VIJESTI RADIJA KAJ - arhiva vijesti

siječanj 2005.


31.siječanj 2006.
HRVATSKO ZAGORJE I LABIN ZAJEDNO U PROGRAMU ZA SUSJEDSTVO
- Krapinsko-zagorska županija prijavit će i na drugi natječaj Programa za susjedstvo Slovenija-Mađarska- Hrvatska, čiji rok istječe sutra, jedan projekt, za koji su prijavu jučer u Krapini potpisali Krapinsko-zagorska županica Vlasta Hubicki i Bruno Hrvatin, gradonačelnik Labina, nacionalnog projektnog partnera, dok je prekogranični partner u ovom projektu Ekonomski institut iz Maribora. Riječ je o projektu «Usklađivanje mogućnosti za učenje sa zahtjevima tržišta rada» u čijem su središtu ljudski resursi. Kako je rekla Milvija Marković, voditeljica Centra za međunarodnu suradnju Zavoda za školstvo, ciljna skupina za projekt su učenici, studenti i nezaposlene mlade osobe, a realizacija projekta trebala bi rezultirati ravnotežom između obrazovnog sustava i zahtjeva tržišta rada. Ovakvim zajedničkim utiranjem puta u Europu zadovoljan je i labinski gradonačelnik Bruno Hrvatin. Uvjeren je u uspjeh projekta koji će istodobno biti i prilika za zbližavanje dviju sredina. Prođe li projekt vrijedan 262 tisuće eura na natječaju, novac će se utrošiti na ljude i znanje, a hrvatski podnositelji zahtjeva sufinancirat će ga sa 25 posto vrijednosti. Početak realizacije projekta predviđen je za listopad ove, a završit će do 30. kolovoza 2008. godine.


31.siječanj 2006.
SKORI ZAVRŠETAK SPORTSKE DVORANE U BEDEKOVČINI
– Izgradnja sportske dvorane u Bedekovčini započela je u listopadu 2004. godine, a građevinski radovi privode se kraju. Radovi na unutrašnjosti dvorane uglavnom su završeni, pa se očekuje da će kroz dva mjeseca biti gotovi svi građevinski radovi na samom objektu, osim okoliša za čije su uređenje potrebni povoljniji vremenski uvjeti. Ukupna vrijednost investicije je 15 milijuna i 300 tisuća kuna, a radove sufinancira Ministarstvo, obrazovanja i športa sa 60 posto iznosa, dok preostalih 40 posto financira Općina Bedekovčina uz potporu Krapinsko-zagorske županije. Nakon završetka izgradnje potrebno je opremanje dvorane, za što bi prema riječima načelnika Općine Bedekovčina Rajka Vidičeka, Ministarstvo trebalo osigurati sredstva u iznosu od 1,5 milijuna kuna te očekuje da će dvorana do 1. svibnja dobiti uporabnu dozvolu, a sa početkom iduće školske godine biti stavljena u funkciju.


31.siječanj 2006.
BOŽO BIŠKUPIĆ U KRAPINI
- U Maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta u Krapini sutra će se održati sastanak zagorskih gradonačelnika i načelnika, ravnatelja knjižnica i svih ostalih kulturnih institucija koje djeluju na području Krapinsko-zagorske županije s ministrom kulture Božom Biškupićem. Teme sastanka vezane su uz aktivnosti iz djelokruga Ministarstva kulture na području Županije. Po završetku sastanka, u 17,00 sati, Ministar Božo Biškupić sa svojim će suradnicima održati i tribinu na temu «Otvoreno o Ministarstvu kulture». Govorit će se o zaštiti kulturnih dobara, međunarodnoj kulturnoj suradnji, spomeničkoj renti i provedbi zakona o zaštiti prirode.


31.siječanj 2006.
PLAN RAZVOJA VODOOPSKRBE GRADA KRAPINE DO 2009. GODINE
- Na današnjoj sjednici Poglavarstva Grada Krapine razmotrit će se plan aktivnosti na razvoju vodoopskrbe Grada za razdoblje od 2006. do 2009. godine kojeg je izradilo gradsko poduzeće «Krakom». Uz to, na dnevnom je redu i izvještaj «Krakoma» o obavljanju komunalne djelatnosti odvodnje otpadnih voda, distribucije plina i tržnice. Članovi Poglavarstva danas također trebaju razmotriti prijedlog Statuta Pučkog otvorenog učilišta Krapina te donijeti zaključak o kalendaru kulturno-zabavnih i ostalih programa u 2006. godini.


31.siječanj 2006.
OTVORENO O MINISTARSTVU KULTURE
- Organizacije HDZ-a Grada Krapine i Krapinsko-zagorske županije sutra u Krapini organiziraju tribinu na temu «Otvoreno o Ministarstvu kulture» koju će voditi ministar kulture Božidar Biškupić sa svojim suradnicima. Govorit će se o zaštiti kulturnih dobara, međunarodnoj kulturnoj suradnji, spomeničkoj renti i provedbi zakona o zaštiti prirode. Tribina će se održati u Maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta s početkom u 17,00 sati.


31.siječanj 2006.
DANAS POSLJEDNJI DAN ZA PREDAJU ZAHTJEVA ZA ŽUPANIJSKE STIPENDIJE
- Danas ističe rok za predaju zahtjeva na natječaj koji je Krapinsko-zagorska županija raspisala za učeničke i studentske stipendije. U ovogodišnjem županijskom proračunu, za tu je namjenu osigurano milijun i sto tisuća kuna, a raspisanim natječajem predviđena je dodjela novih 30 učeničkih stipendija po 400 kuna mjesečno te 30 studentskih stipendija u mjesečnom iznosu od koje 600 kuna.


31.siječanj 2006.
PRIPREME ZA SEZONSKO ZAPOŠLJAVANJE
- Hrvatski zavod za zapošljavanje započinje pripremu za sezonsko zapošljavanje u ovogodišnjoj turističkoj sezoni. Posao se nudi kuharima i konobarima te ostalim radnicima srodnih ugostiteljskih i turističkih zanimanja, pomoćnom osoblju te samostalnim električarima i vodoinstalaterima. Pozvane su sve zainteresirane nezaposlene osobe te radnici koji žele steći radno iskustvo da se jave u najbližu ispostavu Zavoda za zapošljavanje, gdje se mogu popuniti prijave za sezonski rad. O poslovima koji se nude na moru kandidati će moći više saznati na organiziranim informiranjima i to sztra u ispostavi Zavoda u Pregradi, u četvrtak u ispostavi u Zaboku te u prostorijama općine Klanjec, zatim 3. veljače u ispostavi u Zlatar Bistrici, te 6. i 7. veljače u ispostavi u Donjoj Stubici i u Pučkom učilištu u Krapini.


31.siječanj 2006.
DANAS ZADNJI ROK ZA OVJERU KNJIŽICA GORIVA
- Danas je zadnji rok za dostavu knjižice goriva nadležnom tijelu koje im je knjižice izdalo, radi ovjere ukupne količine potrošenog goriva za proteklu godinu. Ovjera knjižica obavezna je za sve poljoprivrednike, korisnike plavog dizela, jer u protivnom neće moći ostvariti pravo na kupnju plavog goriva u ovog godini. Također svi poljoprivrednici koji imaju osiguranu proizvodnju trebaju još danas podnijeti zahtjev za potporu osiguranju za proteklu godinu i to u Uredu državne uprave ili ispostavi gdje su upisani u upisnik.


31.siječanj 2006.
DVANAESTA KNJIGA BOŽIDARA BREZINŠČAKA BAGOLE
- Zagorski književnik, načelnik Općine na Hum Sutli Božidar Brezinščak Bagola ovih je dana objavio svoju dvanaestu knjigu. Ovog puta riječ je o biografskom romanu, odnosno romansiranoj biografiji mladog svećenika Antuna Grahovara iz Huma na Sutli, mučki ubijenog u 39. godini života u Sisku 1990. godine. Roman je objavljen pod nazivom «Nadgrobna svjetlost», a autor se odrekao honorara te umjesto novca od izdavača uzeo sto primjeraka knjige koji će se prodavati na ulazu u župnu crkvu Majke Božje Taborske i u Narodnoj knjižnici u Humu na Sutli, a sav prihod od prodaje uručit će se majci pokojnog svećenika.


31.siječanj 2006.
ODRŽANA IZBORNA SKUPŠTINA ZDS-a U MAČU
- Općinska organizacija ZDS-a Mače održala je izbornu skupštinu, na kojoj su dopredsjednik ZDS-a Dragutin Burek i glavni tajnik dr.Višeslav Ćuk osudili prijedlog Europske komisije za formiranje trgovinske unije zapadnog Balkana u koju bi trebala biti uključena i Hrvatska, a pozdravili su inicijativu ministra Kirina za ukidanje zakonske odredbe za 0,0 promila. Na izbornoj skupštini odlučeno je da će predsjednik Općinske organizacije i dalje ostati Dragutin Babić, dok je za dopredsjednika izabran Franjo Spevec, a za tajnika Vladimir Babić.


31.siječanj 2006.
CIGARETA PROUZROČILA POŽAR
- U Gornjoj Plemenščini, kod Pregrade, u noći s nedjelje na ponedjeljak ,došlo je do požara na obiteljskoj kući u vlasništvu 31-godišnjeg hrvatskog državljanina. Požar su u 5,15 lokalizirali djelatnici Javne vatrogasne postrojbe Krapina i Zabok te DVD-a Pregrada. Obavljenim očevidom je utvrđeno da je požar prouzročila cigareta koja je pala na krevet i zapalila posteljinu, nakon čega se požar proširio na čitavi objekt. U požaru su izgorjele dvije sobe i hodnik te krovište kuće. Materijalna šteta procijenjena na oko 20 tisuća kuna.


31.siječanj 2006.
SPORT
- Mlada zabočka skijašica Saša Tršinski koja nastupa za Ski klub Zagreb poslije treće utrke za Cro Ski - Gorenje Kup u veleslalomu izbila je u ukupnom poretku na drugo mjesto. Poslije uvodne Utrke, kriterij prvog snijega u austrijskom Innerkremsu te prvenstva Zagreba, minulog vikenda na sljemenskom Memorijalu Deana Sefića Saša je skupila 49 bodova, a ispred nje na prvom mjestu Tamara Zubčić iz Končara ima 75, dok je na trećem mjestu lanjska prvakinja Andrea Komšić sa 47 bodova. Već narednog vikenda, budu li to vremenske prilike omogućile, Saša i njene vršnjakinje imaju dva nova veleslalomska izazova. U subotu, 4. veljače na programu je Kup Končar, dok je u nedjelju, 5. veljače Kup Ine.

U Humu na Sutli, u organizaciji tamošnjeg Streljačkog kluba održano je treće kolo Lige Krapinsko-zagorske županije u gađanju serijskom zračnom puškom. Među 47 strijelaca iz 7 klubova najbolji rezultat ostvarila je kadetkinja Tea Knezić iz Krušljevog Sela koja je pogodila izvrsnih 188 krugova. Dva kruga manje ostvario je u juniorskoj konkurenciji Martin Gorup, član zabočkog Tekstilca. Pobjednici u preostalim kategorijama su, kod kadeta Benjamin Knezić iz klanječke Predionice sa 180 krugova, među juniorkama sa 172 kruga prva je Mateja Babić iz Strijelca (Krušljevo Selo) , dok je među seniorima pobjedu sa 184 kruga odnio Robert Belko iz Marije Bistrice. Ugodno je iznenadio domaćin Mladen Jutriša koji je bio treći sa 173 kruga.

U 13. kolu Druge hrvatske kuglačke lige Sjever Varteks je kod kuće pao od vodećeg Bjelovara sa 2:6, a Croatia osiguranje je pobijedilo sisačkog Zanatliju sa 6:2. Toplički Obrtnik je u derbiju sa 7:1 pobijedio TSH iz Čakovca. Na ljestvici prvi je i dalje Bjelovar sa 21 bodom, a na drugom i trećem mjestu sa po 18 su Zanatlija iz Kutine i Obrtnik iz Krapinskih Toplica. Varaždinsko Croatia osiguranje sedmom pobjedom nalazi se sa 14 bodova u zlatnoj sredini, na šestom mjestu. Kuglači Varteksa desetim ovosezonskim porazom pri samom su dnu, na pretposljednjem 11. mjestu sa 6 bodova.

U prijateljskoj utakmici nogometaši Bistre na svojem su terenu igrali protiv hrvatskog terećeligaša Trnja naodlučeno 1:1.


30.siječanj 2006.
DEVET MILIJUNA KUNA ZA KAPITALNU IZGRADNJU ZAGORSKIH ŠKOLA -
Za osnovne škole Krapinsko-zagorske županije ove je godine, što se decentraliziranih sredstava tiče osigurano 27 milijuna i 400 tisuća kuna. Kako saznajemo od zamjenika županice za društvene djelatnosti Davora Gredičaka, najveći dio tih sredstava, točnije 19 milijuna kuna, odlazi na materijalne i financijske rashode. Za investicijsko održavanje osigurano je milijun i 800 tisuća kuna, a za kapitalnu izgradnju pet milijuna i 900 tisuća kuna. Što se srednjih škola tiče, za njih je osigurano trinaest milijuna i 200 tisuća kuna. Najveći dio također odlazi na materijalne i financijske rashode i to osam i pol milijuna kuna, 800 tisuća kuna na investicijsko održavanje dok za kapitalnu izgradnju preostaje dva milijuna i 400 tisuća kuna. Sredstva za kapitalnu izgradnju kako osnovnih tako i srednjih škola udružit će se zajedno sa izvornim sredstvima županije namijenjenim za školstvo, tako da će ukupna masa iznositi oko devet milijuna kuna, odnosno pola milijuna više nego lani. Ove će se srijede na sjednici Županijskog Poglavarstva formirati stručno povjerenstvo za kapitalna ulaganja, prema čijim će se prijedlozima u ovoj godini realizirati određeni projekti, ali i nastaviti oni koji su već ranije započeti.


30.siječanj 2006.
ZATVORENA PRUGA KRAPINA-ĐURMANEC
- Od danas do 10. veljače bit će zatvorena pruga od Krapine do Đurmanca i to u vremenu od 7,00 do 14,20 sati, a u subotu i nedjelju 4. i 5. veljače od 7,00 do 15,30 sati. Do prekida željezničkog prometa dolazi, kako javljaju iz HŽ-a, zbog radova na sanaciji tunela Žutnica, a umjesto lokalnih vlakova na toj relaciji i obrnuto putnike će prevoziti autobusi.


30.siječanj 2006.
UNATOČ NISKIM TEMPERATURAMA KRAPINSKI DARIVATELJI KRVI ODAZVALI SE AKCIJI U VELIKOM BROJU
- Unatoč vrlo niskim temperaturama, akciji dobrovoljnog darivanja krvi koju je prošlog tjedna organiziralo Gradsko društvo Crvenog križa Krapina odzavao se velik broj darivatelja. Od njih ukupno 628, zbog zdravstvenih razloga krv ih nije moglo dati 36, tako da su prikupljene 592 doze krvi. Organizatore akcije veseli podatak da su među darivateljima bila 54 koji su krv dali prvi put, a akcije nisu prošle ni bez krapinskih rekordera u davalaštvu krvi; Mirka Brodara koji je krv dao 105. put, Stjepana Beloševića iza kojeg je 101 dobrovoljno darivanje krvi te Ivana Ptičara koji je prošlog tjedna postigao 100 jubilarnih davanja krvi.


30.siječanj 2006.
OSNIVANJE GLAVNOG ŽUPANIJSKOG TIMA ZA IZRADU ROP-a
- Na dnevnom redu ovotjedne sjednice Poglavarstva Krapinsko-zagorske županije, zakazane za srijedu, među 14 točaka dnevnog reda je i prijedlog odluke o osnivanju i imenovanju Glavnog županijskog tima za izradu Regionalnog operativnog plana, te prijedlog zaključka o povjeravanju poslova izrade ROP-a. Uz to bit će govora kriterijima i načinu financiranja decentraliziranih funkcija u školstvu za 2006. godinu.


30.siječanj 2006.
AFIRMACIJA OBRTNIČKO-STRUKOVNIH ZANIMANJA
- U prostorijama Gospodarske komore Krapinsko-zagorske županije u Krapini sutra će se održati sjednica Savjetodavnog vijeća Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Područne službe Krapina. Teme sjednice su tržište rada i obrazovanje u Krapinsko-zagorskoj županiji te afirmacija obrtničko-strukovnih zanimanja.


30.siječanj 2006.
PRIPREME ZA NATJECANJA IZ PRVE POMOĆI
- Podmladak i mladež Gradskog društva Crvenog križa već dugi niz godina aktivno djeluje na području Zaboka. Osim različitih područja aktivnosti na kojima djeluju, vrlo uspješno sudjeluju i na školskim natjecanjima. Tako su i prošle godine osvojili drugo i treće mjesto na županijskom natjecanju iz prve pomoći, a svoje djelovanje su proširili i na vanškolsku aktivnost «Srčeke», u sklopu koje su izdali i prvi broj časopisa pod istim nazivom. U tijeku su pripreme za ovogodišnje natjecanja na području djelovanja gradskog društva Crvenog križa Zabok, koja će se provesti u pet osnovnih i tri srednje škole, a održat će se 11. ožujka. Nakon toga, uslijedit će županijsko koje će se održati 8. travnja te državno natjecanje u Umagu 13. svibnja. Osim što na taj način djeca i mladež dobivaju saznanja o samom pokretu Crvenog križa i pružanju prve pomoći, vrlo je važno i zdravstveno prosvjećivanje, istaknula je Ružica Kotarski, voditeljica Podmlatka Crvenog križa Gradskog društva Zabok, pri Osnovnoj školi «Ksaver Šandor Đalski». Nakon natjecanja, od daljnjih aktivnosti Podmlatka i mladeži Crvenog križa planira se provođenje ljetne škole prve pomoći.


30.siječanj 2006.
ŽUPANIJA FINANCIRA KULTURNE MANIFESTACIJE
- Temeljem zakona o financiranju javnih potreba u kulturi i zaključka s treće sjednice Kulturnog vijeća Krapinsko-zagorske županije županica Vlasta Hubicki uputila je poziv institucijama na području županije za predlaganje projekata kulturnih manifestacija u ovoj godini, kako bi ostvarili pravo na financijsku podršku iz županijskog proračuna. Prijedloge s obrazloženjem na adresu Upravnog odjela za društvene djelatnosti Krapinsko-zagorske županije sa sjedištem u Krapini treba dostaviti najkasnije do 28. veljače.


30.siječanj 2006.
U ZAGORJU SMANJEN BROJ PROMETNIH NESREĆA
- Tijekom prošle godine na području Policijsku uprave Krapinsko-zagorske ukupno je evidentirana 1201 prometna nesreća, što je za 284 prometne nesreće, odnosno 19,1% manje nego u 2004. godini. Tijekom prošle godine u prometnim je nesrećama smrtno stradalo 14 osoba, a u 2004. 18. Teško povrijeđenih osoba bilo je 111, što je pak za dvije osobe više u odnosu na 2004. godinu, stoji u izvješću Policijske uprave.


27.siječanj 2006.
PROGRAM INTERVENTNIH OGRANIČENJA ZA VELIKE POTROŠAČE PLINA
- Unatoč niskim temperaturama ovaj tjedan nije bilo teškoća u opskrbi plinom i Zagorski metalac iz Zaboka dobivao je od INA – naftaplina dovoljne količine. No, jučer je INA – naftaplin distributerima poslao pismo u kojem ukazuje na alarmantno smanjenje isporuke plina iz Rusije i apelira na smanjenje potrošnje. Zbog toga su distributeri danas dužni INA – naftaplinu poslati podatkie o tzv. velikim potrošačima, a takvih je na području Zagorskog metalca 13, koji će ući u program interventnih ograničenja, kako bi se dovoljnje količine plina osigurale za stanovništvo. Inače, u Zagorskom metalcu potrošnja plina ovaj tjedan, prema podacima koje smo dobili od direktora Zvonka Benjaka, povećana je za 45 posto.


27.siječanj 2006.
DANAS SLUŽBENO OTVORENJE KLANJEČKE SPORTSKE DVORANE
- Nakon što je Grad Klanjec prije nešto više od dvije godine s tadašnjim Ministarstvom za javne radove, obnovu i graditeljstvo sklopio Sporazum o zajedničkom financiranju izgradnje sportske dvorane, ona će, nakon što je već neko vrijeme koriste klanječki školarci, danas biti službeno otvorena i za građanstvo. Svi zainteresirani moći će koristiti dvoranu pet dana u tjednu, nakon školske nastave, uz naknadu od 150 kuna po satu. Inače, ukupna investicja vrijedna je osam milijuna kuna, od čega je iz državnog proračuna izdvojeno pet milijuna i 620 tisuća kuna, Grad Klanjec participirao je otkup dijela zemljišta, izradu projektne dokumentacije te priključak za struju i vodu te izdvojio dodatnih milijun i pol kuna za radove, dok je Krapinsko-zagorska županija izdvojila 800 tisuća kuna.


27.siječanj 2006.
POČINJU PRIPREME ZA SEZONSKO ZAPOŠLJAVANJE
- Hrvatski zavod za zapošljavanje započinje s pripremama za sezonsko zapošljavanje u ljetnoj turističkoj sezoni. Zaposlenje se nudi osobama zanimanja konobar, kuhar, slastičar, recepcioner, animator, hostesa, spasitelj te električar i vodoinstalater. Svi zainteresirani za rad na moru, posredovanjem Zavoda približit će se poslodavcima koji traže radnu snagu, ući na tržište rada i proširiti mogućnosti zaposlenja, izjavila je pročelnica Zavoda u Krapini Mirjana Jurman te dodala da će od 1. veljače u svim ispostavama biti organizirana informiranja o mogućnostima sezonskog zapošljavanja.


27.siječanj 2006.
ODRŽAN TEČAJ ZA VOLONTERE CRVENOG KRIŽA
- Društvo Crvenog križa Krapinsko zagorske županije u suradnji sa Hrvatskim Crvenim križem organiziralo je jednodnevni tečaj za volontere Crvenog križa u osposobljavanju djece i mladeži za pružanje prve pomoći. Tečaj, koji se održao u restoranu Zelenjak prisustvovala su 32 polaznika iz svih zagorskih društava Crvenog križa, a voditeljica je bila dr. Žarka Furić iz Hrvatskog Crvenog križa iz Zagreba. Cilj tečaja je bio osposobiti volontere za osposobljavanje mladeži za natjecanja iz prve pomoći, a što je i ostvareno.


27.siječanj 2006.
«ZEFRA» O POLOŽAJU MLADIH U ZAGORJU
- Udruga "Zefra" iz Pregrade u sklopu Županijskog programa djelovanja za mlade i u suradnji sa ostalim udrugama mladih sa područja Krapinsko-zagorske županije večeras s početkom u 18,00 sati, organizira radionicu na temu položaja mladih u Zagorju. Radionica će se održati u pregradskoj Gradskoj vijećnici, a između ostalih, u radionici će sudjelovati i autori Županijskog i Državnog programa djelovanja za mlade. Cilj radionice je rasprava o socijalnom, političkom, ekonomskom i kulturnom položaju mladih u Krapinsko-zagorskoj županiji, a ona je zamišljena kao komunikacija između predavača i sudionika uz multimedijalnu projekciju. Udruga «Zefra» nastoji okupiti mlade iz svih sfera, srednjoškolce, studente, predstavnike pomladaka političkih stranaka i predstavnike nestranačkih udruga mladih kako bi zajedno surađivali na izradi i provedbi županijskog programa djelovanja za mlade te potaknuli ostale na aktivniji angažman tj. da izraze svoje stavove o položaju mladih.


27.siječanj 2006.
OD 1. VELJAČE AMBALAŽNI OTPAD PREUZIMA I KRAPINSKI KRAKOM
- Preuzimanje ambalažnog otpada počet će 1. veljače i u Krapini, gdje će taj posao za područje grada i okolnih općina obavljati poduzeće Krakom. Staklena i PET ambalaža će se preuzimati u ulici Frana Galovića, na Krakomovom parkiralištu, čiji će dio biti ograđen. Osim kontejnera za staklenu ambalažu i spremnika za PET ambalažu bit će postavljena i preša za papir, ali se on neće plaćati. Svoj ambalažni otpad, koji će im biti isplaćen na licu mjesta, građani će moći donositi radnim danom od 7 do 15 sati


27.siječanj 2006.
ZATVORENA PRUGA KRAPINA-ĐURMANEC
- Od 30. siječnja do 10. veljače bit će zatvorena pruga od Krapine do Đurmanca i to u vremenu od 7 do 14,20 sati, a u subotu i nedjelju 4. i 5. veljače od 7 do 15,30 sati. Do prekida željezničkog prometa dolazi, kako javljaju iz HŽ-a zbog radova na sanaciji tunela Žutnica, a umjesto lokalnih vlakova na toj relaciji i obrnuto putnike će prevoziti autobusi.


27.siječanj 2006.
SVE BOLJA ZABOČKA VINA
- Udruga vinogradara, vinara i podrumara «Grozd» iz Zaboka jučer je organizirala kušanje i ocjenjivanje vina svojih članova. Sedamdesetak uzoraka vina ocjenjivao je dr. Gerhard Schubert sa Instituta za vinarstvo, koji je ujedno i odgovarao na pitanja zabočkih vinara te svojim stručnim savjetima nastoji pomoći pri poboljšanju proizvodnje i podizanju razine kvalitete vina. Dr. Schubert surađuje sa Udrugom «Grozd» od njenog osnutka prije četiri godine, a prema njegovim riječima vinari u proizvodnji iz godine u godinu sve više napreduju te je istaknuo kako se unatoč lošoj vinogradarskoj godini pažljivom njegom vinograda ipak došlo do kvalitetnih vina.


27.siječanj 2006.
ZS ZA RJEŠAVANJE EGZISTENCIJALNIH PITANJA ZAGORACA
- Zagorska stranka uputila je pismo Skupštini Krapinsko-zagorske županije kojim želi pokrenuti inicijativu rješavanja egzistencijalnih pitanja Zagoraca. U Zagorskoj stranci smatraju da su žitelji Krapinsko-zagorske županije zakinuti u gotovo svim segmentima življenja te stoga predlažu da se za sve učenike zagorskih osnovnih škola osiguraju besplatni udžbenici, rješavanje problema dnevnih migranata, osnivanje koordinacije za uvođenje kajkavskog jezika u osnovne i srednje škole kao izbornog predmeta i osnivanje Kajkvaskog instituta te povezivanje Grada Zagreba i Krapinsko-zagorske županije u smislu finacijske pomoći Zagreba Županiji za cjelokupan razvoj njenog gospodarstva.


27.siječanj 2006.
U ZALEĐENOM POTOKU PRONAĐENO TIJELO MRTVE ŽENE
- Niske temeperature i u Krapinsko-zagorskoj županiji odnjele su ljudsku žrtvu. U mjestu Klokovec kraj Krapinskih Toplica ovih je dana na površini zaleđenog potoka «Kostelina» pronađena mrtva 42-godišnja hrvatska državljanka. Kako bi se detaljnije ispitao uzrok smrti, odnosno utvrdilo je li uzrok smrzavanje, tijelo je upućeno na obdukciju u Zavod za sudsku medicinu.


26.siječanj 2006.
DOGOVOREN NASTAVAK SURADNJE SA ŠTAJERSKOM
- U utorak je u Koprivnici u sklopu okruglog stola na temu «Novi poticaji u gospodarskoj suradnji šest županija sjeverozapadne Hrvatske i pokrajine Štajerske» utvrđena daljnja suradnja hrvatskih županija, među kojima i Krapinsko-zagorske, sa Šatjerskom. Riječ je o pronalaženju zajedničkih gospodarskih projekata koji će se financirati sredstvima Europske unije. Suradnja će se temeljiti na zajedničkim interesima, ponajprije klasterima od kojih je prvi moguć u drvoprerađivačkoj industriji, pa su najavljeni i poticaji za drvoprerađivače, što će im omogućiti brži razvoj naročito u sklopu međunarodnih mreža. Dogovaraju se i zajednički nastupi na trećim tržištima sa zajedničkim proizvodima. Na održanom sastanku predstavnici gospodarskih i obrtničkih komora potpisali su i pisma namjere o stvaranju regionalne baze podataka za male i srednje poduzetnike.


26.siječanj 2006.
ŽUPANIJA FINANCIRA KULTURNE MANIFESTACIJE
- Temeljem zakona o financiranju javnih potreba u kulturi i zaključka s treće sjednice Kulturnog vijeća Krapinsko-zagorske županije županica Vlasta Hubicki uputila je poziv institucijama na području županije za predlaganje projekata kulturnih manifestacija u ovoj godini, kako bi ostvarili pravo na financijsku podršku iz županijskog proračuna. Prijedloge s obrazloženjem na adresu Upravnog odjela za društvene djelatnosti Krapinsko-zagorske županije sa sjedištem u Krapini treba dostaviti najkasnije do 28. veljače.


26.siječanj 2006.
NIŠTA OD UVOĐENJA PROMETNOG ODGOJA KAO ZASEBNOG PREDMETA U OSNOVNE ŠKOLE
- Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa Savjetu za sigurnost prometa na cestama Krapinsko-zagorske županije uputilo je dopis vezan uz njihovo traženje da se u osnovne škole kao obavezni predmet uvede prometni odgoj. U dopisu stoji da elementi prometnog odgoja već postoje u nastavnim predmetima prirode i društva te tehničke kulture, tako da nema potrebe za uvođenjem prometnog odgoja kao zasebnog nastavnog predmeta. Savjet za sigurnost prometa nije zadovoljan takvim odgovorom Ministarstva pa će i dalje ustrajati da se prometni odgoj ipak uvede u školske programe.


26.siječanj 2006.
ZAGORSKA LIGA PROTIV RAKA MEĐU NAJAKTIVNIJIMA U HRVATSKOJ
- Zagorska liga protiv raka održala je izbornu skupštinu na kojoj je izvješće o njezinu dosadašnjem radu podnio je predsjednik dr. Stanko Belina. Kao najznačajnije dosadašnje aktivnosti u posljednje četiri godine istaknuo je nabavu mamografa za otkrivanje raka dojke, izradu multimedijalnog CD-a o prevenciji i ranom otkrivanju raka te akciju za rano otkrivanje raka prostate kod muškaraca rizične dobi. Dosadašnji rad Zagorske lige posebno je pohvalio dr. Miloš Manestar, član predsjedništva Hrvatske i Zagrebačke lige protiv raka, koji je istaknuo da je zagorska podružnica po svojim rezultatima jedna od najaktivnijih u Hrvatskoj. S obzirom na dosadašnji uspješan rad, članovi Lige jednoglasno su odlučili da će predsjednik i dalje ostati dr. Stanko Belina, potpredsjednici će biti dr. Nada Jačmenica i dr. Damir Plečko, tajnik dr. Romeo Šalković, u Nadzorni odbor izabrani su dr. Ivan Jurinić, kao predsjednik te Maca Cigula i dr. Ljubo Suton, dok će sud časti sačinjavati dr. Višeslav Ćuk, Dragica Milčić i Renata Mihovilić.


26.siječanj 2006.
DJEČJE GRADSKO VIJEĆE ZABOKA O MEDIJIMA
- Dječje gradsko vijeće, koje djeluje od prošle godine u okviru Društva Naša djeca Zabok, jučer je održalo svoju šestu sjednicu. Mali vijećnici i njihova gradonačelnica Lara Hamer razgovarali su o temi Djeca i mediji. Na sjednici je istaknuto kako djeca imaju potrebu za informacijama i kulturnim sadržajima koji će obogatiti njihovo slobodno vrijeme. Mladi vijećnici su ukazali na problem nasilja na televiziji te na nedostatak sadržaja za djecu primjeren njihovoj dobi. Osim toga, osvrnuli su se i na internet kao jednog od izvora informacija, ali su pokazali i svijest o mogućim opasnostima i njegovoj zloupotrebi. Zaključili su da djeca trebaju više sudjelovati u radu medija te da budu po mjeri djeteta.


26.siječanj 2006.
AFIRMACIJA OBRTNIČKO-STRUKOVNIH ZANIMANJA
- U prostorijama Gospodarske komore Krapinsko-zagorske županije u Krapini u utorak će se održati sjednica Savjetodavnog vijeća Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Područne službe Krapina. Teme sjednice su tržište rada i obrazovanje u Krapinsko-zagorskoj županiji te afirmacija obrtničko-strukovnih zanimanja.


26.siječanj 2006.
DR. GERHARD SCHUBERT VEČERAS NA KUŠANJU VINA U ZABOČKOJ UDRUZI VINARA «GROZD»
- Zabočka Udruga vinogradara, vinara i podrumara «Grozd» večeras organizira kušanje i ocjenjivanje vina svojih članova. Uzorke će ocjenjivati dr. Gerhard Schubert sa Instituta za vinarstvo. Prema riječima Željka Tomeka, predsjednika Udruge «Grozd» smisao takvog ocjenjivanja je poboljšanje proizvodnje i podizanje razine kvalitete vina. Udruga vinogradara, vinara i podrumara «Grozd» na području Zaboka djeluje već četiri godine i ima stotinjak registriranih članova. Kvalitetu svojih vina, članovi Udruge pokazali su na prošlogodišnjem zbirnom županijskom natjecanju, na kojem je Udruga sa 104 odličja i priznanja osvojila četvrto mjesto.


26.siječanj 2006.
PRONAĐEN VOZAČ
- Zagorska policija je priopćila, da je jučer na međunarodnom graničnom prijelazu Tovarnik na ulazu u Hrvatsku pronađeno vozilo i vozač koji je 24. siječnja u Dubrovčanu udario 56-godišnjeg pješaka i teško ga ozlijedio. Riječ je o 29-godišnjem slovenskom državljaninu koji je nesreću prouzročio upravljajući teretnim automobilom Citroen Jumper slovenskih registarskih oznaka i pobjegao s mjesta nesreće, stoji u priopćenju Policijske uprave Krapinsko-zagorske.


25.siječanj 2006.
PREDSJEDNIK RH STJEPAN MESIĆ PODUPIRE IZGRADNJU TUNELA KROZ MEDVEDNICU
- Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić danas je u donjostubičkim Termama Jezerčica otvorio suvremeni hotel sa 48 soba i wellnes centrom u koji je privatna poduzetnica Dubravka Lekić iz Varaždina uložila 15 milijuna kuna kredita i zaposlila 42 djelatnika. Ovakve resurse, kao što su termalni izvori, samo treba znati iskoristiti, a tu prednost Krapinsko-zagorske županije trebao bi prepoznati i milijunski Zagreb, rekao je na svečanosti predsjednik Mesić. Još značajnije cijeli prostor Hrvatskog zagorja mogao bi se aktivirati izgradnjom tunela kroz Medvednicu koji bi preporodio ovaj kraj, rekao je predsjednik Mesić, uvjeren da bi, ukoliko tu šansu prepozna grad Zagreb, tunel mogao biti izgrađen još u njegovom mandatu. Predsjednik Mesić danas je boraveći u Donjoj Stubici razgovarao i sa Krapinsko-zagorskom županicom Vlastom Hubicki te tamošnjim gradonačelnikom Jurajem Srebačićem, a prije Termi Jezerčica posjetio je u obližnjem Pustodolu privatni Centar Dubravke Lekić za rehabilitaciju osoba s mentalnim i fizičkim oštećenjima u kojem o 250 korisnika od 5 do 92 godine brine 120 stručnih djelatnika. Uz predsjednika Mesića potporu ovim poduzetničkim projektima Dubravke Lekić iskazali su danas mnogi uzvanici među kojima je bio i Varaždinski župan Radimir Čačić.


25.siječanj 2006.
PROBNO RAZDOBLJE NOVOG SUSTAVA NAPLATE CESTARINE
- Novi sustav naplate cestarine na autocesti Zagreb-Macelj bit će uveden u ponoć 9. veljače, a kako bi se korisnici autoceste upoznali s novim sustavom naplate od danas je predviđeno probno razdoblje. U tom će razdoblju svi koji putuju autocestom koristiti novi sustav bez promjene iznosa cestarine, izjavio je za Radio Kaj član Uprave koncesijskog društva Aleksandar Čaklović. Od Zagreba do Krapine i dalje će se putovati autocestom po cijeni od 11 kuna, s time da će nove naplatne kućice normalno raditi i izdavati kartice, samo bez dodatne naplate.
Čaklović je također dodao da će prvih četrdeset dana nakon zatvaranja sustava naplate cestarine, počevši od 9. veljače, cestarina na dionici autoceste Zabok-Krapina biti bespatna za sve korisnike za prvu i drugu kategoriju vozila, a nakon tog tog razdoblja na navedenoj dionici cestarina će se naplaćivati sa 56% popusta, odnosno četiri kune i to ne samo za lokalno stanovništvo, već sve korisnike.


25.siječanj 2006.
OBRTNIČKE KOMORE KRAPINSKO-ZAGORSKE ŽUPANIJE I ŠMARJA PRI JELŠAH ZA RAZVOJ LJUDSKIH RESURSA
- Predsjednici Obrtničkih komora Krapinsko-zagorske županije i Šmarja pri Jelšah danas su u Rogaškoj Slatini potpisali sporazum o kandidiranju zajedničkog projekta na natječaj Europske Unije Interreg III A u okviru programa za susjedstvo između Hrvatske, Mađarske i Slovenije. Riječ je o projektu razvoja ljudskih resursa, čiji je osnovni cilj obrazovanje u svrhu očuvanja obrtničkih zanimanja za koja valada sve manji interes. Prema riječima predsjednika Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije Dragutina Ranogajca slovenski obrtnici bili su suočeni s brojnim problemima prilikom ulaska u Europsku Uniju i to u toj mjeri da su brojni obrte čak i zatvorili, tako da bi se realizacijom ovog projekta obrtnike s područja Zagorja moglo informirati o svemu što ih čeka te dodatno obučiti. Sa sličnim projektom i prošle se godine pokušalo ishoditi sredstva Europske Unije, no kako tada Hrvatska još nije bila u pregovorima za ulazak u Uniju, traženu financijsku potporu dobio je samo slovenski dio projekta.


25.siječanj 2006.
«DEKOR» MOGUĆE RJEŠENJE ZA PROBLEME OTPUŠTENIH RADNIKA SLOVENSKE STAKLARNE
- Problematiku otpuštanja radnika staklarne «Boris Kidrič» iz Rogaške Slatine u susjednoj Sloveniji na svojoj su sjednici razmotrili članovi Poglavarstva Grada Pregrade, budući se među 300-tinjak radnika slovenske staklarne nalazi i 80-ak hrvatskih, odnosno dvadesetak s područja Pregrade. Kako je izjavila gradonačelnica Pregrade Vilmica Kapac, osnovna smjernica programa Gradskog poglavarstva je novo zapošljavanje kroz razvoj Poslovne zone, a uz to od osnovnog su značaja i egzistencijalna pitanja, odnosno problemi ljudi s područja grada. Kako je tvrtka «Dekor» iz Zaboka u Pregradi adaptirala stari «Šavrićev» pogon te ga opremila sa strojevima za izradu dekorativne rasvjete, u tom pogonu postoji mogućnost za rješenje problema s kojim su suočeni radnici staklarne u Rogaškoj Slatini. U bivšem «Šavrićevom» pogonu u Pregradi moglo bi se zaposliti 60-ak ljudi, odnosno većina otpuštenih radnika s područja Pregrade te susjednih općina Desinić i Hum na Sutli. Prema predviđanjima ovaj bi projekt mogao zaživjeti za godinu do godinu i pol dana.


25.siječanj 2006.
PRVE OVOGODIŠNJE AKCIJE DOBROVOLJNOG DARIVANJA KRVI U KRAPINI
- Gradsko društvo Crvenog križa Krapina u suradnji s Hrvatskim zavodom za transfuzijsku medicinu ovog tjedna provodi prvi ovogodišnji ciklus dobrovoljnog darivanja krvi. Planirane su četiri akcije, a prva od njih održana je jučer u poduzeću Kotka u Krapini. Danas se krv može dati u Pučkom otvorenom učilištu u Krapini i to do 16,00 sati te sutra od 9,00 do 17,00. Akcija završava u petak u Općinskoj zgradi u Đurmancu.


25.siječanj 2006.
433 GODINE OD ZAVRŠETKA SELJAČKE BUNE
- U četvrtak, 9. veljače navršavaju se 433 godine od završetka Seljačke bune. Tim se povodom u Muzeju seljačkih buna i Dvorcu Oršić u Gornjoj Stubici u subotu 4. veljače organiziraju prigodna događanja s promotivnim cijenama muzejskih ulaznica koje uključuju kostimirano stručno vodstvo kroz stalni postav koji prikazuje cjelovitu sliku povijesnih, društvenih i kulturnih zbivanja na zagorskom prostoru od srednjeg vijeka do sredine 19. stoljeća, tj. do službenog ukinuća kmetstva 1848. godine te muzejsku radionicu «Strijelom u metu» gdje se svi zainteresirani mogu okušati u vještini gađanja lukom i strijelom. Moći će se razgledati i vinski podrum Dvorca Oršić te Kapela Sv. Franje Ksaverskog u kojoj je smještena stalna izložba crkvene umjetnosti Hrvatskog zagorja.


25.siječanj 2006.
U MAČU OSNOVAN OGRANAK HSLS-a
- U Maču je u nedjelju održana osnivačka skupština ogranka HSLS-a na kojoj je za predsjednika izabran Nevenko Horvat, potpredsjednik je Vlatko Turčin, tajnik Robert Ponjan i rizničar Dragutin Jakuš. Novi članovi mačanskog ogranka stranke dosadašnji su članovi LS-a koji su gotovo svi pristupili HSLS-u prije sabora ujedinjenja. Kako je istaknuto na skupštini, mačanski ogranak podržava politiku HSLS-a i pravo na samostalno odlučivanje s kojim će političkim strankama koalirati u svojoj sredini. Također, mačanski su HSLS-ovci iskazali želju za radom u stranci te najavili aktivno uključivanje u rad općine Mače, bez obzira što trenutno ne participiraju u vlasti.


25.siječanj 2006.
ZABOČKI HDZ PROTIV SMANJIVANJA BROJA MJESNIH ODBORA
- Zabočki Gradski odbor HDZ-a ne podržava smanjivanje broja mjesnih odbora sa 18 na 3, jer takav prijedlog gradske vlasti ne vodi interesa o potrebama stanovništva Grada Zaboka, več je vođen isključivo kalkulacijama izborne kombinatorike. Predloženi mjesni odbori su, ističe u priopćenju predsjednik zabočkog HDZ-a dr. Rajko Fureš, glomazni, a po broju stanovnika nekoliko puta veći od mnogih zagorskih općina. Iako najavljen, sastanak međustranačkog vijeća, koji je trebao prethoditi sjednici Poglavarstva Grada Zaboka, nije održan, pa ovaj prijedlog HDZ-u neprihvatljiv, jer je jednostran, a predloženi mjesni odbori skrojeni su protivno interesima stanovnika. Smanjenje mjesnih odbora nije racionalno, niti opravdano, jer su se u istom košu našli centar Zaboka i njegovi najudaljeniji dijelovi, kaže se u priopćenju. Zbog toga Gradski odbor HDZ-a poziva aktualnu vlast Grada Zaboka na dijalog te da još jednom promisli o spornom prijedlogu, koji bi mogao imati dalekosežne posljedice za stanovnike i poduprijet će isključivo prijedloge usmjerene kvalitetnijem životu stanovnika Grada Zaboka.


25.siječanj 2006.
PJEŠAK OZLIJEĐEN – VOZAČ POBJEGAO S MJESTA NESREĆE
- Sinoć oko 18 sati na državnoj cesti u Dubrovčanu dogodila se još jedna prometna nesreća u kojoj je ovaj put žrtva bio pješak. Nepoznati vozač u nepoznatom automobilu naletio je na 66-godišnjeg pješaka i bez zaustavljanja pobjegao s mjesta nesreće. Pješak je teško ozlijeđen i zadržan na liječenju u Općoj bolnici Zabok, a policija traga za vozačem i moli građane koji imaju bilo kakva saznanja o ovoj nesreći da se jave na broj 92.


24.siječanj 2006.
OD SUTRA PROBNO RAZDOBLJE NOVOG SUSTAVA NAPLATE CESTARINE
- Autocesta Zagreb-Macelj u prosincu 2005. godine završila je osuvremenjivanje izgrađenog dijela autoceste od Zaprešića do Velike Vesi. Postavljena je promjenjiva prometna signalizacija, telefonske govornice za hitne slučajeve, a dosadašnji sustav naplate cestarine zamijenit će se novim usklađenim s prijeđenom udaljenošću autoceste. Zbog uspostavljanja novog sustava naplate te ubrzanog prolaza kroz naplatne kućice proširen je cestarinski prolaz Zaprešić, a izgrađeni su novi prolazi Mokrice, Sveti Križ Začretje i Krapina. Novi sustav naplate bit će uveden u ponoć 9. veljače, a kako bi se korisnici autoceste upoznali s novim sustavom naplate od sutra je predviđeno probno razdoblje. U tom će razdoblju svi koji putuju autocestom koristiti novi sustav bez promjene iznosa cestarine.


24.siječanj 2006.
SURADNJA ŠEST HRVATSKIH ŽUPANIJA I ŠTAJERSKE
- Županica Krapinsko-zagorske županije Vlasta Hubicki, predsjednik Županijske gospodarske komore Ivica Cerovečki i Dragutin Ranogajec, predsjednik Obrtničke komore sudjelovat danas će u Koprivnici sudjelovati u radu okruglog stola na temu Novi poticaji u gospodarskoj suradnji šest županija sjeverozapadne Hrvatske i pokrajine Štajerske. Cilj skupa je jačanje i produbljivanje gospodarskih veza utemeljenih potpisanim Sporazumom o gospodarskoj suradnji i pismima namjere između austrijske pokrajine Štajerske i županija sjeverozapadne Hrvatske koje su time iskazale spremnost usmjerivanja svog gospodarskog razvoja suradnji sa gospodarstvom Štajerske. Sporazum o gospodarskoj suradnji potpisan je sa Krapinsko-zagorskom županijom, Koprivničko-križevačkom, Varaždinskom, Međimurskom, Bjelovarsko-bilogoskom i Virovitičko-podravskom županijom.


24.siječanj 2006.
PREDSJEDNIK STJEPAN MESIĆ SUTRA NA OTVORENJU HOTELA «TERME JEZERČICA»
- Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić sutra će u Donjoj Stubici otvoriti Hotel «Terme Jezerčica» sa 48 luksuzno opremljenih soba, te wellnes i kongresnim centrom. Nakon svečanog otvorenja, predsjednik će obići Centar za rehabilitaciju u Pustodolu u kojem je smješteno 250 djece i odraslih osoba sa mentalnim i fizičkim oštećenjima.


24.siječanj 2006.
PLEŠKO NAPUŠTA HRVATSKI SABOR
- Krapinsko-zagorska županija od sutrašnjeg zasjedanja Hrvatskog sabora ostaje bez jednog zastupnika. Saborske klupe napustit će Zabočanin Vladmir Pleško, koji je u s liste HDZ-a izabran za zasupnika kao zamjena bivšem ministru unutarnjih poslova Varaždincu Marijanu Mlinariću. Nakon što je Mlinarić napustio funkciju ministra, odlučio je ponovo aktivirati zastupnički mandat, a kako bi danas o tome odluku trebao donijeti saborski Odbor za izbor i imenovanja, od sutra Vladimir Pleško neće više sudjelovati u radu Hrvatskog sabora.


24.siječanj 2006.
OBRTNIČKE KOMORE KRAPINSKO-ZAGORSKE ŽUPANIJE I ŠMARJA PRI JELŠAH ZA RAZVOJ LJUDSKIH RESURSA
- Predsjednici Obrtničkih komora Krapinsko-zagorske županije i Šmarja pri Jelšah sutra će u Rogaškoj Slatini potpisati sporazum o kandidiranju zajedničkog projekta na natječaj Europske Unije Interreg III A. Riječ je o projektu razvoja ljudskih resursa, čiji je osnovni cilj obrazovanje u svrhu očuvanja obrtničkih zanimanja za koja valada sve manji interes.


24.siječanj 2006.
ZBOG SKUPE INFORMATIČKE OPREME UPRAVA GRADA KRAPINE JOŠ U STARIM PROSTORIJAMA
- Iako je preseljenje krapinske gradske uprave u obnovljenu zgradu Magistrata najavljeno za početak siječnja, to se još nije dogodilo. Kako je objasnio gradonačelnik Josip Horvat, prostorije su namještene, no još nije riješeno pitanje informatičke opreme. Naime, na raspisani natječaj za nabavu stigle su ponude koje premašuju stavku od 120 tisuća kuna, koliko je u proračunu osigurano za tu namjenu. Taj je natječaj poništen i raspisan novi, a zbog skupoće opreme, odlučeno je da se smanji planirana količina kompjutora i druge opreme na iznos koji Grad može platiti.


24.siječanj 2006.
PRIMJENA HRVATSKOG NACIONALNOG OBRAZOVNOG STANDARDA
- U organizaciji Zavoda za školstvo Republike Hrvatske danas i sutra u hotelu “Matija Gubec” u Stubičkim Toplicama održava se seminar za voditelje županijskih stručnih vijeća učitelja glazbene, likovne, tehničke i tjelesne kulture te informatike. Teme stručnog skupa usmjerene su na primjenu Hrvatskog nacionalnog obrazovnog standarda i na primjere dobre prakse iz škola u kojima se navedeni standard eksperimentalno provodi.


24.siječanj 2006.
EKUMENSKI SUSRET U KRAPINSKOJ ŽUPNOJ CRKVI
- U župnoj crkvi Svetog Nikole u Krapini danas će se održati ekumenski suret, molitva za jedinstvo crkve. Misu i molitvu u 17,00 sati predvodit će pomoćni biskup zagrebački Valentin Pozaić.


24.siječanj 2006.
BISKUP MILE BOGOVIĆ SUTRA U ZABOKU
- Gospićko-senjski biskup, mons. Mile Bogović sutra će u 12 sati u zabočkoj Gimnaziji Antuna Gustava Matoša, u organizaciji Udruge Muži zagorskog srca i Ogranka matice hrvatske Zabok, biti gost tribine na kojoj će govoriti o značenju bitke na Krbavskom polju u povijesti hrvatskog naroda te simbolici crkve Hrvatskih mučenika u Udbini. Uz predavanja, u glazbenom programu sudjeluju muški zbor Magdalenić iz Bedekovčine, povijesna postrojba Keglevićeva straža i Kuburaška udruga Kostelska pištola iz Kostela te kuburaši iz Hlevnice. Mons. Mile Bogović sutra će se u Zaboku susresti s dekanom Krapinskog dekanata Marijanom Culjakom i posjetiti župnu crkvu Svete Jelene.


24.siječanj 2006.
DJECA I MEDIJI
- Prošle godine osnovano Dječje gradsko vijeće Zaboka nastavlja sa svojim aktivnostima i sutra će održati svoju šestu sjednicu. Mali vijećnici i njihova predsjednica Lara Hamer razgovarat će o temi Djeca i mediji, a prisjetit će se i nedavnog posjeta svojim vršnjacima iz Dječjeg gradskog vijeća Varaždina.


24.siječanj 2006.
IZGORIO KROV
- Jutros u 5,30 u Tomaševcu kod Klanjca izgorio je krov i drveni strop obiteljska kuće, vlasništvo 78-godišnje hrvatske državljanke. Očevidom jem utvrđeno da je centar požara bio u kutu kuhinje, a uzrok zapaljenje drvene grede u dimnjaku. U 7,20 požar su ugasili profesionalni vatrogasci iz Zaboka uz pomoć DVD-a Klanjec i Rakovec. Materijalna šteta se cijeni na 100 tisuća kuna.


23.siječanj 2006.
RASPORED SREDSTAVA ZA DECENTRALIZIRANE FUNKCIJE U ZDRAVSTVU
- Za decentralizirane funkcije u zdravstvu Krapinsko-zagorska županija ove je godine dobila 15 milijuna i 118 tisuća kuna. Od tog iznosa, prema popisu prioriteta, šest milijuna i sto tisuća kuna namijenjeno je otplati kredita za izgradnju nove Opće bolnice na Bračku, dva milijuna i 725 tisuća kuna utrošit će se na investicijsko i tekuće održavanje, a šest milijuna i 293 tisuće kuna za investicijsko ulaganje zdravstvenih ustanova. Zajedno sa sredstvima za otplatu kredita, zabočka Opća bolnica dobiva ove godine ukupno osam milijuna i 368 tisuća kuna, Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske i Stubičke Toplice dobivaju po dva milijuna i 250 tisuća kuna, a isto toliko i Dom zdravlja Krapinsko-zagorske županije. Popis prioriteta na posljednjoj je sjednici usvojilo Poglavarstvo Krapinsko-zagorske županije te je on dostavljen na suglasnost Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi. Po dobivenoj suglasnosti Županijsko će poglavarstvo donijeti konačnu odluku o rasporedu sredstav.


23.siječanj 2006.
SURADNJA ŠEST HRVATSKIH ŽUPANIJA I ŠTAJERSKE
- Županica Krapinsko-zagorske županije Vlasta Hubicki, Ivica Cerovečki, predsjednik Županijske gospodarske komore i Dragutin Ranogajec, predsjednik Obrtničke komore sudjelovat će sutra u Koprivnici u radu okruglog stola na temu Novi poticaji u gospodarskoj suradnji 6 županija sjeverozapadne Hrvatske i pokrajine Štajerske. Cilj skupa je jačanje i produbljivanje gospodarskih veza utemeljenih potpisanim Sporazumom o gospodarskoj suradnji i pismima namjere između austrijske pokrajine Štajerske i županija sjeverozapadne Hrvatske koje su time iskazale spremnost usmjerivanja svog gospodarskog razvoja suradnji sa gospodarstvom Štajerske. Sporazum o gospodarskoj suradnji potpisan je sa Krapinsko-zagorskom županijom, Koprivničko-križevačkom, Varaždinskom, Međimurskom, Bjelovarsko-bilogoskom i Virovitičko-podravskom županijom.


23.siječanj 2006.
U BOBOVJU KRAJ KRAPINE TRAFOSTANICA VRIJEDNA 160 MILIJUNA KUNA
- U naselju Bobovje kraj Krapine kroz dva do tri mjeseca započet će izgradnja trafostanice snage 110/20 kilovolti. Ona će, kako saznajemo u razgovoru s krapinskim gradonačelnikom Josipom Horvatom prije svega biti namijenjena za opskrbu i potrebe nove autoceste te poboljšanje napona električne energije sjeverozapadnog dijela županije. Vrijednost investicije procijenjena je na oko 160 milijuna kuna, investitor su Hrvatske autoceste, a sve bi trebalo biti završeno iduće godine, prije otvorenja autoceste Zagreb-Mecelj.


23.siječanj 2006.
OBAVEZNA OVJERA KNJIŽICA GORIVA
- Do kraja ovog mjeseca svi poljoprivrednici, korisnici plavog dizela, obavezni su dostaviti knjižice goriva nadležnom tijelu koje im je knjižice izdalo, radi ovjere ukupne količine potrošenog goriva za proteklu godinu, obavijestio je Ured državne uprave. Ovjera knjižica u roku, odnosno do 31. siječnja, obavezna je jer u protivnom poljoprivrednici neće moći ostvariti pravo na kupnju plavog goriva u ovoj godini. Također svi poljoprivrednici koji imaju osiguranu proizvodnju trebaju do kraja ovog mjeseca podnijeti zahtjev za potporu osiguranju za proteklu godinu i to u Uredu državne uprave ili ispostavi gdje su upisani u upisnik.


23.siječanj 2006.
PRVE OVOGODIŠNJE AKCIJE DOBROVOLJNOG DARIVANJA KRVI U KRAPINI
- Gradsko društvo Crvenog križa Krapina u suradnji s Hrvatskim zavodom za transfuzijsku medicinu ovog će tjedna provesti prvi ovogodišnji ciklus dobrovoljnog darivanja krvi. Planirane su četiri akcije, a prva od njih održat će se sutra u poduzeću Kotka u Krapini od 12,00 do 15,00 sati. U srijedu i četvrtak akcije će se održati u Pučkom otvorenom učilištu u Krapini, te u petak u Općinskoj zgradi u Đurmancu. Dodajmo da je prošle godine Gradsko društvo Crvenog križa Krapina u prvom ciklusu prikupilo 493 doze krvi pa se i ovog puta očekuje dobar odaziv darivatelja.


23.siječanj 2006.
PRVA POMOĆ U ZABOČKIM ŠKOLAMA
- Na sastanku u Gradskom društvu Crvenog križa Zabok voditelji prve pomoći u osnovnim i srednjim školama upoznali su se s pravilima ovogodišnjeg natjecanja i dogovorili konkretan tijek priprema. Petero voditelja proći će još i jednodnevni tečaj za volontere u osposobljavanju djece i mladeži, a dogovoreno je da će se na području djelovanja Gradskog društva Crvenog križa Zabok školska natjecanja provesti u pet osnovnih i tri srednje škole.


23.siječanj 2006.
EKUMENSKI SUSRET U KRAPINSKOJ ŽUPNOJ CRKVI
- U župnoj crkvi Svetog Nikole u Krapini sutra će se održati ekumenski suret, molitva za jedinstvo crkve. Misu i molitvu u 17,00 sati predvodit će pomoćni biskup zagrebački Valentin Pozaić.


20.siječanj 2006.
NASTOJANJA ŽUPANIJE URODILA PLODOM – PARALELNA CESTA 2008. GODINE - Temeljem potpisa građana na peticiji i dugotrajnih nastojanja Krapinsko-zagorske županije, jučer je u Ministarstvu mora, turizma, prometa i razvitka postignuta suglasnost oko izgradnje paralelne ceste Zabok-Krapina, rekla je na današnjoj konferenciji za novinare u Krapini županica Vlasta Hubicki. Ona je također naglasila da je postignuta suglasnost oko rekonstrukcije županijskih cesta Velika Ves – Švaljkovec i Švaljkovec- Grdenci – Lug Zabočki, a dogovoreno je i da zbog izgradnje paralelne ceste neće doći do izmjena programa građenja i održavanja javnih cesta kojeg je Vlada donijela za razdoblje do 2008. godine. Županica je također izjavila da je peticiju za izgradnju paralelne ceste i besplatno korištenje autoceste dok se ona ne izgradi potpisalo oko 10 tisuća građana. Ona im je svima zahvalila, te naglasila da će, zbog odgovornosti pred svim građanima, službeno prekinuti organizirano potpisivanje peticije kad u njen Ured iz Zagreba stigne jučer potpisana promemorija koja sadržava sve što je dogovoreno. Prema riječima zamjenika županice Zorka Vidičeka, pripreme za izgradnju paralelne ceste kreću odmah, a početak izgradnje dogovoren je za prvu polovicu iduće godine, dok se završetak planira početkom 2008. godine. Paralelna će cesta biti državna i na temelju idejnog rješenja koje je županija još 2004. godine predala Ministarstvu gradit će je Hrvatske ceste i to pravcem od industrijske ceste u Zaboku, do čvora Krapina iza naplatnih kućica gdje će se spajati sa Zagorskom magistralom i autocestom. Procjenjuje se da će njena izgradnja koštati oko sto milijuna kuna.


20.siječanj 2006.
PREDSJEDNIK STJEPAN MESIĆ NA OTVORENJU HOTELA «TERME JEZERČICA»
- Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić u srijedu, 25. siječnja, u Donjoj Stubici otvorit će Hotel «Terme Jezerčica» sa 48 luksuzno opremljenih soba, te wellnes i kongresnim centrom. Nakon svečanog otvorenja, predsjednik će obići Centar za rehabilitaciju u Pustodolu u kojem je smješteno 250 djece i odraslih osoba sa mentalnim i fizičkim oštećenjima.


20.siječanj 2006.
U SLUČAJU POJAVE PTIČJE GRIPE U BOLNICI NA BRAČKU OSIGURANO 40 KREVETA
- Jučer je u Uredu županice u Krapini održana sjednica Županijskog stožera zdravstva koji je osnovan radi provedbe Nacionalnog plana pripremljenosti za pandemiju ptičje gripe. Sjednici su prisustvovali ravnatelji županijskog Doma zdravlja i zabočke Opće bolnice kako bi se preispitale mogućnosti naših zdravstvenih ustanova u slučaju pojave bolesti. Kako je izjavio ravnatelj županijske Opće bolnice Zabok Ljudevit Ulaković, u slučaju pojave ptičje gripe na području Krapinsko-zagorske županije zabočka bolnica određena je za prihvat oboljelih te je na lokaciji Bračak osigurano 40 kreveta. U slučaju pojave bolesti, u bolnici će se udvostručiti broj dežurnih liječnika za prihvat oboljelih, a razgovaralo se i o alternativnom smješataju bolesnika u sportske dvorane ukoliko bolest poprimi šire razmjere, dodao je Ulaković.


20.siječanj 2006.
DO KRAJA VELJAČE PREDAJA POREZNIH PRIJAVA
– I ove godine, do 28. veljače ispostavama Porezne uprave mogu se predsti godišnje porezne prijave. Kako je objasnila načelnica u Poreznoj upravi u Krapini Jasna Kropf, prijavu moraju podnjeti porezni obveznici koji samostalno obavljaju djelatnost, oni koji su ostvarili dohodak direktno iz inozemstva, oni kojima poslodavci nisu uredno obračunavali i uplaćivali porez ili doprinos te oni koji žive u brdsko-planinskim ili područjima od posebne državne skrbi. Poreznu prijavu mogu predati i oni građani koji žele ostvariti pravo na porezne olakšice kad su u pitanju zdravstveno i životno osiguranje te stambena izgradnja, dodala je Jasna Kropf te naglasila da od ove godine sve navedene olakšice ne mogu biti više od 12 tisuća kuna.


20.siječanj 2006.
TRIBINA O IZRAVNOJ PRODAJI SEOSKIH PROIZVODA
- U Humu na Sutli danas se, s početkom u 17,00 sati, organizira tribina na kojoj će poljoprivrednici te općine, ali i drugi zainteresirani, moći čuti više o izravnoj prodaji seoskih proizvoda i preradi na gospodarstvu. Na tu temu, koju je inicirala općinska komisija za razvoj poljoprivrede, na tribini u Domu kulture govorit će dr. Damir Kovačić. Poljoprivrednici mogu doznati više o pretpostavkama, ograničenjima i mogućnostima izravne prodaje seoskih proizvoda, bit će iznijeto nekoliko oglednih primjera, a dr. Kovačić će odgovarati i na pitanja prisutnih.


19.siječanj 2006.
IPAK IZGRADNJA SPOJNE CESTE ZABOK-KRAPINA
- Ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta sasto se danas u svom uredu u Zagrebu sa županicom Krapinsko-zagorske županije Vlastom Hubicki i njenim zamjenikom Zorkom Vidičekom, gradonačenikom Grada Krapine Josipom Horvatom, predsjednikom Uprave Hrvatskih cesta Stjepkom Bobanom, članom Uprave koncesijskog društva Autocesta Zagreb-Macelj Aleksandrom Čaklovićem, te saborskim zastupnicima Ivanom Jarnjakom i Vladimirom Pleškom. Na sastanku je postignut dogovor o izgradnji spojne ceste Zabok - Krapina, čija bi izgradnja počela u prvoj polovici 2007. godine. Prvih 40 dana autocesta će za sva vozila biti besplatna, a nakon toga 56 - postotni popust vrijedit će samo na dionici Zabok - Krapina. Uz to dogovoreno je da će se postojeće županijske ceste za lokalni promet rekonstruirati do 9. veljače ove godine, kada službeno kreće naplata.


19.siječanj 2006.
SEDAM I POL TISUĆA ZAGORACA POTPISALO PETICIJU
- Od ponedjeljka se u 21 zagorskom gradu i općini potpisuje peticija za izgradnju paralelne ceste od Zaboka do Krapine te besplatno korištenje autoceste za lokalno stanovništvo dok se ona ne izgradi. Prema informacijama iz ureda županice Krapinsko-zagorske županije, do sad je prikupljeno ukupno sedam i pol tisuća potpisa, od čega samo jučer dvije i pol tisuće. Peticija će se potpisivati do kraja idućeg tjedna.


19.siječanj 2006.
SMIJENJEN ZLATARBISTRIČKI NAČELNIK
- Odlukom Općinskog vijeća Zlatar Bistrice sa šest glasova protiv, četiri za i jednim suzdržanim na jučerašnjoj sjednici nije izglasano daljnje povjerenje općinskom načelniku Božidaru Pelku, čime je on automatski prestao obavljati tu dužnost. Sjednicu je inicirao klub vijećnika HSS-a i LS-a, koji je 23. prosinca zlatarbistričkim stručnim službama, predsjedniku i članovima vijeća uputio zahtjev za stavljanje točke o izglasavanju povjerenja Božidaru Pelku na dnevni red sjednice. Kao razlog za to, klub vijećnika HSS-a i LS-a navodi njegovo nepoštivanje odluka Vijeća i provođenje samovoljnih odluka te sumnju nekih članova Općinskog vijeća i građana Zlatar Bistrice u postojanje sukoba interesa te mogućih malverzacija proračunskih sredstava. U nastavku sjednice većinom glasova podržan je prijedlog vijećnika HSS-a LS-a te je novim načelnikom Općine Zlatar Bistrica imenovan Saša Pavlović, koji je dosad obnašao dužnost zamjenika načelnika.


19.siječanj 2006.
JOSIP CVITANOVIĆ PREDLOŽEN ZA NOVOG UMJETNIČKOG DIREKTORA SVEČANOSTI KAJKAVSKIH POPEVKI - Na jučerašnjoj sjednici Izvršnog odbora Društva za kajkavsko kulturno stvaralaštvo održanoj u Krapini, jednoglasno je kao kandidat za umjetničkog direktora Svečanosti kajkavskih popevki predložen Josip Cvitanović. Nakon 40 godina suradnje s Društvom za kajkavsko kulturno stvaralaštvo, s dužnosti umjetničkog direktora povukao se Stjepan Mihaljinec, a izbor novog očekuje se na Skupštini društva 11. veljače. Josip Cvitanović višegodišnji je sudionik Svečanosti kajkavskih popevki, kao aranžer i dirigent. Kao što je istaknuto na sjednici, od njega se očekuju promjene, što je već dugo i želja poklonika kajkavske popevke, a trebale bi biti vidljive već na ovogodišnjim Svečanostima kajkavskih popevki koje će se održati početkom rujna. Ono što je sigurno i želja svih je, da ove godine jedna večer bude posvećena pjesmama Drage Britvića koji je trajno zadužio kajkavsku popevku.


19.siječanj 2006.
TURISTIČKA ZAJEDNICA JOŠ BEZ DIREKTORA
- Ni nakon drugog natječaja Turistička zajednica Krapinsko-zagorske županije nema još direktora. Na ovotjednoj sjednici Turističko vijeće ponovo nije između četiri kandidata izabralo direktora, jer su tri ponude odbijene iz formalnih razloga, a ponovljena ponuda bivše direktorice Kornelije Vnučec ni ovaj put nije prihvaćena. Njena je molba odbijena na prvom natječaju i članovi Turističkog vijeća nisu u međuvremenu promijenili mišljenje, pa je na pomolu i treći natječaj. Do izbora novog ditektora za vršiteljicu dužnosti imenovana je Branka Kralj.


19.siječanj 2006.
U SKOROJ BUDUĆNOSTI SREDNJA GLAZBENA ŠKOLA U ZABOKU
- Strukovno i umjetničko učilište Zabok srednjoškolska je ustanova koja obrazuje učenike u području rada likovne umjetnosti i dizajna, grafike te tekstila i odjeće, a pokrenuta je i inicijativa za uvođenje srednje glazbene škole u skoroj budućnosti. Ravnatelj Strukovnog i umjetničkog učilišta, Tomislav Ogrinšak ističe kako je to jedna specifična škola u čitavoj Krapinsko-zagorskoj županiji koja provodi programe sa područja umjetnosti i dizajna, pa je zbog interesa za nastavak osnovnoškolskog glazbenog obrazovanja pokrenuta i inicijativa za uvođenje glazbenog smjera unutar škole. Planirano je formiranje jednog razreda sa dvadesetak učenika. Trenutno nema dovoljno sredstava za realizaciju tog programa, no ipak se očekuje da bi se to moglo ostvariti za godinu do dvije. Ostvarivanjem planiranih projekata i programa, naglašava Ogrinšak, Strukovno i umjetničko učilište Zabok u skoroj budućnosti će postati prepoznatljiva škola sa prepoznatljivim sadržajima koja neće biti zatvorenog tipa, nego će biti otvorena i za suradnju sa lokalnom zajednicom te će početi raditi kao pravi umjetnički multimedijalni centar u središtu Krapinsko-zagorske županije.


19.siječanj 2006.
OVAJ TJEDAN U ZABOKU ZAPOČELO PREUZIMANJE AMBALAŽNOG OTPADA
– U ime Komunalnog poduzeća Zabok, poslove preuzimanja i plaćanja ambalažnog otpada obavljat će njihov dugogodišnji kooperant, tvrtka «Eko-flor plus» iz Jastrebarskog s kojim je postignut sporazum o preuzimanju tih poslova. Tako je ovaj tjedan započelo preuzimanje staklene i pet ambalaže na području Grada Zaboka i općine Bedekovčina, gdje su postavljena po četiri spremnika za plastičnu i po 2 spremnika za staklenu ambalažu. Ambalažni otpad preuzima se od ponedjeljka do subote, u vremenu od 8 do 16 sati. U Gradu Zaboku, ambalaža se preuzima i isplaćuje na parkiralištu Trgocentrovog diskonta desno od pruge, a u Bedekovčini na sajmištu kod Veterinarske stanice.


19.siječanj 2006.
PRVE OVOGODIŠNJE AKCIJE DOBROVOLJNOG DARIVANJA KRVI U KRAPINI
- Gradsko društvo Crvenog križa Krapina u suradnji s Hrvatskim zavodom za transfuzijsku medicinu idućeg će tjedna provesti prvi ovogodišnji ciklus dobrovoljnog darivanja krvi. Planirane su četiri akcije i to u utorak u poduzeću Kotka u Krapini, u srijedu i četvrtak u Pučkom otvorenom učilištu u Krapini, te u petak u Općinskoj zgradi u Đurmancu. Dodajmo da je prošle godine Gradsko društvo Crvenog križa Krapina u prvom ciklusu prikupilo 493 doze krvi pa se i ovog puta očekuje dobar odaziv darivatelja.


19.siječanj 2006.
TRIBINA O IZRAVNOJ PRODAJI SEOSKIH PROIZVODA
- U Humu na Sutli sutra poljoprivrednici te općine, ali i drugi zainteresirani, imaju priliku čuti više o izravnoj prodaji seoskih proizvoda i preradi na gospodarstvu. Na tu temu, koju je inicirala općinska komisija za razvoj poljoprivrede, na tribini u Domu kulture sutra u 17 sati govorit će dr. Damir Kovačić. Poljoprivrednici mogu doznati više o pretpostavkama, ograničenjima i mogućnostima izravne prodaje seoskih proizvoda, bit će iznijeto nekoliko oglednih primjera, a dr. Kovačić će odgovarati i na pitanja prisutnih.


19.siječanj 2006.
DANAS SJEDNICA ZABOČKOG GRADSKOG POGLAVARSTVA
- Poglavarstvo Grada Zaboka sazvalo je svoju slijedeću sjednicu za danas, a na dnevnom redu naći će se, između ostalog, Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama odluke o komunalnom doprinosu te Odluka o objavi javnog natječaja za asfaltiranje cesta na području Grada Zaboka u 2006. godini. Sjednica počinje u 17 sati.


19.siječanj 2006.
VEČER KAJKAVSKE POPEVKE I REČI
- U Dvoru Veliki Tabor u Desiniću, sutra s početkom u 18,00 sati Općina Desinić i Turistička zajednica Desinića organiziraju «Večer kajkavske popevke i reči». Riječ je o priredbi povodom 70. obljetnice smrti velikana kajkavske popevke Gjure Prejca u čijem će se programu predstaviti četvrta kitica pjesme «Vu plavem trnaci». To će ujedno biti i svojevrsna pretpremijera monografije o Gjuri Prejcu, koja će biti izdana sredinom veljače.


19.siječanj 2006.
VINCEKOVO U ZAGORSKIM KLETIMA
- Hvatska udruga Muži zagorskog srca ove nedjelje organizira proslavu blagdana svetog Vinka. Proslava će se održati u Martinišću, a u programu će nastupati “Dečki z bregov” te oktet “Kaj”. Proslavu Vincekovog, čime će se obilježiti početak sezonskih radova u vinogradima, uz tradicionalne spelancije organizira i zlatarska udruga vinara i vinogradara «Pajdaš», Turistička zajednica grada Klanjca i klanječka Udruga vinara «Antun Mihanović», vinari i vinogradari udruge «Bilikum» iz Bedekovčine, te udruge «Barilček» iz Velikog Trgovišća.


19.siječanj 2006.
OPĆINSKI HSS SVETOG KRIŽA ZAČRETJA PODRŽAVA POTPISIVANJE PETICIJE -
Općinska organizacija Hrvatske seljačke stranke Sveti Križ Začretje u potpunosti podržava sve trenutne aktivnosti županice Vlaste Hubicki i Krapinsko-zagorske županije sa ciljem rješavanja pitanja izgradnje paralelne ceste Krapina-Zabok. Svi članovi općinske organizaacije aktvno su se uključili u potpisivanje peticije, jer kako je istaknuto u priopćenju, izgradnja paralelne ceste životni je problem svih Zagoraca te je potrebno ovdje pokazati jedinstvo.


19.siječanj 2006.
SPORT
- Na međunarodnom Šah Open turniru u Zagrebu koji je okupio čak 189 šahista iz nekoliko zemalja u sinoćnjem 5. kolu od zagorskih šahista jedinu pobjedu je ostvario Zlatko Svrtan iz Konjšćine, inače član Šahovskog kluba Gaj Mače, koji je pobijedio Gabelicu. Ivan Bočkaj je izgubio od Šukunde, a Mirka Jankovića je pobijedio Kajtazi. Lešćan je izgubio od Pandurevića, a Žigovečki od Međe. Roman Urukalović iz Pojatnog odigrao je remi protiv Jovanića, dok je Boris Galoić iz Marije Bistrice izgubio od Vučića. Novomarofčanka Ivona Purgar doživjela je poraz od Jerkovića. Poslije sinoćnjeg petog kola s maksimalnih 5 bodova u vodstvu su Ante Brkić i Alojzije Janković, Roman Urukalović je 26. sa 3,5 boda, Svrtan je 77. sa 3, a Ivona Purgar je 115. sa 2 boda. Sa 2 boda Mirko Janković je 126, a Ivan Bočkaj 138. Zlatarčan Marijan Lešćan sa 1,5 bodom je trenutačno 157, dok su s jednim bodom Boris Galoić na 167. a Vladimir Žigovečki na 173 mjestu. Danas od 17 sati u 6. kolu igraju Svrtan-Matić, Janković-Šimon i Bočkaj-Guić, dok je Ivoni Purgar protivnik Radivoje Jakovljevski.

Na kuglanama Željezničara i Varteksa u Varaždinu završeno je pojedinačno seniorsko prvenstvo Varaždinske županije u kuglanju. Prvo mjesto osvojio je Krešo Bajer, član Željezničara, koji je u dva nastupa strušio 1.147 čunjeva. Drugi je Vrček iz Lepoglave sa 1.135, a treći Ivan Silić iz Croatia osiguranja sa 1.123 čunja.

U Krapinskim Toplicama održan je prvi krug pojedinačnog prvenstva Krapinsko-zagorske županije u kuglanju za seniore. Poslije prvog nastupa poveo je Ivica Kulfa iz Obrtnika Oroslavje sa 590 čunjeva. Tri čunja manje na drugom mjestu ima Stjepan Betlehem, a iz domaćeg topličkog Obrtnika još su na trećem mjestu Duško Medić sa 575, četvrti Bruno Milički sa 572, a peti je lanjski prvak Martin Cvrtila sa 562 čunja. Među 26 kuglača na 22. mjestu je najmlađi, Zabočanin Filip Sedlar sa 496 čunjeva.

Hrvatski nogometni trećeligaš Tondach iz Bedekovčine prekinuo je zimski odmor i pod vodstvom trenera Zorana Vukelića počele su pripreme za proljetni dio sezone. Na prvom radnom dogovoru okupila su se 22 od 23 pozvana nogometaša, a opravdano je, zbog ozljede, izbivao Zoran Bunčec. Na prvom treningu zamjećeno je jedno igračko pojačanje, Tomislav Bakran koji je u Tondachove redove došao iz ZET-a.

U prijateljskoj rukometnoj utakmici, u Vartaždinu su rukometašice Koke pobijedile Dugo Selo 31:23. U poluvremenu «Kokice» su vodile 18:12.


18.siječanj 2006.
KONAČNO SASTANAK S MINISTROM KALMETOM
- Nakon što su čelnici Krapinsko-zagorske županije u više navrata bezuspješno tražili sastanak s ministrom mora, turizma, prometa i razvitka, kako bi dogovorom riješili problem vezan uz izgradnju paralelene ceste i pitanje naplate cestarine za lokalno stanovništvo dok se ona ne izgradi, Božidar Kalmeta danas je sam nazvao županicu Vlastu Hubicki i za sutra dogovorio sastanak. Sastanak na temu prometne problematike održat će se u Ministarstvu, s početkom u 12,00 sati, a uz županicu Vlastu Hubicki i njenog zamjenika Zorka Vidičeka, pozvani su i gradonačenik Grada Krapine Josip Horvat, predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Stjepko Boban, član Uprave koncesijskog društva Autocesta Zagreb-Macelj Aleksandar Čaklović, te saborski zastupnici Ivan Jarnjak i Vladimir Pleško.


18.siječanj 2006.
NABAVLJENO SVE POTREBNO ZA PRVE REAKCIJE U SLUČAJU POJAVE PTIČJE GRIPE
- U ponedjeljak je održana treća sjednica stožera Krapinsko-zagorske županije za prevenciju i suzbijanje ptičje gripe. Prema riječima županice Vlaste Hubicki zaključeno je da je stožer obavio svoj dio posla, odnosno nabavio sve što je potrebno za prve reakcije ukoliko se području zagorja pojavi epidemija. Nabavljena oprema spremljena je u skladište Civilne zaštite u Zlatar Bistrici, rekla je županica te dodala da će glasnogovornica županijskog stožera za prevenciju i suzbijanje ptičje gripe biti dr. Gordana Popijač Cesar, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije. Dodajmo da će se na temu prevencije i suzbijanja ptičje gripe sutra održati sjednica županijskog stožera za zdravstvo na koju su pozvani ravnatelji županijskog Doma zdravlja i zabočke Opće bolnice kako bi se preispitale mogućnosti naših zdravstvenih ustanova u slučaju pojave bolesti.


18.siječanj 2006.
U DVA DANA GOTOVO PET TISUĆA ZAGORACA POTPISALO PETICIJU
- Jučer, drugog dana potpisivanja peticije za gradnju paralelne ceste od Zaboka do Krapine i besplatno korištenje autoceste za Zagorce dok se ona ne izgradi, ovoj se akciji odazvalo 179 Zagoraca više nego u ponedjeljak. Peticiju je jučer potpisalo 2568 građana, a pribroje li se tome potpisi prikupljeni u ponedjeljak, dolazi se do zaključka da je u dva dana prikupljeno ukupno 4959 potpisa. Županica Vlasta Hubicki jučer je ponovno pozvala sve Zagorce da se priključe ovoj akciji jer je uvjerena da je to jedan od načina da se ispravi nepravda nanijeta građanima.


18.siječanj 2006.
ZAGORSKI SDP PODRŽAVA POTPISIVANJE PETICIJE
- Danas je u Zaboku održana press konferencija Županijske organizacije SDP-a, na temu aktualnih zbivanja oko puštanja u promet autoceste Zabok-Krapina. Istaknuto je kako stranka podržava potpisivanje peticije kojom se od hrvatske Vlade, odnosno resornog ministarstva, traži što skoriji početak izgradnje paralelne ceste od Krapine do Zaboka te besplatno korištenje autoceste za žitelje Krapinsko-zagorske županije, dok se ona ne izgradi. Prema riječima Sonje Borovčak, predsjednice Županijske organizacije SDP-a, peticijom se traži besplatno korištenje autoceste dok se ne izgradi odgovarajuća alternativa, a ne da cestarina bude smanjena za 56% kako predlaže Vlada. Zatvaranjem ulaza i izlaza na autocestu, lokalni promet preusjerit će se na postojeće županijske ceste loših tehničkih karakteristika, a koje prolaze kroz gusto naseljena područja. Stoga je, istaknuo je Ivan Hanžek, gradonačelnik Zaboka potrebno izgraditi novu trasu lokalne spojne ceste uz postojeću izgrađenu dionicu autoceste od Zaboka do Krapine kao jedino prihvatljivo rješenje te je naglasio da će potpisi nekoliko tisuća Zagoraca pokazati da to nije volja političkih interesa, nego pitanje budućnosti i razvoja Hrvatskog zagorja.


18.siječanj 2006.
PROSVJEDNI SKUP U ŠVALJKOVCU
- Ove subote u 11,00 sati na kružnom toku u Švaljkovcu održat će se prosvjedni skup protiv puštanja prometa kroz naselja na potezu od Velike Vesi, preko Svetog Križa Začretja do Zaboka, što se očekuje sa službenim otvorenjem autoceste Zagreb-Macelj. Žitelji naselja uz koja prolaze alternativni pravci time žele izraziti svoju potporu nastojanjima da se izgradi paralelna cesta te da se Zagorcima omogući besplatno korištenje autoceste na dionici Zabok -Krapina sve dok se na ne izgradi.


18.siječanj 2006.
POTPORE ZAGORSKIM UDRUGAMA
- U narednih 30 dana otvoren je natječaj Krapinsko-zagorske županije za dodjelu financijskih potpora programima i projektima zagorskih udruga, za što su u ovogodišnjem županijskom proračunu predviđene 862 tisuće kuna. Sukladno natječaju objavljenom jučer u dnevnim novinama, registrirane udruge mogu se natjecati za dodjelu dviju vrsta financijskih potpora – za redovite kontinuirane djelatnosti te za konkretne nove projekte ograničenog vremenskog trajanja, a maksimalni iznos potpore je 50 tisuća kuna. Verifikaciju pristiglih programa i projekata, s predloženom visinom potpore, na temelju općih i posebnih kriterija obavit će stručna povjerenstva dok konačnu odluku o dodjeli sredstava donosi Županijsko poglavarstvo. Prijave na natječaj zagorske udruge poslati trebaju županijskoj Službi za mlade i udruge u Krapini.


18.siječanj 2006.
OBAVEZNA OVJERA KNJIŽICA GORIVA
- Do kraja ovog mjeseca svi poljoprivrednici, korisnici plavog dizela, obavezni su dostaviti knjižice goriva nadležnom tijelu koje im je knjižice izdalo, radi ovjere ukupne količine potrošenog goriva za proteklu godinu, obavijestio je Ured državne uprave. Ovjera knjižica u roku, odnosno do 31. siječnja, obavezna je jer u protivnom poljoprivrednici neće moći ostvariti pravo na kupnju plavog goriva u ovoj godini. Također svi poljoprivrednici koji imaju osiguranu proizvodnju trebaju do kraja ovog mjeseca podnijeti zahtjev za potporu osiguranju za proteklu godinu i to u Uredu državne uprave ili ispostavi gdje su upisani u upisnik.


18.siječanj 2006.
ODRŽANA GODIŠNJA SKUPŠTINA SVINJOGOJSKE UDRUGE «PIKAČA»
- Prošli tjedan je u Kraljevcu na Sutli održana Druga godišnja skupština županijske Svinjogojske udruge «Pikača». Osim Izvješća o radu Udruge u prošloj godini, usvojen je i Plan rada Udruge za 2006. godinu. Planom rada, u prvom je redu obuhvaćena, edukacija članova kojom se nastavlja kao i u prethodnoj godini, istaknuo je Stjepan Peček, predsjednik Udruge. Uz to, donesena je i strategija razvoja u ovoj godini. Istaknuto je da treba poraditi na aktivnijoj suradnji sa Hrvatskim stočarskim selekcijskim centrom, Savjetodavnom službom, Veterinarskim stanicama i inspekcijama, radi povećanja proizvodnje, sprječavanja raznih zaraznih bolesti svinja i sive ekonomije. Peček je predložio da se svi uzgajivači svinja učlane u Udrugu radi edukacije, plasmana, planske proizvodnje , kao i poboljšanje genetike što je ujedno i najveći problem u svinjogojskoj proizvodnji u Republici Hrvatskoj.


18.siječanj 2006.
PAKETI CRVENOG KRIŽA ZA SIROMAŠNE
- Gradsko društvo Crvenog križa Krapina jučer je podijelilo 30 paketa socijalne pomoći osobama koje žive u teškim socijalnim prilikama. Podjelu pehrambeno-higijenskih paketa omogućio je Hrvatski Crveni križ zahvaljujući sredstvima zajedničkog fonda solidarnosti u koji se uplaćuje novac prikupljen u akciji Solidarnost na djelu. U odabiru osoba kojima su dodijeljeni paketi pomogao je Centar za socijalnu skrb Krapina, a one su s područja grada Krapine i općina Đurmanec, Jesenje, Petrovsko i Radoboj.


18.siječanj 2006.
SUTRA SJEDNICA ZABOČKOG GRADSKOG POGLAVARSTVA
- Poglavarstvo Grada Zaboka sazvalo je svoju slijedeću sjednicu za sutra, a na dnevnom redu naći će se, između ostalog, Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama odluke o komunalnom doprinosu te Odluka o objavi javnog natječaja za asfaltiranje cesta na području Grada Zaboka u 2006. godini. Sjednica počinje u 17 sati.


18.siječanj 2006.
AKTUALNI PETAK MLADIH SDP-ovaca
- Forum mladih SDP-a Krapinsko-zagorske županije ovog petka organizira prvu radionicu u sklopu projekta «Aktualni petak». Radionica na temu «Vijeće mladih Krapinsko-zagorske županije» održat će se u staroj zgradi Policije u Zaboku s početkom u 20,00 sati. Cilj projekta «Aktualni petak» je jednom mjesečno putem radionica ili tribina potaknuti raspravu među podmlatkom političkih stranaka, članovima udruga i ostalim zainteresiranima o politici i projektima za mlade.


17.siječanj 2006.
PREDSJEDNIK REPUBLIKE HRVATSKE OTVORIT ĆE «TERME JEZERČICA»
- Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić u srijedu, 25. siječnja, u Donjoj Stubici otvorit će Hotel «Terme Jezerčica» sa 48 luksuzno opremljenih soba, te wellnes i kongresnim centrom. Nakon svečanog otvorenja, predsjednik će obići Centar za rehabilitaciju u Pustodolu u kojem je smješteno 250 djece i odraslih osoba sa mentalnim i fizičkim oštećenjima.


17.siječanj 2006.
JEDINSTVENA TARIFNA UNIJA – JEDNA VOZNA KARTA ZA SVE PRIJEVOZNIKE
- Nakon potpisivanja ugovora u Češkoj, sredinom ovog mjeseca započinje realizacija projekta jedinstvene tarifne unije javnog prometa u Krapinsko-zagorskoj i Zagrebačkoj županiji te Gradu Zagrebu. Potpisivanjem ugovora Krapinsko-zagorska županija po prvi će put dobiti nepovratna sredstva Europske unije, a projekt jedinstvene tarifne unije omogućit će veću kvalitetu prijevoza na području županije, a samim time smanjit će se i cijene prijevoza. Uvođenjem ovog sustava putnici će se na čitavom području moći koristiti samo jednom voznom kartom, a putovati, primjerice sa svim autobusnim prijevoznicima, ZET-om i HŽ-om. Organizacijski dio ovog projekta trebao bi zaživjeti do lipnja, a za dvije godine sve bi trebalo biti spremno za stvarnu primjenu projekta. Cjelokupna investicija procijenjena je na oko 15 milijuna eura, a polovica novca mogla bi se izvući iz pretpristupnih fondova.


17.siječanj 2006.
PRVOG DANA POTPISIVANJA PETICIJE PRIKUPLJEN 2391 POTPIS
- Jučer je u organizaciji Krapinsko-zagorske županije, u 21 zagorskom gradu i općini započelo potpisivanje peticije kojom se od hrvatske Vlade, odnosno resornog ministarstva, traži što skoriji početak izgradnje paralelne ceste od Krapine do Zaboka te besplatno korištenje autoceste za žitelje Krapinsko-zagorske županije dok se ona ne izgradi. Kako saznajemo od zamjenika županice za gospodarstvo Zorka Vidičeka, jučer do 15,00 sati prikupljen je 2391 potpis. Najveći odaziv potpisivanju peticije bio je u Svetom Križu Začretju, Krapini i Zaboku. Peticija će se potpisivati dva tjedna, nakon čega će se potpisi dostaviti Vladi i Ministarstvu mora, turizma, prometa i razvitka.


17.siječanj 2006.
POREZNE PRIJAVE
- Od prvog siječnja do 28. veljače rok je za predaju godišnjih poreznih prijava. Prošle godine u Krapinsko-zagorskoj županiji prijavu je predalo 24.117 poreznih obveznika, od čega je obrađeno 99,39%. Neobrađene su ostale samo one prijave gdje poslodavci nisu uplatili porez pa nije bilo osnove za obradu, objasnila je načelnica u Poreznoj upravi u Krapini Jasna Kropf. Poreznu prijavu moraju podnjeti porezni obveznici koji samostalno obavljaju djelatnost, oni koji su ostvarili dohodak direktno iz inozemstva, oni kojima poslodavci nisu uredno obračunavali i uplaćivali porez ili doprinos te oni koji žive u brdsko-planinskim ili područjima od posebne državne skrbi. Poreznu prijavu mogu predati i oni građani koji žele ostvariti pravo na porezne olakšice kad su u pitanju zdravstveno i životno osiguranje te stambena izgradnja, dodala je Jasna Kropf te naglasila da od ove godine sve navedene olakšice ne mogu biti više od 12 tisuća kuna.


17.siječanj 2006.
DVA NOVA IGRALIŠTA ZA KRAPINSKE MALIŠANE
- U Gradu Krapini ove se godine, u sklopu programa uređenja javnih površina, planira izgradnja dva nova dječja igrališta te uređenje starih. Za tu je namjenu predviđeno sto tisuća kuna, od čega za Mjesni odbor Mihaljekov Jarek 77 i pol tisuća kuna, za Mjesni odbor Podgora 15 tisuća te za Mjesni odbor Bobovje tisuću kuna.


17.siječanj 2006.
PROŠLE GODINE VATROGASNE INTERVENCIJE POVEĆANE ZA 75% U ODNOSU NA 2004. GODINU
- Prema izvješću Vatrogasne zajednice na području Krapinsko-zagorske županije u prošloj godini ukupno je bilo 360 vatrogasnih intervencija. U odnosu na 2004. godinu, to je povećanje za čak 75%, ali u usporedbi sa 2002. i 2003. godinom, broj vatrogasnih intervencija gotovo je isti. Od toga, najviše je bilo požara, i to 205, zatim intervencije koje se odnose na spašavanje ljudi u prometu i saniranje posljedica prometnih nesreća. Prema riječima Marijana Lovrenčića, zapovjednika Vatrogasne zajednice Krapinsko-zagorske županije, velikom broju intervencija doprinjeli su požari na otvorenom prostoru, koji se redovito dešavaju u proljetnom periodu. Njih je prošle godine bilo 105, požari na prometnim sredstvima desili su se 20 puta, a vatrogasne sirene u 80 slučajeva označavale su požar na stambenom ili gospodarskom objektu. Pored gašenja požara i spašavanja, vatrogasci su se prošle godine i usavršavali kroz školovanje i vatrogasne vježbe te je u organizaciji županijske Vatrogasne zajednice ukupno provedeno i 17 osposobljavanja kroz koja je prošlo 300 polaznika.


16.siječanj 2006.
«KAJ VU DUŠI» U ZAPREŠIĆU
- Pod pokroviteljstvom Gradskog poglavarstva Zaprešića te u organizaciji Radija Kaj, sinoć su u dvorani Pučkog otvorenog učilišta u Zaprešiću, održane dvije priredbe iz projekta «Kaj vu duši». Kao i za prijašnje projekte Radija Kaj i ovaj put vladao je velik interes za priredbu, pa su organizatori odlučili zaprešićkoj publici darovati dva koncerta. Bio je to program ispunjen glazbom nastalom na festivalu Kajkavske popevke u Krapini, u kojem su nastupili poznati glazbeni sastavi, vokalni solisti i KUD-ovi te drugi stvaraoci u kulturi kajkavskog govornog podneblja. Posjetiteljima, te slušateljima Radija koji su mogli pratiti izravan prijenos prvog koncerta, predstavljen je i turizam, kulturno stvaralaštvo, zanimljivosti i drugi sadržaji vezani uz Zaprešić. Zaprešićka publika, kojoj je, kao što smo se imali prilike uvjeriti, uistinu srcu prirasla kajkavska popevka, čitavo je vrijeme bila uz sve izvođače i zajedno s njima otpjevala sve popevke, a zamjenik gradonačelnika Zaprešića ŽeljkoTurk izrazio je želju da se sličan koncert ponovi, ako ne prije onda za Dan grada 16. listopada.


16.siječanj 2006.
PETICIJA U KRAPINI ISPRED HOTELA
- Na molbu Krapinsko-zagorske županice Vlaste Hubicki, da se u Krapini za potpisivanje peticije za izgradnju nove spojene ceste Krapina-Zabok i besplatno korištenje autoceste dok se ona ne izgradi, omogući postavljanje stola na javnoj površini ispred spomnenika Ljudevitu Gaju, Grad Krapina negativno je odgovorio. Kako spomenuta javna površina, odnosni nogostup, nije odobren za potpisivanje peticije, uskočio je vlasnik hotela Dragutin Plahutar, pa će se peticija u Krapini tako potpisivati u zgradi Županije i na prostoru ispred hotela danas do 15 sati i nastaviti do kraja tjedna u vremenu od 9 do 15 sati.


16.siječanj 2006.
U ZABOKU ZAPOČELO POTPISIVANJE PETICIJE ZA IZGRADNJU PARALELNE CESTE - U 22 zagorska grada i općine danas je započelo potpisivanje peticije za izgradnju paralelne ceste uz autocestu od Zaboka do Krapine i besplatno korištenje autoceste između Zaboka i Krapine za sve stanovnike i poslovne subjekte s prebivalištem, odnosno sjedištem na području Županije do puštanja u promet paralelne ceste. Tako su i građani sa područja Grada Zaboka od 8 sati ujutro na Trgu Ksavera Šandora Đalskog počeli potpisivati peticiju, a do 12 sati peticiju je potpisalo 213 građana. Iako građani potpisuju peticiju, pojedini ipak izražavaju nevjericu na učinak peticije. Potpisivanje peticije u Zaboku, na kojoj se očekuje velik odaziv građana, nastavlja se sutra na glavnom zabočkom Trgu od 7 sati ujutro, a potpisi će se skupljati do 15 sati.


16.siječanj 2006.
DJELATNICIMA ŽUPANIJE POVEĆANE PLAĆE
- Poglavarstvo Krapinsko-zagorske županije na posljednjoj je sjednici raspravljalo o povećanju osnovice za obračun plaća dužnosnika i djelatnika u upravnim tijelima Županije. Naime, prema kolektivnom ugovoru za zaposlenike u upravnim tijelima županije i zagorskih općina i gradova, osnovica i stalni dodatak zaposlenih ne mogu iznositi manje od 55% prosječne mjesečne bruto plaće isplaćene u Hrvatskoj za protekla tri mjeseca. Budući da je ta plaća iznosila 6.236 kuna i u odnosu na zadnje povećanje iz prosinca 2003. veća je za 10%, županijsko je poglavarstvo odlučilo da se za isti postotak od 1. siječnja ove godine poveća osnovica županijskih plaća. Sadašnja osnovica za obračun plaća iznosi 3.129,50 kuna , a nakon povećanja bit će 3.429,80 kuna.


16.siječanj 2006.
ZA SDP KOALICIJSKI SPORAZUM NEUPITAN
- Prošlotjednom izjavom predsjednika HSS-a Josipa Friščića, kako podjela mandata županice u Krapinsko-zagorskoj županiji nije najbolje rješenje za funkcioniranje vlasti, u SDP-u, čija bi kandidatkinja Sonja Borovčak za godinu i pol dana trebala naslijediti na čelu Županije Vlastu Hubicki, iznanadila je mnoge, osobito u SDP-u, gdje je koalicijski sporazum neupitan. S obzirom na 15 mandata koalicijske liste koju je nosila Sonja Borovčak bilo je za očekivati i da će ta lista dobiti mjesto županice, no kako su u SDP-u, HNS-u i LS-u vodili računa o kontinuitetu vlasti upravo je to bio razlog da su pristali na kompromis s podjelom mandata koji je bio HSS-ova ideja, izjavila je Sonja Borovčak i naglasila da u SDP-u nitko ne razmišlja o revidiranju koalicijskog sporazuma. U Krapinsko-zagorskoj županiji ima dosta problema, da bi se sada iscrpljivali na koalicijskom sprazumu, što birači ne bi oprostili nijednoj strani, drži Sonja Borovčak, koja je uvjerena da ni HSS-u nije bila namjera da krene u preispitivanje sporazuma, jer kontunuitet je kontinuitet vlasti i programa, a ne kontinuitet osoba


16.siječanj 2006.
POSEBAN PRIJEVOZ ZA KRAPINSKE OSNOVCE
- Grad Krapina osigurao je prijevoz učenika osnovnih škola s područja Grada, za koje su od danas uvedene posebne đačke linije. Učenici su u školu dosad putovali redovnim linijama, a od danas iz Krapinskog Vidovca, Pretkovca, Škarićevog i Gornje Žutnice desetak minuta ranije no inače u školu putuju autobusima Potočki prometa i Meštrovića.


16.siječanj 2006.
ZAPOČELA ŠKOLA SKIJANJA NA SLJEMENU
- U organizaciji Sportskog društva «KU-KU-RI-KU», i ove godine održava se škola skijanja za najmađi uzrast. Prošlogodišnje pozitivno iskustvo sa školom skijanja u zabočkom Dječjem vrtiću «Zipkica», koje je organizirano po prvi puta na zabočkoj motocross stazi Vučak potaknulo je njihovu daljnju suradnju. Ovogodišnja škola skijanja za djecu iz «Zipkice» započinje danas na zagrebačkom Sljemenu, a 28 polaznika moći će uživati u zimskim radostima do petka 20. siječnja. Ukoliko će vremenski uvjeti biti na strani malih skijaša, nakon Sljemena, u ovoj sezoni najavljena je još jedna škola skijanja na motocross stazi Vučak.


16.siječanj 2006.
IZLOŽBA FOTOGRAFIJA «JANICA – SNJEŽNA KRALJICA»
- U zlatarskoj Galeriji izvorne umjetnosti, u subotu je otvorena izložba fotografija Žarka Piljaka pod nazivom "Janica - snježna kraljica", posvećena skijaškom spektaklu na Sljemenu i uspjesima naših skijašica Janice Kostelić, Nike Fleiss i Ane Jelušić. Riječ je o šezdesetak color fotografija događaja koje je na Sljemenu zabilježio Žarko Piljak, a izložbu organizira Udruga “Zlatarska paleta”. Ona ostaje otvorena nedjelje, 22. siječnja.


16.siječanj 2006.
OTVORENA IZLOŽBA DRAGE CVIJETIĆA
- U «Galeriji Maloj» krčme Polanović u Zaboku jučer je postavljena likovna izložba Drage Cvijetića, člana Likovne sekcije «Josip Kaltnecker». Na ovoj izložbi zabočki slikar predstavio se svojim pejsažima u tehnici ulja, a izložba će biti otvorena do 5. veljače ove godine. Drago Cvijetić već je poznat likovnoj publici, ne samo u Zaboku, već i u drugim gradovima, gdje je uspješno nastupao na mnogim samostalnim i skupnim izložbama, a krajem prošle godine je izlagao u krapinskom Pučkom otvorenom učilištu.


16.siječanj 2006.
PRIPREME ZA «ZABOČKI PEHALEC»
- Uređivački odbor humorističko-satiričkog lista «Zabočki pehalec» počeo je s pripremama za izdavanje ovogodišnjeg lista, koji će izaći uoči fašnika. Koncepcija lista neće se mijenjati u odnosu na prošlogodišnji broj, a sadržaj i broj stranica ovisit će o broju i kvaliteti dobivenih priloga. Kao i dosada svi koji žele sudjelovati u stvaranju lista, svoje tekstove i karikature mogu, ako žele i anonimno, slati poštom na adresu «Zabočki pehalec», Matije Gupca 53, Zabok, do 15. veljače.


16.siječanj 2006.
CRNA KRONIKA
- Policijski službenici u Stubičkim su Toplicama kraj parkiranog automobila u Mihanovićevoj ulici zatekli tri mladića. Prilikom utvrđivanja identiteta 25-godišnjak iz Andraševca pobjegao je u obližnju šumu, no policijski su ga djelatnici uhvatili te im je on dragovoljno predao PVC vrećicu sa 46,2 grama marihuane. Idućeg je dana temeljem naloga Županijskog suda u Zagrebu izvršena pretraga vikend kuće u Stubičkim Toplicama koja je u vlasništvu 56-godišnje hrvatske državljanke gdje su pronađena još 202 grama marihuane te više predmeta i opušaka ispunjenih tom opojnom drogom. Izvršenom pretragom automobila 21-godišnjeg mladića iz Donje Stubice, koji je bio među trojicom već navedenih, također je pronađeno 0,2 grama marihuane. Protiv svih slijede kaznene prijave.
Jutros oko 6,00 sati dvije nepoznate osobe uz prijetnju vatrenim oružjem opljačkale su poslovnicu «Hrvatskih pošta» u Svetom Križu Začretju. Djelatnike su zaključali u prostoriju pošte, a iz kase u kombija koji se nalazio ispred zgrade ukrali vreće s novcem i udaljili se u nepoznatom pravcu. Osobe su bile obučene u crnu odjeću, na glavi su imali navučene kape s prorezima, a na rukama crne rukavice. Jedna je osoba bila visine oko 175, a druga oko 170 centimetara.


16.siječanj 2006.
NESTALI ŠTIĆENIK IZ LOBORGRADA PRONAĐEN SMRZNUT U ŠUMI
- 62-godišnji Silvije Novak, štićenik Doma Loborgrad, koji je u subotu, 7. siječnja, u večernjim satima samovoljno napustio dom, te mu se od tada izgubio svaki trag u subotu je pronađen mrtav u mjestu Loborsko Završje, u šumi zvanoj «Kovačići». Obavljenim očevidom te pregledom mrtvog tijela utvrđeno je da je smrt nastupila uslijed smrznuća.


16.siječanj 2006.
SPORT
- Sinoć je u Zaboku završen 14. Kup Zagorja za registrirane klubove na kojem je i u seniorskoj i u veteranskoj konkurenciji prvo mjesto zauzeo krapinski Zagorec. Kod seniora Zagorec je u finalu pobijedio Vatrogasac 6:1, a kod veterana Krapinčani su za prvo mjesto pobijedili začretsko Jedinstvo 11:0. Najbolji igrač seniorskoj dijela zabočke dvotjedne malonogometne priredbe je Zvjezdan Brlek iz pobjedbničkog Zagorca, a Malarić iz iste ekipe je najbolji strijelac.

U Klanjcu je održano drugo kolo Lige Krapinsko-zagorske županije u streljaštvu zračnom puškom. Kod kadetkinja prva je Tea Knezić iz Strijelca (Krušljevo Selo) sa 191 krugom. Iz istog kluba je na drugom mjestu Magda Brdar sa 184 kruga, dok je treća Željka Šoštar iz Kovine (Veliko Trgovišće) sa 174 kruga. Među kadetima pobijedio je Kristijan Buhin iz Predionice sa 181 krugom, a drugi i treći su sa po 180 Vrančić i Stanković. Kod juniorki prva je Matea Babić iz Krušljevog Sela sa 177 krugova, dok je prvi junior iz zabočkog Tekstilca Ivan Burek sa 171 krugom. Među seniorima pobijedio je Robert Belko iz Marije Bistrice sa 177 krugova, dok je s istim brojem bodova drugi Darko Galoić također iz Marije Bistrice.

Na jučerašnjem skijeringu na hipodromu u Mokricama kod Oroslavja u klasi I, do 1600 ccm pobijedili su Alen Coha i Kruno Pavrlišak, u klasi II, preko 1600 ccm pobjednici su Dražen Starešina i Lari Coha, a u klasi III, pogona na sva četiri kotača najbrži su bili, inače jet skijaši, Dalibor Turković i Alan Brezni.


13.siječanj 2006.
OD PONEDJELJKA POTPISIVANJE PETICIJE ZA IZGRADNJU PARALELNE CESTE U 22 ZAGORSKA GRADA I OPĆINE - U Krapinsko-zagorskoj županiji danas je održana konferencija za novinare vezana uz ovotjedno nenajavljeno zatvaranje privremenih ulaza i izlaza na autocestu. Županica Vlasta Hubicki ponovno je izrazila negodovanje zbog tog čina te naglasila da županija traži da odgovornost za to snosi onaj tko je to naredio. Zatvaranje ulaza i izlaza je neminovno, no prije nego se to dogodi mi tražimo da nas primi ministar mora turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta, rekla je županica te dodala da su ga zvali jučer, no nije se moglo do njega jer je bio na sjednici Vlade, te danas prije konferencije kada je rečeno da ministra do ponedjeljka nema. Na press su konferenciji izneseni i detalji vezani uz peticiju koja će se idući tjedan potpisivati za izgradnju paralelne ceste te besplatno korištenje autoceste dok se ona ne izgradi. Iako je bilo najavljeno da će se peticija potpisivati u Krapini i Zaboku te općinama sveti Križ Začretje, Đurmanec, Petrovsko i Radoboj, javilo se još 16 jedinica lokalne samouprave koje u tome također žele sudjelovati.


13.siječanj 2006.
HDZ PROTIV POTPISIVANJA PETICIJE
- Konferenciju za novinare vezanu uz događanja i teme koje se u posljednje vrijeme učestalo obrađuju po pitanju izgradnje autoceste, naplate cestarine te izgradnju paralelne ceste danas je u Krapini organizirao i županijski HDZ. Prema riječima predsjednika Županijske organizacije HDZ-a Milivoja Škvorca, HDZ odbija napade na Vladu republike Hrvatske i svoju stranku u kontekstu bilo kakve krivnje u svezi zatvaranja izlaza i ulaza na autocestu. Podržavamo činjenicu da se ulazi i izlazi na autocestu ne mogu zatvoriti bez da se prethodno riješe tehnički uvjeti za to, rekao je Škvorc te naglasio da se HDZ ne slaže sa odlukom županijske vlasti o pozivu građana na otvoreno izražavanje neposluha prema Vladi što će se napraviti potpisivanjem peticije. Kad je u pitanju paralelna cesta predsjednik HDZ-a Grada Krapine te član Nadzornog odbora Autoceste Zagreb Macelj Josip Horvat rekao je kako je on za cjelovito rješenje te naglasio da prvenstveno moramo sagledati stanje u prostoru i potrebe stanovništva ovog kraja kako bi oni prije svega mogli sigurno putovati, a to ne znači da od Zaboka do Krapine ili obrnuto moramo doći za pet do deset minuta. Već je definirano da se u roku od četiri godine rekonstruiraju županijske ceste i prilagode pojačanom prometu. No, ukoliko to neće biti zadovoljavajuće rješenje, u periodu od osam godina izgradit će se alternativni pravac s time da je Županija ta koja mora odrediti koji je to pravac i za to pripremiti dokumentaciju, rekao je Horvat.


13.siječanj 2006.
ZA STIPENDIRANJE UČENIKA I STUDENATA ŽUPANIJA OSIGURALA MILIJUN I STO TISUĆA KUNA
- U ovogodišnjem proračunu Krapinsko-zagorske županije za stipendiranje učenika i studenata predviđeno je milijun i sto tisuća kuna. Za učenike i studente koji su već korisnici stipendija potrebno je 724. 800 kuna, tako da za nove stipendije preostaje još 375 tisuća 200 kuna. Na osnovu prijedloga povjerenstva za dodjelu stipendija tim novcima može se stipendirati još ukupno 60 učenika i studenata. Iznos mjesečne stipendije za učenike je 400, a za studente 600 kuna. Kako nam je rekao Ivan Lamot, pomoćnik pročelnika u županijskoj službi za prosvjetu, natječaj za stipendije objavljen je jučer na službenim županijskim Internet stranicama gdje se mogu saznati potrebni detalji vezani uz podnošenja zahtjeva za dodjelu stipendija i preuzeti potrebni obrasci.


13.siječanj 2006.
U ZAGORJU JOŠ NEMA GRIPE
- U Zagorju ove zime nije prijavljen ni jedan slučaj oboljenja od gripe, saznajemo od ravnateljice Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije Gordane Popijač Cesar. Protiv gripe se cijepilo 19 tisuća Zagoraca, dodala je Gordana Popijač Cesar te naglasila da je stoga stanovništvo prilično dobro zaštićeno. Od trenutka cijepljenja potrebna su tri tjedna da se stvori imunitet, no ipak su u ovom slučaju, kao i općenito kod svih bolesti, za stvaranje imuniteta najvažnije pa čak i presudne zdrave životne navike tijekom čitave godine, kao što je raznovrsna prehrana, boravak na svježem zraku i tjelesna aktivnost.


13.siječanj 2006.
HSS NEĆE MIJENJATI VOLJU BIRAČKOG TIJELA
- Zbog promjene na čelu HSS-a na političkoj sceni neće doći do zaokreta i stranka ostaje u oporbi na državnoj razini, a neće se mijenjati ni koalicijski sporazumi na lokalnim razinama, izjavio je sinoć u Mariji Bistrici predsjednik HSS-a Josip Frišćić koji je na ovom prvom susretu sa zagorskim HSS-ovcima rekao, da za razliku od svojeg prethodnika stranku neće voditi iz Zvonimirove ulice u Zagrebu, već na terenu, tamo gdje se događa život. Josip Frišćić je na stranačkim izborima imao podršku i većeg dijela zagorskog HSS-a na čelu sa županicom Vlastom Hubicki, koja je među hrvatskim županima u specifičnom položaju, izabrana prema sporazumu s koalicijskim partnerima na dvije godine. Friščić je stoga komentirao i ovu zagorsku posebnost te istaknuo da na takav sporazum, da je bio na čelu stranke ne bi pristao. Kompromisi kao ovaj opterećuju funkcioniranje vlasti i umanjuju njenu efikasnost, istaknuo je Friščić, i to sigurno nije najbolje rješenje za Krapinsko-zagorsku županiju. No, unatoč tome HSS ne želi biti neprincipjelan partner i poštivat će sporazum, ako ostale stranke na tome budu inzistirale, zaključio je Josip Friščić.


13.siječanj 2006.
UREĐENA ŠKOLA U PRIŠLINU - Ovi zimski praznici iskorišteni su za uređenje škole u Prišlinu tako da će tamošnji učenici u ponedjeljak krenuti u tople i lijepo uređene prostore. Zanimljivo je što su za ovo uređenje škole, radova u vrijednosti od 170 tisuća kuna, od ideje do realizacije, zaslužni roditelji Karmen Lugarić, Milena Lovrenčić, Magdalena Javorić i Zvonko Grahovar, kao i ravnateljica škole Biserka Špiljak. Zaslužni su i brojni donatori kojima se zahvaljuju, a to su Krapinsko zagorska županija, općina Hum na Sutli te poduzeća, obrtnici i mještani, a sve s ciljem što ugodnijeg boravka i školovanja djece.


13.siječanj 2006.
«VU PLAVEM TRNACI MI HIŽA STOJI»
- Općina Desinić i tamošnja Turistička zajednica povodom 70. obljetnice smrti velikana kajkavske popevke Gjure Prejca pripremaju večer kajkavske popevke i reči. Večer će se održati u petak, 20. siječnja u Velikom Taboru s početkom u 18 sati. Tim povodom bit će promovirano i otkriće četvrte kitice njegove pjesme «Vu plavem trnaci» kao i skorašnje objavljivanje knjige o velikom kompozitoru, komediografu i glumcu Gjuri Prejcu.


13.siječanj 2006.
DRUGA OBLJETNICA ZAGORSKE STRANKE
- Sutra će se prigodnom svečanošću obilježiti Druga obljetnica Zagorske stranke. Svečanost će se održati u velikoj dvorani za sastanke , stare zgrade policije u Zaboku s početkom u 17 sati.


12.siječanj 2006.
ZATVARANJE ULAZA NA AUTCESTU U KONCESIJSKOM DRUŠTVU NAZVALI POGREŠKOM
- Zatvaranje privremenog ulaza na autocestu iz smjera Zaboka prema Krapini jučer je izazvalo prilično burne reakcije čelnika Krapinsko-zagorske županije, ali i negodovanja putnika koji su s navedenim činom bili suočeni na licu mjesta, jer ih nitko o tome nije obavijestio. No, ulaz na autocestu u Zaboku nije bio zatvoren niti jedan puni dan, jer kako su nam rano ujutro javili djelatnici zagorske policije, prepreke i znak zabrane prometa jutros su uklonjeni. Aleksandar Čaklović, član Upravnog odbora Koncesijskog društva Autocesta Zagreb-Macelj, sve je nazvao jednom velikom pogreškom te se ujedno građanima ispričao zbog nastale situacije. U razgovoru s glasnogovornicom Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka Marinom Halužan saznali smo da Ministarstvo sa čitavom situacijom također nije bilo upoznato, a kada su dobili informacije o zatvaranju uputili su dopis odgovornima u Koncesijskom društvu da se navedeno ispravi, odnosno otvori ulaz na autocestu, sve dok se ne ispune uvjeti za njegovo zatvaranje, odnosno završi izgradnja spojne ceste koja spaja županijsu cestu sa autocestom te će omogućiti da se promet ne slijeva u grad Krapinu već direktno na autocestu. Ta bi cesta trebala biti završena do kraja ovog mjeseca.


12.siječanj 2006.
OD PONEDJELJKA POTPISIVANJE PETICIJE ZA IZGRADNJU PARALELNE CESTE
- Čelnici Krapinsko-zagorske županije u utorak su Ministarstvu mora, turizma, prometa i razvitka uputili još jedan u nizu dopisa, u kojem se traži izgradnja paralelne ceste te besplatno korištenje autoceste dok se ona ne izgradi. Pošto se Vlada u ovom slučaju prema nama Zagorcima ponašala vrlo ignorantski, kako bi se udovoljilo ovom zahtjevu odlučili smo se na organizaciju potpisivanja peticije, izjavio je zamjenik županice Zorko Vidiček. Peticija će se početi potpisivati u ponedjeljak, 16. siječnja i to u Krapini i Zaboku te općinama Sveti Križ Začretje, Radoboj, Đurmanec i Petrovsko. Ako u ministarstvu ignoriraju županijsku vlast, građane valjda neće, zaključio je Zorko Vidiček te naglasio da se nada da je ova peticija zadnje upozorenje Vladi da se prema Zagorcima ne može tako odnositi.


12.siječanj 2006.
ŽUPANIJA SAZVALA KONFERENCIJU ZA NOVINARE
- Županica Krapinsko-zagorske županije Vlasta Hubicki za sutra je sazvala konferenciju za novinare čija je tema zatvaranje i otvaranje ulaza i izlaza na autocesti kod Velike Vesi i Zaboka te upoznavanje sa organizacijom potpisivanja peticije građana koja kreće u ponedjeljak 16. siječnja.


12.siječanj 2006.
19. SIJEČNJA OTVORENJE CENTRA ZA UPRAVLJANJE I ODRŽAVANJE AUTOCESTE
- Koncesijsko društvo Autocesta Zagreb-Macelj 19. siječnja otvara Centar za upravljanje i održavanje autoceste u Krapini te istovremeno novu dionicu autoceste Krapina - Velika Ves. Županica Vlasta Hubicki izrazila je zadovoljstvo činjenicom da je na području Krapinsko-zagorske županije izgrađena autocesta, te naglasila da je simptomatično da je stigao poziv na svečanost otvorenja, no istovremeno je izrazila i žaljenje što nitko jučer nije bio obaviješten o zatvaranju ulaza na autocestu, što je za građane od daleko veće važnosti, pogotovo kad je u pitanju sigurnost u prometu.


12.siječanj 2006.
UNATOČ PRESUDI STJEPAN DED NE MOŽE UĆI U INKOP
– Stjepan Ded, sindikalni povjerenik poznanovečkog Inkopa, od 2. siječnja uporno svaki dan dolazi na portirnicu tvornice i uredno se javlja na posao, no još nije uspio doći do svojeg radnog mjesta, jer mu to ne dozvoljava direktor Ivica Rogan. Danas su to na press konferenciji u Zaboku, osim Stjepana Deda, potvrdili i predsjednik Sindikata tekstila, kože, obuće i gume Hrvatske Stjepan Zidanić i regionalni koordinator ovog sindikata Željko Šegina. Nakon što je dobio izvanredni otkaz, jer se prema mišljenju sindikata usprotivio otpuštanju radnika, Općinski sud u Zaboku presudio je 30. prosinca prošle godine u korist sindikalnog povjerenika Deda i donio privremenu mjeru njegovog vraćanja na posao u roku od tri dana, koju direktor Rogan ne želi provesti. Sindikat je stoga podnio ovršni zahtjev, a ukoliko se Ded ni tada ne vrati na posao, podnijet će i kaznenu prijavu protiv direktora Rogana. Na Skupštini Sindikalne podružnice 2. prosinca 2005. godine radnici su Stjepana Deda ponovo izabrali za povjerenika i to mu je već četvrti mandat, a tada je pokrenuta i prijava inspekciji rada, zbog radnog vremena za 520 radnika Inkopa koje traje deset sati dnevno od 5,30 do 15,30 sati, uz sve radne subote, tako da se u ovoj tvornici za 60 sati rada tjedno dobiva mjesečna minimalna plaća od 1.200 kuna. Uz to sindikalisti u prijavi tvrde da se radnicima uredno ustežu krediti koji se ne uplaćuju na račune banaka i trgovačkih kuća.


12.siječanj 2006.
SUFINANCIRANJE MJESEČNIH ŽELJEZNIČKIH KARATA
- Na jučerašnjoj sjednici Poglavarstva Krapinsko-zagorske županije donjeta je odluka o sufinanciranju mjesečnih željezničkih karata za učenike, studente i radnike s područja Donje i Gornje Stubice, Stubičkih Toplica, Oroslavja i Đurmanca. Kako je rekao pročelnik Upravnog odjala za gospodarstvo Siniša Hajdaš Dončić, županija će karte sufinancirati sa 15% od ukupnog iznosa cijene karte, a navedene jedinice lokalne samouprave sa 25%, osim Đurmanca koji će izdvajati 30%. Županija će za tu namjenu iz svog proračuna izdvojiti oko 250 tisuća kuna.


12.siječanj 2006.
«LJEPOTA I MISAO«
- U Galeriji Grada Krapine večeras se otvara izložba slika Miljenka Romića «Ljepota i misao». U prigodnom programu, koji započinje u 18,00 sati, nastupit će glumci zagrebačkih kazališta, a izložba ostaje otvorena do 31. siječnja.


12.siječanj 2006.
PROSLAVA DRUGE OBLJETNICE ZS-a
- Ove će subote Zagorska stranka obilježiti drugu obljetnicu svog postojanja. Nazočne članove i simpatizere ZS-a na svečansti u Zaboku pozdravit će predsjednik stranke Miljenko Jerneić, a nakon svečanog dijela priprema se druženje uz zagorsku glazbu.


11.siječanj 2006.
OD DANAS ZABOK BEZ ULAZA I IZLAZA NA AUTOCESTU
- Još se nisu stišale strasti oko visine cestarine na autocesti od Zagreba do Krapine, a Zagorci su danas doživjeli novi šok, premda je koncesionar jasno dao do znanja da se privremeni ulazi i izlazi na autocestu zatvaraju. Računajući na ogorčenje u koncesijskom društvu Auto cesta Zagreb-Macelj današnje su radove počeli gotovo u tajnosti, jer je policija o tome obaviještena tek u 11,30 sati, kada je promet već bio zatvoren. Ovo je danas i udarna tema sjednice Županijskog poglavarstva, na kojoj je Krapinsko-zagorska županica ovaj današnji čin zatvaranja ulaza i izlaza na autocestu nazvala «kaubojskim». Kako iz nadležnog ministarstva, ni na ponovljene dopise o problemu autoceste u Županiji nema ogovora, još je jedan zahtjev poslan jučer, a u njemu između ostalog stoji, da ukoliko se ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta ne očituje, od 16. siječnja u Krapini, Zaboku, Svetom Križu Začretju, Petrovskom, Đurmancu i Radoboju počinje potpisivanje peticije. Ako u ministarstvu ignoriraju županijsku vlast, građane valjda neće, zaključili su u Poglavarstvu.


11.siječanj 2006.
SVE VIŠE SOCIJALNO UGROŽENIH DOMAĆINSTAVA
- Prema izvješću Društva Crvenog križa Krapinsko-zagorske županije, broj socijalno-ugroženih domaćinstava u Zagorju se ne smanjuje, već je u tendenciji rasta iz godine u godinu. Sva društva Crvenog križa u županiji imaju programe pomoći u kući, ali se oni nažalost ne provode u cijelosti, jer nisu postignuti dogovori sa čelnicima lokalne uprave i samouprave oko financiranja. No, društva su tijekom prošle godine distribuirala 1345 obiteljskih paketa sa živežnim namirnicama i higijenskim potrepštinama uoči uskrsnih i božićnih blagdana. U akciji «Solidarnost na djelu» prikupljeno je 158 tisuća kuna te gotovo sedam tona hrane i preko četiri tone djeće, a od prikupljenih sredstava 20% je dodijeljeno školama za rad mladeži Crvenog križa te 10% Hrvatskom Crvenom križu za fond solidarnosti. Ostatak sredstava ostaje Gradskim društvima Crvenog križa za pomoć ugroženim obiteljima.


11.siječanj 2006.
EKO KRAPINA
- Zahvaljujući suradnji Grada Krapine i Fonda za zaštitu okoliša Krapinčani će uskoro moći selektirano odlagati komunalni, odnosno iskristivi otpad. Kako je rekao gradonačelnik Josip Horvat u gradu će se urediti eko otoci, a ovih će dana gradsko komunalno podzeće građanima dostaviti i besplatne kante za smeće. Planira se urediti pet eko otoka, na kojima će biti postavljeni posebni kontejneri za određenu vrstu otpada, tako da će se moći selektirati staklo, papir, plastika, baterije i ostali otpad.


11.siječanj 2006.
AMBALAŽNI OTPAD I NA HUMKOMOVO SABIRALIŠTE
- Zagorska komunalna poduzeća još su u pripremama za prikupljanje ambalažnog otpada, a građani za sada jedino mogu donositi ambalažu u Konjšćinu, gdje je prikupljanje organizirao tamošnji Komunalac. Od petka, 13. siječnja i Humkom iz Huma na Sutli počinje s prikupljanjem PET ambalaže, staklenih boca i limenki, a građani će moći takav ambalažni otpad donositi svakog ponedjeljka, srijede i petka od 7 do 14 sati na Centralno sabiralište iskoristivog otpada pored kmunalne deponije.


11.siječanj 2006.
MALI ZABOČANI SUTRA U VARAŽDINU - Na poziv tamošnjeg dječjeg Gradskog vijeća sutra mališani iz Dječjeg vijeća Zaboka putuju u Varaždin. Zabočka dječja gradonačelnica Lara Hamer i njeno Vijeće sa svojim će prijateljima iz Varaždina dan provesti u druženju i razmijeniti iskustva im razgovoru o tome koliko ih uvažavaju odrasli i njihovi gradonačelnici. Dječje Gradsko vijeće Zaboka djeluje u okviru Društva Naša djeca, a sa njima na put sutra odlaze tajnica Jasenka Borovčak te voditeljice Natalija Benčić, Tamara Miletić i Romana Turk.


11.siječanj 2006.
IZBORI U DRUŠTVU NAŠA DJECA
- U Zaboku se sutra održava izvještajno-programska i izborna Skupština Društva Naša djeca Krapinsko-zagorske županije. Uz raspravu o izvješću o proteklom petogodišnjem razdoblju, u kojem je zagorsko Društvo Naša djeca ostalo bez dječjeg odmarališta Betanija u Velom Lošinju, sutra će se dogovoriti program narednih aktivnosti i izabrati novi članovi u tijela Društva te novi predsjednik ili predsjednica.


11.siječanj 2006.
JOSIP FRIŠČIĆ U MARIJI BISTRICI
- U prvi posjet HSS-u Krapinsko-zagorske županije sutra dolazi novoizabrani predsjednik stranke Josip Friščić. Uz njega s Odborom i Predsjedništvom HSS-a na radnom sastanku u Mariji Bistrici razgovarat će i Marijana Petir, predsjednica regionalne organizacije Središnja Hrvatska.


11.siječanj 2006.
ĐALSKI U MIMARI
- Nakon vrlo uspjelog godišnjeg koncerta na blagdan Tri kralja Gradski zbor Đalski iz Zaboka ove subote će se predstaviti i zagrebačkoj publici. U Muzeju Mimara pod ravnanjem Aleksandra Šandora Pavišića izvest će cjelovečernji koncert s repertoarom skladbi koje su uvježbali prošle godine, a kao gošća koncerta na oboi će nastupiti Dubravka Lukin. Koncert zbora Đalski u Mimari u subotu počinje u 19,30 sati.


11.siječanj 2006.
PEJSAŽI DRAGE CVIJETIĆA
- «Galerija Mala» u zabočkoj krčmi Polanović od ove nedjelje imat će novi postav likovnih djela. Svoje pejsaže u tehnici ulja izložit će zabočki slikar Drago Cvijetić, član Likovne sekcije «Josip Kaltnecker». Drago Cvijetić već je poznat likovnoj publici ne samo u Zaboku, već i u drugim gradovima, gdje je uspješno nastupao na mnogim samostalnim i skupnim izložbama, a nedavno je izlagao u krapinskom Pučkom otvorenom učilištu.


11.siječanj 2006.
ZBOG NEPAŽNJE AUTOMOBILOM POD VLAK
- 48-godišnji Rajko Š. iz Zagreba jučer poslijepodne zbog nepažnje je dospio pod putnički vlak u Velikom Trgovišću. Putnički vlak je iz prometovao iz Zagreba prema Varaždinu i ulazio na kolodvoru u Trgovišću, a Rajko Š. sa osobnim se automobilom kretao prema centru mjesta. Iako je zvučna i svjetlosna signalizacija na prijelazu radila u trenutku nesreće, nema tragova kočenja, a da se vozilo kretalo nešto sporie, sudar bi imao tragične, a ne samo materijalne posljedice. Ovako je uništen samo stražnji dio automobila.


11.siječanj 2006.
SPORT -
Na malonogometnom dvoranskom turniru grada Samobora danas su na programu utakmice osmine finala, a od 17.30 sastaju se oroslavska Niskogradnja-Veverec i Fero Ero Veliko Trgovišće, od 18.15 igraju Zlatna Kapljica i Picerija Špiro Donja Bistra, potom u trećem susretu na samoborski parket istrčavaju Beton proizvod i Caffe bar Daba, a program od 4 utakmice osmine finala završavaju od 19.45 Radio Samobor i Caffe Bar Brooklyn.

Na 14. malonogometnom dvoranskom kupu Zagorja za registrirane klubove u Zaboku, daljnja natjecanja nastavlja 16 najboljih klubova. U rasporedu osmine finala u petak 13. siječnja najzanimljivije je već u prvoj utakmici kada od 17 sati igraju hrvatski trećeligaš Zagorec iz Krapine i Straža iz Huma na Sutli. Pažnju privlači i utakmica od 19 sati kad su na parketu Pregrada i klanječka Predionica, a uvijek je i privlačno kad igraju na travi ili parketu zabočka Mladost i susjedno Oroslavje.


10.siječanj 2006.
ZAVRŠENI GRAĐEVINSKI RADOVI NA NOVOM MUZEJU KRAPINSKOG PRAČOVJEKA
- Novi muzej krapinskog pračovjeka na Hušnjakovom, čija je izgradnja započela u svibnju 1999. godine, a završetak se planira iduće godine, ovih će dana dobiti grijanje. Naime, u tijeku je postavljanje staklene stijena tako da će Muzej do kraja ovog tjedna biti zatvoren, te će se u pogon pustiti probno grijanje, saznajemo od kustosice Vlaste Krklec. Uz sustav plinskog grijanja, u novom Muzeju završen je i sustav ventilacije te su uređeni sanitarni čvorovi, tako da je Muzej dobio svoju formu i uskoro će se moći krenuti sa opremanjem. Rok za primopredaju građevinskih radova je 31. siječanj, a autor stručne koncepcije Jakov Radovčić u prosincu je investitorima predao scenarij stalnog postava Muzeja tako da arhitekt Željko Kovačić već radi na izradi idejnog projekta prema kojem će se Muzej opremiti. Dodajmo da je i probijena staza od ulaza u novi Muzej prema nalazištu, da je uređen prilaz do objekta i postavljene električne instalacije za podno osvjetljenje.


10.siječanj 2006.
POSEBAN STAUS KRAPINI JOŠ NIJE DONIO NIKAKVE PROMJENE
- Krapina je prošle godine temeljem promjene Zakona o jedinicama lokalne, područne i regionalne samouprave, kao sjedište Županije, postala grad s posebnim statusom. No, taj status, kako saznajemo od gradonačelnika Josipa Horvata, još nije donio nikakve promjene, jer mnogi podzakonski akti koji prate ovaj zakon još nisu doneseni. Krapina, prema Horvatovim riječima, treba do šestog veljače svoj statut prilagoditi Zakonu, a kad će sve zaživjeti ovisi o podzakonskim aktima.


10.siječanj 2006.
U MAGISTRATU U TIJEKU INSTALIRANJE KOMPJUTORSKE OPREME
- Upravni odjel Grada Krapine uskoro se s Trga Ljudevita Gaja seli u obnovljenu zgradu Magistrata. U Magistratu je trenutno u tijeku instaliranje kompjuterske opreme i kada se to privede kraju, gradske će se službe preseliti, izjavio je gradonačelnik Josip Horvat. U opremanje zgrade Magistrata, što se namještaja tiče uloženo je 242 tisuće kuna, informatička oprema vrijedna je oko 120 tisuća kuna, a obnova zgrade tri i pol milijuna, dodao je Horvat te naglasio da će se prostor koji Grad sada koristi nakon preseljenja dati na korištenje određenim gradskim i županijskim udrugama.


10.siječanj 2006.
OD IDUĆEG TJEDNA U ZABOKU SE SKUPLJA AMBALAŽNI OTPAD
- Zbog nedostatka odgovarajuće opreme za prikupljanje ambalažnog otpada, Komunalno Zabok nije u mogućnosti preuzeti te poslove. Stoga je, prema riječima rukovoditeljice za komunalne poslove Marije Kušan, postignut sporazum sa njihovim dugogodišnjim kooperantom, tvrtkom «Eko-flor plus», koja će u ime Komunalnog Zabok obavljati poslove preuzimanja i plaćanja ambalažnog otpada. Još nije odlučeno na kojim će lokacijama u Zaboku i Bedekovčini biti postavljeni spremnici za predaju ambalaže, no kako je izjavila Marija Kušan, to bi trebalo biti poznato u iduća dva dana. Građanima će za svaki isporučeni komad ambalaže, na licu mjesta, biti isplaćen propisani iznos od 50 lipa, a preuzimanje i plaćanje amblaže trebalo bi započeti krajem ovog ili početkom idućeg tjedna, dodala je Kušan.


10.siječanj 2006.
AKTIVNOSTI ZLATARSKOG CRVENOG KRIŽA
- Gradsko društvo Crvenog križa Zlatar i ove godine nastavlja s redovitim aktivnostima te za idući tjedan najavljuje prve ovogodišnje akcije dobrovoljnog darivanja krvi. Trodnevni ciklus u suradnji s Hrvatskim zavodom za transfuzijsku medicinu iz Zagreba počinje u utorak, 17. siječnja u Vatrogasnom domu u Zlataru, nastavlja se narednog dana u sportskoj dvorani Srednje škole u Konjščini i završava u četvrtak, 19. siječnja u zlatarbistričkoj ambulanti. U sva tri dana krv će se moći darovati od 9 do 17 sati, osim u pauzi od 12 do 12.30. Iz Gradskog društva napominju da su dobrovoljni darivatelji i nadalje oslobođeni plaćanja particpacije, no izmjenama zakona o zdravstvenom osiguranju od listopada prošle godine administrativne pristojbe plaćaju sve osigurane osobe. Stoga su predstavnici Hrvatskog crvenog križa krenuli u pregovore s Vladom RH kako bi se darivatelji s određenim brojem darovanih doza krvi oslobodili plaćanja tih pristojbi.


10.siječanj 2006.
NESTAO ŠTIĆENIK IZ LOBORGRADA
- Iz Doma Loborgrad u subotu je nestao Silvije Novak, 62-godišnji korisnik ustanove, za kojim se još uvijek traga. Silvije Novak gluhonijema je osoba, ali je moguće uspostaviti kontakt jer čita s usana i zna odgovoriti na postavljena pitanja. Visok je oko 175 cm, težak oko 75 do 80 kilograma, šepav na lijevu nogu, proćelav je i prosijed, a u trenutku odlaska bio je obučen u tamnu trenirku. O nestanku korisnika obaviještene su sve nadležne službe, no mole se i građani ako primjete traženu osobu da se jave u Dom Loborgrad na broj telefona: 430-087.


10.siječanj 2006.
«LJEPOTA I MISAO«
- U Galeriji Grada Krapine ovog četvrtka otvara se izložba slika pod nazivom «Ljepota i misao». U prigodnom programu, koji započinje u 18,00 sati, nastupit će glumci zagrebačkih kazališta, a izložba ostaje otvorena do 31. siječnja.


10.siječanj 2006.
ZABOČKI DC NEZADOVOLJAN OSNIVANJEM NOVOG KOMUNALNOG PODUZEĆA
- Gradska organizacija Demokratskog centra Zabok izražava nezadovoljstvo osnivanjem novog komunalnog poduzeća Plavinka u vlasništvu Grada Zaboka. «Smatramo da je potrebno u cijelosti preuzeti vlasništvo nad postojećim komunalnim poduzećem Komunalno-Zabok, proširiti djelatnost i zaposliti određen broj radnika, te preuzeti sve poslove na uređenju i održavanju grada Zaboka», stoji u priopćenju koje potpisuje predsjednik zabočkog DC-a Zdravko Repovečki. «Moglo bi se reći da osnivanjem novog komunalnog poduzeća gradska vlast ne iskazuje potrebu za takvim poduzećem, već svoje nezadovoljstvo radom postojećeg ili je u pitanju otvaranje radnih mjesta i politička trgovina», navodi se u priopćenju.


9.siječanj 2006.
ČETIRI KANDIDATA ZA NOVOG RAVNATELJA OPĆE BOLNICE ZABOK
- Nakon što je istekao rok natječaja za izbor novog ravnatelja Opće bolnice Zabok poznato je tko su kandidati za ovu dužnost. Na najtečaj su u roku stugle 4 ponude, a troje kandidata je iz same bolnice, dok je jedna ponuda stiga iz Zagreba. Dosadašnji ravnatelj dr. Ljudevit Ulaković je jedan od kandidata, a svoje su ponude dali još dr. Ivica Balagović i dr. Julio Milštajn, dok je iz Zagreba stigla ponuda dr. Nermine Malić. Tko će biti novi ravnatelj, u čijem će mandatu proraditi nova zagorska Opća bolnica, bit će poznato nakon što se zakaže sjednica Upravnog vijeća bolnice koje donosi odluku. Za sada sjednica još nije zakazana, no krajnji rok za izbor novog ravnatelja je 6. veljače, kada istječe mandat dr. Ulakoviću.


9.siječanj 2006.
KRAKOM OD VELJAČE SKUPLJA AMBALAŽNI OTPAD
- Kako je intencija Pravilnika o ambalaži i ambalažnom otpadu u tome da se okoliš oslobodi te vrste otpada te da se on reciklira i korisno upotrijebi, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s komunalnim tvrtkama provodi jednokratnu akciju prikupljanja ambalažnog otpada koja će trajati od 15. siječnja do 15. ožujka i u kojoj će građani ostvarivati pravo na naknadu od 50 lipa po komadu ambalaže. Komunalno poduzeće «Krakom» iz Krapine sustavno se priprema za ovu djelatnost, te će se prema riječima rukovoditelja ostalih komunalnih djelatnosti Zdenka Kantolića u akciju najvjerojatnije uključiti od 1. veljače. Naime, trenutno se priprema skladišni prostor u ulici Frana Galovića, gdje je trenutno smješten Krakomov vozni park, na kojem će se od veljače privremeno zbrinjavati ambalaža, a u fazi je i nabava potrebnih strojeva i organizacija rada. Svaka zainteresirana osoba moći će isporučiti od deset do sto komada ambalaže te će na licu mjesta za to dobiti 50 lipa za komad, dodao je Kantolić. Komunalac iz Konjščine već je danas započeo sa akcijom prikupljanja ambalažnog otpada i dosad je prikupljeno oko 500 komada. Nakon 15. ožujka građani će ambalažu moći ostaviti u trgovinama, te će sukladno tome komunalna poduzeća ambalažni otpad preuzimati u trgovinama te je privremeno skladištiti na svom prostoru.


9.siječanj 2006.
PROBLEMATIKA IZGRADNJE AUTOCESTE PONOVNO NA DNEVNOM REDU SJEDNICE ŽUPANIJSKOG POGLAVARSTVA
– Ove srijede na dnevnom redu sjednice Poglavarstva Krapinsko-zagorske županije ponovno je problematika izgradnje autoceste Zagreb-Macelj, spojne ceste Zabok-Krapina, te naplate cestarine. Uz to, raspravljat će se i o prijedlogu plana nabave roba, usluga i radova za 2006. godinu, povećanju kalkulativne osnovice za obračun plaća, te o raspisivanju natječaja za dodjelu stipendija učenicima srednjih škola i studentima. Na dnevnom redu sjednice je i prijedlog rješenja o razrješenju pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo Siniše Hajdaša Dončića i imenovanje vršiteljice dužnosti pročelnika. Prema prijedlogu, to je Marija Roksandić, dosadašnja djelatnica Upravnog odjela za gospodarstvo.


9.siječanj 2006.
U 2005. GODINI PET POSTO VEĆA NEZAPOSLENOST
- Broj nezaposlenih prošle je godine u Krapinsko-zagorskoj županiji u prosjeku mjesečno iznosio 6.155, što je u odnosu na prethodnu godinu povećanje za 5,2 posto. Prošle godine još je veći porast, za 6,7 posto, zabilježio broj nezaposlenih žena , dok je broj novoprijavljenih na Zavod za zapošljavanje bio u padu za 3,6 posto, a iz evidencije se zaposlilo 9,1 posto više nezaposlenih.


9.siječanj 2006.
OBNOVLJENI PROSTOR NA ZABOČKOM ŽELJEZNIČKOM KOLODVORU
- Nakon što je u protekle dvije godine na zgradi Željezničkog kolodvora u Zaboku obnovljena fasada te izvršena zamjena krovišta i stolarije, u listopadu prošle godine započeli su radovi na unutarnjem preuređenju prostora postojeće putničke blagajne, čekaonice i prometnog ureda, koji bi uskoro trebali biti završeni. Prije mjesec dana preuređena čekaonica zabočkog Željezničkog kolodvora otvorena je za putnike, no još nedostaju nove sjedalice koje bi uskoro trebale biti postavljene. Što se tiče prostora vestibila i putničke blagajne, interijer je završen. Još se očekuje novi namještaj i nova računalna oprema, čime će zabočki kolodvor imati inovativniji i moderniji način pružanja usluge. Time će djelatnici kolodvora dobiti novi radni prostor i opremu primjerenu novim uvjetima poslovanja, a korisnici usluga prostraniji i moderniji prostor te kvalitetniju uslugu. Troškovi radova za blagajnu, vestibil i čekaonicu iznose oko 160 tisuća kuna. Radove financiraju Hrvatske željeznice, a trebali bi biti završeni oko 20. siječnja. Osim toga, pri kraju su i radovi na obnovi Prometnog ureda, čija se primopredaja očekuje ovog četvrtka.


9.siječanj 2006.
ŠKOLOVANJE ZA PČELARE I SVINJOGOJCE
- U školu za zanimanje “pčelar”, za što je početkom prosinca raspisan natječaj, prijavilo se 28 polaznika iz Zagorja. Školu su zajednički organizirali Krapinsko-zagorska županija, Hrvatski pčelarski savez i Agronomski fakultet, a u sklopu županijskih mjera za razvitak poljoprivrede, pri čemu su osigurana i sredstva za sufinanciranje. Predavanja će se održavati u poljoprivrednom učilištu srednje škole Bedekovčina, a trajat će 122 nastavna sata, od čega 90 sati otpada na vježbe i praktičnu nastavu. Po završetku školovanja, svoje novostečeno zanimanje polaznici predavanja moći će upisati i u radnu knjigu. Osim za pčelare županija je, u suradnji s Visokim gospodarskim učilištem u Križevcima, odlučila unaprijediti i zanimanje svinjogojaca, a njih 20 specijalistički seminar već pohađa u Križevcima.


9.siječanj 2006.
NA HUŠNJAKOVOM ZIMSKE RADIONICE ZA DJECU
- Muzej evolucije i nalazište pračovjeka Hušnjakovo organizatori su zimskih radionica za djecu predškolske i školske dobi. Radionice započinju danas i trajat će do 13. siječnja, a djeca će tijekom boravka u Muzeju gledati filmove o dinosaurima, Zemlji, neandertalcima i ledenom dobu. Posjetit će novi Muzej čija je izgradnja još u tijeku, te se upoznati s postavom starog muzeja i nalazišta. Za najmlađe se pripremaju dinoradionice, a veći će izrađivati odjeću za krapinskog neandertalca. Bude li snijega, radit će se snježne skulpture pračovjeka.


9.siječanj 2006.
PRIPREME ZA «ZABOČKI PEHALEC»
- Uređivački odbor humorističko-satiričkog lista «Zabočki pehalec» objavljuje početak priprema za izdavanje ovogodišnjeg lista, koji će izaći uoči fašnika. Koncepcija lista neće se mijenjati u odnosu na posljednji broj, a sadržaj i broj stranica ovisit će o broju i kvaliteti dobivenih priloga od anonimnih dopisnika. Kao i dosada svi koji žele sudjelovati u stvaranju lista, svoje tekstove i karikature mogu slati poštom na adresu «Zabočki pehalec», Matije Gupca 53, Zabok, do 15. veljače.


9.siječanj 2006.
I OVE GODINE U PREGRADI ŠKOLA NOGOMETA ZA DJEVOJČICE
- Ženski nogometni klub "Pregrada", kao i prošle godine, za vrijeme zimskih školskih praznika organizira školu nogometa za djevojčice. Škola je započela krajem prosinca i traje do 12. siječnja, a pohađaju je djevojčice osnovnoškolske dobi. Vještine nogometa pokazuju licencirani treneri te igračice Ženskog nogometnog kluba "Pregrada" koje nastupaju za reprezentacije Hrvatske. Ovom akcijom organizatori žele poboljšati kvalitetu života mladih ljudi te se nadaju kako će više mladih djevojaka zavoljeti ovaj sport.


9.siječanj 2006.
SPORT
- U Zaboku je sinoć igran završni krug razigravanja kroz skupine 14. Kupa Zagorja za registrirane klubove. U konkurenciji veterana postugnuti su ovi rezultati: Radoboj-Toplice 5:3, Vrh- Ivančica 8:12, Zagorec (Krapina)-Stubica 4:2, Desinić-Dinamo 3:2, Radoboj-Vrh 3:3, Toplice-Ivančica 7:7, Stubica-Dinamo 8:2 i u zadnjoj, burnoj utakmici Zagorec-Desinić 6:4. Veterani na Kupu Zagorja u Zaboku svoje završno natjecanje počinju u subotu, 14. siječnja, a prema poretku u skupinama u četvrtfinalu igraju Jedinstvo - Ivančica, Radoboj - Mladiost (Zabok) i Sloga- Stubica.

U seniorskoj konkurenciji klubovi su se sinoć borili u završnom, trećem kolu za ulazak među 16 najboljih. Na 14 odlučujućih utakmica na zabočkom parketu postignuti su ovi rezultati: Pušća -Straža 5:2, Radoboj-Mladost (Zabok) 3:2, Jedinstvo-Rudar (Dubrava Zabočka) 7:2, Predionica-Stubica 9:1, Inkop-Vatrogasac 7:3, Tondach-Lobor 6:1, Zagorec (Veliko Trgovišće)-Sloga 3:5, Zagorec (Krapina)-Đalski 9:3, Ivančica –Vrh 4:5, Rudar-Mihovljan-Oštrc 2:6, Gaj-Martija Gubec 3:0, Pregrada-Oroslavje 2:2, Toplice-Mladost (Marija Bistrica) 9:4 i Dinamo (Jakovlje)-Omladinac 2:8. Već su poznati i parovi utakmica osmine finala, a najzanimljiviji par je Pregrada-Predionica. U petak, 13. siječnja još igraju Zagorec (Krapina) -Straža , Pušća-Inkop, Radoboj-Ivančica, Sloga-Oštrc, Jedinstvo-Vatrogasac, Oroslavje-Mladost (Zabok) i Tondach-Toplice.


5.siječanj 2006.
DANAS NA SLJEMENU SVJETSKI SKIJAŠKI KUP ZA ŽENE
– Danas u 15,30 sati na Sljemenu započinje Svjetski skijaški kup za žene. Sljemenska cesta od križanja za Kraljev Vrh do vrha Sljemena zatvorena je već jučer, a prolaz automobilima uz predočenje osobne iskaznice bio je omogućem samo domaćim stanovnicima. Na Sljeme će se danas moći samo autobusima koji će voziti iz središta Stubaka od 9,00 do 13,00 sati. U autobuse će se moći ući samo s kupljenom ulaznicom, a zaštitari će prije ulaska pregledavati navijače kako bi spriječili unošenje boca s pićem, tvrdih predmeta, pirotehnike i sličnog. Na Sljemenu se očekuje oko 20 tisuća ljudi koji će pratiti utrku. Iz Stubičkih Toplica prošle je godine na Sljeme prevezeno oko pet i pol tisuća ljudi, a za ovogodišnju sportsku priredbu u Stubakima je osigurano parkiralište za 1600 automobila, te prijevoz na vrh sa 80 autobusa.


5.siječanj 2006.
U ZAGORJU U PROSINCU 6.058 NEZAPOSLENIH - Prema evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Podružnice Krapina u mjesecu prosincu u Krapinsko zagorskoj županiji bilo je 6.058 nezaposlenih osoba i to najviše u Krapini 1.577, Zaboku 1.320, Donjoj Stubici 1.171 osoba te u Zlataru 839, Pregradi 604 i Klanjcu 547. U usporedbi sa studenim to je 1,6 posto više, te 1 posto manje nezaposlenih nego u prosincu 2004-te. U prosincu je bilo 241 prijava potreba za zaposlenicima, što je za 2,1 posto više nego u prethodnom mjesecu. Iz evidencije Zavoda zaposleno je 165 osoba, dok je brisano 175 osoba i to 75-tero zbog nejavljanja dva mjeseca uzastopno te 36-tero zbog nepridržavanja novih zakonskih propisa. U prosincu 2.502 osobe bili su korisnici novčane naknade, što je 1 posto više neo u mjesecu studenom, te 2,7 posto više nego u prosincu 2004-te godine.


5.siječanj 2006.
DO KRAJA GODINE TREBA USVOJITI ROP KRAPINSKO-ZAGORSKE ŽUPANIJE
- U Krapinsko-zagorskoj županiji intenzivno se radi na izradi županijskog Regionalnog operativnog plana. Prema najavi zamjenika županice za gospodarstvo, Zorka Vidičeka, prvi i temeljni dokument ROP-a trebao bi se naći na prvoj ovogodišnjoj sjednici Županijske skupštine. Težište Regionalnog operativnog plana Krapinsko-zagorske županije je na tri stari; razvoju infrastrukture, gospodarstva i ljudskih resursa, naglasio je Vidiček, te dodao da bi on trebao biti usvojen do kraja godine.


5.siječanj 2006.
JOŠ UVIJEK AKCIJA «MIR I DOBRO» - Tradicionalna preventivna akcija Ministarstva unutarnjih poslova «Mir i dobro» provodi se od 12. prosinca do 15. siječnja, a svrha je spriječavanje zlouporabe oružja, eksplozivnih tvari i ostalih ubojitih sredstava. Tako su od 12. prosinca 2005. do 1. siječnja 2006. godine policijski službenici diljem Hrvatske izuzeli 96 komada oružja, 9.042 komada streljiva, 13,85 kilograma eksploziva, 73 komada eksplozivnih sredstava te 31. 932 komada priotehničke galanterije. Nažalost, prilikom uporabe ovih sredstava jedna je osoba smrtno stradala, četiri su teško ozljeđene, 15 lakše te je propucano 17 objekata. Stoga iz MUP-a još jednom apeliraju na sve građane da nesavjesno ne koriste pirotehnička i eksplozivna sredstva.


5.siječanj 2006.
PROBLEMATIKA IZGRADNJE AUTOCESTE PONOVNO NA DNEVNOM REDU SJEDNICE ŽUPANIJSKOG POGLAVARSTVA
- U srijedu, 11. siječnja na dnevnom redu sjednice Poglavarstva Krapinsko-zagorske županije ponovno je problematika izgradnje autoceste Zagreb-Macelj, spojne ceste Zabok-Krapina, te naplate cestarine. Uz to, raspravljat će se i o prijedlogu plana nabave roba, usluga i radova za 2006. godinu, povećanju kalkulativne osnovice za obračun plaća, te o raspisivanju natječaja za dodjelu stipendija učenicima srednjih škola i studentima. Na dnevnom redu sjednice je i prijedlog rješenja o razrješenju pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo Siniše Hajdaša Dončića i imenovanje vršiteljice dužnosti pročelnika. Prema prijedlogu, to je Marija Roksandić, dosadašnja djelatnica Upravnog odjela za gospodarstvo.


5.siječanj 2006.
PROCESIJA NA BLAGDAN SVETA TRI KRALJA
- Župni ured Krapina, Društvo prijatelja grada Krapine i mještani naselja Tkalci sutra , na blagdan Sveta Tri kralja, organiziraju tradicionalnu procesiju. Okupljanje vjernika je kod križa na Tkalcima u 15,30 sati, odakle se kreće prema obližnjoj kapelici Sveta Tri kralja. Kako saznajemo od krapinskog župnika Tomice Šestaka, ovo je jedan od pokušaja da se obnovi tradicija ovog kraja, a ujedno i pokretanje inicijative za obnovu kapelice. Za sve hodočasnike je osigurana besplatna okrijepa.


5.siječanj 2006.
GODIŠNJI KONCERT GRADSKOG ZBORA «GJALSKI»
- Tradicionalno, svake godine, zabočki Gradski pjevački zbor «Gjalski» održava svoj Godišnji koncert. Zbor će se na ovogodišnjem cjelovečernjem koncertu predstaviti programom iz prošle godine i božićnim pjesmama, a kao njihovi gosti predstavit će se Ženski pjevački zbor iz Bedekovčine. Nastup zbora «Gjalski» održat će se ovaj petak u Osnovnoj školi «Ksaver Šandor Gjalski» u Zaboku s početkom u 19 sati. Nakon Godišnjeg koncerta u svom Gradu, slijedeći nastup zabočkih zboraša održat će se 14. siječnja u Muzeju «Mimara» u Zagrebu.


5.siječanj 2006.
SUDAR AUTOBUSA I KOMBI VOZILA
- Jutros oko 6,00 sati na cesti Gornja Žutnica-Jesenje došlo je do sudara između autobusa i kombi vozila. Kako saznajemo od voditelja Ureda načelnika Policijske uprave Krapinsko-zagorske Miljenka Fruka, u autobusu nitko nije ozlijeđen, dok su u kombi vozilu ozlijeđene četiri osobe. Jedna teže, druga ima lakše tjelesne ozljede, dok ozljede kod preostale dvije osobe još nisu okvalificirane.


5.siječanj 2006.
SPORT
- Sutra će se na stazama Kuglane «Devetka» u Krapinskim Toplicama održati drugi «Memorijal Dragutina Hajseka» u znak sjećanja na tog dugogodišnjeg kuglača i promicatelja kuglanja u Hrvatskom Zagorju. Pravo prijava imaju samo kuglači s područja Krapinsko-zagorske županije, a turnir počinje u 15 sati. Kuglat će se međunarodnim načinom, takozvanom sprint disciplinom. Prijave se primaju do pred sam početak turnira, a detaljnije obavijesti zainteresirani mogu dobiti kod Roberta Sedlara ili u svojim klubovima.

Već četrnaestu godinu zaredom Nogometni klub «Mladost» Zabok organizira zimski dvoranski «Cup Zagorja 2006.». Ovogodišnji turnir je najposjećeniji dosad, što pokazuje 44 prijavljenih klubova iz Krapinsko-zagorske i djelomično iz Zagrebačke županije. Među veteranima igra 16 ekipa u četiri skupine razigravanja, dok 28 seniorskih ekipa razigrava u sedam skupina. Na ovom turniru nastupit će i tri zagorska trećeligaša, a to su Zagorec iz Krapine, Tondach (Bedekovčina) i Predionica (Klanjec). «Cup Zagorja 2006» održavat će se u sportskoj dvorani zabočke Osnovne škole «Ksaver Šandor Đalski», a počinje danas od 16 sati prvom skupinom razigravanja veterana, a finale će se održati 15. siječnja.


4.siječanj 2006.
PET PROJEKATA ZA NATJEČAJ EUROPSKE UNIJE
- U Krapinsko-zagorskoj županiji intenzivno se radi na izradi projekata koji će se u okviru programa za susjedstvo između Hrvatske, Slovenije i Mađarske do kraja siječnja prijaviti na natječaj Europske unije. Kako je rekao zamjenik županice za gospodarstvo Zorko Vidiček na natječaj će se prijaviti pet projekata. Prvi projekt je razvojni s elementima razvojne strategije koji će biti sastavni dio Regionalnog operativnog plana Županije. Drugi se projekt odnosi na umrežavanje i povezivanje kulturnih i gospodarskih institucija, dodao je Vidiček, treći na prodaju ekoloških proizvoda, a četvrti na razvoj tematskih cesta i promociju turističkih područja, dok peti nosi naziv «Putevima baštine».


4.siječanj 2006.
MIHOVLJAN NAJDALJE OD DONOŠENJA PROSTORNOG PLANA
- Od 32 lokalne jedinice u Krapinsko-zagorskoj županiji Prostorne planove uređenja donijelo je njih 19, svi gradovi i 12 općina, dok su u 13 općina ti dokumenti u različitim fazama izrade. Prema ovim podacima županijskog Zavoda za prostorno uređenje i zaštitu okoliša ne bi trebalo biti većih problema, nakon najave Marine Matulović Dropulić,ministrice prostornog uređenja i zaštite okoliša, da će tražiti raspuštanje predstavničkih tijela u onim gradovima i općinama koje nisu donijele prostorne planove uređenja do 31. prosinca prošle godine. Pomoćnik pročelnice županijskog Zavoda Dubravko Kolar je istaknuo, da su osim lokalnih jedinica koje su prostorne planove donijele, najbliže donošenju u 6 općina, Desinić, Novi Golubovec, Petrovsko, Radoboj, Tuhelj i Zagorska Sela koje su u postupku ishođenja suglasnosti. U općinama Mače i Đurmanec je završena javna rasprava, a u 3 općine, Lobor, Hrašćina i Budinšćina javna rasprava je u tijeku. Najviše posla još imaju u općinama Kraljevec na Sutli, gdje je održana prethodna rasprava i u Mihovljanu, gdje je plan još u izradi. Iako je s obzirom na zakonske rokove i potrebne suglasnosti ministarstava kulture i poljoprivrede teško predvidjeti rok do kojega bi se preostali prostorni planovi mogli donijeti, Dubravko Kolar drži da će se posao okončati do polovice ove godine.


4.siječanj 2006.
PRVE HALE U KRAPINSKOJ GOSPODARSKOJ ZONI VEĆ OVOG PROLJEĆA
- Razdoblje od minulih šest mjeseci, otkako je na funkciji gradonačelnika Krapine, Josip Horvat ocjenjuje vrlo povoljnim. U početku, glavne aktivnosti bile su usmjerene ka rješavanju velikih problema koji su novu gradsku vlast dočekali u gospodarskoj zoni. No, glavnina tih problema sada je riješena. Kako je rekao, dobivena je građevinska dozvola za glavnu cestu te izrađena projektna dokumentacija za mrežu cesta u zoni, kao i dokumentacija za komunalnu infrastrukturu, a do zone je doveden i glavni vod vode i plina. Grad još mora definirati kriterije pod kojima će se zainteresiranima dodjeljivati parcele, odnosno hoće li se one prodavati ili davati na koncesiju. U zoni su 23 parcele veličine od tri do devet tisuća četvornih metara, no postoji mogućnost spajanja u veću parcelu, zatraže li to zainteresirani. Interes za ulaganje u krapinsku gospodarsku zonu pokazalo je nekoliko stranih te više domaćih investitora, a među njima je i određen broj poduzetnika s područja Zagorja, dodao je Horvat. Tu je jedan veliki trgovački lanac, no prije svega investitori zainteresirani za proizvodnju i izgradnju skladišta. No, u interesu je grada da se parcele dodijele onima koji će otvoriti što više novih radnih mjesta. Prve hale u krapinskoj gospodarskoj zoni trebale bi niknuti već ovog proljeća.


4.siječanj 2006.
GRAD SUFINANCIRA PRIJEVOZ KRAPINSKIM SREDNJOŠKOLCIMA
- Svim učenicima koji autobusom putuju u krapinsku Srednju školu, a imaju prebivalište na području Grada Krapine, grad će sufinancirati prijevoz ukoliko cijena njihove mjesečne autobusne karte iznosi više od 250 kuna. Kako bi ostvarili navedeno pravo, srednjoškolce pozivaju da se jave u Upravni odjel Grada te sa sobom donesu potvrde o prebivalištu, upisu u Srednju školu i cijeni autobusne karte.


4.siječanj 2006.
OD DANAS U KRAPINI ZIMSKA ŠKOLA INFORMATIKE
– U krapinskoj Srednjoj školi danas je započela tradicionalna Zimska škola informatike. Kako nam je rekao predsjednik Hrvatskog Saveza informatičara Alen Spiegl, to je šesta godina da se škola održava u Krapini, a ukupno gledano 11. na nivou Hrvatske. Interes za Zimsku školu informatike veći je no ikad, dodao je Spiegl te naglasio da se za sudjelovanje prijavilo 300-tinjak učesnika iz Krapinsko-zagorske županije, te 50-ak ponajboljih mladih informatičara iz drugih dijelova Hrvatske. Za polaznike škole osigurano je pet učionica punih kompjutera, a predavanja će trajati od 8,00 do 18,30 sati, svakog dana do 11.siječnja.


4.siječanj 2006.
«ASTRONOMSKO» SNIŽENJE CIJENA U ZABOČKIM TRGOVINAMA
- Svjetske trendove uobičajenih sezonskih sniženja i rasprodaja, koja slijede odmah nakon Nove godine, zabočke trgovine baš i ne prate. Naime, vrlo mali broj trgovina u centru Grada Zaboka, koje se većinom nalaze na Blok kolodvoru i Shopping centru, kupcima nudi svoje artikle po sniženoj cijeni, s time da su sniženja, uglavnom od 10 do 20 posto za gotovinsko plaćanje. Ipak ima trgovina sa sniženim cijenama sa samo 5 posto, dok neke malo više vode računa o kupcima, pa su cijene i do 30 posto niže. Što se trgovina obućom tiče, od njih nekoliko, za sada samo dvije prodaju po sniženim cijenama, i to za 20 i 30 posto. Pojedine trgovine koje se još nisu uključile u praćenje svjetskih trendova, sniženja cijena svojih artikala od 20, pa čak i do 50 posto najavljuju za početak idućeg tjedna. Uspoređujući ove podatke sa podacima iz većih hrvatskih gradova gdje sniženja dosežu čak i do 80 posto, u Zaboku će se kupnja u ovosezonskom sniženju obavljati po većim cijenama.


4.siječanj 2006.
IZGRADNJA ŽUPANIJSKOG VATROGASNOG CENTRA
- U gospodarskoj zoni Zaboka za godinu do dvije trebao bi niknuti novi županijski Vatrogasni centar kojim bi se koristila Zagorska javna vatrogasna postrojba te sva vatrogasna društva na području županije, u smislu servisiranja opreme, uvježbavanja, pa čak i učenja vatrogasaca. Prema informacijama dobivenih od Ivice Glasa, predsjednika Vatrogasne zajednice Krapinsko-zagorske županije, idejno-projektna dokumentacija za takav objekt trenutno je u izradi. Predviđena površina objekta iznosila bi oko 1000 četvornih metara sa desetak garaža, učionicama, radnim prostorom te servisnim radionicama. Izgradnja Vatrogasnog centra financirat će se djelomično iz proračuna Vatrogasne zajednice Krapinsko-zagorske županije, državnih i gradskih sredstava.


4.siječanj 2006.
ZIMSKE RADIONICE ZA DJECU NA HUŠNJAKOVOM
- Muzej evolucije i nalazište pračovjeka Hušnjakovo organizatori su zimskih radionica za djecu predškolske i školske dobi. Radionice započinju u ponedjeljak 9. siječnja i trajat će do 13. siječnja, a djeca će tijekom boravka u Muzeju gledati filmove o dinosaurima, Zemlji, neandertalcima i ledenom dobu. Posjetit će novi Muzej čija je izgradnja još u tijeku, te se upoznati s postavom starog muzeja i nalazišta. Za najmlađe se pripremaju dinoradionice, a veći će izrađivati odjeću za krapinskog neandertalca. Bude li snijega, radit će se snježne skulpture pračovjeka.


4.siječanj 2006.
OBJESIO SE 74-GODIŠNJAK
- Jučer poslijepodne, u Mihovljanu je oko 17 sati, u garaži, samoubojstvo vješanjem počinio 74-godišnji hrvatski državljanin.


3.siječanj 2006.
ZAGORSKI DISTRIBUTERI BEZ NAJAVA O SMANJENJU ISPORUKE PLINA
- Šest velikih distributera plina s područja Krapinsko-zagorske županije od Ine zasad nije dobilo nikakve najave o eventualnim smanjenjima isporuke plina. Krakomu je dispečerski centar potvrdio da su za narednih 15 dana osigurane dovoljne količine plina. U poduzeću Zelenjak iz Klanjca, Humkomu i Zagorskom metalcu, potvrdili su da od Ine dobivaju dostatne količine plina, te uredno podmiruju svoje račune pa zasad ni nemaju nikakvih poteškoća u distribuciji.


3.siječanj 2006.
U DOSADAŠNJE PROSTORIJE SUDA SELI UPRAVA GRADA ZLATARA
- Upravna tijela Grada Zlatara ovih će se dana preseliti na novu adresu. Naime, nakon preseljenja Županijskog suda u novu zgradu Palače pravde, prostorije od 350 četvornih metara u zgradi na adresi Park hrvatske mladeži 2, koje se sada uređuju, koristit će grad Zlatar, dok će sadašnji prostor iznajmiti Privrednoj banci za otvaranje poslovnice. Iz zgrade u Parku hrvatske mladeži odselio je i Prekršajni sud te Općinsko državno odvjetništvo pa će se njihove nekadašnje prostorije dati na uporabu raznim udrugama, poput zlatarske Udruge žena, HVIDRE i drugih, koje su Gradu predale zahtjeve.


3.siječanj 2006.
VATROGASNE SIRENE I PRVOG DANA NOVE GODINE
- Na području Krapinsko-zagorske županije u prosincu su bile 22 vatrogasne intervencije. Od toga osam je požara bilo na građevinama, a tri na prometnim sredstvima, stoji u priopćenju koje potpisuje zapovjednik Vatrogasne zajednice Krapinsko-zagorske županije Marijan Lovrenčić. Na intervencijama je bilo angažirano 109 vatrogasaca sa 28 vozila. I prvi dan nove godine bio je u znaku vatrogasnih sirena zbog gašenja požara u Općini Mihovljan, gdje je oko 21,00 sat došlo do požara na obiteljskoj kući u vlasništvu 83-godišnje Josipe Medvedec. Do požara je došlo zbog kvara na električnim instalacijama, a u potpunosti je izgorjela krovna konstrukcija, kuhinja i ostava. Materijalna šteta procjenjuje se na oko sto tisuća kuna.


3.siječanj 2006.
ZAPOČELI POPRAVCI U PODRUČNOJ ŠKOLI MARTINIŠĆE
- U Područnoj školi, zabočke Osnovne škole «Ksaver Šandor Đalski» u Martinišću sa početkom zimskih školskih praznika započeli su radovi. Popravljaju se stropovi i podovi u školi, a većinu radova obavit će domari, odnosno zaposlenici škole. Radove financira škola uz pomoć roditelja djece koja pohađaju Područnu školu Martinišće, ali se prema riječima ravnatelja škole Tomislava Polanovića , još ne može točno utvrditi koliko će iznositi troškovi radova, s obzirom na starost objekta. Završetak popravaka očekuje se do početka nastave u Drugom polugodištu ove školske godine, odnosno 16. siječnja.


3.siječanj 2006.
HUM NA SUTLI POMAŽE NAJVIŠE UČENIKA
- Općinsko Poglavarstvo Huma na Sutli odobrilo je još dvije učeničke pripomoći mimo Pravilnika imajući u vidu izrazito teško materijalno stanje obitelji. Tako sa 106 učeničkih pripomoći općina Hum na Sutli prednjači među zagorskim općinama i gradovima.


3.siječanj 2006.
PROCESIJA NA BLAGDAN SVETA TRI KRALJA
- Župni ured Krapina, Društvo prijatelja grada Krapine i mještani naselja Tkalci ovog petka, na blagdan Sveta Tri kralja, organiziraju tradicionalnu procesiju. Okupljanje vjernika je kod križa na Tkalcima u 15,30 sati, odakle se kreće prema obližnjoj kapelici Sveta Tri kralja. Kako saznajemo od krapinskog župnika Tomice Šestaka, ovo je jedan od pokušaja da se obnovi tradicija ovog kraja, a ujedno i pokretanje inicijative za obnovu kapelice. Za sve hodočasnike je osigurana besplatna okrijepa.


3.siječanj 2006.
GODIŠNJI KONCERT GRADSKOG ZBORA «GJALSKI»
- Tradicionalno, svake godine, zabočki Gradski pjevački zbor «Gjalski» održava svoj Godišnji koncert. Zbor će se na ovogodišnjem cjelovečernjem koncertu predstaviti programom iz prošle godine i božićnim pjesmama. Nastup zbora «Gjalski» održat će se ovaj petak u Osnovnoj školi «Ksaver Šandor Gjalski» u Zaboku s početkom u 19 sati. Nakon Godišnjeg koncerta u svom Gradu, slijedeći nastup zabočkih zboraša održat će se 14. siječnja u Muzeju «Mimara» u Zagrebu.


3.siječanj 2006.
CVJETNI ARANŽMAN ZAPALIO «FONTANU»
- Noćas u 3 sata u pizzeriji Fontana koja se nalazi u sklopu benzinske postaje Marko u Dubrovčanu došlo je do požara koji su u 3,15 sati ugasili vatrogasci Zagorske javne vatrogasne postrojbe iz Zaboka. Očevidom je utvrđeno da se na neutvrđen način zapalio cvjetni aranžman na šanku koji je izgorio, a usljed topline raspuklo se veliko ogledalo. O ovom požaru s materijalnom štetom oko 1.500 kuna, slijedi izvješće Općinskom državnom odvjetništvu u Zaboku.


3.siječanj 2006.
SAMOUBOJSTVO VJEŠANJEM - Jučer je u Velikom Trgovišću, u večernjim satima, ispod balkona svoje obiteljske kuće, samoubojstvo vješanjem počinio 51-godišnji hrvatski državljanin.


3.siječanj 2006.
SPORT
- Ovog petka na stazama Kuglane «Devetka» u Krapinskim Toplicama održat će se drugi «Memorijal Dragutina Hajseka» u znak sjećanja na tog dugogodišnjeg kuglača i promicatelja kuglanja u Hrvatskom Zagorju. Pravo prijava imaju samo kuglači s područja Krapinsko-zagorske županije, a turnir počinje u 15 sati . Kuglat će se međunarodnim načinom, takozvanom sprint disciplinom. Prijave se primaju do pred sam početak turnira, a detaljnije obavijesti zainteresirani mogu dobiti kod Roberta Sedlara ili u svojim klubovima.


2.siječanj 2006.
PRVOROĐENA BEBA U NOVOJ GODINI - U 2005.
godini u rodilištu Opće bolnice Zabok rođeno je 871 djece, što je 16-ero manje u odnosu na prošlu godinu. Jučer su, već tradicionalno, županica Vlasta Hubicki i predsjednica Županijske skupštine Krapinsko-zagorske županije Sonja Borovčak posjetile rodilište Opće bolnice Zabok, kako bi uručile poklon prvorođenom djetetu na području naše županije. Prvorođenu bebu Katarinu u ovoj godini, u 9.26 sati, na svijet je donijela tridesetogodišnja Tatjana Žukina iz Gornje Stubice. Mala Katarina teška je 3180 grama i duga 49 centimetara. Prvo novorođenče Županija je darovala sa 2000 kuna, «Lions club» Zagorje sa 1000 kuna te dekan Krapinskog dekanata i zabočki župnik Marijan Culjak sa 100 eura.


2.siječanj 2006.
MANJE LJUDI NA TRGOVIMA
- Novu godinu Zagorci su u manjem broju, nego prijašnjih, dočekali na trgovima. Organizirane dočeke imali su samo Krapina, Zabok, Pregrada i Novi Dvori Klanječki, a prema procjenama policije koja je osiguravala dočeke na sva četiri trga bilo je tek nešto više od 500 građana. Većina je Zagoraca ipak Novu godinu dočekala u toplini domova i u obiteljskom krugu. One koji su izašli na trgove zabavljali su domaći glazbenici, a u ponoć su mogli uživati u vatrometima.


2.siječanj 2006.
OD SRIJEDE U KRAPINI ZIMSKA ŠKOLA INFORMATIKE
- U srijedu, 4. siječnja, u krapinskoj Srednjoj školi započinje tradicionalna Zimska škola informatike. Kako nam je rekao predsjednik Hrvatskog Saveza informatičara Alen Spiegl, to je šesta godina da se škola održava u Krapini, a ukupno gledano 11. na nivou Hrvatske. Inters za Zimsku školu informatike veći je no ikad, dodao je Spiegl te naglasio da se za sudjelovanje prijavilo 300-tinjak učesnika iz Krapinsko-zagorske županije, te 50-ak ponajboljih mladih informatičara iz drugih dijelova Hrvatske. Za polaznike škole osigurano je pet učionica punih kompjutera, a predavanja će trajati od 8,00 do 18,30 sati, svakog dana do 11.siječnja.


2.siječanj 2006.
STUBAKI SPREMNI ZA SVJETSKI SKIJAŠKI KUP
– U četvrtak, 5. sijačnja na Sljemenu se održava Svjetski skijaški kup za žene. Aktivnosti oko pripreme tog za Hrvatsku važnog sportskog događaja u posdljemenskoj općini Stubičke Toplice u punom su jeku, rekao nam je načelnik Vladimir Bosnar. Stubičke Toplice, kao i prošle godine, su u zoni C i spremne su za prihvat svih zainteresiranih žitelja Krapinsko-zagorske županije koji će iz Stubaka organiziranim prijevozom u četvrtak krenuti na Sljeme kako bi pratili utrku. Cesta prema Sljemenu već od srijede će biti zatvorena za sav promet, osim za organiziran prijevoz. Prema Bosnarovim riječima iz Stubičkih Toplica prošle je godine na Sljeme prevezeno oko pet i pol tisuća ljudi, a za ovogodišnju sportsku priredbu u Stubičkim je Toplicama osigurano parkiralište za 1600 automobila, te prijevoz na Sljeme sa 80 autobusa.


2.siječanj 2006.
POMOĆ OPĆINE PERSPEKTIVNOM SPORTAŠU -
Na svojoj posljednjj sjednici u 2005. godini Općinsko vijeće Hum na Sutli dodijelilo je 3 tisuće kuna pmoći mladom perspektivnom sportašu 15-godišnjem Dominiku Cesarcu iz Lupinjaka koji se već godinama bavi borilačkim sportom. Dvostruki je prvak države u savate boksu i aktualni viceprvak države u klasičnom boksu u kategoriji mlađih kadeta. Posljednjih godinu dana trenira u zagrebačkm klubu Leonardo, a budući je boks olimpijski sport želja mu je jednog dana sudjelovati na olimpijskim igrama. Gotovo svakodnevni treninzi u Zagrebu pod vodstvom profesionalnog trenera Leonarda Pijetraja zahtjevaju i velika financijska odricanja za obitelj Dominika Cesarca, pa je mladom sportašu pomoć općine Hum na Sutli vbiše nego dobro došla.


2.siječanj 2006.
«PLAVINKA» ZAPOČELA SA RADOM
– S novom godinom počeo je i rad novog gradskog poduzeća «Plavinka», koje će u Zaboku obavljati djelatnost održavanja čistoće u dijelu koji se odnosi na čišćenje i održavanje javnih površina , održavanje groblja te nadzor i naplatu parkiranja. «Plavinka» je preuzela pet bivših radnika varaždinskog «Ekola», koji su i prije obavljali iste poslove te zaposlila dvoje novih Zabočana. Radnicima novog poduzeća već je jučer počeo prvi radni dan čišćenjem Trga Ksavera Šandora Đalskog od dočeka Nove godine. Prema riječima Krešimira Končevskog, direktora «Plavinke» poduzeće će zasad obavljati već određene poslove, no nastojat će dobiti i dodatne poslove, kako bi mogli opstati na tržištu, jer sredstvima u iznosu od 285 tisuća kuna dobivenim iz gradskog proračuna nije moguće financirati kompletan pogon tvrtke.


2.siječanj 2006.
U POŽARU IZGORIO KROV
- Jučer je u Mihovljanu, u 21 sat došlo do požara na obiteljskoj kući u vlasništvu 83-godišnje hrvatske državljanke. Požar je izbio zbog kvara na električnim instalacijama, a u potpunosti je izgorjela krovna konstrukcija, kuhinja i ostava kuće. Požar su u 22,55 sati ugasili djelatnici Javne vatrogasne postrojbe Krapina i DVD-a Mihovljan, a materijalna šteta procijenjena je na oko 100 tisuća kuna.


 VIJESTI RADIJA KAJ - arhiva vijesti

siječanj 2005.