VIJESTI RADIJA KAJ - arhiva vijesti

siječanj 2010.

 
  ponedjeljak, 28. veljače 2011.    www-radio-kaj.hr
CRODUX STVARA VLASTITU MALOPRODAJNU MREŽU - Tvrtka Crodux plin danas je u sklopu svojeg terminala u Svetom Križu Začretju otvorila prvo vlastito prodajno mjesto na kojem građanstvo može kupiti plinske boce za kućanstvo i plin za svoje limene ljubimce. Direktor prodaje Zoran Dojčinović istaknuo je da ovaj potez simbolizira početak stvaranja Croduxove maloprodajne mreže po cijeloj Hrvatskoj, istaknuvši da će krajnji potrošači profitirati, jer će plin kupovati direktno, a ne od posrednika. Prevedeno u brojke, litra ukapljenog naftnog plina vozače prema aktualnom cjeniku stoji 4,70 kuna, odnosno do 20 lipa jeftinije, dok je standardna plinska boca povoljnija za 10 posto. Prodajno mjesto u Začretju radi svaki dan do 16,00 sati, osim nedjelje.
 
BABIČINI KOLAČI – Krapinsko-zagorski župan Siniša Hajdaš Dončić danas je u Krapini predstavio 5. manifestaciju Babičini kolači, koja će ove subote biti održana u Radoboju. Istaknuto je da je ovo jedna od najznačajnijih županijskih turističkih manifestacija koja spaja izvornost, tradiciju i baštinu s ciljem predstavljanja županije kao „Bajke na dlanu“ – destinacije idealne za odmor i življenje. Ove godine na manifestaciju se prijavio rekordan broj sudionica, a njih 40 će ponuditi originalne kolače spremljene po autohtonim zagorskim receptima.
 
ŽUPANIJA ZA DECENTRALIZACIJU SOCIJALNE SKRBI - Na sastanku Povjerenstva za edukaciju, prevenciju i socijalnu humanitarnu djelatnost Zagrebačke županije s ravnateljima centara socijalne skrbi, u petak u Samoboru, zamjenik župana Rudolf Vujević izrazio je nadu da će nadležnost za ove djelatnosti biti decentralizirana i potpasti pod županije. Nakon obilaska Centra za socijalnu skrb Grada Samobora, konstatirano je da u njemu, zbog skučenog prostora, ne postoje adekvatni uvjeti za rad.
 
UREĐENJE OBJEKATA U ZAGREBAČKOJ DUBRAVI - U zagrebačkoj  Gornjoj Dubravi u tijeku su radovi na nekoliko objekata, koji se financiraju uglavnom prošlogodišnjim sredstvima malih komunalnih akcija. Radi se o dva nova objekta mjesnih odbora, jednom dječjem vrtiću u izgradnji,  obnovljena je i školska športska dvorana, te jedan školski bazen. U tijeku su i 5 milijuna kuna vrijedni radovi na uređenju  Doma kulture u Dubravi.

KRIVOTVORENE SVJEDODŽBE U HOLDINGU - U Zagrebačkom Holdingu interna kontrola otkrila je 13 zaposlenika koji su krivotvorili svoje svjedodžbe o završenoj srednjoj školi ili fakultetu. Riječ je o diplomama Građevinskog, Ekonomskog i Prometnog fakulteta. Slučajevi su zabilježeni u podružnicama Zagrebačke ceste i Vodoopskrba.

ŠKOLOVANJE VATROGASACA - Petnaest kandidata jučer je u Velikom Trgovišću uspješno završilo tečaj za zvanje vatrogasni dočasnik. Nakon 83 sata teoretske i praktične nastave polaganjem ispita pred komisijom Vatrogasne zajednice Krapinsko-zagorske županije  pokazali su svoju osposobljenost za uspješnu organizaciju rada u požarnim i drugim nepogodama. Za vatrogasna društva Veliko Trgovišće, Gubaševo, Strmec Stubički, Dubrovčan-Ravnice oni su nova snaga u daljnjem nastavku uspješne organizacije protupožarne zaštite. Stručna osposobljavanja nastavljaju se iduće nedjelje u Kraljevcu na Sutli gdje će biti održani ispiti za zvanje vatrogasac prve klase.

FESTIVAL DOKUMENTARNOG FILMA „ZAGREBDOX“ - U zagrebačkom Centru Kaptol do 6. ožujka traje sedmi ZagrebDox, međunarodni festival dokumentarnog filma. Ove godine bit će prikazano više od 140 filmova, u međunarodnoj konkurenciji ima ih 29, a u regionalnoj 24. Za glavnu nagradu festivala „Velike pečate“ natječu se ukupno 53 filmska naslova.

MASKE I ŽENE - Sutra u 19,00 sati u Galeriji grada Krapine bit će otvorena izložba „Maske i žene“. Svoje radove na temu maski izlaže 35 likovnih umjetnica, a izložba ima i međunarodni karakter, budući da tri umjetnice dolaze iz inozemstva. Radove će predstaviti prof. Stanko Špoljarić, a u programu maskirani nastupaju: Tamburaši KUD-a “Pavao Štoos” iz Dubravice, mješoviti pjevački zbor KUD-a “Pavao Štoos”, Udruga žena “Bobovljanke”, i duo violina Iva Kralj i Lara Silvestri Valdevit.

VELIKE MASKIRANE POVORKE U SAMOBORU - Protekloga vikenda u Samoboru je proglašena Slobodna fašnička republika. Dva su dana ulicama grada prolazile brojne maskirane povorke Samoboraca i maskiranih skupina iz cijele Hrvatske, a zabavni programi za sve uzraste i ukuse odvijali su se na čak šest lokacija u gradu. Svakako najatraktivnije, bile su u subotu i nedjelju povorke maskiranih grupa iz mjesnih odbora. Na tradicionalnim alegorijskim kolima je oko tisuću maškara svoje satiričke poruke odaslale na temu „Fašnički politički vremeplov“. Od 14 mjesnih odbora najboljim je proglašen nastup Rudara, koje slijede grupe iz Pavučnjaka i Celina.

SPORT - U 16. kolu A1 lige Hrvatske u košarci: Zabok - Darda 103:87. Lijepo izdanje Zabočana predvodio je Robert Lež sa 33 koša. Dva kola prije kraja košarkaši Zaboka su na ljestvici peti sa 24 boda. Da bi ušli među četiri najbolje ekipe, iduće subote trebali bi pobijediti u Zagrebu pretposljednju Dubravu, a zatim bi pod bedekovčanskim obručima morao pasti sinjski Alkar.

Rukometašice Zagorca u 13. kolu Druge hrvatske lige Zapad izgubile su u Senju od Senie 15:30. Na ljestvici vodi riječki Orijent sa 22 boda, a krapinske rukometašice su devetim porazom ostale desete sa 5.

U 15. kolu Druge hrvatske lige Sjever u kuglanju Obrtnik (K.Toplice) - Bjelovar 1:7 i Obrtnik (Oroslavje) - Ciglenica) 6:2. Vodi Graničar Picok sa 27 bodova, a prati ga Bjelovar sa 24. Sa po 22 boda od trećeg do petog mjesta su Zanatlija (Sisak), Čakovec i Lepoglava. Toplički Obrtnik je točno u sredini na šestom mjestu sa 18 bodova, dok je oroslavski Obrtnik deseti sa 7.

Na regionalnom plivačkom prvenstvu Hrvatske u Sisku zapažen je nastup tuheljskog Olimpa iz čije vrste su se na pobjednička postolja najviše penjali Mihael Vukić, Ivan Kukolja i Goran Koprivnjak, a prva mjesta osvojena su i u juniorskim muškim štafetama.

U prvom kolu drugog dijela prvenstva Četvrte hrvatske nogometne lige Središte u Bedekovčini: Tondach - Gaj 2:3, u Karlovcu: Ilovac - Schiedel 2:0 i u Zagrebu: Trešnjevka - Zagorec 2:1.Vodi Dubrava sa 33 boda. Gaj je četvrti sa 29, Tondach je trinaesti sa 18, Zagorec je četrnaesti sa 16 bodova, a Schiedel pretposljednji, petnaesti sa 11.

Nogometaši zabočke Mladost u subotu su svladali Strmec iz Bedenice sa 2:1, a jučer su pobijedili Oroslavje sa 3:0. Još dva rezultata prijateljskih utakmica. U V. Trgovišću: Zagorec - Jedinstvo 5:0 i Klanjec - Pregrada 1:1.

Šahisti Krapine ponovili su lanjski uspjeh i osvojili Županijski Kup. U subotnjoj odlučujućoj utakmici pobijedili su zabočki Polet 2,5:1,5. Krapina je prva sa 14 bodova, drugi je Polet Zabok sa 12, a treća je Straža sa 8 meč bodova. (S. Tršinski)
 

  petak, 25. veljače 2011.    www-radio-kaj.hr

POČINJE GRADNJA NOVE ŠKOLE U KLINČA SELU - Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva Božidar Pankretić, župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić i načelnik općine Klinča Sela Miljenko Vučković danas su potpisali ugovor o zajedničkom financiranju gradnje nove škole. Vrijednost projekta penje se preko 20,5 milijuna kuna, kojeg Ministarstvo financira sa 50%, Županija sa 40, a Općina sa 10% sredstava. Znanje i znanost pokretači su cjelokupnog razvoja, pa zato Županija značajna sredstva ulaže u gradnju školskih objekata, rekao je župan Stjepan Kožić. Ravnomjerni razvoj svih područja Hrvatske primaran je cilj ovog ministarstva, a suradnja sa Zagrebačkom županijom u kojoj smo već investirali u 19 školskih objekata potvrđuje da će tako biti i ubuduće, istaknuo je potpredsjednik Vlade i ministar Božidar Pankretić. Radovi počinju idući tjedan, a objekt s oko 20 učionica i pratećim sadržajima trebao bi biti završen do kolovoza 2012. godine.

 

SJEDNICA STOŽERA ZAŠTITE I SPAŠAVANJA - Povodom Dana zaštite i spašavanja, Međunarodnog dana civilne zaštite i Dana civilne zaštite Republike Hrvatske, danas je u Krapini održana svečana sjednica Stožera zaštite i spašavanja Krapinsko-zagorske županije. Načelnica Stožera Sonja Borovčak istaknula je da je zadovoljna radom u protekloj godini, rekavši da nadležne službe međusobno dobro surađuju te da svaka zna svoj dio posla. Borovčak se osvrnula i na osnivanje Gorske službe spašavanja u Zagorju, istaknuvši da će to biti učinjeno u bliskoj budućnosti.

 

GUŽVE NA ŠALTERIMA POREZNE UPRAVE - Do isteka roka za predaju godišnjih poreznih prijava građana preostala su svega još tri dana. U Krapinsko-zagorskoj županiji je zaprimljeno 15470 poreznih prijava, odnosno nešto više od polovice od očekivanog broja prijava, rekla je načelnica Odjela za utvrđivanje poreza Jasna Kropf. Budući da se, kao i prijašnjih godina, na šalterima pred istek roka stvara sve veća gužva, Porezna uprava već tradicionalno u zadnjim danima veljače radi produženo. Šalteri će tako za građane biti otvoreni i sutra od 7,00 do 15,00 sati te u ponedjeljak od 7,00 do 19,00 sati.

 

DOM ZA STARIJE I NEMOĆNE DO KRAJA 2012. - U ponedjeljak završava natječaj Krapinsko-zagorske županije za odabir koncesionara za Dom za starije i nemoćne, koji će biti smješten u prostoru stare zabočke bolnice i imati kapacitet od 170 kreveta. Na prednatječaj su stigle tri ponude, a čitava je investicija procijenjena na oko 25 milijuna kuna. Projekt bi trebao u potpunosti biti realiziran u roku od 18 mjeseci od potpisivanja ugovora, a očekuje se da će ugovor s partnerom Županija sklopiti najkasnije do početka travnja.


ZNANSTVENI SKUP ZAPREŠIĆKE VISOKE ŠKOLE - Uz 10. obljetnicu rada, zaprešićka Visoka škola za poslovanje i upravljanje s pravom javnosti „Baltazar Adam Krčelić“ u suradnji s Institutom „Ruđer Bošković“ danas i sutra u zagrebačkom hotelu „Antunović“ organizira znanstveno-stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem na temu „Projekti i projektni menadžment“. Brojni domaći i inozemni stručnjaci u dva dana obuhvatiti će različite aspekte projektnog menadžmenta iz svih područja znanosti.

ISPLATA POMOĆI UMIROVLJENICIMA - Danas je počela isplata novčane pomoći zagrebačkim umirovljenicima za mjesec veljaču. Pravo na pomoć imaju umirovljenici koji imaju mjesečna primanja manja od 1.500 kuna. Korisnici koji novac ne prime na kućnu adresu, mogu ga podići u poštanskim uredima do 11. ožujka.

 

SPORT - U 16. kolu A1 lige Hrvatske u košarci Zabok sutra od 19,00 sati u Bedekovčini igra protiv Darde. Zabočanima je ovo vrlo važna utakmica jer pobjeda im otvara Ligu za prvaka.

Nastavljaju se kuglačka uzbuđenja u prvenstvu Druge hrvatske lige Sjever. U Zaboku večeras oroslavski Obrtnik igra protiv Ciglenice, a sutra od 15,00 sati na kuglani ZIVT-a sastaju se toplički Obrtnik i Bjelovar. U 16. kolu Treće hrvatske lige večeras Zabok nastupa u Čakovcu.

Ovog vikenda kreće lopta sa centra drugog dijela prvenstva Četvrte hrvatske nogometne lige Središte Podskupina A. Sutra od 15,00 sati u Bedekovčini igraju Tondach i Gaj, a u Zagrebu Trešnjevka i Zagorec.

U 13. kolu Druge hrvatske lige u rukometu Zapad, rukometašice Zagorca gostuju u Senju kod Senie.

Ove subote i nedjelje svi stolnoteniski putovi vode u Donju Stubicu, gdje se ove subote i nedjelje održava 41. Stolnoteniski kup Stubice.

U Sisak na regionalno prvenstvo Hrvatske u plivanju tuheljski Olimp šalje čak 40 plivača i plivačica.

Zagorski županijski nogometni ligaši dogovorili su niz prijateljskih ogleda. U nedjelju popodne u Zaboku Mladost ugošćuje Oroslavje, a u Belcu tamošnja Mladost dočekuje Rudar iz Dubrave Zabočke. U Donju Stubicu u nedjelju stiže začretsko Jedinstvo.

Večeras od 18,00 sati u Vatrogasnom domu u Zaboku održava se Skupština Nogometnog Saveza Krapinsko-zagorske županije.

U Krapini ove subote i nedjelje završava Kup Krapinsko-zagorske županije u šahu. Prije zadnja tri kola u vodstvu su Polet Zabok i Krapina koji međusobno igraju sutra od 10,00 sati. (S. Tršinski)
 

  četvrtak, 24. veljače 2011.    www-radio-kaj.hr

ŽUPANIJA FINANCIRA ELABORATE ZA SANACIJU KLIZIŠTA - Zbog loših vremenskih uvjeta, krajem prošle i početkom ove godine u Krapinsko-zagorskoj županiji otvoreno je preko stotinjak klizišta na nerazvrstanim, lokalnim i županijskim cestama. Županija stoga, sukladno kriterijima, dodjeljuje pomoći gradovima i općinama za financiranje elaborata za sanaciju klizišta, rekao je na današnjem kolegiju župan Siniša Hajdaš Dončić. U prvom krugu pomoći će se Klanjcu, Svetom Križu Začretju, Desiniću, Radoboju, Mariji Bistrici i Jesenju. Elaborate Županija financira u stopostotnom iznosu, a jedan košta između 20 i 22 tisuće kuna. Prema procjeni, za sanaciju svih klizišta na području županije ukupno je potrebno oko 40 milijuna kuna, rekao je župan Hajdaš Dončić.

 

ISTOK ZAGORJA PROTIV PRIJEDLOGA MREŽE HITNE POMOĆI – Općine Konjščina, Budinšćina i Hrašćina oštro su reagirale na prijedlog Krapinsko-zagorske županije o novoj Mreži hitne medicinske pomoći prema kojem bi se u potpunosti ugasio postojeći punkt u Konjščini. Načelnici u priopćenju ističu da ova odluka više od 9000 stanovnika stavlja u neravnopravan položaj, koji će biti udaljeni od najbližeg punkta u Zlataru i do preko 30 kilometara. Konjščinski načelnik Mirko Krznar ide korak dalje, te prijedlog županijske vlasti na čijem je čelu Siniša Hajdaš Dončić iz redova SDP-a, naziva čistim politikanstvom. Krznar to pravda činjenicom da prijedlog predviđa otvaranje punkta u Mariji Bistrici, gdje je SDP-ov načelnik, dok se punkt ukida općinama u kojima vlast obnaša koalicija HDZ – HSS.

 

DELEGACIJA SA KRIMA U OBILASKU ZAGORJA - Delegacija Autonomne Republike Krim danas je boravila u radnom posjetu Krapinsko-zagorskoj županiji. Kao i delegaciji s Kosova, koja je u posjetu bila početkom tjedna, cilj je bio upoznati se sa iskustvima te načinom rada Zagorske razvojne agencije, što bi moglo poslužiti u radu njihove novoosnovane Agencije za regionalni razvoj. S rezultatima ZARE goste je upoznala direktorica Ines Kos, koja je istaknula da je na nedavno provedenom IPA natječaju dobiveno 2,6 milijuna eura za provedbu četiri projekta. Kos je dodala da ZARA svoj rad temelji na kvalitetnim kadrovima koji su glavni preduvjet za uspješno apliciranje projekata na europske natječaje.

 

GRADNJA ŠKOLE U KLINČA SELIMA – Tijekom ožujka trebala bi početi gradnja škole u Klinča Selima, ukupne vrijednosti preko 20 milijuna kuna. Gradnju će sa 50 posto ukupnog iznosa financirati Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva, Zagrebačka županija sa 40 posto a Općina Klinča Sela sa 10 posto. Škola bi trebala biti izgrađena do kolovoza 2012. godine.

 

IZABRAN DIREKTOR PREGRADSKE NISKOGRADNJE - Na ovotjednoj sjednici Nadzornog odbora Niskogradnje za novog direktora jednoglasno je imenovan Zlatko Kantoci, diplomirani ekonomist iz Pregrade s 27 godina radnog staža. Osim Kantocija, na natječaj se javilo još troje kandidata; dosadašnji v.d. direktora Julije Fišter, Danijela Ivanjko i Goran Vukmanić.

 

TESTIRANJE ZA POPISIVAČE STANOVNIŠTVA - Sve zainteresirane osobe, koje žele sudjelovati kao popisivači ili kontrolori u predstojećem provođenju popisa stanovništva ove subote mogu pristupiti ispunjavanju Upitnika. U Maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta Krapina upitnik će ispunjavati kandidati s područja Krapine, Jesenja, Đurmanca, Petrovskog i Radoboja. U OŠ Antuna Mihanovića u Klanjcu bit će testiranje za kandidate iz Kumrovca, Tuhlja, Zagorskih Sela, Klanjca i Kraljevca na Sutli. U OŠ Janka Leskovara u Pregradi testiranje je predviđeno za kandidate sa područja Desinića, Huma na Sutli i Pregrade. U prostorijama OŠ Oroslavje upitnik će ispunjavati kandidati iz Donje Stubice, Marije Bistrice, Gornje Stubice, Oroslavja i Stubičkih Toplica. U upravnoj zgradi Regeneracije u Zaboku, kandidati iz Zaboka, Svetog Križa Začretja, Velikog Trgovišća, Krapinskih Toplica i Bedekovčine. U prostorijama OŠ u Zlataru upitnik će ispunjavati kandidati iz Budinščine, Hraščine, Konjščine, Lobora, Mača, Zlatara, Mihovljana, Novog Golubovca i Zlatar Bistrice.


EUROPSKI TRANSPORTNI KORIDOR - Skupština Zagrebačke županije prihvatila je potpisivanje deklaracije Srednjeeuropskog transportnog koridora kojom se sjever Europe, od Švedske preko Poljske, Češke, Slovačke i Mađarske spaja sa s jugom, a čiji pravac završava u Hrvatskoj, točnije u luci Rijeka. Cilj je suradnja 11 europskih regija Središnje Europe na poticanju gospodarskog rasta te društveno spajanje područja povezanih koridorom.

 

REKTOROVA NAGRADA – Sveučilište u Zagrebu objavilo je natječaj za dodjelu Rektorove nagrade za akademsku godinu 2010./2011. Za ovu prestižnu nagradu mogu se natjecati svi studenti preddiplomskih i diplomskih studija, za znanstveni ili umjetnički rad. Radovi se šalju do 2. svibnja, a svečanost dodjele bit će 17. lipnja.

 

ZAGREBAČKI KARNEVAL - Na istočnom parkiralištu preko puta Bundeka i Hipodroma od danas pa do 08. ožujka bit će održan Zagrebački karneval. Cijeli prostor uređen je kao Srednjovjekovni grad, a u grijanim šatorima za sve posjetitelje pripremljen je bogat i sadržajan cjelodnevni program. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić sutra će ključeve Grada predati Princu karnevala i novim vladarima, koji će proglasiti svečano otvorenje Zagrebačkog karnevala.

 

DULJE RADNO VRIJEME ZBOG PREDAJE POREZNIH PRIJAVA - Budući da je ponedjeljak, 28. veljače, posljednji dan za predaju godišnjih poreznih prijava, tog dana prijave će se moći predati sve do 19,00 sati. S obzirom da se posljednjih dana veljače na šalterima tradicionalno stvaraju gužve, Porezna uprava Samobor najavila je da će prijave primati i u subotu 26. veljače do 15,00 sati.

PREDAVANJE ZA POLJOPRIVREDNIKE - U Gradskoj vijećnici Grada Svete Nedelje, danas će s početkom u 17,00 sati, biti održano predavanje za poljoprivrednike. Teme će biti državne potpore, Agronet – jedinstveni elektronski sustav podnošenja zahtjeva za potporu i višestruka sukladnost kao preduvjet ostvarivanja potpora. Predavanje će održati djelatnici Hrvatske poljoprivredne komore, mr.sc. Robert Črep i dr. vet med. Zlatko Tomljanović.

 

SPORT - U petoj provjeri nogometaši zabočke Mladosti sinoć su pobijedili Rudar iz Dubrave Zabočke sa 2:1. Rudar je došao u vodstvo od 1:0 u 11. minuti pogotkom Fotiveca. Na 1:1 poravnao je Pozaić u 26., da bi jesenskom prvaku pobjedu od 2:1 donio Belanović u 54. minuti. Po neugodnom i hladnom vremenu te smrznutoj podlozi sinoćnju utakmicu pod reflektorima pomoćnog igrališta SC Zabok vodio je Ognjen Latinović.

Krapinski malonogometni sastav Mal-gal pod vodstvom Stjepana Malarića, pobjednik je 7. izdanja Zimskog otvorenog malonogometnog turnira u Lepoglavi. U krapinskom finalu Mal-gal je potisnuo Krapina-Šped sa 5:1. Pehar za fair play dobila je ekipa Svedruža Petrovsko.

Pripremajući se za predstojeća prvenstvena iskušenja, kuglači Zaboka sa svim svojim raspoloživim igračkim kadrom provjerili su svoju formu u Varaždinu u prijateljskoj utakmici protiv Lepoglave. Igralo se na čunjeve, a tu je lepoglavski drugoligaš bio bolji za 40 drva.

Večeras u 17,00 sati u Zagrebu se održava redovna izborna godišnja skupština zagrebačkog Rukometnog saveza. U radu tog skupa, gdje će biti imenovan novi predsjednik te novi upravni i nadzorni odbor sudjelovat će i predstavnici rukometnih klubova Bedekovčine i Zlatar Bistrice.

U 17. kolu A-2 lige košarkaša Sjever: Mladost-Vindija 87:99, Bjelovar-Čakovec 77:68 i Međimurje-Radnik 90:59. Vodi Prigorje-Financije (Križevci) sa 31 bodom, a Međimurje je drugo sa 30. Vindija je peta sa 24, Čakovec šesti sa 22, dok su košarkaši Ivančice osmi sa 20 bodova.

U Norveškoj prijestolnici Oslu Svjetsko prvenstvo u skijaškom trčanju na vrlo lijepi način otvorila je Vedrana Malec iz Šestina koja je u kvalifikacijama na 5 kilometara bila četvrta. Ispred nje na trećem mjestu, njezina vršnjakinja iz Latvije bila je brža za samo 4 stotinke sekunde. (S. Tršinski)

 

  srijeda, 23. veljače 2011.    www-radio-kaj.hr

 

ZA MALE KOMUNALNE AKCIJE 148 MILIJUNA KUNA - Na današnjoj sjednici koordinacije zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i predsjednika Gradske skupštine Borisa Šprema sa predsjednicima Vijeća gradskih četvrti donesen je program malih komunalnih akcija. Iz gradskog proračuna četvrtima će se dodijeliti blizu 148 milijuna kuna za realizaciju njihovih 1.212 malih komunalnih akcija.

 

NEKONKURENTNOST PROBLEM HRVATSKOG GOSPODARSTVA – Prošla godina, gospodarski gledano, nije bila laka ni za Zagrebačku županiju, rečeno je danas na godišnjem susretu gospodarstvenika. To je vidljivo iz podatka, da je krajem godine na burzi bilo 16.022 nezaposlenih, što je za 18,8% više nego 2009. godine. Unatoč tome, župan Stjepan Kožić je optimist, prvenstveno zbog najavljenih investicija vrijednosti oko 2,5 milijarde eura koje bi trebale donijeti 5.000 radnih mjesta. Sandra Švaljek, ravnateljica Ekonomskog instituta na današnjem je skupu gospodarstvenicima Zagrebačke županije govorila o stanju u Hrvatskoj i istaknula, da prognoze nisu dobre. Prema stopi oporavka od nas je lošija samo Rumunjska, rekla je Sandra Švaljek i naglasila, kako je najveći problem hrvatskog gospodarstva nekonkurentnost, zbog čega nam je i izvoz tako slab.

OTVOREN MEĐUNARODNI SAJAM NAUTIKE – Na Zagrebačkom velesajmu danas je državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, kapetan Marko Babić otvorio Međunarodni sajam nautike. Hrvatska se visoko pozicionirala na karti nautičkog turizma, o čemu svjedoči podatak o prošlogodišnjem 2-postotnom porastu plovila, što je našu zemlju svrstalo među najpoželjnije charter destinacije, rekao je prilikom otvorenja Babić. Na Sajmu nautike do nedjelje se predstavlja 350 izlagača iz 35 zemalja.

 

REZULTATI LIDRANA - Jučer su u Krapini proglašeni rezultati LIDRANA, županijske smotre učeničkog literarnog, dramskog i novinarskog stvaralaštva. Prosudbeno povjerenstvo na čijem je čelu Adam Končić za državnu smotru  je od srednjoškolaca u dramskom stvaralaštvu predložilo državnom povjerenstvu učenika Karla Kralja iz zabočke Gimnazije A.G. Matoša i predstavu u izvedbi učenika te škole. Kod osnovnoškolaca za pojedinačni nastup izabran je Zvonimir Cerovečki iz Budinščine te predstave učenika osnovnih škola Augusta Cesarca Krapina, Tuhelj i Ksavera Šandora Gjalskog Zabok. Od literarnih radova srednjoškolaca izabrani su tekstovi Ane Šafček iz Oroslavja i Iris Spajić iz Srednje škole Zabok, a kod osnovnoškolaca Franciske Kucelj iz Stubičkih Toplica, Matilde Repar iz Donje Stubice, Ivana Gorupa iz Klanjca, Josipe Varjačić iz Đurmanca i Klare Kunštek iz Krapine. Najboljim autorima novinarskih radova proglašeni su osnovci Filip Bakran iz Zaboka, Ivica Rusan iz Gornje Stubice i Ana Klemar iz Zlatara te Kristina Potočki iz Srednje škole Krapina. Državnom povjerenstvu su predloženi i školski listovi učenika osnovne škole Zlatar i Škole pri bolnici Krapinske Toplice te ŠUDIGO-a Zabok i Srednje škole Krapina. Učenici Osnovne škole Bedekovčina i Srednje škole Konjščina predloženi su u kategoriji filmskih radova.


SAMOBOR I DALJE BEZ KIRURŠKE AMBULANTE - Na natječaj Doma zdravlja Zagrebačke županije za zakup prostora za kiruršku ambulantu u Samoboru, nitko se nije javio. Županija sada razmišlja o osnivanju Poliklinike, preko koje bi se mogle obavljati specijalističke djelatnosti, izjavio je ravnatelj Doma zdravlja Zagrebačke županije, Većeslav Bergman. Samobor je nakon 30 godina ostao bez kirurga i pulmologa, a Velika Gorica bez okuliste. Izrada elaborata o isplativosti osnivanja Poliklinike na području Zagrebačke županije je u tijeku, a rezultati bi trebali biti poznati za 20-ak dana.

SPORAZUM ZA DNEVNE MIGRANTE NEPRIHVATLJIV - Novi slovenski prijedlog sporazuma za rješavanje problema dnevnih migranata, predstavnici Udruge „Dnevni migranti“ ocijenili su neprihvatljivim, kojeg smatraju još jednim pokušajem slovenske strane za izbjegavanje rješavanja problema, prije svega radnih i socijalnih prava hrvatskih radnika. Migranti traže od resornog ministarstva da slovenskoj strani iznese njihovo stajalište, te predlažu da se napravi sporazum koji će u potpunosti zadovoljiti njihova prava te riješiti ostala životna pitanja dnevnih migranata.

KREDITNO ZADUŽENJE ZA GRADNJU ŠKOLA - Skupština Zagrebačke županije jednoglasno je prihvatila odluku o investicijama u školstvu temeljem koje će se kreditno zadužiti za 10 milijuna kuna. Sredstva će biti iskorištena za dogradnju Područne škole Rakitje i Područne škole Nespeš, gradnju Osnovne škole u Klinča Selu, sportske dvorane pri OŠ Ante Kovačić u Mariji Gorici, OŠ Luka te OŠ Pavao Belas u Brdovcu, kao i sanaciji krova OŠ Ljubo Babić u Jastrebarskom.

ZAGREB NAJPOŽELJNIJE NOVO TURISTIČKO ODREDIŠTE - Zagrebačka Turistička zajednica, kao jedini hrvatski izlagač, predstavila je Grad Zagreb na najvećem turističkom sajmu 'Travel Tourism Fair & Outbound Travel Mart' u Indiji. Hrvatska metropola osvojila je nagradu za najpoželjniju novu destinaciju. Na sajmu je sudjelovalo više od 700 izlagača iz 31 države.

BORBA PROTIV RAKA DOJKE - Udruga Europa Donna Krapina – Forum za borbu protiv raka dojke i ove godine nastavlja sa svojim humanitarnim aktivnostima. U ožujku će, zahvaljujući prikupljenom novcu financirati dijagnostičku pretragu ultrazvukom za 50 žena, u dobi između 30 i 40 godina, odnosno one koje još do sada nisu obavile takav pregled. Prednost će imati one žene koje dolaze iz obitelji u kojima je netko već ranije obolio od te bolesti. Ultrazvučni pregledi bit će obavljeni 10. i 11. ožujka u Poliklinici Polančec u Krapini, a predbilježbe se primaju na broj telefona 371 450.

SPORT - Rukometašice Zagorca pobjedom su otvorile drugi dio prvenstva Druge hrvatske lige Zapad i u svojem gradu svladale drugi sastav zagrebačke Lokomotive sa 26:20. U krapinskoj ekipi, koju vodi novi trener Marko Brezić, izdvojile su se Martina Novački sa 4 i Ria Križanić sa 4 pogotka. Na ljestvici Zagorec je deseti sa 5, a vodi Orijent sa 22 boda. Kod muških u 12. kolu u Samoboru: Rudar - Buje 29:20, Ivanić - Kvarner Kostrena 33:24 i Dugo Selo - Sesvete 30:19. Prvo je Dugo Selo sa 23 boda, a Rudar (Rude) je deveti sa 9.

Poslije tri kruga na sportskim igrama rekreativaca grada Zaboka u kuglanju u ženskoj konkurenciji izdvojila se sa 665 čunjeva ekipa Zagorske steze za koju igraju Anica Tkalčević, Barbara Jakuš, Katarina Kraljić, Anita Cavor i Dubravka Hržica. Kod muških vodi Elektra sa 836 čunjeva, a u sastavu su Josip Ferdelja, Božidar Ružak, Jadranko Kovačićek, Radovan Jagić i Dragutin Šanjug.

Završeno je prvenstvo Prve Zagorske županijske lige u stolnom tenisu. Prvo mjesto pripalo je Stubakima, a taj uspjeh ostvarili su Anđelko Zrinski, Miroslav Coha i Tomislav Kačavenda. U Drugoj ligi prvak je Trgocentar Zabok za kojeg su igrali Ivica Vrančić, Mario Antolić, Mladen Kušan i Tomica Turk. Najbolji pojedinci Druge lige su Topličani Mladen Stunić i Tomislav Sinković te Mladen Kušan i Mario Antolić iz Trgocentra, dok je peti Miljenko Halapir iz Tuhlja.

Na šestom Hrvatskom pokalu u skijaškom trčanju, kojem je bila domaćin Vrbovska Poljana, u apsolutnoj kategoriji za muške Oroslavčanin Filip Kontak je bio peti. Kod mlađih juniora Jakov Kontak je treći, a u mlađoj cicibanskoj kategoriji prva mjesta osvojili su Nika Jagečć i Jura Janković. U kategoriji stariji cicibanski uzrast Dora Kucelj je druga, a Karlo Kunštek treći. Među mlađim djevojčicama iz Ski kluba Oroslavje Dora Kurečić je peta, a Vinka Jagečić sedma. Kod mlađih dječaka Lovro Komljen je peti. Ekipno kod cicibana Oroslavje je prvo sa 97 bodova, a slijedi Budućnost (Brod Moravice) sa 31 bodom. U zasebnom bodovanju ostalih kategorija Oroslavje je peto.

Jesenski prvak Prve Zagorske županijske nogometne lige Mladost iz Zaboka poslije pobjede nad Zagorcem iz Krapine od 5:2, neodlučenim ishodom 0:0 sa Tondachom, pa onda uz dvije pobjede minulog vikenda nad Ladučem 3:0 i Gajem od 2:1, večeras ima petu provjeru i od 19,00 sati pod reflektorima pomoćnog igrališta SC Zabok igra protiv Rudara iz Dubrave Zabočke koji je prethodno u svojoj prvoj pripremnoj prijateljskoj utakmici pobijedio Omladinac iz Dubrovčana sa 2:1.

U Zagrebu su sinoć izvučeni parovi 1. kola Treće hrvatske šahovske lige Centar A. U nedjelju, 13. ožujka u Zaboku Polet dočekuje Končar, Krapina je domaćin Podsusedu, a u Maču tamošnji Gaj je domaćin Klaki. (S. Tršinski)
 

  utorak, 22. veljače 2011.    www-radio-kaj.hr

SJEDNICA ZAGREBAČKE GRADSKE SKUPŠTINE - Nakon burnog početka današnje sjednice zagrebačke Gradske skupštine s 46 točaka, kada je dnevni red srezan na pola, najprije na zahtjev gradskih zastupnika, a potom i na zahtjev samog gradonačelnika Milana Bandića, aktualni sat prošao je relativno mirno. Odgovarajući na razna pitanja, gradonačelnik Milan Bandić odgovor je dao i na ono koje se tiče početka gradnje žičare na Sljemenu. Bandić je izvijestio da se oko Prostornog plana Medvednice Grad još dopisuje s Vladom, ali da su dijelom riješeni imovinsko-pravni odnosi na Dolju, a treba, kaže, riješiti pitanje financiranja pa bi, najavio je, rok za početak gradnje mogao biti 2013.

U ZAGREBU POČELE PRIJAVE ZA POPISIVAČE - Od danas pa do kraja tjedna u područnim uredima u Gradu Zagrebu mogu se prijaviti svi zainteresirani za posao kontrolora i popisivača stanovništva. Prilikom popisivanja, koje je najavljeno za 1. travnja, dužnost svakog građana je dati točne podatke, a na pitanja o odsutnim članovima kućanstva odgovore daje onaj tko zna najtočnije podatke. Za svu djecu do 15 godina podatke daje roditelj. U slučaju netočnih informacija, predviđena je kazna između 300 i 800 kuna, prema Zakonu o popisu stanovništva. Prvi rezultati popisa bit će objavljeni do 30. lipnja ove godine.

OBJEDINJENA JAVNA NABAVA - U Zagrebu se već sada sve srodne nabave, koje se financiraju iz gradskog proračuna obavljaju objedinjenom nabavom, što je donijelo prosječno uštedu od 25%. Kako je istaknuo gradonačelnik Milan Bandić, sve gradske javne nabave bit će u cijelosti objedinjene i stavljene u sustav transparentnosti, efikasnosti i uštede. Među ostalim najavljuje se da će Grad struju za javnu rasvjetu kupovati na javnoj nabavi. Time se električna energija neće jedino kupovati od državne tvrtke HEP, već će se uzeti najjeftiniji ponuđač. U Gradskoj upravi računaju na godišnju uštedu do 15 milijuna kuna, a govori se o šest potencijalnih tvrtki-kandidata.

LIDRANO U KRAPINI – U Krapini se danas održava županijska smotra literarnog, dramsko-scenskog i novinarskog stvaralaštva Lidrano 2011. Prilikom svečanog otvorenja, zamjenica krapinsko-zagorskog župana Sonja Borovčak istaknula je da joj je Lidrano posebno drag, jer ta smotra pokazuje koliko su djeca i mladi senzibilizirani po pitanju dramskog i literarnog stvaralaštva. Predsjednik ocjenjivačkog žirija Adam Končić istaknuo je da je interes za sudjelovanjem na Lidranu manje više zadovoljavajući u svim kategorijama, osim kad je u pitanju dramsko stvaralaštvo u kategoriji srednjih škola, čemu u prilog govori podatak da su ove godine prijavljene samo tri predstave.

OTKUP GRADSKIH STANOVA – Uz problem naplate zakupnina poslovnih gradskih prostora u Zagrebu, aktualan je i problem 2040 gradskih stanova koji se bespravno koriste. Gradonačelnik Milan Bandić najavio je da će tijekom travnja predložiti da se stanovi na koje Grad nije uknjižen prodaju uz određeni popust. Socijalnim kategorijama i braniteljima koji koriste te stanove bit će dano pravo prvokupa.

MJERE ZAPOŠLJAVANJA - Hrvatski zavod za zapošljavanje počeo je s provedbom mjera iz Nacionalnog plana za poticanje zapošljavanja za 2011. i 2012. godinu. Mjere su usmjerene na sufinanciranje obrazovanja nezaposlenih osoba, sufinanciranje zapošljavanja, kao i sufinanciranje i obrazovanje radnika koji su već u radnom odnosu u cilju zadržavanja radnog mjesta. Također, nezaposlenim osobama dodjeljuju se potpore za samozapošljavanje.

PRVA IZLOŽBA I OCJENJIVANJE BUČINOG ULJA - Za područje Krapinsko-zagorske, Varaždinske i Međimurske županije ove se godine po prvi put organizira ocjenjivačka izložba bučinog ulja, kojom se želi doprinijeti popularizaciji ovog proizvoda te podizanju svijesti proizvođača i potrošača o važnosti zdrave prehrane. Ocjenjivanje će biti održano u ožujku na području Varaždinske županije. Proizvođači iz Krapinsko-zagorske županije mogu se prijaviti u Upravnom odjelu za poljoprivredu u Krapini, do 28. veljače.

SPORT - U Slavonskom Brodu, na devetom dvoranskom malonogometnom prvenstvu amatera Hrvatske, veterani krapinskog Zagorca u borbi za treće mjesto izgubili su od Croatie Perković 1:2. Veterani zabočke Mladosti od istog sastava poraženi su u razigravanju unutar skupine sa 5:0. Samoborski veterani slavonsko-brodsku priredbu napustili su u četvrtfinalu porazom od Radnika iz Josipovca sa 4:2.

U prijateljskim pripremnim utakmicama Stubica je pobijedila Vrh sa 2:1, a s istim rezultatom Bistra je dobila Radoboj. U Ivancu je Ivančica svladala Schiedel sa 5:1.

Na ekipnom hrvatskom prvenstvu u kuglanju za mlađe juniore u Ozlju Zabok je osvojio trinaesto mjesto. Izdvojio se ljevoruki Mislav Mihelić koji je na kuglani Azelija oborio 552 čunja. Martin Huis imao je 548, Adrian Horvat 513 i Nikola Bedeniković 484 čunja.

Petim kolom u Klanjcu je završena Liga Krapinsko-zagorske županije u streljaštvu. U kadetskoj vrsti najbolji su Mihaela Oborovečki (V.Trgovišće) i Marko Ricijaš (Predionica), juniorski prvaci su Antonija Kontrec (V.Trgovišće) i Valerije Gardlo (Strijelac Krušljevo Selo), dok je sa šest krugova prednosti prvi senior Robert Belko iz Marije Bistrice.

Počeo je drugi dio prvenstva Treće hrvatske lige u rukometu za žene. U 10 kolu. Karlovac Švarča - Udarnik (Kurilovec) 23:13, Dubrava - Vrbina 26:37 i Petrinia -Sesvete Agroproteinka II 26:47. Vode rukometašice sisačke Vrbine sa 17 bodova, a slijede Sesvete Agroprotenka II sa 14 i Trnina sa 13 bodova. Na četvrtom su mjestu puce sa trešnjevačkog placa sa 10 bodova. Kod muških rukometaši Zaprešića igrali su u Zagrebu sa Metalcem 30:30 i sa 11 bodova na ljestvici su jedanaesti, a vodi Maksimir Patela sa 28.

Hrvatska reprezentacija tenisačica do 16 godina, u kojoj je kao prvi reket igrala Zabočanka Karla Popović, u finalu Winter kupa u Češkoj pobjedom u zadnjoj utakmici nad Austrijom od 3:0 osvojila je peto mjesto.

Jurica Veverec iz Ski kluba Oroslavje novi je hrvatski juniorski prvak u skijaškom trčanju.

Košarkaši Krapine sa svega šest igrača u protokolu izgubili su utakmicu 12. kola Lige bez granica u Ivancu od Ivančice 46:76.

U Dugom Selu na memorijalnom stolnoteniskom turniru u kategoriji djevojčica do 12 godina pobjednički pehar podigla je Zabočanka Klara Cakol koja je u finalu pobijedila Enu Botić iz Vinkovaca sa 3:1. (S. Tršinski)
 

  ponedjeljak, 21. veljače 2011.    www-radio-kaj.hr

ZONSKA NAPLATA GRADSKIH POSLOVNIH PROSTORA - Grad Zagreb ima velikih problema sa naplatom zakupnine poslovnih prostora, što potvrđuje i podatak da su sa 30. lipnjem 2010. godine gradska potraživanja iznosila 581 milijun 379 tisuća kuna, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare gradonačelnik Milan Bandić. Najveći dio duga nastao je zbog neriješenih odnosa sa državom, dodao je Bandić i istaknuo, da po sadašnjim cijenama nema zainteresiranih za zakup prostora u nekim dijelovima grada. Između ostalog, sutra će na sjednici Gradske Skupštine Bandić predložiti uvođenje zonske naplate zakupnine poslovnih prostora kako oni ne bi zjapili prazni.

KOSOVSKA DELEGACIJA U ZAGORJU – Delegacija predstavnika ministarstava Republike Kosovo te direktora kosovskih razvojnih agencija danas je boravila u radnom posjetu Krapinsko-zagorskoj županiji. Prema riječima Wolfganga Wedderkopfa, voditelja EURED projekta na Kosovu, cilj posjete bio je da se gosti sa Kosova upoznaju sa pozitivnim iskustvima Zagorske razvojne agencije u prijavljivanju projekata na EU natječaje. Naime, ZARA je na nedavno provedenom IPA natječaju uspješno prijavila 4 projekta ukupne vrijednosti 2,6 milijuna eura. Do ovih rezultata nije se došlo preko noći, i mi smo morali učiti od onih sa iskustvom, a to su u ovom slučaju susjedi iz Slovenije, rekao je župan Siniša Hajdaš Dončić te izrazio nadu da će današnja posjeta biti od koristi delegaciji sa Kosova.

MEĐUNARODNI SAJAM NAUTIKE - Na Zagrebačkom velesajmu od ove srijede pa do nedjelje bit će održan 20. Međunarodni sajam nautike, koji će okupiti više od 350 domaćih i stranih izlagača iz 30 zemalja. Ovogodišnji sajam, koji se odvija pod sloganom godine „Ploviti, otkrivati, živjeti...“ prvenstveno je namijenjen predstavljanju hrvatskih proizvođača malih brodova, rekao je voditelj sajma Zoran Ušurić. Za posjetitelje su pripremljeni i atraktivni sadržaji, kao što su primjerice besplatna probna ronjenja te brojne nagradne igre.

LICITARI, IGRAČKE I ŠTRUKLI NA UNESCO-voj LISTI - Zamjenica krapinsko-zagorskog župana Sonja Borovčak jučer je prisustvovala svečanoj dodjeli povelja vezanih uz upis nematerijalnih dobara Republike Hrvatske na UNESCO-ovu reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva. Krapinsko-zagorska županija UNESCO-vu je povelju dobila za čak tri nematerijalna dobra; licitare, drvene igračke i zagorske štrukle.

POVOLJNIJA KUPNJA STANOVA U SOPNICI - Zagrebački Holding i Hypo Alpe Adria bank potpisali su ugovor o povoljnijem kreditiranju kupnje nekretnina u zagrebačkom naselju Sopnica. Potencijalnim kupcima nudi se otplata do 30 godina, kroz tri modela i niže kamatne stope koje se kreću od 4.98% do 5,80%. U Sopnici cijena četvornog metra iznosi od 1.149 do 1.295 eura. Holding će oformiti Jamstveni fond kojim će omogućiti stavljanje otplate kredita u mirovanje do 18 mjeseci u slučaju otkaza.

REGISTAR SLUŽBENIH VIJESTI GRADA SAMOBORA - Odluke i drugi akti Gradskog vijeća te odluke, naredbe, uputstva i pravilnici što ih donosi gradonačelnik, objavljuju se u Službenim vijestima Grada Samobora, a mogu se pretraživati i na web stranici Grada. Tamo je sada moguće pretraživati i popise akata objavljenih u registru Službenih vijesti, koji objedinjuje sve brojeve od 1993. do 2010. godine. Registar je podijeljen u 39 tematskih jedinica i služi za lakše snalaženje u objavljenim aktima.

ROĐENDANSKO VATROGASNO VOZILO - Protekle subote, uoči godišnje skupštine Dobrovoljnog vatrogasnog društva Pavučnjak, zamjenik gradonačelnika Grada Samobora Željko Stanec, društvu je uručio ključeve vatrogasnog kombi vozila. DVD Pavučnjak je točno prije osam mjeseci, 19. lipnja prošle godine, proslavio 60. godina djelovanja. Zaslužnim članovima i podupirateljima društva dodijeljene su prigodne spomenice i priznanja.

OSPOSOBLJENI NOVI VATROGASCI – Jučer je u Oroslavju završena nastava za 26 polaznika tečaja „Vatrogasac s ispitom“. Nakon svladanog teorijskog i praktičnog dijela nastavnog programa polaznici su izvođenjem vježbi i rješavanjem testova pred ispitnom komisijom pokazali da su osposobljeni vatrogasci i da će zajedno sa starijim kolegama značiti mnogo u jačanju vatrogasne operative.

LOGOTIP SAVJETA MLADIH - Savjet mladih Krapinsko-zagorske županije raspisao je natječaj za izradu logotipa Savjeta mladih. Natječaj je otvoren do 25. veljače a na njemu mogu sudjelovati svi učenici srednjih škola s područja Krapinsko-zagorske županije.

ZLATARBISTRIČKI OSNOVCI PRVI U EKOLOGIJI - Učenici Osnovne škole Zlatar Bistrica, koja je i prva eko škola s međunarodnim statusom u Krapinsko-zagorskoj županiji, pobjednici su županijskog natjecanja u ekologiji. Oni već dulje vrijeme rade na projektu „Dabar u rijeci Krapini“ s kojim će sudjelovati na državnom natjecanju ekološki kviz „Lijepa naša“, koje podrazumijeva i provjeru znanja iz nekoliko nastavnih predmeta. Natjecanje će biti održano od 20. do 22. ožujka u Primoštenu.

SPORT - U sinoćnjoj zaostaloj utakmici 15. kola A1 lige košarkaša Hrvatske u Zadru: Borik Puntamika - Zabok 74:61. Prvi je Split sa 27 a Zabok je šesti sa 22 boda.

Na međunarodnom dječjem skijaškom natjecanju 36. Kup Loke jučer u slalomu kod starijih dječaka Varaždinac Istok Rodeš je bio prvi, dok Luka Krsmaović iz Samobora nije završio drugu vožnju. U konkurenciji starijih djevojčica Zabočanka Saša Tršinski (Ski klub Zagreb) imala je 17. vrijeme, dok je Zagrepčaka Helena Varjačić (Ski klub Končar), među mlađim djevojčicama, slovensku slalomsku priredbu okončala na dvadesetom mjestu.

U 18. kolu Prve hrvatske rukometne lige za žene Samobor - Koka 26:22, Osijek - Zelina 21:29 i Trešnjevka - Sesvete 34:26. Vodi Podravka sa 32 boda. Trešnjevka je treća sa 30, Zelina je šesta sa 20, Samobor je sedmi sa 14, dok je Koka jedanaesta sa 8 bodova.

U 18. kolu Prve hrvatske malonogometne lige Novi Marof - Uspinjača 0:4. Na prvom mjestu je Kijevo Knin sa 43 boda, a Novi Marof je pretposljednji dvanaesti sa14.

Nogometaši zabočke Mladosti minulog vikenda odigrali su dvije prijateljske pripremne utakmice. U subotu su pobijedili Laduč 3:0, a jučer svladali Gaj iz Mača sa 2:1.

U odgođenoj utakmici 15. kola Četvrte hrvatske nogometne lige Središte Podskupina A Ponikve su na gostovanju pobijedile Slunj sa 2:0.

Rezultati 15. kola Treće hrvatske kuglačke lige Sjever: u Zaboku: Zabok - Dubravčan 7:1, u Varaždinu: MIV - Zanatlija 7:1, Ivančica - Prosvjetar 3:5, Željezničar - Željezničar (Koprivnica) 6:2, u Čakovcu: Željezničar - Varteks 2:6 i u Križevcima: Elektra - Cesta 6:2. Vodi MIV Varaždin sa 26 bodova.

Poslije jučerašnja odigrana tri kola Kupa u šahu u vodstvu su Polet Zabok i Krapina sa po 6 bodova, treći je Gaj sa 4, četvrti, peti i šesti sa po dva boda su Oroslavje, Laufer i Straža, sedme su KrapinskeToplice sa jednim bodom, koliko ima i zadnji Zelenjak iz Klanjca. (S. Tršinski)


petak, 18. veljače 2011.

NAČELNICI HRVATSKIH OPĆINA U MARIJI BISTRICI – Udruga općina u Republici Hrvatskoj, koja trenutno broji 262 članice, danas je u Mariji Bistrici održala sjednicu Skupštine. Dopredsjednik Stjepan Muhek, inače načelnik Marije Bistrice, istaknuo je da je želja Udruge da ju vlast shvaća kao ravnopravnog sugovornika, prije svega kad se radi o provedbi reforme lokalne samouprave. Muhek je istaknuo da Udruga nikako ne podržava najavljeno ukidanje općina, te je dodao da bi država svakako trebala poraditi na decentralizaciji poreznih sredstava. Župan Siniša Hajdaš Dončić istaknuo je da je država jaka koliko i njezine najslabije karike, te je dodao da se, s obzirom da jedinicama lokalne samouprave trenutno ostaje 9% izvornih sredstava, za razliku od europskog prosjeka koji je od 25 do 30%, razvoj na lokalnoj razini može zaboraviti, što svakako ima posljedice za ukupni razvoj države.

LICITARI, IGRAČKE I ŠTRUKLI NA UNESCO-voj LISTI - Zamjenica krapinsko-zagorskog župana Sonja Borovčak prisustvovat će ove nedjelje u Zagrebu svečanom dodjeljivanju povelja vezanih uz upis nematerijalnih dobara Republike Hrvatske na UNESCO-ovu reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva. Krapinsko-zagorska županija UNESCO-ovu povelju će dobiti za čak tri nematerijalna dobra, licitare, drvene igračke i zagorske štrukle. Povelje će uručiti predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor.

HUMANITARNI KONCERT ZA „HRABRU OBITELJ“ - Udruga invalida Bedekovčina organizira ove nedjelje u 18,00 sati tradicionalni humanitarni koncert Vjeruj u ljubav. Na koncertu koji se održava u sportskoj dvorani Srednje škole Bedekovčina nastupaju popularni zagorski izvođači i članovi bedekovčanskih udruga, a prihod je namijenjen realizaciji projekta Hrabra obitelj.

STAGNACIJA RAZRIJEŠENJA RAZBOJNIŠTVA - Tijekom prošle godine, zagrebačka policija evidentirala je ukupno 794 razbojništva, što je za 10 više nego u 2009. godini. Od tog broja razriješena su tek 327 razbojništva, te su pronađena 123 počinitelja. Najčešća meta razbojnika su trgovine i kladionice.

OSNIVANJE GSS-a u ZAGORJU - Krapinsko-zagorska županija uskoro bi mogla dobiti jedinicu Gorske službe spašavanja, a prema riječima Dražena Strabića, pročelnika Županijskog centra 112 Krapina, na tom se projektu radi već neko vrijeme te ima zainteresiranih ljudi koji bi željeli biti članovi takvog tima. U tijeku su pregovori za obuku sa zagrebačkom Gorskom službom spašavanja, čiji bi članovi obuku za pripadnike buduće zagorske jedinice proveli po završetku sezone skijanja na Sljemenu. Zainteresiranih s dobrom kondicijom ima iz redova policije, vatrogasaca i Crvenog križa, ističe Strabić i napominje da je na području Zagorja lani bilo 11 slučajeva traganja i spašavanja.

SPORT - Mlada zabočka tenisačica Karla Popović, u selekciji Hrvatske do 16 godina, danas u Češkoj počinje finalni dio Winter kupa. Uz današnjeg prvog protivnika Češku, nastupaju još Rusija, Austrija, Bjelorusija, Francuska, Poljska i Ukrajina.

Nastavlja se prvenstvo A1 lige košarkaša u kojem Zabočani gostuju u nedjelju u Zadru kod Borik Puntamike.

U nedjelju, u 13,00 sati utakmicu 15. kola Treće hrvatske lige, na svojoj kuglani, Zabok igra protiv Dubravčana.

Završava Liga KZŽ u streljaštvu a domaćin petom zadnjem kolu je Klanjec.

U Slavonskom Brodu na dvoranskom prvenstvu Hrvatske nastupaju nogometaši - veterani zabočke Mladosti.

Budu li to vremenske prilike omogućile, kroz vikend je dogovoreno i niz prijateljskih pripremnih nogometnih utakmica pa tako nogometaši zabočke Mladosti u nedjelju od 14,30 sati ugošćuju Gaj iz Mača koji u nedjelju predvečer održava redovnu godišnju izvještajnu Skupštinu.

U zaostaloj utakmici 14. kola Druge hrvatske lige Sjever kuglači Lepoglave pobijedili s Obrtnik iz Oroslavja sa 7:1.

Na godišnjoj Skupštini Plivačkog kluba Olimp iz Tuhelja za predsjednika je imenovan Neven Filipović. Sportski direktor je prof. Ivica Androić, dok je tajnik Dražen Šuto. U čelništvu kluba još su Damir Ilijaš, Romeo Vranić, Mario Očić i Bruno Bogdanić.

Ove nedjelje u Krapini se igraju prva tri, od 7 kola, Kupa Krapinsko-zagorske županije u šahu. Iako kup natjecanja uvijek znaju biti ispunjena iznenađenjima, na ovogodišnjem Kupu, bez Mirjane Medić na startu, favorit je Krapina. (S. Tršinski)
 


 četvrtak, 17. veljače 2011.

OTVOREN PODRUČNI VRTIĆ U SREDIŠĆU - U novozagrebačkom naselju Središće danas je svečano otvoren novouređeni prostor područnog objekta Dječjeg vrtića Zapruđe, koji ima kapacitet za 120-ero djece jaslićke i vrtićke dobi. Objekt je otvorio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji je tom prilikom najavio da će do kraja godine u zagrebačkim vrtićima biti dograđeni i uređeni prostori za još 80 do 100 odgojnih skupina.

POREZNE PRIJAVE - Od 01. siječnja do 28. veljače rok je za predaju godišnjih poreznih prijava. Prošle godine u Krapinsko-zagorskoj županiji Porezna uprava zaprimila je 31 tisuću prijava, a ovogodišnji odaziv poreznih obveznika zasad je prilično slab. Do danas je naime zaprimljeno tek oko šet i pol tisuća prijava, pa iz Porezne uprave apeliraju na građane da požure s predajom prijava, jer će u tom slučaju njihovi podaci biti ranije obrađeni te će samim time i ranije dobiti povrat poreza, a također izbjeći  gužve koje se već tradicionalno pred kraj veljače stvaraju na šalterima.

VELIKI GUBITCI ZBOG NEPLAĆENIH NAJAMNINA – Dugovi od najamnina za korištenje prostora i stanova u vlasništvu Grada Zagreba, unazad nekoliko godina konstantno rastu, pa je sa 31. listopadom prošle godine dug iznosio 581 milijun 379 tisuća kuna. Jedan od razloga ovih nenaplaćenih potraživanja jest premalen broj zaposlenika u Gradskom uredu za imovinsko pravne odnose i imovinu Grada što bi trebalo biti riješeno ovogodišnjim zapošljavanjem 44 vježbenika. Prošle godine ukupno je bilo 590 praznih gradskih prostora, a istovremeno se bilježi manji interes poduzetnika za njihovo korištenje. Najveći problem su prazni gradski stanovi, njih 9.353. Od tog broja, gotovo 1.300 stanova je u naselju Novi Jelkovec, pa će ovih dana biti raspisan natječaj za povoljniji najam tih stanova.

RADNA GRUPA ZA SIGURNIJE PRUŽNE PRIJELAZE - S obzirom da je većina od ukupnog broja željezničko-cestovnih prijelaza na području Krapinsko-zagorske županije označena samo prometnim znakom, Županija je u cilju povećanja sigurnosti svih sudionika u prometu inicirala sastanak sa predstavnicima HŽ-a na kojem je dogovoreno osnivanje radne grupe. Na prvoj sjednici raspravljano je o načinu rada i dinamici obilaska željezničko-cestovnih prijelaza te je dogovoreno da će već sljedeći tjedan članovi grupe početi s obilaskom prijelaza na državnim, županijskim i lokalnim cestama na pruzi Zaprešić – Čakovec, počevši od Velikog Trgovišća do granice s Varaždinskom županijom. Nakon obilaska svih prijelaza, radna grupa predložit će rješavanje prioritetnih prijelaza.

SKUPŠTINA UDRUGE HRVATSKIH OPĆINA - U Mariji Bistrici sutra će biti održana redovna sjednica Skupštine Udruge općina u Republici Hrvatskoj. Udruga je neprofitna, nevladina i nestranačka organizacija, utemeljena na načelu dobrovoljnog udruživanja, a osnovale su ju hrvatske općine s ciljem promocije i zaštite svojih interesa. Jedan od dvojice dopredsjednika Udruge je načelnik općine Marija Bistrica, Stjepan Muhek.

KAKO DO POTICAJA U POLJOPRIVREDI? – „Program potpora u poljoprivredi u 2011. godini" tema je seminara koji će večeras od 18,00 sati biti održan u dvorani Poduzetničkog centra Samobor u Bregani. Stručni predavači predstavit će poticaje u poljoprivredi na lokalnom, županijskom i državnom nivou. Organizatori seminara su Upravni odjel za gospodarstvo i financije grada Samobora i Hrvatska poljoprivredna komora.

SPORT - Na trodnevnom međunarodnom plivačkom natjecanju u Sarajevu u juniorskoj selekciji Hrvatske zapažen nastup imao je Zabočanin Mihael Vukić, član tuheljskog Olimpa koji je osvojio tri zlatne, dvije srebrne i jednu brončanu medalju. Najvrijedniji rezultat isplivao je na 50 metara leptir.

U Velikoj Kladuši na međunarodnom taekwondo turniru prvo mjesto osvojila je Katarina Jelenčić (BTI Zabok), a zlato oko vrata zasjalo je i Reneu Javoriću Iliću iz Tuhlja. Iz iste sredine Alen Jagušić se popeo na pobjedničko postolje po medalju srebrnog sjaja.

Pobjedom u zadnjem 14. kolu protiv Ivanića sa 57:46 kadeti Krapine potvrdili su ranije osvojen naslov prvaka u prvenstvu Druge kadetske lige Centar u košarci. Krapina u konačnom poretku ima 26 bodova. Drugi je Zagreb II sa 23 koliko ima i treći Medveščak.

Rezultati dviju prijateljskih pripremnih nogometnih utakmica. U Varaždinu: Sloboda – Schiedel 1:3 i u Maču: Gaj – Ivančica (Ivanec) 1:2.

Na redovnoj Izbornoj godišnjoj Skupštini NK Stubica za novog predsjednika izabran je Krešimir Vlajčević koji je na toj funkciji zamijenio Stanislava Glivara. Na stubičkom nogometnom skupu, kojem je prisustvovao i predsjednik Nogometnog saveza Krapinsko-zagorske županije Stjepan Merkaš, izabran je i novi Izvršni odbor od 13 članova.

Na dvoransko, a potom i veteransko nogometno prvenstvo Hrvatske u Slavonski Brod sutra putuje veteranska ekipa zabočke Mladosti. Prvog dana Zabočani u Skupini C igraju protiv Standarda iz Šarovke i Croatie iz Perkovića.

U Zagrebu na turniru mladih u kuglanju u kategoriji mlađih juniora sa 450 srušenih čunjeva Zabočanin Nikola Bedeniković osvojio je osmo mjesto. (S. Tršinski)
 


srijeda, 16. veljače 2011.

PJESMA I TAMBURA 2011 - ODABRANE 22 SKLADBE - Festivalski žiri preslušao je svih 47 pristiglih skladbi za ovogodišnji festival tamburaško-violinske glazbe Pjesma i tambura. U skladu s objavljenim natječajem, odabrane su 22 skladbe. Odabrane skladbe su upućene na studijsko snimanje. Sve snimljene skladbe festivalski žiri će ponovno preslušati i do 18. ožujka objaviti jesu li sve skladbe snimljene u skladu s poslanim radnim snimkama i tekstom koji je odabran. U koliko neka od odabranih skladbi nije finalno kvalitetno snimljena, te prema ponuđenoj radnoj snimci, festivalski žiri će takvu skladbu odbaciti i uvrstiti drugu, izabranu prema prijavljenima na natječaj. Na snimanje su upućeni: Andrija Kos, Zlatne žice, Branko Greblički Ventek, Čerleni lajbeki, Dario Došlić, Fakini, Gordana Ivanjek i Nikola Tkalčević, Helena Hubak, Iva Ranogajec, Ivan Benc, Ivan Brezni, Strmosi, Ivica Pepelko, Kajda, Kirijales, Krunoslav Jazbec i Dečki iz Pregrade, Kušlec, Mladen Hitrec, Mladen Kos, Rajko Suhodolčan, Renata Kos, Aduti, Savski valovi, Valentino i Robert Žlabur i Kontra band.  Festival Pjesma i tambura 2011 održat će se u nedjelju 10. travnja 2011. godine, s početkom u 19,00 sati, u Festivalskoj dvorani u Krapini. Sve informacije vezane uz ovogodišnji festival Pjesma i tambura objavljivat će se na stranici: www.kaj.hr.

SURADNJA ZAGREBAČKOG SVEUČILIŠTA I INSTITUTA ZA FIZIKU - Rektor zagrebačkog Sveučilišta Aleksa Bjeliš i ravnatelj Instituta za fiziku Petar Pervan danas su potpisali sporazum o suradnji. Cilj nam je ostvariti bolju i učinkovitiju suradnju na znanstveno-istraživačkim projektima, izvedbi nastave te nabavi zajedničke opreme, kako bi se pojačao istraživački potencijal, bez kojeg Hrvatska neće imati šanse na međunarodnom tržištu znanja, rekao je rektor Aleksa Bjeliš. Inače, na jučerašnjoj sjednici Senata zagrebačkog Sveučilišta prihvaćen je prijedlog Sporazuma s Nacionalnom i sveučilišnom bibliotekom temeljem kojeg će biti uspostavljen sveučilišni razdjel unutar knjižnice, a nastojat će se zajedno s partnerima završiti uređenje kongresne dvorane za održavanje skupova visokoobrazovnih institucija. 

DALJNJI RAST NEZAPOSLENOSTI U ZAGORJU – Prema podacima Područne službe Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u Krapini, negativan trend rasta nezaposlenosti na području Krapinsko-zagorske županije nastavlja se i u 2011. godini. U siječnju je na burzi evidentirano 7.618 osoba, što je za 4,9% više nego u prosincu 2010. godine a u odnosu na lanjski siječanj čak 16,3% više. Očekuje se da bi situaciju, barem malo, mogla poboljšati nadolazeća turistička sezona. Naime, lani je na moru posao pronašlo 80 nezaposlenih osoba, a ove je godine interes već sad dvostruko veći, što mjerodavnima u Područnoj službi Krapina ulijeva tračak nade da će negativna bilanca na burzi rada ipak biti manje izražena.

INVESTICIJA TVRTKE ZMH HORVAT NAJVEĆA U ZAGORJU - Tvrtka ZMH Horvat iz Konjščine koja se bavi preradom ribe i povrća izvodi trenutno najveću investiciju u gospodarstvu Krapinsko-zagorske županije. Oni će naime, u gradnju novog pogona investirati 20 milijuna kuna, te dnevnu proizvodnju kapaciteta od jedne tone povećati na četiri tone. Novi pogon treba biti izgrađen do kraja ožujka, a tamo će radno mjesto naći novih 20 osoba. Pomoć pri realizaciji ove investicije tvrtki ZMH Horvat pružila je Krapinsko-zagorska županija i Općina Konjščina, i to je jedan od primjera kako bi se u Hrvatskoj trebalo odnositi prema gospodarstvenicima, posebice onima koji su u današnje vrijeme spremni na nove investicije, rekao je zamjenik župana za gospodarstvo Anđelko Ferek Jambrek.

PRIJAVE ZA POPISIVAČE STANOVNIŠTVA – Državni zavod za statistiku počeo je zaprimati prijave za posao popisivača i kontrolora u nadolazećem popisu stanovništva. Potencijalni kandidat mora imati završenu barem srednju školu i čitak rukopis. Oni koji zadovolje ulazne kriterije bit će podvrgnuti obuci, nakon čega ih očekuje završni ispit. Prosječna naknada iznosit će 3.500 kuna, a prednost za dobivanje posla imat će nezaposleni građani. Popisivanje stanovništva trajat će od 01. do 28. travnja.

BOLNICA VRAPČE POSTAJE KLINIKA - Na sjednici Odbora za zdravstvo Skupštine grada Zagreba pročelnik resornog Gradskog ureda Zvonimir Šostar u ime predlagatelja obrazložio je, da je bolnica Vrapče ispunila opće i posebne uvjete za dodjelu naziva klinike, pa je upravno vijeće bolnice predložilo njezinom osnivaču promjenu naziva.

ZATVORENA FOLNEGOVIĆEVA ULICA - Od danas je za promet zatvorena Folnegovićeva ulica i to od Radničke ceste do ulaza u Tvornicu žarulja. Razlog je izvođenje radova na gradnji kolektora, te rekonstrukcija i proširenje kolnika od Radničke ceste do ulaza u Tvornicu žarulja kao i uređenje križanja Folnegovićeve i Rapske ulice. Do 16. travnja obilazni pravac za oba smjera je Radnička cesta - Servisna cesta. Za potrebe ulaza u garažu Zagreb Towera kao i za potrebe Vodoopskrbe i Odvodnje izgrađen je privremeni prilaz.

REKORDAN ODAZIV NA MANIFESTACIJU BABIČINI KOLAČI - Krapinsko-zagorska županija 5. ožujka organizira petu manifestaciju „Babičini kolači“, koja će biti održana u Radoboju, općini iz koje dolazi prošlogodišnja pobjednica Mandica Kogaj. Na natječaj, koji je završio jučer, javilo se 40 zainteresiranih, što je rekordan broj. Prošle godine na manifestaciji je s kolačima pripremljenim prema tradicionalnim recepturama ovog podneblja sudjelovalo 38 baka, a svake godine recepti svih kolača tiskaju se u posebnoj knjižici čime se dodatno doprinosi promociji tradicionalnih vrijednosti kajkavskog kraja, s naglaskom na gastronomiju.

SPORT - Nogometaši zabočke Mladosti, jesenski prvaci Prve Zagorske županijske nogometne lige, danas imaju novu provjeru u prijateljskoj utakmici u 16,30 sati na pomoćnom igralištu protiv Tondacha.

U prvom kolu drugog dijela prvenstva Treće hrvatske rukometne lige Središte za muške: Zaprešić - Dubrava II 36:29 i Gorica I - Ivanić II 29:25. Vodi Maksimir Pastela sa 26 bodova, a rukometaši Zaprešića su jedanaesti sa 10.

Rukometašice Koke u prijateljskoj međunarodnoj utakmici u Varaždinu u Gradskoj Sportskoj dvorani na Dravi pobijedile su Mercator 36:23.

Završene su Sportske igre grada Zaboka u malom nogometu. Prvi je HŽ, drugi Armko Konjšćina, treći Zagorski vodovod a četvrta Bolnica Krapinske Toplice. Sa 7 pogodaka prvi strijelac je Ivica Keliš (Armko), a iz iste sredine je najbolji vratar Robert Bručić. Zlatko Pospiš iz pobjedničkog HŽ-a je najbolji igrač.

U Krušljevom Selu je održan Kup Krapinsko-zagorske županije u streljaštvu zračnom puškom standard. U ženskoj konkurenciji prvi je Strijelac sa 1.133 krugova, a iz istog kluba pojedinačno su najbolje Mateja Oremuš, Mateja Babić, Vlatka Bertol i Nikolina Krušelj. Kod muških prva je Marija Bistrica, ispred Tekstilca. Pojedinačno sa 590 krugova prvi je Tomislav Bertol (M.Bistrica), drugi je Dino Čukman sa 587, dok je treći Kristijan Sever iz Tekstilca Zabok sa 579.

Šestičanka Vedrana Malec na Alpe Jadran kupu u skijaškom trčanju u talijanskom zimovalištu Fomi di Sopra u kvalifikacijama u sprintu na 1,2 kilometra bila je 26.

U 14. kolu B1 lige Hrvatske Skupina Sjever u košarci Lepoglava je pobijedila Međimurje Globetku 63:52. Izdvojio se Maček sa 24 koša. Na ljestvici prvi je Grafičar iz Ludbrega sa 21 bodom, a Lepoglava je peta sa 13.

Ove nedjelje pokreću se šahovski satovi u ekipnom natjecanju Krapinsko-zagorske županije. Krapina je domaćin prvom krugu Kupa na kojem će nastupiti 8 klubova. Favoriti su lanjski pobjednik Krapina, tu je i Polet Zabok, a izglede ima i vrlo jaka i ujednačena Straža iz Huma na Sutli. (S. Tršinski)


ponedjeljak, 14. veljače 2011.

ŽUPANIJA POTIČE TURIZAM SA 300 TISUĆA KUNA - Zagrebačka županija u ovoj će godini za subvencioniranje organiziranog dolaska turista izdvojiti 300 tisuća kuna. Turističke i putničke agencije iz cijele Hrvatske koje organiziraju izlete ili višednevni boravak u županiji mogu, po svakom dovedenom gostu, ostvariti iznos od 35 kuna. Natječaj je otvoren do utroška planiranih sredstava, odnosno najkasnije do 15. prosinca 2011. godine.

ZA EU FONDOVE POTREBAN JASAN I REALAN CILJ - „Iskustva unutar Europske unije“ naziv je međunarodne konferencije koja je u okviru projekta „Sretna djetelina s četiri lista“ proteklog tjedna održana u austrijskom Güssingu, a prisustvovala joj je i zamjenica krapinsko-zagorskog župana Sonja Borovčak. Kada je riječ o proširenju EU, istaknuto je, kako Hrvatska prije ulaska mora ispuniti mnogo teže kriterije, nego su ih imale nove članice u posljednjem valu proširenja. Lokalna i regionalna razina trebaju biti pripremljene za sredstva koja su im na raspolaganju iz europskih fondova, rekao je Marc Botman, voditelj odjela za regionalnu politiku Europske komisije, koji je sudionicima iz Hrvatske poručio, kako ne treba čekati posljednji čas s pripremama za strukturne i kohezijski fond. Treba imati jasan i realan cilj, strategiju, detaljni projekt i dokumentaciju, naglasio je Marc Botman.

STUDIJA O BIOLOŠKOJ RAZNOLIKOSTI RIJEKE SUTLE – Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Krapinsko-zagorske županije predstavila je studiju o stanju biološke raznolikosti rijeke Sutle. Prema riječima ravnatelja Ivana Ištoka, rezultati su dobri, posebice na području zaštićenog krajobraza Zelenjak. Ištok je dodao da će prikupljeni podaci biti iskorišteni za izradu Plana upravljanja područjem ekološke mreže rijeke Sutle. Realizacija projekta koji je težak 60 tisuća eura, počinje ove godine, a bit će financiran sredstvima iz IPA programa Europske unije.

OSNOVAN JOŠ JEDAN LAG U ZAGORJU - Čelnici općina Mihovljan, Novi Golubovec, Mače i Lobor te grada Zlatara potpisali su ugovor o osnivanju Lokalne akcijske grupe za područje zagorskog sjeveroistoka. Svrha ovog udruživanja je uključiti lokalne partnere u osmišljavanje dugoročnih potencijala za razvoj ruralnog područja. Također, kroz Lokalnu akcijsku grupu veće su mogućnosti za provedbu zajedničkih kvalitetnih strategija kroz koje se može unaprijediti prirodna i kulturna baština te ojačati poslovno okruženje, čime se onda stvaraju i nove mogućnosti za zapošljavanje i unapređenje lokalnih zajednica.

PRVA BANKA KRVI - U Zagrebu je predstavljena prva banka krvi, projekt kojim se informatizira proces skupljanja krvi na akcijama Crvenog križa Zagreb. Zahvaljujući jedinstvenoj bazi podataka, u slučaju hitne potrebe za većim dozama krvi bit će moguće precizno slanje SMS poruka prema darovateljima koji imaju krv određene krvne grupe. Svi potencijalni darivatelji krvi u Hrvatskoj svoje podatke mogu ostaviti na internet adresi www.bankakrvi.hr uz jamstvo da oni neće biti korišteni u druge svrhe.

MANIFESTACIJA „BABIČINI KOLAČI“ - Krapinsko-zagorska županija 5. ožujka organizira petu manifestaciju „Babičini kolači“, koja će biti održana u Radoboju, općini iz koje dolazi prošlogodišnja pobjednica Mandica Kogaj. Sve zainteresirane bake koje posjeduju tradicionalne recepte te dobru volju za pečenje kolača i sudjelovanje na ovoj manifestaciji za sudjelovanje se mogu prijaviti u županijskom Upravnom odjelu za poljoprivredu još danas i sutra. Da je manifestacija kojoj je cilj promocija tradicionalnih vrijednosti kajkavskog kraja, s naglaskom na gastronomiju zaživjela, potvrđuje iz godine u godinu sve veći odaziv natjecateljica, kojih se za ovogodišnju manifestaciju dosad prijavilo dvadesetak.

EDUKATIVNO – POTICAJNE RADIONICE ZA BEBE - Nakon oglednih satova, od sutra bi na tri lokacije u Zagrebu te na jednoj u Samoboru trebale početi edukativno-poticajne radionice s posebnim programima za bebe te za jednogodišnjake i dvogodišnjake. Program je nastao kombinacijom inozemnih metoda i osobnog iskustva autorice, Petre Pompe Mandarić. Uz tete – edukatorice, na radionice dolaze i roditelji ili bake i djedovi. U grupama od osmero djece, nude im se teme i podražaji u usmenoj i pisanoj formi, na hrvatskom i četiri strana jezika, a komunicira se znakovnim jezikom, glumom, ritmom, plesom, pokretima, masažom i gimnastikom.

SPORT - Košarkaši Zaboka na međunarodnom turniru, u talijanskim gradiću San Martino de Lupari, izgubili su 81:112 od Cremone, šestoplasirane ekipe talijanske A lige. Črnjevićevoj vrsti najviše glavobolje zadavali su crnoputi Amerikanac Foster sa 26 koševa i Ukrajinac Drozdov. U zabočkoj ekipi, gdje je poslije dužeg vremena zaigrao prizdravljeni Krajačić, Saša Janković je postigao 16 koševa, a do njega su Lozančić i Kraljević sa po 15.

Na Crvenom sljemenskom spustu voženo je slalomsko prvenstvo Zagreba za mladež. U kategoriji starijih dječaka Varaždinac Istok Rodeš je prvi, dok je Samoborac Luka Krsmanovć treći. Nažalost, kod mlađih odnosno starijih djevojčica Helena Varjačić i Saša Tršinski su diskvalificirane zbog promašenih vrata u drugoj vožnji.

Hrvatski nogometni četvrtoligaš Zagorec iz Krapine, poslije poraza u Zdencima od Vatrogasca sa 2:1, u svojoj trećoj provjeri pod reflektorima je u Zaboku izgubio od Mladosti sa 5:2. Za jesenskog prvaka po dva puta s pogodili Vančina i novodošli Pozaić, dok je jedan i to najljepši pogodak postigao mladi Kotarski.

Gaj iz Mača pogocima Šaronje i Jakopeca pobijedio je Savski Marof sa 2:1. Još četiri rezultata prijateljskih utakmica: Samobor - Slunj 1:0, Međimurje - Čakovec 2:1, Podravina - Sračinec 12:0 i Inte - Rudeš 3:2.

U 17. kolu Prve hrvatske lige u rukometu za žene, rukometašice Samobora izgubile su od Zeline 24:37. Na ljestvici Zelina je šesta sa 18 bodova, dok su Samoborke osme sa 12.

Kuglači topličkog Obrtnika pobrinuli su se za veliko iznenađenje i u borbi za treće mjesto svladali su vodeći klub II lige Picok Graničar iz Đurđevca sa 4,5:3,5. Topličani su ovime izborili ulaz među 16 najboljih klubova Hrvatske u Kupu. U Koprivnici se izdvojio Duško Medić sa 570 čunjeva, no topličkoj pobjedi sa jednim čunjem razlike umnogome je doprinio i Josip Kruljec koji je u zadnjem hicu srušio 9.

Iz nogometa tužna vijest. Nakon teške bolesti umro je donedavni igrač Straže iz Huma na Sutli, 29-godišnji Goran Sekušak. Pokop Gorana Sekušaka bit će u srijedu, 16. veljače na groblju u Humu na Sutli.

U subotu navečer u klubu u Zagrebu, dok je igrao šah umro je legendarni hrvatski velemajstor Mato Damjanović kojeg će pamtiti i šahisti zagorske regije. Još minule sezone Damjanović je nastupao za Ogulin u Trećoj hrvatskoj ligi protiv Krapine i zabočkog Poleta. (S. Tršinski)
 


petak, 11. veljače 2011.

ŽUPAN POSJETIO SPECIJALNU BOLNICU STUBIČKE TOPLICE - Krapinsko-zagorski župan Siniša Hajdaš Dončić, danas na Dan bolesnika, posjetio je Specijalnu bolnicu za medicinsku rehabilitaciju u Stubičkim Toplicama. Prema županovim riječima, Stubičke Toplice nisu slučajno odabrane kao mjesto posjete, jer ta bolnica konstantno posluje pozitivno, a može se i pohvaliti da je lani investirala u poboljšanje smještajnih kapaciteta i obnovu prostora oko 5 milijuna kuna. Posjeta je iskorištena i za osvrt na 100 milijuna eura teški projekt Stubaki, kojeg Županija realizira sa privatnim partnerom, koncernom Sunce. Župan Hajdaš Dončić istaknuo je da će tijekom ove godine biti riješena sva projektna dokumentacija, a početak gradnje najavljen je za proljeće iduće godine.

OBILJEŽEN DAN JEDINSTVENOG EUROPSKOG BROJA 112 - Danas se obilježava Dan jedinstvenog europskog broja za hitne službe 112. Tim je povodom u županijskom centru u Krapini održana prezentacija rada, a pročelnik Dražen Strabić izjavio je kako je uvođenjem jedinstvenog broja zaštita građana od 2005. godine podignuta na znatno višu razinu. Poziva na broj 112 iz dana u dan je sve više, a u prošloj ih je godini zaprimljeno 45 tisuća. Od toga ih je čak 27 tisuća bilo nenamjenskih, no i za to ima lijeka. Onima koji zlorabe vrijeme ove službe, može se naime privremeno ili trajno isključiti telefon, saznali smo u Županijskom centru 112 Krapina.

DO UTORKA PRIJAVE ZA MANIFESTACIJU BABIČINI KOLAČI - Krapinsko-zagorska županija 5. ožujka organizira petu manifestaciju „Babičini kolači“, koja će biti održana u Radoboju, općini iz koje dolazi prošlogodišnja pobjednica Mandica Kogaj. Sve zainteresirane bake koje posjeduju tradicionalne recepte te dobru volju za pečenje kolača i sudjelovanje na ovoj manifestaciji za sudjelovanje se mogu prijaviti u županijskom Upravnom odjelu za poljoprivredu do utorka, 15. veljače. Da je manifestacija, kojoj je cilj promocija tradicionalnih vrijednosti kajkavskog kraja, s naglaskom na gastronomiju, zaživjela, potvrđuje iz godine u godinu sve veći odaziv natjecateljica, kojih se dosad prijavilo dvadesetak.

SJEDNICA SAVJETODAVNOG VIJEĆA HZZ-a - Savjetodavno vijeće Područne službe Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Krapina održalo je redovnu sjednicu na kojoj se raspravljalo o kretanjima na tržištu rada tijekom prošle godine. Predsjednik Vijeća Josip Pelin istaknuo je da ne očekuje značajno poboljšanje situacije u narednom periodu, te da se optimisti mogu samo nadati da situacija neće biti gora. Na sastanku se govorilo i o nadolazećim aktivnostima. Jedna od glavnih svakako je organizacija Sajma poslova, koji će biti održan sredinom ožujka u Krapini.

OSNIVANJE ZADRUGA HRVATSKIH BRANITELJA - Odgovor na pitanje postoji li dovoljan interes za osnivanje zadruga hrvatskih branitelja na području Krapinsko-zagorske županije, trebala bi dati večerašnja javna tribina koju organizira županijska podružnica Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata. Tribina, na kojoj će članovi ove udruge biti upoznati sa osnivanjem, ustrojem i načinom funkcioniranja braniteljske zadruge, održat će se u Zlatar Bistrici, s početkom u 18,30 sati.

NAJBOLJI KRAPINSKI ŠPORTAŠI - Krapinski športski savez danas u 17,00 sati u amfiteatru Srednje škole Krapina organizira proglašenje najboljih športaša za proteklu godinu. U seniorskoj konkurenciji to su Marko Kavač iz NK Zagorec i Jelena Tomić iz RK Zagorec. Najbolji športaši u dobi od 14 do 18 godina su Filip Križnik iz košarkaškog kluba Krapina i Martin Sinković, nogometaš Zagorca, a za najbolju športašicu u ovoj je kategoriji izabrana Andrea Čvek iz kickboxing kluba Krapina. Dobitnici nagrade za promociju športa su Barbara Krsnik i Egon Belošević iz plesnog kluba Habanera Krapina. Najbolji klub u muškoj konkurenciji je šahovski klub Krapina, a u ženskoj rukometni klub Krapina. Dobitnik nagrade za životno djelo je Darko Skupnjak iz stolnoteniskog kluba Zagorec.

POGINUO VOZAČ NA ZAGREBAČKOJ OBILAZNICI - Jutros oko 05,00 sati na zagrebačkoj obilaznici blizu čvora Kosnica dogodila se teška prometna nesreća u kojoj je poginula jedna osoba. U nesreći je poginuo vozač osobnog automobila koji je naletio na kamion ispred sebe.

SPORT - U Metkoviću će sutra biti održan tradicionalni košarkaški susret Juga i Sjevera. U 18. izdanju ove priredbe u selekciji Sjevera je kapetan Zaboka Igor Peklarić. Lijepo priznanje dodijeljeno je i treneru Zabočana Dragutinu Črnjevću, koji će sa Acom Petrovićem voditi Sjever sa klupe.

Dječja hrvatska skijaška karavana poslije talijanske Sappade vraća se na Sljeme, gdje se danas održava veleslalomsko prvenstvo Zagreba. Na toj priredbi pratimo Zabočanku Sašu Tršinski, Zagrepčanku Helenu Varjačić, Samoborca Luku Krsmanovića i Istoka Rodeša iz Varaždina.

Kuglači topličkog Obrtnika sutra u Koprivnici igraju utakmicu za treće mjesto u okviru Kupa regije Sjever, a protivnik im je Picok Graničar iz Đurđevca. Vodeća momčad naše lige je apsolutni favorit, a mi ćemo pokušati da do pobjede naš domaćin dođe što teže. Za to je potrebno srušiti 3300 čunjeva, rekao je trener Topličana Stjepan Veček koji protiv „picoka“ izvodi svoj najjači sastav predvođen, u posljednje vrijeme odličnim, Zlatkom Zalukarom.

U Zaboku na kuglani ZIVT-a sutra se igra kolo Druge hrvatske kuglačke lige za slijepe i slabovidne na kojem očekujemo dobar nastup domaćina u čijem su sastavu Tomica Ričko, Boris Benkotić i Milan Pletikapa.

Nogometaši zabočke Mladosti poslije uvodnih treninga sutra imaju i prvu provjeru. Na prijateljski ogled dolazi im hrvatski četvrtoligaš Zagorec iz Krapine. Susret na pomoćnom igralištu SC Zabok počinje u 17,00 sati.

Rezultati četvrtfinala malonogometnog Palatin Kupa u Vidovcu: juniori, Ljubešćica - Plitvica 2:3, Lepoglava - Polet (Tuhovec) 5:1 i Potex Palatin - Obreš 2:1. Seniori: Sloboda -Vinica 2:2, a na sedmerce 3:5, Plin Mont - Rudar „47“ 2:1. Veterani: Fotex Palatin - Zelengaj 2:1 i Ljubešćica - Trnje 4:6.

Ove subote i nedjelje Pula je domaćin drugom Pozivnom turniru kadetkinja Hrvatske – prva Grupa, a na tom natjecanju nastupa i Klara Cakol iz Zaboka.

Večeras od 18,15 sati u Sportskoj dvorani Srednje škole u Krapini susret 12. kola Lige bez granica igraju košarkaši Krapine i Vinice.

U Podčetrtku ove nedjelje na rasporedu je treći krug Lige s obje strane Sutle u šahu. Nastupit će osam klubova: Šmarje, Ponikva, Imeno i Mestinje, Straža Hum na Sutli, Zelenjak Klanjec, Oroslavje i Polet Zabok. (S. Tršinski)
 


 četvrtak, 10. veljače 2011.

JEFTINIJI „MATURALCI“ U HRVATSKOJ - U Zagrebu je danas potpisan ugovor za oglašavanje Hrvatske turističke zajednice u promotivnim kampanjama „Upoznaj Hrvatsku“ i „Ostani u Hrvatskoj“. Ministarstvo turizma će ove kampanje financirati sa milijun eura. Kampanja „Upoznaj Hrvatsku“ namijenjena je maturantima, a novost je ove godine što će zahvaljujući sufinanciranju sedmodnevno maturalno putovanje biti za 200 kuna jeftinije. 

PREDAVANJE O SPREČAVANJU SUKOBA INTERESA – U organizaciji Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa danas je u Krapini održana edukacija za dužnosnike i službenike lokalne i regionalne samouprave, koji su se pobliže upoznali sa time kako spriječiti sukob interesa u obnašanju dužnosti. Predavač Zorislav Antun Petrović istaknuo je da iskustva pokazuju da se korupcija najbolje suzbija prevencijom, te je izrazio nadu da će predavanje pomoći dužnosnicima da u svom radu prostor za korupciju svedu na minimum. Što se tiče Zagorja, Petrović je istaknuo da zasad nema prijavljenih slučajeva u kojima su dužnosnici i službenici u tijelima lokalne i regionalne samouprave dolazili u sukob interesa.

ZAGORSKIM PODUZETNICIMA NAJPOVOLJNIJI KREDITI - Na natječaj za poduzetničke kredite, gdje kamatu sufinancira Krapinsko-zagorska županija, prošle su godine pristigla ukupno 43 zahtjeva, a 26 kredita je odobreno, izjavio je za Radio Kaj zamjenik župana za gospodarstvo Anđelko Ferek Jambrek. Poduzetnici su ukupno uzeli oko 30 milijuna kuna kredita, a obvezali su se da će zahvaljujući novim investicijama koje će realizirati ovim sredstvima do kraja godine otvoriti najmanje 55 novih radnih mjesta. Budući da Županija kamatu po kreditu sufinancira s 1%, jednako kao i gradovi i općine, te Ministarstvo gospodarstva sa 2%, kamatna stopa po kreditu za zagorske poduzetnike je između 3,8 i 4,1%, što su najpovoljniji uvjeti u čitavoj Hrvatskoj, rekao je Ferek Jambrek.

VISOKO KATEGORIZIRANA OPĆA BOLNICA ZABOK - Nastojanja da se poveća kvaliteta usluge pacijentima, Općoj bolnici Zabok donijela su visok indeks u kategorizaciji, prema kriterijima Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, koju je jučer objavio ministar Milinović. S indeksom 3,59, a za županijske bolnice on se kreće od 3 do 4, Opća bolnica Zabok je na samom vrhu županijskih bolnica.

STUDIJ U INOZEMSTVU BEZ PLAĆANJA ŠKOLARINE - Sveučilište u Zagrebu raspisalo je natječaj za 1053 studenta koji u okviru Programa ERASMUS žele na studij ili stručnu praksu na inozemne visokoobrazovne institucije u akademskoj godini 2011./2012. U odnosu na prethodnu akademsku godinu to je gotovo dvostruko više mjesta. Uz financijsku potporu za boravak u inozemstvu, studenti će biti oslobođeni plaćanja školarine te ostaju upisani na studijske programe fakulteta i akademija Sveučilišta u Zagrebu, gdje će im biti priznati stečeni ECTS bodovi. Natječaj je objavljen je na internetskoj stranici www.unizg.hr i bit će otvoren do 7. ožujka. Prijaviti se mogu redoviti i izvanredni studenti preddiplomskog, diplomskog ili poslijediplomskog studija.

IZ POLICIJSKE BILJEŽNICE - Opće stanje sigurnosti u Krapinsko-zagorskoj županiji kroz čitavu proteklu godinu ocijenjeno je povoljnim. U kriminalitetu je evidentirano 1214 kaznenih djela, odnosno 3% više nego lani, a prema strukturi u padu su opći, maloljetnički i gospodarski kriminal, a u porastu organizirani i kriminalitet droga. Prema riječima načelnika Željka Cujzeka, Policijska uprava Krapinsko-zagorska među prve tri je u Hrvatskoj koje imaju najmanji broj kaznenih djela i visok postotak razriješenih slučajeva.

ISKUSTVA UNUTAR EU - „Iskustva unutar Europske unije“ – tema je međunarodne konferencije koja se danas i sutra održava u austrijskom Güssingu, kao jedna od aktivnosti u okviru projekta „Sretna djetelina s četiri lista“ sufinanciranog sredstvima EU, kojem je nositelj Institut regija Europe, a jedan od partnera i Krapinsko-zagorska županija. Konferenciji će, među ostalima, prisustvovati i zamjenica župana Sonja Borovčak, a u okviru radionice za sudionike, o iskustvima prekogranične suradnje i korištenju europskih fondova sutra će izlaganje održati predstavnici Zagorske razvojne agencije.

LIJEČENJE U NAFTALANU - Zagrebačka županija za liječenje 26-ero hrvatskih branitelja u Specijalnoj bolnici „Naftalan“ u Ivanić Gradu osigurala je ukupno sto tisuća kuna. Također, bit će zakupljena jedna bolesnička postelja u svrhu liječenja 30 psorijatičnih bolesnika s područja županije. Za ovu svrhu osigurano je 150 tisuća kuna proračunskih sredstava.

FAŠNIK U SVIM GRADOVIMA ZAGREBAČKE ŽUPANIJE - Ove će godine po prvi put fašnička događanja biti organizirana u svim gradovima Zagrebačke županije te u dvije općine, rekla je na konferenciji za novinare jučer u Uredu Turističke zajednice Zagrebačke županije direktorica Ureda, Ružica Rašperić. Prigodnom izložbom o tradiciji fašničkih spelancija popraćena su dva najstarija fašnika u Županiji, samoborski, koji se ove godine organizira po 185. put, kao i turopoljski, nešto stariji od sto godina.

SPORT - U Istanbulu, u finalu kvalifikacijske D Skupine Zimskog kupa za tenisačice do 16 godina, Rusija je pobijedila Hrvatsku 2:1. Počasni bod za kockastu vrstu postigla je Zabočanka Karla Popović pobijedivši sedmu sa europske juniorske rang-liste Ulyanu Ayzatulinu sa 6:2 i 6:3.

Predstojeći prekid prvenstva košarkaši Zaboka iskoristit će za nastup na međunarodnom turniru pokraj Trevisa. Sutra prvog dana protivnik zabočkim košarkašima je Cremona, član talijanske A1 lige.

Na 19. hrvatskom prvenstvu u skijaškom trčanju zapažen je nastup Ski kluba Oroslavje. Državnim naslovom se okitila Nika Jagečić (mlađe cicibanke), a u toj kategoriji prva je i oroslavska štafeta za koju su još trčale Gabrijela Knezić i Antonija Hrgetić. Kod mlađih cicibana novi je prvak Patrik Kucelj koji je uz Zvonimira Despenića i Maria Kovačića dohvatio za Oroslavje i zlato u utrci štafeta. Seniorski naslov još jednom je osvojio Filip Kontak.

Trener Ignac Jurina prekinuo je zimski odmor nogometaša Mladosti i održana je prva prozivka kojoj se odzvalo 16 igrača. Jesenski prvak Prve zagorske županijske lige već ove subote ima prvu provjeru i na pomoćnom igralištu SC Mladost od 17,00 sati igra protiv krapinskog Zagorca.

Zabočke stolnotenisačice, koje su mirovale u minulom osmom kolu, na ljestvici Druge hrvatske lige Zapad su šeste sa 10 bodova. Vodi Sveti Jakov sa 15 bodova, a prate ga sa po 14 Urania (Baška Voda) i Dugo Selo.

U uvodnoj utakmici 14. kola Treće Hrvatske kuglačke lige Sjever kuglači Zaboka u Čakovcu su pobijedili zadnji Prosvjetar sa 6:2. Ugodno je iznenadio Adrian Horvat koji je srušio 573 drva.

Na sportskim igrama rekreativaca grada Zaboka u malom nogometu završilo je razigravanje unutar dvije skupine. U subotnjem polufinalu igraju Bolnica (K.Toplice) i Sindikat vlakovođa te Armko (Konjšćina) i Zagorski vodovod. (S. Tršinski)
 


srijeda, 09. veljače 2011.

ODLIKOVANI PARAOLIMPIJCI KOD GRADONAČELNIKA - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić danas je organizirao prijem za najuspješnije paraolimpijce koji su se sa ukupno 5 medalja vratili sa Svjetskog prvenstva u atletici za osobe s invaliditetom održanog na Novom Zelandu. To su: zlatne Marija Iveković u bacanju diska i Mikela Ristoski u skoku u dalj, srebrni Darko Kralj u bacanju kugle i Branimir Budetić u petoboju, te Josip Silvar brončani u bacanju kugle. Čestitajući na postignutim rezultatima, gradonačelnik Bandić zahvalio im je na iznimnom trudu, radu i upornosti, te je ujedno obećao i rješavanje problema prostora rada njihovih 10-ak sportskih nacionalnih saveza, koji sada u Zagrebu rade u privatnim prostorima.

MANJA KOMUNALNA NAKNADA ZA PASIVNE KUĆE - Grad Samobor odlučio je poticati građane na gradnju pasivnih kuća koje omogućavaju veće uštede energije. Gradska uprava već je donijela odluku da svi koji sagrade takve kuće, plaćaju smanjenu komunalnu naknadu, i to u rasponu od 25 do 50%.

REKORDAN BROJ POŽARA  ZBOG NEISPRAVNIH DIMNJAKA – Zagorski vatrogasci u prva dva mjeseca ove godine imali su šesnaest intervencija koje se tiču gašenja požara na građevinama. Od tog broja, čak 9 požara nastalo je zbog zapaljenja dimnjaka, koji nisu bili redovito čišćeni. Kako saznajemo u Vatrogasnoj zajednici Krapinsko-zagorske županije, riječ je o rekordnom broju požara, s obzirom da ih se toliko u prosjeku bilježi godišnje. Vatrogasci imaju i dosta posla sa požarima na otvorenom. Iako na prvi pogled djeluje neobično za ovo doba godine, pojava ljepšeg vremena i rast temperatura izmamili su ljude iz kuća koji su počeli sa raznim radovima prilikom čega spaljuju korov, no često neoprezno, zbog čega dolazi do neželjenih posljedica.

NASTAVAK RAZVOJA SEOSKOG TURIZMA - Zagrebačka županija za nastavak sudjelovanja u dvogodišnjem projektu „Razvoj seoskog turizma u Zagrebačkoj županiji“, nositeljima projekta, županijskoj Regionalnoj razvojnoj agenciji dodijelit će 38 tisuća, a županijskoj Turističkoj zajednici 36 tisuća kuna. Projekt je težak 110 tisuća eura, a pomažu ga flamanski partneri sa 90 tisuća eura. Inače, projektom je obuhvaćeno 18 seoskih gospodarstava na području županije.

SUFINANCIRANJE PREVENTIVNIH ZDRAVSTVENIH PROGRAMA - Zagrebačka županija u ovoj će godini sufinancirati preventivne programe županijskog Zavoda za javno zdravstvo sa ukupno 400 tisuća kuna. Za program prevencije spolno prenosivih bolesti koji će se provoditi u osnovnim školama osigurano je 100 tisuća kuna, te po 50 tisuća kuna za programe prevencije karcinoma prostate, raka dojke, šećerne bolesti, unapređenja mentalnog zdravlja te prevencije pušenja.

EKSHUMACIJA U KUSTOŠIJI - U zagrebačkoj Kustošiji počela je ekshumacija pronađenih ljudskih ostataka iz Drugoga svjetskog rata, na temelju naloga Županijskoga državnog odvjetništva. Iako nije službeno potvrđeno iz MUP-a, stariji građani govore da je u jami zakopano sedamnaest tijela, uglavnom njemačkih vojnika koje su za vrijeme povlačenja 1945. godine partizani uhvatili i strijeljali.

ISKUSTVA UNUTAR EU - „Iskustva unutar Europske unije“ – tema je međunarodne konferencije koja se sutra i u petak održava u austrijskom Güssingu, kao jedna od aktivnosti u okviru projekta „Sretna djetelina s četiri lista“ sufinanciranog sredstvima EU, kojem je nositelj Institut regija Europe, a jedan od partnera i Krapinsko-zagorska županija. Konferenciji će, među ostalima, prisustvovati i zamjenica župana Sonja Borovčak, a u okviru radionice za sudionike u petak će o iskustvima prekogranične suradnje i korištenju europskih fondova izlaganje održati predstavnici Zagorske razvojne agencije.

NOVI PREDSJEDNIK HVIDRE SAMOBORA I SVETE NEDELJE - Željko Vukić izabran je za predsjednika HVIDRE Samobora i Svete Nedelje, nakon što je nedavno preminuo dotadašnji predsjednik Velimir Prosoli. Tako je tajnim glasovanjem odlučila većina od ukupno 71 nazočnih članova Udruge. Uz njega su kandidati bili Marijan Habljak i Miljenko Komes. Izborno – izvještajnoj skupštini u dvorani srednjih škola nazočili su i gradonačelnici Samobora i Svete Nedelje, Krešo Beljak i Drago Prahin te brojni predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata s područja Samobora i Zagrebačke županije.

SPORT - Izvršni odbor Nogometnog Saveza Krapinsko-zagorske županije donio je odluku, da proljetni dio prvenstva Prve zagorske županijske lige počne 2. ožujka, dok će Druga županijska nogometna liga krenuti 3. travnja.

U osmom kolu Treće hrvatske stolnoteniske lige regija Srednja Hrvatska, stolnotenisači Zaboka su pobijedili drugi sastav Dugog Sela sa 4:0. Na ljestvici prvi je ogulinski Klek sa 24, a Zabok drugi sa 21 bodom.

Košarkaši Lepoglave u 13. kolu B1 lige Hrvatske na gostovanju su pobijedili Prelog 85:81. Izdvojio se Maček sa 22 koša. Vodi Grafičar iz Ludbrega sa 19 bodova, a Lepoglava je peta sa 11.

Rukometašice Zagorca umjesto Zorana Despenića odnedavno trenira Marko Brezić. Pod vodstvom novog trenera krapinski ženski rukometni drugoligaš se već priprema za drugi dio sezone. Što se tiče igračkog kadra, on je isti kao i u jesenskom djelu prvenstva.

Općina Marija Bistrica nastavlja lijepu tradiciju pa su tako proglašeni najbolji sportaši za prošlu godinu. Prva sportašica je Edija Redžić (nambudo), prvi sportaš je Ivica Babić (savate boks), među juniorima najbolji su Dora Brlek i Dragutin Pugar, dok su u kadetskoj vrsti prvi Karla Sambol i Mihael Belko. Sportska udruga godine je Nanbudo klub Marija Bistrica. Posebno priznanje za doprinos i razvoj bistričkog sporta dobila je dr.Sanja Kovačić, a izdvojeno priznanje za sportski doseg minule godine dobio je Mario Brlečić koji se ustalio u prvoj postavi varaždinskog hrvatskog nogometnog prvoligaša. (S. Tršinski)


utorak, 08. veljače 2011.

IZVJEŠĆE O RADU ŽUPANA ZAGREBAČKE ŽUPANIJE - Na današnjem kolegiju župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić podnio je izvješće o radu u drugoj polovici 2010. godine. Istaknuto je da je su u tom razdoblju provođene brojne mjere kojima se nastojalo ublažiti teške gospodarske prilike, pa se tako kroz županijske subvencije, potpore i donacije nastojalo pomoći poduzetnicima, obrtnicima i poljoprivrednicima. Ulagalo se i u infrastrukturu te poduzetničke zone, a značajna proračunska sredstva uložena su u sektor školstva, odnosno u gradnju škola i dvorana.

ĐURĐICA KRNJAK IZ KAMENSKOG ZAGREPČANKA GODINE - Na današnjoj sjednici zagrebačkog skupštinskog Odbora za javna priznanja odlučeno je da se između osam nominiranih gospođa Đurđica Krnjak predloži Skupštini Grada Zagreba kao lauerat ove nagrade. Ova gospođa bila je predvodnica radnica tvornice Kamensko koje su nedavno štrajkale glađu zbog problema sa poslodavcem. Podsjećamo, na prošlom natječaju za izbor Zagrepčanke godine bila je prijavljena samo jedna kandidatkinja, pa je on morao biti ponovljen.

SUFINANCIRANJE ZAPREŠIĆKE DEŽURNE LJEKARNE - Na području Zagrebačke županije, prema zakonu rade samo dvije dežurne ljekarne, u Samoboru i Velikoj Gorici. I ove godine iz županijskog proračuna sa 150 tisuća kuna bit će sufinanciran rad i treće dežurne ljekarne u Zaprešiću. Dežurstvo će s istim iznosom sufinancirati i Grad Zaprešić.

ZDS PROSLAVIO 14. OBLJETNICU - Zagorska demokratska stranka uspjela se 14 godina održati na političkoj sceni i danas je među najjačim hrvatskim regionalnim strankama. Obljetnicu osnivanja jučer su članovi i gosti obilježili u Krapinskim Toplicama. Predsjednik stranke dr. Stanko Belina je zadovoljan s participacijom ZDS-a u tijelima županijske i lokalne vlasti, no brine ga, što je Hrvatska još uvijek visokocentralizirana zemlja, gdje s najviše novca raspolažu premijerka i njena vlada. Regionalne stranke zato moraju razmišljati o redefiniranju svojeg položaja, ali i Hrvatska o svojem daljnjem putu prema EU, izjavio je Dr. Belina. Neprihvatljivo je da europska birokracija ucjenjuje Hrvatsku i stalno produžava rokove. Možda, rekao je dr. Belina, prije nestane Europske unije, nego što Hrvatska uđe, pa se valja držati one narodne poslovice - uzdaj se u se i u svoje kljuse.

POTRAGA ZA ULAGAČIMA IZ JUŽNE NJEMAČKE - Jučer je zamjenik Krapinsko-zagorskog župana Anđelko Ferek Jambrek, inače na čelu tima Outreach kampanje, održao sastanak s projektnim konzultantom Davidom Banksom i predstavnikom Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, Zdenkom Lučićem. U Zagorskoj razvojnoj agenciji predstavljeni su dosadašnji rezultati i plan posjeta inozemnim tvrtkama s potencijalom za ulaganje na području Krapinsko-zagorske županije. Idealni partneri zagorskoj metaloprerađivačkoj industriji, koja je odabrana kao primarna, bile bi tvrtke iz južne Njemačke, posebno one koje već imaju suradnju sa zagorskim tvrtkama. Kako bi pokazali dobre primjere stranih ulaganja u Krapinsko-zagorskoj županiji iz metaloprerađivačkog sektora, organiziran je posjet uspješnim tvrtkama BDF Servis u Humu na Sutli i Alati Stuhne u Valentinovu kod Pregrade.

NEZAPOSLENI ZAGORCI NA RAD U JADRANSKE HOTELE - Poslodavci iz priobalja jučer su u krapinskom Pučkom otvorenom učilištu predstavili svoje tvrtke i potrebe za sezonskim radnicima te obavili informiranje i selekcijski intervju sa kandidatima. Mirjana Jurman, pročelnica Područne službe Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u Krapini ističe da su poslodavci sa mora dosad bili izrazito zadovoljni sa sezoncima iz Zagorja, te redovito traže više radne snage nego što je ima na zagorskom tržištu rada. Lani je tijekom sezone na priobalju radilo 80 nezaposlenih osoba iz Zagorja, no s obzirom na gospodarsku krizu, vrlo lako moglo bi se desiti da se ove godine puno veći broj Zagoraca i Zagorki odluči provesti radno ljeto na moru, zaključila je Jurman.

HRVATSKE TRADICIJSKE IGRAČKE IZLOŽENE U CELJU - Otkako su 2009. godine proglašene svjetskom zaštićenom nematerijalnom kulturnom baštinom, hrvatske tradicijske igračke predstavljene su diljem svijeta, a izložba će danas biti otvorena u Muzeju novejše zgodovine u Celju. U Hrvatskoj su samo tri područja na kojima su se stanovnici organizirano, u većem broju, bavili izradom dječjih igračaka; u Hrvatskom zagorju, Prigorju i Dalmatinskoj zagori. Izložbu prati i film u kojem su prikazane igračke iz zbirke muzeja, ali i lokaliteti na kojima su se igračke izrađivale ili se još uvijek izrađuju. Izložba u Celju ostaje otvorena do 1. rujna.

SINDIKAT HRVATSKIH SELJAKA I U ZAGORJU - U Gornjoj Stubici sutra će biti održana osnivačka skupština podružnice Sindikata Hrvatskih seljaka za Krapinsko-zagorsku županiju. Inicijativni odbor odabrao je Gornju Stubicu jer odande potječe seljački vođa Matija Gubec, koji je u ovo vrijeme 1573. godine organizirao Seljačku bunu. Predsjednik Saveza poljoprivrednih udruga Krapinsko-zagorske županije Marijan Pavliša, koji je član inicijativnog odbora, pozvao je sve zainteresirane, osobito proizvođače hrane iz Zagorja, da se odazovu na osnivačku skupštinu podružnice, na koju su svoj dolazak, kao podršku osnivanju, najavili i seljaci iz Slavonije te predstavnici krovnog Sindikata Hrvatskih seljaka.

DAN SIGURNOG INTERNETA – Danas se obilježava Dan sigurnog interneta. Prema UNICEF-ovom istraživanju, elektroničkom nasilju preko mobitela i interneta izloženo je 4,89% djece u Hrvatskoj. Nasilje se najčešće događa preko Facebooka i SMS poruka, a hrvatska djeca ne zaostaju za svojim vršnjacima u svijetu po utjecaju suvremene tehnologije na svakodnevni život. Istraživanje je provedeno prošle godine u 23 osnovne škole, u kojemu je sudjelovalo više od 8 tisuća djece i roditelja. Mobitel i računalo ima 96% djece u Hrvatskoj, a 85% ima i pristup internetu. Od toga ih se skoro polovica koristi internetom svaki dan, izvijestio je UNICEF-ov ured u Hrvatskoj.

PJESME STANKA MAJDAKA I KIPOVI BOŽENE SLUNJSKI - Udruga „Miljenko Mlakar“ iz Zlatara organizira sutra u Gradskoj knjižnici u 18,00 sati promociju zbirke pjesama „Kristov čovjek“ Stanka Majdaka iz Donje Batine. Promociju njegove treće zbirke pjesama prati i izložba kiparskih radova „Ja sam put, istina i život“ Zlatarščanke Božene Slunjski kojoj će ovo, nakon njezinih slikarskih izložbi, biti prvo kiparsko predstavljanje. O autoru Stanku Majdaku i njegovoj poeziji govorit će prof. Đuro Vidmarović, veleposlanik u miru i član Društva hrvatskih književnika.

SPORT - Na otvorenom stolnoteniskom turniru mladeži u Rugvici, od troje zabočkih predstavnika Karlo Franjčec popeo se na pobjedničko postolje po medalju srebrnog sjaja. Domagoj Kramarić zaustavljen je u osmini finala, dok je Jana Šeb zapela u razigravanju unutar skupine.

Rezultati 13. kola Treće hrvatske kuglačke lige Sjever: U Varaždinu: MIV - Prosvjetar 7:1, Željezničar - Dubravčan 7:1, Ivančica - Elektra (Križevci) 2:6 u Čakovcu: Željezničar - Cesta 1:7, u Koprivnici: Željezničar - Zanatlija 7:1. Zbog bolesti igrača Varteksa, susret Zabok - Varteks je odgođen za subotu. Vodi MIV Varaždin sa 22 boda, drugi je Željezničar (Koprivnica) s 21, treći je Željezničar Varaždin s 18 bodova, a sa utakmicom manje Zabok je četvrti sa 17.

Istekao je odmor nogometašima Rudara iz Dubrave Zabočke koje je na prvom radnom dogovoru okupio trener Ivica Jurinec. Prvoj prozivci odazvalo se 18 igrača. Poslije uvodnih treninga prva pripremna utakmica trebala bi uslijediti oko 20. veljače.

U 15. kolu A2 lige košarkaša Sjever Ivančica je poražena u Đurđevcu od Mladosti 75:90, dok je Vindija izgubila u Križevcima od vodećeg sastava Prigorje Financije 63:119. Na ljestvici prvo Prigorje Financije ima 27 bodova. Drugo je Međimurje sa 26, Čakovec je peti sa 20, koliko imaju šesta Ivančica i sedma Vindija.

Poslije dva kruga međudržavne šahovske lige “ S obje strane Sutle“ vodstvo je sa 49 bodova učvrstila Straža iz Huma na Sutli, na drugom mjestu je Zelenjak (Klanjec), a treći Polet (Zabok).Treći krug igra se ove nedjelje u Podčetrtku. (S. Tršinski)


ponedjeljak, 07. veljače 2011.

ZELENO SVJETLO ZA ČETIRI ZAGORSKA PROJEKTA - Od 183 projekta prijavljena na natječaj programa prekogranične suradnje Hrvatska-Slovenija, među odobrena 22, četiri su iz Krapinsko-zagorske županije. Tim je povodom danas u Krapini župan Siniša Hajdaš Dončić održao konferenciju za novinare, na kojoj je izrazio zadovoljstvo postignutim rezultatima. Projekti ukupne vrijednosti 2,2 milijuna eura realizirat će se u suradnji sa slovenskim partnerima, a odnose se na sanaciju divljih odlagališta otpada, poticanje zapošljavanja, razvoj konkurentnosti poduzetništva i očuvanja kulturne i prirodne baštine. Ugovori o financiranju projekata bit će potpisani 1. travnja, njihovo je trajanje 18 mjeseci, a Županija je u proračunu osigurala predviđenih 15% sredstava za financiranje.

PEČUH, GRAD KULTURE - Mađarski veleposlanik u Hrvatskoj, Ivan Gabor u petak je u Galeriji Prica u Samoboru otvorio izložbu „Pečuh – Europski grad kulture 2010“. Izložba raznim medijima i instalacijama prikazuje Pečuh kao „Grad bez granica“, što je i bio njegov slogan kao prijestolnice kulture. Naglasak je stavljen na bogato kulturno povijesno nasljeđe i međunacionalnu toleranciju. Pečuh je prijateljski grad Samobora i rodni grad Zlatka Price, koji je svoje zbirke darovao kako u oba grada. Samobor je ovom izložbom pokazao otvorenost prema Europi – rekao je pred brojnim uzvanicima i njemački veleposlanik u Hrvatskoj Bernd Fischer.

INVESTICIJE ZAGREBAČKOG HOLDINGA - Ovogodišnje investicije Zagrebačkog holdinga planirane su u visini od 912 milijuna kuna, a najviše sredstava bit će izdvojeno za dovršavanje projekta obnove i modernizacije vodoopskrbne mreže. U podružnici Vodoopskrba i odvodnja tako bi se ove godine investiralo 352,27 milijuna kuna. ZET će ove godine dobiti 90 milijuna kuna, s čime će biti otkupljeno 28 školskih autobusa kojima je istekao leasing, a planirana je i nabava ostalih vozila u vrijednosti od 7,4 milijuna kuna, te obnova tramvajskih pruga i starih čeških tramvaja.Većina novca osigurana je kreditom Europske banke za obnovu i razvoj.

EDO MURTIĆ POČASNI GRAĐANIN ZAGREBA - Grad Zagreb posmrtno je Edi Murtiću dodijelio povelju počasnog građanina. Povelju su u Palači Dverce uručili zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i predsjednik Skupštine Boris Šprem supruzi Goranki Vrus Murtić. Gradonačelnik Bandić je istaknuo kako poveljom Edi Murtiću glavni grad Hrvatske iskazuje osobito poštovanje i posebno priznanje prema velikom čovjeku i velikom umjetniku koji je u hrvatskoj i svjetskoj likovnoj umjetnosti ostavio neizbrisiv trag te je najavio zajedno s Ministarstvom kulture rješavanje prostora za Murtićevu fundaciju. Edo Murtić donirao je Gradu Zagrebu 1500 umjetničkih djela u raznim tehnikama nastalima od 1941. do 2004. godine.

NAKON FAŠNIKA, BITKA ZA SAMOBOR - Kulturno - turistička manifestacija "Bitka kod Samobora" bit će održana 13. ožujka, vikend nakon Fašnika, kao sjećanje na povijesni događaj na Pepelnicu 1441. godine. Svoj dolazak na Bitku potvrdile su viteške grupe iz Zeline, Stubice, Koprivnice, Celja, a trebali bi doći i predstavnici iz Mađarske. Prema najavi organizatora, srednjovjekovni sajam bit će ove godine još bogatiji, jer interes za sudjelovanje sve je veći.

SPORT – 14. kolu A1 lige Hrvatske košarkaši Zaboka u dramatičnoj završnici pobijedili su Kvarner 73:70. Izdvojio se Robert Lež sa 28 koševa. Na ljestvici vodi Split sa 25 bodova a Zabok je peti sa 21.

U posljednjem, petom kolu Prve A lige u streljaštvu, Marija Bistrica je bila šesta, a Tekstilac sedmi. Kod Bistričana prednjačili su Dino Čukman i Tomislav Bertol sa po 582 kruga, dok je u zabočkoj vrsti najbolji rezultat od 574 kruga ostvario Julian Brlić.

Na prvoj zagorskoj trekking utrci koja je okupila čak 511 trkača, u najtežoj Ultra kategoriji na 46 kilometara pobijedio je 36-godišnji zagrebački inženjer elektrotehnike Lino Legac, drugi je njegov sugrađanin Domagoj Marušić, dok je treći Mariborčan Mate Mlakar koji je cijelu utrku vodio, ali se u zadnjim kilometrima izgubio. Na izvrsnom petom mjestu je Stjepan Grah, dok je Samir Bašić 22. Prvakinja države na deset tisuća metara Zagrepčanka Veronika Jurišić je dvanaesta, dok je Jelena Brezak iz Križanča izvrsna šesnaesta. U planinarskoj trci na 26 kilometara pobjednički pljesak na cilju u Krapinskim Toplicama pobrao je Zabočanin Matija Grabrovečki, Branko Barlović iz Oroslavja je treći, dok je domaćin Tomislav Pleško četvrti. U utrci rekreativaca na 12 kilometara pobijedio je Nikola Jadan, drugi je Nenad Šipek, a treći Slaven Ivančić. Čestitke i Kseniji Očić koja je utrčala u trinaestom, i Emini Bašić koja je postigla dvadeseto vrijeme.

U talijanskoj Sappadi voženo je Otvoreno prvenstvo Primorsko-goranske županije u veleslalomu za djevojčice i dječake. Kod mlađih i starijih djevojčica članice Kostelićevog Zagreba Helena Varjačić i Saša Tršinski osvojile su druga mjesta. Kod starijih pak dječaka Luka Krsmanović iz Samobora je također dugi, dok je Varaždinac Istok Rodeš diskvalificiran jer je promašio trinaesta vrata.

Kuglači topličkog Obrtnika priredili su najveće iznenađenje minulog 14. kola Druge hrvatske lige Sjever pobijedivši na gostovanju favorizirani Čakovec sa 5:3. Večekovu vrstu u ovaj podvig uveli su početnim vodstvom Stjepan Latin i Stjepan Bukaić, a odlučujući bod priskrbio je odlični Zlatko Zalukar koji je tamošnje Čakovčane šokirao sa 598 srušenih drva. U vodstvu je Graničar Picok sa 25 bodova, a Topličani su šesti sa 18.

Pogocima Majcena i Ivanovića nogometaši krapinskog Zagorca na teškom i blatnjavom terenu u prvoj prijateljskoj pripremnoj utakmici pobijedili su čakovečku Slogu sa 2:1.

U petak je najboljim samoborskim sportašem u protekloj godini proglašen Nikola Šoić iz Karate kluba Samobor, a najbolja sportašica je njegova klupska kolegica Maja Lenard. Karate klub Samobor je i najbolja momčad, ženski rukometni klub Samobor najbolja ženska ekipa, a njihova trenerica Dubravka Tunjić je sportska trenerica godine. Najperspektivnije mlade sportašice su: Ema Mihelić (GK Samobor), Lucija Tomić (ŽRK Samobor), Marta Bortas (Judo klub Samobor) i Matea Lučić (Karate klub Bregana), a sportaši Domagoj Hasan (NK Samobor), Ivan Šuvaković (KK Samobor), Zrin Pezer (Karate klub Samobor), Nikola Bašić (TK Samobor 1890.), Ante Vukres (Judo klub Samobor), Leon Koražija (AK Samobor), Luka Skender (Streličarski klub Samobor) i Mihael Matijaščić (Karate klub Bregana).

Krapinski športski savez donio je odluku o proglašenju najboljeg športaša u 2010. godini. U seniorskoj konkurenciji to su Marko Kavač iz NK Zagorec i Jelena Tomić iz RK Zagorec. Za najboljeg športaša od 14 do 18 godina izabrani su Filip Križnik iz KK Krapina i Martin Sinković, nogometaš Zagorca, a za najbolju športašicu u ovoj je kategoriji izabrana Andrea Čvek iz kickboxing kluba Krapina. Dobitnici nagrade za promociju športa su Barbara Krsnik i Egon Belošević iz plesnog kluba Habanera Krapina. Za najbolji klub u muškoj konkurenciji izabran je šahovski klub Krapina, a u ženskoj konkurenciji rukometni klub Krapina. Dobitnik nagrade za životno djelo športskog djelatnika je Darko Skupnjak iz stolnoteniskog kluba Zagorec. Svečanost proglašenja bit će održana ovog petka u amfiteatru Srednje škole Krapina.

47 - godišnji zagrebački majstorski kandidat Renato Ognjan, član drugoligaša Univerzala pobjednik je jučerašnjeg brzopoteznog šah turnira Kup Oroslavja koji je okupio četrdesetak igrača. Ognjan je, uz jedan poraz, u trinaest kola skupio 12 bodova. Drugi je sa 11 bodova Zoran Zelenika iz Zaprešića, dok je treći sa 11,5 Josip Krklec iz Krapine. (S. Tršinski)

 


petak, 04. veljače 2011.

KRAPINSKA VISOKA ŠKOLA POSTALA VELEUČILIŠTE - Visoka škola Hrvatsko zagorje Krapina postala je Veleučilište, izjavio je na današnjem druženju s profesorima u krapinskom Muzeju neadertalaca dekan Antun Presečki. Resorno Ministarstvo prije tri dana očitovalo se da ova Visoka škola zadovoljava zakonom propisan uvjet za upotrebu naziva „veleučilište“. Inače, nakon današnjeg druženja profesora krapinskog veleučilišta i obilaska kulturno-povijesnih gradskih znamenitosti, dekan Presečki najavio je i proslavu prvih diploma polaznika koji su upisali prije tri godine. Župan Siniša Hajdaš Dončić istaknuo je da je obrazovanje mladih dugoročni razvojni cilj Krapinsko -zagorske županije.

PIJAN PREGAZIO PJEŠAKA - U Družilovcu kod Velikog Trgovišća sinoć oko 19,30 sati dogodila se prometna nesreća u kojoj je poginuo 58-godišnji pješak. Na pješaka je, zbog prevelike brzine, nepreglednosti i 1,85 promila alkohola u krvi naletio automobil kojim je upravljao 41-godišnji vozač. Vozilom hitne medicinske pomoći teško ozlijeđen pješak je prevezen u OB Bračak, no kasnije je od zadobivenih ozljeda preminuo.

SANACIJA MOSTA U MOKRICAMA I ALTERNATIVNI PRAVCI - Odbor za sigurnost u prometu Krapinsko-zagorske županije na hitnoj sjednici je raspravljao o odvijanju prometa alternativnim pravcima tijekom sanacije mosta na državnoj cesti u Mokricama. Prema prvoj varijanti, teretna vozila usmjerilo bi se na autocestu Zagreb - Macelj, sa silaskom na čvoru Sv. Križ Začretje, a prema drugoj jednosmjerno na županijsku cestu iz smjera Zagreba prema Gubaševu, a iz smjera Gubaševa prema Zaboku jednosmjerno preko ulice dr. Stanka Pinjuha na novi most u Velikom Trgovišću. Oba pravca, prema mišljenju članova Odbora, nisu predviđena za veliku frekvenciju vozila i ne osiguravaju sigurno odvijanje prometa. Zato je predložen obilazak tih alternativnih pravaca, kako bi se utvrdila kritična mjesta, nakon čega bi Hrvatske ceste trebale pristupiti sanaciji nedostataka, prije same sanacije mosta.

VLADA RASPUSTILA OPĆINSKO VIJEĆE HUMA NA SUTLI - Na jučerašnjem zatvorenom dijelu sjednice Vlada RH je donijela i Rješenje o raspuštanju općinskog vijeća Huma na Sutli. Kako u zakonom određenom roku nije donesen proračun, odnosno odluka o privremenom financiranju, stekli su se uvjeti za raspuštanje općinskog vijeća, izvijestio je vladin Ured za odnose s javnošću. Vladinim povjerenikom za Općinsko vijeće Huma na Sutli imenovan je Davor Krajačić koji će prema zakonu osigurati ostvarivanje prava i obveza građana i pravnih osoba do uspostave njezinih predstavničkih tijela.

USTROJ MREŽE HITNE MEDICINSKE POMOĆI U ZAGORJU - Nakon provedenih konzultacija o ustroju mreže hitne medicinske pomoći, krapinsko-zagorski župan Siniša Hajdaš Dončić uputio je prijedlog ministru zdravstva prema kojem bi na području županije bila četiri punkta sa liječnikom, medicinskom sestrom ili tehničarom i vozačem i to u Krapini, Zaboku i Zlataru. U timu u Donjoj Stubici bili bi medicinska sestra ili tehničar i vozač. U Klanjcu, Mariji Bistrici i Pregradi bila bi dežurstva ustrojena na način kao i dosad.

NAKNADA ZA RAZVOJ - Naknada koju su potrošači vode u Samoboru plaćali za gradnju infrastrukture za isporučenu vodu i odvodnju plaćat će se i dalje, no sada ne više kao prihod gradskog proračuna, već kao prihod isporučitelja vode, zagrebačkog Holdinga. Po svakom metru kubičnom vode plaća se ova „naknada za razvoj“ 2,20 kuna a 70 posto tog iznosa odlazi opskrbljivaču vodom, dok 30 posto odlazi za odvodnju. Jučer su takvu odluku donijeli samoborski gradski vijećnici, uz napomenu da će pokušati ponovno u Samoboru formirati samostalnu tvrtku za taj posao.

PROMETNI REDARI U VELIKOJ GORICI – Na području Velike Gorice počeli su djelovati prometni redari, koji su u narednim danima obvezni upozoravati građane na nepropisno parkiranje na biciklističkim i pješačkim stazama te nogostupima. Nakon prijelaznog razdoblja, kazne će iznositi od 300 do 700 kuna.

EDO MURTIĆ POČASNI GRAĐANIN ZAGREBA – Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i predsjednik Gradske skupštine Boris Šprem danas će u 18,00 sati u palači Dverce Goranki Vrus Murtić uručiti Povelju počasnog građanina Grada Zagreba, koju Grad posmrtno dodjeljuje velikom hrvatskom umjetniku Edi Murtiću.

IZLOŽBA MATICE HRVATSKE SAMOBOR - Ogranak Matice hrvatske Samobor jučer je proslavio svoj dan, blagdan sv. Blaža, prigodnim koncertom i otvaranjem izložbe na Odjelu za odrasle Gradske knjižnice Samobor. Izložba „Slušamo i slikamo Ferdu Livadića“, tek je prva u nizu tematskih izložbi Likovnog odjela Matice na temu hrvatskih glazbenika. Sljedeća će izložba biti posvećena djelima Dore Peačević.

SPORT - U nastavku prvenstva A1 lige košarkaši Zaboka sutra od 19,00 sati u bedekovčanskoj Sportskoj dvorani igraju protiv Kvarnera. I u ovom susretu trener Črnjević, zbog ozljede, nema na raspolaganju Krajačića.

Večeras se igraju dvije utakmice 13. kola Treće hrvatske kuglačke lige Sjever. U Varaždinu od 19,00 sati sastaju se Ivančica i Elektra, a u Čakovcu igraju Željezničar i Cesta. Sutra od 18,00 sati Zabok na kuglani ZIVT-a ugošćuje Varteks.

Ovog vikenda prekida se odmor u dva zabočka županijska nogometna prvoligaša. Sutra će prvu prozivku nogometaša Rudara u Dubravi Zabočkoj obaviti Ivica Jurinec, dok u nedjelju Ignac Jurina saziva nogometaše zabočke Mladosti.

Sve je spremno za sutrašnju trekking utrku u Krapinskim Toplicama koja počinje u 10,00 sati. Trče se tri kategorije u kojima dobre izglede za visok plasman imaju i zagorski predstavnici. U najmasovnijoj planinarskoj utrci na 25 km tu je dugoprugaš Matija Grabrovečki kojem će žestoki protivnici biti Slovenac Bojan Jevševar i Goran Perić iz Zadra. U Ultra kategoriji na 45 km svoje će zagorsko ozračje u potpunosti iskoristiti Stjepan Grah. Kod rekreativaca na 12 km pojavit će se i proslavljeni hrvatski prvak, motokrosist Nenad Šipek. U ženskoj konkurenciji u prvom je planu Nada Bilobrk iz Drniša, moguć je nastup domaće Ksenije Očić, a prijavila se i stubička triatlonka Gordana Kraševac.

Poklonici malog nogometa doći će na svoje u Vidovcu, gdje ovaj vikend slijedi završnica koja po običaju obećava puno neizvjesnosti i velike izjednačenosti ekipa kako kod juniora, tako i kod seniora i veterana.

Sutra se u Humu na Sutli igra drugi krug međudržavne šah lige S obje strane Sutle, a u nedjelju je na rasporedu brzopotezni Kup Oroslavja u šahu. (S. Tršinski)


četvrtak, 03. veljače 2011.

DODIJELJENE STIPENDIJE GRADA ZAGREBA - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić danas je u Palači Dverce dodijelio 80 srednjoškolskih stipendija za tekuću školsku godinu i to 62 za gimnazijalce, 11 za učenike umjetničkih škola i 7 učenicima zagrebačkih strukovnih škola. Stipendije iznose 2181 kunu mjesečno odnosno 30% neto zagrebačke prošlogodišnje plaće. - U Europskoj uniji može se konkurirati samo znanjem, a to se može osigurati samo stimuliranjem srednjoškolaca da budu marljivi i vrijedni - istaknuo je gradonačelnik Bandić.

VELIK INTERES ZA ŽUPANIJSKE STIPENDIJE – Ove godine vlada posebno velik interes za stipendije Krapinsko-zagorske županije. Tome u prilog govori podatak da je na natječaj za dodjelu 28 učeničkih i 28 studentskih stipendija stiglo 380 zahtjeva. U Županiji ovako veliko zanimanje za stipendije pripisuju teškoj gospodarskoj situaciji, zbog čega se razmišlja i o povećanju broja stipendija, ako će tijekom godine za to postojati mogućnosti u županijskom proračunu. Učenička stipendija iznosi 400 kuna, a studentska 600 kuna mjesečno tijekom cijelog školovanja. Rezultati natječaja trebali bi biti poznati do kraja ovog mjeseca. Zajedno sa 56 novih stipendista, Županija će u ovoj godini nastaviti financirati i 130 postojećih stipendista, za što će sveukupno biti potrebno milijun kuna.

SREDSTVA ZA ULAGANJE U POLJOPRIVREDU - Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je natječaj za dodjelu sredstava iz Mjere 101 i Mjere 103 IPARD programa. Mjera 101 odnosi se na ulaganja u poljoprivredna gospodarstva u svrhu restrukturiranja i dostizanja standarda zajednice, dok je Mjera 103 namijenjena ulaganjima u preradu i trženje poljoprivrednih i ribljih proizvoda u svrhu restrukturiranja tih aktivnosti i dostizanja standarda zajednice. Kako saznajemo od nadležnih u Krapinsko-zagorskoj županiji, natječaj je otvoren do 28. veljače, a sve potrebne obrasce zainteresirani mogu naći na web stranici Agencije.

SANACIJA NERAZVRSTANIH CESTA NA PODRUČJU PREGRADE - Nakon otapanja snijega i odmrzavanja tla, na području Pregrade na brojnim su se nerazvrstanim cestama pojavila oštećenja. Budući da je oštećenja dodatno pospješila gradnja magistralnog cjevovoda Sopot – Stipernica – Marinci, u nekim naseljima, uz koje je građen cjevovod, djelomična sanacija je već izvršena, a radi se Pavlovcu, Sopotu i Višnjevcu. Potpuna sanacija bit će izvršena kad to dozvole vremenske prilike.

SJEDNICA SAMOBORSKOG GRADSKOG VIJEĆA - Prva ovogodišnja sjednica Gradskog vijeća Samobora održava se danas, a na dnevnom redu među ostalim je nova sistematizacija gradske uprave i koeficijenti za obračun plaća službenika i namještenika u Gradu Samoboru.

NATJECANJE ZA PREKOGRANIČNA ŠKOLSKA PARTNERSTVA - Međunarodna mreža srednjih škola peti puta zaredom organizira natjecanje za prekogranična školska partnerstva. U europskoj godini volontiranja, tema natječaja je: „Izgradite mostove u društvu – volontirajte u vašim zajednicama!“. Škole iz Hrvatske, kao i 14 zemalja regije mogu do 30. travnja podnijeti prijedloge projekata, a međunarodni žiri izabrat će najbolje projekte. Pobjednici dobivaju financijska sredstva i podršku tijekom samog provođenja projekta.

„SUSRET RIJEČI“ BEDEKOVČINA 2011. - Udruga „Pinta“ pod pokroviteljstvom općine Bedekovčina raspisala je natječaj za poetske i prozne radove na sva tri književna narječja za tradicionalnu manifestaciju „Susret riječi“ Bedekovčina 2011. Tridesetak najuspješnijih radova, prema odluci žirija bit će javno izvedeni na završnoj svečanosti 3. rujna, a proširen odabir radova bit će objavljen u prigodnom Zborniku. Za prva tri rada osigurane su novčane nagrade. Natječaj je otvoren do 20. travnja.

IZLOŽBA RADOVA ZA KAMPUS BORONGAJ - U Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu večeras u 19,00 sati bit će otvorena izložba radova koji su sudjelovali na natječaju za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja za Znanstveno-učilišni kampus Borongaj. Izložba će se moći razgledati do 10. veljače.

OBITELJSKA NEDJELJA U MUZEJU ZA UMJETNOST I OBRT - Tijekom izložbe „Art Deco i umjetnost u Hrvatskoj između dva rata“ Muzej za umjetnost i obrt otvoren je i nedjeljom od 10,00 do 19,00 sati s posebnim obiteljskim programom. Za obitelji s djecom ulaznica stoji 50 kuna, a svake nedjelje i subote od 10,00 do 14,00 sati organizirane su kreativne pedagoške radionice. Inače, Muzej je utorkom, srijedom, petkom i subotom otvoren od 10,00 do 19,00, a četvrtkom pod nazivom „Dugi četvrtak“ do 22,00 sata. Uz izložbu, pripremljena je bogata ponuda replika i suvenira.

ZATVORENO KLIZALIŠTE U SAMOBORU - Zbog kvara na rashladnom uređaju, tvrtka Sportski objekti Samobor bila je primorana zatvoriti klizalište za ovu sezonu. Naime, tvrtka od koje su iznajmili klizalište nije bila u mogućnosti popraviti kvar o svom trošku te su Samoborci raskinuli ugovor o najmu i klizalište zatvorili.

SPORT - Za prvi zagorski trekking interes ne jenjava. Dosad se za subotnju priredbu prijavilo čak 440 trkača. Pojedine skupine, posebice iz Slovenije, minulih dana došle su na upoznavanje staze koja ide od Krapinskih Toplica prema Vuglec Brijegu i crkve Svete Jane, a onda slijede kontrolne točke Klupci, Sveti Antun, Picelj i opet do cilja u Krapinskim Toplicama. U listi prijavljenih je podosta i domaćih predstavnika, Matija Grabrovečki, Samir Bašić, Tomislav Pleško, Stjepan Grah, Ksenija Očić, Jelena Brezak i Gordana Kraševac. Zanimljivo je spomenuti da je među prijavljenima i motokrosist Nenad Šipek.

Poslije trinaest kola Županijske malonogometne lige Varaždina vodi Policijska uprava Varaždinska sa 34 boda, a prati ju Črešnevo sa 24.

Na malonogometnom Palatin kupu u Vidovcu uslijedila je završnica. Kod seniora u osmini finala Zelengaj - Nedeljanec II 5:1, Trnje - Omladinac 6:3 i Sračinec - Polet (Tuhovec) 7:6. U kategoriji veterana: Vindija - Vinica 3:4, Lepoglava - Beretinec 5:1 i Bednja – Nedeljanec 5:1. Juniori: Lepoglava - Beretinec 5:2, Sloboda - Nedeljanec II 2:0, Ljubešćica - Bednja 7:4 i Fotex Palatin - Budućnost 2:1. Pioniri četvrtfinale: Obreš - Nedeljanec I 3:2, Polet - Plitvica 3:2, Vinica - Omladinac 2:0 i Lepoglava - Beretinec 5:3.

Vaterpolski izbornik Ratko Rudić poslije operacijskog zahvata kuka u Specijalističkoj klinici za ortopediju i traumatologiju Akromion u Krapinskim Toplicama sjajno se oporavlja i već je podvrgnut svakodnevnim vježbama. Našem najtrofejnijem treneru želimo brzi i kvalitetni oporavak kako bi bio spreman za nove iskorake hrvatskog vaterpola, prije svega pripreme za Olimpijske igre u Londonu.

U četvrtom kolu Lige Krapinsko-zagorske županije u streljaštvu zračnom puškom serijske izrade, u Zaboku je kod kadetkinja prva bila Mihaela Oborovečki iz Velikog Trgovišća sa 188 krugova. Među kadetima sa 190 krugova prvi je Marko Ricijaš iz Predionice Klanjec. Valentina Horvatek (V.Trgovišće) sa 172 kruga prva je juniorka, dok je Marko Bedek (Strijelac Krušljevo Selo) sa 168 krugova najbolji junior. Vodeći u ukupnom poretku u konkurenciji seniora Robert Belko iz Marije Bistrice bio je prvi i u Zaboku sa 186 krugova.

U 10. kolu Lige bez granica košarkaši Krapine pobijedili su Rogatec 68:46. Izdvojio se Gretić sa 20 koševa, slijede Benc sa 13, Keča sa 11 i Marekovć sa 10 koševa.

Na sportskim igrama rekreativaca grada Zaboka u malom nogometu, poslije drugog kruga, u Skupini A vodi Bolnica Krapinske Toplice sa 6 bodova, dok su drugi i treći sa po tri Zagorski Vodovod i Javna Vatrogasna Postrojba Zabok. U Skupini B vodi Armko Konjšćina sa 6 bodova, a druga je Elektra sa 3 koliko ima i HŽ.

Ovosezonski prijelazni rok za šahiste donio je nekoliko novosti u tri hrvatska zagorska šahovska trećeligaša.U Krapinu je došao Frank, Gaj iz Mača je registrirao Zeleniku, a za zabočki Polet je potpisao Barlović. (S. Tršinski)
 


 srijeda, 02. veljače 2011.

DRŽAVNA MATURA U SREDNJOJ ŠKOLI KRAPINA - Ove godine državnu maturu prijavilo je 189 učenika iz Srednje škole Krapina. Riječ je o 82 maturanta iz tri gimnazijska programa, te 107 iz četverogodišnjih strukovnih smjerova. Polaganje mature počinje u travnju ispitom iz hrvatskog jezika, a zatim na red dolaze strani jezici i matematika, te izborni predmeti. Rezultati mature bit će objavljeni 04. srpnja. Inače, prošle godine maturu su položila sva 64 gimnazijalca, dok je od 111 maturanata u četverogodišnjim strukovnim programa maturu položilo njih 102.

„ZAGREBPLAN“ - Danas je u Zagrebu održana druga radionica radne skupine za izradu „ZagrebPlana“, sveobuhvatne razvojne strategije grada. Na strategiji rade stručnjaci sa Instituta „Ivo Pilar“, predstavnici svih gradskih ureda, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Razvojne agencije Zagreb, Sveučilišta, Hrvatske gospodarske komore i drugih institucija koji svojim znanjem mogu doprinijeti razradi prioriteta, kako bi se s razrađenim projektima moglo kandidirati za sredstva europskih fondova. Zagrebački gradonačelnik i predsjednik radne skupine Milan Bandić zahvalio je svima na dosadašnjem radu, te je istaknuo kako je smisao „ZagrebPlana“ zajedno sa sugrađanima kao partnerima raditi na modelu provedbe socijalnog, upravljačkog i gospodarskog razvoja grada.

PRESTIŽNE STIPENDIJE ZA NAJBOLJE STUDENTE - Rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš danas je na prigodnoj svečanosti dodijelio 102 prestižne stipendije iz Fonda za stipendiranje darovitih studenata, koje iznose tisuću kuna mjesečno. Na natječaj se prijavilo 427 studenata, a prednost su imali oni sa više godine studija s prosjekom iznad 4,5, koji nisu ponavljali ni jednu godinu te su položili sve upisane predmete do kraja tekuće akademske godine.

SJEDNICA ODBORA ZA PRAĆENJE IPA PROGRAMA - Danas i sutra u Svetom Martinu na Muri održava se četvrta sjednica Zajedničkog odbora za praćenje IPA Operativnog programa Slovenija – Hrvatska, čiji su članovi i krapinsko-zagorski župan Siniša Hajdaš Dončić te Ines Kos, direktorica Zagorske razvojne agencije. Na sjednici će biti razmotren tijek i rezultati dosadašnje implementacije ovog programa, kao i dosadašnja iskorištenost sredstava projekata. Također, bit će predočen i broj projekata pristiglih na drugi natječaj, a odbor će na temelju preciznih kriterija i bodovanja, odlučiti koji će dobiti zeleno svjetlo za provedbu. S područja Krapinsko-zagorske županije, zajedno sa slovenskim partnerima, prijavljeni su projekti ukupne vrijednosti 8,6 milijuna eura.

PRISTUPAČNOST JAVNIH PROSTORA INVALIDIMA - Gradonačelnici deset gradova sjeverozapadne Hrvatske; Varaždina, Ivanca, Lepoglave, Ludbrega, Novog Marofa, Varaždinskih Toplica, Donje Stubice, Đurđevca, Murskog Središća i Preloga danas su u Varaždinu potpisali povelju o pristupačnosti javnih prostora osobama s invaliditetom. Dio je to Programa za razvoj Ujedinjenih naroda u suradnji s Ministarstvom obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, u skladu s Konvencijom Ujedinjenih naroda o pravima osoba s invaliditetom i Nacionalnom strategijom izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom od 2007. do 2015. godine. Dosad su Povelju potpisali predstavnici 40 hrvatskih gradova.

U PREGRADI VELIK INTERES ZA DRŽAVNU MATURU - Srednja škola Pregrada među četiri je zagorske srednje škole, koje su prema rezultatima prošlogodišnje državne mature, svrstane među sto najuspješnijih škola u Hrvatskoj. I za predstojeću državnu maturu u Pregradi vlada iznimno velik interes, a od 119 učenika završnih razreda maturu je prijavilo njih 115. Prošle godine od ukupno 121 učenika, ispitu je pristupilo njih 117, a sto ga je uspješno položilo i steklo pravo upisa na fakultet.

SPORT - Počeo je drugi dio prvenstva Treće hrvatske lige Sjever u kuglanju. Kuglači Zaboka mimo očekivanja poraženi su u Koprivnici od Elektre 3:5. Preostali rezultati: u Varaždinu: Cesta - Zanatlija 2:6, Varteks - MIV Varaždin 6:2, u Čakovcu: Dubravčan - Željezničar (Koprivnica) 3:5, Prosvjetar - Željezničar (Varaždin) 2:6 i Željezničar - Ivančica 7:1. Vodi MIV Varaždin sa 20 bodova, drugi je Željezničar (Koprivnica) sa 19, a treći Zabok sa 17 bodova.

U Sisku, u trećem kolu regije IV u plivanju iz tuheljskog Olimpa među plivačima u kategoriji A Mihael Vukić je prvi na 200 metara slobodno i 50 metara leptir, dok je Goran Koprivnjak odnio pobjedu na 100 metara prsno. Među plivačicama u Kategoriji A na 200 metara slobodno Lucija Basa je treća, a u B Tena Šuto sedma. Na 100 metara leđno u kategoriji C Jana Vranić isplivala je drugo vrijeme.

Rezultati 9. kola Lige bez granica u košarci: Pristava - Krapina 92:71, Lipca Rogaška - Ivančica 71:74, Šmarje - Lepoglava 2:0 (bez borbe) i Rogatec - Vinica 65:92. Vodi Lipca Rogaška sa 15 bodova, a slijede Ivančica sa 14 te Šmarje i Krapina sa po 10.

Lijep uspjeh ostvarila je mlada zabočka nadarena stolnotenisačica Mia Rasonja koja je osvojila drugo mjesto u konkurenciji mlađih kadetkinja na drugom Otvorenom stolnoteniskom turniru, kojem je bila domaćin Ljubešćica, a priredba je okupila 135 stolnotenisača i stolnotenisačica iz klubova Sjeverozapadne Hrvatske.

U prijateljskoj utakmici rukometaši Ivančice u svojoj su dvorani izgubili od Vidovca 29:33.

Ove subote prvi puta Trekking liga Hrvatske održava se u Zagorju. Skup planinarskih maratona obuhvaća inače predjele diljem cijele Hrvatske od otoka Pašmana do Medvednice, a utrke su podijeljene u tri težinske kategorije prilagođene zahtjevima rekreativaca, amaterskih i vrhunskih sportaša. Zanimanje za subotnju priredbu je iznimno i do jučer organizator je u startnu listu upisao 250 natjecatelja, od čega je 50 iz Slovenije. Našu znatiželju izazivaju domaći predstavnici Mario Očić, Samir Bašić i Stjepan Grah. Start i cilj utrke je u Krapinskim Toplicama.

U Bolnici Akromion u Krapinskim Toplicama jučer je operiran Ratko Rudić, izbornik hrvatske vaterpolske reprezentacije. Riječ je o rutinskoj operaciji kuka. Zbog boravka u Krapinskim Toplicama Rudića neće biti na predstojećoj utakmici Svjetske lige u Eindhovenu protiv Nizozemske. Kockaste vaterpoliste vodit će jedan od dvojice njegovih pomoćnika Elvis Fatović ili Vjekoslav Kobešćak. (S. Tršinski)


 utorak, 01. veljače 2011.

JUMBO PLAKAT ZADRUGE BRANITELJA STUDIUM - Na raskrižju Držićeve i Branimirove ulice ispod željezničkog nadvožnjaka danas je predstavljen najnoviji projekt Zadruge branitelja Studium. Riječ je o novoj aplikaciji braniteljskog brenda BRAN'D kojima će biti označeni projekti Zadruge, a to su među ostalim srednjoškolsko učeničko natjecanje „Ponos domovine“, Glazbeni festival „Hrvatski pleter“ i CRO NATO fun shop u kojem će biti zaposlen jedan njihov djelatnik. Autor plakata koji će biti postavljen na još 10-ak mjesta koja su osigurali Grad Zagreb i Hrvatske željeznice, je poznati hrvatski dizajner Boris Ljubičić.

MILIJUN I PETSTO TISUĆA KUNA ZA ZELENE PROJEKTE - Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Krapinsko-zagorske županije ove godine planira provesti nekoliko projekata, od kojih se posebno izdvajaju dva. Prvi projekt, težak 60 tisuća eura, odnosi se na izrađivanje plana upravljanja rijekom Sutlom. Sredstva za njegovu provedbu bit će dobivena iz IPA programa Europske unije. Drugi projekt tiče se uređenja promidžbeno-edukativnog centra u općini Radoboj, za što će biti dobivena bespovratna sredstva od Svjetske banke, i to u iznosu od 140 tisuća eura.

POLJOPRIVREDNE SUBVENCIJE ISPLAĆENE PRIJE ROKA - Iako je rok za isplatu subvencija u poljoprivredi bio kraj veljače, Krapinsko–zagorska županija uspjela je do kraja prošle godine isplatiti sve subvencije, kao poticaj likvidnosti poljoprivrednika. Isplaćeno je ukupno 247 tisuća kuna, od čega za okrupnjavanje zemljišta 71 tisuća kuna, za kupnju voćnih sadnica 60 tisuća, za kupnju opreme za navodnjavanje i grijanje plastenika 55 tisuća, pripust krmača 13.500 kuna i radnu obuku pasa 20 tisuća. Odobreno je ukupno 77 zahtjeva.

PREKVALIFIKACIJA ZA PROFESIONALNE DADILJE - Šezdeset nezaposlenih žena starijih od 40 godina s područja Zagrebačke županije koje su dulje od godinu dana nezaposlene te samohrane majke i ostale marginalizirane žene moći će se besplatno osposobiti za posao dadilje u sklopu projekta Europske unije "Certificirane profesionalne dadilje na tržištu rada Zagrebačke županije". Sve zainteresirane kandidatkinje mogu se o svemu informirati u ispostavama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

SPORTSKI PARK NA ŠMIDHENU – U Samoboru je jučer održana rasprava o Urbanističkom planu uređenja Sportskog parka Šmidhen. Planom je previđena gradnja garaža, dvadesetak teniskih terena, zatvorene dvorane za tenis, dvorane za badminton i otvorenih igrališta. Sada se od nadležnih službi prikupljaju mišljenja, a javna rasprava bit će održana nakon što se usvoje izmjene i dopune GUP-a Grada Samobora, s kojim i ovaj plan mora biti usklađen.

EDUKACIJA DJECE O SUDJELOVANJU U PROMETU - Među svoje prioritete, Odbor za sigurnost u prometu Krapinsko-zagorske županije i ove je godine svrstao edukaciju najugroženijih sudionika u prometu – djece predškolske dobi i osnovnoškolske djece, pješaka i biciklista. Odbor će biti jedan od partnera pri povođenju projekta „Osposobljavanje učenika svih petih razreda osnovnih škola na području županije za sigurno upravljanje biciklom“, kojeg će Županija poduprijeti sa 15 tisuća kuna.

POMOĆ ŽUPI U RAKOVOM POTOKU - Grad Samobor će župi Presvetog Srca Isusovog u Rakovom Potoku donirati 30 tisuća kuna za pomoć u saniranju štete nastale na župnom dvoru od požara prošle godine u studenom. Na kolegiju gradonačelnika odlučeno je i da se sa dvije tisuće kuna pomogne Župi Svetog Josipa Radnika iz Klinča Sela – Zdenčina, pod koju spadaju samoborska sela Pavučnjak i Petkov Breg, za proslavu pedeset godina utemeljenja župe 1. svibnja.

NATJECANJE ZA NAJLJEPŠE PISMO OSNOVNOŠKOLACA - Agencija za odgoj i obrazovanje i Hrvatske pošte organizirali su natjecanje mladih za najljepše pismo u sklopu natjecanja koje organizira Svjetska poštanska unija. Kako je ova godina proglašena Međunarodnom godinom šuma, tema je „Zašto je važno čuvati šume?“. Sudjelovati mogu svi učenici osnovnih škola koji će do 30. travnja imati manje od 15 godina, a pismo uz sve elemente ovog oblika izražavanja mora imati od 500 do 800 riječi. Radovi se šalju na adresu Agencije, Donje Svetice 38, Zagreb.
 
DANI NIKOLE TESLE - U zagrebačkom Tehničkom muzeju od danas do petka, 4. veljače održavaju se Dani Nikole Tesle u sklopu kojih će biti održana brojna multidisciplinarna predavanja kojima će se podsjetiti na život i rad ovog velikog izumitelja. Zadnjeg dana manifestacije kazalište Tvornica lutaka izvest će predstavu „Radio Tesla“ autora Filipa Šovagovića.VIJESTI RADIJA KAJ - arhiva vijesti

siječanj 2010.