VIJESTI RADIJA KAJ - arhiva vijesti

ožujak 2006.


31.ožujak 2006.
DOGOVORENA REKONSTRUKCIJA CESTA VELIKA VES – ŠVALJKOVEC I CIGLENICA – LUG ZABOČKI
- U ponedjeljak je kod saborskog zastupnika Ivana Jarnjaka održan sastanak i potpisana promemorija o pojačanom održavanju županijske ceste Velika Ves-Švaljkovec i županijske ceste Ciglenica - Lug Zabočki. Potpisnici su uz predsjednika Uprave Hrvatskih cesta Stjepka Bobana, zastupnik Jarnjak te čelni ljudi gradova Krapina i Zabok te općine Sveti Križ Začretje. Dogovoreno je da će Hrvatske ceste tijekom ove godine izvršiti sve potrebne radove na rekonstrukciji navedenih cesta paralelnih autocesti Zagreb-Macelj. Pojačano održavanje ceste Velika Ves-Švaljkovec, podrazumijeva i izradu nogostupa i kružnog toka, a radovi će se izvoditi u dvije faze s time da će prva obuhvatiti dionicu Velika Ves-Lepajci, a druga dionicu Lepajci-Švaljkovec, zbog organiziranja privremene regulacije prometa. Radovi na ovoj cesti trebaju biti završeni do 30. lipnja. Pojačano održavanje ceste Ciglenica – Lug Zabočki, također podrazumijeva izgradnju nogostupa, što će sufinancirati grad Zabok i Općina Sveti Križ Začretje. Dionica ceste kroz naselje Ciglenica Zagorska smatra se izrazito kritičnom te je određena kao prioritetna za rekonstrukciju u prvoj fazi. Rok za završetak rekonstrukcije ove ceste je 14. studeni. Dodajmo da je na sastanku kod Ivana Jarnjaka dogovoreno da se do kraja ove godine izvrše sve potrebne radnje na izradi tehničke dokumentacije za izradu spojne ceste između Zaboka i Krapine kako bi se s radovima moglo započeti u prvoj polovici 2007. godine.


31.ožujak 2006.
KOMUNIKACIJA POLICIJE S JAVNOŠĆU
- Cijeli svoj sustav Ministarstvo unutarnjih poslova ustrojava tako da bi se što više približio javnosti, rekao je glasnogovrnik MUP-a, Zlatko Mehun na konferenciji za novinare održanoj u Krapini. Uz sadašnju web stranicu MUP će uvesti i stranicu koja će se baviti analitikom medijskih natpisa i potom će prerasti u portal. Sada vlastitu internet stranicu imaju četiri Policijske uprave, a do kraja godine trebalo bi ih dobiti i ostalih 16, a među njima i Krapinsko-zagorska, rečeno je na presici. Uz skraćenicu MUP vezat će i svoj novi slogan “mir-ugled-povjerenje” jer Policija želi napraviti novi iskorak u komunikaciji s javnošću, a s tim će ciljem s ovogodišnjim Danom policije početi izlaziti novi interni policijski časopis.


31.ožujak 2006.
DANAS SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA VELIKOG TRGOVIŠĆA
- Danas će se održati sjednica Općinskog vijeća Velikog Trgovišća. Na dnevnom redu su participacija jedinica lokalne samouprave u izradi Regionalog oprerativnog programa Krapinsko-zagorske županije, donošenje Odluke o Godišnjem obračunu proračuna za 2005. godinu te donošenje Odluke o ustupanju investitorskih prava «Zagorskom vodovodu» d.o.o. Zabok. Sjednica počinje u 19 sati.


31.ožujak 2006.
DAN NARCISA
– Udruga Europa Donna, sekcija Krapina, petu godinu za redom sutra organizira javnu akciju «Dan narcisa» kojom se želi skrenuti pozornost javnost na veličinu problema karcinoma dojke. Volonterke krapinske sekcije Udruge Europa Donna na Trgu Ljudevita Gaja od 9,00 sati prodavat će cvjetove narcisa, a ukupni prihod od prodaje namijenjen je projektu pokretne mamografije. Podsjetimo, pokretni mamograf posljednji je put u Krapini bio u studenom prošle godine, kada je pregledano oko 150 žena, a kako saznajemo od predsjednice krapinske sekcije udruge Europa Dona Jasne Buconjić, postoje naznake da će se besplatni pregledi dojke u pokretnom mamografu u Krapini moći obaviti već idućeg mjeseca.


31.ožujak 2006.
LADO VEČERAS U MARIJI BISTRICI
- Ansambl narodnih plesova i pjesama LADO iz Zagreba večeras će u bazilici Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici, s početkom u 19,00 sati, održati koncert pod nazivom «Počinje plač- korizmeni napjevi hrvatskih krajeva». Organizator koncerta je župa Majke Božje Bistričke Marija Bistrica s župnikom i rektorom Svetišta Zlatkom Korenom, a pokrovitelji su Nacionalno svetište Majke Božje Bistričke i Općina Marija Bistrica. Program večerašnjeg koncerta u Mariji Bistrici obuhvaća izvođenje oratorija Ljube Stipišića «Kalvarija», zatim pjesme iz dalmatinskoga zaleđa i Hercegovine, Baranjskog Petrovog sela, Omišlja na otoku Krku i sjeverozapadne Hrvatske odnosno Podravine i Međimurja. Posebnu pozornost pobuđuje izvođenje korizmenih napjeva kajkavskih krajeva, uz sudjelovanje vokalnih solista, muškog i ženskog pjevačkog zbora.


31.ožujak 2006.
PROMOCIJA «HRVATSKOG ZAGORJA» POSVEĆENOG GRADU ZABOKU
- U organizaciji Grada Zaboka, izdavača Društva Kajkaviana i uredništva, danas će se održati promocija novog broja časopisa za kulturu Hrvatsko zagorje. Ovaj broj posvećen je području Grada Zaboka, a u njemu je obuhvaćen širok spektar zabočkih tema, od kulture, povijesti i razvoja Grada, a za časopis su pisali i ugledni građani Zaboka. Uz promociju u glazbenom dijelu programa nastupit će Nikola Vranić na glasoviru. Predstavljanje novog broja časopisa održat će u zabočkoj Gimnaziji «A.G. Matoša» s početkom u 18 sati.


31.ožujak 2006.
NASTAVLJAJU SE «DANI HUMORA 2006.» U OROSLAVJU
- Otvoreno učilište Oroslavje, već tradicionalno, svake godine organizira manifestaciju «Dani humora». Ovogodišnja manifestacija započela je u srijedu, a nastavlja se večeras od 19 sati otvaranjem izložbe karikatura. Na izložbi sudjeluju Hrvatsko društvo karikaturista iz Zagreba, krapinska Udruga «Zvonec» te Felix Fun Factory Srećka Puntarića, a humorističnu predstavu pod nazivom «Seoska idila» izvest će dramska sekcija Udruge za kulturni amaterizam iz Svetog Križa Začretja. U nedjelju slijedi folklorni program KUD-a Kupljenski Hruševec i predstava «Osamstotin dugih let» u izvedbi Ženskog kazališta iz Gornjeg Jesenja. Program započinje u 19 sati.


31.ožujak 2006.
SMOTRA LIMENIH GLAZBI
- Oroslavje je ove nedjelje domaćin dvanaestoj smotri limenih glazbi Krapinsko-zagorske županije. U programu koji u Domu kulture započinje u 16,00 sati sudjelovat će 11 limenih glazbi, odnosno puhačkih orkestara iz Mača, Ciglenice Zagorske, Špičkovine, Lobora, Marije Bistrice, Tuhlja, Kraljevca na Sutli, Huma na Sutli, Svetog Križa Začretja i Gornje Stubice.


31.ožujak 2006.
PRVI SAJAM VJENČANJA U KRAPINSKO-ZAGORSKOJ ŽUPANIJI
- U Oroslavju će se sutra održati po prvi puta u Krapinsko-zagorskoj županiji održati sajam vjenčanja pod nazivom «Izložba vjenčanja». Izložba okuplja sve djelatnosti vezane uz dan vjenčanja na jednome mjestu, a na njoj sudjeluje preko dvadeset izlagača iz Krapinsko-zagorske te Zagrebačke županije. Program započinje od 12 sati svečanim otvorenjem izložbe u Domu kulture. U 18 sati slijedi modna revija salona vjenčanica, a od 20 sati održat će se predstava Snuboki-vjenčanje nekad.


30.ožujak 2006.
BOLNICE ZABOK I KRAPINSKE TOPLICE U MINUSU
- Poglavarstvo Krapinsko-zagorske županije prihvatilo je jučer izvješće o poslovanju zdravstvenih ustanova za 2005. godinu. Negativan financijski rezultat od svih zdravstvenih ustanova ostvarile su samo Opća bolnica Zabok i Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice, izvjestila je pomoćnica pročelnika Zorica Franjčec Capar. Opća bolnica Zabok u minusu je za pet milijuna i 424 tisuće kuna. No kada se ovom gubitku pribroji i manjak iz prethodnih godina tada korigirani manjak koji se prenosi u ovu godinu za Opću bolnicu Zabok iznosi 13 milijuna i 295 tisuća kuna. Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice prošle je godine ostvarila manjak prihoda u isnosu od dva milijuna i 911 tisuća kuna, no pribroji li se tome manjak iz prethodnih godina, korigirani manjak koji se prenosi u 2006. godinu iznosi ukupno 11 milijuna i 822 tisuće kuna. Razlozi negativnog financijskog poslovanja dviju bolnica su povećanje izdataka za plaće te ostalih izdataka za zaposlene koji su regulirani kolektivnim ugovorom, a da istovremeno nisu adekvatno povećani mjesečni financijski limiti HZZO-a, naglasila je Zorica Franjčec Capar te dodala da je negativnom financijskom rezultatu doprinio i veći broj zaposlenih u bolnici, te povećani troškovi za lijekove, energiju, održavanje čistoće i drugo.


30.ožujak 2006.
U TRAVNJU POVRAT POREZA
- Porezna uprava u Krapinsko-zagorskoj županiji ove godine je zaprimila 25.585 poreznih prijava građana. U odnosu na prošlu godinu zaprimljeno je 1.467 poreznih prijava više nego lani, saznajemo od načelnice za utvrđivanje poreza u Poreznom Uredu Krapina, Jasne Kropf. U tijeku je unos podataka, a u računalni sustav Porezne uprave uneseno je preko 80% poreznih prijava Zagoraca, tako da se očekuje da će zagorski porezni obveznici povrat poreza dobiti već u travnju.


30.ožujak 2006.
30. LIPANJ - ROK ZA ZAVRŠETAK REKONSTRUKCIJE CESTE VELIKA VES-ŠVALJKOVEC
- Predsjednik HDZ-a Krapinsko-zagorske županije Milivoj Škvorc na jučerašnjoj konferenciji za novinare izvijestio je da je na inicijativu saborskog zastupnika Ivana Jarnjaka održan sastanak na kojem su donijeti zaključci koji će uvelike riješiti probleme stanovnika mjesta uz novu autocestu Zagreb-Macelj. Sastanku su uz Jarnjaka i Švorca, prisustvovali i direktor Hrvatskih cesta Stjepko Boban, gradonačelnici Krapine i Zaboka Josip Horvat i Ivan Hanžek, načelnik Općine Sveti Križ Začretje Ivan Kranjčić te ravnatelj županijske uprave za ceste Vlado Kavač. Dogovoreni su svi konkretni termini rekonstrukcije županijske ceste od Zaboka do Krapine, paralelno uz autocestu, obuhvat investicije i učešća jedinica lokalne samouprave. 19. travnja otvaraju se ponude za prvu fazu rekonstrukcije na relaciji Velika Ves- Lepajci – Švaljkovec, radovi kreću odmah i trebali bi biti završeni unutar 60 do 75 dana, tj. najkasnije do 30. lipnja. Milivoj Škvorc tome je dodao da su zaključci stavljeni na papir te da je o svemu potpisana promemorija. Pokušali smo saznati hoće li ova vijest utjecati na za nedjelju najavljeni prosvjedni skup građana u Švaljkovcu, no do organizatora za sada nismo uspjeli doći.


30.ožujak 2006.
NAKON VODE, DO SVAKE KUĆE I CESTA
- Povodom potpisivanja sporazuma o ulaganju 228 milijuna kuna u razvoj vodoppskrbe na području Krapinsko-zagorske županije press konferenciju jučer je održao županijski HDZ. Potpisivanju sporazuma kod premijera Ive Sanadera bio je nazočan i predsjednik HDZ-a Krapinsko-zagorske županije Milivoj Škvorc koji je izrazio zadovoljstvo što je konkretizirana odluka Vlade donijeta prije godinu dana na sjednici u Krapini. Prema njegovim riječima investiciju će voditi najveći distributar vode u Krapinsko-zagortskoj županiji, Zagorski vodovod, a pokrivat će četiri sustava: sustav Zagorskog vodovoda na koji otpada 141 milijun i 900 tisuća kuna, sustav Krapina za koji će se utrošiti 43 milijuna i 900 tisuća kuna, za vodoopskrbu Pregrade i okolice 24 milijuna i 300 tisuća kuna i za Hum na Sutli 17 milijuna i 300 tisuća kuna. Sada je samo zadaća nositelja investicije, Zagorskog vodovoda da odmah započne s radovima, odnosno da se što prije ishode potrebne dozvole, da ne propadnu sredstva i da se iskoriste do 2010. godine, naglasio je Milivoj Škvorc i dodao da HDZ sada kreće u realizaciju drugog dijela svojeg predizbornog slogana – do svake kuće cesta.


30.ožujak 2006.
SURADNJA ZAGORSKOG I ZAGREBAČKOG GOSPODARSTVA
- U Krapini se sutra održava sjednica Gospodarskog vijeća županijske gospodarske komore na kojoj će, uz informaciju o zagorskom gospodarstvu u prošloj godini, biti govora i o Regionalnom operativnom planu Krapinsko-zagorske županije. O mogućnosti suradnje Grada Zagreba i Krapinsko-zagorske županije na gospodarskom planu govorit će Ladislav Prežigalo, zagrebački pročelnik za gospodarstvo, a o pregovorima s Europskom unijom i korištenju predpristupnih fonodova govorit će Vesna Trnokop Tanta, potpredsjednica Hrvatske gospodarske komore.


30.ožujak 2006.
UČITELJI IZ FINSKE U ZLATAR BISTRICI
- Osnovnu školu Zlatar Bistrica jučer je posjetilo petero učitelja iz grada Salo na sjeveru Finske, među njima i dvoje ravnatelja, te njihovi domaćini, desetak predstavnika zagrebačke osnovne škole Petra Zrinskog, profesori Učiteljskog fakulteta u Zagrebu, te župnik zagrebačke župe sv. Blaža Zvonko Sekelj i časna sestra Martina Koprivnjak. Posjet zlatarbistričkoj osnovnoj školi ostvaren je zbog želje finskoga prosvjetnog tima, posebice nakon saznanja kako je Osnovna škola Zlatar Bistrica prva eko škola u Krapinsko-zagorskoj županiji. Gostima je dobrodošlicu poželjela ravnateljica škole Božena Slunjski, a učenica 8. razreda Nela Korpar predstavila je eko školu i njezinu djelatnost, a posebice aktivnosti na projektu zaštite autohtone šljive bistrice. Gosti nisu krili zadovoljstvo doživljenim, odgojem i edukacijom učenika u zaštiti prirode, kao i cjelokupnom djelatnošću škole, naglasivši uočljivo ugodnu radnu atmosferu u školi.


30.ožujak 2006.
PREDAVANJE O KRAPINSKOM PRAČOVJEKU
- U organizaciji Hrvatske udruge «Muži zagorskog srca», Muzeja Hrvatskog zagorja te Muzeja evolucije i nalazišta pračovjeka Hušnjakovo, večeras se u Muzeju evolucije u Krapini s početkom u 19,00 sati održava predavanje pod nazivom «Krapinski pračovjek - čovjek, a ne kanibal». Predavanje će održati prim. dr. Zoran Rajković.


30.ožujak 2006.
KONCERT GLAZBENE ŠKOLE «VATROSLAV LISINSKI»
- Zabočkoj publici večeras će se predstaviti glazbena škola «Vatroslav Lisinski» iz Zagreba. Koncert gudačeg odjela održat će se u Osnovnoj školi «Ksaver Šandor Đalski» s početkom u 18 sati.


30.ožujak 2006.
PROJEKTI VARAŽDINSKE ŽUPANIJE PRIMJENJIVI U SVIM ŽUPANIJAMA
- Najbitniji projekti Varaždinske županije odnose se na obrazovanje i financiranje, rekao je župan Varaždinske županije Radimir Čaćić na jučerašnjoj prezentaciji projekata u Zaboku. U obrazovanju već se provodi besplatan prijevoz svih srednjoškolaca kojih ima preko pet tisuća, a obavezu financiranja Županija je podijelila sa općinama i gradovima te su time roditelji oslobođeni tereta plaćanja, naglasio je Čaćić. Drugi veliki projekt je projekt Student u kojem studenti dobivaju potpuno financiranje putem banaka uz garanciju Županije. U Varaždinskoj županiji već je ugovoreno preko 400 studenata, a još preko 400 ih je u ugovaranju. Ovakav model omogućuje studiranje svima koji to žele, istaknuo je Čačić. Veliki projekt je financiranje javnog privatnog partnerstva koji ne tereti budžet, a omogućava financiranje unutar institucija što je dvostruko povoljnije nego putem banaka, rekao je Čačić te je dodao kako je ove projekte moguće realizirati u svim županijama, za što je potrebna spremnost da se preuzme odgovornost za te projekte i odrede politički prioriteti.


30.ožujak 2006.
DAN NARCISA
– Udruga Europa Donna, sekcija Krapina, petu godinu za redom ove subote organizira javnu akciju «Dan narcisa» kojom se želi skrenuti pozornost javnost na veličinu problema karcinoma dojke. Volonterke krapinske sekcije Udruge Europa Donna u subotu će na Trgu Ljudevita Gaja od 9,00 sati prodavati cvjetove narcisa, a ukupni prihod od prodaje namijenjen je projektu pokretne mamografije.


30.ožujak 2006.
SPORT
- Odigrane su utakmice prvog odgođenog proljetnog 14. kola Prve zagorske županijske nogometne lige. U Gornjoj Stubici Matija Gubec-Jedinstvo 3:1, u Zaboku Mladost-Radoboj 1:2, Oroslavje-Mladost Marija Bistrica 0:1, na Brezovi Vatrogasac-Gaj 6:1, u Poznanovcu Inkop-Stubica 2:1 i u Golubovcu Schiedel – Rudar Mihovljan 0:0.
Na ljestvici je sada prvi Radoboj sa 32 boda, drugi je Schiedel sa 31, treći, četvrti i peti su sa po 27 Gaj, Pregrada i mihovljanski Rudar, šesti je Vatrogasac sa 26 itd., dok je zadnje 14. Oroslavje sa 10 bodova.

Dva rezultata prijateljskih nogometnih utakmica; Oštrc-Omladinac 5:1 i Đalski - Ivančica 0:2.

U Karlovcu su jučer igrale pionirske selekcije Zagorja i Karlovačke županije. U '93. godištu rezultat je bio 1:1, a pogodak za Zagorje postigao je član Tondacha Filip Vukić. U '92. godištu reprezentacija Zagorja poražena je sa 2:1, a počasni pogodak postigao je Stubičan Tomislav Haramustek.

Sjajan rezultat ostvario je 15-godišnji Zabočanin Filip Sedlar koji je osvojio prvo mjesto u 5. kolu 5. zagrebačkog turnira mladih za 2006. u kuglanju. U konkurenciji mlađih kadeta na zagrebačkoj kuglani Pongračevo Sedlar je za prvo mjesto oborio 536 čunjeva, drugi je Luka Popović iz velikogoričkog Radnika sa 515, dok je treći Ivan Skorić iz zagrebačke ekipe Medvešćak Oglasnik. sa 482. Na četvrtom mjestu je Tomislav Cvitan iz Zaprešića sa 474 čunja.U ukupnom poretku poslije pet turnira vodi Luka Popović sa 92 boda, sjajan drugi je Filip Sedlar sa 73 boda, a on je među 25 svojih vršnjaka do sada porušio i njajviše čunjeva 2.453.


29.ožujak 2006.
ZDRAVSTVENE TEME NA SJEDNICI ŽUPANIJSKOG POGLAVARSTVA
- Poglavarstvo Krapinsko-zagorske županije na današnjoj će sjednici raspravljati o poslovanju zagorskih zdravstvenih ustanova tijekom 2005. godine. Prema financijskim pokazateljima koje će razmotriti članovi Poglavarstva, s manjkom su poslovale Opća bolnica Zabok i Specijalna bolnica Krapinske Toplice dok su pozitivni predznak u poslovanju imali županijski Zavod za javno zdravstvo, Dom zdravlja i Ljekarna te Specijalna bolnica Stubičke Toplice. Od zdravstvenih tema, Poglavarstvo će danas razmotriti izvješća o provođenju projekta “Zdravstvena knjižica djeteta” i programa javnozdravstvenih mjera u zaštiti pučanstva, prijedlog plana za suzbijanje smoubojstava u Zagorju te prijedlog suglasnoti za izmjenu statuta Zavoda za javno zdravstvo.


29.ožujak 2006.
PRODAJA GRADSKIH STANOVA
- Na dnevnom redu današnje sjednice Poglavarstva Grada Krapine među ostalim je donošenje zaključka o raspisivanju natječaja o prodaji stanova u vlasništvu Grada. Riječ je o tri stana, od kojih je jedan u novoj zgradi, na Zagrebačkoj cesti, a čija je cijena oko za četvorni metar 700 eura. Preostala dva stana su naseljena, jedan se nalazi u zgradi kod Kotke, tj. u ulici Zrinski Frankopana, a drugi kod Lovačkog doma, odnosno u ulici Matije Gupca. U njima su stanari sa zaštićenom najamninom koji imaju pravo prvokupa, a cijena će s obzirom na to, te činjenicu da se radi o starim stanovima biti znatno niža od aktualnih cijena na tržištu. Uz ovu temu, članovi Poglavarstva Grada Krapine danas će razmotriti i prijedlog o izmjeni i dopuni odluke o priključenju na komunalnu infrastrukturu za područje Grada te prijedlog odluke o socijalnoj skrbi.


29.ožujak 2006.
«POLICIJA-MEDIJI-JAVNOST»
- Policijska uprava Krapinsko-zagorska danas u prostorijama Policijske postaje Krapina organizira konferenciju za novinare na temu «Policija-mediji-javnost». Konferenciji će, uz načelnika zagorske policije i njegove suradnike, biti nazočan i načelnik Odjela za odnose s javnošću Ministarstva unutarnjih poslova Zlatko Mehun.


29.ožujak 2006.
NOVČANE KAZNE ZA NEPRIDRŽAVANJE UPUTA O SPALJIVANJU KOROVA
- Na području Krapinsko-zagorske županije u prošloj godini ukupno je evidentirano 144 požara od kojih su 73 požara nastala na otvorenom prostoru. U nepuna tri mjeseca ove godine evidentirano je 58 požara, od čega ih je 43 nastalo na otvorenom prostoru, a čak 36 ih je bilo tijekom ožujka. U požarima su dvije osobe starije životne dobi smrtno stradale. Kako bi se izbjegle neželjene posljedice prilikom spaljivanja biljnog otpada koje se provodi svakodnevno, građani su dužni pridržavati se uvjeta propisanih Županijskom odlukom, stoji u priopćenju Policijske uprave Krapinsko-zagorske. Propisane odredbe podrazumijevaju da mjesto spaljivanja na otvorenom mora biti najmanje 20 metara udaljeno od gospodarskog ili stambenog objekta, da je osoba punoljetna i prisutna pri spaljivanju te ukoliko se spaljivanje provodi na većoj poljoprivrednoj površini korisnici zemljišta dužni su o tome obavijestiti Dobrovoljno vatrogasno društvo. Osim toga, zabranjeno je loženje vatre noću i za vjetrovitog vremena. Prema priopćenju, oni koji se neće pridržavati propisanih uputa predviđene su novčane kazne od tisuću do pet tisuća kuna koje su regulirane Zakonom o zaštiti od požara.


29.ožujak 2006.
NASTAVLJAJU SE PREZENTACIJE OBRTNIČKIH ZANIMANJA
- Obrtnička komora Krapinsko-zagorske županije u suradnji s Udruženjima obrtnika, Područnom službom Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Krapina i zagorskim srednjim školama nastavlja s prezentacijom deficitarnih obrtničkih zanimanja. Prezentacije se sutra održavaju u Osnovnim školama u Maču i Mihovljanu dok će obrtnička zanimanja u petak biti predstavljena osnovcima u Konjščini i Budinščini. Naredni tjedan, u ponedjeljak, 3. travnja prezentacija je predviđena u Zlatar Bistrici i Zlataru te u utorak u Loboru. Učenici i njihovi roditelji na prezentacijama će biti upoznati s jedinstvenim modelom obrazovanja za obrtnička zanima, saznat će koja su zanimanja deficitarna, kakve su mogućnosti upisa i obrazovanja u narednoj školskoj godini i kako uskladiti svoje potrebe i potencijale s potrebama tržišta rada, a predviđena je i projekcija sadržaja “Želim biti majstor”.


29.ožujak 2006.
SJEDNICA ODBORA KRAPINSKOG CRVENOG KRIŽA
- Danas se u Krapini održava sjednica Odbora Gradskog društva Crvenog križa. Na dnevnom je redu izvješće o radu društva u protekloj godini, program i plan djelovanja u tekoćoj godini, izvješće o natjecanju Mladeži Crvenog križa, pripreme za humanitarnu sabirnu akciju «Prepoznaj sebe» te pripreme za drugi ciklus dobrovoljnog darivanja krvi.


29.ožujak 2006.
USKRSNI PAKETI ZA NAJSIROMAŠNIJE
- Povodom Uskrsnih blagdana, zabočko Gradsko Poglavarstvo odobrilo je za djecu iz obitelji korisnika prava socijalne skrbi Uskrsne poklon pakete. Tako će 67 obitelji u Diskontu u Zaboku moći izabrati potrebne živežne namirnice u vrijednosti 250 kuna po malodobnom djetetu.


29.ožujak 2006.
«DANI HUMORA 2006.» U OROSLAVJU
- Otvoreno učilište Oroslavje, već tradicionalno, svake godine organizira manifestaciju «Dani humora». Ovogodišnja manifestacija počinje večeras komedijom «Rodijaci» u izvedbi Šibenskog kazališta, a predstava će se održati u oroslavskom Domu kulture s početkom u 20 sati. «Dani humora 2006.» nastavljaju se u petak od 19 sati otvaranjem izložbe karikatura. Na izložbi sudjeluju Hrvatsko društvo karikaturista iz Zagreba, krapinska Udruga «Zvonec» te Felix Fun Factory Srećka Puntarića, a humorističnu predstavu pod nazivom «Seoska idila» izvest će dramska sekcija Udruge za kulturni amaterizam iz Svetog Križa Začretja. U nedjelju slijedi folklorni program KUD-a Kupljenski Hruševec i predstava «Osamstotin dugih let» u izvedbi Ženskog kazališta iz Gornjeg Jesenja. Program započinje u 19 sati.


29.ožujak 2006.
IVICA RAČAN DANAS U POSJETU ZAGORSKOM SDP-u
-Svaka vlast bit će uspješna koliko je efikasna u borbi protiv korupcije i kriminala, rekao je danas u Zaboku na press konferenciji Ivica Račan, predsjednik SDP-a. Kako zbog ranije dogovorenog posjeta zagorskim SDP-ovcima danas ne sudjeluje u saborskoj raspravi o vladinom antikorupcijskom zakonu, Račan je istaknuo, kako deklarativno opredjeljenje protiv korupcije nije dovoljno, a uvjeren je da u HDZ-u nema dovoljno spremnosti da takav zakon i provede. HDZ to čini radi Europe, a ne zbog Hrvatske, rekao je Račan, jer svakodnevno smo svjedoci ponajprije političke korupcije, od pogodovanja tvrtki na natječajima do trgovine mandatima. Iznio je i podatak da je po korumpiranosti na kraju mandata njegove vlade Hrvatska bila na 55. mjesto u svijetu, dok je danas pala na 74. mjesto. Predsjednik SDP-a Ivica Račan je kao primjer iznio i ponašanje vladajuće stranke prema Krapinsko-zagorskoj županiji, gdje se sve rješava preko Ivana Jarnjaka u Zagrebu i zaobilazi aktualna županisjka vlast. Takve deformacije su prisutne i drugdje, rekao je Račan, i HDZ preko stranke dijeli novac hrvatskih građana, poreznih obveznika, pri čemu se HDZ-ovim dužnosnicima jako sviđa diskreciono pravo dijeljenja tuđeg novca. Ako to nije politička korupcija, onda ja ne znam što je, zaključio je Račan.


29.ožujak 2006.
HDZ ISPUNJAVA OBEĆANJA
- Povodom jučerašnjeg potpisivanja sporazuma o ulaganju 228 milijuna kuna u razvoj vodoppskrbe na području Krapinsko-zagorske županije press konferenciju danas je održao županijski HDZ. Potpisivanju sporazuma kod premijera Ive Sanadera bio je nazočan i predsjednik HDZ-a Krapinsko-zagorske županije Milivoj Škvorc koji je izrazio zadovoljstvo što je konkretizirana odluka Vlade donijeta prije godinu dana na sjednici u Krapini. Kako prema zakonu Hrvatske vode ne mogu financirati mnjesne mreže, do ukupnog iznosa od 280 milijuna kuna potpisat će se još jedan sporazum, gdje će sufinancijeri biti Ministarstvo gospodarstva, Regionalni fond i jedinice lokalne samouprave, objasnio je Škvorc. Sada je samo zadaća nositelja investicije, Zagorskog vodovoda da odmah započne s radovima, odnosno da se što prije ishode potrebne dozvole i ne propadnu sredstva odobrena do 2010. godine, naglasio je Milivoj Škvorc i dodao da HDZ sada kreće u realizaciju drugog dijela svojeg predizbornog slogana – do svake kuće cesta.


29.ožujak 2006.
PREZENTACIJA PROGRAMA I PROJEKATA VARAŽDINSKE ŽUPANIJE
- Organizacija HNS-a Krapinsko-zagorske županije večeras u Zaboku organizira prezentaciju programa i projekata Varaždinske županije primjenjivih na području Krapinsko-zagorske županije. Prezentacija će se održati u restoranu Zaboky s početkom u 19,00 sati, a gosti su župan Varaždinske županije Radimir Čačić te članovi varaždinskog Županijskog poglavarstva.


28.ožujak 2006.
MJEŠTANI BOBOVJA NEZADOVOLJNI GRADNJOM VELIKE TRAFOSTANICE
- U naselju Bobovje u Krapini započeli su radovi na izgradnji najveće trafostanice u Krapinsko-zagorskoj županiji čija je vrijednost oko 160 milijuna kuna. Lokacija za gradnju predviđena je prostornim planom grada Krapine, a trafostanica će strujom napajati cijelu dionicu autoceste Krapina-Macelj, obližnju poduzetničku zonu i veliki dio županije. No mještani naselja Bobovje nezadovoljni su što se trafostanica gradi u samom naselju, u neposrednoj blizini dječjeg igrališta i između obiteljskih kuća, pa se time ugrožava život i zdravlje ljudi koji ondje žive. Mjesni odbor Bobovje predložio je Gradu Krapini da se promijeni sadašnja lokacija trafostanice te da se ona premjesti stotinu metara dalje, bliže industrijskoj zoni čime bi bila odvojena od naseljenog područja. Prema riječima Dragutina Benca, vijećnika u Gradskom vijeću Krapine, mještani traže da se napravi studija utjecaja na okoliš te studija o utjecaju elektromagnetskog zračenja, što je prema zakonu potrebno izraditi prije početka gradnje takvog objekta. O svemu je proteklog tjedna obaviješteno i Ministarstvo zaštite okoliša.


28.ožujak 2006.
U NEDJELJU BLOKADA PROMETA NA KRUŽNOM TOKU U ŠVALJKOVCU
- Zbog pojačanog prometa teških kamiona od početka naplate cestarine na autocesti Zagreb-Macelj naseljima Ciglenica Zagorska, Velika Ves, Lepajci, Galovec, Švaljkovec, Sveti Križ Začretje, Mirkovec, Brezova, Grdenci, Lug Zabočki, Pustodol, Štrucljevo, Grabrovec i Zabok, mještani su odlučili ove nedjelje u 10,00 sati, na kružnom toku u Švaljkovcu održati prosvjedni skup. Kako stoji u dopisu kojeg su uputili medijima, svi koji se odazovu dat će glas potpore za izgradnju paralelne ceste uz autocestu od Zaboka do Krapine te za besplatno korištenje autoceste na dionici Zabok-Krapina za sve stanovnike i poslovne subjekte s prebivalištem, odnosno sjedištem, na području Krapinsko-zagorske županije i otvaranje prilaza autocesti u Lepajcima i Zaboku do puštanja u promet paralelne ceste.


28.ožujak 2006.
ZAGORSKI GOSPODARSTVENICI NA SAJMU U MUNCHENU
- Na 58. Međunarodnom sajmu obrtništva, održanom od 16. do 22. ožujka u Münchenu, pod pokroviteljstvom Hrvatske obrtničke komore nastupilo je i šest obrtnika s područja Krapinsko-zagorske županije; Meditex iz Zaboka, Metaloprerađivačka radnja Horvat iz Zlatar Bistrice, Elektron iz Stubičkih Toplica, Kera - Tims iz Bedekovčine, Kralj iz Stubičkih Toplica i Atelier «Varga» iz Zlatara. Na sajmu je održan i konstruktivni sastanak kojem su prisustvovali županica Vlasta Hubicki, predsjednik Županijske obrtničke komore Dragutin Ranogajec, predsjednik Hrvatske gospodarske komore Krapina Ivica Cerovečki, obrtnici i gospodarstvenici s područja Krapinsko-zagorske županije te generalni konzul Republike Hrvatske u Münchenu Zvonko Plećaš, konzul za gospodarstvo Marica Jukić i izaslanik Obrtničke komore München Klaus Plaschka. Generalni konzul Plećaš istaknuo je važnost dugogodišnje suradnje s Hrvatskom obrtničkom komorom te izrazio spremnost pri otvaranju vrata za gospodarsku suradnju obrtnika i gospodarstvenika Krapinsko-zagorske županije.


28.ožujak 2006.
MINULOG VIKENDA 15 POŽARA NA OTVORENOM
- Tijekom ožujka na području djelovanja Vatrogasne zajednice Krapinsko-zagorske županije zabilježen je 41 požar na otvorenom prostoru, izjavio je vatrogasni zapovjednik Marijan Lovrenčić, a karakteristično je da ih se najviše događa vikendom, što potvrđuje podatak da je minulog vikenda u Zagorju prijavljeno 15 požara na otvorenom. Naime, dolaskom lijepog vremena građani spaljuju korov i drugi biljni otpadni materijal na otvorenom pa se često događa da požar izmakne kontroli i završi s velikom materijalnom štetom ili tragično za ljude. Tako je tijekom ove godine na području Krapinsko-zagorske županije od posljedica ozljeda u otvorenim požarima živote izgubilo dvoje ljudi starije životne dobi, a zagorski vatrogasci često sudjeluju i u intervencijama u kojima stradavaju i građevinski objekti te električni stupovi. Pri spaljivanju na otvorenom građani trebaju poštivati odluke gradova i općina o uvjetima spaljivanja korova, trave i dugog biljnog otpadnog materijala, rekao je Marijan Lovrenčić te DVD-ima preporučio preventivno djelovanje jer se time postižu jako dobri rezultati. Posebno je upozorio da se korov ne spaljuje za vjetrovitog vremena i noću te da to ne radi pojedinci, a svi požari mogu se i prijaviti na broj 93.


28.ožujak 2006.
U ZABOKU SE UVODE POREZI NA NEIZGRAĐENO GRAĐEVINSKO ZEMLJIŠTE
- Zabočko gradsko poglavarstvo na sinoćnjoj sjednici donijelo je zaključak o zaduživanju za uređenje dijela Gospodarske zone u Zaboku. Nakon što je raspisan javni natječaj za nabavu novčanog kredita u iznosu od 12 milijuna kuna, kao najpovoljnija odabrana je ponuda Zagrebačke banke. Nakon što Gradsko vijeće Zaboka verificira odluku, u realizaciju kredita krenut će se nakon suglasnosti Ministarstva financija i hrvatske Vlade. Osim toga, Poglavarstvo je donijelo zaključak o razrezivanju poreza na neizgrađeno građevinsko zemljište koji će se uvesti u ovoj godini. Do sada u Gradu Zaboku nije razrezivan takav porez, jer nisu bili dostupni podaci o korisnicima neizgrađenog zemljišta, no budući da su ti podaci sada dostupni na Internet stranicama katastra, olakšano je prikupljanje informacija te su ostvareni svi uvjeti za provedbu odluke o razrezivanju poreza koji će iznositi pet kuna po četvornom metru. Na sjednici je donijet i zaključak o kreditiranju studenata i učenika s područja Grada Zaboka , za koje je usvojen prijedlog HVB Splitske banke. Grad Zabok subvencionirat će 50 posto kamata za 25 kredita.


28.ožujak 2006.
PRODAJA GRADSKIH STANOVA
- Na dnevnom redu sutrašnje sjednce Poglavarstva Grada Krapine među ostalim je donošenje zaključka o raspisivanju natječaja o prodaji stanova u vlasništvu Grada. Riječ je o tri stana, od kojih je jedan u novoj zgradi, na Zagrebačkoj cesti, a čija je cijena oko za četvorni metar 700 eura. Preostala dva stana su naseljena, jedan se nalazi u zgradi kod Kotke, tj. u ulici Zrinski Frankopana, a drugi kod Lovačkog doma, odnosno u ulici Matije Gupca. U njima su stanari sa zaštićenom najamninom koji imaju pravo prvokupa, a cijena će s obzirom na to, te činjenicu da se radi o starim stanovima biti znatno niža od aktualnih cijena na tržištu.


28.ožujak 2006.
PREDAVANJE O KRAPINSKOM PRAČOVJEKU
- U organizaciji Hrvatske udruge «Muži zagorskog srca», Muzeja Hrvatskog zagorja te Muzeja evolucije i nalazišta pračovjeka Hušnjakovo, prim. dr. Zoran Rajković održat će u četvrtak predavanje pod nazivom «Krapinski pračovjek-čovjek, a ne kanibal». Predavanje će se održati u Muzeju evolucije u Krapini s početkom u 19 sati.


28.ožujak 2006.
PROMOCIJA «HRVATSKOG ZAGORJA» POSVEĆENOG GRADU ZABOKU
- U organizaciji Grada Zaboka, izdavača Društva Kajkaviana i uredništva, ovog petka će se održati promocija novog broja časopisa za kulturu Hrvatsko zagorje. Ovaj broj posvećen je području Grada Zaboka, a u njemu su obuhvaćeni kulturni sadržaji Grada, povijest, razvoj, zavičajne zbirke, a za list su pisali i ugledni građani Zaboka. Uz promociju u glazbenom dijelu programa nastupit će Nikola Vranić na glasoviru. Predstavljanje novog broja časopisa održat će u zabočkoj Gimnaziji «A.G. Matoša» s početkom u 18 sati.


28.ožujak 2006.
DAN NARCISA
– Udruga Europa Donna, sekcija Krapina, petu godinu za redom ove subote organizira javnu akciju «Dan narcisa» kojom se želi skrenuti pozornost javnost na veličinu problema karcinoma dojke. Volonterke krapinske sekcije Udruge Europa Donna u subotu će na Trgu Ljudevita Gaja od 9,00 sati prodavati cvjetove narcisa, a ukupni prihod od prodaje namijenjen je projektu pokretne mamografije.


28.ožujak 2006.
«DANI HUMORA 2006.» U OROSLAVJU
- Otvoreno učilište Oroslavje, već tradicionalno, svake godine organizira manifestaciju «Dani humora». Ovogodišnja manifestacija počinje sutra komedijom «Rodijaci» u izvedbi Šibenskog kazališta, a predstava će se održati u oroslavskom Domu kulture s početkom u 20 sati. «Dani humora 2006.» nastavljaju se u petak od 19 sati otvaranjem izložbe karikatura. Na izložbi sudjeluju Hrvatsko društvo karikaturista iz Zagreba, krapinska Udruga «Zvonec» te Felix Fun Factory Srećka Puntarića, a humorističnu predstavu pod nazivom «Seoska idila» izvest će dramska sekcija Udruge za kulturni amaterizam iz Svetog Križa Začretja. U nedjelju slijedi folklorni program KUD-a Kupljenski Hruševec i predstava «Osamstotin dugih let» u izvedbi Ženskog kazališta iz Gornjeg Jesenja. Program započinje u 19 sati.


28.ožujak 2006.
IVICA RAČAN U POSJETU KRAPINSKO-ZAGORSKOJ ŽUPANIJI
- Organizacija SDP-a Krapinsko-zagorske županije sutra u Zaboku organizira konferenciju za novinare kojoj će prisustvovati i predsjednik SDP-a Ivica Račan. On će u sklopu svog posjeta Krapinsko-zagorskoj županiji posjetiti gradove Zabok i Krapinu te općine Sveti Križ Začretje i Đurmanec te razgovarati s županijskim vodstvom.


27.ožujak 2006.
ZA OBLJETNICU KONCERT PRED DOMAĆOM PUBLIKOM
- Koncertom «Kaj vu duši» KUD «Kaj» iz Zlatar Bistrice jučer je proslavio 13. obljetnicu djelovanja. Koncert je održan u dvorani Doma kulture u Zlatar Bistrici pod medijskim pokroviteljstvom Radija Kaj, a osim slavljenika, tamburaškog orkestra i mješovitog zbora KUD-a «Kaj», nastupili su i poznati solisti sa odabranim kajkavskim popevkama. Zahvaljujući suradnji zlatarbistirčkog KUD s Radijem Kaj, koji ulaže velike napore u očuvanje i promociju kajkavske kulturne baštine, povodom rođendana, Udruga «Kajscena» izdala je njihov nosač zvuka, na kojem se nalazi 18 pjesama, od čega 14 stranih evergreena i četiri zagorske polke. Kako je objasnio dirigent tamburaškog i puhačkog orkestra KUD-a «Kaj», Pavao Lacković, CD je nastao zbog želje samih svirača, uglavnom srednjoškolaca i osnovnoškolaca iz tamburaškog orkestra koji su željeli svirati šlagere, pa su tako nastali aranžmani svjetski poznatih hitova prilagođeni tamburici.


27.ožujak 2006.
DODJELA ŽUPANIJSKIH STIPENDIJA NAJBOLJIM SREDNJOŠKOLCIMA I STUDENTIMA
- Krapinsko-zagorska županija ove je subote u Maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta u Krapini organizirala javno potpisivanje ugovora sa učenicima i studentima koji su ove godine po raspisanom natječaju dobili županijske stipendije. Na raspisani natječaj pristiglo je 226 zahtjeva, od čega 121 za dodjelu studentskih i 105 za dodjelu učeničkih stipendija. Trideset učenika srednjih škola dobilo je stipendiju od 400 kuna mjesečno, a trideset studenata stipendiju od 600 kuna mjesečno. Krapinsko-zagorska županica Vlasta Hubicki, koja je stipendistima osobno uručivala ugovore, izrazila je zadovoljstvo velikim brojem primljenih zahtjeva, jer kako kaže, činjenica da je tako velika zainteresiranost mladih za stipendije, govori koliko su oni svjesni svog znanja i svojih mogućnosti da ga i dalje usavršavaju. Dodajmo da je Krapinsko-zagorska županija ove godine za stipendiranje osigurala 150 tisuća kuna više no lani, tako da je u ovogodišnjem županijskom proračunu za tu stavku predviđeno milijun i 100 tisuća kuna. Za dosadašnje korisnike stipendija u ovoj godini potrebno je 724 tisuće i 800 kuna, pa za nove stipendiste u ovoj godini preostaje 375 tisuća kuna.


27.ožujak 2006.
«ZAGORJE, TI MOJE BLAGO»
- U Termama Jezerčica u Donjoj Stubici održana je u subotu svečanost dodjele priznanja najuspješnijima u akciji «Zagorje, ti moje blago» za «Zeleni cvijet» u projektu «Volim Hrvatsku» Hrvatske turističke zajednice. Svečanosti su, uz dobitnike, bili nazočni Krapinsko-zagorska županica Vlasta Hubicki, voditeljica Uprave za turizam u ministarstvu Jasminka Modrić i predsjednik Turističke zajednice Krapinsko-zagorske županije Ivan Sadaić, a akciju ocjenjivanja provelo je povjerenstvo u kojem su bile Marija Krušelj, Mirjana Gradečak i Senka Susović U akciju «Zagorje, ti moje blago», odnosno «Volim Hrvatsku» za 2005. godinu bili su uključeni i najmlađi koji su primili nagrade za likovne i literarne radove. Na razini županije povjerenstvo je ocjenjivalo tradicijske elemente u okolišu, a prvu nagradu za ukupni dojam dodijelilo i ove godine Stjepanu Grdenu iz Donje Stubice. U kategoriji škola najuspješnija je Osnovna škola Josipa Broza iz Kumrovca, a najuređeniji ugostiteljski objekt je «Miljana» iz Zagorskih Sela. Najuređenija benzinska postaja je Inina u D. Stubici, a za najoriginalniju turističku ponudu proglašen je vrt perunika na posjedu obitelji Majsec u D. Stubici. Najbolji suvenir je igračka - dječji drveni namještaj Dragutina Kunića iz M. Bistrice. Najljepši cvjetni balkon ima obitelj Andraka iz M. Bistrice, najljepšu okućnicu Đurđa Ljubić iz Stubičkih Toplica, a najljepša ulica je Golubovečka u D. Stubici. Najuređenijim mjestom proglašena je Marija Bistrica, koja je na državnoj razini zauzela drugo mjesto, a iza nje slijede Tuhelj i Stubičke Toplice. U kategoriji gradova prvu nagradu je osvojila Donja Stubica, a drugu Krapina.


27.ožujak 2006.
PETOGODIŠNJI PROGRAM RAZVOJA VODOOPSKRBE KRAPINSKO-ZAGORSKE ŽUPANIJE
– Sutra se u Vladi potpisuje Sporazum o dodjeli financijskih sredstava iz državnog proračuna za razvoj vodoopskrbe na području Krapinsko-zagorske županije. Riječ je o iznosu od 226 milijuna kuna, a potpisnici Sporazuma bit će Hrvatske vode, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva, Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka, Ministarstvo gospodarstva, Fond za regionalni razvoj te Zagorski vodovod ispred ostalih distributera s područja Zagorja.


27.ožujak 2006.
ZDRAVSTVENE TEME NA SJEDNICI ŽUPANIJSKOG POGLAVARSTVA
- Poglavarstvo Krapinsko-zagorske županije na ovotjednoj će sjednici raspravljati o poslovanju zagorskih zdravstvenih ustanova tijekom 2005. godine. Prema financijskim pokazateljima koje će razmotriti članovi Poglavarstva, s manjkom su poslovale Opća bolnica Zabok i Specijalna bolnica Krapinske Toplice dok su pozitivni predznak u poslovanju imali županijski Zavod za javno zdravstvo, Dom zdravlja i Ljekarna te Specijalna bolnica Stubičke Toplice. Od zdravstvenih tema, Poglavarstvo će razmotriti izvješća o provođenju projekta “Zdravstvena knjižica djeteta” i programa javnozdravstvenih mjera u zaštiti pučanstva, prijedlog plana za suzbijanje smoubojstava u Zagorju te prijedlog suglasnoti za izmjenu statuta Zavoda za javno zdravstvo.


27.ožujak 2006.
ZAGORSKI UČITELJI S MOLIŠKIM HRVATIMA
– Dvadeset pet ravnatelja osnovnih škola Krapinsko-zagorske županije vratilo se jučer ujutro iz talijanske apeninske pokrajine Molise, gdje su posjetili mjesta Montemitro, San Felice i Acquaviva Collecroce u kojima već stoljećima živi hrvatska zajednica. Prema posljednjem popisu, ovoj jezičnoj manjini, koja govori starim moliškohrvatskim dijalektom «na našo», pripada oko 2100 stanovnika. Ravnatelji zagorskih osnovnih škola studijsko su putovanje ostvarili u sklopu stručnoga usavršavanja i ostvarivanja programa rada Stručnog vijeća ravnatelja osnovnih škola Krapinsko-zagorske županije. Domaćin, počasni konzul Republike Hrvatske u Montemitru, Antonio Sammartino, ocijenio je posjet zagorskih učitelja velikim poticajem maloj zajednici koja nastoji u ne baš lakim uvjetima sačuvati kulturu i jezik svojih predaka koji su se, bježeći pred Turcima, na tlo Italije prije 500 godina doselili iz doline Neretve. Kazao je kako je to prvi put da ih u ovolikom broju posjećuju učitelji iz Hrvatske, što je pozitivno odjeknulo i među talijanskim učiteljima u osnovnim školama u kojima djeca moliških Hrvata, razumijevanjem moliških prosvjetnih vlasti, u dopunskoj nastavi uče standardni hrvatski jezik.
 


27.ožujak 2006.
PROLJETNO ČIŠČENJE PALJENJEM VATRE NA OTVORENOM ODNOSI ŽIVOTE
- Iako je proljeće tek nedavno stiglo i iza nas je tek nekoliko dana lijepog vremena, na području Zagorja već je zabilježeno 20-tak požara na otvorenom prostoru. Nedavno se dimom otrovala jedna osoba u Risvici kraj Kumrovca, a u subotu je, od teških tjelesnih ozljeda zadobivenih u požaru na otvorenom, preminula i jedna starija osoba iz Petrove Gore. Kako je s ljepšim i toplijim vremenom započela sezona čišćenja i paljenja korova, iz Vatrogasne zajednice Krapinsko-zagorske županije apeliraju na sve one koji pale korov da to čine uz nadzor vatrogasaca, da se korov ne pali za vjetrovita vremena i po noći te da ga nikako ne pale pojedinci. U vezi paljenja trave i ostalog otpadnog materijala biljnog porijekla, oglasila se i zabočka Elektra. Naime, događa se da nekontrolirana vatra zahvaća električne stupove čime nanosi veliku materijalnu štetu, a zbog rušenja prijeti opasnost od udara električnom strujom. Zbog toga će djelatnici Distribucijskog područja Elektre Zabok protiv nesavjesnih građana tražiti pokretanje prekršajnog postupka za ugrožavanje imovine i ljudskih života te naplatu štete.


27.ožujak 2006.
DANAS SJEDNICA ZABOČKOG GRADSKOG POGLAVARSTVA
– Poglavarstvo Grada Zaboka sazvalo je svoju sjednicu za danas, s početkom u 17 sati. Dnevnim redom je obuhvaćena Odluka o odabiru ponuditelja za nabavu novčanog kredita, Prijedlog odluke o zaduživanju za uređenje dijela zabočke Gospodarske zone, razrezivanje poreza na neizgrađeno građevno zemljište, Financijsko izvješće Pučkog otvorenog učilišta Zabok te izvješće o programu rada Učilišta u 2005. godini.


27.ožujak 2006.
PODJELA RABLJENE ODJEĆE I OBUĆE
– Gradsko društvo Crvenog križa Zabok će sutra ispred svog skladišta dijeliti rabljenu odjeću i obuću. Korisnici nisu obavezni imati potvrdu Centra za socijalni rad. Crveni križ upućuje molbu građanima koji se rješavaju dijelova svog namještaja da to dojave, jer ima zahtjeva i za taj vid pomoći.


27.ožujak 2006.
ZABOČKI HDZ OBILJEŽIO 16. OBLJETNICU
– Na proslavi 16. obljetnice, predsjednik zabočkog Gradskog odbora HDZ-a Rajko Fureš osvrnuo se na loše postignute izborne rezultate na prošlim izborima. Sa novim vodstvom u daljnjem djelovanju, rekao je Fureš HDZ će se profilirati u snagu koja će nastojati vratiti povjerenje birača. Kao jednu od inicijativa novoga vodstva Furerš je istaknuo protivljenje smanjenju broja mjesnih odbora na području Grada Zaboka. Novo čelništvo podupire sve projekte koji doprinose boljitku Zaboka, a uz to daje punu podršku izgradnji paralelne ceste prema Krapini, kao i gradnji nove Županijske bolnice na Bračku, za što je, kako kaže Fureš, potrebno odbaciti sukobe i neslaganja iz prošlosti okrečući se zajedničkim projektima i povezivanju. Uz to, kaže Fureš, budućnost stranke je mladež HDZ-a te dodaje da u rad stranke aktivno treba uključiti što više mladih, jer bez pomlađivanja stranke nema budućnosti.


27.ožujak 2006.
UPUCAO SE 29-GODIŠNJAK - Jučer ujutro, oko 8 sati u Završju Loborskom, kod Lobora, u kuhinji obiteljske kuće samoubojstvo pištoljem za omamljivanje životinja počinio je 29-godišnji hrvatski državljanin.


27.ožujak 2006.
SPORT
- U 19. kolu Treće hrvatske nogometne lige Središte krapinski Zagorec je u svojem gradu pobijedio Ogulin 3:0. Strijelci su bili Malarić u 43., Kos u 58. i Kapetan u 77. minuti. Jedanaesta ovosezonska pobjeda Krapinčana mogla je biti i uvjerljivija da u 60. minuti Zvjezdan Brlek nije zapucao najstrožu kaznu. Preostala dva zagorska predstavnika doživjela su poraze u Zagrebu. Tondach je pao u Rudešu 4:0, dok je Predionica izgubila od Trnja 2:0. Istim rezultatom Samobor je poražen kod kuće od Vrapča. Na ljestvici prva je Moslavina sa 43 boda, Zagorec se učvrstio na petom mjestu sa 37, a do njega je Samobor sa 29 bodova, Tondach je deveti sa 25, dok je Predionica pretposljednja, 15. sa 10 bodova.

Jesenski prvak Prve zagorske županijske nogometne lige Schiedel iz Novog Golubovca i poslije drugog proljetnog kola je bez pobjede. U nedjeljnom 16. kolu Golubovčanima je korak usporilo začretsko Jedinstvo odigravši 1:1. Schiedel je poveo pogotkom Željka Zebeca u 28. minuti, da bi za Začretjane 1:1 priskrbio devet minuta prije kraja Jurica Dragčević. U derbiju začelja pogotkom Krunoslava Drempetića «Matija Gubec» je pobijedio Oroslavje 1:0 i tako Oroslavčane gurnuo na zadnje mjesto. U derbiju kola Radoboj je preko raspoloženog dvostrukog strijelca Dejana Jurinjaka pobijedio Pregradu 4:1. Dva puta pregradsku mrežu još su pogodili Matija Novački i Jurica Cigula, dok je počasni pogodak za Pregradu u 82.minuti dao Ivan Hrvoj.
Evo rezultata: Radoboj-Pregrada 4:1, Mladost (Zabok)-Stubica 1:1, Inkop-Rudar(Mihovljan) 2:2, Rudar (Dubrava Zabočka)-Gaj 0:2 , Schiedel-Jedinstvo 1:1, Vatrogasac-Mladost (Marija Bistrica) 2:1 i Matija Gubec-Oroslavje 1:0. Vodeći na ljestvici sa 30 bodova je i dalje Schiedel, slijedi Radoboj sa 29, a na trećem mjestu je Gaj sa 27 bodova. Na četvrtom i petom mjestu sa po 26 bodova su Pregrada i mihovljanski Rudar itd.

U skupini Sjever Treće hrvatske nogometne lige u Ivancu su nogometaši Ivančice svoj 19. poraz doživjeli od Mladosti (Ždralovi) sa 0:1. U Varaždinu Sloboda Derma je poražena od Pitomače 1:2, dok je u Ludbregu od Posavine Nedeljanec poražen s 4:0. Na ljestvici prvi Podravac ima 45 bodova, 14. je Sloboda Derma sa 24, dok je 15. Nedeljanec sa 20, a Ivančica zadnja sa 4 boda.

Košarkaši Zaboka pobjedom su se oprostili od svoje vjerne publike i u utakmici pretposljednjeg kola A 2 lige Hrvatske pod svojim su obručima pobijedili Centar 96:75. Po efikasnosti u zabočkoj vrsti prednjačili su Igor Peklarić sa 28 i Miroslav Zadro sa 17 koševa.

U pretposljednjem, 21.kolu Druge hrvatske kuglačke lige Sjever kuglači topličkog Obrtnika u Koprivnici su izgubili od Željezničara sa 6:2. Počasna dva boda kod kuće nepobjedivog Željezničara uspjeli su osvojiti Zlatko Betlehem i Matko Bulka. Kuglači Lepoglave pobijedili su TSH iz Čakovca 7:1. U pobjedničkoj lepoglavskoj vrsti izdigao se Zoran Gal sa 558 drva, a do nejga je Dražen Posavec sa 543. Varaždinsko Croatia osiguranje na gostovanju kod prvaka Bjelovara izgubilo je sa 7:1, a jedinu pojedinačnu pobjedu za Varaždince ostvario je Boris Silić koji je na bjelovarskoj gradskoj kuglani srušio 573 čunja. Kuglači Varteksa na svojoj su kuglani pali od đurđevačkih Picoka sa 3:5. Za Varteks bodove su osvojili Božo Štimac sa 559 čunjeva, Miroslav Vrbanić sa 558 i Josip Balažinec sa 537 čunjeva. Na ljestvici, kolo prije kraja, naslov je osigurao Bjelovar sa 31 bodom. Toplički Obrtnik je četvrti sa 26, Croatia osiguranje je šesto sa 23, Lepoglava deseta sa 16, dok je Varteks pred ispadanjem na 11. mjestu s 8 bodova.

U 17. kolu Treće hrvatske rukometne lige Zapad za žene rukometašice Zagorca poražene su od Sloge sa 17:26. Na ljestvici prva je druga ekipa Sesveta sa 30 bodova, druga je druga ekipa Trešnjevke sa 25, dok je treća Izgradnja Zaprešić sa 22. Rukometašice Zagorca su desete sa 8 bodova. U 19. kolu muške Treće hrvatske lige Zapad rukometaši Bedekovčine ugodno su iznenadili i pobijedili treću ekipu Zagreba 25:24. Odlučujući pogodak za treću ovosezonsku pobjedu za Bedekovčane postigao je Jadranko Rogan. U samoborskoj dvorani Rudar je pobijedio Zaprešić 27:21, dok je druga ekipa Gorice potisnula Jedinstvo Odemu 28:26. Na ljestvici prvi Ivanić ima 37 bodova, drugi je Rudar (Rude) sa 32, Gorica je 11. sa 14 bodova, dok je Bedekovčina 12. sa 6 bodova.


24.ožujak 2006.
U NEDJELJU BLOKADA PROMETA NA RASKRIŽJU U ŠVALJKOVCU
- Zbog pojačanog prometa teških kamiona od početka naplate cestarine na autocesti Zagreb-Macelj županijskom cestom koja prolazi Ciglenicom Zagorskom, mještani su odlučili ove nedjelje blokirati promet. Kako najavljuju, zatvorit će četiri ceste na raskrižju u Švaljkovcu, a ukoliko se ni time ništa ne postigne, slijedeće nedjelje blokirat će autocestu. Zbog prometa teškim kamionima, koji nije predviđen za ovu cestu, u Ciglenici Zagorskoj počele su i pucati kuće. Opterećenje na cesti seže i do 160 tona, a nakon zatvaranja sustava naplate cestarine na autocesti jednom prilikom mještani su u samo pet minuta na županijskoj cesti izbrojali 37 osobnih automobila i 16 teretnih vozila. Iako je navedena prometnica asfaltirana prije dvije godine, već sada su vidljiva ulegnuća, a oštećene dijelove ceste mještani su nedavno sami sanirali. Revoltirani mještani odlučni su da se ovaj problem riješi, a kako se do sad nije uspio riješiti dogovorima, odlučili su se na blokadu prometa.


24.ožujak 2006.
SUTRA POTPISIVANJE UGOVORA SA ŽUPANIJSKIM STIPENDISTIMA
- Krapinsko-zagorska županija sutra u Maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta u Krapini organizira javno potpisivanje ugovora sa učenicima i studentima koji su ove godine po raspisanom natječaju dobili županijske stipendije. Riječ je o trideset učenika srednjih škola, koji će primati stipendiju od 400 kuna mjesečno i 30 studenata, koji će primati po 600 kuna stipendije. Na natječaj je prijavljeno 226 zahtjeva, od čega 121 za dodjelu studentskih i 105 za dodjelu učeničkih stipendija. U ovogodišnjem županijskom proračunu za stipendiranje učenika i studenata predviđeno je milijun i 100 tisuća kuna. Za dosadašnje korisnike stipendija u ovoj je godini potrebno 724 tisuće i 800 kuna, tako da za nove stipendiste preostaje 375 tisuća kuna


24.ožujak 2006.
POSLOVANJE ZDRAVSTVENIH USTANOVA NA DNEVNOM REDU ŽUPANIJSKOG POGLAVARSTVA
- Za iduću srijedu zakazana je sjednica Poglavarstva Krapinsko-zagorske županije na čijem je dnevnom redu, između ostalog, izvješće o poslovanju zdravstvenih ustanova s područja županije u protekloj godini, izvješće o provođenju projekta Zdravstvena knjižica djeteta te izvješće o realizaciji programa javnozdravstvenih mjera u zaštiti pučanstva. Uz to, na dnevnom je redu i prijedlog operativnog plana za preventivno djelovanje na suzbijanju samoubojstava na području Krapinsko-zagorske županije, te prijedlog plana rashoda sredstava za kapitalno i investicijsko ulaganje u školstvu.


24.ožujak 2006.
USKRSNE RADIONICE DRUŠTVA NAŠA DJECA ZABOK
– Društvo Naša djeca Zabok, već tradiconalno duži niz godina organizira uskrsne radionice za djecu. Radionice se baziraju na zagorskoj tradiciji i kulturnoj baštini, pa će se tako izrađivati uskrsna jaja sa pčelinjim voskom. Prva radionica će se održati danas u Gradskoj knjižnici Zabok, s početkom u 17 sati, a druga 7. travnja. Radionice u Gradskoj knjižnici namijenjene su osnovnoškolcima, dok će se radionice za predškolce odvijati u okviru igraonica koje se održavaju četvrtkom u prostorijama Društva Naša djeca Zabok od 17 sati. Svi radovi bit će izloženi u zabočkoj Gradskoj knjižnici tjedan uoči Uskrsa.


24.ožujak 2006.
GODIŠNJI KONCERT KUD-a PUŠĆA
– Kulturno-umjetničko društvo Pušća održat će sutra svoj godišnji koncert. U cjelovečernjem programu nastupit će i njihovi gosti: KUD Crkvari iz Crkvara kraj Orahovice, Amaterski folklornih ansambl Koleda iz Zagreba i KUD Preslica iz Blata u Zagrebu. Koncert će se održati u Društvenom domu u Pušći s početkom u 19 sati.


24.ožujak 2006.
TEČAJ KUHANJA BEZGLUTENSKE HRANE
- S namjerom da pomogne oboljelima od celijakije prošle godine je osnovana Udruga za celijakiju Krapinsko-zagorske županije koja svojim članovima omogućuje da se na sastancima, koji se održavaju svakog drugog četvrtka u Krapini, educiraju i razmjene iskustva u svakodnevnoj borbi s ovom bolešću. Riječ je o bolesti nesnošljivosti organizma na gluten, bjelančevinu pšenice, ječma, raži i zobi. Bolesnici zbog toga moraju biti na posebnoj dijeti i naučiti pripremati bezglutensku hranu. U tome će im ove nedjelje pomoći predsjednica Udruge Nevenka Tkalčević koja u Pastoralnom centru u Svetom Križu Začretju s početkom u 9 sati održava tečaj kuhanja.


24.ožujak 2006.
16. OBLJETNICA ZABOČKOG HDZ-a
– Povodom 16. obljetnice osnivanja stranke u Zaboku, Gradski odbor HDZ-a održat će u subotu svečanu sjednicu. Osim utemeljitelja, članova i simpatizera stranke, među gostima na proslavi godišnjice očekuju se predsjednici susjednih općinskih i gradskih odbora HDZ-a te viši stranački dužnosnici. Obilježavanje obljetnice održat će se sutra u Vatrogasnom domu DVD-a Zabok s početkom u 19 sati.


24.ožujak 2006.
ĐURMANEC IMA PROJEKATA
- Povodom priopćenja oporbenog HDZ-a oglasio se i Klub vijećnikaHSS-a, SDP-a i HSU koji obnašaju vlast u općini Đurmanec. Čudi nas što sada oporbeni HDZ toliko brine o informiranju građana, kada se u vrijeme njihove vlasti mediji nisu pozivali na sjednice Općinskog vijeća, kaže u priopćenju predsjednik Kluba Dragutin Suk. Nije istina niti da je HDZ inicirao osnivanje mjesnih odbora, jer je to statutom određena obaveza koja će se ispuniti, o čemu postoji konsenzus, do kraja ove godine, kaže se u priopćenju, a za smanjenje broja vijećnika aktualna vlast u Đurmancu ne vidi razloga, jer se s 15 vijećnika osigurava pravedna zastupljenost mještana svih područja, što manji broj ne bi omogućio.. Nije točna ni tvrdnja HDZ-a da su novčane pomoći za novorođenu djecu i umirovljenike njihov prijedlog, jer je to dogovoreno prilikom formiranja koalicijske vlast na prijedlog HSS-a i HSU, dodaje Dragutin Suk i zaključuje, kako aktualna vlast ima projekata, a prioritet su rješavanje vodoopskrbe, školska sportska dvorana, izgradnja nogostupa i rješavanje odvodnje, radovi s kojima se kreće upravo na proljeće.


23.ožujak 2006.
VIŠAK PRIHODA KRAPINSKO-ZAGORSKE ŽUPANIJE
- Krapinsko-zagorska županija je tijekom 2005. ostvarila prihod od 132 milijuna i 200 tisuća kuna, što je 95% od plana. U prošloj godini županijski su rashodi iznosili 131 milijun i 40 tisuća kuna kuna, odnosno 93% plana, pa je ostvaren višak prihoda od milijun 160 tisuća kuna. S viškom prihoda prenesenim iz 2004. koji je iznosio 2 milijuna 609 tisuća kuna, ukupni višak prihoda koji se prenosi u 2006. iznosi 3 milijuna 768 tisuća 970 kuna.


23.ožujak 2006.
43 MILIJUNA KUNA ZA PROJEKT VODOOPSKRBE U GRADU KRAPINI
- U sklopu projekta vodoopskrbe Krapinsko-zagorske županije, ove godine kreće i dugo očekivana rekonstrukcija vodovodne mreže u gradu Krapini. Kako saznajemo od gradonačelnika Josipa Horvata, idući tjedan u Vladi će se potpisati ugovor sa nositeljima investicije, a to su komunalna poduzeća s područja županije. Projekt vodoopskrbe za čitavu županiju težak je oko 226 milijuna kuna, što se tiče glavnih vodova, plus još oko četrdeset milijuna kuna za sekundarnu mrežu. Projekt vodoopskrbe u Gradu Krapini vrijedan je 43 milijuna kuna, a on će, naglašava Horvat, riješiti problem visokih zona, tako da će u ljetnim mjesecima, kada su učestale suše, problem nestašice vode u visinskim predjelima biti bitno smanjen, ako ne i u potpunosti eliminiran. Prema terminskom planu radovi kreću kroz nekoliko mjeseci, a čitav projekt vodoopskrbe bit će realiziran do kraja 2010. godine.


23.ožujak 2006.
TRI I POL MILIJUNA KUNA ZA UREĐENJE SREDIŠNJEG KRAPINSKOG TRGA
- Gradska vlast u Krapini, prilikom preuzimanja čelnih funkcija u gradu, najavila je između ostalog i uređenje Trga Ljudevita Gaja. No, kako saznajemo, prije bilo kakvih radova u samom središtu grada moraju se promijeniti stare vodovodne i plinske instalacije. Uređenje središnjega gradskog trga planira se obaviti 2007. i 2008. godine, a ove se godine radi projektna dokumentacija, koja će, s troškovima natječaja, koštati oko 300 tisuća kuna. U sljedeće dvije godine za radove na Trgu Ljudevita Gaja Grad će osigurati tri i pol milijuna kuna. Projekt obuhvaća rješenje prometa, pješačke zone i horikulturno uređenje.


23.ožujak 2006.
KRAPINA DOBILA VABA BANKU
- U Krapini, u prostoru FINE, danas je uz prisustvo predstavnika lokalne vlasti i gospodarstvenika svečano otvorena nova poslovnica varaždinske Vaba banke. Uzvanike su pozdravili Kristijan Kovač, član Uprave FINE, Marinsko Benić, član Uprave Vaba banke, i krapinski gradonačelnik Josip Horvat , a poslovnicu je službeno otvorio zamjenik Krapinsko-zagorske županice Zorko Vidiček. Današnjim otvorenjem nastavljen je projekt Vabe i FINE pod nazivom SHOP in SHOP, čime je klijentima obogaćena ponuda bankarskih usluga i proizvoda iz područja osobnog i investicijskog bankarstva, a djelomično i poslovnog bankarstva, rekao je član Uprave Marinko Benić, ističući, kako je ova banka prošle godine bila na prvom mjestu po rastu aktive. Otvarajući poslovnicu zamjenik županice Zorko Vidiček je izrazio zadovoljstvo dolaskom još jedne banke u Krapinsko-zagorsku županiju, zbog zdrave konkurencije, a još više zbog činjenice da financijske institucije prepoznaju dinamiziranje zagorskog gospodarstva.


23.ožujak 2006.
JOSIP MARTINEC U TOPLIČKOM POGLAVARSTVU
- Općinsko poglavarstvo Krapinskih Toplica na svojoj posljednjoj sjednici donijelo je rješenje kojim je Josip Martinec izabran za člana Poglavarstva, zadužen za područje socijalne skrbi, odgoja i obrazovanja te kulture i sporta. Osim toga, Poglavarstvo je donijelo odluku o izmjenama i dopunama Odluke o općinskim porezima kojom se određuje da tvrtke plaćaju porez samo u vrijeme dok su registrirane i obavljaju djelatnost.


23.ožujak 2006.
SJEDNICA ZAGOČKOG GRADSKOG POGLAVARSTVA
– Poglavarstvo Grada Zaboka sazvalo je svoju slijedeću sjednicu za ponedjeljak, s početkom u 17 sati. Dnevnim redom je obuhvaćena Odluka o odabiru ponuditelja za nabavu novčanog kredita, Prijedlog odluke o zaduživanju za uređenje dijela zabočke Gospodarske zone, razrezivanje poreza na neizgrađeno građevno zemljište, Financijsko izvješće Pučkog otvorenog učilišta Zabok te izvješće o programu rada Učilišta u 2005. godini.


23.ožujak 2006.
ODRŽAN MEĐUŽUPANIJSKI «GASTRO 2006.»
- Na Međužupanijskom natjecanju, na kojem je sudjelovalo stotinjak učenika iz osam ugostiteljsko-turističkih škola s područja Grada Zagreba, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije, iz zabočke Srednje škole natjecalo se 17 učenika trećih razreda ugostiteljskog smjera i četvrtih razreda turističkog smjera. U iznimnoj konkurenciji zabočki ugostitelji-hotelijeri uspjeli su osvojiti tri prva mjesta. U miješanju barskih mješavina najbolji je bio Tin Vrančić, dok su Dora Grablički i Željka Hadžina osvojile prva mjesta u dvije turističke discipline. Pobjednici idu dalje na državno natjecanje koje će se održati od 5. do 9. travnja u Zadru.


23.ožujak 2006.
USPJEŠNI KRAPINSKI MLADI PUHAČI
- Na nedavnom regionalnom natjecanju u Samoboru, na kojem su nastupile glazbene škole sjeverozapadne Hrvatske, svirajući puhačke instrumente vrlo uspješno su se predstavili učenici Glazbene škole Krapina. Uz mentora Želimira Dubovečaka i klavirsku pratnju Iris Čuljat Turner najuspješniji Krapinčani bili su Davor Zrinščak na trubi i Ivan Tušek na klarinetu koji su se plasirali na druga mjesta te Valentino Presečki na trubi koji je bio treći.


23.ožujak 2006.
NATJECANJE SREDNJOŠKOLACA IZ POZNAVANJA NJEMAČKOG JEZIKA
- U Srednjoj školi Krapina održano je županijsko natjecanje u znanju njemačkog jezika na kojem su sudjelovala 22 učenika iz sedam zagorskih srednjih škola. Prva mjesta u kategorijama i listama s više natjecatelja osvojili su učenici Srednje škole Krapina – Katarina Cerovečki, Katarina Šeligo, Andrija Kiseljak i Josip Horvat. Temeljem postignutog broja bodova pravo rangiranja na državnoj ljestvici ostvarilo je 13 učenika srednjih škola, od kojih će najuspješniji biti pozvani na državno natjecanje.


23.ožujak 2006.
ZA OBLJETNICU KONCERT PRED DOMAĆOM PUBLIKOM
- Povodom proslave 13. obljetnice djelovanja, KUD «Kaj» iz Zlatar Bistrice ove nedjelje u dvorani Doma kulture u Zlatar Bistrici održava koncert pod medijskim pokroviteljstvom Radija Kaj, a u sklopu projekta «Kaj vu duši». Zahvaljujući suradnji zlatarbistirčkog KUD s Radijem Kaj, koji ulaže velike napore u očuvanje i promociju kajkavske kulturne baštine, Povodom rođendana, Udruga «Kajscena» izdala je njihov nosač zvuka, na kojem se nalazi 14 pjesama, od čega deset stranih evergreena i četiri zagorske polke. Kako je objasnio dirigent tamburaškog i puhačkog orkestra KUD-a «Kaj», Pavao Lacković, CD je nastao zbog želje samih svirača, uglavnom srednjoškolaca i osnovnoškolaca iz tamburaškog orkestra koji su željeli svirati šlagere, pa su tako nastali aranžmani svjetski poznatih hitova prilagođeni tamburici. Osim slavljenika, tamburaškog orkestra i mješovitog zbora KUD-a «Kaj», ove nedjelje, na koncertu u Zlatar Bistrici nastupit će i poznati solisti sa odabranim kajkavskim popevkama. Koncert započinje u 18,00 sati, a moći će se pratiti i u izravnom prijenosu na frekvencijama Radija Kaj.


23.ožujak 2006.
PODJELA RABLJENE ODJEĆE I OBUĆE
– Gradsko društvo Crvenog križa Zabok će idući utorak ispred svog skladišta dijeliti rabljenu odjeću i obuću. Korisnici nisu obavezni imati potvrdu Centra za socijalni rad. Crveni križ upućuje molbu građanima koji se rješavaju dijelova svog namještaja da to dojave, jer ima zahtjeva i za taj vid pomoći.


23.ožujak 2006.
USKRSNE RADIONICE DRUŠTVA NAŠA DJECA ZABOK
– Društvo Naša djeca Zabok, već tradiconalno duži niz godina organizira uskrsne radionice za djecu. Radionice se baziraju na zagorskoj tradiciji i kulturnoj baštini, pa će se tako izrađivati uskrsna jaja sa pčelinjim voskom. Prva radionica će se održati sutra u Gradskoj knjižnici Zabok, s početkom u 17 sati, a druga 7. travnja. Radionice u Gradskoj knjižnici namijenjene su osnovnoškolcima, dok će se radionice za predškolce odvijati u okviru igraonica koje se održavaju četvrtkom u prostorijama Društva Naša djeca Zabok od 17 sati. Svi radovi bit će izloženi u zabočkoj Gradskoj knjižnici tjedan uoči Uskrsa.


23.ožujak 2006.
SPORT
- Danas prije podne u Zaboku je odigrana međudržavna prijateljska utakmica između Hrvatske i Slovenije nogometaša do 16 godina. Poslije pobjede od 2:0 prije nekoliko dana u Brežicama hrvatska selekcija u ovom današnjem uzvratnom susretu poražena je sa 2:3. Hrvatske «kockaste majice» poslije današnje utakmice nastavljaju svoj boravak u Tuheljskim Toplicama i uz treninge u Zaboku idući tjedan predstoje im dva prijateljska susreta priotiv Švedske u Velikoj Gorici i u Zagrebu .

U 17. kolu Druge hrvatske rukometne lige Sjever rukometašice Ivanca u svojoj su dvorani pobijedile Čakovec 20:19. Po efikasnosti u ivanečkoj vrsti prednjačila je Krapinčanka Ria Križanić sa 7 pogodaka. Na parketu varaždinske sportske dvorane u Graberju rukometašice Koke pobijedile su Đurđevac 38.31, dok je Zelina izgubila u Vinkovcima 23:26. Na ljestvici poslije 17. kola uvjerljivo vodi Podravka Lino sa 31 bodom, drugi su Vinkovci sa 26, dok su treće varaždinske «Kokice» sa 25 bodova. Osmom ovosezonskom pobjedom ivanečke rukometašice su na ljestvici osme sa 16 bodova.

U 14. kolu Druge hrvatske rukometne lige Sjever rukometaši ivanečke Ivančice na gostovanju su pobijedili Koprivnicu 36:32. Rukometaši Varaždina poraženi su u Ivanskoj od istoimene ekipe sa 28:33. Prve su i dalje Našice sa 28 bodova, Ivančica je treća sa 20, a varaždinski rukometaši šesti sa 15 bodova.

Općina Bedekovčina po prvi put je izabrala svoje najbolje sportaše i klubove za proteklu godinu. Svečanost proglašenja održat će se sutra u 18 sati na popularnim Bajerima, a priznanja za najbolju sportašicu i sportaša dobit će rukometašica Monika Drofenik i mortokrosist Zoran Vurnek.


22.ožujak 2006.
SVJETSKI DAN VODA
- Danas se , četrnaestu godinu za redom, obilježava Svjetski dan voda, pod motom «Voda i kultura», a pod vodstvom svjetske Organizacije Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu. Svjetskim danom voda nastoji se skrenuti pažnja na važnost vode, na kulturu njezina korištenja, pravilnog gospodarenja i očuvanja za budućnost. Prema riječima direktora Zagorskog vodovoda Željka Hrena, Zagorje ima sreću što ima iznimno visoku kvalitetu pitke vode. Svi mi stoga, ne smao danas, nego svih 365 dana u godini, trebamo nastojati svojom sviješću i djelima zašiti prirodna izvorišta, naglasio je Hren. Zagorski vodovod prigodom Svjetskog dana voda i ove je godine izradio prigodni letak koji krase literarni i likovni radovi učenika osnovnih škola iz Oroslavja, Zaboka i Petrovskog na temu vode.


22.ožujak 2006.
RAJKO VIDIČEK ODBACUJE OPTUŽBE
- Da su grad Zabok i općine Sveti Križ Začretje i Bedekovčina, kako se dogovaralo krajem prošle godine, sklopili sporazum da neće prodavati udjele u Zagorskom metalcu da kraja mandata i da Zabok sam nije 23.prosinca sklopio ugovor sa Specijalnom opremom, Bedekovčina ne bi sa tom tvrtkom sklopila ugovor kojim su joj dali na upravljanje svoj vlasnički udio te joj tako omogućili da postane većinski vlasnik. Danas je to na press konferenciji u Bedekovčini izjavio načelnik općine Rajko Vidiček odbacujući optužbe koje su na račun tamošnje aktualne vlasti izrečene iz Zaboka i Svetog Križa, gdje si čelni ljudi dozvoljavaju zadiranje u prava druge općine. Za takav ugovor općina Bedekovčina imala je punu podršku tamošnjeg gospodarstva koje je itekako zainteresirano za urednu opskrbu plinom, jer troši 7 milijuna kubičnih metara plina godišnje. Ovim se slučajem pozabavio i SDP, čiji su se članovi gradonačelnik Zaboka i načelnik Svetog Križa Začretja našli s jedne, a načelnik Bedekovčine na drugoj strani. Zamjenica predsjednika SDP-a Željka Antunović, kako je rekao Rajko Vidiček, prilikom nedavnog boravka u Bedekovčini, nije rekla da ustupanje vlasničkog udjela u Zagorskom metalcu nije pravo te općine, ali neka razmisle je li to dobro za njih.


22.ožujak 2006.
I DALJE NA OPREZU ZBOG PTČJE GRIPE
- I dalje je na snazi naredba ministra poljoprivrede Petra Čobankovića o mjerama za sprečavanje pojave i širenja ptičje gripe, koja podrazumijeva i obavezno držanje domaće peradi u zatvorenom prostoru, no veliki se broj Zagoraca za sada još uvijek oglušuje na tu naredbu. Radi osobne zaštite, jer bolest je opasna za ljude, treba se pridržavati naredbe ministra i obavezno držati perad u zatvorenim nastambama, izjavila je Mirjana Krušelj, pročelnica Veterinarskog ureda Krapinsko-zagorske županije, a za one koji se neće pridržavati naredbe određene su i novčane kazne do 20 tisuća kuna. Tri veterinarska inspektora obilaze teren na području županije i pojačano kontroliraju da li je perad zatvorena, a pridružuju im se i ovlašteni lokalni veterinari koji također izlaze na teren i educiraju kljude, izjavila je Mirjana Krušelj, te naglasila da se sada osim savjeta, nesvjesnim vlasnicima peradi izdaju i upravna rješenja o zatvaranju peradi te se podnose prekršajne prijave. Maksimalan oprez potreban je baš u ovim proljetnim mjesecima kada se očekuje povratak ptica selica iz krajeva gdje ima puno slučajeva ptičje gripe, a u slučaju sumnje na pojavu ptičje gripe ili pronalaska uginule ptice građani o tome trebaju obavijestiti najbližu veterinarsku stanicu ili nazvati na broj 112.


22.ožujak 2006.
RAVNATELJI ZAGORSKIH OSNOVNIH ŠKOLA U ITALIJI
- Ravnatelji osnovnih škola Krapinsko-zagorske županije danas su otputovali u posjet talijanskoj pokrajini Molise, u kojoj već stoljećima živi hrvatska zajednica. Oni će sutra, u suradnji s hrvatskim konzulatom čije je sjedište u Montemitru, razgledati Montemitro, San Felice i Aquaviva, mjesta u kojima žive Moliški Hrvati koji govore ikavskim narječjem. U petak će posjetiti talijansku školu u Montemitru u kojoj se jednom tjedno jedan sat održava nastava na hrvatskom jeziku. Ravnatelji osnovnih škola Krapinsko-zagorske županije prisustvovat će nastavi, a jedan sat učenicima će održati književnica Željka Horvat Vukelja, urednica «Modre laste» iz Zagreba. Posjet pokrajini Molise u sklopu je stručnoga usavršavanja ravnatelja, prema godišnjem planu Stručnoga vijeća ravnatelja osnovnih škola Krapinsko-zagorske županije. Ranijih godina posjetili su hrvatske škole u Gradišću i Budimpešti, a u Ljubljani i Pragu upoznali se sa sustavom osnovnoškolskog obrazovanja u Sloveniji i Češkoj. S ravnateljima su otputovali predstavnici «Školske knjige» koji će hrvatske učenike darivati svojim izdanjima, dožupan Krapinsko-zagorske županije Davor Gredičak i Ivan Lamot, pomoćnik pročelnika Službe za prosvjetu, sport i kulturu Krapinsko-zagorske županije


22.ožujak 2006.
ODRŽAN GODIŠNJI SUSRET EKO-ŠKOLA KRAPINSKO-ZAGORSKE ŽUPANIJE
– Zabočka Osnovna škola «Ksaver Šandor Đalski» jučer je bila domaćin drugog godišnjeg susreta eko-škola sa područja Krapinsko-zagorske županije. Na susretu su predstavnici svih osnovnih eko-škola prezentirali svoje programe ostvarene u prošloj godini, a nakon toga je održan Okrugli stol na kojem su se razmjenjivala iskustva. Među godtima na susreti nazočni su bili Ante Kutle, predsjednik nacionalnog koordinatora međunarodnog programa eko-škola Pokreta prijatelja prirode «Lijepa naša» te Leopoldina Beljan, stručna suradnica u Pokretu i programska voditeljica eko-škola. Održane prezentacije bile su vrlo dobre i vidljivo je da je u ovim školama i ovom području dobro zaživio program eko-škola te da postoji zdrav odnos prema prirodi i okolišu, koji je sveden u međunarodno standardiziran program, rekla je Leopoldina Beljan te je ujedno pohvalila rad zagorskih eko-škola i proglasila ih među vodećima u provođenju ovog programa. Dodajmo i to, da će danas mladi zabočki ekolozi, uz donaciju Zagorskog vodovoda, obilježiti Svjetski dan voda izletom na izvorište u Lobor, kako bi i dalje nastavili sa svojim programima u prirodi.


22.ožujak 2006.
DODJELA PRIZNANJA SUDIONICIMA AKCIJE «ZELENI CVIJET»
- Turistička zajednica Krapinsko-zagorske županije ove subote organizira završnu svečanost dodjele priznanja u akciji «Zeleni cvijet» iz projekta «Volim Hrvatsku». Svečanost će se održati u Termama Jezerčica u Donjoj Stubici.


22.ožujak 2006.
HNS O IZBORIMA ZA VIJEĆE MJESNOG ODBORA KRAPINA
- Izbori za Mjesne odbore Krapina, bili su prvi ozbiljniji test aktualne HDZ-ove vlasti u Gradu Krapini, koji HDZ nije prošao, navodi se u priopćenju koje potpisuje nositelj liste HNS-a za Vijeće Mjesnog odbora Krapina Izidor Gorup. Sadašnja gradska vlast stvorena je na umjetan način i kao takva ne može biti uspješna pa ne čudi što još nije uspjela pokrenuti ni jedan projekt u gradu. Nedavni izbori za Vijeće Mjesnog odbora Krapina pokazali su tko ima bolji program i kome su građani, odnosno birači dali svoje povjerenje, ističe Gorup.


22.ožujak 2006.
UHVAĆEN NA DJELU
- Noćas oko ponoći u ulici Frana Galovića u Krapini, pozornik Policijske postaje Krapina zatekao je u izvršenju kaznenog djela teške krađe provale u kiosk Tiska 33-godišnjeg hrvatskog državljanina, iz okolice Krapine. On je otuđio bonove, slatkiše i nešto novca, no kako je uhvaćen na djelu, a postoji opravdana sumnja da je umješan u još neka slična kaznena djela, još uvijek je u tijeku kriminalistička obrada.


22.ožujak 2006.
STRADAO PUTNIK NA MOPEDU
- Jučer poslijepodne, na cesti iz smjera Poznanovca prema Zaboku došlo je do prometne nesreće u kojoj je 37-godišnji hrvatski državljanin zadobilo teške tjelesne povrede. Do nesreće je došlo, zbog neprilagođene brzine mopeda, kojim je upravljao 23-godišnji hrvatski državljanin pod utjecajem alkohola te je u zavoju došlo do pada. Pritom je teške tjelesne povrede zadobio putnik na mopedu, kojemu je liječnička pomoć pružena u Općoj bolnici Zabok, nakon čega je pušten kući.


22.ožujak 2006.
SPORT
- U prijateljskoj nogometnoj utakmici, jučer je u Zlataru prvoligaš Zagreb pobijedio domaći Oštrc sa 3:0.

Počelo je proljetno prvenstvo Prve županijske Varaždinske nogometne lige. U 14. kolu vodeća Sloboda tukla je Mladost sa 4:1, Lepoglava je izgubila od Plitvice iz Gojanca sa 0:3, u Turčinu je Zagorac pobijedio Novu Ves 3:0, Novi Marof – Trnje 0:1, u Šemovcu Mladost – Polet 0:1, u Ladanju Donjem Rudar – Dubravka 1:0 i Bednja – Sračinec 2:1. Na ljestvici vodi Sloboda iz Tužnog sa 32 boda, druga je Plitvica sa 28, a treća Dubravka sa 26.

Počeo je i proljetni dio prvenstva Prve zagorske županijske lige za Limače. U 12. kolu u Krapini je Zagorec pobijedio Ivančicu čak sa 22:0. Vodeći Oštrc u Mariji Bistrici je svladao Mladost sa 2:0, zabočka Mladost je izgubila u Dubravi Zabočkoj sa 10:0, Stubica je na gostovanju pobijedila Oroslavje sa 5:2, u Belcu Mladost – Predionica 0:9 dok je Sloga poražena kod kuće od Toplica sa 1:2. Na ljestvici prvo mjesto preuzeli su Limači Oštrca sa 33 boda, druga je zabočka Mladost sa 31, treći krapinski Zagorec ima 21, a četvrte su Toplice sa 22.

U 21. kolu Treće kuglačke lige sjever, u zagorskom derbiju oroslavski Obrtnik je u Krapinskim Toplicama pobijedio drugu ekipu tamošnjeg Obrtnika sa 7:1. Preostali rezultati: u Varaždinu Autobusni promet – Cesta 7:1, MIV (Metalna industrija Varaždin) – Elektra 1:7, Obrtnik – Ivančica (Ivanec) 6:2, u Čakovcu Željezničar – Željezničar (Varaždin) 1:7, Zanatlija – Dubravčan 7:1. Slobodan je bio čakovečki Prosvjetar. Na ljestvici prvi je oroslavski Obrtnik sa 34 boda, drugi je varaždinski AP sa 30, četvrti je varaždinski Željezničar sa 28, dok je druga ekipa topličkog Obrtnika 9 sa 14 bodova.

U 17. kolu B-1 hrvatske lige u košarci skupina Sjever, košarkaši ivanečke Ivančice u Nedelišću su izgubili sa 67:58. Sračinec je pod svojim obručima poražen od Kotoribe 80:83, a lošu nedjelju varaždinskih županijskih predstavnika popunila je Mladost koja je pod svojim obručima u Varaždinskim Toplicama pala od Dubravčana sa 91:93.


21.ožujak 2006.
SVEČANOSTI ZAGORSKE POLKE I VALCERA U ZAGREBU
– Pred prepunom dvoranom Vatroslava Lisinskog u Zagrebu sinoć su nastupili zagorski solisti i glazbeni sastavi, sudionici prošlogodišnjeg festivala «Igrajte nam mužikaši». Posjetioci dvorane, po prvi su put na tom mjestu imali prilike uživati u pravoj zagorskoj domaćoj popevki u izvedbi brojnih vodećih glazbenika s područja Hrvatskog zagorja, od kojih se većina već duži niz godina, sa novim skladbama, predstavlja na festivalu s 37-godišnjom tradicijom - «Igrajte nam mužikaši». Na koncertu je nastupilo 20-ak izvođača autohtone zagorske glazbe, u ritmu polke i valcera, u kojima dominiraju klarinet, truba i bariton. Svojim su nastupom oduševili Dečki z bregov, sastav koji djeluje već gotovo punih 30 godina, ali isto tako i najmlađi sudionici Gombeki i Mladi mužikaši. U dodatnom dijelu programa s velikim zagorskim hitovima nastupio je Ivan Benc uz pratnju Ansambla Zagorje te popularna Mili. Sve su skladbe izvođene uživo, a kod nekih su za sinoćnju prigodu napravljeni i novi atraktivni aranžmani, što je naišlo na oduševljenje posjetioca. Na traženje brojnih kajkavaca, sinoćnji koncert u Zagrebu organizirali su Radio Kaj i Kajscena.


21.ožujak 2006.
AUTOCESTOM OD ZABOKA DO KRAPINE ZA ČETIRI KUNE
– Noćas u ponoć započela je naplata cestarine za vozila prve i druge kategorije i na dionici autoceste Zagreb-Macelj od Zaboka do Krapine, koja je minulih četrdeset dana bila besplatna. Cestarina za vozila prve i druge kategorije naplaćuje se uz popust od 56%, dok se vozilima ostalih skupina naplaćuje u punom iznosu. Prema cjeniku, za vozila prve kategorije, cestarina od Krapine do Zaboka iznosi četiri kune, a za vozila druge kategorije šest kuna. Na relaciji Sveti Križ Začretje-Krapina cestarina za vozila prve kategorije iznosi jednu kunu, a za vozila druge kategorije dvije kune. Oni koji vozilima prve kategorije prometuju od Krapine do Zaprešića cestarinu plaćaju 18 kuna, a oni koji prometuju vozilima druge kategorije 28 kuna.


21.ožujak 2006.
DO TRAVNJA IDUĆE GODINE SPORTSKA DVORANA U KRAPINI
- Dugo najavljivani radovi na izgradnji Sportske dvorane uz Srednju školu Krapina, intenzivirani su unatrag nekoliko tjedana, unatoč tome što vremenske prilike još uvijek nisu idealne za građevinsku sezonu. U tijeku je betoniranje temeljne ploče, rekao je ravnatelj Srednje škole Krapina Ivan Rozijan, te naglasio kako će to biti najveća sportska dvorana u Krapinsko-zagorskoj županiji, s preko 2500 četvornim metara površine, 600 sjedećih mjesta te sa svim pratećim sadržajima koji su predviđeni za objekte takve vrste. Financijska konstrukcija objekta u potpunosti je zatvorena, a prema dinamici, radovi bi trebali biti završeni kroz godinu dana, kako bi se sportska dvorana mogla koristiti od travnja 2007. godine. Do travnja iduće godine, uredit će se i vanjski sportski tereni, odnosno igralište rukometnih dimenzija s rasvjetom i fiksnim tribinama, dodao je Rozijan. Ukupna investicija izgradnje i opremanja sportske dvorane u Krapini je 23 milijuna i 104 tisuća kuna, od čega 50% financira resorno ministarstvo, a po 25% Grad Krapina i Krapinsko-zagorska županija.


21.ožujak 2006.
ŽUPANIJSKO NATJECANJE UČENIKA SREDNJIH ŠKOLA IZ POVIJESTI
– U Strukovnom i umjetničkom učilištu Zabok održano je županijsko natjecanje iz povijesti, kojem je pristupilo 48 učenika iz sedam srednjih škola s područja Krapinsko-zagorske županije. U trećoj skupini programa prvog razreda gimnazije najbolji je bio Neven Marković iz zabočke Gimnazije «A.G. Matoša» s mentoricom Božicom Petrač, u četvrtoj skupini programa drugog razreda najbolja je bila Ivana Čukman iz Srednje škole Zlatar s mentoricom Danijelom Ciglar, dok je u petoj skupini trećih razreda najbolji rezultat postigao Igor Razum iz zabočke Gimnazije s mentoricom Božicom Petrač. U šestoj skupini programa četvrtog razreda gimnazije najuspješniji je bio Matija Gorup iz Srednje škole Pregrada s mentoricom Marijom Kantoci. U sedmoj skupini strukovnih škola najbolji je bio Dubravko Bobinec iz Srednje škole Bedekovčina, s mentoricom Sanjom Gubez. Za državno natjecanje predložen je samostalni istraživački rad Berislava Filipeca i Davora Špoljara, učenika Srednje škole Pregrada.


21.ožujak 2006.
NAJBOLJI IZ BIOLOGIJE
- U Osnovnoj školi Viktora Kovačića iz Huma na Sutli jučer je održano županijsko natjecanje iz biologije na kojem je nastupilo 19 učenika iz 10 osnovnih škola. Kod sedmih razreda prvo mjesto je osvojio Dino Kačavenda iz Oroslavja, druga je Ivana Sklezur, a treća Tihana Šoštar, obje iz Velikog Trgovišća. Kod osmih razreda s istim brojem bodova prvo mjesto dijele Mario Mikša iz Huma na Sutli i Martina Hršak iz Petrovskog, na drugom mjestu je Bojana Škrnjug, također iz Petrovskog, a treća Katarina Balija iz Svetog Križa Začretja. Dva samostalna istraživačka rada, Lucije Vuković i Mateje Županić iz Klanjca te Katarine Kučak i Antonije Rusan iz Gornje Stubice predložena su za državno natjecanje.


21.ožujak 2006.
ZABOČKI KOMUNALCI NABAVILI NOVO VOZILO
– Nakon što je prošle godine Komunalno poduzeće Zabok nabavilo novo vozilo, i ove godine nastavlja obnovom voznog parka. Ove godine nabavljeno je specijalno vozilo-smećar, sa nadogradnjom roto-pressa za zbrinjavanje otpada. Nabavkom novoga vozila zamijenjeno je 21 godinu staro vozilo kojim su se služili zabočki komunalci. Potpuno novo vozilo isporučeno je iz Njemačke, a njegova vrijednost iznosi preko 950 tisuća kuna. Vrlo smo zadovoljni nabavkom novoga vozila, rekao je direktor Komunalnog Rajko Turk te je dodao kako će time i usluga za korisnike biti znatno bolja.Osim toga, istaknuo je da će i dalje nastaviti trend nabavke novih vozila u budućnosti kako bi obnovili svoj vozni park.


21.ožujak 2006.
DANAS GODIŠNJI SUSRET EKO-ŠKOLA KRAPINSKO-ZAGORSKE ŽUPANIJE
- Danas će Osnovna škola «Ksaver Šandor Gjalski» u Zaboku biti domaćin drugog godišnjeg susreta eko-škola sa područja Krapinsko-zagorske županije. Tako će predstavnici 11 osnovnih eko-škole, razmjenjivati svoja iskustva i predstaviti svoje aktivnosti, sa ciljem oživljavanja odgoja i obrazovanja za okoliš. Među gostima, na susretu će biti nazočan i Ante Kutle, predsjednik državnog Pokreta prijatelja prirode «Lijepa naša». Susret započinje od 10,30 sati.


21.ožujak 2006.
SVJETSKI DAN VODA
– Sutra se , četrnaestu godinu za redom, obilježava Svjetski dan voda, pod motom «Voda i kultura», a pod vodstvom svjetske Organizacije Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu. Svjetskim danom voda nastoji se skrenuti pažnja na važnost vode, na kulturu njezina korištenja, pravilnog gospodarenja i očuvanja za budućnost. Zagorski vodovod prigodom Svjetskog dana voda i ove je godine izradio prigodni letak koji krase literarni i likovni radovi učenika osnovnih škola iz Oroslavja, Zaboka i Petrovskog na temu vode.


21.ožujak 2006.
ZARA NASTAVLJA S PREZENTACIJOM IZRADE ROP-a
- Zagorska razvojna agencija ovaj tjedan nastavlja sa svojim sudjelovanjem na sjedinicama općinskih i gradskih vijeća radi prezentacije izrade Regionalnog operativnog programa Krapinsko-zagorske županije. Predstavnici ZARE jučer su tako sudjelovali na sjednicama Općinskih vijeća Zlatar Bistrice i Huma na Sutli, sutra će sudjelovati u radu Općinskog vijeća Gornje Stubice, u četvrtak dolaze u Lobor, te petak u Mače.


21.ožujak 2006.
OBJESILA SE 44-GODIŠNJAKINJA
- Jučer je u Selnici, kod Marije Bistrice između 11,45 i 12 sati, u gospodarskoj zgradi samoubojstvo vješanjem počinila 44-godišnja hrvatska državljanka.


21.ožujak 2006.
KAMIONOM NA ŠAKU
- Na kamionskom terminalu graničnog prijelaza Macelj sinoć oko 22 sata dogodila se neobična prometna nesreća. Turski državljanin, vozač kamiona s prikolicom, prilikom obilaženja parkiranog osobnog automobila na kojem su bila otvorena lijeva vrata prikolicom je priklještio šaku 43-godišnjeg hrvatskog državljanina.

21.ožujak 2006.
SPORT
– Visok poraz u prošlom, 21. kolu u Prelogu doprinio je smjeni trenera varaždinskog trećeligaša Sloboda Derme. Od Slavka Stipanovića trenersku dužnost preuzeo je Željko Orehovec, inače dugogodišnji nogometaš Varteksa. Prvi trening pod vodstvom novog trenera sjeverni nogometni hrvatski trećeligaš odrađuje danas poslije podne .

U zaostaloj utakmici Treće Hrvatske rukometne lige Zapad za žene rukometašice Zagorca izgubile su od Zaprešića sa 13:20. Kod poraženih Krapinčanki istaknula se sa 17 obrana vratarka Sanja Fruk, a najefikasnija bila je Marija Mužek sa 6 pogodaka. Po dva su postigle Martina Novački, Sandra Žigman i Željka Jurman, a jednom je zaprešićku mrežu pogodila Silvija Herak.

Mlada zabočka skijašica Saša Tršinski ponovila je lanjski uspjeh i doprvakinja je Hrvatske u veleslalomu, ali ovaj put u višoj dobnoj kategoriji starijih cicibanki. Saša je na zadnoj, finalnoj utrci na Bjelolasici imala peti vremenski prolaz, a pobijedila je Končarevka Tamara Zubčić. Samoborke Dora Hipša i Lucija Krsmanović osvojile su deseto, odnosno 14. mjesto. U ukupnom poretku za Gorenje Cro ski kup prva Tamara Zubčić ima 225 bodova, na drugom mjestu Saša Tršinski ima 148. Iza nje je Andrea Komšić sa 146 bodova, Lucija Krsmanović i Dora Hipša su na devetom sa 65 i desetom mjestu sa 55 bodova. Na Bjelolasici u zadnjoj utrci kod starijih cicibana Varaždinac Istok Rodeš osvojio je šesto mjesto.


18.ožujak 2006.
ŽUPANICA PROZIVA HRVATSKE CESTE
- Uoči sutrašnjeg prestanka 40-dnevnog besplatnog korištenja autoceste od Mokrica do Krapine, Krapinsko-zagorska županica Vlasta Hubicki i njen zamjenik za gospodarstvo Zorko Vidiček održali su danas press konferenciju na kojoj su prozvali Hrvatske ceste i izrazili zabrinutost, zbog činjenice da nije započela rekonstrukcija županijskih cesta Velika Ves-Švaljkovec i Švaljskovec-Lug Zabočki dogovorena na sastanku s ministrom Božidarom Kalmetom 19. siječnja. U Hrvatskom cestama na sve naše pozive nema odgovora i vlada šutnja, pa smo s pravom zabrinuti, kakva će to rekonstrukcija biti, u kojem obimu i kada. Tim više što ne možemo ni do projekata, a neformalno se može čuti da će to biti površna rekonstrukcija, izjavila je županica Vlasta Hubicki. Nemogučnošću komunikacije s Hrvatskim cestama je nezadovoljan i Zorko Vidiček, koji je upozorio na skoru turističku sezonu i probleme do kojih će doći, ako se ne riješe problemi na županijskim cestama. Ne smije nam se dogoditi da se županijske ceste za lokalni promet rekonstruiraju djelomično i površno i zato tražimo razgovor u Hrvatskim cestama koje obvezuje dogovor od 19. siječnja, no od tada svi naši pokušaji za razgovor su uzaludni, istaknuo je Vidiček koji drži da obavezno uz te prometnice treba izgraditi nogostupe, jer prolaze gusto naseljenim područjem. Naše je strpljenje pri kraju i nakon ovog upozorenja Hrvatskim cestama šaljemo dopise ministru Božidaru Kalmeti i premijeru Ivi Sanaderu, pa ako se stvari ne pokrenu s mrtve točke znamo da će Zagorci stati uz nas budemo li prisiljeni i na nepopularne poteze, zaključili su čelni ljudi Krapinsko-zagorske županije.


18.ožujak 2006.
AUTOCESTOM OD ZABOKA DO KRAPINE ZA ČETIRI KUNE
- Zatvoreni sustav naplate cestarine na autocesti Zagreb-Macelj od Zaprešića do Krapine uspostavljen je 9. veljače, s time da se prvih 40 dana nije naplaćivala cestarina za vozila prve i druge kategorije koja prometuju na dijelu autoceste od Krapine do Zaboka i obrnuto. Rok od 40 dana istječe noćas u ponoć, od kad će se cestarina za vozila prve i druge kategorije početi naplaćivati uz popust od 56%, dok će se vozilima ostalih skupina cestarina naplaćivati u punom iznosu. Prema cjeniku, za vozila prve kategorije, cestarina od Krapine do Zaboka iznosit će četiri kune, a za vozila druge kategorije šest kuna. Na relaciji Sveti Križ Začretje-Krapina cestarina će za vozila prve kategorije iznositi jednu kunu, a za vozila druge kategorije dvije kune. Oni koji će vozilima prve kategorije prometovati od Krapine do Zaprešića plaćat će cestarinu 18 kuna, a oni koji prometuju vozilima druge kategorije 28 kuna.


18.ožujak 2006.
SVEČANOSTI ZAGORSKE POLKE I VALCERA U ZAGREBU
- Nastavljajući projekt promocije zagorskih glazbenika u Zagrebu, Radio Kaj u suradnji sa udrugom Kajscena, večeras u Velikoj koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu organizira reprizu prošlogodišnjeg festivala «Igrajte nam mužikaši». Riječ je o festivalu narodno-zabavnih sastava s 37-godišnjom tradicijom, u sklopu kojeg se publici predstavljaju autori i izvođači autohtone zagorske glazbe, u ritmu polke i valcera, u kojima dominiraju klarinet, truba i bariton. Posjetioci dvorane Vatroslava Lisinskog, po prvi će put na tom mjestu imati prilike uživati u pravoj zagorskoj domaćoj popevki u izvedbi brojnih vodećih glazbenika s područja Hrvatskog zagorja. Na koncertu će nastupiti 20-ak narodno-zabavnih sastava i solista, a u dodatnom dijelu programa s velikim zagorskim hitovima nastupit će Ivan Benc, Ansambl Zagorje te popularna Mili. Koncert počinje u 20,00 sati, a moći će ga pratiti i slušatelji Radija Kaj u izravnom radijskom prijenosu.


18.ožujak 2006.
BOŽIDAR BREZINŠKAK BAGOLA U BORBI ZA PRAVA RADNIKA ZAPOSLENIH U SLOVENIJI
- Načelnik Općine Hum na Sutli, Božidar Brezinščak Bagola, u ime 250 Humčana i žitelja drugih pograničnih općina, zaposlenih u susjednoj Sloveniji, obratio se saborskim zastupnicima, Zvonimiru Sabatiju, Ivanu Jarnjaku, Josipu Sudecu, Ivanu Čehoku, Dragutinu Lesaru i varaždinskom županu Radimiru Čačiću dopisom u kojem upozorava da su hrvatskim radnicima - dnevnim migrantima, zaposlenim u Sloveniji, još 1995. godine oduzete sve olakšice kod plaćanja poreza iz plaća, pravo na dječji doplatak, pravo na dizanje kratkoročnih i dugoročnih kredita, te niz drugih prava iz radnog odnosa. Božidar Brezinščak Bagola saborskim zastupnici uputio je zamolbu da se na jednu od sjednica Sabora uvrsti Sporazum o zapošljavanju i jednakim pravima radnika u pograničnim općinama sukladno Međudržavnom sporazumu o zapošljavanju dnevnih migranata. «Sporazum je potrebno što prije usvojiti, kako bi život u pograničnim općinama bio podnošljiviji, te ne bi dolazilo do nepotrebnih napetosti u inače dobrosusjedskim odnosima jedinica lokalne samouprave» istaknuo je u dopisu Božidar Brezinščak Bagola.


18.ožujak 2006.
ODRŽANA SKUPŠTINA ZABOČKIH VATROGASACA
- U subotu je održana Skupština zabočkog Dobrovoljnog vatrogasnog društva. Na Skupštini DVD-a, osnovanog još 1924. godine, posebno je istaknut rad s mladeži te njihovi uspjesi na raznim natjecanjima. Kao najvažniji zahvat u prošlog godini istaknut je nastavak radova na novom objektu vatrogasnica u suradnji sa Javnom vatrogasnom postrojbom. Planovi za ovu godinu obuhvaćaju nastavak svih dosadašnjih aktivnosti, nabavka novih navalnih vozila i cisterna, a posebno rad na preventivi i gašenju požara. Na Skupštini je podijeljeno desetak priznanja Vatrogasne zajednice Grada i Županije, a spomenica Vatrogasne zajednice Hrvatske dodijeljena je Janku Tisaniću za 50 godina članstva, koju mu je uručio zapovjednik Vatrogasne zajednice Krapinsko-zagorske županije.


18.ožujak 2006.
SUTRA GODIŠNJI SUSRET EKO-ŠKOLA KRAPINSKO-ZAGORSKE ŽUPANIJE
- Sutra će Osnovna škola «Ksaver Šandor Gjalski» u Zaboku biti domaćin drugog godišnjeg susreta eko-škola sa područja Krapinsko-zagorske županije. Tako će predstavnici 11 osnovnih i jedne srednje eko-škole, razmjenjivati svoja iskustva i predstaviti svoje aktivnosti, sa ciljem oživljavanja odgoja i obrazovanja za okoliš. Među gostima, na susretu će biti nazočan i Ante Kutle, predsjednik državnog Pokreta prijatelja prirode «Lijepa naša». Susret započinje od 10,30 sati.


18.ožujak 2006.
KOD 21-GODIŠNJAKA PRONAĐENA VEĆA KOLIČINA MARIHUANE
- Prošli petak je u Zaboku, u kasnim poslijepodnevnim satima na ulici zatečen 21-godišnji hrvatski državlajnin sa većom količinom marihuane. Kod 21-godišnjaka pronađeno je pet PVC paketića u kojima se nalazilo 21,4 grama te opojne droge. Daljnjom pretragom, u njegovom stanu pronađeno je još 365,7 grama marihuane. Protiv 21-godišnjaka slijedi kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu.


18.ožujak 2006.
SUDARILA SE DVA AUTOMOBILA
- Prošle noći, oko ponoći u Galovcu kod Konjščine došlo je do sudara dva osobna automobila kojima su upravljali 26-godišnji T.M. iz Velikog Trgovišća i 20-godišnji D.V. iz Gornjeg Kraljevca. U nesreći je teške tjelesne ozljede zadobio vozač T.M., kod kojeg je utvrđena koncentracija alkohola u krvi, dok su lake tjelesne ozljede zadobili vozač drugog automobila te putnici 18-godišnji S.K. iz Budinščine i 17-godišnji T.L. iz Gornjeg Kraljevca.


17.ožujak 2006.
PRIZNANJA KRAPINSKO-ZAGORSKE ŽUPANIJE
- Krapinsko-zagorska županija svake godine, tradicionalno, na Dan županije, koji se slavi na Jurjevo, 23. travnja, dodjeljuje plakete i povelje pojedincima i institucijama zaslužnim za promicanje i razvoj županije. Na ovotjednoj sjednici Županijske skupštine prihvaćen je prijedlog Povjerenstva za dodjelu plaketa i priznanja te odlučeno tko su ovogodišnji dobitnici. Plaketa za životno djelo dodijelit će se msgr. Branku Ivanjku, plaketa za doprinos ugledu i promociji Krapinsko-zagorske županije dodijelit će se Amaterskom kulturno-umjetničkom društvu «Žensko kazalište» iz Gornjeg Jesenja i Gerhardu Schubertu, a plaketa za iznimno postignuće u protekloj godini doktorici Nevenki Radak.


17.ožujak 2006.
PREZENTACIJA ROP-a- NA OPĆINSKIM VIJEĆIMA
- Kod izrade Regionalnog operativnog plana Krapinsko-zagorske županije, Zagorska razvojna agencija i recenzent-konzultant Institut za međunarodne odnose s javnošću, primjenjuju dva metodološka principa izrade. Jedan pristup kreće od općina i gradova koji uključuje radionice i rad s radnom skupinom grada ili općine, čime se definiraju njihovi društveni i ekonomski prioriteti, dok drugi pristup kreće od Županijske radne skupine i Regionalnog partnerskog odbora koji istovremeno utvrđuju županijske prioritete. ZARA će svaku općinu ili grad posjetiti dva puta. Prvi puta će vijećnicima prezentirati ROP uz podjelu anketa, dok se drugi put organizira radionica s ključnim predstavnicima zajednice radi analiziranja rezultata ankete, izrade SWOT analize i definiranja načina prijave programa sukladno županijskim prioritetima. Dolaskom na jučerašnju sjednicu Općinskog vijeća Krapinskih Toplica počela je realizacija ovog pristupa izradi ROP-a, a slijedi sudjelovanje na sjednicama Općinskih vijeća Zlatar Bistrice i Huma na Sutli u ponedjeljak 20. ožujka.


17.ožujak 2006.
MLADI KRAPINČANI KOD GRADONAČELNIKA -
Na inicijativu Nataše Koražije, voditeljice Centra za prevenciju ovisnosti Krapinsko-zagorske županije, koja intenzivno radi s mladima, krapinski gradonačelnik Josip Horvat danas je u svom uredu primio grupu mladih s područja Krapine i okolice te su mu oni tom prilikom iznijeli svoje želje i namjere. Prema riječima Nataše Koražije početkom rata '90-ih zamrla je aktivnost Kluba mladih koji je u Krapini uspješno djelovao duži niz godina i mladi su od tada prepušteni sami sebi, odnosno nema nikakve udruge koja bi ih okupljala i u okviru koje bi se oni sami mogli kreativno izražavati. Gradonačelnik Josip Horvat mladima je uz stručnu pomoć pri osnivanju udruge, obećao i financijsku podršku, ali i prostor u kojem će se moći družiti i organizirati kreativne radionice, je kako je naglasio time će se izbjeći problem njihova nalaženja u kafićima i drugim neprimjerenim mjestima. Riječ je o prostoru veličine oko 40 četvornih metara u centru grada, čiji će se sadašnji korisnici uskoro preseliti na drugu lokaciju. No, o kojem je konkretno prostoru riječ gradonačelnik nije želio otkriti. U prijelaznom razdoblju, dok se navedeni prostor ne oslobodi, mladi će za svoje potrebe moći koristiti prostorije na katu gradske knjižnice.


17.ožujak 2006.
UDRUGA OPĆINA REPUBLIKE HRVATSKE ZA BRŽU DECENTRALIZACIJU HRVATSKE
- U organizaciji Udruge općina Republike Hrvatske, jučer je u Zaboku organiziran okrugli stol na kojem su sudjelovali općinski načelnici te drugi predstavnici lokalne samouprave s područja Krapinsko-zagorske županije. Na okruglom stolu razgovaralo se o ulozi Udruge općina u Republici Hrvatskoj u jačanju i zaštiti interesa lokalne samouprave. Udruga općina u posljednjih pet godina organizirala je više aktivnosti, a njezini ciljevi su upoznavanje jedinica lokalne samouprave sa prednostima udruživanja te poticanje na zajedničke aktivnosti kako bi doprinjeli bržoj decentralizaciji Hrvatske, rekao je Stjepan Pavliša, član Predsjedništva Uduge općina i član Predsjedništva Saveza udruga. Osim toga, sudionici okruglog stola raspravljali su o ulozi općina i gradova u regionalnom razvoju Hrvatske te financiranju općina uz primjere iz prakse.


17.ožujak 2006.
UOČI POČETKA NAPLATE AUTOCESTE ŽUPANICA V. HUBICKI SAZVALA PRESS KONFERENCIJU
- U ponedjeljak, 20. ožujka županica Krapinsko-zagorske županije Vlasta Hubicki saziva konferenciju za novinare kojoj će biti prisutan i njen zamjenik za gospodarstvo Zorko Vidiček Tema konferencije je početak naplate cestarine u dijelu autoceste Zabok-Krapina i realizacija zaključaka donjetih 19. siječnja 2006. godine u Ministarstvu mora,turizma, prometa i razvitka.


17.ožujak 2006.
NAPOKON MJESNI ODBORI U OPĆINI ĐURMANEC
- Smatrajući da je premalo informacija o radu Općinskog vijeća u Đurmancu Klub vijećnika oporbenog HDZ-a u svojem priopćenju ističe kako je na posljednjoj sjednici tražio da se nakon što je vladajuća koalicija to duže vrijeme izbjegavala osnuju mjesni odbori. Oko tog pitanja postignut je konsenzus i izbori za vijeća mjesnih odbora održat će se do kraja ove godine, no nije prihvaćen njihov prijedlog o smanjenju broja vijećnika sa 15 na 13. U HDZ-u općine Đurmanec podsjećaju da je zahvaljujući njihovoj inicijativi prošle godine donijeta odluka o novčanoj pomoći od 1.000 kuna za svako novorođeno dijete, te 150 kuna umirovljenicima. Kako u priopćenju kaže predsjednik HDZ-a Damir Belošević s obzirom na godišnja proračunska sredstva od oko 7 milijuna kuna u općini Đurmanec posljednjih je godina učinjeno premalo, a nije započet nijedan veći projekt, iako je zbog čestih poplava izgradnja sutava odvodnje i kanalizacije prioritet ove općine.


17.ožujak 2006.
OSNOVAN OGRANAK HSLS-a ZLATARA
- U Zlataru je osnovan ogranak HSLS-a kojem će primaran cilj djelovanja biti rješavanje problema vezanih uz Grad Zlatar, okupljanje mladih te priprema za što kvalitetnije djelovanje u tijelima odlučivanja. Izabrani su članovi izvršnog odbora zlatarskog HSLS-a, a za predsjednika je izabran Juraj Žerjavić.


17.ožujak 2006.
ŠKOLSKA NATJECANJE IZ HRVATSKOG, LATINSKOG I FIZIKE
- u Osnovnoj školi u Desiniću održano je županijsko natjecanje osnovnoškolaca u poznavanju hrvatskog jezika, kojem je pristupio 41 učenik iz 14 osnovnih škiola. Kod sedmih razreda najbolja je bila Antonija Novački iz radobojske Osnovne škole s mentoricom Brankom Kuća, a kod osmaša najbolja je bila Romina Pavković iz krapinske Osnovne škole Augusta Cesarca s mentoricom Gordanom Kučinić. Zabočka Gimnazija A.G. Matoša bila je domaćin županijskog natjecanja zagorskih srednjoškolaca u poznavanju latinskog jezika i rimske civilizacije. Kod gimnazijalaca nprvo mjesto osvojila je Ivana Čukman iz zlatarske Srednje škole s mentoricom Astrid Milunović, kod medicinara prva je bila Klara Klanjčić iz bedekovčanske Srednje škole s mentoricom Katarinom Štambak.Na županijskom natjecanju iz fizike u Srednjoj školi Konjščina sudjelovalo je 36 srednjoškolaca, a natjecali su se u 4 grupe. Za državno natjecanje predloženi su radovi devetero učenika, a najbolji su bili u prvoj Mario Kralj iz zlatarske Srednje škole, mentor Mara Bago, u drugoj skupini najbolji je bio Matija Vrhovec iz zabočke Gimnazije, mentor Pavita Barun, u trećoj najbolji je bio Nenad Mikša iz krapinske Srednje škole, mentor Zlatko Vancaš te u četvrtoj skupini prvi je bio Jurica Cerovec iz zabočke Gimnazije, mentor Marijan Pušić.


17.ožujak 2006.
SPORT
- Na hrvatskom kickboxing prvenstvu u Kostreni među 276 natjecatelja iz 50 klubova nastupilo je petero boraca BTI-ja Zabok. Katarina Jelenčić do 42 kg osvojila je drugo mjesto, a Martina Mitrović u istoj kategoriji treće mjesto. Peta mjesta osvojili su: Marina Irina Barešić, Janko Mikulec i Danijel Tenšek.


16.ožujak 2006.
SVETI KRIŽ ZAČRETJE PROTIV SMJENE BENJAKA
- Predstavnik općine Sveti Križ Začretje u Skupštini Zagorskog metalca nije načelnik općine Ivan Kranjčić i nije kod smjene direktora Zvonka Benjaka bio suzdržan, stoji u njegovo demantiju koji smo primili uz protokol sa radnog dogovora održanog u Svetom Križu uoči te Skupštine. Uz ispriku Ivanu Kranjčiću, zbog nenamjerne pogreške, radi potpunije informacije valja reći, kako u Svetom Križu Začretju drže, da je samo sazivanje Skupštine Zagorskog metalca 14. ožujka bilo nelegalno, jer ju je sazvala neovlaštena osoba, a ne direktor Zvonko Benjak. Kao suvlasnik Zagorskog metalca i općina Sveti Križ Začretje trebala je prema Zakonu o trgovačkim društvima biti obaviještena o odlukama ili poslovnim odnosima koji se tiču svih članova društva, a za ugovor između općine Bedekovčina i Specijalne opreme Lučko doznali su iz medija, što je neprihvatljivo kao i proglašavanje tog ugovora poslovnom tajnom. Ugovor jedne jedinice lolalne samouprave ne može biti poslovna tajna, jer prema Zakonu odluke i akti predstavničkog i izvršnogt tijela moraju biti transparentni i dostupni javnosti, što u ovom slučaju nije ispoštovano. To je u suprotnosti i sa Zakonom o privatizaciji, jer se prodaja dionica, udjela stvari i prava mora provesti jedino javnim prikupljanjem ponuda, a kako Bedekovčina to nije učnila to dovodi u pitanje valjanost ugovora sa Specijalnom opremom. Zato je općina Sveti Križ Začretje bila protiv smjene direktora Zvonka Benjaka i poduzet će sve potrebne pravne radnje kako bi zaštitila svoja vlasnička prava, stoji u odgovoru načelnika Ivana kranjčića.


16.ožujak 2006.
PETOGODIŠNJI PROGRAM RAZVOJA VODOOPSKRBE KRAPINSKO-ZAGORSKE ŽUPANIJE
– Uskoro se očekuje potpisivanje Sporazuma o dodjeli financijskih sredstava iz državnog proračuna u iznosu od 226 milijuna kuna u idućih pet godina za razvoj vodoopskrbe na području Krapinsko-zagorske županije. Potpisnici Sporazuma bit će Hrvatske vode, Ministarstvo poljoprivrede,šumarstva i vodnog gospodarstva, Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka, Ministarstvo, gospodarstva, Fond za regionalni razvoj te Zagorski vodovod ispred ostalih distributera, krapinski Krakoma, Humkoma iz Huma na Sutli te Niskogradnje iz Pregrade. Tako bi uskoro trebala započeti realizacija petogodišnjeg Programa razvoja i proširenja sustava vodoopskrbe Krapinsko-zagorske županije. Osim što će se riješiti problemi vodoopskrbe u visokim zonama, riječ je također i o modernizaciji te obnovi postojećeg sustava, izjavio je Željko Hren, direktor Zagorskog vodovoda. Početak realizacije programa očekuje se na proljeće, a završetak 2011. godine. Time bi pokrivenost Krapinsko-zagorske županije zdravstveno ispravnom pitkom vodom sa sadašnjih 60 porasla na čak 95 posto.


16.ožujak 2006.
ZAGORCI NAJUSPJEŠNIJI U DARIVANJU KRVI
- Hrvatski Crveni križ objavio je konačne rezultate uspješnosti dobrovoljnog darivanja krvi u 2005. godini na razini Hrvatske. Po rezultatima, nastalim na temelju broja davanja krvi na sto stanovnika, Krapinsko-zagorska županija je već četvrtu godinu za redom na prvom mjestu u Hrvatskoj. Naime, u Zagorju je prošle godine prikupljno 8.017 doza krvi, što je 5,65 doza na sto stanovnika. Iza Krapinsko-zagorske slijedi Varaždinska županija s 5,12 darivanja na sto stanovnika, treća je Bjelovarsko-bilogorska i četvrta Koprivničko-križevačka županija. Visok plasman Krapinsko-zagorska županija je ostvarila zahvaljujući dobrim rezultatima zagorskih Gradskih društava Crvenog križa – Gradsko društvo Krapina je na tablici uspješnosti na šetom mjesto, zlatarsko društvo je osmo, Donja Stubica deseta, Zabok 16. dok je Pregrada na 26. i Klanjec na 50. mjestu između 110 društava Crvenog križa u Hrvatskoj.


16.ožujak 2006.
OKRUGLI STOL ZA PREDSTAVNIKE LOKALNE SAMOUPRAVE
- Savez udruga općina Republike Hrvatske organizira u Zaboku Okrugli stol namijenjen općinskim načelnicima i drugim zainteresiranim predstavnicima lokalne samouprave s područja Krapinsko-zagorske županije. Teme rasprave su: uloga Udruge općina u Republici Hrvatskoj u jačanju i zaštiti interesa lokalne samouprave, uloga općina i gradova u regionalnom razvoju Hrvatske te financiranje općina. Okrugli stol je prva u nizu aktivnosti koju organizira Udruga općina za jedinice lokalne samouprave s područja svoje županije, sa ciljem da se potakne rasprava i zajednički traže rješenja aktualnih problema s kojima se općine i gradovi svakodnevno suočavaju. Okrugli stol održat će se danas, u staroj zgradi policije s početkom u 18 sati.


16.ožujak 2006.
ZAGORSKI POVRĆARI I CVJEĆARI KOD MINISTRA POLJOPRIVREDE
- Nakon što je prošlog tjedna Udruženje povrćara i cvjećara Krapinsko-zagorske županije uvršteno u Zajednicu udruga hrvatskih proizvođača povrća, predstavnike Udruženja ovog je tjedna primio i ministar poljoprivrede Petar Čobanković. Predsjednik Udruge, Marijan Pavliša upoznao je ministra s radom udruge osnovane krajem prošle godine koje sada ima 55 aktivnih članova te su razmotrene mogućnosti poboljšanja proizvodnje povrća. Ministar Čobanković zagorskim je povrćarima i cvjećarima obećao pomoći ishođenjem povoljnih kredita, s manjim kamatama, do kojih bi proizvođači povrća lakše mogli doći.


16.ožujak 2006.
ZAGORSKI OBRTNICI U NA SAJMU OBRTNIŠTVA U MUNCHENU
- Od danas do 22. ožujka u Munchenu se održava 58. Međunarodni sajam obrtništva, na kojem već tradicionalno sudjeluju i zagorski obrtnici. Među 30-ak hrvatskih obrtnika, iz Krapinsko-zagorske na munchenskom sajmu predstavit će ih se šest; Meditex iz Zaboka, Metaloprerađivačka radnja Horvat iz Zlatar Bistrice, Elektron i Kralj iz Stubičkih Toplica, Kera-Tims iz Bedekovčine i Atelier Varga iz Zlatara.


16.ožujak 2006.
DANAS SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA KRAPINSKIH TOPLICA
– Općinsko vijeće Krapinskih Toplica sazvalo je za danas, s početkom u 18 sati, svoju slijedeću sjednicu. Na dnevnom redu naći će se, između ostalog, Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o porezima Općine Krapinske Toplice te Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o mjerilima za financiranje predškolskog odgoja.


16.ožujak 2006.
OSNOVNOŠKOLSKI EKO ODBOR
- Eko odbor Osnovne škole Ksaver Šandor Gjalski danas će, s početkom u 14 sati, održati svoju sjednicu. Na dnevnom redu je Izvješće o obavljenim poslovima u proteklom periodu te dogovor o daljnjim aktivnostima na području ekološkog djelovanja. Dodajmo i to da će zabočka Osnovna škola biti domaćin susreta svih eko-škola na području Krapinsko-zagorske županije, koji će se održati idući tjedan.


16.ožujak 2006.
TKO ĆE PREVLADATI U VIJEĆU MJESNOG ODBORA KRAPINA ?
- Povodom izbora za Vijeće Mjesnog odbora Krapina, održanih prošle nedjelje, članovi podružnice HNS-a grada Krapine, danas su organizirali konferenciju za novinare. Kako je rekao predsjednik krapinskog HNS-a Stjepan Peh, činjenica je da je izborna lista HNS-a iz ovih izbora izašla kao pobjednik, jer su u koaliciji s Liberalnim demokratima dobili 44% glasova, odnosno 4% više glasova od izborne liste prve slijedeće stranke - HDZ-a. No, iako su dobili najviše glasova, razlika od 4% bila je premala da dobiju veći broj vijećničkih mjesta, naglasio je Peh. Naime HNS i Liberalni demokrati dobili su četiri mjesta u Vijeću Mjesnog odbora Krapina, koliko i HDZ, dok je SDP dobio jedno vijećničko mjesto. Tko će imati većinu u Vijeću, sada ovisi o SDP-ovcu Ivanu Klasiću, odnosno o tome kojoj će se stranci on prikloniti. Ukoliko im se Klasić, s kojim su već razgovarali, odluči prikloniti, bit će mu ponuđeno mjesto dopredsjednika Mjesnog odbora, jer njihov kandidat za predsjednika je nositelj liste Izidor Gorup, koji je i u prošlom mandatu bio predsjednik Mjesnog odbora Krapina.


16.ožujak 2006.
HDZ ZADOVOLJAN IZBORNIM REZULTATIMA
- Predsjednik HDZ-a i gradonačelnik Grada Krapine Josip Horvat izrazio je zadovoljstvo rezultatom kojeg je HDZ u nedjelju postigao na izborima za Vijeće Mjesnog odbora Krapina. Kako je rekao, HDZ je dosad u Vijeću Mjesnog odbora Krapina imao dva, a sada će imati četiri člana. Prema njegovim riječima, činjenica je da kad jedna stranka u određenoj sredini dođe na vlast i ako su unutar godinu dana u toj sredini bilo kakvi izbori, da građani toj stranci u pravilu ne iskažu povjerenje. Iako su ovo bili tek izbori za jedan mjesni odbor, oni puno toga pokazuju. Prije svega da je HDZ, kao vladajuća stranka u Krapini dobro startala i da mu ne nedostaje povjerenja građana, naglasio je Josip Horvat.


15.ožujak 2006.
U SLIJEDEĆEM SAZIVU 45 VIJEĆNIKA ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE
- Posljednja izmjena Zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi uvjetovala je izmjene i dopune Statuta Krapinsko-zagorske županije, koje su na današnjoj sjednici prihvatili članovi Županijske skupštine. Najvećim dijelom rasprava se povela oko broja članova Skupštine. Naime, Skupština sada broji 51 člana, a izmjenama statuta ta će se brojka smanjiti na 45. No, klub vijećnika HDZ-a predložio je da u Županijskoj skupštini ubuduće bude 41 vijećnik jer, kako je rekao Ivica Zaplatić, to je sasvim dovoljno s obzirom na prilično mali broj stanovnika Krapinsko-zagorske županije, a na taj bi se način i smanjili troškovi ovog tijela. No tome su se usprotivili članovi kluba vijećnika ZDS-a i HSLS-a, jer kako je rekao Višeslav Ćuk, male stranke i sada su premalo zastupljene, a što bi se tek dogodilo smanjivanjem broja članova Skupštine. Prema njegovim riječima, time bi se smanjila i mogućnost za iskazivanje demokracije. Većinom glasova odlučeno je da će Županijska skupština u slijedećem sazivu, nakon lokalnih izbora, imati 45 članova.


15.ožujak 2006.
U ZAGORJU JOŠ NEMA GRIPE
- U Hrvatskoj je ove sezone zabilježen prvi slučaj gripe uzrokovan virusom ljudske gripe tipa A, izvjestila je jučer Služba za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a virus je zabilježen kod jedne bolesnice u zagrebačkoj bolnici. Za sada nema dojava od epidemiologa s terena o većem broju oboljelih, kažu u Zavodu, a slično je i u ostalim europskim zemljama. Na području Krapinsko-zagorske županije gripa do sada još nije verificirana, saznajemo od dr. Gordane Popijač-Cesar, ravnateljice županijskog Zavoda za javno zdravstvo, a svi dosadašnji zaprimljeni i ispitani uzorci briseva ukazali su na simptome drugih respiratornih infekcija.


15.ožujak 2006.
OKRUGLI STOL ZA PREDSTAVNIKE LOKALNE SAMOUPRAVE
- Savez udruga općina Republike Hrvatske organizira u Zaboku Okrugli stol namijenjen općinskim načelnicima i drugim zainteresiranim predstavnicima lokalne samouprave s područja Krapinsko-zagorske županije. Teme rasprave su: uloga Udruge općina u Republici Hrvatskoj u jačanju i zaštiti interesa lokalne samouprave, uloga općina i gradova u regionalnom razvoju Hrvatske te financiranje općina. Okrugli stol je prva u nizu aktivnosti koju organizira Udruga općina za jedinice lokalne samouprave s područja svoje županije, sa ciljem da se potakne rasprava i zajednički traže rješenja aktualnih problema s kojima se općine i gradovi svakodnevno suočavaju. Okrugli stol održat će se sutra, u staroj zgradi policije s početkom u 18 sati.


15.ožujak 2006.
DANAS ZAVRŠAVA AKCIJA PRIKUPLJANJA AMBALAŽNOG OTPADA
- Danas završava akcija prikupljanja ambalažnog otpada koju je od početka godine Fond za zaštitu okoliša provodio s komunalnim i ovlaštenim tvrtkama, u cilju da se amblažni otpad ukloni iz okoliša te reciklira i korisno upotrijebi. Građani će i nadalje moći unovčiti praznu ambalažu i to u svim trgovinama površine veće od 200 četvornih metara, gdje se jednokratno može predati do 10 boca ili limenki.


15.ožujak 2006.
POLJOPRIVREDA ZAGORSKI PRIORITET – POKAZALA INTERNET ANKETA
- Na Internet stranicama Krapinsko-zagorske županije otvorena je anketa na temu kojim projektima bi županija trebala dati prioritet. Iako se očekivalo da će se žitelji županije, ali i svi ostali koji su posjetili web stranice, odlučiti za izgradnju i obnovu komunalne infrastrukture, to je područje dobilo najmanji broj glasova, tek 5,9%. Najviše građana, čak 23,1%, smatra da bi županija prioritet trebala dati razvoju poljoprivrede. Naime, još 1999. godine u Strategiji razvoja županije kao jedan od prioritetnih zadataka istaknut je upravo razvoj poljoprivrede, navodi Marija Roksandić vršiteljica dužnosti pročelnika za gospodarstvo Krapinsko-zagorske županije. Stoga ne bi trebalo biti čudno što su se građani u anketi opredijelili za poljoprivredu, iako je u Krapinsko-zagorskoj županiji, zbog malih rascjepkanih parcela, teško intenzivno se baviti tom djelatnošću.


15.ožujak 2006.
PREZENTACIJE OBRTNIČKIH ZANIMANJA ZA OSNOVNOŠKOLCE
– Kako bi zainteresirali učenike završnih razreda osnovnih škola na upisivanje deficitarnih zanimanja, odnosno onih koja su tražena na tržištu rada Krapinsko-zagorske županije, županijska Obrtnička komora u suranji sa Udruženjima obrtnika, Hrvatskim zavodom za zapošljavanje i srednjim školama na području županije organizira prezentaciju obrtničkih zanimanja. Prezentacije će se u narednom periodu održati u svim zagorskim osnovnim školama, a uz učenike organizatori pozivaju i roditelje da im se pridruže. Prve prezentacije održat će se u sutra u osnovnim školama u Donjoj Stubici i Oroslavju, a u petak u Gornjoj Stubici i Mariji Bistrici. Uz jedinstveni model obrazovanja za obrtnička zanimanja i predstavljanje deficitarnih obrtničkih zanimanja, na dnevnom redu prezentacije je i projekcija sadržaja «Želim biti majstor», te mogućnosti upisa i obrazovanja u predstojećoj školskoj godini.


15.ožujak 2006.
SUTRA SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA KRAPINSKIH TOPLICA
– Općinsko vijeće Krapinskih Toplica sazvalo je za sutra, s početkom u 18 sati, svoju slijedeću sjednicu. Na dnevnom redu naći će se, između ostalog, Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o porezima Općine Krapinske Toplice te Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o mjerilima za financiranje predškolskog odgoja.


15.ožujak 2006.
POSLJEDNJI DANA FESTIVALA FILMA O LJUDSKIM PRAVIMA U ZABOKU I KRAPINI
–Danas završava trodnevni Festival filma o ljudskim pravima, a na programu su u Zaboku tri filma. U Zelenoj dvorani Opće bolnice Zabok od 17 sati prikazivat će se film Occupation: Dreamland, zatim od 18,30 sati slijedi Stav skinheada i u 20 sati dial History. U krapinskoj Gradskoj knjižnici od 19 sati može se pogledati film Na Hitlerovu putu , dok će se od 21 sata prikazivati Stav skinheada.


15.ožujak 2006.
OSNOVAN PRVI STRELIČARSKI KLUB U KRAPINSKO-ZAGORSKOJ ŽUPANIJI
- Uz podršku Streličarskog saveza Hrvatske u Zelenjaku je osnovan Streličarski klub «Antun Mihanović». To je ujedno i prvi na području Krapinsko-zagorske županije, a ciljevi kluba su razvoj sportskog i natjecateljskog duha, promicanje sporta gađanja lukom i strijelom, razvoj preciznosti i sposobnosti te rekreacija. Novoosnovani Streličarski klub počet će djelovati od travnja kada će se održati i prva prezentacija, a članove će poučavati treneri iz Zagreba i Varaždina.

14.ožujak 2006.
SKUPA CESTARINA SMANJUJE KONKURENTNOST ZAGORSKIH PRIJEVOZNIKA
- Devetog veljače zatvoren je sustav naplate cestarine na novoj autocesti Zagreb-Macelj. Prvih četrdeset dana po zatvaranju sustava vozila prve i druge kategorije dionicom od Mokrica do Krapine prometuju besplatno, a od 21. ožujka uz popust od 56%. No, zatvaranje sustava naplate cestarine negativno se odrazilo na prijevoznike s područja Krapinsko-zagorske županije, koji umjesto donedavnih 44 kune, cestarinu od Krapine do Zagreba plaćaju preko 80 kuna. Na relaciji od Varaždina ili Karlovca do Zagreba, gdje je udaljenost gotovo ista, cestarina je jeftinija za 20 kuna, pa se pitamo zašto je kod nas cijena tako visoka, izjavio je za Radio Kaj voditelj strukovne grupe prometa županijske Gospodarske Komore Branko Varjačić te dodao da će ovo poskupljenje poduzetnicima s desetak kamiona koji u prosjeku dva puta tjedno prometuju autocesom to godišnje povećati troškove za oko 20 tisuća eura. Varjačić je naglasio da bi se cestarina za prijevoznike trebala smanjiti barem za 20 do 30%, a trebala bi im se omogućiti i kupnja vinjeta, kao što je to slučaj u većini europskih zemalja. Povećani troškovi zatvaranjem sustava naplate cestarine zagorskim će prijevoznicima nažalost i smanjiti konkurentnost na tržištu, rekao je predsjednik Ceha prijevoznika županijske Obrtničke komore Damir Horvat pa je stoga na adresu županije upućen zahtjev za oslobađanje plaćanja cestarine na dionici Krapina-Mokrice dok se ne izgradi alternativni cestovni pravac uz autocestu. Prijevoznici se nadaju da će županija u suradnji s resornim ministarstvom naći rješenje ovog problema, kako oni svoje probleme ne bi morali rješavati sami na nepopularan način.


14.ožujak 2006.
KRAPINSKO-ZAGORSKA ŽUPANIJA PRVA U HRVATSKOJ U DARIVANJU KRVI
– Hrvatski Crveni križ objavio je konačne rezultate uspješnosti dobrovoljnog davanja krvi u 2005. godini na razini Hrvatske. Po rezultatima, mjerenim na temelju davanja krvi na sto stanovnika, grad Krapina je šesti. No zahvaljujući dobrim rezultatima i drugih gradskih organizacija, primjerice Zlatar je osmi, a Donja Stubica deseta, Krapinsko-zagorska županija u Hrvatskoj zauzima prvo mjesto.


14.ožujak 2006.
SUTRA SKUPŠTINA KRAPINSKO-ZAGORSKE ŽUPANIJE
- Vijećnici Skupštine Krapinsko-zagorske županije sutra će razmotriti financijske dokumente o poslovanju Županije u 2005.godini te prijedloge izmjene Statuta i Poslovnika. Na dnevnom redu sjednice su i kriteriji za raspodjelu sredstava lokalnim jedinicama kao i o rasporedu decentraliziranih sredstava između zdravstvenih ustanova. Županijska Skupština sutra bi trebala imenovati ravnatelja Županijske uprave za ceste, a prijedlog je da to bude dosadašnji ravnatelj Vlado Kavać.


14.ožujak 2006.
PREZENTACIJA DEFICITARNIH OBRTNIČKIH ZANIMANJA
- Kako bi potakli učenike završnih razreda osnovnih škola na upisivanje deficitarnih zanimanja, odnosno onih koja su tražena na tržištu rada Krapinsko-zagorske županije, Obrtnička komora Krapinsko-zagorske županije u suranji sa Udruženjima obrtnika, Hrvatskim zavodom za zapošljavanje i srednjim školama s područja županije organizira prezentaciju obrtničkih zanimanja. Prezentacije će se u narednom periodu održati u svim zagorskim osnovnim školama, a uz učenike organizatori pozivaju i roditelje da im se pridruže. Prva prezentacija održat će se sutra u Osnovnoj školi Donja Stubica s početkom u 15,30 sati. Uz jedinstveni model obrazovanja za obrtnička zanimanja i predstavljanje deficitarnih obrtničkih zanimanja, na dnevnom redu prezentacije je i projekcija sadržaja «Želim biti majstor», te mogućnosti upisa i obrazovanja u predstojećoj školskoj godini.


14.ožujak 2006.
PROBLEM OVISNOSTI SVE RAŠIRENIJI
- U sklopu Festivala filma o ljudskim pravima, jučer je u Zaboku održana Tribina na temu ovisnosti na kojoj je gostovala Nataša Koražija, voditeljica Centra za prevenciju ovisnosti Krapinsko-zagorske županije, a na tribini su sudjelovali učenici zabočke Gimnazije. Razgovaralo se o problemu ovisnosti, ali i o samom radu Centra za prevenciju ovisnosti. Posljednjih godina primjetan je drastičan porast konzumacije marihuane kod mladih, pa i razmišljanja da to i nije droga, rekla je Nataša Koražija te je naglasila kako se takvo stanje mora smatrati alarmantnim i to iz razloga što je naša okolina još uvijek sklona zatvarati oči pred problemom droge. Uz to, na tribini je istaknut sve rašireniji problem konzumacije alkohola kod mladih. Iako je Centar za prevenciju ovisnosti prvenstveno namijenjen radu s opojnim drogama, također djeluje i na području konzumacije alkohola, s obzirom da je korijen svih ovisnosti jednak, rekla je Nataša Koražija te je dodala kako od svog osnivanja 2002. godine, Centar ostvaruje dobru suradnju sa školama u prevenciji ovisnosti održavajući brojne radionice s učenicima, predavanja za roditelje te edukacije nastavnika.


14.ožujak 2006.
OKRUGLI STOL ZA PREDSTAVNIKE LOKALNE SAMOUPRAVE
- Savez udruga općina Republike Hrvatske organizira u Zaboku Okrugli stol namijenjen općinskim načelnicima i drugim zainteresiranim predstavnicima lokalne samouprave s područja Krapinsko-zagorske županije. Teme rasprave su: uloga Udruge općina u Republici Hrvatskoj u jačanju i zaštiti interesa lokalne samouprave, uloga općina i gradova u regionalnom razvoju Hrvatske te financiranje općina. Okrugli stol je prva u nizu aktivnosti koju organizira Udruga općina za jedinice lokalne samouprave s područja svoje županije, sa ciljem da se potakne rasprava i zajednički traže rješenja aktualnih problema s kojima se općine i gradovi svakodnevno suočavaju. Okrugli stol održat će se u četvrtak, u staroj zgradi policije s početkom u 18 sati.


14.ožujak 2006.
ŽUPANIJSKE IZLOŽBE STOKE I KONJA OVE GODINE U PREGRADI
- Županijske izložbe stoke i konja ove se godine neće održati u Zlataru, kao dosad. Naime, u Krapini je održan prvi sastanak organizacijskog odbora za pripremu ovogodišnje šeste izložbe stoke i osme zložbe konja Krapinsko-zagorske županije, na kojem je odlučeno da domaćin bude Grad Pregrada, a uvjet je da se, do 3. lipnja, datuma održavanja, u Pregradi uredi izložbeni prostor. Organizatori su ostali isti, tako da su za okupljanje izlagača, ocjenjivanje na izložbama i sve ostale sadržaje, uz Krapinsko-zagorsku županiju, zaduženi Hrvatski stočarski centar, Hrvatski zavod za poljoprivredno savjetodavnu službu, Udruga stočara Krapinsko-zagorske županije te županijska Gospodarska komora.
Služba za poljoprivredu uputila je poziv stočarima koji žele izlagati svoja grla na ovogodišnjoj izložbi da se prijave u stočarsku službu u Krapini, a krajnji rok je 30. travnja.


14.ožujak 2006.
ZAGORSKI SREDNJOŠKOLCI NA NATJECANJU IZ ENGLESKOG
- Srednja škola Oroslavje danas je domaćin natjecanju iz engleskog jezika učenika srednjih škola Krapinsko-zagorske županije. Za natjecanje su prijavljena 32 učenika iz srednjih škola Krapina, Zlatar, Zabok, Bedekovčina te Gimnazije Antuna Gustava Matoša iz Zaboka te Strukovnog učilišta Zabok.


14.ožujak 2006.
MLADI I CRVENI KRIŽ
- Ekipa podmlatka Crvenog križa Osnovne škole "Ljudevit Gaj" i prva ekipa mladeži Srednje škole Krapina plasirale su se na Županijsko natjecanje u pružanju prve pomoći, koje će se održati u Krapini 8. travnja. Rezultat je to natjecanja podmlatka i mladeži Gradskog društva Crvenog križa, koje je održano u subotu u Osnovnoj školi Gornje Jesenje. Uz spomenute, na natjecanju su sudjelovale ekipe podmlatka Crvenog križa iz Osnovnih škola Augusta Cesarca Krapina, Gornjeg Jesenja i Osnovne škole Antuna Mihanovića Petrovsko.


14.ožujak 2006.
NASTAVLJA SE FESTIVAL FILMA O LJUDSKIM PRAVIMA U ZABOKU I KRAPINI
– Danas su na programu Festivala filma o ljudskim pravima tri filma. U Zelenoj dvorani Opće bolnice Zabok od 17 sati prikazivat će se film Na Hitlerovu putu , zatim Obrazovanje Shelby Knox s početkom u 19 sati, dok će se od 20,30 sati prikazati film Portret Amerike kao mladog imperija. U amfiteatru Srednje škole Krapina od 15 sati će se prikazati film Kuga, a zatim od 17 sati slijedi Tribina o ovisnostima sa moderatoricom Natašom Koražijom, voditeljicom Centra za prevenciju ovisnosti Krapinsko-zagorske županije. Sutra, posljednjeg dana festivala u Zaboku će se prikazivati tri filma. Od 17 sati počinje film Occupation: Dreamland, zatim od 18,30 sati slijedi Stav skinheada i u 20 sati dial History. U krapinskoj Gradskoj knjižnici sutra je od 19 sati na programu film Na Hitlerovu putu te Stav skinheada od 21 sata.


13.ožujak 2006.
UTVRĐENE REDOSLJEDNE LISTE ZA UČENIČKE I STUDENTSKE STIPENDIJE
- Poglavarstvo Krapinsko-zagorske županije utvrdilo je redoslijedne liste za učeničke i studentske stipendije. Na osnovi postojećeg pravilnika i mišljenja nadležnog povjerenstva, određeno je kojih će 30 učenika i 30 studenata iz županijskog proračuna dobivati po 400, odnosno 600 kuna mjesečno. Poglavarstvo je također razmotrilo izvješće o osiguranim sredstvima i raspisanim natječajima za dodjelu učeničkih i studentskih stipendija jedinica lokalne samouprave u ovoj godini, iz kojeg je vidljivo da desetak zagorskih gradova i općina ne stipendira učenike i studente.


13.ožujak 2006.
REZULTATI IZBORA ZA VIJEĆE MJESNOG ODBORA KRAPINA
- U izboru članova Vijeća Mjesnog odbora Krapina jučer je moglo sudjelovati 4.555 birača. Međutim samo je njih 1.076 izašlo na izbore. Hrvatska demokratska zajednica dobila je 424 glasa, što joj donosi četiri, od ukupno devet članova Vijeća Mjesnog odbora. 466 glasova listi Hrvatske narodne stranke – liberalni demokrati donosi istovjetan broj članova Vijeća Mjesnog odbora. Hrvatska seljačka stranka s dobivenih 46 glasova nije prešla izborni prag, a Socijaldemokratska partija Hrvatske sa 129 glasova ostvaruje pravo na jedno mjesto u Vijeću Mjesnog odbora Krapina. Ovo su privremeni službeni, ali ne i konačni rezultati Gradskog izbornog povjerenstva.


13.ožujak 2006.
U ZAGORJU NUŽNA REVITALIZACIJA VOĆARSTVA
- Zagorci bi se morali okrenuti voćarstvu, jer je to djelatnost koja bi im mogla donijeti lijepu i sigurnu zaradu, poručio je na godišnjoj skupštini udruge povrćara Krapinsko-zagorske županije Zagorski bregi potpredsjednik Hrvatske voćarske zajednice Frane Ivković. "Prema operativnom programu podizanja nasada u Hrvatskoj prije ulaska u EU, predviđena je sadnja 15 tisuća hektara novih nasada voćnjaka, no to nije ni 20 posto potreba za voćem u Hrvatskoj. Našoj zemlji nedostaje 65 tisuća hektara raznog voća", rekao je Ivković te naglasio da je Zagorje nekada bilo poznati voćarski kraj, tako da bi na ovom području ponovno trebalo poraditi na razvoju voćarstva. «Novih 65 tisuća hektara nasada voćaka Hrvatskoj bi omogućilo otvaranje 35 tisuća novih radnih mjesta, a jedna prosječna obitelj može dobro živjeti sa pola do jednog hektara nasada voća", rekao je Frane Ivković.


13.ožujak 2006.
MLADI ZABOČANI NAJBOLJI U PRUŽANJU PRVE POMOĆI
- U petak je u zabočkoj Osnovnoj školi «Ksaver Šandor Gjalski» održano međuopćinsko i gradsko natjecanje podmlatka i mladeži Gradskog društva Crvenog križa Zabok iz prve pomoći. Ekipa zabočke Osnovne škole koju je pripremala prof. Ružica Kotarski , kao pobjednik u kategoriji podmlatka te ekipa iz Gimnazije «A.G. Matoša» Zabok sa prof. Mirelom Pavić, koja je pobijedila u kategoriji mladeži, natjecat će se 8. travnja u Krapini na županijskom natjecanju.


13.ožujak 2006.
U KRAPINI SE SASTALI PREDSTAVNICI DUHOVNE I SVJETOVNE VLASTI
- Županica Krapinsko-zagorske županije danas je u Krapini organizirala druženje župnika svih rimokatoličkih župa s područja županije. Kako je istaknula, bila je to prilika za druženje svjetovne i duhovne vlasti, koje se kroz razne djelatnosti svakodnevno isprepliću te je neupitna potreba za njihovu što čvršću suradnju. Na druženju u Maloj dvorani Pučkog otovrenog učilišta u Krapini okupilo se gotovo svih 37 župnika, koliko ih je na području Krapinsko-zagorske županije, a među njima i pomoćni biskup zagrebački Valentin Pozaić. No posebno drag gost, bio je Lovro Cindori, koji je pune 32 godine upravljao župom i svetištem u Mariji Bistrici, a krajem 2004. godine instalacijom u službu kanonika postao je jedan od najbližih suradnika kardinala Josipa Bozanića, kojem je povjerena briga o zagrebačkoj prvostolnici. Prilikom današnjeg druženja župnika i čelnika Krapinsko-zagorske županije održana je i promocija novog romana Božidara Brezinščaka Bagole «Nadgrobna svjetlost», iz kojeg je ulomke čitao glumac Adam Končić, dok je u glazbenom programu nastupila je mlada zagorska sopranistica Josipa Lončar.


13.ožujak 2006.
DANAS ZAPOČINJE FESTIVAL FILMA O LJUDSKIM PRAVIMA U ZABOKU I KRAPINI
- U Zaboku i Krapini od danas, pa do srijede gostuje Festival filma o ljudskim pravima u organizaciji Saveza udruge Klubtura. Iz pozicija Klubture organizatori Festivala su Udruženje za razvoj kulture Zagreb, Multimedijalni institut – Mama iz Zagreba i Gokul, a vrlo važan partner u organizaciji Festivala je Centar za prevenciju ovisnosti Krapinsko-zagorske županije sa kojim će biti organizirana tribina na temu ovisnosti. Zbog uspješnosti prošlogodišnjeg Festivala, ovogodišnji je proširen i na Krapinu. Za ovogodišnje gostovanje festivala filma o ljudskim pravima odabrano je devet naslova autora iz Belgije, SAD-a, Francuske, Nizozemske, Engleske i Njemačke. Festival otvara danas s početkom u 15 sati film Kuga u Zelenoj dvorani Opće bolnice Zabok. Od 17 sati održat će se Tribina o ovisnostima, na kojoj će gostovati Nataša Koražija iz Centra za prevenciju ovisnosti Krapinsko-zagorske županije. Nakon tribine na programu su od 19 sati film Kosovo i od 20 sati Tvornica čizama. Festival se nastavlja sutra u Zaboku i Krapini. U Zelenoj dvorani Opće bolnice Zabok bit će prikazani filmovi Na Hitlerovu putu od 17 sati, zatim Obrazovanje Shelby Knox s početkom u 19 sati, dok će se od 20,30 sati prikazati film Portret Amerike kao mladog imperija. U amfiteatru Srednje škole Krapina sutra će se od 15 sati prikazati film Kuga, a zatim od 17 sati slijedi Tribina o ovisnostima sa moderatoricom Natašom Koražijom.


13.ožujak 2006.
«POLICAJAC U ZAJEDNICI»
- U Policijskoj upravi Krapinsko-zagorskoj održan je sastanak predstavnika Uprave sa županicom Vlastom Hubicki te gradonačelnicima i načelnicima gradova i općina na području Krapinsko-zagorske županije u kojima će biti raspoređeni policajci u okviru projekta “Policajac u zajednici”. U Zagorju će ukupno biti 17 kontakt policajaca i dvije rezerve, a bit će raspoređeni na području Zaboka, Bedekovčine, Krapinskih Toplica, Donje Stubice, Stubičkih Toplica, Oroslavja, Klanjca, Kumrovca, Pregrade, Huma na Sutli, Zlatara, Konjščine, Krapine i Đurmanca. Budući zagorski kontakt policajci na tečaj na Policijsku akademiju kreću 20. ožujka, a uz njih tečaju će prisustvovati i koordinator Policijske uprave te načelnik za policiju i policijski službenik za prevenciju Policijske postaje Krapina. Početak rada policajaca u zajednici predviđen je za 10. travanj.


13.ožujak 2006.
IZLOŽBA PISANICA U KRAPINSKOJ GALERIJI
- Galerija grada Krapine, već tradicionalno uz Uskrs, priprema izložbu pisanica učenika osnovnih škola Krapinsko-zagorske županije, likovnih umjetnika i pojedinaca. Želaj organizatora je prikazati različite tehnike izrade pisanica, od tradicionalnih do suvremenih likovnih izražajnih sredstava. Svi zainteresirani za sudjelovanje na izložbi, koja se otvara 7. travnja, svoje radove mogu do 31. ožujka donijeti u Galeriju.


13.ožujak 2006.
UHVAĆENI ŠVERCERI ČOKOLADOM
- U Velikoj Vesi, kod naplatne postaje Krapina, zatečena su dva osobna automobila, kojima su upravljali 43-godišnji J.P. iz Donje Batine i 52-godišnji M.B. iz Zagreba. Prilikom kontrole vozila obojice hrvatskih državljana utvrđeno je da prevoze veću količinu razne robe široke potrošnje bez potvrde o plaćenim carinskim davanjima. U automobilu kojim je upravljao J.P. pronađene su veće količine čokolade, kave, alkoholnih pića te druge robe široke potrošnje. Protiv njega slijedi kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu te prekršajna prijava Carinarnici Zagreb, dok protiv M.B. slijedi prekršajna prijava Carinarnici Zagreb.


13.ožujak 2006.
SPORT
- U subotu je u Klenovniku održan revijalni karate turnir između pet karate klubova Varaždinske i Krapinsko-zagorske županije na kojem su sudjelovali natjecatelji iz Ivanca, Klenovnika, Krapinskih Toplica i Konjščine. To je ujedno bila još jedna provjera za predstojeće državno prvenstvo. Uspješno je nastupilo i devet natjecatelja Karate kluba Konšćina, od učeničke do kadetske kategorije, a prva mjesta osvojili su Nikolina Krivak, Marko Žugec i Petar Martinjak, dok su druga mjesta osvojili Tena i Vilim Prodanović.

Minulo 17. kolo Treće hrvatske nogometne lige Središte bilo je vrlo uspješno za zagorske predstavnike koji su, od mogućih 9, osvojili 7 bodova. Najvrijedije ostvarenje imao je Tondach koji je na gostovanju pobijedio Lokomotivu 1:0. Zagorec je kod kuće svladao Graničar 2:0, dok je Predionica odigrala u Kurilovcu protiv Udarnika 0:0. U preostalim susretima postignuti su ovi rezultati: Moslavina- Samobor 3:0, ZET-Lučko 0:3, Rudeš-Vinogradar 0:3, Trnje-Vrapče 2:3 i Vrbovec-Ogulin 4:2. Na ljestvici prva je Moslavina sa 37 bodova, drugo Lučko sa 35, treći Ogulin sa 33, dok je četvrti Zagorec sa 31 bodom. Sedmim ovosezonskim prazom nogometaši Samobora su sedmi na ljestvici sa 23 boda, dok je Tondach deveti sa 22. U sljedećem, 18. kolu Tondach dočekuje Vrbovec, u Samobor stiže Trnje, a Vinogradar je domaćin Zagorcu.

U skupini Sjever Treće hrvatske npogometne lige 17. poraz Ivančice koja je u minulom 20. kolu u Ivancu izgubila od Slatine sa 0:3. Unatoč vodstvu od 2:0 Sloboda Derma je u Varaždinu izgubila od Mladosti sa 2:3, dok je ugodno iznedndio Nedeljanec koji se iz Daruvara vratio s pobjedom od 2:1. Na ljestvici prvi je Podravac sa 42 boda, Sloboda Derma je 14. sa 24, a do nje je 15. Nedeljanec sa 20 bodova. Ivanečka Ivančica na žalost je i dalje posljednja 18. sa svega 4 boda.

U prvenstvenoj utakmici 19. kola Druge Hrvatske kuglačke lige Sjever toplički Obrtnik izgubio je u Čakovcu od Željezničara sa 7:1, a s istim rezultatom Lepoglava je pobijedila sisačku Inu. U gradskom varaždinskom derbiju Croatia osiguranje je pobjedom od 6,5 prema 1,5 gurnulo na izlazna vrata Varteks. Vodeći Bjelovar koji iduće nedjelje stiže u Krapinske Toplice pobijedio je TSH iz Čakovca sa 6:2 i na ljestivci vodi sa 29 bodova. Toplički Obrtnik je četvrti sa 24 boda, a na petom mjestu je Croatia osiguranje sa 22. Kuglači Lepoglave su deseti sa 14 bodova, pretposljednji Varteks je 11. sa 8 bodova, dok je zadnja, 12. Ina sa 5 bodova.

Rukometaši Bedekovčine doživjeli su i svoj 15. pooraz. U 17. kolu Treće hrvatske rukometne lige Zapad. Na zlatarbistričkom parketu poraženi su od Zaprešića 22:34. U Samoboru, Rudar je pobijedio drugu ekipu Agram Medvešćaka 38:27. Na ljestvici uvjerljivo prvi je Ivanić sa 33 boda, drugi je Rudar sa 28, a Bedekovčina je pala na pretposljednje 13. mjesto sa 4 boda, koliko ima i zadnja Novska.

 

 

 

 

 

 

 

 

10.ožujak 2006.
ZA VODOOPSKRBU OSIGURANO MILIJUN I 230 TISUĆA KUNA
- U proračunu Krapinsko-zagorske županije za vodoopskrbu je osigurano milijun i 230 tisuća kuna. Od tog iznosa 480 tisuća kuna predviđeno je za vodoistražne radove, geodetske usluge i suglasnosti na području Općine Radoboj te za bušenje zdenca u Podgori Krapinskoj. Nešto više od 180 tisuću kuna predviđeno je za idejno rješenje i glavni projekt vodovodne mreže naselja na području visoke zone Desinić, oko 89 tisuća kuna za glavni projekt opskrbe vodom Jesenja, 53 tisuće za glavni projekt crpne stanice «Pljukavci», 57 tisuća kuna za projekt opskrbe vodom sjevernog i sjeveroistočnog dijela Općine Petrovsko te 120 tisuća kuna za glavni projekt vodoopskrbnog sustava u Harinoj Zlaki.


10.ožujak 2006.
FINANCIJSKE POTPORE UDRUGAMA ZA ZAŠTITU OKOLIŠA
- Udruge koje djeluju u području zaštite okoliša i prostora moći će se i ove godine kandidirati za financijsku potporu za svoje projekte iz državnog proračuna. Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva raspisalo je natječaj za predlaganje projekata udruga u Republici Hrvatskoj u okviru raspoloživih sredstava Državnog proračuna za 2006. Da bi ostvarile potporu, udruge moraju udovoljavati određenim mjerilima, njihovo djelovanje mora biti u službi općeg dobra i javnosti te ne smiju obavljati poslove iz djelokruga tijela državne uprave. Prioritet će imati projekti koji pridonose provedbi propisa i podizanju svijesti zaštite okoliša i prostora, projekti odgoja i obrazovanja za okoliš i održivi razvoj te među ostalim i projekti koji se odnose na unapređivanje kvalitete okoliša urbanih i ruralnih sredina. Rok za podnošenje zahtjeva je 23. ožujak.


10.ožujak 2006.
NOVE INVESTICIJE M-PROFILA
– Zabočki M-Profil, tvrtka za graditeljstvo, proizvodnju i trgovinu prati tendove europskog tržišta i promovira izgradnju objekata od čelika. Kako tvrtka uvijek nastoji biti korak ispred konkurencije, svake godine nastoji izaći sa novim proizvodom na tržište. Prema najavama iz M-Profila, ove godine će biti velik broj novih investicija. U novu opremu planira se investirati oko 3 milijuna eura koji će se uložiti u proizvodne linije za «Z» i «C» profile, liniju za proizvodnju profila knauf i liniju za proizvodnju crijep ploča te liniju za proizvodnju visokoprofiliranog lima. S obzirom da se visokoprofilirani lim do sada uvozio u Hrvatsku, a ne proizvodi se ni u susjednim zemljama, u M-Profilu očekuju kako će taj proizvod naći punu primjenu, a tvrtki će omogućiti da budu tržišni lideri u tom dijelu. Od dugoročnijih planova je izgradnja nove linije za proizvodnju čeličnih konstrukcija, koja će se izgraditi na lokaciji Jankomir u Zagrebu. U opremanje objekta uložit će se oko 3 milijuna eura, proizvodnja će u potpunosti biti automatizirana i robotizirana, a u tvrtki računaju da će na taj način znatno povećati kapacitet proizvodnje čeličnih konstrukcija. Novi objekt trebao bi biti završen tijekom ove godine, a prve konstrukcije iz nove linije očekuju se sredinom iduće godine.


10.ožujak 2006.
POMOĆ ZA MARINU I BISERKU
- Udruzi oboljelih od leukemije i limfoma koja djeluje za područje Čakovca, Varaždina, Koprivnice i Krapine obratile su se dvije teško oboljele žena iz Krapinsko-zagorske županije, 39-godišnja Marina Horvat iz Jertovca i 42-godišnja Biserksa Marić iz Donje Stubice. Obje se liječe u Kliničkoj bolnici Dubrava u Zagrebu, a u terapiji im je preporučen lijek Mabther koji nije na listi HZZO-a. Samo za jednu terapiju, a potrebno ih je bar sedam, potrebno je izdvojiti 13.350 kuna što obje bolesnice nisu u mogućnosti, pa je Udruga pokrenula humanitarnu akciju, kako bi se za Marinu i Biserku prikupilo potrebnih 160.000 kuna. Svoju pomoć već je pružila Krapinsko-zagorska županija, a Udruga oboljelih od leukemije i limfoma organizira i humanitarni koncert u krapinskoj festivalskoj dvorani na kojem će večeras, u 19 sati nastupiti mnoga poznata imena hrvatske i zagorske glazbene scene. Kako su Marini i Biserki jedina nada dobri ljudi koji mogu pomoći na ovom će se koncertu skupljati dobrovoljni prilozi posjetitelja, a svi oni koji ne mogu doći svoju pomoć mogu dati pozivom na humanitarni telefon 060 888 202, čime daruju 3,66 kuna.


10.ožujak 2006.
VATROGASNE INTERVENCIJE
- U veljači je na području Krapinsko-zagorske županije bilo 27 vatrogasnih intervencija, a od ukupnog broja 17 se odnosi na požare, izvjestio je zapovjednik županijske Vatrogasne zajednice Marijan Lovrenčić. Najviše požara bilo je na stambenim objektima i na otvorenom prostoru. Osim na gašenju požara, vatrogasci su i tijekom prošlog mjeseca sudjelovali 10 puta u intervencijama ostalih vrsta, najviše kod prijevoza vode, osiguranja prilikom spaljivanja korova te spašavanja osoba iz automobila. Na intervencijama je sudjelovalo 75 profesionalnih i 92 dobrovoljna vatrogasca, s ukupno 44 vatrogasna vozila.


10.ožujak 2006.
GRADSKO NATJECANJE MLADEŽI ZABOČKOG CRVENOG KRIŽA
- U organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Zabok danas poslijepodne će se u Osnovnoj školi «Ksaver Šandor Đalski» u Zaboku održati međuopćinsko i gradsko natjecanje iz prve pomoći u kojem će se natjecati četrdeset obučenih članova podmlatka Crvenog križa iz osnovnih škola i dvadeset članova mladeži iz srednjih škola svrstanih u devet ekipa. Ekipe će se natjecati iz područja povijesti Crvenog križa, Međunarodnog humanitarnog prava, ljudskih prava i pružanja prve pomoći. Ekipe koje će se natjecati ocjenjivat će devet sudaca, a najbolje ekipe stječu pravo sudjelovanja na županijskom natjecanju koje će se održati 8. travnja u Krapini.


10.ožujak 2006.
NATJECANJE MLADEŽI CRVENOG KRIŽA
- Gradsko društvo Crvenog križa Krapina i ove godine organizira natjecanje mladeži Crvenog križa. Nastupit će četiri ekipe podmlatka iz osnovnih škola Gornje Jesenje, Antuna Mihanovića Petrovsko, Augusta Cesarca i Ljudevita Gaja iz Krapine, te dvije ekipe mladeži Srednje škole Krapina. Mladi će na natjecanju, koje se sutra održava u Osnovnoj školi Gornje Jesenje, uz druženje i razmjenu iskustva, pokazati i svoje znanje o Crvenom križu i pružanju prve pomoći.


10.ožujak 2006.
POŽAR U ZABOČKOM ZIVTU
- U zabočkom poduzeću ZIVT u stečaju došlo je do požara, a obavljenim očevidom utvrđeno je da je prilikom autogenog rezanja metala došlo do zapaljenja industrijskog otpada i drvenih sanduka. Materijalna šteta procijenjena je na oko 2 tisuće kuna, posebno izvješće policija je uputila Općinskom državnom odvjetništvu Zabok.


10.ožujak 2006.
IZBORI ZA VIJEĆE MJESNOG ODBORA KRAPINA
– Ove nedjelje u Krapini se održavaju izbori za Vijeće Mjesnog odbora Krapina. Građani će moći glasovati na četiri biračka mjesta, a na izborima sudjeluju četiri kandidacijske liste i to HDZ, HSS, SDP i koalicija HNS-Liberalni demokrati. Biračka mjesta u nedjelju će biti otvorena od 7,00 do 19,00 sati, a prvi službeni, ali ne i konačni rezultati, bit će objavljeni 13. ožujka.


10.ožujak 2006.
U ZABOKU I KRAPINI FILMSKI FESTIVAL
- U Zaboku i Krapini od ponedjeljka, 13. do srijede15-tog ožujka gostuje Festival filma o ljudskim pravima u organizaciji saveza udruge Klubtura. Suorganizatori ovog gostovanja festivala su Udrženje za razvoj kulture iz Zagreba, Multimedijalni institut – Mama iz Zagreba i Gokul. Vrlo važan partner u organizaciji festivala je Centar za prevenciju ovisnosti Krapinsko zagoske županije sa kojim je organizirana tribina na temu ovisnosti. Kako je prošlogodišnji festival zainteresirao mnogobrojnu publiku odlučili su ga proširiti i na Krapinu. Festival će se u Krapini održati u amfiteataru srednje škole i Gradskoj knjižnici i u Zaboku u Zelenoj dvorani Opće bolnice.Za ovogodišnje gostovanje festivala odabrano je devet naslova koji kroz širok spektar individualnih iskustava otvaraju različite momente ograničavanja sloboda. Gostovanje otvara film «Kuga» mladog i izrazito perspektivnog britanskog redatelja Grega Halla, od kritike izuzetno dobro prihvaćen realistički portret londonskog predgrađa.


10.ožujak 2006.
RADIONICA MLADIH SDP-a KZŽ - U sklopu projekta «Aktualni petak» u organizaciji Foruma mladih SDP-a KZŽ, ovoga puta u subotu, 11. ožujka u Osnovnoj školi Viktora Kovačića u Humu na Sutli održat će se radionica na temu «Umrežavanje mladih». Gost radionice bit će Dražen Puljić, član Upravnog odbora Mreže mladih Hrvatske, koja okuplja 39 udruga mladih i 34 lokalnih udruga mladih s područja 12 županija. Više riječi bi tće o projektima kojima je cilj umrežavanje mladih s područja Krapinsko zagorske županije kao što je Vijeće mladih. Radionica počinje sutra u 19 sati.


10.ožujak 2006.
SPORT
- Jučer je zabočkom restoranu Zaboky održana svečanost proglašenja najboljih nogometaša Krapinsko zagorske županije za 2005. godinu. U izboru 14 trenera zagorskih županijskih prvoligaša i posebnog žirija od 6 članova za najboljeg nogometaša Zagorja sa 50 glasova proglašen je Tomica Vincelj iz krapinskog Zagorca, drugi je Mario Glogoški iz Tondacha Bedekovčina sa 36, treći je Željko Zebec Schidel Novi Golubovec s 27, četvrti je Darko Vukić Tondach s 19, peti je Dario Ivanuš Predionica Klanjec s 14, šesti Tomislav Horvat iz Pregrade s 13 glasova itd. Sinoćnjem svečarskom skupu među predstavnicima Nogometnog saveza Krapinsko zagorske županije i gotovo svih zagorskih klubova, te sudačke organizacije prisustvovao je uime HNS-a instruktor Sreten Ćuk, koji je ispred krovne nogometne organizacije uz trojicu seniora prigodno darivao i Tondachovu nogometnu nadu Filipa Vukića.


9.ožujak 2006.
RASPODJELA SREDSTAVA GRADOVIMA I OPĆINAMA S MALIM IZVORNIM PRIHODIMA
- Poglavarstvo Krapinsko-zagorske županije jučer je usvojilo kriterije za raspodjelu sredstava općinama i gradovima s malim izvornom prihodima za razvitak prometne i komunalne infrastukture. Naime, Zakon o izvršenju proračuna za ovu godinu propisuje da Županija treba 75% sredstava dobivenih iz državnog proračuna rasporediti gradovima i općinama na svom području. Krapinsko-zagorska županija ove će godine iz državnog proračuna dobiti tri milijuna i 81 tisuću kuna te je sukladno tome dužna na jedinice lokalne samouprave rasporediti dva milijuna i 311 tisuća kuna. 300 tisuća kuna rasporedit će se na jedinice lokalne samouprave čiji su izvorni prihodi po stanovniku do 75% županijskog prosjeka, a navedena će se sredstva koristiti za male komunalne akcije, odnosno razvitak komunalne i prometne infrastrukture. Milijun i 811 tisuća kuna treba rasporediti na one općine i gradove čiji su izvorni prihodi do pet i pol milijuna kuna, dok će preostalih 200 tisuća kuna podijeliti Općine Mihovljan i Novi Golubovec za razvoj vodoopskrbe.


9.ožujak 2006.
MALI ZAGORCI MEĐU NAJUSPJEŠNIJIM SUDIONICIMA LIDRANA
- Krapinska srednja škola jučer i danas je domaćin smotri literarnog, dramsko-scenskog i novinarskog stvaralaštva učenika osnovnih i srednjih škola Krapinsko-zagorske županije – Lidrano 2006. Kako saznajemo od pomoćnika pročelnika za kulturu Krapinsko-zagorske županije Ivana Lamota, ove godine na županijskom Lidranu sudjeluje 227 učesnika, odnosno 25 osnovnih i sedam srednjih škola. U stručnom ocjenjivačkom sudu, koji od jučer pozorno prati stvaralaštvo mladih Zagoraca su poznati hrvatski glumci Barbara Rocco, Vid Balog i Adam Končić, te državni izbornik za Lidrano za Krapinsko-zagorsku, Varaždinsku, Međimursku i Zagrebačku županiju Stojan Matavulj. Prema njegovim riječima mali Zagorci su već nekoliko godina među najuspješnijim sudionicima Lidrana na državnoj razini. Od navedene četiri županije, na državnu smotru ići će predstavnici tri najuspješnije prema odluci stručnog ocjenjivačkog suda, a koliko su uspješni bili učenici osnovnih i srednjih škola Krapinsko-zagorske županije znat će se početkom idućeg tjedna.


9.ožujak 2006.
POMOĆ ZA MARINU I BISERKU
- Udruzi oboljelih od leukemije i limfoma koja djeluje za područje Čakovca, Varaždina, Koprivnice i Krapine obratile su se dvije teško oboljele žena iz Krapinsko-zagorske županije, 39-godišnja Marina Horvat iz Jertovca i 42-godišnja Biserksa Marić iz Donje Stubice. Obje se liječe u Kliničkoj bolnici Dubrava u Zagrebu, a u terapiji im je preporučen lijek Mabther koji nije na listi HZZO-a. Samo za jednu terapiju, a potrebno ih je bar sedam, potrebno je izdvojiti 13.350 kuna što obje bolesnice nisu u mogućnosti, pa je Udruga pokrenula humanitarnu akciju, kako bi se za Marinu i Biserku prikupilo potrebnih 160.000 kuna. Svoju pomoć već je pružila Krapinsko-zagorska županija, a Udruga oboljelih od leukemije i limfoma je organizirala i humanitarni koncert u krapinskoj festivalskoj dvorani na kojem će u petak, u 19 sati nastupiti mnoga poznata imena hrvatske i zagorske glazbene scene. Kako su Marini i Biserki jedina nada dobri ljudi koji mogu pomoći na ovom će se koncertu skupljati dobrovoljni prilozi posjetitelja, a svi oni koji ne mogu doći svoju pomoć mogu dati pozivom na humanitarni telefon 060 888 202, čime daruju 3,66 kuna.


9.ožujak 2006.
NAPRAVLJEN DIO REGIONALNOG OPERATIVNOG PLANA KRAPINSKO-ZAGORSKE ŽUPANIJE
- Direktor Zagorske razvojne agencije, zadužene za izradu Regionalnog operativnog plana Krapinsko-zagorske županije, Siniša Hajdaš Dončić, danas je zagorskim gradonačelnicima i načelnicima prezentirao ono što je dosad napravljeno na tom planu, te ih upoznao s detaljima vezanim uz izradu ROP-a kojeg će i oni u svom djelokrugu morati izraditi. ROP će prema njegovim riječima od početka siječnja 2007. godine postati temeljni razvojni dokument Županije koji će služiti za privlačenje sredstava, što nacionalnih, što europskih fondova. Do sad je napravljen tek dio ROP-a, odnosno socioekonomska slika županije, koja ukazuje na problem nezaposlenosti, ali istovremeno i na mogućnost razvoja gospodarstva u smislu relokacije industrije sa zagrebačkog područja na područje Krapinsko-zagorske županije. Predstavnici Zagorske razvojne agencije u narednom će razdoblju obići gradove i općine na području županije kako bi se formirala partnerska vijeća koja će na nivou jedinica lokalne samouprave formulirati programe, mjere i prioritete važne za njihov razvoj, a koji će se potom uključiti u županijski operativni plan.


9.ožujak 2006.
PREDAVANJE NA TEMU «ŽIVOT S DIJABETESOM»
- U Maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta u Krapini sutra će se održati predavanje na temu «Život s dijabetesom». Predavanje će održati dr. Josip Rubes, internist Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice.


9.ožujak 2006.
NATJECANJE MLADEŽI CRVENOG KRIŽA
- Gradsko društvo Crvenog križa Krapina i ove godine organizira natjecanje mladeži Crvenog križa. Nastupit će četiri ekipe podmlatka iz osnovnih škola Gornje Jesenje, Antuna Mihanovića Petrovsko, Augusta Cesarca i Ljudevita Gaja iz Krapine, te dvije ekipe mladeži Srednje škole Krapina. Mladi će na natjecanju, koje će se u subotu održati u Osnovnoj školi Gornje Jesenje, uz druženje i razmjenu iskustva, pokazati i svoje znanje o Crvenom križu i pružanju prve pomoći.


9.ožujak 2006.
PO ZLATARSKOM GROBLJU DIVLJALI MALOLJETNICI
- Zagorska policija je dovršila kriminalističku obradu nad osobama koje su 22. veljače između 15 i 18 sati na Gradskom groblju u Zlataru oštetili više grobova, iščupali nekoliko drvenih križeva i išarali jedan spomenik. Utvrđeno je da su počinitelji tog nedjela, koje je okvalificirano kao povreda mira pokojnika, počinili jedan 20-godišnjak i dvoje maloljetnika koji su se tog dana sa još šestero maloljetnika najprije napili, a zatim pijani divljali po groblju. Protv 20-godišnjaka i dvoje maloljetnika, zbog kaznenog djela povredemira pokojnika posebno izvješće upućeno je državnom odvjetništvu za mladež u Zlataru.


9.ožujak 2006.
SPORT
- U zlatarbistričkoj sportskoj dvorani u okviru osmine finala Kupa Hrvatske u malom nogometu, sinoć su se sastali krapinski Renault Auto Krešo i Brodosplit inženjering iz Splita, inače četverogodišnji prvak Hrvatske u malom nogometu. Iznimno atraktivan susret završen je rezultatom 11: 4 za splitsku momčad. Spomenimo kako su pogotke za krapinski Renault Auto Krešo postigli: Vincelj 2 te po jedan Smrekar i Kunštek.


8.ožujak 2006.
SIDNIKATI ZA REFORMU MIROVINSKOG I ZDRAVSTVENOG SUSTAVA
- Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Nezavisni hrvatski sindikat, Hrvatska udruga sindikata i Sindikat usluga UNI-CRO, pokrenuli su potpisivanje peticije o pokretanju reformi mirovinskog i zdravstvenog sustava. Akcija je započela 1. ožujka i trajat će do 21. ožujka na području čitave Hrvatske pa tako i Krapinsko-zagorske županije. Kako je na jučerašnjoj konferenciji za novinare održanoj u Krapini rekao povjerenik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske za Krapinsko-zagorsku županiju Leo Jakušić, sindikati jednostavno ne mogu i ne žele pristati na zdravstvo po načelu «Tko ima novca – tome i zdravlje», jer pravo na zdravlje je temeljno ljudsko pravo. Jakušić je također naglasio da danas nažalost odlazak u mirovinu za većinu ljudi predstavlja odlazak u bijedu, na što također, zbog izdvajanja od plaća, koja su u velikom nesrazmjeru s mirovinama, nitko ne bi smio pristati. Ustav Republike Hrvatske govori da je Hrvatska socijalna država pa se postavlja pitanje kakva je to socijalna država koja uređuje najosjetljivije zakone na način da rijetko tko u mirovini može živjeti životom dostojanstvenim čovjeka, a da ne govorimo o tome da će pravo na zdravlje uskoro imati samo bogati, istaknuo je Leo Jakušić te pozvao građane da potpišu peticiju sindikalnih središnjica o pokretanju reformi mirovinskog i zdravstvenog sustava


8.ožujak 2006.
ŽUPANIJSKO POGLAVARSTVO O OVOGODIŠNJEM PROGRAMU VODOOPSKRBE
- Na današnjoj sjednici Poglavarstva Krapinsko-zagorske županije bit će govora o ovogodišnjem programu vodoopskrbe na području Županije, kriterijima za raspodjelu sredstava jedinicama lokalne samouprave za razvitak komunalne i prometne infrastrukture, te kriterijima za raspodjelu sredstava za pomoć u asfaltiranju prilaza sakralnim objektima i grobljima te objektima od posebnog interesa za Županiju. Uz to, na dnevnom redu sjednice je i prijedlog zaključka o utvrđivanju redoslijedne liste za učeničke i studentske stipendije, kao i informacija o poduzetim aktivnostima po zaključcima Povjerenstva za praćenje aktivnosti na izgradnji autoceste Zagreb-Macelj od 16. veljače.


8.ožujak 2006.
NOVE PROSTORIJE ZA ZAGORSKE VATROGASCE
- Predsjednik Vatrogasne zajednice Krapinsko-zagorske županije Ivica Glas danas je u Krapini s gradonačelnikom Josipom Horvatom potpisao ugovor o korištenju gradskih prostrija za potrebe Vatrogasne zajednice. Naime, nakon preseljenja u obnovljenu zgradu Magistrata Grad je svoje dosadašnje prostorije na Trgu Ljudevita Gaja dao u najam, a jedni od korisnika tog prostora su volonteri županijske Vatrogasne zajednice. Vatrogasna zajednica Krapinsko-zagorske županije tako sada raspolaže sa 42 četvorna metra korisnog prostora, za čiji će najam mjesečno izdvajati dvije tisuće kuna, što je s obzirom na tržišne cijene stanova i poslovnih prosotra, prilično povoljno, dodao je Ivica Glas. Prema riječima gradonačelnika Krapine Josip Horvat, uz vatrogasce, u dosadašnje prostore Gradske uprave već su uselile inspekcijske službe Ministarstva poljoprivrede te djelatnici Ministarstva branitelja, a ukoro će useliti još neke gradske udruge, prije svega novoosnovani Sportski savez Grada.


8.ožujak 2006.
RASPISUJE SE NATJEČAJ ZA KNJIŽEVNU NAGRADU «KSAVER ŠANDOR GJALSKI»
- Prestižna Nagrada «Ksaver Šandor Gjalski» utemeljena je 1979. godine radi poticanja književnog stvaralaštva u Republici Hrvatskoj i u čast hrvatskom književniku Ksaveru Šandoru Gjalskom. Na sastanku Upravnog odbora u Zaboku dogovoreno je da će se ovogodišnji «Dani Ksavera Šandora Gjalskog» održati od 23. do 28. listopada. Kulturna manifestacija «Dani Ksavera Šandora Gjalskog» u suradnji sa Društvom hrvatskih književnika raspisat će sredinom ovoga mjeseca natječaj za dodjelu ove književne nagrade. Na natječaj se mogu prijaviti prozna književna djela objavljena od 1. rujna 2005. do 1. rujna 2006. godine. Knjige se dostavljaju u 5 primjeraka Prosudbenom povjerenstvu pri Društvu hrvatskih književnika do 1. rujna ove godine. Dani Gjalskog svake godine bogati su kulturnim sadržajima, a kako bi i ove godine program bio što sadržajniji, Upravni odbor upućuje javni poziv svim kulturnim i prosvjetnim institucijama, Udrugama te pojedincima da predlože programe koji bi se mogli predstaviti javnosti tijekom trajanja manifestacije ove godine. Prijedlozi će se primati do 30. lipnja, kada će Upravni odbor odabrati programe koji će ući u ovogodišnju manifestaciju.


8.ožujak 2006.
HUMANITARNI KONCERT ZA BORBU PROTIV RAKA
- Zagorska Liga za borbu protiv raka i Udruga prijatelja dvorca večeras organiziraju humanitarni koncert povodom borbe protiv raka. U Dvorcu Mršić u Svetom Križu Začretju, publici će se svojim bogatim repertoarom predstaviti operni pjevač, bariton Ronald Braus. Kako bi pomogli Ligu za borbu protiv raka, Lada Kajfež i Kravata «Croata», u tu svrhu donirali su tristotinjak dizajnerskih kravata, koje će večeras posjetiteljima biti ponuđene na prodaju. Koncert počinje u 20 sati.


8.ožujak 2006.
DUNJA KNEBL U ZABOKU
- Grad Zabok i Forum žena SDP-a kao poklon Zabočankama za Međunarodni dan žena večeras organiziraju koncert poznate etno glazbenice Dunje Knebl. U zabočkoj Osnovnoj školi «Ksavera Šandora Gjalskog» Dunja Knebl će na koncertu u 19 sati predstaviti skladbe sa svojeg albuma «Polje široko, nebo visoko»


8.ožujak 2006.
16-GODIŠNJAK SKOČIO SA DVADESETOG KATA
– 16-godišnji Ivan Bakran, učenik drugog prirodoslovno-matematičkog razreda zabočke Gimnazije prekjučer je počinio samoubojstvo skočivši sa 20. kata zgrade u zagrebačkom naselju Travno. Prema riječima ravnateljice škole i njegovih prijatelja, mladić koji je inače bio odličan učenik, nije ničim odavao da ima probleme ni da bi mogao počiniti samoubojstvo. Nagađa se da je razlog samoubojstva loša ocjena dobivena u školi, no prijatelji iz razreda odbacuju tu priču. Što je natjeralo mladića da se ubije još nije poznato. Pokop će biti danas u 16 sati na zabočkom groblju.


8.ožujak 2006.
OPLJAČKANA DJELATNICA KONZUMA S DNEVNIM UTRŠKOM
- Sinoć oko 21,30 sati, prilikom pokušaja stavljanja dnevnog utrška u trezor FINE u Krapini, opljačkana je djelatnica Konzuma. Njoj je prišla neidentificirana osoba te joj uz prijetnju vatrenim oružjem oduzela novac. Djelatnica Konzumove prodavaonice, iz ulice Ljudevita Gaja u Krapini, odmah je obavijestila policiju koja je blokirala uže i šire područje događaja, no počinitelj nije pronađen i za njim se intenzivno traga, saznajemo od voditelja ureda načelnika Policijske uprave Krapinsko-zagorske Miljenka Fruka.


8.ožujak 2006.
SPORT
- Počeo je drugi dio prvenstva Prve hrvatske lige za nogometašice. U prvom proljetnom 10. kolu Pregrada je na gostovanju u Mravincima poražena od zadnjeg Marjana sa 2:0. Na ljestvici prvi je Maksimir sa 27 bodova, a Pregračanke su pete sa 10.
U Zagrebu je održan treći kuglački turnir protiv ovisnosti, a s motom «kuglom protiv pušenja» nastupili su i mnogi poznati sportaši, među kojima i proslavljeni stolnotenisač Dragutin Šurbek. U ženskom pomladku Lucija je bila druga, a Klara Sedlar peta. Filip Sedlar je pak kod mlađih kadeta sedmi. Četvrta zabočka predstavnica Ira Šutina među juniorkama osvojila je sa 510 čunjeva drugo mjesto.
Veliki uspjeh ostvarila je zabočka atletičarka Mateja Gregurić koja je na Otvorenom zimskom bacačkom hrvatskom prvenstvu u Splitu u kugli osvojila prvo mjesto. Na terenima ASKA pobjednički izbačaj Matejine kugle od 4 kg iznosio je 13.54. Dodajmo da je u bacanju koplja Oroslavčan Tin Banožić četvrti, dok je u kladivu Varaždinac Mičuda prvi.
Krapinski malonogometni drugoligaš Renault Auto Krešo izborio je završnicu hrvatskog kupa pobijedivši u Zlatar Bistrici zagrebački ELAB 3:1. Pogotke su postigli Davor Presečki dva i jedan Tomica Vincelj. Večeras Krapinčani od 19.30 na zlatabistričkom parketu za polufinale igraju protiv ekipe Brodosplit. Pogotkom Krajačića u prijateljskoj nogometnoj utakmici u Zlataru zabočka Mladost pobijedila je Oštrc sa 1:0.
Na slalomskom prvenstvu grada Čabra u kategoriji mlađih djevojčica prva je končarevka Karla Ferk, a do nje su na drugom i trećem mjestu samoborske skijašice Lucija Petreković i Ivona Bratanić. Kod starijih Leo Martinović je četvrti, dok je kod mlađih dječaka drugi Samoborac Luka Olivari svoju vožnju završio u snijegu. Varaždinska pak skijaška nada Iva Mišak kod mlađih djevojčica nema plasmana jer je u prvom nastupu promašila 11 vrata.
Najavimo i jednu večerašnju kuglačku utakmicu. Na kuglani Željezničara u Varaždinu u uvodnoj utakmici 20. kola III HKl Sjever igraju za gradski prestiž Elektra i Obrtnik (Varaždin).


7.ožujak 2006.
SINDIKATI U AKCIJI POTPISIVANJA PETICIJE
- Županijski ured Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Krapinsko-zagorske županije, danas u Krapini organizira konferenciju za novinare. Javnosti će se prezentirati aktivnosti ovog Ureda na potpisivanju peticije sa zahtjevima najjačih sindikalnih središnjica oko zdravstvene i mirovinske reforme.


7.ožujak 2006.
SASTANAK ŽUPANIJSKIH ČELNIKA SA GRADONAČELNICIMA I NAČELNICIMA
- Županica Krapinsko-zagorske županije Vlasta Hubicki, za četvrtak je sazvala sastanak sa zagorskim gradonačelnicima i načelnicima. Sastanak na kojem će Zagorska razvjna agencija održati prezentaciju na temu izrade Regionalnog operativnog plana održat će se u Krapini.


7.ožujak 2006.
IZ PRORAČUNA OPĆINE KRAPINSKE TOPLICE VIŠE SREDSTAVA ZA MALIŠANE
- Na posljednjoj sjednici Općinskog poglavarstva Krapinskih Toplica donesen je zaključak o sufinanciranju ekonomske cijene vrtića za djecu koja vrtić pohađaju izvan Krapinskim Toplica, a imaju prebivalište na području Općine. Taj se zaključak primjenjuje od 1. ožujka, a Općina će sudjelovati iznosom od 50% ekonomske cijene utvrđene u Dječjem vrtiću «Maslačak» Krapinske Toplice. Uz to, odlučeno je da se iz ovogodišnjeg proračuna, kao pomoć obitelji za svako novorođeno dijete, isplati iznos od 1000 kuna. Pravo na pomoć ostvaruje obitelj s prebivalištem na području Općine Krapinske Toplice za djecu rođenu od 1. siječnja ove godine.


7.ožujak 2006.
U ZAGORJU SMANJEN BROJ NEZAPOSLENIH OSOBA
- Prema podacima Zavoda za zapošljavanje, na području Krapinsko-zagorske županije proteklog su mjeseca evidentirane 6193 nezaposlene osobe. U odnosu na siječanj to je 0,1% manje, a u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje 4% manje. Poslodavci su tijekom veljače Zavodu prijavili 233 potrebe za zaposlenicima, što je u odnosu na siječanj smanjenje za 12,7%, a u odnosu na veljaču 2005. godine povećanje za 14,8%. Iz evidencije Zavda je zaposleno 238 osoba, što je u usporedbi sa prethodnim mjesecom povećanje od 0,8%. U evidenciju Zavoda novoprijavljeno je 386 osoba.


7.ožujak 2006.
NAJBOLJI KRAPINSKI SPORTAŠI
- Jučer su na prigodnoj svečanosti u Maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta u Krapini, dodijeljena priznanja pojedincima i udrugama s područja Grada Krapine koji su prošle godine ostvarili zapažene sportske rezultate. U juniorskoj kokurenciji, titulu sportaša godine osvojili su Petra Švaljek iz Kickboxing kluba «Krapina» i Igor Dolovčak iz Stolnoteniskog kluba «Zagorec». U kadetskoj konkurenciji, najboljim krapinskim sportašima u protekloj godini proglašeni su Jelena Horvat i Petar Kantolić, oboje iz Kickboxing kluba «Krapina». U seniorskoj konkurenciji dobitnici titule sportaša godine su Martina Novački iz Ženskog rukometnog kluba «Zagorec» i Tomica Vincelj iz Nogometnog kluba «Zagorec». Posebno priznanje za promicanje sporta dobili su Društvo sportskih igara mladih Krapinsko-zagorske županije i Branko Krkalo iz Stolnoteniskog kluba «Zagorec». Priznanja najboljim sportašima uručili su Alma Papić, direktorica Ureda za lokalni šport pri Hrvatskom olimpijskom odboru, Milan Kolman, ravnatelj Hrvatske olimpijske akademije, krapinski gradonačelnik Josip Horvat i Saša Kundih, novoizabrani predsjednik Krapinskog športskog saveza, koji je jučer konstituiran.


7.ožujak 2006.
IZBOR NAJBOLJIH POLJOPRIVREDNIH SAVJETNIKA
- Hrvatski zavod za poljoprivredno savjetodavnu službu po šesti put organizira izbor najboljih i najuspješnijih savjetnika. Ovogodišnji izbor organizira se uz obilježavanje 15. obljetnice osnutka Javne poljoprivredne savjetodavne službe za selo i 9. godišnjice osnivanja Hrvatskog zavoda za poljoprivredno savjetodavnu službu. Zavod kao stručna institucija pruža savjetodavnu pomoć velikom broju korisnika, posebice obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, a biranje najboljih među njima velik je poticaj savjetodavnim stručnjacima za budući rad i svojevrsna zahvala za ostvarene rezultate. Korisnici usluga Zavoda za poljoprivredno savjetodavnu službu, odnosno poljoprivrednici, udruge ili jedinice lokalne samouprave i s područja Krapinsko-zagorske županije, mogu za dodjelu priznanja predložiti savjetnike, za koje smatraju da su posebno dobro odradili svoj posao. Svoje prijedloge i obrazloženja, korisnici savjetodavne službe, mogu poslati Hrvatskom zavodu za poljoprivredno savjetodavnu službu u Zagrebu, najkasnije do 27. ožujka.


7.ožujak 2006.
SEMINAR ZA ZANIMANJE UZGAJIVAČ SVINJA
–Nedavno završeni specijalistički seminar iz svinjogojstva pod nazivom «Održiva i ekološka svinjogojska proizvodnja» uspješno je završilo prvih dvadeset polaznika kojima su dodijeljena uvjerenja kao dokaz o dodatnom osposobljavanju i stjecanju zanimanja uzgajivač svinja koje se upisuje u radnu knjižicu. Tečaj su zajednički organizirali Krapinsko-zagorska županija i Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, pri čemu su osigurana i sredstva za sufinanciranje. Krapinsko-zagorska županija u Programu mjera za razvitak poljoprivrede na području Županije daje posebnu važnost školovanja za potrebe poljoprivrede, pa stoga organizira drugu generaciju polaznika seminara za zanimanje uzgajivač svinja. Svi zainteresirani za pohađanje seminara mogu se predbilježiti u Službi za poljoprivredu Krapinsko-zagorske županije, Magistratska 1, Krapina, do 30. ožujka ove godine.


7.ožujak 2006.
GRADSKO NATJECANJE MLADEŽI ZABOČKOG CRVENOG KRIŽA
- U organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Zabok ovog petka će se održati međuopćinsko i gradsko natjecanje iz prve pomoći u kojem će se natjecati četrdeset obučenih članova podmlatka Crvenog križa iz osnovnih škola i dvadeset članova mladeži iz srednjih škola svrstanih u devet ekipa. Ekipe će se natjecati iz područja povijesti Crvenog križa, Međunarodnog humanitarnog prava, ljudskih prava i pružanja prve pomoći. Ekipe koje će se natjecati ocjenjivat će devet sudaca, a najbolje ekipe stječu pravo sudjelovanja na županijskom natjecanju koje će se održati 8. travnja u Krapini.


7.ožujak 2006.
NOVO VODSTVO MLADEŽI HDZ-a GRADA ZABOKA
– Na Izbornoj skupštini zabočkog Gradskog odbora Mladeži HDZ-a izabrano je novo vodstvo. Za novog predsjednika izabran je Bojan Šenjug, a u Gradski odbor Mladeži HDZ-a izabrani su Irena Fanjkutić, Zdravko Grah, Mario Tisanić, Kristijan Krajačić, Martin Turk, Matija Turk, Nenad Jelenčić, Katarina Pleško i Branimir Jerneić. Novoizabrani predsjednik Šenjug je na skupštini najavio plodonosnu aktivnost novoga čelništva mladeži i aktivno uključivanje u pripremu organizacije proslave 16. obljetnice osnivanja HDZ-a Grada Zaboka.


7.ožujak 2006.
SPORT
- U prvenstvenoj utakmici 18. kola A-2 lige Hrvatske u košarci u Karlovcu je Šanac pobijedio Zabok 88:66, a Dubrava je pak u Zaprešiću svladala Fortunu 85:70. Na ljestvici prva je Dubrava sa 35 bodova. Zabok je drugi sa 32 dok je treći Šanac sa 31 bodom.
U 16. kolu Prve zagrebačke nogometne lige HAŠK i Trešnjevka igrali su 0:0 a s takvim ishodom završili su svoj susret Jarun i Dinamo. Vodeći Maksimir potisnuo je Concordiu sa čak 10:1, dok su Ponikve dobile Savu sa 4:0. Na ljestvici prvi Maksimir ima 43 a prati ga Špansko sa 33 boda.
Na prvenstvu Krapinsko-zagorske županije u streljaštvu zračnom puškom standard u seniorskoim konkurencijama prvaci su Stubičanka Jasmina Strugar i Damir Borovčak (Tekstilac – Zabok). Kod juniora prvi je Burek iz Tekstilca dok je među juniorkama pobijedila Mateja Oremuš iz Krušljevog Sela.
U Zagrebu je održana izvanredna godišnja Skupština Hrvatskog kuglačkog saveza na kojoj je tajnim glasanjem od 22 moguća 14 glasova za predsjednika dobio Ivan Lulić iz zadarske županije. Sedam je pripalo Robertu Sedlaru predstavniku Krapinsko-zagorske županije kojeg je Skupština potom predložila u novi Izvršni odbor.Za dopredsjednika jednoglasno je izabran Riječanin Tonči Mikac.
Završeno je momčadsko prvenstvo Krapinsko-zagorske županije u šahu. U šestom izdanju ovog natjecanja prva je Straža iz Huma na Sutli, a hrvatskom trećeligašu iz Huma na Sutli jedini poraz nanio je drugoplasirani zabočki Polet. Poslije sedam odigranih kola prva je dakle Straža sa 25 bodova. Na drugom su mjestu šahisti Poleta sa 22, a pola boda manje na trećem mjestu imaju Gaj iz Mača i Krapina. Peti je Zelenjak iz Klanjca sa 19, šesto je Oroslavje sa 12 dok je posljednji sedmi začretski Laufer sa 5 bodova.


6.ožujak 2006.
UREĐENJE POTKROVLJA U PREGRADSKOJ SREDNJOJ ŠKOLI
-Pregradska Srednja škola, u čiju je izgradnju i opremanje uloženo preko 40 milijuna kuna, do lipnja će dobiti još nekoliko učionica u potkrovnom prostoru koji se upravo uređuje. Uređivanjem i opremanjem prostora od tisuću četvornih metara u potkrovlju, škola će dobiti mogućnost realizacije još nekih dodatnih programa kao što su sanitarni i laboratorijski tehničar te zubotehničar, te će time zatvoriti lepezu medicinskih programa. Vrijednost radova u potkrovlju škole iznosi oko dva i pol milijuna kuna, a investitor je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa. Novost u Srednjoj školi Pregrada je i nedavno dobivena suglasnost za provođenje programa za slastičare, tako da će se djeca za to zanimanje, kao i za farmaceutskoga tehničara, u Krapinsko-zagorskoj županiji moći zasad školovati samo u Pregradi.


6.ožujak 2006.
ŽUPANIJSKO POGLAVARSTVO O OVOGODIŠNJEM PROGRAMU VODOOPSKRBE
- Na sjednici Poglavarstva Krapinsko-zagorske županije, ove srijede, bit će govora o ovogodišnjem programu vodoopskrbe na području Županije, kriterijima za raspodjelu sredstava jedinicama lokalne samouprave za razvitak komunalne i prometne infrastrukture, te kriterijima za raspodjelu sredstava za pomoć u asfaltiranju prilaza sakralnim objektima i grobljima te objektima od posebnog interesa za Županiju. Uz to, na dnevnom redu sjednice je i prijedlog zaključka o utvrđivanju redoslijedne liste za učeničke i studentske stipendije, kao i informacija o poduzetim aktivnostima po zaključcima Povjerenstva za praćenje aktivnosti na izgradnji autoceste Zagreb-Macelj od 16. veljače.


6.ožujak 2006.
DESETLJEĆE ZLATARSKOG HSS-a
- Gradska organizacija Hrvatske seljačke stranke Zlatara jučer je obilježila desetu obljetnicu djelovanja. Osim članova HSS-a iz Zlatara, svečanosti je prisustvovao i predsjednik HSS-a Josip Friščić, potpredsjednik Božidar Pankretić, predsjednica Regionalne organizacije HSS-a središnje Hrvatske Marijana Petir i predsjednica Županijske organizacije HSS-a Krapinsko-zagorske županije Vlasta Hubicki, te predstavnici organizacija HSS-a iz drugih mjesta i gradova Krapinsko-zagorske županije. Jedan od obnovitelja HSS-a u Zlataru i osnivač organizacije Stanko Stubičan podsjetio je na proteklo desetljeće, spominjući 3. ožujak 1996. godine kao datum osnivanja gradske organizacije HSS-a u Zlataru koja je počela djelovati s 28, a godinu poslije već je bilo sedamdesetak članova. Predsjednica Županijske organizacije HSS-a Vlasta Hubicki podsjetila je na temeljne odrednice politike HSS-a, a to je briga za malog čovjeka, dok je Josip Friščić kritički govorio o sadašnjem trenutku hrvatskoga gospodarstva, donedavnim organizacijsko-kadrovskim problemima unutar HSS-a i lakom izricanju mjera o raspuštanju ogranaka .


6.ožujak 2006.
ZAGORSKA VINA USPJEŠNA U SPLITU
- Zagorski vinogradari i vinari, članovi udruge «Vino - Zagorje» osvojili su na 11. međunarodnom sajmu vina u Splitu pregršt medalja u jakoj konkurenciji izlagača iz Slovenije, Austrije, Makedonije, Čilea, Bosne i Hercegovine te Srbije i Crne Gore, a od hrvatskih predstavnika sudjelovale su najpoznatije vinarije Kutjevačka, Iločka i Đakovačka. Međunarodnu ocjenjivačku komisiju u kojoj su bili predstavnici Austrije, Slovenije te Bosne i Hercegovine predvodila je dr. Jasmina Marić, a 9 je zagorskih izlagača dobilo diplome. Zlato je osvojilo predikatno vino berbe 2002. godine, Pinot sivi proizvođača Bodren iz Huma na Sutli. Isti je prpoizvođač dobio i srebrnu diplomu za Chardonay, predikatno vino berbe 2002. godine, a srebro su osvojili još Traminac, predikatno vino Josipa Cveka iz Pregrade te Rajnski Rizling vinarije Preša iz Hrašćina Trgovišća, Dubravka Žerjavića iz Zlatara i Augusta Rebernjaka iz Huma na Sutli koji je dobio srebrnu diplomu i za svoj Sauvignon. Priznanja su dobili pjenušac Sermage Vladimira Dajaka iz Oroslavja i Crni Pinoit vinarije Preša. Iz Hrvatskog zagorja u Splitu su predstavljena i vina iz Vinarije Petrač Krapinske Toplice, a njihovo predikatno vino Chardonay dobilo je zlato, dok su za Chardonay i Rajnski Rizling dobili srebrne diplome.


6.ožujak 2006.
KRAPINSKIM DOMAĆINSTVIMA BESPLATNE KANTE ZA SMEĆE
- Grad Krapina je nabavio 3600 kanti za skupljanje komunalnog otpada, koje će od danas djelatnici «Krakoma» početi dijeliti svim domaćinstvima na području Grada. Domaćinstva će kante dobiti besplatno, a građani iz Mjesnog odbora Krapina mogu ih sami podići u bivšem skladištu «Strahinjčice» u ulici Ivana Rendića, dok će domaćinstvima iz vanjskih mjesnih odbora, djelatnici «Krakoma» kante dostaviti na kućnu adresu.


6.ožujak 2006.
ZA SVAKO NOVOROĐENO DIJETE U KRAPINSKIM TOPLICAMA 1000 KUNA
- Na svojoj posljednjoj sjednici Općinsko poglavarstvo Krapinskih Toplica donijelo je zaključak o sufinanciranju ekonomske cijene vrtića izvan područja Općine Krapinske Toplice za djecu s prebivalištem na području Općine, a primjenjuje se od 1. ožujka. Općina će sudjelovati iznosom od 50 posto ekonomske cijene utvrđene u Dječjem vrtiću «Maslačak» Krapinske Toplice. Osim toga, iz proračuna za ovu godinu odobrava se isplata pomoći obitelji za svako novorođeno dijete u iznosu od 1000 kuna. Pravo na pomoć ostvaruje obitelj s prebivalištem na području Općine Krapinske Toplice za djecu rođenu od 1. siječnja ove godine.


6.ožujak 2006.
SINDIKATI U AKCIJI POTPISIVANJA PETICIJE
- Županijski ured Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Krapinsko-zagorske županije, sutra u Krapini organizira konferenciju za novinare. Javnosti će se prezentirati aktivnosti ovog Ureda na potpisivanju peticije sa zahtjevima najjačih sindikalnih središnjica oko zdravstvene i mirovinske reforme.


6.ožujak 2006.
DOBAR ODAZIV DOBROVOLJNIH DARIVATELJA KRVI
– Na prvih sedam ovogodišnjih akcija dobrovoljnog darivanja krvi u organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Zabok pristupila su 412 davatelja, od kojih je krv moglo darivati 372, a u krvotok solidarnosti uključilo se 37 novih davatelja. Najuspješnija akcija bila je u Bedekovčini, kojoj je pristupilo i 32 srednjoškolaca. U Crvenom križu prvi ovogodišnji ciklus ocjenjuju uspješnim, a početkom travnja održat će se i tri preostale akcije iz prvog ciklusa, i to u zabočkoj «Elektri», «Herucu» u Velikom Trgovišću i Brestovcu Orehovičkom.


6.ožujak 2006.
ODRŽANA IZBORNA SKUPŠTINA ZDS-a ĐURMANEC
- Općinska organizacija ZDS-a Đurmanec održala je svoju redovnu izbornu skupštinu. Za predsjednika je izabran Petar Vlahović, za dopredsjednicu Melita vrhovski te za tajnicu Danijela Vlahović. Na skupštini je novoizabrani predsjednik Vlahović istaknuo problem vodoopskrbe pograničnog područja Županije, budući da neka naselja dobivaju vodu iz Slovenije, dok druga ni nemaju tekuće vode.


6.ožujak 2006.
ODRŽANA SMOTRA KAZALIŠNIH AMATERA
- U organizaciji Zajednice amaterskih kulturno-umjetničkih udruga Krapinsko-zagorske županije, jučer je u Zaboku održana smotra kazališnih amatera. Na smotri su sudjelovale Dramske sekcije KUD-a «Kaj» iz Zlatar Bistrice i KUD-a «Naša lipa» iz Tuhlja te Dramska sekcija Udruge za kulturni amaterizam iz Svetog Križa Začretja i Amatersko kulturno umjetničko društvo «Žensko kazalište» iz Gornjeg Jesenja. Na kraju smotre, priznanja sudionicima je uručio Rudolf Tramišak, predstavnik Izvršnog odbora Zajednice amaterskih kulturno-umjetničkih udruga. Nastupe kazališnih amatera pratila je selektorica Festivala hrvatskih kazališnih amatera Ranka Mesarić iz Hrvatskog sabora kulture.


6.ožujak 2006.
OSNIVANJE SPORTSKOG SAVEZA GRADA KRAPINE
- U Maloj dvorani Krapinskog Pučkog otvorenog učilišta večeras će se odžati osnivačka skupština Sportskog saveza Grada Krapine. Uz to, na prigodnoj svečanosti, po završetku osnivačke skupštine, bit će proglašeni najbolji sportaši i sportske udruge s područja Grada.


6.ožujak 2006.
CRNI VIKEND
- Proteklog vikenda na zagorskim prometnicama bilo je više nesreća u kojima su tri osobe teško, a tri lakše ozlijeđene. U Tkalcima kod Krapine u sudaru dva osobna automobila, do kojeg je došlo zbog nepropisnog pretjecanja, teško je ozlijeđen 50-godišnji hrvatski državljanin. U Zaboku je pijani 15-godišnjak skretao mopedom, a suvozač, 17-godišnjak koji se nije držao za vozača niti za moped, pao je na kolnik i zadobio teške tjelesne ozljede. U Gornjoj Stubici 34-godišnji vozač s 2,49 promila alkohola u krvi u zavoju je sletio s kolnika i udario u betonski most, a u ovoj prometnoj nesreći teške tjelesne ozljede zadobio je 23-godišnji putnik, dok su lakše ozlijeđeni vozač i još dvojica putnika u automobilu.
Teške tjelesne ozljede zadobila je i 51-godišnja hrvatska državljanka koja se u Malom Bukovcu prilikom piljenja drva u voćnjaku spotaknula o motornu pilu kojom je rukovao njen malodobni sin i zadobila tešku povredu desne potkoljenice.


3.ožujak 2006.
UGINULI LABUD IZ BEDEKOVČINE NIJE BIO ZARAŽEN VIRUSOM PTIČJE GRIPE
- Uginuli labud pronađen 15. veljače u Bedekovčini, kraj korita rijeke Krapinčice, nije bio zaražen smrtonosnim virusom ptičje gripe, potvrdila je analiza Instituta za peradarstvo Veterinarskog fakulteta u Zagrebu. Dodajmo tome također da je od srijede na snazi odluka ministra poljoprivrede Petra Čobankovića o držanju peradi u zatvorenom prostoru. Naime, kako se uskoro očekuju migracije ptica selica, opasnost od širenja ptičje gripe bit će povećana, tako da oni koji se neće pridržavati navedenih propisa, mogu biti kažnjeni novčanom kaznom i do 20 tisuća kuna.


3.ožujak 2006.
ČLAN PREDSJEDNIŠTVA BiH IVO MIRO JOVIĆ U POSJETU KRAPINSKO-ZAGORSKOJ ŽUPANIJI
- Donedavni predsjedatelj, a sada član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Ivo Miro Jović danas i sutra boravit će u Krapinsko-zagorskoj županiji. Danas u 16,00 sati, u svom će ga uredu u Krapini primiti županica Vlasta Hubicki, a u 17,00 sati održat će u Županijskoj gospodarskoj komori predavanje zagorskim gospodarstvenicima o mogućnostima suradnje Krapinsko-zagorske županije i BiH. Ivo Miro Jović sutra će pak, s početkom u 10,00 sati, u Maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta u Krapini otvoriti izložbu «Zagorje prije Zagoraca koja donosi predmete nađene prilikom arheoloških iskapanja na području Hrvatskoga zagorja u razdoblju od 15.stoljeća prije nove ere pa do 15. stoljeća nove ere. Potom je predviđen prijam kod gradonačelnika Krapine i razgled kulturno-povijesnih znamenitosti.


3.ožujak 2006.
U KRAPINSKO-ZAGORSKOJ ŽUPANIJI POREZNU PRIJAVU PREDALO PREKO 25 TISUĆA GRAĐANA
- Porezna uprava u Krapinsko-zagorskoj županiji u minula dva mjeseca zaprimila je 25.585 poreznih prijava građana. U odnosu na prošlu godinu zaprimljeno je 1.467 poreznih prijava više nego lani, saznajemo od načelnice za utvrđivanje poreza u Poreznom Uredu Krapina, Jasne Kropf. Na šalterima je do 28. veljače zaprimljena 24. 541 prijava, no poštom je poštom su naknadno stigle još čak tisuću 44 porezne prijave. U ponedjeljak započinje unos podataka u računala, nakon čega će uslijediti obrada, a za nadati se je da će službenici Porezne uprave u Krapinsko-zagorskoj županiji biti efikasni kao i lani kada je Porezni ured Krapina prvi predao obrađene podatke središnjici u Zagrebu pa su zagorski porezni obveznici prvi u Hrvatskoj dobili povrat poreza i to već u travnju.


3.ožujak 2006.
JUČER ODRŽAN GODIŠNJI SKUP ZABOČKIH GOSPODARSTVENIKA
– Na tradiconalnom godišnjem susretu gospodarstvenika održanom jučer u preuređenom Dvorcu Gjalski u Gredicama, sastali su se predstavnici Grada i gospodarstvenici koji posluju na području Zaboka. Na ovogodišnjem susretu posebno je istaknut uspješan razvoj zabočke gospodarske zone. Zabočki gradonačelnik Ivan Hanžek izrazio je zadovoljstvo uspješnim razvojem, iako je u protekle dvije godine došlo do kočenja razvoja zbog nemogućnosti priključivanja na industrijsku cestu. Do danas su svi problemi uspješno riješeni, rekao je gradonačelnik Hanžek te je dodao da u ovom trenutku kreće šest novih investicija uz industrijsku cestu, koje će bitno obilježiti ovu i iduću godinu, u smislu zapošljavanja i daljnjeg razvoja na području Grada Zaboka. Uz to, raspisan je i natječaj za kredit u iznosu od 15 milijuna kuna namijenjen isključivo razvoju gospodarske zone. Zabok je Grad koji će se sigurno brzo razviti, rekao je Slobodan Mikac, pomoćnik ministra gospodarstva za slobodne zone i gospodarski razvoj te je dodao kako Ministarstvo već ima razrađene programe za pomoć razvoju gospodarskih zona u Hrvatskoj. S obzirom da je zabočka zona među najboljima u Hrvatskoj, sigurno će ući u projekt prve faze i to upravo zbog velikog interesa investitora, istaknuo je Mikac.


3.ožujak 2006.
SASTANAK ŽUPANIJSKIH ČELNIKA SA GRADONAČELNICIMA I NAČELNICIMA
- Županica Krapinsko-zagorske županije Vlasta Hubicki, za četvrtak je sazvala sastanak sa zagorskim gradonačelnicima i načelnicima. Sastanak na kojem će Zagorska razvjna agencija održati prezentaciju na temu izrade Regionalnog operativnog plana održat će se u Krapini.


3.ožujak 2006.
SMOTRA KAZALIŠNIH AMATERA
- Zajednica amaterskih kulturno-umjetničkih udruga Krapinsko-zagorske županije ove nedjelje u Osnovnoj školi Ksavera Šandora Đalskog u Zaboku organizira smotru kazališnih amatera. Sudjelovat će dramske sekcije KUD-a «Kaj» iz Zlatar Bistrice i KUD-a «Naša lipa» iz Tuhlja, Dramska sekcija Udruge za kulturni amaterizam iz Svetog Križa Začretja te Žensko kazalište Gornje Jesenje. Program započinje u 16,00 sati.


3.ožujak 2006.
OSNIVANJE SPORTSKOG SAVEZA GRADA KRAPINE
- U Maloj dvorani Krapinskog Pučkog otvorenog učilišta u ponedjeljak će se odžati osnivačka skupština Sportskog saveza Grada Krapine. Uz to, na prigodnoj svečanosti, po završetku osnivačke skupštine, bit će proglašeni najbolji sportaši i sportske udruge s područja Grada.


3.ožujak 2006.
DANAS POSLJEDNJI DAN OVOGODIŠNJEG CIKLUSA DOBROVOLJNOG DARIVANJA KRVI ZABOČKOG CRVENOG KRIŽA
- U prvom ovogodišnjem ciklusu dobrovoljnog darivnja krvi u organizaciji zabočkog Gradskog društva Crvenog križa koji je započeo u utorak, do jučer se odazvalo 273 darivatelja krvi, od kojih ih je 236 dalo krv, a zabilježeno je 13 novih darivatelja. Ciklus se nastavlja danas u Domu zdravlja Bedekovčina od 8 do 11 sati , a od 11,30 do 14 sati dobrovoljni darivatelji krv će moći dati u Inkopu Poznanovec.


3.ožujak 2006.
TIHOMIR VRANČIĆ NOVOIZABRANI PREDSJEDNIK NK «MLADOST» ZABOK
– Na jučerašnjoj izvanrednoj skupštini zabočkog Nogometnog kluba «Mladost», osim što je došlo do izmjene Statuta kluba kojom je došlo do promjene imena kluba u NK «Mladost» Zabok zbog gubitka generalnog sponzora «Regeneracije», birali su se i članovi radnih tijela Skupštine, kao i predsjedništvo kluba. Prema mišljenju članova skupštine mnogo je učinjeno, unatoč brojnim problemima s kojima je klub bio suočen u protekle dvije godine; od ulaganja u igralište i objekt kluba do školavanja trenera, a posebno je istaknut rad sa mlađim uzrastom. Prošlu godinu klub je završio sa pozitivnim financijskim poslovanjem, a time kao i vođenjem kluba u protekle dvije godine, svoje zadovoljstvo izrazio je i dopredsjednik kluba danijel Črnjević koji i dalje ostaje na istoj funkciji. Mjesto novoizabranog predsjednika kluba zauzeo je Tihomir Vrančić, koji je u daljenjem vođenju kluba kao prioritete istaknuo financijsko jačanje kluba, ulaganje u rad sa mladima te podizanje razine kvalitete seniorske momčadi. I Vrančić i Črnjević smatraju da «Mladost» ima perspektivu i budućnost sa mladim igračima te da će s godinama postati stabila i dobar klub.


2.ožujak 2006.
PONOVNO NA SNAZI ODLUKA O DRŽANJU PERADI U ZATVORENOM PROSTORU
- Objavom u narodnim novinama, jučer je službeno na snagu stupila odluka ministra poljoprivrede Petra Čobankovića o držanju peradi u zatvorenom prostoru. Naime, prije nekoliko dana, nakon što je u Hrvatskoj zabilježen drugi slučaj ptičje gripe, ministar je naredio da se zbog sprječavanja pojave i širenja influence ptica, perad u cijeloj državi mora držati u zatvorenom prostoru. Prema istoj naredbi, zabranjen je i lov na svu pernatu divljač, a tko se neće pridržavati navedenih propisa, može biti kažnjen novčanom kaznom i do 20 tisuća kuna.


2.ožujak 2006.
ODRŽANA PETA JAVNA DRAŽBA IMOVINE ZABOČKOG ZIVT-a U STEČAJU
- Nakon četiri neuspjele dražbe na kojoj su se prodavale nekretnine zabočkog ZIVT-a u stečaju, jučer je na Trgovačkom sudu u Zagrebu održana peta javna dražba, na kojoj su zemljište i objekti ponuđeni za 16 milijuna i 100 tisuća kuna, odnosno 50 posto od ukupno procijenjene vrijednosti. Prema informacijama dobivenih od Vinka Bratkovića, područnog povjerenika Samostalnih sindikata Hrvatske, na današnjoj dražbi izlicitiran je jedan dio nekretnina u koji ulaze upravna zgrada, tri skladišta sirovina, servisna radionica i predionica vlačenog prediva. Za nekretnine izlicitiran je iznos od 5 milijuna kuna, a ponuđač je «Gradnja Tomek» iz Zaboka. Sadašnja priznata potraživanja za još 499 bivših radnika ZIVT-a iznose 5 milijuna i 412 tisuća kuna, dok još postoji i dio spornih potraživanja od 614 tisuća kuna za 158 radnika. Ukoliko ponuđač u roku mjesec dana uplati određeni iznos, prema Bratkovićevim riječima, najprije će biti namiren dug razlučnih vjerovnika od kojih Croatia osiguranje potražuje 3 milijuna i 145 tisuća kuna uz 15 posto godišnje kamate, a potraživanje Privredne banke namirit će se prodajom upravne zgrade. Prema riječima stečajnog upravitelja Branka Petanjeka, preostali dio koji prema procjeni iznosi oko 20 posto, trebao bi biti proporcionalno raspoređen na prvi isplatni red u kojem se nalaze i bivši radnici. Koliko će na kraju dobiti radnici još nije poznato, jer će se tek uplatom izlicitiranog iznosa prijeći na kalkulacije. Što će biti sa preostalim nekretninama, raspravljat će se na sjednici Odbora vjerovnika koja će se održati idući tjedan.


2.ožujak 2006.
ZBOG PROBLEMA VEZANIH UZ AUTOCESTU MJEŠTANI ŠVALJKOVCA PONOVNO INICIRALI SASTANAK SA ŽUPANIJSKIM ČELNICIMA
- Mještani Švaljkovca, revoltirani pojačanim prometom kroz njihovo naselje i bukom, što je posljedica izgradnje autoceste jučer su ponovno organizirali sastanak sa predstavnicima Krapinsko-zagorske županije i Općine Sveti Križ Začretje. Oni naime traže da se prometnica koja prolazi kroz Švaljkovec rastereti dijela teretnog prometa, jer prevozeći materijal za izgradnju autoceste kroz njihovo naselje dnevno prođe 500-tinjak kamiona. Uz to, traži se i adekvatna zaštita od buke, jer je na pojedinim dijelovima nova autocesta od kuća udaljena svega 20-ak metara. Kako saznajemo, dogovoreno je da će se provesti mjerenje buke te nakon toga eventualno postaviti zaštitna ograda. Što se pak teretnog prometa tiče, on je već sada smanjen, jer je dionica autoceste na potezu od Zaboka do Velike Vesi izgrađena, a kroz mjesec dana gotovo da će se u potpunosti prekinuti jer će kamioni teret iz kamenoloma Očura prevoziti preko Trakoščana i Jesenja na gradilišta na području Đurmanca i Maclja.


2.ožujak 2006.
PRVA GODIŠNJICA CENTRA 112
- Povodom Međunarodnog dana civilne zaštite i Dana civilne zaštite Republike Hrvatske, danas je u Policijskoj postaji Krapina održana radna i svečana sjednica Stožera civilne zaštite Krapinsko-zagorske županije. Ujedno je i obilježena prva godišnjica rada Centra 112, a prema riječima pročelnika Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Krapina, Damira Čička, njihove su aktivnosti tijekom minulih godinu dana bile usmjerene na uspostavu Područnog ureda, ali i na mjere zaštite i spašavanja. Prvenstveno se to odnosi na mjere zaštite od oružja za masovno uništavanje i kemijsko-bioloških nuklearnih sredstava, odnosno aktivnosti u slučaju terorističkih akcija. U ljetnom periodu provodili su mjere sigurnosti vezane uz ljetnu turističku sezonu, što će prema riječima Damira Čička, ove godine biti jedna od njihovih najvažnijih preokupacija, s obzirom na puštanje u promet nova autoceste Zagreb-Macelj i, zbog nedostataka paralelne ceste, protok velikog dijela prometa, kroz okolna naselja i lokalne prometnice.


2.ožujak 2006.
JOŠ JEDNO PREDAVANJE ZA ZAGORSKE POVRĆARE I CVJEĆARE
- Nastavljajući edukaciju svojih članova, Udruženje proizvođača i prerađivača povrća i uzgajivača cvijeća Krapinsko-zagorske županije organizira sutra u Loboru još jedno predavanje. O zaštitnim sredstvima za uzgoj povrća i cvijeća, kao i o novom načinu zaštite, govorit će Matko Mesić, predstavnik poduzeća “Sigenta”. Zagorski povrćari i cvjećari sutra će također dobiti informacije o poticajima u suradnji s Poljoprivrednom ekološkom zadrugom “Mačanka”, kao i o popustima pri nabavi repormaterijala iz asortimana “Mačanke”. Predavanje za povrćare i cvjećare u loborskom Društvenom domu počinje sutra u 18,00 sati.


2.ožujak 2006.
PRVI OVOGODIŠNJI CIKLUS DOBROVOLJNOG DARIVANJA KRVI ZABOČKOG CRVENOG KRIŽA
- U prvom ovogodišnjem ciklusu dobrovoljnog darivnja krvi u organizaciji zabočkog Gradskog društva Crvenog križa koji je započeo u utorak, odazvalo se 188 darivatelja krvi, od kojih ih je 170 dalo krv, a zabilježeno je 11 novih darivatelja. Ciklus se nastavlja danas od 7,30 do 10 sati, kada će dobrovoljni darivatelji krv moći dati u zabočkom HT-u, a od 11 do 14 sati u Regeneraciji Zabok. Sve akcije su otvorenog tipa, pa dobrovoljni darivatelji mogu birati na koju će od njih pristupiti.


2.ožujak 2006.
SPORT - U prvenstvenoj utakmici Lige Krapinsko-zagorske županije u stolnom tenisu, u Zaboku su stolnotenisači Toplica ostvarili pobjedu nad domaćim, istoimenim sastavom 9:0.

U uvodnoj utakmici 19. kola Treće hrvatske kuglačke lige Sjever vodeći oroslavski Obrtnik porazio je varaždinsku Elektru 8:0. Na topličkoj kuglani u ovom susretu kod pobjednika su se istaknuli Željko Curman sa 549 čunjeva, Ivica Kulfa sa 534 i Božo Kuharić sa 529 čunjeva.

U prijateljskoj nogometnoj utakmici u Gornjoj Stubici su nogometaši Matije Gupca izgubili od Stubice sa 2:0. Gupčevu mrežu pogodili su Tomislav Omić i Tomislav Haramustek.

U 14. kolu B1 lige košarkaša Sjever, Ivančica je pod svojim koševima pobijedila Kraljevec 82:60, dok je Sračinec kod kuće izgubio od Mladosti 72:91. Na ljestvici vodi i dalje Modex sa 23 boda, ivanečki košarkaši su peti sa 20, a Sračinec deveti sa 16 bodova.

Zabočki savezni nogometni sudac Alen Gerek dobio je povjerenje, da u predstojećem 21. kolu prve HNL u subotu u Maksimiru vodi susret između Dinama i Međimurja.

Večeras u 18 sati u Vatrogasnom domu u Zaboku održava se izvanredna izborna Skupština NK Mladost. U dnevnom redu od 11 točaka svakako su zanimljivi izbori novog Upravnog odbora, novog predsjednika i dopredsjednika kluba, a predviđena je i izmjena Statuta.

Poslije 10. kruga Regionalne lige Sjever u rukometu za kadete prvo mjesto učvrstili su sa 35 bodova rukometaši ivanečke Ivančice.


1.ožujak 2006.
OVE GODINE U ZAGORJU VIŠE POREZNIH PRIJAVA NEGO LANI
- Porezna uprava u Krapinsko-zagorskoj županiji u minula dva mjeseca zaprimila je 24.541 poreznu prijavu građana. U odnosu na prošlu godinu zaprimljene su 423 porezne prijave više nego lani, saznajemo od načelnice za utvrđivanje poreza u Poreznom Uredu Krapina, Jasne Kropf. Kako se očekuje da će poštom stići još 200 do 300 prijava, može se reći da ih je ukupno zaprimljeno 700 do 800 više nego lani. U ponedjeljak započinje unos podataka u računala, nakon čega će uslijediti obrada, a za nadati se je da će službenici Porezne uprave u Krapinsko-zagorskoj županiji biti efikasni kao i lani kada je Porezni ured Krapina prvi predao obrađene podatke središnjici u Zagrebu pa su zagorski porezni obveznici prvi u Hrvatskoj dobili povrat poreza i to već u travnju.


1.ožujak 2006.
ZAVRŠIO ŠTRAJK DRŽAVNIH SLUŽBENIKA
– U štrajku državnih službenika i namještenika u ponedjeljak i jučer u Krapinsko-zagorskoj županiji sudjelovali su samo djelatnici zabočkog Općinskog suda. Kako je štrajk završio s jučerašnjim danom, danas će sve službe na Općinskom sudu u Zaboku normalno raditi pa će građani moći obaviti sve poslove.


1.ožujak 2006.
OBNOVA KRAPINSKOG STAROG GRADA
- Spomenik kulture prve kategorije, srednjovjekovni banski saborski grad Krapina, vapi za obnovom i čeka bolje dane. Stari grad je, uz sada već obnovljenu zgradu Magistrata, u koju je nedavno i uselila gradska uprava, još 2004. godine, odlukom krapinskih čelnika, dobio prioritetno mjesto. No, kako se radi o veoma zahtjevnom projektu za koji je potrebna kvalitetna projektna dokumentacija i rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, jer je dio čestica zemljišta na kojem se Stari grad nalazi u vlasništvu Hrvatskih šuma i privatnih osoba potrebno je provesti postupak izvlaštenja pa se čitav projekt odužio. Kako saznajemo od gradonačelnika Josipa Horvata, nedavno je sva dokumentacija o prijenosu vlasništva proslijeđena u Hrvatske šume od kojih se uskoro očekuje odgovor. Horvat je tome dodao da Su u tijeku razgovori s predstvanicima Konzervatorskog zavoda i Ministarstva kulture o ponovnom pokretanju arheoloških iskapanja na Starom gradu, a ove je godine u planu uređenje pristupne ceste koja vodi do lokaliteta. U prilog tome svakako ide i činjenica da bi se uskoro u Krapini trebao otvoriti konzervatorski ured pa će se određeni poslovi brže i efikasnije moći rješavati.


1.ožujak 2006.
KOMUNALNI POSLOVI U ZABOKU UVIJEK ISTIM PODUZEĆIMA
- Na jučer održanoj sjednici Gradskog vijeća Zaboka prihvaćeno je izvješće Mandatne komisije o podnesenoj ostavci nezavisnog vijećnika Branka Piljeka i početku mandata zamjenika člana Gradskog vijeća Milivoja Gregurića. Od ove sjednice, u radu Vijeća će kao nezavisni vijećnici dalje sudjelovati bivši LS-ovci Štefanija Polanović i Renato Ljubić. Na sjednici je nezavisni vijećnik Milivoj Gregurić uložio prigovor zbog odabira osoba za obavljanje komunalnih poslova putem javne nabave, a ne putem javnog natječaja, čime uvijek ista poduzeća, kako je rekao Gregurić, dobivaju te poslove. Pročelnik Gradske uprave Janko Petriček, naglasio je kako nije bilo nepravilnosti te da se radi o investicijama do 200 tisuća kuna za koji nije potreban javni natječaj i da je sve učinjeno u skladu sa Zakonom o javnoj nabavi. Kod ograničenog prikupljanja ponuda, jedina prednost je da se nakon loših iskustava zahtjevi za podnošenje ponuda ne šalju na određene adrese, rekao je Ivan Hanžek, predsjednik Gradskog poglavarstva te je dodao da po novoj zakonskoj regulativi sve odluke o odabiru izvođača idu pred Vijeće, tako da će vijećnici biti upoznati sa svim podacima.


1.ožujak 2006.
OPĆINA RADOBOJ OSNIVA PODUZETNIČKU ZONU
- Općinsko vijeće Radoboja, zagorske brdsko-planinske općine, donijelo je odluku o osnivanju poduzetničke zone «Brod». Ona bi, smatraju vijećnici, trebala doprinjeti razvoju i zapošljavanju na području općine, a prema prostornom planu, trebala bi se formirati u Gornjoj Šemnici.


1.ožujak 2006.
MEDICINSKOJ SESTRI VRAĆEN NOVAC
- Slučaj medicinske sestre Mirjane Krznar kojoj je, nakon krađe novca od administrativne pristojbe u ambulanti Sveti Križ Začretje, odlukom ravnateljice ukradeni iznos od 3.150 kuna ustegnut od plaće, našao se na razmatranju Upravnog vijeća Doma zdravlja Krapinsko-zagorske županije. Zaključivši da je ravnateljica Srebrenka Belec u ovom slučaju pogriješila Upravno vijeće je donijelo odluku da se do sada ustegnuta jedna trećina ukradenog iznosa vrati medicinskoj sestri i pričeka ishod policijske istrage. Istodobno su članovi Upravnog vijeća, iako svjesni da je to u praksi vezano uz mnoge teškoće, potvrdili ravnateljičinu odluku da novac od administrativne pristojbe medicinske sestre moraju uplaćivati svakog dana.


1.ožujak 2006.
ODRŽANA DESETA SMOTRA TAMBURAŠKIH ORKESTARA KRAPINSKO-ZAGORSKE ŽUPANIJE
- U Društvenom domu u Loboru, održana je deseta smotra Tamburaških orkestara Krapinsko–zagorske županije. Smotru se organizirali KUD Lobor i županijska Zajednica amaterskih Kulturno – umjetničkih udruga, a nastupilo je osam tamburaških orkestara iz Bedekovčine, Zaboka, Mihovljana, Mača, Zlatar Bistrice, Đurmanca, Gornje Stubice i Budinščine. Na kraju smotre, priznanja sudionicima uručio je Duško Pavić, član izvršnog odbora Zajednice amaterskih Kulturno – umjetničkih udruga. Nastupe Tamburaških orkestara pratio je Dražen Varga iz Hrvatskog sabora kulture.


1.ožujak 2006.
DJEČJA FAŠNIČKA POVORKA OVE GODINE JEDINA U ZABOKU
- Dječja fašnička povorka jučer prijepodne prošla je kroz Grad Zabok. U povorci je sudjelovalo dvjestotinjak djece iz zabočkog Dječjeg vrtića i jaslica «Zipkica», od jasličke, vrtićke, pa do predškolske grupe, koja su predstavila svoje vrlo zanimljive kostime i maske, u čijoj izradi su u velikoj mjeri pomogli roditelji te učenici Strukovnog i umjetničkog učilišta Zabok. Glavna tema povorke bila su Djeca svijeta kojom su se male maškare predstavile na županijskom dječjem fašniku, gdje su osvojile prvu nagradu. Tako su Zabokom šetali mali crnci, laponci, eskimi, egipćani, ninje, gejše, zatim vještice, klaunovi, vile, princeze i kraljice, Miki i Mini Maus, a uz njih je bilo još mnogo zanimljivih maski. Nakon što je povorka prošla Zabokom, zaustavila se na glavnom zabočkom Trgu, gdje su male maškare održale prigodni program i predstavile svoje maske, a nakon toga su se mališani zasladili krafnama dobivenih od sponzora, a od Gradske uprave dobili su na dar bombone te laserski printer za malu informatičku grupu.


1.ožujak 2006.
NASTAVLJA SE PRVI OVOGODIŠNJI CIKLUS DOBROVOLJNOG DARIVANJA KRVI ZABOČKOG CRVENOG KRIŽA
- Prvi ovogodišnji ciklus dobrovoljnog darivnja krvi u organizaciji zabočkog Gradskog društva Crvenog križa započeo je jučer, a nastavlja se danas u bolnici Krapinske Toplice, gdje se krv može dati od 10 do 14 sati, a poslijepodne u Domu zdravlja Sveti Križ Začretje od 15,30 do 17, 30 sati. Ciklus se nastavlja sutra od 7,30 do 10 sat, kada će dobrovoljni darivatelji krv moći dati u zabočkom HT-u, a od 11 do 14 sati u Regeneraciji Zabok. Sve akcije su otvorenog tipa, pa dobrovoljni darivatelji mogu birati na koju će od njih pristupiti.


1.ožujak 2006.
ZAGORJE PRIJE ZAGORACA
- U Maloj dvorani krapinskog Pučkog otvorenog učilišta ove subote otvara se izložba arheoloških eksponata s područja Hrvatskog zagorja pod nazivom «Zagorje prije Zagoraca». Izložbu u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem organizira zagrebačka Udruga likovnih umjetnika «Fortuna – Art», a otvorit će je predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Ivo Miro Jović.


1.ožujak 2006.
SUSRET ZABOČKIH GOSPODARSTVENIKA
- Grad Zabok sutra organizira godišnji susret gospodarstvenika. Čelništvo Grada sastat će se s gospodarstvenicima u Dvorcu Gjalski u Gredicama, s početkom u 11 sati.


1.ožujak 2006.
ČAČIĆ O AUTOCESTI ZAGREB-MACELJ
- Hrvatska narodna stranka, podružnica Grada Krapine, sinoć je u Pučkom otvorenom učilištu organizirala javnu tribinu na kojoj je bilo govora o problematici vezanoj uz izgradnju autoceste Zagreb-Macelj, a čiji je središnji gost bio Radimir Čačić. Prema njegovim riječima, problemi koji su tek nedavno isplivali na površinu, a posebice kad je u pitanju paralelna cesta od Zaboka do Krapine datiraju još iz doba Matešine Vlade kada se ni jedan ugovor o izgradnji cesta nije potpisivao temeljem provedenog natječaja, već se sve dogovaralo pod stolom i u četiri oka. «U tom nasljeđu, kada sam došao na funkciju ministra javnih radva, pokušao sam popraviti što se da, prvenstveno kad je u pitanju cijena izgradnje autoceste», naglasio je Čačić i odbacio optužbe u kojima se njega proziva kao glavnog krivca za probleme s kojima je suočeno Zagorje. Paralelna cesta nije bila predviđena zbog nečije nesposobnosti da se koordinirano vode projekti, a tu nesposobnost netko mora platiti, no nažalost sada tu cijenu plaćaju ni krivi ni dužni Zagorci, dodao je Čačić te istaknuo da je Vlada sada ipak shvatila potrebu da se paralelna cesta realizira, no sve dok se ona ne izgradi cestarina bi za Zagorce na ovom potezu trebala biti beplatna, kao što je bio slučaj u svim dijelovima Hrvatske gdje se gradila autocesta.


1.ožujak 2006.
SUTRA GODIŠNJA SKUPŠTINA NK «MLADOST» ZABOK
– Sutra će se u Zaboku održati Godišnja izborna skupština Nogometnog kluba «Mladost». Skupština će se održati u prostorijama Dobrovoljnog vatrogasnog društva Zabok s početkom u 18 sati.


1.ožujak 2006.
SPORT
- Kuglači Oroslavja poslije 17. kola Treće hrvatske kuglačke lige Sjever porazom varaždinskog Autobusnog prometa na prvom mjestu odmiču sa dva boda.
Rezultati 17. kola; u Čakovcu Dubravčan-Obrtnik Oroslavje 1:7, u Varaždinu Elektra-Obrtnik (druga ekipa) Krapinske Toplice 5:3, Željezničar-Metalna industrija Varaždin 7:1, Cesta-Obrtnik Varaždin 1:7 i Željezničar Čakovec-Autobusni promet Varaždin 5:3.
Na ljestvici prvi je oroslavski Obrtnik sa 28 bodova, drugi je Autobusni promet Varaždin sa 26, dok je druga ekipa Topličkog Obrtnika na devetom mjestu s 12 bodova.

U 18. kolu Treće hrvatske rukometne lige Sjever za muške, ivanečka Ivančica poražena je na gostovanju kod čakovečke Perutnine sa 41:38, Trnovec je pobijedio Concordiu sa 30:27, druga ekipa Varteks DiCaprio poražena je kod vodeće Ilove sa 39:34, dok su rukometaši Novog Marofa pali u Pakracu sa 33:28. Na ljestvici poslije 18. kola vodi Ilova sa 31. bodom, Varteks je šesti, sedmi je Vidovec, deseti Trnovec, 11. Ivančica, dok je 15. Novi Marof.

Ove nedjelje počinje drugi dio prvenstva Treće hrvatske nogometne lige Središte. Nogometaši Vinogradara iz Mladine stoga su još jednom provjerili svoju formu i u Jastrebarskom su pobijedili Krašić sa 9:0. Danas će se pak u Donjoj Stubici odigrati prijateljska nogometna utakmica između Stubice i susjednog gornjostubičkog Matije Gupca.


 VIJESTI RADIJA KAJ - arhiva vijesti

ožujak 2006.