Početna
četvrtak, 29. siječnja 2015.
ŠVALJEK NAJAVILA: IDEMO NA USTAVNI SUD - Ne slažem se s odlukom Ustavnoga suda, rekla je zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Sandra Švaljek, komentirajući odbijanje zahtjeva za ocjenu ustavnosti izmjena Zakona o financiranju jedinica lokalne samouprave. U Gradu, kako je rekla, razmišljaju o obraćanju Odboru za regionalni razvoj Europskog parlamenta, a drugi mogući scenariji je obraćanje Vijeću Europe. Ova odluka Ustavnkog suda ne smije biti točka na „I", jer lokalnu samoupravu nitko nije pitao ništa, a uz sve to jedinice lokalne samouprave imaju određene nadležnosti koje neće moći ispuniti sa znatno manjim proračunima, zaključila je Švaljek.

KADETI NA SLJEMENU - Kadete prve generacije studija Vojnog inženjerstva i Vojnog vođenja i upravljanja Hrvatskog vojnog učilišta „Petar Zrinski“, koji sudjeluju u obuci iz skijanja na Sljemenu je posjetio Zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta, general pukovnik Slavko Barić Skupinu čine 32 kadeta, od čega je šest kadetkinja, a osnove skijanja savladavaju uz pomoć četiri instruktora kineziologa s Hrvatskog vojnog učilišta „Petar Zrinski“.

ZET U MJESEC DANA ZARADIO 6 MILIJUNA KUNA - Holdingova podružnica ZET u mjesec dana, samo otvaranjem prednjih vrata, prema nekim procjenama, uprihodila je 6 milijuna kuna. Osim toga, iz ZET-a su se pohvalili kako je prodaja karata u vozilima porasla za 150 posto, a nakon što su cijene karata izjednačene na svim prodajnim mjestima. Tako su u ZET-u za prošlu, 2014. godinu uspjeli smanjiti i gubitke za pedeset posto. Oni su, u 2013. godini iznosili 211 milijuna, dok su lani smanjeni na 90 milijuna kuna.

NA GORNJEM GRADU OSTALI BEZ 43 PARKIRALIŠNA MJESTA - 43 parkirališna mjesta koja su bila ucrtana uz zebre i križanja ulica na Gornjem gradu po nalogu policije su ukinuta iz sigurnosnih razloga. Gradski ured za promet zaprimio je zahtjev policije da određen broj parkirališnih mjesta nije u skladu sa člankom 82. Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Donijeli smo rješenje o ukidanju 43 parkirališna mjesta, kazao je Dinko Bilić, pročelnik ureda, ističući da su odluku morali provesti. Nezadovoljni stanari sazvali su Mjesni odbor, ali budući da nisu dobili informaciju iz Grada i policije o čemu se radi, kazali su da će zatražiti pojašnjenje. Inače, ova akcija je prvi veći zahvat ukidanja protuzakonito označenih mjesta uz zebru ili križanje.

GRADSKA KOORDINACIJA ZA LJUDSKA PRAVA - Gradska koordinacija za ljudska prava u proteklih godinu dana otvorila je brojna aktualna pitanja u Gradu Zagrebu, a sve kako bi se osigurao kvalitetan život svakog pojedinca. Između ostaloga, govora je bilo o prilagođavanju infrastrukture osobama sa invaliditetom, osiguravanje pješačkih prijelaza starijim i slabo pokretnim osobama, a posebna pažnja posvećena je raspravi o građanskom odgoju.

ZAKLADA ANA RUKAVINA U BREZOVICI - Upis u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica Zaklade Ana Rukavina održava se danas u Osnovnoj školi Brezovica do 12,00 sati. U Registar se mogu upisati svi zdravi građani od 18 do 40 godina starosti i time dati šansu za život teško oboljelima od akutnog i kroničnog oblika leukemije te bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži. Proces upisa obuhvaća popunjavanje pristupnice i zdravstvenog upitnika te davanje uzorka krvi za HLA tipizaciju kojim se utvrđuju antigeni tkivne snošljivosti.

JAVNI POZIV ZA ČLANOVE SAVJETA MLADIH - Javni poziv za predlaganje kandidata za članove i zamjenike članova Savjeta mladih Zagrebačke županije objavila je Županijska skupština. Prijedlozi se podnose Odboru za izbor i imenovanja Skupštine Zagrebačke županije do 10. veljače. Savjet mladih je savjetodavno tijelo Zagrebačke županije s ciljem aktivnog sudjelovanja mladih u razvoju javne politike za mlade na području županije. Trinaest članova Savjeta mladih te trinaest zamjenskih članova, bira Skupština Zagrebačke županije na mandat od tri godine. Kandidati za članove Savjeta mladih Zagrebačke županije moraju biti državljani Republike Hrvatske s prebivalištem na području Zagrebačke županije, u dobi od 15 do navršenih 30 godina života.

ŽUPAN KOREN S RAVNATELJIMA ZDRAVSTVENIH USTANOVA - Sastanak sa ravnateljima zdravstvenih ustanova Koprivničko-križevačke županije, održali su župan Darko Koren i njegov zamjenik Ivan Pal. Sastanku su prisustvovali sanacijska upraviteljica Opće bolnice dr. Tomislav Bardek Sandra Sinjeri, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije Draženka Vadla, ravnateljica županijskog Doma zdravlja Marija Krajina i ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Mato Devčić. Bilo je riječi o investicijama u zdravstvene objekte, a na sastanku je potpisan Sporazum o suradnji na osiguranju i provedbi specijalističko konzilijarne zdravstvene zaštite u Križevcima i Đurđevcu.

PREVENTIVNA AKCIJA ZA BRANITELJE - Preventivnu akciju namijenjenu hrvatskim braniteljima, ratnim invalidima i članovima njihovih obitelji organizira Opća bolnica Zabok i bolnica hrvatskih veterana na Bračku. Obavljat će se besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera u krvi, izračunavati indeks tjelesne mase i idealnu tjelesnu težinu te pružati savjete o zdravoj prehrani i zdravom načinu života. Cilj ove akcije je okupiti članove braniteljske populacije i njihove obitelji te im ukazati na važnost brige o vlastitom zdravlju. Akcija će se održati u utorak, 3. veljače od 10,00 do 12,00 sati u Sivoj dvorani Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana. Želja je zaposlenika bolnice je da se 3. veljače proglasi „Danom zdravlja branitelja“, kojeg bi u bolnici obilježavali svake godine kroz razne aktivnosti.

AKTIVNOSTI VARAŽDINSKOG CISOKA - Učenicima završnih razreda varaždinskih osnovnih i srednjih škola bit će danas predstavljena zanimanja psihijatra, psihologa i logopeda. Predstavljanje ovih zanimanja organizira varaždinski Centar za informiranje i savjetovanje o karijeri. Predavači će biti stručnjaci koji dugi niz godina rade u navedenim zanimanjima, a uz njih bit će tu i stručne savjetnice CISOK-a koje će polaznicima nastojati razjasniti dileme vezane uz odabir nekog od ovih ili sličnih zanimanja. Početak je u 16,30 sati u prostorima CISOK-a, u Kukuljevićevoj ulici u Varaždinu.

POTICANJE ZAPOŠLJAVANJA U NOVOM MAROFU - Projekt “Inicijativa za poticanje zapošljavanja i lokalnog razvoja na području Knina i Novog Marofa“, nastao suradnji udruge „Oreh“, udruge „Naše ognjište Knin“, Grada Novog Marofa i Grada Knina, počinje na području Novog Marofa i provodit će se narednih godinu dana. Cilj je razvijati socijalno poduzetništvo kao mogućnost zapošljavanja, samozapošljavanja i društvene uključenosti osoba u nepovoljnom položaju. Projekt u vrijednosti od 196.000 kuna financiran je iz Europskog socijalnog fonda.

PREDAVANJA O UZGOJU EGZOTIČNOG VOĆA I POVRĆA - Stručno predavanje o uzgoju egzotičnog voća i povrća, u sklopu projekta koji je nedavno pokrenut s proizvođačem i izvoznikom Ivanom Šulogom, organizirat će Krapinsko-zagorska županija. Projekt nudi mogućnost dodatnog izvora prihoda poljoprivrednim gospodarstvima i mogućnost samozapošljavanja. Proizvodnja egzotičnog voća i povrća ne iziskuje velike poljoprivredne površine, a ima dosta neobrađenog zemljišta koje je ekološki prihvatljivo za uzgoj egzotičnog voća i povrća. Predavanje će biti besplatno, a održavat će se tijekom veljače u općinama i gradovima iz kojih će se javiti najviše zainteresiranih osoba. Iz županije su pozvali sve građane koji su zainteresirani za ovaj pilot projekt da se prijave za predavanje, a dodatne informacije mogu se dobiti u Upravnom odjelu za poljoprivredu. Prijave se primaju najkasnije do 6. veljače.

SOCIJALNA KOŠARICA - Početna konferencija projekta “Socijalna košarica“, održana je u prostorijama Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica. Ovaj EU projekt započeo se provoditi krajem prosinca prošle godine s ciljem pomaganja najsiromašnijim sugrađanima u vidu hrane i higijenskih potrepština kroz otvaranje Socijalne samoposluge te provedbe edukacija za što veći broj djelatnika i volontera. Nositelj projekta vrijednog 446.000 kuna je Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica, a partneri u su Grad Koprivnica i Udruga volontera Koprivničko – križevačke županije „Rad na dar“.

NATJEČAJ ZA NAGRADU NIKOLA TESLA - GENIJ ZA BUDUĆNOST - U sklopu dana Nikole Tesle danas će u 18,00 sati u Tehničkom muzeju biti otvoren 6. natječaj za godišnju nagradu Nikola Tesla - Genij za budućnost. Natječaj će otvoriti zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba gospođa Sandra Švaljek. Po otvaranju natječaja održat će se i panel diskusija o fenomenu Nikole Tesle i kontroverzama koje se javljaju uz njegove izume i istraživanja.

„MALA VJEŠTICA“ U MALOJ SCENI - Praizvedba predstave 'Mala vještica' u Maloj sceni bit će večeras od 19,00 sati, a reprize su na programu ove subote, 31. siječnja u 17,00 i 18,30 sati. "Mala vještica" je adaptacija istoimene priče Otfrieda Preusslera namijenjena djeci od 4 do 10 godina. Koristeći elemente poznate priče dječje literature, mlada autorica Nina Horvat ispisala je autorsku dječju dramu o "vješticama", čarolijama, o činjenju dobra i borbi protiv zla. Predstava nastaje u suradnji Male scene s Triko Cirkus Teatrom. Nakon iznimno uspješne "Iglice" koju su ova dva neovisna kazališta zajednički producirala u 2013. godini, "Mala vještica" korak je dalje u istraživanju stila u kazalištu za djecu povezivanjem govornog i cirkuskog kazališta.

KEREKESH TEATAR U SCENI VIDRA - Umjetnička organizacija Kerekesh Teatar iz Varaždina i večeras gostuje na kazališnim daskama „Scene Vidra“. Nakon jučerašnje izvedbe predstave „Ljubaf“ u režiji poznatog varaždinskog glumca Ljubomira Kerekeša, večeras je na rasporedu „Dimnjačar“ – „one man show“ Ljubomira Kerekeša, dimnjačarske priče i dogodovštine ispričane jednostavnim jezikom jednostavnog čovjeka. Izvedba počinje od 20,00 sati, a ulaznice za predstavu mogu se kupiti na blagajni Vidre.

KLAVIRSKI KONCERT - Svečani klavirski koncert povodom 20 godina članstva Austrije, Finske i Švedske u Europskoj uniji održat će danas u Hrvatskom glazbenom zavodu od 19,30 sati Gottlieb Wallisch. Na programu su djela Bacha, Liszta i Schuberta. Koncert uz Hrvatski glazbeni zavod organizira Koncertna direkcija Zagreb.

ČAKOVEC ČETVRTKOM - “Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja”, bit će izvedena večeras u sklopu tribine Čakovec četvrtkom u Centru za kulturu. Poznatu komediju Ive Brešana u produkciji Satiričkog kazališta “Kerempuh” režirao je Vinko Brešan, a u predstavi nastupaju Goran Navojec, Borko Perić, Tihana Lazović, Ana Maras Harmander, Rakan Rushaidat i Željko Königsknecht. Početak čakovečke izvedbe je u 20,00 sati.

NOĆ MUZEJA U STAROM SELU - Nastupom mališana iz DV Jaglac i učenika OŠ Josipa Broza sa znanjem o Nikoli Tesli počet će sutra, 30. siječnja u 18,00 sati Noć muzeja u Muzeju Staro selo Kumrovec. Program će se nastaviti otvorenjem izložbe slika Slikari koji su voljeli Kumrovec, autorice Tatjane Brlek. Izložbom slika javnost će se upoznati sa slikama koje se nalaze u fundusu Muzeja “Staro selo” Kumrovec. Većina slika nastala je u Kumrovcu 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća na organiziranim likovnim kolonijama na kojima su sudjelovali eminentni likovni umjetnici. Izložbom će se prikazati i opus slika koje su bile poklonjene Muzeju “Staro selo” Kumrovec, a potpisuju ih poznati hrvatski i inozemni slikari. Samo otvorenje izložbe bit će popraćeno svjetlosnim momentima sa ciljem prisjećanja na znanstveni rad Nikole Tesle.

NOĆ MUZEJA U KRIŽEVCIMA - Gradski muzej Križevci pridružuje se desetoj manifestaciji Noć muzeja koja će se održati sutra, 30. siječnja. U zgradi muzeja od 18,00 do 21,30 moći će se besplatno razgledati stalni postav uz stručno vodstvo i prezentaciju virtualnog muzeja. U zgradi Galerije od 21,30 do 01,00 mogu se vidjeti i fotografije iz albuma ''Naša vojska u 1. svjetskom ratu'' te poslušati predavanja: „Pavlini u Križevcima“ Dejana Pernjaka„Senzacionalni nalaz na arheološkom lokalitetu Brezovljani“ Lane Okroša Rožić te „Slavonski i hrvatski sabori u Križevcima“ Ozrena Blageca.

PREDSTAVANJE KNJIGE „STRAST I KONSTRUKTIVIZAM DUHA“ - Nova knjiga Viktora Žmegača „Strast i konstruktivizam duha“ bit će predstavljena danas u 18,00 sati u Velikoj dvorani Matice hrvatske. Knjiga na jednom mjestu donosi temeljne umjetničke pokrete 20. stoljeća. Knjigu će uz autora predstaviti glavna urednica Romana Horvat te akademik Krešimir Nemec.

MOSKVA – PETUŠKI U CEKATE-u - Predstava „Moskva – Petuški“ biografija je ispričana putovanjem punim iznenađenja, zabavnih susreta i veselih razgovora koja će biti izvedena u Centru za kulturu Trešnjevka večeras u 20,00 sati. Redatelj je Jasmin Novljaković, a glumi Ljubo Zečević.

 
srijeda, 28. siječnja 2015.
PREOBRAŽAJ 17 GRADSKIH LOKACIJA - Svoj izgled promijenit će 17 lokacija diljem Zagreba, a za svaku intervenciju predviđeno je 15 milijuna kuna, što bi se moglo namaknuti iz europskih fondova. Utvrđeno je to projektom urbane revitalizacije javnih prostora Grada Zagreba – Zagreb za mene, za koji je Grad Zagreb putem javne nabave raspisao natječaj još krajem listopada. Društvo arhitekata Zagreba odabrano je kao provoditelj projekta, a preobrazbu će raditi u suradnji s Arhitektonskim fakultetom i platformom Akupunktura grada. Lokacije se tek trebaju utvrditi, a učinit će se to kombinacijom ispitivanja javnog mnijenja, obilaska zagrebačkih kvartova te prijedloga struke. U Društvu arhitekata još ne žele govoriti o mogućim lokacijama, no na svojim su stranicama fotografijom kao moguće lokacije istaknuli Teslinu ulicu, prostor ispred Studentskog centra, okretište autobusa i tramvaja na Savskom mostu ili okretište na Borongaju.

PRIGOVORI NA LISTU ZA STUDENTRKE STIPENDIJE - Tri tisuće kuna mjesečno u idućih godinu dana primat će ukupno 101 student i studentica koje stipendira Grad Zagreb. Prijedlog liste izabranih studenata za stipendiranje objavljen je na službenoj stranici Grada. Kandidati mogu Povjerenstvu za dodjelu Stipendije Grada Zagreba podnijeti prigovor na prijedlog liste do 2. veljače u pisanom obliku na adresu Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport, Ilica 25, s naznakom: “Prigovor na Prijedlog liste za dodjelu Stipendije Grada Zagreba studentima”.Uvid u dokumentaciju studenti mogu dobiti svakog radnog dana od 8,30 do 15,00 sati u Gradskom uredu za obrazovanje, kulturu i sport u sobama broj 49 i 55.
 
GRADSKIM ZASTUPNICIMA JEDNAKI PRIHODI - Na 38. sjednici Odbora za statut, poslovnik i propise zagrebačke Gradske skupštine pred članovima se našao prijedlog o raspoređivanju sredstava za financiranje političkih stranaka i gradskih zastupnika. Kao i tijekom prošle godine zastupnici će naknadu dobiti za 3 mjeseca rada u iznosu oko 13 tisuća kuna, dok će zastupnice dobiti nešto više, oko 14 tisuća kuna.

ZAHTJEV ZA OLAKŠICE PRI PLAĆANJU VRTIĆA - Roditelji čija djeca pohađaju dječje vrtiće na području grada Zagreba do petka 6. veljače u vrtiće dostaviti zahtjev za ostvarivanje prava na olakšicu kako bi se utvrdio iznos koji plaćaju za boravak djece u vrtiću. Uz spomenutu dokumentaciju roditelji trebaju dostaviti i prihode članova kućanstva, dokaze o iznosima kredita te dokaz o prebivalištu. Cijene boravka djece u vrtićima ostaju jednake kao i prošle godine. 600 kuna plaćat će oni čiji je mjesečni prihod po članu zajedničkog kućanstva od 4.501 kunu, dok će najmanji iznos od 150 kuna za desetosatni boravak plaćati roditelji čiji mjesečni prihod po članu kućanstva iznosi do 2.500 kuna.

TRIBINA O ENERGETSKOJ UČINKOVITOSTI - Javnu tribinu „Energetska učinkovitost u višestambenim zgradama 2015.“ danas u prostorijama Mjesnog odbora Zapruđe, Meštrovićev trg 1, organizira Gradska organizacija HNS-a Grada Zagreba i podružnica Novi Zagreb-istok. Na javnoj tribini zainteresirani građani će dobiti informacije o sufinanciranju obnove fasada, grijanja i hlađenja. Gost tribine, koja počinje u 18,00 sati je Željko Uhlir, zamjenik ministrice graditeljstva i prostornog uređenja.

SREDSTVA POLJOPRIVREDI I ŠUMARSTVU - Natječaj za dodjelu pomoći u poljoprivredi i šumarstvu za 2015. godinu objavio je zagrebački Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo na gradskim web stranicama i oglasnim pločama Područnih ureda Gradske uprave. Ovim natječajem odobravaju se sredstva za stvarne troškove iz 2014. za investicije u poljoprivrednim gospodarstvima, za preradu poljoprivrednih proizvoda i njihovo trženje, za mlade poljoprivrednike, stručno osposobljavanje poljoprivrednih proizvođača i šumoposjednika, mjere zaštite okoliša u području poljoprivrede i šumarstva te promociju poljoprivrednih proizvoda. Rok za podnošenje prijava je 27.veljače.

ZAKLADA ANA RUKAVINA SUTRA U BREZOVICI - Upis u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica Zaklade Ana Rukavina održat će se sutra u Osnovnoj školi Brezovica od 10,00 do 12,00 sati. U Registar se mogu upisati svi zdravi građani od 18 do 40 godina starosti i time dati šansu za život teško oboljelima od akutnog i kroničnog oblika leukemije te bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži. Proces upisa obuhvaća popunjavanje pristupnice i zdravstvenog upitnika te davanje uzorka krvi za HLA tipizaciju kojim se utvrđuju antigeni tkivne snošljivosti.

UPIS U VOJNU EVIDENCIJU - Ministarstvo obrane Republike Hrvatske je pozvalo sve muške osobe, hrvatske državljane rođene 1997. godine, kao i starija godišta, koji dosad nisu upisani, da se radi upisa u vojnu evidenciju, jave u Područne odsjeke za poslove obrane prema mjestu prebivališta. Riječ je o redovitom godišnjem upisu u vojnu evidenciju sukladno Zakonu o obrani. Ovisno o mjestu prebivališta i zakazanom terminu, upisi u evidenciju obavljaju se tijekom veljače u Područnim odsjecima za poslove obrane. Prilikom dolaska pozvani muškarci obvezni su predočiti osobnu iskaznicu ili domovnicu i OIB.

I GRAD KRIŽEVCI OTPISUJE DUGOVE - Grad Križevci je pred potpisivanjem Sporazuma o otpisu duga socijalno najugroženijim građanima. U prva dva mjeseca primjene Sporazuma, od 2. veljače do 2. travnja ove godine, to pravo će moći ostvariti korisnici novčanih naknada sustava socijalne skrbi, a tijekom preostala tri mjeseca, od 3. travnja do 30. lipnja, građani čija mjesečna primanja u posljednja tri mjeseca do podnošenja zahtjeva ne prelaze 2.500,00 kuna za samca, odnosno 1.250,00 kuna po članu kućanstva. Također ove se mjere odnose na građane koji nemaju u vlasništvu drugu nekretninu, osim one u kojoj žive, nemaju u vlasništvu drugu imovinu koju bi mogli koristiti ili prodati u svrhu podmirenja dug te nemaju oročena sredstva, ugovor o stambenoj štednji ili depozit u kreditnoj uniji. Dugovi koji se otpisuju su oni dugovi građana kojima su na dan 30. rujna 2014. godine blokirani računi dulje od 360 dana.
 
VARAŽDINSKA ŽUPANIJA SE PREDSTAVILA U UDINAMA - Na konferenciji o financiranju i izgledima za rast gospodarskih i trgovinskih odnosa u talijanskome gradu Udine boravila je delegacija Varaždinske županije predvođena županom Predragom Štromarom i njegovim zamjenikom Alanom Košićem. konferencija je bila prilika i za predstavljanje gospodarskih potencijala Varaždinske županije. U delegaciji su bili i saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić te pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, regionalni razvoj i europske integracije Varaždinske županije Jelena Zrinski Berger.

MARKETINŠKI PLAN TURIZMA MEĐIMURSKE ŽUPANIJE - Strateški marketinški plan turizma Međimurske županije 2014.-2020. Bit će predstavljen danas na konferenciji za novinare u povodu završetka EU projekta Joint Planning CODE. Projekt su zajednički provodili Regionalna razvojna agencija -REDEA, Turistička zajednica Međimurske županije, te na mađarskoj strani Razvojna agencija jezera Balaton i županija Zala. U sklopu projekta, financiranog iz Programa prekogranične suradnje IPA Mađarska – Hrvatska, osim Strateškog marketinškog plana turizma Međimurske županije, izrađena je i Strategija potpore znanstvenim mrežama i Studija turističkog destinacijskog menadžmenta za županiju Zala. Konferencija će u Tehnološko-inovacijskom centru Međimurje početi u 10 sati i 30 minuta.

PROGRAMI EUROPSKE UNIJE - Razvojna agencija Podravine i Prigorja PORA u suradnji s Koprivničko-križevačkom županijom organizira jednodnevnu radionicu na temu „Programi Europske unije" za predstavnike organizacija civilnog društva s područja Koprivničko-križevačke županije. Cilj radionice koja će sutra biti priređena u prostorima PORE je informirati o programima Europske unije kao i aktualnim otvorenim EU natječajima. Razvojna agencija Podravine i Prigorja će radionice na temu pripreme i provedbe EU projekata za organizacije civilnog društva s područja Koprivničko-križevačke županije organizirati kontinuirano sve do ožujka 2015. godine.

NOVA KLIZIŠTA U OPĆINI ĐURMANEC - Zbog novih padalina tijekom proteklog vikenda na pojedinim područjima Zagorja ponovo su se aktivirala neka postojeća i više novih klizišta. Na području Općine Đurmanec tako se u zaselku Bukeški u naselju Putkovec ponovno aktiviralo već postojeće klizište zbog kojeg se srušio i betonski stup električne mreže, a klizište je oštetilo nerazvrstanu cestu koja je jedva prohodna. U tijeku je izrada projektne dokumentacije za njegovu sanaciju, koja će započeti čim to vremenski uvjeti dozvole. Od novih klizišta najveće poteškoće stvaraju ona u zaselku Janžeki u Đurmancu gdje klizi cijeli brijeg i prijeti kućama ispod ceste, te dva klizišta u Gornjem Maclju od kojih je sanacija jednog, koje je u potpunosti zatvorilo nerazvrstanu cestu, već počela.

VARAŽDINSKA ŽUPANIJA FINANCIRA PROGRAME UDRUGA - Poziv za prijavu programa udruga od interesa za Varaždinsku županiju za financijsku potporu u okviru raspoloživih sredstava Županijskog proračuna za 2015. godinu raspisao je župan Varaždinske županije Predrag Štromar. Sve zainteresirane udruge moraju svoje programe, odnosno projekte prijaviti na prijavnicama koje se mogu preuzeti na web stranici Varaždinske županije ili osobno u prostorijama Varaždinske županije, zavisno od područja djelovanja udruge. Krajnji rok za podnošenje prijava programa udruga za financijsku potporu je 16. veljače ove godine.

STIPENDIJE KRAPINSKO-ZAGORSKE ŽUPANIJE - Sa stipendiranjem učenika i studenata nastavlja Krapinsko-zagorska županija, za što je u proračunu za ovu godine predviđeno 954.000 kuna. Trenutno stipendiju koristi 47 učenika srednjih škola, 94 studenta i 6 nadarenih sportaša. Natječaj je raspisan za novih 15 učeničkih i 15 studentskih stipendija. Učenici će tijekom cijele ove godine dobivati 400, a studenti 600 kuna mjesečno. Zahtjevi s dokumentacijom, trebaju biti dostavljeni Županiji do 10. veljače. Kod bodovanja prednost će dobiti zanimanja od prioritetnog interesa za Županiju. Ove su godine to kod studenata profesor matematike, engleskog i njemačkog jezika – svi nastavnički smjer, te preddiplomski i diplomski studij edukacijske rehabilitacije, a kod srednjoškolaca mesar, zidar, tesar, soboslikar i elektroinstalater. Tekst cijeloga natječaja s pripadajućim dokumentima i obrascima nalaze se na web stanici Krapinsko-zagorske županije.

TRIBINA O ENERGETSKOJ UČINKOVITOSTI - Tribina za građane na temu projekata energetske učinkovitosti u zgradama i obiteljskim kućama i drugih programa u okviru kojih se može ostvariti sufinanciranje iz Fonda za zaštitu okoliša održat će se danas u Skupštinskoj dvorani Županijske palače u Varaždinu s početkom u 17,30 sati. Na tribini će govoriti ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović, direktor Fonda Sven Müller i suradnici.

STUDENTI PSIHOLOGIJE POSJETILI DOM LOBORGRAD - Dom za psihički bolesne odrasle osobe Loborgrad, u sklopu nastave iz kolegija "Psihički poremećaji – etiologija i dijagnostika", posjetili su studenti psihologije Filozofskog fakulteta u Zagrebu sa svojom profesoricom dr. Natašom Jokić-Begić. Za ovogodišnjeg posjeta primili su ih ravnatelj Dubravko Žerjavić, voditeljica odjela socijalnog rada i psihosocijalne rehabilitacije Karolina Martinuš i psihologinja Doma Bojana Martić. Studenti su upoznati s uslugama i djelatnošću ustanove, opisom rada psihologa u domu za psihički bolesne osobe, socioterapijskim radom, samim korisnicima i projektom organiziranog stanovanja. Prema riječima same profesorice Jokić-Begić, studentima je posjet Loborgradu apsolutno najdojmljiviji, tako da se iz generacije u generaciju smatra neprocjenjivim iskustvom.

POČETNA KONFERENCIJA BRZI START - Udruga tjelesnih invalida Međimurja počela je krajem prošle godine provoditi projekt „Brzi start“ u sklopu operativnog programa Razvoj ljudskih potencijala za provedbu EU projekta. Partneri u projektu su Međimurska županija i Udruga za pomoć djeci i mladi mladeži Osmijeh.

TRI KRIPTE CRKVE U VARAŽDINSKIM TOPLICAMA - Crkva sv. Martina Biskupa u Varaždinskim Toplicama izgrađena je na temeljima stare srušene crkve u 15. stoljeću, a uz djelić gotičkih ostataka, zadržala je barokna obilježja iz kasnijih intervencija. Tijekom posljednje dvije godine u crkvi su provedena istraživanja, zahvaljujući kojima se došlo do zanimljivih i vrijednih arheoloških, arhitektonskih i etnografskih podataka. O rezultatima istraživanja, posebice onima vezanima uz crkvene kripte, bit će riječi u sklopu Srijede u Muzeju večeras , u palači Herzer Gradskog muzeja Varaždin. Predavanje počinje u 19,00 sati, a pripremila ga je Spomenka Vlahović, članica Društva povjesničara grada Varaždina i Varaždinske županije, koje je suorganizator programa. Ulaz je besplatan.

PREDAVANJE „ZELENI OTOK IRSKA“ - Putopisno predavanje „Zeleni otok Irska“ bit će održano danas u 18,00 sati u knjižnici Vladimira Nazora. O svome doživljaju Irske govorit će Jitka Syrinek koja će zainteresiranima otkriti nepoznate i zanimljive detalje o bogatoj kulturi Irske, ali i detalje iz starije i novije povijesti te sadašnjosti.

U NOĆI MUZEJA I MUZEJ GLJIVA - Edukativni centar Svijet gljiva zagrebačkog Muzeja gljiva po drugi će puta u „Noći muzeja“ otvoriti svoja vrata za posjetitelje na Trgu bana Jelačića . U vitrinama ovog muzeja nalazi se preko 900 različitih vrsta gljiva. Vezano uz temu „Noći muzeja „ Izumi i otkrića - Nikola Tesla univerzalni um“, Muzej gljiva posebno će predstaviti nove vrste gljiva otkrivene u Republici Hrvatskoj, koje je u bogati Svijet gljiva upisao najveći hrvatski i svjetski priznati mikolog, Romano Božac. U petak, od 18,00 do 01,00 sat Romano Božac bit će na raspolaganju zainteresiranima, odgovarati na pitanja o poznavanju i branju gljiva, načinu čuvanja i pripremanja.

„DIM – PRIČA O DUHANU“ - Otvorenjem izložbe „DIM- priča o duhanu“ zagrebački Etnografski muzej ujedno će obilježiti ovog petka, 30. siječnja „Noć muzeja“. Cilj izložbe je istaknuti gospodarsko, kulturološko, društveno i simboličko značenje biljke duhana u hrvatskoj i svijetu. Autorica izložbe Marija Živković napravila je nekoliko cjelina koje donose povijest ove biljke i njene simbolike, njenog konzumiranja, odnosno korištenja u narodnoj medicini, ali i zabrane i štetnosti po zdravlje. Izložba će biti otvorena u petak u 18,00 sati.

DESET GODINA ZAGREBAČKOG KOMORNOG ORKESTRA - Svečani obljetnički koncert Zagrebačkog komornog orkestra pod umjetničkim vodstvom proslavljenog ruskog dirigenta i violinista Maxima Fedotova održat će se u KD Vatroslav Lisinski večeras u 19,30. Kao solisti pridružit će se pijanistica Galina Petrova i sopranistica Eunsil Kang. Na programu su djela J. S. Bacha, W. A. Mozarta, O. Respighija, C. Saint-Saënsa i A. Piazzolle. Zagrebački komorni orkestar čine glazbeni entuzijasti koji izvodeći baroknu, klasičnu i suvremenu glazbu žele široj publici predstaviti bogatstvo i ljepotu ozbiljnih nota.

KEREKESH TEATAR U SCENI VIDRA - Kerekesh Teatar iz Varaždina s dvije predstave gostuje na zagrebačkim kazališnim daskama „Scene Vidra“. Obje komedije u režiji su poznatog varaždinskog glumca Ljubomira Kerekaša. Ljubaf je na programu večeras, a Dimnjačar sutra. Obje izvedbe počinju od 20.00 sati.

CHAPLINOV CIRKUS UZ ZAGREBAČKU FILHARMONIJU - Prošle godine tijekom studenog i prosinca, u Kinu Europa prikazane su četiri projekcije Chaplinova kultnog filma “Cirkus”, a kojeg je izvedbom originalne glazbe iz filma popratio orkestar Zagrebačke filharmonije pod ravnanjem maestra Krešimira Batinića. Charlija Chaplina ponovno se može pogledati u ovom zanimljivom izdanju u kinu Europa ove subote, 31. siječnja, u 18,00 i 20,00 sati.

IZLOŽBA U IVANIĆ GRADU - Izložba keramičkih reljefa sa 14. godišnjeg susreta likovnih umjetnika zagrebačke županije bit će otvorena večeras u POU Ivanić Grad od 19,00 sati.

UPIS NOVIH ČLANOVA - Tamburaško društvo Ferdo Livadić iz Samobora započelo je s upisom novih članova Mlađeg tamburaškog orkestra od 3. do 8. razreda osnovne škole. Novi umjetnički voditelj mlađeg orkestra je Natko Gaberc. Upisi su osmišljeni kao Dani otvorenih vrata društva do petka 30. siječnja kada svi zainteresirani učenici mogu doći i kroz razgovor s članovima upoznati se s radom društva, razgledati društvenu prostoriju, tambure i pitati sve što ih zanima od glazbe do rada društva.

OTVORENO PRVENSTVO U ŠAHU U ČAKOVCU - Od 30. siječnja do 1. veljače 2015. godine u Čakovcu održat će se 1. otvoreno prvenstvo Grada Čakovca u šahu. Svečano otvorenje bit će u petak, 30. siječnja u 15,00 sati. Organizator prvenstva je Šahovski klub Stridon iz Štrigove, a Grad Čakovec glavni pokrovitelj. U subotu 31. siječnja, s početkom u 20,00 sati, će se na istom mjestu održati i brzopotezni šahovski turnir "Vinska mušica".
 
REDOVITE LETAČKE AKTIVNOSTI - Redovite letačke aktivnosti, tijekom kojih se može očekivati probijanje zvučnog zida do petka, 30. siječnja u okviru planiranih zadaća Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane provode piloti zrakoplova MIG-21. Letovi se provode od 10,00 do 16,00 sati, na visini iznad 10 000 metara na području Osječko-baranjske, Požeško-slavonske, Brodsko-posavske, Sisačko-moslavačke, Bjelovarsko-bilogorske i Zagrebačke županije.


 
utorak, 27. siječnja 2015.
SASTANAK O INTEGRIRANOM PRIJEVOZU - Predstavnici Grada Zagreba, Zagrebačke županije i Krapinsko-zagorske županije sastat će se danas u prostorijama Krapinsko-zagorske županije u Krapini s ciljem što uspješnije pripreme projekta „Integrirani prometni sustav na području Grada Zagreba, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije“.U ime Zagrebačke županije sastanku će prisustvovati župan Stjepan Kožić, Grad Zagreb će predstavljati zamjenica gradonačelnika Sandra Švaljek, a domaćin je krapinsko zagorski župan Željko Kolar.

HAZU O RAZVOJU ENERGETSKOG SUSTAVA - Znanstveno vijeće za naftu i plin Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti održat će danas skup s predavanjem Branka Vuka pod naslovom 'Odnosi i trendovi u energetskom sustavu Repubike Hrvatske' u dvorani Knjižnice HAZU. Prezentirat će se razvoj odnosa u hrvatskom energetskom sustavu, struktura proizvodnje primarne energije, struktura uvoza i izvoza energije, kao i struktura i porijeklo oblika energije u ukupnoj potrošnji energije.

MEĐUNARODNI DAN SJEĆANJA NA HOLOKAUST - Predavanje i diskusija povodom Međunarodnog dana siječanja na holokaust i 70. obljetnice završetka Drugog svjetskog rata održat će se u 19,00 sati u Klubu HDLU-a. Između ostaloga na predavanju će sudjelovati Georg-Christian Lack, ravnatelj Austrijskog kulturnog foruma te Josip Zanki, predsjednik HDLU-a.

ČAKOVEČKE STAMBENE ZGRADE IDU U ENERGETSKU OBNOVU - Zgrada u ulici Valenta Morandinija u Čakovcu prva je stambena zgrada na gradskom području koja će biti potpuno energetski obnovljena. U Gradskoj vijećnici potpisan je Ugovor o izradi projektne dokumentacije koju će u stopostotnom iznosu sufinancirati Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Fond je sufinancirao i izradu Energetskog certifikata koji je preduvjet za izradu projektne dokumentacije. Također, Fond će sufinancirati i radove i to do iznosa od 40 posto. Kako je riječ o višemilijunskoj investiciji, ova sredstva znatno će umanjiti ukupni iznos koji će uložiti stanari.

TRIBINA O ENERGETSKOJ UČINKOVITOSTI OBJEKATA - Tribina za građane na temu projekata energetske učinkovitosti u zgradama i obiteljskim kućama održat će se danas u Pučkom otvorenom učilištu u Koprivnici. Na tribini će govoriti ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović, direktor Fonda za zaštitu okoliša Sven Müller i njihovi suradnici. Energetskom obnovom moguće je uštedjeti od 30 do 60% na režijama, povećati udobnost stanovanja i ujedno čuvati okoliš. Osim za energetsku obnovu kuća i zgrada, za građane će biti dostupna sredstva za brojne druge programe, poput sufinanciranja nabave energetski učinkovitijih vozila i kućanskih uređaja, a o svemu tome moći će se doznati na a tribini koja će početi u 17,30 sati. Tribina na istu temu i s istim sudionicima, bit će sutra priređena i u Varaždinu.

LEPOGLAVSKI FESTIVAL ČIPKE - Međunarodni festival čipke u Lepoglavi ove će se godine održavati od 17. do 20. rujna. Tema 19. po redu festivala bit će vezana uz biljne i životinjske motive na lepoglavskoj čipki, ali i nakit, odjeću i crkveno ruho. Dogovoreno je to na sastanku predstavnika organizacija, ustanova i društava uključenih u organizaciju festivala, na čelu s koordinatorom aktivnosti vezanih za organizaciju Festivala lepoglavskim gradonačelnikom Marijanom Škvarićem. Analizirajući prošlogodišnji Festival čipke, sudionici radnog sastanka su se složili s ocjenom da je festival bio izrazito uspješan, o čemu govori i velik broj posjetitelja ove međunarodne manifestacije.

KALENDAR MANIFESTACIJA - U nakladi Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije iz tiska je izašao kalendar manifestacija koje će se ove godine odvijati na području županije. Na 28 stranica u hrvatsko – engleskoj verziji, predstavljeno je preko 120 zbivanja među kojima su turistički posebno atraktivne manifestacije: Ribolovci svome gradu, Križevačko veliko spravišče, Picokijada, Podravski motivi, Dani plemstva, Velika Gospa u Molvama, Renesansni festival, Dan sv. Marka Križevčanina, te Međunarodni folklorni festival „Iz bakine škrinje“, Velika martinjska špelancija i dobro znani projekt „Pisanica od srca“. Kalendar je objavljen i na web stranicama TZ KKŽ.

ATRAKTIVNE PREZENTACIJE - Na području Zagrebačke županije u proteklih deset godina bilježi se kontinuirani rast dolazaka i noćenja turista. U 2014. dolazaka je bilo za 7 posto više nego godinu ranije, a noćenja 4 posto više. Kako bi se nastavio ovaj trend Turistička zajednica Zagrebačke županije naglasak stavlja na pojačana oglašavanja, promidžbe i posebne prezentacije. Jedna od njih je zajednička prezentacija Etapne međunarodne biciklističke utrke kroz šest županija na kojoj će sudjelovati 20 svjetskih ekipa te će kroz šest dana proći tisuću kilometara.

FILM ZA DAN SJEĆANJA NA HOLOKAUST - Nagrađivani film njemačkog redatelja Pepea Danquarta 'Trči, dječače, trči', utemeljen na istinitoj priči o židovskom dječaku koji je u bijegu od nacista pobjegao iz varšavskog geta, prikazat će se 27. siječnja u zagrebačkom kinu 'Europa', u povodu Međunarodnog dana sjećanja na Holokaust.

IZLOŽBA PROCES - Odjel za dizajn Sektora za industriju HGK organizira izložbu članova Zajednice za industrijski dizajn (ZzID). Otvorenje izložbe je večeras u 19,00 sati. Na izložbi dizajnerskih radova bit će prikazani novonastali proizvodi nastali suradnjom dizajnera i tvrtki, ali i samoinicirani radovi nastali u vlastitoj produkciji. Izložba će prikazati različita područja u kojima djeluju produkt/industrijski dizajneri – produkt dizajn, industrijski dizajn, dizajn ambalaže, dizajn proizvoda široke uporabe, dizajn arhitekture, grafički dizajn. Uz svaki će proizvod biti prikazan cijeli njegov razvojni proces, od ideje do realizacije.

TRIBINA U NSK - 7. tribina iz ciklusa Zbirke inozemne croatice održat će se danas u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici. Gost tribine je književnik, prevoditelj, političar i diplomat Đuro Vidmarović.
Autor će na tribini progovoriti o svom diplomatskom životu, boravku u Ukrajini te proučavanju djela pripadnika hrvatskih manjina i hrvatskih iseljenika i njihovih potomaka.

DANI NIKOLE TESLE U TEHNIČKOM MUZEJU - Tradicionalno, od 27. do 29. siječnja u Tehničkom muzeju održavaju se Dani Nikole Tesle. U suradnji s Udrugom Nikola Tesla- genij za budućnost u četvrtak će biti održana panel diskusija pod nazivom „Percepcija fenomena Nikole Tesle“ te će biti otvoren natječaj za godišnju nagradu „Nikola Tesla- genij za budućnost“.

PREMIJENA IZVEDBA HEDDE GABLER - Premijernu izvedbu drame „Hedda Gabler“ slavnog norveškog dramatičara Henrika Ibsena u režiji Ksenije Krčar pripremaju u varaždinskom HNK. U predstavi nastupaju: Jan Kerekeš, Hana Hegedušić, Ljiljana Bogojević, Milica Manojlović, Robert Plemić i Ivica Pucar. Premijera predstave bit će u u petak u 19,30 sati na Velikoj sceni varaždinskog HNK-a.

ANTISTAND UP ATRAKCIJA SVESTRANOG BRANKA ĐURIĆA - Poznat po svom jedinstvenom smislu za humor i želji da sa svojim šalama donese malo radosti u tmurnu svakodnevicu, svestrani Branko Đurić Đuro odlučio se na novi projekt koji već danima oduševljava gledatelje iz cijele regije. Novi autorski hit popularnog Đure 'Đurologija', trenutačno je najgledanija show predstava u regiji, a u posljednjih 30-tak dana vidjelo ju je više od 20.000 posjetitelja. Nakon nastupa u regiji Đurologija dolazi i u Hrvatsku te će premijerno biti prikazana večeras u dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu.

IZLOŽBA „DRAWING IS THINKING“ - Izložba radova jednog od najvećih svjetskih dizajnera i ilustratora Miltona Glasera „Drawing is Thinking“ bit će otvorena večeras u izložbenom salonu Izidor Kršnjavi u 19,00 sati. Izložbu organiziraju svjetski poznati ilustrator i dizajner Mirko Ilić, bivši učenik Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna u suradnji s Udrugom bivših učenika ove škole, umjetničkom platformom Organizam te SOS Dizajn Festivalom iz Sarajeva. Izložba pod nazivom „Crtanje je promišljanje“ predstavlja 180 radova iz njegove pedesetogodišnje karijere koji su prethodno objavljeni u Glaserovoj zadnjoj monografiji. Izložbu će otvoriti Iva Babaja, predsjednica Svjetskog udruženja za dizajn.

KVARTET JERUZALEM - Koncert iz ciklusa Svijet glazbe „Kvartet Jeruzalem“ bit će održan u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog večeras u 19,30 sati, povodom Međunarodnog dana sjećanja na holokaust, u organizaciji Koncertne direkcije Zagreb, Veleposlanstva Izraela u Hrvatskoj i Lions Cluba Grič. Na programu su djela Mozarta, Bartoka i Schumanna, a prihod od prodaje ulaznica namijenjen je centru za odgoj i obrazovanje Dubrava.

LJESAK NA KAMENU - Otvorenje izložbe Mihaela Štebiha „Ljesak na kamenu“ bit će održano u Muzeju Mimara večeras u 18,00 sati. Izložba 'Crtanje je promišljanje' sa 180 radova iz pedesetogodišnje karijere jednog od najvećih svjetskih dizajnera i ilustratora Miltona Glasera, otvorit će se večeras, u Izložbenom salonu Izidor Kršnjavi u Zagrebu. Predstavit će se radovi koji su prethodno objavljeni u njegovoj istoimenoj monografiji 'Drawing is Thinking' iz 2008. godine, a koje je za knjigu, kao i za izložbu, osobno odabrao, pažljivo ih uređujući kao niz crteža s različitim motivima.

RADIONICA KIPARSTVA NA PEŠĆI - Radionica kiparstva i ove godine održat će se u Centru kulture na Pešćenici. Cilj radionice je upoznati polaznike sa kiparstvom i procesom nastajanja skulpture, a prijaviti se mogu početnici, ali i oni koji već imaju iskustva u modeliranju glinom.

MOTOCIKLISTIČKA NOĆ U KRIŽEVCIMA - Motociklističku Noć Prvaka u Križevcima su organizirali Grad Križevci, Hrvatski motociklistički savez i križevački Motociklistički klub. Manifestaciji su uz brojne uzvanike prisustvovali župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren, gradonačelnik Križevaca Branko Hrg, te predsjednik Hrvatskog motociklističkog saveza Stjepan Peršin. Župan Koren izrazio je zadovoljstvo činjenicom da su križevački motociklisti po trinaesti puta zaredom osvojili naslov klupskog prvaka države u cestovnim moto utrkama. Najboljim klubom u Hrvatskoj za prošlu godinu proglašen je MK Križevci, a za tim Karas Team. Nagrada za životno djelo dodijeljena je Krunoslavu Novaku iz MK Križevci, a nagrada HMS-a gradonačelniku Grada Križevaca Branku Hrgu.

CEDEVITA U EUROKUPU - Utakmica 4. kola skupine I Eurokupa za košarkaše između Cedevite i Virtus Rima bit će odigrana u KC "Dražen Petrović" večeras u 21.00 sat.


 
ponedjeljak, 26. siječnja 2015.
SANACIJA BUKOVAČKE ULICE - Na Bukovačkoj cesti prošle subote, pojavila se rupa površine oko 50 X 40 centimetara, a dubine oko četiri metra. Prema dojavi centra 112, obaviješten je gradski Ured za upravljanje u hitnim situacijama, čiji su djelatnici izašli na teren kao i djelatnici Zagrebačkih cesta, Vodoopskrbe i odvodnje. Postavljena je privremena svjetlosna signalizacija, koja regulira promet koji se odvija jednim trakom, a danas će nadležne službe sanirati prometnicu.

PREDSTAVLJANJE MASKOTE UNIVERZIJADE - Nova maskota Univerzijade 2016. godine, koja će se održati u Zagrebu i Rijeci, bit će predstavljena danas u zagrebačkoj III. Gimnaziji.Hoće li to biti kuna i sredozemna medvjedica, ris ili hrčak, biralo se online glasovanjem, a natječaj je bio otvoren od 1. prosinca do 15. siječnja. Na natjecanje za novu maskotu Igara stigle su 64 prijave, nakon čega su izabrane tri koje su ušle u uži krug. Autori ideja – Mirela Ivanković Bielen, tim Hrvoja Orlovića i Alme Vragović i dvojac Vedrana Rede i Matija Tomšić, saznat će danas tko je pobijedio i osvojio nagradu od 10.000 kuna. Europske sveučilišne igre održat će se u Zagrebu i Rijeci pod motom "Srce vjeruje, um ostvaruje". Bit će to najveće sportsko događanje u Hrvatskoj dosad, a okupit će 5.000 mladih sportaša sa 350 europskih sveučilišta.

SJEĆANJE NA ŽRTVE HOLOKAUSTA - Državni stručni skup o poučavanju o holokaustu i sprečavanju zločina protiv čovječnosti, na kojem sudjeluju brojni ugledni stručnjaci iz zemlje i inozemstva započeo je jučer i trajat će do 28 siječnja u Varaždinu. Riječ je seminaru koji se krajem svakog siječnja održava povodom Dana sjećanja na žrtve Holokausta Organizator je Agencija za odgoj i obrazovanje u suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta te izraelskim Yad Vashemom, francuskim Memorialom de la Shoah i zakladom Holocaust Education Trust iz Irske. Otvorenju skupa jučer poslijepodne, među ostalima prisustvovala je i veleposlanica Izraela u Hrvatskoj Zina Kalay Kleitman. Uz brojna zanimljiva predavanja i radionice, skup o holokaustu i sprečavanju zločina protiv čovječnosti će u Varaždinu trajati do srijede.

SJEDNICA GSV-a ZAGREBAČKE ŽUPANIJE - Dan socijalnog partnerstva,21. siječnja, obilježen je redovitom sjednicom Gospodarsko-socijalno vijeće Zagrebačke županije. Za predsjednika GSV-a u sljedećem jednogodišnjem mandatu izabran je Rudolf Vujević, zamjenik župana Zagrebačke županije, a za potpredsjednice Nevenka Gračanin, predstavnica sindikata i Ksenija Perica, predstavnica poslodavaca. Na sjednici je prihvaćeno izvješće o lanjskome radu i program rada za ovu godinu te su na znanje primljeni godišnji plan rada upravnih tijela Zagrebačke županije i odluka o uključivanju Županije u program Ministarstva poduzetništva i obrta „Kreditom do konkurentnosti”. Uz to naglašeno je da će GSV razmotriti i podatke o broju osoba s prostora Županije uključenih u projekt Vlade za ublažavanje financijskih poteškoća građana, kojim se određenoj kategoriji stanovništva omogućava otpis dugova.

ZAJEDNIČKI PROJEKT LEPOGLAVE I IVANCA - Gradovi Lepoglava i Ivanec te općine Bednja i Klenovnik pokreću zajednički projekt razvoja infrastrukture širokopojasnog pristupa internetu. O mogućnostima realizacije projekta, predstavnici ovih gradova i općina razgovarali su u Varaždinu sa županom Varaždinske županije Predragom Štromarom. Dogovoreno je kako će i županija pomoći i sudjelovati u ovom projektu čiji je cilj prilagoditi informacijsku infrastrukturu zahtjevima vremena i osigurati konkurentnost njenih korisnika s područja jedinica lokalnih samouprava. Projekt je baziran na konceptu korištenja EU sredstava iz strukturnih fondova za lokalne zajednice u kojima ne postoji dostatan komercijalni interes za ulaganja u takvu infrastrukturu

AKTIVNOSTI VARAŽDINSKOG CISOKA - Varaždinski centar za informiranje i savjetovanje o karijeri CISOK nastavlja s aktivnostima savjetovanja o profesionalnom usmjeravanju, pomažući zainteresiranima u traženju zaposlenja i usmjeravanju karijere. Danas, sutra i prekosutra u prostorima CISOK-a u Kukuljevićevoj ulici, organizira se besplatna radionica pod nazivom Moj prvi profesionalni odabir. Sudionici, učenici završnih razreda osnove škole uz pomoć stručnih savjetnica CISOKA, razmotrit će nedoumice vezane uz donošenje odluke o tome koju srednju školu upisati.

NAJBOLJI KOPRIVNIČKI VOLONTERI - Nagrade za najbolje volontere grada Koprivnice, dobili su Dražen Magdić, Nikolina Srednoselec i Udruga športske rekreacije podravskih studenata. Dražen Magdić je član HGSS-a i volonter Udruge za osobe s invaliditetom "Bolje sutra", Nikolina Srednoselec je također volonterka Udruge za osobe s invaliditetom "Bolje sutra", a volontirala je i u udrugama koje se bave zaštitom životinja, dok je Udruga športske rekreacija podravskih studenata nagradu primila za organiziranje festivala SHOWderica. Dodjelu priznanja najistaknutijim koprivničkim volonterima organizirala je Udruga mladih Koprivnica, nastojeći na taj način promovirati važnost volonterskog rada.

PROGRAMI EUROPSKE UNIJE - Razvojna agencija Podravine i Prigorja PORA u suradnji s Koprivničko-križevačkom županijom organizira jednodnevnu radionicu na temu „Programi Europske unije" za predstavnike organizacija civilnog društva s područja Koprivničko-križevačke županije. Cilj radionice koja će biti održana u četvrtak, 29. s iječnja u prostorijama PORE je informirati predstavnike organizacija civilnog društva s područja Koprivničko-križevačke županije o Programima Europske unije kao i o aktualnim otvorenim EU natječajima. PORA će radionice na temu pripreme i provedbe EU projekata za organizacije civilnog društva s područja Koprivničko-križevačke županije organizirati kontinuirano sve do ožujka.

INFORMACIJSKI SUSTAV PROSTORNOG UREĐENJA - Zavod za prostorno uređenje Zagrebačke županije u okviru unapređenja Informacijskog sustava prostornog uređenja izradio je WEB-GIS preglednik prostornih planova na području Zagrebačke županije. U pregledniku su dostupni podaci o Prostornom planu Zagrebačke županije, Prostornom planu područja posebnih obilježja "Črnkovec - Zračna luka Zagreb" i prostornim planovima uređenja gradova i općina. WEB-GIS preglednik predstavlja izvod iz složene baze Registra prostornih planova Zagrebačke županije, te će biti sustavno nadograđivan i dopunjavan.

VERTIKALNO PODIZNA PLATFORMA U OŠ LJUDEVITA MODECA - Od početka veljače, u križevačkoj osnovnoj školi Ljudevita Modeca osobe s poteškoćama u kretanju moći će koristiti vertikalno podiznu platformu koju je osigurala je Udruga invalida Križevci kroz EU projekt "Integracija djece s poteškoćama iz Križevaca i okolice u redovan sustav". Ovih je dana obavljen i tehnički pregled platforme, koja će učenicima s invaliditetom, ali i ostalim učenicima, njihovim roditeljima te svima koji posjete školu, a kreću se otežano omogućiti lakše kretanje školskom zgradom.

POSLOVNI UZLET U KOPRIVNICI - Besplatne cjelodnevne edukacije za male i srednje poduzetnike, obrtnike i OPG-e, organiziraju ovog petka, 30. siječnja Koprivničko-križevačka županija, grad Koprivnica i Poslovni dnevnik. Edukacije će se održati u u Kinu Velebit i Pučkom otvorenom učilištu u Koprivnici. Sudionici stručnih predavanja saznat će kako financirati OPG iz EU fondova, te kako do sredstava Fonda za projekte energetske učinkovitosti, ali i kako očuvati i pospješiti likvidnost poduzeća. Edukacija se organizira u sklopu projekta „Poslovni uzet“ koji je pokrenut početkom prošle godine u suorgani¬zaciji s Ministarstvom poduzetništva i obrta, a pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske.

TRUDNIČKI TEČAJEVI - Besplatne trudničke tečajeve za poboljšane zdravlja u obitelji, zdravlja žena u trudnoći, pripremu za porod te podizanje zdravog potomstva na dvanaest lokacija domova zdravlja u Zagrebu organizira Gradski ured za zdravstvo. Voditelji tečajeva, koji traje dva do tri sata, su liječnici specijalisti, ginekolozi i patronažne sestre. Program tečajeva obuhvaća zdravstveno-preventivni rad, zdravstveni odgoj, vježbe i praktični rad s trudnicama, savjetovanje te raspravu tijekom koje se odgovara na pitanja polaznika.Informacije o lokacijama dostupne su na internetskim stranicama Grada Zagreba.

TESLIN ELEKTRIČNI AUTOMOBIL U MUZEJU AUTOMOBILA - Na temu "Izumi i otkrića - Nikola Tesla, univerzalni um" u Noći muzeja zagrebački Muzej automobila Ferdinand Budicki imat će prezentaciju o Tesli i njegovom projektu vožnje električnim automobilom marke Pierce Arrow, s kojim je izvodio testne vožnje 1931. godine. Posjetitelji će na izložbi moći vidjeti različite električne automobile, među kojima i najbrži električni automobil na svijetu "Concept_One", proizveden 2011. u Hrvatskoj. Od 18,00 sati do jedan sat iza ponoći, u Muzeju automobila, u Ulici kneza Ljudevita Posavskog 48, posjetitelji će moći vidjeti i najveći turistički katalog na svijetu "Neodoljiva Hrvatska". U njegovom se sadržaju nalazi i priča o Nikoli Tesli.

ZAGREBDOX SA VIŠE OD 150 FILMOVA - Na 11. ZagrebDoxu, koji će se održati od 22. veljače do 1. ožujka u kinima Centra Kaptol, prikazat će se više od 150 filmova širokog spektra tema i stilova iz samog vrha suvremene svjetske i domaće dokumentarne produkcije. Uz međunarodnu i regionalnu konkurenciju, ZagrebDox će prirediti niz službenih programa, a održat će se i dvije retrospektive hrvatskih dokumentarista.Novi posebni programi obuhvaćaju tri sekcije: "Doku-triler" predstavlja vrlo zastupljenu formu hibrida dokumentarca i trilera, "Blistok" donosi svježe uvide na temu Bliskog istoka i islama, a u programu "DoXXL" pojedine će filmske projekcije pratiti prošireni razgovori sa željom da se potaknute šira rasprava s publikom o određenim osjetljivim društvenim pitanjima.

NOĆ MUZEJA U ZAGORJU - Velik broj posjetitelja u predstojećoj Noći muzeja očekuje se i u Muzejima Hrvatskog zagorja. U Muzeju seljačkih buna Krešimir Mišak održat će predavanje u 18,00 sati, a na rasporedu je izložba Glazba i ples preporodnog razdoblja. U Muzeju krapinskih neandertalaca će biti predstavljen originalan autorski projekt Luke Vevereca „Park znanosti“. Biti će izložena „Glazbena ograda“, zatim atraktivna „Zvučna zrcala“ te „Spirala adaptacije“. U glazbenom dijelu programa nastupit će zabočki kantautor J.R. August. Posjetitelji Dvora Veliki Tabor mogu se priključiti kostimiranom stručnom vodstvu kroz izložbe i razgledati izložbu Stephana Lupina. U Noći muzeja u Galeriji Antuna Augustinčića održat će se likovno filmska društvena večer, a program Muzeja “Staro selo” Kumrovec započet će u izložbeno galerijskom prostoru nastupom mališana iz DV Jaglac iz Kumrovca, a nastavit će se izložbom.

DVIJE PREDSTAVE KEREKESH TEATRA U VIDRI - Umjetnička organizacija Kerekesh Teatar iz Varaždina sa svoje dvije predstave gostovat će u zagrebačkom kazalištu „Scena Vidra“. Radi se o komedijama „Ljubaf“ i „Dimnjačar“ u režiji poznatog varaždinskog glumca i izvršnog producenta Ljubomira Kerekeša. Predstava „Ljubaf“ može se pogledati ove srijede 28. siječnja, a Dimnjačar je na repertoaru dan kasnije. Obje predstave počinju u 20,00 sati.

IZLOŽBA U ČAKOVEČKOM CENTRU ZA KULTURU – Jubilarna. 10. Bijenalna izložba radova članova Likovnog udruženja Čakovec otvorena je u izložbenom prostoru čakovečkog centra za kulturu. Osim što organiziraju likovne kolonije i likovne radionice za djecu i odrasle, članovi udruženja godišnje realiziraju desetak samostalnih izložbi i nekoliko zajedničkih u Međimurju i Hrvatskoj. Bijenalna izložba je prilika da se svake dvije godine prezentira rad članova Likovnog udruženja Čakovec. Izložba će ostati otvorena do 10. veljače.

OTVORENJE IZLOŽBE „MONTES“ - Izložba fotografija Nikše Lalina „Montes“ bit će otvorena danas u 19,00 sati u Galeriji CEKAO u Pučkom otvorenom učilištu. Izložba se može razgledati radnim danom od 09,00 do 20,00 sati i subotom 10,00 do 14,00 sati.

IZLOŽBA U FOTOGALERIJI DUBRAVA - Izložba fotografskih slika Davora Schunka pod nazivom „Afrika” bit će u Fotogaleriji Dubrava otvorena večeras u 19,00 sati. Izložba je otvorena do 12. veljače. godine, radnim danom od 10,00 do 20,00 sati.

IZLOŽBA „ZAGREBAČKA ZABAVIŠTA“ - Izložba Zagrebačka zabavišta u drugoj polovici XIX. i početku XX. stoljeća u bit će otvorena večeras u Hrvatskom školskom muzeju od 19,00 sati. Tema izložbe su počeci institucionalnog predškolskog odgoja u Hrvatskoj, a posjetiteljima će približiti čaroban svijet djetinjstva u prvim zabavištima odnosno vrtićima u Zagrebu i Hrvatskoj.

PREDSTAVLJANJE KNJIGE JOSIPA TABAKA - Predstavljanje knjige traduktoloških tekstova Josipa Tabaka "O prijevodima i prevođenju" koje su za objavljivanje priredili Iva Grgić Maroević i Tonko Maroević bit će održano danas u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5, u 18,00 sati.. Knjiga će biti predstavljena u sklopu tribine "Litterarum translatio", a uz priređivače o njoj će govoriti i predsjednica Društva hrvatskih književnih prevodilaca Petra Mrduljaš Doležal i moderator tribine Sead Muhamedagić.

SAMOBORSKI FAŠNIK KAO NA FILMU - Preuzimanje gradske vlasti i ove godine, već 189. put, najavili su predstavnici Slobodne Fašničke Republike, pa će Princ, Sraka, Sudec i Fiškal od 6. veljače do 17. veljače upravljati Samoborom, i to pod ovogodišnjim fašničkim motom "Let iznad Srakina gnijezda".Najviše posjetitelja očekuje se u dvije fašničke subote i nedjelje, Dječjeg fašnika, 7. i 8. te 14. i 15. veljače.Na prostoru bivše vojarne uređeno je besplatno fašničko klizalište, gdje će se 7. veljače igrati hokej s metlama metloboj te karling s demižonima, tzv. krafling.

NOVI VOZNI RED AUTOBUSA - Autobusne linije Dubec - Sesvete, Kvaternikov trg - Struge - Petruševečko naselje i Glavni kolodvor - Kajzerica - Lanište od danas radnim danom prometuju prema novom rasporedu vožnje, dok će autobusi linije Črnomerec - Gornji Stenjevec voziti uz manje korekcije u poslijepodnevnim satima. Tako će autobusi polaziti s Črnomerca u 17.25 sati, u odnosu na dosadašnji polazak koji se ostvarivao u 17.20 sati, a polazak u 18.10 sati, bit će pomaknut na 18.15 sati. Izmjena ima i u polascima iz Gornjeg Stenjevca, a dosadašnji polazak u 17.45 sati, ostvarivat će se 5 minuta kasnije, odnosno u 17.50 sati.
 
 
 
petak, 23. siječnja 2015.
370 PRIJAVA ZA ČELNE LJUDE HOLDINGA - Oko 370 prijava pristiglo je na prvi javni natječaj koji je Grad Zagreb od 5. do 19. siječnja raspisao za izbor i imenovanje predsjednika Uprave Zagrebačkog holdinga te četiri člana Uprave, za javnu nabavu, komunalne usluge, financije i pravne poslove. Zadovoljna dobrim odazivom i njihovom kvalitetom zamjenica gradonačelnika Zagreba Sandra Švaljek, vjeruje da će nova Uprava ZG holdinga biti imenovana do kraja veljače. Samo za predsjednika Uprave Zagrebačkog holdinga natječe oko 150 kandidata. Predsjednik i članovi Uprave ZG holdinga imenuju se na četiri godine.

POVRAT NOVACA ZA UČENIČKI PRIJEVOZ - Započeo je povrat novčanih sredstava učenicima koji su kupon za rujan, 2014. godine, kupili po punoj cijeni, a prema važećoj odluci Vlade ostvaruju pravo na subvenciju međumjesnog prijevoza i koji su zahtjev za povratom novčanih sredstava predali na prodajnim mjestima ZET-a, s 31. listopadom 2014. .Novčana sredstva mogu se preuzeti u Uredu karata, Ozaljska 105, na šalterima 1 i 2, radnim danom od 7,30 do 15,00 sati.

IZLOŽBA VOJINA BAKIĆA U MSU BANJA LUKA - Na otvorenju retrospektivne izložbe Vojina Bakića Svjetlonosne forme – gostujuće izložbe zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti prisutne će u Muzeju suvremene umjetnosti u Banja Luki večeras pozdraviti zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Vesna Kusin.Retrospektiva, u povodu obilježavanja stote godišnjice rođenja Vojina Bakića, rezultat je suradnje dvaju muzeja, uz financijsku podršku Grada Zagreba i Zaklade Hrvatska kuća. Izložba ostaje otvorena do 22. veljače. Nešto ranije, u 14,00 sati u zgradi banjalučke Gradske uprave, zamjenica Kusin susrest će se i sa zamjenicom gradonačelnika Banja Luke Jasnom Brkić.

PREUZIMANJE BESPLATNIH ZET-ovih POKAZA - Pretplatne kupone za ovu godinu, od danas mogu preuzeti korisnici koji ostvaruju pravo na besplatan prijevoz temeljem odluke o socijalnoj skrbi Grada Zagreba.
To su umirovljenici čiji su ukupni prihodi jednaki ili manji od 3.200 kuna mjesečno, kao i osobe starije od 65 godina, koje nisu korisnici mirovine i čiji su ukupni prihodi jednaki ili manji od 3.200 kuna mjesečno. Pokaze mogu preuzeti i korisnici stalne pomoći nesposobni za rad i privređivanje
Svi koji su prethodnih godina regulirali pravo na besplatan prijevoz mogu preuzeti kupon samo s pretplatnom kartom i to na prodajnim mjestima ZET-a i kioscima.S prvim danom veljače sve kategorije putnika trebaju imati valjanu kartu za 2015. godinu.
 
TROJICA ŽUPANA U KRAPINI - Sporazum o partnerstvu na projektu "Sustavno upravljanje klizištima" potpisali su u Krapini župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, župan Međimurske županije Matija Posavec i župan Varaždinske županije Predrag Štromar. Ovo je prvi korak kojim tri sjeverozapadne županije Hrvatske zajednički kreću u rješavanje problema klizišta, koja su u posljednjih nekoliko godina na području tih županija uzrokovale štetu veću od 150 milijuna kuna. Od Vlade RH i ministarstava graditeljstva te pomorstva, prometa i infrastrukture zatražit će se da osiguraju sredstva u proračunu za ovu godinu i pomognu sanirati klizišta na području triju županija, gdje se nalazi preko 90 posto svih klizišta u Hrvatskoj. Osim toga računa se i na značajnu potporu iz fondova Europske unije.

SJEĆANJE NA ŽRTVE HOLOKAUSTA - Državni stručni skup o poučavanju o holokaustu i sprečavanju zločina protiv čovječnosti, na kojem će sudjelovati brojni uglednici iz zemlje i inozemstva započet će u nedjelju i trajati do 28 siječnja u Varaždinu. Riječ je o seminaru koji se krajem svakog siječnja održava povodom Dana sjećanja na žrtve Holokausta. Organizator je Agencija za odgoj i obrazovanje u suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta te izraelskim Yad Vashemom, francuskim Memorialom de la Shoah i zakladom Holocaust Education Trust iz Irske.

SURADNJA ČAKOVCA I BLAGOEVGRADA - Gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač i gradonačelnik bugarskog grada Blagoevgrada Atanas Kambitov potpisali su pismo namjere koje je prvi korak u formalnom povezivanju i suradnji dvaju gradova. Čakovec i Blagoevgrad imaju mnogo zajedničkog, a osim projekata koji bi se kandidirali prema europskim fondovima, korist od povezivanja imat će i gospodarstvo, kulturne i sportske udruge te učenici i studenti. Svečanosti potpisivanja u Blagoevgradu , uz ostale je prisustvovala i veleposlanica Republike Hrvatske u Bugarskoj Ljerka Alajbeg. Bugarsko izaslanstvo na proljeće dolazi u Čakovec, gdje će biti potpisana Povelja o prijateljstvu.

KOPRIVNICA U PROJEKTU ROMA SMILE - Grad Koprivnica u okviru dvodnevne radionice ugostio je partnere projekta Roma SMILE usmjerenog na socijalno uključivanje Roma. Održan je i sastanak projektnih partnera iz Italije, Velike Britanije, Bugarske i Belgije te domaćina iz Koprivnice. Bilo je riječi o uspostavljanju didaktičko – edukativne platforme namijenjene koprivničkim osnovnim školama o pravima, vrijednostima i običajima Roma. Osim toga, u osnovnim školama će u 2015. godini uz pomoć koprivničkih udruga i potpornih institucija održati treninzi i radionice o romskom jeziku, kulturi, te običajima i pravima Roma. Projekt koji traje do listopada ove godine vrijedan je 396.000 eura.

ĐURĐA BARIĆ DAKIĆ POVJERENICA VLADE ZA ZLATAR - Vlada RH je na posljednjoj sjednici raspustila gradska odnosno općinska vijeća i razriješila gradonačelnike, odnosno općinske načelnike u gradovima i općinama koji nisu donijeli proračune za 2015. godinu. U Krapinsko-zagorskoj županiji to je grad Zlatar kojem predstoje prijevremeni izbori. Do tada će gradom Zlatarom upravljati Vladina povjerenica Đurđa Barić-Dakić.

DOBRA SURADNJA S VJERSKIM ZAJEDNICAMA - Suradnja Koprivničko- križevačke županije s vjerskim zajednicama na zavidnoj je razini. Moglo se to čuti prilikom tradicionalnog prijema što su ga za predstavnike svećenstva s područja Koprivničko-križevačke županije priredili župan Darko Koren i njegovi zamjenici Darko Sobota i Ivan Pal. Prijemu su prisustvovali predstavnici većine katoličkih župa, kao i predstavnici grkokatoličke i evangeličke konfesije.

KOPRIVNIČKI NAJ VOLONTERI - Udruga mladih Koprivnica dodijelit će priznanja ZLATNI VOL najistaknutijim koprivničkim volonterima, nastojeći na taj način promovirati važnost volonterskog rada. Nagrada se dodjeljuje u tri kategorije i to osobama starijim od 29 godina, mlađima od 29 godina i za manifestaciju provedenu od strane volontera. Svi predloženi kandidati primit će priznanje, dok će se izbor najuspješnijih obaviti sutra u dvorani Doma mladih u Koprivnici.

NOVE WEB STRANICE TZ VARAŽDINSKE ŽUPANIJE - Turistička zajednica Varaždinske županije izradila je novu internet stranicu prilagođenu aktualnim internetskim standardima te tehnologijama. Posebnost nove stranice je ta da je u potpunosti usklađena za odrednicama branda Leteći vremeplov. Izrada nove internetske stranice županijske turističke zajednice u skladu je sa sve jačim razvojem on-line marketinga u turizmu.

IZLOŽBA „PORTRETI“ U KNAP-u - Izložba „Portreti“ Ivana Marušića Knifa bit će otvorena večeras u Galeriji događanja Centra KNAP od 19,00 sati. Ivan Marušić Klif jedan je od najintrigantnijih multimedijalnih umjetnika koji svoj izričaj bazira na implementaciji tehnologije u umjetničke svrhe. Izložba se može pogledati do 13. veljače.

PREDSTAVA „PALČICA“ - Predstava „Palčica“ igra sutra od 11,00 sati u Kulturnom centru Travno. Predstavu izvodi kazalište Ecipecipec, a glume Marina Bažulić, Šiško Horvat Majcan, Juraj i Hrvoje Horvat. Predstava je namijenjena djeci od 3 do 7 godina.

PLAVI CIKLUS U ZNAKU SAKSOFONA - U sklopu Plavog ciklusa Zagrebačke filharmonije u dvorani Lisinski večeras u 19,30 sati Orkestrom Zagrebačke filharmonije ravnat će maestro istaknute međunarodne karijere Uroš Lajovic, dok će solistički dio na saksofonu pripasti mladom glazbeniku, dobitniku mnogobrojnih nagrada u zemlji i inozemstvu Lovri Merčepu koji će se publici predstaviti Koncertom za alt saksofon skladatelja Alexandera Glazunova.

PRIPREME ZA NOVU PREDSTAVU - Još jednu premijernu izvedbu najavljuju u Hrvatskom narodnom kazalištu Varaždin. Naime točno za tjedan dana, u petak, 30 siječnja, bit će igrana premijera predstave Hedda Gabler Henrika Ibsena. Redateljica je Ksenija Krčar, a u predstavi glume Jan Kerekeš, Hana Hegedušić, Ljiljana Bogojević, Milica Manojlović, Robert Plemić i Ivica Pucar.

PROMOCIJA U KRAPINSKOJ KNJIŽNICI - Manjinska ženska udruga "TEREM" iz Bedekovčine, Savez Rusa Republike Hrvatske i Gradska knjižnica Krapina večeras organiziraju prezentaciju knjige "Rusi u Hrvatskoj" autora Filipa Škiljana te literarni prikaz "Tatjanin dan". Uvodnu riječ o knjizi i njezinom značaju za rusku manjinu u Hrvatskoj imat će urednica knjige Katarina Todorcev Hlača, a predstavit će je sam autor, inače znanstveni suradnik Instituta za migracije i narodnosti. Program će upotpuniti članice udruge "TEREM" recitacijom pjesama poznatih ruskih pjesnika. Program će se održati u Gradskoj knjižnici Krapina, s početkom u 18,00 sati.

RADIONICA U CEKATE-u - Centar za kulturu Trešnjevka organizira radionicu kritičkog mišljenja koja je namijenjena srednjoškolcima koji vole razmišljati o različitim temama, vole žustre rasprave i zastupanje vlastitih stavova ili pak spadaju u onu drugu grupu koja vrlo često ne dođe do riječi, a željela bi naučiti kako se izraziti. Radionica će se održati u Cekate-u, sutra od 10,00 do 12,30 sati. Sudjelovanje na radionici je besplatno.

IZLOŽBA RADOVA S RADIONICE „UPOZNAJMO GUERCINA“ -Izložba radova malenih i velikih – pojedinaca koji su se družili subotama i tijekom praznika, kao i mnogih grupa učenika koje su organizirano posjetile izložbu „Guercino: Svjetlo baroka“ u Muzeju za umjetnost i obrt bit će otvorena sutra u 12,00 sati. Radionice je organizirao Pedagoški odjel MUO gdje su se slikali pejzaži upotpunjen genre scenama baš kao što je Guercino to učinio u dekorativnom ciklusu fresaka u kući Panini.

REVIJA DOKUMENTARNOG FILMA U ČAKOVCU - Do 27. siječnja, čakovečka filmska publika ima priliku uživati u izboru dokumentarnih filmova koji su prošle godine nagrađivani na brojnim europskim i svjetskim filmskim festivalima. 5. Revija dokumentarnih filmova u Čakovcu obuhvaća projekcije šest ponajboljih ostvarenja iz prošle i pretprošle godine. Revija se nastavlja večeras s početkom u 20,00 sati projekcijom kambođansko-francuske koprodukcije „Slika koja nedostaje“.

PODRAVSKO KLUPKO - Otvorenje izložbe slika Alpe Adria srce naive i kazališna predstava, komedija „Podravsko klupko" , održat će se ove nedjelje u Pastoralnom centru Župe blaženog Alojzija Stepinca u Koprivnici. Organizatori su Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije, Župa blaženog Alojzija Stepinca Koprivnica i Dramska skupina KUD-a „Grgur Karlovčan" iz Kalinovca. Početak je u nedjelju u 18,30 sati.

VEČER ZAGREBAČKIH ŠTIKLECA - „Večer zagrebačkih štikleca i popovki“ naziv je koncerta koji će se sutra održati u velikoj dvorani narodnog sveučilišta Dubrava u Cerskoj 1, povodom pete obljetnice postojanja Facebook grupe starozagrebačkih izraza. Koncert počinje u 18,00 sati, a u programu sudjeluju Ivan Benc i Andrija Kos.

GALA KONCERT „ZLATNI ZBOROVI“ U LISINSKOM - Koncert najboljih zborova s 12. Natjecanja pjevačkih zborova, Zagreb 2014. bit će održan ove nedjelje, 25. siječnja u 19,00 sati. Nastupaju zborovi koji su osvojili zlatne plakete: CAPELLA MIÈRCOLES Zagreb, Akademski zbor bazilike Srca Isusova u Zagrebu PALMA, Pjevački zbor Pravnog fakulteta u Zagrebu CAPELLA JURIS, Akademski zbor Filozofskog fakulteta u Zagrebu CONCORDIA DISCORS, CANTORES SANCTI MARCI i kao gosti Ženska vokalna grupa Pjevačkog zbora JOSIP ŠTOLCER SLAVENSKI iz Čakovca. Ulaz na koncert je besplatan.

RAZGOVOR S UMJETNIKOM U MSU - Novi slikarski ciklus Studija revolucije Renea Bachracha Krištofića predstavljen u galeriji Muzeja suvremene umjetnosti, bavi se istraživanjem mehanizama totalitarnih režima, društvenih i umjetničkih revolucija te njihovog učinka na našu kolektivnu svijest. U razgovoru umjetnika s kustosicom Ivanom Janković danas u 16.00 sati publika će imati prilike saznati nešto više o specifičnom području Krištofićeva interesa kao i njegovom studioznom pristupu tom pseudoznanstvenom eksperimentu.

DON BOSCO FEST U CRKVI NA KNEŽIJI - Tradicionalni festival duhovne glazbe ''Don Bosco fest'' održat će se na spomendan Svetog Franje Saleškog u crkvi Marije Pomoćnice na zagrebačkoj Knežiji, ove subote, 24. siječnja od 20,00 sati. Festival svake godine ugošćuje mlade iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine koji svojim pjesmama slave Gospodina. Ove godine „Don Bosco fest“ je u posebnom znaku proslave 200. obljetnice rođenja svetog Ivana Bosca. Na 14. izdanju festivala kojeg organizira Povjerenstvo za pastoral mladih i zvanja Hrvatske salezijanske provincije nastupit će 13 izvođača , a ulaz je slobodan.

„HOTEL MEDO“ NA SCENI GRIČ - Predstavu 'Hotel Medo' autorice i redateljice Petre Radin, održat će Tvornica lutaka na Sceni Grič ove subote, 24. veljače od 11,00 sati. Predstava govori o zajedništvu, zaboravljenim vrijednostima, tradiciji i životu koji ne mora biti užurban i u kojem mobiteli, ipodovi i kompjuterske igrice ne igraju glavnu ulogu.Ulaznice su u prodaji po 30 kuna.

ČETVRT STOLJEĆA ZELENE AKCIJE - 25-godina rada i djelovanja danas će proslaviti Zelena akcija u svojim prostorima, Frankopanska 1 u 19,00 sati. Radi se o udruzi koja je značajno pomogla u rješavanju brojnih ekoloških problema i pitanja u gradu Zagrebu i šire.

DOMAĆI PLAC I KRAMERAJ U VELIKOJ GORICI - Drugi po redu Domaći plac, sajam fine i zdrave hrane i Krameraj, sajam razmjene rabljenih stvari, kao i kreativne radionice razmjene vještina organizira Tranzicijska grupa u Velikoj Gorici i udruga G.A.S. u sutra u predvorju zgrada srednjih škola od 10,00 do 16,00 sati. Proizvođači koji uzgajaju hranu na prirodan način predstavljaju svoju ponudu čime posjetitelji mogu osigurati svoj izvor kvalitetne, domaće hrane i podržati lokalnu ekonomiju. Krameraj je mjesto susreta, upoznavanja i razmjene između ljudi koji ne vole bacati upotrebljive stvari, nego im je draže da ih upotrijebi netko drugi.

PRIZNANJE KRIŽEVAČKOJ KUKMASTOJ KOKOŠI - Pasminu Križevačke kukmaste kokoši priznala je na nedavnoj državnoj izložbi malih životinja u Virovitici i komisija Hrvatskog saveza uzgajatelja malih životinja. Uzgoj pasmine kukmaste kokoši "Križevačka kukmica" započeo je još 1984. godine, no uzgoj je aktivno nastavljen od 2011. do 2014, te je ova pasmina proširena u Hrvatskoj, ali i u inozemstvu. Na izložbi u Virovitici sudjelovali su uzgajivači Dragutin Peršin, Tihomir Ptiček i Milan Mišir, a potporu im je dao i gradonačelnik Križevaca Branko Hrg u čijem se dvorištu također nalaze križevačke kukmice.

IZLOŽBA MLADIH VINA U LUDBREGU - U Ludbregu će danas poslijepodne biti otvorena 23. Izložba mladih vina. Ove godine za izložbu su primljena čak 262 uzorka mladih vina s ludbreškog područja. Otvorenje i prigodan program bit će danas poslijepodne, a sutra na tradicionalnom Vinskome balu uručit će se priznanja vinogradarima za kvalitetu njihovih vina prema ocjenama enologa iz ocjenjivačkog suda.

PRVENSTVO U STANDARDNIM PLESOVIMA - Prvenstvo Hrvatske u standardnim plesovima održat će se sutra u varaždinskoj dvorani Graberje u organizaciji Hrvatskog sportskog plesnog saveza. Na natjecanju će nastupiti oko 100 najboljih sportskih plesnih parova koji će se boriti za titulu državnih prvaka u osam starosnih kategorija. Osim za naslov državnih prvaka, sportski plesni parovi bore se i za plasman na europska i svjetska prvenstva te kupove u 2015. godini.

IZLOŽBA U ZAPREŠIĆU - Gostujuća izložba Mirsada Jašića bit će otvorena večeras u Galeriji „Razvid“ POU Zaprešića.

KAZALIŠNA PREDSTAVA U SAMOBORU - Kazališna predstava „Igra snova“ Amaterskog kazališta POU Samobor može se večeras pogledati u kino dvorani od 20,00 sati.

KAZALIŠNA PREDSTAVA U JASTREBARSKOM - Predstava za djecu „Ježeva kućica“ Dječjeg kazališta „Smješko“ može se pogledati sutra u Domu kulture Jastrebarsko od 11,00 sati.

IZLOŽBA FOTOGRAFIJA U GALERIJI LANG - Izložba fotografija Petre Mrša bit će otvorena ove nedjelje, 25. siječnja u samoborskoj Foto galeriji Lang u 12,00 sati. Izložba ostaje otvorena do 22. veljače.

 
četvrtak, 22. siječnja 2015.
ZAGORKIN CRVENI OCEAN - Predavanje pod nazivom "Zagorkin Crveni ocean: znanstveno-fantastični roman ili..." održat će se u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke na Dolcu danas u 17,00 sati. Tomislav Šakić govorit će o dosad neobjavljenom romanu Marije Jurić Zagorke "Crveni ocean", koji se može smatrati pretečom znanstvene fantastike u Hrvatskoj. Ulaz je besplatan.

STRUČNI SKUP O PREVENCIJI RAKA VRATA MATERNICE - Stručni skup za ravnatelje svih osnovnih škola na području grada Zagreba pod nazivom „Prevencija raka vrata maternice i drugih bolesti uzrokovanih HPV-om“ održat će se u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo dr.Andrija Štampar, u okviru Europskog tjedna prevencije raka vrata maternice, a u organizaciji Gradskog ureda za zdravstvo u suorganizaciji s Agencijom za odgoj i obrazovanje Stručni skup.

IZ VELIKE GORICE PO DOKUMENTE U ZAGREB - Zbog rekonstrukcije zgrade Policijske postaje Velika Gorica, građani koji trebaju predati zahtjev za osobnu iskaznicu, putovnicu, prebivalište ili boravište, državljanstvo ili držanje oružja, mogu to učiniti u Zagrebu, u Petrinjskoj ulici svakog radnog dana od 8,00 do 16,00 sati. Ostale zahtjeve mogu predati od 7,00 do 19,00 sati. Za upravne poslove vezane uz vozačke dozvole i registraciju vozila, Velikogoričani se danas i sutra mogu obratiti u Heinzelovu 98 u Zagrebu. Od ponedjeljka, 26. siječnja, upravni poslovi iz nadležnosti Policijske postaje Velika Gorica obavljat će se u zgradi gradske uprave na Trgu kralja Tomislava.

PODRŠKA VARAŽDINU ZA EUROPSKU PRIJESTOLNICU KULTURE - Sporazum o suradnji Varaždina i Hrvatskog paraolimpijskog odbora jučer su u Salonu Gradske vijećnice potpisali varaždinski gradonačelnik Goran Habuš i predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora Ratko Kovačić. Tijekom ove godine Varaždin će biti domaćin čak pet natjecanja za sportaša s invaliditetom, a uz državna, održat će se i Europske igre mladih sportaša s invaliditetom do 21 godine. Organizacijom tih sportskih događanja, koja će okupiti 700-tinjak sportaša s invaliditetom, Hrvatski paraolimpijski odbor podržat će kandidaturu grada Varaždina i regije sjever za Europsku prijestolnicu kulture 2020.

JAČANJE SOCIJALNOG DIJALOGA - Novi predsjednik Gospodarsko-socijalnog vijeća Koprivničko- križevačke županije je Mirko Habijanec, a dužnost potpredsjednika obavljat će pročelnik županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo, komunalne djelatnosti, poljoprivredu i međunarodnu suradnju Marijan Štimac te predstavnik sindikata Emanek Demeter iz Hrvatske udruge sindikata. Oni su izabrani na jučerašnjoj sjednici vijeća, koje je raspravljalo i o planu rada za ovu godinu, zaključivši kako će prioritet i dalje biti jačanje socijalnog dijaloga . Svoju sjednicu, članovi Gospodarsko-socijalnog vijeća Koprivničko-križevačke županije iskoristili su i za obilježavanje Dana socijalnog partnerstva.
 
RASPUŠTANJE GRADSKOG VIJEĆA U ZLATARU - Rješenja o raspuštanju gradskih, odnosno općinskih vijeća i razrješenju gradonačelnika, odnosno općinskih načelnika te njihovih zamjenika danas donosi Vlada RH. Raspuštaju se vijeća, gradonačelnici i načelnici u ukupno 17 lokalnih jedinica u Hrvatskoj, odnosno u osam općina i devet gradova, među kojima je, u Krapinsko-zagorskoj županiji, grad Zlatar.

SUSTAVNO UPRAVLJANJE KLIZIŠTIMA - Sporazum o partnerstvu na projektu "Sustavno upravljanje klizištima" u Krapini će danas potpisati župan Krapinsko – zagorske županije Željko Kolar, Međumirske Matija Posavec i Varaždinske županije Predrag Štromar. Trojica župana će ujedno Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja uputiti dopis u kojem će zatražiti financijsku pomoć za spomenuti projekt.

MLADI PODUZETNICI U HRVATSKOJ - Mladi poduzetnici u Hrvatskoj je projekt međunarodne studentske organizacije AIESEC Varaždin koji se provodi već nekoliko godina s ciljem razvijanja potencijala mladih u području društvenog poduzetništva. Učenici viših razreda osnovnih i srednjih škola u sklopu projekta oblikuju vlastitu poduzetničku ideju te svoja rješenja javno prezentiraju, a najbolje ideje nagrađuje stručni žiri. Radionice vode mladi volonteri, studenti završnih godina studija povezanih područja, iz raznih zemalja svijeta. Projekt će se do ožujka odvijati u varaždinskoj Prvoj gimnaziji, gdje će danas i službeno biti obilježen njegov početak.
 
ŠKOLA ZA UDRUGE U LUDBREGU - Tijekom prošle godine Grad Ludbreg u suradnji s Turističko-kulturno informativnim centrom Lepoglava proveo je projekt „Škola za udruge“ organizirajući radionice i predavanja, s ciljem jačanja kapaciteta civilnog društva na području Ludbrega. Završna radionica Škole za udruge, s temom prijave projekata odnosno programa na natječaj koji će raspisati Grad Ludbreg, bit će održana danas u prostorijama Pučkog otvorenog učilišta „Dragutin Novak“ Ludbreg u 17,00 sati.

KOPRIVNIČKI BIBLIOBUS OD DANAS I U MOLVAMA - Popisu općina koje obilazi bibliobus Knjižnice i čitaonice „Fran Galović" Koprivnica pridružuje se i općina Molve, kao sedamnaesta općina u mreži stajališta pokretne knjižnice. Općinsko vijeće prihvatilo je ponudu koprivničke knjižnice o uvođenju bibliobusne usluge, a dogovoreno je da će novo stajalište biti ispred OŠ Molve te da će bibliobus dolaziti u Molve dvaput mjesečno, četvrtkom, u vremenu od 12,30 do 13,30 sati. Prvi dolazak bibliobusa u Molve je upravo danas. Za sve stanovnike Općine Molve usluga bibliobusa je besplatna, a za učlanjenje potrebno je samo predočiti osobni dokument.

U SAMOBORU PONOVNO KONTEJNERI ZA TEKSITLNI OTPAD -Dvadeset kontejnera za odvojeno prikupljanje tekstilnog otpada ponovo su postavljeni na pojedine zelene otoke u Samoboru, Lugu Samoborskom i Bregani. Tekstilni otpad, koji završava na odlagalištima otpada i predstavlja sve veći ekološki problem, na ovaj način bit će ponovo korišten i recikliran, a time će biti smanjena i količina komunalnog otpada. Građane se upozorava da u nove kontejnere ne bacaju ostale vrste otpada.

PREDSTAVLJANJE VODIČA KULTURA ODIJEVANJA - Vodič „Kultura odijevanja“ predstavljen je sinoć u Gradskom muzeju Varaždin u sklopu projekta „Srijeda u muzeju“. Time je ujedno završen i višegodišnji projekt čiju su realizaciju, uz vlastita sredstva varaždinskoga muzeja, sufinancirali Ministarstvo kulture RH i Grad Varaždin. Projekt Kultura odijevanja obuhvaćao je obnovu prostora, pripremu muzeološke koncepcije, restauratorsko-konzervatorske radove na izlošcima, likovno oblikovanje postava i tisak vodiča. U postavu su, kao i u vodiču, zastupljeni predmeti iz raznih povijesnih stilskih razdoblja.

„HOTEL MEDO“ NA SCENI GRIČ - Predstavu 'Hotel Medo' autorice i redateljice Petre Radin, održat će Tvornica lutaka na Sceni Grič ove subote, 24. veljače od 11,00 sati. Predstava govori o zajedništvu, zaboravljenim vrijednostima, tradiciji i životu koji ne mora biti užurban i u kojem mobiteli, i-podovi i kompjuterske igrice ne igraju glavnu ulogu. Ulaznice su u prodaji po 30 kuna, a rezervacije se primaju na e-mail tvornica.lutaka@gmail.com.

PREDAVANJE „DIZAJN DRŽAVE“ - Predavanje „Dizajn države“ održat će Boris Ljubičić danas u 18,00 sati u Muzeju za umjetnost i obrt. Podsjetimo Boris Ljubičić je autor izložbe „Kvadrat i krug“ koja je otvorena u Muzeju za umjetnost i obrt do 1. veljače.

GODIŠNJA IZLOŽBA HRVATSKIH ARHITEKATA - Godišnja izložba ostvarenja hrvatskih arhitekata u 2014. u Francuskom paviljonu otvorena je do petka 30.siječnja, a može se pogledati radnim danom od 10,00 do 19,00 sati.

IZLOŽBA U ČAKOVEČKOM CENTRU ZA KULTURU - Jubilarna 10. Bijenalna izložba radova članova Likovnog udruženja Čakovec bit će otvorena večeras u izložbenom prostoru čakovečkog Centra za kulturu. Osim što organiziraju likovne kolonije i likovne radionice za djecu i odrasle, članovi udruženja godišnje realiziraju desetak samostalnih izložbi i nekoliko zajedničkih u Međimurju i Hrvatskoj. Bijenalna izložba je prilika da se svake dvije godine prezentira rad članova Likovnog udruženja Čakovec. Otvorenje je u 19,00 sati, a izložba će ostati otvorena do 10. veljače.

REVIJA DOKUMENTARNOG FILMA U ČAKOVCU - Od danas do 27. siječnja, čakovečka filmska publika imat će priliku uživati u izboru dokumentarnih filmova koji su prošle godine nagrađivani na brojnim europskim i svjetskim filmskim festivalima. 5. revija dokumentarnih filmova u Čakovcu obuhvaća projekcije šest ponajboljih ostvarenja iz prošle i pretprošle godine. Revija večeras s početkom u 20,00 sati započinje hrvatskim dokumentarnim filmom Djeca tranzicije“ redatelja i scenarista Matije Vukšića.

KRAPINAFEST 2015. - Natječaj za nove skladbe koje će se izvoditi na 19. festivalu duhovne glazbe KRAPINAFEST 2015. objavili su organizatori festivala, Zbor Bolji svijet i Franjevački samostan Krapina. Skladba prijavljena na natječaj treba biti kršćanskog duhovnog karaktera s jasnom vjerničkom porukom, a organizatori su otvorili i Natječaj u kategoriji „Produhovljene glazbe“ Natječaj je otvoren do 15. ožujka 2015. a festival će se održati u nedjelju 17. svibnja 2015. u Krapini. Medijski pokrovitelj Krapinafesta i ove je godine Radio Kaj.

UPIS POLAZNIKA NA RADIONICE - U tijeku su upisi na hip hop, ples na svili, capoeiru ili na likovne radionice u Centru za kulturu i informacije Maksimir. Hip hop radionica održava se ponedjeljkom i srijedom. Radionica na svili koja je spoj umjetničkog izričaja i plesnog pokreta održava se ponedjeljkom i petkom. Za djecu od četiri do sedam godina organiziran je tečaj capoeire. Uz plesne radionice za djecu i mlade u Centru za kulturu i informacije Maksimir organizirane su i likovne radionice, a tečaj crtanja i slikanja organiziran je i za građane treće životne dobi.

PROSLAVE VINCEKOVOG U ZAGREBAČKOJ ŽUPANIJI - Zagrebačka županija sa svoje tri vinske ceste, Plešivićkom, Zelinskom i Samoborskom prepoznata je kao bogata vinorodna destinacija, a danas će brojne vinogradarsko vinarske udruge obilježiti Vincekovog. Vrbovečka udruga vinogradara i vinara tradicionalno će imati svečanost orezivanja „trseka“ u vinogradu obitelji Gotal, u selu Topolovec. U Ivanić Gradu proslavu organizira udruga Brenta, u Jastrebarskom će se slaviti uz Plešivićku cestu, u Krašiću na OPG-ima, u Raktiju prigodni program u tamošnjem društvenom domu od 17,00 sati imat će KUD-ovi Sveti Andrija i Zvonko Lenard Pikić, a brojne proslave su uz zelinsku vinsku cestu.

PREDAVANJE NA TEMU TRANSPLANTACIJE JETRE - Zavod za znanstvenoistraživački i umjetnički rad Hrvatske akademije i umjetnosti Koprivničko – križevačke županije u Velikoj vijećnici Grada Križevaca organizirao je predavanje "Transplatacija jetre". Prisutnima je predavanje o dosadašnjim dostignućima transplantacije jetre u Hrvatskoj održala Vesna Čolić Cvrlje. Transplantacija ili presađivanje jetre danas je široko prihvaćena metoda liječenja, a Hrvatska je jedna od vodećih zemalja u svijetu po transplantaciji organa. Uspješna transplantacija omogućava novi život, ali i bolju kvalitetu života pa se mnogi mogu vratiti normalnim životnim i radnim aktivnostima.

SIGURNO RUKOVANJE I PRIMJENA SREDSTAVA ZA ZAŠTITU - Želeći izaći u susret poljoprivrednim proizvođačima s područja Lepoglave, Agro-turistički klaster "Lepoglava", u suradnji s gradom i Udrugom vinogradara, vinara i voćara "Klopotec", organizira tečajeve sigurnog rukovanja i primjene sredstava za zaštitu bilja. Tečajevi će se održavati u dva termina tako da će se poljoprivrednici moći, po želji, prijaviti za jedan od njih. U prvom će se terminu predavanja održavati od 23. do 25. veljače, a drugi je termin sredina ožujka. Rok za predbilježbu je 9. veljače, a prijavnica i sve dodatne informacije nalaze se na internet stranici Agro-turističkog klastera "Lepoglava.

UTAKMICA MEDVEŠČAKA - Utakmica 50. kola hokejaške KHL lige Medveščak - Dinamo Minsk igra se danas od 18,30 sati u Ledenoj dvorani Doma sportova.

 
srijeda, 21. siječnja 2015.
ZAHTJEV ZA OLAKŠICE PRI PLAĆANJU VRTIĆA - Roditelji čija djeca pohađaju dječje vrtiće na području grada moraju do petka 6. veljače u vrtiće dostaviti zahtjev za ostvarivanje prava na olakšicu kako bi se utvrdio iznos koji plaćaju za boravak djece u vrtiću. Uz spomenutu dokumentaciju roditelji trebaju dostaviti i prihode članova kućanstva, dokaze o iznosima kredita te dokaz o prebivalištu. Cijene boravka djece u vrtićima ostaju jednake kao i prošle godine- 600 kuna plaćat će oni čiji je mjesečni prihod po članu zajedničkog kućanstva od 4501 kunu, dok će najmanji iznos od 150 kuna za desetosatni boravak plaćati roditelji čiji mjesečni prihod po članu kućanstva iznosi do 2500 kuna.

BESPLATAN INTERNET NA MAKSIMIRU - Na šest lokacija na području Maksimira građani će moći besplatno koristiti internet. Vijeće ove gradske četvrti izdvojit će sredstva kako bi internet bio svima dostupan. Pripremamo projekt kojim ćemo na šest najfrekventnijih lokacija u Maksimiru postaviti bežićni internet - najavljuje Stanko Gančić, predsjednik Vijeća Gradske četvrti Maksimir, a jedna od lokacija koja se spominje je i Park Maksimir u kojem će svi moći besplatno koristiti internet. Postojeću infrastrukturu uskoro bi trebao proširiti i Grad jer je završio javni natječaj putem kojega se tražio najbolji ponuđač za 12 novih lokacija s kojih će građani i turisti od proljeća moći besplatno pristupiti internetu.

DOSTAVA VODE U RUBNIM DIJELOVIMA ZAGREBA - Cisterne Vodoopskrbe i odvodnje ubuduće će dostavljati vodu građanima rubnih dijelova Sesveta, Gornje Dubrave, Podsuseda – Vrapča i Brezovice koji nisu priključeni na gradski vodoopskrbni sustav. Kao rješenje problema lokalnog stanovništva, koje koji godinama čeka na vodu, Grad Zagreb bi iz proračuna podmirivao trošak dovoza osam kubika pitke vode mjesečno po kućanstvu. Popis kućanstava izradit će predstavnici vijeća gradskih četvrti.Takvo rješenje prihvaćaju i zainteresirani građani, jer su dosad ili sami plaćali cisterne ili su u nekim četvrtima vodu vozili i članovi dobrovoljnih vatrogasnih društava.

NOVA TOPLANA - Novu, modernu toplanu do početka 2018. godine sagradit će HEP, jer stara na Trešnjevci onečišćuje zrak sve do Susedgrada. Umjesto postojećeg pogona koji uz pomoć loživa ulja stvara toplinsku energiju za Zagrepčane u zapadnom dijelu grada, novo postrojenje u cijelosti će raditi na plin. Tako će u povijest otići i dim koji cijele zime suklja iz dvjesto metara visokog dimnjaka jer će novi pogon biti ekološki znatno prihvatljiviji. Novi pogon toplane gradit će se na istočnom dijelu kompleksa, na mjestu upravne zgrade i skladišta koji će biti sagrađeni na drugom mjestu. Cijeli trošak investicije procjenjuje se na 130 milijuna eura. Iz HEP-a su kazali da je plan da tvrtka osigura 25 posto svog novca, dok bi za preostalih 75 posto podigli kredit.
 
POČETAK GRADNJE SLJEMENSKE ŽIČARE 2016. - Za izgradnju sljemenske žičare potrebno je riješiti sva imovinsko - pravna pitanja, kako bi radovi mogli početi najkasnije početkom 2016. Ako postoje problemi s imovinsko - pravnim odnosima, to jest visokim cijenama koje se traže, u narednih nekoliko mjeseci, izjavio je predsjednik Gradske skupštine Darinko Kosor, Grad Zagreb treba provesti postupak izvlaštenja zemljišta od privatnih vlasnika. Treba spriječiti igre s cijenama i nabijanje cijena. Ta ledina sada stoji prazna i s njom se samo špekulira, upozorava Kosor koji smatra da će početak radova sljemenske žičare pozdraviti velika većina Zagrepčana. Predlaže formiranje samostalne gradske ustanove Sljeme - Medvednica, a završetak cjelokupnog projekta žičare najavljuje do sredine 2017. godine.
 
DESETA „NOĆ MUZEJA“ - Jubilarnu desetu „Noć muzeja“, koja će se održati 30. siječnja od 18,00 sati do 01,00 sat iza ponoći, uz slobodan ulaz za sve programe, organizira Hrvatsko muzejsko društvo. Sudjelovat će više od 200 muzeja, galerija, arhiva, knjižnica, znanstveno-istraživačkih centara, obrazovnih i drugih institucija iz više od 100 gradova i mjesta. Tema je ''Izumi i otkrića – Nikola Tesla univerzalni um''.Ove godine naglasak je na mogućnosti razvoja Gospića, Like i cijele regije kroz ličnost genijalnog izumitelja Nikole Tesle, povezujući Muzej Like u Gospiću i Memorijalni centar ''Nikola Tesla'' u Smiljanu s Tehničkim muzejom u Zagrebu. Inače, u devet godina „Noći“ bilo je više od dva milijuna posjetitelja, a prošle godine rekordnih 360.000 koji su na više od 200 odredišta besplatno pratili kvalitetne i raznovrsne programe.

NAGRADA ZA ŽIVOTNO DJELO DRAGOMIRU- MAJI VLAHOVIĆU - Godišnja izložba ostvarenja arhitekata u 2014. godini, u organizaciji Udruženja hrvatskih arhitekata otvorena je sinoć u zagrebačkom Francuskom paviljonu. Dodijeljene su i strukovne godišnje nagrade za arhitektonska postignuća u prošloj godini, a arhitekt Dragomir-Maji Vlahović primio je Nagradu "Viktor Kovačić" za životno djelo.

NOVI IZGLED KINEZIOLOŠKOG FAKULTETA - Budući kompleks Kineziološkog fakulteta gradit će se prema projektu Vedrane Senečić, Željka Katalinića i Studija XXL, najavio je dekan fakulteta Damir Knjaz koji je uz zamjenika Tomislava Krstičevića i arhitekta Bojana Baletića, kao predstavnika Sveučilišta, projekt podržao. Radovi bi trebali započeti krajem ove godine ili početkom 2016., a trebali bi koštati nešto manje od 170 milijuna kuna.

OTPIS DUGOVA SIROMAŠNIM GRAĐANIMA - Zagorske gradonačelnike i načelnike Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar je pozvao da se priključe gradovima i općinama koji su potpisali sporazum o otpisu dugova blokiranim, najsiromašnijim građanima. Poziv je upućen svima, bez obzira na političku opciju, rekao je župan. U ovom trenutku bilo bi pogubno da gradonačelnici i načelnici, zbog politike i zbog toga što smo ušli u izbornu godinu ne podrže ovu mjeru, zaključio je župan. Sporazum su do sada potpisali gradonačelnici Klanjca, Oroslavja, Pregrade, Zaboka te načelnici Bedekovčine, Huma na Sutli, Kumrovca, Svetog Križa Začretja i Tuhlja.


OTVOREN DOM ZA STARIJE I NEMOĆNE U ŠIROKOM BREZJU - Jučer je svečano je otvoren i blagoslovljen obiteljski dom za starije i nemoćne osobe u Širokom Brezju, nedaleko Križevaca. Otvorenju je prisustvovao zamjenik križevačkog gradonačelnika Tomislav Katanović, a zgradu je blagoslovio župnik križevačke župe sv. Ane, Stjepan Soviček. U prigodnom programu sudjelovali su učenici OŠ Ljudevita Modeca, te članovi udruge Prigorsko srce, a dodijeljene su i posebne zahvalnice članovima Križevačkog likovnog kruga i svima ostalima koji su sudjelovali u uređenju novog prostora.

VLADIMIR KALŠAN MEĐIMURSKI VITEZ SVJETSKE KULTURE - Za istraživanje povijesti i kulture hrvatskog te mađarskog naroda, kao i njegovanje i razvijanje kulturnih veza između dva naroda, veliko priznanje mađarske kulturne javnosti primio je ravnatelj Muzeja Međimurja Čakovec, Vladimir Kalšan. Naime Zaklada za njegovanje kulture naselja dodijelila mu je titulu Viteza svjetske kulture na gala priredbi 19. mađarskog dana kulture, priređenoj u Budimpešti. Priznanje i čast viteza ove su godine zaslužili po jedna zaslužna osoba iz Švedske, Slovenije, Nigerije i Hrvatske, a našu je zemlju predstavljao upravo Međimurac, Vladimir Kalšan.

RASPRAVA O OPRAVDANOSTI KAPITALNIH PROJEKATA - Povjerenstvo za stručno vrednovanje i ocjenu opravdanosti te učinkovitosti investicijskih projekata Koprivničko-križevačke županije sastalo se, kako bi raspravilo o uvjetima pod kojima kapitalni projekti mogu biti uključeni u financiranje iz sredstava županijskog proračuna. Povjerenstvo je utvrdilo i dodatne momente koji mogu utjecati na ocjenu opravdanosti što doprinosi boljem kvalitetnijem planiranju i provođenju kapitalnih projekata koji se financiraju iz proračuna. Sastanku je prisustvovao zamjenik župana Ivan Pal te pročelnica Upravnog odjela za financije, proračun i javnu nabavu Robertina Zdjelar.

IZMJENE PROSTORNOG PLANA - Javna rasprava o Prijedlogu drugih ciljanih izmjena i dopuna Prostornog plana Krapinsko-zagorske županije i Strateškoj studiji utjecaja na okoliš tih izmjena, koje su vezane prije svega uz infrastrukturu na području Županije, trase plinovoda, pročistač otpadnih voda i brzu cestu Mokrice – Popovec provodi se do 9. veljače. Prijedlozi ovih dokumenata na uvidu su svim zainteresiranim građanima u prostorijama Krapinsko – zagorske županije i Općine Marija Bistrica svakog radnog dana od 8,00 do 15,00 sati, a sažetak je objavljen i na internetskim stranicama Županije. Mišljenja, prijedlozi i primjedbe mogu se tijekom javne rasprave upisati u knjigu primjedbi koja se nalazi uz izloženu dokumentaciju na mjestu javnog uvida ili dostaviti u pisanom obliku na adresu županijskog Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša.

HRVATSKE BOŽIĆNE JASLICE NAGRAĐENE U RIMU - Udruga prijatelja hrvatskih božićnih jaslica, bilježeći jubilej 10. godina od osnutka, ponovo je nagrađena u Rimu, gdje se predstavila s dva rada. Jedne su jaslice od bijelog kartona i gipsa Ivanke Prskalo te drugi rad autora Marka Luja i Mirjane Škreblin Lujo Na najpoznatijoj svjetskoj smotri božićnih jaslica „100 Pressepi“ održanoj u Rimu, predstavnicima Udruge i autorima jaslica Marku i Mirjani Lujo uručena je treća nagrada za strane jaslice.

PREDSTAVLJANJE VODIČA KULTURA ODIJEVANJA - Vodič „Kultura odijevanja“ bit će predstavljen u Gradskom muzeju Varaždin u sklopu projekta „Srijeda u muzeju“ večeras u 19,00 sati. Time ujedno završava i višegodišnji projekt čiju su realizaciju, uz vlastita sredstva varaždinskoga muzeja, sufinancirali Ministarstvo kulture RH i Grad Varaždin. Projekt Kultura odijevanja obuhvaćao je obnovu prostora za novi odjel, pripremu muzeološke koncepcije, restauratorsko-konzervatorske radove na izlošcima, likovno oblikovanje postava i tisak vodiča. U predstavljanju vodiča, uz ravnatelja varaždinskoga muzeja i autoricu- muzejsku savjetnicu Ljerku Šimunić, sudjelovat će i predsjednik Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske Zvonko Maković.

PROTUPROVALNI UREĐAJI U GRADSKOM MUZEJU - Opremanje Gradskog muzeja Jastrebarsko sigurnosnim sustavom bio je preduvjet za organizaciju izložbi radova velike vrijednosti brojnih umjetnika. Tako se u drugoj polovici godine planira obilježiti 100. godišnjica rođenja eminentnog slikara i grafičara Josipa Resteka, podrijetlom iz Volavja, za koju je dio radova kupljen prošle godine, a dio će biti nabavljen tijekom ove godine. Tako su video-nadzorom pokrivena oba ulaza i svi prozori na Muzeju. Trošak ugradnje od 20.000 kuna osiguran je iz gradskog proračuna. U Centru za kulturu i Gradskom muzeju Jastrebarsko, nadaju se da bi iduće godine mogli postaviti i izložbu slika Ljube Babića.

DAN ODŠKRINUTIH VRATA ZAGREBAČKE FILHARMONIJE - Zagrebačka filharmonija odškrinuti će svoja vrata večeras za učenike 7.c razreda O.Š. Ivan Cankar, čime će se obilježiti prvi po redu „Dan odškrinutih vrata“ Zagrebačke filharmonije. Učenici 7.c razreda O.Š. Ivan Cankar prvi će dobiti priliku ući u orkestar, sjesti na pozornicu, upoznati članove orkestra, osluškivati zvuk pojedinih instrumenata, vidjeti gdje i kako nastaju koncerti Zagrebačke filharmonije. Kako najavljuju Dan odškrinutih vrata postat će stalan koncept Zagrebačke filharmonije otvoren za sve vrtiće, škole, slučajne i namjerne prolaznike.

SVOGA TELA GOSPODAR - Predstava „Svoga tela gospodar“ rađena po noveli Slavka Kolara, bit će izvedena večeras s početkom u 19,30 sati na velikoj sceni HNK-a u Varaždinu. Redatelj je Georgij Paro, a u predstavi, inače premijerno izvedenoj u studenom prošle godine u varaždinskom kazalištu, glume Ljubomir Kerekeš, Sunčana Zelenika Konjević, Jan Kerekeš, Nikolina Hercerg, Darko Plovanić, Zdenko Brlek, Ljiljana Bogojević, Hana Hegedušić, Monika Roth, Ozren Opačić, Mirela Videk i Mirjana Sinožić.

DVADESET GODINA TEATRA EXIT - Teatar Exit nastavlja s rođendanskom akcijom 20 predstava – 20 ulaznica – 20 kuna. Akcija se odnosi na 20 predstava s repertoara Teatra EXIT. Svi zainteresirani, uz prethodnu telefonsku najavu, mogu rezervirati maksimalno 2 ulaznice po osobi po cijeni od 20,00 kuna za izdvojenu akcijsku predstavu. Sljedeća na akciji je predstava „Ispočetka“ u subotu, 24.siječnja od 20,00 sati.

OSVRT NA RAD I DJELO URLICHA BECK – Tribina s osvrtom na rad Ulricha Beck održat će se danas u 18,00 sati u Velikoj dvorani Matice hrvatske. Na tribini će biti govora o jednom od najproduktivnijih i najutjecajnijih sociologa današnjice koji je proučavao modernizaciju, ekološke probleme, ulogu sindikata, fleksibilizaciju radnog procesa i brojne druge fenomene. Tribinu organizira Odjel za sociologiju Matice hrvatske.

RADIONICE ZA RODILJE - Radionice o pripremi za porod, dojenju i zdravoj prehrani djece, organizira varaždinska udruga Dona. Radionicu o pripremi za porod vode educirane savjetnice, pomoćnice i pratilje koje nude emocionalnu i fizičku potporu i pomoć kroz trudnoću i pri porodu. Govorit će o fazama poroda i tome kako ih uz određene tehnike masaže i kretanja učiniti što ugodnijima i manje bolnima. Radionice su besplatne i održat će se danas, te 28. siječnja i 4. veljače u maloj dvorani županijske palače u Varaždinu.

REDOVITE LETAČKE AKTIVNOSTI - Redovite letačke aktivnosti, tijekom kojih se može očekivati probijanje zvučnog zida do petka, 23. siječnja provoditi će piloti zrakoplova MIG-21. Letovi će se provoditi od 10,00 do 16,00 sati, na visini iznad 10.000 metara na području Osječko-baranjske, Požeško-slavonske, Brodsko-posavske, Sisačko-moslavačke, Bjelovarsko-bilogorske i Zagrebačke županije.

 
utorak, 20. siječnja 2015.
GRAD ZAGREB OTPISUJE DUGOVE - Sporazum za ublažavanje financijskih poteškoća određenog dijela građana koji su ovršenici u postupcima prisilne naplate tražbina male vrijednosti na novčanim sredstvima potpisala je u Vladi zamjenica gradonačelnika Zagreba Sandra Švaljek, istaknuvši da Zagreb i ovom prigodom pokazuje kako je uistinu socijalno osjetljiv grad, a ovo je još jedna od brojnih mjera pomoći za Zagrepčane koji se nalaze u teškoj socijalnoj situaciji. Ova mjera neće riješiti težak položaj građana, a na nama je da upremo sve snage kako bi se povećala njihova zapošljivost. Jer jedino kroz zapošljavanje izbjeći ćemo potrebu za budućim potisivanjem ovakvog ili sličnih sporazuma, ustvrdila je Švaljek.

NOVO RUHO ZRAČNE LUKE ZAGREB - Godinu dana od početka gradnje podignuta je konstrukcija nove zgrade zračne luke Zagreb koja će imati kapacitet za pet milijuna putnika godišnje. Stupovi za nadvožnjak kojim će putnici autobusom ili taksijem dolaziti na prvi kat zgrade gotovo su završeni. S prednje strane zgrade već je sagrađeno nekoliko nosača za aviomostove kojima će se iz putničke zgrade ulaziti u avione. Također su napravljeni nova stajanka za borbene avione Ratnog zrakoplovstva, nova rulna staza i podvožnjak ispod nje. Za nešto manje od dvije godine novi aerodrom bi trebao biti potpuno završen. Velike pripreme rade se i za popratne sadržaje i infrastrukturu, za što je zadužena Zračna luka Zagreb koja radi na razvoju tri velika projekta, hotel visoke kategorije, Cargo centra i željezničke pruge kojom bi se povezali gradovi Velika Gorica i Zagreb.

NASTAVAK PORASTA TURISTIČKIH DOLAZAKA - Turistička zajednica grada Zagreba ove godine očekuje nastavak porasta turističkih dolazaka i noćenja u Zagrebu, u promociji će više koristiti online marketinške taktike, a prema Programu rada za ovu godinu za sve aktivnosti i poslovanje raspolaže sa 68,4 milijuna kuna, što je na razini prošle godine. Većinu tog iznosa planiraju utrošiti za promociju Zagreba na svim tržištima na kojima su i do sada to činili uz pojačavanje online i marketinških kampanja te oglašavanja s naglaskom na ljeto i zimu odnosno višemjesečnu proljetno-ljetnu manifestaciju Zagrebački vremeplov te prosinački Advent u Zagrebu.

LJEKARNA U ZAPREŠIĆU OTVORENA DO PONOĆI - Ljekarni na Trgu žrtava fašizma u Zaprešiću ukinuto je noćno dežurstvo zbog pomanjkanja sredstava u proračunima okolnih općina koje su uz Grad Zaprešić i Zagrebačku županiju sufinancirale njen rad. Ipak ljekarna radi do ponoći. Novo radno vrijeme ljekarne je od 7,00 do 24,00 sata, a 60.000 građana, koji su iz Zaprešića i okolnih općina dolazili upravo u tu ljekarnu, zadovoljni su novom odlukom.

HRVATSKI VETERINARSKI INSTITUT SELI U VELIKU GORICU - U Veliku Goricu odnosno u Kurilovec preselit će kroz dvije godine Hrvatski veterinarski institut iz postojećih prostora u Savskoj ulici koji im više nisu dostatni. Gradnja nove zgrade, barem prema planovima, trebala bi započeti u 2016. godini, a investicija je vrijedna 10 milijuna eura. Gradnju će financirati dijelom Institut, a dio će se namaknuti iz fondova EU. Novo zemljište u Kurilovcu u vlasništvu je države pa je Institut Državnom uredu za upravljanje imovinom uputio pismo namjere za darovanje zemljišta, što bi trebalo biti riješeno za nekoliko mjeseci. Zaposlenici Instituta, njih 150, tako će na raspolaganju imati oko osam tisuća četvornih metara i novouređenih 17 laboratorija.

PRVA SOLARNA JAVNA RASVJETA U VARAŽDINU -  Postavljanje solarne javne rasvjete na nekad zapuštenom prostoru između ulice grada Koblenza i istočne obilaznice, financirao je na inicijativu stanovnika tog kvarta grad Varaždin. Riječ je o samoodrživom solarnom sistemu s eko LED rasvjetom. Rasvjeta radi autonomno, te za nju nije potrebno ulaganje niti održavanje. To je za sada prva takva rasvjeta U Varaždinu. Ukupna investicija je vrijedna 75 tisuća kuna isplatit će se već za 5 godina.

PROJEKT e-ŠKOLE - Tridesetak škola Međimurske županije prijavilo se za sudjelovanje u pilot projektu e-škole. U pilot-projektu sudjelovat će osnovne i srednje škole, a prvih 20 bit će opremljeno do početka školske godine 2015./2016. Za njih je u proračunu osigurano dvadesetak milijuna kuna, a opremanjem preostalih 120 krenut će se, kada iz fondova EU stigne potrebnih četrdesetak milijuna eura, što bi, prema najavama, trebalo biti u kolovozu ili rujnu. Pilot-projekt trajat će dvije školske godine.

AGLOMERACIJA KRIŽEVCI - Informacija o provođenju programa Aglomeracije Križevci našla se na dnevnom redu nedavne sjednice kolegija križevačkog gradonačelnika, a članovi kolegija doznali su kako je gotova dokumentacija za sustav odvodnje unutar projekta Aglomeracije te su dobivene sve dozvole. U tijeku je odabir izvođača za izradu tendera za natječaj, a obzirom da je riječ o 115.000.000 kuna, natječaj koji će se raspisati do polovice ove godine bit će međunarodni. Aglomeracija obuhvaća 84 kilometra, od čega 63 kilometra nove kanalizacijske mreže dok je ostalo rekonstrukcija.

BAZA PROJEKATA KRAPINSKO-ZAGORSKE ŽUPANIJE - Četvrti poziv za dostavu projektnih prijedloga za uvrštavanje u Bazu projekata Krapinsko-zagorske županije otvoren je do kraja siječnja. Svrha ovog kao i dosadašnja tri poziva jest identificirati i prikupiti sve ideje, prijedloge i projekte koji su važni za razvoj Krapinsko-zagorske županije, za ostvarivanje ciljeva i prioriteta utvrđenih Strategijom razvoja Krapinsko-zagorske županije za razdoblje od 2011. do 2015. godine i Strategijom razvoja ljudskih potencijala Krapinsko-zagorske županije 2014.-2015. godine.Prijedlozi se podnose isključivo putem elektronskog obrasca dostupnog na internetskim stranicama Zagorske razvojne agencije.

KNJIGE KOJE SU OBLIKOVALE POSLOVANJE U AMERICI - Gradska knjižnica „Metel Ožegović“ u Varaždinu bogatija je za desetak knjiga ekonomske tematike na engleskom jeziku. Knjige je kroz projekt koji promovira poslovne informativne centre unutar narodnih knjižnica, doniralo Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih država u Hrvatskoj. Donacijom pod nazivom "Knjige koje su oblikovale poslovanje u Americi", oslikava se odnos američkog društva prema radu, kapitalu i radništvu. Prilikom nedavnog posjeta Varaždinu knjige su u gradskoj knjižnici uručili veleposlanik , Kenneth Merten, te Christian Wright, šef Ureda za odnose s javnošću veleposlanstva SAD u Hrvatskoj.

ŠKOLA ZA UDRUGE U LUDBREGU - Tijekom prošle godine Grad Ludbreg u suradnji s Turističko-kulturno informativnim centrom Lepoglava proveo je projekt „Škola za udruge“ u organizirajući radionice i predavanja, s ciljem jačanja kapaciteta civilnog društva na području Ludbrega. Završna radionica Škole za udruge, s temom prijave projekata odnosno programa na natječaj koji će raspisati Grad Ludbreg, bit će održana ovog četvrtka 22. siječnja u prostorijama Pučkog otvorenog učilišta „Dragutin Novak“ Ludbreg s početkom u 17 sati

DOGRADNJA OSNOVNE ŠKOLE SOKOLOVAC - Osnovnu školu Sokolovac na kojoj su u tijeku radovi treće faze dogradnje škole i sportske dvorane, posjetio je zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ivan Pal. Ukupna vrijednost radova iznosi oko 9,2 milijuna kuna. Završetkom objekta omogućit će se održavanje jednosmjenske nastave za oko 240 učenika.

PRAVNA KLINIKA U KOPRIVNICI - Koprivnicu će sutra prijepodne posjetiti studenti Pravnog fakulteta u Zagrebu koji u sklopu projekta Pravne klinike pružaju besplatnu pravnu pomoć građanima. Klinika pruža pravne savjete, pomažući klijentima da se snađu u pravnim problemima s kojima se suočavaju. Besplatnu pravnu pomoć mogu zatražiti svi zainteresirani građani kojima je pravna pomoć potrebna, a sutrašnje dežurstvo Pravne klinike bit će od 10,00 do 1,00 sati u koprivničkoj Gradskoj vijećnici.

ZAGORSKIM VINARIMA SREDSTVA IZ VINSKE OMOTNICE - Sredstva za sufinanciranje projekata iz EU fondova, iz tzv. Vinske omotnice prošle su godine dobila i tri zagorska obiteljska poljoprivredna gospodarstva. Najveći iznos, 894.000 kuna, dobio je OPG Bišćan iz Donje Stubice za opremanje vinogradarskog podruma. Za modernizaciju podruma sredstva je dobila i obitelj Pišković iz Oroslavja, kojima su odobrene 173.000 kuna, a obitelji Petrišić iz Klanjca za projekt zamjene sorte na postojećoj površini i drenažu u vinogradu odobreno je 160.000 kuna. Zagorski vinogradari ipak se teško odlučuju na ove natječaje, zbog složene popratne dokumentacije i uvjeta da projekte prvo moraju isfinancirati sami, a tek kasnije iz EU fondova dobivaju povrat od 50 do 80 posto uloženog novca. U izradi i prijavi projekata pomaže im i Zagorska razvojna agencija. Inače, preko nacionalnog petogodišnjeg programa pomoći sektoru vina iz tzv. europske Vinske omotnice osigurano je 57 milijuna eura za cijelu Hrvatsku.

REKORDNI POSJET TEHNIČKOM MUZEJU - 162.312 posjetitelja obišlo je Tehnički muzej prošle godine, kada je proslavio i šezdesetu obljetnicu osnutka, a zgrada u Savskoj ulici obilježila 65 godina starosti. Brojke su to koje svjedoče, da je Tehnički muzej i dalje među najposjećenijim muzejima u Hrvatskoj. Od ukupnog broja posjetitelja 72.505 se odnosi na pojedinačni posjet, a 89.807 na organizirani posjet grupa. U odnosu na 2013. porast posjeta je 26 posto. U Muzeju je prošle godine priređeno 11 izložbi, 29 edukativnih akcija i radionica koje je posjetilo 15.228 korisnika. Od izložaba najposjećenije su bile Vama na usluzi – umjetnost i svijet rada sa 32.443, Strukture nevidljivog sa 18.293 i Prvi hrvatski tramvaj – 130. obljetnica osječke konjske željeznice sa 3755 posjetitelja.

SJEĆANJE NA EDU MURTIĆA - Izložba „Sjećanje na Edu Murtića„ umjetničkog fotografa Branimira Bakovića bit će otvorena u
KIC-ovoj Foto galeriji u 19,00 sati. Ova izložba dio je programa kojim KIC obilježava 45. obljetnicu utemeljenja Galerije Forum, a pada i na desetu obljetnicu Murtićeve smrti. Murtić je jedan od najvećih hrvatskih slikara te je bio istaknuti intelektualac. Izložba je otvorena do 15. veljače 2015.

IZLOŽBA SLIKA MIRJANE VAJDIĆ - Izložba slika Mirjane Vajdić pod nazivom “Čari bara i močvara” bit će otvorena u Galeriji Vladimir Filakovac, večeras u 19,00 sati Izložba je otvorena do 5. veljače 2015., radnim danom od 10,00 do 19,00 sati.Ulaz je slobodan.

DVA GUERCINOVA LICA - PREDAVANJE U MUO - Predavanje 'Dva Guercinova lica' u atriju Muzeja za umjetnost i obrt, danas će održati izvanredni profesor na Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Frane Dulibić u 19,30 sati. "Izložbom Guercino – svjetlo baroka otkrivamo Guercina kao slikara fresaka i ulja na platnu. Uz Guercina kao slikara, postoji i jedno njegovo sasvim drugačije, manje poznato lice, Guercino kao crtač. Prepoznatljive karakteristike Guercinova slikarstva izrazito su drugačije od karakteristika njegovih crteža. U čemu je razlika između tih dvaju Guercinovih lica: crtača i slikara, bit će riječi na današnjem predavanju.

GODIŠNJA IZLOŽBA OSTVARENJA HRVATSKIH ARHITEKATA - Udruženje hrvatskih arhitekata organizira svečano otvorenje godišnje izložbe ostvarenja hrvatskih arhitekata u 2014. uz dodjelu godišnjih nagrada Udruženja hrvatskih arhitekata, u Francuskom paviljonu, danas u 20,00 sati. Izložba ostaje otvorena do 30. siječnja, a može se pogledati radnim danom od 10,00 do 19,00 sati.

IZLOŽBA IRIS POLJAN - Otvorenje izložbe "Na vlastiti račun" suvremene umjetnice Iris Poljan bit će održano večeras u Galeriji Vladimir Nazor , Ilica 163, u 19,00 sati.

TRIBINA U BOOKSI - Pisac, feralovac, 'tata' Robija K., novinar i esejist Viktor Ivančić gostovat će u Klubu Booksa na tribini "Od korica do korica" u povodu objavljivanja svoje nove zbirke priča "Radnici i seljaci". Tribina je večeras Klubu Booksa, Martićeva 14d, od 19,0 sati.

VODSTVO PETERA KOGLERA U MSU - Austrijski umjetnik Peter Kogler provest će posjetitelje po svojoj izložbi u Muzeju suvremene umjetnosti i s njima će razgovarati o svojemu radu od 17,00 sati.

GITARISTIČKI KONCERT U HGZ - Koncert Krešimira Bedeka na gitari bit će održan večeras u Hrvatskom glazbenom zavodu, Gundulićeva 14, od 20,0 sati. Izvodit će djela Rodriga i Tudora.

POSKUPLJUJE PARKIRANJE NA PLESU - Parkiranje na zagrebačkom aerodromu danas ponovno poskupljuje. Prema novom cjeniku, najviše poskupljuje parkiranje od jedan do tri sata koje će stajati od 19 do 70 kuna, ovisno o parkingu. Oni koji se žele kratkotrajno parkirati da bi dočekali ili otpratili nekoga, i dalje imaju mogućnost besplatnog parkiranja do deset minuta. Parking je najmanje poskupio za one koji automobile ostavljaju tri ili više dana. U Upravi su svjesni da odluka neće biti dobro prihvaćena, ali ističu da se na Pleso i dalje može povoljnijim autobusom.

AKTIVNOSTI VARAŽDINSKOG CISOKA - Varaždinski centar za informiranje i savjetovanje o karijeri CISOK nastavlja s aktivnostima savjetovanja o profesionalnom usmjeravanju, pomažući zainteresiranima u traženju zaposlenja i usmjeravanju karijere. Danas poslijepodne u prostorima CISOK-a u Kukuljevićevoj ulici, organizira se besplatna radionica pod nazivom Moj prvi profesionalni odabir. Sudionici, učenici završnih razreda osnove škole, uz pomoć stručnih savjetnica CISOKA, razmotrit će nedoumice vezane uz donošenje odluke o tome koju srednju školu upisati.

SAVJETOVANJE HRVATSKIH VOĆARA - Hrvatska voćarska zajednica i Savjetodavna služba u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede, Agronomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatskim centrom za poljoprivredu, hranu i selo i Zagrebačkom udrugom voćara organizira 10. znanstveno-stručno savjetovanje hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem, koje će se održati u Sv. Martinu na Muri od 26. do 28. veljače 2015. na temu „Udruživanje kao uvjet daljnjeg razvoja hrvatskog voćarstva“. Prijave za sudjelovanje u radu stručnog dijela savjetovanja primaju se do 26. Siječnja u savjetodavnoj službi i Hrvatskoj voćarskoj zajednici.

PREDAVANJA ZA POLJOPRIVREDNIKE - Predavanje za osposobljavanje o održivoj uporabi pesticida organizira danas u Čakovcu i u Maloj Subotici Pučko otvoreno učilište Novak. Predavanje započinje večeras u 18,00 sati u čakovečkoj podružnici učilišta u Zelenoj ulici, dok će se u Maloj Subotici održati u sjedištu Učilišta u ulici Braće Radića. Nakon završenog osposobljavanja polaznici koji polože ispit dobivaju Potvrdu o završenoj izobrazbi te identifikacijsku iskaznicu koju izdaje nadležna savjetodavna služba.

RAZMJENA MLADIH SPORTAŠA - Zajednica sportova Koprivničko-križevačke županije se i ove godine, uz pomoć županije, uključuje u razmjenu mladih sportaša u sklopu programa Erasmus +. U pripremi je projektni prijedlog pod nazivom „Move yourself“ u kojem će Zajednica sportova biti partner, zajedno s organizacijama iz Mađarske i Slovenije, dok će nositelj projekta biti organizacija Club Aktiv Gesund iz austrijskog Klagenfurta. Na nedavnom sastanku vezanom uz organizaciju aktivnosti u projektu, kojem je prisustvovao zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ivan Pal, dogovoreno je između ostalog da će na osmodnevnom ljetnom sportskom kampu u Austriji županiju predstavljati mlade košarkašice iz Koprivničkih Bregi.

PRVENSTVO U STANDARDNIM PLESOVIMA - Prvenstvo Hrvatske u standardnim plesovima održat će se u varaždinskoj dvorani Graberje ove subote, 24. siječnja u organizaciji Hrvatskog sportskog plesnog saveza. Nastupit će oko 100 najboljih sportskih plesnih parova u osam starosnih kategorija.

FABIJANSKA OSMINA - U prigodi proslave zaštitnika župe sv. Fabijana i Sebastijana u Varaždinu i početka duhovne obnove Fabijanske osmine večeras će misno slavlje u 18,00 sati u župnoj crkvi Dobrog pastira predvoditi varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak. Danas je blagoslovljen novi kameni crkveni oltar kojeg je izradio varaždinski akademski umjetnik Nikola Šanjek. Fabijansku osminu koja traje do idućeg utorka svojim će nastupima uveličati glazbenici, odnosno dekanatski župni zborovi sa svojim župnicima i župnim vikarima koji će predvoditi večernje mise u 18,00 sati.

TEČAJEVI STRANIH JEZIKA ZA UMIROVLJENIKE - Tečaj talijanskog i francuskog jezika za umirovljenike organizira neprofitna udruga Klub Maksimir. Osim toga u prostoru Doma za starije i nemoćne osobe organizira jogu, pilates i ostale vrste vježbanja. Sve programe vode posebno educirani volonteri. Više informacija može se dobiti na broj telefona 01/23 51 285.

MEDVEŠČAK PROTIV ATLANTA - Utakmica 49. kola hokejaške KHL lige Medveščak - Atlant odigrat će se u Ledenoj dvorani Doma sportova u 19,30 sati.

IZMJENE NA LINIJI 164 - Autobusna linija 164 Savski most - Horvati od danas prometovat će skraćeno do raskrižja ulica Horvati i Hercegi, zbog radova na dijelu Ulice Horvati od zone raskrižja ulica Mavračići i Horvati te Šumske ceste, do raskrižja ulica Horvati i Derdići. Završetak radova očekuje se u subotu, 24. siječnja.
 
ponedjeljak, 19. siječnja 2015.
ENERGETSKA UČINKOVITOST VIŠESTAMBENIH ZGRADA - Javni poziv za energetsku obnovu višestambenih zgrada, u vrijednosti više od 100 milijuna kuna, raspisao je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Natječaj obuhvaća četiri koraka za cjelovitu energetsku obnovu - energetski pregled i certificiranje, izradu projektne dokumentacije, energetsku obnovu zgrade te ugradnju uređaja za individualno mjerenje potrošnje toplinske energije odnosno kalorimetre ili razdjelnike.Građani koji projekte prijavljuju putem upravitelja zgrade mogu dobiti od 40 do 80 posto bespovratnih sredstava, a za izradu projektne dokumentacije čak do 100 posto. U odnosu na prošlu godinu predviđena sredstva su povećana su sa 44 na više od 100 milijuna kuna.

ZAGREBU NOMINACIJA ZA NAJBOLJU EUROPSKU DESTINACIJU - Grad Zagreb nominiran za „Najbolju europsku destinaciju za 2015 godinu” poznate internetske stranice European Best Destinations, koju vodi i uređuje istoimena nevladina organizacija čije je središte u Bruxellesu i koja je posvećena promociji turističkih i kulturnih sadržaja Starog kontinenta. Zagreb, koji je lani osvojio drugo mjesto u ovom zanimljivom i vrlo uglednom natjecanju i ove godine se pridružio listi 20 nominiranih europskih destinacija. Osvajač titule “Najbolje europske destinacije za 2015. godinu” bit će objavljen nakon što bude okončano javno glasanje koje počinje sutra i traje do 10. veljače.

ODSJEK ZA GRAĐANE U ZAGREBU - Zagrebački Odsjek za građane u predvorju Gradske uprave na Trgu Stjepana Radića i dalje funkcionira, a u njemu rade stručno osposobljeni djelatnici koji svakodnevno primaju građane pomažući im u iznalaženju odgovora na pitanja i rješavanju problema vezano uz djelatnost gradskih ureda, zavoda i službi. Odsjek za građane otvoren je radnim danom od 8,00 do 19 ,00 sati, a pitanja se mogu slati na e-mail: odsjek-za-gradjane@zagreb.hr ili putem besplatnog telefona 0800 1991.

ISPLATA NOVČANE POMOĆI UMIROVLJENICIMA - Novčana pomoć umirovljenicima koju daje Grad Zagreb za mjesec siječanj isplaćuje se danas putem Hrvatske pošte. Umirovljenici koji ju ne prime na kućnu adresu moći će je podići u poštanskim uredima narednih deset dana.

MILANKA OPAĆČIĆ DANAS U ZABOKU - Sporazum za ublažavanje financijskih poteškoća određenog dijela građana koji su ovršenici u postupcima prisilne naplate tražbina male vrijednosti na novčanim sredstvima potpredsjednica Vlade RH i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić potpisat će danas, u 15,00 sati, u Gradskoj upravi Zaboka. Sporazum će potpisati i gradonačelnici gradova Klanjca, Oroslavlja, Pregrade, Zaboka te načelnici općina Bedekovčina, Hum na Sutli, Kumrovca, Sveti križ Začretje i Tuhelj. Nakon toga, u 18,00 sati Milanka Opačić održat će tribinu u Multimedijalnom centru u Zaboku.

BESPLATNI OBRAZOVNI PROGRAM ZA POLJOPRIVREDNIKE - Program obrazovanja „Poduzetništvo u ekonomiji znanja – Specijalistička edukacija za poljoprivrednike“ za 15 polaznika organizira Zagrebačka županija u suradnji sa zagrebačkim Ekonomskim fakultetom. Namijenjen je poljoprivrednicima koji nemaju prethodno formalno ekonomsko i poduzetničko obrazovanje, s ciljem stjecanja novih znanja za unapređenje poljoprivredne djelatnosti te povećanja konkurentnosti županijskih poljoprivrednika. Zainteresirani se mogu prijaviti još danas i sutra, a program će se početi provoditi u veljači u prostorijama Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

U KRIŽEVCIMA MJERE ZA ZAPOŠLJAVANJE MLADIH - U organizaciji Područnog ureda zavoda za zdravstveno osiguranje, Obrtničke komore Koprivničko- križevačke županije i Županijske gospodarske komore, u Križevcima su predstavljene mjere za poticanje zapošljavanja mladih s naglaskom na uvođenje i provedbu Garancije za mlade. Prezentaciju namijenjenu poslodavcima i nezaposlenim osobama održao je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić, a prezentaciji su među ostalima prisustvovali zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ivan Pal, saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Križevaca Branko Hrg, te saborska zastupnica i gradonačelnica Grada Koprivnice Vesna Želježnjak.

PRAVNA KLINIKA SUTRA U ZLATARU - Dežurstvo Pravne klinike, u kojoj studenti zagrebačkog Pravnog fakulteta pružaju besplatne pravne savjete građanima sutra, 20. siječnja organizira se u Zlataru od 10,00 do 12,00 sati u prostorijama Udruge osoba s invaliditetom KZŽ, a od 12,00 do 14,00 sati u Gradskoj vijećnici. Kako bi dobili besplatne pravne savjete, građani sa sobom trebaju ponijeti dokumentaciju.
 
PREDSTAVLJANJE NOVINA U ZAKONU O RADU - Seminar predstavljanja noviteta u Zakonu o radu te izmjene Zakona o zaštiti na radu organizira Hrvatska gospodarska komora Županijska komora Krapina u suradnji s Ministarstvom rada i mirovinskog sustava u četvrtak, 22. aiječnja. Prezentaciju novina u Zakonu o radu, imat će Marina Kasunić Peris, pomoćnica ministra rada i mirovinskog sustava i Inga Žic, načelnica Sektora za rad i socijalno partnerstvo. Izmjene u Zakonu o zaštiti na radu, izlaže Ivica Oreč Šukelj, viši stručni savjetnik u Službi zaštite na radu. Zainteresirani za sudjelovanje mogu se prijaviti najkasnije do 21. siječnja.

VARAŽDINSKA ŽUPANIJA POMAŽE UDRUZI SRCE - Donaciju Varaždinske županije, medicinska pomagala u vrijednosti 62 tisuće kuna, predsjednici Udruge za palijativnu pomoć SRCE Novi Marof Miljenki Šimec uručio je zamjenik župana Alen Kišić. Udruga za palijativnu pomoć SRCE Novi Marof će kroz posudionicu pomagala surađivati sa Službom za produženo liječenje i palijativnu skrb u Novom Marofu, posuđujući invalidska kolica, toaletne stolice, krevete, hodalice i ostala pomagala čime će bolesnicima poboljšati kvalitetu života, a njihovim obiteljima olakšati brigu i skrb. Služba za produženo liječenje i palijativnu skrb u Novom Marofu trenutno raspolaže sa 300 kreveta, od kojih je 85 opremljeno za palijativnu skrb.

DJEČJE GRADSKO VIJEĆE ČAKOVCA - Dječje gradsko vijeće Čakovca, sastavljeno od 21 učenika iz svih sedam čakovečkih osnovnih škola, održalo je svoju prvu sjednicu u ovoj godini. Na sjednici je usvojeno izvješće o radu za prošlu te je donesen plan aktivnosti za ovu godinu. U ovoj godini dječji će vijećnici, uz projekte 'Čitajmo svi, veliki i mali', 'I ja bih na more', 'Škola informatike u Dramlju', u sklopu projekta 'I životinje su moji prijatelji', volontirati u čakovečkom azilu za životinje. Dječji će vijećnici volontirati i u Caritasovom domu u Čakovcu te na odjelu pedijatrije u Županijskoj bolnici, a sudjelovat će i na raznim zabavnim i poučnim radionicama te na susretima gradova i općina – prijatelja djece i susretima dječjih gradskih vijeća.
 
AKTIVNOSTI VARAŽDINSKOG CISOKA - Varaždinski centar za informiranje i savjetovanje o karijeri CISOK nastavlja s aktivnostima savjetovanja o profesionalnom usmjeravanju, pomažući zainteresiranima u traženju zaposlenja i usmjeravanju karijere. Danas i sutra poslijepodne u prostorima CISOK-a u Kukuljevićevoj ulici, organiziraju se besplatne radionice pod nazivom Moj prvi profesionalni odabir. Sudionici, učenici završnih razreda osnove škole, uz pomoć stručnih savjetnica CISOKA, razmotrit će nedoumice vezane uz donošenje odluke o tome koju srednju školu upisati. Današnja radionica počinje u 16,00 a sutrašnja u 15,00 sati.

TOMISLAV NOVINŠČAK NOVI RAVNATELJ HITNE U MEĐIMURJU - Ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije iduće će 4 godine biti Tomislav Novinščak iz Čakovca. Novoizabrani ravnatelj najavljuje brojne projekte i ideje koje namjerava realizirati. Jedan od njih nedavno je i predstavljen, a radi se o jedinstvenoj platformi za medicinske usluge eHitna koji će doprinijeti unaprjeđenju organizacije rada prijavno–dojavne jedinice hitne pomoći i svih mobilnih medicinskih timova, te boljoj kontroli obavljanja hitne medicinske pomoći u Međimurskoj županiji.

UGOVORI S PRIJEVOZNICIMA - Ugovore za javni prijevoz učenika osnovnih i srednjih škola kojima je osnivač Koprivničko- križevačka županija potpisao je župan Darko Koren sa predstavnicima prijevoznika. Cijena prijevoza za ovu godinu iznosi 7.300.000 kuna.

DELEGACIJA AMERIČKE NACIONALNE GARDE U KOPRIVNICI - Pripadnici američke nacionalne garde iz savezne države Minnesote u pratnji glavnog vatrogasnog zapovjednika Republike Hrvatske Slavka Tucakovića boravili su u posjetu Koprivnici. Domaćin gostima iz SAD-a bio je predsjednik Gradskog vijeća Zoran Gošek. Cilj posjeta Hrvatskoj je unapređenje suradnje između naše zemlje i savezne države Minnesote u zaštiti ključne infrastrukture

KOPRIVNIČKI NAJ VOLONTERI - Udruga mladih Koprivnica dodijelit će priznanja ZLATNI VOL najistaknutijim koprivničkim volonterima, nastojeći na taj način promovirati važnost volonterskog rada. Nagrada se dodjeljuje u tri kategorije, osobama starijim od 29 godina, mlađima od 29 godina i za manifestaciju provedenu od strane volontera. Svaka udruga može predložiti po jednog kandidata u svakoj kategoriji. Prijedlozi se dostavljaju do sutra na e-mail adresu umko@umko.hr. Svi predloženi kandidati primit će priznanje, dok će se izbor najuspješnijih obaviti u dvorani Doma mladih, u subotu 24. siječnja.

KONCERT VARAŽDINSKE PIJANISTICE U ZAGREBU - Samostalni pijanistički recital održati će danas u Velikoj dvorani Matice hrvatske u Zagrebu varaždinska pijanistica Margareta Piskač. Margareta je učenica završnog razreda Glazbene škole i 1. Gimnazije u Varaždinu. Iza nje je niz zapaženih nastupa, te brojne nagrade s državnih i međunarodnih natjecanja. Nedavno je položila prijemni ispit na Univerzitetu „ Anton Bruckner“ u Linzu gdje će od jeseni nastaviti školovanje. Na recitalu u Zagrebu izvest će djela Beethovena, Chopina, Liszta, Dore Pejačević, Debussya i Gershwina. Početak koncerta je u 20,00 sati.

PREDSTAVLJANJE KNJIGE „BRODSKI DNEVNIK“ - Predstavljanje knjige "Brodski dnevnik" austrijskoga pisca mlađe generacije Franza Hammerbachera bit će održano danas u Austrijskom kulturnom forumu, Gundulićeva 3, od 18,00 sati. Predstavit će ju urednica Lidija Dujić i prevoditeljica Sanja Lovrenčić. U dogovoru s autorom, hrvatsko izdanje knjige naslovljeno je "Brodski dnevnik", a knjiga je nastala tijekom plovidbe oko svijeta koja je, stjecajem okolnosti, trajala osamdeset dana.

THE GLENN MILLER ORCHESTRA U LISINSKOM - Svjetski big band The Glenn Miller Orchestra, koji je jedan od najvećih glazbenih sastava svih vremena, nastupit će večeras u zagrebačkoj Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog od 20,00 sati. Unikatan, prepoznatljiv zvuk Glenn Miller Orkestra utemeljen je na klarinetu, dva alt saksofona i dva tenor saksofona.Na zagrebačkom koncertu orkestar će izvesti neke od legendarnih skladbi iz svog bogatog repertoara koji danas ima više od 1700 skladbi.

KULTURA ODIJEVANJA - Nakon što je u travnju prošle godine stalni postav Kulturnopovijesnog odjela Gradskog muzeja Varaždin dopunjen muzeološkom cjelinom Kultura odijevanja, ovih dana objavljen je i istoimeni vodič, koji će biti predstavljen u sklopu Srijede u Muzeju, 21. siječnja, u 19,00 sati, u utvrdi Stari grad. Time ujedno završava i višegodišnji projekt, čiju su realizaciju, uz vlastita sredstva varaždinskog muzeja, sufinancirali Ministarstvo kulture RH i Grad Varaždin. Projekt Kultura odijevanja je obuhvaćao je obnovu prostora, pripremu muzeološke koncepcije, restauratorsko-konzervatorske radove na izlošcima, likovno oblikovanje postava i tisak vodiča, u čemu je sudjelovalo više stručnjaka i suradnika Muzeja.

KOMEDIJA „SLADOLED“ U IVANIĆ GRADU - Komedija Mire Gavrana „Sladoled“ može se pogledati večeras u velikoj dvorani POU Ivanić Grada od 19,00 sati.

IZLOŽBA FOTOGRAFIJA U ZAPREŠIĆU - Godišnja izložba fotografija Zaprešićkog špigla „Objektiv-no grad“ bit će otvorena danas u predvorju Doma zdravlja u Zaprešiću.

RADIONICA ŠIVANJA KROJENJA I RECIKLIRANJA - Udruga Autonomni centar – ACT i Socijalna zadruga Humana Nova danas organiziraju kreativnu i besplatnu radionicu šivanja, krojenja i recikliranja. Na radionici će se izrađivati kozmetičke torbice od recikliranih materijala pod vodstvom zadrugarki iz Socijalne zadruge Humana Nova. Početak je u 16,00 sati u prostorijama Humane Nove u Novakovoj ulici u Čakovcu. Radionica je dio programa za javnost pod nazivom act.klub koji se provodi se uz potporu Ministarstva socijalne politike i mladih.

RADIONICA IZRADE KNJIGA - Radionica izrade knjiga počinje danas u Kulturnom centru Trešnjevka. Tijekom tri mjeseca koliko traje radionica, polaznici će stvarati umjetničke knjige, a u sklopu radionice bit će upoznati sa teorijskim i povijesno umjetničkim značajem knjiga.

BESPLATNO PSIHOLOŠKO I PRAVNO SAVJETOVANJE - Besplatno pravno i psihološko savjetovanje za starije osobe te besplatan prijevoz i pratnju umirovljenika organizira humanitarna i neprofitna udruga za starije osobe Klub Maksimir. Projekt financira Ministarstvo socijalne politike i mladih, a više informacija može se dobiti na broju telefona 01/ 23 51 285.

BESPLATAN MAMOGRAFSKI PREGLED U JASTREBARSKOM - Izvanredno mamografsko snimanje za žene u dobi od 40 do 50 godine bit će organizirano sutra u prostoru DVD Jastrebarsko od 14,00 do 16,30 sati. Pozivaju se žene da se jave za ovaj besplatan i lako dostupan pregled, te time doprinesu važnosti vođenja brige o vlastitom zdravlju.Također, pozivaju se i žene koje su dobile poziv za mamografsko snimanje, a nisu se odazvale, da se jave kako bi ih djelatnice GDCK Jastrebarsko mogle staviti na popis.Ovog puta omogućava se i ženama starijim od 50 godina da obave denzitometriju, odnosno mjerenje gustoće kostiju.Pregledi su za ograničen broj osoba pa se zainteresirane moraju najaviti na broj telefona 01/6283-363.

USPJEŠNI VARAŽDINSKI PLIVAČI - Sjajan uspjeh postigli su proteklog vikenda članovi varaždinskog plivačkog kluba Barok. U subotu su nastupili na plivačkom mitingu u slovenskim Radencima osvojivši pet zlatnih, četiri srebrne i šest brončanih medalja. U konkurenciji 248 natjecatelja iz 18 klubova iz Slovenije, Austrije, Mađarske i Hrvatske. najuspješniji predstavnik Baroka bio je 12-godišnji Matej Čok koji je osvojio čak četiri medalje i to dva zlata, srebro i broncu. Dva zlata osvojio je Vid Ilčić. Najmlađa sudionica natjecanja Leona Juriša osvojila je zlatnu medalju.

 
petak, 16. siječnja 2015.
ISPLATA NOVČANE POMOĆI UMIROVLJENICIMA - Pomoć umirovljenicima koju daje Grad Zagreb za mjesec siječanj isplaćivat će se putem tekućih računa u i putem Hrvatske pošte.Korisnicima koji imaju otvorene tekuće račune pomoć se isplaćuje od danas, a korisnicima koji novčanu pomoć primaju putem Hrvatske pošte isplaćivat će se od ponedjeljka, 19. siječnja.Umirovljenici koji je neće primili na kućnu adresu moći će je podići u poštanskim uredima deset dana od početka isplate.

PREVENCIJA RAKA VRATA MATERNICE - Konferencija za novinare na kojoj će biti predstavljen nastavak provedbe programa Prevencije raka vrata maternice i drugih bolesti uzrokovanih HPV-om., bit će održana danas u zgradi Gradske uprave, Trg Stjepana Radića 1, od 11,00 sati. Uz obnašateljicu dužnosti gradonačelnika Grada Zagreba Sandru Švaljek, pressici će prisustvovati pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo Mirna Šitum, zamjenik pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Dinko Vukelić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar Zvonimir Šostar, te predstavnici Povjerenstva Grada Zagreba za prevenciju infekcije HPV-om.S obzirom na još uvijek mali odaziv na cijepljenje i činjenicu da se rak vrata maternice može prevenirati edukacijom, na konferenciji će biti najavljene i nadolazeće aktivnosti koje će se provoditi u okviru Europskog tjedna prevencije raka maternice od 17. do 25. siječnja, 3. nacionalnog dana borbe protiv raka maternice i 7. dana mimoza, s ciljem edukacije o novim spoznajama i dostignućima vezanim uz cjepivo.

GRAD IZNAJMLJUJE STARU KLAONICU - Nakon nekoliko godina propadanja, stara klaonica u Heinzelovoj 66 mogla bi ponovno oživjeti. U najmu je, naime, cijeli prostor, 32 tisuće četvornih metara malih i velikih hala koje su u lošem stanju. U samo nekoliko godina koliko se nije koristio prostor je devastiran pa će ga potencijalni investitori najprije morati počistiti, dovesti električnu energiju, popraviti krovove, urediti zidove te osigurati prozore i vrata... Grad se, naime, kao i za prostor Gredelja, na takvo što odlučio kako bi smanjili troškove održavanja i kako bi oživili zapuštene komplekse za koje još nemaju ni pravo rješenje ni kupca. Natječaj za zakup otvoren je do 26. siječnja, a u Zagrepčanki građani, obrtnici te poduzetnici mogu iznajmiti sve što žele. Tako se nude male hale od 14 četvornih metara za početnu cijenu od 130 kuna te veće od 400 četvornih metara za 3,5 tisuća kuna. Građani mogu zakupiti i ostale hale (uključujući i one pod zaštitom) za koje nije određena fiksna cijena pa zainteresirani mogu zakupiti kvadrata koliko žele, i to po početnoj cijeni od 8,99 kuna po četvornom metru. Prostori se mogu koristiti kao skladište za robu, za obavljanje trgovačkih djelatnosti, posredničkih usluga, za agencije, uredske djelatnosti te proizvođačku i prerađivačku djelatnost.

NIŽE CIJENE STANOVA - Prosječna tražena cijena stana u Zagrebu, prema podacima CentraNekretnina, u prosincu je iznosila 1562 eura za četvorni metar, što je u odnosu na studeni 1,5 posto više, no gledajući po gradskim četvrtima, tržišne cijene su u odnosu na isto razdoblje prošle godine pale u gotovo cijelom gradu.Najskuplja je i dalje gradska četvrt Medveščak s prosječnom cijenom od 2028 eura za kvadrat stana, a iza nje je centar grada u kojemu se metar četvorni prodaje po prosječnoj cijeni od 1936 eura. Slijede gradska četvrt Podsljeme u kojoj je cijena po kvadratu 1719 eura te Maksimir s cijenom od 1702 eura po kvadratu.I dalje su najniže cijene stanova u Sesvetama, gdje se kvadrat stana prodaje po cijeni od 1133 eura, a nešto su skuplji stanovi u Novom Zagrebu – istok, gdje je cijena stana 1234 eura po kvadratu, te u četvrti Donja Dubrava, gdje je kvadrat 1291 euro.

POVEĆANJE BROJA TURISTA U VARAŽDINSKOJ ŽUPANIJI - Porast dolazaka turista za 9 posto te noćenja za 3 posto zabilježila je Varaždinska županija u 2014. godini u odnosu na 2013. Posebno se povećao broj dolazaka stranih gostiju za 16 posto te noćenja za 6 posto. Najviše stranih gostiju stiglo je iz Italije, zatim Njemačke, Poljske, Austrije i Slovenije. Rezultati su to konstantnog rada Turističke zajednice Varaždinske županije i turističkih zajednica gradova i općina na unapređivanju turističkog proizvoda Varaždinske županije kao i promociji kroz različite vrste oglašavanja, ali i prihvata stranih turističkih novinara.

VARAŽDINSKA ŽUPANIJA POMAŽE UDRUZI SRCE - Udruzi za palijativnu pomoć „SRCE“ Novi Marof danas će biti uručena donacija Varaždinske županije. Riječ je o medicinskim pomagalima, a donirani antidekubitalni madraci, hodalice, kolica i ostali medicinski artikli namijenjeni su za posudionicu pomagala Udruge. Vrijednost donacije koju će predstavnicima udruge jutros u Specijalnoj bolnici za kronične bolesti u Novom Marofu uručiti zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić je 62 tisuće kuna.
 
JA SAM PROMJENA- VOLONTIRAM - Tiskovnu konferenciju na kojoj je predstavljen projekt „Ja sam promjena – volontiram“, priredila je u prostorijama Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Podravsko sunce u Koprivnici, Udruga osoba s invaliditetom „Bolje sutra“. Nositelj projekta je Udruga osoba s invaliditetom „Bolje sutra“ grada Koprivnice u partnerstvu sa Koprivničko-križevačkom županijom, Osnovnom školom Koprivnički Ivanec te općinom Koprivnički Ivanec. Glavni ciljevi projekta su odgoj i obrazovanje za volonterstvo kod osnovnoškolaca i osoba s invaliditetom Koprivničko-križevačke županije, edukacija o volonterstvu i volonterskom radu djece osnovnoškolskog uzrasta i motiviranje za osobni doprinos razvoja zajednice. Projekt koji će trajati do listopada ove godine s 50 tisuća kuna financira Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.

U GORIČANU PREDAVANJE O UPORABI PESTICIDA - Udruga poljoprivrednih proizvođača općine Goričan u suradnji s Općinom Goričan za svoje članove, mještane Goričana i zainteresirane poljoprivrednike iz okolice, organizira osposobljavanje za održivu uporabu pesticida. Izobrazba počinje u ponedjeljak s početkom u 18,00 sati u prostorijama Doma kulture u Goričanu.

OBLJETNICA POSTOJANJA NEZAVISNOG SINDIKATA ZNANOSTI I VISOKOG OBRAZOVANJA - 25 godina postojanja kao jedna od prvih istinski demokratskih i samoniklih organizacija u RH obilježit će ove subote, Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja. Njegov nastanak bio je odvažan pothvat 12 mladih asistenata naspram i u vrijeme tadašnjeg totalitarnog sustava na prijelazu 1989 i 1990. godine. Kao pionir slobodnog sindikalnog organiziranja, stvarajući sebe doprinosio je stvaranju demokratskog društva i razvoju socijalnih prava u našoj zemlji. Ovom centralnom proslavom, Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja obilježit će 25 godina uspješnog djelovanja, a tijekom 2015.godine organizirat će razne sindikalne susrete, otvorene rasprave, kazališne predstave za članove u svim regionalnim centrima i niz drugih aktivnosti kojima će nastojati potaknuti razvoj svijesti o važnosti zaštite interesa zaposlenika, ali i razvoj hrvatskog društva.

DONACIJA ČAKOVEČKOJ KNJIŽNICI - Čakovečkoj knjižnici “Nikola Zrinski” je u sklopu projekta Veleposlanstva SAD-a pod nazivom Work with US donirano 12 poslovnih knjiga. Projektom se promoviraju poslovni informativni centri unutar knjižnica, a u ime Veleposlanstva donaciju je knjižnici uručio šef Ureda za odnose s javnošću Christian Wright.

AIESEC VARAŽDIN IZABRAO VODSTVO - U novootvorenom Centru za mlade u Varaždinu održani su izbori za izvršni odbor studentske udruge AIESEC Varaždina, na kojima je odlučeno da će njihove studente u 2015. godini voditi Anita Šimunović, Frano Piskulić, Goga Korent, Kristina Lilly Ivošević, Martina Črnila i Nina Klišanin.

ZAGREBAČKA FILHARMONIJA ZA MUZIČKU AKADEMIJU U ZAGREBU - Zagrebačka filharmonija i u sezoni 2014./2015. nastavlja tradiciju te ugošćuje najbolje mlade glazbenike s Muzičke akademije u Zagrebu. Na velikoj pozornici Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog večeras s početkom u 19.30 sati svoj će talent na drugom ovotjednom koncertu pokazati pijanist Ivan Krpan, flautistica Ivana Vukojević, kontrabasist Igor Šajatović, a sve pod dirigentskom palicom kolega Vetona Marevcija i Filipa Avera Jelavića. Ulaz na koncert je besplatan.

PREMIJERA U GAVELLI - Premijera predstave "Bojim se da se sada poznajemo" bit će večeras u Gradskom dramskom kazalištu Gavella, od 19,30 sati. Dramski tekst Ivora Martinića nastao je kao rezultat suradnje umjetnika iz kazališta "Gavella" i Theater und Orchester Heidelberg, a kao dio međunarodnog projekta "The Art of Aging". Dramu "Bojim se da se sada poznajemo" režirao je Dominique Schnizer. Martinić u središte radnje postavlja prekid ljubavnog odnosa, kako bi progovorio o novoj generaciji koja teško pronalazi razloge pobune.

GOZBA U VARAŽDINSKOM HNK-u - Autorski projekt Olje Lozice, predstava Gozba bit će održana večeras u varaždinskom HNK-u u 19,30 sati te idućeg petka 23. siječnja također u 19,30 sati na Velikoj sceni HNK-a. Podsjetimo, predstava je premijerno izvedena 17. listopada prošle godine, a nastupaju: Zdenko Brlek, Matija Kezele, Marija Krpan, Beti Lučić, Darko Plovanić, Marinko Prga, Barbara Rocco, Gordana Slivka, Mitja Smiljanić i Zvonko Zečević.

SLAVOJ ŽIŽEK U ZAGREBAČKOM HNK-a - Uglednog slovenskog filozofa Slavoja Žižeka, jednog od najpoznatijih i najvažnijih filozofa današnjice sutra će ugostiti zagrebački HNK. Žižek će s domaćinom filozofskog teatra Srećkom Horvatom razgovarati o svojoj verziji Sofoklove tragedije 'Antigona', koju je napisao za središnju hrvatsku nacionalnu kazališnu kuću, čija će svjetska premijera biti upravo u HNK-u Zagreb.Od svojeg posljednjeg gostovanja u Zagrebu 2012. godine objavio čak šest knjiga, od nove knjige o Hegelu, preko zatvorskih pisama s Nadeždom Tolokonikovom, pa sve do vlastite zbirke viceva koja je nedavno izišla i u hrvatskome prijevodu.Cilj Filozofskog teatara je privući mlađu publiku i istodobno otvoriti teatar javnim debatama i kritičkom promišljanju današnjice. U sklopu programa bit će također organizirane premijere predstava koje za HNK u Zagrebu već pišu vodeći suvremeni filozofi poput Žižeka i Tariqa Alija.

PREDSTAVLJANJE KINJIGE - Predstavljanje knjige Lynette Šikić-Mićanović "Skriveni životi - prilog antropologiji ruralnih žena" bit će održano u Knjižnici i čitaonici "Bogdana Ogrizovića", Preradovićeva 5, u 18,00 sati.

UPISI U RADIONICE CENTRA ZA KULTURU TREŠNJEVKA – U tijeku su upisi u radionice Centra za kulturu Trešnjevka. Svi zainteresirani mogu se prijaviti na tečaj crtanja i slikanja za odrasle. Radionica se održava jednom tjedno po 2 sata i traje do 02. veljače. Osim toga, u ponedjeljak 19. siječnja kreće radionica „Mi kreiramo svoj posao – od ideje do samozapošljavanja“ . Cilj ove radionice je da svaki polaznik po završenom mentoriranju bude osposobljen sam kreirati svoj posao. Tu je i radionica koja će upoznati zainteresirane s osnovnim načinima i mogućnostima financiranja njihovih ideja. Više informacija o svim radionicama može se pronaći na www.cekate.hr.

BAJKA O RIBARU I RIBICI - Predstava "Bajka o ribaru i ribici" u izvedbi Kazališta "Smješko" na rasporedu je u Kulturnom centru Travno, u subotu, u 11.00 sati. Predstava je namijenjena djeci od 5 do 10 god. Nakon predstave održat će se besplatna lutkarska radionica za djecu i roditelje.

NEDJELJNE PREDSTAVE U DUBRAVI – Dječje kazalište Dubrava nastavlja s nedjeljnim predstavama u slobodnoj prodaji. Prva nedjeljna izvedba u 2015. tako je nova predstava – Cvilidreta u režiji Paola Tišljarića u 18.00 sati.

NEDJELJNE MATINEJE U CEKATE-u - Centar za kulturu Trešnjevka i u novoj godini nastavlja s nizom nedjeljnih matineja, a ove je nedjelje na rasporedu predstava Tupsoni ili zašto treba učiti. Istoga dana, 18. siječnja, svi zainteresirani pozvani su da se u poslijepodnevnim satima pridruže na novom programu radio teatra – Kvaka 808. Riječ je o radijskoj emisiji o suvremenoj hrvatskoj književnosti u sklopu koje nam u gostedolaze poznata književnica Julijana Matanović i književna kritičarka i prevoditeljica Jagna Pogačnik.

PREDAVANJE U JASTREBARSKOM – Putopisno predavanje naziva „Putovanje br. 6- Peru“ održat će Igor Pasecky u Gradskog knjižnici Jastrebarsko danas od 18,00 sati.

RADIONICA ČIPKE - Radionica sunčane čipke bit će održana sutra u Učionici br 1, Pučkog otvorenog učilišta Vrbovec od 9,00 sati.

PREDSTAVLJANJE KANTUALA - Predstavljanje kantuala Stjepana Kovačića bit će održano sutra u dvorani Gradske knjižnice Dugo Selo od 19,00 sati.

SAMOBORSKI DJEČJI SVIJET - Program „Dječji svijet nedjeljom u 5“ održat će se ove nedjelje, 18. siječnja u velikoj dvorani POU Samobor u 17,00 sati.

DESET GODINA JANA - Koncert VIS Jane, povodom desete godišnjice rada, održat će ove nedjelje, 18. siječnja u velikogoričkoj dvorani Gorica od 19,00 sati.

EUROPSKO JUNIORSKO HOKEJSKO PRVENSTVO U ZELINI - Europsko juniorsko prvenstvo u dvoranskom hokeju za muškarce skupine II počinje danas u Svetom Ivanu Zelini i traje do 18. siječnja. U Svetom Ivanu Zelini tako će nastupiti dvoranske hokejske reprezentacije Bugarske, Češke, Mađarske, Norveške, Slovačke, Walesa i Hrvatske.

NAJUSPJEŠNIJI KRIŽEVAČKI SPORTAŠI - Najuspješniji križevački sportaš u protekloj godini bio je Danijel Miklečić iz Fitness kluba Body fit, najuspješnija sportašica je Klara Katavić– Karate klub KTC Križevci, najperspektivnija je sportašica Paula Rakijašić Atletski klub Križevci, a najperspektivniji sportaš Bruno Katavić – Karate klub KTC Križevci. Najbolji ženski sportski klub je ženski Rukometni Klub KTC Križevci, a najbolji muški je Motociklistički Klub Križevci. Nagrade i posebna priznanja zaslužnim sportašima priznanja su dodijelili križevački gradonačelnik Branko Hrg i predsjednik Zajednice sportskih udruga Grada Križevaca Josip Šikić, a u ime svih sportaša zahvalio se Danijel Miklečić.

VARAŽDINCI NA RELIJU BUDIMPEŠTA-BAMAKO - Stanislav Modrić, Damir Filipović i Željko Martinčević članovi su Varaždinskog rally tima koji će se pridružiti rally-posadama iz cijelog svijeta koje će sudjelovati na zahtjevnom natjecanju rally utrci od Budimpešte do Bamaka u Maliju. Sudionici ovog rallyja koji danas starta u Budimpešti prolaze kroz Maroko, Mauritaniju, Senegal i Mali.Utrka je humanitarnog karaktera a cilj je pomoći najugroženijim područjima Afrike, i to najviše u području zdravstva i školstva.Svi sudionici relija, pa tako i Varaždinci u svojim su zemljama prikupljati sredstva za pomoć djeci u osnovnim školama Malija. Prikupljeni školski pribor i druge potrepštine stići će u Mali istovremeno sa sudionicima utrke.

IZBOR NAJBOLJIH RUKOMETAŠA MEĐIMURJA - Rukometni savez Međimurja organizira proglašenje za najboljeg rukometaša, najbolju rukometašicu, perspektivnog mladog sportaša i sportašice te rukometnog trenera u 2014. godini. Proglašenje će se održati večeras u dvorani graditeljske škole u Čakovcu s početkom u 19:00 sati.

NAŠE RIJEKE NAŠE BLAGO - Pod sloganom "Naše rijeke, naše blago", sutra će se s početkom u 9,00 sati održati šesti po redu "Zimski spust" na rijeci Dravi Riječ je o spustu koji uključuje veslanje i vožnju u čamcima niz rijeku Dravu uz pomoć instruktora i skipera iz varaždinskog rafting kluba Matis. Svi zainteresirani mogu se prijaviti na brojeve telefona 091/123 4629 i 095/871 3124

KADETSKI RUKOMETNI TURNIR U ZAPREŠIĆU – Međunarodni kadetski rukometni turnir Memorijal „Ivica Birovčec“ bit će održan ovog vikenda u Zaprešiću.

MEĐUNARODNI KARATE TURNIR - 24. međunarodnI turnir Grand Prix Croatia u organizaciji Karate kluba Samobor održat će se ovog vikenda u Sportskoj dvorani Samobor gdje će svoje vještine pokazati više od 1.400 natjecatelja iz 20 zemalja i to u učeničkoj, kadetskoj, juniorskoj i seniorskoj kategoriji.Posebnost ovog turnira je što se na njemu natječu osobe sa zdravstvenim poteškoćama.Suorganizator turnira je Hrvatski karate savez, a pokrovitelji Grad Samobor i Zajednica športskih udruga i saveza Zagrebačke županije.

 
četvrtak, 15. siječnja 2015.
TRADICIJSKE IGRAČKE U DJEČJIM VRTIĆIMA OTOKA KRKA - U Društvenom centru Kijac, u četvrtak 15. siječnja 2015. godine, s najmlađima je organiziran susret sudionika projekta Dajmo djeci korijene i krila. Okupila su se djeca iz područnih vrtića Omišalj i Njivice, koji organizacijski pripadaju Dječjem vrtiću "Katarina Frankopan" Krk. Dva paketa tradicijskih drvenih igračaka, poklon organizatora projekta Dajmo djeci korijene i krila, namijenjene najmlađima iz Omišlja i Njivica, uručili su Mirela Ahmetović, načelnica Općine Omišalj i Bruno Janković, upravitelj Janafovog Naftnog terminala Omišalj, a primila ih je Irena Žic–Orlić, ravnateljica DV-a "Katarina Frankopan" Krk. Narodne novine su pripremile poklone za najmlađe - pakete bojica i crtaćeg pribora koje je uručio Bojan Vinek, rukovoditelj korporativnih komunikacija Narodnih novina, a Janaf je pripremio prikladne poklone majica, koje je uručio upravitelj Terminala Omišalj Bruno Janković. Odgojno obrazovni projekt Dajmo djeci korijene i krila zajedno organiziraju Etnografski muzej i Radio Kaj, a potporu za provedbu na području Omišlja i Njivica dali su Janaf i Narodne novine.

ZAGREBAČKI VATROGASCI NAJVIŠE ISPUMPAVALI VODU - Prema statistikama Javne vatrogasne postrojbe Zagreb, od ukupnog broja intervencija u 2014. godini, kojih je bilo 2.697, njih čak 1.111 bilo je povezano s ispumpavanjem vode, i to najviše u ljetnom periodu zbog obilnih i naglih pljuskova koji su nekoliko puta natopili Zagreb. Zbog požara su vatrogasci izašli na teren u 958 puta. Prosjek izlazaka na teren, kako kaže zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Zagreb Mladen Malčić, sedam je minuta, no da bi se posao obavljao još bolje, potrebne su nove postaje. U javnoj vatrogasnoj postrojbi ukupno je zaposleno 350 vatrogasaca, a idealno bi bilo kada bi na tisuću stanovnika bio jedan vatrogasac. Za početak to bi bilo 616 profesionalnih vatrogasaca.

KAZNE ZA PJEŠAKE - U samo jednom danu Zagrebačka policija kaznila je 179 pješaka u sklopu svoje akcije "Zaštita pješaka". Osim pješaka, kažnjeno je i 122 vozača koji nisu poštovali obveze prema pješacima. Od 179 prekršaja pješaka, najviše ih se odnosi na nekorištenje pješačkog prijelaza i prelaska na crveno svjetlo, dok se najviše prekršaja vozača odnosilo na nepropuštanje pješaka.

KRAJ SAJMA ISPOD MOSTA MLADOSTI - Sajmovanje ispod mosta Mladosti, gdje građani ilegalno trguju svake srijede i nedjelje u prekinuli su komunalni redari. Riječ je o kršenju odluke o komunalnom redu, jer se trguje na mjestu gdje to nije dopušteno. Uz to, nakon sajma uvijek ostane velik nered i to se mora prekinuti, kazali su iz Komunalnog redarstva. Dodali su kako građanima nisu pisali kazne već samo upozorenja. Građane koji su se požalili, da od nečega moraju živjeti, zamjenica gradonačelnika Sandra Švaljek pozvala na sastanak, kazavši da razumije one koji na taj način dolaze do sredstava za život, ali postoje tržnice kao organizirana mjesta trgovanja.

UMJETNIČKI PAVILJON DARUJE DJECU IZ SLAVONIJE - Izložbu Joan Miro – remek-djela iz Fundacije Maeght na Dan Umjetničkog Paviljona, posjetit će besplatno djeca iz poplavljenih područja Slavonije, uz potporu Turističke zajednice grada Zagreba. Klizanje za djecu na klizalištu «Ledeni park» ispred Umjetničkog paviljona bit će također besplatno. Pozivu su se odazvale škole iz općina Drenovac i Vrbanja pa će tako prva grupa učenika u Zagreb doći iz Vrbanje, danas oko 11,30 sati, a druga grupa iz općine Drenovci dolazi 16. siječnja.

ŽUPAN KOLAR ČESTITAO IZABRANOJ PREDSJEDNICI RH - Čestitku Kolindi Grabar-Kitarović povodom ostvarene pobjede na predsjedničkim izborima uputio je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar. „Čestitam gospođi Kolindi Grabar-Kitarović na demokratski ostvarenoj pobjedi na predsjedničkim izborima, te ujedno i časti da bude prva predsjednica Republike Hrvatske. Gospođi Grabar-Kitarović želim puno uspjeha u obnašanju ove visoke i odgovorne dužnosti. Nadam se da će biti predsjednica svih građanki i građana Republike Hrvatske te da će tijekom svojeg mandata uspjeti ostvariti sve ciljeve koji si je zacrtala, što će doprinijeti boljitku naše zemlje i svih njenih građana“, stoji u čestitki župana Željka Kolara.

LEPOGLAVA DODJELJUJE 44 STUDENTSKE STIPENDIJE - Grad Lepoglava raspisao je natječaj za dodjelu 44 gradske stipendije studentima, četiri više nego protekle akademske godine. Naime, uz dodjelu 35 stipendija po osnovi socijalno-ekonomskog statusa i pet stipendija po osnovi deficitarnih zanimanja, natječajem će se dodijeliti i još četiri stipendije po osnovi uspjeha i postignuća tijekom studija, čime Lepoglava posebno potiče izvrsnost. Mjesečni iznos stipendija i ove je godine 500 kuna, a isplaćuju se za razdoblje od 1. listopada 2014. do 30. lipnja 2015. godine. Rok za prijavu na natječaj za dodjelu gradskih stipendija je do 28. siječnja. Prijave se podnose na obrascima koji se mogu preuzeti na službenoj internetskoj stranici Grada Lepoglave, gdje se nalazi i tekst natječaja s uvjetima prijave.

UREĐENJE DVORCA BATTHYANY - Kraju se privode radovi na uređenju prostora istočne zgrade dvorca Batthyany u koje će uskoro preseliti ludbreški srednjoškolci. Stoga će danas u 9,30 sati prostore obići gradonačelnik Lubrega i saborski zastupnik Dubravko Bilić, zamjenik župana Alen Kišić i ravnatelj Srednje škole Ludbreg Josip Zdelar. Ludbreški srednjoškolci na raspolaganju će imati 22 prostorije - osam učionica, informatički kabinet, učionicu za kemiju-biologiju-fiziku, zbornicu, prostorije za pedagoga, psihologa, za računovodstvo, malu knjižnicu koja će ujedno biti i kao dnevni boravak, hodnik, a na ulazu je rampa za invalide. Ukupna vrijednost radova je oko milijun i sedamsto tisuća kuna, a financira ih Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Ministarstvo graditeljstva i Grad Ludbreg. Varaždinska županija je za nabavu namještaja izdvojila 100.000 kuna.

SEMINAR E-MARKETING U ČAKOVCU - U dvorani za sastanke Županijske komore Čakovec će se 30. siječnja u 10,00 sati održati seminar na temu e-marketinga. Seminar organizira Županijska gospodarska komora Čakovec, a predavač je Miroslav Varga, certificirani GoogleAdWords trener, vodeći stručnjak na ovom polju u Hrvatskoj i šire. Predavanje će osim uvoda u e-marketing i načina oglašavanja na Googleu, Facebooku i YouTubeu obuhvatiti i prednosti i nedostatke pojedine mreže. Prijave za sudjelovanje primaju se do 28. siječnja.

POSLOVNI UZLET U KOPRIVNICI - Besplatne cjelodnevne edukacije za male i srednje poduzetnike, obrtnike i OPG-e, organiziraju krajem ovog mjeseca u Koprivnici Koprivničko-križevačka županija, grad Koprivnica i Poslovni dnevnik. Poduzetnici, obrtnici, vlasnici obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava ali i svi zainteresirani, mogu se prijaviti na edukacije koje će se održati u Koprivnici 30. siječnja 2015. u Kinu Velebit i Pučkom otvorenom učilištu. Sudionici stručnih predavanja saznat će kako financirati OPG iz EU fondova, te kako do sredstava Fonda za projekte energetske učinkovitosti, ali i kako očuvati i pospješiti likvidnost poduzeća. Edukacija se organizira u sklopu projekta „Poslovni uzet“ koji je pokrenut početkom prošle godine u suorgani¬zaciji s Ministarstvom poduzetništva i obrta.

U ZLATAR BISTRICI LOGOPEDSKI KABINET - sastanak roditelja djece polaznika i ostalih zainteresiranih građana povodom otvaranja logopedskog kabineta u Zlatar Bistrici u zlatarbistričkom Dječjem vrtiću "Zlatni dani" održat će se danas. Sastanku, koji počinje u 16,30 sati, prisustvovat će i načelnik općine Žarko Miholić. Logopedski kabinet bit će od velike pomoći roditeljima čija djeca imaju potrebu za logopedom, kao i odraslim osobama. Projekt će se provoditi u suradnji s općinom Bedekovčina uz potporu Krapinsko-zagorske županije i Ministarstva zdravlja.

AKTIVNOSTI VARAŽDINSKOG CISOKA - Varaždinski centar za informiranje i savjetovanje o karijeri CISOK nastavlja s aktivnostima savjetovanja o profesionalnom usmjeravanju, pomažući zainteresiranima u traženju zaposlenja i usmjeravanju karijere. Danas se, u prostorima CISOK-a u Kukuljevićevoj ulici, organizira radionica pod nazivom "Najčešća pitanja na razgovoru za posao", namijenjena nezaposlenim osobama i tražiteljima zaposlenja. Korisnici će na radionici imati priliku čuti koja su to pitanja koja poslodavci obično postavljaju na razgovoru za posao te će uz stručnu pomoć moći pripremiti vlastite odgovore na ta pitanja.

SURADNJA SLOVENIJA – HRVATSKA - Radionice za potencijalne korisnike u okviru pripreme Programa suradnje Slovenija-Hrvatska za razdoblje 2014-2020. organizira zajedničko tehničko tajništvo Operativnog programa Slovenija-Hrvatska. Svrha radionica je predstaviti strategiju programa, sudionike upoznati s procesom izrade nacrta i prikupiti povratne informacije i prijedloge o predloženim aktivnostima, potencijalnim korisnicima i ciljnim skupinama programa. Na području Krapinsko-zagorske županije radionica će se održati u utorak, 20. siječnja 2015. godine s početkom u 9,30 sati u dvorani Pučkog otvorenog učilišta u Krapini.Zainteresirani sudionici svoj dolazak trebaju potvrditi najkasnije do petka, 16. siječnja 2015. godine putem elektroničke pošte na adresu: sasa.mesec@phin.eu.

OTVORENJE IZLOŽBE ROBERT FRANGEŠ – MIHANOVIĆ - U povodu 75. obljetnice smrti značajnog hrvatskog kipara i medaljera, Roberta Frangeša - Mihanovića u Studiju Moderne galerije 'Josip Račić' danas u 19,00 sati, bit će otvorena izložba umjetnikovih djela iz fundusa Moderne galerije. Na studijskoj izložbi bit će predstavljeno tridesetak najreprezentativnijih umjetnikovih radova koja uključuju skulpture studijskog karaktera i salonskog formata, medalje i plakete po kojima je Frangeš postao poznat i bio priznat u Europi te dva akvarelirana crteža. Robert Frangeš-Mihanović u svojim je djelima sintetizirao impresionističke, secesijske i simboličke likovne izričaje. Po načinu izvedbe i osjećaju za materijal, prvenstveno za broncu, te po slikarskom shvaćanju reljefa, ubraja se u najbolje europske umjetnike na prijelazu s 19. u 20. stoljeće. Izložba ostaje otvorena do 1. veljače 2015.

PROMOCIJA KNJIGE „UMIJEĆE OPISIVANJA“ - Promocija knjige „Umijeće opisivanja“ akademkinje Vere Horvat Pintarić bit će održano danas u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovom trgu, od 18,00 sati. Na promociji će govoriti predsjednik Hrvatske akademije akademik Zvonko Kusić, a knjigu će predstaviti akademik Tonko Maroević i član suradnik prof. dr. Zvonko Maković. Knjiga „Umijeće opisivanja“ donosi primjere pretežno slikarstva s namjerom da ukaže na temeljni poredak što određuje likovni smisao djela te sadrži pet poglavlja: Zašto opisi, Oko koje vidi, Blizu i daleko, Tri točke pogleda i U znaku ornamenta.

PRIPREME ZA UPIS U SREDNJE UMJETNIČKE ŠKOLE - S novom godinom približavaju se i prijemni ispiti za srednje umjetničke škole, a Centar kulture na Peščenici već tradicionalno priprema učenike za taj odlučujući trenutak u životu. Pripreme počinju danas u 19,30, a održavat će se redovito četvrtkom od 19,30 do 21,00 sat sve do prijemnih ispita. Radionica je namijenjena učenicima sedmih i osmih razreda. Cilj radionice je kvalitetno pripremiti polaznike za prijemni ispit Škole primijenjenih umjetnosti i Srednje grafičke škole, te im pružiti mogućnost za nastavak školovanja upravo tamo gdje žele.

RADIONICE U CENTRU KNAP - U tijeku su upisi u likovne, plesne, dramske, jezične i glazbene radionice za djecu i odrasle u centru za kulturu na Peščenici. Plesači tako mogu izabrati između klasičnog baleta, studija za ples i pokret, suvremenog plesa, jazz dancea, hip - hopa i break dancea. Ljubitelji likovnih radionica mogu birati između radionica: crtanja i slikanja, kiparstva, keramike, tradicijskog veza te hobi programa, a za djecu su tu likovna i lutkarska radionica. Osim toga u tijeku su prijave za radionice portugalskog jezika i kulture koja se održava utorkom od 19,15. Sve informacije o upisu i točne termine pojedine radionice ili programa mogu se pronaći na www.kcp.hr.

UPISI U RADIONICE CENTRA ZA KULTURU TREŠNJEVKA - U tijeku su upisi u radionice Centra za kulturu Trešnjevka. Svi zainteresirani mogu se prijaviti na likovnu radionicu stvaranja umjetničkih knjiga koja počinje u ponedjeljka 19. siječnja i traje tri mjeseca. Osim toga u tijeku su upisi u trodnevnu radionicu „Kako se pišu serije velikih formata“. Cilj ove radionice je upoznati polaznike kako se od početne ideje razvija i strukturira priča, osmišljavaju likovi i njihovi odnosi i kako se pišu scenariji za epizode, dijalozi i replike. Više informacija o svim radionicama može se pronaći na www.cekate.hr.
KVADRAT I KRUG - Predavanje „Kvadrat i krug“ održat će Boris Ljubičić u Muzeju za umjetnost i obrt večeras u 19,00 sati. Inače, Boris Ljubičić autor je istoimene izložbe koja se u Muzeju može razgledati do 1. veljače.

FRANCUSKE OPERNE ARIJE U VARAŽDINU - Un oiseau rebelle, naziv je koncerta koji će večeras u Varaždinu izvesti pijanist Davor Brđanović i mezzosopranistica Ana Šeldbauer. Na programu koncerta naći će se francuske operne arije XIX. Stoljeća. Početak koncerta u velikoj koncertnoj dvorani Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu je u 19,30 sati .

SRIJEDA U MUZEJU - U sklopu programa Srijeda u Muzeju koji provodi Gradski muzej Varaždin, sinoć je u palači Herzer predstavljen projekt „Digitalno snimanje hrvatske mariološke baštine“. Varaždinskoj publici je tom prilikom prikazan i film o marijanskoj baštini s područja Đakovačko-osječke nadbiskupije i grada Vukovara, čija je autorica Hrvojka Mihanović-Salopek, ujedno i voditeljica projekta. U sklopu jučerašnje večeri, varaždinski je književnik Ernest Fišer izveo recital prigodnih pjesama posvećenih vrijednostima sakralne baštine i gradu Vukovaru.

FILMSKI ČETVRTAK U HRVATSKOM DRŽAVNOM ARHIVU - U okviru filmskih projekcija iz nacionalne filmske zbirke Hrvatskoga filmskog arhiva prikazat će se u zgradi Hrvatskoga državnog arhiva danas u 18,00 sati igrani film Zvonimira Berkovića iz 1985. godine „Ljubavna pisma s predumišljajem“. Projekcija je za sve ljubitelje hrvatskog filma besplatna.

KONCERT VARAŽDINSKE PIJANISTICE U ZAGREBU - Samostalni pijanistički recital održati će u ponedjeljak 19. siječnja u Velikoj dvorani Matice hrvatske u Zagrebu mlada varaždinska pijanistica Margareta Piskač. Margareta je učenica završnog razreda Glazbene škole u Varaždinu, kao i završnog razreda 1. Gimnazije u Varaždinu. Njezino je dosadašnje školovanje obilježio niz zapaženih nastupa, te brojne nagrade s državnih i međunarodnih natjecanja. Nedavno je položila prijemni ispit na Univerzitetu „ Anton Bruckner“ u Linzu gdje će od jeseni nastaviti svoj obrazovni put. Na recitalu u Zagrebu izvesti će djela L. van Beethovena, F. Chopina, F. Liszta, D. Pejačević, C. Debussya i G. Gershwina. Početak koncerta je u 20,00 sati, a cijena ulaznice je 20 kuna.

PREDAVANJE I PREDSTAVLJANJE KNJIGE ZDRAVKA MRŠIĆA - Knjiga “Politizam – prilagodba i zaštita života” bit će predstavljena danas u 18,30 sati u Gradskoj knjižnici “K.Š. Gjalski”. Uz to, autor knjige Zdravko Mršić održati će predavanje pod nazivom „Vrsta homo sapiens treba slobodu”. Ovim predavanjem autor će predstaviti svoje viđenje sadašnjeg stanja svijeta.

PREDSTAVLJANJE POEZIJE U SAMOBORSKOJ ČITAONICI - Predstavljanje zbirke pjesama Đurđice Runtas „Uzaludan bijeg“ u organizaciji samoborskog ogranka Matice hrvatske bit će održano danas u Gradskoj knjižnici na Odjelu za odrasle od 18,00 sati.

VINCEKOVO U SVETOJ NEDELJI - Prigodni program uz obilježavanje proslave Vincekovog KUD-a Sveti Andrija bit će održano danas u svetonedeljskim Novakima.

PREDAVANJE O VINOGRADARSTVU - Predavanje na temu „Zaštita vinove loze od bolesti i štetnika“ danas će održati Petar Živković u prostorijama Udruge vinogradara i vinara Brenta u Ivanić Gradu od 17,30 sati.

IZBOR NAJBOLJIH RUKOMETAŠA MEĐIMURJA - Rukometni savez Međimurja organizira proglašenje za najboljeg rukometaša, najbolju rukometašicu, perspektivnog mladog sportaša i sportašice te rukometnog trenera u 2014. godini. Proglašenje će se održati sutra u dvorani graditeljske škole u Čakovcu s početkom u 19,00 sati.

NAJBOLJI SPORTAŠI GRADA KRIŽEVACA - Proglašenje najuspješnijih sportašica, sportaša i sportskih ekipa grada Križevaca u prošloj godini bit će održana večeras u 18,00 sati u Velikoj dvorani Turističkog informativnog centra u Križevcima.

 
srijeda, 14. siječnja 2015.
ZAGREBAČKi HOLDING ZA ČISTIJI TRANSPORT - Projekt čistijeg transporta "Izgradnja punionica za električna vozila" Zagrebačkog holdinga subvencionirat će sa 40 posto sredstava Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Time se planira instalirati po jedna (dvostruka) punionica za vozila na električni pogon u podzemnim javnim garažama Grada Zagreba i to :“Gorica“ u Martićevoj 69, Kvaternikov trg, Langov trg, javna garaža u Petrinjskoj 59 i na Tuškancu. Provedbom projekta planira se na globalnoj razini zadovoljiti ciljeve iz područja čistijeg transporta te određene energetske norme, smanjiti emisiju štetnih plinova te negativne učinke efekta staklenika.

TURISTIČKI REZULTATI ZAGREBAČKE ŽUPANIJE -Turizam je jedna od značajnih razvojnih grana Zagrebačke županije, a unazad desetak godina ulaganjem u smještajne kapacitete, turističke sadržaje te posebice u promidžbu bilježe se pozitivni pomaci povećanja dolazaka i noćenja turista. Tako je u 2014. godini zabilježeno 7 posto više dolazaka i 4 posto više noćenja nego godinu ranije od čega je 64 posto stranih i 37 posto domaćih turista. Najviše gostiju došlo je iz Njemačke, Italije, Poljske i Bugarske.

EGZOTIČNO VOĆE I U ZAGORJU - S ciljem pokretanja pilot projekta proizvodnje voća i povrća na području Krapinsko-zagorske županije, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Luka Čuljak održali su u Krapini sastanak sa Ivanom Šulogom, vlasnikom tvrtke koja se već 18 godina bavi proizvodnjom egzotičnog voća i povrća u Hrvatskoj. Krapinsko-zagorska županija prepoznala je ovaj projekt kao mogućnost dodatnog izvora prihoda poljoprivrednim gospodarstvima, ali i mogućnost samozapošljavanja, odnosno otvaranja novih radnih mjesta. Budući da proizvodnja ne iziskuje ogromne poljoprivredne površine, a na području Krapinsko-zagorske županije ima dosta neobrađenog poljoprivrednog zemljišta koje je ekološki prihvatljivo, to je svakako prilika da se zemljište stavi u funkciju putem proizvodnje egzotičnog voća i povrća. Dogovoreno je da će Krapinsko-zagorska županija podržati projekt mi prvoj fazi organizirati edukacije potencijalnih korisnika.

SUBVENCIJE KAMATA ZA PODUZETNIČKE KREDITE - Kamate na poduzetničke kredite u sklopu Programa „Kreditom do uspjeha 2014.“ Mjera 1. – Kreditom do konkurentnosti subvencionirat će Ministarstvo poduzetništva i obrta i Zagrebačka županija. Za provedbu Programa Zagrebačkoj županiji utvrđen je kreditni potencijal od 63 milijuna kuna.Cilj je poboljšanim kreditiranjem uz smanjenje kamata omogućiti malom gospodarstvu lakši dostup izvorima financiranja za unapređenje poslovnih aktivnosti, postizanje više razine standarda kvalitete proizvoda i usluga, tehnološka unapređenja, nesmetani nastavak poslovne aktivnosti i uspostavljanje dugoročne financijske ravnoteže, povećanje i zadržavanje stabilnosti i uspješnost poslovanja, čime se potiče konkurentnost i doprinosi zadržavanju postojeće zaposlenosti i otvaranju novih radnih mjesta. Stoga su pozvane sve zainteresirane poslovne banke koje se žele uključiti u Program da se pisanim putem očituju i dostave pismo za iskazivanje interesa Upravnom odjelu za gospodarstvo Zagrebačke županije na obrascu, nakon čega će im od strane Zagrebačke županije biti dostavljen prijedlog teksta trostranog ugovora o provedbi Programa.

IZLOŽBA FOTOGRAFIJA HRVATSKA VOJSKA U AFGANISTANU - Izložbu fotografija „Hrvatska vojska u Afganistanu“ otvorit će u auli zgrade Gradske uprave danas u 9,00 sati, u povodu proslave međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, obnašateljica dužnosti gradonačelnika Grada Zagreba Sandra Švaljek. Fotografije potpisuje Zvonko Lucić, pripadnik pukovnije Vojne policije, sudionik Domovinskog rata i pripadnik dva kontigenta OS RH u mirovnoj misiji ISAF u Afganistanu, a izložba prikazuje razvojni put i napredak Hrvatske od njenog međunarodnog priznanja, Domovinskog rata, do današnjeg sudjelovanja u međunarodnim vojnim operacijama.Izložbu, koja će biti otvorena do 21. siječnja, organizirala je Udruga branitelja Domovinskog rata uz financijsku potporu Grada Zagreba odnosno Gradskog ureda za branitelje.

POSJET VELEPOSLANIKA SAD-a VARAŽDINU - Veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj Kenneth Merten danas će posjetiti Varaždin. Njega će u Gradskoj vijećnici zajedno primiti gradonačelnik Varaždina Goran Habuš i župan Varaždinske županije Predrag Štromar sa suradnicima. Veleposlanik, gradonačelnik i župan o sadržaju sastanka u vijećnici potom održati press konferenciju u 11,00 sati.

CENTAR PAVLINA U LEPOGLAVI - Grad Lepoglava raspisao je natječaj za izradu idejnog arhitektonskog – urbanističkog rješenja za budući objekt Centra za posjetitelje "Centar pavlina" u Lepoglavi. Početak je to prikupljanja potrebne projektne dokumentacije i ispunjavanja preduvjeta za prijavu projekta na fondove Europske unije, čijim bi se sredstvima trebalo financirati izgradnja Centra koji će na novi i inovativan način dati uvid u bogatu kulturnu baštinu lepoglavskog kraja, uz primjenu najnovijih multimedijalnih tehnologija i rješenja. Sredstva za provedbu natječaja – 360 tisuća kuna, osiguralo je Ministarstvo turizma. Natječaj, koji provodi Društvo arhitekata Varaždin, otvoren je do 23. veljače.

UREĐENJE ZGRADE DVORCA BATTHYANY - Kraju se privode radovi na uređenju prostora istočne zgrade dvorca Batthyany u koje će uskoro preseliti ludbreški srednjoškolci. Stoga će sutra u 9,30 sati prostore obići gradonačelnik Lubrega i saborski zastupnik Dubravko Bilić, zamjenik župana Alen Kišić i ravnatelj Srednje škole Ludbreg Josip Zdelar. Ludbreški srednjoškolci na raspolaganju će imati 22 prostorije - osam učionica, informatički kabinet, učionicu za kemiju-biologiju-fiziku, zbornicu, prostorije za pedagoga, psihologa, za računovodstvo, malu knjižnicu koja će ujedno biti i kao dnevni boravak, hodnik, a na ulazu je rampa za invalide. Ukupna vrijednost radova je oko milijun i sedamsto tisuća kuna, a financira ih Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Ministarstvo graditeljstva i Grad Ludbreg. Varaždinska županija je za nabavu namještaja izdvojila 100 tisuća kuna.

EFIKASNIJA MEDICINSKA POMOĆ U MEĐIMURJU - Nakon testnog razdoblja stručne medicinske poslovne platforme „eHitna“, ova je platforma i formalno puštena u pogon u Zavodu za hitnu medicinu Međimurske županije. Novu opremu simulacijom hitnog poziva prvi je isprobao međimurski župan Matija Posavec naglasivši kako je ovim programom Međimurje dobilo bržu i efikasniju hitnu medicinsku pomoć. Međimurci putem broja 194 sada mogu izravno komunicirati sa posebno utreniranim medicinskim sestrama, dispečerom i disponentom, za sve slučajeve u kojima je ugrožen život ili prijeti neposredna opasnost po život. Prijavno-dojavna jedinica potom postupa shodno algoritmu za hitna stanja i stupnjevima hitnoće i koordinira hitnom intervencijom. Tijekom intervencija, automatizirana je obrada podataka o kretanju vozila i timovima, vremenima intervencija i ostalim važnim podacima.

PROJEKT AGLOMERACIJE ČAKOVEC - U prostorijama Međimurskih voda u Čakovcu potpisan je Sporazum za rekonstrukciju pročistača, vrijedan 60 milijuna i 290 tisuća kuna. Riječ je o zahvatu predviđenom u sklopu projekta Aglomeracije Čakovec, a kojim se oprema na postojećem pročistaču modernizira te usklađuje s važećim propisima i direktivama. Sporazum su potpisali direktor Međimurskih voda Vladimir Topolnjak i predstavnik zajednice ponuditelja koja je putem javnog nadmetanja dobila posao. Na potpisivanju su pored predstavnika Međimurskih voda i zajednice ponuditelja, bili i gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač, te načelnici Općina Nedelišće i Sv. Juraj na Bregu Darko Dania i Anđelko Nagrajsalović.

ZAMJENIK ŽUPANA PAL OBIŠAO SREDNJU I OBRTNIČKU ŠKOLU - Radove koji se odvijaju u Srednjoj školi Koprivnica i Obrtničkoj školi Koprivnica, obišao je zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ivan Pal. S ciljem poboljšanja energetske učinkovitosti rekonstruira se zgrada Srednje škole Koprivnica. Projekt je vrijedan 2,6 milijuna kuna a sufinanciraju ga Koprivničko-križevačka županija i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Zamjenik Pal obišao je i učionice Obrtničke škole Koprivnica koje učenici uređuju sami kako bi omogućili adekvatne uvjete za pohađanje nastave. U adaptaciji unutarnjih prostorija, škola koristi vlastite resurse uz angažman učenika i stručnih učitelja te donaciju boja u vrijednosti oko 10 tisuća kuna.

DARIVANJE KRVI U KRAPINI - Prvi ovogodišnji ciklus dobrovoljnog davanja krvi provode ovaj tjedan Gradsko društvo Crvenog križa Krapina i Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu iz Zagreba. Današnja i sutrašnja akcija provodi se u Pučkom otvorenom učilištu Krapina, danas sve do 16,00 sati, a sutra od 9,00 do 17,00 sati. Akciji darivanja krvi odazvat će se sutra u 10,00 sati i župan Krapinsko zagorske županije Željko Kolar. Inače, po broju prikupljenih doza krvi po stanovniku, Krapinsko-zagorska županija sa 6,94% nalazi se na drugom mjestu u Hrvatskoj, što je iznad EU prosjeka koji iznosi 5,0%, a od 110 gradskih društava Crvenog križa u Hrvatskoj, po broju prikupljenih doza krvi GDCK Krapina nalazi se na drugom mjestu s 10,53%.

VIDI I KLIKNI - Hrvatski autoklub predstavio je u Dječjem vrtiću Križevci svoj novi preventivno-edukativni program „Vidi i klikni“. Program je namijenjen djeci od šest i sedam godina starosti i provodit će se u predškolskim grupama vrtića i prvim razredima osnovnih škola, a realiziraju ga certificirani stručnjaci Hrvatskog autokluba. Osmišljen je za usvajanje praktičnih informacija o sigurnom načinu ponašanja u prometu, prepoznavanju opasnosti kojima su djeca izložena u prometu, korištenju nogostupa, sigurnom prelasku ceste, sigurnom ulasku u vozilo te sjedenju i korištenju sigurnosnih pojaseva u automobilima.

PREVENCIJA I DIJAGNOSTIKA RAKA VRATA MATERNICE - Tribina: „Prevencija raka vrata maternice i novosti u dijagnostici“ bit će održana u Velikoj predavaonici Zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ na Mirogojskoj cesti 16 danas u 13.00 sati.Tribinu organizira referentni centar za farmakoepidemiologiju i Hrvatsko društvo za farmakoekonomiku i istraživanje ishoda. Na tribini će o ovoj temi progovoriti neki od najuglednijih i najuspješnijih domaćih ginekologa, kliničkih citologa i mikrobiologa.

SRIJEDA U MUZEJU - U sklopu programa Srijeda u Muzeju koji provodi Gradski muzej Varaždin, večeras će u palači Herzer s početkom u 19,00 sati biti predstavljen projekt „Digitalno snimanje hrvatske mariološke baštine“. Voditeljica projekta je Hrvojka Mihanović-Salopek, znanstvena savjetnica u Zavodu za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe HAZU-a te ujedno scenaristica i redateljica filma o marijanskoj baštini s područja Đakovačko-osječke nadbiskupije i grada Vukovara, koji će večeras biti prikazan varaždinskoj publici. Nakon prošlotjednog predstavljanja monografije o zagorskom puranu, slijedi još jedna zanimljiva večer u sklopu programa Srijeda u muzeju koji je 2014. godine bio pravo osvježenje varaždinske kulturne ponude.Uz večerašnju projekciju filma, održat će i prigodno predavanje promicanju sakralnog turizma, dok će književnik Ernest Fišer izvesti recital prigodnih pjesama posvećenih vrijednostima sakralne baštine i gradu Vukovaru.

KONCERTNA SEZONA U SUSEDGRADU - Koncertna sezona u Susedgradu ove godine započet će koncertom jednog mladog višestruko nagrađivanog gitarista u velikoj dvorani CZKIO Susedgrad večeras u 19,30 sati. Koncert za gitaru izvest će gitarist Krešimir Bedek. Na programu su djela Raka, Koškina, Llobeta i Milottija, a ulaz je slobodan.

PREDSTAVLJANJE KNJIGE „MIMA I KVADRATURA DUGA“ – Knjiga „Mima i kvadratura duga“ Želimira Periša bit će predstavljena u 19.30 u knjižnici Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5. Inače, Periš je autor zbirke priča „Mučenice“.

PROMOCIJA MUJIČIĆEVE KNJIGE U TESLINOJ - Promocija knjige „Sarina druga ljubav“ autora Kemala Mujičića Artmana bit će održana u AGM knjižari, Teslina 7, od 18,00 sati..Riječ je o tekstu na izrazito psihološkoj podlozi, iz koje se razvija priča o glavnim likovima i njihovim psihološkim (dis)balansima.

RADIONICA KIPARSTVA U KNAP-u – U tijeku su upisi u kiparsku radionicu u Centru kulture na Peščenici. Radionica je namijenjena svima koji žele detaljnije upoznati kiparstvo i proces nastajanja skulpture. Radionica je namijenjena početnicima, ali i onima koji već imaju iskustva u modeliranju glinom. Radionica će se održavati utorkom od 18:00 do 20:30, a svi zainteresirani mogu se prijaviti do 27. siječnja.

ŠUMA OKOM ŠUMARA - Retrospektivnu izložbu 10 bjelovarskih salona fotografije, pod nazivom "Šuma okom šumara" organiziraju Pučko otvoreno učilište Krapina i Galerija grada Krapine sa Hrvatskim šumarskim društvom, Ogranak Zagreb. Otvorenje izložbe je ovoga četvrtka, u 18,00 sati u Galeriji Grada Krapine i ostat će otvorena do 27. siječnja. U prigodnom glazbenom programu nastupit će Djevojački zbor Srednje škole Krapina.
 
NAJBOLJI SPORTAŠI GRADA KRIŽEVACA - Proglašenje najuspješnijih sportašica, sportaša i sportskih ekipa grada Križevaca u prošloj godini bit će održano sutra u 18,00 sati u Velikoj dvorani Turističkog informativnog centra u Križevcima.

 
utorak, 13. siječnja 2015.
FILMOVI NA ENGLESKOM U KINU EUROPA - Zagrebačko kino Europa uvodi novost i svakog utorka jedan od filmova s redovnog repertoara prikazat će se, osim uz uobičajene hrvatske titlove, i s titlovima na engleskom jeziku. Program pod nazivom ‘Subtitled Tuesdays’ kreće danas, kada će se s dvojezičnim titlovima prikazati film ‘Diplomacija’ Volkera Schlöndorffa, novo ostvarenje jednog od najznačajnijih predstavnika tzv. novog njemačkog filma. Tjedan dana kasnije, 20. siječnja, ‘Subtitled Tuesdays’ predstavit će švedski film ‘Turist’ Rubena Östlunda, dobitnika nagrade žirija Filmskog festivala u Cannesu i švedskog kandidata za Oscara, trenutno nominiranog i za Zlatni globus u kategoriji najboljeg stranog filma.

60 GODINA KULTURE NA PEŠČENICI - Jubilarna godina Centra za kulturu na Peščenici donosi još više kreativnih sadržaja i aktivnosti. Nova radionica kiparstva je namijenjena svima koji žele detaljnije upoznati kiparstvo i proces nastajanja skulpture. Program obuhvaća modeliranje reljefa, male plastike, biste te figure prema promatranju živog modela ili mrtve prirode. Slijedi lijevanje negativa i pozitiva skulpture u sadri, te tehnike patiniranja. Program se održava tijekom cijele godine, a radionica je namijenjena početnicima, ali i onima koji već imaju iskustva u modeliranju glinom.Centar Knap, program kiparstva organizira već petu godinu za redom. Termin održavanja je utorkom od 18,00 do 20,30 sati, a upis novih polaznika 27. siječnja 2015.

IZVANREDNI POKAZATELJI ZAGORSKOG TURIZMA - 15 posto više dolazaka turista i 16 posto više noćenja, u odnosu na godinu prije, ostvareno je prošle godine u Krapinsko-zagorskoj županiji. U odnosu na prijašnje godine, kada je najviše rastao dolazak stranih gostiju, u 2014. povećan je za 15 posto i dolazak te broj noćenja domaćih gostiju, dok su stranci ostvarili porast dolazaka od 16 i broj noćenja od 18 posto. Najbrojniji strani gosti su Slovenci, zatim Nijemci, državljani BiH, Poljaci, Talijani i Slovaci. Povećan broj dolazaka posljedica je i pojačane promocije zagorskog turizma u Hrvatskoj i inozemstvu.

FOI PARTNER NA PROJEKTU E- PAYMENTS WORKSHOP - Fakultet organizacije i informatike iz Varaždina sudjeluje kao partner u međunarodnom projektu „e-Payments Workshop“. U sklopu projekta održat će se četverodnevna radionica iz područja simulacija elektroničkih sustava plaćanja i obrade platnih naloga. Radionice će se održavati na četiri partnerska sveučilišta, a varaždinski studenti će imati prilike sudjelovati u programu na Veleučilištu u Salzburgu od 23. do 27. ožujka. Inače već sutra varaždinski FOI će posjetiti delegacija stručnjaka iz tvrtke Inchoo, na čelu s osnivačem poduzeća, Tomislavom Bilićem koji će održati predavanje otvoreno za sve studente. Projekt je nastavak uspješne suradnje započete prošle godine na Danu karijera, sa svrhom uspostavljanja konkretnije suradnje između akademskog i poslovnog sektora.

SMANJENJE NAZEPOSLENOSTI U MEĐIMURJU - Na području Međimurske županije bilježi se daljnji trend smanjenja nezaposlenosti. Krajem prosinca prošle godine čakovečki Područni ured Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje evidentirao je 6.237 nezaposlenih, što je u odnosu na prosinac 2013. godine 1.596 ili 20,4 posto manje nezaposlenih. Ukupno je iz evidencije nezaposlenih izašlo 614 osoba što je u odnosu na studeni 2014. smanjenje za 15 posto.

INFORMIRANOST HRVATSKE POSLOVNE ZAJEDNICE - "Poboljšanje informiranosti hrvatske poslovne zajednice", naziv je konferencije za poduzetnike, koja je u ponedjeljak održana u prostorima Tehnloško inovacijskog centra Međimurje u Čakovcu Organizatori su bili Ministarstvo poduzetništva i obrta, Grad Čakovec i Bizimpact. Projekt Bizimapct i mini vodiče za poduzetnike predstavio je Mario Šilinger, dok je o europskim natječajima za poduzetnike govorila pomoćnica ministra poduzetništva i obrta Dijana Bezjak. Ove godine za programe potpore za ulaganja u unapređenje postojećih tehnologija i razvoj novih proizvoda, procesa i usluga predviđeno je 197 milijuna eura. Sve informacije poduzetnici mogu dobiti na internetskim stranicama ministarstva.

BROJ NEZAPOSLENIH ZAGORACA U PORASTU - Broj nezaposlenih Zagoraca krajem prosinca prošle godine, u odnosu na studeni, povećao se za 1,3% ili 97 osoba, no u odnosu na prosinac 2013. godine, broj nezaposlenih je manji za 15 posto. Prema evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Krapina u prosincu je registrirano 7.296 nezaposlenih osoba. Od toga su novoprijavljene 664 osobe, 460 izravno iz radnog odnosa, 155 iz neaktivnosti, 27 iz redovitoga školovanja te 22 osobe iz drugih poslovnih aktivnosti. U prosincu je zaposleno 368 osoba, najviše u prerađivačkoj industriji, trgovini, pružanju smještaja te pripremi i usluživanju hrane te građevinarstvu i obrazovanju.

SOCIJALNA KOŠARICA - U okviru natječaja „Jačanje sposobnosti organizacija civilnoga društva za pružanje socijalnih usluga“ odobren je novi projekt pod nazivom ‘Socijalna košarica’. Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 446.000 kuna , a nositelj mu je Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica, dok su projektni partneri Udruga volontera Koprivničko-križevačke županije Rad na dar te Grad Koprivnica . U sklopu projekta Socijalna košarica, koji će trajati 14 mjeseci, razradit će se kriteriji za dodjelu pomoći u budućoj Socijalnoj samoposluzi, razvit će se mreža volontera, edukacija volontera, uspostaviti rad Socijalne samoposluge, a ujedno će se zaposliti koordinator volontera.

ZA ZAGORSKE SREDNJEŠKOLCE VRIJEDE STARE KARTE - Počelo je drugo polugodište, a mnogi su se roditelji već zabrinuli, što nisu u mogućnosti kupiti svojim srednjoškolcima mjesečne karte za prijevoz do škola. Naime, prijevoznici još nisu dobili naputke za sufinanciranje prijevoznih karata od strane države i županije. U Upravnom odjelu za obrazovanje, kulturu, šport i tehničku kulturu Krapinsko – zagorske županije objašnjavaju kako je Županija sa svoje strane obavila sve potrebno, no čeka se država. Ministarstvo još nije napravilo naputak, bez čega prijevoznici ne mogu izdavati karte. O tome su obaviješteni prijevoznici i zamoljeni da se učenicima omogući vožnja sa starim kartama, što im je i omogućeno. Rješavanje problema očekuje se već ovog tjedna, a dotle učenici mogu putovati sa starim kartama.

SUFINANCIRANJE PREVENTIVNIH PROGRAMA - Programe prevencije društveno neprihvatljivih ponašanja djece i mladih, kako bi od grada Velike Gorice dobili novac za njihovu provedbu, u ovoj godini trebaju do 23. siječnja prijaviti udruge koje djeluju na području grada Velike Gorice. Programi moraju biti u interesu djece, mladih, obitelji, stručnjaka ili šire zajednice te samog grada, a osim obrazloženja treba dostaviti i izračun planiranih troškova. Zahtjevi se šalju na Trg kralja Tomislava 34, s naznakom 'Za Povjerenstvo za prevenciju društveno neprihvatljivih ponašanja djece i mladih.'

SAMOBORSKI FAŠNIK U ZNAKU FILMA -189. samoborski fašnik, koji počinje 6. veljače kao glavnu ovogodišnju temu imat će film.Tako će središte Samobora postati centar najveselijih svjetskih filmskih odredišta, uz Veneciju, Cannes i Berlin, a Princ Fašnik i njegovi pomagači Sraka, Sudec i Fiškal već danima dogovaraju dolazak maskiranih holivudskih i bolivudskih zvijezda i zvjezdica. Slogan Fašnika je : "Let iznad Srakinog gnezda". Filmski motivi dominirat će dekoracijom na svim lokacijama na kojima će se odvijati programi sve do 17. veljače, od pozornice na glavnom Trgu, okolnim ulicama i zabavnim parkom pa sve do klizališta u prostoru bivše vojarne Taborec. Pripremljeni su brojni programi i radionice za najmlađe i odrasle, uz sudjelovanje vrtićkih i školskih grupa, uličnih zabavljača te tradicionalnu povorku i tabore mjesnih odbora.

RASPISAN POZIV ZA ANIMIRANE VIDEO RADOVE - Kao nastavak uspješne suradnje započete 2012., Muzej suvremene umjetnosti u suradnji s Animafestom Zagreb objavljuje otvoreni poziv Animation goes MSU! za trokanalne site-specific animirane radove u trajanju do 10 minuta koji će se prikazati na medijskoj fasadi MSU-a.Odabrani radovi prikazivat će se na medijskoj fasadi od 26. svibnja do 14. lipnja u sklopu Svjetskog festivala animiranog filma. Prijave radova traju do 22. ožujka.

VOLIM NJOFRU U VARAŽDINU - Komedija Volim Njofru Milana Grgića u režiji Stojana Matavulja, bit će izvedena večeras na Sceni Zvonimir Rogoz HNK u Varaždinu. Predstavu, koja je premijerno izvedena u ožujku 2009. godine izvode Stojan Matavulj i Mirela Brekalo. Početak večerašnje izvedbe je u 20,00 sati.

GALOVIĆ I ZAĐNE STVARI - Podravski književnik i istaknuti kulturni djelatnik Zdravko Seleš izdao je novu knjigu „Galović i zađne stvari“. Riječ je o knjizi podravskih eseja i zapisa koju je u biblioteci Rukopis izdao Podravsko-prigorski ogranak Društva hrvatskih književnika. Knjiga je izbor književnih eseja i prikaza koje je autor objavljivao proteklih dvadesetak godina. Knjigu su u u Gradskoj knjižnici u Đurđevcu ovih dana uz autora predstavili Mihaela Cik, Kristina Peršić, Jelena Osvaldić, Božica Jelušić. Ovom promocijom Gradska knjižnica Đurđevac započela je sa svojim aktivnostima u 2015. godini.

IZLOŽBA SLIKA U DOMU UMIROVLJENIKA - Izložba slika Mirjane Štengl pod nazivom „Neobični akvareli“ bit će otvorena danas u zagrebačkom Domu za starije osobe Maksimir u 17,00 sati. Uz otvorenje izložbe pripremljen je i prigodan umjetnički program.

IZLOŽBA FOTOGRAFIJA U FRANCUSKOJ MEDIJATECI - Izložba fotoreportera i fotografa Jovice Drobnjaka pod nazviom „Ilegalna Iluminacija“ bit će otvorena večeras u zagrebačkoj Medijateci Francuskog instituta, Preradovićeva 5, u 19,00 sati. Izložba se može razgledati do 31. siječnja.

ZAVRŠENE ZIMSKE SPORTSKE AKTIVNOSTI UČENIKA - Druženjem polaznika „Zimskih sportskih aktivnosti učenika“ u dvorani u Graberju okončan je zajednički projekt Zajednice športskih udruga Varaždina i gradskog Upravnog odjela za društvene djelatnosti koji su, u suradnji sa svih sedam varaždinskih osnovnih škola te varaždinskim sportskim klubovima, organizirali projekt koji je učenicima nižih razreda varaždinskih osnovnih škola ponudio mogućnost bavljenja sportom, odnosno učenjem osnova 16 sportova. Oko četiristo učenica i učenika, u dva tjedna trajanja projekta, bavilo se nogometom, košarkom, rukometom, mažoretom, karateom, hrvanjem, plesom, tenisom, šahom, cheerleadingom, boksom, savateom, kickboxom, atletikom i sportskom gimnastikom.

ZAVRŠEN MALONOGOMETNI TURNIR U KRIŽEVCIMA - Zagrebačka momčad Elbi Uniqa pobjednik je 16. malonogometnog turnira u Križevcima kojeg je od 19. prosinca do 10. siječnja u gradskoj školsko-sportskoj dvorani OŠ Ljudevita Modeca organizirala Zajednica športskih udruga pod gradskim i županijskim pokroviteljstvom. Priznanja su najboljima uručili župan Koprivničko- križevačke županije Darko Koren i gradonačelnik Križevaca Branko Hrg. Gradonačelnik je, također, predao prijelazni pokal turnira momčadi Elbi Uniqa.

VINCEKOVO VU GORICAMA I PRI KLETI - Prvi od pet godišnjih vinogradarskih blagdana „Vincekovo“ obilježit će se prigodnim programom u Križevcima ove subote. Program počinje u 13,00 sati u Brckovštini kod kapelice, dok će se u 14,00 sati blagosloviti vinogradsko trsje, a cijeli će program završiti u 19,00 sati na Strossmayerovom trgu u Križevcima.

PROBIJANJE ZVUČNOG ZIDA - U okviru planiranih zadaća Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, piloti zrakoplova MIG-21 do petka, 16. siječnja provode redovite letačke aktivnosti, tijekom kojih se može očekivati probijanje zvučnog zida. Letovi će se provoditi u vremenu od 10,00 do 16,00 sati.

EDUKACIJA O PRIMJENI PESTICIDA - Edukacija o održivoj primjeni pesticida u poljoprivredi, danas započinje u prostorijama Županijskog Saveza poljoprivrednih udruga u Trakošćanskoj ulici u Varaždinu. Predavanje organizira Savjetodavna služba Varaždin, a edukacija će trajati svakodnevno do četvrtka. Zainteresirani poljoprivrednici dodatne informacije mogu dobiti pozivom na telefon Savjetodavne službe 042/301-001.

 
ponedjeljak, 12. siječnja 2015.
EDUKATIVNI LETAK POTRES - Edukativni letak „Potres“ izdao je zagrebački ured za upravljanje u hitnim situacijama. Letak je tiskan u 350 tisuća primjeraka te će ga Zagrebački holding dostaviti na sve adrese u Gradu Zagrebu. Ovo je drugi letak s temom potresa kojega je izdao Ured.

NOVOSTI U DOPUNSKOM ZDRAVSTVENOM OSIGURANJU - Nakon izlaska Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje iz državne riznice, od 1. siječnja HZZO ima novi broj računa o za dopunsko zdravstveno osiguranje. Iznosi dopunskog zdravstvenog osiguranja mogu se uplatiti na broj računa IBAN: HR3310010051550200002, dok „model“ i „poziv na broj primatelja“ ostaju isti. Za osiguranike, većinom umirovljenike, koji putem uplatnica uplate dopunsko zdravstveno osiguranje na stari broj računa, uplate će biti važeće.

NATJEČAJ ZA ZAGREBAČKOG VOLONTERA GODINE - Volonterski centar Zagreb raspisao je natječaj za nagradu Volonterski Oskar koja se dodjeljuje za individualni volonterski doprinos na razini Grada Zagreba. Nominirana može biti svaka osoba starija od 15 godina i ima minimalno 80 volonterskih sati u posljednjih 12 mjeseci. Rok za podnošenje prijava je 19. siječnja, a dodjela će se održati krajem veljače.

PODZEMNI KONTEJNERI NA SAMOBORSKOJ TRŽNICI - Na preuređenom dijelu samoborske tržnice javno je predstavljen sustav podzemnih kontejnera. Cijeli projekt obuhvatio je opločenje kompletne površine, izgradnju fontane, postavu rasvjetnih tijela, uređenje zelenih površina te ugradnju sustava podzemnih kontejnera. Sustav se sastoji od dvije odvojene podzemne platforme u kojima se nalazi ukupno 7 kontejnera za odlaganje miješanog komunalnog otpada, zelenog otpada, papira te PET i MET ambalaže. Sustav podzemnih kontejnera vrijedan je oko 200.000 kuna, u kojemu Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sudjeluje s 40% odnosno 80.000 kuna.

ENERGETSKA UČINKOVITOST U VARAŽDINSKOJ ŽUPANIJI - U Županijskoj palači u Varaždinu održana je radionica o provedbi Programa „Poticanje povećanja energetske učinkovitosti u zgradarstvu obiteljskih kuća“ s ciljem edukacije prijavitelja koji su zadovoljili uvjete za subvenciju. Kriterije natječaja za subvencioniranje projekata „Energetska učinkovitost obiteljskih kuća u Varaždinskoj županiji“ koji je prošle godine raspisala županija u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, zadovoljilo je 26 prijavitelja. Ukupna sredstva za subvencioniranje projekata poticanja energetske učinkovitosti u obiteljskim kućama u okviru ovog Programa iznose milijun i 100 tisuća kuna. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sudjeluje s milijun kuna, a ostatak pokriva Varaždinska županija.

IZGRADNJA DVORANE U OREHOVICI - Međimurska županija je prošle godine, nakon osam godina, samostalno krenula u nastavak realizacije projekta izgradnje dvorane u Orehovici. Ovih je dana općinu Orehovica posjetio i župan Međimurske županije Matija Posavec. Buduća dvorana usko je vezana uz tamošnju osnovnu školu, pa je tako prošle godine županija financirala radove u vrijednosti 614.000 kuna kuna kojima su se dogradile nove školske učionice. Ovime će osnovna škola u Orehovici dobiti uvjete za odvijanje jednosmjenske nastave što je jedan od prioriteta svih međimurskih škola.

MLADI ZA PREGRADU - PREGRADA ZA MLADE - Prvi sastanak Radne skupine za izradu Gradskog programa za mlade održan je prostorijama Grada Pregrade. Gradski program za mlade, jedan je od najvažnijih ciljeva projekta “Mladi za Pregradu, Pregrada za mlade” u okviru kojeg je Grad Pregrada u partnerstvu s Kulturno umjetničkim društvom Pregrada i Klubom mladih tehničara Krapinsko-zagorske županije ostvario prava na novčana sredstva u iznosu od 69.250 kuna kojeg financira Ministarstvo socijalne politike i mladih. Također, udrugama Pregrada.info, Civilnoj udruzi građana, KUD-u Pregrada i Društvu “Naša djeca” Pregrada dodijeljena su prijenosna računala, dok je Klubu mladih tehničara dodijeljen fotoaparat.

SUBVENCIJE ZA ENERGETSKU UČINKOVITOST - Na javni natječaj „Energetska učinkovitost obiteljskih kuća u Općini Vidovec“, raspisan u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, prijavilo se 23 kandidata. Uvjete za pravo na subvencioniranje povećanja energetske učinkovitosti obiteljskih kuća zadovoljilo je 18 kandidata. Sufinancira se zamjena vanjske stolarije, povećanje toplinske zaštite ovojnice obiteljske kuće te energetski pregled i energetski certifikat. Podnositeljima prijava sufinancirat će se iznos od 50 posto, odnosno do maksimalnog iznosa od 37.500 kuna po obiteljskoj kući. Cjelokupna vrijednost projekta iznosi 550.000 kuna.

PROČISTAČ OTPADNIH VODA ZA NASELJE KAMENICA - Projekt izgradnje pročistača otpadnih voda za naselje Kamenica odvija se prema planiranim fazama. Trenutno traju radovi na izradi pročistača, dok će s povoljnim vremenskim uvjetima za gradnju, započeti i građevinski dio radova na terenu. Riječ je o projektu Grada Lepoglave koji se financira sredstvima IPARD programa Europske unije. Vjeruje se da će do svibnja radovi biti završeni u cijelosti te da će naselje Kamenica imati prvi zatvoren sustav kanalizacije 800.000 kuna.

IZABRAN NOVI SAVJET MLADIH GRADA IVANCA - Gradsko vijeće tajnim je glasanjem izabralo članove novog Savjeta mladih Grada Ivanca. U Savjet je izabrano devetero članova i devetero njihovih zamjenika. Novi će Savjet održati konstituirajuću sjednicu, donijeti Poslovnik te početi sa svojim radom.

MLADI UMJETNIK ŽIVI I RADI U GALERIJI SC-a - Mladi likovni umjetnik Stipan Tadić nekih tjedan dana živi, slika i spava u Galeriji Studentskog centra, gdje stvara svoju novu sliku "My Whole Life" (Moj cijeli život). Njegov stvaralački proces mogu pratiti i posjetitelji Galerije svakodnevno od 9,00 do 12,00 te od 14,00 do 20,00 sati. Dovršetak slike i službeno zatvaranje izložbe očekuje se 15. siječnja u 20,00 sati. Umjetnik je unaprijed napravio detaljnu skicu svog budućeg rada, na kojemu će u autobiografskoj maniri oslikati svoj cijeli život. Stipan Tadić živi i radi u Zagrebu, gdje je 2011. na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti završio slikarstvo u klasi profesora Zlatka Kauzlarića - Atača.

RADIONICA U MSU-u - Radionica „Svjetlo u muzejima i galerijama“ održat će se u Muzeju za umjetnost i obrt, a u sklopu izložbe Guercino: Svjetlo baroka. Radionica će se održati danas od 13,00 do 17,00 sati, a sudjelovanje se ne naplaćuje.

NOĆ MUZEJA NA HUŠNJAKOVOM - I ovog će godine posljednjeg petka u siječnju brojne muzejske i ostale kulturne ustanove diljem Hrvatske svoja vrata otvoriti građanima u Noći muzeja. Prigodnim programom i ove će godine od 18,00 sati pa do jedan sat iza ponoći, uz besplatan ulaz, sudjelovati i Muzej krapinskih neandertalaca. U Muzeju krapinskih neandertalaca biti će predstavljen originalan autorski projekt Luke Vevereca „Park znanosti“ kojemu je cilj približiti znanost svim dobnim skupinama kroz interaktivne edukativne eksponate koji na zanimljiv način pokazuju i dokazuju zanimljive pojave iz područja fizike, astronomije, geografije i psihologije. Također, posjetitelji će imati priliku čuti šapat na udaljenosti od 30 metara, doživjeti optičku iluziju i odsvirati “Odu radosti” u hodu. U glazbenom programu sudjelovat će mladi zabočki skladatelj, pijanist i pjevač Nikola Vranić, poznatiji pod umjetničkim imenom J. R. August. U Muzej će se ulaziti svaki puni sat, a obavezna je prethodna rezervacija gratis ulaznica.

SRIJEDA U MUZEJU - U sklopu programa Srijeda u Muzeju koji provodi Gradski muzej Varaždin, ove srijede 14. siječnja predstavit će se projekt „Digitalno snimanje hrvatske mariološke baštine“, koji obuhvaća predavanje, projekciju znanstveno-obrazovnog filma i pjesnički recital. U programu će sudjelovati Hrvojka Mihanović-Salopek, znanstvena savjetnica u Zavodu za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe HAZU-a te književnik Ernest Fišer. Program se priređuje u palači Herzer od 19,00 sati, a ulaz je besplatan.

PRIČAONICE NA NJEMAČKOM JEZIKU - Djeca koja žele naučiti njemački jezik mogu se pridružiti pričaonicama u Knjižnici Prečko. Pričaonica na njemačkom jeziku počinje danas u 17,30 sati, a održavat će se svaki drugi ponedjeljak u istom terminu. Djeci će se pročitati ili ispričati priča na njemačkom jeziku, a potom će se povesti razgovor na njemačkom i hrvatskom jeziku. Ovisno o temi, sat se upotpunjuje ilustriranjem priča ili audiovizualnim sadržajem čime se, kroz priču i igru, usvaja jednostavni rječnik njemačkog jezika

MLADI GLAZBENICI I ZAGREBAČKA FILHARMONIJA - Najbolje mlade glazbenike zagrebačke Muzičke akademije i u sezoni 2014./2015. tradicionalno ugošćuje Zagrebačka filharmonija. U koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u zajedničkom nastupu ovog utorka i petka, 13. i 16. siječnja svoj talent pokazat će osam umjetnika-studenata. U utorak to su:udaraljkaš Filip Merčep, pijanist Lovre Marušić te violinistica Eva Mach, dok će se u petak predstaviti pijanist Ivan Krpan, flautistica Ivana Vukojević, kontrabasist Igor Šajatović i to pod dirigentskom palicom mladih kolega Vetona Marevcija i Filipa Avera Jelavića. Oba koncerta počinju u 19,30 sati.

SIJEČANJSKA AKCIJA PREDSTAVA &TD TEATRA - Tradicija siječanjskih popusta na sve predstave zagrebačkog Teatra &TD se nastavlja i početkom ove godine. Ljubitelji predstava od sutra do kraja mjeseca siječnja moći će tako pogledati niz predstava po cijeni od samo 15 kuna po ulaznici. “Teatar koji čini razliku” slogan je ovog kazališta, a siječanjska akcije zasigurno je dobra prilika da se provjeri koliko je u tome istine.
 
KRIŽEVAČKA GLAZBENA SLAVA - Predstavljanje kalendara pod nazivom Križevačka glazbena slava održat će se večeras u Križevcima. Na priredbi koja će započeti u 18,00 sati u Koncertnoj dvorani Glazbene škole Alberta Štrige, nakon pozdravne riječi križevačkog gradonačelnika Branka Hrga, kalendar će predstaviti Renata Husinec, Vladimir Kranjčević i Stjepan Sučić. U prigodnom glazbenom programu nastupit će sopranistica Ana Fortuna i komorni sastav tambura Glazbene škole Alberta Štrige. Predstavljanje organiziraju Ogranak Matice hrvatske u Križevcima i Grad Križevci.

IZLOŽBA TIFFANY UDRUGE - Izložba radova članova Tiffany udruge "Nautilus" može se razgledati u izložbenom prostoru Turističke zajednice zagrebačke županije, Preradovićeva 42. Ova Udruga okuplja umjetnike koji se bave izradom i dizajniranjem predmeta rađenih u tiffany tehnici i drugim tehnikama stakla. Predmeti koje izrađuju članovi udruge jedinstveni su, pri čemu je istaknuta preciznost ručne izrade i način spajanja stakla u boji. U sklopu izložbe moći će se vidjeti izložbeni primjerci staklenih svjetiljki te ostali predmeti od stakla. U malom izlogu izloženi su proizvodi od koprive vlasnika OPG-a Željka Franje.

MANJE ORUŽJA - MANJE TRAGEDIJA - Tijekom protekle godine, na području Koprivničko - križevačke županije, građani su, odazvavši se akciji "Manje oružja, manje tragedija“, policijskoj upravi koprivničko-križevačkoj predali pet automatskih pušaka, 128 komada rasprskavajućih sredstava, 19 komada pušaka i pištolja, četiri komada ostalih vrsta oružja, 16.220 komada raznog streljiva i 3,8 kilograma eksploziva. Akcija i dalje traje, a koji dragovoljno žele predati oružje mogu nazvati broj policije 192.

IZMIJENE U RASPOREDU VOŽNJI AUTOBUSNIH LINIJA - Autobusna linija 111 Savski most - Donji Stupnik - Stupnički Obrež od danas će radnim danom prometovati prema novom rasporedu vožnje, dok će u voznom redu na linijama 121 Črnomerec - Karažnik - Gajnice, 124 Črnomerec - Gornji Stenjevec, 129A Kuniščak - Šestinski dol, 129B Vrhovec - Mandaličina i 130 Črnomerec - Borčec, biti izmijenjeni pojedini polasci.

IZMIJENE NOĆNIH TRAMVAJSKOG PRIJEVOZA - Zbog nastavka radova na dijelu Ilice, odnosno Maksimirske cestE, umjesto tramvaja noćne linije 31 i 34 od noćas do završetka radova u noći s petka, 16. na subotu 17. siječnja , vozit će autobusi. Autobusi linije 31 neće zaustavljati na stajalištima Studentski dom Stjepan Radić, Arena Zagreb i Most mladosti. Zbog građevinskog zahvata na pročelju stambenog objekta u Jurišićevoj ulici, noćas noćna linija 32 u polascima iza 1,00 sat, bit će preusmjerena Vodnikovom ulicom, na Glavni kolodvor te Ulicom kneza Mislava na svoju uobičajenu trasu.Zadnji polazak preko Trga bana Josipa Jelačića bit će u 1,09 sati. 
petak, 9. siječnja 2015.
NOVOSTI U DOPUNSKOM ZDRAVSTVENOM OSIGURANJU - Nakon izlaska Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje iz državne riznice, od 1. siječnja HZZO ima novi broj računa o za dopunsko zdravstveno osiguranje. Iznosi dopunskog zdravstvenog osiguranja mogu se uplatiti na broj računa IBAN: HR3310010051550200002, dok „model“ i „poziv na broj primatelja“ ostaju isti. Za osiguranike, većinom umirovljenike, koji putem uplatnica uplate dopunsko zdravstveno osiguranje na stari broj računa, uplate će biti važeće.

SLJEME OTVORENO ZA REKREATIVCE - U snježnim radostima na Sljemenu ponovno mogu uživati ljubitelji zimskih sportova. Uz Činovničku livadu, skijaši mogu koristiti i Crveni spust na kojem radi trosjedna žičara kao i bijela vučnica.Radno vrijeme za rekreaciju građana je od 9,00 do 16,00 sati, a cijena dnevnih karata, od ponedjeljka do petka za odrasle je 70 kuna, za djecu 40, a za one starije od 65 godina 50 kuna. Cijena dnevnih karata za vikend za odrasle je 100 kuna, za djecu 50, a za umirovljenike 70 kuna, Za skijanje se može kupiti i poludnevna karta, koja vrijedi od 9,00 do 13,00 sati, odnosno od 12,00 do 16,00 sati.Na Sljeme se, osim osobnim automobilom, može doći i autobusom ZET-a, koji s Mihaljevca polazi svakih sat vremena.

PUNJENJE ZET-ovih SUBVENCIONIRANIH POKAZA - Počelo je punjenje ZET-ovih pokaza za učenike koji ostvaruju pravo na subvenciju putem sufinanciranog međumjesnog prijevoza na svim prodajnim mjestima ZET-a i kioscima. U Ozaljskoj 105, na šalteru reklamacija, do kraja mjeseca vraćat će se novac svim korisnicima koji su kupon za siječanj kupili po punoj cijeni. Učenici trebaju doći sa svojom pretplatnom kartom, kako bi preuzeli valjani sufinancirani pokaz, a ujedno će im biti osiguran i povrat novčanih sredstava.

ZAGREB „AMBASADOR HRVATSKOG KONGRESNOG TURIZMA“ - Kongresni ured Zagreb gradske Turističke zajednice nagrađen je u kategoriji institucije iz javnog sektora, radi zasluga za međunarodnu promociju Hrvatske kao “kongresno-insentiv destinacije” na međunarodnom i domaćem tržištu. Rezultati su vidljivi iz podataka gdje je Zagreb 2012. godine držao 134. poziciju po broju održanih skupova u godini, dok je godinu poslije skočio na 79. mjesto.Ono što Zagreb, kao kongresno poželjnu destinaciju ističe je vrlo dobra kongresna infrastruktura, visokoprofesionalni kadrovi, bogatstvo ponude u gradu te ljepota i atmosfera grada u kojem su najzanimljivije atrakcije dostupne pješice, a građane se smatra vrlo ljubaznim i susretljivim.

BESPLATNI OBRAZOVNI PROGRAM ZA POLJOPRIVREDNIKE - Program obrazovanja „Poduzetništvo u ekonomiji znanja – Specijalistička edukacija za poljoprivrednike“ za 15 polaznika organizira Zagrebačka županija u suradnji sa zagrebačkim Ekonomskim fakultetom. Namijenjen je poljoprivrednicima koji nemaju prethodno formalno ekonomsko i poduzetničko obrazovanje, s ciljem stjecanja novih znanja za unapređenje poljoprivredne djelatnosti te povećanja konkurentnosti. Za ovu svrhu Zagrebačka županija ukupno je osigurala 180.000 kuna, a kandidati se mogu prijaviti do 20. siječnja. Program će se početi provoditi u veljači u prostorijama Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, petkom poslije podne i subotom prije podne.
 
ENERGETSKA UČINKOVITOST U VARAŽDINSKOJ ŽUPANIJI - Varaždinska županija u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u srpnju 2014. raspisala je Javni natječaj za prikupljanje ponuda fizičkih osoba za subvencioniranje projekata „Energetska učinkovitost obiteljskih kuća u Varaždinskoj županiji“. Ukupna raspoloživa sredstva za subvencioniranje projekata poticanja energetske učinkovitosti u obiteljskim kućama iznose 1.100.000 kuna. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sudjeluje s milijun kuna, a ostatak pokriva Varaždinska županija. Povjerenstvo za provedbu Javnog natječaja utvrdilo je da uvjete za subvencioniranje povećanja energetske učinkovitosti obiteljskih kuća zadovoljava 26 prijavitelja. S ciljem kvalitetne provedbe programa i edukacije prijavitelja koji su zadovoljili uvjete za subvenciju, naknadno će se održati radionica o provedbi programa.

OBILJEŽAVANJE ODCJEPLJENJA MEĐIMURJA OD MAĐARSKE - Spomendan odcjepljenja Međimurja od mađarske države svečano će se obilježiti danas. Čelnici Međimurske županije, te međimurskih gradova i općina će položiti vijence i zapaliti svijeće na grobovima istaknutih Međimuraca. Nakon toga će se u 17,00 sati održati misno slavlje u crkvi sv. Nikole Biskupa. U 18, 15 sati će biti otvorena izložba „Međimurje u 1. svjetskom ratu“ u izložbenom prostoru Zgrade Scheier u Čakovcu. Središnje događanje obilježavanja odcjepljenja bit će svečana akademija koja će se u istoj zgradi održati u 18,30 sati, a završit će humanitarnim koncertom za Međimursku zakladu solidarnosti „Katruža“ koji će se održati u 19,30 sati u Centru za kulturu Čakovec.

POSLOVNI UZLET U KOPRIVNICI - Besplatne cjelodnevne edukacije za male i srednje poduzetnike, obrtnike i OPG-ove, organiziraju krajem ovog mjeseca u Koprivnici Koprivničko-križevačka županija, grad Koprivnica i Poslovni dnevnik. Manifestacija obuhvaća niz zanimljivih tema, među kojima se svakako ističu edukacije o tome kako pokrenuti vlastito poduzeće, kako očuvati likvidnost, kako do sredstava za projekte energetske učinkovitosti te kako kroz EU projekte financirati ruralni razvoja i poljoprivredu. Manifestaciju će 30. siječnja otvoriti ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras.

PODZEMNI KONTEJNERI NA SAMOBORSKOJ TRŽNICI - Danas je na preuređenom dijelu samoborske tržnice javno predstavljen sustav podzemnih kontejnera, koji je dio projekta uređenja otvorenog dijela tržnice. Cijeli projekt obuhvatio je opločenje kompletne površine na kojoj se, prije uređenja, obavljala prodaja putem štandova, izgradnju fontane, postavu rasvjetnih tijela, uređenje zelenih površina te ugradnju sustava podzemnih kontejnera, odnosno podzemnog zelenog otoka. Sustav se sastoji od dvije odvojene podzemne platforme u kojima se nalazi ukupno 7 kontejnera za odlaganje miješanog komunalnog otpada, zelenog otpada, papira te PET i MET ambalaže. Sustav podzemnih kontejnera s 40 posto vrijednosti njegove ugradnje sufinancirao je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

SUFINANCIRANJE PROJEKATA CIVILNOG DRUŠTVA U ČAKOVCU - Potpisivanje ugovora o sufinanciranju projekata i programa udruga civilnog društva i ustanova za ovu godinu koje Grad Čakovec sufinancira temeljem javnog poziva održat će se danas u čakovečkoj Gradskoj vijećnici. Javni poziv objavljen je tijekom rujna prošle godine, a temeljem pristiglih zahtjeva, stručne komisije su predložile projekte i programe za sufinanciranje. Novac za udruge osiguran je u proračunu Grada Čakovca za 2015. godinu.

NOVI PROSTOR KRAPINSKOG CRVENOG KRIŽA - Preseljenje u nove prostorije, u kojima će uz uobičajene poslove svoje mjesto dobiti i edukacijski centar u kojemu će mladi i osobe treće životne dobi moći uživati u brojnim aktivnostima, očekuje Gradsko društvo Crvenog križa Krapina. Za novi prostor, kupljen kreditom, potrebna je pomoć u opremanju, što u novčanim donacijama, a što u radovima i materijalu. Preseljenje u vlastite prostorije predviđeno je krajem ove godine koja će biti u znaku 130 godina rada i djelovanja ovog društva.

PRIJEM ZA RAVNATELJA KRIŽEVAČKE OSNOVNE ŠKOLE - Novog ravnatelja Osnovne škole „Vladimir Nazor“ Križevci, akademskog kipara i profesora likovne kulture Igora Brkića, primio je u gradskoj vijećnici gradonačelnik Križevaca Branko Hrg. Na sastanku kojem je prisustvovao i pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Mladen Tenodi, ravnatelj je iznio svoje planove i programe vezane uz školu koju između ostaloga čeka obnova u sklopu programa energetske obnove zgrada javnog sektora. Bilo je riječi i o legalizaciji Područne škole u Carevdaru, nakon čega bi se ona mogla priključiti i na sustav javne vodoopskrbe kako bi se djeci omogućila zdravstveno ispravna voda. Igor Brkić, inače, osnivač je prve hrvatske dječje galerije, koja od prošle godine djeluje u križevačkom Klubu kulture.

„DA CAPO“ STIŽE U MSU - Izložbe poznatog suvremenog umjetnika iz Litve Deimantasa Narkevičiusa bit će otvorena sutra u 19,00 sati u Muzeju suvremene umjetnosti. Riječ je o multimedijalnom umjetniku koji je svoj rad predstavio u najvećim europskim galerijama i muzejima. Zagrebačkoj publici bit će predstavljeno 8 filmova, zvučne instalacije i skulpture. Izložba je otvorena do 20. veljače.

MAROKANSKO-HRVATSKI DODIR U ZAGREBU - Književna večer „Marokansko-hrvatski dodir u Zagrebu“ održat će se danas u 19,00 sati u Knjižnici Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5. U programu sudjeluju pisci i pjesnici iz Maroka te autori koji objavljuju na arapskom jeziku.

OTVORENJE IZLOŽBE „NEKAD = DANAS“ - Izložba „Nekad = Danas“ bit će otvorena sutra u 11,00 sati u prostorijama Arheološkog muzeja u Zagrebu. Izložba je rezultat kreativnosti djece polaznika radionice „Kako postaviti muzejsku izložbu“.

VIKEND RASPORED DJEČJIH PREDSTAVA - Početak siječnja je u varaždinskom HNK rezerviran za predstave za djecu i mlade, pa će tako već ove subote, 10. siječnja na Velikoj sceni HNK s početkom u 11,00 sati biti izvedena predstava „Čarobnica Berta, Maks i mala princeza“ redateljice Ksenije Krčar. U popodnevnom terminu u 17,00 sati na rasporedu je predstava „I ti ljubav nekom daj“ redatelja Ladislava Vindakijevića. Predstavu „Ježeva Kućica“ na sceni „Zvonimir Rogoz“ HNK zainteresirani mogu pogledati u nedjelju 11. siječnja s početkom u 10,00 sati. Redateljica je Tamara Kučinović.

IZLOŽBA POLAZNIKA LIKOVNE KOLONIJE MLASKA - Skupna izložba akademskih umjetnika povodom obilježavanja 10 godina uspješnog djelovanja Likovne kolonije Mlaska bit će otvorena večeras u 19,00 sati u Galeriji Zvonimir. Izložba se može razgledati do 30. siječnja.

„ŽIVOTINJSKO CARSTVO – TKO SE BOJI STRAHA JOŠ“ - Izvedba predstave "Životinjsko carstvo- tko se boji straha još", održat će se sutra s početkom u 11,00 sati na Sceni Grič. U predstavi za najmlađe glume Zoran Privičević i Petra Radion, a režiju potpisuje Mario Kovač.

PROMOCIJA KNJIŽEVNOSTI ZA DJECU I MLADE - Predstavljanje 17 bisera hrvatske književnosti za djecu i mlade organizira Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade, u Knjižnici Bogdana Ogrizovića na Cvjetnom trgu, sutra u 11, 00 sati: Nakon prigodnih riječi predsjednice Silvije Šesto o stanju u Društvu slijede i autorske riječi o biblioteci i naslovima. Predstavljanju će prisustvovati i ilustratori ovih knjiga.

NATJECANJE U PJEVANJU BOŽIĆNIH PJESAMA - I ove godine Centar za kulturu Narodnog sveučilišta "Sesvete" organizira natjecanje u pjevanju tradicionalnih božićnih pjesama koje će se održati 10. siječnja u 19,00 sati u dvorani Narodnog sveučilišta "Sesvete“. Posebno su zanimljive „božićne uspavanke“-pjesme koje su najnježniji, najlirskiji oblik narodnog pjesništva, a izvođenje uspavanke će se posebno ocjenjivati. Cilj je postići da tradicionalne božićne pjesme budu prepoznate kao dio nacionalnog identiteta te poticati na usvajanje zaboravljenih i zanemarivanih skladbi i razvijati potrebu za reinterpretacijom. Pretpostavlja se da je hrvatska narodna glazbena riznica u svijetu najbogatija božićnim popijevkama.

PRIČAONICE NA NJEMAČKOM JEZIKU - Djeca koja žele naučiti njemački jezik mogu se pridružiti pričaonicama u Knjižnici Prečko. Pričaonica na njemačkom jeziku počinje 12. siječnja s početkom u 17,30 isati, a održavat će se svaki drugi ponedjeljak u istom terminu. Djeci će se pročitati ili ispričati priča na njemačkom jeziku, a potom će se povesti razgovor na njemačkom i hrvatskom jeziku. Ovisno o temi, sat se upotpunjuje ilustriranjem priča ili audiovizualnim sadržajem čime se, kroz priču i igru, usvaja jednostavni rječnik njemačkog jezika

IZLOŽBA O JELAČIĆ DVORIMA - Izložba Milivoja Svobode „Novi dvori Jelačićevi“ može se razgledati u Muzeju „Matije Skurijenija“ u Zaprešiću do 30. siječnja.

EDUKATIVNA PREDAVANJA ZA PČELARE - Stručna edukativna predavanja za članove udruge i zainteresirano građanstvo ,kao i svake godine u mjesecu siječnju, organizira Udruga pčelara „Hrvatsko zagorje“ Zabok, najstarija zagorska udruga pčelara. Predavanja će se održavati u dvorani DVD-a Zabok u Zaboku s početkom u 17,30 sati. Bit će održana 4 predavanja i to 9.,16.,23. i 30. siječnja, potom 6. veljače i okrugli stol i panel diskusija. Prvo od predavanja održat će se danas u 17,30 sati, a o aktivnostima u promjeni Zakona o udrugama i Pravilnika o pčelarstvu govorit će Tomislav Gerić, tajnik Hrvatskog pčelarskog saveza.

ODLAGANJE BOŽIĆNIH DRVACA U SAMOBORU - Božićna drvca građani Samobora ovih dana mogu odlagati pored posuda i kontejnera za komunalni otpad ili pored bilo kojeg zelenog otoka na području grada..
Odložena drvca skupit će i odvesti radnici samoborskog Komunalca. Drvca se mogu odlagati i u reciklažnom dvorištu kod sajmišta.

ZA VIKEND KONTROLA VOZAČA - U noći sa subote na nedjelju, 10. na 11. siječnja, od 22,00 do 04,00 sata, prometni policajci Policijske uprave varaždinske pojačano će kontrolirati promet s ciljem suzbijanja prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola u sklopu operativne akcije „Alkohol“.

„ČAGA U PREČKOM“ - Dom kulture u Prečkom sutra ponovno otvara svoja vrata čagerima i čagericama koji uz zvukove dobrog rock’n’rolla “Waltera Nene Neugebauera&The Cadillac” te mladih rockerskih snaga, banda “L.A. Way” planiraju uživati u dobroj glazbi od 20,00 do 23,00 sata. Bit će to četvrta godina zaredom da Udruga zagrebačkih rockera organizira plesne večeri pod nazivom “Čage u Prečkom” koje će se održavati svake druge subote u mjesecu, sve do lipnja.

BRDSKA LIGA JAPETIĆ - 13. izdanje Zimske brdske lige Japetić 2014/2015. održat će se u organizaciji Atletskog kluba „Jastreb 99“ u Jastrebarskom ove nedjelje, 11. siječnja od 10,00 sati.

 
četvrtak, 8. siječnja 2015.
RASPISAN NATJEČAJ ZA NAGRADU GRADA ZAGREBA - Do 28. siječnja otvoren je natječaj za dodjelu Nagrade grada Zagreba. Nagrada se dodjeljuje građanima, tvrtkama, ustanovama, vjerskim zajednicama, udrugama i drugim pravnim osobama za najviše zasluge i postignute rezultate u teorijskom i praktičnom radu u promicanju znanosti, gospodarstva, prosvjete, kulture, umjetnosti, sporta, zdravstva, socijalne skrbi i svih drugih područja društvenog života. Nagrada Grada Zagreba bit će dodijeljena na Dan grada, 31. svibnja.

ZAGREBU NOMINACIJA ZA NAJBOLJU EUROPSKU DESTINACIJU 2015. – Grad Zagreb nominiran je za „Najbolju europsku destinaciju za 2015 godinu” na poznatoj internetskoj stranici European Best Destinations. Ovu stranicu uređuje i vodi istoimena nevladina organizacija čije je središte u Bruxellesu i koja je posvećena promociji turističkih i kulturnih sadržaja Starog kontinenta. Zagreb, koji je lani osvojio drugo mjesto u ovom zanimljivom i vrlo uglednom natjecanju, u 2015. godini pridružio se listi nominiranih 20 europskih destinacija. Osvajač titule “Najbolje europske destinacije za 2015. godinu” bit će objavljen nakon što bude okončano javno glasanje koje počinje 20. siječnja i traje do 10. veljače.

DO KRAJA SIJEČNJA VALJANOST BESPLATNIH PROŠLOGODIŠNJIH POKAZA - Besplatni prošlogodišnji ZET-ovi pokazi za sve one koji imaju pravo na njih vrijede do kraja siječnja. Radi se o umirovljenicima čiji su ukupni prihodi jednaki ili manji od 3200 kuna mjesečno, te osoba starijih od 65 godina koje nisu korisnici mirovine, a čiji su prihodi jednaki ili manji od 3200 kuna mjesečno. ZET-ovi pokazi do kraja siječnja vrijede za vožnju i korisnicima pomoći za uzdržavanje nesposobnima za rad, kao i dobrovoljnim darivateljima krvi te članovima smrtno stradalog, zatočenog ili nestalog branitelja. Darivatelji krvi s prebivalištem u Zagrebu, mogu preuzeti besplatne kupone na prodajnim mjestima ZET-a i kioscima Tiska i iNovina.

HRVATSKI DJEČJI FILMOVI NA MEĐUNARODNIM FESTIVALIMA - Nova 2015. godina počela je i više nego dobro za mlade filmaše iz Varaždina, Zaprešića i Zagreba. Filmovi iz Foto kino video kluba Zaprešić, Filmsko-kreativnog studia Vanima i Blank filmskog inkubatora, uvršteni su naime na dva prestižna međunarodna filmska festivala i to na dječji filmski festival u Seattlu u Sjedinjenim Američkim Državama te međunarodnih dječji filmski festival u Bangladeshu. U Seattleu, na festivalu koji okuplja preko 175 filmova iz 45 zemalja svijeta te preko 10.000 gledatelja će se prikazati dva animirana ostvarenja i to „Uredski rendžer“ Filmsko kreativnog studija Vanima iz Varaždina autora Brune Borovca i „100% Jabuka“ Foto kino video kluba Zaprešić autorice Jelena Galić. Seattle Children's Film Festival održat će se od 22. siječnja do 15. veljače, a tijekom cijele 2015. godine najbolji filmovi s tog festivala putovat će po 20 gradova diljem Amerike. Film „Teške boje“ mladih Zagrepčana iz Blank filmskog inkubatora bit će pak prikazan na međunarodnom festivalu u Bangladeshu koji počinje 24. siječnja.

BESPLATNO RAZGLEDAVANJE ZAGORKINA STANA – Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke na Dolcu 8 može se razgledati danas od 11:00 do 16:00 sati. Besplatno razgledanje organizira svakog četvrtka i nedjelje Centar za ženske studije, koji trenutno i upravlja prostorom. Stalni postav vremenski prati Zagorkin život, književni i novinarski rad te politički angažman. Upravo u ovom stanu na Dolcu, Marija Jurić Zagorka provela je posljednja dva desetljeća svog života.

„NEMA ZIME U ŽAR PTICI“ - Tradicionalna akcija 'Nema zime u Žar ptici', namijenjena djeci koja za vrijeme praznika ostaju u Zagrebu nastavlja se i ovih zimskih školskih praznika u zagrebačkom Gradskom kazalištu 'Žar ptica'. Ovo popularno kazalište nudi mogućnost da se djeca od danas do subote 10. siječnja zabave uz predstave 'Ribar Palunko i njegova žena', 'Janko i čarobni grah' i 'Kako živi Anutuntun'. Ulaznice za sve predstave su besplatne, a danas najmlađi u izvedbi predstave 'Ribar Palunko i njegova žena' mogu uživati od 17,30. Ulaznice za predstavu preuzimaju se na blagajni kazališta sat vremena prije početka predstave.

NATJEČAJ ZA KNJIŽEVNE NAGRADE JUDITA, DAVIDIAS, SLAVIĆ – Ovih dana raspisan je natječaj za dodjelu nagrade Dana hrvatske knjige. I ove godine nagrade će biti dodijeljene u tri kategorije, Judita - za najbolju knjigu ili studiju o hrvatskoj književnoj baštini, Davidias - za najbolji prijevod djela iz hrvatske književne baštine na strane jezike i nagrada Slavić za najbolji autorski knjigom objavljeni prvenac u 2014. godini. Nagrade će biti dodijeljene 22. travnja 2015..

„DE CAPO“ STIŽE U MSU - Konferenciju za novinare u povodu otvorenja izložbe Deimantasa Narkevičiusa pod nazivom „De capo“ bit će održana u Muzeju suvremene umjetnosti danas u 11.00 sati. Deimantas Narkevičius je jedan od danas najpoznatijih litavskih umjetnika na međunarodnoj sceni, a njegova izložba „Da capo“ otvara se na prvom katu prostora za povremene izložbe, u subotu, 10. siječnja u 19.00 sati.

KONTINENTI U GALERIJI KARAS - Otvorenje izložbe Slavena Kosanovića pod nazivom „Kontinenti“ bit će održano u Galeriji Karas, Praška 4 večeras u 19.00 sati. Izložba se može razgledati od ponedjeljka do petka od 11.00 do 19.00 sati, a subotom i nedjeljom od 10.00 do 18.00 sati.

DONJA DUBRAVA- SUFINANCIRANJE IZMJENE PROSOTRNOG PLANA - Sukladno odluci Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja o postupku sufinanciranja izrade prostornih planova jedinica lokalne ili regionalne samouprave dodjelom sredstava iz Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2014. godinu, međimurska općina Donja Dubrava je predala zahtjev za sufinanciranjem Izmjene i dopune svog Prostornog plana. Prošlog je mjeseca Ministarstvo Općini dostavilo odluku i ugovor o dodjeli sredstava za sufinanciranje u iznosu od 24 i pol tisuće kuna . Ukupni troškovi izrade II. izmjene i dopune prostornog plana iznose oko 121 tisuću kuna. 50 posto tih troškova sufinancira Međimurska županija, a preostalih 50 posto općina, a budući da se u financiranje uključilo i ministarstvo, ti će troškovi biti smanjeni.

HUMANITARNI KONCERT MEĐIMUSKE ZAKLADE KATRUŽA - U sklopu obilježavanja Spomendana odcjepljenja Međimurja od mađarske države, sutra 9. siječnja bit će održan humanitarni koncert Međimurske zaklade solidarnosti Katruža. Koncert će započeti u 19,30 sati u Centru za kulturu Čakovec, a ulaznice se po cijeni od 30,00 kuna mogu kupiti na blagajni Centra za kulturu Čakovec i u Uredu Zaklade.

PLESNA RADIONICA U VARAŽDINU - Od danas do nedjelje 11. siječnja, Centar za izvedbene umjetnosti Varaždin priređuje zanimljiv program. Riječ je o radionici plesne improvizacije i pronalaženja vlastitog jezika pokreta, pod nazivom „Self Design & Nevermind Centering“ koja će se odvijati svakodnevno od 19:00 do 22:00 sata u HNK u Varaždinu, a vodit će je članovi umjetničkog kolektiva VRUM. Koristit će se razni pristupi plesu i pokretu te kontakt improvizacija. Ovom radionicom Centar za izvedbene umjetnosti Varaždin počinje svoju program za 2015. godinu.

U KNEGINCU SE OBILJEŽAVA DAN SMIJEHA - U Knegincu pored Varaždina ove se subote i nedjelje obilježava Međunarodni dan smijeha. U subotu, 10. siječnja od 17:00 do 19:00 sati na programu je face painting odnosno jedne od vodećih umjetnica u oslikavanju lica iz Tajlanda, Pattame Štimac. Bit će tu i interaktivna predstava popularnog mađioničara Vladimira Štimca, te Balon Show. Za nedjeljni program obilježavanja Dana smijeha zadužena je glumačka ekipa predstave „Ljubaf“ varaždinske umjetničke organizacije Kerekesh teatar. Predstava će započeti u 18:00 sati, a u glavnim su ulogama: Ana Begić, Hana Hegedušić, Adam Končić, Jan Kerekeš i Ljubomir Kerekeš.

SRIJEDA U MUZEJU - Gradski muzej Varaždin nastavlja program Srijeda u muzeju. U sklopu programa tijekom cijele godine organizirat će se predavanja, koncerti, predstavljanja književnih izdanja i izložbe. Prva u nizu Srijeda u Muzeju, održana je sinoć u palači Herzer, a posvećena je zagorskom puranu. O ovoj autohtonoj hrvatskoj vrsti peradi i europskom gastronomskom fenomenu, nedavno je objavljena monografija Miljenka Ernoića, Romana Ozimca i Dragutina Vinceka u nakladi Društva za istraživanje i očuvanje prirodoslovne raznolikosti Hrvatske.

PROJEKT VODOOPSKRBE ISTOČNOG DIJELA ZAGREBAČKE ŽUPANIJE PRED ZAVRŠETKOM - Priprema prve faze projekta vodoopskrbe istoka Zagrebačke županije je pred završetkom.Radi se o velikom projektu Zagrebačke županije, vrijednosti 100 milijuna eura, kojim bi se napokon osigurala kvalitetna vodoopskrbe istočnog dijela Zagrebačke županije te koja pokriva područje deset općina i četiri grada. Za to će se koristiti izvorište Kosnica čiji je kapacitet 900 litara vode u sekundi, a potrebe Županije su 450 litara. Uz to, da bi se prva faza ovog projekta mogla prijaviti za sredstva europskih fondova, čime bi se osiguralo oko 70 posto potrebnih sredstava, neophodno je definirati njegovo financiranje iz domaće komponente te osnovati komunalnu tvrtku, odnosno objediniti postojeće lokalne distributere vode. Župan Kožić je pozvao predstavnike gradova i općina da potrebu udruživanja, odnosno spajanja postojećih distributera vode, shvate ozbiljno i odgovorno, jer JASPERS traži čvrstu i jasnu dinamiku kada će biti realizirana nova tvrtka.

EKSPEDICIJA NA NAJVIŠI SVJETSKI VULKAN U ČILEU - Na ekspediciju na najviši svjetski vulkan, Ojos del Salado u Čileu kreću članovi Hrvatskog planinarskog društva Željezničar iz Zagreba u ponedjeljak, 12. siječnja. Ovim usponom, koji je prva zagrebačka ekspedicija u taj dio Anda, obilježit će se 65. obljetnica HPD-a Željezničar, koje je osnovano baš 12. siječnja 1950. godine. Zagrebački će planinari tijekom aklimatizacije posjetiti još nekoliko visokih vrhova u andskom masivu te se susresti s čileanskim Hrvatima. Ekspedicija bi trebala trajati 19 dana, a prethode joj brojni kondicijski treninzi i zahtjevni usponi u hrvatskim i europskim planinama. Ojos del Salado je stratovulkan u Andama, na granici Argentine i Čilea, s najvišom točkom na visini od 6. 893 metra.

ODRŽANA ŽUPANIJSKA IZLOŽBA MALIH ŽIVOTINJA - Društvo za uzgoj i zaštitu malih životinja Velika Gorica 2005 organiziralo je u prostoru velikogoričke Srednje strukovne škole, 9. županijsku izložbu malih životinja pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije. Na izložbi je sudjelovalo 78 uzgajatelja s 843 eksponata - golubova, velike i patuljaste peradi, kunića, kanarinaca, prepelica i egzotičnih ptica te je dodijeljeno 65 titula šampiona.

DIDAKTIČKA IGRAČKA ZA NAJMLAĐE KRIŽEVČANE - Osnovna škola Ljudevita Modeca i Komunalno poduzeće Križevci poklonili su svim križevačkim vrtićancima neobičnu didaktičku igračku. Radi se o orginalnoj i recikliranoj edukativnoj ploči u obliku posuda za odvajanje otpada pomoću koje će djeca od najranije dobi učiti pravilno odvajati otpad. Edukativnu ploču izradili su učenici Likovne grupe Osnovne škole Ljudevita Modeca. Komunalno poduzeće Križevci kontinuirano radi na edukaciji građana o pravilnom odvajanju otpada s posebnim naglaskom na edukaciju djece predškolske i školske dobi.

NAKLADNIŠTVO U KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKOJ ŽUPANIJI - Izložba nakladništva u Koprivničko-križevačkoj županiji u 2014. godini postavljena je u izlozima koprivničke Knjižnice i čitaonice „Fran Galović" do nedjelje, 11. siječnja. Nakladnici u Koprivničko-križevačkoj županiji protekle su godine izdali devedesetak tiskanih naslova. Osim izdavanja dvadesetak djela svjetske književnosti , nakladništvo u Koprivničko-križevačkoj županiji prošle se godine većinom koncentriralo na tiskanje stručnih i znanstveno-popularnih djela te publicistike. Na izložbi su predstavljene razne stručne i znanstvene publikacije iz područja medicine, prirodoslovlja, etnologije, povijesti, kulturne povijesti, likovnih umjetnosti te monografije koje su tiskale pojedine škole u Koprivničko-križevačkoj županiji.

DANI OTVORENIH VRATA VARAŽDINSKOG VATERPOLO KLUBA - Varaždinski vaterpolo klub “Garestin“ koji uspješno nastupa u prvoj regionalnoj amaterskoj vaterpolskoj Alpe Adira ligi, priređuje danas i sutra Dane otvorenih vrata. Svi zainteresirani, bez obzira na spol i dob, mogu od 19 sati prisustvovati treningu varaždinskih vaterpolista i pridružiti im se na gradskom bazenu u Varaždinu.

MALONOGOMETNI TURNIR U LEPOGLAVI - U Lepoglavi - Europskom gradu sporta 2015. godine, u siječnju će započeti već 11. otvoreni zimski turnir u malom nogometu. Ovaj malonogometni turnir organiziraju Klub igrača malog nogometa Lepoglava i Zajednica sportskih udruga Grada Lepoglave, a igrat će se u Školskoj sportskoj dvorani u Lepoglavi od 10. siječnja do 22. veljače. Sve malonogometne ekipe zainteresirane za nastup na lepoglavskom turniru mogu se prijaviti organizatorima na broj telefona 098 806 370, još samo danas do 19 sati.

JASKANSKA HOKEJAŠKA LIGA - Utakmice jaskanske hokejaške lige igraju se večeras na klizalištu u Jastrebarskom od 21,00 sat.
 
 
srijeda, 7. siječnja 2015.
NATJEČAJ ZA PREDSJEDNIKA UPRAVE ZAGREBAČKOG HOLDING-a - Za novog predsjednika uprave Zagrebačkog holdinga raspisan je natječaj kojim se od kandidata traži da imaju 15 godina radnog iskustva, od čega pet na rukovodećim pozicijama, morat će znati engleski jezik i poznavanje rada na računalu. Ugovor se dobiva na četiri godine. Prvi je to puta da se prvog čovjeka koji će voditi više od 10 tisuća zaposlenih u ovoj zagrebačkoj mega tvrtki bira javnim natječajem. Osim predsjednika uprave, birat će se još četiri člana uprave, i to za sektore javne nabave, komunalne usluge, financije i pravne poslove. I svi oni morat će imati po deset godina radnog iskustva, od čega pet na vodećim pozicijama, odgovarajuću visoku stručnu spremu, a prednost će imati kandidati s izvrsnim znanjem engleskog jezika u govoru i pismu, oni koji su timski igrači i imaju sposobnost motiviranja te oni koji imaju iskustva u području prava, financija i javne nabave.Rok za podnošenje prijava je do 19. siječnja, nakon čega će selekciju kandidata napraviti agencija za "headhunting" Pedersen koja će kandidate testirati u nekoliko krugova.

VARGA DOLAZI U NOVOMAROFSKU I VARAŽDINSKU BOLNICU - Ministar zdravlja Siniša Varga, danas će posjetiti Varaždinsku županiju. U sklopu posjeta obići će Specijalnu bolnicu za kronične bolesti Novi Marof i Opću bolnicu Varaždin. U Novom Marofu će ministar zdravlja u pratnji domaćina sanacijskog upravitelja Opće bolnice Varaždin Mladena Smoljanca, saborskog zastupnika Maria Habeka i zamjenika župana Varaždinske županije Alena Kišića razgledati 3. Odjel u prizemlju bolnice odnosno novi odjel palijative u novomafroskoj bolnici. U Varaždinu će u ranim poslijepodnevnim satima obići energetski obnovljenu zgradu patologije Opće bolnice.

23. GODIŠNJICA POGIBLJE ČLANOVA PROMATRAČKE MISIJE EUROPSKE ZAJEDNICE U PODRUTAMA - Danas će u Podrutama kraj novog Marofa biti obilježena 23. godišnjica pogibije članova promatračke misije Europske zajednice. Avion MIG-21 tadašnje JNA raketirao je 7. siječnja 1992. nenaoružani helikopter promatračke misije EZ-a, pri čemu su poginula četvorica talijanskih i jedan francuski mirovni promatrač. Komemorativna svečanost počet će u 10,30 sati kod kapele u Podrutama. Prisustvovat će joj među ostalima u Podrutama ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš, potpredsjednik Hrvatskog sabora Milorad Batinić te zamjenici župana Varaždinske županije Alan Košić i Alen Kišić i predsjednica Županijske skupštine Dubravka Biberdžić.

KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKA ŽUPANIJA POMAŽE UGROŽENIMA - Dvadesetak obitelji u obitelji u potrebi s područja Koprivničko – križevačke županije koje su preporučili iz centara za socijalnu skrb Koprivnica, Križevci i Đurđevac dobilo je humanitarne pakete koje im je donirala županija. Odlukom predsjednika Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije Damira Felaka i župana Darka Korena i njegovih zamjenika Darka Sobote i Ivana Pala, odustalo se naime od organiziranja tradicionalnog božićno novogodišnjeg domjenka za članove Županijske skupštine, čime je osigurano 12 tisuća kuna za nabavku 24 humanitarna paketa za najsiromašnije podravsko-prigorske obitelji.

KONSTITUIRAN UPRAVNI ODBOR ZAKLADE „SVETI MIHAEL“ - U Županijskoj palači u Varaždinu održana je konstituirajuća sjednica Upravnog odbora Zaklade za prevenciju kriminaliteta „Sveti Mihael“. Riječ je o Zakladi koju je osnovala Županijska skupština Varaždinske županije na inicijativu Policijske uprave Varaždinske, s ciljem pružanja pomoći u realizaciji projekata i aktivnosti na prevenciji kriminaliteta i unapređivanju sigurnosti građana i imovine, te promicanju i jačanju sigurnosti prometa na cestama na području županije. Upravo je osnivanje zaklade „Sveti Mihovil“ na Hrvatskim danima sigurnosti u Opatiji prošle godine proglašeno najboljim projektom lokalne i regionalne samouprave za sigurnost zajednice. Za upravitelja Zaklade „Sveti Mihael“ izabran je upravo zamjenik župana Alen Kišić, a na prvoj sjednici konstituiran je i Upravni odbor Zaklade.

MLADI, VRIJEDNI, AKTIVNI - Autonomni centar – ACT iz Čakovca danas počinje s provedbom projekta "MVA! - Mladi, vrijedni, aktivni" koji financira Ministarstvo socijalne politike i mladih. Cilj je potaknuti mlade na aktivno sudjelovanje u društvenim procesima i donošenju odluka od njihova interesa na lokalnoj razini. U tu svrhu, do listopada 2015. godine će biti provedeno niz informativnihi edukativnih aktivnosti, a prvo predavanje na temu "Sudjelovanje mladih u kreiranju lokalnih politika" će biti održano u prostorijama multimedijske dvorane Autonomnog centra u Čakovcu s početkom u 10 sati. Sudjelovanje na projektnim aktivnostima slobodno je za sve zainteresirane mlade na području Međimurske županije.

OBNOVA ŠKOLSKIH OBJEKATA U SAMOBORU - Značajna financijska sredstva u obnovu školskih zgrada čiju su radovi u tijeku osigurao je Grad Samobor.Radi se na obnovi zgrade područne škole u Noršić Selu, gdje se zbog dotrajalosti mijenja pokrov i sanira fasada. Izmjenom krovišta spriječit će se daljnje prokišnjavanje i oštećenje prostorija, dok će nova, energetski učinkovita fasada doprinijeti uštedi toplinske energije.Fasada se mijenja i na zgradi Osnovne škole Bogumila Tonija, dok je na zgradi Osnovne škole Samobor već u potpunosti obnovljena. U istoj školi nedavno su završeni radovi na izgradnji nove kotlovnice.U tijeku je i izmjena dijela krovišta na zgradi Osnovne škole Rude, gdje se zbog sigurnosti dotrajale salonitne ploče zamjenjuju novim limenim pokrovom.

ODBAČENA DRVCA ODLOŽITI NA DOSTUPNA MJESTA - Nakon blagdana gomila božićnih drvaca završava odbačena na ulicama, a za njihov odvoz i ove je godine zadužena podružnica Zrinjevac, iz koje poručuju građanima da drvca odlože na dostupne lokacije - najbližu zelenu površinu ili pokraj kontejnera Čistoće. Djelatnici Zrinjevca počet će ih od danas odvoziti.

PREMIJERA SUVREMENE OPERE „MIMI“ - Zagrebačka premijera suvremene opere "Mimi" bit će večeras Hrvatskom narodnom kazalištu od 19,30 sati. Ova slobodna adaptacija opere La Boheme Giacoma Puccinija koprodukcija je pariškog kazališta Bouffes du Nord i zagrebačkog HNK. Pariška premijera održana je 18. studenog 2014. Autori su skladatelj Frédéric Verrieres, libretist Bastien Gallet, redatelj Guillame Vincent, dirigent Jean Deroyer. Dramaturginja je Marion Stoufflet, scenograf James Brandily, kostimografkinja Fanny Broust, oblikovatelj svjetla Sébastien Michaud, dok je za računalno oblikovanje glazbe zaslužan Robin Meier.

SRIJEDA U MUZEJU - Gradski muzej Varaždin nastavlja program Srijeda u muzeju . U sklopu programa tijekom cijele godine organizirat će se predavanja, koncerti, predstavljanja književnih izdanja i izložbe. Prva u nizu Srijeda u Muzeju, bit večeras u palači Herzer, a posvećena je zagorskom puranu. O ovoj autohtonoj hrvatskoj vrsti peradi i europskom gastronomskom fenomenu, nedavno je objavljena monografija Miljenka Ernoića, Romana Ozimca i Dragutina Vinceka u nakladi Društva za istraživanje i očuvanje prirodoslovne raznolikosti Hrvatske. Ova jedinstvena publikacija, uz prigodno predavanje na temu zagorskog purana, bit će predstavljena u sklopu Srijede u muzeju s početkom u 19,00 sati.

KREATIVNE RADIONICE „UPOZNAJMO GUERCINA“ - Za sve koji se za vrijeme školskih praznika zateknu u Zagrebu, Pedagoški odjel Muzeja za umjetnost i obrt priređuje kreativne radionice, koje će do 11. siječnja biti otvorene svakim radnim danom od 10.00 do 16.00 sati. Nakon razgleda izložbe „Guercino: Svjetlo baroka“ posjetitelji se mogu pridružiti sudionicima radionice kad žele i zadržati se koliko žele. Slikat će se pejzaže upotpunjene genre scenama baš kao što je Guercino to učinio u dekorativnom ciklusu fresaka u kući Panini. Umjesto fresko tehnike bit će korištena - čarobne boje.Sudionici radionica fotografirat će se u pozama s Guercinovih slika, a fotografije će kombiniranom tehnikom pretvarati u barokne prizore. Svaki će sudionik radionice dobiti Baroknu knjižicu kako bi se i kod kuće mogao baviti Guercinovim opusom.

„PEŠČA CAMPUS“ - Besplatan program za školarce kako bi im na što zanimljiviji i kvalitetniji način ispunili vrijeme zimskih školskih praznika od danas do nedjelje, 10. siječnja organizirao je Centar kulture na Peščenici – KNAP .Program se odvija pod tradicionalnim nazivom “Pešča Campus”, a druženje traje svakog dana od srijede do subote, od 9.30 do 14.30 sati. Klincima će na raspolaganju biti zabavni i kreativni voditelji dramskih, plesnih i likovnih radionica, a za sudjelovanje je nužna predbilježba na kcpescenica@kcpescenica.hr.

„NEMA ZIME U ŽAR PTICI“ - Tradicionalna akcija 'Nema zime u Žar ptici', namijenjena djeci koja za vrijeme praznika ostaju u Zagrebu nastavlja se i ovih zimskih školskih praznika u zagrebačkom Gradskom kazalištu 'Žar ptica'. Ovo popularno kazalište u Bijeničkoj ulici 97 nudi mogućnost da djeca od 8. do 10. siječnja praznike provedu zabavljajući se uz predstave 'Ribar Palunko i njegova žena', 'Janko i čarobni grah' i 'Kako živi Anutuntun'.Ulaznice za sve predstave su besplatne, a raspored izvedbi je: 'Ribar Palunko i njegova žena' u četvrtak 8. siječnja od 17,30 te u petak,.9. siječnja u 11, 00 sati, predstava 'Janko i čarobni grah' u petak, 9. siječnja u 17,30 sati te 'Kako živi Antuntun' u subotu, 10. siječnja od 11, 00 sati. Rezervacije nisu moguće. Ulaznice se preuzimaju na blagajni kazališta sat vremena prije početka predstave.

IZLOŽBA LUKE ČAČIĆA U ZAPREŠIĆU - Izložba Luke Čačića pod nazivom „Razgovori s Radovanom“ može se razgledati u Galeriji Razvid POU Zaprešića do 20. siječnja.

UTAKMICA KOŠARKAŠKOG EUROKUPA - Utakmica 1. kola skupine I drugog kruga Eurokupa košarkaša između Cedevite i Zaragoze igra se večeras u Košarkaškom centru "Dražen Petrović od 19,30 sati.

MALONOGOMETNI TURNIR U KRIŽEVCIMA - U Križevcima se početkom godine već tradicionalno održava završnica malonogometnog turnira na kojem osim domaćih, sudjeluju i jake malonogometne ekipe iz cijele Hrvatske. U školsko- športskoj dvorani križevačke OŠ Ljudevita Modeca, danas i sutra su na rasporedu osmine finala, dok turnir završava u subotu, 10. siječnja. Malonogometni turnir u Križevcima organizira gradska Zajednica športskih udruga, a pokrovitelji su Koprivničko-križevačka županija i grad Križevci.

 
ponedjeljak, 5. siječnja 2015.
PLAN POSLOVANJA ZAGREBAČKOG HOLDINGA NA DORADI -Plana poslovanja Zagrebačkog holdinga za 2015. godinu je na doradi, a neslužbeno se doznaje, kako će se odustati od restrukturiranja ove zagrebačke mega tvrtke koje je započelo s izdvajanjem podružnica u svom sastavu. Unutar sastava Holdinga ipak bi mogle ostati podružnice ZET, Zagrebački velesajam, Vladimir Nazor, Tržnice i Robni terminali.

BESPLATNI KUPONI DO KRAJA SIJEČNJA - Valjanost postojećih besplatnih kupona produljuje se do kraja siječnja, korisnicima koji su to pravo ostvarili temeljem Odluke o socijalnoj skrbi Grada Zagreba, za 2014. godinu. To se odnosi na umirovljenike čiju su ukupni prihodi jednaki ili manji od 3.200 kuna mjesečno, a to pravo mogu iskoristiti i osobe starije od 65 godina, koje nisu korisnici mirovine, a čiji su ukupni prihodi jednaki ili manji od 3.200 kuna mjesečno. Dosadašnji besplatni kuponi bit će valjani za vožnju i korisnicima pomoći za uzdržavanje nesposobnima za rad i privređivanje, kao i dobrovoljnim darivateljima krvi te članovima smrtno stradalog, zatočenog ili nestalog hrvatskog branitelja.

IZVLAČENJE STARNTIH BROJEVA MUŠKOG SLALOMA - Javno izvlačenje startnih brojeva za slalom Svjetskog kupa skijaša na Sljemenu održat će se danas na središnjem trgu bana jelačića s početkom u 18,30 sati. Uz glazbu, Zagrepčani će imati priliku i službeno pozdraviti ovogodišnje natjecatelje i pripremiti se, nakon održanog ženskog slaloma i utrke skijaških legendi, za nova uzbuđenja na Crvenom spustu na zagrebačkom Sljemenu. Hrvatsku ove godine na Sljemenu predstavlja čak šest skijaša predvođenih Ivicom, Filipom i Natkom koji će se pridružiti okupljenom mnoštvu na glavnom zagrebačkom trgu. Utrka slalomaša je sutra, na blagdan Sveta tri kralja.

PRIJEVREMENI IZBORI U SVETOM IVANU ZELINI - Grad Sveti Ivan Zelina jedini je grad na području Zagrebačke županije u kojem Gradsko vijeće nije izglasalo proračun grada za ovu godinu, u iznosu 42 milijuna kuna, pa će biti održani prijevremeni izbori. Gradonačelnik Hrvoje Košćec grad će voditi još do kraja siječnja, kadA će Vlada imenovati povjerenika koji će preuzeti gradsku blagajnu. Prijevremeni izbori očekuju se u ožujku.

IZVANREDNA ORGANIZACIJA PRIJEVOZA PUTNIKA NA SLJEME - Izvanrednu organizaciju prijevoza gledatelja na slalomske utrke Svjetskog skijaškog kupa VIP Snow Queen Trophy, sutra, 6. siječnja ZET organizira i ove godine. Gledatelji će na zagrebački skijaški spektakl kretati s Mihaljevca, a autobusi će polaziti odmah nakon popunjenja. Uspostavit će se dvije izvanredne linije: Mihaljevac - Dom željezničara (zona A - crvena) i Mihaljevac - Žensko sedlo (zona B - plava). Ulazak i izlazak putnika u autobuse bit će na istočnoj strani Gračanske ceste, sjeverno od raskrižja s Ksaverskom, neposredno uz terminal Mihaljevac. Za vrijeme održavanja „Men's World Cup“ utrke sutrašnja izvanredna organizacija prijevoza započet će prvim polaskom autobusa s Mihaljevca u 11,00 sati i trajat će do zadnjeg polaska sa Sljemena u 21,00 sat.

STAN ZA UDRUGU ZIPKA - U varaždinskoj gradskoj vijećnici danas će predstavnicima udruge Zipka biti uručeni ključevi stana koji će im na korištenje dati grad Varaždin. Udruga Zipka, usmjerena na pružanje pomoći djeci koja rastu u udomiteljskoj obitelji, djeluje na području Varaždinske županije od 2007. godine. Udruga broji 70-ak članova, a trenutno radi na projektu 18+, u sklopu kojeg će se omogućiti stanovanje u stambenoj zajednici za djecu koja su stekla uvjete za izlazak iz skrbi, a ne mogu se vratiti u svoje primarne obitelji. Naime, svake godine preko 20 mladih završi srednjoškolsko obrazovanje i nakon izlaska iz udomiteljskih obitelji odnosno iz sustava socijalne skrbi, nema riješeno stambeno pitanje, zaposlenje i druge uvjete bitne za osamostaljivanje. Stan od 72 kvadratna metra koji će im grad dati na korištenje omogućit će provođenje projekta 18+.

NAJBOLJI INFORMATIČARI I MATEMATIČARI U KRAPINI - Jubilarna, 20. zimska škola informatike počinje danas u Srednjoj školi Krapina. Zimska škola informatike već se tradicionalno održava u Krapini, a ove godine traje do 10. siječnja. Organizatori su Hrvatski savez informatičara, Srednja škola Krapina i Krapinski informatički klub, uz pokroviteljstvo i potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Hrvatske zajednice tehničke kulture, Krapinsko-zagorske županije i Grada Krapine. Istodobno o prvi puta u Krapini održat će se i Zimska škola matematike, u organizaciji udruge Mladi nadareni matematičari “Marin Getaldić”. Ovo je jedinstvena prilika da se na jednom mjestu nađu najbolji mladi hrvatski informatičari i matematičari.

POTPISANI UGOVORI O STIPENDIJAMA GRADA LUDBREGA - Ugovori za korištenje stipendija Grada Ludbrega za školsku/akademsku godinu 2014./2015 potpisani su u prostorijama Grada Ludbrega. Nedavno je141 studentu uručena jednokratna novčana pomoć u iznosu od 250 kuna. Dokaz je to da Grad Ludbreg misli na učenike i studente i ponosni smo na njih, izjavio je gradonačelnik Dubravko Bilić. Među stipendistima je 36 studenata i 5 srednjoškolaca. Studenti koji studiraju na području Varaždinske, Međimurske i Koprivničko-križevačke županije primat će mjesečno 500 kuna, a oni koji studiraju izvan tih područja primat će 700 kuna mjesečno. Učeničke stipendije mjesečno iznose 250 kuna.

ZAVRŠETAK DRUŠTVENOG DOMA U IVANEČKOJ ŽELJEZNICI - Grad Ivanec novčano će pomoći završetak izgradnje društvenog doma u Ivanečkoj Željeznici, a ujedno će taj projekt kandidirati na program poticanja energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije za 2015. Na taj način će se osigurati sredstva za završetak i uređenje objekta površine 220 četvornih metara kojeg su građani sami još 2004. godine počeli graditi na gradskom zemljištu. U objekt treba uvesti struju, vodu i grijanje, urediti fasadu, sanitarni čvor, podove i dio stolarije, a potrebno ga je i legalizirati.

SURADNJA GOSPODARSKOG UČILIŠTA KRIŽEVCI S MAĐARSKOM - Dobru suradnju s hrvatskim visokoškolskim institucijama očekuju ove godine u Visokom gospodarskom učilištu iz mađarskog Pečuha. Dogovoreno je to prilikom „Dana hrvatskih visokih škola, veleučilišta, fakulteta i sveučilišta iz pograničnih hrvatskih županija“ na kojem je u Pečuhu prošle godine sudjelovalo šest hrvatskih visokoškolskih ustanova i to Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, Visoka škola za menadžment u turizmu i informatici Virovitica, Međimursko veleučilište Čakovec, Fakultet organizacije i informatike Varaždin, Učiteljski fakultet Odjel Čakovec i Sveučilište Sjever Koprivnica.

OTISAK SRCA - Nagradu Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva u iznosu od deset tisuća kuna te priznanje i plaketu „Otisak srca“ osvojili su učenici šestog i sedmog razreda Osnovne škole Koprivnički Ivanec. Osnovna škola Koprivnički Ivanec, kao jedina škola iz Koprivničko-križevačke županije i jedna od svega deset nagrađenih škola u Republici Hrvatskoj, prepoznata je kroz projekt “Ćirilov i Metodov stol 21. stoljeća“. Učenike i njihove mentore, primio je župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren čestitajući im na vrijednoj nagradi.

PRIČAONICE NA ENGLESKOM JEZIKU ZA NAJMLAĐE - Pričaonice na engleskom jeziku namijenjene djeci od četiri do šest godina održavat će se u Knjižnici Gajnice svakog drugog četvrtka na Odjelu za djecu i mladež od 17,00 do 18,00 sati. S radom počinju 8. siječnja , a zbog ograničenog broja polaznika potrebno se javiti dječjim informatorima dolaskom u knjižnicu ili na broj telefona 01/3454 031.

„NEMA ZIME U ŽAR PTICI“ - Tradicionalna akcija 'Nema zime u Žar ptici', namijenjena djeci koja za vrijeme praznika ostaju u Zagrebu nastavlja se i ovih zimskih školskih praznika u zagrebačkom Gradskom kazalištu 'Žar ptica'. Ovo popularno kazalište u Bijeničkoj ulici nudi mogućnost da djeca od 8. do 10. siječnja praznike provedu zabavljajući se uz predstave 'Ribar Palunko i njegova žena', 'Janko i čarobni grah' i 'Kako živi Anutuntun'.Ulaznice za sve predstave su besplatne, a raspored izvedbi je: 'Ribar Palunko i njegova žena' u četvrtak 8. siječnja od 17,30 te u petak,.9. siječnja u 11, 00 sati, predstava 'Janko i čarobni grah' u petak, 9. siječnja u 17,30 sati te 'Kako živi Antuntun' u subotu, 10. siječnja od 11, 00 sati. Rezervacije nisu moguće. Ulaznice se preuzimaju na blagajni kazališta sat vremena prije početka predstave.

SIJEČANJSKA AKCIJA PREDSTAVA &TD TEATRA - Tradicija siječanjskih popusta na sve predstave zagrebačkog Teatra &TD se nastavlja i početkom 2015. Ljubitelji predstava od 13. do 31. siječnja moći će tako pogledati niz predstava po cijeni od samo 15 kuna po ulaznici. “Teatar koji čini razliku” slogan je ovog kazališta, a siječanjska akcija zasigurno je dobra prilika da se provjeri koliko je u tome istine.

SLAVOJE ŽIŽEK U HNK - Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu ugostit će 17. siječnja uglednog slovenskog filozofa Slavoja Žižeka, jednog od najpoznatijih i najvažnijih filozofa današnjice. Žižek će s domaćinom filozofskog teatra Srećkom Horvatom razgovarati o svojoj verziji Sofoklove tragedije 'Antigona', koju je napisao za središnju hrvatsku nacionalnu kazališnu kuću, čija će svjetska premijera biti upravo u HNK Zagreb. Od svojeg posljednjeg gostovanja u Zagrebu 2012. godine objavio čak šest knjiga, od nove knjige o Hegelu, preko zatvorskih pisama s Nadeždom Tolokonikovom, pa sve do vlastite zbirke viceva koja je nedavno izišla i u hrvatskome prijevodu. Cilj Filozofskog teatara je privući mlađu publiku i istodobno otvoriti teatar javnim debatama i kritičkom promišljanju današnjice. U sklopu programa bit će također organizirane premijere predstava koje za HNK u Zagrebu već pišu vodeći suvremeni filozofi poput Žižeka i Tariqa Alija.

BLUES NA KAPUCINSKOM TRGU - Program koncerata na varaždinskom Kapucinskom trgu, nastavlja se i tijekom siječnja. Mogućnost organizacije još nekoliko koncerata otvorila se zahvaljujući logističkim i programskim uštedama pa će tako uz večerašnji koncert varaždinskih blues glazbenika Jure Gecija i Zacka Dusta koji će uskoro predstavljati Hrvatsku na svjetskom blues natjecanju u Memphisu, biti priređeno još nekoliko koncerata. Večerašnji nastup Jure Gecija i Zacka Dusta počinje u 19 sati.

SRIJEDA U MUZEJU - Gradski muzej Varaždin nastavlja program Srijeda u muzeju . U sklopu programa tijekom cijele godine organizirat će se predavanja, koncerti, predstavljanja književnih izdanja, otvorenja izložbi i drugo. Prva u nizu Srijeda u Muzeju, bit će 7. siječnja u palači Herzer, a posvećena je zagorskom puranu. O zagorskom puranu, autohtonoj hrvatskoj peradi i europskom gastronomskom fenomenu, nedavno je objavljena monografija Miljenka Ernoića, Romana Ozimca i Dragutina Vinceka, u nakladi Društva za istraživanje i očuvanje prirodoslovne raznolikosti Hrvatske. Ova jedinstvena publikacija, uz prigodno predavanje na temu zagorskog purana, bit će predstavljena u sklopu Srijede u muzeju, prekosutra s početkom u 19,00 sati.

RADIONICA UMJETNIČKOG KOLEKTIVA VRUM - Radionica plesne improvizacije i pronalaženja vlastitog jezika pokreta, pod nazivom „Self Design & Nevermind Centering“ će se održavati od 8. do 11. siječnja svakodnevno od 19,00 do 22,00 sata u HNK u Varaždinu, a vodit će je članovi umjetničkog kolektiva VRUM. Koristit će se razni pristupi plesu i pokretu te kontakt improvizacija, gdje ishod ovisi o povjerenju u drugog. Ovom radionicom Centar za izvedbene umjetnosti Varaždin počinje svoj program za 2015. godinu.

TRIKRALSKI ZVEZDARI - Tradicionalni ophodi Trikralskih zvezdara sutra, na blagdan Sveta Tri Kralja bit će održani u Muzeju "Staro selo" u Kumrovcu. U tradiciji Sutlanskog kraja, na Sveta Tri Kralja skupine od pet do šest muškaraca, u sumrak do kasno u noć idu od kuće do kuće i pjevaju trikraljske popevke, želeći domaćinima svako dobro u nastupajućoj godini. Domaćin kuće nudi ih okrijepom i nagrađuje darovima. Trojica iz skupine predstavljaju Sveta Tri Kralja i nose zvijezdu – posebno izrađenu maketu koja prikazuje događaje oko rođenja Isusa. U programu ophoda ove će godine sudjelovati Zvezdari iz okolice Kumrovca kao i skupine iz Slovenije

THE GLENN MILLER ORCHESTRA U LISINSKOM - Svjetski big band The Glenn Miller Orchestra, koji je jedan od najvećih glazbenih sastava svih vremena, nastupit će u ponedeljak ,19. siječnja u zagrebačkoj Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Unikatan, prepoznatljiv zvuk Glenn Miller Orkestra utemeljen je na klarinetu, dva alt saksofona i dva tenor saksofona. N a koncertu u Zagrebu orkestar će izvesti legendarne brojeve iz svog bogatog repertoara koji danas ima više od 1.700 skladbi.

IZLOŽBA JASLICA I ANGELJEKA - Nakon uprizorenje živih jaslica u spilji u Orehovici, članovi Udruge Angeljeki iz Brestovca Orehovičkog pripremili su i brojna druga događanja. Jučer je otvorena osma Županijska izložba zagorskih jaslica i angeljeka. Izložba je postavljena u dvorani Područne škole u Orehovici. Slijedi i 15. Sabor Angeljeka na kojem će biti promoviran novi, 14. broj lista "Angeljek". Sabor će biti održan u petak, 9. siječnja s početkom u 18,00 sati u dvorani OŠ Stjepana Radića u Brestovcu Orehovičkom.

HUMANITARNI KONCERT MEĐIMUSKE ZAKLADE KATRUŽA - U sklopu obilježavanja Spomendana odcjepljenja Međimurja od mađarske države u petak, 9. siječnja bit će održan humanitarni koncert Međimurske zaklade solidarnosti Katruža. Koncert će započeti u 19,30 sati u Centru za kulturu Čakovec, a ulaznice se po cijeni od 30,00 kuna mogu kupiti na blagajni Centra za kulturu Čakovec i u Uredu Zaklade.

ZIMSKE RADIONICA NA HUŠNJAKOVOM - 10. po redu Zimske radionice i igraonice namijenjene djeci predškolske i osnovnoškolske dobi od danas do 9. siječnja organizira Muzej krapinskih neandertalaca. Radionice će se odvijati svaki dan od 10,00 do 12,00 sati na Hušnjakovom gdje će polaznici moći razgledati stalni postav Muzeja te se kroz igru i druženje, upoznati sa geološkom prošlošću Zemlje i životom krapinskog pračovjeka. Također, na raspolaganju će imati mali geološki laboratorij, a organizirane će biti i likovne radionice.

ZIMSKE SPORTSKE AKTIVNOSTI UČENIKA - Zajednica športskih udruga Grada Varaždina i gradski upravni odjel za društvene djelatnosti i ovih zimskih školskih praznika u suradnji sa svih sedam varaždinskih osnovnih škola te varaždinskim sportskim klubovima, organizirali su i provode projekt pod nazivom „Zimske sportske aktivnosti učenika“. Varaždinskim osnovnoškolcima nudi se mogućnost bavljenja i učenja osnova 16 sportova. „Zimske sportske aktivnosti učenika“ traju do 10. siječnja u Sportskoj dvorani u Graberju u terminima od 10,00 do 13,00 sati. Danas su na programu aktivnosti u sportskoj gimnastici, a u srijedu, 7. siječnja u nogometu i cheerleadingu.

ZIMSKI ODMORKO U SAMOBORU - Niz sportsko-rekreativnih aktivnosti za osnovce i srednjoškolce, pod nazivom Zimski odmorko, priređuje Školski športski savez Samobora i Svete Nedelje do 9. siječnja. Riječ je o malom nogometu, badmintonu, odbojci, sportskoj gimnastici i klizanju. Besplatne sportske aktivnosti odvijat će se u Sportskoj dvorani Samobor, osnovnim školama u Samoboru, Bregani, Svetoj Nedelji i Svetom Martinu pod Okićem. Naravno, tu je i klizalište u bivšoj vojarni, pa će svim osnovcima klizanje biti besplatno radnim danom između 13,00 i 15,00 sati. Svi programi Zimskog odmorka odvijaju se uz stručni nadzor studenata kineziologije te nastavnika i profesora tjelesne i zdravstvene kulture.

PLANINARSKO DRUŠTVO SUTRA NA RAVNOJ GORI - Planinarsko društvo Ravna Gora sutra na blagdan Sveta tri kralja organizira tradicionalni izlet na Ravnu Goru. Autobus polazi iz Aleje kralja Zvonimira 1 u 8,00 sati i vozi izletnike do Cimerplaca, od kuda je pola sata hoda do Filićevog doma. U slučaju snijega, autobus vozi do lugarnice Vapnara, od kuda je dva sata hoda. Povratak je predviđen u 16,00 sati, a vodiči su Branka Hofer i Dubravko Šincek.

JASKANSKA HOKEJAŠKA LIGA - Utakmice jaskanske hokejaške lige igraju se večeras na klizalištu na Strossmayerovom trgu u Jastrebarskom od 21,00 sat.

KOŠARKAŠKA UTAKMICA ABA LIGE - Utakmica 16. kola regionalne košarkaške ABA lige između Cibone i Mega Leks igra se večeras u Košarkaškom centru "Dražen Petrović"od 20,30 sati.

 
petak, 2. siječnja 2015.
PRENOČIŠTE U KOSNICI OTVORENO ZA POTREBITE - Kako su posljednjih tjedan dana izuzetno niske temperature zraka iz prenoćišta Kosnica upućen je poziv svima koji se nemaju gdje skloniti od hladnoće, bez obzira imaju li sve potrebne dokumente. Nijedan građanin Zagreba ne treba biti bez krova nad glavom, bez obzira na uputnicu iz Centra za socijalnu skrb, izjavio je ravnatelj Crvenog Križa Zagreb Petar Penava.

PRIJEVOZ NA SLJEME - Izvanrednu organizaciju prijevoza gledatelja na slalomske utrke Svjetskog skijaškog kupa VIP Snow Queen Trophy, koje se u nedjelju i utorak, 4. i 6. siječnja, održavaju na Medvednici i ove godine realizira Zagrebački električni tramvaj. Gledatelji će na zagrebački skijaški spektakl kretati s Mihaljevca, a autobusi će polaziti odmah nakon popunjenja. Uspostavit će se dvije izvanredne linije: Mihaljevac - Dom željezničara (zona A - crvena) i Mihaljevac - Žensko sedlo (zona B - plava). Ulazak i izlazak putnika u autobuse bit će na istočnoj strani Gračanske ceste, sjeverno od raskrižja s Ksaverskom, neposredno uz terminal Mihaljevac. Za vrijeme održavanja „Ladies World Cup“ u nedjelju, 4. siječnja, izvanredna organizacija prijevoza počet će prvim polaskom autobusa s Mihaljevca u 7,00 sati i trajat će do zadnjeg polaska sa Sljemena u 19,00 sati, a za vrijeme održavanja „Men's World Cup“ utrke u utorak, 6. siječnja, izvanredna organizacija prijevoza započet će prvim polaskom autobusa s Mihaljevca u 11,00 sati i trajat će do zadnjeg polaska sa Sljemena u 21,00 sat.

DAROVI ZA PRVOROĐENU BEBU - Već tradicionalno, Varaždinska županija daruje prvu novogodišnju bebu, pa je tako zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić, u varaždinskoj Općoj bolnici darivao malenu Saru Eršeg rođenu na novogodišnje jutro i njenu majku Mateju poklon paketom i poklon bonom u iznosu 2.000 kuna.

PRORAČUN KRAPINE ZA 2015. GODINU JEDNOGLASNO - Proračun Grada Krapine za 2015. godinu s planiranim prihodima od 32.196.000 kuna usvojili su članovi Gradskog vijeća u posljednjim danima 2014. godine. Zbog već poznatih izmjena nekoliko Zakona, odnosno njihove refleksije na proračun, planirani prihodi manji su za 10%. Na proračunu se, kako je rekao i gradonačelnik Zoran Gregurović i predsjednik Gradskog vijeća, Željko Pavić, radilo dosta dugo, do konačnog prijedloga. Naime, ni gradonačelniku ni članovima vijeća nije bila prihvatljiva opcija uvođenja prireza kojim bi se namaknulo dio sredstava zbog manje prihodovne strane, već se prišlo donošenju odluka o smanjenju plaća za 3 % gradonačelniku, naknade za rad zamjenika gradonačelnika, plaća zaposlenih u gradskoj upravi, te odluke o smanjenju naknada troškova članovima Gradskog vijeća i njegovih radnih tijela.
 
DAROVI ZA PRVU ZAGORKU ROĐENU U 2015. - U 1,26 sati u novogodišnjoj noći rođena je prva beba u Zagorju, Lara teška 3.300 grama i dugačka 50 centimetara. Lara je prvo dijete Ivane Bajčić iz Slatine Svedruške, a po tradiciji prvu bebu u Novoj godini u rodilištu Opće bolnice Zabok ,s darovima i novčanim iznosom, posjetili su Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar i njegova zamjenica Jasna Petek. S novčanom pomoći županija daruje svu djecu rođenu 1. siječnja.

ASFALTIRAN NOGOSTUP U MARGEČANU - U sklopu gradskog programa održavanja komunalne infrastrukture za 2014. godinu, u Margečanu kod Ivanca je asfaltiran nogostup uz županijsku cestu u duljini 150 metara. Ujedno je sanirana i nerazvrstana cesta kod župnog dvora u Vinogradskoj ulici gdje se dosad, zbog problema u cestovnoj odvodnji, voda na tom mjestu zadržavala i oštećivala objekt. Radove je izveo PZC, a troškovi su pokriveni iz gradskog proračuna Ivanca.

POMOĆ SOCIJALNO UGROŽENIM MEĐIMURCIMA - Posljednjeg dana protekle godine župan Međimurske županije Matija Posavec zajedno sa svojim zamjenicima Sandrom Herman i Zoranom Vidovićem darovao je 11 najpotrebitijih obitelji s četvero i više djece s područja Kotoribe, Svete Marije, Podturna, Orehovice, Čakovca i Preloga. Župan i njegovi zamjenici socijalno ugroženim građanima uručili su poklon bonove u vrijednosti od 500 kuna.

RAZVOJ TURIZMA U KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKOJ ŽUPANIJI - Izmjena i dopuna financijskog plana za 2014. godinu i donošenje financijskog plana i programa za 2015. godinu, našle su se pred članovima Turističke zajednice Koprivničko – križevačke županije na njihovoj posljednjoj prošlogodišnjoj sjednici kojom je predsjedao predsjednik zajednice, župan Darko Koren. Financijski planovi jednoglasno su prihvaćeni , a među novostima je sufinanciranje dolaska turista u Koprivničko – križevačku županiju putničkim agencijama. Mogućnosti i uvjeti sufinanciranja ove usluge bit će definirani Pravilnikom koji je u izradi.

NIŽE CIJENE PARKIRANJA U SAMOBORU - Cijene parkiranja od danas su znatno niže u Gradu Samoboru. U drugoj zoni, u širem gradskom centru, cijena sada iznositi 4 kune, umjesto dosadašnjih 10 kuna, dok će u trećoj zoni građani parkiranje plaćati samo 2 kune, umjesto 6 kuna koliko su do sada plaćali. Cijene ostaju iste samo u 1. zoni, koja se odnosi na Trg kralja Tomislava i njemu najbliže površine. Problema s parkiranjem ne bi trebalo biti ni zbog pozitivnog trenda ukidanja naplate parkiranja u Samoboru, kojim je već ranije omogućeno besplatno parkirati i na nekim mjestima u užem centru grada.

SASTANAK S PREDSJEDNICIMA VIJEĆA GRADSKIH ČETVRTI - Sastanak gradonačelnika Križevaca Branka Hrga i njegovih zamjenika s predsjednicima i zamjenicima predsjednika vijeća mjesnih odbora i vijeća gradskih četvrti održan je u Križevcima. Tema sastanka bilo je planiranje i financiranje aktivnosti i programa rada vijeća mjesnih odbora i vijeća gradskih četvrti Grada Križevaca u 2015. godini, a predstavnicima mjesnih odbora i gradskih četvrti prezentiran je "Sustav 48" koji omogućava građanima jednostavnu prijavu bilo kojeg komunalnog problema te dobivanje povratne informacije o prijavi u roku od 48 sati.

PRAZNICI U ZKL-u - Maca papučarica, Pepeljuga i Tri praščića - samo su neke od najpoznatijih predstava Zagrebačkog kazališta lutaka, koje će biti izvedene u sklopu posebne blagdanske ponude - praznika u ZKL-u. Revija počinje danas izvedbom Ježeve kućice, a završava 11. siječnja Čarobnjakom iz Oza. Predstave se izvode svaki dan u 18,00 sati, osim nedjelje, kada su u 11,00 sati. U subotu postoji i termin u 16,00 sati.

KONCERT VARAŽDINSKOG KVARTETA - Varaždinski kvartet održat će ove nedjelje, 4. siječnja koncert na kojem će se predstaviti izvedbom pop, rock i evergreen pjesama obrađenih za gudački kvartet. Violinisti Marko Jerbić i Anđelko Ilčić, violistica Ana Trnjar i violončelist Davor Gluhak nastupit će u koncertnoj dvorani varaždinskoga kazališta, a početak njihova nedjeljnoga nastupa je u 19,30 sati.

TRIKRALJSKI ZVEZDARI U KUMROVCU - Tradicionalni ophodi Trikraljskih zvezdara održat će se na blagdan Sveta tri kralja, 6. siječnja, s početkom u 17,00 sati na prostoru Muzeja „Staro selo“ Kumrovec. Oko praznika Sv. tri kralja tradicija je, u sutlanskom kraju, ophodnja zvezdara selom. Zvezdari su skupine od pet do šest muškaraca, koji u sumrak i do kasno u noć idu od kuće do kuće i pjevaju trikraljske popevke želeći domaćinima svako dobro u nastupajućoj godini. Domaćin kuće nudi ih okrjepom i nagrađuje darovima (obično kolač, kobasica, vino). Trojica iz skupine predstavljaju Sv. Tri kralja i nose zvezdu – posebno izrađenu maketu koja prikazuje događaje oko rođenja Isusova. U programu ophoda sudjelovati će Zvezdari iz okolice Kumrovca kao i skupine iz Republike Slovenije.

VARAŽDINSKI ROCKERI VEČERAS U ROGOZU - Početak 2015. godine obilježit će i četrdesetak varaždinskih rock muzičara. Oni će večeras nastupiti u klubu Zvonimir Rogoz varaždinskog Hrvatskog narodnog kazališta. Uz podršku i organizaciju Koncertnog ureda Varaždin predstavit će se sedam sastava i to Kronika, L.I.A., Miris čempresa, One Clap, Stari vukovi, The Dynamics i Timeless. Početak koncerta je u 21,00 sat, a ulaz je slobodan.

ZOOLIMPIJADA - Edukativni program Zoolimpijada, održat će se u Zoološkom vrtu grada Zagreba od danas do nedjelje 11. siječnja 2015. Riječ je o jednodnevnom programu koji traje od 8,00 do 1,00 sati, a u kojem mogu sudjelovati djeca od 2. do 6. razreda. Polaznicima su tijekom sedmosatnog boravka u Zoološkom vrtu osigurani užina, slastica i čaj.

HUMANITARNI KONCERT U SVETOM MARTINU - Novogodišnji humanitarni koncert sutra 3. siječnja 2015. godine u Termama Sveti Martin održat će poznati čakovečki zbor „Josip Štolcer Slavenski“ i Županijski Tamburaški orkestar "Stjepan Bujan – Stipić“. Sav prihod od koncerta koji organiziraju Turistička zajednica Općine Sveti Martin na Muri i Međimurska Županija ulaznica namijenjen je za kupnju monitora za potrebe odjela pedijatrije Županijske bolnice Čakovec. Početak subotnjeg koncerta u Svetom Martinu bit će u 17 sati.

DANI PEČENIH KRUMPIRA UDRUGE DON KIHOT - Udruga Don Kihot intenzivno radi na podizanju svijesti važnosti terapije pomoću konja, volontiranja i brige za životinje. Ovog vikenda, 3. i 4. siječnja organizira Vikend pečenih krumpira kako bi se što veći broj ljudi upoznao s njihovim radom na imanju u Šimunčevcu kraj Sesveta. Posjetitelji će imati priliku pomoći oko brige za konje timarenjem, hranjenjem jabukama i mrkvama, sedlanjem i kasnije jahati jednog od konja. Drugi će moći sudjelovati u natjecanju u izradi snjegovića, vađenju vode iz bunara ili pomagati oko ostalih poslova na imanju. Nastavlja se i akcija poticanja donacija u prosincu i siječnju. Svakome tko donira, Udruga će se zahvaliti kalendarom za 2015 godinu koji prikazuje fotografije trinaest konja. Za sve koji nemaju priliku doći na imanje svoj primjerak kalendara mogu dobiti poštom, a sve informacije mogu se vidjeti ma internetskim stranicama udruge.

NOVOGODIŠNJI KONCERT U ZELINI - Novogodišnji koncert Hrvatskog planinarskog društva Zelina bit će održan sutra u dvorani Kraluš u Svetom Ivanu zelini.

KONCERT U SVGETOJ NEDELJI - Tradicionalni božićni koncert KD-a Sveta Nedjelja bit će održan u tamošnjoj Osnovnoj školi u nedjelju, 4. siječnja od 18,00 sati.

KONCERT U DUGOM SELU - Tradicionalni koncert KUD-a „Preporod“ bit će održan u nedjelju, 4. siječnja u župnoj crkvi sv Martina od 19,00 sati.

SKIJANJE NA SLJEMENU - Skijaške staze na Bijeloj i Činovničkoj livadi otvorene su za građanstvo do sutra, 3. siječnja, a nakon tog datuma skijalište se zatvara zbog održavanja utrka Svjetskog skijaškog kupa Snow Queen Trophy. Skijalište će biti ponovo otvoreno nakon održavanja Svjetskog skijaškog kupa, a ako budu stvoreni svi uvjeti za sigurno skijanje, za građanstvo će se otvoriti i ostale staze. Radno vrijeme vučnice Bijele staze Činovničke livade 2. i 3. siječnja je od 9,00 do 16,00 sati.

ZIMSKE SPORTSKE AKTIVNOSTI UČENIKA - Zajednica športskih udruga Grada Varaždina i gradski upravni odjel za društvene djelatnosti i ovih zimskih školskih praznika u suradnji sa svih sedam varaždinskih osnovnih škola te varaždinskim sportskim klubovima, organizirali su i provode projekt pod nazivom „Zimske sportske aktivnosti učenika“. Varaždinskim osnovnoškolcima nudi se mogućnost bavljenja i učenja osnova 16 sportova. „Zimske sportske aktivnosti učenika“ traju do 10. siječnja u Sportskoj dvorani u Graberju u terminima od 10,00 do 13,00 sati. Uz Zajednicu športskih udruga Grada Varaždin projekt provode treneri iz desetak varaždinskih sportskih klubova.

PROMETNA ORGANIZACIJA NA REDOVNIM LINIJAMA - Autobusi linije 102 Britanski trg - Mihaljevac prometovat će u nedjelju, 4. siječnja od 6.30 sati do 9.00 sati i u utorak, 6. siječnja od 10.30 do 14.30 sati, skraćeno do crkve u Šestinama. Ovisno o prometnom opterećenju na terminalu Mihaljevac, prilikom prijevoza navijača, nadležne će službe donijeti odluku o ponovnom prometovanju linije uobičajenom trasom.Autobusi linije 233 Mihaljevac - Markuševec i 227 Svetice - Jazbina - Bliznec, prometovat će uobičajenom trasom.Izvanredna autobusna linija Mihaljevac – Sljeme, u nedjelju i utorak, 4. i 6. siječnja, bit će obustavljena. U nedjelju, 4. siječnja, tramvajske linije prometovat će prema nedjeljnom rasporedu, no prema potrebi uključivat će se i dodatni prijevozni kapaciteti.

IZMJENE U ZET-ovom PRIJEVOZU - Autobusi linije 107 (Jankomir - Žitnjak) radnim danom iz Žitnjaka, umjesto u 16,20 sati, polaze dvadeset minuta kasnije, odnosno u 16,40 sati. Skraćeni polazak od Jankomira, do raskrižja Slavonske avenije i Radničke ceste, umjesto u 17,00 sati, ostvaruje se u 17,20 sati. Na autobusnoj liniji 108 (Glavni kolodvor - Savski most) ukinuti su polasci s Glavnog kolodvora u 17,20 sati, kao i sa Savskog mosta u 17,05 sati. Nekoliko polazaka radnim danom i subotom, u odnosu na dosadašnji raspored izmijenjeno je i na liniji 219 (Glavni kolodvor - Sloboština).Korisnici autobusne linije 229 (Glavni kolodvor - Odra - Mala Mlaka), putovat će pak prema novom subotnjem rasporedu vožnje od 2. siječnja, 2015. godine.

ZIMSKI MALONOGOMETNI TURNIR U IVANIĆU - Zimski humanitarni malonogometni turnir ove subote i nedjelje igra se u sportskoj dvorani Žeravinec u Ivanić Gradu.

ZIMSKA BRDSKA LIGA JAPETIĆ - 13. izdanje Zimske brdske lige japetić u organizaciji Atletskog kluba „Jastreb 99“ održat će se u nedjelju, 4. siječnja od 10,00 sati.