VIJESTI RADIJA KAJ - arhiva vijesti

ožujak 2013.


petak, 29. ožujka 2013.

GRADONAČELNIKOVA USKRSNA ČESTITKA - Čestitku je povodom Uskrsa sugrađanima uputio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Uskrs je blagdan nade koji nas podsjeća da tek u davanju i dijeljenju s bližnjima nalazimo istinsku sreću, pravi smisao i prave vrijednosti, poručuje gradonačelnik Bandić. Danas, kada mnogi žive teško, kada neizvjesnost i strah od sutrašnjice opterećuje cijelo društvo, pogotovo trebamo radost i svjetlo ovoga blagdana. Zato, unatoč teškoćama, zajedno, vodeći se principima pravednosti i solidarnosti, dajući najbolje od sebe, imamo šanse i snage, graditi Zagreb po našoj mjeri, ističe gradonačelnik Bandić.

BESPLATNA POMOĆ ARHITEKATA - Pri legalizaciji, građanima iz sustava socijalne skrbi Grada Zagreba pomoći će dvadeset arhitekata ovlaštenih za izradu sve potrebne dokumentacije za ozakonjenje njihovih ilegalno sagrađenih objekata. Pravo na ovakvu pomoć dobit će svi oni koji su za sada predali potrebne dokumente, odnosno njih 300. U proračunu je za ovaj posao osigurano 1,5 milijuna kuna, no po potrebi i evidenciji novih prijava legalizacije, a kojih će sigurno biti još, bit će osigurana dodatna sredstva. Na prvih 300 slučajeva radit će 20 arhitekata koje je angažirao grad, a njihov broj će se mijenjati, ovisno o tome kako se bude zaprimala dokumentacija.

NIŽE CIJENE STANOVA U ZAGREBU - Cijene nekretnina na zagrebačkom tržištu u ožujku  niže su za 1,3 posto u odnosu na veljaču. Na godišnjoj razini, u odnosu na ožujak 2012. tražene cijene nekretnina ostvarile su pad od 7 posto. Prosječna tražena cijena stana u Zagrebu u ožujku iznosi 1.625 eura za četvorni metar. Najskuplji stanovi su i dalje u gradskoj četvrti Medveščak, s prosječnom cijenom od 2.240 eura po četvornom metru, dok je kvadrat stana najjeftiniji u Sesvetama, 1.166 eura te u Donjoj Dubravi, 1.382 eura.

ZATVOREN DIO BRANIMIROVE - Zbog radova na sanaciji propada poklopaca komunalnih instalacija u Ulici kneza Branimira na dijelu od ulice II. Maksimirsko naselje do Mandlove ulice, do utorka 02. travnja do 10,00 sati, za sav promet bit će zatvorena južna prometna traka južnog kolnika te će se promet odvijati preostalom slobodnom prometnom trakom.

ZA BLAGDANE INTENZIVNIJA KONTROLA PROMETA - Intenzivnija kontrola prometa tijekom uskršnjih blagdana zbog povećanog intenziteta prometa najavljena je iz MUP-a. Policija će posebno nadzirati kritične prometnice i pojačano kontrolirati brzinu te vožnju pod utjecajem alkohola ili droga.Najgušći promet policija očekuje danas poslijepodne i u subotu prijepodne, kao i u ponedjeljak 01. travnja.

LJETNO RAČUNANJE VREMENA - Ljetno računanje vremena počinje ove nedjelje, 31. ožujka, u dva sata poslije ponoći. Istovremeno prestaje obveza vožnje s upaljenim dnevnim ili kratkim svjetlima danju dok ta obveza ostaje za motocikliste koji prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama moraju na motociklu i mopedu za vrijeme vožnje danju imati upaljena kratka svjetla tijekom cijele godine.

SUSRET KAZALIŠNIH AMATERA ZAGREBA - Susreti kazališnih amatera Zagreba održavat će se od 02. do 16. travnja u Kulturnom centru Peščenica. Izabrane predstave sudjelovat će na 17. festivalu zagrebačkih kazališnih amatera 20. i 21. travnja. Najbolja predstava zagrebačkog festivala sudjelovat će na 53. festivalu hrvatskih kazališnih amatera u organizaciji Hrvatskog sabora kulture.

IZLOŽBA PISANICA U SAMOBORU - Izložba unikatnih uskršnjih jaja nazvana "Pisanice potpisane dušom Ljiljane Matejčić" otvorena je u Maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta Samobor. Unikatni radovi rukom rezbarenih guščjih i pačjih pisanica mogu se razgledati do 04. travnja.

IZLOŽBA PISANICA U PISAROVINI - Izložba i sajam te radionica pisanica bit će održani sutra u Zavičajnom muzeju Donja Kupčina u Pisarovini od 10,00 do 13,00 sati.

VUZEMNICA NA SAVI – Kulturno-umjetnički program i paljenje vuzemnice, odnosno krijesa na obali rijeke Save bit će održano sutra u Dubrovčaku Lijevom u organizaciji KUD-a Posavac nakon svete mise u crkvi Svetog Nikole od 18,00 sati.

DOGRADNJA DJEČJEG VRTIĆA U HUMU NA SUTLI – Natječaj za dogradnju dječjeg vrtića uskoro će raspisati Općina Hum na Sutli. Procjena je da će radovi stajati oko 2,2 milijuna kuna, te da će biti realizirani do kraja godine. Zbog nedostatka kapaciteta, trenutno je na čekanju 55-ero djece s područja Huma na Sutli.

KOSTELSKA USKRSNA PIŠTOLA - 23. manifestacija Kostelska Uskrsna pištola Udruge Kostelska pištola – Keglevićeva straža Kostel otvara se na Kostel bregima sutra u 15,00 sati. Inače, ovaj je tradicionalni običaj proglašen nematerijalnim kulturnim dobrom Republike Hrvatske, a na Kostelu se sutra očekuje oko 800 sudionika. Naime, u goste Kostelskim kuburašima, već tradicionalno stižu Dubrovački trombunjeri, Požeška građanska straža, Ogulinska građanska straža, i Građanska straža Bakar. U 19,30 sati predviđena je procesija do crkve Sv. Mirka, a nakon nje blagoslov vatre i streljača. Program se nastavlja u nedjelju, na Uskrsnoj jutarnjici od 06,00 sati, a manifestacija završava bogatim cjelodnevnim programom na Bijelu nedjelju, kada se slavi Dan grada Pregrade.

DODIJELJENE NAGRADE FESTIVALA „GUMBEKOVI DANI“ -Nagrade Međunarodnog festivala kabarea VI. Gumbekovih dana dodijeljene su sinoć u Histrionskom domu. Dvije prve nagrade ravnopravno su za muške uloge dobili Hrvoje Kečkeš u predstavi Krešimira Dolenčića "Krletka" te Andrija Milošević za ulogu u predstavi "Pjevaj brate" srbijanskoga Favi teatra iz Beograda. Za najbolju žensku ulogu nagrada je pripala glumici Biserki Ipša za ulogu u predstavi "Gospodsko dijete" redatelja Dražena Ferenčine. Ocjenjivački sud je najboljom predstavom VI. Gumbekovih dana proglasio izvedbu "Glumice & To" Dunje Fajdić. Predstavu je izvela družina Knap iz Zagreba.

USKRSNI DORUČAK U ZAGREBAČKOM ZOOLOŠKOM VRTU - Poseban doručak ove nedjelje, 31. ožujka, na Uskrs, dočekat će mnoge životnije zagrebačkog Zoološkog vrta. Tako će prave pisanice obradovati, među ostalima, lemure, rakune i čimpanze. Životinje su to kojima su jaja dio standardnog jelovnika, a kojima je svako novo guljenje jajeta poseban izazov. Kako će izgledati uskrsni doručak u čijoj nastambi, posjetitelji Vrta mogu vidjeti od 10,00 do 12,00 sati.

GRADNJA CARITASOVOG CENTRA VARAŽDINSKE BISKUPIJE - Nedostatak adekvatnih prostora, problem je s kojim se već niz godina susreće Caritas Varaždinske biskupije. Zamjenom zemljišta između grada Varaždina i Varaždinske županije u gradskoj četvrti Banfica na koju su pristali i varaždinski gradski vijećnici na svojoj prošlotjednoj sjednici, stvoreni su preduvjeti za gradnju Caritasovog centra Varaždinske biskupije. Za tu je namjenu Varaždinska biskupija već osigurala oko 3 milijuna kuna.

POMOĆ STARIJIMA I NEMOĆNIMA - Program Pomoći i njege u kući, od 2002. godine provodi Društvo Crvenog križa Varaždinske županije, čime pomaže starije i nemoćne osobe teškog socijalnog stanja koje žive u vlastitom domu. Na području koje pokriva Gradsko društvo Crvenog križa Ludbreg, preko 120 je korisnika ovog programa za koje brine pet gerontodomaćica. Korisnike iz mjesta Karlovec i Novo Selo povodom Uskrsa je posjetila zamjenica župana Varaždinske županije Blanka Glavica Ječmenica i uručila im prigodne prehrambene artikle i artikle za domaćinstvo.

PRUŽIMO RUKU POSEBNOSTI - Humanitarni koncert "Pružimo ruku posebnosti", održat će se na Uskrsni ponedjeljak, 01. travnja u čakovečkom Centru za kulturu. Koncert organiziraju Rotary club Prelog i Međimurska udruga za ranu intervenciju u djetinjstvu, kako bi pomogli program rane intervencije za djecu s komunikacijskim i autističnim teškoćama u posebnoj skupini "Međimurske iskrice" Draškovec, odnosno područnom odjeljenju Dječjeg vrtića Fijolica Prelog. Nastupit će Mirko Švenda - Žiga, Adam Končić i Vid Balog, a koncert će početi u ponedjeljak u 19,00 sati.

NEUROFEEDBACK UREĐAJ ZA ČAKOVEČKU BOLNICU - Pedijatrijska poliklinika Županijske bolnice Čakovec danas je dobila neurofeedback uređaj, koji se koristi u terapiji djece s autizmom i mentalnom retardacijom. Uređaj je vrijedan 48 tisuća kuna, a bolnici su ga donirali Međimurska županija i općina Nedelišće kao i nekoliko međimurskih tvrtki.

VEČERAS U KOPRIVNICI IGRAJU BUDUĆNOST I PODRAVKA - Prvakinje Europe , rukometašice crnogorske Budućnosti večeras gostuju u Koprivnici i borit će se protiv domaće Podravke Vegeta u utakmici regionalne lige za rukometašice. U prvom dijelu prvenstva, Podravka je u Baru pobijedila Budućnost.Večerašnja utakmica će se igrati u gimnazijskoj sportskoj dvorani u Koprivnici i počet će u 18,00 sati.

USPJEH UČENIKA GLAZBENE ŠKOLE KRIŽEVCI - Župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren čestitao je učenicima Glazbene škole Alberta Štrige Križevci na sjajnim rezultatima što su ih postigli na 51. hrvatskom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa, održanom u Primoštenu i Dubrovniku. Mladi su križevački glazbenici osvojili 11 nagrada: 3 prve, 5 drugih i 3 treće.
 
četvrtak
, 28. ožujka 2013.        www.kaj.hr

STIPENDIJE ZA UČENIKE I STUDENTE S INVALIDITETOM – Dodjela stipendija Grada Zagreba za učenike i studente sa invaliditetom održana je danas u Gradskoj upravi. Učenička stipendija iznosi 1.273 kune, a studentska 1.909 kuna. Pored današnjih 16 stipendija, do kraja školske godine bit će podijeljeno još 37 stipendija, za što je iz gradskog proračuna osigurano 790.000 kuna.

GODIŠNJA NAGRADA „MILOSRDNI SAMARITANAC“ - Nagradu Gradskog društva Crvenog križa Zagreb "Milosrdni Samaritanac" za 2012. godinu dodijeljena je danas u Prenoćištu Crvenog križa u Velikoj Kosnici. Nagrada je uručena pateru Antunu Cveku, koji je već više od 40 godina posvećen radu za napuštene i siromašne osobe s područja Grada Zagreba. Nagradu, priznanje i novčani iznos od 10 tisuća kuna dodijelila mu je zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević.

KOŠARKAŠICE NOVOG ZAGREBA U GRADSKOJ UPRAVI - Košarkašice i vodstvo Ženskog košarkaškog kluba Novi Zagreb u povodu osvajanja košarkaškog kupa Hrvatske, danas je primio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Tom prilikom predsjednik i trener kluba Vladimir Ivanković istaknuo je da je nakon osvajanja Kupa, cilj osvojiti naslov prvaka. Gradonačelnik Bandić je ekipu, zajedno sa stručnim stožerom i trenerima nagradio s po 5.000,00 kuna, a ukoliko osvoje prvenstvo obećao je nagradu udvostručiti.

ZAGREB DOBIVA PLOHE ZA UNAJMLJIVANJE BICIKALA - Bicikle za unajmljivanje Zagrepčanima je prije ulaska u Europsku uniju najavio gradonačelnik Milan Bandić. U tijeku je procedura i natječaj, i oni koji budu dali najpovoljniju ponudu, dobit će plohe u gradu, 10 ploha za početak, gdje će Zagreb prvi put svjedočiti taj standard Amsterdama ili Kopenhagena, glavnih gradova koji su po broju bicikala perjanice u Europi, rekao je Bandić. Dok će se Zagrepčani voziti na biciklima, prometnim redarima će se do 01. srpnja nabaviti električni skuteri.

ISPLATA USKRSNICE I UMIROVLJENIČKE NOVČANE POMOĆI - Isplata novčane pomoći Grada Zagreba umirovljenicima i Uskrsnice od 100 kuna počinje danas putem Hrvatske pošte. Pravo na novčanu pomoć ostvaruju umirovljenici s prebivalištem na području Zagreba u kontinuitetu od 5 godina, a čiji su ukupni mjesečni prihodi iznose do 1.500 kuna.

IZMJENE VOZNOG REDA - Vozni red mijenja se, od subote, 30. ožujka, na linijama 115 Ljubljanica – Špansko (subotom i nedjeljom) i 206 Dubrava – Miroševec; od nedjelje, 31. ožujka, na liniji 223 Dubrava – Trnovčica – Dubec i od utorka, 2. travnja, na liniji 217 Kvaternikov trg – Struge – Petruševečko naselje (za radni dan).

RADOBOJ SUFINANCIRA KAMATE PO STUDENTSKIM KREDITIMA - Korisnicima studentskih kredita sa svog područja koji završe studij u redovitom roku i sa osobitim uspjehom Općina Radoboj će sufinancirati kamate. Za studente koji su ostvarili prosjek od 4,00 do 4,19 sufinancirat će se 20% kamata, studentima s prosjekom od 4,20 do 4,39 bit će sufinancirano 40% kamata, studentima sa prosjekom od 4,40 do 4,59 60%, studentima s prosjekom od 4,60 do 4,79 u iznosu 80% i studentima s prosjekom od 4,80 do 5,00 sufinancirati će se kamata u cijelom iznosu. Ova je odluka donesena kako bi se u ovim kriznim vremenima pomoglo studentima, ali i kako bi ih se motiviralo na što bolje rezultate tijekom studiranja.

BUKOBRANI NA VRBIKU - Bukobrani na Vrbiku koje je gradonačelnik Milan Bandić obećao građanima nakon obnove dijela Slavonske avenije od Avenije Većeslava Holjevca do Vrbika počet će se graditi na ljeto. Istodobno će se graditi i bukobrani na Savici. Morala je proći određena procedura, a radit će se ljeti kada građani budu na godišnjem odmoru – ističe gradonačelnik Bandić.

POTICANJE RURALNOG RAZVOJA - S provedbom mjera ruralnog razvoja nastavlja Krapinsko-zagorska županija. Objavljena su tri javna i to za potpore samoopskrbnim gospodarstvima koja proizvode za vlastite potrebe i tržište, poticanje komercijalizacije tradicionalnih poljoprivredno-šumskih prehrambenih proizvoda i tradicionalnih zagorskih jela, te uspostavu i jačanje proizvođačkih grupa i proizvođačkih organizacija. Tekstovi javnih poziva s pripadajućim obrascima dostupni su na web stranicama županije.

PREDAVANJA PASIONSKE BAŠTINE - Predavanje pod nazivom "Hrvatska pasionska baština" danas će održati akademik Josip Bratulić u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Zagreb, Strossmayerov trg 14, od 18,00 sati. Tema predavanja je prikaz muke Kristove kroz kršćansku likovnu umjetnost, posebice na zapadu.

BESPOVRATNE POTPORE U POLJOPRIVREDI, RURALNOM RAZVOJU I ŠUMARSTVU - Natječaj vrijedan 4 milijuna 950 tisuća kuna, za dodjelu bespovratnih potpora u poljoprivredi, ruralnom razvoju i šumarstvu raspisala je Zagrebačka županija. Korisnici potpore su poljoprivredna gospodarstva s područja županije upisana u Registar te šumoposjednici, a pojedinačna najviša potpora iznosi 100 tisuća kuna. Za pokroviteljstva, novčane donacije i pomoći za provođenje projekata osigurano je 1,3 milijuna kuna, a za organizaciju stručnih skupova, gospodarskih manifestacija i izdavanje stručne literature još 350 tisuća kuna.

VATROGASNA VOZILA VRBOVEČKOM DVD LUKA – Ključeve rabljenih vatrogasnih vozila vatrogascima DVD-a Luka iz Vrbovca predao je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić. U nabavu vozila, ali i uređenje prostorija vatrogasnog i društvenog doma, Županija je uložila 150 tisuća kuna. DVD Luka, osnovano 1946. godine, broji sedamdesetak članova, četrdesetak u kategoriji podmlatka. Financijski ih pomaže i Grad Vrbovec.

IZLOŽBA FOTOGRAFIJA U IVANIĆ GRADU - Otvorenje izložbe fotografija Jadranka Novosela pod nazivom „Svijetlost i more“ bit će večeras u Pučkom otvorenom učilištu u Ivanić Gradu od 19,00 sati.

IZLOŽBA PISANICA U SAMOBORU - Izložba unikatnih uskršnjih jaja nazvana "Pisanice potpisane dušom Ljiljane Matejčić" otvorena je u Maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta Samobor. Unikatni radovi rukom rezbarenih guščjih i pačjih pisanica mogu se razgledati do 04. travnja.

„ŽRTVE ZEMLJOPISA“ - „Žrtve zemljopisa 2: Povratak žrtve“, naziv je predstave teatra ITD što će večeras biti izvedena u čakovečkom Centru za kulturu u sklopu redovne tribine Čakovec četvrtkom. „Žrtve zemljopisa“ dio su projekta Connections, međunarodne inicijative umjetnika i mentora, čiji je cilj jačanje komunikacije između različitih generacija kazališnih umjetnika i različitih kazališnih stilova. “Žrtve zemljopisa“ Mirana Kurspahića započinju u 20,00 sati.

POBJEDA PODRAVKE - Rukometašice Podravka Vegete pobjedom su u 2. kolu Lige za prvaka 1. HRL za žene zadržale prvo mjesto na ljestvici. Pobijedila su Sesvete Agroproteinku rezultatom 30:21. Već sutra Podravka Vegeta u 12. kolu Regionalne lige rukometašica igra u Koprivnici s prvakinjama Europe, rukomatešicama crnogorske Budućnosti.

„PODRAVSKO SRCE“ U KOPRIVNICI - Dva zanimljiva događanja priređuje uoči Uskrsa KUD Podravka iz Koprivnice. Večeras će s početkom u 18,00 sati u kino dvorani Podravke biti predstavljena zbirka radova članova literarne sekcije društva. Naziv zbirke je „Podravsko srce“, a ilustrirali su je slikari Likovne sekcije Podravka 72. Istovremeno u Podravki je otvorena i izložba slika religijske tematike i oslikanih jaja autorica Danice Kuzel i Marice Jalšovec.

srijeda, 27. ožujka 2013.        www.kaj.hr

MINISTAR ZMAJLOVIĆ DANAS U RADOBOJU - Edukacijsko-promidžbeni centar u Radoboju otvorio je danas ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović. Budući da će ovaj objekt prvenstveno služiti za prezentaciju prirodnih vrijednosti županije, održavanje edukativnih radionica, predavanja i izložbi u sklopu Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Krapinsko-zagorske županije, stvoreni su dodatni uvjeti za kvalitetniju prezentaciju i očuvanje područja europske mreže NATURA 2000 - ističe ministar. Centar bi također trebao bi doprinijeti da Krapinsko-zagorska županija postane još zanimljivija turistička destinacija, a poseban je i iz razloga što je uređen prema niskoenergetskim standardima.

GRADSKI VRTOVI U ZAGREBU – Realizacija projekta društvenih vrtova u Zagrebu je počela. Vrtovi će se nalaziti u Sesvetama na dvije lokacije, Dubravi, na Borovju, u Sopotu i Svetoj Klari. Parcele veličine 40 četvornih metara građanima će biti dodijeljene besplatno, a tko će imati pravo na nju bit će definirano pravilnikom. U slučaju većeg odaziva, prednost će imati nezaposlene osobe, a gledat će se i na ukupna primanja te je li prebivalište u blizini parcele. Za dodjelu vrtova bit će zadužena gradska tvrtka Zrinjevac.

ISPLATA USKRSNICE I UMIROVLJENIČKE NOVČANE POMOĆI - Pomoć umirovljenicima koju daje Grad Zagreb za mjesec ožujak i Uskrsnica od 100 kuna isplaćivat će se od sutra putem Hrvatske pošte. Umirovljenici koji ju ne prime na kućnu adresu moći će je podići u poštanskim uredima deset dana po obavijesti. Pravo na novčanu pomoć ostvaruju umirovljenici s prebivalištem na području Zagreba u kontinuitetu od 5 godina, a čiji su ukupni mjesečni prihodi iznose do 1.500 kuna.

SPORAZUM BELINA - TUŠEK - Koalicijski sporazum o zajedničkom nastupu na predstojećim lokalnim izborima potpisali su danas, zbog simbolike, u Zelenjaku, Stanko Belina, predsjednik ZDS-a i Žarko Tušek predsjednik zagorskog HDZ-a. Ovim potpisom Stanko Belina je odustao od kandidature za zagorskog župana i izjavio, kako mu u prvom planu nije osobni interes, već interes Zagorja. Podrškom mladom Žarku Tušeku i kvalitetnim programom, a ne obećanjima, zasigurno ćemo polučiti izbornu pobjedu, rekao je Belina. U to je uvjeren i Žarko Tušek koji je istaknuo, kako su nakon 5 mjeseci pregovora usuglašena sva pitanja, a nakon izborne pobjede Zagorje će ovom koalicijom dobiti vodstvo koje će voditi transparentniju politiku.

GRAD VRAĆA PRISTOJBU RODITELJIMA - Iznose upravnih pristojbi koje su roditelji zagrebačke predškolske djece platili Poreznoj upravi prilikom izdavanja potvrda bit će nadoknađena od strane Grada Zagreba na način da će se umanjiti iznos na uplatnicama koje roditelji dobivaju u dječjem vrtiću, priopćeno je iz Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport. Ujedno, podsjećaju da roditelji ne trebaju vaditi potvrde o primanju jer će to obavljati djelatnici dječjih vrtića koje njihovo dijete polazi, Porezna uprava i spomenuti Ured.

PREDSTAVLJANJE ROMANA - Predstavljanje drugog dijela romana "Čovjek bez osobina" Roberta Musila bit će održano večeras u Knjižnici Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 4, od 19,00 sati. O knjizi će govoriti Svjetlan Lacko Vidulić, Milka Car, Walter Fanta, Andy Jelčić i Seid Serdarević, a ulomke iz romana čitat će Sven Medvešek.

JAVNA RASPRAVA O PROGRAMU RURALNOG RAZVOJA - Javnu raspravu i savjetovanje o mogućnostima novog Programa ruralnog razvoja za razdoblje 2014. – 2020. godine organizira Ministarstvo poljoprivrede. Kako je Krapinsko-zagorska županija pretežno ruralna, očekuje se da će ovaj Program uvelike utjecati na njen razvoj, posebice što će se njime definirati ciljevi, prioriteti i mjere ruralnoga razvoja. Javna rasprava održava se danas u Krapini.

SREDSTVA ZA ZAGORSKE UDRUGE - Natječaj Krapinsko-zagorske županije za dodjelu sredstava udrugama je završio. Udruge su na natječaj prijavile ukupno 125 programa i projekata, od kojih je za dodjelu sredstava odabrano 96. Ukupni iznos odobrene financijske potpore iz županijskog proračuna iznosi 618 tisuća kuna.  

PREMJEŠTENO TRAMVAJSKO STAJALIŠTE - Tramvajsko stajalište Nehajska sjever, bit će izmješteno 40 metara zapadnije, u smjeru Ljubljanice, danas od 08,00 sati, zbog sanacije napuknute kanalizacijske cijevi. Ponovna uspostava stajališta na redovitoj lokaciji, bit će istoga dana, nakon završetka radova.

„ČAROBNI ZEKO“ ZA DJECU BRANITELJA - Priredbu Čarobni zeko i podjelu poklon paketa za 350 djece hrvatskih branitelja Grada Zagreba slabijeg imovinskog stanja, povodom Uskrsa, danas u 15,00 sati, u kino dvorani Studentskog centra, organizira Gradski ured za zdravstvo i branitelje. Slatke pakete mališanima će podijeliti zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

„ČUDESAN SVIJET ZMIJA“ - Izložba ”Čudesan svijet zmija” na kojoj je izloženo više od 100 zmija iz svih krajeva svijeta održava se u Green Gold Centru do 30. travnja. Mambe, kobre, čegrtuše, najveće i najmanje svjetske ljutice, boe i pitoni u više od 40 terarija s detaljnim opisom svake vrste iz privatne su kolekcije Nevena Vrbanovića, organizatora izložbe i strastvenog skupljača tih hladnokrvnih gmizavaca. Izložba se može razgledati svakim danom od 10,00 do 20,00 sati.

KREATIVNE RADIONICE U MUO - Kreativna radionica „Na staklenim nogama“, inspirirana izložbom Gordane Drinković održavat će se svakodnevno za vrijeme školskih praznika, do petka, 29. ožujka u Muzeju za umjetnost i obrt svakodnevno od 10,00 do 16,00 sati. izrađivat će se skulpture od staklenih krhotina.

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA - Svjetski dan kazališta, koji se obilježava danas, je akcija koju je pokrenuo Internacionalni teatarski institut, međunarodna UNESCO-va udruga osnovana s ciljem povezivanja kazališnih ljudi i lakšeg protoka informacija. Svake se godine u tisućama kazališta širom svijeta čita međunarodna poruka, koju je ove godine napisao Dario Fo, talijanski dramatičar, redatelj i glumac, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1997. Hrvatsku poruku je napisala teatrologinja i književna kritičarka Sanja Nikčević.

SUSRETI KAZALIŠNIH AMATERA - Sedmi Susreti kazališnih amatera Zagreba održavat će se od 02. do 16. travnja u Kulturnom centru Peščenica. Izabrane predstave sudjelovat će na 17. festivalu zagrebačkih kazališnih amatera 20. i 21. travnja, a najbolja predstava ovog festivala sudjelovat će na 53. festivalu hrvatskih kazališnih amatera u organizaciji Hrvatskog sabora kulture.

PRIJAVE ZA PROLJETNI SAJAM U SAMOBORU - Samoborski proljetni sajam održat će se 20. i 21. travnja na Trgu kralja Tomislava. Prijave za sudjelovanje na Sajmu zaprimat će se do popune izložbenog šatorskog prostora ili najkasnije do 01. travnja. Svrha ove manifestacije je promoviranje starih zanata, obrta, trgovačkih društava, samoborskih gospodarstvenika, izvornih suvenira i folklora, autohtonih gastronomskih proizvoda i vina kao i kulturne baštine. Pokrovitelj Sajma je Zagrebačka županija a organizator Grad Samobor.

PREDSTAVLJANJE KNJIGE U IVANIĆU - Predstavljanje knjige „Zapisi starog strašila“ Dubravka Korebusa bit će održano večeras u Knjižnici i čitaonici u Ivanić Gradu od 19,30 sati.

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U KRIŽU - Radionice pod nazivom „Stvaramo priče, pjesme, slike uz Svjetski dan kazališta bit će održane danas u knjižnici i čitaonici u Križu u suradnji s knjižnicom tamošnje osnovne škole Milke Trnine.

 

SAJAM OBIČAJA U VARAŽDINU - Sajam običaja održavat će se svakog petka u travnju i svibnju ove godine na Franjevačkom trgu u Varaždinu. Petkom, od jutra do večeri na trgu ispred Županijske palače po tri općine Varaždinske županije predstavit će svoje udruge, kulturno-umjetnička društva i pojedince, te poljoprivredne proizvođače, obrtnike i poduzetnike. Prijave zainteresiranih izlagača primaju se do petka, 29. ožujka u Varaždinskoj županiji, a prijavnica se može naći na županijskim internetskim stranicama.

 

“RUKE PO RANKU” U HNK VARAŽDIN - U sklopu obilježavanja današnjeg međunarodnog dana kazališta, večeras će s početkom u 20,00 sati u HNK Varaždin biti izvedena predstava varaždinskog kazališta „Ruke po Ranku“ Vesne Kosec-Torjanac, temeljenu na Marinkovićevoj noveli Ruke. Predstava je praizvedena krajem veljače u Visu u sklopu programa obilježavanja 100-te obljetnice rođenja Ranka Marinkovića.

LOŠE VRIJEME SPRIJEČILO IGRU - Zbog loših se vremenskih uvjeta neće održati igra za djecu, što se pod nazivom "Zeko traži pisanicu" trebala održati danas poslijepodne na prostoru Starog grada u Varaždinu. Odlučili su to organizatori igre i prigodne uskrsne radionice iz varaždinskog Društva naša djeca.

 

IGOR GERŽINA VEČERAS U ČAKOVCU - U sklopu programa “Jazz srijedom“, u čakovečkom Centru za kulturu večeras će se predstaviti Igor Geržina. Saksofonist, kompozitor i producent, Geržina je ovogodišnji dobitnik nagrade ”Status” za najboljeg instrumentalista u kategoriji jazz glazbe te dobitnik dva Porina. Početak je u 20,00 sati.

 

NEDELIŠĆE OVOG TJEDNA CENTAR HRVATSKE GIMNASTIKE - Međunarodni tečaj sudaca za žensku gimnastiku odvija se u Nacionalnom gimnastičkom centru Aton u Nedelišću. Sudionici tečaja najbolji su nacionalni suci iz Bugarske, Slovačke, Slovenije, Srbije i Hrvatske. Ovog tjedna u nedeliščanskom gimnastičkom centru na pripremama borave i ženske gimnastičke reprezentacije Srbije i Hrvatske.

U KOPRIVNICI O ENERGETSKI ODRŽIVOM RAZVITKU - Međunarodna konferencija na temu Ugovaranja energetskog učinka održana je u Koprivnici. Konferencija je poslužila kao dobrodošla razmjena znanja međunarodnih i domaćih stručnjaka i temelj za realizaciju projekata iz Akcijskih planova energetski održivog razvitka. Organizirali su ju Regionalna energetska agencija Sjever u suradnji s Europskom komisijom kroz tehničku inicijativu ManagEnergy, Grad Koprivnica i tamošnja županijska gospodarska komora.

 

PODRAVKA VEGETA DANAS DOMAĆIN A PODRAVKA LINO GOSTUJE - Utakmice u doigravanju hrvatskog rukometnog prvenstva danas igraju i oba ženska sastava iz Koprivnice U Ligi za prvaka u 2. kolu Podravka Vegeta u 18,00 sati dočekuje Sesvete Agroproteinku. Podravka Lino u 13. kolu hrvatske rukometne lige sjever gostuje u Bjelovaru.

  

utorak, 26. ožujka 2013.        www.kaj.hr

STUDENTSKI IZBORI - Izbori za predstavnike u Studentskom zboru Sveučilišta u Zagrebu i studentskim zborovima sastavnica provode se danas i sutra. Bira se 50 članova Studentskog zbora Sveučilišta, od čega se 17 bira izravno na izborima, a ostalih 33 imenuju Studentski zborovi sastavnica (svaka sastavnica po jednog predstavnika). Od 17 kandidata koji se biraju izravno, najmanje četvoro moraju biti studenti poslijediplomskih studija. Bit će izabrano 17 kandidata koji su na izborima dobili najveći broj glasova, a ako više kandidata ima isti broj glasova, u roku od osam radnih dana bit će organizirani i provedeni dodatni izbori.

 

RAGBIJAŠICE DOBILE PUMPU - Ženski ragbi klub Mladost primio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandi. Uz postignuća kluba bilo je govora i o problemima, posebno u vezi s uvjetima treniranja. Dogovoreno je da će im Grad pomoći u nabavi neophodne pumpe za navodnjavanje terena. Najbolje je kad se stvari događaju spontano, rekao je gradonačelnik podsjetivši da je ovaj susret dogovoren na otvorenju prvog prvenstva Hrvatske za žene u ragbiju na kojemu su Mladostašice odnijele pobjedu.

 

„ČAROBNI ZEKO“ ZA DJECU BRANITELJA - Priredbu Čarobni zeko i podjelu poklon paketa za 350 djece hrvatskih branitelja Grada Zagreba slabijeg imovinskog stanja, povodom Uskrsa, sutra u 15,00 sati, u kino dvorani Studentskog centra, organizira Gradski ured za zdravstvo i branitelje. Slatke pakete mališanima će podijeliti zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

 

IZNIMAN INTERES ZA PICASSA - U prva dva dana, koliko je izložba Remek-djela Muzeja Picasso, otvorena za javnost, Galeriju Klovićevi dvori posjetili su deseci tisuća zaljubljenika u umjetnost. Posjetitelji su oduševljeni Picassovim djelima te ističu kako je izložba bitna ne samo za Zagreb nego i za čitavu Hrvatsku. Velik interes pokazali su i građani zemalja regije, posebno iz Slovenije i BiH, ali i iz ostatka Europe koji su već najavili dolazak u organiziranim grupama. Izložba 56 slika i skulptura Pabla Picassa, najslavnijeg majstora 20. stoljeća bit će u Zagrebu sve do 07. srpnja.

 

IZLOŽBA PISANICA U SAMOBORU - Izložba unikatnih uskršnjih jaja nazvana "Pisanice potpisane dušom Ljiljane Matejčić" otvorena je jučer u Maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta Samobor. Unikatni radovi rukom rezbarenih guščjih i pačjih pisanica Samoborke Ljiljane Matejčić, mogu se razgledati do 4. travnja.

 

SUBVENCIJE ZA SUSTAVE ZA KORIŠTENJE OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE - Krapinsko-zagorska županija objavila je novi natječaj za poticanje korištenja obnovljivih izvora energije u kućanstvima. Predviđeno je novih 100 subvencija, koja pojedinačno iznosi 57% investicije ili maksimalno 17,100 kuna. U natječaju su uvedene i neke novosti. Primjerice, odsad rok za realizaciju iznosi 60 dana od dobivanja subvencije. Uvedena je i kategorija za novogradnju, a osim toga, odsad će se strogo kontrolirati broj članova kućanstva u objektu za kojeg se traži subvencija.

 

BESPLATNO SKIJANJE ZA ŠKOLARCE NA SLJEMENU - Besplatno skijanje na Sljemenu osigurao je Grad Zagreb tijekom proljetnih praznika, do 01. travnja, za zagrebačke predškolce, osnovnoškolce, srednjoškolce i studente, podsjećaju iz Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport. Da bi se ostvarilo to pravo, dovoljno je doći na skijalište i preuzeti dnevnu kartu na jednoj od blagajni.

 

OTVORENJE DOMA ZDRAVLJA ZAGREB-ZAPAD - Zdravstveni sadržaji i dvije ambulante obiteljske medicine, zatim jedna dentalne medicine i patronažna služba bit će otvoreni sutra u Domu zdravlja Zagreb – zapad, Podsusedska aleja 79.

 

POTVRDE O VISINI DOHOTKA NISU POTREBNE - Potvrde Porezne uprave o visini dohotka u 2012. godini u vezi s ostvarivanjem prava na olakšice u cijeni vrtića, roditelji djece s prebivalištem na području Zagreba nisu dužni dostavljati. Naime, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport nakon 30. lipnja službeno će zatražiti od Porezne uprave podatke o visini dohotka u 2012. godini prema popisima koje će pripremiti dječji vrtići.

 

USKRSNO DARIVANJE U DOMOVIMA UMIROVLJENIKA - Tradicionalno darivanje korisnika domova za starije i nemoćne osobe čiji je osnivač Grad Zagreb, njih 3.603 u 11 domova, danas i sutra, povodom blagdana Uskrsa, organizira Grad Zagreb, u suradnji sa Zakladom Zajednički put. Ovom skromnom, ali simboličnom gestom želi se pokazati koliko su stariji sugrađani važni te kako se svi trebaju potruditi te im pružiti skrb i njegu kakvu zaslužuju.

PREGRADSKA PISANICA - Projekt ukrašavanja velikih plastičnih jaja veličine do jednog metra, pod nazivom “Pregradska pisanica”, povodom najvećeg katoličkog blagdana Uskrsa, pokrenuli su po prvi put Grad Pregrada i tamošnja Turistička zajednica. U projektu sudjeluju djeca iz dječjeg vrtića “Naša Radost”, učenici OŠ Janka Leskovara, Udruga studenata grada Pregrade te ostali pojedinci i umjetnici koji su raznim tehnikama ukrašavanja oslikali dvadesetak velikih jaja. Sve ukrašene pisanice bit će ovih dana postavljene na središnjem pregradskom Trgu Gospe Kunagorske te ispred crkvi i kapela u Sopotu, Marincima, Vinagori, Kostelu te kod Sv. Ane.

 

IZLOŽBA PISANICA U KRAPINSKOJ GALERIJI - Izložbu pisanica oslikanih i ukrašenih na različite načine, 16. godinu za redom pripremila je Galerija grada Krapine. I ove godine, odazvao se veliki broj autora iz Krapinsko-zagorske, Varaždinske, Zagrebačke, Karlovačke, Koprivničko-križevačke i Bjelovarsko-bilogorske županije. Oko 800 raznih izložaka i instalacija izradili su polaznici dječjih vrtića, osnovnih škola i srednjih škola s područja Krapinsko-zagorske županije te likovni umjetnici i pojedinci. Izložba ostaje otvorena do 15. travnja. 

PODJELA SLATKIH USKRSNIH PAKETA - Slatke pakete za oko 3 tisuće mališana iz obitelji slabijeg materijalnog stanja danas će povodom Uskrsa, u maloj dvorani Doma sportova, od 17,00 sati, podijeliti gradonačelnik Zagreba Milan Bandić. Uskrsno darivanje djece do 12 godina, uz prigodni program, već tradicionalno organizira Grad Zagreb, odnosno Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom u suradnji s Ustanovom Dobri dom.

 

IZMJEŠTENO TRAMVAJSKO STAJALIŠTE - Tramvajsko stajalište Sveti Duh - sjever, zbog polaganja elektro energetskog kabla, izmješteno je istočno od raskrižja Ilica/Sveti duh do završetka radova, u četvrtak, 28. ožujka.

NATJEČAJ ZA NAJBOLJI ŠKOLSKI RAD O VATROGASTVU - Za najbolji likovni i literarni rad učenika osnovnih škola od I. do VIII. razreda iz područja vatrogastva natječaj su raspisali Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije i županijski Upravni odjel za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu. Natječaj, čiji je cilj podizanje svijesti o važnosti zaštite od požara te popularizacija vatrogastva među mladima otvoren je do 01. travnja ove godine.

IZVJEŠĆE PU ZAGREBAČKE - Izvješće Policijske uprave zagrebačke o stanju i kretanju osnovnih sigurnosnih pokazatelja na području Zagrebačke županije u 2012. godini prihvatila je županijska Skupština. Policijska uprava zagrebačka nadležna je za područje Grada Zagreba i Zagrebačke županije, pri čemu udio kriminaliteta u Zagrebu iznosi 82 posto, a u Zagrebačkoj županiji 18 posto.

PROMOCIJA MONOGRAFIJE U ZAPREŠIĆU - Promocija monografije „Samouki kipari Zagrebačke županije“ autora Maria Lenkovića te prigodna izložba fotografija istog autora it će održana večaras u zaprešićkom Muzeju „Matija Skurjeni“ s početkom u 19,00 sati. Izložbu će otvoriti župan Stjepan Kožić u prisustvu gradonačelnika Grada Zaprešića Željka Turka.

KONCERT U VELIKOJ GORICI - Koncert dueta harmonika „AccoDuo“ Ivane Levak-Vaupotić i Mirana Vaupoatića bit će održan u velikogoričkoj dvorani Galženica večeras s početkom u 19,30 sati.

 

ZIMSKE EKIPE NA TERENU I U VARAŽDINSKOJ ŽUPANIJI - Na području Varaždinske županije u čišćenju prometnica od snijega sudjeluju sve raspoložive ekipe Zimske službe, i to 32 na državnim, županijskim i lokalnim cestama, te 8 ekipa na području Varaždina. S obzirom na to da se prestanak snijega najavljuje za sutra, u zimskoj službi ne očekuju veće poteškoće u prometu.

PREDSTAVLJANJE KNJIGE U VARAŽDINU - „U rukavicama mi je ionako prevruće“, naziv je knjige Brune Šimleše, koja će večeras biti predstavljena u gradskoj knjižnici i čitaonici „Metel Ožegović“ u Varaždinu. U knjizi su objedinjene autorove novinske kolumne kojima je pridodao i mnoge dosad neobjavljene tekstove, a u kojima progovara o više kontroverznih društvenih pitanja.Predstavljanje počinje u 19,15 sati.

„DIMNJAČAR“ U VARAŽDINSKOM KAZALIŠTU - „Dani smijeha Ljubomira Kerekeša“ završavaju večeras izvedbom predstave „Dimnjačar“. Riječ je o nagrađivanoj monodrami Mirka Keleka u Kerekešovoj režiji i izvedbi. Premijera „Dimnjačara“ bila je 1992. godine, a predstava je dosad izvedena više od tisuću puta. Početak je u 20,00 sati u varaždinskom kazalištu.

“U RUKAVICAMA MI JE IONAKO PREVRUĆE” - Čakovečka knjižnica “Nikola Zrinski” danas poslijepodne će ugostiti Brunu Šimlešu, poznatog autora izdanja s područja psihologije, koji će predstaviti svoju knjigu “U rukavicama mi je ionako prevruće”. Promocija knjige počet će u 17,15 sati.

 

OBUKA ŠKOLSKIH PROMETNIH JEDINICA - U prostorijama Auto-kluba Čakovec jučer je počela obuka pripadnika Školskih prometnih jedinica, kako bi što uspješnije upravljali prometom na cestama, pružili pomoć sudionicima u prometu te sudjelovali u prometno-preventivnim i odgojnim aktivnostima. Obuku zajednički organiziraju Autoklub Čakovec i policijska uprava Međimurska, a uključeno je 38 učenika iz 9 škola s međimurskog područja.

 

„MOLVARSKO PROLJEĆE“ - U Galeriji Molvarskog likovnog kruga u Molvama otvorena je izložba minijatura slika, fotografija i skulptura više autora pod nazivom "Molvarsko proljeće". Riječ je o tradicionalnoj izložbi na kojoj se ne predstavljaju samo likovnjaci Molvarskog likovnog kruga već i umjetnici iz cijele Podravine. Izložba ostaje otvorena do 05. travnja.

 

„ANGELEKI“ U HLEBINAMA - Na imanju Josip Generalić u Hlebinama otvorena je izložba „Angeleki“ autorice Gordane Špoljar Andrašić, članice HDLU-a i Zajednice samostalnih umjetnika Hrvatske. Uz izložbu „Angeleki“, moguće je razgledati istovremeno izložene pisanice i ručne radove više podravskih autorica.
 

ponedjeljak, 25. ožujka 2013.        www.kaj.hr

REDUCIRAN ZET-ov VOZNI RED - Reduciran vozni red zbog školskih praznika uveo je ZET. Na Uskrs i Uskrsni ponedjeljak tramvaji i autobusi vozit će kao nedjeljom. Zbog proljetnog odmora učenika osnovnih i srednjih škola, odnosno očekivanog smanjenja prometne potražnje radnim danom ovog tjedna, bit će reduciran vozni red na tramvajskim dnevnim linijama osim linija 8, 13 i 15 te na autobusnim linijama 109, 114, 115, 121, 122, 125, 212, 224, 227, 230 i 231.

MASTER PLAN JAVNE RASVJETE U ZAGREBAČKOJ ŽUPANIJI - S izradom Master plana javne rasvjete, odnosno rekonstrukcije sadašnje dotrajale, stare i skupe s novom koja bi uz uštedu bila i ekološki prihvatljivija, krenuli su u Zagrebačkoj županiji. Županija će Master plan prijaviti na fond ELENA, a prema riječima pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo Damira Fašaića, rekonstrukciju i nabavku rasvjetnih tijela moguće je u 50 postotnom iznosu financirati putem EU fondova. Preostalih 50 posto sufinanciraju, uz Zagrebačku županiju, gradovi i općine te moguće i Fond za zaštitu okoliša. Procijenjena investicija rekonstrukcije javne rasvjete na području čitave županije kreće se oko 20 milijuna eura.

SUSRET S OBITELJIMA ZATOČENIH I NESTALIH - Tradicionalnom uskršnjem susretu članova obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, koji će na zagrebačkom groblju Mirogoj položiti vijenac na spomenik Glas hrvatske žrtve- zid boli i na zajedničku grobnicu neidentificiranih posmrtnih ostataka Kenotaf na Krematoriju, danas će prisustvovati u 10,30 sati, uz državna izaslanstva i gradonačelnik Milan Bandić.

OBILJEŽAVANJE „LJUBIČASTOG DANA“ - Konferenciju za novinare, povodom obilježavanja sutrašnjeg „Ljubičastog dana“, dana pružanja podrške oboljelima od epilepsije, u zgradi Gradske uprave, danas organizira Gradski ured za zdravstvo i branitelje u suradnji s Hrvatskom udrugom za epilepsiju, Klinikom za pedijatriju KBC-a „Sestre milosrdnice“ i zagrebačkim Centrom za epilepsiju. Na konferenciji će biti predstavljen program i razne aktivnosti vezane uz epilepsiju koje financira Grad.

DARIVANJE NOVOROĐENIH KRAPINČANA - Na prvom ovogodišnjem darivanju novorođenih Krapinčana, okupili su se roditelji s 26 mališana. Uz prigodnu čestitku, gradonačelnik Josip Horvat uručio im je novčanu pomoć, koja je izdašnija nego proteklih godina. Tako su roditelji drugorođene djece dobili 1 500 kuna, trećerođenih mališana 3 000 kuna, a za svako sljedeće dijete po 1000 kuna više. Ukupno je ovom prigodom iz gradskog proračuna izdvojeno 39 tisuća kuna. Inače, Krapina bilježi negativan trend kad su u pitanju novorođeni, pa je tako lani darivano 73 djece, 2011. godine 92 mališana, a 2010. godine 111.


POZIV VOLONTERIMA - Budući da će Varaždin u svibnju biti domaćin dvaju sportskih natjecanja za osobe s invaliditetom,Državnog prvenstva za osobe s invaliditetom u atletici 11. svibnja, te CRO OPEN-Međunarodnog atletskog mitinga za osobe s invaliditetom 25. i 26. svibnja, za organizaciju je potrebno tridesetak volontera. Stoga je Centar za volontiranje i humanitarni rad Fakulteta organizacije i informatike Varaždin uputio poziv zainteresiranim volonterima da se do 2. travnja prijave na e-mail volonteri@foi.hr.

INFO CENTAR ZA MLADE - Skupu mladih i nagluhih osoba pod nazivom „Info centar za mlade“ danas će se u prostorima Saveza gluhih i nagluhih Grada Zagreba pridružiti od 12,00 sati gradonačelnik Milan Bandić.

CENTAR ZA TAKSI VOZILA - Prvi neovisni call centar taksi vozila u Gradu Zagrebu - Taksi Zagi, u Ulici Ravnice XI., danas će simboličnim klikom miša na računalu, od 11,00 sati pustiti u rad zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. vo taksi udruženje okuplja stotinjak taksista te zapošljava novih 12 djelatnika.


„MEĐIMURSKI DOLI I BREGI“ - "Lokalna akcijska grupa Međimurski doli i bregi" organizira treću radionicu za pripremu dokumenta pod nazivom Lokalna razvojna strategija LAG-a "Međimurski doli i bregi". Udruga "Međimurski doli i bregi" osnovana je prošle godine , a čine ju predstavnici javnog, civilnog i gospodarskog sektora s područja više međimurskih općina. Inače , na području Međimurja djeluju tri lokalne akcijske grupe koje javno-privatnim partnerstvom povezuju predstavnike javnog, gospodarskog i civilnog sektora određenog ruralnog područja. Radionica će se održati sutra u prostorijama Općine Strahoninec u 17,00 sati.

POTICANJE KORIŠTENJA OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE - Projekt poticanja korištenja obnovljivih izvora energije kod fizičkih osoba u skladu sa Strategijom razvoja već petu godinu za redom provodi Krapinsko-zagorska županija. Izrađen je novi Pravilnik o poticanju korištenja obnovljivih izvora energije te će uskoro biti objavljen i javni natječaj za podnošenje prijava fizičkih osoba za sufinanciranje nabave i ugradnje sustava za korištenje obnovljivih izvora energije u kućanstvima. O natječaju, uvjetima za podnositelje prijava, iznosu i postotku sufinanciranja te sustavima prihvatljivima za prijavu na natječaj bit će govora na tiskovnoj konferenciji zakazanoj za sutra u Krapini.


U ČAKOVCU O PROGRAMU RURALNOG RAZVOJA - Međimurska županija i Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske, organizatori su javne rasprave i savjetovanja na temu ''Mogućnosti u okviru Programa ruralnog razvoja za razdoblje 2014.-2020. godine, što će danas biti održana u Čakovcu. Program ruralnog razvoja radi se za sedmogodišnje razdoblje , a godišnja sredstva rezervirana za primjenu svih mjera iz programa iznose 333 milijuna eura. Javna rasprava počinje u 10,00 sati u zgradi Scheier u Čakovcu.


ZDRAVIJA I ZELENIJA KOPRIVNICA - „Zajedno za zeleniju i zdraviju Koprivnicu" naziv je projekta koprivničke udruge za održivi razvoj Uzor koji je osvojio treću nagradu na jednogodišnjem državnom natjecanju u uštedi energije. Sudjelovalo je pet organizacija civilnog društva, devet gradova i općina te devet škola iz cijele Hrvatske . Uzorovim projektom je izgrađen održivi sustav za odvojeno prikupljanje starog papira u Koprivnici koji se temelji na tri ključna elementa: ekobiciklu, ekokutiji i ekotelefonu.

NOVA AUTOCISTERNA ZA DVD SAMOBOR - Grad Samobor osigurao je 1,5 milijuna kuna za nabavu autocisterne za Dobrovoljno vatrogasno društvo Samobor. Vozilo će biti isporučeno krajem lipnja ove godine. Tijekom posljednje četiri godine Grad Samobor je u obnovu vatrogasne opreme, tehnike i vozila uložio oko 8,5 milijuna kuna.

ŠTEDNA ŽARULJA U SVAKOJ KUĆI U RADOBOJU - Projekt „Štedna žarulja u svakoj kući u Radoboju“ pokreće Općina Radoboj. Zahvaljujući suradnji sa službenim predstavnikom poznatog proizvođača žarulja za Republiku Hrvatsku svakom kućanstvu na području općine besplatno će se osigurati halogena žarulja, namijenjena prostorima gdje se inače najduže koristi rasvjeta. Projekt je pokrenut zbog intencija EU da se iz uporabe polako počnu povlačiti štedne žarulje koje nakon svog vijeka uporabe zapravo postaju elektronički otpad koji zahtijeva posebno zbrinjavanje. Halogene žarulje trebale bi predstavljati prijelazno rješenje sa običnih na žarulje sa LED diodama.

NAGRAĐEN PROJEKT “NISI SAM” - Projekt „Nisi sam"- stop nasilju među djecom i mladima što ga zajedno realiziraju Policijska uprava Koprivničko-križevačke županije i Savjet za prevenciju kriminaliteta Koprivničko-križevačke županije, među nagrađenima je na konferenciji o sigurnosti gradova održanoj u Opatiji. Teme konferencije bile su prevencija kriminaliteta, civilno - krizno upravljanje gradovima i nove tehnologije u ostvarenju sigurnosti gradova. Koprivničko-križevačka je jedina Županija čiji je Savjet primio priznanje za suradnju s djelatnicima policije u oblikovanju preventivnih programa.


USKRSNICE U SVETOJ NEDELJI - Odluku o isplati "uskrsnica" nezaposlenima i umirovljenicima s mirovinom do 2.200 kuna donio je gradonačelnik Svete Nedelje. Isplata prigodne jednokratne pomoći u iznosu od 150 kuna počinje danas u zgradi "Stare pošte" u Svetoj Nedelji i traje do petka 29. ožujka, svakodnevno od 9,00 do 15,00 sati.


ZEKO-EXPRESS - Poseban uskrsni vlak „Zeko-express“ vozit će na području Zagreba, Osijeka, Vinkovaca, Varaždina, Splita, Ploča, Slavonskog Broda, Bjelovara, Siska, Rijeke, Pule i Karlovca od danas do 31.ožujka. Vlak će tijekom tjedna voziti organizirane skupine djece iz dječjih vrtića, a tijekom vikenda bit će organizirane vožnje za građanstvo. Djecu će u vlaku dočekati veseli Zeko s poklonima i mnoštvom iznenađenja, a vožnja traje 60 minuta. Danas će na uskršnju vožnju dvjestotinjak mališana s teškoćama u razvoju, u 9,20 sati, ispratiti zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

PRAZNIONICA U CENTRU ZA KULTURU NOVI ZAGREB - Besplatne igraonice i radionice, za djecu i mladež osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta, organizira Centar za kulturu Novi Zagreb, od danas do 29. ožujka, svaki dan od 10,00 do 14,00 sati.

IZLOŽBA „BITI OČIMA DRUGOG“ - Izložba Petra Popijača „Biti očima drugog“ bit će otvorena u Galeriji Vladimir Bužančić Centra za kulturu Novi Zagreb večeras u 20.00 sati. Uniforma, Vrelo života, Zid i Aplauz četiri su rada realizirana kao skulpture i kiparsko ambijentalne instalacije. Na četiri različita načina i u četiri različita materijala, autor promišlja društvene odnose, detektirajući socijalne obrasce i emocije koji ih uvjetuju.


BESPLATNO SKIJANJE ZA ŠKOLARCE NA SLJEMENU - Besplatno skijanje na Sljemenu osigurao je Grad Zagreb odnosno Gradski ured za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu tijekom proljetnih praznika, do 1. travnja, osim na Uskrs, za zagrebačke predškolce, osnovnoškolce, srednjoškolce i studente. Da bi se ostvarilo to pravo, dovoljno je doći na skijalište i preuzeti dnevnu kartu na jednoj od blagajni.


PREDSTAVA U IVANIĆ GRADU - Predstava „Ne igraj na Engleze“ kazališta Kerempuh može se pogledati večeras u velikoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta Ivanić Grad od 19,00 sati.


U VARAŽDINU SUTRA O LJUBAVI - Mistifikacija ljubavi, tema je predavanja što ga za sutra najavljuju Obiteljski centar Varaždinske županije i udruga mladih VUK iz Varaždina. Predavanje će sutra u 18,00 sati u kinu Galerija održati Dubravko Šokčević, ravnatelj Obiteljskog centra Varaždinske županije . To je ujedno i najava za novu grupu za trening „Reformuliranje ljubavi“ u organizacji Obiteljskog centra Varaždinske županije u drugoj polovici travnja.


„POVRATAK RATNIKA“ U HNK VARAŽDIN - Još danas i sutra u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu traje „Tjedan smijeha Ljubomira Kerekeša“. Večeras na velikoj sceni varaždinskoga kazališta na programu je Kerekešova predstava „Povratak ratnika“. U ovoj predstavi nagrađivanoj u Hrvatskoj i inozemstvu, glume Matija Prskalo, Sunčana Zelenika, Marija Krpan i Ljubomir Kerekeš. Početak je u 20 sati.


NOVA POBJEDA VIDOVEC-BIOSA - Hit momčad u Premijer ligi Vidovec Bios s gostovanja u Splitu vratila se neporažena. Pobjedili su u desetoj prvenstvenoj utakmici za redom, a konačan rezultat bio je 38: 23. U rukometnoj premijer ligi slijedi dvotjedna pauza, a nakon toga su Vidovčanci u srijedu 10. travnja domaćin Karlovcu.
 

petak, 22. ožujka 2013.        www.kaj.hr

BESPLATNO SKIJANJE NA SLJEMENU ZA VRIJEME PRAZNIKA - Besplatno skijanje na Sljemenu tijekom proljetnih praznika, od 23. ožujka do 1. travnja, osim na Uskrs, osigurao je Grad Zagreb za djecu, osnovnoškolce, srednjoškolce i studente. Da bi se ostvarilo to pravo, dovoljno je doći na skijalište i preuzeti dnevnu kartu na jednoj od blagajni.

 

SLJEDEĆI TJEDAN MANJE TRAMVAJA - Reducirani vozni redovi na tramvajskim dnevnim linijama, zbog proljetnog odmora učenika osnovnih i srednjih škola, uvode se u tjednu od 25. do 29. ožujka. Radnim danom, bit će reducirani vozni redovi na tramvajskim dnevnim linijama, osim linija 8, 13 i 15 te na autobusnim linijama 109, 114, 115, 121, 122, 125, 212, 224, 227, 230 i 231. Na Uskrs i Uskrsni ponedjeljak, 31. ožujka i 1. travnja, u tramvajskom i autobusnom prometu primjenjivat će se nedjeljni vozni red, izvijestili su iz ZET-a.


NOVA OPREMA U KBC „SESTRE MILOSRDNICE“ - Prvi Edukacijski centar za navigacijsku endoskopsku kirurgiju sinusa u ovom dijelu Europe otvoren je danas u Kliničkom bolničkom centru "Sestre milosrdnice", a centru je za tu novu kiruršku metodu na raspolaganje dana suvremena oprema vrijedna više od 200 tisuća eura. Time se omogućuje najmodernije liječenje upalnih i tumornih bolesti nosa i sinusa te anomalija nosa, sinusa i lubanjske osnovice. Uz pomoć ove nove opreme povećava se učinkovitost kirurškog liječenja i smanjuje mogućnost pogreške i komplikacija.

 

MANJI KOMUNALNI DOPRINOS PRILIKOM LEGALIZACIJE OBJEKTA - Prijedlog odluke o smanjenju komunalnog doprinosa prilikom legalizacije objekata prihvatila je zagrebačka Gradska skupština. Komunalna naknada umanjivat će se ovisno o broju članova u kućanstvu. Ako primjerice domaćinstvo broji jednog člana, doprinos će biti umanjen za 100 m3 građevine. Za svakog daljnjeg člana doprinos se smanjuje za 50 m3, maksimalno do 400 m3. Uvjet je da osoba najmanje godinu dana ima prijavljeno prebivalište i boravi na adresi gdje se građevina nalazi, računajući od dana stupanja na snagu odluke.

 
PRIHVAĆEN GUP ZAGREBA - Mandat zagrebačke gradske Skupštine, koja je jučer održala zadnju sjednicu u ovom sazivu, predsjednik Davor Bernardić opisao je kao uvođenje reda za što se, kako je naglasio i osobno zalagao. Bernardić je istaknuo kako su donesenom odlukom o Generalnom urbanističkom planu "nepovratno trasirali određene stvari kad je u pitanju urbanizam u gradu Zagrebu - uvođenje reda u urbanizam, pa se neće više moći dogoditi slučajevi poput Varšavske ulice, slučajevi koji će baciti ljagu na urbanističko planiranje".

RADOVI NA ZAGREBAČKIM ULICAMA - Radovi na uređenju Ulice Franje Nevistića u gradskoj četvrti Črnomerec traju do 27. ožujka, i to na dijelu od Kvaternikove do Ulice Fraterščica. Za vrijeme radova promet će se odvijati prema privremeno postavljenoj regulaciji.

 

NAGRADE GRADA ZAGREBA - Zaključak o dodjeli Nagrade Grada Zagreba koje će dobitnicima biti uručene na Dan grada, 31. svibnja, u znak javnog priznanja za osobite uspjehe, ostvarenja i zasluge u radu jučer je usvojila zagrebačka Gradska skupština. Posmrtno će nagradu dobiti i Boris Šprem. Kao predsjednik Hrvatskog sabora i predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Boris Šprem se iznimno zalagao za izgradnju i učvršćenje demokratskih institucija i vladavinu prava, čuvanje digniteta zastupnika, trajnu privrženost pluralističkoj demokratskoj opciji i poštovanje različitih mišljenja.

 

POVREMENA PREUSMJERAVANJA TRAMVAJA I AUTOBUSA – Do povremenog preusmjeravanja i skraćivanja tramvajskih i autobusnih linija u zoni stadiona na Maksimiru doći će danas zbog kvalifikacijske utakmice između nogometnih reprezentacija Hrvatske i Srbije, koja se igra danas od 18,00 sati. Utakmica će se moći gledati i na video zidu na Trgu bana Josipa Jelačića, zbog čega su moguće promjene na linijama koje prolaze središnjim zagrebačkim trgom.

 

LEGALIZACIJA U ZAGREBAČKOJ ŽUPANIJI - Više od 4 tisuće zahtjeva za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata podneseno je dosad na području Zagrebačke županije, dok ih je dosad riješeno tisuću. Kako bi se pomoglo građanima, održane su brojne tribine gdje su dani odgovori i upute o svemu što je potrebno za legalizaciju. Uz to obrazac i upute mogu se naći i na Internet stranici županije, naglašava pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje Željka Abramović.

DAN NARCISA U ZAGREBAČKOJ ŽUPANIJI - Humanitarna akcija pod nazivom „Dan narcisa“ održat će se sutra u svih devet gradova i nekoliko općina u Zagrebačkoj županiji. U Velikoj Gorici akcije, koju organizira „Udruga edukacijom protiv raka dojke Zagrebačke županije“ održat će se na četiri najfrekventnije lokacije, od 8,00 do 12,00 sati. Akcija će biti organizirana i u Zaprešiću, Samoboru, Svetoj Nedjelji, Sv. Ivanu Zelini, Vrbovcu, Jastrebarskom, Dugom Selu, Ivanić Gradu, Križu, Brdovcu, Klinča Selima, Lukarišću, Pokupskom i Ščitarjevu.

KAZALIŠNA PREDSTAVA U DUGOM SELU - Kazališna predstava „Gospodsko dijete“ glumačke družine Histrion može se pogledati večeras u dvorani KUD-a Preporod u Dugom Selu od 19,30 sati.

 

TRIBINA U ZAPREŠIĆU - Tribina termografija bit će održana večeras u maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta u Zaprešiću od 19,00 sati.

PREMIJERA PREDSTAVE U ZELINI - Premijera predstave „Sretna žena“ Zelinskog amaterskog kazališta ZAMKA može se pogledati sutra u Svetom Ivanu Zelini od 19,00 sati.

 

SVJETSKI DAN VODA - Svjetski dan voda obilježava se svake godine 22. ožujka. Prilika je to da se upozori na probleme vezane za vodu i vodne resurse, ali i da se podsjeti na to koliko je važna kvaliteta vode koju pijemo i koristimo u svakodnevnom životu. Ove godine moto je “Gospodarenje otpadnim vodama”. Prema podacima Ujedinjenih naroda više od milijardu ljudi na Zemlji nema stalan pristup zdravoj vodi, stoga je razdoblje od 2005. do 2015. godine proglašeno desetljećem voda pod geslom “Voda za život”. Hrvatska ima velike količine pitkih voda i na petom je mjestu u Europi po obnovljivim zalihama vode.

RADOBOJSKI PRORAČUN PREMAŠIO OČEKIVANJA - Prihode veće za čak 38% od onih ostvarenih u 2011. godini, ostvarila je prošle godine Općina Radoboj. Ukupni prihodi proračuna za 2012. godinu iznose devet milijuna i 132 tisuće kuna, a najznačajnije prihodovne stavke proračuna bili su prihodi od poreza na dohodak od gotovo 4,5 milijuna kuna te dotacije iz državnog proračuna za prijavljene projekte od 3,3 milijuna kuna. Na rashodovnoj strani su dominirale dugoročne investicije koje će imati veliki značaj za budućnost stanovnika Radoboja. Oko 1,3 milijuna kuna uloženo je u radove na Zavičajnoj zbirci, milijun kuna u radove na Rimskoj cesti, 300 tisuća kuna na uređenje domova društvene namjene i uređenje dječjih igrališta, gotovo milijun kuna za asfaltiranje i sanaciju nerazvrstanih cesta te 400 tisuća kuna za izgradnju javne rasvjete u općini.

PROLJETNI KONCERT U VELIKOJ GORICI - Proljetni koncert Zrinke i Hrvoja Tomašića bit će održan u velikogoričkoj dvorani Galženica sutra od 19,30 sati.

ZAPREŠIĆKI KORIZMENI KIPEC - Program Zaprešićki korizmeni kipec u sklopu 22. Pasionske baštine bit će održan ove nedjelje u crkvi Marije Kraljice Apostola u organizaciji KUD-a Kupljenovo od 20,00 sati.

 

TKO JE TO IZUMIO? – Premijera predstave „Tko je to izumio“ u produkciji Teatra Tirena, prema tekstu Nine Horvat u režiji Frane Marije Vranković, bit će izvedena u Maloj dvorani Tehničkog muzeja danas u 19,00 sati. Predstava gledateljima otkriva dvadeset i pet hrvatskih izuma bez kojih bi svakodnevni život bio nezamisliv.

 

DAN NARCISA U ZAGREBU - Humanitarnu akciju „Dan narcisa“ sutra organiziraju Hrvatski forum protiv raka dojke Europa Donna – Europa Donna Hrvatska u suradnji s Gradskim uredom za zdravstvo i branitelje. Moto ovogodišnje akcije je „Darujmo ružičasti život“. Sav prihod od prodaje narcisa iskoristit će se za kupnju aparata za jednokratno zračenje – linearnog akceleratora, kojim se uvelike smanjuje, čak 20-30 puta, emitiranje zračenja nad oboljelim, kao i tijek liječenja, a olakšava se i sam oporavak. Središnje zagrebačko događanje bit će na Cvjetnom trgu od 09,00 do 15,00 sati, gdje će se akciji pridružiti zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

 

ČIŠĆENJE JARUNA - Akcija čišćenja obale kao i jarunskog jezera od krutog otpada te uređenja okoliša bit će održana sutra od 09,30 do 13,00 sati na Jarunu povodom Svjetskog dana voda. Akciju provode članovi ronilačkih klubova iz Hrvatske, Slovenije i Italije pod pokroviteljstvom Ministarstva za zaštitu okoliša, u suradnji s Državnim zavodom za zaštitu prirode i ronilačkim klubom MAR – SUB iz Zagreba.

 

KONCERT MUSICA BONA - Koncert u sklopu ciklusa Musica Bona, u Crkvi Marije Pomoćnice na Knežiji, sutra će održati pijanist Bruno Vlahek s početkom u 19,30 sati. Istoga dana u prijepodnevnim satima u Crkvi Marije Pomoćnice održat će se i završno slavlje vezano za dolazak relikvija svetog Ivana Bosca te obilježavanje stote obljetnice dolaska Salezijanaca u Hrvatsku. Na koncertu pod simboličnim nazivom "Corpus Christi, Corpus Sancti Vlahek će izvesti djela Beethovena, Bacha, Albeniza, Brahmsa. Sav prihod od koncerta namijenjen je za obnovu župnih orgulja, a suorganizator koncerta je HDS-ZAMP.

 

PREDSTAVE ZA DJECU - Predstavu "Basne", dječjeg kazališta „Smješko“ može se pogledati sutra u velikoj dvorani Centra za kulturu Novi Zagreb u 11,00 sati. Na sceni će se prikazati pet basni: "Vuk i janje", "Dvije koze", "Majmun i ribar", "Lovac i lav" i "Cvrčak i mrav". U predstavi se u živo pjeva, pleše, svira i glumi. Ulaz na predstavu je besplatan.

 

PODMORNICA U TEHNIČKOM MUZEJU - Podmornicu iz Drugog svjetskog rata imat će priliku razgledati posjetitelji Tehničkog muzeja od sutra, 23. ožujka do subote 30. ožujka. Kompletna i originalna podmornica naoružana je s dva torpeda, a služila je za uništavanje lučkih postrojenja, transportnih i ratnih brodova na Sredozemnom i Crnom moru. Ulaz u podmornicu moguć je isključivo uz posebnu ulaznicu koja se može kupiti na blagajni Muzeja.

 

NAJ NAJ NAJ FESTIVAL - Ovogodišnje, 13. izdanje međunarodnog Naj, naj, naj festivala, u organizaciji zagrebačkog Gradskog kazališta 'Žar ptica' počinje danas i traje do 26. ožujka u zagrebačkim kazalištima: Žar ptica, Trešnja, Mala scena, Komedija, ZeKaeM, ZKL i dvorana MCUK u Travnom. Ove godine na Festivalu će gostovati 4 inozemna kazališta iz Poljske, Italije, Slovenije i Srbije, te 9 hrvatskih; Trešnja, Mala scena, GK Žar ptica, Kazalište Virovitica, GKL i GKM Split, 'Pinklec' Čakovec i HNK Varaždin, Kazalište slijepih i slabovidnih Novi život, Playdrama Split i ZG Plesni ansambl. Ulaznice su besplatne, a preuzimat će se na blagajnama kazališta gdje se predstave izvode i to 1 sat prije početka.

 

KORIZMENI KONCERT U VARAŽDINSKOJ KATEDRALI - Korizmeni humanitarni koncert održat će se večeras u varaždinskoj katedrali. Nastupaju sopranistica Valentina Geci, altistica Nataša Antoniazzo, tenor Antun Stašić i bas Željko Zaplatić, uz glazbenu pratnju Petre Labazan na oboi, Saše Špoljara na kontrabasu i Božice Tuđan na orguljama. Nastupit će i Varaždinski kvartet te oktet "Donum". Dirigent je Višeslav Jaklin. Na koncertu će se moći darovati dobrovoljni prilog za potrebe Dnevnog boravka djece s poteškoćama u razvoju "Dr. Antun Bogdan" Caritasa Varaždinske biskupije koji djeluje u Čakovcu. Početak je u 20,00 sati.

 

DRAGON BALL U VARAŽDINU - Veleposlanstvo Japana i Filmsko-kreativni studio VANIMA u suradnji s Hrvatskim filmskim savezom, prikazat će 23. i 24. ožujka u varaždinskom Kinu Galerija japanske anime filmove. Sutra s početkom u 11,00 sati na programu je film Dragon Ball: The Path to Power, a u nedjelju u 15,00 sati film Dragon Ball Z: The Return of Cooler. Oba filma prikazuju se u originalnoj verziji, na japanskom jeziku, s hrvatskim podnaslovima. Nastavak je to dobre suradnje koju Vanima već niz godina ima s Japanom I japanskim animatorima.

NASTAVLJA SE TJEDAN SMIJEHA U VARAŽDINU - Tjedan smijeha Ljubomira Kerekeša u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu nastavlja se večeras u 20,00 sati izvedbom Kerekešove predstave “Debitanti”. Program festivala obuhvaća sedam predstava za odrasle, dok je nedjelja posvećena djeci i donosi dvije izvedbe dječje predstave Profesor Baltazar-Put oko svijeta.

 

ULAGANJA U RAZVOJ VODOOPSKRBE U MEĐIMURJU - Čak 63 milijuna kuna uloženo je prošle godine u razvoj vodoopskrbe i odvodnje u Međimurskoj županiji. Moglo se to čuti na svečanosti u povodu Svjetskog dana voda održanoj u čakovečkom Starom gradu. Uz pomoć Hrvatskih voda, te korištenjem sredstava iz Europskih fondova, Međimurske vode i ove godine planiraju realizaciju više značajnih projekata na zaštiti voda.

 

ODGOĐEN PROLJETNI KROS - Proljetni kros učenika osnovnih i srednjih škola Međimurske županije, kao i utrka za građanstvo što su planirani za sutra, odgođeni su zbog loše vremenske prognoze. Novi termin održavanja Proljetnog međimurskog krosa je subota 6. travnja u 11,00 sati.

KONCERT NA UDARALJKAMA U DVORANI ZRINSKI U ČAKOVCU - Poznati hrvatski glazbenik, Stanislav Muškinja, održat će večeras koncert na udaraljkama u Čakovcu. Muškinja će nastupiti s početkom u 20,00 sati u dvorani Zrinski zgrade Scheier. Njegov koncert organiziraju čakovečki Centar za kulturu i muzička omladina uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske .

 

KOPRIVNIČKI VIKEND POSVEĆEN SPORTSKOM RIBOLOVU - "Ribolovci svome gradu” naziv je manifestacije što će se sutra i u nedjelju održati na Zrinskom trgu u Trgu bana Jelačića u Koprivnici. Među zanimljivim sadržajima ove tradicionalne manifestacije su natjecanje u pripremi fiš-paprikaša, lov ribe udicom iz bazena, te prezentacija i prodaja ribolovnog pribora. Osim kulturno-umjetničkog, priređuje se i sportski program odnosno 4. Kup grada Koprivnice u sportskom ribolovu. Organizator je Športski ribolovni klub Koprivnica uz koprivničku Turističku zajednicu a pokrovitelj je grad Koprivnica.

 

KLIMATSKI TJEDAN U KOPRIVNICI - „Klimatski tjedan“, manifestacija što se pod pokroviteljstvom Ministarstva zaštite okoliša i prirode održava u Koprivnici traje do nedjelje. Među zanimljivijim aktivnostima, svakako je današnja akcija Dan bez automobila, kad će djelatnici Gradske uprave i poduzeća Komunalac doći na posao bez automobila. Time će istovremeno biti obilježen I početak jednomjesečne kampanje “Biciklom u trgovinu”, koju Grad Koprivnica provodi u sklopu međunarodnog projekta Cyclelogistics.

 

SURADNJA S POMURSKIM HRVATIMA - Brojni uspješno provedeni prekogranični projekti financirani sredstvima Europske Unije rezultat su aktivnosti Mješovitog odbora za suradnju Međimurske županije s pomurskim Hrvatima. Istaknuto je to na sjednici ovog odbora održanoj u prostorijama Međimurske županije. Odbor osnovan 1997. s ciljem povezivanja Međimurja i pomurskih Hrvata koji žive u pograničnim područjima uz rijeku Muru, čine načelnici samouprava iz Republike Mađarske, predstavnici pomurskih Hrvata iz Republike Slovenije te načelnici i gradonačelnici pograničnih općina i gradova iz Međimurske županije.
 


četvrtak
, 21. ožujka 2013.        www.kaj.hr

ZAGREB JE SPREMAN ZA NOGOMETNI SPEKTAKL - Zagreb je spreman za sutrašnji nogometni spektakl na Maksimiru, rečeno je jutros na stadionu, na završnoj koordinaciji gradonačelnika Milana Bandića s vodstvom Hrvatskog nogometnog saveza. S koordinacije je upućen apel sugrađanima na dostojanstveno i sportsko ponašanje i navijanje, da se Zagreb i ovom prilikom pokaže gradom širom otvorenih vrata.  S obzirom na utakmicu visokog rizika, još je jednom provjeren tijek svih protokolarnih, organizacijskih i sigurnosnih mjera, te hodogram aktivnosti mjerodavnih službi i institucija u gradu.

 

RADIO KAJ U KOPRIVNICI - Emisiju Radija Kaj Zlatna sredina, urednica Karmen Špiranec izravno će u četvrtak 21. ožujka 2013. godine, od 10,00 do 14,00 sati realizirati iz Koprivnice. Radio Kaj će njome uputiti svoj kajkavski Pozdrav proljeću i poželjeti dobrodošlicu slušateljima koji program od sada mogu slušati preko novog odašiljača u Koprivnici na 103,1 MHz. Na Trgu mladosti, u Nautilusu će se okupiti zanimljivi i poznati gosti, koji će sudjelovati u programu. Posjetiteljima, za vrijeme emisije, Radio Kaj će pokloniti CD s 20 velikih hitova nastalih na festivalima Pjesmom do srca i Pjesma i tambura.

 

REMONT PRUGE ZAGREB – KLARA - Privremena posebna regulacija cestovnog prometa uvedena je zbog radova na dionici pruge zagrebački Glavni kolodvor – Zagreb Klara. Za cestovni promet danas do 15,00 sati zatvorena je Radmanovečka ulica na dijelu od Ulice Trnsko do željezničko cestovnog prijelaza i od Utinjske ulice na dijelu od Svetoklarske do željezničko cestovnog prijelaza. Obilazni pravci su Radmanovečka – Trnsko – Avenija Dubrovnik – kružni tok Remetinec – Remetinečka cesta – Utinjska i obratno. Uvedena je i posebna regulacija željezničkog prometa. Od Velike Gorice do Glavnog kolodvora u Zagrebu i obratno željeznički promet teče pomoćnim prijevoznim putem preko kolodvora Zagreb Resnik do 7. travnja.

 

SKUPŠTINA GRADA ZAGREBA - Sjednica zagrebačke Gradske skupštine, posljednja u sadašnjem sazivu  održava se danas. Gradski zastupnici će, među ostalim, razmatrati prijedlog odluke o komunalnom doprinosu. Tu je i prijedlog odluke o izmjenama Odluke o autotaksi prijevozu pri čemu se propisuje da se broj dozvola za područje Zagreba utvrđuje prema posljednjem popisu stanovništva u omjeru jedno vozilo na 500 stanovnika. Na dnevnom se redu nalazi i Konačni prijedlog o izmjenama i dopunama Odluke o donošenju Generalnog urbanističkog plana grada Zagreba.

 

 

DAN OTVORENIH VRATA UDRUGE INVALIDA RADA - Dani otvorenih vrata Udruge invalida rada Zagreba održavaju se povodom današnjeg Nacionalnog dana invalida rada.  Manifestacija, u prostorijama udruge, Nova cesta 86 , traje do sutra, a uključuje brojne edukativne i kulturno-umjetničke sadržaje. Na današnjoj proslavi, u 16,00 sati prisutne će pozdraviti zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

 

DRIVE-IN KINO NA PRISAVLJU - Gledanje filmova iz automobila, popularno drive-in kino, Zagrepčanima  će na poligonu kod Kockice na Prisavlju omogućiti Hrvatska studentska asocijacija, a projekcije za sve posjetitelje bit će besplatne. Prikazivat će se popularni filmovi za sve uzraste, i to 6., 7., 13. i 14. travnja. Otvorenje će biti popraćeno u pravom hollywoodskom stilu – originalnim filmskim vatrometom.

 

VRIJEDAN PROJEKT “MEĐIMURSKIH VODA“ - Nakon što su početkom tjedna „Međimurske vode“ predstavile projekt "Odvodnja i uređaj za pročišćavanje otpadnih voda aglomeracije Čakovec", na današnjoj bi sjednici Gradskog vijeća trebala biti donesena odluka o suradnji Čakovca na tom važnom projektu. Riječ je jednom od najvećih europskih projekata "Međimurskih voda" vrijednom oko 270 milijuna kuna.

 

DISTRIBUTIVNI CENTAR ”VARAŽDINSKOG POVRĆA” - Gradnja pakirno-skladišnog distributivnog centra „Varaždinskog povrća“, vrijednog 2,5 milijuna kuna, u Novoj Vesi Petrijanečkoj započela je jučer. Kamen temeljac  položio je župan Varaždinske županije Predrag Štromar. Nakon što 1. srpnja završe radovi, zadrugari će centar koristiti za potrebe skladištenja, pranja, pakiranja i otpreme povrća iz zadruge prema potrošačima. Radove  s 2 milijuna kuna financira Hrvatske banka za obnovu i razvoj, a preostalih petsto tisuća odvojeno je iz financijskih sredstava zadruge.

 

I RADOBOJ U AKCIJI „SAT ZA PLANET ZEMLJU“ - Najvećoj svjetskoj volonterskoj akciji za očuvanje planeta  Zemlje ove će se godine priključiti i Općina Radoboj. Akcija će se održati sedmu godinu zaredom, a način na koji se svi mogu uključiti jest gašenje svjetla na jedan sat. Termin u kojem će se akcija održati je subota, 23. ožujka od 20,30 do 21,30 sati. U općini Radoboj će se isključiti javna rasvjeta, a načelnik

Anđelko Topolovec poziva sve stanovnike Radoboja da se priključe akciji i ugase svjetla u svojim domovima te daju svoj doprinos očuvanju planete.

 

DAN HRVATSKIH BRANITELJA ZAGREBAČKE ŽUPANIJE - Danom hrvatskih branitelja Zagrebačke županije proglašen je 27. lipnja odlukom županijske Skupštine. Odbor za hrvatske branitelje Zagrebačke županije, kao inicijator proglašenja Dana bit će i nositelj obilježavanja koji će se svake godine održati u drugom gradu ili općini na području županije. Inače, toga dana 1991. godine na pokupsko ratište raspoređena je 2. Brigada Zbora narodne garde čime je počela djelovati na prvoj crti bojišnice uz Kupu.

 

BESPLATNA PRAVNA POMOĆ KOPRIVNIČANCIMA - U Koprivnici danas borave studenti zagrebačkog Pravnog fakulteta koji u sklopu projekta Pravne klinike pružaju besplatnu pravnu pomoć građanima. Dežurstvo u koprivničkoj  Gradskoj viječnici je od 10,00 do 12,00 sati. Klinika pruža pravne savjete, pomažući korisnicima da se snađu u pravnim problemima. Besplatnu pravnu pomoć mogu zatražiti svi zainteresirani građani Koprivnice.

 

SUTRA I U SUBOTU RALLY KUMROVEC - Treći „Rally Kumrovec 2013.“  otvara se u Muzeju „Staro selo“ Kumrovec sutra u 16,00 sati. U 17.01 sati, na istome mjestu slijedi svečani start automobila. Rally se nastavlja u subotu, 23. ožujka, s prvom utrkom u 09,28 sati. Rally je sportska priredba u organizaciji Auto kluba Delta sport Zagreb, pod počasnim pokroviteljstvom Krapinsko-zagorske županije.

 

NASTAVLJA SE TJEDAN SMIJEHA U VARAŽDINU - Tjedan smijeha Ljubomira Kerekeša započeo je sinoć i trajat će do 26. ožujka, u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu. Program festivala obuhvaća sedam predstava za odrasle, te jednu dječju predstavu. „Tjedan smijeha“ nastavlja se večeras u 20,00 sati u varaždinskom kazalištu izvedbom  predstave “Od stoljeća sedmog” Ludens teatra iz Koprivnice.

 

 „PROŠLIH PET GODINA“ - Mjuzikl „Prošlih pet godina“ američkog autora Jasona Roberta Browna od danas do nedjelje moći će pogledati publika na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti. Postavljanje predstave pokrenuli su studenti Akademije u suradnji sa Teksitlno-tehnološkim fakultetom, Muzičkom akademijom i Studijem dizajna. Mjuzikl igra svake večeri od 20,00 sati na pozornici Akademije.

„LJUBAVNI LOKOTI ZAGREBA“ - Akciju „Ljubavni lokoti Zagreba“danas organiziraju Udruga Pipilota i Muzej suvremene umjetnosti. „Love locks“ ili „Ljubavni lokoti“ - običaj je raširen u više od trideset zemalja svijeta. Zaljubljeni parovi, prijatelji, svi kojima je ljubav važna u životu, zajednički stavljaju lokot na određeno mjesto, kao simbol „zaključane ljubavi“. Zagrebačko mjesto za postavljanje lokota je na ogradi ispred MSU-u.

PROLJETNI KONCERT U IVANIĆ GRADU - Proljetni koncert učenika Osnovne glazbene škole Milka Trnina bit će održan večeras u Maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta u Ivanić Gradu s početkom u 19,00 sati.

 

GESTA U JASKI - Program  pod nazivom „GESTA“ gimnazijsko ekonomsko strojarsko trgovačka audicija učenika kroz glumu, pjesmu i ples čime otkrivaju svoju kreativnost i talente bit će održana danas u kino dvorani u Jastrebarskom od 17,00 sati.

 

FRANCUSKI FILMOVI U VARAŽDINU - Dane frankofonije u Varaždinu do 25. ožujka  organizira Francusko društvo Varaždin. Posebno je zanimljiv program  u Kinu Galerija gdje će, zahvaljujući suradnji s veleposlanostvom Francuske  biti  prikazivana tri  francuska filma novije produkcije. Večeras s početkom u 19 ,00sati, bit će prikazana politička drama „Ministar“, nagrađivana i u Canessu prije dvije godine.

 

BICIKLI U KOPENHAGENU I U KOPRIVNICI - Zanimljiva izložba  bit će otvorena sutra u 15,00 sati u galeriji Koprivnica na Zrinskom trgu. Danski umjetnik Mikael Colville-Andersen, izložit će fotografije kojima prikazuje život građana Kopenhagena i njihovih bicikala. Budući da je kultura biciklizma sastavni dio života i u Koprivnici, bit će izloženo i nekoliko fotografija koprivničkih autora na tu temu, snimljenih od šezedesetih godina prošlog stoljeća do danas.

 

PRELOŠKA KNJIŽNICA U NOVOM PROSTORU - Muzej Croata insulanus te prostori gradske knjižnice Prelog smješteni su u novouređenu zgradu stare gradske uprave u Prelogu. Novi muzej, a ponajviše novouređena knjižnica mnogo znače sa Prelog i okolicu te će biti u funkciji promicanja kulture i očuvanja baštine istanula je ministrica kulture Andrea Zlatar Violić na svečanosti otvorenja ovog reprezentativnog prostora. U obnovu zgrade uloženo je gotovo  4 i pol milijuna kuna, a još 570 tisuća u opremu.

 

PREDSTAVLJANJE KNJIGE DR VIKTORA ŽMEGAČA - “Bečka moderna”, knjiga je  poznatog hrvatskog germanista dr. Viktora Žmegača, koja će danas biti predstavljena u varaždinskoj Gradskoj kavani "Grofica Marica". Organizatori predstavljanja koje počinje u 18,30 sati su Matica hrvatska i Klub knjiga Varaždin.

 

srijeda, 20. ožujka 2013.        www.kaj.hr
BREZOVICA NAJSIGURNIJA GRADSKA ČETVRT – Brezovica i Podsljeme najsigurnije su četvrti u Zagrebu, pokazalo je Izvješće Policijske uprave zagrebačke o stanju sigurnosti za prošlu godinu. Naime, u ovim četvrtima lani je evidentirano 30 kaznenih djela, dok ih je najviše bilo u u gradskoj četvrti Donji Grad, gotovo 2 tisuće.
 
KRISTIJAN TUŠEK – ZAGORAC NA LISTI ZA EU PARLAMENT – Kristijana Tušeka, kandidata za Europski parlament iz redova HDZ-a predstavio je predsjednik HDZ-a Krapinsko-zagorske županije Žarko Tušek danas u Krapini. Kristijan Tušek rođen je i školovao se u Njemačkoj i radi kao diplomat u generalnom konzulatu Republike Hrvatske u Duesseldorfu. Ulaskom u Europski parlament borit će se za interese Hrvatske, a posebice kajkavske regije, naglašava Tušek, uvjeren da će biti prvi Zagorac u Europskom parlamentu koji će lobirati za interese ovoga kraja.
 
STANOVI U NAJAM SOCIJALNO UGROŽENIM OSOBAMA - Zaključke o davanju stanova u najam 21 osobi u teškom socijalno-zdravstvenom položaju uručio je danas u Gradskoj upravi gradonačelnik Zagreba Milan Bandić. Tom prilikom gradonačelnik Bandić najavio je da će Grad Zagreb kroz tri mjeseca preuzeti 600 stanova u Sopnici-Jelkovcu, od kojih će 200 biti dodijeljeno na korištenje socijalno najugroženijim građanima, dok će preostalih 400 putem natječaja biti ponuđeno u najam.

FISKALNE BLAGAJNE HOK-a ZA DESET ZAGORSKIH OBRTNIKA - Na dodjeli fiskalnih blagajni malim obrtnicima sa svojih 10 dobitnika sudjelovala je Obrtnička komora Krapinsko-zagorske županije. Time je završena akcija Hrvatske obrtničke komore, s ciljem pomoći u provedbi fiskalizacije, kojom je osigurano 200 fiskalnih blagajni za male trgovce obrtnike. U postupku dodjele prioritet su imale male trgovine iz područja od posebne državne skrbi. Pored dobitnika fiskalnih blagajni, još oko 1200 obrtnika bit će u mogućnosti do kraja mjeseca iskoristiti popust na nabavu fiskalnih blagajni.
 

PREGRADSKE PISANICE - Ukrašavanje dvadesetak plastičnih jaja veličine do jednog metra, raznim tehnikama na radionicama u dječjem vrtiću, osnovnoj i srednjoj školi, uskršnji je projekt Grada Pregrade i Turističke zajednice Pregrade. Mladi će raditi pod vodstvom pregradskih umjetnika koji se bave slikarstvom, a motivi će biti uskrsne tematike te vezani uz bogatu kulturnu prošlost Pregrade. Središnja radionica bit će održana u subotu u Gradskoj galeriji, a ukrašene pisanice bit će postavljene na središnjem pregradskom trgu te ispred crkvi i kapela u Pregradi, Sopotu, Marincima, Vinagori, Kostelu te kod Sv. Ane.

I OVE GODINE VELIK INTERES ZA „BABIČINE KOLAČE“ – Trideset sudionica prijavilo se za sudjelovanje na ovogodišnjoj manifestaciji Krapinsko-zagorske županije „Babičini kolači“. U sklopu ove već prepoznatljive manifestacije zagorske bake natječu se u pripremi slastica po tradicionalnim receptima ovoga podneblja. Domaćin manifestacije 13. travnja bit će grad Klanjec iz kojeg dolazi prošlogodišnja pobjednica Slavica Vlahović.
 
RADOVI NA ZAGREBAČKIM ULICAMA – Radovi na prometnoj infrastrukturi u Križnoj ulici u gradskoj četvrti Trnje traju do 04. travnja. U sklopu programa Izvanrednog održavanja izvode se i radovi na uređenju Bačke ulice, na dijelu od Fočanske do Ulice Bački odvojak, u gradskoj četvrti Donja Dubrava traju do 12. travnja. Promet se odvija prema privremeno postavljenoj regulaciji.
 
NEBO PRVE PROLJETNE VEČERI - Predavanje za građanstvo na temu „Nebo prve proljetne večeri“ održat će u planetariju Tehničkog muzeja danas u 18,00 sati Ante Radonić, voditelj planetarija, a povodom astronomskog početka proljeća danas u 12,02 sati. Posjetitelji će imati priliku u kupoli planetarija upoznati izgled našeg neba i saznati nešto o najsjajnijim zvijezdama.
 
REBALANSOM POVEĆAN PRORAČUN ZAGREBAČKE ŽUPANIJE - Rebalans proračuna Zagrebačke županije, koji je povećan za gotovo 7,5 milijuna kuna te iznosi 301 milijun kuna što je povećanje za 2,5 posto od planiranog prihvaćen je na sjednici Skupštine. Raspodjelom tih sredstava predviđeno je dodatnih 5 milijuna kuna za zdravstvo, 1,5 milijun za gradnju niskoenergetske škole u Mariji Gorici, 500 tisuća za područnu školu u Nespešu te 446 tisuća kuna Upravnom odjelu za gospodarstvo, rekao je župan Stjepan Kožić.
 
SAMOBORSKI GRADONAČELNIK SA ŽUPNICIMA - Na tradicionalnom susretu samoborskog gradonačelnika Kreše Beljaka i župnika raznih vjerskih zajednica, danas su tema razgovora u Gradskoj vijećnici bila proračunska sredstva za kapitalne donacije vjerskim zajednicama. Za zaštitu sakralnih objekata u 2013. godini Grad Samobor osigurao je kao i u prošloj godini ukupno oko milijun kuna što, složili su se i gradonačelnik i župnici, nije dovoljno no u ovim teškim vremenima barem omogućava očuvanje brojnih postojećih sakralnih objekata.Župnici su, na čelu s Vladom Bogdanom, dekanom Samoborsko – okićkog dekanata, zahvalili gradonačelniku i njegovim suradnicima na dosadašnjoj pomoći i suradnji.
 
OTVORENA CESTA ŽAROVNICA-VIŠNJICA - Za sav promet ponovno je otvorena županijska cesta Žarovnica – Višnjica koju je prošlog tjedna zatrpalo nekoliko tisuća kubnih metara zemlje s novonastalog klizišta. Posao raščišćavanja, obavili su radnici Županijske uprave za ceste Varaždinske županije.
 
„TJEDAN SMIJEHA“ U VARAŽDINU - Tjedan smijeha Ljubomira Kerekeša bit će održan od danas do 26. ožujka, u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu. Program festivala obuhvaća sedam predstava za odrasle, dok je nedjelja posvećena djeci i donosi dvije izvedbe dječje predstave Profesor Baltazar-Put oko svijeta. „Tjedan smijeha“ otvara Kerekešova predstava „Skupština“, večeras u 20,00 sati u varaždinskom kazalištu.
 
VRIJEDAN PROJEKT “MEĐIMURSKIH VODA“ - Nakon što su početkom tjedna „Međimurske vode“ predstavile projekt "Odvodnja i uređaj za pročišćavanje otpadnih voda aglomeracije Čakovec", na sutrašnjoj bi sjednici Gradskog vijeća trebala biti donesena odluka o suradnji Čakovca na tom važnom projektu. Riječ je jednom od najvećih europskih projekata "Međimurskih voda" vrijednom oko 270 milijuna kuna.
 
“POVRATAK K OCU” VEČERAS U ČAKOVCU - Pripremajući se za Uskrs, molitvene zajednice Totus Tuus iz Čakovca i iz Njemačke večeras u Čakovcu izvode predstavu pod nazivom "Povratak k Ocu". Nakon što je predstava izvedena u nedjelju u župi sv. Nikole u Koprivnici, te jučerašnje izvedbe u varaždinskom kazalištu „Povratak k Ocu“ moći vidjeti i publika u čakovečkom centru za kulturu. Predstava se igra pod pokroviteljstvom Ureda za pastoral mladih Varaždinske biskupije, a čakovečka izvedba započinje u 19,30 sati.
 
NASTAVLJA SE CIKLUS TRIBINA “ZELENA KNJIŽNICA“ - „Plava ekonomija - 10 godina, 100 inovacija, 100 milijuna radnih mjesta“, naziv je knjige belgijskog poduzetnika i člana Svjetske akademije znanosti i umjetnosti Guntera Paulija, koja će večeras biti predstavljena u velikoj dvorani Županijske gospodarske komore u Koprivnici. Predstavljanje u kojem će među ostalima sudjelovati poznati hrvatski znanstvenik dr Davor Pavuna, organizira koprivnička knjižnica „Fran Galović“ i dio je ciklusa tribina pod nazivom „Zelena knjižnica“. Početak je u 17,30 sati.
 
POMOĆ STARIJIMA U KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKOJ ŽUPANIJI - Ugovor o sufinanciranju projekta "Dnevni boravak i pomoć u kući starijim osobama" potpisan je između Koprivničko-križevačke županije i organizatora programa Kluba Mariška. Program kojeg potpomaže i Ministarstvo socijalne politike i mladih, provodi se već sedam godina. Namijenjen je osobama starijim od 65 godina slabijeg imovinskog statusa i zdravstvenog stanja koje žive same bez pomoći mlađih i u njega je uključeno preko 500 osoba.
  
utorak
, 19. ožujka 2013.        www.kaj.hr
LEGALIZACIJA BEZ KOMUNALNOG DOPRINOSA - Na sjednici Odbora za Statut, Poslovnik i propise zagrebačke Gradske skupštine danas je visina komunalnog doprinosa istaknuta je kao osnovni i najveći problem u procesu legalizacije bespravne gradnje, budući da zbog teške gospodarsko-socijalne situacije, većina građana nema novca dovoljno za njegovo plaćanje. Zato će se građanima koji žive u svojim nekretninama,ne zbog luksuza, već zbog potreba života, omogućiti da životni prostor za prvog člana obitelji legaliziraju bez plaćanja komunalnog doprinosa, rekao je predsjednik Skupštine Davor Bernardić.
 
REBALANSOM POVEĆAN PRORAČUN ZAGREBAČKE ŽUPANIJE - Rebalans proračuna Zagrebačke županije, koji je povećan za gotovo 7,5 milijuna kuna te iznosi 301 milijun kuna što je povećanje za 2,5 posto od planiranog prihvaćen je većinom glasova vijećnika na današnjoj sjednici županijske Skupštine. Novom raspodjelom sredstava predviđeno je dodatnih 5 milijuna kuna za zdravstvo, 1,5 milijun za gradnju niskoenergetske škole u Mariji Gorici, 500 tisuća za područnu školu u Nespešu te 446 tisuća kuna Upravnom odjelu za gospodarstvo.

OBNOVA FRANCUSKOG PAVILJONA U ZAGREBU - Francuski paviljon u Savskoj 25, na kojem su u tijeku radovi na obnovi, obišao je danas gradonačelnik Milan Bandić. Ta jedinstvena paviljonska građevina izgrađena je davne 1937. godine za potrebe Zagrebačkog zbora, kasnije Zagrebačkog velesjama, a zahvaljujući svojoj jedinstvenoj arhitekturi svrstava se među značajnije građevine 20. stoljeća te se nalazi na popisu zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske. Prema najavama, svečano otvorenje moglo bi biti 14. srpnja, na dan pada Bastilje, odnosno na Dan Francuske Republike.
 
„DAJ ŠANSU INŽENJERU„ - Šesti Dani inženjera, Pod sloganom "Daj šansu inženjeru" danas su u organizaciji Studentske udruga BEST Zagreb počeli na Fakultetu elektrotehnike i računarstva. Na skupu će se do 22. ožujka održati stručna predavanja, prezentacije tvrtki i natjecanje mladih inženjera. Dati šansu inženjerima posebno je važno u današnjim vremenima kada se od tehničkih i prirodoslovnih struka očekuje da naprave onaj poticaj koji će unaprijediti gospodarstvo, a onda i društvo, rekao je dekan FER-a Nedjeljko Perić, a rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš je impresioniran entuzijazmom, elanom i sigurnošću kojim studenti organiziraju tu međunarodnu manifestaciju.
 
ZBOG KLIZIŠTA, ELEMENTARNA NEPOGODA - Elementarnu nepogodu, zbog aktiviranja devet starih te sedamdesetak novih klizišta na području Varaždinske županije, proglasio je daanas Varaždinski župan Predrag Štromar. Šteta je procijenjena na 27,4 milijuna kuna. Prema županovim riječima, najugroženiji su dijelovi na brežuljkastim područjima županije odnosno grada Lepoglave i općine Bednje. Uz njih, pojavu klizišta prijavilo je još pet općina i grad Ivanec. Ugroženo je devet stambenih, nekoliko gospodarskih objekata te deseci županijskih i nerazvrstanih cesta. Osim Županijske uprave za ceste, koja će izdvojiti dio sredstava za sanaciju klizišta, županija će zahtjev za dodjelom pomoći uputiti na adrese više ministarstava.

„AKUPUNKTURA GRADA – TRNJE“ - Stanovnicima Trnja je predstavljeno 13 prijedloga Društva arhitekata Zagreba u sklopu projekta “Akupunktura grada – Trnje”. Prijedlozi stoje u mjesnom odboru u Trnjanskoj Savici, a projektom se pomoću malih građevinsko-umjetničkih zahvata određeni prostor želi učiniti ugodnijim, zabavnijim ili toplijim. Trnjanska Savica tako bi trebala dobiti pješački plato koji bi spojio središnji dio naselja i Savski nasip te drveni koridor koji bi se nalazio na platou. Neiskorišteni prostor ispod Mosta slobode transformirat će se u višenamjensku jedinicu i spojiti sportske, kulturne te rekreativne sadržaje.

POTVRDA ZA VRTIĆ 40 KUNA - Rok u kojem roditelji moraju predati dokumentaciju kako bi ostvarili pravo na subvencioniranu cijenu zagrebačkih vrtića istječe za 12 dana. No, roditelji su iznenađeni što potvrdu o dohotku ove godine Porezna uprava naplaćuje 40 kuna po potvrdi, što oba roditelja stoji 80 kuna. U Gradskom uredu za obrazovanje također su iznenađeni odlukom Porezne uprave i ističu da će, ukoliko je nova praksa uvedena samo radi Zagreba, grad sugrađanima refundirati tih 40 kuna.

„MAKSIMIRSKE PROLJETNICE „ - S proljetnicama Hrvatske i Maksimira, radi njihovog očuvanja, građane je danas upoznao Državni zavod za zaštitu prirode u zagrebačkome parku Maksimiru. Organizirane su edukativne ture za upoznavanje proljetnica pod stručnim vodstvom botaničara, a ispred infocentra parka u vratarovoj kućici dijelili su se brošure i plakati "Proljetnice u Hrvatskoj". Javna ustanova "Maksimir" u svojem priručniku "Maksimirske proljetnice" opisuje gotovo sve proljetnice koje se mogu vidjeti u parku.

U VELJAČI VIŠE GOSTIJU U ZAGREBU - U veljači ove godine Zagreb su posjetile 34.264 osobe, koje su ostvarile 65.533 noćenja, što u odnosu na 2012. godinu predstavlja porast od 13 posto u dolascima i pet posto u noćenjima. Od ukupnog broja gostiju, 22.383 bili su stranci, a najviše dolazaka ostvarili su gosti iz BIH, a slijede ih gosti iz Njemačke, Srbije, Italije te Austrije. Sveukupno je u prva dva mjeseca ove godine u Zagrebu ostvaren porast od osam posto u dolascima te šest posto u noćenjima.

ZIMSKA SLUŽBA U VARAŽDINU OBAVILA VELIK POSAO - Ove je godine u Varaždinu palo čak 208 centimetara snijega, dok je višegodišnji prosjek oko 50 centimetara. Devedesetak pripadnika Zimske službe obavilo je velik posao čišćenja čak 160 kilometara kolnika i 97 000 kubnih metara pločnika omogućivši nesmetano odvijanje prometa na području Varaždina i njegovih prigradskih naselja.

NEMA NOĆNOG SKIJANJA NA SLJEMENU - Noćnog skijanja na skijalištu Sljeme u utorak i četvrtak zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta, neće biti, izvijestili su iz Zagrebačkog holdinga. Dnevno skijanje na Sljemenu i dalje je moguće na svim skijaškim stazama, od 09,00 do 16,00 sati.

SMANJENJE KOMUNALNOG DOPRINOSA ZA KRAPINČANE - Oko 150 zahtjeva za legalizaciju dosad je zaprimljeno u Gradu Krapini, od čeka je oko 70% i riješeno. Budući da su troškovi legalizacije veliki, kako bi se rasteretilo proračune građana, pred gradskim vijećnicima na sutrašnjoj će se sjednici naći prijedlog o smanjenju komunalnog doprinosa u postupku legalizacije za 30%.

PREDSTAVNICI VARAŽDINSKE ŽUPANIJE U UKRAJINI - U dvodnevnom posjetu Černiveckoj oblasti u Ukrajini, boravila je Varaždinske županije, predvođena županom Predragom Štromarom. Županijska je delegacija posjetila najvažnije administrativne jedinice, obrazovne institucije i poduzeća u toj ukrajinskoj regiji, nakon čega je dogovoreno povezivanje dviju regija i skori uzvratni posjet. Župan Predrag Štromar izrazio je zadovoljstvo posjetom naznačivši kako su mogućnosti za suradnju velike na gospodarskom, obrazovnom i kulturnom području, ali i na prijenosu znanja i iskustva iz korištenja EU fondova.

PRIKUPLJANJE HRANE ZA NAJUGROŽENIJE - Humanitarnu akciju prikupljanja hrane u trgovačkim centrima na području Varaždinske i Međimurske županije provela je Banka hrane Hrvatska u suradnji s obje susjedne županije. Uz pomoć stotinjak volontera prikupljeno je 8 tona hrane što je dvostruko više nego u akciji organiziranoj krajem prošle godine. Iako je dio hrane već distribuiran najugroženijima, upućen je poziv svima kojima je pomoć potrebna da se jave župnim uredima sv. Nikole u Čakovcu i Varaždinu gdje se može preuzeti prikupljena hrana.

HUMANITARNA „PISANICA“ U KRAPINSKIM TOPLICAMA - Humanitarni koncert „Pisanica“, Osnovna škola pri Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice priređuje već devetu godinu zaredom, u petak, uoči Cvjetnice. Ove godine aktivnosti su proširene pa je jučer u prostorima škole održano predavanje i radionica pod nazivom „Mali vodič za podizanje pozitivnih emocija“. Danas slijedi glazbena radionica, sutra kreativna radionica na kojoj će se izrađivati pisanice, u četvrtak prigodni program i druženje uz proslavu Dana škole, a u petak, veliki humanitarni koncert Pisanica na kojem će nastupiti poznata imena zagorske estrade. Sav prihod je namijenjen opremanju školskog kabineta za domaćinstvo.

KLIMATSKI TJEDAN U KOPRIVNICI - „Klimatski tjedan“, manifestacija koja se pod pokroviteljstvom Ministarstva zaštite okoliša i prirode održava u Koprivnici, traje do nedjelje. Šumu Repaš danas će obići polaznici centra za odgoj i obrazovanje djece s teškoćama u razvoju „Podravsko sunce“ i na taj način obilježiti Svjetski dan šuma, a djeca iz dječjeg vrtića „Smiješak“, nakon što odgledaju dokumentarac o klimatskim promjenama, prošetat će Zelenom stazom u Koprivnici u društvu kontakt policajca. U poslijepodnevnim satima gospodarska komora i Društvo kemičara i tehnologa organiziraju predavanje pod nazivom Uloga ambalažnih materijala u održivom razvoju.
 
srijeda, 13. ožujka 2013.        www.kaj.hr
RADIO KAJ SUTRA U ČAKOVCU - U novu 14-godišnju regionalnu radijsku koncesiju Radija Kaj, prvi put uključena je i Međimurska županija s temeljnim odašiljačem u Čakovcu na frekvenciji 91 MHz. Sutra, u četvrtak 14. ožujka 2013. godine, u vremenu od 10,00 do 14,00 sati, iz SOHO bara u središtu Čakovca, Radio Kaj će izravno emitirati rado slušanu emisiju Zlatna sredina. Popularna Voditeljica Karmen Špiranec u programu “Dobrodošlice Čakovcu i Međimurju” ugostit će brojne zanimljive goste iz grada Čakovca i Međimurske županije, od političara do gospodarstvenika i glazbenika. Za prve posjetitelje Radio Kaj je pripremio i poklonit će CD Međimurci pjevaju, s 20 skladbi koje su izvođači iz Međimurja izveli na festivalima Radija Kaj.

OBNOVA PRUGE OD ZAGREBA DO KLARE - Pripremni radovi na obnovi 6,5 kilometara željezničke pruge od Glavnog kolodvora do kolodvora Zagreb Klara, počeli su danas. U ponedjeljak, 18. ožujka počinje i sama obnova dionice koja će trajati do 07. travnja. Vrijednost je radova je 80 milijuna kuna, a nakon završetka radova, pruga će biti osposobljena za brzinu od 90 km/h, obavijestili su iz Hrvatskih željeznica.

RADOVI U ULICAMA ŠIPKOVICA I PRIMORSKOJ - Radovi na uređenju kolnika u Ulici Šipkovica u gradskoj četvrti Stenjevec traju do petka, 29. ožujka, a za vrijeme radova promet se odvija prema privremenoj regulaciji. Radovi na uređenju nogostupa Primorske ulice u gradskoj četvrti Donji grad u sklopu izvanrednog održavanja nerazvrstanih cesta izvode se do 22. ožujka.

ŽUPAN ŠTROMAR OBIŠAO KLIZIŠTA - Klizišta uzrokovana otapanjem velikih količina snijega na području Grada Lepoglave obišao je župan Varaždinske županije Predrag Štromar. Na području Lepoglave i Bednje je ukupno 26 klizišta, a zbog njih je zatvorena i županijska cesta između Višnjice i Lepoglave. Župan Štromar je istaknuo kako bi se uskoro trebala proglasiti elementarna nepogoda za područje te dvije jedinice lokalne samouprave obzirom na nastalu štetu. Za dugoročnu sanaciju klizišta uputit će se i molba za pomoć Ministarstvu regionalnog razvoja i Ministarstvu prometa.

IPAK POZITIVNI POMACI NA ZAVODU ZA ZAPOŠLJAVANJE - Iako je broj nezaposlenih osoba evidentiranih u Zagorju krajem veljače neznatno veći nego u siječnju, na Zavodu za zapošljavanje primjetan je pomak nabolje. Naime, u veljači je s evidencije Zavoda zaposleno 467 osoba, što je za jednu osobu više nego u siječnju i 249 osoba više nego u istom razdoblju lani. Također, na Zavod se prijavila 681 nova osoba, što je 18,4% manje nego u prethodnom mjesecu i 6,6% manje nego u veljači prošle godine. Pozitivni trendovi očekuju se i u narednim mjesecima s obzirom na intenzivniji početak provođenja mjere javnih radova te zapošljavanje u turističkoj sezoni.

VARAŽDINCI MEĐU NAJAKTIVNIJIMA - Savjet za europske integracije Varaždinske županije među najaktivnijima je u Hrvatskoj i zato je dobio posebne pohvale Ministarstva vanjskih i europskih poslova. Moglo se to čuti na sjednici Savjeta na kojoj je bilo riječi i o aktivnostima vezanima uz nadolazeće izbore za Europski parlament, pripremama za obilježavanje Europskog tjedna 2013. i svečanosti ulaska Hrvatske u Europsku uniju.Tijekom Europskog tjedna, početkom svibnja uz već prepoznatljive programe, poput projekta „Europa u srcu“, organizirat će se tribine na temu građanskih prava, obzirom da je EU 2013. proglasila Europskom godinom građana.

UPISNE KVOTE STUDENATA - Konferencija za novinare zagrebačkog Sveučilišta bit će održana danas u maloj vijećnici Rektorata, u 10,30 sati. Teme su vezane uz sjednicu Senata Sveučilišta, a rektor Aleksa Bjeliš govorit će o kvotama za upis studenata u I. godinu preddiplomskih, integriranih i stručnih studija na Sveučilištu u Zagrebu u akademskoj godini 2013./2014., participaciji redovitih studenata u troškovima studija, te o izradi Strategije Sveučilišta u Zagrebu i Elaborata o ustroju i upravljanju Sveučilištem.

MEĐUNARODNA KONFERENCIJA „ZAGREB FORUM 2013 – KREATIVNI GRADOVI I EUROPA“ - Međunarodna konferencija „Zagreb Forum 2013 – Kreativni gradovi i Europa“, u organizaciji Grada Zagreba, Razvojne agencije Zagreb – TPZ i GFS instituta održava se još danas u Zagrebu. Prisutne će u 09,00 sati pozdraviti zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Podsjetimo, konferencija se održava s ciljem spajanja, poticanja i omogućavanja suradnje između različitih dionika koji razvijaju projekte vezane uz poticanje gospodarstva.

TRIBINA ZA LEGALIZACIJU BESPRAVNO IZGRAĐENIH OBJEKATA U GRADSKOJ ČETVRTI SESVETE - Nastavlja se održavanje tribina o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata, koje organizira zagrebačka Gradska uprava. Tribina za područje Gradske četvrti Sesvete bit će održana za Mjesni odbor Sesvetska Sopnica, u tamošnjoj Osnovnoj školi, Sopnička 69, danas u 18,00 sati te za Mjesni odbor Adamovec, u Osnovnoj školi Ivana Granđe, Dragutina Domjanića 75, Adamovec u 19,00 sati.

RAJKO OSTOJIĆ S GRAĐANIMA NA GLAVNOM KOLODVORU – Druženje sa Zagrepčanima na Glavnom kolodvoru danas od 08,00 sati organizira kandidat SDP-a za gradonačelnika Rajko Ostojić. Tom će prilikom popiti kavu s građanima i poslušati njihove primjedbe i probleme.

ZATVORENA CESTA PIŠĆANOVEC-ČURILOVEC - Za sav promet zbog održavanja je danas zatvorena lokalna cesta Pišćanovec – Čurilovec na području Varaždinskih Toplica. Promet se odvija obilaznim pravcima prema mjestima Boričevec Toplički – grad Varaždinske Toplice – Pišćanovec i obrnuto .

PROVJERA OČNOG TLAKA U KOPRIVNICI - U sklopu ovotjednog obilježavanja Svjetskog tjedna glaukoma i sprječavanje sljepoće koprivnička Opća bolnica Tomislav Bardek pozvala je građane da provjere stanje svojeg vida te izmjere očni tlak tijekom cijelog tjedna u Edukacijskom centru Bolnice. Preventivni pregled obavio je i župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren sa svojim suradnicima te na taj način dao doprinos odlično organiziranoj preventivnoj aktivnosti bolnice.

„RADOSTI PROLJEĆA I DOLAZAK USKRSA“ – Izložba „Radosti proljeća i dolazak Uskrsa“ članica svetonedeljske udruge „Kragulj“ otvorena je u prostoru Turističke zajednice Zagrebačke županije. I ovom izložbom nastavlja se ciklus izložbi i prezentacija vezanih za kulturnu i prirodnu baštinu Zagrebačke županije. Korizmeno vrijeme je vrijeme velikih duhovnih obnova i priprema za nadolazeće blagdane Cvjetnicu i Uskrs, a ovdje se predstavljamo radovima od krep papira, pisanicama i crtežima proljetnih motiva, rekla je predsjednica udruge Đurđica Šikac.

PLEMIĆKI GRADOVI KONTINENTALNE HRVATSKE - Predstavljanje knjige „Plemićki gradovi kontinentalne Hrvatske, autora Drage Miletića bit će održana danas u muzeju Mimara, a prisutne će u 13,00 sati ondje pozdraviti zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Jelena Pavičić Vukičević.

VARAŽDINSKI VAFI SVE BLIŽI - Čak 103 od 229 filmova pristiglih na adresu organizatora, bit će prikazano u službenoj konkurenciji međunarodnog Festivala animiranog filma djece i mladeži VAFI u Varaždinu. Za statuu VAFI natjecat će se filmovi iz Rusije, Indije, SAD-a, Hong Konga, Rumunjske, Belgije i niza drugih zemalja, a svi zainteresirani moći će ih pogledati od 25. do 28. travnja u Varaždinu.

ZAVRŠENA SEZONA KLIZANJA NA ŠALATI – Sezona klizanja na zagrebačkoj Šalati završava u nedjelju, 17. ožujka. Klizanje je moguće radnim danom od 18,00 do 19,30 sati, a subotom i nedjeljom od 10,30 do 12,00, od 18,00 do 19,30 sati te od 20,30 do 22,00 sata.
TRIBINA O MODERNOM ORIGAMIJU - Tribina „Ljudi pitaju“ s temom „Koliko znamo o modernom origamiju?“, na rasporedu je u velikoj dvorani Centra za kulturu i obrazovanje Susedgrad, danas od 19,00 sati.
 
utorak, 12. ožujka 2013.        www.kaj.hr
OSLOBAĐANJE KOMUNALNOG DOPRINOSA - Prijedlog Gradskoj skupštini u kojemu će tražiti za vlasnike stanova do 100 i kuća do 200 metara četvornih oslobođenje od plaćanja komunalnog doprinosa, najavio je sinoć na tribini u Botincu gradonačelnik Milan Bandić. Za sve ostale zatražit će dodatni popust s ciljem da se u ovo krizno i recesijsko vrijeme legaliziraju bespravno sagrađeni objekti.

STIGLA DORA MAAR - Poznata Picassova slika Portret Dore Maar prva je od 56 slika i skulptura koja je stigla u Klovićeve dvore, gdje će 23. ožujka biti otvorena izložba njegovih djela. Najskuplja je to izložba u hrvatskoj povijesti. Stajat će oko 9 milijuna kuna, a djela su osigurana na 670 milijuna eura. Očekuje se da će izložbu posjetiti između 80.000 i 100.000 posjetitelja.

RAZGRABLJEN „PURGERSKI RJEČNIK“ - „Purgerski rječnik” Ivana Brnčića, knjiga džepne veličine nastala nakon četiri godine prikupljanja starih zagrebačkih riječi, predstavljena je u knjižnici “Bogdana Ogrizovića” sinoć. “Purgerski rječnik” sadrži oko 700 riječi, na 60 stranica i s crno-bijelim fotografijama Zagreba, a prema riječima autora, osim zagrebačkih izraza iz prošlosti, stavljeni su i noviji kako bi i stariji mogli naučiti što znače riječi koje upotrebljavaju njihova djeca i unuci. Rječnik, koji će biti dostupan u Školskoj knjizi i knjižarama Ljevak od sredine mjeseca po cijeni od 45 kuna, razgrabljen je odmah nakon promocije.

OBNOVA PRUGE - Pripremni radovi na obnovi 6,5 km željezničke pruge od Glavnog kolodvora do kolodvora Zagreb Klara počinju sutra u 8,00 sati, a u ponedjeljak, 18. ožujka počinje i sama obnova dionice koja će trajati do 7. travnja. Vrijednost je radova 80 milijuna kuna, a nakon završetka radova, pruga će biti osposobljena za brzinu od 90 km/h, obavijestili su iz Hrvatskih željeznica.

POČINJE RUŠENJE - Uklanjanje bespravno sagrađenih objekata, nakon Primorsko-goranske i Istarske županije, nastavlja se na području grada Zagreba, priopćeno je iz Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja. Danas počinje uklanjanje bespravno sagrađene nadstrešnice za automobile površine oko 70 metara četvornih, u Gajevoj ulici, koja je nakon izdavanja rješenja o uklanjanju zatvorena aluminijskom ostakljenom bravarijom. Rušenje obavlja ugovorna tvrtka Ministarstva, a na lokaciji osim građevinskih inspektora nalaze se i djelatnici MUP-a.

AMONIJAK ISPUŠTEN ZBOG KVARA NA VENTILU - Zbog kvara na ventilu u tvornici Ledo u Zagrebu jutros je došlo do ispuštanja amonijaka, izvijestio je gradski Ured za upravljanje u hitnim situacijama, dodajući da ozlijeđenih nema i da ovom trenutku nema opasnosti za ljude i okoliš. Ventil je zatvoren, a sanacija u tijeku. Vatrogasci su na teren izašli s više vozila i to akcidentnim, navalnim, tehničkim i zapovjednim, a na mjestu događaja su i djelatnici policije te Hitna medicinska pomoć.

NOVI STIPENDISTI KRAPINSKO-ZAGORSKE ŽUPANIJE - Šezdeset novih stipendija studentima i srednjoškolcima sa svog područja dodijelila je Krapinsko-zagorska županija. Radi se o 30 učeničkih te 30 studentskih stipendija, s time da će učenici dobivati 400 kuna mjesečno, a studenti 600. Inače, u županijskom proračunu za stipendije je osigurano milijun i 160 tisuća kuna, a uz novih šezdeset stipendija tu još i 54 učeničke i 76 studentskih stipendija odobrenih ranijih godina.

NEZAPOSLENOST U ZAGORJU I DALJE RASTE - Nezaposlenost u Krapinsko-zagorskoj županiji i dalje raste. Prema evidenciji Područnog ureda Zavoda za zapošljavanje Krapina, u veljači je evidentirana 9.131 nezaposlena osoba. To je u odnosu na siječanj za 9 osoba više, a u odnosu na veljaču 2012. godine porast za 828 osoba. S evidencije Zavoda zaposleno je 467 osoba, jedna više nego u prethodnom mjesecu te 249 više nego u istom mjesecu prošle godine. Prijavljeno je 327 slobodnih radnih mjesta, a najtraženija zanimanja bila su šivači obuće, vrtlarski radnik, medicinska sestra, ekonomisti, vozači autobusa, radnici za pomoć u kući i u održavanju te konobari.

REBALANS PRORAČUNA ZAGREBAČKE ŽUPANIJE - Prvim ovogodišnjim rebalansom proračun Zagrebačke županije povećan je za 7,5 milijuna kuna i iznosi 301 milijun kuna. Od tog iznosa za hitnu medicinsku pomoć, koju Ministarstvo zdravlja nije s dovoljnim brojem T1 timova osigurao za područje Zagrebačke županije, a da bi bio zadržan postojeći standard, namijenjeno je 3 milijuna kuna. Dva milijuna ide županijskom Domu zdravlja, 1,5 milijuna kuna za niskoenergetsku športsku dvoranu u Mariji Gorici, 500 tisuća kuna za radove na Područnoj školi u Svetom Ivanu Zelini, te 500 tisuća kuna Upravnom odjelu za gospodarstvo, koji je u ovoj godini dobio 24 posto više sredstva nego lani.

ODRONI NA SAMOBORSKOM PODRUČJU - Dok je klizište u Grdanjcima donekle sanirano te je napravljena alternativna cesta kojom se može prometovati prema naseljima Bedru i Javorku, u okolici Samobora došlo je do novih odrona u Rudama, Cerini, Braslovju i Gradišću. Zbog odrona, za sav promet je zatvoren dio ceste između Braslovja i Prekrižja. Zatvoren je i dio ceste na kraju zaseoka Gradišće te na kraju zeseoka Kokli u Rudama. Prometovanje je zabranjeno i dijelom makadamske ceste prema prema domu udruge Ekosspiritus u Cerini. Komunalac nije u mogućnosti krenuti u sanaciju odrona zbog loših vremenskih uvjeta, a traže se i adekvatna tehnička rješenja u suradnji sa stručnim službama.

SASTANAK SAVJETA ZA EUROPSKE INTEGRACIJE - Savjet za europske integracije Varaždinske županije sastat će se danas. Osim izvješća o radu savjeta u protekloj godini, razgovarat će se o ulozi županija u obilježavanju svečanosti ulaska Hrvatske u EU, o pripremama za obilježavanje Europskog tjedna , te izborima za Europski parlament.

POLICIJA OD SADA VIŠE NA TERENU A MANJE U UREDIMA - Pilot projekt novog ustroja i organizacije rada u policijskim postajama III. Kategorije predstavljen je u Varaždinu. Veća učinkovitost u suzbijanju kriminaliteta, smanjenje broja rukovoditelja i veći udio rada na terenu, glavne su značajke projekta koji će se iduća tri mjeseca provoditi u policijskim postajama Novi Marof, Čazma, Sveti Ivan Zelina i Zabok.

NOĆ ZAGORSKIH STUDENATA - Jedanaesta tradicionalna Noć zagorskih studenata bit će održana večeras u jednom zagrebačkom klubu, na Jarunskoj ulici 5, u organizaciji Udruge zagorskih studenata. Oni na taj način prikupljaju sredstva za svoj rad i program među kojim će biti i 3. studentsko hodočašće u Mariju Bistricu u svibnju.

ŠESTI GLUMAČKI FESTIVAL U KRAPINI - Šesti Glumački festival u Krapini, popularni GFUK održava se od 4. do 21. travnja. Festival će 4. travnja otvoriti mjuzikl Crna kuća, koji će biti održan u krapinskoj sportskoj dvorani, dok će preostalih šest predstava biti odigrano na daskama Festivalske dvorane i to vikendima, odnosno petkom i subotom od 5. do 21. travnja. Radi se o predstavama Gospodsko dijete, Kabare kod veselih muškaraca, od stoljeća sedmog, Glumice i to, Čisto ludilo i Grupa. GFUK tijekom travnja i ove godine gostuje po Hrvatskom zagorju i to s predstavama Gospodsko dijete i Skupština te kabareom Adam i ona.

„OTKRIJ SVOJE ENO JASTREBARSKO“ – Promocija projekta „Otkrij svoje eno Jastrebarsko“ bit će održana u zagrebačkom Green Gold centru, danas u 14,30 sati. Na promociji sve posjetitelje očekuje predstavljanje brošure „Vinska putovnica – podregija Plešivica“, degustacija vrhunskih plešivičkih vina te mala zakuska.

VLAKOVI ZA VELIKE I MALE - U sklopu projekta „Svijet igračaka“ koji u Etnografskom muzeju traje do 31. svibnja ove godine bit će realizirano pet izložbi – osim središnje „Dječje igračke iz hrvatske baštine“ te izložbe „Iz svijeta igračaka“, „Poljske tradicijske dječje igračke“, „Igračka ima srce“, postavljena je i izložba „Vlakovi za velike i male“, koja je nastala kao rezultat uspješne suradnje s Klubom željezničara „Zagreb“. Izložba je otvorena do 17. ožujka.

EDUKATIVNE RADIONICE MUZEJA GRADA ZAGREBA - Edukativne radionice uz izložbu Ja, Jacobus apothecarius - od štacuna do industrije, održavat će Muzej Grada Zagreba. Radionice su namijenjene djeci predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta, koja će na radionicama učiti o ljekovitim biljkama (njihova imena i o njihovim ljekovitim svojstvima), crtati crteže ljekovitih biljaka, te izrađivati vrećice i ostalu ambalažu i etikete za čajeve.
 
IZLOŽBA U ČAKOVEČKOJ KNJIŽNICI - „Značajne žene Hrvatske i Francuske“, naziv je izložbe koja će danas biti otvorena u čakovečkoj knjižnici „Nikola Zrinski“. Fotografijama s popratnim tekstom na hrvatskom i francuskom jeziku, bit će predstavljeno 10 iznimnih žena različitih profesija, povijesnih razdoblja i društvenog statusa koje su zadužile svoju okolinu i povijest. Izložba koja se otvara u 10,00 sati dio je projekta “Obilježi moj dan“ kojeg ga financira Europska komisija, a organizator je čakovečka udruga “Zora“.

RUSKI FAŠNIK U MEĐIMURJU - Najbrojnija organizacija ruske nacionalne manjine u Hrvatskoj je „Kalinka“ u Međimurju. Među ciljevima udruge je i upoznavanje stanovnika Međimurja s ruskom kulturnom baštinom i tradicijom. Jedna od prilika za to bit će ruski fašnik „MASLENICA“ u Međimurskoj županiji kojeg „Kalinka“ organizira ove subote u Murskom Središću. Predstavnici udruge, predstavit će tradicionalne ruske pjesme i plesove, a svi sudionici manifestacije moći će sudjelovati u tradicionalnim ruskim sportskim igrama, dok će članice udruge pripremiti gulaš, ruske palačinke, kolače i crni čaj.

NAGRADA KOPRIVNIČKOJ KNJIŽNICI - Program korištenja informacijsko-komunikacijske tehnologije u senzibiliziranju javnosti za projekt potpore Romskoj djeci i mladima kojeg je razvila koprivnička knjižnica Fran Galović, dobio je međunarodnu nagradu za inovativne programe koji doprinose socijalnoj inkluziji u zajednici. Knjižnica je sudjelovala na natječaju neprofitne organizacije „Elektroničke informacije za knjižnice-Znanje bez granica“ kojeg financira Zaklada Billa i Melinde Gates, te se našla među pet pobjednika iz Afrike, Južne Amerike i Europe. Pobjednici dobivaju nagradu od 1.500 dolara.

IZLOŽBA FOTOGRAFIJA U KOPRIVNICI - Samostalna izložba umjetničkih fotografija autora Zvonimira Ištvana, otvorena je u Edukacijskom centru Opće bolnice Koprivnica, kao dio programa 55. Obljetnice postojanja medicinskog centra Koprivnica. Na svojoj 25 samostalnoj izložbi, autor se predstavlja s 36 fotografija različite tematike, mahom podravskih pejzaža. Izložba ostaje otvorena do 5. travnja

HRVATSKA- ŠVEDSKA NA STADIONU VARTEKSA - Međunarodnu prijateljsku utakmicu krajem ovog mjeseca, odigrat će u Varaždinu mlade reprezentacije U-21 Hrvatske i Švedske. Detalje vezane uz ovaj sportski susret, koji će se održati 24.ožujka na stadionu Varteksa, predstavit će danas predstavnici Hrvatskog nogometnog saveza, Varaždinske županije i grada Varaždina, na konferenciji za novinare u 14,15 sati u gradskoj vijećnici.
 
ponedjeljak, 11. ožujka 2013.        www.kaj.hr
IVICA PEPELKO PONOVNO ODUŠEVIO U LISINSKOM - Svoj 11 koncert, devetu godinu za redom, najplodonosniji kajkavski umjetnik Ivica Pepelko održao je sinoć u prepunoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu. Zaljubljenici u njegove stihove puna su dva sata uživali u vrhunskim glazbenim izvedbama i recitalima, a uz Ivicu Pepelka, koji iduće godine slavi 45. obljetnicu svog glazbenog stvaralaštva, nastupili su i Kavaliri, Savski valovi, Fakini, Kirijales, Iva Ranogajec, Ivan Benc i Adam Končić. Koncert su s oduševljenjem pratili i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić i župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, koji se uvijek s radošću odazovu na ovakve manifestacije, jer kako je istaknuo Milan Bandić, u Lisinskom se gotovo svake večeri nešto događa, a koncert Ivice Pepelka nešto je „najdomačije“ i to treba posebno cijeniti.
 
PROLJETNO UREĐENJE ZELENIH POVRŠINA - Za uređenje zagrebačkih zelenih površina Zrinjevac ima 3,5 milijuna kuna, a 11.529 hektara obradit će 770 zaposlenih. Uređivanje je počelo prošli tjedan, a radnici moraju orezati 98 kilometara živice, sanirati i obnoviti 580 dječjih igrališta te popraviti 3.339 dječjih naprava. Tu je i obnova 11.584 klupe, 4.836 komada koševa za smeće, a u planu je posaditi 1.034 stabla, 1.200 komada grmlja te 3.140 ruža. Najviše će se raditi na Donjem i Gornjem gradu, Maksimiru, Peščenici i Bundeku, a četvrt s najviše ruža bit će Novi Zagreb zapad. Nova igrališta dobit će Trešnjevka Jug, Dubrava Donja i Črnomerec.
 
STUDENTI IZ BELGIJE U ZAGREBAČKOJ GRADSKOJ SKUPŠTINI - Grupu studenata međunarodne trgovine iz belgijske pokrajine Liege danas je u Starogradskoj vijećnici primio predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić. Studenti, budući poduzetnici u Zagrebu borave do petka, 15. ožujka a cilj njihove posjete je istražiti hrvatsko tržište za 30 belgijskih tvrtki, odnosno pokušati otvoriti vrata za njihove proizvode. Vrhunac njihovih promidžbenih aktivnosti u hrvatskoj metropoli bit će u srijedu 13. ožujka, kad će organizirati gospodarski sajam.

PONOVNO OTVOREN GLAVNI ŽELJEZNIČKI KOLODVOR – Glavni željeznički kolodvor u Zagrebu ponovno je otvoren. Podsjetimo, kolodvor je bio zatvoren 0d 01. ožujka zbog izmjene signalno-sigurnosnog uređaja, ukupne vrijednosti 11,6 milijuna eura. Također, tramvajska linija 1, koja je bila ukinuta zbog radova, ponovno prometuje na dionici Zapadni kolodvor – Borongaj.

ČESTITKA GRADONAČELNIKA BANDIĆA IVICI KOSTELIĆU - Čestitku Ivici Kosteliću na osvojenom zlatu i prvom mjestu u slalomskoj utrci u Kranjskoj gori, uputio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. “Usprkos ozljedama i operacijama Ivica pomiče granice mogućeg, bravo!“, stoji u gradonačelnikovoj čestitci.

TRIBINA O LEGALIZACIJI BESPRAVNO IZGRAĐENIH OBJEKATA - Tribina o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata, u organizaciji Gradske uprave bit će održana danas za područje Gradske četvrti Novi Zagreb-Zapad. Tribina počinje u 19,00 sati u Osnovnoj školi Braće Radić, Botinec, Ulica Šenoine Branke 22.

O LEGALIZACIJI OBJEKATA NA JEDNOM MJESTU - Varaždinska je županija na svojim internetskim stranicama objavila novu rubriku kojom želi pomoći građanima u pronalasku odgovora na najčešća pitanja vezana uz legalizaciju bespravno sagrađenih objekata. Čitateljima su na jednom mjestu ponuđene sve relevantne informacije kako bi se što lakše i brže snašli u potrebnim aktivnostima koje prethode legalizaciji objekata.Između ostalog, tu se mogu pronaći i podaci o troškovima upravnih pristojbi te informacije o roku za podnošenje zahtjeva za legalizaciju.

USEMOBILITY ZA INTEGRIRANI JAVNI PRIJEVOZ - Varaždinska županija i Međimurska županija, sudjelovale su u netom završenom europskom projektu USEmobility. Projektom su istraživane navike putnika te mogućnosti korištenja javnog prijevoza umjesto vlastitih automobila, a u Hrvatskoj su u njemu sudjelovale Varaždinska i Međimurska županija te Grad Zagreb. Anketirano je 2.000 građana, od čega 500 na području Varaždinske i Međimurske županije. Projekt USEmobility trajao je 26 mjeseci, a završio je u veljači obuhvativši sedam partnera iz Njemačke, Hrvatske, Austrije, Belgije i Mađarske.

HOMER MEĐU NAJUSPJEŠNIJIM LOKALNIM EU PROJEKTIMA - Izbor za najuspješniji lokalni EU projekt u Hrvatskoj pokrenulo je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije. U konkurenciji je ukupno 19 projekata, među kojima i HOMER - projekt usklađivanja obrazovnih mogućnosti sa zahtjevima tržišne ekonomije - kojem je vodeći partner bila Krapinsko-zagorska županija. Na službenim stranicama Ministarstva objavljena je anketa pomoću koje će posjetioci stranice moći glasovati za projekt kojeg smatraju najuspješnijim.

ZATVORENO SLJEME - Zbog zatopljenja i kiše sve skijaške staze na Sljemenu zatvorene su za skijanje.

ZAGREBAČKA ŽUPANIJA PODUPIRE ZAŠTITU OKOLIŠA - Rad udruga koje se bave zaštitom okoliša i prirode Zagrebačka županija u ovoj godini poduprijet će s 200 tisuća kuna. Na natječaj, koji je otvoren do 06. travnja, mogu se javiti udruge koje imaju sjedište na području županije, aktivno djeluju te su upisane su u Registar Udruga. Prioritete za dobivanja sredstava imat će programi i projekti koji će provoditi aktivnosti na temu zaštite okoliša i održivog razvoja, educirati i promicati životne stilove koji nastoje smanjiti količinu otpada kao što su recikliranje, kompostiranje, odvojeno prikupljanje otpad kao i edukativni projekti u koje su uključene škole i vrtići, zatim projekti čišćenja divljih odlagališta otpada i uspostave mjera za sprečavanje njihovih ponovnih nastojanja te pilot-projekti potencijalno razvojnih modela održivog razvoja, energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije.

SAVJET ZA SOCIJALNU SKRB - Konstituirajuća sjednica Savjeta za socijalnu skrb Zagrebačke županije održat će se sutra u prostorijama Zagrebačke županije, Ulica Ivana Lučića 2a, s početkom u 12,00 sati. Na dnevnom redu su plan i program rada.

POVRAT SREDSTAVA ZA PRIJEVOZ SREDNJOŠKOLACA - Povrat sredstava učenicima srednjih škola, koji ostvaruju pravo na sufinanciranje međumjesnog javnog prijevoza temeljem odluke Vlade isplaćuje ZET. Povrat se odnosn na one koji su podnijeli zahtjev do 31. prosinca 2012. za škole sa sjedištem na području Zagrebačke županije te do 11. prosinca 2012. za škole na području Zagreba. Sredstva, uz potvrdu ZET-a o podnesenom zahtjevu i račune, mogu se podići u Uredu karata ZET-a, Ozaljska 105, šalteri 1 i 2, radnim danom od 07,30 do 15,00 sati.

ZBIRKA ŽARKA DOLINARA U KOPRIVNICI - Izložba trofeja, priznanja te ostalih vrijednih predmeta iz bogate kolekcije svjetski poznatog sportaša i znanstvenika dr Žarka Dolinara, otvorena je u dvorani za sastanke koprivničke Gradske vijećnice u povodu desete godišnjice Dolinarove smrti. Riječ je o jednom od najpoznatijih Korivničanaca, a otvaranjem Dolinarove sobe Koprivnica se želi odužiti višestrukom svjetskom prvaku u stolnom tenisu i poznatom znanstveniku.

petak
, 08. ožujka 2013.        www.kaj.hr
U KRAPINI PREDSTAVLJENI HDZ-ovi KANDIDATI ZA LOKALNE IZBORE - Županijska organizacija HDZ-a Krapinsko-zagorske županije danas je u Krapini predstavila kandidate za načelnike i gradonačelnike na nadolazećim lokalnim izborima. HDZ od ukupno 32 jedinice lokalne samouprave u županiji, gradonačelnike i načelnike trenutno ima u 15 gradova i općina. Na nadolazećim izborima bit će 25 kandidata, od kojih se 14 kandidira po prvi puta. Predsjednik županijske organizacije HDZ-a Žarko Tušek, ističe da stranka danas čini idealan spoj mladosti i iskustva, te dodaje da je HDZ u potpunosti spreman za izbore. Podršku kandidatima došao je dati i Ivan Jarnjak, koji je najavio da će aktivno sudjelovati u predizbornoj kampanji, u nadi da će HDZ ostvariti što bolji rezultat na nadolazećim izborima.
 
KUPNJA STANOVA ZA STOPOSTOTNE INVALIDE - Konferenciju za novinare na temu objave javnog poziva za prikupljanje ponuda za kupnju 20 stanova prilagođenih potrebama osoba sa stopostotnim invaliditetom, koji je na posljednjoj sjednici Gradske skupštine odbijen, održao je danas s predstavnicima udruga osoba s invaliditetom, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić. Sedam milijuna kuna za kupnju stanova, obzirom da Grad Zagreb u svojoj imovini ne raspolaže odgovarajućim brojem stanova koji udovoljavaju uvjetima, osigurano je u proračunu, no pred samu realizaciju i raspisivanje javnog natječaja, prijedlog je Gradska skupština odbila, ističe gradonačelnik Bandić te napominje da neće odustati od kupnje stanova i da ima rješenje. -Sljedećeg tjedna Grad ide u raspisivanje natječaja na kojem će stanove do milijun kuna kupovati pojedinačno-, rekao je Bandić.
 
TATJANA HOLJEVAC U GORNJOJ DUBRAVI - Šest ogranaka Zagrebačke nezavisne liste s više od 70 novih članova osnovano je sinoć u Gornjoj Dubravi. -Ako me Zagrepčani izaberu za gradonačelnicu, sve svoje snage usmjerit ću na stvaranje novih radnih mjesta i zapošljavanje, jer nezaposlenost je najveća rak rana Zagreba-, istaknula je Tatjana Holjevac i dodala, kako će sveobuhvatna gospodarska strategija koju ZNL ima privući najkvalitetnije investicije i stvoriti nove pretpostavke za gospodarski oporavak Zagreba.
 
IZLOŽBA FOTOGRAFIJA O KLIZIŠTIMA - Izložba fotografija „Živjeti s klizištima“, koja je nastala kao popratni događaj 1. regionalnog simpozija o klizištima u Jadransko–balkanskoj regiji koji se održava u Zagrebu do 9. ožujka, bit će otvorena večeras u 20,00 sati, u prostoru ZgForuma. Izložbu će otvoriti zamjenica gradonačelnika Zagreba Jelena Pavičević Vukičević, koja će tom prilikom proglasiti pobjednike natječaja za najbolje fotografije.
 
HUMANITARNA PREDSTAVA „ZMIJSKA ČORBA“ – Predstava „Zmijska čorba“, Gradskog kazališta mladih iz Viteza bit će izvedena večeras u 21,00 sat u kinu Forum Studentskog doma Stjepan Radić. Sredstva prikupljena od ulaznica bit će namijenjena za liječenje teško bolesnog petogodišnjeg dječaka Davida Tarabe iz Viteza. Akciju će doći podržati i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.
 
ČESTITKA GRADONAČELNIKA BANDIĆA POVODOM DANA ŽENA – Čestitku povodom Dana žena uputio je danas sugrađankama gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, koji je tom prilikom apelirao na potrebu borbe protiv nasilja nad ženama, pozvavši na solidarnost, zajedništvo, toleranciju i društvo u kojem će svi biti svjesniji vrijednosti i potreba naših bližnjih. "Međunarodni dan žena dan je zahvalnosti i poštovanja prema majkama, suprugama, sestrama, kćerima, suradnicama... ženama u svim sferama naših života bez kojih bi ovaj svijet, ovo društvo bilo siromašnije i manje sretno", stoji u čestitci gradonačelnika Bandića.
 
RADIOAKTIVNI OTPAD NA JAKUŠEVCU - Ne znajući, radnici Čistoće, Zagrebom su 25. veljače vozili radioaktivni otpad. Opasni otpad koji su istovarili aktivirao je alarm na deponiju u Jakuševcu koji je automatski prenio to upozorenje Državnom zavodu za radiološku i nuklearnu sigurnost. Opasnu tvar, koja se prema neslužbenim informacijama koristi u medicinske svrhe, radnici su utovarili na području Žutog brijega u blizini bolnice Dubrava. Direktor Čistoće Branimir Valašek tvrdi da radnici nisu ozračeni i Državni zavod ustvrdio je da opasnosti za radnike, stanovnike i okoliš nema.
 
STAN ZA MNOGOČLANU OBITELJ ZAHIROVIĆ - Obitelji Zahirović koja s jedanaestero djece živi u izuzetno teškim uvjetima, jutros je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić predao na privremeno korištenje stan u naselju Sopnica – Jelkovec. Obitelj Zahirović susrela se sa gradonačelnikom lani, na inicijativu Zdenke Kapović, ravnateljice Osnovne škole Lovro pl. Matačić, koju pohađa šestero djece iz te obitelji. Svi su primjerni učenici, odlikaši s prosjekom 5,0.

KONCERT IVICE PEPELKA U LISINSKOM - Veliki godišnji koncert, uz 44 godine umjetničkog rada, u zagrebačkoj Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski, ove će nedjelje, 10. ožujka održati popularni zagorski izvođač Ivica Pepelko. On će tom prilikom izvoditi svoje najpopularnije skladbe, uz glazbene goste Ivu Ranogajec, Ivana Benca, Kirijales, Fakine te Savske valove. Stihove Ivice Pepelka i Ladislava Prežigala govorit će popularni zagorski glumac Adam Končić. Koncert počinje u 19,00 sati.

POVRAT SREDSTAVA ZA PRIJEVOZ SREDNJOŠKOLACA - Povrat sredstava učenicima srednjih škola, koji ostvaruju pravo na sufinanciranje međumjesnog javnog prijevoza, danas počinje isplaćivati ZET. Povrat se odnosni na one koji su podnijeli zahtjev do 31. prosinca 2012. za škole sa sjedištem na području Zagrebačke županije te do 11. prosinca 2012. za škole Grada Zagreba. Sredstva, uz potvrdu ZET-a o podnesenom zahtjevu i račune, mogu se podići u Uredu karata ZET-a, Ozaljska 105, šalteri 1 i 2, radnim danom od 07,30 do 15,00 sati.

NATJEČAJ ZA KNJIŽEVNU NAGRADU TIN UJEVIĆ – Sudjelovati na natječaju zbirkama, koje su objavljene u vremenu od svibnja 2012. godine do svibnja 2013. godine mogu nakladnici i autori, koji tri primjerka zbirke moraju poslati na adresu Društva hrvatskih književnika najkasnije do 01. svibnja. Nagrada „Tin Ujević“ dodjeljuje se za novu zbirku pjesama i sastoji se od plakete – rad akademskog kipara Krune Bošnjaka, diplome i novčanog iznosa.
 
KAZALIŠNA PREDSTAVA „NOĆAS ĆU“ - Kazališna predstava, Cabaret „Noćas ću“, Adama Končića, glumca kazališta Komedija te Olivera Beloševića na glasoviru bit će održan u čast Dana žena, u Centru za kulturu i obrazovanje Susedgrad večeras od 19,30 sati.

PREMIJERA PREDSTAVE „OČEVI I SINOVI“ – Premijera predstave „Očevi i sinovi“, autorskog projekta Ksenije Zec i Saše Božića, bit će održana u Teatru Exit večeras u 20,00 sati. Daljnje izvedbe na rasporedu su 15. i 21. ožujka, također u 20,00 sati.
 
HUMANITARNA AKCIJA „CRNE KUĆE“ – U obilježavanje međunarodnog Dana žena uključit će se tim mjuzikla „Crna kuća“, autora Ladislava Prežigala. Nakon predstave, koja će biti održana večeras u zagrebačkom SC-u, bit će organizirana humanitarna akcija „Žena sam ja“ u sklopu koje će biti prikupljane donacije za štićenice prihvatilišta za beskućnike Hrvatskog Crvenog križa u Zagrebu.
 
IZVIĐAČKI KRIŽNI PUT - Dvanaesti izviđački križni put održat će se sutra s početkom u 09,00 sati. Početak Križnog puta je ispred župne crkve Svetog Nikole u Krapini, odakle će kolona od 300 sudionika preko brda Josipovac i Dolca krenuti na brdo Tri kralja pa prema Petrovskom te se kroz Tkalce i Bobovje vratiti do Mihaljekovog Jarka i zatim Zagrebačkom ulicom prema krapinskoj župnoj crkvi.

„PROMATRAČI“ U MUZEJU SUVREMENE UMJETNOSTI - Izložba "Promatrači", s deset tisuća malih kipova od terakote umjetnice Ivana Popović, koja ih je u protekle dvije godine svakodnevno izrađivala doživljavajući ih kao svojevrsnu terapiju u borbi s teškom bolešću, bit će otvorena večeras u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti. U proteklih dvadesetak godina Popović je u svom radu, koji naziva teatralizacijom vizualne kulture, uspješno objedinila djelovanje na nekoliko područja i u nizu umjetničkih disciplina, od kiparenja, kazališta i slikarstva do mode i performansa.Izložba "Promatrači" bit će otvorena do 12. svibnja.
 
ZAVRŠNA JAVNA TRIBINA IZLOŽBE „REFLEKSIJE VREMENA“ – Završna javna tribina prilikom skorog zatvaranja izložbe „Refleksije vremena 1945.-1955. bit će održana u Galeriji Klovićevi dvori danas u 17,00 sati. Na tribini će se govoriti o dojmovima i reakcijama koje je izazvala izložba te će biti predstavljene ankete koje su se provodile za posjetitelje te fokus grupe studenata.Izložba se u Galeriji Klovićevi dvori može razgledati još do nedjelje, 10. ožujka.
 
SAT ZA PLANET ZEMLJU - Globalna inicijativa “Sat za planet Zemlju“ nastala je 2007. godine u Sydneyu s ciljem podizanja svijesti o prekomjernoj potrošnji Zemljinih resursa i energetskoj učinkovitosti te štetnosti klimatskih promjena i čovjekova negativnog utjecaja na Zemlju. Prošle je godine inicijativa „narasla“ na 135 zemalja sudionica, a uključilo se i 38 hrvatskih gradova, zajedno s Krapinom koja će i ove godine dati svoj doprinos ovoj globalnoj akciji isključenjem javne rasvjete u centru grada u subotu, 23. ožujka od 20,30 do 22,30 sati. Svi građani, gospodarski subjekti i ustanove pozvani su također da se priključe ovoj akciji.
 
HOMER U IZBORU ZA NAJUSPJEŠNIJI LOKALNI EU PROJEKT - Izbor za najuspješniji lokalni EU projekt u Hrvatskoj pokrenulo je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Predloženo je ukupno 19 projekata ocijenjenih kao posebno uspješni, a u je i HOMER – projekt usklađivanja obrazovnih mogućnosti sa zahtjevima tržišne ekonomije, kojem je vodeći partner bila Krapinsko-zagorska županija. Na službenim stranicama Ministarstva objavljena je anketa pomoću koje će posjetioci stranice moći glasati za projekt kojeg smatraju najuspješnijim.
 
PREDAVANJE „MOŽEMO ZAJEDNO“ - Predavanje predstavnika Udruge invalida rada Grada Zagreba pod nazivom „Možemo zajedno“ bit će održano danas u Društvenom domu Bestovje od 16,30 sati.

KONCERT U KRAVARSKOM – Tradicionalni, 22. koncert Tamburaškog orkestra Hrvatske radiotelevizije, u čast Hrvatskim braniteljima, održat će se danas u župnoj crkvi Uzvišenja svetog Križa u općini Kravarskom s početkom u 18,00 sati. U ime pokrovitelja, Zagrebačke županije koncertu će nazočiti zamjenik župana Rudolf Vujević.

PROJEKCIJA FOTOGRAFIJA U IVANIĆ-GRADU - Projekcija fotografija nastalih na putovanju u Tibet i Nepal Dubravke Manola i grupe autora bit će održana sutra u Centru Dupin u Ivanić-Gradu s početkom u 18,00 sati.
 
KONCERT U ZAPREŠIĆU - Koncert Đure Tikvice na glasoviru, u sklopu ciklusa „Zaprešićki glazbeni salon“, bit će održan sutra u Pučkom otvorenom učilištu Zaprešić. Početak je u 19,00 sati.

MEĐUNARODNI KARATE TURNIR U SAMOBORU - Otvorenje međunarodnog kyokushin karate turnira „10. kup Domenice“ održat će se sutra u Sportskoj dvorani Samobor s početkom u 15,00 sati. Zagrebačka županija generalni je pokrovitelj turnira, kojem će nazočiti župan Stjepan Kožić.
 
„KABARET KOD VESELIH MUŠKARACA“ U VARAŽDINU - Na velikoj sceni HNK u Varaždinu večeras gostuje Kazalište Virovitica s predstavom Draška Zidara „Kabaret kod veselih muškaraca“ koju je režirao Draško Zidar. U predstavi nastupaju Draško Zidar, Igor Golub, Goran Koši i Mihael Kurjančić. „Kabaret veselih muškaraca“ uz Dan žena, varaždinska pubilka može pogledati u svom kazalištu čak dva puta i to s početkom u 18,00 i u 20,00 sati.
 
ZAŠTITA ŽABA U MEĐIMURJU - ''Zaštita žaba od stradavanja na prometnicama'', projekt je što ga u suradnji s Javnom ustanovom Međimurska priroda i Županijskom upravom za ceste provodi Ekološka udruga ''Platana'' Nedelišće. U proljeće počinje sezona razmnožavanja i migracija žaba prema mrjestilištima u vodenim staništima, pri čemu one često stradavaju u prometu. U Općini Nedelišće takva „crna točka“ nalazi se na županijskoj cesti Črečan-Macinec. Osim postavljanja znaka "Žabe na cesti", sutra će se u sklopu projekta održati radna akcija postavljanja zaštitne mreže.
 
EDUKATIVNA KAMPANJA U ČAKOVCU - Edukativna kampanja kojom se nastoji promovirati razumna potrošnja antibiotika, bit će provedena sutra od 11,00 do 13,00 sati na Trgu Republike u Čakovcu. Uz liječnike Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, sudjelovat će nastavnici i studenti Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci i Zagrebu.

UTVRDE I DVORCI SREDIŠNJE I SJEVERNE HRVATSKE - Nova turistička brošura pod nazivom „Utvrde i dvorci“ predstavljena je u Koprivnici. O izdanju koje predstavlja dvorce i utvrde središnje i sjeverne Hrvatske govorili su predstavnici turističkih zajednica gradova Čakovec, Jastrebarsko, Karlovac, Koprivnica, Krapina, Samobor, Sisak, Varaždin, Velika Gorica i Zagreb, istaknuvši velik turistički potencijal utvrda i dvoraca iz 15. i 16. stoljeća. Brošura je tiskana na hrvatskom, engleskom, njemačkom, talijanskom i mađarskom jeziku, a sredstva je osigurala Hrvatska turistička zajednica.
 
„LICE PORODA“ VEČERAS U KOPRIVNICI - Povodom Dana žena, udruga Roda, u suradnji s knjižnicama i pučkim učilištima diljem Hrvatske organizira besplatnu projekciju dokumentarnog filma Lice poroda.Projekcija će danas biti održana i u koprivničkoj knjižnici i čitaonici Fran Galović s početkom u 18,00 sati.

KOPRIVNIČKE PISANICE - Velike uskršnje pisanice i ove će godine biti izložene na Zrinskom trgu u Koprivnici. Dio izložaka oslikan je u razdoblju od 2009. do 2012. godine, a bit će predstavljene i nove pisanice koje su ove godine oslikali podravski slikari naive. Otvorenje je sutra u 09,00 sati.
 
U KOTORIBI OSNOVNA ŠKOLA JOŽE HORVATA - Osnovna škola Kotoriba od sutra će nositi ime Jože Horvata, prošle godine preminulog hrvatskog književnika i moreplovca rođenog u Kotoribi 10. ožujka 1915. godine. Međimurska je županija prihvatila prijedlog školskog odbora o promjeni imena škole, a tim će povodom sutra u podne u Osnovnoj školi Kotoriba biti održana prigodna svečanost.

četvrtak
, 07. ožujka 2013.        www.kaj.hr
PRIJEDLOG ZA SMANJENJE KOMUNALNE NAKNADE - SDP-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba Rajko Ostojić danas je predstavio prijedlog izmjene osnovice za izračun komunalnog doprinosa pri legalizaciji objekta. Prema prijedlogu, osnovica za izračun komunalnog doprinosa umanjila bi se za 100 kubnih metara za podnositelja zahtjeva za legalizaciju, te za dodatnih 50 kubnih metara za svakog člana kućanstva koji je na toj adresi prijavljen dulje od godinu dana. Prijedlog će se naći na sjednici zagrebačke Gradske skupštine zakazane za četvrtak, 21. ožujka.
 
ISPLATA NOVČANE POMOĆI ZA NOVOROĐENČAD - Isplata novčane pomoći Grada Zagreba za opremu novorođenog djeteta počela je danas. Pravo na isplatu imaju roditelji prvog dijeta iz prosinca 2010.,2011. i 2012., drugog djeteta iz prosinca 2010., kolovoza 2011., te travnja i prosinca 2012., kao i za treće i svako daljnje dijete iz prosinca 2007. do 2012. godine. Rok za podnošenje zahtjeva za nove korisnike je šest mjeseci od dana rođenja djeteta.

GRADU ZAGREBU NAGRADA ZA TJEDAN MOBILNOSTI - Glavnu nagradu za mobilnost dobio je Grad Zagreb za program Europskog tjedna mobilnosti u 2012. godini, u kojemu je najzastupljeniji bio projekt PARKiranje. Cilj izbora bilo je nagraditi lokalne vlasti za postignuća ostvarena u području osvješćivanja javnosti o održivim načinima prijevoza u gradskim sredinama, kao i poticanja građana na kretanje i aktivne životne stilove. Zagreb je bio u konkurenciji sa švedskim gradovima Gaevleom i Oestersundom.

 
MEĐUNARODNI SAJAM TURIZMA „PLACE2GO“ – „Place2go“, međunarodni sajam turizma, bit će održan u zagrebačkom Boćarskom domu od 15. do 17. ožujka ove godine. Bit će predstavljena turistička ponuda 17 zemalja, a u posebno uređenoj „gastro ulici“ posjetitelji će moći kušati specijalitete iz raznih dijelova svijeta.
 
ZAGREBAČKA ŽUPANIJA PODUPIRE ZAŠTITU OKOLIŠA - Rad udruga koje se bave zaštitom okoliša i prirode Zagrebačka županija u ovoj godini poduprijet će s 200 tisuća kuna. Pojedinačna financijska potpora po projektu iznosi od 5 tisuća do 40 tisuća kuna. Natječaj je otvoren do 6. travnja.
 
HUMANITARNA AKCIJA „CRNE KUĆE“ – U obilježavanje međunarodnog Dana žena uključit će se tim mjuzikla „Crna kuća“, autora Ladislava Prežigala. Nakon predstave, koja će biti održana sutra u zagrebačkom SC-u, bit će organizirana humanitarna akcija „Žena sam ja“ u sklopu koje će biti prikupljane donacije za štićenice prihvatilišta za beskućnike Hrvatskog Crvenog križa u Zagrebu.
 
TRIBINA O LEGALIZACIJI - Tribine o legalizaciji, koju zagrebačka Gradska uprava organizira s ciljem informiranja građana održati će se danas za područje Gradske četvrti Podsljeme i to za mjesne odobre Markuševec, Gračani i Vidovec u sportskoj dvorani OŠ Markuševec od 18,00 sati. Za Mjesne odbore Šestine i Mlinovi tribina će biti od 19,00 sati u OŠ Šestine, Podrebernica 13. Danas je i tribina za Gradsku četvrt Podsused - Vrapče u Mjesnom odboru Vrapče centar, u OŠ Grof Janko Drašković, Vrapčanska 7, od 20,00 sati.
 
PREMIJERA „ĆELAVE PJEVAČICE“ - Premijeru predstave "Ćelava pjevačica" po djelu Eugenea Ionesca, čiju režiju potpisuje Ana Prolić večeras će u zagrebačkom kazalištu „Vidra“ održati Kazalište slijepih i slabovidnih "Novi život". Predstavom će ujedno biti obilježena 65. godišnjica ovog kazališta, koje je ujedno najstarije kazalište slijepih u svijetu. „Novi život“ svake godine pripremi do dvije premijere, a dosad su odigrali oko 3.200 predstava u Hrvatskoj i u inozemstvu, ponajviše u Njemačkoj, Austriji i BiH. Kako najavljuju, na dan osnutka, 21. ožujka, upriličiti će "Party u mraku" na kojem očekuju i goste, među kojima i zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.
 
OBRTNICI NA SAJMU U MüNCHENU - Na Međunarodnom sajmu obrtništva koji je otvoren jučer u Münchenu i ove se godine predstavljaju hrvatski obrtnici. Na izlagačkom prostoru od 40 metara četvornih uz financijsku potporu Hrvatske obrtničke komore nastupit će 34 izlagača, od kojih 26 nastupa prvi put. Uz sufinanciranje Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije, svoje tradicijske i umjetničke proizvode u zajedničkoj vitrini na sajmu u Münchenu, predstavit će šesnaest obrtnika s područja Krapinsko-zagorske županije.

PREDSTAVLJANE OBRTNIČKIH ZANIMANJA U ŠKOLAMA - Ugovor prema kojem će Krapinsko-zagorska županija sa 40 tisuća kuna sufinancirati predstavljanja obrtničkih zanimanja u zagorskim osnovnim školama potpisali su županica Sonja Borovčak i predsjednik Županijske Obrtničke komore Davor Pleško. Promociju obrtničkih zanimanja Županija sufinancira već šestu godinu za redom kako bi se kod mladih potaknuo interes za upis u obrtničke škole. Prilikom potpisivanja ugovora, uručene su majstorske diplome majstorima koji su to zvanje stekli u rujnu 2012. godine. Promovirano je ukupno 30 novih obrtnika –majstora.

NOVA OPREMA ZA ZABOČKU GINEKOLOGIJU - Vodeći brigu o pružanju kvalitetne zdravstvene usluge pacijentima u zagorskim zdravstvenim institucijama, Krapinsko-zagorska županija financirala je nabavu nove opreme za Odjel ginekologije i porodništva u Općoj bolnici Zabok. Oprema koja će omogućiti bolje uvjete rodiljama na razini svjetskih standarda, bit će uručena i predstavljena na Odjelu ginekologije i porodništva simbolično povodom sutrašnjeg Međunarodnog dana žena.
 
"POLOŽAJ ŽENA U DRUŠTVU" - Stručni skup na temu "Položaj žena u suvremenim društvenim procesima" organizira Obiteljski centar Krapinsko-zagorske županije povodom Međunarodnog dana žena, sutra u Krapini. Bit će riječi o temama iz područja ravnopravnosti spolova, s naglaskom na aktualnu situaciju u Zagorju. Skup će biti održan u dvorani Srednje škole Krapina s početkom u 11,30 sati.
 
KULTURNI ČETVRTAK U KNJIŽNICI SESVETE – Predstavljanje najnovijih knjiga pjesama „Samo ljubav slavi“ i „Ode himne ne“ Stijepa Mijovića Kočana, bit će održano u sklopu programa „Kulturni četvrtak u Sesvetama“ u čitaonici Knjižnice Sesvete, večeras u 19,00 sati.
 
VEČER ŠANSONA U NOVOM ZAGREBU - Večer šansona pod nazivom „Moja priča“ danas će u Centru za kulturu Novi Zagreb održati dramska umjetnica Kostadinka Velkovska i Toni Eterović na klaviru. Početak programa je u 20,00 sati, a ulaz na koncert je besplatan.

DOKAPITALIZACIJA DISTRIBUTIVNOG CENTRA ZA VOĆE I POVRĆE - Odlukom Skupštine Zagrebačke županije za 1,5 milijuna kuna povećava se županijski udio u Distributivnom centru za voće i povrće, kojeg je Zagrebačka županija osnovala s Gradom Velika Gorica i PZ Zagrebački voćnjaci. Županijski udio time će iznositi 11 milijuna kuna. Gradnja Distributivnog centra jedan je od najvažnijih realiziranih projekata Zagrebačke županije jer njime domaći proizvođači svoju robu mogu plasirati tijekom cijele godine te tako biti konkurentni na tržištu. Nakon prve, slijedi i druga faza projekta, gradnje hladnjače kapaciteta 2.700 tona čija je vrijednost procijenjena na oko 15 milijuna kuna.
 
SAMOBORSKA UDRUGA INVALIDA U NOVOM PROSTORU - U novi prostor na Autobusnom kolodvoru, Ulica 151. samoborske brigade HV 1 početkom travnja seli Udruga invalida Samobora i Svete Nedelje. Udruga u planu ima i projekt Velikog sportskog centra za osobe s invaliditetom na području bivše vojarne, za kojeg se nadaju da će biti ostvaren u narednim godinama.

IZLOŽBA U SAMOBORU - Otvorenje izložbe 3. likovne kolonije Hrvatskog učiteljskog društva bit će održano u samoborskoj Gradskoj knjižnici danas od 19,00 sati.

KONCERT U DUGOM SELU - Koncert povodom Međunarodnog dana žena održat će kvartet flauta 4 Syrinx u srednjoj školi Dugo Selo danas od 19,30 sati. Koncert organizira dugoselsko Pučko otvoreno učilište u suradnji s Koncertnom direkcijom Zagreb pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije.

KONCERT U VELIKOJ GORICI - Koncert gitarističko-mandolinskog orkestra HGGD-a „Sloga“ bit će održan večeras u velikogoričkoj dvorani Galženica s početkom u 19,30 sati.

„PROMATRAČI“ U MSU - Izložba "Promatrači", s deset tisuća malih kipova od terakote umjetnice Ivana Popović, koja ih je u protekle dvije godine svakodnevno izrađivala doživljavajući ih kao svojevrsnu terapiju u borbi s teškom bolešću, bit će otvorena sutra u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti. U proteklih dvadesetak godina Popović je u svom radu, kojeg naziva teatralizacijom vizualne kulture, uspješno objedinila djelovanje na nekoliko područja i u nizu umjetničkih disciplina, od kiparenja, kazališta i slikarstva do mode i performansa. Izložba "Promatrači" bit će otvorena do 12. svibnja.
 
IZBORI ZA EU PARLAMENT - Konferenciju za novinare povodom izbora 12 predstavnika Hrvatske u Europski parlament, održalo je Izborno povjerenstvo Varaždinske županije. Riječ je o prvim izborima te vrste u Hrvatskoj, rekla je Snježana Hrupek-Šabijan predsjednica Županijskog izbornog povjerenstva, te istaknula kako je cijela Hrvatska jedna izborna jedinica, pozvavši građane da u što većem broju izađu na izbore, koji će biti održani u nedjelju, 14. travnja.
 
IZLOŽBE ZAINTERESIRALE VARAŽDINCE - Veliko zanimanje pokazali su Varaždinci za netom zatvorene izložbe o Krešimiru Filiću i Pavlu Vojkoviću. Izložbu o Krešimiru Filiću razgledalo je oko 4.100, a retrospektivu Pavla Vojkovića 2.700 posjetitelja. Uz izložbe, varaždinski je Gradski muzej u veljači organizirao prigodne edukativne radionice pod nazivom „Upoznaj Krešimira Filića“ i „Svestranost umjetnika“ u kojima je sudjelovalo preko 630 učenika, koji su se upoznali sa životom i radom dvojice znamenitih Varaždinaca.
 
„I ŽIVJELI SU SRETNO“ U HNK VARAŽDIN - „I živjeli su sretno“ naziv je predstave što će večeras biti izvedena u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu. Riječ je o tekstu Nine Horvat, kojeg u režiji Frane Marije Vranković uprizoruje Scena Gorica iz Velike Gorice. Glume Ivan Bošnjak, Ivan Magud, Adrian Pezdirc i Filip Vidović, a početak je u 19,30 sati.
 
“IL CAMPANELLO” U ČAKOVCU - Izniman glazbeni događaj za večeras je najavljen u Čakovcu. Riječ je o izvedbi komične opere “Il campanello” Gaetana Donizzetija u koprodukciji Opere B.B. Zagreb i Istarskog narodnog kazališta Pula. Početak je u 20,00 sati u Centru za kulturu.
 
IZLOŽBA U GALERIJI SCHEIER - Multimedijska izložba povodom 10 godina djelovanja udruge Autonomni centar – ACT večeras se otvara u Čakovcu. Izložba koja predstavlja djelovanje udruge na području razvoja civilnoga društva, eko-društvene ekonomije, volonterstva, te slobodne kulture i društveno angažirane umjetnosti, bit će otvorena u 19,00 sati u Galeriji Scheier u Čakovcu.
 
KOPRIVNIČKE PISANICE - Velike uskršnje pisanice i ove će godine biti izložene na Zrinskom trgu u Koprivnici. Dio izložaka oslikan je u razdoblju od 2009. do 2012. godine, a bit će predstavljene i nove pisanice koje su ove godine oslikali podravski slikari naive. Otvorenje je sutra u 09,00 sati.
 
KOPRIVNIČKE KNJIŽNIČARKE U LEIPZIGU - Međunarodnoj konferenciji o poticanju čitanja kod djece rane dobi što će se održati u njemačkom Leipzigu od 12. do 14. ožujka, prisustvovat će i koprivničke knjižničarke Jasminka Vajzović i Danijela Petrić. Konferencija će okupiti stotinjak stručnjaka iz cijelog svijeta, a Koprivničanke će kao predstavnice Hrvatske u sklopu izložbe „Bookstart over the world" predstaviti projekt koprivničke knjižnice „Knjige za bebe". Knjižnica projekt provodi više od 10 godina na području Koprivničko-križevačke županije. U suradnji s koprivničkim rodilištem, svim bebama i njihovim roditeljima poklanjaju se paketi s prvom slikovnicom, edukativnim materijalima i pozivnicom za besplatno učlanjenje u knjižnicu.
 
AKCIJA ZA DRUŠTVENE PROSTORIJE NA ŽUMBERKU - Uređenje Vatrogasnog doma u Sošicama na Žumberku počelo je zahvaljujući sredstvima Regionalne zaklade za lokalni razvoj "Zamah". Kako bi se tamo mogli odvijati društveni, kulturni i zabavni sadržaji, tamo će se urediti prostorije od 100 četvornih metara, zajedno sa sanitarnim čvorom. U radove su uključeni mještani i članovi udruge „Zamah“, a svi su pozvani da se uključe donacijama. Akcija se provodi svaki vikend do kraja mjeseca.

GODINA HLAPIĆA - Hrvatska udruga istraživača dječje književnosti organizira tijekom ove godine manifestaciju povodom sto godina od prvog objavljivanja knjige „Šegrt Hlapić“ Ivane Brlić Mažuranić. U Galeriji Učiteljskog fakulteta u Zagrebu do 26. ožujka je otvorena izložba umjetničkih likovnih radova Moj Hlapić. Edukativni lutkarsko-plesni projekt za poticanje čitanja Očko Čitaćirko, samoborskih autora Nede Marović Turković i Zlatka Turkovića, dio je službene manifestacije Hlapić 2013., a njeno se odvijanje može pratiti na službenim Facebook stranicama manifestacije.
  
srijeda, 06. ožujka 2013.        www.kaj.hr
NA ŽITNJAKU OTVORENA NOVA POSLOVNICA KIKE – Nova poslovnica poznatog trgovačkog lanca namještaja Kika otvorena je danas na zagrebačkom Žitnjaku. Investicija je bila teška 21,5 milijuna eura, zahvaljujući čemu je otvoreno 100 novih radnih mjesta. Novi Kikin centar, drugi po redu u Zagrebu i četvrti u Hrvatskoj, otvorili su vlasnik Paul Koch i gradonačelnik Milan Bandić.
 
POPUST ZA BRANITELJE - Dodatnih 10 posto popusta na komunalni doprinos po kubiku za branitelje, najavio je sinoć na tribini u Mikulićima gradonačelnik Milan Bandić. Najavio je da će na Skupštini zatražiti i niže cijene doprinosa za kuće i od 500 kubika. Svi koji prema cenzusu ne plaćaju javni prijevoz bit će oslobođeni komunalnog doprinosa, no moraju taj status dokazati, rekao je Bandić.
 
NOVI STANOVI U KLARI - Izgradnja stambenog kompleksa u Novom Zagrebu, na području Avenije Većeslava Holjevca u Klari, počinje uskoro. Izgradit će se oko 300 stanova, a cijena četvornog metra stana iznosit će 1.125 eura, budući da je riječ o programu poticane stanogradnje. Zainteresiranim građanima bit će na raspolaganju i povoljnije kreditne linije POS-a.

TRIBINA O LEGALIZACIJI - Tribine o legalizaciji, koju zagrebačka Gradska uprava organizira s ciljem informiranja građana o lakšem postupku legalizacije nelegalno izgrađenih objekata danas će se održati za područje Gradske četvrti Trešnjevka - sjever i to za mjesne odobre Samoborček i Pongračevo u OŠ Kralja Tomislava, Nova cesta 92, od 18,00 sati.
 

ELEMENTARNA NEPOGODA ZA DIO ZAPREŠIĆA - Elementarnu nepogodu za dio grada Zaprešića, na dijelu nerazvrstane ceste u ulici Šumski put u naselju Hruševec Kupljenski, proglasio je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić. Naime, tamo je zbog odrona zemlje i stijene onemogućen pristup kućama, opskrba pitkom vodom i plinom, čime je bitno poremećen život ljudi na tom području.
 
ŽUPANIJA POMAŽE UČENICIMA - Kako bi u narednim tjednima održali prezentacije učenicima završnih razreda osnovne škole o obrtničkim zanimanjima Krapinsko-zagorska županija Obrtničkoj komori je osigurala 40 tisuća kuna. Ugovorom o sufinanciranju edukacije i prezentacije obrtničkih zanimanja u osnovnim školama Županija će kao partner pridonijeti usmjeravanju i školovanju djece u što perspektivnija zanimanja. Naglasak je na deficitarna obrtnička zanimanja, kao što su CNC operateri, pekari i elektroinstalateri.

ZATVOREN DIO SESVETSKE CESTE - Zbog odrona kolnika Sesvetska cesta, Planina Gornja, do 21. ožujka zatvorena je za sav promet. Obilazni pravac je: Sesvetska – Ivana Mažuranića – Planinska – Planinarska – Sesvetska i obratno. Za vrijeme radova promet se odvija, prema privremeno postavljenoj regulaciji.
 
KLAVIRSKI RECITAL U VELIKOJ GORICI - Klavirski recital Franke Meštrović bit će održan večeras u dvorani Galženica u Velikoj Gorici s početkom u 19,30 sati.

PREDAVANJE ZA VINOGRADARE - Predavanje „Rezidba u vinogradu“ održat će sutra stručnjaci Zdenko Ivanković i Tomo Haramija u organizaciji Udruge vinogradara i vinara Brenta iz Ivanić-Grada. Predavanje će biti održano u vinogradu obitelji Piščak u Graberskom brdu od 16,00 sati.

MONOGRAFIJA „TOMISLAV BUNTAK“ - Predstavljanje monografije „Tomislav Buntak“ Branka Franceschija bit će održana danas u zagrebačkoj Modernoj galeriji, Hebrangova 1, od 18,00 sati. O monografiji će govoriti sam umjetnik Tomislav Buntak te dizajner Mario Aničić, urednica Sibila Serdarević i kritičar Željko Marciuš.

VEČER ŠANSONA U NOVOM ZAGREBU - Večer šansona pod nazivom „Moja priča“ sutra će u Centru za kulturu Novi Zagreb održati dramska umjetnica Kostadinka Velkovska i Toni Eterović na klaviru. Početak programa je u 20,00 sati.
 
RADOVI U KUČAN MAROFU I JALKOVCU - Danas počinju radovi na osiguranju željezničko-cestovnih prijelaza u Kučan Marofu i Jalkovcu. Riječ je o prijelazima u rubnim dijelovima Varaždina, na kojima će zastarjelo osiguranje biti zamijenjeno novim uređajima za automatsko osiguranje te svjetlosno-zvučnim signalima i polubranicima.Vrijednost radova je 2,5 milijuna kuna, a rok završetka je 14. svibnja.
 
„PRIČAJ MI O GORKOME“ U HNK VARAŽDIN - Predstava „Pričaj mi o Gorkome“, bit će izvedena večeras na podrumskoj sceni varaždinskog kazališta. Praizvedena u listopadu prošle godine, predstava je nastala prema dvama autobiografskim romanima Mani Gotovac „ Fališ mi“, režiju potpisuje ansambl predstave, a glume Hana Hegedušić, Lela Margitić i Robert Plemić.Nakon varaždinske izvedbe, predstava će u ožujku biti igrana i u Labinu, Pazinu, Opatiji i u Mariboru.
 
„ODABERI SVOJU ŠKOLU“ DANAS U VARAŽDINSKIM TOPLICAMA - Projekt „Odaberi svoju školu“ kojeg Varaždinska županija provodi kako bi pomogla učenicima završnih razreda osnovnih škola oko odabira srednje škole, nastavlja se danas u 18,00 sati u osnovnoj školi u Varaždinskim Toplicama. U školskoj godini koja predstoji učenici će moći birati između 50 različitih zanimanja u 110 razreda, a rezervirano je ukupno 2598 upisnih mjesta.
 
MOJ KIST-TVOJ KIST U KOPRIVNICI - Obnovljene prostore u Domu mladih u Koprivnici, danas će u 18,00 sati predstaviti Udruga Koprivnički krug. Građanska inicijativa što ju je udruga pokrenula pod nazivom Moj kist – Tvoj kist trajala je od siječnja i obuhvatila je čišćenje prostora, sanaciju, završno bojanje i dekoraciju. Uređeno je preko 120 kvadrata prostora, a svoj doprinos projektu dali su i Regionalna zaklada za lokalni razvoj Zamah, Obrtnička škola Koprivnica, Dom mladih i brojni volonteri.
 
utorak, 05. ožujka 2013.        www.kaj.hr
VRTIĆ U DUNJEVCU - Područni objekt Dunjevac, Dječjeg vrtića „Šumska jagoda“, gdje je smješteno 80-ero djece u četiri odgojne skupine, otvorio je jutros gradonačelnik Zagreba Milan Bandić. Do kraja ove godine Zagreb će dobiti još oko 800 mjesta za predškolce, a otvaranje manjih „kvartovskih“ vrtića se nastavlja, izjavio je pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić.

KOMUNALNA INFRASTRUKTURA ZAGREBAČKE ŽUPANIJE - Poziv gradovima i općinama za dodjelu 5,3 milijuna kuna bespovratnih sredstava za sufinanciranje izgradnje i održavanje objekata komunalne infrastrukture uputila je Zagrebačka županija. Bespovratna sredstva će se dodjeljivatI u četiri kategorije - vodoopskrba, prometna infrastruktura, zbrinjavanje otpada (uključujući i sanaciju divljih deponija) te zbrinjavanje otpadnih voda.

NOVA CESTOVNA INFRASTRUKTURA U ZAGORJU - Radovi s područja cestovne infrastrukture intenzivirali su se na području Krapinsko-zagorske županije. U tijeku je prva faza izgradnje brze ceste Popovec- Marija Bistrica- Zabok. Radovi također traju i na rotoru na čvoru Mokrice, čiji se završetak planira kroz tri mjeseca, a kreće se i sa izgradnjom čvora Bračak. Paralelno tim radovima projektira se i cesta od čvora Bračak do Zlatar Bistrice koja će se izvoditi u tri faze. Sredstva za spomenute dionice su osigurana, u tijeku je otkup zemljišta na budućoj spojnoj cesti Zabok –Krapina, a krajem ove godine planira se i raspisivanje natječaja za izvođače radova.

PU VARAŽDINSKA DOBIVA MOTORNI ČAMAC - Opremu za spašavanje danas će Policijskoj upravi Varaždinskoj donirati Varaždinska županija. Riječ je o čamcu s izvanbrodskim motorom i prikolicom kako bi pripadnici operativnih snaga PU Varaždinske u budućnosti mogli kvalitetno obavljati zadatke spašavanja građana koji se zateknu na poplavljenim područjima.

TRIBINA O LEGALIZACIJI - Tribina o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata koje organizira zagrebačka Gradska uprava danas se održava za područje Gradske četvrti Črnomerec i to u 18,00 sati, Mikulići 133 odnosno u Pongračevom dvorcu te od 19,00 sti u OŠ Medvedgrad, Strma cesta 15.

ŽUPANIJSKI SAVJET ZA ZDRAVLJE - Izvješće o radu za 2012. godinu prihvatio je Savjet za zdravlje Zagrebačke županije. Ponovno je istaknut problem neadekvatne Mreže hitne medicine, koja na raspolaganju ima samo 30 T1 timova, dok primjerice znatno manja Istarska županija ima čak 40 T1 timova. Stoga Zagrebačka županija poduzima sve nužne korake kako bi se potaknula izmjena te mreže te stanovništvu županije osigurala kvalitetna i uvijek dostupna zdravstvena zaštita, istaknuto je na sjednici Savjeta.

TRIBINE UTORKOM U VARAŽDINSKOJ ŽUPANIJI - "Djelujemo li zajedno ili nepovezano?“, naziv je Javne tribine o integraciji socijalnih usluga koju danas organiziraju Varaždinska županija, grad Varaždin i Udruga socijalnih radnika Varaždinske županije. Tribina će početi u 18,00 sati u Skupštinskoj dvorani Županijske palače, a namijenjena je stručnjacima u sustavu socijalne skrbi, zdravstva, obrazovanja, ali i svim zainteresiranim građanima.

INVESTRATEGY ZA STRANA ULAGANJA U MEĐIMURJU - Početna konferencija projekta INVESTrategy - razvoj strategije za privlačenje izravnih stranih ulaganja u pograničnom području održat će se sutra prijepodne u Multimedijalnoj dvorani Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje u Čakovcu. Ciljevi projekta su jačanje kapaciteta lokalnih eksperata za privlačenje izravnih stranih ulaganja, promocija investicijskih potencijala pograničnog područja te poboljšanje komunikacije s potencijalnim investitorima .

PROJEKT MOBILNOSTI COMENIUS U VARAŽDINU - Domaćin drugog sastanka multilateralnog projekta mobilnosti Comenius, koji se održava od 1. do 6. ožujka, je Elektrostrojarska škola u Varaždinu. Sudionike projekta, 60-tak učenika i profesora iz Italije, Finske, Njemačke, Turske, Rumunjske , Cipra i Hrvatske, danas je primio župan Varaždinske županije Predrag Štromar. Prvi susret sudionika projekta održan je u Italiji, a i varaždinski sastanak, osim za stručna predavanja i radionice, bit će iskorišten za upoznavanje s kulturnim i povijesnim znamenitostima sjeverne Hrvatske.

IZLOŽBA PLAKATA ZAGREBAČKIH SAJMOVA - Izložba pod nazivom „Plakati Zagrebačkog zbora i Zagrebačkog velesajma prošlog stoljeća“ otvorena je u Centru za korisnike Zagrebačkog Holdinga, u Ulici grada Vukovara. Plakati su prije sto godina, kao i danas, bili sredstvo oglašavanja, a Zagrebački velesajam bio je među prvima koji ih je koristio na taj način.

PISANICE U KRAPINSKOJ GALERIJI - Prigodnu izložbu pisanica već tradicionalno, povodom Uskrsa, priprema Galerija grada Krapine. Na izložbi svojim radovima, pisanicama izrađenim u različitim tehnikama, sudjeluju učenici osnovnih i srednjih škola kao i likovni umjetnici i pojedinci koji se bave oslikavanjem i izradom pisanica. Kako bi izložbu obogatili različitim sadržajima, vezanim uz najveći kršćanski blagdan Uskrs, kao drugu temu za izradu radova, organizator predlaže temu Križnog puta koja se može realizirati slikarski ili kiparski. Zainteresirani za sudjelovanje radove mogu dostaviti u Galeriju grada Krapine, najkasnije do 14. ožujka, a sama se izložba otvara 22. ožujka.

EKO AKADEMIJA ZAGREBAČKOG ZOO-a - Upisi u Eko akademiju, edukativni program kroz kojeg će učenici od 2. do 6. razreda u maksimirskom Zoološkom vrtu tijekom uskrsnih praznika moći svladati osnove ekologije, su počeli. Eko akademija će se održavati svakodnevno od 23. do 29. ožujka u dva termina – između 08,00 i 14,00 te 12,00 i 18,00 sati.

„PREMALO ZA SAN“ - Na promotivnu turneju po Hrvatskoj krenuo je dubrovački rock bend Atlantida pa će tako u zagrebačkom Ksetu nastupiti večeras od 21,00 sat. Bend je za Zagreb pripremio pravi glazbeni spektakl, a na pozornici će im se pridružiti Tereza Kesovija i Ibrica Jusić, koji će se publici predstaviti u pravom rock izdanju.

IZLOŽBA 100 X FRANCUSKA - Otvorenje izložbe „100 x Francuska“ autorice Sophie Schmit bit će održano u Modernoj galeriji večeras u 19,00 sati. Stotinu izloženih fotografija zanimljiv su i poticajan uvid u razvoj fotografskog medija od samog njegova počela do danas. Izložene fotografije predstavljaju sve presudne točke tehnološkog i koncepcijskog razvoja te posebne likovne discipline u umjetnosti od najstarijeg zapisa do danas.

VATROGASNO NATJECANJE - Međunarodno dvoransko vatrogasno natjecanje u spajajnju usisnih vodova - 4. memorijal “Milan Pažić” i prvo natjecanje “Fire combat - Zeleni plamen”, održani su protekloga vikenda u Svetom Ivanu Zelini. Sudjelovalo je preko 700 natjecatelja iz Hrvatske, Slovenije i Austrije. Inače, u Samoboru će u mjesecu svibnju biti održano izlučno natjecanje za vatrogasnu Olimpijadu u Francuskoj.

MJESEC FRANKOFONIJE - Predavanje pod naslovom "Hrvatska glagoljička kultura i njezine poveznice s Francuskom" danas će u sklopu Mjeseca frankofonije održati prof. Darko Žubrinić u prostorima Medijateke, Preradovićeva 5, od 18,00 sati. Predavanje organizira Hrvatska udruga frankofonih sveučilišnih nastavnika.

DOIGRAVANJE EBEL LIGE - Peta utakmica četvrtfinala doigravanja hokejaške EBEL lige između Medveščaka i Red Bull Salzburga igra se večeras u Ledenoj dvorani Doma sportova od 19,15 sati. Igra se na četiri pobjede, a rezultat je trenutno 2:2.

DJEČJI FILMOVI U ČAKOVCU - Međunarodna revija dječjih filmova traje do 6.ožujka u čakovečkom centru za kulturu. U tri dana bit će prikazano sedam filmova novije filmske produkcije.Na jučerašnjem otvorenju bili su predstavnici veleposlanstava Češke i Poljske te Austrijskog kulturnog foruma u Hrvatskoj.Program današnjeg, drugog dana revije obuhvaća projekcije češkog dječjeg filma Anđeo gospodnji u 10 sati, te austrijsko-njemačko-francuske koprodukcije Bijela vrpca što u Centru za kulturupočinje u podne.

NATJEČAJ ZA MLADE PODRAVSKE PISCE - Podravsko-prigorski ogranak Društva Hrvatskih književnika i općina Novigrad Podravski, raspisali su natječaj za književnu nagradu „Ivan Trnski“. Nagrada se dodjeljuje mladim autorima iz Podravine i Prigorja, za najbolji neobjavljeni rukopis, bez obzira na književni žanr.Natječaj je otvoren do prvog svibnja, a najboljem će autoru biti izdana knjiga koja će javnosti biti predstavljena iduće godine na 4.Danima Ivana Trnskog u Novigradu.

ZBIRKA ŽARKA DOLINARA U KOPRIVNICI - Dio velike zbirke iz ostavštine svjetski poznatog sportaša i znanstvenika dr Žarka Dolinara, bit će ovih dana izložen u Sali za sastanke koprivničke gradske uprave.Riječ je o jednom od najpoznatijih Korivničanaca, a otvaranje Dolinarove sobe u gradskoj upravi, bit će prilika da se Koprivnica oduži višestrukom svjetskom prvaku u stolnom tenisu i poznatom znanstveniku, moglo se čuti na konferenciji za novinare prilikom koje je najavljena izložba što će biti otvorena ove subote.
ponedjeljak, 04. ožujka 2013.        www.kaj.hr

GRADSKI STAN ZA OBITELJ MARIĆ - Stan na privremeno korištenje dodijeljen je obitelji Mirka Marića, teško stradalog djelatnika Čistoće, nakon što ga je gradonačelnik Milan Bandić posjetio u KB Dubrava, priopćeno je iz Ureda gradonačelnika. Marić je stradao u obavljanju redovnog posla odvoženja smeća, kada je na njega naletio automobil te je ostao bez obje noge. Gradonačelnik je primio i gospođu Anitu Marić koja mu je, uz ostale nedaće prouzročene teškom nesrećom, kao poseban problem ove peteročlane obitelji izdvojila upravo stambeno pitanje.

VRAĆEN „BACAČ DISKA“ - Na svoje mjesto, na Maksimiru, vraćen je nakon restauracije Bacač diska, skulptura Vanje Radauša koja je tamo od 1957. godine, a sada će, nakon dva i pol mjeseca, ponovno “promatrati” građane na Maksimiru. Zbog dotrajalosti i napuknuća Bacač diska morao je biti restauriran, kako ne bi pao s postamenta i time se još više oštetio. Skulptura je, osim novog izgleda, dobila i novo postolje.

TRIBINE O LEGALIZACIJI - Tribine o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata, koje organizira zagrebačka Gradska nastavljaju se. Danas će biti održane za područje Gradske četvrti Gornja Dubrava i za Mjesni odbor Klaka, i to u OŠ Mate Lovraka, Aleja Blaža Jurišića od 18,00 sati, u OŠ Ante Starčevića, Svetog Leopolda Mandića 55 od 19,00 te u osnovnoj školi u Čučerju od 20,00 sati.

REVIZIJA NOVČANE POMOĆI ZA UMIROVLJENIKE - Revizija novčane pomoći zagrebačkim umirovljenicima za 2013. godinu od danas se provodi u Odjelu za socijalnu skrb, Nova cesta 1, svakog radnog dana od 08,00 do 16,00 sati. Revizija se obavlja u dva kruga, prvo za one s prezimenom od A do Lj, a od 02. do 30. travnja s prezimenima koja počinju od M do Ž.

ZA PROLJETNE PRAZNIKE NAJ, NAJ, NAJ FESTIVAL - Međunarodni NAJ, NAJ, NAJ festival organizira zagrebačko Gradsko kazalište Žar ptica od 22. do 27. ožujka. Na festivalu će nastupiti sva profesionalna dječja kazališta iz Hrvatske. Ulaz na sve predstave će biti besplatan.

IZ DVORANE OGLEDALA - Koncert u sklopu programa „Iz dvorane ogledala“ Koncertne direkcije Zagreb, bit će održan u palači Dverce danas u 20,00 sati. Predstavit će se Lidija ljubičić na flauti i Mirjana Krisković na harfi s djelima Amorosija, Molnara i Debussya.

BESPOVRATNA SREDSTVA ZA PODUZETNIČKE ZONE - Javni poziv gradovima i općinama za dodjelu dva milijuna kuna bespovratnih sredstava za poticanje osnivanja i razvoj poduzetničkih zona uputila je Zagrebačka županija. U posljednjih osam godina Zagrebačka županija za razvoj zona osigurala je preko 30 milijuna kuna, ističe župan Stjepan Kožić.

KOTKA OSVOJILA ZNAK HRVATSKE KVALITETE - Znak Hrvatske kvalitete kojeg je na svečanosti dodjele „Zlatne kune„ Hrvatske gospodarske komore dobila krapinska Kotka, još je jednom potvrdio visoku kvalitetu njihovih proizvoda. Nagrada je dobivena za nove linije visoko kvalitetnih muških odijela Marty, Tedy, Bery, Ceremonia i Smoking. Na svečanosti Hrvatske gospodarske komore dodijeljena su i sredstva Zaklade „Izvorno hrvatsko“. S područja Krapinsko-zagorske županije 40 tisuća kuna dobila je tvrtka Evolve iz Donje Stubice koja se bavi se razvojem inovacija i novih proizvoda.

POTPORE SLABO RAZVIJENIM PODRUČJIMA - Program pripreme i provedbe razvojnih projekata prihvatljivih za financiranje iz fondova Europske unije i ove godine provodi Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Prošle godine u potprogram „Priprema lokalnih projekata na potpomognutim područjima“ s područja Krapinsko-zagorske županije bile su uključene općine Zagorska Sela, Desinić i Jesenje. Na ovaj se način nastoji pridonijeti bržem društveno-gospodarskom razvoju najslabije razvijenih područja Republike Hrvatske, a ovogodišnji je natječaj otvoren do 22. ožujka.

SJEDNICA SKUPŠTINE ZAGREBAČKE ŽUPANIJE - Sjednica Skupštine Zagrebačke županije bit će održana sutra. Na dnevnom redu je donošenje odluka o dopuni i izmjeni županijskog Statuta, energetskoj učinkovitosti, te povećanju udjela u županijskom Distribucijskom centru za voće i povrće.

NOVI VOZNI RED AUTOBUSA - Vozni red na linijama: 223 Dubrava – Trnovčica – Dubec i 231 Borongaj – Novi Retkovec je izmijenjen. Novi vozni red dostupan je na stajalištima i na web stranicama ZET-a.

CRVENI SPUST ZATVOREN ZA REKREATIVCE - Sljemenski Crveni spust zatvoren je za rekreativno skijanje zbog održavanja Prvenstva Hrvatske. Danas je zatvoren u potpunosti do 15,00 sati te sutra od 08,00 do 13,00 sati. Rekreativno skijanje moguće je na svim ostalim stazama - Bijela livada, Zeleni, Plavi i Bijeli spust.

KAMPANJA „ODABERI SVOJU ŠKOLU“ POČINJE U LUDBREGU - Projekt „Odaberi svoju školu“što ga Varaždinska županija provodi već šestu godinu zaredom nastojeći pomoći učenicima završnih razreda osnovnih škola oko odabira srednje škole, počinje danas i trajat će do 15.ožujka. Županija kampanju provodi zajedno s partnerima gospodarskom i obrtničkom komorom i područnom službom zavoda za zapošljavanje. Prva škola na redu je ona u Ludbregu, i to danas od 18,00 sati.

MOZARTOV “REQUIEM” VEČERAS U VARAŽDINU - Hrvatsko-japanski memorijalni zbor i orkestar nastupit će večeras u varaždinskom HNK. Koncert se održava povodom dvadesete obljetnice uspostavljanja diplomatskih odnosa između Hrvatske i Japana, a posvećen je žrtvama velikog potresa u Japanu 2011. godine. Bit će izveden Mozartov Requiem, orkestrom će ravnati Reona Ito, a kao solisti će nastupiti sopranistica Martina Zadro, altistica Yoko Miwa, te tenor Domagoj Dorotić i bas Kenji Nose. Početak je u 20,00 sati.

TRIBINE O LEGALIZACIJI POČINJU U VARAŽDINU - Tribine o legalizaciji na kojima će građani moći dobiti odgovore iz prve ruke na sva praktična pitanja vezana uz legalizaciju bespravno građenih objekata počinju danas u Varaždinu. Tribina će biti održana od 18,00 sati u palači Herzer.

VARAŽDINSKI I ČAKOVEČKI KNJIŽEVNICI ZAJEDNO - Čakovečki ogranak Društva hrvatskih književnika proširen je članstvom kolega iz Varaždina te će od sada nositi naziv Ogranak Čakovec-Varaždin. Za predsjednika je izabran Denis Peričić iz Varaždina. Ogranak će nastojati ojačati suradnju sa zagrebačkom središnjicom i drugim ograncima DHK, kao i gradskim ograncima Matice hrvatske i lokalnim udrugama, a posebice Učiteljskim fakultetom u Čakovcu, gdje će mu biti i sjedište.

GRIPA U VARAŽDINSKOJ I MEĐIMURSKOJ ŽUPANIJI - U razdoblju od osmog siječnja do 28. veljače, prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, 925 osoba s područja Međimurske županije oboljelo je od gripe. U zadnjem tjednu u veljači u Međimurju je od gripe oboljela 231 osoba. Istovremeno, Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije bilježi 796 oboljelih od gripe. Najviše obolijevaju djeca i mladi dobi od 7 do 29 godina, zatim radno aktivni, a najmanje stariji od 65 godina.

KOPRIVNIČKI HUMANITARNI TELEFON - Humanitarni telefon, ovih je dana uvelo Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica. Pozivom na broj 060 888 402, pomaže se u prikupljanju sredstava namijenjenih sugrađanima u nevolji, dok će, kažu u koprivničkom Crvenom križu, humanitarni telefon povremeno koristiti za sasvim određene projekte. Prvi takav, bit će pomoć pri nabavci uskrsnih paketa za najsiromašnije građane Koprivnice.

NOVA POBJEDA PODRAVKE - Rukometašice Podravka Vegete pobijedile su u koprivničkoj gimnazijskoj dvorani makedonski Vardar rezultatom 25:22. Pobjedom u 14. kolu Regionalne lige rukometašica, Koprivničanke su potvrdile uspješni niz i prvo mjesto na ligaškoj ljestvici.

petak, 01. ožujka 2013.        www.kaj.hr

DODIJELJENA „ZLATNA KUNA“ - Nagrade "Zlatna kuna", koju Hrvatska gospodarska komora dodjeljuje trgovačkim društvima, bankama i osiguravajućim društvima za uspješno poslovanje i doprinos hrvatskom gospodarstvu, uručene su jučer u Zagrebu. U kategoriji velikih tvrtki najboljom je proglašena AD Plastik iz Solina, srednjih Končar-Mjerni transformatori, dok je najbolja mala tvrtka Šestan Busch iz Preloga. Najboljom bankom proglašena je Erste&Steiermärkische, a najboljim osiguravajućim društvom Allianz Zagreb. Zlatnu kunu za inovaciju dobili su Bernarda Cecelja, vlasnica i generalna direktorica tvrtke Bernarda, za inovaciju anatomski jastuk "Pospanko" te Frane Franičević, suvlasnik i predsjednik Uprave RASCO d.o.o. za "MUVO", malo univerzalno vozilo za komunalno održavanje gradova. Nagrada za životno djelo dobila je Alica Wertheimer Baletić, ekonomistica i članica Europske akademije znanosti, umjetnosti i književnosti u Parizu.

DEKLARACIJA GLAVNIH GRADOVA EUROPSKE UNIJE - Deklaraciju pod nazivom „Pametan, održiv i inkluzivan rast: Glavni gradovi EU – presudni partneri za strategiju Europa 2020“ potpisali su u Bruxellesu gradonačelnici glavnih gradova EU, među kojima je bio i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. U Deklaraciji se ocjenjuje da glavni gradovi imaju presudnu ulogu u osiguranju blagostanja za Europsku uniju i njezine države članice, te su moćni motori konkurentnosti, zapošljavanja i inovacija.

REVIZIJA NOVČANE POMOĆI ZA UMIROVLJENIKE - Postupak revizije novčane pomoći zagrebačkim umirovljenicima za 2013. godinu provodit će se u Odjelu za socijalnu skrb, Nova cesta 1, od ponedjeljka, 04. ožujka do 30. travnja, svakog radnog dana od 08,00 do 16,00 sati. Prvo su na redu prezimena s početnim slovima od A do Lj. Od 02. travnja provodit će se postupak revizije novčane pomoći za umirovljenike čija prezimena počinju slovima M do Ž.

TRAMVAJSKA LINIJA 10 – Zbog zatvaranja Glavnog kolodvora, izvanrednu tramvajsku liniju broj 10 uvodi sutra od 04,00 sati ZET na relaciji Zapadni kolodvor – Ulica Republike Austrije - Trg bana J. Jelačića - Glavni kolodvor – Trg žrtava fašizma - Zvonimirova – Borongaj. Osim na liniji 10, prijevozna karta HŽ-a za vlak vrijedit će i na ostalim ZET-ovim tramvajskim linijama te na autobusnim linijama iz Sesveta, Odre i Klare. Putnici koji na pruzi Zagreb – Sisak koriste stajališta Klara i Odra tijekom posebne regulacije prometa neće moći koristiti željeznički prijevoz, već mogu koristiti autobuse ZET-a u kojima će vrijediti i karta za vlak. Linija će biti aktivna do 10. ožujka.

TRIBINE O LEGALIZACIJI - Tribina o legalizaciji objekata u gradskoj četvrti Stenjevec bit će održana za Mjesni odbor Vrapče jug, Stenjevec jug i Malešnicu u Osnovnoj školi Malešnica, Ante Topića Mimare 36, danas 18,00 sati. Za Gradsku četvrt Donja Dubrava tribina će biti održana sutra za Mjesni odbor Trnava u osnovnoj školi Vukomerec, Porečka 7c, od 18,00 sati.

PROGLAŠENA ELEMENTARNA NEPOGODA ZA DIO SAMOBORA - Elementarnu nepogodu za područje grada Samobora, na dijelu nerazvrstane ceste između naselja Grdanjci i Javorek proglasio je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić. Naime, tamo je došlo do odrona zemlje i stijene, što je onemogućilo promet na spomenutoj prometnici te je dovelo do prometne odsječenosti naselja Javorek i Beder.

PREDSTAVLJANJE PODUZETNIČKOG IMPULSA - “Poduzetnički impuls“, program poticanja poduzetništva i obrta za 2013. godinu danas će biti predstavljen u Krapini. Ove godine bit će dodijeljeno 730 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Program će predstaviti zamjenik ministra poduzetništva i obrta Dražen Pros.

MEĐUNARODNE AKTIVNOSTI MLADIH U BRUXELLESU - Sjednica predsjedništva Regionalne mreže mladih, koja djeluje u okviru Skupštine europskih regija, bit će održana danas u Bruxellesu. Sjednica je od posebne važnosti jer će se definirati budućnost ove platforme, te raspraviti mogućnost da ona ubuduće funkcionira kao zasebna međunarodna organizacija mladih. Na sjednici sudjeluje i predsjednik Savjeta mladih Krapinsko-zagorske županije Vedran Bukvić, koji je ujedno i predsjednik Odbora za poduzetništvo mladih Regionalne mreže osnovane u cilju rješavanja problema koji su mladima diljem Europe zajednički.

TREĆI ROĐENDAN MUZEJA KRAPINSKIH NEANDERTALACA - Muzej krapinskih neandertalaca ovih dana slavi svoju treću obljetnicu. Otvoren je 27. veljače, kada je u Krapinu, da bi razgledalo atraktivan postav, stiglo preko osam tisuća posjetitelja. Interes javnosti za posjet Muzeju i dalje ne jenjava te je on u tri godine rada primio 350 tisuća posjetitelja. Prigodni program povodom treće obljetnice uspješnog rada Muzeja bit će održan večeras od 18,00 sati. 

TROFEJ ZAGREBAČKIH PAHULJICA - Trofej Zagrebačkih pahuljica, jedan od najjačih svjetskih turnira u sinkroniziranom klizanju održat će se danas i sutra u Ledenoj dvorani zagrebačkog Doma sportova. Više od 500 klizačica nastupit će u seniorskoj, juniorskoj, naprednoj mlađoj juniorskoj konkurenciji, te u kategoriji mješovitih godišta a Hrvatsku će u svakoj od kategorija predstavljati Zagrebačke pahuljice. Početak je u 17,00 sati slobodnim programom mješovitog godišta, a prije seniorskih programa, u 19,00 sati bit će svečano otvaranje.

„VINEA 2013.“ SUTRA U VINICI - 13. izložba mladih vina „Vinea 2013.“ sutra će biti otvorena u Vinici. Ove godine prikupljeno je 250 uzoraka vina, a ocjenjivačka komisija 29 uzoraka ocijenila je zlatnom medaljom, 134 uzorka srebrnom a 71 uzorak brončanom medaljom. Otvorenju izložbe sutra u podne , prisustvovat će i župan Varaždinske županije Predrag Štromar.

SEMINARI ZA PODUZETNIKE U ČAKOVCU - S edukacijama poduzetnika, nastavlja Regionalna razvojna agencija Međimurje REDEA, uz financijsku podršku Ministarstva poduzetništva i obrta, u okviru projekta Obrazovanje za poduzetništvo koji traje do 15. ožujka. Zainteresirani se još danas mogu prijaviti za seminar „Kako osmisliti i napisati projekt te dobivati sredstva iz pretpristupnih fondova“, što će biti održan 05, 06. i 08. ožujka u Tehnološko-inovacijskom centru Međimurje.

IZLOŽBA U ZAPREŠIĆU - Izložba „Post-it“ autorice Iris Poljan bit će otvorena u zaprešićkoj Galeriji Razvid večeras od 19,00 sati.

KONCERT U IVANIĆ GRADU - Koncert Lidije Ljubičić na flauti i Mirjane Krišković na harfi bit će održan sutra u maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta Ivanić Grad s početkom u 16,30 sati.

BITKA KOD SAMOBORA - „Bitka kod Samobora“ bit će uprizorena ove nedjelje na samoborskom Vugrinščaku. Brojni vitezovi, mačevaoci, konjanici te glumci iz Samobora, odjeveni u replike kostima iz 15. stoljeća, ponovo će podsjetiti na povijesni događaj iz 1441. godine kada su se kod Samobora, na području današnjeg Domaslovca, u borbi za prijestolje sukobile vojske kraljice Elizabete i poljskog kralja Vladislava Jagelovića. Srednjovjekovnu atmosferu će uz vojne tabore s utvrdama i bojnim spravama dočarati i srednjovjekovni sajam. Bitku kod Samobora organiziraju Samoborski muzej, Turistička zajednica grada Samobora, Vitezovi zelingradski, Udruga Oživljena povijest te Grad Samobor.

JUDO KUP SAMOBORA - Međunarodni judo turnir bit će održan sutra u Samoboru u sportskoj dvorani Osnovne škole Bogumil Toni. Nastupit će 700 natjecatelja iz desetak europskih zemalja. Dječaci i djevojčice te mlađi kadeti i mlađe kadetkinje natjecat će se od 9,30 sati, a kadeti i juniori od 16,00 sati. U nedjelju, 03. ožujka, od 09,00 sati zainteresirani će moći pogledati uvježbavanje judaša u nefomralnim borbama.


VIJESTI RADIJA KAJ - arhiva vijesti

ožujak 2013.