Početna

srijeda, 27. kolovoza 2014.

O GOSPODARENJU OTPADA NA ODBORU ZA ZAŠTITU OKOLIŠA - O Planu gospodarenja otpadom u Gradu Zagrebu raspravljali su jučer i članovi skupštinskog Odbora za zaštitu okoliša. Zagreb je jedini grad u Hrvatskoj koji nema takav plan, stoga je gospodarenje otpadom postao velik problem. Govori se o izgradnji spalionice i centra za gospodarenje otpadom u Resniku, no da bi se krenulo u realizaciju to treba podržati i većina zastupnika Gradske skupštine. U spalionicu bi se trebalo odvoziti oko 400 tona otpada godišnje, od čega deset posto čini i mulj koji u sebi sadrži opasne tvari. Nakon spaljivanja ostaje neobradiv otpad s kojim moramo znati kamo ga staviti, upozorio je predsjednik Odbora za zaštitu okoliša Andrija Mikulić.


NOVI KUĆNI BROJEVI - Na adrese Zagrepčana koji stanuju u osam gradskih četvrti Peščenica – Žitnjak, Novi Zagreb – istok, Novi Zagreb –zapad, Trešnjevka – jug, Črnomerec, Stenjevec, Podsused –Vrapče i Brezovica stići će ovih dana uplatnica za novi kućni broj. Riječ je o uplatnici od 48,50 kuna, a kako izrada broja stoji 97,50 kuna, pola iznosa sufinancira Grad. Tako se, nakon što je uz pomoć grada već izmijenjeno 17.700 tisuća brojeva u četvrtima Donji i Gornji grad, Trnje, Trešnjevka sjever te na zgradama za koje su u gradu imali podatke o upravitelju, projekt izmjene kućnih brojeva širi se i na 25 tisuća novih ulaza. Građani uplatnicu, ako žele subvenciju, moraju uplatiti do 15. listopada nakon čega će krenuti i zamjena.

 

DO 2018. SLOVENSKA AUTOCESTA DO MACLJA - Slovenska tvrtka za autoceste (DARS) dobila je od države građevinsku dozvolu za gradnju dugo odgađane prve etape od 13 kilometara duge trase autoceste Draženci - granični prijelaz Gruškovje-Macelj. Procjenjuje da će gradnja biti završena do turističke sezone 2018. To je zadnji spoj koji nedostaje na štajerskoj autocesti prema Hrvatskoj. Gradnja će stajati oko 250 milijuna eura. Polovicu te svote namjerava osigurati Slovenija, dok će se za ostatak tražiti sredstva iz europskih kohezijskih fondova. Nakon što se niz godina s gradnjom tog odsjeka odgađalo, što je izazivalo usko grlo na glavnom i najbržem cestovnom potezu prema Hrvatskoj i gužve na Macelju, osobito u turističkoj sezoni, sada se vjeruje da gradnju više ništa ne može zaustaviti, naveli su predstavnici DARS-a na predstavljanju projekta gradnje.


OTVOREN NATJEČAJ ZA NAJAM STANOVA - Objavljen je natječaj za davanje u najam stanova u naselju Novi Jelkovec. U najam se daje ukupno 300 stanova raznih veličina, od jednoipolsobnih do peterosobnih, s mjesečnom najamninom od 64 do 108 eura, u kunskoj protuvrijednosti. Tekst natječaja i obrazac za prijavu može se naći na službenim stranicama Grada Zagreba, a za sve dodatne informacije građani se mogu obratiti Gradskom uredu za imovinsko-pravne poslove.


RAZVOJ I KONKURENTNOST TURISTIČKIH SADRŽAJA - Zagrebačka županija osigurala je 800.00 kuna za provedbu programa Konkurentnost turističkog gospodarstva u ovoj godini. Sredstva će se dodjeljivati za povećanje standarda, kvalitete i dodatne turističke ponude. Podnositelj prijave treba biti registriran na području Zagrebačke županije, a predloženi program provoditi na području županije. Za hotele, pansione, apartmane, hostele i kampove subvencionirat će do 60 posto prihvatljivih troškova, odnosno do 150 tisuća kuna, a seljačkim domaćinstvima i objektima za prehranu do 100 tisuća kuna. Pojedini korisnik može prijaviti i ostvariti subvenciju samo za jedan program. Natječaj je otvoren do petka, 29. kolovoza.

U SREDNJIM ŠKOLAMA DOVOLJNO MJESTA ZA JESENSKI ROK - Gotovo 1.400 slobodnih mjesta čeka buduće srednjoškolce u Zagrebu na  jesenskom upisnom roku koji je počeo. Više od pola slobodnih mjesta je u privatnim srednjim školama. Najviše, čak 125 mjesta, ostalo je u Privatnoj gimnaziji i ekonomskoj školi Katarina Zrinski. U ostalim gimnazijama je ostalo tek desetak mjesta, između ostalog u IV, XII, XIII i Klasičnoj gimnaziji. Ostala se slobodna mjesta odnose na strukovne škole.

POMOĆ ZA OSNOVNOŠKOLSKE UDŽBENIKE - Grad Jastrebarsko dodjeljuje novčanu pomoć za nabavu udžbenika osnovnoškolcima socijalno ugroženih obitelji. Pravo na novčanu pomoć za nabavu udžbenika ostvaruje učenik osnovne škole s prebivalištem na području Grada Jastrebarskog čija su oba roditelja nezaposlena, odnosno čiji je samohrani roditelj nezaposlen kao i učenik čiji je roditelj, posvojitelj, skrbnik ili osoba kojoj se na temelju rješenja nadležnog tijela za poslove socijalne skrbi učenik povjerava na čuvanje i odgoj, korisnik prava na doplatak za djecu. Visinu iznosa novčane pomoći odredit će gradonačelnik Jastrebarskog. Uz potrebnu dokumentaciju zahtjevi se podnose do 20. rujna.


MINISTAR LORENCIN U VARAŽDINU - Ministar turizma Darko Lorencin boravi danas u posjetu Varaždinu. Nakon prijepodnevnog susreta s gradskim i županijskim čelnicima, ministar turizma obići će Špancirfest i održati radni sastanak vezan uz projekt PPS „Hrvatska 365“. U skladu s jednim od strateških marketinških ciljeva ukupnog hrvatskog turizma, Hrvatska turistička zajednica pokrenula je naime projekt promicanja turističkog prometa u razdoblju pred i posezone odnosno PPS koncept. Turistička ponuda Varaždina i Varaždinske županije svakako će ući u turističkog pilot-projekt za pred i posezonu čija će promidžba početi u rujnu s namjerom promoviranja turističkih sadržaja u Hrvatskoj koji nisu obuhvaćeni glavnom turističkom sezonom.

 

ZAMJENIK PROS U RADNOM POSJETU ZAGORJU - Zamjenik ministra poduzetništva i obrta Dražen Pros, danas će boraviti  u radnom posjetu Krapinsko-zagorskoj županiji. Predviđen je susret s lokalnim poduzetnicima i obrtnicima u Mariji Bistrici, Gubaševu i Kumrovcu. Zamjenik Pros posjetit će njihove pogone i radione te razgovarati o novim projektima, investicijama te mogućnostima povlačenja sredstava iz EU fondova kao i mogućnostima gospodarskog razvoja ove županije.

 

ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA MURA REGION - Završna konferencija projekta „Mura region“, koji se od listopada prošle godine provodio u okviru IPA programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska, održana je u Donjoj Dubravi. U projektu ukupne vrijednosti gotovo 127.000 eura sudjelovale su međimurske općine Donja Dubrava, Donji Vidovec i Goričan, te mađarsko Sveučilište Panonnia i općina Serdahelj. U sklopu projekta, izrađene su strategije razvoja naselja općina Donja Dubrava i Goričan, te idejni projekt za komunalnu infrastrukturu u Poduzetničkoj zoni i studija za obnovljive izvore energije u Donjem Vidovcu. Istovremeno izrađen je i Plan razvoja turizma od 2014. do 2020. godine za sve tri međimurske općine koje su sudjelovale u projektu.


PARTNERSTVO VARAŽDINA I KOBLENZA - Već tradicionalno u vrijeme Špancirfesta, Varaždin posjećuju prijatelji iz partnerskog grada Koblenza iz Njemačke. Ovih dana u Varaždinu boravi gradonačelnik Koblenza Joachim Hofmann-Goettig u društvu predsjednika Društva prijateljstva Koblenza i Varaždina te nekadašnjeg predsjednika gospodarske komore Koblenza, Friedhelma Piepera. Neformalna suradnja Koblenza i Varaždina traje od Domovinskog rata , a povelja o partnerstvu gradova potpisana je 2007. godine.


JAVNA RASPRAVA O GOSPODARENJU OTPADOM - Grad Sveta Nedelja predložio je Nacrt plana gospodarenja otpadom za razdoblje od 2014. do 2020. godine. Nacrt plana za javnu raspravu bit će objavljen do 5. rujna ove godine na web stranicama Grada Svete Nedelje, do kada zainteresirani građani mogu pisanim putem, poštom, osobnom dostavom ili e-mailom dostaviti svoje primjedbe, prijedloge i mišljenja.


POSLJEDNJA NADA, TRGOVINA ZA SIROMAŠNE - Na otvorenju trgovine za siromašne, „Posljednja nada“ koja se temelji na donacijama poduzeća, obrtnika i građana bio je zamjenik Krapinsko-zagorskog župana Anđelko Ferek Jambrek. Trgovina za sada besplatno osigurava pomoć u prehrambenim i higijenskim potrepštinama za 7 obitelji osoba s invaliditetom i obitelji djece s posebnim potrebama težeg imovnog stanja. Humanitarna udruga „Posljednja nada“ za građane organizira i alternativnu pučku kuhinju i koordinira aktivnosti akcije „Kruh za poslije-Portal dobrote“ na području Krapinsko-zagorske županije.

STUDENTSKI KREDITI U RADOBOJU - Javni poziv za dodjelu povlaštenih studentskih kredita za akademsku godinu 2014./2015. objavio je načelnik općine Radoboj, Anđelko Topolovec. Kredit je namjenski za pokrivanje osnovnih troškova studiranja redovnih i izvanrednih studenata, a pravo na kredit ostvaruju svi redovni i izvanredni studenti preddiplomskih, diplomskih i poslije diplomskih studija, te stručnih i specijalističkih diplomsko stručnih studija s područja Općine Radoboj. Studentski krediti odobravaju se u iznosu do 1.500 kuna mjesečno, a prijave se podnose Upravnom odjelu Općine Radoboj.

SANACIJA KLIZIŠTA U ĐURMANCU - Intenzivno se radi na uređenju i saniranju komunalne infrastrukture u općini Đurmanec. Jake kiše ponovno su aktivirale klizišta, a jedno od njih je u naselju Posilovići. Također, djelatnici javnih radova, uredili su i pročistili odvodni kanal u naselju Ravninsko, iz kojeg se uslijed velike količine oborina izlila voda i ugrozila stambene objekte. U tijeku su i radovi na uređenju poljskog puta u Podbrezovici, a uslijedit će priključenje mještana podsustava Hlevnica na vodoopskrbnu mrežu.

POKRET ZA RADOST U ZAGREBU - Projekt Pokret za radost nastavlja se ovog petka, 29. kolovoza na Trgu Petra Preradovića u Zagrebu, gdje će se moći izmjeriti tjelesna sprema i priključiti se vježbanju. Pomoću mjerenja tjelesne spreme, koje će obuhvaćati mjerenje indeksa tjelesne mase, postotka masnoće u tijelu, krvnoga tlaka i broja otkucaja srca u mirovanju, zainteresirani Zagrepčani i Zagrepčanke steći će uvid u stanje svoje tjelesne spreme te u skladu s tim dobiti i preporuke za kretanje i tjelovježbu. Pokret za radost započet će u 14,00 sati vježbama razgibavanja, nakon čega će uslijediti mjerenja.

KNJIŽEVNI FESTIVAL LIT LINK - Drugo izdanje književnog festivala "Lit Link/Književna karika", koji osim predstavljanja inozemnog književnog stvaralaštva domaćoj publici ima za cilj promidžbu hrvatske književnosti u inozemstvu, okupit će od 28. do 30. kolovoza u Puli, Rijeci i Zagrebu američke, kanadske, engleske i hrvatske pisce, urednike i izdavače.

 

BURZA MREŽE NEOVISNIH KAZALIŠTA - Četvrta Burza Mreže neovisnih kazališta i kazališnih družina okupit će u Zagrebu od 29. do 31. kolovoza u kazalištu Mala scena ukupno devet neovisnih kazališta s jednako toliko predstava, kojima je cilj ukazati na važnost nezavisne scene na hrvatskom kazališnom nebu. - To je jedina takva manifestacija te vrste u regiji koja okuplja kazališta iz različitih gradova, različitih estetika i područja ali s jednom poveznicom – da smo svi neovisna kazališta, istaknula je ravnateljica domaćina manifestacije Male scene Vitomira Lončar. Burza donosi sedam predstava za djecu do 11 godina starosti, a dvije su predstave namijenjene odraslima, i upravo one Burzu ove godine i otvaraju i zatvaraju - "Ritina škola" Kazališta Planet Art, kao prva predstava u programu, te "Cabaret na crno" Gustl teatra, kao posljednja.UNDERGROUND ŠPANCIR - Među brojnim aktivnostima koje u posljednjih godinu dana organizira Varaždinska neprofitna udruga mladih Vura je i ovotjedni mini festival pod nazivom Underground Špancir. Sutra i prekosutra u Green bayu na stadionu „Sloboda“ nastupit će nekoliko varaždinskih i čakovečkih alternativnih bandova, a pridružit će im se i njihovi prijatelji iz Slovenije. Kroz dvije festivalske večeri, predstavit će se 12 bandova, a ovaj će neformalni program koji u četvrtak i petak započinje u 21 sat, svakako biti dopuna i dobrodošlo osvježenje Špancirfestu koji se u Varaždinu odvija do 31. kolovoza.

 
PODRAVCI NA VOĆARSKOM SAJMU U DONJEM KRALJEVCU - Ovogodišnji 9. po redu Međunarodni voćarski sajam održat će se 29. i 30. kolovoza na već tradicionalnoj lokaciji, u prostorima sportske dvorane u Donjem Kraljevcu. Zajednički nastup voćara Koprivničko-križevačke županije na sajmu u Donjem Kraljevcu organizira PORA Razvojna agencija Podravine i Prigorja. Za izlaganje na zajedničkom unutarnjem prostoru ukupne površine 24 četvorna metra prijavljeno je dvanaest izlagača s područja Koprivničko-križevačke županije.


MALI ZELENI FESTIVAL U KRIŽEVCIMA - Danas u Križevcima započinje Mali Zeleni Festival. Riječ je o festivalu ekološke tematike, zajedničkom projektu udruga ''Balkan's, let's get up'' i ''K.V.A.R.K.'', a besplatan program sastoji se od kreativnih radionica, tribina, projekcije dokumentarnih filmova i seminara namijenjenih djeci. Bogat program priredbe trajat će do 30. kolovoza. Radionica pod nazivom Prenamjena otpada započet će u 16,00 sati na Strossmayerovom trgu u Križevcima. U klubu kulture u 20,00 sati počet će projekcija dokumentarnog filma Taste the waste, a prije toga bit će priređena i izložba predmeta nastalih u sklopu poslijepodnevne ekološke radionice.


EUROPSKI FUTSAL U ZAGREBU - Natjecanje u skupini F UEFA-inog Futsal Cupa održava se u Domu sportova sve do petka. Zagrebački malonogometni prvak Alumnus ugostit će klubove iz Danske i Malte. Natjecanje je organizirano u tri faze, a prođu li hrvatski predstavnici dalje, čeka ih teška borba u glavnoj fazi natjecanja u Rusiji. Prvo je ovo međunarodno natjecanje u futsalu koje se igra na hrvatskim parketima od Eura 2012. godine.


SVJETSKO RIBOLOVNO PRVENSTVO U MEĐIMURJU - Međimurska županija od 8. do 14. rujna bit će domaćin 61. Svjetskog ribolovnog prvenstva u ribolovu udicom na plovak. Na natjecanju koje će biti održano na odvodnom kanalu Hidroelektrane Donja Dubrava između Svete Marije i Donje Dubrave sudjelovat će preko 300 natjecatelja iz više od 40 država sa svih kontinenata. Pokrovitelj predstojećeg ribolovnog Svjetskog prvenstva je predsjednik Republike Ivo Josipović.


MEĐUNARODNA ZABAVNA ŠKOLA NOGOMETA - Međunarodna otvorena zabavna škola nogometa, u koju je uključeno 200 djece u dobi od 6 do 12 godina, učenika osnovnih škola iz Videma, Lepoglave i Bednje u slovenskom naselju Videm otvorena je jučer. Djeca će do 30. kolovoza, na zabavan način učiti osnove nogometne igre, družiti se, zabavljati te međusobno upoznavati. Prva dva dana škola se odvija u Videmu, a preostala tri u Lepoglavi. Projekt Međunarodne otvorene zabavne škole nogometa, koji se provodi već sedmu godinu, financijski pomažu Grad Lepoglava, Općina Bednja i slovenska Općina Videm.
 

 

utorak, 26. kolovoza 2014.

100% ZAGORSKO U RIJECI - Akciju 100% zagorsko, koja će se u petak 29. kolovoza 2014, od 10 do 20 sati održati na Korzu u Rijeci, danas su u Rijeci medijima predstavili Željko Kolar, Krapinsko-zagorsko-zagorski župan i Vojko Obersnel, gradonačelnik Rijeke. U promociji Zagorja, bajke na dlanu, sudjelovat će ponuda postavljena na 50 štandova, na pozornici će nastupiti stotinjak zagorskih glazbenika, besplatno će biti podijeljeno 500 porcija purice s mlincima, 700 porcija zagorskih štrukli... Radio Kaj će u petak 29. kolovoza, u vremenu od 10 do 20 sati izravno emitirati radijski program kojega će pripremati Vlasta Stamičar, Karmen Špiranec i Ivan Benc. U sklopu projekta Dajmo djeci korijene i krila dječjem vrtiću Maestral župan Kolar i gradonačelnik Obersnel uručiti će drvene igračke proizvedene u Hrvatskom zagorju.

 

POČELA GRADNJA KANALIZACIJSKE MREŽE U KOZARI PUTEVIMA – Danas je započela izgradnja kanalizacijske mreže u naselju Kozari Putevi ukupne dužine 8.300 metara kojom će se osigurati priključenje na sustav javne odvodnje za otprilike 1200 kućanstava. Investicija je vrijedna oko 16 milijuna kuna, a cilj je provesti kanalizaciju prema Centralnom uređaju za pročišćavanje. Podsjetimo radovi na kanalizacijskoj mreži prije nekoliko su tjedana započeli i u naselju Resnik, a prema sadašnjim predviđanjima bit će dovršeni prije zadanog roka.


UREĐENJE STROJARSKE CESTE - U tijeku su radovi na uređenju Strojarske ceste od Branimirove do Vukovarske pa se promet odvija jednim kolnim trakom do 1. rujna. Asfaltni sloj bit će obnovljen duž cijele ulice, uredit će se i dodatni trak za autobuse na dijelu Strojarske od novog stambeno-poslovnog kompleksa do južnog ulaza u Autobusni kolodvor. Obostrano će biti uređeni nogostupi, a na istočnom će biti napravljena biciklistička staza za dvosmjerni promet bicikala. U funkciji će ostati i parkiralište koje se nalazi uz južni ulaz Autobusnog kolodvora za koje je Zagrebparking ovih dana produžio ugovor s Gradom uz naknadu od 53 tisuće kune.


NOVO RADNO VRIJEME CENTRA ZA KORISNIKE - Novo radno vrijeme od ponedjeljka, 1. rujna imat će Centar za korisnike Zagrebačkog holdinga, u Ulici grada Vukovara 41. Centar će za korisnike biti otvoren ponedjeljkom i srijedom od 7.30 do 18.30 sati te utorkom, četvrtkom i petkom od 7.30 do 15.30 sati.


KLIZIŠTA NA LEPOGLAVSKOM PODRUČJU - Kiša je aktivirala nova klizišta na području grada Lepoglave. Do klizanja tla došlo je na području Višnjice, u Muričevcu, Viletincu i Kameničkom podgorju. Posljedica klizišta su odroni zemlje koji su zatrpali pojedine putove. Najkritičnije je bilo u Višnjici – u Gornjoj Višnjici i Zalužju, gdje je zemlja otklizala na dva lokalna puta učinivši ih neprohodnima. Po dojavi građana o nastanku klizišta u Gradu Lepoglavi, kaže zamjenik lepoglavskog gradonačelnika Hrvoje Kovač, brzo smo reagirali i dogovorili aktivnosti sanacije, odnosno uklanjanja zemlje koja je zatrpala putove.


OBRTNIČKI I GOSPODARSKI SAJAM U STUDENOM U KRIŽEVCIMA - Održana je sjednica Organizacijskog odbora 17. obrtničkog i gospodarskog sajma Koprivničko-križevačke županije. Na sjednici koju je sazvao predsjednik Organizacijskog odbora Darko Koren, a prisustvovali su joj članovi Odbora, među kojima i križevački gradonačelnik Branko Hrg, utvrđena je i tema sajma koja će ove godine biti poljoprivreda i ruralni razvoj, a vanjski prostor za izlagače koji će nuditi proizvode i usluge u skladu s temom sajma, bit će besplatan.


SLOBODNA MJESTA U ZAGORSKIM SREDNJIM ŠKOLAMA - Počele su prijave u sustav za jesenski upisni rok. Nakon ljetnog upisnog roka u zagorskim srednjim školama ostala su 134 slobodna mjesta. Srednja škola Bedekovčina ima najviše slobodnih mjesta za jesenski rok, ukupno 48, u Srednjoj školi Konjščina može se upisati još 27 učenika, a u Školi za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok još je 21 slobodno mjesto. Slobodnih mjesta ima još i u Srednjoj školi Oroslavje i u Srednjoj školi Pregrada, gdje je ostalo je nepopunjeno 6 mjesta za konobare i kuhare. Još 3 konobara može primiti i Srednja škola Zabok. U Srednjoj školi Zlatar ostala su nepopunjena samo dva mjesta za tehničara za logistiku i špediciju.


SOLARNI SUSTAV U IVANEČKOJ SREDNJOJ ŠKOLI - Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sa gotovo 117.tisuća kuna ili 60 posto vrijednosti ukupne investicije sufinancirat će projekt ugradnje solarnog sustava za pripremu tople vode u ivanečkoj Srednjoj školi. Ostatak sredstava osigurat će osnivač škole, Varaždinska županija. Riječ je o projektu vrijednom gotovo 195 tisuća kuna. Inače, Srednja škola Ivanec ove je godine već provela jedan energetski projekt, također uz sufinanciranje Fonda. Riječ je o energetskom pregledu i certificiranju vrijednom ukupno 21.875 kuna, od čega je 40 posto osigurao fond.

 
RAZMJENA UDŽBENIKA ISPRED MUZEJA SUVREMENE UMJETNOSTI - Razmjena udžbenika bit će organizirana i ove godine ususret početku škole, od 1. do 14. rujna, od 10.00 do 20.00 sati, ispred zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti. Za sudionike razmjene osigurana je pitka voda te korištenje muzejskih sanitarnih prostorija, a kao i svake godine, zagrebački gradonačelnik obići će učesnike razmjene udžbenika. Podsjetimo, osim što su osigurani besplatni udžbenici za sve učenice i učenike osnovnih škola grada Zagreba, po prvi puta ove je godine isto osigurano i za učenice i učenike srednjih škola iz obitelji s troje i više djece.

JAVNA RASPRAVA O GOSPODARENJU OTPADOM U SVETOJ NEDELJI - Grad Sveta Nedelja predložio je Nacrt plana gospodarenja otpadom za razdoblje od 2014. do 2020. godine. Nacrt plana za javnu raspravu bit će objavljen do 5. rujna ove godine na web stranicama Grada Svete Nedelje do kada zainteresirani građani mogu pisanim putem, poštom, osobnom dostavom ili e-mailom, dostaviti svoje primjedbe, prijedloge i mišljenja.

GRAD ZAGREB KREĆE U BORBU S GRAFITERIMA – Grad Zagreb kreće u plansku borbu s grafiterima. Prema prijedlogu programa za sprečavanje vandalskog grafitiranja, a koji je napravila radna skupina koju je oformio gradonačelnik Milan Bandić počinitelji će biti kažnjeni sa 500 sati društveno korisnog rada, podmirit će troškova uklanjanja grafita, a bit će napravljen i registar počinitelja. Osim toga bit će formirana interventne ekipe koja bi grafite uklonila u što kraćem roku. Kako bi grafita bilo što manje na pročeljima zagrebačkih zgrada s vremenom će biti postavljena rasvjete te nadzorne kamere tamo gdje su grafiti češća pojave.


OSPOSOBLJENI MONTERI ENERGETSKIH SUSTAVA - Stručno osposobljavanje za obavljanje poslova Montera autonomnih energetskih sustava iz obnovljivih izvora energije za deset nezaposlenih osoba s područja Koprivničko-križevačke županije prema projektu križevačkog područnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, u okviru mjere aktivne politike zapošljavanja provodilo je obrtničko učilište POUKA. Jučer su polaznici programa u prostorijama učilišta Pouka primili uvjerenja o osposobljavanju. Svečanosti su uz župana Koprivničko križevačke županije Darka Korena prisustvovali i predstojnica križevačkog područnog ureda HZZ-a Jadranka Čapalija te tajnik Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije Božo Barać.


IZMJENE U ODVOZU MJEŠANOG OTPADA – Miješani komunalni otpad u istočnom i zapadnom djelu grada Zagreba odvozit će se u poslijepodnevnim satima, točnije od 13:30 do 21:30 sati. Kako su objasnili iz Čistoće na ovaj potez su se odlučili iz operativno-tehničkih razloga te mole sugrađane za suradnju. Podsjetimo miješani otpad u većem djelu grada odvozi se u prijepodnevnim satima, a noću se odvozi samo u centru grada.

NATJEČAJ ZA VINSKU KRALJICU ZAGREBAČKE ŽUPANIJE -Zagrebačka županija raspisala je natječaj za „Vinsku kraljicu Zagrebačke županije za 2015. godinu“ koji je otvoren do 16. rujna. Vinska kraljica može postati djevojka između 18 i 28 godina, koja je državljanka Republike Hrvatske s prebivalištem na području županije. Njezina dužnost tijekom sljedeće godine bit će promoviranje županijskih vina, vinogradarstva i vinorodne regije Zagrebačke županije.Inače, Zagrebačka županija je prva županija u Hrvatskoj koja je započela s projektom „Vinska kraljica“ još 2002. godine. Krunidba Vinske kraljice tradicionalno se održava na prigodnoj svečanosti, druge subote u studenom.

SAMOBOR I DALJE SUBVENCIONIRA PRIJEVOZ SREDNJOŠKOLACA - Grad Samobor će do kraja ove godine subvencionirati prijevoz učenika srednjih škola s područja grda u iznosu od 50% ukupne cijene mjesečnog učeničkog kupona za pretplatnu kartu ZET-a. Razliku do punog iznosa cijene plaćaju učenici. Potvrde za subvencioniranje prijevoza mogu se preuzeti na www.samobor.hr ili u Upravnom odjelu za društvene djelatnosti.

NADZOR BRZINE KRETANJA VOZILA - Čak 143 vozača prebrzo je vozilo, a u tom su ih prekršaju uhvatili prometni policajci Policijske uprave međimurske, provodeći proteklog tjedna na cestama Međimurja operativnu akciju "Nadzor brzine kretanja vozila". Akcija je provođena od 18. do 25. kolovoza s ciljem smanjenja povećanog broja prometnih nesreća do kojih dolazi zbog nepoštivanja ograničenja brzine kretanja vozila.


PREDSTAVLJENJE RJEČNIKA - Svečano predstavljanje Velikog suvremenog slovensko-hrvatskog i hrvatsko-slovenskog rječnika bit će održano danas u Muzeju za umjetnost i obrt od 18,00 sati. . Knjigu će predstaviti autorica Anita Peti-Stantić, profesorica i predstojnica Katedre za slovenski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, te urednica Aleksandra Stella Škec.


IZLOŽBA „PRIJATELJI MORA“ U ZAGREBU - Atraktivna izložba projekta „Prijatelji mora“ obilazi trgove i rive hrvatskoga Jadrana, pa je tijekom ljeta u 13 gradova ovu izložbu na otvorenom posjetilo više od milijun posjetitelja. Grad Zagreb je zaključna destinacija ovogodišnjeg serijala izložbi iz ciklusa „Prijatelji mora“ koja na 60 velikih formata predstavlja umjetničku fotografiju nastalu 60-ih godina prošlog stoljeća s tematikom života hrvatskoga Jadrana. Izložba će biti otvorena na Bundeku 29. kolovoza.


KOŠARKAŠKA UTAKMICA - Posljednja provjera košarkaške reprezentacije uoči nastupa na Svjetskom prvenstvu u Španjolskoj, bit će održana danas u zagrebačkoj Areni gdje će hrvatski košarkaši odmjeriti snage s reprezentacijom Litve. Početak je u 20,00 sati.


 

ponedjeljak, 25. kolovoza 2014.

GRAD SUBVENCIONIRA RAZDJELNIKE TOPLINE - Za subvencioniranje troškova ugradnje uređaja za mjerenje potrošnje toplinske energije odnosno razdjelnika, predstavnici stanara u zagrebačkim zgradama mogu se prijaviti još do kraja ovog tjedna. Za to je potrebno dostaviti dokumentaciju odnosno suglasnost Toplane, stopostotan pristanak stanara, projekt i ponudu za izvođača na temelju koje će im grad Zagreb sufinancirati do 50 posto troškova, odnosno od 2.000 do 2.500 kuna po stanu. Iz grada napominju, kako se prijave na javni natječaj podnose isključivo preko tvrtki upravitelja stambene zgrade, a u gradskom proračunu ove godine za to je planirano oko 2.000.000 kuna.


SPALIONICA U RESNIKU BEZ LOKACIJSKE DOZVOLE - Unatoč inzistiranju gradonačelnika Milana Bandića, da se u Resniku izgradi spalionica otpada, kako bi se riješio gorući problem u Zagrebu, taj kapitalan projekt doveden je u pitanje. Naime, Ministarstvo graditeljstva Gradu Zagrebu odbilo je dati lokacijsku dozvolu za izgradnju postrojenja na Žitnjaku – istok. Idejni projekt, čija se vrijednost procjenjuje na 400 milijuna eura, dok iz EU fondova Zagreb namjerava dobiti dodatnih 300 milijuna eura, prema rješenju Ministarstva ne sadrži način zbrinjavanja ostataka otpada, a nije riješeno ni najvažnije pitanje, a to je način i mjesto zbrinjavanja opasnog otpada. Ministarstvu je sporno i to što nije predviđeno, kako će se nova spalionica uklopiti u postojeći kompleks pročistača voda koji se nalazi u blizini kao i to da ne postoji cjelovit Plan gospodarenja otpadom do 2015. godine.

ZAGREBAČKI HOLDING PRODAJE STARI TEKSTIL - Zagrebački holding raspisao je natječaj kojim traži kupca za staru odjeću i obuću koju Zagrepčani odnedavno mogu odložiti u jednom od devet reciklažnih dvorišta. Predviđa se u godinu dana prikupiti oko 200 tona tekstila, a ono što građani besplatno odlože pokušat će se prodati po najvećoj cijeni. Tako će glavni kriterij za odabir kupca biti cijena koju ponude po kilogramu, no prodat će ga isključivo onima koje se bave obradom ili reciklažom takvog otpada.

PRODULJENJE POKAZA - Obrasci za produljenje korisničkog statusa ili izdavanje novih kartica učenicima osnovnih i srednjih škola te studentima, dostupni su na prodajnim mjestima ZET-a i na njihovoj internetskoj stranici. Kako bi se izbjegle gužve na početku nove školske, odnosno akademske godine, na prodajnim mjestima već sada se mogu podnijeti zahtjevi za produljenje statusa učenika, odnosno studenta, što je preduvjet za plaćanje prijevoza uz povlaštenu cijenu. Učenici i studenti koji već imaju pokaz ne trebaju izrađivati novi, već samo, uz zahtjev za produljenje ovjeren u obrazovnoj instituciji, produljiti učenički ili studentski status. Inače, učenički statusi od prošle školske godine vrijede do 30. rujna, a studentski do 31. listopada.

SUFINANCIRANJE PRIJEVOZA SREDNJOŠKOLCIMA - Vlada Republike Hrvatske je jasno dala do znanja, da nitko nije ni pomislio da se projekt sufinanciranja prijevoza srednjoškolaca prekine, izjavio je u Varaždinu, ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak . Sigurno ću glasati za ovu odluku i za ovaj projekt na sjednici Vlade u četvrtak, jer je taj projekt dio ulaganja u što bolje i kvalitetnije obrazovanje, rekao je Vrdoljak te dodao kako mu je drago da upravo u Varaždinskoj županiji može najaviti nastavak ovog projekta. Iako je Varaždinska županija inicirala projekt sufinanciranja prijevoza srednjoškolaca, previsoke cijene prijevoza specifične su za cijelu Hrvatsku, rekao je župan Predrag Štromar i dodao, kako prema nekim podacima čak 70 posto djece iz ruralnih mjesta nakon osnovne škole ne upisuje srednju zbog toga što roditelji ne mogu plaćati skupi prijevoz.

ŠKOLAMA SREDSTVA FONDA ZA ZAŠTITU OKOLIŠA - Nedavno završeni natječaj za korištenje sredstava iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kojim se sufinanciraju projekti energetske učinkovitosti u zgradarstvu, donio je dobre vijesti za dvije osnovne i jednu srednju školu s područja Varaždinske županije koje su aplicirale na natječaju. Za svoje projekte dobiti će 40% bespovratnih sredstava. Tako je Osnovnoj školi Sveti Đurđ za zamjenu vanjske stolarije odobreno 140.000 kuna, a Osnovnoj školi Ljubeščica gotovo 99.000 kuna. Srednjoj školi Ivanec je za projekt ugradnje solarnog sustava za pripremu tople vode odobreno 117.000 kuna.


BESPLATAN PRIJEVOZ MEĐIMURSKIM SREDNJOŠKOLCIMA - Da će vlada Republike Hrvatske ovog tjedna donijeti odluku o nastavku sufinanciranja prijevoza srednjoškolaca, potvrdio je i župan Međimurske županije Matija Posavec na svečanoj sjednici općinskog vijeća općine Pribislavec. To će biti osnova da županija nastavi provoditi jedinstveni model kojim se, zahvaljujući sufinanciranju županije i prijevoznika, omogućuje da međimurski srednjoškolci i dalje imaju potpuno besplatan prijevoz. Time Međimurje ostaje jedina županija s ovakvim vidom nadstandarda, odnosno potpuno besplatnim prijevozom učenika u Hrvatskoj, istakao je župan Posavec.


POMOĆ DEŽURSTVIMA ORDINACIJA OBITELJSKE MEDICINE - Zagrebačka županija sa 880.000 kuna do kraja ove godine pomaže dežurstva liječnika obiteljske medicine u sedam ispostava županijskog Doma zdravlja. To su punktovi posebnog dežurstva u Ivanić Gradu, Jastrebarskom, Samoboru, Vrbovcu, Velikoj Gorici, Zaprešiću i Dugom Selu. Timovi posebnog dežurstva, liječnik i medicinska sestra rade subotom od 15,00 do 20,00 te blagdanima i nedjeljom od 8,00 do 20,00 sati. Uz Županiju njihov rad sufinancira HZZO i županijski Dom zdravlja.


OBILAZAK ŠKOLA U KUNOVCU I CIRKVENI - Škole u Kunovcu i Cirkveni obišli su Koprivničko-križevački župan Darko Koren, zamjenik župana Ivan Pal te pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, znanost, sport i nacionalne manjine Branka Cuki. U OŠ Koprivnički Ivanec u Kunovcu predstavnici županije razgovarali su o kapitalnim ulaganjima te tekućem i investicijskom održavanju kako bi naredna školska godina, u kojoj nastava kreće samostalno, nakon odvajanja od OŠ Braća Radić Koprivnica, uspješno započela. Započela je i gradnja područne škole s priručnom školskom dvoranom i pratećim prostorijama u Cirkveni koja , kako su se uvjerili predstavnici županije dobro napreduje. Izgradnju u potpunosti financira Koprivničko-križevačka županija, a ukupna vrijednost projekta iznosi 7,4 milijuna kuna.


IVANIĆ GRAD SUFINANCIRA UDŽBENIKE - Sredstva za nabavu školskih udžbenika i atlasa za učenike osnovnih škola u sljedećem četverogodišnjem razdoblju osigurat će Ivanić Grad. Popis udžbenika i atlasa, čija se nabava financira iz proračuna grada, može se preuzeti s web stranica osnovnih škola.


RADOVI U PODRUČNOJ ŠKOLI ŽELEZNA GORA - Započeli su radovi na sanaciji krovišta i prekrivanju zgrade područne škole Železna Gora Osnovne škole Štrigova. Zamjenu drvene građe, adaptaciju dimnjaka i zamjenu krovišta financira Međimurska županija, a vrijednost radova je 160.000 kuna. Područna škola Železna Gora koju pohađa tek petnaestoro učenika, tako će obnovljena dočekati početak nove školske godine.


OBLJETNICA VARAŽDINSKIH MAŽORETKINJA - Treća obljetnica smrti osnivača i dugogodišnjeg voditelja Varaždinskih mažoretkinja, prosvjetnog djelatnika i dugogodišnjeg direktora OŠ Petrijanec i II. OŠ Varaždin Anđelka Zorkovića, obilježava se danas .Tim će povodom na varaždinskom gradskom groblju delegacija Udruge Varaždinskih mažoretkinja položiti cvijeće i zapaliti svijeću na njegovom grobu. Varaždinske mažoretkinje koje ove godine obilježavaju svoju 20. obljetnicu, predstavljaju se i na Špancirfestu. U Dućanskoj ulici u izlogu stare varaždinske kišobranarne, predstavljen je presjek stvaralaštva i aktivnosti mažoretkinja od 1994. do 2014. godine. Mažoretkinje će nastupiti na i 11. Reviji mažoret timova u subotu 30. kolovoza, kada im u goste dolazi 200-tinjak mažoretkinja iz cijele Hrvatske.

 

MINISTRI HAJADAŠ DONČIĆ I LORENCIN IGRAJU NOGOMET - Humanitarna nogometna utakmica u kojoj će zagorski političari odmjeriti snage sa nogometnim legendama, kao dio bogatog programa Tjedna kulture, zabave i sporta, odigrat će se danas u 18,00 sati u Svetom Križu Začretju. Uz župana Krapinsko-zagorske županije Željka Kolara, momčad političara, kako je najavljeno, pojačat će ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić te ministar turizma Darko Lorencin.


DIJETE ZOVE DIJETE - Udruga „Dijete zove dijete“ iz Brescie u Italiji i Pokret fokolara u suradnji s križevačkim osnovnim školama već treću godinu zaredom provode projekt Dječje aktivno ljeto, koje se ove godine održava od danas do 29. kolovoza. Animatori iz Brescie i Križevaca uz pomoć nastavnika i stručnih suradnika iz osnovnih škola „Vladimir Nazor“ i Ljudevita Modeca organiziraju različite zanimljive igre i edukativno-zabavne radionice za djecu u dobi od 8 do 13 godina. Dječje aktivno ljeto počelo je danas na zelenim površinama Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkoga u Križevcima. Radionice u kojima će, kako se očekuje, sudjelovati 60-ak polaznika će se održavati svaki dan od 14,00 do 16,00 sati u Osnovnoj školi „Vladimir Nazor“ Križevci.


NOVA KNJIGA BOŽIDARA BREZINŠČAKA BAGOLE - Poznati zagorski književnik Božidar Breziščak Bagola ovih je dana objavio roman U sjeni ljepote. Riječ je o romansiranom životopisu arhitekta Viktora Kovačića, velikog i slavnog sina Hrvatskog zagorja, povodom 140. godišnjice rođenja i 90. godišnjice smrti. Kroz 48 poglavlja knjige čitatelj prati Kovačićevo rođenje i krštenje u Rogaškoj Slatini, djetinjstvo u općini Hum na Sutli, školovanje u Grazu, zapošljavanje u Zagrebu, praktikantstvo u Pakracu, Križevcima i Lepoglavi, studij na Akademiji umjetnosti u Beču, dobivanje prve nagrade na javnom natječaju, druženje s bečkom skupinom hrvatskih modernista i povratak u Zagreb. Inače, ovo je 21. knjiga Božidara Brezinščaka Bagole.

PRIJEMNI ISPIT OSNOVNE GLAZBENE ŠKOLE U KRAPINI - Osnovna glazbena škola pri Osnovnoj školi Augusta Cesarca Krapina organizira prijemni ispit za upis u 1. razred osnovne glazbene škole. Prijemni će se održati ove srijede, s početkom u 17,00 sati. Prijemni ispit je provjera glazbenog sluha, ritma i glazbenog pamćenja. Rezultati će biti poznati već idućeg dana, dok će se upisi obavljati u petak od 17,00 sati.


POČINJE PRODAJA ULAZNICA ZA HANŽEKA - Prodaja ulaznica za atletski miting 64. Memorijal Borisa Hanžekovića, koji će se održati 2. rujna u Športskom parku Mladosti, počinje danas, a cijena karata je 20, 30 i 80 kuna. Ulaznice se mogu kupiti na prodajnom mjestu u Športskom parku Mladost do 1. rujna i to od 17,00 do 20,00 sati, a na dan mitinga od 14,00 do 18,00 sati. U ponedjeljak, 1. rujna, ulaznice će se moći kupiti od 19,00 do 22,00 sata i pokraj fontana u ulici Hrvatske bratske zajednice, gdje će se održati natjecanje u bacanju kugle.


IZMJENJENE TRASE AUTOBUSA - Autobusi na linijama Savski most - Donji Stupnik - Stupnički Obrež, Savski most – Lučko, Savski most - Goli Breg – Brezovica, Savski most – Horvati, Zagreb Savski most - Klinča Sela i Savski most - Ježdovec – Prečko, zbog radova na dijelu Karlovačke ceste, prometuju izmijenjenim trasama do nedjelje, 7. rujna do 20,00 sati.

 

petak, 22. kolovoza 2014.

GRADONAČELNIKOVA ČESTITKA SANDRI PERKOVIĆ - U povodu pobjede na mitingu u Stocholmu, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić uputio je čestitku najboljoj svjetskoj i trostrukoj europskoj prvakinji u bacanju diska Sandri Perković. Nakon trećeg europskog zlata, ovo je još jedna stepenica u tvojoj zvjezdanoj karijeri na koju smo svi mi, tvoji navijači, vrlo ponosni, kaže se u čestitki, uz uvjerenje da će Sandra i dalje oduševljavati svojim uspjesima i na sljedećem nastupu u Zuerichu.

OBNOVA DUBRAVKINA PUTA - Poznato zagrebačko šetalište Dubravkin put, koji vodi od Ilice do Cmroka, u posljednje vrijeme je zapušteno, a nadležne Hrvatske šume, kako navode neki mediji, ne žele preuzeti odgovornost za uređenje tog poznatog dijela Zagreba. Radi se o oazi za odmor koja je od centra grada udaljena samo 700 metara. Čišćenje Dubravkina puta preuzeti će grad kroz tjedan dana, najavio je gradonačelnik Milan Bandić.

ISPRAČAJ DJECE NA LJETOVANJE - Još jednu grupu djece iz obitelji slabijeg socijalnog statusa na sedmodnevno besplatno ljetovanje u Crikvenici danas će ispratiti gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić. Ljetovanje u organizaciji Grada Zagreba, Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom obuhvaća punu pansionsku uslugu, 24-satni pedagoški nadzor i zdravstvenu skrb, te sportsko-rekreacijske, odgojno-obrazovne i kulturno-zabavne sadržaje.

ČISTOĆA PROMIJENILA RASPORED ODVOZA OTPADA –Zbog operativno-tehničkih razloga, Čistoća je promijenila raspored odvoza miješanog otpada. Iako se miješani otpad noću odvozio samo u centru grada, sad će takav režim doživjeti i stanari ostalih zagrebačkih kvartova. Kako objašnjavaju u Čistoći, uslugu odvoza u pojedinim ulicama obavljat će u drugoj smjeni, u vremenu od 13,30 do 21,30 sati. Riječ je uglavnom o krajnjim istočnim i krajnjim zapadnim dijelovima grada, a popis ulica možete pogledati na web stranici čistoće.

IZRADA STRATEGIJE UKUPNOG RAZVOJA - Zagrebačka županija osigurala je 500 tisuća kuna bespovratnih sredstava jedinicama lokalne samouprave za pokriće dijela troškova izrade Strategije ukupnog razvoja za razdoblje 2014-2020. Natječaj je otvoren do 31. listopada. To je temeljni je strateško-planski dokument politike ukupnog razvoja koji treba sadržavati i plan provedbe programa ili projekata. Korisnici bespovratne potpore mogu biti gradovi i općine, a sufinancirat će se u iznosu od 60 do 90 posto, odnosno maksimalno 40.000 kuna ovisno o indeksu razvijenosti.


POČINJE ŠPANCIRFEST - Špancirfest počinje danas u Varaždinu. Radi se o jedinstvenoj kulturno-turističkoj manifestaciji koja i ove godine kombinira uličnu umjetnost, bogat koncertni program, kreativne radionice za sve uzraste i mnoga druga popratna događanja. Špancirfest u Varaždin svake godine privlači sve više posjetitelja i turista. Posljednjih se godina taj broj kretao oko 200.000 gostiju u 10 dana festivala. Uz koncertni program, posebno mjesto zauzima ulični program, tzv. “novog teatra”, koji se odvija na ulicama, trgovima i parkovima povijesne gradske jezgre Varaždina. Špancirfest će trajati do 31. kolovoza.


KRAPINSKO ZAGORSKA ŽUPANIJA POMAŽE SLAVONIJI - Krapinsko-zagorska županija nastavlja pomagati poljoprivrednicima u Slavoniji koji su pretrpjeli štete u stočnom fondu uslijed velikih poplava u svibnju ove godine. U Slavoniju je dosad poslano 12 teretnih vagona i 15 šlepera stočne hrane. Za desetak dana, put Slavonije krenut će još šest teretnih vagona sa 300 rolo bala sijena. Posebno nas veseli činjenica da je akcija prikupljanja pomoći za poplavljena područja u Slavoniji izrazito dobro prepoznata u Zagorju, istaknuo je župan Krapinsko zagorske županije Željko Kolar.


NATJECANJE ORAČA U ZLATAR BISTRICI - 12. Natjecanje orača Krapinsko-zagorske županije održat će se sutra na prostoru buduće Poduzetničke zone u Zlatar Bistrici. Službeno otvorenje natjecanja je u 10,00 sati, dok samo natjecanje u oranju počinje u 10,30 sati. Prezentirat će se vještine i sposobnosti poljoprivrednika te važnost oranja kao osnovne obrade tla. Krapinsko zagorska županija postala je prepoznatljiva po uspjesima svojih orača na državnim i svjetskim natjecanjima.


STIPENDIJE OBRTNIČKE KOMORE - Obrtnička komora Međimurske županije u suradnji s Ministarstvom poduzetništva i obrta, Međimurskom županijom, Gradom Čakovcem, Gradom Prelogom i Općinom Orehovica raspisala je natječaj za stipendiranje naučnika za deficitarna obrtnička zvanja u školskoj godini 2014./2015. Rok za prijavu je 10.rujna, a učenici i roditelji sve detalje natječaja mogu vidjeti na internet stranici Obrtničke komore Međimurske županije. Tijekom jedanaest godina provedbe projekta “Obrazovanje u obrtništvu” stipendiju je koristilo 305 međimurskih učenika, dok je na njihove račune uplaćeno gotovo 2 milijuna kuna.


MAJKE I DJECA IZ GUNJE U VARAŽDINU - Grupa majki s djecom iz općine Gunja koja je teško stradala u poplavama u svibnju, boravi ovih dana u Varaždinu. Riječ je o šest majki i trinaestoro djece u dobi od 2 do 14 godina koje su smještene u varaždinskim obiteljima. Do posjete je došlo zahvaljujući privatnoj inicijativi i kontaktima koji su uslijedili nakon katastrofalne poplave i pomoći koja je iz Varaždina išla u Gunju. U organizaciju programa i boravka uključilo se niz varaždinskih institucija, udruga i građana, a prijevoz je omogućila općina Gunja. Za majke i djecu iz Gunje organiziran je i prijem u varaždinskoj gradskoj vijećnici.


SPECIJALISTIČKO USAVRŠAVANJE IZ HITNE MEDICINE - Zavod za hitnu medicinu Varaždinske županije jedini je u Hrvatskoj uputio specijalizante na usavršavanje iz hitne medicine po novom programu, kako bi osigurao uvjete ostanka liječnika u hitnoj medicinskoj službi. O potrebi zadržavanja liječnika u izvanbolničkoj hitnoj medicinskoj službi i važnosti koju takav specijalizirani stručni kadar ima za zdravstvenu zaštitu stanovnika Varaždinske županije bilo je riječi na konferenciji za medije održanoj jučer u županijskoj palači u Varaždinu.


PRIJEM ZA VOLONTERE - Prijem za volontere pripravnike, koji odrađuju svoj pripravnički staž bez zasnivanja radnog odnosa prema programu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u upravnim odjelima i službama Koprivničko-križevačke županije, priredili su župan Darko Koren i njegovi zamjenici Ivan Pal i Darko Sobota. Pripravnički staž trenutno odrađuju 23 volontera, a kroz program stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa u Koprivničko-križevačkoj županiji prošlo je do sada devedesetak polaznika. Županija u tom programu sudjeluje od 2010.godine.


PROJEKT SHIFT U MEĐIMURJU - Radovi na adaptaciji i uređenju prostora igraonice za djecu s teškoćama u razvoju u Dječjem centru ZVIR u Čakovcu su pred završetkom i očekuje se da centar otvori svoja vrata i primi prve mališane u rujnu. Riječ je o jednoj od aktivnosti projekta „SHIFT“, što ga od lipnja provodi udruga slijepih Međimurske županije u suradnji s partnerima, Međimurskom županijom i Međimurskom udrugom za ranu intervenciju u djetinjstvu MURID. Vrijednost ovog EU projekta je preko 196.000 eura, a cilj je djeci s teškoćama u razvoju u Međimurskoj županiji pružiti mogućnost pohađanja odgovarajućeg oblika predškolskih ustanova.


NOBELOVCI NA IRB-ovoj KONFERENCIJI - Međunarodnu konferenciju o procesu razvoja svemira - od Velikog praska do pojave života, te procesu samoorganizacije materije u ekstremnim uvjetima, organizira Institut Ruđer Bošković od 25. do 30. kolovoza na Brijunima. Na konferenciji "Samoorganizirajuća materija i nastanak" koju IRB organizira u suradnji s Centrom za promicanje znanosti, humanizma i kritičkog razmišljanja, predavanja će održati nobelovci Ada Yonath iz Izraela, Harry Kroto iz SAD-a te Jean-Marie Leha sa Sveučilišta u Strasbourgu.


LOKALNE INICIJATIVE ZA POTICANJE ZAPOŠLJAVANJA -Regionalna razvojna agencija Zagrebačke županije s partnerima Obrtničkom komorom Zagreb i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje-Područna služba Zagreb provodi projekt „Human Resources for Innovative Development – HRID“ u sklopu programa bespovratne pomoći „Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja“. Konferencija namijenjena predstavnicima regionalne i lokalne vlasti, predstavnicima organizacija i institucija, održat će se danas u Zagrebu. Uz predstavljanje rezultata projekta bit će održana i prezentacija prijedloga Strategije razvoja ljudskih potencijala Zagrebačke županije 2014-2020.


BESPLATNI PRISTUP INTERNETU U CENTRU RADOBOJA - Prvi hotspot, besplatni bežični Internet, proradio je ovih dana u centru Općine Radoboj. Zainteresirani korisnici samo se trebaju naći u dometu signala antene koja je smještena na krovu župnog dvora i prijaviti u sustav. Maksimalan vremenski period u kojem korisnik može biti spojen na mrežu iznosi 2 sata. U pripremi je uspostava još nekoliko novih lokacija na području Općine koje će besplatnim internetom biti pokrivene do 20. listopada. Inače, ovaj projekt općina Radoboj uspješno je aplicirala na natječaju Ministarstva turizma, Hotspot Croatia.

 

VEČERAS POČINJE MOTOVUN FILM FESTIVAL - Večeras počinje 17. Motovun film festival na trgu Petrice Kerempuha u Zagrebu. Deset dana potpuno besplatnih projekcija filmova dugog i kratkog metra ovogodišnje selekcije 17. Motovun film festivala donijet će zagrebačkoj publici atraktivne naslove. Riječ je o respektabilnim filmovima koji neće imati kasniju distribuciju u Hrvatskoj, pa je ovo jedina prilika da ih domaća kulturna javnost pogleda posve besplatno. Na otvorenju Motovun festivala u Zagrebu prisustvovat će zamjenik pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Tedi Lušetić.

 
KONCERT U MAKSIMIRU - U sklopu tradicionalne manifestacije Ljeto u Maksimiru u nedjelju će se od 18:00 sati u Parku Maksimir održati koncert Vokalno instrumentalnog statusa Dingosi. Ljeto u Maksimiru obuhvaća zabavno – glazbeni program koji se održava svake nedjelje tijekom srpnja i kolovoza u večernjim satima, a namijenjen je svim generacijama. Ulaz na sve koncerte je besplatan.

MUZEJ ULIČNE UMJETNOSTI - Jubilarno peto izdanje Muzeja ulične umjetnosti održat će se u staroj vojnoj bolnici u Vlaškoj, od ove nedjelje, 24. kolovoza. Novitet je i filmski program koji se sastoji od dvadeset kratkih filmova. Okupit će se umjetnici iz Izraela, Njemačke, Kine, Mongolije, Srbije, BiH i Hrvatske. Nakon službenog otvorenja, u 21,00 sat održat će se koncert grupe ABOP u dvorištu zgrade.


CAJNEGR PLAC U LUDBREGU - Drugi po redu ovogodišnji ludbreški Cajnger plac bit će u znaku udruga s ludbreškog područja. Manifestacija će se održati sutra poslijepodne na Trgu Svetoga Trojstva u Ludbregu, a počet će u 17,00 sati. Uz druženje i predstavljanje udruga, u kulturno zabavnom dijelu programa nastupit će Ludbreške mažoretkinje i Twirling klub Ludbreg, Mješoviti pjevački zbor Podravina, KUD Anka Ošpuh, Udruga “Žene iz Centra svijeta”, Dječji vrtić Smjehuljica i Šareni svijet.


TJEDAN KULTURE, ZABAVE I SPORTA - Tradicionalna kulturno, zabavno, sportska manifestacija Tjedan kulture, zabave i športa Sveti Križ Začretje započinje sutra i traje do 30. kolovoza. Gotovo osamdesetak različitih događanja od izložbi, koncerata, sportskih natjecanja, do kazališnih predstava i filmskih projekcija namijenjenih svim generacijama, dio su ovogodišnjeg izdanja manifestacije. Na Festivalu pjevača amatera Prvi glas Zagorja, koji će se odvijati kroz dvije festivalske večeri, nastupit će 19 izvođača. Detaljan program možete pronaći na web stranici Općine Sveti Križ Začretje.

 
KONCERT U LEPOGLAVI - Druženje uz glazbu priprema ove nedjelje Limena glazba Lepoglava. Pod pokroviteljstvom grada Lepoglave te u organizaciji Limene glazbe Lepoglava i Turističke zajednice u nedjelju u 19,00 sati u Lepoglavi će uz sadašnje, koncert prirediti bivši članovi Limene glazbe Lepoglave koji su završili visoke glazbene škole te trenutno rade kao glazbeni pedagozi ili su članovi uglednih orkestara. Dirigent će biti dugogodišnji član i voditelj Limene glazbe Lepoglava Franjo Ježek.


PREDAVANJE BORISA BUDENA U TEHNIČKOM MUZEJU - Predavanje Borisa Budena „Povratak je ideološka smicalica: remembering gastarbajters“, održat će se u Tehničkom muzeju, sutra u 18,00 sati. Ovo predavanje održat će se u sklopu izložbe „Vama na usluzi: umjetnost i svijet rada“. Izložba među ostalim tematizira prijelaz iz industrijskog u postindustrijsko doba. Ulaz je besplatan.

EDUKACIJA STARIH ZANATA U UDRUZI KAMENSKO - Kako krojiti, šivati, plesti, kukičati, vesti i izrađivati odjevne predmete od pjenaste vune možete naučiti na edukacijama starih zanata Udruge Otvoreno Kamensko. Tečaj počinje u rujnu, a održavat će se utorkom i četvrtkom od 17,00 do 20,00 sati. Prijave i ostale informacije dostupne su na broju 091/ 6200 075.


ZABAVNA MANIFESTACIJA NA ŠODERICI - Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije i Općina Legrad organizatori su dvodnevne manifestacije Beer Throne Challange koja započinje danas na jezeru Šoderica. Zanimljiv zabavni, glazbeni i sportski program trajat će do nedjelje . Upravo za nedjelju 24. kolovoza predviđena su finalna sportska natjecanja, uz za roštiljadu i koncert tamburaškog sastava Begini u 20,00 sati.

 
EKO RADIONICE NA BUNDEKU - Cjelodnevne besplatne radionice za male i velike ekologe bit će održane sutra na jezeru Bundek. Riječ je o kreativnoj radionici koja pruža mogućnost naučiti kako očuvati i zaštititi Zemlju. Radionica počinje u 10,00 sati i trajat će do 20,00 sati. Za sudjelovanje u radionicama nisu potrebne prethodne prijave.

SJEĆANJE NA ŽRTVE TOTALITARNIH REŽIMA - Povodom obilježavanja Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, u spomen na žrtve Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja, delegacija Zagrebačke županije na spomen području kod jame Jazovka na Žumberku, kod Sošica, sutra će u 11,00 sati položiti vijence i zapaliti svijeće.

DAN OPĆINE ORLE - Svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Orle u povodu Dana općine i proslava Bartolovskog proštenja održat će se ove nedjelje, 24. kolovoza s početkom u 15,00 sati.

OBLJETNICA DVD PETROVINA - Svečanost obilježavanja 120. obljetnice osnivanja i rada Dobrovoljnog vatrogasnog društva Petrovina održat će se ove nedjelje, 24. kolovoza u Petrovini u 15,30 sati. U ime Zagrebačke županije proslavi će prisustvovati župan Stjepan Kožić.

NATJECANJE U STRELJAŠTVU - 2. Končar kup, natjecanje u streljaštvu održat će se danas i sutra na streljani Vrapčanski potok. Nastupit će natjecatelji iz Italije, Mađarske, Slovenije i 14 hrvatskih streljačkih društava. Za sve strijelce ovo natjecanje će biti posljednja provjera prije nastupa na 51. Svjetskom prvenstvu u streljaštvu, koje će se održati od 7. do 19. rujna u Španjolskoj. Natjecanje organizira Streljačko društvo Končar-Zagreb.

PROMJENA VOZNOG REDA AUTOBUSA - Vozni red na autobusnoj liniji Kampus – Čavićeva bit će promijenjen od ponedjeljka, 25. kolovoza.
 

 

četvrtak, 21. kolovoza 2014.

GRAD ZAGREB PROVODI ODGOVORNU POLITIKU ZAPOŠLJAVANJA- Na prijedlog zagrebačkog gradonačelnika, a odlukom gradske Skupštine u sljedeće četiri godine u zagrebačkoj Gradskoj upravi te pripadajućim tvrtkama i institucijama, u kojima je zaposleno oko 23 tisuće ljudi,  smanjit će se broj zaposlenika za 20 posto, plaće će biti niže od 5 do 15 posto te će biti zaposleno 5 do 8 posto mladih visokokvalificiranih ljudi. Sa Sindikatima su prekinuti razgovori, a kako je raskinut ugovor o nabavci gradskih automobila može se raskinut i Kolektivni ugovor, rekao je zagrebački gradonačelnik naglasivši da se mora živjeti i raditi korespondirajući s vremenom.

 

FRANJEVAČKA MLADEŽ NA BUNDEKU - Članove Franjevačke mladeži iz 24 zemlje koji su se u Hrvatskoj točnije u Samoboru okupili na sedmodnevnoj konferencije II. međunarodne skupštine Franjevačke mladeži sinoć je  na Bundeku pozdravio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. U svijetu Franjevačka mladež broji oko 50 tisuća članova od čeka je u Hrvatskoj oko 2000, a samo u Zagrebu više od 450 članova.

 

PRIJEM ZA HRVATE IZ SRIJEMA, BAČKE I BANATA - Predstavnike Zajednice protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata koje je predvodio predsjednik Mato Jurić primio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Uz zahvalu na dosadašnjem razumijevanju i senzibilitetu, gosti su gradonačelnika pozvali da uveliča njihovu jesensku izbornu Skupštinu, što je gradonačelnik sa zadovoljstvom prihvatio. Osim toga gosti su gradonačelniku predstavili svoj rad i projekte na njegovanju kulturnih i vjerskih običaja Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata, a među ostalim, bilo je riječi i o problemima financijske prirode koji znatno otežavaju, pa i dovode u pitanje njihov rad s obzirom na to da već nekoliko godina ne dobivaju potporu Vlade. Grad neće dopustiti da prestanete s radom – zaključio je gradonačelnik Bandić.

 

ZAVRŠETAK GRADNJE ŠKOLA DO POČETKA RUJNA - Gradilišta svih škola koje su u Zagrebu u izgradnji obišao je jučer zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Jedino tako na licu mjesta, imajući povjerenja u svakoga, ali i kontrolirajući svakoga, može se nešto u ovoj zemlji napraviti, rekao je Bandić zadovoljan dinamikom radova. Učenici i predškolci bi po prvi puta trebali useliti u školu i vrtić na Iveru, Sopnici Jelkovcu, Kajzerici te OŠ Pavleka Miškine.

 

HOLDING SKREĆE POZORNOST NA ROKOVE LEGALIZACIJE Radi evidencije točnih podataka o korisnicima usluga Zagrebačkog holdinga te obračuna naknada na nekretnini u vlasništvu u postupku legalizacije bespravno izgrađenih objekata, korisnici moraju čim prije dostaviti Holdingu iskaz površina i obračunske veličine zgrade. Treba dostaviti i OIB te podatke s jedinstvene uplatnice Holdinga. Za korisnike koji ne dostave zatraženu dokumentaciju do 1. rujna, obračun komunalne naknade bit će izvršen prema podacima iz rješenja o izvedenom stanju. Dokumentacija se može dostaviti osobno na šalteru Info centra GSKG-a, Savska cesta 1, na šalteru Centra za korisnike, Ulica grada Vukovara 41, poštom na adresu: GSKG d.o.o., Savska cesta 1, 10000 Zagreb, putem e-mail adrese: centarzakorisnike@zgh.hr uz napomenu: dokumenti za legalizaciju.

 

SA SJEDNICE ODBORA GRADSKE SKUPŠTINE – Sjednica Odbora za kontrolu održana je danas u staroj gradskoj vijećnici. Glavna tema, o kojoj su raspravljali članovi odbora, bilo je Gospodarenje otpadom u Gradu Zagrebu.  Najviše pitanja imali su članovi zagrebačkog SDP-a. Zanimalo ih je zašto će predviđena spalionica biti skuplja i veća od uobičajene, da li će građani više plaćati odvoz smeća. Za preko dvadeset postavljenih pitanja, zagrebački SDP traži pisane odgovore, koji bi trebali biti dostavljeni do utorka.

 

LJETOVANJE GLUHIH I NAGLUHIH GRADA ZAGREBA - Korisnici Kluba 65+ Saveza gluhih i nagluhih grada Zagreba otputovali su danas na besplatno sedmodnevno ljetovanje u odmaralište Veli Jože u Savudriji. Ljetovanje je omogućio grad Zagreb, a kako je izjavila izvršna direktorica Saveza gluhih i nagluhih grada Zagreba Mirjana Juriša, u Savudriju se uputilo 65 članova Kluba. Ljetovanje, koje obuhvaća punu pansionsku uslugu, 24-satni stručni psihosocijalni rad i zdravstvenu skrb, sportsko-rekreacijske i kulturno-zabavne sadržaje, organizirano je u sklopu projekta Klub iznad 60., kojeg također financira grad Zagreb. Stoga je korisnike Kluba na ljetovanje s južne strane maksimirskog stadiona na Borongaju ispratio gradonačelnik Milan Bandić.

 

UPLATNICA SE RIJEŠILO 4137 GRAĐANA Dosad se 4137 Zagrepčana odlučilo komunalne račune Zagrebačkog holdinga plaćati isključivo putem nedavno pokrenutog nacionalnog sustava e-Građanin. U svojim poštanskim sandučićima, građani uskoro, točnije od listopada, više neće dobivati tiskane jedinstvene uplatnice. Mjesec dana od pokretanja usluge u Holdingu su zadovoljni, a usluga je zasad najbolje prihvaćena kod mlađih osoba koje su se već priviknule na elektroničko plaćanje računa. iz Holdinga su pozvali i ostale korisnike koji primaju jedinstvenu uplatnicu, a takvih je 380 388, da se odluče na uslugu kojom će najbrže imati uvid u svoje račune. Elektronička vjerodajnica za e- Građane, odnosno lozinka za građane koji žele koristiti ovu uslugu, može se zatražiti besplatno u svakoj poslovnici FINA-e.

 

SPECIJALISTIČKO USAVRŠAVANJE IZ HITNE MEDICINE - Na specijalističko usavršavanje iz hitne medicine po novom programu, kako bi osigurao uvjete ostanka liječnika u hitnoj medicinskoj službi, jedini u Hrvatskoj specijalizante je uputio Zavod za hitnu medicinu Varaždinske županije. O potrebi zadržavanja liječnika u izvanbolničkoj hitnoj medicinskoj službi i važnosti koju takav specijalizirani stručni kadar ima za zdravstvenu zaštitu stanovnika Varaždinske županije  bit će riječi na konferenciji za medije u županijskoj palači. Na konferenciji će govoriti zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić, ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije Jasminka Begić te liječnice specijalizantice Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije.

ELEMENTARNA NEPOGODA U DVIJE ZAGORSKE OPĆINE - Odluku o proglašenju elementarne nepogode za općinu Krapinske Toplice i Sveti Križ Začretje, zbog obilne kiše u noći s 13. na 14. kolovoza te tijekom dana, 14. kolovoza donio je Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar. Poplave su nanijele velike materijalne štete na stambenim objektima, poljoprivrednim površinama i objektima komunalne infrastrukture. Općinska povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda moraju u što kraćem roku izraditi izvješće s procjenom ukupne štete i dostaviti ga Županijskom povjerenstvu za procjenu štete od elementarnih nepogoda, koje će zbirne podatke dostaviti Državnom.

NOVA KLIZIŠTA NA PODRUČJU GRADA KLANJCA - Kao posljedica velike količina oborina prošlog tjedna, na području grada Klanjca otvorila su se nova klizišta na brojnim nerazvrstanim cestama. Najozbiljnija je situacija na cesti Rakovec-Ratkajec koja je zatvorena za promet, a klizišta su se otvorila i na asfaltiranom dijelu ceste prema Cesargradu te u Bratovskom Vrhu prema Kolešima. Također, ponovno se otvorilo novo klizište na cesti od Gredica prema kapeli sv. Filipa i Jakova u Gorkovcu. U tijeku je sanacija nastale štete.

ZAVRŠEN EU PROJEKT SIGN 2 ME - Rezultati Eu projekta  "Sign 2 me" predstavljeni su jučer u prostorijama Varaždinske županije. Cilj projekta vrijednog gotovo 215.000 eura,  koji je trajao od kolovoza prošle godine, je poboljšanje dostupnosti redovnih obrazovnih ustanova gluhim, nagluhim, slijepim i slabovidnim učenicima premošćivanjem komunikacijskih i mehaničkih prepreka. Nositelj projekta bila je Gospodarska škola Varaždin, a partneri u njegovoj provedbi Medicinska škola iz Varaždina, Srednja škola "Matija Antun Reljković" iz Slavonskog Broda, te Varaždinska županija. Edukacija nastavnika i  učenika, senzibilizacijske radionice  te  opremanje škola pomagalima i posebnim softverom za gluhe i slabovidne učenike  doprinijeli su promicanju socijalne uključenosti te jednakih mogućnosti u pristupu obrazovanju.

LJETNA GEOLOŠKA ŠKOLA - U tijeku su završne pripreme za 15. Ljetnu geološku školu, jedan od najznačajnijih muzejsko-pedagoških projekata, koju i ove godine  priprema Muzej krapinskih neandertalaca. U sklopu programa namijenjenog djeci predškolske dobi i osnovnih škola, organiziraju se likovne radionice, izrada odjeće pračovjeka, dino igraonice te rad na terenu u prirodi gdje se uz pomoć geološke opreme u okolici nalazišta traže fosili, stijene ili minerali. Ljetna geološka škola u Krapini održava se zadnji tjedan u mjesecu kolovozu, svaki dan od 10,00 do 12,00 sati.

SLOBODNA MJESTA U UČENIČKOM DOMU KRIŽEVCI - Nakon završenog ljetnog upisnog roka u Učeničkom domu u Križevcima  ostala su  slobodna dva mjesta za učenice i jedanaest mjesta za učenike. Prijave za jesenski upisni rok u domu će primati od 25. do 27. kolovoza  od 8,00 do 16,00 sati. U prošloj je školskoj godini u Učeničkom domu Križevci bilo smješteno 127 učenika, a odgojno obrazovni rad bio je organiziran u 6 odgojnih skupina.

 

RAZMJENA UDŽBENIKA KOD MSU -  Kao i svih godina do sada, zbog velikog interesa školaraca, u organizaciji Grada Zagreba, južno od Muzeja suvremene umjetnosti na Aveniji Dubrovnik, bit će organizirana besplatna razmjena udžbenika. Ta su djeca disciplinirana i drže se svih pravila igre, a grad će im osigurati kemijske WC-e, vodu i suncobrane, najavio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, napominjući kako srednjoškolci razmjenom udžbenika mogu dodatno uštediti za obiteljski budžet.

 

ZET POZIVA STUDENTE I UČENIKE DA IZBJEGNU GUŽVE - Na prodajnim mjestima ZET-a, kao i na internetskoj stranici, dostupni su obrasci za produljenje korisničkog statusa ili izdavanje novih kartica učenicima osnovnih i srednjih škola te studentima, poručili su iz ZET-a. Naime, kako bi se izbjegle moguće gužve na samom početku nove školske, odnosno akademske godine, na prodajnim se mjestima ZET-a već sada mogu podnijeti zahtjevi za produljenje statusa učenika, odnosno studenta, što je preduvjet za plaćanje prijevoza uz povlaštenu cijenu. Učenici i studenti koji već imaju ZET karticu ne trebaju izrađivati novu, već samo, uz zahtjev za produljenje ovjeren u obrazovnoj instituciji, produljiti status, što se ne naplaćuje.

 

REGULACIJA PROMETA U VRIJEME ŠPANCIRFESTA-Sutra u Varaždinu započinje Špancirfest, a u vrijeme trajanja ovog tradicionalnog festivala, do nedjelje  31. kolovoza, biti će zatvorene za promet ulice u užoj gradskoj jezgri. Zatvoren će tako biti  ulaz na parkiralište na Trgu bana Jelačića iz smjera ulice Vladimira Nazora, zatim ulaz u Pavlinsku ulicu od raskrižja sa ulicom Augusta Šenoe, ulaz u ulicu Vatroslava Lisinskog od raskrižja sa ulicom Stanka Vraza, ulaz u ulicu Ivana Gundulića,  ulaz u Habdelićevu ulicu od raskrižja sa ulicom Alojzija Stepinca te ulaz u ulicu Augusta Šenoe od raskrižja sa Kukuljevićevom ulicom. Isto tako u vrijeme održavanja koncerata na Starom gradu u vremenu od 20,00 do 02,00 sata  zatvoren će biti dio ulice Stanka Vraza, i to od raskrižja s Hallerovom alejom do raskrižja s ulicom Braće Radić.

 

NOVČANE POMOĆI UMIROVLJENICIMA - Pomoć umirovljenicima koju daje Grad Zagreb za mjesec kolovoz od danas se  isplaćuje putem Hrvatske pošte. Umirovljenici koji ju ne prime na kućnu adresu moći će je podići u poštanskim uredima deset dana od početka isplate.

 

JASTREBARSKO ZA ENERGETSKU UČINKOVITOST - Program 'Povećanje energetske učinkovitosti obiteljskih kuća' kojim se planira dodjela bespovratnih novčanih sredstava fizičkim osobama za poticanje povećanja energetske učinkovitosti obiteljskih kuća provodi Grad Jastrebarsko u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Maksimalni iznos subvencije iznosi 50 posto prihvatljivih troškova odnosno do 37.500 kuna. Grad Jastrebarsko  subvencionira maksimalno 10 posto, odnosno  do 7.500  kuna,  a Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost 40 posto, odnosno do 30.000 kuna po obiteljskoj kući. Projekt ima za cilj potaknuti korištenje mjera kojima će se povećati energetska učinkovitost obiteljskih kuća, odnosno smanjiti potrošnja energije i to na način da se zamijeni postojeća i ugradi nova energetski učinkovita vanjska stolarija, poboljša toplinska zaštita ovojnice obiteljske kuće  i poveća energetska učinkovitost sustava grijanja.

 

VOĆARSKI SAJAM U DONJEM KRALJEVCU - Razvojna agencija Podravine i Prigorja PORA i ove godine organizira zajednički nastup proizvođača voća i voćnih prerađevina te agrotehnike i pomotehnike s područja Koprivničko-križevačke županije na 9. po redu Međunarodnom voćarskom sajmu u Donjem Kraljevcu. Sajam u Donjem Kraljevcu održat će se 29. i 30. kolovoza. Izlaganje za poduzetnike je besplatno a snosit će ih PORA Razvojna agencija Podravine i Prigorja.

 

POSLJEDNJI VIKEND MANIFESTACIJE LJETO U KRAPINI - Pred nama je posljednji vikend manifestacije Ljeto u Krapini. Sutra će se od 21,00 sati u atriju gradske Galerije održati "krapinski plesnjak", uz glazbenu pratnju sastava Žice Krapinice, s gostima. U subotu će, u isto vrijeme na istom mjestu, biti prikazan film Visoka modna napetost, u režiji Filipa Šovagovića. Ovogodišnja manifestacija završava nedjeljom krapinskog pračovjeka, od 17,00 sati na Hušnjakovom. Za sve posjetitelje priprema se program uprizorenja povratka u špilju, predstave Kako su djeca pomogla Vilenjaku i Štrumfovi, predstavljanje Udruge "Krapinski neandertalci-pleme špiljskog medvjeda" te roštilijada. U glazbenom programu nastupit će Kavaliri.

AUGUSTINČIĆEV „DJEČAK“ NA RESTAURACIJI - Skulptura Antuna Augustinčića “Dječak”, sa Svačićeva trga, nalazi se na restauraciji i nije nestao, kako su pretpostavili Zagrepčani. Nalazi se u Gradskom stambeno-komunalnom gospodarstvu i čeka popravak mlaznice. Na svoju bi se poziciju, na kojoj je od1957. godine, trebao vratiti do kraja tjedna.

IZLOŽBA U GALERIJI KARAS - Otvorenje izložbe Katarine Fabijanić, Damira Sobote i Nives Vuglec Antolić  bit će održana danas u Galeriji Karas u 19,00 sati. Radi se o autorima kojima je zajednička geometrijska apstrakcija kao svojevrsna polazišna točka odnosno katalizator u procesu pročišćavanja forme. Radovi troje mladih autora svjedoče o postojanju snažnog odnosa spram nasljeđa međunarodnog pokreta Novih tendencija. Izložba ostaje otvorena do 28. kolovoza.

KONCERT U PARKU DVORCA OPEKA U VINICI - Jedna od specifičnosti ovogodišnje škole barokne glazbe i plesa Aestas Musica koja ovih dana traje u Varaždinu je i koncert što će ga profesori i polaznici izvesti u  Parku dvorca Opeka - Arboretum  u Vinici. Koncert  večeras  u 18,00 sati organiziraju Lions club Vinica i Varaždinske barokne večeri. U bazenu u Arboretumu nastupit će orkestar od 28 članova. Inače, u radu Međunarodne škole barokne glazbe i plesa AESTAS MUSICA, koja se već skoro dva desetljeća održava u kolovozu u Varaždinu sudjeluje pedesetak polaznika iz cijelog svijeta.

 

ŠKOLA DOKUMENTARNOG FILMA U ZAGREBU - Škola dokumentarnog filma održat će se u Zagrebu od 7. listopada ove do 17. veljače iduće godine u organizaciji zagrebačkog Restar laboratorija. Škola je zamišljena kao kontinuirana edukacija, tehničke i sadržajne pomoći mladim autorima u Zagrebu i Hrvatskoj koja kroz četveromjesečni intenzivni program uz međunarodne i domaće tutore polaznicima pruža osnovne i napredne vještine potrebne za snimanje vlastitog dokumentarca. Program polaznike uči vještinama potrebnim za stvaranje dokumentarnog filma: osnovama snimanja, montaže slike i zvuka, produkcije, dramaturgije i režije.

 

HRVATSKI KAJKAVSKI KOLENDAR - Krajem studenoga  iz tiska bi trebao izaći 23. broj Hrvatskog kajkavskog kolendara,  godišnjaka kojeg izdaje Matica hrvatska ogranak Čakovec. Do kraja ovog mjeseca  još je uvijek na adresu izdavača  moguće poslati tekstove,  pjesme,  aforizme i druge kulturno-umjetničke, zabavne, gospodarske i športske priloge za jedno od najprodavanijih izdanja čakovečkog ogranka Matice hrvatske. Hrvatski kajkavski kolendar ove će godine izaći u nakladi od 2.000 primjeraka.

 

ZABAVNA ŠKOLA NOGOMETA U MIHALJEVCU - Do petka na prostoru nogometnog igrališta u Malom Mihaljevcu traje  Otvorena Zabavna škola nogometa, koju uz podršku Međimurske županije, grada Čakovca  te općina Šenkovec i Sveti Juraj na Bregu organizira Udruga mladih Mali Mihaljevec.  Preventivnim aktivnostima škole nogometa već treću godinu za redom pridružiti će se policijski službenici Interventne jedinice Policijske uprave međimurske, koji će  polaznicima prezentirati policijsko vozilo, policijsku opremu koju koriste u svakodnevnom radu i osiguranju različitih javnih okupljanja, te će prikazati pokaznu vježbu sa službenim psom za detekciju eksploziva.

PROMIJENJEN VOZNI RED AUTOBUSA - Vozni red na autobusnim linijama Kvaternikov trg – Resnik – Ivanja Reka i  Kvaternikov trg – Ivanja Reka – Dumovec od danas je promijenjen te je dostupan na ZET-ovoj internetskoj stranici. 

POČINJU RADOVI NA STADIONU MLADOSTI – Intenzivni radovi na atletskom stadionu Mladosti na Savi, počinju danas kako bi se uoči 64. Hanžekovićevog memorijala, koji će biti održan 2. rujna otklonili nedostaci uočeni prilikom inspekcije staze. Stadion je obišao i  zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji je izvođače radova upozorio na probleme te novu inspekciju najavio kroz nekoliko dana.  Prodaja ulaznica za ovaj popularni atletski miting na kojem će nastupiti naše i svjetske zvijezde, Sandra Preković, Blanka Vlašić i Ana Šimić, započinje u ponedjeljak, 25. kolovoza.

 

srijeda, 20. kolovoza 2014.

STANOVNICI KNEŽIJE BEZ TOPLE VODE - Stanovnici Knežije na području uz nebodere u ulici Braće Cvijića sve do 16. rujna mogu računati na probleme s isporukom tople vode. Naime, radovi koje je HEP Toplinarstvo započelo još prošli tjedan potrajat će sve do sredine rujna pa će stanovnici bez vode ostajati prosječno desetak dana. Iz HEP Toplinarstva su kazali kako će nastojati da se radovi izvedu u najkraćem mogućem roku, pa čak i kraće od navedenog i da građane mole za razumijevanje.

 

BLOKADA RAČUNA GRAĐANA ZBOG DUGOVA - Računi više od 196.000 građana bit će blokirani ne plate li svoja dugovanja. Naime, toliko su ovršnih postupaka pokrenuli ili će pokrenuti Grad Zagreb i Zagrebački holding prema neplatišama koji su dužni za pričuvu, komunalnu naknadu, odvoz smeća ili naknadu za vodu. Ukupno je to oko 400 milijuna kuna. Zagrepčani najviše duguju za komunalnu naknadu iz koje se financira uređenje javnih površina, cesta, javne rasvjete.

 

POTVRĐEN DOSADAŠNJI REJTING ZAGREBAČKOG HOLDINGA - Dosadašnji rejting Zagrebačkog holdinga na 'B' potvrdila je agencija Standard & Poor's i revidirala njegove izglede na više, s negativnih na stabilne, zbog poboljšanja likvidnosti. Kako navodi agencija, od sredine 2013. godine Zagrebački holding poboljšao je svoju likvidnost, nakon što je uspješno refinancirao kratkoročni dug te dobio dodatnu financijsku potporu grada Zagreba. Unatoč vidljivom poboljšanju, ova agencija i dalje likvidnost Holdinga smatra slabom, sve  dok je strategija kompanije  izložena je političkom odlučivanju.

 

STIŽE POMOĆ UMIROVLJENICIMA - Pomoć umirovljenicima koju daje Grad Zagreb za mjesec kolovoz   putem tekućih računa isplaćuje se danas, a onima koji novčanu pomoć primaju putem Hrvatske pošte isplaćivat će se od četvrtka, 21. kolovoza. Umirovljenici koji pomoć na prime na kućnu adresu moći će ju narednih deset dana  podići u poštanskim uredima.

 

SUTRA POČINJU RADOVI NA STADIONU MLADOSTI - Radovi na atletskom stadionu Mladosti na Savi, kako bi se uoči 64. Hanžekovićevog memorijala, koji se održava 2. rujna, otklonili nedostaci uočeni prilikom inspekcije staze.Tom prigodom stadion će obići zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i direktorica mitinga Ivana Brkljačić te obaviti konzultacije s predstavnicima izvođača radova i Gradskog ureda za prostorno uređenje.

METALNA ZRAKA SUNCA ISPRED MUZIČKE AKADEMIJE - Metalna skulptura naziva Radno iglo, visoka čak 30 metara, postavljena je na trgu ispred nove zgrade Muzičke akademije. Prvi je to dio kompleksa arhitekta Milana Šosteriča kojem će se pridružiti i žuto - narančasta kugla promjera većeg od dva metra. Nalazi se na istočnoj strani zgrade, a simbolizira sunce i zraku sunca. Na trgu koji se još uvijek uređuje bit će postavljene i kamene klupe, posađeno zelenilo, a tramvajska stanica ispred Muzeja za umjetnost i obrt bit će premještena na Rooseveltov trg.

MEĐIMURSKI ŽUPAN POSAVEC U POSJETU NEDELIŠĆU - U posjetu najvećoj općini u Međimurskoj županiji općini Nedelišće boravio je  župan Matija Posavec.  Čelništvo općine upoznalo je župana  s detaljima projekata koji se provode ili su u planu u slijedećih godinu dana. Pred završetkom su asfaltiranje prometnica kod Sportskog parka, rekonstrukcija mrtvačnice groblja u Nedelišću, rekonstrukcija Doma zdravlja i apoteke u Macincu, Domovi kulture u Macincu i Trnovcu, te dogradnja zgrade DVD-a Slakovec ukupne vrijednosti od gotovo 3.000.000 kuna. Nekoliko kapitalnih projekata tek treba započeti, a među najvažnijima su svakako nova osnovna škola kao i Centar kulture u sklopu kojeg će Nedelišće dobiti svoj trg. Riječ je o projektima od strateškog značaja za županiju, istaknuo je župan Posavec, ali u čijoj će realizaciji osim županije svakako trebati pomoći i država te fondovi Europske unije.

NOVI DJELATNICI PU ZAGREBAČKE - Zbog povećanog opsega posla, raspisan je natječaj za dvadeset novih djelatnika u PU zagrebačkoj, što se odnosi i na policijske postaje u Zagrebačkoj županiji. Tako  policijske postaje u Vrbovcu, Ivanić Gradu, Zaprešiću traže po jednog upravnog referenta, dok će po dvoje kandidata biti zaposleno u Policijskoj postaji Sveti Ivan Zelina te u policijskoj postaji Sesvete. Najviše kandidata, njih sedam, traži se na odjelu za osobne isprave, dok za odjelu za prometne isprave trebaju četvero djelatnika. Rok za prijave je 25. kolovoza.

LEGALIZACIJA U VELIKOJ GORICI - U Velikoj Gorici do sada je riješeno 3.500 zahtjeva za legalizaciju objekata, od ukupno zaprimljenih  12.464. Iz velikogoričkog Ureda za prostorno uređenje poručuju da mjesečno uspijevaju obraditi i stotinjak predmeta više od norme, koju je zadao gradonačelnik Barišić. Problem je što sami vlasnici odugovlače sa zaključenjem legalizacije svog objekta. Naime, nakon što dobiju rješenje za plaćanje kaznene naknade, isto to plaćanje odgađaju, a sve dok ne stigne uplata, njihov predmet je na čekanju. Rok za plaćanje je 45 dana, a za to vrijeme ne može se izdati rješenje o izvedenom stanju. Kaznena naknada stoji od 500 kuna, do nekoliko stotina tisuća kuna, ovisno o tome na kojem se području nalazi nelegalna građevina i za koju namjenu se koristi.

 

EUROPSKA PRIJESTOLNICA KULTURE  - Među gradovima koji su se  odazvali pozivu Varaždina  i pružili mu partnersku potporu u njegovoj kandidaturi za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine je i Ivanec. Time se pridružio “obitelji” od devet gradova sjevera Hrvatske koji u tom zajedničkom projektu vide priliku da kroz intenzivnu predstojeću promidžbu predstave vlastitu kulturu i stvaralaštvo. Projekt „Varaždin i Hrvatski sjever-Europska prijestolnica kulture 2020.“ bit će predstavljen  u ivanečkoj gradskoj vijećnici. Predstavljanje je namijenjeno prije svega kulturno-umjetničkim društvima i udrugama s ivanečkog područja zainteresiranima za uključivanje u projekt.

 

SUFINANCIRANJE ENERGETSKE OBNOVE OBITELJSKIH KUĆA - Krapinsko-zagorska županija sufinancirat će energetsku obnovu obiteljskih kuća. Sufinancirat  će se povećanje toplinske zaštite ovojnice kućanstva, zamjena postojeće ugradnjom nove vanjske stolarije,  povećanje energetske učinkovitosti sustava - grijanja ugradnjom plinskih kondenzacijskih kotlova ili prozračivanja ugradnjom uređaja za povrat topline otpadnog zraka. Maksimalan iznos potpore bit će 37.500,00 kuna. Pravo na korištenje nepovratnih novčanih sredstava moći će ostvariti fizička osoba za  postojeću obiteljsku kuću u vlasništvu ili suvlasništvu.

 

SANACIJA KLIZIŠTA U HUMU NA SUTLI - Na javni poziv Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije za iskaz interesa za sufinanciranje projekata u 2014. godini, prema Programu održivog razvoja lokalne zajednice javila se i općina Hum na Sutli. Prijavila je sanaciju klizišta ukupne vrijednosti 516.000 kuna. Ministarstvo će projekt sufinancirati u iznosu 203.000 kuna, a ugovor o sufinanciranju ovih su dana u Zagrebu potpisali ministar Branko Grčić i načelnik općine Hum na Sutli Zvonko Jutriša.

 

ZAŠTITIMO DJECU KOJA PROSE -  „Zaštitimo djecu koja prose“, naziv je preventivne akcije  koju će danas prijepodne na Trgu bana Jelačića u Varaždinu, u suradnji sa Vijećem za prevenciju grada Varaždina i Varaždinske županije te Centrima za socijalnu skrb Varaždin i Čakovec, provesti Policijska uprava varaždinska. S ciljem senzibilizacije građana na problem prosjačenja djece i ukazivanja na potrebu zaštite djece, građanima će se dijeliti letci koje je izradio Ured pravobraniteljice za djecu.

 

PROJEKT ENERGETSKE UČINKOVITOSTI U PREGRADI - Grad Pregrada prijavio se na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sa projektom zamjene postojeće stolarije na prvom katu zgrade Gradskog poglavarstva. Odobreno je sufinanciranje u iznosu od 80.000 kuna. Kako je Grad već ranije ove godine ostvario sufinanciranje tog projekta od strane Ministarstva gospodarstva u iznosu od gotovo 120.000 kuna, ukupna investicija za u iznosu od 200.000 kuna potpuno je osigurana sredstvima Ministarstva i Fonda. Tako grad Pregrada za realizaciju ovog projekta neće morati utrošiti vlastita sredstva. 

 

PETO IZDANJE MUZEJA ULIČNE UMJETNOSTI - Jubilarno peto izdanje Muzeja ulične umjetnosti održat će se u staroj vojnoj bolnici u Vlaškoj, od 24. do 31. kolovoza. U nedjelju 31. kolovoza  bit će organizirano za sve posjetitelje i stručno vodstvo kroz izložbu svaki puni sat s početkom u 15,00 sati. Novitet jubilarnog 5. Muzeja ulične umjetnosti je i filmski program koji se sastoji od dvadeset kratkih filmova. Muzej ulične umjetnosti okuplja umjetnike iz različitih dijelova svijeta. Ove će godine u Zagreb dolaze umjetnici iz Izraela, Njemačke, Kine, Mongolije, Srbije, BiH i Hrvatske. Nakon službenog otvorenja, u 21,00 sat održat će se koncert grupe ABOP u dvorištu zgrade.

 

IZLOŽBA JURICE MIHINJAČA U VARAŽDINU - Pročišćena forma naslov je izložbe skulptura varaždinskog umjetnika  Jurice Mihinjača, koja se u večeras otvara Salonu palače Sermage Gradskog muzeja Varaždin. Autor predstavlja djela iz najnovijega ciklusa pročišćene forme, svedene gotovo na čiste geometrijske oblike. Drvo, metal i razni predmeti iz svakodnevne uporabe materijali su u kojima su izrađene Mihinjačeve skulpture. Izložba se otvara večeras u 19,00 sati, a bit će postavljena do 7. rujna.

 

KONCERT U PARKU DVORCA OPEKA U VINICI - Jedna od specifičnosti ovogodišnje škole barokne glazbe i plesa Aestas Musica koja ovih dana traje u Varaždinu je i koncert koji će profesori i polaznici izvesti u  Parku dvorca Opeka - Arboretum  u Vinici. Koncert, koji počinje sutra  u 18,00 sati, organiziraju Lions club Vinica i Varaždinske barokne večeri. U bazenu u Arboretumu nastupit će orkestar od 28 članova. Inače, u radu Međunarodne škole barokne glazbe i plesa AESTAS MUSICA, koja se već skoro dva desetljeća održava u kolovozu u Varaždinu, sudjeluje pedesetak polaznika iz cijelog svijeta.

 

RADIONICA U KLUBU KULTURE KRIŽEVCI - U križevačkom Klubu kulture danas je održana radionica za mlade pod nazivom "Let's learn from Kirikou – radionica konfliktnog menadžmenta". Radionica je bila namijenjena prije svega mladima koji žele produbiti svoje znanje o sukobima i kako iz njih nenasilnim putem izvući ono najbolje. Organizator  je K.V.A.R.K., križevačka  nevladina  i neprofitna udruga građana  koja  okuplja 70-ak članova s ciljem promicanja vrijednosti građanskog društva.

OTVORENA ZABAVNA ŠKOLA NOGOMETA U MIHALJEVCU - U Otvorenoj zabavnoj školi nogometa koja se održava na nogometnom igralištu NK Mali Mihaljevec sudjeluje 190 najmlađih polaznika  iz čak 29 mjesta iz cijelog Međimurja. U organizaciji Udruge mladih kao i Udruge žena Mali Mihaljevec te DVD-a i NK Mali Mihaljevec, licencirani treneri će do petka, kada škola završava, polaznike u dobi od 6 do 12 godina uz druženje, igru i zabavu uvježbavati osnovama nogometa. Otvorenju škole, prisustvovao je pročelnik Upravnog odjela za poslove župana Međimurske županije Alen Kajmović. Županija je naime, uz grad Čakovec i općine Šenkovec i Sveti Juraj na Bregu financirala organizaciju i održavanje otvorene zabavne škole nogometa u Mihaljevcu.

 

MONOGRAFIJA POSVEĆENA NOGOMETNOM KLUBU OSVIT - „90 godina Nogometnog kluba Osvit i igranja nogometa u Đelekovcu“ naziv je monografije  autora Mladena Levaka i Kristine Poljičak predstavljene u Đelekovcu. Monografija obuhvaća mnoštvo fotografija i povijest kluba, ali donosi društvenu i kulturnu povijest Đelekovca i okolice. Među brojnim gostima i uzvanicima  predstavljanju je prisustvovao i zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ivan Pal. Uz predstavljanje monografije promoviran je i nosač zvuka s Osvitovom himnom, Osvitovom pjesmom generacije koja je igrala u Zagrebačkoj zoni i dvije pjesme o Đelekovcu.

 

utorak, 19. kolovoza 2014.

BLOKADE ZA NEPLAĆANJE RAČUNA - Računi više od 196.000 građana bit će blokirani ne plate li svoja dugovanja. Naime, toliko su ovršnih postupaka pokrenuli ili će pokrenuti Grad Zagreb i Zagrebački holding prema neplatišama koji su dužni za pričuvu, komunalnu naknadu, odvoz smeća ili naknadu za vodu. Ukupno je to oko 400 milijuna kuna. Najviše građani duguju za komunalnu naknadu, više od 165 milijuna kuna, a samo u prvih šest mjeseci 2014. ostali su gradu dužni deset milijuna kuna.

 

NAJAM STANA ZA 15 KUNA PO METRU ČETVORNOM - U najam, na najatraktivnijim lokacijama u Zagrebu, država daje 20 stanova za 15 kuna po metru četvornom. Natječaj, koji je raspisao Državni ured za upravljanje državnom imovinom, se provodi na principu aukcije. Tko ponudi više - dobiva stan u najam. Mnogi od ovih stanova trebaju renoviranje, no država će kao najmodavac refundirati trošak velikih sanacija. Stanovi se izdaju na 5 godina, a veličina im je od 20 do 100 kvadrata.


DUGINE BOJE NA MUZIČKOJ AKADEMIJI - Gradnja zgrade Muzičke akademije, koja bi trebala biti useljena 1. listopada, bliži se kraju. Tome svjedoče radovi na njenoj ovojnici duginih boja. Za nekoliko dana građevina će se vidjeti u konačnom obliku, kako ju je zamislio arhitekt Milan Šosterić, a dugine boje mogle bi postati još jedan od zagrebačkih simbola. Pri kraju je i uređenje prostora ispred buduće Akademije gdje će se nalaziti i replika Kožarićeva “Prizemljenog Sunca” iz Bogovićeve.

NOVO PARKIRALIŠTE U VUKOVARSKOJ 232 - Stanari zgrade u Vukovarskoj ulici 232 zbog problema s parkiranjem, sami će sagraditi novo u vrijednosti 130 tisuća kuna, koje će na upravljanje dobiti Zagrebparking. Ispred njihove zgrade, naplata je uvedena u ožujku ove godine, a stanari imaju pravo na povlaštenu kartu. Da bi radovi počeli, čeka se dozvola Grada da se parkiralište za osam automobila sagradi na mjestu sadašnje zelene površine ispred ulaza. Stanari će sami financirati projekt i snositi trošak budućih radova, dok će grad Zagreb snositi trošak demontaže postojećih i montaže novih stupova javne rasvjete koji su na budućem parkiralištu.

OSOBE S INVALIDITETOM NA LJETOVANJU – Četvrta, ujedno i posljednja skupina osoba s invaliditetom otputovala je na besplatno sedmodnevno ljetovanje u Novi Vinodolski, u dom Crvenog križa. Na put ih je ispratio gradonačelnik Zagreba Milan Bandić koji je još jednom ponovio kako je grad osigurao financijska sredstva za ljetovanje 2500 djece.

NATJEČAJ ZA SVETICE - Raspisan je natječaj za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja Hrvatsko atletsko-nogometnog centra Svetice. Rok za predaju natječajnih radova je utorak, 14. listopada 2014. godine, do 16,00 sati. Svrha natječaja je pronalaženje dobrih, oblikovnih i prostornih rješenja putem različitih prijedloga koji moraju zadovoljiti u odnosu na oblikovanje, zaštitu okoliša, funkcionalnost, te ekonomičnost, poručili su iz Hrvatskog nogometnog saveza koji je natječaj raspisao. Najbolje rješenje bit će nagrađeno i novčanom nagradom u iznosu od 144.000 kuna, dok će drugo mjesto biti nagrađeno s 90.000 kuna.

GRADSKA SKUPŠTINA O GOSPODARENJU OTPADOM - Gospodarenje otpadom u Gradu Zagrebu, na prijedlog gradonačelnika, bit će na dnevnom redu sjednice zagrebačke Gradske skupštine, koja je sazvana za četvrtak, 28. kolovoza u starogradskoj vijećnici od 9,00 sati.

 

NAJAVA HANŽEKOVIĆEVOG MEMORIJALA Danas je održana konferencija za novinare na kojoj su najavljene sve aktualnosti uoči međunarodnog atletskog mitinga popularnog, 64. Hanžekovićevog memorijala, koji će se održati 1. i 2. rujna. Ove godine, Hanžek će se, osim na Mladosti, održati pokraj gradskih fontana u ulici Hrvatske bratske zajednice, uz atraktivan popratni program i izravan televizijski prijenos.. Glavne zvijezde natjecanja bit će domaći sportaši, Sandra Perković, Blanka Vlašić, Ana Šimić, Stipe Žunić. Osim njih, očekuje se dolazak brojnih osvajača odličja s upravo završenog Europskog prvenstva u Zurichu. Ulaznice za miting bit će u prodaji od 25. kolovoza u Sportskom parku Mladost, od 17,00 do 20,00 sati.

 

ZA ČETIRI GODINE ZAGREB ĆE IMATI ATLETSKU DVORANU - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić najavio je gradnju atletske dvorane u Zagrebu, prve takve vrste u Hrvatskoj.  Kako je izjavio na konferenciji za novinare posvećenoj 64. izdanju Hanžekovićevog memorijala, atletska dvorana bit će napravljena za četiri godine u Zagrebu. - Red je da glavni grad Republike Hrvatske to ima, zato što imamo Blanku, Sandru i Anu. I imat ćemo sutra još atletičarki. One zaslužuju da im Hrvatska napravi dvoranu, obećao je gradonačelnik Bandić.

 

NOVA ROBNA KUĆA POZNATOG ŠVEDSKOG PROIZVOĐAČA -Dva dana prije službenog otvorenja prve robne kuće Ikea u Hrvatskoj u poslovnoj zoni Zagreb Istok, danas su novinari obišli cjelokupnu robnu kuću. U robnu kuću, kao i u prometne prilaze s autoceste te drugu infrastrukturu, tvrtka je uložila oko 100 milijuna eura. Ukupno se nudi 9.500 artikala. Za kupce robna kuća se otvara ovog četvrtka,  21. kolovoza od 10,00 sati.

 

BESPLATNI TEČAJ KARTINGA - Besplatni tečaj kartinga za osnovnoškolce održat će se u Karting centru u Španskom. Tečaj traje tri dana od 10,00 do 12,00 sati, a održat će se u više termina od danas do kraja mjeseca. Osnovnoškolci će na tečaju naučiti više o prometno-tehničkoj kulturi te isprobati karting vožnju. Dolazak je potrebno najaviti na broj telefona 097/796-2154 ili osobno u Karting centru. Tečaj se održava pod pokroviteljstvom Grada Zagreba.

KARTA NAJBOLJIH KAFIĆA I RESTORANA U ZAGREBU - Kartu grada s 30-ak najboljih kafića, slastičarnica, restorana i noćnih klubova napravio je zagrebački poduzetnik Sven Darrer. Ova jedinstvena karta tiskana je u 100 tisuća primjeraka koji se mogu dobiti besplatno u hotelima, hostelima i informativnim centrima. Karta je dostupna i na webu, a priprema se i mobilna aplikacija. Potencijal projekta prepoznala je i Turistička zajednica Grada Zagreba koja će u suradnji sa ovim zagrebačkim poduzetnikom izdati kartu s adventskim događajima.

U MEĐIMURSKIM SREDNJIM ŠKOLAMA JOŠ 79 MJESTA - U jesenskom upisnom roku u srednjim školama Međimurske županije ostalo je 79 slobodnih mjesta. I dok su sva mjesta popunjena u Gimnaziji Josipa Slavenskog i Srednjoj školi Čakovec, četrdeset slobodnih mjesta u različitim obrazovnim programima ima u čakovečkoj Gospodarskoj školi, 21 mjesto u srednjoj školi u Prelogu, 14 u Graditeljskoj školi u Čakovcu, 3 u Ekonomskoj i trgovačkoj školi te jedno u Tehničkoj školi Čakovec. Jesenski upisni rok trajat će od 25. kolovoza do 5. rujna.


VARAŽDINSKA ŽUPANIJA POMAŽE PČELARIMA - Uslijed vremenskih neprilika, pčelarska društva na području Varaždinske županije ove godine bilježe velike gubitke u prinosu meda. Iako je riječ o gubitku od gotovo 18.000.000 kuna, nije moguće proglasiti elementarnu nepogodu, jer Zakon o zaštiti od elementarnih nepogoda ne definira evidentiranje štete u pčelarstvu. Varaždinska županija stoga će pčelarima na svom području pomoći s 200 tisuća kuna. Na području Varaždinske županije pčelari su organizirani u pčelarska društva Varaždin i Ludbreg. Tristotinjak registriranih članova , posjeduje ukupno 15.837 košnica. Varaždinska županija inače svake godine subvencionira rad pčelarskih društava. Ove godine je godine već sa 60.00 kuna pomogla motrenje medenja i organizaciju pčelarskog sajma Sivka .


ŠKOLA MEDIJSKE KULTURE U TRAKOŠĆANU - Već tradicionalna 16. po redu Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić ove se godine održava u Trakošćanu, od sutra do 30. kolovoza. Škola je namijenjena nastavnicima koji provode program medijske kulture, odgajateljima u predškolskim ustanovama, kao i voditeljima filmskih i videodružina. Jedan od ciljeva je i sudjelovanje u sustavu cjeloživotnog obrazovanja, pa je škola otvorena i svima koji žele steći ili dopuniti medijsko obrazovanje. Programe Škole u petnaest godina završilo je više od 1.500 polaznika. U sklopu 16. Škole medijske kulture Dr. Ante Peterlić scenarističku radionicu vodit će redatelj i scenarist Zvonimir Jurić, dok će radionicu za kameru i snimanje voditi snimatelj Boris Poljak. Radionicu animiranog filma vodit će Edo Lukman, voditelj Škole animiranog filma u Čakovcu, a u radu škole kao predavači i voditelji, sudjelovat će i brojni drugi medijski stručnjaci.


ENERGETSKA UČINKOVITOST U MEĐIMURJU - Međimurska županija će u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancirati provođenje mjera energetske učinkovitosti u kućanstvima. Do maksimalnog iznosa od 61. 875 kuna sufinancirat će se zamjena postojeće ugradnjom nove vanjske stolarije, povećanje toplinske zaštite vanjske ovojnice obiteljske kuće te ugradnja plinskih kondenzacijskih kotlova i uređaja za povrat topline. Rok za prijavu na natječaj pod nazivom „Povećanje energetske učinkovitosti obiteljskih kuća - Volimo Međimurje – štedimo energiju“ je 15. rujna, a sve informacije mogu se pronaći na internetskim stranicama Međimurske županije i Međimurske energetske agencije.


SUFINANCIRANJE PROGRAMA JAVNIH POTREBA U KULTURI - Mnogobrojne programe u kulturi s ciljem poticanja i promicanja kulture i kulturnih djelatnosti koje pridonose razvitku i unapređivanju društvenog života na području županije u 2015. godini sufinancirat će Zagrebačka županija. Poziv za predlaganje programa javnih potreba u kulturi otvoren je do 30. rujna.


USPJEH LUDBREŠKIH RADIO AMATERA - Velik uspjeh postigli su mladi članovi Radio kluba Ludbreg Luka i Lana Par na 9. prvenstvu Balkana u amaterskoj radiogoniometriji, održanom u makedonskom Kruševu. Na prvenstvu na kojem se okupilo 80-ak ponajboljih goniometrista iz osam zemalja, prvo mjesto u kategoriji natjecatelja do 15 godina osvojio je Luka Par, dok je Lana Par bila druga u kategoriji do 16 godina. Sjajni rezultati dokaz su pažnje koja se u Radio klubu Ludbreg posvećuje radu s mladima. Ove godine Radio klub Ludbreg obilježava svoju 60-tu obljetnicu.


RADIONICA U KLUBU KULTURE KRIŽEVCI - U križevačkom Klubu kulture sutra će se održati radionica za mlade pod nazivom "Let's learn from Kirikou – radionica konfliktnog menadžmenta". Radionica je namijenjena prije svega mladima koji žele produbiti svoje znanje o sukobima i kako iz njih nenasilnim putem izvući ono najbolje. Organizator je K.V.A.R.K., križevačka nevladina i neprofitna udruga građana koja okuplja 70-ak članova s ciljem promicanja vrijednosti građanskog društva. Početak sutrašnje radionice u Križevcima bit će u 16,00 sati.


BE SPORTY – LIVE HEALTHY - Mladi hrvači iz Novigrada Podravskog, članovi Hrvačkog kluba „Picok“ Đurđevac, sudjelovali su na sportskom ljetnom kampu koji se cijelog proteklog tjedna održavao u austrijskom gradiću Ferlachu. Ljetni kamp dio je EU projekta „Be sporty – live healthy“ koji se realizira u sklopu programa Erasmus plus, Mladi u akciji. Uz partnere iz Austrije i Slovenije, u projektu vrijednom oko 10.000 eura, sudjeluje i Zajednica sportova Koprivničko-križevačke županije. Sudionike kampa posjetili su i zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ivan Pal, te predsjednik županijske Zajednice sportova Stanislav Lovković. Svoj boravak u Ferlachu iskoristili su i za susret sa zamjenicom guvernera Koruške Beate Prettner i gradonačelnikom Ferlacha Ingom Appéom kao i sastanak s glavnim tajnikom Saveza Alpe Jadran Thomasom Pseinerom.


IZLOŽBA „KRETANJE KROZ ELEMENTE“ - Međunarodna multimedijalna izložba „Kretanje kroz elemente“ bit će otvorena u Galeriji Greta, u Ilici 92, večeras u 2,:00 sati. Ovo je treća u nizu izložba umjetnika iz Pariza i Zagreba, a osnovna tema je izraziti doživljaje gradova izvan uobičajenih turističkih prikaza. Izložba koju organizira Hrvatsko društvo likovnih umjetnika i CreArta otvorena je do 24. kolovoza od 17,00 do 21,00 sat.


BURZA MREŽE NEOVISNIH KAZALIŠTA - Burza Mreže neovisnih hrvatskih kazališta i kazališnih družina u sklopu koje će biti prikazano ukupno osam predstava, bit će održana u zagrebačkom kazalištu Mala scena od 29. do 31. kolovoza. Prva je na programu "Ritina škola" Kazališta Planet Art, a na burzi će još sudjelovati sedam zagrebačkih kazališta i to Lutkarski studio KVAK, Kazalište Tvornica lutaka, Triko Cirkus Teatar, Kolektiv SKROZ, Teatar Tirena, Teatar Gustl, Kazalište Mala scena te Teatar naranča iz Pule.


PRIPREME ZA BERBU GROJZDJA U PREGRADI - Sanacija i asfaltiranje cesta postali su dio svakodnevnice u gradu Pregradi, s obzirom da Grad ima najviše neasfaltiranih i nerazvrstanih cesta na području Krapinsko zagorske županije. Ali, osim radova na komunalnoj infrastrukturi, u tijeku su pripreme i za tradicionalnu jesensku manifestaciju, Berbu grojzdja. Ovogodišnja novost je projekt Poslovni uzlet 19. rujna, kojim manifestacija, osim kulturne, turističke, povijesne i zabavne, dobiva i gospodarsku komponentu. Kako je pojasnio gradonačelnik Marko Vešligaj, projektom se žele promovirati uspješni mali i srednji poduzetnici iz Krapinsko zagorske županije. Istog dana u planu je i gospodarski sajam, koji će biti vezan uz vinogradarsku opremu i proizvode.


„KAJ SU JELI NAŠI STARI“ - Jedinstvena turističko-kulinarska manifestacija 'Kaj su jeli naši stari', održat će se ove godine zadnjeg kolovoškog vikenda, od 29. do 31. kolovoza u Vrbovcu. Radi se o tradicionalnoj atraktivnoj smotri kulinarskih umijeća ljudi vrbovečkog kraja te najpoznatijoj turističko-kulinarskoj priredbi i degustacijsko-prodajnoj izložbi koja iz godine u godinu privlači sve više posjetitelja. Uz to, u Vrbovcu se prezentiraju i kulturne vrijednosti kraja, starinski običaji, a posjetitelje se uključuje u brojne radionice kako bi naučili neke tradicijske vještine. Sve prati i bogat kulturno-umjetnički i sportski program, a u večernjim satima posjetitelji mogu uživati u koncertima poznatih glazbenika.

FRAMA U SAMOBORU - II. međunarodna skupština Franjevačke mladeži održava se u Kući susreta Tabor u Samoboru do subote, 23. kolovoza. Susret je to na kojem više od 40 delegata iz 20 država diljem svijeta kroz tjedan dana raspravljaju o aktualnoj situaciji u radu Franjevačke mladeži, a birat će se i novo međunarodno vodstvo organizacije koja u Hrvatskoj okuplja više od tisuću petsto mladih.


UREĐENJE DRUŠTVENOG DOMA U OREHOVCU RADOBOJSKOM - U sklopu programa energetske učinkovitosti koji provodi Općina Radoboj na svom području, još će jedna zgrada javne namjene dobiti novu fasadu. Uz zgradu DVD-a Radoboj i kućice iznad nogometnog igrališta koje su nedavno dobile novu fasadu, Društveni dom u Orehovcu Radobojskom još je jedna u nizu zgrada na području Općine kojoj će se povećati učinkovitost sustava grijanja.


AKCIJE DARIVANJA KRVI - Gradsko društvo Crvenog križa Zabok organizira treći ciklus dobrovoljnog darivanja krvi u 2014. godini. Akcije započinju danas u Vatrogasnom domu u Zaboku od 12,00 do 18,30 sati. Sutra će se akcije održati u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice, od 11,00 do 14,00 sati te u Domu zdravlja Sveti Križ Začretje od 15,30 do 18,30 sati.
 

ponedjeljak, 18. kolovoza 2014.

RADOVI U ČULINECKOJ - Počeli su radovi na produbljivanju i niveliranju glavnog odvodnog kanala, te na uređenju i popločavanju korita u Čulinečkoj ulici, u Zagrebu. Projekt obuhvaća uređenje glavnog odvodnog kanala u duljini od 2,6 km, na dionici nizvodno od centralnog pročistača otpadnih voda prema Slapištu. Riječ je o značajnom ekološkom zahvatu vrijednom 7,6 milijuna eura.

STANOVI U ZAGREBU NIKADA JEFTINIJI - Stanovi u Zagrebu nikada nisu bili jeftiniji. U zagrebačkom Podsusedu se pojavio prvi slučaj rasprodaje cijelog stambenog naselja pa tako stanovi od 60 do 115 četvornih metara stoje od 840 do 990 eura. To je prema nekim procjenama 20 do 30 posto povoljnije od ostalih stanova istih i sličnih kvadratura.

 

NATJEČAJ ZA SVETICE - Natječaj za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja Hrvatsko atletsko-nogometnog centra Svetice je raspisao Hrvatski nogometni savez. Svrha natječaja je pronalaženje dobrih, oblikovnih i prostornih rješenja putem različitih prijedloga koji moraju zadovoljiti u odnosu na oblikovanje, zaštitu okoliša, funkcionalnost, te ekonomičnost. O pristiglim radovima odlučivat će peteročlana komisija :Vesna Lubin, Damir Vrbanović, Nenad Kondža, Karolina Bui i Dalibor Jurković. Najbolje rješenje bit će nagrađeno i novčanom nagradom u iznosu od 144.000, dok će drugo mjesto biti nagrađeno s 90.000 tisuća kuna. Rok za predaju natječajnih radova je utorak, 14. listopada.

EUROPSKO SVEUČILIŠNO PRVENSTVO U DEBATI - Europsko sveučilišno prvenstvo u debati počinje danas u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti u 21,00 sat pod pokroviteljstvom Ministarstva socijalne politike i mladih i gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića te uz podršku Ministarstva kulture zatim Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Ureda predsjednika, Rektorata i Turističke zajednice grada Zagreba. Na natjecanju će sudjelovati 660 studenata iz cijele Europe, a finale natjecanja bit će u zagrebačkom HNK 24. kolovoza.

ŠUME STRADALE U OLUJNOM NEVREMENU - 32.000 metara kubičnih šume stradalo je u nevremenima koja su pogađala Zagreb od studenog prošle godine pa do ovog ljeta. Iz Hrvatskih šuma su izvijestili da još uvijek traju radovi na sanaciji štete na Medvednici. Ukupna masa koja je izvaljena olujnim vjetrovima veća je oko 50 posto od mase koju šumarija posiječe u jednoj godini pa bi prva faza sanacije štete mogla trajati do kraja ove godine. Sljedeća faza kreće 2015. godine, kada je, predviđena uspostava novog šumskog reda, odnosno sadnja novog drveća.

POMOĆ RAZVOJU PODUZETNIČKIH ZONA - Zagrebačka županija dodijelit će 1.385.000 kuna bespovratnih sredstava gradovima i općinama za poticanje razvoja njihovih poduzetničkih zona. Po 500.000 kuna predviđeno je za Poduzetničku zonu Pisarovina i za Poduzetničku zonu „Poduzetnik“ kod Vrbovca, a Poduzetničkoj zoni gospodarske namjene u općini Brckovljani dodijelit će se 385.000 kuna.

DIZALICE TOPLINE U LEPOGLAVSKOJ ŠKOLI - Osnovna škola Ante Starčevića u Lepoglavi prva je u Hrvatskoj u kojoj će se učenici grijati zahvaljujući dizalicama topline. Riječ je o sustavu koji iskorištava sunce kao neiscrpan izvor energije koristeći pri tom električnu energiju za preusmjeravanje topline iz okoliša u objekt. Dizalice topline u rad je pustio gradonačelnik grada Lepoglave Marijan Škvarić, istaknuvši kako i ovaj projekt potvrđuje orijentiranost grada Lepoglave prema obnovljivim izvorima energije, povećanju energetske učinkovitosti i zaštiti okoliša. Projekt vrijedan 650.000 kuna Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost financirao je sa 60 posto sredstava, a ostatak su osigurali Varaždinska županija i Ministarstvo gospodarstva


OBNOVLJENE CESTE U TRNOVCU BARTOLOVEČKOM - Radovi na rekonstrukciji županijskih cesta u Trnovcu Bartolovečkom vrijedni preko 4.100.000 kuna završeni su. Zajednički su ih financirali Županijska uprava za ceste Varaždinske županije i općina Trnovec Bartolovečki. Radove na danas otvorenim rekonstruiranim županijskim cestama financirala je varaždinska Županijska uprava za ceste sa 75 posto sredstava, dok je preostali iznos osigurala Općina Trnovec Bartolovečki.

100 % ZAGORSKO U RIJECI - Krapinsko zagorska županija priprema sajamsku izložbu pod nazivom „100% zagorsko“, koja će se po prvi put održati na Korzu u Rijeci. U petak, 29. kolovoza, počevši od jutarnjih sati, bit će predstavljeni poljoprivredni proizvodi uzgojeni na tradicijski, konvencionalni, integrirani i ekološki način, te proizvodi tradicijskih obrta. Sudjelovat će oko 40 izlagača, seoska gospodarstva, turistički objekti i toplice. Manifestacijom se Krapinsko-zagorska županija promovira kao poželjna turistička destinacija bogate kulturne baštine i enogastronomske ponude, s brojnim manifestacijama i rekreativnim sadržajima. Manifestacija „100 % zagorsko“ u Zagrebu će biti 19. i 20. rujna, a sudjelovat će stotinjak izlagača.


RJEŠAVANJE PROMETNIH PROBLEMA U MEĐIMURJU -Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture dodijelilo je Županijskoj upravi za ceste Međimurske županije na upravljanje novih 6 prometnica na kojima će se napokon početi rješavati dugogodišnji problemi, od kojih su pojedini stari i po nekoliko desetljeća. Od sada prometnice Gornji Koncovčak – Bukovec, Jalšovec – Jurovčak – Železna Gora, Sivica – Belica, Draškovec – Čukovec, Martinuševec – Vukanovec – Prekopa te Belica – Držimurec potpadaju pod upravu Županijske uprave za ceste. Osim poboljšanja prometnih uvjeta, odlukom o dodjeli novih 17 kilometara cesta na upravljanje međimurskoj Županijskoj upravi za ceste, rješavaju se i drugi hitni zahvati u prostoru, posebice kada su u pitanju klizišta, a osigurava se bolja prohodnost cesta zimi.


KOLEGIJ GRADONAČELNIKA KRIŽEVACA - Kolegij gradonačelnika Križevaca prihvatio je na svojoj sjednici izvješća o ostvarenju financijskih planova Osnovne škole Ljudevita Modeca, Glazbene škole Alberta Štrige, te Centra za odgoj obrazovanje i rehabilitaciju kao i izvješća vrtića i ostalih proračunskih korisnika za prvo polugodište ove godine. Na sjednici međutim, zbog loših poslovnih rezultata i neostvarivanja prihoda od vlastite djelatnosti obrazovanja odraslih, kolegij gradonačelnika nije prihvatio izvješće križevačkog Pučkog otvorenog učilišta. Ravnateljica učilišta je zadužena da u drugom polugodištu ove godine ostvari pozitivne rezultate poslovanja, odnosno vlastite prihode od djelatnosti obrazovanja odraslih, stoji u zaključku gradonačelnika. Zbog Pučkog učilišta bit će na traženje oporbe uskoro sazvana i tematska sjednica Gradskog vijeća Križevaca.


JAČANJE PRIVATNIH SMJEŠTAJNIH KAPACITETA U KRAPINI - Sve je veći interes za jačanjem privatnih smještajnih kapaciteta u Krapini. Prepoznao je to i grad, kao i gradska turistička zajednica. Slijedom toga, objavljen je i Javni poziv za podnošenje zahtjeva za dodjelu potpora sukladno Programu poticanja ulaganje u povećanje smještajnih kapaciteta na području Grada u 2014. godini. Svi zainteresirani uvjete prijave i obrazac zahtjeva mogu pronaći na gradskoj web stranici, prijaviti se do ove srijede, 20. kolovoza, do 12,00 sati. Ovim pozivom, grad Krapina potiče poboljšanje smještajnih kapaciteta u svrhu obogaćivanja ukupne turističke ponude Krapinsko - zagorske županije.

JAVNE POTREBE U DRUŠTVENIM DJELATNOSTIMA - Za programe javnih potreba u društvenim djelatnostima Grada Samobora za 2015. godinu, od predškolskog odgoja i obrazovanja, školstva, kulture, tehničke kulture i sporta, do socijalne skrbi i zdravstvene zaštite, Grad Samobor objavio je poziv na svojim web stranicama. Rok za podnošenje prijava je 12. rujan, a koji su programi prihvaćeni, znat će se nakon usvajanja Proračuna Grada Samobora za 2015. godinu.

MOTOVUN FILM FESTIVAL U ZAGREBU - Manifestacija Motovun film festival održava se u Zagrebu do četvrtka 21. kolovoza. U sljedeća tri dana Zagrepčani će uživati u filmskim naslovima s ovogodišnjeg Motovun film festivala, Berlinskog festivala, Cannesa i San Sebastiana. U sklopu festivala održat će se i koncerti grupe Detour i Kristijana Beluhana. Ulaz na projekcije na Trgu Petrice Kerempuha je besplatan.

FOTOKLUB ZAGREB IZLAŽE U LONDONU - „Just an impression" naziv je izložbe članova Fotokluba Zagreb koja će biti otvorena danas u Londonu. Nakon što zagrebački fotografi predstave svoj rad u Londonu, Britanci će predstaviti svoj u Zagrebu. Na izložbi u klubu „The Camera Club“ članovi zagrebačkog Fotokluba predstavit će se s po jednom fotografijom, a osim toga bit će predstavljena najstarija fotografska izložbena manifestaciju u nas „Zagreb salon“.


AESTAS MUSICA U VARAŽDINU - Pedesetak polaznika iz cijelog svijeta i ove godine sudjeluje u radu Međunarodne škole barokne glazbe i plesa AESTAS MUSICA, koja se već skoro dva desetljeća održava u Varaždinu u kolovozu. Škola će trajati do 23. Kolovoza, kada će sudionici u varaždinskom kazalištu izvesti baroknu operu Henry Purcella. No jedna od specifičnosti ovogodišnje škole barokne glazbe i plesa je i koncert što će ga profesori i polaznici izvesti u Parku dvorca Opeka - Arboretum u Vinici. Ovaj su koncert na konferenciji za novinare u Varaždinu najavili organizatori Lions club Vinica i Varaždinske barokne večeri. U parku dvorca Opeka u Vinici, koncert će biti održan ovog četvrtka s početkom u 18,00 sati.


PREDLAGANJE ČLANOVA KULTURNIH VIJEĆA - Javni poziv za predlaganje članova kulturnih vijeća institucijama, ustanovama i udrugama iz područja umjetnosti i kulture te samostalnim umjetnicima uputila je Zagrebačka županija. Za članove Kulturnog vijeća za kulturno i umjetničko stvaralaštvo i Kulturnog vijeća za folklor i tradicijsku kulturu mogu se predlagati kulturni djelatnici, umjetnici te drugi stručnjaci koji svojim dosadašnjim dostignućima i poznavanjem problema vezanih uz utvrđivanje i provedbu kulturne politike mogu pridonijeti ostvarivanju ciljeva zbog kojih su vijeća osnovana. Rok za podnošenje prijedloga je 30. rujna.


NADZOR BRZINE KRETANJA VOZILA - Cijelog ovog tjedna, prometni policajci Policijske uprave koprivničko – križevačke pojačano će nadzirati brzinu kretanja vozila u naseljima, ali i na otvorenim. Cilj akcije koja će trajati do 24. kolovoza je smanjiti povećani broj prometnih nesreća do koji dolazi zbog nepoštivanja ograničenja brzine kretanja vozila.


IZMJEŠTENO AUTOBUSNO STAJALIŠTE - Zbog radova na raskrižju Selske ceste i Jadranskog mosta, od danas do subote, 6. rujna ujutro, bit će izmješteno autobusno stajalište Studentski dom Stjepan Radić – jug, kojega koriste autobusi na linijama Črnomerec – Dugave i Savski most – Botinec. Za liniju 109 stajalište se izmješta 80 metara zapadnije, prije raskrižja s Jarunskom cestom, dok se za liniju 110 privremeno ukida.


AUTOBUSI ZA BREZOVICU SKRAĆENO - Autobusi na liniji Savski most - Goli Breg – Brezovica od danas do 1.rujna na Brezovičkoj cesti i to na dijelu od Prigradske ulice do Golobreške ulice prometuju skraćeno na relaciji: Savski most - Goli Breg, staro okretište kod crkve.

AUTOBUSI UMJESTO NOĆNOG TRAMVAJA - Zbog zamjene tramvajskih tračnica u Ulici Grada Vukovara, od noćas do 25. kolovoza, umjesto tramvaja noćne linije 33 vozit će autobusi.


TENISKI TURNIR PUNČEC OPEN 2014 - Teniski klub Franjo Punčec Čakovec dvanaestu godinu za redom organizator je međunarodnog seniorskog teniskog turnira Punčec Open uvrštenog u kalendar ITF-a koji se boduje za ATP rang listu. Turnir je počeo proteklog vikenda kvalifikacijskim susretima, a danas i sutra na programu su susreti prvog kola glavnog turnira. Za turnir koji se održava pod pokroviteljstvom Međimurske županije i grada Čakovca, prijavljeni su tenisači iz 16 država, a finalni susret igrat će se 23. kolovoza.


USPJEH MARTINA OBOROVEČKOG - Na 17. svjetskom prvenstvu u samostrelu u Frankfurtu u Njemačkoj nastupila je i Hrvatska reprezentacija, za koju je po prvi put nastupio i član Streljačkog društva Veliko Trgovišće Martin Oborovečki. Hrvatska je osvojila ukupno 8 medalja, te je po broju osvojenih medalja u field samostrelu ostala najjača nacija, dok je po broju zlatnih prva Njemačka sa 5, Hrvatska 3, a Rusija 2. Od naših reprezentativaca, zlatnu medalju osvojili su muški ekipno, žene ekipno i juniori ekipno, srebrnu medalju Valentina Pereglin i Martin Oborovečki, a brončanu medalju Valentina Kozumplik i Andrej Krstinić.

 

četvrtak, 14. kolovoza 2014.

ZAGREBPAKRING PROŠIRIO NAPLATU PARKINGA NA SAVICI - Kontrola i naplata parkiranja u dijelu Savice, u Gruškoj ulici, djelu Lastovske ulice i Aveniji Marina Držića, od Slavonske avenije do ulice Prisavlje – zapadna strana, počinje u subotu, 16. kolovoza. Nova javna parkirališta organizirana su u II. zonu. Osim toga, Ulice Ljerke Šram, Zinke Kunc, Miljackina ulica, Tržnica Savica i dio Lastovske ulice, koje su do sada bile dio III. zone , postaju dio II. zone. Podsjetimo, u II. zoni kontrola i naplata parkiranja obavlja se radnim danom od 7,00 do 20,00 sati, te subotom od 7,00 do 15,00 sati.

DOČEK SUDIONIKA MARATONA PLAMEN MIRA - Doček sudionika maratona Flame for peace – Plamen mira bit će upriličen danas u 16,00 sati na istočnoj strani jezera Bundek. Maratona Flame for peace – Plamen mira trči se u spomen na Prvi svjetski rat i startao je 28. srpnja u Sarajevu, na stotu obljetnicu početka. Proći će kroz 12 europskih zemalja, a na cilj u njemačkome Aachenu stići će na Svjetski dan mira - 21. rujna. Na ruti kroz Zagreb, maratoncima iz Sarajeva pridružit će se i zagrebački maratonci. Maraton se održava pod pokroviteljstvom Europskog parlamenta.

NEDJELJNI VOZNI RED ZA BLAGDAN - Sutra na blagdan Velike Gospe, u tramvajskom i autobusnom prometu primjenjivat će se nedjeljni vozni red.Tijekom proštenja koje se tradicionalno održava ispred crkve u Stenjevcu i u svetištu Majke Božje Remetske, autobusi na linijama Črnomerec - Podsused most, Črnomerec – Malešnica – Jankomir i Svetice – Vinec – Krematorij prometovat će izmijenjenim trasama. Autobusi na liniji Svetice – Vinec – Krematorij sutra od 9,00 do večernjih sati voze skraćeno, samo do Ulice Vinec. Autobusi na linijama Črnomerec - Zaprešić, Črnomerec - Gornja Bistra i Črnomerec - Poljanica - Gornja Bistra tijekom sutrašnjeg dana zaustavljat će se na stajalištu Gospodska, u oba smjera.


RADNO VRIJEME ZA BLAGDAN VELIKE GOSPE - Tržnice u gradu Zagrebu, kao i Veletržnica, hladnjača i skladište sutra, na blagdan Velike Gospe neće raditi. Ljetno radno vrijeme od 07,00 do 15,00 na snazi je do 29. kolovoza i u Centru za korisnike Zagrebačkog holdinga u Ulici grada Vukovara. Također, tijekom ljetnih mjeseci Vrtni centar Zrinjevac ima novo radno vrijeme, radnim danom od 7,00 do 17,00 sati i subotom od 7,00 do14,00 sati.

GRADONAČELNIK BANDIĆ IDE NA OPERACIJU - Zbog upale živca na lijevoj nozi, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić iduće srijede mogao bi biti podvrgnut operativnom zahvatu. Iako bol u nozi trpi već neko vrijeme, situacija mu je postala nepodnošljiva nakon posljednjeg polumaratona kojeg je trčao na Kupresu. Bliski Bandićevi suradnici potvrđuju kako se gradonačelnik sve češće žali na bolove u nozi, a u nedjelju je završio i na injekcijama. Preporučeno mu je mirovanje.

 

BESPLATNI UDŽBENICI ZA MEĐIMURSKE OSMOŠKOLCE - Skupština Međimurske županije jučer je potvrdila i usvojila odluku župana Međimurske županije Matije Posavca oko uvođenja modela besplatnih školskih udžbenika za učenike svih međimurskih osnovnih škola. Prihvaćen je tako jedinstveni model u Hrvatskoj, koji će omogućiti da školski udžbenici prvog dana škole dočekaju sve međimurske osnovnoškolce na njihovim školskim klupama. U cilju ekonomičnosti i postizanja što niže cijene kod kupnje udžbenika, postupak javne nabave i distribucije u potpunosti će preuzeti Međimurska županija, a 25. kolovoza očekuje se potpisivanje ugovora s nakladnicima, dok će se krajem mjeseca na jednom mjestu okupiti 98.400 knjiga koje će biti spremne za 8. rujan – prvi dan nastave.


NOVA ZGRADA KOMUNALNOG PODUZEĆA KRIŽEVCI - Izgradnja nove poslovne zgrade Komunalnog poduzeća Križevci započela je pored reciklažnog dvorišta u Cubincu. Nova zgrada imat će površinu od 420 metara četvornih, a popratni objekti uz zgradu prostirat će se na oko 1.900 metara četvornih. Riječ o projektu vrijednom više od pet milijuna kuna, a izgradnja će se odvijati dvije faze. U prvoj fazi izgradit će se zgrada, te radionice i spremišta za alat, a drugoj nadstrešnice za vozila i ostali pomoćni objekti. Nova zgrada bit će završena kroz dvije do tri godine.

 

REKORDAN INTERES ZA POTPORE - U Konferencijskoj dvorani Krapinsko zagorske županije danas su dodijeljene potpore samoopskrbnim gospodarstvima koja proizvode za vlastite potrebe i tržište u 2014. godini. 519 prijava poljoprivrednih gospodarstava koja drže po jednu kravu dobila su potporu u iznosu od 300,00 kuna po grlu, a gospodarstva s dvije i više krava, 200,00 kuna po kravi. Za rasplodne krmače jednokratna pomoć dodijeljena je u iznosu od 150,00 kuna. Ove godine bio je rekordan interes za javni poziv, 2025 prijava. Dožupan za gospodarstvo Anđelko Ferek Jambrek naglasio je da je cilj ovih mjera očuvati mala poljoprivredna gospodarstva, dok je župan Željko Kolar kao najznačajnije izdvojio da su rebalansom proračun podignuta sredstva za poljoprivredu. Jednokratnu potporu u sektoru govedarstva ostvarilo je 1386 korisnika za 3968 krava, a u sektoru svinjogojstva 438 korisnika za 1141 rasplodnu krmaču. Ukupni iznos potpora iznosi milijun 16 tisuća 650 kuna.


UZ DAN OPĆINE TUHELJ – Općina Tuhelj, na blagdan Velike Gospe, slavi Dan općine. Povodom toga, danas će se s početkom u 10,00 sati održati sveta misa u Crkvi Blažene djevice Marije, nakon koje će biti svečana sjednica Općinskog vijeća u OŠ Lijepa naša Tuhelj. Program se nastavlja i sutra, na sam blagdan. U 11,00 sati bit će procesija kroz mjesto uz nošenje trona s kipom Majke Božje Tuheljske, zatim koncelebrirana sveta misa, zabava te vatromet u ponoć. Obilježavanje blagdane Velike Gospe najveći je blagdan u tuheljskoj župi koji okuplja nekoliko tisuća posjetitelja.


SREDSTVA ZA GEODETSKE ELABORATE REGIONALNE VODOOPSKRBE - Ukupno 709.925 kuna kapitalne pomoći za financiranje geodetskih usluga izrade snimki izvedenog stanja i geodetskih elaborata izvedenog stanja nerazvrstanih te županijskih i lokalnih cesta, obuhvaćenih projektom Regionalnog vodoopskrbnog sustava Zagrebačke županije – Zagreb istok, jedinicama lokalne samouprave i Županijskoj upravi za ceste odobrila je Zagrebačka županija. Jedinicama lokalne samouprave predviđena su sredstva kapitalne pomoći u ukupnom iznosu od 527.229 kuna za nerazvrstane ceste, od čega će se 12.090 kuna dodijeliti Vrbovcu, 250.062 Svetom Ivanu Zelini, Općini Dubrava 6.340, Općini Farkaševac 6.365, Općini Gradec 27.167, Općini Preseka 169.764 te Općini Rakovec 55.444 kuna. Odobrena sredstva kapitalne pomoći Županijskoj upravi za ceste Zagrebačke županije za županijske i lokalne ceste iznose 182.696 kuna, od čega je 87.672 kuna predviđeno za geodetske usluge izrade snimki izvedenog stanja i geodetskih elaborata izvedenog stanja županijskih i lokalnih cesta na području Grada Vrbovca te općina Farkaševac, Gradec, Preseka i Rakovec, a za županijske i lokalne ceste na području Grada Svetog Ivana Zeline osigurano je 95.023 kuna.

LIKOVNE RADIONICE NA STROSSMAYEROVOM ŠETALIŠTU - Likovne radionice pod vodstvom Alena Kasumovića, studenta slikarstva zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti održat će se danas, sutra i u subotu od 16,00 di 19,00 sati na Strossmayerovom šetalištu. Tema ove trodnevne radionice je upoznavanje sa slikarstvom, ali i s tjelesnim mogućnostima koje, iako se ne koriste, postoje. Likovne radionice su dio umjetničkih događanja na Strossu, čija je svrha promicanje lokalnih umjetnika.

AESTAS MUSICA U VARAŽDINU - Pedesetak polaznika iz cijelog svijeta i ove će godine sudjelovati u radu Međunarodne škole barokne glazbe i plesa AESTAS MUSICA, koja se već skoro dva desetljeća održava u Varaždinu u kolovozu. Škola počinje danas, a svečanost otvorenja bit će u 17,00 sati u koncertnoj dvorani Glazbene škole. Unatrag nekoliko godina škola se održava u suorganizaciji međunarodne udruge AESTAS MUSICA sa sjedištem u Londonu, Glazbene škole u Varaždinu, HNK Varaždin, Varaždinskih baroknih večeri i Koncertnog ureda Varaždin. Umjetnički direktor je austrijski oboist i profesor na Bečkom konzervatoriju Andreas Helm, a predavači su trenutno vodeći stručnjaci barokne glazbe i plesa. Kruna škole je završna izvedba barokne opere, zadnjeg dana škole, 23. kolovoza na velikoj pozornici HNK Varaždin. Ove godine bit će to opera Henry Purcella „King Arthur“.


HRVATSKO-KANADSKI PJEVAČKI ZBOR U VARAŽDINU - Svoju ljetnu turneju Hrvatskom ove subote u Varaždinskoj katedrali započet će kanadsko-hrvatski mješoviti pjevački zbor "Canadian Croatian Choral Society". Bogat repertoar zbora u većoj mjeri zaokružuje ozbiljna i crkvena glazba, ali zbor izvodi i zabavnu glazbu. Njihov subotnji nastup započet će u 20,00 sati, a hrvatsko-kanadski zboraši, svoju će turneju po Hrvatskoj završiti 23. kolovoza nastupom ispred crkve Sv. Donata u Zadru.


TREĆI VIKEND LJETA U KRAPINI - Drugi vikend manifestacije Ljeta u Krapini, zahvaljujući brojnim sadržajima zabavno – edukativnog karaktera, privukao je velik broj posjetitelja. Nastavak se očekuje i ovog, trećeg vikenda. Sutra će u atriju Galerije grada Krapine biti izvedena predstava kazališta Virovitica "Tit Makcije Plaut Ćup", koja počinje u 21,00 sat. U programu subotnje večeri, također u atriju Galerije, je projekcija filma Diana od 21,00 sat. U nedjelju, od 17,00 sati, na Hušnjakovom će se održati zanimljiv program na temu Etno nedjelja, a u glazbenom programu nastupit će Vinski brati.

PROGRAM „PROPUSTILI STE – POGLEDAJTE“ U MSU - U sklopu programa „Propustili ste – pogledajte“ u Muzeju suvremene umjetnosti tijekom kolovoza bit će prikazani neki od najboljih filmskih naslova s ovogodišnjeg repertoara kina Metropolis. Sutra od 18,00 sati na programu je crtani serijal Profesor Baltazar, a od 19,00 sati francuski animirani film Hrabri mališan. Komedija iz 2013. godine, 9 mjeseci strogog zatvora, bit će prikazana od 20,30 sati. U subotu u 19,00 sati u Muzeju suvremene umjetnosti bit će prikazana romantična komedija Camille premotava nakon čega u 21,00 sat počinje projekcija ljubavne drame Prije ponoći. U nedjelju, 17. kolovoza u 19,00 sati bit će prikazan film Mamin dečkić, a zatim češka komedija Savršeni dani. Ulaz na sve projekcije je besplatan.


VOZOČAŠĆE U MARIJU BISTRICU – 12. vozočašće konjskim zapregama u Mariju Bistricu, koju organizira Županijska udruga uzgajivača konja Krapina, bit će održano ove nedjelje. Sudjelovat će brojni uzgajivači konja iz Hrvatske, Poljske, Austrije, Slovenije, Mađarske, Bosne i Hercegovine te Vojvodine. Okupljanje sudionika bit će kod željezničke stanice u Zlatar Bistrici, gdje će biti formirana kolona jahača i kočija u kojima će se voziti i gosti iz političkog života kojima će domaćin biti župan Krapinsko – zagorske županije Željko Kolar. Očekuje se i dolazak predsjednika Ive Josipovića, ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine, zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i drugih gostiju. Po dolasku kolone u Mariju Bistricu uslijedit će blagoslov konja i kočija, sveta misa u 11,00 sati i cjelodnevno druženje.


ROKOVO U MEĐIMURJU - Pod nazivom "Rokovo u Međimurju" u Draškovcu, župi Donjomeđimurskog dekanata i ove će se godine proslaviti župni zaštitnik sv. Rok, čijoj je zaštiti prije više od 250 godina u doba pošasti kuge povjereno cijelo Međimurje. Blagdan sv. Roka, svoga zaštitnika, osobito svečano će proslaviti u župi Draškovec, u donjem Međimurju, brojnim duhovnim događanjima u sklopu manifestacije "Rokovo u Međimurju 2014.". U prigodi 254. godišnjice zavjeta sv. Roku okupit će se mnogobrojni vjernici iz međimurskih župa i okolice. Središnje hodočasničko misno slavlje na blagdan sv. Roka u subotu 16. kolovoza u 11,00 sati predvodit će na otvorenome, u perivoju sv. Roka, mons. Josip Mrzljak, varaždinski biskup. Osim svetih misa Rokovo u Draškovcu prate i drugi duhovni i društveni sadržaji.


PROSLAVA VELIKE GOSPE U BIŠKUPCU - U povodu blagdana Velike Gospe u varaždinskom naselju Biškupec svake se godine okuplja veliki broj vjernika. Djevica Marija je naime zaštitnica Biškupca. Proslava u Biškupcu svake godine počinje svetom misom u župnoj crkvi Blažene Djevice Marije i procesijom s kipom Majke Božje Biškupečke ulicama tog varaždinskog naselja, nakon čega se održava tradicionalno najveće proštenje u ovom kraju . Iz Policijske uprave Varaždinske obavijestili su kako će u petak zbog proštenja u Biškupcu od 8,00 do 22,00 sata za promet motornih vozila biti zatvoren dio Biškupečke i Gospodarske ulice, te Trg Ivana Perkovca. Promet će regulirati pripadnici prometne jedinice mladeži, a obilazni pravci vodit će kroz Zagrebačku, Mažuranićevu, Sportsku i Jalkovečku ulicu.


DAN OPĆINE POKUPSKO - Dan Općine Pokupsko i proslava blagdana Velike Gospe održat će se sutra u 11,00 sati. Nakon svete mise u Župnoj crkvi Uznesenja BDM, u 13,00 sati bit će položeni vijenci poginulima za Hrvatsku kod središnjeg križa na tamošnjem groblju, nakon čega će biti održana svečana sjednica Općinskog vijeća Pokupsko. U ime Zagrebačke županije svečanosti će prisustvovati predsjednik Županijske skupštine Dražen Bošnjaković.


AKCIJA ALKOHOL NA VARAŽDINSKOM PODRUČJU - Operativnu akciju „Alkohol“ ovih će dana na varaždinskim prometnicama provoditi prometni policajci Policijske uprave varaždinske. Pojačanu kontrolu, vozači mogu očekivati u noći sa petka na subotu 15./16. kolovoza od 20,00 do 4,00 sata ujutroi sa subote na nedjelju 16./17. kolovoza od 21,00 do 5,00 sati ujutro.


NOGOMETOM PROTIV DROGE - Pod geslom „Nogometom protiv droge i drugih poroka današnjice“, Nogometni klub Međimurec Dujnjkovec-Pretetinec na svom će travnjaku organizirati 16. Međunarodni nogometni turnir mlađih pionira. Na trodnevnom turniru ove će se godine susresti ekipe iz ponajboljih nogometnih škola Hrvatske, Slovenije, Austrije i Srbije. Nakon kvalifikacijskog dijela u petak, otvorenje turnira je u subotu 16. kolovoza u 15,00 sati. Svečanosti će prisustvovati predstavnici Hrvatskog nogometnog saveza, Međimurskog nogometnog saveza, Međimurske županije i Općine Nedelišće.


EUHARISTIJSKA SLAVLJA U MOLVAMA I MOČILAMA - U petak, 15. kolovoza na svetkovinu Uznesenja BDM središnje euharistijsko slavlje u 11,00 sati u župnoj crkvi Marijina uznesenja u Molvama predvodit će biskup mons. Tomo Vukšić, vojni ordinarij u BiH. Varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak predvodit istog dana središnje euharistijsko slavlje u 11,00 sati u prigodi proslave zaštitnice župe i župne crkve u Močilama u Koprivnici.
 

srijeda, 13. kolovoza 2014.

LJETOVANJE MALIŠANA IZ SOCIJALNO UGROŽENIH OBITELJI - U organizaciji Grada Zagreba odnosno Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, skupina od 60-ero djece iz obitelji slabijeg imovinskog statusa krenula je jučer na sedmodnevno besplatno ljetovanje u odmaralište Cvrčak u Dugoj Uvali. Do sada je na besplatno ljetovanje upućeno 1.900 djece od planiranih 2.250, istaknula je prilikom ispraćaja mališana na ljetovanje, zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Vesna Kusin.
 

REKORDAN SRPANJ U ZAGREBU - Prema podacima Turističke zajednice grada Zagreba, glavni grad Hrvatske je u srpnju posjetilo 101 824 posjetitelja koji su ostvarili 167.722 noćenja, što u odnosu na isti mjesec prošle godine predstavlja porast od 11% posto u dolascima te 9% u noćenjima. Najviše gostiju stiglo je iz Južne Koreje, Španjolske, SAD – a, Velike Britanije te Njemačke.

STANJE U MEDIJIMA SVE TEŽE - Radio Varaždinu prijeti stečaj zbog kredita koji je dignut prije 10 godina za uređenje poslovnog prostora. Potaknut ovim slučajem, koji je samo jedan u nizu, Sindikat novinara Hrvatske održao je tiskovnu konferenciju na kojoj je upozoreno na tešku situaciju u medijima. Na transparentnost poslovanja pozvala je potpredsjednica Hrvatskog novinarskog društva, Ana Raić Knežević koja nije propustila istaknuti kako je radio medij koji najbrže prenosi informacije do svojih slušatelja. Podršku zaposlenicima dao je i predsjednik Sindikata novinara Hrvatske, Anton Filić koji je naglasio kako je Radio Varaždin kulturno dobro koje postoji od 1945. godine i među najstarijim je radiopostajama u Hrvatskoj. Podsjetimo, u proteklih godinu dana s radom je u Hrvatskoj prestalo desetak radijskih postaja od kojih u Međimurju dvije, u Zagorju dvije, a u Varaždinskoj županiji nakon stečaja Radio Ivanca u velikim problemima je sada i Radio Varaždin.

ZAGREB GLAVNA TEMA NJEMAČKOG ČASOPISA GEO SAISON - Zagreb ovaj mjesec, jedna je od glavnih tema popularnog njemačkog časopisa Geo Saison. Naime, ovaj njemački mjesečnik koji, prema službenim podacima, ima više od 791.600 čitatelja, na dvije stranice piše o Zagrebu i svim njegovim zanimljivostima koje treba posjetiti i doživjeti. Novinar Stephan Brünjes prošle je godine od 3. do 6. listopada boravio u glavnom grad Hrvatske u organizaciji TZGZ-a te je ovaj članak nastao kao rezultat tog studijskog putovanja. Procijenjena vrijednost objavljenog članka jest 34.200€, a naklada časopisa 94.000 primjeraka.

KRENULA SANACIJA SABIRNE JAME OTPADNIH VODA – Jučer je krenula sanacija zajedničke sabirne jame otpadnih voda, u kojoj su se na Sljemenu fekalije skupljale posljednja dva mjeseca. Radove je obišla i voditeljica Odjela za održavanje komunalne infrastrukture Gradskog ureda za prostorno uređenje, Marina Lovrečki. Martina Jurjević Varga, glavna čuvarica prirode u Parku prirode Medvednica istaknula je kako se sa sanacijom čekalo dulje vrijeme jer je Grad poslao nepotpuni zahtjev za početak radova.

ISPLATA POMOĆI ZA NOVOROĐENČAD - Započela je isplata novčane pomoći Grada Zagreba za opremu novorođenog djeteta, priopćeno je iz Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom. Pomoć će primiti korisnici koji su ostvarili pravo za: prvo dijete u svibnju 2013. i svibnju 2014, za drugo dijete u svibnju i siječnju 2012., rujnu 2013. i svibnju 2014., te treće i svako daljnje dijete u svibnju 2009.,2010.,2011., 2012., 2013., i 2014. Rok za podnošenje zahtjeva za nove korisnike prava na pomoć za opremu novorođenog djeteta je šest mjeseci od dana rođenja djeteta.

ZAGREB DOMAĆIN EUROPSKOG SVEUČILIŠNOG PRVENSTVA U DEBATI - Europsko sveučilišno prvenstvo u debati održat će se u Zagrebu od 18. do 24. kolovoza pod pokroviteljstvom Ministarstva socijalne politike i mladih i gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića te uz podršku Ministarstva kulture zatim vanjskih i europskih poslova, Ureda predsjednika, rektorata i Turističke zajednice grada Zagreba. Na natjecanju će sudjelovati 660 studenata iz čitave Europe. Finale natjecanja bit će u zagrebačkom HNK 24. kolovoza.
 

POGODNOSTI ZA VARAŽDINSKE OBRTNIKE - Obrtnici i poduzetnici koji posjeduju poslovni prostor u varaždinskoj povijesnoj jezgri moći će bez plaćanja poreza za korištenje javne površine, sve do kraja ove godine izlagati svoje proizvode i promovirati usluge ispred svojih poslovnih prostora, obavijestili su iz varaždinskog gradskog poglavarstva. Svoje artikle i obilježja mogu postavljati i isticati na stalcima, u vitrinama, zamrzivačima, uz uvjet da se poštuju standardi kroz zadržavanje vizualnog identiteta grada. Ovu mogućnost varaždinski obrtnici, međutim, neće moći koristiti u vrijeme trajanja Špancirfesta od 22. do 31. kolovoza.

SAVICA IZ SADAŠNJE TREĆE PRELAZI U DRUGU PARKIRNU ZONU – Savica će iz sadašnje treće preći u drugu zonu naplate parkinga. Tako će ubrzo sat parkiranja na parkiralištu oko tržnice Savica te ulicama Lastovskoj, Miljackinoj, Ljerke Šram, Zinke Kunc i Gruškoj umjesto kunu i pol koštati tri kune, dok će stanari povlaštenu mjesečnu kartu umjesto 25 plaćati 40 kuna. Naplata se uvodi i duž zapadne strane Držićeve avenije od Slavonske do Prisavlja te u ulicu Trnjanska Savica. Osim na Savici, druga zona uvodi se i na parkiralište MUP-a u Heinzelovoj ulici. Ondje se do sada parkiranje nije uopće naplaćivalo. Iz Zagrebparkinga su kazali kako će nova naplata zaživjeti kada na terenu zamjene ploče s oznakom zone, no da svima koji su kupili mjesečne ili godišnje karte one vrijede sve do njihova isteka.
 

ZGRADI BADELA PRIJETI RUŠENJE – Fischerovoj zgradi poznatoj kao blok Badel, nedaleko od Kvaternikovog trga, prijeti rušenje. Zgrada iz 1917. godine danas je spomenik kulture i pod zaštitom je kao vrijedna industrijska baština. Vrijednost kompleksa koji se prostire na 30 tisuća četvornih metara procjenjuje se na 1,3 milijuna kuna. Unatoč tome, zbog nedostatka financijskih sredstava Badelu prijeti ista sudbina kao i Paromlinu. Zbog toga početkom srpnja članovi platforme 1 posto za grad pokrenuli su inicijativu za sanaciju krovišta Badelove tvornice koji se prije nekoliko godina urušio.

DOŽUPAN KIŠIĆ U POSJETU ODGOJNOM DOMU IVANEC - U povodu obilježavanja Međunarodnog dana mladih, zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić posjetio je jučer Odgojni dom Ivanec, ustanovu koja gotovo 90 godina skrbi o mladim ljudima koji imaju problema u obrazovnom ili odgojnom procesu. Zahvalivši zaposlenicima ove ustanove na vrijednom i predanom radu, zamjenik varaždinskog župana Alen Kišić ističe i odličnu suradnju odgojnog doma sa županijskim školama. Odgojni dom Ivanec pružanja usluge smještaja, zbrinjavanja, odgoja, školovanja i radnog osposobljavanja te druge oblike stručne pomoći maloljetnicima i mlađim punoljetnim osobama s poremećajima u ponašanju u dobi od 14. do 21. godine života. Trenutno skrbe o 44 korisnika na cjelodnevnom smještaju.


AKTIVNOSTI LAG-A SJEVEROZAPAD
- Lokalna akcijska grupa Sjeverozapad, koja s ciljem promicanja ruralnog razvoja okuplja gradove Lepoglavu i Ivanec i devet općina - Bednju, Cesticu, Donju Voću, Klenovnik, Maruševec, Petrijanec, Sračinec, Vinicu i Vidovec, uspješno je završila prvi kvartal provedbe projekta za koji je dobila 900 tisuća kuna potpore namijenjenih sufinanciranju rada. O radu lokalne akcijske grupe, javnost je mogla doznati više na konferenciji za novinare održanoj u lepoglavskom domu kulture. Predsjednik LAG-a "Sjeverozapad“, lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić ističe kako ljudi koji žive na ovom području najbolje znaju što im treba i temeljem toga mogu utvrditi smjernice svog razvoja stavljajući u prvi plan razvoj gospodarstva, poljoprivrede i turizma, brinući se pri tom za svoju baštinu i okoliš. Tajnik LAG-a "Sjeverozapad" Emil Tkalec, najavljuje kako će od iduće godine LAG "Sjeverozapad" davati potpore za manje projekte subjektima sa svog područja. LAG „ Sjeverozapad“ sudjelovat će na ovogodišnjem Špancirfestu. U zajedničkoj izložbenoj kućici na Franjevačkom trgu u Varaždinu, predstavit će se OPG-ovi, tradicijski obrti i zanati te jedinice lokalne samouprave s područja ove lokalne akcijske grupe.


POVEĆANJE ENERGETSKE UČINKOVITOSTI - Zagrebačka županija osigurala je 350 tisuća kuna bespovratnih sredstava trgovačkim društvima, obrtima, zadrugama ili obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima za poticanje povećanja energetske učinkovitosti u turističkim objektima. Natječaj je otvoren je do 14. kolovoza. Subvencionirat će se četiri mjere: povećanje toplinske zaštite ovojnice objekta, zamjena postojeće ugradnjom nove vanjske stolarije, povećanje energetske učinkovitosti sustava grijanja ugradnjom plinskih kondenzacijskih kotlova i povećanje energetske učinkovitosti sustava prozračivanja ugradnjom uređaja za povrat topline otpadnog zraka.


CENTAR ZA POMOĆ I NJEGU U KUĆI MEĐIMURSKE ŽUPANIJE - Završna konferencija EU projekta "Centar za pomoć i njegu u kući Međimurske županije" održat će se danas prijepodne u zgradi Scheier u Čakovcu. Projekt kojemu je cilj bio educirati 20 dugotrajno nezaposlenih žena za poslove geronto-domaćica i osnovati Centar za pomoć i njegu u Međimurskoj županiji, provodio je tijekom posljednjih 15 mjeseci Autonomni centar Čakovec, a partneri su bili čakovečki centar za socijalnu skrb, područni ured Zavoda za zapošljavanje, Međimurska županija, gradovi Prelog i Mursko Središće, te općina Nedelišće. Projekt vrijedan 160 tisuća eura je sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda, a njegovu provedbu je poduprla i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva.


OBNOVA ŠKOLSKIH OBJEKATA U SAMOBORU - Grad Samobor i ove godine ulaže znatna financijska sredstva u obnovu zgrada osnovnih škola i objekata predškolskog odgoja i obrazovanja. Od kapitalnih ulaganja značajni su radovi na sanaciji i energetski učinkovitoj obnovi pročelja OŠ Samobor te na rekonstrukciji kotlovnice u OŠ Bogumila Tonija, dok je područna škola Celine dobila novo krovište. Intenzivno se radi i u ostalim školskim zgradama, gdje se obnavljaju sanitarni čvorovi, saniraju krovišta, fasade i parketi te mijenjaju dotrajale elektro-instalacije, rasvjetna tijela, stolarija i obavljaju slični radovi.


KAVA SA ŽUPANOM VARAŽDINSKE ŽUPANIJE - Župan Varaždinske županije Predrag Štromar i njegov zamjenik Alen Kišić na kavi s novinarima s ovog područja, razgovarali su o nekoliko aktualnih tema, prije svega o subvencioniranju prijevoza učenicima srednjih škola.

AUTOBUSI S MOTIVOM GRADA KRIŽEVACA –  Dva nova autobusa tvrtke Čazmatrans, koja se vizualno razliku od ostalih po slikama i prepoznatljivim motivima grada, predstavljeni su u Križevcima. Novi će autobusi diljem Europe pronositi sliku i ime Križevaca te na taj način dati značajan doprinos turističkoj promidžbi Grada ali i Hrvatske. Gradonačelnik Branko Hrg istaknuo je zadovoljstvo prilikom da Križevci na ovaj način promoviraju, dodavši kako je grad platio samo trošak izrade naljepnice dok je fotografije snimio službenik Grada, a Čazmatrans je besplatno ustupio autobuse. U pripremi su još dva autobusa koja će također biti ponuđena Gradu da ih uljepša motivima Križevaca.

ODVAJANJE OTPADA NA PODRUČJU PREGRADE – Grad Pregrada je zajedno sa koncesionarom za odvoz komunalnog otpada, omogućio građanima višu razinu usluge u vidu prikupljanja papira i plastike iz domaćinstava, što predstavlja primarnu selekciju otpada. Svakom domaćinstvu će se tako bez naknade dostaviti letak sa pojašnjenima i rasporedom odvoza otpada do kraja godine, kao i zasebne plastične vrećice zapremnine 120 litara, odnosno plava vreća za odvajanje papira te žuta vreća za odvajanje plastike. Odvoz odvojene plastike i papira bit će jednom mjesečno, a odvoz ostalog otpada tri puta. Grad Pregrada je izradio i novi Nacrt Plana gospodarenja otpadom za razdoblje od 2014.do 2020. godine, koji je dostupan javnosti na uvid i očitovanje do 24. kolovoza.


PROGRAM HODOČAŠĆA U LUDBREGU - Poznat je ovogodišnji program hodočašća i obreda u proštenište Predragocjene krvi Isusove u povodu ludbreškog blagdana Svete nedjelje. Najprije će u nedjelju 17. kolovoza biti održano hodočašće vatrogasaca Vatrogasne zajednice Ludbrega i susjednih općina, a tjedan dana kasnije kod Zavjetne kapelice bit će priređeno misno slavlje u spomen na sve poginule branitelje u 2. svjetskom ratu, domovinskom ratu i poraću. Hodočašće vatrogasaca najavljuje ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić. Od 29. kolovoza uz misna slavlja započinju i drugi kulturno-umjetnički, gospodarski i sportski programi, a vrhunac programa bit će prvog vikenda u rujnu. Ludbreška Sveta Nedjelja jedno je od najvećih proštenja u Hrvatskoj, a raznovrsna događanja obuhvaćaju brojne vjerske, kulturne, gospodarske i zabavne programe.


ROKOVO U MEĐIMURJU - Pod nazivom "Rokovo u Međimurju" od danas do 16. kolovoza u Draškovcu, župi Donjomeđimurskog dekanata i ove će se godine proslaviti župni zaštitnik sv. Rok, čijoj je zaštiti prije više od 250 godina u doba pošasti kuge povjereno i cijelo Međimurje. Blagdan sv. Roka, svoga zaštitnika, osobito svečano će proslaviti u župi Draškovec u donjem Međimurju brojnim duhovnim događanjima u sklopu manifestacije "Rokovo u Međimurju 2014.". U prigodi 254. godišnjice zavjeta sv. Roku okupit će se mnogobrojni vjernici iz međimurskih župa i okolice. Središnje hodočasničko misno slavlje na blagdan sv. Roka u subotu 16. kolovoza u 11,00 sati predvodit će na otvorenom u perivoju sv. Roka, mons. Josip Mrzljak, varaždinski biskup. Duhovna priprava i mnogobrojna događanja započinju danas, a osim svetih misa bit će obogaćena i nizom drugih duhovnih i društvenih sadržaja.


NEDJELJNI VOZNI RED ZA BLAGDAN - Na blagdan Velika Gospa, u petak, 15. kolovoza u tramvajskom i autobusnom prometu primjenjivat će se nedjeljni vozni red.Tijekom proštenja koje se tradicionalno na blagdan održava ispred crkve u Stenjevcu i u svetištu Majke Božje Remetske, autobusi na linijama 119 Črnomerec - Podsused most, 146 Črnomerec – Malešnica – Jankomir i 203 Svetice – Vinec – Krematorij prometovat će izmijenjenim trasama. Autobusi na liniji 119 Črnomerec - Podsused most prometovat će danas u poslijepodnevnim satima te sutra do večernjih sati, redovnom trasom do raskrižja Ilice i Vrapčanske ulice, nastaviti Ilicom, Alejom Bologne i Škorpikovom ulicom te dalje Samoborskom cestom do Podsuseda. Autobusi na liniji 146 Reljkovićeva - Malešnica - Jankomir prometovat će od danas poslijepodne te sutra do večernjih sati, redovnom trasom, ali skraćeno do raskrižja Ulice I. B. Mažuranić i Stenjevečke ulice. Ulazno-izlazno stajalište bit će u Ulici I. B. Mažuranić poslije okretanja autobusa na rotoru u smjeru grada.


IZMJEŠTENO TRAMVAJSKO STAJALIŠTE BADALIĆEVA - Zbog radova Zagrebačkih cesta na uređenju nogostupa u Tratinskoj ulici, od danas pa do završetka radova oko 23. kolovoza, privremeno će se izmjestiti tramvajsko stajalište Badalićeva-jug, zapadno od Gorjanske ulice.

SVE JE SPREMNO ZA 7 ZEGEVEGE – ZeGeVege, festival održivog življenja održat će se i ove godine, u petak, 5. rujna od 9,00 do 21,00 sat i u subotu, 6. rujna od 9,00 do 19,00 sati na Trgu bana Josipa Jelačića. Organizatori očekuju više od 40.000 posjetitelja, 32 izvođača i 75 domaćih i stranih izlagača. Tijekom dvodnevnog festivala svim zainteresiranim građanima bit će ponuđeno da se kroz radionice i razne promocije bolje upoznaju sa proizvodima koji su isključivo biljnog podrijetla te promoviraju održivo življenje, odnosno način života kojim se pri korištenju prirodnih resursa ne narušavaju okoliš, život ostalih životinja i dobrobit drugih ljudi.

IZLOŽBA PETRA VIDAKA - Humanitarna izložba slika umjetnika Petra Vidaka pod nazivom „Dvanaest viđenja Blažene Djevice Marije“ bit će otvorena večeras u prostoru Zaklade „Čujem, vjerujem, vidim“ u Medulićevoj 16, od 19,30 sati. Slike su donacija čijom se kupnjom pomaže rad Zaklade. Izložba ostaje otvorena do 16. rujna.


PUTOPISNI FILM POZNAVANJE SVIJETA - Uz potporu Hrvatske turističke zajednice i Predstavništva HTZ-a u Parizu u Hrvatskoj se do 16. kolovoza snima francuski dugometražni putopisni film ‘Poznavanje svijeta“. Novinar Patrick Bureau i snimatelj Yves Bidou (Patrik Biro i Iv Bidu) snimaju hrvatske destinacije od Zagorja do Sinja, Lonjskoga polja, Vukovara, Požege, Osijeka, Koprivnice, Krasnoga, Varaždina i Krapine. Film predstavlja originalan koncept ‘’kino-konferencije’’ i bit će prikazan u kino dvoranama i kazalištima diljem Francuske. Danas i sutra francuski televizijski novinari borave u Koprivničko-križevačkoj županiji, gdje im je domaćin Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije, a između ostalog, predstavit će naivnu umjetnost i naivne slikare ovog područja.


NATJEČAJ ZA NAJLJEPŠE UREĐENU OKUĆNICU – Još danas i sutra u tijeku je poziv za prijavu na Nagradni natječaj za najljepše uređenu okućnicu i balkon privatne kuće na području općine Radoboj. Zainteresirani se mogu prijaviti osobno u Upravnom odjelu općine Radoboj, od 7,00 do 17,00 sati ili e mailom na opcina@radoboj.hr. Pravo sudjelovanja u natječaju imaju sve fizičke osobe s područja Općine. Stručno povjerenstvo će ocjenjivati kandidature i dodijeliti nagrade za najljepše uređenu okućnicu i najljepše uređeni balkon. Proglašenje i dodjela nagrada bit će uz Dan općine, u listopadu.

KONTEJNERI ZA TEKSTIL U JASTREBARSKOM - U Jastrebarskom, uz već postojeće spremnike za plastiku, papir i staklo, osigurani su i spremnici za tekstil. Kontejneri za tekstil postavljeni su u ulicama bana Josipa Jelačića, dr. Franje Tuđmana, Zdihovačkoj, Kolodvorskoj te na Trgu Ljube Babića. U gradu je u tijeku i pilot projekt u sklopu kojeg su podijeljeni mini komposteri, u četrdeset domaćinstva, kako bi se smanjila količina miješanog komunalnog otpada po kućanstvu i vidjelo koliki je udio biorazgradivog otpada u prosječnom jaskanskom kućanstvu.
 

 

utorak, 12. kolovoza 2014.

POČELO „KLARINJE 2014.“ U SVETOJ KLARI- Tradicionalna četverodnevna manifestacija „Klarinje“, koju obilježavaju mještani Svete Klare u povodu svog dana, započela je sinoć svečanim otvorenjem ispred tamošnjeg Vatrogasnog doma. Velikoj proslavi prethodila je i Sveta misa u župnoj crkvi. Klarinje je i ove godine svečano otvorio pokrovitelj proslave, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji je tom prigodom najavio i novi projekt izgradnje u toj zajednici. U povodu prvog dana proslave nastupila su dva svetoklarska Kulturna prosvjetna društva i dva Kulturno umjetnička društva. To je samo dio našeg bogatog programa, naglasio je predsjednik Vijeća Mjesnog Odbora Sv. Klara Boris Kihak.

 

KNEŽIJA BEZ TOPLE VODE – Zagrebačko naselje Knežija bez tople vode bit će sve do ponedjeljka 25. kolovoza. Kako su priopćili iz HEP – Toplinarstva u tijeku su  radovi na obnovi dotrajale razvodne toplinske mreže, kako bi se omogućila nesmetana i sigurna opskrba toplinskom energijom tijekom trajanja ogrjevne sezone.

 

NOVA INTERNETSKA STRANICA PLANIRA PUT Nove internetske stranice ZET-a trenutno su u izradi, a noviteti koji će se pojaviti, novo su sučelje za planiranje rute putovanja, te opcija za izbor alternativne rute putovanja. ZET se uskoro uključuje i u najnoviji val tehnologije, te će na tržište između ostalog, lansirati i mobilnu aplikaciju koja će s velikom preciznošću pokazivati točno vrijeme dolaska tramvaja. Isto tako, moći ćete odrediti najkraći mogući put između točke A i točke B, koji možete prijeći ZET-ovim prijevozom. Ove inovacije još jedan su način kako bi se pružila što bolja i potpunija usluga svim korisnicima javnog prijevoza, te kako bi im se olakšala svakodnevna planiranja putovanja po gradu.

SUTRA ZAPRAŠIVANJE PROTIV KOMARACA - Zaprašivanje protiv komaraca sutra će se obaviti na području Horvati-Gredice-Jarun, ŠRC Jarun, Špansko-Malešnica i Retkovec, jer je na terenu izmjerena povećana aktivnost krilatica. Od 5,00 do 7 ,00 sati zaprašivat će se u Horvatima i na ŠRC Jarun, a od 18,30 do 21,00 sat u naseljima Špansko-Malešnica i Retkovec. Građane se upozorava da bez potrebe ne izlaze na ulicu u vrijeme zaprašivanja protiv komaraca.

UKINUTO STAJALIŠTE ADŽIJINA SJEVER-Zbog radova Gradske plinare  od danas ujutro do završetka radova u kasnim poslijepodnevnim satima ukinuto je tramvajsko stajalište Adžijina – sjever.

 

ZAGREB DOŽIVLJAVA TURISTIČKI BUM - Grad Zagreb zanimljiva je turistička destinacija mladima iz Europske unije, ali i iz svijeta, ponajviše Azije. Turisti se u Zagrebu zadržavaju dva dana, a ukupna potrošnja mladog gosta je oko 50 eura.  Najdominantniji su mladi iz Francuske, Engleske i Španjolske. Zbog sve većeg broja gostiju u Zagrebu su otvoreni i brojni hosteli koji imaju za cilj po najpovoljnijim financijskim uvjetima osigurati mladima kvalitetan sadržaj i boravak u Gradu tijekom cijele godine.

 

U ZAGREBU SE POVEČAO BROJ NAPUŠTENIH ŽIVOTINJA - Broj napuštenih životinja tijekom ljetnih mjeseci u Zagrebu se, prema nekim procjenama povećao za 30%.  Upravo zato još uvijek je aktivna kampanja Prijatelja životinja “Obitelj na more, a pas na ulicu?” kojom Udruga poziva građane da povedu kućne životinje sa sobom na godišnji odmor ili za njih nađu prikladno čuvanje preko prijatelja, oglasnika ili u hotelu za pse. Kampanjom se ujedno poziva na udomljavanje. Podsjetimo odbacivanje i napuštanje kućnog ljubimaca kažnjava se prema Zakonu o zaštiti životinja kaznama do 15 tisuća kuna.

RADOVI NA GRADSKIM PROMETNICAMA - Ljeto je uobičajeno doba za radove na gradskim prometnicama, ali ove godine ih je natprosječno puno. Mesnička, Aleja Bologne, Slavonska, Vodovodna i Jukićeva samo su dio prometnica kojima se ovih dana ne vozi u normalnim uvjetima. Obnova tramvajske pruge, uređenje kolnika ili zamjena cijevi razlozi su za ljetne radove po gradu. Uz iznimku poteza Mesnička - Streljačka - Ulica T. Brezovačkog, gdje se završetak radova očekuje u listopadu, ostali će biti gotovi do Velike gospe ili najkasnije do početka školske godine.

RADOVI NA SLAVONSKOJ AVENIJI - Posebna regulacija prometa Slavonskom avenijom nastavlja se zbog IV. faze radova. Sjeverni kolnik Slavonske avenije zatvoren je od Avenije Marina Držića do Ulice Hrvatske bratske zajednice sve do petka 15. kolovoza. Zbog radova na Slavonskoj aveniji autobusne linije 107 Jankomir - Žitnjak i 218 Glavni kolodvor - Savica – Borovje prometovat će izmijenjenim trasama.

 

IZMJENE U AUTOBUSNOM PROMETU - Zbog radova na Aveniji V. Holjevca, na dijelu od Sortine do Islandske ulice autobusi na linijama 166 Glavni kolodvor – Donji Dragonožec, 221 Glavni kolodvor – Travno, 268 Glavni kolodvor – Velika Gorica, 310 Glavni kolodvor – Petrovina, 311 Glavni kolodvor – Cerovski Vrh, 313 Glavni kolodvor – Vukomerić i 330 Glavni kolodvor – Velika Gorica prometovat će djelomično izmijenjenom trasom do završetka radova, odnosno do 15. kolovoza,. Sa Glavnog kolodvora autobusi će voziti redovnom trasom do raskrižja Avenije V. Holjevca i Avenije Dubrovnik, kojom nastavljaju lijevo do Ulice SR Njemačke i dalje redovnim trasama do odredišta, te istom trasom u povratku. Umjesto autobusnog stajališta na zapadnom kolniku Avenije V. Holjevca, kod Avenue Malla, koristit će se postojeće stajalište na južnom kolniku Avenije Dubrovnik.

POČELA SANACIJA FEKALNOG JEZERA Započela je sanacija zajedničke sabirne jame otpadnih voda, u kojoj su se na Sljemenu fekalije skupljale posljednja dva mjeseca. Pravi radovi zapravo započinju danas, nakon što su izvođači, u pratnji voditeljice Odjela za održavanje komunalne infrastrukture Gradskog ureda za prostorno uređenje Marine Lovrečki, pregledali teren i ustvrdili na kojem području sanacija treba započeti.

SEDMI ZeGeVegE U RUJNU-Preko 80 domaćih i inozemnih izlagača zdrave hrane, ekoloških proizvoda i kozmetike koja nije testirana na životinjama predstavit će se na ovogodišnjem dvodnevnom ZeGeVege festivalu, kojega će posjetiti i Milan Bandić i Ivo Josipović. Zanimljiva manifestacija sa raznim zabavnim i edukativnim sadržajima značajna je u promicanju održivog načina življenja, dobrobiti ljudi, okoliša i životinja  te će biti održana  5. rujna i  6. rujna na Trgu bana Jelačića.

 

ENERGETSKA UČINKOVITOST U TURISTIČKIM OBJEKTIMA- Zagrebačka županija osigurala je 350 tisuća kuna bespovratnih sredstava trgovačkim društvima, obrtima, zadrugama ili obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima za poticanje povećanja energetske učinkovitosti u turističkim objektima. Natječaj je otvoren do 14. kolovoza. Subvencionirat će se četiri mjere: povećanje toplinske zaštite ovojnice objekta, zamjena postojeće ugradnjom nove vanjske stolarije, povećanje energetske učinkovitosti sustava grijanja ugradnjom plinskih kondenzacijskih kotlova i povećanje energetske učinkovitosti sustava prozračivanja ugradnjom uređaja za povrat topline otpadnog zraka. Korisnik se može javiti samo za jednu od mjera. Maksimalna  subvencija iznosi 50 posto prihvatljivih troškova provedbe odnosno do 35 tisuća kuna.

OPREZ PRILIKOM KUPANJA U JEZERIMA- Na opasnosti kupanja u jezerima, posebice u velikogoričkim jezerima Čiče i Ježevo, upozoravaju iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Svi kupači, a posebice djeca, trebaju izbjegavati kupanje u rijekama i jezerima ili se kupati pod povećanim oprezom zbog mutne vode, često neravnog dna i iznenadnih prijelaza u dubinu, te hladnih struja i virova. Stoga je potreban stalan nadzor roditelja ili drugih odraslih osoba kao jedan od osnovnih pravila sigurnosti.

JAILHOUSE FESTIVAL U LEPOGLAVI- Do 18. kolovoza u Lepoglavi traju brojni programi  Jailhouse festivala, kojeg organizira Nezavisna udruga mladih u suradnji  s Centrom za mlade i Savjetom mladih Grada Lepoglave. Kroz 10 dana festivala priređuje se niz kulturnih, zabavnih, edukativnih te sportskih događanja. Današnji program, nakon poslijepodnevne  kreativne radionice izrade mirisnih svijeća, obuhvaća konferenciju koju organizira Nezavisna udruga mladih Lepoglava u povodu Međunarodnog dana mladih, a  sklopu EU projekta Improve yourself  u lepoglavskoj knjižnici. Konferencija će početi u 18,00 sati. U 21,00 sat u gradskom parku u Lepoglavi bit će održano predavanje o speleologiji što ga priređuju članovi Speleološke udruge „Kraševski zviri“ iz Ivanca.

 

VARAŽDINSKI CISOK OBILJEŽAVA MEĐUNARODNI DAN MLADIH- U obilježavanje  današnjeg Međunarodnog dana mladih uključio se varaždinski Centar za informiranje i savjetovanje o karijeri. CISOK Varaždin mladima želi pomoći u donošenju odluka o odabiru zanimanja, obrazovanja, usavršavanja ili zaposlenja. U prostorijama CISOK-a u Kukuljevićevoj ulici bit će u jutarnjim satima održana radionica pod nazivom "Aktivno upravljanje karijerom", koja će sudionike upoznati važnošću cjeloživotnog učenja i odgovornog upravljanja vlastitom karijerom. Varaždinski CISOK jednu u nizu radionica priredit će i sutra prijepodne pod nazivom Životopis po želji poslodavca.

 

7 773 NEZAPOSLENIH U ZAGORJU - Krajem srpnja ove godine u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Krapina registrirane su 7.773 nezaposlene osobe. U usporedbi sa prethodnim mjesecom, broj nezaposlenih povećao se za 292 osobe, a u odnosu na lanjski srpanj broj nezaposlenih manji je za 567 osoba. Ukupno je u srpnju iz evidencije nezaposlenih izašlo 678 osoba ili 22,5% manje nego u srpnju 2013. godine. Najveći broj registriranih nezaposlenih osoba je na području ispostave Zabok a zatim na području ispostave Krapina dok je najmanje nezaposlenih u ispostavi Klanjec.

 

REKORDNA  POSUDBA KNJIGA- Iako Gradska knjižnica i čitaonica Metel Ožegović Varaždin u ljetnom razdoblju  radi u jednoj smjeni, Varaždinci  čitaju čak i više. To potvrđuje i posudba knjiga,  koja je kao i lani u srpnju dosegnula 22.000 naslova. Varaždinska gradska knjižnica dobar odaziv korisnika bilježi na svim Odjelima, pa je na Odjelu za djecu zabilježen velik interes radionice i igraonice, dok je na Odjelu za mlade veći broj posudbi knjiga na stranom jeziku.

 

IZGRADNJA ODVODNJE OBORINSKE VODE - Radovi na izgradnji odvodnje oborinske vode u tijeku su u Valentinovu u Pregradi, na križanju državne ceste D206 i lokalne ceste L22079. Također, ovih su dana započeli radovi na uređenju nerazvrstane ceste Svetojurski vrhi – Bučice, u kojima Grad Pregrada sudjeluje sa 28.000,00 kn. U  uređenju sudjeluju i  Hrvatske šume sa 13.000,00 kn.

 

RADOVI NA LOKALITETU STARI GRAD KRAPINA - Nešto više od mjesec dana traju radovi na sanaciji zgrade Palasa na lokalitetu Stari grad Krapina. Projektom će biti obuhvaćena statička sanacija temelja i zidova zgrade Palasa, rekonstrukcija krovišta, rekonstrukcija i sanacija pročelja te sanacija padine i stijene na kojoj se lokalitet nalazi. Radovi će se izvoditi u ovoj i sljedećoj godini. Iz Grada Krapine građane mole za oprez prilikom obilaska lokaliteta.

 

FESTIVAL GIBANICA U SERDAHELJU- Festival gibanica, manifestacija je koju u kolovozu organiziraju  mještani Serdahelja , jednog  od osam hrvatskih sela u mađarskoj  županiji Zala. Na ovogodišnjem su festivalu sudjelovale ekipe iz međimurskih prijateljskih naselja Goričana, Donje Dubrave te iz Donjeg Vidovca. Manifestaciji su prisustvovali i župan Međimurske županije Matija Posavec, kao i predstavnici svih općina donjeg Međimurja. Mislim da smo dobar primjer za Hrvatsku i Mađarsku, kako lokalna zajednica, lokalno stanovništvo mogu surađivati, a da to bude u interesu razvijanja pograničnog prostora s jedne i druge strane, rekao je župan Posavec. U okviru Festivala otvoren je i novouređeni prostor kuhinje i restorana u kuriji Fedak, do kojeg je vodio mimohod predvođen Mažoretkinjama Goričana, Puhačkim orkestrom Donje Dubrave i lokalnih čelnika. Prostor  adaptiran u sklopu projekta vrijednog 31 tisuću 300 eura,  otvorio je međimurski župan Posavec.

        

VEČER POD ZVIJEZDAMA U KRIŽEVCIMA- Program pod nazivom "Večer pod zvijezdama- Križevci 2014."  večeras organizira križevačka udruga pjesnika i pisaca KUPP. U Atriju Likovne galerije Križevci, program će započeti u 20 sati i 20 minuta. Predstavit će se pjesnici Ottone Novosel, Milica Ježovita i Tomislav Karlović  iz Križevaca, Vladimir Lovreković iz Zagreba, Stjepan Golubić iz Drnja i Sanja Damjan iz Koprivnice, mini koncert na gitari priredit će Luka Lovreković, a dvije kratke predstave izvest će glumci  „Priločke amaterske scene"iz Preloga. Gosti večeri bit će glumac Zdenko Jelčić i pjesnikinja Dijana Jelčić, a večerašnji program u Likovnoj galeriji u Križevcima upotpunit će i otvorenje izložbe slika koprivničke umjetnice Božice Božinov.

 

JEDAN KILOMETAR- JEDAN EURO- Koprivnički policajac Zoran Zlatar i njegova petnaestogodišnja kćerka Martina krenuli su proteklog vikenda  iz Koprivnice na humanitarni  biciklistički maraton  dug 1600 kilometara biciklima prema Czestohowi poznatom svetištu u Republici Poljskoj.  Riječ je o akciji prikupljanja sredstava namijenjenih za kupnju opreme za Odjel pedijatrije Opće bolnice „ Dr Tomislav Bardek“ Koprivnica.  Akciju pod nazivom „1 kilometar=1 euro“ organizira regionalni klub IPA Koprivnica koji djeluje na području Koprivničko-križevačke županije, a čiji su članovi aktivni i umirovljeni zaposlenici PU Koprivničko-križevačke. Svi zainteresirani mogu dati financijsku potporu ovom projektu kroz financiranje kilometara od Koprivnice do Czestohowe i natrag, a do sada je prikupljeno oko 16 tisuća kuna.

 

D. KOSOR PRIMIO NOVOG SPORTSKOG DIREKTORA CIBONE - Predsjednik Gradske skupštine Darinko Kosor dao je punu potporu novom sportskom direktoru Cibone Aleksandru Petroviću za plan spasa kluba, koji bi trebao provesti u sljedećih 30 dana. Plan je da se postigne dogovor sa svim igračima vjerovnicima oko načina i rokova za rješavanje dugova, da se nova skupština i uprava primarno sastoje od predstavnika privatnih investitora kluba te da Grad sudjeluje u razrješenju preostalih dugova. Osim toga Petrović je izjavio da do kraja tjedna očekuje konačan dogovor s igračima Markom Tomasom, Damirom Markotom, Goranom Vrbancom i Gordanom Giričekom koji su kod Fibe pokrenuli blokadu Cibone. Uz to, riješen je i problem ugovora Amerikanca Blesingema za sljedeću sezonu. Klub se obvezao da će mu do 1. rujna isplatiti dvije zaostale plaće i bonuse za prošlu sezonu.

 

 

BESPLATNO KUPANJE NA ŠALATI – Ulični turnir u košarci i besplatno kupanje u povodu međunarodnog dana mladih sutra organizira Udruga Zamisli. Turnir u uličnoj košarci, koji će se održati na betonskom igralištu u sklopu ŠRC Šalate počinje u 10,00 sati. Za sve sudionike, ali i goste ovog turnira bit će omogućeno, besplatno kupanje. Prijave za turnir su besplatne, a najbolje ekipe i pojedince očekuju nagrade.

 

NASTAVAK LJETNE LIGE GOVIĆ- Danas se nastavlja 6. kolo Ljetne cross liga Gović na igralištu NK Jaske od 16,30 sati. U proteklih pet kola lige nastupilo je 76 trkača i trkačica iz Karlovca, Samobora, Zagreba, Hrvatskog zagorja i Jastrebarskog. Na dobro pripremljenoj i  uređenoj stazi u šumi Gović, utorkom su trkači imali priliku nastupati na stazama u dvije duljine na Kratkoj stazi duljine 3200 metara i na Dugoj stazi u duljini 7600 metara. Na polovici ovogodišnje Ljetne cross lige na Dugoj stazi u ženskoj konkurenciji, vodeća je karlovačka atletičarka Gabrijela Šalković,  dok su u muškoj konkurenciji na stazi iste dužine najbolji, jaskanci, Zdenko Boban i Antonio Marečić. Na Kratkoj stazi, u konkurenciji žena, na prvom je mjestu također karlovčanka Andreja Ivka Fićurin, a kod muških natjecatelja u vodstvu su jaskanci Krešimir Radelja i Daniel Divjak.

 

NOGOMETOM  PROTIV DROGE- Pod geslom „Nogometom protiv droge i drugih poroka današnjice“, Nogometni klub Međimurec Dujnjkovec-Pretetinec na svom će travnjaku organizirati 16. Međunarodni nogometni turnir mlađih pionira.Ovih dana održavaju se završne pripreme za trodnevni turnir  na kojem će se ove godine susresti ekipe iz ponajboljih nogometnih škola Hrvatske, Slovenije, Austrije i Srbije.Nakon kvalifikacijskog dijela što će se održati u petak , otvorenje turnira je u subotu 16. kolovoza u 15,00 sati. Svečanosti će prisustvovati predstavnici Hrvatskog nogometnog saveza, Međimurskog nogometnog saveza, Međimurske županije i Općine Nedelišće.

 

ponedjeljak, 11. kolovoza 2014.

LJETOVANJE ZAGREBAČKE DJECE - Na besplatno sedmodnevno ljetovanje, na Veli Lošinj, u organizaciji Grada Zagreba danas ujutro s južne strane Maksimirskog stadiona krenula je grupa djece iz obitelji slabijeg socijalnog statusa. Danas također, u 16,00 sati, s južnog parkirališta Gradske uprave, na ljetovanje u Novi Vinodolski kreće i grupa djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom. Djecu na putovanje tradicionalno će ispratiti zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

NOVI ZAGREB DO SRIJEDE BEZ TOPLE VODE - Zbog radova na revitalizaciji vrelovodne mreže, obustavljena je opskrba toplom vodom za sve potrošače HEP-TOPLINARSTVA u Novom Zagrebu. Ovi radovi nastavak su višegodišnje revitalizacije centralnog toplinskog sustava grada Zagreba, a provode se s ciljem sprečavanja kvarova i puknuća na toplinskom sustavu, kako bi se omogućila pouzdana i kontinuirana opskrba toplinskom energijom za vrijeme trajanja ogrjevne sezone. Ponovna uspostava opskrbe toplom vodom za potrošače u naseljima Središće, Zapruđe, Sopot, Siget i Trnsko predviđena je srijedu, 13. kolovoza ujutro, a za potrošače u naseljima Utrine, Travno, Dugave, Sloboština i Jakuševec istog dana u večernjim satima. Bez tople vode bit će približno 30.000 kućanstava.

BAZA PODATAKA O VRIJEDNOSTIMA NEKRETNINA - Baze podataka o vrijednostima nekretnina,na kojoj radi Grad Zagreb i gradski Ured za imovinsko pravne odnose, trebala bi ugledati svijetlo dana do jeseni. Kako je objasnila Jasminka Lukač, pročelnica resornog gradskog ureda, gradska baza podataka vrijednosti nekretnina je od lipnja dostupna samo procjeniteljima, a okvirne cijene tek će za šest mjeseci biti dostupne svim građanima. Takva bi mogućnost, prema mišljenju brojnih stručnjaka dovela do uvođenja reda na tržištu nekretnina.

BESPLATNO KUPANJE NA ŠALATI - Ulični turnir u košarci i besplatno kupanje u povodu međunarodnog dana mladih sutra organizira Udruga Zamisli. Turnir u uličnoj košarci, koji će se održati na betonskom igralištu u sklopu ŠRC Šalate počinje u 10,00 sati. Za sve sudionike, ali i goste ovog turnira bit će omogućeno, besplatno kupanje. Prijave za turnir su besplatne, a najbolje ekipe i pojedince očekuju nagrade.

VARAŽDINSKI CISOK OBILJEŽAVA MEĐUNARODNI DAN MLADIH - U obilježavanje sutrašnjeg Međunarodnog dana mladih uključio se varaždinski Centar za informiranje i savjetovanje o karijeri. CISOK Varaždin mladima želi pomoći u donošenju odluka o odabiru zanimanja, obrazovanja, usavršavanja ili zaposlenja. Sutra prijepodne će tako u prostorijama CISOK-a u Kukuljevićevoj ulici biti održana radionica pod nazivom "Aktivno upravljanje karijerom", koja će sudionike upoznati s važnošću cjeloživotnog učenja i odgovornog upravljanja vlastitom karijerom. Radionica počinje u 9,00 sati i besplatna je.


NOVI PROJEKT U UNAPREĐENJU PČELARSTVA - Zagrebačka županija će financirati provođenje projekta „Utjecaj kupole Le klisko na pčelinju zajednicu“ čiji je cilj praćenje utjecaja inovativne kupole na prinos i kvalitetu meda te praćenje zdravstvenog stanja pčelinjih zajednica. Nositelj projekta je Zagrebačka županija, a izvršitelj Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zavod za ribarstvo, pčelarstvo, lovstvo i specijalnu zoologiju. Za provedbu projekta Županija je osigurala 66.138 kuna. Istraživanje će ispitivati uzorke 24 pčelinje zajednice na području grada Vrbovca. Pratit će se broj pčela i broj legla, razvoj bolesti, biološke odlike zajednice te prinosi i kvaliteta meda. Odlika ovih košnica je da su izrađene od prozirne prehrambeno prihvatljive plastike koja omogućuje uvid u stanje pčelinje zajednice bez uznemiravanja.
 

UNIŠTAVANJE AMBROZIJE - Grad Zagreb i Gradski ured za zdravstvo pozvao je sve fizičke i pravne osobe na poduzimanje mjera uništavanja i iskorjenjivanja ambrozije što je u skladu sa Zakonom o biljnom zdravstvu i Odlukom o komunalnom redu. Oko 250.000 građana Grada Zagreba pati od simptoma alergije na ambroziju, radi čega je Grad Zagreb i pokrenuo inicijativu za uklanjanje ambrozije iz dvorišta, vrtova, neobrađenih zemljišta te javnih zelenih površina. Podsjetimo, ambrozija je jedan od najraširenijih korova u zemljama jugoistočne Europe, a njezin polen izuzetno je pokretan i izaziva jako izražene simptome alergije.

VARAŽDINSKA ŽUPANIJA POMAŽE PČELARIMA - Uslijed vremenskih neprilika, pčelarska društva na području Varaždinske županije ove godine bilježe velike gubitke u prinosu meda. Iako je riječ o gubitku od gotovo 18 milijuna kuna, nije moguće proglasiti elementarnu nepogodu, jer Zakon o zaštiti od elementarnih nepogoda ne definira evidentiranje štete u pčelarstvu. Varaždinska županija stoga će pčelarima na svom području pomoći s 200 tisuća kuna. Taj iznos, pčelarima će pomoći u kupnji šećera za prihranjivanje pčelinjih zajednica.


PILOT PROJEKT LED RASVJETE U OPĆINI HUM NA SUTLI - Pilot projekt LED rasvjete realizira se na području općine Hum na Sutli. Do sada su na području Općine dominirale natrIjeve žarulje, pa se u općini nadaju da će nova rasvjeta doprinijeti znatnijim uštedama. Rasvjetna tijela imaju garanciju pet godina, tako da ih nekoliko godina nećemo trebati mijenjati, ističe načelnik Zvonko Jutriša. Projekt bi trebao polučiti pozitivne financijske efekte, poput manje potrošnje energije, duljeg vijeka trajanja, kvalitetnije svijetlosti te ekološke prihvatljivosti.


CAJNGER PLAC U LUDBREGU - Grad Ludbreg i ludbreška turistička zajednica organiziraju još jedan program u sklopu manifestacije Cajnger plac. Priliku za promociju imat će brojne ludbreške udruge koje će svoju djelatnost moći predstaviti 23. kolovoza na Trgu Svetog Trojstva. Udruge s ludbreškog područja koje se žele javno predstaviti, svoje prijave mogu do 14. kolovoza predati u Turističkoj zajednici grada Ludbrega.


IZMIJENJENE TRASE AUTOBUSNIH LINIJA - Zbog radova na Aveniji Većesalva Holjevca, na dijelu od Sortine ulice do Islandske ulice, do petka, 15. kolovoza, autobusi na linijama Zagreb Glavni kolodvor – Donji Dragonožec, Travno, Velika Gorica, Petrovina, Cerovski Vrh, Vukomerić i Velika Gorica prometuju djelomično izmijenjenom trasom. S Glavnog kolodvora voze do raskrižja Avenije V. Holjevca i Avenije Dubrovnik, kojom nastavljaju lijevo do Ulice SR Njemačke i dalje redovnim trasama do odredišta, te istom trasom u povratku. Umjesto autobusnog stajališta na zapadnom kolniku Avenije V. Holjevca, koristit će se postojeće stajalište na južnom kolniku Avenije Dubrovnik. Na izmijenjenoj trasi, u Aveniji Dubrovnik i Ulici SR Njemačke, autobusi linija 166, 221 i 268 zaustavljat će se na svim usputnim stajalištima


RADOVI NA SAVSKOJ SKREĆU TRAMVAJE - Zbog radova na istočnom kolosijeku tramvajske pruge na Savskoj cesti, od tramvajske stanice Zagrepčanka do Koturaške ceste, obustavlja se tramvajski prijevoz Savskom cestom, u smjeru sjevera, od Ulice grada Vukovara do Cibone. Tako će biti sve do 18. kolovoza. Tramvajske linije 3, 4, 14 i 17 prometovat će izmijenjenim trasama, a linija 13 za vrijeme radova neće prometovati.


ZATVORENA ULICA ŠESTINSKI VRH - Zbog izvođenja radova na rekonstrukciji javnog kanala Ulica Šestinski vrh, na dijelu od Ulice Vrhovec do Ulice Ive Serdara, zatvorena je za sav promet do nedjelje, 7. rujna do 20,00 sati. Za vrijeme radova obilazni pravac je Vrhovec – Šestinski vrh – I. Serdara i obratno.

RADOVI NA VODOVODNOJ ULICI - Zbog izvođenja radova na izvanrednom održavanju Vodovodna ulica, od Ulice grada Mainza do Magazinske ulice, je zatvorena za sav promet do subote 6. rujna do 15,00 sati. Za vrijeme radova obilazni pravci su: Magazinska - Zagorska - Selska cesta - Prilaz baruna Filipovića - Ulica grada Mainza - Slovenska - Fonova - Hanuševa - Jagićeva - Adžijina - Magazinska.


PROJEKT POTICANJA VOLONTERSTVA - Projektom "VolontirAJMO", koji je počeo početkom kolovoza, a traje do 31. srpnja 2015., želi se pridonijeti društvenom razvoju te razvoju civilnoga društva u Krapinsko - zagorskoj županiji njegovanjem volonterstva. Projekt provodi Mreža udruga Zagor, a partneri su Krapinsko-zagorska županija, Grad Zabok, STUB-KLUB Donja Stubica i Udruga mladih Feniks Oroslavje. Središnju aktivnost predstavlja kreiranje volonterskog servisa, koji će obuhvaćati aktivnosti izrade baze podataka potencijalnih i postojećih volontera te organizatora volontiranja. Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva socijalne politike i mladih u iznosu od 80.000 kuna.
 

AKTIVNOSTI U SKLOPU PROJEKTA SHIFT - Radovi na adaptaciji i uređenju prostora igraonice za djecu s teškoćama u razvoju u Dječjem centru ZVIR u Čakovcu su u tijeku i očekuje se da Centar otvori svoja vrata i primi prve mališane u rujnu. Riječ je o jednoj od aktivnosti projekta „SHIFT“, što ga od lipnja provodi udruga slijepih Međimurske županije u suradnji s partnerima, Međimurskom županijom i Međimurskom udrugom za ranu intervenciju u djetinjstvu MURID. Vrijednost ovog EU projekta je preko 196 tisuća eura, a cilj je djeci s teškoćama u razvoju u Međimurskoj županiji pružiti mogućnost pohađanja odgovarajućeg oblika predškolskih ustanova.


LJETNO KINO GRADEC - Još do 31. kolovza, na Katarininom trgu na zagrebačkom Gornjem gradu, održava se peta sezona ljetnog kina Gradec. Najljepša filmska pozornica pod zvijezdama, usprkos kiši i lošem vremenu ove godine ipak bilježi popunjenost svih kapaciteta. Ulaz na sve projekcije je slobodan, a organizatori su nastojali odabrati filmove za sve generacije i ukuse Zagrepčana, ali i brojnih gostiju grada.

GANZ NOVI FESTIVAL U STUDENTSKOM CENTRU - Četvrto izdanje Ganz novog festivala, međunarodnog festivala razvojnog kazališta održat će se u Studentskom centru od 17. do 21. rujna. Ganz je međunarodna platforma za prezentaciju mladih autora te mjesto istraživanja suvremenih tendencija i nekonvencionalnog pristupa izvedbenim umjetnostima. Festival, koji organizira Kultura promjene Studentskog centra, dio je europskog projekta APAP-Performing Europe, a održava se uz potporu Europske komisije, Grada Zagreba i Ministarstva kulture RH.


LJETNA ŠKOLA FOTOGRAFIJE - Ljetnu školu fotografije za polaznike od 10 do 18 godina starosti organizira Fotoklub Čakovec. Prijave za radionice koje će se u sklopu škole održavati početkom rujna u prostorima Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje, su u tijeku. Polaznici će upoznati osnove fotografije s tehničkog i umjetničkog aspekta. Projekt podupire i sufinancira Međimurska županija.


ČITATELJSKE RADIONICE - Bibliocikliranje naziv je projekta koji su pokrenuli studenti bibliotekarstva zagrebačkog Filozofskoga fakulteta u suradnji s Dječjom knjižnicom Marina Držića. U sklopu projekta do nedjelje 10. rujna bit će posječene knjižnice na relaciji Zagreb- Split s ciljem popularizacije čitanja među mladima. Podsjetimo, studenti Filozofskog fakulteta već uspješno provode čitateljske radionice za djecu od 10 do 13 godina te su u suradnji s Dječjom knjižnicom Marina Držića osnovali i čitateljski klub za djecu – Knjigotron.


SLOBODNA MJESTA U UČENIČKOM DOMU KRIŽEVCI - Nakon završenog ljetnog upisnog roka u Učeničkom domu u Križevcima ostala su slobodna dva mjesta za učenice i jedanaest mjesta za učenike. Prijave za jesenski upisni rok u domu će primati od 25. do 27. kolovoza od 8,00 do 16,00 sati. U prošloj je školskoj godini u Učeničkom domu Križevci bilo smješteno 127 učenika, a odgojno obrazovni rad bio je organiziran u 6 odgojnih skupina.

 
BE SPORTY - LIVE HEALTHY - Mladi hrvači iz Novigrada Podravskog, članovi Hrvačkog kluba „Picok“ Đurđevac, zajedno sa svojim voditeljem Nikolom Presečanom do 17. kolovoza sudjeluju na sportskom ljetnom kampu u austrijskom gradiću Ferlachu. Odlazak na ljetni kamp dio je EU projekta „Be sporty – live healthy“ koji se realizira u sklopu programa Erasmus plus, Mladi u akciji. Uz partnere iz Austrije i Slovenije u projektu vrijednom oko 10 tisuća eura, sudjeluje i Zajednica sportova Koprivničko-križevačke županije. Sportski kamp u Ferlachu okuplja mlade iz Austrije, Slovenije i Hrvatske koji će idućih dana biti uključeni u različite sportske aktivnosti, radionice, igre i druženja.


MEMORIJALNI TURNIR JURICA MEHUN - 20. otvoreno pojedinačno prvenstvo Krapine, memorijalni turnir Jurica Mehun, i ove godine održat će se u organizaciji Teniskog kluba Zagorec Krapina. Svi zainteresirani mogu se prijaviti osobno u prostorije kluba do 26. kolovoza. Izvlačenje parova biti će 29. kolovoza u 19,00 sati u prostorijama Kluba u Podgori, dok sam turnir počinje dan kasnije.


petak, 08. kolovoza 2014.

SAUDIJSKI PRINC KOD GRADONAČELNIKA BANDIĆA - Saudijski princ Alwaleed bin Talal bin Abdulaziz al-Saud, koji od ponedjeljka boravi u Zagrebu, danas je posjetio i Gradsku upravu gdje se susreo sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem. Iako nije bilo riječi  o konkretnim investicijama, ako princ želi ulagati u Zagreb mi smo spremni i otvoreni – kazao je gradonačelnik Milan Bandić. Saudijski princ, inače jedan od najbogatijih ljudi na svijetu, naglasio je da mu je ovo tek prvi posjet ali da mu he već u planu i idući na kojem će biti prilike konkretnije razgovarati o mogućnostima ulaganja u Zagreb, koji ga je oduševio. U znak sjećanja na susret s gradonačelnikom Bandićem i na odmor u Zagrebu, saudijski princ dobio je šestinski kišobran, monografiju ZAGREB kratka urbana povijest i zlatno desetljeće i svijećnjak s grbom Grada. - Hvala na povjerenju što ste u ovim vrućim ljetnim mjesecima izabrali Zagreb kao prvu destinaciju svog posjeta Hrvatskoj. Stojimo Vam na raspolaganju za sve što poželite napraviti u Zagrebu, rekao je gradonačelnik Bandić.

  

GRADONAČELNIK POSJETIO DJECU IZ SARAJEVA NA LJETOVANJU- Pedeset učenika iz Sarajeva koja ljetuju u odmaralištu Crvenog križa Grada Zagreba u Novom Vinodolskom jučer je posjetio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Radi se o prvoj skupini djece koja ljetuju na Jadranu od 4. do 11. kolovoza, dok će još jedna skupina od pedesetero djece iz Sarajeva ljetovati nakon 11. kolovoza. Svi ti učenici su stipendisti Ikre- Fonda za školovanje djece boraca, poginulih boraca i poginulih civila- žrtava rata. Ovo ljetovanje znači nastavak dobre suradnje Sarajeva i Zagreba, rekao je gradonačelnik Bandić.

 

ZAGREB VODEĆI U REGIJI - Grad Zagreb je vodeći ne samo u regiji, već i u cijeloj Europi po broju obnovljivih izvora energije koje primjenjuje na objektima u svom vlasništvu. Pohvalio se tim podatkom pročelnik gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj Marijan Maras koji nije propustio istaknuti da Grad koristi sve resurse koji su na raspolaganju u cilju smanjenja troškova. Osim primjene obnovljivih izvora energije na svojim objektima, grad pomaže i drugim subjektima savjetima, ali i sufinanciranjem projekata. Tako bi se uskoro moglo krenuti sa sufinanciranjem izgradnje vjetrogeneratora. U natječaju mogu sudjelovati fizički i pravni subjekti.

 

BRENDIRANJE AUTOHTONIH PROIZVODA IZ CIJELE HRVATSKE – Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo do kraja godine krenut će u brendiranje proizvoda iz cijele Hrvatske koji se mogu naći na štandovima zagrebačkih tržnica. Na taj način Grad Zagreb pomoći će i proizvođačima i potrošačima, kojima ova robna marka garantira autohtonost i svježinu. Na ovaj potez resorni gradski ured se odlučio nakon što su zagrebačke robne marke:  zagrebački sirek, zagrebačku jagodu i zagrebački pušlek oduševile zagrepčane i njihove goste.

 

NOVI ZAGREB OD PONEDJELJKA DO SRIJEDE BEZ TOPLE VODE- Zbog radova na revitalizaciji vrelovodne mreže od ponedjeljka će biti obustavljena opskrba toplom vodom za potrošače u Novom Zagrebu, priopćilo je HEP-Toplinarstvo. Obustava će početi u ponedjeljak u 6 sati ujutro, a ponovnu uspostavu opskrbe toplom vodom za potrošače u naseljima Središće, Zapruđe, Sopot, Siget i Trnsko predviđaju za 13. kolovoza ujutro. Za potrošače u naseljima Utrine, Travno, Dugave, Sloboština i Jakuševec ponovnu opskrbu očekuju istoga dana u večernjim satima. Bez tople vode bit će približno 30.000 novozagrebačkih kućanstava. Radovi su nastavak višegodišnje revitalizacije centralnog toplinskog sustava u Zagrebu.

 

20 GODINA HRVATSKOG SAVEZA GLUHOSLIJEPIH OSOBA - Hrvatski savez gluhoslijepih osoba Dodir uskoro će proslaviti 20. godišnjicu djelovanja, a tom prigodom posjetio ih je danas gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić. Dogovorene su nove aktivnosti, a među njima je i izgradnja novog Centra, potvrdila je predsjednica Hrvatskog saveza gluhoslijepih osoba Dodir Sanja Tarczay. Danas je također dogovoreno kako će gradonačelnik Milan Bandić krajem godine, u sklopu proslave 20 godina Dodira, preuzet će od glazbenice Josipe Lisac titulu ambasadora humanosti za gluhoslijepe osobe.

 

PRIJEM ZA VELEPOSLANICU IZRAELA - Gradonačelnik Milan Bandić primio je jučer u nastupni posjet Nj.E. Zinu Kalay Kleitman, veleposlanicu Države Izrael.  Uz riječi dobrodošlice, gradonačelnik je visokoj gošći zaželio uspješan mandat koji je u glavnome gradu Hrvatske započeo potkraj srpnja. Na susretu u gradonačelnikovu salonu, veleposlanica Kleitman izrazila je zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom Grada Zagreba s Veleposlanstvom Države Izrael, istaknuvši da je uvjerena kako će osobno nastaviti doprinositi dobrim odnosima prijateljskih zemalja i gradova. U znak sjećanja na prvi susret, veleposlanica je na poklon dobila monografiju ZAGREB kratka urbana povijest i zlatno desetljeće, a gradonačelnik Bandić uokvireni reljef Jeruzalema.

STANJE PONUDE I POTRAŽNJE MIJENJA SE SVAKODNEVNO - Ljetni mjeseci već su godinama najužurbaniji u zagrebačkom Student – servisu, pa su i ove godine oboreni rekordi isplata, uplata i učlanjenja. Od ukupno 25.700 aktivnih članova, njih 12.800 ostvarilo je barem jednu isplatu, a u srpnju je premašen i prošlogodišnji broj od 2300 novoupisanih studenta. Isto se očekuje u kolovozu. Potvrda je to da velik dio studenata ostaje u Zagrebu kako bi ljeti zaradili novac za sljedeću studentsku godinuOd početka ljeta više od 300 poslodavaca tražilo je 1000 radnika koristeći zagrebački Student-servis i od toga je 85 tvrtki nudilo 180 poslova iz područja turizma i ugostiteljstva. Stanje ponude i potražnje mijenja se svakodnevno, a na dan se otvori i desetak radnih mjesta.

RADOVI U SLAVONSKOJ U TREĆOJ FAZI - Radovi na Slavonskoj aveniji ušli su u treću fazu, zbog čega je zatvoren sjeverni kolnik od Heinzelove ulice do petlje kod Avenije Marina Držića. Vozači se stoga ne mogu koristiti silaznim tracima petlje iz smjera istoka prema jugu i sjeveru. Izmijenjenim trasama u idućim danima prometuje i autobusna linija 107 od Žitnjaka do Jankomira te linija 222 od Žitnjaka do Remetinca. Detalji o izmijenjenim rutama nalaze se na stranicama ZET-a, a u smjeru Žitnjaka autobusi će voziti redovitom trasom.

  

ZATVORENA JUKIĆEVA ULICA - Zbog asfaltiranja Jukićeve ulice na dijelu od Kačićeve ulice do kućnog broja 8 (prijelaz preko tramvajske pruge), ista je zatvorena za sav promet do četvrtka 14. kolovoza do 15,00 sati. Za vrijeme navedenih radova obilazni pravci bit će: Jagićeva - Kršnjavog – Savska c., te Savska c. – Trg D. Petrovića – Brozova – B. Adžije – Kršnjavog.

 

U ZAGREBU PROSJEČNA PLAĆA NIŽA NEGO PROŠLE GODINE - Prosječna neto plaća za svibanj u Zagrebu je iznosila 6.403 kune, što je 2,3 posto manje nego za svibanj prošle godine. Bruto iznos plaće tako je  9.653 kune, pokazali su to podaci Odjela za statistiku zagrebačkog Gradskog poglavarstva. U odnosu na državni prosjek od 5.497 kuna, prosječna zagrebačka plaća za svibanj veća je za 906 kuna ili 16,5 posto. Najveću prosječnu plaću za svibanj imali su zaposleni u zračnom prijevozu, 10.080 kuna, pa zaposleni u reklamnim i propagandnim djelatnostima koji su primili u prosjeku 9.999 kuna. Za njima slijede računalni programeri i savjetnici sa 9.803 kune te naftaši i plinari s 9.254 kune. Najmanje plaće imali su zaštitari, 3.130 kuna, zatim radnici u proizvodnji odjeće koji su u svibnju zaradili prosječnih 3.227 kuna. Slijede radnici u održavanju zgrada i krajolika sa 3.300 kuna, a u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima prosječna plaća za svibanj iznosila je 3.447 kuna.

U SVETOJ KLARI ZASAD PRODANO 60 STANOVA - Nakon četiri godine pauze u poticanoj stanogradnji, prošle godine počela je gradnja 332 POS-ova stana, 12 poslovnih prostora i 418 parkirališnih mjesta u naselju Sveta Klara. Investicija je vrijedna više od 26 milijuna eura, a cijene stanova su 1100 eura po četvornom metru. Radnici su od jutra do večeri na gradilištu, a do danas je sagrađeno oko 30 posto tog stambeno-poslovnog kompleksa i prodano 60 stanova. Završetak gradnje očekuj se u kolovozu iduće godine. Podsjećamo, prije više od tjedan dana na Sajmišnoj cesti u Zapruđu postavljen je kamen temeljac za novih 519 POS.ovih stanova. Dio sagrađenih stanova ponudit će se u najam na tri godine. Građani koji se odluče na to, imat će prednost u kupnji nekretnine.

BAZA PODATAKA ZA NEKRETNINE - Uspostavljanje baze podataka o vrijednostima nekretnina kako bi se stalo na kraj slobodnim procjenama zemljišta, kuća i stanova koje se nude na prodaju očekuje se tek na jesen, a Grad Zagreb već sada primjenjuje model zasnovan na internoj bazi procijenjene vrijednosti nekretnina. Računica je, barem u slučaju kada Grad kupuje zemljište, temeljena na vrijednosti svih kupoprodajnih ugovora koje u Gradu posjeduju još od 2012. godine i po kojoj od sada nude krajnju cijenu za kupnju. Ipak, gradska baza podataka vrijednosti nekretnina tek je od lipnja, donošenjem Uredbe o procjeni vrijednosti nekretnina na razini Ministarstva graditeljstva, dostupna samo procjeniteljima, a okvirne cijene tek će, ako je suditi po najavama iz gradskog Ureda za imovinskopravne poslove, za šest mjeseci biti dostupne svim građanima.Takva bi mogućnost, tvrde u Gradu konačno bi dovela do uvođenja reda.

  

PRIKUPLJANJE PRIBORA ZA SOCIJALNO UGROŽENE OBITELJI – Prikupljanje knjiga i školskog pribora za djecu iz socijalno ugroženih obitelji i ove godine organizira Zagrebačka humanitarna udruga Mali zmaj. Akcija traje cijeli mjesec, a prikupljena pomoć dijelit će se djeci prije početka školske godine. Inače, donacije su namijenjene za oko 350 obitelji s oko 450 djece školske dobi. Svoje donacije možete dostaviti na adresu Nova cesta 71 i to svakim radnim danom od 18,00 do 19,00 sati i ponedjeljkom od 11,00 do 15,00 sati. 

 

POMOĆ KOMUNALNOJ INFRASTRUKTURI GRADOVA I OPĆINA-Gradovima i općinama Zagrebačka županija uputila javni poziv za prijavu programa i projekata za sufinanciranje izgradnje i održavanja objekata i uređaja komunalne infrastrukture, za što je u proračunu osigurala 6.975.000,00 kuna bespovratnih sredstava. Natječaj je otvoren do 15. studenog odnosno  do utroška sredstava. Zagrebačka županija sudjelovat će u sufinanciranju prijavljenog projekta s 90 posto iznosa za izradu projektno-tehničke dokumentacije, a najviše do 250.000 kuna te s 80 posto iznosa za izgradnju, adaptaciju i/ili sanaciju i nabavku opreme, najviše do milijun kuna.

 

REGIONALNI VODOOPSKRBNI SUSTAV ZAGREBAČKE ŽUPANIJE - Zagrebačka županija odobrila je ukupno 709.925,65 kuna sredstva kapitalne pomoći jedinicama lokalne samouprave na području Zagrebačke županije i Županijskoj upravi za ceste Zagrebačke županije. Sredstva su namijenjena u svrhu financiranja geodetskih usluga izrade snimki izvedenog stanja i geodetskih elaborata izvedenog stanja nerazvrstanih te županijskih i lokalnih cesta, obuhvaćenih projektom Regionalnog vodoopskrbnog sustava Zagrebačke županije – Zagreb istok.

 

UREĐENJE VARAŽDINSKE GRADSKE JEZGRE- Završeni su radovi na rekonstrukciji Draškovićeve i Školske ulice u samom središtu Varaždina vrijedni 4, 4 milijuna kuna. Posao je obavljen u sklopu  programa održavanja hodnih površina i ulica u povijesnoj jezgri Varaždina. Osim hodnih površina u Draškovićevoj i Školskoj ulici u Varaždinu , rekonstruirana je i vodovodna i plinska mreža  te  odvodnja  s priključcima.

 

IZGRADNJA PODRUČNE ŠKOLE CIRKVENA- Nakon prošlotjednog potpisivanja ugovora o  prvoj fazi izgradnje zgrade Područne škole Cirkvena u općini Sveti Ivan Žabno u Koprivničko-križevačkoj županiji, na mjestu buduće škole održan je i  radni sastanak.  Izgradnja će započeti za desetak dana, dogovorili su župan Koprivničko-križevačke županije  Darko Koren i njegov  zamjenik Ivan Pal s predstavnicima izvođača radova. Projekt izgradnje škole s priručnom školskom dvoranom i pratećim prostorijama u potpunosti financira Koprivničko-križevačka županija, a ukupna vrijednost projekta iznosi 7,4 milijuna kuna.

DAN GRADA VARAŽDINSKE TOPLICE- Cijelog ovog tjedna u Varaždinskim Toplicama traje bogat program obilježavanja Lovrečeva i Dana grada Varaždinskih Toplica. Kulturni, zabavni i sportski program obuhvaća više koncerata  te predstave, projekcije filmova i izložbe kao i sportski i viteški turnir. Današnji dan posebno je bogat događanjima, pa će tako nakon jutrošnje mise u kapeli Svetog Duha i polaganja vijenaca na spomenik poginulim braniteljima domovinskog rata, u kino dvorani na Trgu Slobode održati svečana sjednica gradskog vijeća Varaždinskih Toplica. U poslijepodnevnim satima Sportski tereni kod OŠ Antuna i Ivana Kukuljevića bit će mjesto održavanja sajma i viteškog turnira i drugih zanimljivih zbivanja koja će završiti koncertom tamburaškog sastava Mejaši koji počinje u 21,00 sat. Program obilježavanja Lovrečeva i Dana grada u Varaždinskim se Toplicama nastavlja i sutra i prekosutra.

 

DANIEL ŠULJIĆ I DALJE UMJETNIČKI RAVNATELJ ANIMAFESTA - Vijeće Svjetskog festivala animiranog filma - Animafest Zagreb ponovno je izabralo Daniela Šuljića za umjetničkog ravnatelja festivala. Ovaj animator i glazbenik dužnost ravnatelja najvećeg festivala animiranog filma obnaša od 2011., a tako će biti i u sljedeće četiri godine.  Kako stoji u obrazloženju odluke, Šuljićev prijedlog umjetničkog programa pristigao na natječaj za izbor umjetničkog ravnatelja obećava uspješan kontinuitet Animafesta.

 

GRAD FILMA – TVORNICA SNOVA U MUZEJU GRADA ZAGREBA - Grad filma – tvornica snova, naziv je izložbe autorice Vesne Leiner koju sve do početka studenog možete razgledati u Muzeju grada Zagreba. Izložba kroz više aspekata tematizira povijest filma u Zagrebu, a u planu su i projekcije i druženja s ljudima iz svijeta filma. Projekt financijski podupire Grad Zagreb. Filmska produkcija i distribucija  desetljećima bilježi upravo Zagreb kao najvažniji regionalni kinematografski centar. Izložbu možete razgledati u radno vrijeme Muzeja, od utorka do petka od 10,00 do 18,00 sati, subotom od 11,00 do 19,00 sati te nedjeljom od 10,00 do 14,00 sati.

 

NASTUPI FOLKLORNOG DRUŠTAVA NA LANIŠTU - Kulturno prosvjetno društvo “Sveta Klara” nastupa u nedjelju od 11,00 sati u trgovačkom centru na Laništu. Između ostaloga svi posjetitelji moći će uživati u koreografijama,  pjesama i plesovima iz Turopolja, po kojima je ovo društvo prepoznatljivo. Podsjetimo, kulturno prosvjetno društvo Sveta Klara dolazi iz istoimenog novozagrebačkog naselja za koje možemo reći da je još uvijek zadržalo svoju ruralnu baštinu i tradiciju nadomak gradu. Društvo je započelo sa svojim aktivnim radom i djelovanjem 1988. godine.

 

BLAGDAN SVETOG LOVRE- Ove nedjelje u kapelici sv. Lovre u varaždinskoj utvrdi Stari grad održat će se tradicionalno misno slavlje u povodu blagdana sv. Lovre kojemu je kapelica posvećena. Kapelicu je 2000. godine nanovo blagoslovio prvi varaždinski biskup pokojni mons. Marko Culej, čime je u tome prostoru Gradskog muzeja Varaždin obnovljeno i održavanje misnog slavlja na blagdan sv. Lovre. Nedjeljna sveta misa započinje u 19 sati, a služit će je svećenik iz župne crkve sv. Nikole.

 

KRIŽEVAČKA UDRUGA PJESNIKA U ISTRI- Križevačka udruga pjesnika i pisaca bila je nositelj je programskog dijela manifestacije "Večer pod zvijezdama – Skitača, koja je ovih dana priređena u mjestu Koromačno-Skitača u istarskoj  općini Raša. Riječ je o  svojevrsnoj kulturnoj razmjeni između Istarskog i Prigorskog dijela Hrvatske. Križevačka je udruga pripremila dva zanimljiva poetsko-dramska i likovno- glazbena programa. Gosti iz Istre u uzvratni će posjet u Križevce doći krajem rujna i prirediti program pod nazivom Istra u Prigorju.

 

LJETO UZ MURU- Tradicionalnu manifestaciju pod nazivom "Ljeto uz Muru" organizira  grad Mursko Središće. Brojni kulturni zabavni i sportski sadržaji  što se priređuju ovih dana neće izostati ni večeras, kad se od 18,00 sati  na gradskoj tržnici u Murskom Središću priređuje sajam domaćih proizvoda, a na više prostora u gradu održavaju se zanimljive kulinarske radionice, izložbe i koncerti.

 

KONCERT U KAPELI SV. LOVRE - Niz koncerata ozbiljne glazbe i ove godine održavaju se u crkvama na orguljama koje su obnovljene u Radionici Heferer, a među njima nekoliko ih je i u Zagorju. U nastavku ovogodišnjeg, 21. po redu festivala Orgulje Heferer, koncert će biti večeras u crkvi Sv. Lovre u Lovrečanu, u Zlatar Bistrici. Nastupit će mezzosopranistica, članica Hrvatskog društva glazbenih umjetnika i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika u Zagrebu Nataša Antoniazzo, te Višeslav Jaklin, varaždinski katedralni orguljaš. Ulaz na koncert, koji počinje u 19,30 sati, je slobodan.

 

DRUGI VIKEND LJETA U KRAPINI- Tijekom prvog vikenda manifestacije Ljeto u Krapini održani su raznovrsni sadržaji za brojne posjetitelje, a tako će biti i ovog vikenda. U atriju Galerije grada Krapine, s početkom u 21,00 sat, bit će večeras izvedena stand up komedija. Ulaz je besplatan, baš kao i na sutrašnju projekciju filma Djeca jeseni,  također od 21,00 sat. Sve posjetitelje u nedjelju na Hušnjakovom očekuje uprizorenje mučenja krapinskih vještica, srednjovjekovni kotlić, obilježavanje 100.-te godišnjice Lovačkog društva Krapina, predstava i radionice za djecu te predstavljanje Manjinske ženske udruge Terem Bedekovčina. U glazbenom programu Nedjelje iz davnina nastupit će Črleni lajbeki.

UZ DAN OPĆINE TUHELJ Dan Općine Tuhelj, koji se obilježava 15. kolovoza na blagdan Velike Gospe, i ove će se godine proslaviti nizom različitih aktivnosti. Višednevna događanja započinju već sutra biciklijadom u jutarnjim satima, koja starta ispred školske sportske dvorane, a nastavljaju se od 16,00 sati Sajmenim danom ispred doma DVD-a Tuhelj. U nedjelju, za svoje sumještane i goste, koncert priprema Puhački orkestar LIPA Tuhelj u školskoj sportskoj dvorani od 20,00 sati. Središnja svečanost bit će u četvrtak, kada će se održati sveta misa i svečana sjednica. Procesija kroz mjesto bit će na sam blagdan Velike Gospe, u petak, nakon koje će uslijediti koncelebrirana Sveta misa, zabavni cjelodnevni program te vatromet u ponoć.

SAJAM U DONJEM KRALJEVCU- Županijska gospodarska komora Čakovec suorganizator je 9. Međunarodnog voćarskog sajma, koji se održava 29.i 30. kolovoza u sportskoj dvorani u Donjem Kraljevcu. Sajam je izložbeno-prodajnog karaktera i u svom programu predstavit će voće i voćne sadnice, strojeve za proizvodnju, preradu i zaštitu voća, sustave za skladištenje i čuvanje voća, sustave za obranu od tuče i sustave navodnjavanja. Također, održat će se okrugli stolovi na kojima će domaći i strani stručnjaci govoriti o novim saznanjima i iskustvima u prihrani i zaštiti voćaka te o novim tehnologijama u voćarstvu.

 

STREETBALL U LUDBREGU- Turnir u uličnoj košarci, popularni Streetball  priređuje se sutra u Ludbregu. Osim turnira, na  ludbreškomTrgu Svetog Trojstva bit će priređena i natjecanja  u tricama i zakucavanju. Za pobjednike turnira osigurane su nagrade. Košarkaški turnir na središnjem ludbreškom trgu počet će sutra u 14,00 sati, a zainteresirani za sudjelovanje prijavnicu mogu pronaći na internetskoj stranici grada Ludbrega ili se prijaviti osobno na sam dan turnira na Trgu Svetog Trojstva.

 

četvrtak, 07. kolovoza 2014.

DJECA IZ SARAJEVA LJETUJU U NOVOM VINODOLSKOM - Na poziv gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića, 100 učenika iz Sarajeva, stipendista Fonda za školovanje djece boraca, poginulih boraca i poginulih civila-žrtava rata Ikre ljetuju u odmaralištu Crvenog križa Grada Zagreba u Novom Vinodolskom. Nastavak je to suradnje glavnih gradova Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Podsjetimo, gradonačelnik Bandić poziv je uputio za vrijeme boravka u Sarajevu, na obilježavanju Dana Grada. Svoje mlade goste, prvu grupu od 50 osnovnoškolaca i srednjoškolaca, koji  na Jadranu ljetuju od 4. do 11. kolovoza posjetit će tako danas, u 13,00 sati, u Vili Rustici, u Novom Vinodolskom gradonačelnik Milan Bandić.

ZAVRŠILI RADOVI NA ASFALTIRANJU PROMETNICA U PODSUSEDU - U povodu završetka radova na asfaltiranju ulica Mjesnog odbora Podsused u Gradskoj četvrti Podsused Vrapče, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, sa suradnicima, obišao je ulicu Podsusedsko dolje. Investiralo se oko 4 milijuna kuna u ukupno 4000 metara ceste, objasnio je zagrebački gradonačelnik, dodavši da su radovi, uz Podsusedsko dolje, obuhvatili i ulice Podsusedsko polje, Gornji Jarek, Hlašće, Repinjak te ulicu Šešeki. Osvrnuvši se na Podsusedsko dolje, gradonačelnik je najavio postavljanje prometne signalizacije i peglanje sitnih nedostataka, a iz ljetnih radova u Podsusedu izdvojio je i dovršetak prve faze izgradnje vodoopskrbe u ulici Jagodišće, koja će se nastaviti nakon izrade projektne dokumentacije koja je u tijeku. Obnova prometnice Podsusedsko Dolje od izuzetne je važnosti jer čini žilu kucavicu tog kraja.

ZAGREPČANIMA SE OPRAŠTA UKUPNO 950 TISUĆA KUNA DUGA- Više od 19 tisuća Zagrepčana dobit će oprost za neplaćene račune za komunalnu naknadu jer se Gradu ne isplati voditi skupe sudske postupke, odlučio je gradonačelnik Milan Bandić. Ukupno će biti oprošteno 950 tisuća kuna duga, a riječ je o dugovima za komunalnu naknadu za poslovne, garažne i stambene prostore, i to samo za račune do 50 kuna zaključno s prosincem 2010. Te račune Grad do sada nije uspio naplatiti pa je izračunao da je pametnije odustati od pokušaja naplate 950 tisuća kuna nego se godinama vući po sudovima.

MOBILNA APLIKACIJA ZA BORBU PROTIV ALERGIJA - Zagrepčani imaju novu pomoć u borbi protiv alergija - novu mobilnu aplikaciju Alergo Alert. Aplikaciju je osmislio Zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar s partnerima, a korisnicima omogućava aktualno praćenje prisutnosti alergena u zraku, uz informacije za nadolazeće dane. Uz to korisnicima je dostupna i usluga vođenja osobnog dnevnika, odnosno unošenje i pohranjivanje podataka o tome kako se koji dan osjećaju. Aplikacija je besplatno dostupna svim korisnicima pametnih telefona s iOS i Android operativnim sustavima.

PAMETNA KUĆA IZ FRANCUSKE STIŽE NA BORONGAJSKI KAMPUS – Pametna kuća, koju su izgradili zagrebački studenti nakon međunarodnih uspjeha bit će postavljena u borongajskom kampusu. Na taj način svi zainteresirani građani moći će se upoznati s energetski učinkovitom kućom koja na maksimalan način iskorištava energiju iz prirode. Osim toga ova kuća primjer je odlične suradnje akademske zajednice i gospodarstva. Na projektu je radilo 70-esetak studenata s trinaest različitih fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

U ZAGREBU POVEĆANJE NADZORA POREZNIH INSPEKTORA - U cijeloj prošloj godini inspektori su tijekom nadzora primjene Zakona o fiskalizaciji u Zagrebu zabilježili 373 nepravilnosti, a ove su godine već u prvih sedam mjeseci došli do brojke od njih 388. Ti podaci pokazuju da je prošlogodišnji postotak nepravilnosti u ukupnom broju provjera od 7 posto skočio na 52 posto u 2014. godini. U Poreznoj upravi objašnjavaju da je i dalje najčešće riječ o neizdavanju računa i neevidentiranju prometa. Navode i da inspektori provjeravaju uglavnom rad ugostitelja, trgovaca i odvjetnika.Zagreb je prema najnovijoj evidenciji Ministarstva financija prvi u Hrvatskoj u ovom negativnom trendu, a slijede ga Split i Rijeka. Sukladno nepravilnostima, do sada je u gradu izdano 273 privremenih zabrana poslovanja i to njih 148 prošle i 89 ove godine, a naplaćeno je i više od 1,7 milijuna kuna kazni. S obzirom na uočavanje povećanja broja kršenja zakona, iz Porezne su uprave najavili povećanje broja nadzora u vrijeme ljetnih mjeseci. Službenici će tako do 15. rujna raditi svakoga dana od 0 do 24 sata.

ZAŠTITA AUTOHTONIH ZAGREBAČKIH PROIZVODA - Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo do kraja godine uložit će velike napore kako bi se zaštitili autohtoni zagrebački proizvodi. Nakon Dana kupina koji traju do 01. rujna, na Bundeku će se održati tradicionalna Kestenijada. Osim toga do kraja godine radit će se na pripremi Martinja u Zagrebu te Božićnog sajma poljoprivrednih proizvođača. Neposredno prije toga, na jesen, održat će se Dani hrane i tradicijskih proizvoda koje organizira Gradski ured u suradnji sa Zagrebačkom županijom. Sve ove manifestacije, ali i brojne potpore za poljoprivredna gospodarstva, imaju – kako kaže pročelnik gradskog ureda za poljoprivredu Emil Tuk – samo jedan cilj – potaknuti poljoprivrednike da održe svoju proizvodnju.
 

JUKIĆEVA OSTAJE RASKOPANA, ALI S DOBRIM RAZLOGOM- Radovi na Jukićevoj ulici produženi su do četvrtka 14. kolovoza. Iako je sve trebalo biti već gotovo 2. kolovoza, projekt je produžen jer će uređenje ove prometnice, iako prvotno od Savske do Kačićeve, biti sve do Adžijine ulice. U projekt se pridružila i Plinara Zagreb, koja će na tom potezu napraviti remont plinskih instalacija kako se isti potez ne bi bespotrebno više puta raskopavao. Za vrijeme navedenih radova promet će se odvijati prema privremeno postavljenoj regulaciji.

 

ENERGETSKA UČINKOVITOST U ZGRADAMA JAVNE NAMJENE-Zagrebačka županija osigurala je 2.450.000 kuna za sufinanciranje troškova građenja, opreme i usluga energetske obnove zgrada javne namjene u vlasništvu gradova i općina ili njihovih javnih ustanova. Pravo korištenja ovih županijskih sredstava ostvariti će gradovi i općine koji ulažu vlastita sredstva u provođenje projekta rekonstrukcije te prihvaćaju uvjete zajedničkog sudjelovanja u financiranju provedbe projekta energetske učinkovitosti. Prihvatljivi troškovi ulaganja su građenje, opremanje i usluga energetske obnove krovišta, stolarije i fasade zgrada, dok izrada projektne dokumentacije nije prihvatljiv trošak. Natječaj je otvoren do 15. rujna.


ZAPOŠLJAVANJE MLADIH U PROJEKTU BALTAZAR - Krapinsko zagorska županija, zajedno s partnerima u projektu Baltazar, raspisala je javni poziv za zapošljavanje 69 mladih nezaposlenih osoba u zagorskim osnovnim i srednjim školama. Prijave traju još nekoliko dana, točnije do 10. kolovoza ove godine. U sklopu projekta bit će osigurana pomoć za 99 učenika s poteškoćama, a za posao pomoćnika u nastavi za djecu s poteškoćama prijaviti se mogu osobe starosti do 29 godina sa završenom četverogodišnjom srednjom školom, koje su u evidenciji nezaposlenih. Prijave se šalju Hrvatskom zavodu za zapošljavanje - krapinskom Područnom uredu, do 10. kolovoza ove godine.


SPORTSKA DVORANA ŠKOLE SVETI JURAJ NA BREGU - Do kraja ovog mjeseca trebali bi završiti radovi na dovršetku sportske dvorane u Osnovnoj školi Ivana Gorana Kovačića Sveti Juraj na Bregu. Početkom školske 2014./2015. moći će ju koristiti 412 učenika koji pohađaju 24 razredna odjeljenja ove međimurske osnovne škole. Na završetak izgradnje dvorane vrijedne gotovo 14 milijuna kuna čeka se već niz godina. Radove na dovršenju dvorane financira Općina Sveti Juraj na Bregu uz pomoć resornih ministarstava i Međimurske županije. Riječ je o jednoj od kapitalnih investicija Međimurske županije koja je za obrazovanje iz svog proračuna ove godine izdvojila ukupno 6 milijuna i 500 tisuća kuna kaže župan Matija Posavec. Paralelno sa završetkom radova na dovršetku sportske dvorane, obnavlja se i fasada i uređuje okoliš osnovne škole Sveti Juraj na Bregu.


BESPLATNI UDŽBENICI UČENICIMA OŠ U JESENJU - Na prijedlog načelnika općine Jesenje Ivana Maligeca, nabavit će se besplatni udžbenici za učenike tamošnje Osnovne škole. Tako će svi učenici zadužiti udžbenike i radne bilježnice koje će ih čekati u školskim klupama prvog dana nove školske godine. Obaveza je učenika čuvati knjige koje će po završetku školske godine vratiti, kako bi se njima služio slijedeći naraštaj učenika. Nabavka udžbenika financirat će se iz proračuna općine Jesenje a sredstva za tu namjenu, odnosno 100,000.00 kuna, osigurana su u općinskom proračunu.


ELEMENTARNA NEPOGODA - Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić proglasio je elementarnu nepogodu za područje Grada Vrbovca, Grada Sveti Ivan Zelina te Općine Pokupsko nastalu 30. srpnja ove godine uslijed olujnog nevremena praćenog jakom kišom i tučom. Olujnim nevremenom na navedenom području nanesene su velike štete na poljoprivrednim kulturama, oštećeni su jednogodišnji usjevi, višegodišnji nasadi i šume te su uzrokovane velike materijalne štete na objektima i infrastrukturi, elektroopskrbnom sustavu, krovištima obiteljskih kuća, srušena su mnoga stabla, a zabilježena su i brojna oštećenja na nerazvrstanim cestama.

GUNJA I DALJE OČEKUJE POMOĆ - Na radovima u selu Gunja, mjestu koje je najviše stradalo u poplavama u svibnju, nedostaje volontera. Volonteri se javljaju svaki dan iz Zagreba, Hrvatske pa i šire, ali posla ima mnogo i potrebno je još stotinu volontera, istaknuo je Dražen Gluvaković, koordinator tamošnjih javnih radova i volontera, za Radio Kaj. Svi koji su spremni pomoći u čišćenju, mogu se javiti putem Hrvatskog crvenog križa. Inače, počela je obnova kuća, javnih objekata, ali je cilj da se što više posla napravi prije zime.


NOVI ROTOR U VARAŽDINU - Iako promet na novoizgrađenom rotoru na raskrižju Ulice braće Radić i Ulice Ratimira Hercega u Varaždinu normalno funkcionira od početka tjedna, rotor je službeno predan na uporabu danas prijepodne. Riječ je o projektu vrijednom preko milijun i 300 tisuća kuna a sredstva su osigurana iz Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske.  Radovi na izgradnji rotora su počeli 6. lipnja, a otvorenjem rotora bit će normaliziran promet i smanjene gužve u zapadnom dijelu Varaždina.


AUTOBUSNI KOLODVOR UVODI VIDEO NADZOR - Autobusni kolodvor u Zagrebu protekli vikend oborio je rekord prodavši 12 tisuća karata u samo dva dana. Ove odlične brojke rezultat su mnogobrojnih turista koji borave u Zagrebu. Upravo zato Autobusni kolodvor uvodi brojne novitete. Između ostaloga postavit će se video nadzor nad cijeli Autobusni kolodvor. Dodajmo da se na Autobusnom kolodvoru Zagreb mogu kupiti putne karte za i od Plitvičkih jezera. Na taj način izašlo se u susret brojnim turistima koji iz Zagreba putuju prema moru.

NOVO UGIBALIŠTE ZA AUTOBUSE U SAMOBORU - Kako bi se građanima olakšao pristup institucijama i ustanovama te sportskim terenima na prostoru bivše vojarne u Samoboru, u tijeku su radovi na izgradnji autobusnih ugibališta. Osim toga radi se i na proširenju nogostupa na Mirnovečkoj cesti, a u tijeku je i rekonstrukcija zgrade na samom ulazu u vojarnu. Završetak radova predviđen je za slijedeći mjesec.

ZBOG RADOVA ZATVORENA ULICA KNEZA BRANIMIRA – Zbog radova na uređenju kolnika, Ulica kneza Branimira na dijelu od Palmotićeve ulice do Strojarske ceste, zatvorena je za promet. Za vrijeme radova koji će trajati do ponedjeljka 11. kolovoza, promet će se odvijati prema privremeno postavljenoj regulaciji.

LINIJE 107 I 222 PROMETUJU IZMIJENJENIM TRASAMA - Zbog radova na sjevernom kolniku Slavonske avenije, od Radničke ceste do Avenije Marina Držića, te posebne regulacije prometa, sljedeća tri dana autobusi na linijama 107 Jankomir – Žitnjak i 222 Remetinec - Žitnjak prometuju izmijenjenim trasama. Linija 107, u smjeru Jankomira tako prometuje redovnom trasom do raskrižja Slavonske avenije i Heinzelove ulice, kojom nastavlja do Ulice grada Vukovara, te lijevo do Avenije Marina Držića, zatim lijevo Avenijom Marina Držića do Slavonske avenije kojom nastavlja dalje redovnom trasom. Linija 222, u smjeru Remetinca prometuje redovnom trasom do raskrižja Slavonske avenije i Heinzelove ulice, kojom nastavlja do Ulice grada Vukovara, te lijevo do Avenije Marina Držića i zatim lijevo Avenijom Marina Držića kojom nastavlja dalje redovnom trasom.


VOĆARSKI SAJAM U DONJEM KRALJEVCU - Razvojna agencija Podravine i Prigorja PORA i ove godine organizira zajednički nastup proizvođača voća i voćnih prerađevina te agrotehnike i pomotehnike s područja Koprivničko-križevačke županije na 9. po redu Međunarodnom voćarskom sajmu u Donjem Kraljevcu. Sajam u Donjem Kraljevcu održat će se 29. i 30. kolovoza. Izlaganje za poduzetnike je besplatno a troškove izlagačkog prostora za izlagače snosit će PORA Razvojna agencija Podravine i Prigorja. Zainteresirani poduzetnici koji žele predstaviti svoje proizvode i usluge na zajedničkom izlagačkom prostoru Koprivničko-križevačke županije na sajmu u Donjem Kraljevcu, mogu se do 14. kolovoza javiti u Razvojnu agenciju Podravine i Prigorja na Florijanskom trgu u Koprivnici.


VODA NA KUPALIŠTU AQUACITY IZVRSNA - Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije provodi redovite analize kakvoće vode za kupanje na varaždinskom kupalištu Aquacity na Motičnjaku. Mikrobiološki parametri dobiveni analizom što ju je 29. i 31. srpnja provela djelatnost za zdravstvenu ekologiju županijskog zavoda za javno zdravstvo, pokazuju da je voda na tom kupalištu i dalje izvrsne kvalitete.


VISOKA KONCENTRACIJA PELUDI KOROVA - Prepoznavši javnozdravstveni problem povećanog broja ljudi koji pate od peludnih alergijskih bolesti, Zavod za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije provodi program praćenja vrste i koncentracije peludnih alergena u zraku. Redovno sakupljanje uzoraka peluda posebnim instrumentom smještenim na krovu Opće bolnice dr.Tomislav Bardek u Koprivnici, omogućuje kontinuirano izvještavanje javnosti o očekivanim razinama peludi u zraku. Peludna prognoza za područje županije svakodnevno se može pratiti na internetskim stranicama Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije. Danas je primjerice, kao uostalom i zadnjih nekoliko dana, posebno visoka koncentracija peludi korova i to koprive, a počela je i cvatnja ambrozije.


ČITATELJSKE RADIONICE - Bibliocikliranje naziv je projekta koji su pokrenuli studenti bibliotekarstva zagrebačkog Filozofskoga fakulteta u suradnji s Dječjom knjižnicom Marina Držića. U sklopu projekta do nedjelje 10. rujna bit će posjećene knjižnice na relaciji Zagreb- Split, a s ciljem popularizacije čitanja među mladima. Podsjetimo, studenti Filozofskog fakulteta uspješno provode čitateljske radionice za djecu od 10 do 13 godina te su u suradnji s Dječjom knjižnicom Marina Držića osnovali i čitateljski klub za djecu – Knjigotron.

PRIJAVE ZA ŠKOLU SINKRONIZIRANOG PLIVANJA – U tijeku su prijave za ljetnu školu sinkroniziranog plivanja koja se i ove godine održava na Šalati. Prijaviti se mogu djevojčice od 6 do 11 godina. Treninzi koje će voditi bivše reprezentativke održavat će se od 6. do 31. kolovoza radnim danom od 17 do 19 sati. Ljetnu školu sinkroniziranog plivanje već 11. godinu organizira klub Medveščak.


OBUSTAVLJENA AUTOBUSNA LINIJA 236 - Autobusna linija 236 Kampus – Čavićeva privremeno je obustavljena, do 17. kolovoza. Također, zbog smanjene prijevozne potražnje, u razdoblju od 18. do 22. kolovoza, bit će smanjen broj polazaka sukladno novom voznom redu koji će biti dostupan na početno-krajnjim stajalištima.

NATJEČAJNA RADIONICA U MSU – Natječajna radionica na temu “Bajkovita zemlja legendi, mitova i priča iz moje domovine” bit će održana danas u Muzeju suvremene umjetnosti. Riječ je o natječaju za zemlje članice UNESCO-vog Regionalnog centra za nematerijalnu kulturnu baštinu JI Europe. Na radionicu se mogu prijaviti djeca od 8 do 14 godina. Pribor za izradu radova je osiguran.


MURA, MURA GLOBOKA SI VODA TI - Predavanje pod nazivom „Mura, Mura globoka si voda ti“, priredit će večeras u Centru za posjetitelje u Križovcu djelatnici javne ustanove „Međimurska priroda“. Zainteresirani posjetitelji moći će doznati više o rijeci Muri i njenim prirodnim vrijednostima. Predavanje što počinje u 18,00 sati, u sklopu manifestacije “Ljeto uz Muru 2014.”, organizira Turistička zajednica Grada Mursko Središće.

 

BRANKA BATINIĆ NA PRIJEMU KOD GRADONAČELNIKA BANDIĆA Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, sa suradnicima, primio je danas u Gradskoj upravi Branku Batinić, hrvatsku sportašicu, bivšu stolnotenisku reprezentativku, danas aktivnu trenericu i sportsku managericu koja živi i radi u Frankfurtu. Na sastanku je bilo riječi o njezinom bogatom međunarodnom iskustvu stečenom u sustavu europskih i svjetskih sportskih organizacija te, s obzirom na to da se planira vratiti u domovinu, o mogućnostima da svoje bogato znanje prenese u Zagreb. Gradonačelnik Bandić je naglasio da Grad podupire vrhunski sport i vrhunske sportaše, pa bi se tako suradnja već od ove jeseni mogla početi ostvarivati kroz nekoliko projekata, od kojih je prvi kandidatura Zagreba za organizaciju Svjetskog veteranskog prvenstva u stolnom tenisu.

 

NK LOKOMOTIVA ORGANIZIRA MEĐUNARODNI TURNIR - Međunarodni turnir kadetskog uzrasta „Mijo Etlinger“ organizira prigodom slavlja stote obljetnice kluba, NK Lokomotiva. Turnir je nazvan po legendarnom igraču i treneru mlađih uzrasta Lokomotive koji je ostavio dubok trag i prenio sportski duh u tisuće mladih Zagrepčana.Turnir počinje danas i traje do nedjelje, 10. kolovoza, a na njemu će nastupiti i strane i hrvatske momčadi - dolaze Maccabi Tel Aviv, Metalurg Skopje, Senice iz Slovačke i Žilina iz Slovačke, a od domaćih ekipa nastupit će kadeti GNK Dinama, Zadra i Šibenika – najavio je izvršni direktor NK Lokomotiva, Denis Gudasić.


MLADI VATERPOLISTI NA PRIPREMAMA U VARAŽDINU - Hrvatska U19 vaterpolo reprezentacija boravi ovog tjedna u Varaždinu i na gradskim se bazenima predvođena izbornikom Vjekom Kobešćakom, priprema za Europsko prvenstvo što će se od 21. do 31. kolovoza održati u Tbilisiju u Gruziji. Sparing partner našim reprezentativcima je mlada vaterpolo reprezentacija Australije. Termini treninga su svakodnevno od 9,00 do 12,00 sati i 30 minuta te od 18,00 do 20,00 sati i 30 minuta i u to je vrijeme sportski bazen zatvoren za građanstvo.

 

srijeda, 06. kolovoza 2014.

ZAGREPČANIMA SE OPRAŠTA UKUPNO 950 TISUĆA KUNA DUGA- Više od 19 tisuća Zagrepčana dobit će oprost za neplaćene račune za komunalnu naknadu jer se Gradu ne isplati voditi skupe sudske postupke, odlučio je  gradonačelnik Milan Bandić. Ukupno će biti oprošteno 950 tisuća kuna duga, a riječ je o dugovima za komunalnu naknadu za poslovne, garažne i stambene prostore, i to samo za račune do 50 kuna zaključno s prosincem 2010. Te račune Grad do sada nije uspio naplatiti pa je izračunao da je pametnije odustati od pokušaja naplate 950 tisuća kuna nego se godinama vući po sudovima.

 

PAROMLIN POSTAJE GRADSKA KNJIŽNICA  - Nakon što su početkom srpnja započeli radovi na sanaciji industrijskog kompleksa Paromlin inače zaštićenog kulturnog dobra, iz Grada Zagreba, poručili su kako će prema trenutačnim planovima ondje biti sagrađena Gradska knjižnica. Kada će se prionuti poslu, još nije poznato, no prema najavama zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića bit će to u idućih 4 do 5 godina.

 

VODIČ ZA SAMOLIJEČENJE KROZ 10-TAK DANA - „Vodič za samoliječenje, akutna i hitna stanja te bezreceptne lijekove“ predstavljen je danas u Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje. Cilj vodiča, kojeg je izdao Zavod za zdravstveno osiguranje u suradnji s Ministarstvom zdravlja, Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo i Hrvatskim zavodom za hitnu medicinu je potaknuti građane da ne koriste hitnu pomoć ukoliko to nije nužno. Ravnateljica HZZO Tatjana Prenđa Trupec pojasnila je da se brošurom, čiji je inicijator Zoran Maravić, želi smanjiti pritok pacijenata na Hitnu medicinu za pet posto. Vodič će kroz desetak dana biti dostupan kod liječnika opće prakse, pedijatara, u zagrebačkim ambulantama hitne medicine i u ljekarnama.

 

PROGLAŠENA ELEMENTARNA NEPOGODA - Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić proglasio je elementarnu nepogodu za područje Grada Vrbovca, Grada Sveti Ivan Zelina te Općine Pokupsko nastalu 30. srpnja ove godine uslijed olujnog nevremena praćenog jakom kišom i ledom/tučom. Olujnim nevremenom na navedenom području nanesene su velike štete na poljoprivrednim kulturama, oštećeni su jednogodišnji usjevi, višegodišnji nasadi i šume te su uzrokovane velike materijalne štete na objektima i infrastrukturi, elektroopskrbnom sustavu, krovištima obiteljskih kuća, srušena su mnoga stabla, a zabilježena su i brojna oštećenja na nerazvrstanim cestama.

 

UNIŠTAVANJE i ISKORJENJIVANJE AMBROZIJE - Grad Zagreb i Gradski ured za zdravstvo pozvao je sve fizičke i pravne osobe na poduzimanje mjera uništavanja i iskorjenjivanja ambrozije što je u skladu sa Zakonom o biljnom zdravstvu i Odlukom o komunalnom redu. Smatra se da oko 250.000 građana Grada Zagreba pati od simptoma alergije na ambroziju  zbog čega je Grad i pokrenuo inicijativu za uklanjanje ambrozije iz dvorišta, vrtova, neobrađenih zemljišta te javnih zelenih površina. Podsjetimo, ambrozija je jedan od najraširenijih korova u zemljama jugoistočne Europe, a njezin polen izuzetno je pokretan i izaziva jako izražene simptome alergije.

 

NAVALA ZA ZAGREBAČKE TURISTIČKE AUTOBUSE - Za razgledavanje Zagreba iz autobusa za sljedeću sezonu, uz tri postojeća, ZET priprema još dva turistička autobusa. Prošlih godina uslugu je bilo moguće koristiti pet sati dnevno, dok ove godine zbog velikog interesa, autobusi voze od 10,00 do 20,00 sati. Zagreb se tako uz pristojnu cijenu, može razgledati na crvenoj trasi kroz centar grada i zelenoj, koja uključuje i posjet Jarunu i Bundeku. Također, ZET je ove godine uveo da se uz kartu mora koristiti i narukvica koja se ne može skinuti bez trganja. 

 

IN MUSICU PODRŠKA GRADA - Direktora INmusic festivala Zorana Marića primio je u zgradi Gradske uprave gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, sa suradnicima. Marić mu se tom prilikom zahvalio na pokroviteljstvu i podršci te ga upoznao s pripremama za jubilarno, 10. izdanje Festivala. - Ovo je veliki projekt, kulturni, turistički, urbani i gospodarski događaj koji zaslužuje potporu Grada – rekao je gradonačelnik dodavši naglasivši da će Festival, na zadovoljstvo brojnih posjetitelja, i dalje imati podršku Grada koji prepoznaje kvalitetne kulturno - turističke manifestacije.

 

U ZAGREBU PRVA START UP KONVENCIJA - Start up konferenciju na kojoj će spojiti inovatore i investitore Grad će organizirati prvi put u listopadu. Konferencija, koja još uvijek nema službeni naziv, trajat će dva dana na Zagrebačkom velesajmu.- Svi koji imaju zamisao o pokretanju posla imat će ju priliku predstaviti pred investitorima koji će onda moći procijeniti ima li ideja potencijala i žele li uložiti u nju – objasnila je zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Sandra Švaljek. Uoči konferencije bit će raspisan javni poziv inovatorima za sudjelovanje, a na kraju će biti nagrađene najbolje ideje.

 

AUTOBUSNA KARTA MOŽE SE KUPITI ONLINE - Od ove godine autobusnu kartu možete kupiti na službenoj stranici Autobusnog kolodvora. Upravo to jedna je od novih usluga koje je uvela ova podružnica Zagrebačkog holdinga, a sa ciljem prilagođavanja ponude korisnicima.

 

PROMJENE NA LINIJAMA 310 I 319 - Zbog očevida u zoni jučerašnjeg pada borbenog zrakoplova kod Lomnice, onemogućen je promet dionicama lokalnih cesta. Iz tog razloga autobusne linije 310 Glavni kolodvor-Petrovina i 319 Velika Gorica-Lukavec prometuju djelomično izmijenjenim trasama. Tramvajski promet redovit je na svim linijama, izvijestio je ZET.

 

RADOVI NA SAVSKOJ SKREĆU LINIJE 3, 4,13,14 i 17- Zbog radova na istočnom kolosijeku tramvajske pruge na Savskoj cesti, od tramvajske stanice Zagrepčanka do Koturaške ceste, obustavlja se tramvajski prijevoz Savskom cestom, u smjeru sjevera, od Ulice grada Vukovara do Cibone. Tako će biti sve do 18. kolovoza. Tramvajske linije 3, 4, 14 i 17 prometovat će izmijenjenim trasama, a linija 13 za vrijeme radova neće prometovati.

 

ZATVORENA ULICA ŠESTINSKI VRH - Zbog izvođenja radova na rekonstrukciji javnog kanala, Ulica Šestinski vrh na dijelu od Ulice Vrhovec do Ulice Ive Serdara, zatvorena je za sav promet u vremenu do nedjelje 7. rujna do 20,00 sati. Za vrijeme navedenih radova obilazni pravac je Vrhovec – Šestinski vrh – I. Serdara i obratno.

 

RADOVI NA VODOVODNOJ ULICI - Zbog izvođenja radova na izvanrednom održavanju Vodovodne ulice na dijelu od Ulice grada Mainza do Magazinske ulice, ista je zatvorena za sav promet do subote 6. rujna do 15,00 sati. Za vrijeme navedenih radova obilazni pravci su: Magazinska – Zagorska – Selska c. – Prilaz baruna Filipovića - Ulica grada Mainza – Slovenska - Fonova – Hanuševa - Jagićeva – Adžijina - Magazinska.

 

RADOVI UREĐENJA KOLNIKA ULICE KNEZA BRANIMIRA - Zbog potrebe izvođenja radova uređenja kolnika Ulice kneza Branimira, na dijelu od Palmotićeve ulice do Strojarske ceste, od danas će biti onemogućeno prometovanje iz smjera Avenije M. Držića prema Trgu kralja Tomislava (smjer istok - zapad), dok će se promet iz smjera Trga kralja Tomislava u smjeru Avenije M. Držića (smjer zapad-istok) odvijati po tramvajskoj pruzi. Radovi se odvijaju od danas do ponedjeljka, 11. kolovoza do 05,00 sati. Obilazni pravac istok - zapad: Avenija M. Držića – Šubićeva – Kneza Višeslava – A. Bauera – Ulica kralja Zvonimira – Trg žrtava fašizma –Kralja Držislava – Boškovičeva – Trg J. J. Strossmayera – Trg kralja Tomislava – i dalje prema zapadu. 

 

VOLONTERSKO PAJDAŠIRANJE-Završen je projekt “Volontersko pajdaširanje” koji se od prosinca prošle godine  provodio   u Međimurskoj  i Varaždinskoj županiji. Cilj je bio  povezati  mlade s teškoćama i mlade bez teškoća na zajedničkom osmišljavanju volonterskih programa i zajedničkom volontiranju. Voditelj projekta bila je udruga Autonomni centar Čakovec, a partneri Gospodarska  te Ekonomska i trgovačka škola iz Čakovca, Gospodarska škola Varaždin i Savez udruga osoba s invaliditetom Međimurske županije. U projekt  je bilo uključeno 15 učenika iz škola partnera i 15 mladih s teškoćama koji su  prošli zajedničke edukacije i treninge o volontiranju. Osim edukacija i treninga  održan je i niz volonterskih akcija. Projekt je  financijski pomoglo  Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.

 

EKOLOŠKA JAVNA RASVJETA U IVANCU- Projekt uključivanja ivanečkih ulica u sustav energetski učinkovite javne rasvjete, bit će nastavljen i ove godine zamjenom rasvjetne opreme i električnih svjetiljki takozvanom i „štednom javnom rasvjetom“.  U nabavu i instaliranje energetski učinkovite i ekološke javne rasvjete na području Grada Ivanca, bit će ove godine  uložena 751 tisuća kuna, od čega će 60 posto sredstava osigurati Grad, a preostala sredstva Fond  za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. U projekt se uključilo i Ministarstvo gospodarstva koje će uložiti 200 tisuća kuna. Instaliranjem štednih žarulja i uvođenjem polunoćnog režima javne rasvjete, u Ivancu očekuju smanjenje ukupne potrošnje električne energije za gotovo 30 posto.

PODRAVCI NA ZAGORSKOM GOSPODARSKOM ZBORU- Obrtnička komora Koprivničko-križevačke županije u suradnji s Razvojnom agencijom Podravine i Prigorja PORA  organizira zajednički  nastup obrtnika i poduzetnika sa svog područja  na 22. Zagorskom gospodarskom zboru koji  će od 11. do 13. rujna  održati u Krapini. Zainteresirani obrtnici i poduzetnici mogu se prijaviti u Obrtničku komoru Koprivničko-križevačke županije ili Razvojnu agenciju Podravine i Prigorja do 11. kolovoza. Organizatori 22. Zagorskog gospodarskog zbora su Krapinsko-zagorska županija, Grad Krapina, HGK Županijska komora Krapina, Obrtnička komora Krapinsko-zagorske a operativno-izvršni organizator je Radio Kaj.

 

ASFALTIRANJE U KRIŽEVAČKIM PRIGRADSKIM NASELJIMA- Radovi na asfaltiranju prometnice na području križevačkih  prigradskih naselja  Veliki Potočec i Široko Brezje  završavaju  ovih dana.  Projekt je vrijedan 532 tisuće kuna, a asfaltiranje 1300 metara prometnice financirano je iz križevačkog gradskog proračuna, kao i  sredstvima mještana Velikog Potočeca i Širokog Brezja. Iako je završetak radova planiran za 12. kolovoza, cesta će biti asfaltirana i prije predviđenog roka.

 

RAZVOJ I KONKURENTNOST TURISTIČKIH SADRŽAJA- Zagrebačka županija osigurala je 800 tisuća kuna proračunskih bespovratnih sredstava za provedbu programa Konkurentnost  turističkog gospodarstva u ovoj godini.  Sredstva će se dodjeljivati za povećanje standarda, kvalitete i dodatne turističke ponude na području Zagrebačke županije. Podnositelj prijave treba biti registriran na području Zagrebačke županije, a predloženi program provoditi na području županije. Za hotele, pansione, apartmane, hostelei kampove subvencionirat će do 60 posto prihvatljivih troškova bez PDV-a, odnosno do 150 tisuća kuna, a  seljačkim domaćinstvima i objektima za prehranu  do 100 tisuća kuna.Pojedini korisnik može prijaviti i ostvariti subvenciju samo za jedan program. Natječaj je otvoren do 29. kolovoza.

 

LJETO NA ŠTROSSU I DALJE ZABAVLJA ZAGREPČANE - Na zagrebačkom Gornjem gradu u sklopu manifestacije Ljeto na Strossu svakodnevno se održava likovni, plesni, kazališni i glazbeni program koji je besplatan za sve posjetitelje. Unatoč vrlo lošem vremenu program se do sada održavao bez većih promjena, a sukladno najavljenom suhom i toplijem kolovozu očekuje se još 30-tak dobrih koncerata koji svakoga dana počinju u 21.00 sat. Posjetitelji zabavu pronalaze i tijekom dana kada se održavaju likovne radionice za djecu i odrasle te mnogi umjetnici na šetalištu izlažu svoja djela. Srijedom od 19,00 do 20,00 sati građani mogu besplatno učiti plesati Swing, a ako se samo žele opustiti na najromantičnijem dijelu Gornjega grada mogu to učiniti uz kavu ili kušajući neka od 29 vrsta hrvatskih vina koja se nalaze u ponudi organizacije.

ZAGREBAČKE LEGENDE U SKLOPU RADIONICE U MSU I dalje traju prijave na radionicu „Bajkovita zemlja legendi, mitova i priča iz moje domovine“, koja će se održati 7. kolovoza od 14,00 do 16,00 sati u Muzeju suvremene umjetnosti. Na radionici će djeca od 8 do 14 godina izrađivati slike, crteže i kolaže od različitih slikarskih i neslikarskih materijala, a najbolji će radovi sudjelovati na natječaju za zemlje članice UNESCO-ova Regionalnog centra za nematerijalnu kulturnu baštinu jugoistočne Europe.

VARAŽDINSKI FOLKORAŠI U AVIANU- Tridesetak članova Varaždinskog folklornog  ansambla, predstavljat će Hrvatsku  na 46. međunarodnom festivalu folklora koji počinje sutra i trajat će do 16.kolovoza  u talijanskom gradu Avianu.  Ansambl će  u sklopu festivalskog programa  nastupiti u još nekoliko  nekoliko talijanskih gradova, te na taj način prezentirati hrvatsku tradicijsku kulturu, umjetnost i običaje. Ansambl će se predstaviti programom pjesama i plesova Međimurja i Zagorja, zagrebačkog Prigorja te Bunjevačkim plesovima i pjesmama. Put na festival financijski je pomogla Varaždinska županija.

FOTO NATJEČAJ BAJKA NA DLANU - Krapinsko-zagorska županija poziva kreativce da se prijave na foto natječaj „Bajka na dlanu“ za najbolju fotografiju prirodnih ljepota, kulturne i prirodne baštine s područja Krapinsko-zagorske županije. Svrha natječaja je fotografijom prikazati Zagorje – Bajku na dlanu kroz sva godišnja doba, te promovirati Zagorje kao turističku destinaciju. Treći krug natječaja započeo je 4. kolovoza i traje do 31. listopada ove godine. Svaki autor može poslati do 3 fotografije, online, na službene internet stranice Krapinsko zagorske županije. Po završetku foto natječaja stručni žiri će proglasiti apsolutnog pobjednika za najbolju fotografiju  i dodijeliti bogate nagrade, kao i poklon - let balonom.

 

LJETNA GEOLOŠKA ŠKOLA NA HUŠNJAKOVOM - U zadnjem tjednu kolovoza Muzej krapinskih neandertalaca ponovno organizira Ljetnu geološku školu. U sklopu programa namijenjenog djeci predškolske dobi i osnovnih škola, svakog dana od 10,00 do 12,00 sati bit će geološke i paleontološke radionice, geološki laboratorij, kreativne likovne radionice, modeliranje u glini, radionice izrade kamenih alatki i odjeće krapinskog pračovjeka, sudjelovanje u prapovijesnom lovu na Hušnjakovom te posjet Muzeju krapinskih neandertalaca. Za 15. po redu Ljetnu geološku školu do sada je prijavljeno 30-tak zainteresiranih, potvrdila je ravnateljica Muzeja Hrvatskog zagorja Vlasta Krklec. Mjesta ima za još 20-tak polaznika, a  više informacija zainteresirani mogu pronaći na web stranici Muzeja krapinskih neandertalaca. Prošlih su godina na Ljetnoj geološkoj školi sudjelovala djeca iz gotovo cijele Hrvatske, pa čak i inozemstva.

 

GRADSKI BAZENI OTVORENI I TIJEKOM KOLOVOZA Gradski bazeni Mladost, Šalata i Utrine otvoreni su i tijekom kolovoza. Na vanjskim bazenima Sportskog parka  Mladost građani se mogu rekreirati radnim danom od 12:00 do 19:00 sati, a vikendom i blagdanom od 10:00 do 19:00 sati. Bazen na Šalati otvoren je radnim danom od 13:30 do 18:00 sati. Vikendom i blagdanom bazeni rade od 11:00-19:00 sati. Na Šalati se provode programi i tečajevi plivanja za djecu i odrasle, a više možete pronaći na www.sportskiobjekti.hr. Bazen na Utrinama otvoren je radnim danom od 11:30 do 20:00 sati, te vikendom i blagdanom od 12:00 do 20:00 sati.

ACO PETROVIĆ NA PRESSICI O SPASU KK CIBONA- Plan i zadatke rješavanja problema zagrebačkog košarkaškog kluba Cibona, na današnjoj je konferenciji za medije iznio novi glavni operativac kluba, bivši hrvatski košarkaš, Aleksandar Petrović. Petrović je napomenuo da on nije novi direktor kluba, već samo volonter koji će do 1. rujna pokušati vratiti dugovanja prema igračima i deblokirati FIBA-u, a do 1. listopada formirati upravni odbor kluba od 5 članova- poduzetnika.  Za to je potrebna snaga i volja svih igrača i dionika ovog procesa, rekao je Petrović.

POČELO SVJETSKO PRVENSTVO ZA JUNIORE U HRVANJU – Svjetsko prvenstvo za juniore u hrvanju otvorio je sinoć u Domu sportova gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić. Sve do nedjelje, 10. rujna, Zagreb će ugostiti gotovo 1000 hrvača iz više od 60 zemalja svijeta. U organizaciju svjetskog prvenstva za juniore u hrvanju osigurano je 5 milijuna kuna, a dio novca osigurao je i grad. Najbolji na ovom SP osigurat će svoje mjesto na olimpijskim igrama u Riu.

 

PLAVKOV KIDS CORNER U DINAMU - U sklopu utakmice pretkola Lige prvaka između Dinama i Aalborga, na zapadnom parkingu stadiona Maksimir bit će danas u 17.00 sati organiziran veliki Plavkov Kids Corner, priopćili su iz Dinama. Plavko se pobrinuo da sva djeca mogu uživati u skakanju na napuhancima, mini nogometu, speed nogometu, face paintingu, likovnoj radionici te sudjelovati u nagradnim igrama i osvojiti razne Dinamove nagrade. Zabavljat će ih animatori i voditelji, zajedno s Plavkom s kojim će se moći družiti i fotografirati. Cijelo će druženje začiniti i dolazak prvotimaca Dinama pa će djeca imati priliku upoznati igrače hrvatskog prvaka i fotografirati se s njima.Svi će posjetitelji moći uživati i u pokaznim treninzima najmlađih uzrasta Nogometne škole Dinamo, a zainteresirana djeca i roditelji moći će od trenera mlađih uzrasta saznati sve informacije o prijavama i upisima u modru školu nogometa - jednu od šest najboljih u Europi, kao i o učlanjenju u GNK Dinamo.

 

NOVI SPORTSKI TERENI U SAMOBORU – Samobor će u prostoru bivše vojarne uskoro dobiti nekoliko novih sportskih terena. U tijeku su radovi na uređenju poligona za streličare na vanjskom prostoru samog kompleksa, a osim toga uređuje se i igralište za odbojku na pijesku. Uskoro će ovdje biti uređen i prvi park za pse u Samoboru. Radove na uređenju sportskih terena izvodi samoborski Komunalac, uz pomoć radnika tvrtke Odvodnja Samobor, a rezultat su brze reakcije Grada Samobora na potrebe i želje građana. Podsjetimo već ranije na ovom prostoru uređena je atletska staza, nogometno igralište i poligon za ulično vježbanje.

 

PRIPREME ZA SVJETSKO RIBOLOVNO PRVENSTVO- Najveća sportska manifestacija u Međimurju ove godine bit će 61. Svjetsko prvenstvo u lovu ribe udicom na plovak što će se  od 8. do 14. rujna,  pod pokroviteljstvom hrvatskog predsjednika Ive Josipovića,  održavati  na natjecateljskoj stazi na odvodnom kanalu Hidroelektrane „Dubrava“ od Donje Dubrave do Svete Marije. Međimurska županija ove se godine uključila u organizaciju nekoliko velikih sportskih natjecanja, ističe  župan Matija Posavec. Ovih je dana definiran i službeni program ovog natjecanja koje će okupiti četrdesetak reprezentacija sportskih ribolovaca iz cijelog svijeta, te brojnih gostiju. Rok za prijave  na  Svjetsko ribolovno prvenstvo produžen je do 20.kolovoza.

 

ponedjeljak, 04. kolovoza 2014.

ČESTITKA POVODOM DANA POBJEDE I DOMOVINSKE ZAHVALNOSTI  - Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja čestitao je Zagrepčanima gradonačelnik Milan Bandić. -Ponosni smo na pobjedu izborenu u teškim okolnostima i s mnogo žrtava, zahvalni smo braniteljima koji su tvorci slobode i samostalnosti naše Hrvatske, istinski heroji koji su nam ne samo omogućili da se tog 5. kolovoza 1995. s kninske tvrđave zavijori hrvatska zastava već i ostvarili pretpostavke da sami, svojim marom gradimo slobodno i demokratsko društvo, da zajedno i složno odgovaramo na izazove koji su pred nama, da probleme rješavamo znanjem, kompetencijom i kreativnošću, držeći se uvijek, a posebno u sadašnjim kriznim vremenima, načela solidarnosti i pravednosti – stoji između ostalog u gradonačelnikovoj čestitki. Bandić je pozvao i građane da ponosno istaknu zastave u svojim domovima, jer „slavimo najveći blagdan naše slobode i neovisnosti“.


POLOŽENI VIJENCI KOD ZIDA BOLI – Vijence povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, danas je na Gradskom groblju Mirogoj kod Zida boli položio gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić zajedno s predstavnicima Gradskog ureda za branitelje te udruga proizašlih iz Domovinskog rata, II. Svjetskog rata i civilnih invalida rata.Vijenci su položeni i kod spomenika roditeljima branitelja iz domovinskog rata.

ODLAZAK NA LJETOVANJE - Četvrta skupina djece hrvatskih branitelja i civilnih žrtava Domovinskog rata krenula je danas na besplatno sedmodnevno ljetovanje u odmaralište Crvenog križa u Novom Vinodolskom. Na ljetovanje je otputovala i skupina djece iz obitelji slabijeg imovinskog statusa. Njih 65 ljetovat će u odmaralištu Zlatokrila u Velom Lošinju. Ljetovanje i ove godine organizira Grad Zagreb i Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe sa invaliditetom. Kroz različite programe ljetovanja ove će godine na more otići 3500 djece.


RADNO VRIJEME TRŽNICA NA BLAGDAN - Tržnice u gradu Zagrebu, kao i Veletržnica i hladnjača i skladište u utorak 5. kolovoza, na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja te u petak, 15. kolovoza, na blagdan Velike Gospe neće poslovati.Također, danas neće raditi Uprava podružnice Tržnice Zagreb na lokaciji Šubićeva 40/V i Slavonska avenija 7. U razdoblju od 1. srpnja do 29. kolovoza Centar za korisnike u Ulici grada Vukovara 41 radi po ljetnom radnom vremenu, radnim danom od 7,00 do 15,00 sati.


USKORO IZGRADNJA GROBLJA ZA KUĆNE LJUBIMCE - Prvi radovi na izgradnji groblja za kućne ljubimce u gradu Zagrebu trebali bi krenuti na jesen, najavljeno je iz gradskog Ureda za poljoprivredu i šumarstvo. Groblje će se graditi pored Skloništa za napuštene životinje u Dumovcu. U planu je da se napravi krematorij s grobljem te park za sve posjetitelje koji će obilaziti svoje kućne ljubimce na mjestu na kojem su ih pokopali. Cijeli kompleks trebao bi se prostirati na oko osam hektara, a sadržavat će krematorij s 12.000 kazeta u koje bi se nakon kremiranja ulagali posmrtni ostatci kućnih ljubimaca. Radovi bi trebali trajati oko godinu dana pa se otvorenje groblja očekuje 2015., najkasnije početkom 2016. godine.

 

JAVNA RASPRAVA O GOSPODARENJU OTPADOM - Javna rasprava o Strateškoj studiji o utjecaju prijedloga plana gospodarenja otpadom u Gradu Zagrebu na okoliš koja sadrži i Glavnu ocjenu prihvatljivosti plana za ekološku mrežu i Prijedlog plana gospodarenja otpadom u Gradu Zagrebu do 2015. traje do ove srijede, 6. kolovoza. Javnosti je omogućen javni uvid u cjelokupnu dokumentaciju na službenoj internetskoj stranici Grada Zagreba te radnim danom od 8, 30 do 15,30 sati na četiri lokacije u Gradu Zagrebu i to u predvorju zgrade Gradske uprave na Trgu Stjepana Radića 1, te u područnim uredima Trešnjevka, Pešćenica i Novi Zagreb. Mišljenja, prijedlozi i primjedbe na Stratešku studiju i Prijedlog plana mogu se, zaključno sa zadnjim danom javne rasprave, upisati u knjige primjedbi, izložene uz predmetnu dokumentaciju ili u pisanom obliku dostaviti na adresu Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj, Sektor za zaštitu okoliša i gospodarenje otpadom, Park stara Trešnjevka 2.


ZATVORENA SLAVONSKA AVENIJA - Slavonska avenija u rekonstrukciji je do 18. kolovoza. Radovi će se obavljati u četiri faze, a naizmjenično prema dinamici izvođenja radova, bit će zatvoren sjeverni odnosno južni kolnik navedene dionice, dok će se promet za vrijeme navedenih radova odvijati po slobodnom kolniku dvosmjerno. Danas je počela treća faza radova i asfaltiranje sjevernog kolnika od Heinzelove do Držićeve. Promet se odvija južnim, obnovljenim kolnikom, a vozači ne mogu iz smjera Heinzelove sići prema sjeveru ili jugu. Nakon tih radova još će ostati asfaltiranje i zatvaranje sjevernog kolnika od petlje do fontana.


OBILJEŽAVANJE DANA DOMOVINSKE ZAHVALNOSTI - Povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja, izaslanstva Varaždinske županije i Grada Varaždina, danas su  položila vijence i zapalila svijeće kod križa branitelja na Gradskom groblju u Varaždinu. U obilježavanju Dana pobjede pridružili su se i predstavnici PU varaždinske i članovi obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja.


MEĐIMURCI OBILJEŽAVAJU DAN DOMOVINSKE ZAHVALNOSTI - Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja bit će sutra obilježen u Međimurskoj županiji. Nakon jutarnje mise u čakovečkoj župnoj crkvi Sv. Nikole Biskupa, predstavnici Međimurske županije, Grada Čakovca, Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Međimurske županije, Policijske uprave Međimurske i Hrvatske vojske u 10,00 će sati položiti vijence kod Spomenika poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu u Perivoju Zrinskih i zapaliti svijeće kod Spomen zida poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu na platou ispred čakovečke knjižnice "Nikola Zrinski".

 

ČESTITKA ŽUPANA POSAVCA - U čestitki koju je uputio povodom predstojećeg Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, te Dana hrvatskih branitelja župan Međimurske županije Matija Posavec, podsjeća kako su se i brojni Međimurci borili širom Hrvatske u mnogim vojnim i policijskim postrojbama. Njih 78 u ratu je, na žalost i izgubilo život pa je sutrašnji praznik, možda više nego ijedan drugi, prilika da se prisjetimo upravo njih, zahvaljujući kojima se na kninskoj tvrđavi pobjednički zavijorila hrvatska zastava, zbog čega danas živimo u slobodi i zajednici kojoj je trasiran put prema europskoj budućnosti, kaže Matija Posavec u svojoj čestitki.

 

SUFINANCIRANJE KOMUNALNE INFRASTRUKTURE  - Javni poziv za prijavu programa/projekata za sufinanciranje izgradnje i uređenja infrastrukture na ruralnim prostorima gradovima i općinama uputila je Zagrebačka županija. Za ovu svrhu osigurano je u županijskom proračunu 4 milijuna 150 tisuća kuna bespovratnih sredstava. Opći cilj programa je poticanje dugoročno održivog i teritorijalno uravnoteženog razvoja na cijelom području Zagrebačke županije, posebno u dijelu koji se odnosi na infrastrukturu i kvalitetu života. Natječaj je otvoren do 15. studenog odnosno do utroška sredstava.

SUFINANCIRANJE TROŠKOVA NABAVKE UDŽBENIKA - Krapinsko-zagorska županija već je petu godinu zaredom osigurala sredstva za sufinanciranje troškova nabave udžbenika i drugih nastavnih sredstava za učenike osnovnih i srednjih škola. U Županijskom proračunu za tu je svrhu osigurano 250.000,00 kn. Pravo na jednokratnu novčanu pomoć za sufinanciranje troškova nabave udžbenika može ostvariti jednoroditeljska obitelj s jednim ili dvoje djece na redovitom školovanju u iznosu od 500,00 kuna, obitelji s troje djece u iznosu od 750,00 kuna te obitelji sa četvero ili više djece u iznosu od 1.000,00 kuna. Uvjeti su da ukupni mjesečni prihod kućanstva, isplaćen u posljednja tri mjeseca, ne prelazi iznos od 1.200,00 kn za jednočlano kućanstvo pa do 4.000,00 kn za peteročlano kućanstvo.

PRODAJA ŠTANDOVA ZA DANE LUDBREŠKE SVETE NEDJELJE -Danas počinje prodaja mjesta za prodajne štandove, kao i za ugostiteljsku ponudu i zabavne sadržaje na rujanskoj manifestaciji „Dani ludbreške Svete nedjelje“. Na Ludbreškim ulicama i trgovima osigurano je četiristotinjak mjesta za postavljanje štandova. U ulicama kroz koje će prolaziti procesije vjernika pazit će se da štandovi budu izmaknuti na nogostupe tako da prometnice budu u potpunosti oslobođene za kretanje procesija, kao i na to da sadržaj robe koja se izlaže ne narušava dostojanstvo vjernika. Prednost u zakupu prostora i ovoga će puta imati zakupci s područja ludbreške regije kojima je omogućen izbor lokacije po želji. Zainteresirani se mogu javiti u urede Gradske uprave na Trgu sv. Trojstva u Ludbregu svakog radnog dana do 15,00 sati.


POTICAJI ZA PODUZETNIČKE ZONE - Temeljem javnog poziva, Zagrebačka županija dodijelit će 1.385.000 kuna bespovratnih sredstava gradovima i općinama za poticanje razvoja poduzetničkih zona u Zagrebačkoj županiji za 2014. godinu.Od navedenog iznosa po 500.000 kuna predviđeno je za Poduzetničku zonu Pisarovina u istoimenoj općini i za Poduzetničku zonu „Poduzetnik“ kod Vrbovca, a Poduzetničkoj zoni gospodarske namjene u općini Brckovljani dodijelit će se 385.000 kuna.

PREDLAGANJE ČLANOVA KULTURNIH VIJEĆA - Javni poziv za predlaganje članova kulturnih vijeća Zagrebačke županije uputila je, institucijama, ustanovama i udrugama iz područja umjetnosti i kulture te samostalnim umjetnicima Zagrebačka županija. Rok za podnošenje prijedloga temeljem ovog Javnog poziva je 30. rujna ove godine. Javnim pozivom odlučit će se o novom sazivu Kulturnog vijeća za kulturno i umjetničko stvaralaštvo i Kulturnog vijeća za folklor i tradicijsku kulturu, s obzirom na to da sadašnjim članovima vijeća četverogodišnji mandat ističe krajem ove godine. Za članove navedenih kulturnih vijeća mogu se predlagati kulturni djelatnici, umjetnici te drugi stručnjaci koji svojim dosadašnjim dostignućima i poznavanjem problema vezanih uz utvrđivanje i provedbu kulturne politike mogu pridonijeti ostvarivanju ciljeva zbog kojih su vijeća osnovana.

134 MJESTA ZA JESENSKI UPISNI ROK U ZAGORSKIM ŠKOLAMA - Nakon ljetnog upisnog roka u zagorskim srednjim školama za jesenski rok, koji počinje 28. kolovoza, ostala su 134 mjesta. Najviše slobodnih mjesta, 48, ima Srednja škola Bedekovčina. U Srednjoj školi Konjščina preostalo je još 27 mjesta, u zabočkom ŠUDIGU 21 slobodno mjesto. Glazbena škola Pregrada ima još 19 slobodnih mjesta, Srednja škola u Pregradi ima 6 mjesta – za kuhare i konobare, a 3 konobara može još upisati i Srednja škola Zabok. Što se tiče Srednje škole Zlatar popunjena su dva razreda opće gimnazije te po jedan za upravne referente i tehničare za računalstvo, dok su u razrednom odjelu tehničara za logistiku i špediciju ostala dva slobodna mjesta. U ostalim zagorskim srednjim školama neće biti jesenskog upisnog roka.


SUBOTNJI VOZNI RED U TRAMVAJSKOM I AUTOBUSNOM PROMETU – U tramvajskom i autobusnom prometu danas će se primjenjivati subotnji vozni red, osim na autobusnim linijama na kojima će se primjenjivati vozni red radnog dana, 107 Jankomir – Žitnjak, 109 Črnomerec – Dugave, 140 Mihaljevac – Sljeme, 159 Savski most – Strmec Odranski, 204 Kvaternikov trg – Horvatovac – Voćarska – Kvaternikov trg, 222 Remetinec – Žitnjak, 225 Sesvete – Resnik – Kozari Bok, 228 Svetice – Rebro – Svetice, 232 Dubrava – Čret i 268 Glavni kolodvor – Velika Gorica. Sutra na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, u tramvajskom i autobusnom prometu primjenjivat će se nedjeljni vozni red.

DO KRAJA KOLOVOZA ZATVOREN ISTOČNI KOLNIK ALEJE BOLOGNE - Zbog izvođenja radova sanacije klizišta na Aleji do nedjelje 31. kolovoza do 20,00 sati zatvoren je istočni kolnik Aleje Bologne, na dijelu od Aleje seljačke bune do čvora Jarek. Promet se za vrijeme navedenih radova odvija po zapadnom kolniku dvosmjerno, prema privremeno postavljenoj regulaciji.

ZBOG RADOVA IZMJENE U AUTOBUSNIM LINIJAMA 107 I 218 - Zbog radova na južnom kolniku Slavonske avenije i nadvožnjaku Hrvatske bratske zajednice / Slavonska avenija te posebne regulacije prometa, autobusi na liniji 107 i 218 do završetka II. faze radova, vozit će redovnom trasom, bez zaustavljanja na stajalištu Rakušina, u smjeru Žitnjaka.


VARAŽDINCI VODE FILMSKU RADIONICU NA ŠIPANU - Voditelji varaždinskog Filmsko-kreativnog studija Vanima Sandra Malenica i Hrvoje Selec od danas do 14. kolovoza će voditi radionicu animiranog filma u sklopu 11. Ljetne škole filma Šipan u organizaciji Udruge Luža pod pokroviteljstvom Grada Dubrovnika na otoku Šipanu. Službeno otvorenje ovogodišnje Ljetne škole filma Šipan bit će sutra projekcijom slovenskog dokumentarnog filma "Mama Europa" Petre Seliškar. Ta će tradicionalna manifestacija mali elafitski otok pretvoriti u filmsko odredište na kojemu mladi imaju priliku učiti o raznim aspektima filmske umjetnosti. Posjetitelji šipanskog filmskog festivala također će svake večeri moći gledati i kratke animirane filmove nastale u varaždinskom Filmsko-kreativnom studiju Vanima.


HRVATSKA SE SRCEM BRANI - Svečana akademija pod nazivom “Hrvatska se srcem brani” u povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja počet će večeras u 20,00 sati u koprivničkoj dvorani Domoljub. Svečanost na kojoj će biti priređen i prigodan kulturno-umjetnički program, pod pokroviteljstvom Koprivničko-križevačke županije organizira Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91.


OBILJEŽAVANJE DANA POBJEDE U KRIŽEVCIMA - U povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja koji se obilježava 5. kolovoza, predstavnici Grada Križevaca i Udruga proizašlih iz domovinskog rata položili su  danas prijepodne vijence i zapalili svijeće na spomen obilježju u Perivoju ratnika, na ulazu u prostor bivše vojarne u Križevcima.


OTVORENJE IZLOŽBE - Otvorenje izložbe Tomislava Šilipetra bit će održano u Galeriji Karas, u izložbenom salonu Hrvatskog društva likovnih umjetnika danas u 19,00 sati.


ZAVRŠAVA PORCIJUNKULOVO - Porcijunkulovo, tradicionalnu međimursku kulturno – turističku manifestaciju koja ove godine obilježava svoju 50-tu obljetnicu i koja završava večeras, posjetilo je u proteklih nekoliko dana, prema još neslužbenim podacima, gotovo 200 tisuća zainteresiranih. U pet dana organiziran je niz događanja vezanih uz tradiciju, običaje i bogatu povijest Međimurja kao i velik broj atraktivnih kulturnih, zabavnih i sportskih događanja te svakodnevnih koncerata.


UTRKA NA RAVNU GORU - Varaždinski trkački klub "Marathon 95" sutra na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti organizira izvanredno kolo varaždinske Ultra lige, odnosno utrku na Ravnu goru. Start utrke bit će sutra u 9,00 sati kod šumarske kućice na kraju Žarovnice, a cilj na platou paraglajdera 300 metara iznad planinarskog doma. Dužina staze je 6200 metara. Startnina je 15,00 kuna, a zainteresirani se mogu prijaviti sutra sat vremena prije starta utrke.

 

petak, 01. kolovoza 2014.

GRADONAČELNIK BANDIĆ OBEĆAO POMOĆ STANOVNICIMA SESVETA - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić obišao je danas lokaciju u Sesvetama –  Ulicu Ive Dulčića 31, najviše pogođenu olujnim nevremenom koje je u srijedu poslijepodne zahvatilo grad Zagreb. Tri stana potpuno su uništena i poplavljena, a pomoć je obećao sam gradonačelnik Bandić. – Za mjesec dana će obitelji useliti u svoje stanove, a uslijedit će i sanacija šteta ostalih kuća preko vijeća Gradskih četvrti, istaknuo je zagrebački gradonačelnik. Ukoliko bude potrebno, nabavit će se potrebni isušivači, a govoreći o financijskoj pomoći,  moguć je i rebalans proračuna.

 

MEĐUNARODNI DAN SJEĆANJA NA ROMSKE ŽRTVE HOLOKAUSTA - Danas se obilježava Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve Holokausta. Prije 73 godine, pod ustaškim režimom u Jasenovcu je poginulo više od 15 000 romskih žrtava, a 20 000 žrtava činili su i Zagrepčani. Tim je povodom danas na romskom roblju Uštica (u sklopu Spomen područja Jasenovac), danas održan komemorativni skup. Vijence je položila i delegacija grada Zagreba, koju je predvodio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Prije skupa, delegacija je obišla i Memorijalni centar, spomen područje Jasenovac, koji je pod pokroviteljstvom Grada i uređen. U proteklih godinu dana tako je uređena pristupna prometnica, asfaltirano je parkiralište, a u funkciju je stavljena i fontana.

 

NOVI POS-ovi STANOVI U ZAGREBU - Postavljanjem kamena temeljca u Zapruđu, od danas započinje nova gradnja POS-ovih stanova u Zagrebu. Predviđena je gradnja 519 stanova i 10 poslovnih prostora, ukupne korisne površine više od 36 tisuća četvornih metara. Investicijska vrijednost je 300 milijuna kuna, od čega je poticajnih sredstava Republike Hrvatske oko sto milijuna. Izgradnja će se provoditi u dvije faze, u prvoj je predviđena gradnja 228 stanova, a u drugoj 291 stana. Dosad je u Zagrebu po modelu POS-a izgrađeno 40 objekata sa skoro dvije tisuće stanova na lokacijama Španko, Špansko-Oranice, Vrbani, Malešnica, Vukomerec i Oporovečka, a trenutno se gradi i na lokaciji Klara.


GRADONAČELNIK MILAN BANDIĆ NE IDE NA GODIŠNJI - Radno ljeto još jednom je najavio za sebe i svoje suradnike gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić. Radove na osnovnim i srednjim školama, na muzičkoj akademiji, ali i na prometnicama netko treba pratiti rekao je gradonačelnik Bandić. Osim gradonačelnika radno ljeto imaju i gradski zastupnici koji su u srpnju održali dvije radne sjednice. Sljedeća sjednica Gradske skupštine najavljena je za 28. kolovoza.
 

GRAD ZAGREB SUFINANCIRA RAZDJELNIKE TOPLINE - Grad Zagreb je za ovu godinu osigurao 1,4 milijuna kuna kako bi pomogao jednom dijelu potrošača da ugrade razdjelnike topline i tako u konačnici dobiju pravednije račune za grijanje. Javni natječaj na koji će se moći javiti svi predstavnici stanara biti će raspisan ovih dana, a u njemu će biti navedeni i kriteriji po kojima će se odabrati dio zgrada kojima će grad pokriti oko 50 posto troška. Cijena razdjelnika po radijatoru je 500 kuna, a rok za njihovu ugradnju u zgradama s više od 70 stanova je 31. prosinca 2015., a u zgradama do 69 stanova 31. prosinca 2016. godine.

TVOJA INICIJATIVA, TVOJE RADNO MJESTO - Zagrebačka županija dodijelila je Regionalnoj razvojnoj agenciji 500.000 kuna za realizaciju projekta „Tvoja inicijativa – tvoje radno mjesto“ čiji je cilj smanjenje nezaposlenosti te poticanje poduzetništva i samozapošljavanja na području Zagrebačke županije. Inače projekt „Tvoja inicijativa – tvoje radno mjesto“ provodi Hrvatski zavod za zapošljavanje, Područni ured Zagreb, no s obzirom na to da Zavod trenutno nema financijskih sredstava za nastavak projekta, Zagrebačka županija se odlučila uključiti u projekt te je osigurala vlastita sredstva. Na taj način omogućit će se da 20 korisnika s područja Županije dobije po 25.000 kuna za otvaranje vlastite tvrtke. Potpora je namijenjena za pokretanje poslovanja, od čega do 30 posto iznosa za trošak rada, a ostali dio sredstava za kupnju, zakup i uređenje poslovnog prostora te nabavu opreme, alata i inventara za obavljanje djelatnosti.

PRIJEM ZA ČLANOVE 103. BRIGADE HV - Prijem za članove 103. brigade HV, povodom 23 godišnjice, upriličio je danas župan župan Krapinsko zagorske županije Željko Kolar. Naime, više od jedanaest tisuća Zagoraca prošlo je kroz razne postrojbe Hrvatske vojske za vrijeme Domovinskog rata, a najviše kroz 103. brigadu HV. Uz 23. godišnjicu brigade, prijemu su nazočili i prvi zapovjednik 103. brigade Janko Šafranko, ratni zapovjednik i pukovnik HV Žarko Miholić te brojni drugi zapovjednici, bojnici, satnici, poručnici, kao i delegacija Krapinsko zagorske županije. Razgovaralo se o potrebi izrade monografije 103. brigade kao i o otvaranju Spomen sobe za hrvatske branitelje u Krapini. Također, naglašeno je da kroz obrazovni sustav više prostora mora dobiti učenje o istini o Domovinskom ratu. Nakon svečanog prijema, svi zajedno uputili su se prema gradskom groblju u Krapini, kako bi, sa delegacijom grada Krapine i sa predstavnicima MUP-a te braniteljskih udruga, položili vijence i zapalili svijeće povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja.

 

SUFINANCIRANJE RADOVA NA VODOOPSKRBNOM SUSTAVU - Ukupno 295 tisuća kuna za sufinanciranje izvođenja radova na vodoopskrbnim sustavima dodijelila je Krapinsko-zagorska županija jedinicama lokalne samouprave na svom području sukladno županijskom Programu vodoopskrbe i odvodnje u 2014. godini. Sredstva su odobrena u iznosu od po 70 tisuća kuna općinama Petrovsko i Sveti Križ Začretje. Općini Radoboj dodijeljeno je 50 tisuća kuna, dok je općinama Zlatar Bistrica, Gornja Stubica te gradu Klanjcu isplaćeno po 35 tisuća kuna.
 

RADOVI U BIVŠOJ SAMOBORSKOJ VOJARNI - Samobor će uskoro dobiti još nekoliko sportskih terena. U tijeku su radovi na uređenju poligona za streličare na vanjskom prostoru bivše samoborske vojarne, uređuje se i igralište za odbojku na pijesku, a već je ranije uređena atletska staza, nogometno igralište i poligon za ulično vježbanje. Uskoro će tamo biti uređen i prvi park za pse u Samoboru, među prvima takve vrste u Hrvatskoj. Radove na uređenju sportskih terena izvodi samoborski Komunalac, uz pomoć radnika tvrtke Odvodnja Samobor. Da bi se građanima olakšao pristup institucijama i ustanovama te sportskim terenima na prostoru bivše vojarne, u tijeku su i radovi na izgradnji autobusnih ugibališta i proširenju nogostupa na prilaznoj Mirnovečkoj cesti, a bit će gotovi tijekom sljedećeg mjeseca.


RECIKLAŽNO DVORIŠTE U VARAŽDINU - Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dodijelio je 115 tisuća kuna za financiranje izrade projektne dokumentacije za izgradnju reciklažnog dvorišta u Varaždinu. Fond će tako u stopostotnom iznosu financirati dokumentaciju za projekt koji bi trebao profunkcionirati do kraja ove godine. Na reciklažnom dvorištu bit će omogućeno prikupljanje različitih vrsta otpada na za to posebno predviđenom i izgrađenom mjestu, koje će biti ustrojeno prema suvremenim europskim standardima i zahtjevima. U Varaždinu se primarna selekcija komunalnog otpada na mjestu nastanka provodi od 2002. godine. Osim posuda za odlaganje miješanog komunalnog otpada i onih za odlaganje otpadnog papira, plastike i tetrapaka po domaćinstvima i poslovnim prostorima, na 170 lokacija u Varaždinu i prigradskim naseljima postavljeni su tzv. zeleni otoci za odlaganje otpadnog stakla.


DRUŠTVENO UKLJUČIVANJE ROMA - U Čakovcu je održana završna konferencija projekta "Društveno uključivanje i zapošljavanje Roma kroz biodinamičku poljoprivredu". Cilj projekta je povećati zapošljivost pripadnika romske nacionalne manjine u Međimurskoj županiji, kao jedne od najranjivijih marginaliziranih skupina u ovoj regiji, te pridonijeti njihovoj društvenoj uključenosti. Tijekom 12 mjeseci sudjelovalo je 20-tak pripadnika romske nacionalne manjine koji su prošli kroz edukaciju iz područja biodinamičke proizvodnje povrća, voća te prikupljanja i uzgoja ljekovitog bilja. Osnovana je i socijalna poljoprivredna zadruga Domaći vrt. Voditelj projekta bila je udruga Autonomni centar – ACT, a partneri na projektu bili su čakovečki područni ured zavoda za zapošljavanje, Centar za socijalnu skrb Čakovec i udruga Duga. Projekt su financirali Europska unija i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.


ZAVRŠAVA PROJEKT INDIGO GREEN - EU projekt “Indigo Green”, vrijedan 158 tisuća eura što ga je provodila Razvojna agencija Sjever DAN zajedno s varaždinskim područnim uredom Zavoda za zapošljavanje, gradom Varaždinom, gradskom tržnicom i turističkom zajednicom te udrugama Njezina druga šansa i Anđeli čuvari, službeno završava danas. Korisnicima projekta jučer su podijeljene diplome o uspješno završenim programima edukacije. U proteklih je godinu dana ukupno 20 dugotrajno nezaposlenih osoba i nezaposlenih osoba s invaliditetom s područja Varaždinske županije završilo edukaciju iz područja poljoprivrede te su na taj način povećali svoje mogućnosti zapošljavanja. Cilj projekta, kojeg EU financira sa 95 posto sredstava, bio je pomoći dugotrajno nezaposlenim osobama te nezaposlenim osobama s invaliditetom da kroz edukaciju iz područja poljoprivrede postanu konkurentniji na tržištu rada Varaždinske županije.


ENERGETSKA UČINKOVITOST U MEĐIMURJU - Provođenje mjera energetske učinkovitosti u kućanstvima sufinancirat će Međimurska županija u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Do maksimalnog iznosa od 61 tisuće 875 kuna sufinancirat će se zamjena postojeće ugradnjom nove vanjske stolarije, povećanje toplinske zaštite vanjske ovojnice obiteljske kuće, te ugradnja plinskih kondenzacijskih kotlova i uređaja za povrat topline. Rok za prijavu na natječaj je 15. rujna, a sve informacije mogu se pronaći na internetskim stranicama Međimurske županije i Međimurske energetske agencije.


ENERGETSKA UČINKOVITOST ZA POGRANIČNO PODRUČJE - Regionalna energetska agencija Sjever početkom prošle godine započela je s provedbom EU projekta „Izrada zajedničkog plana energetske učinkovitosti za pogranično područje. U sklopu projekta, agencija je obavila devet energetskih pregleda i izradila 14 energetskih certifikata, pa će tako certifikate dobiti Društveni domovi Štaglinec i Herešin za grad Koprivnicu, Osnovna škola "Sidonije Rubido-Erdödy" Gornja Rijeka, Osnovna škola "Fran Koncelak" Drnje i Osnovna škola Molve za Koprivničko-križevačku županiju, zatim Glazbena škola „Alberta Štrige", Glazbeni vrtić, Velika dvorana i informatika Pučkog otvorenog učilišta Križevci i Gradska knjižnica "Franjo Marković" za grad Križevce te Mjesni dom u Podgorju i Mjesni dom u Milanovcu za grad Viroviticu. Riječ je o jednom u nizu uspješnih EU projekata što ih provodi Regionalna energetska agencija Sjever u sklopu IPA programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska.


IZGRADNJA PODRUČNE ŠKOLE CIRKVENA - Ugovor o izgradnji zgrade Područne škole Cirkvena potpisao je u prostorijama Koprivničko-križevačke županije s izvođačima radova župan ove županije Darko Koren. Potpisom ugovora započinje I. faza izgradnje Područne škole Cirkvena u ovom naselju u općini Sveti Ivan Žabno u Koprivničko-križevačkoj županiji. Prva faza radova vrijedna je 3,6 milijuna kuna, a projekt izgradnje škole s priručnom školskom dvoranom i pratećim prostorijama što ga u potpunosti financira Koprivničko-križevačka županija, koštat će ukupno 7 milijuna i 400 tisuća kuna.


IZMJENE U AUTOBUSNIM LINIJAMA 107 I 218 - Zbog radova na južnom kolniku Slavonske avenije i nadvožnjaku Hrvatske bratske zajednice / Slavonska avenija te posebne regulacije prometa, do ponedjeljka, 4. kolovoza autobusi na linijama 107 Jankomir – Žitnjak i 218 Glavni kolodvor – Savica – Borovje, prometovat će djelomično izmijenjenim trasama. Tako će autobusi na liniji 107, u subotu 2. kolovoza od 8,00 do 16,30 sati u smjeru Jankomira voziti redovnom trasom Slavonskom avenijom, ali ispod nadvožnjaka, bez zaustavljanja na stajalištu Nacionalna i sveučilišna knjižnica - sjever. U smjeru Žitnjaka autobusi će voziti redovnom trasom bez zaustavljanja na stajalištu Rakušina, od 16,30 sati, do ponedjeljka, 4. kolovoza ujutro, autobusi će u oba smjera voziti redovnom trasom Slavonskom avenijom, ali ispod nadvožnjaka, bez zaustavljanja na stajalištu Rakušina (u smjeru Žitnjaka) te u oba smjera na stajalištu Nacionalna i sveučilišna knjižnica. Autobusi na liniji 218 od sutra od 16,30 sati, do ponedjeljka, 4. kolovoza ujutro, će s terminala Glavni kolodvor nastaviti lijevo Ulicom grada Vukovara, zatim desno Avenijom Marina Držića do Prisavlja, Lastovskom ulicom i Ulicom V. Ruždjaka te dalje redovnom trasom, dok će prema Glavnom kolodvoru voziti redovnom trasom.

KAŠNJENJE VLAKOVA NA DIONICI BORONGAJ – DUGO SELO - Zbog radova na remontu dionice pruge Borongaj-Dugo Selo, promet će, javljaju iz Hrvatskih željeznica, teći jednim kolosijekom između Sesveta i Glavnog kolodvora, u noći s petka 1. na subotu 2. kolovoza, od 22,30 do 4,00 sata. U to vrijeme, upozoravaju iz HŽ-a, moguća su kašnjenja. Vrijednost radova na toj dionici iznosi 230 milijuna kuna, a nakon remonta vlakovi će na tom dijelu voziti brzinom 140 km/h.

 

OTVOREN ŠESTI MLJEKOMAT NA PODRUČJU KZŽ - Šesti mljekomat na području Krapinsko zagorske županije otvoren je danas, u ulici Dragutina Gorjanovića Krambergera u Krapini. Prvo punjenje mljekomata zapremnine od 220 litara financirala je Županija, tako da su građani nakon svečanog otvorenja mogli besplatno kušati mlijeko. Prilikom otvorenja, župan Željko Kolar naglasio je da se na ovaj način potiče javnost na veću konzumaciju domaćeg zagorskog mlijeka proizvedenog na malim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima. Nabavku svih šest mljekomata na području Zagorja, Krapinsko zagorska županija je dosad poduprla sa 120 tisuća kuna. - Očekujem da će svaki zagorski grad i općina u budućnosti imati mljekomat, najavio je župan Kolar.


ZAGREBAČKE LEGENDE U SKLOPU RADIONICE U MSU - Radionica „Bajkovita zemlja legendi, mitova i priča iz moje domovine“ održat će se 7. kolovoza od 14,00 do 16,00 sati u Muzeju suvremene umjetnosti. Na radionici će djeca od 8 do 14 godina izrađivati slike, crteže i kolaže od različitih slikarskih i neslikarskih materijala, a najbolji će radovi sudjelovati na natječaju za zemlje članice UNESCO-ova Regionalnog centra za nematerijalnu kulturnu baštinu jugoistočne Europe. Zbog ograničenog broja sudionika radionice, obvezno je prijaviti se na eduakcija@msu.hr.

PREDSTAVLJANJE KATALOGA 32. SALONA MLADIH – Katalog 32. salona mladih bit će predstavljen u Hrvatskom domu likovnih umjetnika danas u 19,30 sati. Nagrađene autore, koji su pronašli svoje mjesto u ovogodišnjem katalogu odabrao je stručni žiri, a nagrade su uručene u nekoliko kategorija. Nakon predstavljanja kataloga u 20,00 sati bit će otvorena Godišnja izložba članova HDLU u sklopu koje je ostvarena inozemna suradnja s umjetničkim društvima iz Njemačke i Litve. Izložba je otvorena od srijede do petka od 10,00 do 14,00 i od 17,00 do 21,00 sat te vikendom od 10,00 do 18,00 sati sve do 24. kolovoza.

KONCERT BORISA BABAROVIĆA i „DENY ELVIS BAND-a“ - U sklopu tradicionalne manifestacije Ljeto u Maksimiru u nedjelju će se od 18,00 sati, u Parku Maksimir održati koncert Borisa Babarovića i Deny Elvis Banda. Podsjetimo, Ljeto u Maksimiru obuhvaća zabavno – glazbeni program koji se održava svake nedjelje tijekom srpnja i kolovoza u večernjim satima, a namijenjen je svim generacijama. Ulaz na sve koncerte je besplatan.

ZAGREBAČKI VREMEPLOV – Manifestacija 'Zagrebački vremeplov' održat će se u užem centru Zagreba i ovaj vikend. Riječ je o manifestaciji koja objedinjuje čak devet događanja, koje svako na svoj način pokazuje zagrebačku prošlost i običaje. Između ostaloga sutra se možete od 8,00 do 13,00 sati susresti s kumicama s Dolca. Na Zrinjevcu možete uživati u najljepšim zagrebačkim pjesmama u sklopu 'Promenadnih koncerata' od 11,00 do 13,00 sati.

BACANJE KUGLE KOD FONTANA - Natjecanje u bacanju kugle na ovogodišnjem Hanžekovićevom memorijalu održat će se dan prije samog mitinga, 1. rujna, na prostoru pokraj fontana u ulici Hrvatske bratske zajednice, priopćili su Organizatori. Bacanje kugle, koje je redovito jedna od najjačih disciplina na mitingu, ovime dodatno dobiva na atraktivnosti. Hanžek ovime, zapravo, postaje dvodnevni miting. Ovime će ova uvijek sjajna disciplina sada dobiti još veću pozornost ljubitelja atletike, a osim toga, ovako i Gradu Zagrebu vraćamo dio uloženoga u organizaciju ove najstarije hrvatske sportske priredbe, istaknula je direktorica Hanžekovićevog memorijala Ivana Brkljačić.

KOSCI ZA KOSCE - Manifestaciju ''Kosci za kosce'' i ove godine organizira Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije. Manifestacija će se održati u Odranskom polju u Selcu ove subote, 2. kolovoza s početkom u 17,00 sati. Manifestacijom „Kosci za kosce“ želi se upozoriti na povezanost očuvanja prirodnih staništa kosca i bioraznolikosti s tradicionalnim seoskim načinom života koji čini kulturno-povijesni identitet hrvatskog sela. Cilj je očuvanje jedne od najugroženijih ptica Europe – kosca, koja se gnijezdi na livadama uz vlažna staništa, kao i edukacija lokalnog stanovništva o načinu i terminu košnje.


ZAPOČINJE LJETO U KRAPINI – Svakog vikenda tijekom kolovoza posjetitelji Krapine moći će uživati u izložbama, filmovima, predstavama, raznolikim radionicama te bogatom glazbenom programu u sklopu manifestacije Ljeto u Krapini. Manifestacija započinje večeras, otvorenjem izložbe Lutke i kazalište u Galeriji grada Krapine u 20,00 sati. Od 21,00 sat, u atriju Galerije, bit će izvedena predstava Lutka Teatra Gavran. Program se nastavlja i sutra, kada će također u atriju Galerije, biti prikazan film Kauboji. Nedjelja na Hušnjakovom donosi reviju kupaćih povijesnih kostima i bogat program vezan uz tematiku Purgerske Krapine. Manifestacija traje do 24. kolovoza.


SREBRNA CESTA - Književna manifestacija i večer poezije "Srebrna cesta", bit će priređena večeras u sklopu programa "Ljeto u Varaždinu", u atriju varaždinskog Starog grada. Priredbu, koja nosi naziv pjesme Gustava Krkleca „Srebrna cesta“, organizira Varaždinsko književno društvo, a večeras će se svojim književnim uradcima predstaviti varaždinski književnici i njihovi gosti. Večer poezije započinje u 20,00 sati.


KONJIČKE IGRE U HRASTOVSKOM - Konjičke igre u Hrastovskom kraj Ludbrega već četvrtu godinu za redom organizira Udruga „Ljubitelji konja,“ a sudjeluju vlasnici i ljubitelji konja iz sjeverozapadne Hrvatske i šire. Manifestacija, koja će se održati ove nedjelje, započet će već u prijepodnevnim satima mimohodom sudionika kroz Hrastovsko i Ludbreg, a igre i razna zabavna natjecanja održat će se u poslijepodnevnim satima u Hrastovskom. Cilj manifestacije je promoviranje konjogojstva, a prije svega uzgoja autohtone pasmine konja Hrvatski hladnokrvnjak.

 

SVJETSKO PRVENSTVO U HRVANJU - Konferencija za novinare povodom - FILA Svjetskog prvenstva u hrvanju za juniore održana je danas na Trgu Krešimira Čostića. Na prvom svjetskom prvenstvu hrvanja u Hrvatskoj natjecat će se oko tisuću sportaša iz više od 60 zemalja, napomenuo je predsjednik Hrvatskog hrvačkog saveza Vladimir Bregović. U organizaciju, u kojoj sudjeluje i Grad Zagreb, uloženo je oko 5 milijuna kuna. Službeno otvorenje Prvenstva je u utorak, 5. kolovoza u 18,00 sati u zagrebačkom Domu sportova. Sve borbe bit će otvorene za javnost, a najbolji na ovom prvenstvu osigurat će svoje mjesto na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru.