VIJESTI RADIJA KAJ - arhiva vijesti

srpanj 2010.


petak, 30. srpanj 2010.

PISMO PREDSJEDNIKU JOSIPOVIĆU I PREMIJERKI KOSOR - Na adrese predsjednika RH Ive Josipovića, predsjednice hrvatske Vlade Jadranke Kosor, ministra Božidara Kalmete i čelnih ljudi HŽ-a poslano je iz Krapinsko-zagorke županije pismo u kojem se, nakon tragične nesreće u Poznanovcu, kada su poginule tri mlade djevojke, traži hitno rješavanje željezničko-cestovnih prijelaza. Koliko je stanje alarmantno, govori podatak, da je od 130 takvih prijelaza u Hrvatskom zagorju ove godine u planu rješavanje samo dva, u Budinšćini i Velikom Trgovišću, no od realizacije još ništa. Zato iz Županije apeliraju na nadležne institucije da ozbiljno razmotre ovaj problem i u što skorijem roku poduzmu mjere kojima bi se spriječile buduće tragedije.

NALAZ REVIZIJE BEZUVJETAN - Državni ured za reviziju je od 6. travnja do 19. srpnja 2010. godine radio na reviziji financijskih izvještaja i poslovanja Zagrebačke županije. Bezuvjetan nalaz Zagrebačka županija imala je i u prošloj godini.

ZA POLA GODINE 40 POSTO PRIHODA - Utvrđen je prijedlog polugodišnjeg izvještaja o izvršenju Proračuna Zagrebačke županije za prvih šest mjeseci 2010. godine. Ukupni prihodi ostvareni u prvoj polovici ove godine iznose 123 milijuna kuna, što je 41,47 posto ukupnog godišnjeg plana, dok rashodi iznose 117 milijuna i 615 tisuća kuna, odnosno 39,6 posto godišnjeg plana. Odluku o polugodišnjem izvještaju o izvršenju Proračuna donijeti će Županijska skupština na sjednici krajem rujna.

RADOVI NA ZAGREBAČKIM PROMETNICAMA - Zbog asfaltiranja u Ulici kralja Zvonimira, od danas pa do 2. kolovoza dionica od Šubićeve do Trga žrtava fašizma bit će zatvorena za promet. Obilazni pravac za vrijeme radova bit će: Zvonimirova-Šubićeva-Trg kralja Petra Krešimira IV.-Ulica kneza Višeslava-Trg žrtava fašizma. Zbog rekonstrukcije kolosijeka u Zvonimirovoj ulici i dalje je obustavljen tramvajski promet Zvonimirovom na dijelu od Šubićeve do Borongaja, a umjesto tramvaja uvedena je izvanredna autobusna linija Trg žrtava fašizma-Borongaj.

SVETI ROK TREĆI U EUROPSKOM TESTIRANJU - Hrvatski autoklub objavio je rezultate europskog testiranja sigurnosti tunela, prema kojem je tunel Sveti Rok na autocesti A1 Zagreb-Dubrovnik treći od 26 tunela testiranih u 13 europskih zemalja. Rezultat tunela Sveti Rok u ovogodišnjem testiranju je veliko priznanje za Hrvatsku, jer vozači mogu očekivati zavidnu sigurnost na našim prometnicama, što je posebice bitno u turističkoj sezoni, rekao je glavni tajnik HAK-a Zvonko Šmuk. Inače, nalazi testiranja upućuju kako veliki broj tunela širom Europe neće biti usklađen s pravilima Europske unije o sigurnosti tunela koja stupaju na snagu 2014. godine.

UREĐUJU SE NOVE ULICE U SAMOBORU - Nakon što bi danas trebale biti završene Obrtnička i Stražnička ulica, sljedećeg ponedjeljka, 2. kolovoza, započet će radovi na rekonstrukciji Ulice Marka Vukasovića i Mokričke ulice u Samoboru, koje će biti zatvorene za sav promet, a niti stanari neće moći vozilima do svojih kuća. Radovi će trajati tri tjedna, a Komunalac moli stanare za strpljivost i razumijevanje te im preporuča da svoja vozila parkiraju na parkiralištu kod Osnovne škole Samobor.
 
POČINJE „LJETO U KRAPINI“ – Ove nedjelje u Krapini počinje tradicionalno, 9. po redu izdanje „Ljeta u Krapini“, manifestacije u sklopu koje se tijekom svake nedjelje u kolovozu na nalazištu pračovjeka na Hušnjakovom organizira bogat i raznolik kulturno-zabavni program. Kao i svake godine dosad, nedjelje su tematski podijeljene, tako da ovogodišnje „Ljeto u Krapini“ počinje „Purgerskom nedjeljom“. Program počinje već u 15,00 sati glazbenim dijelom, dok tematski dio počinje u 17,00 sati. Posjetitelji iz Zagreba i ove će godine moći doputovati vlakom do Krapine, a čekaju ih pogodnosti kod kupovine karte, odnosno popust od čak 40%. Medijski pokrovitelj manifestacije je Radio Kaj.

NOVI INFO STUP U SVETOJ NEDELJI - Turistička zajednica grada Svete Nedelje nastavila je s projektom izrade i postavljanja svjetlećih info-stupova na području grada, kojeg sufinancira Hrvatska turistička zajednica. Ispred Hoto centra postavljen je šesti info-stup s detaljnim planom grada i popisom svih ulica, važnijih institucija i turističkih atrakcija. Do kraja godine planiraju postavljanje još jednog info-stupa u Kerestincu. Ovaj projekt TZG Svete Nedelje započela je 2006. godine, a do sada su info stupovi postavljeni u Svetoj Nedelji na Trgu Ante Starčevića, u Strmcu, Bestovju, Rakitju i Novakima.

SPORT - Uz svoj prvi rođendan, Streličarski klub Oroslavje je u svoje vitrine pospremio četiri medalje sa Hrvatskog kupa i na petom finalnom turniru u Novom Marofu prva mjesta su osvojili kadet Filip Pongrac u disciplini zakrivljenog luka i junior Nikola Brcko u tradicionalnom luku. U disciplini pak instinktivnog luka drugi su kod seniora Loven Horvatić i među veteranima Branko Mokrovčak. Zapažen nastup imali su i streličari iz Konjščine. Zlatna medalja tako je u konkurenciji kadeta složenim lukom pripala Deniju Baboku. U tradicionalnom luku Nenad Štabek je drugi senior dok je Miljenko Jagarčec treći senior golim lukom.

Košarkaši Zaboka ovih dana dobili su pojačanje i iz Trnskog, odnosno prvoligaša Zagreba izb čijih je redova došao 19-godišnji i 195 cm visoki Luka Pešut. Trener Dragutin Črnjević igrački pogon pokreće u ponedjeljak 16. kolovoza a u prva dva tjedna pripremnog razdoblja u zajednički rad bit će priključena i juniorska vrsta. Poslije uvodnih svakodnevnih treninga kreće se na Bjelolasicu, potom slijedi u Poreču i prva provjera a protivnik je ruski prvoligaš Lokomotiv iz Novosibirskog.

U vrlo lijepom izdanju na pozivnoj međunarodnoj motokros utrci u Kruševcu predstavili su se mladi toplički motokrosisti braća Luka i Tin Križnik. U kategoriji 85 ccm Luka je bio prvi a Tin je osvojio četvrto mjesto. Iz motokrosa dodajmo da će sutra finale Velike Nagrade Njemačke Svjetskog prvenstva klase MX3 pokušati izboriti Donjostubičan Danijel Božić.

Predsjednik Nogometnog saveza KZŽ Stjepan Krojf Merkaš za večeras u 19,00 sati u Vatrogasnom domu u Zaboku sazvao je Plenum klubova na kojem će se uz izvješća o radu minule sezone uručiti i prvacima svih liga pehari. Na skupu će se i obaviti izvlačenje parova novog prvenstva u obje županijske zagorske lige.

Poslije uspješnog nastupa u Kostreni, gornjostubički triatlonci predstojećeg vikenda kreću u Prelog u pohod na osvajanje ekipnog državnog naslova u sprint triatlonu. To će pokušati ostvariti Matija Lukina, Martin Papišta i Ante Pešec. (Stjepan Tršinski)


četvrtak, 29. srpanj 2010.

ŽUPANIJA OD HŽ-a TRAŽI OSIGURAVANJE PRUŽNIH PRIJELAZA – Nakon tragične nesreće u Poznanovcu u kojoj su tri djevojke izgubile život, ponovno je aktualiziran problem sigurnosti pružnih prijelaza na području Hrvatskog zagorja. Krapinsko-zagorska županija od HŽ-a će zatražiti da se očituje o tome kako se na području Zagorja provodi državni program održavanja i obnove pružnih prijelaza. Također, bit će predloženo i osnivanje stručne komisije u čijem bi sastavu bili predstavnici HŽ-a, MUP-a i Županijske uprave za ceste koja bi zasebno pregledala sve prijelaze na području županije, kojih ima 130, te utvrdila prioritete osiguranja istih.

MANJE PLAĆE U ZAGREBAČKOM HOLDINGU? – Predsjednik Uprave Zagrebačkog Holdinga Ivo Čović rekao je da Uprava planira smanjenje plaće zaposlenicima, i to za 10%, čime bi se uštedjelo oko 180 milijuna kuna. Čović je također dodao da bez obzira na planove ova odluka neće biti donesena jednostrano, već u dogovoru sa sindikatima. S druge strane, predstavnici sindikata reagirali su na Čovićeve izjave, kojem su poručili da nema nikakve šanse da pristanu na smanjenje plaća, regresa i božićnica.

PRIZNANJE ZAGREBAČKIM ZNANSTVENICIMA - Skupina znanstvenika s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Instituta Ruđer Bošković objavila je rad u vrlo uglednom znanstvenom časopisu Molecular Biology and Evolution. Ovaj rad predstavlja prvu sustavnu studiju gena i genoma spužava. Istraživači su ukazali da je složenost genoma svojstvo koje je bilo prisutno već kod zajedničkog pretka svih životinja. Također, uočili su neobično veliku sličnost između proteina spužve i čovjeka, što upućuje na razmjerno sporu evoluciju unutar te dvije razvojne linije. Objavljeni rad autori su posvetili pokojnoj dr. Veri Gamulin, dugogodišnjoj voditeljici Laboratorija za molekularnu genetiku na IRB-u.

SUFINANCIRANJE SANACIJE LOKALNIH I ŽUPANIJSKIH CESTA - Zagrebačka županija izdvojit će 2,1 milijuna kuna za sufinanciranje sanacije županijskih i lokalnih cesta, priopćeno je danas iz Ureda župana Zagrebačke županije. Županija će općinama Kloštar Ivanić i Dubravica dodijeliti po tristo tisuća kuna, a općinama Klinča Sela, Kravarsko te Gradu Svetom Ivanu Zelini po petsto tisuća kuna. Navedena sredstva iskoristit će se za sanaciju dionice županijske ceste kroz Kloštar Ivanić te kroz Kupinec. Bit će sanirana i lokalna cesta na dionici Gornji Hruševec - Čakanec, Dubravica - Vučilčevo te Sv. Helena – Goričanec.

KINO PROJEKCIJE NA GORNJEM GRADU – U ponedjeljak, 02. kolovoza na zagrebačkom Gornjem gradu počinje Ljetno kino ''Gradec'', u sklopu kojeg će do 24. kolovoza biti prikazana 23 filma. Ljetno kino na otvorenom nalazit će se između crkve sv. Katarine i Gornjogradske gimnazije, a filmovi će se prikazivati na manjem platou. Kino će imati 150 sjedećih mjesta, a u slučaju većeg interesa dio publike moći će i stajati.

ŠESTI PUT NA DRŽAVNOJ SMOTRI - Nakon ovogodišnje XVI. Smotre pjevačkih zborova Krapinsko-zagorske županije koja je održana u Zaboku, selektor Hrvatskog sabora kulture, prof. Josip Magdić, za državnu smotru je predložio zbor KUD-a Naša Lipa iz Tuhlja. Tako će, nakon pet sudjelovanja na državnoj smotri, ove godine i šesti puta zbor iz Tuhlja predstavljati Krapinsko-zagorsku županiju na državnoj smotri u Novigradu – Cittanova, 2. i 3. listopada. Uspjehu mješovitog pjevačkog zbora KUD-a Naša Lipa iz Tuhlja ove godine su se pridružili i članovi dramske sekcije koji su u svibnju nastupili na 50. jubilarnom festivalu hrvatskih kazališnih amatera u gradu Kastvu.

DANI FOLKLORA U LAZU - Tradicionalna manifestacija "Ljeto u Mariji Bistrici" nakon mnogobrojnih sadržaja u samoj Mariji Bistrici preseljena je na Laz. Tako će u subotu, 31. srpnja na Lazu biti održana Tamburaška večer, a u nedjelju 1. kolovoza slijedi tradicionalni Dan dječjeg stvaralaštva. "Ljeto u Mariji Bistrici" završit će u četvrtak 5. kolovoza, na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti. U 11,00 sati je misa za branitelje, a završetak manifestacije u 19,00 sati nastupom Udruge kuburaša "Barun Hellenbach" iz Marije Bistrice.

KOD IVANCA POGINUO TRAKTORIST – Jučer oko 11,30 sati na Podskradnjaku, šumskom predjelu u blizini Ivanca, smrtno je stradao 48-godišnjak na kojeg se prevrnuo traktor. Vozač je, upravljajući traktorom, izvlačio iz šume drvene trupce, koji su bili sajlom vezani za traktor, a koji su u jednom trenutku zapeli za panj te se traktor naglo zaustavio i prevrnuo na 48-godišnjega vozača.


srijeda, 28. srpanj 2010.

ODLUKA O NOVIM DIREKTORIMA HOLDINGA KRAJEM LJETA – Suprotno najavama, prema kojima su do sredine srpnja trebali biti odabrani novi direktori 18 podružnica Zagrebačkog Holdinga, to je odgođeno za kraj kolovoza, odnosno početak rujna. U Holdingu ističu da je izbor direktora pao u drugi plan zbog nagomilanih problema unutar tvrtke, što se prije svega odnosi na višemjesečnu pravnu zavrzlamu oko upisa novih članova Uprave i Nadzornog odbora u registar Trgovačkog suda. Inače, na natječaj za direktore Holdingovih podružnica prijavilo se više od 500 kandidata.

KUPANJE NA MAKSIMIRU U SIJEČNJU IDUĆE GODINE – Prema najavama iz zagrebačkog Gradskog ureda za izgradnju, bazenski kompleks na Sveticama trebao bi biti završen u siječnju iduće godine. Kompleks će se prostirati na 9400 m2 a obuhvaćat će zatvoreni olimpijski bazen s dvije krovne terase, sunčalište, sportske terene, tribine za tristotinjak gledatelja, wellness i fitness centar, te niz drugih sadržaja.

U ZAGORJU VELIK INTERES ZA OBRTNIČKA ZANIMANJA – Prema podacima dobivenim iz Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije, ove godine srednje škole u Hrvatskom zagorju nisu imale problema sa popunjavanjem programa za obrtnička zanimanja. Štoviše, interes je bio tolik da je od ukupno 288 mjesta nakon ljetnih upisnih rokova ostalo samo 20 slobodnih mjesta. U Obrtničkoj komori posebno su zadovoljni što su popunjena sva mjesta za deficitarna zanimanja, stolar, bravar i konobar. Inače, za ova zanimanja Komora će ove godine raspisati stipendije, njih 6, i to u iznosima od 500 kuna, koje će učenici dobivati tijekom cijele godine do kraja školovanja.

VELIK INTERES ZA STUDIRANJEM U PREGRADI - Ove godine u Pregradi se na dislocirani studij fizioterapije veleučilišta Lavoslav Ružićka iz Vukovara upisivala treća generacija studenata. Kao i u prethodne dvije godine, tako je i ove interes za studiranjem u Pregradi bio velik – čak 300 kandidata konkuriralo je za 35 mjesta. Stručni studij fizioterapije u Pregradi tako sada broji ukupno 112 studenata, a iduće godine imat će i prvu generaciju diplomanata, tj. prvostupnika.

ZAGREBAČKA ŽUPANIJA POTIČE KULTURU - Kako Zagrebačka županija potiče i financira programe u kulturi, objavljen je poziv za predlaganje sufinanciranja programa javnih potreba u kulturi za sljedeću godinu. Sufinancirati će se bibliotečna, izdavačka i muzejsko-galerijska djelatnost, zaštita kulturne i prirodne baštine, amaterizam u kulturi kao i programi Pučkih otvorenih učilišta i centara za kulturu. Zainteresirane ustanove, organizacije i društva prijedloge programa mogu do 30. rujna dostaviti Upravnom odjelu za prosvjetu kulturu, šport i tehničku kulturu Zagrebačke županije.

SKUPLJE U DJEČJEM VRTIĆU SLAVUJ - Gradsko vijeće Svete Nedelje odobrilo je Dječjem vrtiću Slavuj povećanje cijena boravka djece za 15%, pa će ubuduće cijena biti 550 kuna. Za roditelje invalide Domovinskog rata, koji imaju iznad 60% invalidnosti, boravak djece je besplatan. Za drugo dijete, kao i za djecu samohranih roditelja, popust je 25%, a za treće dijete 75%. Cijene u vrtiću nisu mijenjane od 2001. godine.

DIZAJNERSKE KLUPE NA JARUNU - Između 322 impresivne varijante klupa pristiglih na natječaj „Sit down! Zagreb“, ocjenjivački sud odabrao je 18 najboljih radova. „Klupa za kadriranje s rasvjetnim tijelom“ autorski je rad Bernarde Cesar i Filipa Pintarića i jedna je od ponajboljih dizajnerskih klupa koja će zauzeti svoju poziciju na Terenskoj stazi na Jarunu. Inauguracija projekta planirana je za jesen ove godine, kad će biti postavljene i prve izrađene klupe. Ostali radovi otkupljivat će se za izradu i postavljati nakon toga, ovisno o interesu potencijalnih sponzora.

RADNIK SMRTNO STRADAO NA GRADILIŠTU - U Remetincu kraj Novog Marofa jučer oko 13,30 sati na gradilištu tamošnje osnovne škole dogodila se nesreća na radu u kojoj je smrtno stradao jedan 26-godišnji radnik. Nesreća se dogodila kod transporta betona preko dizalice na teretnom vozilu. Naime, prilikom prijenosa betona došlo je do naginjanja teretnog vozila i udaranja metalnog krana dizalice u tijelo radnika koji je pridržavao crijevo za ispumpavanje betona, uslijed čega je mladić na licu mjesta smrtno stradao.  


utorak, 27. srpanj 2010.
TKO ĆE KUPITI MRTVE KUMROVEČKE KAPITALE? - Kumrovečki Spomen dom i bivša Politička škola još uvijek traže nove vlasnike. Kako stvari stoje, to će biti jako teško ostvariti, što potvrđuju i rezultati najnovijeg natječaja za prodaju tih kumrovečkih mrtvih kapitala. Naime, na natječaj nije stigla niti jedna ponuda za kupnju, osim pisma namjere Termi Tuhelj, koje su za zgradu Spomen doma ponudile milijun eura. Hrvatska Vlada pokušat će namamiti kupce snižavanjem cijene za 20% u novom natječaju, tako da će početna cijena za Spomen dom iznositi 15,8 milijuna, a za Političku školu 17 milijuna kuna.

NEGATIVAN NATALITETNI TREND U ZAGORJU - U Hrvatskom zagorju, kao i u ostatku Hrvatske, već je dulje vrijeme prisutan negativan natalitetni trend. Tome u prilog govore i podaci koje je na posljednjem kolegiju župana iznijela krapinsko-zagorska dožupanica za društvene djelatnosti Sonja Borovčak, koja je istaknula da je u posljednjih 10 godina rođeno 2200 djece manje, te da je ove godine u prve razrede zagorskih osnovnih škola upisano 244 mališana manje nego lani.

RUSI FINANCIRAJU GRADNJU VODENOG PARKA U SAMOBORU? – Tvrtka Fantazija vodeni park d.o.o., koja je od Grada Samobora dobila koncesiju za gradnju vodenog zabavnog parka na prostoru bivšeg Šmidhena, objavila je da je pronašla ruskog investitora koji je u realizaciju projekta spreman uložiti 200 milijuna eura. U tvrtki ističu da bi u kratkom vremenu trebalo uslijediti i potpisivanje ugovora o investiranju, nakon čega bi ruski partneri isplatili 35 milijuna eura za početak gradnje.

ELEMENTARNA NEPOGODA ZA OPĆINU KRAVARSKO - Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić je proglasio elementarnu nepogodu za cijelo područje općine Kravarsko koja je nastala uslijed olujnog nevremena 24. srpnja, praćenog tučom i jakim vjetrom. Prema informacijama Povjerenstva za procjenu šteta od elementarne nepogode, na poljoprivrednim kulturama, posebice vinogradima, voćnjacima, povrću te kukuruzu štete se procjenjuju i do 40 posto. Općinsko i Županijsko povjerenstvo sada će obaviti procjenu šteta i u zakonskom roku dostaviti izvještaj Državnom povjerenstvu.

U LOBORU VIŠEDNEVNOM PROSLAVOM OBILJEŽEN DAN OPĆINE – Posljednjih nekoliko dana u Loboru se obilježavao Dan općine. Događanja koja su počela još prošlog tjedna obilovala su brojnim kulturno-zabavnim sadržajima koji su okupili velik broj posjetitelja. Jučer, na sam Dan općine, održana je i svečana sjednica Općinskog vijeća, na kojoj je načelnik Andrija Smetiško iskoristio priliku da upozna javnost sa svime onime što je realizirano u posljednjem periodu, od čega je posebno izdvojio novu sportsku dvoranu pri tamošnjoj osnovnoj školi. Govorilo se i o planovima za naredno razdoblje, pri čemu je Smetiško istaknuo da je glavna zadaća Općine realizirati gradnju prijeko potrebnog vrtića. Loborčanima je dan općine došao čestitati i saborski zastupnik Milivoj Škvorc, koji je pohvalio rad nadležnih ljudi u općini, za koje je istaknuo da unatoč ograničenim sredstvima u proračunu, pronalaze načine da realiziraju i velike projekte.

KOD OROSLAVJA POGINUO MOTOCIKLIST – Sinoć oko 22,25 sati u Stubičkoj Slatini kod Oroslavja došlo je do nesreće u kojoj je poginuo 25-godišnji vozač motocikla. Nesretni mladić u zavoju je izgubio nadzor nad motociklom te je sletio s ceste i zabio se u betonsku ogradu. U nesreći je teško ozlijeđen 22-godišnji suputnik, koji je prevezen u Opću bolnicu Zabok.

SPORT - Najbolji hrvatski vozač motokrosa, višegodišnji prvak i reprezentativac Nenad Šipek, u kratkom prekidu domaćih i europskih natjecanja, u Srbiji je pobijedio na pozivnoj međunarodnoj utrci u Kruševcu, gdje je ova priredba upriličena uz otvaranje nove motokros staze. Na pobjedničkom postolju do Šipeka kao drugi bio je Danijel Božić iz Donje Stubice.

Na sinoćnjoj sjednici Izvršnog odbora Nogometnog saveza Krapinsko-zagorske županije pod predsjedanjem Stjepana Merkaša donijeta je odluka da novo prvenstvo Prve županijske nogometne lige počne u nedjelju, 29.kolovoza, a završetak jeseni predviđa se 21. studenog. Druga zagorska županijska nogometna liga svoje prvenstvo počinje 5. rujna , a zbog manjeg broja klubova završit će 31. listopada.

Košarkaši Zaboka, pod vodstvom trenera Dragutina Črnjevića, pripreme za novu sezonu počet će u ponedjeljak, 16. kolovoza. U programu pripremnog rada predviđen je boravak Termama Olimia , a već je uokviren i plan prijateljskih utakmica, u koji je ušao i turnir u Dardi. Što se tiče igrača dobra je vijest, da zabočkom dresu ostaje vjeran ponajbolji igrač Ivan Tomeljak, a tu će svoju karijeru nastaviti Stojković, Krajačić i Anto Krapić. U međuvremenu iz Zagreba jer doveden Pešut. Uz ove poslove, klupska tijela intenzivno ovih dana rade na iznalaženju novčanih sredstava.

ponedjeljak, 26. srpanj 2010.

PROMETNI VIKEND NA GP MACELJ, ALI BEZ PREVELIKIH GUŽVI – Proteklog vikenda na graničnom prijelazu Macelj zabilježen je ukupan promet od 282 tisuće 239 putnika, od čega na ulaz u Hrvatsku otpada 159 tisuća i 600. U odnosu na vikend ranije, riječ je o smanjenju prometa putnika za 11%, ali on je i dalje za 95% veći nego istog vikenda lani. Za razliku od prošlog vikenda, kad se u vrijeme najvećih gužvi na prelazak preko granice znalo čekati i do 90 minuta, ovog vikenda to nije bio slučaj, čekalo se do 20 minuta.

DIO ZAGREBAČKOG NASELJA TRAVNO BEZ TOPLE VODE – Zbog zamjene magistralnih vrelovoda, od danas je bez tople vode dio potrošača u Kopernikovoj ulici i Ulici Božidara Magovca u zagrebačkom naselju Travno. Obustava isporuke toplinske energije odnosi se na objekte u istočnom dijelu Travnog te ne uključuje objekte u navedenim ulicama koji su zbog radova bez tople vode bili u proteklom razdoblju, a potrajat će do 16. kolovoza, javljaju iz HEP - Toplinarstva.

KINEZI NAJBOLJI NA OLIMPIJADI IZ FIZIKE U ZAGREBU – Zagreb je od 18. do 25. srpnja bio domaćin 41. Međunarodne olimpijade iz fizike na kojoj su nastupila 374 učenika iz 82 zemlje. Kina je sa 5 osvojenih medalja proglašena apsolutnim pobjednikom natjecanja, a slijede ju Tajvan i Tajland, također sa po pet medalja ali manjim brojem osvojenih bodova. Hrvatski natjecatelji Borna Vukadinović i Ljudevit Palle osvojili su po broncu, dok je plaketu dobio Marko Jerčić.

GRADIT ĆE SE ŠKOLA RAKITJU - Na potpisivanju ugovora o gradnji nove osnovne škole, između Grada Svete Nedelje kao suinvestitora ove gradnje s tvrtkom Tim-gradnja, direktor Marko Hećimović najavio je početak radova u Rakitju za 20-ak dana. Gradonačelnik Drago Prahin očekuje da se prva faza završi do početka školske godine 2011./2012. Riječ je o jednoj od do sada najvećih gradskih investicija u Svetoj Nedelji, ukupno vrijednoj 30-ak milijuna kuna. U drugoj fazi predviđeno je rušenje stare škole te gradnja još jednog školskog krila, također za godinu dana.

VOLONTERSKI KAMP U SAMOBORU - Ovog je vikenda u Samoboru počeo dvotjedni međunarodni ljetni volonterski kamp u organizaciji Volonterskog centra Zagreb i Volonterskog centra Samobor. Kamp će se održati u Centru za odgoj i obrazovanje Lug, gdje će volonteri uređivati okoliš i podrum Balagovih dvora koji će u budućnosti biti multimedijski prostor. Osim toga, volonteri će dva dana uređivati prostor Dječjeg vrtića Grigora Viteza. U kampu će sudjelovati 10 volontera iz Poljske, Češke, Španjolske, Srbije, Italije i Južne Koreje te lokalni volonteri iz Samobora.

DAN GRADA SAMOBORA - Dan grada Samobora, ujedno i blagdan sv. Ane, Samobor je slavio cijeloga proteklog tjedna, a protekle subote slavilo se u bivšoj vojarni, koju je Grad otvorio za građanstvo. Unatoč kiši, građani su pokazali velik interes za sve što se događalo u vojarni, od kulturno-zabavnog programa, do obilaska prigodnih izložbi i promocije sportskih udruga te degustacije ponude tradicionalnih gastronomskih i enoloških specijaliteta, uz obavezni veliki vatromet.

OTEŽAN PROMET U ULICI MATIJE GUPCA U KRAPINI - Zbog radova na rekonstrukciji i održavanju objekata i uređaja za opskrbu pitkom vodom, te odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda jednog dijela Ulice Matije Gupca u Krapini, od danas pa do 31. kolovoza uvodi se privremena regulacija prometa navedenom ulicom od Wohlovog mosta do naselja Strahinje Krapinsko. Promet će se odvijati naizmjenično jednim prometnim trakom.

OBILAZNO ZBOG ASFALTIRANJA - Obrtnička i Stražnička ulica u Samoboru od sutra će biti zatvorene za promet zbog radova na asfaltiranju. Izvođač radova, Županijska uprava za ceste, s asfaltiranjem bi trebala biti gotova do petka, 30. srpnja. U međuvremenu će se kroz taj dio grada morati prometovati u skladu s privremenom regulacijom. Autobusi na linijama Samobor – Rude, Smerovišće, Slani Dol, Veliki i Mali Lipovec vozit će preko Trga kralja Tomislava.

SPORT - Na trodnevnom hrvatskom juniorskom prvenstvu u plivanju u Zagrebu na 50 metarskom bazenu predstavnici tuheljskog Olimpa u konkurenciji 250 plivača iz 20 klubova osvojili su dvije zlatne, tri srebrne i jednu brončanu medalju. Mihael Vukić prvi je na 50 metara slobodno i na 100 metara leptir kod mlađih juniora. Ivan Kukolja je drugi na 1500 metara slobodno, dok je Filip Ciglenečki šesti, a Matija Oremuš dvanaesti. Na 4X200 metara štafeta Olimpa bila je osma, dok je kod juniorki Lorena Rukav na 100 metara leptir ostvarila 19. mjesto.

Na šestom međunarodnom Ski roller Kupu Srbije na Sandžaku osamnaestgodišnji Oroslavčanin Jurica Veverec prvog je dana bio prvi, potisnuvši Slovenca Juša Kolariča i Srbina Ajlana Rastića. Drugi dan na brdskoj utrci na 10 kilometara Veverec je bio drugi, a od njega je bio hitriji „fant“ Gašper Kreutez.

Na međunarodnom Kostrenskom triatlonu Matija Lukina iz Gornje Stubice osvojio je četvrto, a Zabočanin Martin Papišta osmo mjesto.

Stjepan Tišljar, 46-godišnji oroslavski majstorski kandidat pobjednik je brzopoteznog šah turnira uz Dan općine Krapinske Toplice koji je okupio 41 igrača. Tišljar je uz dva poraza i četiri remija u 15 kola skupio 11 bodova. Iza njega sa pola boda manje su Zaprešićani Zoran Zelenika i Zikret Hadžikasumović te Krapinčanin Tomislav Barlović. Nedavni pobjednik mačanskog turnira Zabočanin Mladen Kurečić je peti sa 10 bodova, trofejni Josip Krklec iz Krapine je šesti sa 9,5, Zlatko Vlahović iz Klanjca je sedmi sa 9, koliko je skupio i favorizirani, ali ovaj puta umorni, Zlatko Svrtan iz Konjščine. Na vrlo lijepo organiziranoj i posjećenoj topličkoj šahovskoj priredbi nastupila je i jedna šahistica Karolina Belošević iz domaćih Krapinskih Toplica koja se plasirala ispred Zdenka Kozine iz Krapine sa 7,5 bodova na 22. mjestu. (S. Tršinski)


petak, 23. srpanj 2010.

BOG KRIZE REBALANS PRORAČUNA ŽUPANIJE – Blagajna Krapinsko-zagorske županije ove se godine zbog krize očekivano puni slabije, što je vidljivo i po polugodišnjem izvještaju koji pokazuje da je u odnosu na lanjskih prvih šest mjeseci, ove godine u proračunu manje za oko 2 milijuna kuna. Cijeloj situaciji ne doprinosi ni nova porezna reforma koja je na snazi od srpnja, a zbog koje Županija mjesečno gubi do 400 tisuća kuna. „Rebalans je nužan, i provest ćemo ga na jesen. Kresat ćemo troškove, ali nećemo dirati sredstva za gospodarski sektor, školstvo i socijalu, dok ćemo ostale stvari prilagođavati prema tome“- izjavio je krapinsko-zagorski dožupan Anđelko Ferek Jambrek. 

CURILA NAFTA NA ŽITNJAKU - Zagrebačka policija utvrdila je da je u skladištu Janafa na Žitnjaku jučer poslijepodne iscurila najmanje jedna cisterna dizela. Nakon dojave građana da je u skladištu Janafa iscurila velika količina dizela, dežurna ekipa Gradskog ureda za upravljanje u hitnim situacijama izašla je na teren, no osiguranje Janafa odbilo ih je pustiti u skladište pa je Ured zatražio pomoć policije. Janaf je u skladište pustio policiju, ali je opet spriječio djelatnike Ureda da obave svoj posao, priopćio je Ured.

SANACIJA DIVLJIH ODLAGALIŠTA U ZAGORJU – Krapinsko-zagorska županija u proračunu za ovu godinu predvidjela je ukupno 300 tisuća kuna za sufinanciranje sanacije divljih odlagališta. Zahtjeve za dodjelu sredstava podnijelo je 17 jedinica lokalne samouprave, od čega je njih 10 zadovoljilo kriterije.

HAK SPREMAN ZA GUŽVE NA CESTAMA - Ako odlazite na godišnji odmor ili neko od kraćih putovanja, za organizaciju vožnje svakako će vam dobro doći nova Interaktivna karta Hrvatskog autokluba na adresi karta.hak.hr. Uz to, u HAK-u su se temeljito spremili za ovu turističku sezonu - dio zaposlenika preseljen je iz unutrašnjosti na Jadran, osigurane su 73 pokretne radionice na cesti od 0-24 sata te 2.235 vozila za prijevoz na cesti. Ukoliko vam treba njihova pomoć na cesti tu je broj 1987.

SVEČANO UZ DAN OPĆINE KRAPINSKE TOPLICE - U nazočnosti gostiju, među kojima su bili saborski zastupnik Ivan Hanžek, krapinsko-zagorski župan Siniša Hajdaš Dončić i predsjednik Skupštine Višeslav Ćuk, jučer je održana svečana sjednica povodom Dana općine Krapinske Toplice. Načelnik općine Vladimir Huzak tom je prilikom istaknuo, kako je u proteklih godinu dana napokon na red došlo i uređenje samog centra Krapinskih Toplica. Na najveće odobravanje prisutnih na proslavi i građana svakako je naišla izgradnja novog dječjeg vrtića. Brojim Topličanima i udrugama uručena su priznanja, a najviše, povelju Općine primio je prof. Branko Kramarić iz Zagreba, koji je više od 30 godina umjetnički voditelj KUD-a Zlatko Baloković. Proslava Dana općine Krapinske Toplice nastavlja se i tijekom vikenda bogatim kulturnim i zabavnim programom, a zanimljivo će biti sutra, kada se predstavljaju brojne udruge.

GRADNJA KOLEKTORA U PREGRADI – Ovih dana u Pregradi je počela druga faza izgradnje kolektora, i to u duljini od 1050 metara. Radovi su vrijedni milijun i 250 tisuća kuna, od čega će 80% iznosa osigurati Hrvatske vode. U prvoj fazi izgrađeno je preko 3 kilometra mreže, a utrošeno je 4 milijuna i 400 tisuća kuna. Inače, Grad Pregrada planira i gradnju pročistača vode, za što je već u tijeku izrada projektne dokumentacije. Sredstva za gradnju bit će potražena u EU pretpristupnim fondovima.

OTEŽAN PROMET U ULICI MATIJE GUPCA U KRAPINI - Zbog radova na rekonstrukciji i održavanju objekata i uređaja za opskrbu pitkom vodom, te odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda jednog dijela Ulice Matije Gupca, od 26. srpnja do 31. kolovoza uvodi se privremena regulacija prometa navedenom ulicom od Wohlovog mosta do naselja Strahinje Krapinsko. Promet će se odvijati naizmjenično jednim prometnim trakom.

ŽETVENE SVEČANOSTI U ZAPREŠIĆU - Sutra se obilježavaju Žetvene svečanosti u Zaprešiću. Okupljanje sudionika je u 17,00 sati kod Vršilnice, žetva je od 18,00 sati na njivi kraj Lužnice, a nakon blagoslova, od 20,00 sati slijedi kulturno-umjetnički program KUD-ova sa gostima Međunarodne smotre folklora.


četvrtak, 22. srpanj 2010.

TURISTIČKA PROMIDŽBA HRVATSKE NA INTERNETU – Ministarstvo turizma ove je godine za promidžbu Hrvatske na Internetu uložilo oko 33 milijuna kuna. “S obzirom da je Internet današnja svakodnevnica i turistička djelatnost mora se tome prilagoditi“, istaknuo je ministar turizma Damir Bajs, dodavši da internetska tražilica Google bilježi 14 milijuna klikova na hrvatske bannere i oznake, dok je na Facebooku oko 120 tisuća fanova Hrvatske, što je upravo i razlog udvostručenih sredstava za ovakvu vrstu promidžbe. Inače, u prvih šest mjeseci ove godine bilježi se 6% manje dolazaka i 4% manje noćenja u odnosu na lani, no dobri rezultati u srpnju te kolovozu i rujnu, trebali bi ovogodišnju hrvatsku sezonu poravnati s prošlogodišnjom, ističe ministar Bajs.

RAMPA I RUKOHVAT ZA ŠKOLU U LOBORU - U Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, zamjenica krapinsko-zagorskog župana Sonja Borovčak i ministar Tomislav Ivić potpisali su Ugovor o sufinanciranju projekta rješavanja pristupačnosti objektima osoba s invaliditetom. Sa 12 tisuća kuna u Osnovnoj školi Franje Horvata Kiša u Loboru bit će izgrađena unutarnja rampa i rukovat za osobe s invaliditetom. Prema riječima ministra Ivića, Krapinsko-zagorska županija u samom je vrhu skrbi za osobe s invaliditetom, a Sonja Borovčak je istaknula, kako Krapinsko-zagorska županija ulaže velike napore u rješavanje njihovih problema.

TRAVNO BEZ TOPLE VODE - Zbog zamjene magistralnih vrelovoda, dio potrošača u Kopernikovoj ulici i Ulici Božidara Magovca u naselju Travno bit će od 26. srpnja do 16. kolovoza bez tople vode. Obustava isporuke toplinske energije odnosi se na objekte u istočnom dijelu Travnog te ne uključuje objekte u navedenim ulicama koji su zbog radova bez tople vode bili u proteklom razdoblju, javljaju iz HEP Toplinarstva. Osim stanovnika Travnog, zbog radova na vrelovodnoj mreži bez tople vode je i oko 55 tisuća stanovnika zagrebačkih naselja Gajnice, Malešnica, Špansko, Prečko, Rudeš i Voltino, koji će se morati snalaziti do nedjelje 25. srpnja.

UVOĐENJE POLJOPRIVREDNIH KARTICA ZA PLAVI DIZEL – Poljoprivredni korisnici koji imaju pravo na korištenje plavog dizela moći će ga kupovati na knjižice još do kraja srpnja. Naime, od 01. kolovoza one više neće vrijediti, već će se gorivo moći kupiti isključivo uz predočenje novih kartica, koje poljoprivrednici mogu podignuti u prostorijama regionalnog ureda Agencije za poljoprivredna plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Što se tiče Hrvatskog zagorja, to se može učiniti u Donjoj Stubici, Zlataru, Zaboku, Pregradi, Klanjcu i Krapini.

PLINOFIKACIJA U SAMOBORU - Grad Samobor će plinofikaciju stambenog naselja na ulazu u Samobor, popularno zvanog „Južno naselje“, sufinancirati sa 600 tisuća kuna. Prelazak kotlovnice u Južnom naselju na plin, treba biti završen do kraja godine, što je dogovoreno s gradskim distributerom plina Energometanom, izjavio je pročelnik za stambene i komunalne djelatnosti, Željko Kovačić.

POVOLJNIJI KRATKOROČNI KREDITI ZA ZAGORSKE OBRTNIKE – Obrtnička komora Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačka banka potpisali su ugovor o realizaciji nove kreditne linije koja će zagorskim obrtnicima omogućiti lakši dolazak do obrtnih sredstava. Obrtnicima će biti ponuđeni kratkoročni krediti u trajanju do 12 mjeseci sa kamatnom stopom nižom od 0,8 do 1% od standardnih kredita. Iznos nije ograničen, već ovisi o kreditnoj sposobnosti stranke koja traži zajam.

PAZITE NA KUĆU – LOPOVI VREBAJU - Na području Policijske uprave zagrebačke u prvih 6 mjeseci ove godine počinjeno je oko 600 teških krađa provaljivanjem u stanove i obiteljske kuće. Provale su učestalije dok su vlasnici stanova i kuća odsutni zbog ljetovanja, pa policija apelira na sve građane koji odlaze na godišnje odmore da poduzmu određene mjere kako bi smanjili rizik od provala – najbolje je ne ostavljati u kući novac, nakit i ostale vrijedne stvari, a svakako je preporučljivo nekoga zamoliti da obilazi stan za vrijeme odsutnosti.

OBILJEŽAVANJE DANA OPĆINE LOBOR – U Loboru danas počinje višednevno obilježavanje Dana općine. Svečano otvorenje je u 18,00 sati nakon čega u 20,00 sati slijedi koncert u crkvi Majke Božje Gorske. Osim toga, na igralištu tamošnje škole posjetitelje pod šatorom očekuje bogat cjelovečernji zabavni program. Sutrašnji dan rezerviran je za smotru mažoretkinja i festival amaterskih kazališta, koji će biti nastavljen i u subotu. U nedjelju će biti održan ribički kup i svetojaninski sejem, te natjecanje paraglajdera, predstavljanje folkloraša i Loborfest. Svečanost obilježavanja Dana općine završava u ponedjeljak 26. srpnja, na sam Dan općine, kad će biti održana svečana sjednica Općinskog vijeća.

SPORT - U predstojećoj novoj sezoni Treće HNL Zapad iz Krapinsko-zagorske županije na A listi sudaca bit će Krešimir Sokloić iz Velike Veterničke i Ivan Kumpar iz Stubičkih Toplica, dok su na B listi Zabočanin Željko Tuđa i Mišel Mrkoci iz Poznanovca.

Na A listi Četvrte HNL su Mario Vincelj iz Pregrade, Nikola Kožar iz Donje Stubice, Domagoj Filko iz Klanjca i Silvija Makar iz Petrovskog. Na B listi su Miroslav Haban iz Zlatar Bistrice, Vladimir Pondeljak iz Pregrade, te Stjepan Pešec i Stjepan Postružin iz Gornje Stubice.

Na izbornoj skupštini NK Gaj iz Mača četverogodišnje povjerenje na predsjedničkoj dužnosti je dobio Zvonko Srečić. Dvojica dopredsjednika su Blaž Čehulić i Dragutin Ščapec, dok tajnik ostaje Željko Herceg. Uz promjenu trenera Ignaca Jurine, na čije mjesto dolazi Mario Babić novosti ima i u igračkom kadru. Iz Rudara (Dubrava Zabočka) doveden je vratar Mihovilić, a iz zabočke Mladosti napadač Iskrić. Tu je i Kuternik iz mihovljanskog Rudara, dok se iz Tondacha vratio Karlo Bobinec. Ovih dana traju završni pregovori o mogućem dolasku Andrije Trčaka iz Varteksa. (S. Tršinski)


srijeda, 21. srpanj 2010.

ODREKLI SE BOŽIĆNICE I REGRESA - Krapinsko-zagorska županija prva se u Hrvatskoj prilagodila uredbi hrvatske Vlade i potpisala kolektivni ugovor za zaposlene u upravnim tijelima prilagođen turbulentnom recesijskom vremenu. Ugovor su danas u Krapini potpisali Boris Pleša, predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika i krapinsko-zagorski župan Siniša Hajdaš Dončić koji je istaknuo, kako zaposlenici shvaćaju teško stanje u kojem pada prihod Županije, pa su se za ovu godinu odrekli regresa i božićnice. Boris Pleša je naglasio, kako ovo potpisivanje kolektivnog ugovora ima još veću težinu, zbog činjenice da su socijalni partneri postigli kompromis u vrijeme krize.

ZAGORSKA POLICIJA UHITILA UZGAJIVAČE MARIHUANE - Policijski službenici PU krapinsko-zagorske jučer su uhitili četiri osobe za koje se sumnja da su uzgajale i preprodavale marihuanu. Pretragom stanova i vozila na području Zaboka, Zagreba i Krapinskih Toplica policija je pronašla je 60 tisuća kuna, 150 grama marihuane, 13 stabljika indijske konoplje, opremu za navodnjavanje i prehranu pronađenih biljaka, te elektronsku opremu za regulaciju svjetla i strujanje zraka. Uhićene osobe prepraćene su u Istražni centar Županijskog suda u Zagrebu, dok se za jednom osobom još uvijek traga.

OPĆINA LUKA DOBIVA ŠPORTSKU DVORANU - Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva zajedno sa Zagrebačkom županijom financirat će gradnju školske športske dvorane u općini Luka. Ukupna vrijednost radova procjenjuje se na 4 milijuna kuna, od čega će Ministarstvo izdvojiti 70%, Zagrebačka županija 20%, a Općina Luka 10% sredstava.

MJESTIMIČNA ZABRANA PROMETA ZBOG SMOTRE FOLKLORA - Zbog održavanja 44. međunarodne smotre folklora u Zagrebu, u Odranskoj ulici, od Stupničke do Cvjetne ceste, od danas pa do 25. srpnja bit će zabranjeno parkiranje. Od 23. do 25. srpnja parkiranje će biti zabranjeno i u Ulici Tituša Brezovačkog, a dozvolu će imati samo vozila povezana sa Smotrom. U ulici Kaptol od Degenove do Bakačeve 25. srpnja privremeno će biti obustavljen promet i to dvokratno od 09,30 do 10,00 sati i od 11,00 do 13,00 sati, a onuda će smjeti prometovati samo ZET-ovi autobusi te vozila Zagrebačkog Holdinga i Smotre folklora.

KRAPINSKI PUHAČKI ORKESTAR SREBRNI U POLJSKOJ – Gradski puhački orkestar Krapina sudjelovao je od 15. do 19. srpnja na međunarodnom festivalu puhačkih orkestara i big bandova u Poljskoj. Na Festivalu, koji je bio natjecateljskog karaktera, Krapinci su u konkurenciji 10 orkestara osvojili drugo mjesto. Njihov nastup u Krakowu dodatno su pomogle i Desinićke mažoretkinje, koje sa krapinskim puhačkim orkestrom putuju i nastupaju po Hrvatskoj i Europi od 2000. godine.

KRAPINSKE TOPLICE SLAVE DAN OPĆINE - Sutra, na blagdan Svete Marije Magdalene, misom i svečanom sjednicom počinje proslava Dana općine Krapinske Toplice. U tamošnjem Domu kulture na sutrašnjoj svečanoj sjednici dodijelit će se plakete i zahvalnice zaslužnim pojedincima i udrugama, a dobitnik ovogodišnje povelje je prof. Branko Kramarić koji je radom u KUD-u Zlatko Baloković dao velik doprinos razvoju topličke kulture. Bogat i raznovrstan program Dana općine za građane i posjetitelje održat će se tijekom vikenda.

MEĐUNARODNA SMOTRA FOLKLORA U ZAGREBU - Smotrom sudionika na Trgu bana Jelačića danas je počela 44. međunarodna Smotra folklora, posvećena aktivnostima na očuvanju i zaštiti nematerijalne kulturne baštine. Dugogodišnji pokrovitelj Smotre je Hrvatski sabor, a ovogodišnje i UNESCO. Uz svečano otvaranje, danas je u Etnografskom muzeju organiziran kratki tečaj glagoljice, a na večer otvaranje izložbe: Svečanosti buša u Mohaču. Na Trgu bana Jelačića od 20,00 sati je koncert etno glazbe, koji se u 22,00 sata nastavlja u Parku Ribnjak nastupom svih sudionika. Ulaz je slobodan.


utorak, 20. srpanj 2010.

MINISTAR MILINOVIĆ U KRAPINSKIM TOPLICAMA - Ministra zdravstva i socijalne skrbi Darka Milinovića, ni prosvjedi zbog smjene ravnatelja zagrebačkih bolnica, niti zagrebačka Gradska skupština, u kojoj vladajući SDP spajanje bolnica drži protuustavnim, nisu pokolebali u odlučnosti da reformu zdravstva provede do kraja. Izjavio je to upravo danas, kada je na prvi dan primjene Zakona o spajanju zagrebačkih bolnica, posjetio Specijalnu bolnicu u Krapinskim Toplicama. Nazivajući protivnike spajanja bolnica politikantima, ministar Milinović osnovnim pitanjem drži neučinkovitost zagrebačkog zdravstvenog sustava u kojem su bolnice do danas imale 17 ravnatelja, 17 zamjenika, 34 pomoćnika i 162 člana upravnih vijeća, a spajanjem u 6 ustanova na godišnjoj razini će se uštedjeti 318 milijuna kuna. Nakon razgovora s ravnateljima dviju zagorskih bolnica Duškom Cerovcem iz bolnice Krapinske Toplice i Stankom Belinom iz Opće bolnice Zabok, ministar Milinović je izrekao pohvale njihovim naporima da održe financijsku stabilnost i uvedu nove mjere za učinkovitost, usmjerene prvenstveno na pacijente.

GRADI SE DVORANA U OPĆINI LUKA - Zagrebačka županija sufinancirat će zajedno s Ministarstvom regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva i Općinom Luka izgradnju školske športske dvorane pri tamošnjoj osnovnoj školi. Ukupna neto vrijednost radova izgradnje dvorane procjenjuje se na 4 milijuna kuna, koju Ministarstvo sufinancira sa 2,8 milijuna kuna što je 70% iznosa. Zagrebačka županija odlučila je pomoći Općini Luka na način da će na sebe preuzeti 800 tisuća kuna od 1,2 milijuna kuna koje je trebala sufinancirati Općina.

OD RUJNA PRVI LETOVI NA ZAGORSKOM AERODROMU? – Prema najavama iz Krapinsko-zagorske županije, do rujna ove godine u funkciju bi trebalo biti stavljeno letalište u Gubaševom kraj Zaboka, što predstavlja prvi korak ka realizaciji gradnje budućeg manjeg aerodroma. Kad bi aerodrom trebao profunkcionirati u potpunosti, ne zna se, ali u Županiji se nadaju da će to biti tijekom ovog mandata, odnosno da će tijekom 2013. godine biti spreman za prve manje komercijalne letove.

NOVO VARAŽDINSKO POS NASELJE - Grad Varaždin dosad je prednjačio kad je u pitanju gradnja stanova po POS programu, a zbog velikog interesa mladih obitelji s ovakvom gradnjom će se i dalje nastaviti. Prema najavama, novo POS naselje niknut će u ulici Vilka Novaka, gdje će u prvoj fazi biti izgrađeno 166 stanova. Osim te lokacije, u planu je i izgradnja POS stanova na Banfici, gdje se rješavaju imovinsko-pravni odnosi.

KREDITIRANJE PODUZETNIKA - Zagrebačka županija za ovu i sljedeću godinu osigurala je 5 milijuna kuna depozitnih sredstava za kreditiranje poduzetnika koje će Obrtničko-štedna banka uvećati tri puta i time osigurati 15 milijuna kuna jamstvenog potencijala. Uz to korisnicima ove kreditne linije osigurana je fiksna kamatna stopa od 3.5%.

SNIŽENA CIJENA KOMUNALNOG DOPRINOSA U SAMOBORU - Samoborsko Gradsko vijeće donijelo je odluku o smanjenju cijene komunalnog doprinosa za višestambene građevine u prvoj zoni. Umjesto dosadašnjih 180 kuna, cijena će za investitore biti 138 kuna po metru prostornom nove građevine, a rasporedit će se 20 kuna za pješačke staze i nogostupe, 30 za zelene javne površine, trgove i dječja igrališta, 40 za asfaltirane prometnice, 22 za javnu rasvjetu i 26 kuna za groblja.

SPORT - Andrej Vištica iz Zagreba pobjednik je Zagorskog međunarodnog triatlona od Bedekovčine do Gornje Stubice koji je u svom sedmom izdanju okupio 57 triatlonaca i triatlonki. Na radost gornjostubičkog domaćina, drugi je Matija Lukina dok je Ante Pešec peti. Kod mlađih juniorki prva je bila Ivana Lukina a iz Hidraulike Kurelja (D.Stubica) Marija Lukina je druga u konkurenciji juniorki. U kadetskoj kategoriji Ida Kaučić iz domaćeg Rudolfa Perešina bila je četvrta.

Komisija za pregled igrališta i sportskih objekata Četvrte hrvatske nogometne lige Središte koju je predvodio povjerenik za natjecanje Zdenko Živčić dala je pozitivno mišljenje NK Gaj iz Mača za igranje ovog kluba u ovom stupnju natjecanja. Gaj ispunjava sve potrebne uvjete propisane propozicijama Četvrte lige i tek u određenom zadanom vremenskom razdoblju potrebno je još popraviti sitne nedostatke u sanitarnom čvoru. Podsjetimo, u prvom jesenskom kolu u zadnjem kolovoškom vikendu Gaj na svojem terenu ugošćuje Tondach iz Bedekovčine.

U nizu turnira koji se boduju za ranglistu Krapinsko-zagorske županije, ponajboljim zagorskim šahistima slijedi brzopotezni turnir u Krapinskim Toplicama koji se uz Dan općine održava ove nedjelje u tamošnjoj Osnovnoj školi s početkom u 09,30 sati. Prije topličke priredbe, u vrhu su Dragutin Kojić iz klanječkog Zelenjaka i Josip Krklec iz Krapine. (S. Tršinski)


ponedjeljak, 19. srpanj 2010.

JOŠ JEDAN IZRAZITO PROMETNI VIKEND NA GP MACELJ – Na graničnom prijelazu Macelj minulog vikenda ponovno je bilo izrazito prometno, što potvrđuje i podatak da se u vrijeme najvećih gužvi čekalo i do 90 minuta. Tijekom petka, subote i nedjelje, zabilježen je ukupni promet od 293 tisuće putnika, od čega na ulaske u Hrvatsku otpada 179 tisuća i 453. U odnosu na vikend ranije riječ je o povećanju prometa od 22,42%, te u odnosu na isti vikend lani rastu od čak 53,56%. Gledano po danima, subota je već tradicionalno bila najprometnija.

SREDSTVA ZA POTICANJE RADIJSKIH I TV PROGRAMA - Vijeće za elektroničke medije danas je objavilo svoju jednoglasnu odluku o dodijeli ukupno 31 milijun 400 tisuća kuna bespovratnih sredstava za poticanje pluralizma i raznolikosti u televizijskim i radijskim programima. Natječaj su zadovoljila 21 TV i 147 radijskih nakladnika, a prema riječima Zdenka Ljevaka predsjednika Vijeća, sredstva će biti dostupna u što kraćem vremenskom roku te će se javno i transparentno obaviti i nadzor utroška sredstava. 

ZAPADNI DIO ZAGREBA BEZ TOPLE VODE – Zbog radova na vrelovodnoj mreži, oko 55 tisuća stanovnika zagrebačkih naselja Gajnice, Malešnica, Špansko, Prečko, Rudeš i Voltino od danas pa do nedjelje, 26. srpnja, neće imati tople vode. U HEP – Toplinarstvu ističu da su radovi nužni kako bi se osigurala kontinuirana i sigurna opskrba toplinskom energijom za potrošače te spriječila puknuća cijevi i kvarovi tijekom sljedeće ogrjevne sezone.

STANOVNICIMA TRNJA POPLAVLJENI STANOVI - U zagrebačkom naselju Trnje jučer oko 08,00 sati došlo je do izlijevanja fekalnih voda iz kanalizacijskog sustava, zbog čega su građanima tog naselja poplavljeni stanovi. Iako nema službene potvrde, stanovnici nastalu situaciju dovode u vezu sa navodno lošom izvedbom radova u Vukovarskoj ulici, neposredno na križanju s Radničkom cestom, gdje je u tijeku prespajanje tamošnjeg kanalizacijskog sustava na novi kolektor.

OTVORENI OBNOVLJENI TUNELI KRAJ KRAPINE - Za promet su ovih dana otvoreni obnovljeni tuneli Žutnica i Krapina. Obnova dvaju tunela na krapinskom području započela je krajem ožujka 2009. godine, a vrijednost radova, čiji su investitor Hrvatske ceste, je 24 milijuna kuna. Mjerodavni su navedene tunele ocijenili među najlošijim u Europi, koji su predstavljali pravu opasnost za promet. Inače, tunele osim lokalnog stanovništva koriste i brojni drugi putnici, poglavito turisti koji kroz granični prijelaz Macelj ulaze u Hrvatsku.

MLADI ZAGORCI U BRUXELLESU - Savjet za europske integracije Krapinsko-zagorske županije omogućio je predstavnicima županijskog Vijeća učenika Vedranu Bukviću, Karlu Kralju i Ivani Radanović posjet institucijama Europske Unije u Bruxellesu. Na ovaj je način proširena višegodišnja suradnja Krapinsko–zagorske županije s tamošnjim Uredom hrvatskih regija. Predstavnici mladih posjetili su Ured hrvatskih regija, Europski parlament, te ured europske mreže koja u Bruxellesu okuplja sve nacionalne i internacionalne krovne udruge mladih.

IZABRANA RAVNATELJICA POU SAMOBOR - Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća grada Samobora koje je u petak prekinuto, zbog odlaska većine vijećnika, većinom glasova za ravnateljicu Pučkog otvorenog učilišta Samobor imenovana je dosadašnja ravnateljica, Ana Marija Crnojević. Između dvije kandidatkinje koje su udovoljavale uvjetima, nju je podržalo Upravno vijeće Pučkog otvorenog učilišta Samobor, dok nije dobila podršku Odbora za izbor i imenovanja. Ovo je prvi put da su u donošenju odluke na sjednici Gradskog vijeća vijećnici vladajuće koalicije bili podijeljeni u svojim stavovima te je HNS u donošenju ovakve odluke podržao opoziciju.
 
VRIJEDNA DONACIJA KRAPINSKIM DISTROFIČARIMA - Udruga distrofičara Krapina jedina je zagorska udruga koja je dobila donaciju na ovogodišnjem 6. po redu natječaju Hrvatskog Telekoma, za dodjelu financijskih potpora u akciji "Zajedno smo jači". Krapinskoj su udruzi dodijeljene 62 tisuće kuna za prilagodbu vozila za prijevoz osoba s invaliditetom, odnosno ugradnju hidraulične rampe i ostale potrebne opreme. Inače, od prijavljenih 198 projekata iz čitave Hrvatske, HT-ovih milijun kuna podijeljeno je na 27 odabranih.

MEĐUNARODNA OLIMPIJADA FIZIČARA U ZAGREBU - Zagreb je ovih dana domaćin 41. Međunarodne fizičke olimpijade, najvećeg i najprestižnijeg međunarodnog natjecanja učenika srednjih škola u fizici. Na Olimpijadi sudjeluje oko 370 učenika i njihovih mentora iz 82 zemlje.

SPORT – Lijepa razglednica stiže sa crnomorskog ljetovališta Varna u Bugarskoj, gdje je na europskom juniorskom triatlonskom kupu Martin Papišta osvojio četvrto mjesto. Zabočki student kineziologije sjajno je otvorio bugarsku priredbu i svoje je vršnjake pobijedio u plivanju na 750 metara. Potom je okretao pedale na 20 kilometara sa šestim vremenom, da bi na 5 kilometara trčanja bio četvrti.

U njemačkom Winnendenu Tamara Brlek iz Konjščine na 19. juniorskom europskom prvenstvu u streličarstvu podijelila je u složenom luku 9. mjesto. Nakon što je u gledalište poslala Belgijanku kiku Vermeiren u setovima sa 4:2, Tamara je u drugom krugu kvalifikacijskog raspucavanja zapela na Španjolki Ciari Nieto u setovima sa 0:4.

Iz Luksemburga nažalost ne stižu ugodne vijesti. Naime, na tamošnjoj Velikoj nagradi Luksemburga u biciklizmu, u kockastoj juniorskoj selekciji svoj nastup nisu završili Pavel Potočki i Janko Benger iz Stubaka. S obzirom da je stazu dužine 110 kilometara prijevremeno napustio i Matjaž Dovranić iz Ivanića a u sedlu je ostao 52. mjestom samo Marko Barbir iz Šibenika, Hrvatska je ostala bez ekipnog plasmana.

Zvonko Srečić na jučerašnjoj izbornoj skupštini NK Gaj dobio je novo povjerenje na predsjedničkoj dužnosti, dok će dopredsjedničku dužnost obnašati Blaž Čehulić i Dragutin Šćapec. Novi trener mačanskog četvroligaša je Mario Babić. Pripreme počinju 25. srpnja, a prva prijateljska utakmica je sa Rudarom iz Mihovljana. U klub su došli vratar Mihovilić i Iskrić iz zabočke Mladosti, Kuternik iz Mihovljana a iz Tondacha se vratio Karlo Bobinec. Također, uspješno se oporavlja duže ozlijeđeni Zlatko Biškup. (S. Tršinski)


petak, 16. srpanj 2010.

POSLJEDNJA PRILIKA ZA UPIS BEZ DRŽAVNE MATURE - Oni potencijalni budući studenti koji su srednjoškolsko obrazovanje završili ranijih godina, odnosno nisu bili zahvaćeni državnom maturom, a žele se upisati na fakultet, ovih dana koriste posljednju priliku za to. Naime, od iduće godine upis neće biti moguć bez državne mature. Na Visokoj školi Hrvatsko zagorje Krapina za njih je danas organiziran razredbeni ispit, koji se polaže u 17,00 sati u prostorijama Srednje škole Krapina.

SDP I HDZ KRIVI ZA VARŠAVSKU - Nakon što su jučer u Varšavskoj privedene 142 osobe, današnji mirni prosvjed najavio je predsjednik Zelene akcije Tomislav Tomašević te pozvao građane u 18,00 sati ispred središnjice SDP-a na Iblerovu trgu, nakon čega će se uputiti do središnjice HDZ-a na Trgu žrtava fašizma. "Svaka od tih stranaka kontrolira različite institucije u gradu i u državi i suodgovorne su za cijelu situaciju", izjavio je Tomašević i dodao kako će im tom prilikom uputiti i svoje zahtjeve vezane uz radove u Varšavskoj ulici.

I OVOG VIKENDA GUŽVE NA GRANICI - Zbog špice ljetne turističke sezone i ovog se vikenda, počevši već od danas, na graničnim prijelazima očekuju gužve. Podsjetimo, proteklog su vikenda kroz granični prijelaz Macelj ušla 142.793 putnika, a unatoč tome što je radio rekordan broj ulaznih traka, na prelazak se u kilometarskim kolonama u određenim razdobljima čekalo gotovo sat vremena. Stoga se lokalnom stanovništvu skreće pozornost da ako je to moguće, ovih dana izbjegne prelazak državne granice.

NASTAVAK GRADSKOG VIJEĆA U PONEDJELJAK - Nakon nekoliko pauza, bez obrazloženja je jučer dio vijećnika samoborskog Gradskog vijeća napustio sjednicu, koja je zbog nedostatka kvoruma morala biti prekinuta. Predsjednik vijeća Željko Žarko sazvao je nastavak sjednice za ponedjeljak u 9 sati. Osim vijećnika oporbenih stranaka HDZ-a, HSLS-a i HSU-a, sjednicu su napustili i vijećnici HNS-a, koji je u vladajućoj koaliciji u Samoboru. Pretpostavlja se da je to napravljeno kako se ne bi mogao donijeti zaključak o poništavanju natječaja za izbor ravnateljice Pučkog otvorenog učilišta Samobor.

KREDITI ZA POLJOPRIVREDNIKE - Krapinsko-zagorska županija objavila je javni natječaj za kreditiranje poljoprivredne proizvodnje. Za kredite mogu kandidirati obiteljska poljoprivredna gospodarstva, upisana u upisnik, poljoprivredne zadruge i trgovačka društva, odnosno obrtnici koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom. Najmanji iznos kredita je 80 tisuća kuna, a najveći 4 milijuna kuna. Županija sufinancira kamatu s 4%, a uključile su se i općine i gradovi sa 1 do 2 posto, tako da će kamatna stopa za krajnjeg korisnika biti između 1 i 3 posto.

SVJETSKO PRVENSTVO ZA OSOBE S INVALIDITETOM - U organizaciji Hrvatskog paraolimpijskog odbora, pod pokroviteljstvom predsjednice Vlade Jadranke Kosor, večeras od 19,30 sati na zagrebačkom Trgu bana Jelačića svečano će biti otvoreno Svjetsko prvenstvo u streljaštvu za osobe s invaliditetom na kojem će biti prisutan i predsjednik Međunarodnog paraolimpijskog odbora Philip Craven. Ovo je prvo takvo svjetsko natjecanje u Hrvatskoj na kojem sudjeluje 250 strijelaca iz 43 zemlje, a do subote, 24. srpnja održava se svakodnevno na strelištu Vrapčanski potok.

CRVENI KRIŽ POMAŽE I KOD LJETNIH VRUĆINA - Gradsko društvo Crvenog križa Krapina provodi niz aktivnosti, a među njima je i pomoć starijim osobama i samačkim domaćinstvima. Ovih je dana ta je pomoć vezana i uz iznimno visoke temperature zraka. Naime, građani starije životne dobi i kroničari s područja Krapine mogu nazvati u Gradsko društvo Crvenog križa, a njihove će im mobilne ekipe pomoći u nabavi namirnica, te potrebnih lijekova. Svi kojima je taj vid pomoći potreban, mogu se javiti na tel. 371-141 radnim danom od 7,00 do 15,00 sati.

SPORT - U Bjelovaru je završen međunarodni košarkaški turnir kadetskih reprezentacija. Porazom u zadnjem kolu od Crne Gore 69:72 četvrto, zadnje mjesto osvojila je hrvatska reprezentacija, u kojoj je nastupio i Zabočanin Antonio Črnjević. Prva je Francuska, druga Rusija, a treća Crna Gora.

Lijep uspjeh ostvarila je kadetska ekipa Športskog ribolovnog društva Krapina koja je osvojila prvo mjesto na 55. Kupu Hrvatske. U Garešnici taj rezultat su ostvarili Deni Hršak, Lovro Posilović i Lovro Hršak.

Priznanje zagorskom županijskom sportu dolazi iz hrvatske reprezentacije u streličarstvu. Ovaj tjedan na juniorskom europskom prvenstvu u Njemačkoj boje Hrvatske zastupa Tamara Brlek, dok je Deni Babok također iz Konjšćine na Svjetskom prvenstvu u Mađarskoj.

Na hrvatskom prvenstvu u gađanju na glinene golubove za veterane ekipa Zagorca iz Bedekovčine osvojila je drugo mjesto. U sastavu, koji je za pobjedničkim Osijekom bio kraći za samo tri goluba, bili su Mladen Ban, Zlato Jug i Stjepan Keliš.

U minulom prijelazom roku u Kuglačkom klubu Obrtnik iz Krapinskih Toplica uspjeli su ponovo u svoje redove vratili vrsnog Duška Medića iz Zaboka. Pripreme za novu drugoligašku sezonu koja kreće zadnji vikend u rujnu Topličani počinju posije 15. kolovoza.

Ove nedjelje Triatlon klub Rudolf Perešin iz Gornje Stubice priređuje 9. zagorski triatlon koji se boduje za hrvatski kup. Staza je uobičajena od Bedekovčanskih jezera do Gornje Stubice, a start je u 13 sati. Gornjostubički triatlonci imali su, kao lijep uvod u ovu priredbu, zapažene rezultate u Zadru. Kod seniora je pobijedio Matija Lukina, dok je u ženskoj konkurenciji Ivana Lukina iz „Hidraulike Kurelja“ bila prva, a Marija Lukina iz „Perešina“ druga. (S.Tršinski)


četvrtak, 15. srpanj 2010.

ZAGORSKI GOSPODARSTVENICI POVEĆALI IZVOZ - U prva tri mjeseca ove godine zagorski gospodarstvenici imaju nepodmirenih 321 milijun kuna obveza, a najveći dio odnosi se na poreze i doprinose, odnosno dug prema državi, dok se plaće djelatnicima redovno isplaćuju, rekla je tajnica u Gospodarskoj komori Krapina Sanja Mihovilić. S druge strane, pozitivno je što su zagorski gospodarstvenici izvezli robe u vrijednosti od 113,6 milijuna dolara te u odnosu na prošlu godinu izvoz povećali za 7%, dok je uvezeno robe u vrijednosti od 95,7 milijuna što je manje za 6%.

VARŠAVSKA POD OPSADOM - Rano ujutro počeli su radovi u Varšavskoj, a neki od aktivista uhićeni su pri blokadi mehanizacije. Prema prvim informacijama, radnici su već su iščupali stabla dok policija blokira pristup Varšavskoj ulici sa svih strana.

SVEČANA SJEDNICA SKUPŠTINE ZAGREBAČKE ŽUPANIJE - Današnjom svečanom sjednicom županijske Skupštine obilježava se Dan Zagrebačke županije, koji se slavi 17. srpnja. Ovom prigodom bit će dodijeljeno 10 županijskih javnih priznanja, a nagradu za životno djelo dobiva rođeni Zaprešćan, likovni umjetnik, pjesnik i pedagog Ivan Čedomir Ostreš. Županijske nagrade za jednogodišnja iznimna dostignuća pripale su Regionalnoj energetskoj agenciji sjeverozapadne Hrvatske i Barbari Žitković iz Samobora, nagrade za promociju županije primit će Tomislav Miličević, voditelj Folklornog ansambla Turopolje i KUD «Mihovil Krušlin» Šenkovec, županijske Povelje dodijelit će se NK «Vinogradaru» iz Jastrebarskog, Udruženju obrtnika Dugo Selo, obrtu «Građevinarstvo» iz Svetog Ivana Zeline, Miroslavu Hriberskom iz Svete Nedelje i Društvu Naša djeca «Vladimir Nazor» iz Križa.

MUZEJ SUVREMENE UMJETNOSTI SAMO GRADSKI - Nakon odluke Skupštine grada Zagreba Muzej suvremene umjetnosti ostaje samo u vlasništvu grada, a ukoliko Upravni nadzor muzeja pronađe ijednu nepravilnost u poslovanju bit će smijenjena ravnateljica Snježana Pintari. Poslovanje ovog muzeja prekontrolirat će i gradski Kontrolni ured.

JOŠ DANAS PRIJAVE ZA UPIS NA KRAPINSKU VISOKU ŠKOLU – Još samo danas primaju se prijave za upis na Visoku školu Hrvatsko zagorje Krapina, gdje će se sutra održati razredbeni ispit za one potencijalne studente koji nisu bili obuhvaćeni državnom maturom. Ovo je ujedno za njih i posljednja prilika, jer će najvjerojatnije od slijedeće godine upis biti moguć isključivo uz državnu maturu.

AKTIVNOSTI ZA DJECU S TEŠKOĆAMA U RAZVOJU - Društvo za pomoć mentalno retardiranim osobama Krapina i ove godine tijekom ljetnih mjeseci provodi projekt "Ljetne aktivnosti za djecu s teškoćama u razvoju" kojim se želi poboljšati kvaliteta života djece s posebnim potrebama te omogućiti razvijanje osobnosti kroz razne vidove izražavanja i igru. U sklopu projekta u kojem će sudjelovati 14 djece u dobi od šest do petnaest godina, s područja čitave Krapinsko-zagorske županije, organizirano je i sedmodnevno ljetovanje na Dugom otoku. S djecom će svake srijede u srpnju i kolovozu u Osnovnoj školi Augusta Cesarca raditi defektolog, socijalni radnik i tri volontera, a također uskoro će se otvoriti i igraonica za djecu s poteškoćama u razvoju u Magistatskoj 13.

 


srijeda, 14. srpanj 2010.

POVUČEN REBALANS ZAGREBAČKOG PRORAČUNA - Nakon što je jučer većina u zagrebačkoj Gradskoj skupštini podržala amandmane SDP-a i HNS-a na predloženi rebalans, pročelnik Ureda za financije Slavko Kojić, u ime gradske uprave, povukao je prijedlog rebalansa proračuna i najavio privremene mjere obustave izvršenja proračuna na tri mjeseca. Kojić je rekao kako će tijekom ljeta nastojati poduzeti sve kako bi se iznašlo 95 milijuna kuna za subvencije ZET-u, budući da je zakidanje ZET-a za tu cifru i bila glavna zamjerka iz SDP-ova i HNS-ova amandmana na rebalans.

NEMA NIKAKVOG ZATVARANJA ŠKOLA - Nakon objave jednog dnevnog lista kako se „vrata pojedinih škola zatvaraju“ Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa u današnjem priopćenju naglašava, kako nema nikakvog ukidanja i zatvaranja škola. Radi se samo o promjeni statusa škola koje mijenjaju status iz matične u područnu, a što eventualno može uključivati smanjenje administrativnog osoblja u malim školama, kako bi se izbjegle nelogične situacije, gdje škola ima više administracije, nego učenika. Sve škole će nastaviti normalno raditi, kao i svi nastavnici. Nastava, učenici i lokalna zajednica neće ni na koji način trpjeti radi racionalizacije, ističe se u priopćenju.

ZAGORCI U PROGRAMU „LEONARDO DA VINCI“ - Policijska uprava krapinsko-zagorska prva je i jedina u Hrvatskoj sa svojim partnerima udovoljila uvjetima Agencije za mobilnost i programe Europske unije, koja je prihvatila njen projekt „Prevencija kriminaliteta s međunarodnim iskustvom“, a on je sastavni dio jednog od najznačajnijih europskih programa – „Leonardo da Vinci“. To pokazuje otvorenost Krapinsko-zagorske županije prema EU projektima, a ujedno je konkretan pokazatelj opravdanosti otvaranja ureda u Bruxellessu, gdje je izvor informacija o natječajima, rekao je danas na press konferenciji u Zaboku župan Siniša Hajdaš Dončić. Načelnik Policijske uprave Željko Cujzek je izrazio zadovoljstvo ovim međunarodnim priznanjem zagorskoj policiji čiji će predstavnici, zajedno s partnerima, od 18. do 31. listopada u španjolskoj regiji Valenciji prezentirati mobilni Centar za prevenciju.

BESPOVRATNE POTPORE ZA RAZVOJ AGROTURIZMA - U svrhu obogaćivanja turističke ponude, Krapinsko–zagorska županija i ove će godine poticati poboljšanje smještajnih kapaciteta u agroturizmu dodjelom bespovratnih potpora, za što je ovih dana raspisan natječaj. Maksimalan iznos potpore po pojedinom projektu iznosi 75 tisuća kuna, s time da korisnici poticaja iz prošle godine, ne mogu konkurirati za ovogodišnje. Prijave se dostavljaju isključivo putem pošte do 30. srpnja županijskom Upravnom odjelu za poljoprivredu, gdje se mogu dobiti ostale obavijesti i obrasci.

UPIS NA VISOKU ŠKOLU I BEZ DRŽAVNE MATURE – Još danas i sutra primaju se prijave za upis na Visoku školu Hrvatsko zagorje Krapina, gdje će se u petak 16. srpnja održati razredbeni ispit za one potencijalne studente koji nisu bili obuhvaćeni državnom maturom. Ovo je ujedno za njih i posljednja prilika, jer će najvjerojatnije od slijedeće godine upis biti moguć isključivo uz državnu maturu. Inače, ovo je četvrta godina rada krapinske Visoke škole koja upisuje studente u tri programa – informatika, prometna logistika i operativni menađment, a u tijeku su pregovori i za program građevinarstva.

ZELENI CVIJET - Povjerenstvo Turističke zajednice Krapinsko-zagorske županije prema dostavljenim je kandidaturama obišlo teren u sklopu ekološko-edukativne akcije Hrvatske turističke zajednice „Zeleni cvijet“ . U kategoriji uređenosti mjesta kao cjeline, do deset tisuća stanovnika, Zeleni cvijet ponovno je osvojila općina Stubičke Toplice. U kategoriji pojedinačnih elemenata, prvu nagradu za park Galerije Antuna Augustinčića osvojio je grad Klanjec, u kategoriji okućnice prvo mjesto osvojila je Vlasta Ćuk iz Stubičkih Toplica. U kategoriji javne plaže i kupališta, Zeleni cvijet dobile su Terme Jezerčica, a za suvenir Bistričke jaslice. U kategoriji Turističke ponude prvo mjesto osvojio je Muzej krapinskih neandertalaca, a u kategoriji Turistički informativni centar Turističke zajednice Stubičke Toplice.

POSLJEDICE NEVREMENA - Na zagrebačkom području jučerašnje nevrijeme uzrokovalo je materijalne štete, prije sveg na stambenim objektima. U Donjem Stupniku zbog jačine vjetra odlomio se limeni krov, čiji su dijelovi oštetili susjednu zgradu. U Koturaškoj ulici od udara groma zapalila se drvena kuća, a u oba su slučaja intervenirali vatrogasci.

OBNOVA POŠTE U VELIKOJ GORICI - Početkom ovog mjeseca počeli su radovi na potpunoj obnovi zgrade poštanskog ureda u Velikoj Gorici. Uređenje se odnosi na unutarnje i vanjske radove, bit će obnovljeno pročelje zgrade, a unutrašnjost suvremeno opremljena. Radovi će biti završeni u roku od 120 dana.

PRIVREMENE VOZNE LINIJE U ZAGREBU - Zbog radova u Puškarićevoj ulici, autobusne linije 112 i 168 voze izmijenjenim trasama, a autobus 227 Svetice - Gornji Bukovac - Čret zbog radova u Ulici Bukovac zamijenit će dvije linije, jedna je Svetice - Oboj - Svetice, dok druga vozi iz Dubrave do Bukovca. Zbog radova na gornjem vodu u Vukovarskoj, tijekom večernjih sati umjesto tramvaja vozit će autobusi. Ukinute linije 1, 3 i 8 nisu jedine, naime 2, 5, 7, 9, 13 i 17 izmijenjenim voznim redovima prilagođavat će se iznimnoj prometnoj situaciji. Također, zbog radova na raskrižju Zvonimirove i Šubićeve umjesto noćne linije 32, koja prometuje tim dijelom grada, vozit će autobusi.


utorak, 13. srpanj 2010.

ZAGREB SE PROTIVI UMREŽAVANJU BOLNICA - Zagrebačka gradska izvršna i predstavnička vlast nije zadovoljna reformom zdravstva na račun spajanja bolnica. Zvonimir Šostar, pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo i branitelje, te članovi skupštinskog Odbora za zdravstvo, usprotivili su se reformi zdravstva koju želi provesti Darko Milinović, ministar zdravstva. Ministarstvo zdravstva nije dalo konkretan prijedlog umrežavanja bolnica izvršnoj vlasti, rekao je između ostalog gradonačelnik Milan Bandić te dodao da nije protiv reforme ukoliko ona zadržava barem sadašnji novo pružanja zdravstvenih usluga.

UPIS NA VISOKU ŠKOLU I BEZ DRŽAVNE MATURE – U tijeku su upisi na fakultete, a Visoka škola Hrvatsko zagorje Krapina u petak 16. srpnja organizira i razredbeni ispit za one potencijalne studente koji nisu bili obuhvaćeni državnom maturom. Prijave za ispit primaju se do četvrtka, a ovo je ujedno za njih i posljednja prilika, jer će najvjerojatnije od slijedeće godine upis biti moguć isključivo uz državnu maturu. Inače, ovo je četvrta godina rada krapinske Visoke škole koja upisuje studente u tri programa – informatika, prometna logistika i operativni menađment, a u tijeku su pregovori i za program građevinarstva.

NOVA SPORTSKA DVORANA - U Rugvici, u sklopu proslave Dana općine, otvorena je novosagrađena školska-sportska dvorana. Zajedno su je gradili Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva, Zagrebačka županija i Općina Rugvica, a koštala je 15 milijuna kuna.

NOVI MAJSTORI OBRTNICI - U Krapini je danas promovirano 45 majstora obrtnika, kojima su diplome uručili župan Siniša Hajdaš Dončić i predsjednik zagorske županijske Obrtničke komore Dragutin Ranogajec. Osim što će kao obrtnici majstori sami moći otvoriti obrt, ovi uglavnom mladi ljudi prilikom današnje promocije pokazali su ponos i čast koje su im donijele majstorske diplome, kao kruna u njihovom poslu.

ZAGORSKI POLICAJCI U ŠPANJOLSKOJ - Policijska uprava krapinsko-zagorska prva je, i za sada jedina, policijska uprava u Republici Hrvatskoj koja je sa svojim partnerima udovoljila svim uvjetima Agencije za mobilnost i programe Europske unije te je temeljem toga prihvaćen njen projekt „Prevencija kriminaliteta s međunarodnim iskustvom“, a koji se nalazi pod ingerencijom jednog od najznačajnijih europskih programa – „Leonardo da Vinci“. U sklopu razrade projekta, 12 predstavnika svih partnera uključenih u njegovu realizaciju, dva će tjedna studijski boraviti u Španjolskoj s ciljem upoznavanja sa španjolskim iskustvima i implementacijom samog projekta.

ZAPADNI DIO ZAGREBA BEZ TOPLE VODE - Stanovnici zapadnog dijela grada, Gajnica, Malešnice, Španskog, Prečkog i Voltinog čitavog idućeg tjedna bit će bez tople vode. Kako poručuju iz HEP Toplinarstva, od idućeg ponedjeljka do nedjelje mijenjat će se cijevi u tim naseljima. Zbog zamjene magistralnih vrelovoda, stanovnici Trnskog nisu imali toplu vodu do 12. srpnja, a dio stanara naselja Travno toplu vodu neće imati do 21. srpnja.


ponedjeljak, 12. srpanj 2010.

Čak 60 posto ispitanika u Hrvatskom zagorju sluša Radio Kaj
 
Prosječni doseg od 321002 slušatelja imao je Radio Kaj u drugom ovogodišnjem kvartalu, od travnja do lipnja. To je gotovo 15 tisuća slušatelja više nego u prethodna tri mjeseca. Najviše novih slušatelja Radio Kaj je zabilježio na području grada Zagreba, gdje je Radio Kaj ostvario prosječni doseg od 113058 slušatelja, te u Hrvatskom zagorju gdje ima doseg od 87856 slušatelja.  Radio Kaj je na prvome mjestu po broju slušatelja na jedinstvenom području sjevernohrvatskih županija: Krapinsko-zagorska, Međimurska, Varaždinska, Karlovačka i Zagrebačka. Objavio je to nezavisni istraživački centar Defakto iz Zagreba, koji je obavio opsežna istraživanja slušanosti svih hrvatskih radiopostaja. U Hrvatskom zagorju Radio Kaj je dodatno unaprijedio lidersku - vodeću poziciju na čelu osam zagorskih radiopostaja. Radio Kaj u Hrvatskom zagorju ima čak 59,47 posto svih slušatelja, a preostalih četrdeset posto slušatelja dijeli čak 19 radiopostaja koje se čuju i slušaju na području Krapinsko-zagorske županije. više...

ZAGREBAČKI PRORAČUN MANJI ZA 12 POSTO - Prvim rebalansom proračun grada Zagreba manji je za 12%, što je oko 900 milijuna kuna, rečeno je na današnjoj press konferenciji gradonačelnika Milana Bandića. Najviše su smanjene stavke Ureda za prostorno uređenje, komunalnu izgradnju i promet, Ureda za gospodarstvo te Službi mjesne samouprave, a ne Holdingu koji se, bez obzira na gradska upozorenja o štednji, ponaša kao pijani milijarder, rekao je gradonačelnik Bandić. Istaknuo je, kako je Zagrebu odlukama prijašnje i sadašnje Vlade oduzeto milijardu i 200 milijuna kuna, pa se ne može govoriti o njegovom neodgovornom trošenju novca. Amandmane ne mogu prihvatiti, a ukoliko predloženi rebalans sutra ne prihvati Gradska Skupština, primijenit će se privremena mjera izvršenja proračuna, zaključio je Bandić.

GRADI SE ŠKOLA U RAKTIJU - Početkom kolovoza kreće gradnja osnovne škole u Rakitju, a u jesen sljedeće godine školarci bi već mogli nastavu pohađati u novoj školi. Radovi će stajati oko 25 milijuna kuna, a gradit će se u dvije faze. U prvoj fazi gradi se nova škola za što je predviđen rok od godinu dana i đaci se sele u novi objekt. U drugoj fazi ruši se stara škola te gradi još jedno školsko krilo. Nova škola prostirat će se na oko 3800 četvornih metara i moći će primiti 680 učenika.

TURISTIČKA SEZONA U PUNOM ZAMAHU - I ovog je vikenda bilo prometno na graničnom prijelazu Macelj, a broj putnika koji je prešao državnu granicu potvrđuje da je ljetna turistička sezona u punom zamahu. Zabilježen je ukupan promet od 224.116 putnika, od čega su u Hrvatsku ušla 142.793 putnika , a iz zemlje ih izašlo 81.323. U odnosu na vikend ranije, promet putnika povećan je za 7,6%, a u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, u Hrvatsku je preko Maclja ušlo čak 60% više turista.

OBLJETNICA SMRTI VEĆESLAVA HOLJEVCA - U povodu 40. obljetnice smrti zagrebačkog gradonačelnika Većeslava Holjevca danas je izaslanstvo Grada, na čelu s gradonačelnikom Milanom Bandićem i potpredsjednicom Gradske skupštine Tatjanom Holjevac, položilo vijenac i zapalilo svijeću na Grobnici narodnih heroja na zagrebačkom groblju Mirogoj gdje počiva znameniti gradonačelnik. Inače, uskoro bi u izdanju AGM-a, a na inicijativu Grada, trebao izaći zbornik Zagreb, ljetopis koji sadržava građu o povijesti, prošlosti i budućnosti grada Zagreba, a prvi je broj posvećen upravo gradonačelniku Holjevcu.

NEZAPOSLENOST U ZAGORJU - Krajem lipnja u evidenciji Područne službe Zavoda za zapošljavanje Krapina bilo je 6535 osoba. To je 0,8 % manje u odnosu na svibanj, ali u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem 31,6 % više. U lipnju u Područnoj službi Krapina bilježe i manje prijavljenih slobodnih radnih mjesta. Naime, iskazane su 154 potrebe za zaposlenicima, a to je 17,6 % manje nego u svibnju. U evidenciju Zavoda novoprijavljeno je 469 nezaposlenih osoba, odnosno 23,1 % više nego prethodnog mjeseca.

KREDITI ZA POLJOPRIVREDNIKE - U petak je objavljen javni natječaj za kreditiranje poljoprivredne proizvodnje na području Krapinsko – zagorske županije. Za kredite mogu kandidirati obiteljska poljoprivredna gospodarstva, upisana u upisnik, poljoprivredne zadruge i trgovačka društva, odnosno obrtnici koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom. Najmanji iznos kredita je 80 tisuća kuna, a najveći 4 milijuna kuna. Županija sufinancira kamatu s 4%, a uključile su se i općine i gradovi sa 1 do 2 posto, tako da će kamatna stopa za krajnjeg korisnika biti između 1 i 3 posto.

JAVNA RASPRAVA O CENTRU SAMOBORA - Javna rasprava o Prijedlogu Urbanističkog plana uređenja Centar I u Samoboru traje do 19. srpnja , a danas u 17 sati u Gradskoj vijećnici održat će se javno izlaganje. Pisana očitovanja, mišljenja, prijedlozi i primjedbe na ovaj urbanistički plan mogu se dostaviti Upravnom odjelu za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša do 21. srpnja, ili upisati u Knjigu primjedbi koja se tijekom trajanja javnog uvida nalazi u zgradi Grada Samobora.

VODOVOD I ZA NELEGALNE OBJEKTE - Stanari u nelegaliziranim objektima u Držićevoj ulici u Zagrebu od kućnog broja 102 do 108 moći će također dobiti vodu u svoje kuće, jer je gradska četvrt Trnje osigurala sredstva za to u malim komunalnim akcijama. Građani neće morati financirati izgradnju vodovodne ulične mreže, već će kao i oni koji su gradili s dozvolama, platiti samo kućne priključke prema postojećem cjeniku Vodoopskrbe i odvodnje.

ZAGORSKA TURISTIČKA PONUDA U ZADRU I SUNJI - Zagorska turistička ponuda ovog je vikenda predstavljena u Zadru i Sunji. Naime, u okviru trodnevnog sajma "Proizvodi hrvatskog sela – Jadran 2010." u Zadru su jučer predstavljeni tradicijski proizvodi, turistička ponuda i agroturizam Krapinsko–zagorske županije, a posjetitelji su imati priliku kušati i kupiti brojne slastice pripravljene po starim recepturama, te vrhunska vina nagrađivanih zagorskih vinara. Također, partner petom Sajmu zadrugarstva, obrtnišva i turizma i prvoj izložbi lova i ribolova Sisačko – moslavačke županije, ovog je vikenda bila Krapinsko – zagorska županija, pa su u Sunji predstavljena zagorska obiteljska poljoprivredna gospodarstva s kupinovim vinom, ovčjim sirom i ljekovitim biljem, Kućna radinost Kunić s drvenim igračkama, Lončarija Kovačić s ukrasnim i uporabnim predmetima od gline, te Poljoprivredna zadruga Puran zagorskih brega.

SREDSTVA ZA ZAŠTITU OKOLIŠA - U ovoj godini Zagrebačka županija sa 250 tisuća kuna poduprijet će rad udruga koje se bave zaštitom okoliša. Prednost imaju udruge čiji je rad i djelovanje usklađen s Programom zaštite okoliša Zagrebačke županije, a pojedinačne potpore kreću se od 5 do 40 tisuća kuna. Prijave se primaju do 20. kolovoza.

SPORT - Na utrci Svjetskog prvenstva u motokrosu klase MX3 u Orehovoj Vasi Nenad Šipek osvojio je sedmo mjesto, dok je Danijel Božić bio sedamnaesti. Pobjednik na Radizelu, podno Pohorja, je Španjolac Karlos Kampanja.U sveukupnom poretku Šipek je 27. sa 27 bodova.

U organizaciji Hrvatskog hokejaškog saveza do subote, 17. srpnja u Sportskom parku Mladost održava se Europsko kadetsko prvenstvo U-16. Ukupno se natječe 10 ekipa, šest ženskih i četiri muške, iz Bjelorusije, Poljske, Italije, Rumunjska, Bugarske i Hrvatske. Utakmice se igraju svakog dana od 9,00 i 11,00 te od 16,00 do 20,00 sati, četvrtak je slobodan, a petak i subota donose cjelodnevni program završnice ovog europskog kadetskog prvenstva.

Minulog vikenda na europskom juniorskom triatlonskom kupu u Luksemburgu Zabočanin Martin Papišta osvojio je 51. mjesto.Slijedeće natjecanje održava se u Bugarskoj.

Mladi strijelci zabočkog Tekstilca nastavljaju svoju uspješnu ovogodišnju sezonu. Na hrvatskom prvenstvu MK puškom u trostavu za juniore u Stobreču osvojili su treće mjesto. Rezultat od 3200 krugova za medalju brončanog sjaja ostvarili su Juliano Brlić, Mario Draganić i Kristijan Sever.

U drugoj utakmici na turniru u Bjelovaru kadetska košarkaška reprezentacija Hrvatske izgubila je od Rusije 53:69. Izbornik Eugen Tončinić u kockastoj vrsti priliku je dao i Antoniju Črnjeviću iz Zaboka koji je mladoj „zbornoj komandi“ ubacio dva koša

Na Plenumu klubova Četvrte hrvatske nogometne lige Središte, izvučeni su parovi novog prvenstva. Ždrijeb je odredio, da u prvom jesenskom kolu, u nedjelju 29.kolovoza igraju u Maču Gaj i Tondach, Zagorec u Krapini ugošćuje Trešnjevku, dok u Novi Golubovec na noge Schiedelu stiže Ilovac.

Zabočki majstorski kandidat Mladen Kurečić pobjednik je tradicionalnog brzopoteznog šah turnira u Maču koji je u svojem 24. izdanju okupio 46 igrača. Kurečić je u 13 kola skupio, uz dva poraza i dva remija, 10 bodova koliko ima i drugi „prvi policajac-šahista“ Zlatko Svrtan. Sa 9,5 bodova treći je, što je ugodno iznenađenje, Dalibor Babić iz Oroslavja, dok je četvrti sa 9 Zoran Zelenika iz zaprešićkog Bana Jelačića. ( S. Tršinski)


petak, 09. srpanj 2010.

RADIO KAJ – 15.000 SLUŠATELJA VIŠE - Doseg od 321002 slušatelja imao je Radio Kaj u drugom ovogodišnjem kvartalu, od travnja do lipnja. To je gotovo 15 tisuća slušatelja više nego u prethodna tri mjeseca. Najviše novih slušatelja Radio Kaj je zabilježio na području grada Zagreba, gdje je Radio Kaj ostvario doseg od 113058 slušatelja.  Radio Kaj je na prvome mjestu po broju slušatelja na jedinstvenom području sjevernohrvatskih županija: Krapinsko-zagorska, Međimurska, Varaždinska, Karlovačka i Zagrebačka.   Objavio je to nezavisni istraživački centar Defakto iz Zagreba, koji je obavio opsežna istraživanja slušanosti svih hrvatskih  radiopostaja. više...

OBNOVA CESTA IZ BROJEKTA BETTERMENT B - Hrvatski sabor prihvatio je Prijedlog zakona o potvrđivanju ugovora o jamstvu između Republike Hrvatske i Europske investicijske banke za “Projekt obnove cesta II“, tzv. Betterment B. U program su ušle četiri zagorske dionice –stara zagorska magistrala, u dužini 16,3 kilometara, dionica Risvica-Dubrovčan duga 10,4 kilometara, dionica Marija Bistrica-Kašina duga 10,5 kilometara i dionica Valentinovo-Krapina duga 8,5 kilometara. Radovi obnove obuhvaćaju obnovu kolnika i objekata, popravak i uređenje rubnjaka i bankina, objekata za stabilizaciju tla, uređenje raskrižja, izgradnju autobusnih postaja i stajališta za automobile te popravak postojećih, proširenje kolnika, uređenje odvodnje, ugradnju prometnih znakova i opreme, izgradnju biciklističkih i pješačkih staza.

NEZAPOSLENOST STAGNIRA - Broj nezaposlenih u Krapinsko-zagorskoj županiji stagnira. Tako se u lipnju broj nezaposlenih smanjio za samo 51 osobu ili 0,8 posto i u evidenciji ih je 6.535. U odnosu na lipanj prošle godine broj nezaposlenih je veći za 1.568 ili 31,6 posto. Samo polovica nezaposlenih prima novčanu naknadu. I poslodavci pritisnuti recesijom prijavili su manje slobodnih radnih mjesta, a najviše su tražili šivače, konobare, prodavače, kuhare i zidare. U evidenciju Zavoda za zapošljavanje u lipnju se prijavilo 469 osoba, dok je posao našlo 307.

PROMOCIJA HRVATSKOG ZAGORJA I NA MORU I NA KOPNU - Ovog vikenda će u Sunji, koja se nalazi u Sisačko-Moslavačkoj županiji, biti održan Sajam zadrugarstva, obrta i turizma, lova i ribolova, te Državna konjogojska izložba. Ovogodišnji partner manifestacije je Krapinsko-zagorska županija koja na sajam dolazi sa brojnim proizvođačima. Treba istaknuti, da će po pitanju promocije Hrvatskog Zagorja predstavnici Krapinsko-zagorske županije ovog vikenda zaista biti aktivni. Osim u Sunji, u nedjelju će u Zadru na manifestaciji „Proizvodi Hrvatskog sela“ biti predstavljena kompletna turistička ponuda Hrvatskog zagorja. Kako saznajemo, isto će tijekom ljeta biti učinjeno i u Opatiji, jednom od najjačih turističkih središta na Kvarneru. 

FINANCIRANJE UREĐENJA PIŠKORNICE - Jedna od tema jučerašnjeg sastanka zamjenika župana Krapinsko–zagorske županije s gradonačelnicima i načelnicima bio je regionalni centar za gospodarenje otpadom sjeverozapadne Hrvatske Piškornica. Naime, sporazumom o sufinanciranju, predlaže se da jedinice lokalne samouprave za troškove uređenja centra izdvajaju 2,5 kune po domaćinstvu. Radi se o 170 tisuća domaćinstava s područja četiri županije, a takav način financiranja provodio bi se od rujna ove, pa u iduće dvije godine.

OBRAZOVANJEM LAKŠE DO POSLA - Jedna od mjera Nacionalnog plana za poticanje zapošljavanja je i financiranje obrazovanja nezaposlenih osoba prema potrebama tržišta rada. Područna služba Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Krapina u okviru provedbe te mjere ove je godine na obrazovanje uputila 105 nezaposlenih osoba, od kojih je više od polovice obrazovanje već završilo.

PREDSTAVLJANJE NOVOG CENTRA ZA HEMODIJALIZU - Novi centar za hemodijalizu „Poliklinika IDC-Zabok“, danas u 11,00 sati organizira predstavljanje rada. Centar za hemodijalizu još je jedan od uspješno ostvarenih projekata javno-privatnog partnerstva, u ovom slučaju između Opće bolnice Zabok i Poliklinike IDC te Krapinsko-zagorske županije. Centar za hemodijalizu smješten je u prostoru Opće bolnice Zabok veličine 747 četvornih metara i opremljen najsuvremenijom opremom. Počeo je s radom prije više od dva mjeseca, a trenutno usluge hemodijalize pruža 31 bubrežnom bolesniku.

SEMINAR NA TEMU ANTIKORUPCIJE - U Gradskoj vijećnici Samobora, danas se održava seminar na temu Antikorupcija i odgovorno poduzetništvo mladih, u organizaciji Poduzetničkog centra Samobor i Zagorske razvojne agencije. Korupcija je izuzetno skupa stavka u poslovanju, budući da prema procjeni, predstavlja dodatno financijsko opterećenje od 10% i više. Napor uložen u suzbijanje tog štetnog fenomena, trebao bi biti sustavan od strane cijele zajednice. Zato sami ne možemo zaustaviti korupciju, ali zajedno možemo, poručuju organizatori seminara.

PRIZNANJA ZAGREBAČKE ŽUPANIJE - Uz Dan Zagrebačke županije, koji se obilježava 17. srpnja, na svečanoj sjednici županijske Skupštine u četvrtak, 15. srpnja bit će dodijeljena županijska javna priznanja. Nagradu za životno djelo dobit će Ivan Čedomir Ostreš iz Zaprešića.

GODIŠNJICA ROĐENJA NIKOLE TESLE - Povodom 154. godišnjice rođenja Nikole Tesle, a u sklopu projekta Tesla&friends u suradnji s Udrugom Nikola Tesla, Tehnički muzej u Zagrebu sutra u 12,00 sati organizira predavanje uz pokuse u demonstracijskom kabinetu Nikole Tesle. Osim toga, večeras u 19,30 sati u hotelu Esplanade bit će održana dodjela godišnje nagrade Nikola Tesla – Genij za budućnost.

ŽETVENA SVEČANOST – OD ZRNA DO POGAČE - Udruga "Naš zavičaj" ove nedjelje organizira regionalnu manifestaciju za područje Krapinsko-zagorske županije pod nazivom "Žetvena svečanost - od zrna do pogače" koja će biti održana u mjestu Globočec u Mariji Bistrici. Ovo je prva takva manifestacija na području Krapinsko-zagorske županije koja sadrži cjeloviti program - od okupljanja žeteoca, odlaska na mjesto žetve s konjskim zapregama, žetvu žita na starinski ručni način te vršidbu na starim ručnim strojevima, pripremu brašna na ručnom mlinu "žrvnju" i pripremu tijesta za kruh. U izvedbu programa manifestacije kojom se posebno želi pokazati koliko je truda trebalo da bi kruh naš svagdašnji došao do stola, bit će uključeno stotinjak sudionika.

ČETVRT STOLJEĆA HISTRIONSKOG LJETA - Na jubilarnom 25. Histrionskom ljetu na zagrebačkoj Opatovini do 25. srpnja može se pogledati predstava „Hipokondrijakuš“ u režiji Georgija Para, a od 28. srpnja do 5. rujna igrat će predstava „Lovački rog“. Predstave se održavaju svaki dan, osim ponedjeljkom, od 21,00 sat.


četvrtak, 08. srpanj 2010.

MEĐUDRŽAVNI SPORAZUM O GRADNJI MOSTA - Ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta i njegov slovenski kolega Patrick Vlačič potpisali su sporazum o gradnji mosta na rijeci Sutli na međudržavnom graničnom cestovnom prijelazu Miljana-Imeno. Most će stajati oko tri milijuna kuna, a radovi će započeti po dobivanju potrebnih dozvola.

IZABRAN NOVI PREDSJEDNIK ZAGREBAČKOG HDZ-a - Gordan Jandroković novoizabrani je predsjednik zagrebačkog HDZ-a. On je bio i jedini kandidat za tu dužnost, a dobio je potporu 313 od ukupno 330 izaslanika Izborne skupštine. Nakon proglašenja rezultata, Jandroković je ocijenio da su izaslanici "na vrlo solidan način uskladili teritorijalnu zastupljenost" te najavio da će u Glavni odbor kooptirati i druge članove, ako se pokaže da je neki područni odbor ostao nezastupljen. Izabrano je i 39 članova Gradskog odbora HDZ-a, a najviše glasova dobili su Ante Zvonimir Golem i Katarina Fuček.

SLOVENAC PORED VARAŽDINA UZGAJAO INDIJSKU KONOPLJU - Varaždinski policajci jučer su uhitili 29-godišnjeg slovenskog državljanina D.V. iz Maribora za kojeg se sumnja da je zasadio nasad indijske konoplje vrijedan 100.000 kuna, rečeno je na današnjoj izvanrednoj konferenciji za novinare u Policijskoj upravi varaždinskoj. Stabljike indijske konoplje bile su visine 40 do 180 centimetara, a u vikend kući koju je koristio pronađena su i sredstva za njegu i brzi rast biljaka.

PREIMENOVANJE MEĐUŽUPANIJSKIH LINIJA - Skupština Zagrebačke županije prihvatila je prijedlog vijećnika DC-a Zdravka Režeka o pokretanju izmjena i dopuna Zakona o prijevozu u cestovnom prometu. Sadašnji javni linijski prijevoz između Grada Zagreba i Zagrebačke županije u statusu je međužupanijske linije, a kako dnevno ovaj prijevoz koristi oko sto tisuća putnika, predloženo je da se kod organiziranja tarifne unije on tretira kao županijska linija.

ZA RED U ZEMLJIŠNIM KNJIGAMA MILIJUN KUNA - Krapinsko-zagorski župan Siniša Hajdaš Dončić danas je sa Željkom Bačićem, ravnateljem Državne geodetske uprave potpisao sporazum o sufinanciranju izrade i ažuriranja službenih prostornih podloga državne izmjere i katastra nekretnina za razdoblje od 2010. do 2013. godine. Župan Hajdaš Dončić rekao je da je Županija temeljem ovog ugovora dobila podršku koja nadležnim županijskim službama omogućava kvalitetno upravljanje prostorom, te olakšava realizaciju investicija na području županije. Vrijednost ugovora je milijun i 50 tisuća kuna, od čega će tijekom naredne četiri godine 50% pokriti Županija a ostatak zagorski gradovi i općine.

DVA MILIJUNA KUNA ZA PRIJEVOZ SREDNJOŠKOLACA - Za sljedeću školsku godinu Zagrebačka županija osigurat će dva milijuna kuna za prijevoz srednjoškolaca. Sredstva će se raspodijeliti gradovima i općinama o čemu će odlučiti župan na prijedlog povjerenstva koje će izraditi kriterije dodjeljivanja sredstava.

SREDSTVA ZA ZAŠTITU OKOLIŠA - Zagrebačka županija u ovoj će godini sa 250 tisuća kuna poduprijeti rad udruga koje se bave zaštitom okoliša. Prednost imaju udruge čiji je rad i djelovanje usklađeno s Programom zaštite okoliša Zagrebačke županije, a pojedinačne potpore kreću se od 5 tisuća do 40 tisuća kuna. Prijave se primaju do 20. kolovoza.

RAZMJENA UDŽBENIKA U SAMOBORU – Iz osnovne škole Samobor najavljeno je da će prije početka sljedeće školske godine biti organizirana razmjena udžbenika za učenike škole, točnije u ponedjeljak, 30. kolovoza od 10,00 do 13,00 sati te u utorak, 31. kolovoza od 17,00 do 20,00 sati u školskoj dvorani. Iz škole su pozivaju učenike i roditelje da se odazovu pozivu, kako bi se olakšala nabava udžbenika za novu školsku godinu.

FESTIVAL ORGULJA U ZAGREBAČKOJ KATEDRALI - Nakon nekoliko godina stanke, ovog ljeta ponovno će zaživjeti Festival orgulja zagrebačke katedrale. Prvi koncert na rasporedu je večeras, kada uz Edmunda Andlera – Borića na orguljama, nastupa i Goran Končar na violini. Sljedeći koncert također je u četvrtak, 15. srpnja, a nastupit će gošća iz Slovenije Renata Bauer, dok na trećem koncertu 22. srpnja nastupa Ljerka Očić. Koncerti se sviraju na orguljama Zagrebačke katedrale, najvećim u Hrvatskoj i jednima od većih u svijetu.

SPORT - U Francuskoj, na prvenstvu Mediterana u combat savateu, Silvije Kebet iz Donje Stubice u juniorskoj selekciji Hrvatske osvojio je drugo mjesto u težinskoj skupini do 70 kilograma. Nažalost, naš mladi boksač domaćem je predstavniku zbog ozljede predao finalni meč na isteku druge runde.

U četvrtom kolu Druge hrvatske lige u sportskom ribolovu ribolovci Jezera iz Bedekovčine osvojili su peto mjesto, što daje nadu da će opstati u ovom stupnju natjecanja. Pobijedila je inače Peščenica, no u ukupnom poretku vodstvo je i dalje zadržao Som iz Kotoribe.


srijeda, 07. srpanj 2010.

STANJE U ZAGORSKOM GOSPODARSTVU - Na ovotjednoj sjednici Skupštine Krapinsko-zagorske županije prihvaćen je prijedlog Odbora za gospodarstvo da se osobi kojoj propadnu poduzeće ili obrt zakonski zabrani da pokrene novi posao, već bi bila dužna proglasiti stečaj. Prema iznesenim podacima, krizu su najviše osjetili građevinari i prerađivačka industrija iz kojih dolazi najveći broj novih nezaposlenih. U zadnjih godinu dana zatvoreno je 300 obrta, a velik je problem rad na crno. Zaključeno je da bi financijska disciplina, odnosno redovito podmirivanje obveza, kao i potraživanja trebala biti jedna od mjera za oporavak gospodarstva. Jedan od prijedloga je da se oni obrtnici koji pokreću ili proširuju posao i povećavaju broj zaposlenih, potpuno ili djelomično oslobode plaćanja komunalne naknade. Predloženo je oslobađanje u stopostotnom iznosu u prvoj godini rada, 75% u drugoj, 50 u trećoj i 25% u četvrtoj godini.

KREDITIRANJE PODUZETNIKA - Zagrebačka županija za ovu i sljedeću godinu osigurala je 5 milijuna kuna depozitnih sredstava za kreditiranje poduzetnika koje će Obrtničko-štedna banka uvećati tri puta i time osigurati 15 milijuna kuna jamstvenog potencijala. Uz to korisnicima ove kreditne linije osigurana je fiksna kamatna stopa od 3.5%.

NOVA ODLUKA O STIPENDIRANJU - Skupština Zagrebačke županije donijela je odluku o dodjeli stipendija za učenike i studente s prebivalištem na području županije kojom se stipendira prema kriteriju izvrsnosti te prema socijalnom kriteriju. Stipendije će se dodjeljivati na razdoblje od 12 mjeseci. Po završetku školske godine, učenik, odnosno student može nastaviti koristiti stečeno pravo na stipendiju ukoliko je u prethodnoj godini ostvario uspjeh potreban za dobivanje stipendije. Predviđena je i mogućnost dodjele jednokratnih novčanih pomoći darovitim učenicima i studentima s područja Zagrebačke županije, ukupnog iznosa 200 tisuća kuna, a koje će dodjeljivati župan.

USAVRŠAVANJE ZAGORSKIH POLJOPRIVREDNIH PROIZVOĐAČA - Krapinsko-zagorska županija provela je edukaciju za poljoprivrednike koji se bave voćarstvom. Tijekom obuke koja je trajala 120 sati, polaznici su dobili znanja koja su potrebna za uspješno bavljenje voćarskom proizvodnjom. Svih 25 polaznika imat će upisano u radnu knjigu da su prošli stručno osposobljavanje, što će im svakako koristiti jednom kad Hrvatska uđe u Europsku uniju. Naime, poljoprivredni proizvođači koji neće imati certifikat za proizvodnju kojom se bave neće moći ostvarivati pravo na poticajna sredstva. Edukacija je stajala 3000 kuna po polazniku, a Županija je sufinancirala 50% od navedenog iznosa.

JAVNA RASPRAVA O UREĐENJU CENTRA SAMOBORA - Do 19. srpnja održava se druga javna rasprava o Prijedlogu urbanističkog plana uređenja samoborskog naselja Centar I. Radnim danom od 08,00 do 15,00 sati, građani u zgradi Grada Samobora na Trgu kralja Tomislava 5, mogu vidjeti tekst prijedloga i karte, a u ponedjeljak, 12. srpnja u 17,00 sati, u gradskoj vijećnici bit će javno izlaganje. Građani mogu prijedloge, primjedbe i mišljenja upisati u Knjigu primjedbi ili do do 21. srpnja poslati na adresu Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša.

ŽETVENA SVEČANOST – OD ZRNA DO POGAČE - Udruga "Naš zavičaj" ove nedjelje organizira regionalnu manifestaciju za područje Krapinsko-zagorske županije pod nazivom "Žetvena svečanost - od zrna do pogače" koja će biti održana u mjestu Globočec u Mariji Bistrici. Ovo je prva takva manifestacija na području Krapinsko-zagorske županije koja sadrži cjeloviti program - od okupljanja žeteoca, odlaska na mjesto žetve s konjskim zapregama, žetvu žita na starinski ručni način te vršidbu na starim ručnim strojevima, pripremu brašna na ručnom mlinu "žrvnju" i pripremu tijesta za kruh. U izvedbu programa manifestacije kojom se posebno želi pokazati koliko je truda trebalo da bi kruh naš svagdašnji došao do stola, bit će uključeno stotinjak sudionika.


utorak, 06. srpanj 2010.

SUBOTNJE RASPLESANO LJETO U ZAGORSKIM TOPLICAMA RADIJA KAJ NA BAZENIMA TERMA TUHELJ

Usijana atmosfera zagorskog ljeta u toplicama

Pregršt igara, dobitaka za posjetitelje i slušatelje Radija Kaj te zabava, kupanje i dobra svirka benda The   Humskey uskovitlala atmosferu subotnjeg druženja na bazenima Terma Tuhelj

TUHELJSKE TOPLICE - Ovosubotnja emisija (subota 3.7.2010.) "Ljeta u zagorskim toplicama" bila je u znaku live nastupa benda The Humskey, koji su ionako visoku temperaturu zraka svojom "I feel goood..." svirkom doveli do usijanja. Dobro raspoloženje, kako u eteru Radija Kaj, tako i tik do zemlje vodenog planeta Terme Tuhelj širio se više od tri sata, a čemu je uz dobru glazbu doprinijelo i mnogo zabavnih igara kako za posjetitelje tako i za slušatelje. I dok su slušatelji morali pokazati i nešto znanja, kako bi postali dobitnici poklon paketa partnera i organizatora emisije "Ljeta", Hrvatske lutrije, Kozmetike Afrodita, tvrtke Natura agro, Termi Tuhelj i Radija Kaj, posjetitelji su se više dokazivali u igrama brzine, spretnosti i sreće.

Punjenje kanti natopljenim spužvama, plivanje s balonima, skakanje, potraga za zagonetnim predmetom i slične vještine tek su neke od igara kojima su natjecatelji  zabavili i mnogobrojne posjetitelje Termi Tuhelj. Tako su poklon paketi otišli u Karlovac Sanji Vergaš, Ivanu Kovaček u Varaždin, Nataši Franc u Brestovec Orehovečki, Niki i Lei u Zagreb kao i Mariu Makjedu, Milanu i Ivanu, Nataliji Šurbek u Hum na Sutli, Štefici Flegar u Stubičke Toplice, dok će se Jasminka iz Donje Stubice osvojivši dvije ulaznice za kupanje bezbrižno nam se moći pridružiti već sljedeće subote od 13.00 do 16.00 sati u "Ljetu  u zagorskim toplicama".

Uz to, u razgovoru s Petrom Peroš, voditeljicom wellnesa i bazena saznali smo niz aktualnosti i zanimljivih sadržaja koje su ovoga ljeta za posjetitelje pripremili u Termama Tuhelj, dok nas je o zaštitnom faktoru Sun Care proizvoda za sunčanje Kozmetike Afrodita podučila edukatorica i promotorica Ana Petrinec.

Sve to pokazuje nam da ćemo se ovih ljetnih mjeseci do 21. kolovoza svake subote od 13.00 do 16.00 sati dobro zabavljati na vodenom planetu tik do zemlje Terma Tuhelj uz emisiju "Ljeto u zagorskim toplicama" Radija Kaj, a za što će se svakako pobrinuti tehničko-voditeljska ekipa Marek, Nino, Tomica, Buco, Dražen i Vlasta.   više...

USKORO REBALANS ZAGREBAČKOG PRORAČUNA - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić predao je Gradskoj skupštini prijedlog rebalansa ovogodišnjeg proračuna koji je planiran u iznosu 7,4 milijardi kuna, a koji bi trebao biti smanjen za 405 milijuna kuna. Najviše su smanjena sredstva za gradnju i održavanje cesta - 161 milijun kuna, komunalna infrastruktura za 82 milijuna, dok su gradske subvencije ZET-u smanjene za 95 milijuna kuna.

NOVI DIREKTORI HOLDINGOVIH PODRUŽNICA - Sredinom srpnja vodstvo Zagrebačkog holdinga trebalo bi imenovati nove direktore podružnica. Interes za radna mjesta bio je popriličan - na natječaj je stiglo čak 495 prijava. Najviše, njih 38, zaprimljeno je za podružnicu Upravljanje sportskim objektima, a slijede ju Zagreb plakat sa 36 i Vladimir Nazor sa 31 prijavom. Najmanje interesa pokazano je prema Gradskim grobljima 10, Stanogradnji 10 te Zrinjevcu 8.

SURADNJA VISOKE ŠKOLE I OBRTNIČKE KOMORE ZAGREB - Radi što bolje prohodnosti majstora obrtnika, njihovih radnika i učenika koji su završili školovanje za obrtnička zanimanja, Obrtnička komora Zagreb i Visoka škola Hrvatsko zagorje Krapina danas su sklopili ugovor o suradnji na obavljanju djelatnosti visokog obrazovanja u području obrtništva. Korištenjem zajedničkog nastavničkog kadra, laboratorija, informatičke opreme i prostora studentima će se zahvaljujući ovoj suradnji omogućiti financijski povoljniji uvjeti studiranja, a također potpisivanjem ovog ugovora Obrtnička komora Zagreb postat će jedan od osnivača krapinske Visoke škole.

ZAGREB DOBIVA CHINA TOWN - U Zagrebu do kraja godine investitori iz Kine planiraju otvoriti dva veleprodajna trgovačka centra: u Zagrebačkoj cesti i na Žitnjaku, a interes su pokazali i za gradnju novog terminala Zračne luke Zagreb. U veleprodajnom centru na Žitnjaku, u nekadašnjem Bauhausu, na 16.700 četvornih metara nalazit će se kineske tvrtke koje su dosad poslovale na Jankomiru, a tvrtka Kunlun potpisala je s vlasnicima objekta ugovor o najmu zgrade na 15 godina, vrijedan oko 200 milijuna kuna.

CENTAR ZA SOCIJALNU SKRB SELI U NOVU ZGRADU - U Centru za socijalnu skrb Krapina posljednjih nekoliko dana vrlo je prometno. Naime, u tijeku je preseljenje iz starih prostora u ulici Frana Galovića u novosagrađenu zgradu u ulici Dragutina Domjanića. Gradnja je stajala oko osam i pol milijuna kuna a financiralo ju je Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi. Većina preseljenja već je obavljena, tako da će Centar od sutra raditi na novoj adresi. Važno je napomenuti da će brojevi telefona unatoč preseljenju ostati isti. Svečano otvorenje novog Centra trebalo bi biti krajem ljeta, najvjerojatnije tijekom rujna.

ZAGORCI NA SAJMU U SUNJI - Ove subote u Sunji će biti održan 5. Sajam zadrugarstva, obrtništva i turizma i 1. izložba lova i ribolova Sisačko-moslavačke županije, a ovogodišnja županija – partner Sajma je Krapinsko-zagorska županija. Zagorje će u Sunji predstavljati osam izlagača. Uz županijsku Turističku zajednicu, predstavit će se obiteljska poljoprivredna gospodarstva sa pčelinjim proizvodima, kupinovim vinom, ovčjim sirom i ljekovitim biljem. Od obrta, u Sunji će se predstaviti Kućna radinost Kunići s drvenim igračkama i Lončarija Kovačić s ukrasnim i uporabnim proizvodima od gline te Poljoprivredna zadruga Puran zagorskih brega.

KOLONIJA DRVOREZBARA - U okviru manifestacije "Ljeto u Mariji Bistrici" do subote, 10. srpnja, u Parku skulptura u Gornjoselskoj ulici održava se tradicionalna "Kolonija drvorezbara". Sudjeluje deset drvorezbara iz Mađarske i Hrvatske, koji rade kod postojeće izložbe skulptura nedaleko Vinskog Vrha.


ponedjeljak 5.srpanj 2010.

POREZNA REFORMA I HRVATSKA KRIZA - Nije dobro da se porezni sustav i porezi stalno mijenjaju, a najmanje da se to čini u polovici godine, a kad se to već i radi, trebalo bi konzultirati sve aktere, kako bi svi preuzeli i odgovornost, rečeno je danas na Okruglom stolu o poreznoj reformi, u organizaciji Hrvatske udruge poreznih obveznika u Obrtničkoj komori Zagreb. Predsjednik udruge Petar Sindičić kritizirao je brzinu kojom su donesene najnovije porezne promjene, a ekonomistica Olivera Lončarić Horvat naglasila je da one nisu donijele niti pravedniju raspodjelu poreznih obveza. Ekonomist Guste Santini tvrdi da sada u Hrvatskoj nema dobrih rješenja za izlazak iz krize, a svoje viđenje modela koji će to ponuditi, najavio je za sljedeći utorak.

ZBOG POREZNE REFORME PRORAČUNI ŽUPANIJA JOŠ TANJI - Osim recesije, punjenje proračuna hrvatskih županija od početka srpnja otežava i nova porezna reforma. Župan Siniša Hajdaš Dončić danas je na sjednici Skupštine Krapinsko - zagorske županije istaknuo da će Županija zbog nove porezne reforme, godišnje biti kraća za preko četiri milijuna kuna, što će rezultirati odgađanjem ili ukidanjem razvojnih projekata. Da sjednica ne bi protekla samo u sivom tonu, pobrinuo se saborski zastupnik Milivoj Škvorc, koji je vijećnike upoznao s aktualnostima vezanim uz gradnju i obnovu nekoliko važnih prometnih pravaca u županiji. Riječ je o državnoj cesti od Krapine do Valentinova, staroj Zagorskoj magistrali, cesti Laz-Kašina te cesti od Dubrovčana prema Kumrovcu. Škvorc se također osvrnuo i na buduću brzu cestu od Zaboka do Marije Bistrice, za čiju bi gradnju navodno uskoro trebala stići građevinska dozvola. Koliko su po pitanju realizacije optimistični stanovnici Zagorja, teško je reći s obzirom da im se gradnja spomenute brze ceste, kao i one spojne od Zaboka Do Krapine obećava već niz godina, posebice prije izbora.

ZAUSTAVLJEN PAD GOSPODARSKIH AKTIVNOSTI - Pad gospodarskih aktivnosti u Zagorju je zaustavljen, ali se do kraja ove godine ne očekuje napredak, zaključak je posljednje sjednice Gospodarsko – socijalnog vijeća Krapinsko-zagorske županije. Istaknuto je da će jedan od glavnih ciljeva u narednom razdoblju i dalje biti sprečavanje rasta nezaposlenosti, koja je, iako je trenutno u stagnaciji, u prvoj polovici godine narasla 38% u odnosu na isto razdoblje lani. Članovi vijeća iskazali su i nezadovoljstvo sa državom, koja je jedinice lokalne uprave pretvorila samo u aparat za transfer državnog novca.

LJETOVANJE DJECE HRVATSKIH BRANITELJA - I ove godine zagrebački Gradski ured za zdravstvo i branitelje provodi program organiziranog besplatnog ljetovanja za 1.065 djece hrvatskih branitelja u Brodarici kod Šibenika. Drugu skupinu od 140-ero djece danas je ispratio gradonačelnik Milan Bandić, koji je istaknuo da će Grad, unatoč recesiji i aktualnoj situaciji, uvijek pronaći sredstva za ovakve projekte.

TURISTIČKA SEZONA U PUNOM ZAMAHU - Da se ljetna turistička sezona zahuktava, svjedoče i podaci o prelasku putnika preko graničnog prijelaza Macelj. Naime, ovog su vikenda u Hrvatsku ušla 131.993 putnika, što je u odnosu na vikend ranije 19,35% više, a u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem više za 28,75%. Iz Hrvatske je pak tijekom vikenda izašlo 69 tisuća putnika. Od stranih turista, najviše je državljana Češke, Slovačke, Poljske, Njemačke i Austrije.

RAZMJENA UDŽBENIKA U VARAŽDINSKIM OSNOVNIM ŠKOLAMA - U nastojanju da učenici odnosno njihovi roditelji na što prihvatljiviji način nabave udžbenike za slijedeću školsku godinu, u svim osnovnim školama na području Grada Varaždina do 07. srpnja organizirano se prikupljaju korišteni udžbenici. Uspjeh razmjene ovisi o odazivu roditelja i djece te o ponudi udžbenika pa se pozivaju svi da u što većem broju sudjeluju u akciji.

ODGOĐENI RADOVI U SAMOBORU - Radovi na rekonstrukciji Perkovčeve ulice u Samoboru, od ulice Grič do Zagrebačke, koji su trebali započeti prošlog tjedna, odgođeni su za 8. srpnja.
Vrijednost radova je oko 3 milijuna kuna, a sve troškove, osim kanalizacije, koju djelomično financiraju Hrvatske vode, snosi Grad Samobor. Radovi moraju biti gotovi do 1. rujna, prije početka školske godine.

petak 2.srpanj 2010.

ZAGREBAČKE LOKACIJE ZA GLOMAZNI OTPAD - Zagrebačka Čistoća od 5. srpnja u gradskim četvrtima Novi Zagreb istok i zapad te Brezovica uvodi novi način odvoženja glomaznog otpada. Naime, građani će odsad tu vrstu otpada moći u određene dane odlagati na 40 lokacija, koje su određene u dogovoru s predsjednicima vijeća tih četvrti.

JAVNA RASPRAVA O PROSTORNOM PLANU - Do 12. srpnja traje javna rasprava o prijedlogu 4. izmjena i dopuna županijskoga Prostornog plana Zagrebačke županije. U sklopu jučerašnjeg izlaganja prijedloga izmjena i dopuna plana, najviše upita bilo je o trasi nove zagrebačke obilaznice, koja bi trebala prolaziti zaštićenim kulturnim posjedom “Lužnica”. Također, predstavnici Ivanić-Grada još jednom su iskazali svoje protivljenje što je Tarno izabrano za gradnju budućeg županijskog centra za gospodarenje otpadom.

INTERES ZA PREGRADSKI UČENIČKO-STUDENTSKI DOM - Pregradski učeničko-studentski dom, koji će ove jeseni otvoriti svoja vrata prvim stanarima, već sada je gotovo popunio svoje kapacitete. Dom će imati sto ležajeva, a interes za smještaj dosad je iskazalo trideset studenata Visoke škole za fizioterapeute, dvadeset srednjoškolaca, te dvadeset i pet učenika koji su se jučer upisali u prve razrede tamošnje Srednje škole.

KOLODVOR ČEKA MINISTROV POTPIS - Iako radovi na novom autobusno - željezničkom kolodvoru U Samoboru idu prema planu, još uvijek se čeka potpis ministra Ivana Šukera kojim Grad postaje jamac Komunalcu za kredit. U Gradu se nadaju da će potpis stići ovih dana, izjavio je gradonačelnik Krešo Beljak. Riječ je o 36 milijuna kuna potrebnih za gradnju. Kredit bi trebao biti otplaćen za sedam do osam godina novcem od najamnina poslovnih prostora. Na autobusnom kolodvoru trenutačno se gradi podzemna garaža, a kolodvor bi trebao biti gotov u proljeće 2011. godine.

DESET GODINA DRUŠTVA PRIJATELJA GRADA KRAPINE - Društvo prijatelja Grada Krapine danas će na svečanoj skupštini obilježiti desetu obljetnicu djelovanja. Društvo već puno desetljeće organizira brojne akcije uređenja gradskih površina, a sudjeluje i u raznim programima kojima je osnovni cilj što bolja promocija Krapine i očuvanje tradicijskih vrijednosti kojima ovaj kraj obiluje.

SREDNJOŠKOLSKI KNJIŽNIČARI U KRAPINI - U Srednjoj školi Krapina danas se održava Stručni skup srednjoškolskih knjižničara Grada Zagreba, Zagrebačke županije i Krapinsko-zagorske županije. Očekuje se oko šezdeset sudionika, a nakon razgledavanja školske knjižnice Srednje škole Krapina i stručnih predavanja, knjižničari će posjetiti Muzej krapinskih neandertalaca i crkvu Majke Božje Jeruzalemske na Trškom Vrhu.

SUTRA SAJAM SIRA U ZABOKU - Sutra će u 10,00 sati u dvorani Elektre u Zaboku biti otvoren 6. Sajam sira pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja. Svrha sajma je okupiti sve domaće proizvođače sira na jednome mjestu te ih povezati s proizvođačima iz drugih regija i zemalja. Na Sajmu se očekuje 20 izlagača iz Krapinsko-zagorske, Zagrebačke, Varaždinske, Karlovačke i Sisačko-moslavačke županije a dolaze i sirari iz Banja Luke u BIH, s trapistom koji se proizvodi prema 200 godina staroj recepturi.

„ŠESTINSKI DAN“ - Etno manifestacija „Šestinski dan“, 36. puta po redu, bit će održana sutra na igralištu kod DVD-a „Bijenik“ s početkom u 17,00 sati. Radi se o smotri folklora na kojoj će se predstaviti 15-ak društava iz cijele Hrvatske i inozemstva, a bit će izloženi ručni radovi i stari obrti izrade narodnih nošnji koje organizira sekcija „Šestinska švelja“.

NOVI MJESNI DOM - Novi objekt Mjesne samouprave i DVD-a «Ivan Mažuranić» u Donjoj Dubravi danas u 10,00 sati otvorit će zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Sredstva za izgradnju osigurana su iz plana Malih komunalnih akcija Vijeća gradske četvrti.

PLODINE OD DANAS I U ZABOKU - Vodeći hrvatski lanac supermarketa, tvrtka Plodine, svoje uspješno poslovanje potvrđuje i novim, 54. Supermarketom koji je danas otvoren u Zaboku. Zabočki Supermarket Plodine prostire se na ukupnoj površini od dvije tisuće četvornih metara, a tamo je zaposlenje našlo četrdeset ljudi. Investicija novog prodajnog centra Plodina vrijedna je pet milijuna eura.


četvrtak 1.srpanj 2010.

VEĆINA MJESTA POPUNJENA U PRVOM UPISNOM KRUGU – Prema informacijama dobivenim iz Ureda državne uprave u Krapini, većina od ukupno 1532 slobodna mjesta u zagorskim srednjim školama popunjena je već u prvom upisnom krugu. Ove godine pojačan je interes za upis u gimnazijske i četverogodišnje programe, što se pripisuje činjenici da se u tim programima na kraju školovanja polaže državna matura, čije je uspješno polaganje uvjet za upis na željeni fakultet. Posebno velik interes za upis zabilježen je u Srednjoj školi Krapina, koja je zatražila proširenje planirane upisne kvote za 16 mjesta te u Gimnaziji A. G. Matoša u Zaboku, koja je također popunila kvote i zatražila 3 dodatna mjesta.

POREZNA REFORMA PRAZNI BLAGAJNE ŽUPANIJA, GRADOVA I OPĆINA – Zbog stupanja na snagu porezne reforme, proračuni jedinica lokalne uprave i samouprave bit će još tanji. Što se tiče Krapinsko-zagorske županije, od ovog srpnja iz proračuna će mjesečno gubiti oko 350 tisuća kuna, odnosno preko 4 milijuna kuna godišnje. U Županiji ističu da će gubitak navedenih sredstava najvjerojatnije rezultirati odgađanjem ili čak otkazivanjem ranije zacrtanih razvojnih projekata.

SJAJNA BUDUĆNOST ZAGORSKOG TURIZMA – U prostorijama Hrvatske gospodarske komore u Zagrebu predstavljena je turistička ponuda Hrvatskog zagorja. Predsjednik Komore Nadan Vidošević istaknuo je da turizam u Zagorju ima sjajnu budućnost, a ulaganja u njega rezultirat će pričom kakvu odlično opisuje turistički slogan „Bajka na dlanu“. Župan Siniša Hajdaš Dončić tom je prilikom uputio poziv hrvatskim ministrima i vladinim dužnosnicima, koji se ovih dana jadaju kako si neće moći priuštiti odmor, da upravo u Zagorju „pročiste dušu i odmore tijelo.“

POTPISIVANJE KOLEKTIVNOG UGOVORA - Danas će u zgradi zagrebačke Gradske uprave biti potpisani Kolektivni ugovori za zaposlene u predškolskim ustanovama kao i u ustanovama kulture Grada Zagreba. Podsjećamo, zbog recesije i teških gospodarskih prilika, dogovoren je ovogodišnji regres od 2 tisuće kuna te božićnica u visini od 500 kuna.

OTVORENI NOVI POGONI GREDELJA - Na zagrebačkom Žitnjaku otvoreni su novi pogoni TŽV-a Gredelj vrijedni 650 milijuna kuna. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, najavio je da je spreman, u suradnji s hrvatskom Vladom, uči u projekt nabavke novih 60 niskopodnih tramvaja.

NAGRADE HRVATSKE OBRTNIČKE KOMORE - Hrvatska obrtnička komora danas obilježava 16. obljetnicu obnovljenog rada. Svečanost će biti održana u Hrvatskom narodnom kazalištu, u sklopu koje će najzaslužnijim obrtnicima biti dodijeljene „Zlatne ruke“, najviše priznanje za dugogodišnji rad u obrtu i na razvoju obrtništva. Obilježavajući Godinu žena u obrtništvu, simbolično će diplomu u ime svih majstora koji su položili majstorski ispit u proteklih godinu dana preuzeti tri žene koje su za svoj životni poziv izabrale zanimanja kojima se većinom bave njihovi muški kolege i koje su uspješno nastavile obiteljski obrt. S područja Krapinsko-zagorske županije, među njima je tokarica Kristina Ogrizek Grofelnik iz Huma na Sutli, a u Zagorje odlazi i nagrada „Šegrt Hlapić“ koju za razvoj i unapređenje strukovnog obrazovanja dodjeljuje Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva. U toj kategoriji najbolji majstor stručni učitelj je Nedjeljko Ćuk, vlasnik obrta ''Stolarija Ćuk'' iz Stubičkih Toplica.

SAMOBORSKE ŠKOLE SU POPUNJENE - Sve tri samoborske srednje škole popunile su prve razrede, a za drugi krug je ostalo tek nekoliko slobodnih mjesta. Kao i prijašnjih godina, zanimanje za gimnaziju Antuna Gustava Matoša bilo je veliko. Upisano je i više učenika nego što je bilo planirano, njih 84. Od šest razreda Srednje strukovne škole, njih pet je u potpunosti popunjeno, a jedino kod frizera ostalo je nekoliko slobodnih mjesta. Također, svih pet odjeljenja Ekonomsko trgovačke i ugostiteljske škole su popunjena, a učenike su najviše privukla zanimanja prodavač i kuhar.

SAJAM HRVATSKOG SUVENIRA - Na Jelačićevom trgu u Zagrebu do 4. srpnja traje Sajam hrvatskog suvenira, na kojem se predstavlja 60 proizvođača iz cijele Hrvatske. Cilj je sajma potaknuti na očuvanje hrvatske baštine te promicanje izvornih suvenira skretanjem pozornosti građana na jedinstvenu hrvatsku tradiciju.

VIJESTI RADIJA KAJ - arhiva vijesti

srpanj 2010.