Početna

četvrtak, 24. srpnja 2014.

ZASTUPNICI IZGLASALI REBALANS PRORAČUNA GRADA ZAGREBA- Sa 26 glasova za i 22 suzdržana zastupnici zagrebačke Gradske skupštine izglasali su povećanje rebalansa proračuna Grada Zagreba za 2014. godinu, za 4,28 %, kojim je raspoređeno 300 milijuna kuna dobivenih sudskim sporom kojim je Gradu priznat udio u porezu na dohodak za financiranje decentraliziranih funkcija. Zastupnici su jednoglasno prihvatili i davanje suglasnosti Zagrebačkom holdingu d.o.o. za reprogram kratkoročnih kreditnih obveza u dugoročne.

 

GRAD DJELOMIČNO POKRIVA DUGOVE BOLNICA - Na sjednici zagrebačke gradske skupštine prihvaćena je prva točka dnevnog reda - Prijedlog zaključka o raspodjeli sredstava za djelomično pokrivanje gubitaka Kliničke bolnice Sv. Duh, Dječje bolnice Srebrnjak i Specijalne bolnice za plućne bolesti. Radi se o sanaciji zdravstva iz ranijih godina, u ustanovama kojima je vlasnik Grad Zagreb. Do 31. prosinca 2013. godine ukupan dug tih ustanova bio je gotovo 110 milijuna kuna, od čega 100 milijuna kuna za Kliničku bolnicu Sv. Duh, 4,7 milijuna kuna za Dječju bolnicu Srebrnjak i oko 5,6 milijuna kuna za Specijalnu bolnicu za plućne bolesti. Grad će u iznosu od 59 milijuna kuna djelomično pokriti gubitke. U pojedinačnoj raspravi zastupnici su podržali ovaj prijedlog, no upozorili su da se treba donijeti model po kojem bi se ovaj problem riješio dugoročno.


LJETOVANJE DJECE IZ OBITELJI SLABIJEG IMOVINSKOG STATUSA
-
Treća skupina djece iz obitelji slabijeg imovinskog statusa danas je s južne strane Maksimirskog stadiona na Borongaju krenula na sedmodnevno besplatno ljetovanje u organizaciji Grada Zagreba – Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom. Djecu koja će boraviti u odmaralištu Stoimena u Crikvenici na putovanje su ispratili gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić i pomoćnica pročelnice nadležnog Gradskog ureda Romana Galić. Na putovanje je krenulo 120 djece.

 

NA MLADOSTI NEMA REKREACIJE ZA GRAĐANSTVO - Zbog održavanja Prvenstva Hrvatske u plivanju, na vanjskim i unutarnjim bazenima Sportskog parka Mladost neće biti rekreacije za građanstvo, od danas do nedjelje, 27.srpnja. Zbog održavanja završnog turnira Kupa RH za mlađe juniore bazeni na ŠRC Šalati radit će sutra od 13,30 do 16,30 sati, u  subotu od 11,00 do 16,30 te u  nedjelju od 13,30 do 19,00 sati.

 

IZGRADNJA SOLARNE ELEKTRANE - Intenzivni radovi na izgradnji solarne elektrane, koja će  proizvoditi 850 kW električne energije, traju u lepoglavskoj poduzetničkoj zoni. Riječ je o jednoj od najvećih investicija na području obnovljivih izvora energije  u Hrvatskoj, čija je vrijednost oko dva milijuna eura. Gradilište u Poduzetničkoj zoni Lepoglava ovih su dana obišli župan Varaždinske županije Predrag Štromar i gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić. Župan Varaždinske županije Predrag Štromar istaknuo je kako je i Poduzetnička zona grada Lepoglave pridonijela tome da se Varaždinska županija nađe u samom vrhu liste konkurentnosti  hrvatskih županija. Radovi na izgradnji solarne elektrane u Lepoglavi trebali bi završiti do kraja listopada.

 

U PRVIH ŠEST MJESECI SMANJEN BROJ NEZAPOSLENIH - Prosječan broj nezaposlenih u prvoj polovici ove godine u Varaždinskoj županiji je 10.415 osoba, dok je u lipnju evidentirano 9.015 nezaposlenih radnika. Te je podatke iznijela predstojnica varaždinskog područnog ureda zavoda za zapošljavanje Jasenka Hutinski na konferenciji za novinare, u povodu prve godišnjice rada Centra za savjetovanje u karijeri Varaždin. U prvih šest mjeseci ove godine, situacija je na ovom području što se nezaposlenosti tiče, barem statistički bila bitno bolja nego u istom razdoblju 2013. Nezaposlenost je prosječno smanjena 8,8 posto, dok je istovremeno zapošljavanje povećano gotovo 12 posto. Iako će se slika nezaposlenosti na jesen promijeniti  prije svega zbog završetka sezonskih poslova, dobra je vijest da je najavljen dolazak i nekih novih investitora, koji će zapošljavati nove radnike.

 

BESPLATNI UDŽBENICI MEĐIMURSKIM OSMOŠKOLCIMA -  Međimurska će županija, u suradnji s gradovima i općinama, učenicima svih osnovnih škola kojima je osnivač osigurati besplatne udžbenike za narednu školsku godinu. Škole će pripremiti popise svih obveznih udžbenika koje će učenici koristiti sljedeće školske godine i ti će udžbenici prvoga dana nastave učenike dočekati na njihovim školskim klupama. Udžbenici će ostati vlasništvo škole, a učenicima će biti dani na uporabu uz obvezu da ih čuvaju i ne oštećuju kako bi naredne godine mogli poslužiti i njihovim mlađim kolegama. Županija  će osigurati samo obvezne udžbenike i Geografski atlas za 5. razred, a roditelji će sami nabavljati preostale knjige i školsku opremu. Točne popise knjiga koje će osigurati županija svaka će škola objaviti na svojim mrežnim stranicama.

 

PROJEKTOM BALTAZAR POMOĆ ZA 99 ZAGORSKIH UČENIKA - Sporazum o provedbi projekta Baltazar, sa ravnateljima 27 osnovnih i 4 srednje škole s područja Krapinsko zagorske županije potpisao je danas župan Željko Kolar u prostorima Srednje škole Krapina. Projekt omogućava uključivanje učenika s teškoćama u život zajednice i jasno prikazuje važnost obrazovanja djece u njihovom prirodnom socijalnom okruženju, a realizirat će ga Krapinsko-zagorska županija zajedno sa partnerima. Projekt je kandidiran na Europski socijalni fond, na Operativni program Razvoj ljudskih potencijala, a rezultati će biti poznati tijekom rujna. Procijenjena vrijednost projekta za 12 mjeseci provođenja je 2 milijuna i 326 tisuća kuna i neovisno o ishodu natječaja, Krapinsko zagorska županija osigurala je sredstva za provođenje projekta, odnosno pomoć za 99 učenika s poteškoćama, kojima će asistirati 69 pomoćnika (nezaposlene osobe registrirane na tržištu rada do 29 godina starosti).

 

OBUSTAVLJENA AUTOBUSNA LINIJA 236 - Autobusna linija 236 Kampus – Čavićeva, bit će privremeno obustavljena, od subote, 26. srpnja do 17. kolovoza. Također, zbog smanjene prijevozne potražnje, u razdobljima od 21. do 25. srpnja i  od 18. do 22. kolovoza, bit će smanjen broj polazaka sukladno novom voznom redu koji će biti dostupan na početno-krajnjim stajalištima.

 

AKCIJA DARIVANJA KRVI U JASTREBARSKOM - Akcije dobrovoljnog darivanja krvi organiziraju se u Jastrebarskom. Tako svi dobrovoljni darivatelji ove dragocjene tekućine, kao i oni koji to žele postati mogu doći na sutrašnju akciju koja će se održati u Centru za kulturu Jastrebarsko od 8,00 sati.

 

RAZMISLITE PONOVNO - Kampanju pod sloganom „Razmislite ponovo“ provodi pod pokroviteljstvom Koprivničko-križevačke županije, povodom Svjetskog dana hepatitisa,  Udruga liječenih i oboljelih od hepatitisa "Hepatos - Koprivnica".  Nakon što je akcija jučer provedena u Đurđevcu, danas će u 19 sati  u suradnji s Infektološkim odjelom Opće bolnice Koprivnica,  javna akcija  testiranja na hepatitis C biti provedena u prostorijama Gradskog društva Crvenog križa u Križevcima. Akcija se nastavlja 26. i  29. srpnja u Koprivnici. Testiranje je besplatno i organizira se za sve zainteresirane građane.

 

ZAGREBAČKE GORNJOGRADSKE COPRNICE - Turistička tura Gornjogradskih coprnica kroz grad Zagreb, drugu godinu za redom privlači pažnju brojnih posjetitelja. Održava se svake druge i četvrte subote kroz ljetne mjesece u organizaciji Omnes Arta i Muzeja grada Zagreba uz potporu Turističke zajednice grada Zagreba. Program traje 120 minuta, kreće se ispred TIC-a na Trgu bana Jelačića i to u 11,00 sati na hrvatskom te od 13,00 sati na engleskom jeziku. Sljedeća tura na rasporedu je ove subote, 26. srpnja te 9. i 23. kolovoza.


NJUJORŠKI UMJETNIK U MSU
- Izložba pod nazivom „ Savršene nesavršenosti“ njujorškog umjetnika hrvatskog podrijetla Williama Anthonyja otvara se večeras s početkom u 19,00 sati u Muzeju suvremene umjetnosti. Izložba će predstaviti radove i knjige koje je u protekle dvije godine autor donirao spomenutom muzeju, ali i crteže iz njegove privatne kolekcije. Izložba će biti otvorena za sve posjetitelje Muzeja do 31. kolovoza.

 

CAREVO NOVO RUHO NA ŠTROSU - U okviru zagrebačke manifestacije „Ljeto na Štrosu“ koja se održava do 2. rujna, večeras će biti izvedena predstava „Carevo novo ruho“, koju će izvesti Malo lutkarsko kazalište LET s početkom u 19,30 sati. Nakon toga, na Štrosu će se s početkom 20,00 sati održati glazbena slušaonica pod nazivom „Glazba s potpisom“, a večerašnji program završava večernjim koncertom „Taste of blues“.

 

HRVATSKU NA FESTIVALU U CRNOJ GORI PREDSTAVLJA KUD ZABOK - Deseti Međunarodni festival folklora “Cetinje 2014” održava se od sutra do nedjelje i dio je programa Svjetske organizacije folklornih festivala i tradicionalne umjetnosti CIOFF, čiji je pokrovitelj UNESCO. Na festivalu će sudjelovati sedam folklornih društava iz pet zemalja- Hrvatske, Bugarske, Turske, Rusije i zemlje domaćina, Crne Gore. Hrvatsku će predstavljati KUD “Zabok”. Kako je istaknula umjetnička voditeljica KUD-a Zabok, Senka Jurina, ovo je velika čast za KUD Zabok, jer na festivalu sudjeluju najkvalitetnija kulturno umjetnička društva. Pripreme za festival trajale su mjesecima, a u Crnu Goru KUD Zabok putuje večeras.

 

PUTUJUĆA IZLOŽBA FOTOGRAFIJA - Foto-klub ''Sloboda'' Varaždin organizira putujuću izložbu fotografija čiji su autori članovi kluba. Cilj je predstavljanje varaždinskih autora i njihovih radova široj javnosti, pa se planiraju izložbe u svim gradovima Varaždinske županije. Večeras će tako izložba biti otvorena u kulturnom centru „Ivan Rabuzin“ u Novom Marofu. Svojim se radovima predstavlja 12  poznatih varaždinskih fotografa, a otvorenje će biti večeras s početkom u 20 sati.

 

IZLOŽBA „GRAD FILMA- TVORNICA SNOVA - Izložba naslovljena „Grad filma- tvornica snova“ bit će otvorena večeras u 21,00 sat u Muzeju Grada Zagreba. Ova izložba kroz više aspekata tematizirati će povijest filma u Zagrebu. Zagreb, kao središte hrvatske kinematografije, okuplja brojne producentske kuće, a njihovu povijest, kao i povijest filmova koje su iznjedrile biti će izloženi zagrebačkoj publici. Prikazati će se kinematografija 2. svjetskog rata, kao i ona poslijeratna. Projekt financijski podupire i Grad Zagreb, a izložba će biti otvorena do 2. studenog.

 

USUSRET SHOWDERICI - Radni sastanak na temu SHOWderica i Šoderica – jučer, danas i sutra održan je jučer na Šoderici. Sastanku su prisustvovali zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije  Darko Sobota, načelnik Općine Legrad Ivan Sabolić, direktor  županijske Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije Zdravko Mihevc i predsjednik Udruge športske rekreacije podravskih studenata Ivan Kičinbaći. Bilo je riječi  o tijeku priprema za festival SHOWderica koji će u subotu prijepodne početi na jezeru Šoderica. Mnoštvo cjelodnevnih glazbenih i sportskih događanja, radionica i igraonica, predstavljanja obrtnika i udruga što će se održavati u sklopu festivala, završit će u nedjelju navečer.

 

NATJECANJE MEĐIMURSKIH ORAČA - Ove subote u Polevama  održat će već tradicionalno 10. natjecanje najboljih međimurskih orača. Natjecanje pod pokroviteljstvom Međimurske županije organiziraju Udruga za natjecanje orača Međimurske županije i međimurska podružnica poljoprivredno savjetodavne službe. Prvoplasirani orači predstavljat će  Međimursku županiju na Državnom natjecanju u oranju. Prijave za  subotnje natjecanje primaju se još danas u  podružnici poljoprivredne savjetodavne službe Međimurske županije.

 

KRAPJE, OJ RUMENA RUŽO MOJA - U Muzeju „Staro selo“ Kumrovec otvorena je izložba Krapje, oj, rumeno ružo moja, gostujuća izložba Muzeja Moslavine. Izložba predstavlja bogatstvo narodnih nošnji moslavačkog kraja, odnosno starinsko žensko i muško ruho iz ranijih povijesnih razdoblja koje se do polovice prošlog stoljeća svakodnevno upotrebljavalo u pojedinim seoskim sredinama. Akcent je stavljen na žensku nošnju kraplanskog kraja koja se svrstava u tip  posavske nošnje. Svi zainteresirani izložbu mogu razgledati do kraja kolovoza.

 

LJETO U DVORCU ORŠIĆ - Glazbeno scenski festival Ljeto u dvorcu Oršić nastavlja se večeras u 21,00 sat koncertom hrvatskog kantautora iz Bjelovara, Mladena Medaka Gage, koji oduševljava šaljivim pjesmama. Festival inače od 2006. godine organizira društva "Sv. Juraj" iz Gornje Stubice. Ciljevi Festivala su promoviranje Hrvatskog zagorja, promoviranje kvalitetnih prostora s kulturno-povijesnim znamenitostima.

 

srijeda, 23. srpnja 2014.

UREĐENJE MARTINOVKE - Urbanistički plan uređenja zone Martinovka istok, ovih je dana dovršen i naći će se na dnevnom redu sutrašnje sjednice Gradske skupštine. Plan se odnosi samo na istočni dio Martinovke, a obuhvaća površinu od 9,5 hektara. Uz gradnju novih visokih stambenih i poslovnih zgrada, u planu je i rješavanje prometnih problema u naselju. Sve ulice bit će široke najmanje 6 metara, a uz njih će se graditi i metar i pol široki nogostupi, kojih trenutno u većini naselja nedostaje. U novim zgradama ukupno će biti izgrađeno 325 novih stanova, što znači da će broj stanovnika u tom dijelu naselja narasti s današnjih 930 na 1640. Svaka nova zgrada vjerojatno će imati podzemnu garažu, a dvije javne podzemne garaže planirane su kod FER-a, čime bi današnje parkiralište uz glavni ulaz na fakultet postalo trg bez automobila. Od Bednjanske do Vukovarske, uz Plitvičku, bit će uređen zeleni perivoj, a u cijeloj su zoni planirana dva dječja igrališta, površine najmanje 260 četvornih metara.
 

SASTANAK S VELEPOSLANIKOM UKRAJINE - Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić primio je u Gradskoj upravi veleposlanika Ukrajine, Nj.E. Oleksandra Levčkenka. Veleposlanik je zahvalio gradonačelniku Bandiću za pokroviteljstvo izložbe izvornog ukrajinskog folklornog umijeća Petrikivski rospis, koji je krajem prošle godine dobio međunarodni status nematerijalnog blaga UNESCO. Izložba je otvorena u Zagrebu 26. lipnja, u prostorijama Hrvatske kuće Materina priča. Na sastanku je također dogovoreno da će 50-60 djece iz Kijeva boraviti u rujnu u odmaralištu Crvenog križa u Novom Vinodolskom.

 

OSNOVAN CENTAR KOJI BRINE O OSOBAMA S INVALIDITETOM- U prikladno uređenom prostoru u ulici Nova Ves u Zagrebu osnovan je Centar za unapređivanje i promociju turističko-ugostiteljskih usluga usmjerenih gostima s invaliditetom, gdje će hrvatski ugostitelji od jeseni učiti kako pristupiti slijepim, slabovidnim, gluhim i nagluhim osobama. Riječ je o jedinstvenom projektu u Europi, a sam Centar je osnovala Udruga nastavnika u djelatnosti ugostiteljskog obrazovanja, koja već prima predbilježbe poslodavaca i djelatnika ugostiteljske struke za prve jesenske radionice.

 

MESNIČKA ULICA BIT ĆE GOTOVA POČETKOM LISTOPADA - Radovi na izmjeni komunalne cijevi u Mesničkoj ulici privode se kraju, pa će se stanarima život uskoro normalizirati. Stanari trebaju automobile ostavljati u garaži Tuškanac, a do nje moraju preko Britanca i Nazorove. Do grada se može i Dežmanovim prolazom, koji je posebno zbog radova od pješačke zone pretvoren u prometnicu. Do ponovnog otvaranja Mesničke na Gornji grad se vozilima može pak jedino preko Ilirskog trga, dok se pješice može i kroz raskopanu ulicu. Temeljita obnova Mesničke ulice trajat će do početka listopada.

 

MODERNIZACIJA ZOOLOŠKOG VRTA - Projekt Modernizacije zagrebačkog Zoološkog vrta, uskoro se nastavlja radovima na drugom dijelu afričke savane. Prvi dio savane podrazumijevao je gradnju nastambe za lavove, koja je otvorena prije mjesec dana, dok drugi dio predviđa gradnju prostora za žirafu. Ove godine trebala bi početi i gradnja nove nastambe za medvjede površine 1400 četvornih metara, a novi prostor dobit će i pelikani. U planu je i gradnja nove suvenirnice i blagajne, te ulaz u Zoološki vrt koji bi trebao omogućiti lakši pristup posjetiteljima.

 

SMJEŠTAJ U DOMU DOBIVA 7 556 STUDENATA - Više od 10 000 studenata i ove godine pokušava dobiti smještaj u jednom od četiri zagrebačka studentska doma – Stjepan Radić, Cvjetno naselje, Dr. Ante Starčević i Lašćina, no mjesta ima samo za njih 7 556. Od ukupnog broja mjesta, 7000 namijenjeno je redovitim studentima, a ostatak vrhunskim sportašima, studentima na razmjeni te studentima s posebnim potrebama. Najveći broj studenata može primiti Studentski dom Stjepan Radić, poznat kao Sava, a upravo njega traži najviše studenata. Predaja molbi završava 28. srpnja kada počinje obrada podataka. Prvi rezultati očekuju se do sredine kolovoza.

 

RADOVI KOD JADRANSKOG MOSTA DO 6. KOLOVOZA - Zbog izvođenja radova na zamjeni oštećenih tramvajskih pruga na raskrižju Selske ceste i Jadranskog mosta, za sav promet do 6. kolovoza zatvorena je prilazna cesta zapad-istok, iz smjera Selske ceste prema Savskoj cesti. Obilazni pravac za vrijeme izvođenja navedenih radova je Selska cesta – Jadranski most – Remetinečka cesta – Jadranski most – Savska cesta.

 

BICIKLISTIČKI AMBASADORI NA MOTOVUN FILM FESTIVALU - Konferencija za medije povodom kretanja biciklističke karavane za Motovun održana je jučer na Bundeku. Karavanu organiziraju Udruga Moj bicikl i Motovun film festival s ciljem promocije festivala. Dvadesetak ambasadora krenulo je na put dug 330 kilometara kako bi promicali pozitivne ideje, kreativnost i filmsku kulturu.

MALI PRIRODOSLOVAC U TEHNIČKOM MUZEJU - Drugi ciklus ljetnih znanstvenih radionica „Mali prirodoslovac“, će se održati u Tehničkom muzeju od 29. do 31. srpnja od 9,00 do 11,00 sati. Na radionicama će se obrađivati teme s područja fizike, meteorologije i tehničke kulture, a preporučena dob korisnika je od prvog do šestog razreda osnovne škole. Sudjelovanje na radionicama je besplatno, a broj polaznika je ograničen.


ZAPREŠIĆ SUFINANCIRA PROGRAME ENERGETSKE UČINKOVITOSTI - Na natječaju Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji je bio namijenjen jedinicama lokalne i područne samouprave za sufinanciranje termofasade, promjenu stolarije i krovišta te prijelaza na učinkovitiji sustav grijanja prošao je i Grad Zaprešić. Za oba programa osigurano je 1,8 milijuna kuna. Fond i Grad tako će sufinancirati 50 posto troškova radova, dok će preostale troškove snositi vlasnik kuće. Program učinkovitijeg sustava grijanja odnosni se na ugradnju solarnih kolektora. Na natječaj se mogu prijaviti vlasnici obiteljskih kuća do 400 četvornih metara s prebivalištem u gradu Zaprešiću, a Grad će uskoro donijeti pravilnik s točno utvrđenim kriterijima.


PREDSJEDNIK JOSIPOVIĆ POSJETIO MEĐIMURJE - Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, posjetio je Međimursku županiju. U Općini Sveti Martin na Muri dočekali su ga načelnik Franjo Makovec, župan Međimurske županije Matija Posavec i zamjenik župana Zoran Vidović. Nakon posjete osnovnoj školi u Svetom Martinu, predsjednik je obišao gospodarsku zonu ove općine koja okuplja čak 11 gospodarskih subjekata, uvjerivši se još jednom, kako je rekao, u sjajne rezultate koje postiže najsjevernija hrvatska županija. Ne samo gospodarska zona u Sv. Martinu nego i cijela Međimurska županija je neka druga Hrvatska, neka bolja Hrvatska, rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec, istakavši kako je gospodarstvo Međimurja samo u drugoj polovici 2013. godine za 400 milijuna kuna povećalo svoj promet, a u proteklih je 5 mjeseci nezaposlenost u ovoj županiji pala za 1400 osoba. Svoj jučerašnji posjet Općini Sveti Martin na Muri, predsjednik Ivo Josipović zaključio je pored Mlina na Muri u Žabniku, gdje je početkom lipnja otvoren Centar za posjetitelje.


NOVI ROTOR U VARAŽDINU POČETKOM KOLOVOZA - Radovi na novom rotoru u Ulici braće Radić u Varaždinu najvjerojatnije će završiti do početka kolovoza. Prvi sloj asfalta već je položen na nogostupe oko rotora. Rekonstrukcija raskrižja Ulice braće Radić i Ulice Ratimira Hercega započela je inače početkom lipnja, a s obzirom na opsežne radove, promet je još uvijek zatvoren u djelu Ulice braće Radić od Ulice Franje Galinca do Meštrovićeve ulice, te na djelu Ulice Ratimira Hercega od Ivanečke ulice do Ulice braće Radića i odvija se obilaznim pravcima.


VELIK INTERES ZA FAKULTET ORGANIZACIJE I INFORMATIKE - Danas završava ljetni upisni rok na varaždinski Fakultet organizacije i informatike. Zanimanje za upis studijskih programa ove godine je izrazito velik, pa su gotovo sva mjesta popunjena već u ljetnom upisnom roku. Ukupna upisna kvota na preddiplomskom sveučilišnom studiju „Informacijski i poslovni sustavi“ je 280 studenata, a pravo upisa ostvarilo je 276 kandidata, dok je 150 mjesta na sveučilišnom preddiplomskom studiju „Ekonomika poduzetništva“ popunjeno. Na stručnom preddiplomskom studiju „Primjena informacijske tehnologije u poslovanju“ bilo je 260 mjesta, a pravo upisa ostvarilo je 255 kandidata. Broj nepopunjenih mjesta po pojedinim studijima u ljetnom upisnom roku bit će objavljen nakon završetka upisnog roka.


OBLJETNICA RADA KOPRIVNIČKOG CISOKA - Prvu obljetnicu rada obilježio je Centar za informiranje i savjetovanje o karijeri Koprivnica. U proteklih godinu dana usluge CISOKA koristilo je 3448 mahom nezaposlenih osoba s područja Koprivničko - križevačke županije. Osim nezaposlenim osobama, Centar je namijenjen učenicima osnovnih i srednjih škola, studentima, roditeljima, poslodavcima te zaposlenim osobama. Obilježavanju godišnjice rada koprivničkog CISOKA, uz ostale su prisustvovali i zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ivan Pal te ravnateljica razvojne agencije Podravine i Prigorja PORA Melita Birčić.


IZMJENE U TRASI AUTOBUSNE LINIJE 215 - Autobusi na liniji 215 Kvaternikov trg – Trnava, prometuju djelomično izmijenjenom trasom, zbog uređenja Planinske ulice, na dijelu od Heinzelove ulice do Ivanićgradske ulice. Do završetka radova do nedjelje, 27. srpnja autobusi s Kvaternikovog trga voze redovnom trasom do raskrižja Heinzelove ulice i Planinske ulice, nastavljaju Heinzelovom ulicom, Ulicom grada Vukovara, Ivanićgradskom ulicom do Trga Volovčica i dalje redovnom trasom do odredišta, te istom trasom u povratku, uz zaustavljanje na svim redovnim autobusnim stajalištima na izmijenjenom dijelu trase.


PRIVREMENO OBUSTAVLJENA AUTOBUSNA LINIJA 236 - Autobusna linija 236 Kampus – Čavićeva bit će privremeno obustavljena, od ove subote 26. srpnja do 17. kolovoza. Također, zbog smanjene prijevozne potražnje, u razdobljima od 21. do 25. srpnja i od 18. do 22. kolovoza, bit će smanjen broj polazaka sukladno novom voznom redu koji će biti dostupan na početno - krajnjim stajalištima.


PROMJENE U POLASCIMA AUTOBUSA - Na autobusnim linijama 120 Črnomerec – Gajnice, 126 Črnomerec – Gornja Kustošija i 127 Črnomerec – Mikulići, korigirani su večernji polasci, a sve informacije dostupne su na početno-krajnjim stajalištima te internetskoj stranici ZET-a.

REBALANS PRORAČUNA GRADA JASTREBARSKOG - Prve izmjene i dopune ovogodišnjeg gradskog proračuna prihvatilo je Gradsko vijeće Jastrebarskog. Do rebalansa je došlo zbog nastalih troškova na sanaciji klizišta nastalih uslijed vremenskih nepogoda koje su zahvatile dijelove Grada, troškova legalizacije društvenih domova, reorganizacije Gradske uprave te programa energetike u kojima također sudjeluje Grad Jastrebarsko. Prihodi u proračunu povećani su za 9,6 posto i sada iznose 53,4 milijuna, a rashodi su veći za 10,5 posto i iznose 65,8 milijuna kuna. Kako se moglo čuti višak rashoda nad prihodima od gotovo 12 i pol milijuna kuna pokrit će se raspoloživom sredstvima iz prošlogodišnjeg proračuna.

ZLATNA MEDALJA VELIKOGORIČKOM VIS-u JANE - Zlatnu medalju u kategoriji folklornog pjevanja na 8. Olimpijadi zborova koja se od 9. do 19. srpnja održala u glavnom gradu Latvije – Rigi osvojio je velikogorički VIS Jane. Na Olimpijadi zborova, sudjelovalo je oko 500 zborova iz 75 zemalja svijeta sa oko 27.000 sudionika. Riječ je o najvećem zborskom natjecanju na svijetu koje se održava svake dvije godine.Velikogorički ansambl Jane, koji ove godine slavi desetu godišnjicu osnutka, osvojio je i najbolji plasman među ostalim predstavnicima iz Hrvatske te se, nakon tri olimpijska srebra iz Austrije, Kine i Amerike, vraća u Hrvatsku s toliko željenim olimpijskim zlatom.


SJAJNI BAL IDUĆE GODINE PONOVNO U VARAŽDINU - Nakon što u veljači ove godine nakon 20 godina neprekinute tradicije Sjajni bal grada Varaždina nije održan, organizatori iz Hrvatsko-austrijske zajednice Varaždin, ovih su dana najavili kako u veljači 2015. godine planiraju nastaviti povijest održavanja tog najglamuroznijeg društvenog događanja u gradu. Dvadeset i prvi Sjajni bal održat će se 6. veljače 2015. godine, rekla je predsjednica Hrvatsko-austrijske kulturne zajednice Ingeborg Jurić. Manifestacija za čije održavanje Hrvatsko-austrijska kulturna zajednica još uvijek traži sponzora će i nadalje ostati dobrotvorna, a u tijeku je restauracija četvrtog ogledala u HNK-u iz sredstava prikupljenih na Sjajnom balu.


MUZEJ NAFTNOG RUDARSTVA KOD IVANIĆ GRADA - Sporazum o osnivanju Muzeja naftnog rudarstva potpisali su Javor Bojan Leš, gradonačelnik Ivanić-Grada i Želimir Šikonja, izvršni direktor INA-e za istraživanje i proizvodnju nafte i plina. Muzej će biti smješten u neposrednoj blizini Ivanić-Grada, u šumi Petica, gdje je 1948. godine izbušena prva naftna bušotina na području jugoistočne Europe. Otvorenje muzeja, ovisno o pripremi postava i ishođenju potrebnih dozvola očekuje se krajem 2015. godine.


CIKLUS DOKUMENTARNOG FILMA U KRIŽEVCIMA - Ciklus dokumentarnog filma, ovog tjedna priređuje Gradska knjižnica „Franjo Marković“ Križevci. Nakon projekcija filmova Čovjek na žici i Braća Warner, u ponedjeljak i utorak, danas je u Multimedijskom kulturnom centru na rasporedu američki dokumentarni film o sportskim jedriličarima Morning Light što ga je 2008. godine režirao Mark Monroe. Početak projekcije u Multimedijskom kulturnom centru Križevci je u 20,00 sati.


REDOVITI LETOVI MIG-ova - U okviru planiranih zadaća Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane piloti zrakoplova MIG-21, do petka, 25. srpnja provode redovite letačke aktivnosti tijekom kojih se može očekivati probijanje zvučnog zida. Letovi će se provoditi svakodnevno od 10,00 do 16,00 sati, na visini iznad 10 000 metara na području Osječko-baranjske, Požeško-slavonske, Brodsko-posavske, Sisačko-moslavačke, Bjelovarsko-bilogorske i Zagrebačke županije. Radi se o redovitim letačkim aktivnostima HRZ i PZO-a nakon obavljenih radova na zrakoplovu.


NADZOR TERETNIH VOZILA I AUTOBUSA - Policijska uprava Varaždinska do 27. srpnja provodi pojačani nadzor teretnih vozila i autobusa. Cilj je smanjiti povećan broj prometnih prekršaja i nesreća u kojima sudjeluju teretna vozila i autobusi. Nadzirući tu kategoriju vozila, prometni policajci će posebno kontrolirati tehničku ispravnost autobusa i kamiona, te poštivanje odredbi o vremenu vožnje i obveznim odmorima vozača. Ova akcija se provodi sukladno akcijama Europske unije za 2014. godinu.


utorak, 22. srpnja 2014.

SANIRANO DIVLJE ODLAGALIŠTE OTPADA U KLARI- Divlje odlagalište otpada u Svetoj Klari u Horvatovoj ulici obišao je sinoć zagrebački gradonačelnik Milan Bandić sa svojim suradnicima. Naime, nakon što je nastupila zabrana odlaganja glomaznog otpada, građani su ovdje proteklih godinu dana ilegalno odlagali svoj otpad, a da je situacija posljednji tjedan postala nepodnošljiva, potvrdila je vlasnica obližnjeg restorana Marija Lešić. Kontaktirala je sve nadležne službe i resorno Ministarstvo, ali saniranje odlagališta počelo je tek jučer popodne nakon što je pokucala na vrata zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

         

HRVATSKE SVJETSKE IGRE - Hrvatske svjetske igre otvorene su sinoć na Trgu bana Jelačića u organizaciji Hrvatskog svjetskog kongresa, a na njima sudjeluje oko 750 mladih ljudi hrvatskog podrijetla iz 25 zemalja i oko 2.000 gostiju. Do ove subote,  26. srpnja, sportaši amateri natjecat će se u 16 sportova. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić ustvrdio je kako su HSI izraz hrvatskog identiteta i zajedništva, te je poželio da "tako ostane dok god budemo šetali kuglom zemaljskom".

 

OBNOVA ZGRADA NA TRGU KRALJA TOMISLAVA - Zgradama na Trgu kralja Tomislava u sljedećih godinu dana vratit će se stari sjaj. Grad je odlučio investirati u obnovu pet građevina koje su zaštićene kao kulturno dobro s kraja 19. stoljeća pa su tako stanari dobili 50 posto sredstava za milijun i 830 tisuća kuna vrijednu obnovu. Sredstva za sanaciju dobivena su preko programa spomeničke rente za sufinanciranje obnove vanjskih dijelova zgrada, ističe Silvije Novak, pročelnik Gradskog ureda za zaštitu spomenika kulture i prirode pod čijim se nadzorom vode radovi.

 

DOK SE PAROMLIN NE UREDI, NA TOM MJESTU PARKIRALIŠTE- Jedna od dugoročnih velikih investicija u Zagrebu je projekt uređenja industrijske baštine Paromlina. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić rekao je da će, dok se Paromlin ne uredi, na tom mjestu biti parkiralište te ustvrdio da Ministarstvo kulture Gradu nije dalo rok u kojemu mu treba uputiti plan uređenja Paromlina. U planu je uređenje Paromlina u narednih četiri, pet godina, a jedan od glavnih projekata bit će gradska knjižnica.

ZAGREBAČKA ŽUPANIJA POTIČE ENERGETSKU UČINKOVITOST -Zagrebačka županija za povećanje energetske učinkovitosti u zgradarstvu kod fizičkih osoba osigurala je milijun 875 tisuća kuna te je raspisala javni natječaj. Ovim sredstvima Zagrebačka županija  sufinancirati će pet mjere energetske učinkovitosti. Natječaj je otvoren  do sutra, a nepovratna novčana sredstva isplaćivat će se u obliku vrijednosnog kupona.

KOORDINACIJA ZA LJUDSKA PRAVA ZAGREBAČKE ŽUPANIJE-Koordinacija za ljudska prava Zagrebačke županije održala je svoju konstituirajuću sjednicu na kojoj je dogovoreno na koji način planiraju djelovati te su započeli dogovori oko izrade Plana rada za ovu i sljedeću godinu. Članovi Koordinacije, na čelu sa svojom predsjednicom Marijom Ledinski Anić, jednoglasno su podržali prijedlog da se umreže i blisko surađuju s Koordinacijama za ljudska prava iz drugih, susjednih županija te Grada Zagreba.Također je dogovoreno da će se na sljedećoj sjednici krenuti s pripremama oko obilježavanja 10. prosinca – Dana ljudskih prava u Zagrebačkoj županiji.

 

OBILAZAK ATLETSKOG STADIONA MLADOST- Na početku priprema za popularni ovogodišnji atletski Hanžekovićev memorijal danas je stadion Mladosti na Savi obišao zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u društvu direktorice mitinga Ivana Brkljačić. I ove godine uživat će se ponovno u vrhunskim natjecanjima svjetskih atletičara predvođenih našim vrhunskim atletičarkama Sandrom Perković, Blankom Vlašić i Anom Šimić. Troškovi mitinga su značajno smanjeni, naglasila je direktorica Ivana Brkljačić.

 

LJETOVANJE DJECE IZ OBITELJI SLABIJEG IMOVINSKOG STATUSA - Djeca iz obitelji slabijeg imovinskog statusa krenula su danas na sedmodnevno besplatno ljetovanje u organizaciji Grada Zagreba – Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom. Djeca će boraviti u odmaralištu Cvrčak u Dugoj Uvali, a na putovanje ih je ispratio gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić.

 

ZAVRŠEN PRVI KRUG UPISA U SREDNJE ŠKOLE - U netom završenom prvom krugu upisa u srednje škole na području Varaždinske županije upisano je 2030 učenika. U javnim i privatnim srednjim školama bilo je 2400 slobodnih mjesta. Zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić zadovoljan je ovogodišnjim upisima u srednje škole a posebno naglašava kako je dobro prošao upis u novoj srednjoj školi u Ludbregu. Slobodnih mjesta za drugi upisni rok još ima  u Srednjoj školi ''Arboretum Opeka'', Srednjoj školi Novi Marof, Srednjoj strukovnoj školi Varaždin te u Drugoj gimnaziji Varaždin  i  Medicinskoj školi. Početak prijava u jesenskom roku  bit će 25. kolovoza, dok će objava konačnih ljestvica biti 4. rujna.

 

VARAŽDIN–EUROPSKA PRIJESTOLNICA KULTURE - Kako bi predstavio inicijativu Europska prijestolnica kulture te najavio nove aktivnosti u procesu kandidature grada Varaždina i hrvatske regije sjever za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine, Ured za pripremu kandidature organizirao je susret s predstavnicima varaždinskih udruga i umjetničkih organizacija, ali i s građanima zainteresiranim za sudjelovanje u ovom projektu. Vjerujemo kako ćemo na taj način dobiti nove, kreativne ideje ali i široku bazu volontera koji će sudjelovati u brojnim aktivnostima koje planiramo u procesu kandidature za Europsku prijestolnicu kulture, istaknuo je voditelj projekta kandidature za Europsku prijestolnicu kulture 2020 Rajmond Rojnik.

 

 OSNOVANA STANICA HGSS-A ČAKOVEC - Pomoć stradalima, traženje izgubljenih osoba na nepristupačnim terenima, sprječavanje nesreća, spašavanje i pružanje prve medicinske pomoći u izvanrednim okolnostima, samo je dio zadaća koje će na području Međimurske županije obavljati novoosnovana Hrvatska gorska služba spašavanja – Stanica Čakovec. Osnivačka skupština održana je jučer  u velikoj vijećnici Međimurske županije.  Međimurje je dosad jedino bilo bez svoje gorske službe, a čakovečka stanica 24. je takva u Hrvatskoj. Na skupštini kojoj je prisustvovao i zamjenik župana Međimurske županije Zoran Vidović, za pročelnika novoosnovane čakovečke stanice HGSS-a izabran je Neven Putar. Rad  čakovečke stanice Hrvatske gorske službe spašavanja financirat će se dijelom iz državnog proračuna, a preostali trošak od oko 100 tisuća kuna godišnje podijelit će se s jedinicama lokalne uprave i samouprave na međimurskom području.

 

RADOVI NA UČENIČKOM DOMU U KRIŽEVCIMA- Nakon što su prošle godine dovršeni radovi na obnovi pročelja zgrade Učeničkog doma u Križevcima te zamjena dotrajale stolarije, ovih dana obavljaju se radovi na  obnovi krovišta i izolaciji  podruma.  Projekt obnove zgrade križevačkog  Učeničkog doma te poboljšanja njezine energetske učinkovitosti, time će biti priveden kraju. Planiranom rekonstrukcijom poboljšat će se toplinske karakteristike zgrade za tri energetska razreda što će  donijeti znatne uštede  na  grijanju objekta. Projekt cjelokupne rekonstrukcije zgrade Učeničkog doma  vrijedan je 2 milijuna i 754 tisuće kuna, a s nešto više od 532 tisuće kuna sufinancira ga  Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

 

AUTOBUS UMJESTO NOĆNOG TRAMVAJA 34 -Umjesto tramvaja noćne linije 34 Ljubljanica – Dubec, vozit će autobusi, od noćas do 11. kolovoza zbog radova na raskrižju Maksimirske ceste i Mandlove ulice.

 

AUTOBUSI UMJESTO NOĆNIH TRAMVAJA-Umjesto tramvaja noćnih linija 31 i 32, vozit će autobusi, od 24. do 26. srpnja, zbog zamjene tramvajskih tračnica na raskrižju Selske ceste i Jadranskog mosta. Autobusi noćne linije 31 ne zaustavljaju se na stajalištima Studentski dom Stjepan Radić, Arena Zagreb i Most mladosti.

 

DJELATNICI GDCK KRAPINA BORAVE U ŽUPANJI - Dvoje zaposlenika Gradskog društva Crvenog križa Krapina, koji su ujedno i pripadnici Gradskog interventnog tima GDCK Krapina, borave u Županji. Sudjeluju u ublažavanju posljedica izazvanih poplavama, a radit će I na poslovima vezanima za pružanje psihosocijalne potpore stradalom stanovništvu, ta na podjeli isušivača prostora. Na terenu će boraviti do nedjelje, 27. srpnja.

 

LEGALIZACIJA VATROGASNIH I DRUŠTVENIH DOMOVA - Prema Programu korištenja sredstava naknade za zadržavanje nezakonito izgrađenih zgrada u prostoru na području Grada Jastrebarskog, prema kojemu se utvrđuje namjensko korištenje ostvarenih sredstava naknade koja se naplaćuje u postupcima ozakonjenja nezakonito izgrađenih zgrada na području grada Jastrebarskog, a pripadaju Gradu, odlukom Gradskog vijeća iz proračuna će se  izdvojiti ukupno 900 tisuća kuna, odnosno 450 tisuća za ulaganje legalizacije objekata vatrogasnih i  društvenih domova, mrtvačnice te sportskih objekata.

FOND ZA ZAŠTITU OKOLIŠA POMAŽE LUDBREGU - Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancirat će  nabavu specijalnog komunalnog vozila za sakupljanje komunalnog otpada na području Grada Ludbrega. Za tu svrhu osiguran je  iznos od gotovo 700 tisuća kuna. Komunalno vozilo neophodno je za učinkovito gospodarenje otpadom na području Ludbrega i njime će se omogućiti učinkovitije gospodarenje otpadom u skladu s osnovnim načelima Zakona o zaštiti okoliša.

ZAJEDNIČKI NASTUP NA SAJMU U GUDOVCU - Razvojna agencija Podravine i Prigorja PORA već tradicionalno u suradnji s Obrtničkom komorom Koprivničko-križevačke županije i Županijskom komorom Koprivnica organizira zajednički nastup poduzetnika s područja Koprivničko-križevačke županije na Jesenskom međunarodnom bjelovarskom sajmu. Za sve poduzetnike s područja Koprivničko-križevačke županije koji će izlagati na zajedničkom izlagačkom prostoru, troškove izlaganja snose organizatori zajedničkog nastupa. Poduzetnici koji žele predstaviti svoje proizvode i usluge na 22. jesenskom međunarodnom bjelovarskom sajmu početkom rujna u Gudovcu  mogu se do 8. Kolovoza javiti u Razvojnu agenciju Podravine i Prigorja u Koprivnici.

  

ANKETA ZA KINO PROJEKCIJU U RADOBOJU - Općina Radoboj i ove je godine za vrijeme trajanja ljetnih praznika odlučila organizirati kino projekcije na otvorenom. Kao i prošle godine, projekcije su za sve posjetitelje besplatne. Novost je ta da na web stranici Općine Radoboj svi filmoljupci mogu do četvrtka glasati za film koji žele gledati na sljedećoj kino projekciji.

NAPREDUJU RADOVI NA ENCIKLOPEDIJI HRVATSKOG ZAGORJA- Radni sastanak uredničkog tima na izradi Enciklopedije Hrvatskog zagorja održan je ovih dana u prostorijama Leksikografskog zavoda u Zagrebu. Kako je istaknuto, dosad je izrađen abecedarij od 1600 natuknica od ukupno predviđenih 2000. Radovi na enciklopediji zasad idu po planu i ona bi trebala ugledati svjetlo dana sredinom 2016. godine, kako je to utvrđeno ugovorom potpisanim između Krapinsko-zagorske županije i Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža iz Zagreba

PRIPREME HRVATSKIH KOŠARKAŠA U MEĐIMURJU- Hrvatska košarkaška reprezentacija ovih dana boravi Toplicama “Sveti Martin“ pripremajući se  za Svjetsko prvenstvo koje počinje krajem kolovoza u Španjolskoj. Naši najbolji košarkaši već nekoliko godina za velika se natjecanja pripremaju upravo u Međimurju. Nakon četvrtog mjesta na Europskom prvenstvu, reprezentativci na čelu s izbornikom Jasminom Repešom najavljuju uspješan nastup i  na predstojećem svjetskom prvenstvu gdje će u prvom krugu igrati s Portorikom, Argentinom, Grčkom i Senegalom. Pripreme u Svetom Martinu propuštaju  Bogdanović, Žorić, Ukić i Tomić, a reprezentaciji će se upravo danas na pripremama priključiti naturalizirani Amerikanac Oliver Lafayette.

 

BICIKLISTIČKI AMBASADORI NA MOTOVUN FILM FESTIVALU- Konferencija za medije povodom kretanja biciklističke karavane za Motovun održati će se sutra na Bundeku s početkom u 07,00 sati. Karavanu organiziraju Udruga Moj bicikl i Motovun film festival s ciljem promocije festivala. Dvadesetak ambasadora krenuti će na put dug 330 kilometara te će promicati pozitivne ideje, kreativnost i filmsku kulturu. Na konferenciji će biti predstavljeni biciklisti koji su u dobi od 20. do 49. godina.

 

ponedjeljak, 21. srpnja 2014.

HRVATSKE SVJETSKE IGRE U ZAGREBU - Hrvatske svjetske igre, višesportsko natjecanje amatera u organizaciji Hrvatskog svjetskog kongresa započinje danas u Zagrebu i trajati će do 26. srpnja. Igre okupljaju hrvatske iseljenike i njihove potomke iz čitavog svijeta, a održavaju se svake četiri godine u Hrvatskoj. Na ovogodišnje natjecanje prijavljeno je 750 natjecatelja iz 24 zemlje, koji će se natjecati u 12 sportova. U organizaciju igara uključeni su i Hrvatski olimpijski odbor te nacionalni sportski savezi. U ime grada domaćina, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, pozdravit će prisutne na otvorenju 3. hrvatskih svjetskih igara u 21,00 sat.

CENTAR ZA ZDRAVLJE MLADIH - Centar za zdravlje mladih novi je projekt Gradskog ureda za zdravlje, koji se provodi i koji će javnosti biti obznanjen do kraja godine, najavila je pročelnica Ureda Mirna Šitum. U Centru će se osim savjetodavnih mogućnosti vezano uz spolno zdravlje i poteškoće koje mladi imaju, moći ostvariti i dio kurative. Šitum je najavila i projekt palijativne skrbi za što je u planu adaptirati veći dio bolnice u Rockefellerovoj, za što su sredstva već osigurana.

POSJET VELEPOSLANIKA IRANA - Gradonačelnik Milan Bandić primio je u posjet Nj.E. Mohammada Ebrahima Taheriana Farda, veleposlanika Islamske Republike Iran u Republici Hrvatskoj. Veleposlanik je  izrazio zadovoljstvo što će sljedeće četiri godine provesti u gradu kojeg je ocijenio vrlo ugodnim za življenje, te je posebno pohvalio njegovu čistoću i organiziranost. Također, veleposlanik je pozvao gradonačelnika Bandića da posjeti Grad Teheran, jer je, kako je rekao, uvjeren da postoje mnoge mogućnosti suradnje između dvaju gradova. 

 

DANI ZAGREBAČKIH KUPINA I PROIZVODA OD KUPINA - Dani zagrebačkih kupina i proizvoda od kupina, koja se održava u organizaciji Grada Zagreba, Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo i Zagrebačke županije u suradnji s Poljoprivrednom zadrugom Kupina – Eko i Udrugom proizvođača kupina Zagrebačke županije traje do 7. rujna. Na 14 frekventnih zagrebačkih lokacija mogu se kupiti kupine i proizvodi od kupina poput kupinovog vina, rakija, soka i pekmeza domaćih proizvođača.

GRAD ZAPREŠIĆ SUBVENCIONIRAT ĆE UDŽBENIKE - Odlukom o dodjeli financijskih sredstva za nabavu udžbenika Grad Zaprešić će pomoći osnovnoškolcima slabijeg imovinskog statusa u školskoj godini 2014./2015. Pravo na subvenciju imaju učenici osnovnih škola s prebivalištem na području Zaprešića i koji su iz obitelji slabijeg imovinskog statusa. Učenicima koji ispunjavaju ove uvjete, a ne ostvaruju pravo na besplatne udžbenike po nekoj drugoj osnovi, isplatit će se 300,00 kuna na račun jednog od roditelja korisnika financijskih sredstava.

BESPLATNA PREDŠKOLA U SAMOBORU - Program predškole s početkom pedagoške godine, temeljem odluke samoborskog Gradskog vijeća, bit će besplatan za svu djecu na samoborskom području. Program predškole postaje obavezan za svu djecu u godini dana prije polaska u osnovnu školu, a za djecu koja pohađaju vrtić integriran je u redoviti program predškolskog odgoja dječjeg vrtića. Još jedna novost koja će se od jeseni primjenjivati u samoborskim vrtićima .umanjenje je cijene u iznosu od 40 posto za roditelje djece s teškoćama u razvoju koja pohađaju redovni 10-satni program.
 

TEMA DANAŠNJEG SASTANKA U BEDEKOVČINI –BRZA CESTA - Predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Krapinsko-zagorske županije, Općine Bedekovčina, Hrvatskih voda, Zagorskog vodovoda i Hrvatskih cesta održat će danas sastanak na kojem će centralna tema biti radovi na gradnji brze ceste od čvora Mokrice do Marije Bistrice, na dionici Bračak – Bedekovčina. Trenutno su u fazi izvođenja radovi na brzoj cesti  Popovec - Marija Bistrica - Kašina, dionica Mokrice - Bračak, a na dionici Bračak - Bedekovčina se provodi javni natječaj za radove. Sastanak je predviđen oko 13,00 sati ispred zgrade općine Bedekovčina, a potom će uslijediti obilazak terena.


AKTIVNOSTI VARAŽDINSKOG CISOKA - Usluge varaždinskog Centra za informiranje i savjetovanje u karijeri u proteklih godinu dana koristilo je 4 tisuće 357 građana. Riječ je mahom o nezaposlenim osobama i učenicima srednjih i osnovnih škola. CISOK Varaždin proveo je 150 grupnih aktivnosti, 907 individualnih savjetovanja i informiranja te 25 stručnih sastanaka s predstavnicima obrazovnih institucija, udruga i poslodavcima, istaknuto je na konferenciji za novinare priređenoj u povodu prve obljetnice djelovanja centra. Osim nastavka pružanja usluga nezaposlenima, CISOK će i dalje savjetovati učenike osnovnih i srednjih škola. Uz financijsku potporu Europske unije, u Hrvatskoj je prije godinu dana osnovano osam CISOK centara. Uz varaždinski djeluju i dva zagrebačka, koprivnički, osječki i zadarski, te centar u Slavonskom Brodu.

BOLJA INTEGRACIJA U MEĐIMURJU - Edukacija za prevoditelja hrvatskog znakovnog jezika, jedna od aktivnosti u sklopu projekta Bolja integracija u Međimurju, sufinanciranog sredstvima Europske unije završena je ovih dana podjelom diploma polaznicama. Šest polaznica završilo je tri modula edukacije i položilo ispit za prevoditelja hrvatskog znakovnog jezika. Na području Međimurske županije postojao je kronični nedostatak prevoditelja hrvatskog znakovnog jezika, pa je nakon završetka ovog projekta situacija bitno poboljšana ističe. Nositelj projekta „Bolja integracija u Međimurju“ je Udruga slijepih Međimurske županije, uz partnerstvo Udruge gluhih i nagluhih Međimurske županije, Udruge za pomoć osobama s mentalnom retardacijom Međimurske županije, Osnovne škole Strahoninec i Dječjeg vrtića "Tikvica" Strahoninec.

MINISTARSTVO GRADITELJSTVA POMAŽE LEPOGLAVI - Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja ove će godine razvoj komunalnog gospodarstva i komunalnog standarda u Lepoglavi pomoći sa 75 tisuća kuna. Sredstva će biti utrošena za pokrivanje djela troškova uređenja odnosno modernizacije triju nerazvrstanih cesta na gradskom području uređenih tijekom ove godine i to u Bednjici, Donjoj Višnjici i Žarovnici. Potpora Ministarstva graditeljstva rasteretit će gradski proračun i izdvajanje građana za uređenje komunalne infrastrukture na lepoglavskom području.

CENTAR ZA POSJETITELJE ŽABNIK - Nedavno je u granicama Regionalnog parka Mura-Drava u Međimurskoj županiji, otvoren drugi Centar za posjetitelje. Riječ je o Centru u Žabniku čiji je nositelj Turistička zajednica Općine Sveti Martin na Muri. Centar je smješten na obali rijeke Mure, a njegova okosnica je mlinarska priča koja se nadovezuje na ploveći riječni mlin koji je 2006. godine postavljen na toj lokaciji. Centar će značajno doprinijeti ugodnijem boravku posjetitelja zaštićenog područja, te će uz Centar za posjetitelje Križovec ,Javne ustanove Međimurska priroda biti važna karika u promociji prirodnih vrednota Međimurja u cjelini.

NOVO VOZILO ZA HITNU MEDICINU U KRIŽEVCIMA - Ključeve novog vozila za potrebe hitnog tima u Ispostavi Zavoda za hitnu medicinu u Križevcima, jutros je predstavnicima ispostave predao župan Koprivničko- križevačke županije Darko Koren. Riječ je o vozilu standardizirane visoke kvalitete opremljenom najmodernijom medicinskom opremom za potrebe pružanja medicinske skrbi. Župan Koren obišao je i radilište kraj križevačke ispostave Doma zdravlja Koprivničko – križevačke županije gdje je u tijeku uređenje parkirališta. Nakon završetka 2. faze uređenja parkirališta u što će biti uloženo 625 tisuća kuna, od kolovoza će konačno biti riješen problem nedostatka parkirališnih mjesta kraj Doma zdravlja u Križevcima.

IZMIJENJENA TRASA AUTOBUSA KVATRIĆ-TRNAVA - Autobusi na liniji 215 Kvaternikov trg – Trnava, od danas prometuju djelomično izmijenjenom trasom, zbog uređenja Planinske ulice, na dijelu od Heinzelove ulice do Ivanićgradske ulice. Do završetka radova do nedjelje, 27. srpnja autobusi s Kvaternikovog trga voze redovnom trasom do raskrižja Heinzelove ulice i Planinske ulice, nastavljaju Heinzelovom ulicom, Ulicom grada Vukovara, Ivanićgradskom ulicom do Trga Volovčica i dalje redovnom trasom do odredišta, te istom trasom u povratku, uz zaustavljanje na svim redovnim autobusnim stajalištima na izmijenjenom dijelu trase.
 

UREĐUJE SE ULICA TRDICE - Uređenje Ulice Trdice u Gradskoj četvrti Podsused Vrapče još je jedna ulica u nizu koja se rekonstruira ovog ljeta u Zagrebu. Planirano trajanje radova je do petka, 25. srpnja, a obuhvaćaju frezanje kolnika, iskop, ugradnju rubnjaka te asfaltiranje. Za vrijeme trajanja radova, promet se odvija prema privremeno postavljenoj regulaciji. 


IZMIJENJENE TRASE AUTOBUSA 160 I 163 - Autobusne linije 160 Savski most – Lipnica – Havidić Selo i 163 Savski most - Donji Trpuci - Gornji Trpuci prometovat će djelomično izmijenjenim trasama, zbog radova na Obreškoj cesti, na dijelu od Češke ulice do Donjodragonoške ulice, do završetka druge faze radova ovog petaka, 25. srpnja .Autobusi će sa Savskog mosta prometovati redovnom trasom do raskrižja Ulice dr. Luje Naletilića i Sisačke ceste, nastavljaju Sisačkom cestom i Đačkom ulicom te dalje trasom autobusne linije 166 do Dragonošca i prema krajnjim odredištima te istim trasama u povratku.

KRUŽNA AUTOBUSNA LINIJA SAVSKI MOST - OBREŽ - Za stanovnike naselja Obrež bit će uspostavljena kružna autobusna linija 158 Savski most – Odranski Obrež – Savski most, koja će prema Obrežu prometovati trasom redovnih linija do raskrižja Obreške ceste i Češke ulice te nastaviti Češkom ulicom, Čorovom ulicom, Remetinečkih žrtava, Sisačkom cestom IV. odvojak, Sisačkom cestom i dalje trasom redovnih linija prema Savskom mostu. Autobusi će se zaustavljati na svim stajalištima na trasi, a bit će uspostavljena i privremena stajališta u smjeru Savskog mosta, u zoni raskrižja Obreške ceste i Češke ulice, te na Sisačkoj cesti. Novi vozni red linije 158, za stanovnike naselja Obrež, bit će dostupan na krajnjem stajalištu i na ZET-ovoj internetskoj stranici.

 

PRVA FAZA POSTAVLJANJA ULIČNE RASVJETE U PREGRADI - U sklopu projekta "Rekonstrukcija javne rasvjete sa ciljem povećanja energetske učinkovitosti i smanjenja svjetlosnog zagađenja" završena je prva faza postavljanja svjetiljki ulične rasvjete u Pregradi. Ovom fazom montirano je ukupno 110 svjetiljki, a nastavak realizacije projekta bit će na jesen ove godine, kada će se odrediti daljnja dinamika izvođenja radova na lokacijama svih mjesnih odbora. Radovi se planiraju u 10. i 11.mjesecu.

 

UREĐENJE KOMUNALNE INFRASTRUKTURE U ĐURMANCU - Na području općine Đurmanec u tijeku su intenzivni radovi na izgradnji i uređenju komunalne infrastrukture, sanaciji klizišta, postavi javne rasvjete, radovi na uređenju pruge kao i na fasadi na zgradi stare „školske kuhinje“. Završena je i prva faza radova na izgradnji magistralne i opskrbne mreže u naseljima Prigorje i Putkovec, a izvode se radovi i na izgradnji vodospreme Putkovec. Što se tiče sanacije klizišta, završeni su na nerazvrstanoj cesti u Lukovčaku, sanirana su manja klizišta na cestama prema zaselcima Krušlini u Prigorju i Bukeški u Putkovcu, a ovaj tjedan bi trebali započeti radovi na sanaciji klizišta na cesti prema zaselku Posilovići u Hromcu.

 

OD JESENI NOVO RADNO VRIJEME HUMSKOG VRTIĆA - Na posljednjoj sjednici općinskog vijeća Općine Hum na Sutli donijeta je odluka o novom radnom vremenu Dječjeg vrtića "Balončica". Tako će od nove pedagoške godine radno vrijeme biti od 5,30 do 16,30 sati. Osim toga, na jesen su u planu i nova zapošljavanja u vrtiću.

ZAPOČEO FESTIVAL "ORGULJE HEFERER" - Prvi u nizu orguljaških koncerata u Zagorju iz ciklusa Orgulje Heferer održan je jučer, u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Krapinskim Toplicama. Djela starih majstora na orguljama izvodili su Pavao Mašić i na violini Marko Žepić. Niz koncerata ozbiljne glazbe nastavlja se već ovog petka od 19,00 sati u Župnoj crkvi u Zlataru, te u subotu na Trškom Vrhu u Krapini, od 18 sati i 30 minuta. Na oba koncerta nastupit će talijanski orguljaš Roberto Antonello i Ivana Lazar, članica Opere zagrebačkog HNK. Koncerte 21. po redu festivala Orgulje Heferer podržavaju Krapinsko zagorska županija i lokalni Župni uredi, a ulaz je slobodan.

VARAŽDINSKI ROBOTIČARI U BRAZILU - Na svjetskom robotičarskom prvenstvu što danas započinje u Brazilu sudjeluju i mladi varaždinski robotičari Ivan Kolarić i Filip Kuzminski te njihov profesor Ivica Kolarić. Varaždinci iz udruge Robofreak iza sebe imaju brojne međunarodne uspjehe i očekuje se da i na RoboCupu 2014 koji će u brazilskom gradu João Pessoa okupiti mlade robotičare iz 45 zemalja svijeta, postignu dobre rezultate. Natjecanje će trajati do četvrtka.

HRVATSKI BEJZBOLAŠI POBJEDNICI PRVENSTVA U VARAŽDINU - Hrvatska juniorska baseball reprezentacija osvojila je prvo mjesto na Europskom prvenstvu za juniore u baseballu skupine „B“ koje se proteklog tjedna održavalo u Varaždinu. U finalu su naši mladi bejzbolaši pobijedili vršnjake iz Velike Britanije. Već je nastup u finalu Prvenstva osigurao plasman hrvatske reprezentacije u višu jakosnu skupinu europskog baseballa. Organizator natjecanja u Varaždinu bio je Baseball klub Vindija uz suorganizaciju Zajednice športskih udruga Varaždina.

NADZOR TERETNIH VOZILA I AUTOBUSA - Policijska uprava Koprivničko – križevačka od danas do 27. srpnja provodit će pojačani nadzor teretnih vozila i autobusa. Cilj je smanjiti povećan broj prometnih prekršaja i nesreća u kojima sudjeluju teretna vozila i autobusi. Nadzirući tu kategoriju vozila, prometni policajci će posebno kontrolirati tehničku ispravnost autobusa i kamiona, te poštivanje odredbi o vremenu vožnje i obveznim odmorima vozača.

 

petak, 18. srpnja 2014.

DOSTIGNUĆA PROJEKTA URBANI VRTOVI - Prezentacijom projekta Urbani vrtovi u prostorima Muzeja suvremene umjetnosti prikazana su ukupna dostignuća projekta kojim su Zagreb i nekoliko drugih hrvatskih gradova dobili svoje društvene zelene oaze nedaleko od središta grada. 2013. zagrebački gradonačelnik Milan Bandić donio je odluku o provedbi projekta Gradski vrtovi s ciljem uređenja i opremanja obradivog zemljišta grada Zagreba radi davanja na korištenje bez naknade građanima za organsku proizvodnju hrane. Danas je u Zagrebu uređeno deset gradskih vrtova s gotovo 1500 parcela u gradskim kvartovima. Dosadašnje aktivnosti u sklopu projekta naišle su na izniman odaziv i zanimanje građana, što je dalo mnogo razloga za zadovoljstvo njegovim organizatorima – Gradu Zagrebu, dnevnom listu 24 sata i Radiju Kaj.

 

IZGRADNJA I REKONSTRUKCIJA VODOOPSKRBE RESNIKA- Na gradilištu u Resniku II obilježen je danas početak radova na izgradnji i rekonstrukciji vodoopskrbne mreže naselja Resnik. Izgradnja obuhvaća mrežu ukupne dužine 5.200 metara čime će se osigurati priključenje na sustav javne vodoopskrbe za otprilike 270 kućanstava. Vrijednost investicije je 4 milijuna kuna, a obilježavajući početak radova zagrebački gradonačelnik Bandić je najavio za mjesec dana početak radova na vodoopskrbi Kozari Puteva, investiciju „tešku“ 18 milijuna kuna.

 

DANI HRVATSKIH KUPINA I PROIZVODA OD KUPINA - Jedanaesta po redu, manifestacija „Dani hrvatskih kupina i proizvoda od kupina”, koju organiziraju Zagrebačka županija i Grad Zagreb u suradnji s Poljoprivrednom zadrugom „Kupina-eko” iz Zagreba otvorena je danas na zagrebačkom Trgu kralja Tomislava. U sklopu manifestacije organizirana je prigodna prodaja kupina i proizvoda od kupina, a sama manifestacija traje do 7. rujna.

PREGLED PRAVILA ZA PROVOĐENJE EU PROJEKATA - Konferenecija za novinare u povodu izdavanja publikacije “Pregled europskih i hrvatskih pravila za provođenje EU projekata u Gradu Zagrebu” održana je danas u gradskoj upravi. Publikaciju, koju je predstavio gradonačelnik Milan Bandić, pripremio ju je Gradski Ured za programe i projekte Europske unije. Na jednom mjestu mogu se naći europski i nacionalni programski okviri za korištenje EU fondova i programa te sve relevantne informacije za razdoblje 2014 – 2020. istaknula je, govoreći o razlogu izdavanja publikacije, pročelnica ureda za projekte i programe EU Jelena Ricov.

 

RADOVI ISPRED MUZEJA ZA UMJETNOST I OBRT - U tijeku su radovi na uređenju jedinstvenog prostora ispred zgrada Muzeja za umjetnost i obrt, Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna i Muzičke akademije na Trgu maršala Tita, zbog čega je otežan pristup muzeju. Muzej za umjetnost i obrt inače je otvoren za posjetitelje od utorka do subote od 10,00 do 19,00 sati, a nedjeljom od 10,00 do 14,00 sati. Osim stalnog postava, posjetitelji mogu razgledati izložbu „ Stoljeće ručnog sata „ koja ostaje otvorena do 18.kolovoza.

OTVORENJE AUTOKAMPA U SVETOJ NEDJELJI - Svečano otvorenje autokampa Zagreb održat će se danas na obali jezera Rakitje u Svetoj Nedjelji, Jezerska 6, s početkom u 18,00 sati. Inače, prvi obiteljski autokamp Zagreb s četiri zvjezdice u Zagrebačkoj županiji i okolici Zagreba prostire se na 11.000 četvornih metara, a raspolaže s 50 moderno opremljenih parcela i 4 bungalova.

PRIKUPLJANJE POMOĆI ZA ŽIVOTINJE S POPLAVLJENIH PODRUČJA - Za životinje s poplavljenih područja ponovno će se skupljati pomoć ove subote, 19. srpnja, na Trgu kralja Tomislava, od 12,00 do 18,00 sati, u organizaciji Udruge za prestanak iskorištavanja životinja "Stop specizmu". Od potrepština za životinje najvažniji su hrana za pse i mačke, sredstva protiv buha i parazita, šamponi i ogrlice protiv buha, sprejevi za saniranje lakših rana i oštećenja na koži, zdjelice za hranu i vodu, ogrlice za pse i mačke, transporteri i vitamini.

NOVE NADSTREŠNICE NA AUTOBUSNIM STAJALIŠTIMA - Ove su godine na području Varaždinske županije u sklopu projekta poboljšanja cestovne infrastrukture postavljene 42 nove nadstrešnice na autobusnim stajalištima. Ukupna vrijednost nadstrešnica je 620.000 kuna, a projekt već sedam godina zajedno s partnerima, Varaždinskom županijom i Županijskom upravom za ceste, provodi Varaždinska agencija za marketing i promidžbu. Do sada je u svim gradovima i općinama postavljena ukupno 231 nadstrešnica, a s obzirom na povećane potrebe korisnika autobusnog prijevoza putnika, ali i nedavno potpisani Sporazum o partnerstvu na projektu razvoja integriranog prijevoza na području regije Sjeverne Hrvatske između Varaždinske, Međimurske i Koprivničko-križevačke županije, potrebno je i daljnje opremanje autobusnih stajališta.


PRIJAVE ZA SAJAM U STUTTGARTU - Posjet specijaliziranom sajmu metaloprerađivačke industrije i popratnih djelatnosti u Stuttgartu organizira Hrvatska gospodarska komora Županijska komora Krapina u suradnji sa Krapinsko-zagorskom županijom i Njemačko-hrvatskom industrijskom i trgovinskom komorom. Ovaj sajam ubraja se među 5 svjetskih top sajmova u ovoj industriji. Na ovogodišnjem sajmu, koji se održava od 16. do 18. rujna, predstavlja se više od 1.300 izlagača iz gotovo trideset zemalja. Program, kao i više informacija o posjetu tom sajmu, zainteresirani zagorski gospodarstvenici mogu vidjeti na web stranicama Županijske komore Krapina. Prijave su do 31. srpnja.

 

INTEGRACIJA DJECE S POTEŠKOĆAMA U OBRAZOVNI SUSTAV -Projekt „Integracija djece s poteškoćama iz Križevaca i okolice u redovni obrazovni sustav“ predstavljen je u Križevcima. Cilj projekta u kojem, osim Udruge invalida Križevci, sudjeluju Društva distrofičara Zagreb i Istra te Udruge osoba s invaliditetom Slatina i Karlovac je osigurati jednake mogućnosti za djecu s teškoćama na svim razinama obrazovnog sustava. Vrijednost ovog EU projekta je gotovo 235.000 eura , a u njegovo je provođenje uključen i grad Križevci pružajući javnu, financijsku i kadrovsku podršku križevačkoj Udruzi invalida.


POTPORE MEĐIMURSKOM TURIZMU - Rezultati potpora Hrvatske turističke zajednice turističkim zajednicama iz Međimurske županije predstavljeni su jučer u Svetom Urbanu. Iznos od preko 2.200.000 kuna kojim će Hrvatska turistička zajednica podržati Međimurski turizam pokazuje da je prepoznata atraktivnost turističke ponude ovog kraja i koordiniran rad turističkih zajednica. Potpora Hrvatske turističke zajednice pomoći će podizanju razine kvalitete cjelokupne turističke ponude Međimurja. Za destinacijsku menadžment kompaniju Međimurske županije objavljeno je u Svetom Urbanu, odabrana je agencija Etno Art Travel.


VARAŽDIN - EUROPSKA PRIJESTOLNICA KULTURE - Ured za kandidaturu grada Varaždina za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine danas organizira poslovno druženje s predstavnicima medijskih kuća koje su pratile dosadašnje aktivnosti ovog velikog projekta. Na terasi Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu bit će predstavljeni sljedeći koraci i aktivnosti koje se poduzimaju te mogućnosti za zajedničku suradnju u ovom europskom projektu.


DND ORGANIZIRA LJETOVANJE - Ljetovanje na moru za djecu slabijeg imovinskog stanja i sa zdravstvenim poteškoćama organiziralo je, zahvaljujući humanitarnim akcijama, Društvo Naša djeca Zabok. Dvadesetoro mališana boravi u ljetovalištu DND-a Varaždin na Rabu. Društvo Naša djeca organizira treću godinu za redom i ljetovanje za djecu iz udomiteljskih obitelji. Dvadeset jedno dijete iz Krapinsko – zagorske županije boravit će na Rabu od 1. do 8. kolovoza. U okviru programa “Kamp otpornosti” za njih će biti organizirane i posebne radionice.

 

OTVARAJU SE ZAGREBAČKA „DVORIŠTA“ - Nova kulturno-turistička atrakcija grada Zagreba „Dvorišta – svako ima svoju priču“ počinje danas i traje do nedjelje, 27. srpnja. Radi se o novom kulturno-turističkom sadržaju, koji je realiziran na privatnu inicijativu uz podršku Grada Zagreba i Turističke zajednice grada Zagreba. Od večeras pa sljedećih desetak dana za sve zainteresirane od 18,00 do 24,00 sata otvorena su četiri „Dvorišta“ i to u Palači Balbi u Demetrovoj 11, Palači Erdody-Drašković u Opatičkoj 29, Atelijeru Meštrović u Mletačkoj 8 i privatno dvorište kuće u Opatičkoj 19, gdje je rođen hrvatski skladatelj i violončelist Rudolf Matz i gdje je živjela velika ljubav Vatroslava Lisinskog, Hedviga Ban. Što je cilj otvaranja po prvi puta javnosti zagrebačkih dvorišta, rekao je u ime organizatora Vedran Galić.Ulaz u sva dvorišta je slobodan.


CAJNGER PLAC U LUDBREGU - U Ludbregu će sutra poslijepodne biti održana popularna manifestacija Cajnger plac. U sklopu programa na Trgu Svetoga Trojstva održat će se 13. folklorni susreti na kojima će nastupiti folkloraši iz Ludbrega, Kršana u Istri , Pleternice, Kupinečkog Kraljevca i Remetinca te Hrvatski gajdaški orkestar. Na središnjem ludbreškom trgu glazbeno plesni program započet će sutra u 18,00 sati, a već od 16,00 sati za posjetitelje će biti organizirane radionice pod nazivom „Od konoplje do robače“, na kojima će zainteresirani moći isprobati kako se nekad obrađivao materijal, radilo platno, peglalo starinskom peglom, krojilo, šivalo i tkalo.


ZAVRŠETAK LJETNOG DISKONTA KULTURE - U sklopu zadnjeg tjedna Ljetnog diskonta kulture Centra za kulturu Trešnjevka na programu su dvije euritmijske predstave. Prva predstava Pantha Rhei u dvorani CeKaTea bit će večeras s početkom u 20 sati i 30 minuta, dok je predstava Šest Labudova na rasporedu sutra u 11 sati i 30 minuta. Program sadrži kompozicije od klasike do moderne, djela različitih kompozitora i pisaca, bajki za djecu, solo i grupne nastupe.

ZAPREŠIĆKE ŽETVENE SVEČANOSTI - 19. zaprešićke žetvene svečanosti održat će se sutra u Novim dvorima Jelačićevim, a započinju u muzeju Matije Skurjenija od 17,00 sati, izložbom radova osnovnoškolaca na temu „Žetva“. Zaprešićka žetva dio je programa zagrebačke Međunarodne smotre folklora, pa će uz domaćine, predstaviti se i folkloraši iz Mađarske.

ČAKOVEČKI SALON FOTOGRAFIJE - Međunarodna izložba fotografija četvrtog čakovečkog Salona fotografije bit će otvorena večeras u Galeriji Muzeja Međimurja u Čakovcu. Bit će predstavljen izbor najboljih radova od preko 400 fotografija prijavljenih za ovogodišnji Salon fotografije. Najboljim stranim autorom ove je godine proglašen mađarski fotograf Lajos Nagy, dok je najbolji domaći autor koprivnički fotograf Krunoslav Večenaj. Otvorenje izložbe je u 19,00 sati.


DAN VLADKA MAČEKA U JASTREBARSKOM - Tradicionalna manifestacija „Dan Vladka Mačeka“, kojom se obilježava 135. godišnjica rođenja ovog velikana, održat će se ove nedjelje, 20. srpnja u Jastrebarskom s početkom u 7,30 sati. Nakon svete mise i polaganja vijenaca ispred biste Mačeku od 9,00 sati u Centru za kulturu Jastrebarsko bit će održana svečana sjednica Gradskog vijeća.

IZ BAKINE ŠKRINJE - Danas počinje manifestacija „Iz bakine škrinje“, koja će pod pokroviteljstvom Koprivničko-križevačke županije trajati do 20. srpnja. Riječ je o osmom po redu međunarodnom folklornom festivalu što ga organizira županijska Turistička zajednica u suradnji sa folklornim ansamblom „Koprivnica“ i KUD-om „Petar Preradović“ iz Đurđevca. U tri dana na festivalu će sudjelovati preko dvjesto folkloraša iz Hrvatske, Crne Gore, Mađarske, Slovenije i Kosova. Službeno otvorenje festivala je u večeras u 20,30 sati u Domu kulture u Đurđevcu. U isto vrijeme sutra će u koprivničkom Domoljubu započeti druga festivalska večer, dok će u nedjelju prijepodne dio programa biti izveden i u Domu za starije i nemoćne osobe u Koprivnici.


KUPSKE VEČERI I MAŽORETKINJE U PISAROVINI - Zabavno sportska manifestacija Kupske večeri, održavaju se od danas do nedjelje u Pisarovini. U tri dana pripremljen je bogat kulturno-zabavni i sportski program te izložba OPG-a. Sutra će uz nastup KUD-ova biti održana i Međunarodna smotra Pisarovinskih mažoretkinja, a u nedjelju kraj mosta na rijeci Kupi i natjecanja u spremanju lovačkog gulaša i kotlovine.

EUROPSKO JUNIORSKO PRVENSTVO U BASSEBALLU - Hrvatska juniorska basseball reprezentacija je u polufinalu Europskog prvenstva koje se održava u Varaždinu. Nakon pobjede nad Bjelorusijom i Slovačkom, mladi su hrvatski bejzbolaši jučer pobijedili i Poljsku i tako osvojili prvo mjesto u B skupini. Danas u 17,00 sati na novoizgrađenom stadionu basseball kluba Vindija, Hrvatska igra polufinale protiv Litve. Polufinalisti su i Velika Britanija i Belorusija. Finalni susret igrat će se sutra u 17,00 sati u Varaždinu.

 

četvrtak, 17. srpnja 2014.

ZAGREB POMAŽE POPLAVLJENA PODRUČJA U SLAVONIJI -Izaslanstvo Grada Zagreba, predvođeno gradonačelnikom Milanom Bandićem, obišlo je danas Gunju i Rajevo Selo. Tom prilikom predstavnicima lokalne uprave predano je 100 hladnjaka za u poplavama stradala kućanstva. Već za dva tjedna iz Zagreba će stići nova pošiljka donacija, a početkom nove školske godine svi osnovnoškolci i srednjoškolci dobit će nove udžbenike najavio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Mještanima Gunje i Rajeva Sela donirana je i humanitarna pomoć što su je u suradnji Hrvatsko-talijanske udruge u Rimu i Grada Zagreba prikupili Hrvati u Italiji.

DAN ZAGREBAČKE ŽUPANIJE - Svečanom sjednicom Skupštine Zagrebačke županije danas će u Zagrebu od 12,00 sati biti obilježen Dan Županije. Uz prigodan govor župana Stjepana Kožića i predsjednika županijske Skupštine Dražena Bošnjakovića bit će dodijeljena i županijska javna priznanja. Povelja Zagrebačke županije bit će uručena Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Petrovina, Obrtu za poljoprivrednu proizvodnju i usluge Vlado Jurkas, Gradskoj glazbi Samobor te Pekari Dubravica. Nagradu za doprinos ugledu i promociji Zagrebačke županije u zemlji i svijetu dobit će Kulturno umjetničko društvo „Januševec“ te prof.dr. Dario Cebić.

DODIJELJENE POTPORE IZ JAMSTVENOG FONDA - Ugovor o dodjeli potpora iz Jamstvenog fonda za prerađivačku industriju i inovacije u prerađivačkoj industriji za 2014. godinu danas je potpisan u Zagrebačkoj županiji. Ova dobivena sredstva od milijun 395 tisuća kuna Ministarstva gospodarstva moći će se multiplicirati, a provedbu programa preuzima županijska Regionalna razvojna agencija.

GRADNJA ROTORA I JUŽNE OBILAZNICE U GRAD ZAPREŠIĆ- Prometna problematika ulaza u Grad Zaprešić iz Zagreba uskoro će biti riješena gradnjom rotora, a koji bi trebao biti završen kroz ova dva ljetna mjeseca, odnosno do kraja rujna i tako rasteretiti promet u glavnoj ulici, rekao je gradonačelnik Zaprešića Željko Turk. Uz to zaprešićki gradonačelnik najavio je i prvu fazu gradnje dugo očekivane zaprešićke južne obilaznice koja će imati ukupno četiri kolničke trake. Vrijednost te investicije je 50 milijuna kuna. Uz to bit će izgrađen i pothodnik ispod željezničke pruge Zaprešić – Varaždin, dužine oko 800 metara. Predviđeno je da radovi budu gotovi za godinu dana, nakon čega počinje druga faza gradnje.

PREDSJEDNIK IVO JOSIPOVIĆ DANAS U KZŽ - Predsjednik Ivo Josipović posjetit će danas Krapinsko-zagorsku županiju. U pratnji županijske delegacije prvo će, od 14,00 sati, posjetiti Veliko Trgovišće, gdje će osim sastanka s općinskim čelnicima, obići rodnu kuću Franje Tuđmana. Oko 17,00 sati sastat će se s građanima, a od 18,00 sati predviđen je posjet Općini Tuhelj. Nakon toga uputit će se prema Kumrovcu, gdje će ispred Muzeja vatrogastva u Starom selu Kumrovec otkriti spomenik Gjuri Stjepanu Deželiću, osnivaču i jednoj od najznačajnijih osoba u povijesti hrvatskog vatrogastva, a povodom 150. obljetnice organiziranog vatrogastva na našim prostorima. Spomenik su postavili Vatrogasna zajednica Krapinsko-zagorske županije i Hrvatska udruga Muži zagorskoga srca.
 

IZASLANSTVO OPĆINE GUNJA U VARAŽDINU - Izaslanstvo Općine Gunja, predvođeno načelnikom Hrvojem Lucićem posjetilo je jučer Varaždin. U varaždinskoj je gradskoj vijećnici načelniku Luciću uručena donacija od 100 tisuća kuna koja je za stanovnike poplavljenog gunjanskog kraja prikupljena kroz brojne aktivnosti objedinjene preko Zaklade solidarnosti grada Varaždina. Načelniku Luciću uručeni su i ključevi kamiona kojeg je varaždinski Varkom donirao gunjanskim komunalcima kako bi im olakšao obavljanje posla, a treba reći da će se danas u Varaždinu obaviti utovar osmog šlepera pomoći za Gunju prikupljene na ovom području, ovog puta s namještajem i kućanskim aparatima.


POLA MILIJUNA KUNA ZA KOMUNALNE PROJEKTE U MEĐIMURJU - Međimurskim općinama Orehovica, Goričan, Selnica, Dekanovec, Šenkovec, Strahoninec, Belica, Pribislavec, Donji Vidovec i Vratišinec, Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja odobrilo je nešto više od pola milijuna kuna sredstva za financiranje projekata za poticanje razvoja komunalnog gospodarstva i komunalnog standarda u ovoj godini. Međimurje je spremno za svaki natječaj u svakom trenutku, a novih 10 projekata podržanih od strane Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja potvrđuje tu činjenicu istakao je župan Međimurske županije Matija Posavec.


POMOĆ POPLAVLJENIM PODRUČJIMA - Gotovo 600 tisuća kuna pomoći za stradale u poplavljenim područjima diljem Slavonije, Bosne i Hercegovine te Srbije, prikupljeno je u župama Varaždinske biskupije. Sredinom svibnja, inicijativu za prikupljanje pomoći uputio je varaždinski biskup Josip Mrzljak. Prikupljeni iznos u cijelosti će se uplatiti Hrvatskom Caritasu koji će ga proslijediti onima koji su u potrebi. Biskup Mrzljak, koji je ujedno i predsjednik Hrvatskog Caritasa, zahvalio se svima koji su se odazvali pozivu za pomoć poplavljenima.


PROJEKT IZGRADNJE MOSTA KOTORIBA-MURAKERESZTUR - O izgradnji cestovnog mosta Kotoriba – Murakeresztur razgovarano je u Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture. Projekt koji bi najistočniji dio Međimurske županije mostom dužine 170 metara povezao sa susjednom Mađarskom, predstavili su međimurski župan Matija Posavec, te potpredsjednik Županijske skupštine Međimurske županije i načelnik Općine Donji Vidovec Josip Grivec. Izgradnja mosta koštat će oko 5 milijuna eura, pa će projekt uz podršku mađarskih i hrvatskih ministarstava biti kandidiran prema fondovima Europske unije.


LJETNI RADOVI U ŽUPANIJSKIM ŠKOLAMA - U više osnovnih i srednjih škola na području Koprivničko-križevačke županije tijekom ljetnih se mjeseci obavljaju građevinski radovi. Uglavnom je riječ o zamjeni stolarije, te sanaciji centralnog grijanja. U osnovnim školama Kalnik, Koprivnički Bregi, Đurđevac, Đelekovec i Virje, te područnim školama Prugovac i Imbriovec za zamjenu stolarije bit će utrošeno 272 tisuće kuna. Sanacija centralnog grijanja u osnovnoj školi Sveti Ivan Žabno koštat će oko 24 tisuće kuna, dok su Gimnazija Ivana Zakmardija Dijankovečkoga Križevci i križevačka Srednja gospodarska škola provele postupak nabave za sanaciju kotlovnica u vrijednosti 135 tisuća kuna koje će financirati Županija.


MEĐUNARODNA KULTURNA SURADNJA VARAŽDINA - U sklopu priprema za veliki festival Francuska kultura u Hrvatskoj, koji će se na inicijativu hrvatskog i francuskog predsjednika održati iduće godine, u Varaždinu je boravila umjetnička selektorica festivala Anne Coutard. Francusku umjetničku izbornicu Anne Coutard i Inu Pouant, francuskog atašea za kulturu i zamjenicu ravnatelja Francuskog instituta u Zagrebu, u pratnji hrvatskih domaćina iz Ministarstva kulture, Varaždinskih baroknih večeri i Koncertnog ureda Varaždin, primio je u Gradskoj vijećnici zamjenik gradonačelnika Vjeran Radelić. Tijekom festivala Francuska kultura u Hrvatskoj, planirano je održavanje brojnih kulturnih događanja iznimne kvalitete, od koncerata i izložbi, do gastronomskih manifestacija diljem Hrvatske, a značajno mjesto u festivalskom programu svakako će imati događanja u Varaždinu. Prije svega riječ je o Varaždinskim baroknim večerima, čiji će partner iduće godine biti Republika Francuska.


POČINJE BADLFEST - Treći po redu Badlfest, započinje danas u Krapinskim Toplicama i trajat će do ponedjeljka 21. srpnja. Manifestacija započinje u 17,00 sati okruglim stolom na temu „Turizam i umjetnost“ kojim će ujedno biti otvorena izložba crteža Gustava Klimta u predvorju Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju te se nastavlja nastupom Tereze Kesovije i Klape Ragusa u Središnjem perivoju u 20 sati i 30 minuta. Kroz tri dana posjetitelje očekuje bogat kulturni, sportski i glazbeni program a organiziran je i sajam tradicijskih proizvoda te zabavni park za djecu.

 

BUNDEKFEST U ZNAKU EUROPSKIH METROPOLA - Novi koncept i program ovogodišnjeg Bundekfesta koji će trajati od 25. rujna do 5. listopada bit će u znaku partnerskih gradova Beča, Budimpešte, Ljubljane i Rima. Europske metropole zagrebačkoj će jeseni dati poseban šarm i ekskluzivno kulturno, gastro i zabavno putovanje, najavljuju organizatori. Gradovi partneri u danima Bundekfesta, predstavit će se u posebnim tematskim jedinicama koje će Zagrepčanima i gostima grada dočarati zašto su upravo ti gradovi jedne od najposjećenijih europskih turističkih destinacija.


SASTANAK S PREDSTAVNICIMA PČELARSKIH UDRUGA
- Na području Koprivničko-križevačke županije povećan je broj pčelara i interes za proizvodnju pčelinjih proizvoda. S predstavnicima pčelarskih udruga s područja županije, sastali su se ovog tjedna zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Darko Sobota i pročelnik županijskog upravnog odjela za poljoprivredu Marijan Štimac. Pčelari su predstavnike županije upoznali sa radom svojih udruga i problemima s kojima se susreću. Zbog vegetacijskih i meteoroloških uvjeta, ali i bolesti pčela, ove je godine naime došlo do „suše“ u košnicama, pa pčelarske udruge smatraju da će doći do smanjenja, ali i propadanja pčelarstva u županiji. U suradnji s županijskim službama i Hrvatskom poljoprivrednom agencijom, taj će se problem nastojati umanjiti, dogovoreno je na sastanku.


I
ZLOŽBA „IZ GRAFIČKIH ATELIJERA JOANA MIROA!“ – Izložba „Iz grafičkih atelijera Joana Miroa“ bit će otvorena u Galeriji Forum, Teslina 16, danas u 20,00 sati. Ova izložba do sad je bila postavljena u Ljubljani, Beču, Bratislavi, Pragu i Sofiji. Izložba ostaje otvorena do 30. kolovoza.

FLORA U FILATELIJI - Filatelistička izložba, „Flora u filateliji“ otvorena je jučer u Izložbenom paviljonu botaničkog vrta PMF-a, a u povodu obilježavanja 125. obljetnice Botaničkog vrta.Svojim izlošcima članovi Filatelističkog kluba Zagreb prikazat će marke flore u izdanju Hrvatske pošte. Izložba će biti otvorena do 15. rujna, a ulaz je besplatan.

 

VEČERAS POČINJU MEDVEDGRADSKE GLAZBENE VEČERI -Trodnevna zagrebačka manifestacija „Medvedgradske glazbene večeri“, u organizaciji Centra za kulturu i film August Cesarec, započinje večeras kod medvedgradske kule nastupom grupe Meritas. Program će trajati do 19 srpnja a bit će obogaćen akustičnim programom hrvatskih kantautorica. Ulaznice su u prodaji, a prijevoz do kule je organiziran, naglašava ravnateljica Centra za kulturu i film, Maja Jurić Ivoš.

U ZAGREBU „MOZART U VRTU“ - Danas, dan uoči početka nove kulturno-turističke atrakcije grada Zagreba pod nazivom „Dvorišta – svako ima svoju priču“, u Atriju Klovićevih dvora bit će održan glazbeno –scenski spektakl „Mozart u vrtu“ od 21,00 sat. Sam projekt „Dvorišta“ traje od 18. do 27. srpnja u četiri dvorišta, i to uz ovo Palače Balbi u Demetrovoj 11, tu su još u Palači Erdody-Drašković u Opatičkoj 29, Atelijer Meštrović u Mletačkoj 8 i privatno dvorište kuće u Opatičkoj 19 gdje je rođen hrvatski skladatelj i violončelist Rudolf Matz. Tako će u sljedećih 10 dana u tim prostorima biti organiziran program, od 18,00 do 24,00 sata. Prvenstveni cilj je po prvi puta za javnost otvoriti gornjogradska dvorišta u koja je ulaz slobodan.


DJELOMIČNO IZMIJENJENE TRASE AUTOBUSA 160 I 163 - Autobusne linije 160 Savski most – Lipnica – Havidić Selo i 163 Savski most - Donji Trpuci - Gornji Trpuci prometuju djelomično izmijenjenim trasama, zbog radova na Obreškoj cesti, na dijelu od Češke ulice do škole u Obrežu u Ulici Svete Ane, do subote, 19. srpnja. Autobusi sa Savskog mosta prometuju redovnom trasom do raskrižja Ulice dr. Luje Naletilića i Sisačke ceste te nastavljaju Sisačkom cestom, Sisačkom cestom IV. odvojak, Ulicom Remetinečkih žrtava, Čorovom ulicom, Češkom ulicom, Obreškom cestom te dalje redovnim trasama do krajnjih odredišta te istim trasama u povratku. Autobusi se zaustavljaju na svim stajalištima na trasi, a uspostavljena su i privremena obostrana stajališta u zoni raskrižja Obreške ceste i Češke ulice, na Sisačkoj cesti.


EUROPSKO JUNIORSKO PRVENSTVO U BASSEBALLU - Drugu pobjedu ostvarili su reprezentativci Hrvatske na Europskom prvenstvo u basseballu za juniore koje se do 19. srpnja igra u Varaždinu. Na novoizgrađenom stadionu basseball kluba Vindija, nakon pobjede nad Bjelorusijom, jučer poslijepodne su mladi hrvatski bejzbolaši rezultatom 14: 0 savladali Slovačku. Hrvatska danas poslijepodne u Varaždinu igra utakmicu s reprezentacijom Poljske. Susret počinje u 17,00 sati.


srijeda, 16. srpnja 2014.

REBALANS ZAGREBAČKOG PRORAČUNA - Prijedlog rebalansa ovogodišnjeg zagrebačkog gradskog proračuna na dnevnom je redu sjednice zagrebačke Skupštine sazvane za četvrtak, 24. srpnja. Umjesto planiranih sedam milijardi kuna, izmjenama i dopunama predlaže se da prihodi i rashodi proračuna budu u ukupnom iznosu od 7,3 milijarde kuna. Proračun je povećan zbog nedavno dobivenog spora Grada u kojem mu je zakonski priznat udio u porezu na dohodak za financiranje decentraliziranih funkcija, ali i zbog subvencija Grada u sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Najznačajnije povećanje odnosi se na osiguranje sredstava za realizaciju Ugovora o projektu s Institutom Ruđer Bošković o problemima s bakterijama u cjevovodima. Gradski ured za strategijsko planiranje dobit će dodatnih 2,6 milijuna kuna za realizaciju Projekta zaštite, uređenja i korištenja rijeke Save i zaobalja od granice s Republikom Slovenijom do Siska, a s milijun kuna financirat će se i Projekt revitalizacije Velesajma.


ZAGREBAČKA USPINJAČA DRUGA U EUROPI - Drugu najbolju uspinjaču u Europi ima Grad Zagreb. Pokazali su to rezultati biranja putem interneta i socijalnih mreža dobivenih od „European best destinations“, neprofitne organizacije osnovane za promicanje kulture i turizma u Europi sa sjedištem u Belgiji. Nakon što je Zagreb postao, druga najbolja destinacija u Europi, zagrebačka uspinjača je u konkurenciji ostalih poznatih i atraktivnih uspinjača odabrana za drugu najbolju uspinjaču u Europi, odmah iza čuvene lisabonske uspinjače, a ispred ostalih uspinjača iz Portugala, Francuske, Mađarske i Švicarske.


LEGALIZACIJA PRIKLJUČAKA ZA VODU - Oko 25.000 Zagrepčana ima ilegalne priključke za vodu. Kako bi smanjili gubitke, a vlasnicima omogućili legalno korištenje vode, iz Vodovoda su ih pozvali da se sami prijave i odazovu na pozive za legalizaciju koje će dobiti, te tako izbjegnu kazne. U Holdingu je još 2013. godine donesena odluka da ilegalni korisnici, nakon prijave, otplate paušalni dug unazad tri godine za potrošenu vodu te cijenu samog priključka od 2.800 do 4.000 kuna, ovisno o duljini priključka. Nedavno su za 20 posto snižene cijene priključka, a građanima se nudi otplata i do 36 mjeseci. Prosinac ove godine je posljednji rok prije oštrih kontrola i kazni.

 

TVOJA INICIJATIVA - TVOJE RADNO MJESTO - Konferencija za novinare na temu provođenja projekta Tvoja inicijativa - tvoje radno mjesto, održana je danas u zgradi Gradske uprave. Riječ je o projektu kojim grad Zagreb želi pomoći u samozapošljavanju nezaposlenih osoba koje će za tu namjenu od grada dobiti po 25 tisuća kuna, istaknuo je gradonačelnik Milan Bandić. Uz raspravu o aktualnim temama za poduzetnike, najavljeno je i osnivanje poduzetničkog centra.


ZAGREB POMAŽE POPLAVLJENA PODRUČJA U SLAVONIJI
-Izaslanstvo Grada Zagreba, predvođeno gradonačelnikom Milanom Bandićem, ponovno će sutra obići Gunju i Rajevo Selo te će, kako je najavljeno prilikom posljednjeg posjeta tim poplavljenim područjima, predstavnicima lokalne uprave predati 100 hladnjaka za stradala kućanstva.Ovom prilikom, mještanima Gunje i Rajeva Sela donirat će se i humanitarna pomoć što su je u suradnji Hrvatsko-talijanske udruge u Rimu i Grada Zagreba prikupili Hrvati u Italiji. Pomoć se sastoji od trajnih namirnica, potrepština za osobnu higijenu, opreme i materijala za dezinfekciju i čišćenje te odjeće, obuće i posteljine, kao i lijekova i sanitarnih materijala.


STRATEŠKI PLAN RAZVOJA MEĐIMURSKOG TURIZMA - Otkako su, početkom godine Regionalna razvojna agencija Međimurje REDEA, Turistička zajednica Međimurske županije i Institut za turizam započeli s aktivnostima u okviru izrade Strateškog marketinškog plana razvoja turizma za Međimursku županiju, održane su tri radionice i 11 fokus grupa s otprilike 150 sudionika. Četrdesetak sudionika srpanjske brend radionice, za ključnu riječ koja će se koristiti pri kreiranju turističkog imidža Međimurske županije odabralo je pojam “SKLAD“. Sklad čovjeka, prirode, tradicionalne baštine, enologije, gastronomije definirat će turističku sliku Međimurja. Razrađena ideja brenda i definirani turistički proizvodi biti će predstavljeni prilikom objave nacrta dokumenta koji će se javnosti prezentirati na četvrtoj radionici, u rujnu ove godine.

 

IZGRADNJA SREDNJE ŠKOLE U LUDBREGU - Grad Ludbreg će ludbreškoj srednjoj školi bez naknade darovati zemljište potrebno za izgradnju škole. Svečanost primopredaje darovnog ugovora bit će održana danas prijepodne kod Gradske sportske dvorane u Ludbregu. Kupnju zemljišta od gotovo deset tisuća četvornih metara sufinanciraju grad Ludbreg i Varaždinska županija. Izgradnja Srednje škole u Ludbregu dio je projekta „Razvoj srednjoškolske infrastrukture u Varaždinskoj županiji“. Uz ludbreškog gradonačelnika Dubravka Bilića, te ravnatelja Srednje škole Ludbreg Josipa Zdelara, svečanosti će prisustvovati zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić i pročelnik županijskog upravnog odjela za prosvjetu Miroslav Huđek.


NOVI MOBILNI MAMOGRAF U ZAGREBAČKOJ ŽUPANIJI - Novi mobilni mamograf Doma zdravlja Zagrebačke županije jučer je pušten u rad. Osnovna karakteristika novog mamografa je potpuna digitalizacija. Samim time slika je kvalitetnija, što znači da nije potrebno više puta slikati te je time smanjena doza zračenja. Zagrebačke županije za nabavu najsuvremenijeg mamografa izdvojila je milijun i 400 tisuća kuna.Mobilni mamograf obići će gotovo sve gradove i općine u Zagrebačkoj županije, a raspored možete pronaći na www.dojka-vg.hr

CENTAR IZVRSNOSTI U KRAPINI – Centar izvrsnosti, namijenjen radu s nadarenom djecom, trebao bi od jeseni započeti u Krapini. Krapinsko gradsko vijeće na posljednjoj je sjednici prihvatilo prijedlog vijećnika Alena Spiegla i odlučilo u rebalansu proračuna za ovu godinu osigurati 70 tisuća kuna za njegovo financiranje. Profesori koji su se do sada dokazali u radu s nadarenim učenicima i imaju rezultate na natjecanjima svake subote po četiri sata radit će u OŠ Augusta Cesarca s odabranom djecom, proširivati njihova znanja i pripremati ih za natjecanja. Planirana su i predavanja gostujućih predavača te sadašnjih i bivših olimpijaca. Centar izvrsnosti namijenjen je djeci s područja Grada Krapine, a, ako se pokaže uspješnim, nastojat će ga organizirati i u drugim zagorskim gradovima i općinama.

 

POVRATAK KUĆI - Program pod nazivom „Povratak kući“, što ga provodi Udruga za pomoć osobama s mentalnom retardacijom Međimurske županije, predstavljen je u županijskoj vijećnici u Čakovcu. Program je započeo početkom lipnja ove godine i trajat će do kraja svibnja 2015. s ciljem poboljšanja kvalitete života osoba s invaliditetom, posebice osoba s intelektualnim teškoćama kroz njihovo uključivanje u stambene zajednice. Međimurska županija će uz Grad Čakovec, Centar za socijalnu skrb Čakovec i Dom za psihički bolesne odrasle osobe Orehovica, biti jedan od partnera na projektu. Ministarstvo socijalne politike i mladih sufinancirat će provedbu prve godine projekta s 300 tisuća kuna.


AKTIVNOSTI VARAŽDINSKOG CISOKA - Varaždinski centar za informiranje i savjetovanje o karijeri CISOK, nastavlja s aktivnostima savjetovanja o profesionalnom usmjeravanju, pomažući zainteresiranima u traženju zaposlenja i usmjeravanju karijere. Danas prijepodne u prostorima CISOK-a u Kukuljevićevoj ulici, organizira se besplatna radionica pod nazivom Uvježbajmo razgovor za posao zajedno. Sudionici će moći uvježbati razgovor za posao uz stručno vođenje i povratne informacije savjetnica. Radionica počinje u 9,00 sati.

 

IZASLANSTVO OPĆINE GUNJA U VARAŽDINU - Izaslanstvo Općine Gunja, predvođeno načelnikom Hrvojem Lucićem danas dolazi u Varaždin. U varaždinskoj će gradskoj vijećnici načelniku Luciću biti uručena donacija koja je za stanovnike poplavljenog gunjanskog kraja prikupljena kroz brojne aktivnosti objedinjene preko Zaklade solidarnosti grada Varaždina.


SUSRET S DELEGACIJOM SAD-a - Njemačko-hrvatsko društvo organizira susret s visokom parlamentarnom i gospodarskom delegacijom Sjedinjenih Američkih Država na temu „Hrvatska: Od neovisnosti do 28. članice Europske unije i NATO-a – jamstvo za mirnu budućnost“ danas u prostorijama Konjičkog kluba u Zaprešiću s početkom u 19,00 sati. Cilj ovog susreta je ojačati konkurentnost hrvatskih tvrtki na međunarodnom tržištu te poboljšati investicijsku klimu za strane ulagače, odnosno, zainteresirati predstavnike američkih tvrtki za odgovarajući gospodarski angažman na području Republike Hrvatske.Visokoj parlamentarnoj i gospodarskoj delegaciji SAD-a obratit će se Kolinda Grabar Kitarović, pomoćnica glavnog tajnika NATO-a za javnu diplomaciju.

TRASE AUTOBUSA 160 I 163 - Autobusne linije 160 Savski most – Lipnica – Havidić Selo i 163 Savski most - Donji Trpuci - Gornji Trpuci do sutra ujutro prometuju djelomično izmijenjenim trasama, zbog radova na Obreškoj cesti na dijelu od Češke ulice do škole u Obrežu. Autobusi se zaustavljaju na svim stajalištima na trasi, a uspostavljena su i privremena obostrana stajališta u zoni raskrižja Obreške ceste i Češke ulice, na Sisačkoj cesti.


AUTOBUSI UMJESTO NOĆNOG TRAMVAJA - Zbog radova na raskrižju Maksimirske ceste i Mandlove ulice, od noćas, do noći s nedjelje na ponedjeljak, 20. na 21. srpnja, umjesto tramvaja noćne linije 34, vozit će autobusi.

POČINJE MEĐUNARODNA SMOTRA FOLKLORA - Ovogodišnja 48. Međunarodna smotra folklora, počinje danas i trajat će do nedjelje, 20. srpnja. Posvećena je folkloru i drugim tradicijama Međimurja, a uz brojna međimurska folklorna društva, predstavit će se i sudionici iz drugih krajeva Hrvatske, kao i gosti iz drugih zemalja. Priredbe će se održavati na Trgu bana Jelačića, na ljetnoj pozornici Gradec, u crkvi svete Katarine, u Gornjogradskoj gimnaziji, te u Zagrebačkom plesnom centru. Osim toga, sudionici Smotre nastupit će i na priredbi "Ljeto u gradu" u Vrbovcu te na 18. žetvenim svečanostima u Zaprešiću. Svakog dana tijekom Smotre na središnjem zagrebačkom trgu održavat će se Sajam tradicijskih obrta i suvenira.

LJETO U VARAŽDINU - Koncert klasične glazbe večeras će u Varaždinu održati mezzosopranistica Sofija Cingula i gitarist Darko Rušec. Riječ je o jednoj u nizu priredbi što ih u sklopu Ljeta u Varaždinu organizira varaždinski Koncertni ured. Koncert će u Atriju Staroga grada početi u 20,00 sati, a ulaz je besplatan.


IZLOŽBA O TRADICIJSKOJ GLAZBI MEĐIMURJA – Izložba „O hrvatskoj tradicijskoj glazbi Međimurja i oko nje“ bit će otvorena u Etnografskom muzeju danas u 12,00 sati. Na izložbi će biti predstavljeni plakati o nematerijalnim dobrima Republike Hrvatske na UNESCO-voj listi i nematerijalnim dobrima Međimurske županije u Registru kulturnih dobara Ministarstva kulture, plakati o značajnim glazbenicima i glazbenim stilovima, i o tradicijskim plesovima i glazbalima, te pojedina tradicijska glazbala iz Međimurja i njegove okolice pohranjena u Etnografskom muzeju u Zagrebu. Osim toga, u sklopu izložbe bit će predstavljena pretiska izdanja Žgančevih najstarijih zbirki „Hrvatske pučke popijevke iz Međimurja“. Izložba je otvorena do 30. kolovoza.


POČINJE BADLFEST - Treći po redu Badlfest, započinje sutra u Krapinskim Toplicama i trajat će do ponedjeljka 21. srpnja. Manifestacija započinje sutra u 17,00 sati okruglim stolom na temu „Turizam i umjetnost“ kojim će ujedno biti otvorena izložba crteža Gustava Klimta u predvorju Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju. Uz brojna kulturna i sportska događanja posjetitelje očekuje i bogat glazbeni program na kojem će nastupiti i Tereza Kesovija i Klapa Ragusa.Koncert iz ciklusa Heferer, Djela starih majstora održat će se u Župnoj crkvi Presvetog Trojstva u nedjelju, 20. srpnja, s početkom u 19,00 sati. Organiziran je i sajam tradicijskih proizvoda te zabavni park za djecu.


PREDSTAVLJANJE PROGRAMA TRASH FESTIVALA - Program 9. Trash film festivala koji će u Varaždinu biti održan od 10. do 13. rujna, bit će predstavljen javnosti na konferenciji za novinare koju danas prijepodne priređuju organizatori iz Udruge Trash. Tema ovogodišnjeg festivala je ratni film s posebnim naglaskom na I. Svjetski rat. Festival će se odvijati na nekoliko lokacija u gradu a festivalski će programi biti priređeni i u nekoliko gradova Varaždinske županije kaže Luka Špac, glasnogovornik Udruge Trash. Ove je godine na adresu organizatora stiglo više od 220 amaterskih filmova iz cijelog svijeta. Suorganizatori festivala su Grad Varaždin i Varaždinska županija, a potpora festivalu su i Gradski muzej Varaždin te Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu.


IZ BAKINE ŠKRINJE - Predstavnici Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije predstavili su program manifestacije „Iz bakine škrinje“, koja će se pod pokroviteljstvom Koprivničko-križevačke županije održati od 17. do 20. srpnja. Organizator tradicionalnog, osmog međunarodnog folklornog festivala je županijska Turistička zajednica u suradnji sa folklornim ansamblom „Koprivnica“ i KUD-om „Petar Preradović“ iz Đurđevca. U tri dana na festivalu će sudjelovati preko dvjesto folkloraša iz Hrvatske, Crne Gore, Mađarske, Slovenije i Kosova. Službeno otvorenje festivala bit će u petak u Domu kulture u Đurđevcu.


PROGRAM ZA DJECU U JASTREBARSKOM - Lutkarska radionica za djecu počinje u 9,30 danas u Centru za kulturu Jastrebarsko, a sutra je u istom prostoru od 9,30 organiziran Eko Praktikum. Organizator je Gradsko društvo Crvenog križa.


SKUPŠTINA UDRUGE „SVETI MARKO KRIŽEVČANIN“- Izborno-izvještajnu skupštinu održala je Udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a "Sv. Marko Križevčanin". Rad udruge, a posebice organizacija sportskih susreta i natjecanja u kuhanju fiša „Križevci 2014“ u povodu Dana grada, ocijenjeni su pozitivno, a udrugu će i u novom mandatu ponovno voditi dosadašnji predsjednik Miljenko Car, odlučeno je na skupštini.


utorak, 15. srpnja 2014.

HUMANITARNA BICIKLIJADA „VELIKI ZA MALE” - Humanitarna biciklijada „Veliki za male” jučer je krenula iz Slavonije, u organizaciji skupine biciklističkih rekreativaca Kluba za ekspedicionizam i sport, na petodnevnu vožnju do Ploča, s ciljem prikupljanja pomoći za djecu u SOS selima Ladimirevci i Lekenik. Kod fontana u Ulici Hrvatske bratske zajednice kasno sinooć dočekao ih je zagrebački gradonačelnik i ispratio na njihovom daljnjem putu pridruživši im se u biciklističkoj vožnji do Lučkog.

NA GORNJI GRAD PONOVO ILIRSKIM TRGOM - Do Gornjega grada će preko Gupčeve zvijezde, Jurjevske ulice i Ilirskog trga moći svi koji to žele, zahvaljujući novim prometnim znakovima. Znakove, koji sad pravilno upućuju vozače, dale su postaviti gradske prometne službe, nakon upozorenja o nelogičnost regulacije prometa. Prometne službe su intervenirale i postavile ispravne znakove i tako će biti dok ne završi obnova Mesničke.

 

PRIJEM ZA SOPRANISTICU LIDIJU HORVAT-DUNJKO - U povodu 25. obljetnice umjetničkog rada i djelovanja operne pjevačice, sopranistice Lidije Horvat Dunjko, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić prisustvovat će izvedbi jednočinske opere pod nazivom Bračna mjenica u izvedbi ansambla Opera B.B. u Galeriji Klovićevi dvori, večeras u 21,00 sat. Nakon toga, u 22,00 sata, gradonačelnik Bandić primit će sopranisticu Horvat-Dunjko te članove ansambla u palači Dverce.

SPORAZUM I UGOVOR S UDRUGAMA - Sporazum, između Grada Zagreba i CEDEPE – Društva osoba s cerebralnom i dječjom paralizom Zagreb, Društva distrofičara Zagreb, Društva tjelesnih invalida, Hrvatske udruge paraplegičara i tetraplegičara, Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske i Saveza društava distrofičara Hrvatske te Ugovora o darivanju što će ga sklopiti Grad Zagreb i udruga CEDEPE - Društvo osoba s cerebralnom i dječjom paralizom Zagreb, Društvo distrofičara Zagreb i Društva tjelesnih invalida, bit će potpisani danas. Udruge će dobiti poslovne prostore i stanove u Novom Jelkovcu čime će se na adekvatan način riješiti njihov dugogodišnji problem.


NOVOST ZA TURISTE - SAVA RAFT - Sudionike Sava Rafta, panoramskog raftinga na rijeci Savi kroz grad Zagreb, što je novina u turističkoj ponudi grada, dočekat će u 17,00 sati na Trnjanskom nasipu zamjenica gradonačelnika Sandra Švaljek. Kroz projekt Sava Raft ponudit će se edukativni, zabavni i sportski program. Edukativni dio uključuje upoznavanje života u prirodi, očuvanje prirodnih ljepota, kao i prekrasan pogled na Zagreb.

 

POVEĆAN BROJ TURISTA U VARAŽDINU - Podaci o dolasku turista i ostvarenom broju noćenja u prvoj polovici 2014. godine potvrđuju da je Varaždin sve zanimljivija turistička destinacija. Od siječnja do lipnja Varaždin je posjetilo 15 posto više gostiju nego 2013. godine, koji su u istom vremenskom razdoblju ostvarili 14,43 posto više noćenja, nego lani. Kako bi se održao taj trend i poboljšala promocija Varaždina na domaćim i stranim tržištima, gradska turistička zajednica izdala je novi opći prospekt grada, tiskan u deset tisuća primjeraka, te snimila novi promotivni film o Varaždinu.


POTICANJE IZGRADNJE CENTARA ZA POSJETITELJE - Ministarstvo turizma izdvojilo je 2.105.000 kuna za pripremnu dokumentaciju za 12 centara za posjetitelje u cijeloj Hrvatskoj, a među njima su se našli i budući centri za posjetitelje u Ludbregu, Lepoglavi i Đurđevcu. Grad Ludbreg je Odlukom za Izradu idejnog rješenja i studije izvodljivosti te izrade analize troškova i koristi za izgradnju „Centra za posjetitelje“ dobio 70.000 kuna. Nakon izrade idejnog rješenja i svih potrebnih studija ovaj će projekt koji bi trebao prezentirati ludbreške turističke atrakcije biti spreman za kandidiranje na EU fondove.


MEĐIMURCI U PARIZU - Promocija međimurskih enogastronomskih proizvoda na kojoj je sudjelovalo 12 međimurskih vinara, održana je u veleposlanstvu Republike Hrvatske u Parizu. Predstavljanju se odazvalo preko 60 predstavnika ugostiteljskih kuća, turističkih agencija, hotelskih lanaca i sajmova, ali i veleposlanika drugih veleposlanstava i njihovih službenih predstavnika. Uspješnom predstavljanju, prisustvovao je i župan Međimurske županije Matija Posavec. Župan Posavec, poludnevni je boravak u Parizu iskoristio i za sastanak s hrvatskim veleposlanikom u Francuskoj Ivom Goldsteinom razgovarajući o proširenju gospodarske suradnje Međimurja s Francuskom, budući da su međimurski gospodarstvenici, prije svih tekstilci i metalci već prisutni na velikom francuskom tržištu.


NOVI MOBILNI MAMOGRAF U ZAGREBAČKOJ ŽUPANIJI - Prigodna svečanost povodom stavljanja u funkciju novog mobilnog mamografa Doma zdravlja Zagrebačke županije održat će se danas u Samoboru,. U ime Zagrebačke županije na prigodnoj svečanosti bit će župan Stjepan Kožić. Osnovna karakteristika nove mobilne mamografije, po čemu se najviše razlikuje od starih uređaja, je potpuna digitalizacija. Samim time kvaliteta slike je značajno bolja, nije potrebno više puta snimati te je time smanjena doza zračenja.


STANJE SIGURNOSTI U MEĐIMURJU DOBRO - Podaci iz polugodišnjeg izvješća o stanju sigurnosti pokazuju da je stanje u Međimurskoj županiji dobro. Ocijenio je to načelnik Policijske uprave Međimurske Krunoslav Gosarić. U prvoj polovici godine nisu zabilježeni teži ekscesi ili kaznena djela koja bi uzrokovala veću uznemirenost građana, rekao je Gosarić pred vijećnicima Skupštine Međimurske županije. U Međimurju je u prvih šest mjeseci ove godine zabilježen daljnji pad učinjenih kaznenih djela, a stanje u prometu također je poboljšano, što potvrđuju podaci o znatno manjem broju stradalih u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

UREĐENJE PARKIRALIŠTA - Počeli su radovi na uređenju dijela parkirališta uz križevačku ispostavu županijskoga Doma zdravlja. Nakon završetka 2. faze uređenja parkirališta u što će biti uloženo 625.000 kuna, od kolovoza će konačno biti riješen problem nedostatka parkirališnih mjesta kraj Doma zdravlja u Križevcima. Radove financira Dom zdravlja Koprivničko-križevačke županije, a zajedno s prvom fazom, koja je završena još 2006. godine, u parkirališta će biti uloženo oko milijun kuna.


USPJEŠNE IZLOŽBE VINA - Izvješća o uspješnoj organizaciji 12. Županijske izložbe vina Koprivničko-križevačke županije i 1. Međunarodnoj izložbi vina „Zlatna vina Alpe Adria 2014.“, prihvatili su članovi upravnog odbora Zajednice udruga vinogradara, vinara i voćara Koprivničko-križevačke županije. Na sjednici kojoj je prisustvovao i zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije i predsjednik Zajednice udruga vinogradara, vinara i voćara Darko Sobota, odlučeno je kako će se ovogodišnje središnje županijsko obilježavanje Bartolova održati u kolovozu u Kloštru Podravskom.


PROMETNA OGLEDALA U PREGRADI - Nastavljena su ulaganja u prometnu infrastrukturu i sigurnost prometa na području Grada Pregrade. Postavljeno je šest prometnih ogledala namijenjenih sigurnijem uključivanju u promet sa sporednih cesta. Dva ogledala postavljena su na području MO Benkovo, jedno ogledalo na području MO Stipernica, jedno ogledalo na području MO Bušin te dva ogledala u samoj Pregradi, jedno u Kostelgradskoj ulici i jedno u ulici Janka Leskovara. Ukupna vrijednost provedenih radova iznosi oko 10.000 kuna.

 

KLANJEC TRAŽI ORIGINALNI SUVENIR - Natječaj za izbor klanječkog suvenira je objavila Turistička zajednica grada Klanjca. Radovi se mogu prijaviti do 22. rujna 2014. , a na natječaju mogu sudjelovati obrtnici, trgovačka društva, slobodni umjetnici, amateri-hobisti, udruge, djeca. Kriterij za sudjelovanje na natječaju je da se suvenirom prezentiraju osobitosti grada Klanjca, bilo da je riječ o tradicijsko-povijesnom ili eno-gastronomskom suveniru.Suveniri će biti izloženi u okviru manifestacije “Zahvala jeseni“, a najuspješniji radovi bit će nagrađeni.

 

MUZEJ NAFTNOG RUDARSTVA U IVANIĆ GRADU - Sporazum o osnivanju Muzeja naftnog rudarstva između INA-e i Ivanić-Grada, bit će potpisan danas u Pogonskoj zgradi polja Šumećani. Ovo će biti prvi naftni muzej u Hrvatskoj u kojem će biti predstavljena kulturna i spomenička baština vezana uz naftnu industriju. Na svečanom potpisivanju Sporazuma bit će predsjednik Skupštine Zagrebačke županije Dražen Bošnjaković.


REKONSTRUKCIJA DRVENOG MOSTA U CVETKOVIĆU - Radovi hitne rekonstrukcije drvenog mosta u Cvetkoviću, su u tijeku i trebaju biti završeni kroz desetak dana. Jako oštećeni i na mjestima slomljeni most nije više bio upotrebljiv, a kako je to jedini način prijelaza preko potoka Reke do poljoprivrednih parcela, na kojim će uskoro uslijediti žetva, rekonstrukcija mosta je od hitne važnosti. Drveni upornjaci će se zamijeniti armirano betonskim, drvene grede presložiti, a one trule zamijeniti novima kao i ograda mosta. Radove rekonstrukcije mosta izvode Ceste Jastrebarsko.


KONCERT GITARISTA PETRITA CEKUA - Koncert mladog gitarista Petrita Cekua na sceni Amadeo u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju, bit će održan danas s početkom u 21,00 sat. Petrit Çeku, dobitnik je 9 prvih nagrada na međunarodnim gitarističkim natjecanjima, a u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju održat će recital s djelima J. S. Bacha

PREDSTAVA „EMIGRANTI“ U CEKATE-u - Predstava „Emigranti“ bit će izvedena večeras u 20,30 sati, u Centru za kulturu Trešnjevka. Predstavu će izvesti studenti dramske akademije u Osijeku. Druženje na Ljetnom diskontu se nastavlja u četvrtak, 17. srpnja na javnom emitiranju radio komedije te razgovorom s Ivanom Baruerom, autorom komedije počinje u 20,30 sati.

POČINJE LJETNO KINO GRADEC - Peta sezona Ljetnog kina Gradec, na najljepšoj filmskoj pozornici pod zvijezdama, platou uz Gornjogradsku gimnaziju na Katarininom trgu počinje večeras u 21,00 sat projekcijom filma „Kužiš stari moj“ iz 1973. redatelja Vanče Kljakovića. U ovoj sezoni u 47 dana odigrat će se 52 filmska naslova s više od 150 sati filmskog programa iz trinaest zemalja. Odabrani filmovi zadovoljit će ukuse svih generacija Zagrepčana i gostiju grada. Ulaz na sve projekcije je slobodan.

EUROPSKO JUNIORSKO PRVENSTVO U BASSEBALLU - Europsko prvenstvo u baseballu za juniore započinje danas i trajat će do 19.srpnja u Varaždinu. Na novoizgrađenom stadionu basseball kluba Vindija prvi susret prvenstva odigrat će reprezentacije Velike Britanije i Mađarske, a zatim će snage odmjeriti Poljska i Slovačka. Svečano otvorenje predviđeno je u 16,30 sati, uoči prvog nastupa hrvatske reprezentacije, koja u 17,30 sati igra protiv reprezentacije Bjelorusije.
Osam reprezentacija, koje su izborile nastup na turniru, raspoređeno je u dvije skupine. U skupini „A“ uz Veliku Britaniju i Mađarsku natječu se Švicarska i Litva. Hrvatska je u skupni „B“ gdje su još Bjelorusija, Slovačka i Poljska. Svakoga dana na rasporedu su četiri susreta od kojih se tri igraju u Varaždinu te jedan u Karlovcu. Nakon odigrana tri kola po skupinama, po dvije prvoplasirane ekipe nastupit će u polufinalnim susretima u petak, dok je finale na rasporedu u subotu.

 

ponedjeljak, 14. srpnja 2014.

KOMEMORACIJA U KERESTINCU - Izaslanstvo Grada Zagreba, predvođeno gradonačelnikom Milanom Bandićem prisustvovat će komemorativnom skupu u povodu 73. obljetnice proboja logoraša iz ustaškog logora Kerestinec, te će položiti vijenac ispred spomenika poginulim i ubijenim logorašima, ispred dvorca Kerestinec, Kerestinečka cesta, od 10,00 sati.

LJETOVANJE DJECE HRVATSKIH BRANITELJA - Prva skupina djece hrvatskih branitelja, danas će s južnog parkirališta zgrade Gradske uprave, u organizaciji Gradskog ureda za branitelje, u 10,00 sati krenuti na besplatno sedmodnevno ljetovanje u odmaralište Crvenog križa u Novom Vinodolskom. U ime gradonačelnika Milana Bandića, djecu će na ljetovanje ispratiti pročelnica Gradskog ureda za branitelje Vesna Helfrih. Ove je godine organizirano ljetovanje za 350 djece hrvatskih branitelja i civilnih žrtava Domovinskog rata slabijeg socijalno-ekonomskog statusa. Kao i do sada, djeca će tijekom boravka imati punu pansionsku uslugu, stručno-pedagoški nadzor, zdravstvenu skrb, te edukativne, sportsko-rekreativne i zabavne sadržaje.

PORAST BROJA GOSTIJU - Zagreb je u lipnju ove godine posjetilo 92.152 posjetitelja koji su ostvarili 155.008 noćenja, što u odnosu na isto razdoblje lani, predstavlja porast od 8 posto u dolascima i 6 posto u noćenjima. Najbrojniji su gosti iz Južne Koreje, SAD-a, Njemačke, Velike Britanije i Japana. Inače, u prvih šest mjeseci ove godine u Zagrebu je boravilo ukupno 378.601 gostiju, a ostvareno je 666.373 noćenja, što, predstavlja porast od 10 posto u dolascima te 9 posto u noćenjima. Kako bi posjetitelji još bolje upoznali grad, Turistička zajednica grada Zagreba lansirala je novu mobilnu aplikaciju Zagreb Be There koja posjetiteljima predlaže različite tematske puteve za obilazak naše metropole, uz pomoć pametnih telefona.


UGOSTITELJI PONOVNO PO STAROM RADNOM VREMENU - Svi ugostitelji, koji su iskoristili mogućnost, da tijekom Svjetskog prvenstva produlje radno vrijeme od danas se trebaju vratiti na uobičajeno radno vrijeme do 24 sata.To pravilo ne vrijedi za ugostiteljske objekte koji se nalaze u turističkoj zoni, a koja obuhvaća centar grada koji imaju dozvole za rad dva sata dulje.


JAVNA RASPRAVA O PRIJEDLOGU GOSPODARENJA OTPADOM - Javna rasprava o Strateškoj studiji o utjecaju prijedloga plana gospodarenja otpadom u Gradu Zagrebu do 2015. na okoliš, koja sadrži i Glavnu ocjenu prihvatljivosti plana za ekološku mrežu i Prijedlog plana gospodarenja otpadom u Gradu Zagrebu do 2015. trajat do 6. kolovoza. Svim zainteresiranim omogućen je javni uvid u cjelokupnu dokumentaciju na službenoj internetskoj stranici Grada Zagreba te radnim danom od 8,30 do 15,30 sati na četiri lokacije: u predvorju zgrade Gradske uprave, te u područnim uredima Trešnjevka, Pešćenica i Novi Zagreb. Prvo javno izlaganje je danas u Staroj gradskoj vijećnici s početkom u 17,00 sati, a potom slijede u utorak i srijedu, 15. i 16. srpnja u Tribini Grada Zagreba, s početkom u 17,00 sati. Mišljenja, prijedlozi i primjedbe zaključno sa zadnjim danom javne rasprave, mogu se upisati u knjige primjedbi, izložene uz predmetnu dokumentaciju ili u istom roku u pisanom obliku dostaviti na adresu Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj, Sektor za zaštitu okoliša i gospodarenje otpadom, Park stara Trešnjevka 2.


PREDSTAVLJANJE PROJEKTA INDIGO GREEN - Rezultati EU projekta “Indigo Green” vrijednog 158 tisuća eura što ga je provodila Razvojna agencija Sjever DAN zajedno s varaždinskim područnim uredom Zavoda za zapošljavanje, gradom Varaždinom, gradskom tržnicom i turističkom zajednicom te udrugama Njezina druga šansa i Anđeli čuvari, bit će predstavljeni danas u 13,00 sati u palači Herzer u Varaždinu. Cilj projekta kojeg EU financira sa 95 posto sredstava, je pomoći dugotrajno nezaposlenim osobama te nezaposlenim osobama s invaliditetom da kroz programe samoosnaživanja te edukaciju iz područja poljoprivrede postanu konkurentniji na tržištu rada Varaždinske županije.


MANJE NEZAPOSLENIH U VARAŽDINSKOJ ŽUPANIJI - Krajem lipnja na području Varaždinske županije bilo je 9015 nezaposlenih, što je u odnosu na prethodni mjesec smanjenje za 443 osobe ili 4,7 posto, a u usporedbi s istim mjesecom protekle godine, broj nezaposlenih manji je za 1378 osoba ili 12,3 posto. Ludbreška ispostava varaždinskog područnog ureda Zavoda za zapošljavanje krajem prošlog je mjeseca na svom području zabilježila 956 nezaposlenih što je u odnosu na prethodni mjesec smanjenje od 4,5 posto.


POTICAJI ZA OBNOVLJIVE IZVORE ENERGIJE - Zagrebačka županija raspisala je javni natječaj za dodjelu bespovratnih financijskih sredstava za provođenje projekta „Poticanje korištenja obnovljivih izvora energije kod fizičkih osoba u Zagrebačkoj županiji“. Županija sufinancira troškova nabave i ugradnje sustava za korištenje obnovljivih izvora energije u 80 kućanstava na području županije. Natječaj je otvoren do ove srijede,16. srpnja. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ukupno je osigurao 960.000 kuna, a Zagrebačka županija 240.000 kn. Nepovratna novčana sredstva isplaćivat će se u obliku vrijednosnog kupona.

VARAŽDINSKA ŽUPANIJA NAJKONKURENTNIJA - Prema nedavno objavljenim podacima mjerenja konkurentnosti hrvatskih županija Nacionalnog vijeća za konkurentnost, najkonkurentnija županija u Hrvatskoj je Varaždinska, koja se po atraktivnosti za poslovanje i življenje našla odmah iza Grada Zagreba. Dokaz je to dobrog rada Varaždinske županije kaže župan Predrag Štromar. Najkonkurentnije u Hrvatskoj su Varaždinska, Istarska, Međimurska i Primorsko-goranska županija. Istraživanje Regionalni indeks konkurentnosti Hrvatske 2013. nastavak je mjerenja konkurentnosti hrvatskih županija započetog 2007. prema metodologiji Svjetskog gospodarskog foruma i Instituta za razvoj menadžmenta.


ZAGREBAČKA ŽUPANIJA SEDMA PO KONKURENTNOSTI - Grad Zagreb, Varaždinska i Istarska županija najkonkurentnije su županije u RH, prema istraživanju Regionalni indeks konkurentnosti Hrvatske 2013,. Zagrebačka županija je na sedmom mjestu, a na začelju su Vukovarsko-srijemska, Sisačko-moslavačka i Virovitičko-podravska županija. S obzirom na investicije u Zagrebačkoj županiji, u odnosu na druge regije, mislim da smo itekako konkurentni, rekao je zamjenik župana Rudolf Vujević, naglasivši kako treba raditi na smanjivanju administracije te ubrzati izdavanje potrebnih dozvola.

PODRUŽNICA HGSS U MEĐIMURJU - Međimurska županija će uskoro dobiti podružnicu Hrvatske gorske službe spašavanja, neprofitnu udrugu koja 24 sata dnevno, cijele godine, brine o sigurnosti građana. Međimurska županija je do sada bila jedina hrvatska županija bez Gorske službe spašavanja, a njenim osnivanjem, bit ćemo spremniji i organiziraniji u slučaju eventualnih poplava ili potraga za izgubljenim osobama, istaknuo je župan Posavec najavivši osnivačku skupštinu ove udruge koja će se održati 21. srpnja u prostorijama županije u Čakovcu.


SJEDNICA ODBORA ZA BRANITELJE - Odbor za branitelje Zagrebačke županije jednoglasno je podržao prijedlog da izložba ratne zbirke crteža Ivana Lackovića Croate „Crno i crveno“ postane tradicionalan dio obilježavanja 27. lipnja - Dana hrvatskih branitelja Zagrebačke županije. Predloženo je i da se sljedeće godine, povodom svečanog obilježavanja Dana, okupe Udruge branitelja s područja Zagrebačke županije koje se bave raznim zanatima te na izložbenom prostoru izlože svoje rukotvorine. Članovi Odbora informirani su da je počelo liječenje medicinskom rehabilitacijom u Specijalnoj bolnici Naftalan u Ivanić-Gradu za dodatnih 19 branitelja s područja Županije, prema unaprijed dogovorenom rasporedu

SMANJENJE NEZAPOSLENOSTI U MEĐIMURJU - Broj nezaposlenih u Međimurskoj se županiji smanjuje, pa je tako krajem lipnja evidentirano 6885 radnika bez posla, što je u odnosu na mjesec dana ranije manje za 371 osobu, dok je u odnosu na lipanj protekle godine taj broj smanjen za 657 osoba ili 8,7 posto. Smanjenju broja nezaposlenih pridonijele su i mjere aktivne politike zapošljavanja iz nadležnosti Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje, među kojima su stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa, obrazovanje, potpore za zapošljavanje, javni radovi i potpore za samozapošljavanje. Trenutno je tim mjerama obuhvaćeno 690 aktivnih korisnika.


TEREZA KESOVIJA OTVORILA LJETO U MAKSIMIRU - Velikim koncertom na ljetnoj pozornici u Maksimiru sinoć je otvorena manifestacija Ljeto u Maksimiru. Tijekom srpnja i kolovoza, svake nedjelje na pozornici će se izmjenjivati pjevači koji izvode glazbu 60-etih godina prošlog stoljeća. Čast da otvori, 4. Ljeto u Maksimiru pripala je Terezi Kesoviji. Ljeto u Maksimiru nastavlja se već sljedeće nedjelje u 18,00 sati.

PRVI ROĐENDAN ZAGREBAČKOG ŽIVOTINJSKOG KUTKA- Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić prisustvovat će obilježavanju 1. godišnjice Zagrebačkog životinjskog kutka, u Vlaškoj 105, koji je otvoren s ciljem jačanja svijesti o zaštiti životinja, problematici napuštenih životinja, promociji ZOO vrta grada Zagreba i Azila Dumovec, te aktivnoj pomoći građanima kroz Info Centar. Akcija udomljavanja napuštenih pasa iz Azila Dumovec, pod nazivom Svaki tjedan pas jedan, jedna je od redovitih akcija Životinjskog kutka, koja se od veljače ove godine održava svakog petka.Proslava obljetnice, od 12,00 sati, bit će prilika za udomljavanje ovotjednog psa, a ujedno će gradonačelnik Milan Bandić apelirati na humano postupanje prema kućnim ljubimcima, posebno uoči godišnjih odmora.

LJETO PROLAZI, PRIJATELJI OSTAJU - Kampanji Udruge Prijatelji životinja "Obitelj na more, pas na ulicu?!", pridružio se i grad Ivanec. Ovog će tjedna u Ivancu tako biti istaknuti plakati kojima će i ovaj grad apelirati na sve vlasnike pasa i drugih kućnih ljubimaca, da ih uoči odlaska na godišnje odmore ne izbacuju na ulicu i lišavaju doma. Udruga Prijatelji životinja, kampanju „Obitelj na more, pas na ulicu?!“ je pokrenula nacionalnoj razini pod motom „Ljeto prolazi, prijatelji ostaju“, s ciljem osvješćivanja javnosti o problemu napuštanja životinja.


LJETO U ARHEOLOŠKOM – Ljeto u arheološkom održat će se i ove godine. Od danas do četvrtka, 17. srpnja u 21,00 sat možete poslušati predavanja povjesničara filma Daniela Rafaelića. Predavanja će se baviti vremenom drevnog Egipta, Grčke i Rima. Cilj ovih predavanja je popularizirati antičku prošlost. Danas je na rasporedu predavanje na temu Osobna mitologija - antičke priče o nama samima.

ZAVRŠETAK ZAGREBAČKIH LJETNIH VEČERI - Za završetak ovogodišnjeg festivala „Zagrebačke ljetne večeri“, Koncertna direkcija Zagreb najavljuje dva izuzetna mlada umjetnika. Nastupit će Boris Brovtsyn na violini i Danijel Detoni na glasoviru a koncert će se održati u Atriju Galerije Klovićevi dvori večersa u 21,00 sat. U slučaju kiše koncert će se održati u Crkvi Sv. Katarine.

SKRAĆENE AUTOBUSNE LINIJE ZA KREMATORIJ I SVETICE - Zbog radova u Ulici Kameniti stol, danas od oko 8,00 sati, do završetka radova koji se očekuju kroz 6 dana, autobusi na linijama Svetice – Vinec – Krematorij i Kaptol – Remete – Svetice, prometovat će skraćeno. Na liniji Svetice – Vinec – Krematorij, autobusi će prometovati na relaciji Svetice – Vinec. Sa stajališta Vinec, autobusi će polaziti oko 5 minuta kasnije u odnosu na polaske koji su u voznom redu navedeni kao polasci s Krematorija, a polasci koji su u voznom redu navedeni kao polasci iz Vineca, ostvarivat će se prema voznom redu. Na liniji 226 Kaptol – Remete – Svetice, autobusi će prometovati na relaciji Remete/Kameniti stol – Svetice. Autobus će sa stajališta Remete/Kameniti stol polaziti oko 10 minuta kasnije, u odnosu na polaske koji su u voznom redu navedeni kao polasci s Kaptola.


ZATVORENE OBREŠKA I DRAGONOŽAČKA ULICA - Zbog radova na sanaciji i uređenju kolnika Obreška ulica na dijelu od Češke ulice do Strmečke ulice od danas do četvrtka, 17. srpnja, je zatvorena za sav promet, a od četvrtka, 17. srpnja do subote, 19. srpnja, Obreška i Dragonožačka ulica na dijelu od Češke do Ulice Krčevine bit će zatvorene za sav promet.Obilazni pravac tijekom prve faze radova bit će Obreška - Češka - Sisačka cesta - Dr. L. Naletilića - Obreška obratno, a od četvrtka obilazni pravac je Češka - Obreška - Milekanska - Amerikanska odvojak - Krčine - Dragonožačka i obratno.

KOREANKE OSVOJILE NASLOV SVJETSKIH PRVAKINJA - Naslov svjetskog rukometnog prvaka u konkurenciji juniorki osvojila je Koreja pobijedivši Rusiju u finalnoj utakmici igranoj jučer poslijepodne u Koprivnici. Svjetsko juniorsko prvenstvo za rukometašice od 28. lipnja do 13. srpnja odvijalo se u Koprivnici, Dugom Selu, Zagrebu i Čakovcu.


HUMANITARNI BICIKLISTIČKI MARATON – Sudionici najduže biciklijade ikad održane u Hrvatskoj, tijekom koje će se u pet dana prijeći više od 1600 kilometara, a koju organiziraju Klub za ekspedicionizam i sport i Građanska inicijativa „Veliki za male" iz Osijeka, danas će proći kroz Koprivničko-križevačku županiju. Podršku ovom humanitarnom biciklističkom ultramaratonu dala je i Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije koja će u suradnji s Biciklističkim klubom Rotor iz Koprivnice danas prijepodne na Zrinskom trgu u Koprivnici i organizirati doček biciklistima. Uz pomoć biciklističkih klubova, humanitarnih i sportskih udruga te pojedinaca, na etapama puta prikuplja se sportska oprema i novčane donacije za djecu u SOS selima Ladimirevci i Lekenik, za djecu s posebnim potrebama i poteškoćama u razvoju u Virovitici kao i za pojedinu djecu koja su izvan ovih institucija.


BICIKLIJADA U KRIŽEVCIMA - Prva od nekoliko planiranih biciklijada u okviru EU projekta „Biciklom od Balatona do Jadrana“ održana je jučer u Križevcima. Biciklijadu na kojoj se okupilo oko 130 sudionika organizirala je križevačka udruga biciklista. Projekt ''Biciklom od Balatona do Jadrana'', sufinanciran od strane Europske unije kroz IPA prekogranični program Mađarska-Hrvatska, provode Grad Križevci i mađarska općina Balatonszemes.


petak, 11. srpnja 2014.

SVEČANO OBILJEŽEN PRVI NACIONALNI DAN NIKOLE TESLE - Prvi nacionalni dan Nikole Tesle - dan znanosti, tehnologije i inovacija svečano je obilježen sinoć u Zagrebu uz svečanu dodjelu Godišnje nagrade Nikola Tesla- Genij za budućnost. Nagrada je dodijeljena u tri kategorije. U kategoriji kviza znanja nagradu je dobila učenica Gimnazije Sesvete Sara Cepić, u kategoriji Kreativnog proizvoda nagradu je primila Bernardica Gršić, a u kategoriji Teslinog proširenog djelovanja nagradu je dobio zagrebački start-up Genijator – sustav za proizvodnju ortovodika. U sklopu programa održane su i dvije panel diskusije, a cijeloj svečanosti prisustvovao je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

 

OBLJETNICA GENOCIDA U SREBRENICI - U Memorijalom centru u Srebrenici, pod motom NE ZABORAVIMO obilježit će se danas 19. obljetnica genocida nad građanima Srebrenice Sigurne zone UN-a.Programu će, od 11,30 sati,  prisustvovati zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, počasni građanin Srebrenice, u društvu s Brankom Lustigom i njegovom suprugom Mirjanom.

 

ZAGREBAČKI GRADONAČELNIK U TAVANKUTU - Na poziv predsjednika Hrvatskog kulturnog prosvjetnog društva Matija Gubec iz Tavankuta Ladislava Suknovića, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić   večeras će na prigodnoj svečanosti otvoriti Etno salaš Balažević u Tavankutu. Obnovu Etno salaša, koju je sufinancirao Grad Zagreb, na upravljanje HKPD Matija Gubec oporučno je ostavila Jasna Balažević. Nastavak je to suradnje i pomoći Zagreba u očuvanju tradicije i hrvatske baštine u Vojvodini. Također u Tavankutu, na poziv Galerije Prve kolonije naive u tehnici slame, zagrebački gradonačelnik  nazočit će i otvorenju Svjetskog kongresa slame i XXIX. sazivu Prve kolonije naive u tehnici slame.

 

OD PONEDJELJKA KAFIĆI PO STAROM - Dva su još dana preostala vlasnicima ugostiteljskih objekata koji su iskoristili mogućnost, da tijekom Svjetskog prvenstva produlje radno vrijeme. U ponedjeljak, 14. srpnja svi se trebaju vratiti na uobičajeno radno vrijeme do 24 sata.To pravilo ne vrijedi za ugostiteljske objekte koji se nalaze u turističkoj zoni, koja obuhvaća centar grada koji imaju dozvole za rad dva sata dulje.

 

DONACIJA HHO-u - Donaciju od 150 tisuća kuna dobio je od Grada Zagreba Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava koji je pomoć zatražio u svrhu poticanja na daljnje aktivnost, posebno za projekte koji se direktno provode u Zagrebu. Projektom 'Izravna prevencija navijačkog nasilja' nastoji se proširiti prostor sportske tolerancije i kulture navijaštva, te da se na najmanju moguću mjeru svedu pojave protiv raznih oblika ksenofobije, posebno etničke i rasne, koje često promoviraju radikalne navijačke skupine. U Zagrebu se provodi i projekt 'Zločesti grafiti' kojim se upućuje na uklanjanje neprihvatljivih i nakaznih poruka, punih govora mržnje koji vrijeđaju pojedince i institucije, posebno one aktivne na nogometnoj sceni.

 

OBILJEŽAVANJE SVJETSKOG DANA HEPATITISA – Javna akcija besplatnog i anonimnog testiranja na Hepatitis i dodatno savjetovanje bit će održana u lovačkoj kući Kozjača u Belovaru – Sesvete danas od 18,00 do 20,00 sati. Testiranje je samo jedna u nizu akcija kojom će se obilježiti Svjetski dan hepatitisa. Obilježavanje organizira Hrvatska udruga liječenih i oboljelih od hepatitisa „HEPATOS“ – podružnica grada Zagreba i Zagrebačke županije pod pokroviteljstvom Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u Hrvatskoj u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo „Dr. A. Štampar“ i Gradom Zagrebom.

 

ANGELA MERKEL POČASNA DOKTORICA - Počasna doktorica Sveučilišta u Zagrebu uskoro bi mogla postati njemačka kancelarka Angela Merkel. Nakon što je rektor Aleksa Bjeliš njeno imenovanje predložio Senatu, prijedlog je jednoglasno prihvaćen te je imenovano povjerenstvo koje će potencijalno imenovanje još razmotriti. Mislim da neće biti nikakvih problema, što se tiče odluke, jer je Senat prihvatio prijedlog, izjavio je rektor Bjeliš te dodao kako bi Merkel doktoricom mogla postati pri sljedećem posjetu Hrvatskoj.

 

MEĐIMURSKA ŽUPANIJA MEĐU NAJKONKURENTNIJIMA - Prema podacima mjerenja konkurentnosti hrvatskih županija Nacionalnog vijeća za konkurentnost, među prve četiri najkonkurentnije županije svoje je mjesto ponovno osigurala i Međimurska županija. Za Međimursku županiju, koja je u vrhu ovog istraživanja od samoga početka, rezultati Nacionalnog vijeća nisu novost, jer međimursko gospodarstvo u posljednjih šest godina otkad se govori o krizi, bilježi pozitivne trendove ističe župan Matija Posavec. Posavec napominje kako se konstantno bilježi rast prihoda i povećanje izvoza, već šestu godinu Međimurska županija ima suficit robne razmjene s inozemstvom i rast investicija, a u zadnjih šest mjeseci otvoreno je 1450 novih radnih mjesta.

ŠTRUKLIJADA U MARIJI BISTRICI - Šesto izdanje Štruklijade, jedinstvene manifestacije Krapinsko-zagorske županije, čiji je cilj promocija i zaštita tradicionalnog zagorskog jela – štrukli, bit će održana sutra s početkom u 15,00 sati na Trgu Ivana Pavla II u Mariji Bistrici. Za titulu najboljih štrukli natjecat će se predstavnici 23 ugostiteljska objekta s područja Krapinsko-zagorske županije, koji će pripremljene štrukle nuditi posjetiteljima po promotivnim cijenama. Također pripremljen je i bogat kulturno-umjetnički program, u sklopu kojeg će biti održan i kulinarski show u kojem će slovenski i hrvatski sudionici pokazati svoje umijeće u pripremi štrukli. U sklopu Štruklijade do 20. srpnja, održava se i promotivna akcija u 23 zagorska ugostiteljska objekta gdje posjetitelji mogu kušati zagorske štrukle sa sniženom cijenom od 50%.

SAMOBOR NAJPRIVLAČNIJA DESTINACIJA ZAGREBAČKE ŽUPANIJE- Grad Samobor je najpoželjnija destinacija u Zagrebačkoj županiji,  pokazuju ovogodišnji rezultati istraživanja projekta "Najbolje u Hrvatskoj 2014. – izabrali građani". Kao omiljeno izletničko odredište planinara, rekreativaca i izletnika, Park prirode Žumberak – Samoborsko gorje proglašen je najljepšom prirodnom znamenitošću u županiji, a slijede Japetić i Grgosova špilja, te Park šuma Novi dvori u Zaprešiću i samoborsko šetalište Anindol. Najbolji događaj u cijeloj Zagrebačkoj županiji je Samoborski fašnik.

REKONSTRUKCIJA DRVENOG MOSTA U CVETKOVIĆU - Radovi hitne rekonstrukcije drvenog mosta u Cvetkoviću,  su u tijeku i trebaju biti završeni kroz desetak dana. Jako oštećen i na mjestima slomljeni most nije više bio upotrebljiv, a kako je  to jedini način prijelaza preko potoka Reke do poljoprivrednih parcela, na kojim će uskoro uslijediti žetva, rekonstrukcija mosta je od hitne važnosti. Drveni upornjaci će se zamijeniti armirano betonskim, drvene grede presložiti, a one trule zamijeniti novima kao i ograda mosta.

U ZAGORJU 7.481 NEZAPOSLENA OSOBA - U evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Područnog ureda Krapina, krajem lipnja registrirano je 7.481 nezaposlena osoba. U usporedbi sa svibnjem, broj nezaposlenih smanjen je za 308 osoba, a u odnosu na lipanj prošle godine, nezaposlenih je manje za 7,2%. Najtraženija zanimanja bila su konobar, prodavač, zidar, fizioterapeut, bravar, šivač, odgojitelj. Najveći broj registriranih nezaposlenih osoba je na području ispostave Zabok, a najmanje je nezaposlenih u ispostavi Klanjec.

 

ENERGETSKI CERTIFIKATI DODIJELJENI ŠKOLAMA - Regionalna energetska agencija Sjever u suradnji s partnerima proteklih je mjeseci provodila energetske preglede triju škola u vlasništvu Koprivničko-križevačke županije. Nakon uspješno provedenih pregleda, energetske su certifikate dobile  Osnovna škola "Sidonije Rubido-Erdödy" Gornja Rijeka, Osnovna škola "Fran Koncelak" Drnje i osnovna škola Molve. U prostorijama županije, certifikate su  zamjenicima župana, Ivanu Palu i Darku Soboti  uručili predstavnici Regionalne energetske agencije Sjever. Uručivanje certifikata bilo je prilika i za razgovor o nastavku suradnje Koprivničko-križevačke županije i Regionalne energetske agencije Sjever.

 

PREDSTAVLJANJE ZG SIREKA NA CVJETNOM – ZG sirek bit će predstavljen na Cvjetnom trgu. Proizvode vrijednih kumica možete degustirati sutra od 11,00 sati. Podsjetimo, zagrebački svježi kravlji sir svoju autentičnost sačuvao je zahvaljujući robnoj marki ZG sirek.

 

NAJLJEPŠI BALKON DOMA ZA STARIJE I NEMOĆNE- Ocjenjivanje najljepšeg balkona u Domu za starije i nemoćne Varaždin, održava se već tradicionalno 35 godina. Nagrade i priznanja korisnicima s najljepšim balkonima uručio je zamjenik župana Varaždinske županije, Alen Kišić koji je ujedno bio i član stručnog ocjenjivačkog žirija.  Najljepši balkon Doma za starije i nemoćne u Varaždinu ima Agata Colnarić. Osim cvijeća i biljaka penjačica, Agata Colnarić na svom balkonu uzgaja i domaće rajčice. U sklopu manifestacije održan je prigodni program u izvedbi korisnika Doma, a treba reći da su za uređenje svojih balkona nagrade primili i Stjepan Petric, Marko Pavičić, Ljudmila Detić i Đurđica Cerovečki, a posebnu nagradu za uređenje okoliša Doma primila je domska Eko grupa Doma za starije i nemoćne Varaždin.

 

OBILJEŽAVANJE SVJETSKOG DANA STANOVNIŠTVA - Cjelodnevni program obilježavanja Svjetskog dana stanovništva,  danas  priređuju organizacije i pojedinci okupljeni u Inicijativu 1729/2,  nazvanu tako po katastarskoj čestici na kojoj se nalazi prostor bivše vojarne u Čakovcu. S ciljem oživljavanja prostora koji godinama stoji neiskorišten, Inicijativa 1729/2 okuplja desetak lokalnih organizacija civilnog društva i dvadesetak pojedinaca uz potporu nacionalnih organizacija civilnog društva  kao i Tehnološko-inovacijskog centra Međimurja i Regionalne razvojne agencije Međimurja. Proteklih je mjeseci organizirano više raznih događanja, tribina, volonterskih akcija, performansa i koncerata.  I današnji program što počinje već ujutro dječjim igraonicama, a nastavlja se zanimljivim tribinama, te radionicama za odrasle, poslijepodnevnim obiteljskim  piknikom i večernjim koncertom čakovečkih bandova,  još jednom će oživjeti  prostor bivše vojarne u Čakovcu.

 

IZLOŽBA U GALERIJI SC – Četvrtu retrofuturističku izložbu naziva „Neumoljiv pogled u budućnost", možete pogledati u Galeriji SC do petka, 18. srpnja radnim danom od 12,00 do 20,00 sati te subotom od 10,00 do 13,00 sati.

 

PRVA BOOK CROSSING ZONE U ZAGREBU - Prva Book Crossing zona, zona za razmjenu knjiga bit će otvorena danas na zagrebačkoj Trešnjevci.  Od 20,30 minuta u centru za kulturu Trešnjevka možete se “učlaniti” u ovu jedinstvenu knjižnicu i besplatno nabaviti nove naslove. Osim toga knjige koje ste pročitali možete proslijediti novim knjigoljupcima.

 

KVARTOVSKO KINO BUHARA I TRIGLAV U ZAGREBU - Projekcija filma Jadrana Bobana, Duhovi Zagreba bit će održana večeras s početkom u 21,00 sat u Centru za kulturu Trešnjevka. Radi se o programu u okviru „Urban festivala 13 natrag na Trg“, kojim se želi otvoriti neka zaboravljena i zatvorena kvartovska kina, poput kina Buhara i Triglav u Zagrebu. Na dvije gradske lokacije, u Parku Stara Trešnjevka i na Starom placu u Dubravi, Kvartovsko kino kroz odabrani filmski program tematizira povijest Trešnjevke i Dubrave, ali i otvara prostor za diskusiju o procesima prostornih transformacija.

 

SRK UMJETNOSTI U KRALJEVOM VRTU -  Druženje s pjesnikom Stanislavom Petrovićem bit će danas poslijepodne priređeno u sklopu događanja pod nazivom“  Srk umjetnosti“ u Kraljevu vrtu u Čakovcu.  Riječ je o jednoj u nizu zanimljivih priredbi što se u vrtu kuće Ladislava Kralja Međimurca priređuju u sklopu projekta revitalizacije ovog prostora što se provodi na inicijativu Međimurske županije. Stanislav Petrović  posjetiteljima Kraljeva vrta večeras će s početkom u 18,00 sati recitirati svoje pjesme, dotaknuti zanimljive teme iz svog života, ali i života zajednice viđene očima pjesnika.

 

MULTIMEDIJALNI PERFORMANS ŠAHTOFONIJA RUMORISTA - Performans Šahtofonija rumorista bit će izveden u Kulturno informativnom centru, na uglu Preradovićeve i Tesline, danas u 22,00 sata. Ovim koncertom bit će obilježeno 100. godina od početka prvog svjetskog rata.

 

OBILJEŽAVANJE 136 GODINA VODOOPSKRBE GRADA ZAGREBA - Obilježavanje 136 godina vodoopskrbe Grada Zagreba bit će upriličeno u vodocrpilištu Mala Mlaka sutra u 10,00 sati. Ova važna obljetnica bit će obilježena obilaskom Muzeja vodoopskrbe te likovnom radionicom za djecu radnika Vodoopskrbe i odvodnje. Proslavi će se pridružiti i gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić.

 

BESPLATNE RADIONICE MENTALNIH MAPA - Besplatne radionice izrade mentalnih mapa za djecu starosti od 9 do 15 godina organizira Udruga „Ja to mogu“  u ponedjeljak i utorak,  14. i 15. srpnja u prostorijama Udruge u Mašićevoj ulici. Voditeljica radionica je profesorica Marija Šinković Bečić. Inače, udruga „Ja to mogu“ već sedam godina učinkovito pomaže u svladavanju školskog gradiva djeci s poteškoćama u učenju, disleksija, disgrafija, deficit pažnje.

 

VEČER FOLKLORA U VRBOVCU - Večer folklornog ansambla HKUD „Petar Zrinski“ na Ljetnoj pozornici u Vrbovcu bit će održana sutra s početkom u 21,00 sat.

PROMOCIJA KNJIGE U JASTREBARSKOM - Knjiga 'Hrvatski sokol u Jastrebarskom' autora Zdenka Vukovića – Cene, u izdanju Športske zajednice grada Jastrebarsko, bit će predstavljena sutra u Gradskom muzeju Jastrebarsko od 19,30 sati. Sav prihod od prodaje knjige namijenjen je za pomoć poplavljenom područje Slavonije.

FESTIVAL FOLKLORA DJECE I MLADIH  U KORUŠKOJ- Danas i sutra na međunarodnom festivalu folklora djece i mladeži  u Koruškoj, nastupit će Folklorni ansambl Koprivnica, koji će na ovoj priredbi što okuplja 400 mladih plesača s područja Saveza Alpe-Jadran, Središnje Europe, Rusije i Gambije iz Afrike, predstavljati Koprivničko-križevačku županiju. Na ovom će se festivalu predstaviti i KUD Lovro Ježek iz Marije Bistrice. Cilj je Festivala koji u četiri grada austrijske pokrajine Koruške traje od 9. do 12. srpnja  promicati kulturnu suradnju između regija članica Saveza Alpe-Jadran. Riječ je o jednom od projekata Saveza Alpe-Jadran u kojem uz domaćine iz Koruške sudjeluju Krapinsko-zagorska županija  i Republika Slovenija, a koji koordinira Tematska koordinacijska točka za poljoprivredu i etničku baštinu  čije je osnivanje  inicirala Koprivničko-križevačka županija.

 

NATJECANJE AEROMODELARA - Sedamdesetak aeromodelara iz 14 zemalja sudjelovat će na natjecanju radio-upravljanih modela jedrilica  „Eurocontest  2014„ što ga organizira Aeroklub "Rudolf Fizir" iz Ludbrega, kao jedan od vodećih aeromodelarskih klubova u Hrvatskoj. Riječ je o jednom od natjecanja u sklopu europske lige u kategoriji F3K, jednoj od najpoznatijih i najpopularnijih aeromodelarskih kategorija. Svečano otvorenje natjecanja bit će u subotu, 12. srpnja na livadi kod ludbreškog svetišta u 8,30 sati. Aeroklub "Rudolf Fizir" ujedno je organizator 17. kupa Zaprešića, također Eurocontest natjecanja u kategoriji F3K radio-upravljanih modela jedrilica koje će se održati u nedjelju, 13. srpnja.

IZMJEŠTENO AUTOBUSNO STAJALIŠTE PANTOVČAK - Na trasi kojom prometuje linija 101 Britanski trg – Gornje Prekrižje, od sutra od oko 8,00 sati, do ponedjeljka 28. srpnja,  zbog radova u Ulici Pantovčak, na dijelu od Ulice Goljak do Hercegovačke ulice, autobusno stajalište Pantovčak 102, u smjeru terminala Britanski trg, bit će izmješteno oko 100 metara južnije.

SKRAĆENE TRAMVAJSKE LINIJE 7, 12, 4 I 11- Tramvajske linije 7 i 12, od sutra do utorka 15. srpnja prometovat će skraćeno, do okretišta Maksimir. Linija 4 i 11 prometovat će do Dupca. Izlaz putnika bit će na privremenom stajalištu Maksimirska cesta, prije Mandlove ulice, a ulaz na privremenom stajalištu Maksimirska cesta.

IZMIJENJENA TRASA AUTOBUSA VELIKA GORICA- TUROPOLJE - Zbog privremenog zatvaranja prometa preko mosta u Kučama, danas od 10,00 do 12,00 sati, autobus na liniji 305 Velika Gorica – Turopolje, koji polazi s terminala Velika Gorica u 10,45 sati i iz Turopolja u 11,10 sati, prometovat će djelomično izmijenjenom trasom. Autobus će prometovati redovnom trasom do mosta na odteretnom kanalu Sava-Odra u Kučama i vozit će natrag do Vukovine, Sisačkom cestom, lijevo kod farme „Fiolić“, uz nasip odteretnog kanala Sava-Odra, Rakitovec, i nastavit će redovnom trasom do odredišta te istom trasom u povratku.

TREĆI CIKLUS DOBROVOLJNOG DAVANJA KRVI - Gradsko društvo Crvenog križa Krapina i Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu iz Zagreba provode treći ciklus dobrovoljnog davanja krvi. Prva akcija je danas, do 17,00 sati u Srednjoj školi Krapina, gdje će se akcija darivanja krvi održati i u utorak, 15. srpnja. Gradsko društvo Crvenog križa Krapina poziva sve dobrovoljne davatelje da se odazovu akciji, koja traje sve do 18. srpnja.

 

 MEMORIJALNI NOGOMETNI TURNIR U SV. ILIJI - Memorijalni turnir  „Kitner – Sabolčki“, u znak sjećanja na preminule nogometaše Varteksa Silvestra Sabolčkog i Kristijana Kitnera jedanaestu godinu za redom organizira NK Obreš u Svetom Iliji. Memorijal će se igrati ove nedjelje s početkom u 14,30 na igralištu nogometnog kluba Obreš, a uz domaćina, sudjelovat će nogometni klubovi Bednja iz Beletinca, Čevo iz Podevčeva i Jalžabet iz Jalžabeta.

 

četvrtak, 10. srpnja 2014.

ISPLATA NOVČANE POMOĆI UMIROVLJENICIMA - Grad Zagreb danas je počeo s isplatom novčane pomoći umirovljenicima za mjesec srpanj putem tekućih računa, a sutra će ju primiti putem pošte. Umirovljenici koji istu nisu primili na kućnu adresu moći će je podići u poštanskim uredima deset dana od početka isplate. Pravo na novčanu pomoć imaju umirovljenici koji imaju prebivalište na području Grada Zagreba najmanje 5 godina neprekidno, a čiji su ukupni prihodi jednaki ili manji od 1.500,00 kn mjesečno. Novčana pomoć za umirovljenike iznosi od 200 do 400 kuna.

POLAGANJE VIJENACA KOD SPOMENIKA NIKOLE TESLE - U povodu obilježavanja 158. rođendana i 1. Dana Nikole Tesle, na križanju Tesline i Preradovićeve ulice gradonačelnik Milan Bandić i predsjednica Udruge Nikola Tesla – Genij za budućnost Dragica Mihajlović položit će cvijeće kod spomenika velikom znanstveniku. U 19,30 sati gradonačelnik Bandić pozdravit će prisutne na dodjeli godišnje nagrade Nikola Tesla – genij za budućnost u okviru trodnevne konferencije Tesla & friends 2014.

ISPRAČANJE MALIŠANA NA LJETOVANJE - Prvu grupu od 100 mališana danas će sa na ljetovanje ispratiti gradonačelnik Zagreba Milan Bandić. Mališani će u Crikvenici provesti tjedan dana. Ljetovanje je besplatno, a obuhvaća 24-satni stručni pedagoški nadzor i zdravstvenu skrb, kao i odgojne, obrazovne, sportsko-rekreacijske i zabavne programe.

PREDSTAVLJANJE PRVE FAZE PROJEKTA SMART CITY - Rezultati 1. faze projekta Smart City – Osjeti ZG zrak bit će predstavljeni danas na Fakultetu elektrotehnike i računarstva. Uz gradonačelnika Zagreba Milana Bandića, na konferenciji će sudjelovati dekan FER-a Nedjeljko Perić i suvoditelj projekta Vedran Bilas. Podsjetimo projekt Smart city - Osjeti ZG zrak pokrenut je u listopadu 2013., a okuplja javni i privatni sektor, institucije, građane i druge zainteresirane subjekte. Smart city - Osjeti ZG zrak je sustav za praćenje kvalitete zraka pomoću senzora i pametnih telefona za prikupljanje podataka o koncentraciji plinova u gradskom okolišu, koji su na raspolaganju struci i građanima.


PRIJEDLOG PLANA GOSPODARENJA OTPADOM - Javna rasprava o Strateškoj studiji o utjecaju prijedloga plana gospodarenja otpadom u Gradu Zagrebu do 2015. na okoliš koja sadrži i Glavnu ocjenu prihvatljivosti plana za ekološku mrežu i Prijedlogu plana gospodarenja otpadom u Gradu Zagrebu do 2015. trajat do 6. kolovoza. Svim zainteresiranim omogućen je javni uvid u cjelokupnu dokumentaciju na službenoj internetskoj stranici Grada Zagreba te radnim danom od 8.30 do15.30 sati na četiri lokacije: u predvorju zgrade Gradske uprave, Trg Stjepana Radića 1 te u područnim uredima Trešnjevka, Park stara Trešnjevka 2; Peščenica, Zapoljska 1 i Novi Zagreb, Avenija Dubrovnik 12. Javna izlaganja održat će se u ponedjeljak,14. srpnja u Staroj gradskoj vijećnici, s početkom u 17,00 sati, te u utorak i srijedu, 15. i 16. srpnja u Tribini Grada Zagreba, Kaptol 27, s početkom u 17,00 sati. Mišljenja, prijedlozi i primjedbe zaključno sa zadnjim danom javne rasprave, mogu se upisati u knjige primjedbi ili u pisanom obliku dostaviti na adresu: Gradski ured za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj, Sektor za zaštitu okoliša i gospodarenje otpadom, Park stara Trešnjevka 2.

 

ENERGETSKI DAN KZŽ - Energetski dan Krapinsko-zagorske županije obilježava se danas u Pučkom otvorenom učilištu u Krapini. U sklopu navedene manifestacije, održava se Sajam obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti, gdje svoje proizvode kroz direktnu komunikaciju s građanima prezentiraju izlagači s područja Krapinsko-zagorske županije i šire. Također će u 12,30 sati biti održana i konferencija na temu energetske učinkovitosti, na kojoj će biti organizirano i uručivanje energetskih certifikata javnih zgrada u nadležnosti Krapinsko-zagorske županije. Sajam će trajati do 20,00 sati.

BEDENEC POMAŽE SLAVONIJI - Dvadesetak stanovnika naselja Bedenec na ivanečkom području poljoprivrednicima poplavljene istočne Slavonije uputilo je kao pomoć za prehranu stoke pošiljku od dvadesetak tona sijena. Na privremeni deponij oni su prevezli čak 1.200 bala svježeg ovogodišnjeg sijena te tako osigurali kvalitetnu hranu za prehranu stoke na poplavljenim područjima. Za prijevoz sijena u Slavoniju pobrinula se Varaždinska županija, dok je pokrovni materijal za sijeno osigurao grad Ivanec.


SLOVENSKA DELEGACIJA U MEĐIMURJU - Osim u Varaždinskoj, jučer je delegacija iz Vlade Republike Slovenije na čelu s ministrom u Vladi za Slovence u inozemstvu i svijetu Gorazdom Žmavcem boravila i u posjetu Međimurskoj županiji. Slovensku delegaciju primio je predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak zajedno sa zamjenicima župana Sandrom Herman i Zoranom Vidovićem. Teme sastanka bile su učenje slovenskog jezika, suradnja u zajedničkim projektima, te prekogranična suradnja s naglaskom na još aktivnije međusobno povezivanje općina i gradova s obje strane granice.


SKUPŠTINA MEĐIMURSKE ŽUPANIJE - O izmjenama i dopunama županijskog proračuna za ovu godinu, danas će između ostalog raspravljaju vijećnici županijske skupštine Međimurske županije. Na dnevnom se redu nalazi i izvješće o radu regionalnog centra za gospodarenje otpadom Piškornica te izvješće o poslovanju Međimurskih voda za prošlu godinu., a vijećnici bi trebali donijeti i odluku o zaštiti izvorišta pitke vode u Nedelišću, Prelogu i Svetoj Mariji.


PODRŠKA PROJEKTU PIŠKORNICA - Vijećnici županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije, na svojoj su sjednici jednoglasno donijeli odluku o davanju suglasnosti regionalnom centru za gospodarenje otpadom Piškornica za uzimanje beskamatnog zajma vrijednog oko tri milijuna kuna. Na sjednici je raspravljano i o izvješću o poslovanju trgovačkog društva Piškornica u 2013. godini, te je podržan ovaj strateški projekt Republike Hrvatske vrijedan 70 milijuna EUR-a.


ZELENI BREGI NA SUSRETU LAG-OVA - Lokalna akcijska grupa „Zeleni bregi“, jedina je s područja Krapinsko-zagorske županije sudjelovala na međunarodnom susretu „LAG SUMMER FESTIVALU“ u Biogradu na moru, koji je okupio 66 izlagača iz Hrvatske i 10 iz drugih zemalja. Cilj festivala bio je spojiti „zeleno i plavo“ točnije dati priliku LAG-ovima, odnosno svim jedinicama lokalne samouprave, turističkim zajednicama, poduzetnicima, obrtnicima i OPG-ima da izlože svoje proizvode i usluge izravno pred posjetiteljima kojih je ove godine bilo preko 15 tisuća. LAG „Zeleni bregi“ koji trenutno okuplja 9 jedinica lokalne samouprave s područja Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije, na svom je štandu predstavio tradicionalne zagorske obrte.


SJEDNICA SAVJETA ZA SOCIJALNU SKRB - O provedbi mjera iz Akcijskog plana socijalnih usluga za 2014. godinu za Varaždinsku županiju te izradi Nacrta Prijedloga Akcijskog plana socijalnih usluga za iduću godinu za Varaždinsku županiju raspravljat će između ostalog Savjet za socijalnu skrb Varaždinske županije na svojoj današnjoj sjednici. Članovi savjeta bit će informirani i o financiranju programa udruga iz područja zdravstvene zaštite i socijalne skrbi na području Varaždinske županije.


VOLONTERSKI URED KRIŽEVCI - U prostorima novog Centra za posjetitelje, koji se uređuje u zgradi bivše sinagoge u Križevcima, svoj će ured imati i Volonterski centar Križevci koji je nedavno počeo s radom. U nastojanju da okupi potencijalne volontere za lokalno i međunarodno volontiranje, jedna od prvih aktivnosti Volonterskog centra je organizacija niza predavanja tijekom Skaville festivala, na kojima će ugostiti kolege i suradnike iz ludbreške udruge Lumen, koprivničke udruge Kopriva i koordinatore Volonterskog centra u Zagrebu. Prvo u nizu predavanja u sklopu Skaville festivala koji danas započinje u Križevcima , bit će održano u zgradi gradske uprave u Križevcima. O mogućnostima volontiranja na međunarodnoj razini u sklopu projekta Erasmus plus, govorit će volonteri iz udruga Lumen i Kopriva.


POČINJE ZAGREBAČKO HISTRIONSKO LJETO - 29. Zagrebačko histrionsko ljeto počinje večeras na ljetnoj sceni Opatovina. Prvi put bit će izvedena predstava „Gospon doktor Vinski Opatovinski“- Moliereova komedija u adaptaciji Vladimira Gerića i režiji Dražena Ferenčine. Komedija u kojoj naslovnu ulogu tumači Jan Kerekeš, večeras je na rasporedu u 20,00 sati, a svečana premijera biti će održana ove subote u isto vrijeme. Zagrebačku publiku cijelo ljeto očekuju brojne predstave, među njima i one na cabare sceni koje će počinjati u 22,00 sata također na Opatovini.


PREDSTAVLJANJE PROGRAMA ŠPANCIRFESTA - Program ovogodišnjeg Špancirfesta što će se u Varaždinu održati od 22. do 31.kolovoza bit će predstavljen javnosti na konferenciji za novinare danas u Varaždinu. Osim koncertnih nastupa poznatih izvođača među kojima su ove godine Laibach, Siddartha, Blondie, 2 Cellos i drugi, bit će predstavljen i cjelokupan program varaždinskog festivala dobrih emocija. Inače, ove je godine Hrvatska turistička zajednica Špancirfest uvrstila u 10 hrvatskih top događanja.


IZLOŽBA U KIC-u - Izložba Zagreb Wellesa i Kafke, autorska koncepcija Feđe Gavrilovića bit će otvorena u Kulturno informativnom centru danas u 20,00 sati. Izložba se bavi filmom Proces koji je 1962. godine, između ostaloga, sniman u Zagrebu, a njezin postav spaja dokumentaciju i suvremene reakcije na film. Koncept izložbe tematski je vezan uz izložbu Grad filma, tvornica snova koja se 24. srpnja otvara u Muzeju grada Zagreba, a koja pokriva bogatu povijest grada Zagreba koji je poslužio kao kulisa mnogim režiserima i prati razvoj filmske produkcije od nijemog i crno-bijelog filma do modernih koprodukcija. Izložba je otvorena do 25. srpnja.

USPJEH VELIKOGORIČKIH GIMNAZIJALACA - Gimnazijalci iz Velike Gorice, Barbara Grošeta i Ivan Vujević, osvojili su treće mjesto na ovogodišnjem međunarodnom natjecanju Aliante 2014. Na natjecanju, čiji je cilj podizanje razine razumijevanja NATO-a, sigurnosnih politika i međunarodnih odnosa među srednjoškolcima, sudjelovali su učenici iz Hrvatske, Kanade, Češke, Gruzije, Litve, Makedonije, Crne Gore, Poljske, Slovačke, Turske te Ukrajine.

SKRAĆENE TRAMVAJSKE LINIJE 7 I 12 - Tramvajske linije 7 i 12, od sutra do utorka, 15. srpnja prometovat će skraćeno, do okretišta Maksimir.

AUTOBUSI UMJESTO TRAMVAJA 34 - Zbog radova na raskrižju Maksimirske ceste i Mandlove ulice, od noćas do noći s utorka na srijedu, 15. na 16. srpnja, umjesto tramvaja noćne linije 34, vozit će autobusi.
 

srijeda, 09. srpnja 2014.

PRIJEM PREDSTAVNIKA VINKOVAČKIH JESENI - Vodstvo manifestacije Vinkovačkih jeseni, gradonačelnika Vinkovaca i predsjednika Organizacijskog odbora Mladena Karlića te tajnika Organizacijskog odbora Stjepana Đurkovića primio je jučer zagrebački gradonačelnik Milan Bandić sa suradnicima. Bila je to prigoda za službeni poziv na otvorenje najveće folklorne pozornice Hrvatske „Vinkovačke jeseni“, koje se već tradicionalno održavaju u rujnu, odnosno, od 19. do 21. rujna. Zahvalivši se gradonačelniku Bandiću na dugogodišnjoj suradnji, podršci i pomoći, vinkovački je gradonačelnik istaknuo važnost ove priredbe koja čuva i njeguje izvornost, kako vinkovačkog, tako i svih ostalih krajeva Hrvatske. Prema procjenama, manifestacija će okupiti stotinjak tisuća posjetitelja koji će moći uživati u pjesmi i plesu 8.000 sudionika.
 

SPORAZUM IZMEĐU GRADA I VOLONTERSKOG CENTRA - Sporazum o suradnji sa Volonterskim centrom Zagreb sklopit će Grad Zagreb s ciljem promocije i razvoja volonterstva kao načina aktivnog uključivanja građana u rješavanje problema lokalne zajednice. Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom kontinuirano djeluje u cilju poboljšanja kvalitete života svojih sugrađana i sukladno s tim organizira razne akcije i manifestacije za koje je nužno angažirati volontere i volonterke. Zbog toga je Volonterski centar Zagreb predložio suradnju Gradu Zagrebu u dijelu angažiranja volontera i oglašavanja akcija i manifestacija u koje ih je potrebno uključiti. Suradnja će se realizirati kroz zajednički rad na promociji volonterstva i podršku korištenju volonterske baze podataka volontera, organizatora volontiranja i volonterskih projekata koju će Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom davati Centru.

ENERGETSKI DAN ZAGREBAČKE ŽUPANIJE - Obilježavanje Energetskog dana Zagrebačke županije održano je jučer u Vrbovcu.Održana je konferencija na temu energetske učinkovitosti, a ispred zgrade vrbovečke gradske uprave mogao se posjetiti Sajam tehnologija za korištenje obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti. Zagrebačka županija već nekoliko godina sufinancira ugradnju obnovljivih izvora energije kako kod fizičkih osoba tako i kod gospodarstvenika i OPG-a, a od ove godine i za zgrade javne namjene općina i gradova na svom području. U sklopu Europskog tjedna održive energije danas se Energetski dan obilježava u Karlovačkoj, a sutra u Krapinsko-zagorskoj županiji s ciljem promocije obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti.

BESPLATNO LJETOVANJE DJECE HRVATSKIH BRANITELJA- Odlukom o socijalnoj skrbi i ove godine zagrebački Gradski ured za branitelje organizira besplatno ljetovanje za 350 djece hrvatskih branitelja i civilnih žrtava Domovinskog rata osnovnoškolskog uzrasta i slabijeg socijalno-ekonomskog statusa. Djeca odlaze na ljetovanje u Dom Crvenog križa u Novom Vinodolskom kroz četiri termina, a zahtjev za ljetovanje djeteta, koji se prima do popunjenja kapaciteta, podnosi se u Gradskom uredu za branitelje.

GRAĐANI MOGU PRIJAVITI POJAVU KOMARACA – Iz tvrtke koja je provela tretiranje protiv komaraca na svim dijelovima grada i okolice, pozivaju građane da jave ukoliko smatraju da je na njihovom području potrebno dodatno zaprašivanje. Uz dojavu, građani mogu dobiti i sve druge informacije koje ih interesiraju vezano uz suzbijanje komaraca na dežurni telefon: 01/ 24 08 761 ili 01/61 16 380, svakog radnog dana od 10,00 do 14,00 sati.


PARK MAKSIMIR NAJLJEPŠI DIO ZAGREBA - Kako pokazuju ovogodišnji rezultati istraživanja projekta "Najbolje u Hrvatskoj 2014. – izabrali građani" najljepši dio Grada Zagreba je Park Maksimir, a slijede park Zrinjevac i Park prirode Medvednica. Ljeto na Strossu najdraže je događanje, a najbolja zabava je u Zoološkom vrtu. U kategoriji šopinga pobjedu je odnijela najstarija tržnica Dolac. Najpopularnija osoba koja se veže uz Zagreb književnica je Marija Jurić Zagorka, Janica Kostelić, te Miroslav Krleža.


POČINJE GRADNJA ZAPREŠIĆKE JUŽNE OBILAZNICE - Prva faza gradnje zaprešićke južne obilaznice koja će imati ukupno četiri kolničke trake počinje kroz desetak dana. Vrijednost investicije je 50 milijuna kuna. Uz to bit će izgrađen i pothodnik ispod željezničke pruge Zaprešić – Varaždin, dužine oko 800 metara. Predviđeno je da radovi budu gotovi za godinu dana, nakon čega počinje druga faza gradnje. Problematika ulaza u Grad Zaprešić trebala bi biti riješena do kraja rujna izgradnjom rotora u glavnoj ulici čija je vrijednost radova 2,8 milijuna kuna.

SLOVENSKI MINISTAR U VARAŽDINU - Kako bi se upoznao s projektima koji se provode s ciljem promocije učenja slovenskog jezika i kulture te da bi se uspostavili temelji za daljnju gospodarsku i kulturnu suradnju Hrvatske, a posebice Varaždinske županije i Republike Slovenije, slovenskog ministra za prekogranične i iseljene Slovence Gorazda Žmavca danas će primiti zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić. Osim županijskih čelnika, prijemu koji počinje u podne će prisustvovati i predsjednica Vijeća slovenske nacionalne manjine Varaždinske županije Barbara Antolić te predstavnici Slovenskog kulturnog društva Nagelj Varaždin. Ministar Goraz Žmavc prijepodne će biti primljen i u varaždinskoj gradskoj vijećnici.


TURISTIČKI PROJEKTI U MEĐIMURJU - Pet projekata iz programa „Turističkih potpora Međimurske županije u 2013. godini“, bit će predstavljeno danas u podne na konferenciji za novinare na imanju Seljačkog domaćinstva i vinogradarstva u Vučetincu. Uz bespovratnu financijsku potporu Međimurske županije, ti su, mahom privatni projekti danas ili dovršeni ili su pred samim završetkom, čime je Međimurje kao turistička destinacija obogaćena za pet novih turističkih proizvoda koji već aktivno sudjeluju na tržištu. Na konferenciji za novinare, međimurski župan Matija Posavec predstavit će i međimurske turističke projekte koji su ove godine dobili sredstva Hrvatske turističke zajednice. Ministarstvo turizma je, u prošloj i u ovoj godini, Međimurskoj županiji dodijelilo ukupno 820 tisuća kuna za 14 projekata.


OBILJEŽAVANJE DANA NOVIGRADA PODRAVSKOG - Sinoćnjim otvorenjem izložbe ratne fotografije iz Domovinskog rata branitelja s područja općine Novigrad Podravski, započelo je obilježavanje Dana ove općine. Izložbu je pripremila Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, Ogranak općine Novigrad Podravski. Bogat kulturni, zabavni i sportski program obilježavanja Dana općine Novigrad Podravski odvijat će se u ovom mjestu i idućih dana, a završit će u utorak, 15. srpnja.


FILMSKE PROJEKCIJE NA OTVORENOM – Filmske projekcije na otvorenom u organizaciji Kulturnog centra Travno nastavljaju se danas od 19,30 do 20,15. Osim što će se na velikom platnu male scene Travno moći pogledati filmovi i crtići već nagrađivani na festivalima Hrvatskog filmskog saveza u programu će se naći i edukativni natjecateljski dio. Program se nastavlja, 16. i 23. srpnja te 20. i 27., kolovoza.

CEKATE POZVAO PROFESIONALCE  NA PSSSST FESTIVAL - Centar za kulturu Trešnjevka i ove godine organizira PSSST! Festival nijemog filma. Festival će se održati od 6. do 8. studenoga, a svi autori - profesionalci i amateri - svoje radove mogu prijaviti do 10. listopada ove godine. Cilj festivala, koji će se ove godine održati 8. godinu za redom je upoznavanje nijemog filma u drukčijem svjetlu, kroz fuziju moderne tehnologije i primarne filmske forme.

OTVORENJE IZLOŽBE U GALERIJI ZVONIMIR - Izložba radova članova likovne sekcije Hrvatskog kulturnog društva u Mariboru Slađane Matić Trstenjak i Milana Ketiša pod nazivom „Papir“ biti će otvorena večeras u Galeriji MORH-a „Zvonimir“ u 19,00 sati.

MEĐUNARODNA LJETNA ŠKOLA - Varaždinski Fakultet organizacije i informatike domaćin je ljetne škole u okviru Erasmus Intenzivnog programa “Internationalization in a European Context”. Na dvotjednom intenzivnom programu unapređenja poslovnog znanja, vještina i kompetencija u međunarodnom okruženju koji završava 11. srpnja, sudjeluje 57 studenata sa sveučilišta iz Danske, Poljske, Njemačke, Nizozemske, Portugala, Rumunjske i Hrvatske, te dvadesetak njihovih nastavnika. Sudionici projekta smješteni su u varaždinskom studentskom domu, te svakodnevno pohađaju predavanja na Fakultetu organizacije i informatike.


NACIONALNI DANI NIKOLE TESLE – Trodnevno obilježavanje 158. obljetnice rođenja Nikole Tesle, prvo obilježavanje hrvatskog Dana Nikole Tesle – dana znanosti, tehnologije i inovacija te manifestacija Tesla & friends počinje danas i trajat će do petka 11. srpnja. Ovogodišnja peta manifestacija Tesla & friends započinje današnjom međunarodnom konferencijom „Tesla u Zagrebu“ na kojoj će govoriti domaći i strani stručnjaci. Manifestacija će se nastaviti sutra s prigodnim programom i polaganjem cvijeća kod zagrebačkog spomenika Nikole Tesle i već tradicionalnom svečanom večeri i dodjelom Godišnje Nagrade Nikola Tesla – genij za budućnost. U petak će u Tehničkom muzeju biti održano predavanje pod nazivom Nikola Tesla - izumitelj s pogledom u budućnost, a istog dana u večernjim satima završit će prigodnim rođendanskim program na Ljetnog pozornici Bundek uz premijernu projekciju animiranog filma Tajni laboratorij Nikole Tesle, premijernu izvedbu recitala Mehaničke figure – inspirirani Teslom te nastup Zagrebačkog plesnog ansambla i instrumentalnog ansambla Nimbus Dei. Organizator je Udruga Nikola Tesla – Genij za budućnost.

AKTIVNOSTI VARAŽDINSKOG CISOKA - Varaždinski centar za informiranje i savjetovanje o karijeri CISOK i u srpnju nastavlja s aktivnostima savjetovanja o profesionalnom usmjeravanju, pomažući zainteresiranima u traženju zaposlenja i usmjeravanju karijere. Danas prijepodne primjerice, u prostorima CISOK-a u Kukuljevićevoj ulici, organizira se radionica pod nazivom "Molba/ prijava/ motivacijsko pismo". Radionica je namijenjena tražiteljima zaposlenja, a sudionici će doznati kako molba odnosno prijava za posao treba izgledati, koje informacije u tom dokumentu navesti te koje pogreške izbjegavati. Sudjelovanje u radionici je besplatno. Iduća radionica pod nazivom „Uvježbajmo razgovor za posao zajedno“ održat će se u srijedu 16. srpnja.


PREDAVANJE O ENERGETICI - Predavanje „Izazovi energetskog razvoja u uvjetima smanjenja emisija CO dva za najmanje 80% do 20150. godine“ danas će u dvorani Knjižnice HAZU na Strossmayerovom trgu održati ravnatelj Energetskog instituta Goran Granić. Početak je u 10,00 sati.


BIJELE RODE U MEĐIMURJU - Ovih je dana obavljen monitoring populacije bijele rode te prstenovanje mladih jedinki u gnijezdima na području Međimurske županije. Od ukupno 48 zabilježenih gnijezda, aktivnih je 25. U 16 gnijezda zabilježeno je 28 mladih jedinki. U međimurskom selu roda – Kotoribi, djelatnici Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode pronašli su 4 aktivna gnijezda u kojima je zabilježeno ukupno 10 mladih roda. Prstenovanje je obavljeno uz stručnu potporu Hrvatskog ornitološkog društva iz Zagreba te operativnu pomoć Elektre Čakovec.


SKAVILLE FESTIVAL U KRIŽEVCIMA - Od sutra do nedjelje 13. srpnja u Križevcima će trajati 8. Skaville Festival. Na prostoru ljetnog kina i bivše vojarne uz brojne koncerte sjajnih bandova među kojima svakako treba izdvojiti svjetski atraktivan New York Ska Jazz Ensamble, program upotpunjuju razni programi poput kampiranja, biciklijade, festivala granja, cirkus performansa i radionica. Organizator je udruga K.V.A.R.K. iz Križevaca uz potporu Grada Križevaca u okviru projekta Turizam bez granica - zajednički razvoj informativnih centara za posjetitelje u Nagyatádu i Križevcima, sufinanciranog od strane Europske unije kroz IPA prekogranični program Mađarska-Hrvatska 2007.-2013.

PROMJENE TRASE GORIČKIH AUTOBUSA - Autobusne linije: 302 Velika Gorica – Velika Buna, 303 Velika Gorica – Kozjača i 304 Velika Gorica – Mraclin, prometuju djelomično izmijenjenim trasama, zbog radova u Ulici Slavka Kolara. U sklopu II. faze radova koja će trajati oko 7 dana, bit će uspostavljeno privremeno autobusno stajalište u Ulici Slavka Kolara, u zoni raskrižja s Ulicom Andrije Kačića Miošića. S terminala Velika Gorica, autobusi će do svojih odredišta prometovati redovnom trasom.
 

utorak, 08. srpnja 2014.

OLUJNO NEVRIJEME U VELIKOJ GORICI - Olujno nevrijeme, u kojemu je oštećeno 20-tak vozila, kuća i zgrada, sinoć je pogodilo velikogoričko područje. Orkanski vjetar je u Velikoj Gorici u samo pola sata odlomio limene pokrivače s krova zgrade u Zagrebačkoj ulici, koji su pali na parkirane automobile gdje je više njih oštećeno.

KLAUNOVI DOKTORI U KBC-u REBRO - Djecu koja leže na Klinici za pedijatriju u KBC-u Rebro, danas će posjetit zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i predstavnici Udruge Crveni Nosovi – klaunovi doktori. Crveni Nosovi – klaunovi doktori je partnerska organizacija Međunarodne zaklade RED NOSES koja okuplja klaunove doktore iz devet europskih zemalja. Udruga donosi osmijeh bolesnima i nemoćnima, prije svega djeci na liječenju u bolnicama, a klaunovi doktori su posebno educirani profesionalci – glumci, glazbenici i zabavljači.Rad Udruge potpomaže Grad Zagreb, a prošle godine klaunovi doktori su posjetili 11.000 djece u 179 posjeta bolnicama diljem Hrvatske.

RADNO VRIJEME HOLDINGA, POLICIJE i GRADSKE KNJIŽNICE - Centar za korisnike Zagrebačkog holdinga, Policijska uprava zagrebačka i gradske knjižnice rade prema ljetnom radnom vremenu. Tako račune i prigovore u Centru za korisnike Zagrebačkog holdinga možete dostaviti od 7,00 do 15,00 sat. ZET-ovi šalteri za korisnike u Ozaljskoj do kraja kolovoza rade od 7,30 do 15,00 sati, a u Ulici grada Vukovara radnim danom od 7,00 do 15,00 sati. Radno vrijeme podružnice Čistoća je od 8,00 do 14,00 sati. Elektra u Gundulićevoj radi od 7,30 do 15,00 sati. Ljetno radno vrijeme uveli su i neki poštanski uredi, dok će pošta u Branimirovoj raditi svaki dan od 7,00 do 24,00 sata. Odjel osobne i prometne isprave Policijske uprave zagrebačke, u Petrinjskoj, do 30. kolovoza radit će od 8,00 do 16,00 sati. Gradske knjižnice imaju ljetni raspored, a detaljni termini mogu se pronaći na njihovim internetskim stranicama.


UKINUTA NAKNADA ZA KORIŠTENJE CESTOVNOG ZEMLJIŠTA - Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske donijelo je odluku o ukidanju naknade za korištenje cestovnog zemljišta i naknade za obavljanje pratećih djelatnosti na javnoj cesti. Inicijativu za izmjenu Pravilnika o naknadama za prilaz na županijske ceste koju su morali plaćati obrtnici i poduzetnici, ministarstvu su još polovicom svibnja uputili vijećnici Županijske skupštine Varaždinske županije. Smatrali smo kako je postojeći pravilnik loše definiran, jer je određeno da najveći teret podnose mali obrtnici i poduzetnici, dok su velike tvrtke, benzinske pumpe i trgovački lanci plaćali puno manje naknade ili ih uopće nisu plaćali, rekao je župan Varaždinske županije Predrag Štromar. Župan Štromar je zadovoljan novom odlukom Ministarstva prometa kojom je naknada za korištenje cestovnog zemljišta i naknada za obavljanje pratećih djelatnosti na javnoj cesti od 5. srpnja ukinuta.


PROJEKT PRO MUR - Završna konferencija projekta PRO MUR- Razvoj pročistača otpadnih voda u Letenju i kanalizacije u jugo-zapadnom dijelu Grada Preloga održana je u Prelogu. Riječ je o projektu iz IPA programa pogranične suradnje Mađarska-Hrvatska 2007-2013. vrijednom 1.800.000 eura, u sklopu kojeg je u Prelogu je izgrađeno preko 1.700 metara kanalizacijskog sustava i omogućeno novih 184 priključaka na sustav kanalizacije. U izgradnju sustava Međimurske vode uložile su 804 tisuće eura. Mađarska općina Letenye je u sklopu ovog projekta povećala kapacitet pročistača otpadnih voda Letenye što ima utjecaj na čišći okoliš i sprječavanje daljnjeg zagađenja prirode za sva naselja nizvodno rijeke Mure, kako s mađarske tako i s hrvatske strane.


KREATORI PROMJENA - Edukacijom za nezaposlene iz Međimurske županije po CH-Q metodi, tijekom koje su sudionici učili kako upravljati karijerom i svojim kompetencijama, završena je kampanja "Kreatori promjena" čakovečke nevladine i neprofitne udruge za promicanje ljudskih prava, rodne ravnopravnosti i prava manjina „Zora“. Sudionicima koji su uspješno završili edukaciju jučer su uručene i diplome, a iz Zore ističu kako je to već druga grupa polaznika koja je prošla kroz ovakav proces edukacije čiju uspješnost dokazuje i činjenica da je više njih u međuvremenu i pronašlo zaposlenje.


SKUPŠTINA KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKE ŽUPANIJE - Izvješće o rezultatima provedbe Županijske razvojne strategije, samo je jedna od točaka opsežnog dnevnog reda koji će se danas naći pred članovima Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije. Vijećnici bi između ostalog trebali donijeti odluku o osnivanju Osnovne škole Koprivnički Ivanec, dati suglasnost Regionalnom centru „Piškornica“ za uzimanje beskamatnog zajma, osnovati županijski Savjet za razvoj civilnog društva, te županijski savjeta mladih Koprivničko-križevačke županije.


ENERGETSKI DAN ZAGREBAČKE ŽUPANIJE - Obilježavanje Energetskog dana Zagrebačke županije održava se danas u prostorijama gradske uprave Grada Vrbovca.
Održat će se konferencija na temu energetske učinkovitosti, a ispred zgrade vrbovečke gradske uprave održat će se Sajam tehnologija za korištenje obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti. Energetski dan Zagrebačke županije održava se već treću godinu u sklopu Europskog tjedna održive energije s ciljem promocije obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti.

POMOĆ PREDŠKOLSKOJ DJECI S TEŠKOĆAMA U RAZVOJU - Predavanje u sklopu projekta "Rana intervencija i rehabilitacija predškolske djece s teškoćama u razvoju" u Centru za socijalnu skrb Križevci održala je defektologinja Kristina Kranjčević, voditeljica ovog projekta, kako bi djelatnike Centra upoznala sa ovom temom i radom sa djecom. Nositelj projekta je Udruga za pomoć osobama s mentalnom retardacijom Križevci, a partneri su Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Križevci, Centar za socijalnu skrb Križevci te Dječji vrtić “Čarobna šuma” Križevci. Projekt sa 50.000 kuna financira Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.

UNAPREĐENJE I RAZVOJ LOVSTVA - Zagrebačka županija raspisala je natječaj vrijedan 1.215.000 kuna za dodjelu potpora za razvoj i unapređenje lovstvu. Korisnici županijske potpore mogu biti lovozakupnici i koncesionari zajedničkih te državnih lovišta na području Zagrebačke županije, poljoprivredna gospodarstva koja su upisana u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava te imaju prebivalište odnosno sjedište na području Zagrebačke županije, uz uvjet da se proizvodnja za koju traže potporu odvija na području Zagrebačke županije. Najviši ukupni godišnji iznos potpore koju jedan korisnik može ostvariti iznosi 290 tisuća kuna.


RADIONICA U TEHNIČKOM „MALI PRIRODOSLOVAC“ - Ljetne znanstvene radionice Mali prirodoslovac, održava se u Tehničkom muzeju od danas do petka 11. srpnja u vremenu od 9,00 do 11,00 sati. Na radionicama će se obrađivati teme sa područja fizike, meteorologije i tehničke kulture, a prijaviti se mogu djeca od 3. do 8. razreda osnovne škole. Sudjelovanje na radionicama je besplatno.


OTVORENJE IZLOŽBE JURE LABAŠA - Izložba doajena nadrealizma u hrvatskoj likovnoj umjetnosti, Jure Labaša bit će otvorena u Studiju Moderne galerije 'Josip Račić' danas u 19,00 sati. Uz crteže i grafike na izložbi će biti izloženi i kolaži, a između ostalog i prvi Labašev Hommage Daliju iz ciklusa koji je 1972. godine prvi put bio predstavljen na izložbi Nadrealizam i Hrvatska likovna umjetnost u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu. Izložba ostaje otvorena do 31. kolovoza.


SAX AND MORE - "Sax and more" , naziv je niza koncerata koji se treću godinu zaredom održavaju u sklopu "Ljeta u Varaždinu". Saksofon kao jedan od najpopularnijih instrumenata današnjice, predstavljen je kroz različite glazbene žanrove u raznolikim sastavima i to u orkestru, big bandu, jazz/funk bandu, u komornim sastavima i kao solo instrument. Jučer su u sklopu festivala „Sax and more“ nastupili Gradski puhački orkestar hrvatskih željeznica Varaždin i Puhački orkestar Rudolf Klepač Petrijanec, te jazz funk band „Groove on“, a večeras će s početkom u 20,00 sati u Atriju Starog grada u Varaždinu koncert održati tri renomirane saksofonistice Sara Beriša, Lucija Hraščanec i Petra Horvat koje će saksofon predstaviti kroz različita razdoblja klasične glazbe.


NAŠ DOBRI DUDEK - U povodu godišnjice rođenja hrvatskog novinara, pisca i redatelja Mladena Kerstnera, Gradska knjižnica i čitaonica Mladen Kerstner iz Ludbrega organizira program pod nazivom Naš dobri Dudek – sjećanje na Mladena Kerstnera. Kerstner je rođen na današnji dan 1928. godine u Ludbregu, a umro je 1991.godine u Zagrebu. U sklopu programa obilježavanja godišnjice njegova rođenja u 19,30 sati u kino dvorani ludbreškog učilišta, KUD Gruntovec iz Koprivničkog Sigeca, izvest će predstavu Cinober se ženi, a Kazališna družina Trio V u predstavi Prvi april podsjetit će na Dudeka u danima djetinjstva. Monolog će izvesti Aleksandar Horvat, a program će voditi Lidija Novosel i Filip Bajsić. Posebni gosti bit će Martin Sagner i Mladen Kerstner mlađi.


EUROPSKO PRVENSTVO U BASEBALLU ZA JUNIORE - Sve je spremno za Europsko prvenstvo u baseballu za juniore koje će se u Varaždinu održati od 15. do 19. srpnja. Naglasak je to s konferencije za medije održane na obnovljenom baseball terenu na igralištu „Srednjoškolac“ u Varaždinu, gdje će se ova velika sportska manifestacija održati. Na Prvenstvu sudjeluje osam reprezentacija. U skupini A igrat će Velika Britanija, Mađarska,Švicarska i Litva, dok je Hrvatska reprezentacija u skupini B sa Bjelorusijom, Poljskom i Slovačkom.
 

ponedjeljak, 07. srpnja 2014.

KONKURENTNOST ŽUPANIJA HRVATSKE - Okrugli stol pod nazivom „Konkurentnost županija Hrvatske“ održan je danas u prostorijama Hrvatske udruge poslodavaca. Ovaj susret predstavnika županija i Grada Zagreba organiziralo je Nacionalno vijeće za konkurentnost i Program UN-a za razvoj Hrvatske. Na okruglom stolu prezentirani su rezultati istraživanja „Regionalnog indeksa konkurentnosti Hrvatske“ u prošloj godini, koje je pokazalo da su najkonkurentnije Varaždinska, Istarska, Međimurska, Primorsko- goranska županija i Grad Zagreb.Zagrebačka županija je među dvadeset hrvatskih županija zauzela 7. mjesto prošle godine, dok su se najmanje konkurentnima pokazale one iz slavonskog područja.

MEMORANDUM SURADNJE ASTANE I ZAGREBA
- Memorandum o uspostavi bliskih odnosa između Grada Astane i Grada Zagreba u sklopu službenog posjeta zagrebačkog izaslanstva glavnom gradu Kazahstana, potpisali su gradonačelnici Zagreba i Astane, Milan Bandić i Imangalia Nurgaliyevich Tasmagambetov.Gradonačelnik glavnog grada Kazahstana zahvalio je gradonačelniku Bandiću na posjetu Astani, u prigodi obilježavanja 16. obljetnice nove prijestolnice, izražavajući zadovoljstvo što je prijateljska suradnja danas i formalno potvrđena, te što će se razvijati i na gospodarskom području. Naime, Astana će biti domaćin EXPO-a 2017., što je sigurno dobra prilika za početak gospodarske suradnje.Dvojica gradonačelnika na sastanku su dogovorila da u rujnu ove godine ekspertna skupina iz Kazahstana posjeti Zagreb s ciljem proširivanja buduće suradnje na područjima organizacije prometa, parkiranja, turizma i već spomenutog gospodarstva.

ZAGREBAČKI HOLDING U PLUSU - Zagrebački Holding prema Fininoj analizi financijskih rezultata poslovanja poduzetnika RH u 2013. godini, pokazuje pozitivne rezultate u poslovanju. Tako ova zagrebačka megatvrtka ima 31 milijun kuna dobiti u odnosu na 2012. godinu u kojoj je iskazan gubitak od 365 milijuna kuna.

LJETOVANJE ZA DJECU HRVATSKIH BRANITELJA - Poziv roditeljima hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama iz Domovinskog rata uputio je Gradski ured za branitelje koji provodi organizirano ljetovanje za 350 djece hrvatskih branitelja i civilnih žrtava Domovinskog rata osnovnoškolskog uzrasta i slabijeg socijalno-ekonomskog statusa u Domu Crvenog križa u Novom Vinodolskom kroz četiri termina. Zahtjevi za ljetovanje mogu se podnijeti u Gradskom uredu za branitelje, u Vodnikovoj 14, a zaprimaju se do popunjenosti kapaciteta.


LJETOVANJE DJECE S TEŠKOĆAMA U RAZVOJU - Prva grupa od 160 korisnika rehabilitacijsko – rekreacijskog programa ljetovanja za djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom, kojeg provodi Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom otputovat će danas na ljetovanje u Novi Vinodolski. Tijekom srpnja i kolovoza, kroz program koji se provodi u Domu Crvenog križa u Novom Vinodolskom ukupno će na ljetovanje otići 280 korisnika, članova udruga za osobe s invaliditetom i ustanova, koji djeluju u korist osoba s invaliditetom u Gradu Zagrebu.


SUBVENCIONIRANJE UGRADNJE RAZDJELNIKA TOPLINSKE ENERGIJE - Odluku o uvjetima i kriterijima postupka za subvencioniranje troškova nabave i ugradnje uređaja za mjerenje potrošnje toplinske energije u stambenim zgradama priključenim na centralni toplinski sustav na području grada Zagreba prihvatili su zastupnici zagrebačke Gradske skupštine. Financijska sredstva za to osigurana su u proračunu grada.

IMENOVANI NOVI ČLANOVI SAVJET MLADIH GRADA ZAGREBA - Savjet mladih Grada Zagreba osnovala je Gradska skupština Grada Zagreba kao savjetodavno tijelo Skupštine kojemu je cilj aktivno uključivanje mladih u javni život Grada Zagreba. Na posljednjoj sjednici gradski su zastupnici prihvatili odluku o izboru članova Savjeta i to su Luka Bogdan, Danijela Bujević, Branimir Čulina, Jurica Jug, Ivan Kovač, Sara Medved, Ivan Bertović, Zvonimir Feketić, Ino Hosni, Darija Jeger, Boris Krajinović, Lara Kvesić, Dorotea Martinec, Helena Kumpar Zidanič i Nikola Peruničić, a zamjenici će im biti Toni Sučić, Sanja Krznarić, Adam Mehtić, Tamina Širola, Ana Klarić, Petar Mas, Ana Držić, Matea Birovčec, Laura List, Bojan Marjanović, Eva Bačić, Ivan Levstek, Barbara Kalebić, Iva Kušurin i Ivana Pušonjić. Izabrano je 15 članova i 15 njihovih zamjenika, a mandat im započinje od 15.srpnja.

SJEDNICA ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE KZŽ - Prva izmjena županijskog proračuna za ovu godinu, prijedlog odluke o uvjetima i postupku ostvarivanja prava iz programa socijalne skrbi, izvještaj o radu županijske Vatrogasne zajednice za prošlu godinu i prijedlog Odluke o osnivanju Županijskog savjeta mladih samo su neke od točaka koje će se naći na današnjoj sedmoj po redu sjednici Skupštine Krapinsko-zagorske županije koja započinje u 16,00 sati u maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta u Krapini. Na dnevnom redu, između ostalog, naći će se i prijedlog izdvajanja Osnovne škole pri Specijalnoj bolnici Krapinske Toplice u zasebnu ustanovu, te prijedlog odluke o odvodnji otpadnih voda u okviru sustava odvodnje Zlatar.


PRELOG SUFINANCIRA NABAVKU UDŽBENIKA - Grad Prelog sufinancira cijenu obveznih školskih udžbenika učenika osnovnih i srednjih škola socijalno ugroženim obiteljima sa svog područja. Pravo na sufinanciranje imaju svi učenici iz socijalno ugroženih obitelji. Iznos sufinanciranja određuje se prema mjesečnom prihodu po članu kućanstva. Zahtjev za sufinanciranje cijene školskih udžbenika za školsku godinu 2014./2015. sa potrebnom dokumentacijom podnosi se preloškom gradskom odjelu za upravu i društvene djelatnosti. Rok za podnošenje zahtjeva je 14. srpnja.


POVEĆANJE ENERGETSKE UČINKOVITOSTI - Zagrebačka županija osigurala je 2.450.000 kuna za sufinanciranje troškova građenja, opreme i usluga energetske obnove zgrada javne namjene u vlasništvu gradova i općina ili njihovih javnih ustanova.Pravo korištenja ovih županijskih sredstava ostvariti će gradovi i općine koji ulažu vlastita sredstva u provođenje projekta rekonstrukcije te prihvaćaju uvjete zajedničkog sudjelovanja u financiranju provedbe projekta energetske učinkovitosti.Prihvatljivi troškovi ulaganja su građenje, opremanje i usluga energetske obnove krovišta, stolarije i fasade zgrada dok izrada projektne dokumentacije nije prihvatljiv trošak. Natječaj je otvoren do 15. rujna. Inače, sutra će u Vrbovcu biti obilježen Dan energetske učinkovitosti Zagrebačke županije.


RADOVI NA PODRUČJU SALINOVCA- Izgradnja nogostupa, rješenje problema odvodnje te proširenje ceste u Salinovcu na ivanečkom području, vrijedna je gotovo 500 tisuća kuna. Ovu investiciju zajednički financiraju Grad Ivanec i Županijska uprava za ceste Varaždinske županije. Danas poslijepodne radove će obići i župan Varaždinske županije Predrag Štromar u pratnji gradonačelnika Grada Ivanca i potpredsjednika Hrvatskog sabora Milorada Batinića.


ODRŽANA KONSTITUIRAJUĆA SJEDNICA VIJEĆA MO U RADOBOJU - Konstituirajuća sjednica vijeća pet Mjesnih odbora u Radoboju održana je ovih dana. Za predsjednika Mjesnog odbora Radoboj centar i Gorjani Sutinski izabran je Stjepan Potočki, a njegov je zamjenik Dalibor Horvat. Damir Oraić izabran je za predsjednika MO Gornja Šemnica i Kraljevec Šemnički, a njegov je zamjenik Nikola Modrusan. Predsjednik i zamjenik Mjesnog odbora Bregi Radobojski i Kraljevec Radobojski su Zlatko Poljak i Dragutin Kiseljak, a MO Jazvine i Orehovec Radobojski Dragutin Gerić i Zdravko Mikša. Josip Krleža predsjednik je MO Radoboj I, Radoboj II i Strahinje Radobojsko, a njegov je zamjenik Ivan Švaljek.

POMOĆ U KUĆI OSOBAMA STARIJE ŽIVOTNE DOBI - Predstavnici gradova Križevaca, Koprivnice i Đurđevca susreli su se sa zamjenikom župana Koprivničko-križevačke županije Ivanom Palom kako bi našli rješenje za nastavak provođenja programa gerontodomaćica. Imovina i visina mirovine do sada nisu bili uvjet za korištenje usluga pomoći u kući i usluge su bile besplatne, što se prema novom Zakonu o socijalnoj skrbi mijenja. Sudionici sastanka složni su u tome da ulože sredstva kako bi se ta usluga nastavila. Najkasnije do jeseni, dogovoreno je na sastanku, bit će osmišljen nacrt koji će omogućiti nastavak provođenja programa.Program “Pomoć u kući osobama starije životne dobi” u Koprivničko-križevačkoj županiji provodi se od 2006. godine, a uključena su brojna domaćinstva u kojima žive osobe slabijeg zdravstvenog i imovinskog stanja,ovisne o pomoći drugih osoba.


MUZEJU MIMARA PRESTIŽNA NAGRADA - Nagradu za izvrsnost za 2014. godinu koju dodjeljuje vodeći svjetski turistički internetski portal TripAdvisor dobio je zagrebački Muzej Mimara.Ta prestižna nagrada temelji se na visokim kriterijima TripAdvisora zasnovanim na najvišim ocjenama koje su turisti iz cijelog svijeta dali našem muzeju nakon posjeta i to kontinuirano u razdoblju od 12 mjeseci. Muzej Mimara tako je sada na popisu 10 posto najboljih koji prema TripAdvisoru to zaslužuju svojim poslovnim pristupom koji osigurava doživljaj izvanredno ocijenjen od strane turista posjetitelja.
POKUŠAJ TO UČINITI - Dosadašnji rezultati IPA projekta „Try to do it“ predstavljeni su ovih dana u osnovnoj školi Mursko Središće. Ciljevi projekta su sustavno učenje hrvatskog jezika, pomoć učenicima s teškoćama u razvoju te promicanje i realizacija jednakih prilika u obrazovanju za romsku nacionalnu manjinu kao i učenike s poteškoćama u razvoju. Projekt „Try to do it“ - Pokušaj to učiniti vrijedan je preko 94 tisuće eura i trajat će do veljače iduće godine.


MAČJI PONEDJELJAK U ŽIVOTINJSKOM KUTKU - Životinjski kutak svakog tjedna provodi akciju 'Svaki tjedan pas jedan' i to petkom na način da jedan od pasa smještenih u azilu Dumovec pomaže u radu Životinjskog kutka te ga posjetitelji mogu bolje upoznati.Od danas kreće i udomljavanje mačaka koje traže udomitelje nakon što su spašene s ulice. Tako je Mačji ponedjeljak, organiziran danas u njihovom prostoru, Vlaška 105, gdje od 10,00 do 18,00 sati možete upoznati mačku Mimi.


TRASH FESTIVAL PREDSTAVLJEN U SPLITU - U Splitu je u sklopu Revije urbane kulture „Evo ruke“ predstavljen 9. Trash Film Festival koji će se u Varaždinu održavati od 10. do 13. rujna. Koncertu festivalskog banda „The Fakin lajsne“ i zabavnoj prezentaciji pridružila se i Turistička zajednica Varaždinske županije, predstavivši turističku ponudu županije, kao i turističke aranžmane izrađene specijalno za vrijeme održavanja Trash Film Festivala. Festival će uskoro biti predstavljen i u Bosni i Hercegovini i Srbiji, nakon čega slijedi niz promotivnih trash večeri u Lepoglavi, Ivancu, Novom Marofu, Ludbregu i Varaždinskim Toplicama, a planirana su i predstavljanja u Zagrebu te još nekim većim hrvatskim gradovima.

32. SALON MLADIH – 32. Salon mladih otvorit će svoja vrata u Domu hrvatskih likovnih umjetnika danas u 20,00 sati. Ove godine na Salonu će biti predstavljeno niz radova mladih umjetnika slikama, skulpturama, grafikama, ambijentima i videoradovima. Uz devet već pozvanih autora bit će predstavljeno i trideset i četvero mladih autora. Osim toga u galeriji PM izložit će se i izbor studentskih radova koji su napravili profesori Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Izložba ostaje otvorena do 27. srpnja.


FESTIVAL „SAX AND MORE“ U VARAŽDINU - Nakon sinoć održanog tradicionalnog Fontana Blues festivala, niz programa što ih Koncertni ured Varaždin organizira u sklopu manifestacije Ljeto u Varaždinu, nastavlja se festivalom „Sax and more“. Već danas prijepodne s početkom u 10 sati i 30 minuta, na Stančićevom trgu će se predstaviti Gradski puhački orkestar hrvatskih željeznica Varaždin, a na istom mjestu u 18,00 sati će nastupiti Puhački orkestar Rudolf Klepač općine Petrijanec, da bi u večernjim satima koncert u sklopu festivala održao band „Groove on“. Festival „Sax and more„ nastavlja se i sutra, kad će u večernjim satima u atriju Staroga grada u Varaždinu koncert održati „Sax spaces“ odnosno tri mlade saksofonistice Sara Beriša, Lucija Hraščanec i Petra Horvat.

IZLOŽBA RADOVA JURE LABAŠA -Izložba slikara i grafičara Jure Labaša "Hommage a Dali" bit će otvorena sutra u Studiju zagrebačke Moderne galerije "Josip Račić". Na izložbi će biti izloženi crteži, grafike i kolaži te prvi Labašev hommage Daliju iz ciklusa koji je 1972. godine prvi put bio predstavljen na izložbi Nadrealizam i Hrvatska likovna umjetnost u Umjetničkom paviljonu. Rodio se u Oroslavlju 1936., a Akademiju likovnih umjetnosti završio je 1960. u klasi Ive Režeka. Od 1960. do 1962. bio je suradnik majstorske radionice Krste Hegedušića. Ostvario je četrdesetak samostalnih izložbi.Izložba u Studiju Moderne galeriji "Josip Račić" bit će otvorena do 31. kolovoza.

LJETNI VOZNI RED AUTOBUSA - ZET od danas primjenjuje reducirani ljetni vozni red u autobusnom podsustavu. Tako primjerice od danas više ne prometuje linija 275 Sesvete - Sesvetska Sopnica.

AUTOBUS UMJESTO TRAMVAJA 31 - Noćas s ponedjeljka na utorak zbog radova, umjesto tramvaja noćne linije 31, vozit će autobusi.


DJELOMIČNO IZMIJENJENE TRASE GORIČKIH AUTOBUSA- Autobusne linije: Velika Gorica – Velika Buna, Velika Gorica – Kozjača i Velika Gorica – Mraclin, prometuju od danas djelomično izmijenjenim trasama, zbog radova u Ulici Slavka Kolara.U I. fazi radova, danas do oko 18,00 sati, s terminala Velika Gorica, autobusi će prometovati redovnom trasom do raskrižja Zagrebačke ulice i Ulice Slavka Kolara, nastaviti ravno Zagrebačkom ulicom, lijevo Kolodvorskom ulicom, lijevo Ulicom Andrije Kačića Miošića, desno Ulicom Slavka Kolara i nastaviti redovnim trasama.U smjeru terminala Velika Gorica autobusi će prometovati redovnim trasama. Za vrijeme radova I. faze, bit će uspostavljeno privremeno autobusno stajalište u Ulici Andrije Kačića Miošića, u zoni raskrižja s Ulicom Slavka Kolara.


ZAVJETNO HODOČAŠĆE GRADA VARAŽDINA  - Ovog je vikenda održano 325. zavjetno hodočašće grada Varaždina Majci Božjoj Bistričkoj. Hodočašće je i ove godine okupilo mnogobrojne vjernike iz župa grada Varaždina i šire okolice. I ovogodišnje hodočašće vodio je varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak koji je jučer predvodio i središnje zavjetno euharistijsko slavlje na prostoru crkve bl. Alojzija Stepinca na otvorenom u svetištu Majke Božje Bistričke. Sveta misa zahvalnica za ovogodišnje hodočašće, počet će večeras u 19,00 sati u varaždinskoj katedrali.


LJETNI ZNANSTVENI KAMP U ZAPREŠIĆU - Ljetni znanstveni kamp Guba studija održava se od danas do petka u Novim dvorima u Zaprešiću.


SUSRET HRVATSKA- NIZOZEMSKA U KOPRIVNICI - Utakmice osmine finala Svjetskog rukometnog prvenstva za juniorke igrat će se danas u Koprivnici. Hrvatske rukometašice igrat će u Sportskoj dvorani Gimnazije Frana Galovića s početkom u 18,30 sati s Nizozemskom, a danas su u Koprivnici na programu i susreti Danske i Češke, Koreje i Srbije, te Norveške i Njemačke. Četvrtfinalne utakmice bit će u srijedu, također u Koprivnici.

petak, 04. srpnja 2014.

U ZAGREBU OSTAJU ČETIRI PARKIRALIŠNE ZONE - Prijedlog gradonačelnika Milana Bandića o novom načinu naplate parkiranja po kojem su se u Zagrebu uz postojeće četiri trebale uvesti još dvije parkirališne zone, nije prihvaćen na jučerašnjoj sjednici zagrebačke Gradske skupštine. Prijedlog je podržalo 18 gradskih zastupnika, a njih 26 bilo je protiv.


POSJET POPLAVLJENOM PODRUČJU – Izaslanstvo Grada Zagreba, koje će u ime gradonačelnika Milana Bandića predvoditi pročelnik Ureda gradonačelnika Miro Laco, obići će danas Gunju i Rajevo Selo, te će tom prilikom predati predstavnicima lokalne uprave 26 isušivača, 16 za Gunju i 10 za Rajevo Selo. Ovo je već drugi posjet izaslanstva Zagreba, Slavonskoj Posavini nakon što je to područje sredinom svinja poplavljeno.


PAD KRIMINALITETA U ZAGREBU - Na području Policijske uprave zagrebačke u prvih pet mjeseci ove godine zabilježeno je nešto više od 6.750 kaznenih djela čime je evidentiran pad kriminaliteta za 11,2 posto, a njihova razriješenost je u porastu za 1,8 posto. Uz to iz zagrebačke Policijske uprave upozoravaju građane da tijekom ljetnih mjeseci, kada do izražaja dolazi veći broj krađa i provala, poduzmu mjere samozaštite i prevencije prilikom odlaska na godišnje odmore.


ZAGREBAČKO IZASLANSTVO U KAZAHSTANU - Na poziv gradonačelnika Astane, glavnog grada Kazahstana, u službenom posjetu ove subote i nedjelje boravit će izaslanstvo Zagreba koje će predvoditi gradonačelnik Milan Bandić. Od posjeta se očekuje poticaj razvoju bilateralnih odnosa i stvaranja temelja za uspostavu prijateljskih odnosa dvaju glavnih gradova te jačanje gospodarskih veza. Već uobičajeno, uz zagrebačkoga gradonačelnika u izaslanstvu će biti i predstavnici gospodarstvenika odnosno nekih tvrtki. Posjet je organiziran u povodu proslave Dana Grada Astane, koji obilježava 16. obljetnicu.


JAVNA PRIZNANJA ZAGREBAČKE ŽUPANIJE - Na sinoćnjoj sjednici Skupštine Zagrebačke županije donesena je odluka o dodjeli županijskih Javnih priznanja Zagrebačke županije koja će dobitnicima biti uručena na Svečanoj sjednici u povodu Dana Zagrebačke županije u četvrtak, 17. srpnja. Povelja Zagrebačke županije dodijelit će se Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Petrovina, zatim Obrtu za poljoprivrednu proizvodnju i usluge Vlado Jurkas, Gradskoj glazbi Samobor te Pekari Dubravica. Nagradu za doprinos ugledu i promociji Zagrebačke županije u zemlji i svijetu dobit će Kulturno umjetničko društvo „Januševec“ te prof.dr. Dario Cebić.

 

RADOVI UREĐENJA U ULICI TRNSKO - Radovi uređenja Ulice Trnsko, kod Doma zdravlja, započeli su jučer i trajat će do utorka, 08. srpnja. Za vrijeme navedenih radova promet će se odvijati prema privremeno postavljenoj regulaciji. Također, jučer, započeli su radovi uređenja kolnika Erveničke ulice u Gradskoj četvrti Gornja Dubrava. Njihovo predviđeno trajanje je tjedan dana duže, odnosno do 15. srpnja.

 

BESPLATNI SREDNJOŠKOLSKI UDŽBENICI ZA OBITELJI S TROJE I VIŠE DJECE-Prijedlog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića za nabavu besplatnih srednjoškolskih udžbenika za učenike iz obitelji s troje i više djece za školsku godinu 2014./2015. jednoglasno je jučer prihvaćen na sjednici zagrebačke Gradske skupštine. Pravo na besplatne udžbenike imat će i ako pohađaju neku srednju školu izvan Zagreba, a potrebna sredstva osigurat će se izmjenama ovogodišnjeg gradskog proračuna, koji bi se prema najavama trebao naći na dnevnom redu sljedeće sjednice Gradske skupštine.

 

NOVA PARKIRALIŠNA MJESTA ZA HIBRIDNA I ELEKTRIČNA VOZILA-Pet posebnih parkirališnih mjesta u gradu za hibridna i električna vozila i to u Šubićevoj 65, Amruševoj 3, na Trgu Stjepana Radića 1, Trgu Ante Starčevića i Trgu maršala Tita počeo je ovih dana obilježavati Zagrebparking. Na tim mjestima ipak će se plaćati puna cijena parkiranja dok je krajem travnja  vlasnicima ovakvih vozila omogućeno besplatno  parkiranje u garažama  čime vozače želi motivirati da se pri kupnji odluče za “zelenije” automobile.U  Zagrebu je za sada na cesti nekoliko stotina hibridnih i električnih vozila koja su vozačima postala zanimljivija nakon što je Fond za zaštitu okoliša pokrenuo subvenciju njihove nabave sa 30 do 70 tisuća kuna.Ukoliko građani prihvate projekt te se pokaže povećanje rasta broja takvih automobila, iz Zagrebparkinga su najavili da će povećati i broj parkirališnih mjesta.

SUTRA SKRAĆENE TRAMVAJSKE LINIJE- Skraćene tramvajske linije 4, 5, 7, 11 i 12, zbog radova na raskrižju Maksimirske ceste i Mandlove ulice sutra od 6.00 do 18.15 sati prometovat će skraćeno dok će nakon toga prometovati redovnim trasama. Linije 5 i 7, prometovat će do Kvaternikovog trga, a linije 4, 11 i 12, do okretišta Maksimir.Umjesto tramvaja, na dionici Bukovačka – Dubec, od 6.00 do 18.15 sati, bit će uvedena izvanredna autobusna linija 605 Svetice – Dubec.

LJETNI VOZNI RED AUTOBUSA- Reducirani ljetni vozni red u autobusnom podsustavu ZET će primijeniti od ponedjeljka, 7. srpnja. Tako primjerice linija 275 Sesvete – Sesvetska Sopnica, od ponedjeljka, više neće prometovati.


VJEŽBA ZAŠTITE I SPAŠAVANJA „BOTOVO-LEGRAD“ - Zajednička vježba zaštite i spašavanja u okviru EU projekta DRAVIS 3, održat će se danas na željezničkom mostu u Botovu. Vježba pod nazivom „Botovo-Legrad 2014" počinje u 10,30 sati u Botovu, uz rijeku Dravu. U vježbi koja predstavlja simulaciju istjecanja i sanacije opasnih tvari, gašenja požara na lokomotivi, spašavanja unesrećenih i njihovu evakuaciju te sprječavanja vodnog vala, sudjelovat će 180 sudionika iz Mađarske i Hrvatske. Iz Hrvatske vježbu će izvoditi Stožer zaštite i spašavanja Koprivničko-križevačke županije, specijalističke postrojbe MUP-a, Udruga zaštite, pomoći i spašavanja na vodama Koprivničko-križevačke županije, profesionalne i dobrovoljne vatrogasne postrojbe, specijalističke postrojbe Državne uprave zaštite i spašavanja, članovi Crvenog križa, Hitne medicinske pomoći, Hrvatske gorske službe spašavanja, Hrvatskih voda, Hrvatskih željeznica i ronioci.


AKCIJA UNIŠTAVANJA AMBROZIJE U MEĐIMURJU - Sutra u Međimurskoj županiji započinje velika akcija uništavanja ambrozije, prema prvim procjenama vrijedna 200.000 kuna. U akciji koja će trajati tjedan dana sudjelovat će 25 udruga i više općina i gradova u Međimurju. Ambrozija će se uništavati bez obzira na to tko je vlasnik, s tim da se prvenstveno kreće s općinskim odnosno državnim zemljištem. Na kraju će se ovisno o broju sudionika kao i količinama udrugama koje su uključene i odabrane isplatiti novčana naknada, a najviše do iznosa 10.000 kuna. Akcija će se provoditi u Prelogu, Donjem Kraljevcu, Štrigovi, Pribislavcu, Orehovici, Šenkovcu, Nedelišću te Murskom Središću.

 

DODIJELJENE MAJSTORSKE DIPLOMESvečano uručenje majstorskih diploma organizirala je danas Obrtnička komora Krapinsko zagorske županije, za 49 kandidata koji su ispit položili u veljači i svibnju ove godine. Predsjednik Obrtničke komore Krapinsko zagorske županije,  Davor Pleško, istaknuo je tom prilikom da su majstorska zvanja vrlo cijenjena u Hrvatskoj i Europi, dok je zagorski župan Željko Kolar naglasio da je ovo primjer boljeg Zagorja i bolje Hrvatske. Majstorsko zvanje omogućuje samostalno otvaranje i vođenje obrta,  vođenje obrta za drugog obrtnika te dobivanje dozvole (licence) za prijem naučnika na naukovanje. Inače, kandidati su najveći interes pokazali za zvanje automehaničar, a za  polaganje majstorskih ispita ove godine bit će još  prilike u rujnu i prosincu.

 

DAN POVRĆA KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKE ŽUPANIJE - Deseti Dan povrća Koprivničko-križevačke županije održat će se ove subote, 5. srpnja na Zrinskom trgu u Koprivnici. Dan povrća jednodnevna je edukativno-promotivna manifestacija koja se održava s ciljem promocije domaće proizvodnje i prerade povrća te proizvođača s područja Koprivničko-križevačke županije, a riječ je o centralnoj županijskoj manifestaciji. Na ovogodišnjem Danu povrća očekuje se oko pedesetak izlagača. Organizatori manifestacije su Koprivničko-križevačka županija, grad Koprivnica, Poljoprivredna savjetodavna služba, Podravka, Agronomsko društvo Koprivnica, Udruga proizvođača povrća Koprivničko-križevačke županije i PORA Razvojna agencija Podravine i Prigorja.


AUTOBUS UMJESTO NOĆNOG TRAMVAJA - Umjesto tramvaja noćne linije 34 Ljubljanica – Dubec, noćas će zbog radova na raskrižju Maksimirske ceste i Mandlove ulice voziti autobusi.


KINO PROJEKCIJA NA TRGU FRANJE TUĐMANA - Program ljetnih kino projekcija pod nazivom „Kino u mom kvartu“ koje organizira Centar za kulturu i film August Cesarec završava ove nedjelje posljednjom projekcijom filma na Trgu Franje Tuđmana. O kojem se filmu radi, kazala je ravnateljica spomenutog centra Maja Jurić Ivoš.

FONTANA BLUES FESTIVAL U VARAŽDINU - Već tradicionalni 12. Fontana Blues festival bit će održan ove nedjelje, 6. srpnja, na Kazališnom trgu u Varaždinu. Manifestaciju organizira varaždinski Koncertni ured kao jedno od događanja u sklopu „Ljeta u Varaždinu. S početkom u 20,00 sati u nedjelju će se predstaviti hrvatski blues bandovi Delta blues Gang , Moonshine, Skynard Crowd i Bluesshitters.


ČETRDESETI ŠESTINSKI DANI – Tradicionalnu „pučku veselicu“ 40. Šestinski dan, na igralištu dvorca Pongratz sutra organizira Hrvatsko seljačko pjevačko društvo „Sljeme“ Šestine Zagreb. Od 14,00 sati posjetitelji će moći sudjelovati na turniru u pikadu, gledati konje iz Udruge za terapijsko jahanje „Fala“, dok kulturno-umjetnički program počinje od 17,00 sati.


TURNEJA PJEVAČKOG ZBORA UNIVERZITETA SORBONNE - Sutra završava hrvatska turneja Pjevačkog zbora univerziteta Sorbonne iz Francuske. Gostovanje ovog eminentnog zbora u Hrvatskoj organizira varaždinska Glazbena škola. Sveučilišni zbor i orkestar univerziteta Sorbonne već desetljećima okuplja studente brojnih fakulteta ovog prestižnog francuskog sveučilišta te izvodi djela francuske i međunarodne baštine. Francuski zbor predstavio se u Zagrebu, Novoj Gradiški i Požegi, a turneju će završiti sutra u 20,00 sati koncertom u atriju varaždinskoga Starog grada. Pokrovitelji hrvatske turneje zbora Univerziteta Sorbonne su predsjednik Republike Francuske Francois Hollande i predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović.


14. MEĐUNARODNI FESTIVAL VATROMETA – 14. međunarodni festival vatrometa održat će se ovaj vikend na desnoj obali Save uz Bundek. Na festivalu će sudjelovati najbolji i najmaštovitiji pirotehničari svijeta koji će zagrepčanima i turistima pokazati svoje umijeće i pružiti vrhunsku zabavu pod zvijezdama. Tijekom sva tri dana festivala osiguran je i bogat glazbeni program gdje će nastupiti poznati hrvatski izvođači, a između ostaloga na pozornici Bundek bit će izvedena opera i koncert simfonijskog orkestra Hrvatskog narodnog kazališta. Festival ima i humanitarni karakter. Prikupljat će se sredstava za pomoć udrugama „Krijesnica“ i „Veliko srce malom srcu“ a ulaz je besplatan.


UMJETNIČKA KOLONIJA U ŠTRIGOVI - U sklopu programa IV. Umjetničke kolonije "Štrigova 2014." sutra ćeu Državnom arhivu za Međimurje u Štrigovi biti otvorena izložba slika poznate umjetnice Priske Kulčar. U programu otvorenja sudjelovat će ženski vokalni sastav Stridone , a Lorcine, Tadijanovićeve i Ujevićeve stihove interpretirat će profesorica Ines Carović. Program događanja u sklopu kolonije u Štrigovi bit će nastavljen koncertom violinista Martina Draušnika i gitarista Krešimira Bedeka koji će u 19,00 sati početi u crkvi Sv. Jeronima. Dan kasnije, u nedjelju, u crkvi Sv. Marije Magdalene u Štrigovi s početkom u 19,00 sati predstavit će se Zagrebački puhački ansambl.


LJETO U MAKSIMIRU - Zabavna manifestacija "Ljeto na Maksimiru", u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba održavat će se tijekom ljetnih mjeseci u Parku Maksimir. Tako će se svake nedjelje tijekom srpnja i kolovoza organizirati koncerti na pozornici kraj glavnog ulaza u Maksimir, a posjetitelje će zabavljati Tereza Kesovija, Darko Domjan, Drago Diklić, Boris Babarović, Adam Končić i mnogi drugi. Program je namijenjen svim generacijama. Namjera je da se glazbom i plesom animiraju posjetitelji i podsjete se na zabave koje su se nekad redovno održavale u Maksimiru, s asocijacijom na legendarni film "Tko pjeva, zlo ne misli".

FESTIVAL GRANJA U KRIŽEVCIMA - Ove godine u Križevcima će ponovo biti održan Festival granja na kojem će sudjelovati desetak umjetnika. Festival Granja ideja je križevačkog akademskog kipara Igora Brkića, prvi puta realizirana prošle godine s ciljem širenja kulturne i turističke ponude grada Križevaca. Riječ je o jedinstvenoj manifestaciji, tijekom koje umjetnici izrađuju skulpture životinja od granja. Skulpture će, prema ideji organizatora, poslužiti za stvaranje prvog mobilnog zoološkog vrta od granja koji će ukrašavati križevačke gradske parkove. Osim križevačkih umjetnika, na ovogodišnjem će festivalu koji započinje 8. i trajat će do 13.srpnja, gostovati i umjetnici iz Slavonije i Baranje, a u izradu skulptura uključit će se i posjetitelji glazbenog festivala Skaville koji će u to vrijeme trajati u Križevcima.


2. OBLJETNICA RADA OPĆINSKE ČITAONICE - Općinska čitaonica u Zlatar Bistrici povodom obilježavanja druge godine rada ali i 100. obljetnice izbijanja Prvog svjetskog rata organizira druženje uz kratki književno-povijesni pregled spomenutog razdoblja te prigodnu izložbu. Druženje će se održati večeras u dvorani za sastanke u općinskoj zgradi u Zlatar Bistrici s početkom u 19,00 sati.

 

ROKERSKO SRCE ZA POPLAVLJENU HRVATSKU - „Varaždinsko rokersko srce za poplavljenu Hrvatsku“, naziv je velikog humanitarnog koncerta koji večeras na Trgu Miljenka Stančića u Varaždinu organiziraju Zaklada solidarnosti Grada Varaždina i varaždinska country & western grupa Double Stop. Uz band Double Stop nastupit će i bandovi: “Valentino Šmaguc & Prijatelji”, “Cool Band”, “Miris Čempresa” i “Bad Mushrooms”. U programu sudjeluju i varaždinski književnici Denis Peričić i Ines Hrajn Ludošan, koji će čitati ulomke iz svojih najnovijih knjiga. Cjelokupni prihod od ulaznica namijenjen je stanovnicima Gunje. Koncert počinje večeras u 20,00 sati.

LJETNO KINO U RADOBOJU - Općina Radoboj i ove je godine kao poklon svim učenicima za uloženi trud te uspješan završetak još jedne školske godine, odlučila prirediti iznenađenje organizirajući besplatne ljetne kino projekcije. Općinski načelnik Anđelko Topolovec, njegov zamjenik Stjepan Sirovec i Savjet mladih Općine Radoboj pozivaju djecu večeras na zabavnu animiranu filmsku avanturu „Chucka“ Bakera, Planet 51. Projekcija će biti kod Zavičajne zbirke, s početkom u 21,00 sat.

 

IZLOŽBA VINA ZAGREBAČKE ŽUPANIJE U ZAPREŠIĆU - 11. Izložba vina Zagrebačke županije i svečana dodjela diploma zlatnim vinarima Zagrebačke županije održat će se danas u podrumu dvorca Lužnica u Zaprešiću s početkom u 12,00 sati.


DANI RUDARSKE GREBLICE U SAMOBORU - Tradicionalna manifestacija „Dani rudarske greblice“ bit će održana ove subote i nedjelje u Samoboru u organizaciji KUD-a Oštrc. Dječja greblica na rasporedu je ispred rudnika svete Barbare sutra od 17,00 sati, a folklorni susreti bit će održani u nedjelju također od 17,00 sati.


U IVANIĆ GRADU REGATA SAVOM - Regata Savom „Kajak Beach“ bit će održana sutra u Ivanić Gradu u organizaciji Adventure Expedition Club „Into the Wild“.


SPORTSKA DOGAĐANJA U ZAPREŠIĆU - Sutra će biti održan start 2. CROZAG BIKE RIDE utrke u Zaprešiću dok će u nedjelju u Golf centru Novi dvori biti održan tradicionalni golf turnir.


ATLETSKO PRVENSTVO HRVATSKE ZA INVALIDNE OSOBE - Sutra će u Varaždinu biti održano 17. otvoreno atletsko prvenstvo Hrvatske za osobe s invaliditetom. Na stadionu Sloboda okupit će se preko 90 atletičarki i atletičara iz devet hrvatskih klubova i osam država, koji će se nadmetati u pet trkačkih, dvije skakačke i četiri bacačke discipline za različite skupine invaliditeta. Organizatori natjecanja koje počinje sutra u 10,00 i završava u 17,00 sati su Hrvatski paraolimpijski odbor, Hrvatski atletski savez osoba s invaliditetom i Atletski klub Sloboda Varaždin.


SVJETSKA LIGA HOKEJA NA TRAVI U SVETOM IVANU ZELINI - Završnica natjecanja Svjetske lige u hokeju na travi na rasporedu je ove subote i nedjelje na novoizgrađenom hokejskom stadionu u Svetom Ivanu Zelini gdje se od utorka natječu reprezentacije Bugarske, Rusije, Turske, Švicarske i Hrvatske. Pred hrvatskom muškom reprezentacijom su dvije najznačajnije i najteže utakmice, u subotu od 18,30 sati sa Švicarskom, te u nedjelju u isto vrijeme protiv Rusije. Inače, prve dvije ekipe plasirat će se u drugi krug natjecanja koje će se početkom 2015. godine održati u Južnoafričkoj Republici.

 

četvrtak, 03. srpnja 2014.

SJEDNICA GRADSKE SKUPŠTINE - 15. sjednica gradske skupštine unatoč službenoj odsutnosti gradonačelnika Milana Bandića počela je Aktualnim satom. Na pitanja gradskih zastupnika, koja su se uglavnom odnosila na KK Cibonu i Paromlin, odgovarale su gradonačelnikove zamjenice, Sandra Švaljek i Vesna Kusin te pročelnici gradskih ureda. Sa 25 glasa za i 22 suzdržana gradski zastupnici nisu podržali izvješće o izvršenju proračuna za 2013. godinu. Raspravljalo se i prikupljanju miješanog komunalnog otpada te je donijeta odluka o plaćanju otpada po volumenu spremnika. Osim toga Čistoća će u roku 3 mjeseca morati osigurati potrebnu infrastrukturu kako bi razvrstavanje otpada postalo naša svakodnevica.
 

ODRŽANA SKUPŠTINA ZAGREBAČKE ŽUPANIJE - Izvješće o izvršenju proračuna za 2013. godinu prihvatili su na današnjoj sjednici vijećnici Skupštine Zagrebačke županije. Ostvareni prihod, najveći do sada, prešao je magičnu brojku od 300 milijuna kuna, a realizirano je 98 posto od plana, rekao je župan Stjepan Kožić i naglasio, kako je to rezultat desetogodišnjeg kontinuiranog rasta proizvodnje i BDP-a u Zagrebačkoj županiji. Najavio je i novu 90 milijuna kuna vrijednu investiciju u općini Luka. Na aktualnom satu najviše je bilo govora o prometnicama i zdravstvu, a moglo se čuti i da je u postupku legalizacije bespravne gradnje, na čemu radi 32 djelatnika do sada riješeno 3.714 zahtjeva.

U GODINU DANA HOLDING SMANJIO BROJ ZAPOSLENIKA
- Broj zaposlenika u Zagrebačkom Holdingu u razdoblju od 30. lipnja 2013. do 31. svibnja 2014. smanjen je sa 12.555 na 10.848 zaposlenika. To znači da je na razini Grupe od dolaska nove Uprave smanjeno 1.710 ili 14% zaposlenika. Postignuti rezultati posljedica su niza poduzetih kratkoročnih i dugoročnih mjera nove Uprave konsolidiranja i restrukturiranja Grupe Zagrebačkog Holdinga.


JOŠ JEDNA DONACIJA ZAGREBA POPLAVLJENOJ SLAVONIJI - Donaciju od 26 isušivača za Gunju i Rajevo Selo, čiji su žitelji pretrpjeli najveće štete u poplavi, sutra, 4. srpnja uručit će predstavnicima lokalne samouprave izaslanstvo Grada Zagreba. U ime gradonačelnika Milana Bandića 16 isušivača za Gunju i 10 za Rajevo Selo uručit će pročelnik Ureda gradonačelnika Miro Laco.

 

POVEĆANJE ENERGETSKE UČINKOVITOSTI - Zagrebačka županija osigurala je 2.450.000 kuna za sufinanciranje troškova građenja, opreme i usluga energetske obnove zgrada javne namjene u vlasništvu gradova i općina ili njihovih javnih ustanova. To su zgrade državnih upravnih i drugih tijela, zgrade za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje, zgrade za stanovanje zajednica poput studentskih i đačkih domova, zgrade kulturnih namjena kao što su kina, kazališta, te zgrade bolnica i drugih ustanova zdravstveno-socijalnog karaktera. Pravo korištenja sredstava ostvarit će gradovi i općine koji ulažu vlastita sredstva u provođenje projekta rekonstrukcije te prihvaćaju uvjete zajedničkog sudjelovanja u financiranju provedbe projekta energetske učinkovitosti. Natječaj je otvoren do 15. rujna.

 

SAVJET ZA GOSPODARSTVO VARAŽDINSKE ŽUPANIJE - Na tematskoj sjednici Savjeta za gospodarstvo i međuregionalnu suradnju Varaždinske županije bit će danas predstavljen Nacrt Industrijske strategije Republike Hrvatske 2014 -2020. koji će predstaviti pomoćnica ministra gospodarstva Sabina Škrtić i voditelj tima za izradu strategije Tomislav Radoš, ujedno i savjetnik ministra gospodarstva. Gosti će govoriti o ciljevima Strategije, problemima razvoja gospodarstva te preporukama i potencijalima gospodarskog razvoja Republike Hrvatske i njezinih regija.

 

KOLEGIJ MEĐIMURSKIH GRADONAČELNIKA I NAČELNIKA - Sjednica kolegija gradonačelnika i načelnika općina u Međimurskoj županiji održava se danas u velikoj vijećnici županije u Čakovcu. O novostima vezanim uz Prostorni plan Međimurske županije, gradonačelnike i načelnike izvijestit će predstavnici županijskog  Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša i Zavoda za prostorno uređenje. Uz više drugih tema, na sjednici kolegija raspravljat će se i o Planu za sufinanciranje kupovine udžbenika međimurskim učenicima.

 

DAN POVRĆA KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKE ŽUPANIJE - Deseti Dan povrća Koprivničko-križevačke županije održat će se  ove subote, 5. srpnja  na Zrinskom trgu u Koprivnici. Dan povrća  jednodnevna je  edukativno-promotivna manifestacija koja se održava s ciljem promocije proizvođača povrća s područja Koprivničko-križevačke županije, a sastoji se od promotivno-prodajne izložbe povrća, stručnih predavanja i obilaska poljoprivrednih površina zasađenih povrćem. Organizatori manifestacije su Koprivničko-križevačka županija, grad Koprivnica, Poljoprivredna savjetodavna služba, Podravka, Agronomsko društvo Koprivnica, Udruga proizvođača povrća Koprivničko-križevačke županije i PORA Razvojna agencija Podravine i Prigorja.

 

SVEČANOST U DONJOJ DUBRAVI - Pod pokroviteljstvom hrvatskog predsjednika Ive Josipovića,  ove subote u Donjoj Dubravi u Međimurju,  svečano će se obilježili 350. obljetnica smrti Nikole Zrinskog VII i pada Novoga Zrina.  Osim svečanosti kod spomenika Novom Zrinu na Muri i kod spomenika Nikoli Zrinskom VII. u središnjem parku u Donjoj Dubravi, u tamošnjoj će osnovnoj školi biti priređen i znanstveni skup posvećen Zrinskima. Organizatori  su Zrinska garda Čakovec, Družba Braće Hrvatskoga Zmaja, Vojno učilište Petar Zrinski Zagreb i Matica hrvatska Čakovec, a svečanost se priređuje uz suorganizaciju Međimurske županije, grada Preloga te općina Donja Dubrava, Legrad  i Nedelišće, kao i Muzeja Međimurja Čakovec, Društva za Hrvatsku povjesnicu Zagreb i Znanstvenog časopisa Donjomeđimurski zbornik iz Preloga.

 

PRENAMJENA VOJNOG OBJEKTA NA IVANČICI Krapinsko-zagorska i Varaždinska županija te gradovi Zlatar i Ivanec udružili su snage u projektu prenamjene vojnog objekta na Ivančici, a u skladu sa strategijom zajedničkog razvoja planinskog turizma. Cilj je urediti kompleks na Ivančici i namijeniti ga obrazovnim, turističkim i sportskim sadržajima. Grad Zlatar pokrenuo je postupak ciljanih izmjena prostorno-planske dokumentacije, a napokon je riješen i sudski spor oko povrata dijela zemljišta na Ivančici. Dvije županije i dva grada nastupit će na jesen partnerski u kandidiranju projekta za financiranje fondovima Europske Unije i raspoloživim izvorima za financiranje takvih projekata na nacionalnoj razini.

 

ZAVRŠNA VJEŽBA SPAŠAVANJA DRAVIS3 - Završna vježba zaštite i spašavanja u okviru prekograničnog projekta Dravis3 održat će se sutra  u 10,30 na željezničkom mostu u Botovu uz rijeku Dravu. Cilj projekta je jačanje i teritorijalno proširenje hrvatsko-mađarske suradnje u zajedničkom planiranju upravljanja katastrofama. Uz Koprivničko-križevačku županiju, pogranične županije Mađarske i Hrvatske, glavni je partner Nacionalni savez za radijsku signalizaciju i infokomunikaciju Mađarske. U vježbi će sudjelovati oko 180 sudionika i to specijalistički timovi spasilačkih službi iz Mađarske i Hrvatske. Projekt Dravis3 vrijedan je preko 300 tisuća eura, od čega je 50 tisuća eura iskoristila Koprivničko križevačka županija za nabavku informatičke, vatrogasne i druge opreme potrebne za sustav zaštite i spašavanja.


ZNANSTVENI SKUP U VARAŽDINU
- Znanstveni skup s međunarodnim sudjelovanjem  pod nazivom „ Varaždin i sjeverozapadna Hrvatska u Velikom ratu 1914. – 1918.“ danas i sutra u Varaždinu organizira varaždinski Zavod za znanstveni rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. U radu skupa koji se održava u multimedijalnoj dvorani palače Herzer  će sudjelovati tridesetak znanstvenika iz Hrvatske i Slovenije čija su istraživanja o zbivanjima na ovom području u vrijeme Prvog svjetskog rata tiskana u posebnom zborniku koji prati skup. Znanstveni skup „ Varaždin i sjeverozapadna Hrvatska u Velikom ratu 1914. – 1918. „ odvija se pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića.

 

NATJEČAJ ZA STIPENDIRANJE UČENIKA - Natječaj za stipendiranje učenika koji se školuju za deficitarna obrtnička zanimanja objavila je Obrtnička komora Koprivničko-križevačke županije. Iznosom od 700 kuna mjesečno stipendirat će se 60 učenika prvih, drugih i trećih razreda srednjih strukovnih škola, u sklopu programa 'Poduzetnički impuls' Ministarstva poduzetništva i obrta. Pravo na stipendiju ostvaruju učenici s prebivalištem na području Koprivničko-križevačke županije. Natječaj je otvoren do kraja srpnja, a prijave se podnose u Obrtničku komoru Koprivničko-križevačke županije u Koprivnici.

 

RADOVI NA POTOKU LUČELNICA U KLANJCU- Uređenje potoka Lučelnica u Klanjcu, koje je započelo još prošle godine, nastavlja se ovih dana. Dio planiranih radova izvele su Hrvatske vode, Vodnogospodarska ispostava za mali sliv “Krapina-Sutla. Naime, prošle godine uređen je dio potoka od Dola Klanječkog do centra Lučelnice, a sad se radilo na uređenju vodotoka od kapele sv. Josipa, preko zaseoka Harapini pa dalje prema Tomaševcu. Predstoji još oblaganje obale kamenom.

 

DAJ KNJIGU, DOBIJ KNJIGU- Kao i prošle godine u ljetnim mjesecima, gradska knjižnica Krapina organizira akciju razmjene knjiga, tijekom radnog vremena knjižnice. Svi zainteresirani mogu donijeti knjigu koju su pročitali i umjesto nje uzeti drugu knjigu. Cilj akcije, koja traje do 31. srpnja, je potaknuti korisnike na čitanje u vruće ljetne dane, ali i „pročišćavanje“ obiteljskih biblioteka.

 

KONCERT ZAGREBAČKE FILHARMONIJE NA BUNDEKU - U sklopu Zagrebačkog kulturnog ljeta na Ljetnoj pozornici Bundek koncert će danas u 21,00 sat održati Zagrebačka filharmonija pod ravnanjem  dirigenta Ive Lipanovića. Uz Zagrebačku filharmoniju nastupaju solisti, Sandra Bagarić, Renata Sabljak, Đani Stipaničev i Ervin Baučić.

MEDVEDGRADSKE GLAZBENE VEČERI - Medvedgradske glazbene večeri održat će se  od 17. do 19. srpnja na starom gradu Medvedgradu. Atraktivan kulturni događaj, koji se odvija na jedinstvenom prostoru starog zdanja smještenog u Parku prirode Medvedgrad organizira ova zagrebačka javna ustanova i Centar za kulturu i film Augusta Cesarca. Uz zanimljive glazbene sadržaje, novost ovogodišnjih Medvedgadskih glazbenih večeri je program “Akustika na kuli”, u kojem nastupaju mladi hrvatski kantautori. Do koncertne lokacije na Medvedgradu moći će se doći automobilom, a osiguran je i besplatan prijevoz minibusom, s početnom stanicom pokraj crkve sv. Mirka u Šestinama. Medvedgradske glazbene večeri organiziraju se uz podršku Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport te Turističke zajednice grada Zagreba i uvrštene su u program Zagrebačkog kulturnog ljeta – ZgKul.

PREMIJERA PREDSTAVE "ROMEO I GIULIETTA" - Lutkarska predstava za djecu i odrasle "Romeo i Giulietta", prema tekstu Williama Shakespearea , nastala u koprodukciji  Dječje i lutkarske scene HNK Varaždin i Dječjeg Kazališta Branka Mihaljevića iz Osijeka, premijerno je izvedena u Osijeku u sklopu Osječkoga ljeta kulture. Redatelj ove zanimljive predstave je Dubravko Torjanac, a glazbu za predstavu pisao je poznati varaždinski skladatelj Davor Bobić. Varaždinska premijera predstave bit će 13. rujna u povodu 20. obljetnice Dječje i lutkarske scene HNK u Varaždinu.

 

VODITELJI VANIME U ŠIBENIKU - Voditelji varaždinskog filmsko-kreativnog studija  VANIMA Hrvoje Selec i Sandra Malenica održali u Šibeniku u sklopu 54. međunarodnog dječjeg festivala radionicu animiranog filma.  Sudjelovalo je  dvadesetero djece iz Šibenika i dvoje iz Češke, a rezultat njihova devetodnevnog rada je  animirani film  Zbrkanac. Ovaj šestominutni film bit će premijerno prikazan u petak, 4. srpnja u HNK Šibenik. Produkciju radionica financirali su   Hrvatski audiovizualni centar i Grad Zagreb preko Međunarodnog dječjeg festivala i Narodnog učilišta Dubrava. 

 

IZLOŽBA U GALERIJI SC - Retrofuturistička izložba autora Željka Kipkea bit će otvorena danas u Galeriji Studentskog centra i moći će se razgledati do 18. srpnja. Kipkeova izložba u formalnom se pogledu nastavlja na dio njegovog opusa u kojem filmska i statična slika simultanom prezentacijom i međusobnom sadržajnom povezanošću stvaraju dinamično tkivo izložbe. 

 

SUSRET S ČLANOVIMA MEĐUNARODNOG CEHA SPISATELJA - Druženje i razmjena iskustava s Međunarodnim cehom spisatelja bit će održano danas u Društvu hrvatskih književnika, s početkom u  12,00 sati. Između ostaloga svi zainteresirani  mogu se bolje upoznati s ruskim publikacijama u Zagrebu od 1985. do danas, a bit će održana i prezentacija projekata Puškinskog društva u Americi i Koordinacijskog Savjeta u Hrvatskoj u području kulture i očuvanja povijesnog nasljeđa.

 

SVJETSKI KUP STRELIČARA U ZAGREBU - Za podmirenje troškova organizacije Svjetskog streličarskog prvenstva u disciplini Field koje će se održati od 18. do 24. kolovoza u Zagrebu, Hrvatskom streličarskom savezu, Grad Zagreb dao je 70.000 kuna proračunskih sredstava. Inače, streličarstvo u Hrvatskoj ima tradiciju preko 65 godina, a naši streličari nositelji su brojnih europskih i svjetskih odličja. 

 

ZAPRAŠIVANJE KOMARACA U VELIKOJ GORICI - Zaprašivanje  komaraca na području Velike Gorice i Velike Mlake bit će učinjeno sutra ujutro od 5,00 do 7,00 sati. Mole se stanovnici naselja da ne izlaze na ulice bez potrebe, a naročito osjetljivije osobe kod kojih bi preparati za zaprašivanje mogli izazvati iritaciju dišnih putova.

 

srijeda, 2. srpnja 2014.

RADIO KAJ JOŠ SLUŠANIJI – Radio Kaj je u drugom tromjesečju 2014. godine nastavio s značajnim rastom broja slušatelja. U regiji koja obuhvaća grad Zagreb i osam županija koje ga okružuju, Radio Kaj je i dalje po slušanosti uvjerljivo na prvome mjestu, s novim ozbiljnim porastom broja slušatelja. Prema rezultatima istraživačkog centra De-facto, Radio Kaj ima doseg od 430235 slušatelja. Na prvome je mjestu u čitavoj regiji i u Krapinsko-zagorskoj županiji, a na drugome mjestu u dvije županije - Zagrebačkoj i Varaždinskoj. Radio Kaj najveći broj stalnih slušatelja ima na objedinjenom području grada Zagreba i Zagrebačke županije, a slijede Krapinsko-zagorska, Varaždinska, Bjelovarsko-bilogorska, Međimurska i Koprivničko-križevačka županija, te potom, Karlovačka i Sisačko-moslavačka. Radio Kaj postoji 24 godine. Ima u produkciji i emitiranju programa 30 zaposlenih. Program Radija Kaj se emitira na čak 21 odašiljaču, odnosno frekvenciji. Velik broj slušatelja Radio Kaj prati širom svijeta, putem vlastitog internet pristupa, ali i brojnih kabelskih i drugih operatera. Najviše slušatelja Radio Kaj u inozemstvu ima u Njemačkoj, Sloveniji, Kanadi, Austriji i drugim zemljama širom svijeta.

 

ZAGREBAČKI GRADONAČELNIK U RIMU - U sklopu službenog posjeta Rimu, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić susreo se s gradonačelnikom Rima Ignaziom Marinom u prostorima rimske gradske vijećnice. Na sastanku je naglašena važna uloga glavnih gradova u razvoju regija i država, a između ostalog, dogovoreno je da Rim sudjeluje na zagrebačkom Bundekfestu. U planu je i da zagrebački gradonačelnik Bandić prisustvuje konferenciji gradonačelnika glavnih gradova URBANA Agenda, u listopadu ove godine u Rimu. U sklopu svog službenog posjeta, a na poziv  veleposlanika Republike Hrvatske u Republici Italiji Damira Grubiše, gradonačelnik Bandić večeras će nazočiti proslavi Dana državnosti RH u muzejskom kompleksu San Salvatore in Lauro, a kao pokrovitelj, bit će i na koncertu Zagrebačkog kvarteta koji će, uoči svečanosti, izvoditi djela Tkalčića, Mozarta i Dvoraka.

 

GLOMAZNI OTPAD BESPLATNO NA ZAHTJEV - Kako bi građanima omogućila što jednostavnije odlaganje glomaznog otpada, koji se više ne smije odlagati na javne površine, Čistoća će, uz devet postojećih, do kraja godine otvoriti još šest novih reciklažnih dvorišta. Od ovog mjeseca Čistoća će građanima omogućiti odvoženje glomaznog otpada na osobni zahtjev, bez naknade. Oko 138.000 domaćinstava dobit će ovih dana zajedno s jedinstvenom uplatnicom Zagrebačkog holdinga obrazac Zahtjeva za odvoz glomaznog otpada koji će morati poslati najkasnije do 31. srpnja, kako bi Čistoća mogla planirati njegovo odvoženje. Slijedom ispunjenog zahtjeva Čistoća će građanima u roku od 15 dana odgovoriti kad mogu očekivati odvoz glomaznog otpada.

ZAGREBAČKE PARKING KARTE I NA KIOSKU -  Zagrebačke parkirne karte uskoro će se moći  ponovno kupiti na kioscima te platiti novčanicama ili karticama. Zagrebparking potpisao je ugovor s tvrtkom Tisak, a prvih tjedan-dva usluga će se testirati na 7 mjesta i to na Glavnom kolodvoru, na tržnicama Utrine i Trešnjevka, na Rooseveltovu i Britanskom trgu i u Rapskoj 33 na Sigečici nakon čega će bit dostupne u dvjestotinjak  kioska. Naime, na kiosku vozač treba reći broj registracije za koji želi platiti parking i kakvu kartu želi, a unesene podatke djelatnici će mu dati na uvid i izdati potvrdu. Tako će se moći kupiti satne komercijalne tjedne i mjesečne karte. Moći će se uplatiti i dnevna parkirna kazna koju vozači zateknu ispod brisača ako ne plate parkiranje.

ELEMENTARNA NEPOGODA U CESTICI I PETRIJANCU - Elementarnu nepogodu zbog olujnog nevremena  s tučom koje je 20. lipnja  pogodilo područje Općine Cestica i Općine Petrijanec, danas će za područje tih općina proglasiti župan Varaždinske županije Predrag Štromar. Šteta na vinovoj lozi, voćkama, bundevama, pšenici, ječmu i kukuruzu na području Cestice procijenjena je na gotovo 7.300.000 kuna, dok su na području Petrijanca najviše stradali pšenica, kukuruz, raž, zob i povrtne kulture, a općinsko je povjerenstvo štetu procijenilo na 2.778.000 kuna.

 

U ZAGORJU PORAST BROJA GOSTIJU - Prvo mjesto u kontinentalnoj Hrvatskoj po broju dolazaka i noćenja gostiju zauzela je Krapinsko-zagorska županija. Ukupno 29.604 dolazaka domaćih i stranih gostiju zabilježeno je u prvih pet mjeseci ove godine što je porast od 7 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Ostvareno je i 68.283 noćenja što je porast od 12 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Dobri rezultati prije svega su rezultat intenzivnih aktivnosti u promociji Zagorja, posebno na inozemnom tržištu. Najatraktivnija zagorska destinacija je Muzej krapinskih neandertalaca, a goste privlači i najveće marijansko svetište Marija Bistrica, brojni povijesni, sakralni i  kulturni objekti, ali i ukupna enogastronomska ponuda.

 

RAD U INOZEMSTVU - Informativna prezentacija  o radu u  SAD, Kanadi, Nizozemskoj, Španjolskoj, Francuskoj  i Irskoj  putem Au pair programa danas će biti priređena  u Maloj dvorani Županijske palače u Varaždinu. Prezentaciju organizira  tvrtka BHV Education koja  već 19 godina uspješno surađuje sa  brojnim organizacijama, školama, sveučilištima i veleposlanstvima širom svijeta, a u tom je razdoblju preko 5.000  učenika, studenata i profesionalaca sudjelovalo u njihovim programima.

 

BEZ PRIMJEDBI NA RAD VARAŽDINSKE ŽUPANIJE - Nakon čak 21 godine, izvješće Državne revizije za Varaždinsku županiju za proteklu  godinu, bilo je bezuvjetno.Izvješće o obavljenoj financijskoj reviziji Varaždinske županije za 2013. godinu  na svojoj su  posljednjoj sjednici, prije ljetne stanke, ovog tjedna  usvojili članovi županijske skupštine.

 

PARTNERSKO VIJEĆE KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKE ŽUPANIJE - Koprivničko-križevačka županija krajem prošle godine započela je izradu Županijske razvojne strategije za razdoblje 2014 - 2020. godine. Koordinator izrade ovog najvažnijeg razvojnog dokumenta je PORA Razvojna agencija Podravine i Prigorja, a važnu ulogu  imaju i Radna grupa koju sačinjavaju  pročelnici  županijskih upravnih odjela te direktori i ravnatelji županijskih ustanova i Županijsko partnersko vijeće. Početkom ovog tjedna održana je konstituirajuća sjednica županijskog  Partnerskog vijeća koje okuplja predstavnike javnog, gospodarskog i civilnog sektora te akademske zajednice i broji 49 članova. Osim sudjelovanja u izradi Županijske razvojne strategije, ovo će konzultativno tijelo idućih godina pratiti njenu provedbu.

VIŠA CIJENA VRTIĆA - Porast ekonomske cijene boravka djece u dječjem vrtiću Bedekovčina sa 1.500 na 1.600 kuna roditelji neće osjetiti, jer će povećanje ići na teret općinskog proračuna, odlučeno je to na prijedlog načelnika Darka Bana na nedavno održanoj sjednici općinskog vijeća.Roditelji će tako i dalje plaćati po 750 kuna mjesečno, a općina će umjesto dosadašnjih 750, subvencionirati 850 kuna po djetetu.

 

MOBILNI TURISTIČKI VODIČ U KRAPINI- Projekt „Mobilni turistički vodič“ predstavili su danas njegov autor Zoran Čavužić, direktorica TZ Grada Krapine Nedjeljka Vodolšak i gradonačelnik grada Krapine Zoran Gregurović, u  prostorijama gradske Galerije grada Krapine. Cilj mobilne aplikacije E Krapina, koja je napravljena za android pametne telefone, je motivirati turiste na opsežnije razgledavanje Grada uz rutu od 8 znamenitosti – Muzej krapinskih neandertalaca, Galerija grada Krapine, Franjevački samostan i crkva sv. Katarine, Trg Ljudevita Gaja, Crkva sv.Nikole, Muzej Ljudevita Gaja, jezero Dolac, Crkva Majke Božje Jeruzalemske. Aplikacija je besplatna i za nekoliko dana bit će dostupna na google playu. Prilikom dolaska do znamenitosti, korisnik skenira pločicu sa kodom i na njegovom android telefonu počinje audio, video i tekstualna prezentacija na odabranom jeziku - hrvatskom, slovenskom, engleskom ili njemačkom. Obilaskom cijele rute osvajaju se kuponi sa raznim popustima. Projekt, kojemu je cilj ojačati imidž grada Krapine,  prošao je na Natječaju Ministarstva turizma.

 

BIJELE RODE U MEĐIMURJU - Dokaz da je stanje bioraznolikosti u Međimurju još uvijek zadovoljavajuće je broj gnijezdećih parova bijele rode. Pored dvadesetak aktivnih gnijezda koja se većinom nalaze na električnim stupovima, nekoliko parova svake se godine gnijezdi i na krovovima  kuća. Kao i unatrag nekoliko proteklih godina, i ove će godine Javna ustanova za zaštitu prirode Međimurske županije isplatiti naknadu vlasnicima objekata na čijim krovovima gnijezde bijele rode. Naknada iznosi 700 kuna, a po pola tog iznosa osiguravaju Međimurska županija te Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Javna ustanova za zaštitu prirode Međimurske županije provest će i  prstenovanje mladunaca bijelih roda u svim gnijezdima na području Međimurske županije u suradnji s Hrvatskim ornitološkim društvom iz Zagreba i  uz potporu Elektre Čakovec.

 

PRIJEM ZA USPJEŠNE KRIŽEVAČKE UČENIKE - Prijem za odlične učenike svih osnovnih i srednjih škola s područja grada te njihove razrednike i ravnatelje, održao je u križevačkoj gradskoj vijećnici gradonačelnik Križevaca Branko Hrg. Na prijemu su bili i učenici i mentori učenika koji su u školskoj 2013/14. godini sudjelovali na državnim natjecanjima ostvarivši sjajne rezultate. Osim gradonačelnikove čestitke  učenici kao i njihovi mentori za svoj su  trud nagrađeni i financijski. Nagrade za izniman uspjeh na europskim natjecanjima  dobili su i Tamburaški orkestar glazbene škole Alberta Štrige, njihov dirigent Igor Kudenjak,  te mladi gitarist Luka Lovreković sa svojom mentoricom Tamarom Percl.

 

POČINJE FESTIVAL MIROSLAVA KRLEŽE - Treći po redu Festival Miroslava Krleže, kojeg uz potporu Grada Zagreba organiziraju Teatar poezije i Muzej Grada Zagreba, započinje večeras na Krležinom gvozdu. Upravo će Memorijalni centar Bele i Miroslava Krleže na Krležinom gvozdu biti glavno poprište više od deset događanja koja će se odvijati sve do 7. srpnja. Festival večeras započinje premijerom predstave „U logoru“ Miroslava Krleže u režiji Georgija Para na Krležinom gvozdu. Festival je inače i dio ljetne turističke ponude Grada Zagreba pod nazivom „Zagrebačko kulturno ljeto“. 

 

IZLOŽBA U GALERIJI FORUM - Izložba Bojana Mucka "Znaci vremena" biti će otvorena večeras u Galeriji Forum u Teslinoj ulici u 20,00 sati. Iako je tek nedavno diplomirao etnologiju i kulturnu antropologiju te filozofiju na Filozofskom fakultetu, a još uvijek je student na Odsjeku novih medija na ALU Zagreb, intenzivno je u različitim vidovima prisutan na javnoj kulturno-umjetničkoj, znanstvenoj i medijskoj sceni. Rad izložen u Galeriji Forum prezentacija je njegove dugotrajne akcije, odnosno performansa koji je imao i elemente happeninga, a koji je izvodio neprekidno u trajanju od gotovo osam mjeseci tijekom 2013. godine. Izložba je otvorena do 20. srpnja.

 

DONACIJA GRADSKOM MUZEJU VARAŽDIN - Donacija iz ostavštine Josipa Matkovića, varaždinskog nogometaša i nogometnog trenera, bit će predstavljena javnosti  danas na konferenciji za novinare u palači Herzer varaždinskog Gradskog muzeja.  Supruga Josipa Matkovića, naime, darovala je Gradskom muzeju Varaždin  predmete iz ostavštine svog pokojnog  supruga. Među darovanih 200-tinjak predmeta najbrojnije su fotografije različitih nogometnih priredbi te medalje, pehari i priznanja. Od 1949. kada je zaigrao za varaždinski NK Tekstilac Josip Matković punih je 18 sezona igrao za NK Varteks. Svoj je sportski rad nastavio kao nogometni trener. Donaciju će predstaviti ravnatelj Gradskog muzeja Varaždin Miran Bojanić Morandini, muzejska savjetnica Spomenka Težak i  povjesničar Jasmin Medved, koji je stručno obradio zbirku .

 

KONCERT TONKA NINIĆA I DARKA PETRINJAKA - Istaknuti hrvatski violinist Tonko Ninić i gitarist Darko Petrinjak održat će večeras koncert u Atriju varaždinskoga Staroga grada. Koncert je jedna u nizu manifestacija Ljeta u Varaždinu koju organizira varaždinski Koncertni ured. Nastup Tonka Ninića i Darka Petrinjaka koji započinje u 20,00 sati, održat će se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

 

SVE ŠTO NAS POVEZUJE - „Sve što nas povezuje“, naziv je izložbe poštanskih maraka koja je sinoć otvorena u čakovečkom Centru za kulturu. Na 33 panoa  predstavljene su marke raznolike tematike svojstvene svakoj od članica Europske unije, od sporta, arhitekture, glazbene i scenske umjetnosti, narodnih nošnji i običaja, turističkih destinacija do zaštićenog svijeta flore i faune. Povodom obilježavanja prve godišnjice ulaska Republike Hrvatske u EU,  izložbu je priredio Filatelistički Klub „Marija Hunjak“ iz Čakovca, pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske i Hrvatskog Sabora, a uz pomoć Međimurske županije, grada Čakovca i suradnju više veleposlanstava u Republici Hrvatskoj koja su pomogle donacijama svojih maraka. Izložba će ostati otvorena do kraja srpnja.

 

TRIO DI PARMA NA 33. ZAGREBAČKIM LJETNIM VEČERIMA - Zagrebačke ljetne večeri održavaju se sve do 14. srpnja u Galeriji Klovićevi dvori. Ovogodišnje 33. festivalsko izdanje osmišljeno je kao festival klasične glazbe sa sedam ekskluzivnih koncerata s programima u rasponu od renesanse do 20. stoljeća. Kao i svake godine, muziciraju umjetnici sa svjetske glazbene scene. Večeras, od 21,00 sat, na repertoaru je koncert TRIO DI PARMA iz Italije, koji je nagrade osvajao na najvećim natjecanjima komorne glazbe u Firenci, Münchenu, Melbourneu i Lyonu.

SVEMIRSKA ŠETNJA ZAGREBOM - Vodeći se time da Zagreb turistima više nije tek prolazna točka, Aleksandra Uhernik Đurđek odlučila je dodati program klasičnom razgledavanju grada. Osmislila je turu vezanu uz umjetničku instalaciju Sunčeva sustava Davora Preisa, i nazvala ga Space walk - velika svemirska šetnja Zagrebom.  Turisti tako mogu obići Prizemljeno Sunce Ivana Kožarića u Bogovićevoj, Merkur pokraj Margaretske 3, Veneru na Trgu bana Jelačića 3, Zemlju u Varšavskoj 9 i Mars u Tkalčićevoj 21. Uglavnom je program orijentiran na unutrašnje stjenovite planete koji su u užem središtu grada. Do svakog sljedećeg planeta turisti će dolaziti rješavanjem zadatka vezanog uz pojedini planet, u određenom roku. Program traje dva sata uz najmanje  šestero ljudi u grupi, a organizira se na engleskom i hrvatskom.

UPISI U KREATIVNE RADIONICE UDRUGE CIVITAS - Upisi u kreativne radionice udruge Civitas počinju u prostorijama Udruge u zagrebačkoj Ilici danas i traju do petka, 04.srpnja svaki dan od 10,00 do 13,00 sati. Mladi volonteri udruge Civitas organiziraju kreativne likovne radionice za djecu od 9 do 12 godina pod nazivom "Mali kreativci čine čuda". Radionice će se održavati tri dana tijekom dva tjedna, a u njima će djeca naučiti kako obnoviti, ukrasiti i reciklirati stare i neugledne stvari te od njih napraviti ukrase i razne uporabne predmete.

 

STOTI ROĐENDAN DVD BEDENICA - Svečanom sjednicom Dobrovoljno vatrogasno društvo Bedenica proslavilo je stotu obljetnicu djelovanja. Zaslužnim vatrogascima uručena su priznanja, kao i posebno priznanje Zagrebačkoj županiji i županu Stjepanu Kožiću. DVD Bedenica okuplja 90 vatrogasaca - operativnih, podupirućih i djece. Društvo je, kao i u drugim sredinama, nositelj društvenih aktivnosti u mjestu, a posebno se ponosi mladima, koji su garancija njegove opstojnosti.

 

JOGA U SAMOBORU - Joga u Parku iza Samoborskog muzeja u organizaciji Hrvatskog saveza joga u svakodnevnom životu organizirana je svake srijede, tijekom srpnja i kolovoza, od 19,00 do 20,00 sati.

 

ORKESTAR I MAŽORETKINJE ODUŠEVILI FRANCUZE - Tridesetak glazbenika Gradskog puhačkog orkestra Krapina i dvadesetak članica mažoretkinja iz Samobora i okolice, koje djeluju u Unity S Majorettes Clubu Samobor, nastupili su na francuskim kulturnim manifestacijama. Svojim su nastupima tako uveličali tradicionalnu 16. smotru fanfara, na kojoj su nastupili još glazbenici, plesači i mažoretkinje iz Francuske, Brazila, Slovačke i Češke. Kruna gostovanja u Moreiulu bio je večernji nastup, uz kraći mimohod do središnje gradske pozornice, gdje se okupilo više tisuća posjetitelja. Krapinski su glazbenici poznate koračnice i obrade svjetski poznatih hitova, uz koreografiju samoborskih mažoretkinja, predstavili i u Calaisu.

 

utorak, 1. srpnja 2014.

GRADONAČELNIK BANDIĆ PUTUJE U RIM - U službeni posjet Rimu, gdje će na poziv veleposlanika Republike Hrvatske u Republici Italiji Damira Grubiše, prisustvovati proslavi Dana državnosti, putuje gradonačelnik Zagreba Milan Bandić. Svečanost u povodu Dana državnosti RH održat će se 2. srpnja, u 20,30 sati, u muzejskom kompleksu San Salvatore in Lauro, a sat ranije predviđen je koncert Zagrebačkog kvarteta koji će izvoditi djela Tkalčića, Mozarta i Dvoraka. U sklopu službenog posjeta Rimu gradonačelnik Bandić susrest će se s gradonačelnikom Rima Ignaziom Marinom, a posjetit će i promotivni štand na kojemu Grad Zagreb i Turistička zajednica grada Zagreba, u suradnji s predstavništvom Hrvatske turističke zajednice, 2. i 3. srpnja predstavljaju Zagreb kao idealnu city break destinaciju s bogatom ljetnom ponudom.PARKIRNE KARTE PONOVO NA KIOSCIMA -
Parkirne karte Zagrepčani će ponovno moći kupiti na kioscima. Za razliku od nekadašnjih karata koje je trebalo ispuniti i staviti ispod vjetrobranskog stakla, nove karte neće trebati ostavljati u automobilu jer će se obavijest slati elektroničkim putem. Na kiosku će moći platiti i novčanicama ili karticama. Zagrebparking je za sada potpisao ugovor s Tiskom, a prvih tjedan-dva usluga će se testirati u kioscima na Glavnom kolodvoru, u Ulici Kneza Višeslava, na tržnicama Utrine i Trešnjevka, na Rooseveltovu trgu, Britanskom trgu i u Rapskoj na Sigečici. Potom će biti dostupna na dvjestotinjak kioska. Na kiosku vozač treba reći broj registracije automobila za koji želi platiti parking te kakvu kartu želi, a unesene podatke djelatnici će mu dati na uvid i izdati potvrdu, objasnili su iz Zagrebparkinga.


GRADSKA SKUPŠTINA U ČETVRTAK -
Odvojeno prikupljanje otpada i naplata odvoza po volumenu, a ne po kvadraturi stana, odgađa se za tri mjeseca, prijedlog je gradonačelnika Milana Bandića zastupnicima zagrebačke Gradske skupštine koji se sastaju u četvrtak, 3. srpnja. Na dnevnom redu je i prijedlog gradonačelnika o uvođenju još dvije parkirališne zone, a koji točno ne definira u koje dijelove grada bi se one i uvele. Raspravljat će se i o Godišnjem izvješću uprave Zagrebačkog holdinga za 2013., ali i o smanjenju plaća gradonačelniku i njegovim zamjenicama Sandri Švaljek i Vesni Kusin do 15 posto.

GLOMAZNI OTPAD BESPLATNO NA ZAHTJEV -
Kako bi građanima omogućila što jednostavnije odlaganje glomaznog otpada, koji se više ne smije odlagati na javne površine, Čistoća će, uz devet postojećih, do kraja godine otvoriti još šest novih reciklažnih dvorišta. Od ovog mjeseca Čistoća će građanima omogućiti odvoženje glomaznog otpada na osobni zahtjev, bez naknade. Oko 138.000 domaćinstava dobit će ovih dana zajedno s jedinstvenom uplatnicom Zagrebačkog holdinga obrazac Zahtjeva za odvoz glomaznog otpada koji će morati poslati najkasnije do 31. srpnja, kako bi Čistoća mogla planirati njegovo odvoženje. Slijedom ispunjenog zahtjeva Čistoća će građanima u roku od 15 dana odgovoriti kad mogu očekivati odvoz glomaznog otpada.

DAN HRVATSKE OBRTNIČKE KOMORE
- Akademija povodom Dana Hrvatske obrtničke komore i 20. obljetnice obnove djelovanja održat će se danas na Slavonskoj aveniji s početkom u 14,00 sati. Na akademiji će najzaslužnijim obrtnicima biti dodijeljene „Zlatne ruke“, najviše priznanje Hrvatske obrtničke komore.

LJETNO RADNO VRIJEME HOLDINGOVOG CENTRA ZA KORISNIKE - Centar za korisnike Zagrebačkog holdinga u Ulici grada Vukovara 41, od danas do 29. kolovoza radi prema ljetnom radnom vremenu, radnim danom od 7,00 do 15,00 sati. I Vrtni centar Zrinjevac ima ljetno radno vrijeme, radnim danom od 7,00 do 17, 00 te subotom od 7,00 do 14,00 sati, dok se cvjećarnicama u Importanne centru i Jurišićevoj radno vrijeme nije mijenjalo.

OPASNOST OD PROVALA TIJEKOM GODIŠNJIH ODMORA - Konferencija za novinare o stanju sigurnosti na području Policijske uprave zagrebačke u prvoj polovici ove godine bit će održana danas u PU zagrebačkoj. Između ostalog, ukazat će se na važnost samozaštitne građana vezano za provale u domove i drske krađe, posebno u vrijeme godišnjih odmora te upozoriti sudionike u prometu na najkritičnije točke i najugroženije prometnice na području PU.


SJEDNICA STOŽERA ZAŠTITE I SPAŠAVANJA - U prostorijama Zagrebačke županije održava se sjednica Stožera zaštite i spašavanja Zagrebačke županije. Na dnevnom redu među ostalim je Informacija o poplavi u veljači i stanju sustava obrane od poplava, zatim upoznavanje članova Stožera s Provedbenim planom obrane od poplava branjenih područja Sektora C – gornja Sava kao i mjerodavni elementi za proglašenje mjera obrane od poplava.


TEHNOLOŠKI CENTAR DRVNE INDUSTRIJE LEPOGLAVA - Ugovor o partnerstvu u realizaciji projekta Tehnološkog centra drvne industrije Lepoglava sa Znanstveno – tehnološkim centrom iz Udina potpisao je u ovom talijanskom gradu lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić. Centar iz Udina raspolaže sa svjetskom mrežom partnera te ima vrlo bogato iskustvo u provođenju i pisanju EU projekata. Projekt Tehnološkog centra drvne industrije Lepoglava, nakon izrade idejnog rješenja, prešao je u fazu izrade glavnog i izvedbenog projekta te ishođenja građevinske dozvole. Potpisivanjem partnerskog sporazuma s Centrom iz Udina osigurali smo pomoć u provođenju projekta te podršku u dobivanju partnera za njegov daljnji funkcionalan rad istakao je je lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić.


PREDSTAVLJANJE AKTIVNOSTI LUDBREŠKOG SUNCA - Udrugu za osobe s invaliditetom Ludbreško sunce posjetit će danas pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak. Tim povodom u Kući Sunca u Globočecu nedaleko Ludbrega bit će održana konferencija za medije na kojoj će biti predstavljene aktivnosti udruge Ludbreško sunce koja već godinama pomaže u odgoju i obrazovanju djece s poteškoćama u razvoju i njihovim obiteljima, ali pruža pomoć i odraslim osobama s intelektualnim teškoćama na području Ludbrega i šire okolice. Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom nakon toga će, u pratnji zamjenika župana Varaždinske županije Alena Kišića i ludbreškog gradonačelnika Dubravka Bilića obići i novi smještajni objekt udruge u Ludbregu.


INVESTICIJE U ŠKOLSTVO U MEĐIMURJU - Župan Međimurske županije Matija Posavec danas će na konferenciji za novinare u prostorima Osnovne škole Prelog predstaviti plan investicija po školama u Međimurskoj županiji . Preloška škola u kojoj započinje rekonstrukcija i sanacija atrija, jedan je od više školskih objekata na području Međimurja u kojima će se tijekom školskih praznika odvijati radovi. Uz župana će na predstavljanju programa biti i njegova zamjenica Sandra Herman, te gradonačelnik grada Preloga Ljubomir Kolarek.


PREDSTAVLJANJE ZADRUGE ZA ETIČNO FINANCIRANJE - Predstavljanje Zadruge za etično financiranje i inicijative za osnivanje prve hrvatske etične banke, koja se pokreće uz podršku Europske federacije etičnih i alternativnih banaka bit će upriličeno danas u Domu sindikata Čakovec. Zadruga trenutno radi na uspostavljanju partnerskih odnosa s jedinicama lokalne samouprave, razvojnim agencijama i inkubatorima, poduzećima, zadrugama, OPG-ima, te LAG-ovima, a početak rada etične banke u Hrvatskoj planiran je za iduću godinu. Organizator čakovečkog predstavljanja je ACT grupa iz Čakovca koja objedinjuje više organizacija civilnog društva, među kojima su Autonomni centar – ACT, Centar za pomoć u kući Međimurske županije i Socijalna zadruga Humana Nova.


PRIPREME ZA OBRTNIČKO GOSPODARSKI SAJAM - Organizacijski odbor 17. obrtničkog i gospodarskog sajma Koprivničko-križevačke županije, sastao se jučer u Maloj vijećnici Grada Križevaca. Nositelj tehničke organizacije i financijsko-komercijalnog poslovanja sajma koji će u studenom biti održan u Sportskoj dvorani i dvorani Gimnazije u Križevcima, bit će Obrtnička komora Koprivničko-križevačke županije. Najveća županijska gospodarska manifestacija ove će godine biti vezana uz poljoprivredu, zaključeno je na sastanku kojem su prisustvovali križevački gradonačelnik Branko Hrg, njegov zamjenik Tomislav Katanović, te predstavnici Turističke zajednice grada i županije, razvojne agencije Podravine i Prigorja PORA , Udruženja obrtnika Križevci i Županijske Obrtničke komore.


RADIONICA „IGRAJ SE“ - Radionica u okviru projekta "Prirodna i kulturna baština kroz igru - Igraj se!" , koju partnerski provode Omladinski centar Šentjur, Mreža udruga Zagor i Zagorska razvojna agencija, završava danas u Donjoj Stubici. Tema radionice, u kojoj sudjeluju učenici iz 6 srednjih škola Krapinsko zagorske županije, predstavnici udruga i volonteri, je "Priprema zajedničkog pograničnog proizvoda". Slovenski i hrvatski sudionici osmislit će tako proizvod, odnosno igru koja će povezati prirodnu i kulturnu baštinu pograničnog područja Šentjura i Krapinsko-zagorske županije.


DONACIJA CRVENOM KRIŽU - Austrijski Crveni križ donirao je Hrvatskom Crvenom križu veću količinu pulovera i svečanih košulja. Od toga, dio je doniran Gradskom društvu Crvenog križa Krapina koje će košulje podijeliti ostalim Gradskim društvima Crvenog križa na području Krapinsko zagorske županije. 124 košulja poklonjeno je i županijskoj Vatrogasnoj zajednici.


KOMUNALNI RADOVI U ĐURMANCU - Na području Općine Đurmanec u proteklom je razdoblju realiziran niz komunalnih radova. Između ostalog, uređena su autobusna stajališta te su postavljene autobusne kućice na stajalištima u Đurmancu, Donjem Maclju, Prigorju te na stajalištu Lukovčak i Ravninsko - Vincelji. Također, sanira se klizište u Lukovčaku, a ovih dana započet će radovi i na sanaciji klizišta u zaseoku Posilovići na Hromcu.

OTVORENJE GLAZBENO-KAZALIŠNE SCENE AMADEO - Glazbeno-kazališna scena Amadeo svečano će biti otvorena koncertom Arsena i Matije Dedića u atriju Hrvatskog prirodoslovnog muzeja na Gornjem gradu danas u 21,00 sat. U sklopu koncerta posjetitelji će moći vidjeti i novi film o Arsenu "Moj zanat" redatelja Mladena Matičevića. Kao i prijašnjih godina, tijekom ljeta u prostoru Hrvatskoga prirodoslovnoga muzeja bit će postavljena i likovna izložba s temom životinja i prirode. Ove godine nove slike s temom životinja na samostalnoj izložbi od 3. srpnja predstavit će zagrebački akademski slikar Bane Milenković.

ITALIJA - PARTNER BAROKNIH VEČERI - Zemlja partner ovogodišnjih Varaždinskih baroknih večeri bit će Italija. Svečana promocija festivalskog programa bit će održana danas točno u podne u dvorcu Trakošćan. Varaždin će u vrijeme Baroknih večeri dobiti posebni talijanski "štih", a već samo otvorenje festivala proteći će uz talijanske glazbenike ansambla Accademia Bizantina iz Ravene, dok će hrvatski glazbenici također za festival pripremati izvedbe djela talijanskih baroknih majstora. Detalje vezane uz program 44. Varaždinskih baroknih večeri predstavit će ravnatelj festivala Davor Bobić, a predstavljanju u Trakošćanu, prisustvovat će predstavnici MInistarstva kulture, Grada Varaždina i Varaždinske županije i Koncertnog ureda Varaždin, kao i Emanuela D'Alessandro, veleposlanica Republike Italije u RH. Varaždinske barokne večeri održat će se u Varaždinu od 19. do 30. rujna.


IZLOŽBE U ĐURĐEVAČKOJ GALERIJI - ''Uokvirena pozivnica'', naziv je izložbe slika i skulptura podravskih umjetnika otvorene u Galeriji Stari grad Đurđevac. Svojim djelima različitih tehnika i sadržaja predstavlja se 47 umjetnika podravskoga kraja . Ovih je dana, kao dio programa Picokijade, u zavičajnom salonu Galerije Stari grad Đurđevac otvorena i zanimljiva izložba slovenskog umjetnika, grafičara i dizajnera Štefana Galiča iz Lendave. U tri dana trajanja Picokijade đurđevačku je galeriju posjetilo gotovo 1.300 ljubitelja umjetnosti, pa će zbog velikog zanimanja obje izložbe ostati otvorene do kraja kolovoza.


IZLOŽBA STIPE BOŽIĆA - Izložba Himalaja Stipe Božića bit će otvorena danas u 18,00 sati u Etno art galeriji, u Ulici baruna Trenka 1. Izložbu organizira Kulturni centar Travno, Posudionica i radionica narodnih nošnji i Etnografski muzej grada Splita.


POČINJE LJETNI DISKONT KULTURE - Koncertom Gospel zbora Sunce i Vitomira Ivanjeka danas će početi 3. ljetni Diskont kulture koji organizira Centar za kulturu Trešnjevka u 20,30 sati. Druženje u sklopu Diskonta nastavlja se izložbom fotografija „ Zlatne godine - sportaši nekad i sad“ fotografa Ante Mazgana, u sklopu koje će se održati i razgovor sa sportskim legendama. Na događaju će gostovati Nikola Plećaš, Dragutin Šurbek i Ana Tiplić. O njihovim životnim i sportskim uspjesima, pod zvijezdama će pričati i postavljati pitanja autorica koncepcije izložbe Dubravka Golubić - Krpan.

PROMOCIJA KNJIGE „EKSPERIMENT I FILOZOFIJA“ - Promocija knjige Borisa Kožnjaka „Eksperiment i filozofija“ održat će se u Kulturno informativnom centru, u Preradovićevoj, danas u 19,00 sati. Ova knjiga u znatnoj mjeri obogaćuje domaću filozofsku literaturu i kvalitetno je dopunjuje. Knjigu će predstaviti Stipe Kutleša, Tomislav Vukelja i Kruno Zakarija.


USPJEH VARAŽDINSKOG PLESNOG PARA - Na velikom međunarodnom turniru u sportskom plesu održanom u San Marinu, mladi varaždinski plesni par Jurica Kavran i Tihana Vusić, članovi Sportskog plesnog kluba „Varaždin“, postigao je sjajan uspjeh, osvojivši drugo i treće mjesto u standardnim plesovima u juniorskoj kategoriji. Mladi varaždinski plesački par ove je godine inače osvojio prvenstvo Hrvatske u standardnim i latinsko- američkim plesovima, a tijekom ljeta će se intenzivno pripremati za svjetsko prvenstvo u standardnim plesovima koje će se krajem godine održati u Rigi.


AUTOBUSI UMJESTO NOĆNIH TRAMVAJA - Umjesto tramvaja noćne linije Prečko – Borongaj, u noćima do noći s petka na subotu, 4. na 5. srpnja vozit će autobusi, zbog radova na raskrižju Zvonimirove ulice i Šubićeve ulice. Umjesto tramvaja noćne linije Ljubljanica – Dubec, vozit će autobusi, u noći s petka na subotu, 4. na 5. srpnja, zbog radova na raskrižju Maksimirske ceste i Mandlove ulice.

SVJETSKA LIGA HOKEJA NA TRAVI U SVETOM IVANU ZELINI - 1. kolo Svjetske lige u hokeju na travi, počinje danas u Svetom Ivanu Zelini i traje do nedjelje, 6. srpnja. Nastupaju reprezentacije Bugarske, Rusije, Turske, Švicarske i Hrvatske koje će igrati na novoizgrađenom hokejskom stadionu u Zelini. Novi zelinski centar hokeja na travi značajna je investicija od gotovo pola milijuna eura, kojim su se napokon ispunila očekivanja 59-godišnje tradicije ovog sporta u Zelini. Svakog dana igraju se po dvije utakmice i to od 16,15 sati te 18,30 sati , a prve dvije ekipe plasirat će se u drugi krug natjecanja koje će se početkom 2015. godine održati u Južnoafričkoj Republici. Hrvatska reprezentacija danas igra s Turskom od 18,30 sati.