te pokvarenih javnih satova i uređaja. za detekciju jačine UV zraka. Najčešće prijave odnose se na probleme na cestama, njih čak 2.547, smeće 372, zelene površine 365, voda i odvodnja 171. Najmarljiviji u dojavama ove godine bili su stanovnici Trešnjevke – sjever, koji su prijavili 363 lokacije, dok je s druge strane najviše intervencija obavljeno na Trešnjevci – jug sa 160 sanacija.


UDOMITE VELEBITSKU SMREKU - "Udomite velebitsku smreku" akcija je koju sutra od 11,00 sati na Trgu bana Jelačića organizira Ministarstvo zaštite okoliša i Nacionalni park Sjeverni Velebit. Smreke su izvađene iz travnjaka parka te će se besplatno dijeliti građanima. Građani koji "udome" smreku dobit će i ugovor u kojem su i napomene o održavanju i brizi za mladicu.


OD SUTRA KLIZALIŠTE NA TOMISLAVCU - Ledeni park na Tomislavcu sutra se konačno otvara. Osim glavnog klizališta, veličine 800 metara četvornih, Tomislavac će imati 400 metara dugačku te 2,5 metara široku dodatnu vanjsku stazu koja će omogućavati klizanje cijelim parkom. Prilikom otvorenja u 18,00 sati će se uprizoriti nekadašnja vremena kad se klizalo po zaleđenim maksimirskim jezercima, savskim rukavcima, barama i poplavljenim ledinama.Nakon službenog otvorenja posjetitelji će moći iskušati svoje klizačke vještine uz tradicionalne božićne i zagrebačke pjesme koje će izvoditi Sandra Bagarić i Đani Stipaničev. Radno vrijeme klizališta je radnim danom od 10,00 do 23,00, a vikendom od 9,00 do 23,00 sata.


TRADICIJSKE IGRAČKE U VRTIĆU „IVANA BRLIĆ MAŽURANIĆ“ - Projekt „Dajmo djeci korijene i krila“ nastavljen je u četvrtak 4. prosinca 2014. u dječjem vrtiću Ivana Brlić Mažuranić u zagrebačkoj Dubravi. Tradicijske drvene igračke najmlađima je na prigodnoj svečanosti u ime organizatora uručila autorica projekta Mirjana Drobina iz zagrebačkog Etnografskog muzeja. Pakte s drvenim tradicijskim igračkama primila je ravnateljica vrtića Mira Božić, koja je svim sudionicima ovog projekata zahvalila uručivši prigodne crteže koje su izradili mališani. U ime partnera projekta, tvrtke narodne Narodne novine, paket bojica i crtaćeg pribora ravnateljici je uručila viša suradnica za marketing Valerija Osrečak Ključarić. Nakon prigodnog dječjeg programa dobrodošlice, Laboratorij zabave izveo je predstavu za djecu. Odgojno obrazovni projekt Dajmo djeci korijene i krila zajedno organiziraju Etnografski muzej i Radio Kaj, uz potporu Grada Zagreba.

ZAGREBAČKA ŽUPANIJA SUFINANCIRA MEDICINSKU OPREMU -160.604 kuna Zagrebačka županija dodijelit će bolničkim ustanovama na području Grada Zagreba za sufinanciranje nabave medicinske i laboratorijske opreme u ovoj godini. KBC-u Sestre Milosrdnice dodijelit će se 27.437 kuna za nabavu programa za dodatnu radnu stanicu za arhiviranje i analizu slika, dok će Klinika za psihijatriju Vrapče dobiti 24.590 kuna za nabavu mikroskopa i 23.731 kuna za nabavu centrifuge. Za Kliniku za dječje bolesti Zagreb osigurano je 34.875 kuna za nabavu uređaja za digitalnu vizualizaciju vena, a za Kliničku bolnicu Dubrava 25.034 za nabavu resektoskopa s pripadajućom opremom i 24.936 kuna za urološku opremu i instrumente. Kako Zagrebačka županija na svom području nema opću bolnicu te se njeni stanovnici liječe u bolnicama na području grada Zagreba, na ovaj način sudjeluje u nabavci opreme i poboljšanju kvaliteta usluga liječenja u zagrebačkim bolnicama.


DELEGACIJA VARAŽDINSKE ŽUPANIJE U BRUXELLESU - Delegacija Varaždinske županije predvođena županom Predragom Štromarom u Europskom parlamentu u Bruxellesu prisustvovala je svečanom potpisivanju pisma namjere o suradnji Bjelovarsko-bilogorske i Međimurske županije s Uredom hrvatskih regija. Osnivač ovog ureda upravo je Varaždinska županija. Bjelovarsko – bilogorsku županiju predstavljali su župan Damir Bajs i njegov zamjenik Neven Alić, dok je župan Matija Posavec predvodio izaslanstvo Međimurske županije. Drago mi je da su i ove dvije Županije odlučile jače i intenzivnije surađivati s Uredom hrvatskih regija koji je svojevrsni most između hrvatskih gradova i županija te institucija Europske unije naglasio je župan Štromar. Boravak u Bruxellesu bio je prilika i za susret s veleposlanikom RH u Kraljevini Belgiji Mariom Nobilom a za delegaciju Varaždinske županije je priređen i prijem kod stalnog predstavnika RH pri EU veleposlanika Mate Škrabala.


PODRAVSKA VINA PREDSTAVLJENA U BORDEAUXU - Župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren i njegov zamjenik Darko Sobota na poziv predsjednika pokrajine Aquitaine u Francuskoj Alaina Rousseta, sudjelovali su na radnom sastanku uoči otvorenja sajma Vinitech Sifel u francuskom Bordeauxu. Razgovaralo se o mogućnosti buduće suradnje dviju regija, a pokrenuta je inicijativa suradnje na području visokog obrazovanja između Županije i učilišta u Bordeauxu, jednog od najpoznatijih svjetskih učilišta specijaliziranih u području poljoprivrede odnosno vinarstva. Koprivničko-križevačka županija predstavila se i na izložbenom prostoru sajma Vinitech Sifel, prezentirajući najveće proizvođače vina u Podravini i Prigorju. Sajam Vinitech jedan je od velikih svjetskih sajmova vinarstva, opreme za vinogradare, voćare, vinare, povrćare i enologe.


NOVI POZIV ZA PRIJAVU PROJEKATA - Novi poziv za dostavu projektnih prijedloga za uvrštavanje u Bazu projekata Krapinsko-zagorske županije, u okviru aktivnosti koje se odnose na provedbu Strategije razvoja Krapinsko-zagorske županije, otvorila je Zagorska razvoja agencija kao regionalni koordinator.
Poziv je otvoren do 31. siječnja 2015. godine. Projekti se ne šalju u tiskanom obliku, već se u bazu unašaju samo i isključivo putem on-line unosa na stranicama Zagorske razvojne agencije d.o.o


OCJENJIVANJE I IZLOŽBA MEDA U KRAPINI - 13. Ocjenjivanje i izložbu meda Krapinsko-zagorske županije ove subote organiziraju Krapinsko-zagorska županija i županijski Savez pčelarskih udruga u suradnji s Gradom Krapina i pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede organiziraju. Ove je godine 50 pčelara na ocjenjivanje i izložbu prijavilo 57 uzoraka meda. To je znatno manje nego prošle godine, što je posljedica izuzetno loše pčelarske godine. Izložba će biti održana u Srednjoj školi Krapina s početkom u 15,00 sati. U sklopu manifestacije, sat vremena ranije održat će se i dva predavanje za pčelare "Program održivog razvoja RH 2014. - 2020" i "Nacionalni pčelarski program 2014.-2016.", a predavači će biti Marin Kukoč i Dalibor Janda iz Ministarstva poljoprivrede.


IZLOŽBA U GALERIJI GRADA KRAPINE - Izložba "Ivo Šebalj – Štafelajni neumornik" u Galeriji grada Krapine bit će otvorena danas u 18,00 sati, u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Krapina, Galerija grada Krapine i Vala kulture. Izložbu prati istoimena monografija autora Ive šimata Banova. Program uz otvorenje izložbe počinje u 18 sati, a izložba će se moći pogledati do 24. studenog.


CVIJET ZA LJEPŠI GRAD - Podjelom nagrada i priznanja te otvorenjem prigodne izložbe fotografija u Lepoglavi je završena ovogodišnja akcija Turističke zajednice grada Lepoglave Cvijet za ljepši grad u okviru koje je tijekom godine ocjenjivana uređenost kuća i okućnica te balkona obiteljskih kuća. Ujedno, u posebnoj su kategoriji Skriveni cvijet, ocjenjivane i kuće koje su u proteklih godinu dana dobile nove fasade. Najljepše uređenu kuću i okućnicu ima Natalija Gal, najljepše uređen balkon Nadica Đuraj, dok su priznanja u kategoriji Skriveni cvijet dobili Agata Novak, Ljubica Posavec, Milan Mađar, Mladen Kuća, Sandra Pavlek i Božica Loparić. Na završnoj svečanosti održanoj u čitaonici Gradske knjižnice Ivana Belostenca u lepoglavskom Domu kulture, nagrađeni su i najbolji dječji likovni i literarni radovi, djece iz osnovnih škola u Lepoglavi, Kamenici i Višnjici, nastali na temu Cvjetna livada.


SVETI NIKOLA U VARAŽDIN STIŽE AVIONOM - Zahvaljujući Aeroklubu Varaždin, pilotskoj školi Bellair i varaždinskom aerodromu, Sveti Nikola će u Varaždin sutra stići avionom. Uz petstotinjak mališana iz varaždinskih vrtića, u 9,15 sati dočekat će ga i varaždinski gradonačelnik Goran Habuš. Dolazak Svetog Nikole jedna je od ovogodišnjih aktivnosti Aerokluba Varaždin, a mališani će, osim što će dobiti slatke poklone, moći razgledati i avione na varaždinskom aerodromu.


AZRA POMAŽE - Dvije tvrtke, jedna karlovačka, a druga tkonska, dobile su značajna sredstva za ulaganje u svoju proizvodnju, odnosno u nove strojeve i opremu za proizvodnju kroz projekte koje je odobrila Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. U oba projekta sudjelovala je Agencija za razvoj Varaždinske županije kroz pružanje tehničke pomoći u cjelokupnom procesu prijave i provedbe projekta. Karlovačkoj će tvrtki tako biti dodijeljeno oko 11.000.000 kuna, dok će tvrtka u Tkonu primiti 652.000 kuna.


OBLJETNICA ŠKOLE IVANA KUKULJEVIĆA SAKCINSKOG - 175. obljetnicu škole i organiziranog školstva u Ivancu raznim će aktivnostima sutra obilježiti učenici i nastavnici ivanečke Osnovne škole Ivana Kukuljevića Sakcinskog. Tijekom poslijepodneva, od 16,30 sati učenici će sudjelovati u radionicama tematski vezanim uz Dan starih nastavnih predmeta, a središnji program počet će u 18,00 sati u školskoj sportskoj dvorani, kada će se učenicima, nastavnicima, roditeljima i gostima obratiti domaćini te predstavnici Grada, Županije i resornog ministarstva. Tom će prilikom publici biti predstavljen školski projekt Slikuljica, a bit će promovirana i monografija Školski vremeplov (1839.-2014.). Nakon učeničkog programa, u predvorju škole moći će se razgledati bogata izložba vezana uz povijest i sadašnjost škole.


NOVI ŠEF DIRIGENT ZAGREBAČKE FILHARMONIJE - Novog šefa dirigenta, imat će, orkestar Zagrebačke filharmonije od sezone 2016./2017. Ti je David Danzmayr kojeg kritika hvali nazivajući ga jednim od najtalentiranijih i najuzbudljivijih europskih dirigenata mlađe generacije. Danzmayr će biti prvi šef dirigent Zagrebačke filharmonije od smrti Vjekoslava Šuteja prije šest godina. Kako se ističe u priopćenju Zagrebačke filharmonije, zajedno s Dmitrijem Kitajenkom kao umjetničkim savjetnikom i članovima orkestra, Danzmayr će orkestru dati dodatni sjaj europskog orkestra koji ima nesumnjivu kvalitetu s jasnom vizijom smjera u kojem ide.

PET GODINA MARIJINIH OBROKA U HRVATSKOJ - Večer Marijinih obroka kojom će se obilježiti pet godina djelovanja Marijinih obroka Hrvatske održat će se u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, danas s početkom u 19,30 sati. Kroz pjesmu će se predstaviti svi krajevi Hrvatske odakle stižu predstavnici volontera Marijinih obroka koji će predstaviti svoje aktivnosti, projekte i školske kuhinje Marijinih obroka. Podsjetimo, dobrotvorna udruga „Marijini obroci“ dio je međunarodnog projekta Mary's Meals koji u najsiromašnijim zemljama svijeta u školama osigurava svakodnevni topli obrok za djecu.


VARAŽDINSKI ŽENSKI BUSINESS CAFFE - Varaždinski ženski business caffe kojem je ovoga puta tema „Žene se vole družiti i udruživati“ održat će se danas u 19,00 sati u gradskoj kavani na Trgu kralja Tomislava. I ove godine organizator je Varaždinski obrtnički portal, a gosti su Udruga žena „Oreh Oštrice“, Udruga „Njezina druga šansa“, Udruga “Medenjak“ i drugi.


SVETI NIKOLA DARUJE DJECU U IVANCU - Najdraži svetac djece diljem Hrvatske Sv. Nikola stići će i ivanečkoj djeci sutra na Trg hrvatskih ivanovaca ispred Gradske vijećnice gdje će se odvijati druženje s početkom u 16,30 sati. Prigodan kratki program ispunjen pjesmom i plesom u čast sv. Nikole izvest će mališani Dječjeg vrtića Ivančice, a nakon programa upriličit će se tradicionalna podjela slatkih paketića. U dijeljenju sv. Nikoli će pomoći i članovi Udruge za sport i rekreaciju iz Stažnjevca. Doček Sv. Nikole organiziraju Grad Ivanec i Dječji vrtić Ivančice.


GRAD KRIŽEVCI DARUJE MALIŠANE - Grad Križevci već tradicionalno obilježava blagdan sv. Nikole pa će tako sutra darivati djecu predškolskog uzrasta u dječjim vrtićima, maloj školi i igraonici, učenike osnovnih škola od 1. do 4. razreda kao i djecu o kojima se brine Udruga za pomoć osobama s mentalnom retardacijom. Božić će im čestitati i poklone podijeliti sv. Nikola u pratnji zamjenika gradonačelnika Tomislava Katanovića u križevačkim vrtićima i osnovnim školama počevši od 8,15 sati.


PROMOCIJA ORALNOG ZDRAVLJA - Projekt za promociju oralnog zdravlja slijepih i slabovidnih osoba nastavlja se danas tribinom u Udruzi slijepih Zagreb 17,00 sati. Između ostaloga bit će održana predavanja na temu: Zdravlje usne šupljine, Zubni karijes, Oralna higijena, Zdravi zubi i Moj stomatolog. Tribinu organizira Gradski ured za zdravstvo, u suradnji s Udrugom slijepih Zagreb.


PREDAVANJE BITI ŽENA - NEKAD I SAD - Predavanje na temu „Biti žena - nekad i sad“ održat će se danas u prostorijama Pučkog otvorenog učilišta „Dragutin Novak“ u Ludbregu s početkom u 18,00 sati. Predavanje organizira Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Grada Ludbrega.


PREDSTAVLJANJE KNJIGE „IZABRANE PJESME I“ - Prva knjiga izabranih djela Miroslava Slavka Mađera bit će predstavljena danas u prostorijama Društva hrvatskih književnika u 12,00 sati. Između ostalih knjigu će predstaviti Tomislav Žigmanov, ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.


O GRADU PRIČA PALAČA - PALAČA HERZER - Izložba pod nazivom „O gradu priča palača - Palača Herzer“ bit će otvorena večeras u Muzeju Grada Varaždina u 19,00 sati. Radi se o jednoj od najljepših povijesnih zdanja u Varaždinu, koja je podignuta koncem 18. stoljeća. Danas su u njoj smješteni Entomološki, Povijesni i Arheološki odjel Gradskog muzeja Varaždin. Izložbu na kojoj će biti prezentirani portreti, dokumenti, fotografije i ostali povijesni predmeti, postavila je arheologinja Martina Matijaško. Izložba će biti otvorena do 1. veljače iduće godine.


IZLOŽBA U GALERIJI GRADA KRAPINE - Izložba "Ivo Šebalj – Štafelajni neumornik" u Galeriji grada Krapine bit će otvorena danas u 18,00 sati, u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Krapina, Galerija grada Krapine i Vala kulture. Izložbu prati istoimena monografija autora Ive šimata Banova. Program uz otvorenje izložbe počinje u 18 sati, a izložba će se moći pogledati do 24. studenog.


OTVORENJE IZLOŽBE „GRAD KAO ZNAK“ - Izložba „grad kao znak“ Luke Mjeda bit će otvorena danas u 19,00 sati u Galeriji Modular, Centra za kulturu Trešnjevka. Izložba se može promatrati kao foto esej o povijesti arhitekture u rasponu od historicizma i secesije do modernističkog funkcionalizma. Izložba ostaje otvorena do 16. prosinca.

PREDAVANJE U TEHNIČKOM MUZEJU - Predavanje „Privatna industrija i svemirski letovi“ u Tehničkom muzeju održat će danas u 18,00 sati voditelj planetarija Ante Radonić. Predavanje će biti popraćeno projekcijama, a ulaz je besplatan.

OKRUGLI STOL „OSTAVŠTINA JURICE MURAJA“ - Okrugli stol „Ostavština Jurice Muraja i njegove supruge Elle Murai- Kovačić“ održat će se u Preporodnoj dvorani HAZU danas u 18,00 sati. Sve prisutne će pozdraviti predsjednik HAZU-a akademik Zvonko Kusić.

TRIBINA U GOSTIMA - Nova tribina u gostima održat će se u danas u 18,00 sati u Caritasovoj kući za zbrinjavanje djece s tjelesnim ili mentalnim oštećenjima „Bl. Alojzije Stepinac“. Štićenicima centra u goste dolazi književnik Tito Bilopavlović. Tribina u gostima organizirana je uz potporu Ministarstva kulture RH i Grada Zagreba.

PREDAVANJE UZ IZLOŽBU GUERCINO - Predavanje „Guercino : sve žene jednoga neženje – heroine, svetice, proročice“ održat će Sanja Cvetnić, profesorica na Odsjeku za povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu danas u 19,00 sati u atriju Muzeja za umjetnost i obrt. Predavanje će pružiti odgovore na pitanja o ulozi ženā kao ikonografskih junakinja, kao modela i kao naručiteljica slikā.

GLAMOUR HOLLYWOODA U SAMOBORU - Izložba slika holivudskih glumaca i glumica tridesetih i četrdesetih godina 20. stoljeća iz privatne kolekcije može se razgledati u samoborskoj Foto galeriji Lang do 21. prosinca.

PRIZNANJA NAJBOLJIM SPORTAŠIMA UČENICIMA - Svečanost dodjele priznanja najboljim sportašima učenicima osnovnih i srednjih škola, školskim sportskim društvima, školskim ekipama i profesorima tjelesne i zdravstvene kulture održat će se danas u Dvorani „Ivana“ u Svetom Ivanu Zelini s početkom u 18,00 sati.
 

srijeda, 3. prosinca 2014.

ODUSTAJE SE OD POJEDINIH KAPITALNIH INVESTICIJA - 781 milijun kuna, koliko će prema projekcijama Gradskog ureda za financije zbog nove Vladine porezne politike Grad Zagreb izgubiti u proračunu za iduću godinu, značajan je gubitak sredstava i neće biti lako nadomjestiti taj iznos, ističe zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Sandra Švaljek. Kako je također napomenula Švaljek, kroz godinu će se razmatrati mogućnost i smanjenja plaća zaposlenicima u Gradu, kao i prodaja gradske imovine, a odustat će se od pojedinih kapitalnih investicija poput uređenja Dolca, obnove stadiona, garaže u Klaićevoj, dovršetka fontana, kao i planirane gradnje osnovnih škola, čime se trebalo osigurati brži prelazak zagrebačkih učenika na jednosmjensku nastavu.

 

IMENOVANA NOVA RAVNATELJICA ZKM-a- Na sinoćnjoj sjednici zagrebačke Gradske skupštine gradski zastupnici su većinom glasova prihvatili prijedlog kazališnog vijeća Zagrebačkog kazališta mladih  da se Snježana Abramović Milković imenuje ravnateljicom ZKM-a.

 

ZAGREBAČKI OBRTNICI UJEDINJENI - Zagrebačka komora osmislila je projekt zajedničke javne nabave kako bi obrtnici došli do jeftinijih sirovina potrebnih za rad, a time i lakši opstanak na tržištu.  Kako je istaknuo Ivan Obad, čelnik Komore, projekt je zamišljen kao pomoć članovima u postupku nabave goriva, sirovina, opreme i repromaterijala te da se argumentom količine nabavnih stavki realiziraju što povoljniji uvjeti kod dobavljača. Obrtnici za početak moraju na internetskoj stranici Komore ispuniti anketu, a nakon što budu poznati rezultati, pokrenut će se pregovori s dobavljačima. – U tijeku je i priprema elektroničke kartice s podacima korisnika koju će oni, vjerujem, već početkom 2015. pokazivati pri kupnji – dodaje Obad.

 

DVORANA VIDRE PRILAGOĐENA OSOBAMA S INVALIDITETOM-Konferencija za medije na kojoj će biti predstavljena prva kazališna dvorana u Hrvatskoj prilagođena svim kategorija osoba s invalidnošću, održat će se u kazalištu Vidra od 12,00 sati. Na konferenciji će biti najavljen i Međunarodni dan osoba s invalidnošću te su najavljeni  ministrica kulture Andrea Zlatar Violić, zamjenica zagrebačkoga gradonačelnika Sandra Švaljek i predsjednik Skupštine grada Zagreba Darinko Kosor.

 

PROJEKT INTEGRIRANOG PRIJEVOZA PUTNIKA- Pravo prijave projekta Integriranog prijevoza putnika na području sjeverozapadne Hrvatske na natječaj Ministarstva Prometa, pomorstva i infrastrukture RH stekla je Varaždinska županija zajedno s Međimurskom i Koprivničko- križevačkom županijom. Pripreme za projekat započele su u kolovozu ove godine izradom prednatječajne dokumentacije za izradu Master plana uvođenja integriranog prijevoza. Ukupna vrijednost Projekta iznosi  oko 5 i pol milijuna kuna, a ministarstvo prometa sufinancirat će 85 posto tog iznosa. Županije će projekt sufinancirati u udjelu od 15% kroz 2014., 2015. i 2016. godinu.

 

ZA VARAŽDINSKE PODUZETNIKE I OBRTNIKE 135 TISUĆA KUNA- Povjerenstvo za projekt „Dodjela bespovratnih sredstava za poduzetnike i obrtnike na području grada Varaždina“ završilo je pregled dokumentacije i  bodovanje. Bespovratna sredstva za opremu, usluge i radove u ukupnom iznosu od 135.200,00 kuna dobilo je 18 obrtnika i trgovačkih društava. Potpore trgovačkim društvima i obrtnicima za financiranje pripreme i kandidiranje EU projekata u ukupnom iznosu od 9.800,00 kuna dobile su dvije tvrtke, dok je jedna tvrtka dobila 5.000,00 kuna za  promociju na međunarodnim sajmovima. Na javni poziv s ukupnim fondom od 150 tisuća kuna javilo se 23 trgovačkih društava i obrtnika.

 

OKRUGLI STOL U VARAŽDINSKOJ ŽUPANIJI- Okrugli stol  o primjeni Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom održan je  povodom  Međunarodnog dana osoba s invaliditetom u Maloj dvorani Županijske palače. S ciljem promicanja zaštite prava osoba s invaliditetom, organizirala ga je Koordinacija za ljudska prava Varaždinske županije, a novi sustav profesionalne rehabilitacije i  zapošljavanja osoba s invaliditetom predstavila je Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak.

 

PREDSTAVLJANJE KONZERVATORSKO- RESTAURATOSKOG ODJELA - Djelatnosti konzervatorsko- restauratorskog odjela Gradskog muzeja Varaždin bit će predstavljene večeras u 19,00 sati u Palači Herzer u Varaždinu . Radi se o jednom od osam odjela Gradskog muzeja Varaždin, sa suvremeno opremljenim radionicama smještenima u palači Sermage u kojima se provodi sustavna preventivna zaštita predmeta iz muzejskog fundusa, kao i obnova te ostali postupci u svrhu zaštite građe. Prigodnu prezentaciju djelatnosti održat će restauratorice iz varaždinskog muzeja Daša Suhić Hižak i Melita Krnoul.

 

VARAŽDIN KONAČNO DOBIVA CENTAR ZA MLADE- Centar za mlade grada Varaždina otvorit će svoja vrata u petak, 5. prosinca u 18,00 sati u obnovljenom prostoru bivšeg Doma željezničara u Kolodvorskoj ulici. Prostor su volonterskim radom uredili članovi udruga mladih s područja grada, a samo otvorenje će započeti prigodnom konferencijom za novinare na kojoj će rad Centra najaviti predstavnici Grada Varaždina i Dragutin Kliček iz gradskog Savjeta mladih. U prostoru će djelovati ukupno sedam udruga mladih čiji su članovi sudjelovali i u uređenju prostora.

 

IZGRADNJA BICIKLISTIČKIH TRAKA MEĐIMURSKE ŽUPANIJE- Rješenje za izgradnju biciklističkih traka na dijelu Županijske ceste  na dionici Bukovje- Križovec izdao je Upravni odjel za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Međimurske županije. U rješenju se navodi da je zahvat prihvatljiv za ekološku mrežu s obzirom da se nalazi unutar područja zaštićenog krajobraza Mura i regionalnog parka Mura- Drava. Izgradnja biciklističkih staza na namjerava se provesti u sedam faza.

 

PREDSTAVLJANJE ROMANA „BIJELA KUGA“ Roman „Bijela kuga“ autora Dubravka Habeka bit će predstavljen danas od 18,30 u prostorijama Društva hrvatskih književnika. Primarius u rodilištu Sv. Duh u Zagrebu na dramatičan, uvjerljiv i uzbudljivo način do najsitnije pojedinosti opisuje porođaj.

 

ŠPANJOLSKO HRVATSKI KNJIŽEVNI DIJALOG – Književni događaj „Španjolsko Hrvatski književni dijalog“ održat će se danas od 19,00 sati u Dvorani Muller kina Europa. Književni dijalog, na kojem će sudjelovati hrvatski i španjolski autori, organiziraju Veleposlanstvo Španjolske i Hrvatsko društvo pisaca.

 

„SPREMI KLOPU I ZABAVI SE!“ – Projekt pod nazivom „Spremi klopu i zabavi se“ namijenjen učenicima od 5. do 8. razreda održat će se danas od 12,00 sati u prostorijama udruge Prijatelji životinja. Cilj radionica je informirati i educirati učenike o biljnim namirnicama i osnovama kuhanja.

 

DANAS 10-TISUĆITI POSJETITELJ IZLOŽBE GUERCINOVIH DJELA Nakon nepunih pet tjedana od otvorenja izložbe Guercino: Svjetlo baroka, danas se u Muzeju za umjetnost i obrt očekuje i 10-tisućiti posjetitelj, koji će razgledati 35 djela talijanskog baroknog slikara Giovannija Francesca Barbierija. Posebnu pozornost među posjetiteljima privlače monumentalne oltarne pale i freske prenesene na platno. Za 10-tisućitog posjetitelja pripremljen je poklon–Guercinova torba sa suvenirima.

 

MEĐUNARODNI DAN OSOBA S INVALIDITETOM Jedan od ciljeva  projekta „Baltazar“ kojim se osiguravaju pomoćnici u nastavi učenicima osnovnih i srednjih škola na području Krapinsko-zagorske županije, je  bolje razumijevanje problema osoba s invaliditetom te ostvarenje svih prava koje one imaju te posebno njihove potpune inkluzije u zajednicu u kojoj žive.  Uz Međunarodni dan osoba s invaliditetom, koji se obilježava danas, 18 zagorskih partnerskih škola različitim programima obilježava ovaj dan. Tako će se u školama održavati interaktivni programi, radionice senzibilizacije, istraživanje prilagođenosti prilaza osobama s invaliditetu  te druge radionice.

 

MEĐUNARODNI DAN OSOBA S INVALIDITETOM- Danas se obilježava Međunarodni dan osoba s invaliditetom, a tim će povodom Udruga Ludbreško sunce danas do 12,00 sati na Gradskoj tržnici u Ludbregu izložiti svoje radove, a svi će se prolaznici na njihovom štandu moći i okrijepiti toplim čajem i klipićima.

 

175 GODINA ŠKOLSTVA POVODOM DANA GRADA LEPOGLAVE- U povodu dana proslave Grada Lepoglave, koji se ove godine obilježava događanjima kroz gotovo petnaest dana, danas će u Osnovnoj školi Izidora Poljaka u Višnjici biti obilježeno 175 godina školstva. Tom će prilikom u 18,00 sati biti otvorena vertikalna podizna platforma za osobe s invaliditetom i teškoćama u kretanju. 

 

NA SJEDNICI KOLEGIJA GRADA KRIŽEVACA TEMA JE PRORAČUN- Sjednica kolegija Grada Križevaca koju je sazvao gradonačelnik Branko Hrg za sutra u 07,30 sati održat će se u Maloj gradskoj  vijećnici, a glavna tema o kojoj će biti riječi je prijedlog gradskog proračuna za 2015. godinu s projekcijama za 2016. i 2017. godinu. Također, raspravit će se i tema održavanja postojećih i izgradnje novih objekata komunalne infrastrukture, kao i prijedlozi javnih potreba na području Križevaca za narednu godinu.

SASTANAK S PREDSTAVNICIMA OPĆINA I GRADOVA - Sastanak s predstavnicima općina i gradova Koprivničko-križevačke županije održali su u županijskim prostorijama zamjenik župana Ivan Pal, pročelnica Upravnog odjela za financije, proračun i javnu nabavu Robertina Zdjelar te ravnateljica PORA Razvojne agencije Podravine i Prigorja Melita Birčić. Tema je bila povezivanje proračuna jedinica lokalne samouprave sa Županijskom razvojnom strategijom Koprivničko-križevačke županije. Jedinice lokalne samouprave uz proračun trebaju donijeti i plan razvojnih programa temeljem kojeg će se pratiti pokazatelji rezultata i ostvarenje ciljeva u trogodišnjem proračunskom ciklusu, zaključeno je na sastanku.

PROSINAC U KRAPINIGrad Krapina pridružio se mnogim gradovima diljem Hrvatske u prosinačkim manifestacijama, koje uključuju dječje priredbe, kulturno-umjetničke i glazbene programe, koncerte, predstave, izložbe, kreativne radionice, prezentacije, predavanja i druga zanimljiva događanja. Danas u 11,00 sati  bit će tako dodjela priznanja pripadnicima sustava zaštite i spašavanja „ Naročiti pothvat u zaštiti i spašavanju na području RH“ u festivalskoj dvorani u Krapini. Poslijepodnevni sati rezervirani su za tradicionalno kićenje bora sa Udrugom Lipin cvijet iz Gornje Stubice. Kićenje bora bit će u Gradskoj knjižnici Krapina, od 16,00 sati. Bogati program priprema se uz Dan grada Krapine i njegovog zaštitnika Sv. Nikole, pa će tako posebno svečano biti u petak.

ADVENT U ČAKOVCU- U sklopu Adventa u Gradu Zrinskih, koji će u Čakovcu trajati sve do 24. prosinca, organizatori su za danas pripremili dva događanja. S početkom u 10,00 sati danas će se u Knjižnici Nikola Zrinski održati pričaonica pod nazivom „Jupi, došao je Sv. Nikola“, a večeras s početkom u 19,00 sati u čakovečkom Centru za kulturu održat će se humanitarni koncert za projekt „I ja bih na more“ u organizaciji Društva naša djeca Čakovec. Nastupit će nekoliko plesnih skupina i KUD- ova te djeca čakovečkih dječjih vrtića i drugi.

INOZEMNO GOSTOVANJE KUD-A ANKA OŠPUH- Članovi  ludbreškog  Kulturno-umjetničkog društva „Anka Ošpuh“ odradili su još jedno uspješno inozemno gostovanje, u slovenskom gradu Polzela. U tamošnjem Domu kulture, Ludbrežani su priredili cjelovečernji koncert kojim su oduševili slovensku publiku. Nastupile su Pajdašice, folkloraši su izveli podravske i posavske plesove, a popularnim tamburaškim izvedbama predstavili su se i tamburaši. Tom je prilikom dogovoren i skori dolazak KUD-a iz Polzele u Ludbreg.

DAN DVORANE - Svečani program povodom 10. godina polivalentne dvorane u Centru za kulturu i obrazovanje Susedgrad održat će se danas od 13,30 do 21,00 sat.  Program će obuhvatiti glazbeni program, Glazba u mom kvartu, dokumentarni film „Dalmatinac široka srca“  i

komediju „Čarolija imitacije“. Inače u dvorani često nastupaju kazališne, plesne i folklorne skupine iz Podsuseda –Vrapča i Stenjevca, ali i iz ostalih zagrebačkih kvartova. 

 

20. ZAGREBAČKE POSVETE 20. Zagrebačke posvete u znaku pjesnika Zvonimira Baloga održat će se večeras od 20,00 sati u Berislavićevoj 8. Program se odvija pod naslovom "Zvonimir Balog - Leonardo nad Zagrebom". Goran Matović pokrenuo je Zagrebačke posvete s idejom afirmacije hrvatskih pisaca. Do sada su u okviru Zagrebačkih posveta prikazani scenski portreti: Josipa Severa, Miroslava Krleže, Antuna Branka Šimića, Tina Ujevića, Zvonimira Goloba, Vesne Parun i brojnih drugih. 

 

PREDSTAVLJANJE KNJIGE ROSE MONTERO- Knjigu "Luđakinja u nama" danas će u knjižnici Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5, predstaviti španjolska književnica Rosa Montero u 12,00 sati. Uz autoricu, o knjizi će govoriti autorica pogovora Gordana Matić, prevoditelj Matija Janeš i urednica biblioteke "Na tragu klasika" Irena Lukšić.

 

ČAROLIJA IMITACIJE U SUSEDGRADU - Urnebesna komedija Denisa Bašića „Čarolija imitacije“ bit će izvedena u Centru za kulturu i obrazovanje Susedgrad. Početak je u 19,00 sati.

 

OBNOVLJIVI IZVORI ENERGIJE- Izabrana su četiri korisnika kojima će se pokriti iznos od 50 posto ukupnih troškova s maksimalno 35 tisuća kuna subvencije za troškove nabave i ugradnje sustava za korištenje obnovljivih izvora energije u sklopu projekta Zagrebačke županije „ Poticanje korištenja obnovljivih izvora energije u turističkim objektima“. Uz to, odabrano je i 50 korisnika koji će dobiti subvenciju temeljem „Poticanja povećanja energetske učinkovitosti u zgradarstvu“. Županija subvencionira iznos od 50 posto ukupnih troškova do najviše 37.500 kuna po korisniku.

SKUPŠTINA ZAJEDNICE UDRUGA UMIROVLJENIKA - Izvještajna godišnja skupština Zajednice udruga umirovljenika Zagrebačke županije održana je jučer u prostorijama Županije. S obzirom na krizna vremena i aktivnosti udruga umirovljenika sve više su socijalne, kaže predsjednik Zajednice Josip Jakopač. U ime Zagrebačke županije umirovljenike je pozdravio župan Stjepan Kožić i obećao daljnju potporu njihovim aktivnostima. U članstvo Zajednice, odlukom članova Skupštine, ponovno je primljena Udruga umirovljenika općine Brckovljani. Gradska Udruga umirovljenika Ivanić-Grada preuzela na sebe organizaciju obilježavanja Dana starijih osoba u 2015. godini, dok se domaćin sportskog, odnosno susreta pjevačkih zborova, „još uvijek traži“

JEŽEVA KUĆICA POKLON NAJMLAĐIM ČAKOVČANCIMA- Predstava „Ježeva kućica“ koju izvodi Kazališna družina Pinklec bit će  odigrana kao poklon u predbožićno vrijeme za mališane iz Čakovca. Predstava je namijenjena predškolskoj djeci od 3 godine starosti pa sve do 4. razreda osnovne škole, a bit će igrana 10. prosinca u 18,00 sati u Centru za kulturu Čakovec. Besplatne karte mogu se preuzeti na blagajni Centra.

 

GOSTUJUĆA PREDSTAVA IZ SPLITA U KRIŽEVCIMA- Predstava „Srce veće od ruku“ Playdrama iz Splita gostuje večeras u Križevcima. Organizator je Pučko otvoreno učilište, a predstava započinje u 19,30 sati u Velikoj dvorani Hrvatskog doma u Križevcima.

 

REDOVITE LETAČKE AKTIVNOSTI -U okviru planiranih zadaća Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, piloti zrakoplova MIG-21 do petka provode redovite letačke aktivnosti, tijekom kojih se može očekivati probijanje zvučnog zida. Letovi se provode od 10,00 do 16,00 sati, na visini iznad 10 000 metara na području Osječko-baranjske, Požeško-slavonske, Brodsko-posavske, Sisačko-moslavačke, Bjelovarsko-bilogorske i Zagrebačke županije. Riječ je o redovitim letačkim aktivnostima nakon obavljenih radova na zrakoplovu.

 

OBLJETNICA VELIMIRA DEŽELIĆA- Program obilježavanja 150. godina rođenja Velimira Deželića bit će održana danas u POU Ivanić Grada od 18,00 sati.

 

utorak, 2. prosinca 2014.

GRADSKI ZASTUPNICI O PRORAČUNU ZA IDUĆU GODINU - Prvo čitanje Prijedloga Proračuna Grada Zagreba za 2015. godinu danas je na dnevnom redu sjednice Gradske skupštine Zagreba. Zbog Vladine nove porezne politike proračun Grada za iduću godinu bit će znatno manji, zbog čega će se, radi ušteda, najprije odustati od kapitalnih investicija, najavila je zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Sandra Švaljek.


MEĐUNARODNI DAN OSOBA S INVALIDITETOM - Cjelodnevno događanje povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, organizira i ove godine ustanova URIHO danas u KD Vatroslava Lisinskog. Tijekom godina ova je manifestacija postala centralno događanje osoba s invaliditetom u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji. Cjelodnevno događanje započinje u 15,00 sati izložbom radova udruga, institucija i obrazovnih centara te se nastavlja okruglim stolom s početkom u 16,00 sati na temu „Socijalno poduzetništvo u funkciji zapošljavanja osoba s invaliditetom“. Veliki koncert na rasporedu je u 18,00 sati uz nastupe Tamburaškog orkestra HRT-a pod ravnanjem Siniše Leopolda i gostovanje Ladarica, Kvarteta Gubec, Vande Winter, Barbare Suhodolčan, Tomislava Brajše, Pere Rogana te drugih gostiju iznenađenja.


POTPORA TURISTIČKOJ ZAJEDNICI - Za realizaciju projekata u drugoj polovici ove godine Turističkoj zajednici Zagrebačke županije odobreno je 350.000 kuna. Novac je namijenjen kao potpora turističkim događanjima, Internet oglašavanju kao i promotivnim kampanjama, izradu brošura te za dopunu i održavanje turističke signalizacije.

OKRUGLI STOL U VARAŽDINSKOJ ŽUPANIJI - Okrugli stol o primjeni Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom održat će se povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom danas u Maloj dvorani Županijske palače. Okrugli stol kojem je cilj promicanje zaštite prava osoba s invaliditetom, organizira Koordinacija za ljudska prava Varaždinske županije. Novi sustav profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja osoba s invaliditetom predstaviti će Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak.


OBILJEŽAVANJE DANA GRADA LEPOGLAVE - Bogatim i raznovrsnim programom, Lepoglava će od danas pa sve do 15. prosinca obilježavati svoj dan. Obilježavanje će početi otvorenjem izložbe "Cvijet za ljepši grad" u 18,00 sati te predstavljanjem slikovnice "Čipkarice i zmaj – priča iz Lepoglave" autorice Marije Novak u lepoglavskom Domu kulture u 19,00 sati. Središnji događaj bit će Svečana sjednica Gradskog vijeća na kojoj će u ponedjeljak 8. prosinca biti dodijeljena i gradska priznanja zaslužnim građanima, ustanovama i tvrtkama. Obilježavanje će završiti 15. prosinca u Poduzetničkoj zoni Lepoglava, kada će u rad biti puštena sunčana energana, jedna od najvećih te vrste u Hrvatskoj.


ZADRUŽNO PODUZETNIŠTVO I EU FONDOVI - „Zadružno poduzetništvo i EU fondovi“ naziv je predavanja što ga sutra u Nedelišću organizira lokalna akcijska grupa „Međimurski doli i bregi“. Bit će riječi o funkcioniranju zadruga, pogodnosti udruživanja OPG-a u zadruge ili proizvođačke organizacije, a predstavit će se primjeri zadruga koje djeluju unutar Europske unije te financijske pogodnosti djelovanja kroz zadruge. Predavanje će započeti sutra u 17,00 sati u konferencijskoj dvorani MESAP-a u Nedelišću.


UREDSKI ALATI U POSLOVANJU - Dvodnevnu edukaciju za poduzetnike pod nazivom „Uredski alati u poslovanju“, uz podršku Ministarstva poduzetništva i obrta, organizira Tehnološko-inovacijski centar Međimurje. Edukacija će se danas i sutra od 15,00 do 20,00 sati odvijati u informatičkoj učionici Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje.


TRI RIJEKE - JEDAN CILJ - U projektu pod nazivom „Tri rijeke - Jedan cilj“, čiji je cilj zaštita biološke raznolikosti unutar prekograničnog područja Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav, sudjeluju javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode iz Koprivničko-križevačke, Varaždinske, Međimurske, Virovitičko-podravske, Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije, a s mađarske strane partner je Nacionalni park Dunav-Drava. Projekt vrijedan gotovo 931.000 eura odvija se u sklopu prekograničnog programa Mađarska-Hrvatska. Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Koprivničko-križevačke županije u sklopu projekta dobiva 50.000 eura koje će, osim za edukaciju, iskoristiti za postavljanje promatračnica za ptice te edukativno-informativnih tabli i oznaka s ciljem promicanja brojnih ugroženih zaštićenih i endemičnih vrsta na svom području.

ZAJEDNO ZA BOLJU KLIMU U KOPRIVNICI - Program „Zajedno za bolju klimu" kojeg provodi Udruga za održivi razvoj Koprivnica usmjeren je na smanjenje emisija stakleničkih plinova koji uzrokuju klimatske promjene i smanjenje njihovih negativnih posljedica na život na Zemlji. UZOR će kroz ovaj program različitim kreativnim aktivnostima kontinuirano doprinositi smanjenju emisija stakleničkih plinova u suradnji s partnerima iz javnog, civilnog i poslovnog sektora. Prva aktivnost se već provodi u suradnji s Gimnazijom dr. Ivana Kranjčeva u Đurđevcu pod nazivom „Oplaneti se i recikliraj", a radi se o akciji odvojenog sakupljanja starog papira i tekstila koja će se provoditi do 6. prosinca u Đurđevcu.


MEĐUNARODNA IZLOŽBA UMJETNIČKE FOTOGRAFIJE GLUHIH - Prva međunarodna izložba umjetničke fotografije, pod nazivom „Moja tiha svakodnevnica“ otvorena je sinoć u izložbenoj galeriji Stare gradske vijećnice „Kristofor Stanković“. Skupština Grada Zagreba počasni je pokrovitelj ove izložbe, na kojoj sudjeluje trideset i jedan fotograf iz Australije, Sjedinjenih američkih država, Indije, Rusije, Turske, Italije, Ujedinjenog kraljevstva, Rumunjske, Španjolske, Poljske i Hrvatske.


HUMANITARNI JAZZ KONCERT U VARAŽDINU - Humanitarni jazz koncert pod nazivom „Kajtebriga“ održat će se večeras u 20,00 sati u Podrumskoj sceni Rogoz varaždinskog HNK-a. Organizatori koncerta su Lions club Sv. Nikola, HNK u Varaždinu i Koncertni ured Varaždin. Nastupit će Hana Hegedušić, Gordan Perši, Petar Eldan, Aleksandar Vešić i Stanisalv Muškinja. Sav prihod od prodanih ulaznica namijenjen je udruzi savjetovališta „Uz tebe sam“ za psihosocijalnu pomoć djeci sa teškoćama u razvoju.


LADO PODRŽAVA VARAŽDIN ZA PRIJESTOLNICU KULTURE - U povodu svoje 65. obljetnice Ansambl narodnih pjesama i plesova Lado i ove je godine održao niz koncerata, a u Varaždinu će nastupiti 22. prosinca u varaždinskoj katedrali i to u sklopu Adventske čarolije. Ansambl Lado se uvijek rado vraća u Varaždin i ovdje smo rado viđeni gosti. Varaždin kao grad definitivno je grad kulture, tako da iz perspektive ansambla Lado za Varaždin definitivno držimo palčeve u kandidaturi za Europsku prijestolnicu kulture, rekao je ravnatelj Lada Krešimir Dabo i na taj način podržao kandidaturu Grada Varaždina za ovo značajno priznanje.

 

SUTRA 10-TISUĆITI POSJETITELJ IZLOŽBE GUERCINOVIH DJELA Nakon nepunih pet tjedana od otvorenja izložbe Guercino: Svjetlo baroka, sutra se u Muzeju za umjetnost i obrt očekuje i 10-tisućiti posjetitelj, koji će razgledati 35 djela talijanskog baroknog slikara Giovannija Francesca Barbierija. Posebnu pozornost među posjetiteljima privlače monumentalne oltarne pale i freske prenesene na platno. Za 10-tisućitog posjetitelja pripremljen je poklon–Guercinova torba sa suvenirima.


IZLOŽBA ANTE PETROVIĆA - Izložba „Balon s rupom“ Ante Petrovića bit će otvorena večeras u Galeriji Vladimir Buzančić Centra za kulturu Novi Zagreb u Remetincu u 19,00 sati. Izložba se može pogledati do 18. prosinca, radnim danom od 9,00 do 18,00 te četvrtkom i subotom od 10,00 do 13,00 sati.

IZLOŽBA FOTOGRAFIJA - Izložba fotografija 'kolekcija godine 2014' na kojoj će biti predstavljeno 17 kolekcija sastavljenih od četiri fotografije, bit će otvorena večeras u Galeriji Fotokluba Zagreb u 19,30 sati. Autori čije će fotografije biti izložene su: Nataša Ljubojević, Nenad Martić, Zvonimir Rendeli, Vera Jurić, Dražen Tirić, Ivica Šitum, Dren Butković, Hrvoje Mahovic, Sandra Truntić, Saša Heršak, Željko Jovanović, Željko Krčadinac, Nereo Bjelovučić, Vesna Špoljar, Darija Šesto, Janko Cvitaš i Juraj Franolić.


PREDSTAVLJANJE KNJIGE ZGODE IZ MIHINE SOBE - Knjiga „Zgode iz Mihine sobe“ bit će predstavljena u Muzeju suvremene umjetnosti danas u 18,30. Knjigu će predstaviti, autor Vladimir Rismondo, povjesničar umjetnosti, teoretičar i slikar.


A.G. MATOŠ - SAMAC USRED SVEMIRA - Kolaž program u čast Antunu Gustavu Matošu pod nazivom "A. G. Matoš - Samac usred svemira?" koji organiziraju Ogranak Matice Hrvatske Križevci i Srednja škola „Ivan Seljanec“ Križevci održat će se danas u 18,00 sati u Srednjoj školi „Ivan Seljanec“ u Križevcima. U programu sudjeluju profesor Filip Kozina s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i učenici Srednje škole „Ivan Seljanec“ Križevci.


ZLATNA PIRUETA U ZAGREBU POČETKOM PROSINCA - 47. izdanje Zlatne piruete, svjetski poznatog i najstarijeg klizačkog natjecanja u Europi, bit će održano u Ledenoj dvorani zagrebačkog Doma sportova od 4. do 6. prosinca. Prema najavama sudjelovat će 96 natjecatelja iz 23 zemlje sa tri kontinenta Europe, Azije i Sjeverne Amerike. Ove godine u konkurenciji su jaka muška imena, a svakako najveće ime je Michal Brezina, prvak Češke i jedan od najboljih europskih klizača. U ženskoj konkurenciji najzvučnije ime je Ruskinja Elizaveta Tuktamysheva, klizačica s najboljim rezultatima u ovoj sezoni. Ove godine Zlatna pirueta donosi i puno veći značaj za sve sudionike te potvrđuje i dokazuje vrijednost i važnost ovog natjecanja. Naime, od ove godine bodovi ostvareni na Zlatnoj pirueti u Zagrebu ulaze u bodovanje za normu za sudjelovanje na Europskom prvenstvu u Švedskoj te Svjetskom prvenstvu u Kini.


GRAD VARAŽDIN POKLANJA DJECI VOŽNJU VLAKOM - Povodom Sv. Nikole, ujedno i Dana Grada Varaždina, Grad poklanja djeci dvije prigodne vožnje vlakom na relaciji Varaždin – Ivanec - Varaždin ovE nedjelje, 7. prosinca. Prvi vlak polazi sa željezničkog kolodvora u nedjelju u 13,00 sati, a drugi dva sata kasnije u 15,00 sati. Karte se mogu podići na putničkoj blagajni najkasnije do 4. prosinca, uz napomenu da jedna osoba može podići najviše 4 putničke karte.


SVETI NIKOLA STIŽE U PETAK U IVANEC - Najpoznatiji svetac među djecom Sv. Nikola stići će u Ivanec ovoga petka, 5. prosinca, te će se družiti s djecom na Trgu hrvatskih Ivanovaca, ispred Gradske vijećnice od 16,30 sati. Prigodan kratki program ispunjen pjesmom i plesom u čast Sv. Nikole izvest će mališani Dječjeg vrtića Ivančice, a nakon programa upriličit će se tradicionalna podjela slatkih paketića, a u njihovu dijeljenju sv. Nikoli će pomoći i članovi Udruge za sport i rekreaciju iz Stažnjevca.


HUMANITARNA MODNA REVIJA KOPRIVNICI - Humanitarna modna revija i revija frizura za Marijetu Bugarin održati će se u nedjelju 7. prosinca u 18,00 sati u Sportskoj dvorani Srednje škole Koprivnica. Reviju organizira Ceh frizera Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije i Obrtnička komora Koprivničko-križevačke županije u suradnji s Udrugom obitelji „Volim život“. Ukupan prihod od prodanih ulaznica koje iznose 20 kuna uplatiti će se na račun Udruge obitelji „Volim život“.
 

ponedjeljak, 1. prosinca 2014.

KONCERT „ZAGORCI ZAGREBU“ RASPJEVAO LISINSKI - Na godišnjem koncertu zagorskih izvođača pod nazivom Zagorci Zagrebu, u organizaciji Radija Kaj, sinoć su u prepunoj velikoj koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog izvođeni popularni zagorski hitovi. Uz oduševljenu publiku u popularnim popevkama uživali su i zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Sandra Švaljek, župan krapinsko zagorske županije Željko Kolar i krapinski gradonačelnik Zoran Gregurović. Na koncertu su nastupili eminentni zagorski izvođači: Ivica Pepelko, Radek Brodarec, Iva Ranogajec, Rajko Suhodolčan, Gordana Ivanjek, Ivan Benc, Branko Greblički Ventek, Kavaliri, Savski valovi, Vinski brati, Kirijales i Črleni lajbeki. Poseban dodatak programu bila je modna revija Kotke iz Krapine, koja je u znaku obilježavanja 60-te obljetnice.

BEZ POVEĆANJA CIJENA KOMUNALNIH NAKNADA - Povećanja cijena komunalne naknade u Zagrebu, neće biti, izjavila je sinoć zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Sandra Švaljek, ali je zbog manjih prihoda u gradskom proračunu najavila provođenje niza mjera štednje i rezanja. Prije svega uštede se odnose na nabavu dugotrajne imovine ili kapitalne rashode. Morali smo pronaći i način za uštede na brojnim drugim stavkama od tekućih donacija do sufinanciranja programa u sportu i kulturi, istaknula je Švaljek.

ZAGREBAČKA ŽUPANIJA POMAŽE RURALNI RAZVOJ - Gradovima i općinama Zagrebačka županija odobrila je ukupno 2,139 milijuna kuna kapitalne pomoći za ruralni razvoj. Dugo Selo dobilo je 300 tisuća kuna za projektiranje i gradnju nerazvrstanih cesta. Samobor 400 tisuća za sanaciju krovišta i fasade PŠ Noršić Selo, Sveti Ivan zelina 249 tisuća za asfaltiranje nerazvrstanih cesta te uređenje društvenog doma, Luka 150 tisuća kuna za rekonstrukciju ulice i vatrogasnog doma, Marija Gorica 300 tisuća za rekonstrukciju nerazvrstanih ceste, Klinča Sela 45 tisuća kuna za uređenje društvenog doma, Kloštar Ivanić 250 tisuća za rekonstrukciju krovišta pučkog doma, Krašić 220 tisuća za adaptaciju dva društvena domova te Orle 225 tisuća kuna za održavanje nerazvrstanih cesta.

INTERNACIONALIZACIJA POSLOVANJA - Cjelodnevna konferencija “Internacionalizacija poslovanja” održava se danas u Tuheljskim Toplicama, u organizaciji Hrvatske gospodarske komore - Županijske komore Krapina uz pomoć Predstavništva HGK u Bruxellesu te u suradnji s Krapinsko-zagorskom županijom i Europskom poduzetničkom mrežom. Skup je namijenjen malim i srednjim tvrtkama Hrvatske i regije s ciljem upoznavanja poduzetnika s europskim i nacionalnim mjerama pomoći internacionalizacije poslovanja i podrške izvozu.


LEPOGLAVA U MEĐUNARODNOM PROJEKTU - U projektu "Be unique within Europe" vrijednom više od milijun kuna, zajedno s partnerima iz sedam europskih zemalja - Slovenije, Velike Britanije, Belgije, Estonije, Švedske, Španjolske i Malte, sudjeluje udruga Ekomuzej Lepoglava. Riječ je o projektu koji financijski podupire Europska unija, a koji je okupio partnerske organizacije koje promiču ručni rad kao vještinu koja, onima koji se njome koriste, može donijeti zaradu i osigurati egzistenciju. U okviru projekta svatko od partnera izradit će i haljinu kojoj će glavni motiv biti rukom rađeni osuvremenjeni tradicijski modni dodaci. Na haljini koju će izraditi udruga Ekomuzej Lepoglava glavni će motiv biti lepoglavska čipka.


MENADŽER GODINE - Godišnja svečanost dodjele nagrade Menadžer godine 2014. godine održana je prošlog tjedna u Zagrebu. Ovaj event već više od dvadeset godina organizira udruga menadžera Croma, a ove su godine suorganizatori su bili Međimurska županija i Grad Čakovec. Tom prilikom se kratkim filmom predstavio Grad Čakovec, a nagrađena je i jedna međimurska tvrtka, te dva međimurska menadžera Franjo Sobočan, koji je primio nagradu u kategoriji malih poduzeća, te Mihalj Novinščak u kategoriji srednjih poduzeća.


OD SUTRA OBILJEŽAVANJE DANA GRADA LEPOGLAVE - Bogatim i raznovrsnim programom, Lepoglava će od sutra pa sve do 15. prosinca obilježavati svoj dan. Obilježavanje će početi sutrašnjim otvorenjem izložbe "Cvijet za ljepši grad" u 18,00 sati te predstavljanjem slikovnice "Čipkarice i zmaj – priča iz Lepoglave" autorice Marije Novak u lepoglavskom Domu kulture u 19,00 sati. Lepoglava će idućih dana ponuditi brojna kulturno- umjetnička događanja, no središnji događaj bit će Svečana sjednica Gradskog vijeća na kojoj će uz ostalo biti dodijeljena i gradska priznanja zaslužnim građanima, ustanovama i tvrtkama. Obilježavanje će završiti 15. prosinca u Poduzetničkoj zoni Lepoglava, kada će u rad biti puštena sunčana energana, jedna od najvećih te vrste u Hrvatskoj.


SUFINANCIRANANJE ČETIRI PROJEKTA - Sjednici Upravnog odbora Saveza Alpe Jadran u austrijskom Klagenfurtu, prisustvovali su i predstavnici Koprivničko-križevačke županije, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, komunalne djelatnosti, poljoprivredu i međunarodnu suradnju Marijan Štimac i voditelj Odsjeka za međunarodnu suradnju i europske fondove Vladimir Šadek. Na sjednici su prihvaćeni projekti i dodijeljena pokroviteljstva nad projektima za naredno razdoblje i prijaviteljima iz Koprivničko-križevačke županije. Prihvaćeno je sufinanciranje četiri projekta, za što je ukupno odobreno 9,5 tisuća eura. Radi se o projektima „Alpe Adria Srce naive“ Udruge hlebinskih slikara i kipara naive, Međunarodni folklorni festival „Iz bakine škrinje“ Turističke zajednice Koprivničko - križevačke županije, CroSloAus „Zajedno za bolje“ Udruge osoba s invaliditetom „Bolje sutra“ Grada Koprivnice te DRATOUR koji je prijavila Koprivničko-križevačka županija.


IZABRANI ČLANOVI SAVJETA MLADIH - Na sjednici Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije, izabrani su članovi Županijskog savjeta mladih. Između dvadeset troje predloženih kandidata, izabran je novi sastav radnog savjetodavnog tijela Županijske skupštine, kojeg čini jedanaest predstavnika mladih s područja Koprivničko-križevačke županije, na razdoblje od tri godine. S obzirom da se savjet smatra konstituiranim nakon što se odabere njegov predsjednik, konstiturirajuća sjednica će se održati 8. prosinca u 11,00 sati u zgradi Županije.


INTERAKTIVNI INFO KIOSCI - Interaktivne informativne kioske na adekvatnim gradskim prostorima postavit će gradovi Dugo Selo, Ivanić-Grad, Samobor, Sveta Nedelja, Sveti Ivan Zelina, Velika Gorica, Vrbovec i Zaprešić. Projekt u vrijednosti 419.000 kuna financirala je Zagrebačka županija. Kiosci će sadržavati opće informacije o Zagrebačkoj županiji i gradovima na njezinom području, aktualne informacije o gradu i županiji, kao što su natječaji i potpore, zatim vozni red vlakova i autobusa te interaktivnu kartu. Također, bit će korisni turistima kojima će pružati informacije o smještaju, ugostiteljskoj ponudi, suvenirnicama te zanimljivim lokacijama za odmor, rekreaciju i izlete.

ZA TISUĆU RADOSTI - Hrvatski Caritas pokrenuo je ovogodišnju, 12. po redu, tradicionalnu nacionalnu božićnu humanitarnu akciju "Za 100 radosti" namijenjenu prikupljanju pomoći za najsiromašnije obitelji u Hrvatskoj, koje teško same nose životne terete oskudice, bolesti, osamljenosti, nezaposlenosti, zaduženosti. Vjerujemo da ćemo Božić, blagdan Isusova rođenja, Božje intervencije u svijet i povijest, najprimjerenije proslaviti prepoznajući potrebe naših sugrađana, i makar i skromnim darom pokrenuti promjenu, nadu, probuditi u njima novu snagu za životnu borbu. Sredstvima prikupljenima akcijom „Za 1000 radosti“ Hrvatski je Caritas proteklih godina pomogao tisućama obitelj,i a i ove godine želi dosegnuti najsiromašnije obitelji diljem Hrvatske. Akcija "Za 1000 radosti" ove se godine provodi pod nazivom: "Sve je moguće!", a trajat će do 2. veljače 2015.


NAGRADE VARAŽDINSKOJ GIMNAZIJI - Priznanje za izvrstan rad s učenicima tijekom srednjoškolskog obrazovanja Prvoj gimnaziji Varaždin povodom Dana fakulteta dodijelio je Fakultet strojarstva i brodogradnje Zagreb. Fakultet je na temelju donesene Odluke o dodjeli priznanja za pet hrvatskih srednjih škola, osim gimnaziji dodijelio priznanje i Elektrostrojarskoj školi iz Varaždina. Inače, Prva gimnazija Varaždin je prošlog tjedna primila priznanje za postignuća u radu s učenicima i od zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva.


U VARAŽDINU I ČAKOVCU ADVENTSKE MANIFESTACIJE - Adventska čarolija i Advent u gradu Zrinskih naziv je manifestacija što su protekle subote započele u Varaždinu, odnosno Čakovcu. U oba grada Advent je započeo simboličnim paljenjem prvih adventskih svijeća i misom, a u sklopu varaždinskog Adventa po prvi puta je i otvoreno klizalište na Kapucinskom Trgu. Varaždinski Advent će trajati do 31., a čakovečki do 24 prosinca.


ZAGREPČANKA 512 - Treću po redu zagrebačku utrku stepenicama organizira Društvo športske rekreacije Aktivan život u suradnji s Gradskim uredom za zdravstvo grada Zagreba povodom obilježavanja “Mjeseca borbe protiv ovisnosti”, a unutar poslovne zgrade Zagrepčanka u Zagrebu u subotu 13. prosinca u 11,00 sati. Utrka je jedinstvena jer se trči stepenicama od prizemlja do 25. kata poslovne zgrade. Iako zgrada ima 26 katova i ukupno 512 stepenica, trči se “samo” 490 stepenica zbog organizacijsko-sigurnosnih razloga. Prijave se primaju isključivo putem on-line obrasca na web stranici utrke do petka 12. prosinca do 20,00 sati, a prijaviti se mogu svi građani.

MUZEJ KITOVA MADEIRA - Predavanje Muzej kitova Madeira, održat će se u Muzejskom dokumentacijskom centru u zagrebačkoj Ilici danas u 13.00 sati. Predavanje će održati ravnatelj muzeja Luis Freitas. Muzej kitova Madeira mjesto je očuvanja baštine otoka te povijesti kitolova i svih aktivnosti vezano uz tu djelatnost. Muzej je svojevrsni inovativni multidisciplinarni centar za kulturu koji na dinamičan i kreativan način doprinosi zajednici, a osnovan je 1941.

MEĐUNARODNA IZLOŽBA UMJETNIČKE FOTOGRAFIJE GLUHIH - Prva međunarodna izložba umjetničke fotografije, pod nazivom „Moja tiha svakodnevnica bit će otvorena u izložbenoj galeriji Stare gradske vijećnice „Kristofor Stanković“ danas u 19,00 sati. Gradska skupština Grada Zagreba počasni je pokrovitelj ove izložbe, na kojoj će sudjelovati trideset i jedan fotograf iz cijeloga svijeta: Australije, Sjedinjenih američkih država, Indije, Rusije, Turske, Italije, Ujedinjenog kraljevstva, Rumunjske, Španjolske, Poljske i Hrvatske. Izložbu će u ime Gradske skupštine Grada Zagreba otvoriti Vesna Sudar, potpredsjednica Gradske skupštine.

KONCERT „ŽELIM ŽIVOT“ - Tradicionalan koncert „Želim život“ Zaklade Ana Rukvaina održat će se na Trgu bana Jelačića“ u petak,19. prosinca. Koncertom, koji se održava devetu godinu zaredom, Zaklada želi zahvaliti svima koji su svojim plemenitim donacijama doprinijeli razvoju Zaklade. I ovoga puta, već od danas se može pomoći rad Zaklade, pozivom na humanitarni broj 060 9000 čime se donira 5,00 kuna + PDV.


NOVI TERMIN PREDSTAVE SVOGA TELA GOSPODAR - Predstava Svoga tela gospodar održat će se večeras na velikoj sceni varaždinskog HNK-a s početkom u 19,30 sati. Režiju predstave potpisuje Georgij Paro, a u predstavi igraju članovi ansambla HNK u Varaždinu Ljubomir Kerekeš, Hana Hegedušić, Jan Kerekeš, Sunčana Zelenika Konjević, Ljiljana Bogojević i mnogi drugi.


KLIZALIŠTE U JASTREBARSKOM - Adventski program u Jastrebarskom tijekom mjeseca prosinca na Strossmayerovom trgu nudi niz sadržaja, od zimske igraonice, škole klizanja do programa za djecu do glazbe i ugostiteljske ponude.

GLAMOUR HOLLYWOODA U SAMOBORU - Izložba slika holivudskih glumaca i glumica tridesetih i četrdesetih godina 20. stoljeća iz privatne kolekcije može se razgledati u samoborskoj Foto galeriji Lang do 21. prosinca.


SUTRA VEČERNJA FOTO ŠKOLA - Krapina je u ozračju Dana grada. Tijekom cijelog mjeseca prosinca, održavat će se raznovrsni kulturni, sportski i zabavni programi, a najsvečaniji će biti uz Dan grada Krapine i njenog zaštitnika Sv. Nikole. Događanje koje prethodi Danu grada, je i radionica Večernja foto škola, osnova fotografije, koja će se održati sutra u Plavoj dvorani Gradske knjižnice Krapina. Početak radionice bit će u 18,00 sati.

 
BESPLATNO TESTIRANJE VOZILA - Besplatno testiranje vozila zbog velikog interesa obavljat će se svakodnevno radnim danom od 08,00 do 20,00 sati i subotom od 08,00 do 14,00 sati, sve do 24. prosinca, u prostorijama Autokluba Siget.