Početna

Petak, 27. ožujka 2015.
ODBIJEN PRIJEDLOG O POSEBNOM UREDU ZA KULTURU - Prijedlog Kluba zastupnika HSLS-a i HSS-a da se iz Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport izdvoji poseban Ured za kulturu sinoć su nakon višesatne rasprave odbili zastupnici zagrebačke Gradske skupštine.. Prijedlog je podržalo 18 zastupnika HSLS-a, HSS-a i SDP-a, protiv je bilo 26 zastupnika iz Kluba liste Milana Bandića i HDZ-a, a dva zastupnika HNS-a bila su suzdržana.

I ZAGREBAČKI HOTELI GASE SVJETLA - U sklopu inicijative "Sat za planet Zemlju" sutra od 20,30 do 21,30 sati bit će ugašena rasvjeta na najpoznatijim svjetskim znamenitostima, a Hrvatska se u akciju uključuje sedmu godinu zaredom gašenjem rasvjete na zagrebačkoj Katedrali, pulskoj Areni, južnom pročelju Dioklecijanove palače i splitskoj rivi. te drugim znamenitostima u većim gradovima. U znak podrške i najpoznatiji zagrebački hoteli ugasit će vanjsku znakovnu rasvjetu, prigušiti dio unutarnje rasvjete, koristiti svijeće u javnim prostorima poput restorana i barova te informirati goste i pozvati ih na sudjelovanje u ovoj akciji.

DANAS U VARAŽDINU SAJAM OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE - 6. Sajam obnovljivih izvora energije CRO Eco Energy Expo započinje danas i trajat će do nedjelje u sportskoj dvorani "Arena" u Varaždinu . Kao značajna regionalna manifestacija , Sajam obnovljivih izvora energije namijenjen je i širokoj publici, a izlagačko-programskim sadržajem daje naglasak na energetski štedljive tehnologije, nove mogućnosti primjene sustava obnovljivih izvora energije u opremanju objekata te povećanje svijesti o energetskoj učinkovitosti i mjerama za uštedu energije. Na ovogodišnjem sajmu održat će se brojne radionice, zanimljiva predavanja i prezentacije, a posjetitelji će moći i besplatno isprobati vožnju električnim automobilima. Radno vrijeme bit će danas i sutra od 9,00 do 1900 sati, a u nedjelju od 9,00 do 15,00 sati. Ulaz na sajam je besplatan.

JASNA KROPF NOVA RAVNATELJICA POREZNE UPRAVE - Novom ravnateljicom Porezne uprave Ministarstva financija imenovana je Jasna Kropf iz Zaboka, donedavna pročelnica Područnog ureda Krapina, stoji u kratkom priopćenju sa zatvorene sjednice Vlade. Dosadašnja pomoćnica ministra financija Žana Pedić razriješena je te je novim pomoćnikom ministra imenovan Boris Šuvak, koji je ujedno razriješen dužnosti ravnatelja Porezne uprave u Ministarstvu financija, radi odlaska na novu dužnost, a na njegovo mjesto je imenovana Jasna Kropf.

SJEDNICA PLATFORME HRVATSKIH ŽUPANIJA I GRADOVA - 4. sjednica Skupštine Platforme hrvatskih županija i gradova za smanjenje rizika od katastrofa, održana je jučer u skupštinskoj dvorani Županijske palače u Varaždinu. Sjednica je održana u sklopu 7. međunarodne konferencije Sigurnost Gradova koja se i danas održava u Varaždinu. Na skupštini je bilo riječi o radu te udruge te planovima za ovu godinu, a isto tako je i održana prezentacija staze za obuku članova HGSS-a za spašavanje na divljim vodama, te sustav obrane od poplava Hrvatskih voda. To je ujedno i najveća sigurnosna prijetnja stanovnicima na području Varaždinske županije, a naročito u mjestima u neposrednoj blizini rijeke Bednje i Plitvice.
 
KRAPINA U LAG-u ZELENI BREGI - Lokalnoj akcijskoj grupi „Zeleni bregi“ pristupa i Grad Krapina, odlučilo je Gradsko vijeće. Donošenju ove odluke prišlo se nakon informacije, da su postojeći LAG-ovi u Krapinsko-zagorskoj županiji premali prema propisima EU te ne mogu proći registraciju potrebnu da bi u programskom razdoblju do 2020. godine mogli aplicirati za sredstva iz strukturnih i kohezijskih fondova EU. Kako su LAG „Sutla“ i LAG „Zeleni bregi“ među najuspješnijima predloženo je da se jedinice lokalne samouprave dogovore u koji od ova dva LAG-a će pristupiti, obzirom na teritorijalnu povezanost. Krapinski gradski vijećnici tako su odlučili za pristupanje Grada Krapine LAG-u „Zeleni bregi“.

KOPRIVNIČKI KLIMATSKI TJEDAN - Peto izdanje Koprivničkog klimatskog tjedna bliži se kraju. Organizirane su brojne akcije pod jedinstvenim nazivom „Korak prema boljoj klimi“. U programe su bila uključena djeca i mladi u vrtićima i školama, razne udruge i institucije, tvrtke i pojedinci. Završetak će obilježiti sutrašnja akcija Sat za planet Zemlju. Od 20,30 do 21,30 sati bit će ugašena svjetla na Gradskoj vijećnici i Trgu bana Jelačića, a tijekom tih sat vremena pripremljen je i prigodni program u kojem će sudjelovati članovi Udruge gitarista Allegro. Organizatori Koprivničkog klimatskog tjedna pozvali su sve građane da se pridruže ovoj akciji i ugase svjetla u svojim domovima.

PISANICA OD SRCA PONOVNO KRASI BEČ - Pisanica od srca krasi i središnji trg u Beču. Koprivničko-križevačka županija pisanicu, koju su oslikali podravski slikari Zlatko Štrfiček, Josip Gregurić, Stjepan Pongrac i Đuro Jaković, Beču je poklonila 2012. godine, a ove godine ona krasi trg, gdje se održava 26. „Starobečki Uskršnji sajam“. Gigantsku pisanicu visoku 2 metra i široku 1,50 metara do 6. travnja vidjet će tisuće turista koji posjećuju ovaj sajam.. Podravske pisanice inače krase i trgove u austrijskim gradovima Klagenfurtu, Grazu i Salzburgu, a danas će jedna biti predana i predstavnicima njemačkog grada Konstanza.

SURADNJA RIBOLOVACA S KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKOM ŽUPANIJOM - Održana je izvještajna skupština Športskog ribolovnog saveza Koprivničko-križevačke županije. Prisustvovali su izaslanici svih ribičkih klubova koji okupljaju gotovo 3.000 sportskih ribolovaca. Predsjednik Saveza Ivan Petak podnio je izvješće o radu u prošloj godini, te posebno istaknuo doprinos saveza u organizaciji natjecanja treće zone u sportskom ribolovu, koje je okupilo najbolje ribiče Međimurske, Varaždinske i Koprivničko-križevačke županije. Također je istaknuta i odlična suradnja s Koprivničko-križevačkom županijom kao i da je ispit za ribiče u prošloj godini položilo 177 ribiča. U planu rada za ovu godinu posebno mjesto zauzima rješavanje natjecateljske staze za velika natjecanja na kojoj će se održati Slet kadeta Hrvatske, te natjecanje u sklopu igara mladih „Alpe Adria“ kojima je 2016. godine domaćin Koprivničko-križevačka županija.

EDUKACIJA ZA PRUŽATELJE SOCIJALNIH USLUGA - Gradsko društvo Crvenog križa Križevci bilo je domaćin edukacije za pružatelje socijalnih usluga pod nazivom „Standardi kvalitete socijalnih usluga“. Edukacija je provedena za pružatelje socijalnih usluga s područja Koprivničko-križevačke i Međimurske županije, a provodi ju Ministarstvo socijalne politike i mladih. Polaznike edukacije pozdravili su u ime domaćina ravnateljica Crvenog križa Đurđica Trbus, zamjenik križevačkog gradonačelnika Tomislav Katanović te predstavnica ministarstva Sadika Grozdanić i voditeljica križevačkog Centra za socijalnu skrb Kristina Frtalić.

NAJ, NAJ, NAJ FESTIVAL -Tradicionalni međunarodni 15. Naj,naj,naj festival zagrebačkog Gradskog kazališta Žar ptica počinje danas i traje do 1. travnja. Cilj ovog kazališnog Festivala je najbolju produkciju svih profesionalnih dječjih kazališta u Hrvatskoj prikazati mladoj zagrebačkoj publici u vrijeme proljetnih školskih praznika. Festival je natjecateljskog, a ne lutkarskog karaktera, pa stručni žiri sastavljen od eminentnih kazališnih kritičara odabire i nagrađuje najuspješnije predstave skulpturom Zlatna Žar ptica. U ovogodišnjoj konkurenciji je pet inozemnih i deset hrvatskih predstava.

KAZALIŠTE + MUZEJ - Zajednički projekt pod nazivom „KAZALIŠTE + MUZEJ“ od danas organiziraju zagrebački HNK i Muzej za umjetnost i obrt. U Hrvatskom narodnom kazalištu večeras će premijerno biti izvedena dramska predstava Lulu Franka Wedekinda, u režiji Jerneja Lorencija, a 23. svibnja dramska predstava „Daleka zemlja“ Arthura Schnitzlera, u režiji Anice Tomić. Autori ovih dramskih predložaka djelovali su u istome razdoblju kao i projektant Muzeja za umjetnost i obrt – Herman Bollé. Izložba o Bolleu bit će otvorena u MUO 17. travnja, pa je suradnja ovih dviju zagrebačkih kulturnih institucija logična poveznica kojom će se evocirati to povijesno razdoblje, prijelaz iz 19. u 20. stoljeće. Tako se suradnjom Kazališta i Muzeja gledateljima i posjetiteljima omogućuju popusti za jednu od manifestacija, predstavu ili izložbu.

STUDENTSKA “ILIJADA” - Studentska predstava Ilijada u režiji Krešimira Dolenčića, u sklopu ispitnih produkcija Akademije dramskih umjetnosti bit će izvedena večeras na novoj akademijinoj sceni F22, u Frankopanskoj ulici 22, u 21,00 sat. Akademija dramske umjetnosti na taj način želi otvoriti put afirmacije mladim umjetnicima – glumcima, redateljima, dramskim piscima, dramaturzima, producentima...Radi se o adaptiranoj verziji nastaloj po radovima Homera i Alessandra Baricca, te studentice dramaturgije Dine Vukelić. Na predstavi su sudjelovali i studenti Arhitektonskog fakulteta i Tekstilno-tehnološkog fakulteta.

IZLOŽBA KVARNERSKIH UMJETNIKA U VARAŽDINU - Zajednička izložba crteža riječkog umjetnika Saše Jantoleka i fotografija umjetnika iz Kastva Branka Kukurina, bit će otvorena večeras u galeriji "Zlati ajngel" u Varaždinu. Otvorenje je u 19,oo sati, a izložba će se moći razgledati do 12. travnja.
REKVIJEM ZA Z. - Posljednje ovosezonske izvedbe predstave „Rekvijem za Z.“ održat će se u Zagrebačkom kazalištu mladih danas i sutra u 20,00 sati. Najrecentnija predstava ansambla, autorski je rad Snježane Abramović Milković, plesne umjetnice, koreografkinje i aktualne ravnateljice ZKM-a.

ZAVRŠNI VIKEND 6. TJEDNA SMIJEHA - Šesti Tjedan smijeha, već tradicionalna kazališna manifestacija koja se od održava u varaždinskom HNK-u u organizaciji Kerekesh Teatra, traje još tri dana, do nedjelje 29. ožujka. Na velikoj sceni varaždinskog kazališta večeras je na rasporedu predstava „Bogi Ivač“ u 20,00 sati, sutra 28. veljače u 20,00 sati gostuje predstava „Zlatne rukavice“, a u 21,30 na cabaret scenu Europa media dolaze Vid Balog i Davor Dretar Drele s predstavom „Pozdrav iz Remetinca“. Festival će završiti u nedjelju 29. ožujka premijernom izvedbom predstave „Krtice“ u 20,00 sati, a jutro u 11,00 sati i popodne u 16,00 sati rezervirano je za dječju predstavu „Čudesna šuma“.

IZLAŽU NASTAVNICI SVEUČILIŠTA SJEVER - 11 nastavnika Sveučilišta Sjever predstavilo je svoje umjetničke radove na izložbi nazvanoj „Izložba sa Sjevera“ koja je postavljena u Galeriji Koprivnica.. Uz ravnatelja Muzeja grada Koprivnice Marijana Špoljara, izložbu je otvorila zamjenica koprivničke gradonačelnice Melita Samoborec. Izložba u koprivničkoj galeriji otvorena je do 12. travnja.

SMOTRA KAZALIŠNIH AMATERA - U Đurđevcu se u nedjelju održava 12. Županijska smotra kazališnih amatera Koprivničko-križevačke županije. U programu koji počinje u 10,15 sati u đurđevačkom Domu kulture nastupit će dramske skupine iz Ferdinandovca, Molvi, Delova, Kalinovca, Velikog Poganca, Rasinje te Gradsko kazalište Đurđevac. Ulaz na smotru je besplatan. Najbolja grupa predstavljat će Koprivničko-križevačku županiju na nacionalnom, 55. po redu, Festivalu kazališnih amatera.

KONCERT MEĐUNARODNOG NATJECANJA PUHAČA - Sutrašnjim koncertom nagrađenih na Međunarodnom natjecanju puhača „WOODWIND & BRASS“ i uručenjem posebnih nagrada bit će završeno ovo prvo međunarodno natjecanje u organizaciji varaždinske Glazbene škole. U koncertnoj dvorani Glazbene škole predstavit će se najbolji od ukupno četiristotinjak učenika i studenata flaute, klarineta, saksofona, trube, trombona, roga, eufonija i tube koji su se od 22. ožujka natjecali i učili na seminarima, a čiji je rad ocjenjivao međunarodni žiri pedagoških i izvođačkih autoriteta. Ulaz na koncert i sutra u 21,00 sat je slobodan.

PREDSTAVA „POVUCI-POTEGNI“ - Predstava „Povuci-potegli“ u režiji Maria Kovača igra danas od 1,:00 sati u Kazalištu Dubrava. Ova lutkarsko-igrana predstava namijenjena je djeci od 4 i više godina.
PREDSTAVA U VELIKOJ GORICI - „Sve u 3“ naziv je predstave koja se povodom Svjetskog dana kazališta može pogledati u velikogoričkoj dvorani Gorica večeras od 21,00 sat.

ZAPREŠIĆKI GLAZBENI SALON - Koncert „D&B duo- klavir četveroručno“ u sklopu ciklusa „Zaprešićki glazbeni salon“ bit će održan sutra u maloj dvorani POU Zaprešić u 19,00 sati.

SAT ZA PLANET ZEMLJU - Varaždin će se i ove godine pridružiti akciji „Sat za planet Zemlju“. Sutra će se tako od 20,30 do 21,30 sati ugasiti rasvjeta oko simbola Varaždina – Starog grada, dok će na Franjevačkom trgu, u Uršulinskoj i okolnim ulicama rasvjeta biti prigušena. Akciji se priključiti i grad Ludbreg, u čijem će centru sutra navečer također biti ugašena javna rasvjeta. „Sat za planet Zemlju“ najveća je volonterska akcija na svijetu čiji je glavni cilj razvijanje svijesti o pretjeranom korištenju prirodnih resursa. Prošle je godine u sklopu akcije, javna rasvjeta isključena u više od 7.000 gradova iz preko 160 zemalja.

„URADI SAM ALATI ZA ODRŽIVU BUDUĆNOST“ - Predstavljanje rezultata projekta „Uradi-sam alati za održivu budućnost” održat će se danas u 18,00 sati u prostorijama Zelene akcije, Frankopanska 1. Na prezentaciji ćete moći vidjeti jednostavna tehnička rješenja koja su u sklopu aktivnosti nazvane „Laboratorij za uradi-sam održivost” četiri grupe studenata razvijale od rujna prošle godine pa do danas. Cilj projekta „Uradi-sam alati za održivu budućnost” kojeg je Zelena akcija provodila tokom cijele prošle i u prva tri mjeseca ove godine bio je podići svijest javnosti o jednostavnim i relativno dostupnim rješenjima uz pomoć kojih svatko može smanjiti svoj utjecaj na okoliš.

SAMOBORSKI PROLJETNI SAJAM - Ovogodišnji Samoborski proljetni sajam, u organizaciji Grada i Poduzetničkog centra Samobor, održat će se ovog vikenda 28 i 29. ožujka na središnjem samoborskom Trgu od 9,00 do 19,00 sati. U sklopu sajma, sutra će se održati i 28. Samoborska salamijada, koju organiziraju Grad i Udruga Zlatna šajba, koja počinje u 20,00 sati, u tamošnjoj Sportskoj dvorani. Samoborski proljetni sajam organiziran je s ciljem predstavljanja starih tradicijskih zanata i običaja, etno baštine, izvornih suvenira, robnih marki Zagrebačke županije, autohtonih samoborskih proizvoda i gastronomije te svega onog čime se grad Samobor oduvijek ponosio.

HUMANITARNI BUVLJAK DJECE KOZARI BOKA - Humanitarni buvljak djece Kozari boka pod nazivom "Najdraža igračka za najdraži klub" u cilju prikupljanja sredstava za odlazak na natjecanja i osiguravanja prostora za treninge najmlađih sportaša Kozari Boka održat će se sutra od 11,00 do 15,00 sati, na prostoru parkirališta Kozari Bok 57, a u slučaju lošeg vremena u prostorima Mjesnog odbora Kozari Bok. Humanitarni buvljak organiziraju sama djeca, uz pomoć svojih roditelja, nerijetko egzistencijalno ugroženih, kako bi prikupili prijeko potrebna sredstva za odlazak na natjecanja, jer ih niti jedna institucija foinancijski ne podupire u ovom projektu.

USKRŠNJA IZLOŽBA ZA KATRUŽU - Udruga žena Općine Domašinec iz Međimurske županije „Potočnica“ tradicionalno i ove godine organizira Uskršnju izložbu rukotvorina svojih članica. Ovaj put prihod će se donirati Međimurskoj zakladi solidarnosti „ Katruža“. Izložba će se održati u nedjelju 29. ožujka u maloj dvorani Društvenog doma u Domašincu s početkom u 14,00 sati.

DAN NARCISA UDRUGE TUREN MEĐIMURSKE ŽUPANIJE - Udruga „Turen“ Podturen i Županijska liga za borbu protiv raka u Podturnu sutra organiziraju obilježavanje Dana narcisa. Tako će se od 8,00 do 12,00 sati u Podturnu odvijati prodaja narcisa i kolača, a nešto kasnije, isti dan od 17,00 sati ispred Zadružnog doma nuditi i rukotvorine. U 18,00 sati predviđeno je druženje sa oboljelim i izliječenim članovima udruge Nova nada. Prikupljena sredstva darovat će se Županijskoj ligi za borbu protiv raka Čakovec.

USKRSNE RADIONICE ZA TREĆU ŽIVOTNU DOB - Kreativno druženje populacije treće životne dobi uz izradu prigodnih ukrasa za Uskrs danas i sutra organizira Centar za kulturu Novi Zagreb u Remetincu. Materijal i pribor je osiguran, a izrađeni predmeti ostaju u vlasništvu polaznika. Prijave za sudjelovanje primaju se u Centru za kulturu Novi Zagreb.

„U SUSRET USKRSU“ - Preduskrsno bojanje jaja u parku grofa Drašković u Dugom Selu te dječja likovna kolonija i prigodan koncert počinje sutra u 10,30 sati.

USKRSNI SAJAM BRDOVCA, DUBRAVICE I MARIJA GORICE - Trodnevni Uskrsni sajam počinje danas u organizaciji Turističke zajednice „Savsko sutlanska dolina i brigi“.

REGIONALNO PRVENSTVO U MAŽORET PLESU - Regionalno prvenstvo sjeverne Hrvatske u mažoret plesu te 13. županijsko prvenstvo Zagrebačke županije održat će se u nedjelju, 29. ožujka u sportskoj dvorani Samobor.

 

Četvrtak, 26. ožujka 2015.
24. SJENDICA GRADSKE SKUPŠTINE - 24. sjednica gradske skupštine održava se danas u Staroj gradskoj vijećnici. Pred gradskim zastupnicima naći će se 30 točaka dnevnog reda, a između ostaloga zastupnici će raspravljati o izdvajanju gradskog ureda za kulturu od ureda za obrazovanje i sport te o kulturnoj i kreativnoj strategiji razvoja grada.

STUDENTSKI IZBORI - Na Sveučilištu u Zagrebu i danas se provode izbori za Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu i studentske zborove sastavnica. Glasačka mjesta otvorena su do 20.00 sati.Na izborima imaju pravo sudjelovati i birati svi studenti dodiplomskih, preddiplomskih, diplomskih i poslijediplomskih studija Sveučilišta u Zagrebu.Izbori za studentski zbor Sveučilišta i studentski zbor pojedine sastavnice provode se istovremeno na svim fakultetima i akademijama. Izbori za studentske predstavnike su neposredni, slobodni i tajni. Novi studentski predstavnici biraju se na vrijeme od dvije godine, a njihov mandat započinje 1. listopada 2015.

OSNOVNOŠKOLCI MACINCA U POSJETU ŽUPANIJI - Nakon što su Veliku vijećnicu sredinom ožujka popunili vijećnici Skupštine Međimurske županije, samo nekoliko dana kasnije na njihova su mjesta sjeli učenici iz Osnovne škole Macinec. U sklopu predmeta prirode i društva, odlučili su upoznati Međimursku županiju kao instituciju. Pedesetak učenika trećih razreda pokazalo je zavidno znanje o ustrojstvu županije, a na tome im je čestitala voditeljica Odsjeka za zdravstvo, socijalnu zaštitu i nacionalne manjine Sonja Tošić-Grlač.

PISANICA OD SRCA U PEČUHU - Predstavnici Koprivničko-križevačke županije i županijske Turističke zajednice, predvođeni zamjenikom župana Ivanom Palom i direktorom Turističke zajednice Zdravkom Mihevcom, poklonili su Pisanicu od srca žiteljima i posjetiteljima Pečuha u Mađarskoj. Uz prigodni program, nazočne je pozdravila generalna konzulica RH u Pečuhu Vesna Haluga, te gradonačelnik Pečuha Zsolt Pava. Pisanicu poklonjenu Pečuhu, na koju su ukomponirali i prepoznatljive simbole tog grada, oslikali su Josip Gregurić, Đuro Jaković, Stjepan Pongrac i Zlatko Štrfiček.

OBILAZAK RADOVA NA NERAZVRSTANIM CESTAMA - Zamjenik koprivničke gradonačelnice Mišel Jakšić u pratnji nadležnih službi obišao je radove na redovitom održavanju nerazvrstanih cesta u Ulici Vladimira Nazora. Tamo se skidanjem viška nekvalitetnog materijala, zatim navozom i planiranjem novog sloja uređuju prilazi zgrada. Jakšić je obišao i radove na iskopu odvodnih cestovnih jaraka u Mjesnom odboru Bakovčica, gdje bi radovi trebali biti gotovi do kraja ovog tjedna. Uz to, zamjenik koprivničke gradonačelnice Jakšić obišao je i radove na vodotoku Stonovica kojima se profilira korito vodotoka te podiže obala od strane naselja Štaglinec.

RADIONICE ZA ZAGORSKE UDRUGE - Prva u nizu informativnih radionica za zagorske udruge zainteresirane za Natječaj za dodjelu financijskih potpora projektima ili programima za 2015. godinu održana je Kulturnom centru Klanjec. Prisutne su pozdravili Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar i njegova zamjenica Jasna Petek. Nataša Hlaban iz Zagorske razvojne agencije dala konkretne upute i pojašnjenja, a predstavnici udruga imali su i mogućnost postavljanja pojedinačnih pitanja na koja su odgovarali predstavnici Krapinsko-zagorske županije i ZARA-e. Održavanje radionica nastavlja se 27. ožujka u Srednjoj školi Krapina, 30. ožujka u Zlataru, 31. ožujka u Pregradi i 1. travnja u Zaboku.

SMOTRA GRAĐANSKOG ODGOJA I OBRAZOVANJA - Smotra građanskog odgoja i obrazovanja, po četvrti puta održat će se u Međimurskoj županiji sutra u 9,30 sati u Srednjoj školi Čakovec. I ove je godine smotra međužupanijska pa će se natjecanju pridružiti i učenici te mentori iz Varaždinske županije. Smotra projekata Građanskog odgoja i obrazovanja namijenjena je za osnovne i srednje škole.

PRIMJENA ZAKONA O OPĆEM UPRAVNOM POSTUPKU - U sjedištu Koprivničko-križevačke županije održava se dvodnevna radionica o primjeni Zakona o općem upravnom postupku, organizirana u suradnji s Državnom školom za javnu upravu i Hrvatskom zajednicom županija, s ciljem usavršavanja službenika. Sudionicima radionice na samom početku obratio se zamjenik župana Darko Sobota koji je svima poželio uspješan rad. U radionici sudjeluju službenici Koprivničko-križevačke županije i Ureda državne uprave u Koprivničko-križevačke županije, kao i službenici općina i gradova te pojedinih pravnih osoba s javnim ovlastima, poput centara za socijalnu skrb, s područja Županije.

DAN LJUBIČASTE VRPCE - Danas se obilježava Svjetski dan svjesnosti o epilepsiji poznatiji kao dan ljubičaste vrpce. Kako bi se povećala kvaliteta života osoba s epilepsijom danas započinje Program kontinuirane edukacije o epilepsiji za sve vrtiće, te osnovne i srednje škole na području grada Zagreba. Edukativna brošura „Živjeti s epilepsijom“ bit će distribuirana nastavnom osoblju, kako bi se djeci osigurala kvalitetna prva pomoć u slučaju epileptičnog napada do dolaska hitne pomoći, te kako bi se osiguralo ozračje razumijevanja i prihvaćanja u vrtiću i školi.

CEREMONIJA ODABIRA NOVAKA KRAVAT PUKOVNIJE -Ceremoniju odabira novaka koji se natječu za mjesto vojnika u Počasnoj satniji Kravat Pukovnije bit će održano danas na Dolcu. Trening i ceremonija započet će u 16,30 sati, a građani i svi znatiželjnici moći će iz prve ruke vidjeti s kakvim će se izazovima morati suočiti 16 potencijalnih kandidata i budućih vojnika. Novaci se biraju samo jednom godišnje, a ove se godine od 105 prijavljenih nalazi 16 finalista različitih dobnih skupina i zanimanja.

MEĐIMURSKA ŽUPANIJA DARUJE VOŽNJU VLAKOM - Besplatnom vožnjom vlakom Međimurska županija je odlučila povodom nadolazećih Uskrsnih blagdana razveseliti djecu i njihove obitelji. Dio je to akcije „Zeko express“ HŽ Putničkog prijevoza koji je u jedanaest godina na ovakav način okupio više od 35 tisuća putnika. Vlak u Međimurskoj županiji s čakovečkog Glavnog željezničkog kolodvora polazi u nedjelju, 29. ožujka u 14,35 sati, a putovat će na relaciji Čakovec - Donji Kraljevec i natrag. Karte za vlak mogu se podići isključivo u Turističkoj zajednici Međimurske županije, Ruđera Boškovića 2, danas i sutra od 10,00 do 14,00 sati.

„VELIKO SRCE KOPRIVNIČKOG DJETETA“ - Priznanje „Veliko srce koprivničkog djeteta“ pripalo je 3a razredu Osnovne škole „Đuro Ester“, razrednice Sanje Ciber za nesebičnu pomoć, prijateljstvo i razumijevanje koju svakodnevno pružaju Viktoru, svom kolegi iz razreda koji boluje od cerebralne paralize. Prvu dodjelu nagrada „Veliko srce Koprivničkog djeteta“ za najdječje djelo organizirali su Dječje gradsko vijeće i Društvo Naša djeca uz pomoć Grada Koprivnice. Učenici 3a razreda dobili su vaučer u vrijednosti 26 tisuća kuna, a osim njih, priznanja su još dobili 6b razred Osnovne škole „Đuro Ester“, 4a razred i Vijeće učenika škole „Antun Nemčić Gostovinski“ i Osnovna škola Kunovec te pojedinci – Lana Varga, Filip Žagar, Kristina Crnković, Dunja Senjan i Fran Torma. Na svečanosti priznanja je dobitnicima dodijelila koprivnička gradonačelnica Vesna Želježnjak koja je istaknula kako je ponosna što u Koprivnici žive djeca koja od najranijeg djetinjstva iskazuju solidarnost, humanost i toleranciju prema različitostima.

OSNOVCI TUHLJA PIŠU KAJKAVSKI RJEČNIK - Projekt ”Zapišimo reči da se ne pozabiju”, u kojem planiraju izdavanje malog rječnika riječi tuheljskog kraja, učenici 3. razreda tamošnje osnovne škole i njihova učiteljica Pavica Iveković predstavili su zamjeniku načelnika Mladenu Hercigonji. Sličnu inicijativu pokrenula je već učiteljica Pavica prije 8 godina, kada su njezini učenici proučavali stare tuheljske i zagorske riječi na rubu zaborava i izdali rječnik s oko 1000 riječi. Zamjenik načelnika Hercigonja pohvalio je ovu inicijativu i obećao da će ih Općina poduprijeti u izdavanju rječnika.

USKRSNA PRIREDBA ZA DJECU BRANITELJA - Priredbu povodom blagdana Uskrsa, s podjelom poklon paketića djeci do dvanaest godina starosti čiji su roditelji hrvatski branitelji Grada Zagreba, težeg socijalno-ekonomskog statusa, organizira Gradski ured za branitelje. Zahtjevi se primaju u Gradskom uredu za branitelje, Zagreb, Vodnikova 14, do popunjenosti kapaciteta, a potrebne informacije mogu se dobiti na broj telefona: 01/6100385.

ISPLATA NOVČANE POMOĆI ZA NOVOROĐENČAD - Počela je isplata korisnicima prava na novčanu pomoć za opremu novorođenog djeteta, obavijestio je Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom. Rok za podnošenje zahtjeva korisnika prava na novčanu pomoć za opremu novorođenog djeteta je šest mjeseci od dana rođenja djeteta.

NOVO NAVALNO VOZILO VATROGASCIMA BISTRE - Novo navalno vatrogasno vozilo, vrijedno 1,9 milijuna kuna, uručeno je vatrogascima Bistre. Nabavu su zajedno financirali Općina Bistra - leasingom na pet godina za što je osigurano 1,6 milijuna kuna i Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije koja je izdvojila 300.000 kuna. Vozilo je nabavljeno u sklopu tzv. objedinjene nabave koju Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije provodi već sedam godina.

OTVORENJE IZLOŽBE PETRA KOVAČIĆ „MOGUĆA LAKOĆA“ - Otvorenju izložbe instalacija i skulptura Petre Kovačić pod nazivom „Moguća lakoća“ bit će održano u Studiju Moderne galerije „Josip Račić“ danas u 19,00 sati. Na izložbi će se Petra Kovačić, umjetnica mlađe generacije, zagrebačkoj kulturnoj javnosti predstaviti instalacijama i skulpturama. Izložba u Studiju 'Račić', peta je u nizu samostalnih izložbi splitske umjetnice, a moći će se razgledati do 12. travnja.

PREDSTAVLJANJE ČASOPISA „POEZIJA“ - Dva nedavno objavljena sveska časopisa Poezija bit će predstavljena danas u 19,30 u okviru programa „Zagrijavanje“ u knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića. Časopise će predstaviti urednik i pjesnik Ivan Herceg, a u časopisima objavljenu poeziju čitat će pjesnici Irena Skopljak Barić, Marko Pavlovski i Ana Brnardić.

SMOTRA GLAZBENOG STVARALAŠTVA U VARAŽDINU - U Velikoj koncertnoj dvorani varaždinskog Hrvatskog narodnog kazališta održana je 17. Smotra glazbenog stvaralaštva djece i mladeži Varaždinske županije, na kojoj je nastupilo 10 pjevačkih zborova u natjecateljskom, te 3 pjevačka zbora i 5 vokalno-instrumentalnih ansambala u revijalnom dijelu. Prosudbeno je povjerenstvo odlučilo kako nagrade u A kategoriji osvajaju Pjevački zbor mlađeg uzrasta iz Osnovne škole Ivana Kukuljevića Sakcinskog Ivanec za prvo mjesto, OŠ Šemovec drugo i Pjevački zbor I. Osnovne škole Varaždin za treće mjesto. U B kategoriji najboljima su proglašeni Pjevački zborovi starijeg uzrasta OŠ Petrijanec i OŠ Vinica. U organizaciji Varaždinske županije i Glazbene škole u Varaždinu, na ovogodišnjoj Smotri nastupilo je oko tristotinjak učenika mlađeg i starijeg uzrasta iz osnovnih škola.

OSJEČKI GLAZBENI ANSAMBL VEČERAS U ČAKOVCU - Osječki glazbeni ansambl TangOS danas će održati koncert u Centru za kulturu u Čakovcu u 20,00 sati. Nakon što je svojim izvedbama oduševila publiku diljem zemlje, ova donedavno gotovo neznana glazbena skupina s istom namjerom dolazi u središnji kulturni prostor grada Čakovca. Repertoar je sastavljen od glazbenih djela velikih majstora argentinskog tanga.

KAJ JE NAŠE PITANJE I NAŠ ODGOVOR - Knjiga Barice Pahić Grobenski „Kaj je naše pitanje i naš odgovor, naša duša i popiefka“, bit će večeras predstavljena u Gradskoj knjižnici i čitaonici „ Metel Ožegović“ u Varaždinu. Uz autoricu, knjigu će večeras s početkom u 19,00 sati predstaviti Ružica Marušić-Vasilić, Ivanka Kunić i Ernest Fišer, a u programu predstavljanja sudjelovat će i glumica Ljiljana Bogojević. Organizatori promocije su gradska knjižnica i Varaždinsko književno društvo.

ZAGREB – ARHITEKTONSKI ATLAS - Promocija knjige Zagreb – arhitektonski atlas autora Dragana Damjanovića bit će održana u Muzeju Mimara danas u 19,00 sati. U knjizi na 253 kartice autor govori o tome kako su povijest i njezine mijene utjecale na arhitekturu grada. Počevši od prvog spomena Zagreba u 11. stoljeću do naših dana, Damjanović analizira kroz vrijeme i stilove sve one građevine koje su od dva odijeljena naselja, Gradeca i Kaptola stvarale buduću gradsku cjelinu.

VEČERAS KORIZMENI KONCERT U KLANJCU - Korizmeni koncert vokalnog ansambla Marije Pomoćnice iz Zagreba, u okviru programa Pasionska baština, održat će se večeras u 20,00 sati u Klanjcu. Uz ovaj izvrsni glazbeni ansambl nastupit će i sopranistica Ksenija Sanjković te Katarina Javora na klaviru. Uz koncert klasičnih skladbi Mozarta, Schuberta, Francka, Lisinskog, poticajne i zanimljive bit će sigurno i životne priče korisnika terapijske zajednice „Moji dani“ iz Đurmanca.

15. MEĐUNARODNI NAJ, NAJ, NAJ FESTIVAL - Tradicionalni međunarodni 15. Naj,naj,naj festival zagrebačkog Gradskog kazališta Žar ptica ove godine održava se od 27. ožujka do 1. travnja. Festival je natjecateljskog, a ne lutkarskog karaktera, pa stručni žiri sastavljen od eminentnih kazališnih kritičara odabire i nagrađuje najuspješnije predstave – skulpturom Zlatna Žar ptica, u deset kategorija. Festival završava svečanom ceremonijom dodjele nagrada i velikim vatrometom u Bijeničkoj 97. U ovogodišnjoj konkurenciji je pet inozemnih i deset hrvatskih predstava. Sve izabrane predstave su spoj izvrsnog teksta i visokokvalitetne izvedbe, u kojoj prevladava mladenačka glumačka energija i lucidna režija.

KONCERT FRANCUSKE ŠANSONE U SAMOBORU - Peta večer francuske šansone u Samoboru u sklopu Dana frankofonije održat će se večeras u velikoj dvorani POU od 19,00 sati.

 
Srijeda, 25. ožujka 2015.
VELIKO ZLATNO SRCE- ANJI ŠOVAGOVIĆ DESPOT - „Veliko zlatno srce“, priznanje Udruge branitelja Domovinskog rata „Zagrebački velesajam“ i Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. u suradnji s drugim braniteljskim udrugama bit će uručeno poznatoj dramskoj umjetnici Anji Šovagović Despot, danas u dvorani Brijuni Zagrebačkog velesajma. Na taj način hrvatski branitelji nastoje zahvaliti poznatim osobama iz kulturnog i javnog života na njihovom doprinosu razvoju kulture i slobodne neovisne države. Do sada priznaje su primili Nela Sršen i Mladen Pavković.

NOVA TRIBINA O GUP-u - Nakon stanovnika Trnja, Sesveta, Črnomerca, Podsuseda, Vrapča i Gajnica, građani Novog Zagreba, naselja Remetinec moći će predsjedniku Gradske skupštine Darinku Kosoru iznijeti svoje probleme koji se tiču izmjena Generalnog urbanističkog plana. Tribina će se održati večeras u tamošnjem Centru za kulturu u 18.00 sati.

ŠKOLA U NOVOM ČIČU PRED ZAVRŠETKOM - Izgradnja škole u velikogoričkom Novom Čiču napreduje ubrzanim tempom, s obzirom da se na završetak ove škole čeka od 2013. godine. Prema najavama završetak radova vrijednih oko 30 milijuna kuna bit će i prije roka, 20. srpnja nakon čega još slijedi testiranje i dobivanje svih potrebnih dozvola. Nova škola bit će izgrađena u višem energetskom razredu, imat će 10-ak učionica te dvoranu veličine košarkaškog igrališta s uređenim okolišem, a gradnju financiraju Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Zagrebačka županija i Grad Velika Gorica. Ove jesen će u nove klupe sjesti oko 600 učenika.

RADIONICE U ŠKOLSKOM MUZEJU - Zanimljivu radionicu tijekom proljetnih praznika i ove godine organizira Hrvatski školski muzej u Zagrebu. Radi se o radionici StripTesla na kojoj će učenici moći osvježiti znanje o jednom od najvećih znanstvenika svijeta Nikoli Tesli, ali ovaj put na jedan neuobičajeno zanimljiv i veseli način – izrađujući svoj vlastiti strip. Radionice su besplatne i održat će se 30. i 31. ožujka te 1. i 2. travnja od 10,00 do 13,00 sati. Namijenjene su djeci starijoj od 7 godina, a broj sudionika jedne radionice je 15 učenika. Prijave se primaju u muzeju.

BRAK NEKAD I DANAS - Prvo predavanje iz ciklusa „Čitanje života“ održat će danas u KIC-u Marija Ott Franolić koja se bavi poviješću svakodnevnog života, ženskom poviješću, feminizmom, popularnom kulturom i autobiografskim žanrovima. Na prvom predavanju „Brak nekad i danas“ bit će riječi o promjenama koje su se s institucijom braka dogodile otkad je bila važna ekonomska zajednica koju su dogovarali članovi šire obitelji, do trenutka kad je pojedinac sam počeo birati partnera. Početak je u 19,00 sati.

IZLOŽBA FOTOGRAFIJA MILANA PAVIĆA - Izložba iz ostavštine velikoga hrvatskog fotografa Milana Pavića 'Anita Ekberg u Zagrebu 1958.', koju je osmislio Feđa Gavrilović, povjesničar umjetnosti bit će otvorena večeras u Galeriji 512, Kulturnog informativnog centra u Preradovićevoj ulici u 20,00 sati. Izložba ostaje otvorena do 7. travnja. Na izložbi će biti prikazane fotografije Anite Ekberg za vrijeme njezinog gostovanja u Zagrebu 1958., povodom snimanja filma 'U znaku Rima'. Uz fotografije na izložbi će biti predstavljena i dokumentacija, koji oslikavaju percepciju Anite Ekberg u javnosti, kao ekscesne i seksipilne zvijezde.

OKRUGLI STOL NA KINEZIOLOŠKOM FAKULTETU - Okrugli stol s ciljem omogućavanja što boljih uvjeta za zdravi rast i razvoj djece zajednički organiziraju Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Vijeće Gradske četvrti Trešnjevka-sjever . Okrugli stol održat će se u Vijećnici zagrebačkog Kineziološkog fakulteta ovog petka od 11,00 do 12,30 sati. Sudjelovat će predsjednik VGČ Trešnjevka-sjever Ivan Butora, pedijatar Milivoj Jovančević, Marjeta Mišigoj-Duraković s Katedre za medicinu sporta i vježbanja Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, voditeljica odjela za predškolski odgoj Gradske uprave Bosiljka Devernay i voditeljica ureda i voditeljica projekata u Centru za edukaciju i savjetovanje Sunce Božica Križanić.

PRIČAONICA U VRBOVCU - Tradicionalni program pod nazivom „Pričaonica srijedom“ bit će održana danas u POU Vrbovec od 10,00 sati.

KONCERT UČENIKA U VELIKOJ GORICI - Koncert učenika umjetničke škole Franje Lučića bit će održan večeras u velikogoričkoj dvorani Galženica od 19,30 sati.

PRIJEM ZA ANU LENARD - Povodom osvajanja dvije medalje Ane Lenard na Europskom prvenstvu u karateu održanom u Istanbulu, gradonačelnik Samobora Krešo Beljak, danas će svečano primiti ovu najbolju sportašicu Grada Samobora. Ana Lenard je osvojila srebro u kategoriji do 61. kilograma te zlato u borbama s reprezentativnim kolegicama. Uz Anu Lenard, prijemu će nazočiti i članovi delegacije Hrvatskog karate saveza u Istnabulu, Samoborci Darko Šimunec i Davor Cipek te njen trener Davor Mrzak.

 
Utorak, 24. ožujka 2015.
PARKIRANJE NA ROBNIM TERMINALIMA ZAGREB - Novost u Holdingovoj podružnici Robni terminali Zagreb je mogućnost mjesečnog parkiranja vozila unutar kruga Robnih terminala Jankomir i Žitnjak. Cijene iznose 300 kuna mjesečno za osobne automobile, 400 za dostavna i kombi vozila do 3,5 t, 500 za teretna vozila od 3,5 do 7 tona te 600 kuna mjesečno za teretna vozila preko 7 tona nosivosti. Druga ponuda se odnosi na cijenu parkiranja vozila unutar kruga Robnih terminala Zagreb, a odnosi se na dnevno parkiranje. Tako parkiranje od 6,00 sati u ponedjeljak do 14,00 sati u petak za sva vozila do 7 t iznosi 4,00 kn/sat, a za vozila preko 7 t iznosi 6,00 kn/sat. Parkiranje od 14,00 sati u petak do 6,00 sati u ponedjeljak iznosi 1,00 kn/sat, a za teretna vozila iznad 7 t iznosi 2,00 kn/sat.

USPINJAČI ZA ROĐENDAN REDIZAJNIRANE ZET-ove KARTE - Nove redizajnirane elektroničke, pretplatne i vrijednosne karte ZET-a od danas su dostupne svim putnicima. Njihova poleđina je ukrašena fotografijama nekadašnje i današnje uspinjače. Tako ZET kroz čitavu godinu slavi 125. obljetnicu uspinjače, a koja se obilježava u listopadu. Inače, Zagrebački električni tramvaj od veljače je u prodaju pustio i redizajnirane papirne karte koje imaju i veću zaštitu od krivotvorenja i švercanja i širi prostor za poništavanje karte.

ODABIR IZVOĐAČA RADOVA NA II. FAZI ŠKOLE U CIRKVENI - Šest ponuditelja javilo se u postupku javne nabave za radove na drugoj fazi izgradnje Područne škole u Cirkveni, u općini Sveti Ivan Žabno. Predstavnici naručitelja otvorili su pristigle ponude, te im sada slijedi postupak pregleda i ocjene pristiglih ponuda, a rok za donošenje odluke o odabiru ili poništenju natječaja je 60 dana. Projekt izgradnje škole u Cirkveni s priručnom školskom dvoranom i pratećim prostorijama u potpunosti financira Koprivničko-križevačka županija, a ukupna vrijednost projekta iznosi 7 milijuna 400 tisuća kuna. Školu u Cirkveni polazi oko 60-ak učenika u četiri razredna odjela, a ovom investicijom će Županija osigurati adekvatne uvjete za pohađanje nastave učenika od prvog do četvrtog razreda te male škole.

USKRŠNJE DARIVANJE KORISNIKA DOMOVA UMIROVLJENIKA - Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom povodom blagdana Uskrsa organizira tradicionalno darivanje korisnika domova za starije osobe, čiji je osnivač Grad Zagreb.Darivanje korisnika u 11 domova za starije osobe bit će održano danas i sutra, a podjeli će prisustvovati predstavnici Gradske uprave.

OTVORENJE MLJEKOMATA NA TREŠNJEVCI - Drugi mljekomat zagorskih poljoprivrednika otvoren je u Nehajskoj ulici 14 na zagrebačkoj Trešnjevci. Radi se o projektu Mljekarsko –stočarske zadruge „Proizvodi sela“ koja okuplja 3 proizvođača mlijeka iz Krapinsko zagorske te sedmero iz Zagrebačke županije i jednog s područja Grada Zagreba, koji se na ovaj način sa svojim proizvodima izravno približavaju kranjem korisniku- kupcu.

PRVE AKCIJE ZA KRIŽEVAČKU SOCIJALNU SAMOPOSLUGU - U prvoj službenoj dobrotvornoj akciji povodom osnivanja socijalne samoposluge u Križevcima prikupljeno je oko 2000 kuna. Gradsko društvo Crvenog križa, Grad Križevci i Volonterski centar Link s privatnim partnerom organizirali su natjecanje u kuhanju čobanca, nakon čega je održana i humanitarna prodaja čobanca po 15 kuna za porciju. Natjecalo se 14 ekipa, a najbolji čobanac, prema ocjeni žirija, pripremila je ekipa Lovačkog društva Zec iz Koprivničih Bregi.

PREDLAGANJE JAVNIH POTREBA U KULTURI - Poziv za predlaganje javnih potreba u kulturi Međimurske županije za 2015. objavila je na svojim stranicama Međimurska županija. Sredstva za te potrebe osiguravaju se u županijskom proračunu, a to mogu biti sve djelatnosti i poslovi iz kulture, manifestacije i akcije koje su od interesa za tu županiju. Predlagati mogu samostalni umjetnici, umjetničke organizacije, ustanove u kulturi, građani i udruge, te jedinice lokalne samouprave. Detaljni uvjeti prijave nalaze se na mrežnim stranicama županije, a prijedloge treba poslati do 10. travnja na adresu Upravnog odjela za društvene djelatnosti Međimurske županije.

OBILJEŽEN SVJETSKI DAN ORALNOG ZDRAVLJA - Svjetski dan oralnog zdravlja obilježen je i na području Koprivničko-križevačke županije. Program je održan u koprivničkom Domu mladih, a sudjelovali su mališani Dječjeg vrtića Tratinčica, polaznici nižih razreda osnovnih škola i Centra Podravsko sunce. Na razne je načine tom prilikom promovirana važnost oralnog zdravlja i oralne higijene, a ovogodišnje obilježavanje temelji se na dva koncepta „Osmijeh za cijeli život“ i „Slaveći život“. Dječja stomatologinja Nada Šešić ukratko je iznijela podatke o stanju zdravlja zubi kod djece. Navela je kako su rezultati iznimno zadovoljavajući te je vidljiv napredak kojim mogu biti zadovoljni roditelji, djeca i odgajatelji jer su upravo oni doprinijeli ovako dobrim podacima svojim zalaganjem u zdravstvenom odgoju te preventivnom radu. Obilježavanju Svjetskog dana oralnog zdravlja, koji svake godine provodi Svjetska dentalna federacija, nazočili su zamjenik koprivničko-križevačkog župana Ivan Pal, pročelnica županijskog Upravnog odjela za zdravstveno-socijalne djelatnosti Željka Koluder Vlahinja i zamjenica koprivničke gradonačelnice Melita Samoborec.

BOLJA SURADNJA POLICIJE S UDRUGAMA OSOBA S INVALIDITETOM - Kvalitetniju suradnju s udrugama osoba s invaliditetom inicirala je Policijska uprava Krapinsko-zagorska.Inicijativu su na sastanku Koordinacije udruga, održanom ovoga tjedna u Krapini, predstavili zamjenik načelnika Policijske uprave Željko Sugnetić i službenica za prevenciju Andreja Jurić. Policijski službenici i djelatnici na šalterima educirat će se o specifičnim potrebama osoba s invaliditetom i u skladu s time usmjeravati svoje postupanje, kako bi osobe s invaliditetom lakše ostvarivale svoja prava i potrebe. Ideja je da udruge educiraju policijske službenike, a također bi se izradio i jedan adresar s popisom svih udruga i kontaktima osoba koje službenik može pozvati kad postupa prema osobi s invaliditetom a ta osoba ima problema s ostvarivanjem svojih specifičnih potreba.

SJEDNICA VIJEĆA ZA KOMUNALNU PREVENCIJU VARAŽDINSKIH TOPLICA - Prezentacija projekata Policijske uprave varaždinske, izvješće o stanju sigurnosti u proteklom razdoblju te smjernice za rad u 2015. godini, bile su tema Sjednice Vijeća za komunalnu prevenciju Grada Varaždinskih Toplica. Okupljenima je bio predstavljen projekt stvaranja nacionalne baze bicikala, označavanja ugostiteljskih objekata u kojima se ne krše propisi zabrane točenja alkohola maloljetnim osobama u kojima će mladi imati prilike konzumirati jeftinije bezalkoholno piće, osvjetljavanja mjesta gdje se okupljaju mladi i osvjetljavanje pješačkih prijelaza, projekt uvođenja video nadzora na problematičnim mjestima i drugo. Djelatnici Policijske uprave varaždinske pohvalili su Varaždinske Toplice za uređenje prometa u gradu i zatvaranje izlaza iz Cvjetne i Selničke ulice te s Trga Antuna Mihanovića na obilaznicu čime je uvelike povećana sigurnost u prometu. Također je pohvaljen rad prometne jedinice tamošnje Osnovne škole Antuna i Ivana Kukuljevića.

TRI DARIVATELJA U OBITELJI NAJZLATNIJIH - 603 darivatelja odazvalo se akcijama dragovoljnog darivanja krvi dok je njih 524 dalo krv u prošlotjednim akcijama koje je organiziralo Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica. 23 po prvi je puta pružilo ruku, a muškarci su dali 424, dok su žene dale 100 doza krvi. U obitelj zlatnih darivatelja krvi koji su krv dali 100 puta upisali su se Ivica Mehkek iz Jeduševca, Ivica Ernečić iz Koprivnice te Željko Balaško iz koprivničkog prigradskog naselja Reka. Akcije su se održale u sjedištu koprivničkog Crvenog križa, zatim u gradskim tvrtkama, Podravki, Belupu, Drnju i Peteracu.

U TIJEKU PRIJAVE ZA NATJECANJE EU KVIZ MEĐIMURSKE ŽUPANIJE - Na natjecanje EU kviza koji organizira Informacijski centar EUROPE DIRECT Čakovec mogu se prijaviti učenici sedmih razreda osnovnih škola s područja Međimurske županije na mail marija@edic-cakovec.eu najkasnije do 10. travnja ove godine. Natjecanje je timskog karaktera, a svaka škola može prijaviti te jedan tim. Natjecanje će se održati u prostorijama Međimurske županije.

PLESAČI SPK VARAŽDIN DOMINIRALI NA DRŽAVNOM NATJECANJU - U organizaciji Plesnih klubova Feniks i D&D iz Osijeka prošlog je vikenda održano Prvenstvo Republike Hrvatske u latinsko-američkim plesovima. Sportski plesni parovi natjecali su se za naslove državnih prvaka u 7 starosnih kategorija: mlađi osnovci, osnovci, mlađa mladež, mladež, starija mladež, odrasli i veterani. Iz Sportskog plesnog kluba "Varaždin" na državnom natjecanju nastupilo je 5 plesnih parova raspoređena u tri starosne kategorije, i na zadovoljstvo varaždinskih navijača svih 5 parova ušlo je u finale. Naslov državnih prvaka tako su izborili Tin Sanjković i Milana Chekanova u kategoriji starije mladeži, naslov viceprvaka Hrvatske pripao je Marinku Patafti i Valentini Patafti u kategoriji veterana, treće mjesto osvojili su Vedran Sraga i Iva Risek u kategoriji starije madeži, dok su peta mjesta pripala Robinu Kereši i Anji Liber u kategoriji mladeži i Jurici Kavranu i Tihani Vusić u kategoriji starije mladeži.

HUMANITARNI KONCERT ZA PROVEDBU TERAPIJSKOG JAHANJA - Humanitarni koncert koji će se održati u Centru za kulturu Čakovec 6. travnja s početkom u 19,00 sati i to za provedbu terapijskog jahanja za gluhu i nagluhu djecu, članove Udruge organizira Udruga gluhih i nagluhih Međimurske županije. Na koncertu će među ostalim nastupiti kajkavski glazbenik Ivica Pepelko. Cijena ulaznice je 40,00 kuna, a prodaju se i u Centru za kulturu Čakovec.

ZAGREBAČKA ŽUPANIJA ZA „PALČIĆ GORE“ - Humanitarnu akciju „Palčić gore“ s ciljem prikupljanja sredstava za opremanje rodilišta diljem Hrvatske podržala je Zagrebačka županija.Nositelj cjelokupne humanitarne akcije i začetnik ideje u Hrvatskoj je Klub roditelja nedonoščadi „Palčići“ osnovan 2010. godine na inicijativu roditelja i zdravstvenih djelatnika s ciljem pomoći, edukacije i razmjene iskustava roditelja prijevremeno rođene djece te dugoročnog unapređenja skrbi za bolesnu i prijevremeno rođenu djecu.U sklopu humanitarne akcije „Palčić gore“ do sada je opremljeno 23 rodilišta i neonatologija širom Republike Hrvatske.

UDRUGA TJELESNIH INVALIDA MEĐIMURJE TRAŽI VOLONTERE - Volontere za inkluzivne radionice i manifestaciju „Upoznaj svoj grad!“ traži Udruga tjelesnih invalida Međimurja. Udruga provodi akciju „Osvijesti se!“ s ciljem senzibiliziranja lokalne zajednice, a posebno mladih od 15. do 18. godine, za potrebe osoba s invaliditetom. U sklopu akcije će provesti inkluzivne radionice u srednjim školama na području grada Čakovca i manifestaciju „Upoznaj svoj grad!“ u centru Čakovca. Vrijeme volontiranja je od kraja ožujka do kraja svibnja 2015. godine. Prijaviti se može na email: utimck@yahoo.com.

P
ISANICE U KRAPINSKOJ GRADSKOJ GALERIJI - 18. izložba pisanica učenika osnovnih škola, likovnih umjetnika i pojedinaca koji se u slobodno vrijeme bave izradom pisanica u različitim tehnikama postavljena je u krapinskoj Gradskoj galeriji. Osim radova djece i udruga, izložene su pisanice više od 60 likovnih umjetnika i pojedinca iz Krapine, Začretja, Radoboja, Krapinskih Toplica, Klanjca, Varaždina, Zagreba, Zaprešića, Samobora, Rijeke i Zadra. Ove godine po prvi puta svoje radove izlažu i slovenski umjetnici iz Ljubljane, Domžala i Kamnika, što ovoj izložbi daje međunarodni karakter.

KUDA IDE RUSIJA? -Tribina na temu „Kuda ide Rusija?“ bit će održana danas u Kulturno informativnom centru, Preradovićeva 5, od 19,00 sati
Voditelj tribine je novinar Vlado Vurušić, a gosti koji će pričati na ovu temu su: Davor Boban s Fakulteta političkih znanosti i vojni analitičar Igor Tabak.

VEČERAS NA DASKAMA HNK VARAŽDIN - U sklopu 6. Tjedna smijeha, što se u organizaciji varaždinske umjetničke organizacije Kerekesh Teatar održava do 29. ožujka, večeras će se na velikoj sceni HNK odigrati predstava „Ufuraj se i pukni“ u režiji Ljubomira Kerekeša. Predstava počinje u 20,00 sati.

STILSKE VJEŽBE U VRBOVCU – Kazališna predstava „Stilske vježbe“ Planet Arta može se pogledati u dvorani POU Vrbovec večeras te u četvrtak, 26. ožujka od 19,00 sati.

POSLJEDNJA ŠANSA – U sklopu Gumbekovih dana, večeras u 20.00 sati u Histrionskom domu bit će izvedena predstava „Posljednja šansa“, autorice Mirjane Bobić Mojsilović Favi Teatra iz Beograda.

PREDSTAVA I PREDAVANJE U VELIKOJ GORICI - Kazališna predstava „kako živi Antuntun“ može se pogledati u velikogoričkoj dvorani Galženica od 10,00 sati. U istom prostoru plesni nastup i predavanje na temu „Indije“ bit će od 19,00 sati.

STILSKE VJEŽBE U VRBOVCU – Kazališna predstava „Stilske vježbe“ Planet Arta može se pogledati u dvorani POU Vrbovec večeras te u četvrtak, 26. ožujka od 19,00 sati.

 
Ponedjeljak, 23. ožujka 2015.
OTVORENJE ŽELJEZNIČKOG STAJALIŠTA BUZIN - Novo željezničko stajalište za gradsko-prigradski putnički promet u Buzinu, na pruzi Zagreb Glavni kolodvor – Sisak – Novska otvoreno je od danas. Izgrađeno je željezničko stajalište, pothodnik, željeznički kolosijek, bočni peron dužine 160 m, dizalo za osobe smanjenje pokretljivosti, parkiralište i pristupne ceste, te nadstrešnice za bicikle, čija je ukupna vrijednost 13,5 milijuna kuna. Očekuje se da će zbog blizine poslovne zone stajalište Buzin dnevno koristiti između 200 i 300 putnika, posebice što vlak od Glavnog kolodvora do Buzina vozi 11 minuta. Prema najavama na ovoj relaciji u travnju će u promet biti pušten i prvi u nizu novih elektromotornih vlakova za regionalni prijevoz.

JOSIP LEKO POKROVITELJ PROSLAVE U ZELENJAKU - S pripremama za obilježavanje 80. obljetnice otkrivanja spomenika hrvatskoj himni „Lijepa naša domovino“ u Zelenjaku počeli su Krapinsko-zagorska županija i općina Kumrovec. Članovi Družbe „Braća hrvatskoga zmaja“ spomenik su svečano otkrili 24. studenog 1935. godine povodom obilježavanja 100. godina od objave stihova Antuna Mihanovića „Horvatska domovina“. Obelisk je podignut upravo u kutku Hrvatskog zagorja, gdje je Mihanović pronašao nadahnuće za pisanje stihova hrvatske himne, i predstavlja i jedinstveni primjer spomenika himni u svijetu. U obilježavanju tog simbola opstojnosti hrvatskog naroda i države kao pokrovitelj sudjelovat će predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko.

KOORDINACIJA ZA LJUDSKA PRAVA ZAGREBAČKE ŽUPANIJE - Uvodno izlaganje o zaštiti ljudskih prava osoba s intelektualnim poteškoćama na sjednici Koordinacije za ljudska prava Zagrebačke županije održala je muzejska pedagoginja i savjetnica u Tiflološkom muzeju u Zagrebu Željka Sušić . Osvrnula se na Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom koja je donesena 2007. i predstavlja zakonski okvir koji ih štiti od raznih oblika diskriminacije te potiče njihovo uključivanje u zajednicu. Uz to, u prostoru Zagrebačke županije u suradnji s Tiflološkim muzejom i Udrugom za samozastupanje postavljena je izložba radova „Imam pravo“. Sama izložba sastoji se od 12 panoa jezično prilagođenih i QR kodom obrađenih članaka iz Konvencije o pravima osoba s invaliditetom/intelektualnim poteškoćama, a kako je namijenjena mladim osobama od 14 do 18 godina u sljedećih nekoliko mjeseci bit će postavljena u osnovnim i srednjim školama diljem Zagrebačke županije.

GOTOVO 10 MILIJUNA KUNA VARAŽDINSKIM ŠKOLAMA - Pet srednjih škola s područja Varaždinske županije dobilo je 9.3 milijuna bespovratnih sredstava iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta u okviru poziva za dodjelu bespovratnih sredstava Modernizacija školskih kurikuluma u strukovnim školama. Srednjoj školi ''Arboretum Opeka'' dodijeljen je iznos od 1,6 milijuna kuna za projekt ''Inovativni kurikulum Cvjećara“, Gospodarskoj školi Varaždin 2,2 milijuna kuna za projekt ''Interdisciplinarni kurikulum srednjih strukovnih škola“, Elektrostrojarskoj školi 2,2 milijuna kuna za projekt ''Kroz školski kurikulum do suvremenih sadržaja i metoda u studijskoj produkciji'' , Srednjoj školi Ivanec 1,5 milijuna kuna za projekt ''Suvremene metode u nastavi'', te Strojarskoj i prometnoj školi Varaždin 1,7 milijuna kuna za projekt ''Engleski i njemački jezik u strojarstvu i prometu“.

PREDLAGANJE JAVNIH POTREBA U KULTURI - Poziv za predlaganje javnih potreba u kulturi Međimurske županije za 2015. objavila je na svojim stranicama Međimurska županija. Sredstva za te potrebe osiguravaju se u županijskom proračunu, a to mogu biti sve djelatnosti i poslovi iz kulture, manifestacije i akcije koje su od interesa za tu županiju. Predlagati mogu samostalni umjetnici, umjetničke organizacije, ustanove u kulturi, građani i udruge, te jedinice lokalne samouprave. Detaljni uvjeti prijave nalaze se na mrežnim stranicama županije, a prijedloge treba poslati do 10. travnja na adresu Upravnog odjela za društvene djelatnosti Međimurske županije.

DOBRI ODNOSI S ROMSKOM NACIONALNOM MANJINOM - U posjetu Koprivničko-križevačkoj županiji i Gradu Koprivnici boravio je pomoćnik ravnatelja Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Aleks Đokić sa suradnicima. Na sastanku u sjedištu Koprivničko-križevačke županije župan Darko Koren istaknuo je važnost suradnje Ureda i jedinica lokalne samouprave naglasivši kako županija ima iznimno dobre odnose s romskom nacionalnom manjinom. Tijekom sastanka, kojem je prisustvovao i predsjednik Udruge Roma „Korak po korak“ Franjo Horvat, rečeno je kako se ove godine na području Koprivničko-križevačke županije provodi projekt UNDP-a, a odnosi se na akcijski plan i mapiranje romskih naselja. Nakon sastanka uslijedio je obilazaka područja na kojima živi romska nacionalna manjina. Goste iz Zagreba primio je i zamjenik koprivničke gradonačelnice Mišel Jakšić. Istaknuto je kako se u Koprivnici provode brojni programi za nacionalnu manjinu Roma, a posebno su istaknuti programi proizvodnje češnjaka i pletenja košara. Nakon sastanka u Gradu Koprivnici, zamjenik Jakšić s gostima je obišao romska naselja u Herešinu i Reki.

PET GODINA BJELOVARSKO-KRIŽEVAČKE BISKUPIJE - Svečano euharistijsko slavlje povodom pete obljetnice uspostave Bjelovarsko-križevačke biskupije te imenovanja Vjekoslava Huzjaka njezinim prvim biskupom održano je u bjelovarskoj katedrali svete Terezije Aviljske, a predvodio ga je zagrebački nadbiskup i metropolit kardinal Josip Bozanić, uz koncelebraciju brojnih crkvenih dužnosnika i svećenika s područja biskupije. Vjernici su uz narodne nošnje svojeg kraja pridonijeli svečanosti proslave. Pjevanje su tijekom euharistijskog slavlja predvodili katedralni mješoviti zborovi te pridriženi zbor svetog Marka Križevčanina iz Križevaca s orguljašem Markom Đurakićem. Nakon svečane svete mise, kardinal Bozanić predvodio je obred blagoslova novouređenih prostorija biskupijskog ordinarijata u Bjelovaru.

ZAGORSKI POLJOPRIVREDNICI U GUDOVCU - 18. Proljetni međunarodni bjelovarski sajam u Gudovcu posjetilo je tridesetak zagorskih poljoprivrednika, u organizaciji Hrvatske poljoprivredne komore Krapinsko-zagorske županije. Krapinsko-zagorska županija je inicijativu, mahom mladih poljoprivrednika, financijski podržala. Stjepan Horvat, predsjednik županijske Poljoprivredne komore, ujedno i predsjednik Odbora za poljoprivredu Županijske skupštine, zahvalio je Županiji na podršci ovoj inicijativi mladih. Posebno mu je drago što se ona odnosi na ovaj sajam na kojem se mogu pratiti najnoviji trendovi u poljoprivrednoj proizvodnji, jer za kvalitetno bavljenje poljoprivredom nužno je stalno usavršavanje što, među ostalima, omogućuje i ovaj sajam.

MLADI GLAZBENICI U MATICI HRVATSKOJ - Koncertni ciklus Mladi glazbenici u Matici hrvatskoj nastavlja se danas U 20,00 sati u Velikoj dvorani Matice hrvatske. Djela Bacha, Mozarta i brojnih drugih izvodit će violinistica Vanda Dabac.

MEĐUNARODNO NATJECANJE PUHAČA U VARAŽDINU - Glazbena škola Varaždin pod pokroviteljstvom Varaždinske županije i grada Varaždina organizator je Međunarodnog natjecanja puhača Varaždin Woodwind&Brass koje traje do 28. ožujka u Varaždinu. Natjecat će se 400 mladih puhača iz Hrvatske i inozemstva, a u sklopu natjecanja održat će se i seminari iz flaute i trombona, dok će sutra u 20,00 sati koncert održati poznati svjetski trombonist Carsten Svanberg uz pratnju pijanista Danijela Ota.

NASTAVLJA SE TJEDAN SMIJEHA - Tradicionalna varaždinska kazališna manifestacija Tjedan smijeha u organizaciji Kerekesh Teatra nastavlja se danas u varaždinskom kazalištu. S početkom u 20,00 sati bit će izvedena predstava Skupština Ljubomira Kerekeša. Okosnicu Tjedna smijeha čine autorske predstave, komedije Ljubomira Kerekeša koje se izvode na varaždinskom kajkavskom govoru, a gostujuće predstave su najbolje produkcije profesionalnih nezavisnih kazališnih scena u Hrvatskoj i jedna izvedba varaždinskog nacionalnog kazališta varaždinskog HNK na kajkavskom dijalektu. Festival će završiti 29. ožujka premijernom izvedbom monodrame „Krtice“.

IZLOŽBA „BUĐENJE“ U DUBRAVI - Izložba akademske slikarice i grafičarke Vesne Šantak pod nazivom “Buđenje”.bit će otvorena večeras u Galeriji Vladimir Filakovac, u Dubravi, u 19,00 sati. Umjetnica se predstavlja sa 14 radova, koji se mogu razgledati do 9. travnja i to radnim danom od 10,00 do 19,00 sati. Ulaz je slobodan.

KORIZMENI KONCERT LADA U VELIKOJ GORICI - Koncert korizmenih napjeva „Gospin plač“ ansambla Lado bit će održan večeras u crkvi Navještenja Blažene Djevice Marije u Velikoj Gorici u 19,15 sati.

4 LIKOVNA RADA NA ČESTITKAMA HCK-a - Na četiri novogodišnje čestitke Hrvatskog crvenog križa za narednu godinu nalazit će se i likovni radovi s područja Koprivničko-križevačke županije. Među izabranim radovima, pristiglim na natječaj, su uradci učenika prvog i drugog razreda Područne škole Gotalovo, trećeg razreda koprivničke Osnovne škole Antun Nemčić Gostovinski, učenice trećeg razreda Osnovne škole Gola te učenika prvog razreda đurđevačke škole Grgur Karlovčan. Inače, na natječaj Hrvatskog crvenog križa za likovne radove učenika za novogodišnje čestitke najviše je radova pristiglo iz upravo Koprivničko-križevačke županije.

BESPLATNO U MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC - U Izložbenom salonu Muzeja Međimurja u Čakovcu trenutno je postavljena izložba Večernji soirée: Fin de siècle, posvećena društvenom i kulturnom životu mještana Čakovca na prijelazu s 19. na 20. stoljeće. Autorica izložbe je kustosica Kulturno-povijesnog odjela Muzeja, Maša Hrustek Sobočan. Izložba se može razgledati do 31. ožujka, radnim danom od 8,00 do 15,00 sati, a vikendom od 10,00 do 13,00 sati. Posjet izložbi je besplatan, a za grupne posjete održavaju se i besplatna vodstva.

IZABRANI NAJLJEPŠI DJEČJI PUTOPISI - Svečana dodjela nagrade za najljepši dječji putopis „Putositnice 2015.“ održana je u Koprivnici. Natječaj se provodi u organizaciji koprivničke Osnovne škole „Antun Nemčić Gostovinski“ pod pokroviteljstvom Koprivničko-križevačke županije, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te Grada Koprivnice, a u spomen na hrvatskog putopisca Antuna Nemčića. Natječaj je za učenike sedmih i osmih razreda osmogodišnjih škola iz Hrvatske. Nagrade za najbolje putopise primili su učenici iz Zadra, Zagreba, Pule i Kaštel Lukšića, a jedna je nagrada ostala i u Koprivnici. Dodjeli nagrada prisustvovali su zamjenik koprivničko-križevačkog župana Ivan Pal i zamjenica koprivničke gradonačelnice Melita Samoborec.

„PROMICANJE ZDRAVLJA U LOKALNOJ ZAJEDNICI“ - Projekt „Promicanje zdravlja u lokalnoj zajednici“, kojeg je pokrenuo Gradski ured za zdravstvo u suradnji sa Službom za mjesnu samoupravu i zdravstvenim ustanovama Grada Zagreba, nastavlja se i ovog tjedna.Predavanja će održati predstavnici Doma zdravlja Centar - Službe zdravstvene zaštite predškolske djece sutra u 18,00 sati, u Mjesnom odboru „Markuševec“, na temu „Pravilna prehrana predškolskog djeteta“. U srijedu, 25.ožujka u Područnom uredu Trešnjevka predavanje na temu „Spasi život –osnove reanimacije“ održat će predstavnici Zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba. Početak je u 17,00 sati.

POČEO KOPRIVNIČKI KLIMATSKI TJEDAN - Sajam zdrave prehrane „Jedem zdravo“ prvo je događanje održano u sklopu Koprivničkog klimatskog tjedna. Na koprivničkoj tržnici posjetitelji su uživali u degustaciji domaćih proizvoda, a to je bila prilika za promociju zdravlja i zdravih proizvoda podravskih proizvođača hrane. Predstavljene su i različite vrste kuharica, a na info pultu Muzeja grada Koprivnice svi zainteresirani mogli su podijeliti iskustva u pripremi zdrave hrane, važnosti ekološkog uzgoja i upotrebi zdrave hrane u pripremi svakodnevnih obroka.

IZLOŽBA RUČNIH RADOVA DRUŠTVA MULTUPLE SKLEROZE - Već tradicionalnu prodajnu izložbu ručnih radova osoba oboljelih od multiple skleroze koji se izrađuju na kreativnim radionicama, organizira Društvo multiple skleroze Međimurske županije. Izložba se organizira povodom nadolazećih uskršnjih blagdana u prostorijama Županijske bolnice Čakovec od danas pa do petka 27. ožujka svaki radni dan od 8,00 do 15,00 sati. Iz Društva ističu da je rad u kreativnim radionicama prateća aktivnost provedbe trogodišnjeg programa pod nazivom „Tu smo – spremni da pomognemo“ financiranom od strane Ministarstva socijalne politike i mladih, a u tijeku je prva godina provedbe koja traje do 31. svibnja ove godine.

DOBROVOLJNO DARIVANJE KRVI U MEĐIMURJU - Nekoliko akcija dobrovoljnog darivanja krvi do kraja ožujka organizira Gradsko društvo Crvenog križa Čakovec. Akcije će se održati diljem Međimurske županije, a prva iz ciklusa akcija održava će se danas u Čakovcu. Akcije će se održavati sve do petka 27. ožujka, a osim u Čakovcu, građani će moći darovati krv sutra u Šenkovcu i Strahonincu, u srijedu u Murskom Središću i Čakovcu, u četvrtak u Donjoj Dubravi i Donjem Vidovcu, te u petak u Maloj Subotici i Kotoribi.

TJEDAN DANA OBUSTAVE PROMETA AUTOBUSA 113 - Autobusna linija 113 Ljubljanica - Jarun od danas privremeno će biti obustavljena zbog zabrane prometa, odnosno radova na dijelu Ulice Hrgovići i to od autobusnog okretišta na Jarunu, do Horvaćanske ceste. Iz istog razloga bit će zatvoren promet na dijelu od Horvaćanske ceste do Jarunske ulice. Završetak radova očekuje se u ranim jutarnjim satima u subotu 28. ožujka.

NOVA AUTOBUSNA STAJALIŠTA U SAMOBORSKOM HAMORU - Autobusna stajališta u oba smjera u samoborskom naselju Hamor od danas su premještena na novu lokaciju, stotinjak metara dalje od sadašnjih, koja su na nedovoljno sigurnom dijelu ceste. U ovoj godini planirana je i rekonstrukcija prometnice u naselju Hamor.

RUKOMETNE KADETKINJE IZBORILE EUROPSKO PRVENSTVO - Ženska kadetska rukometna reprezentacija Hrvatske na kvalifikacijskom turniru u Koprivnici izborila je plasman na Europsko prvenstvo u Makedoniji. Hrvatska je plasman osigurala pobjedama nad Bjelorusijom i Latvijom. Domaćin kvalifikacijskog turnira bila je Koprivničko-križevačka županija, a iz Hrvatskog rukometnog saveza već je najavljen i nastavak odlične suradnje sa županijom. Naime, u lipnju će Koprivničko-križevačke županija biti domaćin i organizator kvalifikacijske utakmice ženske seniorske reprezentacije za Svjetsko prvenstvo protiv Švedske.

GOTOVA KC LIGA - Završila je šesta sezona popularne mininogometne KC lige, a pobjednici su u muškoj konkurenciji momčad Petgrad/OPG Radiček i u ženskoj ekipa Drnja. Najboljom igračicom u ženskoj kategoriji proglašena je Jelena Amom iz pobjedničke ekipe koja je uz Janju Geršić iz Teama Lila i najbolja strijelkinja, a najbolja golmanica je Marija Dolenec također iz pobjedničke ekipe Drnja. Kod žena je uručeno i posebno priznanje Anamari Bošnjak iz Teama Li-la koja je bila najmlađa igračica. U muškoj konkurenciji u idućoj sezoni natjecat će se momčad Sedme sile, dok je Potoljik ispao iz KC lige. Vedran Čurić iz momčadi Romantičari najbolji je strijelac, sa čak 17 golova, Vedran Medenjak iz pobjedničke momčadi je najbolji igrač, a njegov suigrač Vedran Petrović najbolji golman.
 
 
Petak, 20. ožujka 2015.
OD TRAVNJA JEFTINIJI PLIN - Grijanje na plin od 1. travnja po kubnom metru bit će jeftinije za 20 lipa. Prosječna godišnja potrošnja po kućanstvu u Zagrebu je oko 1.100 kubnih metara, a s nižom cijenom građani bi u godinu dana mogli uštedjeti oko 200 kuna. Nove cijene primjenjivat će se od 1. travnja. Ovih dana, zagrebačka Plinara započet će s očitanjem brojila u cijelom gradu kako bi prije obračuna po novoj cijeni zabilježili potrošnju po staroj cijeni. Inače, računi za potrošeni plin ispostavljaju se tromjesečno, a uz svaki račun potrošačima šalju i akontacijske rate. Uz akontaciju, građanima nakon očitanja, koje se provodi četiri puta godišnje, dolazi na naplatu i razlika, koju će dobiti na računima u travnju.

KREDITIRANJE PODUZETNIKA ZAGREBAČKE ŽUPANIJE - Ugovor u sklopu Programa „Kreditom do uspjeha“ Mjera 1. – Kreditom do konkurentnosti, danas će u Jastrebarskom potpisati ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras, župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić i predstavnici poslovnih banaka. Odlukom Ministarstva poduzetništva i obrta Zagrebačkoj županiji utvrđen je kreditni potencijal u iznosu od 63 milijuna kuna. Cilj Programa je poboljšanim kreditiranjem uz smanjenje kamata omogućiti sektoru malog gospodarstva lakši dostup izvorima financiranja za unapređenje poslovanja.

INTERNETSKO SAVJETOVANJE O PROGRAMU ZA MLADE - Internetsko javno savjetovanje o Nacrtu prijedloga Programa za mlade Grada Zagreba 2015. – 2018, otvorio je Grad Zagreb odnosno Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport. Dokument sadrži sveobuhvatan strukturni pristup izgradnji socijalnih, ekonomskih, obrazovnih, kulturnih i drugih uvjeta za kvalitetan razvoj mladih. Putem interneta savjetovanje je otvoreno do 31.ožujka. Po završetku javnog savjetovanja Grad Zagreb će objaviti primjedbe i komentare kao i izvještaj o rezultatima savjetovanja.

OTVORENJE MEDVEDGRADA NA PRVI DAN PROLJEĆA - Srednjovjekovni grad Medvedgrad i špilja Veternica svoja vrata za posjetitelje otvorit će ovaj vikend, s prvim danom proljeća, 21. ožujka. Šišmiši završavaju zimski san, kažu u Parku prirode Medvednica, pa špilju prepuštaju posjetiteljima. Veternica će biti otvorena subotom, nedjeljom i praznicima od 10,00 do 16,00 sati. Medvedgrad je otvoren subotom, nedjeljom i praznicima od 11,00 do 19,00 sati, a od 1. travnja radit će svaki dan osim ponedjeljka. Rudnik Zrinski otvara se dan kasnije, u nedjelju, a za posjetitelje je otvoren nedjeljom i praznikom od 11,00 do 17,00 sati.

SKLONIŠTA I SAVJETOVALIŠTA ZA ŽENE ŽRTVE NASILJA - Ugovor o financijskoj potpori radu skloništa i savjetovališta za žene i djecu žrtve nasilja u obitelji za 2015, sukladno Nacionalnoj i Zagrebačkoj strategiji zaštite od nasilja u obitelji za razdoblje 2011.- 2016 bit će potpisan danas u zagrebačkoj Gradskoj upravi. Ugovor će, u ime Grada Zagreba, potpisati zamjenica gradonačelnika Sandra Švaljek, za Udrugu Autonomna ženska kuća Zagreb izvršna direktorica Valentina Andrašek, a u ime Udruge Ženska pomoć sada predsjednica Marijana Zrinka Jegrišnik. Nastavak je to kontinuirane podrške Grada Zagreba, koju od 2009. pruža radu dvaju autonomnih skloništa i savjetovališta, s ciljem osiguravanja pomoći žrtvama nasilja u obitelji.

ZAVRŠAVA KAMPANJA „ODEBARI SVOJU ŠKOLU“ - Nakon što su prošlog tjedna predstavnici srednjih škola Varaždinske županije posjetili osnovne škole u Ludbregu, Novom Marofu, Varaždinskim Toplicama, Visokom i Lepoglavi kako bi učenicima osmih razreda predstavili svoje srednjoškolske programe, ovog je tjedna kampanja „Odaberi svoju školu“ nastavljena u osnovnim školama u Ivancu, Petrijancu, Vidovcu, Knegincu Gornjem, da bi danas poslijepodne završila u Varaždinu. Druga gimnazija Varaždin domaćin je završnice Upisne kampanje za svih sedam varaždinskih osnovnih škola koja će u školskoj sportskoj dvorani započeti u 18,00 sati. Ove godine učenicima osmih razreda na raspolaganju je oko 2.200 upisnih mjesta

PROSLAVA DANA GRADA LUDBREGA - Dan grada jučer je proslavio Ludbreg. Dan Grada Ludbrega slavi na datum kad je 1513. godine papa Leon X Ludbreg proglasio prošteništem Predragocjene Krvi Kristove. Ludbreško je gradsko vijeće održalo svečanu sjednicu na kojoj su zaslužnim pojedincima i tvrtkama dodijeljena Javna priznanja. Sjednici u svečanoj dvorani dvorca Batthyany u Ludbregu, uz brojne ugledne goste, prisustvovala je i potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić. Bogat program proslave Dana grada Ludbrega nastavlja se danas i sutra, a završit će u nedjelju uličnom utrkom Centrum Mundi koja je dio natjecanja u sklopu Kupa trkača i trkačica sjeverozapadne Hrvatske.

ŽUPAN KOREN NA SKUPŠTINI ZAJEDNICE ŽUPANIJA - Koprivničko-križevački župan Darko Koren prisustvovao je 11. sjednici Skupštine Zajednice županija u Zagrebu. Skupštini je nazočio i ministar uprave Arsen Bauk koji je sudjelovao u raspravi o decentralizaciji i reformi javne uprave. Stav članova Skupštine Zajednice županija je kako je reforma javne uprave nužna jer je sustav kakav je trenutno neprimjeren i loš. Zajednica će učiniti sve što je u njezinoj moći da osmisli i Vladi RH predstavi funkcionalnu i financijsku decentralizaciju koja bi za građane i njihove interese koje zastupaju bila najkvalitetnija.

PLEŠKO OSTAJE NA ČELU ZAGORSKE OBRTNIČKE KOMORE - Davor Pleško i u slijedećem četverogodišnjem mandatu obnašat će dužnost predsjednika Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije, odlučeno je na zajedničkoj Skupštini novog i starog saziva. Za potpredsjednike su izabrani Darko Varga i Tomica Jurinjak. Zagorske obrtnike u skupštini HOK-a predstavljat će Miro Čaržavec, a za novi mandat obnašanja dužnosti predsjednika Hrvatske obrtničke komore članovi skupštine zagorske Obrtničke komore jednoglasno su istaknuli kandidaturu Dragutina Ranogajca.

JAVNE POTREBE U KULTURI MEĐIMURSKE ŽUPANIJE - Poziv za predlaganje javnih potreba u kulturi Međimurske županije za 2015. objavila je na svojim stranicama Međimurska županija. Sredstva za te potrebe osiguravaju se u županijskom proračunu, a to mogu biti sve djelatnosti i poslovi iz kulture, manifestacije i akcije koje su od interesa za županiju. Predlagati mogu samostalni umjetnici, umjetničke organizacije, ustanove u kulturi, građani i udruge, te jedinice lokalne samouprave. Detaljni uvjeti prijave nalaze se na mrežnim stranicama županije, a prijedloge treba poslati do 10. travnja na adresu Upravnog odjela za društvene djelatnosti Međimurske županije.

DONACIJA VATROGASNE OPREME U ČAKOVCU - Javna primopredaja vatrogasne opreme te okrugli stol vezan uz aktualnosti u ovoj djelatnosti održani su jučer u prostorima Javne vatrogasne postrojbe Čakovec. Opremu vrijednu oko 20 tisuća kuna dobili su DVD- Krištanovec i DVD Domašinec. Nju im je uručio glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković. Održan je i okrugli stol na kojem se raspravljalo o planu vatrogasnih aktivnosti za 2015. godinu. Istaknuto je da Međimurje u posljednjih nekoliko godina više strahuje od poplava nego li od požara, te kako je radi postizanja više razine spremnosti odgovora na te opasnosti, osim u opremu važno ulagati i u nove kadrove.

NOVI STIPENDISTI KRAPINSKO-ZAGORSKE ŽUPANIJE - Listu učenika i studenata koji su ostvarili pravo na stipendiju objavila je Krapinsko-zagorska županija. Za učeničke stipendije pristiglo je 85 zahtjeva učenika srednjih škola, od kojih će prvih 15 na listi sklopiti ugovor sa županijom i dobivati mjesečno stipendiju od 400 kuna. Studentskih zahtjeva bilo je 65, a odobreno je također 15 novih stipendija koje iznose 600 kuna mjesečno. Trenutno stipendiju prima 47 učenika i 94 studenta kojima su stipendije odobrene prijašnjih godina. Potpisivanje ugovora s novim stipendistima bit će sutra, 21. ožujka u zabočkoj Gimnaziji A.G. Matoša.

KOMBI VOZILO ZA DRUŠTVO INVALIDA ČAKOVEC - Društvo distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida Čakovec prikupljat će novac za kupovinu novog kombi vozila koje će biti prilagođeno invalidnim osobama. Novac će se prikupljati u Čakovcu na Trgu Republike sutra i iduće subote 28. ožujka od 9,00 do 13,00 sati. Ova humanitarna akcija dobila je simboličan naziv- Kuna za kombi.

ŽUPANIJSKA IZLOŽBA VINA U KRIŽEVCIMA - Upravni odbor Zajednice udruga vinogradara, vinara i voćara Koprivničko-križevačke županije održao je drugu sjednicu u Rasinji, a predsjedao je zamjenik župana i predsjednik Zajednice Udruga Darko Sobota. Bila je to prilika da se dogovore aktivnosti vezane uz organizaciju 13. Županijske izložbe vina Koprivničko-križevačke županije koja će se 13. lipnja održati u Križevcima, u sklopu Križevačkog velikog Spravišća. Za organizaciju je imenovan i odbor čiji je predsjednik Darko Sobota, a zamjenikom je imenovan predsjednik Udruge vinara Bilikum Denis Maksić. Članovi Upravnog odbora Zajednice informirani su i o tijeku priprema za drugu Izložbu zlatnih vina Alpe Adria koja će se održati 30. svibnja u Đurđevcu. Zajednica udruga uključit će se zajedno s Udrugom vinara iz Đurđevca i u organizaciju 12. Županijske smotre kazališnih amatera Koprivničko-križevačke županije, koja će se 29. ožujka održati u Đurđevcu.

KRENUO NATJEČAJ ZA KOPRIVNIČKI JPP - Centar za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija na svojim je Internet stranicama pokrenuo postupak javne nabave za izbor privatnog partnera u projektu javno-privatnog partnerstva u projektu „Grad Koprivnica – škole“. Radi se o projektu kojim će se izgraditi, dograditi ili rekonstruirati koprivničke Osnovne škole Đuro Ester, Podolice te Umjetnička škola Fortunat Pintarić te izgraditi i sportske dvorane. Želja je čelnika Koprivnice ovim projektom stvoriti uvjete za održavanje jednosmjenske nastave u školama te uvjeta za kvalitetnije obrazovanje. Procijenjena kapitalna vrijednost projekta je oko 100 milijuna kuna. Zainteresirani za sudjelovanje u projektu zahtjeve CEI-u mogu dostaviti do 27. travnja do13 sati.

BESPLATNA MOBILNA MAMOGRAFIJA UZ „DAN NARCISA“ - Uz javnozdravstvenu akciju „Dana narcisa“ tijekom koje se želi osvijestiti javnost o važnosti prevencije i ranog otkrivanja raka dojke organizirana je i mobilna besplatna mamografija sutra na Trgu bana Jelačića od 10,00 do 14,00 sati. Stoga se pozivaju Zagrepčanke starije od 40 godina da se predbilježe za besplatni pregled na broj telefona 01 46 96 309. Žene koje ove subote ne stignu na mamografski pregled mogu se na isti broj telefona prijaviti na pregled za neki drugi termin u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ na adresi Mirogojska cesta 16.

KONFERENCIJA O VOLONTIRANJU - Završna konferencija projekta „Pokreni promjenu! Volontiranje mladih za izgradnju kulture mira“, koji je financiran sredstvima Europske unije i kojeg je proveo Forum za slobodu odgoja, održat će se danas u Zagrebu. Radi se o projektu koji je za glavni cilj imao implementaciju novog koncepta suradnje civilnog društva i javnih ustanova koje brinu o djeci i mladima. Kroz projekt se sve dionike educiralo o dobrobiti nenasilne komunikacije, tolerancije, aktivnog građanstva i volontiranja. Na ovoj cjelodnevnoj konferenciji bit će predstavljeni postignuti rezultati projekta te mogućnosti uključivanja većeg broja škola u aktivnosti kao i predavanja o psihološkom aspektu volontiranja na djecu i mlade.

RADOVI U ESTEROVOJ I KOLODVORSKOJ U KOPRIVNICI - U ljetnim mjesecima Grad Koprivnica ima u planu radove na rekonstrukciji dijela prometnica, Ulice Đure Estera te Kolodvorske. Predviđena je rekonstrukcija Esterove i to od gradske tržnice do Školske ulice sa spojem na Frankopansku i Školsku. Pri tom će se urediti prometnica na Trgu Leandera Brozovića te prostora s južne strane crkve Svetog Nikole. Rekonstrukcija dijela Kolodvorske ulice obuhvatit će dio od željezničkog kolodvora do Starčevićeve ulice s uređenjem raskrižja sa Starčevićevom ulicom. Više o planovima uređenja svi zainteresirani mogu doznati danas poslijepodne od 16,00 sati u koprivničkoj Vijećnici kada će svi moći vidjeti dosada izrađenu idejnu projektnu dokumentaciju. Isto tako mogu dati i svoje prijedloge na uređenje.

KONCERT ZA ŽIVOT - Tradicionalni Koncert za život, u organizaciji Zagrebačke filharmonije za Zakladu Ana Rukavina, održat će se u sutra početkom u 19.30 sati u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Suradnja Zagrebačke filharmonije i Zaklade Ana Rukavina već se tradicionalno realizira koncertima visoke umjetničke kvalitete. Dosadašnjim djelovanjem Zaklade omogućeno je 46 transplantacija za pacijente u Hrvatskoj i inozemstvu od darivatelja iz hrvatskog Registra. Od 150 građana koliko ih je bilo upisano na početku rada Zaklade, danas je taj broj povećan na 47.606 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica.

SUTRA DAN NARCISA U MEĐIMURJU - U mjesecu ožujku članice kluba Nova Nada iz Čakovca već niz godina provode humanitarnu akciju Dan narcisa, te na taj način žele potaknuti sve žene Međimurja da vode brigu o sebi te da redovito odlaze na mamografske preglede koji jamče rano otkrivanje bolesti i pravodobno liječenje. U gradu Čakovcu akcija će se ove godine održati sutra na tri lokacije, Trgu Republike, Franjevačkom trgu i kod Galerije Sjever u vremenu 9,00 do 12,00 sati, a akciji će se pridružiti i brojna druga mjesta u Međimurju.

SVJETSKI DAN ORALNOG ZDRAVLJA U ČAKOVCU - Danas se obilježava Svjetski dan oralnog zdravlja. Tim povodom, Hrvatsko društvo za dječju i preventivnu stomatologiju već 10. godinu zaredom organizira niz događanja pod nazivom Dan zdravog osmijeha koji će se i ove godine održati u Čakovcu. Sutra će se stoga okupiti velik broj predškolaraca, ali i učenika osnovnih škola cijele Međimurske županije, a akcija kreće od 10,00 sati na Trgu Republike, dok će danas u 17,00 sati u zgradi Scheier biti održana svečana podjela zahvalnica svima koji su pomagali provedbi ove i sličnih akcija tijekom godina.

OBILJEŽAVANJE SVJETSKOG DANA DOWN SINDROMA - Svjetski dan Down sindroma, koji se u svijetu tradicionalno obilježava 21. ožujka, a označava simboliku jednog kromosoma viška na 21. paru kromosoma, obilježit će Udruga za sindrom Down Zagreb, uz pomoć Grada Zagreba, Predsjednice Republike Hrvatske, Ministarstva socijalne politike i mladih te Zagrebačke županije, koncertom na kojem će nastupiti brojni poznati pjevači. Koncert pod nazivom „Sunčana strana dlana“ održat će se u nedjelju 22. ožujka od 11.00 do 14.00 sati u zagrebačkom parku Zrinjevac. Uz pjevačke zvijezde nastupit će i djeca sa sindromom Down te pokazati vještine u plesu i pjevanju. Koncert će ujedno označiti početak cjelogodišnjih aktivnosti Udruge s ciljem podizanja svijesti o potrebama osoba sa sindromom Down, uključivanja u sustav obrazovanja i zapošljavanja, te prikupljanja donacija koje će omogućiti terapeutske aktivnosti s djecom.

U VARAŽDINU POČINJE 6. TJEDAN SMIJEHA - Tradicionalna varaždinska kazališna manifestacija u organizaciji Kerekesh Teatra počinje večeras u 20,00 sati izvedbom predstave „Debitanti“ u režiji Ljubomira Kerekeša na velikoj sceni HNK-a u Varaždinu. Okosnicu Tjedna smijeha čine autorske predstave, komedije Ljubomira Kerekeša koje se izvode na varaždinskom kajkavskom govoru, a gostujuće predstave su najbolje produkcije profesionalnih nezavisnih kazališnih scena u Hrvatskoj i jedna izvedba varaždinskog nacionalnog kazališta varaždinskog HNK na kajkavskom dijalektu. Osim predstava za odrasle, bit će tu i dvije predstave za djecu, a festival će završiti 29. ožujka premijernom izvedbom monodrame „Krtice“, također u produkciji spomenute varaždinske umjetničke organizacije.

NAJAVLJEN GFUK - Sa 58 predstava koje je u proteklih sedam godina pogledalo preko 30.000 posjetitelja, a igralo 180 glumaca, Glumački festival u Krapini dočekuje svoje 8. izdanje. Zanimljiv program i brojni noviteti, u tri travanjska vikenda počevši od 10. travnja, očekuju publiku koja će imati priliku pogledati aktualne predstave kazališta Komedija, Zorin dom iz Karlovca, Histriona, Kazališta Moruzgva, varaždinskog HNK i Gradskog kazališta Virovitica. U organizaciju ovog festivala, uz Udrugu GFUK, uključeni su Pučko otvoreno učilište i Turistička zajednica grada Krapina.

CIKLUS RADIONICA - Centar za kulturu i film Augusta Cesarca, Udruga ARTemida i Zbirka Richter MSU-a najavljuju besplatne kreativne radionice za djecu 10-13 godina. Riječ je o ciklusu od 6 radionica na kojima će se čitati bajke i priče iz cijeloga svijeta, kreativno se izražavati različitim slikarskim tehnikama, istraživati zvukovne mogućnosti i oblikovati kratke radijske forme.Prva radionica na rasporedu je 21.ožujka, do 10.00 do 13.00 sati, a započet će pričom iz aboridžinske Australije.

IZLOŽBA MIRELE BRESCHER U GAJNICAMA - izložba reljefa „Drugi kut“ akademske kiparice Mirele Brescher bit će otvorena večeras u Galeriji „Idealni grad“ Centra za kulturu i obrazovanje Susedgrad u Gajnicama u 19,00 sati. Predgovor izložbi napisao je Stanko Špoljarić, a izložba ostaje otvorena do 10. svibnja 2015.. Razgledati se može radnim danom od 10,00 do 18,00 sati.

ČAROBNA FRULA U MAKSIMIRU - Centar za kulturu i informacije Maksimir organizira koncert zbora Čarobna frula koji će se održati u nedjelju, 22.ožujka s početkom u 19.00 sati. Na koncertu „Kiša pada“ pjevat će dječji zbor Vrapčići i zbor Čarobna frula, a kao gosti, nastupit će i puhačka sekcija.

SINA SMO BOŽJEG RASPELI - Korizmeni koncert "Sina smo božjeg raspeli" održat će se u nedjelju, 22. ožujka u 19,00 sati u župnoj crkvi bl. Alojzija Stepinca - župa Bestovje - Novaki - Rakitje. Riječ je o hrvatskoj korizmenoj tradiciji u pučkoj i umjetničkoj vokalnoj glazbi. Ovaj korizmeni koncert je u programu 24. svečanosti Pasionske baštine koja se održava na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije.

IZLOŽBA U ZAPREŠIĆU - Izložba Darije Majdak Dolenski bit će otvorena večeras u zaprešićkoj dvorani „Razvid“ od 19,00 sati.

PREDSTAVA ZA DJECU U DUGOM SELU - Kazališna predstava „Avijonko“ može se pogledati sutra u dugoselskoj dvorani „Preporod“ od 18,00 sati.

DJEČJA PREDSTAVA U SAMOBORU - Program Dječji svijet nedjeljom u 5 nastavlja se ove nedjelje u samoborskoj velikoj dvorani POU predstavom „Ježeva kućica“ od 17,00 sati.

KAZALIŠNE PREDSTAVE U JASTREBARSKOM - Predstava za djecu „Snjeguljica“ kazališta „I.B. Mažuranić“ iz Slavonskog Broda na rasporedu je sutra u Domu kulture u Jastrebarskom od 11,00 sati, dok se navečer u istom prostoru uz obilježavanje svjetskog dana kazališta , može pogledati „Žedna ljubavi“ kazališta Mika Živković iz Retkovca. Početak je u 20,00 sati.

SMOTRA FOLKLORA I KAZALIŠTA U VELIKOJ GORICI - Predstava „Crvenkapica“ lutkarske scene I.B. Mažuranić može se pogledati u nedjelju u velikogoričkoj dvorani Galženica od 17,00 sati. U dvorani Gorica također od 17,00 sati organizirana je i Smotra dječjeg folklora.

NOVO VATROGASNO VOZILO ZA DVD BISTRA - Svečana primopredaja novog vatrogasnog navalnog vozila Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Bistra održat će se sutra ispred DVD-a Bistra s početkom u 17,30 sati. Kupnju vozila financirali su Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije i Općina Bistra.

MALE TAJNE BIOVRTLARSTVA - Radionica pod nazivom „Male tajne biovrtlarstva“ o sadnji biovrta u skladu s prirodom i razmjenom domaćeg sjemena bit će održano sutra u dvorani Udruženja obrtnika u Vrbovcu od 11,00 sati.

DAN NARCISA U PISAROVINI - Dan narcisa i sajam U susret Uskrsu počinje sutra u centru Pisarovine na trgu Stjepana radića. Sajam će biti otvoren do sljedeće subote, 28. ožujka.

ODVOZ BILJNOG OTPADA - U ponedjeljak kreće odvoz biljnog otpada na području Koprivnice. Iz koprivničkom Komunalca navode kako je biljni otpad potrebno odložiti na javnu površinu, na pristupačno mjesto za teretna vozila tako da ne smeta prometu. Prilikom odvoza granja može se ostaviti i zeleni otpad iako nije u zelenim vrećama. Otpad su korisnici dužni odložiti odvojeno i to tako da se suha trava i korov bez primjesa zemlje pakira u vreće za otpad, a granje se veže u snopove za ručni utovar. Duže komadi granja koji nisu pogodni za vezanje u snopove, potrebno je odložiti tako da je odrezani dio grane na istoj strani, radi lakšeg utovara. Korisnici u čijim ulicama nema prikupljanja biljnog otpada, odnosno nisu na popisu ulica za odvoz, a imaju granje i drugi biljni otpad mogu ga sami dovesti na koprivničko komposište bez plaćanja.

KADETSKA RUKOMETNA REPREZENTACIJA U KOPRIVNICI - Još jedno priznanje stiže Koprivničko-križevačkoj županiji od Hrvatskog rukometnog saveza. Nakon odlično organiziranog Svjetskog prvenstva za juniorke prošle godine, kroz vikend u Koprivnici se odigrava kvalifikacijski turnir za kadetkinje za odlazak na Europsko prvenstvo u Makedoniji. Uz hrvatsku reprezentaciju na turniru sudjeluju Bjelorusija i Latvija, a samo prvoplasirana momčad odlazi na Europsko prvenstvo. Hrvatska reprezentacija prvu utakmicu igra danas u 18,00 sati protiv Latvije. Sutra igraju u isto vrijeme Latvija i Bjelorusija, a posljednju utakmicu turnira igraju naše kadetkinje protiv Bjelorusije u nedjelju u 11,00 sati. Utakmice se igraju u sportskoj dvorani Gimnazije Fran Galović u Koprivnicu, a ulaz na turnir je besplatan.
 
Četvrtak, 19. ožujka 2015.
IZABRANO VODSTVO SAVJETA MLADIH ZAGREBAČKE ŽUPANIJE - Tin Bregović izabran je predsjednika, a za potpredsjednicu Marinela Draganić, na konstituirajućoj sjednici Savjeta mladih Zagrebačke županije. Naglasak rada Savjeta bit će, da ukažu udrugama mladih na mogućnost povlačenja sredstava iz fondova Europske unije u razdoblju od 2014. do 2020. godine. Prvi koraci Savjeta među ostalim bit će donošenje Poslovnika o radu i Financijskog plana za 2015., te će se sastajati najmanje jednom u tri mjeseca. Inače, ovo je četvrti saziv Savjeta mladih Zagrebačke županije, a izabrani su na mandat od tri godine.

VIKENDOM IZVORNI SAMOBORSKI PROIZVODI - Od proteklog vikenda, pa sve do početka studenoga, na središnjem samoborskom trgu mogu se kupiti izvorni samoborski proizvodi. Grad Samobor svake će subote i nedjelje organizirati prodaju izvornih proizvoda samoborskih obrtnika, gospodarstvenika, zadruga, udruga i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.. Ovakvim predstavljanjem samoborske ponude, Grad Samobor želi obogatiti turističku ponudu te poduprijeti proizvodnju i promociju tradicijskih autohtonih proizvoda.

PREDAVANJE U PLANETARIJU TEHNIČKOG MUZEJA - Predavanje na temu „Čekajući proljeće“ danas će od 18,00 sati u Planetariju Tehničkog muzeja održati voditelj planetarija, Ante Radonić. Tijekom predavanja sudionici će naučiti kako, kada i zašto počinje proljeće te će se upoznati sa najsjajnijim zvijezdama koje se vide na prijelazu iz zime u proljeće.

PRIJAVE ZA BABIČINE KOLAČE JOŠ SUTRA - Još sutra se primaju prijave za ovogodišnje "Babičine kolače", manifestaciju koja će se 18. travnja, po 9. put u organizaciji Krapinsko-zagorske županije i županijske Turističke zajednice, održati u Petrovskom. Na natjecanje u pečenju kolača prema originalnim receptima naših baka i prabaka mogu se prijaviti žene s područja županije, a osnovni je uvjet za sudjelovanje da su bake. Za prošlogodišnje "Babičine kolače" prijavilo se 35 sudionica, a za ovogodišnju manifestaciju stiglo je dvadesetak prijava. Inače, prijava mora sadržavati ime i prezime, adresu stalnog boravka, broj telefona i datum rođenja, te naziv i recept natjecateljskog kolača. Rok za podnošenje prijava je do 20. ožujka, a sve dodatne informacije mogu se dobiti na broj telefona 049/329-084.

EKVINOCIJ U HNK - Glazbena drama Ive Brkanovića "Ekvinocij" nastala prema istoimenu dramskom tekstu Ive Vojnovića, a pod ravnanjem Nikše Bareze u režiji slovenskoga redatelja Igora Pisona premijerno će biti postavljena večeras u Hrvatskom narodnom kazalištu. Kao skladatelj iznimno vezan za podneblje i mentalitet ljudi južnodalmatinske regije, odakle potječe, Ivo Brkanović nadahnuće je pronašao u dramskom tekstu Ive Vojnovića "Ekvinocijo", kojim počinje suvremeno razdoblje hrvatske dramske literature.

OSMI GUMBEKOVI DANI - Osmi međunarodni festival cabareta "Gumbekovi dani" održava se od danas do 31. ožujka u Histrionskom domu u Zagrebu, a svečano će biti otvoren večeras predstavom Nine Škrabe "U Plavom podrumu" u režiji Želimira Mesarića i izvedbi Glumačke družine Histrion. Na ovogodišnjim 8. Gumbekovim danima nastupit će 14 kazališta iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Slovenije i Srbije te izvesti petnaest predstava.

PREDSTAVLJANJE STRATEGIJE - Predstavljanje i javna rasprava Nacrta Strategije kulturnog i kreativnog razvitka Grada Zagreba za razdoblje od 2015. do 2022. godine će se održati danas u 18,00 sati, u maloj dvorani Kulturnog centra Dubrava. Ulaz je slobodan.

PISANICE U KRAPINSKOJ GALERIJI - Izložbu pisanica učenika osnovnih škola Krapinsko-zagorske i susjednih županija, djece iz dječjih vrtića, likovnih umjetnika i pojedinaca koji se u slobodno vrijeme bave oslikavanjem pisanica otvaraju ovog petka, 20. ožujka, povodom Uskrsa, Pučko otvoreno učilište Krapina i Galerija Grada Krapine. I ove godine svojim radovima sudjeluju brojni autori iz Hrvatske i inozemstva. Otvorenje u Galeriji grada Krapine počinje u petak u 18,30 sati, a u programu nastupa Folklorna skupina "Viline". Izložba će se moći pogledati do 20. travnja.

KONCERT DARKA ZUKA - Darko Zuk održat će koncert danas u 20,00 sati u Muzeju Mimara. Između ostaloga izvest će djela Chopina, Čajkovskog, Liszta i brojnih drugih. Prihod od ulaznica namijenjen je Hrvatskoj zakladi za školovanje slijepih Marko Brkic.

PREDAVANJE U ETNOGRAFSKOM MUZEJU - U sklopu izložbe „Dim – priča o duhanu“ u Etnografskom muzeju danas će U 18,00 sati biti ispričana priča Gorana Puljka Duhan u ceremonijama sjevernoameričkih starosjedilaca: Ceremonija lule i Sweat Lodge ceremonija.

RAZGOVORI O VJENČANIM OBIČAJIMA - Povodom izložbe „U dobru i zlu / Vjenčana odjeća od 1865. do danas“ Muzej za umjetnost i obrt u suradnji s Međunarodnim klubom žena Zagreb organizira danas u 17,00 sati razgovore o vjenčanim običajima u Armeniji, Izraelu i Kanadi. Izložba „U dobru i zlu“ ostaje otvorena u Muzeju za umjetnost i obrt do 3. svibnja 2015.

KONCERT ZA VJEKOSLAVA ŠUTEJA I ANU RUKAVINU - Tradicionalni Koncert za život, u organizaciji Zagrebačke filharmonije za Zakladu Ana Rukavina, održat će se ove subote, 21. ožujka u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u 19,30 sati. Orkestar Zagrebačke filharmonije pod ravnanjem maestra svjetskog glasa Dmitrija Kitajenka, mezzospranistica Dubravka Šeparović Mušović, virtuozica na violini Susanne Yoko Henkel te Akademski zbor Ivan Goran Kovačić izvest će čuvena djela Čajkovskoga, Prokofjeva i Griega. Humanitarni koncert održava se pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar – Kitarović i Grada Zagreba.

GOSTOVANJE JASNE HELD U IVANIĆ GRADU - Gostovanje pripovjedačice bajki i priča Jasne Held održat će se danas u POU Ivanić Grada s početkom u 11,00 sati.

KONCERT CADENZE U VELIKOJ GORICI - Koncert gudačkog kvarteta „Cadenza“ bit će održan večeras u velikogoričkoj dvorani Galženica u 19,30 sati.
 
 
Srijeda, 18. ožujka 2015.
ZAGREBAČKA GRADSKA SLIKA ZDRAVLJA - Zdravlje Zagrepčana sve je lošije.Tako je lani ukupno 6.837 građana posjetilo psihijatra, a kod liječnika obiteljske medicine u godinu dana zabilježeno je više od 6 milijuna posjeta. Prema podacima Gradske slike zdravlja vodeći uzroci smrti građana su srčani i moždani udar, od čega umre 45 posto, a od nekog oblika raka do 30 posto. Od ukupno 908.813 osiguranika samo 309.546 se koristilo uslugama liječnika dentalne medicine. Inače u Zagrebu je smješteno 43 posto svih zdravstvenih resursa Hrvatske, a samo Grad Zagreb osnivač je 21 zdravstvene ustanove, čiji je rad objedinjen i prikazan u monografiji koju je uredila pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo Mirna Šitum.

NOVA TRIBINA O GUP-u - Nakon stanovnika Trnja, Sesveta i Črnomerca i građani iz Podsuseda, Vrapča i Gajnica moći će predsjedniku Gradske skupštine Darinku Kosoru iznijeti svoje probleme koji se tiču izmjena Generalnog urbanističkog plana. Tribina će se održati danas u 18,00 sati u dvorani Mjesne samouprave, Sigetje 2.

UPISI DJECE U PRVI RAZRED - Upisi djece u prve razrede zagrebačkih osnovnih škola obavljat će se 11., 12. i 13. lipnja. Upisivat će se djeca koja do 1. travnja ove godine imaju navršenih 6 godina života. Prije upisa obvezan je pregled djece radi utvrđivanja njihova psihofizičkog stanja koji će provesti stručno povjerenstvo osnovne škole u koju se dijete treba upisati. Raspored pregleda djece bit će objavljen na oglasnoj ploči Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport, oglasnim pločama svih područnih ureda gradske uprave, pri Službi za školsku i adolescentnu medicinu, osnovnim školama, predškolskim ustanovama i na mrežnoj stranici Grada Zagreba: www.zagreb.hr. Upis će se obavljati u osnovnoj školi prema mjestu prebivališta ili prijavljenog boravišta djeteta, odnosno upisnog područja kojem dijete pripada.

MILIJUN KUNA ZA TURISTIČKE MANIFESTACIJE - Zagrebačka županija raspisala je milijun kuna vrijedan javni natječaj za dodjelu potpora manifestacijama značajnim za ovogodišnju županijsku turističku ponudu. Natječaj je otvoren do ovog petka, 20. ožujka. Podnositelj zahtijeva može prijaviti i ostvariti potpore za najviše tri manifestacije, a potpora može iznositi do 75 posto prihvatljivih troškova manifestacije. Dodijeljene potpore po pojedinom korisniku mogu iznositi najviše milijun kuna.


SUNČANE ELEKTRANE ZA ŠKOLE U VARAŽDINSKOJ ŽUPANIJI - Obilježavanje završetka radova na krovnim sunčanim elektranama u sedam škola kojima je osnivač Varaždinska županija, bit će upriličeno danas prijepodne u Elektrostrojarskoj školi Varaždin. Ovih dana pušteno je u pogon sedam sunčanih elektrana , točnije fotonaponskih elektrana na Gospodarskoj, Strukovnoj, Strojarskoj i prometnoj, te Elektrostrojarskoj školi u Varaždinu, zatim u Srednjoj školi Ivanec, Srednjoj školi Arboretum Opeka Marčan te u Osnovnoj školi Sračinec. Svaka škola uštedjet će godišnje u prosjeku 10.000 kuna za električnu energiju, a osim financijske koristi i korištenja obnovljivih izvora energije, elektrane su i edukativnog karaktera.

12. SJEDNICA SKUPŠTINE MEĐIMURSKE ŽUPANIJE - Sjednica skupštine Međimurske županije održat će se sutra 19. ožujka u 09,00 sati u županijskoj Velikoj vijećnici u Čakovcu. Među točlama dnevnog reda su prijedlog odluke o dodjeli nagrade Zrinski za 2014. godinu, financiranje političkih stranaka u u 2015. godini, informacija o stanju i mogućnostima razvoja turizma na području županije, te prijedlozi odluka o minimalnim financijskim standardima materijalnih i financijskih rashoda Centra za socijalnu skrb i Doma za starije i nemoćne Čakovec.

PET NOVIH ČLANOVA LAG-a ZELENI BREGI - Pet novih članova dobila je Lokalna akcijska grupa Zeleni bregi na sjednici Upravnog odbora održanoj u Bistri. To su općine Bistra, Mače, Mihovljan, Novi Golubovec i Lobor. Tako sada LAG Zeleni bregi okuplja 13 jedinica lokalne samouprave te u planu ima daljnje proširenje. Voditelj LAG-a Kristijan Ležaić je naglasio da je prošlo 11 projekata vrijednosti oko 758 tisuća kuna na kojima je LAG pružao administrativno-tehničku pomoć kod pripreme, a za 22 projekta očekuju se rezultati. LAG je održao i 10 edukacija za udruge i OPG-e i sudjelovao u organizaciji 3 manifestacije. U narednom periodu glavne će aktivnosti biti usmjerene na pripremu za podmjeru 19.1 Programa ruralnog razvoja.

PREDSTAVLJANJE PROJEKTA INTEGRIRANOG PROMETA - Članovima Savjeta za sigurnost prometa Koprivničko-križevačke županije prezentiran je „Projekt razvoja integriranog prijevoza putnika na području sjeverne regije Hrvatske“. Koprivničko-križevačka županija je s Varaždinskom i Međimurskom prošle godine krenula u pripremu tog projekta i izrađena je projektna aplikacija za prijavu na javni poziv „Priprema projekata iz područja integriranog prometa i održive regionalne/urbane mobilnosti – operativni program Promet 2007.-2013.“. Vrijednost projektnog prijedloga je oko 5,5 milijuna kuna. Prijedlog je pozitivno prošao provjeru prihvatljivosti te udovoljava svim uvjetima provjere. Trenutno je u izradi Odluka o financiranju nakon čega slijedi potpisivanje Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava, a financirat će se sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj s 85% bespovratnih sredstava, dok preostali iznos osiguravaju partneri.

NOVI STIPENDISTI KRAPINSKO-ZAGORSKE ŽUPANIJE - Listu učenika i studenata koji su ostvarili pravo na stipendiju objavila je Krapinsko-zagorska županija. Za učeničke stipendije pristiglo je 85 zahtjeva učenika srednjih škola, od kojih će prvih 15 na listi sklopiti ugovor sa županijom i dobivati mjesečno stipendiju od 400 kuna. Studentskih zahtjeva bilo je 65, a odobreno je također 15 novih stipendija koje iznose 600 kuna mjesečno. Svi podnositelji zahtjeva imaju pravo na uvid u postupak bodovanja i bodovnu listu u županijskom Upravnom odjelu za obrazovanje, a u roku 8 dana mogu uputiti prigovor Krapinsko-zagorskom županu. Lista županijskih stipedista može se vidjeti na web stranici KZŽ.

EDUKACIJE ZA FINANCIJSKE POTPORE ZAGORSKIM UDRUGAMA - Edukaciju o načinu prijave na Natječaj za dodjelu financijskih potpora projektima ili programima udruga organizira Krapinsko-zagorska županija u šest gradova. Prva će se održati 23. ožujka u Kulturnom centru Klanjec, zatim 25. ožujka u knjižnici u Donjoj Stubici, 27. ožujka u Srednjoj školi Krapina, 30. ožujka u Gradskoj vijećnici u Zlataru, 1. travnja u Velikoj galeriji Grada Zaboka i 3. travnja u Gradskoj vijećnici u Pregradi. Sve edukacije počinju u 18,00 sati, a predstavnici udruga dobit će informacije o popunjavanju dokumentacije te procesu javljanja na natječaj.

KULTURNO VIJEĆE MEĐIMURSKE ŽUPANIJE - Međimurska županija je objavila javni poziv za predlaganje članova županijskog Kulturnog vijeća, a njime pozivaju sve umjetnike, djelatnike u kulturi, udruge i institucije iz područja kulture i umjetnosti da predlože svoje kandidate. Članovima Kulturnog vijeća imenuju se stručnjaci iz područja kulture koji posebnim dostignućima i poznavanjem kulturne politike mogu pridonijeti razvoju Međimurske županije. Prijedlozi se podnose Upravnom odjelu za društvene djelatnosti do 10. travnja, a svi detalji oko uvjeta nalaze se na mrežnim stranicama Međimurske županije.

ŠVEDSKA SPISATELJICA U ZAGREBU - Švedska autorica Linn Hansen gostuje danas od 20,00 sati u VIP klubu. Na književnoj večeri razgovarat će se o kulturi u Švedskoj, rezidencijama, značaju književnosti za zajednicu i lokalnu upravu, imigrantima i njihovom uključivanju u kulturni život grada.

IZLOŽBA GENERALIĆEVIH CRTEŽA U VARAŽDINU - Prije slike – crtež, naziv je izložbe djela velikana hrvatske naive Ivana Generalića iz zbirke umjetnina varaždinskog kolekcionara Vladimira Malogorskog koja će u sklopu programa Srijeda u Muzeju večeras biti otvorena u Galeriji starih i novih majstora u palači Sermage na Stančićevom trgu u Varaždinu. Izložba obuhvaća oko dvjesto Generalićevih crteža, uglavnom predložaka za njegova slikarska djela, od kojih su se mnoga našla u uglednim svjetskim galerijama i privatnim zbirkama. Autorica likovnog postava izložbe, je muzejska savjetnica Mirjana Dučakijević, a izložbu će večeras s početkom u 19,00 sati otvoriti akademik Tonko Maroević.

IZLOŽBA „CRTEŽI“ - Otvaranje izložbe Ane Marije Hodak: „Crteži“ bit će otvorena u Knjižnici Vladimira Nazora danas u 17,00 sati. Uz crteže bit će izloženi i proizvodi koje stvaraju i ostali korisnici Udruge za promicanje inkluzije. Izložba je dio projekta Knjižnica širom otvorenih vrata.

VARAŽDIN U PROJEKTU 3 GRGURA - „3 Grgura“ – novi je projekt kulturne suradnje koji će spojiti Varaždin, Split i Nin, gradove koje krase Meštrovićevi spomenici Grguru Ninskom. Projekt je javnosti predstavljen jučer u Splitu , uz obnovljeni kip Grgura Ninskog koji se obnavljao od lipnja prošle godine. U društvu splitskog gradonačelnika Ive Baldasara i gradonačelnika Nina Emila Ćurka, bio je i varaždinski gradonačelnik Goran Habuš koji je rekao kako je projekt „3 Grgura“ samo nastavak suradnje, a obuhvatit će kazališne predstave i druge kulturne manifestacije. Inače, Meštrovićev spomenik Grguru Ninskom, prvi je put postavljen na splitskom Peristilu 1929. a autor je izradio i manju inačicu prema kojoj su u bronci izlivena još dva spomenika. Jedan je postavljen u Varaždinu 1931. godine, a u Ninu 1969. godine.

PRIJAVNI OBRAZAC ZA PROJEKTNE PRIJEDLOGE ZA EPK 2020. - Detaljni obrazac prijave projektnih prijedloga za projekt „Varaždin – Europska prijestolnica kulture 2020“ objavljen je na stranicama Grada Čakovca. Obrazac trebaju popuniti sve udruge, ali i pojedinci koji planiraju provoditi projekte i žele biti dio programa Varaždin – EPK 2020.

REZULTATI MJERENJA STANJA OKOLIŠA U ČAKOVCU - Program „Globalno učenje i opažanje za dobrobit okoliša“, skraćeno GLOBE diljem svijeta provodi se gotovo 20 godina, a u Hrvatskoj 15 godina. Među 143 škole koje sudjeluju u programu je i 2. osnovna škola Čakovec. Učenici i učitelji, svoje aktivnosti su predstavili zamjeniku gradonačelnika Grada Čakovca Mariju Medvedu. Tena Novak, Rea Perić i Matija Miro Ružić zamjeniku Medvedu pokazali su rezultate mjerenja minimalne i maksimalne temperature zraka, vlažnosti, stanja tla i pokrova koje su provodili tijekom prošle godine. Ti podaci se nalaze na GLOBE serveru i preko interneta su dostupni svima zainteresiranima.

„MAPIRANJE KOPRIVNICE“ - Učenici koprivničke Gimnazije Fran Galović na središnjem gradskom trgu vodili su svoje sugrađane kroz povijest Koprivnice u Drugom svjetskom ratu. Radi se o umjetničko-edukativnoj intervenciji pod nazivom „Mapiranje Koprivnice“ koja predstavlja višemjesečna istraživanja učenika i mentora koja su provodili u sklopu EU projekta Goethe Instituta „Dvostruki teret – učenje o holokaustu i nacionalsocijalizmu u Europi“. Koprivnička Gimnazija partnerska je škola Goethe Istituta Kroatien u okviru inicijative „Škole: partneri budućnosti“, s kojom je ostvarena suradnja i u sklopu ovog projekta koji traje od prošlog travnja te u njemu sudjeluje pet škola i šest institucija iz zemalja regije, uključujući i Njemačku. Intervenciju na koprivničkom Zrinskom trgu otvorila je gradonačelnica Vesna Želježnjak.
 
PREDAVANJE U PLANETARIJUMU - Popularno predavanje za građanstvo na temu „Čekajući proljeće“ održat će u Planetariju zagrebačkog Tehničkog muzeja voditelj Ante Radonić sutra od 18,00 sati. Govorit će kako, kada i zašto počinje proljeće te će u kupoli Planetarija prikazati prividni put Sunca među zvijezdama. Bit će predstavljene i najsjajnije zvijezde koje se vide na prijelazu iz zime u proljeće. Inače, astronomski početak proljeća bit će ovog petka u 23,45 sati, dok će se u prijepodnevnim satima od 9,30 sati moći vidjeti djelomična pomrčina Sunca čiji je završetak u 11,53 sata.

AKCIJA ZA SOCIJALNU SAMOPOSLUGU - Volonteri Udruge Rad na dar i Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica proveli su još jednu uspješnu akciju prikupljanja donacija za Socijalnu samoposlugu. Ovoga puta prikupili u oko 300 kilograma hrane i higijenskih potrepština. Iz koprivničkog Crvenog križa ističu kako su se građani i ovoga puta u velikom broju odazvali akciji te donirali brašno, šećer, ulje, tjesteninu, rižu i ostale potrebne prehrambene i higijenske artikle koji će biti podijeljeni građanima kojima je potrebno.

HUMANITARNI BUVLJAK DJECE KOZARI BOKA - Humanitarni buvljak djece Kozari boka pod nazivom "Najdraža igračka za najdraži klub" u cilju prikupljanja sredstava za odlazak na natjecanja i osiguravanja prostora za treninge najmlađih sportaša Kozari Boka održat će se u subotu, 28. ožujka od 11,00 do 15,00 sati, na prostoru parkirališta Kozari Bok 57, a u slučaju lošeg vremena u prostorima Mjesnog odbora Kozari Bok IX. Humanitarni buvljak organiziraju sama djeca, uz pomoć svojih roditelja, nerijetko egzistencijalno ugroženih, kako bi prikupili prijeko potrebna sredstva za odlazak na natjecanja, jer ih niti jedna institucija ne podupire financijski u ovom projektu.

OBUSTAVLJENA TRAMVAJSKA LINIJA 15 - Tramvajski promet dionicom Mihaljevac – Dolje bit će obustavljen danas do 17,00 sati. Korisnici prijevozne usluge, tijekom privremenog obustavljanja tramvajske linije 15, putovanje mogu nastaviti autobusnom linijom 233 (Mihaljevac - Markuševec).
 
Utorak, 17. ožujka 2015.
RADIO KAJ U KOPRIVNICI - Radio Kaj je u Koprivnici, u ponedjeljak 16. ožujka 2015. godine u 14 sati, otvorio radijski studio za pripremu informativnih sadržaja iz Koprivnice i Koprivničko-križevačke županije i za realizaciju izravnih javljanja u program Radija Kaj. Misiju informiranja i povezivanja na našem kajkavskom prostoru, jednu veliku priču okupljanja oko dragog nam KAJA, svojim dolaskom na svečanost otvorenja studija Radija Kaj u Koprivnici i prigodno druženje, izrazili su osobnim dolaskom: Darko Koren, župan Koprivničko-križevačke županije, Željko Kolar župan i Vlasta Hubicki predsjednica Skupštine Krapinsko-zagorske županije, gradonačelnica Koprivnice Vesna Želježnjak i zamjenici Mišel Jakšić i Melita Samoborec, Zvonimir Mršić, predsjednik Uprave Podravke, Božo Barač, tajnik Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije, glazbenik Ivica Pepelko i mnogi drugi. Vijesti, novinarski prilozi, izravna javljanja reportera i razgovori s vodećim ljudima Grada Koprivnice, Koprivničko-križevačke županije, turističkim djelatnicima, gospodarstvenicima, sportašima, kulturnim i javnim djelatnicima i brojnim drugim osobama iz javnog života, moći će se slušati u gradu Zagrebu i osam županija središnje i sjeverozapadne Hrvatske, te pograničnom području susjedne Slovenije, a preko brojnih kanala za distribuciju programa i širom Hrvatske i svijeta. U stalnom terminu, svaki radni dan, u 8,45 sati, s najnovijim informacijama iz Podravine i Prigorja javljat će se iz Koprivnice novinarka Petra Slavečki, koja i vodi kompletan projekt studija Radija Kaj u Koprivnici. Informacije iz Podravine i Prigorja ravnopravno će se objavljivati i u emisijama vijesti, te u središnjoj informativnoj emisiji Radija Kaj - Kaj je aktualno, svaki dan u 16 sati. Prigorje i Podravina će biti zastupljeni i u emisijama Po kajkavskom kraju nedjeljom od 9 do 11 sati, Kaj vu duši nedjeljom od 18 sati, Tu gde smo doma utorkom u 18 sati, Naš kutak za gospodarski trenutak četvrtkom u 18 sati... Inače, program Radija Kaj priprema i realizira 30 stalno zaposlenih djelatnika, emitira se na ukupno 20 odašiljača, kojima se pokriva područje na kojem živi oko dva milijuna stanovnika.
 
OBILAZAK HOLDINGOVIH PODRUŽNICA - Podružnice Zagrebačkog holdinga - Čistoću, ZGOS, ZET i Gradska groblja danas će obići zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba, Sandra Švaljek u društvu direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Svena Muellera. Povod obilaska podružnica su projekti koje sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Naime, Grad Zagreb je u 2014. Fondu prijavio za sufinanciranje 25 projekata trgovačkih društava koji se odnose na nabavu komunalne opreme i vozila za područje zaštite okoliša i energetsku učinkovitost. Ukupna vrijednost projekata iznosi 122 milijuna kuna, a Fond će sufinancirati oko 40%.

ZAVRŠEN DOM ZDRAVLJA U ZABOKU - Obnovljena je zgrada Doma zdravlja u Zaboku, koja će uskoro biti stavljena u funkciju. U obnovljenoj zgradi bit će smješteno 11 ambulanti, a prostor na korištenje će dobiti i nekoliko udruga s područja grada Zaboka. Obnova zgrade stajala je oko 7 milijuna i 700 tisuća kuna. Obnovom ove zgrade stekli su se uvjeti da, nakon preseljenja ambulanti opće medicine, počne rekonstrukcija stare zabočke bolnice u kojoj će se otvoriti Dom umirovljenika.

KONFERENCIJA ZA PODUZETNIKE U MEĐIMURJU - U sklopu kampanje promicanja novog plana ulaganja za Europu, Međimurska županija temeljem uspješne suradnje s Europskom komisijom danas je domaćin konferencije koja će na temu „Mogućnosti i izazovi hrvatskih poduzetnika u EU-u“ okupiti čelne ljude i poduzetnike još iz Varaždinske te Koprivničko – križevačke županije, a očekuje se dolazak oko 150 sudionika. Uz suorganizaciju predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj i Informacijskog centrom Europe Direct Čakovec, kao glavna tema skupa odabrano je upravo poduzetništvo, kao važan čimbenik gospodarske djelatnosti, kako u Europskoj uniji i Republici Hrvatskoj, tako i Međimurskoj županiji. Konferenciji će prisustvovati voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Branko Baričević, zamjenik ministra obrta i poduzetništva Dražen Pros te župan Međimurske županije Matija Posavec.

USLUGE I AKTIVNOSTI HGK I HZZ U DUGOM SELU - Druga iz ciklusa prezentacija pod nazivom „Hrvatska gospodarska komora i Hrvatski zavod za zapošljavanje u susret poduzetništvu“ bit će održana danas u Dugom Selu, u dvorani Gradske vijećnice s početkom u 13.00 sati. Namijenjena je poduzetnicima, obrtnicima, udrugama, nezaposlenima i ostaloj zainteresiranoj javnosti s područja Dugog Sela. Tom prigodom bit će predstavljene usluge i aktivnosti Hrvatske gospodarske komore, posebno one nove (Poduzetnik – izvoznik, Moj EU projekt vaučer, Tenderi, Mobilni timovi i druge). Također, bit će riječi o mjerama aktivne politike zapošljavanja iz nadležnosti Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, mogućnostima korištenja EU fondova za poduzetnike te programima i uslugama Hrvatske banke za obnovu i razvitak i potporama koje Zagrebačka županija daje poduzetnicima.

LEPOGLAVA PODUPRIE UDRUGE - Grad Lepoglava ove je godine u proračunu za potpore projektima udruga koje djeluju na gradskom području osigurao 350.000 kuna, postajući time primjer dobre prakse i u poticanju razvoja civilnog društva. Svečanost potpisivanja ugovora s udrugama koje su na natječaj prijavile 23 projekta i programa održana je u Turističko kulturno – informativnom centru Lepoglava. Na susretu s predstavnicima udruga gradonačelnik Lepoglave najavio je i skoro usvajanje gradske Strategije razvoja civilnog društva.

JAVNA PRIZNANJA GRADA ČAKOVCA - Grad Čakovec objavio je javni poziv za podnošenje prijedloga za dodjelu javnih priznanja grada u 2015. godini. Radi se o priznanjima: počasni građanin grada Čakovca, Nagrada Grada Čakovca za životno djelo, Zlatnik „Grb Grada Čakovca“ i Godišnje nagrade Grada Čakovca. Prijedlozi za dodjelu javnih priznanja s obrazloženjem i potrebnom dokumentacijom dostavljaju se Komisiji poštom na adresu Grad Čakovec, Kralja Tomislava 15, s naznakom “Za dodjelu javnih priznanja Grada Čakovca” ili osobno u Grad Čakovec, do 1. travnja.

PROMICANJE ZDRAVLJA U GRADSKIM ČETVRTIMA - Projekt „Promicanje zdravlja u lokalnoj zajednici“, kojeg je pokrenuo Gradski ured za zdravstvo, u suradnji sa Službom za mjesnu samoupravu i zdravstvenim ustanovama Grada Zagreba, nastavlja se ovog tjedan. Predavanje na temu „Debljina i bolesti srca i krvnih žila“ održat će predstavnici Poliklinike za prevenciju kardiovaskularnih bolesti i rehabilitaciju, danas u objektu Mjesnog odbora „Matko Laginja“ od 18,00 sati.

SHOWderica NAJBOLJI STUDENTSKI PROJEKT - Projekt SHOWderica, Udruge športske rekreacije podravskih studenata proglašen je najboljim studentskim projektom u prošloj akademskoj godini. Nagradu su predstavnici Udruge dobili na prvom Kongresu udruga studenata Republike Hrvatske. Nagradu je primio predsjednik Udruge sportske rekreacije podravskih studenata Ivan Kičinbaći koji je tom prilikom najavio da su pripreme za drugo izdanje ovog festivala na podravskom moru, Šoderici u punom jeku. Radi se o projektu kojim su članovi Udruge prošle godine odlučili pokrenuti priču oko uređenja Šoderice, podravskog mora, te oživljavanja i vraćanja Šoderice na poželjno mjesto za odmor, kakvo je i bila prije dvadesetak godina. Festivalu ovo nije prva nagrada. Početkom godine projekt je dobio nagradu „Zlatno krdo“, koja se dodjeljuje za najbolju manifestaciju organiziranu od strane volontera.

DAN GRAHAM U MSU - Američki umjetnik Dan Graham, jedan od najznačajnijih suvremenih umjetnika današnjice, gostuje danas u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti, gdje će govoriti o svojim nadahnućima, motivima i pogledu na svjetsku umjetničku scenu.Tijekom pedeset godina karijere, kao jedan od pionira konceptualne umjetnosti, Graham je izveo niz performansa, instalacija, video i fotografskih radova, te na intrigantan način spajao umjetnost s arhitekturom, povremeno je radio kao kustos, te pisao eseje o umjetnosti, glazbi, dizajnu i arhitekturi.
TEATAR GAVRAN GOSTUJE U ČAKOVCU - Teatar Gavran iz Zagreba s predstavom Pivo gostovat će na Tribini ČČ 19. ožujka u 20,00 sati u čakovečkom Centru za kulturu. Autor komedije je Miro Gavran, režiju potpisuje Helena Buljan, dok glavne uloge igraju Zlatko Ožbolt i Jakov Gavran.

ZDENKA KOVAČIĆEK U KOPRIVNICI - Jazz-orkestar HRT-a i Zdenka Kovačićek gostuju u Koprivnici. Orkestar pod ravnanjem Saše Nestorovića koprivničkoj će se publici predstaviti s nekoliko instrumentalnih skladbi, a najavili su da su, uz Zdenku Kovačićek, pripremili zanimljiv program prepun iznenađenja. Koncert je u dvorani koprivničkog Domoljuba večeras od 19,30 sati, a ulaznice se mogu kupiti na ulazu u dvoranu.

STILSKE VJEŽBE U KRIŽEVCIMA - U Križevcima večeras gostuje najdugovječnija predstava na svijetu s istom glumačkom postavom koja je ušla u Guinnessovu knjigu rekorda – Stilske vježbe. U predstavi glume Lela Margitić i Pero Kvrgić. Križevčani i svi zainteresirani predstavu mogu pogledati od 19,30 sati u dvorani Hrvatskog doma.

PREDSTAVLJANJE STRATEGIJE KULTURNOG RAZVITKA GRADA - Javno predstavljanje nacrta Strategije kulturnog i kreativnog razvitka grada Zagreba za razdoblje od 2015. do 2022. godine bit će održao u KUC Travno danas u 17,00 sati.

„USKRSNI PAKETIĆ ZA DJEČJI OSMJEH“ - Akciju pod nazivom „Uskrsni paketić za dječji osmjeh“ podržala je ove godine Turistička zajednica Grada Čakovca, te će sa sto prigodnih poklon paketića uveseliti najmlađe sugrađane. Iz Ureda TZ Grada Čakovca pozivaju i sve ostale da se pridruže akciji, spakiraju slatki paketić i donesu ga u župni ured Crkve Sv. Nikole u Čakovcu do 1. travnja i to od utorka do petka od 8,30 do 10,00 te od 17,00 do 18,00 sati. Paketić se može poslati i poštom na adresu Župe Sv. Nikole Biskupa, Franjevački trg 1, 40 000 Čakovec.

JOŠ JEDNO IZDANJE FASHION.HR-a - Najveći regionalni modni događaj Fashion.hr održat će se od 17. do 21. ožujka u paviljonu 5 Zagrebačkog velesajma.Iz godine u godinu FASHION.HR potvrđuje status najvažnije modne manifestacije koja okuplja poznata i etablirana dizajnerska imena, čiji će vrhunski dizajn uz neizostavnu zabavu tijekom pet dana učiniti Zagreb regionalnom modnom prijestolnicom. Svima poznata dizajnerska imena i doajeni modne scene i ove će sezone pokazati svoje modne vizije koje publika s nestrpljenjem iščekuje.

PROMET PO MJERI GRAĐANA - Savjet za sigurnost prometa na cestama Varaždinske županije pokrenuo je kampanju za poboljšanje stanja prometnica i prometa pod nazivom „Promet po mjeri građana“. U sklopu kampanje pozvani su svi građani da svoje prijedloge, sugestije i prigovore vezane za probleme na prometnicama Varaždinske županije dostave na e-mail adresu Policijske uprave Varaždinske: vz.promet@mup.hr ili na e-mail adresu Varaždinske županije: dlevacic@vzz.hr. Primjedbe i sugestije će se prikupljati do 1. lipnja, a nakon analize napravit će se cjelovito izvješće, temeljem kojeg će upravitelji cesta i jedinica lokalne samouprave, uz suglasnost policije, poduzeti potrebne zahvate i adekvatne mjere na cestama.

PREVENTIVNI PREGLEDI MADEŽA - Zagrebačka županija i u ovoj godini sa 50.000 kuna financira preventivni program ranog otkrivanja zloćudnih tumora kože. Program provode dermatovenerolozi iz Specijalne bolnice Naftalan u prostorijama Ljekarni Zagrebačke županije u gradovima i općinama, a raspored se može pogledati na županijskoj web stranici. Ovaj program Zagrebačka županija provodi već dvije godine, a interes stanovnika Županije je iznimno velik. Redoviti pregledi kože s ciljem otkrivanja zloćudnih tumora kože u što ranijem stadiju bolesti otvaraju mogućnosti potpunog izlječenja.

RADOVI NA JADRANSKOJ AVENIJI - Zbog izvođenja radova na Jadranskoj aveniji do subote 21. ožujka do 5,00 sati zatvoren je sjeverni kolnik Jadranske avenije, na dijelu od raskrižja skretanje prema sveučilišnoj bolnici / Remetinec do odteretnog kanala Sava - Odra, dok se promet za vrijeme navedenih radova odvija po južnom kolniku dvosmjerno. Za vrijeme radova onemogućena su sva lijeva skretanja u navedenom raskrižju. Kako bi izbjegla dodatna prometna zagušenja na raskrižju predložen je obilazni pravac: Kružni tok Remetinec – Remetinečka cesta – Karlovačka cesta – Jadranska avenija (čvor Lučko).

 

Ponedjeljak, 16. ožujka 2015.
ZELENI BILTEN VARAŽDINSKE ŽUPANIJE - Upravni odjel za poljoprivredu i zaštitu okoliša Varaždinske županije te Savez udruga Dravska liga iz Varaždina izdali su Zeleni bilten 2015. Riječ je o izdanju kojim se nastoji olakšati pristup informacijama i sudjelovanju javnosti u pitanjima zaštite okoliša, prirode te biološke raznolikosti. U Zelenom biltenu svi zainteresirani mogu pronaći korisne informacije o zaštiti okoliša, popis inspekcijskih službi s kontaktima te informacije o zaštićenim dijelovima prirode Varaždinske županije. Informiranje građana i pomoć pri rješavanju raznih problema bit će osigurana i na internetskoj stranici Županije na kojoj će se objavljivati aktualnosti o okolišu i prirodi s područja Županije.

UREĐENJE PROMETNICE U NASELJU ČIČKOVINA - Radove na uređenju prometnice u naselju Čičkovina u Općina Martijanec danas će obići župan Varaždinske županije Predrag Štromar. Radove na asfaltiranju ove ceste duge 1.455 metara vrijedne milijun i 66 tisuća kuna u potpunosti financira Županijska uprava za ceste Varaždinske županije. Županu Štromaru u obilasku radova pridružit će se i njegov zamjenik Alan Košić, načelnik Općine Martijanec Marijan Horvat te ravnatelj Županijske uprave za ceste Tomislav Osonjački.

KONFERENCIJA ZA PODUZETNIKE - Međimurska županija bit će domaćin konferencije koja će uz temu „Mogućnosti i izazovi hrvatskih poduzetnika u EU-u“ okupiti čelne ljude i poduzetnike triju županija. Međimurska županija sutra će biti domaćin i koordinator konferencije i za goste iz Varaždinske te Koprivničko – križevačke županije, a očekuje se dolazak oko 150 sudionika. Uz suorganizaciju predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj i Informacijskog centra Europe Direct Čakovec, kao glavna tema skupa odabrano je upravo poduzetništvo, kao važan čimbenik gospodarske djelatnosti, kako u Europskoj uniji i Republici Hrvatskoj, tako i Međimurskoj županiji. Završni dio konferencije zamišljen je kao panel-diskusija u kojoj će sudjelovati predstavnici Europske komisije, ministarstva obrta i poduzetništva, kao i sami poduzetnici.

NAGRADA „JOSIP ŠTOLCER SLAVENSKI“ - Ocjenjivački sud Nagrade Grada Čakovca "Josip Štolcer Slavenski“ na prošlotjednoj je sjednici odlučio da je dobitnik Nagrade Grada Čakovca "Josip Štolcer Slavenski" za 2014. godinu Mladen Tarbuk. Nagradu za najbolje djelo hrvatskoga skladatelja praizvedeno u 2014. godini Tarbuk je dobio za skladbu Plač Jeruzalema, za gudački kvartet, klavir i marimbu, koju su u sklopu programa 39. Osorskkih glazbenih večeri praizveli Zagrebački kvartet, pijanistica Srebrenka Poljak i udaraljkaš Filip Merčep. Nagrada će laureatu biti uručena 8. svibnja u Čakovcu, u sklopu programa 42. Majskog muzičkog memorijala Josip Štolcer Slavenski.

SUSRET ŽUPANA NAJKONKURENTNIJIH ŽUPANIJE HRVATSKE - Predstavnici četiri županije koje su u samom vrhu ljestvice konkurentnosti u Hrvatskoj održali su sastanak u Puli. Na četvrtom ovakvom sastanku u posljednjih godinu dana župan Međimurske županije Matija Posavec, župan Varaždinske županije Predrag Štromar, župan Istarske županije Valter Flego te zamjenik župana Primorsko-goranske županije Marko Boras Mandić pokrenuli su inicijativu formiranja radne skupine koja će raditi na prijedlogu decentralizacije i regionalizacije Hrvatske. Župani su razgovarali i o mogućnostima daljnjeg povezivanja na gospodarskoj i turističkoj razini te dogovorili skori ponovni susret i to već u travnju.

POMOĆ MEĐIMURJA VUKOVARSKOM SOCIJALNOM DUĆANU - Apelu članica humanitarne udruge "Duga" iz Vukovara za pomoć socijalnoj samoposluzi u Vukovaru, odazvali su se članovi Udruge vukovarskih branitelja i logoraša Međimurja, koji su proteklih mjesec dana prikupljali pomoć u hrani i potrepštinama. Osiguravanjem prijevoza, akciji se priključio i Grad Čakovec. Gradonačelnik Stjepan Kovač te zamjenici Mario Medved i Romano Bogdan, prikupljenu pomoć su zajedno s braniteljima u subotu dostavili u Vukovar.. Posjet čakovečkog gradskog izaslanstva iskorišten je i kako bi se s vukovarskim kolegama razmijenila iskustva i razgovaralo o problemima jedinica lokalne samouprave, a Vukovarce su posebno zanimala čakovečka iskustva oko gospodarenja otpadom, i poticanja gospodarstva. Dogovoren je i posjet vukovarskog izaslanstva Čakovcu.

KRIŽEVAČKI VIJEĆNICI OBIŠLI DOM ZA STARIJE - Na poziv investitora Doma za starije i nemoćne Davora Vukmirića i Karla Schmidta, križevački gradski vijećnici, umirovljenici i predstavnici Grada obišli su dom koji je pred samim završetkom. Dom vrijedan oko 3 milijuna eura na prostoru bivše križevačke vojarne, primit će stotinjak stanara, a svoja vrata će otvoriti 24. travnja na Dan grada. Dom u Križevcima prvi je iz projekta Senior Care u kojem će korisnici imati iznadprosječni standard i za koji se investitori nadaju da će biti model za slične ustanove diljem zemlje.

AKCIJE PRIKUPLJANJA KRVI - Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica počinje s redovnim mjesečnim akcijama dobrovoljnog darivanja krvi. I ovomjesečne akcije provode se u suradnji s Hrvatskim Zavodom za transfuzijsku medicinu Zagreb, Društvima dobrovoljnih darivatelja krvi te Općinskim društvima Crvenog križa. Akcije će se do kraja tjedna provoditi u tvrtkama i općinskim središtima na području djelovanja koprivničkog Crvenog križa, a aktivni i budući darivatelji krvi krv mogu darivati danas i sutra u sjedištu Društva u Koprivnici, Braće Radić 7.

SPORAZUM S LOVAČKIM SAVEZOM - Koprivničko-križevačka županija sklopila je s Hrvatskim lovačkim savezom Sporazum kojim lovački savez garantira da će zakupci zajedničkih lovišta ispuniti svoje obaveze oko plaćanja zakupa prava lova. Sporazum su potpisali župan Darko Koren i predsjednik lovačkog saveza Đuro Dečak. Župan Darko Koren, istakao je kako je potpisivanjem sporazuma nastavljena dobra suradnja Koprivničko-križevačke županije s Hrvatskim lovačkim savezom.
 
Nedjelja, 15. ožujka 2015.
KAJKAVCI U LISINSKOM - Tradicionalni koncert popularnih kajkavskih izvođača, predvođenih Ivicom Pepelkom, u velikoj koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog 15. ožujka 2015. godine od 19,00 sati. Uz Ivicu Pepelka tu su još Kirjales, Kušlec, Fakini, Kavaliri, Gordana Ivanjek Tušek, Gabrijela Hrženjak, Darko Berović, Franjo Šoštarić a stihove Ivice Pepelka i Ladislava Prežigala govori mladi zagorski glumac Denis Bosak. Koncert  u Lisinskom tradicionalno organizira i izravno prenosi Radio Kaj. Modnu reviju priređuje Kotka konfekcija iz Krapine.
petak, 13. ožujka 2015.
U ZAGREBU RASTE BROJ TURISTA - Prema podacima Turističke zajednice grada Zagreba, glavni grad Hrvatske u veljači je posjetilo 42.284 posjetitelja koji su ostvarili 79.625 noćenja. U odnosu na lanjsku veljaču to je porast od 11 posto u dolascima i 9 posto u noćenjima. Najviše dolazaka ostvarili su gosti iz: Južne Koreje, a slijede gosti iz Italije, Srbije, Njemačke i BIH. Ukupno je u Zagrebu u siječnju i veljači boravilo 82.885 gostiju, koji su ostvarili 160.320 noćenja, što je porast od 15 posto u dolascima i 16 posto u noćenjima, čime je Zagreb ostvario najbolje rezultate od svih gradova u RH.

NOVE INTERNETSKE STRANICE ZAGREBAČKE TURISTIČKE ZAJEDNICE - Nove internetske stranice o zagrebačkoj turističkoj ponudi ovih dana objavila je gradska Turistička zajednica. Trenutno su dostupne na 6 jezika. Nove stranice omogućuju lakšu navigaciju, preglednost te su jednostavnije za upotrebu. Uz to imaju zabavan i interaktivan dio „Zagreb Walk“ koji poziva korisnika na virtualno druženje i komunikaciju po zagrebačkim ulicama s avatarima ostalih korisnika koji se trenutno nalaze na stranicama. Na novoj podstranici www.lovezagreb.hr mogu se pronaći zanimljive priče o Zagrebu nastale iz pera lokalnih blogera koje prikazuju grad iz nešto drugačije perspektive nego što je u turističkim vodičima. Korisnici imaju mogućnost objave vlastitih fotografija, kao i komentiranja te dijeljenja sadržaja putem društvenih mreža.

ISPLATA USKRSNICA UMIROVLJENICIMA - Danas počinje isplata novčane pomoći umirovljenicima za mjesec ožujak, koju daje Grad Zagreb, s kojom će biti isplaćena i uskrsnica u iznosu od 100 kuna. Svi koji pomoć ne prime na kućnu adresu mogu je preuzeti u poštanskim uredima deset dana od početka isplate. Pravo na novčanu pomoć ostvaruju umirovljenici, državljani Republike Hrvatske koji prebivaju na području Grada Zagreba najmanje 5 godina neprekidno, čiji su ukupni prihodi jednaki ili manji od 1.500 kuna mjesečno.


ENERGETSKA OBNOVA KUĆA U VARAŽDINSKOJ ŽUPANIJI - U Županijskoj palači u Varaždinu održano je prvo zajedničko potpisivanje ugovora o subvencioniranju troškova energetske obnove kuća sa svim privatnim korisnicima subvencija koji su stekli to pravo prijavom na natječaj. Ugovore sa 26 korisnika potpisao je zamjenik župana Varaždinske županije Alan Košić koji je najavio, kako će potkraj ožujka, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost iznova raspisati natječaj za provedbu ovakvog programa te da su u županijskom proračunu za 2015. godinu osigurana sredstva za sufinanciranje.


MALI PORAST NEZAPOSLENOSTI U PODRAVINI I PRIGORJU - U Koprivničko-križevačkoj županiji u veljači je bilo 7.665 nezaposlenih osoba. U odnosu na siječanj broj nezaposlenih povećan je za 39 osoba. No, u usporedbi s istim razdobljem prošle godine nezaposlenost je manja za 2.311 osoba ili 23,2%. Evidencije križevačkog Područnog ureda Zavoda za zapošljavanje najviše nezaposlenih bilježe na koprivničkom području i to 2.038 osba, zatim na đurđevačkom gdje su nezaposlene 1.062 osobe, dok je najmanje nezaposlenih na križevačkom području, 829. U odnosu na siječanj, pad broja nezaposlenih osoba evidentiran je u Ispostavi Koprivnica i to za 15 osoba, dok Ispostave Križevci i Đurđevac bilježe rast broja nezaposlenih: u Đurđevcu za 45, a u Križevcima za devet osoba.


KRIZA ZAGREBAČKIH TRGOVA - Tribina 'Kriza zagrebačkih trgova' Tončija Valentića na kojoj će gostovati Dino Igrec, Sonja Leboš i Saša Šimpraga održat će se u Gradskoj knjižnici na Starčevićevom trgu danas u 20,00 sati. Na tribini će se razgovarati o sudbini brojnih zagrebačkih trgova danas, kritički se osvrnuti na neprimjerene urbanističke intervencije, ali i ponuditi moguća rješenja za kvalitetnu obnovu postojećih ili nastanak novih trgova. Zagrebački trgovi već dva desetljeća doživljavaju period sustavne devastacije i planskog uništavanja čiji je rezultat nestanak trga kao javnog prostora, stoji u najavi tribine.

PLACE2GO – SAJAM PUTOVANJA - Sajam putovanja, na kojemu se predstavljaju hrvatske, ali i atraktivne svjetske destinacije održava se danas i sutra u Boćarskome domu. Da ovaj sajam raste kvantitetom i kvalitetom vidljivo je u činjenici da su ga prepoznale zemlje koje svoje turističke potencijale još do sada nisu prezentirale hrvatskom tržištu, a odabrale su upravo Place2go. Tako će se ove godine po prvi puta predstaviti grad Bruxelles i egzotična Namibija, a od već dobro znanih, ali i dalje atraktivnih izlagača, tu su i zemlje poput Tajlanda, Indije, Malezije, Tunisa, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Turske, Bugarske, ali i bliske destinacije poput Slovenije, Srbije, Austrije, Mađarske i naravno, mnogobrojnih hrvatskih izlagača.


SAJAM OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE - Grad Varaždin uputio je poziv izlagačima za sudjelovanje na 6. Sajmu obnovljivih izvora energije Cro Eco Energy Expo 2015., koji će se održavati od 27. do 29. ožujka u Gradskoj sportskoj dvorani Varaždin. Za prva 23 prijavljena izlagača specijalizirana za obnovljive izvore energije, grad će financirati troškove prostora i postavljanja štandova. Prijave se zaprimaju do 17. ožujka 2015. godine do 12,00 sati, a pravo izlaganja će ostvariti izlagači prema redoslijedu prijave. Za prijavu je potrebno ispuniti prijavnicu dostupnu na internetskim stranicama sajma CRO EEE 2015.


OKRUGLI STOL U VARAŽDINSKIM TOPLICAMA - Okrugli stol pod nazivom ''Aquae Iasae i projekti Europske unije' 'danas u Varaždinskim Toplicama organiziraju Zavod za znanstveni rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Varaždinu i Zavičajni muzej Varaždinske Toplice. Stručnjaci i povjesničari s područja sjeverozapadne Hrvatske, svojim će izlaganjima dotaknuti problematiku razvoja kulturnog turizma na području Varaždinske, Koprivničko-križevačke i Međimurske županije.

JOŠ POLA MILIJUNA KUNA ZAGORSKIM UDRUGAMA - Natječaj za dodjelu financijskih potpora projektima ili programima udruga za 2015. godinu, putem kojega će se udrugama dodijeliti još pola milijuna kuna raspisala je Krapinsko-zagorska županija. Natjecati se mogu udruge koje se bave unapređenjem zdravlja i prevencijom, zaštitom okoliša i održivim razvojem, kulturnom baštinom i novom medijskom kulturom, djecom i mladima, unapređenjem položaja ranjivih skupina te unapređenjem kvalitete života ruralnih područja. Dodjeljivat će se potpore u minimalnom iznosu od 5.000 do maksimalno 50.000 kuna. Prijave se šalju na propisanim obrascima koji se mogu naći na web stranici Krapinsko-zagorske županije www.kzz.hr, a rok je 17. travanj.


NATJECANJE MLADIH CRVENOG KRIŽA - Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica sutra organizira natjecanje mladih koje će se održati u Osnovnoj školi Koprivnički Bregi od 10 sati. Natjecat će se 10 ekipa podmlatka: tri osnovne škole iz Koprivnice, te iz Novigrada Podravskog, Sokolovca, Rasinje, Gole, Koprivničkih Bregi, Legrada i Drnja. U kategoriji mladeži natjecat će se ekipe iz koprivničke Gimnazije, te Srednje i Obrtničke škole Koprivnica.. Najuspješnije ekipe idu dalje na međužupanijsko natjecanje 18. travnja u Molvama, a državno će se održati 9. svibnja u Splitu. Na prošlogodišnjim natjecanjima ekipa podmlatka Osnovne škole Braća Radić iz Koprivnice imala je najviše uspjeha na svim natjecanjima osvojivši titulu državnih prvaka na natjecanju u Novom Vinodolskom.


OKUSI VARAŽDINSKOGA KRAJA - Projekt „Okusi Varaždinskoga kraja“, u sklopu nacionalnog projekta „Okusi Hrvatske tradicije“, na području Varaždinske županije krajem prošle godine pokrenula je Turistička zajednica Varaždinske županije. Ovih je dana održan sastanak sudionika u projektu i dogovoreno je kako će 20. ožujka biti upriličena dodjela oznaka standarda „Okusi Varaždinskog kraja“. Oznaku standarda dobit će 11 ugostiteljskih objekata. Donesen je i Pravilnik, koji sadrži uvjete za pristupanje projektu čiji je osnovni cilj unapređenje ukupne turističke ponude na području Varaždinske županije, posebno poticanjem ponude tradicijskih lokalnih jela u dnevnoj ponudi ugostiteljskih objekata.


PREZENTACIJA PROJEKTA „ZAGREB ZA MENE“ - Prezentacija projekta "Zagreb za mene" održat će se sutra na Trešnjevačkom placu od 9,30 do 13,00 sati. .„Zagreb za mene“ je projekt urbane revitalizacije javnih prostora u gradu kroz provedbu 17 zahvata i intervencija u javnim prostorima na području cijeloga grada. Projekt je pokrenut od Društva arhitekata Zagreba, u suradnji s Arhitektonskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu i Gradom Zagrebom. Osim aktivnog uključivanja struke očekuje se i sudjelovanje građana, te građanskih udruga i drugih inicijativa sa svojim idejama i doprinosima u ovome projektu. Sve to trebalo bi rezultirati promjenama i unaprjeđenjem javnih prostora u gradu.

KOTLOVI NA BIOMASU U ZGRADAMA JAVNE NAMJENE - Javni poziv za odabir lokacija i objekata za koje će se izraditi studije izvodljivosti za ugradnju kotlova na biomasu u zgradama javne namjene te za izgradnju sabirno-logističkih centara za biomasu raspisala je Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske-REGEA, kao partner na projektu BioHeatLocal koji se provodi u sklopu programa IPA prekogranična suradnja Slovenija-Hrvatska. Projektne aktivnosti provode se na prekograničnom području, a s hrvatske strane predviđena su područja Krapinsko-zagorske, Karlovačke i Zagrebačke županije. Prihvatljivi prijavitelji na ovaj poziv su jedinice lokalne i regionalne samouprave, tvrtke i privatni poduzetnici. Poziv je otvoren do 20. ožujka ove godine.

ŠKOLA PLIVANJA ZA UČENIKE TREĆIH RAZREDA - Na koprivničkim Gradskim bazenima Cerine i dalje se provodi škola plivanja za učenike trećih razreda osnovnih škola. Trenutno ju polaze učenici Područne škole Koprivnički Ivanec i Matične škole Kunovec. Koprivničko-križevačka županija tako nastavlja sufinancirati program obuke neplivača za učenike trećih razreda osnovnih škola kojima je osnivač. Program od 2008. godine provode članovi Udruge kineziologa grada Koprivnice te je kroz njega obuhvaćeno 17 škola i 547 učenika trećih razreda. Koprivničko-križevačka županija financira rad učitelja plivanja s iznosom nešto većim od 89 tisuća kuna. Također, financira i prijevoz učenika u okviru Ugovora o prijevozu učenika osnovnih škola, a ulaznice za bazen podmiruju škole.

VIVALDIJEVA 4 GODIŠNJA DOBA - U sklopu plavog ciklusa Zagrebačka filharmonija pod ravnanjem maestra Noama Sheriffa večeras će u 19,30 izvesti Vivaldijeva Četiri godišnja doba. Osim toga, u nastavku koncerta biti će izvedena Brahmsova 3. simfonija. Koncert je realiziran uz podršku Veleposlanstva Države Izrael u Republici Hrvatskoj.

MÜNCHHAUSEN U SUSEDGRADU - Kazališna predstava „Münchhausen“ prema knjizi Gottfrieda Augusta Bürgera, redatelja Borisa Kovačevića bit će izvedena u Centru za kulturu i obrazovanje Susedgrad večeras u 19,30 sati.

JELČIĆEVA PREDSTAVA PONOVNO U TEATRU &TD - Kazališna predstava 'Ko rukom odneseno', nagrađivanog kazališnog i filmskog redatelja Bobe Jelčića može se pogledati ove subote i nedjelje, 14. i 15. ožujka u Polukružnoj dvorani &TD-a od 20,00 sati. Riječ je o kompleksnoj priči o međuljudskim odnosima, ljubavnim i prijateljskim. Troje prijatelja igraju Marko Makovičić, Jerko Marčić i Ivana Krizmanić.

IZLOŽBA U DVORCU ORŠIĆ - Izložba "Trgovina, trgovišta, trgovački putevi" u Galeriji dvorca Oršić u Gornjoj Stubici otvara se danas. To je dio izložbenog ciklusa koji je počeo izložbom "Dače i punte", a obrađuje razdoblje srednjeg i ranog novog vijeka, tj. doba velike seljačke bune. Uz ostalo, moći će se vidjeti grafički materijal, karte i maketa s prikazom ondašnjih trgovačkih puteva, mitnica i trgovačkih centara ovog dijela Hrvatske, te predmeti vezani uz trgovinu onoga doba. Otvorenje izložbe je danas u 18,00 sati, a moći će se razgledati do 3. svibnja.

KONCERT SAKRALNE GLAZBE U ZAPREŠIĆU - Sakralni koncert pučkih pivača svete Cecelije „Korizma u Kaštel Lukšiću“ bit će održan sutra u zaprešićkoj crkvi svetog Ivana Krstitelja u 18,00 sati. Sat kasnije, od 19,00 sati u maloj dvorani zaprešićkog POU održat će se koncert „Zaprešićka revija đaka i studenata glazbe“. U nedjelju, 15. ožujka u velikoj dvorani POU može se pogledati predstava „Ritina škola“ od 19,00 sati.

PREDSTAVA I FOLKLOR U VELIKOJ GORICI - Predstava „Bilo jednom jedno sunce! Teatra „puna kuća“ može se pogledati ove nedjelje u dvorani Galženica u Velikoj Gorici od 17,00 sati. U nedjelju, u dvorani Gorica od 17,00 sati bit će održana i smotra folklora odraslih sekcija.


PREDSTAVA ZA DJECU U CENTRU ZA KULTURU ČAKOVEC - Predstavom Generak Kiro Miš Dramski studio Dada Kazališne družine Pinklec predstavit će se ove nedjelje u 16,00 sati u Centru za kulturu Čakovec u sklopu Kazališne tribine za djecu i mlade Cukorek.


PRIREDBA POVODOM USKRSA - Prigodnu priredbu s podjelom poklon paketića djeci do dvanaest godina starosti čiji su roditelji hrvatski branitelji Grada Zagreba, organizira Gradski ured za branitelje,a povodom blagdana Uskrsa. Zahtjevi za priredbu se zaprimaju u Gradskom uredu za branitelje od danas do popunjenosti kapaciteta, a potrebne informacije mogu se dobiti na broj telefona: 01/6100385.

PRAVNA KLINIKA U ZLATARU - Dežurstvo Pravne klinike, za sve građane koji trebaju pravni savjet održat će se u utorak, 17. ožujka, od 12,00 do 14,00 sati, u prostorijama Grada Zlatara. Istog dana Pravna klinika dežurat će i za članove Udruge osoba s invaliditetom Krapinsko-zagorske županije, u prostorijama Udruge, od 10,00 do 12,00 sati.

SVETONEDELJSKA SALAMIJADA - Ovaj i sljedeći vikend u organizaciji Udruge Svetonedeljski kobastari bit će organizirana Svetonedeljska salamijada na trgu Ante Starčevića. Ovaj vikend organizirana su predstavljanja proizvođača, ocjenjivanje salama te besplatne degustacije.

NAGRADE TEHNIČKE KULTURE - Natječaj za dodjelu županijske Nagrade tehničke kulture „Rudolf Perešin“ za 2014. godinu otvoren je još do ove nedjelje15. ožujka. Nagrada se dodjeljuje u dvije kategorije, kao nagrada za životno djelo i godišnja nagrada. Iz Zajednice tehničke kulture Zagrebačke županije pozivaju sve zainteresirane da prijedloge za Nagradu dostave na adresu: Zajednica tehničke kulture Zagrebačke županije, Perkovčeva 59, pp 14, 10430 Samobor.


OBLJETNICA POSVEĆENJA KAPELICE U PALINOVCU - Svečanost obljetnice posvećenja kapelice Presvetog Trojstva i proslava Dana Palinovca u Međimurju održat će se sutra, 14. ožujka. Na svečanosti u 17,00 sati u Domu kulture Palinovec dodijelit će se plakete i izvesti kulturno umjetnički programo. Ujedno će u prostorima Područne škole u Palinovcu Udruga žena Palinovec organizirati tematsku izložbu „Ručni radovi naših mještana te Starine, stari dokumenti, fotografije. Izložba će biti otvorena od 12,00 do 15,00 sati te u nedjelju, 15. ožujka od 09,30 do 15,30 sati.


NASTAVLJAJU SE ČAGE U PREČKOM - Program Čage u Prečkom nastavlja se od ove subote, 14. ožujka u Dom kulture u Prečkom 14. Uz zvukove dobrog rock’n’rolla Waltera Nene Neugebauera & The Cadillac i gošće Rajke Sutlović svi posjetitelji moći će uživati i u plesu od 20,00 do 23,00 sata. Čage u Prečkom održavat će se, kao i do sada, druge subote u mjesecu, do lipnja 2015.

BESPLATNO TESTIRANJE VOZILA - Akcija besplatnog testiranja ispravnosti vozila održat će se sutra od 08,00 do 14,00 sati u Autoklubu Siget. Zaposlenici Kluba provjerit će besplatno motor, kočnice, svijetla, podvozje, tekućine u vozilu, amortizere te sve ostalo neophodno za tehničku ispravnost vozila.

PRVOLIGAŠKA SUBOTA U KOPRIVNICI - Derbi 19. kola, ali i vječni derbi hrvatskog ženskog rukometa odigrat će se sutra u Koprivnici. Rukometašice Podravka Vegete na domaćem terenu dočekuju svoje velike rivalke, zagrebačku Lokomotivu. Koprivničke „Kokice“ prve su na ljestvici prve lige s 35, dok su zagrebačke „Lokosice“ treće s 30 bodova. Utakmica u sportskoj dvorani Gimnazije „Fran Galović“ u Koprivnici igra se od 19,30 sati. A prije toga još jedna Lokomotiva gostuje u Koprivnici. Nogometaši Slaven Belupa na gradskom stadionu u utakmici 25. kola dočekuju Lokomotivu, a ova utakmica igra se od 17,00 sati. „Farmaceuti“ su sedmi na prvenstvenoj tablici

DRUGA ATLETSKA UTRKA ZAGREB 5X5 - Druga atletska utrka u sklopu serije Zagreb 5x5 u nedjelju u 11,00 sati krenut će iz Teniskog centra Maksimir i trčati Ulicom Ravnice V, cestom uz tvornicu Kraš, Ravnicama, Ulicom Jurja Dalmatinca, Albrechtovom te Ravnicama I i Ravnicama IX. U sklopu utrke trče se tri kruga, jedan kraći i dva veća, a tijekom prolaska trkača ovim ulicama između 11,00 i 11,40 sati biti obustavljen cestovni promet. Trkačku skupinu osiguravat će policija. Utrka Zagreb 5 x 5 sastoji se od 5 utrka dugih po 5 kilometara koje se održavaju u različitim dijelovima grada.

SINKORNIZIRANO KLIZANJE U DOMU SPORTOVA - Ledena dvorana zagrebačkog Doma sportova 13. i 14. ožujka domaćin je Svjetskog juniorskog prvenstva u sinkroniziranom klizanju. U Zagreb dolazi više od 500 klizačica iz 19 zemalja svijeta, te preko 1.500 stranih navijača. Hrvatsku predstavljaju Zagrebačke pahuljice, a svečano otvaranje počinje večeras u 18,00 sati.

MEMORIJALNI RUKOMETNI TURNIR U IVANIĆU - Memorijalni rukometni turnir „Antonio Matijević“ bit će održan u sportskoj dvorani Žeravinec u Ivanić Gradu ove nedjelje, 15. ožujka od 9,00 sati.
 

 

četvrtak, 12. ožujka 2015.

NOVI HANGAR - Croatia Airlines zahvaljujući novom servisnom hangaru u zagrebačkoj zračnoj luci Pleso proširuje usluge tehničkog održavanja zrakoplova od kojih očekuje značajne prihode, istaknuo je predsjednik Uprave domaće zrakoplovne tvrtke Krešimir Kučko. Podsjetimo, do prosinca iduće godine novi putnički terminal trebao bi biti u cijelosti završen i dobiti uporabnu dozvolu. Time će se kapacitet zagrebačke zračne luke sa sadašnjih 2,2 milijuna putnika povećati na 3,5 milijuna, s perspektivom da u dogledno vrijeme dosegne pet milijuna. Ukupna investicija je 331 milijun eura, od čega 243 milijuna eura za dizajn i izgradnju terminala, a 88 milijuna eura rezervirano je za održavanje aerodromske infrastrukture.

PROJEKT „PROMICANJE ZDRAVLJA U LOKALNOJ ZAJEDNICI“ - U sklopu projekta „Promicanje zdravlja u lokalnoj zajednici“, koji organizira Gradski ured za zdravstvo u suradnji sa Službom za mjesnu samoupravu i zdravstvenim ustanovama Grada Zagreba, danas će predavanje dr. Ivke Brigljević iz Zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba biti održano u Mjesnom odboru „Marin Držić“ na Krugama. Doktorica Brigljević će od 18,00 sati govoriti o osnovama reanimacije.

SUSRET GOSPODARSTVENIKA ZAGREBAČKE ŽUPANIJE - Susret gospodarstvenika Zagrebačke županije održan je u Zagrebu. Zagrebačka županija s obzirom na gospodarske okolnosti u državi zadržala je solidan status razvoja, naglasio je župan Stjepan Kožić, dok je o gospodarskoj situaciji u Hrvatskoj i očekivanjima u narednom razdoblju govorio je profesor i ekonomski stručnjak Mladen Vedriš. Predstavljeni su Programi i mjere za poticanje razvoja poljoprivrede, ruralnog razvoja i šumarstva Zagrebačke županije za što je u proračunu ove godine osigurano oko 13,5 milijuna kuna.


ENEGETSKA OBNOVA GRADSKOG VRTIĆA U KRIŽEVCIMA - U Križevcima će biti potpisan Ugovor o energetskom učinku Dječjeg vrtića Križevci. Ugovor će potpisati gradonačelnik Križevaca Branko Hrg, ravnateljica Dječjeg vrtića Mirjana Gregurek, predstavnik tvrtke pružatelja usluge, Josip Mihalić te direktor Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama Slavko Čukelj, a potpisivanju ugovora nazočit će i ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš. Ugovor o energetskom učinku sklapa se na rok od 15 godina, godinu dana traje obnova vrtića, a 14 godina je za praćenje i isplatu naknada za energetsku uslugu.


SMANJENA NEZAPOSLENOST U MEĐIMURSKOJ ŽUPANIJI - Krajem veljače u evidenciji Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje registrirana je 329.751 nezaposlena osoba, što znači da je u usporedbi s veljačom prošle godine broj nezaposlenih manji je za 54.625 osoba. Prema evidenciji Područnog ureda Čakovec krajem veljače ove godine evidentirane su 6.324 nezaposlene osobe, a taj je broj za razliku od istog mjeseca prošle godine u Međimurju manji za 24,3%.


SIMPOZIJ SOCIJALNIH RADNIKA U VARAŽDINU - Simpozij pod nazivom ''Uloga socijalnih radnika u promicanju dostojanstva i vrijednosti ljudi'' održava se danas u Varaždinu. Organizira ga Udruga socijalnih radnika Varaždinske županije, u suradnji s Društvom socijalnih radnika Međimurske županije, Udrugom socijalnih radnika Koprivničko-križevačke županije i Društvom socijalnih radnika Krapinsko-zagorske županije. Cilj je jačanje i afirmacija profesije socijalnog rada u području zaštite ljudskih prava i dostojanstva te isticanje primjera dobre prakse koju socijalni radnici svakodnevno provode u različitim područjima svojeg rada. Održavanjem Simpozija obilježit će Svjetski dan socijalnog rada 17. ožujka kojem je ove godine tema „Promicanje dostojanstva i vrijednosti ljudi“.


BESPLATNA PRAVNA POMOĆ U ČAKOVCU - U projekt vanjskih klinika Pravnog fakulteta u Zagrebu uključio se Grad Čakovec. Pravna klinika je jedinica Pravnog fakulteta u okviru koje studenti viših godina građanima pružaju besplatnu pravnu pomoć. Građani će pomoć moći dobiti u gradskoj vijećnici Grada Čakovca u ponedjeljak 16. ožujka od 11,00 do 13,00 sati. U okviru davanja besplatne pravne pomoći, studenti samostalno i kolektivno obrađuju primljene slučajeve pri čemu im savjetom po potrebi pomažu akademski mentori – suradnici, znanstveni asistenti i profesori. Klinika u prvom redu pruža pravne savjete, pomažući korisnicima da se snađu u pravnim problemima s kojima se suočavaju.


PRIJEM ZA SUDIONIKE ERASMUS PLUS PROJEKTA - Šezdeset učenika i petnaest nastavnika iz Latvije, Italije, Rumunjske i Turske sudionika Međunarodnog projekta Erasmus+ pod nazivom e(maths + science) primit će danas u varaždinskog gradskoj vijećnici gradonačelnik Goran Habuš. Sudionici projekta borave u Varaždinu kao gosti Druge gimnazije Varaždin, a zajedno sa svojim domaćinima sudjeluju u projektu koji se bavi upotrebom ICT alata u nastavi matematike i prirodnih znanosti.


JABUKE ZA ZAGORSKE ŠKOLE - Donaciju od pet tona jabuka podijelila je zagorskim osnovnim školama te svojim klubovima i ograncima Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Podružnica Krapinsko-zagorske županije. Donacija je dobivena, kako navode u Udruzi, radi iznimnih aktivnosti Podružnice ostvarenih u prošloj godini, a najviše u provedbi projekta Informatičko opismenjavanje među hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima i projekta „Promicanje istine o Domovinskom ratu u školama“ koji provode petu godinu za redom, u suradnji sa županijskim Upravnim odjelom za obrazovanje. Polovicu donacije dobilo je 19 osnovnih škola te SŠ i dječji vrtić u Zaboku, a ostatak Udruga Posljednja nada iz Krapine te ogranci i klubovi Podružnice.


STOŽER ZA ZAŠTITU I SPAŠAVANJE U KRIŽEVCIMA - Stožer za zaštitu i spašavanje Koprivničko-križevačke županije održao je sjednicu na kojoj su razgovarali o trenutnom stanju vodotoka i mjerama obrane od poplava poduzetim na području sliva „Česma-Glogovnica“ te o pripremljenosti u slučaju potrebe za djelovanjem. Sjednicu je vodio načelnik stožera i zamjenik župana Ivan Pal, a zamjenik križevačkog gradonačelnika Tomislav Katanović, posebno je zahvalio predstavnicima Hrvatskih voda te naglasio kako upravo od njih očekuje da će poduzeti preventivne mjere uređenja vodotoka, posebno onih koji su uzrokovali prošlogodišnje poplave u Križevcima.


ZAGORSKI POVRĆARI DOBILI NOVO VODSTVO - Novo vodstvo je izabrala Udruga proizvođača i prerađivača povrća i uzgajivača cvijeća Krapinsko-zagorske županije. Za predsjednicu je izabrana Katarina Ptičar, a potpredsjednik je Franjo Sedak. Skupština, održana u Vatrogasnom domu u Poznanovcu, okupila je 40-tak članova, koji su odslušali i predavanje o uzgoju krastavaca, o čemu je govorio Josip Bajs iz Jalžabeta koji je i nositelj kooperacije s Podravkom. Informirao ih je i o mogućnosti probne proizvodnje paprike, što je u fazi dogovora. Sljedeći sastanak zakazan je za 10. travnja u 18,00 sati, također u Vatrogasnom domu u Poznanovcu, a tema su buče uljarice.


HUMANITARNA IZLOŽBA SLIKA - Humanitarna izložba slika bit će otvorena danas u 18,00 sati u domu za starije osobe Centar. Na izložbu su pozvani i autori likovnih djela, kojima će tom prigodom biti uručeni katalozi likovne kolonije koja je održana u lipnju prošle godine u Domu za starije osobe Centar i okupila 23 likovna umjetnika. U cjelodnevnom druženju i stvaranju, nastalo je pedesetak vrijednih, umjetničkih djela koja su prodana na prodajnoj izložbi slika, a prikupljen novac je doniran stradalima u poplavama. U kulturnom dijelu programa sudjelovati će kvintet Muzičke akademije i Zagrebački liječnici pjevači. Tijekom večeri bit će prikazani i dokumentarni filmovi o radu škole u Gunji.


SLIKE ZA LILIPUT LUKE PALJETKA U VARAŽDINU - Slike za Liliput naziv je izložbe hrvatskog pjesnika Luke Paljetka koja je sinoć u sklopu programa Srijeda u Muzeju otvorena u Salonu palače Sermage Gradskog muzeja Varaždin. Premda bez formalnog likovnog obrazovanja, Luko Paljetak je uspješni autor i na tom umjetničkom području, što dokazuje i dvadesetak samostalnih i skupnih izložbi na kojima je dosad sudjelovao. Izložba minijaturnih kolaža pod nazivom Slike za Liliput je premijerno predstavljena u veljači u Dubrovniku, a nakon Varaždina gostovat će u Koprivnici, Šibeniku, Požegi i Vukovaru. Prije otvorenja izložbe, predstavljena je i nova Paljetkova pjesnička zbirka pod nazivom Tisuću šiba preko usta. zložba može razgledati do 12. travnja.


KNJIŽEVNO - GLAZBENA VEČER U MALOM MIHALJEVCU - Književno-glazbena večer koju organizira Ksenija Sabolić održat će se večeras u 19,30 sati u Malom Mihaljevcu u Međimurskoj županiji. Svoju će poeziju predstaviti književnice iz Zagreba - Ljiljana Bedeniković, Andrea Pongračić i Ksenija Kancijan te Ana Tuković iz Gornjeg Orešja i Sonja Vršić iz Murskoga Središća. Za pratnju na gitari bit će zadužen glazbenik Srećko Krištofić. Ulaz je besplatan.


IZLOŽBA „PISANICE OD SRCA“ U KOPRIVNICI - Tradicionalno uoči blagdana Uskrsa u Koprivnici će na središnjem trgu biti postavljena izložba „Pisanica od srca“. Radi se o velikim pisanicama oslikanima u maniri naive, a projekt je osmišljen u Turističkoj zajednici Koprivničko-križevačke županije, koja provodi projekt. Gigantske pisanice postale su nadaleko poznate i već godinama putuju i van granica Koprivničko-križevačke županije i Hrvatske. Nakon svečanog otvorenja izložbe u Koprivnici, „Pisanice od srca“ kreću na svoj put. Središnja svečanost postavljanja pisanice izvan Hrvatske bit će u njemačkom gradu Konstanzu, 27. ožujka. Izložba pisanica na središnjem koprivničkom trgu svečano će biti otvorena sutra u 10,00 sati, a postavljena će biti do 29. ožujka. Ovoga puta na koprivničkom Zrinskom trgu bit će predstavljeno devet velikih i tri male Pisanice od srca.


HUMANITARNI KONCERT U VARAŽDINU - Koncertni nastup poznatih glazbenih umjetnika, violončelista Jevgenija Ksavjrereva i pijanista Konstantina Krasnitskog bit će upriličen večeras u velikoj koncertnoj dvorani varaždinskoga kazališta. Koncert je humanitarnog karaktera, a prihod od ulaznica namijenjen je Centru za odgoj i obrazovanje „Tomislav Špoljar“ u Varaždinu za kupnju novog kombija. U predvorju koncertne dvorane učenici i profesori Škole Tomislav Špoljar Varaždin prije koncerta će prodavati svoje kreativne proizvode. Organizator koncerta je Lions club Vinica, suorganizatori Koncertni ured Varaždin i HNK u Varaždinu, a pokrovitelj je Varaždinska županija. Početak koncerta je u 20,00 sati.


JEZIČNI KAFE U CEKATEU - Jezični kafe Centra za kulturu Trešnjevka održat će se danas od 18,30 do 20,30 sati. Tijekom dva sata neformalne komunikacije svi sudionici usavršit će poznavanje engleskog, talijanskog i francuskog jezika.

PREDAVANJE TKO JE IZGRADIO GRAD? - Predavanje na temu „tko je izgradio grad“ danas će od 18,00 sati održati Anita Ruso u Velikoj dvorani Matice hrvatske. Predavačica će tijekom predavanje pokušati odgovoriti na pitanje; tko su bili arhitekti Dubrovačke Republike? Odakle dolaze, kakvo je njihovo obrazovanje i gdje su ga stekli.

FLORA TURNER-VUČETIĆ: LJUBAVNE SLASTICE - Promocija knjige Flore Turner-Vučetić: Ljubavne slastice, bit će održana u Muzeju za umjetnost i obrt danas u 19,00 sati. Flora Turner-Vučetić, muzeologinja, novinarka i urednica, promotorica hrvatske kulture u inozemstvu, u prvom redu u Velikoj Britaniji, u knjizi isprepliće ljubavnu priču bake Flore i tradicionalne dalmatinske recepte.

KLAVIRSKI RECITAL U VELIKOJ GORICI - Klavirski recital Davorina Mužinića bit će održan večeras u velikogoričkoj dvorani Galženica od 19,30 sati.

PREVENTIVNI ZDRAVSTVENi PREGLEDi MADEŽA - Zagrebačka županija sa 50.000 kuna financira preventivni program ranog otkrivanja zloćudnih tumora kože. Program provode dermatovenerolozi iz Specijalne bolnice Naftalan u prostorijama Ljekarni Zagrebačke županije u gradovima i općinama, a raspored se može pogledati na županijskoj web stranici. Sutra se pregled može obaviti u Kupljenovom na adresi Matije Gupca 60. Ovaj program Zagrebačka županija provodi već dvije godine, a interes stanovnika Županije je iznimno velik. Tako je prošle godine obavljeno 582 pregleda kože dermatoskopom. Inače, redoviti pregledi kože s ciljem otkrivanja zloćudnih tumora kože u što ranijem stadiju bolesti, otvaraju mogućnosti potpunog izlječenja.


KROZ PLES DO VAŽNOSTI VOLONTIRANJA - „I ja sam za ples“ naziv je programa koji će se održati večeras u 18,00 sati u koprivničkom Domu mladih. Radi se o programu koji je dio projekta „Ja sam promjena – VOLONTIRAM“ koprivničke Udruge osoba s invaliditetom „Bolje sutra“, za koji su dobili bespovratna sredstva od Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. U programu će sudjelovati osobe s invaliditeom, učenici osnovne škole Koprivnički Ivanec, volonteri udruge Bolje sutra te brojni dužnosnici iz cijele županije. Najavljeno je da će župan Darko Koren zaplesati valcer, a njegov zamjenik Ivan Pal mambo.


U SUSRET SENIORSKOM PRVENSTVU U KARATEU - Konferencija za medije u susret 50. europskom seniorskom prvenstvu u karateu koje će se održati od 19. do 22. ožujka u Istanbulu održat će se danas u 11,30 u hotelu na Trgu Krešimira Ćosića. Na konferenciji će biti nazočni predstavnici selekcija, izbornici, treneri i vodstvo Hrvatskog karate saveza.

 

 
 

srijeda, 11. ožujka 2015.

REVIZIJA POMOĆI ZAGREBAČKIM UMIROVLJENICIMA - Reviziju novčane pomoći umirovljenicima za 2015. godinu od ponedjeljka provodi zagrebački Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom. Revizija se provodi radnim danom od 8,00 do 16,00 sati, u Odjelu za socijalnu skrb, Nova cesta 1. Do 3. travnja revizija je za sve umirovljenike koji ostvaruju inozemnu mirovinu te za umirovljenike s hrvatskom mirovinom čija prezimena počinju slovima A do K, a od 7. do 30. travnja za umirovljenike s hrvatskom mirovinom čija prezimena počinju slovima L do Ž.

TRIBINA O GUP-u NA ČRNOMERCU - Treća po redu, od planiranih deset tribina, na kojima će se razgovarati o problemima građana Zagreba koji se tiču izmjena Generalnog urbanističkog plana održat će se danas u 18,00 sati u MO Ban Keglević, u Bleiweissovoj 24, na Črnomercu. Uz predsjednika Gradske skupštine Darinka Kosora i predsjednika Društva arhitekata Zagreba Tea Budanka, na tribini će sudjelovati i predstavnici gradske četvrti.


ZAPOŠLJAVANJE MLADIH - Prilikom boravka u Koprivnici gdje je predstavio program Vlade „Garancija za mlade“ ministar rada i mirovinskoga sustava Mirando Mrsić sa suradnicima posjetio je Podravku gdje mu je prezentiran sustav razvoja mladih zaposlenika. Kompanija kontinuirano zapošljava i ulaže u razvoj mladih; od 2012. godine do danas zaposleno je 155 mladih pripravnika te je 163 radnika dobilo ugovore na neodređeno vrijeme, a od ukupnog broja zaposlenih, 47% ih je mlađe od 30 godina. Podravka je i potpisnica povelje „Zapošljavanje mladih u regiji“ koja je nastala prema potrebi za uspješnom integracijom mladih od 18 do 30 godina na tržište rada. Predsjednik Uprave Zvonimir Mršić ističe kako je zapošljavanje mladih i razvoj njihovih karijera, ulaganje u budućnost tvrtke, te se na taj način doprinosi smanjenju stope nezaposlenosti mladih u našoj zemlji.


VLADA RH POKLONILA ZEMLJIŠTE ZA GOSPODARSKU ZONU - Nešto više od 160.000 metara četvornih zemljišta vrijednog milijun eura u svrhu osnivanja nove Gospodarske zone Goričica, darovala je Vlada Republike Hrvatske međimurskoj Općini Nedelišće. Riječ je o zemljištu koje se prostire između Nedelišća i Pušćina. Općina Nedelišće bi trebala u roku od tri godine opremiti tu zonu i stavi je u funkciju. Gospodarstvo Međimurske županije počiva većinom na obiteljskim tvrtkama, stoga ne čudi što je u tri dosadašnje gospodarske zone spomenute općine, zaposleno oko 700 ljudi i u njima posluje tridesetak tvrtki.


PREDSTAVLJANJE PROJEKTA VARAŽDIN 2020 U ČAKOVCU - Prezentacija o mogućnostima uključenja tvrtki, pojedinaca, udruga, društava i ustanova u projekt Varaždin 2020.- kandidatura za europsku prijestolnicu kulture održana je sinoć u Domu sindikata u Čakovcu. Zamjenik gradonačelnika Čakovca Romano Bogdan i voditelj Ureda za kandidaturu Varaždina i regije sjever za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine Raymond Rojnik, prezentirali su koncept, dosadašnje aktivnosti, kao i načine mogućeg sudjelovanja u tom projektu u koji je uključeno devet gradova partnera.


U ZAGORJU NEZAPOSLENOST I DALJE U PADU - Za 0,4 % smanjio se u veljači broj nezaposlenih Zagoraca. Krajem veljače u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Krapina registrirano je 7.467 nezaposlenih osoba. U odnosu na veljaču 2014. godine broj nezaposlenih manji je za 17,1% ili 1.536 osoba. Ukupno je u veljači ove godine iz evidencije nezaposlenih izašla 661 osoba, što je 18,0 % više nego u veljači prošle godine. Od toga su zaposlene 474 osobe. U evidenciju nezaposlenih novoprijavljeno je ukupno 628 nezaposlenih osoba, što je 3,4% manje nego u veljači lani. Od ukupnog broja nezaposlenih njih 1.820 ili 24,4% koristilo je novčanu naknadu. Broj korisnika novčane naknade smanjio se u usporedbi sa veljačom prošle godine za 20,9% .


USKORO SOCIJALNA SAMOPOSLUGA I U KRIŽEVCIMA - I Križevci se priključuju gradovima koji otvaraju socijalne samoposluge. Stoga je održan i operativni sastanak na kojem su bili predstavnici križevačkog Centra za socijalnu skrb, Gradskog društva Crvenog križa, Caritasa i Volonterskog centra Link. O projektu socijalne samoposluge okupljenima je govorila voditeljica samoposluge u Varaždinu Mara Bago koja im je prenijela iskustva u provedbi projekta. Dogovoreno je i da će volonteri iz Križevaca koji će sudjelovati u radu samoposluge, provesti nekoliko tjedana u Varaždinu kako bi stekli potrebno iskustvo za rad. Kako je najavljeno, očekuje se da će socijalna samoposluga svoja vrata u Križevcima otvoriti u iduća dva mjeseca. Toliko će trebati za uređenje i opremanje prostora, koji je osigurao Grad Križevci, prikupljanje dovoljne količine robe i registraciju.


ČAKOVEČKA BOLNICA NAJBOLJA U HRVATSKOJ - Čakovečka županijska bolnica najbolja je i najučinkovitija bolnica među ukupno 60 bolnica u Hrvatskoj, zaključio je HZZO na temelju istraživanja prema svojim kriterijima. Ulaganje u nove prostore i informatizaciju, racionalizacija troškova i radišnost, samo su neki od faktora koji su presudili da Međimurje ima najbolju bolnicu u cijeloj državi.


LEPOGLAVA U MEĐUNARODNOM PROJEKTU - Devet partnera s pograničnog područja Hrvatske i Slovenije sudjeluju u projektu " DE PARK – Baština – iz ruke u ruku do pokrajinskog parka" vrijednom gotovo pola milijuna eura financiranom iz programa prekogranične suradnje Slovenija- Hrvatska. Hrvatski partneri u ovom zanimljivom projektu kojem je cilj sačuvati i upozoriti na kulturne i tradicijske vrijednosti ovog područja, su općine Cestica, Bednja i Klenovnik, Turističko kulturno informativni centar iz Lepoglave, te Eko muzej Lepoglava. Do 28 veljače iduće godine, svaki će od partnera u projektu realizirati vlastite programe usmjerene očuvanju tradicije svog kraja, a u sklopu projekta, bit će provedeno ukupno 39 aktivnosti.

MEĐUNARODNA KONFERENCIJA ZA PODUZETNIKE - U sklopu kampanje promicanja novog plana ulaganja za Europu, Međimurska županija bit će domaćin konferencije koja će uz temu „Mogućnosti i izazovi hrvatskih poduzetnika u EU“ okupiti čelne ljude i poduzetnike triju županija. Međimurska županija sljedećeg utorka bit će domaćin i koordinator konferencije za goste iz Varaždinske te Koprivničko – križevačke županije, a očekuje se dolazak oko 150 sudionika. Uz suorganizaciju predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj i Informacijskog centra Europe Direct Čakovec, kao glavna tema skupa odabrano je upravo poduzetništvo, kao važan čimbenik gospodarske djelatnosti. Organizatori pozivaju sve zainteresirane poduzetnike da svoje sudjelovanje na konferenciji u što skorijem roku prijave na broj telefona 040/374-016.


JOŠ SMO UVIJEK ŽELJNI ZNANJA - Besplatne informatičke radionice za osobe treće životne dobi već četvrtu godinu za redom organizira Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok, u okviru programa Još smo uvijek željni znanja. Projekt je razvijen 2011. godine u okviru Nacionalnog programa odgoja i obrazovanja za ljudska prava i školske grupe Demokratsko građanstvo. Svaka osoba na radionicama dobiva svojeg volontera koji ih podučava informatičkoj pismenosti i snalaženju na Internetu. Radionice će se odvijati u prostorima škole, prema dogovoru. Detaljnije informacije mogu se dobiti u knjižnici Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok.


ČAKOVEČKA PRVA OSNOVNA ŠKOLA INFORMATIZIRANA - Čakovečka 1. osnovna škola postala je sinonim za suvremenu, informatiziranu školu. Škola je i partner Apple-u, a temeljem te suradnje u školi se tijekom nekoliko subota održavala radionica s nastavnicima. Ta je škola ušla i među 20 hrvatskih škola u kojima će se provoditi projekt e-škole već od ove jeseni. Osim 1. osnovne, od čakovečkih škola odabrane su još i OŠ Ivanovec i Kuršanec.


ZNANSTVENO STRUČNI SKUP O VINSKIM CESTAMA - S ciljem unapređenja postojećih te poticanja formiranja novih vinskih cesta u Zagrebačkoj županiji, u Vrbovcu je održan znanstveno-stručni skup „Hrvatske vinske ceste - stanje i perspektive”. Organizirali su ga Pučko otvoreno učilište Vrbovec i Vrbovečka udruga vinogradara i vinara. Na prostoru županije trenutno postoje tri vinske ceste - Plešivička, Zelinska i Samoborska. Na Plešivičkoj je 35 ponuđača, među kojima je i pet objekata sa smještajnim kapacitetima, Zelinska ima 11 ponuđača, za sada bez objekta za smještaj gostiju, dok ponudu Samoborske vinske ceste čine 32 proizvođača, s osam objekata za smještaj gostiju te najviše dodatnih sadržaja.


OSMO STOLJEĆE SUZBIJANJA KORUPCIJE U HRVATSKOJ - Tribina povodom predstavljanja knjige Zorislava Antuna Petrovića „Suzbijanje korupcije u Hrvatskoj u srednjem vijeku“ bit će održana u KIC-u danas u 19,00 sati. Na tribini će govoriti doc. dr. Tomislav Galović s Filozofskog fakulteta, dr. Nataša Beširević s Fakulteta političkih znanosti i Zorislav Antun Petrović, autor i urednik knjige.

„PROMICANJE ZDRAVLJA U LOKALNOJ ZAJEDNICI“ - Projekt „Promicanje zdravlja u lokalnoj zajednici“ počeo je sinoćnjim predavanjem na temu „Debljina i bolesti srca i krvnih žila“ u Gradskoj četvrti Gornji grad-Medveščak. Organizira ga Gradski ured za zdravstvo u suradnji sa Službom za mjesnu samoupravu i zdravstvenim ustanovama Grada Zagreba, kako bi se pitanja vezana uza zdravlje, njegovo unapređenje i očuvanje što više približila pojedincu. Danas će uz predavanje u Mjesnom odboru Zapruđe, na Trgu ivana Meštrovića, od 17,00 sati biti organizirano i mjerenje tlaka, određivanje indeksa tjelesne mase te savjeti nutricionista.


MELANKOLIJA U GALERIJI DOGAĐANJA - Izložba "Melankolija" mladog kipara Ivana Mladenovića može se pogledati do 13. ožujka u Galeriji događanja Centra KNAP. Galerija je otvorena radnim danima 10,00 DO 21,00 i subotom 10,00 do 13,00 sati.

DOBITNICI NAGRADE „GRIGOR VITEZ“ - Igor Knižek za knjigu „Moj pustolovni planet“ i Marsela Hajdinjak za ilustraciju slikovnice „Djevojčica sa šibicama“, dobitnici su književne Nagrade Grigor Vitez koju organizira Savez društava Naša djeca Hrvatske. Dodjela nagrada, ali i priznanja te pohvala bit će održana u Zagrebačkom kazalištu lutaka danas od 18,00 sati pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta i Grada Zagreba.


SLIKE ZA LILIPUT LUKE PALJETKA U VARAŽDINU - Slike za Liliput naziv je izložbe hrvatskog pjesnika Luke Paljetka koja će u sklopu programa Srijeda u Muzeju večeras biti otvorena u Salonu palače Sermage Gradskog muzeja Varaždin. Premda bez formalnog likovnog obrazovanja, Luko Paljetak je uspješni autor i na tom umjetničkom području, što dokazuje i dvadesetak samostalnih i skupnih izložbi na kojima je dosad sudjelovao. Izložba minijaturnih kolaža pod nazivom Slike za Liliput je premijerno predstavljena u veljači u Dubrovniku, a nakon Varaždina gostovat će u Koprivnici, Šibeniku, Požegi i Vukovaru. Otvorenje izložbe Je u 19,00 sati, a sat vremena prije toga, u palači Sermage, bit će predstavljena i nova Paljetkova pjesnička zbirka pod nazivom Tisuću šiba preko usta.


KONCERT UČENIKA VARAŽDINSKE GLAZBENE ŠKOLE - Koncert učenika – solista Glazbene škole u Varaždinu s Varaždinskim komornim orkestrom bit će priređen večeras u povodu Dana varaždinske glazbene škole. Publika će moći uživati u interpretacijama ponajboljih učenika svih glazbenih odjela koji djeluju na Školi , a predstavit će se puhači, solo pjevači, harmonikaši, klaviristi, udaraljkaši, gitaristi i gudači. Početak koncerta je u 19,30 sati u Velikoj koncertnoj dvorani Glazbene škole u Varaždinu, a ulaz je slobodan.


TJEDAN MOZGA U KRAPINSKO-ZAGORSKOJ ŽUPANIJI - Nizom sadržaja bit će u Krapinsko – zagorskoj županiji od 16. do 22. ožujka obilježen Tjedan mozga. Većina sadržaja će se odvijati u Mariji Bistrici. Svaki dan će biti održano po jedno predavanje dr. Sanje Kovačić, neurologinje u Općoj bolnici Zabok koja je i organizatorica Tjedna mozga. Sudjelovat će afirmirani hrvatski stručnjaci, uz ostale i akademkinja Vida Demarin koja će u utorak održati javno predavanje o moždanim udaru. Dio programa će se održavati i u Zaboku, gdje će biti održana četiri predavanja, zatim u Donjoj Stubici i Zlataru.


USPJEH KOPRIVNIČKIH OSNOVACA - Na prvom natjecanju u kristalnom rastu za učenike osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj pod nazivom „Ljepota kristalnih ploha“ sudjelovali su i učenici Osnovne škole Antun Nemčić Gostovinski iz Koprivnice. U kategoriji kristal u kristalu, osvojili su treće mjesto. Inače, radi se o natjecanju kojeg prvodi Hrvatska udruga kristalografa i Hrvatska kristalografska zajednica, a počelo je prošle godine u listopadu. Više od 400 mladih znanstvenika iz cijele zemlje marljivo je posljednjih mjeseci pripremalo kristale te vodilo laboratorijske dnevnike. Zadatak učenika bio je timskim radom pripraviti što veći i pravilniji kristal u jednoj od prijavljenih kategorija.


AKCIJA MJERENJA OČNOG TLAKA - Povodom Svjetskog tjedna glaukoma koji se obilježava od 8. do 14. ožujka, na očnom odjelu čakovečke Županijske bolnice jučer je održano besplatno mjerenje očnog tlaka, a podršku borbi protiv ove bolesti, dali su i predstavnici Grada Čakovca na čelu s gradonačelnikom Stjepanom Kovačem. Čakovec je jedan od 19 gradova u Hrvatskoj u kojem se odražavaju akcije povodom Svjetskog tjedna glaukoma.

 

HTI KONFERENCIJA U KRAPINSKIM TOPLICAMA - 5. po redu HTI Konferencija industrije zdravstvenog turizma otvara se sutra u Krapinskim Toplicama. Na HTI konferenciji u Krapinskim Toplicama bit će predstavljene teme kao što su :zdravstvena osiguranja, wellness industrija, prekogranična stomatologija, kirurgija za turiste, a bit će riječi i o komplementarnoj i alternativnoj medicini. U subotu 14.ožujka, po prvi puta u Europi, najveća svjetska organizacija za zdravstveni turizam MTA organizira radionicu za certificiranje profesionalaca u zdravstvenom turizmu. U sklopu HTI Konferencije, Hrvatska gospodarska komora dodijelit će nagradu najboljoj hrvatskoj destinaciji s toplicama u okviru akcije „Turistički cvijet – kvaliteta za Hrvatsku 2015.“


PONOVO SE ZATVARA CESTA ZA KLANJEC - Otvorena krajem prošle godine državna cesta za Klanjec ponovo se zatvara, radi izvođenja radova sanacije pokosa Klanjec. Zbog obima posla potrebno je zatvoriti državnu cestu preusmjeriti promet osobnih i teretnih vozila. Zatvaranje državne ceste trebalo bi početi 18. ožujka i trajat će 60 kalendarskih dana. Preusmjeravanje prometa će se odvijati prometnicama Kumrovec – Gubaševo.


IVANIĆ GRAD U 2. ZONI GRADSKOG PRIJEVOZA - Zajedničku pokaznu kartu ZET-HŽ kojom se mogu koristiti u vozilima obaju prijevoznika, od početka ožujka mogu kupiti svi putnici iz Ivanić Grada. HŽ Putnički prijevoz uveo je 2. zonu do Ivanić-Grada. Radi se o Ugovoru o prijevozu putnika koji su sklopili Zagrebački holding, ZET i HŽ Putnički prijevoz, a na temelju kojega se primjenjuju zajedničke pretplatne karte za vožnju vlakom, tramvajem, autobusom i uspinjačom. Prijevozne karte ZET-a i željezničke mjesečne priključne zonske karte vrijede u 2. razredu vlakova svih vrsta na području svoje valjanosti, ali pojedinačne karte ne funkcioniraju na taj način. Cijena mjesečnih priključnih karata za 2. zonu za učenike, studente i umirovljenike iznosi 182 kune, a za radnike 282 kune, dok godišnja karta za učenike, studente i umirovljenike iznosi 1.822 kune, a za radnike 2.830 kuna.
 

utorak, 10. ožujka 2015.

PROSJEČNA NETO PLAĆA U ZAGREBU - Prosječna zagrebačka neto plaća u prosincu 2014. godine iznosila je 6.656 kuna, 29 kuna više nego u studenom i 123 kune više no u prosincu 2013, objavio je Odjel za statistiku Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada. Prosječna je zagrebačka neto plaća za prosinac, koja je isplaćena u siječnju ove godine, na mjesečnoj razini nominalno porasla za 0,4 posto, a na godišnjoj razini za 1,9 posto.

„PROMICANJE ZDRAVLJA U LOKALNOJ ZAJEDNICI“ - Projekt „Promicanje zdravlja u lokalnoj zajednici“ počinje danas u 18,00 sati, predavanjem Poliklinike za prevenciju kardiovaskularnih bolesti i rehabilitaciju na temu „Debljina i bolesti srca i krvnih žila“ u Gradskoj četvrti Gornji grad-Medveščak. Projekt „Promicanje zdravlja u lokalnoj zajednici“ organizira Gradski ured za zdravstvo u suradnji sa Službom za mjesnu samoupravu i zdravstvenim ustanovama Grada Zagreba, kako bi se pitanja vezana uza zdravlje, njegovo unapređenje i očuvanje što više približila pojedincu.

NAGRADE „GRIGOR VITEZ“ - Igor Knižek za knjigu „Moj pustolovni planet“ i Marsela Hajdinjak za ilustraciju slikovnice „Djevojčica sa šibicama“, dobitnici su književne Nagrade Grigor Vitez koju organizira Savez društava Naša djeca Hrvatske. Dodjela nagrada, priznanja i pohvala bit će održana u Zagrebačkom kazalištu lutaka u srijedu 11. ožujka pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta i Grada Zagreba.

KOMUNALNA INFRASTRUKTURA GRADOVA I OPĆINA - Zagrebačka županija uputila je jedinicama lokalne samouprave javni poziv za prijavu programa/projekata za sufinanciranje izgradnje i održavanja objekata i uređaja komunalne infrastrukture, za što je osigurano 5,8 milijuna kuna . Natječaj je otvoren do 1. prosinca. Prihvatljive aktivnosti su izrada projektno-tehničke dokumentacije, građenje, adaptacija i/ili sanacija komunalnih objekata. Zagrebačka županija sudjelovat će u sufinanciranju prijavljenog programa/projekata do 90 posto iznosa za izradu projektno-tehničke dokumentacije, a najviše do 250.000 kuna te do 80 posto iznosa za izgradnju, adaptaciju i/ili sanaciju i nabavku opreme, najviše do 1.000.000 kuna. Gradovi i općine u svojim razvojnim programima, planovima i proračunu za 2015. godinu imaju planirana sredstva za financiranje kandidiranih programa/projekata.

OBILAZAK RADOVA U SVIBOVCU PODRAVSKOM - Opsežne radove na uvođenju kanalizacije i odvodnje u Svibovcu Podravskom koji traju još od prošle godine, danas će zajedno će s načelnikom Sračinca Božidarom Novoselcem obići župan Varaždinske županije Predrag Štromar Inače, paralelno s ovim radovima radi se i na promjeni cijevi vodovodne mreže, a rekonstruira se i županijska cesta kroz Svibovec. Ukupna vrijednost radova koje izvode Županijska uprava za ceste Varaždinske županije i Varkom iznosi gotovo 10 milijuna kuna, a na obilasku radova bit će i zamjenik župana Alan Košić, ravnatelj Županijske uprave za ceste Tomislav Osonjački i direktor Varkoma Vlado Vlašić.


ODABERI SVOJU ŠKOLU - Kampanja „Odaberi svoju školu“, koju već osmu godinu za redom Varaždinska županija provodi u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom – Županijskom komorom Varaždin, Obrtničkom komorom i Područnom službom Hrvatskog zavoda za zapošljavanje počela je u Osnovnoj školi Ludbreg. Svakog radnog dana do 20. ožujka u više gradova i općina Varaždinske županije, učenicima osmih razreda te njihovim roditeljima predstavit će se 17 srednjoškolskih ustanova s ovog područja. Domaćini prezentacija su i osnovne škole Novi Marof , Varaždinske Toplice, Visoko, Lepoglava, Ivanec, Petrijanec, Vidovec i Kneginec, te Druga gimnazija Varaždin.


PREDSTVLJANJE PROJEKTA VARAŽDIN 2020 U ČAKOVCU - Prezentacija o mogućnostima uključenja tvrtki, pojedinaca, udruga, društava i ustanova u projekt Varaždin 2020.- kandidatura za europsku prijestolnicu kulture održat će se danas u Domu sindikata u Čakovcu s početkom u 18,00 sati. Gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač i voditelj Ureda za kandidaturu Varaždina i regije sjever za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine Raymond Rojnik, prezentirat će koncept, dosadašnje aktivnosti, kao i načine mogućeg sudjelovanja u tom projektu u koji je uključeno devet gradova partnera. Predstavnici Ureda saslušat će sve predlagatelje i pomoći pri razvijanju projektnih prijedloga, odmah nakon predavanja.


100. OBLJETNICA ROĐENJA JOŽE HORVATA - Stota obljetnica rođenja Jože Horvata- međimurskog književnika, moreplovca i svjetskog putnika bit će obilježena danas u Kotoribi i Zagrebu. Joža Horvat rođen je u Kotoribi na današnji dan, 10.ožujka 1915. godine, a umro je prije nepune tri godine. U hrvatskoj sportskoj povijesti ostat će zapamćen i kao prvi Hrvat koji je oplovio svijet na sportskom jedrenjaku Besa. Knjižnica i čitaonica Kotoriba i ove je godine preuzela pokroviteljstvo nad obilježavanjem 100. obljetnice njegovog rođenja. S Hrvatskim poštama je dogovoreno da će biti izrađen prigodni žig koji će se danas koristiti u kotoripskom poštanskom uredu. U školi će se i različitim nastavnim sadržajima obilježiti Tjedan Jože Horvata, a učenici viših razreda odlaze u Zagreb gdje će u Kazalištu Žar ptica gledati predstavu Waitapu, nastalu na književnom predlošku Jože Horvata, a potom obići i posljednje počivalište kotoripskog velikana na Mirogoju.


APLIKACIJA ČAKOVČANCA POBJEDILA U BARCELONI - PhotoMath, hrvatska aplikacija koja omogućuje rješavanje jednadžbi fotografiranjem, pobijedila je u kategoriji Digital Media na ovogodišnjoj startup konferenciji 4YFN koja je u Barceloni okupila više od 8.000 sudionika. Besplatna aplikacija Damira Sabola iz Čakovca dostupna je na gotovo svim pametnim telefonima, a funkcionira tako da kamerom snimite jednadžbu, a aplikacija nakon samo nekoliko trenutaka daje rezultat.


EU PROJEKT „SOCIJALNA KOŠARICA - Počele su edukacije u sklopu EU projekta „Socijalna košarica“ koji provodi Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica, u suradnji s partnerima. Proteklog je tjedna održan prvi ciklus edukacija pod nazivom „Tehnike animiranja za privlačenje donacija“ u organizaciji Obrtničkog učilišta Pouka. 30-ak polaznika učilo je kako animirati kupce u trgovačkim centrima da sudjeluju u akcijama prikupljanja donacija, zatim kako pristupiti ostalim donatorima kako bi ih se upoznalo s radom Socijalne samoposluge te ih se na taj način što aktivnije uključiti u doniranje.


PRVA AUTOMATSKA METEOROLOŠKA POSTAJA - Koprivnica je dobila prvu automatsku meteorološku postaju koja se nalazi na lokaciji vodocrpilišta Ivanščak. Postaja će dati uvid u vremenske prilike u stvarnom vremenu, na internet šalje svakih pet minuta javno dostupne podatke o temperaturi, tlaku, smjeru i brzini vjetra te o količini oborina i slično. Vodocrpilište Ivanščak odabrano je zbog svoje meteorološki povoljne lokacije; naime, izloženo je vjetru te udaljeno od većih izvora topline, a ima i svu potrebnu infrastrukturu. Stanica radio vezom šalje podatke na konzolu smještenu u upravnoj zgradi koja ih potom prosljeđuje na internet. Troškovi pogona postaje iznimno su mali, a svi podaci čuvaju se u sigurnoj arhivi. Postavljanje postaje podržali su Grad Koprivnica i koprivnička Zajednica tehničke kulture. U planu je i postavljanje dodatnih postaja čime bi se dobili i znatno precizniji podaci. Iako ovo nije postava DHMZ-a te se podaci ne mogu smatrati službenima, mogu biti od velike pomoći.


PRIJAVE ZA BABIČINE KOLAČE - Manifestaciju Babičini kolači organiziraju Krapinsko-zagorska županija i županijska Turistička zajednica u suradnji s općinom Petrovsko, gdje se Babičini kolači ove godine održavaju 18. travnja, jer otud dolazi prošlogodišnja pobjednica Vesna Hršak. Na natjecanje u pečenju kolača prema originalnim receptima mogu se prijaviti žene s područja Krapinsko-zagorske županije, a osnovni je uvjet za sudjelovanje da su bake. Iz Županije pozivaju sve zainteresirane bake da podijele svoje kulinarsko umijeće koje su naslijedile od svojih baka i prabaka i prijave se na devete Babičine kolače. Prijava mora sadržavati ime i preizime, adresu stalnog boravka, broj telefona, datum rođenja te naziv i recept natjecateljskog kolača. Rok za podnošenje prijava je do 20. ožujka. Sve dodatne informacije mogu se dobiti na broj telefona 049/329-084.


PRIČAJ MI O GORKOME VEČERAS U HNK VARAŽDIN - Predstava Pričaj mi o Gorkome bit će igrana večeras na Sceni Zvonimir Rogoz varaždinskoga kazališta. Predstava je nastala prema dvama autobiografskim romanima Mani Gotovac, Fališ mi. U predstavi sudjeluju Hana Hegedušić, Mirjana Sinožić i Robert Plemić. Početak izvedbe je u 20,00 sati.

PROMOCIJA KNJIGE PUTOPISA - Promocija knjige „Zvijeri, ljudi i bogovi“ Ossendowskog gdje putopisac susreće duhovne, znanstvene i političke vođe u mjestima koja do danas golicaju maštu zapadnih istraživača, bit će održana danas u KIC-u od 19,00 sati. Knjiga donosi proročanstvo živog Bude od 17. svibnja 1921. godine te proročanstvo Kralja svijeta.

TJEDAN FRANKOFONSKOG FILMA - Tjedan frankofonskog filma 2015., nastavlja se današnjim prikazivanje filma „Sve drugo je tišina“ u kinu Tuškanac od 19,00 sati.

KONCERT HRVATSKOG KOMORNOG ORKESTRA – Koncert Hrvatskog komornog orkestra, pod dirigentskom palicom Pavla Dešpalja, bit će održan večeras u Hrvatskom glazbenom zavodu od 20,00 sati. Na flauti će se predstaviti Ana Benić, a u programu su među ostalim djela Mozarta i Janačeka.

FILATELISTIČKA IZLOŽBA U SAMOBORU - Izložba filatelista bit će otvorena večeras u maloj dvorani POU Samobor u 19,00 sati. Razgledati se može do 22. ožujka.


PREDAVANJE UZ PROJEKCIJE - Predavanje uz projekcije „Tibentanska mudrost življenja i umiranja“ bit će održana u vijećnici velikogoričkog Učilišta od 19,00 sati.


OTVORENJE IZLOŽBE SANDRE BORTEK - Izložba Sandre Bortek bit će otvorena danas u 18,00 sati u Galeriji Kupola Gradske knjižnice. Uz to, autorica će održati predavanje o svome putovanju u Maroko. Izložba ostaje otvorena do 24. ožujka.

PREDAVANJE O OTOČKIM TEMAMA - Drugo u nizu predavanja na kojima se uz izložbu „Vis i Anatomija otoka“ govori o otočnim temama bit će održano danas u Galeriji Modulor Centra za kulturu Trešnjevka od 18,00 do 19,30 sati. O izazovima strateškoga planiranja razvoja otoka govorit će ekonomist Nenad Starc, dok će o biljnoj raznolikosti otočnoga arhipelaga predavanje imati botaničar Sandro Bogdanović.


PREDSTAVA U IVANIĆ GRADU - Komedija Željka Koenigsknechta „Aplauz žalosnom varalici“ može se pogledati večeras u POU Ivanić Grad od 19,00 sati.


OBNOVA VATROGASNOG DOMA U KRAPINI - Nakon što je završena izmjena kompletnog krovišta vatrogasnog doma DVD-a Krapina, obnova je nastavljena drugom etapom radova na izmjeni vanjske stolarije, a ovih dana su počeli i radovi treće etape, unutarnje grubo i fino žbukanje, izrada pregradnih zidova, uređenje i dogradnja sanitarnog čvora, uređenje plafona prostorija kao i dijela tavanskog prostora.


KROS LIGA GLOBETKA - Drugo kolo kros lige Globetka održat će se u danas s početkom u 17,00 sati u Čakovcu. Dosadašnji rekordni odaziv zbio se točno prije godinu dana, kada je u drugom kolu nastupilo 117 trkača, a organizatori ove godine očekuju još veći odaziv.

 

ponedjeljak, 9. ožujka 2015.

PORASLE PLAĆE U ZAGREBU - Prosječna neto plaća u Zagrebu za prosinac 2014. godine bila je 6.656 kuna, što je 29 kuna više nego u studenom i 123 kune više nego u prosincu 2013. godine, pokazuju to podaci koje je objavio Odjel za statistiku Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada. Prosječna neto plaća u glavnom hrvatskom gradu, isplaćena za siječanj 2015. godine nominalno je porasla za 0,4% na mjesečnoj i 1,9% na godišnjoj razini, prvenstveno zbog poreznih promjena. Najviša prosječna mjesečna neto plaća u Zagrebu zabilježena je u sektoru nafte i prirodnog plina i iznosi 11.319 kuna, a plaće veće od deset tisuća kuna zabilježene su u zračnom prijevozu, računalnom programiranju te promociji i istraživanju tržišta. Najniže plaće u Zagrebu imaju zaštitari i tekstilci sa 3.200 kuna.

 

PRIJEVREMENI LOKALNI IZBORI - Na prijevremenim izborima u u devet gradova i osam općina diljem Hrvatske u prvom krugu gradonačelnici su jučer izabrani u gradovima Omiš, Sveti Ivan Zelina, Rab i Zlatar, a načelnici u općinama Rugvica, Kukljica i Lumbarda. Tako je nezavisni Stanko Majdak i dalje je ostao gradonačelnik Zlatara jer je u prvom krugu osvojio 61,84 posto glasova. Njega su poduprli SDP, HNS i Hrvatski laburisti, stranke čija je zajednička lista osvojila i najviše odnosno osam mandata u novom sazivu Gradskog vijeća. Za zelinskog gradonačelnika izabran je Hrvoje Košćec, kandidat HNS-a, koji je osvojio 61,58 posto ili 4.052 glasova. Drugi je, s 26,4 posto glasova Filip Ćurko (HDZ, HSS, HSLS). Deset od 17 mjesta u Gradskom vijeću pripalo je kandidacijskoj listi grupe birača, tri HDZ- u, te po jedno HSS-u, DPS-u, SDP-u i HSLS-u.U Rugvici je za novog načelnika izabran Mato Čičak, kandidat liste HDZ, HSLS, HSP AS-a koji je dobio 49,31 posto glasova dok je dugogodišnji načelnik HSS-ov Ivan Remenar dobio njih 48,18 posto. Birači će u drugom krugu morati birati gradonačelnike u Dubrovniku, Korčuli, Hvaru, Pagu i Novom Marofu, a načelnike u Gudincima, Čaglinu, Petlovcu, općini Mlina na Braču te međimurskoj općini Strahoninec. Odaziv na izbore u svih 17 lokalnih jedincia je bio dobar jer je izašlo 41,57 posto birača, pokazali su podaci koje je oko 17,00 sati objavilo Državno izborno povjerenstvo.


PLINOFIKACIJA OSAM ZAGREBAČKIH GRADSKIH ČETVRTI - Plinska mreža ove godine bit će uvedena u osam gradskih četvrti i u nešto više od 90 ulica, gdje su potrebu za gradnjom nove plinske mreže iskazali sami građani. Najviše radova očekuje se u gradskoj četvrti Brezovica, u kojoj su Povrtlarska, Zelena, Uska, Potična i Jezeranska ulica samo mali dio ulica u koje će se uvesti plin, a nakon toga slijedi četvrt Peščenica – Žitnjak. Najmanje će radova biti u gradskoj četvrti Maksimir, u kojoj će se plinska mreža uvoditi samo u Ulici Lišće. Inače, stanari ulica u kojima će biti radovi, za njihova trajanja, mogu iskoristiti priliku za jeftiniji priključak.


REVIZIJA POMOĆI UMIROVLJENICIMA - Reviziju novčane pomoći umirovljenicima za 2015. godinu provodit će zagrebački Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom. Revizija će se provoditi radnim danom od 8,00 do 16,00 sati, u Odjelu za socijalnu skrb, Nova cesta 1, od danas do 3. travnja za umirovljenike koji ostvaruju inozemnu mirovinu te za umirovljenike s hrvatskom mirovinom čija prezimena počinju slovima A do K, a od 7. do 30. travnja za umirovljenike s hrvatskom mirovinom, čija prezimena počinju slovima L do Ž. Korisnici pomoći obaviješteni su pismenim putem o vremenu i mjestu provođenja postupka te su dobili popis potrebne dokumentacije koju trebaju dostaviti.


ZAGREB PO KVALITETI ŽIVOTA U ZLATNOJ SREDINI - Grad Zagreb se po kvaliteti života u konkurenciji 230 svjetskih gradova smjestio na 97. mjesto. To su podaci konzultantsko-poduzetničke tvrtke Mercer koja uspoređuje 40-ak faktora te određuje koji je najbolji grad za život. Pobjednik je, kao i zadnjih godina Beč, a posljednji je Bagdad. Zagreb se time smjestio u zlatnu sredinu gdje mu je, kako kažu građani, i mjesto.Među ostalim ocjenjuje se obrazovanje, sigurnost, uređenje, promet te ponuda kulturnih i zabavnih sadržaja.


POMOĆ ZA NABAVU MEDICINSKE OPREME - Javni poziv za sufinanciranje nabave medicinske i laboratorijske opreme bolničkih ustanova i poliklinika na području grada Zagreba, osiguravši 300.000 kuna, raspisala je Zagrebačka županija. Poziv je otvoren do iskorištenja sredstava odnosno najkasnije do 15. studenog. Time Zagrebačka županija želi neposredno sudjelovati u sufinanciranju nabave medicinske i laboratorijske opreme za bolničke ustanove i poliklinike na području Zagreba, jer nema svoje opće bolnice pa se njeni stanovnici liječe u bolnicama na području Zagreba. Prijave mogu podnositi bolničke ustanove i poliklinike koje pružaju specijalističko-konzilijarnu zdravstvenu zaštitu i usluge bolničkog liječenja stanovnicima s područja Zagrebačke županije. Najveći iznos novčane subvencije iznosi 50.000,00 kuna.


POČINJE KAMPANJA ODABERI SVOJU ŠKOLU - Kampanja „Odaberi svoju školu“, koju već osmu godinu zaredom Varaždinska županija provodi u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom – Županijskom komorom Varaždin, Obrtničkom komorom i varaždinskom područnom službom Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, počinje danas poslijepodne u Osnovnoj školi Ludbreg i traje do 20. ožujka. Učenicima osmih razreda te njihovim roditeljima predstavit će se 17 srednjoškolskih ustanova s ovog područja. Uz Osnovnu školu Ludbreg, gdje kampanja službeno počinje, domaćini prezentacija su Osnovne škole Novi Marof , Varaždinske Toplice, Visoko, Lepoglava, Ivanec, Petrijanec, Vidovec i Kneginec, te Druga gimnazija Varaždin. Početku kampanje danas u Ludbregu će nazočiti i župan varaždinske županije Predrag Štromar i njegov zamjenik Alen Kišić.


MINISTAR MARAS S GRADONAČELNIKOM ČAKOVCA - Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras sa suradnicima, u sklopu prošlotjednog posjeta Međimurju, održao je radni sastanak s predstavnicima Grada Čakovca. Razgovaralo se o mogućnostima povlačenja poticajnih sredstava za potrebe čakovečkih poduzetnika i obrtnika, kao i o opremanju gospodarskih zona na području grada. Gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač istaknuo je, da mnoštvo čakovečkih poduzetnika ima programe i projekte za povećanje proizvodnje i nova zapošljavanja, no da su teško dolaze do kreditnih sredstava pomoću kojih bi pokrenuli investicije. Ministar Gordan Maras je najavio povoljne kreditne linije koje će poduzetnicima omogućiti niske troškove ulaganja, ali i konkretnu financijsku pomoć oko opremanja poduzetničkih zona na području Čakovca.


KRAPINA DOBILA SOCIJALNU SAMOPOSLUGU - Gradovima sa socijalnim samoposlugama se pridružila i Krapina. Zahvaljujući Gradskom društvu Crvenog križa socijalno ugrožene osobe jednom mjesečno moći dobiti paket sa živežnim namirnicama i higijenskim potrepštinama, odjeću i sl. Projekt se provodi za područje grada Krapine, te općina Đurmanec, Jesenje, Petrovsko i Radoboj. Za potrebe socijalnog samoposluživanja osigurat će se svakodnevno prikupljanje donacija u košarama trgovina, dio osnovnih živežnih namirnica kupovat će se na akcijama tijekom godine, a u planu je još nekoliko načina prikupljanja potrebnih namirnica. Samoposluživanje se nalazi u Centralnom skladištu Gradskog društva Crvenog križa Krapina, a otvoreno je svaki četvrtak od 12 ,00do 14,00 sati.


„SAJAM STUDIJA“ - U brošuru „Primjeri dobre prakse“, izdane povodom završetka projekta samovrednovanja srednjih škola u Hrvatskoj, uvršten je i projekt križevačke Udruge P.O.I.N.T. „Sajam studija“. Ovaj se program provodi više od 10 godina u suradnji s Gimnazijom „Ivana Zakmardija Dijankovečkog“. Godišnja okupljanja bivših gimnazijalaca iz Križevaca te savjetovanje učenika oko izbora fakulteta pokrenuta su na inicijativu profesorice križevačke Gimnazije, Gordane Pintarić-Kovač. Samovrednovanje srednjih škola Hrvatske kao projekt provodi se šest godina, a jedan od rijetkih koji je od početka sudjelovao u projektu bio je današnji ravnatelj križevačke Gimnazije, Zoran Kovač.


EUROPSKI PROJEKT DRUGE GIMNAZIJE VARAŽDIN - Druga gimnazija Varaždin kao partner sudjeluje na Erasmus+ projektu E(MATHS+SCIENCE) vrijednom gotovo 21.000 eura. Projekt u kojem uz Varaždince sudjeluju i srednjoškolci iz Latvije, Rumunjske, Turske i Italije, fokusira se na razvoj empirijskih sposobnosti razmišljanja kod učenika, posebno jačanjem matematičkih i znanstvenih spoznaja kroz upotrebu ICT alata. U okviru projekta u Varaždinu se održava prvi međunarodni susret svih sudionika.


PROJEKTNE IDEJE GIMNAZIJA ZA EU NATJEČAJ - Natječaj „Promocija kvalitete i unapređenje sustava odgoja i obrazovanja na srednjoškolskoj razini“, Ministarstva obrazovanja za financiranje projekata iz Europskog socijalnog fonda, bila je tema sastanka ravnatelja križevačke i đurđevačke gimnazije Zorana Kovača i Nevenke Lončar s predstavnicima Koprivničko-križevačke županije, predvođene zamjenikom župana Ivanom Palom te PORE-Razvojne agencije Podravine i Prigorja. Rok za prijavu na natječaj je u travnju, a zamjenik Pal je najavio da će Koprivničko-križevačka županija osigurati tehničku pomoć gimnazijama za pripremu projektnog prijedloga.


PRIKUPLJANJE KNJIGA ZA UDRUGU „MALI ZMAJ“ - Projekt "Nepotrebno je nekome potrebno" povodi eSTUDENT, koji je namijenjen svima koji vole kulturu i darivanje. Od 9. do 23. ožujka na tri zagrebačka fakulteta, PMF-u, FFZG-u i EFZG-u, organizirano je prikupljanje knjiga različitih žanrova koje će donirati udruzi Mali zmaj odnosno društvu za poboljšanje kvalitete života siromašne i nezbrinute djece.


PREMIJERA PREDSTAVE - Premijera predstave, „Kabaret Tamne Zvijezde“, skupine autora predvođene kultnim hrvatskim kazališnim i filmskim umjetnikom s danskom adresom, Zlatkom Burićem, održat će se u Teatru &TD večeras u 20,00 sati, a nakon toga izvedbe su na rasporedu 11.,12. i 13. ožujka. Kabaret Tamne Zvijezde novi je projekt nehijerarhijski strukturirane grupe autora – glazbenika, hodača, zapisivača, govornika koja zajedničku izvedbu gradi na granici između bastardizirane forme kabareta, post-industrial post-men(o)pause punk koncerta i kazališne predstave.


IZLOŽBA FOTOGRAFIJA U FOTOGALERIJI DUBRAVA - Izložba fotografija Đurđice Kocijančić Šnidarić, članice Fotokluba Zagreb pod nazivom "44=44”, bit će otvorena večeras u Fotogaleriji Dubrava u 19,00 sati. Zagonetnim i simboličnim naslovom ”44=44” autorica nas uvodi u svoju treću samostalnu izložbu fotografija, nakon zapaženih ”Maroko” u Grazu, 2007. i "Modna priča” u Zagrebu, 2007. godine. Izložba se može pogledati do 26. ožujka, svakog radnog dana od 10,00 do 19,00 sati.

MLADI GLAZBENICI U MATICI HRVATSKOJ - Koncert na harmonici u velikoj dvorani Matice hrvatske, na zagrebačkom Strossmayerovom trgu, večeras će održati mladi glazbenik Neno Atanasković od 20,00 sati. Na programu su među ostalim djela Šostakovića, Čajkovskog i Kusjakova.

SUSRET RIJEČI“ - Natječaj za ovogodišnji "Susret riječi" koja će se održati početkom rujna u Bedekovčini je raspisan. Na natječaj se šalju poetski i prozni radovi na kajkavskom, štokavskom i čakavskom izičaju, a autori mogu poslati najviše 3 do sada neobjavljena rada u svakom naznačenom području. Tridesetak najuspješnijih radova, koje će izabrati stručni žiri, bit će javno izvedeni na završnoj svečanosti "Susreta riječi" 5. rujna u Bedekovčini, a proširen izbor odabranih radova bit će tiskan u prigodnom zborniku. Za tri najbolja rada po izboru stručnog žirija organizator osigurava novčane nagrade. Natječaj je otvoren do 30. travnja, a radovi se šalju na adresu općine Bedekovčina.

PREDSTAVA U VELIKOJ GORICI - Predstava „Ljubav na prvi pogled“ teatra Lectirum može se pogledati u velikogoričkoj dvorani Gorica večeras od 20,00 sati.


PRIRPEMA SE MEĐIMURSKI HUMANITARNI DJEČJI SAJAM - Veliki humanitarni Dječji sajam koji će se održati u dvorani Mesap u Nedelišću u subotu, 21. ožujka u vremenu od 8,00 do 15,00 sati priprema Udruga Međimurske mame i trudnice. Iz Udruge najavljuju da će se prikupljati hrana i potrepštine za obitelji smanjenog imovinskog stanja iz Međimurske županije. Sajam se organizira i s ciljem da u teškim vremenima na jednom mjestu roditelji za svoje najmlađe mogu povoljno kupiti ono što im je potrebno.


PONOVNO BICKO - Koprivnički javni bicikli od danas su ponovno u funkciji, na svojim stajalištima diljem grada. Tijekom zimskih dana otklonjeni su nedostaci uočeni tijekom prošlogodišnjeg korištenja i bicikli pripremljeni za novu sezonu. Sustav BicKo može se koristiti prijavom na info točki u Gradskom komunalnom poduzeću Komunala, nakon čega korisnik dobiva karticu i jednokratni kod za korištenje javnog bicikla. I dalje će korisnicima na raspolaganju biti 60 bicikala na sedam postaja tijekom cijelog tjedna, od 6 sati ujutro do ponoći. Sustav javnih bicikala u Koprivnici je uveden prošlog rujna u sklopu projekta „Biciklistička oaza“, vrijednog 600.000 eura financiranog iz IPA prekograničnog programa Mađarska-Hrvatska.


ŽABE ZAŠTIĆENE U SELNICI - Akciju zaštite i spašavanja vodozemaca drugu godinu za redom provodi Udruga Oaza iz Selnice u Međimurskoj županiji. Konkretno se radi o više vrsta žaba, kojih je prošle godine spašeno oko 3.300. Akcija koja traje mjesec dana započela je proteklog vikenda postavljanjem kanti i ograde uz prometnice. Općina Selnica za ovaj projekt kupila je potrebnu opremu, a svoj udio ima i Javna ustanova Međimurska priroda.


PLANINARSKA ŠKOLA - Planinarski savez Zagreba organizira Planinarsku školu večeras s početkom u 18,30 sati. Predavanja te ispiti na kraju škole, održavat će se na adresi Ribnjak 2. Tijekom škole održati će se šest jednodnevnih izleta i jedan tri i pol dnevni. Voditelji i predavači su školovani i verificirani vodiči i instruktori PSZ.


SANACIJA KLIZIŠTA U KAMENIČKOM PODGORJU - Nastavljeni su radovi na sanaciji klizišta u Kameničkom Podgorju na području Grada Lepoglave. Riječ je o radovima na sanaciji klizišta na nerazvrstanoj cesti Golubi - Glažari započetima potkraj protekle godine, vrijednim oko 700.000 kuna, za koje je sredstva iz vlastitog proračuna osigurao Grad Lepoglava. Lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić najavio je i nastavak radova na sanaciji klizišta u Donjoj Višnjici, koji su zbog loših vremenskih uvjeta prekinuti krajem prošle godine, te klizišta koja su nastala tijekom ove zime. Za sanaciju klizišta u Donjoj Višnjici u lepoglavskom je gradskom proračunu osigurano 200.000 kuna.

POČELA SANACIJA KLIZIŠTA KOD SMEROVIŠĆA - Nerazvrstana samoborska prometnica Smerovišće – Gregorić Breg/Gvozd, zbog radova na sanaciji klizišta je zatvorena za promet. Za vrijeme radova ova će prometnica biti zatvorena za sav promet, osim vozila gradilišta i stanara. Obilazak je osiguran pravcem u smjeru Samobor – Hamor – Gornji Gregurić Breg. Privremena regulacija prometa trajat će do 30. lipnja, kada bi sanacijom klizišta trebali biti osigurani sigurni uvjeti za sve sudionike u prometu.

 

 

petak, 6. ožujka 2015.

FINSKI UČENICI NA PRAKSI U ZAGREBAČKIM CESTAMA - Četverotjednu stručnu praksu u Zagrebu organizira Škola za cestovni promet u suradnji s finskom strukovnom školom South Savo Vocational za troje finskih učenika u okviru projekta međunarodne mobilnosti učenika.Projektu se pridružila i Holdingova podružnica Zagrebačke ceste, gdje će ovim finskim učenicima biti omogućen rad u ovoj tvrtki od ponedjeljka 9. do srijede 11. ožujka. Učenici će tako dobiti uvid u posao vozača, upoznati se s kompletnim voznim i strojnim parkom Zagrebačkih cesta, te radionicom za popravak mehanizacije te ostalim pripadajućim poslovima.

PREZENTACIJA PROJEKTA „ZAGREB ZA MENE“ - Prezentacija projekta "Zagreb za mene" održat će se sutra u novozagrebačkom trgovačkom centru u Trnskom od 9,30 do 13,00 sati. „Zagreb za mene“ je projekt urbane revitalizacije javnih prostora u gradu kroz provedbu 17 zahvata i intervencija u javnim prostorima na području cijeloga grada. Za svaku od pojedinih lokacija provest će se arhitektonsko-urbanistički natječaj. Projekt je pokrenut od Društva u suradnji s Arhitektonskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, Katedrom za urbanizam i Gradom Zagrebom. Osim aktivnog uključivanja struke očekuje se i sudjelovanje građana, te građanskih udruga i drugih inicijativa sa svojim idejama i doprinosima u ovome projektu. Sve to trebalo bi rezultirati promjenama i unaprjeđenjem javnih prostora u gradu.

EUROPSKI DAN LOGOPEDIJE - Već devetu godinu Hrvatsko logopedsko društvo organizira obilježavanje Europskog dana logopedije - 6. ožujka. Svake je godine taj dan posvećen određenoj problematici s područja jezično-govorno-glasovne komunikacije i poremećaja gutanja kojom se bave logopedi. Tema ovogodišnjeg Europskog dana logopedije je „Stečeni neurogeni komunikacijski poremećaji“. Europski dan logopedije obilježiti će se danas održavanjem skupa naziva „Stečeni neurogeni komunikacijski poremećaji“ u Tribini Grada Zagreba.

HELI CENTAR U KRAPINSKIM TOPLICAMA - Najmoderniji centar za obuku i stručno usavršavanje profesionalnih pilota helikoptera Mi-8/1 otvoren je u Krapinskim Toplicama. Zajedno s opremom – simulatorima te automatskim sustavom obuke, ruska investicija iznosi više od 12 milijuna eura. Heli Centar Toplice trenutno je najsuvremeniji centar u Europi, a simulatori u Krapinskim Toplicama jedini su u Europi. Ovo je tek prva faza strane investicije u Krapinskim Toplicama. U narednih godinu i pol izgradit će još hotel s četiri zvjezdice, škola za početnu obuku pilota, te instalirati još dva simulatora, u što će ruski investitor uložiti još dodatnih 10 milijuna eura. Očekuje se da će u Heli Centar u Krapinskim Toplicama na edukaciju dolaziti piloti sa svih strana svijeta, na godinu će moći obučiti 1.500 pilota, a u konačnici će zaposliti 40-ak ljudi.


MEĐIMURSKA ŽUPANIJA UNAPRJEĐUJE TURIZAM - Međimurska županija je u ovoj godini osigurala nova bespovratna sredstva od 250.000 kuna, za turističku ili ugostiteljsku djelatnost. Zahvaljujući potporama Županije, Međimurje je kao turistička destinacija u 2014. godini obogaćeno za sedam novih turističkih proizvoda vrijednosti četvrtinu milijuna kuna koji već aktivno sudjeluju na tržištu. Svi oni koji smatraju da svojom ponudom mogu unaprijediti turizam te proširiti dosadašnju ponudu na razini županije, pozvani su da se do 31. ožujka jave na Javni poziv za dodjelu bespovratnih turističkih potpora koji je objavljen na web stranicama Međimurske županije.


PODUZETNIČKI IMPULS U KOPRIVNICI - Četvrto izdanje Poduzetničkog impulsa danas će biti predstavljeno i u Koprivnici. Podravsko-prigorski poduzetnici novosti u Impulsu doznat će od ministra poduzetništva i obrta Gordana Marasa i njegovog zamjenika Dražena Prosa. Ovogodišnji Poduzetnički impuls vrijedan je 4 milijarde 370 milijuna kuna, a namijenjen je razvoju i povećanju konkurentnosti hrvatskih malih i srednjih poduzetnika.


ZA KOMUNALNU INFRASTRUKTURU 5,8 MILIJUNA KUNA - Zagrebačka županija uputila je, jedinicama lokalne samouprave javni poziv za prijavu programa/projekata za sufinanciranje izgradnje i održavanja objekata i uređaja komunalne infrastrukture, za što je osigurala 5,8 milijuna kuna. Natječaj je otvoren do 1. prosinca. Prihvatljive aktivnosti su izrada projektno-tehničke dokumentacije, građenje, adaptacija i/ili sanacija komunalnih objekata. Zagrebačka županija sudjelovat će u sufinanciranju prijavljenog programa/projekata do 90 posto iznosa za izradu projektno-tehničke dokumentacije, a najviše do 250.000 kuna te do 80 posto iznosa za izgradnju, adaptaciju i/ili sanaciju i nabavku opreme, najviše do 1.000.000 kuna.

M
AKEDONIJA ZAINTERESIRANA ZA GOSPODARSKU SURADNJU - Makedonska veleposlanica Daniela Karagjozoska jučer je službeno posjetila Samobor, gdje ju je dočekala zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković sa suradnicima. Veleposlanica je razgovarala o mogućoj suradnji s makedonskim proizvođačima prehrambenih proizvoda. Samobor za Makedoniju veže i veliki makedonski pjesnik Koča Racin, čija je prva zbirka pjesama na makedonskom jeziku tiskana upravo u Samoboru, pa je veleposlanica obišla i Gradsku knjižnicu. Ravnateljica Mirjana Dimnjaković upoznala je veleposlanicu s programom ovogodišnjeg Tjedna makedonske kulture, koji će biti realiziran uz pomoć makedonskog veleposlanstva.


ZELENI SERVIS U LEPOGLAVI - Projektom "Zeleni javni servis u Lepoglavi", koji je dobio potporu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, grad Lepoglava u uporabu uvodi bicikle na električni pogon koje će koristiti gradski službenici. Nabavku električnih bicikala, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost gradu Lepoglavi sufinancirat će sa 60 posto opravdanih troškova, odnosno najviše s 15.000 kuna u slučaju ako vrijednost investicije dosegne 25 tisuća kuna.


POČELA PODJELA POSUDA ZA BIO OTPAD U KOPRIVNICI - Koprivnički Komunalac krenuo je s podjelom 11.000 smeđih posuda za biorazgradivi otpad. Svako kućanstvo na području Koprivnice dobit će jednu posudu, zapremnine 120 litara, besplatno, a ujedno će građanima biti podijeljene i žute vreće za otpadnu plastiku za narednih 12 mjeseci. Osim kućanstvima, onima koji žive u višestambenim zgradama na području Koprivnice bit će podijeljeno 900 posuda zapremnine 360 litara. Posude za biorazgrdivi otpad dijelit će se narednih šest do osam tjedana, svakog radnog dana u poslijepodnevnim satima.


POZNAT DATUM 19. DANA TRAVNJAKA – Dani travnjaka manifestacija Koprivničko-križevačke županije kojoj je cilj promocija poljoprivredne proizvodnje, uzgajivača stoke i proizvođača mlijeka s područja Podravine i Prigorja održat će se od 15. do 17. svibnja u Koprivnici. Organizacijski odbor manifestacije kojim predsjeda zamjenik koprivničko-križevačkog župana Darko Sobota najavljuje da će Dani travnjaka obilovati brojnim atraktivnim događajima i stručnim predavanjima.


ANA FRANK VEČERAS U TREŠNJI - Predstava "Ana Frank", doživjet će večeras svoju premijernu izvedbu u zagrebačkom Gradskom kazalištu Trešnji. Riječ je o kazališnom projektu kojim se u godini u kojoj svijet obilježava 70. obljetnicu oslobađanja zloglasnog logora Auschwitz, Trešnja priključila sjećanju na jednu od najpoznatijih žrtava holokausta – židovsku djevojčicu Anu Frank, koja je život izgubila u ožujku 1945. u koncentracijskom logoru Bergen Belsen u Njemačkoj, samo nekoliko tjedana prije njegova oslobađanja. Predstava je potresna priča o djetinjstvu uništenom kaosom rata, ali i prikaz čitavog jednog razdoblja ljudske povijesti i posveta svim žrtvama netrpeljivosti i mržnje u svijetu.

HRVATSKI BAROKNI ANSAMBL U KUC-u TRAVNO - Hrvatski barokni ansambl održat će koncert u Kulturnom centru Travno, večeras u 19,30 sati. Hrvatski barokni ansambl najznačajniji je hrvatski ansambl specijaliziran za povijesno vjernu interpretaciju instrumentalne i vokalno-instrumentalne glazbe baroknog razdoblja i bliskih epoha, na originalnim glazbalima i njihovim vjernim replikama.Ulaz na koncert jer slobodan.
400. IZVEDBA KAUBOJA U TEATRU EXIT - 400. izvedba predstave „Kauboji“, autora i redatelja Saše Anočića bit će održana večeras u 20,00 sati, na isti dan kada je prije 7 godina premijerno izvedena na daskama Teatra EXIT. Predstava je na programu još i 21., 25. i 28.ožujka.

IZLOŽBA POVODOM DANA ŽENA U ZABOKU - Izložba Marije Mikulić Bošnjak pod nazivom „Blank“ povodom Dana žena bit će otvorena sutra, 7. ožujka u Velikoj galeriji Grada Zaboka. Izložba obuhvaća seriju linearnih crteža velikog formata na kojima se Mikulić Bošnjak bavi pitanjem položaja žena u suvremenom svijetu. Za motive uzima grupne portrete različitih kolektiva, u kojima većinu fotografije ispunjavaju likovi muškaraca pa umjetnica iz predložaka briše i namjerno izostavlja likove žena čineći svojevrsnu cenzuru. O njihovoj prisutnosti govori tek suptilna praznina koja otvara pitanja položaja žene u rodnom, društvenom i političkom kontekstu današnjeg vremena. Izložba „Blank“ Marije Mikulić Bošnjak otvara se sutra u 18,00 sati.


ŽENIJALNI VIKEND U ČAKOVCU - Pilot program „Ženijalni vikend“ kojim se od danas do nedjelje 8. ožujka prigodnim filmskim programom slavi Dan žena, održavat će se i u Čakovcu. Inicijatori su Hrvatska mreža neovisnih kino prikazivača i Hrvatski audiovizualni centar a u akciju je uključeno 17 kina diljem Hrvatske među kojima i Centar za kulturu Čakovec. Program čine nagrađivani filmovi koji donose dirljive i zabavne priče o snažnim ženama i izazovima s kojima se one susreću u današnjem društvu. Centar za kulturu Čakovec iz ponuđenog programa odabrao je dva filma- „Dva dana jedna noć“ koji će biti prikazan večeras u 20,00 sati i sutra u 18,00 sati, te „Zauvijek Alice“ koji će se prikazivati sutra u 20,00 sati. Centar je u program dodao i ranije ugovorenu snimku baleta s pozornice Bolshoi teatra u Moskvi „Romeo i Julija“ koja će biti prikazana u nedjelju 8. ožujka u 20,00 sati.


P
REDSTAVLJANJE KNJIGE HRVOJA IVANČIĆA U ČAKOVCU - Knjižnica i čitaonica Tabula Rasa i Prostor CeZam Čakovec organizatori su Književnog kluba u sklopu kojeg će ugostiti pisca i novinara Hrvoja Ivančića koji će predstaviti svoju knjigu "Samsara – Put na Istok". Hrvoje Ivančić rođen je 1983. u Zaboku, a posljednjih godina putuje Bliskim istokom, Afrikom i Azijom. Književni klub održat će se danas u 19,00 sati u 'Prostoru' udruge CeZaM u Čakovcu.


ŽENE ČUVARICE TRADICIJE - Dvodnevnu izložbu ručnih radova pod nazivom “Žene čuvarice tradicije” povodom Međunarodnog dana žena organizira Udruga žena za očuvanje tradicije i kulturne baštine “Zlatne ruke” Čakovec. Izložba će biti postavljena danas 6. i sutra, 7. ožujka u Domu sindikata u Čakovcu. Danas će biti otvorena do 18,00 sati, dok će sutra biti otvorena od 9,00 do 18,00 sati.
PREDSTAVA DIMNJAČAR U DUGOM SELU - Kazališna predstava „Dimnjačar“ Kerekesh teatra može se pogledati večeras u dugoselskoj dvorani „Preporod“ od 20,00 sati.

UMJETNICE SAMOBORSKOG MUZEJA - Izložba naziva „Umjetnice iz fundusa Samobroskog muzeja“ bit će otvorena večeras u Galeriji Prica od 19,00 sati. Izložba se može razgledati do 19. ožujka.

KAZALIŠTE ZA KIKIĆE U ZAPREŠIĆU - Baletni studio iz Jastrebarskog plesnom predstavom „Orešar“ predstavit će se u sklopu programa „Kazalište za kikiće nedjeljom“ u velikoj dvorani POU Zaprešić ove nedjelje u 17,00 sati.

PREDSTAVA ZA DJECU - U sklopu programa Dječji svijet nedjeljom u 5 ove nedjelje može se pogledati predstava „Kraljevo novo ruho“ u velikoj dvorani POU Samobor u 17,00 sati.

NOĆ LETEĆIH LAMPIONA U ZAPREŠIĆU - Noć letećih lampiona pod motom „Pošalji poruku ljubavi“, održat će se u nedjelju, 8. ožujka u Zaprešiću s početkom u 19,00 sati. Ove godine, na Dan žena, puštanje lampiona ima humanitarni karakter, pri čemu prihod od kupnje lampiona ide Specijalnoj bolnici za kronične bolesti dječje dobi Gornja Bistra. Lampioni će se preuzimati već od 16,00 sati, pa se mole posjetitelji da dođu ranije kako bi osigurali svoj lampion. Nakon toga slijedi koncert zagrebačkih bendova.

GORNJOGRADSKE COPRNICE POSVEČENE DANU ŽENA - Posebna turistička tura, gornjogradske coprnice, posvećena danu žena, održat će se u subotu u samom centru Zagreba. Cilj ove ture je na zanimljiv i edukativan način upoznati zagrepčane i turiste sa bogatom poviješću Zagreba iz perspektive coprnica. Početak ture je u 18,00 sati ispred Turističko-informativnog centra na Trgu bana Jelačića, a sudjelovanje je potrebno najaviti na e-mail info@omnisart.com.


PREDAVANJE „KAKO NASTAJU MINERALI“ U KOPRIVNICI - Povijesno društvo Koprivnica organizira predavanje pod nazivom „Kako nastaju minerali – tajne postanka Zemlje“. Predavač će biti akademik Vladimir Bermanec, mineralog, sveučilišni profesor na PMF-u u Zagrebu. uz redovna predavanja i istraživanja brojnih minerala, član je domaćih i međunarodnih stručnih komisija, te autor i recenzent udžbenika i stručnih časopisa. Ovo zanimljivo predavanje održat će se danas u 18,00 sati u koprivničkoj Gradskoj vijećnici na Zrinskom trgu.
 

 

četvrtak, 5. ožujka 2015.

UPIS U REGISTAR ZAKLADE ANA RUKAVINA - Nova akcija upisa u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica bit će održana sutra u Studentskom domu Stjepan Radić od 11,00 do 13,00 sati u organizaciji Studentske akcije Zaklade Ana Rukavina. U Registar se mogu upisati svi zdravi građani od 18 do 40 godina starosti i time dati šansu za život teško oboljelima od akutnog i kroničnog oblika leukemije te bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži. Proces upisa obuhvaća popunjavanje pristupnice i zdravstvenog upitnika te davanje uzorka krvi za HLA tipizaciju kojim se utvrđuju antigeni tkivne snošljivosti.


OTVOREN ZELENI I PLAVI SPUST - Zeleni i Plavi spust te Bijela, odnosno Činovićka livada otvoreni su danas za sve ljubitelje skijanja. Također, radi i Trosjedežnica i Bijela vučnica. S druge strane, Crveni spust bit će zatvoren zbog dodatnoga obnavljanja staze i najavljenog jakoga vjetra i padalina. Zbog navedenih vremenskih neprilika, noćas neće biti moguće skijanje. Uz to, u subotu, 7. ožujka, uz dnevno skijanje bit će organizirano i noćno skijanje od 19,00 do 22,00 h.

POZIV ZA PRIJAVU PROJEKATA - Javni poziv za dodjelu 2.530.000 kuna za financiranje programa i projekata zdravstvenog, socijalnog, humanitarnog i sličnog značenja objavila je Zagrebačka županija. Prijave se podnose do 16. ožujka. Prijaviti se mogu udruge i druge neprofitne organizacije te ustanove čija je djelatnost briga za djecu s posebnim potrebama, a čiji je osnivač Republika Hrvatska ili jedinica lokalne samouprave na području Zagrebačke županije. Prijavitelji moraju djelovati najmanje godinu dana prije dana od javnog poziva, a udruga mora biti upisana u Registar udruga.


PROJEKTI POVEĆANJA ENERGETSKE UČINKOVITOSTI - Povjerenstvo za provedbu natječaja Povećanja energetske učinkovitosti u obiteljskim kućanstvima na području grada Koprivnice objavilo je neslužbenu bodovnu listu. U ovom krugu odabrano je 10 projekata koji su prihvatljivi za sufinanciranje, a po isteku roka od pet dana za žalbu, bit će kontaktirani radi terenskog pregleda objekta. Neslužbena bodovna lista projekata dostupna je na Internet stranicama Grada Koprivnice koprivnica.hr.


EDUKACIJA „POTICAJI ZA INVESTICIJSKE PROJEKTE“ - Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Čakovec u suradnji s HAMAG-BICRO-om organizira edukaciju Poticaji za investicijske projekte predviđenih zakonom o poticanju investicija i unapređenju investicijskog okruženja koja će se održati sutra s početkom u 13,00 sati, u dvorani za sastanke Županijske komore u Čakovcu. Prezentaciju će održati Matko Bošković, a namijenjena je tvrtkama koje planiraju investicije u iznosu od 50.000 eura za mikro poduzetnike te 150.000 eura za male, srednje i velike poduzetnike. Edukacija je besplatna.


SUTRA SAJAM POSLOVA U KRAPINI - 8. Sajam poslova, pod pokroviteljskom Krapinsko-zagorske županije i grada Krapine, održat će se sutra u Sportskoj dvorani krapinske Srednje škole. Sajam pruža informacije o mogućnostima obrazovanja, potiče na aktivnosti u traženju posla, volontiranja, stipendiranja i cjeloživotnog učenja te naglašava važnost znanja i vještina potrebnih na tržištu rada. Sajam poslova sutra u 10,00 sati otvoriti ministar rada i mirovinskoga sustava, Mirando Mrsić, te potom u pratnji župana Željka Kolara družiti se s učenicima Srednje škole Krapina. U Maloj dvorani Pučkog učilišta s početkom u 12,00 sati ministar Mrsić predstavit će novosti vezane uz mjere aktivne politike zapošljavanja koje se provode u sklopu "Garancije za mlade" te informacije o fiskalnim olakšicama koje poslodavci mogu koristiti prilikom zapošljavanja mladih osoba, a potom posjetiti tvrtku "Josip Pleško – obrada metala" u Zaboku.


NASTAVAK ZAPOŠLJAVANJA PO „MRSIĆEVOM MODELU“ - Koprivničko-križevačka županija obavila je javni poziv za prijem novih polaznika na stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa. U ovom krugu zapošljavanja primit će sedam mladih ljudi, koji će znanja i vještine u upravnim odjelima Koprivničko-križevačke županije stjecati tijekom 12 mjeseci, koliko se provodi stručno osposobljavanje. Na kraju imaju obavezu položiti državni stručni ispit. Mladi će biti angažirani u upravnim odjelima za obrazovanje, kulturu, znanost, sport i nacionalne manjine, zatim za gospodarstvo, komunalne djelatnosti, poljoprivredu i međunarodnu suradnju te u upravnom odjelu za poslove županijske skupštine, župana i opće poslove. Natječaj je otvoren narednih osam dana, a sve potrebne informacije dostupne su na službenim Internet stranicama Koprivničko-križevačke županije.


E - ŠKOLA VEĆ OD JESENI U 1. OŠ ČAKOVEC - Tri od šest osnovnih škola na području Grada Čakovca ušlo je u pilot-projekt e-škole koje provode CARnet – hrvatska akademska i istraživačka mreža, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, osnivači i same škole. 1. osnovna škola Čakovec bit će među dvadeset škola u kojima će pilot-projekt "e-škola" započeti već ove jeseni. Škola i Grad Čakovec ovih će dana s CARnetom potpisati ugovor, temeljem kojeg će se provoditi projekt. Konkretno, 1. osnovna škola u prvoj fazi dobit će ultrabrzi interent, tri učionice opremit će se pametnim pločama, a učitelji će dobiti tablete.


ZAGORSKI LOGOPEDI OTVARAJU VRATA - Europski dan logopedije obilježava se 6.ožujka, a vogodišnja tema su „Stečeni neurološki poremećaji komunikacije“ povodom čega se diljem Hrvatske organiziraju predavanja, seminari, edukacije. Logopedi Krapinsko-zagorske podružnice otvaraju danas svoja vrata i telefone u svima kabinetima, a građani mogu dobiti savjete vezane uz jezično-govornu problematiku. Logopedi rade u Domu zdravlja KZŽ, Društvu Naša djeca Zabok, OŠ Zlatar Bistrica, DV Konjščina, Udruzi sv. Ana Lobor, OB Zabok, te na području općine Bedekovčina i Zlatar Bistrica. Osim otvorenih telefonskih linija, tijekom cijelog ožujka održavaju se različita predavanja i radionice dostupne svim zainteresiranima za jezično-govornu problematiku. Inače, Krapinsko-zagorska podružnica logopeda trenutno broji 26 članova, a od rujna prošle godine predsjednica je Jelena Artić.


AGROGIMNAZIJA U LUDBREGU - U Srednjoj školi u Ludbregu od iduće školske godine, kreće eksperimentalni obrazovni program agrogimnazije. O uvođenju ovog eksperimentalnog programa bilo je riječi prilikom nedavnog otvorenja novouređenih prostora ludbreške srednje škole, a informacija je potvrđena i na aktualnom satu prošle sjednice Skupštine Varaždinske županije. Program agrogimnazije jednako je vrijedan općoj gimnaziji, ali uz opće predmete od treće godine učenici biraju i dva modela, ekološka poljoprivreda bazirana na održivom razvoju i agro ekonomija.


UDOMITELJSTVO U ZLATAR BISTRICI - Sastanak 20 udomiteljskih obitelji koje skrbe o odraslim osobama održan je u organizaciji Centra za socijalnu skrb Zlatar Bistrica. S ciljem kontinuiranog poboljšanja kvalitete skrbi udomitelja o smještenim korisnicima, udomiteljima i članovima njihovih obitelji, prikazani su mogući nedostaci u bavljenju udomiteljstvom. Udomitelji su dobili priliku aktivno sudjelovati iznoseći vlastite poteškoće s kojima se susreću u radu te su upućeni kako to riješiti. Održani sastanak dio je redovnog rada tima za udomiteljstvo zlatarbistričkog Centra za socijalnu skrb, a tijekom ove godine u planu je više takvih sastanaka i edukacija udomitelja.


RADIONICA VJENČANI OBIČAJI DILJEM SVIJETA - Radionica Vjenčani običaji diljem svijeta održat će se danas u 17,00 sati u Muzeju za umjetnost i obrt. Radionici organizira Međunarodni klub žena u suradnji sa Muzejom, a u sklopu izložbe U dobru i zlu. Svi sudionici radionice upoznat će se sa vjenčanim običajima Rusije i Francuske.
VODA 2015 - Otvorenje izložbe „Voda 2015“ bit će održana u Studiju Moderne galerije “Josip Račić” danas u 19,00 sati, u organizaciji Moderne galerije i ULUPUH-ove Sekcije za fotografiju. Izložba ostaje otvorena do 22. ožujka 2015.


PREDSTAVLJANJE KNJIGE ZAGREB NOIR U VARAŽDINU - Knjiga ''Zagreb Noir'' bit će predstavljena večeras u studijskoj čitaonici Gradske knjižnice i čitaonice ''Metel Ožegović'' Varaždin. Ovo izdanje sadrži priče četrnaestero autora, od kojih je svaka smještena u jednu zagrebačku četvrt. Knjigu će predstaviti urednik Ivan Sršen, jedina varaždinska autorica Andrea Žigić-Dolenec i Darko Milošić. Početak predstavljanja je u 19,00 sati.


BOGI IVAČ ZNOVA U HNK VARAŽDIN - Predstava Bogi Ivač – Znova bit će izvedena večeras na Sceni Zvonimir Rogoz varaždinskog kazališta. Tekst srednjovjekovnih francuskih farsi je s francuskog preveo Vladimir Gerić koji je i scenograf predstave, a redatelj je Ljubomir Kerekeš koji je i autor adaptacije teksta te kostimograf. Autor kajkavizacije je Tomislav Lipljin, songove je skladao Dragutin Novaković Šarli, a asistent redatelja je Jan Kerekeš. U predstavi glume Jan Kerekeš, Sunčana Zelenika- Konjević, Ljubomir Kerekeš, Mirjana Sinožić i Mitja Smiljanić. Početak je u 20,00 sati.


6. TJEDAN SMIJEHA U VARAŽDINU - Konferencija za medije na kojoj je predstavljen program ovogodišnje kazališne manifestacije 6. Tjedan smijeha održana je jučer u klubu Europa media varaždinskog HNK-a. Festival će se ove godine održati od 20. do 29. ožujka u varaždinskom HNK-u u organizaciji varaždinske Umjetničke organizacije Kerekesh Teatar. Održat će se ukupno 17 izvedbi komedija, od kojih su dvije predstave namijenjene djeci i mladima, a dvije su kasnovečernje izvedbe cabaret scene. Ulaznice za festival mogu se rezervirati od danas na blagajni varaždinskog kazališta, a morat će se podići najkasnije do 19. ožujka.


IZLOŽBA RUČNIH RADOVA- ŽENE ČUVARICE TRADICIJE - Dvodnevnu izložbu ručnih radova pod nazivom “Žene čuvarice tradicije” povodom Međunarodnog dana žena organizira Udruga žena za očuvanje tradicije i kulturne baštine “Zlatne ruke” Čakovec. Izložba će biti postavljena sutra 06. i prekosutra 07. ožujka u Domu sindikata u Čakovcu. Otvorenje izložbe uz prigodni program bit će sutra u 11,00 sati, a istoga dana bit će otvorena sve do 18,00 sati, dok će dan kasnije, za razgled biti otvorena od 09,00 do 18,00 sati.


PREDSTAVLJANJE KNJIGE HRVOJA IVANČIĆA I U ČAKOVCU - Knjižnica i čitaonica Tabula Rasa i Prostor CeZam Čakovec organizatori su Književnog kluba u sklopu kojeg će ugostiti pisca i novinara Hrvoja Ivančića koji će predstaviti svoju knjigu "Samsara – Put na Istok". Hrvoje Ivančić rođen je 1983. u Zaboku, a posljednjih godina putuje Bliskim istokom, Afrikom i Azijom. Književni klub održat će se sutra u 19,00 sati u 'Prostoru' udruge CeZaM u Čakovcu.


PROGRAM 11. CULTURE SHOCK FESTIVALA - U Križevcima je predstavljen program 11. Culture Shcok Festivala kojeg organiziraju tamošnje udruge K.V.A.R.K. i P.O.I.N.T. Festival počinje 14. ožujka, rasprodanim koncertom Josipe Lisac, a traje do 18. travnja. Tijekom mjesec dana u Križevcima će se u sklopu festivala održati 22 programa. Kroz 11 godina održavanja festivala organizirano je više od 400 kulturnih programa, a organizatori još jednom ističu da je glavni cilj festivala bio i ostao isti – staviti nezavisnu kulturu i scenu u lokalnoj sredini u prvi plan.


NOVA PREDSTAVA DRUŠTVA NAŠA DJECA KOPRIVNICA - „Princeza u potrazi za srećom“ naziv je nove predstave Lutkarske družine koprivničkog Društva naša djeca „Kopriva pec, pec“. Tekst predstave, prema priči Ulfa Starka, adaptirala je Tigrena Csik , a ona je i zaslužna za izradu lutaka i scene. U glumce Lutkarske družine, u predstavi sudjeluje i skupina „Kikići“ iz dječjeg vrtića Tratinčica te poznati koprivnički glumac Sven Šestak.


„ŽENIJALNI VIKEND – KINO 8. MART“ I U KOPRIVNICI - U programu Hrvatske mreže neovisnih kinoprikazivača i Hrvatskog audiovizualnog centra pod nazivom „Ženijalni vikend – kino 8. Mart“ sudjeluje i kino Velebit u Koprivnici. Radi se o programu koji će se od ovog petka do nedjelje održavati u 17 nezavisnih kina diljem zemlje, a donosi nagrađivane filmske naslove o snažnim ženama i izazovima s kojima se susreću u današnjem društvu. Koprivnički filmoljupci tako mogu pogledati poljski film „Ida“, nagrađen Oscarom za najbolji strani film, potom „Still Alice (Zauvijek Alice)“ s Julianne Moor, koja je za ulogu u ovom filmu dobila Oscara. Gledatelji će moći pogledati i film „Mommy“, redatelja Xaviera Dolana, a program „Ženijalni vikend“ u koprivničko kino Velebit donosi i latvijski film „Mama, volim te“.


PREDSTAVLJANJE ZBORNIKA - Predstavljanje zbornika Petar Tutavac Bilić: hrvatski publicist, književnik, jezikoslovac i prevoditelj, održat će se u prostorijama Hrvatskoga slova večeras u 19,00 sati.

„ZABILJEŽEN U ZVIJEZDAMA“ - Prikazivanje dokumentarnog filma o Stjepanu Grgcu „Zabilježen u zvijezdama“ bit će održano danas u POU Ivanić Grad od 18,30 sati.

NAŠE NEBO U OŽUJKU - Predavanje na temu „Naše nebo u ožujku“ u Planetariju Tehničkog muzeja održat će danas Ante Radonić, voditelj Planetarija od 18,00 sati. Prilika je to da se svi zainteresirani upoznaju s izgledom neba u ovo doba godine. U kupoli Planetarija vidjet će kakvo je večernje nebo i kakvo je jutarnje nebo. Saznat će koje zvijezde možemo lako pronaći na našem nebu i koja su zviježđa posebno zanimljiva, a bit će najavljen i najvažniji događaj na nebu koji nas očekuje ovog mjeseca.

PREDAVANJE U SKLOPU IZLOŽBE „ODJECI S BOJIŠNJICE“ – Brojna predavanja bit će održana danas u Muzeju grada Zagreba, a u okviru aktualne izložbe Odjeci s bojišnice – Zagreb u Prvom svjetskom ratu. Danas od 18,00 do 19,15 predavanje o zdravstvenoj skrbi za ranjenike u Zagrebu održat će Boris Kukić, a Ana Torić će progovoriti o ulozi životinja u Prvom svjetskom ratu. Prije toga čitat će se memoari Vatroslava Florschütza. Predavanja su besplatna i otvorena za sve posjetitelje.

PREDAVANJE ZA VINOGRADARE IVANIĆA - Predavanje na temu „Rezidba u vinogradu“ u organizaciji udruge vinogradara i vinara „Brenta“ bit će održano u Ivanić Gradu od 16,00 sati.

 

srijeda, 4. ožujka 2015.

DODJELA STIPENDIJA „ZA ŽENE U ZNANOSTI“ - Četiri mlade znanstvenice, Nevena Cvetešić, Ivana Mikolašević, Anamarija Rogina i Ksenija Uroić dobitnice su jednokratnih stipendija „Za žene u znanosti“, koje su im sinoć uručene u Preporodnoj dvorani Narodnog doma Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, na Gornjem gradu. Program u Hrvatskoj devetu godinu zaredom provode Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO i L'Oreal ADRIA s ciljem promoviranja žena u svijetu znanosti - nagrađujući i potičući znanstvenice na provedbu daljnjih istraživanja i znanstvenog usavršavanja u svrhu napretka hrvatske znanosti i njene promocije u svijetu. Pokrovitelji stipendija su Ministarstvo znanosti, obrazvoanja i sporta i HAZU.

ZAGREB PRED MOGUĆIM IZBORIMA - Sinoć, družeći se s prijateljima i sugrađanima, na zagrebačkom Markuševcu, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, koji zbog istrage ne može obavljati svoju dužnost, rekao je da će takva druženja nastaviti u svih 17 gradskih četvrti. Ističući dosadašnjih pet mandata na čelu metropole, odgovarajući na pitanja novinara, rekao je, da zamjenica Sandra Švaljek nije izgubila njegovo povjerenje. Inače, sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda krajem veljače je odbio zahtjev Milana Bandića da mu se ukinu mjere opreza koje mu, među ostalim, brane i obnašnje gradonačelničke dužnosti. Tako Bandić, osim što ne smije obnašati dužnost, i dalje ima zabranu komunikacije sa 178 svjedoka, od kojih stotinjak još nije ispitano.

NOVA TRIBINA O GUP-u - Druga od deset tribina na kojoj će se diljem grada razgovarati o problemima građana koji se tiču izmjena Generalnog urbanističkog plana održat će se večeras u 18,00 sati u Plavoj dvorani na Trgu Dragutina Domjanića u Sesvetama. Kao i na prvoj tribini, koja je prije tjedan dana održana na Trnju, na kojoj se okupilo oko 250 stanovnika, glavni gosti bit će predsjednik Gradske skupštine Darinko Kosor i predsjednik Društva arhitekata Zagreba Teo Budanko, kojima će se pridružiti predsjednik Gradske četvrti Marijan Tomurad. Generalni urbanistički plan Sesveta zaseban je od onog Grada Zagreba, no budući da se oba nalaze u nadležnosti Grada i da izmjene izglasava Gradska skupština, i sve se promjene donose paralelno. Podsjetimo, građani su svoje primjedbe iznosili još prošlog ljeta, no kako u roku šest mjeseci plan nije dan na glasanje u skupštinu, početkom travnja ponovit će se javna rasprava u kojoj će građani iznositi primjedbe.

PREDAVANJE U SKLOPU IZLOŽBE „ODJECI S BOJIŠNJICE“ - Brojna predavanja bit će održana danas i sutra u Muzeju grada Zagreba, u okviru aktualne izložbe Odjeci s bojišnice – Zagreb u Prvom svjetskom ratu. Danas od 18,00 do 19,00 sati predavanje o socijalnom djelovanju gradske uprave održat će Marko Vukičević, a Vijoleta Herman Kaurić progovorit će o Dobrotvornoj akciji »za naše junake« i njihove obitelji. Predavanja su besplatna i otvorena za sve posjetitelje.


AKCIJA UPISA U REGISTAR ZAKLADE ANA RUKAVINA - Nova akcija upisa u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica bit će održana sutra u Studentskom domu Stjepan Radić od 11,00 do 13,00 sati u organizaciji Studentske akcije Zaklade Ana Rukavina. U Registar se mogu upisati svi zdravi građani od 18 do 40 godina starosti i time dati šansu za život teško oboljelima od akutnog i kroničnog oblika leukemije te bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži. Do sada je djelovanjem Zaklade Ana Rukavina i hrvatskog Registra, koji je dio svjetskog registra upisano 47.046 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, a šansa za život dana je 44 oboljelih u Hrvatskoj i inozemstvu.


NABAVA MEDICINSKE OPREME - Javni poziv za sufinanciranje nabave medicinske i laboratorijske opreme bolničkih ustanova i poliklinika na području grada Zagreba u ovoj godini, osiguravši 300 tisuća kuna proračunskih sredstava, raspisala je Zagrebačka županija. Poziv je otvoren do iskorištenja sredstava odnosno najkasnije do 15. studenog. Time Zagrebačka županija želi neposredno sudjelovati u sufinanciranju nabave medicinske i laboratorijske opreme za bolničke ustanove i poliklinike na području Zagreba, jer nema svoje opće bolnice pa se njeni stanovnici liječe u bolnicama na području Zagreba.Prijave mogu podnositi bolničke ustanove i poliklinike sa sjedištem na području grada Zagreba, a koje pružaju specijalističko-konzilijarnu zdravstvenu zaštitu i usluge bolničkog liječenja za stanovnike s područja Zagrebačke županije. Također, moraju imati osigurana vlastita sredstva za nabavu medicinske ili laboratorijske opreme za koju podnose prijavu za sufinanciranje. Najveći iznos novčane subvencije koju pojedina bolnička ustanova ili poliklinika može ostvariti iznosi 50.000,00 kuna. Javnim pozivom nije propisana vrsta ni kvaliteta medicinske ili laboratorijske opreme.


JAMSTVA ZA PODUZETNIČKE KREDITE - Javni poziv za iskaz interesa za dodjelu jamstva na poduzetničke kredite u sklopu programa „Jamstvenog fonda za prerađivačku industriju i inovacije u prerađivačkoj industriji za 2014. godinu“ objavila je na svojim internetskim stranicama Međimurska županija. Korisnici jamstava mogu biti mali i srednji poduzetnici i obrti registrirani u RH, u većinskom su privatnom vlasništvu i ulažu na području Međimurske županije. Jamstvo pokriva najviše 75% iznosa neotplaćene glavnice kredita odnosno maksimalno 350.000 kuna po jednom poduzetniku. Zahtjev za izdavanjem jamstva, uz svu dodatnu propisanu dokumentaciju podnosi se u dva primjerka u pisanom obliku putem pošte ili osobno na adresu Regionalna razvojna agencija Međimurje REDEA, Bana Josipa Jelačića 22 Čakovec. Javni je poziv otvoren do iskorištenja svih sredstava.


HELI CENTAR U KRAPINSKIM TOPLICAMA - Otvorenje Heli centra, u čiju je izgradnju i opremanje uloženo preko 12 milijuna eura, u Krapinskim Toplicama održat će se sutra, 5. ožujka. To je najmoderniji centar za obuku i stručno usavršavanje profesionalnih pilota helikoptera. Investicija u gradnju centra je veća od 4 milijuna eura, dok zajedno s opremom, simulatori i automatski sustav obuke, iznosi preko 12 milijuna eura. U drugoj fazi planira se instalirati još dva simulatora, izgraditi hotel te školu za početnu obuku pilota. Heli Centar Toplice trenutno je najsuvremeniji centar u Europi, dok su simulatori u Krapinskim Toplicama jedini na kontintentu, a certificirani su prema svim zahtjevima i propisima Europske Agencije za zrakoplovnu sigurnost.


PREDAVANJE O ZAJEDNIČKIM EKO VRTOVIMA U KOPRIVNICI - Predavanje s osvrtom na stanje i budućnost projekta Zajednički eko vrtovi održat će danas članovi koprivničke Udruge Kopriva u Knjižnici i čitaonici Fran Galović u Koprivnici. Radi se o projektu koji je nastao kao potreba suvremenog načina života ljudi u gradu uz postojanje pozitivnog trenda povratka čovjeka prirodi. Više o samom projektu koji se već neko vrijeme provodi u Koprivnici saznat će se na današnjem predavanju od 18,00 sati, gdje će se članovi udruge osvrnuti na početak stvaranja vrtova u Koprivnici te sve aktivnosti koje su ostvarene u posljednjih godinu dana.


EDUKACIJSKI CIKLUS PROJEKTA BRZI START - U okviru projekta “Brzi start!” koji provodi Udruga tjelesnih invalida Međimurje, sredinom ožujka započinje edukacijski ciklus od 8 radionica na temu “Osnaživanje stručnjaka i članova organizacija civilnog društva i partnerske organizacije za socijalno uključivanje mladih osoba s invaliditetom i mladih s problemima u ponašanju”. Edukacije će se odvijati u dva modula, a prvi modul započinje 19. ožujka. Cilj edukacije je osnaživanje stručnjaka za usvajanje konkretnih vještina za pružanje preventivnih i interventnih mjera u svrhu smanjivanja socijalne isključenosti i poticanja na zapošljavanje mladih osoba s invaliditetom i mladih s problemima u ponašanju. Prijavni obrazac može se ispuniti računalom i dostaviti najkasnije do 9. ožujka na adresu elektroničke pošte:utimck@yahoo.com.


UDRUŽENJE OBRTNIKA KOPRIVNICA IMA NOVO VODSTVO - Irena Kovačić, cvječarka, izabrana je za novu predsjednicu Udruženja obrtnika Koprivnica. Broj članova Skupštine i Upravnog odbora Udruženja smanjen je na 15, odnosno pet članova. Dosadašnji predsjednik koprivničkog Udruženja obrtnika Miroslav Tremski poželio je novom vodstvu sreću i uspjeh u radu, te istaknuo kako novom vodstvu ostavlja stabilnu instituciju s viškom prihoda u godini koja je bila iznimno krizna za komorski sustav. Nova predsjednica Irena Kovačić naglasila je kako će nastaviti slijediti postavljene puteve, kao što su promocija obrtništva u Koprivnici i šire, organizacija više strukovnih događanja te dodatnu suradnju sa sličnim institucijama u zemlji i Europi.


SJEDNICA SAVJETA ZA SIGURNOST PROMETA NA CESTAMA - U sjedištu Koprivničko-križevačke županije održana je 31. sjednica Savjeta za sigurnost prometa na cestama. Članovi i predstavnici jedinica lokalne uprave i samouprave raspravljali su o uređenju prometa temeljem točke 5. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, koja obuhvaća određivanje ceste s prednošću prolaska, dvosmjerni, odnosno jednosmjerni promet, sustav tehničkog uređenja prometa i upravljanje prometom elektroničkih sustava i video nadzora, ograničenje brzine kretanja vozila, sigurne pravce za kretanje školske djece i drugo. Na sjednici je ujedno predstavljena i problematika sigurnosti prometa na željezničko-cestovnim prijelazima u Koprivničko-križevačkoj županiji te su dogovorene aktivnosti za naredno razdoblje vezane uz natjecanje iz poznavanja prometnih propisa za djecu s teškoćama u razvoju te osposobljavanje učenika za samostalno upravljanje biciklom. Ujedno je i prihvaćena inicijativa da se ispred Savjeta uputi službeni poziv na sastanak Agenciji za obrazovanje, Ministarstvu prosvjete, obrazovanja i športa te svim ravnateljima osnovnih škola vezan uz donošenje programa osposobljavanja djece za samostalno upravljanje biciklom.


RADNA PRAVA U ORGANIZACIJAMA CIVILNOG DRUŠTVA - Javnu tribinu na temu "Radna prava u organizacijama civilnog društva" organiziraju Program JAKO, Savjet za razvoj civilnog društva i Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Krapinsko-zagorske županije. Cilj tribine je predstaviti rezultate istraživanja vezanih uz radna prava osoba zaposlenih u organizacijama civilnoga društva, mogućnosti poboljšanja statusa zaposlenih u udrugama, te preporuke udrugama ali i jedinicama lokalne i regionalne samouprave. Tribina će se održati 9. ožujka u Srednjoj školi Krapina u 17,00 sati.

SAVJETOVALIŠTE ZA REPRODUKTIVNO ZDRAVLJE - Prigodom proslave 21. godišnjice rada Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije otvoreno je Savjetovalište za reproduktivno zdravlje adolescenata. Radit će svake srijede od 16,00 do 18,00 sati, a svoje prve radne sate imat će upravo danas. Voditeljica Savjetovališta je doktorica Jasenka Vuljak, specijalistica školske medicine te ginekolog Ivica Stanišić. Savjetovalište je namijenjeno svim učenicima i studentima koji u Savjetovalište mogu doći bez uputnice i prethodne najave, a vezano uz probleme reproduktivnog zdravlja.

UPISI U ZG ZOO EKO AKADEMIJU - U tijeku su upisi u Eko akademiju zagrebačkog ZOO-a. Kroz taj će edukativni program za vrijeme proljetnih praznika učenici od 2. do 6. razreda u Zoološkom vrtu grada Zagreba moći naučiti kako štititi prirodu. Ljudskim su djelovanjem na Zemlji ugroženi svaki četvrti sisavac, svaka osma ptica i svaki treći vodozemac. Eko akademija će se održavati svakodnevno od 30. ožujka do 3. travnja u dva termina - između 8,00 i 14,00 te 12,00 i 18,00 sati. Kroz šestosatni program djeca na zanimljiv i zabavan način uče što se sve krije iza pojma „eko“. Kroz igru i zabavu edukatori školarce upoznaju sa zaštitom prirode, biološkom raznolikošću i održivim razvojem.


ŠKOLA ROBOTIKE ODRŽANA U LUDBREGU - U Srednjoj školi Ludbreg održana je radionica „Škola robotike“ u organizaciji varaždinske udruge „Robofreak“, Hrvatskog robotičkog saveza i Srednje škole Ludbreg. Cilj je bila promocija robotike u Ludbregu, ali i poticanje učenika, mentora i roditelja na rano usmjeravanje djece i mladih ka odabiru i bavljenju tehničkim znanostima. Radionici se samoinicijativno pridružilo dvadesetak učenika Srednje škole Ludbreg, najviše njih koji se školuju za CNC operatera.


NATJECANJE MLADIH U PISANJU PISMA - Hrvatska pošta i Agencija za odgoj i obrazovanje zajednički pozivaju mlade da sudjeluju u natjecanju u pisanju najljepšeg pisma. Tema natjecanja „U kakvom svijetu želite odrasti?“ vezana je uz povećanje svijesti o važnosti održivog razvoja Zemlje. Nacionalno natjecanje mladih za najljepše pismo u 2015. dio je međunarodnog natjecanja koje organizira Svjetska poštanska unija. Najuspješnije pismo bit će prevedeno na engleski jezik i poslano u sjedište Svjetske poštanske unije. Autora najljepšeg pisma u Hrvatskoj i njegov razred Hrvatska pošta nagradit će jednodnevnim izletom, a vrijednim nagradama biti će nagrađeni i drugoplasirani te trećeplasirani natjecatelj.


PLANOVI ZA „PODRAVSKO MORE“ - Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije i dalje radi na pozicioniranju „podravskog mora“, Šoderice i bit će uključena u organizaciju raznih manifestacija i sadržaja. S općinom Legrad, na čijem je području Šoderica, dogovorena je daljnja suradnja te će se uskoro organizirati niz aktivnosti u koje će biti uključeni i predstavnici raznih udruga, ustanova i pojedinci koji su zainteresirani za obogaćivanje sadržaja na „podravskom moru“ tijekom ove sezone. U Turističkoj zajednici Koprivničko-križevačke županije žele i ove godine s bogatijom i raznovrsnijom ponudom privući veći broj turista i posjetitelja

MLADI ZA MLADE - Violinistički recital u sklopu koncertnog ciklusa „Mladi za mlade“ u Centru za kulturu i obrazovanje Susedgrad večeras u 19,30 sati održat će mlada glazbenica Carolina Blašković, uz klavirsku pratnju Domagoja Guščića.Ulaz na koncert je slobodan.


SRIJEDA U MUZEJU POSVEĆENA FRANKOFONIJI - Srijeda u Muzeju, u varaždinskoj palači Herzer, počinje večeras programom u sklopu Dana frankofonije i sadržajima vezanima uz Lyon. U prvome dijelu predstavljaju se glavne kulturne i povijesne značajke Lyona, nekoć tekstilnog središta za proizvodnju svile, a danas važnog prometnog čvorišta, sjedišta Interpola, gastronomskog centra vina i sira i grada čija je očuvana jezgra na UNESCO-ovu popisu zaštićene kulturne baštine. U Lyonu je nastao i Guignol, lutkarski lik sazdan na temelju Pulcinelle iz talijanske komedije dell'arte. O neprolaznoj slavi svjetski poznatoga Guignola bit će riječi u drugom dijelu događanja. Program se u palači Herzer priređuje večeras od 19,00 sati, a suorganizator je Francuski klub Varaždin.


PREDAVANJE STURČNJAKA ZA FUTURIZAM - Günter Berghaus, jedan od najvećih svjetskih stručnjaka za futurizam održat će predavanje danas od 19,00 sati u Tiflološkom muzeju. Predavanje će biti održano ususret izložbi Futurizam i futuristički manifest koja će u svibnju biti predstavljena u Tiflološkom muzeju, u organizaciji muzeja i Instituta za istraživanje avangarde.


OTVORENJE IZLOŽBE „NA RITMIČAN NAČIN“ - Izložba „Na ritmičan način“ belgijske umjetnice Carle Arocha i belgijskog umjetnika Stephane Schraenena bit će otvorena danas u 19,00 sati u Gliptoteci HAZU. Izložba ostaje otvorena do 27.ožujka.


NOVA IZLOŽBA U MUZEJU ANĐELA - Muzej anđela u petak 6. ožujka priređuje novu zanimljivu gostujuću izložbu. Na prvoj ovogodišnjoj gostujućoj izložbi predstavit će se umjetnice iz Novog Marofa Danica Klopotan, Brankica Šegović, Vesna Gužvinec i Vesna Bukovčan, a izložba nosi simboličan naslov – 'Četiri slikarice'. Otvorenje izložbe bit će upriličeno u 18,00 sati, a izložba ostaje otvorena do 13. ožujka.


KNJIGA IZ KOLEKCIJE HRVATSKA MODERNA - Nova knjiga iz kolekcije Hrvatska moderna bit će predstavljena danas u 19,00 sati u Muzeju za umjetnost i obrt. Nova knjiga je posvećena ocu hrvatske moderne arhitekture, Viktoru Kovačiću. Uz autora Krešimira Galovića, knjigu će predstaviti Krešimir Rogina te akademik Velimir Neidhardt.

KONCERT CIKLUSA „EUROPSKA ORGULJSKA GLAZBA“ - Petnaesti koncert ciklusa 'Europska orguljska glazba kroz razdoblja i stilove od 16. do 21. stoljeća' održat će se danas u 19,30 sati u Crkvi Bezgrješnog Srca Marijina na Jordanovcu. Najpoznatija djela francuske orguljske glazbe izvest će Ljerka Očić. Ciklus ima i humanitarni karakter – na koncertima se prikupljaju dobrovoljni prilozi za Bolničko prihvatilište 'Marijin dom' na Jordanovcu, koje osigurava besplatno noćenje i smještaj bolesnicima i njihovoj pratnji tijekom liječenja ili obavljanja liječničkih pregleda.

IZLOŽBA U DUGOM SELU - Izložba prigodom međunarodnog dana žena „Žene to vole“ bit će otvorena večeras u Maloj galeriji u Dugom Selu od 19,00 sati.

KEREKESH TEATAR U SAMOBORU - Kazališna komedija „Ljubaf“ Teatra Kerekesh može se pogledati u velikoj dvorani POU Samobor večeras od 20,00 sati.

 

utorak, 3. ožujka 2015.

UPISI DJECE U PRVI RAZRED – Zagrebački Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport počeo je upis djece u I. razred osnovne škole za školsku godinu 2015./2016. Upis djece obavljat će se 11., 12. i 13. lipnja 2015. U I. razred osnovne škole upisivat će se djeca koja će do 1. travnja 2015. godine imati navršenih 6 godina života. Prije upisa u I. razred obvezan je pregled djece radi utvrđivanja njihova psihofizičkog stanja, a koje će provesti stručno povjerenstvo osnovne škole u koju se dijete treba upisati, odnosno kojoj pripada prema upisnom području. Raspored pregleda djece za odgovarajuće gradske četvrti bit će objavljen na oglasnoj ploči Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport, oglasnim pločama svih područnih ureda gradske uprave, pri Službi za školsku i adolescentnu medicinu, osnovnim školama, predškolskim ustanovama i na mrežnoj stranici Grada Zagreba: www.zagreb.hr. Upis će se obavljati u osnovnoj školi prema mjestu prebivališta ili prijavljenog boravišta djeteta, odnosno upisnog područja kojem dijete pripada, a koje je u skladu s mrežom osnovnih škola na području Grada Zagreba.

STUDENTI PRIKUPLJAJU KNJIGE - eSTUDENTov novi projekt, „Nepotrebno je nekome potrebno“, namijenjen je svima koji vole kulturu, obrazovanje i darivanje. U skladu s prošlogodišnjim prikupljanjem odjeće i potrepština u Božićno vrijeme, ove godine će se prikupljati knjige svih žanrova.Prikupljanje traje 17 dana, a darivanje knjiga odvijat će se od 9. do 27. ožujka na PMF-u i FFZG-u te od 18. do 27. na EFZG-u. Sve prikupljene knjige, a to uključuje i lektire, bit će donirane udruzi Mali zmaj, Društvu za poboljšanje kvalitete života siromašne i nezbrinute djece, koje će distribuirati knjige potrebitim obiteljima diljem Hrvatske - poručuju studenti.

MILIJUN KUNA ZA TURISTIČKE MANIFESTACIJE - Zagrebačka županija raspisala je milijun kuna vrijedan javni natječaj za dodjelu potpora manifestacijama značajnim za ovogodišnju županijsku turističku ponudu. Natječaj je otvoren do 20. ožujka. Podnositelj zahtijeva može prijaviti i ostvariti potpore za najviše tri manifestacije, a potpora može iznositi do 75 posto prihvatljivih troškova manifestacije. Dodijeljene potpore po pojedinom korisniku mogu iznositi najviše milijun kuna.

AZIL U HRVATSKOJ - U sklopu projekta Azil u Hrvatskoj - zaštita ljudskosti, u CeKaTeu će se večeras u 20,00 sati održati predavanje Biopolitike izbjeglištva i azila u ozračju krize političkog azila. U zadnjih trideset godina u zapadnim liberalno-demokratskim industrijaliziranim državama bilježi se pojačan interes za fenomen izbjeglištva i azila. Polazeći od pretpostavke da politike izbjeglištva i azila u zapadnim zemljama ostvaruju ključan utjecaj na politike izbjeglištva na međunarodnom nivou, na predavanju će se tematizirati opće tendencije i značajke tih politika koje se mogu nazvati biopolitikama izbjeglištva i azila. Biopolitike izbjeglištva i azila povezat će se s krizom političkog u razvijenim liberalno-demokratskim društvima, usponom novog globalnog poretka, normalizacijom izvanrednog stanja i pripadajućom normalizacijom nasilja na međudržavnoj i unutardržavnoj razini.


SAVJET ZA GOSPODARSTVO VARAŽDINSKE ŽUPANIJE - Sjednica Savjeta za gospodarstvo i međuregionalnu suradnju Varaždinske županije održana je u županijskoj palači u Varaždinu. Raspravljalo se o problemima klastera, o tekstilnoj industriji, te osnivanju centara konkurentnosti, a razgovaralo se i o Lokalnim akcijskim grupama kojima predstoje brojne mogućnosti financiranja iz fondova Europske unije. Sjednici je prisustvovala i pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, regionalni razvoj i europske integracije Varaždinske županije Jelena Zrinski Berger, koja je članove Savjeta izvijestila o aktualnim projektima Upravnog odjela. Kao najvažnije izdvojila je izradu Vodiča za investitore u Varaždinskog županiji i sudjelovanje Županije u programu „Kreditom do uspjeha 2014. – Mjera 1 – Kreditom do konkurentnosti“.


SAJAM POSLOVA U KRAPINI - Osmi Sajam poslova,pod pokroviteljstvom Krapinsko-zagorske županije i Grada Krapine, 6. ožujka u Sportskoj dvorani Srednje škole Krapina, organizira Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Krapina. U okviru Sajma poslova organizira se i Dan profesionalnog usmjeravanja kako bi učenicima završnih razreda srednjih škola približili svijet rada i omogućili im priliku dogovoriti prvo zaposlenje, a učenicima osnovnih škola pomogli pri odabiru daljnjeg školovanja. Ministar rada i mirovinskoga sustava Mirando Mrsić predstavit će novosti vezane uz mjere aktivne politike zapošljavanja koje se provode u sklopu Garancije za mlade te informacije o fiskalnim olakšicama koje poslodavci mogu koristiti prilikom zapošljavanja mladih osoba.


SAVJET ZA RAZVOJ CIVILNOG DRUŠTVA - Druga sjednica Savjeta za razvoj civilnog društva Krapinsko-zagorske županije održana je u Krapini. U usvojenom Planu rada za ovu godinu najvažniji zadatak je izrada Strategije stvaranja poticajnog okruženja za razvoj civilnog društva. Na sjednici su dogovorene smjernice po kojima će članice i članovi Savjeta raditi u procesu izrade Strategije. Savjet će osim izrade Strategije raditi i na više drugih projekata i aktivnosti pa tako i na analizi i eventualnom poboljšanju natječaja za financiranje projekata i programa organizacija civilnog društva od strane županije.


PROJEKT MLADI ZA LJUDSKA PRAVA - Tijekom veljače 16 mladih iz svih čakovečkih srednjih škola polazilo je radionice udruge Zora u sklopu projekta "Mladi za ljudska prava". Na interaktivan način učili su o ljudskim pravima i prevenciji nasilja u obitelji i vezama. Tijekom ožujka na nastavku edukacije, u Školi animiranog filma Čakovec kreirat će edukativni animirani film o ljudskim pravima koji će prikazivati svojim vršnjacima u školama. Projekt "Mladi za ljudska prava" provodi Udruga Zora s partnerima Školom animiranog filma ŠAF i Graditeljskom školom iz Čakovca te suradnicima Gimnazijom Josipa Slavenskog Čakovec, Srednjom školom Čakovec, Ekonomskom i trgovačkom školom, Tehničkom školom Čakovec i Gospodarskom školom Čakovec. Podržava ga Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.


EU PROJEKT OŠ ĐURO ESTER KOPRIVNICA - Završnoj konferenciji EU projekta „Rane odgojno-obrazovne intervencije temeljene na pokazateljima uspješnosti“ održanoj u Vukovaru, prisustvovali su i predstavnici koprivničke OŠ „Đuro Ester“, kao jedne od šest partnerskih škola u kojoj se projekt provodio. Na konferenciji pod nazivom „Podrška učenicima s problemima u ponašanju u osnovnoj školi“ predstavljen je priručnik „Razvoj modela rane odgojno-obrazovne intervencije u osnovnoj školi: od ideje do evaluacije“, a školski projektni tim iz Koprivnice predstavio je provedene aktivnosti, iskustva i korist Projekta za Osnovnu školu „Đuro Ester“ te podržao potrebu za provođenjem modela rane odgojno-obrazovne intervencije kako bi se škole osnažile za preventivan rad s djecom s problemima u ponašanju.


NATJEČAJ ZA BESPLATNE ENERGETSKE PREGLEDE - Regionalna energetska agencija Sjever raspisala je javni Natječaj za provedbu besplatnih energetskih pregleda malih i srednjih poduzeća u sklopu projekta „Energetskom učinkovitošću i racionalnim korištenjem energije do povećanja konkurentnosti“ koji je za prijave otvoren do 13. ožujka, a sufinanciran je kroz Poduzetnički impuls. Ukupno će se provesti osam energetskih pregleda, odnosno bit će odabrano osam poslovnih subjekata u privatnom vlasništvu sa sjedištem na području Varaždina, Koprivnice i Virovitice. Prijavni obrasci nalaze se na internetskim stranicama REA Sjever.


POMOĆ STARIJIMA U KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKOJ ŽUPANIJI - Sporazume o provođenju programa pomoći u kući starijim osobama u 2015. godini potpisali su župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Križevci Đurđica Trbus te predsjednica Kluba za starije osobe „Mariška“ Valentina Čadavec. Sporazumi omogućavaju da starije osobe iz 22 jedinice lokalne samouprave na području Koprivničko-križevačke županije i nadalje imaju besplatne usluge i pomoć gerontodomaćice i pomoćnog radnika. Troškovi pružanja usluga iznosit će 1.304.000 kuna. S iznosom od 789.500 kuna financirat

OTVOREN NATJEČAJ ZA NAGRADE TEHNIČKE KULTURE - Natječaj za dodjelu županijske Nagrade tehničke kulture „Rudolf Perešin“ za 2014. godinu otvoren je do 15. ožujka. Dodjeljuje se za iznimna postignuća ostvarena dragovoljnim ili profesionalnim stvaralačkim, pedagoškim, stručnim, znanstvenim, publicističkim, promidžbenim i organizacijskim sudjelovanjem i radom u tehničkoj kulturi te za doprinos u postizanju ciljeva i razvitku vlastite djelatnosti i tehničke kulture. Nagrada se dodjeljuje kao nagrada za životno djelo i godišnja nagrada. Prijedloge za nagradu treba dostaviti Zajednici tehničke kulture Zagrebačke županije, Perkovčeva 59, pp 14, 10430 Samobor.


SMOTRA VARAŽDINSKOG TIMA CIVILNE ZAŠTITE - U varaždinskom Vatrogasnom centru, jučer je obavljena smotra tima civilne zaštite opće namjene, a bila je to i prilika za podjelu potvrda članovima civilne zaštite koji su završili program o osposobljavanju voditelja skloništa. Civilna zaštita grada Varaždina broji oko 140 članova koji su podijeljeni u timove za spašavanje iz vode, iz ruševina te opći tim. Na području grada je 20 javnih skloništa, a novoosposobljenim voditeljima, ključeve skloništa, knjige s uputstvima o održavanju skloništa, te reflektirajuće prsluke, podijelio je zamjenik varaždinskog gradonačelnika i načelnik Stožera zaštite i spašavanja Vjeran Radelić.


IZLOŽBA SLIKA JOSIPA GLAZERA ZEMANA - Otvorenje izložbe slika Josipa Glazera Zemana pod nazivom „Križni put“ održat će se u Domu za starije osobe Maksimir danas u 17,00 sati.

JAZZ LAB - BESPLATNE RADIONICE UTORKOM - Jazz Lab, projekt Muzičke akademije, Hrvatske glazbene mladeži i Studentskog centra Sveučilišta u Zagrebu, koji imaju zajednički cilj - osnivanje jazz odjela Muzičke akademije u Zagrebu, organizira besplatne radionice od danas u zagrebačkom Studentskom centru. Danas u 17,00 sati na rasporedu je predavanje o jazz gitari.


OTVORENJE IZLOŽBE ZAGORSKI KRAJ U IVANCU - “Zagorski kraj“, naziv je izložbe Branka Težaka, člana Fotokluba Sloboda, koja će biti otvorena danas s početkom u 18,00 sati u ivanečkoj Gradskoj knjižnici. Branko Težak fotografijom se počeo baviti u šestom razredu osnovne škole, a izlaže od 1978. godine. Dobitnik je mnogih nagrada za fotografiju, a 2009. nagrađen je plaketom Grada Ivanca za izniman doprinos ivanečkoj fotografskoj tradiciji i pronošenju imena Ivanca diljem svijeta. 2010. godine je izdao i knjigu s 80 crno-bijelih fotografija pod nazivom „Fotografija“.


PREDSTAVA „SVINJE“ U VARAŽDINSKOM KAZALIŠTU
- Na sceni Zvonimir Rogoz HNK u Varaždinu, danas će biti izvedena repriza drama "Svinje" Tomislava Zajeca u režiji Damira Zlatara Freya. Predstava je premijerno prikazana protekle subote, a Varaždinci su je mogli pogledati i u nedjelju. U predstavi nastupaju Goran Guksić i Matija Kezele, a početak večerašnje izvedbe bit će u 20,00 sati .


LEPOGLAVSKA ČIPKA - Brojna izaslanstva stranih država i najviših međunarodnih institucija koja dolaze u Zagreb česti su gosti Hrvatske etno kuće – Materina priča, gdje se upoznaju s bogatom hrvatskom tradicijom i baštinom kojoj pripada i lepoglavska čipka. Tako su nedavno voditeljica Zadruge lepoglavske čipke Karmen Šoštarić i čipkarica Ankica Škvarić lepoglavsku čipku i način njene izrade, u Hrvatskoj etno kući u Zagrebu, predstavile predsjednici Parlamentarne skupštine Vijeća Europe Anne Brasseur. U ljepotu i jedinstvenost lepoglavske čipke nedavno se, također u Hrvatskoj etno kući, prilike imalo uvjeriti izaslanstvo Gruzije na čelu s predsjednikom gruzijskog Parlamenta Davidom Usupashvilijem.


KONCERT UDARALJKAŠA U ČAKOVCU - Koncert petorice udaraljkaša polaznika Glazbene škole Varaždin u klasi profesora Stanislava Muškinje održat će se večeras u dvorani Zrinski zgrade Scheier u Čakovcu s početkom u 19,30 sati.


KONCERT U SAMOBORU - Koncert Edina Karmazvoa na gitari, Danija Bošnjaka na flauti i Aleksandra Miloševa na violi može se poslušati večeras u samoborskoj Galeriji Prica od 20,00 sati.

FOTO „BAJKA NA DLANU“ - Foto natječaj „Bajka na dlanu“, za najbolju fotografiju prirodnih ljepota te kulturne i prirodne baštine raspisala je Krapinsko-zagorska županija. Svrha natječaja je fotografijom prikazati Zagorje kroz sva godišnja doba, te ga promovirati kao turističku destinaciju, a sudjelovati mogu svi fotografi, amateri i profesionalci. Ove godine natječaj će se odvijati u dva kruga. Prvi traje do 31. svibnja, a drugi krug počinje 2. lipnja i trajat će do 31. listopada. Kao i lani, nakon završetka svakog kruga tročlani stručni žiri će odabrati najbolje fotografije, a po završetku natječaja proglašava se i apsolutni pobjednik. Najbolji nakon svakog kruga i apsolutni pobjednik dobit će vrijedne nagrade. Svaki autor može poslati do tri fotografije u svakom krugu natječaja, a detalji natječaja objavljeni su na web stranicama KZŽ.


POČELE PRIJAVE ZA „BABIČINE KOLAČE“ - Deveta po redu manifestacija Babičini kolači održava se 18. travnja u općini Petrovsko, odakle dolazi prošlogodišnja pobjednica Vesna Hršak. Na natjecanje u pečenju kolača prema originalnim receptima naših baka i prabaka mogu se prijaviti žene s područja Krapinsko-zagorske županije, uz uvjet da su bake. Kandidatkinje koje žele podijeliti svoje kulinarsko umijeće koje su naslijedile od svojih baka i prabaka trebaju se proijaviti do 20. ožujka. Prijava mora sadržavati ime i prezime, adresu stalnog boravka, broj telefona, datum rođenja, te naziv i recept natjecateljskog kolača. Prijave s receptima natjecateljskog kolača dostavljaju se elektroničkim putem na mail adresu ivanka.kuscar@kzz.hr ili putem web stranice www.babicinikolaci.hr ili na adresu Krapinsko-zagorske županije, Magistratska 1, Krapina.


MEĐUNARODNI DAN ŽENA U LUDBREGU - Povodom Međunarodnog dana žena, na inicijativu Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Ludbrega, održat će se prigodna akcija u kojoj će se uzornim vozačicama u ulici Kardinala Kuharića podijeliti cvijeće. Akcija će biti održana u subotu 7.ožujka u jutarnjim satima. Na sam Dan žena 8. ožujka, u ludbreškoj kino dvorani će biti održan koncert Ibrice Jusića pod nazivom „Ibričin vremeplov- 50. godina rada“ i to pod pokroviteljstvom Grada Ludbrega. Koncert počinje u 20,00 sati.


EDUKATIVNA PREDAVANJA ZA VLASNIKE TRAKTORA - Edukativna predavanja odnosno tribine na temu prometovanje, tehnička ispravnost i osiguranje traktora, održavat će ovog mjeseca službenici za preventivu Postaje prometne policije Koprivnica. Predavanja će se održavati prilikom obavljanja redovnog tehničkog pregleda traktora na terenu od strane Stanica za tehnički pregled. Tehnički pregledi traktora do 4. ožujka provode se u Ždali, zatim od 5. do 7. ožujka u Novačkoj, od 10. do 12. ožujka u Peterancu

UZVRATNA UTAKMICA NA MAKSIMIRU - Uzvratna utakmica četvrtfinala Hrvatskog nogometnog kupa između Dinama i Istre 1961 odigrat će se danas na stadionu Maksimir u 17,00 sati. Podsjetimo, u prvoj utakmici Dinamo je slavio s rezultatom 1-0.
 

 

ponedjeljak, 2. ožujka 2015.

TRAMVAJSKE I AUTOBUSNE NESREĆE - Čak 204 tramvajske i 365 autobusnih nesreća dogodilo se u Zagrebu 2014. godine, čak 7,36 posto više nego prethodne godine. Najviše autobusnih nesreća zabilježeno je na području Podsuseda, čak 184, na području Dubrave su se dogodile 164 nesreće, a na autobusnoj liniji Zagreb – Velika Gorica evidentirano je 17 prometnih nesreća. Na području Dubrave i Podsuseda evidentirana dogodilo se i 48 nesreća u kojima su u autobusima padali i ozljeđivali se putnici. Tramvajskih je prometnih nesreća najviše zabilježeno na području Dubrave i Trešnjevke, a najgore je što je na području Trešnjevke tramvaj 15 puta naletio na pješaka, što je u odnosu na prethodnu godinu povećanje od čak 150 posto.

 

ZELENI OTOCI NA WEB-u ZAGREBAČKE ČISTOĆE - Lokacije svih zelenih otoka, odnosno kontejnera za reciklažu otpada, kroz nekoliko dana bit će dostupni na web-stranicama zagrebačke Čistoće. Trenutačno na području Zagreba ima oko 5.000 spremnika za odvojeno prikupljanje otpada, od čega se na 181 lokaciji nalaze spremnici za papir, plastiku i staklo. Ovih dana postavljeno je i osam zelenih otoka u najužem centru grada. Tako su mogućnost razvrstavanja otpada dobili stanovnici koji dosad nisu u blizini svojih stanova imali zasebne kante. Kontejneri u najužem centru postavljeni su na križanju Ilice i Preobraženske, Ilice i Petrićeve, Varšavske i Gundulićeve, Stare Vlaške i Palmotićeve, Tesline i Gajeve te na Zrinjevcu, Ulici pod zidom i na kraju Tkalčićeve.Diljem grada uskoro će biti napravljeno još 60 novih zelenih otoka.


NAGRADA VESNE ANDRIJEVIĆ MATOVAC - Varaždinka Marija Hrašćanec dobitnica je Nagrade Vesna Andrijević Matovac za 2014. godinu. Radi se o nagradi koju dodjeljuje Udruga 'SVE za NJU' i to za zasluge na području pomoći za oboljele i djelovanja u zajednici na području prevencije raka dojke. Dodjela Nagrade održana je u Staroj gradskoj vijećnici, jer je zagrebačka Gradska skupština njen tradicionalni pokrovitelj.


MINISTAR MRSIĆ U MEĐIMURJU - Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić boravit će danas u Međimurskoj županiji. U prijepodnevnim će satima ministar Mrsić otvoriti sajam poslova u Prelogu, a u podne će u zgradi Scheier u Čakovcu održati prezentaciju programa Garancije za mlade. Nakon toga ministar rada i mirovinskog sustava posjetit će i poslodavce na području Međimurske županije koji zapošljavaju mlade osobe i koriste potpore iz Garancije za mlade.


ZAGORSKA BAZA BOGATIJA ZA 142 PROJEKTA - Ukupno 142 projekta, više nego u prošlom pozivu kada ih je prijavljeno 89, prijavljena su tijekom četvrtog poziva za prijavu projekata u Bazu projekata Krapinsko–zagorske županije, koji je bio otvoren od početka prosinca prošle do kraja siječnja ove godine, Zagorskoj razvojnoj agenciji. Najviše projekata je prijavljeno s područja Pregrade, zatim s područja Hrašćine, Zlatara, Stubičkih Toplica i Konjščine, a najviše ih je vezano uz obrazovanje i turizam, zatim uz energetsku učinkovitost te komunalnu i prometnu infrastrukturu. Do sada je u Bazu projekata KZŽ ušlo ukupno 676 projekata. Sljedeći, peti krug će biti otvoren najvjerojatnije u prosincu ove godine. Inače, svi potrebni obrasci i upute za prijavu projekata se mogu naći na internetskim stranicama Zagorske razvojne agencije.


AZRA PROVODI PROJEKT SPIRIT - Agencija za razvoj Varaždinske županije AZRA vodeći je partner na EU projektu "SPIRIT - Škole i Potporne Institucije za Razvoj malih i srednjih poduzeća i obrta, Inovacija i Transfera znanja". Ovaj projekt vrijedan 250.000 eura, AZRA provodi s hrvatskim partnerom Srednjom strukovnom školom Varaždin te slovenskim partnerima Razvojnom agencijom Sotla, Školskim centrom Celje i Regionalnim obrtničko-poduzetničkom komorom Celje. Jedna od aktivnosti projekta je individualno savjetovanje o poslovnim mogućnostima za odabrane male i srednje poduzetnike, obrtnike te potencijalne poduzetnike. Zainteresirani za ovo savjetovanje još danas mogu ispuniti prijavni obrazac koji se može pronaći na internetskim stranicama AZRA-e www.azra.hr.


CENTAR ZA POSJETITELJE "CENTAR PAVLINA" - Kroz svoj Projektno – razvojni ured Lepoglava je formirala tri pravca razvoja – razvoj civilnog društva i kulture, razvoj gospodarstva te razvoj poljoprivrede i očuvanje okoliša. Za svaki je segment pripremljen po jedan projekt – Centar za posjetitelje "Centar pavlina", Tehnološki centar drvne industrije i Centar bioraznolikosti, koji su dobili potpore i u visokoj su fazi pripreme dokumentacije potrebne za prijavu na fondove Europske unije. Projekt Centar za posjetitelje "Centar pavlina" financijski prati Ministarstvo kulture pa će tako biti i ove godine. Budući reprezentativni Centar vrijedan 27 milijuna kuna koji će posjetiteljima predstaviti bogatu lepoglavsku kulturnu i povijesnu baštinu, svojim će se izgledom uklopiti u prostor na kojem se nalazi crkva i pavlinski samostan u Lepoglavi.


SURADNJA MEĐIMURSKE ŽUPANIJE I LENDAVE - U slovenskoj Općini Lendavi boravio je župan Međimurske županije Matija Posavec. Na radnom sastanku s županom Antonom Balažekom razgovarao je o mogućnostima povezivanja dviju regija. Radni sastanak je Balažek iskoristio za predstavljanje plana gospodarskog razvoja Lendave u razdoblju od 2015. do 2025. godine u kojem je istaknuo odrednice koje mogu biti povezni faktor ovih dviju regija. Zaobilaznica Murskog Središća te most preko Mure nije samo međimurski interes već i lendavski kazao je Balažek., dok je župan Posavec zaključio da bez obzira na granice treba krenuti prema jačem i čvršćem regionalnom povezivanju.

 

SAVJET MLADIH - III. saziv Županijskog savjeta mladih je konstituiran u Krapini kao savjetodavno tijelo Krapinsko-zagorske županije koje promiče i zagovara prava, potrebe i interese mladih na njenom području. Za predsjednicu je izabrana Veroniku Kolman iz Tuhlja, a njen zamjenik Neven Lukina iz Gornje Stubice. Sjednicu je sazvala predsjednica Županijske skupštine Vlasta Hubicki. Ona je mlade upoznala s osnovnim zadaćama ovog savjetodavnog tijela i zaželjela nastavak kvalitetne suradnje sa Županijskom skupštinom koja je Savjet mladih uključila u brojne aspekte rada.


SOCIJALNA KOŠARICA U KOPRIVNICI - "Socijalna košarica", naziv je Eu projekta što ga provodi Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica u suradnji s partnerima Udrugom volontera Koprivničko - križevačke županije "Rad na dar" i Gradom Koprivnica. U sklopu tog projekta, sutra će u prostorijama koprivničkog Crvenog križa započeti edukacija pod nazivom „Tehnike animiranja za privlačenje donacija“. Edukacija će trajati od sutra do 5. ožujka, svaki dan s početkom u 17,00 sati, a prijave se primaju još danas u Gradskom društvu Crvenog križa Koprivnica.


KRIŽEVAČKE ŠKOLE U PROJEKTU E-ŠKOLE - Osnovna škola "Vladimir Nazor" iz Križevaca među prvih je 150 škola u Hrvatskoj koje će se u sljedeće tri godine uključiti u pilot projekt "e-Škole: Razvoj sustava digitalne zrelosti škola". U prvoj fazi, već na jesen 2015. godine, uključit će se 20 škola, dok će se ostalih 130 uključiti početkom 2016. godine. U projekt je uključena i gimnazija Ivana Zakmardija Dijankovečkoga Križevci.


DAN CIVILNE ZAŠTITE U ZLATARU - Svečana sjednica Stožera zaštite i spašavanja Krapinsko – zagorske županije, povodom Dana zaštite i spašavanja, Međunarodnog dana civilne zaštite i Dana civilne zaštite Republike Hrvatske održat će se danas u zlatarskoj Gradskoj vijećnici. Uz prigodni govor načelnika Stožera Anđelka Fereka Jambreka, ovom će prilikom biti prezentiran prošlogodišnji rad Društva Crvenog križa, Državne uprave za zaštitu i spašavanje Područnog ureda Krapina i Županijskog centra 112, Gorske službe spašavanja Stanice Krapina, PU krapinsko-zagorske o stanju sigurnosti na području Krapinsko-zagorske županije i Vatrogasne zajednice Krapinsko-zagorske županije.


KRAPINSKI CRVENI KRIŽ OTVARA SOCIJALNU SAMOPOSLUGU - „Socijalnu samoposlugu“, gdje bi socijalno ugrožene osobe koje su u evidenciji Centra za socijalnu skrb Krapina, jednom mjesečno mogle dobiti paket sa živežnim namirnicama i higijenskim potrepštinama, odjeću i sl. otvara i Gradsko društvo Crvenog križa Krapina. Za potrebe otvaranja socijalne samoposluge osigurati će se svakodnevno prikupljanje donacija u košarama trgovina, a dio osnovnih živežnih namirnica kupovat će se na akcijama tijekom godine. Otvorenje socijalne samoposluge predviđeno je 06. ožujka 2015. godine u 14,00 sati u skladištu Gradskog društva Crvenog križa Krapina, Matije Gupca 11. Socijalnu samoposlugu otvoriti će i blagosloviti biskup Valentin Pozaić.

ZAGREBAČKA FILHARMONIJA UZ FILM „SKITNICA“ - Posljednje dvije izvedbe kultnog Chaplinovog filma "Cirkus" uz orkestralnu pratnju Zagrebačke filharmonije pod ravnanjem maestra Krešimira Batinića održat će se večeras u zagrebačkom kinu Europa od 18,00 i 20,00 sati. Ovim glazbeno-filmskim spektaklom obilježava se 125. rođendan legendarnog filmaša te 100. obljetnica postojanja lika Skitnice. 'Cirkus', crno-bijeli je nijemi film iz 1928. godine. Program je sufinanciran sredstvima zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport. Inače, ovaj glazbeno-filmski spektakl do sada je pogledalo 3.800 gledatelja na 9 rasprodanih izvedbi.


KONCERT VARAŽDINSKOG KOMORNOG ORKESTRA - Treći koncert u 21. sezoni Varaždinski komorni orkestar izveo je sinoć pod dirigentskom palicom Varaždinca Ivana Josipa Skendera u Velikoj koncertnoj dvorani HNK u Varaždinu. Na programu koncerta bila je praizvedba Skenderove „ Suite za gitaru i gudače“, a kao solist nastupio je gitarist Krešimir Bedek. Uz orkestar je nastupio još jedan Varaždinac kontrabasist Jura Herceg, u izvedbi Bottesinijevog „Koncerta za kontrabas i orkestar“. Program trećeg koncerta Varaždinskog komornog orkestra upotpunile su izvedbe će Mozartove „Male noćne muzike“ i Griegove „Holberg suite“. Četvrti sezonski koncert Varaždinski komorni orkestar će održati u nedjelju, 19. travnja .


MEĐUNARODNA REVIJA FILMOVA ZA DJECU I MLADE - Centar za kulturu Čakovec ove godine početkom ožujka treći put organizira Međunarodnu reviju filmova za djecu i mlade. U tri dana održavanja revije, bit će prikazano ukupno šest filmova za djecu i mlade kojima je cilj promoviranje europske kinematografije. Ovogodišnjoj reviji odazvali su se i njemački Goethe Institut u Zagrebu te veleposlanstva Kraljevine Norveške, Kraljevine Španjolske, Kraljevine Švedske i Francuske Republike u Zagrebu.


RADIONICA KERAMIKE ZA POČETNIKE - Prvi sat radionice keramike za početnike održat će se danas od17,30 u Centru Knap. Radionica je namijenjena svima koji žele detaljnije upoznati umjetnost keramike, načine modeliranja i oslikavanja. Centar Knap, program radionice keramike organizira već petu godinu za redom, a voditeljica radionice je Ivančica Cvitić Znidarčić

12. SUSRET PLESNIH GRUPA U CEKATEU - 12. susret plesnih grupa održat će se i ove godine u Centru za kulturu Trešnjevka. Prijave za susret su do 12. ožujka.. Plesne skupine natjecat će se u četiri kategorije: klasični ples, suvremeni ples, kategoriji step, društveni, jazz, show te kategoriji urbani (street dance) plesni izričaj. Na prošlogodišnjim plesnim susretima sudjelovalo je više od 3.000 plesača iz cijele Hrvatskle.

OBILJEŽAVANJE DANA VELIKOGRIČKE KNJIŽNICE - Dan Gradske knjižnice Velika Gorica održat će se sutra u svim odjelima te Područnoj knjižnici Galženica. Među ostalim sutra u 12,00 sati za sve knjižničare velikogoričkog područja Miroslav Drljača održat će predavanje „Sustavi upravljanja kvalitetom u knjižnicama“.


TRUDNIČKI TEČAJEVI U ZAGREBAČKIM DOMOVIMA ZDRAVLJA - Raspored trudničkih tečajeva u zagrebačkim Domovima zdravlja za ožujak dostupan je na web stranici Grada Zagreba. Zainteresirani se mogu prijaviti u Domu zdravlja Zagreb Centar, Trg Grgura Ninskog 3, gospođi Ines Papić, u Dom zdravlja Zagreb Centar, Avenija Većeslava Holjevca 22, patronažnoj sestri Sofiji Jenko, te u Dom zdravlja Centar, Rapska 3 patronažnoj sestri Lidiji Jureša.


ČAKOVEČKI VATROGASCI DOBILI NOVE PUMPE ZA VODU - Povodom Međunarodnog dana civilne zaštite, u dvorišnom prostoru čakovečkih vatrogasaca, održana je svečana primopredaja motornih pumpi za vodu. Njih je za potrebe dobrovoljnih vatrogasnih društava na svojem području kupio Grad Čakovec. Na području Čakovca djeluje 15 dobrovoljnih vatrogasnih društava, a darovnicu, odnosno pumpe preuzeo je predstavnik svakog pojedinog DVD-a. Ova investicija vrijedna je preko 60.000 kuna.


PRIPREMA TURISTIČKE SEZONE NA ŠODERICI - Sastanak s načelnikom općine Legrad Ivanom Sabolićom na temu pripreme turističke sezone na Šoderici održan je u prostorijama Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije. Županijska turistička zajednica i ove godine će aktivno biti uključena u organizaciju raznih manifestacija i sadržaja na Šoderici. Dogovorena je daljnja suradnja s općinom Legrad te će se uskoro organizirati niz aktivnosti u koje će biti uključeni i predstavnici raznih udruga, ustanova i pojedinci, a zainteresirani za obogaćivanje sadržaja tijekom sezone ove godine na „podravskom moru“.


NAJBOLJI SPORTAŠI ZAGREBAČKE ŽUPANIJE U 2014. -Valentina Pereglin, Streljačko društvo Dubrava 1094 najbolja je sportašica, a najbolji sportaš Zagrebačke županije u 2014. godini je Dino Bošnjak iz Atletskog kluba Velika Gorica. Najuspješnija ženska ekipa je Karate klub Samobor, najbolja muška momčad Kuglački klub Zaprešić, priznaje za najboljeg sportaš s invaliditetom pripalo je Mirjani Lučić iz velikogoričog stolnoteniskog kluba „Uspon“, najuspješniji športski kolektiv osoba s invaliditetom je velikogorički Boćarski klub „Marijan Dobrinčić“, dok su mlade nade karatista Igor Vrban i rukometašica Ana Malec. Dodjelu nagrada najuspješnijim sportašima Županije u Velikoj Gorici organizirala je Zajednica športskih udruga i saveza Zagrebačke županije. Inače, na području županije više je od 25 tisuća registriranih sportaša, a njihovi rezultati u samom su vrhu sportaša Hrvatske.


RUKOMETNI PROGRAM U VARAŽDINU - U varaždinskoj dvorani na Dravi, odigran je jučer dvostruki rukometni program. Pred preko 3.500 gledatelja u okviru 20. kola Premijer lige, igrali su GRK Varaždin i Poreč, a pobijedili su Varaždinci rezultatom 30 : 26. Nakon toga u okviru SEHA lige, igrali su rukometaši PPD Zagreb i mađarskog Veszprema , a pobijedili su Mađari rezultatom 24:21


JASTREBOVE ŠKOLE TRČANJA - Jastrebove škole trčanja održat će se večeras u Perivoju dvorca Erdody u Jastrebarskom od 19,00 sati. Organizator je Atletski klub Jastreb 99.

AUTOBUSNA LINIJA 160 I DALJE SKRAĆENO - Autobusna linija 160 Savski most - Lipnica - Havidić Selo i dalje prometuje skraćeno do raskrižja Gornjodragonoške i Havidićke ceste. U tijeku je sanacija klizišta, odnosno oštećenja kolnika Gornjodragonoške ceste, od Havidićke ceste, prema Lipničkoj cesti. Kako bi se osigurala što bolja prometna povezanost, od danas će autobusi u pojedinim polascima voziti kroz Havidić Selo, do Lipnice. S obzirom na trenutne prometne mogućnosti duž oštećene dionice, linija će prema Lipnici prometovati smanjenim, odnosno intenzitetom koji dopuštaju prometno tehnički uvjeti.