VIJESTI RADIJA KAJ - arhiva vijesti

travanj 2005.


29.travanj 2005.
TKO KOČI RAZVOJ ZAGORSKE ZRAČNE LUKE ? - Poduzeće "Krapinsko-zagorska zračna luka" registrirano je još 1999. godine, no zbog nedostatka sredstava bilo je u mirovanju do kraja 2002. godine. Od tog vremena do danas određena je lokacija u Gubaševu, kraj Zaboka i krenulo se s otkupom zemljišta. Ishođena je lokacijska dozvola, napravljena je studija utjecaja na okoliš i geomehanički elaborat, a kako smo saznali od v.d. direktorice Sandre Mičin, otkupljeno je 70 parcela. Na otkup je utrošeno oko dva milijuna kuna, a preostalo je otkupiti još sedam parcela koje njihovi vlasnici ne žele prodati, pa je jedino moguće rješenje izvlaštenje. Osim sedmero vlasnika parcela, razvoj poduzeća "Krapinsko-zagorska zračna luka" dodatno koče i članovi Skupštine, osmorica zagorskih načelnika i gradonačelnika koji se, s lokalnim izborima, mijenjaju svake četiri godine, izjavila je Sandra Mičin.


29.travanj 2005.
SIVI PINOT BORISA DRENŠKOG ŠAMPION SAJMA VINA - U sklopu priprema za ovogodišnji, 38. po redu Sajam vina, koji će se održati u Bedekovčini od 06. do 08. svibnja, stručna komisija ocijenila je 90 uzoraka vina i izabrala 32 najbolja, koja će biti izložena u Staroj kleti na Bedekovčanskim jezerima. Od 90 uzoraka 51-og vinara s područja Hrvatskog Zagorja, 6 ih je osvojilo zlatnu, a 21 srebrnu medalju, dok je šampionom proglašen sivi pinot, izborna berba vinara Borisa Drenškog iz Huma na Sutli.


29.travanj 2005.
POGLAVARSTVO KRAPINSKO-ZAGORSKE ŽUPANIJE - U srijedu, 04. svibnja, održat će se sjednica Poglavarstva Krapinsko-zagorske županije na kojoj će se utvrditi prijedlog financijske potpore programima i projektima udruga na području Županije za 2005. godinu. Članovi Poglavarstva trebali bi odgovoriti i na nekoliko zahtjeva jedinica lokalne samouprave za sufinanciranje sanacije klizišta te asfaltiranja nerazvrstanih cesta


29.travanj 2005.
USKORO SANACIJA KLIZIŠTA NA ŠAPCU - Po završenom natječaju, Poglavarstvo grada Krapine na ovotjednoj je sjednici odabralo izvođača radova na sanaciji klizišta u ulici Rudolfa Lovreca, u naselju Šabac. Posao je povjeren tvrtki "MTG " iz Lučkog. Njihova je ponuda, sa cijenom od 411 tisuća kuna, bez PDV-a bila najpovoljnija. Od dana početka radova, sanacija klizišta u naselju Šabac trebala bi biti gotova u roku 45 dana.


29.travanj 2005.
U NEDJELJU POČINJU DANI GRADA ZABOKA - Ove nedjelje, 01.svibnja, u Zaboku počinju Dani Grada Zaboka, koji traju čitavog svibnja, a središnja proslava održat će se 22. svibnja na blagdan Svete Jelene križarice, zaštitnice Grada i Župe. Bogat kulturno-umjetnički, sportski i zabavni program započinje u nedjelju susretom i natjecanjem vatrogasaca veterana i igrama osnovnoškolaca u organizaciji zabočkog Društva naša djeca. Zabočki osnovnoškolci na Trgu Ksavera Šandora Gjalskog od 11 sati igrat će se raznih zanimanja. Inače, zabočko Društvo naša djeca ovakvim igrama započinje obilhježavanje Dana Grada Zaboka već četvrtu godinu.


29.travanj 2005.
SPORAZUM O PRIJATELJSTVU I SURADNJI KUMROVCA I BISTRICE OB SOTLI – U nedjelju, 01. svibnja na mostu u Risvici potpisat će se sporazum o prijateljstvu i suradnji između pograničnih općina Kumrovec i Bistrice ob Sotli. Za tu se prigodu priprema bogat program kojim se želi oživjeti narodne običaje naselja Risvice s hrvatske strane i naselja Kunšperk sa slovenske. U programu će sudjelovati Kulturno-umjetničko društvo iz Bistrice ob Sotli i etno udruga "Zipka " Kumrovec.


29.travanj 2005.
PREZENTACIJE NAJBOLJIH ZAGORSKIH VINA U ZAGREBU - Danas se u King crossu u Zagrebu održava prezentacija 38. po redu Sajma vina, koji se od 06. do 08. svibnja održava na Bedekovčanskim jezerima. Posjetitelji tako mogu besplatno degustirati zagorska vina, ali i upoznati se i s ostalom turističkom ponudom Krapinsko-zagorske županije. Glavna prezentacija i besplatna degustacija najboljih zagorskih vina održat će se sutra od 10 do 15 sati na središnjem zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića, gdje će okupljene vinare, vinogradare, zagorske turističke djelatnike, kao i sve posjetitelje, uveseljavati zagorski tamburaši.


29.travanj 2005.
U ZABOČKU ZIPKICU UPISUJE SE 65-ERO DJECE - Zabočki Dječji vrtić i jaslice Zipkica raspisao je natječaj za upis djece predškolske dobi za odgojno-obrazovnu godinu 2005./2006. Otvoreno je ukupno 65 mjesta i to 18 mjesta za mješovitu jasličku grupu djece od jedne do 2,5 godine starosti, 7 mjesta za dvije mješovite jasličke grupe djece starosti od 20 mjeseca do 3 godine te 40 mjesta za pet mješovitih vrtićkih grupa djece starosti od 3 do 6 godina. Uz prijave za prijem djece, koje se podnose u tajništvu Zipkice, prilažu se preslika rodnog lista djeteta i osobnih iskaznica roditelja, a ukoliko imaju prebivalište van područja Grada Zaboka, trebaju donijeti i suglasnost općine o sufinanciranju.


29.travanj 2005.
DEVETI FESTIVAL DUHOVNE GLAZBE «KRAPINAFEST» - Tradicionalni, deveti Festival duhovne glazbe «Krapinafest 2005» ove će se godine održati u nedjelju 29. svibnja u Festivalskoj dvorani u Krapini. Nastupit će 22 izvođača s područja čitave Hrvatske i Slovenije. Organizatori festivala su Franjevački samostan Krapina, Radio Kaj, Franjevački svjetovni red i Udruga Kajscena, a pokrovitelj Hrvatska franjevačka provincija sv. Ćirila i Metoda.


29.travanj 2005.
SKUPŠTINA BEDEKOVČANSKE UDRUGE INVALIDA - Danas će se u Bedekovčini održati izvještajna Skupština tamošnje udruge invalida. Uz izvješća o dosadašnjem radu Udruge razmotrit će se program rada i financijski plan za 2005. godinu. Skupština počinje u 17 sati i 30 minuta.


29.travanj 2005.
TKO JE BIO PAVAO SKALIĆ? - Hrvatska udruga Muži zagorskog srca idućeg tjedna nastavlja s ciklusom predavanja «I dok je srca bit će i Kroacije». Predavanje prof.dr.sc. Alojza Jembriha pod nazivom «Pavao Skalić (Zagreb 1534. – Danzgik 1575.) u europskom humanizmu», održat će se uz obljetnicu smrti Pavla Skalića, čiji korijeni podrijetlom sežu u Stubicu, a koji je u svoje doba bio poznat diljem Europe. Predavanje će se održati idućeg utorka s početkom u 19h u Dvorcu Gredice.


29.travanj 2005.
MAČKA UZROKOVALA POŽAR - Jučer u 19 sati i 20 minuta Policijska uprava Krapinsko zagorska, nakon zaprimljene telefonske dojave o požaru na HEP-ovoj trafostanici u Ulici Viktora Šipeka u Stubičkim Toplicama tamo je uputila djelatnike HEP-a i Javne vatrogasne postrojbe Zabok. Nakon što su oni lokalizirali i ugasili požar obavljenim očevidom utvrđeno je da je do požara došlo zbog mačke koja se uvukla u unutrašnjost trafostanice i izazvala kratki spoj na visokonaponskom vodu. Požar je uništio električne dovode i sklopove, materijalna šteta procijenjena je na oko 100 tisuća kuna, a slijedi izvješće Općinskom državnom odvjetništvu u Donjoj Stubici.


29.travanj 2005.
NOGOMETNI TURNIR SVETOKRIŠKIH MJESNIH ODBORA - Mjesni odbor Sekirišće ove nedjelje organizira četvrti tradicionalni nogometni turnir mjesnih odbora Općine Sveti Križ Začretje, koja je i pokrovitelj turnira. Turnir je pozivnog karaktera i nema uplate, a pozvano je svih 18 mjesnih odbora. Za prve tri ekipe Općina je osigurala vrijedne nagrade, a pobjednik dobiva i prijelazni pehar. Početak turnira na sportskom parku u Sekirišću najavljen je za 10,30 sati.


29.travanj 2005.
BRANKO PILJEK PRIGOVARA ZABOČKOM LISTU - Branko Piljek, nositelj Nezavisne liste za Grad Zabok, uputio je danas Ministarsvu financija, državnom, županijskom i gradskom izbornom povjerenstvu, GONGU, Hrvatskom novinarskom društvu te medijima prigovor na Zabočki list, čiji je novi broj danas dostavljen na kućne adrese građanima. Piljek smatra da se u listu, koji se financira iz zabočkog gradskog proračuna, radi o čistoj predizbornoj kampanji aktualnog gradonačelnika Ivana Hanžeka i njegove koalicijske liste, dok za programe drugih sedam lista, koje u Zaboku izlaze na izbore, nije bilo mjesta. Stoga Piljek od nadležnih traži da mu se omogući jednaka zastupljenost u Zabočkom listu, a od Hrvatskog novinarskog društva da se očituje o profesionalnosti glavnog urednika Krešimira Končevskog. Od Ministarstva financija Piljek traži da napravi uvid u poslovanje Zabočkog lista, jer se, kaže se u prioćenju, prodaje po cijeni od 10 kuna.


28.travanj 2005.
KRAPINSKA GRADSKA UPRAVA U RUJNU SELI U NOVE PROSTORE - Do kraja lipnja trebala bi biti završena sanacija zgrade Magistrata u Krapini. To je najavio gradonačelnik Alojz Malogorski, kao i preseljenje gradske uprave. Naime, gradska bi se uprava po završetku Tjedna kajkavske kulture, u rujnu, trebala preseliti s Trga Ljudevita Gaja u obnovljenu zgradu Magistrata u Magistratskoj ulici, te dosadašnje prostorije prepustiti Gradskom društvu Crvenog križa, Uredu za katastar i udrugama koje djeluju na području grada, a nemaju riješeno pitanje prostora.


28.travanj 2005.
OBNOVLJEN DIO ZABOČKE INDUSTRIJSKE CESTE - Hrvatske ceste, u čijoj je nadležnosti zabočki Prilaz dr. Franje Tuđmana, ovog su tjedna obnovili dio te industrijske ceste. Naime 300 metara dug dio, od skretanja za novu gimnaziju do M-Profila, bio je oštećen pa su ga Hrvatske ceste izravnale te ga presvukle novim slojem habajućeg asfalta. Vrijednost izvršenih radova iznosi oko 250 tisuća kuna.


28.travanj 2005.
IDUĆEG TJEDNA OTVORENJE MOSTA KOD POLICIJSKE POSTAJE U KRAPINI - Za idući je tjedan najavljeno otvaranje mosta kod Policijske postaje u Krapini. Stari i dotrajali most, koji je zbog širine od oko dva metra u početku bio namijenjen isključivo za pješake, zamijenjen je novim, širine šest metara, kojim će vozila moći prometovati u oba smjera.


28.travanj 2005.
POVIJESNO-POUČNA STAZA NA KAMENJAKU - Na brdu Kamenjak iznad Stubičkih Toplica jučer je povodom Dana općine otvorena povijesno-poučna staza koja, kao i u prijašnja vremena s početka 20. stoljeća, vodi do raspela s kipom Majke Božje Kamenjačke i do hrasta Galženjaka koji obilježava doba Seljačke bune Matije Gupca. Staza je duga 1.200 metara, a za odmor su postavljene klupe i stolovi. Namijenjena je gostima Stubičkih Toplica i mještanima, a na ulazu je glavna informativna ploča s grafičkim prikazom te opisom geografskih i klimatskih obilježja. Uz općinu, u realizaciji projekta su sudjelovali Ministarstvo zaštite okoliša, Društvo «Eko» Oroslavje i Hrvatske šume.


28.travanj 2005.
AKCIJE DOBROVOLJNOG DARIVANJA KRVI KRAPINSKOG CRVENOG KRIŽA - U organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Krapina ovog se tjedna provodi nekoliko akcija dobrovoljnog darivanja krvi. U utorak je "Krateksu" u Žutnici krv dalo 16 darivatelja, a u "Kotki" Krapina 21. Jučer je akcija održana u krapinskom Pučkom otvorenom učilištu, a u istom se prostoru, i to od 9,00 do 17,00 sati akcija održava i danas. Posljednja akcija iz ovog ciklusa održat će se sutra u Đurmancu.


28.travanj 2005.
DESINIĆKE MAŽORETKINJE U POLJSKOJ - Na poziv mažoretkinja i puhačkog orkestra iz poljskog grada Wilamowice kod Krakova od danas pa do 03. svibnja u tom će gradu gostovati Desinićke mažoretkinje i Puhački orkestar grada Krapine. Oni će, uz niz drugih kulturno-umjetničkih skupina iz Njemačke, Belgije, Austrije, Češke, Slovačke i Poljske, nastupiti na tradicionalnom karnevalu koji se u ovo vrijeme već godinama održava u Wilamowicama. Desinićke mažoretkinje i članovi Puhačkog orkestra Grada Krapine razgledat će Krakov, posjetiti rodnu kuću pokojnog Svetog ova u Vadovicama, te logor Auschwitz. Boravak u Poljskoj iskorsitit će se i za prezentaciju hravstkih turističkih destinacija kroz podjelu prospekata te prezentaciju tradicionalnih zagorskih kulinarskih proizvoda i pića.


28.travanj 2005.
TKO JE BIO PAVAO SKALIĆ? - Hrvatska udruga Muži zagorskog srca idućeg tjedna nastavljaju s ciklusom predavanja «I dok je srca bit će i Kroacije». Predavanje prof.dr.sc. Alojza Jembriha pod nazivom «Pavao Skalić (Zagreb 1534. – Danzgik 1575.) u europskom humanizmu», održat će se uz obljetnicu smrti Pavla Skalića, čiji korijeni podrijetlom sežu u Stubicu, a koji je u svoje doba bio poznat diljem Europe. Predavanje će se održati idućeg utorka s početkom u 19h u Dvorcu Gredice.


28.travanj 2005.
STANKO BELINA KANDIDAT ZA KRAPINSKO-ZAGORSKOG ŽUPANA - Koalicija ZDS-HSLS na današnjoj je novinarskoj konferenciji u Zaboku predstavila svoju županijsku listu za predstojeće lokalne izbore. Nositelj liste i kandidat za župana dr. Stanko Belina rekao je da su kandidati na njegovoj listi uspješni ljudi koji žive za politiku, a ne od politike. Stoga će i predizbornu kampanju voditi pod sloganom Ljudi za snažno Zagorje. Belina je uvjeren da su građani prepoznali oporbeni rad ZDS-a u protekle četiri godine, koji se očitovao u niz akcija, od peticije protiv odredbe o nula promila do borbe protiv izgradnje centra za azilante u Stubičkoj Slatini. Zbog svega toga ova koalicija vjeruje u uspjeh, a sve ispod 20% osvojenih glasova smatrat će neuspjehom. Poslijeizborna koaliranja moguća su sa svima, a razgovori su obavljeni i s HDZ-om i sa SDP-om, kaže Belina i opovrgava izjave koje dolaze iz redova HDZ-a da je poslijeizborna koalicija već dogovorena.


28.travanj 2005.
NOGOMETNI TURNIR SVETOKRIŠKIH MJESNIH ODBORA - Mjesni odbor Sekirišće ove nedjelje organizira četvrti tradicionalni nogometni turnir mjesnih odbora Općine Sveti Križ Začretje, koja je i pokrovitelj turnira. Turnir je pozivnog karaktera i nema uplate, a pozvano je svih 18 mjesnih odbora. Za prve tri ekipe Općina je osigurala vrijedne nagrade, a pobjednik dobiva i prijelazni pehar. Početak turnira na sportskom parku u Sekirišću najavljen je za 10,30 sati.


28.travanj 2005.
SPORT - U jučerašnjim utakmicama 27. kola Treće hrvatske nogometne lige Središte u Krapini Zagorec-Vrbovec 0:0, u Kurilovcu Udarnik-Tondach 1:1 i Samobor-Lučko 3:2. Na ljestvici je prvi Karlovac sa 49 bodova, Samobor je peti sa 45, Zagorec je 12. sa 28, a Tondach 15. sa 23 boda.

Iz Italije se vratio mladi začretski biciklista Kristijan Čvek koji je nastupio na utrci za svjetski kup Giro della Toscana. U četiri dana biciklisti su prošli preko 400 kilometara, a među 180 vozača, u vrlo jakoj međunarodnoj konkurenciji, u generalnom poretku, Čvek je bio 113.
Od četiri etape, najbolji plasman imao je u trećoj etapi i na 111 kilometara bio je 102.

Šahisti Krapine doživjeli su i treći ovosezonski poraz u prvenstvu Treće šahovske lige Centar A. Ovaj put Krapinčani su pali u Sisku sa 3,5:2,5. Jedini poraz doživio je na trećoj ploči Zvonimir Maslač, dok su remije ostvarili Mirjana i Miljenko Medić, Nenad Frouth, Josip Krklec i Radmila Švaljek. Drugi zagorski predstavnik, Straža iz Huma na Sutli, novi poraz doživjela je kod kuće od zagrebačke Plive 2:4. Jedinu pobjedu za Stražu ostvario je na trećoj ploči Žaljko Brlek, dok su po pola boda izvukli Damir Gorup i Ivan Očko. Na ljestvici poslije trećeg kola vodstvo je preuzela Duga Resa sa 11,5 bodova. Krapina je sedma sa 7,5, a Straža posljednja s 3 boda.


27.travanj 2005.
HITNO SANIRATI UNIŠTENE CESTE - U Gradu Krapini  održan je sastanak sa temom sanacije i održavanja lokalnih i županijskih cesta koje se koriste za potrebe izgradnje autoceste Zagreb-Macelj. Uz predstavnike Grada, sastanku su prisustvovali i predstavnici izvođača radova, tvrtke Walter Motorway, na čelu s voditeljem dijela radova Sladoljubom Pezerovićem. Gradonačelnik Krapine Alojz Malogorski otvoreno je izrazio nezadovoljstvo, jer kako je istaknuo sve se radi kako bi se ispoštovali dogovoreni rokovi, ali se pri tom ne vodi računa o problemima s kojima su suočeni žitelji mjesta uz koje prolazi trasa autoceste. Kao najveći problem, istaknute su uništene prometnice, kojima osobni automobili već gotovo da i ne mogu prometovati, a do toga je došlo, naglasio je Malogorski jer su od samog početka pregovori lokalne vlasti s investitorom i izvođačem radova vođeni u krivom smjeru. Voditelj dijela radova Walter Motorwaya, Sladoljub Pezerović na to je odgovorio da je lošem stanju cesta, osim tereta, doprinjela i oštra zima. No, naglasio je da se čini sve kako bi se problemi što prije sanirali, a na velikom broju dionica sanacija je već u tijeku.


27.travanj 2005.
PUČKI PRAVOBRANITELJ JUČER POSJETIO ZABOK - Pučki pravobranitelj Jurica Malčić u sklopu svog cijelotjednog posjeta Krapinsko-zagorskoj županiji, jučer je posjetio i Grad Zabok, gdje se sastao s gradonačelnikom Ivanom Hanžekom. Malčić je u razgovoru rekao da sa zabočkog područja nema pritužbi građana, no to ne mora značiti da oni nemaju problema, već da nisu dovoljno upoznati s institucijom Pučkog pravobranitelja i stoga ovaj posjet ima primarni cilj popularizirati tu instituciju. Gradonačelnik Hanžek, kao najveći zabočki problem s državnim institucijama istaknuo je problem priključenja na industrijsku cestu, za što Hrvatske ceste investitorima ne žele izdati suglasnost, zbog čega razvoj industrijske zone već duže vrijeme stagnira. Malčić je rekao da on ne može konkretno pomoći, ali će taj problem spomenuti u svom izvješću hrvatskom Saboru kojeg podnosi za tri tjedna.


27.travanj 2005.
ZAGORJE NA TURISTIČKOM FORUMU U VUKOVARU - Pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Krapinsko-zagorske županije Siniša Hajdaš Dončić sudjeluje na 3. Turističkom forumu na temu «Novi turistički proizvodi kontinentalne Hrvatske: kakve imamo i kakve želimo», koji se danas i sutra održava u Vukovaru. Organizatori skupa su Turitička zajednica Vukovarsko-srijemske županije i Hrvatska gospodarska komora – županijska komora Vukovar. Posjetitelji Turističkog foruma su članovi županijskih gospodarskih komora, turističkih zajednica i sve ostale institucije koje izravno ili neizravno sudjeluju u kreiranju i promociji turističke ponude kontinentalnog dijela Hrvatske. Cilj skupa je suradnjom, razmjenom iskustava i stjecanjem novih znanja izgrađivati ponudu i potaknuti potražnju za kontinentalnim turističkim destinacijama.


27.travanj 2005.
POČINJE PROBOJ TUNELA BREZOVICA - Tvrtka "Strabag" koja radi na izgradnji tunela autoceste Zagreb-Macelj, prvog svibnja započinje s probojem tunela Brezovica. Radovi će trajati do prvog kolovoza, a s obzirom da se očekuje povećana buka uslijed rada strojeva i miniranja, stanovnike naselja Puhi i Doliće izvođač moli za razumijevanje.


27.travanj 2005.
"OSNOVE EUROPSKE UNIJE" - Seminar «Osnove Europske unije» iz ciklusa ABECEDA EU, kojeg organizira Savjet za europske integracije Krapinsko-zagorske županije u suradnji s Ministarstvom vanjskih poslova i europskih integracija, danas je održan u Krapini. Sudjelovali su predstavnici osam jedinica lokalne samouprave; gradova Krapina i Pregrada, općina Desinić, Hum na Sutli, Petrovsko, Radoboj, Đurmanec i Jesenje, te predstavnici Gospodarske i obrtničke komore. Bio je ovo ujedno i posljednji seminar na temu "Osnove Eurospke unije", a nakon «OSNOVA», ciklus će se nastaviti seminarima na temu regionalne politike u Europskoj uniji, prava Europske zajednice, ekonomske politike, te seminarom o vođenju projektnog ciklusa, koji bi s obzirom na interes polaznika trebao biti i najzanimljiviji, rekla nam je tajnica Savjeta za europske integracije u Krapinsko-zagorskoj županiji Marijana Barlek Puljko.


27.travanj 2005.
ZLATAR PONOVO DOMAĆIN IZLOŽBI STOKE I KONJA - Jučer je u Zlataru održan sastanak Organizacijskog odbora pete Izložbe stoke i sedme izložbe konja, koja će se održati četvrtog lipnja na Sajmištu u Zlataru. Izložbu zajednički organiziraju Krapinsko-zagorska županija, Grad Zlatar, Hrvatski stočarski centar, Hrvatski zavod za poljoprivredno savjetodavnu službu, županijska Udruga stočara i Gospodarska komora. Sudjelovat će oko 50 izlagača sa govedom, konjima, kozama, ovcama, zagorskim puranima i pčelama te na taj način pokazati rezultate u stočarstvu. Ukupni troškovi održavanja izložbe iznosit će 57 tisuća kuna, od čega je u proračunu Krapinsko-zagorske županije izdvojeno 40 tisuća, dok će ostatak osigurati Županijska gospodarska komora, Grad Zlatar i sponzori. Dogovoren je plan uređenja izložbenog mjesta, te satnica programa izložbe, a organizirat će se i mimohod zaprega domaćih konjogojskih udruga te udruga iz drugih dijelova Hrvatske.


27.travanj 2005.
PREDSTAVNICI FRANCUSKOG VELEPOSLANSTVA POSJETILI ZABOK - Zabočku srednju školu danas su posjetili predstavnici francuskog Veleposlanstva u Republici Hrvatskoj, na čelu s Michelom Anthoniozom, savjetnikom za suradnju i kulturnu djelatnost. Naime, Srednja škola Zabok već nekoliko mjeseci održava radionice francuske kuhinje u sklopu koje učenici pripremaju jela francuske i zagorske kuhinje i pri tom komuniciraju na francuskom jeziku. Za današnji susret, osim francuskih jela, gostima su pripremili sir s vrhnjem, štrukle, puricu s mlincima te ostale zagorske specijalitete. Sa sastojcima i načinom pripreme svoje goste upoznali su na francuskom jeziku, a da su mladi zabočki kuhari odlično savladali francuski jezik, potvrdio nam je i Alain Schneider, ataše za jezičnu suradnju francuskog Veleposlanstva.


27.travanj 2005.
NEBO IZNAD ZABOKA SIGURNO ZA PTICE SELICE - Radovi na obnovi javne rasvjete u centru Zaboka, odnosno u Ulici Matije Gupca od skretanja za Grabrovec do blok kolodvora, napreduju prema planu i već se stiglo do zgrade Elektre. Riječ je o izmjeni 38 stupova s 3, 2 ili jednim rasvjetnim tijelom. Nova rasvjeta, osim što ima mogućnost štednje, odnosno slabijeg intenziteta rada noću, zadovoljava i međunarodne ekološke standarde jer svjetlost ne raspršuje prema nebu, već samo prema tlu. Naime, svjetski ekolozi tvrde da javna rasvjeta, od koje se svjetlost širi i prema nebu, zavarava i ometa ptice selice, što dovodi do njihovog izumiranja.


27.travanj 2005.
STOTI POHOD NA DRUGU OBLJETNICU - Zabok koji je dugo čekao na planinarsko društvo, nakon dvije godine rada društva «Zagorske steze» ima već 160 planinara koji su svoju drugu obljetnicu proslavili stotim pohodom po Zabočkom bregovitom putu. Tu stazu, na koju su posebno ponosni, između Krapinice i Kosteline, dugu deset sati hoda sami su uredili i markirali i po njoj je prošlo već 700 planinara, no na tome se neće zaustaviti, rekao je na Skupštini Planinarskog društva predsjednik Antun Žigman i najavio ove godine u suradnji s društvima iz Petrovskog i Krapine uređenje staze do vrha Brezovice. Ovaj projekt će, kako je najavila Smilja Leljak iz Krapine, rezultirati bratimljenjem dvaju društava. Zabočki planinari su počeli ostvarivati i san o planinarskoj kući. U siječnju ove godine kupili su 2.500 četvornih metara zemljišta, tzv. Picelj iznad Zaboka, a stručna skupina izrađuje idejno rješenje za planinarsku kuću i okoliš.


27.travanj 2005.
U KRAPINSKIM TOPLICAMA POSKUPJELE POGREBNE USLUGE - Općinsko Poglavarstvo Krapinskih Toplica na jučerašnjoj je sjednici dalo suglasnost koncesionaru, tvrtki Panda – trgovina i usluge, na povećanje cijene pogrebnih usluga. Kao razlog poskupljenja navedena je činjenica da ovaj koncesionar obavlja poslove već treću godinu i da se od početka koncesije cijene nisu mijenjale, a sada su usklađene s cijenama u susjednim općinama. Ukop u zemljani grob tako je poskupio s 1 200 na 1500 kuna, ukop u grobnicu s 1200 na 1 600, a ukop urne s 600 na 900 kuna. Također, poskupio je i prijevoz pokojnika sa 150 na 250 kuna po satu.


27.travanj 2005.
AKTIVNOSTI KRAPINSKOG CRVENOG KRIŽA - Gradsko društvo Crvenog križa Krapina u suradnji s Hrvatskim Zavodom za transfuzijsku medicinu jučer je provelo dvije akcije dobrovoljnog darivanja krvi. Akcije su održane u poduzećima Kotka u Krapini te Krateksu u Žutnici, a prikupljeno je 37 doza krvi. Dodajmo da je sinoć u Jesenju organiziran susret dobrovoljnih davatelja krvi, gdje su višestrukim davateljima uručene zahvalnice. Posebnu zahvalnicu primili su Bruno Osredečki i Ivan Hajster koji su krv dali više od 50 puta, a susretu je nazočio i Mirko Brodar, krapinski rekorder sa 101 darivanjem krvi.


26.travanj 2005.
PUČKOM PRAVOBRANITELJU GODIŠNJE DVADESETAK PRITUŽBI ZAGORACA - U sklopu projekta Djelovanje institucije pučkog pravobranitelja/Shema potpore instituciji, u okviru kojeg pravobranitelj može djelovati na način da uspostavi direktni kontakt s građanima u lokalnim zajednicama, Pučki pravobranitelj Jurica Malčić sa suradnicima ovog tjedna boravi u Krapinsko-zagorskoj županiji. On se danas susreo sa županicom Vlastom Hubicki, gradonačelnikom Krapine i novinarima. Prema njegovim riječima obilazak županija jedini je način da se javnost upozna s djelovanjem institucije pravobranitelja kojem se godišnje obrati oko tri tisuće ljudi. Iz Krapinsko-zagorske županije pristiže mu oko dvadesetak pritužbi građana koje se uglavnom odnose na rad državnih tijela, no nakon ovog posjeta, Malčić očekuje da će ih i iz ovog kraja pristizati više.


26.travanj 2005.
OD SVIBNJA U KRAPINI JAVNI LOKALNI PRIJEVOZ - S prvim svibnjem krapinsko poduzeće «Krakom» uvodi novu djelatnost. Distribuciji vode i plina te komunalnim djelatnostima, Krakom će pridodati i javni lokalni prijevoz putnika na području Grada Krapine. Tu je odluku danas usvojilo Gradsko poglavarstvo, a prema riječima gradonačelnika Alojza Malogorskog autobusi će prometovati od Žutnice do poduzetničke zone Nova Krapina u južnom dijelu grada, po već utvrđenom voznom redu, s polascima svakih pola sata. S obzirom da "Krakom" nema autobuse ni taxi vozila kojima bi se obavljao javni lokalni prijevoz putnika, sklopljen je ugovor s prijevoznikom "Presečki grupom". Riječ je o svojevrsnom probnom projektu čije je trajanje predviđeno do 30. rujna, a ukoliko se pokaže isplativim i duže. Dodajmo da je Poglavarstvo donijelo odluku da se prijevoz putnika uvrsti u djelatnost komunalnog gospodarstva, no da bi se ta odluka provela treba je prihvatiti Gradsko vijeće. Budući je ono, s obzirom na skore izbore, raspušteno, o tome će odlučiti novi saziv Vijeća. Ukoliko odluka bude prihvaćena, prići će se raspisivanju natječaja za dodjelu koncesije.


26.travanj 2005.
U ZAGORJU SVE VIŠE KAZNENIH DJELA - Iako je na području PU Krapinsko-zagorske u prva tri mjeseca ove godine zabilježeno manje prometnih nezgoda u odnosu na isto razdoblje lani, broj evidentiranih kaznenih djela i prekršaja protiv javnog reda i mira je povećan. U prvom tromjesječju 2005. zabilježena su tako 252 kaznena djela, 21 više nego lani, što je povećanje za oko 9,1%. Kod 209 kaznenih djela počinetlj je bio ili odmah poznat ili je naknadno otkriven. Drugim riječima, 82,9% slučajevo uspješno je razjašnjeno, dok je u istom razdoblju prošle godine taj postotak bio 77,1%. Prekršaja protiv javnog reda i mira bilo je 112, za 11% više nego u prva tri mjeseca 2004.


26.travanj 2005.
POTPISANI UGOVORI O STIPENDIRANJU - Županica Krapinsko-zagorske županije Vlasta Hubicki u subotu je, na prigodnoj svečanosti, srednjoškolcima i studentima uručila je ugovore o stipendiranju. Ugovor je potpisalo dvadeset srednjoškolaca i 21 student , koji će od Krapinsko-zagorske županije dobivati stipendije do kraja školovanja. U županijskom proračunu za stipendije je ove godine osigurano 950 tisuća kuna, a stipendije već primaju 54 učenika i 82 studenta. Ove je godine povećan iznos stipendija, učenicima s 300 na 400, a studentima s 500 na 600 kuna.


26.travanj 2005.
SURADNJA ZABOČKE SREDNJE ŠKOLE I FRANCUSKOG VELEPOSLANSTVA - U Srednjoj školi Zabok sutra će se održati radionica francuske kuhinje. Učenici će u grupama pripremati jela francuske i zagorske kuhinje i pri tom komunicirati na francuskom jeziku. S njima će raditi dvije Francuskinje, profesorice francuskog jezika specijalizirane za rad sa strancima, Emilie Perrichon i Sarah Gabillet, savjetnica za pedagoška pitanja pri francuskom Veleposlanstvu, njihova profesorica Anka Ilinčić i profesorica francuskog jezika Spomenka Šabić. Oko 12 sati očekuju se gosti iz Veleposlanstva Republike Francuske, Krapinsko-zagorske županije, Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa te Grada Zaboka.


26.travanj 2005.
MARATON U ČAST POKOJNOG IVANA PAVLA II. – Danas u Mariji Bistrici završava maraton posvećen zahvalnosti pokojnom papi Ivanu Pavlu II. Naime, hrvatski maratonac i dragovoljac Domovinskog rata Igor Lončar 14. travnja počeo je trčati maraton kroz sve hrvatske gradove, koje je Papa posjetio u svoja tri pastoralna pohoda Hrvatskoj. Krenuo je iz Osijeka preko Đakova, Zagreba, Rijeke, Zadra, Splita i Dubrovnika, a završit će danas u Mariji Bistrici. Dolazak maratonca Lončara u Mariju Bistricu očekuje se danas u 12 sati.


26.travanj 2005.
SLIKE BRANIMIRA BARTULOVIĆA U KRAPINSKOJ GALERIJI - U galeriji grada Krapine otvorena je izložba slika akademskog slikara Branimira Bartulovića te predstavljena njegova monografija. Bartulović se predstavlja ciklusom slika nadahnutim motivima mediteranske zavičajnosti, a izložba se može razgledati do 9. svibnja.


26.travanj 2005.
JUČER U ZAGORJU DVA SAMOUBOJSTVA - Jučer su na području Policijske uprave Krapinsko-zagorske počinjena dva samoubojstva. Prvo se dogodilo ujutro u Mihovljanu, gdje je 84-godišnji hrvatski državljanin počinio samoubojstvo vješanjem u svom gospodarskom objektu, a drugo oko podneva u Stubičkim Toplicama, gdje se na tavanu obiteljske kuće objesio 38-godišnjak, priopćila je Policijska uprava Krapinsko-zagorska.


26.travanj 2005.
PREDSTAVLJENA LISTA ZABOČKE KOALICIJE SDP-HSS-HNS-LS - Na današnjoj novinarskoj konferenciji u Zaboku predstavljena je gradska koalicijska lista SDP-HSS-HNS-LS, čiji je nositelj i kandidat za gradonačelnika aktualni zabočki gradonačelnik, SDP-ovac Ivan Hanžek. Petar Lež iz HSS-a drugi je na listi, Tomislav Ivanković iz HNS-a treći, a četvrti Tihomir Vrančić iz LS-a. Ova koalicija u kampanju je krenula pod motom «Idemo dalje», jer vjeruju da su u proteklom mandatu ispunili predizborna obećanja iz 2001. godine, a najvećim uspjehom smatraju gospodarski razvoj Zaboka. Na predstojećim izborima očekuju najmanje 38% glasova, a sve ispod toga smatrat će neuspjehom. Poslijeizborna koaliranja moguća su sa svima, no to ne ovisi o strankama, već o pojedincima koji će ih predstavljati, rečeno je na današnjoj konferenciji.


26.travanj 2005.
SPORT - Na drugoj ovosezonskoj utrci za Svjetsko prvenstvo u motokrosu klase MX 3 koja je vožena u talijanskom moto središtu Asti prva tri ovosezonska svjetska boda uspio je uhvatiti Nenad Šipek. Poslije subotnjeg 11. mjesta u kvalifikacijama Nenad je u prvoj vožnji bio 18. dok je u otežanim uvjetima po velikoj kiši i blatu u drugom nastupu zauzeo 28., dok mu je sveukupno pripalo 22. mjesto. Na žalost Danijel Božić nije uspio izboriti u ovoj klasi ulaz među prvih 40, a u finale nije ušao na toj priredbi , ali za Europsko prvenstvo u klasi 125 kubika, Marko Leljak.

Iako je proljetni dio nogometnih prvenstava tek u zaletu, već je podosta otkaza na trenerskim klupama. Podsjetimo ostavku na trenersku dužnost u gornjostubičkom Matiji Gupcu dao je Marko Franjković, u zabočkoj Mladosti sa klupe je odstupio Damir Srebačić, a prošle nedjelje ostavku je u Zagorcu iz Velikog Trgovišća ponudio Dragutin Vrančić. (S.T.)


25.travanj 2005.
PREDSJEDNIK STJEPAN MESIĆ POSJETIO HUM NA SUTLI - U posjetu pograničnoj općini Hum na Sutli danas je boravio predsjednik RH Stjepan Mesić, koji je nakon tvornice stakla Vetropack Straža, jedne od najuspješnijih hrvatskih tvrtki, u tamošnjoj poslovnoj zoni otvorio novo sjedište talijanske tvrtke BDF Holding iz Vicenze u koju je uloženo 6,5 milijuna kuna. Za servisiranje opreme za proizvodnju ambalažnog stakla talijanski su investitori odabrali Hum na Sutli upravo zbog tradicije staklarske industrije, a posebno, kako je rekao vlasnik Adam Da la Fontana, radi profesionalnosti i marljivosti ljudi. Takva ulaganja treba podržati, rekao je predsjednik Mesić, prvo radi otvaranja novih radnih mjesta, a osim toga ovo je poruka da je Hrvatska zemlja šansi i da se u njoj isplati ulagati. Predsjednik Mesić svoj je boravak u Humu na Sutli nastavio na svečanosti povodom Dana općine i u druženju sa bračnim parovima koji su u protekle četiri godine proslavili zlatni pir.


25.travanj 2005.
GRADSKI PRIJEVOZ U KRAPINI - Od prvog svibnja krapinsko poduzeće «Krakom» uvodi novu djelatnost. Distribuciji vode i plina te komunalnim djelatnostima, Krakom će pridodati i javni lokalni prijevoz putnika na području Grada Krapine. Autobusi će prometovati od Žutnice do poduzetničke zone Nova Krapina u južnom dijelu grada, a cijena jednosmjerne karte iznosit će tri kune. Već je utvrđen i vozni red, a kako saznajemo u Krakomu, prijevoz će za njih obavljati «Presečki grup». Javni lokalni prijevoz obavljat će se do 30. rujna, a ukoliko se projekt pokaže isplativim i duže.


25.travanj 2005.
LAMOTI PONOVNO BLOKIRALI CESTU - Mještani naselja Lamoti u Gornjem Maclju, u petak su na dva sata blokirali lokalnu cestu, te spriječili promet kamiona koji prevoze materijal za izgradnju auto-ceste Zagreb–Macelj. Mještani, podsjetimo, ne dopuštaju da ukidanje prometnice koja selo povezuje sa županijskom cestom ukoliko se ne izgradi zamjenska cesta sa prolazom za pješake. Kako nitko od mjerodavnih, odnosno predstavnika investitora nije odgovorio na njihove zahtjeve, po treći su put u roku od mjesec dana blokirali cestu te tako privremeno zaustavili radove na izgradnji. Cesta je ponovno otvorena nakon što ih je načelnik općine Branko Horvat izvijestio da će njihov problem s ciljem rješavanja uskoro razmotriti resorno Ministarstvo, odnosno hrvatska Vlada. Dogovoreno je također da do očitovanja nadležnih tom cestom neće prometovati kamioni za potrebe izgradnje auto ceste.


25.travanj 2005.
IZVLAŠTENJE ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU ZAGORSKOG AERODROMA - Izgradnju Krapinsko-zagorskog aerodroma, koji se namjerava graditi u Gubaševu kod Zaboka, još uvijek spriječava činjenica da sedmero vlasnika ne žele prodati svoje parcele, bez kojih je izgradnja nemoguća. Jedino moguće rješenje, kažu mjerodavni, je izvlaštenje tih nekretnina, jer se radi o gradnji objekta od javnog interesa. Plan izvlaštenja, sukladno zakonu, od danas je izložen na javni uvid i to u prostorijama Grada Zaboka. Svi zainteresirani Plan mogu vidjeti i dati na njega svoje primjedbe do 10. svibnja, radnim danom od 7 do 15 sati.


25.travanj 2005.
PUČKI PRAVOBRANITELJ U KRAPINSKO-ZAGORSKOJ ŽUPANIJI - U okviru projekta Djelovanje institucije pučkog pravobranitelja/Shema potpore instituciji, koji je izrađen u suradnji s OESS Misijom u Republici Hrvatskoj, stekli su se uvjeti da Pučki pravobranitelj može djelovati na način da uspostavi direktni kontakt s građanima u lokalnim zajednicama. U okviru ovog projekta, Pučki pravobranitelj Jurica Malčić sa zamjenicima i suradnicima ove će godine posjetiti četiri županije, među kojima i Krapinsko-zagorsku. On će se danas u Krapini susresti sa predstojnicom Ureda državne uprave u Krapinsko-zagorskoj županiji Đurđom Barić Dakić, a sutra sa županicom Vlastom Hubicki, te gradonačelnicima Krapine i Zaboka. Budući pučki pravobranitelj u Krapinsko-zagorskoj županiji boravi do petka, posjetit će i Pregradu, Hum na Sutli, Klanjec, Oroslavje, Zlatar, Bedekovčinu i Donju Stubicu.


25.travanj 2005.
PREZENTACIJA PROJEKTA «RADIONICA FRANCUSKE KUHINJE» - Ove srijede, u Srednjoj školi Zabok, učenici i profesori predstavit će završni dio velikog školskog i međukulturnog francusko-hrvatskog projekta - Radionica francuske kuhinje. Predstavljanju projekta prisustvovat će ugledni gosti iz Veleposlanstva Republike Francuske, županica Krapinsko-zagorske županije, Vlasta Hubicki, Vilmica Kapac, pomoćnica ministra znanosti, obrazovanja i športa, Ivan Hanžek, gradonačelnik Zaboka i drugi. Radionica francuske kuhinje zajednički je cjelogodišnji projekt nastave francuskog jezika i kuharstva, realiziran u suradnji s Odjelom za jezičnu i obrazovnu suradnju francuskog veleposlanstva u Zagrebu. Na ovoj, trećoj po redu prezentaciji, kuhari će pripremati tipična francuska jela, komunicirajući tijekom rada isključivo na francuskom jeziku. Kako je naglasak projekta na jezičnoj, stručnoj i kulturnoj hrvatsko-francuskoj razmjeni i međusobnom upoznavanju i približavanju, učenici će pripremati i tipična zagorska jela, te francuskim gostima približiti bogatu gastronomsku ponudu ovoga kraja.


25.travanj 2005.
NOVI CIKLUS AKCIJA DOBROVOLJNOG DARIVANJA KRVI - Gradsko društvo Crvenog križa Krapina priprema pet akcija dobrovoljnog darivanja krvi. Prva od njih odžat će sesutra, u poduzećima Kotka Krapina i TIK u Žutnici. U srijedu i četvrtak, akcija se održava u krapinskom Pučkom otvorenom učilištu, te u petak u prostorijama Općine Đurmanec.


25.travanj 2005.
ZABOČKOJ CRKVI ZA ROĐENDAN I NOVI IZGLED - Zabočka župna crkva Svete Jelene križarice, na kojoj se ovih dana mijenja krovište, povodom svog 200. rođendana neće dobiti samo novi krov, već i potpuno novi izgled. Naime, pošto je prilikom obnavljanja istočnog dijela krovišta bilo nužno obojati dio fasade ispod žljebova koji su prokišnjavali, župnik Marjan Culjak zaključio je da su ovi radovi i već postavljena skela dobra prilika da se nanovo oboji cijela crkva, jer to neće znatno poskupjeti ukupnu cijenu radova. Cijena radova tako će se s predviđenih 460 tisuća kuna popeti na oko 500 tisuća. Izvođaču, zlatarskom Konstruktoru, župa je do sad uplatila 225 tisuća kuna, a od toga 200 tisuća kuna donirao je Grad Zabok. Župnik je stoga pozvao sve vjernike, a posebno one imućnije, da financijski pomognu obnovu zabočke crkve.


25.travanj 2005.
PREGLEDAVAO ILEGLNI PIŠTOLJ I RANIO SE U KUK - U subotu poslijepodne u mjestu Sveti Matej kod Gornje Stubice, 62-godišnji hrvatski državljanin u svom je gospodarskom objektu pregledavao pištolj, kojeg je nepovlasno posjedovao, pri čemu je pištolj slučajno opalio pa je 62-godišnjak ranjen u desni kuk. Liječnička pomoć pružena mu je u Traumatološkoj bolnici u Zagrebu, gdje su mu ozljede okvalificirane kao teške tjelesne ozljede.


25.travanj 2005.
SPORT - U utakmicama Prve županijske nogometne lige postignuti su sljedeći rezultati: Stubica –Inkop 1:0, Rudar Mihovljan – Straža 2:0, Oroslavje – Pregrada 5:2, Gaj – Radoboj 0:2, Vatrogasac – Rudar Dubrava 1:1, Bojovnik 7 – Matija Gubec 2:1 i Mladost Regeneracija – Predionica 1:1. Prva je i dalje Predionica s 44 boda, drugi je Radoboj s 32, a treći Bojovnik 7 s 31. Na dnu ljestvice i dalje je Oroslavje s 12, te posljednja Straža sa 7 bodova.

Kod drugoligaša postignuti su ovi rezultati: Zagorec – Lobor 1:2, Mladost Belec – Omladinac 1:1, Ivančica – Toplice 1:1, Sloga – Mladost Marija Bistrica 1:3 i Đalski – Jedinstvo 0:9. Oštrc je bio slobodan. Na ljestvici uvjerljivo vodi Jedinstvo, koje je u 13 odigranih utakmica uknjižilo svih 39 bodova. S utakmicom više druga je Ivančica s 28, a treća marijabistrička Mladost s 27 bodova. Najmanje bodova u 14 odigranih utakmica, tek 6, sakupio je posljednji Zagorec iz Velikog Trgovišća.


22.travanj 2005.
PETSTOTINA I DESET KANDIDATA ZA SKUPŠTINU KRAPINSKO-ZAGORSKE ŽUPANIJE - ZA Izbornom povjerenstvu Krapinsko-zagorske županije do ponoći je stiglo deset kandidacijskih lista za Županijsku skupštinu, jedna više nego na lokalnim izborima 2001. godine. Tako na 51 vijećničko mjesto u Skupštini Krapinsko-zagorske županije pretendira 510 kandidata. Liste kandidata predali su koalicija ZDS-HSLS, a nositelj je Stanko Belina, nositelj liste DC-a je Anđelko Ferek Jambrek, HSS-a Vlasta Hubicki, HDZ-a Ivan Jarnjak, HSP-a Đino Sinković, koalicije SDP-HNS-LS Sonja Borovčak, ZS-a Miljenko Jerneić i Hrvatske stranke umirovljenika Štefanija Keresteš. Stigle su i dvije nezavisne liste za Županijsku skupštinu, Krešimira Končevskog i Ivana Kosa. Pravovaljanost listi utvrđuje Županijsko izborno povjerenstvo, koje ih je dužno objaviti najkasnije sutra do ponoć, nakon čega, od nedjelje službeno počinje predizborna kampanja.


22.travanj 2005.
OSAM LISTI ZA GRADSKO VIJEĆE KRAPINE - Izbornom povjerenstvu Grada Krapine, na čijem je čelu Rikard Kunštek, do ponoći je stiglo osam lista kandidata za Gradsko vijeće. Za 19 vijećničkih mjesta na izborima će se natjecati 152 kandidata. Nositelj liste HDZ-a za Grad Krapinu je Josip Horvat, za koaliciju HNS-HSU-DC Ignac Pavić, nositeljica koalicijske liste SDP-HSS je Ana Gregurović, ZDS-a Mirko Ormuž, a ZS-a Julije Kos. Stigle su i tri nezavisne liste Josipa Peera, Josipa Pelina i Vjekoslava Vidovića.


22.travanj 2005.
U ZABOKU 120 KANDIDATA ZA 15 VIJEĆNIČKIH MJESTA - Zabočko gradsko izborno povjerenstvo, noćas do ponoći, kad je istekao rok za predaju lista kandidata za predstojeće lokalne izbore, primilo je ukupno 8 lista, jednu više nego na lokalnim izborima 2001. godine. To su lista HSU-a s nositeljem Božom Posavcem, koalicijska lista SDP-HSS-HNS-LS s nositeljem Ivanom Hanžekom, koalicijska lista HDZ-DC-HPS s nositeljem Miljenkom Vranićem, lista HSP-a, čiji je nositelj Đino Sinković, lista ZS-a s nositeljem Vjekoslavom Hržinom, nezavisna lista nositelja Branka Piljeka, nezavisna lista nositelja Krešimira Končevskog i koalicijska lista ZDS-HSLS s nositeljem Stankom Belinom. Gradsko izborno povjerenstvo utvrdit će pravovaljanost lista te ih objaviti sutra do ponoći, nakon čega i službeno počinje predizborna kampanja.


22.travanj 2005.
LISTE ZA VARAŽDINSKU ŽUPANIJU I GRAD VARAŽDIN - Za lokalne izbore 15. svibnja Izbornom povjerenstvu Varaždinske županije stiglo je šest kandidacijskih lista. Na mjesta u Skupštini Varaždinske županije pretendira Demokratska kneginečka stranka s nositeljem liste Damirom Keretićem. Vladimir Kurečić je nositelj koalicijske liste HDZ-HKDU-DC, a koaliciju HNS-HSLS i Saveza hrvatskih umirovljenika i seniora predvodi Radimir Čačić. Aktualni župan Zvonimir Sabati nositelj je koalicijske liste HSS-SDP-HSU-LS, a sa samostalnim listama na izbore izlazi HSP s nositeljicom Marijom Ružom Bengeri i ZDS s nositeljem liste Jurajem Bajsom. Za Skupštinu grada Varaždina stiglo je pet kandidacijskih lista. Nositelj koalicijske liste Abeceda demokracije-HGSS-HKDS-HIP-Hrvatski socijaldemokrati je Viktor Plavec. Tomislav Kezelj je nopsitelj koalicijske liste HDZ-DC, aktualni varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok je nositelj koalicijske liste HSLS-HNS-HSU, Ivan Ostoić samostalne liste HSP-a, a Siniša Kalajdžijakoalicijske liste SDP-HSS-LS.


22.travanj 2005.
OBILJEŽAVANJE DANA KRAPINSKO-ZAGORSKE ŽUPANIJE – Uz blagdan Svetog Jurja, zaštitnika Županije danas je u Krapini održana svečanost obilježavanja Dana Krapinsko- zagorske županije. Uz čestitke svim članovima Poglavarstva, Skupštine u dosadašnjem sazivu, zaposlenicima i svim građanima, županica Vlasta Hubicki naglasila je kako se ulaganjem u poduzetničke programe i kreditiranje poljoprivrede, turizma, razvojem infrastrukture za što je osigurano više od 100 milijuna kuna, rješavnjem problema zbrinjavanja otpada, gradnjom Županijske bolnice, brigom za školstvo, kulturu, socijalne i ine programe zajedničkim radom nastoji poboljšati život svih građana. Ovogodišnja županijska priznanja Plaketu za životno djelo primila je Ana Gregurović, Plaketu za doprinos ugledu i promociji županije dobili su Časopis za kulturu KZŽ "Hrvatsko zagorje" i Grad Donja Stubica te Plakete za iznimna postignuća u protekloj godini dodjeljene su OŠ "Pavla Štoosa" iz Kraljevca na Sutli i Pučkom otvorenom učilištu Krapina- Gradskoj knjižnici Krapina. U kulturno-umjetničkom dijelu programa nastupio je Radek Brodarec uz klavirsku pratnju Darka Berovića.


22.travanj 2005.
22. TRAVANJ – DAN PLANETA ZEMLJA - Danas se u cijelom svijetu obilježava Dan planeta Zemlja. Moto ovogodišnjeg Dana, koji se obilježava po trideset i peti put, jest “Zaštitimo našu djecu i našu budućnost'. Dan planeta Zemlja prvi je put obilježen 22. travnja 1970. godine kao događanje na sveučilištima i u studentskim domovima diljem Amerike. Poticaj za obilježavanje tog dana dao je senator Gaylord Nelson po uzoru na tada popularne antiratne skupove na američkim sveučilištima. U toj prvoj masovnoj demonstraciji za okoliš sudjelovalo je više od 20 milijuna ljudi, a prozvana je 'nacionalnim skupom o okolišu'. Veliki interes javnosti za tu problematiku doveo je pitanje zaštite okoliša na političku pozornicu.


22.travanj 2005.
ZA ŽUPANIJSKE STIPENDIJE 950 TISUĆA KUNA - Nakon provedenog natječaja, Poglavarstvo Krapinsko-zagorske županije za ovu je kalendarsku godinu odobrilo 20 učeničkih i 21 studentsku stipendiju. Učeničke stipendije iznose 400, a studentske 600 kuna . Javno potpisivanje ugovora s učenicima i studentima koji su ostvarili pravo na županijsku stipendiju bit će sutra s početkom u 10 sati u prostorima krapinskog Pučkog otvorenog učilišta. Inače, za dosadašnje i nove stipendije Krapinsko-zagorska županija u ovogodišnjem proračunu osigurala je 950 tisuća kuna.


22.travanj 2005.
ČEŠKE MAŽORETKINJE U ZAGORJU - Desinićkim mažoretkinjama i gradskom Puhačkom orkestru Krapina u uzvratni posjet danas dolaze mažoretkinje "Duga" iz češkog grada Holešova i njihov prateći orkestar, puhački orkestar mladih grada Kromeriža. Gosti iz Češke danas će posjetiti Krapinu, razgledati grad i njegove kulturno-povijesne znamenitosti, te u muzičkom paviljonu u Parku Matice Hrvatske, u 18,00 sati, održati prigodan program. Bogat program sutra se priprema i u Desiniću, a svoj uzvratni posjet Desinićkim mažoretkinjama i gradskom Puhačkom orkestru Krapina, gosti iz Češke završavaju u nedjelju u Velikoj Vesi u Krapini.


22.travanj 2005.
JURJEVO U JURJEVCU - Večeras u 19 sati, nastupom kuburaša iz Male Erpenje, vatrometom i krijesom, počinje trodnevna manifestacija Jurjevo u Jurjevcu, koju i ove godine organizira Mjesni odbor Jurjevec Općine Krapinske Toplice. Sutra se otvara dječje igralište, a program koji počinje od 12,30 sati, upriličit će svojim nastupima kuburaši Kostelske pištole, KUD Zlatko Baloković, puhački orkestar Selno, vatrogasna mladež DVD-a Krapinske Toplice i drugi. U nedjelju od 15 sati nastupaju razni KUD-ovi, a tijekom sva tri dana održava se i malonogometni turnir.


22.travanj 2005.
NOVI CIKLUS AKCIJA DOBROVOLJNOG DARIVANJA KRVI - Gradsko društvo Crvenog križa Krapina priprema pet akcija dobrovoljnog darivanja krvi. Prva od njih odžat će se u utorak, u poduzećima Kotka Krapina i TIK u Žutnici. U srijedu i četvrtak, akcija se održava u krapinskom Pučkom otvorenom učilištu, te u petak, 28. travnja, u prostorijama Općine Đurmanec.


22.travanj 2005.
SUTRA U ZABOKU KONCERT PJEVAČKOG ZBORA IZ POREČA - U okviru suradnje prijateljskih gradova Zaboka i Poreča, zabočkom mješovitom pjevačkom zboru Gjalski u posjet dolazi mješoviti pjevački zbor Joakim Rakovac iz Poreča, koji će tom prigodom održati i koncert, a ulaz je besplatan. Koncert će se održati večeras s početkom u 19 sati u zabočkoj osnovnoj školi.


22.travanj 2005.
TURIZAM PO NAŠOJ MJERI – COPRNJASTI PUT - Udruga za promicanje narodnih običaja, starina, priča i legendi «Coprnjaki i coprnice» danas, povodom Dana planete Zemlje, održava prezentaciju dijela programa udruge, na temu Turizam po našoj mjeri. Uz prigodni kulturno-umjetnički, ali i zabavni program, Coprnjaki i Coprnice, predstavit će u dvorani Pastoralnog centra župe Sveti Križ Začretje turistički sadržaj «Izletničko – poučne steze Coprnjasti put». Program počinje večeras od 19 sati.


22.travanj 2005.
PREDAVANJE O EUGENU KVATERNIKU - Hrvatska udruga Muži zagorskog srca danas organizira još jedno predavanje iz ciklusa «I dok je srca bit će i Kroacije». Bit će to predavanje prof.dr.sc. Josipa Jurčevića sa Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu pod nazivom "Hrvatski mučenik - Eugen Kvaternik". Predavanje će se održati u Dvorcu Gredice s početkom u 20 sati.


22.travanj 2005.
VESELO UZ DAN OPĆINE - U kino dvorani u Humu na Sutli sutra se, s početkom u 18,00 sati, održava središnja kulturno-umjetnička priredba za građane u povodu Dana općine. Nastupit će slovenski orkestar "Stella" sa repertoarom od džeza do popa, polaznici dječjeg vrtića "Balončica", Muški pjevački oktet "Kaj" i Rajko Suhodolčan, Dramska sekcija Osnovne škole "Viktora Kovačića", plesači Plesne škole "Rolly" iz Rogaške Slatine, te mladi tamburaši i folklorna skupina KUD-a Rikard Jorgovanić.


22.travanj 2005.
SAMOUBOJSTVO VJEŠANJEM - Samoubojstvo vješanjem u podrumu gospodarske zgrade u Trškom Vrhu kraj Krapine jučer je počinio 65-godišnji Josip C.


22.travanj 2005.
SPORT - U uvodnoj utakmici 25. kola III HKL Sjever kuglači oroslavskog Obrtnika pobijedili su varaždinski Željezničar 7:1. Kod Oroslavčana ponajbolji su bili Darko Tuđa sa 541 i Božidar Kuharić sa 540 čunjeva, dok kod Varaždinaca prvi rezultat ima Josip Kaniški s 543. Na ljestvici vodi Varteks s 36, a do njega su varaždinski i oroslavski Obrtnik sa 32 boda.

Poslije 16.kola Zagrebačke županijske rukometne lige za muške vodi druga ekipa Dubrave sa 25 bodova. Bedekovčina je treća sa 23, dok su rukometaši Zlatar Bistrice na diobi sedmog mjesta sa 12. Kod žena, poslije 14. kola prvi je Karlovac sa 22. Bedekovčanke su sedme sa 6, dok su zlatarbistričke rukometašice devete sa 5 bodova.

Nogometaši Nikola Lenartić iz Lobora i Berno Čuček iz traže kažnjeni su sa 5 utakmica zabrane igranja. Slaven Strahonja iz Ivančice dobio je četiri, dok su sa po tri prošli njegov suigrač Mario Bartolek, Igor Jakuš iz Lobora te Nenad Jakopović i Nikola Pavlović iz Sloge.

Uz Dan općine Hum na Sutli Šahovski klub Straža ove subote priređuje tradicionalni brzopotezni šahovski turnir, koji počinje u 9 sati i 30 minuta.


21.travanj 2005.
OVE GODINE OBRANA OD TUČE IPAK RAKETAMA - Prošle se godine, zbog neadekvatne obrane, šteta od tuče na području Krapinsko-zagorske županije, u odnosu na 2003. godinu, povećala za 11 milijuna kuna. Izjavio je na jučerašnjoj sjednici Županijskog poglavarstva pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Siniša Hajdaš Dončić. Šteta od 12 milijuna kuna nastala je isključivo zato što se obrana provodila samo prizemnim generatorima, odnosno otopinom srebrnog jodida, a ne raketama kao u ranijem periodu. Ove godine, prema planu Državnog hidrometeorološkog zavoda, predviđeno je da se obrana od tuče provodi kao i lani, od 1. svibnja do 30. rujna, ali kombinacijom raketa i otopine srebrnog jodida, što se i pokazalo najučinkovitijim.


21.travanj 2005.
NA PROPUSTE TREBALO REAGIRATI RANIJE - Žitelji naselja uz koje prolazi buduća autocesta Zagreb-Macelj svakodnevno se suočavaju s nizom problema zbog propusta u projektu. Na to je i na jučerašnjoj sjednci Poglavarstva Krapinsko-zagorske županije upozorio predsjednik županijskog Povjerenstva za praćenje radova na izgradnji autoceste Franjo Vukić. On je rekao kako je njemu i načelniku Općine Đurmanec Branku Horvatu, na ovotjednom sastanku sa predstavncima investitora, projektanta i izvođača radova, rečeno da su projekti bili na javnom uvidu, i da je trebalo reagirati ranije. Kako bi se odgovorne na neki način primoralo da otvore oči nad ovim problemima, nije isključeno da će mještani izvođačima onemogućiti nastavak radova, prenio je Franjo Vukić.


21.travanj 2005.
STIŽU PRVE LISTE - Izborna povjerenstva županija, gradova i općina danas do ponoći primaju liste kandidata za lokalne izbore koji će se održati 15. svibnja. Županijsko povjerenstvo koje u Zlataru prima liste kandidata za Skupštinu Krapinsko-zagorske županije, a na čelu mu je predsjednik Županijskog suda Marko Maloča, danas do podne je primilo samo listu Hrvatske stranke umirovljenika čija je nositeljica Štefanija Keresteš. U Gradu Krapini od predsjednika Izbornog povjerenstva Rikarda Kunšteka dobili smo samo podatak da su do podne stigle četiri gradske liste. Za Grad Zabok, gdje je na čelu Izbornog povjerenstva Nada Mohač, poznate su za sada tri liste, nezavisna lista Branka Piljeka, nekadašnjeg gradonačelnika, lista Zagorske stranke, čiji je nositelj Miljenko Jerneić i koalicijska lista SDP-HSS-LS-HNS, čiji je nositelj aktualni gradonačelnik Ivan Hanžek. Izborna povjerenstva na temelju pravovaljanih prijedloga dužna su sve liste kandidata i zbirne liste županijskih, gradskih i općinskih listi objaviti 23. travnja do 24 sata.


21.travanj 2005.
RADNICI PRINZ ADRIATICA ODUSTALI OD ŠTRAJKA - Radnici Prinz Adriatica, tvornice jahti iz Oroslavja, nakon što su im isplaćene plaće za prosinac i siječanj, odustali su od štrajka koji je bio najavljen za jučer. Inače, prije desetak dana potpisan je i sporazum prema kojem bi plaće za veljaču i ožujak trebale biti isplaćene u svibnju.


21.travanj 2005.
NIŠTA OD UVOĐENJA PROMETNOG ODGOJA U OSNOVNE ŠKOLE - Na ovotjednoj sjednici Savjeta za sigurnost prometa na cestama Krapinsko-zagorske županije raspravljalo se o odgovoru Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa na pitanje uvođenja prometnog odgoja u nastavni plan osnovnih škola. Naime, u odgovoru se navodi da elementi prometnog odgoja već postoje u nastavnim predmetima prirode i društva te tehničke kulture, pa nema potrebe uvoditi prometni odgoj kao zaseban nastavni predmet u osnovne škole. Dogovoreno je provođenje vikend akcije u suradnji s MUP-om u kojoj bi se nagrađivali savjesni vozači odnosno vozači bez kaznenih bodova, te bi im se tom prilikom na licu mjesta podijelile kutije za prvu pomoć, reflektirajući prsluci ili mirisni borići. Isto tako, tiskali bi se promotivni plakati koji bi se postavili na svim vrtićima, osnovnim i srednjim školama i stanicama za tehnički pregled vozila kao jedan vid prevencije i upozorenja na moguće opasnosti u prometu.


21.travanj 2005.
ZELENI CVIJET - I ove godine u sklopu projekta Hrvatske turističke zajednice «Volim Hrvatsku», provodit će se akcija «Zeleni cvijet» u kojoj će se ocijenjivati uređenost grada, odnosno mjesta te uređenost okoliša pojedinih objekata. Najprije će gradske i općinske turističke zajednice uputiti prijedloge županijskoj turističkoj zajednici, čija će ocjenjivačka komisija od 01. do 25. lipnja izaći na teren. Kriterije i kategorije pravilnikom je odredila Hrvatska turistička zajednica, no Turistička zajednica Krapinsko-zagorske županije u taj pravilnik uklopila je i akciju «Zagorje, ti moje blago» u sklopu koje je ova godina proglašena godinom tradicionalnog zagorskog pletetenog plota i zelene živice, što će se također ocijenjivati. Priznanja najboljima uručit će se na Dan Turističke zajednice Krapinsko-zagorske županije, u prosincu ove godine.


21.travanj 2005.
PUČKI PRAVOBRANITELJ U KRAPINSKO-ZAGORSKOJ ŽUPANIJI - U okviru projekta Djelovanje institucije pučkog pravobranitelja/Shema potpore instituciji, koji je izrađen u suradnji s OESS Misijom u Republici Hrvatskoj, stekli su se uvjeti da Pučki pravobranitelj može djelovati na način da uspostavi direktni kontakt s građanima u lokalnim zajednicama. U okviru ovog projekta, Pučki pravobranitelj Jurica Malčić sa zamjenicima i suradnicima ove će godine posjetiti četiri županije, među kojima i Krapinsko-zagorsku. U ponedjeljak je predviđen njegov susret sa predstojnicom Ureda državne uprave u Krapinsko-zagorskoj županiji Đurđom Barić Dakić, a u utorak sa županicom Vlastom Hubicki, te gradonačelnicima Krapine i Zaboka. Budući pučki pravobranitelj u Krapinsko-zagorskoj županiji boravi do idućeg petka, posjetit će i Pregradu, Hum na Sutli, Klanjec, Oroslavje, Zlatar, Bedekovčinu i Donju Stubicu.


21.travanj 2005.
ČEŠKE MAŽORETKINJE I PUHAČKI ORKESTAR U ZAGORJU - U uzvratan posjet Desiničkim mažoretkinjama i Gradskom puhačkom orkestru Krapina, sutra stižu mažoretkinje «Duga» iz češkog grada Holešova i Puhački orkestar mladih grada Kromeriža. Njihov se dolazak u Krapinu sutra očekuje oko podneva, a primit će ih gradonačelnik Alojz Malogorski te županica Vlasta Hubicki, nakon čega će razgledati znamenitosti grada te u 18,00 sati nastupiti u muzičkom paviljonu u Parku Matice Hrvatske. Gosti iz Češke, kao i njihovi domaćini, zajedno sa Krapinskim mažoretkinjama i Limenom glazbom «Karlo Lugarić», u subotu prijepodne na Trgu Svetog Jurja u Desiniću priređuju defile, a u 19,00 sati u sportskoj dvorani Osnovne škole Đure Prejca veliki koncert.


21.travanj 2005.
SUTRA U ZABOKU KONCERT PJEVAČKOG ZBORA IZ POREČA - U okviru suradnje prijateljskih gradova Zaboka i Poreča, zabočkom mješovitom pjevačkom zboru Gjalski u posjet dolazi mješoviti pjevački zbor Joakim Rakovac iz Poreča, koji će tom prigodom održati i koncert, a ulaz je besplatan. Koncert će se održati sutra s početkom u 19 sati u zabočkoj osnovnoj školi.


21.travanj 2005.
BICIKLOM PO HRVATSKOM ZAGORJU - Turistička zajednica Krapinsko-zagorske županije započela je s realizacijom projekta biciklističkih staza. Prema već razrađenom projektu, kojeg je izradila tvrtka AKING, biciklističke staze trebale bi se obilježiti, urediti i povezati na području čitave županije. Županijska Turistička zajednica financirat će čitavi projekt, a općinske i gradske zajednice, u suradnji sa Županijskom upravom za ceste, trebaju samo projekt realizirati. Također, najavljen je i projekt pješačkih staza, no on je, za sada, još u pripremi.


21.travanj 2005.
TURIZAM PO NAŠOJ MJERI – COPRNJASTI PUT - Udruga za promicanje narodnih običaja, starina, priča i legendi «Coprnjaki i coprnice» sutra će, povodom Dana planete Zemlje, održati prezentaciju dijela programa udruge, na temu Turizam po našoj mjeri. Uz prigodni kulturno-umjetnički, ali i zabavni program, Coprnjaki i Coprnice, predstavit će u dvorani Pastoralnog centra župe Sveti Križ Začretje turistički sadržaj «Izletničko – poučne steze Coprnjasti put». Početak programa predviđen je za 19 sati.


21.travanj 2005.
ZABOČKI HDZ NA IZBORE SA DC-om i HPS-om - Zabočke gradske organizacije HDZ-a, DC-a i Hrvatske pučke stranke potpisale su danas sporazum o predizbornoj koaliciji, a na zajedničkoj listi 11 je kandidata iz HDZ-e te po dva iz DC-a i HPS-a. Nositelj zajedničke liste i kandidat za gradonačelnika je HDZ-ovac Miljenko Vranić, koji je na današnjoj konferenciji za novinare istaknuo da su ove tri stranke prije nekoliko mjeseci zajedno istupile protiv CIAK-ovog skladišta opasnog otpada u Gubaševu i već tada su usuglasile stavove o stvarima nužnim za razvoj Zaboka. Što se tiče poslijeizbornog koaliranja, Vranić kaže da je ono moguće sa svima, osim sa SDP-om i LS-om, jer su ljudi iz tih stranaka u proteklom razdoblju vodili grad na nezadovoljavajuć način.


21.travanj 2005.
SPORT - U finalu Hrvatskog nogometnog kupa za područje Krapinsko-zagorske županije zaigrat će krapinski Zagorec i Predionica iz Klanjca. Jučer u polufinalnim utakmicama poslije 1:1 u regularnom tijeku boljim izvođenjem jedanaesteraca sa 5:3 Zagorec je u Bedekovčini pobijedio Tondach. U Desiniću, vodeća ekipa Prve zagorske županijske nogometne lige Predionica svladala je Stražu 3:0.

Igrane su i Kup utakmice na području Zagrebačke županije. U Drugom kolu Samobor je pobijedio Savski Marof 4:3, dok je Vinogradar nadmašio Graničar 4:1.

U utakmicama 14. kola lige veterana Krapinsko-zagorske županije kod prvoligaša Tondach i Predionica igrali su 2:2. Prva ekipa zabočke Mladosti u Zlatar Bistrici je pobijedila Ivančicu 2:0, u Krapini Zagorec-Jedinstvo 1:1, u Brezovi Vatrogasac-Oroslavje 0:1, u Donjoj Stubici Stubica-Pregrada 1:2 i u Mihovljanu susjedski derbi Rudar-Radoboj prošao je bez odluke 1:1. Na ljestvici prvi Tondach ima 33 boda, a prati ga krapinski Zagorec sa 31, zabočka Mladost je treća s 24, četvrta je Stubica s 23, peta Predionica s 22, šesti Radoboj s 19, itd.

Rezultati 12. kola Druge županijske lige veterana; u Desiniću iznenađenje - Desinić-Mladost Belec 1:3, a takvi su rezultati postignuti i jna utakmicama Toplice-Hrvatsko zagorje i Sloga-Mladost Marija Bistrica. U Zaboku, druga ekipa Mladost-Rudar Dubrava Zabočka 1:2 i u Velikom Trgovišću Zagorec-Straža 4:0. Prvo je Hrvatsko zagorje s 32, drugi je Rudar Dubrava Zabočka s 30, treća bistrička Mladost s 28, četvrti Desinić s 21, itd.


20.travanj 2005.
PET MILIJUNA KUNA ZA VODOOPSKRBU - Danas se u Krapini potpisuje ugovor između jedinica lokalne samouprave, Županije i Fonda za regionalni razvoj o korištenju bespovratnih financijskih sredstava Fonda u 2005. godini. Temeljem objavljenog natječaja Krapinsko-zagorska županija je zaprimila 23 zahtjeva za financiranje iz sredstava Fonda u ukupnom iznosu 27 milijuna i 57 tisuća kuna. Kako je raspoloživa kvota za financiranje bespovratnim sredstvima Fonda za regionalni razvoj utvrđena u iznosu od 4 milijuna i 901 tisuću kuna, Stručno povjerenstvo za rangiranje projekata kao prioritet za financiranje predložilo je projekte vodoopskrbe, izvršilo vrednovanje projekata i donijelo Odluku kojom će sredstva biti dodijeljena za projekte vodoopskrbe općinama Petrovsko, Konjščina, Krapinske Toplice, Lobor-Mače, Gornja Stubica i Marija Bistrica, te gradovima Pregradi, Klanjcu i Donjoj Stubici.


20.travanj 2005.
ZAGORSKI KORUŽNJAK INSPIRACIJA ZA AUTOBUSNU POSTAJU - Uz prometnice Krapinsko-zagorske županije uskoro bi mogle osvanuti jedinstvene tipske autobusne postaje. To je županijska Turistička zajednica još prije četiri godine predložila Županiji, koja je prihvatila prijedlog i naručila izradu projekta. Projekt je izradio arhitekt Dražen Boić i predstavio ga danas na sastanku direktora gradskih i općinskih turističkih zajednica u Dvorcu Stubički Golubovec u Donjoj Stubici. Boić kaže da mu je inspiracija bio tradicionalni zagorski drveni koružnjak, no osim drvene konstrukcije, zagorska autobusna postaja imala bi polikarbonatni prozirni krov, bočne staklene strane, te svijetleće CITY reklame. Iako Županija financira izradu projekta, izradu samih autobusnih postaja financirat će gradovi i općine, koje će moći raznim varijacijama prilagoditi izgled autobusne postaje okolini, odnosno ruralnijoj ili urbanijoj sredini. Koliko će jedna takva postaja koštati porezne obveznike, za sada se još ne zna.


20.travanj 2005.
«ABECEDA EU» - Seminar "Osnove Europske unije " iz ciklusa ABECEDA Europske unije, kojeg organizira Savjet za europske integracije Krapinsko-zagorske županije u suradnji s resornim Ministarstvom, danas se održava u dvorcu "Mihanović" u Tuheljskim Toplicama. Ovaj, inače treći po redu seminar, organiziran je za predstavnike grada Klanjca, te općina Tuhelj, Kumrovec, Zagorska Sela, Kraljevec na Sutli, Krapinske Toplice i Veliko Trgovišće. Nakon "Osnova", ciklus će se nastaviti seminarima na temu regionalne politike u Europskoj uniji.


20.travanj 2005.
VELIKO TRGOVIŠĆE NE USPIJEVA PRODATI PREOSTALI UDIO U ZAGORSKOM METALCU - Općina Veliko Trgovišće prvi je i za sad jedini suvlasnik Zagorskog metalca, koji je prodao 49% svog udjela u tom zabočkom distributeru plina i to tvrtki Specijalna oprema iz Lučkog. Iako je tom prilikom načelnik Stjepan Pavliša izjavio da preostali dio općinskog udjela sigurno neće prodavati prije lokalnih izbora, Poglavarstvo je raspisalo natječaj u kojem se 8,1% ukupnog vlasništva Metalca, koliko je Velikom Trgovišću ostalo nakon prve prodaje, nudilo po početnoj cijeni od 4 milijuna kuna. Natječaj je završen jučer i na njega se javila jedino Mont montaža, no ponuda te zagrebačke tvrtke nije bila potpuna pa tako nije ni prihvaćena. Načelnik Pavliša kaže da će se prije odluke o daljnjim koracima sastati s potencijalnim kupcima te dogovoriti s njima daljnji tijek prodaje.


20.travanj 2005.
POGLAVARSTVO O PLANU OBRANE OD TUČE - Članovi Poglavarstva Krapinsko-zagorske županije na današnjoj će sjednici razmatrati izvješće o radu Županijskog zavoda za poljoprivredno savjetodavnu i Stočarsku službe. Na dnevnom je redu i izvješće Državnog hidrometeorološkog zavoda o obrani od tuče za 2004. godinu i Plan operativne obrane od tuče za 2005. godinu. Uz ove teme, bit će govora i o radu Povjerenstva za praćenje aktivnosti na izgradnji auto-ceste Zagreb-Macelj, a trebalo bi se osnovati i Povjerenstvo za odabir idejnog rješenja vizualnog identiteta Krapinsko-zagorske županije.


20.travanj 2005.
KORAK BLIŽE KVALITETNIJOJ BAZENSKOJ VODI - U organizaciji Hotelsko turističkog poduzeća «Matija Gubec» iz Stubičkih Toplica, sutra se održava sastanak na temu kvalitete vode za kupanje u zagorskim toplicama i sezone kupanja na vanjskim bazenima u 2005. godini. Na sastanak su pozvani zamjenik županice Krapinsko-zagorske županije za gospodarstvo Đovani Broz, predsjednik i direktorica Županijske turističke zajednice Milan Husnjak i Kornelija Vnučec, predstavnci ostalih toplica te ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije Gordana Popijač-Cesar.


20.travanj 2005.
SVEČANO UZ DAN KRAPINSKO-ZAGORSKE ŽUPANIJE - Ovog će se petka održati svečanost obilježavanja Dana Krapinsko-zagorske županije. Tim povodom u 11,00 sati u crkvi Svetog Nikole u Krapini održat će se sveta misa, a u 12,00 sati započinje svečani program u Festivalskoj dvorani. Nakon prigodnih riječi županice Vlaste Hubicki i riječi uzvanika, zaslužnima za unapređenje i promicanje interesa županije bit će uručena županijska priznanja. U prigodnom kulturno-umjetničkom programu nastupit će Radek Brodarec uz klavirsku pratnju Darka Berovića.


20.travanj 2005.
U VELIKOM TRGOVIŠĆU GRADIT ĆE SE DJEČJI VRTIĆ - Općina Veliko Trgovišće kreće u izgradnju dječjeg vrtića. Prema riječima načelnika Stjepana Pavliše, nova zgrada dječjeg vrtića bit će uz osnovnu školu, za što je već dobivena i građevinska dozvola. Raspisan je i natječaj za izvođenje radova, a cjelokupna investicija, do opremanja vrtića, iznosit će oko 2,5 milijuna kuna. Pavliša se nada da će dječji vrtić u Velikom Trgovišću biti dovršen najkasnije za godinu dana.


20.travanj 2005.
U KRAPINSKIM TOPLICAMA TRIBINA O NASILJU MEĐU DJECOM - Danas od 17 sati u Osnovnoj školi u Krapinskim Toplicama održat će se tribina Nasilje prema djeci i među djecom u školi i obitelji. Uz predstavnike Centra za socijalnu skrb, državnog odvjetništva za mladež i MUP-a, svoj dolazak najavila je i dječja pravobraniteljica Ljubica Matijević-Vrsaljko. U sklopu tribine prikazat će se i dokumentarni materijal o zlostavljanju djece ravnateljice Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba dr. sc. Gordane Buljan – Flander.


20.travanj 2005.
ŠTEFANIJA KERESTEŠ NOSITELJICA ŽUPANIJSKE LISTE HSU - U Loboru, Zlataru, Maču, Mihovljanu i Donjoj Stubici osnovane su pred lokalne izbore organizacije Hrvatske stranke umirovljenika, a u Zaboku je nakon toga održana Skupština Županijske organizacije HSU. Predsjednici svih općinskih i gradskih organizacija čine četrnaestočlani Izvršni odbor, a za predsjednika je izabran Božo Posavec. Utvrđena je i lista kandidata za Županijsku skupštinu čija će nositeljica biti Štefanija Keresteš.


19.travanj 2005.
PREMIJER SANADER OTVARA TVORNICU U SLOBODNOJ ZONI VARAŽDIN - Predsjednik Vlade Republike Hrvatske dr. Ivo Sanader danas  je u Trnovcu, u Slobodnoj zoni Varaždin, otvorio tvornicu „BHS Corrugated Strojevi “. Uz predsjednika Vlade svečanosti su prisustvovali Damir Polančec, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i Branko Vukelić, ministar gospodarstva, rada i poduzetništva, predstavnici domaćina na čelu s varaždinskim gradonačelnikom Ivanom Čehokom, te vlasnik i glavni direktor tvornice Christian Engel.


19.travanj 2005.
ZABOČKA REGENERACIJA PRODAJE SE ZA 5 MILIJUNA KUNA - Hrvatski fond za privatizaciju raspisao je treći natječaj u kojem nudi 72% dionica zabočke Regeneracije, ovaj put po početnoj cijeni od 5 milijuna i 389 tisuća kuna, što iznosi 10% nominalne vrijednosti. Naime, ni u prvom krugu natječaja, kada se državni paket dionica u Regeneraciji prodavao za 54 milijuna kuna, niti u drugom krugu, kad je početna cijena iznosila 16 milijuna, nije bilo ponuđača. Hoće li ovaj krug natječaj Hrvatskom fondu za privatizaciju biti treća sreća, znat će se 01. lipnja, kada se u 14 sati, otvaraju ponude.


19.travanj 2005.
PET MILIJUNA KUNA ZA VODOOPSKRBU - Sutra će u Krapinsko-zagorskoj županiji biti potpisan ugovor između jedinica lokalne samouprave, Županije i Fonda za regionalni razvoj o korištenju bespovratnih financijskih sredstava Fonda u 2005. godini. Temeljem objavljenog natječaja za korištenje financijskih sredstava Županija je u ovoj godini zaprimila 23 zahtjeva za financiranje iz sredstava Fonda u ukupnom iznosu 27 milijuna i 57 tisuća kuna. Kako je raspoloživa kvota za financiranje 4 milijuna i 901 tisuća kuna, Stručno povjerenstvo za rangiranje projekata kao prioritet za financiranje predložilo je projekte vodoopskrbe tako da će sredstva za tu namjenu biti dodijeljena općinama Petrovsko, Konjščina, Krapinske Toplice, Lobor-Mače, Gornja Stubica i Marija Bistrica, te gradovima Pregradi, Klanjcu i Donjoj Stubici.


19.travanj 2005.
STJEPAN MESIĆ U HUMU NA SUTLI - Počasni gost na ovogodišnjoj svečanosti obilježavanja Dana općine Hum na Sutli, u ponedjeljak, 25. travnja, bit će hrvatski predsjednik Stjepan Mesić. On se pozivu odazvao u znak zahvalnosti, budući je za njega u toj pograničnoj općini glasovalo čak 81,34% stanovništva. Za vrijeme svog boravka u općini staklarske tradicije posjetit će tvornicu Vetropack Straža, tvrtku BDF Servis te obići gradilište najveće općinske investicije – vodoopskrbnog podsustava Kostel-Klenovec. Dolazak predsjednika najavit će humski kuburaši i limena glazba, a organizirano je i druženje sa bračnim parovima koji su proslavili 50. godišnjicu braka.


19.travanj 2005.
GODIŠNJI SASTANAK ŽUPANIJSKIH SAVJETA ZA EUROPSKE INTEGRACIJE - Županica Krapinsko-zagorske županije Vlasta Hubicki i tajnica Županijskog savjeta za europske integracije, Marjana Barlek Puljko, sudjeluju na Godišnjem sastanku Županijskih savjeta za europske integracije, koji se od jučer održava na Plitvičkim jezerima. Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija, Kolinda Grabar-Kitarović, u svom je uvodnom izlaganju naglasila kako je najvažnija tema sastanka upoznavanje s predpristupnim fondovima Europske unije, razmjena iskustva i suradnja svih županija, kako bi se zajedno što bolje pripremili za početak pregovora i sam proces pridruživanja Hrvatske Europskoj uniji. Održana je prezentacija Nacionalnog programa za pridruživanje te priprema za početak pregovora, a predstavljeni su i predpristupni programi. O regionalnom razvoju i ulozi županija govorio je Florian Hauser iz Delegacije Europske komisije.


19.travanj 2005.
POJAČANA KONTROLA PROMETA RADI TERETNIH VOZILA - U Gradu Krapini održan je sastanak sa temom prilagodbe javnih i nerazvrstanih cesta na području Grada, njihovog održavanja za vrijeme izgradnje auto-ceste Zagreb –Macelj te utvrđivanje stanja svih objekata uz cestu radi utvrđivanja i sanaciju štete nastalih uslijed prekomjerne uporabe tih cesta. Na sastanku su bili predstavnici mjesnih odbora, građani, predstavnici županijske uprave za ceste, resornog županijskog ureda, izvođača radova Walter Motowaya, Policijske uprave i Prometne policije Krapina. Nakon iznošenja problematike svih prisutnih i izraženog velikog nezadovoljstva predstavnika mjesnih odbora i građana sa postojećim stanjem donijeti su zaključci kojima su utvrđeni određeni rokovi glede sanacije, prilagodbi cesta za prometovanje kamiona, održavanja cesta za vrijeme radova i drugo. Naglasak je stavljen i na osiguranje sigurnosti prometa pa je zaključeno da će na svim koridorima po nekoliko puta dnevno, poduzimajući rigorozne mjere protiv svih prekršitelja brzine i dopuštene maksimalne težine tereta, kontrolu prometa obavljati prometna policija.


19.travanj 2005.
ZAPOČELA MUZEJSKO-PEDAGOŠKA AKCIJA „PORTAL“ - Sekcija za muzejsku pedagogiju Hrvatskog muzejskog društva već niz godina za redom provodi pedagošku akciju u kojoj se javnosti kroz razne programe, muzejske igraonice, radionice za djecu, izložbe i predavanja nastoje što više približiti muzeji, dvorci i galerije. Ove godine akcija nazvana "Portal" provodi se u 38 muzeja s područja Krapinsko-zagorske, Zagrebačke, Istarske i Splitsko-dalmatinske županije te Grada Zagreba. Akcija, a ujedno i nagradna igra započela je jučer. Sve informacije o njoj mogu se naći u posebnoj knjižici koja se može kupiti po cijeni od deset kuna, a njome se ostvaruje besplatan ulaz u sve muzeje. U Krapinsko-zagorskoj županiji u akciji "Portal" sudjeluju sve ustrojbene jedinice Muzeja Hrvatskog zagorja; Muzej seljačkih buna iz Gornje Stubice, Staro Selo Kumrovec, Galerija Antuna Augustinčića iz Klanjca, Muzej evolucije i nalazište pračovjeka Hušnjakovo iz Krapine te Dvor Veliki Tabor iz Desinića.


19.travanj 2005.
KAKO ĆE IZGLEDATI ZAGORSKE AUTOBUSNE POSTAJE? - Turistička zajednica Krapinsko-zagorske županije organizira sastanak direktora općinskih i gradskih Turističkih zajednica. Jedna od točaka dnevnog reda sastanka, koji će se održati sutra s početkom u 10,00 sati u Dvorcu Stubički Golubovec u Donjoj Stubici je Upoznavanje s prijedlogom Projekta tipskih autobusnih postaja Krapinsko-zagorske županije. Također, održat će se i prva radionica pletenja zagorskog plota, koja je dio ekološko-edukativnog projekta županijske turističke zajednice «Zagorje, ti naše blago».


19.travanj 2005.
PREDAVANJE O EUGENU KVATERNIKU - Hrvatska udruga Muži zagorskog srca ovog petka organizira još jedno predavanje iz ciklusa «I dok je srca bit će i Kroacije». Bit će to predavanje prof.dr.sc. Josipa Jurčevića sa Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu pod nazivom "Hrvatski mučenik - Eugen Kvaternik". Predavanje će se održati u Dvorcu Gredice s početkom u 20 sati.


19.travanj 2005.
TURIZAM PO NAŠOJ MJERI – COPRNJASTI PUT - Udruga za promicanje narodnih običaja, starina, priča i legendi «Coprnjaki i coprnice» ovog će petka, povodom Dana planete Zemlje, održati prezentaciju dijela programa udruge, na temu Turizam po našoj mjeri. Uz prigodni kulturno-umjetnički, ali i zabavni program, Coprnjaki i Coprnice, predstavi će u dvorani Pastoralnog centra župe Sveti Križ Začretje turistički sadržaj «Izletničko – poučne steze Coprnjasti put». Početak programa predviđen je za 19 sati.


19.travanj 2005.
IGNAC PAVIĆ NOSITELJ LISTE HNS-HSU-DC ZA GRAD KRAPINU - Na konferenciji za novinare danas su u Krapini koalicijsku listu za predstojeće lokalne izbore za Gradsko vijeće Krapine, kao i nositelja liste, predstavili čelnici gradskog HNS, HSU-a i DC-a. Nositelj koalicijske liste je HNS-ovac Ignac Pavić koji je novinarima predstavio izborni program. Kako je istaknuo, dosadašnja vladajuća struktura u proteklom četverogodišnjem mandatu u Gradu Krapini je napravila čvrste temelje za daljnji razvoj, tako da sada samo treba nastaviti sa nadograđivanjem programa. Osnova, kao i u svim programima, pa tako i kod koalicije HNS-HSU-DC je gospodarstvo, a ono se u Krapini temelji na razvoju gospodarske zone, dodao je Pavić. HNS i HSU i na prošlim su se lokalnim izborima u Krapini pojavili kao koalicijski partneri, a nakon izbora sklopili su ugovor o suradnji sa SDP-om i HSS-om, što će se i ovaj put ponoviti. Dodajmo da je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik gradske organizacije HNS-a i aktualni krapinski gradonačelnik Alojz Malogorski, najavio da se po isteku mandata oprašta od političke karijere.


19.travanj 2005.
ZABOČKI SDP, HSS, LS i HNS ZAJEDNO NA IZBORE - Predsjednici zabočkih gradskih organizacija SDP-a, HSS-a, LS-a i HNS-a potpisali su sporazum o zajedničkom izlasku na predstojeće lokalne izbore, a nositelj liste i kandidat za gradonačelnika je sadašnji gradonačelnik, SDP-ovac Ivan Hanžek. Na listi, koja će biti predstavljena na novinarskoj konferenciji 26. travnja, ukupno je 5 kandidata iz SDP-a, 4 iz HSS-a te po 3 iz LS-a i HNS-a. Ova koalicija očekuje poslijeizbornu koaliciju s programski sličnim strankama, a prije svega računaju na HSU. Iako se poslijeizborna koalicija neće potpisivati sa HDZ-om, rekao je Hanžek, suradnja s nekim HDZ-ovcima nije isključena.


19.travanj 2005.
U SVETOM KRIŽU ZAČRETJU SDP, HSS I HNS ZAJEDNO NA IZBORE - Koalicija koja je u proteklom mandatu obnašala vlast u općini Sveti Križ Začretje, SDP-HSS-HNS dogovorila je zajednički nastup i na predstojećim lokalnim izborima. Na zajedničkoj listi, uz članove stranaka bit će i nestranačke osobe, a cilj koalicije SDP-HSS-HNS je dovršiti započete i pokrenuti nove projekte u općini Sveti Križ Začretje.


18.travanj 2005.
GODIŠNJI SASTANK ŽUPANIJSKIH SAVJETA ZA EUROPSKE INTEGRACIJE - Krapinsko-zagorska županica Vlasta Hubicki i predsjednica Županijskog savjeta za europske integracije Marjana Barlek Puljko, sudjelovat će danas i sutra na Plitvičkim jezerima na Godišnjem sastanku Županijskih savjeta za europske integracije. Na sastanku će se održati prezentacija Nacionalnog programa za pridruživanje Europskoj uniji, govorit će se o pripremama za početak pregovora, informacijama o predpristupnim fondovima, te programima zajednice. Županije će razmjeniti dosadašnja iskustava u programima i projektima, a nove članice Europske unije, Mađarska i Slovenija, podijelit će s prisutnima svoja iskustva u korištenju predpristupnih fondova.


18.travanj 2005.
OTVOREN MOST U GOSPODARSKOJ ZONI VELIKOG TRGOVIŠĆA - Simboličnim rezanjem vrpce, županica Krapinsko-zagorske županije Vlasta Hubicki u subotu je u industrijskoj zoni Općine Veliko Trgovišće u promet pustila most preko rijeke Krapinčice. Gradnja mosta započela je 2002. godine, a investicija je vrijedna šest i pol milijuna kuna, od čega je Općina izdvojila dva i pol milijuna, a ostatak je osiguran kroz državni i županijski proračun. Most će omogućiti direktan izlazak iz zone na staru Zagorsku magistralu, a velika je prednost što je i u neposrednoj blizini ulaska na autocestu koja spaja Sloveniju sa Zagrebom.


18.travanj 2005.
TRI NOVE EKO-ŠKOLE U ZAGORJU - Krapinsko-zagorska županija od petka je bogatija za tri nove međunarodne Eko-škole. Na svečanosti u Zagrebu, u povodu Dana planeta Zemlje-22.travnja, promovirana je peta generacija međunarodnih Eko-škola. Dvadesetdevet osnovnih i sedam srednjih škola primilo je, prema odluci Upravnoga vijeća Pokreta prijatelja «Lijepa naša», certifikate i zelene zastave. Među njima su i tri osnovne škole iz Krapinsko-zagorske županije: Osnovna škola Ksavera Šandora Gjalskog iz Zaboka, Osnovna škola Đure Prejca iz Desinića i Osnovna škola Viktora Kovačića iz Huma na Sutli. Na svečanosti u Zagrebu prvi put je obnovljen status trećoj generaciji Međunarodnih Eko-škola, među kojima i zagorskim osnovnim školama iz Brestovca Orehovičkoga, Gornjega Jesenja i Konjščine, a drugi put je obnovljen status prvoj generaciji Međunarodnih Eko-škola kojoj pripada Osnovna škola Zlatar Bistrica, kao prva Eko-škola u Krapinsko-zagorskoj županiji. Slijede svečanosti podizanja zelenih zastava, a prva zagorska Eko-škola to će učiniti u četvrtak, 21. travnja, u sklopu Dana škole koji se obilježava prigodnim kulturno-umjetničkim programom u sklopu manifestacije «Zlatarbistričko proljeće 2005».


18.travanj 2005.
SDP, HNS I LS U KRAPINSKO-ZAGORSKOJ ŽUPANIJI ZAJEDNO NA IZBORE - SDP, HNS i LS u Krapinsko-zagorskoj županiji na predstojeće lokalne izbore izlaze sa zajedničkom listom, a nositeljica liste i kandidat za županicu bit će predsjednica županijske organizacije SDP-a Sonja Borovčak. S njom su danas u Zaboku predsjednici županijskih organizacija HNS-a Željko Vincelj i LS-a Ivan Sadaić potpisali i međustranački sporazum o predizbornoj koaliciji, prema kojem će na zajedničkoj listi biti 31 kandidat iz redova SDP-a, 16 iz HNS-a i 4 iz LS. Također, u sporazumu postoji i članak koji ostavlja mogućnost poslijeizborne koalicije s programski sličnim strankama, a prema riječima Sonje Borovčak, ozbiljno računaju na dosadašnje koalicijske partnere, prije svega na HSS. U istom članku sporazuma posebno je istaknuto da nikakva koalicija nije moguća jedino s HDZ-om.


18.travanj 2005.
PREDSTAVLJANJE KOALICIJSKIH LISTA - Koalicija koja je u proteklom mandatu obnašala vlast u općini Sveti Križ Začretje, SDP-HSS-HNS dogovorila je zajednički nastup i na predstojećim lokalnim izborima. Na zajedničkoj listi, uz članove stranaka bit će i nestranačke osobe, a cilj koalicije SDP-HSS-HNS je dovršiti započete i pokrenuti nove projekte u općini Sveti Križ Začretje.

I u općini Radoboj nastavlja se dosadašnja suradnja između koalicijskih partnera, DC-a i Udruge umirovljenika. Potpisan je sporazum o suradnji i zajedničkoj listi, a koalicijski partneri su uvjeteni da će ponovo formirati vlast i nastaviti sa započetim akcijama.

U Krapini će se sutra na press konferenciji predstaviti koalicijska lista triju stranaka, HNS-a HSU i DC za Grad Krapinu. Predstavit će se nositelj zajedničke liste i program za lokalne izbore o čemu će govoriti HNS-ovci Ignac Pavić i aktualni krapinski gradonačelnik Alojz Malogorski, te Dragutin Jurinjak iz HSU i Izidor Gorup iz DC-a.


18.travanj 2005.
POČELA PREDAJA LISTA ZA LOKALNE IZBORE - Županijsko izborno povjerenstvo Krapinsko zagorske županije počelo je primati stranačke, koalicijske i nezavisne izborne liste za predstojeće lokalne izbore. Liste se mogu predati u prostorijama zgrade županijskog Suda u Zlataru svakodnevno od 8 do 15 sati, do četvrtka, 21. travnja, kada u ponoć ističe rok za predaju.


18.travanj 2005.
KONSTITUIRANO OROSLAVSKO VIJEĆE MLADIH - U Oroslavju je konstituirano gradsko vijeće mladih. Za predsjednicu je izabrana Josipa Gregorina ,a za zamjenika Viktor Šimunić. Cilj osnivanja Vijeća je veće uključivanje mlađe generacije u aktivnosti lokalne samouprave kao i mogućnost poučavanja demokraciji i njenim vrijednostima.


18.travanj 2005.
RASPISAN NATJEČAJ ZA DRŽAVNU NAGRADU U ZAŠTITI OKOLIŠA - Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva objavilo je u petak natječaj za dodjelu priznanja i nagrada u zaštiti okoliša, kojima će obilježiti Svjetski dan zaštite okoliša, 5. lipnja, a koja se tradicionalno dodjeljuju već 12 godina. Priznanja i nagrade dodijelit će se za tri područja – Doprinos održivom razvoju, Opći doprinos zaštiti okoliša i Odgoj, izobrazba i podizanje svijesti o zaštiti okoliša i o održivom razvitku. Ministarstvo na ovaj način odaje priznanje pravnim i fizičkim osobama - trgovačkim društvima, ustanovama, stručnim i drugim organizacijama, udrugama, pojedincima te jedinicama lokalne i područne samouprave. Prijave na natječaj podnose se poštom ili predaju u pisarnici Ministarstva, Ulica Republike Austrije 20, Zagreb, a natječaj je objavljen na web stranici Ministarstva.


18.travanj 2005.
SJEDNICA ŽUPANIJSKOG SAVJETA ZA SIGURNOST PROMETA - Sutra će se u prostorijama Krapinsko-zagorske županije održati sjednica Županijskog savjeta za sigurnost prometa na cestama. Na dnevnom redu je informacija o odgovoru Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa na pitanje uvođenja prometnog odgoja u nastavni plan osnovnih škola, te informacija MUP-a o stanju sigurnosti u prometu na području Krapinsko-zagorske županije za proteklo razdoblje.


18.travanj 2005.
IZLAŽU DVIJE PROSVJETNE DJELATNICE - U okviru manifestacije Zlatarbistričko proljeće otvorena je u subotu izložba dviju prosvjetnih djelatnica, učiteljice razredne nastave Božice Margetić i ravnateljice Osnovne škole Zlatar Bistrica Božene Slunjski. Božica Margetić se predstavlja s devet ulja na platnu, pretežno pejsaža, a Božena Slunjski, koja je likovnu kulturu diplomirala na Učiteljskoj akademiji, je izložila dvadesetak djela u tehnici suhog pastela. Uz cikluse Tragom prirode i Primorski vidici, publika je ne otvorenju posebno zanimanje pokazala za ciklus Božene Slunjski pod nazivom Tornjevi zavičaja. Pred brojnim prijateljima i poklonicima likovne umjetnosti izložbu je otvorio Zvonimir Šepat, slikar iz Zagreba, a posjetitelji ju mogu razgledati do 24. travnja.


18.travanj 2005.
PREDAVANJE O EUGENU KVATERNIKU - Hrvatska udruga Muži zagorskog srca ovog petka organizira još jedno predavanje iz ciklusa «I dok je srca bit će i Kroacije». Bit će to predavanje prof.dr.sc. Josipa Jurčevića sa Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu pod nazivom "Hrvatski mučenik - Eugen Kvaternik". Predavanje će se održati u Dvorcu Gredice s početkom u 20 sati.


18.travanj 2005.
POGINUO PRILIKOM RUŠENJA STABLA - U subotu oko 13 sati u Podgorju Bistričkom kod Marije Bistrice, prilikom rušenja drva kod proširenja seoskog puta, stablo kestena palo je na 53-godišnjeg hrvatskog državljanina iz Podgorja Bistričkog, koji je tom prilikom smrtno stradao.


18.travanj 2005.
SPORT - Proteklog vikenda odigrane su utakmice Prve i Druge županijske nogometne lige. Zagorski prvoligaši postigli su sljedeće rezultate: Straža – Stubica 0:1, Pregrada - Rudar Mihovljan 1:0, Inkop – Gaj 1:1, Radoboj – Vatrogasac 3:1, Rudar Dubrava – Bojovnik 7 2:2, Matija Gubec – Mladost Regeneracija 1:2 i Predionica – Oroslavje 6:0. Na ljestvici i dalje vodi Predionica sa 43 boda, drugi je Radoboj s 29, slijede Vatrogasac i Bojovnik 7 sa po 28 te peta Pregrada s 27 bodova. Na dnu su Oroslavje s 9 te posljednja Straža sa 7 bodova. Evo i rezultata drugoligaških susreta: Lobor – Gjalski 0:1, Omladinac – Zagorec 4:1, Toplice – Mladost Belec 3:0, Mladost Marija Bistrica – Ivančica 3:0 i Oštrc – Sloga 2:1. Jedinstvo, koje je proteklog kola bilo slobodno, u vodstvu je s 36 bodova. Druga je Ivančica s 27, a treća marijabistrička Mladost s 24 boda. Predposljednji Zagorec i posljednji Lobor skupili su po 6 bodova.


15.travanj 2005.
NA KUĆNE ADRESE STIŽU PRVA RJEŠENJA O POVRATU POREZA - Prva rješenja o povratu poreza za građane Krapinsko-zagorske  županije jučer su poslana poštom na kućne adrese. Naime, Područni  ured Porezne uprave Krapina prvi je u Hrvatskoj kojem je prošla obrada  godišnjih poreznih prijava za 2004. godinu. Od 23.745 zaprimljenih poreznih prijava, obrađeno je 12.890 prijava, što je 54,66%,  rekla je načelnica odjela za utvrđivanje poreza, Jasna Kropf. Od toga, 11.930 građana ima pravo na povrat i to u ukupnom iznosu od 13  milijuna i 383 tisuće kuna. Na obradi poreznih prijava i dalje se intenzivno radi pa drugi krug rješenja o isplati, porezni obveznici koji su predali prijavu mogu očekivati u drugoj polovici svibnja:


15.travanj 2005.
DEŽURSTVA ZA KANDIDACIJSKE LISTE - Županijsko izborno povjerenstvo Krapinsko zagorske županije od danas je uvelo svakodnevna dežurstva za primanje stranačkih, koalicijskih i nezavisnih izbornih lista za predstojeće lokalne izbore. Liste se mogu predati u prostorijama zgrade županijskog Suda u Zlataru, ovog vikenda od 8 do 13 sati, sljedećeg tjedna svakodnevo od 8 do 15 do isteka roka, 21. travnja do ponoći.


15.travanj 2005.
PRIHVAĆEN PRIJEDLOG JAVNOZDRAVSTVENIH MJERA U ZAŠTITI PUČANSTVA - Županijsko poglavarstvo prihvatilo je Prijedlog programa javnozdravstvenih mjera u zaštiti pučanstva Krapinsko-zagorske županije u 2005. godini. Prijedlog Zavoda za javno zdravstvo obuhvaća provođenje zdravstvenih mjera sprečavanja i suzbijanja zaraznih bolesti, nadzora za epidemiološkom situacijom i postupcima dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije od interesa za Županiju, zdravstvenih mjera zaštite čovjekove okoline, preventivno-odgojnih mjera zdravstvene zaštite u osnovnim i srednjim školama, te statističkih istraživanja. Za realizaciju Programa Zavodu su odobrena sredstva u iznosu od 200 tisuća kuna.


15.travanj 2005.
UVODI LI SE PROMETNI ODGOJ U NASTAVNI PLAN ? - U utorak, 19. travnja, u prostorijama Krapinsko-zagorske županije održat će se sjednica Županijskog savjeta za sigurnost prometa na cestama. Na dnevnom redu je informacija o odgovoru Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa na pitanje uvođenja prometnog odgoja u nastavni plan osnovnih škola, te informacija MUP-a o stanju sigurnosti u prometu na području Krapinsko-zagorske županije za proteklo razdoblje.


15.travanj 2005.
ZABOČKO PUČKO OTVORENO UČILIŠTE ZARADILO 700.000 KN - Na jučerašnjoj sjednici članovi zabočkog gradskog Poglavarstva, između ostalog, prihvatili su Financijsko izvješće Pučkog otvorenog učilišta o rezultatima prošlogodišnjeg poslovanja, koje je podnio ravnatelj Tihomir Vrančić. Prema Vrančićevim riječima Učilište je prošle godine zaradilo nešto više od 700 tisuća kuna i to je već druga godina zaredom u kojoj su prihodi veći od rashoda. Gradonačelnik Ivan Hanžek više je nego zadovoljan poslovanjem zabočkog Pučkog otvorenog učilišta, a kako je rekao, ključna je bila smjena bivšeg rukovodstva prije 3 i pol godine, koje je Učilište dovelo na rub propasti.


15.travanj 2005.
PROMOCIJA ČASOPISA «HRVATSKO ZAGORJE» - U Domu kulture u Humu na Sutli večeras će se, s početkom u 19,00 sati, održati promocija časopisa "Hrvatsko zagorje ". Na promociji će govoriti glavni urednik časopisa Ivan Cesarec, ravnatelj "Kajkaviane" Alojz Jembrih i tajnica "Kajkaviane " Vlasta Horvatić Gmaz. U umjetničkom dijelu programa nastupit će poznati zagrebački glumac, spiker i voditelj Dubravko Sidor, te muški pjevački oktet "Kaj", pod vodstvom Siniše Miklaužića.


15.travanj 2005.
JURJEVO U GORNJOJ STUBICI - U sklopu manifestacije «Jurjevo 2005.» u Gornjoj Stubici, večeras se u 19,00 sati u galeriji «Pod lipom» otvara tradicionalna „Jurjevska“ izložba. Sutra u 10,00 sati u Osnovnoj školi Matije Gupca započinje jubilarni deseti Turnir šahovskih nada, a program se nastavlja u utorak nogometnom utakmicom u kojoj će snage odmjeriti Nogometni klub Matija Gubec i Zagreb. Manifestacija završava u nedjelju, 24. travnja dječjim krosom i polumaratonom «Cro cup Jurjevo 2005».


15.travanj 2005.
KRAPINSKO ZAGORSKI SDP, HNS I LS ZAJEDNO NA IZBORE - Međustranački sporazum o zajedničkom nastupu na predstojećim lokalnim izborima u Krapinsko zagorskoj županiji, u ponedjeljak, 18. travnja u Zaboku na konferenciji za novinare potpisat će i prezentirati zajedničku listu Sonja Borovčak, SDP-ova nositeljica liste i kandidatkinja za županicu, drugi na listi predsjednik županijskog HNS-a Željko Vincelj i treći na listi Ivan Sadaić, predsjednik LS-a Krapinsko zagorske županije.


15.travanj 2005.
TRI ZAGORSKE OSNOVNE ŠKOLE DOBILE STATUS MEĐUNARODNE EKO-ŠKOLE - Na današnjoj svečanosti u Zagrebu Osnovna škola Desinić, "Viktora Kovačića" Hum na Sutli i "Ksavera Šandora Gjalskog" Zabok dobile su certifikate međunarodne eko-škole jer su u cjelosti ispunile sve uvjete za provedbu ekoloških programa i brige za okoliš. Tako će Zelene zastave uskoro vijoriti u dvorištima zabočke, desinićke i Osnovne škole u Humu na Sutli, koja će svečanost njenog podizanja imati u petak, 22. travnja u sklopu obilježavanja Dana općine i Eko dana- Dana škole.


15.travanj 2005.
PRIKUPLJENE 122 DOZE KRVI - Zabočki Crveni križ, u suradnji s Hrvatskim zavodom za transfuzijsku medicinu, jučer je u dvije akcije dobrovoljnog darivanja krvi prikupio 122 doze krvi. U dvorani zabočke Elektre prikupljene su 102 doze, a u poduzeću Heruc u Velikom Trgovišću 20. Rekorder ovih akcija je Vladimir Tršinski koji je darovao krv po 79. put. Sljedeće akcije pripremaju se za 3.i 4. svibnja i to u zabočkoj Gimnaziji, zabočkoj srednjoj školi, u srednjoj školi Bedekovčina i osnovnoj školi Brestovec Orehovički.


15.travanj 2005.
ZAGORSKA LIGA PROTIV RAKA ZAHVALJUJE DONATORIMA - Zagorska liga protiv raka sutra će u hotelu Aque Vivae u Krapinskim Toplicama podijeliti oko stotinu zahvalnica i priznanja suradnicima i donatorima. Uz prigodni kulturno-umjetnički program održat će se i modna revija, a voditeljica programa će biti Lada Kajfež. I ovom prilikom sudionici programa će pomoći Zagorsku ligu protiv raka i sakupiti sredstva putem licitacije kravata poznatih kreatora. Početak programa predviđen je za 19 sati.


15.travanj 2005.
IZLOŽBE OSNOVNOŠKOLACA UKARSILE ŽELJEZNIČKE ČEKAONICE-HŽ - ova radna jedinica putničkog prijevoza Varaždin i ove je godine povodom Uskrsa organizirala izložbe likovnih i literarnih radova učenika 17 Osnovnih škola i 18 dječjih vrtića koje su održane u 15 čekaonica željezničkih kolodovora. Prvoplasirani Dječji vrtić Čakovec dobilo je besplatno putovanje na prugama HŽ-a, a drugi Dječji vrtić «Graberje» Varaždin i trećeplasirana Osnovna škola Kotoriba putovanje na području Varaždinske županije. Kao najurednije i najuređeniji kolodovor posebno je pohvaljen kolodvor Konjšćina, te Ludbreg.


15.travanj 2005.
SPORAZUM O PRIJATELJSTVU I SURADNJI KUMROVCA I BISTRICE OB SOTLI - Načelnik općine Kumrovec, Srećko Blažičko, najavio je sklapanje Sporazuma o prijateljstvu i suradnji između općina Kumrovec i Bistrice ob Sotli. Sporazum će potpisati 1. svibnja na mostu u Risvici, za tu se prigodu priprema bogat program kojim se želi oživjeti narodne običaje naselja Risvice s hrvatske strane i naselja Kunšperk sa slovenske. U programu će sudjelovati Kulturno-umjetničko društvo iz Bistrice ob Sotli i etno udruga "Zipka " Kumrovec.


14.travanj 2005.
ZABOČKA BOLNICA U VELIKIM GUBICIMA – Sve zdravstvene ustanove s područja Krapinsko-zagorske županije prošle su godine pozitivno poslovale. Iznimka je Opća bolnica Zabok čiji je minus milijun i 78 tisuća kuna. Kako su objasnili na jučerašnjoj sjednici Županiiskog poglavarstva ravnatelj bolnice Ljudevit Ulaković te predsjednica Upravnog vijeća Sonja Borovčak, do gubitka je došlo zbog obavljanja djelatnosti na tri lokacije, a povećani su i izdaci za lijekove, potrošni materijal te plaće i naknade zaposlenika i specijalizanata. Najveći problem s kojim je suočena bolnica su mjesečni financijski limiti HZZO-a koji ne prate prava određena kolektivnim ugovorom, što znači da se prava radnika moraju isplaćivati, a za to se od Zavoda ne dobivaju potrebna sredstva.

Sve zdravstvene ustanove s područja Krapinsko-zagorske županije prošle su godine pozitivno poslovale. Iznimka je Opća bolnica Zabok čiji je minus milijun i 78 tisuća kuna. Kako su objasnili na jučerašnjoj sjednici Županiiskog poglavarstva ravnatelj bolnice Ljudevit Ulaković te predsjednica Upravnog vijeća Sonja Borovčak, do gubitka je došlo zbog obavljanja djelatnosti na tri lokacije, a povećani su i izdaci za lijekove, potrošni materijal te plaće i naknade zaposlenika i specijalizanata. Najveći problem s kojim je suočena bolnica su mjesečni financijski limiti HZZO-a koji ne prate prava određena kolektivnim ugovorom, što znači da se prava radnika moraju isplačivati, a za to se od Zavoda ne dobivaju potrebna sredstva.

Zbog višemjesečne neisplate plaća, Zagorjem se proširila priča o propadanju oroslavske tvornice jahti «Prinz Adriatic». Radnici su tek prošli mjesec primili plaću za studeni, a prema dogovoru do sutra bi se trebala isplatiti plaća za prosinac, do kraja mjeseca za siječanj te do kraja svibnja za veljaču i ožujak. Ne budu li se poštovali ovi rokovi, radnici će započeti štrajk. Problemi ove tvrtke nastali su najvjerojatnije zbog sezonskih rupa, jer narudžbe i kupnja jahti traju od travnja do rujna, tako da se sada očekuje normalizacija.


14.travanj 2005.
ISPLATA PLAĆE ZA STUDENI ODGODILA ŠTRAJK - Zbog višemjesečne neisplate plaća, Zagorjem se proširila priča o propadanju oroslavske tvornice jahti «Prinz Adriatic». Radnici su tek prošli mjesec primili plaću za studeni, a prema dogovoru do sutra bi se trebala isplatiti plaća za prosinac, do kraja mjeseca za siječanj te do kraja svibnja za veljaču i ožujak. Ne budu li se poštovali ovi rokovi, radnici će započeti štrajk. Problemi ove tvrtke nastali su najvjerojatnije zbog sezonskih rupa, jer narudžbe i kupnja jahti traju od travnja do rujna, tako da se sada očekuje normalizacija.


14.travanj 2005.
«OSNOVE EU» U TUHELJSKIM TOPLICAMA - Seminar «Osnove Europske unije» iz ciklusa ABECEDA EU, koji organizira Savjet za europske integracije Krapinsko-zagorske županije u suradnji s Ministarstvom vanjskih poslova i europskih integracija, iduće će se srijde održati u Vinoteci Dvorca Mihanović u Tuheljskim Toplicama. Seminar u Tuheljskim Toplicama, na koji je pozvano sedam jedinica lokalne samouprave treći je u ciklusu seminara koje Savjet za europske integracije organizira za sve gradove i općine, a održat će se još jedan. Nakon «OSNOVA», ciklus će se nastaviti seminarima na temu regionalne politike u Europskoj uniji, prava Europske zajednice, ekonomske politike, te seminarom o vođenju projektnog ciklusa.


14.travanj 2005.
POTPORA TRADICIONALNIM OBRTIMA - Krapinsko-zagorska županija po prvi je put u ovogodišnjem proračunu osigurala sredstva za potporu tradicionalnim obrtima. Radi se 50 tisuća kuna koja će se iskoristiti za poboljšanje uvjeta radionica, izlaganje na sajmovima i izradu promidžbenog materijala. Na taj način Županija želi pomoći pri otvaranju novih radionica, zainteresirati mlade za bavljenje tradicionalnim obrtima ali i obogatiti turističku ponudu. Sredstva koja će se dodjeljivati vlasnicima tradicionalnih obrta su bespovratna. Kriteriji za dodjeljivanje potpora su starost obrta ili radionice, izrada proizvoda korištenjem stare tehnologije, ostvarena priznanja na sajmovima i izložbama, opremljenost radionice, broj zaposlenih u obrtu te autohtonost proizvoda, odnosno usluge i tradicija djelatnosti.


14.travanj 2005.
NA ZAGORSKIM CESTAMA OVE GODINE STRADALO 11 PJEŠAKA - Prošle godine, na zagorskim je prometnicama ukupno stradalo 64-ero pješaka, od čega ih je 6-ero smrtno stradalo. Većinu prometnih nesreća izazvali su vozači, a najčešće greške bile su brzina neprilagođena uvjetima na cesti, nepropisna vožnja unazad te nepropisno obilaženje i pretjecanje. Sedam prometnih nesreća skrivili su pješaci zbog nepropisne strane kretanja i nepropisnog prelaženja kolnika. Budući su u prva tri i pol mjeseca ove godine pješaci sudjelovali u 11 prometnih nesreća i sve su bile s povrijeđenim osobama, Policija će i ove godine nastaviti s preventivnim akcijama pojačanog nadzora poštivanja obveza vozača prema pješacima, kao i kretanje pješaka. Policija posebno podsjeća pješake na poželjno odijevanje u svjetliju odjeću, naročito noću, kako bi bili što uočljiviji u prometu, te na obavezno korištenje obilježenih pješačkih prijelaza i nogostupa.


14.travanj 2005.
OD SUBOTE – ZLATARBISTRIČKO PROLJEĆE - Povodom Dana općine, 22. travnja, i ove se godine u Zlatar Bistrici održava tradicionalno «Zlatarsbistričko proljeće». Manifestacija započinje u subotu i traje do nedjelje, 24. travnja. Kao jedan od od glavnih nositelja manifestacije, KUD «Kaj» priprema bogat program, iz kojeg valja izdvojiti komediju autorice Milke Lacković «Svadba» u izvedbi najmlađe sekcije KUD-a, koja će se u subotu, s početkom u 20,00 sati održati u zlatarbistričkom Domu kulture. U nedjelju, također od 20,00 sati održava se koncert tamburaškog orkestra KUD-a «Kaj» s bogatim programom u kojem će kao solist nastupiti Leonard Fulir, a gosti će biti «Zagrebački kvartet fagota» i Radek Brodarec.


13.travanj 2005.
KAKVOM SE VODOM KORISTE ZAGORCI ? - Prema izvješću Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije rezultati prošlogodišnjih analiza vode za piće iz lokalnih vodovoda i bazenskih voda i dalje pokazuju veliku neispravnost. Od ukupno analizirana 923 uzorka, neispravno ih je bio 75 ili 16,9% pa je struka zatražila prioritetno rješavanje tog problema. Porast neispravnih uzoraka bilježe vodovodi Marija Bistrica i Mače, koje je sa 11 neispravnih od 12 ispitanih uzoraka apsolutni rekorder. Što se pak tiče vode za kupanje neispravno je čak 70 do 90% uzoraka, te su stoga vlasnicima bazena dostavljeni prijedlozi za poboljšanje kvalitete vode, ali u Zavodu za javno zdravstvo nema podataka da je bilo tko krenuo u ozbiljniju rekonstrukciju bazena.


13.travanj 2005.
TKO ŽELI BITI MAJSTOR ? - U okviru Međunarodnog sajma obrtništva, koji se na Zagrebačkom velesajmu održava od 19. do 23. travnja, održat će se i treća promocija obrtničkih zanimanja "Želim biti majstor" u organizaciji Hrvatske obrtničke komore. Promocija je namijenjena učenicima osmih razreda osnovnih škola, a kako bi ih se upoznalo s obrtničkim zanimanjima, naučnici i njihovi majstori –stručni učitelji, tijekom održavanja sajma, prezentirat će svoju djelatnost u malim obrtničkim radionicama. Predstavit će se 30-tak zanimanja, a kako je želja Komore da prezentaciju vidi što više učenika, svim učenicima osmih razreda, čiji se razrednici jave u Odjel za obrazovanje Hrvatske obrtničke komore, darovat će se ulaznice za sajam.


13.travanj 2005.
ŽENE VELEPOSLANIKA DAROVALE DOM U MIRKOVCU - Dom za psihički bolesne odrasle osobe u Mirkovcu, gdje je u starom dvorcu smješteno 116 korisnika, koji osim smještaja ovdje dobivaju medicinsku i socijalnu skrb, danas su posjetile članice Međunarodnog kluba žena iz Zagreba. Žene stranih veleposlanika i poslovnih ljudi koje se vrlo zdušno bave dobrotvornim radom u svojim akcijama skupljaju novac upravo za takve ustanove i udruge kojima daruju najpotrebnije stvari. Na molbu Doma iz Mirkovca danas su korisnicima i zaposlenicima darovale dva uređaja nužna za medicinsku skrb, sterilizator i aspirator. Skupinu članica Međunarodnog kluba žena predvodila je danas predsjednica, Jane Hunter, žena britanskog veleposlanika, koja je nakon obilaska Doma izjavila kako je sada sigurna da je pomoć došla u prave ruke, kako zbog korisnika, tako i zbog ljudi koji o njima brinu.


13.travanj 2005.
USPOSTAVLJEN PROMET NA PRUZI ZABOK - GORNJA STUBICA - Završen je još jedan dio radova na remontu željezničke pruge Zabok – Gornja Stubica, koji su započeli prošle godine, te su nastavljeni u ožujku ove godine. Promet na pruzi, koji je zbog radova bio obustavljen, danas je ponovno uspostavljen, no brzina kretanja vlakova nije se povećala. Prema riječima šefa zabočkog kolodvora Borisa Tisanića brzina bi se trebala povećati s novim voznim redom, koji se u cijeloj Europi pa tako i u Hrvatskoj mijenja u prosincu, a još uvijek je upitno koliko će radova na pruzi Zabok – Gornja Stubica do tada biti dovršeno i hoće li se brzina povećati na 60 kilometara na sat, što je cilj ovog remonta. Time bi se vrijeme putovanja vlakom od Zaboka do Gornje Stubice, sa sadašnjih pola sata skratilo na 15 minuta.


13.travanj 2005.
ANA GREGUROVIĆ – BUDUĆA KRAPINSKA GRADONAČELNICA ? - U Krapini je danas predstavljena gradska koalicijska lista SDP-a i HSS-a za predstojeće lokalne izbore. Prema riječima predsjednika izbornog stožera koalicije SDP-HSS Zdravka Štefanića, SDP u središnjoj Hrvatskoj još nije imao svog gradonačelnika, a budući je riječ o stranci u stalnom uspjehu, vrijeme je da u suradnji sa HSS-om, preuzme odgovornost za Grad Krapinu. Nositeljica koalicijske liste SDP-HSS je dugogodišnja sindikalna aktivistica Ana Gregurović, koja je ujedno i kandidat za krapinsku gradonačelnicu. Koalicija ima u planu pregovarati i sa drugim srodnim strankama o poslije izbornoj suradnji, osim sa HDZ-om, a već su u tijeku pregovori s koalicijom HNS-HSU.


13.travanj 2005.
KUMROVEČKI OSNOVCI PRVACI U VJERONAUKU - Petero učenika Osnovne škole Josipa Broza Tita iz Kumrovca; Marijan Maček, Damir Kralj, Marta Prekratić, Bernarda Prekrat i Natalija Blažičko, pobjednici su ovogodišnjeg Nadbiskupskog natjecanja iz vjeronauka. Tijekom godine na raznim rangovima tog natjecanja sudjelovalo je 1220 učenika iz 105 škola, a na završno natjecanje u Zagrebu plasiralo se devet škola. Kumrovečki osnovci bili su uvjerljivo najbolji u poznavanju teme «Vjera roda mog», te su tako ponovili prošlogodišnji uspjeh, kada su također osvojili prvo mjesto na ovom natjecanju.


13.travanj 2005.
DUŽNICI OPĆINI BEDEKOVČINA NEĆE DOBITI ASFALT - Prema programu održavanja komunalne infrastrukture Općine Bedekovčina, asfaltiranje cesta u ovoj godini Općina će financirati sa 60%, a građani – korisnici ceste sa 40%. U program za ovu godinu uvrštene su sve ceste, odnosno svi prijedlozi mjesnih odbora. No, kako je rečeno na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća, sve ceste neće biti asfaltirane u ovoj godini, prioritet imaju ceste kod kojih građani prije asfaltiranja uplate pola svojih obveza te ceste u mjesnim odborima u kojima građani nemaju dugova po ranijem sufinanciranju asfaltiranja.


13.travanj 2005.
IZGRADNJA NOGOSTUPA I JAVNE RASVJETE U ZABOKU – U tijeku je izgradnja nogostupa od Trgocentrove trgovine u Humu Zabočkom do raskršća za Oroslavje i Bedekovčinu kod Bračka. Radove na 260 metara dugom nogostupu izvodi zabočka tvrtka Drakop i trebali bi biti dovršeni za tri tjedna, a ukupna investicija kreće se oko 170 tisuća kuna. Također, započela je zamjena stupova javne rasvjete u ulici Matije Gupca od skretanja za Grabrovec prema centru, a do sada su zamijenjeni stupovi do Vatrogasnog doma.


13.travanj 2005.
IZLOŽBA SLIKA BOŽICE MARGETIĆ I BOŽENE SLUNJSKI - U sklopu manifestacije «Zlatarbistričko proljeće» koja se ove godine održava od subote,16. pa do 24. travnja, uljima na platnu i suhim pastelima publici će se predstaviti Božica Margetić i Božena Slunjski, članice likovne sekcije KUD-a «Kaj» iz Zlatar Bistrice. Izložba se otvara u subotu, u zlatarbistričkom Domu kulture, u 18,00 sati.


13.travanj 2005.
DARIVANJE KRVI U ZABOKU I VELIKOM TRGOVIŠĆU - Zabočki Crveni križ sutra će, u suradnji s Hrvatskim zavodom za transfuzijsku medicinu, provoditi posljednje dvije akcije iz prvog ovogodišnjeg ciklusa dobrovoljnog darivanja krvi. Sutra će se tako u dvorani Elektre od 7,30 do 9,00 sati prikupljati krv davaoca iz Elektre, a za sve ostale akcija se na istom mjestu nastavlja od 9 do 12 sati. Istog dana od 13 do 15 sati akcija će se provoditi u poduzeću Heruc u Velikom Trgovišću, koja je otvorena za sve davaoce kao i one koji to žele postati. Za sve darivatelje krvi organizator priprema zahvalan obrok i piće.


12.travanj 2005.
NOVU BOLNICU NA BRAČKU OPREMIT ĆE MINISTARSTVO - Uz stare barake bolnice na Bračku niknuo je, već sada impozantan, kompleks nove zagorske Opće bolnice. Na jednom dijelu već se radi ravni krov i čelična konstrukcija na krovu, odnosno njezino zatvaranje profiliranim limom, dok se na drugim dijelovima još rade betonski radovi. S tijekom radova danas su se upoznali i članovi Odbora za izgradnju, koji su se sastali na gradilištu. Predsjednica odbora za izgradnju Sonja Borovčak izrazila je zadovoljstvo i tijekom radova i koreknošću izvođača, splitskog Lavčevića. Županica Vlasta Hubicki naglasila je da se nova bolnica ne gradi kao nečiji politički spomenik, već kao potreba stanovnika Hrvatskog Zagorja. Što se tiče opremanja nove bolnice, dio opreme prenijet će se iz stare bolnice, no većinu će ipak trebati kupiti, što bi, prema najavama županice Hubicki, trebalo financirati Ministarstvo. Iako se cijena kompletne opreme za novu bolnicu, koja bi trebala biti dovršena do kraja 2006. još ne zna, neslužbene procjene vrte se oko 100 milijuna kuna.


12.travanj 2005.
VLAKOM ZA KUMROVEC NA JESEN 2006. GODINE - Revitalizacija pruge Savski Marof-Kumrovec bila je danas u Zagrebu tema sastanka i dogovora predstavnika Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka, HŽ-a, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije, gradova Zagreb, Zaprešić i Klanjec te općina Marija Gorica, Brdovec, Zagorska Sela, Kumrovec, Kraljevec na Sutli, Desinić i Dubravica. Ukupna investicija iznosi oko 50 milijuna kuna, a za sada su nadležno ministarstvo i HŽ te županije, gradovi i općine u svojim proračunima osigurali 30 milijuna kuna. Kako je izjavio zamjenik Krapinsko-zagorske županice za gospodarstvo Đovani Broz, uz materijal sa Ličke pruge vrijedan desetak milijuna kuna, radovi bi mogli početi početkom svibnja, a prvi putnici mogli bi se vlakom od Savskog Marofa do Kumrovca voziti od jeseni 2006. godine.


12.travanj 2005.
TITOV SPOMENIK OD JUČER PONOVO U KUMROVCU - Spomenik Josipa Broza Tita od jučer prijepodne ponovo je ispred njegove rodne kuće u Kumrovcu. Naime, djelo hrvatskog kipara Antuna Augustinčića vraćeno je na svoje postolje, nakon što je 27. prosinca prošle godine srušeno eksplozivnom napravom. Kako nam je rekla v.d. ravnateljica Muzeja Hrvatskog zagorja Vlatka Filipčić Maligec, sam postupak restauracije nije bio dugotrajan, a sve se otegnulo zbog opsežne istrage koja u Policijskoj upravi Krapinsko-zagorskoj još uvijek ima prioritetno mjesto te se i dalje intenzivno radi na pronalasku počinitelja. Cijena popravka Titova spomenika iznosi 81 tisuću kuna, što je osiguralo Ministarstvo kulture, a tome će morati pridodati I troškovi popravka okolnih objekata koji su također oštećeni prilikom eksplozije.


12.travanj 2005.
GRADE SE PRILAZI ZAPRIJEČENIM PARCELAMA – Radi problema građana do čijih je parcela, koje se nalaze uz ceste koje koriste Walter Motorway i njegovi proizvođači, onemogućen pristup, Povjerenstvo za praćenje aktivnosti na izgradnji autoceste Zagreb-Macelj s investitorom je dogovorilo gradnju prilaza. Sve mještane koji su suočeni s tim problemom poziva se da na svom zemljištu vidljivo označe mjesta na kojima je potrebno napraviti prilaze, a Cesta Varaždin će ih u najkraćem vremenu izgraditi.


12.travanj 2005.
EKSPLOZIJA NA TAVANU KUĆE - U požaru u obiteljskoj kući vlasnice 49-godišnje Š. K. u Mjestu Ravno Brezje, kod Kumrovca, jučer je smrtno stradala jedna osoba. Do požara je došlo nakon što je suprug vlasnice kuće, 68-godišnji A. K. u potkrovlju kuće pustio plin iz dvije plinske boce koje je donio iz kuhinje te otvorenim plamenom izazvao detonaciju, a zatim I požar koji se proširio na cijeli tavanski stan koji je u potpunosti izgorio. U sobi tavanskog stana pronađeno je pougljenjelo tijelo koje se nije moglo identificirati te je upućeno u Zavod za sudsku medicinu I kriminalsitiku u Zagrebu radi identifikacije.


12.travanj 2005.
NATJECANJE IZ POVIJESTI - U Strukovnom i umjetničkom učilištu Zabok održano je županijsko natjecanje srednjih škola iz povijesti, na kojem je sudjelovalo 33 učenika iz 6 srednjih škola i to iz Pregrade, Zlatara, Bedekovčine i Oroslavja te zabočke gimnazije i Strukovnog i umjetničkog učilišta. Na natjecanju su se posebno istaknuli učenici zabočke gimnazije i zlatarske srednje škole, a učenici srednje škole Pregrada, Vlatka Crnić i Matija Krizman, predstavili su samostalni istraživački rad «Utjecaj grofova Rattkay na zagorski kraj». Njihov rad Povjerenstvo je ocijenilo odličnim te ga preporučilo za državno natjecanje.

U Osnovnoj školi Pavla Štoosa u Kraljevcu na Sutli održano je županijsko natjecanje iz povijesti za učenike osnovnih škola. Sudjelovali su učenici 14 škola, a najbolja u konkurenciji sedmih razreda bila je Maja Štahan iz Zlatara, dok je Marijan Presečki iz Osnovne škole Augusta Cesarca iz Krapine bio najbolji među učenicima osmih razreda.


12.travanj 2005.
ŽUPANIJSKO NATJECANJE IZ LATINSKOG JEZIKA - U zabočkoj Gimnaziji održano je natjecanje iz latinskog jezika za učenike gimnazija I medicinskih škola Krapinsko-zagorske županije. Na prvih pet mjesta među gimnazijalcima, plasirali su se učenici zabočke Gimnazije, a najbolja među njima bila je Taša Lacković. U konkurenciji budućih medicinara prva dva mjesta osvojile su učenice iz Srednje škole Pregrada, a najviše bodova imala je Kristina Erdelja.


12.travanj 2005.
NAJBOLJI IZ BIOLOGIJE - Osnovna škola Antuna Mihanovića iz Klanjca bila je domaćin natjecanju iz biologije za osnovne škole Krapinsko-zagorske županije. Sudjelovalo je šest škola, a prvo mjestu u konkurenciji sedmih razreda osvojila je Bojana Škrnjug iz Osnovne škole Antuna Mihanovića, Petrovsko, dok je najbolji među osmašima bio Goran Kokić iz Osnovne škole Viktora Kovačića, iz Huma na Sutli.


12.travanj 2005.
NATJECANJE MLADEŽI I PODMLATKA CRVENOG KRIŽA - Na četvrtom županijskom natjecanju mladeži i podmlatka Hrvatskog Crvenog križa, održanom u Pregradi, prvo mjesto i pravo nastupa na državnom natjecanju u kategoriji srednjoškolske mladeži pripalo je ekipi Srednje škole Krapina. Kod podmlatka, prvo mjesto osvojila je ekipa Osnovne škole Oroslavje, koja je predstavljala Gradsko društvo Crvenog križa Donje Stubice. Prvoplasirani će Krapinsko-zagorsku županije predstavljati na državnom natjecanju 14. svibnja u Pazinu.


12.travanj 2005.
DARIVANJE KRVI U ZABOKU I VELIKOM TRGOVIŠĆU - Ovog će tjedna zabočki Crveni križ, u suradnji s Hrvatskim zavodom za transfuzijsku medicinu, provoditi posljednje dvije akcije iz prvog ovogodišnjeg ciklusa dobrovoljnog darivanja krvi. U četvrtak će se tako u dvorani Elektre od 7,30 do 9 sati prikupljati krv davaoca iz Elektre, a za sve ostale akcija se na istom mjestu nastavlja od 9 do 12 sati. Istog dana od 13 do 15 sati akcija će se provoditi u poduzeću Heruc u Velikom Trgovišću, koja je otvorena za sve davaoce kao i one koji to žele postati. Za sve darivatelje krvi organizator priprema zahvalan obrok i piće.


12.travanj 2005.
MEĐUNARODNI SUSRET VATROGASNE MLADEŽI U BEDEKOVČINI - Hrvatska vatrogasna zajednica 21. svibnja organizira na Bedekovčanskim jezerima jednodnevni, 7. po redu međunarodni susret vatrogasne mladeži Hrvatske i Slovenije, za koji je već i utvrđen cijelodnevni program. Prema riječima tajnika zapovjedništva Hrvatske vatrogasne zajednice Maria Starčevića, bit će to najveći susret do sada s oko tisuću sudionika, a u sklopu priprema za vatrogasnu olimpijadu koja se u srpnju održava u Varaždinu, u Bedekovčini će nastupiti i jedna ekipa iz Bosne i Hercegovine


12.travanj 2005.
MALI ZABOČANI IZ «ZIPKICE» U BAZEN - Već drugi tjedan djeca iz zabočkog Dječjeg vrtića i jaslica Zipkica pohađaju školu plivanja na bazenima Terma Tuhelj. Škola se odvija u organizaciji Plivačkog kluba Olimp iz Tuheljskih Toplica, a financiraju ju roditelji, dok su treneri 48-ero malih zabočana tri studentice kineziologije. Škola plivanja trajat će do kraja ovog tjedna.


12.travanj 2005.
OSNOVCI IZ BEDEKOVČINE NAJBOLJI NOGOMETAŠI - Poslije 84 utakmice koje je odigralo 28 ekipa sedmih i osmih razreda zagorskih osnovnih škola i na njima nastupilo 280 učenika, u Svetom Križu Začretju je održano finalno natjecanje osnovnih škola u nogometu. Nakon burne završnice u kojoj su se sastale i bez odluke 0:0 odigrale ekipe osnovnih škola Bedekovčina i Konjšćina tek nakon izvođenja slobodnih udaraca mladi nogometaši iz Bedekovčine sa 3:1 svladali su vršnjake iz Konjšćine. Na treće mjesto se plasirala ekipa osnovne škole Augusta Cesarca iz Krapine, četvrta je Marija Bistrica, a peto i šesto mjesto dijele Sveti Križ Začretje i Budinšćina. Ovo masovno sportsko natjecanje uspješno je organizirao Savez školskih sportskih klubova uz veliku potporu Nogometnog saveza Krapinsko-zagorske županije i Croatia osiguranja.


12.travanj 2005.
SPORT - U 24. kolu Treće hrvatske nogometne lige Središte krapinski Zagorec je izgubio na gostovanju kod vodećeg Karlovca 1:0, a Samobor je u gostima pobijedio Graničar 2:1. Na ljestvici vode Karlovac i Lučko sa 46 bodova. Samobor je šesti sa 38, a Zagorec dvanaesti sa 24, dok je petnaesti Tondach sa 20.

Prema rasporedu Bedekovčani su u minulom kolu bili slobodni, da bi to iskoristili za prijateljski susret protiv Sloge iz Konjščine u kojem su pobijedili sa 4:1. U 20. kolu jedinstvene Zagrebačke županijske lige Bistra je pobijedila u gostima Iskra Zelinu 3:1. Na ljestvici prvi Radnik ima 52 boda, Iskra Zelina je četvrta sa 34, dok je Bistra dvanaesta sa 22 boda.

U 13. kolu Prve zagrebačke županijske lige Zapad u Kraljevom Vrhu Vrh-Mladost Kraj Donji 2:0, i u Jakovlju Dinamo-Klokočevac 1:4. Vodi Klokočevac sa 32 boda, Vrh je osmi sa 14, dok je jakovljanski Dinamo i dalje zadnji, dvanaesti, sa 10 bodova.

U 12. kolu Prve hrvatske lige za nogometašice Pregrada je izgubila od Omble sa 0:2. Na ljestvici vodi Maksimir sa 34 boda, dok su pregradske nogometašice pete sa 19 bodova.

Rezultati 21. kola Druge hrvatske kuglačke lige Sjever; u Krapinskim Toplicama Obtnik – Zanatlija Sisak 7:1, u Varaždinu Lepoglava-Graničar Picok 2:6, dok je susret u Daruvaru između Termal Daruvara i varaždinskog Croatia osiguranja odgođen. Na ljestvici kolo prije kraja vodi Bjelovar sa 36 bodova, toplički Obrtnik je šesti sa 21, varaždinska Croatia osiguranje sa utakmicom manje je sedmo također sa 21. bodom, dok su kuglači Lepoglave deseti sa 17.

Zbog nepoštivanja pravila, odlukom povjerenice Četvrte šahovske lige Centar D Mirjane Medić izmjenjeni su rezultati nekoliko utakmica prvog kola. Konačni službeni rezulati su ; Konjščina –Zelenjak Klanjec 1,5:4,5, Oroslavje – Polet Zabok 3:3, Gaj Mače – Laufer Sveti Križ Začretje 3,5:2,5 i Krapina (druga ekipa) – Straža (druga ekipa) 4,5:1,5. Na ljestvici su poveli druga ekipa Krapine i Zelenjak sa 4,5 boda.


11.travanj 2005.
ODRŽAN PRVI FESTIVAL «PJESMA I TAMBURA» - U organizaciji Udruge Kajscena i Radija Kaj sinoć je u krapinskoj Festivalskoj dvorani održan prvi festival tamburaške glazbe «Pjesma i tambura». Vokalni solisti i glazbeni sastavi s područja Hrvatskog zagorja i sjeverozapadne Hrvatske na festivalu su izveli 21 novu skladbu među kojima je publika u prepunoj dvorani odabrala svoje favorite, a stručno mišljenje, nagradivši tri skladbe, izrazio je i ocjenjivački sud. Prema odluci žirija, prvo je mjesto za skladbu «Zagorec» pripalo Rajku Suhodolčanu, Fakinima i Oktetu Kaj, drugo Adamu Končiću koji je također nastupio uz pratnju Fakina sa pjesmom «Gruda dedovine», dok je treće mjesto prema odluci žirija osvojila Marija Kralj sa skladbom «Sjena ljubavi». Prema ocjeni publike prvo je mjesto pripalo Adamu Končiću i Fakinima, za već spomenutu pjesmu «Gruda dedovine», drugo KUD-u Hruševac Kupljenski za skladbu «Tam gde su bregi», a treće Ivanu Bencu i Radobojskim tamburašima koji su se predstvaili sa pjesmom «Crvene ruže». Spomenimo da je ovaj festival pokrenut s ciljem da potakne i omogući stvaralaštvo autorima i izvođačima s našeg područja, budući da oni nemaju priliku za nastupe na drugim festivalima koji se održavaju u Hrvatskom zagorju, a pogotovo ne na onima izvan Zagorja. Sinoć izvedene skladbe ulaze u konkurenciju Hita Zagorja za 2005. godinu u kategoriji tamburaško violinske glazbe, organizator je izdao i nosač zvuka sa svim skladbama, a festival će se u dogledno vrijeme reprizirati u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu.


11.travanj 2005.
LIJEČNICI ZABOČKE BOLNICE DANAS NE ŠTRAJKAJU - Unatoč najvama, liječnici Opće bolnice Zabok danas neće u štrajk, već rade uobičajnim smjenama. Kao i nekoliko puta prošlog tjedna i jutros se je ravnatelj Ivan Ulaković sastao s predstavnicima štrajkaškog odbora i zaključeno je da se u štrajk za sada ne ide, budući ga je Županijski sud u Zagrebu zabranio. Zabočki liječnici, dakle, danas rade, a ukoliko bi netko od liječnika odbio pružiti uslugu pacijentu, prema riječima ravnatelja Ulakovića, dužan je i pacijentu i ravnatelju dati pismeno obrazloženje odbijanja.


11.travanj 2005.
TITOV SPOMENIK PONOVO U KUMROVCU - Spomenik Josipa Broza Tita od danas je ponovo ispred njegove rodne kuće u Kumrovcu. Naime, djelo hrvatskog kipara Antun Augustinčića danas je vraćeno na svoje postolje, nakon što je 27. prosinca prošle godine srušeno eksplozivnom napravom. Kako nam je rekla v.d. ravnateljica Muzeja Hrvatskog zagorja Vlatka Filipčić Maligec, sam postupak restauracije nije bio dugotrajan, a sve se otegnulo zbog opsežne istrage koja u Policijskoj upravi Krapinsko-zagorskoj još uvijek ima prioritetno mjesto te se i dalje intenzivno radi na pronalasku počinitelja. Cijena popravka Titova spomenika iznosi oko 80 tisuća kuna, što je osiguralo Ministarstvo kulture, a tome će morati pridodati I troškovi popravka okolnih objekata koji su također oštećeni prilikom eksplozije.


11.travanj 2005.
JEDANAEST GODINA ZAGORSKOG HSS-a - U Mariji Bistrici jučer je svečano obilježena 11. godišnjica HSS-a u Krapinsko-zagorskoj županiji. U nazočnosti najviših stranačkih dužnosnika predsjednica Županijske organizacije HSS-a i Krapinsko-zagorska županica Vlasta Hubicki istaknula je kako dosadašnji izborni rezultati pokazuju ugled stranke među biračima koja je u protekle četiri godine obnašala vlast u šesteročlanoj koaliciji, a u predstojeće lokalne izbore HSS ide sa samostalnom listom. To će biračima omogućiti da sami procjene, je li HSS dobro radio ili nije. Predsjednik HSS-a Zlatko Tomčić u svojem izlaganju posebno je istaknuo potrebu i nužnost ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Europska unija je sudbina Hrvatske i Hrvatska ne može opstati bez Europe, rekao je Tomčić. U protivnom čeka nas izolacija, pa nije pitanje Europa, da ili ne, već kako, a pri tome vlast mora odigrati ključnu ulogu u stvaranju ambijenta za ulazak u Europu. Na jučerašnjoj svečanosti zaslužnim zagorskim HSS-ovcima predsjednik stranke Tomčić uručio je odličja povodom stote obljetnice osnutka stranke, a srebrno odličje «Braća Radić» primio je i najstariji član u Krapinsko-zagorskoj županiji Stjepan Rebernjak iz Huma na Sutli.


11.travanj 2005.
ŽUPANIJSKO POGLAVARSTVO O POSLOVANJU ZDRAVSTVENIH USTANOVA - Ove srijede, na sjednici Poglavarstva Krapinsko-zagorske županije bit će govora o financijskom poslovanju zdravstvenih ustanova na području Županije u protekloj godini, realizaciji Programa javnozdravstvenih mjera u zaštiti pučanstva, te prijedlogu istog za ovu godinu. Na dnevnom redu sjednice je i prijedlog odluke o kriterijima i načinu ostvarivanja prava na novčani poticaj za sakupljanje glomaznog metalnog otpada, otpadne staklene ambalaže, papira i PET ambalaže, prijedlog programa radova na kulturno-povijesnim dobrima u 2005. godini te Prijedlog pravilnika za dodjelu potpora tradicionalnim obrtima


11.travanj 2005.
SASTANAK ODBORA ZA IZGRADNJU BOLNICE NA BRAČKU - Sutra od 11 sati, na gradilištu Opće bolnice na Bračku, održat će se sjednica Odbora za izgradnju. Tema sastanka je upoznavanje s tijekom radova na izgradnji građevine Opće bolnice na lokaciji Bračak, s obzirom na potpisivanje ugovora o dogradnji glavne građevine i stručnom nadzoru nad radovima u veljači 2005. godine, čime su ugovoreni svi radovi za kompletno dovršenje investicije. Inače, sjednica je trebala biti održana prošlog petka, no odgođena je zbog pokopa pape Ivana Pavla II.


11.travanj 2005.
NAJBOLJI IZ EKOLOGIJE - U Osnovnoj školi Gornje Jesenje održano je Županijsko natjecanje iz ekologije «Ekološki kviz Lijepa naša 2005.». Znanje iz ekologije prezentirali su učenici četiri osnovne i dvije srednje škole s područja Krapinsko-zagorske županije, a prema ocjeni Povjerenstva za provođenje kviza najviše bodova osvojili su predstavnici Osnovne škole Ksavera Šandora Đalskog iz Zaboka i Srednje škole Pregrada koji su time stekli pravo sudjelovanja na državnom natjecanju. Ono će se od 20. do 22. svibnja održati na Bjelolasici.


11.travanj 2005.
DARIVANJE KRVI U ZABOKU I VELIKOM TRGOVIŠĆU - Ovog će tjedna zabočki Crveni križ, u suradnji s Hrvatskim zavodom za transfuzijsku medicinu, provoditi posljednje dvije akcije iz prvog ovogodišnjeg ciklusa dobrovoljnog darivanja krvi. U četvrtak će se tako u dvorani Elektre od 7,30 do 9 sati prikupljati krv davaoca iz Elektre, a za sve ostale akcija se na istom mjestu nastavlja od 9 do 12 sati. Istog dana od 13 do 15 sati akcija će se provoditi u poduzeću Heruc u Velikom Trgovišću, koja je otvorena za sve davaoce kao i one koji to žele postati. Za sve darivatelje krvi organizator priprema zahvalan obrok i piće.


11.travanj 2005.
UHVAĆEN KRIJUMČAR TEKSTILNE ROBE - Prošlog četvrtka u Svetom Križu kod Tuhlja Policija je zaustavila teretni automobil varaždinskih registarskih oznaka i u tovarnom prostoru pronašla veću količinu tekstilne robe, za koju 38-godišnji vozač nije imao nikakvu dokumentaciju. Djelatnici Grupe za organizirani kriminal PU Krapinsko-zagorske i carinski službenici iz Odjela za suzbijanje krijumčarenja utvrdili su da je vozač prešao slovensko-hrvatsku granicu na nezakonit način u Risvici, preko betonskog mosta na rijeci Sutli. Vozilo i roba u petak su prepraćeni u Carinarnicu Zagreb radi utvrđivanja vrijednosti, vrste i količine robe, a protiv vozača Policija će podnijeti kaznenu i prekršajnu prijavu.


11.travanj 2005.
IZABRANO NOVO VODSTVO BARILČEKA - Novi predsjednik Udruge vinara Barilček iz Velikog Trgovišća je Milan Mihaliček, tajnik Mirko Lovrečić, a rizničar Stjepan Vrhovec, odlučeno je na redovnoj Izbornoj skupštini prošlog petka. Uz zahvale dosadašnjem vodstvu, novi predsjednik naglasio je da će nastaviti raditi na razvoju i poboljšanju vinogradarstva i podrumarstva na području djelovanja Udruge. Prva akcija koja se priprema je ocjenjivanje vina Vinarijada 2005., koja će se održati 16. i 17. svibnja.


11.travanj 2005.
SPORT - Proteklog vikenda odigrane su utakmice Prve i druge županijske nogometne lige. Kod prvoligaša postignuti su ovi rezultati: Stubica – Pregrada 0:1, Oroslavje – Rudar Mihovljan 3:3, Gaj – Straža 3:3, Vatrogasac – Inkop 4:2, Bojovnik 7 – Radoboj 4:2, Mladost Regeneracija – Rudar Dubrava 1:1 i Predionica – Matija Gubec 8:0. Prva je i dalje Predionica sa 40 bodova, slijedi Vatrogasac s 28, Bojovnik 7 s 27 te četvrti Radoboj s 26 koliko ima i mihovljanski Rudar na 5. mjestu. Zabočka je Mladost jedanaesta s 20 bodova, a Rudar iz Dubrave dvanaesti s 15 bodova. Trinaesto Oroslavje ima 9 bodova, a dva boda manje posljednja Straža.

Zagorski drugoligaši postigli su sljedeće rezultate: Jedinstvo – Lobor 8:1, Đalski – Omladinac 1:3, Zagorec – Toplice 4:5, Mladost Belec – Mladost Marija Bistrica 2:0 i Ivančica – Oštrc 1:1. Konjščinska Sloga bila je slobodna. S maksimalnih 36 bodova i gol razlikom 62:5 na ljestvici vodi Jedinstvo, a slijedi ga druga Ivančica s 27 te marijabistrička Mladost s 21 bodom. Na dnu ljestvice su Zagorec i Lobor sa po 6 bodova.


8.travanj 2005.
«BUDIMO ZAHVALNI ŠTO SMO ŽIVJELI U PAPINO VRIJEME» - Jučer je u Pučkom otvorenom učilištu u Krapini predstavljeno treće izdanje Informativnog vodiča Krapinsko-zagorske županije. Minutom šutnje svi prisutni odali su počast Svetom Ocu Ivanu Pavlu II, nakon čega je mons. Lovro Cindori, kanonik prvostolnog Kaptola zagrebačkog i nekadašnji upravitelj bistričkog svetišta, govorio o svojim susretima sa Svetim Ocem prilikom njegovog dolaska u Mariju Bistricu 3. listopada 1998. godine. Nazvao je Papu hodočasnikom svijeta koji je imao srca, ljubavi i oproštenja za sve ljude, te poručio – «Budimo zahvalni što smo živjeli u njegovo vrijeme». O multimedijalnom projektu Informativnog vodiča govorili su u ime izdavača i uredništva, Branko Balaško i Branko Žalac iz tvrtke «Zagorjepublic». Oni su istakli kako je riječ o zapravo tri projekta – knjizi, CD-u, a umrežen je i na Internetu, te je tako, Krapinsko-zagorska županija postala djelićem svjetskog globalnog sustava. U Vodiču su, osim Županije, predstavljene 32 jedinice lokalne samouprave – 7 gradova i 25 općina, Obrtnička i Gospodarska komora KZŽ i Turistička zajednica KZŽ.


8.travanj 2005.
MISE I SPOMEN KNJIGA ZA SVETOG OCA - U Bazilici Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici danas će se s početkom u 19 sati služiti misa zadušnica za Svetoga Oca Papu Ivana Pavla II. U nedjelju će s početkom u 11 sati biti služena misa za pokoj Pape Ivana Pavla II i za izbor novoga Pape. U Bazilici Majke Božje Bistričke otvorena je spomen knjiga u znak sjećanja i počasti za dragog gosta koji je na jednom od svoja tri posjeta boravio i u Mariji Bistrici.


8.travanj 2005.
STAKLANA IZ HUMA NA SUTLI NAJBOLJA U VETROPACK GRUPI - U utorak je održana redovna godišnja skupština Vetropack Straže na kojoj su prezentirani rezultati rada u protekloj godini. Staklana iz Huma na Sutli najbolja je u Vetropack grupi, što govori da su se isplatila višegodišnja ulaganja u proizvodnu tehnologiju, infrastrukturu i ljude. U prošloj je godini ostvaren 10%-tni rast  prodaje na domaćem i inozemnom tržištu, prodano je 812 milijuna boca, a krajem 2004.godine zapošljavala je 679 radnika.


8.travanj 2005.
SVJETSKI DAN ZDRAVLJA – Jučer je obilježen Svjetski dan zdravlja, ove godine posvećen temi «Svaka majka i dijete su važni». U dječjim vrtićima Krapinsko-zagorske županije organizirana su predavanja i radionice za djecu na temu održavanja higijene - «Prljave ruke izvor su zaraznih i drugih bolesti». U pojedinim jedinicama lokalne samouprave na gradskim i općinskim vijećima do 15. travnja raspravit će se aktualni problemi majki i djece u lokalnoj zajednici te donijeti odgovarajuće mjere radi poboljšanja sadašnjeg stanja. U organizaciji županijske podružnice Hrvatske liječničke komore, organiziran je Stručni skup liječnika u Krapinskim Toplicama, na temu Rezultati primjene Zdravstvene knjižice djeteta na području Krapinsko-zagorske županije u 2004. godini. Također, u planu je osnivanje Savjetovališta za djecu, mladež, brak i obitelj Krapinsko-zagorske županije pri Centru za socijalnu skrb Krapina, što je podržalo i Županijsko poglavarstvo.


8.travanj 2005.
U ZAGORJU BLAGI PAD NEZAPOSLENOSTI - Područna služba Zavoda za zapošljavanje Krapina krajem prošlog je mjeseca evidentirala 6 tisuća 436 nezaposlenih osoba što je 0,2 % ili 13 osoba manje nego u veljači. Zaposlene su 303 osobe, odnosno 55,4 % više nego prethodni mjesec. Zbog drugih razloga, primjerice nejavljanja u Zavod dva mjeseca uzastopno i nepoštivanja novih zakonskih propisa, iz evidencije je brisano 187 osoba. U Hrvatskom zavodu za zapošljavanje Područnoj službi Krapina u ožujku bilježe i 477 novoprijavljenih nezaposlenih osoba što je 4,2 % manje nego u prethodnom mjesecu.


8.travanj 2005.
SONJA BOROVČAK KADIDATKINJA ZA ŽUPANICU - Sonja Borovčak iz Zaboka bit će nositeljica zajedničke županijske liste SDP-a, HNS-a i LS-a i kandidatkinja za Krapinsko-zagorsku županicu. Odlučili su to sinoć članovi Županijskog odbora SDP-a tajnim glasanjem između dvoje kandidata koji su predstavili svoje izborne programe. Nakon što je već ranije na Predsjedništvu zagorskog SDP-a zamjenik županice Đovani Broz, koji nije uspio riješiti svoje financijske dubioze i dugove, odustao od kandidature za protukandidata Sonji Borovčak javio se njen stranački potpredsjednik Željko Kolar iz Klanjca koji je sinoć dobio 14 glasova, dok je onadobila 25. Sljedeći tjedan će se potpisati sporazum o suradnji i zajedničkoj listi SDP-a s HNS-om i LS-om, budući je sporazum s HSS-om otpao.


8.travanj 2005.
ŽUPANIJSKO POGLAVARSTVO O POSLOVANJU ZDRAVSTVENIH USTANOVA - Iduće srijede na sjednici Poglavarstva Krapinsko-zagorske županije bit će govora o financijskom poslovanju zdravstvenih ustanova na području Županije u protekloj godini, realizaciji Programa javnozdravstvenih mjera u zaštiti pučanstva, te prijedlogu istog za ovu godinu. Na dnevnom redu sjednice je i prijedlog odluke o kriterijima i načinu ostvarivanja prava na novčani poticaj za sakupljanje glomaznog metalnog otpada, otpadne staklene ambalaže, papira i PET ambalaže, prijedlog programa radova na kulturno-povijesnim dobrima u 2005. godini te Prijedlog pravilnika za dodjelu potpora tradicionalnim obrtima


8.travanj 2005.
IZLOŽBA I PREDSTAVLJANJE ROMANA U DVORCU GREDICE - U organizaciji Hrvatske udruge Muži zagorskog srca danas s početkom u 20 sati u dvorcu Gredice, održat će se otvorenje izložbe slika Anice Nine Govedarice i Fernanda Relvasa, pod nazivom «Ispreplitanje». Istom prigodom održat će se promocija špijunskog romana «Frankfurtska veza» Miroslava Međimoreca o ratu hrvatskih i srpskih obavještajnih službi, a u sklopu ciklusa «I dok je srca bit će i Kroacije». Prema riječima stoloravnatelja Udruge Rajka Fureša, cijeli večerašnji program bit će u znaku pijeteta prema pokojnom papi Ivanu Pavlu II.


8.travanj 2005.
PROSLAVA POVODOM OBLJETNICA HSS-a - Povodom obilježavanja 11. godišnjice osnutka Županijske organizacije Hrvatske seljačke stranke Krapinsko zagorske županije I 100-te obljetnice HSS-a, ove nedjelje, 10. travnja održat će se svečanost u Mariji Bistrici. Nakon svete mise u Bazilici Majke Božje Bistričke, središnja svečanost na kojoj će biti podjeljena odličja I plaketa održat će se u hotelu Salve Regina, a najavljen je I dolazak predsjednika stranke Zlatka Tomčića.


8.travanj 2005.
SREDSTVA PRETPLATE NAPOKON I LOKALNIM MEDIJIMA - U Vodicama je jučer i danas održana sjednica Središnjeg odbora Hrvatske udruge radija i novina, na kojoj je prihvaćeno generalno medijsko pokroviteljstvo hrvatskih lokalnih radio postaja nad obilježavanjem 50. obljetnice turizma u Vodicama i «Špancirfestom» u Varaždinu, jednom od najznačajnijih kulturnih i turističkih manifestacija u sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Uz pripreme za 11. dane radija Hrvatske i 9. hrvatskog radijskog festivala, koji će se održati od 2. do 5. lipnja u Trogiru i hotelskom naselju «Medena», predstojeće aktivnosti HURIN-a vezane su uz djelovanje Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti medija, putem kojeg će se uskoro plasirati sredstva u visini od 3% radijske i televizijske pretplate za daljnji razvoj hrvatskih elektroničkih medija. O tome će 20. travnja biti riječi u Hrvatskom novinarskom domu u Zagrebu gdje će se održati zajednički sastanak direktora hrvatskih lokalnih radiopostaja i televizija s članovima Vijeća za elektroničke medije, čiji je predsjednik Denis Peričić bio na sastanku u Vodicama.


8.travanj 2005.
NAJBOLJI IZ GEOGRAFIJE - U Osnovnoj školi Đure Prejca u Desiniću, jučer je održano natjecanje u znanju iz geografije za učenike osnovnih škola Krapinsko – zagorske županije. Sudjelovalo je 49 učenika viših razreda iz 24 osnovne škole. U kategoriji petih razreda prvo mjesto osvojio je Josip Tomurad iz Osnovne škole Marija Bistrica, među učenicima šestih razreda najbolja je bila Barbara Šagud iz Osnovne škole Matije Gupca iz Gornje Stubice. U kategoriji sedmih razreda najbolji je bio Marko Matejaš iz Osnovne škole Marija Bistrica, a među učenicima osmih razreda Dominik Čutura također iz Marije Bistrice


8.travanj 2005.
BEDEKOVČANSKI ŠKOLARCI UZ DAN NARCISA - Uz Međunarodni dan narcisa, a koji se obilježava humanitarnim akcijama u borbi protiv raka, sutra će svoj doprinos dati bedekovčanski školarci Osnovne I Srednje škole u suradnji sa Udrugom za borbu protiv raka. Učenici će u svojim mjestima sutra prodavati prikupljene narcise po cijeni od 1 kune, a sav prihod namijenjen je kupnji 4D ultrazvučnog aparata za zagorsku Opću bolnicu Zabok.


8.travanj 2005.
PREDSTAVLJANJE KNJIGE «ISTINA O DR. TUĐMANU» - Zabočki ogranak Matice hrvatske ove nedjelje, 10. travnja, organizira predstavljanje knjige Istina o dr. Tuđmanu – Hrvatska i hrvatska povijest autora Hrvoja Šošića. Predstavljanje će se održati u restoranu SE – MI u Velikom Trgovišću, nasuprot Tuđmanove rodne kuće, s početkom u 10 sati. Uz autora, o knjizi će govoriti i sveučilišni profesor dr. Ivan Biondić.


8.travanj 2005.
ZDS O UKIDAJU DODATKA OD 0,5 POSTO NA PLAĆE - Najavu o mogućem ukidanju godišnjeg dodatka od 0,5 posto na plaće radnika, oštro je u svom priopćenju za javnost osudio ZDS. Oni smatraju da je to još jedan u nizu ustupaka stranim poslodavcima na štetu hrvatskih građana i korak dalje k potpunom minoriziranju vrijednosti rada u odnosu na kapital. Otvaranje vrata divljem kapitalizmu i ukidanje kategorije minulog rada i stečajnih prava radnika značajno će naškoditi standardu radnika u Hrvatskom zagorju čije su plaće ionako niže od prosjeka. S jedne strane Vlada nastoji uskratiti dio dohotka socijalno najugroženijima dok se s druge strane zaključuju poslovi i nepovoljni međudržavni ugovori kojima se gube stotine milijuna kuna. U ZDS-u vjeruju da je ukidanje tog dodatka posljedica pritiska stranog kapitala te pozivaju saborske zastupnike da o tome glasuju prema vlastitoj savjesti u skladu s voljom većine građana.


PIJANI 23-GODIŠNJI VOZAČ SRUŠIO TERASU RESTORANA - Noćas oko 1 sat iza ponoći u Zaboku, pijani 23-godišnji vozač osobnog automobila sletio je s ceste i zabio se u prometni znak opasnost na cesti, a potom i u ljetnu terasu Krčme Polanović, pri čemu je nastala materijalna šteta nestručno procijenjena na oko 50 tisuća kuna. Naime, 23-godišnji D.C. upravljao je vozilom iz smjera Pavlovca prema Grabrovcu neprilagođenom brzinom, zbog čega je izgubio kontrolu nad vozilom, te sletio s ceste. Vozač i 22-godišnji putnik iz vozila u nesreći su lakše ozljeđeni, a vozaču je izmjerena koncentracija alkohola u krvi od 1,61 promila.


1. FESTIVAL TAMBURAŠKE GLAZBE
PJESMA I TAMBURA
FESTIVALSKA DVORANA KRAPINA, 10.4.2005. U 20 h

U Festivalskoj dvorani u Krapini, u organizaciji Udruge Kajscena i Radija Kaj, u nedjelju 10. travnja 2005. godine, u 20 sati održat će se prvi zagorski tamburaški festival Pjesma i tambura. Organizatori su za izvedbu odabrali 21 skladbu od 33 pristigle na javni natječaj. Na festivalu će sudjelovati, u prvom redu vokalni solisti i glazbeni sastavi s područja Hrvatskog zagorja i sjeverozapadne Hrvatske. Naime, ovaj je festival pokrenut s ciljem da potakne i omogući stvaralaštvo autorima i izvođačima s našeg područja, budući da oni nemaju priliku za nastupe na drugim festivalima koji se održavaju u Hrvatskom zagorju, a pogotovo ne na onima izvan Zagorja.

Na festivalu Pjesma i tambura nastupit će: RENATA KOS, GORDANA IVANJEK i MLADEN HITREC, IVICA PEPELKO, HAUBIXI, IVAN BENC i RADOBOJSKI TAMBURAŠI, ADAM KONČIĆ i FAKINI, IVA RANOGAJEC, POP EXPRESS, MILI, RAJKO SUHODOLČAN, FAKINI i OKTET „KAJ“, ANDRIJA KOS, PODVINČANI, MARIJA KRALJ, JURAJ GALINA i PETKOVEČKI TAMBURAŠI, ZLATNE ŽICE, GRUPA PREMIUM, IVAN POVIJAČ, KUD HRUŠEVEC KUPLJENSKI, FAKINI, JURICA RUŽDJAK, te KRISTINA IVEKOVIĆ.

Budući je pristiglo mnogo kvalitetnih glazbenih ostvarenja, organizatori su odlučili najbolje statusno nagraditi. Po tri nagrade (1., 2. i 3.) dodijelit će žiri festivala Pjesma I tambura, posjetitelji u dvorani koji će glasovati na kuponima ulaznica, te slušatelji Radija Kaj koji će glasove pjesmama moći dati izravno u program.

Objavit će se i zajednički festivalski nosači zvuka CD I kazeta sa svim izabranim i izvedenim skladbama. Nosač zvuka će prirediti Udruga Kajscena. Radio Kaj će festival izravno prenositi u nedjelju 10. travnja 2005. godine s početkom u 20 sati.


7.travanj 2005.
U DONJOJ STUBICI ZASAĐEN DRVORED TURISTIČKIH ZAJEDNICA SREDIŠNJE HRVATSKE - U Donjoj Stubici danas je zasađen prvi drvored turističkih zajednica Središnje Hrvatske. Sadnjom 30 sadnica lipa ujedno je i obilježen početak ovogodišnje akcije "Volim Hrvatsku" za Središnju Hrvatsku, u čemu su uz direktora Hrvatske turističke zajednice Niku Bulića, sudjelovali i direktori županijskih turističkih zajednica. Niko Bulić u Donjoj je Stubici izjavio da se u posljednjih nekoliko godina posebni napori ulažu upravo u razvoj kontinentalnog turizma koji podrazumijeva wellness programe, toplički turizam, te ponudu obiteljskih seoskih domaćinstava. Prema riječima Kornelije Vnučec, direktorice Turističke zajednice Krapinsko-zagorske županije, turistička ponuda Krapinsko-zagorske županije u posljednje je vrijeme obogaćena brojnim novim manifestacijama i programima, a postavljanjem smeđe signalizacije riješeno je i pitanje na koje su se žalili brojni posjetioci, a to je slaba obilježenost puteva koji vode to turističkih destinacija. Čast da dobije prvi drvored Donjoj je Stubici pripala kao dobitniku "Zelenog cvijeta" za 2003. godinu, a sadnice lipa odabrane su iz razloga što lipa za ovaj kraj ima povijesnu, kulturološku i ambijentalnu vrijednost, a tamponirat će prostor koji povezuje Gornju i Donju Stubicu.


7.travanj 2005.
UPOZNAVANJE S TIJEKOM RADOVA NA IZGRADNJI NOVE ŽUPANIJSKE BOLNICE - Na gradilištu Opće bolnice na Bračku, sutra će se održati sjednica Odbora za izgradnju Opće bolnice Krapinsko-zagorske županije. Tema sastanka je upoznavanje s tijekom radova na izgradnji nove Opće bolnice, s obzirom na potpisivanje ugovora o dogradnji glavne građevine i stručnom nadzoru nad radovima u veljači 2005. godine, čime su ugovoreni svi radovi za kompletno dovršenje investicije. Kredit koji je Krapinsko-zagorska županija uzela za izgradnju bolnice, investicije vrijedne 30 milijuna i 177 tisuća eura, pokriva troškove izgradnje, no potrebno je riješiti pitanje opreme bolnice. Stoga je županica Vlasta Hubicki uputila prema Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi dopis kojim traži sastanak s ministrom oko pitanja opremanja bolnice.


7.travanj 2005.
PRAVO NA BESPLATNE UDŽBENIKE - U Narodnim novinama objavljen je Pravilnik o dodjeli besplatnih udžbenika, prema kojem pravo na dodjelu ostvaruju djeca poginulih, zatočenih ili nestalih branitelja Domovinskog rata, ratnih vojnih invalida te branitelja u Domovinskom ratu. Pod besplatnim udžbenicima podrazumijevaju se obvezni udžbenici za školovanje na visokim učilištima te u osnovnim i srednjim školama, prema katalogu odobrenih udžbenika Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa. Korisnici pravo na besplatne udžbenike ostvaruju u obliku novčane naknade. Pravo se ostvaruje ako redoviti mjesečni prihodi po članu kućanstva ne prelaze dvostruki iznos cenzusa redovitih novčanih prihoda, dok djeca branitelja koja nemaju ni drugog roditelja ostvaruju pravo na besplatne udžbenike bez obzira na prihode po članu kućanstva. Zahtjevi se podnose od 15. lipnja do 1. studenog, a za studente od 1. siječnja do 30. travnja tekuće akademske godine, uredu državne uprave u jedinicama područne samouprave.


7.travanj 2005.
POČINJU RADOVI NA VODOOPSKRBI U MIHOVLJANU - Uskoro započinju radovi na izgradnji razvodne lokalne mreže u sklopu vodoopskrbnog sustava Golubovec – Mihovljan, na području Kuzminca, Veternice i Gradečaka, odnosno u visokoj zoni gdje domaćinstva nemaju vodu. Također bi trebali započeti radovi na rekonstrukciji niskonaponske mreže u Gregurovcu, na potezu Škudari – Plukavci – Sinkovići. Taj je projekt vrijedan 550 tisuća kuna, a zajednički ga financiraju Općina Mihovljan i Elektra Varaždin, koja je i izvođač radova. Dodajmo tome kako su završeni i projekti za postavljanje javne rasvjete na području dijela Mihovljana prema Sutinskim Toplicama i Donjoj Šemnici, te dijela Kuzminca. Za ovu godinu planirano je i uređenje općinske zgrade, uvođenje plina u Društveni dom, asfaltiranje još 6 kilometara nerazvrstanih cesta i uređenje parkirališta prema groblju.


7.travanj 2005.
POSLJEDNJA SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA BEDEKOVČINA - Općinsko Vijeće Bedekovčine jučer je održalo svoju posljednju sjednicu u ovom sazivu, na kojoj su jednoglasno prihvaćene svi prijedlozi Poglavarstva, među kojima i obračun prošlogodišnjeg proračuna, te programi za trošenje ovogodišnjeg proračuna u socijalnoj skrbi, kulturi, sportu te za održavanje komunalne infrastrukture, što su ustvari izvadci iz ranije prihvaćenog općinskog Proračuna za 2005. godinu. Nakon sjednice, u zahvalama načelnika Rajka Vidičeka te predsjednika Vijeća Maria Videka, izraženo je zadovoljstvo zbog vrlo dobre i konstruktivne suradnje vladajuće koalicije i oporbe, a suradnjom je zadovoljan i dr. Stjepan Rogan, predsjednik oporbenog HDZ.


7.travanj 2005.
«
USPOMENE I PRISJEĆANJA» U KRAPINSKOJ GALERIJI - Večeras se u Galeriji Grada Krapine otvara izložba slika pod nazivom «Uspomene i prisjećanja» autorice Mirjane Zajec Vulić. Ova je umjetnica svoju prvu samostalnu izložbu prije tridesetak godina organizirala upravo u Krapini, na Hušnjakovom, tako da je naziv izložbe koja se večeras otvara simboličan. O autorici i njenom radu na otvorenju će govoriti likovna kritičarka Ljiljana Domić, a izložba ostaje otvorena do 21. travnja.


7.travanj 2005.
IZLOŽBA I PREDSTAVLJANJE ROMANA U DVORCU GREDICE - U organizaciji Hrvatske udruge Muži zagorskog srca sutra s početkom u 20 sati u dvorcu Gredice, održat će se otvorenje izložbe slika Anice Nine Govedarice i Fernanda Relvasa, pod nazivom «Ispreplitanje». Istom prigodom održat će se promocija špijunskog romana «Frankfurtska veza» Miroslava Međimoreca o ratu hrvatskih i srpskih obavještajnih službi, a u sklopu ciklusa «I dok je srca bit će i Kroacije».


7.travanj 2005.
SPORT - Jučer su odigrane utakmice četvrtfinala Hrvatskog kupa za područje Nogometnog saveza Krapinsko-zagorske županije. Prema očekivanju, hrvatski trećeligaš Zagorec iz Krapine prošao je u Mihovljanu i sa 3:0 svladao tamošnji Rudar. Dva puta mihovljansku mrežu je zatresao Tomica Kantolić, a jednom Ninoslav Kos. U Klanjcu Predionica i Rudar (Dubrava Zabočka) odigrali su 3:1. Za domaćina strijelci su bili Dražen Tomašković dva puta i Tomislav Drčić jednom, a za goste počasni pogodak postigao je Miro Dugorepec. U Svetom Križu Začretju Jedinstvo i Straža pogocima Jurice Dragčevića i Iztoka Artića u regularnom tijeku igrali su 1:1, a onda su za Začretjane u dodatnom izvođenju udaraca s 11 metara promašili Jurica Tumpa i Neno Radovečki, pa je Straža otišla u polufinale sa 4:2. Susret u Bedekovčini ranije je odigran , a Tondach je pobijedio Stubicu sa 5:0.

Krenuo je proljetni dio prvenstva Lige nogometnih veterana Krapinsko-zagorske županije. U 12. kolu Prve lige veterana postignuti su sljedeći rezultati: Zagorec (Krapina)-Ivančica 3:0, Vatrogasac-Jedinstvo 0:0, Tondach-Mladost (Zabok) 2:1, Stubica-Oroslavje 2:2, Rudar (Mihovljan)-Predionica 2:3 i Radoboj-Pregrada 2:2. Na ljestvici je prvi Zagorec s 30 bodova, Tondach na drugom mjestu ima bod manje, treća je Stubica s 23 boda, četvrta Predionica s 19, a Radoboj i zabočka Mladost imaju po 18 bodova itd. U 10. kolu Druge lige veterana Toplice i Desinić odigrali su 1:3, Sloga-Hrvatsko zagorje 1:10, Mladost II (Zabok)- Mladost (Belec) 2:1, Zagorec (Veliko Trgovišće)-Mladost (Marija Bistrica) 1:3 i Straža-Rudar (Dubrava Zabočka) 3:4. Vodi Hrvatsko zagorje s 26 bodova, drugi je Rudar (Dubrava Zabočka) s 24, Mladost (Marija Bistrica) je treća s 22 boda, Desinić četvrti s 21 bodom itd.

Šahistima Straže iz Huma na Sutli debi u Trećoj hrvatskoj šahovskoj ligi Centar A prošao je osjetnim porazom i u Sesvetama su izgubili od Sljemena 5:1.Jedini bod za Stražu uspio je osvojiti na petoj ploči Ing. Damir Gorup. ( S. T.)


6.travanj 2005.
ODRŽANA POSLJEDNJA SJEDNICA ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE - S obzirom na skorašnje lokalne izbore, u Krapini je danas održana posljednja sjednica Skupštine Krapinsko-zagorske županije u ovom sazivu. Dnevni red od šest točaka, među kojima valja izdvojiti raspodjelu sredstava za zdravstvene ustanove te suradnju sa austrijskom pokrajinom Štajerskom, odrađen je u rekordno kratkom vremenu i bez rasprava, a predstavnici svih klubova vijećnika, izuzev HDZ-a, pozitivno su ocijenili rad Skupštine u proteklom mandatu. Svečana sjednica Županijske skupštine koja se održava na Dan županije 23. travnja, zakazana je za 22. travanj, budući je 23. nedjelja. Tada će se zaslužnima za promicanje interesa županije dodijeliti priznanja o čemu su već ranije Poglavarstvo i Skupština donijeli odluku.


6.travanj 2005.
UPOZNAVANJE S TIJEKOM RADOVA NA IZGRADNJI NOVE ŽUPANIJSKE BOLNICE - U petak će se, na gradilištu Opće bolnice na Bračku, održati sjednica Odbora za izgradnju Opće bolnice Krapinsko-zagorske županije. Tema sastanka je upoznavanje s tijekom radova na izgradnji nove Opće bolnice, s obzirom na potpisivanje ugovora o dogradnji glavne građevine i stručnom nadzoru nad radovima u veljači 2005. godine, čime su ugovoreni svi radovi za kompletno dovršenje investicije. Kredit koji je Krapinsko-zagorska županija uzela za izgradnju bolnice, investicije vrijedne 30 milijuna i 177 tisuća eura, pokriva troškove izgradnje, no potrebno je riješiti pitanje opreme bolnice. Stoga je županica Vlasta Hubicki uputila prema Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi dopis kojim traži sastanak s ministrom oko pitanja opremanja bolnice.


6.travanj 2005.
ZATVARA SE MARIJABISTRIČKI HOTEL SALVE REGINA - Odlukom Zagrebačke nadbiskupije, hotel Salve Regina iz Marije Bistrice, ide u likvidaciju i zatvorit će se zbog nerentabilnosti. Odluku o likvidaciji Trgovački je sud donio 22. veljače te postavio Vinka Fostača na mjesto upravitelja likvidatora. Hotel je postao nerentabilan jer se u njega nije ulagalo, a sve nade vezane uz njegov popravak polagale su se uglavnom na hodočasnike koji su ga pak zbog slabe platežne moći zaobilazili, smatraju djelatnici hotela. Prema saznanjima, za hotel su zainteresirani ulagači iz Francuske koji zgradu namjeravaju kupiti kako bi je srušili te nanovo sagradili hotel sa pet zvjezdica.


6.travanj 2005.
U KRAPINSKOJ ŽUPNOJ CRKVI OTVORENA SPOMEN KNJIGA ZA PAPU - U župnoj crkvi Svetog Nikole u Krapini za papu Ivana Pavla II u ponedjeljak je služena sveta misa zadušnica. Misu je služio krapinski župnik velečasni Josip Ban. Nakon mise u crkvi je otvorena spomen knjiga u koju se mogu upisati župljani –građani Krapine.


6.travanj 2005.
OBJAVLJENA REDOSLJEDNA LISTA ŽUPANIJSKIH STIPENDIJA - Krapinsko-zagorska županija objavila je redoslijednu listu za učeničke i studentske stipendije. Odobreno je ukupno 20 učeničkih i 21 studentska stipendija, a lista se može pogledati na službenim Internet stranicama Krapinsko-zagorske županije. Učenici i studenti koji nisu ostvarili pravo na stipendiju mogu izvršiti uvid u bodovnu listu i postupak bodovanja u Službi za prosvjetu, šport i kulturu u Krapini, te se u roku od 8 dana od objave redoslijedne liste mogu žaliti Županijskom poglavarstvu.


6.travanj 2005.
DANAS SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA BEDEKOVČINE - Na današnjoj sjednici vijećnici Općine Bedekovčina raspravljat će uglavnom o proračunskim pitanjima. Na dnevnom redu, između ostalog, bit će obračun prošlogodišnjeg proračuna, te programi trošenja proračuna za 2005. u kulturi, sportu i programu socijalne skrbi. Također, vijećnici će rspravljati i o programima održavanja i građenja objekata komunalne infrastrukture u ovoj godini. Sjednica je zakazana za 18 sati.


6.travanj 2005.
GRADONAČELNIK DARUJE NOVOROĐENE ZABOČANE - Sutra od 13,30 sati zabočki Gradonačelnik Ivan Hanžek u prostorijama Dječjeg vrtića i jaslica Zipkica organizira prijam za roditelje djece rođene na području Grada od 20. lipnja 2004. do 29. ožujka 2005. godine. Riječ je o višegodišnjem običaju u sklopu kojeg gradonačelnik u suradnji zabočkog Društva naša djeca prima i daruje obitelji novorođenih Zabočana. Tako će i sutra 37-djece od Gradonačelnika primiti zlatni privjesak s grbom Grada te knjigu Prava djeteta.


6.travanj 2005.
U MIHOVLJANU ŽUPANIJSKO NATJECANJE IZ FIZIKE
- Osnovna škola Mihovljan sutra je domaćin natjecanja iz fizike za učenike osnovnih škola Krapinsko-zagorske županije. Za natjecanje je prijavljeno osam škola, a uz rješavanje pismenih testova učenici će poznavanje zakona fizike prikazati i samostalnim praktičnim radovima. Najbolji sa županijskog natjecanja, stječu pravo nastupa na državnom.


6.travanj 2005.
AUTOMOBILOM UDARIO DJEVOJČICU NA PJEŠAČKOM PRIJELAZU - Jučer je u Donjoj Stubici došlo do prometne nesreće u kojoj je teške tjelesne povrede zadobila devetogodišnja djevojčica. Nesreća se dogodila jer vozač automobila koji se kretao iz centra Donje Stubice prema Stubičkim Toplicama nije prilagodio brzinu vožnje kako bi se mogao zaustaviti pred obilježenim pješačkim prijelazom te je udario djevojčicu koja je pretrčavala kolnik preko pješačkog prijelaza. Djevojčica je zadobila potres mozga te je zadržana na liječenju u Klinici za dječje bolesti u Zagrebu.


6.travanj 2005.
UZ DIVLJE ODLAGALIŠTE PRONAĐENO STRELJIVO - Jučer ujutro u Donjoj Konjščini, pored žičane ograde divljeg odlagališta smeća, službenici Policijske postaje Zlatar Bistrica pronašli su jednu PVC vrećicu u kojoj su se nalazila tri okvira i dva tromblomska nastavka za automatsku pušku te 215 komada streljiva. Do kraja 2002. godine Ministarstvo unutarnjih poslova provodilo je akciju «Zbogom oružje» u kojoj su građani bez sankcija mogli Policiji predati ilegalno oružje, a sada ga, već drugi put u proteklih mjesec dana na području Krapinsko-zagorske županije, građani ostavljaju na divljim deponijama. Policijska uprava Krapinsko-zagorska stoga moli građane da, u slučaju da naiđu na bilo kakvo oružje, streljivo ili slično, o tome odmah obavijeste policiju, te da ni u kom slučaju ne diraju pronađene eksplozivne naprave da ne bi došlo do tragedije.


6.travanj 2005.
SPORT – Mladi zabočki vozač motokrosa Tomislav Šamec postigao je zapažen rezultat na jakoj međunarodnoj utrci u susjednoj Sloveniji. Na «Akrapovič kupu» u Rakeku kod Ljubljane, u klasi od 125 ccm, bio je četvrti.

Rukometašice krapinskog Zagorca pobjedom u 18. kolu Treće hrvatske rukometne lige Zapad, u Zagrebu nad Trešnjevkom sa 35:28, na ljestvici su se popele na izvrsno peto mjesto sa 16 bodova. U vodstvu je i dalje Gorica sa 53 boda.

Nema promjena ni poslije 18. kola Prve županijske nogometne lige Varaždina. Pobjedom nad Podravcem 2:0 prvi je Polet iz Cestice sa 51 bodom. Slijede Sračinec sa 38 bodova, Trnje 37, Nova Ves 36, Lepoglava 30 itd.

U Prvoj zagrebačkoj županijskoj ligi Zapad u 12. kolu jakovljanski Dinamo poražen je u Brezju od Sloge 2:0. Vrh je pretrpio poraz kod kuće od Pušće 1:0, Laduč je potisnuo Vatrogasac 4:3, BSK je u Brdovcu svladao TOP iz Kerestinca 2:0, dok su u Drenju Sava i Novaki, te u Kraju Donjem Mladost i Klokočevac igrali 1:1. Prvi je Klokočevac sa 29 bodova, dok druga Mladost iz Kraja Donjeg ima 21 bod.

Na Sportsko-rekreacijskom centru Jarun na sprint-duatlonu među 12 kadeta prvi je ciljem u vremenu 38 minuta i 25 sekundi prošao Zabočanin Martin Papišta. Kadeti su trčali 2,5 i 12,5 kilometara , a između je bila vožnja biciklom od 12,7 kilometara. U ukupnom poretku Topličanin Mirko Tišljar bio je treći.

Šahovski savez Krapinsko-zagorske županije organizirao je seminar za šahovske suce koji se održava u prostorijama općine Sveti križ Začretje. Predavač je saveztni sudac Vlado Pokupec, a desetoro polaznika završne ispite ima ove subote.


5.travanj 2005.
SUTRA POSLJEDNJA RADNA SJEDNICA SKUPŠTINE KRAPINSKO-ZAGORSKE ŽUPANIJE - Na posljednjoj radnoj sjednici ovog saziva sutra će se u Krapini sastati vijećnici Skupštine Krapinsko-zagorske županije. Na dnevnom redu sjednice je odluka o uspostavljanju gospodarske suradnje Krapinsko-zagorske županije sa austrijskom regijom Štajerskom, a vijećnici trebaju donijeti i odluku o raspodjeli decentraliziranih zdravstvenih kuna. Na posljednjoj sjednici će se imenovati i članovi Povjerenstva za zaštitu prava pacijenata, a na dnevnom redu neće se naći najavljena izmjena Statuta Županije kojom bi se u sljedećem mandatu smanjio broj vijećnika u Skupštini.


5.travanj 2005.
I DALJE ZATVORENA CESTA U SELU LAMOTI - Od prošle srijede nerazvrstana cesta u selu Lamoti u Donjem Maclju zatvorena je za promet kamionima i strojevima tvrtke koja radi na izgradnji autoceste Zagreb-Macelj. Cestu su zatvorili sami mještani , jer se njome prevozi teški teret što će ju kroz kratko vrijeme uništiti,.Budući da po njoj prolazi trasa buduće autoceste, naselje Lamoti će ostati odsječeno od glavne županijske ceste, pa je za danas u 10,00 sati na spornoj cesti bio dogovoren sastanak mještana s investitorima. No unatoč obećanju, predstavnici investitora nisu se pojavili. Kako nam je rekao Branko Lamot, obećano im je da će se izgraditi zamjenska cesta, no ona će ih još više odsjeći od glavne ceste i ostatka svijeta jer će ih primjerice do autobusne stanice umjesto 800 metara dijeliti dva kilometra. Kao najbolje rješenje mještani predlažu izgradnju pothodnika.


5.travanj 2005.
PRODAJA ZABOČKE REGENERACIJE PO TREĆI PUT - Nakon što ni u drugom krugu natječaja, u kojem je Hrvatski fond za privatizaciju nudio 72% dionica zabočke Regeneracije po početnoj cijeni od 16 milijuna kuna, nije stigla ni jedna ponuda, Upravni odbor Fonda odlučio je jučer raspisati treći, još povoljniji krug natječaja. Državni paket dionica u Regeneraciji sada će se nuditi po početnoj cijeni u iznosu od 5 milijuna i 400 tisuća kuna što je 10% nominalne vrijednosti. Natječaj će biti raspisan u idućih tjedan dana, a u Fondu najavljuju da će rok za podnošenje ponuda biti kraći od uobičajenih 60 dana.


5.travanj 2005.
SADNJOM DRVOREDA LIPA POČINJE OVOGODIŠNJA AKCIJA «VOLIM HRVATSKU» - Dogovorom županijskih turističkih zajednica, početak ovogodišnje akcije «Volim Hrvatsku» za središnju Hrvatsku obilježit će se sadnjom drvoreda lipa u Donjoj Stubici, gradu dobitniku «Zelenog cvijeta» za 2003. godinu. Akcija, u sklopu koje će direktori turističkih zajednica središnje Hrvatske i direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice Niko Bulić, zasaditi 30 stabala lipa provest će se u četvrtak, s početkom u 11,00 sati, ispred peradarske farme u Donjoj Stubici.


5.travanj 2005.
DVIJE POVELJE I DVIJE PLAKETE GRADA ZABOKA - Doktor Rajko Fureš i kolektiv zabočke osnovne škole ove će godine dobiti Povelju Grada Zaboka, koja se, za izuzetne zasluge i rezultate koji doprinose razvoju Grada, već tradicionalno dodijeljuje 22. svibnja na blagdan Sv. Jelene križarice, kada Grad i Župa slave svoj dan. Tom prigodom dodijeljuju se i plakete Grada Zaboka, koje će ove godine pripasti Antoniji Tonki Čandrlić i Ružici Kotarski. O dobitnicima plaketa i povelja, na prijedlog Poglavarstva, većinom glasova odlučili su gradski vijećnici.


5.travanj 2005.
REKORDAN BROJ POŽARA NA OTVORENOM - U ožujku su u Vatrogasnoj zajednici Krapinsko-zagorske županije zabilježili rekordan broj požara na otvorenom, koje su građani uzrokovali nepažnjom kod spaljivanja korova. Vatrogasci su morali intervenirati čak u 32 takva slučaja, što im pričinjava velike teškoće, jer dok gase takve požare smanjena je mogućnost pravodobnog reagiranja na drugim potencijalno složenijim intervencijama, priopćio je zapovjednik županijske Vatrogasne zajednice Marijan Lovrenčić.


5.travanj 2005.
SUTRA SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA BEDEKOVČINE - Na sutrašnjoj sjednici vijećnici Općine Bedekovčina raspravljat će uglavnom o proračunskim pitanjima. Na dnevnom redu, između ostalog, bit će obračun prošlogodišnjeg proračuna, te programi trošenja proračuna za 2005. u kulturi, sportu i programu socijalne skrbi. Također, vijećnici će rspravljati i o programima održavanja i građenja objekata komunalne infrastrukture u ovoj godini.


5.travanj 2005.
ODGOĐENA PROMOCIJA U HUMU NA SUTLI - Zbog pogreba Pape Ivana Pavla Drugog i dana žalosti odgođena je u Humu na Sutli promocija časopisa Hrvatsko zagorje. Promocija će se, umjesto u petak, održati tjedan dana kasnije, 15. travnja u 19 sati u Domu kulture. Na promociji će govoriti glavni urednik prof. Ivan Cesarec, ravnatelj Kajkaviane dr. Alojz Jembrih i tajnica Kajkaviane Vlasta Horvatić Gmaz. U umjetničkom dijelu promocije nastupit će Adam Končić i domaći muški pjevački oktet od vodstvom Siniše Miklaužića.


5.travanj 2005.
IZLOŽBA I PREDSTAVLJANJE ROMANA U DVORCU GREDICE - U organizaciji Hrvatske udruge Muži zagorskog srca ovog petka s početkom u 20 sati u dvorcu Gredice, održat će se otvorenje izložbe slika Anice Nine Govedarice i Fernanda Relvasa, pod nazivom «Ispreplitanje». Istom prigodom održat će se promocija špijunskog romana «Frankfurtska veza» Miroslava Međimoreca o ratu hrvatskih i srpskih obavještajnih službi, a u sklopu ciklusa «I dok je srca bit će i Kroacije».


5.travanj 2005.
ŽUPANIJA PRIMA ČETIRI VJEŽBENIKA - Krapinsko-zagorska županija ove će godine na rad u županijske službe primiti četiri vježbenika. Prema donijetom planu svoj vježbenički staž u trajanju od 16 mjeseci moći će odraditi jedan diplomirani pravnik, jedan diplomirani inženjer građevinarstva, jedan inženjer građevinarstva, te jedan diplomirani inženjer arhitekture. Vježbenici će biti primljeni u službu putem natječaja, na određeno vrijeme, u okviru programa koje provodi Hrvatski zavod za zapošljavanje.


5.travanj 2005.
SPORT - U 23. kolu Treće hrvatske nogometne lige središte zagorski predstavnici prošli su slabo. Tondach je izgubio u Kutini od Moslavine 3:0, dok se Zagorec u Krapini preko Ninoslava Kosa spašavao u zadnjoj minuti odigravši protiv Lučkog 1:1. Zahuktali Samobor jednim pogotkom Deaka došao je sa 1:0 do jedanaeste pobjede u prvenstvu protiv Lokomotive. Na ljestvici vode Karlovac i Lučko sa po 43 boda, a serijom pobjeda Samoborci su se popeli na deveto mjesto sa 35 bodova. Zagorec je 12. sa 24 boda, a Tondach 15. sa 20 bodova. U skupini Sjever u 21. kolu, u Ivancu je Ivančica primirila vodeću Podravinu odigravši 1:1, dok su Mladost Molve pobijedile varaždinsku Slobodu Dermu 1:0. Vodi Podravina sa 36 bodova, Sloboda Derma je šesta sa 30, dok su ivanečki nogometaši pretposljednji sa 21 bodom.

Nogometašice Pregrade postigle su lijep uspjeh i u 11. kolu Prve hrvatske ženske nogometne lige. U Splitu su pobijedile Marijan 2:0. Vode Maksimir i Viktorija sa 21 bodom, a Pregrada je peta sa 19.

U 21. kolu Druge hrvatske kuglačke lige Sjever toplički Obrtnik kod kuće je svladao Daruvar Termal 6:2, dok je varaždinsko Croatia osiguranje priredilo iznenađenje pobijedivši vodeći Bjelovar 5:3. Kuglači Lepoglave u borbi za opstanak poraženi su u Kutini od Zanatlije 7:1. Na ljestvici prvi je Bjelovar sa 34 boda, Croatia osiguranje je peto s 21 bodom, toplički Obrtnik osmi sa 19, a Lepoglava deseta sa 17 bodova.

U 18. kolu B lige košarkaša Hrvatske pod svojim su obručima košarkaši Ivančice svladali Nedelišće 87:62. Borba za prvo mjesto se i dalje nastavlja, jer vodeći Modeks iz Murskog Središća na prvom mjestu ima 33 boda, Ivančica je do njega sa 32, dok je treća Mladost sa 31 bodom.

U 24. kolu A 2 lige u košarci Centar «Zabok_Zaboky» poražen je u Zagrebu od Kaptola 72:69. Robert Lež sa 25, i Igor Peklarić sa 18 koševa bili su najefikasniji u redovima zabočke košarkaške vrste, koja je na ljestvici peta s 31 bodom, dok je prvi Maksimir sa 41 bodom.

Šahisti Krapine porazom su startali u novom prvenstvu Treće hrvatske šahovske lige Centar A i u Zagrebu izgubili od Univezala sa 3,5 :2,5. (S.T.)


4.travanj 2005.
ZA ZAGORSKO ZDRAVSTVO 14,6 MILIJUNA KUNA - Članovi Poglavarstva Krapinsko-zagorske županije, na posljednjoj su sjednici donijeli odluku o rasporedu decentraliziranih sredstava za zdravstvo. Od 14,6 milijuna kuna, koliko je odlukom o minimalnim financijskim standardima utvrđeno za decentralizirane funkcije zdravstvenih ustanova na području županiju 3 milijuna i 813 tisuća kuna namijenjeno je otplati kredita za gradnju nove Opće bolnice na Bračku, čija bi gradnja trebala biti završena do lipnja iduće godine. Za osiguranje minimalnih standarda u zagorskom zdravstvu predviđeno je 10 milijuna i 786 tisuća kuna. Zabočkoj Općoj bolnici dodijeljena su dva milijuna i 950 tisuća kuna. Specijalnoj bolnici u Krapinskim Toplicama dva i pol milijuna kuna, dok bolnica u Stubičkim Toplicama dobiva dva milijuna i 300 tisuća kuna. Dom zdravlja Krapinsko-zagorske županije ove godine za rad dobiva dva milijuna i 800 tisuća kuna, a Zavod za javno zdravstvo 236 tisuća i 400 kuna.


4.travanj 2005.
NAKON OSNIVANJA KOMUNALNOG PODUZEĆA “KONJŠČINA” NA REDU DOKAPITALIZACIJA DRUŠTVA - Nakon što je vijeće prihvatilo odluku o osnivanju komunalnog poduzeća “Konjščina” d.o.o., Općina Konjščina, nastavlja s provođenjem aktivnosti vezanih uz rad trgovačkog društva. Ukupna procijenjena vrijednost kanalizacijske i kolektorske mreže, je 8 milijuna 560 tisuća 582 kune, što se prenosi u temeljni kapital društva, a udjeli su raspoređeni između Općine, koja unosi u društvo postojeću kanalizacijsku i kolektrosku mrežu u izgradnji u vrijednosti od 6 milijuna i 384 tisuće kuna, te Hrvatskih voda koje ostvaruju vlasnički udio temeljem ulaganja u izgradnju kolektorske mreže u iznosu od 2 milijuna 176 tisuća kuna. Odluka o osnivanju komunalnog poduzeća “Konjščina” d.o.o., donijeta je temeljem zakona o vodama, komunalnom gospodarstvu te o područnoj samoupravi, a radi obavljanja djelatnosti odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda.


4.travanj 2005.
DOBIVA LI ZABOK MJESNE ODBORE? - Zabočki gradski vijećnici, na prijedlog oporbenog HDZ-a, na prošloj su sjednici raspravljali o izborima za mjesne odbore, kojih po statutu Grada ima 18, no nikada nisu birani. Činjenicu da su uskoro lokalni izbori, zabočki HDZ smatra dobrom prilikom da se izaberu i mjesni odbori. Gradonačelnik Ivan Hanžek složio se da mjesni odbori nedostaju Zaboku kao sustav komunikacije s građanima, no budući po Zakonu imaju sva prava kao i grad, osim prihoda, Hanžek smatra da, osim centra Zaboka, ostali mjesni odbori financijski ne bi mogli funkcionirati. Budući da izzbore za mjesne odbore raspisuje Poglavarstvo, Vijeće nije moglo donijeti odluku o tome, već je potaknulo Poglavarstvo da u idućih desetak dana sazove međustranačko vijeće, koje bi se trebalo dogovoriti hoće li Grad Zabok ove godine dobiti i mjesne odbore.


4.travanj 2005.
RESTORATERI ZA 0,8 PROMILA - Najavu ukidanja zakona o 0,0 promila do ljeta Udruga hrvatskih restoratera ocijenila je kao političku malverzaciju, te još jedan sitni prozirni interes perspektive na lokalnim izborima. Zakon kojim bi se ograničenje alkohola u krvi s 0,0 vratilo na 0,5 promila treba donijeti odmah ili prije izbora u svibnju, smatraju restorateri te naglašavaju da bi u svrhu bolje turističke konkurentnosti granica tolerancije trebala biti 0,8 promila.


4.travanj 2005.
«GRAD PRIJATELJ DJECE» - Otvaranje novog prostora u prosincu prošle godine bilo je kruna višegodišnjeg uspješnog rada zabočkog Društva Naša djeca koje je već pet godina u projektu «Grad prijatelj djece». Uz dječji zbor Zabočki mališani, lutkarsku skupinu Pinokići i Dječji forum te brojne radionice i uređena dječja igrališta, u ovogodišnjem programu u svibnju je osnivanje Dječjeg gradskog vijeća, a provest će ih sva djeca od 4. do 8. razreda osnovne škole, rečeno je na Skupštini Društva. Dječje gradsko vijeće imat će savjetodavnu ulogu gradskoj upravi u odlučivanju o pitanjima koja su od interesa za život djece u gradu. Novost je i članstvo djece u Društvu, što do sada nije bili moguće, a djeci će biti prepušteno da sama osmisle svoje članske iskaznice. U Društvu Naša djeca, koje ima veliku potporu Grada, uvjereni su da će sve ove aktivnosti Zaboku u studenom povodom Dana UN –ove konvencije o pravima djeteta donijeti prestižan naslov Grada prijatelje djece.


4.travanj 2005.
ZBOG PAPINE SMRTI ODGOĐENE PREDSTAVE NA «DANIMA HUMORA» - Zbog smrti pape Ivana Pavla II odgođene su kazališne predstave koje su se ovog vikenda trebale održati u sklopu tradicionalne manifestacije «Dani humora» u Domu kulture u Oroslavju. «Večer amaterskih kazališta» i «Večer smijeha» održat će se naknadno, u dogovoru s kazališnim grupama. Prije loših vijesti o Papinom zdravstvenom stanju otvorene su izložba karikatura članova Hrvatskog društva karikaturista, te izložba «Izbori na školskoj ploči» Krešimira Bauera, a predstavljen je i humoristični «Mali list» Armonka Grgića.


4.travanj 2005.
DANI GJALSKOG OVE GODINE OD 24. DO 30. LISTOPADA - Dani Ksavera Šandora Gjalskog ove će se godine održavati od 24. do 30. listpada, odlučio je Upravni odbor te tradicionalne zabočke kulturne manifestacije. Do 10. travnja odbor će raspisati i natječaj za ovogodišnju književnu nagradu Gjalski, koji će biti objavljen u Vjesniku za područje čitave Hrvatske, a ime ovogodišnjeg dobitnika objavit će se na novinarskoj konferenciji 20. listopada. Također, objavljen je i javni poziv svim kulturnim djelatnicima i umjetnicima da do 30. lipnja na adresu Manifestacije, Kumrovečka 8, Zabok, dostave svoje prijedloge za program.


4.travanj 2005.
KRENULE PRIPREME ZA ŽUPANIJSKU IZLOŽBU STOKE I KONJA - 4. lipnja u Zlataru će se održati Peta izložba stoke i Sedma izložba konja Krapinsko-zagorske županije. Na izložbi će sudjelovati oko 50 izlagača goveda, konja, koza, ovaca, zagorskih purana i pčela koji će na taj način pokazati rezultate postignute u stočarstvu. Stočari koji žele izložiti svoja grla do 30. travnja trebaju se prijaviti u Stočarsku službu u Krapini.


4.travanj 2005.
ŽUPANIJSKI VIJEĆNICI O SURADNJI SA ŠTAJERSKOM - Ove srijede, u Maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta u Krapini, održat će se sjednica Županijske skupštine Krapinsko-zagorske županije. Županijski vijećnici raspravljat će o uspostavljanju gospodarske suradnje između Pokrajine Štajerske u Republici Austriji i Krapinsko-zagorske županije, rasporedu dodijeljenih sredstava za decentralizirane funkcije između zdravstvenih ustanova za 2005. godinu, osnivanju i imenovanju Povjerenstva za zaštitu prava pacijenata na području županije te ostvarenim financijskim potporama i projektima udruga u protekloj godini.


4.travanj 2005.
MINA KOD KONTEJNERA - Prilikom odvoza kontejnera sa smećem u Vinogradskoj ulici, u Zlataru, 46-godišnji Željko M. je primijetio eksplozivnu napravu o kojoj je odmah obavijestio policiju. Policija je pored kontejnera pronašla minobacačku minu 120 milimetara, a u tijeku je akcija pronalaženja nepoznate osobe koja je ostavila minu. Policija apelira na građane koji pronađu neko vatreno oružje ili minsko-eksplozivna sredstva da ih ne diraju, već o tome obavijeste policiju na broj 92.


4.travanj 2005.
PROTEKLE SUBOTE U ZAGORJU DVA POŽARA - Protekle subote u Krapinsko-zagorskoj županiji izbila su dva požara na obiteljskim kućama i to oba u spavaćim sobama, priopćila je PU Krapinsko-zagorska. Prvi je izbio prijepodne iza 10 sati u Krapini, u obiteljskoj kući 80-godišnjeg D.D., kada je odbačeni opušak cigarete zapalio krevet te je nagorio namještaj sobe. Požar su ugasili vatrogasci, a šteta je procijenjena na oko 20 tisuća kuna. Drugi požar, u kojem je izgorio sav namještaj spavaće sobe vrijedan oko 10 tisuća kuna, izbio je oko 15 sati u Oroslavju u obiteljskoj kući 48-godišnjeg Z.M. I taj požar ugasili su vatrogasci, a policijskim očevidom utvrđeno je da je požar nastao na način da je 56-godišnji hrvatski državljanin sobu polio benzinom i zapalio vatru.


4.travanj 2005.
SPORT - Proteklog vikenda odigrane su utakmice 15. kola Prve županijske nogometne lige. Evo rezultata: Radoboj – Mladost Regeneracija 1:1, Rudar Dubrava – Predionica 1:2, Matija Gubec – Oroslavje 1:0, Rudar Mihovljan – Stubica 1:0, Pregrada – Gaj 0:0, Inkop - Bojovnik 7 1:2 i Straža – Vatrogasac 3:2. Prva je Predionica s 37 bodova, Radoboj je drugi s 26, a s 25 bodova na trećem i četvrtom mjestu nalaze se Vatrogasac i mihovljanski Rudar. Na petom i šestom mjestu Inkop i Bojovnik 7 imaju 24, sedmi je Matija Gubec s 22 pa slijede Stubica, Gaj i Pregrada s 21 bodom. Zabočka Mladost na 11. mjestu ima 19 bodova, a Rudar iz Dubrave s 14 bodova zauzima 12. mjesto. Na začelju je pretposljednje Oroslavje s 8 bodova, kojem se, neočekivanom pobjedom nad Vatrogascom, na 2 boda razlike približila posljednja Straža.

Proljetni dio prvenstva počeo je i za zagorske drugoligaše. Bez pogodaka završili su susreti Sloga - Ivančica i Oštrc – Mladost Belec. Evo i ostalih rezultata: Mladost Marija Bistrica – Zagorec 0:2, Krapinske Toplice – Đalski 2:3 i Omladinac – Jedinstvo 0:3. U ovom kolu Lobor je bio slobodan. Jedinstvo iz Svetog Križa Začretja, pobjedama u svim dosadašnjim utakmicama i gol razlikom 54:4, uvjerljivo je prvo na ljestvici s 33 boda. Druga je Ivančica s 26, treća marijabistrička Mladost s 21, a četvrta Sloga s 20 bodova. Pretposljedni Zagorec i posljednji Lobor skupili su po 6 bodova.


1.travanj 2005.
ŠEST TISUĆA NEZAPOSLENIH ZAGORACA – PROSJEK 2004. GODINE
- Trend pada registrirane nezaposlenosti po mjesecima, započet još polovicom 2002. godine, a prekinut u srpnju 2003., te ponovno u siječnju 2004. godine; nastavljen je kontinuirano tijekom prve polovice prošle godine, dok u drugoj polovini započinje njegov rast koji kulminira u prosincu. Prošle godine u Područnoj službi Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Krapina prosječno je bilo evidentirano 5.849 nezaposlenih osoba, što je u odnosu na isto razdoblje 2003. godine smanjenje nezaposlenosti za 12, 8 posto. Podaci su to Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područne službe Krapina koje je u okviru izvješća o stanju nezaposlenosti i zapošljavanju za prošlu godinu, na ovotjednoj sjednici Županijskog poglavarstva iznijela pročelnica Područne službe, Mirjana Jurman. Inače, blagi trend rasta broja evidentiranih nezaposlenih zabilježen je i u prva dva mjeseca ove godine.


1.travanj 2005.
GOSPODARSKA KOMORA UPOZORAVA - PREVARANTI OBILAZE TVRTKE - Gospodarska komora Krapinsko-zagorske županije temeljem obavijesti Hrvatske gospodarske komore, kako su posljednjih dana nekoliko tvrtki u raznim dijelovima Hrvatske posjetile osobe koje se predstavljaju kao djelatnici Komore ili izdavačke kuće koja u suradnji s Komorom i Finom izrađuje registar žiro-računa, upozoravaju tvrtke na moguću prevaru. Naime, djelatnicima tvrtki, čije podatke prikupljaju, nudi se na potpis dokument kojim potvrđuju svoju suglasnost za objavljivanje tih podataka no, na poleđini papira stoji rečenica kojom se obvezuju da će se pretplatiti za primanje registra nekoliko sljedećih godina. Hrvatska gospodarska komora stoga svoje članice upozorava da pripaze na moguću prevaru koja zbog nesmotrenosti može dovesti do štetnih posljedica i savjetuju da ne potpisuju ugovore koji se tiču navodnog prikupljanja podataka za registar žiro-računa.


1.travanj 2005.
GRAD ZABOK OSNOVAO NOVU TVRTKU - Zabočko Gradsko vijeće na sinoćnjoj je sjednici donijelo odluku o osnivanju tvrtke Plavinka, koja će biti u sto postotnom vlasništvu Grada i koja će obavljati sve djelatnosti koje trenutno u Zaboku obavlja Varaždinski Ekol, od naplate parkiranja i održavanja groblja do uređenja, održavanja i čišćenja ulica, parkirališta, parkova i ostalih javnih površina. Razlog osnivanja takve tvrtke je loše poslovanje i ne obavljanje zadanih poslova od strane Ekola u posljednje vrijeme, tako da se gradsko čelništvo, osnivanjem Plavinke, želi osigurati da se, u slučaju da Ekol više neće biti u mogućnosti obavljati povjerene mu poslove, Zabok ne nađe u sličnoj situaciji kao u vrijeme kad je zatvoreno odlagalište u Pustodolu Začretskom.


1.travanj 2005.
PRODUŽEN ROK ZA OVJERU KNJIŽCA PLAVOG DIZELA - Rok za ovjeru knjižica goriva za poljoprivrednike produžen je do 15. travnja. Svi korisnici plavog dizel goriva, koji nisu ovjerili potrošnju u knjižicama za 2004. godinu mogu to učiniti do spomenutog datuma kako bi ostvarili pravo na kupnju i u ovoj godini. Ovjera knjižica goriva obavlja se prema mjestu izdavanja knjižica, odnosno u službi za gospodarstvo u Uredu državne uprave u Krapini te u ispostavama u Zlataru, Donjoj Stubici, Zaboku, Klanjcu i Pregradi.


1.travanj 2005.
«DAN NARCISA» U KRAPINI - Već četvrtu godinu za redom, Udruga Europa Donna, sekcija Krapina, sutra organizira akciju «Dan narcisa», kojom se želi skrenuti pozornost javnosti na veličinu problema karcinoma dojke. Zahvaljujući akciji, pretprošle godine pregled dojki je u pokretnom mamografu obavilo 180 žena s područja Krapinsko-zagorske županije. Kako je projekt obavljanja pregleda pokretnim mamografom prestao, sredstva od prošlogodišnje akcije još nisu iskorištena, pa će se zajedno sa sutra prikupljenim sredstvima iskoristiti za nabavu nekog od medicinskih uređaja koji će doprinjeti prevenciji i borbi protiv ove zločudne bolesti. Akcija, u sklopu koje će se po simboličnoj cijeni od jedne kune prodavati cvjetovi narcisa, održat će se na Trgu Ljudevita Gaja u Krapini u vremenu od 9,00 do 13,00 sati.


1.travanj 2005.
PROMOCIJA HRVATSKO-ZAGORSKOG KNJIŽEVNOG ZBORNIKA - U Velikoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta u Klanjcu sutra s početkom u 18,00 sati održat će se promocija Hrvatsko-zagorskog književnog zbornika. Odabrane tekstove iz zbornika na promociji će čitati Adam Končić, Antun Tudić i Mladen Vulić, a u glazbenom dijelu programa nastupit će ženska vokalna skupina Fiole i glazbeni sastav Zelenjak.


1.travanj 2005.
«DANI ĐALSKOG» OD 24. DO 30. LISTOPADA - Upravni odbor najvećeg zabočkog kulturnog događaja «Dana Ksavera Šandora Đalskog» sinoć je odlučio da se ove godine manifestacija održi od 24. do 30. listopada. Zajedno sa Društvom hrvatskih književnika sredinom travnja raspisat će se natječaj za prestižnu književnu Nagradu Đalski, koja se u znak sjećanja na ovog velikana hrvatske pisane riječi dodjeljuje piscu najboljeg proznog ostvarenja u Hrvatskoj. Organizatori manifestacije «Dani Đalskog» uputili su i javni poziv svim kulturnim i prosvjetnim institucijama te udrugama Grada Zaboka da do 30. lipnja predlože programe, odnosno sadržaje koji bi se ove godine prezentirali javnosti tijekom manifestacije. Poziv se odnosi i na završnu svečanost dodjele Nagrade Đalski.


1.travanj 2005.
ZAGORSKA LIGA PROTIV RAKA ZAHVALJUJE DONATORIMA - Zagorska liga protiv raka sutra će u Svetom Križu Začretju podijeliti dvijestotinjak zahvalnica i priznanja svojim donatorima. U prigodnom programu nastupit će KUD Lavoslav Vukelić te grupa Flamingo, a održat će se i modna revija agencije Mirage. Voditeljica programa, Lada Kajfež, donirat će 136 kravata poznatih kreatora, koje će se licitacijom prodavati u korist Zagorske lige protiv raka. Početak sutrašnjeg programa u župnom Pastoralnom centru u Svetom Križu Začretju predviđen je za 19 sati.


1.travanj 2005.
ŽUPANIJSKA SMOTRA DJEČJEG STVARALAŠTVA - Dječji folklorni ansambl KUD-a Zabok ove nedjelje nastupit će na županijskoj smotri dječjeg stvaralaštva u Bedekovčini, koju organizira Zajednica amaterskih KUD-ova Krapinsko-zagorske županije. Tako će tridesetak mladih zabočkih folkloraša nastupiti s dječjim pjesmama i plesovima Hrvatskog Zagorja, a prema dosadašnjim najavama na Smotri će nastupiti ukupno 11 sekcija. Ova smotra natjecateljskog je karaktera, a najbolji će nastupiti na Državnoj smotri u Kutini. Županijska smotra održat će se ove nedjelje u prostorijama Osnovne škole u Bedekovčini s početkom u 17 sati.


1.travanj 2005.
POLICIJA NAJAVILA POJAČANU KONTROLU VOZAČA TRAKTORA - Tijekom prošle godine na području Policijske uprave krapinsko-zagorske evidentirano je ukupno 1485 prometnih nesreća, od kojih su u četrdesetjednoj sudjelovali vozači traktora, pri čemu je jedan smrtno stradao, a tri su teško ozlijeđena. U prva tri mjeseca ove godine evidentirane su dvije prometne nesreće u kojima su sudjelovali vozači traktora. Kako se unatrag nekoliko godina tijekom proljetnih i ljetnih mjeseci bilježi velik broj prometnih nesreća u kojima sudjeluju vozači traktora, koji usporavaju normalno odvijanje prometa, a dolazi često i do rizičnih pretjecanja, policija podsjeća vozače na odredbu zakona o sigurnosti prometa. Ako zbog nedovoljne širine kolnika ili njegova stanja nije moguće pretjecati bez ugrožavanja sigurnosti, vozač čije se vozilo kreće sporije treba se pomaknuti udesno ili zaustaviti na prikladnom mjestu kako bi propustio brža vozila. Također Policijska uprava upozorava poljoprivrednike da svoje traktore tehnički osposobe i registriraju te da ne konzumiraju alkohol ako voze. Policija će u narednom periodu znatnije pojačati nadzor tehničke ispravnosti te će primjenjivati represivne mjere prema vozačima neispravnih traktora i onima koji će stvarati nepotrebne kolone na prometnicama.


1.travanj 2005.
ZDS O UKIDANJU ZAKONA O NULA PROMILA - Najavu o ukidanju zakonske odredbe o nula promila u svom najnovijem priopćenju za javnost podržavaju članovi Zagorske demokratske stranke. " ZDS smatra da je spomenuta odredba nanijela štetu hrvatskom turizmu, vinogradarstvu i ugostiteljstvu, a ljudi su unatoč njoj i dalje ginuli na cestama. To dokazuje da su sve aktivnosti ZDS-a protiv uvođenja takve zakonske odluke bile u potpunosti opravdane " ,ističe se u priopćenju.


1.travanj 2005.
SVAĐA U VIKENDICI ZAVRŠILA RANJAVANJEM - Jučer oko 16,30 sati u Selnom kod Krapinskih Toplica dvojica hrvatskih državljanina posvađali su se u vikendici, pri čemu je jedan od njih, 61-godišnjak, nožem napao drugog, 71-godišnjaka, koji je pak uzeo pištolj i pogodio napadača u desnu stranu prsa i u lijevu podlakticu, gdje se zrno i zaustavilo. Liječnička pomoć ranjeniku je pružena u zabočkoj Općoj bolnici, gdje su mu ustanovljene lake tjelesne ozljede. Policija je uhitila 71-godišnjaka koji je pucao i jutros ga je sprovela u Istražni odjel Županijskog suda u Zagrebu.


1.travanj 2005.
SPORT - Na sportskom centru Mladost u Zaboku jučer su odigrane dvije međunarodne nogometne utakmice između selekcija Hrvatske i Bavarske u mlađem dobnom naraštaju. U kategoriji do 14 godina Hrvatska je pobjedila 3:0, a pogotke su postigli Varteksovac Kokot u 16-toj, Osiječan Pavić u 50-toj i mladi napadač koprivničkog Slavena Đurec u 70-toj minuti. U kategoriji U-15 kockasta selekcija je pobjedila mlade bavarske vršnjake s 1:0 pogotkom Hajdukovca Galića u 59-toj minuti.

Grad Zabok uz lijepu i dugogodišnju tradiciju proglašavanja najuspješnijih sportaša vangradskih klubova ubuduće će ih sve koji na taj način pronose ime Grada darivati i prigodnom novčanom potporom. Riječ je tako o plivačima Zvonimiru Androiću i Saši Kužnaru, atletičarki Mateji Gregurić, biciklisti Davoru Krajačiću, kuglačima Bruni Miličkom, Dušku Mediću te Željku i Agati Šutina, a tu su i skijašice Saša Tršinski i Edita Marenić. Grad će pomoći i roniocu Branku Piljeku koji će danas u 17 sati na gradskom ribnjaku pokušati popraviti svoj dosad najbolji rezultat u dubinskom ronjenju.

Sportska udruga slijepih kojoj Robert Sedlar besplatno ustupa kuglanu u Krapinskim Toplicama za treninge dobila je i potporu u Zajednici sportskih udruga i saveza Krapinsko zagorske županije koja za odlaske na kuglačke turnire u Viroviticu, Crikvenicu i Karlovac daje novčanu potporu od tisuću kuna. Zajednica nabavlja slijepima i zvučni pikado, pa tako više neće biti potrebe da Verica Ričko u pripremi za hrvatsko prvenstvo mora odlaziti na treninge u Zagreb. Predaja ovih donacija obavit će se večeras u restoranu Zaboky.

Naš najbolji motokrosista Nenad Šipek stigao je u Francusku gdje ga ovog vikenda očekuje prva ovogodišnja utrka svjetskog prvenstva MX 3. U tamošnjem francuskom motosredištu našem prvaku predstoje kvalifikacije jer se prijavilo 76 vozača iz 16 zemalja. Vjerujemo da će Nenad ući u prvih 40-set jer uvodni rezultati svjedoče o njegovoj vrlo dobroj formi. Podsjetimo kratko da je u Italiji na međunarodnom prvenstvu te zemmlje bio osmi i drugi, a treći na pozivnoj utrci u Viareggiu, dok je minulog uskršnjeg ponedjeljka u Marofu bio uvjerljiv u domaćem prvenstvu. U Francuskoj je na prvoj utrci Europskom prvenstva i marko Leljak kojeg u kvalifikacijskom filteru očekuje preko 100 vozača. Tomislav šamec putuje u Sloveniju na Akrapovič kup.

Ovog vikenda je i niz drugih zanimljivih natjecanja pa u finišu prvenstva A II lige Hrvatske Zabok pod svojim obručima dočekuje Kaptol, a u 20. kolu Druge hrvatske kuglačke lige sjever vrlo važnu utakmicu na svojoj kuglani sutra igraju kuglači Obrtnika protiv Daruvar Termala. Lepoglava je gost Zanatliji u Kutini, a varaždinsko Croatia osiguranje dočekuje vodeći Bjelovar.

Najavimo da u nogometnoj utakmici 23. kola zahuktali Samobor sutra od 16,30 u svome gradu igra protiv Lokomotive, a delegat je Zabočanin Petar Bedeniković. Tondach će na gostovanje u Kutinu kod Moslavine dok u nedjelju u Krapini Zagorec ugošćuje drugoplasirano Lučko. U skupni sjever je na rasporedu 21. kolo, a sutra u Ivancu Ivančica igra protiv Podravca.

Mlađa ekipa kickboxing kluba BTI Zabok pod vodstvom Zvonka Kara, a bez Ivana Vlahovića putuje na međunarodni turnir u Bihać.

Ovog prvog travanjskog vikenda okreću se i šahovski satovi. U prvenstvu Treće lige svoje obaveze odradit će šahisti Krapine i Straže dok klubovi četvrte lige svoj prvi krug odigravaju u nedjelju u Svetom Križu Začretju i to u Župnom dvoru gdje je na rasporedu i derbi između Oroslavja i zabočkog Poleta.


 VIJESTI RADIJA KAJ - arhiva vijesti

travanj 2005.