VIJESTI RADIJA KAJ - arhiva vijesti

svibanj 2008.


zagorje.hr  Vijesti Radija KAJ - petak, 30.5. 2008.
PRIJEVOZ UČENIKA PRESKUP
- Poglavarstvo Zagrebačke županije prihvatilo je prijedlog raspodjele decentraliziranih sredstava za osnovne i srednje škole, ali je upozoreno i na alarmantnu situaciju plaćanja prijevoza učenika i srednjoškolskih djelatnika obzirom na poskupljenja naftnih derivata. Tako od 35 milijuna i 700 tisuća kuna decentraliziranih sredstava za materijalne i financijske rashode u osnovnom školstvu na prijevoz odlazi  24 milijuna 260 tisuća kuna, rekao je pročelnik Miroslav Burić. Kod decentraliziranih sredstava za srednje škole od 11 milijuna 765 tisuća kuna materijalnih troškova na prijevoz zaposlenika odlazi 4,5 milijuna kuna. Članovi  Poglavarstva Zagrebačke županije zaključili su da će problem prijevoza obzirom na situaciju morati biti aktualiziran u resornom ministarstvu.

OSIGURANA SREDSTVA ZA ZAŠTITU SPOMENIKA - U ovogodišnjem proračunu Zagrebačka županija za zaštitu spomenika osigurala je milijun i sto tisuća kuna. Sredstva će nakon usuglašavanja s Konzervatorskim odjelom biti utrošena na uređenje i adaptaciju te popravak 37 projekata.

MISA ZA MACELJSKE ŽRTVE - U organizaciji Župe sv. Juraj Đurmanec, ove nedjelje bit će služena tradicionalna misa zadušnica za sve žrtve Križnoga puta i više tisuća zarobljenih hrvatskih vojnika i civila poubijanih u maceljskim šumama, od partizansko-komunističkih zločinaca nakon završetka Drugog svjetskog rata. S početkom u 17,00 sati misno slavlje u spomen parku ispred crkve Muke Isusove na Maclju predvodit će pomoćni biskup zagrebački mons. Vlado Košić u koncelebraciji više svećenika zagrebačke nadbiskupije. Prije sv. mise molit će se Maceljski križni put, autora fra Bonaventure Dude.

PRAĆENJE UGROŽENIH VRSTA PTICA - Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Krapinsko-zagorske županije, u suradnji sa Hrvatskim ornitološkim društvom u ponedjeljak će u Radobojskom trnacu predstaviti projekt «Uspostava programa praćenja stanja ugroženih vrsta ptica gnjezdarica poljoprivrednih staništa na području Krapinsko – zagorske županije». Također, bit će predstavljen i slikovni terenski priručnik o ugroženim ptičjim vrste Krapinsko–zagorske županije koji je izrađen u sklopu projekta i služit će  za prepoznavanje  ptica svima koji se žele aktivno uključiti u taj projekt. Praćenje  obuhvaća pet ugroženih ptičjih vrsta, a to su: pupavac, sivi ćuk, mali ćuk, rusi i sivi svračak.

VOZOČAŠĆE NA TRŠKOM VRHU - U nedjelju će biti održano tradicionalno 41. vozočašće Majci Božjoj Jeruzalemskoj na Trški Vrh, na kojem se godinama okupljaju brojni hodočasnici iz svih dijelova Hrvatske. Misno slavlje počinje u 11,00 sati, a predvodit će ga dr. Juraj Kolarić. Nakon mise bit će blagoslov vozača i motornih vozila.

PRAVO NA „VATRENE“ BRANITELJSKOJ UDRUZI - Prošlog je tjedna hrvatski književnik i pjesnik, Samoborac Joža Prudeus, prenio svoja zaštićena intelektualna prava na ime «Vatreni» kao ime hrvatske nogometne reprezentacije, na Braniteljsku zadrugu Žumberačko gorje. Pridjev «Vatreni» pravno je i u skladu sa zakonom zaštićen u Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo te se on i sve njegove izvedenice neće moći koristiti uz spominjanje nogometne reprezentacije, bez posebnih ugovora i suglasnosti s Braniteljskom zadrugom. „ Nije nam u interesu ukazati na konflikte s onima koji koriste riječ «Vatreni», već od njih očekujemo da se jave Braniteljskoj zadruzi. Vjerujem da im je stalo da njihovo poslovanje bude u skladu sa zakonom.“- izjavio je Luka Bakić, upravitelj Zadruge, prilikom potpisivanja prijenosa.

IVANEC U KRAPINI – Sutra će u Krapini biti održana promidžbeno – turistička akcija „Polek jedne velke gore„ u sklopu koje će građanima Krapine biti predstavljene osobitosti ivanečkog kraja. Od 9,00 sati u Šetalištu Hrvatskog narodnog preporoda, nastupit će kulturno umjetnička društva iz Ivanca, Ivanečka četa i ivanečki lončari koji će izrađivati proizvode od gline. Predstavit će se Turistička zajednica Grada Ivanca te Industrija mesa Ivanec najavom manifestacije „Izmjerite i probajte najduži jeger na svijetu“.

RAZGLEDAVANJE GRADA ZAGREBA Povodom Dana grada Zagreba gradska Turistička zajednica organizira besplatan autobusni razgled grada. Polasci iz Bakačeve ulice su sutra od 10,00,  13,00 i 16,00 sati, a prijave se primaju u Turističkom informativnom centru na Trgu bana Jelačića.

PROMOCIJA  ZABOČKE KUHARICE – Danas u 18 sati u Osnovnoj školi Ksavera Šandora Gjalskog organizirana je promocija „Zabočke kuharice“, koju su izradili učenici spomenute škole. Kuharica donosi osamdesetak zdravih i jednostavnih recepata, koji čine spoj tradicionalnog i modernog. Primjerci Zabočke kuharice će biti prodavani, a prikupljena sredstva bit će donirana za hranu socijalno ugroženim obiteljima s područja Zaboka.

BICIKLISTIČKO NATJECANJE ZA OSNOVNOŠKOLCE – Pod pokroviteljstvom zabočkog Gradskog poglavarstva Biciklistički klub „Lokomotiva“ sutra u Zaboku organizira 14. tradicionalno biciklističko natjecanje za učenike osnovnih škola i rekreativce. Start prve utrke u kojoj deset krugova oko Zaboka voze kategorije početnika, kadeta, juniora, seniora i veterana je u 15 sati. U 16 sati počinje prvenstvo Osnovnih škola za učenike od prvog do osmog razreda u četiri kategorije. Start je u centru Zaboka, a vozi se Ulicom Stjepana Radića, Tina Ujevića, Repovcem i Pavlovcem, pa Ulicom Matije Gupca do cilja.

KUD GOLUBOVEC NA ORAHOVAČKOM PROLJEĆU - Folklorna sekcija KUD-a Golubovec iz Novog Golubovca putuje ove nedjelje na jubilarno „40. Orahovačko proljeće“. Riječ je tradicionalnoj kulturno-umjetničkoj, sportskoj i turističkoj manifestaciji, koju organiziraju Turistička zajednica i Grad Orahovica. Zajedno sa još 20-ak KUD-ova iz Hrvatske i inozemstva folkloraši iz Novog Golubovca predstavit će se s pjesmama i plesovima kajkavskog govornog područja.

REVIJALNA MEĐUŽUPANIJSKA SMOTRA MAŽORETKINJA  - Pod nazivom “Dan svetonedeljskih mažoretkinja“ na Trgu Ante Starčevića u Svetoj Nedelji ove će nedjelje s početkom u 15,00 sati biti održana 10. revijalna međužupanijska smotra mažoretkinja. Sudjeluju oko 500 mažoretkinja iz Samobora, Klinča Sela, Pisarovine, Desinića, Krapine, Koprivnice, Ludbrega, Donjeg Kraljevca, Čakovca, Goričana, Kutine, Valpova, Šibenika, Rogoznice, Štrigove, Segeta, Solina, Splita, Trilja i Viškova te prateći puhači orkestri iz Samobora, Krapine i Marinića. U slučaju lošeg vremena, smotra će biti održana u Drštvenom domu Strmec.

DANI BALON KLUBA ZAGREB - Od sutra do 3. lipnja bit će održani Dani otvorenih vrata balon kluba Zagreb. Organizirani su svakodnevni besplatni tečajevi za mladež na balondromu na Jarunu i u prostorijama Studentskog centra. Inače, klub je i organizator Hrvatskog balon rallya tj. Otvorenog prvenstva Hrvatske u letenju balonima na vrući zrak koji će od 6. do 9. lipnja biti održan u Termama Tuhelj, a okupit će natjecatelje 20 balona iz 10 zemalja.

„PROLJEĆE U EUROPI“ - U sklopu Zaprešićkog glazbenog salona sutra u tamošnjoj Maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta od 19,30 sati koncert pod nazivom «Proljeće u Europi» održat će sopranistica Ljerka Vladović, mezzosopranistica Nina Čangalović uz pratnju Maje Maričić na glasoviru. 

BELA RACA U Centru za kulturu Jastrebarsko večeras od 20,00 sati može se pogledati predstava «Bela raca» Gradskog kazališta Jastrebarsko.

RADOST U PJESMI - Pod pokroviteljstvom Turističke zajednice i Gradskog poglavarstva Svete Nedelje, na Trgu Ante Starčevića u Svetoj Nedelji danas će od 18,30 sati biti održan 6. dječji glazbeni festival «Radost u pjesmi». U natjecateljskom dijelu programa nastupit će pjevači solisti iz Zagreba, Splita, Rijeke, Knina, Karlovca, Osijeka, Đurđevca, Jastrebarskog, Crikvenice i Šibenika, a gostovat će i brojni dječji zborovi  iz raznih dijelova Hrvatske.

SVETONEDELJSKA BICIKLIJADA - Ove nedjelje s Trga Ante Starčevića u Svetoj Nedelji startat će u 10,00 sati 3. svetonedeljska biciklijada. Kolona će proći kroz Brezje, Malu Goricu, Kerestinec i Rakitje do jezera u Orešju. Nakon završetka natjecanja, kolona biciklista vratit će se preko Strmca do Svete Nedelje. Tamo će na Trgu Ante Starčevića, uz zabavni program, biti dodijeljene nagrade i medalje za najuspješnije sudionike biciklijade.


zagorje.hr  Vijesti Radija KAJ - četvrtak, 29.5. 2008.
IZABRANI ČLANOVI PREDSJEDNIŠTVA ZAGORSKOG HDZ-a
- Na nedavnoj prvoj sjednici Županijskog odbora HDZ-a Krapinsko – zagorske županije, na prijedlog predsjednika odbora Milivoja Škvorca izabrani su članovi predsjedništva. Dopredsjednici su Vilmica Kapac, Rajko Fureš, Josip Horvat i Andrija Smetiško. Po svojim funkcijama u Predsjedništvo su ušli potpredsjednik Hrvatskog sabora Ivan Jarnjak, te predsjednik mladeži zagorskog HDZ-a Zoran Gregurović, dok su izabrani Mato Regvar, Franjo Novački, Ivica Zaplatić, Branimir Jerneić, Stjepan Merkaš i Josip Milički.

OBNOVA DRŽAVNE CESTE KROZ GRAD KRAPINU - Nastavljaju se radovi na rekonstrukciji državne ceste kroz grad Krapinu, na potezu od željezničkog kolodvora Rendićevom ulicom do skretanja preko pruge za Petrovsko, odnosno Bregovitu ulicu. U drugoj fazi radovi će biti nastavljeni do mosta kod Dječjeg vrtića. Uz radove na kolniku, obnova prometnice predviđa i izgradnju nogostupa, a duž čitave Rendićeve ulice bit će postavljena i nova javna rasvjeta. Također, Gradska plinara položit će cjevovod za magistralni plinovod kako bi on u budućnosti mogao biti premješten iz centra Grada. Ukoliko će se odvijati predviđenom dinamikom, radovi bi trebali završiti kroz dva mjeseca. Dionica ceste na kojoj se izvode radovi zatvorena je za promet, a  vozi se obilazno kroz naselje Šabac.

VJETAR KOJI DODIRUJE TRSKU - U okviru 2. Hrvatskog gajdaškog festivala večeras od 19, 30 sati  u prostorijama Međunarodnog centra za usluge u kulturi u zagrebačkom Travnom bit će održan koncert tradicijskih glazbala pod nazivom «Vjetar koji dodiruje trsku». Nastupaju svirači tradicijskih instrumenata iz BiH, Bugarske, Češke, Japana, Kolumbije, Slovačke i Slovenije.

MISA ZADUŠNICA ZA ŽRTVE KRIŽNOG PUTA - U organizaciji Župe Sv. Juraj Đurmanec, tradicionalna misa zadušnica za žrtve Križnog puta i više tisuća zarobljenih hrvatskih vojnika i civila ubijenih u maceljskim šumama nakon završetka Drugog svjetskog rata bit će služena u nedjelju 1. lipnja u 17 sati u spomen parku ispred potpuno završene crkve Muke Isusove na Maclju. Misno slavlje predvodit će pomoćni biskup zagrebački i predsjednik komisije »Iustita et pax« mons. Vlado Košić u koncelebraciji više svećenika Zagrebačke nadbiskupije. Prije mise po prvi puta molit će se Maceljski križni put, autora fra Bonaventure Dude.  

IVANEC U KRAPINI - Ove subote u Krapini će biti održana promidžbeno – turistička akcija „Polek jedne velke gore„ u sklopu koje će građanima Krapine biti predstavljene osobitosti ivanečkog kraja. Od 9,00 sati u Šetalištu Hrvatskog narodnog preporoda nastupit će kulturno umjetnička društva iz Ivanca, Ivanečka četa i ivanečki lončari koji će izrađivati proizvode od gline. Predstavit će se Turistička zajednica Grada Ivanca te Industrija mesa Ivanec najavom manifestacije „Izmjerite i probajte najduži jeger na svijetu“.

PREDSTAVLJANJE STATISTIČKOG GODIŠNJAKA GRADA ZABOKA – U nizu programa koji se odvijaju u svibnju u Zaboku, večeras  će s početkom u 19 sati u Vatrogasnom domu biti predstavljen Statistički godišnjak Grada Zaboka. Godišnjak će predstaviti urednik dr. Željko Lončar. Uz predstavljanje Godišnjaka, također će biti upriličena prezentacija dijela bogate dokumentacije koja je prikupljena o Zaboku, a obuhvaća najstariji film o Zaboku, stare fotografije i dokumente, što može poslužiti za pripremu monografije o Zaboku.

ZELENA ZASTAVA ZABOČKM VRTIĆU „ZIPKICA“ - Na jarbol pokraj zabočkog Dječjeg vrtića i jaslica „Zipkica“ jučer  je podignuta zelena zastava, simbol statusa Međunarodnog eko-vrtića. „Zipkica“ je postao prvi vrtić u Krapinsko-zagorskoj županiji sa zelenom zastavom, no ovaj status obnavlja se svake dvije godine, pa će tako i sadašnji i budući polaznici zabočkog vrtića i dalje morati biti aktivni u zaštiti okoliša.

CARMINA BURANA U sklopu obilježavanja Dana grada Zagreba večeras na Trgu bana Jelačića Koncertna direkcija u suradnji s Muzičkom akademijom Sveučilišta u zagrebu organizira koncert popularne kantate Carmina burana Carla Orffa. Početak je u 20,30 sati.

PREDAVANJE U SAMOBORSKOJ KNJIŽNICI - U samoborskoj knjižnici  večeras će u 19 sati i 30 minuta biti održano predavanje «Putevima Biblije 1», o Sinaju – Mojsijevoj gori, Svetoj Katarini, Kairu i Luxoru.

RECITAL SUVREMENOG KAJKAVSKOG PJESNIŠTVA - U Pučkom otvorenom učilištu Sveti Ivan Zelina od danas pa do 31. svibnja pripremljeni su brojni sadržaji u sklopu Recitala suvremenog kajkavskog pjesništva «Dragutin Domjanić».

KONCERT KLAVIRA U velikogoričkoj dvorani Galženica večeras od 19,30 sati bit će održan koncert dueta klavira . Na programu su djela Mozarta i Papandopula.

PREDAVANJE O ABORIDŽINIMA - U prostorima velikogoričkog Pučkog učilišta večeras će u 19,30 sati biti održano predavanje na temu „Aboridžini – doba prije početka vremena“.

UBILA GA STRUJA DOK JE PRAO BAČVE – 35-godišnjak iz Krapine sinoć je oko 22 sata prao limene bačve vodom koju je crpio električnom pumpom iz bunara. Zbog neispravnosti električnih instalacija na pumpi, došlo je do udara električne energije, uslijed čega je nesretni muškarac zadobio teške tjelesne ozljede od kojih je preminuo u krapinskom Domu zdravlja. 

SPORT - U pretposljednjem kolu Prve zagorske nogometne lige veterana vodeći krapinski Zagorec je u Donjoj Stubici slavio pobjedu od 1:0, Radoboj – Ivančica odigrali su 3:4, Pregrada – Jedinstvo 0:1, Klanjec – Mladost (Zabok) 0:4 i Tondach – Vatrogasac 1:0. Prvi Zagorec ima 52 boda, a prati ga zabočka Mladost sa 40 bodova.

Tri kola prije kraja izjednačena i napeta borba vodi se za prvaka Prve varaždinske nogometne lige. Vodeće Majerje je  usporilo  korak odigravši u 23. kolu 2:2 u Strmcu kod Drave. To je iskoristio Novi Marof koji je u naletu treće uzastopne pobjede bodovno sustigao Majerje, pa sad sve kreće ispočetka. Preostali rezultati: Nova Ves – Polet 5:1, u Sraćincu: Podravac – Novi Marof 0:6, u Beletincu: Bednja – Lepoglava 6:1, u Trnovcu: Trnje – Rudar  8:1, Sraćinec – Zadrugar 1:1   i u Kučanu Gornjem: Udarnik – Ajaks 0:3. Vode Majerje i Novi Marof sa po 54 boda, treće je Trnje sa 43,četvrti  Sračinec sa 36,  a peta je Bednja sa 33, koliko ima i šesta Lepoglava. Na zadnjem četrnaestom mjestu je Rudar iz Ladanja Donjeg sa 15.

U 9. kolu  kvalifikacija za A-1 ligu Hrvatske u košarci  Crikvenica je pobijedila Čakovec 84:76. Čakovčani su dobili prvo razdoblje sa 21:17,  a četvrto sa 25:18, no domaćin je osjetno potisnuo čakovečke košarkaše u drugom  razdoblju sa 25:15 i u trećem sa 24:25. Po efikasnosti nešto raspoloženiji u poraženoj ekipi Čakovca bio je Lenartić s 12 koševa.

Na oproštaju od sezone, nogometaši krapinskog Zagorca u 30. kolu IV Hrvatske nogometne lige ove nedjelje ugošćuju momčad Trnja iz Zagreba. Utakmica počinje u 17,00 sati.

Tradicionalna "Noćna trka" grada Samobora bit će održana ove godine po 47. put. Natjecanje počinje sutra na Trgu kralja Tomislava u 19 sati. Natječu se atletičari i atletičarke svih uzrasta, a za najbolje su predviđene novčane nagrade i pehari. U okviru sportskog programa predviđena je i kategorija registriranih atletičara na 4.000 metara i atletičarki na 3.000 metara. Pokrovitelj utrke su Gradsko Poglavarstvo grada Samobora i Samoborski športski savez, a organizator Školski športski savez Samobora i Svete Nedelje.


zagorje.hr  Vijesti Radija KAJ - srijeda, 28.5. 2008.
KONAČNO NASTAVAK OBNOVE DRŽAVNE CESTE KROZ KRAPINU
- Jučer su konačno, nakon nekoliko odgoda, nastavljeni radovi na obnovi državne ceste kroz Grad Krapinu. Cesta koja vodi od starog autobusnog kolodvora Rendićevom ulicom, prema mostu kod Dječjeg vrtića trebala bi prema najavama gradonačelnika Josipa Horvata dobiti najkvalitetnija moguća prometna rješenja. Na spoju sa županijskom cestom prije skretanja u Bregovitu ulicu dobit će treći trak, kao i pred raskrižjem prema ulici Frana Galovića. Duž cijele Rendićeve bit će napravljen novi nogostup, a u planu je i nova rasvjeta, kao i najsuvremeniji semafori. Tijekom radova, koji su započeti prije otprilike godinu dana, došlo je do brojnih promjena pa će obnova ove prometnice umjesto planiranih pet milijuna kuna, koštati dvostruko više.

SMOTRA UČENIČKIH ZADRUGA - U Osnovnoj školi Josipa Broza u Kumrovcu u petak će biti održana 6. smotra učeničkih zadruga Krapinsko-zagorske županije. Riječ je o središnjoj manifestaciji učeničkog zadrugarstva Županije, na kojoj će učenici prikazati svoja postignuća u okviru zadruga, a njihovi će proizvodi, stečeno znanje i njegova korist, kao i napredak u proteklom razdoblju biti vrednovani. Domaćin je zaprimio prijavnice učeničkih zadruga šest osnovnih i dvije srednje škole te dva centra za odgoj i obrazovanje djece i mladeži s posebnim potrebama.

ZIPKICA DOBIVA ZELENU ZASTAVU – Danas poslijepodne zabočki  Dječji vrtić i jaslice „Zipkica“ prigodnim će programom proslaviti  svoj 41. rođendan. Uz proslavu rođendana, ujedno će biti podignuta i zelena zastava, simbol statusa Međunarodnog eko-vrtića.

POVIŠENI KRVNI TLAK – TIHI UBOJICA - Krapinska udruga Zdravlje danas organizira predavanje na temu „Povišeni krvni tlak - tihi ubojica“ u sklopu kojeg će dr. Željko Ćorić odgovoriti na pitanja što uzrokuje povišenje krvnog tlaka te kako ga spriječiti i liječiti. Predavanje će biti održano u Osnovnoj školi Augusta Cesarca s početkom u 19,00.

ODABIR NAJLJEPŠIH TRADICIJSKIH VRTOVA - U okviru realizacije projekta „Zdravi grad“, Odbor za ekologiju Grada Zaboka birat će najljepše osmišljene i uređene tradicijske vrtove na području Grada. Prijedlozi za dodjelu priznanja najuspješnijim građanima primaju se na adresi Odbora za ekologiju Grada Zaboka u Gradskoj upravi ili putem telefona, najkasnije do 10. lipnja. Nakon toga, slijedi obilazak terena, a proglašenje najuspješnijih i dodjela priznanja bit će 21. lipnja u Zagorskoj hiži u Dubravi Zabočkoj. Cilj projekta je očuvanje i povratak autohtonih vrsta biljaka i cvijeća u zabočke vrtove te senzibilizacija javnosti za očuvanje starih seoskih tradicijskih vrtova.

IZLOŽBA ZIDNJAKA U Domu kulture u Ivanić Gradu večeras od 20,00 sati bit će otvorena izložba zidnjaka, starinskih kuhinjskih krpa tradicijskog ukrasa starih kuća.

HISTRIONI U SAMOBORU - Glumačka družina Histrioni večeras u 20,00 sati izvest će u Velikoj dvorani Hrvatskog doma u Samoboru kazališnu predstavu «Hrvatski kokošinjac».

TRIO CALVADOS - U sklopu ciklusa «Glazbeni prsten Zagrebačke županije» u Gradskoj knjižnici u Dugom Selu sutra  od 19,30 sati koncert će održati «Trio Calvados».

SPORT -  Pri kraju je prvenstvo Četvrte hrvatske nogometne lige Sjever. U skupini A kolo prije kraja naslov je osvojila Mladost iz Preloga pobijedivši u ključnoj utakmici Mladost u Biškupcu sa 3:0. U Turčinu, tamošnja Dubravka i Čukovec igrali su 2:2, u Ludbregu: Podravina – Trnava 8:0, u Nedeljancu: Sloboda – Nedeljanec 2:4, u Gojancu: Plitvica – Ivančica 3:2, u Čakovcu: Sloga – Graničar 7:3 i u Domašincu: Dinamo – Omladinac 2:6. Na ljestvici je prva Mladost sa 60 bodova, a slijede Podravina sa 57 i Čukovec  sa 48 bodova.

U šestom kolu Lige za prvaka Prve hrvatske nogometne lige za žene, u Zagrebu je Dinamo Maksimir svladao Pregradu sa 6:0, dok su u Slavonskom Brodu Viktorija i Osijek igrali 3:3. Kolo prije  status prvakinja osigurale su Osječanke sa 47 bodova, a nogometašice Pregrade su četvrte sa 18.

Dva kola prije kraja prvenstva Prve međimurske županijske nogometne lige osvajanju prvaka najbliži je Dinamo koji je u 24. kolu kod kuće, u Palovcu, pobijedio Veneru sa 3:2. Preostali rezultati: U Vratišincu: Sokol – Bratstvo 2:0, u Slakovcu: Sloboda – Radnički 8:0, u Ivanovcu: Mladost – Polet 2:0, u Belici: BSK – Rudar 3:0, u Maloj Subotici: Spartak – Polet (Sveta Marija na Muri) 3:0 i u Strahonincu: Strahoninec – Jedinstvo 5:1.  Vodi Dinamo sa 49, a prati ga Spartak sa 45 bodova.

Na jednotjednom finalu Hrvatskog šahovskog kupa u šibenskom Solarisu, održano je i momčadsko prvenstvo Hrvatske u brzopoteznom šahu. Među 12 klubova pobijedila je Rijeka sa 34 boda, a pola boda manje na drugom mjestu ima Zagreb I. Treći je Đuro Đaković Holding iz Slavonskog Broda sa 32,5 boda. Šahisti Varaždina su četvrti sa 26,5, Samobor je sedmi sa 20  dok je zabočki Polet  deveti sa 16,5. Zabočani su pobijedili sa po 2,5:1,5 zagrebački Tesla i Dubrovnik, da bi čak sa 3,5:0,5 nanijeli poraz drugoj ekipi Zagreba. U pojedinačnim partijama podvig je napravio Ivan Bočkaj svladavši međunarodnog majstora Jole Petrova iz pobjedničke Rijeke.  Stjepan Tršinski je pobijedio međunarodnog  majstora Marija Bertoka iz druge ekipe Zagreba, da bi remizirao i sa međunarodnim majstorom Ladislavom Havašem iz Varaždina.


zagorje.hr  Vijesti Radija KAJ - utorak, 27.5. 2008.
UPISI U SREDNJE ŠKOLE
- Osnovnu školu na području Krapinsko-zagorske županije ove godine završava 1491 učenik, a prema odluci resornog Ministarstva, za upis u prve razrede srednjih škola odobreno je 1670 mjesta. Novi programi obrazovanja u upisnoj strukturi su tehničar za logistiku i špediciju u Srednjoj školi Zlatar, klesar u Srednjoj školi Bedekovčina, obrađivač na numerički upravljanim alatnim strojevima u Srednjoj školi Krapina i Oroslavje, dok će se u zabočkoj Gimnaziji po prvi puta moći upisati u jezičnu gimnaziju. Prijave za upis u prvom krugu primaju se 1. i 2. srpnja, a u drugom krugu 8. srpnja. U odnosu na prošlu godinu bodovni pragovi nisu mijenjani, a kao i prijašnjih godina upisi će se odvijati u dva upisna roka – ljetnom i jesenskom.

MEDICINA I TEHNIKA TE ZDRAVLJE I LJEPOTA NA ZAGREBAČKOM VELESAJMU Na Zagrebačkom velesajmu od sutra do nedjelje bit će održana dva međunarodna sajma,  „Medicina i tehnika“ do subote, te od četvrtka do nedjelje „Zdravlje i ljepota“. Tematske cjeline Medicine i tehnike su Cro Med, Cro Dent, CroPharm, Cro Lab i CroReha, na kojima izlaže 400 izlagača iz 30 zemalja. Bit će tu niz stručnih predavanja i simpozija te 6. međunarodno natjecanje ekipa Hitne medicinske pomoći. Sajam Zdravlje i ljepota okupio je 149 izlagača iz 18 zemalja svijeta i Hrvatske, a posjetiteljima nudi uvid u područje kozmetike, preparata za njegu tijela, wellness te medicinu koja pridonosi zdravijem životu i ljepoti.

OD SUTRA NA ZAGREBAČKOM BUNDEKU FLORAART- Sutra će na Bundeku u Zagrebu biti otvoren 43. Floraart, Međunarodna vrtna izložba, koja traje do nedjelje. Svi posjetitelji moći će uživati u ljepoti više od 200 tisuća sadnica cvijeća i ostalih lončanica 160 domaćih izlagača te 15 izlagača iz Austrije, Danske, Francuske, Italije, Mađarske, Njemačke Slovenije i SAD-a. Najavljujući ovogodišnji Floraart i Kulturno ljeto, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić otkrio je i novu ideju održavanja Rujanfesta po uzoru na munchenski Octoberfest.

KOME PRIPADA PREKRIŽJE PLEŠIVIČKO ? - Prekrižje Plešivičko Zakonom o području gradova i općina iz 2006. godine brisano iz područja Samobora i bez propisane procedure uvedeno u područje Jastrebarskog. Već tada je samoborsko Gradsko vijeće uputilo zahtjev Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti, a budući da nije stigao nikakav odgovor, Gradsko poglavarstvo je lani sudu uputilo požurnicu. Stanovnici Prekrižja Plešivičkog žele da njihovo naselje ostane u Samoboru, jer su uz njega vezani osobnim dokumentima, plaćanjem poreza, biračkim pravom, te komunalno i infrastrukturno. Ustavni sud još nije donio odluku, pa je samoborsko Gradsko poglavarstvo odlučilo poslati novu požurnicu.

SANACIJA ODLAGALIŠTA OTPADA TREBEŽ - Trgovačko društvo Komunalac sklopit će ugovor za izradu idejnog projekta za ishođenje lokacijske dozvole glavnog i izvedbenog projekta sanacije odlagališta komunalnog otpada Trebež, najavio je samoborski gradonačelnik Antun Dubravko Filipec. Izrada projektne dokumentacije potrebna je za početak radova na saniranju i zatvaranju odlagališta koje se više ne koristi za zbrinjavanje komunalnog otpada Samobora, koji se odvozi na odlagalište u Jakuševcu. Fond za zaštitu okoliša obvezao se osigurati 35%, a Grad Samobor preostalih 65% sredstava.

SLIKOVNICA „SKOROSKOP“ - U knjižnici Osnovne škole Samobor, prošlog je tjedna predstavljena slikovnica dvaju Samoboraca "Skoroskop", učitelja i pisca pjesama Jože Prudeusa i akademskog slikara Branimira Dorotića, u ulozi ilustratora. Promocija je protekla u šaljivom tonu, a Prudeus i Dorotić na trenutak su zamijenili uloge, te je Prudeus crtatao, a Dorotić pisao pjesmu.

AKCIJA DARIVANJA KRVI – Županijska Vatrogasna zajednica i Društvo Crvenog križa Krapinsko-zagorske županije danas u Zaboku organiziraju zajedničku akciju dobrovoljnog darivanja krvi.  Akcija će biti provedena u Vatrogasnom domu od 9 do 13 sati i otvorenog je tipa, pa uz članove vatrogasnih društava i Crvenog križa krv mogu dati i svi ostali građani. 

KONCERT KVARTETA RUCNER U dvorani Galženica u Velikoj Gorici večeras od 19,30 sati koncert će održati Gudački kvartet Rucner. Gost koncert je Peter Soave.

SMOTRA FOLKLORA SVETE NEDELJE - Druga gradska smotra folklora Svete Nedelje bit će održana večeras s početkom  u 20,00 sati u strmečkom Društvenom domu. Na ovoj ocjenjivačkoj smotri sudjeluju Kulturno društvo Sveta Nedelja, KUD-ovi Strmec i Kerestinec te Društvo prijatelja Sloga iz Brezja.

ODRŽANA SMOTRA FOLKLORA KRAPINSKO-ZAGORSKE ŽUPANIJE - U subotu je u Velikom Trgovišću održana 14. Smotra folklora Krapinsko-zagorske županije. Deset  kulturno-umjetničkih društava iz cijele Županije pjesmom i plesom publici je pokazalo  način njegovanja i promicanja kulturne baštine hrvatskog naroda te njegovanje narodnih običaja, nošnji i glazbenog stvaralaštva Hrvatskog zagorja. Društva su pokazala različite koreografije, a ono najbolje, odabirom koreografa Andrije Ivančana nastupit će na smotri folklora Republike Hrvatske. Predstavnik Krapinsko-zagorske županije na državnoj smotri bit će poznat za  za desetak dana.

BICIKLISTIČKO NATJECANJE ZA OSNOVNOŠKOLCE – Pod pokroviteljstvom zabočkog Gradskog poglavarstva, Biciklistički klub „Lokomotiva“ ove subote u Zaboku organizira 14. tradicionalno biciklističko natjecanje za učenike osnovnih škola i rekreativce. Start prve utrke, u kojoj deset krugova oko Zaboka voze kategorije početnika, kadeta, juniora, seniora i veterana je u 15 sati. U 16 sati počinje prvenstvo Osnovnih škola za učenike od prvog do osmog razreda u četiri kategorije. Start je u centru Zaboka, a vozi se Ulicom Stjepana Radića, Tina Ujevića, Repovcem i Pavlovcem, pa Ulicom Matije Gupca do cilja.


zagorje.hr Vijesti Radija KAJ - ponedjeljak, 26.5. 2008.
NASTAVAK RADOVA NA IZGRADNJI MUZEJA NA HUŠNJAKOVU
– Ovih dana bit će nastavljeni radovi na dovršetku izgradnje Muzeja krapinskih neandertalaca u Krapini. Novac za radove vrijedne 14 milijuna kuna osiguralo je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske. Dobivena sredstva poslužit će za dovršetak građevinskih radova na unutrašnjosti muzeja. Iduće godine bit će potrebno osigurati još 17 milijuna kuna za opremanje muzeja multimedijskim postavama te eksponatima. Otvorenje je predviđeno za jesen iduće godine, točnije 25. listopada, na samu obljetnicu rođenja dr. Dragutina Gorjanovića-Krambergera.

SREDSTVA EU FONDOVA ZA ZAGORSKE PROJEKTE - U Krapinsko-zagorskoj županiji u realizaciji je sedam projekata za koje su sredstva dobivena iz europskih fondova. Prosječna vrijednost projekta je oko 200 tisuća eura. Od ukupnog iznosa 75% su bespovratna sredstva, dok preostalih 25% osiguravaju Županija, gradovi i općine te Muzeji hrvatskog zagorja. Dio projekata završava u kolovozu, a dio u studenom, no Krapinsko-zagorska županija već ima u pripremi nove, jednako kvalitetne programe za koje vjeruje da će biti uspješni te da će dobiti potporu Europske Unije.

U KRAPINI PRI KRAJU IZGRADNJA KOLEKTORA - U gradu Krapini u proteklih osam godina gradi se pročistač otpadnih voda. Do sad su završene tri faze, a pred realizacijom je i posljednja faza za koju je spremna projektna dokumentacija i sve suglasnosti, a projekt je prijavljen za financiranje EU fondovima. Krapinski pročistač treći je po redu u Hrvatskoj. Prvi takav projekt realiziran je u Karlovcu, slijedi realizacija u Kninu, a potom i u Krapini, pojasnio je gradonačelnik Krapine Josip Horvat.

ZAVRŠIO SAJAM ZAGORSKIH VINA - U Bedekovčini je jučer završio 41. Sajam i izložba zagorskih vina, manifestacija koja je još jednom pokazala da su zagorska vina kvalitetna i da vinogradari s ovog područja sve više pažnje posvećuju, kako njegovanju svojih nasada, tako i podrumarstvu. Među 147 ocijenjenih uzoraka vina, 3 vina osvojila su Veliko zlato, 12 vina zlatno odličje, 55 srebrno i 54 brončano odličje, a čak su dva proglašena šampionima Sajma. Riječ je o vinima Zvonka Severa i Zvonka Mihovilića, kojima je priznanja uručio ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković.

STUDENTI U SERVISU DOBRODOŠLICE NA MACLJU - Turistička zajednica Krapinsko-zagorske županije i ove će godine primati studente za rad u Servisima dobrodošlice na graničnom prijelazu Macelj. Kandidati trebaju biti redovni studenti, dobro poznavati njemački i engleski jezik, kao i turističku ponudu Hrvatske, s naglaskom na Krapinsko-zagorsku županiju. Prijave mogu biti predane u uredu županijske Turističke zajednice u Krapinskim Toplicama do kraja svibnja.

HUMANITARNI GUSJENICA RAID - U petak su iz Osijeka i Slavonskog Broda na put oko Hrvatske dugačak tisuću kilometara krenula prva 2 cv vozila, čime je i službeno započeo ovogodišnji Humanitarni Gusjenica raid. U tjedan dana će kolona «oldtimera» poput spačeka, dyana i dr. obići 12 hrvatskih gradova, a na tom će putu biti prikupljana sredstva namijenjena za pomoć Klubu „Regoč“ iz Slavonskog Broda i Udruzi za promicanje inkluzije iz Osijeka, koje okupljaju osobe smanjenih intelektualnih sposobnosti, te im omogućavaju uključivanje u normalan život. Nakon Siska, Knina i Dubrovnika, oldtimeri danas stižu u  Split, pa potom u Gospić, Delnice, Samobor, Zaprešić, Varaždin i Vukovar. Završetak ovogodišnje Gusjenice obilježit će se svečanim povratkom 29. svibnja u Slavonski Brod.

BESPLATNI MAMOGRAFSKI PREGLED - U sklopu Programa preventivne mobilne mamografije od danas do 30. svibnja pregledi se mogu obaviti u gradskoj četvrti Podsljeme na adresi DD Maruševec.

UPISI U SREDNJE ŠKOLE – Ove školske godine osnovnu će školu na području Krapinsko-zagorske županije završiti 1491 učenik. Za njih je u zagorskim srednjim školama za upis u prve razrede odobreno 1670 mjesta. Novi programi obrazovanja su program tehničara za logistiku i špediciju u Srednjoj školi Zlatar, program klesara u Srednjoj školi Bedekovčina, program obrađivača na numerički upravljanim alatnim strojevima u srednjim školama u Krapini i Oroslavju te program jezične gimnazije u zabočkoj Gimnaziji. U odnosu na prošlu godinu bodovni pragovi nisu mijenjani, a kao i prijašnjih godina upisi će se odvijati u dva upisna roka – ljetnom i jesenskom. Prijave za upis u prvom krugu primaju se 1. i 2. srpnja.

PRVE AKCIJE SAMOBORSKOG SAVJETA MLADIH - Članovi Savjeta mladih Grada Samobora u petak su održali Eko akciju čišćenja okoliša Područne škole Grdanjci. Tijekom akcije zasadili su desetak sadnica i očistili okoliš škole. Najavili su da će Gradskom poglavarstvu uputiti prijedlog da se igralište uz školu upotpuni ljuljačkama, klackalicama i betonskim stolom za stolni tenis. Za danas u 17, 30 sati, u maloj dvorani Galerije Prica, Savjet mladih najavio je  tribinu "Arhitektonske barijere i sloboda kretanja", koju organiziraju u suradnji s Udrugom invalida Samobora i Svete Nedelje.

NIŠTA OD BICIKLISTIČKE STAZE PREMA SVETOJ NEDELJI - Samoborski gradonačelnik Antun Dubravko Filipec izjavio je da za sada neće biti građena već ranije najavljena biciklistička staza uz Betonsku cestu prema Svetoj Nedelji. Filipec tvrdi da vlasnici zemljišta traže previše novca za otkup. Grad im je ponudio 100 kuna po četvornom metru, na što oni ne pristaju, pa će vrijednost tih parcela procijeniti sudski vještak, nakon čega će se ići  na izvlaštenje. 

NOVI CIKLUS DOBROVOLJNOG DARIVANJA KRVI - Gradsko društvo Crvenog križa Zabok ovaj tjedan organizira novi ciklus dobrovoljnog darivanja krvi na području svog djelovanja. Ukupno će biti provedeno sedam akcija, od kojih će prve biti provedene sutra od 11 do 15 sati u zabočkom Dekoru, te od 16 do 18 sati u Domu zdravlja u Svetom Križu Začretju.

TJEDAN SUVREMENOG PLESA - Od danas do 3. lipnja u Zagrebu i Rijeci bit će održan 25. Tjedan suvremenog plesa. Ove godine sudjeluje 13 inozemnih i 5 hrvatskih plesačkih trupa, a bit će izvedeno ukupno 20 predstava.

BREZA U velikogoričkoj dvorani Gorica večeras od 20,00 sati može se pogledati kazališna predstava «Breza» Dramske družine ogranka «Seljačka sloga» iz Buševca.


zagorje.hr Vijesti Radija KAJ - petak, 23.5. 2008.
 U BEDEKOVČINI SAJAM I IZLOŽBA ZAGORSKIH VINA - Ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković danas će u sportskoj dvorani u Bedekovčini otvoriti 41. Sajam i izložbu zagorskih vina. Cilj sajma je okupiti na jednom mjestu vinogradare i vinare, te proizvođače i trgovce opreme, mehanizacije i zaštitnih sredstava, kako bi što bolje prezentirali svoje usluge. Hrvatsko zagorje ima veliku kulturnu i turističku ponudu, pa je jedan od ciljeva sajma i prezentacija turizma s naglaskom na agroturizam. Sajam traje do nedjelje, a posjetitelji će se moći upoznati s korisnim informacijama o vinogradarstvu, proizvodnji, osiguranju nasada te kreditiranju.

NATJEČAJI ZA POTPORE GOSPODARSTVENICIMA - U ovoj godini Zagrebačka županija dodijelit će ukupno 150 tisuća kuna bespovratnih sredstava za troškove osnivanja i početnog rada udruga te sufinanciranja njihovih projekata na području gospodarstva. Pojedinačni iznos za osnivanje udruge je do 10 tisuća, a za projekte 50 tisuća kuna po korisniku. Natječaji su raspisani do 1. prosinca ove godine. Za dodjelu ukupno 250 tisuća kuna pomoći za tradicionalne i umjetničke obrte natječaj je otvoren do 15. lipnja, a maksimalan iznos pojedinačne potpore iznosi 10 tisuća kuna.

STUDENTI U SERVISU DOBRODOŠLICE NA MACLJU - Turistička zajednica Krapinsko-zagorske županije i ove će godine primati studente za rad u Servisima dobrodošlice, na graničnom prijelazu Macelj. Kandidati trebaju biti redovni studenti i moraju dobro poznavati njemački i engleski jezik, kao i turističku ponudu Hrvatske, s naglaskom na Krapinsko-zagorsku županiju. Prijave se primaju u uredu županijske Turističke zajednice u Krapinskim Toplicama do kraja svibnja.

SUSRETI PUHAČKIH ORKESTARA – U Hruševcu Kupljenskom od danas do nedjelje u organizaciji tamošnjeg istoimenog KUD-a bit će održani 11. susreti puhačkih orkestara, KUD-ova i domaćih muzičkih sastava. Program počinje danas u 17,00 sati nastupom dječjih folklornih skupina i pjevačkih zborova. Puhački i muzički sastavi koncert će održati u nedjelju od 17,00 sati.

KNJIŽEVNA VEČER U VELIKOM TABORU - Danas u 19,00 sati društvo Veliki Tabor iz Desinića, udruga Muži zagorskog srca i Matica Hrvatska ogranak Zabok organiziraju književnu večer u dvorcu Veliki Tabor. Ujedno će biti održana i promocija romana „Čuvar“, autorice Gordane Kokanović Krušelj. U glazbenom dijelu programa nastupit će učenici Osnovne Škole Đure Prejca iz Desinića.

DANI JELAČIĆA - U Zaprešiću će ove subote i nedjelje programom pod nazivom „Dani Jelačića“ biti obilježena godišnjica smrti bana Josipa Jelačića. U Novim dvorima Jelačićevim sutra od 18,00 sati bit će otvorena izložba minijatura članova Udruge likovnih stvaratelja Zaprešića. U nedjelju od 11,00 sati u kapeli Svetog Josipa bit će misa zadušnica, nakon čega slijedi polaganje vijenca na obiteljsku grobnicu.

DAN MLADOSTI – U Kumrovcu će sutra biti održana tradicionalna manifestacija Dan mladosti – radosti. Ovogodišnja manifestacija bit će u znaku 65 godina od 2. zasjedanja AVNOJ-a u Jajcu, te 60 godina od povijesnog Titovog NE staljinizmu. Početak je u 11 sati.

PROSLAVA OBLJETNICE ŽUPE I DANA GRADA ZABOKA - Središnja svečana proslava 350. obljetnice Župe Svete Jelene Križarice i Dana Grada Zaboka bit će održana ove nedjelje. Proslava počinje u 9 sati mimohodom od Trga Ksavera Šandora Gjalskog do crkve, u kojem će sudjelovati članovi zabočkih društava i udruga. U 10,30 sati krenut će procesija od Župnog ureda do crkve, a euharistijsko slavlje, s početkom u 11 sati, na Trgu ispred crkve predvodit će kardinal Josip Bozanić. Nakon svečane mise, bit će održan prigodni kulturno-umjetnički program. Za vrijeme održavanja proslave, u vremenu od 8 do 14 sati, privremeno će za promet biti zatvoren dio Ulice Matije Gupca, od Blok kolodvora do zgrade Općinskog suda. Obilazni pravac je Prilaz dr. Franje Tuđmana.

ŽUPANIJSKA SMOTRA FOLKLORNIH SASTAVA – Zajednica kulturno-umjetničkih društava Krapinsko-zagorske županije sutra u Velikom Trgovišću organizira 14. Županijsku smotru folklornih sastava. Na smotri će nastupiti KUD «Sloga» iz Velikog Trgovišća, KUD «Lovro Ježek» iz Marije Bistrice, Plesna skupina «Žuna» Bedekovčina, zatim KUD-ovi Golubovec, Pregrada, Zabok, Zagorska sela, Laz, KUD «Golubovec» iz Novog Golubovca te KUD «Matija Gubec» iz Gornje Stubice. Smotra će biti održana u Domu kulture s početkom u 18 sati.

LUTKARSKA RADIONICA – U Domu kulture u Ivanić Gradu sutra od 10,00 do 18,00 sati bit će održan nastavak 1. županijske lutkarske radionice na temu «Uvod u kazališta sjena».Voditeljica je lutkarski pedagog Kruna Tarle.

PRIZNANJA GRADA ZABOKA – Povodom 22. svibnja, Dana Grada, svake se godine dodjeljuju povelje i plakete Grada Zaboka pojedincima i institucijama za njihov doprinos. Povelju će ove godine dobiti KUD Zabok, dok će plakete biti dodijeljene dr. Višnji Futivić-Sviben, Limenoj glazbi Prosenik i DVD-u Špičkovina. Dodjela priznanja bit će održana sutra na svečanoj sjednici Gradskog vijeća.

VINSKE IGRE – Na Strossmayerovom trgu u Jastrebarskom sutra će biti održan cjelodnevni program uz kušanje vina 24. sa Vinskih igara Kluba prijatelja dobrog vina.

SPORT - U šibenskom Solarisu u tijeku je finale Kupa Hrvatske u šahu. Na kupu sudjeluje trideset klubova od kojih 18 je iz prve i druge lige, dok je 12 klubova iz županijskih liga. Također nastupaju i predstavnici Krapinsko-zagorske, Varaždinske, Međimurske te Zagrebačke županije. U sinoćnjem drugom kolu zabočki Polet igrao je protiv Trivala iz Pule 2:2. Samobor je pobijedio Kutjevo 3,5 prema pola, Varaždin je izgubio od riječke Liburnije sa 3,5 prema pola, dok je istim rezultatom Stridon iz Štrigove pobijedio Kvarner banku iz Rijeke. Poslije dva kola u vodstvu je Rijeka sa 7,7 bodova, varaždinski šahisti su 15. sa 4, Stridon je 18. s 3,5 koliko ima i 20. Samobor, dok je zabočki Polet 22. sa 3 boda.

Na nogometnom igralištu Zaseka u Zaboku, sutra će biti odigrana prvenstvena utakmica IV. Hrvatske nogometne lige između domaće Mladosti i krapinskog Zagorca. Početak utakmice je u 17 sati.

zagorje.hr Vijesti Radija KAJ - srijeda, 21.5. 2008.
ZAGORSKO ŽUPANIJSKO POGLAVARSTVO PODIJELILO ZDRAVSTVENE KUNE
- Poglavarstvo Krapinsko-zagorske županije na današnjoj sjednici prihvatilo je prijedlog odluke o raspodjeli 17 milijuna kuna decentraliziranih sredstava za zagorske zdravstvene ustanove u 2008. godini. Najviše sredstava pripalo je Općoj bolnici Zabok, 12 milijuna i 200 tisuća kuna. Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju  Krapinske Toplice dobila je 2 i pol milijuna, Specijalna bolnica u Stubičkim Toplicama 750 tisuća, te Dom Zdravlja Krapinsko-zagorske županije  milijun i 770 tisuća kuna. Ustanove će sredstva iskoristiti za investicijsko ulaganje, održavanje, te za otplatu kredita, gdje prednjači zabočka bolnica. Naime, njoj je za tu namjenu od ukupnih sredstava pripalo 9 milijuna kuna. 

ANALIZA FINANCIRANJA GRADNJE ŠKOLSKIH OBJEKATA Kako bi bio realiziran dugoročni plan održavanja nastave u jednoj smjeni na području Zagrebačke županije, potrebno je sagraditi ili dograditi oko 30 škola i 16 sportskih dvorana. Vrijednost investicija procijenjena je na 1,5 milijardi kuna. Zagrebačka županija odlučila je stoga izraditi studiju «Analiza modela financiranja gradnje, dogradnje, rekonstrukcije i sanacije školskih objekata i dvorana“. Vrijednost studije je 68 tisuća kuna, a u roku od mjesec dana izradit će ju tvrtka Croateh.

POMAGANJE PROGRAMA SUZBIJANJA OVISNOSTI O DROGAMA - Poglavarstvo Zagrebačke županije prihvatilo je godišnje izvješće Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe opojnih droga o provedbi Nacionalne strategije. Zahvaljujući izvješću dobiven je uvid u sociodemografsku sliku na području cijele države, te se poduzimaju dodatne akcije u smislu prevencije, smanjenja šteta i resocijalizacije ovisnika. U Zagrebačkoj županiji u 2007. godini  302 osobe su liječene zbog ovisnosti, 219 ih je registrirano zbog opijatske ovisnosti, pa se govori o relativno stabilnoj situaciji u usporedbi s prethodnom godinom. Za provedbu preventivnih programa Županija je prošle godine izdvojila 232 tisuće kuna, a s njihovom realizacijom nastavlja i u ovoj godini.

GRAND PRIX ZA KUD BEDEKOVČINA - KUD Bedekovčina osvojilo je Grand Prix u kategoriji ženskih vokalnih grupa na međunarodnom folklornom festivalu  "Sofia Spring 2008.", koji je održan u glavnom bugarskom gradu Sofiji. Ovaj 4. po redu Festival organizirala je Europska organizacija za razvoj kulturnih odnosa u suradnji s bugarskim Ministarstvom kulture. Društva su sudjelovala u plesnim, vokalnim i instrumentalnim izvedbama te na taj način predstavila folklor svojih regija. Osim KUD-a Bedekovčina, hrvatsku kulturnu baštinu i folklor predstavljala su još i društva iz Pitomače, Đakova i Krapinskih Toplica, a sveukupno je sudjelovalo 25 ansambala iz zemalja svijeta.

IZLOŽBA UZ DAN BIOLOŠKE RAZNOLIKOSTI I ZAŠTITE PRIRODE - Povodom obilježavanja Međunarodnog dana biološke raznolikosti i Dana zaštite prirode u Republici Hrvatskoj, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Krapinsko-zagorske županije organizira izložbu fotografija o Velebitu, autora i velikog zaljubljenika u tu planine, Ante Vukušića. Izložbu će danas u 18,00 sati u Gradskoj knjižnici u Krapini otvoriti županica Sonja Borovčak, a u sklopu otvorenja bit će održana i multimedijalna prezentacija Nacionalnog parka Sjeverni Velebit.

«RAZLIČITOSTI NAS POVEZUJU» - U Domu kulture u Ivanić Gradu od 19,00 sati bit će održano predavanje i radionica na temu «Različitosti nas povezuju» uz Svjetski dan kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj.

KREATIVNA RADIONICA ZA DJECU - U sklopu svibanjskih događanja u Zaboku, gradsko Društvo Naša djeca danas organizira kreativnu radionicu za djecu, koja će biti održana u zabočkoj Gradskoj knjižnici s početkom u 17 sati.

SUSRETI PUHAČKIH ORKESTARA U Hruševcu Kupljenskom od 23. do 25. svibnja u organizaciji tamošnjeg istoimenog KUD-a bit će održani 11. susreti puhačkih orkestara, KUD-ova i domaćih muzičkih sastava. Program počinje u petak u 17,00 sati nastupom dječjih folklornih skupina i pjevačkih zborova. Puhački sastavi i muzički sastavi koncert će održati u nedjelju od 17,00 sati.

«VELIČA DUŠA MOJA GOSPODINA» - U Duhovno obrazovnom centru Lužnica u Zaprešiću od 23. do 25. svibnja bit će održan seminar pod nazivom «Veliča duša moja Gospodina».

PROMOCIJA ZBORNIKA ZABOČKE ŽUPE - Na sutrašnji blagdan Tijelova, u Zaboku će ujedno biti obilježen i 22. svibanj, blagdan Svete Jelene Križarice te Dan Grada.  Sveta misa u zabočkoj župnoj crkvi i tijelovska procesija bit će održana sutra, s početkom u 18 sati. Tijekom mise bit će upriličena promocija prigodnog izdanja zbornika o 350 godina zabočke župe, uz nastup ženskog vokalnog sastava Kirijales. Središnja svečana proslava 350. obljetnice župe Svete Jelene Križarice i Dana Grada Zaboka bit će održana ove nedjelje, a euharistijsko slavlje predvodit će kardinal Josip Bozanić.

HUMANITARNI KONCERT ZA LOVRU TOMAŠKOVIĆA – Forum mladih SDP-a Veliko Trgovišće ove nedjelje s početkom u 20 sati  u tamošnjem Domu kulture organizira humanitarni koncert na kojem će nastupiti Puhački orkestar Mrzlo Polje i Mažoretkinje iz Dubrovčana. Sav prihod od koncerta namijenjen je obitelji osmogodišnjeg Lovre Tomaškovića iz Velikog Trgovišća koji boluje od spinalne mišićne atrofije i živi na respiratoru.

KNJIŽEVNA VEČER U VELIKOM TABORU – Društvo «Veliki Tabor» iz Desinića, Hrvatska udruga «Muži zagorskog srca» i Matica Hrvatska ogranak Zabok ovog petka organiziraju književnu večer u dvorcu Veliki Tabor, u sklopu koje će biti održana promocija romana «Čuvar» autorice Gordane Kokanović Krušelj. U glazbenom dijelu programa nastupaju učenici Osnovne Škole «Đure Prejca» iz Desinića. Početak je u 19 sati.

REVIJALNA SMOTRA PUHAČKIH ORKESTARA U ZABOKU – u organizaciji Gradskog puhačkog orkestra Zabok sutra će na središnjem gradskom Trgu Ksavera Šandora Gjalskog u Zaboku biti održana revijalna smotra puhačkih orkestara. Na smotri će, uz domaćine, nastupiti puhački orkestri i limena glazba iz Špičkovine, Prosenika, Pačetine, Selnog, Mrzlog Polja te Lučkog. Program počinje u 16 sati.

SPORT - U šibenskom Solarisu danas je počelo finale hrvatskog kupa u šahu. Među 30 klubova u vrlo jakoj konkurenciji, Krapinsko-zagorsku županiju zastupa Šah klub Polet iz Zaboka koji je u prvom kolu dobio ujednačenu momčad Splita. Za Zabok nastupaju Zdravko Zelić, Ivan Bočkaj, Mirko Janković i Mladen Kurečić. Pobjednik Međimurske županije, ekipa Stridona iz Štrigove, u prvom kolu igra protiv Rijeke, a u međimurskom sastavu su braća Mario i Saša Vidović, Mladen Trbojević, Roland Tomašić, Branko Resman i Brigita Štabler. Pobjednik Varaždinske županije, ekipa Varaždina, u prvom kolu igra protiv Vinogradara iz Kneževih vinograda. Za Varaždince igraju Marko Makaj, Ladislav Halaš, Tihomir Car, Goran Šegović i Ratko Novak. Pobjednik Zagrebačke županije, ekipa Samobora, u prvom kolu dobila je Đuru Đakovića iz Slavonskog Broda. Za Samobor igraju Jan Zamostny, Damir Mihalinec, Ivo Jelečević i Tomislav Bartaković.


zagorje.hr Vijesti Radija KAJ - ponedjeljak, 19.5. 2008.
STEČAJ ZLATARBISTRIČKOG ELCONA
- Direktor zlatarbistričkog Elcona Zdravko Benčić u četvrtak je podnio zahtjev za pokretanje stečaja poduzeća. Razlog za to je blokada računa, odnosno nemogućnost podmirivanja obaveza poduzeća, čiji je program restrukturiranja u kojeg su i uprava i radnici polagali nade, odbačen. Radnici koji nisu dobili plaće četiri mjeseca, od Agencije za namirivanje potraživanja trebali bi primiti tri plaće i pedeset posto otpremnine, jer iz drugih osnova neće se moći namiriti budući su pokretnine i nekretnine poduzeća pod hipotekom.

KREĆE PROJEKT AUTOHTONIH PROIZVODA ZAGREBAČKE ŽUPANIJE Zagrebačka županija krenula je s realizacijom projekta «Utvrđivanje i gospodarsko vrednovanje autohtonih proizvoda, sorata i pasmina na području Zagrebačke županije». Projekt će izraditi Agronomski fakultet iz Zagreba, a vrijednost mu je 68 tisuća kuna. Cilj je identificirati te odabrati listu perspektivnih tradicijskih županijskih proizvoda te predložiti mjere kojima će se poticati njihova proizvodnja.

POTPORE ZA PODUZETNIKE POČETNIKE - S ciljem poticanja razvoja poduzetništva, Zagrebačka županija ove će godine dodijeliti 250 tisuća kuna bespovratnih potpora za početak poslovanja poduzetnika. Za uvođenje i primjenu novih metoda poslovanja i upravljanja, standarda kvalitete i certificiranje bit će dodijeljeno još 200 tisuća kuna bespovratnih sredstava. Natječaji će biti raspisani krajem svibnja.

SALONSKO KOLO ZAGORSKIH MATURANATA – Ove srijede, na Dan maturanata, maturanti će u više hrvatskih županija, pa tako i u Krapinsko-zagorskoj, plesati „Hrvatsko salonsko kolo“. Riječ je o nacionalnom plesu, nastalom za vrijeme Hrvatskog narodnog preporoda na inicijativu ljudi iz Ilirskog pokreta. U Krapinsko-zagorskoj županiji u projekt je uključeno šest od devet srednjih škola.

MATURANTI SLAVE - Maturanti srednjih škola i ove će godine proslaviti završetak škole. Školska godina za njih završava u srijedu, te će oni slaviti tog dana te u nešto manjoj mjeri u petak. Na mjestima gdje se očekuje okupljanje maturanata policijski službenici u suradnji s nadležnim inspekcijskim službama posebnu će pozornost usmjeriti na zaštitu sigurnosti maturanata, građana i svih sudionika u prometu te na sprečavanje izvršenja kaznenih djela, remećenja javnog reda i mira.

SAJAM POVRĆA - Zagorski povrćari pripremaju prvi Sajam povrća, koji bi trebao, pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, biti održan prvog vikenda u rujnu. Sajam će biti organiziran s ciljem promocije domaćih proizvoda i prerađevina, kao i sorata povrća i voća. Naime, zagorski povrćari smatraju kako bi se ljudi trebali upoznati s domaćim povrćem te spoznati razlike u odnosu na ono koje u Hrvatsku stiže iz dalekih zemalja.

ISCJELJENJE I POMOĆ DUHOVNIM PUTEM - Međunarodno udruženje „Krug prijatelja Brune Gröninga“ organizira u Krapini informativno predavanje na temu „Iscjeljenje i pomoć duhovnim putem pomoću učenja Brune Gröninga“. Predavanje će biti održano danas u 18,00 sati u Pučkom otvorenom učilištu.

DOK NAS SMRT NE RASTAVI - U velikogoričkoj dvorani Gorica večeras od 20,00 sati može se pogledati predstava «Dok nas smrt ne rastavi» Satiričnog kazališta «Kerempuh» iz Zagreba.

KONCERT UČENIKA U Domu kulture u Ivanić Gradu sutra će biti održan završni koncert učenika Osnovne glazbene škole «Milka Trnina». Početak je u 19,00 sati.

KONCERT UČENIKA SAMOBORSKE GLAZBENE ŠKOLE - Učenici Gudačkog odjela Glazbene škole Ferdo Livadić, održat će večeras u 19 sati i 30 minuta koncert u samoborskoj galeriji Prica.

IZLOŽBA DJEČJEG FORUMA «SMAJLIĆI» - U sklopu Svibanjskih svečanosti u Zaboku, članovi Dječjeg foruma «Smajlići», koji djeluje unutar zabočkog Društva Naša djeca, pripremili su izložbu svojih radova pod nazivom «Kako žive djeca u svijetu». Izložba je otvorena do 25. svibnja.

VITEŠKI TURNIR U GORNJOJ STUBICI -  Muzej Seljačkih buna 14. lipnja u Dvorcu Oršić organizira tradicionalni, 8. po redu Viteški turnir. Kao i prijašnjih godina, posjetitelji će moći vidjeti atraktivne borbe vitezova na konjima i na tlu, napad na tvrđavu, prezentacije tradicijskih obrta, te kazališne predstave i radionice. Cijena ulaznice za odrasle bit će 50, a za djecu 20 kuna.

SPORT - Trinaestogodišnja Zabočanka Lucija Sedlar postigla je fantastičan uspjeh  na Prvom Svjetskom kuglačkom kupu koji je održan u Zadru u kadetskoj konkurenciji do 14 godina, gdje je osvojila drugo mjesto. Lucija je u finale među najboljih osam ušla sa sedmim rezultatom, a onda je u finalnom nastupu na kuglani Mocire srušila za drugo mjesto 528 drva. Na prvom mjestu njezina vršnjakinja Srpkinja Milana Pavlić porušila je 24 drva više. Treća, Čehinja Karolina Doubkova srušila je 521 drvo.

U 33. kolu Treće hrvatske nogometne lige Zapad Vrapče je pobijedilo Lučko 1:0, Lokomotiva je na gostovanju pobijedila Novalju 4:3, Rudeš je pao u Vrbovcu sa 3:0. Radnik iz V.Gorice izgubio je u Puli od Istre sa 3:1, dok je spasonosne bodove za opstanak HAŠK osvojio pobjedom u Labinu nad Rudarom sa 2:1. Na vrhu, kolo prije kraja, Karlovac na prvom mjestu ima 84 boda, a na drugom mjestu je Lokomotiva sa 83.

U 33. kolu Treće hrvatske nogometne Istok u međimurskom mjesnom derbiju podjela bodova - Nedelišće – Čakovec 2:2,  a u Varaždinu: Sloboda – Koprivnica 3:1. Prvo je Suhopolje sa 67, Nedelišće je četvrto sa 58, Čakovec je četrnaesti sa 43, dok je zadnja Sloboda sa 11 bodova.

U 28. kolu Četvrte Hrvatske nogometne lige Središte Podskupina A u Krapini: Zagorec – Klanjec 3:1, u Zagrebu: Trnje – Mladost (Zabok) 5:0, Dubrava – Schiedel 7:0, Ponikve – Sloga Gredelj 0:2, Maksimir – Tekstil Ravnice 0:0, Kustošija – Špansko 0:0, ZET – Croatia «78» 4:0, Tondach – Ogulin 2:0. Prvi je Maksimir sa 65 bodova. Zagorec je sedmi sa 42, Tondach je deveti sa 35, Klanjec je dvanaesti sa 31, Mladost je četrnaesta sa 23, a Schiedel je zadnji šesnaesti sa 11.

U 32. kolu Četvrte hrvatske nogometne lige Središte Podskupina B novi uspjeh Samoboraca; Samobor – Stupnik 3:2, u Petrinji: Mladost – Laduć 3:0, u Bedenici: Strmec – Frankopan 4:2, Zelina – Udarnik 4:0 i u Glini: Banovac – Bistra 1:6. Vodi sisački Metalac sa 71 bodom, a pritišće ga Samobor sa 69, dok je Zelina treća sa 67. Laduč je šesti sa 59, Bistra je deveta sa 46, Strmec je dvanaesti sa 42, Stupnik je petnaesti sa 34, dok je s istim brojem bodova Udarnik iz Kurilovca na šesnaestom mjestu.    


zagorje.hr Vijesti Radija KAJ - petak, 16.5. 2008.
GODIŠNJI OBRAČUN UPRAVE ZA CESTE ZAGREBAČKE ŽUPANIJE
– Na jučerašnjoj sjednici Poglavarstva Zagrebačke županije prihvaćen je godišnji obračun Uprave za ceste za 2007. godinu. Prihodi su iznosili 89 milijuna kuna, a rashodi 91 milijun i 300 tisuća kuna. Prihodi su za 2% veći, a rashodi 4% veći od planiranog, što je rezultat pokrivanja manjka iz prethodnih godina. Najviše sredstava, oko 40 milijuna kuna, utrošeno je na redovno održavanje županijskih i lokalnih cesta, na pojačano održavanje 30 milijuna, te ostatak sredstava na sanaciju mostova, projektiranje i otplatu kredita.

DECENTRALIZIRANA SREDSTVA ZA POTREBE U ŠKOLSTVU - Hrvatska Vlada donijela je odluku o raspodjeli decentraliziranih sredstava u prosvjeti za 2008. godinu. Krapinsko-zagorska županija za javne potrebe u osnovnom školstvu dobila je 30 milijuna i 500 tisuća, dok je za potrebe u srednjim školama dobila 14 milijuna i 200 tisuća kuna.

KRAKOMU PRIJETI BLOKADA - Na ovotjednoj sjednici krapinskog Gradskog vijeća najviše je bure izazvala rasprava o dugovima Krakoma, koji su zaključno sa 16. siječnjem ove godine iznosili više od 26 milijuna kuna. Krapinski gradonačelnik Josip Horvat najavio je otvaranje tvrtke-kćeri koja će preuzeti građevinske radove, kako bi se smanjili dugovi koji su se nagomilali raznim kreditima od 2003. do 2006. godine. Međutim, kako ističe Horvat, najveći su problem dugovi prema dobavljačima, čija bi sve češća potraživanja mogla dovesti do blokade računa. Krakomova tvrtka-kćer, koja je kako se čini jedina slamka spasa za to poduzeće, bit će osnovana do listopada ove godine, kako bi s 1. siječnjem 2009. godine mogla početi s radom

DANI DR. FRANJE TUĐMANA - U sklopu obilježavanja Dana općine Veliko Trgovišće i 86. obljetnice rođenja prvog hrvatskog predsjednika, dr. Franje Tuđmana, danas je u Velikom Trgovišću počeo jednodnevni stručni znanstveni skup «Dani dr. Franje Tuđmana – Hrvati kroz stoljeća». Među predavačima su Đuro Vidmarović, Zlatko Matijević, biskup Mile Bogović, Ivan Balta, Jure Krišto, akademik Petar Strčić, Željko Karaula, Marija Magdić i drugi. Po završenim izlaganjima bit će prikazan kratkometražni film o dr. Franji Tuđmanu, režisera Jakova Sedlara.

MATURANTI SLAVE - Maturanti srednjih škola i ove će godine proslaviti završetak škole uz održavanje proslave pod nazivom «Dan maturanata». Maturantima školska godina završava u srijedu 21. svibnja, te će završetak škole proslaviti tog dana te u nešto manjoj mjeri u petak, 23. svibnja. Na mjestima gdje se očekuje okupljanje maturanata policijski službenici u suradnji s nadležnim inspekcijskim službama posebnu će pozornost usmjeriti na zaštitu sigurnosti maturanata, građana i svih sudionika u prometu te na sprečavanje izvršenja kaznenih djela, remećenja javnog reda i mira.

ZBOROVANJE SAVEZA IZVIĐAČA HRVATSKE – Odred izviđača „Kalnik“ Križevci organizira 5. zborovanje Saveza izviđača Hrvatske, koje traje od danas do nedjelje. Križevce će pohoditi otprilike 1.500 sudionika iz čitave zemlje, a pod motom „(Do) Živimo dah prošlosti“ bit će održani sportski susreti, izviđačka olimpijada te brojne igre poletaraca. Glavni pokrovitelj zborovanja je Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, supokrovitelji su Grad Križevci i Koprivničko-križevačka županija, dok će medijski sve popratiti Radio Kaj.

NOVA IZLOŽBA U KRAPINSKOJ GALERIJI - U Galeriji grada Krapine sinoć je otvorena izložba slika autorice Zdenke Pozaić. Ona je dosad imala 50 samostalnih izložbi i sudjelovala na više od 300 skupnih u zemlji i inozemstvu. Krapinskoj publici predstavlja se sa 50 kolaža iz ciklusa Stablo-ljestve i Znak K 33. Izložba je otvorena do kraja mjeseca.

IZLOŽBA CVJETNIH KOMPOZICIJA – Danas u 19,00 sati u Pučkom otvorenom učilištu u Krapini bit će otvorena izložba cvjetnih kompozicija pod nazivom „Pjesme ljubavi i smrti“. Autorica izložbe je Vesna Gruica, koja je sudjelovala na samostalnim i skupnim izložbama u Hrvatskoj, Njemačkoj i Austriji. Izložba će biti otvorena do kraja svibnja.

KONCERT ZA ROG I KLAVIR - U velikogoričkoj dvorani Galženica večeras od 20,00 sati koncert za rog i klavir održat će Sibylle Mahni i Mia Elezović.

VITEŠKI TURNIR SVETA HELENA - Ovog vikenda u Svetom Ivanu Zelini bit će održan Viteški turnir Sv. Helena. Posjetitelje očekuju brojni sadržaji -  Sajam starih obrta, viteški turnir za nagradu Zrinskih, srednjevjekovna kuhinja, kazališne predstave, prikaz života vitezova te zabavni program žonglera i gutača vatre. Program počinje sutra od 14,00, a u nedjelju od 10,00 sati.

ZAPREŠIĆKI GLAZBENI SALON Sutra će u dvorani Pučkog otvorenog učilišta u Zaprešiću, u sklopu Zaprešićkog glazbenog salona, biti održan koncert na glasoviru. Nastupit će Borut Vidošević. Na programu su djela Chopina i Beethovena, a koncert počinje u 19,30 sati.

DAN BIOLOŠKE RAZNOLIKOSTI U organizaciji Osnovne škole «Ljubo Babić» na Strossmayerovom trgu u Jastrebarskom  sutra od 9,00 sati bit će održana edukativna promocijska aktivnost na temu očuvanja biološke raznolikosti jaskanskog kraja.

«ZVUKOTERAPIJA - DOBRE VIBRACIJE ZA DUŠU I TIJELO» - U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana muzeja te u sklopu edukativno muzejske igre Original, ove nedjelje u Etnografskom muzeju u Zagrebu od 11,00 sati bit će održana promocija priručnika «Zvukoterapija – dobre vibracije za dušu i tijelo».

DAN GRADA SVETE NEDELJE -  Povodom Dana grada Svete Nedelje, Gradsko vijeće Svete Nedelje održat će sutra u 10 sati u Društvenom domu Strmec svečanu sjednicu. U sklopu proslave, od 18 sati i 30 minuta na Trgu Ante Starčevića u Svetoj Nedelji, nastupit će svetonedeljski KUD-ovi, plesni klub Balans, Svetonedeljske mažoretkinje, Kuburaško društvo Gromovnik i Marko Jašek, a glazbeni gosti su Slavonske lole. Tamo će u 17 sati početi i sajam na kojem će biti izloženi suveniri i domaća tradicionalna jela svetonedeljskog kraja, a organizatori su za sve posjetitelje osigurali besplatan gulaš, fiš i pivo.

PLANINARSKI POHOD SAMOBORSKIM GORJEM - Hrvatsko planinarsko društvo "Japetić" iz Samobora ove godine slavi 85. godišnjicu, pa je ovogodišnji treći pohod posvećen devetorici osnivača i nosi naziv "Tragom osnivača". Okupljanje je u nedjelju, 18. svibnja ispred prostorija Društva, od kuda se u 9 sati kreće prema Vrhovčaku i Medjama, uz predavanje o nastanku tog geomorfološkog fenomena. U kleti obitelji Belak na Gradišću, gdje se 1923. godine začela ideja o osnutku Društva, planinari će položiti vijenac na spomen ploču. Put dalje vodi do EKO centra Slani Dol, Parka prirode Žumberak-Samoborsko gorje i Cerinskog vira, a završava u Šoićevoj kući.

MEĐUNARODNI DAN MUZEJA U SAMOBORU - Samoborski muzej pripremio je uz Međunarodni dan muzeja niz događanja. Obilježavanje počinje sutra u 11 sati u Otvorenoj galeriji u Starogradskoj ulici otvaranjem Likovne kolonije «Ljeto u Samoboru», na kojoj će biti izrađena grafičko-pjesnička mapa, 7 linoreza na temu 7 samoborskih kajkavskih pjesama. U nedjelju od 9 do 18 sati u Muzeju će biti izložen kronološki prikaz najvažnijih predmeta za povijest Samobora, a u 18 sati bit će predstavljena zbirka haiku poezije Ljubice Braja «Mirisna Kiša». U Otvorenoj galeriji u 11 sati bit će otvorena izložba Dragutina Grgasa i Stjepana Balje. U Domu zdravlja bit će postavljena izložba «Samoborski muzej 2007.», a u Turističkoj zajednici izložba suvenira Samoborskog muzeja.

ZAPALILO SE  POLICIJSKO VOZILO -  U mjestu Andraševec jučer oko 15 sati, tijekom vožnje je iz još neutvrđenih razloga, došlo do požara na novom terenskom vozilu u vlasništvu Ministarstva unutarnjih poslova vrijednom oko pola milijuna kuna. U požaru su dva policijska službenika Policijske uprave Krapinsko-zagorske zadobila lake tjelesne ozljede.

KAMIONOM NAGAZIO PJEŠAKA -  u mjestu Ravno Brezje jučer je došlo do prometne nesreće gdje je jedna osoba zadobila lakše tjelesne ozljede. Do nesreće je došlo kad je 25-godišnji vozač teretnog vozila, neoprezno se kretajući unatrag, stražnjom stranom vozila udario 53-godišnjeg pješaka.


zagorje.hr Vijesti Radija KAJ - četvrtak, 15.5. 2008.
POŽAR U ZABOČKOJ REGENERACIJI
-  Noćas u 03,50 sati Zagorska javna vatrogasna postrojba u Zaboku primila je dojavu da je u tvornici Regeneracija izbio požar u hali za proizvodnju filčeva. Požar je ugašen u 5,30 sati, a u gašenju su, osim Zagorske javne vatrogasne postrojbe, sudjelovala i Dobrovoljna vatrogasna društva Zabok i Špičkovina sa 20 vatrogasaca, od kojih je jedan lakše ozlijeđen, dok ljudskih žrtava nije bilo.  Zahvaljujući pravovremenoj intervenciji radnika, kojih je u trenutku požara bilo četiri u hali te vatrogasaca, nije došlo do većih oštećenja linije. Kako je izjavio direktor Regeneracije Anđelko Švaljek, šteta je znatno manja od očekivane i iznosi oko 15 tisuća eura. Obavljenim policijskim očevidom utvrđeno je da je uzrok požara trenje metalnog bubnja i tekstilnih vlakana u komori otprašivača na liniji rada za proizvodnju filca.

IZMJENE U UGOVORU O PROVEDBI PROJEKTA STUBAKI - Poglavarstvo Krapinsko-zagorske županije na jučerašnjoj je sjednici prihvatilo prijedlog izmjena dviju točaka Ugovora o provedbi projekta Stubaki.  Promjene su napravljene u skladu sa zaključcima županijske Skupštine od 15. travnja, kad je održana velika rasprava na temu Stubaka. Jedan od zaključaka bio je i taj da privatni partner u projektu, Koncern Sunce, dionice u temeljnom kapitalu zamijeni  gotovinom, i to u iznosu od 21 milijun kuna, čime je privatni partner u projekt  ukupno unio 51 milijun kuna temeljnog kapitala. Dodana je i točka koja definira da će u slučaju ulaska Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju u projekt, konačni odnos udjela Županije i privatnog partnera biti određen na način da se uskladi osnovna vrijednost Bolnice i iznos ukupnih ulaganja privatnog partnera.

ZAGREBAČKA ŽUPANIJA POMAŽE UDRUGU ZA AUTIZAM - Sporazum o partnerstvu na provođenju projekta «Stanovanje uz podršku za odrasle osobe s autizmom» zagrebačke Udruge za autizam prihvatili su članovi Poglavarstva Zagrebačke županije. Kako je spomenuta Udruga trebala dokumentaciju priložiti za natječaj Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi za darovnice do 20. travnja, zagrebački župan Stjepan Kožić potpisao je sporazum obzirom da Županija već pomaže ovu udrugu i spomenuti projekt. Svrha projekta je osiguravanje stambenog prostora za šest odraslih osoba s autizmom, a radi se o prostoru napuštene područne osnovne škole s pripadajućim zemljištem u Mostarima u vrbovečkom kraju koji je time dan na 30 godina korištenja. Procijenjena vrijednost nekretnine iznosi 660 tisuća kuna.

ZAGORSKI POLJOPRIVREDNICI NEZADOVOLJNI - Zagorski poljoprivrednici uključeni u Savez poljoprivrednih udruga Krapinsko-zagorske županije, nezadovoljni su radom nadležnog Ministarstva poljoprivrede, jer ove godine još uvijek nisu objavljeni redovni natječaji za poljoprivrednike. Kako navode, prošle godine u ovo vrijeme natječaji su već i završili, a zbog pomaknutih rokova za nekoliko se mjeseci pomiču svi planovi te aktivnosti. Inače, preko Saveza poljoprivrednici žele sudjelovati u kreiranju poljoprivredne politike na nivou Županije, pa i šire. Također smatraju da će udruženi lakše doći do svojih prava i uspostaviti ravnomjerno raspoređivanje sredstava.

TRIBINA O IMIDŽU DNEVNIH NOVINA - Na „Medijskom četvrtku“ danas u 19,00 sati u Novinarskom domu u Zagrebu, novinari, medijski stručnjaci, javni djelatnici, građani i studenti razgovarat će o tome kako javnost doživljava dnevne novine, kakav je njihov imidž i jesu li naklade adekvatan pokazatelj vrijednosti novina.

ZAVRŠAVA SEZONA GRIJANJA U SAMOBORU - Sezona grijanja u Samoboru završava idućeg četvrtka, izvjestili su iz HEP-Toplinarstva. S obzirom da je zima bila hladnija od prethodne, od rujna je isporučeno oko 30% više ogrjevne topline, što se odrazilo i na račune građana, koji su u prosjeku bili viši za 16%. HEP-Toplinarstvo od četvrtka počinje s remontom svojih postrojenja, a građane podsjeća da što prije obave pripreme kućnih instalacija za sljedeću sezonu grijanja.

DAN OTVORENIH VRATA SREDNJE ŠKOLE PREGRADA - Srednja škola Pregrada danas od 16,30 sati organizira Dan otvorenih vrata za učenike osmih razreda i njihove roditelje, kao i za sve ostale zainteresirane građane. Osim razgledavanja škole, posjetitelji će moći razgledati različite izložbe i radove koje su učenici Srednje škole Pregrada pripremali tijekom ove školske godine. Tradicionalno, uz Dan otvorenih vrata u 18,00 sati bit će održana revijalna utakmica juniora Rukometnog kluba Zagreb i rukometnog kluba Srednje škole Pregrada.

NA ZAGORSKIM CESTAMA MANJE PROMETNIH NESREĆA - U prva četiri mjeseca ove godine na prometnicama Krapinsko-zagorske Županije evidentirane su 332 prometne nesreće, što je za 31 nesreću manje nego u istom razdoblju prošle godine. S nastradalim osobama evidentirane su 122 nesreće, a smrtno je stradalo šest osoba, što je za tri osobe ili 33,3 posto manje nego u istom razdoblju lani. S obzirom da je aktivnost policije samo jedan od faktora koji utječu na smanjenje broja prometnih nesreća i njihovih posljedica, iz Policijske uprave Krapinsko-zagorske apeliraju na sve sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih propisa.

KONCERT ZA TRUBU I ORGULJE - U velikogoričkoj crkvi Blažene djevice Marije u sklopu 2. brass festivala večeras od 20,00 sati koncert za trubu i orgulje održat će Laura Vukobratović i Edmund Borić- Andler.

PREDSTAVLJANJE PAVIČIĆEVE KNJIGE Sutra u maloj dvorani zaprešićkog Pučkog otvorenog učilišta bit će predstavljena knjiga Josipa Pavičića «Ponedjeljak ujutro». Početak je u 19,30 sati.

BELA RACA U Centru za kulturu Jastrebarsko sutra od 20,00 sati može se pogledati predstava «Bela raca» jaskanskog Gradskog kazališta.

«STO LICA SUVREMENOG SIROMAŠTVA» - Od sutra do nedjelje u Duhovno-obrazovnom centru Lužnica bit će održan seminar na temu «Sto lica suvremenog siromaštva».

U ETNOGRAFSKOM «DAN DJEČAKA» - Ove subote u zagrebačkom Etnografskom muzeju u suradnji sa Veleposlanstvom Japana bit će obilježen tradicionalni japanski praznik Dan dječaka. Posjetitelji će moći čuti povijesnu kratku priču obilježavanja dana dječaka, vidjeti Kendo borbu, slušati Haiku poeziju zagrebačkih učenika te sudjelovati u origami radionici. Početak programa je u 11,00 sati.

PETROVSKO U OČIMA SLIKARA - Općina Petrovsko kao generalni pokrovitelj, u suorganizaciji s Udrugom Kaj Petrovsko i Likovnim društvom Ernest Tomašević iz Krapine, organizira Prvu likovnu koloniju pod nazivom „Petrovsko 2008. u očima slikara“. Svrha kolonije je stvaranje fundusa slika koje će biti izložene u prigodi proslave Dana općine i župe Petrovsko, uoči blagdana Svetog Petra i Pavla, zaštitnika Općine. Likovna kolonija će biti održana ove subote, a samo otvorenje je u 9,45 sati.

PROMOCIJA ČASOPISA „HRVATSKO ZAGORJE – Društvo „Kajkaviana“ sutra, s početkom u 19 sati, u Stubičkom Golubovcu organizira predstavljanje najnovijeg broja časopisa za kulturu „Hrvatsko zagorje“. Novi broj posvećen je području Donje Stubice uz skoro obilježavanje 800. obljetnice prvog pisanog spomena Stubice.


zagorje.hr Vijesti Radija KAJ - srijeda, 14.5. 2008.
PREMIJER SANADER U VELIKOM TRGOVIŠĆU
-  Predsjednik HDZ-a i hrvatski premijer dr. Ivo Sanader danas je u Velikom Trgovišću svečano otvorio obnovljenu, 118 godina staru školu, koju je u svojem rodnom mjestu pohađao prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman. Na mjestu prekrasnog zdanja još prije godinu dana stajala je oronula stara škola, koja je obnovljena u nepunih godinu dana zahvaljujući Zakladi hrvatskog državnog zavjeta i brojnim donatorima. Prema riječima premijera Sanadera, spomen škola ispunit će u potpunosti svoju zadaću, jer su  žitelji Velikog Trgovišća u njoj dobili i dugo očekivanu knjižnicu. Premijer Sanader  je također u svojem obraćanju mnoštvu okupljenom pred obnovljenom školom istaknuo da će Vlada znati odgovoriti  na najnovije izazove koji su pred njom, a to su rast cijene nafte i očekivani rast cijene hrane.

IZMJENE U UGOVORU O PROVEDBI PROJEKTA STUBAKI - Poglavarstvo Krapinsko-zagorske županije na danas održanoj sjednici prihvatilo je prijedlog promjena dviju točaka Ugovora o provedbi projekta Stubaki.  Promjene su napravljene u skladu sa zaključcima županijske Skupštine od 15. travnja, kad je održana velika rasprava na temu Stubaka. Jedan od zaključaka bio je i taj da privatni partner u projektu, Koncern Sunce, dionice u temeljnom kapitalu zamijeni  gotovinom, i to u iznosu od 21 milijun kuna. Izmjenom je također radnicima Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju omogućeno da sami odluče žele li da Bolnica uđe u projekt.

POMOĆ U KUĆI - U Krapinsko-zagorskoj županiji 16,4% stanovništva starije je od 65 godina. Kako bi im se pomoglo, a posebice onima koji žive sami, Centar za socijalnu skrb Donja Stubica već neko vrijeme provodi program "Pomoć u kući" zahvaljujući kojem na adrese tridesetoro starih, nemoćnih i bolesnih stanovnika stubičkog kraja donjostubička tvrtka Bagatela svakodnevno dostavlja tople obroke. Jelovnik je prilagođen potrebama starijih osoba, a cijena obroka s dostavom iznosi 22 kune. Ministarstvo zdravstva pokriva 20 kuna od cijene obroka, a preostale dvije kune plaćaju Krapinsko-zagorska županija, te općine i gradovi.

UKRAŠAVANJE VARAŽDINA - Postavljanjem cvjetne košarice na  Korzu, danas je započelo ukrašavanje Varaždina za koje će biti izdvojeno preko pola milijuna kuna, a sve sa ciljem da Varaždin i ove godine potvrdi svojih sedam uzastopnih titula najuređenijeg grada u kontinentalnoj Hrvatskoj. Prvu cvjetnu košaricu postavili su zamjenica gradonačelnika španjolskog grada Sabadella Montserrat Capdevila Tatche i varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok. Ukupno će biti postavljeno 663 cvjetnih košarica s više od 4000 cvijetova, a na različitim lokacijama bit će uređeno i pet cvjetnih skulptura.

„BETONKA“ TEK NAKON LJETA - Dužnosnici Hrvatskih cesta najavili su da do 1. lipnja neće biti  završeni radovi na betonskoj državnoj cesti između Samobora i Svete Nedelje, već je rok sredina srpnja. Međutim, zbog zahtjeva Samobora i Svete Nedelje za dodatnim radovima, od priključaka fekalne kanalizacije i kružnog toka u Svetoj Nedelji do semafora u Svetoj Nedelji i Samoboru, za promet bi popularna "betonka" trebala biti otvorena tek nakon ljeta, prije početka nove školske godine.

IZABRANI ČLANOVI ŽUPANIJSKOG SAVJETA MLADIH - Na posljednjoj sjednici članovi Skupštine Zagrebačke županije imenovali su 13 članova Savjeta mladih. Od 29 predloženih kandidata to su: Dario Maričić, Robert Aušperger, Srna Krtak, Sandra Starjački, Maja Kranjec, Tomislav Lepesić, Tomislav Lukšić, Ivana Bakšić, Sandra Stojšić, Tin Bregović, Luka Gudić, Sanja Horvat i Maja Jenei.

ZAPOČELA ISTRAŽIVANJA ZAGORSKE STRANE IVANŠČICE - Nakon detaljnih istraživanja Ravne gore, koncem prošlog tjedna Hrvatsko biospeleološko društvo započelo je sa istraživanjima zagorske strane Ivanščice. Kao uvod u istraživanje održano je prigodno predavanje o toj temi, na kojem je bilo govora o endemima i fauni brojnih pronađenih špilja i jama, bunara i pukotina, na temelju kojih se radi detaljna speleološka karta Hrvatske. Također, istaknuto je kako će se u budućnosti napraviti i katastar speleoloških objekata Krapinsko-zagorske županije, a do sad se pokazalo da je Ivanščica interesantno područje, jer 25% speleoloških objekata pronađenih u ovom području govori o velikom potencijalu.

„KAKO SAČUVATI ZDRAVU OBITELJ“ - Povodom obilježavanja Međunarodnog dana obitelji, u Krapini je danas održana tribina na temu “Kako sačuvati zdravu obitelj”. Na tribini su sudjelovali predstavnici županijskog Obiteljskog centra, Centra za prevenciju ovisnosti, Centra za socijalnu skrb Krapina i Policijske uprave, a posebna gošća bila je saborska zastupnica Nadica Jelaš, koja je istakla da je osnovni razlog zbog kojeg u današnje vrijeme dolazi do problema u obiteljima raslojavanje društva na bogate i siromašne. No, zaključeno je da se bez obzira na faktore koji utječu na obitelj ne smije zaboraviti na važnost komunikacije i odnosa roditelja prema djeci, jer samo se tako mogu izbjeći konflikti i graditi povjerenje, te u konačnici zdrava obitelj.

JAGODE NA GLAVNOM SAMOBORSKOM TRGU - U sklopu "Seljačke tržnice", manifestacije koju organizira Zagrebačka županija u suradnji s Udrugom proizvođača jagoda Zagrebačke županije "Jagodni prsten" od jučer, na Trgu kralja Tomislava u Samoboru počela je prigodna prodaja jagoda. Jagode samoborskih proizvođača mogu se kupiti na Trgu svakim danom od  9,00 do 19,00 sati, sve do 20. lipnja.

RAZGLEDNICA PRISAROVINE I JASKANSKA VINA - U izložbenom prostoru Turističke zajednice Zagrebačke županije u Preradovićevoj 42 danas je otvorena izložba pod nazivom «Pisarovina», na kojoj je predstavljena razglednica područja općine Pisarovina, inače površinom najveće u Zagrebačkoj županiji. Drugi dio izložbe bio je posvećen jaskanskom vinu, tradiciji te muzejskim eksponatima vezanim uz vinogradarstvo jaskanskog kraja. Izložba ostaje otvorena do 9. lipnja.

MARKOV SAJAM U SREDIŠTU ZAGREBA - Na Trgu bana Jelačića u Zagrebu od sutra do nedjelje bit će održan tradicionalni kulturno-turističko-zabavni program – Sedmi Markov sajam. Sajam koji inače datira iz 1242. godine, pravi je zagrebački povijesno-turistički proizvod koji će ove godine okupiti 80-tak obrtnika tradicijskih i umjetničkih zanata iz Zagreba, Zagrebačke županije, Koprivnice i Sarajeva. Bit će tu i stotinjak kostimiranih dama, kmetova, mušketira, haramija i velmoža koji će stići iz Koprivnice te kraljevski kuhar koji će pripremiti pravu kraljevsku gozbu. Isto tako svojim radovima predstavit će se učenici iz 25 učeničkih zadruga iz cijele Hrvatske.

SAMOBORCI NA PARADI MATURANATA - Samoborski maturanti po prvi put sudjelovat će na manifestaciji "Parada maturanata". Njih 250 će u petak u podne u centru Samobora zajedno zaplesati Straussovu quadrillu te tako postati dio Europe, jer će navedeni ples maturanti  istovremeno plesati na trgovima 70 europskih gradova.

SVIBANJSKE SVEČANOSTI U ZABOKU – U sklopu Svibanjskih svečanosti u Zaboku, gradsko Društvo Naša djeca danas  organizira kreativnu radionicu za djecu. Radionica će biti održana u Gradskoj knjižnici s početkom u 17 sati. U organizaciji Udruge mladih „Mraz“, u 20 sati u zabočkoj Gimnaziji bit će održana predstava „Don Quijote-Bistri vitez od Manche“.

KRIZA ZDRAVLJA SUVREMENOG ČOVJEKA - Danas u 19,00 sati u Osnovnoj školi August Cesarec bit će održano predavanje na temu „Kriza zdravlja suvremenog čovjeka“. Kako je najavljeno, dr. Željko Ćorić govorit će o usvajanju zdravih životnih navika, jer oko 75 % stanovništva umire od kardiovaskularnih bolesti ili različitih vrsta zloćudnih bolesti, koje su najvećim dijelom ovisne o životnim navikama, odnosno rizičnim čimbenicima pojedinaca i nisu neizbježna posljedica starenja.

RELIGIJE SVIJETA - Na Odjelu za djecu i mladež gradske knjižnice Samobor, večeras će u 18,30 sati biti otvorena izložba radova polaznika Keramičarske radionice pri Dječjem vrtiću «Izvor» Samobor, voditeljice Gizele Ulle Kovačić.

«IZ DUHOVNOG PERIVOJA» - Sutra će u Domu kulture u Ivanić Gradu biti održana promocija knjige «Iz duhovnog perivoja» Hrvojke Mihanović-Salopek. O knjizi će govoriti urednica Nives Tomašević, a početak je u 19,00 sati.

PROMOCIJA KNJIGE «FILOZOFIJA I ŽIVOT» - U Gradskoj vijećnici u Zaprešiću sutra od 19,30 sati bit će održana promocija knjige Nikole Skledara «Filozofija i život».

TEŠKA NESREĆA S POGINULOM OSOBOM -  U mjestu Bregi Kostelski kraj Pregrade jučer je u večernjim satima došlo do nesreće u kojoj je 63-godišnjak izgubio život.  Do nesreće je došlo zbog prevrtanja motokultivatora s prikolicom na kojoj su bili natovareni drveni kolci. Nesretni muškarac u trenutku prevrtanja sjedio je na prikolici koja je s teretom pala na njega i u trenutku ga ubila. Očevidom je naknadno utvrđeno da je 44-godišnji vozač motokultivatora bio pod utjecajem alkohola, te će protiv njega biti podnijeta kaznena prijava.


zagorje.hr Vijesti Radija KAJ - utorak, 13.5. 2008.
ZAGREBAČKA ŽUPANIJA TRAŽI DODATAN PREGLED AUTOBUSA
- Na prošlotjednoj Skupštini Zagrebačke županije postavljeno je pitanje ispravnosti autobusa koji prevoze školarce jer se prije 15 dana dogodio nesretan slučaj trovanja djece plinom prilikom putovanja u školu u Svetom Ivanu Zelini, a što nije prvi puta. Što je bio uzrok trovanja još nije utvrđeno, no Županija je zatražila potpunu istragu slučaja. "Tražimo ispravnost vozila i ići ćemo  korak dalje te tražiti dodatan pregled vozila na nekim drugim stanicama za tehnički pregled umjesto tamo gdje je obavljen, rekao je župan Stjepan Kožić."

POMOĆ U KUĆI STARIJIM OSOBAMA - Od jučer je programom „Pomoć u kući starijim osobama“ na području djelovanja Gradskog društva Crvenog križa Krapina obuhvaćeno 200 korisnika. Za njih sada skrbi osam gerontodomaćica, dva pomoćna radnika, medicinska sestra i voditeljica Programa, a do povećanja mogućnosti za skrb o starijima došlo je iz razloga što je kvaliteta provođenja projekta na ovom području prepoznata i na državnom nivou. Program će na godinu stajati 700 tisuća kuna.

OVOGODIŠNJE VINO ŠAMPION  TRAMINAC «MLADINE» -Traminac “Mladine”, izbor bobica 2007., šampion je ovogodišnjeg ocjenjivanja vina Zagrebačke županije, čija je završnica održana u vinotočju obitelji Kos-Jurišić u Nespešu. To je vino najbolje ocjenjeno u kategoriji bijelih vina s ostatkom sladora, te u kategoriji vina posljednje berbe, dok je šampionsko priznanje u kategoriji bijelih suhih mirnih vina pripalo muškatnom chardonnayu, obitelji Zdenka Šembera iz Plešivice. Od kušanih 57 uzoraka, zlato je polučilo sedam vina. Zlatne medalje osvojili su Branimir Žigrović iz Svetog Ivana Zeline za sauvignon i graševinu, Krešimir Režek za rajnski rizling, obitelj Drage Režeka iz Plešivice za chardonnay sur lie i Ivan Vrtarić iz Ivanić-Grada za mješavinu sorata. 

LIKOVNA KOLONIJA NA BRAČKU - Peta likovna kolonija u organizaciji Hrvatske udruge Muži zagorskog srca, održana minule subote na Bračku, okupila je dosad najviše sudionika. Odazvalo se 28 slikara, a svoje radove poslalo je još dvanaest članova Likovnog društva Ernest Tomašević iz Krapine. Novu zagorsku bolnicu krasit će tako pedeset novih slika, a ostali radovi, od kojih je dio nastao u sklopu kolonije, bit će prodani na nekoj od aukcija. Prikupljena sredstva bit će iskorištena za kupnju medicinskih aparata za bolnicu iz programa udruge Zlatno srce i to za liječenje pacijenata sa zloćudnim bolestima.

DAN OPĆINE VELIKO TRGOVIŠĆE – U Velikom Trgovišću sutra će biti proslavljen Dan općine. Svečano obilježavanje počinje u 09,00 sati polaganjem cvijeća kod rodne kuće dr. Franje Tuđmana, koji je inače rođen na Dan općine. U 10 sati bit će održana svečana sjednica Općinskog vijeća u tamošnjem Domu kulture, dok će u 12 sati premijer Ivo Sanader otvoriti Spomen školu, u kojoj će biti smještena galerija i općinska knjižnica te Muzej hrvatske državnosti. Također, u petak, 16. svibnja bit će održan prvi stručno-znanstveni skup "Dani dr. Franje Tuđmana“ na temu „Hrvati kroz stoljeća" na kojem će sudjelovati 13 uglednih znanstvenika.

PROSLAVA DANA OBITELJI U LOBORGRADU - Dom za psihički bolesne odrasle osobe Lobor–grad, u subotu priprema proslavu Međunarodnog dana obitelji. I ove godine u Domu će se tako uz, djelatnike i korisnike, okupiti članovi njihovih obitelji ili prijatelji, te zajedničkim druženjem taj dan učiniti posebnim za stanovnike Loborgrada. Program proslave počet će u jutarnjim satima svetom misom, u kapelici Svetog Trojstva u Lobor–gradu, nakon čega slijedi priredba korisnika, te radionica na temu „Inovativni oblici skrbi o korisnicima i uloga obitelji i staratelja u njihovoj pripremi i provođenju“.

PREDAVANJE O NATO-u - U velikogoričkoj Gradskoj vijećnici danas od 19,30 sati predavanje na temu «Izazovi NATO-a danas» održat će Ladislav Čehulić Vukadinović.

U SAMOBORU IZLOŽBA IZ FUNDUSA PETRINJSKE GALERIJE  - U samoborskoj galeriji Prica večeras u 19,00 sati bit će otvorena izložba slika iz bogatog fundusa Galerije «Krsto Hegedušić» iz Petrinje. Izložba se može razgledati do 15. lipnja.

KONCERTI U VELIKOJ GORICI Promenadni koncert na središnjem velikogoričkom trgu od 18,30 sati održat će Gradski orkestar DVD-a Turopolje pod ravnanjem dirigenta Maria Tanodia. U dvorani Galženica večeras od 20,00 sati koncert za trombon i klavir održat će Dede Decker i Ivan Pernicki.

RADIONICA IZRADE CVIJEĆA OD KREP PAPIRA – Obilježavajući Tjedan Hrvatskog Crvenog križa, zabočko Gradsko društvo Crvenog križa danas organizira edukativno-kreativnu radionicu „Izrada cvijeća od krep papira“.  Radionica će biti održana od 18 do 20 sati  u prostorijama Crvenog križa u Zaboku, u staroj zgradi policije.

DJELA ZDENKE POZAIĆ U KRAPINSKOJ GALERIJI - U četvrtak u 19,00 sati u Galeriji grada Krapine bit će otvorena izložba slika iz ciklusa „Stablo – Ljestve i znak K33“, autorice Zdenke Pozaić. Prema objašnjenju, K označava križ, broj 33 Kristove godine, a stablo – ljestve je stalno prisutna simbolika u stvaranju i među ljudima. Autorica je dobitnica više nagrada za grafiku i crtež i za ex libris. Objavila je i 7 pjesničko – grafičkih mapa, a prvi put izlaže u Krapini samostalno. Izložbu će otvoriti Branka Hlevnjak, a moći će se pogledati do kraja mjeseca.

IZLOŽBA GLAZBALA u sklopu 2. brass festivala danas i u subotu, 16. svibnja u predvorju dvorane Doma kulture Galženica može se pogledati izložba glazbala tvrtke Kadenca i izložba nota tvrtke «A Classic». 


zagorje.hr Vijesti Radija KAJ - ponedjeljak, 12.5. 2008.
ELCON U STEČAJ
- Na sastanku u Ministarstvu gospodarstva održanom u petak, odlučeno je da direktor zlatarbistričkog Elcona Zdravko Benčić najkasnije do srijede treba Trgovačkim sudu predati zahtjev za pokretanje stečajnog postupka. Što se tiče plaće za prosinac, dogovoreno je da će u srijedu u Hrvatskom fondu za privatizaciju biti održana sjednica upravnog odbora na kojoj će to pitanje biti razmotreno. U petak, će pak u prostorijama poduzeća biti održan skup radnika  na kojem će oni dobiti sve informacije o poduzetim aktivnostima.

MONIKA GALOVIĆ – VINSKA KRALJICA KRAPINSKO-ZAGORSKE ŽUPANIJE - Monika Galović iz Gornjeg Jesenja kraj Krapine nova je vinska kraljica Krapinsko-zagorske županije. Osamnaestogodišnja Monika laskavu je titulu osvojila u petak i to zahvaljujući pokazanom znanju o povijesti Krapinsko-zagorske županije, ali i poznavanju vina. Svečana krunidba bit će održana prilikom otvorenja Sajma i izložbe zagorskih vina u Bedekovčini 23. svibnja. Dodajmo kako je Monika Galović na mjestu županijske vinske kraljice naslijedila Tamaru Dominko, koja je minulog tjedna proglašena vinskom kraljicom Hrvatske.

ORIGINAL ILI KOPIJA - Povodom Međunarodnog dana Muzeja, u tijeku je edukativna akcija i nagradna igra pod nazivom Original. Cilj akcije je promicanje i popularizacija muzeja, poticanje individualnog posjeta muzejima i razvijanje kulturnih navika posebice među djecom i mladima, te pridonošenje razvoju edukativne djelatnosti muzeja. U akciji koja se održava već 13. godinu za redom i ove godine sudjeluje Muzej evolucije i nalazište krapinskog pračovjeka Hušnjakovo, koji projekt provodi pod nazivom „Original ili kopija“. Zadatak sudionika je u stalnom postavu Muzeja na Hušnjakovu pronaći kostur špiljskog medvjeda i na njemu raspoznati koje su kosti originalne ili prave, odnosno koje su kopije ili naknadno rekonstruirane.

SMANJEN BROJ VATROGASNIH INTERVENCIJA -  Na području Krapinsko – zagorske županije tijekom proteklog mjeseca, u odnosu na ožujak, višestruko je smanjen broj vatrogasnih intervencija. Izražen je pad tehničkih intervencija na građevinama, ali porast tehničkih intervencija u prometu. Ukupno su zabilježene 33 vatrogasne intervencije, od čega najviše požara na otvorenom prostoru.

„IVANČICA I RAVNA GORA – DINARIDI I ALPE“ - Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Krapinsko-zagorske županije, u sklopu obilježavanja 60. obljetnice zaštite geološke baštine Republike Hrvatske, zajedno s Hrvatskim biospeleološkim društvom organizira predavanje pod nazivom “Ivančica i Ravna gora – Dinaridi i Alpe“. Predavanje će se održati danas, s početkom u 18,00 sati, u prostorijama Lovačkog doma u Loboru.

VARAŽDINU NAGRADA ZA INOVATIVNOST I KREATIVNOST - Na prvom Danu kreativnosti i inovativnosti u Zagrebu, Grad Varaždin je proglašen najboljim u kategoriji  „Kreativni i inovativni razvojni program jedinica samouprave – gradovi“. U sklopu stručnog skupa, koji se odvijao pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva rada i poduzetništva Republike Hrvatske, Ekonomskog fakulteta, Američke trgovačke komore, Hrvatske gospodarske komore, Nacionalnog vijeća za konkurentnost i drugih eminentnih institucija,  nagradu su u ime Varaždina primili Ivan Jenkač, voditelj projekta Inteligentni grad te Dražen Dretar, voditelj Ureda za odnose s javnošću i Gradskog reklamacijsko – informacijskog centra. 

SMOTRA UČENIČKIH ZADRUGA ZAGREBAČKE ŽUPANIJE - U Osnovnoj školi Samobor ovog je vikenda održana Smotra učeničkih zadruga Zagrebačke županije. Sudjelovalo je 13 zadruga iz 11 škola te dvije zadruge centara za odgoj i obrazovanje. Na smotri su učenici izložili sve što su radili tijekom školske godine; od ukrasnih i uporabnih predmeta, do ljekovitih pripravaka, meda, čaja, pekmeza i jabučnog octa. Ove jeseni na državnoj smotri boje Zagrebačke županije branit će učenici  Osnovne škole Nikole Hribara iz  Velike Gorice, Ljube Babića iz Jastrebarskog, Milke Trnine iz Križa te učenici dviju samoborskih škola, osnovne škole Samobor i osnovne škole Mihaela Šiloboda iz Okića, čiji su radovi ocijenjeni najboljima.

NATJEČAJ „KAKO JA VIDIM LJEPOTU HRVATSKE“ - Povodom Dana zaštite okoliša, 5. lipnja, Agencija za zaštitu okoliša Republike Hrvatske raspisala je natječaj za odabir najfotografije na temu „Kako ja vidim ljepotu Hrvatske“. Natječaj se provodi u dvije kategorije: profesionalnoj i amaterskoj te u njemu mogu sudjelovati svi građani Republike Hrvatske, jedna osoba s najviše 10 fotografija.

VELIKOGORIČKI BRASS FESTIVAL od danas do subote, 16. svibnja u Velikoj Gorici održava se 2. brass festival u sklopu kojeg će biti održani brojni koncerti i glazbene radionice.

IZLOŽBA DJEČJEG VRTIĆA ZIPKICA -  U sklopu Svibanjskih svečanosti u Zaboku će danas u Gradskoj knjižnici biti otvorena izložba fotografija i igračaka dječjeg vrtića i jaslica Zipkica. Uz prikaz projekta „Suradnja s roditeljima“ u kojem su izrađivane igračke, bit će izložene i eko fotografije iz svih odgojno-obrazovnih skupina, a bit će predstavljen i album „Vrapčićeva stvaralica“. Izložba će biti otvorena do 16. svibnja.

IZLOŽBA U VELIKOJ GORICI - U izložbenom prostoru Pučkog otvorenog učilišta u velikoj Gorici večeras u 20,00 sati bit će otvorena izložba Ivane Kovačić i Ladislava Čučkovića koja će se moći razgledati do 8. lipnja.

IZLOŽBA BOŽIDARA ŠIKIĆA Izložba slika Božidara Šikića iz Kutine bit će otvorena ove srijede u Domu kulture u Ivanić Gradu. Otvorenje izložbe je u 19,00 sati.

“PUT ANĐELA”NOVI VARAŽDINSKI TURISTIČKI PROIZVOD - Grad Varaždin poznat je i izvan granica Hrvatske po svom izuzetno bogatom kulturnom nasljeđu, a izuzetno je zanimljiv i prepoznatljiv po velikom broju crkava i sakralnog blaga. Grad zvonika i anđela kroz bogatstvo sakralne baštine priča još jednu priču o Varaždinu i ljudima koji su ga stoljećima gradili. Upravo zato pred realizacijom je novi varaždinski turistički proizvod nazvan “Put anđela” rekla je direktorica Turističkog ureda Varaždina Branka Tropp. Inače, u gradu Varaždinu nalazi se 11 zvonika, a najviši od njih je toranj Franjevačke crkve izgrađen 1641. godine, koji je visok 54,5 metara.

TEŠKA PROMETNA NESREĆA - Sinoć oko 20,00 sati na autocesti Zagreb-Macelj kod Velike Vesi došlo je do teške prometne nesreće u kojoj je jedna osoba smrtno stradala, a tri su teško ozlijeđene. Mazda slovenskih registracija kojom je upravljao 53-godišnji državljanin Srbije, prevrnula se na 42. kilometru autoceste u smjeru prema Sloveniji, nakon loše procjene pretjecanja. Iz auta su ispali vozač i tri suputnika, od kojih je jedan poginuo na licu mjesta. Preživjeli suputnici zadobili su ozljede opasne po život te su prevezeni u zabočku Opću bolnicu. Protiv 53-godišnjeg vozača  bit će podnijeta kaznena prijava.  

SPORT Na zabočkoj motokros stazi Vučak jučer je održana četvrta ovogodišnja utrka za Prvenstvo Hrvatske u motokrosu. U najjačoj klasi seniora open najbolji s maksimalnih 50 bodova bio je Nenad Šipek, drugi je bio Goran Gorički, a treći Ivica Štefanac. U klasi MX2 najbolji je bio Marko Leljak, drugi Mirko Lovaković, a treći Hrvoje Karas. Kod kadeta prvi je bio Filip Lešćan, drugi Tim Gajser, a treći Mihael Kelnarić. Kod juniora u MX1 najbolji je bio Luka Milec, u MX2 Matija Kelava, a u MX3 juniori prvi je bio Luka Križnik. Kod vozača B lige u MX2 najbolji je bio Branimir Brbot, a u klasi open Bogomir Gajser.

U 22. kolu Prve zagorske županijske nogometne lige postignuti su sljedeći rezultati: Gaj-Rudar (Dubrava Zabočka) 2:1, Rudar (Mihovljan)-Inkop 0:3, Pregrada-Straža 0:2, Zagorec (Veliko Trgovišće)-Matija Gubec 2:2, Oroslavje-Ivančica 3:5, Stubica-Oštrc 2:2 i Radoboj-Jedinstvo 1:1. Vodeći je i dalje Inkop sa 52 boda, sa po 49 bodova na drugom i trećem mjestu slijede Gaj i Matija Gubec, dok četvrti Zagorec ima 33 boda. Peti i šesti su Rudar iz Dubrave Zabočke i Ivančica sa 31 bodom. Na sedmom mjestu je Radoboj sa 30 bodova.

Odigrano je i 14. kolo Druge zagorske županijske nogometne lige. Mladost (Belec)-Milengrad 1:3, Toplice-Lobor 2:1, Sloga-Vatrogasac 0:1, Mladost (Marija Bistrica)-Đalski 6:0, dok je Omladinac bio slobodan. Prvi na ljestvici je Vatrogasac sa 34 boda, druga je Mladost iz Marije Bistrice s 28, treći Omladinac sa 25, četvrte Toplice sa 22, dok je peti Milengrad sa 21 bodom.

Na tradicionalnom 9. međunarodnom karate turniru „Osijek open“, mladi članovi karate kluba Samobor-Anindol osvojili su proteklog vikenda sedam medalja. Na turniru je sudjelovalo 400-tinjak sportašica i sportaša iz Hrvatske, BiH, Srbije, Makedonije, Italije  i Mađarske. Najuspješniji je bio Tomislav Stolar  koji je pobijedio u konkurenciji juniora, ali i osvojio broncu u konkurenciji seniora. Rebeka Smolčić je trijumfirala u konkurenciji učenica, kao i kata tim u ekipnoj konkurenciji. U timu su nastupile Mirna Imprić, Lucija Razum i Rebeka Smolčić. Muški kata tim učenika u sastavu Luka Komes, Toni Vuković i Luka Meštrović je u ekipnoj konkurenciji osvojio srebrnu medalju, kao i Toni Vuković u konkurenciji učenika, dok je njegov kolega Luka Meštrović osvojio broncu.

Gimnastičarke Športskog školskog kluba Lob iz Osnovne škole Bogumila Tonija iz Samobora osvojile su proteklog vikenda 3. mjesto na državnom prvenstvu osnovnih škola u Rijeci. U ekipi su nastupile Lara Šelj, Lucija Kosaber, Lucija Kirschenheuter, Nina Fresl i Dora Živković. Inače, nastupilo je osam gimnastičkih školskih ekipa iz cijele Hrvatske, a prva dva mjesta pripala su Riječankama.


zagorje.hr Vijesti Radija KAJ - petak, 9.5. 2008.
RADIO KAJ JOŠ SLUŠANIJI
- Prema najnovijim podacima istraživanja slušanosti radija u Hrvatskoj, koje je objavio Mediametar, Radio Kaj je najslušaniji u gradu Krapini, u Hrvatskom zagorju, te u regiji, na području Krapinsko-zagorske, Varaždinske, Međimurske i Zagrebačke županije. Među sve 162 hrvatske radiopostaje, Radio Kaj je po slušanosti na 8 mjestu u Hrvatskoj, a među populacijom od 12 do 19 godina Radio Kaj je na 7. mjestu od svih radiopostaja u Hrvatskoj, uključujući i programe Hrvatskog radija i nacionalne radijske postaje (www.mediametar.hr). Direktor Radija Kaj Drago Gradečak ističe da slušanost Radija Kaj raste iz mjeseca u mjesec i da je najveće povećanje rasta slušanosti u gradu Zagrebu. Stalni je rast slušanosti Radija Kaj evidentan i na području Krapinsko-zagorske županije, gradu Krapini, Međimurskoj i Varaždinskoj županiji, pa sve do područja Jastrebarskog i Karlovca. Na programu i marketingu zaposleno je 30 ljudi koji brinu o kvaliteti i raznovrsnosti programskih sadržaja. Velikoj obitelji «Kajevaca», nakon što se pridružio popularni glazbenik Mirko Švenda Žiga, od prošle nedjelje svoje povjerenje i izazov spremno je kao voditeljica na Radiju Kaj pokazala i naša zagorska puca - glumica Mara Borić, popularna Ivkica u seriji Ponos Ratkajevih. Radio Kaj je 3. svibnja 2008. godine postao punoljetan – 18 godina rada i postojanja. - Svi su radili i nije bilo vremena za slavlje, ističe u šali direktor Drago Gradečak, najavljujući već sada veliku proslavu 20. rođendana. Dodaje kako je uvjeren da će do tada i obitelj vjernih slušatelja Radija Kaj biti još brojnija.

OBNOVA GRADITELJSKE BAŠTINE ŽUMBERKA - Udruga za razvoj i boljitak sela župe Grabar na Žumberku, organizira danas u 17,00 sati u bivšoj osnovnoj školi u Grabru, u selu Golubići, predavanje i razgovor na temu obnove izvorne graditeljske baštine Žumberka. Predavanje će održati diplomirana etnologinja Ana Mlinar i diplomirana inžinjerka arhitekture Ana Matanić, više konzervatorice Konzervatorskog odjela Uprave za zaštitu kulturne baštine u Ministarstvu kulture. Uz razgovor, predavačice će davati i konkretne savjete zainteresiranima.

IZVJEŠĆE O POŽARIMA – Na području Krapinsko-zagorske županije u proteklom mjesecu bile su ukupno 33 vatrogasne intervencije, pri čemu je u odnosu na ožujak izražen pad intervencija na građevinama, dok su intervencije u prometu u odnosu na isto razdoblje u porastu. Od toga je 10 požara bilo na građevinama, 12 na otvorenom prostoru, jedan požar u prometu te devet tehničkih intervencija. Zabilježena je i jedna lažna dojava.

ORIGINAL ILI KOPIJA - Povodom Međunarodnog dana Muzeja 18. svibnja, u tijeku je muzejska edukativna akcija i nagradna igra koja ove godine nosi naziv Original. Cilj akcije je promicanje i popularizacija muzeja te poticanje individualnog posjeta muzejima i razvijanje kulturnih navika posebice među djecom i mladima. U akciji koja se održava već 13. godinu za redom i ove godine sudjeluje Muzej evolucije i nalazište krapinskog pračovjeka Hušnjakovo, koji projekt provodi pod nazivom „Original ili kopija“. Zadatak sudionika je u stalnom postavu Muzeja na Hušnjakovu pronaći kostur špiljskog medvjeda i na njemu raspoznati koje su kosti originalne ili prave, odnosno koje su kopije ili naknadno rekonstruirane.

INTEGRIRANI PROMETNI SUSTAV POPULARIZIRA JAVNI PRIJEVOZ - Grad Zagreb te Zagrebačka i Krapinsko-zagorska županija odlučile su krenuti u  realizaciju projekta uvođenja integriranog prometnog sustava, koji bi odlazak na posao javnim prijevozom trebao ponovno  učiniti popularnim. Implementacijom studije, putnici iz Hrvatskog zagorja na primjer, moći će na posao u Zagreb  stići koristeći više vrsta javnog prijevoza, čiji će vozni redovi međusobno biti usklađeni. Dodatna pogodnost za sve putnike bit će i ta da će za sav prijevoz vrijediti jedna karta. No, ipak, sustav bi trebao postati popularan prije svega zbog cijene. Za otprilike mjesec dana trebala bi početi izrada dokumentacije za projekt, koji bi u potpunosti  mogao biti realiziran za pet godina.

POZNATI SUDIONICI OVOGODIŠNJE „ORONOTE“ Poznati su svi pjevači koji će nastupiti na ovogodišnjem festivalu pjevača amatera „Oronota 2008“. Od 28 prijavljenih kandidata, putem audicije izabrano je njih 18. Oni su: Ljiljana Martinić Bakliža, Ivana Štefek, Maja Čmarec, Ana Smiljanić, Matea Miksić, Tajana Perić, Tena Kiš, Patrik Dobrić, Ivana Blažinović, Antonija Bočkaj, Viktorija Pozaić, Antonija Sviben, Veronika Jambrek, Danijela Salar, Ivana Klanjčić, Jelena Jakuš, Maja Ščuric i Lucija Lihter. Završna večer festivala bit će održana 30. svibnja u Oroslavju.

SUSRETI ZA RUDIJA - Ove nedjelje u Gornjoj Stubici bit će održani tradicionalni, 11. po redu, „Susreti za Rudija“, u spomen na junaka domovinskog rata, pilota Rudolfa Perešina. Program počinje u 10,00 sati misom u crkvi svetog Jurja, a u 11.30 je polaganje cvijeća u Spomen parku Rudolfa Perešina i svečano otvorenje ovogodišnjih Susreta, uz nastup Crkvenog zbora i Ivice Kontenta, Stubičkih mažoretkinja i Puhačkog orkestra Vatrogasne zajednice Gornja Stubica. U 13,00 sati na programu je koncert Puhačkog orkestra KUD-a Željezničar iz Zagreba, a u 15,00 sati počinje bogati zrakoplovno-tehnički program, koji će tradicionalno započeti preletom borbenih zrakoplova MIG-21.

PROLJETNI SAJAM U VELIKOJ GORICI Od danas do nedjelje u Velikoj Gorici održava se 6. Proljetni sajam. Na središnjem trgu bit će organizirana prodaja i izložba cvijeća, prehrambenih proizvoda, suvenira i tradicionalnih obrtničkih proizvoda. Pripremljen je i bogat zabavni i kulturno-umjetnički program.

PROGRAM UZ MAJČIN DAN I DAN OBITELJI - Pod pokroviteljstvom grada Krapine i ove godine krapinska Udruga Hrvatska žena i Društvo Naša djeca pripremaju svečanost povodom Međunarodnog Dana obitelji i Majčinog dana. Program će se održati sutra, s početkom u 16,30 sati kad će u Maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta biti otvorena tradicionalna prodajna izložba kolača. U 17,30 sati u Festivalskoj dvorani počinje glazbeno–scenski program u kojem sudjeluju članovi Dječjeg zbora Iskrice, Dramske radionice Krapineki, Radionice za pokret Div, Plesne škole Euro-ritam, učenici osnovnih škola Ljudevit Gaj i August Cesarec, te krapinske Glazbene škole. Prodaja kolača započinje u 18,00 sati, a prikupljena sredstva namijenjena su za ljetovanje djece sa socijalnim i zdravstvenim poteškoćama.

PROMOCIJA ZBIRKE PJESAMA - Danas u 19,00 sati u Etno kući u Klakama pokraj Samobora, bit će održana promocija zbirke pjesama Gordana Črpića „Otkrivanje“. Knjigu će, uz autora,  predstaviti Ana Ranka Novosel, predsjednica Ogranka Matice hrvatske Samobor, u čijoj je nakladi zbirka objavljena, te urednica Anđelka Rihtarić  i recenzent Nikola Kuzmičić.

KONCERT U VRBOVCU - U Narodnoj knjižnici u Vrbovcu večeras od 18,00 sati koncert će održati polaznici Glazbenog učilišta Elly Bašić.

GLAZBENI PRSTEN ZAGREBAČKE ŽUPANIJE U centru za kulturu Jastrebarsko večeras od 19, 30 sati koncert u sklopu Glazbenog prstena Zagrebačke županije održat će Karlo Fio na violini i Milan Čunko na violi.

KONCERT IZ CIKLUSA VIRTUOSO - Danas u 20,00 sati u Galeriji Prica u Samoboru, koncert pod nazivom «Hrvatski skladatelji» održat će studenti Muzičke akademije iz Zagreba.

„OTVORENA VRATA“ U ŠKOLI ZA UMJETNOST I DIZAJN Sutra će od 10 do 12 sati u Školi za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok biti održana „Otvorena vrata škole“. Tom prigodom, Škola će upoznati učenike s mogućnostima i uvjetima upisa u školu, prezentirati učeničke radove i projekte te održati niz radionica i predstaviti se modnom revijom nagrađene ovogodišnje kolekcije. Prezentacije zanimanja, osim u školi, moći će se pogledati i na Trgu Ksavera Šandora Gjalskog, u parku Milana Prpića te u prostorijama Elektre Zabok.

ŽUPANIJSKA SMOTRA TAMBURAŠKIH ORKESTARA - Zajednica kulturno-umjetničkih društava Krapinsko-zagorske županije sutra u Bedekovčini organizira 12. Županijsku smotru tamburaških orkestara i sastava. Na smotri će nastupiti kulturno-umjetnička društva iz Mihovljana, Zlatar Bistrice, Novog Golubovca, Gornje Stubice, Đurmanca i Laza Bistričkog. Smotra će biti održana u Osnovnoj školi Bedekovčina s početkom u 18 sati.

LIKOVNA KOLONIJA UDRUGE „MUŽI ZAGORSKOG SRCA“ Hrvatska udruga „Muži zagorskog srca“ sutra organizira V. Likovnu koloniju „Sjećanje na Dragutina Belinu, Vladimira Hercega i Ivana Lovrenčića“ koja će biti održana na lokaciji nove zagorske bolnice na Bračku. Svaki od autora na koloniji jedan će rad pokloniti za opremanje bolnice. Likovna djela koja će nastati bit će namijenjena aukcijskoj prodaji za prikupljanje sredstava za podizanje prvog spomenika na otvorenom u Republici Hrvatskoj, hrvatskom banu Nikoli Šubiću Zrinskom. Spomenik će povodom 500. obljetnice rođenja Udruga postaviti 7. rujna ove godine u Zaboku.

GRAFIKE, CRTEŽI I KIPOVI STIPE SIKIRICE - Ove nedjelje u 12,00 sati u ateljeu Josipa Dujmovića u Samoboru, bit će otvorena izložba kipara Stipe Sikirice, pod radnim nazivom «Grafike, crteži i kipovi». Izloženi su radovi s tematikom konja te je pravi naziv izložbe «Od Ezopa do Sikirice».

OLIMPIJSKI FESTIVAL DJEČJIH VRTIĆA U organizaciji Športske zajednice Krapinsko-zagorske županije sutra će, s početkom u 10 sati,  na nogometnom igralištu Zaseka u Zaboku biti održan 7. Olimpijski festival dječjih vrtića. Na festivalu će sudjelovati preko 400 djece. Mališani će se i ove godine natjecati u pet disciplina; nogometu, trčanju na 50 metara, bacanju loptice u daljinu, skoku u dalj i štafeti 4x25 metara.

KONCERT SVEĆENIČKOG PJEVAČKOG ZBORA - Uoči ovogodišnjeg otvorenja hodočašća u svetištu Majke Božje Jeruzalemske na Trškom Vrhu i svetkovine Duhova, sutra u 20 sati u crkvi na Trškom Vrhu, održat će se prigodni koncert Svećeničkog pjevačkog zbora. Na prvom koncertu svećenika pjevača u Krapini, solističke dionice izvest će svećenici, Ivan Cestar i Mario Migles, a na orguljama će ih pratiti profesor Mario Perestegi. Svećenički pjevački zbor inače okuplja 15 svećenika Zagrebačke nadbiskupije i Varaždinske biskupije, koji već više godina izvode koralne skladbe i motete domaćih i stranih majstora.


zagorje.hr Vijesti Radija KAJ - četvrtak, 8.5. 2008.
INTEGRIRANI PROMETNI SUSTAV POPULARIZIRA JAVNI PRIJEVOZ - Grad Zagreb te Zagrebačka i Krapinsko-zagorska županija odlučile su krenuti u  realizaciju projekta uvođenja integriranog prometnog sustava, koji bi odlazak na posao javnim prijevozom trebao ponovno  učiniti popularnim. Implementacijom studije, putnici iz Hrvatskog zagorja na primjer, moći će na posao u Zagreb  stići koristeći više vrsta javnog prijevoza, čiji će vozni redovi međusobno biti usklađeni. Dodatna pogodnost za sve putnike bit će i ta da će za sav prijevoz vrijediti jedna karta. No, ipak, sustav bi trebao postati popularan prije svega zbog cijene. Za otprilike mjesec dana trebala bi početi izrada dokumentacije za projekt, koji bi u potpunosti  mogao biti realiziran za pet godina.

PLANIRANJE I POSLOVNA KOMUNIKACIJA - Nakon uspješno provedene edukacije project managera – nositelja projekta na lokalnoj razini i poljoprivrednika, Zagorska razvojna agencija će u okviru programa „Razvoj za razvoj“ sutra provesti radionice namijenjene edukaciji poduzetnika. Tema „Planiranje i poslovna komunikacija“ utvrđena je prema sugestijama samih poduzetnika..

NOVI POTPREDSJEDNIK SKUPŠTINE ZAGREBAČKE ŽUPANIJE - Na današnjoj sjednici Skupštine Zagrebačke županije  za novog potpredsjednika izabran je Rudolf Vujević iz oporbenog HDZ-a, a za novog člana Poglavarstva Rudolf Dokuš iz Hrvatske stranke umirovljenika.

ISPLATA REGRESA ŽUPANIJSKIM SLUŽBENICIMA -  Poglavarstvo Krapinsko-zagorske županije na jučerašnjoj sjednici prihvatilo je prijedlog da se zaposlenicima Županije isplati regres za godišnje odmore u visini od 4165 kuna bruto. Za isplatu je iz županijskog proračuna osigurano 455 tisuća kuna.

DEŽURSTVA ANTIKORUPCIJSKOG POVJERENSTVA - Članovi Antikorupcijskog povjerenstva Varaždinske županije raspodjelili su termine dežurstava u svibnju i lipnju kako bi im građani mogli i osobno prijaviti svoju sumnju na korupciju. Danas to mogu učiniti u vremenu od 18 do 19 sati u sobi 105 u Županijskoj palači u Varaždinu. Svoju sumnju u korupciju svi stanovnici Varaždinske županije mogu prijaviti i na zaštićenu i besplatnu telefonsku liniju 800 390 500.

SVEČANO UZ DAN OPĆINE VELIKO TRGOVIŠĆE - Ove godine proslava Dana općine Veliko Trgovišće počinje na Spomen-području hrvatskoj majci pokraj crkve Sveta tri kralja u Velikoj Erpenji u nedjelju, 11. svibnja. U srijedu, 14. svibnja, na dan rođenja prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana otvara se obnovljena spomen-škola u kojoj će biti smještena galerija i općinska knjižnica te Muzej hrvatske državnosti. U petak, 16. svibnja bit će održan prvi stručno-znanstveni skup "Dani dr. Franje Tuđmana“ na temu „Hrvati kroz stoljeća" na kojem će sudjelovati 13 uglednih znanstvenika.

JOŠ DVIJE EU INFO TOČKE U VARAŽDINSKOJ ŽUPANIJI - Zamjenik varaždinskog župana Predrag Štromar predao je danas na uporabu stanovnicima Vinice i Cestice euro info točke na kojima će svi zainteresirani moći dobiti odgovore na sva pitanja vezana uz Europsku uniju. Riječ je o četiri računala s izravnim pristupom na web stranicu Europske unije. Postavljanje EU info točki financirala je Varaždinska županija sa 100.000 kuna. Inače, Varaždinska županija je najinformatiziranija i najinformiranija hrvatska županija kad je riječ o EU info točkama, budući da su one postavljene već u svih 6 županijskih gradova.

NAGRADE NAJBOLJIM MLADIM FOTOGRAFIMA - Jučer su u Srednjoj školi Krapina uručene nagrade najboljim sudionicima foto-natječaja pod nazivom „Krapinsko-zagorska županija – zelena vrata u Europsku uniju“. Dodijeljene su po tri ravnopravne nagrade u dvije kategorije. U kategoriji osnovnih škola za svoje radove nagrađeni su Ana Šeremet iz Osnovne škole Lobor, Kristijan Gradečki iz Konjščine i Leonarda Sigal iz Donje Stubice. U kategoriji učenika srednjih škola nagrađeni su Matija Djanješić i Dorotea Kraševac iz Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok, te Željko Mičuga iz zabočke Gimnazije.

SAMOBOR NAGRAĐUJE IZVRSNOST - Grad Samobor prihvatio je prijedlog Aktiva ravnatelja osnovnih i srednjih škola da se u sklopu akcije «Nagradimo izvrsnost» za ovu školsku godinu, nagradi pet učenika. Matej Ivkovčić iz OŠ Milana Langa u Bregani, Vedran Šeper iz OŠ Mihaela Šiloboda u Svetom Martinu pod Okićem, Hrvoje Crnković iz OŠ Samobor, Doris Kižlin iz OŠ Bogumila Tonija i Adela Kupres iz OŠ Rude  pohađat će međunarodnu školu stranih jezika u kampu u Zaostrogu početkom kolovoza.

ZABAVA UZ DAN EUROPE - Povodom obilježavanja Dana Europe na središnjem trgu u Svetom Ivanu Zelini u 18,00 sati počinje zabavni program u kojem sudjeluju: Svetoivanjske mažoretkinje, HU Ivančica, artistička skupina «Artistika», tamburaški sastav Serbus, a bit će održan i svjetlosni perfomans «Boje Europe».

SVJETSKA BAŠTINA U MAĐARSKOJ - U organizaciji Veleposlanstva Republike Mađarske u Hrvatskoj i Muzeja Hrvatskog zagorja danas se u Muzeju seljačkih buna u Gornjoj Stubici otvara izložba pod nazivom „Svjetska baština u Mađarskoj“. Izložbu će u 19,00 sati otvoriti Lidia Josvai, kulturna savjetnica Republike Mađarske u Hrvatskoj. U 20,00 sati u potkrovlju Muzeja bit će održan koncert ansambla Trio Tarogato.

PROMOCIJA KNJIGA U SAMOBORSKOJ KNJIŽNICI – U samoborskoj gradskoj knjižnici večeras će u 19,00 sati biti predstavljene dvije knjige: «Svjetski etos za svjetsku politiku» i «Svjetski etos za svjetsko gospodarstvo».

«PORUKE TIJELA» - U Domu kulture u Ivanić Gradu večeras od 19,00 sati bit će održano predavanje i promocija knjige «Poruke tijela» Tatjane Rutonić.

GLAZBENI PRSTEN ZAGREBAČKE ŽUPANIJE - U Galeriji Prica u Samoboru, večeras će u 20,00 sati biti održan koncert iz ciklusa «Glazbeni prsten Zagrebačke županije». Nastupit će Kvartet Niziol, kojega sačinjavaju violinisti Bartek Niziol i Christopher Whiting, violist Michale Willi i violončelist Aleksander Naustroev, a izvest će skladbe Hubera, Vodela i Schuberta.

KOORDINATE POSTOJANJA - Društvo Kajkaviana sutra organizira predstavljanje knjige poezije autorice Mirjane Mikulec Koordinate postojanja“. Promocija će biti održana u dvorcu Stubički Golubovec s početkom u 19,00 sati. Knjigu će predstaviti Marija Lamot i Luka Posarić, a u glazbenom dijelu programa nastupit će Vitomir Ivanjek na glasoviru.

„SMRTOPLES“ U ZABOKU – U organizaciji Udruge „Gokul“ sutra će u  Zaboku biti održana kazališna predstava „Smrtoples“ u izvedbi Kufer teatra. Ovaj kabaret, prema suvremenom tekstu britanske spisateljice Claire Dowie režirao je Mario Kovač, a glume Ivana Krizmanić i Marko Makovičić uz koreografsku suradnju Natalije Manojlović. Predstava će biti održana u zabočkoj osnovnoj školi, s početkom u 20 sati.

SPORT -  Nogometaši Gaja iz Mača pobjednici su hrvatskog nogometnog Kupa za područje Nogometnog saveza Krapinsko-zagorske županije. U jučerašnjem finalu u Svetom Križu Začretju  Gaj je u produžecima u 118. minuti, pogotkom Vladimira Sedaka Benčića pobijedio Pregradu sa 3:2. Na završnoj svečanosti pobjednički pehar županijskom prvoligašu iz Mača uručio je predsjednik Nogometnog saveza Krapinsko-zagorske županije Stjepan Merkaš.

Košarkaši Čakovca u trećem kolu kvalifikacija za Prvu Ligu izgubili su u Zagrebu od Maksimira sa 75:74. Čakovčani su dobili prve tri četvrtine i dvije minute  i 15 sekundi prije zadnjeg zvuka preko Mudrija imali su vodstvo od 74:66 no, onda je došlo do naglog preokreta i pobjede Maksimira s pola koša razlike.

Rukometašice Koke sinoćnjom pobjedom u 3. kolu Lige za ostanak protiv Splita sa 39:30 i teoretski su osigurale ostanak u najelitnijem hrvatskom ženskom rukometnom stupnju natjecanja. Na parketu Sportske dvorane Graberje kod Varaždinki se po izvrsnoj igri istakla Stela Mateša.

Nogometaši Trešnjevke usporili su korak i u derbiju 21. kola Prve zagrebačke nogometne lige poraženi su na Granešini od Concordie sa 4:3. Pala je i treća Sava, u Svetoj Klari od Poleta sa 2:1. Sesvetski Kraljevec pogotkom Jandrokovića devet minuta prije kraja došao je do pobjede nad Jarunom sa 2:1 a Šparta Elektra je tukla Mladost iz Buzina sa 1:0. Prvo mjesto dijele Trešnjevka i Concordia sa po 38 bodova,  dok treća Sava ima 33.

Pet kola prije završetka u Prvoj međimurskoj županijskoj ligi promjena na vrhu. Spartak je u Pribislavcu pao sa 6:0 pa ga je u vodstvu pretekao Dinamo iz Palovca. U igru za prvaka ponovo se uključila i Sloboda iz  Slakovca.

Streljačko društvo Tekstilac u Krušljevom Selu u nedjelju je organizator Prvog Otvorenog prvenstva Krapinsko-zagorske županije u gađanju samostrelom Field. Ovo atraktivno natjecanje održat će se na streljani velikog kalibra  s početkom u 10.30 sati, a svoj dolazak su najavile i naše aktualne europske prvakinje predvođene Brankom Pereglin.

Uz Dan grada Zaboka Šahovski klub Polet priprema brzopotezni turnir, koji će biti održan ove nedjelje u  restoranu Zaboky. Početak je u 09,30 sati.


zagorje.hr  Vijesti Radija KAJ - srijeda, 7.5. 2008

SVE MANJE NEZAPOSLENIH ZAGORACA - Prema podacima Područne službe Zavoda za zapošljavanje Krapina, u travnju je evidentirano 3 966 nezaposlenih osoba, što je za 4,2% ili 174 osobe manje nego u ožujku. Zaposleno je 260 osoba, što je pak 26,8% više nego u prethodnom mjesecu. Prema riječima pročelnice Mirjane Jurman, ovo je najmanja nezaposlenost u proteklih petnaest godina, što se može zahvaliti pozitivnim gospodarskim kretanjima.

BEZ RALLYA U ZABOKU -  „1. zabočki ORC rally“, koji je trebao biti održan prošli vikend uopće se neće održati u svibnju. Policijska uprava Krapinsko-zagorska nije dala suglasnost, jer zahtjev za održavanje rallya nije zaprimljen u roku, odnosno 30 dana prije utrke.  Moto rally klub „Dakar“ iz Zagreba Policijskoj upravi podnio je 16. travnja zahtjev za izdavanje odobrenja za održavanje rallya 2. i 3. svibnja ove godine. Slijedeći datum rallya organizatori  planiraju za 6. i 7. lipnja. Kako kažu u Policijskoj upravi, ukoliko zaprime novi zahtjev za održavanje rallya, on će se razmotriti i donijet će se rješenje. 

SREDSTVA ZA PROJEKT „OZNAČITEV OB SOTLI“ - Turistička zajednica Krapinsko-zagorske županije potpisala je s Ministarstvom financija ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava u iznosu od 160 tisuća  eura za projekt pod nazivom „Označitev ob Sotli“ koji je prošao na natječaju Program za susjedstvo INTERREG IIIA. Taj iznos pokriva 75 % troška cijelog projekta, dok će preostalih 25% financirati Krapinsko-zagorska županija. U sklopu projekta izrađena je Studija vinskih i pješačkih staza Krapinsko-zagorske županije, a elaborati za obilježavanje pješačkih ruta, vinskih cesta i druge faze smeđe signalizacije bit će realizirani do sredine mjeseca, nakon čega će se krenuti u označavanje staza.

REGIONALNI ORTOPEDSKO-TEHNIČKI CENTAR U SVETOJ NEDELJI - U Svetoj Nedelji u ponedjeljak je svečano otvoren  regionalni ortopedsko-tehnički centar tvrtke Otto Bock za jugoistočnu Europu. Inače, njemačka tvrtka vodeći je svjetski proizvođač ortopedskih pomagala, a na hrvatskom tržištu je 12 godina.

TAMARA DOMINKO HRVATSKA VINSKA KRALJICA - Tamara Dominko, aktualna vinska kraljica Krapinsko-zagorske županije, danas je na Međunarodnom sajmu vina i opreme za vinarstvo i vinogradarstvo na Zagrebačkom velesajmu, ponijela laskavu titulu Hrvatske vinske kraljice za 2008. godinu. Inače, Krapinsko-zagorska županija ovaj je izbor prošle godine organizirala po prvi put, u svrhu promocije vinarstva i vinogradarstva ovoga podneblja, a na nedavno završeni natječaj za ovogodišnji izbor vinske kraljice prijavilo se pet djevojaka.

ZAGREBAČKA ŽUPANIJA NA VINOVITI -  U sklopu Vinovite, Međunarodnog sajma vina i opreme za vinarstvo i vinogradarstvo koji je  otvoren danas, predstavlja se i Zagrebačka županija. Razvoj vinarstva i vinogradarstva kao i svih segmenata poljoprivrede jedan je od prioritetnih gospodarskih opredjeljenja ove županije. Stoga ne iznenađuje da je titulu najboljeg hrvatskog mladog vinara za 2008. osvojio Krešimir Režek s iz Jastrebarskog, od kuda je i trećeplasirani Franjo Kolarić, dok je drugo mjesto osvojio Krunoslav Bartolović iz Požege.

EUROPSKI TJEDAN U KRAPINSKO-ZAGORSKOJ ŽUPANIJI – U sklopu obilježavanja Europskog tjedna, Krapinsko-zagorska županija danas je u prostorijama Srednje škole Krapina organizirala predavanje o zaštiti okoliša, te dodjelu nagrada pobjednicima foto-natječaja na temu “Zagorje-zelena vrata u EU”. Također, Dječji forum Smajlići iz Zaboka danas je priredio radionicu pod nazivom „Europa na dječjem dlanu“, uz euro-kviz i glazbeni program. Središnji dio programa obilježavanja Europskog tjedna organizira se u petak, na sam Dan Europe, u Kino dvorani u Oroslavju, gdje će domaćin, tamošnja Srednja škola, ugostiti predstavnike škola iz Njemačke, Češke i Austrije, s kojima su do sad ostvarili dobru suradnju.

DANI EUROPE U ZELINI Na gradskom trgu u Svetom Ivanu Zelini danas od 18,00 sati podjelom materijala Europske unije i prigodnim programom obilježavaju se Dani Europe. U tamošnjem Pučkom otvorenom učilištu od 19, 30 sati koncert će održati KUD «Petar Zrinski» iz Vrbovca.

SELJAČKA TRŽNICA I U SAMOBORU - Zagrebačka županija, u suradnji s udrugom proizvođača jagoda «Jagodni prsten», petu godinu za redom organizira prigodnu prodaju seljačkih proizvoda, pod nazivom «Seljačka tržnica». Na ovotjednoj sjednici samoborsko Gradsko poglavarstvo odobrilo je da se za samoborske proizvođače bez naknade postave tri prodajna štanda. Štandovi «Seljačke tržnice» bit će postavljeni na Trgu kralja Tomislava od 9. svibnja do 20. lipnja.

TJEDAN HRVATSKOG CRVENOG KRIŽA - Od 8. do 15. svibnja obilježava se Tjedan Hrvatskog Crvenog križa. Ove godine Tjedan je u znaku 130 godina rada i djelovanja Hrvatskog Crvenog križa, 55 godina dobrovoljnog darivanja krvi i 15 godina samostalnog djelovanja Hrvatskog Crvenog križa u Republici Hrvatskoj. Tjedan će i ove godine na prigodan način obilježiti i Gradsko društvo Crvenog križa Krapina. Među aktivnostima je besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera u krvi te savjetovanje o pravilnoj prehrani i zdravom načinu života. Također, školama je podijeljen propagandni materijal kojim će učenici ukrasiti panoe u znaku Crvenog križa.

U TRAVNJU MANJE PROMETNIH NESREĆA – Na prometnicama Krapinsko-zagorske županije u travnju je evidentirano 88 prometnih nesreća, što je za 3 nesreće manje nego u istom mjesecu prošle godine. S nastradalim osobama evidentirana je 31 prometna nesreća što je 18,4 posto manje nego u travnju 2007. godine, a smrtno stradalih osoba nije bilo. Nesreće su najčešće izazvane neprimjernom brzinom vožnje, a prema vrstama nesreća najviše je bilo slijetanja s ceste. U prometnim nesrećama u travnju sudjelovalo je ukupno 187 osoba od kojih su 22 osobe ili 11,8 posto bile pod utjecajem alkohola.

PROVJERA ZA UPISE U GLAZBENU ŠKOLU - Glazbena škola "Ferdo Livadić" danas će svim zainteresiranim budućim mladim glazbenicima provjeravati glazbene sposobnosti za upis u prve razrede osnovne glazbene škole. Provjera se organizira danas te 14. i 21. svibnja od 17.30 do 19,00 sati, u prostorijama Glazbene škole.

KONCERT U IVANIĆ GRADU U Domu kulture u Ivanić Gradu večeras od 18,00 sati koncert će održati polaznici Osnovne glazbene škole «Bašić» iz Zagreba.

TUBA QUARTET XL - U velikogoričkoj dvorani Galženica večeras od 19,00 sati bit će održan koncert u kojem sudjeluju Viktor Kirčenko, Mario Šincek, Ivica Geček o Krunoslav Babić. Na programu su djela Haydna, Eltona Johna, Šostakovića, Steve Wondera i drugih.


zagorje.hr  Vijesti Radija KAJ - utorak, 6.5. 2008

TREĆI TJEDAN ŠTRAJKA U ELCONU - Radnici zlatarbistričkog Elcona već su treći tjedan u štrajku. Na posljednjem sastanku s Upravom predstavnici sindikata dali su direktoru    Zdravku Benčiću rok do 1. svibnja za pokretanje stečaja, najavivši da će ga u protivnom pokrenuti sami.  Stečaj dosad nije pokrenut, čini se zbog toga jer je za ovaj petak zakazan sastanak u Ministarstvu gospodarstva. Inače, država je 36-postotni vlasnik Elcona, pa radnici i sindikat konačno rješenje sudbine ovog poduzeća očekuju na najavljenom sastanku.

CROTOUR I VINOVITA NA ZAGREBAČKOM VELESAJMU Na Zagrebačkom velesajmu od sutra do nedjelje, 11. svibnja, uz već dobro znanu Vinovitu, međunarodni sajam vina i opreme za vinarstvo i vinogradarstvo, bit će otvoren novi međunarodni sajam turizma CroTOUR koji se održava pod pokroviteljstvom hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića i Ministarstva turizma, a okupio je 161 izlagača iz 20 zemalja. Na Vinoviti izlaže 125 sudionika iz devet zemalja.

PREZENTACIJA KRAPINSKE VISOKE ŠKOLE - Vodstvo Visoke škole Hrvatsko zagorje Krapina danas je u krapinskoj Srednjoj školi održalo sastanak s učenicima završnih razreda na kojem je predstavilo svoj  program.  Govorilo se o već postojećim stručnim studijima iz informatike i prometne logistike, a predstavljen je stručni studij iz operativnog menadžmenta kojeg Visoka škola namjerava pokrenuti ove jeseni. Također, učenici su dobili sve potrebne informacije o mogućostima dobivanja kredita i studentskih stipendija. Prezentacije će biti održane i u drugim srednjim školama na području Krapinsko-zagorske županije.

SVIBANJ – MJESEC ZAŠTITE OD POŽARA - Proslavom blagdana Svetog Florijana, zaštitnika vatrogasaca, u nedjelju je počelo obilježavanje svibnja - Mjeseca zaštite od požara. Bit će to mjesec pojačanih preventivnih aktivnosti, ali i značajnih manifestacija. U Krapini će se 24. svibnja održati tradicionalna međunarodna vatrogasna vježba u organizaciji DVD-a Krapina i Vatrogasne zajednice Krapinsko-zagorske županije. Uz domaćine, u vježbi će sudjelovati gosti iz Slovenije i Austrije s kojima krapinski vatrogasci surađuju već nekoliko desetljeća.

VATROGASCIMA ZAGREBAČKE ŽUPANIJE NOVA VOZILA – Povodom blagdana svetog Florijana, zaštitnika vatrogasaca jučer je zagrebački župan Stjepan Kožić razgovarao s predstavnicima županijske Vatrogasne zajednice. Dogovorena je kupnja novih vatrogasnih vozila, tri cisterne, tri navalna i jednog manjeg vozila u vrijednosti od oko 7 milijuna kuna, za što će Županija osigurati milijun. Ostatak će platiti gradovi i općine Velika Gorica, Pisarovina, Brckovljani, Dugo Selo, Dubravica, Rugvica i Ivanić Grad.  

PREUREĐENJE ZAGREBAČKE ULICE U SAMOBORU - Od jučer je za sav  promet zatvorena Zagrebačka ulica u centru Samobora. Razlog je njeno potpuno preuređenje, uz izgradnju parkirnih mjesta na potezu od zgrade Vodovoda do Vukovarske ulice. Zagrebačka će biti zatvorena do 6. lipnja. Također, još uvijek je za sav promet zatvorena državna cesta između Samobora i Svete Nedelje, iako su radovi trebali biti završeni do 30. travnja. Prema najnovijim informacijama, radovi na obnovi "betonke" produžit će  se do 1. lipnja.

AUTOBUS IGRAONICA „ČUDESNA ŠUMA“ U ZAGORJU -  Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti zajedno s Krapinsko-zagorskom županijom te zagorskim školama i općinama provodi i ove godine projekt autobus-igraonica “Čudesna šuma”. Riječ je o projektu koji se provodi već treću godinu za učenike osnovnih škola, u svrhu približavanja raznih edukacijskih i multimedijskih igara i trendova djeci predškolske i školske dobi u ruralnim sredinama. Autobus-igraonica, opremljen računalnom opremom, od danas pa do kraja svibnja bit će svakodnevno ispred jedne od 17 osnovnih škola koje su uključene u projekt.

DAN OBITELJI I MAJČIN DAN - Povodom Majčinog dana i Dana obitelji ove se subote u Maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta u Krapini od 16,30 sati organizira tradicionalna izložba i prodaja kolača, te glazbeno-scenski program Društva Naša djeca Krapina. Ovo je inače 13. prodajna izložba kolača, u organizaciji Udruge Hrvatska žena, a zahvaljujući prikupljenim sredstvima svake se godine osigurava ljetovanje na moru za nekoliko djece sa socijalnim i zdravstvenim problemima.

BESPLATNO MJERENJE TLAKA I ŠEĆERA U KRVI – Gradsko društvo Crvenog križa Krapina u sklopu aktivnosti povodom Tjedna Hrvatskog Crvenog križa provodi besplatne akcije mjerenja tlaka i šećera u krvi. Akcija će sutra biti provedena u općini  Radoboj od 07,30  do 08,30 sati te općini Petrovsko od 09,00 do 10,00 sati. U četvrtak od 07,00 do 15,00 sati bit će provedena u Krapini u prostorijama Crvenog križa.

GLAZBOM KROZ EUROPU U crkvi Sveta Tri kralja u Kominu večeras od 20,00 sati bit će održan koncert klasične glazbe «Glazbom kroz Europu». Nastupit će gudački kvartet «Grazioso», sopranistica Klasja Modrušan te na klarinetu Branko Ovčarić.

«KAP KULTURE» - U Staroj hiži Glogović u Prigorju Brdovečkom večeras od 19,00 sati bit će predstavljena zbirka pjesama «Budim te» autorice Ivane Stančin.

SUSRETI ZA RUDIJA – U nedjelju se u Gornjoj Stubici održavaju tradicionalni, 11. po redu, „Susreti za Rudija“, u spomen na junaka domovinskog rata, pilota Rudolfa Perešina. Program će i ove godine biti iznimno bogat, a posebno će atraktivan biti zrakoplovno-tehnički dio, koji će tradicionalno početi preletom borbenih zrakoplova MIG-21.


zagorje.hr  Vijesti Radija KAJ - ponedjeljak, 5.5. 2008
DRŽAVNE POTPORE U TURIZMU - Ministarstvo turizma objavilo je javni poziv za dodjelu državnih potpora temeljem programa poticanja zaštite, obnove i uključivanja u turizam baštine u turistički nerazvijenim područjima, programa poticanja razvoja tematskih turističkih putova i programa poticanja unapređenja izrade i plasmana suvenira. Rok za dostavu zahtjeva i projekata je 10. svibanj, a budući da Krapinsko-zagorska županija svoj daljnji razvoj vidi kroz turizam kao granu gospodarstva, za očekivati je da će se mnogi upravo iz ovog područja javiti na natječaj. 
 
ZAGREBAČKA ŽUPANIJA POMAŽE PODUZETNIČKE UDRUGE - Za stvaranje povoljnog poduzetničkog okruženja u Zagrebačkoj županiji, ove je godine predviđeno 150 tisuća kuna za troškove osnivanja i početka rada udruga te sufinanciranja njihovih projekata. Sredstva su namijenjena  udrugama iz područja gospodarstva, za čije će se osnivanje i početak rada odobravati iznos od 10 tisuća kuna. Za sufinanciranje projekata jednom korisniku moći će se dodijeliti najviše 50 tisuća kuna.
 
EUROPSKI TJEDAN U KRAPINSKO-ZAGORSKOJ ŽUPANIJI - Krapinsko-zagorska županija i ove se godine različitim aktivnostima priključuje obilježavanju Europskog tjedna. U Srednjoj školi Oroslavje sutra se održava predavanje o Bolonjskom procesu, u srijedu će u krapinskoj srednjoj školi uz predavanje o zaštiti okoliša, pobjednicima foto-natječaja na temu “Zagorje-zelena vrata u EU” biti dodijeljene nagrade, a Dječji forum Smajlići iz Zaboka priređuje radionicu pod nazivom „Europa na dječjem dlanu“, uz euro-kviz i glazbeni program. Središnji dio programa organizira se u petak, na sam Dan Europe, u Kino dvorani u Oroslavju, gdje će domaćin, tamošnja Srednja škola, ugostiti predstavnike škola iz Njemačke, Češke i Austrije, s kojima su do sad ostvarili dobru suradnju.
 
EUROPA U SRCU VARAŽDINSKE ŽUPANIJE - “Europa u srcu Varaždinske županije” naziv je tradicionalnog programa koji će se u sklopu Europskog tjedna održati sutra u parku Vatroslava Jagića u Varaždinu. Ovo predstavljanje svih europskih zemalja tradicionalno organiziraju dječji vrtići Varaždinske županije, koje će u 11 sati, uz brojne veleposlanike obići i šef Delegacije Europske komisije u Republici Hrvatskoj Vincent Degert. On će govoriti i na predavanju u Županijskoj palači na temu “Pristupanje Hrvatske Europskoj uniji i iskustva članica”. Navečer će u Salonu Cecelja u 19.30 sati, uz sponzorstvo mađarskog i talijanskog Veleposlanstva, biti održan koncert Pierluigi Ruggiero tria. Bogati program Europskog tjedna, kojeg zajednički organiziraju Grad Varaždin i Varaždinska županija, traje cijeli tjedan.
 
EUROPSKI TJEDAN U SVETOM IVANU ZELINI -  U Zagrebačkoj županiji nizom programa bit će obilježen Europski tjedan. U Gradskoj vijećnici u Svetom Ivanu Zelini, večeras od 18,00 sati tribinu na temu «Sredstva Europske unije i njihovo korištenje u kulturi» održat će Goranka Horjan, ravnateljica Muzeja Hrvatskog zagorja.
 
VARAŽDIN DOMAĆIN VJERONAUČNE OLIMPIJADE - U organizaciji Glasa Koncila, Nacionalnog katehetskog ureda i Agencije za odgoj i obrazovanje, od 7. do 9. svibnja u Varaždinu će biti održano državno natjecanje iz vjeronauka za osnovne i srednje škole. Natjecat će se 17  osnovnoškolskih, te 15 srednjoškolskih ekipa iz svih 13 hrvatskih nadbiskupija. Otvaranje natjecanja bit će u srijedu 7. svibnja u 20 sati u HNK Varaždin.
 
AKTIVNOSTI DRUŠTVA PRIJATELJA GRADA KRAPINE - Društvo prijatelja grada Krapine djeluje već osam godina i brine se za uređenje njegovih kulturnih znamenitosti. Članovi Društva uložili su velik trud na revitalizaciji ruševne kapele Sveta tri kralja na Tkalcima iznad Krapine. Nakon što su u suradnji s mještanima uredili cestu do kapele, skrb nad objektom preuzeli su stručnjaci Konzervatorskog zavoda i župni ured Krapina. Sredstva za daljnje aktivnosti očekuju se i od Ministarstva kulture koje bi trebalo prije svega poduprijeti radove na zaštiti tornja, a onda i obnovu ostalih dijelova ove proštenjarske kapele.
 
OSNOVANA UDRUGA KRAGULJ - Svetonedeljski kulturni život bogatiji je za novu udrugu koja će se baviti očuvanjem kulturne baštine, njegovanjem i oživljavanjem starinskih običaja, očuvanjem priča i legendi, organizacijom radionica za izradu kraluža, vezenja, čehanja perja, pastirskih igara te izložbi. To je udruga „Kragulj“, osnovana prošlog tjedna u Maloj Gorici.
 
IZLOŽBA O KRUHU - U izložbenom prostoru Pučkog otvorenog učilišta Vrbovec večeras od 19, 30 sati bit će otvorena izložba «Kruh naš europski».
 
GOVORI MEĐIMURJA - Hrvatska udruga Muži zagorskog srca, Matica Hrvatska ogranak Zabok i Matica Hrvatska ogranak Čakovec organiziraju predstavljanje knjige: „Međimurski dijalekt – Hrvatski kajkavski govori Međimurja“. Promocija će se održati sutra u dvorcu Gredice s početkom u 19,00 sati. Autor knjige je Đuro Blažeka, a o njoj će govoriti Zvonimir Bartolić - predsjednik čakovečkog ogranka Matice Hrvatske, Tomo Blažeka, Dijana Leko i sam autor.
 
SPORT – U odigranom 21. kolu Prve zagorske županijske nogometne lige seniora postignuti su slijedeći rezultati: Inkop-Gaj 3:0, Straža-Rudar (Mihovljan) 1:1, Matija Gubec-Pregrada 3:1, Ivančica-Zagorec (Veliko Trgovišće) 3:2, Rudar (Dubrava Zabočka)-Stubica 3:2, Oštrc-Radoboj 2:2 i Jedinstvo-Oroslavje 6:1.  Na ljestvici i dalje vodi Inkop s 49 bodova, drugi je Matija Gubec s 48, treći Gaj s 46 bodova. Četvrti Zagorec iz Velikog Trgovišća ima 32 boda, Rudar iz Dubrave Zabočke ima 31 bod na petom mjestu, šesti Radoboj ima 29, sedma Ivančica 28 bodova, itd.
 
Odigrano je i 13. kolo Druge zagorske županijske nogometne lige, a rezultati su slijedeći: Lobor-Mladost (Belec) 1:1, Omladinac-Toplice 4:2, Milengrad-Sloga 1:0 i Vatrogasac-Mladost (Marija Bistrica) 1:0, dok je Đalski bio slobodan. U ukupnom poretku vodeći je Vatrogasac sa 31 bodom, na drugom i trećem mjestu slijede Omladinac i Mladost iz Marije Bistrice sa po 25 bodova, četvrte su Toplice s 19, peti Milengrad s 18, šesta belečka Mladost s 14 bodova, itd.

zagorje.hr  Vijesti Radija KAJ - petak, 2.5. 2008
EUROPSKI TJEDAN U KRAPINSKO-ZAGORSKOJ ŽUPANIJI - Krapinsko-zagorska županija i ove se godine različitim aktivnostima priključuje obilježavanju Europskog tjedna, koji traje od 2. do 10. svibnja. Program obilježavanja Europskog tjedna predstavljen je danas, na konferenciji za novinare u Krapini, a obuhvatit će, između ostalog, predavanja o Bolonjskom procesu, radionicu „Europa na dječjem dlanu“ i niz drugih sadržaja. Valja napomenuti da će povodom obilježavanja Dana Europe, u petak 9. svibnja, biti i emisija na radiju Kaj, s temom „EU fondovi i županijski projekti“, o kojima će govoriti zamjenica direktora Zagorske razvojne agencije Ines Gašparlin.
 
EUROPSKI TJEDAN ZAGREBAČKE ŽUPANIJE - Na području Zagrebačke županije također će  biti obilježen Europski tjedan. Od 5. do 10 . svibnja organizira se niz kulturno-umjetničkih sadržaja, predavanja, edukativnih radionica i slično. Europski tjedan Zagrebačka županija organizira u suradnji s Muzejom Sveti Ivan Zelina i tamošnjim Pučkim otvorenim učilištem te Pučkim otvorenim učilištem Vrbovec i Europskim domom iz Zagreba. Cilj je upoznati građane i učenike s europskim integracijama te mogućnostima i obvezama koje proizlaze iz članstva u EU.
 
VOLIM HRVATSKU – Hrvatska turistička zajednica i ove godine u sklopu projekta Volim Hrvatsku  provodi natječaj za likovne i literarne radove dječjih vrtića i osnovnih škola. Ovogodišnja tema je Lijepa moja Hrvatska. Likovni radovi mogu biti crteži, kolaži, ili linorezi, do dimenzija 100x70 cm. Radovi se mogu predati u županijskim turističkim zajednicama do 10. svibnja. Najbolji radovi na nivou županija bit će nagrađeni s 8 tisuća kuna, dok će pobjednički rad na nivou države dobiti 15 tisuća kuna. Prošle godine najbolji likovni rad u Hrvatskoj izradila su djeca iz krapinskog dječjeg vrtića Gustav Krklec.
 
POMOĆ GRADOVIMA I OPĆINAMA ZA KOMUNALNU INFRASTRUKTURU - Poglavarstvo Zagrebačke županije za sufinanciranje održavanja, rekonstrukcije i izgradnju objekata komunalne infrastrukture gradovima i općinama odobrilo je gotovo šest milijuna kuna pomoći. Iako su se na poziv prijavile 22 jedinice lokalne samouprave s ukupnim zahtjevom od 110 milijuna kuna, sredstva su odobrena za 20 gradova i općina koji će ih utrošiti na radove vodoopskrbe, odvodnje, saniranje deponija odlagališta smeća i izgradnju i uređenje prometne infrastrukture.
 
«ETNO PUŠĆA 2008» - U športskoj dvorani Osnovne škole u Pušći sutra od 18,00 sati održat će se međunarodni festival folklora «Etno Pušća 2008». Nastupit će 12 KUD-ova iz zemlje i inozemstva, a u izložbenom prostoru bit će predstavljeni proizvodi, suveniri i prehrambeni artikli koji predstavljaju raznolikost i tradiciju te kulturnu baštinu krajeva iz kojih dolaze.
 
PRI KONJŠČINSKOM STAROM GRADU – Povodom II. Sajma, sutra u 16 sati će se u Konjščini održati rekonstrukcija bitke koja se odigrala 4. svibnja 1545. godine. Inače, otvaranje sajma predviđeno je za 14 sati, kad će ga otvoriti sam Grof Konjski. Na sajmu će biti predstavljeni stari običaji i zanati, a moći će se voziti u kočiji te okušati u jahanju ili gađanju lukom i strijelom.  Čitavo vrijeme bit će pripremana i srednjovjekovna jela.
 
SMOTRA MAŽORETKINJA - U Maču će sutra biti održana druga revijalna smotra Mačanskih mažoretkinja, na kojoj će uz domaćine nastupiti još osam gostujućih mažoret timova. Smotra počinje u 16 sati, a nastupit će Velikogoričke, Sisačke i Petrinjske mažoretkinje, kao i mažoretkinje iz Zaboka, Stubice, Bedekovčine, Lobora i Oroslavja. Nakon sutrašnje smotre u Maču, mažoretkinjama slijede pripreme za europski grand prix koji se 24. svibnja održava u Opatiji.
 
«MIŠ» - U dvorani Galženica u Velikoj Gorici ove nedjelje bit će održana svečana premijera predstave «Miš» produkcije Scene Gorica. Početak je u 20,00 sati.
 
SPORT U kuglani športskog centra Zaprešić u nedjelju od 16,00 sati bit će održan humanitarni kuglački turnir «Otvoreno prvenstvo Zaprešića» za udrugu «Ivančica».
 
 
   U 28. kolu Četvrte hrvatske nogometne lige Podskupina B nogometaši Samobora u Bedenici su pogocima Kovačića i Bencalića pobijedili tamošnji Strmec sa 2:1. Zelina i Mraclin igrali su 1:1, Bistra je pala u Budaševu sa 2:0 dok je u Farkaševcu Sava pretrpjela poraz od Laduča sa 2:1. Na ljestvici odmiče sisački Metalac sa 61 bodom a prate ga Samobor sa 57 i Zelina sa 55 bodova. Predstojećeg vikenda u slijedećem kolu Samobor je domaćin Dugom Selu, u Laduč stiže Sokol a Bistra dočekuje Strmec. Podsjećamo da sutra u Zaboku u Podskupini A Četvrte lige igraju Mladost i Klanjec.
 
   Limači zabočke Mladosti ponovili su lanjski uspjeh i jučer su na tradicionalnom prvosvibanjskom turniru u Dubrovčanu bili prvi pobijedivši u finalnoj utakmici svoje vršnjake iz Klanjca sa 2:1. U borbi za treće mjesto Oroslavje je svladalo krapinski Zagorec sa 3:1.  Najbolji igrač je Marko Papišta a iz pobjedničke zabočke vrste je i najbolji vratar Luka Delić. Sa 4 pogotka prvi strijelac  je Jakov Drčić iz Klanjca. Na prigodnoj završnoj svečanosti nagrade je najboljim klubovima i pojedincima uručio povjerenik za natjecanje Nogometnog saveza Krapinsko-zagorske županije Branko Kušan. Sve utakmice vodili su zagrebački suci Goran Prgomet i Ivan Suša.
 
  Košarkaši Čakovca doživjeli su novi neuspjeh u kvalifikacijama za popunu A1 lige Hrvatske u košarci. Pod svojim obručima Čakovčani su pali od Trogira sa 54:67.
 
Odigrano je 20. kolo 1. Županijske nogometne lige. Gaj – Straža 3:1, Rudar Mihovljan – Matija Gubec 0:3, Pregrada – Ivančica 0:0, Oroslavje – Zagorec Veliko Trgovišće 1:6, Stubica – Inkop 1:4, Radoboj – Rudar (Dubrava Zabočka) 2:0 te Jedinstvo – Oštrc 1:3. Na tablici je prvi Inkop sa 46 bodova, koliko ima i drugoplasirani Gaj uz nešto lošiju gol razliku, a slijedi ih Matija Gubec sa 45 bodova.
 
U zaostaloj utakmici 24. kola Treće hrvatske rukometne lige Središte rukometaši Bedekovčine su na svojem parketu pobijedili Dugo Selo sa 40:32. Poslije svih odigranih utakmica na ljestvici je prvi Rudar  ( Rude kod Samobora) sa 41 bodom, druga zagrebačka Dubrava sa 36, treći Metalac sa 35, četvrti Maksimir Pastela sa 32, dok je na petom mjestu Bedekovčina sa 31 bodom.
 
  Uz Dan grada Klanjca Šah klub Zelenjak ove subote priređuje brzopotezni šah turnir koji u restoranu Broz počinje u 9.30 sati.
 
Na nogometnom igralištu Zaseka u Zaboku sutra će biti odigrana prvenstvena utakmica IV. Hrvatske nogometne lige između domaće Mladosti i Klanjca. Početak utakmice je u 16,30 sati.

VIJESTI RADIJA KAJ - arhiva vijesti

svibanj 2008.