Početna
četvrtak, 5. ožujka 2015.
UPIS U REGISTAR ZAKLADE ANA RUKAVINA - Nova akcija upisa u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica bit će održana sutra u Studentskom domu Stjepan Radić od 11,00 do 13,00 sati u organizaciji Studentske akcije Zaklade Ana Rukavina. U Registar se mogu upisati svi zdravi građani od 18 do 40 godina starosti i time dati šansu za život teško oboljelima od akutnog i kroničnog oblika leukemije te bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži. Proces upisa obuhvaća popunjavanje pristupnice i zdravstvenog upitnika te davanje uzorka krvi za HLA tipizaciju kojim se utvrđuju antigeni tkivne snošljivosti.

OTVOREN ZELENI I PLAVI SPUST - Zeleni i Plavi spust te Bijela, odnosno Činovićka livada otvoreni su danas za sve ljubitelje skijanja. Također, radi i Trosjedežnica i Bijela vučnica. S druge strane, Crveni spust bit će zatvoren zbog dodatnoga obnavljanja staze i najavljenog jakoga vjetra i padalina. Zbog navedenih vremenskih neprilika, noćas neće biti moguće skijanje. Uz to, u subotu, 7. ožujka, uz dnevno skijanje bit će organizirano i noćno skijanje od 19,00 do 22,00 h.

POZIV ZA PRIJAVU PROJEKATA - Javni poziv za dodjelu 2.530.000 kuna za financiranje programa i projekata zdravstvenog, socijalnog, humanitarnog i sličnog značenja objavila je Zagrebačka županija. Prijave se podnose do 16. ožujka. Prijaviti se mogu udruge i druge neprofitne organizacije te ustanove čija je djelatnost briga za djecu s posebnim potrebama, a čiji je osnivač Republika Hrvatska ili jedinica lokalne samouprave na području Zagrebačke županije. Prijavitelji moraju djelovati najmanje godinu dana prije dana od javnog poziva, a udruga mora biti upisana u Registar udruga.

PREDSTAVLJANJE ZBORNIKA - Predstavljanje zbornika Petar Tutavac Bilić: hrvatski publicist, književnik, jezikoslovac i prevoditelj, održat će se u prostorijama Hrvatskoga slova večeras u 19,00 sati.
RADIONICA VJENČANI OBIČAJI DILJEM SVIJETA - Radionica Vjenčani običaji diljem svijeta održat će se danas u 17,00 sati u Muzeju za umjetnost i obrt. Radionici organizira Međunarodni klub žena u suradnji sa Muzejom, a u sklopu izložbe U dobru i zlu. Svi sudionici radionice upoznat će se sa vjenčanim običajima Rusije i Francuske.
VODA 2015 - Otvorenje izložbe „Voda 2015“ bit će održana u Studiju Moderne galerije “Josip Račić” danas u 19,00 sati, u organizaciji Moderne galerije i ULUPUH-ove Sekcije za fotografiju. Izložba ostaje otvorena do 22. ožujka 2015.

„ZABILJEŽEN U ZVIJEZDAMA“ - Prikazivanje dokumentarnog filma o Stjepanu Grgcu „Zabilježen u zvijezdama“ bit će održano danas u POU Ivanić Grad od 18,30 sati.

NAŠE NEBO U OŽUJKU - Predavanje na temu „Naše nebo u ožujku“ u Planetariju Tehničkog muzeja održat će danas Ante Radonić, voditelj Planetarija od 18,00 sati. Prilika je to da se svi zainteresirani upoznaju s izgledom neba u ovo doba godine. U kupoli Planetarija vidjet će kakvo je večernje nebo i kakvo je jutarnje nebo. Saznat će koje zvijezde možemo lako pronaći na našem nebu i koja su zviježđa posebno zanimljiva, a bit će najavljen i najvažniji događaj na nebu koji nas očekuje ovog mjeseca.

PREDAVANJE U SKLOPU IZLOŽBE „ODJECI S BOJIŠNJICE“ – Brojna predavanja bit će održana danas u Muzeju grada Zagreba, a u okviru aktualne izložbe Odjeci s bojišnice – Zagreb u Prvom svjetskom ratu. Danas od 18,00 do 19,15 predavanje o zdravstvenoj skrbi za ranjenike u Zagrebu održat će Boris Kukić, a Ana Torić će progovoriti o ulozi životinja u Prvom svjetskom ratu. Prije toga čitat će se memoari Vatroslava Florschütza. Predavanja su besplatna i otvorena za sve posjetitelje.

PREDAVANJE ZA VINOGRADARE IVANIĆA - Predavanje na temu „Rezidba u vinogradu“ u organizaciji udruge vinogradara i vinara „Brenta“ bit će održano u Ivanić Gradu od 16,00 sati.
 
 
srijeda, 4. ožujka 2015.
DODJELA STIPENDIJA „ZA ŽENE U ZNANOSTI“ - Četiri mlade znanstvenice, Nevena Cvetešić, Ivana Mikolašević, Anamarija Rogina i Ksenija Uroić dobitnice su jednokratnih stipendija „Za žene u znanosti“, koje su im sinoć uručene u Preporodnoj dvorani Narodnog doma Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, na Gornjem gradu. Program u Hrvatskoj devetu godinu zaredom provode Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO i L'Oreal ADRIA s ciljem promoviranja žena u svijetu znanosti - nagrađujući i potičući znanstvenice na provedbu daljnjih istraživanja i znanstvenog usavršavanja u svrhu napretka hrvatske znanosti i njene promocije u svijetu. Pokrovitelji stipendija su Ministarstvo znanosti, obrazvoanja i sporta i HAZU.

ZAGREB PRED MOGUĆIM IZBORIMA - Sinoć, družeći se s prijateljima i sugrađanima, na zagrebačkom Markuševcu, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, koji zbog istrage ne može obavljati svoju dužnost, rekao je da će takva druženja nastaviti u svih 17 gradskih četvrti. Ističući dosadašnjih pet mandata na čelu metropole, odgovarajući na pitanja novinara, rekao je, da zamjenica Sandra Švaljek nije izgubila njegovo povjerenje. Inače, sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda krajem veljače je odbio zahtjev Milana Bandića da mu se ukinu mjere opreza koje mu, među ostalim, brane i obnašnje gradonačelničke dužnosti. Tako Bandić, osim što ne smije obnašati dužnost, i dalje ima zabranu komunikacije sa 178 svjedoka, od kojih stotinjak još nije ispitano.

NOVA TRIBINA O GUP-u - Druga od deset tribina na kojoj će se diljem grada razgovarati o problemima građana koji se tiču izmjena Generalnog urbanističkog plana održat će se večeras u 18,00 sati u Plavoj dvorani na Trgu Dragutina Domjanića u Sesvetama. Kao i na prvoj tribini, koja je prije tjedan dana održana na Trnju, na kojoj se okupilo oko 250 stanovnika, glavni gosti bit će predsjednik Gradske skupštine Darinko Kosor i predsjednik Društva arhitekata Zagreba Teo Budanko, kojima će se pridružiti predsjednik Gradske četvrti Marijan Tomurad. Generalni urbanistički plan Sesveta zaseban je od onog Grada Zagreba, no budući da se oba nalaze u nadležnosti Grada i da izmjene izglasava Gradska skupština, i sve se promjene donose paralelno. Podsjetimo, građani su svoje primjedbe iznosili još prošlog ljeta, no kako u roku šest mjeseci plan nije dan na glasanje u skupštinu, početkom travnja ponovit će se javna rasprava u kojoj će građani iznositi primjedbe.

PREDAVANJE U SKLOPU IZLOŽBE „ODJECI S BOJIŠNJICE“ - Brojna predavanja bit će održana danas i sutra u Muzeju grada Zagreba, u okviru aktualne izložbe Odjeci s bojišnice – Zagreb u Prvom svjetskom ratu. Danas od 18,00 do 19,00 sati predavanje o socijalnom djelovanju gradske uprave održat će Marko Vukičević, a Vijoleta Herman Kaurić progovorit će o Dobrotvornoj akciji »za naše junake« i njihove obitelji. Predavanja su besplatna i otvorena za sve posjetitelje.

AKCIJA UPISA U REGISTAR ZAKLADE ANA RUKAVINA - Nova akcija upisa u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica bit će održana sutra u Studentskom domu Stjepan Radić od 11,00 do 13,00 sati u organizaciji Studentske akcije Zaklade Ana Rukavina. U Registar se mogu upisati svi zdravi građani od 18 do 40 godina starosti i time dati šansu za život teško oboljelima od akutnog i kroničnog oblika leukemije te bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži. Do sada je djelovanjem Zaklade Ana Rukavina i hrvatskog Registra, koji je dio svjetskog registra upisano 47.046 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, a šansa za život dana je 44 oboljelih u Hrvatskoj i inozemstvu.

NABAVA MEDICINSKE OPREME - Javni poziv za sufinanciranje nabave medicinske i laboratorijske opreme bolničkih ustanova i poliklinika na području grada Zagreba u ovoj godini, osiguravši 300 tisuća kuna proračunskih sredstava, raspisala je Zagrebačka županija. Poziv je otvoren do iskorištenja sredstava odnosno najkasnije do 15. studenog. Time Zagrebačka županija želi neposredno sudjelovati u sufinanciranju nabave medicinske i laboratorijske opreme za bolničke ustanove i poliklinike na području Zagreba, jer nema svoje opće bolnice pa se njeni stanovnici liječe u bolnicama na području Zagreba.Prijave mogu podnositi bolničke ustanove i poliklinike sa sjedištem na području grada Zagreba, a koje pružaju specijalističko-konzilijarnu zdravstvenu zaštitu i usluge bolničkog liječenja za stanovnike s područja Zagrebačke županije. Također, moraju imati osigurana vlastita sredstva za nabavu medicinske ili laboratorijske opreme za koju podnose prijavu za sufinanciranje. Najveći iznos novčane subvencije koju pojedina bolnička ustanova ili poliklinika može ostvariti iznosi 50.000,00 kuna. Javnim pozivom nije propisana vrsta ni kvaliteta medicinske ili laboratorijske opreme.

JAMSTVA ZA PODUZETNIČKE KREDITE - Javni poziv za iskaz interesa za dodjelu jamstva na poduzetničke kredite u sklopu programa „Jamstvenog fonda za prerađivačku industriju i inovacije u prerađivačkoj industriji za 2014. godinu“ objavila je na svojim internetskim stranicama Međimurska županija. Korisnici jamstava mogu biti mali i srednji poduzetnici i obrti registrirani u RH, u većinskom su privatnom vlasništvu i ulažu na području Međimurske županije. Jamstvo pokriva najviše 75% iznosa neotplaćene glavnice kredita odnosno maksimalno 350.000 kuna po jednom poduzetniku. Zahtjev za izdavanjem jamstva, uz svu dodatnu propisanu dokumentaciju podnosi se u dva primjerka u pisanom obliku putem pošte ili osobno na adresu Regionalna razvojna agencija Međimurje REDEA, Bana Josipa Jelačića 22 Čakovec. Javni je poziv otvoren do iskorištenja svih sredstava.

HELI CENTAR U KRAPINSKIM TOPLICAMA - Otvorenje Heli centra, u čiju je izgradnju i opremanje uloženo preko 12 milijuna eura, u Krapinskim Toplicama održat će se sutra, 5. ožujka. To je najmoderniji centar za obuku i stručno usavršavanje profesionalnih pilota helikoptera. Investicija u gradnju centra je veća od 4 milijuna eura, dok zajedno s opremom, simulatori i automatski sustav obuke, iznosi preko 12 milijuna eura. U drugoj fazi planira se instalirati još dva simulatora, izgraditi hotel te školu za početnu obuku pilota. Heli Centar Toplice trenutno je najsuvremeniji centar u Europi, dok su simulatori u Krapinskim Toplicama jedini na kontintentu, a certificirani su prema svim zahtjevima i propisima Europske Agencije za zrakoplovnu sigurnost.

PREDAVANJE O ZAJEDNIČKIM EKO VRTOVIMA U KOPRIVNICI - Predavanje s osvrtom na stanje i budućnost projekta Zajednički eko vrtovi održat će danas članovi koprivničke Udruge Kopriva u Knjižnici i čitaonici Fran Galović u Koprivnici. Radi se o projektu koji je nastao kao potreba suvremenog načina života ljudi u gradu uz postojanje pozitivnog trenda povratka čovjeka prirodi. Više o samom projektu koji se već neko vrijeme provodi u Koprivnici saznat će se na današnjem predavanju od 18,00 sati, gdje će se članovi udruge osvrnuti na početak stvaranja vrtova u Koprivnici te sve aktivnosti koje su ostvarene u posljednjih godinu dana.

EDUKACIJSKI CIKLUS PROJEKTA BRZI START - U okviru projekta “Brzi start!” koji provodi Udruga tjelesnih invalida Međimurje, sredinom ožujka započinje edukacijski ciklus od 8 radionica na temu “Osnaživanje stručnjaka i članova organizacija civilnog društva i partnerske organizacije za socijalno uključivanje mladih osoba s invaliditetom i mladih s problemima u ponašanju”. Edukacije će se odvijati u dva modula, a prvi modul započinje 19. ožujka. Cilj edukacije je osnaživanje stručnjaka za usvajanje konkretnih vještina za pružanje preventivnih i interventnih mjera u svrhu smanjivanja socijalne isključenosti i poticanja na zapošljavanje mladih osoba s invaliditetom i mladih s problemima u ponašanju. Prijavni obrazac može se ispuniti računalom i dostaviti najkasnije do 9. ožujka na adresu elektroničke pošte:utimck@yahoo.com.

UDRUŽENJE OBRTNIKA KOPRIVNICA IMA NOVO VODSTVO - Irena Kovačić, cvječarka, izabrana je za novu predsjednicu Udruženja obrtnika Koprivnica. Broj članova Skupštine i Upravnog odbora Udruženja smanjen je na 15, odnosno pet članova. Dosadašnji predsjednik koprivničkog Udruženja obrtnika Miroslav Tremski poželio je novom vodstvu sreću i uspjeh u radu, te istaknuo kako novom vodstvu ostavlja stabilnu instituciju s viškom prihoda u godini koja je bila iznimno krizna za komorski sustav. Nova predsjednica Irena Kovačić naglasila je kako će nastaviti slijediti postavljene puteve, kao što su promocija obrtništva u Koprivnici i šire, organizacija više strukovnih događanja te dodatnu suradnju sa sličnim institucijama u zemlji i Europi.

SJEDNICA SAVJETA ZA SIGURNOST PROMETA NA CESTAMA - U sjedištu Koprivničko-križevačke županije održana je 31. sjednica Savjeta za sigurnost prometa na cestama. Članovi i predstavnici jedinica lokalne uprave i samouprave raspravljali su o uređenju prometa temeljem točke 5. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, koja obuhvaća određivanje ceste s prednošću prolaska, dvosmjerni, odnosno jednosmjerni promet, sustav tehničkog uređenja prometa i upravljanje prometom elektroničkih sustava i video nadzora, ograničenje brzine kretanja vozila, sigurne pravce za kretanje školske djece i drugo. Na sjednici je ujedno predstavljena i problematika sigurnosti prometa na željezničko-cestovnim prijelazima u Koprivničko-križevačkoj županiji te su dogovorene aktivnosti za naredno razdoblje vezane uz natjecanje iz poznavanja prometnih propisa za djecu s teškoćama u razvoju te osposobljavanje učenika za samostalno upravljanje biciklom. Ujedno je i prihvaćena inicijativa da se ispred Savjeta uputi službeni poziv na sastanak Agenciji za obrazovanje, Ministarstvu prosvjete, obrazovanja i športa te svim ravnateljima osnovnih škola vezan uz donošenje programa osposobljavanja djece za samostalno upravljanje biciklom.

RADNA PRAVA U ORGANIZACIJAMA CIVILNOG DRUŠTVA - Javnu tribinu na temu "Radna prava u organizacijama civilnog društva" organiziraju Program JAKO, Savjet za razvoj civilnog društva i Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Krapinsko-zagorske županije. Cilj tribine je predstaviti rezultate istraživanja vezanih uz radna prava osoba zaposlenih u organizacijama civilnoga društva, mogućnosti poboljšanja statusa zaposlenih u udrugama, te preporuke udrugama ali i jedinicama lokalne i regionalne samouprave. Tribina će se održati 9. ožujka u Srednjoj školi Krapina u 17,00 sati.

SAVJETOVALIŠTE ZA REPRODUKTIVNO ZDRAVLJE - Prigodom proslave 21. godišnjice rada Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije otvoreno je Savjetovalište za reproduktivno zdravlje adolescenata. Radit će svake srijede od 16,00 do 18,00 sati, a svoje prve radne sate imat će upravo danas. Voditeljica Savjetovališta je doktorica Jasenka Vuljak, specijalistica školske medicine te ginekolog Ivica Stanišić. Savjetovalište je namijenjeno svim učenicima i studentima koji u Savjetovalište mogu doći bez uputnice i prethodne najave, a vezano uz probleme reproduktivnog zdravlja.

UPISI U ZG ZOO EKO AKADEMIJU - U tijeku su upisi u Eko akademiju zagrebačkog ZOO-a. Kroz taj će edukativni program za vrijeme proljetnih praznika učenici od 2. do 6. razreda u Zoološkom vrtu grada Zagreba moći naučiti kako štititi prirodu. Ljudskim su djelovanjem na Zemlji ugroženi svaki četvrti sisavac, svaka osma ptica i svaki treći vodozemac. Eko akademija će se održavati svakodnevno od 30. ožujka do 3. travnja u dva termina - između 8,00 i 14,00 te 12,00 i 18,00 sati. Kroz šestosatni program djeca na zanimljiv i zabavan način uče što se sve krije iza pojma „eko“. Kroz igru i zabavu edukatori školarce upoznaju sa zaštitom prirode, biološkom raznolikošću i održivim razvojem.

ŠKOLA ROBOTIKE ODRŽANA U LUDBREGU - U Srednjoj školi Ludbreg održana je radionica „Škola robotike“ u organizaciji varaždinske udruge „Robofreak“, Hrvatskog robotičkog saveza i Srednje škole Ludbreg. Cilj je bila promocija robotike u Ludbregu, ali i poticanje učenika, mentora i roditelja na rano usmjeravanje djece i mladih ka odabiru i bavljenju tehničkim znanostima. Radionici se samoinicijativno pridružilo dvadesetak učenika Srednje škole Ludbreg, najviše njih koji se školuju za CNC operatera.

NATJECANJE MLADIH U PISANJU PISMA - Hrvatska pošta i Agencija za odgoj i obrazovanje zajednički pozivaju mlade da sudjeluju u natjecanju u pisanju najljepšeg pisma. Tema natjecanja „U kakvom svijetu želite odrasti?“ vezana je uz povećanje svijesti o važnosti održivog razvoja Zemlje. Nacionalno natjecanje mladih za najljepše pismo u 2015. dio je međunarodnog natjecanja koje organizira Svjetska poštanska unija. Najuspješnije pismo bit će prevedeno na engleski jezik i poslano u sjedište Svjetske poštanske unije. Autora najljepšeg pisma u Hrvatskoj i njegov razred Hrvatska pošta nagradit će jednodnevnim izletom, a vrijednim nagradama biti će nagrađeni i drugoplasirani te trećeplasirani natjecatelj.

PLANOVI ZA „PODRAVSKO MORE“ - Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije i dalje radi na pozicioniranju „podravskog mora“, Šoderice i bit će uključena u organizaciju raznih manifestacija i sadržaja. S općinom Legrad, na čijem je području Šoderica, dogovorena je daljnja suradnja te će se uskoro organizirati niz aktivnosti u koje će biti uključeni i predstavnici raznih udruga, ustanova i pojedinci koji su zainteresirani za obogaćivanje sadržaja na „podravskom moru“ tijekom ove sezone. U Turističkoj zajednici Koprivničko-križevačke županije žele i ove godine s bogatijom i raznovrsnijom ponudom privući veći broj turista i posjetitelja

MLADI ZA MLADE - Violinistički recital u sklopu koncertnog ciklusa „Mladi za mlade“ u Centru za kulturu i obrazovanje Susedgrad večeras u 19,30 sati održat će mlada glazbenica Carolina Blašković, uz klavirsku pratnju Domagoja Guščića.Ulaz na koncert je slobodan.

SRIJEDA U MUZEJU POSVEĆENA FRANKOFONIJI - Srijeda u Muzeju, u varaždinskoj palači Herzer, počinje večeras programom u sklopu Dana frankofonije i sadržajima vezanima uz Lyon. U prvome dijelu predstavljaju se glavne kulturne i povijesne značajke Lyona, nekoć tekstilnog središta za proizvodnju svile, a danas važnog prometnog čvorišta, sjedišta Interpola, gastronomskog centra vina i sira i grada čija je očuvana jezgra na UNESCO-ovu popisu zaštićene kulturne baštine. U Lyonu je nastao i Guignol, lutkarski lik sazdan na temelju Pulcinelle iz talijanske komedije dell'arte. O neprolaznoj slavi svjetski poznatoga Guignola bit će riječi u drugom dijelu događanja. Program se u palači Herzer priređuje večeras od 19,00 sati, a suorganizator je Francuski klub Varaždin.

PREDAVANJE STURČNJAKA ZA FUTURIZAM - Günter Berghaus, jedan od najvećih svjetskih stručnjaka za futurizam održat će predavanje danas od 19,00 sati u Tiflološkom muzeju. Predavanje će biti održano ususret izložbi Futurizam i futuristički manifest koja će u svibnju biti predstavljena u Tiflološkom muzeju, u organizaciji muzeja i Instituta za istraživanje avangarde.

OTVORENJE IZLOŽBE „NA RITMIČAN NAČIN“ - Izložba „Na ritmičan način“ belgijske umjetnice Carle Arocha i belgijskog umjetnika Stephane Schraenena bit će otvorena danas u 19,00 sati u Gliptoteci HAZU. Izložba ostaje otvorena do 27.ožujka.

NOVA IZLOŽBA U MUZEJU ANĐELA - Muzej anđela u petak 6. ožujka priređuje novu zanimljivu gostujuću izložbu. Na prvoj ovogodišnjoj gostujućoj izložbi predstavit će se umjetnice iz Novog Marofa Danica Klopotan, Brankica Šegović, Vesna Gužvinec i Vesna Bukovčan, a izložba nosi simboličan naslov – 'Četiri slikarice'. Otvorenje izložbe bit će upriličeno u 18,00 sati, a izložba ostaje otvorena do 13. ožujka.

KNJIGA IZ KOLEKCIJE HRVATSKA MODERNA - Nova knjiga iz kolekcije Hrvatska moderna bit će predstavljena danas u 19,00 sati u Muzeju za umjetnost i obrt. Nova knjiga je posvećena ocu hrvatske moderne arhitekture, Viktoru Kovačiću. Uz autora Krešimira Galovića, knjigu će predstaviti Krešimir Rogina te akademik Velimir Neidhardt.

KONCERT CIKLUSA „EUROPSKA ORGULJSKA GLAZBA“ - Petnaesti koncert ciklusa 'Europska orguljska glazba kroz razdoblja i stilove od 16. do 21. stoljeća' održat će se danas u 19,30 sati u Crkvi Bezgrješnog Srca Marijina na Jordanovcu. Najpoznatija djela francuske orguljske glazbe izvest će Ljerka Očić. Ciklus ima i humanitarni karakter – na koncertima se prikupljaju dobrovoljni prilozi za Bolničko prihvatilište 'Marijin dom' na Jordanovcu, koje osigurava besplatno noćenje i smještaj bolesnicima i njihovoj pratnji tijekom liječenja ili obavljanja liječničkih pregleda.

IZLOŽBA U DUGOM SELU - Izložba prigodom međunarodnog dana žena „Žene to vole“ bit će otvorena večeras u Maloj galeriji u Dugom Selu od 19,00 sati.

KEREKESH TEATAR U SAMOBORU - Kazališna komedija „Ljubaf“ Teatra Kerekesh može se pogledati u velikoj dvorani POU Samobor večeras od 20,00 sati.

 
utorak, 3. ožujka 2015.
UPISI DJECE U PRVI RAZRED – Zagrebački Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport počeo je upis djece u I. razred osnovne škole za školsku godinu 2015./2016. Upis djece obavljat će se 11., 12. i 13. lipnja 2015. U I. razred osnovne škole upisivat će se djeca koja će do 1. travnja 2015. godine imati navršenih 6 godina života. Prije upisa u I. razred obvezan je pregled djece radi utvrđivanja njihova psihofizičkog stanja, a koje će provesti stručno povjerenstvo osnovne škole u koju se dijete treba upisati, odnosno kojoj pripada prema upisnom području. Raspored pregleda djece za odgovarajuće gradske četvrti bit će objavljen na oglasnoj ploči Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport, oglasnim pločama svih područnih ureda gradske uprave, pri Službi za školsku i adolescentnu medicinu, osnovnim školama, predškolskim ustanovama i na mrežnoj stranici Grada Zagreba: www.zagreb.hr. Upis će se obavljati u osnovnoj školi prema mjestu prebivališta ili prijavljenog boravišta djeteta, odnosno upisnog područja kojem dijete pripada, a koje je u skladu s mrežom osnovnih škola na području Grada Zagreba.

STUDENTI PRIKUPLJAJU KNJIGE - eSTUDENTov novi projekt, „Nepotrebno je nekome potrebno“, namijenjen je svima koji vole kulturu, obrazovanje i darivanje. U skladu s prošlogodišnjim prikupljanjem odjeće i potrepština u Božićno vrijeme, ove godine će se prikupljati knjige svih žanrova.Prikupljanje traje 17 dana, a darivanje knjiga odvijat će se od 9. do 27. ožujka na PMF-u i FFZG-u te od 18. do 27. na EFZG-u. Sve prikupljene knjige, a to uključuje i lektire, bit će donirane udruzi Mali zmaj, Društvu za poboljšanje kvalitete života siromašne i nezbrinute djece, koje će distribuirati knjige potrebitim obiteljima diljem Hrvatske - poručuju studenti.

MILIJUN KUNA ZA TURISTIČKE MANIFESTACIJE - Zagrebačka županija raspisala je milijun kuna vrijedan javni natječaj za dodjelu potpora manifestacijama značajnim za ovogodišnju županijsku turističku ponudu. Natječaj je otvoren do 20. ožujka. Podnositelj zahtijeva može prijaviti i ostvariti potpore za najviše tri manifestacije, a potpora može iznositi do 75 posto prihvatljivih troškova manifestacije. Dodijeljene potpore po pojedinom korisniku mogu iznositi najviše milijun kuna.

AZIL U HRVATSKOJ - U sklopu projekta Azil u Hrvatskoj - zaštita ljudskosti, u CeKaTeu će se večeras u 20,00 sati održati predavanje Biopolitike izbjeglištva i azila u ozračju krize političkog azila. U zadnjih trideset godina u zapadnim liberalno-demokratskim industrijaliziranim državama bilježi se pojačan interes za fenomen izbjeglištva i azila. Polazeći od pretpostavke da politike izbjeglištva i azila u zapadnim zemljama ostvaruju ključan utjecaj na politike izbjeglištva na međunarodnom nivou, na predavanju će se tematizirati opće tendencije i značajke tih politika koje se mogu nazvati biopolitikama izbjeglištva i azila. Biopolitike izbjeglištva i azila povezat će se s krizom političkog u razvijenim liberalno-demokratskim društvima, usponom novog globalnog poretka, normalizacijom izvanrednog stanja i pripadajućom normalizacijom nasilja na međudržavnoj i unutardržavnoj razini.

SAVJET ZA GOSPODARSTVO VARAŽDINSKE ŽUPANIJE - Sjednica Savjeta za gospodarstvo i međuregionalnu suradnju Varaždinske županije održana je u županijskoj palači u Varaždinu. Raspravljalo se o problemima klastera, o tekstilnoj industriji, te osnivanju centara konkurentnosti, a razgovaralo se i o Lokalnim akcijskim grupama kojima predstoje brojne mogućnosti financiranja iz fondova Europske unije. Sjednici je prisustvovala i pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, regionalni razvoj i europske integracije Varaždinske županije Jelena Zrinski Berger, koja je članove Savjeta izvijestila o aktualnim projektima Upravnog odjela. Kao najvažnije izdvojila je izradu Vodiča za investitore u Varaždinskog županiji i sudjelovanje Županije u programu „Kreditom do uspjeha 2014. – Mjera 1 – Kreditom do konkurentnosti“.

SAJAM POSLOVA U KRAPINI - Osmi Sajam poslova,pod pokroviteljstvom Krapinsko-zagorske županije i Grada Krapine, 6. ožujka u Sportskoj dvorani Srednje škole Krapina, organizira Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Krapina. U okviru Sajma poslova organizira se i Dan profesionalnog usmjeravanja kako bi učenicima završnih razreda srednjih škola približili svijet rada i omogućili im priliku dogovoriti prvo zaposlenje, a učenicima osnovnih škola pomogli pri odabiru daljnjeg školovanja. Ministar rada i mirovinskoga sustava Mirando Mrsić predstavit će novosti vezane uz mjere aktivne politike zapošljavanja koje se provode u sklopu Garancije za mlade te informacije o fiskalnim olakšicama koje poslodavci mogu koristiti prilikom zapošljavanja mladih osoba.

SAVJET ZA RAZVOJ CIVILNOG DRUŠTVA - Druga sjednica Savjeta za razvoj civilnog društva Krapinsko-zagorske županije održana je u Krapini. U usvojenom Planu rada za ovu godinu najvažniji zadatak je izrada Strategije stvaranja poticajnog okruženja za razvoj civilnog društva. Na sjednici su dogovorene smjernice po kojima će članice i članovi Savjeta raditi u procesu izrade Strategije. Savjet će osim izrade Strategije raditi i na više drugih projekata i aktivnosti pa tako i na analizi i eventualnom poboljšanju natječaja za financiranje projekata i programa organizacija civilnog društva od strane županije.

PROJEKT MLADI ZA LJUDSKA PRAVA - Tijekom veljače 16 mladih iz svih čakovečkih srednjih škola polazilo je radionice udruge Zora u sklopu projekta "Mladi za ljudska prava". Na interaktivan način učili su o ljudskim pravima i prevenciji nasilja u obitelji i vezama. Tijekom ožujka na nastavku edukacije, u Školi animiranog filma Čakovec kreirat će edukativni animirani film o ljudskim pravima koji će prikazivati svojim vršnjacima u školama. Projekt "Mladi za ljudska prava" provodi Udruga Zora s partnerima Školom animiranog filma ŠAF i Graditeljskom školom iz Čakovca te suradnicima Gimnazijom Josipa Slavenskog Čakovec, Srednjom školom Čakovec, Ekonomskom i trgovačkom školom, Tehničkom školom Čakovec i Gospodarskom školom Čakovec. Podržava ga Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.

EU PROJEKT OŠ ĐURO ESTER KOPRIVNICA - Završnoj konferenciji EU projekta „Rane odgojno-obrazovne intervencije temeljene na pokazateljima uspješnosti“ održanoj u Vukovaru, prisustvovali su i predstavnici koprivničke OŠ „Đuro Ester“, kao jedne od šest partnerskih škola u kojoj se projekt provodio. Na konferenciji pod nazivom „Podrška učenicima s problemima u ponašanju u osnovnoj školi“ predstavljen je priručnik „Razvoj modela rane odgojno-obrazovne intervencije u osnovnoj školi: od ideje do evaluacije“, a školski projektni tim iz Koprivnice predstavio je provedene aktivnosti, iskustva i korist Projekta za Osnovnu školu „Đuro Ester“ te podržao potrebu za provođenjem modela rane odgojno-obrazovne intervencije kako bi se škole osnažile za preventivan rad s djecom s problemima u ponašanju.

NATJEČAJ ZA BESPLATNE ENERGETSKE PREGLEDE - Regionalna energetska agencija Sjever raspisala je javni Natječaj za provedbu besplatnih energetskih pregleda malih i srednjih poduzeća u sklopu projekta „Energetskom učinkovitošću i racionalnim korištenjem energije do povećanja konkurentnosti“ koji je za prijave otvoren do 13. ožujka, a sufinanciran je kroz Poduzetnički impuls. Ukupno će se provesti osam energetskih pregleda, odnosno bit će odabrano osam poslovnih subjekata u privatnom vlasništvu sa sjedištem na području Varaždina, Koprivnice i Virovitice. Prijavni obrasci nalaze se na internetskim stranicama REA Sjever.

POMOĆ STARIJIMA U KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKOJ ŽUPANIJI - Sporazume o provođenju programa pomoći u kući starijim osobama u 2015. godini potpisali su župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Križevci Đurđica Trbus te predsjednica Kluba za starije osobe „Mariška“ Valentina Čadavec. Sporazumi omogućavaju da starije osobe iz 22 jedinice lokalne samouprave na području Koprivničko-križevačke županije i nadalje imaju besplatne usluge i pomoć gerontodomaćice i pomoćnog radnika. Troškovi pružanja usluga iznosit će 1.304.000 kuna. S iznosom od 789.500 kuna financirat

OTVOREN NATJEČAJ ZA NAGRADE TEHNIČKE KULTURE - Natječaj za dodjelu županijske Nagrade tehničke kulture „Rudolf Perešin“ za 2014. godinu otvoren je do 15. ožujka. Dodjeljuje se za iznimna postignuća ostvarena dragovoljnim ili profesionalnim stvaralačkim, pedagoškim, stručnim, znanstvenim, publicističkim, promidžbenim i organizacijskim sudjelovanjem i radom u tehničkoj kulturi te za doprinos u postizanju ciljeva i razvitku vlastite djelatnosti i tehničke kulture. Nagrada se dodjeljuje kao nagrada za životno djelo i godišnja nagrada. Prijedloge za nagradu treba dostaviti Zajednici tehničke kulture Zagrebačke županije, Perkovčeva 59, pp 14, 10430 Samobor.

SMOTRA VARAŽDINSKOG TIMA CIVILNE ZAŠTITE - U varaždinskom Vatrogasnom centru, jučer je obavljena smotra tima civilne zaštite opće namjene, a bila je to i prilika za podjelu potvrda članovima civilne zaštite koji su završili program o osposobljavanju voditelja skloništa. Civilna zaštita grada Varaždina broji oko 140 članova koji su podijeljeni u timove za spašavanje iz vode, iz ruševina te opći tim. Na području grada je 20 javnih skloništa, a novoosposobljenim voditeljima, ključeve skloništa, knjige s uputstvima o održavanju skloništa, te reflektirajuće prsluke, podijelio je zamjenik varaždinskog gradonačelnika i načelnik Stožera zaštite i spašavanja Vjeran Radelić.

IZLOŽBA SLIKA JOSIPA GLAZERA ZEMANA - Otvorenje izložbe slika Josipa Glazera Zemana pod nazivom „Križni put“ održat će se u Domu za starije osobe Maksimir danas u 17,00 sati.

JAZZ LAB - BESPLATNE RADIONICE UTORKOM - Jazz Lab, projekt Muzičke akademije, Hrvatske glazbene mladeži i Studentskog centra Sveučilišta u Zagrebu, koji imaju zajednički cilj - osnivanje jazz odjela Muzičke akademije u Zagrebu, organizira besplatne radionice od danas u zagrebačkom Studentskom centru. Danas u 17,00 sati na rasporedu je predavanje o jazz gitari.

OTVORENJE IZLOŽBE ZAGORSKI KRAJ U IVANCU - “Zagorski kraj“, naziv je izložbe Branka Težaka, člana Fotokluba Sloboda, koja će biti otvorena danas s početkom u 18,00 sati u ivanečkoj Gradskoj knjižnici. Branko Težak fotografijom se počeo baviti u šestom razredu osnovne škole, a izlaže od 1978. godine. Dobitnik je mnogih nagrada za fotografiju, a 2009. nagrađen je plaketom Grada Ivanca za izniman doprinos ivanečkoj fotografskoj tradiciji i pronošenju imena Ivanca diljem svijeta. 2010. godine je izdao i knjigu s 80 crno-bijelih fotografija pod nazivom „Fotografija“.

PREDSTAVA „SVINJE“ U VARAŽDINSKOM KAZALIŠTU
- Na sceni Zvonimir Rogoz HNK u Varaždinu, danas će biti izvedena repriza drama "Svinje" Tomislava Zajeca u režiji Damira Zlatara Freya. Predstava je premijerno prikazana protekle subote, a Varaždinci su je mogli pogledati i u nedjelju. U predstavi nastupaju Goran Guksić i Matija Kezele, a početak večerašnje izvedbe bit će u 20,00 sati .

LEPOGLAVSKA ČIPKA - Brojna izaslanstva stranih država i najviših međunarodnih institucija koja dolaze u Zagreb česti su gosti Hrvatske etno kuće – Materina priča, gdje se upoznaju s bogatom hrvatskom tradicijom i baštinom kojoj pripada i lepoglavska čipka. Tako su nedavno voditeljica Zadruge lepoglavske čipke Karmen Šoštarić i čipkarica Ankica Škvarić lepoglavsku čipku i način njene izrade, u Hrvatskoj etno kući u Zagrebu, predstavile predsjednici Parlamentarne skupštine Vijeća Europe Anne Brasseur. U ljepotu i jedinstvenost lepoglavske čipke nedavno se, također u Hrvatskoj etno kući, prilike imalo uvjeriti izaslanstvo Gruzije na čelu s predsjednikom gruzijskog Parlamenta Davidom Usupashvilijem.

KONCERT UDARALJKAŠA U ČAKOVCU - Koncert petorice udaraljkaša polaznika Glazbene škole Varaždin u klasi profesora Stanislava Muškinje održat će se večeras u dvorani Zrinski zgrade Scheier u Čakovcu s početkom u 19,30 sati.

KONCERT U SAMOBORU - Koncert Edina Karmazvoa na gitari, Danija Bošnjaka na flauti i Aleksandra Miloševa na violi može se poslušati večeras u samoborskoj Galeriji Prica od 20,00 sati.

FOTO „BAJKA NA DLANU“ - Foto natječaj „Bajka na dlanu“, za najbolju fotografiju prirodnih ljepota te kulturne i prirodne baštine raspisala je Krapinsko-zagorska županija. Svrha natječaja je fotografijom prikazati Zagorje kroz sva godišnja doba, te ga promovirati kao turističku destinaciju, a sudjelovati mogu svi fotografi, amateri i profesionalci. Ove godine natječaj će se odvijati u dva kruga. Prvi traje do 31. svibnja, a drugi krug počinje 2. lipnja i trajat će do 31. listopada. Kao i lani, nakon završetka svakog kruga tročlani stručni žiri će odabrati najbolje fotografije, a po završetku natječaja proglašava se i apsolutni pobjednik. Najbolji nakon svakog kruga i apsolutni pobjednik dobit će vrijedne nagrade. Svaki autor može poslati do tri fotografije u svakom krugu natječaja, a detalji natječaja objavljeni su na web stranicama KZŽ.

POČELE PRIJAVE ZA „BABIČINE KOLAČE“ - Deveta po redu manifestacija Babičini kolači održava se 18. travnja u općini Petrovsko, odakle dolazi prošlogodišnja pobjednica Vesna Hršak. Na natjecanje u pečenju kolača prema originalnim receptima naših baka i prabaka mogu se prijaviti žene s područja Krapinsko-zagorske županije, uz uvjet da su bake. Kandidatkinje koje žele podijeliti svoje kulinarsko umijeće koje su naslijedile od svojih baka i prabaka trebaju se proijaviti do 20. ožujka. Prijava mora sadržavati ime i prezime, adresu stalnog boravka, broj telefona, datum rođenja, te naziv i recept natjecateljskog kolača. Prijave s receptima natjecateljskog kolača dostavljaju se elektroničkim putem na mail adresu ivanka.kuscar@kzz.hr ili putem web stranice www.babicinikolaci.hr ili na adresu Krapinsko-zagorske županije, Magistratska 1, Krapina.

MEĐUNARODNI DAN ŽENA U LUDBREGU - Povodom Međunarodnog dana žena, na inicijativu Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Ludbrega, održat će se prigodna akcija u kojoj će se uzornim vozačicama u ulici Kardinala Kuharića podijeliti cvijeće. Akcija će biti održana u subotu 7.ožujka u jutarnjim satima. Na sam Dan žena 8. ožujka, u ludbreškoj kino dvorani će biti održan koncert Ibrice Jusića pod nazivom „Ibričin vremeplov- 50. godina rada“ i to pod pokroviteljstvom Grada Ludbrega. Koncert počinje u 20,00 sati.

EDUKATIVNA PREDAVANJA ZA VLASNIKE TRAKTORA - Edukativna predavanja odnosno tribine na temu prometovanje, tehnička ispravnost i osiguranje traktora, održavat će ovog mjeseca službenici za preventivu Postaje prometne policije Koprivnica. Predavanja će se održavati prilikom obavljanja redovnog tehničkog pregleda traktora na terenu od strane Stanica za tehnički pregled. Tehnički pregledi traktora do 4. ožujka provode se u Ždali, zatim od 5. do 7. ožujka u Novačkoj, od 10. do 12. ožujka u Peterancu

UZVRATNA UTAKMICA NA MAKSIMIRU - Uzvratna utakmica četvrtfinala Hrvatskog nogometnog kupa između Dinama i Istre 1961 odigrat će se danas na stadionu Maksimir u 17,00 sati. Podsjetimo, u prvoj utakmici Dinamo je slavio s rezultatom 1-0.
 
 
ponedjeljak, 2. ožujka 2015.
TRAMVAJSKE I AUTOBUSNE NESREĆE - Čak 204 tramvajske i 365 autobusnih nesreća dogodilo se u Zagrebu 2014. godine, čak 7,36 posto više nego prethodne godine. Najviše autobusnih nesreća zabilježeno je na području Podsuseda, čak 184, na području Dubrave su se dogodile 164 nesreće, a na autobusnoj liniji Zagreb – Velika Gorica evidentirano je 17 prometnih nesreća. Na području Dubrave i Podsuseda evidentirana dogodilo se i 48 nesreća u kojima su u autobusima padali i ozljeđivali se putnici. Tramvajskih je prometnih nesreća najviše zabilježeno na području Dubrave i Trešnjevke, a najgore je što je na području Trešnjevke tramvaj 15 puta naletio na pješaka, što je u odnosu na prethodnu godinu povećanje od čak 150 posto.
 
ZELENI OTOCI NA WEB-u ZAGREBAČKE ČISTOĆE - Lokacije svih zelenih otoka, odnosno kontejnera za reciklažu otpada, kroz nekoliko dana bit će dostupni na web-stranicama zagrebačke Čistoće. Trenutačno na području Zagreba ima oko 5.000 spremnika za odvojeno prikupljanje otpada, od čega se na 181 lokaciji nalaze spremnici za papir, plastiku i staklo. Ovih dana postavljeno je i osam zelenih otoka u najužem centru grada. Tako su mogućnost razvrstavanja otpada dobili stanovnici koji dosad nisu u blizini svojih stanova imali zasebne kante. Kontejneri u najužem centru postavljeni su na križanju Ilice i Preobraženske, Ilice i Petrićeve, Varšavske i Gundulićeve, Stare Vlaške i Palmotićeve, Tesline i Gajeve te na Zrinjevcu, Ulici pod zidom i na kraju Tkalčićeve.Diljem grada uskoro će biti napravljeno još 60 novih zelenih otoka.

NAGRADA VESNE ANDRIJEVIĆ MATOVAC - Varaždinka Marija Hrašćanec dobitnica je Nagrade Vesna Andrijević Matovac za 2014. godinu. Radi se o nagradi koju dodjeljuje Udruga 'SVE za NJU' i to za zasluge na području pomoći za oboljele i djelovanja u zajednici na području prevencije raka dojke. Dodjela Nagrade održana je u Staroj gradskoj vijećnici, jer je zagrebačka Gradska skupština njen tradicionalni pokrovitelj.

MINISTAR MRSIĆ U MEĐIMURJU - Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić boravit će danas u Međimurskoj županiji. U prijepodnevnim će satima ministar Mrsić otvoriti sajam poslova u Prelogu, a u podne će u zgradi Scheier u Čakovcu održati prezentaciju programa Garancije za mlade. Nakon toga ministar rada i mirovinskog sustava posjetit će i poslodavce na području Međimurske županije koji zapošljavaju mlade osobe i koriste potpore iz Garancije za mlade.

ZAGORSKA BAZA BOGATIJA ZA 142 PROJEKTA - Ukupno 142 projekta, više nego u prošlom pozivu kada ih je prijavljeno 89, prijavljena su tijekom četvrtog poziva za prijavu projekata u Bazu projekata Krapinsko–zagorske županije, koji je bio otvoren od početka prosinca prošle do kraja siječnja ove godine, Zagorskoj razvojnoj agenciji. Najviše projekata je prijavljeno s područja Pregrade, zatim s područja Hrašćine, Zlatara, Stubičkih Toplica i Konjščine, a najviše ih je vezano uz obrazovanje i turizam, zatim uz energetsku učinkovitost te komunalnu i prometnu infrastrukturu. Do sada je u Bazu projekata KZŽ ušlo ukupno 676 projekata. Sljedeći, peti krug će biti otvoren najvjerojatnije u prosincu ove godine. Inače, svi potrebni obrasci i upute za prijavu projekata se mogu naći na internetskim stranicama Zagorske razvojne agencije.

AZRA PROVODI PROJEKT SPIRIT - Agencija za razvoj Varaždinske županije AZRA vodeći je partner na EU projektu "SPIRIT - Škole i Potporne Institucije za Razvoj malih i srednjih poduzeća i obrta, Inovacija i Transfera znanja". Ovaj projekt vrijedan 250.000 eura, AZRA provodi s hrvatskim partnerom Srednjom strukovnom školom Varaždin te slovenskim partnerima Razvojnom agencijom Sotla, Školskim centrom Celje i Regionalnim obrtničko-poduzetničkom komorom Celje. Jedna od aktivnosti projekta je individualno savjetovanje o poslovnim mogućnostima za odabrane male i srednje poduzetnike, obrtnike te potencijalne poduzetnike. Zainteresirani za ovo savjetovanje još danas mogu ispuniti prijavni obrazac koji se može pronaći na internetskim stranicama AZRA-e www.azra.hr.

CENTAR ZA POSJETITELJE "CENTAR PAVLINA" - Kroz svoj Projektno – razvojni ured Lepoglava je formirala tri pravca razvoja – razvoj civilnog društva i kulture, razvoj gospodarstva te razvoj poljoprivrede i očuvanje okoliša. Za svaki je segment pripremljen po jedan projekt – Centar za posjetitelje "Centar pavlina", Tehnološki centar drvne industrije i Centar bioraznolikosti, koji su dobili potpore i u visokoj su fazi pripreme dokumentacije potrebne za prijavu na fondove Europske unije. Projekt Centar za posjetitelje "Centar pavlina" financijski prati Ministarstvo kulture pa će tako biti i ove godine. Budući reprezentativni Centar vrijedan 27 milijuna kuna koji će posjetiteljima predstaviti bogatu lepoglavsku kulturnu i povijesnu baštinu, svojim će se izgledom uklopiti u prostor na kojem se nalazi crkva i pavlinski samostan u Lepoglavi.

SURADNJA MEĐIMURSKE ŽUPANIJE I LENDAVE - U slovenskoj Općini Lendavi boravio je župan Međimurske županije Matija Posavec. Na radnom sastanku s županom Antonom Balažekom razgovarao je o mogućnostima povezivanja dviju regija. Radni sastanak je Balažek iskoristio za predstavljanje plana gospodarskog razvoja Lendave u razdoblju od 2015. do 2025. godine u kojem je istaknuo odrednice koje mogu biti povezni faktor ovih dviju regija. Zaobilaznica Murskog Središća te most preko Mure nije samo međimurski interes već i lendavski kazao je Balažek., dok je župan Posavec zaključio da bez obzira na granice treba krenuti prema jačem i čvršćem regionalnom povezivanju.
 
SAVJET MLADIH - III. saziv Županijskog savjeta mladih je konstituiran u Krapini kao savjetodavno tijelo Krapinsko-zagorske županije koje promiče i zagovara prava, potrebe i interese mladih na njenom području. Za predsjednicu je izabrana Veroniku Kolman iz Tuhlja, a njen zamjenik Neven Lukina iz Gornje Stubice. Sjednicu je sazvala predsjednica Županijske skupštine Vlasta Hubicki. Ona je mlade upoznala s osnovnim zadaćama ovog savjetodavnog tijela i zaželjela nastavak kvalitetne suradnje sa Županijskom skupštinom koja je Savjet mladih uključila u brojne aspekte rada.

SOCIJALNA KOŠARICA U KOPRIVNICI - "Socijalna košarica", naziv je Eu projekta što ga provodi Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica u suradnji s partnerima Udrugom volontera Koprivničko - križevačke županije "Rad na dar" i Gradom Koprivnica. U sklopu tog projekta, sutra će u prostorijama koprivničkog Crvenog križa započeti edukacija pod nazivom „Tehnike animiranja za privlačenje donacija“. Edukacija će trajati od sutra do 5. ožujka, svaki dan s početkom u 17,00 sati, a prijave se primaju još danas u Gradskom društvu Crvenog križa Koprivnica.

KRIŽEVAČKE ŠKOLE U PROJEKTU E-ŠKOLE - Osnovna škola "Vladimir Nazor" iz Križevaca među prvih je 150 škola u Hrvatskoj koje će se u sljedeće tri godine uključiti u pilot projekt "e-Škole: Razvoj sustava digitalne zrelosti škola". U prvoj fazi, već na jesen 2015. godine, uključit će se 20 škola, dok će se ostalih 130 uključiti početkom 2016. godine. U projekt je uključena i gimnazija Ivana Zakmardija Dijankovečkoga Križevci.

DAN CIVILNE ZAŠTITE U ZLATARU - Svečana sjednica Stožera zaštite i spašavanja Krapinsko – zagorske županije, povodom Dana zaštite i spašavanja, Međunarodnog dana civilne zaštite i Dana civilne zaštite Republike Hrvatske održat će se danas u zlatarskoj Gradskoj vijećnici. Uz prigodni govor načelnika Stožera Anđelka Fereka Jambreka, ovom će prilikom biti prezentiran prošlogodišnji rad Društva Crvenog križa, Državne uprave za zaštitu i spašavanje Područnog ureda Krapina i Županijskog centra 112, Gorske službe spašavanja Stanice Krapina, PU krapinsko-zagorske o stanju sigurnosti na području Krapinsko-zagorske županije i Vatrogasne zajednice Krapinsko-zagorske županije.

KRAPINSKI CRVENI KRIŽ OTVARA SOCIJALNU SAMOPOSLUGU - „Socijalnu samoposlugu“, gdje bi socijalno ugrožene osobe koje su u evidenciji Centra za socijalnu skrb Krapina, jednom mjesečno mogle dobiti paket sa živežnim namirnicama i higijenskim potrepštinama, odjeću i sl. otvara i Gradsko društvo Crvenog križa Krapina. Za potrebe otvaranja socijalne samoposluge osigurati će se svakodnevno prikupljanje donacija u košarama trgovina, a dio osnovnih živežnih namirnica kupovat će se na akcijama tijekom godine. Otvorenje socijalne samoposluge predviđeno je 06. ožujka 2015. godine u 14,00 sati u skladištu Gradskog društva Crvenog križa Krapina, Matije Gupca 11. Socijalnu samoposlugu otvoriti će i blagosloviti biskup Valentin Pozaić.

ZAGREBAČKA FILHARMONIJA UZ FILM „SKITNICA“ - Posljednje dvije izvedbe kultnog Chaplinovog filma "Cirkus" uz orkestralnu pratnju Zagrebačke filharmonije pod ravnanjem maestra Krešimira Batinića održat će se večeras u zagrebačkom kinu Europa od 18,00 i 20,00 sati. Ovim glazbeno-filmskim spektaklom obilježava se 125. rođendan legendarnog filmaša te 100. obljetnica postojanja lika Skitnice. 'Cirkus', crno-bijeli je nijemi film iz 1928. godine. Program je sufinanciran sredstvima zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport. Inače, ovaj glazbeno-filmski spektakl do sada je pogledalo 3.800 gledatelja na 9 rasprodanih izvedbi.

KONCERT VARAŽDINSKOG KOMORNOG ORKESTRA - Treći koncert u 21. sezoni Varaždinski komorni orkestar izveo je sinoć pod dirigentskom palicom Varaždinca Ivana Josipa Skendera u Velikoj koncertnoj dvorani HNK u Varaždinu. Na programu koncerta bila je praizvedba Skenderove „ Suite za gitaru i gudače“, a kao solist nastupio je gitarist Krešimir Bedek. Uz orkestar je nastupio još jedan Varaždinac kontrabasist Jura Herceg, u izvedbi Bottesinijevog „Koncerta za kontrabas i orkestar“. Program trećeg koncerta Varaždinskog komornog orkestra upotpunile su izvedbe će Mozartove „Male noćne muzike“ i Griegove „Holberg suite“. Četvrti sezonski koncert Varaždinski komorni orkestar će održati u nedjelju, 19. travnja .

MEĐUNARODNA REVIJA FILMOVA ZA DJECU I MLADE - Centar za kulturu Čakovec ove godine početkom ožujka treći put organizira Međunarodnu reviju filmova za djecu i mlade. U tri dana održavanja revije, bit će prikazano ukupno šest filmova za djecu i mlade kojima je cilj promoviranje europske kinematografije. Ovogodišnjoj reviji odazvali su se i njemački Goethe Institut u Zagrebu te veleposlanstva Kraljevine Norveške, Kraljevine Španjolske, Kraljevine Švedske i Francuske Republike u Zagrebu.

RADIONICA KERAMIKE ZA POČETNIKE - Prvi sat radionice keramike za početnike održat će se danas od17,30 u Centru Knap. Radionica je namijenjena svima koji žele detaljnije upoznati umjetnost keramike, načine modeliranja i oslikavanja. Centar Knap, program radionice keramike organizira već petu godinu za redom, a voditeljica radionice je Ivančica Cvitić Znidarčić

12. SUSRET PLESNIH GRUPA U CEKATEU - 12. susret plesnih grupa održat će se i ove godine u Centru za kulturu Trešnjevka. Prijave za susret su do 12. ožujka.. Plesne skupine natjecat će se u četiri kategorije: klasični ples, suvremeni ples, kategoriji step, društveni, jazz, show te kategoriji urbani (street dance) plesni izričaj. Na prošlogodišnjim plesnim susretima sudjelovalo je više od 3.000 plesača iz cijele Hrvatskle.

OBILJEŽAVANJE DANA VELIKOGRIČKE KNJIŽNICE - Dan Gradske knjižnice Velika Gorica održat će se sutra u svim odjelima te Područnoj knjižnici Galženica. Među ostalim sutra u 12,00 sati za sve knjižničare velikogoričkog područja Miroslav Drljača održat će predavanje „Sustavi upravljanja kvalitetom u knjižnicama“.

TRUDNIČKI TEČAJEVI U ZAGREBAČKIM DOMOVIMA ZDRAVLJA - Raspored trudničkih tečajeva u zagrebačkim Domovima zdravlja za ožujak dostupan je na web stranici Grada Zagreba. Zainteresirani se mogu prijaviti u Domu zdravlja Zagreb Centar, Trg Grgura Ninskog 3, gospođi Ines Papić, u Dom zdravlja Zagreb Centar, Avenija Većeslava Holjevca 22, patronažnoj sestri Sofiji Jenko, te u Dom zdravlja Centar, Rapska 3 patronažnoj sestri Lidiji Jureša.

ČAKOVEČKI VATROGASCI DOBILI NOVE PUMPE ZA VODU - Povodom Međunarodnog dana civilne zaštite, u dvorišnom prostoru čakovečkih vatrogasaca, održana je svečana primopredaja motornih pumpi za vodu. Njih je za potrebe dobrovoljnih vatrogasnih društava na svojem području kupio Grad Čakovec. Na području Čakovca djeluje 15 dobrovoljnih vatrogasnih društava, a darovnicu, odnosno pumpe preuzeo je predstavnik svakog pojedinog DVD-a. Ova investicija vrijedna je preko 60.000 kuna.

PRIPREMA TURISTIČKE SEZONE NA ŠODERICI - Sastanak s načelnikom općine Legrad Ivanom Sabolićom na temu pripreme turističke sezone na Šoderici održan je u prostorijama Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije. Županijska turistička zajednica i ove godine će aktivno biti uključena u organizaciju raznih manifestacija i sadržaja na Šoderici. Dogovorena je daljnja suradnja s općinom Legrad te će se uskoro organizirati niz aktivnosti u koje će biti uključeni i predstavnici raznih udruga, ustanova i pojedinci, a zainteresirani za obogaćivanje sadržaja tijekom sezone ove godine na „podravskom moru“.

NAJBOLJI SPORTAŠI ZAGREBAČKE ŽUPANIJE U 2014. -Valentina Pereglin, Streljačko društvo Dubrava 1094 najbolja je sportašica, a najbolji sportaš Zagrebačke županije u 2014. godini je Dino Bošnjak iz Atletskog kluba Velika Gorica. Najuspješnija ženska ekipa je Karate klub Samobor, najbolja muška momčad Kuglački klub Zaprešić, priznaje za najboljeg sportaš s invaliditetom pripalo je Mirjani Lučić iz velikogoričog stolnoteniskog kluba „Uspon“, najuspješniji športski kolektiv osoba s invaliditetom je velikogorički Boćarski klub „Marijan Dobrinčić“, dok su mlade nade karatista Igor Vrban i rukometašica Ana Malec. Dodjelu nagrada najuspješnijim sportašima Županije u Velikoj Gorici organizirala je Zajednica športskih udruga i saveza Zagrebačke županije. Inače, na području županije više je od 25 tisuća registriranih sportaša, a njihovi rezultati u samom su vrhu sportaša Hrvatske.

RUKOMETNI PROGRAM U VARAŽDINU - U varaždinskoj dvorani na Dravi, odigran je jučer dvostruki rukometni program. Pred preko 3.500 gledatelja u okviru 20. kola Premijer lige, igrali su GRK Varaždin i Poreč, a pobijedili su Varaždinci rezultatom 30 : 26. Nakon toga u okviru SEHA lige, igrali su rukometaši PPD Zagreb i mađarskog Veszprema , a pobijedili su Mađari rezultatom 24:21

JASTREBOVE ŠKOLE TRČANJA - Jastrebove škole trčanja održat će se večeras u Perivoju dvorca Erdody u Jastrebarskom od 19,00 sati. Organizator je Atletski klub Jastreb 99.

AUTOBUSNA LINIJA 160 I DALJE SKRAĆENO - Autobusna linija 160 Savski most - Lipnica - Havidić Selo i dalje prometuje skraćeno do raskrižja Gornjodragonoške i Havidićke ceste. U tijeku je sanacija klizišta, odnosno oštećenja kolnika Gornjodragonoške ceste, od Havidićke ceste, prema Lipničkoj cesti. Kako bi se osigurala što bolja prometna povezanost, od danas će autobusi u pojedinim polascima voziti kroz Havidić Selo, do Lipnice. S obzirom na trenutne prometne mogućnosti duž oštećene dionice, linija će prema Lipnici prometovati smanjenim, odnosno intenzitetom koji dopuštaju prometno tehnički uvjeti.