Početna

petak, 24. listopada 2014.

ZA TRADICIJSKE I DEFICITARNE OBRTE 8,8 MILIJUNA KUNA - Za očuvanje i razvoj tradicijskih, deficitarnih i proizvodnih obrta, Grad Zagreb ove je godine, temeljem natječaja dodijelio 487 potpora u ukupnom iznosu od 8 milijuna 890 tisuća kuna. Pojedinačni iznosi kreću se od 10 do 30 tisuća kuna.

ZIMSKO RAČUNANJE VREMENA - Zimsko računanje vremena počinje u noći sa subote na nedjelju, 25. i 26. listopada, pomicanjem kazaljki za jedan sat unatrag. Kazaljke se pomiču sa 03,00 na 02,00 sata. Zimsko vrijeme na satovima će se zadržati sve do posljednjeg vikenda u ožujku. U prometu će biti obavezna vožnja s upaljenim svjetlima tijekom cijeloga dana, a kako priopćuju iz ZET-a stručne službe koordinirat će noćni promet kako pomicanje satova ne bi utjecalo na primjenu važećeg rasporeda vožnje.

URUČENA PRIZNANJA DOBROVOLJNIM DARIVATELJIMA KRVI -Svečanost povodom obilježavanja 25. listopada, Dana dobrovoljnih darivatelja krvi u organizaciji Društva Crvenog križa Zagrebačke županije održana je sinoć u Mariji Gorici. Što se tiče dobrovoljnog darivanja krvi na području Zagrebačke županije prikupi se godišnje od 10 do 11 tisuća doza krvi. Priznanja su uručena ukupno 151 darivatelju, koji su ovu dragocjenu tekućinu darivali 35, 50, 55, 75 i 100 puta, po čemu se istaknuo Stanko Barbarić iz Ivanić Grada.
Posebne zahvalnice dobilo je 36 volontera koji su se istaknuli po svojem radu i pomoći stanovništvu prilikom poplava koje su pogodile istočnu Slavoniju.

ZGŽ DAJE 200 TISUĆA KUNA ZA IZRADU DOKUMENTACIJE U TURIZMU - Dvjesto tisuća kuna osigurala je Zagrebačka županija u natječaju za subvencioniranje izrade projektno- tehničke dokumentacije za razvojne turističke projekte koji su prihvatljivi za financiranje iz fondova Europske unije. Korisnici županijske subvencije mogu biti mali gospodarstvenici, privatna trgovačka društva, obrti i zadruge registrirani na području Zagrebačke županije. Pojedinac na natječaju može dobiti maksimalan iznos od 50 tisuća kuna, rekao je pročelnik županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo Damir Fašaić. Natječaj je otvoren do 15. studenog, a detalji za prijavu mogu se saznati na internetskim stranicama Zagrebačke županije.

 

OSNOVNA ŠKOLA TRNOVEC ZA ROĐENDAN DOBILA KNJIŽNICU -Novu knjižnicu Osnovne škole Trnovec danas je u povodu 85. obljetnice postojanja škole otvorio župan Varaždinske županije Predrag Štromar zajedno sa učenicom Paulom, koja je u OŠ Trnovec pročitala najviše knjiga. Tom je prilikom župan istaknuo kako Varaždinska županija jako puno sredstava ulaže uz obrazovanje u svim općinama i gradovima, a za ovu knjižnicu je izdvojila 500 tisuća kuna, od polica na kojem je smješteno 8 tisuća knjiga pa sve do prozora. Projekt je pokrenut da bi se u Osnovnoj školi Trnovec osigurali trajni i odgovarajući uvjeti za jednosmjensku nastavu. Nedostajale su učionice, a blagovaonica od 70 m2 i knjižnica od 12 m2 su bile premale. U opremanje se financijskom potporom uključila i Općina Trnovec Bartolovečki.

SIMPOZIJ ŠKOLSKI SPORT - Simpozij pod nazivom „Školski sport“, kojeg organiziraju Hrvatski školski sportski savez, Kineziološki fakultet te Agencija za odgoj i obrazovanje održat će se danas i sutra na Kineziološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Simpozij je prošle godine bio najveći stručni skup kineziologa u Republici Hrvatskoj, a ove godine se očekuje oko 500 sudionika a naglasak se želi dati na nužnosti vježbanja djece i mladih u prevenciji prekomjerne tjelesne mase.

ELEMENTARNA NEPOGODA U POKUPSKOM - Elementarnu nepogodu za dio područja općine Pokupsko - Lijevi Štefanki i Lukinić Brdo, nastalu 15. listopada uslijed olujnog nevremena kojim su nanesene velike štete na stambenim i gospodarskim objektima proglasio je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić. Među ostalim oštećeni su krovovi i drugi dijelovi objekata, komunalna infrastruktura i elektroopskrbni sustav. Općinsko povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda dužno je odmah, a najkasnije u roku od 8 dana nakon nastanka elementarne nepogode, izraditi Izvješće s procjenom ukupne štete te ga dostaviti Županijskom povjerenstvu.

 

HRT CENTAR U ČAKOVCU- Svečano potpisivanje ugovora o zakupu poslovnog prostora kojim se novi HRT Centar Čakovec i Varaždin pozicionira upravo u Međimurskoj županiji, bit će upriličeno danas prijepodne u prostorima Međimurske županije. Ugovor će u 11,00 sati  potpisati glavni ravnatelj Hrvatske radio televizije Goran Radman, župan Međimurske županije Matija Posavec te direktor Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje Čakovec u kojem će budući centar biti smješten,  Ivan Plačko.

 

OBILJEŽAVANJE DANA DARIVATELJA KRVI U KRIŽEVCIMA-Dan dobrovoljnih darivatelja krvi bit će obilježen i na križevačkom području. Višestruke davatelje krvi će danas poslijepodne na prigodnoj svečanosti u Gornjoj Rijeci primiti gradonačelnik Križevaca Branko Hrg. Bit će to prilika da im se zahvali na njihovoj plemenitosti i humanosti i uruči im priznanja i zahvalnice. Svečanost će početi u 18,00 sati.

 

UNAPRJEĐENJE LOVSTVA U KRAPINSKO ZAGORSKOJ ŽUPANIJI - Krapinsko-zagorska županija dodjeljuje novčana sredstva za razvoj i unaprjeđenje lovstva na području Županije. Svi zainteresirani obrasce mogu pronaći na županijskoj web stranici, ispuniti ih i dostaviti sa traženom dokumentacijom najkasnije do 30. studenog na adresu Krapinsko zagorske županije.

 

UPRAVLJANJE ORGANIZACIJOM I ORGANIZACIJSKIM PROCESIMA Radionica Upravljanje organizacijom i organizacijskim procesima" u okviru Programa JAKO održat će se idućeg četvrtka u Gradskoj vijećnici grada Pregrade. Radionica je namijenjena osobama na upravljačkim funkcijama u neprofitnim organizacijama. Sudionici će se upoznati s osnovama upravljanja kroz sljedeće teme: Struktura i kultura organizacije, funkcije vodstva, planiranje, upravljanje rezultatima, sustavi i procesi, upravljanje ljudima, suradnja i komunikacija te organizacija i vođenje sastanaka. Svi zainteresirani za sudjelovanje na radionici mogu se  prijaviti najkasnije do ponedjeljka, putem e-maila zagor@programjako.info.

 

2. DRŽAVNA IZLOŽBA IZVORNIH PASMINA PERADI RH Državna izložba izvornih pasmina peradi RH, druga po redu, održat će se ove nedjelje u sportskoj dvorani O.Š. A. Mihanovića u Klanjcu pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede. Službeno otvorenje bit će u 10,00 sati, a jedan od ciljeva izložbe je promocija i očuvanje hrvatskih autohtonih pasmina peradi s mogućnošću povećavanja broja jedinki. Izložbu će otvoriti zamjenica ministra poljoprivrede Snježana Španjol, a otvorenju će nazočiti i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar. Organizatori izložbe uz Krapinsko-zagorsku županiju su Hrvatska poljoprivredna agencija, Udruga uzgajivača kokoši hrvatice Krapinsko-zagorske županije i županijska Udruga uzgajivača zagorskih purana.

 

MARTINJSKA ŠPELANCIJA U KOPRIVNICI - Veliku Martinjsku špelanciju sutra, 25. listopada na Zrinskom trgu u Koprivnici organizira Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije. Program počinje već od 10,00 sati povorkom kroz grad u kojoj su vinski meštri i kuburaši, a martinjske biškupe primit će i gradonačelnica Koprivnice Vesna Želježnjak i Koprivničko-križevački župan Darko Koren. Ova atraktivna cjelodnevna manifestacija uvod je u martinjska zbivanja koja slijede.

ZAVRŠEN CIKLUS KREATIVNIH RADIONICA
Završen je ciklus kreativnih radionica izrade cvijeća od krep papira u Dnevnom boravku 60 plus Gradskog društva Crvenog križa Krapina. Održane su četiri radionice kojima je pristupilo deset korisnika. U pripremi je već sljedeća radionica, na kojoj će se 3. studenog izrađivati božićne i novogodišnje čestitke.

 

ŽIVI SVOJ IZAZOV- „Živi svoj izazov“, naziv je  6. međunarodnog stručnog skupa koji će se prijepodne održati u Maloj dvorani Hrvatskoga doma u Križevcima, pod pokroviteljstvom Grada Križevaca te u organizaciji Međunarodne mreže sportskih djelatnika Sportmeet, Udruge kineziologa Križevci i Zajednice sportskih udruga Križevci. Tema  skupa posvećena je natjecateljskom sportu i njegovoj pozitivnoj strani u društvenim, gospodarskim i kulturnim odnosima u izgradnji boljeg, humanijeg i pravednijeg svijeta, umjesto bezobzirne borbe za uspjehom i zaradom.

 

GALOVIĆEVA JESEN- Festival „Galovićeva jesen“, najznačajnija književna manifestacija Koprivnice i Podravine završava sutra u Koprivnici.  U sklopu  festivala, organizirani su brojni  književni susreti, javna čitanja, predstavljanja knjiga, okrugli stolovi, stručni i znanstveni kolokviji, izložbe, predstave i ekskurzije. Ovogodišnji  dobitnik nagrade „Fran Galović“ 2014. za najbolju knjigu zavičajne tematike je književnik Ernest Fišer za zbirku kajkavskih pjesama “Macbeth na fajruntu”. Dodjela nagrade Fran Galović za 2014. godinu bit će upriličena sutra u 19,00 sati u Domu mladih u Koprivnici.

 

IZLOŽBA RADOVA JAGORA BUČANA U ZAGREBU - Izložba radova „Glave- frotaži“ akademskog slikara Jagora Bučana bit će otvorena večeras s početkom u 19,00 sati u galeriji Vladimira Filakovca u Dubravi. Izložba ostaje otvorena do 13. studenog, a može se besplatno pogledati svakim radnim danom od 10,00 do 19,00 sati.

PREMIJERA AMADEUSA U GAVELLI - Premijera predstave "Amadeus" Petera Shaffera u režiji Dore Ruždjak Podolski bit će održana večeras u zagrebačkom Gradskom kazalištu Gavella od 19,30 sati. Riječ je o tekstu, koji je prvi put postavljen u Londonu 1979., bavi se posljednjim godinama života "glazbenog genija" Wolfganga Amadeusa Mozarta, s posebnim naglaskom na njegov odnos s drugim klasičnim skladateljem, Antoniom Salierijem.

KONCERT U POVODU OBILJEŽAVANJA 50. ROĐENDANA DRAŽENA PETROVIĆA - Koncert pod nazivom „In memoriam – Dražen Petrović“ bit će održan sutra, 25. listopada u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog i to povodom obilježavanja 50. rođendana našeg najvećeg košarkaškog genija svih vremena. Koncert će održati Zagrebačka filharmonija i Djevojački zbor Zvjezdice, a izvodit će se najpoznatija Mozartova remek-djela. Pokrovitelj koncerta je Grad Zagreb.

„MUŠKARCI PLEŠU ZA ŽENE“ - Humanitarnu javnozdravstvenu akciju „Zumbathon – Muškarci plešu za žene“ ove subote, 25. listopada organiziraju Zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar,“ Plesna udruga „2 STEP ZAGREB“ i Muzej suvremene umjetnosti. Riječ je o plesnom i edukativnom događanju u kojemu mogu sudjelovati svi građani, ali s posebnim apelom na muškarce koji će plesom pokazati odvažnost i podržati žene oboljele od raka dojke i raka grlića maternice te ih ohrabriti u njihovoj borbi s bolešću. Plesno događanje održat će se od 18,00 do 20,00 sati na krovu Muzeja suvremene umjetnosti. U slučaju neadekvatnih vremenskih uvjeta, Zumbathon će se održati na alternativnoj lokaciji unutar MSU-a.

SUSEDGRADSKI KULTURNI SUSRETI - Dvodnevna manifestacija Susedgradfest 2014. - Susedgradski kulturni susreti održava se od danas u tom zagrebačkom naselju. Od bogatog kulturno-zabavnog programa iz Centra za kulturu Susedgrad izdvajaju glazbeno-poetske večeri koje će se održati večeras od 19,00 do 20,30 sati, na kojima će uz književne recitale nastupiti kantautor Srđan Depolo. Sutra od 17,00 do 19,00 sati na rasporedu je susret folklornih skupina i njihovih gostiju, a ispred CZKIO Susedgrad održavat će se prezentacija susedgradskih tradicijskih umijeća.


IZLOŽBA KERAMIKE - Izložba radova polaznica Eksperimentalne radionice keramike bit će otvorena večeras u Galeriji CEKAO, od 19,00 sati. Izložba ostaje otvorena do 10. studenog.

 

IZLOŽBA FOTOGRAFIJA U LEPOGLAVI- Nakon Novog Marofa, putujuća izložba fotografija članova Foto-kluba ''Sloboda'' Varaždin seli u Lepoglavu. Ovaj varaždinski foto-klub organizira putujuću izložbu fotografija svojih članova, kao dio projekta Varaždin 2020. Izložba nije tematski vezana za jednu temu ili cjelinu, već obuhvaća radove od portreta, life fotografije, kao i pejzažnu i art fotografiju. Predstavlja se 12 članova kluba, među kojima su i profesionalni fotografi i amateri. Cilj je predstavljanje varaždinskih autora i njihovih radova široj javnosti, a to se namjerava postići  postavljanjem izložbe u svim gradovima Varaždinske županije. U gradskoj knjižnici Ivana Belostenca u Lepoglavi, izložba će biti otvorena večeras u 19,00 sati.


„GLOBALNA SILIKONIZACIJA“ - Izložba ciklusa slika "Globalna silikonizacija" akademskog slikara Tomislava Zovka bit će otvorena večeras u zagrebačkoj Galeriji Kopjar od 19,00 sati.
 

SEZONSKA RASPRODAJA DJEČJE ODJEĆE U JAKOVLJU - Osmu sezonsku rasprodaju dječje odjeće i opreme od 0-14 godina organizira Udruga žena općine Jakovlje „Dora“ u prostorijama tamošnjeg DVD-a i to sutra od 12,00 do 17,00 sati. Svi zainteresirani za prodaju obavezno se moraju javiti na mob. 098/9192521 radi informacija i dobivanja šifre. Roba će se preuzimati danas od 16,00 do 18,00 sati.

 

SPORTSKI SUSRETI SREDNJOŠKOLACA - Prvi od triju sportskih susreta srednjoškolaca gradova prijatelja Varaždina, slovenske Lendave i mađarskog Zalaegerszega održan je u Lendavi, a Varaždin su predstavljali streličari, kuglači i nogometaši. Prvo mjesto osvojili su natjecatelji u bowlingu koje je u Lendavi vodila Darinka Bunić. Nogometaši, pod vodstvom profesora Marijana Androvića i Darija Kosa, u revijalnoj utakmici osvojili su drugo mjesto, dok je ekipa varaždinskih streličara, pod vodstvom jedne od najboljih varaždinskih sportašica, streličarke Tanja Perec te Josipa Plečka, osvojila treće mjesto. Slijedeći domaćin sportskog druženja je Varaždin. Sportsko-prijateljsko druženje srednjoškolaca spomenutih gradova prijatelja održava se već desetu godinu zaredom u organizaciji Zajednice športskih udruga Grada Varaždina i Lendave.

 

LEPOGLAVA-EUROPSKI GRAD SPORTA- Kandidatura Lepoglave za Europski grad sporta 2015. godine , bit će predstavljena na konferenciji za novinare u lepoglavskoj gradskoj vijećnici. Udruženje sportskih gradova Europe iz Bruxellesa, svake godine dodjeljuje titule  Europske prijestolnice sporta, Europskog grada sporta te Europskog malog grada sporta. Proglašenje gradova je jedna od inicijativa Europske komisije, kroz koju se propagira i podržava razvoj inicijativa za popularizaciju sporta i zdravog života.  Grad Lepoglava je podnio kandidaturu za Europski grad sporta 2015. godine i pripremio je aplikaciju za kandidaturu, koju je  Udruženje sportskih gradova Europe prihvatilo. Pred Lepoglavom je obrana kandidature, kao posljednja faza proglašenje Europskog grada sporta, a ovih dana u Lepoglavi  boravi komisija na čelu s Hugom Alonsom, generalnim tajnikom Udruženja sportskih gradova Europe.

 

četvrtak, 23. listopada 2014.

GRAD ZAGREB FUNKCIONIRA DOBRO - Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Sandra Švaljek i predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Darinko Kosor održali su konferenciju za medije u Staroj gradskoj vijećnici. Sa pressice je još jednom jasno poručeno da Grad Zagreb dobro funkcionira. - Proračun će proći i neće biti većih problema, zaključila je zamjenica gradonačelnika Sandra Švaljek. Pojasnila je također da će proračun za iduću godinu doživjeti određena unaprjeđenja. Izvršna i predstavnička vlast funkcioniraju bez većih problema i novih izbora neće biti, rekao je predsjednik gradske skupštine Darinko Kosor. -

 

SAJAM POSLOVA 2014. - Sajam poslova u organizaciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje održava se danas do 16,00 sati u prostorijama Pučkog otvorenog učilišta u Zagrebu. Posjetitelji imaju priliku ostvariti direktan kontakt s poslodavcima na njihovim izložbenim pultovima, informirati se o njihovim sadašnjim i budućim potrebama za radnicima, predstaviti sebe kao potencijalnog radnika, informirati se o uslugama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i sudjelovati u nekoj od organiziranih aktivnosti - radionica, tribina i prezentacija.

USKORO UREĐENJE KOPRIVNIČKE I VOJAKOVEČKE ULICE -Uređenje Koprivničke i susjedne Vojakovečke ulice predviđeno je Programom održavanja komunalne infrastrukture na području Grada za Vijeće gradske četvrti Trešnjevka jug za ovu godinu. Predviđeni je početak radova do kraja listopada, a izvođač je Zagrebački holding, odnosno podružnica Zagrebačke ceste.

INFORMATIVNI PANOI U JAVNIM GARAŽAMA - Svoju novu društveno odgovornu aktivnost predstavila je danas u javnoj garaži na Langovom trgu podružnica Zagrebparkinga. Osiguranjem dijela prostora kao i informativnog panoa u najpristupačnijem dijelu javne garaže, Podružnica će omogućiti udrugama i pojedincima, pokretačima humanitarnih djelatnosti u Gradu Zagrebu informativno i edukativno djelovanje. Prva promotivna aktivnost je obilježavanje mjeseca ružičaste vrpce kojem je prisustvovala i zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Sandra Švaljek.

 

NATJEČAJ ZA DODJELU STIPENDIJA GRADA ZAGREBA Raspisan je natječaj za dodjelu stipendija grada Zagreba studentima za akademsku godinu 2014./2015. godinu. Dodijelit će se najviše 95 stipendija studentima znanstveno-istraživačkih i najviše 5 stipendija studentima umjetničkih sveučilišnih studija. Pravo sudjelovanja na natječaju imaju studenti sveučilišnih studija koji su prosječno godišnje ostvarili najmanje 54 ECTS boda; da su redovni studenti treće ili četvrte godine preddiplomskog studija, prve ili druge godine diplomskog studija, odnosno treće ili više godine integriranog preddiplomskog i diplomskog studija i da su završili prethodne godine studija s ukupnim prosjekom ocjena najmanje 4,00 te da imaju neprekidno prebivalište u gradu Zagrebu najmanje jednu godinu. Uvjet je i da studenti nisu stariji od 25 godina.

 

PRIJEM ZA OBITELJ PETROVIĆ- U povodu 50. rođendana Dražena Petrovića, predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Darinko Kosor danas je organizirao prijem za Draženovu majku Biserku Petrović, i Draženova brata -predsjednika KK Cibona Aleksandra Petrovića. Ovih je dana izdan strip za Draženov 50.-ti rođendan. Reakcije su pozitivne, a stripom se želi edukativno djelovati na djecu, pojasnila je Biserka Petrović. Na prijemu je bilo govora i o funkcioniraju Košarkaškog kluba Cibona. Predsjednik Kluba Aleksandar Petrović izjavio je da Cibona, sa manje ili više poteškoća, ide naprijed.

DAN DOBROVOLJNIH DARIVATELJA KRVI - U organizaciji društva Crvenog križa Zagrebačke županije, danas će u Općina Marija Gorica s početkom u 18,00 sati biti obilježen 25. listopada – Dan dobrovoljnih darivatelja krvi. Tom prigodom dodjeljivat će se priznanja i značke pojedincima za 35, 50, 55, 75 i 100 puta darovanu krv. Također, dodijelit će se i priznanja volonterima koji su sudjelovali na otklanjaju posljedica poplava u istočnoj Slavoniji.


EDIC ČAKOVEC PREDSTAVLJEN U BONNU - Na godišnjem sastanku predstavnika informacijskih centara Europe Direct i predstavništava Europske komisije iz svih 28 zemalja članica Europske unije održanom u Bonnu, Međimursku je županiju i EuDirect centar Čakovec predstavljao Darko Radanović, privremeni pročelnik županijskog Upravnog odjela za gospodarske djelatnosti. Mreža informacijskih centara Europe Direct pokrenuta je kako bi građanima pružila praktične informacije i savjete o ostvarivanju svojih prava te potakne europska debata na lokalnoj razini. Međimurska županija, otvorenjem Europe Direct centra Čakovec početkom ovoga mjeseca, omogućila je građanima sjeverozapadne Hrvatske izravnu vezu s europskim institucijama. Idućih godina EU Direct centar Čakovec bit će važan komunikacijski punkt Europske komisije na lokalnoj i regionalnoj razini.

SAJAM PČELARSTVA OD SUTRA DO NEDJELJE U VARAŽDINU - Drugi međunarodni sajam pčelarstva, pčelarske industrije i pčelarskog turizma SIVKA Varaždin 2014. bit će otvoren sutra prijepodne u sportskoj dvorani „Graberje“ u Varaždinu. Cilj sajma, kojeg zajednički organiziraju varaždinsko Pčelarsko društvo, Varaždinska županija i Grad Varaždin je razvijati svijest o značaju pčela i pčelarstva za održavanje ekološke ravnoteže u prirodi te stvaranje navika konzumiranja pčelinjih proizvoda. Ulaz na sajam, koji će trajati do nedjelje, bit će besplatan. Očekuje se organizirani dolazak 900-tinjak djece, za koju će biti organizirano edukativno razgledavanje sajma i upoznavanje s korisnošću pčela i blagotvornošću meda.


POVRAT NOVACA ZA MEĐUMJESNI UČENIČKI PRIJEVOZ – Zahtjevi za povrat novčanih sredstava učenicima koji su kupon za rujan kupili po punoj cijeni, a prema važećoj Odluci Vlade ostvaruju pravo na subvenciju putem sufinanciranog međumjesnog prijevoza zaprimaju se do kraja listopada na svim prodajnim mjestima ZET-a. Kako bi ostvarili pravo na povrat sredstava, učenici trebaju priložiti Potvrdu ZET-a o podnesenom zahtjevu za rujan, kao i račun o kupljenom mjesečnom kuponu. Nakon što Grad Zagreb i Zagrebačka županija, doznače sredstva ZET-u, započet će i povrat sredstava, o čemu će korisnici biti informirani.

DAN HRVATSKE U GRAZU - Poslovnoj manifestaciji Dan Hrvatske 2014. jučer održanoj u Grazu u Austriji prisustvovali su i predstavnici Varaždinske županije, župan Predrag Štromar i njegov zamjenik Alan Košić. Ovogodišnji Dan Hrvatske bio je posvećen mogućnostima korištenja bespovratnih sredstava iz fondova Europske unije koji bi mogli vrlo zanimljivi austrijsko-štajerskim projektantima, specijaliziranim dobavljačima, građevinskim i konzalting tvrtkama, a osobito iz segmenta vodnog gospodarstva, zaštite okoliša i energetske učinkovitosti. Manifestacija je bila prilika i za prezentaciju mnogih tvrtki s područja Varaždinske županije, a održana je u organizaciji Hrvatsko-austrijske trgovinske komore te pod pokroviteljstvom Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.


POTPORE ZA POVEĆANJA SMJEŠTAJNIH KAPACITETA U KRAPINI - Gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović dodijelio je 75 tisuća kuna podnositeljima zahtjeva koji su ispunili određene uvjete potpore za ulaganja u povećanje smještajnih kapaciteta, sukladno Programu poticanja ulaganja u povećanje smještajnih kapaciteta na području Grada Krapine u 2014. godini. Bespovratna sredstva dodijeljena su za aktivnosti izgradnje, rekonstrukcije, obnove ili preuređenja te opremanja smještajnih objekata na području Grada. Hostelima, kućama za odmor te opremanjem apartmana uvelike će se povećati smještajni kapaciteti već do ožujka iduće godine.


STRATEGIJA REGIONALNOG RAZVOJA - Druga radionica za pripremu dokumenta „Strategija regionalnog razvoja prekograničnog područja" u okviru provedbe Projekta COMMON CROSS BORDER STRATEGY održana je u prostorima PORE Razvojne agencije Podravine i Prigorja. PORA će, rečeno je na radionici, kada Operativni plan Mađarska - Hrvatska za razdoblje 2014.-2020. bude prihvaćen, provoditi niz aktivnosti s ciljem da što veći broj poduzetnika iz Koprivničko-križevačke županije pronađe partnera u Mađarskoj i aplicira za bespovratna sredstva. Radionici su prisustvovali poduzetnici, predstavnici Koprivničko-križevačke županije, Obrtničke i Gospodarske komore, udruženja obrtnika, kao i predstavnici Razvojne agencije Bjelovarsko-bilogorske županije kao jedan od partnera u projektu.


POPLAVE U KOPRIVNICI - Nakon jučerašnjih problema koje je u Koprivnici prouzročilo izlijevanje potoka Koprivnica, voda se povlači s gradskih ulica, a razina vode u potoku polako opada. Kanalizacija je preopterećena velikom količinom vode, a očekuje se da i ona proradi i povuče višak vode. Načelnik županijskog stožera za spašavanje Ivan Pal potvrdio je kako je situacija nešto bolja, no kako treba biti oprezan zbog novih oborina koje su najavljene za noć sa četvrtka na petak. S obzirom da su svi vodotoci puni, i manja količina vode može predstavljati problem, rekao je Ivan Pal.


POPLAVLJENE PROMETNICE I U KRIŽEVCIMA - Kišno nevrijeme, osim u Koprivnici, i na križevačkom je području izazvalo probleme s odvodnjom te poplave prometnica i kuća u nekoliko mjesta. Zapovjednik JVP-a Grada Križevaca Ivan Matosović, zamjenik gradonačelnika Tomislav Katanović i djelatnici ostalih gradskih službi konstantno su u obilasku terena, a na sjednici Stožera zaštite i spašavanja dogovorene su daljnje interventne aktivnosti. Slavko Husnjak, voditelj bjelovarske Ispostave Hrvatskih voda, naglasio je kako vjeruje da je najgore prošlo te da se u idućih nekoliko dana ne očekuju ovako značajne oborine pa bi se situacija trebala normalizirati. Do normalizacije situacije, teren će i dalje obilaziti sve nadležne službe.

 

IZRADA GRADSKE RAZVOJNE STRATEGIJE LEPOGLAVE Drugi sastanak partnerskog odbora za javni sektor, koji je uključen u izradu Gradske razvojne strategije za razdoblje od 2014. do 2020. godine, održan je u Lepoglavi. Gradonačelnik Marijan Škvarić naglasio je tom prilikom veliku važnost izrade Gradske razvojne strategije koja će, u obliku koji zadovoljava europske kriterije, u narednom razdoblju biti temeljni dokument budućeg razvoja grada. Članovima odbora  potom je Maja Lehman ispred Razvojne agencije Varaždinske županije, koja s Projektno - razvojnim uredom i Gradom Lepoglavom sudjeluje u izradi Gradske razvojne strategije, predstavila SWOT analizu.


AKTIVISTIČKA POČETNICA - U sklopu projekta Rodno ravnopravan utjecaj u lokalnim zajednicama koji uz potporu Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva provodi pet udruga iz pet županija među kojima je i čakovečka udruga Zora, objavljen je priručnik Aktivistička početnica – korisni savjeti za osnivanje i vođenje udruge. Riječ je o knjižici koja uz mnoštvo korisnih savjeta iz prakse obrađuje teme vezane uz osnivanje i vođenje udruga. Izdavanje početnice nastavak je mentorskog programa Prostori za nove inicijative kojeg provode udruge K-zona iz Zagreba i Zora iz Čakovca, a cilj je pružiti razvojnu podršku i osnažiti djelovanje nedavno osnovanih inicijativa i organizacija civilnog društva.


GUERCINO - SVJETLO BAROKA - Izložba 'Guercino - svjetlost baroka' s tridesetak djela Giovannija Francesca Barbierija, poznatijeg kao Il Guercino, otvara se večera u Muzeju za umjetnost i obrt. Zagrebački muzej će do 31. siječnja biti domaćin Guercinovih oltarnih pala i freski prenesenih na platno, koje će predstaviti njegov rad od samih početaka u Centu preko rimskog razdoblja i povratka u rodni grad do vrhunca karijere u Bologni. Da je ovo jedan od najsloženijih projekata s kojima se muzej dosad susreo, naglasio je ravnatelj MUO-a Miroslav Gašparović.
 

ROMANSIRANA BIOGRAFIJA V. KOVAČIĆA AUTORA B.B.BAGOLE - Romansirana biografija Viktora Kovačića, oca moderne hrvatske arhitekture autora Božidara Brezinščaka Bagole predstavljena je sinoć u prostorijama Slovenskog doma. Radi se o dvadesetoj knjizi koju je napisao ovaj zagorski književnik, na kojoj je radio od 2010. godine. Prikupljenim povijesnim podacima o Viktoru Kovačiću, dodao sam literarne dijelove i u kolovozu ove godine objavio ovu biografiju, kazao je tom prigodom, Božidar Brezinščak Bagola. Inače, ove se godine obilježava 140. godišnjica od Kovačićeva rođenja, te 90. godišnjica od njegove, nažalost, prerane smrti.
 

JURICA BIZJAK NOVI PREDSJEDNIK UDRUGE - Novi predsjednik Udruge osoba s invaliditetom Krapinsko zagorske županije je dugogodišnji član Udruge, Jurica Bizjak. Naime, na Izvanrednoj izbornoj Skupštini održanoj ovih dana u Zlataru, izabran je novi predsjednik Udruge nakon što je nakon 14 godina, dosadašnji predsjednik Davor Brlić zbog osobnih i zdravstvenih razloga podnio ostavku na mjesto predsjednika.


DANI K.Š. GJALSKOG U ZABOKU - Dani Ksavera Šandora Gjalskog, poznata kulturna manifestacija koja i ove godine donosi niz programa, izložbi, koncerata, kazališnih predstava i promocije knjiga, održavaju se do subote u Zaboku. U današnjem programu od 17,00 sati u prostorima Gimnazije A.G: Matoša bit će proglašenje pobjednika i dodjela nagrade Gjalski za učenike srednjih škola. U 19,00 sati u zabočkoj gradskoj knjižnici bit će predstavljanje knjige Darka Milošića, 55 lakih komada. Manifestacija završava u subotu svečanom dodjelom književne nagrade Gjalski, koja je ove godine pripala Julijani Matanović, za knjigu priča „I na početku i na kraju bijaše kava.“

 

ČITALAČKA PREDSTAVA - Čitalačka predstava po čuvenom suvremenom komadu autora Bernarda Sladea održat će se danas u sklopu projekta čitanja dramskog teksta uživo, kojeg Hrvatska knjižnica za slijepe radi u suradnji s glumcem Željkom Duvnjakom. Početak predstave je u 17,00 sati u spomenutoj knjižnici, a ulaz je slobodan.

 

FILMSKI ČETVRTAK U HRVATSKOM DRŽAVNOM ARHIVU Projekcija filma Koncert, redatelja Branka Belana, održat će se danas u okviru Filmskog četvrtka u zgradi Hrvatskog državnog arhiva. Film je jedan od najzanimljivijih fenomena hrvatske kinematografije, i danas se smatra jednim od najboljih hrvatskih filmova. Projekcija počinje u 18,00 sati, a ulaz je slobodan.

 

 „KRALJ GORDOGAN“ U DJEČJEM KAZALIŠTU DUBRAVA - Svečana izvedba predstave Dramskog studija Dječjeg kazališta Dubrava – 'Kralj Gordogan' autora Radovana Ivšića održat će se u sklopu projekta Studentski atelje Dubrava večeras u 20,00 sati. Punih sedamdeset godina nakon nastanka u dramskom studiju DKD-a stvorila se kritična masa mladih ljudi – ljubitelja kazališta, spremna uprizoriti Ivšićevu dramu Kralj Gordogan.


„KRALJ GORDOGAN“ U DJEČJEM KAZALIŠTU DUBRAVA - Svečana izvedba predstave Dramskog studija Dječjeg kazališta Dubrava – 'Kralj Gordogan' autora Radovana Ivšića održat će se u sklopu projekta Studentski atelje Dubrava večeras u 20,00 sati. Punih sedamdeset godina nakon nastanka u dramskom studiju DKD-a stvorila se kritična masa mladih ljudi – ljubitelja kazališta, spremna uprizoriti Ivšićevu dramu Kralj Gordogan.

GENI NA MORE ZOVU - Odalen delen ili Geni na more zovu, dvojezična je knjiga putopisa i drugih odabranih tekstova autora Josipa Mihovića, koja će večeras biti predstavljena u gradskoj knjižnici i čitaonici „Metel Ožegović“ u Varaždinu. Predstavljanje ovog zanimljivog izdanja organiziraju varaždinska knjižnica i nakladnička kuća Croatica iz Budimpešte, a večeras će ju uz autora predstaviti novinarka Hrvatskog glasnika, tjednika Hrvata u Mađarskoj Bernardeta Blažetin. Početak književne večeri u varaždinskoj knjižnici bit će u 19,00 sati.


PREDSTAVLJANJE ZBIRKE POEZIJE - U sklopu redovite poetsko - glazbene tribine "KUTRIČ“ večeras će pjesnik Damir Pilko predstaviti svoju novu zbirku poezije, "Riječ po riječ...ljubav...i poneka ruža" u prostorijama KUD-a Kustošija. Uz autora, stihove će govoriti i pjesnikinja Lidija Puđak, a glazbeni gosti su Marija Mihaljević na glasoviru i vokalni solista Albert Dobrinić - Berto. Program počinje u 19,00 sati.

RUKE PO RANKU U VARAŽDINSKOM KAZALIŠTU - Do sutra u Čakovcu traje 17. Susret profesionalnih kazališta za djecu i mlade Hrvatskog centra Assitej-a. I današnji program festivala dijelom će se odvijati u Varaždinu, a dijelom u Čakovcu, i obuhvaća prijepodnevnu čakovečku izvedbu predstave „Genijalni genije“ kazališta lutaka iz Zadra. Kazališni studio mladih varaždinskog kazališta izvest će predstavu „Noćni leptiri“ u HNK Varaždin s početkom u 13,00 sati. „Deveta ovčica“ dječjeg kazališta Branka Mihaljevića iz Osijeka u 14,00 sati počet će u Centru za kulturu Čakovec, dok će u HNK u Varaždinu, ali s početkom u 20,00 sati, biti izvedba predstave „Ruke po Ranku“ Vesne Kosec-Torjanac. Ruke po Ranku temeljene su na noveli „Ruke“ Ranka Marinkovića, a u predstavi sudjeluju Sunčana Zelenika Konjević, Katarina Arbanas i Goran Guksić, redatelj je Dubravko Torjanac, scenograf i autor lutaka Ivan Duić, dramaturginja Vesna Kosec-Torjanac, a autor glazbe Petar Eldan.


PREDSTAVLJANJE KNJIGE P. FRANJE JASENOVIĆA - Kulturni centar Klanjec organizira večeras u Gradskoj knjižnici “Antun Mihanović” predstavljanje pjesmarice Hvalite Gospodina p. Franje Jesenovića, upravitelja franjevačkog samostana i župnika u Klanjcu. Knjigu će predstaviti p. Ilija Vrdoljak, provincijal Franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda, Snježana Horvatin, ravnateljica Kulturnog centra Klanjec i sam autor. U glazbenom dijelu programa skladbe iz pjesmarice izvest će pjevački zbor Župe Navještenja Blažene Djevice Marije te solisti fra Mario Zrakić i p. Franjo Jesenović. Početak predstavljanja pjesmarice je u 19,00 sati, a ulaz je slobodan za sve posjetitelje.

PRIČAONICA NARODNIH PRIČA ZA ODRASLE - Pričaonica narodnih priča i bajki za odrasle održat će se u Kulturnom centru Travno danas u 19,30 sati. Priče s Orijenta pripovijedat će Jasna Held, profesionalna pripovjedačica. Ulaz je slobodan.

SAMOBORSKE KINO PROJEKCIJE - Kino projekcije dva filma „Povratak u Oz“ i „Fury“ bit će održane u velikoj dvorani POU Samobor danas i sutra i to od 18,00 i 20,00 sati naizmjenično.

 

srijeda, 22. listopada 2014.

SANDRA ŠVALJEK: SVI UREDI FUNKCIONIRAJU BESPRIJEKORNO - Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Sandra Švaljek održala je u zgradi Gradske uprave tiskovnu konferenciju na temu funkcioniranje Grada. – Spremna sam voditi Grad u skladu sa zakonskim propisima, istaknula je Švaljek te dodala da svi uredi gradske uprave u ovom trenutku funkcioniraju besprijekorno, jednako tako i Zagrebački holding. Kako je također pojasnila, redovno se održavaju operativni sastanci, a danas je održan i veći kolegij svih pročelnika gradskih ureda na kojem je dogovoreno da će se svi poslovi obavljati kvalitetno, odgovorno i efikasno. Također, kako je napomenula zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Sandra Švaljek, već su u tijeku pripreme za izradu proračuna za 2015. godinu.


NACIONALNI DAN DARIVATELJA KRVI - Svečanost u povodu Nacionalnog Dana darivatelja krvi i 61. godine rada Crvenog križa na provedbi programa prikupljanja krvi, a u čast darivatelja krvi koji su ove godine darovali krv 35, 50, 55, 75 i 100 puta organizira Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb u velikoj dvorani Skupštine Grada, danas u 13,00 sati. Podsjetimo, Crveni križ grada Zagreba organizirao je prvu akciju darivanja krvi 2.studenog 1953. godine i od tada, zahvaljujući njegovom radu, zdravstvo grada Zagreba opskrbljeno je na vrijeme i s dovoljnim količinama krvi.Od tada pa do danas, punu 61 godinu Crveni križ bez prekida organizira građane u akcije darivanja krvi.


PRIHVAĆENA POKROVITELJSTVA ZAGREBAČKE GRADSKE SKUPŠTINE - Sve zamolbe za pokroviteljstva jednoglasno su prihvatili članovi Odbora za javna priznanja zagrebačke Gradske skupštine.Tako će Gradska skupština Grada Zagreba biti počasni pokrovitelj izložbe u okviru manifestacije Dani crnogorske kulture, zatim manifestacije Prigorski dani u Prepuštovcu, tradicionalnog koncerta Tomislava Bralića i klape Intrade, kao i operete "Momci na brod" u povodu obilježavanja 100. obljetnice smrti Ivana pl. Zajca.


SAJAM IDEJA - 'Sajam ideja', koji je zamišljen kao burza ideja i čiji je cilj popularizirati rad akademske i znanstvene zajednice te potaknuti suradnju s gospodarstvom održava  se danas u dvorani Hrvatske gospodarske komore. Na sajmu ideja, profesori i studenti predstavljaju najnovija istraživanja s naglaskom na njihovu primjenu, dok prisutni gospodarstvenici prezentiraju svoje proizvodne procese, inovativna rješenja ali i probleme s kojima se susreću u svom radu. Studenti izlažu svoje radove koje su napravili u suradnji s industrijom te radove koje imaju moguću primjenu u industriji. Najuspješnijima će biti uručene nagrade za najbolji studentski rad napravljen u suradnji s industrijom i najbolji studentski rad s potencijalnom primjenom u industriji.

 

24 KRUNICE ZA 24 GODINE- Kako bi predstavili svoj projekt „24 krunice za 24 godine“ predstavnici Moto kluba 4. gardijske brigade iz Splita i koordinatori projekta Ivica Runjić i Zlatko Borojević posjetili su Varaždinsku županiju, gdje ih je primio zamjenik župana Alen Kišić. Braniteljska karavana planira se u vremenu od 22. do 28. travnja iduće godine, a cilj je pridonijeti i uveličati obilježavanje dana utemeljenja svih gardijskih postrojbi. Varaždin će po prvi puta biti uvršten na rutu gradova koje posjećuje karavana branitelja-motociklista. Zamjenik župana Alen Kišić podržao je projekt u sklopu kojeg se planira održati i humanitarni koncert za socijalno ugrožene obitelji, a u tom dijelu Moto klub 4. gardijska surađivat će s varaždinskom Udrugom veterana 7. gardijske brigade – Puma.

ZIMSKA SLUŽBA NA VARAŽDINSKOM PODRUČJU SPREMNA- O planu zimske službe održavanja cesta Varaždinske županije razgovarali su na svojoj sjednici  članovi Savjeta za sigurnost prometa na cestama Varaždinske županije. Rasprava je pokazala da su se upravitelji državnih, županijskih i  lokalnih cesta na području Varaždinske županije te Grad  Varaždin dobro pripremili za nadolazeću zimu. Isto tako, županijske i državne ceste će kao i svih ovih dosadašnjih godina biti prohodne i za obavljanje drugih javnih službi, kao što su hitna medicinska služba te vatrogasci. Kako je također rečeno na sjednici, u  pripremi je i otvaranje posebnog interaktivnog linka na službenim internetskim stranicama Varaždinske županije na kojem će građani moći davati svoje primjedbe, pohvale i upozorenja izravno Savjetu za sigurnost prometa Varaždinske županije.


FREE WIFI KRAPINA - Grad Krapina realizirao je projekt "Free WiFi - HOTSPOT CROATIA". Riječ je o instalaciji WiFi mrežnog komunikacijskog sustava kojim se omogućuje besplatan pristup internetu i to putem pametnih telefona, laptopa te tableta. Instalirane su tri pristupne točke - Trg Ljudevita Gaja, Šetalište hrvatskog narodnog prepororda - lokacija kod Festivalske dvorane te lokacija Hušnjakovo - Stara zgrada Muzeja krapinskih neandertalaca. Na predmetnim lokacijama posjetitelji mogu pristupiti internetu tako da se spoje na WiFi mrežu naziva "Krapina free". Besplatan pristup internetu ograničen je na najviše 2 sata jednim spajanjem, a pojedini korisnik može unutar 24 sata koristiti najviše 2 termina po dozvoljena 2 sata.


PREUREĐEN POŠTANSKI URED U SESVETAMA - Preuređen poštanski ured, koji je prilagođen potrebama korisnika otvoren je u Varaždinskoj ulici 1 u Sesvetama. Uređen prema novim standardima ima pet šaltera, a uskoro će se otvoriti i izdvojen financijski kutak za korištenje složenijih usluga, poput financijskih i usluga osiguranja ili ugovaranja e-usluga. Također, izdvojeni financijski šalter prilagođen je osobama s invaliditetom. Prostor za korisnike veličine 85 metara četvornih ima redomat te je povećan i broj poštanskih pretinaca na 70.
 

TRIBINE SAMOBORSKOG GRADONAČELNIKA - Nakon jednotjedne pauze, samoborski gradonačelnik i njegovi suradnici nastavljaju tribine u mjesnim odborima. Danas će gradonačelnik Krešo Beljak sa suradnicima biti od 18,00 sati u Drežniku Podokićkom, a od 20,00 sati tribina je u Galgovu. Ovotjedne tribine samoborski gradonačelnik i njegovi suradnici završavaju sutra u 18,00 sati u Otruševcu te u Maloj Jazbini od 20,00 sati.

 

REKONSTRUKCIJA ČAKOVEČKE GIMNAZIJE- Pri završetku su radovi na trećoj, završnoj fazi radova na rekonstrukciji  Gimnazije Josipa Slavenskog u Čakovcu,  u što se nakon obilaska gradilišta uvjerio i župan Međimurske županije Matija Posavec. Planirano ulaganje u cijelu investiciju je oko 9 milijuna kuna, što će školi u konačnici donijeti 8 novih učionica i dnevni boravak za učenike, a rekonstruirat će se i ulazni prostor, uz sufinanciranje Međimurske županije iz decentraliziranih sredstava te Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Samo ove godine  za rekonstrukciju i opremanje škole  Ministarstvo i Međimurska županija osigurali su 2 i pol milijuna kuna. Radovi bi trebali biti završeni do sredine studenog.

 

KAKO IGROM RAZVIJATI DJETETOV IQ- "Kako igrom uspješno razvijati djetetov IQ" , naziv je predavanja što će ga danas poslijepodne u Učiteljskom fakultetu u Čakovcu održati neurofiziolog dr Ranko Rajović. Predavanje je namijenjeno roditeljima, odgojiteljima, učiteljima, pedagozima, psiholozima i drugim stručnjacima koji se bave odgojem i obrazovanjem djece, a žele čuti više o novim znanstveno utemeljenim saznanjima o ranom poticanju intelektualnog razvoja. Predavač je autor NTC–sustava učenja, doktor neurofiziologije, predsjednik Odbora za darovite međunarodne udruge Mensa i UNICEF-ov suradnik na projektu ranog poticanja intelektualnog razvoja djece. Početak predavanja bit će u 17 sati i 30 minuta.

 

RADOVI NA SANACIJI KLIZIŠTA U VELIKOM TRGOVIŠĆU - Radovi na sanaciji klizišta i uređenju prometne infrastrukture u punom su jeku. Dva najveća klizišta su sanirana, izvedeni su radovi na odvodnji oborinskih voda, izgrađeni su potporni zidovi a i sve je spremno za izgradnju asfaltnog zastora. Uz sanaciju klizišta i odrona na području općine, u tijeku su radovi na asfaltiranju nerazvrstanih cesta, te je probijena cesta od Gornje Bezavine prema Pavlušcima.

 

SJEDNICA GOSPODARSKO SOCIJALNOG VIJEĆA- Prošle je godine 1425 gospodarskih subjekata sa 15 886 zaposlenih osoba s područja Koprivničko- križevačke županije ostvarilo ukupni prihod od 9,3 milijarde kuna odnosno 0,1 posto više nego 2012. godine, te konsolidiranu neto dobit od 102,2 milijuna kuna koja bilježi rast za čak 90 posto u odnosu na prethodnu godinu. Podaci su to izneseni na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća Koprivničko-križevačke županije održanoj u prostorijama PORA-e Razvojne agencije Podravine i Prigorja. Članovi vijeća osvrnuli su se i na kretanje udjela nezaposlenih osoba prijavljenih na Zavodu za zapošljavanje među korisnicima socijalne pomoći. Broj tih osoba, kako je rečeno, od 2009. godine ima tendenciju rasta, a oko 25 posto ih koristi pomoć više od deset godina.

 

IZGRADNJA DOMA ZA STARIJE I NEMOĆNE PRED ZAVRŠETKOM-Rektor Zagrebačke katedrale Josip Kuhtić boravio je u Križevcima, gdje ga je primio križevački gradonačelnik Branko Hrg. Nakon prijema, obišli su zgradu budućeg Doma za starije i nemoćne osobe Križevci, a prostorom Doma proveo ih je predstavnik investitora Davor Vukmirić. Građevinski radovi na Domu su pred završetkom, kupaonice su završene, a u tijeku je opremanje soba i ostalih prostorija nakon čega će Dom biti spreman za prihvat korisnika. Troškovi gradnje i opremanja  iznose oko 3 milijuna eura. Dom će uskoro moći primiti stotinjak korisnika koji će biti smješteni u 19 dvokrevetnih, 10 trokrevetnih i 4 jednokrevetne sobe.

 

PREDSTAVLJANJE BIOGRAFIJE VIKTORA KOVAČIĆA U ZAGREBU Poznati književnik Božidar Brezinščak Bagola predstavit će večeras  u dvorani Slovenskog doma u Zagrebu romansiranu biografiju Viktora Kovačića, oca moderne hrvatske arhitekture, koji je projektirao Kaptolski trg, Jezuitski trg, Trg kralja Tomislava, crkvu sv. Blaža, zgradu Hrvatske narodne banke te brojne stambene zgrade i gospodske  vile u Zagrebu.  O knjizi će, uz autora, govoriti predsjednik Društva hrvatskih književnika sc. Božidar Petrač, recenzent Nikola Đuretić,  načelnik općine Hum na Sutli Zvonko Jutriša. odlomke iz knjige čitat će Kristijan Potočki, glumac, a u glazbenom dijelu nastupit će Mješoviti pjevački zbor iz Huma na Sutli. Početak promocije je u 19,00 sati.

 
PREDSTAVLJANJE ZBIRKE PJESAMA - Dvije zbirke pjesama „Zapisi s jagodica prstiju“ i „Stvar dobrih putokaza“, autorice Sanje Percela iz Nizozemske bit će predstavljene danas u 13,00 sati u Hrvatskoj matici iseljenika. O knjizi će uz autoricu govoriti ravnatelj Hrvatske matice iseljenika Marin Knezović te recenzentica knjige Sanja Vulić.

IZLOŽBA POVODOM 300. OBLJETNICE SINJSKE ALKE - Ekskluzivno predstavljanje slika koje će sljedeće godine biti postavljene u Sinju, u povodu 300 godina Sinjske alke, bit će održano u prostorijama ateljea Ankin, Fra Filipa Grabovca danas u 11,30. Izložbu je poznati likovni umjetnik Vladimir Vrljić Ankin stvarao pune četiri godine.

JUBILARNI KONCERT KVARTETA GUBEC - Obljetnički koncert pod nazivom «10 leta Gubec kvarteta» bit će održan večeras u KD Vatroslav Lisinski od 20,00 sati. Kvartet Gubec nastupit će uz Tamburaški orkestar HRT-a, pod dirigentskom palicom Siniše Leopolda te bivše članove kvarteta: Adama Končića, Vida Baloga, Adalberta Turnera – Jucija te mladu sopranisticu Muzičke akademije u Zagrebu, sopranisticu Barbaru Suhodolčan. I ovog puta Kvartet Gubec predstavit će se izborom najboljih interpretacija legendarnih kajkavskih i starozagrebačkih popevki, kao što su Zadnji fijaker, Peharček moj, Vu plavem trnaci, Spoved, Serbus Zagreb, Oko jene hiže i drugih.

IZLOŽBA „U SJENI“ U MSU - Izložba radova Silvija Šarića „U sjeni / In the Shadow“ bit će otvorena večeras u galeriji zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti od 19,00 sati. Izložba se može razgledati do 13. studenog.
 

MITOVI I LEGENDE O VAMPIRIMA- Mitovi i legende o vampirima s područja srednje i istočne Europe tema su Srijede u Muzeju, koja se priređuje večeras  u palači Herzer Gradskog muzeja Varaždin priređuje.  Premda je u knjigama i filmovima o vampirima već podosta toga izrečeno, tema je to koja, po svemu sudeći, još uvijek daje prostora za neke nove spoznaje. O tome će više govoriti  predavači na večerašnjoj  Srijedi u Muzeju, pisac i književni prevoditelj Boris Perić i novinar Kristijan Petrović. Početak predavanja u palači Herzer bit će u 19,00 sati, a ulaz je slobodan.


VJENČANE FOTOGRAFIJE STARIH KLANJČANA - Kulturni centar Klanjec i Gradska knjižnica “Antun Mihanović” Klanjec upućuju molbu svojim sugrađanima i mještanima okolnih mjesta da u svojim obiteljskim ostavštinama potraže fotografije s vjenčanja svojih predaka. Naime, za Mjesec hrvatske knjige koji je ove godine posvećen ljubavi, priprema se izložba Tam od Sutle idu svati, koja će se otvoriti 14. studenog u izložbenoj dvorani iznad Gradske knjižnice.

KAZALIŠNA PREDSTAVA U IVANIĆ GRADU - Kazališnu predstavu „Žene u crvenom“ može se pogledati večeras u POU Ivanić Grad od 19,00 sati.
 

utorak, 21. listopada 2014.

ISPLATA NOVČANE POMOĆI ZA NOVOROĐENČAD- Započela je isplata korisnicima prava na novčanu pomoć za opremu novorođenog djeteta, priopćeno je iz Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom. Novčanu pomoć primit će korisnici koji su ostvarili pravo u srpnju 2013. i 2014. za prvo dijete, u srpnju 2012., ožujku i studenom 2013. i srpnju 2014. za drugo dijete, te u srpnju 2009., 2010., 2011., 2012., 2013. i 2014. za treće i svako daljnje dijete. Rok za podnošenje zahtjeva korisnika prava na novčanu pomoć za opremu novorođenog djeteta je šest mjeseci od dana rođenja djeteta.

 

„AUTOBUSI UMJESTO NOĆNIH TRAMVAJA- Radovi na nekoliko tramvajskih dionica, točnije u Ulici grada Vukovara, Zapruđu i Ilici, rezultirali su  izmjenama u noćnom prometu na tramvajskim linijama 31, 32, 33 i 34. Umjesto tramvaja linije 31 noću voze autobusi i to do noći sa subote, 25. listopada, na nedjelju, 26. listopada. Autobusi koji voze kao zamjena tramvaja na noćnoj liniji 31, ne zaustavljaju se na stajalištima Studentski dom Stjepan Radić, Arena Zagreb i Most mladosti. Autobusi će voziti i na liniji 33 do nedjelje, 26. listopada, a umjesto tramvaja linija 32 i 34 vozit će autobusi, u noćima od utorka, 21. listopada, do noći sa srijede, 22. listopada, na četvrtak, 23. listopada.

CRKVA U DUBRAVI STAVLJENA POD KROV - Točno godinu i pol od početka radova na crkvi u župi svetog Ivana XXIII., u ulici Križnog puta u Dubravi, crkva je stavljena pod krov, a potpuno će biti dovršena i spremna za blagoslov za godinu dana. Godine 2001., dekretom zagrebačkog nadbiskupa Josipa Bozanića, župa sv. Mihaela u Dubravi podijeljena je zbog svoje veličine na četiri manje župe.  Tim je dekretom osnovana i tada Župa blaženog pape Ivana XXIII., koja obuhvaća naselja Klaka i Studentski grad.

JUGOTON“ U TEHNIČKOM MUZEJU DO KRAJA STUDENOG-Nova izložba „Jugoton - istočno od raja / 1947. - 1991.“ otvorena je sinoć u zagrebačkom Tehničkom muzeju. Multimedijska je to izložba o vizualnoj i pop kulturi te tehnologiji, produkciji i proizvodnji najveće diskografske kuće bivše Jugoslavije. Izložba je nastala u suradnji umjetničke organizacije Kultura umjetnosti, koja je koncipirala kulutrološki i fenomenološki dio izložbe, dok je Tehnički muzej obradio područje karakteristično za njegovo djelovanje, objasnila je ravnateljica muzeja Markita Franulić. Izložba se u Tehničkom muzeju može razgledati do 30. studenog.

 

TEČAJ OPĆE ASTRONOMIJE - Tečaj opće astronomije za učenike osnovnih i srednjih škola počinje danas u Zvjezdarnici na adresi Opatička 22. Tečaj će se održavati svakog radnog utorka tijekom školske godine s početkom u 20,15 sati. Cilj radionice je potaknuti znatiželju i ljubav prema astronomiji kod najmlađih. Tečaj je besplatan.

 

PREVENTIVNI PROJEKT VARAŽDINSKE POLICIJE- Preventivni projekt „Nasilje preko Interneta – cyberbullying“, predstavljen je  na redovnoj konferenciji za medije Policijske uprave varaždinske. Kroz interaktivne radionice, učenici osnovnih škola s ovog područja, upoznat će se s pojmom Cyberbullying-a odnosno, nasilja preko Interneta,  a dobit će i savjete  o odgovornom korištenju modernih tehnologija. Riječ je o nastavku projekta policijske uprave u sklopu kojeg su prošle školske godine slična predavanja provedena u više osnovnih škola u Varaždinu i okolici. Projekt se nastavlja početkom studenoga radionicama za učenike petih razreda varaždinskih osnovnih škola, kazala je Tatjana Novak, policijska službenica za nadzor i planiranje prevencija PU varaždinske. Projekt će trajati tri školske godine, a nakon radionica u studenom slijede radionice u ožujku. Treća komponenta realizirati će se za dvije godine, kada sadašnji petaši budu u sedmom razredu.

 

EDIC ČAKOVEC PREDSTAVLJEN U BONNU- Na  godišnjem  sastanku  predstavnika informacijskih centara Europe Direct  i predstavništava Europske komisije iz svih 28 zemalja članica Europske unije održanom u Bonnu,  Međimursku je  županiju i Europe Direct centar  Čakovec predstavljao Darko Radanović, privremeni pročelnik županijskog  Upravnog odjela za gospodarske djelatnosti. Mreža informacijskih centara Europe Direct pokrenuta je kako bi građanima pružila praktične informacije i savjete o ostvarivanju svojih prava te potakne europska debata na lokalnoj razini. Međimurska županija, otvorenjem Europe  Direct centra Čakovec početkom ovoga mjeseca, omogućila je građanima sjeverozapadne Hrvatske  izravnu vezu s europskim institucijama  i idućih godina taj centar bit će važan komunikacijski punkt Europske komisije na lokalnoj i regionalnoj razini.

NATJEČAJ ZA DODJELU POMOĆI U ŠKOLOVANJU - Jedinstveni upravni odjel Grada Klanjca objavio je natječaj za dodjelu pomoći u školovanju učenicima srednjih škola i studentima za školsku godinu 2014./2015. Pomoć temeljena socijalnim statusom dodijelit će se za 8 učenika srednjih škola po 250 kuna mjesečno i za 4 studenta po 550 kuna mjesečno. Dodijelit će se i 2 pomoći temeljene uspjehom u dosadašnjem školovanju učenicima srednjih škola po 250 kuna mjesečno te 2 pomoći studentima po 550 kuna mjesečno. Svi zainteresirani zahtjeve mogu podnijeti do 28. listopada, a dodatne informacije možete pronaći na web stranici grada Klanjca.

ZAVRŠENI RADOVI NA SANACIJI MOSTA - Završeni su radovi na sanaciji mosta u Pavlovcu Pregradskom. Radovi su obuhvaćali dio prijelaznog puta od ceste za Sopot prema Pavlovcu s cestom preko potoka Sopotnica u Sopotu. Kako je most bio u dosta lošem stanju, bilo je potrebno osigurati jednu kvalitetnu i za promet sigurnu vezu sela na javnu prometnicu. Izgradnjom novog mosta selo je sada kvalitetno i sigurno povezano na glavnu cestu prema Sopotu. Ukupna vrijednost radova iznosila je 140 tisuće kuna.

U ZAGREBU NAJTRAŽENIJI PIJANIST SVIJETA - Koncert jednog od najistaknutijih i najtraženijih pijanista svijeta, genija klavijature Arkadija Volodosa, u obljetničkom ciklusu Svijet glazbe najavljuje Koncertna direkcija Zagreb. Koncert će se održati u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog danas u 19,30 sati.

 

JESENSKI EKO SEMINAR-Jesenski eko seminar Zelene akcije nastavljaju se ovog tjedna u njihovim prostorijama u Frankopanskoj 1.  Prvi seminar je u 20,00 sati, kada će  predavanje o održivoj energetici i obnovljivim izvorima energije održati Toni Vidan. U četvrtak, 23. listopada o Klimatskim promjenama i društvenim pokretima govorit će Luka Tomac i Maruška Mileta  od 20,00 sati.

 

ČITALAČKA VEČER - Čitalačka večer s tematskim fokusom na sram kao javni koncept održat će se u okviru projekta „Srami se!“ u Galeriji Miroslav Kraljević večeras u 19,00 sati. Višegodišnji je to projekt pokrenut od strane Galerije Miroslav Kraljević, Centra suvremenih umjetnosti iz Celja i Udruženja za kulturu i umjetnost CRVENA iz Sarajeva. Projekt uspostavlja platformu za umjetničko i teorijsko istraživanje pojma srama uvjetovanog specifičnim političkim, ekonomskim i društvenim kontekstom. Projekt Srami se! u 2014. godini financiraju Grad Zagreb, Ministarstvo kulture RH i Zaklada Kultura Nova.

 

VANIMA USPJEŠNA NA DUBROVNIK FILM FESTIVALU- Na netom završenom Dubrovnik film festivalu koji okuplja mlade  autore iz mediteranskih zemalja., a uz projekcije nudi i niz kreativnih i filmskih radionica, uspješno se predstavio i varaždinski Filmsko-kreativni studio Vanima. Animirani film “U muzeju” autora Jure Mašića i Karla Narančića iz Vanimine produkcije  odlukom dječjeg žirija festivala osvojio je naime prvu nagradu. U sklopu dubrovačkog festivala održana je i konferencija i Youh Cinema Networka – međunarodne mreže koja bi trebala omogućiti bolju vidljivost filmova mladeži te omogućiti konkretniju suradnju između srodnih organizacija i festivala diljem svijeta, kao i razmjenu filmaša, voditelja radionica, volontera i organizatora festivala.

 

ALPE ADRIA SRCE NAIVE- Izložba radova s umjetničke kolonije „Alpe Adria srce naive" otvorena je u mađarskom Letenyu. Ovo je nakon Ptuja u Sloveniji druga izložba na kojoj su međunarodnoj javnosti predstavljeni radovi s hlebinske kolonije, održane između 31. svibnja i 2. lipnja ove godine. Projekt „Alpe Adria srce naive" realizira se uz financijsku pomoć Saveza Alpe Jadran, a cilj mu je promocija  naivne i tradicionalne umjetnosti. Uz organizatore,  Koprivničko-križevačku županiju, županijsku turističku zajednicu, Udrugu hlebinskih slikara i kipara naive, Općinu  Hlebine i Muzej Grada Koprivnice, partneri u projektu su Turističko društvo Ptuj, Folklorna grupe „Hajdenjaki" Unterpullendorf i Centar za kulturu Letenye. Sljedeća izložba u sklopu projekta organizirat će se u austrijskom Gradišću.

 

U POTRAZI ZA KRIŽEVAČKIM ZDENCIMA- “U potrazi za križevačkim zdencima”, naziv je projekta što će ga danas u Križevcima predstaviti Turistička zajednica grada Križevaca. Javni zdenci koji krase mnogobrojne lokacije u užem i širem centru grada i danas predstavljaju specifičan ukras Križevaca. Danas očuvani zdenci nastali su u vrijeme secesije. Kroz projekt, ostvaren uz  financijsku potporu Ministarstva turizma u sklopu programa „Korak više“, zdenci su renovirani, a pripremljena je turistička i edukativna ruta njihovog obilaska za djecu i odrasle. Predstavljanje projekta počet će u 18,30 sati u križevačkoj gradskoj vijećnici.

 

PRIČA ZA PET- U obilježavanje 42. sabirne akcije Hrvatskog Crvenog križa "Solidarnost na djelu 2014.", pod motom "Priča za pet'' uključilo se i Gradsko društvo crvenog križa Ivanec. Akcija traje do kraja ovog mjeseca, a prikupljaju se isključivo dobrovoljni novčani prilozi. U Ivancu se akcija provodi u svim osnovnim i srednjim školama, te nekolicini poduzeća i ustanova. Prikupljena sredstva uglavnom će se iskoristiti za kupnju prehrambeno-higijenskih paketa povodom predstojećih božićno-novogodišnjih blagdana za socijalno-ugroženo stanovništvo. GDCK Ivanec u evidenciji socijalno-ugroženih osoba ima preko 300 obitelji s područja gradova Ivanca i Lepoglave i općina Bednja, Donja Voća, Klenovnik i Maruševec.

 

TRIBINE SAMOBORSKOG GRADONAČELNIKA - Nakon jednotjedne pauze, samoborski gradonačelnik i njegovi suradnici nastavljaju tribine u mjesnim odborima. Jučer su tribine održane u Samoborskom Otoku i Farkaševcu. Za danas u 18,00 sati najavljena je tribina u društvenom domu u Otruševcu, a za mještane Dubrave Samoborske  tribina će biti održana na Vrhovčaku od 20,00 sati. Sutra će gradonačelnik Krešo Beljak sa suradnicima biti od 18,00 sati u Drežniku Podokićkom, a od 20,00 sati u Galgovu. Ovotjedne tribine samoborski gradonačelnik i njegovi suradnici završavaju u četvrtak u 18,00 sati u Otruševcu te u Maloj Jazbini od 20,00 sati.

 

BRATIMLJENJE LEPOGLAVE I LOŠKE DOLINE- Kažu da vrijediš onoliko koliko prijatelja imaš, izjavio je gradonačelnik grada Lepoglave Marijan Škvarić potpisujući u Starom trgu pri Ložu s načelnikom općine Loška dolina Janezom Komidarom, povelju o bratimljenju grada Lepoglave s navedenom slovenskom općinom. Nastavak je to odlične suradnje koju su započele organizacije civilnog društva s područja grada Lepoglave i općine Loška Dolina, a koja se proširila i na jedinice lokalne samouprave. Kako je također istaknuto prilikom potpisivanja povelje, postoje sličnosti, interesi i potencijali koje grad Lepoglava i općina Loška dolina u budućnosti žele iskoristiti za zajednički razvoj. Također, povelja o bratimljenju bit će potpisana i u gradu Lepoglavi, na svečanoj sjednici Gradskog vijeća koja će se održati povodom Dana grada.

 

NATJEČAJ ZA STIPENDIJE- Gradonačelnik Grada Samobora raspisao je Natječaj za dodjelu stipendija učenicima, studentima i mladim glazbenicima za školsku godinu 2014/2015. Dodijelit će se 15 stipendija za učenike i 10 za studente te 4 stipendije “Ferdo Livadić” za mlade glazbenike i to 2 učeničke i 2 studentske. Raspisan je i natječaj za dodjelu stipendija učenicima i studentima slabijeg imovinskog statusa, 15 stipendija za učenike i 10 za studente. Natječaj je otvoren do 31. listopada ove godine, a objavljen je na web stranicama Grada Samobora.

 

PRIZNANJA NAJUSPJEŠNIJIM PČELARIMA ZAGREBAČKE ŽUPANIJE- Med kestena Miroslava Antolčića, člana Pčelarske udruge „Turopolje” iz Velike Gorice šampion je ovogodišnjeg ocjenjivanja meda Zagrebačke županije. Ove godine ocijenjeno je ukupno 67 uzorka meda te dodijeljeno 15 zlatnih priznanja na Petim Danima pčelara Županije. Najviše, odnosno sedam priznanja, dodijeljeno je članovima Pčelarske udruge „Turopolje“, četiri pčelarima Udruge „Lipa” iz Jastrebarskoga, dva su priznanja pripala članovima „Matice” iz Svetoga Ivana Zeline, a po jedno pčelarima „Maslačka” iz Dugog Sela i Udruge „Ban Josip Jelačić” iz Zaprešića. Ovogodišnji festival pčelarstva organizirala je Zagrebačka županija u suradnji s Pčelarskom udrugom Turopolje.

 

IZLOŽBA U SAMOBORU- Izložba Marije Cipek „Fluorescentne formacije II“ bit će otvorena večeras u maloj dvorani samoborske Galerije Prica od 19,00 sati. Izložbu možete razgledati do 2. studenog.

 

PREDAVANJE U VELIKOJ GORICI-Predavanje na temu „magični svijet nordijskih saga“ bit će održano večeras u velikogoričkoj Gradskoj vijećnici. Početak je u 19,00 sati.

 

U STUDENOM DANI MLADENA KERSTNERA- Pučko otvoreno učilište Dragutin Novak Ludbreg  organizira Festival kajkavske komedije 2014 – Dani Mladena Kerstnera. Festival  će se održati krajem studenoga u Ludbregu, a  sve amaterske družine koje njeguju kajkavsku riječ i komediju  svoje sudjelovanje na manifestaciji  mogu prijaviti do 31. listopada. Prijavnica se može pronaći na internetskim stranicama  organizatora. Festival kajkavske komedije„Dani Mladena Kerstnera”  u Ludbregu održava se od 1998. godine uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

STUDENTSKI DAN SPORTA- Manifestaciju pod nazivom  „Studentski dan sporta“ organizira Hrvatski akademski sportski savez u suradnji s partnerima ovog  četvrtka, u užem centru Zagreba, Splita i Varaždinu. Ovom prigodom studenti će na glavnim gradskim trgovima imati priliku demonstrirati vlastita sportska znanja i umijeća, promovirati sport te potaknuti prolaznike i cjelokupnu javnost na brigu o vlastitom zdravlju, važnost kretanja te prednosti sportskog života. Uz  to, organizirani su rekreativni sadržaji za građane. Dio manifestacije naziva  „ZagRij-avanje“ posvećeno je gradovima Zagrebu i Rijeci koji će 2016. godine biti domaćini trećih po redu Europskih sveučilišnih igara, na kojima će nastupiti preko 5000 studenata sportaša u više od 20 sportova.

PRVO MJESTO VALENTINE PEREGLIN- Na 9. Europa Cupu u gađanju samostrelom u dvorani odlične rezultate ostvarili su Valentina i Domagoj Pereglin iz vrbovečke Dubrave, inače članovi SD „Dubrava 1904“. U pojedinačnoj konkurenciji najbolji pojedinac nakon dva dana natjecanja, osvajačica prijelaznog trofeja je Valentina Pereglin, ispred brata Domagoja i Rusa Andreya Tertichnog. Na natjecanju je nastupilo ukupno 37 strijelaca iz Rusije, Njemačke, Mađarske i Hrvatske. U ekipnoj konkurenciji najbolja je bila ekipa SD „Dubrava 1094“ s identičnim rezultatom (1786 krugova) kao i reprezentacija Rusije. Valentina Pereglin proglašena je 2008. godine najboljom mladom sportašicom Zagrebačke županije, a brat Domagoj najboljim sportašem Zagrebačke županije za 2008. godinu.

ponedjeljak, 20. listopada 2014.

UHIĆEN ZAGREBAČKI GRADONAČELNIK - Nakon sinoćnjeg uhićenja zagrebački gradonačelnik Milan Bandić prisustvovao je šestosatnom pretresu svog doma u Bužanovoj ulici od kuda je policijskim kombijem oko 2,40 sati, vraćen u sjedište Policijskog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta gdje je prenoćio zajedno sa drugim osumnjičenicima, predsjednikom Uprave Zagrebačkog holdinga Slobodanom Ljubičićem i vlasnikom CIOS-a Petrom Pripuzom. Tijekom pretresa u Bandićevu domu istražitelji su više sati tragali za dokazima i dokumentima koji ga mogu povezati s koruptivnim nedjelima, zlouporabama položaja i ovlasti te trgovanja utjecajem za koje ga sumnjiči Uskok. U jutarnjim satima očekuju se pretresi njihovih ureda.

POVRAT NOVACA ZA MEĐUMJESNI UČENIČKI PRIJEVOZ - Zahtjevi za povrat novčanih sredstava učenicima koji su kupon za rujan kupili po punoj cijeni, a prema važećoj Odluci Vlade ostvaruju pravo na subvenciju putem sufinanciranog međumjesnog prijevoza zaprimaju se do kraja listopada na svim prodajnim mjestima ZET-a. Kako bi ostvarili pravo na povrat sredstava, učenici trebaju priložiti Potvrdu ZET-a o podnesenom zahtjevu za rujan, kao i račun o kupljenom mjesečnom kuponu. Nakon što Grad Zagreb i Zagrebačka županija, doznače sredstva ZET-u, započet će i povrat sredstava, o čemu će korisnici biti informirani.

SLOBODNI MASERI U KAMPANJI ZA ZDRAVA RADNA MJESTA - U skladu s projektom Europske agencije za sigurnost i zdravlje na radu i aktualne dvogodišnje „Kampanje za zdrava radna mjesta“ koja promovira važnost upravljanja stresom na radnom mjestu, zagrebačka Udruga „Slobodni maseri“ pokrenula je jedinstven projekt obuke mladih, nezaposlenih osoba za provođenje antistresnih tretmana na radnom mjestu. Projekt započinje danas na zagrebačkom Trgu bana Jelačića gdje će biti održano javno predstavljanje metode antistresnih masaža, s ciljem podizanja svijesti o rastućem problemu stresa te pozitivnim učincima njegova smanjenja.

NOVI PROIZVODNI POGON OTVOREN U PISAROVINI - Nakon samo godinu dana izvođenja radova jučer je otvoren novi proizvodni pogon u poduzetničkoj zoni u Pisarovini. Riječ je o globalno aktivnom dobavljaču i proizvođaču dijelova automobilske industrije specijaliziranog za obradu lima i cijevi. U ovoj hrvatskoj tvrtki u sklopu poznate njemačke grupe ovo je tek prva faza odnosno tvornički pogon za izradu auto dijelova. Ova investicija potvrđuje dobro vođenu politiku Zagrebačke županije ulaganja u razvoj poduzetničkih zona, naglasio je župan Stjepan Kožić. Inače, ovaj pogon ima osiguran posao izrade autodijelova za sljedećih 12 godina te će se uz ovaj pogon graditi još tri, jedan za alatnicu te daljnju proizvodnju.


DAN OPĆINE RADOBOJ - Nakon višednevnih kulturnih, sportskih i zabavnih događanja, središnja proslava Dana općine Radoboj održava se danas i to nizom programa učenika i učitelja osnovne škole Side Košutić koji započinju u 10,00 sati u prostorima škole. Također će danas biti predstavljen i multimedijalni sadržaj i koncept budućeg muzeja Zavičajne zbirke s početkom u 13,00 sati. Proslava Dana općine Radoboj, završava u subotu 25. listopada, biciklijadom Rimskom cestom.


PRIJEM ZA DOBROVOLJNE DARIVATELJE KRVI - Prijem za višestruke darivatelje krvi, kako bi im se zahvalila na njihovoj humanosti, povodom predstojećeg Dana dobrovoljnih darivatelja krvi, 25. listopada, organizirala je Varaždinska županija u suradnji s Društvom crvenog križa Varaždinske županije. Višegodišnji uspješni rezultati rada u djelatnosti dobrovoljnog darivanja na području Varaždinske županije ostvaruju se zahvaljujući velikom naporu, nesebičnom trudu i sustavnom radu zaposlenika i volontera Crvenog križa, kao i voditelja aktiva dobrovoljnih darivatelja krvi Crvenog križa koji djeluju u mnogim mjestima, poduzećima i ustanovama na području Varaždinske županije.

 
DRUŠTVENE MREŽE KAO MARKETINŠKI ALATI - Društvene mreže kao marketinški alati, naziv je radionice što se danas održava u Tehnološko-inovacijskom centru Međimurje u Čakovcu. Voditelj ove radionice i predavač je Goran Levačić, voditelj inkubacije i edukacije u Tehnološko-inovacijskom centru Međimurje , stručnjak iz područja informatičkih tehnologija i marketinga. Besplatnu radionicu organizira Tehnološko-inovacijski centar Međimurje u suradnji s Autonomnim centrom - ACT u sklopu projekta „Mladi, vrijedni, poduzetni“ uz podršku Ministarstva poduzetništva i obrta i Ministarstva socijalne politike i mladih Republike Hrvatske.


PREVENTIVNI PROJEKT VARAŽDINSKE POLICIJE - Preventivni projekt Policijske uprave varaždinske „Nasilje preko Interneta – cyberbullying“, predstavlja se danas u Policijskoj upravi varaždinskoj. Projekt se sastoji od tri komponente, kroz koje će se djecu voditi generacijski od petog do sedmog razreda osnovne škole, a partneri u njegovom provođenju su Elektrostrojarska škola Varaždin, Županija varaždinska – Upravni odjel za prosvjetu, kulturu i šport , gradski Upravni odjel za društvene djelatnosti, Vijeća za prevenciju gradova i Varaždinske županije, te osnovne škole.


ZAPOČEO FESTIVAL „GALOVIĆEVA JESEN“ - Festival „Galovićeva jesen“, najznačajnija književna manifestacija Koprivnice i Podravine otvoren je u petak u Koprivnici. Održan je i znanstveni skup „Fran Galović – sto godina poslije“ kojega je otvorio zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ivan Pal, a nakon toga proglašen je i dobitnik nagrade „Fran Galović“ 2014. za najbolju knjigu zavičajne tematike. To je književnik Ernest Fišer za zbirku kajkavskih pjesama “Macbeth na fajruntu”. U sklopu festivala „Galovićeva jesen“ koji traje do 25.listopada, organiziraju se književni susreti, javna čitanja, predstavljanja knjiga, okrugli stolovi, stručni i znanstveni kolokviji, izložbe, predstave i ekskurzije.


DANI K.Š. GJALSKOG - Otvorenjem izložbe slika Stipana Tadića u Velikog Galeriji grada Zaboka, danas u 18,00 sati započinju Dani Ksavera Šandora Gjalskog, kulturna manifestacija koja i ove godine donosi niz programa, izložbi, koncerata, kazališnih predstava i promocije knjiga. Između ostalog bit će proglašeni dobitnici male nagrade Gjalski, za učenike osnovnih škola i Nagrade Gjalski za učenike srednjih škola. Manifestacija završava u subotu 25. listopada svečanom dodijelom književne nagrade Gjalski, koja je ove godine pripala Julijani Matanović, za knjigu priča „I na početku i na kraju bijaše kava.“


SUSRET KAZALIŠTA ZA DJECU I MLADE U ČAKOVCU - Do 24.listopada u Čakovcu traje 17. Susret profesionalnih kazališta za djecu i mlade Hrvatskog centra Assitej-a. Ove će godine biti izvedeno dvanaest predstava kazališta iz čitave Hrvatske. U sklopu ovogodišnjih susreta u Čakovcu jučer je održana i 2. Konferencija regionalnih centara Assiteja jugoistočne Europe. Današnji program festivala obuhvaća prijepodnevnu izvedbu predstave „Snježna kraljica“ gradskog kazališta lutaka iz Rijeke koja će u Centru za kulturu te predstavu Šegrt Hlapić kako bi ga igrala Kazališna družina Pinklec.

 
GLAZBENI MEMORIJAL „JULIJE NJIKOŠ“ U KOMEDIJI - Drugi glazbeni memorijal “Julije Njikoš” održan je sinoć u dvorani Zagrebačkog kazališta Komedija u izvedbi tamburaškog orkestra Kulturno-umjetničkog društva “Gaj” iz Zagreba. Na taj se način zagrebačka publika prisjetila djela hrvatskog glazbenika i muzikologa Julija Njikoša te njegovog skladateljskog i dirigentskog rada u tamburaškom i glazbenom svijetu. Program se sastojao od njegovih instrumentalnih skladbi, kao i popularnih pjesama koje odišu starogradskim duhom, a napisane su za Festival kajkavskih popevki u Krapini, Glazbeni festival Slavonije u Požegi i Zvuke Panonije u Osijeku.


ŠVICARSKI ZBOR GOSTUJE U VARAŽDINU - Pjevački zbor Arte Musica iz Ženeve večeras gostuje u Varaždinu. Pod ravnanjem dirigenta Jean-Marca Aeschlimana i uz orguljsku pratnju hrvatskog orguljaša Pavla Mašića, švicarski će se zbor večeras u varaždinskoj katedrali predstaviti izvođenjem dijelova Mozartovog Requiema, a izvest će i Kyrie u D-duru Felixa Mendelssohna. Početak koncerta je u 19,30 sati.


„JUGOTON“ U TEHNIČKOM MUZEJU - Nova izložba „Jugoton - istočno od raja / 1947. - 1991.“ bit će otvorena u Tehničkom muzeju danas u 19,00 sati. Multimedijska je to izložba o vizualnoj i pop kulturi te tehnologiji, produkciji i proizvodnji najveće diskografske kuće bivše Jugoslavije, koja se održava do 30. studenog u suradnji umjetničke organizacije Kultura umjetnosti i Tehničkog muzeja u Zagrebu. Na izložbi će biti prikazan veliki broj omotnica gramofonskih ploča, plakata, fotografija, originalnih skica i radova domaćih i stranih autora.


FILMSKE RADIONICE U CEKATE-u - Novi ciklus filmske radionice Snimi svoj film – postani Hitchcock, a koja počinje danas organizira Centar za kulturu Trešnjevka. Riječ je o programu koji je posebno koristan srednjoškolskoj populaciji i studentima, te je odlična priprema za sve koji žele upisati Akademiju dramskih umjetnosti ili se baviti filmom i videom. Radionica i predavanja se odvijaju u video učionici Centra, gdje polaznici na raspolaganju imaju svu potrebnu opremu. Veći dio filmova prikazuje se na Reviji amaterskog filma, a nekolicina i na Cekateovom Festivalu nijemog filma.

DANSKI FILM NA ZFF - Konferencija za novinare povodom dolaska danske kraljice Margarete II. I princa Henrika u državni posjet Hrvatskoj, održat će se u organizaciji Hrvatskog audiovizualnog centra u suradnji s danskim veleposlanstvom, u Zagrebačkom plesnom centru od 10,00 sati. Govorit će se o kulturnoj suradnji između Hrvatske i Danske, s posebnim naglaskom na tradiciju hrvatsko-danskih filmskih odnosa i ulogu Danaca u razvoju domaće audiovizualne industrije. Bit će najavljena i premijera dansko-hrvatske koprodukcije "Itsi Bitsi", kojoj će nazočiti danski kraljevski par, te dva panela Danes Go South, koji se u Zagrebačkom plesnom centru održavaju u okviru Zagreb Film Festivala dva dana kasnije.


DUGOSELAC DARIO CEBIĆ DOBITNIK NAGRADE INTERARTIA- Prvo mjesto na Međunarodnom natjecanju iz kompozicije „Interartia“ 2014. u Grčkoj osvojio je Dario Cebić, mladi hrvatski skladatelj iz Dugog Sela sa skladbom za komorni orkestar „Dugoselske impresije“. Ovaj doktor glazbenih znanosti i profesor kompozicije, samo u posljednje tri godine, dobio je više od 30 nagrada i priznanja u Hrvatskoj i svijetu. Ujedno, Cebić je dobitnik ovogodišnje nagrade Zagrebačke županije za doprinos ugledu i promociji Zagrebačke županije u zemlji i svijetu.


DANI KRUHA U KRIŽEVCIMA - Dani kruha – dani zahvalnosti za plodove zemlje obilježavaju se svake godine tijekom listopada, a nakon što je je Turistička zajednica Grada Križevaca u suradnji sa križevačkim školama, vrtićima i udrugama 16. listopada organizirala manifestaciju "Jesenska priča - dan kruha i plodova jeseni" , protekle subote Dane kruha organizirala je i križevačka udruga Prigorsko srce, predstavivši u dvorani komunalnog poduzeća u Križevcima kruh, pecivo, kolače i druge delicije što su ih pripremili članovi udruge. Okupljene je pozdravio i zamjenik križevačkog gradonačelnika Tomislav Katanović.


ŽUPANIJSKA SMOTRA DANI KRUHA - Županijska smotra ''Dani kruha – dani zahvalnosti za plodove zemlje'' održana je ovog vikenda u Varaždinu. Na Franjevačkom trgu u Varaždinu, velik je broj učenika izložio različite vrste kruha, peciva i kolača. Zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić istakao je značaj održavanja ove manifestacije, dodajući kako Županijska smotra pokazuje bogatstvo tradicije varaždinskog kraja. Domaćin ovogodišnje smotre je bila Srednja škola u Maruševcu s pravom javnosti, a prema odluci prosudbenog povjerenstva, domaćin iduće smotre Dani kruha, bit će Osnovna škola Ludbreg.


GORIČKI AUTOBUSI VOZE IZMIJENJENIM TRASAMA - Zbog zatvaranja za promet dijela Rakarske ulice u Velikoj Gorici, autobusi na linijama 309 Velika Gorica – Sasi, 321 Velika Gorica – Strmec Bukevski i 335 Velika Gorica – Pleso – Donja Lomnica, prometuju djelomično izmijenjenim trasama iz Velike Gorice. U povratku, prema Velikoj Gorici, autobusi linija 309 i 321 voze uobičajenim trasama do raskrižja Rakarske ulice i Avenije pape Ivana Pavla II te u produžetku Avenijom pape Ivana Pavla II, Ulicom Hrvatske bratske zajednice, Kolodvorskom ulicom, Ulicom Matice hrvatske te redovnim trasama do Velike Gorice. Autobusi linije 335, u povratku prema Velikoj Gorici, vozit će uobičajenom trasom.Autobusno stajalište na Šetalištu Franje Lucića, privremeno se neće koristiti.


RASPORED VOŽNJE AUTOBUSA ZA ŽITNJAK I JELKOVEC - Autobusne linije 107 Jankomir – Žitnjak i 282 Sesvete – Novi Jelkovec, od danas prometuju po izmijenjenom rasporedu vožnje. Autobusi linije 107 Jankomir – Žitnjak, radnim će danom umjesto u 16,55 sati, iz Žitnjaka kretati u 17,10 sati. Autobus koji je prema dosadašnjem rasporedu vozio iz Jankomira, do raskrižja Slavonske avenije i Radničke ceste, a polazak uobičajeno ostvarivao u 17,35 sati, od danas će kretati petnaest minuta kasnije, odnosno u 17,50 sati. Na liniji 282 Dubec – Novi Jelkovec, radnim se danom uvodi i polazak iz Sesveta u 7,40 sati. Autobusi linije 279 Dubec – Novi Jelkovec od danas će se zaustavljati i na stajalištima na Zagrebačkoj cesti kod Ulice Kaktusa, kao i na Zagrebačkoj 103.

KOŠARKAŠKA UTAKMICA ABA LIGE - Utakmica 4. kola regionalne košarkaške ABA lige između Cibone i Zadra u KC „Dražen Petrović“ igra se danas od 20,30 sati.


POBJEDA VARAŽDINSKIH HRVAČA - Hrvači varaždinske Vindije upisali su još jednu pobjedu u Premijer ligi. Varaždinci su sinoć u dvorani u Graberju pobijedili zagrebačku Liku 8:0 bez borbe, jer gosti nisu imali predstavnike u dvije kategorije. Prema propozicijima, održan je prijateljski susret između dva kluba, a u pet borbi Vindija je bila uspješnija od Like 4:1. Nakon osam kola Vindija je treća s devet bodova. Vodi Petrinja s 13 bodova, a Sesvetski Kraljevec na drugom mjestu ima bod manje.


petak, 17. listopada 2014.

SIMBOLIČNO OTVORENA SREDNJA ŠKOLA JELKOVEC - Srednja škola za elektrotehniku i računalstvo u naselju Jelkovec simbolično je otvorena jutros. Škola, dvokatnica površine 4.544 m2, u potpunosti je suvremeno opremljena, a uz nju nalaze se i sportska dvorana te zatvoreni bazen koji su još u izgradnji. Škola broji 480 učenika te 56 zaposlenika, a ukupna investicija stajala je 45 milijuna kuna.
 

OBLJETNICA ZAGREBAČKE HITNE POMOĆI - Zavod za hitnu medicinu Grada Zagreba u prošloj je godini imao više od 200.000 medicinskih interevencija ili jednu intervenciju svakih 16 minuta, a svim vitalno ugroženim pacijentima pomoć je pružena u prosjeku unutar sedam minuta, što je kraće nego u nekim drugim velikim europskim gradovima poput Praga i Londona, rečeno je na obilježavanju 105. obljetnice Hitne pomoći, kojoj je prisustvovao i predsjednik Ivo Josipović. Ravanatelj Zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba Dubravko Huljev istaknuo je kako Zavod dnevno primi 1.200 poziva te da timovi hitne medicinske službe, od prosječno 233 intervencija dnevno, 85 posto usluga pruže na terenu. U zagrebačkoj hitnoj rade 432 djelatnika, među kojima 82 liječnika, 150 tehničara i 142 vozača hitne pomoći.

 

MODERNIZACIJA ZOO – Projekt Modernizacija Zoološkog vrta grada Zagreba - Prva faza bit će predstavljen danas u Edukacijskom centru Zoološkog vrta grada Zagreba. Cilj ovoga projekta - koji je vrijedan gotovo 38 milijuna kuna, a financiran je bespovratnim sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od čak 95% je jačanje turističkog potencijala grada Zagreba. Projekt će predstaviti gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić i ravnateljica vrta Davorka Maljković.

DAN FILOZOFSKOG FAKULTETA – Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu danas slavi svoj dan. Tim povodom u 12,00 sati održat će se svečana sjednica Fakultetskoga vijeća kojom će predsjedati dekan Marko Jurčić, a uzvanicima će se obratiti i rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras. U prigodi Dana Fakulteta dodijelit će se povelje i godišnje nagrade Filozofskoga fakulteta te Nagrada Franjo Marković.

SAJAM INFORMIRANJA MLADIH - Sajam informiranja mladih u organizaciji Udruge Zamisli i Regionalnog info-centra za mlade Zagreb održavaju se danas u Studentskom centru od 10,00 do 17,00 sati. Glavni ciljevi su podići razinu informiranosti mladih o mogućnostima koje im se nude u Zagrebu i motivirati ih da se uključe. Na sajmu sudjeluje 20 organizacija mladih i za mlade, koje će mladima na postavljenim štandovima putem promotivnih materijala predstaviti svoje aktivnosti, ukazati na mogućnosti sudjelovanja u aktivnostima te dati odgovore na njihova pitanja.

DAN KREATIVNOG BIZNISA - 6. Dan kreativnog biznisa održat će se danas u zagrebačkom hotelu na Trgu Krešimira Ćosića s početkom u 18,00 sati. I ove godine sve posjetitelje očekuje niz edukacija, predavanja i prezentacija. Na konferenciji će biti po prvi puta dodijeljena strukovna nagrada PLAVA VJEVERICA, koja ima za cilj istaknuti mikro i male poduzetnike u Hrvatskoj. 6. Dan kreativnog biznisa održava se pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića, a ulaz je besplatan.

SVJETSKI DAN BORBE PROTIV SIROMAŠTVA - Kako bi upozorila na problem siromaštva i bijede, kao i potrebe za njihovim iskorjenjivanjem, Varaždinska županija uključila se u obilježavanje današnjeg Svjetskog dana borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti, osiguravši donaciju trajnih živežnih namirnica za socijalnu samoposlugu „Kruh sv. Antuna“. Socijalnu samoposlugu u Kozarčevoj ulici, osnovali su krajem prošle godine s ciljem pomaganja najugroženijim pojedincima i obiteljima na području grada i okolice Franjevački svjetovni red i Franjevačka mladež FRAMA.


OTVORENJE DRUŠTVENOG DOMA U ŠEMOVCU - Obnovljeni Društveni dom u Šemovcu, naselju u općini Trnovec Bartolovečki, otvorio je danas zamjenik ministra gospodarstva Alen Leverić u prisustvu župana Varaždinske županije Predraga Štromara, zamjenika župana Alana Košića i načelnika Općine Trnovec Bartolovečki Zvonka Šameca. Društveni dom u Šemovcu obnovljen je uz potporu Ministarstva gospodarstva kroz mjeru A1-potpore za energetsku učinkovitost i
obnovljive izvore energije, a vrijednost radova je 200.000 kuna.


DAN OPĆINE RADOBOJ - Višednevni program uz dan općine Radoboj nastavlja se danas. Održava se književni susret sa Božidarom Prosenjakom u Osnovnoj školi, a od 17,30 nastupaju radobojske mažoretkinje, dok će se u 18,00 sati u sportskoj dvorani održati Vnučekove popevke. Nadolazeći vikend također je bogat brojnim događanjima, a detaljan program možete pronaći na web stranici Općine Radoboj.

DANI MAĐARSKE KULTURE - Svečano otvorenje izložbe „Dani mađarske kulture" održat će se u sjedištu udruge Hrvatska kuća „Materina priča“ danas u 12,00 sati. U sklopu manifestacije kraćim kulturnim programom će se predstaviti Mješoviti zbor Mađarskog kulturnog društva "Ady Endre". Organizatori izložbe koja je otvorena do 31. listopada su Koordinacija vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba, Vijeće mađarske nacionalne manjine Grada Zagreba i Mađarsko kulturno društvo "Ady Endre".Ulaz je besplatan.

IZLOŽBA DOBAR GRAD U KOPRIVNICI - „Dobar grad", naziv je izložbe koja se večeras otvara u Koprivnici. Ova putujuća izložba na 37 panela na primjeru Kopenhagena i Koprivnice prikazuje kako može izgledati moderan grad čiji stanovnici kao prijevozno sredstvo najviše koriste bicikl. U suradnji s koprivničkom galerijom izložbu organiziraju Grad Koprivnica i Dansko veleposlanstvo u Hrvatskoj u povodu skorašnjeg dolaska danskog kraljevskog para u Hrvatsku i Koprivnicu. Otvorenju izložbe večeras u 18,00 sati prisustvovat će i Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović te danski veleposlanik u Hrvatskoj Poul Erik dam Kristensen.

PREDAVANJE U TEHNIČKOM MUZEJU - Predavanje „Ženska radnička prava i problem revolucionarnog subjekta“ bit će održano u Tehničkom muzeju danas u 18,30 u sklopu izložbe „Vama na usluzi: umjetnost i svijet rada“. Predavanje će održati Ankica Čakardić, docentica i predstojnica Katedre za socijalnu filozofiju Filozofskog fakulteta u Osijeku.

DAN PLANINARA GRADA ZAGREBA -“Dan planinara grada Zagreba” bit će obilježen u nedjelju tradicionalnim, 11. pohodom na Sljeme. Polazna točka je na Dubravkinom putu s polaskom u 8,30 sati. Zainteresirane građane i planinare vodit će besplatno, profesionalni vodiči Saveza gorskih vodiča Hrvatske i Vodiči Planinarskog saveza Zagreba. Kod planinarskog doma Runolist od 11,00 sati održat će se natjecanje u orijentacijskom trčanju, a poslijepodne će se održati i dječja orijentacijska utrka s početkom u 13,30 sati.

PLAVI CIKLUS ZAGREBAČKE FILHARMONIJE - U sklopu Plavog ciklusa Zagrebačke filharmonije danas nastupaju Martin Draušnik i Jasen Chelfi. Koncertna večer u KD Vatroslav Lisinski od 19,00 sati bit će posvećena jednom od najvećih hrvatskih skladatelja Stjepanu Šuleku čija se 100. obljetnica rođenja obilježava ove godine. Orkestar će pod ravnanjem maestra Pavla Dešpalja izvesti Šulekovu 8. simfoniju nakon čega slijedi Brahmsov Dvostruki koncert za violinu, violončelo i orkestar.

TREĆI BOBIJEVI DANI SMIJEHA - Smotra komedija posvećena velikom histrionu Josipu Bobiju Marottiju, "Treći Bobijevi dani smijeha", počinju ove nedjelje, 19. i traju do 31. listopada u Histrionskom domu u Zagrebu. Ovom prilikom publika će moći pogledati trinaest predstava, a smotru će u nedjelju otvoriti predstava "Muke po Iveku" redatelja Želimira Mesarića dok će zadnjeg dana smotre biti izvedena predstava "Škandal na vuglu Vlaške i Koturaške" redatelja Zorana Mužića. Smotra završava dodijelom nagrada najboljima na "Bobijevim danima smijeha".

PREMIJERA PREDSTAVE GOZBA - Premijeru autorskog projekta Olje Lozice pod nazivom „Gozba“ večeras će izvesti glumački ansambl Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu. U predstavi u 19,30 sati nastupaju Zdenko Brlek, Matija Kezele, Marija Krpan, Beti Lučić, Darko Plovanić, Marinko Prga, Barbara Rocco, Gordana Slivka, Mitja Smiljanić i Zvonko Zečević.


SUSRET KAZALIŠTA ZA DJECU I MLADE U ČAKOVCU - 17. Susret profesionalnih kazališta za djecu i mlade Hrvatskog centra Assiteja održat će se od sutra do 24.listopada u Čakovcu. Ove će godine biti izvedeno dvanaest predstava kazališta iz čitave Hrvatske. U sklopu ovogodišnjih susreta u Čakovcu održat će se i 2. Konferencija regionalnih centara Assiteja jugoistočne Europe. Konfereciju su organizirali Hrvatski i Austrijski centar Assiteja, a na njoj će osim organizatora sudjelovati predstavnici Italije, Mađarske, Rumunjske, Srbije i Bosne i Hercegovine. Do petka, 24. listopada publika će u dvorani čakovečkog Centra za kulturu svakodnevno moći uživati u predstavama za djecu i mlade kazališta iz više hrvatskih gradova.

LIKOVNE RADIONICE ZA CIJELU OBITELJ - Besplatne likovne i lutkarske radionice za cijelu obitelj organizira Centar kulture na Peščenici. Kreativno druženje u Lutkarskoj radionici počinje u 17,30 s poznatom i nagrađivanom lutkaricom Moranom Dolenc. Inače program će se održavati svaki drugi petak do konca 2014. godine.

NEBO FESTIVAL – Trinaesti Nebo festival održat će se danas i sutra u Teatru &TD. Festival započinje u Velikoj dvorani &TD-a u 20,30sati - svirkom sedmeročlanog benda Kazan - koji izvodi glazbu inspiriranu tradicijom hrvatske i Balkana. Sutra se festival seli u Polukružnu dvoranu &TD-a gdje posjetitelje očekuju Čipkice, proslavljeni ženski zbor. Službeni dio festivala zatvara jedna od najznačajnijih etno-glazbenica - Dunja Knebl i njezin novi projekt - Kololira.

DRUGI MEMORIJAL JULIJE NJIKOŠ - Tamburaški orkestar Kulturno-umjetničkog društva „Gaj“ iz Zagreba pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske i Gradonačelnika Grada Zagreba organizira koncert pod nazivom 2. glazbeni memorijal „Julije Njikoš“ u nedjelju, 19. listopada u 19,00 sati u dvorani Zagrebačkog kazališta Komedija. Program će se sastojati od instrumentalnih skladbi nastalih iz pera Julija Njikoša kao i popularnih pjesama koje odišu starogradskim duhom a napisane su za Festival kajkavskih popevki, Glazbeni festival Slavonije i Zvuke Panonije.

OVOG VIKENDA DESETA BUČIJADA U IVANIĆ GRADU - 10. Bučijada,održat će se ove subote i nedjelje na tri lokacije u centru Ivanića gdje će se predstaviti 200 izlagača. Vrhunska ponuda jela od buče ivanićgradskih ugostitelja moći će se kušati za vrijeme Bučijade. U dva dana organizirani su razni zabavni sadržaji za sve generacije, a i ove godine vozit će turistički vlak „Bučko express“ sa zagrebačkog Glavnog kolodvora u 9,25 sati te s povratkom u 18,00 sati iz Ivanić Grada.

DANI GLJIVA U PREGRADI - Manifestaciju Dane gljiva organizira danas i sutra Gljivarsko društvo Lisičica Pregrada. Danas, u 18,00 sati, u gradskoj vijećnici održat će se predavanje o gljivama na kojemu svi zainteresirani mogu naučiti kako prepoznati otrovne gljive i spriječiti moguće trovanje samoniklim gljivama. Sutra će od 12,00 sati biti postavljena izložba gljiva kod Planinarskog doma. Predviđeno je i gljivarsko druženje, kao i degustacija gljivarskog kotlića.

MEĐUŽUPANIJSKI KONJIČKI MARATON - Već tradicionalni 7. Međužupanijski konjički maraton održat će se ovog vikenda na području Koprivničko-križevačke i Bjelovarsko-bilogorske županije. Cilj manifestacije u organizaciji Konjičkog kluba „Bilogorski rendžeri“ i Hrvatskog saveza konjičkog turizma je osim promocije turističkih konjičkih staza županija, prikazati konjički turistički potencijal i afirmirati turističke potencijale dviju županija. Na ruti dugoj 80 kilometara sudionici će proći kroz Donju Veliku, Jagnjedovec, Starigrad, Koprivnicu, Draganovec, Kamenicu, Pešćenik, Maslarce, Gornji Križ i Zrinski Topolovac. Sutra u 16,30 sati sudionici maratona stići će na Zrinski trg u Koprivnici, gdje će ih dočekati KUD „Srce“ iz Koprivnice s prigodnim programom.

JESENSKA PRIČA U KRIŽEVCIMA - "Jesenska priča - dan kruha i plodova jeseni", naziv je manifestacije koju danas u Križevcima organizira Turistička zajednica Grada Križevaca, u suradnji sa križevačkim školama, vrtićima i udrugama. Na glavnom križevačkom trgu građani će moći vidjeti radove djece križevačkih dječjih vrtića i škola, Učeničkog doma i udruga na temu jeseni i jesenskih plodova, a moći će probati i jela od jabuka, te kruh, pecivo i kolače križevačkih pekara.
 

FESTIVAL PČELARSTVA ZAGREBAČKE ŽUPANIJE - Svečano otvorenje 5. festivala pčelarstva Zagrebačke županije koji se ove godine održava u sklopu manifestacije „Gastro Turopolja“ održat će se u Velikoj Gorici na Trgu kralja Tomislava, ove nedjelje, 19. listopada od 13,30 sati.
Inače, ovogodišnji festival pčelarstva organizira Zagrebačka županija u suradnji s Pčelarskom udrugom Turopolje.

DAN KRAVATE - Dan kravate, odlukom Hrvatskog Sabora, svake se godine obilježava 18. listopada. Program svečanosti obilježavanja, sutra organiziraju Kravat pukovnija, AcademiaCravatica u suradnji sa zagrebačkom gradskom Turističkom zajednicom, a počinje u povorkom konjanika Kravat pukovnije koji će u 11,00 sati krenuti s Dubravkinog puta, Basaričekovom prema Kamenitim vratima do Markovog trga gdje će biti postrojavanje.

STOLJETNA TRADICIJA SAMOBORSKOG STAKLARSTVA- Povodom obilježavanja 175 godina samoborskog staklarstva Turistička zajednica grada Samobora je u suradnji sa Samoborskim muzejom izradila i na području staklane Osredek postavila interpretacijsku ploču s najznačajnijim podacima o prvoj tvornici stakla na ovim prostorima, a u samoborskoj Gradskoj vijećnici predstavljena je i hrvatsko engleska brošura "175 godina samoborskog staklarstva".

EUROPSKA NOĆ BEZ NESREĆA - Operativnu akciju „Brzina“ tijekom današnjeg dana će na području Međimurja provoditi čakovečki prometni policajci. Posebna pozornost posvetit će se mlađim vozačima koji najčešće i voze prebrzo. U noći sa subote na nedjelju, policijski službenici Policijske uprave međimurske provodit će akciju „Europska noć bez nesreća“. Riječ je o kampanji o sigurnosti cestovnog prometa koja se organizira svake godine u noćnim klubovima širom Europe, treću subotu u listopadu. Akcija se provodi s ciljem senzibiliziranja mladih vozača da prilikom noćnog provoda ne konzumiraju alkohol ukoliko poslije sjedaju za upravljač vozila.
 

BEZ TRAMVAJA VUKOVARSKOM DO ZAPRUĐA -Tramvajski promet Avenijom Marina Držića na dionici od Ulice grada Vukovara do Zapruđa od sutra do ponedjeljka, 20. listopada bit će obustavljen. Kako bi se, unatoč radovima, osigurala što bolja prometna povezanost, umjesto tramvaja linije 6 Črnomerec - Sopot i 7 Dubrava - Savski most, uspostavit će se izvanredna autobusna linija 609 Zapruđe – Ulica grada Vukovara. Istovremeno, tramvajska linija 8 Mihaljevac - Zapruđe, bit će privremeno obustavljena.Tijekom radova linije 6 i 7 prometovat će djelomično izmijenjenim trasama, odnosno preusmjereno.

RADOVI U MIHANOVIĆ DOLU – Radovi na rekonstrukciji i izvedbi novog prometnog ulaza u Mihanović Dol, prema Poslovnoj zoni Lepoglavec u Klanjcu, odvijaju se u sklopu rekonstrukcije državne ceste D205 od Dubrovčana do Razvora. Nakon novog ulaza u centar grada, to je drugi ulaz koji se uređuje tijekom opsežnih radova Hrvatskih cesta u okviru programa Betterment.

četvrtak, 16. listopada 2014.

OTVOREN OBNOVLJENI FRANCUSKI PAVILJON - Kompletno obnovljeni Francuski paviljon, smješten u krugu Studentskog centra, sinoć je svečano otvoren. Paviljon je izgrađen 1937. godine, a njegova obnova počela je 2009. godine. Uz Grad Zagreb obnovu su financiralo Zagrebačko sveučilište i Studentski centar.  Vrijednost radova iznosi 12 milijuna kuna.

 

OTVORENA NOVA OŠ IVER U SESVETSKOM KRALJEVCU - Osnovna škola Iver u Sesvetskom Kraljevcu, simbolično je otvorena danas iako školu tamošnja djeca pohađaju već od početka školske godine. Izgrađeno je 17 učionica i 13 kabineta, knjižnica, sportska dvorana i vanjski tereni, te zatvoreni bazen, a nastava se odvija u jednoj smjeni. Ukupna investicija, u školu, dvorane i bazen u Iveru iznosi 60 milijuna kuna + PDV, a sveukupno Grad Zagreb je ove godine u obrazovanje uložio 450 milijuna kuna.

ZA PET GODINA NASTAVA U JEDNOJ SMJENI - Za pet godina zagrebački će učenici na nastavu samo u jednoj, jutarnjoj smjeni. Rok je to koji je postavio gradonačelnik Milan Bandić, s ciljem podizanja obrazovnog standarda u metropoli. Za realizaciju obećanja u kojemu bi Zagreb tako postao prvi grad s jednosmjenskom nastavom organiziranom baš u svim školama, bit će potrebno utrošiti više od milijardu kuna kako bi se osigurao dostatan broj učionica i kabineta u kojima bi se održavala nastava. Takav plan znači nužne radove nadogradnje, ali i izgradnju potpuno novih obrazovnih ustanova, odnosno. Škole se inače planiraju graditi po modelu javno privatnog partnerstva.

DOGODINE UREĐENJE STAROG SAVSKOG MOSTA  I OKRETIŠTA - Početkom sljedeće godine počet će uređenje starog, pješačkog Savskog mosta. Projekt je to koji napokon kreće u realizaciju, a kojim će biti uređeno i kompletno okretište. U tijeku je izrada projektne dokumentacije za sanaciju lokacije koja će dobiti moderan izgled, a samo za obnovu okretišta bit će potrebno oko tri milijuna kuna. Sanirat će se narušene statike i urediti gornje plohe, pri čemu se postojeći izgled neće mijenjati od trenutačnog. Pješaci, naročito stanari Kajzerice i Knežije, već potkraj iduće godine za kada je planiran završetak radova, imat će potpuno uređeni most i okretište. -Sanacijom mosta pješaci će napokon biti sigurni – poručili su iz Grada.

OBNOVA UČENIČKOG DOMA NOVI ZAGREB - Pola stoljeća od izgradnje napokon će se obnoviti treći paviljon Učeničkog doma Novi Zagreb, a uvjeti u kojima učenici žive uskoro će se promijeniti. – Potpisan je prije nekoliko dana ugovor o izradi projektne dokumentacije, nakon čega će se napraviti i troškovnik svih radova te procijeniti trajanje i vrijednosti investicije – kazao je Ivica Lovrić, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje. Osim učenika i studenata, obnovi se najviše raduju uprava i djelatnici Doma. Inače, sobu u Učeničkom domu Novi Zagreb učenici plaćaju 700 kuna mjesečno, u što su uključeni ručak i večera. 

MEĐUMJESNI PRIJEVOZ UČENIKA – POVRAT ZA RUJAN Na svim prodajnim mjestima ZET-a, zaprimaju se zahtjevi za povratom novčanih sredstava učenicima koji su kupon za rujan kupili po punoj cijeni, a prema važećoj Odluci Vlade Republike Hrvatske ostvaruju pravo na subvenciju putem sufinanciranog međumjesnog prijevoza. Učenici za povrat sredstava trebaju priložiti Potvrdu ZET-a o podnesenom zahtjevu za rujan, kao i račun o kupljenom mjesečnom kuponu. Nakon što nadležna tijela Grada Zagreba i Zagrebačke županije, doznače sredstva ZET-u, započet će i povrat sredstava. Zahtjevi se zaprimaju do kraja listopada.

 

PREDSTAVLJEN 50. BROJ ČASOPISA „ZAGREB MOJ GRAD“ - 50. broj časopisa „Zagreb moj grad“ predstavljen je sinoć u Palači Gvozdanović. Časopis, koji izlazi 5 puta godišnje od 2007. godine obrađuje zagrebačke teme na jedinstven i osebujan način. Osim zagrebačkih, kulturno-umjetničkih tema u časopisu su prisutne teme iz gradovi i općina Zagrebačke županije.

 

GRAD ZAGREB SANIRA DUG KB SV. DUH - Dug Kliničke bolnice Sveti Duh od gotovo milijuna kuna pokrit će Grad Zagreb. Sredstva su osigurana u gradskom proračunu kao novac za sanaciju zdravstva iz prijašnjih godina. Gradonačelnik Bandić je odobrio i isplatu 185.000 kuna za financiranje Poliklinike za medicinu rada i sporta s medicinsko-biokemijskim laboratorijem. Subvencioniranje bolnica samo je dio saniranja dugova za koje je u proračunu ove godine planirano 59.000.000 kuna, čime bi se trebali pokriti neriješeni računi zagrebačkih bolnica – Kliničke bolnice Sveti Duh, Dječje bolnice Srebrnjak i Specijalne bolnice za plućne bolesti.

 

DISTRIBUTIVNO LOGISTIČKI CENTAR U RUGVICI - Kamen temeljac za novi distributivno logistički centar  vrijednosti 150.000.000 kuna u gospodarskoj zoni Dragošića u općini Rugvica položili su župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, načelnik općine Ivan Remenar i predsjednik Uprave ove logističke tvrtke Zvonimir Šćurec. Centar će na 120.000 četvornih metara imati skladište za robu pod temperaturnim režimom kapacitetA 12.000  paleta i prateći transportni sadržaj. Završetak radova najavljen je za sredinu travnja 2015.

 

DAN BIJELOG ŠTAPA U MEĐIMURJU - Podršku slijepim i slabovidnim osobama  povodom Međunarodnog dana bijelog štapa, jučer su hodajući centrom Čakovca s povezom na očima dali čelnici Međimurske županije, predvođeni županom Matijom Posavcem. Obilježavanje  Dana bijelog štapa organizirala je Udruge slijepih Međimurske županije. Program obilježavanja Dana bijelog štapa organiziran je s ciljem senzibiliziranja javnosti te ukazivanja na problematiku slijepih i slabovidnih osoba.

 

ANKETA O PERCEPCIJI KORUPCIJE - Rezultati ankete Ankete o percepciji korupcije u Koprivničko – križevačkoj županiji, predstavljeni  su jučer u prostorijama Županije u Koprivnici. Provođenje ove ankete organiziralo je županijsko Antikorupcijsko povjerenstvo, a rezultate  istraživanja provedenog  na uzorku od 600 ispitanika predstavio je predsjednik povjerenstva Tomislav Babić, a kao problem se ističe  nedovoljna informiranost građana o korupciji. Istraživanje je pokazalo kako ispitanici smatraju da su političke stranke, poslovni sektor i pravosuđe područja u kojima je korupcija najrasprostranjenija a kako bi najučinkovitije sredstvo protiv  korupcije trebali bi biti stroži zakoni i presude.

 

IZBORI ZA DJEČJE GRADSKO VIJEĆE GRADA PREGRADE - Gradonačelnik Grada Pregrade Marko Vešligaj donio je Odluku da će se izbori za vijećnike Dječjeg gradskog vijeća Grada Pregrade održati 05. studenog u 10,00 sati. Dječje vijeće činit će 10 članova, odnosno po 1 predstavnik svakog razrednog odjeljenja od V. do VII. razreda  Osnovne škole Janka Leskovara  Pregrada i 1 predstavnik učenika V. do VII. razreda Osnovne škole Jurice Prejca  Desinić, koji imaju prebivalište na području Grada Pregrade (Vinagora). Kandidat koji se prijavljuje mora biti učenik dobrog ili uzornog vladanja koji nema izrečenu ni jednu od pedagoških mjera. Mandat članova traje dvije godine, s mogućnošću još jednog izbora za one vijećnike koji ostaju u osnovnoj školi do kraja mandata.

 

SJETVA BUČA NA POKAZNOM POLJU U LEPOGLAVI - Nakon što je Agro – turistički klaster «Lepoglava» nedavno s Gradom Lepoglavom sklopio ugovor o najmu oko dva hektara gradskog zemljišta uz rijeku Bednju, odrađeni su poljoprivredni radovi - gnojidba i oranje, kojima je ovo zemljište pripremljeno za sjetvu. Namjera je da se zemljište pretvori u pokazno pokusno polje i da se na njemu uzgajaju buče. Također, namjera je  pružiti građanima stručne informacije te mogućnost da prate cijeli proces njihova uzgoja. Zainteresirani građani mogu se javiti u ured Agro – turističkog klastera u lepoglavskom Domu kulture – poručila je klaster menađerica Kristina Pintarić.


 

OBILJEŽAVANJE MEĐUNARODNOG DANA BIJELOG ŠTAPA - Obilježavanje Međunarodnog dana bijelog štapa održat će se u klupskim prostorijama Udruge slijepih Zagreb danas od 18,00 sati. U glazbenom programu nastupit će članovi Udruge, a sve goste očekuje igranje zvučnog pikada.

AUDICIJA ZA NOVE ČLANOVE ZBOR IVAN GORAN KOVAČIĆ - Audicija za nove članove zbora Ivan Goran Kovačić održat će se u dva termina, danas i 21. listopada od 19,30 sati u prostorijama FER-a. Princip audicije je jednostavan i lak za kandidata: dovoljno je pokazati raspon glasa ponavljanjem jednostavnih muzičkih sekvenci. Za članstvo nije potrebna nikakva glazbena naobrazba ni glazbeno iskustvo. Preko stotinu pjevača i dirigent Luka Vukšić s nestrpljenjem iščekuju nove članove. Goranovci, iako su amateri, pjevaju klasični repertoar u suradnji s poznatim orkestrima, dirigentima i solistima, poput talijanskog slavuja Bocellija, s kojim će nastupiti 29. studenog na spektaklu u Areni Zagreb.

BADCO NAJAVLJUJE NOVU PREMIJERU - BADco. - hrvatska kazališna skupina međunarodne prepoznatljivosti, najavljuje novu premijeru u ovoj kazališnoj sezoni. Predstava 'Manje zlo' u koreografiji Nikoline Pristaš i Zrinke Užbinec bit će premijerno izvedena večeras, u 20,00 sati u predvorju Kina SC. Reprizne izvedbe održat će se u petak  i subotu, 17. i 18. listopada. Predstava je inspirirana filmom „Idi i gledaj“ Elema Klimova i poemom „Četiri kvarteta“ T.S.Eliota, a izvodi ju  Zrinka Užbinec.

 

III. BOBIJEVI DANI SMIJEHA - III. Bobijevi dani smijeha održat će se u Histrionskom domu od nedjelje 19. do petka 31. listopada. Dani smijeha održavaju se u spomen na poznatog glumca, profesora i jednog od osnivača Dramskog kazališta Gavela, Josipa Bobija Marottia. Od ove godine, u sklopu „Bobijevih dana smijeha“ bit će dodijeljene 4 nagrade; za najboljeg glumca, glumicu, najbolji novitet i najbolju predstavu.                

 

OTVORENJE IZLOŽBE DIZAJNIRANJE SC-A - Izložba Hrvoja Živčića i Darija Devića 'Dizajniranje SC-a' otvara se večeras u galeriji Hrvatskog dizajnerskog društva. Koncipirana je kao uvid u dosadašnji rad ovog dizajnerskog tandema u području nezavisne kulture na konkretnom primjeru njihove višegodišnje iznimno produktivne suradnje s Kulturom promjene Studentskog centra u Zagrebu. Otvorenje izložbe je u 20,00 sati, a možete ju razgledati do 1. studenoga.

 

PEJZAŽNO OBLIKOVANJE I OPUS SONJE JURKOVIĆ – Izložba Pejzažno oblikovanje i opus ugledne pejzažne arhitektice Sonje Jurković otvara se večeras u 19,00 sati u Galeriji ULUPUH. Predstaviti će se autoričini radovi uređenja prostora od šezdesetih godina prošlog stoljeća do današnjih dana, odnosno četrdesetak radova, projekata i planova, studija i natječaja biti će predstavljeni na dvadesetak panoa. Uz izložbu u Galeriji ULUPUH, u isto vrijeme na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, bit će razgled izložbe 'Retro nacrti' iste autorice.

 

ČITAJMO GROFOVSKI- Ludbreška Gradska knjižnica i čitaonica Mladen Kerstner treću godinu zaredom povodom Mjeseca  hrvatske knjige provodi projekt "Čitajmo grofovski". U maloj dvorani osnovne škole u Ludbregu jučer je djeci "Grofovske priče" čitao glumac  Vid Balog. Program će i ove godine biti održan i u Velikom Bukovcu i to u tamošnjem dječjem vrtiću te parku dvorca Drašković. Grofovski se u Velikom Bukovcu čitatao jutros, a sutra će se čitati u parku Osnovne škole Martijanec od 13,00 sati.

 

IVANEČKI PJESNIČKI KRUG IVANČANIMA- Brojne su aktivnosti koje u povodu Mjeseca hrvatske knjige provodi ivanečka Gradska knjižnica i čitaonica“ Gustav Krklec“. Jedna od njih je i literarna večer nazvana  „Ivanečki pjesnički krug Ivančanima“. Svoje stihove večeras će čitati   članovi ove neformalne skupine koja se već godinama okuplja te u užem krugu interpretira svoje stare i nove stihove. Početak priredbe u ivanečkoj knjižnici bit će u 18,00 sati.

 

IZLOŽBA U KRIŽEVAČKOJ DJEČJOJ GALERIJI- Prva hrvatska dječja galerija u Križevcima osnovana početkom ove godine  nastavlja s radom sutra, kada se otvara prva samostalna izložba Zrinke Zagorec, učenice prvog razreda Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkoga Križevci. Mlada autorica  predstavit će se  slikama i crtežima nastalim uglavnom u školi crtanja i slikanja koju vodi križevački likovni pedagog Igor Brkić. Upravo ovaj akademski kipar idejni je pokretač i voditelj Prve hrvatske dječje galerije koja djeluje u suradnji s križevačkom udrugom KVARK. Otvorenje izložbe Zrinke Zagorec bit će sutra u 20,00 sati.

 

3. KRUG FOTO NATJEČAJA BAJKA NA DLANU – Do kraja listopada  traje 3. krug foto natječaja Bajka na dlanu, kojeg organizira Krapinsko zagorske županija. Svrha natječaja je fotografijom prikazati Zagorje kroz sva godišnja doba, te promovirati Zagorje kao turističku destinaciju. Na natječaju mogu sudjelovati svi fotografi, amateri i profesionalci, državljani RH. Svaki autor može na natječaj poslati do 3 fotografije, online, na službenim internetskim stranicama Krapinsko zagorske županije. Po završetku foto natječaja stručni žiri će proglasiti apsolutnog pobjednika za najbolju fotografiju „Bajka na dlanu“ te će biti organizirana svečana dodjela nagrada.

 

IMAGINE CROATIA FESTIVAL - Regionalna predselekcija za Imagine Croatia festival, festival glazbenika od 12 do 20 godina održat će se danas u  Klubu hrvatskih glazbenika. Dvije odabrane grupe na predselekciji predstavljat će Zagreb i Zagrebačku županiju na finalnom koncertu koji će se održati, 6. i 7. prosinca. Imagine Croatia festival, otvoren je mladim izvođačima bez obzira na vrstu glazbe koju izvode.Ove godine poseban naglasak je na autorske izvedbe.

 

EUROPSKI DAN OŽIVLJAVANJA SRCA - Europski dan oživljavanja srca obilježava se danas na Trgu Petra Preradovića. Do 18,00 sati liječnici i studenti medicine podučavat će građane kako pravilno reanimirati osobe s iznenadnim srčanim zastojem. Svake godine u Europi oko 500.000 ljudi doživi srčani zastoj. Zahvaljujući svladavanju osnovne reanimacije građani bi godišnje mogli spasiti čak 100.000 života.

 

PROGLAŠENI POBJEDNICI NATJECANJA „FERDO LIVADIĆ“- Na  11. međunarodnom natjecanju mladih glazbenih umjetnika Ferdo Livadić u sklopu 39. Samoborske glazbene jeseni najboljim je proglašen bariton Leon Košavić, a nagrada za izvedbu skladbe hrvatskog autora pripala je pijanistu Karlu Ivančiću. Nakon svečanosti dodjele nagrada održan je i koncert prošlogodišnjeg pobjednika pijanista Aljoše Jurinića, uz Cantus Ansambl, tijekom kojeg je praizvedena skladba Dubravka Detonija.

 

KONCERT U JASTREBARSKOM - Koncert klasične glazbe Martina Draušnika na violini i Krešimira Bedeka na gitari, u sklopu Glazbenog prstena zagrebačke županije, bit će održan večeras u Centru za kulturu Jastrebarsko od 19,30 sati.

 

ŠTURKLIJADA I ŠTRUDLIJADA U MARIJI GORICI - Udruga „Marijagorička zipka“ i Udruga „Trsje“ i ove godine organiziraju „Štruklijadu, štrudlijadu i kestenijadu“ u Marija Gorici. Manifestacija će se održati ove subote, 18. listopade ispred Župne crkve Blažene Djevice Marije od Pohođenja u Mariji Gorici  s početkom u 11,00 sati.

 

srijeda, 15. listopada 2014.

OTVORENJE FRANCUSKOG PAVILJONA - Popularni zagrebački Francuski paviljon bit će otvoren danas u 17, 30 sati. U projektu obnove koji je, na inicijativu gradonačelnika Milana Bandića, započeo 2009., uz Grad Zagreb sudjelovali su Zagrebačko sveučilište i Studenski centar. Vrijednost radova iznosi oko 12 milijuna kuna. Svečanosti otvorenja prisustvovat će predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, rektor Zagrebačkog sveučilišta Damir Boras, sanacijski upravitelj Studentskog centra Pejo Pavlović, veleposlanica Republike Francuske gđa Michele Boccoz, te povjesničar umjetnosti i teoretičar dizajna Feđa Vukić, ujedno i autor knjige i izložbe o Studentskom centru koja će biti postavljena u Francuskom paviljonu.

DANI KRALJICE TEUTE U ZAGREBU - Regionalna manifestacija „Dani kraljice Teute“ održana je sinoć u Novinarskom domu u Zagrebu. Ona je održana 5. godinu zaredom u povodu devete obljetnice osnutka Kluba Albanskih Žena Hrvatske „Kraljica Teuta“, koji je i glavni organizator ovog događanja. Cilj ove kulturne manifestacije je promocija društvenog položaja albanskih, bošnjačkih i crnogorskih žena, istaknuo je tajnik Vijeća crnogorske nacionalne manjine Grada Zagreba Danilo Ivezić.

EUROPSKA MREŽA GRADOVA - Na završnoj konferenciji projekta Europska mreža gradova za poticajnije poduzetničko okruženje danas će prisutne pozdraviti zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Sandra Švaljek. Na konferenciji će biti prezentirani rezultati projekta sufinanciranog sredstvima Europske unije iz programa Europa za građane, u kojem su, uz Grad Zagreb, kao partneri sudjelovali gradovi Varšava, Kielce i Bygdoszc iz Poljske, Norrkoping iz Švedske, Rimini iz Italije i Ferrol iz Španjolske.
 

MINISTAR HAJDAŠ DONČIĆ NA GRADILIŠTU BRZE CESTE Današnjim radnim posjetom ministra pomorstva, prometa i infrastrukture, Siniše Hajdaš Dončića gradilištu brze ceste Zabok – Marija Bistrica (Popovec), započeli su radovi na drugoj fazi izgradnje ove državne prometnice koja obuhvaća 5,3 km dugu dionicu od Andraševca do Bedekovčine. Vrijednost radova u ovoj fazi izgradnje ugovorena je na 79 milijuna kuna (bez PDV-a), a ugovoreni rok za završetak druge faze radova je listopad 2016. godine. Tijekom obilaska gradilišta ministar Hajdaš Dončić kazao je kako je prosječni godišnji dnevni promet na postojećoj državnoj cesti D-24 od 8000 vozila razlog zašto se pristupilo izgradnji jedne trake brze ceste. Uz ministra gradilište su obišli i župan Krapinsko-zagorske županije, Željko Kolar, član Uprave Hrvatskih cesta, Jurica Krleža, te predstavnici jedinica lokalne samouprave te poslovnih subjekata koji sudjeluju u realizaciji ovog projekta.


IZLOŽBA INOVACIJA ARCA - 12. međunarodnu izložbu inovacija ARCA u Boćarskom domu u Zagrebu danas će otvoriti ministar poduzetništava i obrta Gordan Maras. Na više od 1.000 četvornih metara izložbenog prostora ove će godine biti predstavljeno više od 250 primjenjivih inovacija iz Hrvatske i 17 zemalja svijeta i to iz gotovo svih područja djelovanja od proizvoda za svakodnevnu uporabu do visoke znanosti i tehnologije. Pored zanimljivih ideja udruženja i samostalnih inovatora te studenata i učenika, na izložbi će svoje inovacije predstaviti i domaće perspektivne i start-up tvrtke te već renomirane tvrtke koje će pokazati da ima nade za domaću industriju.

KONFERENCIJA SOCIJALNIH RADNIKA - Svečano otvorenje 6. Konferencije socijalnih radnika pod nazivom „Socijalni rad u vrijeme socijalne i ekonomske krize“ održat će se danas u Zagrebu. Cilj trodnevne Konferencije socijalnih radnika je pružiti priliku za dijalog o važnim profesionalnim pitanjima, učenje iz dobre prakse i kreiranje zajedničkih preporuka za daljnji razvoj djelatnosti socijalnog rada i socijalne skrbi.


ŽENSKA KREATIVNOST U RURALNOM ŽIVOTU - Dodjelu priznanja "Ženska kreativnost u ruralnom životu" za 2014. godinu organizira Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Varaždinske županije povodom današnjeg Svjetskog dana seoskih žena. Ovo priznanje povjerenstvo dodjeljuje od 2006. godine s ciljem isticanja osobitosti seoskih žena, kao i njihove uloge u društvu i zajednicama u kojima žive. Ove godine predloženo je 7 kandidatkinja koje svojim radom i rezultatima ostavljaju trag u svojim sredinama, a priznanje najboljoj će danas u 11,00 sati u Glazbenoj školi u Varaždinu uručiti zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić.


ANKETA O PERCEPCIJI KORUPCIJE - Rezultati ankete o percepciji korupcije u Koprivničko – križevačkoj županiji, bit će predstavljeni danas u 14,00 sati u prostorijama Županije u Koprivnici. Provođenje ove ankete, kao dio svojih aktivnosti na poticanje odgovornosti u obavljanju javnih dužnosti, otvorenosti vlasti i odlučivanja te sprječavanju korupcije, organiziralo je Antikorupcijsko povjerenstvo Koprivničko-križevačke županije. Članovi Povjerenstva odrekli su se naknade za rad namijenivši ta sredstva za istraživanje o percepciji korupcije u Koprivničko - križevačkoj županiji.


PREHRAMBENA OVISNOST REPUBLIKE HRVATSKE - Prehrambena ovisnost republike Hrvatske, naziv je okruglog stola što ga danas u Varaždinu organiziraju Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Varaždinska županija i Razvojna agencija SJEVER – DAN. Predstavnici ovih institucija te poljoprivredni stručnjaci, među kojima su i tajnik udruge obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Hrvatske Miroslav Kovač i pomoćnica ministra poljoprivrede Zvjezdana Blažić, govorit će o više zanimljivih tema, među ostalim i o značaju lokalne proizvodnje hrane, te aktivnostima koje se poduzimaju protiv prehrambene ovisnosti Republike Hrvatske.


PRIPREME ZA OBRTNIČKI I GOSPODARSKI SAJAM KRIŽEVCI-Organizacijski odbor 17. Obrtničkog i gospodarskog sajma koji će se od 7. do 9. studenoga održati u križevačkoj sportskoj dvorani, održao je u maloj vijećnici grada Križevaca svoju četvrtu sjednicu. Predsjednik Organizacijskog odbora, župan Darko Koren izvijestio je članove kako je dogovorena suradnja sa Krapinsko-zagorskom županijom koja će ove godine biti partner sajma a u sklopu programa sajma održat će se i 32. sjednica Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija. Prihvaćen je i Program sajma koji će okupiti brojne obrtnike i poduzetnike. Tema sajma bit će poljoprivreda i ruralni razvoj.


NATJEČAJ ZA DODJELU STUDENTSKIH STIPENDIJA - Natječaj za dodjelu 8 studentskih stipendija raspisao je načelnik općine Zlatar Bistrica Žarko Miholić. Zahtjevi se podnose na posebnom obrascu kojeg zainteresirani studenti mogu dobiti u Jedinstvenom upravnom odjelu općine, zajedno sa obrascem o potrebnoj dokumentaciji. Natječaj je otvoren do 27. listopada.


MEĐUNARODNI DAN BIJELOG ŠTAPA - Međunarodni dan bijelog štapa obilježit će Zaklada Čujem, vjerujem, vidim. Tom će se prigodom predstaviti projekt Zvučna knjižnica, a održat će se i promocija knjige „Dijagnoza optimist“ autorice Žakline Jurić. Uz to danas se održava Dan otvorenih vrata Udruge slijepih i slabovidnih Zagreb, u Draškovićevoj ulici, do 16,00 sati, dok će sutra s početkom u 18,00 sati biti održan prigodni program Udruge i na taj način obilježen dan bijelog štapa.

ADVENT U ZAGREBU - Okrugli stol povodom manifestacije ovogodišnjeg Adventa na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu bit će održan danas s početkom u 17,00 sati u prostorijama Društva arhitekata Zagreba na Trgu bana J.Jelačića. Okrugli stol bi trebao ponuditi idejno rješenje za ovogodišnji Advent, a organiziraju ga Društvo arhitekata Zagreba, u suradnji sa Turističkom zajednicom Grada Zagreba i Koncertnom direkcijom Zagreb.


MJESEC HRVATSKE KNJIGE - Više od dvije tisuće različitih programa u 240 hrvatskih knjižnica očekuje ljubitelje knjige od 15. listopada do 15. studenog, kada se već 20 godina zaredom obilježava Mjesec hrvatske knjige. “O čemu govorimo kad govorimo o ljubavi” ovogodišnja je tema Mjeseca knjige, a kako je glavni cilj popularizirati čitanje, odlučili smo se za temu koja je svima na neki način draga, objasnila je Davorka Bastić, ravnateljica Knjižnica grada Zagreba te dodala kako će se u Zagrebu ove godine ponovo čitavog mjeseca u knjižnice besplatno moći upisivati prvašići.


MOGUĆI STANDARDI MODERNE - Otvorenje izložbe „Mogući standardi moderne“ Lilijane Domić bit će održano u Galeriji Modulor, Centra za kulturu Trešnjevka, večeras u 19.00 sati.

PREMIJERA U KNAP-u - Jesensku sezonu zagrebačko kazalište KNAP otvara sutra premijerom predstave "Garderoba" u režiji Paola Tišljarića, prema istoimenu dramskom tekstu Dore Gelo koji problematizira muško-ženske odnose. Predstava je nastala u suradnji s umjetničkom organizacijom Točka na I, a njezini su glavni protagonisti ljudi zaposleni u kazalištu. Isprepleten ljubavni četverokut u "uzbudljivo-intrigantnoj jednosatnoj igri 'mačke i miša'" vode mladi glumci Marija Šegvić, Tomislav Krstanović, Dora Gelo i Pavle Vrkljan.

IZLOŽBA U VARAŽDINSKOM STAROM GRADU - Izložba pod naslovom Mali formati, realizirana u suradnji varaždinskog Hrvatskog društva likovnih umjetnika i Gradskog muzeja Varaždin bit će otvorena večeras u izložbenom prostoru Starog grada u Varaždinu. Na ovogodišnjoj skupnoj izložbi zastupljeno je dvadeset članova HDLU-a sa šireg varaždinskog područja, koji se predstavljaju recentnim radovima realiziranim u zadanom, malom formatu. Otvorenje je večeras u 19,00 sati, a godišnja izložba članova varaždinskoga HDLU-a ostat će otvorena do 9. studenoga.


IZBOR SUVENIRA GRADA KLANJCA - Prijedlozi za suvenir grada Klanjca, koje su na poziv Turističke zajednice uz ovogodišnju Zahvalu jeseni u Klanjcu predložili obrtnici, hobisti i udruge, mogu se razgledati na odjelu Gradske knjižnice Antuna Mihanovića. Rezultati izbora bit će objavljeni u petak, u sklopu otvaranja manifestacije Mjesec hrvatske knjige te programa obilježavanja Dana Gradske knjižnice i čitaonice “Antun Mihanović” i otvaranja izložbe slika Rudolfa Tramišaka u izložbenoj dvorani iznad Gradske knjižnice.

OBILJEŽAVANJE MJESECA HRVATSKE KNJIGE - Predstavljanjem knjiga, književnim večerima, brojnim radionicama te dodjelom književne nagrade „Katarina Patačić“, obilježavanju Mjeseca hrvatske knjige, pridružuje se i varaždinska Gradska knjižnica i čitaonica "Metel Ožegović“. Aktivnosti koje će se tijekom mjeseca odvijati u svim odjelima knjižnice, započinju večeras predstavljanjem knjige "Pregled povijesti kajkavske usmene književnosti" autora Ivana Zvonara. Početak predstavljanja u studijskoj čitaonici knjižnice bit će u 19,00 sati.


PREDSTAVLJANJE ČASOPISA LIBRA LIBERA U ČAKOVCU - U sklopu Knjižnice i čitaonice Tabula Rasa čakovečkog Autonomnog centra – ACT, pokrenut je književni klub kao mjesto za zanimljiva predavanja i predstavljanja knjiga i časopisa. Na večerašnjem književnom klubu bit će predstavljen zagrebački časopis Libra Libera posvećen kod nas neprevedenim autorima, suvremenim književnostima u nas manje prevođenih nacija te neafirmiranim domaćim autorima. Književni klub započet će u prostoru knjižnice Autonomnog centra Čakovec u Novakovoj ulici u Čakovcu u 18,00 sati, a gosti će biti članovi uredništva časopisa Libra Libera Ivana Rogar i Igor Marković.


IZLOŽBA „PUMPKINTOWN“ - Izložba akademske slikarice Ivane Ožetski, pod nazviom „Pumpkintown“ otvorena je u prostoru Turističke zajednice Zagrebačke županije u Zagrebu čime je ujedno najavljena jubilarna 10. Bučijada, turističko-gospodarska i gastronomska manifestacija koja će se ove subote i nedjelje održati u Ivanić-Gradu. Slikarica Ivana Ožetski ove likove izrađuje od suhe buče pa je tako nastao Pumpkintown - mali paralelni grad u kojemu, u skladu i jadu, žive njegovi brojni stanovnici.


PRIJATELJI ZA PRIJATELJE ŽIVOTINJA - "Prijatelji za Prijatelje životinja", naziv je humanitarnog koncerta što ga večeras u 19,00 sati, u čakovečkom Centru za kulturu, organizira Sklonište za životinje-Prijatelji iz Čakovca. Cilj je prikupiti sredstava za daljnji rad jednog od najvećih skloništa za životinje u Hrvatskoj koje djeluje već 13 godina. Na koncertu što će početi večeras u 19,00 sati za Prijatelje će nastupiti Mirko Švenda Žiga, Bojan Jambrošić, Cheerleaders Livi, Čakovečke mažoretkinje, Vokalna skupina Gloria, Zbor ekonomske i trgovačke škole Čakovec, Marija Jambrošić, Studio suvremenog plesa Teuta Čakovec, Studio Vivona Čakovec, Globus band Čakovec, Mateo Mikulić, Đura z Međimurja i KUD Kaštel Pribislavec.


DAN BIJELOG ŠTAPA U VELIKOJ GORICI - Povodom obilježavanje Dana bijelog štapa danas je u dvorani velikogoričkog Gradskog vijeća od 12,40 sati organizirano druženje sa slijepom književnicom Mirjanom Mrkela.

MEĐUNARODNA KARATE PRIREDBA TOP TEN - Međunarodna karate priredbe Karate Top Ten u organizaciji Karate kluba Princ u suradnji sa sa Zagrebačkim i Hrvatskim karate savezom, a pod pokroviteljstvom gradonačelnika Zagreba Milana Bandića održava se danas u dvorani 2 Doma sportova. U jutarnjim satima se očekuje oko 700 natjecatelja u mlađim kategorijama od cicibana do seniora, a središnji dio finalnih natjecanja je od 19,30 sati..Karate Top Ten je najjači je i jedinstveni turnir za žene u Europi i svijetu. Priredba je humanitarnog karaktera pod geslom "Stop nasilju! Karate sportom protiv nasilja".

NOVA KLIZAČKA SEZONA U DOMU SPORTOVA - Nova klizačka sezona u Domu sportova počinje danas. Klizalište će za sve građane biti otvoreno od srijede do petka od 20,00 do 21,30 sati, a vikendom od 10,30 do 12, 00, od 17,30 do 19,00 i od 20,00 do 21,30 sati. Cijene ulaznica nisu se mijenjale te iznose 15 kuna.

utorak, 14. listopada 2014.

UREĐEN GRADSKI VRT BOROVJE - U Gradskom vrtu, u Borovju, jučer je nastavljena akcija Grada Zagreba, 24sata i Radija Kaj uređenja zajedničkog prostora zagrebačkih Urbanih vrtova. Društveno odgovorna akcija uređenja zajedničke zone započela je svečanim uručenjem donacija, vrtne kućice, alata i opločenja, koje su korisnicima uručili gradonačelnik Milan Bandić te predstavnici partnera projekta. Uručene su i nagrade za najljepše gredice Gradskih vrtova Zagreb, a gradonačelnik Bandić je dodijelio ugovore novim korisnicima vrtnih parcela u Borovju. U sklopu programa održani su   performans gong skupine i edukativne radionice, uz ukusne delicije kuhara Branka Ognjenovića i Marka Živaljića.

 

PREDSTAVLJANJE GRADA PETRINJE U ZAGREBU-Na Trgu bana Josipa Jelačića, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić rano jutros pozdravio je okupljene na predstavljanju Grada Petrinje, koje se organizira u svrhu  promocije Petrinjske kestenijade. Gradonačelnik Bandić u društvu gradonačelnika Grada Petrinje Darinka Dumbovića obišao je štandove i razgledao autohtone proizvode Petrinje.

 

OTVORENJE OŠ PAVLEKA MIŠKINA- Jednu od najstarijih škola u Zagrebu – OŠ Pavleka Miškine, čija je dogradnja i rekonstrukcija započela 2. srpnja 2013, na Svetom Duhu, jutros je simbolično otvorio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Radovi su obuhvatili rekonstrukciju postojećeg troetažnog dijela škole i dogradnju dva krila škole, te dogradnju sportske dvorane sa pratećim sadržajima vrijednosti 45.506.007,81 kuna. Nastava se u novoj školskoj godini za učenike razredne nastave odvija samo u jutarnjoj smjeni, odnosno u dvije smjene za učenike predmetne nastave.

  

OTVORENJE DVORANE SSGZ-a- Polivalentna sportska dvorana Sportskog saveza Grada Zagreba otvorena je sinoć u prostorijama saveza u Savskoj cesti 137. Dvorana površine 600 četvornih metara uređena je po pravilima za stolni tenis, no u potpunosti je prilagođena i ostalim sportovima poput šaha, sportskog plesa ili borilačkih sportova. U novouređenoj dvorani održavat će se i sjednice Skupštine Sportskog saveza, seminari za trenere, suce i slično. Dvoranu je svečano otvorio gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

 

POTICANJE ZAJEDNIŠTVA- Na inicijativu Grada Zagreba osniva se humanitarna Udruga za podršku i poticanje zajedništva Hrvatska pomaže. Uz Osnivačku skupštinu, koja će biti danas u Masarykovoj 22 od 13,30 sati održat će se prigodna svečanost na kojoj će novoizabrani predsjednik/predsjednica, te predstavnici gradova osnivača: gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, gradonačelnik Grada Dubrovnika Andro Vlahušić i zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka Vladimir Ham predstaviti program i ciljeve Udruge te planove za rad i daljnje djelovanje.Uz brojne uzvanike i goste, najavljen je i dolazak predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića.

 

ISPLATA POMOĆI UMIROVLJENICIMA-Pomoć umirovljenicima koju daje Grad Zagreb za mjesec listopad, a koji ju primaju putem Hrvatske pošte isplaćuje se od danas. Oni koji istu ne prime na kućnu adresu, mogu je podići u poštanskim uredima deset dana od početka isplate. Sukladno Odluci o socijalnoj skrbi koju je donijela zagrebačka Gradska skupština, pravo na novčanu pomoć ostvaruju umirovljenici, državljani Republike Hrvatske koji, prije podnošenja zahtjeva imaju prebivalište na području Grada Zagreba najmanje 5 godina u kontinuitetu, a čiji su ukupni prihodi jednaki ili manji od 1.500 kuna mjesečno.

 

VELEPOSLANIK JAPANA POSJETIO VARAŽDIN- Veleposlanik Japana u Hrvatskoj Keiji Ide boravio je jučer poslijepodne u Varaždinu.  U sklopu posjete Varaždinu i otvorenju izložbe „Japanski urbanistički projekti 1960-ih“u varaždinskom Galerijskom centru, veleposlanik Japana se u županijskoj palači u Varaždinu susreo sa zamjenikom župana Varaždinske županije Alenom Kišićem. Varaždinska županija svojim prirodnim ljepotama i kulturnim znamenitostima može biti pravi mamac za japanske turiste, istakao je zamjenik varaždinskog župana Kišić, a japanski je veleposlanik Keiji Ide pohvalio Varaždinsku županiju koja svoj razvoj temelji na dugoročnom ulaganju u obrazovanje, izrazivši nadu da će u skorije vrijeme japanske tvrtke pronaći interes za investicijama upravo na ovom području.

 

EU PROJEKT ELEKTROSTROJARSKE ŠKOLE VARAŽDIN -  Varaždinska  Elektrostrojarska škola ovog je tjedna domaćin  četvrtog sastanka u sklopu međunarodnog Comenius projekta ˝Water –every drop counts˝. Tema sastanka je voda i njezina svojstva, a učenici su pripremali pokuse, radionice i prezentacije o svojstvima vode koje će predstaviti gostima. U ovaj su  EU projekt, koji je započeo u listopadu prošle godine i vrijedan je 22 tisuće i 500 eura, uz Varaždince uključeni i profesori i učenici iz Rumunjske, Bugarske, Portugala, Španjolske, Turske i Grčke. Oni će do petka sudjelovati u radionicama, a za njih će biti organizirana i stručna predavanja, obilazak grada Varaždina te posjet Plitvičkim jezerima.

AKCIJA ŠKOLARCIMA SLAVONIJE S LJUBAVLJU – Akciju „Školarcima Slavonije s ljubavlju“ provodit će u Mjesecu hrvatske knjige, odnosno od sutra do 15. studenog, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu. Cilj je pružiti pomoć školskim knjižnicama s područja poplavljene Slavonije. U predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu tako će svakog dana od 8,00 do 21,00 sat, svi zainteresirani moći izabrati neku od ponuđenih knjiga uz prigodnu donaciju, ali i donirati vlastite knjige. Po završetku akcije, prikupljeni iznos bit će proslijeđen stradalim školama u Račinovcima i Gunji, a darivatelji će se moći ubilježiti u Knjigu donatora.

CRNO BIJELI ZAGREB U BOJI- Izložbu fotografija Nenada Reberšaka „Crno bijeli Zagreb u boji“ sinoć je u Galeriji Kristofor Stanković u Ćirilometodskoj ulici otvorio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Ovaj zagrebački fotoreporter i umjetnički fotograf ovoga se puta nije bavio Zagrepčanima i ljudima što je često meta njegova objektiva, već je pokušao fotografijama u crno bijeloj tehnici s naglašenim detaljima u boji dočarati Zagreb iz druge perspektive, fotografirajući ga iz zraka. Izložbu možete razgledati besplatno do 27. listopada.

  

„BLACK GARDEN“ U MUO- Izložba slika Ive Prančiča "Black Garden" organizirana u suradnji s ljubljanskim Cankarjevim domom bit će otvorena večeras u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt. Otvorenje je u 19,00 sati.

 

IZLOŽBA „BLACK GARDEN“ – Izložba „Black Garden“ Ive Prančića bit će otvorena danas u 19,00 sati u Muzeju za umjetnost i obrt. Izložbu možete razgledati do 16. studenog. 

 

IZLOŽBA U GALERIJI KAJ - Izložba akademskog slikara i grafičara Stanislava Marijanovića „ Suha akvatinta“ bit će otvorena danas s početkom 18,00 sati u Galeriji Kaj, Ilica 34. Marijanović je poznat kao vrstan grafičar, lucidan konstruktor, autor fascinantnih objekata, ilustrator i pisac. Na izložbi u Galeriji Kaj, Marijanović se  predstavlja  s tridesetak grafičkih listova, što pojedinačnih što izlučenih iz grafičkih mapa, nevezanih u evidentnu tematsku cjelinu, uglavnom različitih veličina i godina nastanka.

 

IZLOŽBA INOVACIJA U BOĆARSKOM DOMU- 12. međunarodna izložba inovacija ARCA održat će se od 15. do 18. listopada u zagrebačkom Boćarskom domu gdje će biti predstavljeno više od 250 inovacija. Radi se o inovacijama iz svih područja rada, od znanosti, tehnologije. Elektrotehnike, medicine do rekreacije i zabave.

 

U VARAŽDINSKOM KAZALIŠTU PREMIJERA PREDSTAVE GOZBA- U varaždinskom kazalištu ovog će tjedna biti odigrana još jedna premijera. Riječ je o praizvedbi autorskog projekta Olje Lozice pod nazivom „Gozba“, što ga je ovog ljeta i jeseni pripremao glumački ansambl Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu. U predstavi, koja će svoju praizvedbu doživjeti ovog petka u 19,30 sati nastupaju Zdenko Brlek, Matija Kezele, Marija Krpan, Beti Lučić, Darko Plovanić, Marinko Prga, Barbara Rocco, Gordana Slivka, Mitja Smiljanić i Zvonko Zečević.

 

AUTOBUSI UMJESTO NOĆNIH TRAMVAJA- Zbog radova na tramvajskoj pruzi u Ozaljskoj ulici, od noći 13. listopada do noći 15. na 16. listopada, umjesto tramvaja noćne linije 34, voze autobusi, uz minimalnu izmjenu trase. U smjeru Ljubljanice, iz Ozaljske ulice, vozit će Selskom cestom, Zagrebačkom avenijom do Fallerovog šetališta na Ljubljanicu. Zbog postavljanja reklama na Savskoj cesti, u noći, srijedu na četvrtak, 15. na 16. listopada, umjesto tramvaja noćne linije 32, vozit će autobusi. Umjesto tramvaja noćne linije 33,  vozit će autobusi, do noći petak na subotu, 17. na 18. listopada, zbog zamjene tramvajskih tračnica u Ulici grada Vukovara.

OBILJEŽAVANJE MEĐUNARODNOG DANA BIJELOG ŠTAPA- U povodu Međunarodnog dana bijelog štapa ovoga će tjedna biti održano nekoliko aktivnosti Udruge slijepih Zagreb. Posjet članova Udruge višeosjetilnom parku na Jarunu bit će održan danas s početkom u 14,30 sati.  Sutra će biti održan Dan otvorenih vrata Udruge Draškovićevoj ulici 80  od 10,00 do 16,00 sati, dok će u četvrtak s početkom u 18,00 sati biti održan prigodni program Udruge i na taj način obilježen dan bijelog štapa. 

SAJAM STIPENDIJA - 10. jubilarni Sajam stipendija i visokog obrazovanja održat će se u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici danas do 18,00 sati. Zemlja partner ovogodišnjeg Sajma je Francuska.  Na 10. Sajmu stipendija i visokog obrazovanja mogućnosti međunarodnog obrazovanja predstavit će izlagači iz 15 različitih zemalja Europe, Sjeverne Amerike, Bliskog Istoka i Azije, dok će mogućnosti studiranja i stipendiranja u Hrvatskoj predstaviti 14 hrvatskih institucija. Ulaz na Sajam je besplatan.

 

ČOVJEK-KLJUČ USPJEHA - Voditelj ureda Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula proglašen je  djelatnikom godine u sustavu turističkih zajednica u akciji Hrvatske turističke zajednice „Čovjek ključ uspjeha“. Svečanost dodjele priznanja bit će priređena  u sklopu Dana Hrvatskog turizma koji se ove godine održavaju od 16. do 18. listopada  u Opatiji.

 

POTPISANI UGOVORI O STIPENDIRANJU UČENIKA-Obrtnička komora Koprivničko-križevačke županije uz potporu Ministarstva poduzetništva i obrta, u suradnji s gradovima Križevci, Koprivnica i Đurđevac te nekoliko općina i tvrtki osigurala je stipendije u iznosu od 700 kuna mjesečno za 70 učenika deficitarnih obrtničkih zanimanja u školskoj godini 2014/2015. Potpisivanje Sporazuma i Ugovora o stipendiranju održano je jučer u Križevcima. Potpisivanju su, osim učenika, prisustvovali ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras, njegov zamjenik Dražen Pros, župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren i zamjenik križevačkog  gradonačelnika Tomislav Katanović.

 

ABECEDA POTROŠAČA- Prava i obveze potrošača – Novi Zakon o zaštiti potrošača, naziv je edukativno-informativnog predavanja što će ga danas u koprivničkoj knjižnici  organizirati Koprivničko-križevačka županija i Udruga za zaštitu potrošača Grada Koprivnice. Tajnik i savjetnik u udruzi „Potrošač“ i hrvatski predstavnik u savjetodavnom tijelu Europske komisije za zaštitu potrošača Igor Vujović, predstavit će novi Zakon o zaštiti potrošača i osvrnuti se na aktualne probleme potrošača – ovrhe, račune i reklamacije telekomunikacijskih usluga, javnih usluga, te druge probleme s kojima se susreću kupci. Predavanje će se održati u sklopu projekta „Abeceda potrošača", a počet će u 17, 30 sati. 

 

SAVJET MLADIH KRAPINSKO ZAGORSKE ŽUPANIJE - Županijska skupština Krapinsko – zagorske županije objavila je javni poziv za isticanje kandidatura za članove Županijskog savjeta mladih i njihove zamjenike. Naime, Savjet mladih promiče i zagovara prava, potrebe i interese mladih, čini 11 članova i jedanaest zamjenika članova, uključujući predsjednika i zamjenika predsjednika. Članove bira Županijska skupština na temelju pisanih i obrazloženih kandidatura na vrijeme od tri godine, a moraju imati navršenih od 15 do 30 godina života. Pravo predlaganja kandidatura za članove imaju udruge koje su opredijeljene za rad s mladima, učenička vijeća, studentski zborovi, pomladci političkih stranaka, neformalne skupine mladih. Rok za podnošenje prijava je do 12. studenog, a više informacija možete pronaći na web stranici Krapinsko zagorske županije.

 

UREĐENJE DJEČJEG IGRALIŠTA U RADOBOJU - Članovi Savjeta mladih i DND-a Radoboj uredili su dječje igralište u sklopu radobojskog trnaca. Uređenje trnaca je bilo jedno od događanja kojim se obilježio Dječji tjedan te prvo od događanja vezanih uz obilježavanje Dana općine Radoboj. Dječja igrala su se obojala kako bi ih se zaštitilo od vremenskih utjecaja, popravljena su manja mehanička oštećenja a također, uredila se stazica.

 

JAZZ LAB UTORAK U SC-u Jazz Lab je projekt tri partnera: Muzičke akademije, Hrvatske glazbene mladeži i Studentskog centra Sveučilišta u Zagrebu, koji imaju zajednički cilj - osnivanje jazz odjela Muzičke akademije u Zagrebu. Stoga su organizirane dvije  radionice  namijenjene svim glazbenicima instrumentalistima i vokalistima,  koje će biti održane sljedeća dva utorka u Studentskom centru. Prva je 21. listopada “Smooth Jazz Therapy”, u  dvorani MM od 17,00 do 20,00 sati voditelja Igora Geržine te 28. listopada "Scat Circle - vokalna improvizacija”u velikoj dvorani Teatra “TD” od 17,00 do 20,00 sati, voditeljice Lele Kaplowitz. Ulaz je slobodan.

 

JEŽEVA KUĆICA U ČAKOVCU- Premijera lutkarske predstave za djecu „Ježeva kućica“, Kazališne družine Pinklec iz Čakovca  i Dječje i lutkarske scena HNK u Varaždinu, bit će igrana večeras u čakovečkom centru za kulturu. Redateljica je  Tamara Kučinović, a u predstavi nastupaju Nikša Eldan, Karolina Horvat, Davor Dokleja, Goran Guksić i Bruno Kontrec. Premijera predstave  počet će u 18,00 sati.

 

AMBIENTA I MYSTIC NA ZAGREBAČKOM VELESAJMU - Međunarodni sajmovi Ambienta i Mystic bit će otvoreni na Zagrebačkom velesajmu od sutra pa do nedjelje, 19. listopada. Ambienta, 41. međunarodni  sajam namještaja, unutarnjeg uređenja i  prateće industrije prostire se na više od 20.000 četvornih metara izložbenog prostora u 5 paviljona, uz sudjelovanje više od 180 izlagača iz Hrvatske i  19 zemalja. Sajam Mystic je u prethodne četiri godine stekao status New Age & Community jedinstvenog nekonvencionalnog događanja u ovom dijelu Europe, temeljen na povratku prirodnoj ravnoteži i  zdravom životu. Uz više od 160 izlagača, sajam obuhvaća i 200 sati stručnog programa, od kojeg izdvajamo: Klimatološke promjene - utjecaj i razlozi?, Društveni inženjering, Cijepljenje djece - da ili ne?.

 

RADIONICA O OSNIVANJU LAG-a ZAGREBAČKE ŽUPANIJE- Zagrebačka županija u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede, LAG-om Sava i LAG-om Moslavina, organizira radionicu na temu „Osnivanje LAG-a na području Zagrebačke županije“. Radionica će se održati danas u prostoru Društvenog doma Novaki Oborovski u Rugvici od 13,00 sati.Inače, LAG (Lokalna akcijska grupa) označava partnerstvo predstavnika javnog, gospodarskog i civilnog sektora određenog ruralnog područja s namjerom izrade i provedbe lokalne razvojne  strategije tog područja.Iz Zagrebačke županije pozivaju sve zainteresirane da sudjeluju na radionici, a informacije o temama dostupne su na internetskoj stranici županije.

 

HOKEJAŠKA UTAKMICA- Utakmica 18. kola hokejaške KHL lige Medveščak – Slovan igra se večeras u ledenoj dvorani Doma sportova od 19,30 sati.

 

ponedjeljak, 13. listopada 2014.

UREĐENJE GRADSKOG VRTA BOROVJE - U akciji uređenja zajedničke zone Gradskog vrta Borovje, koje zajednički provode Grad Zagreb, 24 sata i Radio Kaj s partnerima, danas je pripremljen raznovrstan i sadržajan program od 16,00 do 19,00 sati. Između ostalog bit će održano proglašenje pobjednika „Izbora za najljepšu vrtnu gredicu Gradskih vrtova Zagreba“, kao i dodjela ugovora novim korisnicima vrtnih parcela na Borovju. U zabavnom dijelu programa pripremljene su brojne degustacije plodova vrta, gong performans, radionice, kao i uručenje donacije korisnicima Gradskog vrta Borovje.


MEĐUNARODNA KONFERENCIJA ZAGREB FORUM - Zagreb Forum, dvodnevna međunarodna konferencija posvećena alternativnim pristupima u razvoju gradova i regija, održat će se danas i sutra u prostorima Muzeja suvremene umjetnosti.Konferenciju organiziraju Grad Zagreb, Razvojna agencija Zagreb i GFS Institut, s ciljem promocije inovativnih ideja i rješenja održivog razvoja te razmjene znanja i iskustva kroz prakse najnaprednijih regija Europske unije. Središnja tema je „Poticanje razvoja gradova kroz pametne odluke, e-upravu i energetsku održivost“, a osam panel diskusija raspodijeljenih u dva dana održavanja bavit će se i aktualnim pitanjima poput novih načina financiranja projekata – ecofundinga i etičkog bankarstva, socijalnog poduzetništva te reindustrijalizacije gradskih regija. Zagreb Forum će ugostiti ukupno 30 predavača i panelista, od koji desetak uglednih međunarodnih stručnjaka na svojim područjima, a očekuje se i veliki broj sudionika iz zemalja Europe i regije.

SAJAM STIPENDIJA - 10. po redu Sajam stipendija i visokog obrazovanja organizira Institut za razvoj obrazovanja sutra u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu te 16. listopada na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci. Zemlja partner je Francuska, a na Sajmu ukupno sudjeluje više od 50 izlagača iz Europe, Sjeverne Amerike, Bliskog Istoka i Azije koji će predstaviti svoje studijske programe i programe stipendiranja. Ovogodišnji Sajam će imati bogat program, gosta predavača iz Francuske te okrugli stol o poboljšanju studentskog standarda u Hrvatskoj. Mogućnosti međunarodnog obrazovanja na Sajmu će predstaviti izlagači iz 16 zemalja, dok će mogućnosti studiranja i stipendiranja u Hrvatskoj predstaviti 14 hrvatskih institucija.


AKTIVAN LAG SJEVEROZAPAD - Gradovi Lepoglava i Ivanec te općine Bednja, Cestica, Donja Voća, Klenovnik, Maruševec, Petrijanec, Sračinec, Vinica i Vidovec, prepoznali su i objedinili svoje potencijale te ih zajedničkim djelovanjem kroz Lokalnu akcijsku grupu Sjeverozapad nastoje iskoristiti za vlastiti razvoj. Jedini u Hrvatskoj ovaj LAG je nedavno za svoj projekt "Strategija poboljšanja energetske učinkovitosti javne rasvjete na području LAG-a Sjeverozapad" dobio sredstva iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Projekt je vrijedan 59.690 kuna, a Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je za njegovu provedbu osigurao gotovo 42 posto sredstava. Ugovor o sufinanciranju s Fondom je, ispred LAG-a Sjeverozapad, potpisao njegov predsjednik, lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić, ističući kako je to potvrda dobrog rada jednog od najučinkovitijih LAG-ova u Hrvatskoj.

RADIONICA U MEĐIMURSKOM INOVACIJSKOM CENTRU - „Pokretanje i predstavljanje inovativnog poduzetničkog pothvata“, naziv je radionice koju danas u svojoj multimedijalnoj dvorani organizira Tehnološko-inovacijski centar Međimurje. Kako od početne ideje doći od uspješnog poslovnog modela te kako potencijalnim investitorima, predstaviti potencijal proizvoda, polaznicima radionice objasnit će astrofizičar Bojan Pečnik, direktor za znanost Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje, koji će sa sudionicima podijeliti svoje iskustvo stečeno tijekom pokretanja te traženja investitora za projekt razvoja bespilotne letjelice pod nazivom Hipersfera. Radionicu organizira Tehnološko-inovacijski centar Međimurje u suradnji s Autonomnim centrom - ACT u sklopu projekta Mladi, vrijedni.


ABECEDA POTROŠAČA - Prava i obveze potrošača – Novi Zakon o zaštiti potrošača, naziv je edukativno-informativnog predavanja koje će sutra u koprivničkoj knjižnici organizirati Koprivničko-križevačka županija i Udruga za zaštitu potrošača Grada Koprivnice. Tajnik i savjetnik u udruzi „Potrošač“ i hrvatski predstavnik u savjetodavnom tijelu Europske komisije za zaštitu potrošača Igor Vujović, predstavit će novi Zakon o zaštiti potrošača i osvrnuti se na aktualne probleme potrošača – ovrhe, račune i reklamacije telekomunikacijskih usluga, javnih usluga te druge probleme s kojima se susreću kupci. Predavanje će se održati u sklopu projekta „Abeceda potrošača" sutra u 17,30 sati.


RECIKLAŽNI OTOCI - Krapinsko-zagorska županija i ove je godine sufinancirala uređenje reciklažnih otoka. Sredstva su gradovima i općinama osigurana u županijskom proračunu, u iznosu 50.000,00 kuna. Zahtjeve za sufinanciranje podnijele su općine koje nemaju dovoljno sredstava za provedbu planiranih aktivnosti - Općine Budinščina, Hrašćina, Konjščina, Lobor, Mače, Mihovljan, Radoboj i Sveti Križ Začretje.


ČETVRTI CIKLUS DARIVANJA KRVI - Gradsko društvo Crvenog križa Krapina i Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu iz Zagreba provest će od danas pa do 17. listopada četvrti ciklus dobrovoljnog davanja krvi u 2014. godini. Svi koji se žele pridružiti akcijama, krv mogu dati danas u Srednjoj školi Krapina od 08,00 do 15,00 sati, sutra također u srednjoj školi ali do 18,30 sati. 15.i 16.listopada akcije se nastavljaju u Pučkom otvorenom učilištu Krapina, dok se krv u petak može dati u Đurmancu. Ovo je ujedno posljednja akcija darivanja krvi GDCK Krapina u ovoj godini.

EDUKACIJA ZA UDRUGE ABECEDA KOMUNICIRANJA - Prvi dio edukacije namijenjene udrugama - „Abeceda komuniciranja“ održan je u Gradskoj vijećnici u Koprivnici. Besplatnu edukaciju organizirala je Udruga Koprivnički krug u suradnji sa podružnicom za Središnju Hrvatsku HUOJ-a, Koprivničko-križevačkom županijom i Gradom Koprivnicom. Melita Pavlek, predsjednica HUOJ-eve podružnice za Središnju Hrvatsku upoznala je prisutne sa ulogom i važnosti korištenja alata odnosa s javnošću kod upravljanja udrugom. U sklopu edukacije tiskana je i brošura „Abeceda komuniciranja“. Drugi dio edukacije održati će se studenom.


POTPORA RADU KNJIŽNICE - Radni sastanak sa ravnateljicom Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica Dijanom Sabolović-Krajina održao je ovih dana zamjenik župana Koprivničko križevačke županije Ivan Pal. Na sastanku se razgovaralo o realiziranim i budućim planovima te suradnji Knjižnice i Županije, s obzirom da se iz županijskog proračuna izdvajaju sredstva za financiranje određenih programa i aktivnosti. Zamjenik Pal izrazio je potporu radu Knjižnice budući da ona svojim radom ostvaruje značajnu ulogu informacijskih i kulturno-edukativnih središta u zajednici te je organizator brojnih obrazovnih i kulturnih sadržaja namijenjenih građanima svih dobi.


MJESEC HRVATSKE KNJIGE - Središnja događanja manifestacije Mjesec hrvatske knjige bit će predstavljena danas u zagrebačkoj Gradskoj knjižnici na Starčevićevom trgu. Mjesec hrvatske knjige obilježit će se od 15. listopada do 15. studenoga raznovrsnim programima u brojnim knjižnicama. Ovogodišnja tema je ljubav, a moto "O čemu govorimo kada govorimo o ljubavi!". Na konferenciji za novinare bit će proglašeni i pobjednici nagradnog natječaja za najbolju kratku priču Neispričane ljubavi.

FILMSKE RADIONICE U CEKATE-u - Novi ciklus filmske radionice Snimi svoj film – postani Hitchcock, a koja počinje 20. listopada organizira Centar za kulturu Trešnjevka. Riječ je o programu koji je posebno koristan srednjoškolskoj populaciji i studentima, te je odlična priprema za sve koji žele upisati Akademiju dramskih umjetnosti ili se baviti filmom i videom. Radionica i predavanja se odvijaju u video učionici Centra, gdje polaznici na raspolaganju imaju svu potrebnu opremu. Veći dio filmova prikazuje se na Reviji amaterskog filma, a nekolicina i na Cekateovom Festivalu nijemog filma. Prijave su u tijeku.

GLAZBENE VEČERI U SALONU GVOZDANOVIĆ - Glazbene večeri u Salonu Gvozdanović nastavljaju se danas u 20,00 sati. Večeras nastupa violončelistica Latica Anić, uz pratnju pijanistice Marije Pranjić i saksofonistice Lucije Hraščanec. Ovogodišnji ciklus posvećen je mladim glazbenicama. Glazbene večeri u Salonu Gvozdanović organizira između ostalih - Muzej za umjetnost i obrt.


JEŽEVA KUĆICA U ČAKOVCU - Pretpremijera lutkarske predstave za djecu „Ježeva kućica“ Kazališne družine Pinklec iz Čakovca i Dječje i lutkarske scene HNK u Varaždinu održana je jučer u čakovečkom Centru za kulturu. Redateljica je Tamara Kučinović, a u predstavi nastupaju Nikša Eldan, Karolina Horvat, Davor Dokleja, Goran Guksić i Bruno Kontrec. Premijera predstave bit će sutra u 18,00 sati.


IZLOŽBA U GALERIJSKOM CENTRU VARAŽDIN - “Struggling cites: japanski urbanistički projekti iz 1960-ih”, naziv je izložbe koja će večeras s početkom u 18,00 sati biti otvorena u prostoru Galerijskog centra Varaždin na Stančićevom trgu. Riječ je o zanimljivoj izložbi koja arhitektonskim maketama, fotografijama i slajdovima predstavlja eksperimentalne radove japanskih arhitekata 60-ih godina prošlog stoljeća i njihov utjecaj na današnju arhitekturu japanskih gradova. Proteklih godina izložbu je mogla vidjeti publika diljem svijeta, a ove godine bila je postavljena i u Zagrebu i Rijeci. Varaždinska publika moći će ju zahvaljujući suradnji Veleposlanstva Japana i Galerijskog centra Varaždin vidjeti do 31. listopada.


MEĐUNARODNO NATJECANJE „FERDO LIVADIĆ“ - Nastupom prvih četvero natjecatelja sinoć je u Samoboru počelo 11. Međunarodno natjecanje 'Ferdo Livadić', u sklopu Samoborske glazbene jeseni. Svojim recitalom započeli su ga harmonikaški Duo Furioso, saksofonist Aljaž Razdevšek, pijanist Petar Klasan i Hiwote Tadesse na violi. Natjecanje Ferdo Livadić nastavlja se danas nastupima Karla Ivančića, Ganne Lysenko, Sande Vidaković i Leona Košavića. Recitali počinju u 17,00 sati u Galeriji Prica. Na natjecanju se dodjeljuju Nagrada Ferdo Livadić za najbolji ukupni nastup te Nagrada Grada Samobora i Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu djela hrvatskog autora.Pobjednici će biti proglašeni sutra.


OCJENJIVANJE MEDA ZAGREBAČKE ŽUPANIJE - 12. senzoričko ocjenjivanje meda organizirala je u Ključić Brdu Zagrebačka županija u suradnji s pčelarskim udrugama županije i Zavodom za pčelarstvo zagrebačkog Agronomskog fakulteta.Ocjenjivačka komisija, nakon prethodno obavljene kemijske i peludne analize, kušala je i ocijenila 67 uzoraka meda. Med su na ocjenjivanje dostavili članovi osam, od ukupno deset pčelarskih udruga, koliko ih djeluje na prostoru Zagrebačke županije. Vrednovala se čistoća, bistrina, boja, miris i okus meda. Rezultati će biti objavljeni naknadno, a priznanja najboljima bit će uručena u nedjelju, 19. listopada u Velikoj Gorici, u sklopu manifestacije „Gastro Turopolja”.

GASTRO TUROPOLJA 2014. - 13. izdanje tradicionalne manifestacije „Gastro Turopolja“ počinje danas te traje do nedjelje, 19. listopada ispred Muzeja Turopolja u Velikoj Gorici.Središnje događanje održat će se u nedjelju od 11,30 sati na Trgu kralja Tomislava kada će posjetitelji na Nedjeljnom turopoljskom ručku moći razgledati bogatu gastronomsku izložbu jela velikogoričkih ugostitelja, izložbu jabuka i meda te će uživati u bogatom kulturno glazbenom programu.

BESPLATNA RADIONICA UDRUGE DONA - Besplatnu radionicu o korištenju modernih platnenih pelena organizira danas varaždinska udruga Dona. Ova je udruga osnovana početkom godine s ciljem pružanja edukacije i informiranja žena o ženstvenosti, trudnoći, porodu, dojenju i majčinstvu. Radionica će u dvorani Županijske palače u Varaždinu započeti u 17,00 sati.
 

petak, 10. listopada 2014.

PRIHVAĆENO IZVJEŠĆE PRORAČUNA - Prihodi 7 milijardi kuna 'teškog' ovogodišnjeg zagrebačkog gradskog proračuna u prvoj polovici godine iznose 3,32 milijarde kuna, što znači da su u odnosu na isto razdoblje lani veći za 6,39 posto, dok su rashodi bili 3,09 milijardi ili 44 posto u odnosu na godišnji plan, pa je suficit bio 233 milijuna kuna, stoji u izvješću koje je prihvatila Gradska skupština. Iz tekuće pričuve je utrošeno sedam milijuna kuna, od čega tri milijuna za sanaciju štete od poplava u Slavoniji.

DVA MAMOGRAFA ZA DOMOVE ZDRAVLJA - Dva mamografa nabavit će Grad za Dom zdravlja – istok i Dom zdravlja – Centar. Cilj im je, kazala je pročelnica za zdravstvo Mirna Šitum, poboljšati tehnologiju i uvjete za provođenje Nacionalnog plana za suzbijanje raka dojke.Zavod za javno zdravstvo "Andrija Štampar" ima mobilni mamograf, a Dom zdravlja – zapad dobro je tehnološki opremljen, odnosno Grad ima snažnu radiološku dijagnostiku, poručuje nadležna pročelnica. Vrijednost nabave dvaju mamografa je 560.000 kuna bez PDV-a.

NOVI IZGLED PARKA GRIČ – Rekonstrukcija parka Grič, u sklopu koje bi se trebali predstaviti anžuvinska palača, ostaci groblja, jugozapadna kula te zapadni i južni bedem staroga grada, napokon je počela. U prvoj fazi iskopat će se i sanirati nekadašnji zapadni bedem grada u dužini od pedeset metara, a trenutačno se strojevima diže površinski sloj od Strossmayerova šetališta, odnosno jugozapadne kule prema sjeveru. Uklanjanjem slojeva parka tako će zidine podići za tri metra. U sredini bi trebala biti fontana, replika one koja je na istome mjestu bila u 19. stoljeću. Kip "Dječaka" Tomislava Ostoje preselit će se na Vraniczanyjevu poljanu. Radovi se izvode uz stalni nadzor arheologa Borisa Mašića, a na projektu radi i tim stručnjaka - Snješka Knežević, Dražen Juračić te Silvije Novak, pročelnik Gradskog ureda za zaštitu spomenika.

DANI HRANE I TRADICIJSKIH PROIZVODA - Svečano otvorenje izložbeno-prodajne manifestacije „Dani hrane i tradicijskih proizvoda Zagrebačke županije i Grada Zagreba“ održat će se u balonu Boćarskog doma na zagrebačkom Prisavlju sutra u 9,30 sati. Više od 90 izlagača i proizvođača hrane i tradicijskih proizvoda prodavat će po povoljnim cijenama sireve, suhomesnate proizvode, med, vino, voće, povrće, kolače i drugo, a tisuću posjetitelja na dar dobiva proizvod Zagrebačke županije. Manifestacija će se održati ove subote i nedjelje od 9,00 do 19,00 sati, a ulaz je za sve posjetitelje besplatan.

 

36. IZLOŽBA GLJIVA - Gradonačelnik Milan Bandić jutros je u društvu s predsjednikom i osnivačem Gljivarskog društva Kamilo Blagaić Josipom Kalmarom i Romanom Bošcem u prostorima Studentskog centra otvorio 36. izložbu gljiva na kojoj je izloženo oko 250 vrsta jestivih, nejestivih i otrovnih gljiva. Gradonačelnik Bandić tom je prilikom najavio da će se Muzej gljiva koji je otvoren prije nešto više od godinu dana na glavnom gradskom trgu, proširiti na novih 200 kvadrata u koje će useliti do Božića. Zahvalivši gradonačelniku na potpori, predsjednik Društva Kalmar naglasio je da Muzej trenutno ima kolekciju od 700 vrsta gljiva iz cijelog svijeta, a cilj im je imati 1500 do 2000 vrsta. Dodao je kako je ove godine zbog obilnih kiša bilo izuzetno teško sakupiti ih. Izložbu možete razgledati do nedjelje 12. listopada, od 9,00 do 20,00 sati.

 

OTVOREN 16. ZAPREŠIĆKI MEĐUNARODNI SAJAM GOSPODARSTVA-16. međunarodni sajam gospodarstva“ u organizaciji Udruženja obrtnika Zaprešića otvorio je  u tamošnjoj  Srednjoj školi „Ban Josip Jelačić“ ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras. U sklopu manifestacije Dani grada Zaprešića - Dani Jelačića na sajmu se predstavlja više od 200-njak izlagača iz gotovo svih županija te susjedne Slovenije.  Sajam će biti otvoren sva tri dana od 10,00 do 20,00 sati, a pripremljen je i bogat kulturno-zabavni program, koncert, modne revije, sportski sadržaj – streličarstvo, te se može uživati i u vožnjama turističkim vlakom i kočijom.

 

TROFEJ LIGE PRVAKA NA ZAGREBAČKOM TRGU BANA JELAČIĆA – Trofej UEFA Champions League stigao je u Zagreb, koji će tri dana biti prezentiran zagrebačkoj, ali i hrvatskoj javnosti. Danas je na Trgu bana Jelačića održana i službena tiskovna konferencija, na kojoj su nazočili ambasador UEFA Champions League Trophy Toura Peter Schmeichel, službeni predstavnik UEFA Graham Turner i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji je istaknuo da je trofej putujuća promocija uz koju idu i najbolji gospodarski subjekti. Ambasador ovog trofeja u Hrvatskoj je poznati nogometaš, Goran Vlaović. Obožavatelji nogometa imat će priliku iskusiti atmosferu Lige prvaka i slikati se sa slavnim trofejem danas u Paviljonu na Trgu bana Jelačića do 20,00 sati, sutra u razdoblju od 10,00 do 20,00 sati te u nedjelju od 11,00 do 20,00 sati.

 

DANI OTVORENIH VRATA U JVP GRADA ZAGREBA – Povodom 104. rođendana - Javna vatrogasna postrojba Grada Zagreba sutra će od 09,00 do 15,00 sati otvoriti svoja vrata za sve posjetitelje. Uz to od 11,00 do 13,00 sati bit će prikazane sposobnosti i vještine vatrogasaca. Cilj ovakvih manifestacija je upoznati građane s radom te prezentirati opremu zagrebačkih vatrogasaca.

MEĐUNARODNI DAN MENTALNOG ZDRAVLJA U CEKATE-u- Međunarodni dan mentalnog zdravlja u Centru za kulturu Trešnjevka bit će obilježen današnjom projekcijom filma '4. majmun', hrvatskog autora Hrvoja Mabića, dobitnika nagrade 'Movies that matter' za promicanje ljudskih prava na ovogodišnjem Zagreb Doxu. Projekcija filma počinje u 18,00 sati, a prije toga će biti održana tribina "Psihijatrija u zajednici". Po završetku filma također će se održati tribina, na kojoj će sudjelovati psihijatar Robert Torre, koordinator programskog područja ljudskih prava Udruge Sjaj, Kristijan Grđan i redatelj Hrvoje Mabić.
 

O PROJEKTU VARAŽDINSKA ŽUPANIJA – ŠKOLE - Raspisivanje javnog nadmetanja za izbor privatnog partnera u projektu JPP-a Varaždinska županija-škole bilo je povod za prijepodnevno druženje župana Varaždinske županije Predraga Štromara i njegovih zamjenika Alana Košića i Alena Kišića s novinarima i prilika da se javnost upozna s detaljima ovog natječaja. Cilj projekta javno-privatnog partnerstva Varaždinska županija-škole jest stvaranje uvjeta za održavanje jednosmjenske nastave i kvalitetnije obrazovanje izgradnjom i rekonstrukcijom četiri osnovne škole na području županije. Procijenjena kapitalna vrijednost projekta Varaždinska županija-škole je 107 milijuna kuna bez PDV-a.

SASTANAK S PREDSTAVNICIMA RADIO KLUBOVA - Zamjenik župana Varaždinske županije i načelnik Stožera za zaštitu i spašavanje Varaždinske županije Alen Kišić održao je sastanak s predstavnicima radio-klubova, kako bi se počele koristiti radioamaterske veze za sustav pričuvnih veza u kriznim situacijama. -Radio klubovi znaju svoj posao i u suradnji s njima bit ćemo spremni za neželjene situacije, do kojih se nadamo nikad neće doći – izjavio je zamjenik župana Alen Kišić i najavio dodatne korake oko pokrivenosti dijela županije na području Grada Ivanca. Danas na području Varaždinske županije djeluje više od 200 radio amatera.

SANACIJA NERAZVRSTANIH CESTA I KLIZIŠTA U PREGRADI - Na području grada Pregrade nastavljaju se radovi na sanaciji nerazvrstanih cesta i sanaciji klizišta U Stipernici, Cigrovcu i Vinagori. Klizišta koja su se aktivirala nakon ovogodišnjih nevremena i dugog perioda kišnih dana prouzročila su velike materijalne štete, a pogotovo klizišta koja se nalaze u blizini kuća. Iz tog razloga, klizišta koja onemogućuju ljudima nesmetan prilaz njihovim kućama imaju prioritet i na njihovoj sanaciji se užurbano radi.

DAN RUŽIČASTE VRPCE U VARAŽDINU - Tradicionalna manifestacija Dan ružičaste vrpce, čiji su pokrovitelji Varaždinska županija i Grad Varaždin, održat će se sutra od 10,00 sati prigodnim programom na Trgu kralja Tomislava, u sklopu kojeg će nastupiti ženska klapa Lucerne te Purgarska garda. Ove godine po prvi puta u ovu se akciju uključuje i varaždinska Udruga Prostata, kako bi se i muškoj populaciji ukazalo da treba kontrolirati svoje zdravlje. U Županijskoj palači biti će predstavljena mobilna aplikacija „Brest Test“ koja ukazuje na koji način obavljati samopregled dojke, a potom će u 12,00 sati poznati fotograf Šime Strikoman uslikati milenijsku fotografiju na lokaciji Stari grad Varaždin.


DAN KRUHA U REMETAMA - Ovogodišnja središnja svečanost Dana kruha - dana zahvalnosti za plodove zemlje na državnoj i svehrvatskoj razini održat će se ove nedjelje u Zagrebu u Remetama u dvorištu župne crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije pod pokroviteljstvom Hrvatskog Sabora. Ekološki smisao ovog projekta je, kroz izložbu plodova zemlje iz svih naših krajeva, ukazati na potrebu očuvanja biološke raznolikosti. Starinski načini pripreme kruha i drugih plodova zemlje, uz izložbu starih pribora i alata za pripremu kruha i obradu zemlje, imaju za cilj očuvati običaje našeg naroda, kao dio nacionalne kulturne baštine.

9. ŠKOLA MLADIH FILATELISTA - 9. škola mladih filatelista Trakošćan 2014. održat će se od danas do 12. listopada u Trakošćanu, u organizaciji Kluba mladih filatelista Trakošćan a pod pokroviteljstvom Varaždinske županije i Hrvatskog filatelističkog saveza. Gotovo 200 mladih filatelista iz Hrvatske i susjednih zemalja, kroz tri će dana sudjelovati u brojnim aktivnostima i na taj način promicati vrijednosti filatelizma i poštanskih maraka. Najavljen je i bogat popratni program iz kojeg je zanimljivo izdvojiti prijenos pošte teklićem, te susret sa Zlatkom Jakušem, autorom mnogih hrvatskih maraka. Škola mladih filatelista započinje danas u 17,00 sati nacionalnom filatelističkom izložbom, dok je svečano otvorenje sutra u 8,30 sati.


STRUČNI SKUP U MULTIMEDIJALNOJ DVORANI TIC-A MEĐIMURJE - Stručni skup pod nazivom ‘’Nove droge-nove opasnosti i izazovi’’ održat će se danas u 11,00 sati u multimedijalnoj dvorani tehnološko – inovacijskog centra Međimurje u Čakovcu. Organizatori su Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije i Povjerenstvo za suzbijanje zlouporabe opojnih druga Međimurske županije. Potaknuti informacijama da novi trendovi zlouporabe sredstava ovisnosti nisu zaobišli ni Međimursku županiju, ovaj skup namijenjen je stručnjacima koji se u radu s mladima susreću s ovom problematikom, kako bi omogućili i prenošenje informacija i razmjenu iskustava te bolje međusobno upoznavanje svih uključenih u rješavanje ove problematike.


5. OBLJETNICA HRVATSKE KOMORE ARHITEKATA - Svečana akademija u povodu pete obljetnice Hrvatske komore arhitekata održana je sinoć u Preporodnoj dvorani palače Narodnog doma na Gornjem gradu. Tim su povodom dodijeljena i priznanja uglednim hrvatskim, ali i inozemnim arhitektima. Zahvalnicu su primili arhitekti Miroslav Pavlinić i Tomislav Petrinjak, povelju Zlatko Hanžek i Selma Harrington, a diplomu predsjednik Slovenske zbornice za arhitekturu Andrej Goljak. Svečanost se održala pod pokroviteljstvom zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

LEPOGLAVSKI GAZOPHYLACIUM PROGLAŠEN KULTURNIM DOBROM - Među brojnim dobrima kojima su lepoglavski pavlini zadužili hrvatsku kulturu, važno mjesto zauzima dvojezičini rječnik Gazophylacium, djelo lepoglavskog pavlina, jezikoslovca i leksikografa Ivana Belostenca. Jedan od svezaka prvog tiskanog izdanja iz 1740. godine čuva se u Gradskoj knjižnici u Lepoglavi. Ovih je dana Ministarstvo kulture primjerak Gazophylaciuma proglasilo kulturnim dobrom, stavivši ga pod preventivnu zaštitu.


LIDIJA ŠELER U CENTRU ZA KULTURU SUSEDGRAD - Otvorenje izložbe akademske slikarice Lidije Šeler „San o Kurosawi“ bit će održano u Centru za kulturu Susedgrad danas u 19,00 sati. Izložba ostaje otvorena do 30.listopada.

DRUŽENJE S ALBANSKIM KNJIŽEVNICIMA – Književna večer i druženje s albanskim književnikom Ibrahimom Berishom održat će se danas u 19,00 sati u prostorijama Društva hrvatskih književnika na Trgu bana Josipa Jelačića. Osim proslavljenog albanskog književnika na književnoj večeri će sudjelovati Raško Ivanov, predstavnik Kordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba te Božidar Petrač, predsjednik Društva hrvatskih književnika. Druženje organizira Vijeće albanske nacionalne manjine Grada Zagreba.

IZLOŽBA BORISA BUĆANA – Otvorenje izložbe „Boris Bućan: Ulica“ bit će održano u Gliptoteci HAZU-a, sutra u 12,00 sati. Za izbor i postav izložbe zadužena je Vera Horvat Pintarić.
 

JESEN NA KNEŽIJI - Centar za kulturu Trešnjevka, Mjesni odbor Knežija te Vijeće gradske četvrti Trešnjevka jug organiziraju manifestaciju  Jesen na Knežiji, koja će se sutra održavati na dvije lokacije - Albaharijeva 2 i igralište OŠ Horvati. Poslijepodnevni dio programa organiziran je u prostorima mjesnog odbora Knežija, a za sve posjetitelje pripremljen je bogat i raznovrstan program, kazališne predstave, radionice i igraonice za najmlađe, a predstavit će se i škole, izviđači te niz udruga i klubova iz kvarta.

 

IZLOŽBA PREMA PLANU, VLATKE HORVAT - Otvorenje izložbe Prema planu umjetnice Vlatke Horvat, održat će se večeras u Galeriji SC s početkom u 20,00 sati. Neposredno prije otvorenja izložbe, bit će i razgovor s umjetnicom. Radovi Vlatke Horvat usredotočeni su na geste reorganizacije prostora te prostornih i društvenih odnosa između predmeta, tijela i elemenata arhitekture. Izložbu možete razgledati do 25. listopada, radnim danom od 12,00 do 20,00 sati te subotom od 10,00 do 13,00 sati.


TRIBINA PUTOVANJE U GALICIJU - Tribina „Putovanje u Galiciju -Prvi svjetski rat u književnosti“ održat će se večeras u Gradskoj knjižnici na Starčevićevom trgu s početkom u 20,00 sati. Na tribini će se razgovarati o autobiografskim zapisima o Prvom svjetskom ratu, ukazati na neke bitne osobine literature koja je tada nastajala, ali i one koja se javlja proteklih nekoliko godina o toj temi. Poseban će naglasak biti na legendarnoj Galiciji, austro-ugarskom frontu o kojem je Krleža ostavio trajno i iznimno vrijedno literarno svjedočanstvo.

FRANCUSKI NACIONALNI ORKESTAR U LISINSKOM - Najbolji francuski orkestar – Orchestre National de France sutra će nastupiti u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski. Francuski nacionalni orkestar prvi je stalni simfonijski orkestar u Francuskoj, a djelovanje je započeo prije 80 godina pod vodstvom dirigenta, skladatelja i pisca Désiréa-Émilea Inghelbrechta. Izvodit će se djela Igora Stravinskog i Richarda Straussa. Koncert počinje u 19,30 sati.


PRVI KONCERT CRVENOG CIKLUSA - Nakon svečanog otvorenja nove sezone te koncerta u Plavom ciklusu, došao je red na prvi koncert u sklopu Crvenog ciklusa Zagrebačke filharmonije. Večeras s početkom u 19,30 Zagrebačka filharmonija svoj Crveni ciklus otvara djelima jednog od velikana u povijesti glazbe – Antona Brucknera.

SVJETSKI DAN ANIMIRANOG FILMA - Svjetski dan animiranog filma bit će obilježen sutra domaćom produkcijom koja će biti prikazana u zagrebačkom kinu Tuškanac, u dva programa, s početkom u 18,00 i 20,00 sati. Iako program nije natjecateljski, jednom će filmu biti dodijeljeno priznanje, i to onom koji se u razdoblju 2013./2014. godine dokazao kao najuspješniji - bilo selekcijom na domaće i međunarodne festivale, bilo osvojenim nagradama. Inače, plakat za ovogodišnji Svjetski dan animacije napravio je Koji Yamamura, japanski autor i jedan od najvećih svjetskih umjetnika animiranog filma.


ZKM OTVARA NOVU SEZONU - Novu sezonu Zagrebačko kazalište mladih počinje ove nedjelje premijerom posljednjeg dramskog teksta kontroverzne britanske autorice Sarah Kane "Psihoza 4.48" u režiji Božidara Violića. U predstavi još glume Zoran Čubrilo i Damir Šaban. Scenografkinja predstave je Nina Bačun, a kostimografkinja Doris Kristić.


AKTIVNOSTI DJEČJEG TJEDNA U KRAPINI - Društvo «Naša djeca» Krapina i krapinske osnovne škole u Dječjem tjednu nastavljaju brojne aktivnosti pod motom «Ljubav djeci prije svega!» s djecom i za djecu. U današnjem programu je u 12,00 sati susret djece u gradskoj vijećnici s gradonačelnikom Zoranom Gregurovićem. Sutra će biti dramske igre s vrtuljkom, audicija za nove članove koja počinje u 09,00 sati u Srednjoj školi Krapina. Druženje s Krapinskim mažoretkinjama koje slave 20 godina, bit će na gradskim ulicama od 16,00 sati te u Sportskoj dvorani Srednje škole Krapina od 17,00 sati.


PINKLECFEST U KRIŽEVCIMA - Kulturno avanturistički Festival posvećen putovanjima i odlascima u nepoznato, Pinklecfest održat će se ovog i idućeg vikenda u Križevcima. Treće izdanje ovog inspirativnog festivala obuhvaća niz dokumentarističkih predavanja koja započinju danas u 19,30 u multimedijalnom centru u Križevcima a nastavljaju se sutra planinarenjem od Križevaca pa putem kalničkih kleti do doma na Kalniku, gdje će dan kasnije biti organizirane i vođene šetnje Kalnikom. Predavanja će se održati i 17. i 18. listopada. Festival Pinklecfest se održava u organizaciji križevačke Udruge P.O.I.N.T. i Planinarskog društva „Kalnik“ Križevci.

DAN OTVORENIH VRATA VARAŽDINSKOG PRENOĆIŠTA - Hrvatska Mreža za beskućnike i varaždinska udruga "Novi put" i ove godine obilježavaju Svjetski dan beskućnika. Tim povodom, danas će se sve do 20,00 sati održati "Dan otvorenih vrata" u prostorijama Prenoćišta za beskućnike u Vodnikovoj ulici u Varaždinu.


ZELINSKA KESTENIJADA - Tradicionalna Kestenijada bit će održana u srcu Zelinske gore, na Kladeščici kod planinarskog doma ove nedjelje od 10,00 do 18,00 sati. U Biškupcu Zelinskom od 10,00 sati bit će otvorena turistička eko staza „Putevima Zelinske gore“


FESTIVAL VATROMETA I KARATE U SAMOBORU - Međunarodni festival vatrometa održava se od danas do nedjelje u Samoboru. U nedjelju u tamošnjoj sportskoj dvorani od 9,00 sati počinje Kyokushin karate memorijal Branko Bošnjak.


PREDSTAVA I CROSS U JASTREBARSKOM - Predstava za djecu „Mačak u čizmama“ kazališne družine Ivana Brlić Mažuranić može se pogledati sutra u Centru za kulturu Jastrebarsko od 11,00 sati. Sutra se u isto vrijeme održava i Jesenska cross liga Gović, rekreativno trčanje čiji je start i cilj na igralištu NK Jaske.


PU MEĐIMURSKA PRODAJE BICIKLE I DRUGE PREDMETE - Policijska uprava Međimurska sutra će od 09,00 sati prodavati bicikle i druge predmete. Prodaja će biti u dvorištu policijske uprave, a razgledavanje predmeta koji se prodaju bit će moguća od 8,00 sati. Pozivaju se svi građani kojima je ukraden bicikl da u Policijskoj upravi provjere da li se možda njihov ukradeni bicikl nalazi među nađenim ili oduzetim biciklima.

 

četvrtak, 09. listopada 2014.

SJEDNICA ZAGREBAČKE GRADSKE SKUPŠTINE- Nakon što je odgođena rujanska sjednica zagrebačke Gradske skupštine, danas se održava u starogradskoj vijećnici. Pred gradskim je zastupnicima obiman dnevni red sa 54 točke, a nakon aktualnog sata, prema najava najviše rasprave bit će o Planu gospodarenja otpadom te izvršenju ovogodišnjeg proračuna grada Zagreba u prvih šest mjeseci.

FIZIKALNA TERAPIJA KLAIĆEVE U NOVI PROSTOR - Za nešto malo manje od dva mjeseca Odjel fizikalne terapije Klaićeve bolnice, trebao bi se preseliti na adresu Prilaz Đure Deželića 79. Tako bi Da bi djeca konačno mogla dobiti humanije uvjete za liječenje. Nakon adaptacije prostora fizikalna terapija će se  organizirati u unajmljenom prostoru koji ima odgovarajući pristup za sve kategorije pacijenata. Riječ je o prostoru od 155 metara četvornih koji se nalazi se u neposrednoj blizini Klinike, a za roditelje će biti osigurano 5 parkirnih mjesta. Preseljenje je planirano za 1. prosinca 2014. godine.

PROSLAVLJEN DAN UDRUGA UDOVICA HRVATSKIH BRANITELJA

-Svečanom večerom  sinoć  je obilježen dan Udruge udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata. Simbolično, dan Udruge obilježava se  8. listopada kada se slavi Dan neovisnosti. Udruga udovica hrvatskih branitelja okuplja više od 300 članica sa područja Zagreba i Zagrebačke županije.

ROĐENDAN ZAGREBAČKE USPINJAČE - Zagrebačka uspinjača proslavila je jučer 124. rođendan. Službeno je otvorena 8. listopada 1890. godine, a na prvu je vožnju krenula u 7,00 sati ujutro. U kući u Bregovitoj ulici na kućom broju 3, vlasnik uspinjače otvorio je prometni ured, gdje su se prodavale sve vrste karata, uključivši i pretplatne. Godišnja karta za neograničen broj vožnji, s pravom na ekspresnu vožnju, stajala je 20 forinti i tom su se mogućnošću izdašno koristili visoki činovnici gradskih i vladinih ureda u Gornjem gradu. Uspinjača je redovito polazila svake tri minute, zimi od 7,00 do 23,00 sata, a ljeti već od 6,00 ujutro.

U FOLNEGOVIĆEVOM NASELJU HOTEL - Dvije zgrade od oko 1.600 četvornih metara na tri kata uz samu petlju u Folnegovićevom naselju, napokon se obnavljaju. To su stanovnici dočekali s odobravanjem, posebno kada su doznali da bi tamo uskoro trebao niknuti hotel s tri zvjezdice. Napuštene zgrade, koje su bile okupljalište problematičnih skupina, dobit će novo, moderno ruho, a u hotelu će biti zaposleno dvadeset ljudi. Imat će 33 sobe, bar povezan s velikom lounge terasom, otvorenima i za stanovnike naselja te grada, a manja kongresna dvorana bit će namijenjena za poslovne sastanke i različite manifestacije.

 

AUDICIJE ZA NOVE ČLANICE ZAGREBAČKIH MAŽORETKINJA – Audicije za nove članice Zagrebačkih mažoretkinja održat će se u dvorani Zagrebačkih mažoretkinja, Palmotićeva 30 danas u 20,00 sati i u subotu, 11. listopada, u 15,00 sati. Podsjetimo, Zagrebačke mažoretkinje najbolji su europski sastav mažoretkinja – 13 puta su prvakinje Europe te 18 puta prvakinje Hrvatske. Nastupale su 262 puta u 22 različite države Europe, Amerike i Azije.

 

12. ZAGREB FILM FESTVAL - Ovogodišnje, 12. po redu izdanje Zagreb film festivala, predstavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare. Kako je istaknuo direktor Festivala Boris Matić, Festival donosi više od stotinu filmova, dok natjecateljski program broji pedesetak dugometražnih i krazkometražnih igranih filmova i dokumentaraca. Ovogodišnje projekcije održat će se na šest lokacija, kino Europa i Tuškanac, Zagrebački plesni centar, Zagrebačko kazalište lutaka, Muzej suvremene umjetnosti i Dokukino KIC. Naglasak je stavljen na danski film, i suradnju hrvatskih i danskih filmaša, pa će 22. listopada jedan od filmova doći pogledati danska kraljica i princ. Zagreb Film Festival održat će se od 19. do 26. listopada.

 

BESPLATNA PROVJERA VIDA- Na besplatnu provjeru vida, povodom obilježavanja 9. listopada Svjetskog dana vida,  ove  subote građane poziva Hrvatski autoklub u suradnji sa Savezom slijepih Hrvatske i Udrugom pasa vodiča. Uz pregled, građani će se moći dodatno informirati o poboljšanju svog vida ove subote na zagrebačkom Cvjetnom trgu od 10,00 do 13,00 sati. U suradnji sa Savezom slijepih Hrvatske i Udrugom pasa vodiča slijepih moći će se informirati o problemima slijepih i slabovidnih osoba te provjeriti stanje vlastitog vida. Vozači će moći iskušati 'pijane naočale' Hrvatskog autokluba te uz povez na očima i psa vodiča na trenutak doživjeti kako je to biti bez vida, ističe HAK.

LETAČKE AKTIVNOSTI - U okviru planiranih zadaća Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane piloti zrakoplova MIG-21 tijekom ovog tjedna provodi redovite letačke aktivnosti tijekom kojih se može očekivati probijanje zvučnog zida. Letovi će se provoditi u vremenu od 10,00 do 16,00 sati, na visini iznad 10 000 metara na području Osječko-baranjske, Požeško-slavonske, Brodsko-posavske, Sisačko-moslavačke, Bjelovarsko-bilogorske i Zagrebačke županije. Radi se o redovitim letačkim aktivnostima nakon obavljenih radova na zrakoplovu.

OBLJETNICA CARITASOVE KUĆE ZA STARIJE I NEMOĆNE OSOBE-15. obljetnica djelovanja Caritasove kuće za starije i nemoćne „Sveti Kamilo de Lellis“ obilježit će se sutra s početkom u 10,30 sati svečanim euharistijskim slavljem koje će predvoditi mons. Vjekoslav Huzjak, biskup bjelovarsko-križevački. Svečanost će se održati  u prostorijama Caritasove kuće za starije i nemoćne „Sveti Kamilo de Lellis“ u Vrbovcu.

 

ODBOJKAŠKI TURNIR UZ DAN UČITELJA-Tradicionalnim odbojkaškim turnirom djelatnika osnovnih škola Zagrebačke županije, obilježen Svjetski dan učitelja u OŠ. Stjepana Basaričeka u Ivanić-Gradu.Na turniru je sudjelovalo devet ekipa , odbojkaši OŠ Pušća u finalu su nadigrali ekipu OŠ Dubrava, te prijelazni pehar ponovno vratili u Pušću.Zagrebačka županija pomogla je organizaciju turnira s 10.000 kn, a župan Stjepan Kožić uputio je čestitku svim učiteljima uz njihov Dan.

 

DOBROVOLJNO DARIVANJE KRVI- Treće darivanje krvi u ovoj godini kojem se odazvalo 75 djelatnika Zagrebačke županije i Hrvatske lutrije održano je prošlog tjedna u prostorijama Zagrebačke županije u organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Zagreb i Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu. U mjesecu listopadu obilježava se nacionalni Dan dobrovoljnih darivatelja krvi u sjećanje na prvu akciju koja je u Hrvatskoj provedena 23. listopada 1953. godine u Sisku. Inače, krv mogu darivati sve zdrave osobe od 18 do 65 godina starosti.

 

NOVI KROV DRUŠTVENOG DOMA U TURČINU - Nakon prve faze uređenja društvenog doma u Turčinu u kojoj je izmijenjena stolarija, počela je druga faza projekta energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije sa izmjenom krovišta u vrijednosti od 143.000 kuna. Nakon završetka krovopokrivačkih radova započeti će se sa postavljanjem spuštenog stropa i rasvjete te unutarnjim uređenjem, nakon čega će se urediti i pročelje doma novom fasadom.

 

NOVO KOMBI VOZILO ZA DJECU S POSEBNIM POTREBAMA - Nakon dugo čekanja i prikupljanja sredstava, Dnevni boravak djece dr. Antun Bogdan iz Čakovca uspio je kupiti novo kombi vozilo vrijedno 270.000,00 kuna za potrebe djece s posebnim potrebama. Vozilo je   svečano blagoslovio monsinjor Ivan Godina generalni Vikar te predsjednik Caritasa biskupije Varaždin. Prvo prikupljanje sredstava za nabavku kombi vozila započelo je prije tri godine, a akciji se pridružio i župan Matija Posavec, koji je u konačnici osigurao pojedinačno najveću donaciju u iznosu od 100.000,00 kuna. - I dalje ćemo pomagati ovaj Dom u budućem radu, a našoj djeci želim sigurnu i sretnu vožnju,“ – napomenuo je župan Posavec te istaknuo da, kada je pomoć ovakvoj instituciji u pitanju, nije dvojio niti trenutak.

  

GRADI SE KANALIZACIJA U ULICI ANTUNA MIHANOVIĆA Radovi na izgradnji kanalizacijskog sustava u tijeku su u Lepoglavi. Nakon glavnog voda postavljenog u Ulici hrvatskih pavlina i pojedinih njegovih odvojaka u sporednim ulicama, na red je došla i Ulica Antuna Mihanovića. Dio je to od 2,5 kilometara kanalizacijske mreže koja će se izgraditi u okviru prve faze izgradnje kanalizacijskog sustava za šire područje Lepoglave, a čija je vrijednost oko 6 milijuna kuna. Čak 90 posto sredstava osigurale su Hrvatske vode, a 10 posto Grad Lepoglava. Inače, vrijednost cjelokupnog projekta izgradnje kanalizacijskog sustava je oko 70 milijuna kuna, a realizacijom tog najvećeg komunalnog projekta, bit će izgrađeno 5,5 kilometara glavnog kolektora i 33 kilometara sekundarne razvodne mreže te pročistač.

 

POLAZNICI CENTRA IZVRSNOSTI NA PRIJEMU KOD ŽUPANA - Za učenike šestog i sedmog razreda, koji su polaznici koprivničkog Centra izvrsnosti, te njihove mentore župan Koprivničko - križevačke županije, Darko Koren sa suradnicima održao je prijem. Uz potporu županije Centar izvrsnosti pokrenut je prije dvije godine u gimnaziji Fran Galović, na inicijativu Mare Grašić, voditeljice Županijskoga stručnog vijeća učitelja i nastavnika matematike, a namijenjen je izvrsnim učenicima koji su željni dodatnim sadržajima proširiti svoje znanje iz matematike. Koliko Centar pomaže nadarenim matematičarima najbolje svjedoče odlični rezultati na državnim natjecanjima, međunarodnom matematičkom natjecanju „Klokan bez granica“ i Festivalu matematike.

  

SIGURAN PRIJEVOZ DJECE U VOZILIMA - Preventivna akcija „Siguran prijevoz djece u vozilima“, tijekom listopada će se u organizaciji Policijske uprave Koprivničko-križevačke i županijskog Savjeta za sigurnost prometa na cestama, provoditi na području Koprivničko -križevačke županije. Edukacije i radionice o važnosti pravilnog i sigurnog prijevoza djece u vozilima te pregledi postavljenih autosjedalica provodit će se od rodilišta do dječjih vrtića, ali i na info- točkama u sklopu pojedinih preventivnih akcija u prometu, u gradskim knjižnicama te besplatnim pregledima ispravnosti autosjedalica na području cijele Policijske uprave.

 

42. SOLIDARNOST NA DJELU - Gradsko društvo Crvenog križa Krapina uz pomoć osnovnih škola i Srednje škole Krapina, uključit će se danas u provođenje 42. tradicionalno sabirne akcije «Solidarnost na djelu 2014. » Učenici, koji će biti vidno označeni sa znakom Crvenog križa, obilazit će domove i prikupljati humanitarne priloge, a za poklonjeni novac uručit će novčane bonove zahvalnosti sa oznakom donacije. Akcija će se provoditi i sutra, te u subotu, od 10,00 do 12,00 sati na Trgu Ljudevita Gaja u Krapini, gdje će se prikupljati također dobrovoljni prilozi. Prošle godine u akciji je prikupljeno 17.293,00 kuna te su tim sredstvima kupljeni poklon paketi sa živežnim namirnicama i higijenskim potrepštinama za građane Grada Krapine i općina Đurmanec, Jesenje, Petrovsko i Radoboj.

 

LEPOGLAVSKI GAZOPHYLACIUM PROGLAŠEN KULTURNIM DOBROM - Među brojnim dobrima kojima su lepoglavski pavlini zadužili hrvatsku kulturu, važno mjesto zauzima dvojezičini rječnik Gazophylacium, djelo lepoglavskog pavlina, jezikoslovca i leksikografa Ivana Belostenca. Jedan od svezaka prvog tiskanog izdanja iz 1740. godine čuva se u Gradskoj knjižnici u Lepoglavi. Ovih je dana Ministarstvo kulture primjerak  Gazophylaciuma proglasilo kulturnim dobrom, stavivši ga pod preventivnu zaštitu. - Zadovoljstvo je što se bogata lepoglavska povijesti i baština sve više vrednuju i stavljaju u prvi plan kad se govori o Lepoglavi, kolijevci kulture i obrazovanja – istaknuo je gradonačelnik Marijan Škvarić.

UREĐENJE EKO OTOKA Svoju ekološku orijentaciju Općina Radoboj pokazuje na svakom koraku, pa tako i postavljanjem eko otoka koji su cijeli izrađeni od drveta. S obzirom na stalnu izloženost vremenskim prilikama, s vremenom je došlo do oštećenja  podova na eko otocima. Da bi isti i dalje izgledali lijepo i funkcionalno, u tijeku su radovi na popravku podova na eko otocima. Stare i dotrajale daske zamijenit će se novima koje su deblje i čvršće.

PRVA BERBA KLONSKE SELEKCIJE PUŠIPELA - Tri godine nakon što je na imanju vinarije  u Svetom Urbanu zasađen nasad klonske selekcije pušipela, vrijeme je za ubiranje prvih plodova u projektu kojeg zajednički provode Međimurska županija i Agronomski faklutet iz Zagreba uz suradnju Savjetodavne službe. Berba klonske selekcije pušipela održat će se sutra, s početkom  u 13,00 sati na imanju vinarije u Svetom Urbanu. Više o projektu pojasnit će župan Međimurske županije Matija Posavec, rukovoditelj Podružnice Savjetodavne službe Milorad Šubić i vinar Vladimir Horvat.

 

OTVARANJE IZLOŽBE „DJEČJI CRTEŽI IZ HAMADE“ – Izložba "Dječji crteži iz Hamade", Dječjeg muzeja iz Hamade u Japanu bit će otvorena danas u 18,00 sati u Etnografskom muzeju u Zagrebu. U sklopu otvorenja bit će organizirana prigodna radionica izrade origamija za djecu predškolske i školske dobi. Izložba će biti otvorena povodom obilježavanja Međunarodnog dana djeteta i Dječjeg tjedna. Izložba će biti otvorena do 9. studenoga 2014.

 

BALET PRELJOCOJ U ZAGREBAČKOM HNK -  Balet Preljocaj s predstavom Angelina Preljocaja "Noći" gostuje večeras u zagrebačkom HNK od 19,30 sati. Praizveden je 2013. godine u Pavillion Noir, koreografskom centru u kojemu djeluje Ballet Preljocaj u francuskome gradu Aix-en-Provenceu, a zagrebačka će ga publika vidjeti u sklopu europske turneje Baleta Preljocaj.

 

IKONE U „ZLATNOM AJNGELU - Izložba slika - ikona Jeromonaha Panteleimona , svjetovnim imenom Radoslava Viličić, otvara se u petak, 10. listopada u 19,00 sati u varaždinskoj galeriji "Zlati ajngel". 

 

LADO NASTUPA U ČAST BOŽI POTOČNIKU - Današnji vokalno-instrumentalni koncert Ansambla LADO u Hrvatskome glazbenom zavodu, posvećen je jednom od najplodnijih glazbenih suradnika Lada, skladatelju, aranžeru, glazbenom pedagogu i dirigentu Boži Potočniku. Program koncerta obuhvaća neke od najuspješnijih i najpopularnijih glazbenih obrada narodnih pjesama iz bogatog repertoara Ansambla LADO, a početak koncerta je u 20,00 sati.

 

REZIDENCIJE U ZAGREBAČKOM PLESNOM CENTRU – Hrvatski institut za pokret i ples poziva plesne umjetnike I koreografe suvremenog plesa da se jave samostalno ili sa suradnicima, sa svojim prijedlozima za rezidenciju u Zagrebačkom plesnom centru. Prijedlog može biti u području: istraživanja, kreacije, produkcije ili za sve tri faze. Traže se prijedlozi koji se bave plesnim promišljanjem prostora te ideje koje na inovativan način produbljuju iskustva gledanja plesa i razumijevanje suvremenog plesa danas. Rok za prijave je 31. listopada, a rezidencijalni program započinje 1. ožujka iduće godine.

 

utorak, 07. listopada 2014.

UNIJA ZA MEDITERAN - Sastanak zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i predsjednika Odbora za energetiku, okoliš i vode Parlamentarne skupštine Unije za mediteran Stefana Schennacha održan je jučer u zagrebačkoj Gradskoj upravi. Na sastanku se, među ostalim, razgovaralo i o projektu pod nazivom „Veliki gradovi Mediterana“, čiji bi član mogao postati i Zagreb.


IZASLANSTVO ZAGREBA U BEČU - Sastanak u bečkoj gradskoj vijećnici s gradonačelnikom Beča Michaelom Haüplom održat će danas gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić i izaslanstvo Zagreb JFF-a - Festivala tolerancije, Branko Lustig, Mirjana Lustig, Nataša Popović i Luka Rinčić. Izaslanstvo će s domaćinom razgovarati o mogućnosti sudjelovanja Festivala tolerancije na bečkom Let's Cee Film festivalu.


DAN NEOVISNOSTI REPUBLIKE HRVATSKE - U povodu Dana neovisnosti, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić je uputio čestitku sugrađanima i pozvao ih na koncert na Trgu bana Jelačića. Također je pozvao Zagrepčane da istaknu zastave i tako doprinesu primjerenom obilježavanju praznika. S ponosom slavimo dan kada je ratne 1991. godine Hrvatski sabor donio odluku o raskidu državnopravnih veza s ostalim dijelovima bivše države. Danas imamo drugačije izazove ali treba nam ista energija da poduzmemo prave korake u krizi društva, kaže, između ostalog u čestitci gradonačelnik Bandić. Na Dan neovisnosti sutra u 20,30 sati održat će se na Trgu bana Jelačića koncert Prljavog kazališta, rock sastava Vatra i klape Sveti Juraj.


NAKNADE ZA RAD U GRADSKOJ SKUPŠTINI - Za rad u srpnju, kolovozu i rujnu, strankama i zastupnicima u zagrebačkoj Gradskoj skupštini bit će isplaćeno 749 tisuća kuna. Svaka stranka godišnje po zastupniku dobije 56.958 kuna, a za zastupnicu 62.653 kune što je godišnje oko 2,9 milijuna kuna. Za 17 zastupnika s Nezavisne liste Milana Bandića naknade se uplaćuju na osobne račune jer su izabrani s nezavisne liste, dok za rad ostalih zastupnika novce ubiru njihove stranke. Zagrebački SDP godišnje za svojih devet zastupnika i tri zastupnice dobije 700 tisuća kuna, HDZ za sedam zastupnika i jednu zastupnicu 461 tisuću, HSLS za četiri zastupnika oko 228 tisuća kuna. HSS za tri zastupnika oko 171 tisuću, HSU za dvije zastupnice i jednog zastupnika 182 tisuće, BUZ i HSP Ante Starčević po 56.958 tisuća kuna. Iz proračuna još četiri milijuna kuna isplaćuje se za naknade zastupnika kada dođu na sjednicu Skupštine ili radnih tijela.


POZITIVNI POKAZATELJI MEĐIMURSKOG GOSPODARSTVA - Sve dok imamo i jednog nezaposlenog ne možemo biti zadovoljni stanjem u gospodarstvu - osvrnuo se na informacije o stanju gospodarstva u Međimurskoj županiji koje u prošloj godini bilježi pozitivne trendove, župan Matija Posavec. Međimursko gospodarstvo ima udio od 2,4 % u gospodarstvu RH od čega ostvaruje 4,2 % ukupnog izvoza te 1,9 % ukupnog uvoza.

VELIKA GORICA STIPENDIRA DEFICITARNA ZANIMANJA - Natječaj za dodjelu stipendija za učenike prvih razreda koji se obrazuju za deficitarna zanimanja, za potrebe obrtništva raspisao je Grad Velika Gorica. Stipendija iznosI 500,00 kuna mjesečno za deset mjeseci, računajući od 1. rujna 2014. godine. Kriteriji za utvrđivanje liste prvenstva kandidata za dodjelu stipendije je opći uspjeh u VII. i VIII. razredu utvrđen na osnovi prosječne ocjene. Prijave za dodjelu stipendija za deficitarna zanimanja dostavljaju se osobno do 10. listopada Povjerenstvu, putem Upravnog odjela za poduzetništvo, investicije i fondove EU, na adresi: Šetalište Franje Lučića 15, Velika Gorica.

 

LUDBREG CENTAR PARLAMENTARNE SKUPŠTINE UNIJE ZA MEDITERAN - Grad Ludbreg danas je bio domaćin delegacije Odbora za energetiku, zaštitu okoliša i vode Parlamentarne skupštine Unije za Mediteran. Na skupu, u svečanoj dvorani dvorca Batthyany prisustvovali su zastupnici  iz mediteranskih zemalja poput Alžira, Španjolske, Izraela i drugih. Ludbreg, ali i Varaždinska županija, predstavili su se kao primjer dobre prakse upravo u području energetske učinkovitosti. Delegacija je ujedno obišla i prostorije Restauratorskog centra Ludbreg i Kapelice Svetog Križa (Dvora Batthyany), Dječji vrtić Radost, te uspješne ludbreške tvrtke.

DAN NEOVISNOSTI I DAN BRANITELJA KRAPINSKO ZAGORSKE ŽUPANIJE Uz Dan neovisnosti RH, i ove godine u Zagorju je obilježen četvrti Dan branitelja KZŽ. Kod Centralnog križa na Gradskom groblju u Krapini vijenac su zajednički položila te zapalila svijeće izaslanstva Krapinsko-zagorske županije, Grada Krapine, predstavnici MUP-a, vatrogasaca te braniteljskih udruga. Zadovoljstvo što se prilikom obilježavanja ovogodišnjeg dana neovisnosti i dana branitelja Krapinsko zagorske županije vidjela sloga, ista onakva kakvom su Zagorci branili domovinu, izrazio je župan Željko Kolar. Minutom šutnje odana je počast svim poginulim hrvatskim braniteljima.

ZELENI OTOCI NA PODRUČJU PREGRADE - U sklopu Plana gospodarenja otpadom Grada Pregrade počelo je postavljenje 11 zelenih otoka, a prvi su postavljeni na ulazu u Kolariju i na vrhu Lenartovih stuba. Svaki zeleni otok u 9 mjesnih odbora sastoji se od dva spremnika zapremnine 1.100 litara, za staklo i metal, a dva otoka u mjesnom odboru Pregrada sastoje se od 4 spremnika - za staklo, metal, plastiku i papir. Novim Planom gospodarenja otpadom Grada Pregrade za razdoblje od 2014. do 2020. godine, namjera je grada uvesti učinkovit i održiv sustav gospodarenja otpadom, kroz formiranje zelenih otoka i konačnu izgradnju reciklažnog dvorišta.


SAVJET MLADIH VARAŽDINSKE ŽUPANIJE - Javni poziv za isticanje kandidatura za izbor članova i zamjenika članova Savjeta mladih Varaždinske županije raspisala je Varaždinska županija. Za članove i zamjenike članova mogu se birati osobe u dobi od 15 do 30 godina s prebivalištem ili boravištem na području Varaždinske županije a pravo predlaganja kandidata imaju udruge koje su opredijeljene za rad s mladima i za mlade, učenička vijeća, studentski zborovi, pomladci političkih stranaka, sindikalnih ili strukovnih organizacija te neformalne skupine mladih. Savjet mladih Varaždinske županije ima 11 članova koje bira Županijska skupština na vrijeme od 3 godine.


DAN NEOVISNOSTI U PRELOGU - Sutrašnji praznik, Dan neovisnosti, Grad Prelog obilježit će danas svetom Misom u Župnoj crkvi sv. Jakoba te polaganjem vijenca na spomenik Domovinskom ratu na Trgu bana J. Jelačića. Polaganje vijenaca bit će u 18,00 sati, a sveta misa u Župnoj crkvi sv. Jakoba u 18,30 sati.


STAROST I SKRB O STARIMA - Udruga socijalnih radnika Varaždinske županije, u partnerstvu s Varaždinskom županijom i Gradom Varaždinom, od ožujka prošle godine provodi projekt pod nazivom „Tribine utorkom - Socijalne teme i život zajednice“. Voditelj projekta je Nino Žganec s Pravnog fakulteta u Zagrebu, Studija socijalnog rada, koji je ujedno član Udruge socijalnih radnika Varaždinske županije. Tribina pod nazivom „Starost i skrb o starima u našoj zajednici“ održati će se u danas u 18,00 sati u Skupštinskoj dvorani Županijske palače. Tribine su otvorene za sve zainteresirane građane.

ZABOČKI CRVENI KRIŽ OPET POMAŽE - Gradsko društvo Crvenog križa Zabok doniralo je Općoj bolnici Zabok veće količine rabljene muške i ženske odjeće, ručnika, plahti, deka i jastučnica. Donaciju je predala ravnateljica Društva Željka Vukić, a preuzele su pomoćnica sanacijskog upravitelja za sestrinstvo Božena Štokan i djelatnice Odsjeka za pranje i distribuciju rublja Zvjezdana Mirt i Verica Mihaljinec. Suradnja humanitarnih organizacija i zdravstvenih ustanova ima veliku važnost, a najbolji primjer su zabočki Crveni križ i naša bolnica, istaknuo je sanacijski upravitelj Opće bolnice Zabok dr. Ivan Švajger.

PREDSTAVLJANJE KNJIGE IVE BREŠANA - Predstavljanje knjige dramskog pisca, prozaista i scenarista Ive Brešana "Mrtvima ništa ne treba" bit će održano večeras u 19,00 sati, u Bogovićevoj 7. Uz autora, o knjizi će govoriti Mani Gotovac, Jagna Pogačnik i Velimir Visković.

FINSKI FOTOGRAFI IZLAŽU U ZAGREBU - Najutjecajniji skandinavski fotografski klub koji djeluje u glavom gradu Finske, predstavit će svoje radove na izložbi pod nazivom "Persona-Group" večeras u 19, 30 sati u Galeriji Fotokluba Zagreb. Izložba će ostati otvorena do 17. listopada 2014. godine.

TREĆI BOBIJEVI DANI SMIJEHA - Treći Bobijevi dan smijeha - smotra komedija održat će se od 19. do 31. listopada u Histrionskom domu. Smotru komedija otvara predstava Histriona „Muke po Iveku“ redatelja Želimira Mesarića. Ove godine na smotri sudjeluje trinaest predstava, a ona najbolja bit će nagrađena zadnji dan na svečanom zatvaranju smotre.


IZLOŽBA JOANA MIROA OTVORENA I NA PRAZNIK - Izložba Joan Miro- remek- djela iz fundacije Maeght koja je otvorena u Umjetničkom paviljonu moći će se razgledati i sutra na Dan neovisnosti i to u vremenu od 11,00 do 20,00 sati.


OTVARANJE ARHIVSKIH KUTIJA - Prvo u nizu predavanja u sklopu programa „Otvaranje arhivskih kutija“, osmišljenog u sklopu stalne izložbe „Iz arhiva i knjižnice Ivana Picelja“, održat će u Muzeju suvremene umjetnosti danas u 17,00 sati Jerica Ziherl.


NAGRAĐEN KUD OŠTRC - Nagrada 'Vicko Andrić' najveće je državno priznanje koje se od 2004. godine dodjeljuje za postignuća u konzervatorsko-restauratorskim radovima na očuvanju kulturne baštine, istraživanju i dokumentiranju kulturnih dobara, razvoju konzervatorsko-restauratorske struke i unapređenju sustava zaštite kulturne baštine te očuvanju i obogaćenju ukupnoga fundusa kulturne baštine Republike Hrvatske. Nagradu za doprinos lokalnoj zajednici i plaketu tajniku KUD-a Oštrc Josipu Lebegneru uručio je zamjenik ministrice kulture Berislav Šipuš. Značaj ovog najvećeg priznanja za društvo u njegovih 35 godina djelovanja još je veći, jer je KUD Oštrc prva udruga kojoj je takva nagrada uopće dodijeljena. Dio nagrade čini i 10.000 kuna koji će se većim dijelom utrošiti na obnovu mlina Pukšar.

PUTOPISNO PREDAVANJE U VELIKOJ GORICI - Putopisno predavanje i predstavljanje knjige „Tisuću dana ljeta na putu oko svijeta“ danas će u velikogoričkoj Gradskoj vijećnici održati Tomislav Perko od 19,00 sati.


LETAČKE AKTIVNOSTI - U okviru planiranih zadaća Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane piloti zrakoplova MIG-21 sutra će, na praznik Dana neovisnosti, provoditi redovite letačke aktivnosti, tijekom kojih se može očekivati probijanje zvučnog zida. Letovi će se provoditi u vremenu od 10,00 do 16,00 sati na području Osječko-baranjske, Požeško-slavonske, Brodsko-posavske, Sisačko-moslavačke, Bjelovarsko-bilogorske i Zagrebačke županije. Radi se o redovitim letačkim aktivnostima nakon obavljenih radova na zrakoplovu.


SUTRA NEDJELJNI VOZNI RED - Sutra, na Dan neovisnosti, u tramvajskom i autobusnom prometu ZET će primjenjivati nedjeljni vozni red.

UTAKMICA ABA LIGE - Utakmica 2. kola ABA regionalne košarkaške lige između Cibone i Crvene zvezde igra se večeras u KC Dražen Petrović. Početak je u 20,00 sati.

 

 

ponedjeljak, 06. listopada 2014.

HKUD ŽELJEZNIČAR PROSLAVILO 100 GODINA RADA - Svečanim koncertom u KD Vatroslav Lisinski, Kulturno umjetničko društvo Željezničar obilježilo je stoljeće djelovanja. Trenutno u radu društva sudjeluje 250 članova, a kroz društvo je prošlo na tisuće Zagrepčana. Zbog predanog rada na očuvanju folklorne kulturne baštine i tradicijske kulture te promicanja hrvatske baštine u svijetu, gradonačelnik Milan Bandić članovima društva uručio je medalju Grada Zagreba.

HUMANITARNI KONCERT BAJRAM U LISINSKOM - Humanitarni koncert „Bajram u Lisinskom“ održan je sinoć povodom obilježavanja blagdana Kurban Bajrama. Ovim koncertom, jedinstvenim u Europi, prema riječima organizatora pokazalo se kako je islamska kultura dio kulturno-nacionalne i religijske baštine Zagreba i Hrvatske. Koncertom je ujedno najavljeno obilježavanje stoljeća od zakonskog priznanja Islama u Hrvatskom saboru, 1916. godine. Cjelokupni prihod koncerta namijenjen je Odjelu za ginekologiju Kliničke bolnice Sveti Duh u Zagrebu.

MJESEC BORBE PROTIV RAKA DOJKE - Tradicionalno listopad je mjesec borbe protiv raka dojke pa je i ove godine u Zagrebu, ali i cijeloj hrvatskoj organizirano niz akcija i programa kako bi se građane potaknulo na preventivne preglede. Samo prošle godine u Hrvatskoj je od raka dojke oboljelo 2.500 žena i muškaraca. Prve subote u listopadu, tradicionalno se obilježava i Dan ružičaste vrpce, simbola istoimene kampanje za podizanje svijesti o raku dojke.

DJEČJI TJEDAN - Obilježavanje Dječjeg tjedna ove godine započinje danas na Međunarodni dan djeteta, a završava u nedjelju 12. listopada. Savez društava Naša djeca Hrvatske tradicionalno, u suradnji s Društvima Naša djeca u gradovima i općinama, već više od trideset godina nizom akcija i aktivnosti za djecu i s djecom nastoji skrenuti pozornost najšire društvene javnosti na položaj djece u društvu.

SASTANAK GSV-a S MINISTROM MRSIĆEM - Zajednički sastanak sa članovima Gospodarsko- socijalnih vijeća Bjelovarsko- bilogorske, Karlovačke i Zagrebačke županije te Grada Zagreba održan je u prostorijama Zagrebačke županije. Sastanak je tematizirao probleme u rada županijskih GSV-ova te njihovu ulogu u osmišljavanju i provedbi javnih politika na lokalnoj razini.

NATJEČAJ ZA STIPENDIJE ZAGREBAČKE ŽUPANIJE - Zagrebačka županija raspisala je natječaj za dodjelu 50 novih stipendija. Natječaj je otvoren do 15. listopada. Zagrebačka županija će dodijeliti 30 stipendija za učenike te 20 za studente. Od 30 stipendija za učenike, prema kriteriju izvrsnosti dodijelit će se 10 stipendija, a prema socijalnom kriteriju 20 stipendija, od čega 10 za deficitarna zanimanja kao što su armirač, autolakirer, bravar, elektroinstalater, fasader, kuhar, krovopokrivač, mesar, obućar, stolar, staklar, tesar, tokar, vodoinstalater i zidar. Od 20 stipendija za studente, prema kriteriju izvrsnosti dodijelit će se do 10 stipendija, a prema socijalnom kriteriju također 10. Učenička stipendija iznosi 500 kuna mjesečno, a studentska tisuću kuna.

MEĐIMURSKA ŽUPANIJA DOBILA CENTAR ZA INFORMIRANJE - Međimurska županija dobila je centar za informiranje Europe Direct Čakovec, kako bi informacije o Europskoj uniji približila građanima i dala im priliku da izraze i razmijene stajališta o svim područjima djelovanja EU. Centar je smješten u prostorijama bivšeg časničkog doma, koji pripada mreži informacijskih centara Europe Direct za informiranje europskih građana i promicanje građanskog sudjelovanja na lokalnoj i regionalnoj razini. Kako je naglasio međimurski župan Matija Posavec, ovo je samo kontinuitet napora županije na komunikaciji s građanima.

PREMALO ASISTENATA U NASTAVI - Župan Koprivničko križevačke županije Darko Koren i njegov zamjenik Ivan Pal održali su sastanak sa predstavnicima udruga osoba s invaliditetom. Glavna tema bilo je informiranje o programu asistenta u nastavi. Županija je aplicirala na natječaj ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta gdje je novac osiguran iz socijalnog fonda, no sredstva nisu dobivena. Zamjenik župana Ivan Pal izrazio je nezadovoljstvo, što su neke županije dobile i preko sto asistenata u nastavi, dok Koprivničko-križevačka županija nije mogla dobiti sredstva za 42 asistenata. Kako bi riješili ovo pitanje, Županija je odlučila sudjelovati u programu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje „Mladi za mlade“ i u tu je svrhu rebalansom osigurano 120.000 kuna za ovu godinu.

ROĐENDAN PRVE GIMNAZIJE VARAŽDIN - Povodom 378. godišnjice od osnutka škole, te Dana škole, već tradicionalno će se održati zanimljiva događanja, predavanja i izložbe u sklopu Dana Prve gimnazije Varaždin, od danas do 10. listopada. U brojnim događanjima i proslavi rođendana sudjelovat će učenici, roditelji, djelatnici škole, umirovljenici i prijatelji škole. Danas će predavanje Hrvatski znakovni jezik: „Kad ruke govore“ u 14,10 održati logopedica Marina Mohorić Husak.

IZLOŽBA ILUSTRACIJA U TRAVNOM - Izložba ilustracija „Bajka iz plićaka i kamene ribice" bit će otvorena večeras u Galeriji Kulturnog centra Travno u 18,30 sati. Autorica kamenih ribica je Dijana Nazor, profesorica likovne kulture-restaurator, autorica teksta slikovnice „Bajka iz plićaka“ je Lidija Dujić, a izložbu će otvoriti književnik Ludwig Bauer.

CIKLUS PREDAVANJA TOMISLAVA ŠOLE U MSU - Novi ciklus predavanja Tomislava Šole bit će upriličen u Muzeju suvremene umjetnosti. Uvodno je izlaganje održano u lipnju, a ciklus se nastavlja ove jeseni sa 6 dvosatnih predavanja. Danas će se održati predavanje na temu „Javna memorija za društveni razvoj“, a sljedeće predavanje „Baština za razvoj“ bit će održano 20. listopada.

DODJELA NAGRADE „FRA LUCIJAN KORDIĆ“ - Nagrada „Fra Lucijan Kordić“ bit će dodijeljena danas u prostorijama Društva hrvatskih književnika na Trgu bana Jelačića. Književna nagrada „Fra Lucijan Kordić“ dodjeljuje se za prva izdanja književnih djela, a sastoji se od novčanog iznosa i povelje.

SVIJET GLAZBE U LISINSKOM - Prvi koncert nove koncertne sezone jedinstvenog ciklusa Svijet glazbe koji će se održati u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski bit će današnji koncert Makedonske filharmonije. Koncert počinje u 19,30 sati pod vodstvom dirigenta Borjana Caneva.

NIZOZEMSKI TEATAR U TREŠNJI - U povodu Međunarodnog dječjeg tjedna u Zagrebu će, u Gradskom kazalištu Trešnja, 9. i 10. listopada gostovati nizozemski plesni teatar za djecu De Stilte s predstavom "Flying Cow", koja istražuje kako se kroz igru razvijaju međusobni dječji odnosi. De Stilte dolaze prvi puta, na poziv Trešnje, gdje će izvesti tri predstave, od kojih će ona 9. listopada biti besplatna za socijalno ugroženu djecu. Potom putuju u Sisak, gdje će u Kazalištu 21, u nedjelju, 12. listopada, tamošnjim mališanima pokloniti još jednu besplatnu izvedbu.

NAGRADA MUZEJU KRAPINSKIH NEANDERTALACA - Muzej krapinskih neandertalaca nositelj je GREEN MARK - SIGN OF EXCELLENCE, vodeće hrvatske oznake za izvrsnost u zelenom gospodarstvu. Nagrada se dodjeljuje za usluge, proizvode ili tehnologije s izrazito izraženom komponentom održivosti. Oznaka je dodijeljena Muzeju kao dobitniku CBTour nagrade za XV. Ljetnu geološku školu, u kategoriji najboljeg kreativnog programa 2014. godine.


SAJAM 100% DOMAĆE 100% EKO 100% ETNO - U tijeku su završne pripreme za 2. sajam domaćih proizvoda i zdrave hrane 100% DOMAĆE – 100% EKO -100% ETNO, koji će se ove nedjelje održati u prostoru Doma kulture u Zlatar Bistrici, od 10,00 do 18,00 sati. Na ovom izložbeno-prodajnom sajmu prezentirat će se domaći autohtoni proizvodi, zdrava hrana, proizvodi iz integriranog i eko-uzgoja obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava iz Krapinsko zagorske te iz drugih županija. Zainteresirani za sudjelovanje na sajmu mogu se prijaviti do petka putem općinske web stranice. Organizator sajma je Općina Zlatar Bistrica u suradnji s Lokalnom akcijskom grupom „Zeleni Bregi“.


OBILJEŽAVANJE DJEČJEG TJEDNA U PREGRADI - Dječji tjedan tradicionalno je međunarodno događanje koje se u Hrvatskoj održava svake godine u prvom punom tjednu listopada već više od 60 godina, s ciljem usmjeravanja pozornosti odraslih na potrebe i prava djeteta. Dječji tjedan u gradu Pregradi održavat će se do 12. listopada pod sloganom Ljubav djeci prije svega, u suradnji s Gradom Pregradom, Društvom Naša djeca Pregrada, Gradskom knjižnicom Pregrada, Dječjim vrtićem "Naša radost" te Osnovnom školom Janka Leskovara. U današnjem programu je edukacija skloništa Dumovec – razvijanje svijesti o ulozi životinja, u vrtiću i knjižnici.


DA SE NE ZABORAVI - Izložba karikatura i filmskih ratnih plakata iz Domovinskog rata – „Da se ne zaboravi“ te svečana dodjela književno – publicističke nagrade za 2014. godinu pod nazivom „Bili smo prvi kad je trebalo“ bit će održana povodom obilježavanja Dana neovisnosti Republike Hrvatske u Kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajma danas u 11,00 sati.


IZMIJENJEN RASPORED VOŽNJE AUTOBUSA 139, 141 I 213 -Izmijenjen raspored vožnje od danas imaju autobusne linije Reljkovićeva - Jelenovac – Reljkovićeva, Reljkovićeva – Vinogradi – Reljkovićeva i Dubrava – Jalševec. Na autobusnoj liniji Reljkovićeva - Jelenovac – Reljkovićeva, radnim danom mijenjaju se vremena polazaka iz Reljkovićeve te će umjesto u 6,55, 7,35 i 16,30 sati, polaziti u 6,45, 7,25, i 16,45 sati. Na liniji Reljkovićeva – Vinogradi – Reljkovićeva, iz Reljkovićeve će umjesto u 7,15, polaziti u 7,05 sati. Na liniji Dubrava – Jalševec uvode se novi polasci iz Dubrave u 19,00, 20,00 i 21,00 sati, a iz Jalševca u 19,30, 20,30 i 21,30 sati.


AUTOBUS UMJESTO NOĆNOG TRAMVAJA 32 - Zbog montaže reklame na Savskoj cesti, noćas će voziti autobusi umjesto tramvaja noćne linije 32.


AUTOBUSI UMJESTO TRAMVAJA 33 - Zbog zamjene tramvajskih tračnica u Ulici Grada Vukovara, u noćima od 6. do 12. listopada, umjesto tramvaja noćne linije 33, vozit će autobusi.
 

petak, 03. listopada 2014.

NOVI PROREKTORI ZAGREBAČKOG SVEUČILIŠTA - Senat Sveučilišta u Zagrebu potvrdio je na prijedlog rektora Damira Borasa novih šest prorektora Sveučilišta. Ante Čović je prorektor za organizaciju, kadrovski razvoj i međusveučilišnu suradnju, a Ivana Čuković-Bagić prorektorica za studente, studije i upravljanje kvalitetom. Mladen Janjanin novi je prorektor za umjetničko područje i međunarodni položaj Sveučilišta, a Miloš Judaš prorektor za znanost, međuinstitucijsku i međunarodnu suradnju. Tonći Lazibat novi je prorektor za poslovanje, a Miljenko Šimpraga prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije. Damir Boras je na dužnost rektora stupio s 1. listopada, a njegova svečana inauguracija bit će u utorak, 14. listopada, u zagrebačkom HNK u 12,00 sati.
 

TRADICIJSKE IGRAČKE PODIJELJENE KLANJEČKOM VRTIĆU - Svečanost podjele tradicijskih drvenih igračaka, u sklopu projekta Dajmo djeci korijene i krila  kojeg zajedno provode Etnografski muzej iz Zagreba i Radio Kaj, održana je danas u dječjem vrtiću Kesten u Klanjcu. U ime organizatora, igračke su najmlađima darovali župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar i gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek,  a preuzela ih je ravnateljica vrtića Stela Mlinarić. Partner projekta, Narodne novine, poklonile su najmlađima paket bojica i crtaćeg pribora a Laboratorij zabave izveo je prigodnu predstavu. - I ovom akcijom darivanja poklon paketa punog drvenih tradicijskih igračaka klanječkom vrtiću dan je dodatni štih klanječkoj manifestaciji, naglasio je župan Željko Kolar. Provedbu projekta na području Hrvatskog zagorja podupire Krapinsko-zagorska županija.

 

SJEDNICA ODBORA ZA FINANCIJE - Sjednica Odbora za financije Gradske skupštine Grada Zagreba održana je danas uoči sjednice same Gradske skupštine najavljene za sljedeći četvrtak. S obzirom da su o većini točaka članovi odbora već odlučivali, danas se raspravljalo tek o dvije točke koje su dodane u prijedlog dnevnog reda. Tako je ovaj odbor podržao Prijedlog o isplati naknade vlasnicima nekretnina koje su u obuhvatu regulacije potoka Črnomerec, od Frateršćice do brane Črnomerec. Također su podržali prijedlog zaključka koji će omogućiti potpisivanje ugovora o davanju bespovratnih sredstava Ministarstva regionalnog razvoja za financiranje projekta prve faze modernizacije zagrebačkog Zoološkog vrta. Inicijativu je posebno pohvalio član Odbora Vlado Crkvenac. Vrijednost projekta je oko 36 milijuna kuna.

 

„DOBRO JE UČITI“ - Razgovor učenika obrtničkih škola i hrvatskih poduzetnika povodom 8. Tjedna cjeloživotnog učenja održat će se danas u Hrvatskoj obrtničkoj komori. Poduzetnici će s učenicima podijeliti svoja osobna iskustva o razvoju poduzetničke ideje i vođenju obrta, odnosno tvrtke, a učenici će biti u prilici aktivno sudjelovati u raspravi, postavljati pitanja poduzetnicima i dati svoje mišljenje. Predavanje se organizira pod sloganom „Dobro je učiti“.


PRIJEVOZ STUDENATA U LISTOPADU - Studentima s područja Varaždinske županije u mjesecu listopadu odobren je popust u javnom prijevozu. Naime, studenti koji putuju unutar Varaždinske županije, u Međimursku županiju i Koprivničko-križevačku županiju, a korisnici su mjesečnih karata, imaju pravo na povlaštenu mjesečnu kartu u iznosu od 450 kuna. Studenti s područja Varaždinske županije koji putuju u Rijeku i Opatiju imaju pravo na akcijske cijene karneta u iznosu od 70,00 kuna. Studenti koji putuju u ostala mjesta u Hrvatskoj imaju pravo na kupnju jednosmjerne karte s popustom od 35% ili povratne karte s popustom od 40%.

 

ALKARSKI SPEKTAKL U ZAGREBU - Već danima traju pripreme za jedinstveni alkarski spektakl u Zagrebu, koji će se održati sutra. U jutarnjim satima, zagrebačkim ulicama na potezu od Nacionalne i sveučilišne knjižnice do Trga bana Jelačića atmosferu sa sinjskih ulica s početka kolovoza pokušat će preslikati prava alkarska povorka. Na konjima pod punom alkarskom "ratnom spremom", sinjski alkari predvođeni barjaktarom i vojvodom, uz pratnju časnog suda, glazbe i svih onih koji sudjeluju u alkarskoj povorci, kretat će se zacrtanom rutom želeći na taj način označiti početak brojnih manifestacija kojima će u ovoj i idućoj godini biti obilježena 300. godišnjica oslobađanja Sinja od osmanlijskih osvajača, isto toliko godina štovanja lika Sinjske Gospe i održavanja viteške igre Alke. Cijeli program održava se pod pokroviteljstvom Grada Zagreba.


IZGRADNJA KOMPOSTANE U PRELOGU - Suglasnost za izgradnju kompostane u Prelogu dao je Upravni odbor Fonda za zaštitu okoliša na svojoj sjednici održanoj 1. listopada, čime je ovaj projekt, vrijedan preko 2,9 milijuna kuna, značajan za donje Međimurje, dobio i zadnju potrebnu suglasnost za početak izgradnje. Izgradnjom kompostane i podjelom kanti za sakupljanje biorazgradivog otpada koja kreće početkom sljedećeg tjedna i trajati će do sredine prosinca, stvorit će se uvjeti za početak usluge sakupljanja biorazgradivog otpada koja bi počela početkom 2015. godine na cijelom području donjeg Međimurja.

ELEMENTARNA NEPOGODA - Odluku o proglašenju elementarne nepogode, zbog poplave donio je župan Međimurske županije Matija Posavec za područje gradova Čakovec i Mursko Središće i općina Donji Vidovec, Nedelišće, Pribislavec, Dekanovec, Orehovica, Podturen, Donji Kraljevec, Sveti Martin na Muri, Domašinec, Belica, Goričan, Kotoriba, Selnica i Šenkovec. Već ranije za pet općina proglašena je elementarna nepogoda, zbog poplava, klizišta i odrona zemlje. Opasnija klizišta zahtijevaju izradu potrebne dokumentacije te mišljenja stručnih službi. - Nadam se da će Međimurje ovaj put dobiti više sredstava od države nego je to do sada bio slučaj, istaknuo je župan Posavec, napomenuvši da je Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture za pet prošlogodišnjih klizišta odobrilo 900.000 kuna.
 

RADOVI NA KOMUNALNOJ INFRASTRUKTURI LEPOGLAVE - Slijedeći programe gradskih mjesnih odbora i njihove zahtjeve za uklanjanjem utvrđenih nedostataka odnosno sanaciju nastalih oštećenja na komunalnoj infrastrukturi, Grad Lepoglava pokrenuo je još jedne radove održavanja komunalne infrastrukture. Riječ je o zadnjim ovogodišnjim radovima, za koje je predviđeno 900.000 kuna. Uređuju se bankine i saniraju oštećenja na lokalnim prometnicama te se grade novi i uređuju postojeći odvodi, propusti i kanali.

OBNOVLJENA JELAČIĆEVA ULICA U SAMOBORU - Završeni su radovi na jednoj od najvećih samoborskih infrastrukturnih investicija u ovoj godini, uređenju Ulice bana Josipa Jelačića. „Nakon izvedenih radova, s konačnim rezultatom zaista možemo biti zadovoljni. Dio Jelačićeve ulice koji je prije predstavljao problem, sad je siguran za kretanje vozila i pješaka“ – istaknuo je prilikom obilaska obnovljene ulice gradonačelnik Krešo Beljak. U sklopu radova na jednoj od najznačajnijih samoborskih prometnica, izrađen je novi sustav oborinske odvodnje, zamijenjen nosivi sloj kolničke konstrukcije, uređena pješačka staza i bankine te asfaltirano više od 700 metara te prometnice.


SVJETSKI DAN UČITELJA U VARAŽDINU - Sedmu godinu za redom Varaždinska županija organizirala je jučer u Županijskoj palači svečanost povodom Svjetskog Dana učitelja. Ovo događanje bila je prilika da se djelatnicima koji su ove godine otišli u mirovinu iskaže zahvalnost za dugogodišnji predani rad, pa su tako osamdeset i jedna osoba, a među njima učitelji, profesori te nenastavno osoblje primili prigodnu zahvalnicu te jastučić s batićima i lepoglavskom čipkom na poklon. - Ove zahvalnice neka budu mali podsjetnik na to, da društvo cijeni vaš rad i angažman, no najveće zadovoljstvo trebaju vam biti učenici koji završavaju mnoge škole i fakultete, jer imaju dobra temeljna znanja koja ste im vi usadili - rekao je zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić.


SUZBIJENA BOL - ŽIVOT DOSTOJAN ČOVJEKA - Peti kongres Stručnog društva za suzbijanje boli s međunarodnim sudjelovanjem na temu "Suzbijena bol – život dostojan čovjeka", od danas pa do 7. listopada održava se u Varaždinu. Tema predstavlja najaktualniju problematiku na području sestrinstva i zdravstvene njege, budući da obuhvaća tematiku bola svih vidova i oblika. U četiri dana održavanja 5. Kongresa suzbijanja boli predstavit će se 60-tak stručno-edukativnih predavanja i radionica, te će biti upriličena strukovna razmjena mišljenja i predstavljeni noviteti modernoga sestrinstva koji pridonose većoj kvaliteti i razini usluge. Otvorenje je danas u 17,30 sati u Varaždinu.

 
DAN RUŽIČASTE VRPCE - Razne akcije sa ciljem prevencije raka dojke provodit će se u listopadu u trideset gradova diljem Hrvatske. Jedan među njima je i Varaždin. Prva akcija „Dan ružičaste vrpce“ provodi se sutra, a tjedan dana kasnije na Stančićevom trgu bit će snimljena „Milenijska fotografija“, u kojoj će sudjelovati 300 žena oboljelih od raka dojke. U sklopu treće akcije bit će 15. listopada organizirani besplatni pregledi dojke kao i ultrazvuka dojki kod mlađih žena između 30 i 40 godina starosti. Akciju organiziraju Hrvatsko senološko društvo i Europa donna s klubovima žena liječenih od raka dojke.


NOVI TURISTIČKI PROSPEKT TRAKOŠĆANA I BEDNJE - Prezentaciju novog turističkog prospekta Trakošćana i Bednje organizira Turistička zajednica u Trakošćanu, večeras od 19,00 sati. Prospekt je tematski i sadržajno vezan uz sve atrakcije, potencijale, zanimljivosti i druge vrijednosti koje čine zanimljivu i specifičnu turističku ponudu tog kraja.


SAJAM CJELOŽIVOTNOG UČENJA - 6. Sajam cjeloživotnog učenja održat će se danas na Cvjetnom trgu od 12,00 do 18,00 sati. Na Sajmu će se predstaviti ustanove za obrazovanje odraslih koje će građanima ponuditi informacije o mogućnostima obrazovanja i učenja u Gradu Zagrebu te vrstama obrazovnih programa. Cilj ovog sajma je potaknuti što veći broj osoba na uključivanje u različite programe učenja. Sajam organizira agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih u sklopu nacionalne obrazovne kampanje Tjedan cjeloživotnog učenja.

IZLOŽBA U KLOVIĆEVIM DVORIMA - Izložba "Normandija/Rađanje Impresionizma", koja će biti otvorena sutra u Galeriji Klovićevi dvori, donosi devedeset radova umjetnika iz Normandije. Riječ je o djelima iz zbirke "Slikati u Normandiji" koja čuva, među ostalim, djela Moneta, Boudina, Gericaulta, Courbeta, Corota, Dufyja, Renoira te brojnih drugih. Zbirka predstavlja svojevrsno putovanje kroz normandijski krajolik s obalom i kontinentalnim dijelom, sa slikama koje se manje fokusiraju na spektakularne i razvikane prizore, a više na diskretan utjecaj meditativne prirode pejzaža.Izložba će biti otvorena do 4. siječnja 2015. godine.

MAHLEROVA SIMFONIJA U KD VATROSLAV LISINSKI - Mahlerovu 3. simfoniju danas će izvesti Zagrebačka filharmonija u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog s početkom u 19,30 sati. Na koncertu će publika imati priliku ponovno uživati u zvucima kompletnog orkestra Zagrebačke filharmonije pod ravnanjem maestra Davida Danzmayra. Nastupit će i mezzosporanistica Martina Gojčeta Silić u pratnji zborova Ivan Goran Kovačić i Zvjezdice. Svi posjetitelji željni više informacija o velikom Gustavu Mahleru i njegovoj 3. Simfoniji mogu u 19,10 sati u Predvorju Velike dvorane prisustvovati uvodnom predstavljanju programa pod vodstvom muzikologa.

SAMOBORSKA GLAZBENA JESEN - Otvorenje 38. Samoborskih glazbenih jeseni održat će se u sutra s početkom u 20,00 sati u prostorijama Pučkog otvorenog učilišta Samobor. Manifestacija se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića, Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Zagrebačke županije i Grada Samobora. 38. Samoborske glazbene jeseni traju do 17. listopada.

KĆER EMMERICHA KALMANA U VARAŽDINU - Danas će u Varaždinu boraviti Yvonne Kalman, kćer znamenitog mađarskog skladatelja Emmericha Kalmana koji je svjetsku slavu stekao između ostalog operetom „Grofica Marica“. Tim povodom, prijepodne se organizira prijem kod gradonačelnika Gorana Habuša, a održat će se i radni sastanak kojemu će biti ravnateljica HNK u Varaždinu Jasna Jakovljević. Kako se očekuje, bit će riječi između ostalog o postavljanju poznate operete „Grofica Marica“ na scenu HNK Varaždin. Skladba „Hajd'mo u Varaždin“ postala je inače jedna od najpopularnijih operetnih skladbi koja je proslavila Varaždin u Europi, pa i šire.


LIKOVNE I LUTKARSKE RADIONICE U KCP-u - Kreativna druženja, likovne i lutkarske radionice održat će se i ove godine u prostorima Centra za kulturu na Peščenici. Tako će se danas održati prva likovna radionica od 17,30 do 19,00 sati. Cilj ovog programa je vratiti izgubljene vrijednosti, poboljšati komunikaciju i povjerenje između djece i roditelja.

NOVA SEZONA KAZALIŠTA ITD - Najnovija predstava redatelja Mirana Kurspahića Potop koja je doživjela premijeru tik prije ljetne kazališne pauze, otvorit će kazališnu sezonu 2014./2015.u zagrebačkom kazalištu &TD-u večeras s početkom u 22,00 sata.

FILMSKE MATINEJE U MUZEJU GRADA ZAGREBA - Filmske matineje u sklopu izložbe „Grad filma – tvornica snova“ bit će upriličene kroz sljedećih tjedan dana u Muzeju grada Zagreba. Riječ je o projekcijama na kojima će posjetitelji moći pogledati razne filmove iz povijesti hrvatske kinematografije. Tako će sutra u 11,00 sati biti prikazani filmovi Zagreb 1931., Kamerom kroz Zagreb i Brestovac. U nedjelju od 11,00 sati bit će prikazani filmovi Zagrebački dnevnik, Raste grad i Zagreb 1982.

KAZALIŠNI SPEKTAKL NA BUNDEKFESTU - Dvije vrhunske kazališne predstave za sve zaljubljenike u „daske koje život znače“ građanima i svim posjetiteljima Bundekfest festivala bit će poklonjene ove nedjelje, 5. listopada. Na veliku pozornicu u 20,00 sati stiže najpoznatiji i najdugovječniji hrvatski mjuzikl „Jalta, Jalta!“ kazališta Komedija. Mala pozornica rezervirana je za glumačku družinu Histrioni i predstavu Muke po Iveku, a predstava je na rasporedu u 17,30 sati. Ulaz na obje predstave je besplatan.

SUSRET HRVATSKIH TAMBURAŠKIH ORKESTARA I SASTAVA - 21. susret hrvatskih tamburaških orkestara i sastava održat će se ovog vikenda u Dvorani „Preporod“ u Dugom Selu, u organizaciji Hrvatskog sabora kulture. Nastupit će 9 najboljih tamburaških orkestara i 10 najboljih tamburaških sastava izabranih na županijskim smotrama. Između ostalih, to su tamburaški orkestar Centra tradicijske kulture „Varaždin“, Županijski tamburaški orkestar „Stjepan Bujan - Stipić“ Čakovec, Tamburaški orkestar KUD-a „Mihovljan“, Tamburaški orkestar KUD-a „Zabok“, Tamburaški sastav KUD-a „Laz“ Laz Bistrički, kao i Tamburaški sastav KUD-a „Hrvatskih željeznica“ Varaždin. Selektori smotre su Željko Bradić, Mihael Ferić, Siniša Leopold, Ivan Potočnik i Dražen Varga.

PREDSTAVA „SLAGALICA“ U MSU - Lutkarsku predstavu „Slagalica“ danas u 19,00 sati će na sceni Gorgona u Muzeju suvremene umjetnosti izvesti novoosnovana umjetnička organizacija 'Teatar to go'. Riječ je o multimedijalnoj lutkarskoj predstavi za mlade i odrasle s elementima akcije, drame i romanse.

IZLOŽBA SLIKA RAJKE HRBIĆ - Samostalna izložba slika zagorske slikarice Rajke Hrbić otvara se danas u okviru Tjedna cjeloživotnog učenja 2014. u Pučkom otvorenom učilištu Krapina. Autorica inspiraciju nalazi u svom okruženju, svakodnevnim situacijama, ali je i rezultat mašte, a dosad je održala 6 izložbi. Otvorenje izložbe je u 19,00 sati.

POČINJU DANI GRADA ZAPREŠIĆA - DANI JELAČIĆA - Brojnim sportsko - rekreacijskim i zabavnim sadržajima sutra počinju Dani grada Zaprešića - Dani Jelačića koji traju do 19. listopada. U dvorani OŠ Ljudevit Gaj u 10,0 sati sutra počinje otvoreni karate turnir, a i na atletskoj stazi srednje škole u isto vrijeme održava se romobilijada, dok se u Klubu umirovljenika do 14,00 sati može posjetiti radionica „Ljepota nakita“. U dvorani zaprešićke srednje škole održava se i cjelodnevni spektakl u latinoameričkim i standardnim plesovima. Nedjelja je u znaku Jelačićeve biciklijade od 10,00 sati, a u velikoj dvorani POU-a od 17,00 sati može se pogledati kazališna predstava „Bjelkica“.

MEĐUNARODNI DAN ZAŠTITE ŽIVOTINJA - Međunarodni dan zaštite životinja bit će obilježen na jezeru Bundek sutra od 10,00 sati. Bit će predstavljen rad udruga za zaštitu životinja, organizirani su nastupi službenih pasa MUP-a i MORH-a te pasa Kluba za obuku službenih i sportskih pasa. Uz to bit će upriličen kulturno-umjetnički program. Obilježavanje i ove godine, 12 godinu za redom organizira Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo.

BICIKLIJADA U SKLOPU MOVE WEEK-a - Biciklijada u sklopu europskog pokreta MOVE Week održat će se sutra od 11,00 sati. Ove godine biciklijada se održava drugu godinu za redom oko Jarunskog jezera, sa startom i ciljem na Vrbanima. Sudjelovanje u biciklijadi, besplatno je, a pozvani su svi od najmlađih do onih starijih. Podsjetimo, MOVE Week je najveći projekt promocije zdravog stila života u Europi, koji kao dio kampanje Now We Move potiče sport i fizičku aktivnost. Ove se godine obilježava od 29. rujna do 5. listopada u više od 30 europskih zemalja, a od prošle godine i u Hrvatskoj.


DAN RUŽIČASTE VRPCE - Udruga Edukacijom protiv raka dojke Zagrebačke županije i ove godine tradicionalno u Velikoj Gorici obilježava „Dan ružičaste vrpce“ mimohodom žena koji za cilj ima upozoriti javnost na gorući problem sve većeg obolijevanja od raka dojke. Mimohod kreće sutra ispred velikogoričkog Muzeja Turopolja s početkom u 10,00 sati.


VEČER MORA I PRIMORJA U LUDBREŠKOM DVORCU - Tematska večer Večer mora i primorja održat će se sutra od 19,00 sati u organizaciji lubreškig KUD-a. Nastupit će Pjevačka skupina „Sv. Nikola“ iz Tribunja te Folklorni ansambl. Za dodatan morski osjećaj u ludbreškom dvorcu Batthyany pobrinut će se mladi fotograf Nikola Hrženjak iz Čakovca, koji će za ovu prigodu izložiti svoje fotografije podmorja Jadrana i Crvenog mora.


ZAHVALA JESENI U KLANJCU - Kulturno-turistička manifestacija Zahvala jeseni u Klanjcu započinje danas, i traje do nedjelje. Sve posjetitelje Zahvale jeseni do nedjelje očekuje kulturni i zabavni program, koji počinje večerašnjim druženjem partnera u programu Europa za građane od 18,00 sati u Gradskoj knjižnici Antun Mihanović. Nakon toga, u Salonu Galerije Antuna Augustinčića je otvorenje izložbe Slavka Kopača, Skulpture. Svečano otvorenje Zahvale jeseni je sutra, od 16,00 sati na Trgu Antuna Mihanovića.


MEĐUNARODNI DAN STARIJIH OSOBA U LUDBREGU - Međunarodni dan starijih osoba obilježit će se prigodnim programom sutra u Pučkom otvorenom učilištu Dragutin Novak u Ludbregu. U programu koji počinje u 17,00 sati sudjelovat će KUD „Anka Ošpuh“, Dječji vrtić Radost i Udruga umirovljenika Ludbreg. Naglasak je na međugeneracijskoj solidarnosti, obzirom da je Ludbreg započeo s provedbom projekta pod nazivom Jačanje međugeneracijske pomoći u lokalnoj zajednici MEDGEN BORZA. U planu je uspostava Međugeneracijskog središta u kojem će se osigurati standardizirani programi za suživot generacija, aktivno provođenje slobodnog vremena starijih i mladih osoba, kvalitetno starenje stanovništva i cjeloživotno učenje.

16. DANI VOĆA KORPIVNIČKO KRIŽEVAČKE ŽUPANIJE - 16. Dani voća Koprivničko križevačke županije održavaju se danas i sutra u Đurđevcu. Današnji program započinje u 17,00 sati stručnim skupom na temu Mjere ruralnog razvoja u voćarstvu. Svečano otvorenje same manifestacije je sutra u 10,00 sati na Trgu Svetog Jurja, uz bogat kulturno umjetnički program. Proglašenje najbolje uređenih izlagačkih prostora te rezultata ocjenjivanja voćnih sokova predviđeno je od 13,30 sati. Dani voća završit će u večernjim satima humanitarnom degustacijom voćnih napitaka i kolača.


UZ BLAGDAN SV. FRANJE ASIŠKOG
- Svetkovina Franje Asiškog obilježava se u Crkvi svete Katarine u Krapini. Sutra, na sam blagdan osnivača triju franjevačkih redova sv. Franje Asiškog, svete mise bit će u 07,00 i 09,00 sati, dok će središnje misno slavlje koje počinje u 18,00 sati predvoditi dekan i krapinski župnik preč. Tomica Šestak.


MEĐUNARODNI JESENSKI KARNEVAL KLOPOTEC - Šesti međunarodni jesenski karneval Klopotec ove se subote održava u Ludbregu. Povorka jesenskog karnevala formirati će se u 13,00 sati na Trgu Svetog Trojstva gdje će u 14,00 sati i krenuti ludbreškim ulicama i predstaviti se okupljenim građanima.


DAN UČENIČKIH ZADRUGA - Dan učeničkih zadruga Zagrebačke županije održat će se danas u Ivanić Gradu ispred tamošnjeg Pučkog otvorenog učilišta s početkom u 10,00 sati.


JAKOVLJANSKE JESENI - 4. Jakovljanske jeseni koje će se održati sutra na sajamskom prostoru u Jakovlju s početkom u 15,00 sati, uz pokroviteljstvo Općine, organizira Udruga žena općine Jakovlje „Dora“ i tamošnji KUD. Posjetitelje očekuje bogati kulturno-umjetnički program, te sajam domaćih proizvoda i rukotvorina na kojem će se predstaviti udruge i OPG-ovi.


NOVA KLIZAČKA SEZONA - Klizačka sezona na Velesajamu počinje danas od 20,00 do 21,30 sati. Subotom će klizalište biti otvoreno također od 20,00 do 21,30 sati, a nedjeljom od 10,30 do 12,00 sati i od 20,00 do 21,30 sati. Cijene ulaznica nisu se mijenjale ni ove godine i iznose 15 kuna.

PONOVNO AUTOBUS TUŠKANAC - GORNJI GRAD - Autobusi na liniji Tuškanac garaža – Gornji grad – Trg bana Josipa Jelačića ponovno će od sutra prometovati cijelom dužinom trase.
AUTOBUSI UMJESTO TRAMVAJA - Zbog radov, na Savskoj cesti, u noći subote na nedjelju, 4. na 5. listopada, umjesto tramvaja noćnih linija 32, 33 i 34, vozit će autobusi.


RADOVI USPORAVAJU PROMET - Zbog radova na uređenju raskrižja državne ceste D3 s Međimurskom i Koprivničkom ulicom, u tom dijelu Varaždina promet se odvija usporeno. Radovi će trajati sve do 18. listopada, u vremenu od 07,00 do 17,00 sati, te se u to vrijeme promet odvija prema postavljenoj privremenoj signalizaciji. Također, promet reguliraju i pripadnici jedinica prometne mladeži.

UTAKMICA ABA LIGE - Košarkaška utakmica 1. kola ABA lige između Cibone i Union Olimpije igra se večeras u KC Dražen Petrović u 21,00 sat.


četvrtak, 02. listopada 2014.

GRADONAČELNIK ZAGREBA U RIMU - Na sastanku gradonačelnika 28 glavnih gradova Europske unije, jučer je u Rimu, izlaganje na temu Potrebe glavnih gradova u kontekstu EU urbane agende – prijedlozi i zajedničke akcije, održao zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Uz podršku dosadašnjim i najnovijim aktivnostima koje vode do oživotvorenja zajedničke Europske gradske agende, gradonačelnik Bandić je istaknuo, kako hrvatski glavni grad svoje strateške i razvojne ciljeve iskazuje kroz tzv. ZAGREBPLAN, zagrebačku razvojnu strategiju, kao temeljni razvojni dokument kojim se definira vizija Grada Zagreba kao urbani model održivih koncepata, poduzetništva i novih vrijednosti.

 

PARTNERSKI GRADOVI NA BUNDEKFESTU - Atraktivna prezentacija gastronomije partnerskih gradova ovogodišnje zagrebačke manifestacije Bundekfest, tzv. cooking show održan je jučer na Bundeku. Budimpešta, Rim i Ljubljana su se svojim reprezentativnim delicijama i kulturno- zabavnim programom predstavili svim posjetiteljima Bundekfesta.

TOPLINA U ZAGREBAČKIM RADIJATORIMA HEP Toplinarstvo prebacuje automatsku regulaciju grijanja s ljetnog na zimski režim rada, tako da bi sva kućanstva do kraja tjedna trebala imati tople radijatore. HEP Toplinarstvo pokriva Zagreb, ali i Veliku Goricu, Samobor, Zaprešić, Sisak i Osijek. Iako je ranije bilo pravilo da se grijanje automatski pali kad je vanjska temperatura tri dana zaredom niža od dogovorene, posljednjih godina odluku o početku grijanja donosi distributer proizvoljno ili kad to od njega pisanim putem zatraži ovlašteni predstavnik suvlasnika zgrade. Sezona grijanja službeno je počela 15. rujna, a trebala bi završiti najkasnije 15. svibnja 2015. godine.

ODRONI I KLIZIŠTA NA 170 LOKACIJA - Odroni i klizišta na području Zagreba, od siječnja 2013. do rujna ove godine pojavili su se na 170 lokacija.  Najgore situacije koje direktno ugrožavaju ljude, imovinu i okoliš zabilježene su u sedam gradskih četvrti, Sesvetama, Podsljemenu, Gornjoj Dubravi, Podsused-Vrapču, Maksimiru, Črnomercu, Gornjem gradu – Medveščaku. Najugroženija gradska četvrt su Sesvete,  gdje je samo u godinu dana bilo ukupno 67 dojava i prijava klizišta. Jedno od najvećih klizišta u Europi nalazi se na području bivše tvornice cementa u Podsusedu, područje Kostanjek.

DODJELA NAGRADA „SUNCOKRET“ - Na svečanoj dodjeli nacionalnih godišnjih nagrada Suncokret ruralnog turizma Hrvatske koje se dodjeljuju u 5 kategorija najboljim poduzetnicima i projektima u ruralnom razvoju, danas će u Zagrebu dobitnike pozdraviti zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Sandra Švaljek.  U okviru projekta Eko Etno Tour, četvrta po redu, dodjela nagrada okupit će 95 predstavnika iz Republike Hrvatske i regije s ciljem promocije bogatstva i potencijala ruralnog turizma kao prepoznatljivih čimbenika Hrvatske u svijetu.

 

DRUGO LICE INVALIDNOSTI - Projekt Drugo lice invalidnosti koji provode Mreža udruga osoba s invaliditetom Dalmacije i Udruga za rehabilitaciju i edukaciju Visoki jablani, a koji sufinanciraju Europska unija, sredstvima iz Europskog socijalnog fonda i Ured Vlade Republike Hrvatske za udruge, počet će predstavljanjem u Tribini Grada Zagreba. Cilj je unaprijediti mogućnosti zapošljavanja osoba s invaliditetom, a projekt promovira talente, kompetencije i sposobnosti osoba s invaliditetom da konkuriraju na otvorenom tržištu rada. U sklopu projekta provodi se zagovaračka kampanja za podizanje javne i institucionalne svijesti, a posebice svijesti poslodavaca, o znanjima, vještinama i sposobnostima osoba s invaliditetom te društvenim koristima njihova zapošljavanja. Od 13,00 sati na Cvjetnom trgu će se održati ulična akcija, a od 20,00 sati u Teatru &TD večernji performans.

 

NATJEČAJ ZA NOVIH 50 STIPENDIJA ZAGREBAČKE ŽUPANIJE - Zagrebačka županija nastavlja stipendirati 175 učenika i studenata, a  raspisan je i natječaj za 50 novih stipendija i to 30 učeničkih koje iznose 500 kuna mjesečno i 20 studentskih od tisuću kuna mjesečno. Natječaj je otvoren do 15. listopada. Sve detaljne informacije kao i obrasci dostupni su na internetskim stranicama Zagrebačke županije.

 

ŽUPANI ŠTROMAR I BAJS O SURADNJI - S ciljem razmjene iskustva u ostvarivanju  projekata na području obrazovanja, župan Bjelovarsko-bilogorske županije Damir Bajs posjetio je Varaždinsku županiju gdje je održan radni sastanak sa županom Predragom Štromarom. Na sastanku je prvenstveno bilo riječi o centrima izvrsnosti te javnom-privatnom partnerstvu u školstvu. Varaždinska županija je korak ispred drugih županija u projektima JPP-a, a Bjelovarsko-bilogorska županija je uvijek spremna preuzeti dobre modele, rekao je župan Bajs te spomenuo kako će dvije županije i dalje razvijati odličnu suradnju u svim područjima.

 

PROJEKT ZAJEDNO VIDIMO, INTERVENIRAMO RANO - Dječji centar ZVIR – Zajedno Vidimo, Interveniramo Rano, svečano je u Čakovcu otvorio župan Međimurske županije Matija Posavec. Riječ je o projektu koji se financira 85 % iz fondova EU, a 15 % od strane nositelja projekta - Udruge slijepih Međimurske županije te partnera, udruge MURID i Međimurske županije. Provođenje projektnih aktivnosti započelo je u lipnju ove godine, a trajat će sve do kraja studenog 2015. godine. Dvadesetero djece s teškoćama u razvoju iz Međimurske županije, koja do sada nisu bila uključena ni u kakav vid predškolskog obrazovanja i skrbi, naći će svoje mjesto u ovom centru. Rehabilitatorice i logopedica raditi će s njima individualno i u grupama od po petero djece, a roditelji će imati priliku koristiti profesionalne edukacije.

SAJAM POSLOVA U KRIŽEVCIMA - 8. sajam poslova održat će se sutra u Križevcima, u organizaciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Područnog ureda Križevci, a pod pokroviteljstvom Koprivničko-križevačke županije i Grada Križevaca. Sajam je ove godine posvećen potrebi cjeloživotnog učenja, budući da se organizira u Tjednu cjeloživotnog učenja, čiji je ovogodišnji slogan Dobro je učiti. Sajam poslova namijenjen je nezaposlenim osobama, tražiteljima zaposlenja, poslodavcima, studentima, maturantima, učenicima završnih razreda osnovnih škola, te osobama koje žele graditi svoju karijeru.

NA JAVNIM RADOVIMA U VARAŽDINU ZAPOSLENO 20 OSOBA - Ugovor između Grada Varaždina i Područne službe Hrvatskog zavoda za zapošljavanje o provedbi projekta zapošljavanja osoba putem javnih radova bit će potpisan danas u Gradskoj vijećnici. Temeljem ugovora, posao na javnim radovima u varaždinskim poduzećima i udrugama dobit će 20 osoba. Ugovor će potpisati gradonačelnik Goran Habuš i Jasenka Hutinski, pročelnica varaždinskog područnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Prije potpisivanja ugovora, potpisnici će održati uvodna izlaganja o temi javnih radova u Varaždinu.

ELEMENTARNA NEPOGODA ZA GORNJU STUBICU - Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar donio je odluku o proglašenju elementarne nepogode na području općine Gornje Stubica. Nepogoda je nastala uslijed nepovoljnih vremenskih prilika tijekom mjeseca rujna koje su dovele do otvaranja brojnih novih klizišta i aktiviranja postojećih i djelomično saniranih. Nastala klizišta nanijela su velike materijalne štete na stambenim i gospodarskim objektima, nerazvrstanim cestama i komunalnoj infrastrukturi.

DELEGACIJA POKRAJINE MARDIN U VARAŽDINSKOJ ŽUPANIJI - Delegacija Turske pokrajine Mardin boravi u Varaždinskoj županiji u sklopu Town twinning projekta „Jačanje kapaciteta za EU poslove u turskim provincijama“. Nakon posjete gradu Lepoglavi, jučer je za njih upriličen prijem u Županijskoj palači u Varaždinu. Domaćin, zamjenik župana Alen Kišić  prezentirao im je najvažnije projekte koji se provode na području obrazovanja, poljoprivrede i gospodarstva. Viceguverner pokrajine Ali İkram Tuna izrazio je zadovoljstvo boravkom u Varaždinskoj županiji te pozvao vodstvo Varaždinske županije u uzvratni posjet.

SASTANAK O PILOT PROJEKTU GRIJANJA NA DRVNU SJEČKU - Radni sastanak predstavnika jedne njemačke tvrtke sa sjedištem u Sloveniji, župana Koprivničko-križevačke županije Darka Korena i načelnika Općine Novigrad Podravski Mladena Mađera održan je jučer u prostorijama Koprivničko križevačke županije. Riječ je o pilot projektu energetskih ušteda kojemu je nositelj Županija u suradnji sa Općinom Novigrad Podravski, a radi se o prenamjeni kotlovnice za grijanje zgrada Osnovne škole, Dječjeg vrtića i Sportske dvorane koje trenutno koriste grijanje na plin. U budećem razdoblju napravila bi se jedna kotlovnica na drvnu sječku koja će grijati navedene prostore s obzirom da na području Općine ima mnogo zapuštenih površina kojima je ona vlasnik.

ZAHVALA JESENI U KLANJCU 2014.- Kulturno-turistička manifestacija Zahvala jeseni u Klanjcu započinje sutra, i trajat će do nedjelje. U sklopu Projekta Dajmo djeci korijene i krila kojeg provode Etnografski muzej i Radio kaj, mališanima Dječjeg vrtića Kesten drvene tradicijske igračke uručit će u 11,00 sati župan Krapinsko zagorske županije Željko Kolar i gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek. Sve posjetitelje Zahvale jeseni do nedjelje očekuje kulturni i zabavni program, koji počinje sutrašnjim druženjem partnera u programu Europa za građane od 18,00 sati u Gradskoj knjižnici Antun Mihanović. Nakon toga, u Salonu Galerije Antuna Augustinčica je otvorenje izložbe Slavka Kopača, Skulpture. Svečano otvorenje Zahvale jeseni je u subotu, od 16,00 sati na Trgu Antuna Mihanovića.

 

PREDSTAVLJEN PROGRAM 9. ŠKOLE MLADIH FILATELISTA - Program 9. škole mladih filatelista Trakošćan 2014.  koja će se od 10. do 12. listopada održati u Trakošćanu u organizaciji Kluba mladih filatelista Trakošćan a pod pokroviteljstvom Varaždinske županije i Hrvatskog filatelističkog saveza, predstavljen je danas u Varaždinu. Gotovo 200 mladih filatelista iz Hrvatske i susjednih zemalja, kroz tri će dana sudjelovati u brojnim aktivnostima i na taj način promicati vrijednosti filatelizma i poštanskih maraka. Uz brojne radionice namijenjene početnicima i naprednim filatelistima, najavljen je i bogat popratni program iz kojeg je zanimljivo izdvojiti prijenos pošte teklićem, te susret sa Zlatkom Jakušem, autorom mnogih hrvatskih maraka.

 

DANI DRAGUTINA GORJANOVIĆA KRAMBERGERA - Muzej krapinskih neandertalaca organizira tijekom mjeseca listopada Dane Dragutina Gorjanovića – Krambergera, povodom obilježavanja obljetnice rođenja hrvatskog geologa i paleontologa koji je prvi sustavno istražio zbirku ostataka krapinskog pračovjeka. U suradnji sa Srednjom školom Krapina te Osnovnom školom Ljudevit Gaj, u školskom prostoru, Muzeju i na Nalazištu Hušnjakovo, organizirat će se predavanja i prezentacije o otkriću krapinskog pračovjeka te interaktivne radionice. U sklopu programa će se tijekom listopada, svake subote od 13,00 do 14,00  sati, za individualne posjetitelje organizirati geološke i paleontološke radionice za djecu.

 

UZ SVJETSKI DAN UČITELJA - Svečanost obilježavanja Svjetskog dana učitelja u 2014. godini, održat će se danas u Skupštinskoj dvoranI županijske palače u Varaždinu.  Na prigodnoj svečanosti, djelatnicima koji su ove godine otišli u mirovinu iskazat će se zahvalnost za dugogodišnji predani rad, pa će tako sveukupno osamdeset i jedna osoba, učitelji, profesori te nenastavno osoblje primiti prigodnu zahvalnicu i poklon koji će im uručiti zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić. Svjetski dan učitelja obilježava se inače svake godine 5. listopada.

FOTO NATJEČAJ RADOBOJ MOJIM OČIMA - Savjet mladih uz suradnju Općine Radoboj organizira nagradni natječaj za najljepšu fotografiju pod nazivom "Radoboj mojim očima". Slika mora prikazivati autorovo viđenje općine, a motivi mogu biti razni – priroda, šetnja, ljudi, spomenici, zagorski običaji. Posebna pažnja pridodat će se jesenskim motivima. Svaki sudionik može na natječaj poslati samo jednu fotografiju u elektronskom ili digitalnom obliku, na savjet.mladih@radoboj.hr. Nagradni natječaj otvoren je do 15.listopada 2014. godine.

FOSILNI DOKAZI O POSTOJANJU PANONSKOG MORA - Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Krapinsko-zagorske županije organizira danas geološku radionicu "Fosilni dokazi o postojanju Panonskog mora". Radionica će biti održana na lokalitetu Plavinka, u Humu Zabočkom, u suradnji sa Marijanom Kovačićem sa Prirodoslovno-matematičkog fakulteta. Na radionici, koja će se sastojati od teorijskog djela i istraživanja na samom lokalitetu, sudjelovat će sudjelovati učenici OŠ Ksaver Šandor Gjalski iz Zaboka sa učiteljicom Boženom Dragčević.

 

VRTIM ZDRAVI FILM - Predstavljanje četvrte sezone projekta „Vrtim Zdravi Film bit će održano danas u 10,30 sati. Projekt je to edukacije osnovnoškolaca o važnosti pravilne prehrane i redovitog bavljenja  tjelesnom aktivnošću koji će ove godine obuhvatiti 63 škole iz cijele Hrvatske te više od 3.300 učenika sedmih razreda, a predstavit će ga Hrvatski školski sportski savez.

 

ORALNO ZDRAVLJE SLIJEPIH I SLABOVIDNIH OSOBA - Grad Zagreb, Gradski ured za zdravstvo u suradnji sa Stomatološkim fakultetom predstavit će danas, u Udruzi slijepih Zagreb, u 17,00 sati projekt  za promociju oralnog zdravlja slijepih i slabovidnih osoba. Osnovni ciljevi projekta su poboljšanje oralnog zdravlja slijepih i slabovidnih osoba te osmišljavanje nastave koja bi studente dentalne medicine pripremila za rad sa slijepim i slabovidnim osobama. Korisnici će dobiti upute o oralnoj higijeni i sredstva za održavanje oralne higijene. Djeci korisnicima projekta pružit će se edukativne igraonice za pripremu na rad u ambulanti.

 

35. ZAGREBAČKI KNJIŽEVNI RAZGOVORI - 35. Zagrebački književni razgovori na temu „Godina 1914. i posljedice za europsku književnost“ održavaju se od danas do nedjelje, 06. listopada u prostorijama Društva hrvatskih književnika. Sudionici ovogodišnjih razgovora dolaze iz Makedonije, Slovačke, Italije, Mađarske, Njemačke, Bugarske, Francuske i Hrvatske. Književni razgovori okupit će oko 1.000 sudionika, a održavaju se uz potporu Gradskog uredu za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba, Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Hrvatske akademiji znanosti i umjetnosti.

 

IZLOŽBA ZLATKA BOUREKA U MODERNOJ GALERIJI - Izložba "Zlatko Bourek - slikarska retrospektiva" bit će otvorena večeras u Modernoj galeriji od 19,00 sati. U sklopu izložbe koja je postavljena u povodu umjetnikova 85. rođendana, u 12 dvorana prvoga kata Galerije bit će predstavljeno 120 slika u ulju koje je Bourek naslikao u razdoblju od 1956. do 2014. godine. Autorica likovnog postava izložbe je Biserka Rauter Plančić. Inače, Zlatko Bourek  diplomirao je na zagrebačkoj Likovnoj akademiji slikarstvo i kiparstvo, a još je za vrijeme studija s kolegama osnovao Zagrebačku školu crtanog filma.

 

NAGRADE 44. VARAŽDINSKIH BAROKNIH VEČERI - Nagrade najboljim interpretima na 44. Varaždinskim baroknim večerima uručene su na prigodnoj svečanosti u Gradskoj vijećnici. Nagrada Ivan Lukačić  za najviši izvodilački domet ansambla pripala je ansamblu La Magnifica Comunita, dok je Ansamblu narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO   pripala nagrada Ivan Lukačić  za etnomuzikološki rad i očuvanje hrvatske glazbene baštine. Nagrada Jurica Murai za najbolju interpretaciju dodijeljena je talijanskoj sopranistici Francesci Lombardi Mazzulli. Dobitnicima nagrada čestitali su gradonačelnik Goran Habuš i ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri Davor Bobić.

 

„JA LJUBIM...“ - Koncert pod nazivom „Ja ljubim..." u Kulurnom centru Travno, večeras u 19,30 sati održat će Sandra Bagarić uz pratnju Darka Domitrovića na klaviru. Na programu su melodije i arije iz napoznatijih domaćih i svjetskih glazbenih ostvarenja.

 

IZLOŽBA ZAPREŠĆANA I NAJAVA DANA JELAČIĆA - U prostorijama Turističke zajednice Zagrebačke županije predstavljen je program manifestacije „Dani Jelačića“, koja će se od 4. do 19. listopada održati u Zaprešiću. Otvorena je  izložba članova Udruge likovnih stvaratelja Zaprešića dok je u malom izlogu Turističke zajednice Zagrebačke županije predstavljen  i „Zaprešićki ptiček“, glineni ukrasni predmet koji je  za sada prijedlog za suvenir Grada Zaprešića. „Zaprešićkog ptičeka“ zajedničkim su snagama osmislili učenici Srednje škole ban Josip Jelačić iz Zaprešića u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Zaprešića, a realizirale prof. Zdravka Kramarić i akademska slikarica Ivana Tomić. Ove godine „Dani Jelačića“ održat će se pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Zaprešića te Ministarstva poduzetništva i obrta. Izložba se može razgledati do 13. listopada.

 

IZLOŽBA FOTOGRAFIJA U SAMOBORSKOJ KNJIŽNICI - Povodom Europskog dana prebrojavanja ptica Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije u suradnji sa Gradskom knjižnicom Samobor organizirala je izložbu  fotografija i predavanje o pticama. Izložba pod nazivom „Ptice Zagrebačke županije“ može se razgledati u samoborskoj gradskoj knjižnici, na Odjelu za odrasle,  do 7. listopada.Predavanje koje  govori o „Pticama Zagrebačke županije“ u samoborskoj knjižnici na Odjelu za djecu održati će Davor Krnjeta, u ponedjeljak, 6. listopada od 15,30 sati.

 

LIKOVNA KOLONIJA U ČAKOVCU - Likovna kolonija "Z-19, Zrinski 19" održava se već devetnaesti put za redom u Čakovcu, u organizaciji tamošnjeg Likovnog udruženja. Kolonija traje do subote, 04. listopada, a sudjeluju akademski slikari iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Mađarske, Slovačke, Ukrajine i Bosne i Hercegovine.

 

PROGRAM JAVNIH POTREBA U SPORTU - Skupština Zajednice športskih udruga Grada Varaždina na izvanrednoj sjednici prihvatila je Program javnih potreba u sportu za iduću godinu. Program je planiran u iznosu od gotovo devet milijuna kuna, od čega je najveći dio predviđen za financiranje varaždinskih sportskih klubova, vrhunskih sportaša te održavanje i ulaganje u sportske objekte. Posebno je važan projekt rekonstrukcije sportskog balona kraj dvorane u Graberju. Skupština Zajednice ujedno je prihvatila primanje u članstvo pet novih sportskih udruga odnosno klubova, i to Varaždinski mačevalački klub, Sportsku udrugu Sveučilišta Sjever, Udrugu sportske rekreacije PINAART, Športsko plesni klub „Valcer“ i Sportsku udrugu veterana Hraščica.


srijeda, 01. listopada 2014.

GRADONAČELNIK BANDIĆ U RIMU - Kako bi sudjelovao na sastanku gradonačelnika 28 glavnih gradova Europske unije pod nazivom "Developing an EU Urban Agenda" zagrebački gradonačelnik Milan Bandić boravi u Rimu. Sastanak započinje u 10,00 sati, a teme o kojima će sudionici raspravljati jesu kako unaprijediti stajališta vlasti u pogledu projekata EU Urban Agenda te koje su potrebe glavnih gradova u kontekstu tog projekta o čemu će gradonačelnik Bandić izložiti svoje poslovne prijedloge.


DOLAC NAJOMILJENIJA TRŽNICA I OKUPLJALIŠTE ZAGREPČANA - Dolac je omiljena tržnica i okupljalište Zagrepčana, a kroz godinu dana trebali bi započeti radovi njegovog uređenja. Natječaj za obnovu tržnice kojoj se statički treba urediti ploha bit će raspisan do kraja godine, kako bi s radovima mogli početi u ljeto sljedeće godine, rekao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Uz tržnicu Dolac, najavljeni su i radovi uređenja drugih zagrebačkih tržnica. Novi izgled trebale bi dobiti tržnice na Branimirovom i Trešnjevačkom trgu i Utrinama, dok bi tržnice u Španskom i na Kvatriću trebale biti natkrivene.

 

PROF.DR.SC.DAMIR BORAS STUPIO NA DUŽNOST REKTORA - Prof. dr. sc. Damir Boras, dosadašnji dekan Filozofskog fakulteta, danas je stupio na dužnost rektora Sveučilišta u Zagrebu. Na toj je funkciji zamijenio prof. dr. sc. Aleksu Bjeliša, koji je dužnost rektora Sveučilišta u Zagrebu obnašao od 2006. godine. Mandat novoga rektora traje četiri godine, odnosno do 30. rujna 2018, a u skladu sa Statutom Sveučilišta u Zagrebu, novi će rektor Boras svoj prijedlog imenovanja novih prorektora predočiti Senatu. Očekuje se da će odluku o potvrdi novih prorektora Senat donijeti natpolovičnom većinom ukupnog broja svojih članova na izvanrednoj sjednici koja će se održati sutra poslijepodne.

 

GERONTOLOŠKI TULUM NA ZRINJEVCU - XI. gerontološki tulum u organizaciji Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom i zaklade 'Zajednički put', povodom obilježavanja Međunarodnog dana starijih osoba, održava se danas do 13,00 sati na Zrinjevcu gdje će biti postavljeni štandovi na kojima će predstavnici matičnog Gradskog ureda, Zaklade, domova za starije i nemoćne osobe, udruga umirovljenika te drugih organizacija civilnog društva prezentirati svoje programske aktivnosti. Građanima će biti dostupne razne brošure s nizom korisnih informacija, kao i o uslugama te programima koji su dostupni svim osobama starije životne dobi Grada Zagreba s ciljem promocije aktivnog i zdravog starenja. Uz kulturno-zabavni i rekreativni program, osigurani su i besplatni preventivni pregledi.

LEŽEĆI ŽMIGAVCI ZA SIGURNOST VOZAČA I PJEŠAKA - Dvjesto tisuća kuna, od ukupno uloženih 10 milijuna kuna za rekonstrukciju Mesničke ulice, uloženo je u nabavu ležećih katadioptera. Riječ je o uređajima koji će građanima, a prije svih vozačima, jamčiti sigurnost u slabijim vremenskim uvjetima ali i noću kada će uz pomoć uređaja razlika pješačke i prometne zone u novouređenoj ulici biti uočljivija. Rekonstrukcija dijela ulice, dijela zaštićene jezgre Gornjeg grada, završila je prije obećanog roka, a u promet će biti puštena u petak u 22,00 sata. Katadiopteri će biti na svakih pet metara, a postavit će se i mjerni distanceri koji će zamijeniti uobičajene iscrtane trake za oznaku lijevog i desnog kolničkog traka.

MEĐUNARODNI DAN STARIJIH OSOBA U VARAŽDINU - Međunarodni dan starijih osoba svečano će danas obilježiti Savez Udruga umirovljenika i starijih osoba Varaždinske županije, pod pokroviteljstvom Varaždinske županije. Svečanom obilježavanju od 17,00 sati nazočit će i župan Predrag Štromar. Međunarodni dan starijih osoba proglasila je, inače, Glavna Skupština Ujedinjenih naroda 14. prosinca 1990. godine kako bi se naglasila važnost osiguravanja životne sredine koja se može prilagoditi potrebama i sposobnostima stanovnika treće dobi.


OBILJEŽAVANJE DANA STARIJIH OSOBA I U LUDBREGU - Međunarodni dan starijih osoba obilježit će se prigodnim programom i u Ludbregu, ove subote od 17,00 sati u Pučkom otvorenom učilištu Dragutin Novak. U programu će sudjelovati KUD „Anka Ošpuh“, Dječji vrtić Radost i Udruga umirovljenika Ludbreg. Uz pjesmu i ples, posjetitelji će moći uživati i u modnoj reviji a naglasak ovogodišnjeg programa je na međugeneracijskoj solidarnosti. Naime, Grad Ludbreg započeo je s provedbom projekta pod nazivom Jačanje međugeneracijske pomoći u lokalnoj zajednici MEDGEN BORZA koji je odobren za sufinanciranje iz programa Europske Unije. U planu je uspostava Međugeneracijskog središta u kojem će se osigurati standardizirani programi za suživot generacija, aktivno provođenje slobodnog vremena starijih i mladih osoba, kvalitetno starenje stanovništva i cjeloživotno učenje.


TRIBINA U GOSTIMA - Druga Tribina u gostima održat će se danas u Dječjoj bolnicu u Klaićevoj u 14,00 sati. Mališanima u goste dolazi pisac Mladen Kušec. Podsjetimo tribina u gostima projekt je Društva hrvatskih književnika koji promiče čitanje. Cilj je dovesti književnike u ustanove čiji štićenici iz bilo kojeg razloga nisu u prilici posjećivati zbivanja takvog tipa.
 

PREDLAGANJE ČLANOVA KULTURNOG VIJEĆA - Župan Međimurske županije Matija Posavec objavio je javni poziv za predlaganje članova Kulturnog vijeća Međimurske županije. Pozivaju se umjetnici, djelatnici u kulturi i udruge da do 10. listopada podnesu pisane i obrazložene prijedloge kandidata za izbor članova Kulturnog vijeća. Vijeće se osniva za područje glazbe i glazbeno-scenske umjetnosti, dramske i plesne umjetnosti te izvedbene umjetnosti, knjižne, nakladničke i knjižarske djelatnost, vizualne umjetnosti, kulturno-umjetničkog amaterizma, inovativne umjetničke i kulturne prakse, međunarodne kulturne suradnje, financiranja međunarodnih projekata.

POSJET DAMIRA BAJSA VARAŽDINSKOJ ŽUPANIJI - Varaždinsku županiju danas će posjetiti župan Bjelovarsko-bilogorske županije Damir Bajs sa suradnicima, te će se tom prilikom sastati sa županom Varaždinske županije Predragom Štromarom. Teme sastanka u prijepodnevnim satima u Maloj dvorani Županijske palače bit će Centri izvrsnosti, model Javno-privatnog partnerstva u izgradnji škola te suradnja na području obrazovanja dviju Županija.


SANACIJA KLIZIŠTA U MEĐIMURSKOJ ŽUPANIJI - Nakon prestanka opasnosti od poplava koje su obilježile mjesec rujan, župan Međimurske županije Matija Posavec započeo je obilazak općina u kojima su se pojavile velike opasnosti od klizišta. Na tu temu održan je i sastanak u prostorima općine Selnica, na kojem su, uz župana, nazočili načelnici općina Selnica i Štrigova Ervin Vičević i Stanislav Rebernik, kao i ravnateljica Županijske uprave za ceste Ljerka Cividini. Župan Posavec najavio je da će zajedničkim snagama, jednako kao i u obrani od poplava krenuti u saniranje svih šteta, a nada se i pomoći od strane države. Pojasnio je kako je do sada kandidirano 14,6 milijuna kuna na ime interventnih sredstava resornog ministarstva te se očekuje adekvatno pokrivanje nastale štete od strane Vlade.


PROGLAŠENA ELEMENTARNA NEPOGODA ZA GRAD PREGRADU - Odluku o proglašenju elementarne nepogode - odron zemljišta na području Grada Pregrade donio je župan Krapinsko-zagorske županije, Željko Kolar. Šteta je nastala uslijed obilnih kiša tijekom mjeseca rujna koje su dovele do otvaranja brojnih novih klizišta i već postojećih i djelomično saniranih. Nastala klizišta nanijela su velike materijalne štete na stambenim i gospodarskim objektima, poljoprivrednim površinama, nerazvrstanim cestama i komunalnoj infrastrukturi. Gradsko povjerenstvo za procjenu šteta u najkraćem mogućem roku mora izraditi izviješće s procjenom ukupne štete te dostaviti Županjskom povjerenstvu za procjenu štete od elementarnih nepogoda, koje će zbirne podatke dostaviti Državnom povjerenstvu.

23.OBLJETNICA PREUZIMANJA VOJARNE U KOPRIVNICI - 23. obljetnica preuzimanja Vojarne u Koprivnici, te Dan koprivničkih branitelja obilježen je jučer. Svečano obilježavanje započelo je polaganjem vijenaca kod „Križa života“ na prostoru bivše Vojarne „Ban Krsto Frankopan“. Uz župana Koprivničko-križevačke županije Darka Korena, vijence su položili predsjednik koprivničkog Gradskog vijeća Zoran Gošek i predsjednik Kriznog štaba Nikola Gregur. Nakon mimohoda pripadnika ratnih postrojbi Hrvatske vojske, Policije i Udruga proizašlih iz Domovinskog rata od bivše vojarne do Zrinskog trga, prigodnim programom obilježena je obljetnica preuzimanja Vojarne i Dan koprivničkih branitelja. Prigodne govore održali su predsjednik Kriznog štaba Nikola Gregur, pukovnik u mirovini i načelnik topništva 117. brigade Milan Jurić, gradonačelnica Grada Koprivnice Vesna Želježnjak i župan Darko Koren.

RADIONICA O ENERGETSKOJ OBNOVI OBITELJSKIH KUĆA - Lokalna akcijska grupa Sjeverozapad održala je u lepoglavskom Domu kulture radionicu na temu "Program energetske obnove obiteljskih kuća 2014-2020“. O programu i  mogućnostima sufinanciranja građana kod građevinskih zahvata energetske obnove kuća, govorio je Goran Bobinac iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.  Početkom iduće godine može se očekivati otvaranje novih natječaja na koje će se moći prijaviti jedinice lokalne samouprave – otkrio je Bobinac. Na radionici su predstavljene i tehnologije kotlova na pelete, pirolizu i biomasu, tehnologija dizalica topline, solari, fotopaneli i LED rasvjeta, energetski učinkovita stolarija te energetski učinkovita ugradnja vanjske i stropne izolacije.


PRIJEM ZA USPJEŠNE SREDNJOŠKOLCE - Srednjoškolce s područja zagrebačke županije, Hannu Davidović i Andreju Novincu iz Srednje škole Ban Jelačić u Zaprešiću, te Barbaru Goršeta i Ivana Vujevića iz Gimnazije Velika Gorica, koji su ove godine u Slovačkoj osvojili drugo i treće mjesto na međunarodnom natjecanju o znanju o NATO-u Aliante 2014., u Ministarstvu obrane primio je pomoćnik ministra za obrambenu politiku Zoran Drča. Aliante natjecanje održava se od 2001. godine, a ove je godine u finalnom dijelu natjecanja sudjelovalo ukupno 15 timova iz devet zemalja. Pomoćnik Drča čestitao je srednjoškolcima na izvrsnom uspjehu te predložio buduću suradnju MORH-a s Atlantskim vijećem Hrvatske i srednjim školama oko pripreme učenika za Aliante natjecanja.


ŽUPAN KOREN U POSJETU DOMA ZA STARIJE I NEMOĆNE Povodom današnjeg Međunarodnog dana starijih osoba, župan Koprivničko križevačke županije Darko Koren i njegov zamjenik Ivan Pal posjetili su jučer korisnike Doma za starije i nemoćne osobe u Koprivnici. Župan je tom prilikom čestitao korisnicima Doma njihov dan i istaknuo da „starijim osobama svaki dan treba biti poseban zbog njihovog velikog doprinosa u izgradnji suvremenog društva, njihovih znanja i mudrosti“.


HUMANITARNI KALENDAR – VELIKE I MALE ZVIJEZDE 2015. - Posljednji dan snimanja humanitarnog kalendara „Velike i male zvijezde“ održat će se sutra u Čakovcu, od 12,00 sati. Mališanima sa sindromom Down će se na setu pridružiti Nela Sršen, Toni Cetinski i Marko Tolja. Cilj projekta je sakupiti novac za terapije i rehabilitacije djece sa sindromom Down, ali i skrenuti pozornosti na djecu koja su drugačija i posebna, ne zaboravivši pritom da je riječ o malim ljudima s potrebama, željama i emocijama.


SJEDNICA ŽUPANIJSKOG ODBORA ZA BRANITELJE - O inicijativi ratnog zapovjednika Operativne zone „Posavina“ i Operativne zone „Zagreb“, Rudija Stipčića o održavanju Okrugloga stola na temu „Zagrebačka županija u Domovinskom ratu 1991.-1995. – Bitka za vojarne“ raspravljali su članovi Odbora za branitelje Zagrebačke županije. Okrugli stol stoga će se održati do kraja ove godine, te će se tokom iduće godine organizirati više Okruglih stolova po gradovima Zagrebačke županije gdje će zasebno svaki grad biti predstavljen u kontekstu ratnih zbivanja u Domovinskom ratu. Uz to realizirat će se postavljanje trajnog spomen obilježja hrvatskim braniteljima s područja Zagrebačke županije u Općini Pokupsko.

SKRAĆENA AUTOBUSNA LINIJA 271 - Zbog radova na dijelu Glavničke ceste, u Glavnici Donjoj, danas od 8,00 sati, do subote, 4. listopada ujutro, autobusi na liniji 271 Dubec – Sesvete – Jesenovec - Glavnica Donja prometovat će skraćeno, od Dupca do početka naselja Glavnica Donja, do autobusnog stajališta Lozaki – raskrižje Gajeva ulica. Vremena polazaka ostaju nepromijenjena.


ČEŠKI KNJIŽEVNIK U ZAGREBU - Tribina o češkoj književnosti održat će se u Društvu hrvatskih književnika danas u 19,00 sati. U sklopu tribine održat će se susret s češkim književnikom Milošem Urbanom.


DANI KRUHA I ZAHVALE U PRELOGU - Dani kruha i zahvale, manifestacija je za koju su u tijeku završne pripreme u Prelogu. Održat će se 04. i 05. listopada na Trgu slobode grada Preloga, a organizator je tamošnja Turistička zajednica. Cilj same manifestacije je pokazati bogatstvo tradicije i baštine tog kraja sa izložbom i degustacijom kruha, kolača te bogatom paletom plodova zemlje. Bogati kulturno umjetnički program započet će u subotu u 09,00 sati.

 

IVAN PICELJ IZ ARHIVA TOŠE DABCA - Otvorenje izložbe „Ivan Picelj iz Arhiva Toše Dabca“ bit će održano danas u 19,00 sati. Izložba je organizirana u sklopu prezentacije Donacije arhiva i knjižnice Ivana Picelja i izložbe Merci Picelj. Izložba je potaknuta velikom i značajnom donacijom Piceljevog arhiva koju je Anja Picelj-Kosak, umjetnikova kći, darovala Muzeju suvremene umjetnosti 2012. godine.


KONCERT „VJEČNE MELODIJE“ - Koncer „Vječne melodije“ izvest će u dvorani CZKIO Susedgrad solist Opere HNK-a u Zagrebu, tenor Božidar Brajković uz glasovirsku pratnju Vjekoslava Babića. Koncert počinje u 19,30 sati, a ulaz je slobodan.


UZ BLAGDAN SV. FRANJE ASIŠKOG – Od danas do subote, u Crkvi svete Katarine u Krapini obilježava se Svetkovina Oca Franja Asiškog. Uoči subotnjeg blagdana, trodnevnica sa prigodnim propovijedima te molitvenim programima, počinje od 18,00 sati. Svetu misu danas će predvoditi gvardijan Ferdo Posavec, a sutra i u petak Sebastijan Golenić. U subotu, na sam blagdan osnivača triju franjevačkih redova sv. Franje Asiškog, sv. Mise bit će u 07,00 i 09,00 sati, dok će središnje misno slavlje koje počinje u 18,00 sati predvoditi dekan i krapinski župnik preč. Tomica Šestak.


GDCK ZABOK PRUŽATELJ USLUGA POMOĆI U KUĆI - Gradsko društvo Crvenog križa Zabok postalo je pružatelj usluga pomoći u kući, Ministarstva socijalne politike i mladih. Naime, socijalne usluge za organiziranje prehrane – bez pripreme obroka, obavljanje kućnih poslova, održavanje osobne higijene, uređenje okućnice i tehnički poslovi pružat će na području koje teritorijalno obuhvaća grad Zabok i općine: Bedekovčina, Krapinske Toplice, Sveti Križ Začretje i Veliko Trgovišće. Sa Ministarstvom socijalne politike i mladih, GDCK zabok potpisao je Ugovor o pružanju spomenutih usluga, a svi potencijalni korisnici mogu se, vezano za uslugu, obratiti u Centar za socijalnu skrb Zabok, a potom i samom Društvu.

NEKA ODRASTANJE BUDE DJEČJA IGRA - Projekt DND-a Zabok ''Čitaj mi'' jedan je od pet izabranih projekata u sklopu incijative ''Neka odrastanje bude dječja igra'' koju je pokrenuo savez društava Naša djeca Hrvatske u suradnji sa jednom od vodećih međunarodnih tvrtki za njegu kože. Donaciju u iznosi od 20.500,00 kuna, DND Zabok iskoristit će za uređenje i opremanje prostora u kojima djeca provode svoje slobodno vrijeme kroz stvaralačke aktivnosti, druženje i igru, a koji se provode zahvaljujući trudu i naporima vrijednih volontera. U projektu je inače sudjelovalo 10 DND-a iz cijele Hrvatske, a najveći broj glasova, osim spomenutog projekta DND-a Zabok, dobili su još projekti "Kreativan kutak za 5+", DND Opatija, "Geppettov kutak" - DND Prelog, "DND je naša obitelj" - DND Križ i "Mali kutak za igranje" - DND Našice.
 

ALEKSANDAR PETROVIĆ NOVI PREDSJEDNIK CIBONE - Legendarni igrač Cibone Aleksandar Petrović, koji je s "vukovima" osvojio dva naslova europskog prvaka 1985. i 1986. godine, izabran je na izvanrednoj skupštini za novoga predsjednika najtrofejnijeg hrvatskog košarkaškog kluba Cibone, dok je četverogodišnji direktorski mandat povjeren Domagoju Čavloviću. Novi članovi skupštine su Aleksandar Petrović, Domagoj Čavlović, Slavko Kojić, Ivan Artuković i Zdenko Antunović. U narednom razdoblju planira se osnivanje Upravnog odbora koji će se u budućnosti priključiti navedenim upravljačkim tijelima Kluba.