VIJESTI RADIJA KAJ - arhiva vijesti

srpaanj 2012.


utorak, 31. srpnja 2012. www-radio-kaj.hr

PRIVREMENA REGULACIJA PROMETA - Zbog radova na uređenju prometnice, Ilica na dijelu Kačićeve do Ulice Republike Austrije, sutra od 8,00, pa do nedjelje, 5. kolovoza do 20,00 sati bit će zatvorena za promet. Tramvaji će zbog toga voziti obilaznim pravcem Ilica - Kačićeva - Klaićeva - Republike Austrije - Ilica i dalje prema zapadu.


UREĐUJU SE PARKOVI U DUBRAVI - Značajna sredstva za uređivanje i obnavljanje dječjih igrališta ove godine namjerava uložiti Vijeće gradske četvrti Gornja Dubrava. Uređivat će se čak 18 parkova, pretežito u starim, urbanim naseljima. Među ostalim to su Studentski grad, Klaka i dva parka u Trnovčici. Brigu oko parkova i dječjih igrališta vodi Zrinjevac. Ono što nedostaje na području Gornje Dubrave je park za kućne ljubimce za koji se rješenju nadaju do kraja godine.


NOVI NATJEČAJ ZA TAKSIRANJE - Novi pozivni natječaj za taksiranje u Zagrebu trebao bi biti raspisan za dva tjedna. Nakon što se s tržišta povukla tvrtka Orix ostalo je 120 dozvola, a kako je izjavio Mijo Bezer, pomoćnik pročelnika za promet, natječaj bi trebao biti raspisan oko 15. kolovoza. Predviđa se da će procedura natječaja trajati 60-ak dana te se prvi novi taksisti očekuju na zagrebačkim ulicama krajem listopada ili početkom studenog.


POTPORE PODUZETNICIMA - Zagrebačka županija dodijelit će 300.000 kuna subvencija za uvođenje standarda kvalitete i certificiranje, 185.000 kuna za uvođenje inovacija u proizvodnju te 150.000 kuna za cjeloživotno učenje zaposlenih. Natječaji vrijedni 635.000 kuna otvoreni su do 31. listopada. Inače, Zagrebačka županija će preko bespovratnih potpora za poticanje razvoja poduzetništva ove godine dodijeliti 2.035.000 kuna.

SUFINANCIRANJE ENERGETSKE UČINKOVITOSTI - Natječaje za sufinanciranje mjera energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije na stambenim objektima građana raspisala je danas Krapinsko-zagorska županija. Natječaji uključuju toplinske fasade i stolariju, solarne kolektore, fotonaponske otočne sustave, geotermalne dizalice topline, kotlove na pelete i pirolitičke kotlove.

DONACIJA UDRUZI SLIJEPIH - Prijenosno računalo s programom „čitač ekrana“ Udruzi slijepih donirala je danas Krapinsko-zagorska županija. Računalo je korišteno tijekom odvijanja projekta “Unlimited”, sufinanciranog sredstvima EU za intenzivnije uključivanje osoba s invaliditetom na tržište rada. Zahvaljujući upravo “čitaču ekrana” slijepe i slabovidne osobe mogu koristiti računalo, uključujući i internet. Uručujući računalo predsjedniku Udruge Zlatku Deveničar, županica Sonja Borovčak je istaknula, kako je aplikacija koja pretvara tekst u govor inovativna tehnologija, čija je cijena još uvijek visoka, pa vjeruje da će prijenosno računalo biti od velike pomoći slijepim osobama.


MALA SCENA U JAPANU - Na najpoznatiji azijski festival kazališta za mladu publiku koji se do 5. kolovoza održava na Okinawi u Japanu pozvano je zagrebačko kazalište Mala scena s predstavom ''Baukač''. U predstavi o strahu za djecu od 4 godine na više, redatelja Ivice Šimića igraju Ana Majhenić i Dražen Čuček. U Japanu ''Baukač'' će biti izveden tri puta, a zatim kazalište Mala Scena odlazi na Tajvan.


POU ZELINA POKLANJA DIGITALNE KNJIGE - 25 digitalnih knjiga na kajkavskom narječju izdanih u Maloj biblioteci Dragutin Domjanić odlučilo je svim zainteresiranima pokloniti Pučko otvoreno učilište Sveti Ivan Zelina. Knjige se mogu potražiti u mapi nova izdanja na Internet stranicama Pučkog otvorenog učilišta Sveti Ivan Zelina.

RECIKLIRANJE GRAĐEVINSKOG OTPADA - Postrojenje za recikliranje građevinskog otpada nedavno je pušteno u rad na odlagalištu Prudinec na Sajmišnoj cesti u Jakuševcu. Postrojenje je otvorila Holdingova podružnica Zagrebačke ceste. Novo postrojenje, osim što pridonosi očuvanju okoliša, donosi i velike uštede u samoj proizvodnji jer se reciklirani materijal ponovno koristi za održavanje prometnica. I građani u postrojenju na Jakuševcu mogu besplatno pohraniti sav građevinski otpad kao što je asfalt, kamen, cigla i beton,ukoliko ga sami dovezu.

ZAPOŠLJAVANJE U JASTREBARSKOM - Na temelju Nacionalnog plana za poticanje zapošljavanja, a na inicijativu Grada Jastrebarskog i udruge VITAE, Hrvatski zavod za zapošljavanje će financirati zapošljavanje šest osoba koji će njegovati stare i nemoćne i to u stopostotnom iznosu. Unatoč tome što Jastrebarsko slovi za grad koji ima gotovo dvostruko nižu stopu nezaposlenosti od nacionalne, briga o ranjivim skupinama i zapošljavanje ne izostaje, pa je tako Grad sklopio Ugovor o sufinanciranju zapošljavanja nezaposlenih osoba u javnom radu s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje te udrugom VITAE koja trenutno okuplja 15-ak domova za starije i nemoćne sa područja Zagrebačke županije.

SAMOBOR NEZADOVOLJAN DINAMIKOM RADOVA - Grad Samobor nije zadovoljan dinamikom izvođenja radova Vodoopskrbe i odvodnje Zagrebačkog holdinga. Radovi u Jelačićevoj i Mirnovečkoj ulici kasne, pa je gradsko komunalno redarstvo izdalo već nekoliko kazni izvođaču zbog neodržavanja prekopa po dogovorenim uvjetima, ističe zamjenik gradonačelnika Željko Stanec, te dodaje da Grad Samobor nema nikakve ovlasti kod odabira izvođača. Radi se o projektima koji su trebali biti realizirani još 2011. godine


PROŠIRENJE CESTE OD MAČA PREMA POZNANOVCU - Radovi na proširenju županijske ceste od Mača prema Poznanovcu, na dionici dugoj 650 metara, do novoga mosta sagrađenog prošle godine počeli su prošlog tjedna i trebali bi biti završeni kroz desetak dana. Cesta će na toj dionici biti proširena na 5,5 metara i presvučena novim asfaltnim slojem, a nositelj investicije od oko 600 tisuća kuna je Uprava za ceste Krapinsko-zagorske županije.


JOŠ DANAS PRIJAVE ZA MANIFESTACIJU ZAGORSKI CHEF - Natječaj Krapinsko-zagorske županije za sudjelovanje na drugoj manifestaciji „Zagorski chef“, koja će se održati 27. rujna s ciljem predstavljanja autohtonih zagorskih proizvoda i najboljeg od gastronomije Zagorja, završava danas. Kao i prošle godine, manifestacija je zamišljena kao natjecanje sedam chefova, a tema ovogodišnjeg Zagorskog chefa je bagremov med, uz kojeg će se u spravljanju jela koristiti i meso domaće patke, buča, bučino ulje i koštice.
 

ponedjeljak, 30. srpnja 2012. www-radio-kaj.hr

NOVA PRAVILA ZA PAUKA - Nova linija razgraničenja kojom se određuje na koji će deponij biti premješteno nepropisno parkirano vozilo će se protezati duž Bukovačke ulice, Svetica, Donjih Svetica, Heinzelove ulice i Radničke ceste do Domovinskog mosta, a primjena počinje ove srijede, 1. kolovoza. Sva vozila istočno od novousvojene linije bit će premještena na deponij Sesvete (Ninska bb), a zapadno od linije na deponij Zagrebački velesajam - Istok II.


BESPLATNO LJETOVANJE DJECE - Šestu i sedmu skupinu zagrebačke djece iz obitelji slabijeg materijalnog statusa na sedmodnevno besplatno ljetovanje, s južne strane Dinamovog stadiona rano jutros ispratio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Šesta skupina je otputovala u odmaralište Zlatokrila u Velom Lošinju, a sedma u odmaralište Loda u Skradinu. Inače, Grad Zagreb ove je godine za ukupno 2.250 djece osigurao 2,5 milijuna kuna proračunskih sredstava.


OBILAZNI PRAVAC ZA GORNJI GRAD - Zagrebačka Gundulićeva ulica na dijelu od Varšavske do Ilice zatvorena je za sav promet zbog rekonstrukcije tramvajskih tračnica koje djelatnici ZET-a mijenjaju na dijelu od Preobraženske do Frankopanske ulice. Tramvajski promet se odvija redovito. Vozila koja žele doći do Gornjeg grada moraju koristiti obilazni pravac, Ilicom preko Britanskog trga u Nazorovu ulicu do Tuškanca. Završetak radova planiran je za 17. kolovoza.

PRIVREMENA REGULACIJA PROMETA NA BRANIMIROVOJ - Sjeverni kolnik Branimirove ulice, od Heinzelove do Budakove, zatvoren je za sav promet do sutra u 5,00 sati zbog radova redovnog održavanja. Sva vozila kreću se južnim kolnikom dvosmjerno, a onemogućen je prolaz vozilima iz Kušlanove ulice na branimirovu.

ZATVORENA BREZOVIČKA CESTA – Zbog gradnje kanalizacije u zagrebačkom naselju Brezovica za sav promet zatvorena je Brezovička cesta na dijelu od Prigradske do Desprimske ulice do petka 31. kolovoza. Obilazni pravci su Prigradska-Zadvorska-Pekarska- Brezovička jug ili Brezovička sjever-Golobreška-Desprimska III. Odvojak-Desprimska-Brezovička jug.


PRIVREMENA REGULACIJA ULICE KAPTOL - Zbog asfaltiranja, Ulica Kaptol, od Vlaške do Zvonarničke ulice zatvorena je za sav promet do ponedjeljka, 6. kolovoza.Tijekom radova prometni obilazni pravci su preko Ribnjaka i Nove vesi.


MALO ZAINTERESIRANIH ZA INOZEMNE SAJMOVE - Iznenađujuće mali broj potencijalnih korisnika javio se na natječaj Krapinsko-zagorske županije za dodjelu bespovratnih potpora za sudjelovanje na gospodarskim sajmovima u inozemstvu. Od svega četiri molbe, sredstva će dijeliti tek tri poduzeća, budući da jedna molba nije udovoljavala uvjetima natječaja. Po 20 tisuća kuna dodijeljeno je trgovačkom društvu Zagorka Bedekovčina, dioničkom društvu Stražaplastika Hum na Sutli i trgovačkom društvu Alati Stuhne Pregrada.

NATJEČAJ ZA EDUKACIJU NEZAPOSLENIH - Sto tisuća kuna bespovratnih sredstava za sufinanciranje projekata udruga s ciljem edukacije, prekvalifikacije i osnaživanja nezaposlenih za 2012. godinu dodijelit će Zagrebačka županija. Natječaj za navedena sredstva otvoren je do 31. listopada ili do utroška sredstava.

DONACIJA UDRUZI SLIJEPIH - S edukacijama osoba s invaliditetom, uspješno je završio projekt Unlimited, sufinanciran sredstvima EU, kojeg je provodila Krapinsko-zagorska županija zajedno sa svojim partnerima. Radi postizanja održivosti projekta i njegovih ciljeva, Udruzi slijepih Krapinsko-zagorske županije bit će donirano prijenosno računalo sa softverom za olakšano korištenje slijepim osobama. Vrijednu donaciju Udruzi slijepih sutra će u prostorijama udruge uručiti v. d. županice Sonja Borovčak.

PRESPORI RADOVI NA VODOOPSKBI - Dinamikom izvođenja radova Vodoopskrbe i odvodnje Zagrebačkog holdinga nisu zadovoljni u Gradu Samoboru. Radi se o projektima koji su trebali biti realizirani još 2011. Radovi u Jelačićevoj i Mirnovečkoj ulici kasne, pa je gradsko komunalno redarstvo izdalo već nekoliko kazni izvođaču zbog neodržavanja prekopa po dogovorenim uvjetima, kaže zamjenik gradonačelnika Željko Stanec.

DAN OPĆINE BRCKOVLJANI - Dan Općine Brckovljani bit će proslavljen u sportskoj dvorani Osnovne škole „Stjepan Radić“ u Božjakovini, ove srijede. Svečanoj sjednici Općinskog vijeća, u ime Zagrebačke županije nazočit će župan Stjepan Kožić.


HDLU-ov ATELJE NA STROSSU - Otvoreni slikarsko kiparski atelje sa zanimljivim likovnim radionicama djeluje do 2. rujna na zapadnom dijelu Strossmayreovog šetališta svaki dan od 11 do 20 sati, a potom se navečer, uz biranu živu urbanu glazbu, pretvara u vrlo posjećeno sastajalište Zagrepčana i turista. Za slike, grafike, unikatne umjetničke suvenire, unikatno oslikane odjevne predmete i iscrtavanje portreta zaslužni članovi HDLU-a. Mnogi atraktivni detalji Strossa zabilježeni su na tisućama snimaka turista sa svih kontinenata. HDLU svakako zaslužuje pohvale za organizaciju ovog otvorenog ateljea.

POTRAGA ZA NAJSTARIJOM SAMOBORSKOM KNJIGOM - Velika ljetna potraga za najstarijom knjigom na samoborskom području traje još danas i sutra. U obzir dolaze knjige tiskane prije 1900. godine, a svi zainteresirani za ovu akciju mogu prijaviti stare knjige u Gradskoj knjižnici Samobor do sutra, gdje će biti izvršen prijem knjiga, a vlasnicima izdane potvrde o preuzimanju. Sve primljene knjige bit će procijenjene od strane ovlaštenog stručnjaka i izložene na prigodnoj izložbi povodom Grada Samobora sredinom listopada.


VARAŽDINSKI HNK U MAKEDONIJI - Ansambl varaždinskog kazališta vratio se iz Makedonije gdje je na na Festivalu antičke drame Stobi u Velesu, te na Bitolskom kulturnom ljetu u Bitoli izveo predstavu „Komedija o loncu“. Plautova komedija nastala je u koprodukciji Mestnog gledališča Ptuj i Hrvatskoga narodnog kazališta u Varaždinu. Redatelj je Boris Kobal. Predstava se igra na kajkavskom jeziku, uz jednu ulogu na dalmatinskom dijalektu, dok ulogu škrtoga Eukliona igra poznati slovenski glumac Branko Šturbej, na slovenskom jeziku. I upravo Šturbej, na Festivalu antičke drame Stobi dobio je nagradu za najbolju mušku ulogu.Uz varaždinski, na festivalu su sudjelovali teatri iz Danske, Turske i Makedonije.


AUTOBUSI S KAPTOLA MIJENJAJU TRASU I STAJALIŠTA - Zagrebačka Ulica Kaptol, od Vlaške do Zvonarničke, zatvorena je za sav promet zbog asfaltiranja do 6. kolovoza. Stoga će autobusne linije s terminala Kaptola promijeniti trase vožnje i stajališta. Radi se o autobusnim linija Kaptol – Britanski trg, zatim Kaptol – Mirogoj – Krematorij, Kaptol – Kvaternikov trg, Kaptol – Remete – Svetice i Kaptol- Kozjak.


ZAVRŠAVAJU VEČERI NA GRIČU - Kraju se bliže tradicionalne Zagrebačke ljetne večeri ili Večeri na Griču. Ovog će se tjedna održati još dva koncerta u Crkvi svete Katarine. Prvi je zakazan za večeras, kada nastupaju Goran Končar na violini i David Gregorian na violončelu, a drugi u četvrtak kada će nastupiti Hrvatski barokni ansambl pod dirigentskom palicom Saše Britvića. Koncerti počinju u 21,00 sat.


FILATELISTIČKA IZLOŽBA MARKI OLIMPIJADA - „Olimpijske igre London 2012“ naziv je filatelističke izložbe koja je otvorena do 18. kolovoza u izložbenom prostoru Hrvatske pošte u Jurišićevoj ulici u Zagrebu. 2012. Prikazano je 26 izložaka od 16 izlagača iz Zagreba, Karlovca, Novske i Poreča. Izloženo je oko 10 tisuća olimpijskih maraka na 720 izložbenih listova iz razdoblja od 1896. do 2012. godine. Predstavljena je i prigodna marka „Olimpijske igre London 2012“ čiji je autor zagrebački dizajner Dean Roksandić. Motiv ove marke je stilizirani vatromet s olimpijskim krugovima.
 

petak, 27. srpnja 2012. www-radio-kaj.hr

SIGURNIJE OD VELIKE MLAKE DO VELIKOG POLJA - Novouređenu Ulicu Kovači u Velikoj Mlaki danas je obišao zagrebački gradonačelnik Milan Bandić zajedno s velikogoričkim gradonačelnikom Draženom Barišićem. Donedavni makadamski put, Ulica Kovači, koja povezuje naselja Veliku Mlaku i Veliko polje sada je asfaltirana te je izgrađen nogostup za veću sigurnost pješaka, posebice djece koja tuda prolaze do škole. Gradonačelnik Bandić ističe da je ovo samo početak zajedničke suradnje Zagreba i Velike Gorice na velikim projektima, kao što je primjerice gradnja crkve, a posebno dječjeg vrtića, jer u navedenim naseljima ima potrebe za smještajem preko tisuću djece.
 

DOBRODOŠLICA ZA DJECU IZ BESLANA - Dobrodošlicu djeci iz Beslana, koja dolaze osmu godinu za redom u Hrvatsku na ljetovanje u organizaciji Grada Zagreba, danas je u Zračnoj luci Zagreb zaželio gradonačelnik Milan Bandić. Riječ je o djeci, žrtvama terorističkog napada koji se u Beslanu dogodio 2004. godine, u kojem je poginulo 334 civila, ističe gradonačelnik Bandić te dodaje da je organiziranje ljetovanja najmanje što Grad Zagreb može učiniti za njih. Djeca iz Beslana i ove će godine boraviti u hostelu zagrebačkog Crvenog križa „Villa Rustica“ u Novom Vinodolskom do 13. kolovoza.

TURIZAM POVEZNICA FRANCUSKE I ZAGORJA - Dugogodišnja intenzivna suradnja francuskog departmana L'Aisne i Krapinsko-zagorske županije, bila je jedna od tema današnjeg susreta francuskog veleposlanika u Hrvatskoj Jeromea Pasquiera i atašea za europsku i administrativnu suradnju Frederica Frapaisea sa v.d. župana Krapinsko-zagorske županije Sonjom Borovčak. Zaključeno je da ove dvije regije najbolje mogu surađivati na području turizma, a Francuzi su županiji ponudili i pomoć u pripremi za EU fondove.
 

ASFALTIRANJE ULICE KAPTOL - Zbog asfaltiranja, Ulica Kaptol, od Vlaške do Zvonarničke ulice bit će zatvorena za sav promet od ponedjeljka, 30. srpnja do 06. kolovoza. Tijekom radova obilazit će se preko Ribnjaka i Nove vesi.

 

U ZAGORJU POVJERENSTVO ZA RAVNOPRAVNOST SPOLOVA - Zbog kontinuiranog poticanja, povezivanja i usklađivanja djelatnosti svih tijela od značaja za ostvarivanje ravnopravnosti spolova, kao i poduzimanja mjera kojima se pridonosi stvaranju uvjeta za poštivanje i ostvarivanje ravnopravnosti spolova, Krapinsko-zagorska županija je osnovala Povjerenstvo za ravnopravnost spolova. Nakon što je prošle godine povjerenstvo konstituirano, ove je godine izradilo Akcijski plan za provedbu mjera Nacionalne politike za ravnopravnost spolova za razdoblje do 2015. godine. Sredstva za provedbu plana osiguravaju se u županijskom proračunu, a on je dostupan na web stranici županije.

PROVOĐENJE JAVNOZDRAVSTVENIH MJERA - Program javnozdravstvenih mjera zaštite zdravlja, kojeg Zagrebačka županija sufinancira sa 70 tisuća kuna, provodi županijski Zavod za javno zdravstvo. U sklopu programa Zavod će provoditi uzorkovanje i analizu hrane u ugostiteljskim objektima, slastičarnicama, proizvodnim pogodnima za hranu te školama i vrtićima.
 

MEĐIMURSKO PORCIJUNKULOVO NA ZRINJEVCU - „Porcijunkulovo 2012.“ najveća je međimurska kulturno-turistička manifestacija koja će biti predstavljena u zagrebačkom Parku Zrinjevac ove subote od 11,00 do 13,00 sati u organizaciji Turističkih zajednica grada Čakovca i grada Zagreba. Inače, Porcijunkulovo“ će se održati u Čakovcu od 01. do 05. kolovoza, a program obuhvaća niz događanja vezanih uz tradiciju, običaje i bogatu povijest Međimurja.

 

četvrtak, 26. srpnja 2012. www-radio-kaj.hr

ZAGREB DOMAĆIN NAJBOLJIM MLADIM INŽENJERIMA - EBEC, odnosno najveće europsko natjecanje najboljih studenata inženjera održat će se u Zagrebu od 1. do 8. kolovoza. U organizaciji BEST – a, Board of European Students of Technology na finalnom natjecanju sudjelovat će više od 200 studenata tehničko-tehnoloških fakulteta sa 90 sveučilišta iz 30 zemalja. Zagrebačka Gradska skupština pokrovitelj je natjecanja, a danas ga je u staroj gradskoj vijećnici najavio predsjednik Skupštine Davor Bernardić. Prema njegovim riječima, važno je poticati sve oblike natjecanja mladih i stvaranja konkurentnog okruženja pogotovo kad su u pitanju inženjeri.

NADZORNE KAMERE NA ZAGREBAČKOM BRITANCU - Nove nadzorne kamere na zagrebačkom Britanskom trgu i u Ulici Republike Austrije radit će od 5. kolovoza. Svrsishodnost postavljanja kamera potvrđena je smanjenjem broja prometnih prekršaja. Kamere će tijekom ljeta biti postavljene i na 'zelenom valu', u smjeru zapad- istok, zbog sve učestalijih zaustavljanja vozila u desnoj traci. Slijedi postavljanje kamera i kod Trešnjevačkog placa, na Jarunu i Črnomercu. Do kraja godine u Zagrebu će biti postavljeno ukupno 225 kamera na 75 lokacija.


STOPA POTROŠNJE DROGA U ZAGREBU -Stopa potrošnje droga u Zagrebu relativno je niska u usporedbi s većinom zapadnoeuropskih gradova. Znatno manje se troši kokaina, amfetamina i metamfetamina, dok je potrošnja marihuane u Zagrebu slična onoj u Milanu, pokazala je analiza komunalnih otpadnih voda 19 europskih gradova. Riječ je o inovativnom istraživačkom pristupu potaknutom od Norveškog instituta za istraživanje voda iz Osla i milanskog Instituta Mario Negri u kojem je sudjelovao i hrvatski Institut Ruđer Bošković. U Institutu smatraju da bi takav pristup stvorio dodatnu osnovu za donošenje planova prevencije i represivnih mjera vezanih uz ovu problematiku.


U ZAGORJU NATALITET U PADU - Pad broj novorođenčadi prema podacima Državnog zavoda za statistiku bilježi se na području Krapinsko-zagorske županije unatrag tri godine. U 2009. godini rođeno je 1282 djece, u 2010. 1265, a u 2011. 1179. Za razliku od toga, broj umrlih je gotovo dvostruko veći. U 2009. umrlo je 1987 ljudi, 2010. 1916, a prošle godine 1862.

ZAGREBAČKI VATERPOLO TURNIR „MALI MEDO“ - 25. Međunarodni vaterpolo turnir „Mali medo“ održat će se na zagrebačkom bazenu Športsko rekreacijskog centra Šalata od danas do nedjelje. Pokrovitelj natjecanja je Grad Zagreb, a gradonačelnik Milan Bandić otvoriti će turnir u 20,00 sati. Radi se o vaterpolo natjecanju na kojem sudjeluje osam ekipa dječaka rođenih 1997. godine i mlađih iz četiri zemlje Njemačke, Crne Gore, Srbije i Hrvatske. Završne, kao i finalna utakmica bit će u nedjelju u prijepodnevnim satima.

U ZAGORJU MANJE TURISTA NO LANI – Na visokom drugom mjestu po broju ostvarenih noćenja nalazi se Krapinsko-zagorska županija među osam županija središnje Hrvatske. U prvih šest mjeseci ove godine u Krapinsko-zagorskoj županiji zabilježeno je 70.753 noćenja, što je za 4.122 ili 6% manje no u prvoj polovici prošle godine. Pozitivno je što se bilježi porast broja stranih gostiju, kojih je ove godine u odnosu na lani 27% više. Istovremeno, broj domaćih gostiju smanjen je za 13%.


FRANCUSKI VELEPOSLANIK U ZAGORJU - Francuski veleposlanik Jerome Pasquier i ataše za europsku i administrativnu suradnju Frederic Frapaise susrest će se sutra sa županicom Krapinsko-zagorske županije Sonjom Borovčak. Dugogodišnja intenzivna suradnja francuskog departmana L'Aisne i Krapinsko-zagorske županije, koja se posljednjih godina odvija i na razinama općina i gradova dviju regija, bit će jedna od tema njihovog razgovora, kao i razvojni planovi za naredno razdoblje.


ZAGREB MEĐU ČETIRI NAJLJUBAZNIJA GRADA NA SVIJETU - Visoko četvrto mjesto po ljubaznosti zauzeo je Grad Zagreb u opsežnom istraživanju koje je proveo poznati Reader's Digest u 35 zemalja. Istraživanje je imalo tri testa, od pridržavanja vrata prilikom ulaska u javne zgrade, prodavača koji zahvale na kupovini pa do pomoći koju ljudi pružaju na ulici. Prvi po ljubaznosti je New York, drugi Zürich, treći Toronto dok Zagreb četvrto mjesto dijeli s Berlinom i Sao Paulom.


NATJECANJE ORAČA ZAGREBAČKE ŽUPANIJE - Deseto natjecanje orača Zagrebačke županije održat će se na parceli Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Stjepana Lopeca u Čemernici, općina Kloštar Ivanić, ove subote u organizaciji Udruge orača Zagrebačke županije. Svečano otvorenje je u 10,00 sati a početak natjecanja u 10,30 sati.

NOVI POTICAJI ZA ZAPOŠLJAVANJE U SAMOBORU – Nepovratnu potporu u iznosu od 5 tisuća kuna dobit će poslodavci u Samoboru za svakog novozaposlenog kojeg zadrže u punom radnom odnosu najmanje godinu dana. Odluka je to samoborskog Gradskog vijeća, kojom se želi potaknuti zapošljavanje, a za koju je u drugoj polovici ove godine osigurano 120 tisuća kuna.

OBILAZNI PRAVAC ZA ZAGREBAČKI GORNJI GRAD - Zagrebačka Gundulićeva ulica na dijelu od Varšavske do Ilice zatvorena je za sav promet zbog rekonstrukcije tramvajskih tračnica koje djelatnici ZET-a mijenjaju na dijelu od Preobraženske do Frankopanske ulice. Tramvajski promet se odvija redovito. Vozila koja žele doći do Gornjeg grada moraju koristiti obilazni pravac, Ilicom preko Britanskog trga u Nazorovu ulicu do Tuškanca. Završetak radova planiran je za 17. kolovoza.
PRIVREMENA REGULACIJA PROMETA NA ČEŠKOJ CESTI - Zagrebačka Češka cesta na dijelu od Obreške ceste do prometnice u makadamu zatvorena je za sav promet do 30. srpnja. Riječ je o radovima na kanalskim i vodoopskrbnim priključcima.

KONCERT TALIJANSKOG ANSAMBLA - Koncert talijanskog Ansambla Odhecaton bit će održan večeras u crkvi svete Katarine u sklopu 31. „Večeri na Griču“ s početkom u 21,00 sat. Talijanski ansambl predstavit će se glazbom skladatelja de Palestinija „Missa Papae Marcelli“.

srijeda, 25. srpnja 2012. www-radio-kaj.hr

STRATEGIJA RAZVOJA GRADA ZAGREBAČKOG HNS-a - HNS-ovu Poslovnu strategiju upravljanja i organizacije Grada Zagreba od 2013.-2020. godine, s posebnim osvrtom na Zagrebački Holding, danas je predstavio predsjednik zagrebačkog HNS-a Dragan Kovačević. - Grad i Holding godinama stagniraju i sada su u „pat“ poziciji, rekao je Kovačević te istaknuo kako zagrebački HNS-u svojim programom predlaže utvrđivanje fiskalnog kapaciteta Grada kako bi Zagreb ponovno postao industrijsko, ekonomsko, turističko i kulturno središte. Kovačević također ističe da je Zagrebački Holding potrebno restrukturirati, kako bi građanima davao što kvalitetnije i jeftinije usluge.

TRG U STENJEVCU DOBIO NOVO RUHO - Jedan od dva barokna trga ljevkastog oblika u Hrvatskoj, onaj u Stenjevcu, obnovljen je i danas svečano otvoren. Obnova trga vrijedna 650.000 kuna obuhvatila je sanaciju betonskih opločnika, ugrađivanje zaštitnih ograda, obnovu postojećih te postavljanje novih klupa i nove žardinjerije sa zelenilom. Trg je tako postao pješačka zona, odnosno, kako je kazao gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, glavna šetnica i oaza mira ispred tamošnje crkve.

NAJUSPJEŠNIJI MLADI INŽENJERI U ZAGREBU – Grad Zagreb će od 01. do 08. kolovoza biti domaćin finala EBEC-a, najvećeg studentskog inženjerskog natjecanja u Europi. Podršku ovom natjecanju dao je i predsjednik Skupštine Grada Zagreba Davor Bernardić, koji će sutra u 11,00 sati u Starogradskoj vijećnici najaviti natjecanje, na kojem će prisustvovati preko 200 studenata tehničko-tehnoloških fakulteta sa 90 sveučilišta iz 30 zemalja.

LJETNA GEOLOŠKA ŠKOLA NA HUŠNJAKOVOM - Tradicionalna trinaesta Ljetna geološka škola Muzeja krapinskih neandertalaca održat će se od 27. do 31. kolovoza. U tijeku su prijave za sudjelovanje u geološkim i paleontološkim radionicama namijenjenim djeci predškolske dobi i osnovnih škola, koje uključuju rad na terenu, istraživanje fosila u malom laboratoriju, likovne radionice, obilazak nalazišta Hušnjakovo i stalnog postava Muzeja, te upoznavanje muzejskih zbirki.  

RADOVI NA BREZOVIČKOJ CESTI - Zbog završetka prve faze radova na dijelu Brezovičke ceste nekoliko autobusnih linija s okretišta na zagrebačkom Savskom mostu prema Brezovici i Kupincu vozit će izmijenjenim trasama od ponedjeljka, 30. srpnja do petka, 31. kolovoza, kada je planiran završetak radova.

PRODUŽETAK MAŽURANIĆEVE ULICE - Za produžetak Ulice Ivane Brlić Mažuranić trenutno je u tijeku izrada prostorno-planske dokumentacije. Prethodno su napravljeni parcelacijski elaborati i procjene tržišne vrijednosti. U ovogodišnjem zagrebačkom Programu malih komunalnih akcija zasad nisu predviđena sredstva za gradnju produžetka ove ulice.

SUFINANCIRANJE TROŠKOVA OGRJEVA - Za nabavku drva za ogrjev, samcima i obiteljima koji ispunjavaju uvjete Zakona o socijalnoj skrbi Zagrebačka županija ove je godine od Vlade Republike Hrvatske dobila 2 milijuna i sto tisuća kuna. Sredstva će biti raspoređena na 2.212 korisnika, a svaki će dobiti po 950 kuna.

I U ZAGORJU UČENIČKI SERVIS - Ugovor učeničkog servisa koji im je potreban da bi mogli dobiti posao tijekom ljetnih školskih praznika, zagorski srednjoškolci od ove godine mogu podići i u Zaboku. Naime, dosad su ugovor podizali ili u Zagrebu ili u Varaždinu, no, budući da se prošle godine promijenio zakon, svaka je županija morala ustrojiti svoj Učenički servis. U Krapinsko-zagorskoj županiji on je ustrojen u zabočkoj Gimnaziji, a da bi se učenici mogli učlaniti u servis trebaju imati 15 godina

SVEČANO U LOBORU - Tradicionalna kulturno-športsko-zabavna manifestacija „Janine“, kojom se obilježava Dan općine i župe Lobor počinje danas. Program će trajati do nedjelje, a većina priredbi odvijat će se pod šatorom u centru Lobora, gdje je večeras u 19,00 sati svečano otvorenje. Od 20,00 sati počinje priredba "Loborci Loboru", na kojoj će se predstaviti sve loborske glazbene i pjevačke udruge i društva. Središnji dan proslave je sutra, na blagdan sv. Ane, kada je i veliko misno slavlje. Poznati fotograf Šime Strikoman sutra će snimiti još jednu svoju milenijsku fotografiju u Loboru, a u 13,00 sati je svečana sjednica općinskog vijeća povodom Dana općine.

AKCIJE DARIVANJA KRVI U JASTREBARSKOM - Akcije dobrovoljnog darivanja krvi održat će se u Centru za kulturu Jastrebarsko ovog četvrtka i petka, 26. i 27. srpnja u organizaciji Gradskog društva Crvenog križa. U četvrtak akcija traje od 11,00 do 18,30 sati, s pauzom od 15,30 do 16,00 sati. U petak će se akcija provoditi od 8,00 do 15,00 sati, a pauza će biti od 12,00 do 12,30 sati.

BLAGDAN SVETE ANE U SAMOBORU - Na sutrašnji blagdan Sv. Ane, zaštitnice Samobora, u kapelici Svete Ane na samoborskom Anindolu misa će biti služena u 08,00 09,00 i 11,00 sati. Tradicionalno Aninovsko proštenje na Tanc placu na Anindolu, bit će u nedjelju, 29. srpnja. U samoborskoj kapelici i u nedjelju će svete mise biti služene u 08,00 09,00 i 11,00 te 17,00 sati.

LJETNA ŠKOLA ZNANOSTI U SAMOBORU - Ljetna škola znanosti naziv je ljetne radionice za osnovnoškolce koja se održava u Osnovnoj školi Samobor do 29. srpnja. Cilj radionice je omogućiti djeci da dođu u kontakt sa znanošću na njima prikladan i zabavan način. Organizatori su također pripremili i razna predavanja za sve uzraste, poput večerašnjeg u samoborskoj Gradskoj knjižnici, kada će od 19,30 sati predavanje „Zanimljive činjenice o hrani“ održati magistrica Sonja Valentić.

LJETO NA ŠTROSU - „Ljeto na Štrosu“ jedan je od kulturno-zabavnih ljetnih zagrebačkih programa koji se svakodnevno održava na jednom od najromantičnijih zagrebačkih gornjogradskih šetališta. U sklopu programa, Gornjogradska likovna kolonija s likovnim radionicama i izložbama traje svakog dana od 11,00 do 21,00 sat, kada slijede večernji koncerti raznih glazbenika.

utorak, 24. srpnja 2012. www-radio-kaj.hr

UPISNE KVOTE NA SVEUČILIŠTU U ZAGREBU - Natječaj za upis studenata u I. godinu diplomskih studija u akademskoj godini 2012./2013. objavilo je Sveučilište u Zagrebu. Ukupno je osigurano 8847 upisnih mjesta, od čega 7631 mjesto za redovite studente, 975 mjesta za izvanredne te 241 mjesto za studente strane državljane. S obzirom da su Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta i Sveučilište u Zagrebu sklopili ugovor o subvenciji participacija u troškovima studija, studenti koji po prvi puta upisuju I. godinu diplomskog studija, neće morati plaćati participaciju u troškovima studija.

POTENCIJALNE INVESTICIJE U TURIZMU ZAGORJA - Podatke o nekretninama poput parkova, jezera, ribnjaka, izvora vode zemljišta, kamenoloma, zapuštenih ili napuštenih objekata i druge, koji predstavljaju potencijalne turističke investicije, prikuplja Zagorska razvojna agencija. Informacije se prikupljaju u svrhu izrade Kataloga turističkih investicijskih potencijala u Krapinsko–zagorskoj županiji koji će bit javno objavljen, ali i predstavljen potencijalnim investitorima.

BESPLATNO LJETOVANJE ZA ZAGREBAČKE MALIŠANE - Peta skupina zagrebačke djece iz obitelji slabijeg materijalnog statusa danas odlazi na sedmodnevno besplatno ljetovanje u odmaralište u Dugoj uvali kod Pule. Kroz ovaj program besplatnog ljetovanja proći će ukupno 2.250 djece, za što je osigurano oko 2,5 milijuna kuna gradskih proračunskih sredstava.

OTVORENJE OBNOVLJENOG STENJEVAČKOG TRGA - Obnovljeni zagrebački Stenjevački trg, na kojem su sanirani betonski opločnici, postavljena zaštitna ograda te nove klupe i žardinjere sa zelenilom, sutra će u 12,00 sati otvoriti gradonačelnik Milan Bandić.

NOVI DEPONIJI ZA VOZILA - Zagrebački velesajam istok II i Ninska bb u Sesvetama, dvije su lokacije na kojima će od 01. kolovoza djelatnici Zagrebparkinga dovoziti nepropisno parkirana vozila građana. Vozila koja se nalaze istočno od linije duž Bukovačke, Svetica, Donjih Svetica, Heinzelove, Radničke pa do Domovinskog mosta bit će premještana u Sesvete, a ona sa zapadne strane na deponij na Velesajam Istok II.

SUFINANCIRANJE PROGRAMA U KULTURI - Poziv za predlaganje programa javnih potreba u kulturi za 2013. godinu objavila je Zagrebačka županija s ciljem razvoja i obogaćivanja kulturne ponude. Sredstva će se dodjeljivati za knjižničnu, izdavačku i muzejsko-galerijsku djelatnost, za zaštitu kulturnih dobara, amaterizam u kulturi te za kulturne programe pučkih otvorenih učilišta i centara za kulturu. Prijave se primaju do 30. rujna ove godine.

AKCIJE DARIVANJA KRVI U JASTREBARSKOM - Akcije dobrovoljnog darivanja krvi održat će se u Centru za kulturu Jastrebarsko ovog četvrtka i petka, 26. i 27. srpnja u organizaciji Gradskog društva Crvenog križa. U četvrtak akcija traje od 11,00 do 18,30 sati, s pauzom od 15,30 – 16,00 sati. U petak akcija će se provoditi od 8,00 do 15,00 sati, a pauza će biti od 12,00 do 12,30 sati.

PRIVREMENA REGULACIJA PROMETA NA BRANIMIROVOJ - Sjeverni kolnik Branimirove, na dijelu od Heinzelove do Budakove, od danas do utorka, 31. srpnja zatvoren je zbog redovnog održavanja. Postavljena je privremena regulacija prometa južnim trakom. Za sva vozila zatvoren je i prolaz iz Kušlanove ulice na Branimirovu.

TEKSTILNA I BIROTEHNIČKA ZAJEDNO - U prostor zagrebačke Škole za tekstil, kožu i dizajn, u Prilazu baruna Filipovića, od 03. rujna ove godine bit će smještena i Upravna i birotehnička škola. Dugi niz godina učenici te škole nastavu su pohađali u Varšavskoj ulici, u zgradi kojoj Grad nije vlasnik. S obzirom da danas školu pohađa 200-tinjak učenika, za razliku od nekadašnjih 1600, otvorila se mogućnost za preseljenje škole u druge prostore.

PREDSTAVLJANJE REZULTATA PROJEKTA REMEDISANUS - Remedisanus, projekt vrijedan više od osam milijuna kuna sufinanciran iz Operativnog programa IPA Slovenija Hrvatska, kojem je vodeći partner Krapinsko-zagorska županija, bliži se kraju. Jedna od aktivnosti projekta bila je i sanacija 60 divljih odlagališta otpada, od čega 30 s hrvatske, a 30 sa slovenske strane. Na području Krapinsko-zagorske županije sanirano je 15 divljih odlagališta, a projekt će, uz edukaciju za građane, biti predstavljen u Muzeju Žitnica u Svetom Križu Začretju, sutra u 10,00 sati.

WEB STRANICA ZAVODA ZA HITNU MEDICINU – Informacije Zavoda za hitnu medicinu Krapinsko-zagorske županije, građanima su dostupne i putem novih web stranica. Na internet stranicama Zavoda, www.hitna-kzz.hr, osim općih informacija o Zavodu, kontaktima i djelatnostima, mogu se pročitati obavijesti o aktualnim događanjima, otvorenim natječajima i slično, a postoji i rubrika o pružanju prve pomoći kod 30-tak vrsta raznih ozljeda i zdravstvenih poremećaja stanja. Građani putem stranice mogu uputiti i pitanja djelatnicima Zavoda.

RENOVIRANE PROSTORIJE KRAPINSKOG CRVENOG KRIŽA - Prostorije Gradskog društva Crvenog Križa Krapina, u Magistratskoj ulici, renovirali su zaposleni na Programu javnih radova. U potkrovlju zgrade uređene su prostorije za arhivu, na prvom katu renoviran je prostor za provođenje Programa suzbijanja bolesti ovisnosti i smanjenja štete, a u prizemlju zgrade proširen je dnevni boravak. Vrijednost radova je veća od 30.000 kuna.

„ROMANTIČNA VEČER“ U CEKATEU - Koncert ansambla Duo Corde uz gošću, mladu sopranisticu Mimu Karaula, bit će održan u sklopu ciklusa „Koncerti u atriju“, Ljetnog diskonta kulture Centra za kulturu Trešnjevka, večeras u 21,00 sat. Program je nazvan „Romantična večer“, u sklopu kojeg će posjetitelji moći čuti poznate filmske teme, jazz i tango glazbu te atraktivne arije i duete iz poznatih mjuzikla i opereta. Ulaz na koncert je besplatan.

UNIŠTAVANJE AMBROZIJE - Za uništavanje ambrozije na području Zagrebačke županije osigurano je 50 tisuća kuna proračunskih sredstava. Odlukom župana Stjepana Kožića Hrvatskom Crvenom križu iz Ivanić Grada i Svetog Ivana Zeline te Zavičajnom ekološkom društvu Zaprešić bit će dodijeljeno po 10 tisuća, a županijskom Zavodu za javno zdravstvo 20 tisuća kuna.

ZALIHA KRVI ZASAD DOVOLJNO - Iako su često u ljetnim mjesecima veće potrebe za dozama krvi, prema informacijama iz Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu trenutna zaliha je zadovoljavajuća i ne nedostaje niti jedna krvna grupa. Inače, sve zainteresirane punoljetne osobe krv mogu dati u Hrvatskom zavodu za transfuzijsku medicinu u Petrovoj 3 od ponedjeljka do petka od 07,30 do 19,00 sati te subotom od 07,30 do 15,00 sati.

ponedjeljak, 23. srpnja 2012. www-radio-kaj.hr

IZBOR PREDSJEDNIKA UPRAVE ZAGREBAČKOG HOLDINGA - Članovi Skupštine Zagrebačkog Holdinga iz HSLS-a i HSS-a Darinko Kosor i Nenad Matić priopćili su danas kako daju punomoć predsjedniku Skupštine Holdinga Davoru Bernardiću da pokrene izbor predsjednika Uprave Zagrebačkog holdinga. Kosor i Matić napominju da će poduprijeti izbor utemeljen na struci i želji za restrukturiranjem, a da će u slučaju ponovnog političkog izbora vratiti mandate Gradskoj skupštini. "Želimo omogućiti skupštinskoj većini da pokaže da im je struka i interes građana ispred politikantstva i partijskih direktiva, stoga smo se odlučili na ovaj potez“, ističu u priopćenju Kosor i Matić.

SUFINANCIRANJE DOKUMENTACIJE ZA PODUZETNIČKE ZONE - Zagrebačka županija dodijelit će 3 milijuna 300 tisuća kuna bespovratnih sredstava gradovima i općinama za poticanje osnivanja i razvoja poduzetničkih zona. Velika Gorica, Ivanić-Grad, Vrbovec i Dugo Selo dobit će po 500 tisuća kuna, Sveti Ivan Zelina 700 tisuća, Pisarovina dobiva 400 tisuća, a Marija Gorica 200 tisuća kuna. Sredstva su namijenjena izradi projektne dokumentacije, gradnji infrastrukture te otkupu zemljišta.

PRIVREMENA REGULACIJA PROMETA NA BRANIMIROVOJ - Zbog redovnog održavanja sjevernog kolnika Branimirove ulice, na dijelu od Heinzelove do Budakove, od sutra u 08,30 sati do 31. srpnja u 05,00 sati bit će uspostavljena privremena regulacija prometa. Sjeverni kolnik bit će zatvoren, a sva vozila ići će južnim dvosmjerno, te će za vozila biti zatvoren prolaz iz Kušlanove ulice na Branimirovu.

KOLONE NA GP MACELJ TIJEKOM PROTEKLOG VIKENDA - Tijekom proteklog vikenda na Graničnom prijelazu Macelj zabilježen je ukupan promet od 338.224 putnika, odnosno četiri posto više nego vikend ranije. Kolona na ulasku u Hrvatsku protezala se do pet kilometara, a na prelazak preko granice čekalo se do 20 minuta. Na izlasku iz zemlje kolona se u unutrašnjost protezala do 4 kilometra, a na graničnu kontrolu bilo je potrebno čekati do pola sata. Najviše putnika bilo je iz Češke, Slovačke, Poljske, Austrije i Njemačke.

REKONSTRUKCIJA RADNIČKE CESTE - Zbog rekonstrukcije zagrebačke Radničke ceste, raskrižje s Folnegovićevom ulicom zatvoreno je od danas do 24. kolovoza od 07,00 do 20,00 sati. Obilazak iz smjera juga je preko Folnegovićeve, Rapske, Korčulanske, Ulice grada Vukovara do Radničke. Iz smjera sjevera obilazni pravac je kroz Radničku cestu, zatim Slavonskom avenijom, te na kraju Folnegovićevom ulicom. Zbog gradnje kružnog toka, raskrižje Radničke ceste, Zaharove i Zoranićeve ulice zatvoreno je za sav promet do 15. kolovoza od 07,00 do 20,00 sati.

ZATVORENA ULICA IZIDORA KRŠNJAVOG - Ulica Izidora Kršnjavog, na dijelu od Jagićeve do Savske ceste, od danas do subote zatvorena je za sav promet zbog redovnog održavanja. Obilazni pravac je Jukićeva-Kačićeva-Deželićeva-Savska, stoji u priopćenju gradskog Ureda za graditeljstvo i promet.

ROĐENDAN NIKOLE TESLE MEĐUNARODNI DAN ZNANOSTI - Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon u sklopu svog prošlotjednog posjeta Republici Hrvatskoj povodom 20. godišnjice hrvatskog članstva u UN-u održao je predavanje u zagrebačkoj Starogradskoj vijećnici. Tom prigodom Ban Ki-moon podržao je inicijativu da se 10. srpnja, rođendan velikog znanstvenika Nikole Tesle proglasi Međunarodnim danom znanosti. S ovom inicijativom neprofitne Udruge Nikola Tesla-genij za budućnost upoznao ga je predsjednik Gradske skupštine Davor Bernardić.

PRODAJA BIVŠIH PROSTORA OPĆE BOLNICE ZABOK - Natječaj za prodaju nekretnina, ukupne površine 6406 četvornih metara, u kojima je nekad bila smještena Opća bolnica Zabok, objavila je Krapinsko-zagorska županija. Prostori su, prije svega, namijenjeni gradnji doma za starije i nemoćne osobe, no moguća je i gradnja stambeno-poslovnih objekata sukladno prostornom planu Grada Zaboka. Kupac je dužan početi radove na najkasnije u roku od 10 mjeseci od dana sklapanja ugovora o kupoprodaji, a nekretnine staviti u funkciju najkasnije u roku od 28 mjeseci od sklapanja ugovora. Početna prodajna cijena za nekretnine iznosi milijun i pedeset tisuća eura, a ponude se na adresu Krapinsko-zagorske županije dostavljaju do 20. kolovoza.

DOBRA POPUNJENOST ZAGORSKIH SREDNJIH ŠKOLA - Tek 73 slobodna upisna mjesta ostala su u zagorskim srednjim školama nakon dva kruga ljetnog upisnog roka. U srednje škole na području Krapinsko-zagorske županije upisalo se 1497 učenika, i to najviše u četverogodišnje strukovne škole, 40% od ukupnog broja upisanih. Slijede trogodišnje strukovne škole s 37%, gimnazije s 19% te umjetničke škole sa 4%. Prijave u jesenskom roku primat će se 20. kolovoza, a upisi su 22. i 23. kolovoza.

ZAGORSKI CHEF - Krapinsko-zagorska županija otvorila je natječaj za sudjelovanje na drugoj manifestaciji „Zagorski chef“, koja će se održati 27. rujna s ciljem predstavljanja autohtonih zagorskih proizvoda i najboljeg od gastronomije Zagorja. Kao i prošle godine, manifestacija je zamišljena kao natjecanje sedam chefova, a tema ovogodišnjeg Zagorskog chefa je bagremov med. U spravljanju jela koristit će se i meso domaće patke, buča, bučino ulje i koštice. Prijave za sudjelovanje primaju se do 31. srpnja.
 
OBJAVLJEN ZBORNIK ZAGREBAČKE SLAVISTIČKE ŠKOLE - Objavljen je "Zbornik Zagrebačke slavističke škole - Povijest hrvatskoga jezika / Književnost i kultura devedesetih", kojeg je uredio Krešimir Mićanović. Zbornik sadrži pisana predavanja održanih na 40. seminaru Zagrebačke slavističke škole, a u prvom dijelu su jezikoslovni tekstovi posvećeni povijesti hrvatskoga jezika. Najava je to ovogodišnjeg 41. hrvatskog seminara za strane slaviste, na kojemu će tematski ciklusi predavanja biti posvećeni sintaksi hrvatskoga jezika te književnim i kulturnim zbivanjima u prvom desetljeću 21. stoljeća.

„VEČERI NA GRIČU“ - Ruski Vokalni ansambl Svetilen s tenorom Dmitrijem Garkavim večeras će održati koncert u sklopu tradicionalnih „Večeri na Griču“ u Atriju Galerije Klovićevih dvora. Koncert počinje u 20,00 sati, a u slučaju kiše bit će održan u u crkvi Sv. Katarine.

JASTREBARSKO POTIČE ZELENU GRADNJU - Sve fizičke i pravne osobe koje grade pasivne i niskoenergetske objekte, bit će oslobođene plaćanja komunalne naknade, odlučilo je Gradsko vijeće Jastrebarskog.

ŽUPANIJSKI OBITELJSKI CENTAR U SAMOBORU – Zagrebačka županija jedna je od četiri županije koje još nemaju  osnovan Obiteljski centar. Sjedište Obiteljskog centra bit će u Samoboru, i to u nekom od objekata u bivšoj vojarni.  

petak, 20. srpnja 2012. www-radio-kaj.hr

UPITNO FUNKCIONIRANJE ZAGREBAČKOG HOLDINGA - Ivi Čoviću, predsjedniku Uprave Zagrebačkog Holdinga nije produžen mandat na današnjoj sjednici Skupštine tvrtke jer nije bilo kvoruma, odnosno nisu se pojavila dva člana, HSLS-ov Darinko Kosor i HSS-ov Nenad Matić. Kako Čoviću sadašnji mandat ističe 12. kolovoza, upitno je funkcioniranje tvrtke jer jedino predsjednik može potpisivati ugovore iznad pet milijuna kuna. Rješenje je moguće na način, da se ponovno sastane Skupština Holdinga i imenuje predsjednika uprave ili da se sazove još jedna izvanredna sjednica Gradske skupštine na kojoj bi se izabrali novi članovi Skupštine Holdinga.

REKONSTRUKCIJA I PROŠIRENJE RADNIČKE CESTE - U sklopu radova na rekonstrukciji i proširenju Radničke ceste, danas su počeli radovi na raskrižju sa Zoranićevom i Zaharovom ulicom. Cjelokupna rekonstrukcija Radničke, od Vukovarske do Heinzelove, duljine 675 metara, koja uključuje gradnju dvosmjernog kolnika s dva vozna traka te obostranog parkirališta sa 542 mjesta, trebala bi biti završena do kraja rujna. Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić jutros je obišao gradilište te je tom prilikom istaknuo da su navedeni radovi vrijedni 30 milijuna kuna. Zbog radova, raskrižje je zatvoreno za sav promet do 15. kolovoza, a sa Folnegovićevom od ponedjeljka, 23. srpnja do 24. kolovoza.

PREDSTAVLJEN PROJEKT SIC BIC - Mladog varaždinskog studenta Antu Gustina s kolegama sa kojima je osmislio projekt „Sic Bic“ jučer je primio predsjednik zagrebačke Gradske Skupštine Davor Bernardić. Projektom je osmišljeno postavljanje stanica s biciklima, koje bi omogućile građanima posuđivanje ovog sve popularnijeg prijevoznog sredstva. Nakon registracije smart karticom, pozivom operateru ili SMS-om, korisnik bi dobio šifru lokota, a nakon korištenja bicikl bi ostavio na najbližoj Sic Bic stanici. Bernardić je istaknuo da je ovaj projekt zanimljiv Zagrebu jer bi rasteretio promet i smanjio razinu ispušnih plinova.

OBRAZOVANJE NEZAPOSLENIH OSOBA - U okviru provođenja Mjera aktivne politike zapošljavanja koje se odnose na financiranje obrazovanja nezaposlenih osoba, Područna služba Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Krapina, organizirala je osposobljavanja za CNC operatera, montera solarnih i fotonaponskih sustava te šivače. Programi obrazovanja u koje se uključuju nezaposlene osobe usmjereni su na povećanje zapošljivosti i radne mobilnosti kroz unapređenje njihovih kompetencija i povećanje konkurentnosti.

ISPLATA NOVČANE UMIROVLJENIČKE POMOĆI – Isplata gradske novčane pomoći zagrebačkim umirovljenicima za mjesec srpanj počela je danas putem Hrvatske pošte. Pravo na pomoć imaju umirovljenici s mjesečnim primanjima do 1.500 kuna.

LJETOVANJE ZA DJECU BRANITELJA - Besplatno sedmodnevno ljetovanje za djecu branitelja i civilnih žrtava Domovinskog rata i ove godine organizira Odjel za branitelje grada Zagreba. Na ljetovanje će ići ukupno 550 djece u pet grupa i termina, a osim u Novom Vinodolskom, djeca će biti smještena i u Dugoj Uvali kod Pule.

POVREMENO ZAPOŠLJAVANJE U UGOSTITELJSTVU - Akciju Hrvatske obrtničke komore za izmjenu Zakona o poticanju zapošljavanja kojom se traži da se sezonsko zapošljavanje radnika za obavljanje povremenih sezonskih poslova, osim u poljoprivredi omogući i u drugim djelatnostima, pa tako i u djelatnosti ugostiteljstva i turizma, u potpunosti podržava Obrtnička komora Krapinsko–zagorske županije. Ceh ugostitelja pri Županijskoj obrtničkoj komori o ovoj je temi raspravljao na svakoj svojoj sjednici u novom sazivu, a zaključak je da bi rješavanje ove problematike uvelike olakšalo poslovanje zagorskim obrtnicima koji se bave ugostiteljstvom, odnosno turizmom.

CIKLUS KONCERATA ORGULJE HEFERER - Ciklus koncerata "Orgulje Heferer – Upoznajmo orguljsku baštinu Krapinsko-zagorske županije" organizira se i ove godine, već sedamnaestu godinu za redom. Od srpnja do listopada u sedam crkava diljem županije, gostovat će priznati orguljaši, koji će na koncertima izvoditi bogat repertoar hrvatskih i europskih skladatelja iz različitih razdoblja klasične glazbe. Ciklus koncerata na povijesnim, obnovljenim orguljama počinje koncertom u Crkvi presvetog Trojstva u Krapinskim Toplicama, ove nedjelje, uz Dan općine Krapinske Toplice.

LJETO U DVORCU ORŠIĆ - Manifestacija „Ljeto u dvorcu Oršić – SubTilia 2012. ” nastavlja se večeras. U sedmoj sezoni manifestacije, večeras od 21,00 sat nastupaju sudionici međunarodnog glazbenog seminara u Grožnjanu – Etno Croatia. Riječ je o 30 mladih glazbenika iz cijelog svijeta, a vrsta glazbe kojom će se predstaviti je etno-jazz.

četvrtak, 19. srpnja 2012. www-radio-kaj.hr

SKUPŠTINA JEDNOGLASNO PODRŽALA PROJEKT BORONGAJ - Prijedlog odluke urbanističkog plana uređenja Studentskog kampusa Borongaj danas je jednoglasno prihvaćen na izvanrednoj sjednici Skupštine Grada Zagreba. Gradonačelnik Milan Bandić zadovoljan je što su vijećnici pokazali razumijevanje za ovaj projekt, koji je za Zagreb, kao moderno europsko sveučilišno središte, od presudnog značaja. –Drago mi je da ste pokazali sinergiju na ovom projektu na kojem ja i moji suradnici radimo već pet godina, te ste uspjeli u samo tjedan dana proći sve materijale i na kraju donijeti pozitivnu odluku–, rekao je Bandić. Predsjednik Skupštine Davor Bernardić ističe da kampus treba graditi zbog budućnosti i zbog ljudi, ali i zbog toga što će doprinijeti da imamo moderno europsko sveučilište, kao dio europskog Zagreba i kao dio europske Hrvatske. Budući kampus protezao bi se na 92 hektara, a obuhvaćao bi osam fakulteta, tri tisuće kreveta u studentskim domovima površine 60 tisuća metara kvadratnih, te razne druge sadržaje, uključujući stanove za znanstvene novake, razmjenu studenata i nastavnika, konferencijsku aktivnost i slično, a predviđen je čak i sveučilišni hotel. Za realizaciju projekta planirano je povlačenje 65 milijuna eura iz EU fondova.

VALORIZACIJA ZAGORSKE KLIJETI – Okrugli stol na temu "Turistička valorizacija zagorske klijeti" održan je danas na OPG-u Lovrečić u Krapinskim Toplicama u okviru projekta "Zagorje ti moje blago", Turističke zajednice Krapinsko-zagorske županije i Radija Kaj. Direktorica Turističke zajednice Sanja Škrinjar ističe da je okrugli stol bio namijenjen onima koji planiraju ili su već krenuli u uređenje klijeti u turističke svrhe, kako bi njihova klijet što više nalikovala staroj, tradicijskoj klijeti, kakvih danas gotovo da i više nema. Škrinjar dodaje da interes za ovakav vid turističke ponude definitivno postoji. –Nadomak smo Zagreba koji je veliko tržište, a između ostalog, kroz Zagorje u ljetnim mjesecima prolazi velik broj turista, pa zašto ih ne bi privukli i ovakvim sadržajima-, zaključila je Škrinjar. 

ČESTITKA MLADIM MATEMATIČARIMA - Povodom osvajanja odličja na 53. međunarodnoj matematičkoj olimpijadi u Argentini, mladim zagrebačkim gimnazijalcima čestitku je uputio gradonačelnik Milan Bandić. „Zlato Domagoja Ćevida, učenika V. gimnazije, srebro Matije Baucića i bronca Matije Milišića, Vlatke Vazdar i Borne Vukorepe iz XV. Gimnazije, pokazuju kako Zagreb i Hrvatska imaju iznimne mlade matematičare, talentirane i vrijedne učenike, sjajne profesore i mentore kojima želim mnogo uspjeha u daljnjem školovanju i natjecanjima te da ustraju na putu koji su odabrali“, stoji u gradonačelnikovoj čestitci.

PREOSTALA SLOBODNA MJESTA U SREDNJIM ŠKOLAMA - Nešto više od 160 slobodnih mjesta ostalo je za jesenki upisni rok u zagrebačkim srednjim školama. Od toga ukupno 55 mjesta ima u XII., XV. i XVI. gimnaziji, četiri mjesta ostalo je u Drugoj ekonomskoj školi dok strukovne srednje škole raspolažu sa ukupno 109 mjesta. Upisi u jesenskom roku su od 20. do 22. kolovoza.

PRIJEM ZA ZAGORSKE STUDENTE MEDICINE - Prijem studenata medicine s područja Krapinsko-zagorske županije županica Sonja Borovčak organizira sutra u Općoj bolnici Zabok. Budući da je medicinsko zvanje u Krapinsko-zagorskoj županiji već niz godina kategorizirano kao deficitarno zanimanje, Županija trenutno stipendira 12 studenata medicine, a županica se na sutrašnjem sastanku sa studentima želi upoznati s njihovim planovima, ambicijama i trenutnom statusu na studiju.

NASTUPNI POSJET APOSTOLSKOG NUNCIJA - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić primio je jučer u nastupni posjet apostolskog nuncija mons. Alessandra D'Errica. Nuncij je zahvalio gradonačelniku na dobrodošlici te naglasio da mu je iznimno drago što je došao u Zagreb. Prenio mu je i osobne dojmove pape Benedikta XVI. koji mu je prije puta rekao da dolazi živjeti u prekrasan grad s prekrasnim ljudima. Gradonačelniku Bandiću također je zahvalio na podršci koju nuncijatura ima u Zagrebu, a Bandić je istaknuo da je ponosan na dosadašnje odnose i suradnju te izrazio nadu će u budućnosti biti i još bolji.

HRVATSKA DOMAĆIN SVJETSKOG NATJECANJA U ORANJU - Ovogodišnje Svjetsko natjecanje u oranju održat će se od 07. do 17. rujna u Biogradu na moru. Ovo, 59. po redu natjecanje okupit će dosad najveći broj zemalja u povijesti održavanja te će nastupiti sudionici iz čak 31 zemlje svijeta. Ukupno se očekuje oko tisuću sudionika natjecanja, te oko 15 tisuća posjetitelja. Hrvatsku će predstavljati Tomislav Kuharić iz Krapinsko-zagorske županije i Mario Spudić iz Karlovačke županije.

„BOBOČKA“ NA TREŠNJEVCI - Monodramu „Bobočka“ nastalu po motivima romana „Povratak Filipa Latinovića“, pretpremijerno izvedenu na nedavno održanom prvom zagrebačkom festivalu Miroslav Krleža, moći će se večeras pogledati u Atriju Centra za kulturu Trešnjevka. Početak je u 20,30 sati.

OTKRIJTE KONTINENTALNU HRVATSKU - Projekt „Otkrijte kontinentalnu Hrvatsku“ čiji je cilj strane turiste koji posjećuju hrvatsku obalu privući i na kontinentalni dio Hrvatske, nastavlja se i ove godine. Stranim turistima će se na Graničnom prijelazu Macelj od ovog vikenda dijeliti novi promidžbeni leci s atraktivnom ponudom i brojnim pogodnostima, poput tri besplatna polupansiona u pojedinim hotelima, ručak na OPG-u po izboru i posjet odabranom zagorskom muzeju.

POČINJE „BADL FEST“ – „Badl fest“ naziv je manifestacije kojom će od danas pa do 23. srpnja u Krapinskim Toplicama biti obilježena 150. obljetnica od otvorenja Badlovog kupališta, odnosno prvog uređenog kupališta u Europi, koje je tada Krapinske toplice postavilo na europsku zdravstvenu turističku kartu. Program svečanog otvorenja Badl festa počinje u 20,00 sati u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju, gdje će biti predstavljena monografija“Krapinske Toplice i njihova vrela” uz nastup Sandre Bagarić. 

POSJET ISTANBULSKE DELEGACIJE - Tursku delegaciju istanbulske općine Bayrampasha predvođenu načelnikom Ahmetom Tufekcijem jučer je u Gradskoj upravi primio gradonačelnik Milan Bandić. Tijekom razgovora najavljena je još bolja i intenzivnija povezanost Zagreba i Istanbula. Kako izaslanstvo posjećuje zemlje regije tijekom muslimanskog svetog mjeseca Ramazana, gradonačelnik Bandić iskoristio je priliku da povodom blagdan uputi čestitku svim Muslimanima.

ISPLATA NAKNADE ZA NOVOROĐENČAD - Počela je isplata novčane pomoći za opremu novorođenog djeteta, priopćeno je iz Gradskog ureda za zdravstvo i branitelje. Pomoć primaju korisnici za opremu novorođenog prvog, drugog, trećeg i svakog daljnjeg djeteta rođenog u mjesecu travnju 2010., 2011. i 2012. Pomoć će primiti i korisnici koji su u kolovozu 2011. ostvarili pravo na isplatu drugog obroka novčane pomoći za opremu novorođenog drugog dijeteta. Tu su i korisnici za treće i svako daljnje dijete koji su pravo ostvarili u travnju 2007., 2008. i 2009. godine. Rok za podnošenje zahtjeva korisnika prava na novčanu pomoć za opremu novorođenog djeteta je šest mjeseci od dana rođenja djeteta.

srijeda, 18. srpnja 2012. www-radio-kaj.hr

POTPISAN SPORAZUM O INTEGRIRANOM PRIJEVOZU - Današnjim potpisivanjem ugovora između Grada Zagreba, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije krenulo se u realizaciju projekta integriranog prijevoza. Za realizaciju prve faze u kojoj će se napraviti dva elaborata osigurano je 1,25 milijuna kuna, a dodatni će se elaborati izraditi iduće godine za što će se osigurati 2,5 milijuna kuna. 60% sredstava osigurat će Grad Zagreb, 25% Zagrebačka, a 15% Krapinsko-zagorska županija. Konačna realizacija projekta, kada će putnici doista moći putovati s jednom kartom očekuje se 2018. godine, a vrijednost cijelog projekta procjenjuje se na oko 145 milijuna eura.

URBANISTIČKI PLAN UREĐENJA KAMPUSA BORONGAJ - Urbanistički plan uređenja Studentskog kampusa Borongaj, koji je tema sutrašnje izvanredne sjednice gradske Skupštine, predstavljen je u zagrebačkoj starogradskoj vijećnici. Projekt, koji je poslužio kao podloga za izradu Urbanističkog plana uređenja studentskog kampusa, a koji bi se trebao financirati sredstvima iz strukturnih fondova EU, djelo je arhitekta Hrvoja Njirića. Useljavanje u kampus trebalo bi početi 2017. godine, a na 92 hektara svoje mjesto našlo bi ukupno 20-ak tisuća studenata.

AKTI GRADONAČELNIKA - Konferenciju za novinare uoči sutrašnje izvanredne sjednice Gradske skupštine, na kojoj će jedina točka dnevnog reda biti Prijedlog odluke o izradi Urbanističkog plana uređenja Studentskog kampusa na Borongaju, danas je održao gradonačelnik Zagreba Milan Bandić. Složio se s izjavom ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića da ovaj projekt već dobrano kasni, ali ne krivicom grada. Kratko je komentirao i rebalans gradskog proračuna kojeg Skupština nije prihvatila, jednako kao i lani, kad su se u Skupštini vodile polemike oko cijena vrtića, pa je iu ovom slučaju zatraženo mišljenje resornog ministarstva.

NOVI SUSTAV OZNAČAVANJA ZAGREBAČKIH ULICA - Novi sustav označavanja ulica, trgova i zgrada u Zagrebu predstavljen je u Gradskoj upravi, a prema riječima zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića njime bi se trebao uvesti red u "nered koji vlada zadnjih 30 do 40 godina u označavanju gradskih ulica i trgova". Projekt zamjene pločica s imenima trgova i ulica trajat će oko 4 do 5 godina, a Zagreb će po tom pitanju biti uređen na europski način. Pločice će biti tradicionalne plave boje, a novina je da će pored imena ulice biti i mala pločica ili natpis s informacijama o osobi čije ime ona nosi.

POMOĆ MINISTARSTVA REGIONALNOG RAZVOJA - Trideset i dva sporazuma o dodjeli tehničke pomoći u pripremi za projekte javne poslovne, turističke i kulturne infrastrukture potpisana su u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. Radi se o sporazumima za projekte ukupne vrijednosti pola milijarde eura, koji bi trebali biti realizirani do kraja ove godine. Iz Krapinsko-zagorske županije, u program dodjele tehničke pomoći, uključene su Županija i Zagorska razvojna agencija u suradnji s partnerima: Muzejima Hrvatskog zagorja i Regionalnom energetskom agencijom Sjeverozapadne Hrvatske.

OTVORENI DANI HRVATSKIH KUPINA - Manifestacija „Dani hrvatskih kupina“ svečano je otvorena danas na Trgu kralja Tomislava u Zagrebu. Devetu godinu za redom ovu manifestaciju tradicionalno organiziraju Zagrebačka županija i Grad Zagreb s ciljem promocije i ponude kupina i proizvoda od kupina domaćih proizvođača. Na pet zagrebačkih lokacija, do 9.rujna mogu se kupiti ovi proizvodi po prigodnim cijenama, rekao je otvarajući Dane kupina gradonačelnik Milan Bandić.

MUZEJ GRADA PREGRADE TURISTIČKA POSEBNOST - Muzej Grada Pregrade u akciji Hrvatske turističke zajednice Volim Hrvatsku - Zeleni cvijet, osvojio je prvo mjesto u kategoriji turistička posebnost ili zanimljivost na području Krapinsko-zagorske županije. Ovu laskavu titulu pregradski je Muzej, čiji stalni postav čine ljekarnička, numizmatička i rudarska zbirka, već osvojio 2009. godine.

BADL FEST U KRAPINSKIM TOPLICAMA - Monografija „Krapinske Toplice i njihova topla vrela“ te kulturno-turistička manifestacija „BADL FEST“ bit će predstavljeni sutra povodom proslave 150 godina od izgradnje prvog uređenog kupališta u Krapinskim Toplicama. Predstavljanje će se održati s početkom u 20,00 sati u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice uz nastup sopranistice Sandre Bagarić i glumačke dive Marije Kohn.

NA ZAGREBAČKIM CESTAMA 28 POGINULIH - 28 osoba poginulo je na zagrebačkim cestama u prvih šest mjeseci ove godine, što je šest manje nego u istom razdoblju prošle godine, objavila je Policijska uprava zagrebačka. Najčešći uzrok prometnih nesreća je brzina, i to u svakoj petoj nesreći. Što se tiče prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola ili odbijanja provjere na alkohol, policija je evidentirala 3.791 prekršaj, a dvije trećine tih prekršaja počinile su osobe do 30 godina starosti.

ISPLATA NOVČANE UMIROVLJENIČKE POMOĆI - Gradska novčana pomoć zagrebačkim umirovljenicima za mjesec srpanj, počet će se isplačivati putem Hrvatske pošte od ovog petka, 20. srpnja. Pravo na pomoć imaju umirovljenici s mjesečnim primanjima do 1.500 kuna. Oni koji pomoć nisu primili na kućnu adresu mogu ju podići u poštanskim uredima najkasnije do 02. kolovoza.

PROMJENA TERMINA KUPANJA NA ŠALATI - Termini rekreativnog kupanja za građanstvo na Šalati u narednim danima su izmijenjeni zbog održavanja Finala kupa Hrvatske u vaterpolu za mlađe juniore. Sutra i u petak veliki je bazen otvoren od 13,30 do 17,00 sati a mali bazen do 17,30 sati. U subotu se rekreativci mogu kupati od 11,00 do 17,00 sati a u nedjelju od 13,30 do 19,00 sati. Od ponedjeljka 23. srpnja, bazen radi prema redovnom rasporedu.

SPOMENIK MARIJI JURIĆ ZAGORKI – Inicijativa za postavljanje biste književnice i novinarke Marije Jurić-Zagorke pokrenuta je u Svetom Križu Začretju. Književnica je velik dio djetinjstva provela na imanju Šenjugovo kod Svetog Križa Začretja, a u svetokriškoj župnoj crkvi se i vjenčala, ističe Odbor za gradnju spomenika, čiji se članovi nadaju da će bista biti postavljena već iduće godine kad se obilježava 140. obljetnica rođenja Marije Jurić-Zagorke.

OTVORENA IZLOŽBA HRVATI ZAHVALJUJEMO VAM -„Hrvati, zahvaljujemo vam“ naziv je izložbe fotografija hrvatskih navijača s Eura 2012. koji su gostovali u poljskom Gradu Poznanju, a koja je jučer otvorena na zagrebačkom Trgu bana Jelačića. Kroz 24 fotografije predstavnici Poznanja željeli su se zahvaliti 40 tisuća hrvatskih navijača koji su bodrili svoje predstavnike na prvenstvu u tom gradu. Upravo su naši navijači proglašeni najboljima na Euru, podsjetio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić uoči otvaranja izložbe.

POČINJE ZAGREBAČKA MEĐUNARODNA SMOTRA FOLKLORA - Tradicionalna 46. međunarodna smotra folklora, koja je posvećena dječjem folklornom stvaralaštvu, počinje danas u Zagrebu i trajat će do nedjelje, 22. srpnja. U sklopu festivala nastupiti će oko tisuću sudionika iz 22 mjesta u Hrvatskoj, te iz devet zemalja koji će prikazati svoju tradicionalnu baštinu. Većina festivalskog programa održavat će se na Trgu bana Jelačića.

GODIŠNJA IZLOŽBA HDLU - Godišnja izložba članova Hrvatskog društva likovnih umjetnika bit će otvorena sutra u 20,00 sati, a i ove će godine predstaviti presjek recentnog stvaralaštva sudionika hrvatske umjetničke scene. U tri galerijska prostora Doma hrvatskih likovnih umjetnika, Galeriji Bačva, Galeriji PM i Galeriji Prsten, ova će revijalna izložba posjetiteljima predstaviti raznolika likovna i medijska ostvarenja, koja će, kao i prošle godine, biti organizirana u tematskim cjelinama, temeljenim na izabranim radovima. Izložba će biti otvorena do nedjelje, 26. kolovoza.

PRVI FLAMENKO FESTIVAL U ZAGREBU - Prvi Flamenko festival u regiji održat će se na gornjogradskoj ljetnoj Sceni Amadeo od sutra do subote. Festival je nazvan po slavnoj poemi "Zeleno, volim te zeleno" Federica Garcije Lorce, kojemu je posvećeno prvo izdanje festivala u povodu 75. obljetnice njegove smrti. Predstave nadahnute njegovim stvaralaštvom, flamenko pjevanje, sviranje i ples, na trodnevnom festivalu izvest će sudionici iz Hrvatske, Srbije, Slovenije te Španjolske. Posljednji dan festivala održat će se besplatne radionice flamenko pjevanja i ritma te predavanja o povijesti i razvoju flamenka, a vodit će ih gosti iz Španjolske.

utorak, 17. srpnja 2012. www-radio-kaj.hr

NOVI NAČIN OZNAČAVANJA ZAGREBAČKIH ULICA - Novi sustav označavanja ulica trgova i zgrada u Zagrebu predstavljen je danas u Gradskoj upravi. Prema procjenama Gradske uprave, u naredne četiri godine treba izraditi 160.000 natpisa, a prve zamjene bit će u centru. Ispod imena ulica bit će i kratko objašnjenje po čemu ili kome je ulica dobila ime. Jedina iznimka biti će Gornji Grad gdje će se ostaviti stare ploče koje su napravljene po uzoru na Beč. Prema riječima gradonačelnika Milana Bandića ovime bi trebao biti uveden red u "nered koji vlada zadnjih 40 godina u označavanju gradskih ulica i trgova". Dodao je kako će novac za provedbu projekta biti predviđen u proračunu za iduću godinu, ali je odbio reći koliko će projekt stajati.

NAJAVLJENA 46. MEĐUNARODNA SMOTRA FOLKLORA - Tradicionalna 46. međunarodna smotra folklora koja će se održati u Zagrebu od 18. do 22. srpnja najavljena je na današnjoj konferenciji za novinare u prostoru Kluba književnika. U sklopu festivala nastupiti će oko tisuću sudionika iz 22 mjesta u Hrvatskoj, te iz 9 svjetskih zemalja. Ove godine festival je posvećen djeci koja uče i prikazuju svoju folklornu baštinu, rekla je umjetnička ravnateljica festivala Zorica Vitez. Većina festivalskog programa održavati će se na glavnom zagrebačkom Trgu bana Jelačića, a ulaz na sve priredbe je besplatan.

DANI HRVATSKIH KUPINA – Devetu po redu manifestaciju „Dani hrvatskih kupina i proizvoda od kupina“ sutra će u 09,30 sati na Trgu kralja Tomislava otvoriti zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Manifestacija će trajati do 09. rujna, tijekom koje će građani moći kupiti raznovrsne domaće proizvode od kupina.

PROSTORNI PLAN PARKA PRIRODE MEDVEDNICA - Prostorni plan Parka prirode Medvednica trebao bi biti donesen do sredine iduće godine, a njime je predviđena gradnja još jednog akumulacijskog jezera na sljemenskom Krumpirištu, te tri preinake sljemenske žičare koja je zatvorena sredinom 2007. godine, ističe zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Jezero bi akumuliralo vodu ne samo za vrijeme održavanja sljemenskih skijaških utrka, nego bi imalo i protupožarnu funkciju. U predloženom prostornom planu ucrtane su i tri preinake sljemenske žičare kojima bi se ona produljila te bi počinjala kod tramvajskog okretišta Dolje, a završavala kod sljemenskog vidikovca.

LJETOVANJE ZA DJECU BRANITELJA - Besplatno sedmodnevno ljetovanje za djecu branitelja i civilnih žrtava Domovinskog rata i ove godine organizira Odjel za branitelje Grada Zagreba. Na ljetovanje će ići 550 djece u pet grupa i termina, a osim u Novom Vinodolskom, djeca će biti smještena i u Dugoj Uvali kod Pule. Resorni Gradski ured za ovu je svrhu izdvojio milijun kuna. U realizaciji projekta sudjelovao je i gradski Crveni križ, te Podružnica Vladimir Nazor.

OTKRIJTE KONTINENTALNU HRVATSKU - Projekt „Otkrijte kontinentalnu Hrvatsku“ provodi se već dvije godine kako bi se stranim turistima koji posjećuju hrvatsku obalu ukazalo na raznovrsnost ponude hrvatskog turizma izvan ljetne sezone. U sklopu projekta od ovog će se vikenda na Graničnom prijelazu Macelj gostima koji ulaze u Hrvatsku dijeliti novi promidžbeni leci s atraktivnom ponudom, a u Turističkoj zajednici Krapinsko-zagorske županije vjeruju da će njima uspjeti animirati turiste da u drugom dijelu godine posjete i ovaj dio Hrvatske, ističe direktorica Sanja Škrinjar.

POČELO UREĐENJE JEZERSKE ULICE - Počeli su radovi na uređenju Jezerske ulice u zagrebačkoj četvrti Trešnjevka. Problem te ulice je činjenica da je duga 600 metara i bila je prevelik zalogaj za Vijeće četvrti koje nije moglo samo financirati kompletnu obnovu. Zato je Vijeće predložilo Gradskom uredu za izgradnju grada, graditeljstvo i komunalne poslove da ulicu uvrsti u plan prioriteta, budući da je riječ o važnoj gradskoj prometnici, čije je uređenje nužno. Osim ove ulice, kompletno se rekonstruiraju i Vinkovačka i Biokovska ulica.

PREDSTAVNICI UDRUGE MOBBING KOD GRADONAČELNIKA - Predstavnike Udruge Mobbing jučer je u Gradskoj upravi primio gradonačelnik Milan Bandić. Udruga radi na senzibiliziranju javnosti za probleme mobbinga kao i stručnog savjetovanja žrtava zlostavljanja na radnom mjestu. Ovom prigodom, predstavnici udruge su se zahvalili gradonačelniku na dosadašnjoj suradnji te najavili proširenje djelatnosti, odnosno osnivanje organizacije Socijalno poduzetništvo „Feniks“ koja će se baviti problemima starijih i nemoćnih sugrađana. Gradonačelnik Bandić je pohvalio njihov rad te obećao, shodno mogućnostima gradskog proračuna, podržati svaku dobru i korisnu inicijativu.

POTPISIVANJE UGOVORA O INTEGRIRANOM PRIJEVOZU - Potpisivanje ugovora o realizaciji I. faze sustava integriranog prijevoza putnika i tarifno prijevozničke unije na području Grada Zagreba, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije, bit će održano u prostorijama Zagrebačke županije sutra u 11,00 sati. Ugovor će potpisati gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić i v.d. županice Krapinsko-zagorske županije Sonja Borovčak

PRIVREMENA REGULACIJA PROMETA ZA KRUGE – Privremena regulacija prometa uvedena je u ulicama Kruge i Pile zbog opsežnih radova na rekonstrukciji vrelovoda. Ulice će biti zatvorene za sav promet od Rujničke do ulice Pile I do 31. srpnja te na dijelu od Rujničke do Slavonske avenije od 31. srpnja do 17. kolovoza. Obilazni pravac za vrijeme navedenih radova su: Slavonska avenija – Hrvatske bratske zajednice – Ulica grada Vukovara – Kruge i obrnuto.

IZLOŽBA IZ TRIJU RAZLIČITIH ZBIRKI MUZEJA MIMARA - Izložba pod nazivom „Tri teme iz fundusa Muzeja Mimara“ otvara se u zagrebačkom Muzeju Mimara, večeras u 20,00 sati. Bit će predstavljeni umjetnički predmeti iz triju različitih muzejskih zbirki: stakla, slikarstva, crteža, grafika i iluminacija, čime se želi ukazati na bogatu raznovrsnost umjetničke zbirke velikog donatora Ante Topića Mimare (1898 – 1987.) i na kontinuiranu stručnu i znanstvenu obradu zbirke. Izložba će biti otvorena do 14. listopada.

„BADL FEST“ U KRAPINSKIM TOPLICAMA - Monografija „Krapinske Toplice i njihova topla vrela“ te kulturno-turistička manifestacija „BADL FEST“ bit će predstavljeni u četvrtak, 19. srpnja povodom proslave 150 godina od izgradnje prvog uređenog kupališta u Krapinskim Toplicama. Predstavljanje će se održati s početkom u 20,00 sati u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice uz nastup sopranistice Sandre Bagarić i glumačke dive Marije Kohn. 

MODNI BUVLJAK - Modni buvljak u sklopu Ljetnog diskonta kulture održat će se danas u Centru za kulturu Trešnjevka od 18,00 do 22,00 sata. Na njemu se može kupovati, prodavati, mijenjati odjeća kao i ostali modni dodaci kao što su nakit, torbe i slično.

POPUNJENA SVA MJESTA U SREDNJOJ ŠKOLI PREGRADA – Interes za nastavkom obrazovanja u Srednjoj školi Pregrada i ove je godine bio velik. Tome u prilog govori činjenica da su svi obrazovni programi popunjeni još u prvom krugu ljetnog upisnog roka. Velik interes vladao je i za smještajem u Učeničkom domu Pregrada, gdje također više nema slobodnih mjesta.

PRVI FLAMENKO FESTIVAL - Prvi Flamenko festival održat će se od četvrtka, 19. do subote, 21. srpnja na gornjogradskoj ljetnoj Sceni Amadeo. Manifestacija je nazvana po slavnoj poemi "Zeleno, volim te zeleno" Federica Garcije Lorce, kojemu je posvećeno prvo izdanje festivala u povodu 75. obljetnice njegove smrti. Na trodnevnom festivalu bit će izvedene predstave nadahnute njegovim stvaralaštvom, flamenko pjevanje, sviranje i flamenko ples, a sudjeluju umjetnici iz Hrvatske, Srbije, Slovenije i Španjolske. U subotu su organizirane besplatne radionice flamenko pjevanja i ritma te predavanja o povijesti i razvoju flamenka, a vodit će ih gosti iz Španjolske.

ponedjeljak, 16. srpnja 2012. www-radio-kaj.hr

NAJAVLJEN „SNOW QUEEN TROPHY 2013“. - Konferencija za novinare, kojoj je prethodila redovna tehnička inspekcija, održana je danas na Sljemenu, povodom provjere tehničkih detalja vezanih uz organizaciju „Audi FIS Svjetskog kupa Vip Snow Queen Trophy“ 2013. godine u Zagrebu. Ženska noćna utrka sljedeće godine održat će se u petak 04. siječnja, dok je u nedjelju, 06. siječnja na rasporedu muška dnevna utrka te, popodne, humanitarna utrka skijaških legendi. Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić istaknuo je da će Grad i ove godine podržati utrku, i to sa pet milijuna kuna, te je izrazio nadu da će Ivica Kostelić ove godine na Sljemenu konačno osvojiti zlatnu medalju. 

PRVO HRVATSKO ZLATO NA MATEMATIČKOJ OLIMPIJADI - Zlatnu medalju na 53. međunarodnoj matematičkoj olimpijadi koja je održana od 04. do 16. srpnja u Mar del Plati u Argentini, osvojio je Domagoj Ćevid, učenik 3. razreda zagrebačke V. gimnazije. Riječ je o prvome hrvatskome zlatu na ovom prestižnom svjetskom natjecanju. Srebrnu medalju osvojio je Matija Bucić, učenik XV. zagrebačke gimnazije. Njegovi kolege Matija Milišić, Vlatka Vazdar i Borna Vukorepa osvojili su brončane medalje, dok je Verner Vlačić iz Prve sušačke gimnazije u Rijeci osvojio pohvalu.

UREĐENJE STUDENTSKOG KAMPUSA NA BORONGAJU - Sastanci Odbora za komunalno gospodarstvo i Odbora za zaštitu okoliša sa predstavnicima zagrebačkog Gradskog ureda za prostorno uređenje održani su danas u prostoru Gradske skupštine. Tema oba sastanka bila je vezana uz pitanje urbanističkog plana uređenja studentskog kampusa Borongaj. Članovi odbora željeli su se informirati o pitanju koje se prošlog četvrtka našlo na stolu skupštinskih zastupnika te se tražilo iznenadno stavljanje na hitni postupak, rekao je Jurica Meić, predsjednik Odbora za komunalno gospodarstvo. Odgovore na zatražena pitanja od resornog Gradskog ureda odbori će dobiti najkasnije do četvrtka, kada će se održati izvanredna sjednica Gradske skupštine na tu temu.

DALJNJI PORAST BROJA PUTNIKA NA GP MACELJ – Ukupan promet od 330.571 putnika zabilježen je na graničnom prijelazu Macelj tijekom proteklog vikenda. U Hrvatsku je ušlo 184.990 putnika a izašlo 145.580, što je ukupno gledajući, 5 posto više nego vikend ranije. Tijekom vikenda na ulazak u Hrvatsku čekalo se do 15 minuta. Na izlasku, kolona vozila se povremeno protezala do 1,5 kilometar u unutrašnjost zemlje, zbog čega se čekalo do pola sata. Daljnji porast prometa tijekom vikenda na GP Macelj očekuje se sve do sredine kolovoza.

JOŠ MJESTA U ZAGORSKIM SREDNJIM ŠKOLAMA - U zagorske srednje škole u dva kruga ljetnog upisnog roka upisano je 1497 učenika i za jesenski rok ostala su 73 slobodna mjesta. Za sve koji se nisu upisali u ljetnom roku, prijave za upis u jesenskom su 20. kolovoza.

DOPUŠTENO JAVNO OKUPLJANJE NA MARKOVOM TRGU - Javna okupljanja i mirni prosvjed na Markovu trgu, izmjenama Zakona o javnom okupljanju dopuštena su od jučer, nakon punih sedam godina. No uvedena su ograničenja, pa je tako javno okupljanje dozvoljeno na 10 metara od Sabora i Vlade te 20 metara od Ustavnog suda. Prostor tom prilikom treba biti primjereno označen, a javno okupljanje i mirni prosvjed na Markovu trgu bit će moguć od 08,00 do 22,00 sata. Broj sudionika ograničen je na 1.500.

UDRUGE PROTIV RADOVA NA CVJETNOM - Kako radove popločenja Cvjetnog trga i okolnih ulica smatraju nezakonitima, jer novac za njih nije osiguran Programom gradnje objekata i uređaja komunalne strukture, Udruge Pravo na grad i Zelena akcija, kako navode u priopćenju, podnijele su prijavu građevinskoj inspekciji, Ujedno, od SDP-a i HNS-a zahtijevaju kao nositelje vlasti na gradskoj i državnoj razini, da odmah zaustave radove. Ovo popločenje samo je paravan za pogodovanja Hoto grupi, stoji u priopćenju udruga.

ZAVRŠIO TABOR FILM FESTIVAL - Talijanski film Il Capo, redatelja Yurija Ancarania odnio je pobjedu u oštroj konkurenciji s više od sto dokumentarnih, igranih, animiranih i eksperimentalnih filmova u međunarodnom i domaćem programu na 10. Tabor Film Festivalu. Veronikina lubanja za najbolji film u domaćoj konkurenciji otišla je u ruke mladoj redateljici Barbari Vekarić za film Prva dama Dubrave. 

DIPLOME HRVATSKOG I FRANCUSKOG SVEUČILIŠTA - Diplome diplomskoga studija Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišta u Orléansu iz područja bioindustrije dobilo je osam studentica i jednog studenta treće generacije na svečanosti u zagrebačkom Rektoratu. Diplome su uručili rektor zagrebačkog sveučilišta Aleksa Bjeliš i profesor Daniel Hagege sa Sveučilišta u Orléansu, ujedno jedan od koordinatora tog studijskog programa. Ovom prilikom francuski veleposlanik u Hrvatskoj Jerome Pasquier izrazio je zadovoljstvo suradnjom dvaju sveučilišta, istaknuvši njenu važnost i u ukupnoj suradnji Francuske i Hrvatske koja će biti primjer i drugim francuskim i hrvatskim sveučilištima.

MEĐUNARODNA SMOTRA FOLKLORA - Ovogodišnja 46. međunarodna smotra folklora posvećena je djeci, odnosno tradicionalnoj baštini koju uče i prikazuju djeca kroz pjesmu, ples, dječje igre i običaje. Pod nazivom „Djeca i folklor“ Smotra će se održati na nekoliko zagrebačkih lokacija , Scena Gradec, Trg bana Jelačića i Centar mladih Ribnjak gdje će se od 18. do 22. srpnja predstaviti brojne dječje folklorne skupine i pojedinci iz Hrvatske i deset zemalja.

SAMOBOR TRAŽI NAJSTARIJU KNJIGU - Pokrenuta je velika ljetna potraga za najstarijom knjigom na samoborskom području. U obzir dolaze knjige tiskane prije 1900-te godine, a svi zainteresirani za ovu akciju mogu prijaviti stare knjige u Gradskoj knjižnici Samobor do 31. kolovoza gdje će biti izvršen prijem knjiga, a vlasnicima izdane potvrde o preuzimanju. Sve primljene knjige bit će procijenjene od strane ovlaštenog stručnjaka i izložene na prigodnoj izložbi povodom Grada Samobora sredinom listopada.

petak, 13. srpnja 2012. www-radio-kaj.hr

ZAGREBAČKI MODEL NA KONFERENCIJI U STOCKHOLMU - Na konferenciji „Socijalni rad i socijalni razvoj 2012: Akcija i utjecaj“ koja je ovaj tjedan održana u Stockholmu sudjelovala je Marinka Bakula-Anđelić, iz zagrebačkog Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom. Izlažući na temu “Politika Grada Zagreba u izjednačavanju mogućnosti za osobe sa invaliditetom”, predstavila je specifičan model koji Grad Zagreb sustavno razvija u skladu sa vlastitim strateškim dokumentima temeljenim na Konvenciji UN-a o pravima osoba s invaliditetom te programe i projekte koji se provode za osobe s invaliditetom.

OTVORENA AMBULANTA U NOVOM ČIĆU - Ambulanta obiteljske medicine otvorena je danas u velikogoričkom naselju Novo Čiće. Kako je istaknuo župan Stjepan Kožić i ovim primjerom Zagrebačka županija pokazuje kako kvalitetnu primarnu zdravstvenu zaštitu želi približiti svakom svojem stanovniku. U ovogodišnjem županijskom proračunu za zdravstvo je osigurano ukupno 25 milijuna kuna, a uz decentralizirana sredstva, tu je 9 milijuna kuna vlastitih sredstava.

KVOTE ZA UPIS U 1. GODINU DIPLOMSKOG STUDIJA - Senat sveučilišta u Zagrebu donio je odluku o kvoti upisa studenata u prvu godinu diplomskog studija sljedeće akademske godine, priopćeno je danas na konferenciji za medije u auli Rektorata Sveučilišta u Zagrebu. Na Sveučilištu u Zagrebu tako je osigurano ukupno 8847 mjesta za upis studenata na diplomske studije, od čega je 7631 mjesto osigurano za redovite studente, 975 mjesta za izvanredne te 241 mjesto za studente strane državljane. Kao i prethodnih godina, očekuje se da će Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta i Sveučilište u Zagrebu sklopiti ugovor o subvenciji participacija u troškovima studija. 

MEDALJE MLADIM ZAGREBAČKIM INFORMATIČARIMA - Dvije srebrne i dvije brončane medalje na 19. srednjoeuropskoj informatičkoj olimpijadi CEOI 2012. u mađarskom gradu Tati, održanoj od 7. do 13. srpnja, osvojila su četvorica učenika zagrebačkih srednjih škola. Antun Razum, učenik 4. razreda zagrebačke XV. gimnazije i Tomislav Tunković, učenik 4. razreda zagrebačke Gimnazije Lucijana Vranjanina osvojili su srebrne medalje, a Marin Tomić, učenik 3. razreda zagrebačke V. gimnazije i Dominik Gleich, učenik 2. razreda XV. gimnazije osvojili su brončane medalje.

TISUĆU POZIVA „TELEFONČIĆU“ - Zagrebačko savjetovalište Telefončić za rani razvoj djece, iako je tek nedavno počelo s radom, do sada je primilo tisuću poziva. Roditelje i skrbnike zanima sve, od zdravlja njihove djece do toga kako reagirati u određenoj situaciji. Tim Telefončića čine stručnjaci od socijalnih pedagoga do patronažnih sestara koje nastoje tijekom razgovora stručnim savjetima što više pomoći roditeljima. Telefončić radi svakim danom od 07,00 do 22,00 sata, kao i vikendom i praznicima, a njegov broj je 01/ 48 50 555.

SKUPŠTINA PREDLOŽILA ČOVIĆA ZA JOŠ JEDAN MANDAT - Većinom glasova u Gradskoj skupštini predloženo je da se Ivi Čoviću da novi četverogodišnji mandat, no zadnju riječ ima Skupština  zagrebačkog Holdinga. Ovaj zaključak prihvaćen je jučer većinom glasova Gradske skupštine, a protiv su bili Klubovi HDZ-a i HSS-a. Kako je obrazložio resorni skupštinski Odbor za izbor i imenovanje, Čovićev sadašnji mandat ističe 12. kolovoza, pa se njegovim novim imenovanjem za predsjednika Uprave sprječava kriza upravljanja Holdingom.

GRADNJA BRZE CESTE OD MOKRICA DO MARIJE BISTRICE – Ponude za gradnju prvih 1.300 metara brze ceste od Zaboka prema Mariji Bistrici bit će otvorene početkom kolovoza, ističe Željko Horvat, pročelnik Upravnog odjela za promet Krapinsko-zagorske županije, te dodaje da je za radove država osigurala 25 milijuna kuna bez PDV-a. Horvat dodaje da će 18. srpnja biti raspisan natječaj za obnovu državne ceste od Tuhlja prema Klanjcu, što će stajati oko 52 milijuna kuna.

OBLJETNICA GALERIJE KLOVIĆEVI DVORI - Povodom obilježavanja 30. obljetnice Galerije Klovićevi dvori, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić sastao se s ravnateljicom Galerije Marijom Viculin, koja mu je predstavila programe i planove Galerije. Između ostalog, razgovarali su o aktualnim pripremama za izložbu renesansnog majstora Julija Klovića koja će biti otvorena u studenom i trajati će tri mjeseca. -Grad je uvijek prepoznavao i podržavao ovakve kvalitetne projekte koji učvršćuju i promoviraju Zagreb na karti kulturnih metropola Europe-, rekao je tom prilikom gradonačelnik Bandić.

IZLOŽBA O GLOBALNOM ZATOPLJENJU - Edukativna izložba o globalnom zatopljenju, koje je predmet brojnih rasprava, otvorena je na Dječjem odjelu Knjižnice Ivana Gorana Kovačića, u Ulici grada Vukovara 35, do 31. srpnja. Cilj je educirati mlade o zaštiti okoliša i utjecaju globalnom zatopljenja koji j sve pogubniji za floru i faunu.

ZDRAVSTVENIM USTANOVAMA 21 MILIJUN KUNA – Odlukom Vlade Republike Hrvatske, zdravstvenim ustanovama na području Krapinsko-zagorske županije bit će raspoređen 21 milijun i 336 tisuća kuna decentraliziranih sredstava. Od navedenog iznosa, 11 milijuna i 126 tisuća kuna dobila je Opća bolnica Zabok, koja će 9 milijuna i 250 tisuća kuna utrošiti za otplatu kredita. Županijski Zavod za javno zdravstvo dobio je 6 milijuna kuna za dovršenje prostora u Zaboku i nabavku potrebne laboratorijske opreme. Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice dobila je milijun i 500 tisuća kuna, županijski Dom zdravlja milijun i sto tisuća a Zavod za hitnu medicinu milijun kuna.

ETNO FESTIVAL U CVETLINU – Etno festival Cvetlin 2012. bit će održan sutra od 17,00 sati. Riječ je o festivalu koji će ove godine doživjeti svoje 26. izdanje, a koji ima za cilj očuvanje tradicionalne narodne glazbe sjeverozapadne Hrvatske, kojoj su okosnica violine i kontrabas, a kao prateći, uglavnom, žičani instrumenti. Prvi dio festivala bit će natjecateljskog karaktera, nakon kojeg već tradicionalno slijedi zabavni dio pod nazivom „Vužgi bajs!“ na kojem nastupaju pobjednici festivala.

IZLOŽBA "GALERIJA FORUM - JEDNA ZAGREBAČKA PRIČA" - Izložba "Galerija Forum - jedna zagrebačka priča" bit će otvorena sutra u spomenutoj Galeriji U SKLOPU Kulturno informativnog centra i to točno na dan kada je prije 43 godine u njoj otvorena prva izložba kojom je ta galerija počela svoje djelovanje na hrvatskoj i široj kulturnoj sceni. Ovom izložbom Galerija Forum podsjetit će svoje posjetitelje na programski kontinuitet te galerije umjetničkim radovima njezinih osnivača, katalozima, plakatima, fotografijama i video-dokumentacijom.

MARATON PORTRETA NA ŠTROSU - Maraton portreta održat će se u sklopu Gornjogradske likovne kolonije sutra na Štrosu od 17,00 do 20,00 sati. Tako će umjetnici, svaki na svoj način prikazati razne tehnike, pristupe izrade i različite načine likovnog promišljanja portreta. Time svi zainteresirani za 50 kuna mogu postati vlasnici vlastitog portreta i to originalnog umjetničkog djela.

VODOOPSKRBA RUGVICE - Vodoopskrbni sustav Zagreb-istok od velike je važnosti za općinu Rugvica, istaknuto je prilikom proslave Dana općine. Tamošnji distributer vode - Dukom, kupuje vodu od Vodovoda Zagreb po visokoj cijeni u koju se uračunavaju svi troškovi proizvodnje i distribucije vode, gubitaka u mreži, obnove i razvoja mreže. Župan Stjepan Kožić, ovom prigodom pozvao je općine i gradove, uključene u projekt vodoopskrbe istoka Županije, na dogovor oko zajedničkog distributera te rješavanja imovinsko pravnih odnosa na trasi cjevovoda.

LJETNO KINO NA BUNDEKU - Besplatno Kino na jezeru Bundek počinje danas i trajati će do 11. kolovoza svakog petka i subote. Na repertoaru su brojni filmski hitovi kao što su , Bruno, Šumska družina, Aleksandar Veliki i Milijunaš s ulice. Kino na jezeru donosi istovremeno projekcije dva različita filma na dva platna, s početkom od 21,30 sati.

LJETO U MAKSIMIRU - Na maloj pozornici u sklopu programa Ljeta u Maksimiru ove nedjelje koncert će održati Deny Elvis Band. Uz besplatan ulaz, program traje od 18,00 do 20,00 sati.

četvrtak, 12. srpnja 2012. www-radio-kaj.hr

GUP PROŠAO, REBALANS NE - U nastavku rada zagrebačke Gradske skupštine zastupnici su jednoglasno prihvatili izmjene GUP-a. Svi su jedinstveni kako je ovaj postupak trebalo pokrenuti da bi se konačno mogli donositi prostorni planovi. Za razliku od toga, donošenje rebalansa proračuna odgođeno je za jesen. Kako se navodi u zaključku, traži se, da im se dostave podaci oko 'krpanja' minusa koji je nastao prethodnih godina zbog izgradnje komunalne infrastrukture ukupne vrijednosti 802 milijuna kuna.

BANDIĆ DEMONSTRATIVNO NAPUSTIO SJEDNICU - Današnju sjednicu zagrebačke Gradske skupštine, prilikom utvrđivanja dnevnog reda, demonstrativno je napustio gradonačelnik Milan Bandić. Razlog njegovog odlaska sa suradnicima iz Gradske uprave je bio taj, što su zastupnici odbili staviti na dnevni red njegov prijedlog za izradu prostornog plana sveučilišnog kampusa Borongaj. Gradonačelnik je prije odlaska sazvao hitnu konferenciju za novinare na kojoj je istaknuo da je takav čin skandalozan i da se time gube tri mjeseca, jer sljedeće sjednice Skupštine neće biti do jeseni.

CESTE U SREDIŠTU PAŽNJE - Na aktualnom satu današnja sjednice Skupštine Krapinsko-zagorske Županije vijećnike je najviše zanimalo, kako napreduju projekti obnove ili gradnje državnih cesta na području Zagorja. Pročelnik Željko Horvat je istaknuo, da će početkom kolovoza biti otvorene ponude za gradnju prvih 1.300 metara brze ceste od Zaboka prema Mariji Bistrici, za što je osigurano oko 25 milijuna kuna. Što se tiče obnove državne ceste od Dubrovčana do Klanjca, 18. srpnja slijedi raspisivanje natječaja, a vrijednost radova je 52 milijuna kuna. Vijećnike je također zanimala stabilnost županijske vlasti, s obzirom na medijske napise da ZDS izlazi iz koalicije. Predsjednik Skupštine Višeslav Ćuk (ZDS) nije to želio komentirati, tek je kratko odgovorio, da je to pitanje za predsjednika ZDS-a Stanka Belinu. Na sjednici je prihvaćen i prijedlog prvog ovogodišnjeg rebalansa proračuna, koji je tehničke prirode. Osim toga, prihvaćeno je i izvješće o obavljenoj financijskoj reviziji Krapinsko-zagorske županije za 2011. godinu, kojim je ustanovljeno da je Županija poslovala bez grešaka.

TUČA U ZAGORJU - Velike štete na području gradova Donja Stubica, Oroslavje i Zabok, te općina Gornja Stubica i Marija Bistrica prouzročila je noćašnja tuča. Na pojedinim područjima padala je tuča i do veličine oraha i napravila velike štete na poljoprivrednim kulturama i na pojedinim objektima. Zrna tuče zadržala su se na tlu i do jutarnjih sati. Šteta će se utvrditi naknadno, kada nadležne općinske i gradske službe izađu na teren.

MARIJA BISTRICA SLAVI - Na Svetkovinu Majke Božje Bistričke, sutra Marija Bistrica slavi Dan župe i Općine. Tim povodom večeras je tradicionalna procesija od Crkve na otvorenom Blaženog Alojzija Stepinca do Prasvetišta na Vinskom Vrhu, gdje će misu u 22,00 sata predvoditi prelat Juraj Batelja. Sutra, na samu Svetkovinu mise su u Svetištu po blagdanskom rasporedu u 7.30, 09, 11,00 i 18,00 sati. U 11,00 sati je mlada misa koju će predvoditi vlč. Nikola Platužić, koji je zaređen 16. lipnja u zagrebačkoj katedrali.

VIŠE LEGALIZIRANIH PRIKLJUČAKA NA VODU - Zajednički tim Direkcije Zagrebačkog holdinga i podružnice Vodoopskrba i odvodnja u dvomjesečnoj akciji legalizacije priključaka na vodu i odvodnju, koju provodi od 25. travnja, zabilježen je 30-postotni rast broja ugovora o vodoopskrbnom i kanalskom priključku u usporedbi s prosjekom prethodnih godina.


TRI EUROPSKA PLESNA PROJEKTA - U tri europska plesna projekta koji potiču razvoj plesne struke i mladih hrvatskih plesača i koreografa - "Beyond Fronta", "Spazio" i "Choreoroam", sudjeluje Hrvatski institut za pokret i ples. Projekt "Choreoroam" je počeo u Rotterdamu, sada je u Zagrebu, gdje ga od 08. do 15. srpnja vodi istaknuta koreografkinja Ann van der Broeke, te će se nastaviti u Italiji, Engleskoj i Španjolskoj. Sudionici projekta, koji su iz tih zemalja, kroz projekt istražuju ideje o ulozi plesa i umjetnosti. Javni prikaz njihovog rada održat će se u subotu,14. srpnja u Zagrebačkom plesnom centru.


UREĐENJE SREDIŠTA JASTREBARSKOG - Prva faza sanacije dijela Ulice kralja Tomislava u Jastrebarskom završena je tijekom proteklog tjedna. Nastavljeni su radovi na izradi kanalizacijskih i vodovodnih okna, uređenju posteljice prometnice, a spajati će se i potrebni priključci vodovoda i odvodnje. Istovremeno se izvode radovi na sanaciji udarnih jama i mrežastih pukotina na Radničkoj ulici te prekopima i nogostupu kod ambulante. Protekli je tjedan ujedno izveden i popravak lokalne ceste Bukovac – Paljugi, a u tijeku su radovi na sanaciji lokalne ceste Kupeč dol – Velika vrata.

STARI OBRTI IVANIĆA - „Obrtnici starog Ivanića“ naziv je izložbe koja se može razgledati u Turističkoj zajednici Zagrebačke županije, u Preradovićevoj 42. Kroz izložbu prikazana je bogata povijest obrtništva starog Ivanića, a prati se priča tridesetak obrtnika i njihovih obitelji koje pokazuju tradiciju obrtničkog nasljeđivanja. Izložba je otvorena do 16. srpnja.

LJETNA TURNEJA TEATRA KEREKESH - Ljetna turneja 2012. Teatra Kerekesh, u sklopu koje će biti odigrano više od 20 autorskih predstava varaždinskog glumca i prvaka drame zagrebačkog HNK-a Ljubomira Kerekeša u više od 20 gradova cijele Hrvatske završit će 31. kolovoza na varaždinskoj manifestaciji „Špancirfest“ izvedbom predstave „Ufuraj se i pukni“. Radi se o ukupno tri predstave varaždinskog HNK-a čiju režiju potpisuje Ljubomir Kerekeš i to su „Dimnjačar“, „Skupština“ i najnovija predstava "Ufuraj se i pukni".

SEGWAY CITY TOUR ZAGREB - U noćnom osvježenju, u Zagrebu, na Segway osobnom transporteru već 5. godinu za redom mogu uživati gosti, ali i Zagrepčani koji odluče na ovaj jedinstven način upoznati grad, provesti se njegovim trgovima i ulicama i obići povijesne znamenitosti. U pratnji instruktora, uz prethodnu obuku vožnje, gosti mogu birati nekoliko programa. Na internetskoj stranici TripAdvisor, najvećoj internet stranici sa savjetima o putovanjima, Segway City Tour Zagreb zauzima prvo mjesto na listi zagrebačkih aktivnosti.

„VEČERI NA GRIČU“ - Slovački ansambl Cappella Istropolitana održat će koncert u Atriju galerije Klovićevi dvori večeras od 21,00 sat u sklopu fesstivala „Večeri na Griču“. Sutra u istom prostoru nastupa izraelski Ansambl Yamma dok će u subotu koncert u crkvi svete Katarine održati Ansambl Zefiro iz Italije, također s početkom u 21,00 sat.

PREDSTAVA „ZVIJEZDE“ NA TREŠNJEVCI - Autorsku predstavu „Zvijezda“ Irene Bausović, glumice i lutkarice zadarskog Kazališta lutaka može se pogledati u Atriju Centra za kulturu Trešnjevka od 21,00 sat u sklopu Prvog ljetnog diskonta kulture.

srijeda, 11. srpnja 2012. www-radio-kaj.hr

MOST MILJANA PONOVNO POVEZAO HRVATSKU I SLOVENIJU – Novi prekogranični most Miljana, koji preko rijeke Sutle povezuje Hrvatsku i Sloveniju, danas je otvorio ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić. Tom prilikom, ministar je rekao da mu je izrazito drago što je most konačno pušten u funkciju, posebno zbog lokalnog stanovništva sa obje strane granice, koje je ovaj dan čekalo još od 2008. godine. –Ovaj projekt dobar je primjer kako treba povezivati dvije države, a mogu vam reći da sa slovenskom stranom nastavljamo razgovore oko gradnje još novih mostova i obnove postojećih duž hrvatsko-slovenske granice-, rekao je ministar Hajdaš Dončić. Gradnja mosta stajala je 3,1 milijun kuna a sagrađen je pokraj starog, koji će biti konzerviran i zaštićen.

GRADONAČELNIK BANDIĆ O REBALANSU PRORAČUNA – Redovnu konferenciju za novinare uoči sjednice Gradske skupštine, održao je danas gradonačelnik Milan Bandić u prostorijama Gradske uprave. Gradonačelnik Bandić izrazio je uvjerenje kako će sutrašnje rasprave biti konstruktivne, te da će gradski zastupnici prihvatiti prijedlog rebalansa proračuna. –Ne vidim nikakvih razloga da to ne učine, isto tako i prijedlog izmjene Generalnog urbanističkog plana, nakon čega se može krenuti s javnom raspravom-, rekao je gradonačelnik Bandić.

BELGIJSKA DELEGACIJA U HOLDINGU - U posjet Zagrebačkom holdingu stigla je delegacija belgijske agencije zadužene za promociju i prodaju proizvoda i usluga flamanskog vrtlarstva, poljodjelstva te poljoprivredno-prehrambenog sektora. Glavne teme sastanka bile su razmjena informacija o tržištima Hrvatske i Belgije te mogućnost poslovne suradnje ovih dviju tvrtki, s posebnim naglaskom na suradnju s podružnicama Zrinjevac i Tržnice Zagreb zbog srodnih djelatnosti.

ZAGREB PODUPIRE SVOJE SPORTAŠE - Novoizabrano vodstvo Zagrebačkog sportskog saveza na čelu s predsjednikom Branimirom Bašićem, primio je gradonačelnik Milan Bandić. Čestitavši im, naglasio je kako je Grad Zagreb uvijek bio dobar partner sa Zagrebačkim sportskim savezom i obećao da će, unatoč krizi i nedostatku sredstava, Savezu biti osigurana sredstva za rad. Izrazio je nadu da će ta sredstva biti ravnomjerno raspoređena svim uspješnim sportašima.

KUĆA A.G. MATOŠA - Osma sjednica Odbora za izgradnju "Kuće Antuna Gustava Matoša - kulturnoga centra u Tovarniku" održana je u Zagrebu, kako bi se razmotrila mogućnost završetka gradnje do 13. lipnja 2013., kad se obilježava 140. obljetnica Matoševa rođenja. Članovi odbora prethodno su posjetili zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića, koji im je obećao kako će izgradnju Matoševe kuće poduprijeti u mjeri kao i Vlada Republike Hrvatske. Do sada je uloženo 11,5 milijuna kuna sredstava Vlade i Grada Zagreba, a za preostale radove te izvedbu stalnoga spomen postava i opremanje svih sadržaja potrebno još 9,5 milijuna kuna.

U ZAGREBU SVE VIŠE TURISTA - Sve više turista dolazi u Zagreb. Tako je u lipnju hrvatsku metropolu posjetilo 72.883 turista koji su ostvarili 128.456 noćenja, što je u odnosu na lanjski lipanj porast od 6 posto u dolascima i 11 posto u noćenjima. Strani gosti ostvarili su 7 posto više dolazaka te 12 posto više noćenja nego godinu ranije a najviše ih je iz SAD-a, Njemačke, Španjolske, Japana te Italije.

IZDAVANJE OKOLIŠNIH DOZVOLA - Na koordinacijskom sastanku EU projekta "eEnviPer", u Bariju u Italiji, proteklih su dana sudjelovali predstavnici Krapinsko-zagorske županije prevođeni zamjenikom županice Anđelkom Ferek-Jambrekom. Cilj projekta, u kojem sudjeluje pet europskih regija, je poticanje na korištenje svih mogućnosti interneta kada je riječ o upravljanju okolišem, procesu izdavanja okolišnih dozvola i ostalim uslugama e-Vlade vezanih za zaštitu okoliša. Na sastanku u Bariju istaknuto je da su tijela javne vlasti uložila u napredne sustave e-uprave u nekim područjima, dok se za okolišne dozvole još uvijek uglavnom koristi e-pošta i zajednički poslužitelj.

POTICANJE PROIZVODNOG PODUZETNIŠTVA - Zagrebačka županija dodijelit će 300 tisuća kuna kapitalne pomoći malim gospodarstvima za izradu projektne dokumentacije za gospodarske objekte. Prednosti imaju poduzetnici koji su pozitivno poslovali, imaju više zaposlenih, ulažu na području poduzetničkih zona Zagrebačke županije te potiču proizvodnu djelatnost. Maksimalna pojedinačna potpora je 50 tisuća kuna, a natječaj je otvoren do 31. listopada.

VJEŽBE JOGE U SAMOBORU - Besplatnu vježbu joge namijenjenu svima koji se žele upoznati s antistresnim učincima koje pružaju ove vježbe pripremila je udruga Joga do 01. rujna. Vježbe se održavaju svake srijede od 19,00 do 20,00 sati na zelenoj površini iza Samoborskog muzeja.

LJETNA ŠKOLA TRIATLONA - Besplatna ljetna škola triatlona u organizaciji Triatlon kluba Zagreb počinje ove nedjelje 15. srpnja i završit će za mjesec dana nastupom polaznika na mini triatlonu na Jarunu. Program obuhvaća tehnike plivanja, trčanja i vožnje bicikla i održava se četiri puta tjedno. Prijepodnevni grupni treninzi održavaju se ponedjeljkom, petkom i subotom od 07,30 sati do 09,00 sati te srijedom u 06,00 sati na plivalištu Mladosti u Daničićevoj. Poslijepodnevni treninzi održavaju se utorkom i četvrtkom od 19,00 do 20,00 sati na ŠRC Jarunu iza Doma veslača.

utorak, 10. srpnja 2012. www-radio-kaj.hr

BERNARDIĆ O SJEDNICI GRADSKE SKUPŠTINE - Sjednica Gradske Skupštine održat će se ovog četvrtka, a na dnevnom redu među ostalim je gradonačelnikov prijedlog rebalansa gradskog proračuna kao i prijedlog izmjene i dopune Generalnog urbanističkog plana. GUP su skupštinski odbori podržali, istaknuo je na današnjoj press konferenciji predsjednik Gradske skupštine Davor Bernardić, jer je to preduvjet za investicije. Što se tiče rebalansa proračuna, Bernardić drži da bi proračun trebao biti transparentniji, a prije svega razvojni, što u ovom slučaju nije, jer sanira ranije propuste.

MANJI PAD NEZAPOSLENOSTI U ZAGORJU - Za 1,4 posto smanjio se broj nezaposlenih u Zagorju u proteklih mjesec dana. Na Zavodu za zapošljavanje u lipnju ih je bilo 7.710, a iz evidencije je zaposleno 456. Najviše ih je posao našlo u prerađivačkoj industriji, građevinarstvu, ugostiteljstvu i trgovini. Kao najbrojniji u evidenciji Zavoda, gotovo 3.000, su oni sa završenom trogodišnjom školom, KV i VKV zanimanja, a čak 1.749 je staro od 25 do 34 godine.

TESLA I PRIJATELJI - Manifestacija Tesla i prijatelji, povodom obilježavanja rođenja velikog znanstvenika Nikole Tesle, danas će se održati u hotelu Regent Esplanade od 19,00 sati. Kako je Grad pokrovitelj događanja, na samom početku sudionike će pozdraviti gradonačelnik Milan Bandić, ujedno i počasni član Udruge Nikola Tesla- Genije za budućnost. Bit će održan okrugli stol na temu Teslinih izuma koji su obilježili moderan svijet, a predviđena je i dodjela istoimene Godišnje nagrade.

DOČEK MIHAELU VUKIĆU - Europskom juniorskom prvaku na 50 metara leptir, Mihaelu Vukiću, njegov Plivački klub Olimp sinoć je u Termama Tuhelj priredio doček. Članovima i prijateljima pridružila se i Krapinsko-zagorska županica Sonja Borovčak koja je primljena u počasno članstvo kluba, u znak zahvale na svemu što je do sada učinila za klub.

VEĆA SREDSTVA ZA PREDŠKOLSKI ODGOJ - Rebalansom gradskog proračuna, na sjednici Gradske Skupštine ovog četvrtka, trebala bi se povećati sredstva koja se izdvajaju za predškolski odgoj kako bi se osigurao novac za zapošljavanje novih odgajatelja u novootvorenim objektima. Unatoč teškim recesijskim prilikama plaćanjem ljetovanja djeci iz obitelji slabijeg imovinskog stanja i djeci s invaliditetom, pokazujemo solidarnost i socijalnu osjetljivost koju provodi ova Gradska uprava, rekao je gradonačelnik Bandić i najavljuje da će ustrajati na uvođenju dohodovnog cenzusa pri plaćanja vrtića.

„MOJ RAČUN“ ZA PLIN - Na svojoj web stranici novu aplikaciju „Moj račun“ uvela je Gradska plinara Zagreb-Opskrba. Ona kupcima prirodnog plina omogućuje brz i jednostavan prikaz informacija o potrošnji prirodnog plina, stanjima očitanja plinskih brojila, zaduženjima i uplatama prema otvorenim računima kao i mogućnost dobivanja računa i akontacijskih rata putem elektroničke pošte. Ovo je prvi korak u smjeru uvođenja e-poslovanja prema građanima s bržom dostavu i plaćanjem računa.

ČETIRI ŠKOLE RADE U TRI SMJENE - Na rješavanju problema s preostale četiri zagrebačke osnovne škole koje rade u tri smjene angažirana je Gradska uprava koja intenzivno radi na pronalaženju rješenja. U naselju Vrbani III. iduće godine bi trebali biti izgrađeni nova škola i vrtić, za proširenje u Svetoj Klari se provodi natječaj za odabir izvođača radova, u OŠ Pavleka Miškine priprema se teren, kako bi se dogodine moglo započeti s radovima, a također treba povećati kapacitete za OŠ Brestje, zbog povećanog broja učenika.
 
ASFALTIRANJE INDUSTRIJSKE CESTE - Druga faza radova, odnosno asfaltiranje kolnika na dijelu Industrijske, od Čulinečke do Ulice Gordana Lederera počinje sutra. Autobusne linije zbog toga će prometovati izmijenjenim trasama, a završetak radova očekuje se 16. srpnja.

OTVORENJE MOSTA MILJANA – Novi prekogranični most Miljana, koji preko rijeke Sutle povezuje Hrvatsku i Sloveniju, sutra će biti svečano otvoren. Novi most sagrađen je pokraj starog drvenog mosta, koji će biti konzerviran i zaštićen. Most bi trebali u 14,00 sati zajednički pustiti u rad resorni ministri iz Hrvatske i Slovenije, Siniša Hajdaš Dončić i Zvonko Černač.

SJEDNICA O LOKALNIM AKCIJSKIM GRUPAMA - Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Zagrebačke županije održalo je tematsku sjednicu o osnovnoj zadaći Lokalnih akcijske grupa, odnosno LAG-ova. LAG je dio LEADER-a što označava „vezu među aktivnostima razvoja ruralnog gospodarstva“, a u Hrvatskoj postoji njih 35 koji su nastali suradnjom javnog, civilnog i poslovnog sektora. Bazno ministarstvo LAG-a je Ministarstvo poljoprivrede, registrirani su kao udruge, dok mu pravni okvir zadaje IPARD. Njegova osnovna funkcija je umrežavanje, pokretanje i provedba zajedničkih projekata unutar zemlje, regije i/ili Europske unije.

LOSERT STJEGONOŠA NA OLIMPIJSKIM IGRAMA - Venio Losert nosit će hrvatsku zastavu na svečanom otvaranju Olimpijskih igara London 2012., odlučilo je jednoglasno Vijeće Hrvatskog olimpijskog odbora. Losert je nositelj dvije zlatne olimpijske medalje, a Igre u Londonu bit će njegov četvrti nastup. Hrvatsku olimpijsku delegaciju na Igrama činit će 108 sportaša, te 94 službene osobe. Hrvatski sportaši i sportašice natjecat će se u 18 sportova.

OTVORENJE IZLOŽBE VITOLD KOŠIR – Otvorenje izložbe Vitold Košir „Zapisi“, bit će održano u Studiju Moderne galerije „Josip Račić“, danas u 19,00 sati.

LJETNI DISKONT KULTURE – BUVLJAK KNJIGA – Buvljak knjiga, u sklopu Ljetnog diskonta kulture, organizira danas od 18,00 do 22,00 sata Centar za kulturu Trešnjevka. Na buvljaku će biti moguće kupovati, prodavati, razmjenjivati knjige, časopise, stripove, CD-e, DVD-e, a tu je i skora potraga za školskim knjigama.

ponedjeljak, 09. srpnja 2012. www-radio-kaj.hr

POLJSKA DOBILA ZAGREBAČKI GRAND PRIX - Glavnu nagradu Grand prix ovogodišnjeg prvog Zagreb Tourfilm festivala, međunarodnog festivala turističkog filma osvojio je poljski film „Polska-feel invited“. Dodijeljene su 22 nagrade i priznanja, a uz poljski spot-film u kategoriji filmova trajanja do 7 minuta prvu nagradu dobila je „Oda Radosti“ iz Hrvatske. Najbolji film do 60 minuta je „On location Vienna“ dok je najbolja TV reportaža odnosno dokumentarni film „Nantucket“ iz SAD-a.

POČINJE HISTRIONSKO LJETO - Premijerom predstave „Gospodsko dijete“ Kalmana Mesarića u režiji Dražena Ferenčine ove subote, 14. srpnja bit će otvoreno 27. zagrebačko Histrionsko ljeto na Opatovini. Radi se o popularnoj zagrebačkoj komediji koja oživljava duh Zagreba između dva rata. Inače, Histrionsko ljeto na reperotaru će imati i predstave kao što su „Pozdrav iz remetinca“, „Noćas ću..“, „Glavom kroz zid“, „Singerica“, „Posijelo za Vikija“, „Dimnjačar“ te kabaret Gumbek.

DRUGI KRUG UPISA U SREDNJE ŠKOLE - Drugi ljetni upisni rok u srednje škole počinje danas predajom dokumenata do 16,00 sati. U zagrebačkim gimnazijama ostalo je nešto više od stotinjak slobodnih mjesta, I. i II. ekonomska imaju još 100 mjesta, a što se tiče strukovnih škola ostalo je nepopunjeno više od 700 mjesta, ovisno o programu. Rezultati će biti objavljeni sutra, a upisi će se obavljati u srijedu. Prijave za upis u jesenskom roku primat će se u ponedjeljak, 20. kolovoza, ljestvice poretka bit će objavljene 21. kolovoza, a upisi učenika obavljat će se 22. i 23. kolovoza.

„IZVAĐENI IZ GOMILE: NEOČEKIVANI SUSRETI III“ - Otvoreni seminar „Izvađeni iz gomile: Neočekivani susreti III“ bit će održan u velikoj dvorani Pogona Jedinstvo, na Trnjanskom nasipu bb, danas od 18,00 do 21,00 sat, u organizaciji DeLVe - Instituta za trajanje, mjesto i varijable. Seminar dovodi u vezu pitanja lijenosti, neproduktivnosti i egzodusa kroz prizmu umjetničke prakse s jedne strane te kroz razmatranje istih tema u kontekstu suvremenih uvjeta proizvodnje, ekonomije i krize, konflikta ideja produktivnosti i lijenosti u Europi.

ŠPANSKO, GAJNICE I MALEŠNICA BEZ TOPLE VODE – Oko 12.500 kućanstava na području zagrebačkih naselja Špansko, Malešnica i Gajnica nema toplu vodu od danas pa do sutra 19,00 sati. Tople vode neće biti zbog radova na magistralnom vrelovodu na Zagrebačkoj cesti, izvještavaju iz HEP-Toplinarstva.

NOVI RAVNATELJ INSTITUTA RUĐER BOŠKOVIĆ - Za novog ravnatelja Instituta Ruđer Bošković Upravno vijeće izabralo je dr. sc. Tomu Antičića. Doktor Antičić u svojoj dosadašnjoj znanstvenoj karijeri objavio je 94 rada, koji su indeksirani u bazi podataka Current Contents, a citirani su više od 2600 puta s H-indeksom 28. Od 2008. godine predstojnik je Zavoda za eksperimentalnu fiziku na IRB-u koji je najuspješniji na Institutu. Uz europske projekte vrijednosti 15 milijuna kuna, njegov Zavod ima velik broj drugih međunarodnih projekata, poput NATO i IAEA, kao i međunarodnih ugovora od kojih dobiva značajne financijske prihode, a predvodi i po broju objavljenih znanstvenih publikacija.

PROMETAN VIKEND NA GP MACELJ - Ukupan promet od 315.450 putnika zabilježen je na graničnom prijelazu Macelj tijekom proteklog vikenda. U Hrvatsku je ušlo 190.942 putnika a iz zemlje ih je izašlo 124.508. U odnosu na protekli vikend, riječ je o porastu ukupnog broja putnika od 6 posto. Promet je bio jakog intenziteta u sve dane vikenda, čemu u prilog govori podatak da se kolona vozila na ulasku u zemlju u više navrata protezala do slovenskog graničnog prijelaza Gruškovje, a na izlazu iz Hrvatske do 2,5 kilometra u unutrašnjost.

NAGRAĐENA NAJLJEPŠA OKUĆNICA ŠESTINA - Sabini Trnski pripalo je prvo mjesto u izboru najljepše okućnice koje je organiziralo Vijeće Mjesnog odbora Šestinski dol - Vrhovec. Nagrade su bile simbolične, diploma i edukativni priručnik o uređenju vrta. Prema riječima organizatora, cilj je podizanje kvalitete života i dobrobiti svih građana kako bi i dalje živjeli u jednom od najzelenijih i najugodnijih gradskih kvartova. Ovom događaju prisustvovao je i predsjednik Gradske skupštine Davor Bernardić, koji je naglasio važnost uređenja vlastitog doma i vrta.

DOMITRAN I KUKEC PRVI NA DESETOM NATJECANJU ORAČA – Na jubilarnom, desetom natjecanju orača Krapinsko-zagorske županije održanom u Zlatar Bistrici, Božidar Domitran iz Zlatara pobjednik je u kategoriji plugova premetnjaka, a u kategoriji plugova ravnjaka Vilko Kukec iz Belca. Pobjednici će predstavljati Krapinsko-zagorsku županiju na državnom natjecanju u Sinju, koje će biti održano u rujnu. Inače, Hrvatska je ove godine domaćin Svjetskog natjecanja u oranju, a domaćin je, također u rujnu, Biograd na Moru.

DONJOJ STUBICI „ZELENI CVIJET“ - Turistička zajednica Krapinsko-zagorske županije objavila je ovogodišnje dobitnike u turističkoj akciji „Zeleni cvijet“. Za najuređenije turističko mjesto kao cjelinu proglašen je grad Donja Stubica, drugo mjesto zauzele su Stubičke Toplice a grad Krapina treće. Zeleni cvijet dodijeljen je u još osam kategorija, od kojih ćemo spomenuti neke. Primjerice, kao najuređeniji park proglašen je Spomen park Antuna Mihanovića u Klanjcu. Terme Jezerčica odnijele su Zeleni cvijet u kategoriji kupališta, najuređeniji balkon je onaj restorana Rody iz Gornje Stubice, a naj suvenir je zlatarska božićnica, autora Darka Varge. Pobjednici će predstavljati Krapinsko-zagorsku županiju na nacionalnom izboru za „Zeleni cvijet“ koji će biti održan na jesen.

DODJELA SREDSTAVA ZAKLADE HAZU-a - Za znanstvene i umjetničke aktivnosti Zaklada Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u ovoj godini dodijelit će ukupno milijun i 300 tisuća kuna. Od ukupno 152 projekta, 80 projekata su neobjavljena djela iz područja znanosti i umjetnosti, 37 za organiziranje znanstvenih skupova, 34 projekta razvijaju znanstveno- istraživački i umjetnički rad te je jedna otkupnina umjetnina.

VEČERI NA GRIČU - Prve tri ovotjedne Večeri na Griču bit će u znaku jazza. U Atriju Galerije Klovićevih dvora koncerti počinju u 21,00 sat. Večeras nastupaju Youn Sun Nah iz Koreje te Ulf Wakenius iz Švedske. Sutra uz Gipsy jazz predstavit će se Mate Matišić trio i Adrein Moignard na gitari te u srijedu uz spomenuti trio nastupit će Florin Niculescu na violini.

KNJIGA O MARILYNKI - „Marilyn Monroe, moja majka“ najnovija knjiga priča Nede Mirande Blažević Krietzman bit će predstavljena u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića večeras od 20,00 sti. Seid Serdarević govoriti će i o nagrađenoj zbirci poezije „Vezuvska vrata“, a knjige se ovom prigodom mogu nabaviti po promotivnoj cijeni.

petak, 06. srpnja 2012. www-radio-kaj.hr

ULICE U STENJEVCU DOBIT ĆE IMENA POZNATIH FILMAŠA - Odbor za imenovanje ulica, naselja i trgova zagrebačke Gradske skupštine odlučio je da se ulice koje se vežu na Škorpikovu imenuju po istaknutim hrvatskim filmskim djelatnicima. Tako bi po Dušanu Vukotiću, Oktavijanu Miletiću, Kreši Goliku i Anti Babaji imena trebale dobiti ulice oko King Crossa i Bauhausa. Odbor je završio i proceduru za imenovanje Šetališta Ranka Marinkovića, Parka Bele IV, Stube Franje Buntaka i Obalu Ivana Supeka. Prijedlozi za imenovanje naći će se na sjednici Gradske skupštine u četvrtak 12. srpnja.

ŠPANSKO, GAJNICE I MALEŠNICA BEZ TOPLE VODE – Oko 12.500 kućanstava na području zagrebačkih naselja Špansko, Malešnica i Gajnica neće imati toplu vodu od ponedjeljka 09. srpnja u 7,00 sati ujutro do utorka 10. srpnja oko 19,00 sati. Tople vode neće biti zbog radova na magistralnom vrelovodu na Zagrebačkoj cesti, izvještavaju iz HEP-Toplinarstva.

IZA „PEDALINACA“ PRVIH TISUĆU KILOMETARA - Grupa od 20 biciklista entuzijasta, većinom članova zagrebačkog Biciklističkog kluba "Pedalinac", prošla je kroz Beč i uskoro će prijeći prvih tisuću, od tri tisuće kilometara, zahtjevnog i nesvakidašnjeg putovanja na 30. Olimpijske igre. U London su krenuli iz Zagreba 25. lipnja, a planiraju stići uoči početka Olimpijskih igara, 27. srpnja. Na putu do Londona, biciklisti će se, među ostalim, zaustaviti i u Strassbourgu 18. srpnja te u Bruxellesu 22 srpnja.

ANA LEDERER OSTAJE INTENDANTICA HNK - Za intendanticu HNK u Zagrebu Kazališno vijeće većinom glasova odlučilo je Gradu Zagrebu i Ministarstvu kulture predložiti Anu Lederer, koja je i do sada obnašala tu dužnost. Kazališno vijeće bilo je jednoglasno, da je jedino kandidatura Ane Lederer bila potpuna i u skladu s uvjetima natječaja. Osim Lederer, na natječaj za intendanta HNK Zagreb prijavili su se književnica i sveučilišna profesorica Sibila Petlevski te književni kritičar, esejist i leksikograf Velimir Visković.

PODIJELJENE MAJSTORSKE DIPLOME - Podjela majstorskih diploma u organizaciji Hrvatske obrtničke komore – Obrtničke komore Zagreb, održana je jučer u palači Dverce. Čak 142 majstorice i majstora položili su majstorski ispit u proljetnom ispitnom roku ove godine, što je najviše kandidata u jednom ispitnom roku od 1996. godine. Pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo Ladislav Prežigalo čestitao je novopečenim obrtnicima što su se odlučili na polaganje majstorskog ispita, koji će im, prema riječima predsjednika Hrvatske obrtničke komore Dragutina Ranogajeca, omogućiti da postanu „krema obrtništva“.

AKCIJA ZELENI CVIJET 2012. - Akcija Zeleni cvijet 2012. završena je i u Krapinsko-zagorskoj županiji. Povjerenstvo županijske Turističke zajednice, na čelu s Dijanom Klasić, najuređenijim turističkim mjestom proglasilo je Grad Donju Stubicu. U kategoriji pojedinačnih elemenata turističke ponude prva mjesta odnijeli su Spomen park Antuna Mihanovića u Klanjcu, kupalište Terma Jezerčica, okućnica Ljiljane i Stjepana Cesar u Mariji Bistrici, balkon restorana Rody u Gornjoj Stubici, Turistički informativni centar grada Donja Stubica, Muzej dr. Zlatko Dragutin Tuđina u Pregradi i suveniri Darka Varge iz Zlatara.

ŽUPANIJSKA JAVNA PRIZNANJA - Deset javnih priznanja bit će dodijeljeno ove godine uz Dan Zagrebačke županije 17. srpnja. Nagrada za životno djelo posmrtno će biti dodijeljena Miroslavu Mikuljanu, poznatom filmskom i televizijskom redatelju. Županijske Povelje će dobiti Dragan Vicković, Sanja Sertić, Vatrogasna zajednica Svete Nedelje te zelinska udruga „Srce“. Dobitnik županijske nagrade za iznimna dostignuća u protekloj godini je Ivan Matković, vlasnik tvrtke „Matra“iz Ključić Brda, a nagradu za doprinos i promociju Zagrebačke županije dobit će Đurđa Vukelić Rožić, Stjepan Sever, Renata Kruhan i Ivana Simić Bodrožić.

„ŽETVENA SVEČANOST – OD ZRNA DO KRUHA“ – Treća regionalna manifestacija pod nazivom „Žetvena svečanost – od zrna do kruha“, bit će održana u organizaciji Udruge "Naš zavičaj" iz Velike Vesi u nedjelju, 08. srpnja u mjestu Globočec, kraj Marije Bistrice. Manifestacija ima za cilj očuvanje tradicijske i kulturne baštine Hrvatskog zagorja, pod geslom "Da se prošlost ne zaboravi". Posjetitelji će tako moći vidjeti ručnu žetvu pšenice u narodnim nošnjama, vršidbu žita na zastarjelim strojevima, pripremu brašna u ručnom mlinu te kako se ručno radi pšenični domaći kruh. Početak je u 16,00 sati.
 
ZAGREBAČKO KAZALIŠTE MLADIH AMBASADOR KULTURE - Potporu iz europskoga programa Kultura 2007.-2013. Europske komisije u kategoriji Ambasador dobilo je Zagrebačko kazalište mladih. Ovime je ZKM potvrđen kao kazalište koje se uspješno zalaže za promicanje europske kulture.To je najveće priznanje koje je ikada dobilo neko hrvatsko kazalište na natječaju europskih fondova.

POČINJE SCENA AMADEO - Scena Amadeo u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju bit će otvorena koncertom grupe Acoustic Project sutra u 21,00 sat. U glazbenom dijelu programa tijekom ljeta nastupit će eminentni izvođači poput Miroslava Tadića i braće Teofilović, Arsena Dedića, Edina Karamazova, Petrita Cekua, ansambla Lado i grupe Mariachi Los Caballeros. Amadeo festival posvećen je nekonvencionalnim oblicima izvedbenih umjetnosti, koji u razdoblju od utorka, 10. srpnja do petka, 13. srpnja nudi izbor od četiri predstave. Mali Amadeo program je posvećen djeci predškolskog i školskog uzrasta. Svakog vikenda za vrijeme trajanja Scene Amadeo moći će se pogledati vrhunske dječje predstave nastale u produkciji Dječjeg Kazališta Dubrava, Tvornice Lutaka i Tigar Teatra. Predstave su na rasporedu subotom i nedjeljom s početkom u 10,00 sati, nakon čega je moguće obići stalni postav ovog muzeja.

KRLEŽINO DJETINJSTVO U AGRAMU – Scenski kolaž "Djetinjstvo u Agramu ili Pir iluzija" u okviru Festivala Miroslav Krleža održat će se večeras od 20,30 sati na Krležinom Gvozdu. Program će izvesti glumac Boris Svrtan i studenti Akademije dramskih umjetnosti.

TREŠNJEVAČKI PLESNJAK - Trešnjevački plesnjak za sve zainteresirane pripremio je Centar za kulturu Trešnjevka ovoga ljeta. Svakog petka pleše se engleski valcer, bečki valcer, foxtrot, tango, rumba, cha-cha-cha, rock, boogie, twist i disco fox od 20,00 do 22,00 sata. Plesače dočekuju Tihomir Kološić, plesni pedagog i koreograf te DJ Nikola Martek Johnny. Svake plesne večeri bira se i najbolji par za kojeg su pripremljene nagrade.

NATJECANJE ORAČA KRAPINSKO-ZAGORSKE ŽUPANIJE – Deseto natjecanje orača Krapinsko-zagorske županije bit će održano sutra od 10,00 sati u Zlatar Bistrici. Za sudjelovanje se prijavilo 11 orača i jedna oračica. Organizatori su Krapinsko-zagorska županija, županijska Udruga natjecatelja u oranju i Hrvatska poljoprivredna komora.

SEZONSKO ZAPOŠLJAVANJE NA MORU - Na sezonskim poslovima na moru u prvih šest mjeseci ove godine zaposlena je 51 osoba s područja Krapinsko-zagorske županije. Prema podacima Područne službe Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u Krapini, interes za radom na moru tijekom ljeta je na otprilike istoj razini kao i lani. Što se tiče slobodnih radnih mjesta, još uvijek ih ima i oglašena su na web stranicama Zavoda.

SUSRET KUD-ova U MARIJI BISTRICI - Tradicionalni susret KUD-ova, u okviru manifestacije “Ljeto u Mariji Bistrici” sutra po 26. put organizira Kulturno – umjetničko društvo “Lovro Ježek”. Na središnjem bistričkom Trgu pape Ivana Pavla Drugog susret počinje u 19,00 sati. Uz domaćine, KUD “Lovro Ježek”, nastupaju još i KUD-ovi: “Laz”, “Remetinec” iz Novog Marofa, “Klinča Sela”, “Đurmanec”, “Bukovac” iz Gornjeg Bukovca, “Stubica” iz Donje Stubice, “Josip Torbar” iz Krašića i Hrvatsko kulturno posvjetno društvo “Bosiljak” iz Čučerja.

„LJETO U MAKSIMIRU“ - Na maloj pozornici pokraj glavnog ulaza u park Maksimiru ove nedjelje, 08. srpnja od 18,00 do 20,00 sati nastupit će Jimmy Stanić i Scharf Club Swing Kvintet u sklopu manifestacije „Ljeto u Maksimiru“. Ulaz je besplatan.

„MAŠTODROM“ - Ljetno kazalište-igralište za djecu od sedam do 14 godina, u zagrebačkom kinu Europa, organizira Umjetnička organizacija Kubus pod nazivom "Maštodrom". Program počinje sutra i tijekom ljeta odvijati će se svake subote od 11,00 i 17,00 sati. Djeca će moći pogledati "Lasicu na tavanu" i "Zlatnu koku", predstave inspirirane La Fontaineovim basnama. Za obje predstave tekst je prema La Fontaineu napisala voditeljica studija Kubus, Simona Dimitrov – Palatinuš, režiju potpisuje Nora Krstulović, a igraju Ines Cokarić, Ena Sanan Hdagha, Sanja Mataga, Adriana Šnajder i Ana Takač.

četvrtak, 05. srpnja 2012. www-radio-kaj.hr

DOPUŠTENO JAVNO OKUPLJANJE NA MARKOVOM TRGU - Javna okupljanja i javni prosvjed na Markovu trgu, izmjenama Zakona o javnom okupljanju dopuštena su, nakon punih sedam godina. Pristup prilikom javnog okupljanja ili prosvjeda na Markovom trgu ograničen je na 10 metara od Sabora i Vlade te 20 metara od Ustavnog suda. Prostor će biti primjereno označen, a javno okupljanje i javni prosvjed na Markovu trgu bit će moguć od 08,00 do 22,00 sata. Broj sudionika ograničen je na 1.500. Novi zakon na snagu stupa 15. srpnja.

UDŽBENIK ENGLESKOG ZA SLIJEPE - Prvi Udžbenik engleskog jezika za odrasle slijepe osobe koji donosi 20 lekcija na brajlici, a sastoji se od dijaloga, gramatike i vježbi na engleskom jeziku te audio zapisa s pravilnim izgovorom riječi, predstavljen je danas u Udruzi slijepih Zagreb. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić istaknuo je kako ovaj udžbenik predstavlja 'prozor u svijet' ne samo slijepim osobama, već svima i najavio da će Grad Zagreb urediti jednu prostoriju s potrebnom informatičkom opremom kako bi slijepe osobe mogle učiti po najmodernijim tehnologijama.

STUPIĆI U TESLINOJ - Nakon što je krajem svibnja dio Ulice Nikole Tesle postao pješačka zona, sada je i ograđena stupićima koji onemogućavaju prolazak vozilima. Nova pješačka zona proteže se od Preradovićeve do Gajeve, a obuhvaća i dionicu Tesline ulice kroz koju su postavljeni prometni stupići čime je u potpunosti onemogućeno dvosmjerno kretanje ulicom.

CRPILIŠTE KOSNICA ŽUPANIJSKI STRATEŠKI DRAGULJ - Gradnja ograde Prve zone sanitarne zaštite vodocrpilišta Kosnica te uređenje platoa vodocrpilišta, tek je prvi dio velikog projekta izgradnje Regionalnog vodoopskrbnog sustava – istok Zagreb kojim se planira do 2018. godine osigurati kvalitetna vodoopskrba istočnog dijela Zagrebačke županije. Realizacijom će biti osigurana javna vodoopskrbna mreža za 105 tisuća stanovnika, a koliko je bitan projekt potvrđuju 24 milijuna kuna vlastitih uloženih sredstava, istaknuo je župan Stjepan Kožić, prilikom današnjeg obilaska vodocrpilišta. Vodocrpilište Kosnica pokriva distributivna četiri područja; Ivanić Grad, Dugo Selo, Vrbovec i Zelina. Kapacitetima može pokriti i potrebe Velike Gorice i dijela Grada Zagreba. Kako je riječ o projektu od preko 100 milijuna eura 2013. godine bit će kandidiran za sredstva strukturnih EU fondova.

NERAZVIJENIM OPĆINAMA BESPOVRATNA SREDSTVA - Šest zagorskih općina imat će pravo na bespovratna državna sredstva, odnosno prema indeksu razvijenosti u Krapinsko-zagorskoj županiji, imaju pravo na mjere za potpomognuta područja. Iz fonda Ministarstva regionalnog razvoja za taj program je predviđeno 30 milijuna kuna bespovratnih sredstava, a na području Krapinsko-zagorske županije pravo na mjere za potpomognuta područja dobile su općine Desinić, Jesenje, Zagorska Sela, Petrovsko te Budinšćina i Lobor. Program je inače u početnoj fazi i trenutno se definira natječajna dokumentacija te kriteriji za odabir projekata.

„LJETO U MARIJI BISTRICI“ - U okviru manifestacije “Ljeto u Mariji Bistrici” ove subote se održava tradicionalni susret KUD-ova. Organizira ga po 26. put Kulturno – umjetničko društvo “Lovro Ježek”, na središnjem bistričkom Trgu pape Ivana Pavla Drugog. Susret na trgu počinje u 19 sati. Uz domaćine, KUD “Lovro Ježek”, nastupaju još i KUD-ovi: “Laz”, “Remetinec” iz Novog Marofa, “Klinča Sela”, “Đurmanec”, “Bukovac” iz Gornjeg Bukovca, “Stubica” iz Donje Stubice, “Josip Torbar” iz Krašića i Hrvatsko kulturno posvjetno društvo “Bosiljak” iz Čučerja.

SAVJETI ZA SIGURNO KUPANJE NA JEZERIMA - Vrlo veliki broj intervencija spasilačke službe, njih 114, zabilježen je na kupalištima Jarun i Bundek, u lipnju, od kojih jedno utapanje sa smrtnim ishodom. Stoga iz podružnice Upravljanja sportskim objektima podsjećaju kupače na oprez. Radi osobne sigurnosti trebaju se pridržavati savjeta, kao što su uvijek i u svakom trenu paziti na djecu, ne ulaziti naglo u vodu, plivati u grupi ili paru u blizini spasilačkih promatračnica, ne izlagati se pretjerano suncu te poštivati znakove i upute spasilaca.

DECAMERON NA LJETNOJ POZORNICI - Predstavu „Decameron“ Giovannia Boccaccia u režiji Krešimira Dolenčića u sklopu Ljetnog diskonta kulture na ljetnoj pozornici Centra za kulturu Trešnjevka večeras će izvesti Teatar Trešnjevka i studenti druge godine Akademije dramskih umjetnosti od 21,00 sat.

„RAZGOVORI S KRLEŽOM“ - „Razgovori s Krležom“ naziv je treće večeri Festivala Miroslav Krleža koji se održava u autentičnim prostorima u i ispred Krležine kuće na Gvozdu. Naime, Rade Šerbedžija je 1974. godine napravio monodramu „Moj obračun s njima“ u kojoj je koristio fragmente razgovora Miroslava krleže i Predraga Matvejevića. Domaćin večerašnje festivalske večeri je Božo Rudež, a razgovore sa i o Krleži ovog puta vode Šerbedžija i Matvejević uživo od 20,30 sati.

VUKIĆU EUROPSKO JUNIORSKO ZLATO – Zlatnu medalju u disciplini 50 metara leptir na Europskom juniorskom prvenstvu u Antwerpenu u Belgiji osvojio je mladi zabočki plivač Mihael Vukić. Pod vodstvom svog trenera prof. Ivice Androića, Vukić je jedini isplivao rezultat ispod 24 sekunde - 23.96, što je bilo dovoljno da obrani lanjski naslov juniorskog prvaka Europe, kad je u Beogradu isplivao svoj osobni rekord, 23.90 sekundi.

srijeda, 04. srpnja 2012. www-radio-kaj.hr

JOŠ TRI FAKULTETA U KAMPUSU BORONGAJ - Sjednica Partnerskog vijeća Grada Zagreba održana je u prostorima Ekonomskog fakulteta u Kampusu Brongaj, koji je nastao preuređenjem bivše vojarne. Nekadašnje spavaonice adaptirane su za potrebe izvođenja nastave i popratne sadržaje. Trenutno se tamo nalaze četiri fakulteta, Hrvatski studiji, Fakultet prometnih znanosti, Ekonomski fakultet i Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet, a u budućnosti u planu su bar još tri fakulteta.

USPINJAČA PONOVO RADI - Zagrebačka uspinjača, najstarije prijevozno sredstvo organiziranog javnog prijevoza putnika u Zagrebu, ponovno radi. Ovog je vikenda uspinjača ponovno počela služiti svojoj svrsi, na veliku radost Zagrepčana, ali i turista kojih je sve više u gradu.

INTEGRIRANI PRIJEVOZ ZAGREBA I SUSJEDNIH ŽUPANIJA - Operativni sastanak o realizaciji projekta integriranog prijevoza putnika i tarifno-prijevozničkoj uniji Grada Zagreba, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije, održan je danas u Krapini. Gradonačelnik Milan Bandić ističe da će projekt omogućiti putnicima da lakše i brže stižu do hrvatske metropole. Župan Stjepan Kožić napominje važnost projekta za Zagrebačku županiju, iz koje prema Zagrebu dnevno migrira preko 130 tisuća ljudi. Krapinsko-zagorska županica Sonja Borovčak smatra da projekt ima svjetlu budućnost, koji bi ako sve bude išlo prema planu, trebao zaživjeti od 2018. godine. Sredstva potrebna za realizaciju nisu mala; zajedno sa neophodnom modernizacijom pruga brojka se bliži milijardi eura, stoga će biti potražena u EU fondovima.
 
UPISI U ZAGREBAČKE SREDNJE ŠKOLE - U tijeku su upisi u zagrebačke srednje škole, koje u prvom ljetnom upisnom roku raspolažu sa 11 tisuća upisnih mjesta. Osnovnu školu u Zagrebu je završilo 8.200 učenika, što je 500 manje nego godinu ranije. Uz zagrebačke učenike u srednje škole obično se upiše i oko 2 tisuće učenika iz drugih gradova i općina.

IZLOŽBA NATJEČAJA BLOK BADEL - Izložba nagrađenih natječajnih radova, odnosno idejno urbanističko arhitektonskih rješenja za „Blok Badel“ jučer je svečano otvorena u prostoru Zg-foruma. Na natječaj za prijedlog najboljeg rješenja urbanističkog plana tvornice Badel bilo je prijavljeno preko 250 radova iz 50-ak zemalja cijelog svijeta. Prvu nagradu dobili su arhitekti iz Portugala, drugu iz BIH, a treću arhitekti iz Italije. Izložbu je otvorio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji je tom prilikom rekao da će nagrađeni radovi pomoći u pronalaženju investitora za ulaganje u obnovu tog kompleksa.

EDUKATIVNA DEGUSTACIJA PIVA - Edukativna degustacija piva održat će se danas u 18,00 sati u Etnografskom muzeju Zagreb. Degustacija piva je popratno događanje u sklopu izložbe Idemo na pivo! koja je u Etnografskom muzeju otvorena do 20. kolovoza.

TJEDAN SPORTSKIH ZVIJEZDA NA ŠALATI - Tjedan sportskih zvijezda pod suncem Šalate odnosno susret s vrhunskim sportašima na otvorenom prostoru: vaterpolistima, plivačima, rukometašima, tenisačima traju do nedjelje. U neposrednom susretu s osobama koje su postigle iznimne rezultate, djeca i mladi mogu čuti osobnu priču o uspjehu koja je zasnovana na disciplini i samodisciplini, ljubavi prema sportu, važnosti timskog rada. Za vodene sportove susreti su u 17,00, a za sportove na otvorenom od 18,00 sati.

IZLOŽBA „I LIKE AMERICA“ - „I Like America“ naziv je grupne izložbe likovnih umjetnika koja će večeras od 18,00 do 23,00 sata biti otvorena u galeriji Zlatni konj, Sajmišna 8, upravna zgrada Sajma na Jakuševcu. Ova galerija svake godine izložbom svečano obilježava Dan nezavisnosti SAD-a, a ovogodišnja će se moći razgledati do 01. kolovoza. 

ZAGREB TOUR FESTIVAL - Međunarodni festival turističkog filma Zagreb tour film festival, po prvi puta održava se u Zagrebu u sljedeća tri dana. Festival će objediniti projekcije filmova iz 30 zemalja, a u prostoru muzeja Mimara svečano otvorenje je večeras od 20,30 sati. Sutra će biti održan okrugli stol na temu „Kako napraviti dobar turistički film i nove tehnologije u primjeni“ s početkom u 10,00 sati. Cilj festivala je okupiti predstavnike turističke, kulturne i filmske industrije kako bi se utjecalo na osmišljavanje ideje, brendiranje i promociju destinacije i turističkog proizvoda.

U TIJEKU PRIJAVE ZA LJETNU SOCIOLOŠKU ŠKOLU - Prijave za ljetnu sociološku školu „Sociologija spola i kultura roda“, koja će se izvoditi na Znanstveno-učilišnom kampusu Borongaj, od 24. do 28. rujna i na recikliranom imanju Vukomerić od 29. do 30. rujna, počele su te će trajati do 17. srpnja. Ljetnu školu drugu godinu zaredom organizira udruga studenata sociologije „Anomija“ s Hrvatskih studija, a zahvaljujući podršci Grada Zagreba i Studentskog zbora ovogodišnja škola je besplatna.

DŽUNGLA U KNJIŽNICI IVANE BRLIĆ MAŽURANIĆ - Kreativne radionice, pričaonice, igraonice te niz drugih zabavnih sadržaja organizira Knjižnica Ivane Brlić Mažuranić u razdoblju od 05. srpnja do 23. kolovoza, za mlađe članove koji ljetne praznike provode u Zagrebu. U sklopu toga planiran je i program Džungla u knjižnici, koji će se odvijati četvrtkom u terminu od 17,00 do 18,00 sati, a koji za cilj ima upoznavanje djece s glavnim karakteristikama džungle.

FESTIVAL MIROSLAV KRLEŽA - Pretpremijera predstave "Bobočka, drugih sto stranica Filipa Latinovića" u režiji Ivana Lea Leme, s Ecijom Ojdanić u glavnoj ulozi bit će održana večeras u 20,30 sati, drugog dana Festivala Miroslav Krleža. Domaćin druge tematske večeri Festivala na Krležinom Gvozdu je Žarko Paić. Sutrašnja, treća večer festivala u znaku je "Razgovora s Krležom" u kojima sudjeluju Rade Šerbedžija i Predrag Matvejević, a domaćin događanja je Božo Rudež.

KUNA PO KNJIZI ZA BOLNICU GOLJAK - Promotivno-prodajni sajam knjiga pod nazivom „kuna po knjizi za dječju bolnicu Goljak“ održava se na Trgu kralja Tomislava svakodnevno od 08,00 do 22,00 sata do nedjelje, 08. srpnja. Kupnjom knjige pomoći će se rad dječje bolnice Goljak.

PRIKUPLJANJE DJEČJIH IGRAČAKA - Prikupljanje igračaka, osobnih računala, školskog pribora i odjeće organizirano je večeras na Cvjetnom trgu od 20,00 do 24,00 sata u organizaciji Udruge „Nova budućnost“ koja skrbi za 60 štićenika u dobi od tri do 21 godine, djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi.

NATJEČAJ ZA DIZAJN KNJIGE – Natječaj za izložbu "Book art international" koja se održava u sklopu Međunarodnog sajma knjiga u Frankfurtu od 10. do 14. listopada, te za izložbu "Best designed books all over the world", koja će se tijekom ožujka iduće godine održati u Leipzigu, raspisala je zagrebačka Nacionalna i sveučilišna knjižnica. Radi se o izložbama na kojima se predstavljaju dosegnute razine kreacija likovnih urednika, dizajnera te tiskarskog umijeća. Prijave se zaprimaju elektroničkim putem. Zainteresirani hrvatski nakladnici mogu se javiti do 10. srpnja na adresu e-pošte osj@nsk.hr. Šalju se naslovnice knjiga koje bi željeli prijaviti u pdf. ili jpeg. formatu te ispunjen formular koji se može preuzeti na mrežnim stranicama Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. U konkurenciju ulaze knjige koje su objavljene u razdoblju između 11. kolovoza 2011. do 09. srpnja ove godine.

„BADL FEST“ U KRAPINSKIM TOPLICAMA – Kulturno-turistička manifestacija Badl fest bit će održana u općini Krapinske Toplice od 19. do 23. srpnja, povodom obilježavanja 150. obljetnice od izgradnje prvog uređenog kupališta u Krapinskim Toplicama.

DESETI TABOR FILM FESTIVAL - Više od 100 filmova u natjecateljskom programu, ali i kratkometražni filmovi nominirani za nagradu Europske filmske akademije te filmovi sa festivala iz Gruzije, Francuske i Japana bit će prikazani na ovogodišnjem 10. Tabor Film Festivalu u Kumrovcu od 08. do 14. srpnja. Budući je zemlja partner međunarodnog festivala kratkometražnog filma ove godine Poljska, moći će se pogledati program poljskih filmova od 2007. do 2012. godine te poseban filmski program uglednog poljskog redatelja Hieronima Neumanna.

DVADESETO IZDANJE ZAGORSKOG GOSPODARSKOG ZBORA – Jubilarno, dvadeseto izdanje Zagorskog gospodarskog zbora bit će održano od 06. do 08. rujna u Krapini u okviru Tjedna kajkavske kulture. Organizatori su Gospodarska komora Krapinsko-zagorske županije i županijska Obrtnička komora. Uz domaće gospodarstvenike i obrtnike, najavljen je dolazak poduzetnika iz Slovenije i Srbije. Zbor će biti održan u sportskoj dvorani Srednje škole Krapina.

utorak, 03. srpnja 2012. www-radio-kaj.hr

RADIO KAJ NAJSLUŠANIJI U REGIJI – S ukupnim dosegom od 380866 slušatelja Radio Kaj je najslušaniji radio u kajkavskoj regiji, odnosno na području grada Zagreba i šest susjednih županija. Istodobno s 380866 slušatelja Radio kaj je na ukupno petom mjestu od svih radiopostaja u Hrvatskoj. Na području grada Zagreba i Zagrebačke županije Radio Kaj ima doseg od 192470 slušatelja. Rezultate je objavio nezavisni istraživački centar De-Fakto iz Zagreba, a odnose se na drugi kvartal 2012. godine. To je ujedno i najveća slušanost Radija Kaj ikad zabilježena, a rezultat je dogradnje i osvježenja radijskog programa, što su slušatelji, očito, prepoznali i sve ih više sluša Radio Kaj.

VENTEKU „ZLATNE RUKE“ - Branko Greblički, vlasnik Obrta za ugostiteljstvo i turizam „Zelenjak Ventek“ iz Kumrovca dobitnik je Statue „Zlatne ruke“ s poveljom za životno djelo - za očuvanje tradicije obiteljskog obrta, visoku razinu usluga u ugostiteljstvu, promociju ugostiteljske i turističke djelatnosti, doprinos razvoju obrtništva i izniman doprinos razvoju obrtničkog komorskog sustava.

PRVI TOURFILM FESTIVAL - Međunarodni festival turističkog filma Zagreb Tourfilm festival bit će održan u Zagrebu od 04. do 06. srpnja, a objedinit će projekcije filmova iz preko 30 zemalja. Program festivala nije samo filmski, već će se u četvrtak, 05. srpnja 10,00 sati u prostoru muzeja Mimara održati i Okrugli stol: Kako napraviti dobar turistički film i nove tehnologije u primjeni.

BANDIĆ I KOŽIĆ SUTRA U KRAPINI - Operativni sastanak o realizaciji projekta integriranog prijevoza putnika i tarifno-prijevozničkoj uniji Grada Zagreba, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije, u Krapini će se održati sutra, kada će se sa županicom Sonjom Borovčak sastati gradonačelnik Grada Zagreba, Milan Bandić te župan Zagrebačke županije, Stjepan Kožić. Na zatvorenom radnom koordinacijskom sastanku bit će, među ostalim, govora o pripremi osnivanja Krovnog upravljačkog društva. Ovaj 145 milijuna eura vrijedan projekt namjerava se prijaviti na natječaje za sufinanciranje iz EU fondova.

PRIVREMENA REGULACIJA PROMETA - Preko privremeno izgrađenih prometnica, odvijat će se promet do 31. kolovoza, zbog izvođenja radova na gradnji pješačkog pothodnika i komunalne infrastrukture u Ulici Hrvatske bratske zajednice, na dijelu od Slavonske avenije do Ulice grada Vukovara. Do tada će biti onemogućen izlaz iz Trnjanske ceste na Ulicu Hrvatske bratske zajednice, a obilazni pravac bit će preko Orljavičke ulice.

RASTE BROJ VODOVODNIH PRIKLJUČAKA - Broj novosklopljenih ugovora za usluge vodovoda i kanalizacije u Zagrebu raste. Do kraja prošlog tjedan sklopljeno je 1.040 ugovora, a do sada je godišnji prosjek bio između 700 i 800 priključaka. U Holdingu, procjenjuju, da će se ove godine sklopiti pet puta više ugovora nego prošle godine. Razlog ovom porastu je u legalizaciji bespravnih korisnika. U Zagrebu, prema procjeni, ima oko 15.000 ilegalnih priključaka koji godišnje potroše vode u vrijednosti oko 30 milijuna kuna. Ovaj trošak se računa pod gubitke u mreži.

POSTIGNUT DOGOVOR, SMANJENA MATERIJALNA PRAVA - Postignut je sporazum predstavnika sindikata koji predstavljaju zaposlenike čije se plaće osiguravaju u gradskom proračunu i Grada Zagreba prilikom jučerašnjih pregovora. Zaposlenicima će plaće ostati iste, ali će im materijalna prava, osim regresa, biti suspendirana do 31. prosinca ove godine. Premda ostaju u kolektivnom ugovoru do kraja godine suspendiraju se materijalna dobra: božićnica, dar za djecu, nagrada za učenike i studente, jubilarne nagrade, pomoć za liječenje, pomoć u slučaju smrti članova obitelji, pomoć za nastanak teške invalidnosti, rođenje djeteta, uklanjanje elementarnih nepogoda.

FESTIVAL MIROSLAV KRLEŽA - Prvo izdanje Festivala Miroslav Krleža bit će otvoreno u Memorijalnom prostoru Miroslava i Bele Krleža, Krležinom Gvozdu, danas u 20,30 sati. Goran Matović autor je koncepta festivala posvećenog velikom književniku, a kojeg realizira uz potporu Grada Zagreba, sponzora, pokrovitelja, Teatra poezije i Muzeja grada Zagreba. Festival će trajati do 07. srpnja.

PETI KONGRES NASTAVNIKA MATEMATIKE - Peti kongres nastavnika matematike Republike Hrvatske u prostorima Prirodoslovno matematičkog fakulteta – Matematički odjel traje od danas do četvrtka te će okupiti više od 800 nastavnika.

UREĐENJE CESTA U JAKUŠEVCU - Obnova kolnika, nogostupa i pješačkih staza u većini naselja te uređivanje nekih parkirališta u Sopotu kreće u gradskoj četvrti Novi Zagreb-istok. Poboljšanje komunalija i asfaltiranje svih cesta očekuje se i na području Jakuševca. Iako su ovogodišnja smanjena financijska sredstva s kojima Vijeće gradske četvrti raspolaže smanjena, za sanaciju javnoprometnih površina nakon gradnje komunalne infrastrukture te uređivanje prometnica bit će izdvojeno nešto više od šest i pol milijuna kuna.

„MAŠTODROM“ - Ljetno kazalište-igralište za djecu od 7 do 14 godina, u zagrebačkom kinu Europa, organizra Umjetnička organizacija Kubus pod nazivom "Maštodrom". Program će se tijekom ljeta odvijati svake subote od 11,00 i 17,00 sati. Djeca će moći pogledati "Lasicu na tavanu" i "Zlatnu koku", predstave inspirirane La Fontaineovim basnama. Za obje predstave tekst je prema La Fontaineu napisala voditeljica studija Kubus, Simona Dimitrov – Palatinuš, režiju potpisuje Nora Krstulović, a igraju Ines Cokarić, Ena Sanan Hdagha, Sanja Mataga, Adriana Šnajder i Ana Takač.

ponedjeljak, 02. srpnja 2012. www-radio-kaj.hr

ZAGREBAČKOJ ŽUPANIJI VLASTITA POLICIJSKA UPRAVA – Prijedlog o potrebi osnivanja policijske uprave za područje Zagrebačke županije podržali su gotovo jednoglasno vijećnici Skupštine zagrebačke županije na danas održanoj redovnoj sjednici. Rasprava o ovoj temi otvorena je Izvješćem o stanju sigurnosti na području županije tijekom 2011. godine, kojeg je vijećnicima podnio načelnik PU zagrebačke Tomislav Buterin. Vijećnici su prihvatili prijedlog zaključka da se zatraži sastanak sa ministrom unutarnjih poslova, kojem će biti predstavljena ova problematika. Prethodno tome, na aktualnom satu, koji je prošao bez prepirki, vijećnike je najviše zanimalo kako napreduju razni županijski projekti. Na sjednici je prihvaćen i prijedlog o dodjeli godišnjih priznanja Zagrebačke županije, na kojem se nalazi 10 laureata. Dodjela priznanja bit će održana na proslavi Dana zagrebačke županije, 17. srpnja.

UPISI U ZAGORSKE SREDNJE ŠKOLE - Prvi upisni krug za upise u srednje škole počeo je danas i u zagorskim srednjim školama. Ove godine osnovnu školu na području Krapinsko – zagorske županije završilo je 1.538 učenika, a za upis u srednje škole odobreno je 1.576 upisnih mjesta. Novi su programi obrazovanja cvjećar i vrtlar u Srednjoj školi Bedekovčina, glazbenik u Školi za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok, a umjesto jednog, Srednjoj školi Zlatar odobren je upis dva razredna odjela opće gimnazije. Ljestvice poretka bit će objavljene u srijedu, najkasnije do 14,00 sati, a upisi učenika nakon toga su u četvrtak od 8,00do 16,00 sati.

PRIJAVE NA VELEUČILIŠTU U KRAPINI  - Drugi razredbeni postupak za trogodišnje stručne studije informatike, prometne logistike i operativni menadžment Veleučilišta Hrvatsko zagorje Krapina bit će ove srijede, 4. srpnja u 18,00 sati u prostorima Srednje škole Krapina. Pravo na prijavu za razredbeni postupak imaju svi sa završenom bilo kojom četverogodišnjom ili trogodišnjom srednjom školom, bez obzira imaju li državnu maturu, dok su kandidati s položenom državnom maturom oslobođeni razredbenog postupka. Prijave za razredbeni postupak primat će se u Krapini do 4. srpnja svaki radni dan od 13 do 19 sati.


MIHOVLJAN I GOLUBOVEC KROZ POVIJEST - Novi broj časopisa za kulturu Hrvatsko zagorje posvećen je općinama Mihovljan i Novi Golubovec. Temu broja ispunili su nepoznati detalji povijesti, pa su prezentirani podaci iz istraživanja života u mjestu i župi Mihovljan, od prvog spominjanja 1334. do najstarijih prezimena mihovljanskog kraja. Jedan od tekstova govori o životnom ciklusu Sutinskih toplica, odnosno o povijesti eksploatacije mrkog ugljena u Novom Golubovcu.

LJETO U MAKSIMIRU - Manifestacija „Ljeto u Maksimiru“ počela je na maloj pozornici iza restorana Maksimir jučer nastupom Drage Diklića. Program namijenjen svim generacijama održavat će se tijekom srpnja i kolovoza, svake nedjelje od 18,00 do 20,00 sati gdje će se glazbom i plesom podsjetiti sve građane na minula vremena zabave.

RADOVI NA RADNIČKOJ CESTI - Gradnja i sanacija dijela Radničke ceste, od Avenije Vukovar do Slavonske avenije u punom profilu sa potrebnim izmjenama instalacija je u tijeku a trebala bi biti gotova do kraja ove godine. Prema najavama, nastavak gradnje jedne od najvažnijih prometnica Radničke ceste od Slavonske avenije prema Domovinskom mostu, shodno financijskim mogućnostima, očekuje se sljedeće godine.

IZLOŽBA FOTOGRAFIJA - "U svijetu tišine" naziv je izložbe fotografija Mirjane Porupski koja će sutra biti otvorena u galeriji Vladimir Horvat, Zagrebačke zajednice tehničke kulture u Zagrebu u 19,00 sati. Fotografije su nastale u razdoblju od 2007. do 2012. godine, većim dijelom na zagrebačkoj Savici i manjim, na Jarunu. Iz većeg opusa, autorica je za ovu izložbu odabrala 26 fotografija u boji. Izložba je otvorena do 12. srpnja.

PROGLAŠENA ELEMENTARNA NEPOGODA - Elementarnu nepogodu za dio područja Grada Jastrebarskog odnosno Gornju Kupčinu i Čeglje nastalu 25. lipnja uslijed olujnog nevremena praćenog tučom proglasio je župan Stjepan Kožić. Prema prvim procjenama, štete su zabilježene na vinogradima, kukuruzu, strnim usjevima te na gospodarskim i stambenim objektima, a izvješća će u zakonskom roku biti dostavljena Državnom povjerenstvu za procjenu šteta od elementarnih nepogoda.


VIJESTI RADIJA KAJ - arhiva vijesti

srpanj 2012.