VIJESTI RADIJA KAJ - arhiva vijesti

siječanj 2005.

31.siječanj 2005.
HIT ZAGORJA - Novi projekt za promociju zagorske glazbe i glazbenog stvaralaštva, promociju Hrvatskog zagorja uopće, održan je u krapinskoj Festivalskoj dvorani u nedjelju 30. siječnja 2005. Od 22 zabavne pjesme s festivala «Pjesmom do srca», 15 narodno-zabavnih pjesama s festivala «Igrajte nam mužikaši», te prošle godine 11 najizvođenijih tamburaško-violinskih pjesama u programu Radija Kaj, u dvotjednom glasovanju slušatelji su odabrali ukupno 21 pjesmu, odnosno po sedam u svakoj kategoriji. Primljeno je ukupno 1620 glasova a za nastup na finalnoj priredbi slušatelji su odabrali slijedeće skladbe:

ZABAVNA GLAZBA
BONUS BAND I ADRIJA KOS - Pustite me da sanjam
GRUPA DOMINO - Ti si meni sve
IVA RANOGAJEC - Ti nisi taj
IVICA PEPELKO I RENATA KOS - Kad te vidim
MLADEN HITREC I FORTUNA BAND - Kažu da sam ljubav
STARI ZNANCI - Bolje je bilo za nas
VENTUS - Plava grešnica

NARODNO - ZABAVNI SASTAVI
ANSAMBL ZAGORJE - Ti si moj život
BLATARS BAND - Nazdravimo prijatelji
BONUS BAND - Moje Zagorje
DEČKI Z BREGOV - Stara klet
GRUPA DOMINO - Za tebe su cvjetale ruže
IVAN BENC I BONUS BAND - Nigdar se ne vrni
OPTIMISTI - Muzikaš

TAMBURAŠKO – VIOLINSKI SASTAVI
IVICA PEPELKO I RENATA KOS - Ti si moja ljubav tajna
KAVALIRI - Lijepi si, lijepi naš Zagorski kraj
MARIJA KRALJ - Htjela sam iskrenu ljubav
RADEK BRODAREC I FAKINI - Lepe ti je Zagorje zelene
PODVINČANI - Kad procvatu jabuke
RADOBOJSKI TAMBURAŠI - Đurđica
VALENTINA - Dobro jutro moj svečaru

Na priredbi za koju se tražila karta više publika je izabrala Hit Zagorja za 2004. godinu u kategorijama zabavne, narodno-zabavne i tamburaško-violinske glazbe.

Prestižnu titulu Hita Zagorja zabavne glazbe osvojili su:

ZABAVNA GLAZBA
STARI ZNANCI - Bolje je bilo za nas
NARODNO - ZABAVNI SASTAVI
IVAN BENC I BONUS BAND - Nigdar se ne vrni
TAMBURAŠKO – VIOLINSKI SASTAVI
PODVINČANI - Kad procvatu jabuke

Dodijeljena su i posebna priznanja za pjesme koje su osvojile najviše glasova slušatelja Radija Kaj u sve tri kategorije:

ZABAVNA GLAZBA
1.STARI ZNANCI - Bolje je bilo za nas
2.BONUS BAND I ADRIJA KOS - Pustite me da sanjam
3.IVA RANOGAJEC - Ti nisi taj
NARODNO - ZABAVNI SASTAVI
1.IVAN BENC I BONUS BAND - Nigdar se ne vrni
2.GRUPA DOMINO - Za tebe su cvjetale ruže
3.BONUS BAND - Moje Zagorje
TAMBURAŠKO – VIOLINSKI SASTAVI
1.PODVINČANI - Kad procvatu jabuke
2.IVICA PEPELKO I RENATA KOS - Ti si moja ljubav tajna
3.KAVALIRI - Lijepi si, lijepi naš Zagorski kraj


Priznanja za osobit doprinos promicanju i njegovanju glazbene kulture Hrvatskog zagorja i kajkavskog govornog područja dobili su svi izvođači, a Ivici Pepelku, kao najzastupljenijiem autoru pjesama završnice izbora Hita Zagorja uručeno je posebno priznanje. Organizatori Hita Zagorja su Radio kaj i udruga Kajscena.

Organizatori projekta Hit Zagorja – Kajscena i Radio Kaj pokrenuli su cjelokupnu akciju u cilju popularizacije zagorske glazbe putem medija - za vrijeme izbora i radijskog prijenosa priredbe, ali i u svrhu popularizacije i poticanja autora i izvođača na stvaranje prekrasnih zagorskih pjesama. Hit Zagorja u budućnosti bi trebao potaknuti da se pjesme koje se prvi put izvode na festivalima zagorskih stvaraoca: Igrajte nam mužikaši, Pjesmom do srca i novoga Pjesma i tambura i nakon festivala znatno više populariziraju i još češće izvode na radijskim postajama.


31.siječanj 2005.
HRVATSKA I SLOVENIJA ZAJEDNIČKI KONKURIRAJU ZA SREDSTVA EUROPSKE UNIJE - U petak je u Krapini održan sastanak između predstavnika Krapinsko-zagorske županije, Općina Kumrovec, Hum na Sutli, Zagorskih Sela, Kraljevca na Sutli, Grada Klanjca, Turističke zajednice Krapinske Toplice, Hotela «Aqua vive» iz Krapinskih Toplica i slovenskih predstavnika Razvojne agencije «Sotla», Ljudske univerze Rogaška Slatina, Lokalnog pospeševalnog cenra Kozjansko i Srednje škole Šentjur. Na sastanku je dogovoreno zajedničko prijavljivanje kratkoročnih projekata partnerskih strana na natječaj za projektne prijedloge u okviru Programa za susjedstvo Slovenija – Mađarska – Hrvatska Inicijative INTERREG III A, koji je otvoren do 1. ožujka. Pravo na prijavu na natječaj ima 10 hrvatskih pograničnih županija, a istaknuto je kako su za hrvatsku stranu na raspolaganju sredstva od milijun i 200 tisuća eura, dok slovenska strana raspolaže daleko većim sredstvima. Zaključeno je da će ovaj tjedan Krapinsko-zagorska županija utvrditi i predložiti projekte kojima bi se prijavili na Natječaj.


31.siječanj 2005.
SANACIJE ZAGORSKIH ODLAGALIŠTA OTPADA - U prostorijama Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, proteklog petka, direktor Fonda Vinko Mladineo, zabočki gradonačelnik Ivan Hanžek, načelnik Općine Bedekovčina Rajko Vidiček i načelnik Općine Sveti Križ Začretje Ivan Kranjčić potpisali su ugovore o sanaciji odlagališta komunalnog otpada. Zabočko, bedekovčansko i svetokriško odlagalište od Fonda će dobiti ukupno 11 milijuna i 65 tisuća kuna, što je 42% cjelokupne investicije. U roku 15 dana isplatit će im se sredstva potrebna za podmirenje troškova istražnih radova te izradu studije utjecaja na okoliš i plana sanacije, a nakon pribavljanja lokacijske dozvole doznačit će se i sredstva za mogući otkup zemljišta, izradu glavnog i izvedbenog projekta. Radi se o strogo namjenskim sredstvima, koja će se isplaćivati kako će teći radovi, a nakon izrade glavnog projekta i troškovnika sklopit će se dodatak ugovora, kojim će se, između ostalog, dogovoriti i dinamika plaćanja.


31.siječanj 2005.
PRVA SAMOSTALNA IZLOŽBA DANICE POSAVEC - Potaknuta podrškom obitelji i prijatelja jučer se zabočkoj likovnoj publici predstavila slikarica Danica Posavec, koja se samozatajno slikanjem u slobodno vrijeme bavi već dvadesetak godina. Danica Posavec je socijalna radnica u Općoj bolnici Zabok i članica LIkovne sekcije KUD-a Zabok, a izložba u Maloj galeriji krčme Polanović joj je prvi samostalni nastup. Teme njenih ulja su zaboravljani krajolici djetinjstva, cijeće, mrtve prirode, dvorci i crkvice, a u posljednje vrijeme okušala se i slikanjem morskih motiva. Koliko je njeno slikanje utjecalo na obitelj, najbolje govori jučerašnje otvaranje izložbe. Naime, izložbu je otvorila njena kćer Vesna Pušelj, profesorica povijesti umjetnosti u Srednjoj školi Krapina.


31.siječanj 2005.
ŽITELJI STUBIČKE SLATINE PODSJEĆAJU PREDJEDNIKA MESIĆA NA DATO OBEĆANJE - Iščekujući odgovor Ministarstva zaštite okoliša na žalbu na izdano rješenje za građevinsku dozvolu za preuređenje bivše vojarne u Stubičkoj Slatini u Centar za tražitelje azila, Mjesni odbor Stubičke Slatine uputio je pismo hrvatskom predsjedniku Stjepanu Mesiću. U pismu predsjednika podsjećaju na obećanje da će im maksimalno pomoći pri odabiru druge lokacije za Prihvatilište koje im je dao u svibnju prošle godine te ga mole da svojim autoritetom i ovlasima napravi pritisak na Vladu i MUP da preispitaju svoju odluku o otvaranju takve ustanove u gusto naseljenom mjestu.


31.siječanj 2005.
HRVATSKI NOVINARI U TERMAMA TUHELJ - Sutra se, u Dvorcu Mihanović Termi Tuhelj, održava sjednica Središnjeg odbora Hrvatskog novinarskog društva. U okviru skupa, kao nastavak Skupštine Hrvatskog novinarskog društva u Opatiji, održat će se rasprava na temu Lokalni mediji i lokalna vlast pa će, osim Središnjeg odbora u kojem je četrdesetak novinara iz cijele Hratske, tamo biti i članovi ogranaka Hrvatskog novinarskog društva Varaždinske, Međimurske, Koprivničko – križevačke i Krapinsko – zagorske županije. Kao gosti, izlaganja na temu mediji i vlast pripremaju Krapinsko – zagorska županica Vlasta Hubicki te gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok. Domaćin skupa je Krapinsko-zagorski ogranak Hrvatskog novinarskog društva.


31.siječanj 2005.
ŠKOLA SKIJANJA ZA DJECU ZABOČKOG VRTIĆA - Iako je za djecu zabočkog vrtića Zipkica bila u planu škola skijanja sa svakodnevnim odlaskom na Sljeme, to nije bilo potrebno, jer su skijašku stazu dobila u blizini vrtića. Od prošlog je četvrtka motokros staza Vučak u Zaboku skijalište za djecu koja će uz pomoć učitelja skijanja Mislava Crnkovića danas službeno početi učiti svoje prve skijaške korake. Škola skijanja svakodnevno će se odvijati od 9,30 do 11,30 sati i za sada uključuje samo djecu iz Zipkice. Ako snijega bude i duže od tjedan dana u školu skijanja moći će se uključiti i druga zabočka predškolska djeca.


31.siječanj 2005.
SUSRET OPĆINSKIH ČELNIKA, SREDNJOŠKOLACA I STUDENATA - U Humu na Sutli održan je susret općinskih čelnika i učenika gimnazija, strukovnih srednjih škola te studenata s područja Općine. Rasprava o upisanim školama i izabranim usmjerenjima pokazala je da 40-ak gimnazijalaca mora nastaviti obrazovanje na nekom od fakulteta kako bi po završetku školovanja moglo lakše naći zaposlenje, a čak 50 učenika srednjih strukovnih škola neće se s izabranim zanimanjem moći zaposliti na području Općine. Nakon rasprave također je zaključeno da je premalo studenata upisano na fakultetima strojarstva, elektronike, računarstva, fizike i kemije, koji bi se po završetku studija mogli zaposliti u humskim poduzećima, dok je više od 30 studenata upisalo fakultete koji im ne jamče zapošljavanje u Humu na Sutli.


31.siječanj 2005.
U KRAPINI PRIKUPLJENE 493 DOZE KRVI - Gradsko društvo Crvenog križa Krapina i Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu prošlog su tjedna proveli pet akcija dobrovoljnog darivanja krvi. Ukupno su prikupljene 493 doze krvi. Akcijama se odazvalo 16 novih davatelja, a krapinski rekorder Mirko Brodar krv je darivao 101. put.


31.siječanj 2005.
U SRIJEDU IZLAZI NOVI «ZABOČKI PEHALEC» - Ove srijede, 02. veljače, iz tiska izlazi ovogodišnji fašnički humorističko-satirički list Zabočki pehalec. Ovaj 15. broj u novom izdanju izlazi na 24 stranice popunjene isključivo prilozima anonimnih dopisnika i suradnika. Već u srijedu poslijepodne list će se naći na prodajnim mjestima u Zaboku na kioscima kod željezničkog i autobusnog kolodvora, na kiosku u zgradi Vatikan te kod kolportera u okolici bolnice. U zabočkoj Dubravi prodajno mjesto je u Trgovini Mario, a u Špičkovini u Trgocentru u domu. U Bedekovčini Pehalec će se prodavati na kiosku Družinec, a u Poznanovcu na kiosku tiskovina. U Svetom Križu Začretju list će se moći kupiti u samoposluzi Poljoprivredne zadruge, a u Velikom Trgovišću prodajna mjesta su kafić Capar te trgovina u domu, bivša trgovina PZ-a. Osim na navedenim mjestima, list će se prodavati i u centru Oroslavja i Krapinskih Toplica te po trgovinama na periferiji Zaboka.


31.siječanj 2005.
SPORT - Košarkaši Zaboka zaustavljeni su u seriji pobjeda i jučer su u prvenstvenoj utakmici A 2 lige Hrvatske - skupina Centar poraženi na gostovanju u Sisku sa 92:86.

U prvom kolu nastavka prvenstva Druge hrvatske kuglačke lige Sjever kuglači topličkog Obrtnika neočekivano su kod kuće izgubili od čakovečkog TSH sa 3:5. U borbi za opstanak kuglači Lepoglave svladali su koprivnički Željezničar sa 8:0. Kod Lepoglavčana sjajno je zaigrao Stjepan Vrček srušivši 578 čunjeva. Varaždinsko Croatia osiguranje došlo je do četvrte pobjede i to u Sisku protiv Zanatlije 6:2. U pobjedničkoj varaždinskoj vrsti raspložen je bio Ivan Silić koji je srušio 564 čunja. Na ljestvici prvi je i dalje Bjelovar sa 20 bodova, drugi je čakovečki Željezničar sa 15, koliko ima i TSH iz Čakovca, četvrti je kutinski Zanatlija sa 14 bodova, a na diobi petog i šestog mjesta sa po 12 bodova su Željezničar iz Koprivnice i Croatia osiguranje iz Varaždina. Drugi dio ljestvice na sedmom mjestu sa 11 bodova predvode kuglači Obrtnika iz Krapinskih Toplica.

U subotu je u Ravnoj Gori održana utrka u skijaškom trčanju za Hrvatski pokal na kojoj su odlične rezultate postigli članovi Skijaškog kluba Oroslavje. Prva mjesta osvojili su Tomislav Češković u kategoriji mlađih cicibana i Martin Ptiček u kategoriji mlađih juniora, dok su treći bili kadet Filip Kontak, starija cicibanka Erna Miletić, mlađa cicibanka Lucija Lukožinec te mlađi ciciban Vedran Perešin. Sljedeće natjecanje na rasporedu mladih oroslavskih nordijskih skijaša je Otvoreno prvenstvo Primorsko-goranske županije u Brod Moravicama.


28.siječanj 2005.
BROZ DEMANTIRA BOSNARA - Nakon, kako navodi zamjenik županice za gospodarstvo Krapinsko-zagorske županije Đovani Broz, neargumentiranih istupa u javnosti načelnika općine Stubičke Toplice Vladimira Bosnara, da se županija nije dovoljno angažirala oko priprema za Svjetski skijaški kup na Sljemenu te sanacije Sljemenske ceste, Broz je to odlučio demantirati. Rekao je, kako je u Hotelu na Sljemenu za vrijeme priprema bio postavljen info punkt Turističke zajednice Krapinsko-zagorske županije, a prezentirana je i robna markra županije Puran zagorskih brega. Što se pak tiče održavanja i sanacije Sljemenske ceste, koja je poprilično uništena za vrijeme dugotrajnih priprema za Svjetski skijaški kup, prema Brozovim riječima, održana su dva sastanka sa djelatnicima zagrebačke gradske uprave, na kojima je dogovoreno da će Krapinsko-zagorska županija za sanaciju osigurati pola milijuna kuna, dok bi ostatak trebali osigurati Grad Zagreb i Zagrebačka županija. Radovi će započeti na proljeće.


28.siječanj 2005.
ZAJEDNIČKI PROJEKTI HRVATSKE I SLOVENIJE - U Krapinsko-zagorskoj županiji danas će se održati sastanak na temu prekogranične suradnje i dogovora o kandidiranju zajedničkih projekata na natječaj za Program za susjedstvo Slovenija-Mađarska–Hrvatska Inicijative INTERREG III A. Uz predstavnike Krapinsko-zagorske županije, te Muzeja Hrvatskog Zagorja, Općina Hum na Sutli, Zagorska Sela, Kumrovec, Kraljevec na Sutli i Grada Klanjca na sastanku će sudjelovati i predstavnici Lokalnog pospeševalnog centra iz Kozjanskog u Sloveniji, Razvojne agencije Sotla, Ljudske univerze Rogaška Slatina i Šentjur i Zavoda za turizem, Rogatec. Na današnjem bi se sastanku trebali definirati projekti koji će se kandidirati za sredstva budući je natječaj otvoren do 1. ožujka.


28.siječanj 2005.
GRAD ZABOK POMAŽE OBITELJI HORVAT - Na jučerašnjoj sjednici Poglavarstva grada Zaboka koja je počela minutom šutnje za žrtve holokausta donijeta je odluka o početku javne rasprave za Detalji plan uređenja –Centar 3 te izmjene i dopune Perostornog plana uređenja. Odlučeno je i da se s 5.000 kuna pomogne obitelji Horvat iz Oroslavja koja je doživjela tragediju na pružnom prijelazu u Lugu Zabočkom. Na sjednici je, između ostalog, prihvaćeno pokroviteljstvo nad Kongresom hrvatskih esperantista koji će se 18. i 19. lipnja ove godine održati u Zaboku.


28.siječanj 2005.
IZBOR HITA ZAGORJA - Ove nedjelje po prvi put, Radio Kaj i Udruga Kajscena u krapinskoj Festivalskoj dvorani s početkom u 18,00 sati organiziraju izbor Hita Zagorja. Riječ je o novom projektu za popularizaciju zagorske glazbe i glazbenog stvaralaštva te promociju Hrvatskog zagorja uopće. Brojni slušatelji Radija Kaj tijekom siječnja odabrali su finaliste, ukupno 21 skladbu; po sedam izvođača u kategorijama zabavne, narodno-zabavne i tamburaško-violinske glazbe. Primljeno je ukupno 1620 glasova, dok je izbor pjesme godine, odnosno Hita Zagorja za 2004. godinu, prepušten odabiru posjetitelja u Festivalskoj dvorani. Karte za priredbu su rasprodane, a svi koji ih nisu uspjeli nabaviti program će moći pratiti u izravnom prijenosu na frekvencijama Radija Kaj.


28.siječanj 2005.
NOVI POSTAV U KRAPINSKOJ GALERIJI - U Galeriji grada Krapine večeras u 18,00 sati otvara se izložba Gordane Bakić, Tomislava Buntaka, Andree Pavetić, Mirjane Drempetić i Koraljke Kovač «Raster – svjetlo – slike». Izložbu će otvoriti likovni kritičar Darko Glavan.


28.siječanj 2005.
VRTIĆEVCI SKIJAJU NA MOTOKROS STAZI - Iako je za djecu zabočkog vrtića Zipkica bila u planu škola skijanja sa svakodnevnim odlaskom na Sljeme, to nije bilo potrebno, jer su skijašku stazu dobila u blizini vrtića. Od jučer je motokros staza Vučak u Zaboku skijalište za djecu koja uz pomoć učitelja skijanja Mislava Crnkovića uče svoje prve skijaške korake. Škola skijanja svakodnevno se odvija od 9,30 do 11,30 sati i za sada uključuje samo djecu iz Zipkice. Ako snijega bude i duže od tjedan dana u školu skijanja moći će se uključiti i druga zabočka predškolska djeca.


28.siječanj 2005.
POZIV NA ČEHATVU I SNUBOKE - Udruga Hrvatska žena Oroslavje ove nedjelje, 30. siječnja organizira druženje uz starinske običaje - čehatvu i snuboke. Druženje uz čehanje perja održat će se u Društvenom domu Andraševec, s početkom u 15 sati, a program će svojim nastupom obogatiti folklorna skupina «Viline» iz Krapine, glumci KUD-a «Kaj» iz Zlatar Bistrice te glazbeni sastav «Mužikaši Jožeka Lepčina».


28.siječanj 2005.
«PICELJ» KONTROLNA TOČKA ZABOČKOG BREGOVITOG PUTA - Članovi zabočkog planinarskog društva «Zagorske steze» na 2500 četvornih metara zemljišta kojeg su otkupili na brijegu zvanom Picelj, iznad Jakuševca, Prosenika, Repovca i Tisanić Jarka namjeravaju na proljeće urediti kontrolnu točku Zagorskog bregovitog puta, kojeg su sami trasirali i markirali. Stručna komisija, na čijem je čelu Branko Kraljić, prikuplja ideje članova i prijedloge graditeljske i hortikulturne struke, da bi se moglo prići izradi idejnog rješenja cijelog kompleksa Picelj. Želja je zabočkih planinara da izgrade planinarsku kuću koja bi se uklopila u krajolik i hortikulturno, s autoktonim zagorskim vrstama bilja, urede okoliš.


28.siječanj 2005.
PAO SA STEPENIŠTA I SMRTNO STRADAO - Jučer je Policijska uprava Krapinsko zagorska zaprimila telefonsku dojavu da je pokraj vikend kuće u Klanječkom Jezeru pronađen mrtav 51-godišnji Zvonimir Č. iz Zagreba.Očevidom je utvrđeno da je u vremenu od 21. do 27. siječnja, imenovani pao na glavu noseći cjepanice na vanjskom betonskom stepeništu visine 2 metra. Pregledom tijela utvrđeno je da je do smrti došlo zbog prijeloma vratne kralješnice, a na tijelu nisu pronađeni tragovi nasilne smrti. Mrtvo tijelo preuzela je rodbina, a izvješće je podnijeto Županijskom državnom odvjetništvu u Zlataru.


28.siječanj 2005.
JOŠ JEDNA NESREĆA NA NEZAŠTIĆENOM PRUŽNOM PRIJELAZU - Nedugo nakon kobne nesreće u kojoj su u naletu vlaka na osobni automobil na nezaštićenom pružnom prijelazu u Lugu Zabočkom život izgubile dvije osobe, a tri su ozlijeđene, u Oroslavju je u utorak zabilježen još jedan sudar vlaka i automobila, no ovaj put bez žrtava. Putnički vlak koji se kretao iz Zaboka prema Gornjoj Stubici na nezaštićenom pružnom prijelazu između Oroslavja i Andraševca, naletio je na automobil kojim je upravljala 25-godišnja Oroslavčanka Anita Šalec, a u automobilu je bila i njezina sestra sa dvogodišnjom kćeri. Prema izjavi Anite Šalec, ona je usporila vožnju kako bi provjerila nailazi li vlak, no zbog snijega koji je padao i neočišćene ceste nije vidjela da se zaustavila na pruzi. Kada je spazila vlak pritisnula je gas i pojurila s pruge, no vlak je ipak udario u stražnji dio automobila. Ova nezgoda također potvrđuje hitnu potrebu postavljanja zvučne i horizontalne signalizacije na pružne prijelaze na koje zasad upozoravaju tek znak «stop» i Andrijin križ.


28.siječanj 2005.
SPORT - U sportskoj dvorani u Konjščini jučer je započeo trodnevni Kup Zagorja registriranih nogometnih klubova za starije pionire. U uvodu 18 klubova igra po skupinama, a u jučerašnjem prvom danu u skupini A krapinski Zagorec je pobijedio Toplice 2:1, a protiv Rudara iz Dubrave zabočke bilo je 4:4. Topličani su pak drugi poraz u skupini doživjeli s Rudarom 4:5. U skupini B uvjerljivi su bili mladi Oroslavčani koji su s dvije pobijede protiv zabočke Mladosti 12:2 i Inkopom 4:3 izborili četvrtfinale, za koje još priliku ima po plasmanu boljeg drugog mjesta zabočka Mladost koja je pobijedila Inkop 4:3. I u skupini C favorizirani Tondach pobijedio je Lobor 7:1 te ženski nogometni klub Pregradu 14:0. Iako su pregradske nogometašice vodile s 1:0 i 2:1 protiv Lobora na kraju su pretrpjele poraz 8:4. Danas popodne igraju preostale skupine iz čijeg rasporeda izdvajamo susrete Straža-Jedinstvo i Pregrada-Ivančica.

Na hrvatskom dvoranskom prvenstvu u tenisu do 18. godina koji je igran na Zagrebačkom velesajmu Ivan Šalec iz Stubičke Slatine, član TK Oroslavja postigao je zapažen uspjeh došavši do polufinala gdje ga je zaustavio prvi nositelj Šančić iz Samobora u dva seta 4:6 i 2:6. Prethodno Šalec je kao šesti nositelj pobijedio Racu iz Umaga u tri seta 7:5, 4:6 i 6:2 potom je potisnuo Škorića iz Splita 6:1 i 6:2, te Bilankova iz Medveščaka 6:1, 6:3. Dodajmo da je prvak Hrvatske Jukić iz Medveščaka koji je pobijedio Šančića 7:6 i 6:3.

Odigravanjem zaostalih susreta u kojima su Sesvete pobijedile Gazu iz Karlovca 26:24, te Šalata Jedinstvo 25:23, dok je Zlatarbistrica žalbom dobila 10:0 protiv Gaze te se kompletirala u potpunosti ljestvica prvog dijela prvenstva Zagrebačke županijske lige u rukometu za muške. Prvi je Silent iz Zagreba s 22 boda, na drugom mjestu s dva boda manje su rukometaši Bedekovčine, a treća je Dubrava s 19. Uz pet pobijeda i 7 poraza na devetom mjestu su rukometaši Zlatar Bistrice s 10 bodova.


HIT ZAGORJA 2004.
Festivalska dvorana u Krapini
NEDJELJA, 30. SIJEČANJ 2005. U 18 SATI

Prvi put Radio Kaj i Kajscena organiziraju Hit Zagorja, novi istinski projekt za promociju zagorske glazbe i glazbenog stvaralaštva, promociju Hrvatskog zagorja uopće, ali i partnera koji materijalno i na druge načine pomažu ovu akciju. Brojni slušatelji Radija Kaj tijekom mjeseca siječnja odabrali su finaliste, ukupno 21 skladbu; po 7 izvođača u 3 kategorije. Primljeno je ukupno 1620 glasova a za izvedbu na finalnoj priredbi 30. siječnja u Krapini slušatelji su odabrali slijedeće skladbe:

ZABAVNA GLAZBA

BONUS BAND I ADRIJA KOS - Pustite me da sanjam
GRUPA DOMINO - Ti si meni sve
IVA RANOGAJEC - Ti nisi taj
IVICA PEPELKO I RENATA KOS - Kad te vidim
MLADEN HITREC I FORTUNA BAND - Kažu da sam ljubav
STARI ZNANCI - Bolje je bilo za nas
VENTUS - Plava grešnica

NARODNO - ZABAVNI SASTAVI

ANSAMBL ZAGORJE - Ti si moj život
BLATARS BAND - Nazdravimo prijatelji
BONUS BAND - Moje Zagorje
DEČKI Z BREGOV - Stara klet
GRUPA DOMINO - Za tebe su cvjetale ruže
IVAN BENC I BONUS BAND - Nigdar se ne vrni
OPTIMISTI - Muzikaš

TAMBURAŠKO – VIOLINSKI SASTAVI

IVICA PEPELKO I RENATA KOS - Ti si moja ljubav tajna
KAVALIRI - Lijepi si, lijepi naš Zagorski kraj
MARIJA KRALJ - Htjela sam iskrenu ljubav
RADEK BRODAREC I FAKINI - Lepe ti je Zagorje zelene
PODVINČANI - Kad procvatu jabuke
RADOBOJSKI TAMBURAŠI - Đurđica
VALENTINA - Dobro jutro moj svečaru

Izbor pjesme godine - Hita Zagorja za 2004. godinu prepušten je odabiru posjetitelja u Festivalskoj dvorani na priredbi koja će se održati u Krapini 30. siječnja 2005. godine u 18 sati. Odabrat će se najpopularnije zagorske skladbe u tri kategorije:

a) najpopularnija zabavna pjesma izvedena na festivalu zabavne glazbe Pjesmom do srca 2004. godine

b) najpopularnija pjesma u izvedbi narodno-zabavnih sastava, koji su nastupili na festivalu Igrajte nam mužikaši u Bedekovčini 2004. godine

c) najpopularnija tamburaško-violinska pjesma izabrana među najradije slušanima na Radiju Kaj

Organizatori projekta Hit Zagorja – Kajscena i Radio Kaj pokrenuli su cjelokupnu akciju u cilju popularizacije zagorske glazbe putem medija - za vrijeme izbora i radijskog prijenosa priredbe, ali i u svrhu popularizacije i poticanja autora i izvođača na stvaranje prekrasnih zagorskih pjesama. Hit Zagorja u budućnosti bi trebao potaknuti da se pjesme koje se prvi put izvode na festivalima zagorskih stvaraoca: Igrajte nam mužikaši, Pjesmom do srca i novoga Pjesma i tambura i nakon festivala znatno više populariziraju i još češće izvode na radijskim postajama.


27.siječanj 2005.
ŽUPANIJSKE STIPENDIJE VEĆE ZA STO KUNA - Zbog vremenskih nepogoda jučer nije održana sjednica Poglavarstva Krapinsko-zagorske županije na kojoj se trebala donijeti odluka o raspisivanju natječaja za dodjelu stipendija učenicima srednjih škola i studentima pa će se to napraviti najvjerojatnije kroz tjedan dana, odnosno iduće srijede. U ovogodišnjem proračunu, Županija je za stipendiranje srednjoškolaca i studenata osigurala 950 tisuća kuna, a trenutno stipendije primaju 54 učenika srednjih škola te 82 studenta, tako da za nove stipendiste preostaje 170 tisuća kuna. Ta će se sredstva raspodijeliti na 20 učeničkih i 20 studentskih stipendija s time da će se one povećati za sto kuna. Srednjoškolci će tako umjesto 300, mjesečno dobivati 400 kuna stipendije, a studenti umjesto dosadašnjih 500, 600 kuna.


27.siječanj 2005.
USKORO NOVI INFORMATIVNI VODIĆ - U Krapini je održan sastanak Organizacijskog odbora za izdavanje trećeg, izmijenjenog i dopunjenog izdanja «Informativnog vodiča» Krapinsko-zagorske županije. Predstavnici izdavačke kuće «Zagorjepublic» Branko Balaško i Branko Žalac upoznali su odbor s realizacijom projekta i poteškoćama. Vodičem bi, naime, trebalo biti obuhvaćeno 25 općina i 7 gradova, Županija, Gospodarska i Obrtnička komora te Turistička zajednica, a od mnogih još nema potrebnih podataka. Izostanak bilo koje od njih narušio bi cjelovitost čitavog projekta, pa će članovi Organizacijskog odbora one koji to još nisu učinili potaknuti na uključivanje. Treće izdanje vodiča trebalo bi izaći krajem veljače ili početkom ožujka ove godine, a izdat će se i na CD-u i biti predstavljeno na Internetu. Gradovi će izdavanje sufinancirati sa 7, općine sa 4 tisuće kuna, a Županija s 40 tisuća kuna.


27.siječanj 2005.
VRŠNJAČKA POMOĆ - U hotelu Matija Gubec u Stubičkim Toplicama danas počinje seminar na temu vršnjačke pomoći u organizaciji Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi. Edukacija u okviru Nacionalne strategije za mlade počela je prošle godine odabirom mjesta gdje će se provoditi vršnjačka pomoć i vršnjaka pomagača, te drugih osoba u koje djeca imaju povjerenja. Nositelji aktivnosti na terenu bit će predstavnici Humanitarne mreže Hrvatske, a u nastavku projekt će se ustrojiti na lokalnim razinama, jer je praksa potrvdila da su uspješne one aktivnosti namjenjene djeci i roditeljima koje zajednički provode centri za socijalnui skrb, škole i civilno društvo.


27.siječanj 2005.
NOVI RASPORED ODVOZA SMEĆA - Nakon zaključka Poglavarstva Grada Zaboka, kojim je od Komunalnog zatraženo da odvoz smeća u najužem centru grada prilagodi prometnim prilikama, odnosno da taj posao obavlja u posljepodnevnim satima, direktor Komunalnog Rajko Turk je predložio novi raspored. U centru Zaboka smeće bi se odvozilo ponedjeljkom i petkom, ne više od 7, nego od 9 sati. Poslije podne, od 15,30 do 17 sati ponedjeljkom bi se smeće odvozilo iz ulice Matije Gupca, od policije do stanice za tehnički pregled, Prpićevog trga te trgova Dragutina Domjanića i Đalskog, a petkom od 15,30 do 17 sati iz ulice Matije Gupca, od policije do Pavlovca.


27.siječanj 2005.
ZA PROBLEME DONE I TIK-TIKA-a DC OKRIVLJUJE ŽUPANIJSKU VLAST I SINDIKAT - Demokratski centar Krapinsko zagorske županije drži da događaji u gornjostubičkoj DONI, koji traju već duži period, a na kraju kojih će najteže proći radnici koji godinama rade za male i neredovite plaće, moraju biti riješeni na najbolji mogući način po same radnike. U DC-u smatraju da u slučaju DONE sindikat kao radnički partner nije odigrao svoju ulogu, već postao partner poslodavcu. Sličnu sudbinu u Krapinsko-zagorskoj županiji doživljava i poduzeće TIK-TIK iz Krapine. To je samo još jedan dokaz u nizu da je briga za malog čovjeka, odnosno radnika koji radi u samoj proizvodnji, na zadnjem mjestu županijske vlasti i sindikata. S takvom politikom DC se ne može složiti, te zbog takvih postupaka oštro protestira i traži odgovornost onih koji su spomenute tvrtke i doveli u takvo stanje.


27.siječanj 2005.
U ZABOKU PROBLEM JOŠ S NOGOSTUPIMA I PARKIRALIŠTIMA - Danas je stanje u prometu na području grada Zaboka povoljnije nego prijašnjih dana, jer je došlo do smirivanja vremena, što je ekipama zimske službe omogućilo da očiste ceste i gradske ulice. U zimskoj službi Grada angažirana su dva specijalna Unimog vozila privatnog poduzetnika Vladimira Zajeca iz Špičkovine, a dodatno su za prioritetne gradske ulice, Gajevu i Stjepana Radića, zbog bolnice i dječjeg vrtića angažirani i vatrogasci s jednim vozilom prilagođenim čišćenju snijega. Nogostupe uz javne površine čiste djelatnici Ekola, a najviše problema pričinjavaju im parkirani automobili. Isto je i sa parkiralištima koja bi ispred svojih trgovina i ustanova trebali očistiti vlasnici, ističu u gradskom komunalnom redarstvu. I građani su također dužni očistiti nogostupe ispred stambenih objekata. S obzirom na najavu sutrašnjih niskih temperatura danas će se sve ceste i ulice posipati, tako da sutra, uz potreban oprez, ne bi trebalo biti većih problema.


27.siječanj 2005.
MLADEŽ ZDS-a U OROSLAVJU - U Oroslavju je osnovana Gradska organizacija mladeži Zagorske demokratske stranke za čijeg je predsjednika izabran Goran Gospočić. Dužnost dopredsjednika će obavljati Tomislav Kožuh, a tajnika Zdravvko Novosel. Na osnivačkoj Skupštini je pružena potpora mještanima Slatine u njihovim nastojanjima da uvjere Vladu, kako smještaj tražitelja azila u bivšu vojarnu nije najbolje rješenje.


27.siječanj 2005.
SPORT - Mlađi pioniri hrvatskog trećeligaša Tondacha pobjednici su trodnevnog Kupa Zagorja koji je okupio 17 registriranih klubova. U finalnoj utakmici Bedekovčani su na parketu sportske dvorane u Konjšćini pobijedili Stražu 8:4. Četiri puta mrežu svojih vršnjaka iz Huma na Sutli pogodio je Filip Vukić, a po dva puta strijelci su bili Nikola Antolić i Anton Bručić. Pogotke za Stražu dali su Špiljak, Leuštek i dva puta Matija Hajdinjak. Treće mjesto osvojila je Pregrada koja je, poslije 3:3, na dodatne sedmerce pobijedila krapinski Zagorec s 5:4. U finalu je Tondach bio bolji od Pregrade sa 11:1, a Straža je pobijedila krapinski Zagorec 5:3. Najbolji igrač je Matija Hajdinjak iz Pregrade, najbolji vratar Rober Sedlar iz Tondacha, a sa 26 pogodaka prvi strijelac je Filip Vukić iz pobjedničkog Tondacha. Sve utakmice vodili su Nedjeljko Lončar iz Zaboka i Nikola Kožar iz Donje Stubice, a na prigodnoj završnioj svečanosti nagrade je uručio tajnik Nogometnog saveza Krapinsko-zagorske županije Vilibald Skočaj. Danas u Konjšćini već kreće turnir starijih pionira, a otvaraju ga Oroslavje i zabočka Mladost.

Uoči nedjeljnog gostovanja u Sisku trener zabočkih košarkaša Dragutin Črnjević namjeravao jer sinoć provjeriti spremnost ekipe u prijateljskoj utakmici protiv Vajde. Zbog izuzetno teških vremenskih prilika Čakovčani nisu mogli doći u Zabok , pa je susret odgođen za sljedeći slobodni termin.

Na godišnjoj izbornoj Skupštini Sportsko-ribolovnog društva Jezera iz Bedekovčine za novog predsjednika izabran je Zlatko Kosir, dopredsjednik je Danijel Dominko, a tajnik ostaje Zlatko Paučnik.


26.siječanj 2005.
ZBOG SNIJEGA PROMETNI KOLAPS – Od ponedjeljka poslijepodne snijeg gotovo neprestalno pada. Jutros nije bilo većih problema u prometu, no kako oborine ne prestaju, unatoč predanom radu djelatnika Zimske službe, zbog neprohodnosti prometnica neki dijelovi Krapinsko-zagorske županije ostali su odsječeni. Prema riječima voditelja odjela za zaštitu i održavanje cesta županijske Uprave za ceste Josipa Kartela sedamnaest ekipa koje čiste županijske i lokalne ceste neprekidno radi već 20 sati, a u Mariji Bistrici angažirani su dodatni strojevi koji nisu bili predviđeni programom Zimske službe. Uz Mariju Bistricu, najveći problemi su na područjima Vinskog Vrha, Zlatara, Belca, Budinščine, Petrovskog, Plemenščine i Veternice pa se na tim dijelovima ne preporuča prometovanje teretnim vozilima. S obzirom da snijeg i dalje pada te na najave djelatnika državnog hidrometeorološkog zavoda o znatno nižim temperaturama, u noći i sutra očekuje se daljnje pogoršanje situacije u prometu.


26.siječanj 2005.
NEUSPJELA PRVA DRAŽBA ZABOČKOG ZIVT-a - Prema procjeni sudskih vještaka zemljište i objekti ZIVT-a u stečaju vrijede 36 milijuna kuna, no na držabi održanoj prije desetak dana nije bilo ponuđača koji bi platio tu cijenu. Time su i očekivanja bivših radnika koji u stečaju potražuju još oko 5 milijuna kuna pala u vodu do sljedeće dražbe, kada će se nekretnine ZIVT-a ponuditi po 25 posto nižoj cijeni, za 27 milijuna kuna. Tek nakon treće dražbe, ako tako odluči Stečajno vijeće, kada se ide na prodaju po 50 posto nižoj cijeni, odnosno za 18 milijuna kuna, bivši zabočki tekstilni gigant mogao bi se prodati po dijelovima. Poznavatelji prilika kažu da je vjerojatnost da se preostala imovina ZIVT-a proda po dijelovima veća i da ima zainteresiranih, no to nije nimalo utješno za radnike, jer kao i kod drugih stečajeva taj proces predugo traje. Za neke pak nekretnine ZIVT-a možda je bolje i pričekati s prodajom, jer bi u budućnosti mogle postići mnogo veću cijenu.


26.siječanj 2005.
SLUČAJ «DONA» JOŠ OTVOREN – Na poziv zamjenika županice za gospodarstvo Krapinsko-zagorske županije Đovanija Broza u ponedjeljak su se na zajedničkom sastanku u Krapini okupili predstvanici radnika, sindikata i Uprave gornjostubičke tvornice za preradu voća Dona. Po završetku sastanka direktor Slavko Rako je rekao da Dona u ovom trenutku ima višak radnika, te ostao ustrajan u svojoj tvrdnji da otpuštanje ne znači gašenje proizvodnje nego razvoj tvrtke. Kako su otpuštanje i razvoj dvije kontradiktorne činjenice, Rako je objasnio da u daljnjem programu Dona planira jači proboj na tržište, zapošljavanje deset novih komercijalista i tri nova tehnologa te otvaranje predstavništva u Sloveniji, a nova tržišta u budućnosti jamče mogućnost daljnjeg zapošljavanja. Predstavnici sindikata u to su otvoreno izrazili svoje sumnje, a nove odgovore na pitanje što će se dogoditi s gornjostubičkom tvornicom za preradu voća očekujemo sutra za kada je sazvan još jedan sastanak istog sastava.


26.siječanj 2005.
ZBOG SNIJEGA ODGOĐENA SJEDNICA POGLAVARSTVA KRAPINSKO-ZAGORSKE ŽUPANIJE - Za danas zakazana sjednica Poglavarstva Krapinsko-zagorske županije odgođena je zbog vremenskih nepogoda. Naime, neki članovi Poglavarstva ispričali su se zbog nemogućnosti dolaska radi neočišćenih prometnica. Inače, na dnevnom redu trebao se naći prijedlog odluke o kriterijima i načinu financiranja zdravstvenih ustanova iz sredstava za decentralizirane funkcije u 2005. godini, raspored sredstava za materijalne i financijske rashode centara za socijalnu skrb, te izrada Prometne strategije u javnom prijevozu na području županije. Trebala se također donijeti odluka o raspisivanju natječaja za dodjelu stipendija učenicima srednjih škola i studentima te prijedlog liste prioritetnih zanimanja.


26.siječanj 2005.
SEMINAR O POREZNIM PRIJAVAMA - Na Bedekovčanskim jezerima sutra će se okupiti računovodstveni financijski djelatnici iz cijelog Hrvatskog zagorja. Njihova udruga “Zagorje” za njih je u suradnji s Hrvatskom zajednicom računovodstvenih i financijskih djelatnika pripremila seminar na teme financijski izvještaji i porezne prijave za 2004. godinu. Osim toga fnancijski stručnjaci polaznicima seminara će govoriti o aktualnostima u poreznom, računovodstvenom i financijskom sustavu za 2005. godinu.


26.siječanj 2005.
U HDZ-u UVJERENI U POBJEDU NA LOKALNIM IZBORIMA - Analizirajući rezultate nedavnih predsjedničkih izbora Predsjedništvo Županijskog odbora HDZ-a Krapinsko-zagorske županije jučer je, unatoč rezultatu ispod očekivanog, zahvalilo biračima koji su dali povjerenje kandidatkinji HDZ-a Jadranki Kosor. U HDZ-u su uvjereni da će, za razliku od toga, dobiti lokalne izbore u većini zagorskih gradova i općina, gdje su građani nezadovoljni dosadašnjom koalicijskom vlašću SDP-a, HSS-a i HNS-a, ističe se u priopćenju predsjednika Županijskog odbora Vladimira Pleška. Uskoro će predstaviti svoj program za lokalne izbore koji će obuhvatiti najveći dio potreba građana u oblasti komunalne infrastrukture, te zdravstvenih, obrazovnih, kulturnih i sportskih potreba.


26.siječanj 2005.
UKIDA SE “NULA PROMILA”? - Najavu ukidanja odredbe o nula promila alkohola u krvi u ZDS-u drže pripremama za lokalne izbore, a na neki način i priznanjem aktualne vlasti za pogrešne procjene. U priopćenju ZDS podsjeća na 23 tisuće prikupljenih potpisa građana na peticiju “Vratite nam gemište i pivo”, koji su na taj način skrenuli pozornost na štetnost tako rigoroznog zakona za turizama, ugostiteljstvo i vinogtradarstvo Hrvatskog zagorja. Ako se bude mijenjala ta odredba zakona ZDS predlaže i smanjivanje previsokih novčanih kazni za manje prometne prekršaje.


26.siječanj 2005.
SPORT - Strijelci zabočkog Tekstilca u četvrtom kolu Prve lige Hrvatske u Solinu ekipno su zauzeli peto mjesto, dok je isti plasman u pojedinačnom poretku ostvario Nenad Cimbal.

Krapinčanin Martin Cvrtila novi je pojedinačni prvak Krapinsko-zagorske županije u kuglanju. Vodeći iz prvog kruga, Zabočanin Bruno Milički, ispustio je mogućnost za pobjedu, jer je u odlučujućem drugom krugu, u kojem je najbolji bio Josip Kruljec, bio tek deseti.

Nogometaši krapinskog Zagorca u proljetnom dijelu prvenstva Treće hrvatske nogometne lige Središte igrat će u nešto izmjenjenom igračkom sastavu. Između ostalog, ovih je dana redove Zagorca svojim dolaskom pojačao Zvjezdan Brlek, nekadašnji igrač zaprešičkog prvoligaša Intera.


25.siječanj 2005.
WALTER MOTORWAY NE ŽELI POPRAVLJATI CESTE KOJE VODE DO KAMENOLOMA - Glavni izvođač radova na autocesti Zagreb-Macelj, austrijski Walter Motorway na jučerašnjoj sjednici Povjerenstva za praćenje radova na izgradnji nije želio u potpunosti prihvatiti aneks Sporazuma o korištenju i sanaciji županijskih i lokalnih cesta koje će se pojačano koristiti tijekom gradnje autoceste. Nime, izvođač radova ne slaže se s time da on popravlja ceste koje vode do kamenoloma, već smatra da je to obveza podizvođača, u ovom slučaju, poduzeća Viadukt koji koristi kamenolome. Radi se o dionici županijske ceste Jesenje-Bednja i Ravninsko-Donje Jesenje. Prema riječima glavnog inženjera Florijana Hanzaleka, o potpisivanju aneksa Sporazuma odlučit će menađment Walter Motorwaya, a predstavnik Županijske uprave za ceste Josip Kartelo, zbog problema u prometu, dao im je rok od tjedan dana za popravak pojedinih dionica cesta te najavio da će u protivnom ceste popraviti netko drugi a račun dostaviti Walter Motorwayu.


25.siječanj 2005.
ZIMSKA SLUŽBA U PUNOM POGONU - Snijeg koji je jučer poslijepodne počeo padati ne prestaje. Za neke su ovo, poput učenika koji su na školskim praznicima, zimske radosti, a za neke pak snježne nevolje. No najviše posla snijeg je zadao djelatnicima zimske službe koji rade na održavanju prometnica. Prema riječima voditelja odjela za zaštitu i održavanje cesta županijske Uprave za ceste Josipa Kartela, na području Krapinsko-zagorske županije, županijske i lokalne ceste čisti 13 ralica koje su od jučer u punom pogonu. Najviše snijega ima na Sljemenu, oko 35 centimetara, pa su ceste u podsljemesnkoj zoni bile u najneprohodnijem stanju prije intervencije. Problema je također bilo u okolici Krapine, Petrovskog i Plemenščine i to zbog vjetra koji stvara zapuhe, rekao je Kartelo. Djelatnici zimske službe sada čiste ceste drugog prioriteta.


25.siječanj 2005.
HOĆE LI TRAGEDIJA UBRZATI ZAŠTITU PREKO PRUGE U LUGU ZABOČKOM - Za zaštitu putnog prijelaza preko željezničke pruge u Lugu Zabočkom lokacijska je dozvola izdana još 30. rujna 2003. godine, nakon razgovora predstavnika gradske vlasti Zaboka i Hrvatskih željeznica, ali od tada HŽ nije poduzeo ništa da se završi projektna dokumentacija i zatraži građevinska dozvola, izjavio je gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek, nakon teške tragedije u kojoj su izgubljena dva života. Je li potrebna još veća tragedija da se zaštiti ovaj opasni putni prijelaz, pitaju se u Zaboku, kako bi se ubrzale asktivnosti HŽ-a i spriječile daljnje nesreće. Ovaj bi prijelaz preko željezničke pruge trebao dobiti prioritet, drže u Gradu, jer je na tom dijelu situacija teška zbog velike frekvencije prometa. Cesta kroz Lug Zabočki postala je po frekvenciji od 8.000 vozila gotovo kao državna cesta i to je dodatni razlog da se hitno priđe realizaciji zaštite prijelaza preko pruge, ističe gradonačelnik Hanžek.


25.siječanj 2005.
ZAPOČELE PRIPREME ZA SEZONSKO ZAPOŠLJAVANJE - Hrvatski zavod za zapošljavanje započinje s pripremama za zapošljavanje u turističkoj sezoni. Zaposlenje se nudi animatorima, recepcionarima, hostesama, kuharima, slastičarima, konobarima, spasiteljima, sobaricama i drugim pomoćnim radnicima. Svi zainteresirani za rad u sezoni mogu se javiti najbližoj ispostavi Zavoda kako bi popunili prijavu.


25.siječanj 2005.
DOBROVOLJNO DARIVANJE KRVI - Gradsko društvo Crvenog križa Krapina danas je u poduzeću TIK u Žutnici i u krapinskoj Kotki organiziralo prve ovogodišnje akcije dobrovoljnog darivanja krvi. Siječanjske akcije nastavljaju se sutra kada će svi zainteresirani krv moći darivati u krapinskom Pučkom otvorenom učilištu od 8,00 do 16,00 sati. U Pučkom otvorenom učilištu akcija će se održati i u četvrtak, dok će se u petak održati u prostorijama Općine Đurmanec.


25.siječanj 2005.
NOVI POSTAV U KRAPINSKOJ GALERIJI - U Galeriji grada Krapine u petak se otvara izložba Gordane Bakić, Tomislava Buntaka, Andree Pavetić, Mirjane Drempetić i Koraljke Kovač «Raster – svjetlo – slike». Izložbu će u 18,00 sati otvoriti likovni kritičar Darko Glavan.


25.siječanj 2005.
ZABOČKI DC ZA SIGURNOST U PROMETU - Na sjednici Gradskog odbora Demokratskog centra Zaboka održanoj povodom tragičnih nesreća koje su se prošle subote dogodile na pružnim prijelazima u Lugu Zabočkom i Zaboku zaključeno je kako je nedopustivo da navedeni prijelazi do sada nisu bili primjereno osigurani s obzirom na intenzitet prometa preko njih. Zabočki DC stoga od gradskih vlasti traži da ultimativno zatraže od Hrvatskih željeznica postavljanje svjetlosne i zvučne signalizacije i rampe u što kraćem roku, oni traže i da se razmotri razina sigurnosti na lokalnoj cesti kroz naselje Lug, te prema nadležnima upute prijedlozi za smanjenje i kontrolu brzine na toj cesti, te postavljanje ''ležećih policajaca''. Cesta kroz naselje Lug svrstana je u lokalne ceste, te se njome, pa tako i preko navedenih pružnih prijelaza odvija 80% prometa na relaciji Zabok- Bedekovčini -Oroslavje, a zbog njezinog ravnog dijela vozači vrlo često voze brzinom daleko višom odpredviđene. Kako se radi o cesti kroz naselje koja nije predviđena za takav intenzitet prometa potrebno je poraditi na sigurnosti prometa svih sudionika.


25.siječanj 2005.
ZLATO YVONNE MRZLJAK - Mlada Oroslavčanka Yvonne Mrzljak prvi puta svojem je klubu, Ski klubu oroslavje donijela jedno zlatno odličje s natjecanja koje slovi kao neslužbeno svjetsko prvenstvo u skijaškom trčanju za mlađe kategorije. Natjecanje Trofej Topolino održano je u talijanskom centru Kastelo di Fieme, a zlatnu medalju u kategoriji mlađih cicibanki Yvonne Mrzljak je osvojila u konkurenciji 85 skijašica.


24.siječanj 2005.
SLUČAJ «DONA» JOŠ OTVOREN – Nakon prošlotjednog skupa radnika gornjostubičke Done izazvanog najavom otpuštanja 53 od 130 radnika, zamjenik županice za gospodarstvo Krapinsko-zagorske županije Đovani Broz danas je na zajedničkom sastanku u Krapini okupio predstvanike radnika, sindikata i Uprave Done. Iako su bili pozvani u 9,00 sati, sastanak je za novinare bio zatvoren, zbog neslaganja direktora Slavka Rake, a šture izjave dobili su tek nakon sat i pol čekanja. Rako je rekao kako je evidentno da Dona u ovom trenutku ima višak radnika, te ostao ustrajan u svojoj tvrdnji da otpuštanje ne znači gašenje proizvodnje nego razvoj tvrtke. Kako su otpuštanje i razvoj dvije kontradiktorne činjenice, Rako je objasnio da u daljnjem programu Dona planira jači proboj na tržište, zapošljavanje deset novih komercijalista i tri nova tehnologa te otvaranje predstavništva u Sloveniji, a nova tržišta u budućnosti jamče mogućnost daljnjeg zapošljavanja. Predstavnici sindikata u to su otvoreno izrazili svoje sumnje, a nove odgovore na pitanje što će se dogoditi s gornjostubičkom tvornicom za preradu voća očekujemo u četvrtak za kada je sazvan još jedan sastanak istog sastava.


24.siječanj 2005.
NA GRADILIŠTU TUNELA U TKALCIMA STRADAO STRABAGOV RADNIK - Noćas oko tri sata na gradilištu autoceste Zagreb-Macelj u tunelskoj cijevi Krapinski Vidovec koja se gradi u mjestu Tklaci kod Krapine teško je povrijeđen 34-godišnji Strabagov radnik Stjepan T. iz Novog Marofa. Radnika je pregazio radni stroj «Demper» kojim je u tunelu unatrag upravljao 35-godišnji hrvatski državljanin prešavši zadnjim lijevim kotačem preko lijeve strane tijela Stjepana T. koji je rezao armaturnu mrežu i vjerojatno zbog buke strojeva nije čuo dolazak «Dempera». Ozlijeđeni radnik je prevezen prvo u Opću bolnicu Zabok, a zatim u Traumatološku bolnicu u Zagreb, gdje su mu utvrđene teške tjelesne povrede, prijelom zdjelice, te prijelomi lijeve nadlaktice i lijevog stopala. O slučaju slijedi izvješće Općinskom državnom odvjetništvu u Krapini.


24.siječanj 2005.
ZAPOČELA 10. ZIMSKA ŠKOLA INFORMATIKE – Petu godinu za redom, slobodno vrijeme zimskih školskih praznika učenici s područja Krapinsko-zagorske županije koji ne idu na skijanje moći će korisno upotrijebiti posjete li krapinsku Srednju školu. Naime, Srednja škola Krapina, u suradnji s Hrvatskim savezom informatičara i gradskim informatičkim klubom «Krik», ovog tjedna organizira 10. Zimsku školu informatike, za koju su, prema riječima voditelja škole Stjepana Šalkovića učenici pokazali velik interes; s područja županije prijavljeno ih je 270, a uz njih Zimsku školu informatike pohađat će i 40 najuspješnijih maldih informatičara iz ostalih dijelova Hrvatske. Njima će na rapolaganju biti pet učionica sa 75 računala te 20-ak predavača koji će ih upoznati sa širokim spektrom mogučnosti računala.


24.siječanj 2005.
UHIĆENA DVOJICA KRIJUMČARA BOSANSKOHERCEGOVAČKIH DRŽAVLJANA - Zagorska policija je uhitila jednog 33 - godišnjeg hrvatskog državljanina iz Tordinaca i jednog 38 – godišnjeg hrvatskog državljanina s prebivalištem u Bosni i Hercegovini, koji su zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo protuzakonitog prebacivanja osoba preko državne granice prepraćeni u Istražni centar Županijskog suda u Zagrebu. Policijski službenici su u kombiju zagrebačkih registarskih oznaka, kojeg je vozio 33- godišnji vozač iz Tordinaca, u mjestu Strmec Humski u neposrednoj blizini slovenske granice otkrili 8 bosanskohercegovačkih državaljana, među kojima je bilo i troje djece. Kriminalističkom obradom u Policijskoj postaji Pregrada utvrđena je veza s 38-godišnjakom koji ima prebivalište u Bosni i Hercegovini, koji je zatečen na graničnom prijelazu Hum na Sutli i uhićen. Protiv petero punoljetnih državljana Bosne i Hercegovine koji su zatečeni u ilegalnom prijelazu granice podnijete su prekršajne prijave i izrečene novčane kazne, a svih osmero je protjerano iz Hrvatske i vraćeno u Bosnu i Hercegovinu preko graničnog prijelaza Maljevac.


24.siječanj 2005.
DESET NOVIH STIPENDIJA - Grad Zabok nastavlja sa stipendiranjem studenata i upravo je u tijeku novi natječaj za još deset stipendija po 400 kuna mjesečno. Osim što moraju biti dobri i redoviti studenti, mladi Zabočani, stipendisti Grada ne moraju vraćati stipendije, osim u slučaju kada se nakon studija ne zaposle na području Zaboka, a ponuđen im je posao. Rok za podnošenje zahtjeva istječe 7. veljače.


24.siječanj 2005.
PUKNUĆE VODOVODNE CIJEVI U MOKRICAMA - Jučer je u 10,30 sati ribočuvar Športsko-ribolovnog saveza Krapinsko-zagorske županije policiji i Zagorskom vodovodu prijavio puknuće vodovodne cijevi na mostu preko rijeke Krapine kod Mokrica. Tri sata kasnije puknuće nije popravljeno, već je voda i dalje tekla, naravno na račun svih potrošača Zagorskog vodovoda, kaže u priopćenju Zvonko Vlahović iz županijskog Športsko-ribolovnog saveza. Na ove navode u Zagorskom vodovodu ističu, kako je nedjeljom dežurna jedna ekipa za hitne intervencije u kojoj su dva do tri radnika. Ta je ekipa jučer u vrijeme dojave bila na jednoj intervenciji u Dubrovčanu sa koje je odmah izašla na puknuće cijevi u Mokricama. Kako je bila riječ o manjem kvaru, kakvih je dvadesetak dnevno, a popravak je zahtjevao pripreme, kvar je otklonjen danas ujutro, rekao nam je dežurni u Zagorskom vodovodu Zvonko Majsec.


24.siječanj 2005.
30 TISUĆA KUNA SUBVENCIJE ZA NABAVU VOĆNIH SADNICA - U ovogodišnjem proračunu Krapinsko-zagorske županije osigurano je 30 tisuća kuna za subvencijoniranje nabave voćnih sadnica. Pravo na subvenciju, od maksimalno tri kune po sadnici, imaju sva domaćinstva upisana u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava za podizanje voćnjaka, koji su zasadili najmanje pola hektara voćnjaka visokokvalitetnim sadnicama jabuke, kruške, breskve ili šljive. Zahtjevi za subvenciju do 30. studenog za tekuću godinu mogu se podnijeti županijskom Upravnom odjelu za gospodarstvo, a po hektaru podignutog voćnjaka može se dobiti najviše šest tisuća kuna.


24.siječanj 2005.
SEMINAR ZA RAČUNOVOĐE - Na Bedekovčanskim jezerima ovog četvrtka će se okupiti računovodstveni financijski djelatnici iz cijelog Hrvatskog zagorja. Njihova udruga “Zagorje” za njih je u suradnji s Hrvatskom zajednicom računovodstvenih i financijskih djelatnika pripremila seminar na teme financijski izvještaji i porezne prijave za 2004. godinu. Osim toga fnancijski stručnjaci polaznicima seminara će govoriti o aktualnostima u poreznom, računovodstvenom i financijskom sustavu za 2005. godinu.


24.siječanj 2005.
VINCEKOVO U ŽIDOVINJAKU - Udruga vinogradara i vinara Bilikum iz Bedekovčine prema starim običajima već četvrtu godinu uspješno organizira Vincekovo, na kojem se u subotu okupilo 130 sudionika, među kojima su bili i gosti iz Slovenskih Konjica. Svake godine vinogradari se okupe na drugom brijegu, a ove godine to je bila klijet Ljudevita Jurčeca na Jaković bregu u mjestu Židovinjak, gdje se vinova loza uzgaja još od 18 stoljeća, kada su vinogradi bili zasađeni na 10 i pol hektara vlastelinstva Pisačić. Danas je tamo 36 klijeti, a stigao je i dugo očekivani asfaltt. Obred blagoslova vinograda i vinara obavili su bedekovčanski župnik Josip Komorčec i župnik iz Orehovice Ivan Šestak, a ugodno druženje obogatili su svojim programom skupina Žune iz Bedekiovčine i brojni domaći glazbenici.


24.siječanj 2005.
FAŠNIK U ZABOKU - U organizaciju fašnika uključio se i ove godine Grad Zabok, a ulogu voditelja povorke i fašničke spelancije preuzeo je Zdravko Sinković. Uz poziv građanima da se uključe u maskiranu povorku, objavljen je i program. Fašnička povorka u 14 sati kreće iz Pavlovca, prolazi gradom do skretanja za Grabrovec i vraća se potom na Trg Ksavera Šandora Đalskog, gdje će se pročitati presuda i spaliti fašnik. Sudionici povorke potom se sele u dvoranu Eelktre na maskiranu zabavu, uz dodjelu nagrada najboljim maskama.


24.siječanj 2005.
U NALETU VLAKA POGINULI OTAC I BEBA - Čitavo je Zagorje potreseno tragedijom mlade petoročlane obitelji koja je odnijela dva života. Naime, u subotu u večernjim satima u mjestu Lug Zabočki, uslijed nezaustavljanja na prijelazu preko željezničke pruge došlo je do naleta teretnog vlaka na osobni automobil kojim je upravljala 32-godišnja Štefica Horvat iz Oroslavja.Tom prilikom smrtno je stradao njen 36-godišnji suprug Darko, te šestomjesečni sin Valentin. Štefici je pomoć pružena u zabočkoj Općoj bolnici i njeno je stanje stabilno, dok je njena sedmogodišnja kći Laura zadobila ozljede opasne po život i zbrinuta je Klinici za dječje bolseti u Zagrebu kao i petogodišnji Jurica koji je zadobio blagi potres mozga.


24.siječanj 2005.
ZABOČKA TRAGEDIJA UPOZORAVA - Povodom teške tragedije na nezaštićenom prijelazu preko pruge u Zabočkom Lugu priopćenjem se oglasio Željko Belina, predsjednikn Gradske organizacije Zagorske demokratske stranke. Koliko se još ljudskih života mora ugasiti, dok se nadležni u Hrvatskim željeznicama i Gradu Zaboku udostoje, na tom i drugim takvim opasnim prijelazima, postaviti rampe ili svjetlosno-zvučnu signalizaciju, pitaju se u ZDS-u. Odgovornost za ovu tragediju, prema današnjem priopćenju, snose Hrvatske željeznice, ali i zabočka lokalna vlast koja je trebala upozoriti na ovaj opasan i nesiguran prijelaz. Ukoliko se i ovaj put ništa ne poduzme, u ZDS-u će pokrenuti potpisivanje peticije.


24.siječanj 2005.
SPORT - U prvoj utakmici drugog dijela prvenstva A2 lige u košarci, pod svojim su obručima košarkaši Zaboka pobijedili Karlovac 80 : 65. Najefikasniji je bio Robert Lež sa 33 koša. Do njega je Igor Peklarić sa 21.

Nogometaši Tondacha odigrali su prvi prijateljski pripremni susret i u Sesvetama su protiv istoimenog drugoligaša odigrali 1:1. Izjednačujući pogodak u drugom dijelu za Bedekovčinu je postigao Zlatko Biškup koji je usput i pogodio vratnicu domaćina. S druge pak stane Sesvečani nisu iskoristili najstrožu kaznu.


21.siječanj 2005.
PRIJEVOZNCI TRAŽE SMANJENJE CIJENE CESTARINE - Ceh prijevoznika Hrvatske obrtničke komore zatražio je hitne izmjene Zakona o prijevozu u cestovnom prometu, u dijelu koji se odnosi na ograničenje obavljanja prijevozničke djelatnosti zbog starosti vozila. Naime, sukladno zakonu, kojem bi se prijevoznici trebali prilagoditi unutar godinu dana, prijevoznička djelatnost ne smije se obavljati vozilima starijim od 18 godina, odnosno deset godina, u slučaju linijskog prijevoza djece. Ceh prijevoznika traži ukidanje ovih odredbi te predlaže strožu tehničku kontrolu vozila. Od Vlade i Ministarstva mora, turizma prometa i razvitka Ceh prijevoznika zatražit će i smanjenje previsoke cijene cestarine za 40%. Tim bi smanjenjem cestarina iznosila 0,80 kuna po kilometru, što bi bilo u skladu s prosječnom cijenom cestarina u Europskoj uniji. Domaćim prijevoznicima nije u interesu voziti alterantivnim pravcima, dok autoceste zbog enormno visokih cijena cestarina zjape prazne, rečeno je na sastanku Ceha prijevoznika te je kao rješenje predloženo plaćanje godišnje cijene korištenja autocesta, sukladno godišnjoj premiji za korištenje cesta pri registraciji vozila.


21.siječanj 2005.
ŽUPANIJA IPAK POMAŽE RADNICIMA DONE - U ponedjeljak, 24. siječnja, u prostorijama Krapinsko-zagorske županije, zamjenik županice za gospodarstvo Đovani Broz sastat će se s radnicima gornjostubičke tvornice za preradu voća Dona i predstavnicima Sindikata, vezano uz najavljena otpuštanja radnika Done. Prema odluci Uprave poduzeća, zbog restruktuiranja, od 110 radnika otpustilo bi ih se 53, a to bi, kako smatraju u Savezu samostalnih sindikata Hrvatske znatno ugrozilo proizvodnju. Iako je na nedavnom skupu radnika u krugu tvornice rečeno da lokalna vlast nema nikakve ingerencije u rješevanju ovog problema, budući je tvornica u privatno vlasništu, Županija će ipak pokušati posredovati između Uprave i radnika kako bi se ovaj problem što bezbolnije riješio.


21.siječanj 2005.
DOBRA SURADNJA ČELNIKA I PODUZETNIKA HUMA NA SUTLI - Poduzetnici Huma na Sutli podupiru razvojne planove općinskog čelništva, izgradnju kapitalnih objekata vodoopskrbe, zbrinjavanje komunalnog otpada i drugo, a zadovoljni prošlogodišnjim poslovanjem nadaju se dobrim uspjesima i u ovoj godini, rečeno je prilikom tradicionalnog susreta obrtnika sa čelništvom općine. Prema najavama Darka Sekušaka, predstavnika Omca oni planiraju povećanje zaposlenih sa 160 na 250 radnika. Problemi su najavljeni u autoprijevozničkoj djelatnosti, pa je predsjednik udruge Humtrans Branko Firšt pozvao velike poduzetnika, kao što je Vetropack Straža, da pomognu domaće prijevoznike osiguravajući im što veći broj transportnih poslova. U školovanju mladih kadrova, od 70 studenata sedmero ih studira strojarstvo, a potrebe su i veće. Kako bi se poboljšalo zapošljavanje mladih na području Huma na Sutli, odlučeno je da sa srednjoškolcima i studentima sastanak održi načelnik općine.


21.siječanj 2005.
POČELA PRIVATIZACIJA ZAGORSKOG METALCA - Općina Veliko Trgovišće prodala je 49% svog vlasničkog udjela u Zagorskom metalcu tvrtki Specijalna oprema d.o.o. iz Lučkog. Tim je činom Zagorski metalac postao prva tvrtka u vlasništvu jedinica lokalne samouprave u Krapinsko-zagorskoj županiji u kojoj je počela privatizacija. Tako je općinska blagajna Velikog Trgovišća sada bogatija za 4 milijuna i 300 tisuća kuna, a skupština Metalca brojnija za jednog člana, predstavnika Specijalne opreme. Riječ je o tvrtki koja se do sad nije bavila distribucijom plina, no bavi se proizvodnjom raznih uređaja i elemenata vezanih uz tu djelatnost, a uz to, za hrvatsko i inozemno tržište proizvode agregate za točenje benzina, koji se nalaze na mnogim benziskim crpkama, rekao je direktor Tomislav Rajić. Planovi novog, za sada nešto manje od 8 postotnog suvlasnika, prvo je postati većinskim vlasnikom Metalca, te potom preseliti dio svoje djelatnosti iz Lučkog u Zabok, što bi značilo otvaranje novih radnih mjesta.


21.siječanj 2005.
10. ZIMSKA ŠKOLA INFORMATIKE - Slobodno vrijeme zimskih školskih praznika učenici koji ne idu na skijanje moći će korisno upotrijebiti posjete li od 22. do 30. siječnja krapinsku Srednju školu. Naime, Srednja škola Krapina, u suradnji s Hrvatskim savezom informatičara i gradskim informatičkim klubom «Krik», organizira 10. Zimsku školu informatike, koja se u Krapini održava već petu godinu za redom. Prema riječima voditelja škole Stjepana Šalkovića učenici su pokazali velik interes; s područja Krapinsko-zagorske županije prijavljeno ih je 270, a uz njih Zimsku školu informatike pohađat će i 40 najuspješnijih maldih informatičara iz svih dijelova Hrvatske. Njima će na rapolaganju biti pet učionica sa 75 računala te 20-ak predavača koji će ih upoznati sa širokim spektrom mogučnosti računala.


21.siječanj 2005.
U CENTRU ZABOKA ODVOZ SMEĆA IZA 16 SATI - Na ovotjednoj sjednici, zabočko Poglavarstvo prihvatilo je prijedlog novog rasporeda odvoza smeća s područja grada, u kojem nema značajnijih promjena u odnosu na dosadašnji. Poglavarstvo je zaključilo da će od Komunalnog Zabok tražiti da smeće s prometno najfrekventnijih dijelova grada, u samom centru Zaboka, odvozi iza 16 sati, kako bi se izbjegle nepotrebne gužve i zastoji u prometu.


21.siječanj 2005.
ZABOČKOJ OSNOVNOJ ŠKOLI U TRAVNJU ZELENA ZASTAVA? - Zabočka Osnovna škola Ksavera Šandora Đalskog u ovoj školskoj godini provodila je niz akcija s ciljem dobivanja statusa Eko-škole, odnosno, Zelene zastave, a najveći uspjeh zasigurno je 5 tona prikupljenog starog papira. U sklopu tih akcija, veterinarka Željka Kodrnja ovog je tjedna zabočke je osnovnoškolce upoznala s bolestima životinja od kojih može oboljeti i čovjek, kao što su bjesnoća, metiljavost, trakavica i trihineloza. Eko uspjehe zabočke osnovne škole, krajem travnja, ocijenit će povjerenstvo Pokreta prijatelja prirode Lijepa naša, koji je nositelj projekta za Hrvatsku.


21.siječanj 2005.
RENESANSNI I SREDNJOVJEKOVNI PLESOVI U DESINIĆU - Desinićke mažoretkinje organizirat će grupu za izvođenje renesansnih i srednjovjekovnih plesova s ciljem oživljavanja i promocije srednjovjekovne kulturne baštine. Prikaz ovih plesova bit će promoviran na brojnim manifestacijama u srednjovjekovnim dvorcima Hrvatskog zagorja. Prvi nastupi planiraju se već ovog ljeta, a grupu će voditi i uvježbavati proznata zagrebačka balerina Vlasta Rittig. Audicija je u subotu, 22. siječnja u sportskoj dvorani desinićke Osnovne škole s početkom u 16 sati, a pozivaju se svi zainteresirani starosti od 14 do 18 godina.


21.siječanj 2005.
SPORT - Uz nastup 28 kuglača u Krapinskim Toplicama danas završava pojedinačno seniorsko prvenstvo Krapinsko-zagorske županije. Prije odlučujućeg, drugog kola u vodstvu je član topličkog Obrtnika Bruno Milički.

Na Prvenstvu Zagreba u ciklokrosu sva tri prva mjesta osvojili su zagorski biciklisti, ali u dresovima zagrebačke Lokomotive. Kod seniora prvi je Stepan iz Stubice, dok su najbolji u juniorskoj i veteranskoj konkurenciji Zabočani Marko Šamec i Davor Krajačić.

Između dviju sezona na pojedinim trenerskim klupama u Hrvatskom zagorju došlo je do promjena, pa je tako Zabočanin Željko Deak preuzeo županijskog drugoligaša Oštrc. Zlatarčane će Deak pokrenuti prvom prozivkom 12. veljače. Na trenerskoj klupi bedekovčanskog Tondacha je mladi zagrebački stručnjak Zoran Vukelić koji je unatrag nekoliko sezona boravio u zabočkoj Mladosti. Bedekovčanski hrvatski trećeligaš je već započeo pripreme, a na treninzima su zamijećena i neka nova imena, čak prvoligaška. Riječ je o Darku Vukiću i Ivici Antoliću. Do treće promjene na trenerskoj klupi došlo je u Oroslavju, na čijemk kormilu je sada Ivica Knezić.


20.siječanj 2005.
ZABOK DOBIVA SPORTSKU DVORANU - Grad Zabok ipak će krenuti u izgradnju dugo očekivane sportske dvorane, a trebala bi biti izgrađena do kraja iduće godine. Naime, na jučerašnjoj sjednici Poglavarstva, gradonačelnik Ivan Hanžek najavio je da će na dnevnom redu sljedeće sjednice biti osnivanje Odbora za igradnju sportske dvorane, koji će imati zadatak do kraja ove godine izvršiti sve pripreme, tako da će najakasnije početkom iduće godine početi i sama izgradnja. Hanžek, koji je prošle godine smatrao da Zabok zbog kreditnih zaduženja nije u mogućnosti financijski podnjeti, ne toliko izgradnju, koliko održavanje takve dvorane, koje bi iznosilo preko milijun kuna godišnje, kaže da su se sad stvorili uvjeti koji omogućavaju ostvarenje tog dugo željenog projekta.


20.siječanj 2005.
JAVNA RASPRAVA O URBANISTIČKOM PLANU POSLOVNE ZONE KRAPINA NOVA - Na ovotjednoj sjednici krapinskog Gradskog poglavarstva objavljena je javna rasprava o Prijedlogu urbanističkog plana uređenja poslovne zone Krapina Nova – Zapad. Javna rasprava trajat će od 31. siječnja do 1. ožujka, a javni uvid će biti moguć u prostorijama Upravnog odjela Grada, radnim danom od 8,00 do 14,30 sati. Javno izlaganje o prijedlogu Urbanističkog plana bit će 10. veljače u Maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta Krapina. Pismena očitovanja, prijedlozi i primjedbe moći će se dostaviti do zaključenja javne rasprave, 31. ožujka.


20.siječanj 2005.
SUSRET OPĆINSKIH ČELNIKA I GOSPODARSTVENIKA HUMA NA SUTLI - Općina Hum na Sutli danas organizira tradicionalni suret s poduzetnicima i obrtnicima ovog pograničnog i gospodarski vrlo stabilnog mjesta. Načelnik Božidar Brezinščak Bagola okupljene će upoznati s investicijskim programom izgradnje jedinstvenog općinskog vodoopskrbnog sustava, izgradnjom sortirnice iskoristivog komunalnog otpada, proširenjem i uređenjem deponija te načinom financiranja zbrinjavanja otpada. Na današnjem skupu bit će govora i o osnivanju Zone malog gospodarstva «Drajža», a gospodarstvenici će općinske čelnike upoznati sa svojim investicijskim programima, problemima s kojima se susreću u radu te prijedlozima za što bolje uvjete gospodarenja na području Huma na Sutli.


20.siječanj 2005.
ZAGORSKI BOTANIČKI VRT «PICELJ» - Članovi zabočkog planinarskog društva «Zagorske steze» jučer su na izvanrednoj skupštini dogovorili otkup 2500 četvornih metara zemljišta na brijegu zvanom Picelj iznad Jakuševca, Prosenika, Repovca i Tisanić Jarka. Namjera zabočkih planinara je na svojem gruntu urediti kontrolnu točku na Zagorskom bregovitom putu. Dogovoreno je da će stručna komisija prikupiti ideje članova i prijedloge struke iz domene graditeljstva i hortikulture, te izraditi idejno rješenje. Kompleks Picelj trebao bi sadržavati planinarsku kuću autohtonog tipa i okoliš uređen kao zagorski botanički vrt ili poučni park.


20.siječanj 2005.
PROŠLE GODINE MANJE POŽARA NEGO U 2003. GODINI - U prosincu prošle godine na području Krapinsko-zagorske županije zabilježeno je 15 vatrogasnih intervencija. Od toga, 11 intervencija bilo je gašenje požara i to 6 na građevinama te 5 na prometnim sredstvima, što je najviše požara na prometnim sredstvima u jednom mjesecu u protekle 3 godine, izvjestila je županijska Vatrogasna zajednica. U cijeloj 2004. godini bilo je ukupno 206 intervencija, od čega 121 požar, 46 tehničkih te 39 ostalih intervencija. Ukupan broj prošlogodišnjih intervencija manji je nego u 2003. godini, prvenstveno zbog znatno manjeg broja požara na otvorenom prostoru u proljetnom periodu. Vatrogasna zajednica apelira na građane da u ovom zimskom periodu paze na grijaća tijela u stambenim i gospodarskim prostorima te da ih ne ostavljaju uključene bez nadzora.


20.siječanj 2005.
PREDAVANJE HRVOJA LORKOVIĆA U ZABOKU - Hrvatska udruga Muži zagorskog srca, u suradnji s Lyons clubom – Zagorje, organizira predavanje prof. dr. Hrvoja Lorkovića pod nazivom «Hrvati od stepskog jahača do današnjih dana» - «Nigdar ni tak bilo da ni nekak bilo». Predavanje se održava u sklopu ciklusa predavanja «I dok je srca bit će i Kroacije», a održat će se danas s početkom u 18 sati u plavom salonu Dvorca Gredice.


20.siječanj 2005.
POVJERENSTVO ZA PRAĆENJE AKTIVNOSTI NA IZGRADNJI AUTOCESTE - U ponedjeljak, 24. siječnja, u prostorijama Krapinsko-zagorske županije u Krapini, održat će se sastanak Povjerenstva za praćenje aktivnosti na izgradnji auto-ceste Zagreb–Macelj. Na dnevnom redu sastanka je informacija o aneksima Sporazuma o korištenju i sanaciji kolnika i trupa županijskih, lokalnih i nerazvrstanih cesta koje će se pojačano koristiti prilikom izgradnje dionice autoceste, te informacija o realizaciji zahtjeva mještana za naknadama šteta.


20.siječanj 2005.
ZDS O CESTARINI I «DONI» - Predsjedništvo i Savjet Zagorske demokratske stranke u svojem priopćenju osuđuju povećanje cestarine na autocesti Zagreb-Macelj za 10 posto, dok nadležni istodobno ni ne pomišljaju primjerice na povećanje cestarina u Istri. Komentirajući odnos vlasnika gornjostubičke Done prema radnicima, čiji je rad uložen u vrijednost tog poduzeća, a sada će završiti na ulici, u ZDS-u drže da je obaćanje uprave Done, kako proizvodnja neće biti ukinuta, nego proširena, mrtvo slovo na papiru, jer za to nisu dali nikakva jamstva.


20.siječanj 2005.
MOLITVENI TJEDAN - U sklopu Molitvene osmine za jedinstvo kršćana koja se ove godine održava pod geslom "Krist, jedini temelj Crkve", u gradu Zagrebu i u drugim župama u Zagrebačkoj nadbiskupiji do 25. siječnja održavaju se ekumenske molitve i misna slavlja s ekumenskim molitvama. Molitvenom tjednu priključuje se i marijabistričko svetište misom koja će se u Bazilici Majke Božje Bistričke služiti u ponedjeljak, 24. siječnja s početkom u 18 sati. Misu će predvoditi msgr. Vlado Košić, pomoćni biskup zagrebački.


19.siječanj 2005.
OTPUŠTANJE DONINIH RADNIKA - RAZVOJ ? - U krugu gornjostubičke tvornice «Dona» jučer je održan skup radnika, izazvan nedavnom najavom otpuštanja 53 od ukupno 110 radnika. Na skupu su se okupili uglavnom radnici koji se nalaze na popisu za otkaz, koji, kao i sindikalni povjerenici nisu skrivali svoje ogorčenje najavom Uprave poduzeća. Radnici su tražili da im se obrati netko iz Uprave, no direktor Slavko Rako je to odbio uz obrazloženje da ga nitko nije na vrijeme pozvao na skup. No kasnije je novinarima rekao da je otpuštanje nužno isključivo zbog reorganizacije te da će dvadesetak ljudi u proizvodnji biti dovoljno za zadovoljavanje postojećeg tržišta. Dodao je kako se ne radi o gašenju proizvodnje nego o njezinom razvoju. Na skupu su bili i načelnik Općine Gornja Stubica Željko Lisak te zamjenik županice za gospodarstvo Krapinsko-zagorske županije Đovani Broz, koji su podržali radnike, te podsjetili da je prije nešto manje od godinu dana vlasnik «Done» Andrija Klarić obećavao dodatna zapošljavanja. Oni su istodobno ukazali na činjenicu da su u ovom slučaju nemoćni, jer je riječ o tvornici u privatnom vlasništvu.


19.siječanj 2005.
PORAST KAZNENIH DJELA UVJETOVAO PROMJENE U ZAGORSKOJ POLICIJI - Načelnik Policijske uprave Krapinsko-zagorske Željko Cujzek danas je u Policijskoj postaji Krapina održao konferenciju za novinare na kojoj je javnost upoznao s novim kadrovskim promjenama unutar Policijske uprave. Uz njega, na konferenciji su govorili novi načelnik Odjela operativnih poslova Josip Janžek, novi voditelj Ureda načelnika Miljenko Fruk, i Željko Košutić, novi voditelj Odsjeka kriminalističke policije. Prošle godine na području Policijske uprave Krapinsko-zagorske kriminalitet je porastao za 18%, što je uvjetovalo ove promjene, rekao je Željko Cujzek. Odgovarajući na pitanje novinara dokle se je došlo u istrazi oko rušenja Titova spomenika, Cujzek je istaknuo da su dosad obavljena 604 informativna razgovora, osam kriminalističkih obrada, deset provjera alibija, četiri vještačenja i četiri pretrage stanova i automobila. Policija je također fiksirala neke tragove, zna se i o kakvoj se eksplozivnoj napravi radi, no radi daljnje istrage detalji se ne mogu otkriti javnosti.


19.siječanj 2005.
ZAGORSKE AUTOŠKOLE NEZADOVOLJNE NOVIM PRAVILNIKOM - Sinoć je u Zabok održan sastanak predstavnika svih 17 autoškola Krapinsko-zagorske županije na kojem je izraženo nezadovoljstvo novim podzakonskim aktima vezanim uz osposobljavanje kandidata i provođenje vozačkih ispita. Naime od 02. svibnja ove godine vozački ispiti moći će se polagati samo u županijskim ispitnim centrima, a za Krapinsko-zagorski ispitni centar određena je Krapina, koja prema ocijeni sudionika sinoćnjeg sastanka nema niz elemenata iz programa vozačkog ispita, a niti će moći prihvatiti sva vozila za provedbu osposobljavanja kao ni samog ispita. Uz to, doći će do drastičnog povećanja troškova, koje će na kraju morati platiti kandidati. Stoga su predstavnici zagorskih autoškola uputili dopis Ministarstvu unutarnjih poslova i Hrvatskom autoklubu, u kojem traže sastanak s odgovornim osobama kako bi izrazili svoje stručno mišljenje. Zaključak sinoćnjeg skupa je da se s nadležnim institucijama razmotre druga moguća rješenja, što znači mogućnost polaganja vozačkih ispita u više mjesta.


19.siječanj 2005.
DO LIPNJA U TERMAMA TUHELJ ČETIRI NOVA VANJSKA BAZENA - Do kraja ove godine slovenske Terme Olimia u obnovu Termi Tuhelj iz Tuheljskih Toplica uložit će devet i pol milijuna eura. U posljednjih mjesec dana sanirani su ravni krovovi, a te će se površine dodatno urediti i pretvoriti u 5500 četvornih metara veliko šetalište. Na samom kraju prošle godine u Termama Tuhelj dovršeno je preuređenje 46 soba i dva apartmana koje sada spadaju u kategoriju od četiri zvjezdice. Uskoro slijedi preuređenje preostale 92 sobe, pa će Terme gostima moći ponuditi 280 ležajeva u suvremeno opremljenim sobama, izjavila je direktorica Ivana Kolar i naglasila da je do sada u preuređenje uloženo oko 12 milijuna kuna. Najveća zadaća je do početka ljetne turističke sezone u lipnju na vanjskim površinama izgraditi moderno kupalište sa četiri nova bazena koja će povezivati spora rijeka, sa nizom drugih vodenih atrakcija i plažom. Do kraja godine preuredit će se i unutarnji bazeni sa velikim wellnes centrom.


19.siječanj 2005.
HUM NA SUTLI GRADI UREĐAJ ZA PROČIŠĆAVANJE OTPADNIH VODA – Općina Hum na Sutli rješavat će izgradnju kanalizacijske odvodnje, uređaja za pročišćavanje i fekalne stanice sukladno globalnom koncepcijskom rješenju odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda Krapinsko-zagorske županije. Predstavnici Županije, projektantske kuće IGH iz Zagreba, stručna savjetnica za zaštitu hrvatskih voda i načelnik općine Hum na Sutli Božidar Brezinščak Bagola jučer su dogovorili zadatke i terminske rokove. Projektant IGH mora do kraja veljače izraditi novu stručnu podlogu i prikupiti sve suglasnosti za izgradnju manjeg i daleko funkcionalnijeg uređaja za pročišćavanje sa fekalnom stanicom na predviđenoj lokaciji, zapadno od tvornice Omco. Nakon dobivanja lokacijske dozvole odmah treba započeti s izradom glavnog projekta te najkasnije do kraja lipnja dobiti građevinsku dozvolu. To je osnovni preduvjet da općina Hum na Sutli glede financiranja tih kapitalnih objekata nađe svoje mjesto u programu Hrvatskih voda, a u sklopu prekograničnog projekta Sutlansko jezero i u europskom Susjedskom programu Slovenija-Mađarska-Hrvatska, poznatijem kao INTERREG III A.


19.siječanj 2005.
PRVE OVOGODIŠNJE AKCIJE DARIVANJA KRVI - Gradsko društvo Crvenog križa Zlatar u suradnji s Hrvatskim zavodom za transfuzijsku medicinu iz Zagreba jučer je započelo s prvim ovogodišnjim trodnevnim ciklusom darivanja krvi. Akcija je održana u Vatrogasnom domu u Zlataru, danas od 9,00 do 17,00 sati krv se može darivati u Srednjoj školi Konjščina, a sutra u ambulanti u Zlatar Bistrici. Uz poziv svim darivateljima da se odazovu i svojim plemenitim činom zakorače u 2005. godinu, iz Gradskog društva upućuju zahvalu svima koji su sudjelovali na prošlogodišnjim akcijama. Naime, tijekom 2004. organizirano je 17 akcija dobrovoljnog darivanja krvi – 12 redovnih, 4 izvanredne i zajednička akcija povodom Dana policije u kojima je ukupno sakupljeno 1.885 doza krvi.


19.siječanj 2005.
DANAS SJEDNICA ZABOČKOG GRADSKOG POGLAVARSTVA - Nakon novogodišnje stanke, danas ponovno zasjeda zabočko gradsko Poglavarstvo. Na dnevnom redu, između ostalog, bit će prijedlog za povećanje ekonomske cijene primarnog programa Dječjeg vrtića i jaslica Zipkica, reguliranje prava i raspisivanje natječaja za dodjelu studentskih stipendija u školskoj godini 2004./2005., te pitanja vezana uz poslovanje zabočkog Komunalnog poduzeća. Sjednica je zakazana za 13 sati.


19.siječanj 2005.
PREDAVANJE HRVOJA LORKOVIĆA U ZABOKU - Hrvatska udruga Muži zagorskog srca, u suradnji s Lyons clubom – Zagorje, organizira predavanje prof. dr. Hrvoja Lorkovića pod nazivom «Hrvati od stepskog jahača do današnjih dana» - «Nigdar ni tak bilo da ni nekak bilo». Predavanje se održava u sklopu ciklusa predavanja «I dok je srca bit će i Kroacije», a održat će se sutra s početkom u 18 sati u plavom salonu Dvorca Gredice.


19.siječanj 2005.
MEĐUNARODNI SUSRET VATROGASNE MLADEŽI U BEDEKOVČINI - Hrvatska vatrogasna zajednica krajem svibnja organizira u Bedekovčini 7. po redu međunarodni susret vatrogasne mladeži Hrvatske i Slovenije. Tim povodom jučer je u Bedekovčini održan sastanak predstavnika Općine Bedekovčina i općinske te županijske Vatrogasne zajednice s predsjednikom Hrvatske vatrogasne zajednice Teodorom Frickijem i tajnikom zapovjedništva Hrvatske vatrogasne zajednice Mariom Starčevićem. Na jednodnevnom susretu, koji će se održati na Bedekovčanskim jezerima, očekuje se oko tisuću mladih vatrogasaca iz svih dijelova Hrvatske i Slovenije.


19.siječanj 2005.
ZLATNI MEDVJED NA SREDIŠNJEM ZABOČKOM TRGU - Sutrašnje događaje na Sljemenu, gdje će hrvatske skijaške reprezentativke Kostelić, Fleiss, Jelušić i Ferk uz vodeće svjetske skijašice nastupiti na Zlatnom medvjedu, slalomu koji se boduje za svjetski skijaški kup, građani Zaboka i svi zaniteresirani moći će pratiti na velikom video zidu koji će biti postavljen na Trgu Ksavera Šandora Đalskog. Na video zidu, već od 13 sati, prenosit će se svi sljemenski događaji, kao i obje slalomske vožnje. Podsjetimo da prva vožnja počinje u 15 sati.


19.siječanj 2005.
DO TEMELJA IZGORJELA STARA DRVENA KUĆA - Noćas oko ponoći u selu Druškovec Humski kod Huma na Sutli do temelja je izgorjela drvena obiteljska kuća, veličine 6 puta 4 metara, vlasništvo 71-godišnjeg Stjepana M, koji je u toj staroj kući živio sam i na sreću nije stradao. U gašenju su sudjelovali, uz profesionalne vatrogasce iz Krapine, članovi DVD-a Druškovec i Prišlin, a kako stoji u policijskom priopćenju, točan uzrok požara nije moguće utvrditi zbog prevelikih termičkih destrukcija.


18.siječanj 2005.
ZAPOČEO PROBOJ TUNELA ĐURMANEC - Tvrtka «Strabag», zadužena za izgradnju tunela na autocesti Zagreb-Macelj u subotu je započela s probojem cestovnog tunela Đurmanec. Radovi na proboju tunelskih cijevi trajat će do kraja ožujka pa se građane moli za razumijevanje zbog povećane buke uslijed rada strojeva i miniranja.


18.siječanj 2005.
ŽIVOTNI TROŠKOVI SVE VEĆI, A NJIHOVA POKRIVENOST PLAĆOM PADA - Sindikalna košarica Nezavisnih sindikata Hrvatske pokazuje da minimalni životni troškovi i dalje rastu, što prosječna radnička obitelj jedva izdržava, a obitelji nezaposlenih ne mogu zadovoljiti niti osnovne potrebe. Prosječna košarica za četveročlanu obitelj za prosinac iznosila je 6241 kunu, što je 2,76 posto više nego u studenom, a prosječna plaća za listopad pokrivala je tek 66,14 posto troškova košarice. Osnovni životni troškovi rastu, a njihova pokrivenost plaćom istodobno pada, tako da je u godinu dana smanjena za 9,74 posto, upozorio je predsjednik Nezavisnih sindikata Krešimir Sever. Umirovljenici su u još gorem položaju jer je pokrivenost njihovih životnih troškova prosječnom mirovinom iznosila 49,89 posto, što je 3,14 posto manje nego u studenom.


18.siječanj 2005.
OD VELJAČE SKUPLJI GRADSKI VRTIĆ - Gradsko poglavarstvo Krapine na današnjoj je sjednici prihvatilo prijedlog krapinskog Dječjeg vrtića «Gustav Krklec» o povećanju ekonomske cijene redovitog programa vrtića za ovu godinu sa 1.215 na 1.300 kuna. Kako je navedeno, uz sredstva za usluge, materijal i dijelove tekućeg investicijskog održavanja, te didaktiku i opremu, utvrđena ekonomska cijena sadržava i sredstva za zapošljavanje stručnog suradnika psihologa ili pedagoga i zdravstvenog djelatnika na pola radnog vremena, za koje postoji potreba prema Zakonu o predškolskom odgoju i naobrazbi. U ekonomskoj cijeni vrtića od 1.300 kuna, udio roditelja je 590 kuna ili 45 posto, a razliku iz proračuna osigurava Grad ili okolne općine iz kojih dolaze djeca. Za roditelje, riječ je o povećanju od 6,3, a za Grad oko 7,6 posto. Nova cijena primjenjivat će se od 1. veljače.


18.siječanj 2005.
PROMJENE U ZAGORSKOJ POLICIJI - Nakon smjene na čelu Policijske uprave Krapinsko-zagorske, kada je donedavnog načelnika Dubravka Teura, zamijenio Željko Cujzek, u zagorskoj policiji nastavljene su kadrovske promjene. Pojedini su službenici raspoređeni na druga radna mjesta. Josip Janžek imenovan je načelnikom Odjela operativnih poslova, novi voditelj Ureda načelnika je Miljenko Fruk, Željko Sugnetić novi je načelnik Policijske postaje Zlatar Bistrica, a Danko Vukić Policijske postaje Zabok. Željko Košutić novi je voditelj Odsjeka kriminalističke policije, voditelj Pododsjeka kriminalističke tehnike je Jadran Frka, vođa grupe za organizirani kriminalitet je Milivoj Cestar, Milan Jakobović imenovan je službenikom za stručno usavršavanje policije, a Ivan Gladoić službenikom za zakonitost postupanja. Povodom izvršenih kadrovskih promjena, načelnik Policijske uprave Krapinsko-zagorske Željko Cujzek sutra u prostorijama Policijske postaje Krapina organizira konferenciju za novinare na kojoj će podnijeti i informaciju o općem stanju sigurnosti u prošloj godini.


18.siječanj 2005.
ZAGORSKI ANTIFAŠISTI O SRUŠENOM SPOMENIKU TITU - Na svojoj redovitoj sjednici Predsjedništvo Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Krapinsko-zagorske županije osudilo je rušenje spomenika Josipu Brozu Titu, te pozdravilo brzu reakciju hrvatske Vlade i odluku o renoviranju i ponovnom postavljanju spomenika. Kako se navodi u priopćenju, predsjedništvo ZUABA je mišljenja da što brže postavljanje spomenika za Županiju ima i turističko-gospodarski značaj, tim više što je Tito za života postao svjetska ličnost, zbog čega mnogi rado posjećuju Kumrovec, a time i druge zagorske turističke destinacije. «Predsjedništvo je mišljenja da bi županijska vlast morala imati inicijativu i permanentni kontakt s odgovarajućim ministarstvom, radi sigurnosne zaštite spomenika stalnim video-nadzorom i efikasnim noćnim osvjetljenjem, jer proustaški tisak već prijeti novim terorizmom», navodi se u pismu upućenom županijskom Poglavarstvu, kojeg potpisuje predsjednik županijskog ZUABA Miško Balija.


18.siječanj 2005.
IZGRADNJA SPORTSKE DVORANE U BEDEKOVČINI - Nakon gotovo godinu dana priprema, u listopadu prošle godine počela je izgradnja sportske dvorane u Bedekovčini. No nakon što su napravljeni iskopi, prilikom temeljenja pojavili su se određeni problemi, jer je zbog obilnih prošlogodišnjih kiša teren bio mekaniji nego što su to pokazala pripremna geomehanička ispitivanja pa su radovi privremeno obustavljeni. Stoga je Ministarstvo znanosti, prosvjete i športa naručilo novo ispitivanje geomehanike, a novi rezultati s kojima će predstavnici Općine Bedekovčine ovih dana biti upoznati, pokazat će hoće li se temeljne stope trebati pilotirati. U svakom slučaju, nakon što se predstavnici Općine i Ministarstva sastanu i upoznaju s novim rezultatima, radovi na izgradnji preko 11 milijuna kuna vrijedne sportske dvorane trebali bi biti nastavljeni.


18.siječanj 2005.
ALKOHOLIZIRANI VOZAČ UDARIO PJEŠAKINJU - Sinoć se u Gornjem Kraljevcu, na području Općine Hrašćina, dogodila prometna nesreća u kojoj je teške tjelesne ozljede zadobila 20-godišnja pješakinja M. A. iz Gornjeg Kraljevca. Ona se kretala lijevom stranom kolnika, kada ju je, u pokušaju zaobilaženja automobilom udario vozač kod kojeg je u krvi utvrđena koncentracija alkohola od 0,5 promila. Ozlijeđena M.A. zadobila je vanjski prijelom potkoljenice, a protiv vozača slijedi kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu u Zlataru.


18.siječanj 2005.
SPORT- Na prvenstvu KZŽ u streljaštvu zračnom puškom standard u Krušljevom Selu kod seniorki sa 385 krugova pobijedila je Jasmina Strugar iz donjostubičkog Metalisa. Među seniorima najbolji je sa 580 krugova Goran Fabrio iz Tekstilca, a iz zabočkog streljačkog društva prvaci juniorske konkurencije su Martin Gorup s 558 i Katarina Pleško s 379 krugova.

Košarkaši Zaboka ostvarili su i drugu uzastopnu pobjedu u nastavku prvenstva A-2 lige Hrvatske skupina Centar i pod svojim obručima svladali zagrebački Auktor 87:78. Po četvrtinama 23:15, 23:17, 23:26 i 18:20. Igor Peklarić s 25 koševa bio je naš najefikasniji igrač, a do njega je Robert Lež s 23.

NK Mladost Zabok, pobjednik 13. dvoranskog Kupa Zagorja za registrirane klubove, u proljetnom dijelu prvenstva I. zagorske županijske nogometne lige zaigrat će u nešto izmjenjenom igračkom kadru. U ovu sredinu su se, naime, vratili Konjić iz Đalskog, Tuđa iz Pregrade te Vidović iz Radoboja, dok je odlaskom u Gubaševo, zabočki klub napustio Sadajić.

Šahovski klub Polet ove godine proslavlja 50-godišnjicu osnutka i djelovanja, a u toj slavljeničkoj godini zabočki šahisti napuštaju prostor u staroj zgradi Policije. Novi, a nadamo se i trajniji krov nad glavom trebalo bi im, na temelju zamolbe, sutra osigurati svojom odlukom gradsko Poglavarstvo.


17.siječanj 2005.
ZA STJEPANA MESIĆA GLASOVALO 76,12 POSTO ZAGORACA - Na jučerašnji drugi krug predsjedničkih izbora u Krapinsko-zagorskoj županiji od 115.895 birača izašlo je 62.534, što je 53,96%, odnosno oko 1% manje nego u prvom krugu. Prema privremenim neslužbenim rezultatima Državnog izbornog povjerenstva najveći broj glasova zagorskih birača te time i pobjedu na predsjedničkim izborima dobio je Stjepan Mesić za kojega je glasovalo 76,12% ili 46 tisuća 678 Zagoraca, dok je Jadranka Kosor dobila 23,88% glasova, odnosno za nju je u Krapinsko-zagorskoj županiji glasovalo 14 tisuća 645 građana. U prvom krugu predsjedničkih izbora za Stjepana Mesića je u Krapinsko-zagorskoj županiji glasovalo 52,95% birača, što govori da je on u drugom krugu dobio povjerenje još 23,17% Zagoraca, dok je Jadranka Kosor u drugom krugu dobila 7,89% glasova više nego 2. siječnja. Stjepan Mesić najviše glasova dobio je, kao i u prvom krugu, u Općini Hum na Sutli gdje je za njega glasalo 81,34% birača, a najmanju podršku, od 65,20% dobio je u Novom Golubovcu. Mesićeva protukandidatkinja Jadranka Kosor najmanje glasova dobila je tamo gdje je on dobio najviše – u Humu na Sutli gdje je za nju glasovalo 18,66% birača, a najviše glasova – 34,80%, Kosor je dobila u Novom Golubovcu gdje je Mesić polučio najslabiji rezultat na području Krapinsko-zagorske županije.


17.siječanj 2005.
AMERIČKA «POTPORA HRVATSKIM NEVLADINIM ORGANIZACIJAMA» - Američka nevladina, neprofitna organizacija «Academy for Educational development», koja se bavi potrebama društvenog razvoja u Sjedinjenim američkim državama i drugim dijelovima svijeta, u Hrvatskoj provodi šestogodišnji program pod nazivom «Potpora hrvatskim nevladinim organizacijama». Cilj programa je razvoj i jačanje hrvatskih nevladinih organizacija uz potporu šire javnosti i suradnju s ostalim sektorima. Program se provodi na području cijele Hrvatske pružajući potporu nevladinim organizacijama kao i neregistriranim građanskim inicijativama u lokalnim zajednicama kroz različite oblike financijske i tehničke potpore, pružanja informacija i ostale aktivnosti. Prezentacija Programa suradnje i razvoja zajednice za Krapinsko zagorsku županiju sutra će se održati u Kumrovcu, a pozvani su predstavnici nevladinih udruga, turističkih zajednica, zadruga te predstavnici lokalnih uprava kako bi se utvrdile potrebe udruga i lokalnih građanskih inicijativa s područja županije.


17.siječanj 2005.
PROMJENE U ZAGORSKOJ POLICIJI - Nakon smjene na čelu Policijske uprave Krapinsko-zagorske, kada je donedavnog načelnika Dubravka Teura, zamijenio Željko Cujzek, u zagorskoj policiji nastavljene su kadrovske promjene. Pojedini su službenici raspoređeni na druga radna mjesta. Josip Janžek imenovan je načelnikom Odjela operativnih poslova, novi voditelj Ureda načelnika je Miljenko Fruk, Željko Sugnetić novi je načelnik Policijske postaje Zlatar Bistrica, a Danko Vukić Policijske postaje Zabok.


17.siječanj 2005.
U SRIJEDU SJEDNICA ZABOČKOG GRADSKOG POGLAVARSTVA - Nakon novogodišnje stanke, ove srijede ponovno zasjeda zabočko gradsko Poglavarstvo. Na dnevnom redu, između ostalog, bit će prijedlog za povećanje ekonomske cijene primarnog programa Dječjeg vrtića i jaslica Zipkica, reguliranje prava i raspisivanje natječaja za dodjelu studentskih stipendija u školskoj godini 2004./2005., te pitanja vezana uz poslovanje zabočkog Komunalnog poduzeća. Sjednica je zakazana za 13 sati.


17.siječanj 2005.
UREĐUJE SE ISTOČNI ULAZ U GRAD ZABOK - U Zaboku su u tijeku radovi na uređenju gradskog zemljišta nasuprot Restorana Zaboky. Naime, Grad Zabok prošle je godine od Poljoprivredne Zadruge iz Svetog Križa Začretja otkupio parcelu pokraj veterinarske stanice, površine 550 četvornih metara za izgradnju nadstrešnice koja bi služila kao gradsko skladište za elemente javne rasvjete, prometne znakove i slično. Budući da je parcela veća od gradskih potreba, Grad je potpisao ugovor prema kojem će vlasnik Restorana Zaboky, Božidar Tkalčević, o svojem trošku, dio te parcele urediti kao parkiralište, koje će služiti za potrebe restorana, ali i za javne potrebe, rekao nam je gradski pročelnik Janko Petriček. Zajedničko korištenje predviđeno je ugovorom do kraja 2006. godine, no taj ugovor može se produživati sve dok Grad spomenuto zemljište ne privede svrsi. Uz to, Županijske ceste uredile su dio ceste od veterinarske stanice prema stanici za tehnički pregled, a Grad Zabok sada uz nju gradi i nogostup. Petriček kaže da je svrha ugovora s Tkalčevićem i izgradnje nogostupa uređenje istočnog ulaza u Zabok koji je do sada bio vrlo neugledan.


17.siječanj 2005.
ODGOĐEN NASTAVAK REMONTA PRUGE ZABOK - GORNJA STUBICA - Za danas najavljen početak nastavka radova na remontu dijela željezničke pruge Zabok–Gornja Stubica, odgođen je do daljnjega. Tu odluku Hrvatske željeznice donijele su u subotu, a kao razlog navode se niske temperature, odnosno vremenske prilike. Tako će 10 kilometara duga dionica pruge od Hum Luga do Gornje Stubice , koju su Hrvatske željeznice počele obnavljati u prosincu prošle godine, nastavak radova dočekati kad to dopuste vremenske prilike, kažu u HŽ-u.


17.siječanj 2005.
UZ CIJEPLJENJE PROTIV BJESNOĆE PSIMA I MIKROČIP – Veterinarske stanice početkom siječnja započele su s ovogodišnjim cijepljenjem pasa protiv bjesnoće. Cijepljenje će se obavljati kao i ranijih godina u veterinarskim ambulantama i na uobičajenim punktovima u naseljima. Prema zakonskoj obvezi, svi psi stariji od 3 mjeseca kao i svi novonabavljeni trebaju biti cjepljeni do 31. ožujka, do kada je cijena 115 kuna, dok će poslije tog datuma cijena biti veća za 15 kuna. Uz preparat protiv bjesnoće psi će tijekom akcije dobiti i cjepivo protiv pasje trakavice, a onima koji su se oštenili poslije 1. listopada prošle godine bit će ugrađen i mikročip. Riječ je, naime o novim propisima prema kojima se svakom psu ugrađuje mirkočip sa osnovnim podacima o njemu i njegovom vlasniku, a bez kojeg ljubimci više ne mogu izvan hrvatskih granica. Cijepljenje s mikročipiranjem stoji 161,61 kuna dok je cijena samog čipa 80,43 kune.


17.siječanj 2005.
PREDAVANJE HRVOJA LORKOVIĆA U ZABOKU - Hrvatska udruga Muži zagorskog srca, u suradnji s Lyons clubom – Zagorje, organizira predavanje prof. dr. Hrvoja Lorkovića pod nazivom «Hrvati od stepskog jahača do današnjih dana» - «Nigdar ni tak bilo da ni nekak bilo». Predavanje se održava u sklopu ciklusa predavanja «I dok je srca bit će i Kroacije», a održat će se ovog četvrtka s početkom u 18 sati u plavom salonu Dvorca Gredice.


17.siječanj 2005.
SPORT - Trinaesti pobjednik Kupa Zagorje za registrirane nogometne klubove u konkurenciji seniora je zabočka Mladost, koja je u finalu pobijedila Inkop iz Poznanovca 5:2. Treće mjesto osvojila je klanječka Predionica, koja je poslije 2:2 na sedmerce svladala svetokriško Jedinstvo 10:9. Prvi strijelac turnira s 10 pogodaka je Anđelko Vidović iz zabočke Mladosti, prvi je vratar Rikard Majerić iz Jedinstva, a najbolji igrač Ivan Pozaić iz Inkopa. Na prigodnoj završnoj svečanosti prepuno gledalište pozdravilo je nekad istaknutu rukometnu reprezentativku, Osječanku Kaju Ileš, a uz nju, najboljima su nagrade uručivali Ivan Jurina predsjednik i Vilibald Skočaj tajnik NSKZŽ, te izvršni dopredsjednik Mladosti Danijel Črnjević. Suci ovog lijepo organiziranog i posjećenog natjecanja bili su Nikola Kožar iz Donje Stubice, Damir Ivančić iz Brezove te Ognjen Latinović, Zlatko Bivol i Željko Tuđa iz Zaboka.


14.siječanj 2005.
OSTAJE LI POLOVICA «DONINIH» RADNIKA BEZ POSLA? - Gornojstubička tvornica za preradu voća «Dona» namjerava otpustiti polovicu zaposlenih. Točnije od 110 zaposlenih na listi za otkaz nalazi ih se pedesettroje. U programu zbrinjavanja viška radnika koji je Uprava «Done» izradila krajem prošle godine, a koji je ovih dana dostavljen sindikatu, ističe se da «Dona» posluje s gubicima te da je Uprava prisiljena na ovakav potez. Uprava također ističe da se odlučila otpustiti minimalan broj radnika, jer je on, s obzirom na stanje, trebao biti daleko veći. Uz 53 radnika na listi za otkaz, još ih se 15 namjerava zbrinuti u tvrtki «Dona trgovina», tako da «Dona» ostaje bez više od polovice radnika. O prijedlogu uprave o otpuštanju negativno se očitao Sindikat zaposlenih u poljoprivrednoj, prehrambenoj, duhanskoj industriji i vodoprivredi. Oni ističu da za to ne postoje stvarni gospodarski razlozi, kako to tumači poslodavac, jer se ipak radi o jedinom proizvođaču voćnih koncentrata u Hrvatskoj smještenom u voćarskom kraju. Sindikat je za utorak zakazao skup radnika na koji su pozvani i čelnici Krapinsko-zagorske županije i Općine Gornja Stubica.


14.siječanj 2005.
UZ GARANCIJU HAMAG-a DO PODUZETNIČKOG KREDITA - Na temelju Ugovora o provedbi programa «Lokalni projekti razvoja» jučer je u Krapini održan sastanak predstavnika Krapinsko-zagorske županije, Hrvatske agencije za malo gospodarstvo i poslovnih banaka. Predstavnik HAMAG-a Veljko Pauš prisutnim je poduzetnicima predstavio jamstvene programe HAMAG-a te istaknuo da je njihov glavni cilj unapređivanje i razvoj malog i srednjeg poduzetništva, a djelatnost davanje garancija za kredite koje su banke i drugi kreditori odobrili poduzetnicima.Temeljne pretpostavke za davanje garancija su ekonomski opravdane investicije, namjensko trošenje kredita, te poduzetničke i stručne sposobnosti poduzetnika. U programu «Poljoprivreda» HAMAG daje garanciju za 50% glavnice kredita do 3,5 milijuna kn. U programu «Područja posebnog državnog interesa» garancija se daje za 70 % glavnice kredita do 2 milijuna kn, a u programu «Rast i razvoj» za 50 % glavnice kredita do 5 milijuna kn. Za poduzetnike početnike HAMAG daje garanciju za 80% glavnice kredita do 1,5 milijuna kn, dok se u programu «Obrtni kapital» garancija daje za 40 % glavnice kredita do 3 milijuna kn.


14.siječanj 2005.
DO 2008. GODINE BRZA CESTA POPOVEC-MARIJA BISTRICA-ZLATAR BISTRICA-ZABOK - Vlada Republike Hrvatske donijela je Program građenja i održavanja javnih cesta za razdoblje od 2005. do 2008. godine. Za područje Krapinsko-zagorske županije za navedeno razdoblje planirani su obimni radovi na državnim cestama, i to iz Programa građenja jedan od najvećih i u ovom trenutku najvažniji projekt - građenje dionice brze ceste Popovec–Marija Bistrica–Zlatar Bistrica– Zabok s ukupno planiranom investicijom od 39 milijuna kn, s rokom završetka do 2008. godine. U istom programu planirano je dovršenje ceste Krapinske Toplice–Čret ukupne cijene od 5 milijuna kuna i s završetkom do kraja 2005. godine. Za izvanredno održavanje cesta za naredno trogodišnje razdoblje planirano je 10,4 milijuna kuna. Iz programa Betterment II planira se obnova državnih cesta na dionicama Kuzminec-Začretje, Risvica–Dubrovčan, Valentinovo–Krapina, Marija Bistrica–Kašina te Mokrice-čvor Zaprešić.


14.siječanj 2005.
UKIDANJE AUTOBUSNI LINIJA ZBOG TAKSI PRIJEVOZA - U tvrtki «Presečki grup», koja je vodeći autobusni prijevoznik na području Krapinsko-zagorske županije, danas je održana konferencija za novinare na kojoj je bilo govora o aktualnoj problematici u linijskom prijevozu. Jedan od većih problema s kojima se autobusni prijevoznici svakodnevno suočavaju je nelojalna konkurencija auto-taksista koji nekoliko minuta prije redovne autobusne linije na stajalištima uzimaju putnike i prevoze ih po cijeni nižoj od autobusne karte. Iz tog je razloga, kako su rekli izvršni direktor poduzeća Edo Rajh i direktor putničkog prometa Saša Šolman, došlo do ukidanja nekih autobusnih linija, a u bojazni da iz tog razloga ne ostanu bez posla reagirali su članovi sindikata «Presečki grupa» te Upravi poduzeća uputili zamolbu da nešto poduzme. No, unatoč brojnim dopisima upućenim na razne adrese pravog rješenja još nema. Ne počnu li inspekcije, koje jednom u tri mjeseca izlaze na teren, sa više odgovornosti obavljati svoj posao, u «Presečki grupu» slijedi daljnje ukidanje linija, što nažalost nagovješava i smanjenje broja radnih mjesta, rekli su danas čelni ljudi tog poduzeća .


14.siječanj 2005.
NASTAVLJA SE REMONT PRUGE ZABOK - GORNJA STUBICA - U ponedjeljak se nastavljaju radovi na remontu dijela željezničke pruge Zabok – Gornja Stubica. Hrvatske željeznice su oko 10 kilometara dugu dionicu pruge od Hum Luga do Gornje Stubice počele obnavljati u prosincu prošle godine, odnosno počela je zamijena pragova, tračnica i tucanika, a radovi su prekinuti u vrijeme Božićnih i Novogodišnjih blagdana pa se nastavljaju u ponedjeljak i trajat će do 31. siječnja. No ti su radovi samo još jedna faza remonta kojii neće biti završen do kraja siječnja, već će se nastaviti tijekom cijele godine. Cilj obnove ove pruge je povećanje brzine sa sadašnjih 30 na 60 kilometara na sat, čime bi se vrijeme putovanja vlakom od Zaboka do Gornje Stubice, sa sadašnjih pola sata skratilo na 15 minuta. Budući da će željeznički promet na pruzi za vrijeme radova biti obustavljen, HŽ je već osigurao autobuse, koji će, po voznom redu vlakova, prevoziti putnike.


14.siječanj 2005.
PAKETI ZA SOCIJALNO UGROŽENE - Gradsko društvo Crvenog križa Krapina jučer je u svojim prostorijama podijelilo 48 paketa sa živežnim namirnicama i higijenskim potrepštinama socijalno ugroženim osobama, socijalno ugroženim invalidnim osobama te djeci do 15 godina starosti iz siromašnih obitelji. Popis osoba koje su dobile pakete u Crvenom su križu sastavili uz pomoć krapinskog Centra za socijalnu skrb.


14.siječanj 2005.
PREDAVANJE DUŠANA BILANDŽIĆA U ZABOKU - Povodom sutrašnje obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, Hrvatska udruga «Muži zagorskog srca» organizira predavanje akademika prof.dr. Dušana Bilandžića pod nazivom «Hrvatska i Europa». To je još jedno predavanje u sklopu ciklusa predavanja «I dok je srca bit će i Kroacije», a održat će se sutra u Plavom salonu Dvorca Gredice kod Zaboka s početkom u 20 sati.


14.siječanj 2005.
UDARIO ŽENU SJEKIROM PO GLAVI - Jučer iza 15 sati u Mrzlom Polju kod Velikog Trgovišća suprug je suprugu, uslijed svađe, udario sjekirom po glavi, stoji u priopćenju PU Krapinsko-zagorske. Supruga je pri tom zadobila teške tjelesne ozljede, koje su liječnici u zabočkoj Općoj bolnici okvalificirali kao opasne po život pa je prevezena u zagrebačku bolnicu Sestre milosrdnice na daljnje liječenje. Ovaj događaj policija je okarakterizirala kao pokušaj ubojstva.


14.siječanj 2005.
SPORT - Sinoćnjim odigravanjem zaostala četiri susreta završen je uvodni dio razigravanja unutar 5 skupina Kupa Zagorja za registrirane nogometne klubove u konkurenciji veterana. Bedekovčanski Tondach sa po 4:2 svladao je Jedinstvo i Stražu, krapinski Zagorec je pobijedio drugu ekipu zabočke Mladosti 11:6, dok je Straža bila bolja od Jedinstva kojeg je svladala sa 7:2. U četvrtfinalu sutra od 15,30 igraju Zagorec (Krapina) i Straža, Radoboj i Predionica, Vatrogasac i Pregrada te Tondach i Hrvatsko zagorje.

Danas na Kupu Zagorja svoju završnicu počinju registrirani klubovi seniora. Program osmine finala u 18,30 otvaraju Jedinstvo i Bistra, potom igraju Sloga i Ivančica, Stubica i Toplice, Inkop i Matija Gubec, a onda u 20,55 na parketu zabočke osnovne škole slijede dvije najzanimljivije utakmice. Prva je između hrvatskog trećeligaša krapinskog Zagorca i Radoboja, koji je u uvodnom dijelu za svoj nogomet pobrao najviše pljeska, a iza toga nastupaju jesenski prvak klanječka Predionica i Pregrada. U 22,05 sati igraju Igrišće i zabočka Mladost, a onda se u osmom susretu u 22,40 sastaju Tondach i Oroslavje.

Završene su Sportske igre rekreativaca Grada Zaboka u streljaštvu. Kod muških prvi je UHDDR, a među ženskim sastavima najbolja je još jednom Osnovna škola Zabok. U pojedinačnim konkurencijama, kod muških prvi je Zvonko Vranić iz DVD-a Gubaševo, a iz pobjedničkog UHDDR-a na drugom i trećem mjestu su Mario Draganić i Tomica Turk. Renata Žiger iz pobjedničke Osnovne škole prva je u ženskoj konkurenciji, druga je Marija Gospočić iz prve ekipe Vodovoda, a treća Snježana Turk, također iz Osnovne škole. Sportske igre rekreativaca Grada Zaboka nastavljaju se u ponedjeljak malim nogometom u dvorani osnovne škole, a u međuvremenu će započeti i preostala 2 kruga natjecanja u kuglanju.


13.siječanj 2005.
U ZAGORJU NEMA GRIPE - Na području Hrvatskog zagorja još nema oboljelih od gripe, izjavila je Gordana Cesar-Popijač, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije. Na terenu je uočena pojava raznih viroza, no dolazak gripe na ovo područje očekuje se do kraja mjeseca, budući da je evidentirana u sjeverozapdanim krajevima Hrvatske. U prošloj sezoni od gripe je oboljelo oko 3.500 Zagoraca, istaknula je dr. Cesar-Popijač, a u preventivnom cijepljenju potrošeno je 19 tisuća doza cjepiva. Inače, epidemiolozi Hrvatskog Zavoda za javno zdravstvo utvrdili su u ponedjeljak dva slučaja gripe tipa A na području Čakovca, što je prvi znak da je gripa stigla u Hrvatsku. Jučerašnje informacije pokazuju da se gripa širi velikom brzinom jer je na čakovečkom području već 60-tak oboljelih. U ostalim dijelovima Hrvatske bolest još nije zamijećena dok je trenutno najjača epidemija gripe u Španjolskoj i Belgiji. Do sada je protiv gripe cijepljeno oko 550 tisuća Hrvata. Prošle sezone u Hrvatskoj je zabilježeno 65 tisuća oboljelih, no liječnici smatraju da je stvarni broj bio veći s obzirom na to da se svi nisu javili svom liječniku.


13.siječanj 2005.
ZAGORSKI VRTIĆI JOŠ UVIJEK BEZ STRUČNIH TIMOVA -  Jučer je u Zaboku, po drugi put ove pedagoške godine, održan Stručni skup ravnatelja dječjih vrtića s područja Krapinsko-zagorske županije. Glavna tema skupa bio je CAP program – program za nenasilje među djecom i nad djecom u koji se do sada, od 18 vrtića na području Krapinsko-zagorske županije, uključila jedino zabočka Zipkica i to u listopadu prošle godine. Budući da je nasilje nad djecom, kao i nasilje među djecom, nažalost, naša stvarnost, Županijski voditelj Stručnih vijeća ravnatelja dječjih vrtića Gordana Pavlinić nada se da će se, nakon jučerašnjeg skupa, i drugi vrtići uključiti u CAP program. Kao zajednički problem svih zagorskih vrtića Pavlinić je istaknula nedostatak stručnih timova - pedagoga, psihologa, logopeda i medicinskog osoblja, a usprkos tome što je prijedlog ustrojavanja stručnih timova napravljen, Krapinsko-zagorska županija jedna je od vrlo rijetkih županija koja taj problem još uvijek nije riješila.


13.siječanj 2005.
HAMAG JAMČI ZA PODUZETNIKE - Krapinsko-zagorska županija s Ministarstvom gospodarstva, rada i poduzetništva i četiri poslovne banke potpisala je ugovore za kreditnu liniju «Lokalni projekti razvoja». Sveukupno, za poduzetnike, među kojima su posebna kategorija mladi, žene i branitelji, osigurana su 44 milijuna kuna, a jedna od novina koju donosi ova linija jest da za poduzetnike umjesto hipoteka odsada jamči Hrvatska agencija za malo poduzetništvo. Jamstevni programi HAMAG-a poduzetnicima su danas predstavljeni u Krapini. Kako je rekao predstojnik odjela za suradnju s institucijama u HAMAG-u Veljko Pauš, oni nude poticajne mjere isključivo za male i srednje poduzetnike, a obrađuju zahtjeve koje im upute poslovne banke. Jamstva za poduzetnike u fazi razvoja su oko 50% od tražene svote kredita, a za početnike i do 80%. Da bi dali nekome jamstvo, u HAMAG-u moraju procijeniti radi li se o profitabilnom projektu, odnosno hoće li se on sam moći otplatiti. Interes za kredite iz linije «Lokalni projekti razvoja» iznimno je velik izjavio je zamjenik županice za gospodarstvo Đovani Broz pa će se primjerice kvota od četiri milijuna kuna predviđena za branitelje morati povečati čak i do pet puta:


13.siječanj 2005.
SANACIJA ODLAGALIŠTA OTPADA U GUBAŠEVU - Do kraja ove godine trebala bi započeti sanacija odlagališta otpada u Gubaševu kod Zaboka. Naime, kad je Općina Sveti Križ Začretje zatvorila deponij u Pustodolu, Grad Zabok otvorio je 1996. godine privremeno odlagalište u Gubaševu, koje je, prema tadašnjim razmišljanjima, trebalo biti otvoreno 6 mjeseci, odnosno do otvaranja regionalnog odlagališta. Kako ono do danas nije otvoreno, niti mu se zna lokacija, zabočki se otpad još uvijek odlaže u Gubaševu. Budući je zamišljeno kao privremeno, odlagalište u Gubaševu nije građeno u skladu s normama, odnosno zakonskim odredbama, te mu je stoga nužna sanacija, koja bi, prema procjenama trebala stajati više od 8 milijuna kuna, koje će zajednički financirati državni Fond za zaštitu okoliša i energentsku učinkovitost, Županija te Grad Zabok. Prije samog početka sanacije potrebno je, između ostalog, izraditi Studiju o utjecaju na okoliš, a njezina je izrada pri kraju, rekao nam je direktor zabočkog Komunalnog poduzeća, Rajko Turk, koji je istaknuo da početak sanacije neće prekinuti korištenje odlagališta.


13.siječanj 2005.
KOMBI ZA ZLATARSKE INVALIDE - Županica Vlasta Hubicki prisustvovat će druženju kojeg ove subote u svojim prostorijama organizira Udruga invalida Zlatar. Udruga invalida domjenkom i druženjem želi proslaviti kupnju kombija prilagođenog prijevozu osoba s invaliditetom, te ujedno zahvaliti donatorima koji su im u tome pomogli. U sklopu druženja održat će se i prezentacija kombija.


13.siječanj 2005.
NELOJALNA KONKURENCIJA - O rješavanju problematike u autobusnom prijevozu prema novom Zakonu o javnom prijevozu te problemima nelojalne konkurencije na prijevoznom tržištu sutra će biti govora na konferenciji za novinare koju organizira tvrtka «Presečki grup». O navedenim temama govorit će pomoćnik pročelnika upravnog odjela za gospodarstvo Krapinsko-zagorske županije, zadužen za promet, Željko Horvat, izvršni direktor «Presečki grupa» Edo Rajh i direktor putničkog prometa «Presečki grupa» Saša Šolman.


13.siječanj 2005.
«KRITIČKA LITERATURA O VIKTORU KOVAČIĆU» - U Gradskoj knjižnici Klanjec sutra će se održati promocija knjige «Kritička literatura o Viktoru Kovačiću 1897-2001.» autorice Lee Lasić. Djelo je objavljeno u nakladi Hrvatskozagorskog književnog društva i to kao prva knjiga iz zbirke «Esejistika». O knjizi će govoriti recenzistica Iva Korbler, Božidar Brezinščak Bagola, Vladimir Poljanec te sama autorica. U glazbenom dijelu programa nastupit će polaznici glazbene škole «Bonar».


13.siječanj 2005.
ZABOČKA MLADEŽ I PRVA POMOĆ - Predsjednica komisije za rad s mladima pri Gradskom društvu Crvenog križa Zabok Ružica Kotarski održala je radni sastanak s voditeljima prve pomoći u školama na kojem je dogovoren tijek priprema za školska, gradsko i županijsko natjecanje. Na gradskom natjecanju, koje će se održati 12. ožujka u Bedekovčini, sudjelovat će 5 ekipa iz osnovnih i 3 ekipe iz srednjih škola, a pobjednici će se početkom travnja, na županijskom natjecanju u Pregradi, boriti za pravo nastupa na državnom natjecanju, 14. svibnja u Pazinu. Inače, zalaganje zabočkog Crvenog križa u osposobljavanju ekipa prve pomoći u osnovnim i srednjim školama posebno je dokazano na prošlogodišnjem državnom natjecanju kad je ekipa podmlatka iz zabočke osnovne škole osvojila 2. mjesto.


13.siječanj 2005.
PRVE AKCIJE DARIANJA KRVI ZLATARSKOG CRVENOG KRIŽA - Gradsko društvo Crvenog križa Zlatar u suradnji s Hrvatskim zavodom za transfuzijsku medicinu iz Zagreba slijedeći tjedan organizira prvi ovogodišnji trodnevni ciklus darivanja krvi. Akcije će se održavati od utorka do četvrtka u vremenu od 9,00 do 17,00 sati u Vatrogasnom domu u Zlataru, u Srednjoj školi Konjščina te u ambulanti u Zlatar Bistrici. Uz poziv svim darivateljima da se odazovu i svojim plemenitim činom zakorače u 2005. godinu, iz Gradskog društva upućuju zahvalu svima koji su sudjelovali na prošlogodišnjim akcijama. Naime, tijekom 2004. organizirano je 17 akcija dobrovoljnog darivanja krvi – 12 redovnih, 4 izvanredne i zajednička akcija povodom Dana policije u kojima je ukupno sakupljeno 1.885 doza krvi.


13.siječanj 2005.
NASTAVAK REMONTA PRUGE ZABOK-STUBICA - Od ponedjeljka, 17. nastavlja se i do 31. siječnja traje remont pruge od Hum Luga do Gornje Stubice. I u ovom drugom remontu, dok budu trajali radovi, bit će potpuno obustavljen željeznički promet, a putnici će u zamjenu koristiti autobusni prijevoz.


13.siječanj 2005.
SPORT - Sinoć je u Zaboku odigran preostali dio drugog i trećeg kola Kupa Zagorja za registrirane klubove u konkurenciji veterana. Evo rezultata: Toplice-Hrvatsko zagorje 3:5, Stubica-Radoboj 6:9, Stubica-Toplice 5:6, Radoboj-Hrvatsko zagorje 6:6 i Oroslavje-Mladost (Marija Bistrica) 8:3. U završnicu su do sada ušli Zagorec (Krapina), Radoboj, Hrvatsko zagorje, Vatrogasac, Pregrada i Predionica. Potpunu listu doznat će se večeras, kada se igraju još četiri susreta završnog razigravanja unutar pet skupina. Od 17 sati igraju Krapina i Mladost II (Zabok), potom od 17,35 sastaju se Tondach i Straža, od 18,10 Tondach i Jedinstvo, a od 18,45 Jedinstvo i Straža.

U Domu strijelaca u Zaboku jučerašnjim nastupom završene su Sportske igre rekreativaca Grada Zaboka u streljaštvu. Kod muških prvi je UHDDR, među ženskim sastavima najbolja je još jednom Osnovna škola Zabok, a u pojedinačnim konkurencijama pobijedili su Zvonko Vranić iz DVD-a Gubaševo i Renata Žiger iz pobjedničke Osnovne škole.

Predsjednica Šahovskog saveza Krapinsko-zagorske županije Mirjana Medić sazvala je redovnu godišnju Skupštinu koja će se održati u Krapini 21. siječnja. Na tom skupu uz podvlačenje crte minulog jednogodišnjeg rada donijet će se planovi za ovu godinu, a ujedno će se uručiti nagrada ovog saveza najboljem igraču brzopoteznog šaha Željku Brleku iz Kačkovca kraj Klanjca, inače članu novog hrvatskog trećeligaša Straže iz Huma na Sutli.


12.siječanj 2005.
STUBIČKE TOPLICE SPREMNE ZA SVJETSKI SKIJAŠKI KUP - Stubičke Toplice užurbano se pripremaju za svoj dio organizacije dočeka gostiju i navijača za Svjetski skijaški kup u slalomu za žene, koji će se idućeg četvrtka održati na Sljemenu. Prema procjenama, kroz Stubičke bi Toplice taj dan moglo proći između pet i deset tisuća gostiju, jer je od ukupno 18 tisuća ulaznica za sljemensku utrku prodano šest tisuća za autobuse koji će iz Stubičkih voziti na Sljeme i nazad. Načelnik Općine Vladimir Bosnar tim je povodom u ponedjeljak sa predstavnicima ugostiteljskih i trgovačkih radnji te zdravstvenim i turističkim djelatnicima s područja Stubičkih Toplica održao sastanak na kojem su dogovoreni posljednji detalji kako bi sve prošlo u nejboljem redu. Odlučeno je da prodavaonice i ugostiteljski objekti rade neprekidno od srijede ujutro do petka navečer, a dva ugostiteljska objekta u centru pripremit će i video zid. Turistička zajednica također će ta dva dana raditi 24 sata, a cesta prema Sljemenu bit će zatvorena već u srijedu od 8,00 do 16,00 sati, a na dan utrke u četvrtak od 6,00 do 24,00 sata, za sva vozila osim Generalturistovih autobusa.


12.siječanj 2005.
STIGLA SREDSTVA ZA UBLAŽAVANJE ŠTETA OD ELEMENTARNIH NEPOGODA - Ministarstvo financija ovih je dana općinama i gradovima na području Krapinsko-zagorske županije dostavilo sredstva za djelomično ublažavanje posljedica od elementarnih nepogoda koje su se dogodile prošle godine. Za štetu od tuče koja je u lipnju zahvatila Donju Stubicu, Oroslavje, Stubičke Toplice, Kumrovec, Tuhelj, Desinić i Zagorska Sela dobiveno je ukupno 433 tisuće 371 kuna. U ostalim gradovima i općinama štete nisu bile toliko velike da bi se proglasilo stanje elementarne nepogode. Za ublažavanje šteta u čitavoj je Hrvatskoj podijeljeno četiri milijuna i 480 tisuća kuna, što znači da je Krapinsko-zagorska županija od ukupnog iznosa dobila 9,67%. Dodajmo da su zagorski poljoprivrednici za svoje površine dobili tek četiri do pet posto od prijavljenog.


12.siječanj 2005.
STRUČNI SKUP RAVNATELJA ZAGORSKIH VRTIĆA - U prostorijama zabočkog Dječjeg vrtića i jaslica Zipkica danas se od 9,30 do 15 sati, po drugi put ove pedagoške godine, održava Stručni skup ravnatelja dječjih vrtića s područja Krapinsko-zagorske županije. Glavna tema današnjeg skupa je CAP program – program za nenasilje među djecom i nad djecom o kojem će ravnatelje upoznati nacionalna koordinatorica programa Ksenija Ranogajec Benaković. Za sada se, od 18 vrtića na području Krapinsko-zagorske županije, u CAP program uključila jedino zabočka Zipkica i to u listopadu prošle godine. Budući da je nasilje nad djecom, kao i nasilje među djecom, nažalost, naša stvarnost, Županijski voditelj Stručnih vijeća ravnatelja dječjih vrtića Gordana Pavlinić nada se da će se, nakon današnjeg skupa, i drugi vrtići uključiti u CAP program.


12.siječanj 2005.
ZABOČKI OSNOVCI U PROJEKTU EKO-ŠKOLE - Članovi Eko odbora zabočke osnovne škole Ksavera Šandora Đalskog sinoć su izrazili zadovoljstvo dosadašnjim rezultatima učenika u projektu Eko škole s kojim se natječu za «zelenu zastavu». Učenici su već uključeni u GLOBE program, a do 29. travnja očekuju i odgovor od nositelja projekta Eko škole, pokreta prijatelja prirode «Lijepa naša», hoće li zabočka škola dobiti «zelenu zastavu». Uz stalnu brigu o okolišu škole, najznačajniji rezultat je za svega nekoliko mjeseci sakupljenih pet tona papira. S projektom eko škole, koji je usmjeren ponajprije na podizanje ekološke svijesti učenika i roditelja, nastavit će se i ove godine sve do 22.ožujka, kada će se održati tzv. integrirani eko dan u školi sa kreativnim radionicama na temu vode i šume.


12.siječanj 2005.
PREDSTAVLJANJE JAMSTVENIH PROGRAMA HAMAG-a - Na temelju Ugovora o provedbi projekta «Lokalni projekti razvoja – Poduzetnik», kojeg je Krapinsko-zagorska županija sklopila s Ministarstvom poduzetništva, u prostorijama Pučkog otvorenog učilišta u Krapini, sutra će se održati sastanak predstavnika županije, poslovnih banaka i Hrvatske agencije za malo gospodarstvo koja će predstaviti svoje jamstvene programe za korisnike kredita.


12.siječanj 2005.
OD JUČER PROMET U ZABOKU SIGURNIJI - U Zaboku su jučer uz pješački prijelaz kod Vatikana postavljeni prometni znakovi i treptajuća svjetla sa senzorima, koji uključuju svjetlosnu signalizaciju u trenutku kad se pješak približi na 5 metara i na taj način upozoravaju sudionike u prometu da se približavaju pješačkom prijelazu. Također, postavljene su i solarne ćelije, koje pune akumulatore na koje je svjetlosna signalizacija priključena. Na isti način danas će se zaštiti i pješački prijelaz kod zabočke pošte. Kako doznajemo, od jučer je uključeno i žuto treptajuće svjetlo na semaforima kod raskršća na Bračku, a počelo je i njihovo usklađivanje s tamošnjom željezničkom rampom pa će, prema svemu sudeći, i to raskršće uskoro imati kompletnu svjetlosnu signalizaciju.


12.siječanj 2005.
PREDAVANJE DUŠANA BILANDŽIĆA U ZABOKU - Povodom obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, ove subote, 15. siječnja, Hrvatska udruga «Muži zagorskog srca» organizira predavanje akademika prof.dr. Dušana Bilandžića pod nazivom «Hrvatska i Europa». To je još jedno predavanje u sklopu ciklusa predavanja «I dok je srca bit će i Kroacije», a održat će se u Plavom salonu Dvorca Gredice kod Zaboka s početkom u 20 sati.


12.siječanj 2005.
OTKAZAN POSJET STJEPANA MESIĆA KLANJCU - Zbog rasporeda predsjedničkog kandidata Stjepana Mesića došlo je do izmjena u programu pa je otkazan za danas najavljeni posjet Klanjcu. Članovi izbornog stožera ispričali su se zbog prethodnih obavijesti o programu posjeta i mole za razumijevanje.


11.siječanj 2005.
POZIV NA PROVJERU POPISA BIRAČA ZA DRUGI KRUG PREDSJEDNIČKIH IZBORA - Državno izborno povjerenstvo podsjeća građane Republike Hrvatske da mogu provjeriti jesu li upisani u popis birača i to kod državnih ureda za opću upravu u redovnom radnom vremenu ili na Internet adresi www.uprava.hr. Građani koji 16. siječnja, na dan drugog kruga predsjedničkih izbora, namjeravaju biti izvan svog prebivališta, biračko pravo ostvariti mogu ako do 12. siječnja do 12,00 sati u svom uredu za opću upravu podignu potvrdu o ispisu iz popisa birača u mjestu prebivališta. Na temelju te potvrde moći će glasovati u mjestu boravka na dan izbora. Građani koji se u nedjelju zateknu u inozemstvu glasovat će moći uz potvrdu koja se podiže do 14. siječnja.


11.siječanj 2005.
OTVORENI SABOR - U sklopu projekta «Otvoreni Sabor», a u organizaciji udruge GONG, učenici Srednje škole Zabok jučer su posjetili Hrvatski sabor. U pratnji GONG-ovih vodića učenici su obišli saborsku zgradu te dobili odgovore na pitanja o povijesti i funkcioniranju Sabora. Nakon edukativnog obilaska susreli su se sa zastupnicima treće izborne jedinice Miroslavom Korenikom, Dragicom Zgrebec i Josipom Vreskom.


11.siječanj 2005.
DO 28. VELJAČE ZAHTJEVI ZA DOHODOVNU POTPORU - Prošle je godine izmjenjen Zakon o državnoj potpori u poljoprivredi, ribarstvu i šumarstvu kojim je proširen krug osoba koje mogu ostavriti pravo na potporu dohotku. Pravo na potporu dohotku imaju poljoprivredna gospodarstva upisana u upisnik koja nemaju više od pet hektara obradivog zemljišta te imaju najmanje tri proizvodne jedinice. Korisnici potpore svrstani su u dvije skupine. U prvoj su skupini nekomercijalna poljoprivredna gospodarstva čiji nositelj ili član ima status osiguranika mirovinskog osiguranja kao poljoprivrednik i najmanje 50 godina života, ukoliko se radi o ženi, odnosno 55 ukoliko je riječ o muškarcu. Za prvu skupinu godišnja potpora iznosi 12 tisuća kuna po korisniku, odnosno najviše 24 tisuće po gospodarstvu. Korisnici potpore dohotku druge skupine su nekomercijalna gospodarstva čiji je član korisnik poljoprivredne mirovine, nezaposlen ili ima status osiguranika mirovinskog osiguranja kao poljoprivredik, a ne udovoljava uvjetima iz prve skupine. Za njih godišnja potpora po domaćinstvu iznosi 5 tisuća kuna. Ove godine zahtjevi za ostvarenje prava na potporu podnose se iznimno do 28. veljače i to u Uredu državne uprave u Krapini te ispostavama u Donjoj Stubici, Klanjcu, Pregradi, Zaboku i Zlataru.


11.siječanj 2005.
PROŠLE GODINE 30% MANJE POŽARA NEGO U 2003. - Prošle je godine u Krapinsko-zagorskoj županiji zabilježeno ukupno 206 požara što je čak 30% manje nego u 2003. godini. Na području županije djeluju 82 dobrovoljna vatrogasna društva i dvije javne vatrogasne postrojbe sa 33 profesionalna vatrogasca. Prema informacijama županijskog vatrogasnog zapovjednika Marijana Lovrenčića velika se pozornost pridaje prevenciji požara pa su u proljetnom i jesenskom periodu učestale radio emisije i obavijesti putem tiska u kojima se pučanstvu nastoji skrenuti pažnja na mjere kojima se požari mogu izbjeći. Što se opremljenosti tiče, s obzirom na ekonomsku situaciju, zagorski vatrogasci relativno su zadovoljni. Prošle je godine za potrebe vatrogastva nabavljeno nekoliko novih vozila, no kako ističe Lovrenčić daleko je to od opremljenosti, primjerice, slovenskih vatrogasaca. U ovoj se godini neće nabavljati nova oprema no poduži popis prioriteta za 2006. već je spreman.


11.siječanj 2005.
PREDSTAVLJANJE JAMSTVENIH PROGRAMA HAMAG-a - Na temelju Ugovora o provedbi projekta «Lokalni projekti razvoja – Poduzetnik», kojeg je Krapinsko-zagorska županija sklopila s Ministarstvom poduzetništva, ovog četvrtka, u prostorijama Pučkog otvorenog učilišta u Krapini, održat će se sastanak predstavnika županije, poslovnih banaka i Hrvatske agencije za malo gospodarstvo koja će predstaviti svoje jamstvene programe za korisnike kredita.


11.siječanj 2005.
U ZABOKU PREDSTAVLJENA KNJIGA O SUĐENJIMA TUĐMANU - U organizaciji zabočkog ogranka Matice hrvatske jučer je u Zaboku predstavljena knjiga autora Milana Vukovića «Dr. Franjo Tuđman u sudskim dosjeima (11. siječnja 1972. - 10. lipnja 1990.)», u izdanju koprivničke Udruge branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata Podravka. Kako je rekao autor Milan Vuković, sudac Ustavnog suda Republike Hrvatske, u dva sudska spisa, koji imaju oko 2 tisuće stranica, sadržan je cijeli Tuđmanov život, filozofija i misao i zbog toga ih je nemoguće zaobići u pisanju njegove biografije. U do sad napisanim biografijama ovi sudski spisi nisu obrađivani. Uz autora, o knjizi su jučer govorili i predsjednik Ogranka Matice hrvatske Zabok Stjepan Bučar, te Mladen Pavković, predsjednik UBIDUR Podravke.


11.siječanj 2005.
ODRŽANA IZBORNA SKUPŠTINA ZS-a JESENJE - Nakon što je u subotu obilježila prvu godinu djelovanja, Zagorska stranka u nedjelju je održala izbornu skupštinu općinske organizacije Jesenje. Za predsjednika ZS-a Jesenja izabran je Dragutin Obadić, dopredsjednici su Karlo Habjanec i Andrija Vaupotić, tajnica je Nevenka Mrzlečki – Paraganlija i rizničar Ivan Cvrtila, a izabrana su i ostala stranačka tijela. Uz ostale vodeće ljude Zagorske stranke skupštini je nazočan bio i predsjednik Miljenko Jerneić, koji je uz ostalo istaknuo da osnivanjem općinske organizacije Jesenje, ZS i dalje nastavlja osnivanje ogranaka te će do izbora biti pokriveno gotovo čitavo područje Krapinsko-zagorske županije.


11.siječanj 2005.
GODIŠNJA I IZBORNA SKUPŠTINA DONJOSTUBIČKIH RIBIČA - Športsko ribolovno društvo “Pastrva” iz Donje Stubice u nedjelju je održalo izbornu godišnju skupštinu, na kojoj je uz biranje rukovodstva društva, podnijeto izvješće o radu u prošloj godini. Za predsjednika je ponovno izabran Zvonko Vlahović, potpredsjednik je Franjo Hučić, a tajnik Boris Lacković. Proteklu godinu, donjostubički ribiči ocijenili su kao jednu od najuspješnijih od postojanja društva; između ostalog po treći put za redom imali su predstavnika na svjetskom prvenstvu u redovima Hrvatske juniorske reprezentacije. U ovoj godini pred društvom je, kao jedan od najzahtjevnijih zadataka istaknuta rekonstrukcija najvećeg ribnjaka u Stubičkom Golubovcu.


11.siječanj 2005.
SPORT – Malonogometni sastav Đidare iz Zaboka preselio se u gledalište na 20. zimskom Kupu Zagorja u Novom Marofu. Đidara je u osmini finala protiv Remetinca ispala na sedmerce 3:2, a u regularnom tijeku bilo je 0:0. Parket novomarofske sportske dvorane napustile su još dvije ekipe s područja Krapinsko-zagorske županije, oroslavska Niskogradnja Veverec i Krapina Šped, dok je četvrtfinale izborila začretska Mesnica Lasić pobjedom nad Transportima Matak sa 5:1. U Novom Marofu u ženskom dijelu turnira odlično i dalje igraju nogometašice Pregrade koje su svladale Cesticu 10:1.

Ekipa Automobili Lončar je pobjednik 28. prvenstva grada Varaždina u malom nogometu. Drugi su Eurotransporti Kostanjevec, treći je Sebi šport, a četvrti restoran Ben. Iz pobjedničke momčadi najbolji je strijelac Dejan Mašić te najbolji vratar Gordan Novak, dok je najboljim igračem varaždinskog turnira koji se igrao pod nazivom «Meteor kup 2004.» proglašen Roman Trtinjak iz drugoplasirane ekipe Eurotrenasporti Kostanjevec za koju je u finalu Trtinjak promašio ključni sedmerac.

Na Trofeju grada Samobora prepuna dvorana pratila je utakmice osmine finala. Za iznenađenje se pobrinuo Radio Samobor koji je sa 3:0 izbacio lanjskog finalistu MNK Strmec. Prema zvršnici još jednom teško i dodatnim sedmercima put je prokrčila ekipa Parting za koju igra Branko Strupar. Među osam sretno je ušao i Auto Peba da bi Noćni klub Sesvete boljom preciznošću iz sedmeraca nakon 2:2 sa 4:3 potisnuo Rešetar Gradnju.

Puno uzbuđenja i pogodaka bilo je i na 23 utakmice prvog kola turnira u Zelini. Kako se ne bi iznevjerila tradicija u tamošnjoj školskoj dvorani dogodilo se i jedno veliko iznenađenje za koje se pobrinuo Stupnik koji je pogotkom u posljednjoj minuti izbacio jednog od nositelja ekipu AMB Color.

Sutra se u zabočkoj sportskoj dvorani nastavlja Kup Zagorja za registrirane nogometne klubove u konkurenciji veterana. Igraju se preostale utakmice razigravanja unutar pet skupina, a program u 17 sati otvaraju Toplice i Hrvatsko zagorje, potom igraju Stubica i Radoboj te Tondach i Jedinstvo.


11.siječanj 2005.
STJEPAN MESIĆ SUTRA U KLANJCU - Aktualni hrvatski predsjednik i predsjednički kandidat Stjepan Mesić sutra će posjetiti Grad Klanjec. U 9,00 sati kod spomenika «LIjepoj našoj» u Zelenjaku dočekat će ga članovi izbornog stožera za Krapinsko-zagorsku županiju, potom slijedi obilazak klanječke «Predionice» i gradilišta školske sportske dvorane, a od 10,25 sati Stjepan Mesić družit će se s građanima na klanječkom Trgu Antuna Mihanovića.


10.siječanj 2005.
PRIJEM ZA ZAGORSKE SVEĆENIKE - Krapinsko-zagorska županica Vlasta Hubicki danas je u Krapini primila 40-ak svećenika s područja županije. Kako je istaknula prirodno i kulturno bogatsvo ovoga kraja veliko je i neprocjenjivo, a zahvaljujući angažmanu i požrtvovnom radu svećenika uspjeli su se očuvati sakralni objekti koji su sastavni dio naše baštine. Za programe radova na sakralno-kulturno-povijesnim dobrima županija je prošle godine izdvojila pola milijuna kuna, a zajedno s Ministarstvom kulture financirala je obnovu, nabavu opreme, popravak orgulja i građevinske sanacije crkava. Iako je iz njegove nadbiskupije na području Krapinsko-zagorske županije tek jedna župa, u ime okupljenih svećenika županici se na prijemu zahvalio varaždinski biskup msgr. Marko Culej. Kako je istakao njega uz ovaj kraj vežu posebne uspomene, rođen je Belečkoj župi, a niz godina službovao je u Desiniću. U znak sjećanja na današnji susret županica je svećenicima poklonila kalendar sa fotografijama iz crkve Majke Božje Snježne u Belcu te monografiju Grada Krapine.


10.siječanj 2005.
ODBIJENA ŽALBA ZA PREUREĐIVANJE VOJARNE - Žalba na izdavanje građevinske dozvole za preuređivanje bivše vojarne u Stubičkoj Slatini u centar za prihvatilište osoba koje traže azil u Hrvatskoj, a koju je prije mjesec dana podnio oroslavski gradonačelnik Davor Gredičak, odbijena je. U žalbi je navedeno kako je povrijeđen Zakon o gradnji, jer Gradu nije omogućeno da bude stranka u postupku izdavanja sporne dozvole, a navodi se također kako u ovom slučaju nije riječ o preuređivanju, nego rekonstrukciji građevine jer se mijenja namjena dijela vojnoga kompleksa. U rješenju Službe za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i graditeljstvo, ispostave Donja Stubica, kao razlog odbijanja navedeno je da je žalbu uložila neovlaštena osoba. Prema njihovom obrazloženju stranka u postupku u ovakvim je slučajevima samo ulagač, odnosno MUP, a predviđenim se zahvatom unutar objekta bitno ne utječe na uvjete i način korištenja čestice i stanje okoliša, a ni ne odstupa se previše od određenih lokacijskih uvjeta. Kako je moguće žaliti se na to rješenje Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, iz Grada Oroslavja već su uputili novu žalbu.


10.siječanj 2005.
PORAST NEZAPOSLENOSTI U HRVATSKOM ZAGORJU - Krajem prosinca u Područnoj službi Zavoda za zapošljavanje Krapina evidentirano je 6117 nezaposlenih osoba, što je 1,9% više nego u studenom, ili 7,3% više nego u prosincu 2003. godine. Zavod je u prosincu zaprimio 306 prijava potreba za zaposlenicima, što je 2,8% manje nego u studenom, ali 28% više nego u istom razdoblju 2003. godine. Najtraženija zanimanja bila su konfekcijski šivač, tiskarski i građevinski radnik i čistačica. Prema evidenciji Zavoda, zaposleno je 212 osoba, što je 30,3% manje nego u studenom i 13,8% manje nego u prosincu 2003. godine.


10.siječanj 2005.
AUTOŠKOLE NEZADOVOLJNE NOVIM PRAVILNIKOM - U prosincu prošle godine izašao je novi pravilnik o radu autoškola i provođenju vozačkih ispita, prema kojem bi se od 02. svibnja 2005. godine vozački ispiti mogli polagati samo u županijskim ispitnim centrima, a za 18 autoškola Krapinsko-zagorske županije centar bi bio u Krapini. Tim pravilnikom nezadovoljne su autoškole iz gradova i općina koje su prometno vezane uz Grad Zabok. Upravo zbog toga, njihovi će se predstavnici ovog tjedna sastati kako bi usvojili zajednički zaključak, kojeg će potom uputiti Ministarstvu unutarnjih poslova, koje je i donjelo novi pravilnik. Kako nam je rekao direktor zabočke Autoškole Best, Ivan Jelenčić, ukoliko se pravilnik ne promijeni, porasti će troškovi pa tako i cijene polaganja vozačkih ispita, a sve to na kraju će platiti kandidati. «Mi nismo protiv toga da Krapina ima ispitno mjesto», rekao je Jelenčić, «ali smo za to da ga ima i Grad Zabok».


10.siječanj 2005.
OSNOVANA ŽUPANIJSKA KONJOGOJSKA UDRUGA KRAPINA - 96 zagorskih uzgajivača konja, koji zajedno imaju 200-tinjak grla Hrvatskog hladokrvnjaka i Posavca, udružilo se i osnovalo Županijsku konjogojsku udrugu Krapina. Predsjednik Udruge Mirko Majsec, koji u Zagorju i u Lonjskom polju uzgaja 20-ak grla, istaknuo je da je osnovni cilj osnivanja udruge omasovljenje uzgoja konja u Zagorju, jer se broj grla iz godine u godinu na ovom području drastično smanjuje. Cilj udruge je u nekoliko narednih godina broj od 300-tinjak konja, koliko ih je trenutno na području Krapinsko-zagorske županije, barem udvostručiti. Jedan od prioritetnijih zadataka udruge također je zajednički nastup na domaćem i stranom tržištu, kako bi se, zasad samo hobi, pretvorio u usješan i profitabilan posao.


10.siječanj 2005.
VEČERAS U ZABOKU PREDSTAVLJANJE KNJIGE O TUĐMANU - Zabočki ogranak Matice hrvatske organizira predstavljanje knjige autora Milana Vukovića «Dr. Franjo Tuđman u sudskim dosjeima (od 11. siječnja 1971. do 10. lipnja 1990.)». O knjizi će govoriti Stjepan Bučar, Mladen Pavković, te autor Milan Vuković, sudac Ustavnog suda Republike Hrvatske. Predstavljanje knjige održat će se u zabočkom Vatrogasnom domu večeras s početkom u 18 sati. U glazbenom dijelu programa nastupit će Leila Younis na violini te Ana Pavlina na glasoviru.


10.siječanj 2005.
UPIS NOVAKA - Uprava za obranu Krapina danas je počela upisom novaka rođenih 1987. i starijih godišta u vojnu evidenciju. Upis je počeo u Uredima za obranu Krapina, Zlatar i Donja Stubica te u Pregradi, a u Krapini i Pregradi nastavlja se i sutra. U Klanjcu je upis u vojnu evidenciju 14. siječnja, a u Uredu za obranu Zabok od 17. do 20. siječnja. Uprava za obranu poziva novake da se u navedene dane jave radi upisa u vojnu evidenciju


10.siječanj 2005.
HSU U KRAPINI - U Krapini je osnovana Gradska organizacija Hrvatske stranke umirovljenika za čijeg je predsjednika izabran Dragutin Jurinjak, dopredsjednik je Ivan Suznović, a tajnica Zdenka Grilec. Kao gost Osnivačke skupštine saborskizastupnik Josip Sudec je govorio o realizaciji sporazuma između HDZ-a i Hrvatske stranke umirovljenika, a predsjednik Županijske organizacije Božidar Posavec najavio, do lokalnih izbora, osnivanje još nekoliko organizacija.


10.siječanj 2005.
PRETJECANJE ZAVRŠILO U JARKU - Sinoć oko 21 sat u Malom Bukovcu kod Mača u prometnoj nesreći teško su ozlijeđene dvije osobe. Do nesreće je došlo kada je mlađi punoljetnik prilikom pretjecanja zahvatio bankinu i sletio u jarak te prednjim dijelom udario u most ulaza u dvorište. Vozač i putnik u automobilu 20-godišnji Vedran P. iz Poznanovca s teškim ozljedama prevezeni su u Opću bolnicu Zabok, gdje su zadržani na liječenju. Protiv vozača, mlađeg punoljetnika, slijedi kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu za mladež u Zlataru.


10.siječanj 2005.
SPORT - Nakon utakmica trećeg kola razigravanja unutar sedam skupina od sinoć su poznati klubovi koji su ušli među 16 najboljih na 13. dvoranskom Kupu Zagorja u Zaboku. To su svetokriško Jednistvo, Bistra, Sloga, Ivančica, Matija Gubec, Inkop, Zagorec (Krapina), Radoboj, Pregrada, Predionica, Igrišće, Mladost (Zabok), Tondach, Oroslavje, Stubica i Krapinske Toplice. Rezultati odlučujućeg 3. kola: Vatrogasac – Mladost (Zabok) 3:8, Rudar (Mihovljan) – M. Gubec 2:7, Predionica – Omladinac 3:6, Ivančica – Pregrada 9:4, Tondach – Sloga 4:1, Gaj – Jedinstvo 3:10, Zagorec (Krapina) – Mladost (M. Bistrica) 10:5, Zagorec (V. Trgovišće) – Toplice 4:6, Radoboj – Oroslavje 9:2, Bistra – Đalski 11:5 te Inkop – Igrišće 10:5.

Kod veterana završnicu su, za sada, izborili lanjski pobjednik Pregrada, Vatrogasac i Predionica. Evo i rezultata jučerašnjih utakmica: Mladost (Zabok) I- Desinić 3:3, Bistra – Vatrogasac 1:6, Pregrada – Sloga 3:1, Rudar (Dubrava Zabočka) – Predionica 1:10, Mladost (Zabok)I – Bistra 2:4, Desinić – Vatrogasac 5:8, Pregrada – Rudar (Dubrava Zabočka) 10:2 i Sloga – Predionica 3:9.

U prvenstvenoj utakmici A-2 lige Hrvatske u košarci u Zagrebu, u «Kutiji šibica», Zabok je pobijedio Centar 74:70, poluvrijeme 37:35. Kod zabočkih košarkaša prednjačio je Robert Lež s 20, slijede Dražen Kopć s 15 te Igor Peklarić s 11 koševa.

Nije bilo posebnih iznenađenja na trećem kolu Lige Krapinsko-zagorske županije u streljaštvu zračnom puškom serijske izrade. U Mariji Bistrici kod seniora prvi je domaćin Robert Belko sa 186 krugova. Tea Knezić sa 187 i Mateja Oremuš sa 180 krugova, obje iz Strijelca (Krušljevo Selo), najbolje su kod kadetkinja i juniorki, dok je član klanječke Predionice Kristijan Vrančić s 182 kruga odnio pobjedu među kadetima.

Na prvom Memorijalu Dragutin Hajsek u kuglanju narodnim načinom, koji je održan u Krapinskim Toplicama, među pet ekipa prve su Krapinske Toplice s 561 čunjem. Druga je Sloga (Stubičke Toplice) 477, treći Zabok ima 458, četvrta je Astra (Oroslavje) 427, dok je peti donjostubički Borac s 388 čunjeva.


7.siječanj 2005.
DO 28. VELJAČE ROK ZA PREDAJU POREZNIH PRIJAVA - Od prvog siječnja do 28. veljače rok je za predaju godišnjih poreznih prijava. Novi Zakon o porezu na dohodak koji je u primjeni od ove godine ne odnosi se na predaju prijava za 2004. godinu, pojasnila nam je načelnica u Poreznoj upravi u Krapini Jasna Kropf. Tzv. mini porezna reforma donijela je najviše promjena u osnovnom osobnom odbitku koji je s 1500 povećan na 1600 kuna te u ostalim osobnim odbicima gdje se godišnje priznaje samo do 12 tisuća kuna troškova za osiguranje, stambenu izgradnju i zdravstvene usluge. Za predaju godišnjih poreznih prijava za prošlu godinu, primjenjuju se svi propisi koji su važili i lani kada je u Krapinsko-zagorskoj županiji poreznu prijavu podnjelo 23 tisuće 383 građana, a povrat poreza ostvarilo njih 18 tisuća 357. Jasna Kropf posebno upozorava stanovnike područja od posebne državne skrbi i brdsko-planinskih područja da iskoriste mogućnost povrata poreza, jer njihov osnovni osobni odbitak mjesečno iznosi dvije tisuće 250 kuna, što je 750 kuna više nego kod ostalih građana.


7.siječanj 2005.
NOVI PRAVILNIK O DOHODOVNOJ POTPORI - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva donjelo je Pravilnik o provedbi modela potpore dohotku na temelju izmjena Zakona o državnoj potpori u poljoprivredi, ribarstvu i šumarstvu koje su stupile na snagu 1. siječnja. Povećan je iznos potpore po osobi, a uvedena je i druga skupina korisnika koja može ostvariti dohodovnu potporu. Potpora prvoj skupini može iznositi do 12 tisuća kuna godišnje po osobi, ali ne više od 24 tisuće kuna po gospodarstvu, a isplaćuje se tromjesečno. Potpora druge skupine iznosi pet tisuća kuna godišnje po gospodarstvu, a isplaćuje se jednom na godinu. Korisnici su nekomercijalna poljoprivredna gospodarstva koja imaju ili koriste pet hektara obradivog zemljišta te imaju minimalno tri proizvodne jedinice. Zahtjevi za potporu u 2005. godini podnose se do 28. veljače.


7.siječanj 2005.
ZAGORCIMA SIGURNIJI PRIJELAZI PREKO PRUGE - Prema planovima Hrvatskih željeznica na području Krapinsko-zagorske županije uskoro će se osigurati 7 željezničkih prijelaza koji su trenutno bez zaštite. To su, na pruzi Zagreb – Čakovec, putni prijelaz kod restorana Jadran na ulazu u Zabok, prijelaz na izlazu iz Zaboka prije Hum Luga te putni prijelaz iza Budinšćine na cesti prema Podrutama. No, kako nam je rekao Ivan Bajs, šef dionice održavanja željezničkih signalno-sigurnosnih uređaja za područje Krapinsko-zagorske županije, prvo će se osigurati prioritetni prijelazi na pruzi Zabok – Đurmanec i to u Doliću, Žutnici, Svetom Križu Začretju prema Pačetini te prijelaz u Štrucljevu. Prioritete dogovorom određuju Ministarstvo, jedinice lokalne samouprave i Hrvatske željeznice, a radove postavljanja signalizacije izvodi Posit, tvrtka u vlasništvu HŽ-a, zbog čije zauzetosti signalni uređaji za osiguranje prijelaza u Doliću čekaju u skladištu već godinu dana. Inače, osiguranje jednog željezničkog prijelaza stoji od 150 do 200 tisuća eura, no pitanje je hoće li do početka radova cijene ostati iste.


7.siječanj 2005.
KREDITI ZA JEDANAEST KRAPINSKIH STUDENATA – Poglavarstvo Grada Krapine donijelo je odluku o dodjeli studentskih kredita za akademsku godinu 2004/2005. U gradskom je proračunu za tu namjenu osigurano 25.000 kuna pa će kredite u mjesečnom iznosu od 700 kuna dobivati 11 studenata. Kreditna sredstva, za koja će natjkečaj biti uskoro raspisan, su nepovratna uz mogućnost djelomičnog oslobađanja vraćanja primljenog kredita. U prošloj akademskoj godini Grad je stipendirao, odnosno kreditirao osam studenata, od čega su sa četiri potpisani ugovori o kreditu na godinu dana, a za četiri studenta traje obveza stipendiranja prema ranije potpisanim ugovorima koji su sklopljeni za stipendiranje do kraja školovanja.


7.siječanj 2005.
MODERNA ZAŠTITA PJEŠAKA U ZABOKU - U Zaboku je u tijeku prva etapa izgradnje prometne signalizacije koja će na najfrekventnijim mjestima upozoravati sudionike u prometu da se približavaju pješačkom prijelazu. Za sada su postavljeni tek stupovi i to na prijelazima kod pošte i Vatikana, a idućeg tjedna na njih će se postaviti prometni znakovi, treptajuća svjetla i pripadajuće solarne čelije sa senzorima, koje će puniti akumulator i uključivati signalizaciju u trenutku kad se pješak približi na 5 metara. U drugoj fazi, kako doznajemo, takva signalizacija postavit će se kod još tri pješačka prijelaza na području Grada Zaboka za koja se ispostavi da su najfrekventnija, a jedno od njih najvjerojatnije će biti u Pavlovcu.


7.siječanj 2005.
PRIJEM ZA ŽUPNIKE - Županica Krapinsko zagorske županije Vlasta Hubicki u ponedjeljak, 10. siječnja organizira druženje sa župnicima-voditeljima Župa s područja Županije. Prijem će se održati u maloj dvorani krapinskog Pučkog otvorenog učilišta s početkom u 13 sati.


7.siječanj 2005.
PLANINARSKI POHOD NA OŠTRC – Planinarsko društvo “Belecgrad”, ove nedjelje organizira, planinarski pohod na Oštrc, uz posjet planinarskoj kući na Majeru. Na pohod prema Oštrcu kreće se u 8,00 sati od kapele Srca Isusova u Juranščini, a daljnji smjer kretanja je: Martinščina-kuća na Majeru-vrh Oštrc-planinarska kuća Belecgrad-Belec. Belečki planinari pozivaju građane da im se pridruže.


7.siječanj 2005.
ZDS OSUĐUJE POVEĆANJE CIJENE CESTARINE - Deset postotno povišenje cestarine na autocesti Zagreb-Macelj osuđuju u ZDS-u, te smatraju da je trebalo doći do pojeftinjenja obzirom da nema promjena tečaja kune prema euru kao ni promjena uvjeta poslovanja. Zagorci ionako plaćaju najveću cestarinu po kilometru u državi, stoji u priopćenju ZDS-a, a ovo poskupljenje drže samovoljom stranog koncesionara, kao jedan od primjera što očekuje građane Hrvatske ukoliko se strancima dozvoli preuzimanje kapitalnih infrastrukturnih objekata i prometnica.


7.siječanj 2005.
PRVA OBLJETNICA ZAGORSKE STRANKE - Zagorska stranka sutra obilježava prvu svoju obljetnicu. Program obilježavanja održat će se u Maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta u Krapini s početkom u 17,00 sati.


7.siječanj 2005.
SPORT - Na parketu sportske dvorane zabočke osnovne škole počeo je Kup Zagorja za registrirane klubove u konkurenciji veterana. Odigrano je 13 utakmica iz prvog i drugog kola razigravanja kroz pet skupina, a najuvjerljivije izdanje imao je krapinski Zagorec koji je sa dvije pobjede 12:1 protiv Oroslavja i 11:2 protiv bistričke Mladosti korak do završnice. Puno uzbuđenja bilo je na utakmici između prve ekipe domaće Mladost i Vatrogasca, gdje su Brezovčani imali vodstvo, no zahvaljujući umješnosti svojih strijelaca pred protivničkim golom i sjajnim obranama Mladena Sušca na svojim vratima Zabočani su preokrenuli susret u pobjedu sa 3:2. Bilo je burno i na utakmici Bistra-Desinić, kada je desiničku mrežu tri puta pogodio Igor Minković, a za Desiničane je sedmerac promašio Biruš. Radoboj je pobijedio Toplice 10:3, Straža je svladala Mladost iz Belca 9:1, Pregrada je potisnula Predionicu 4:3, a Rudar iz Dubrave Zabočke poražen je od Sloge 4:5. Veterani svoje natjecanje nastavljaju u nedjelju od 10 sati, kada igraju prva ekipa domaće Mladosti i Desinića.

Na ivanečkom malonogometnom turniru igrane su preostale utakmice prvog kola, a Fero Ero iz Verlikog Trgovišća je uz dvije pobjede sa 14:0 i 10:0 odigrao protiv Policije 4:4.

U šesnaestini finala malonogometnog turnira u Novom Marofu Bolji život iz Konjšćine poražen je Niskogradnje Veverec iz Oroslavja sa 0:3, Graditeljstvo Zmaj iz Poznanovca poslije 1:1 u regularnom tijeku sa 6:5 pobiedilo je na sedmerce ekipu Automobili Lončar. Zabočka Đidara došla je do pobjede protiv sastava Euroiver 3:2. Odličan nastup imale su pregradske nogometašice koje su u Marofu najprije pobijedile Mihaljevac 4:3, a onda su dobile i Sračinec 4:0.

Nastavljen je i 43. Trofej grada Samobora u kojem je osminu finala jedva izborio veliki favorit Parting u kojem igraju Strupar, Brlek i Adamić. Protivnik mu je bila odlična momčad Milan iz Prečkog, a nakon 1:1 u pucanju sedmeraca Brlek je bio precizniji od Galića. Večeras se u Samoboru turnir nastavlja, a gledalištu se predstavlja prošlogodišnji pobjednik Diego Davor kojem je u 19,50 protivnik Kustošija.

U petom kolu Malonogometne lige Zaprešića oroslavska Pizzerija Oro Goro pobijedila je Marles sa 8:0. Dva puta strijelac je bio Leo Tuđa, a po jednom gol su zabili Martinić, Šaban, Ljubić i Levanić.

Uz malonogometna uzbuđenja ovog vikenda održavaju se i druga sportska natjecanja, pa je danas na kuglani Devetka Memorijal Dragutina Hajseka u kuglanju, strijelci će nastupiti na trećem kolu Županijske lige u Mariji Bistrici, bit će aktivni oroslavki skijaši trkači, a drugi dio prvenstva započinju i košarkaši Zaboka gostovanjem u Zagrebu kod Centra.


5.siječanj 2005.
TERMAMA TUHELJ USKORO TRI ZVJEZDICE - U obnovu Termi Tuhelj, nekadašnjih Tuheljskih Toplica, koje su od kolovoza 2003. godine u vlasništvu slovenskih Termi Olimia iz Podčetrtka, do sada je uloženo oko 11 milijuna kuna, a cjelokupna investicija trebala bi iznositi oko 9,5 milijuna eura. Nakon početnih investicija, obnove velike kuhinje, informatizacije kompletnog sustava i izgradnje masažnog centra, krajem prošle godine sanirani su  ravni krovovi i uređeno 5 tisuća i 500 četvornih metara novog pristupnog prostora. Posljednjih dana 2004. godine završena je i obnova jedne trećine smještaja, odnosno, tematski je uređeno 46 soba, koje sada spadaju u rang hotela sa 4 zvjezdice. Budući da je ostalih 98 soba uređeno prije 5 godina, ovih se dana očekuje nova kategorizacija Termi Tuhelj, a prema očekivanjima direktorice Ivane Kolar, popularne Tuheljske trebale bi dobiti tri zvjezdice.5.siječanj 2005.


5.siječanj 2005.
PUNIONICA AUTOPLINA USKORO U ZABOKU - Zagorski metalac dobio je, pred sam kraj prošle godine, svu potrebnu važeću dokumentaciju, zaključno s građevinskom dozvolom, za izgradnju punionice ukapljenog naftnog plina u Zaboku. Stoga će, kako nam je rekao direktor Stjepan Jakopec, Zagorski metalac do 15. siječnja, sukladno zakonu o javnoj nabavi, objaviti poziv za javno nadmetanje za izvođenje radova. No dio radova, za koje je Metalac ovlašten, izvodit će samostalno, kaže Jakopec. Prema izrađenim projektima, investicija bi trebala iznositi oko milijun i 500 tisuća kuna, a direktor Jakopec ističe da će se kompletna investicija financirati sredstvima Zagorskog metalca, odnosno, bez kredita.


5.siječanj 2005.
«RADUJTE SE NARODI» - Zbor mladih Krapina priređuje deseti, jubilarni božićno-novogodišnji koncert pod nazivom "Radujte se narodi". Koncert će se održati sutra, u Crkvi svete Katarine kod Franjevačkog samostana u Krapini, na blagdan Sveta Tri Kralja, s početkom u 19,00 sati. Uz krapinske mlade; zbor, orkestar i soliste kao gosti nastupit će i crkveni zbor mladih Kyrie iz Pregrade pod vodstvom Dijane Golubić, te mlada gitaristica iz Krapine Paulina Puljek. Misno slavlje u 18,00 sati uoči koncerta na kojem će mladi također svirati, predvodit će gvardijan samostana fra. Petar Žagar.


5.siječanj 2005.
PROCESIJA DO KAPELE SVETA TRI KRALJA – Kako bi se doprinjelo oživljavanju straih, već gotovo zaboravljenih običaja, povodom svetkovine Sveta Tri Kralja Župni ured Krapina i Župni ured Petrovsko zajedno sa Društvom prijetelja Grada Krapine sutra organiziraju zajedničku procesiju do kapele Sveta Tri Kralja na Tkalcima iznad Krapine. Procesija kreće u 15,45 sati od križa na Tkalcima.


5.siječanj 2005.
«YUGOM 55» ZABIO SE U «RENAULT SCENIC» I POGINUO - 44-godišnji Milan Faget iz Svedruže kraj Petrovskog jučer je poginuo u teškoj prometnoj nesreći koja se dogodila u mjestu Čret kod Krapinskih Toplica. Prema informacijama, Faget je upravljajući «Yugom 55», zbog neprilagođene brzine uvjetima na mokroj i skliskoj cesti u oštrom desnom zavoju, krečući se iz smjera Krapinskih Toplica prema Pregradi, iznenada prešao na drugu stranu kolnika. U tom je trenutku iz smjera Pregrade naišao «Renault Scenic» kojim je upravljao 43-godišnji Zvonko Kecur iz Turnišća Desinićkog. Kecur je automobilom udario prednji dio «Yuga» s vozačeve strane pa je Faget ostao priklješten u automobilu i preminuo od zadobivenih ozljeda na mjestu nesreće. Kecur je prebačen u zabočku Opću bolnicu gdje je utvrđeno da je zadobio lakše tjelesne ozljede.


5.siječanj 2005.
OBJESIO SE DVADESETOSMOGODIŠNJI MLADIĆ - Jučer poslijepodne u Gornjem Jesenju, u potkrovlju obiteljske kuće, samoubojstvo vješanjem počinio je 28-godišnji D. D.


5.siječanj 2005.
SPORT – Sutrašnji blagdan na sportskom planu bit će popunjen maolonogometnim dvoranskim uzbuđenjima. U zabočkoj snovnoj školi počinje Kup Zagorja za registrirane klubove u konkurenciji veterana. Na programu je 14 utakmica, a prvu u 14,50 igraju prva ekipa domaće Mladosti i Vatrogasca iz Brezove. Od 15,25 igraju Bistra i Desinić, a od 16,00 krapinski Zagorec i Oroslavje. Pred kraj prve večeri u 19,30 igraju Tondach i Straža, potom Jedinstvo i belečka Mladost, pa Stubica i Hrvatsko zagorje. Slijede u 21,15 Toplice i Radoboj , u 21,50 Pregrada i Predionica, a u 22,25 Rudar (Dubrava Zabočka) i Sloga.

Nastavljaju se i turniri u Ivancu i Novom Marofu. Sutra u Ivancu na parket izlazi Fero Ero iz Velikog Trgovišća kojem je u 13,50 protivnik ivanečka Policija, dok ekipa Radija Kaj istrčava u 20,30 i igra protiv M3 SP Galić. U Novom Marofu na programu je šesnaestina finala. Oroslavska Niskogradnja Veverec igra u 15,20 protiv ekipe Bolji život. Graditeljstvo Zmaj iz Poznanovca u 16,40 ide na varaždinski sastav Automobili Lončar. Zabočka Đidara u Novom Marofu igra sutra predzadnju utakmicu u 20,40, a protivnik im je Euroiver. U marofskoj sportskoj dvorani nastupaju i četiri ženske ekipe, pa tako nogometašice Pregrade u 14,40 igraju protiv Mihaljevca, a u 16 sati protiv Sračinca.

Na najstarijem malonogometnom turniru, u Samoboru, poslije sinoćnjih utakmica prvog kola koje su protekle u velikoj efikasnosti strijelaca, gdje je Kaffe bar Keglić sa 7:1 pobijedio mladu ekipu Mak nekretnine, sutra je dan odmora, a natjecanje se nastavlje u petak. U Zaboku u petak starta i Kup zagporja za registrirane klubove u seniorskoj konkurenciji.

Najbolji hrvatski vozač motokrosa Nenad Šipek počeo je s kondicionim priporemama za novu sezonu i snagu prikuplja u zabočkoj dvorani u društvu vozača jet skija Slavena Ivančića. Šipek će i ove godine svoj drugi dio priprema provesti u ItalijI, gdje ga očekuje i nekoliko pozivnih utrka. Podsjećamo Šipek je prošle godine ostvario osmo mjesto u Europi, državni je prvak, a 21. mjestom ostvario je do sada i najbolji rezultat za Svjetsko prvenstvo klase MX 3 do 650 kubika, gdje će nastupati i ove godine.


4.siječanj 2005.
POSKUPJELE CESTARINE - Od nedjelje je u primjeni novi cjenik naknade za uporabu Autoceste Zagreb – Macelj, prema kojem je, za prvu skupinu vozila, u koju ulaze osobni automobili i motocikli, cijena cestarine poskupjela za 1 kunu te sada iznosi 11 kuna. Za drugu skupinu vozila - osobna vozila s prikolicom i kombi vozila - cijena se sa 15 povećala na 17 kuna, dok vlasnici vozila treće kategorije - kombija s prikolicom, kamiona sa do tri osovine i autobusa - od nedjelje za korištenje Autoceste Zagreb - Macelj plaćaju 28, umjesto dosadašnjih 25 kuna. Za četvrtu kategoriju vozila - kamione, tegljače i autobuse s preko 3 osovine i kamione s prikolicom - cijena je sa 40 povećana na 44 kune.


4.siječanj 2005.
DONJA STUBICA PONOVNO METALSKI KRAJ - U Donjoj Stubici, na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća i Poglavarstva , istaknuto je zadovoljstvo postignutim rezultatima u 2004. godini. Gradonačelnik Branko Mučnjak posebno je istaknuo razvoj gospodarstva, rekavši kako Donja Stubica ponovno postaje metalski kraj. U 2005. godini očekuje se realizacija najavljenog ulaganja u industrijskoj zoni i izgradnja pogona «Tribo betona», a zahvaljujući ulaganju Dubravke Lekić u «Jezerčicu» u Donjoj bi Stubici ponovno trebao zaživjeti turizam.


4.siječanj 2005.
NOVOGODIŠNJI PRIJEM ZA STOČARE - Krapinsko-zagorska županija danas je organizirala novogodišnji prijem za stočare s najviše goveda, odnosno najjače proizvođače mlijeka u Krapinsko-zagorskoj županiji. 30-ak okupljenih kao najveće probleme s kojima se sureće istaknulo je premale poljoprivredne parcele koje im ne omogućuju proizvodnju dovoljne količine hrane za stoku te nemogućnost plasmana konačnih proizvoda na tržište. Većina njih korisnici su poljoprivrednih kredita koje Županija subvencionira sa 1,5 i 3% U županijske poljoprivredne poticaje za ovu godinu po prvi su puta uvedene i županijske robne marke: puran zagorskih brega, te bagremov med koji će, zbog svoje visoke kakvoće, uskoro biti proglašen reprezentativnim proizvodom Hrvatskog zagorja. Kako je pokrenut i projekt marketinške potpore za robnu marku zagorski sir, a pomaže se i u nabavi opreme za obiteljska gospodarstva uključena u taj projekt, to daje novu nadu proizvođačima mlijeka za bolju zaradu. Županica Vlasta Hubicki gostima je na prijemu poklonila knjigu Antuna Asaja Higijena na farmi i u okolišu.


4.siječanj 2005.
MODERNA ZAŠTITA PJEŠAKA U ZABOKU - U Zaboku je započela prva etapa izgradnje prometne signalizacije koja će na najfrekventnijim mjestima upozoravati sudionike u prometu da se približavaju pješačkom prijelazu. Za sada su postavljeni tek stupovi i to na prijelazima kod pošte i Vatikana, a idućeg tjedna na njih će se postaviti prometni znakovi, treptajuća svjetla i pripadajuće solarne čelije sa senzorima, koje će puniti akumulator i uključivati signalizaciju u trenutku kad se pješak približi na 5 metara. U drugoj fazi, kako doznajemo, takva signalizacija postavit će se kod još tri pješačka prijelaza na području Grada Zaboka za koja se ispostavi da su najfrekventnija, a jedno od njih najvjerojatnije će biti u Pavlovcu.


4.siječanj 2005.
KNJIGA O FRANJI TUĐMANU U SUDSKIM DOSJEIMA - Zabočki ogranak Matice hrvatske organizira predstavljanje knjige autora Milana Vukovića «Dr. Franjo Tuđman u sudskim dosjeima (11. siječnja 1971. – 10. lipnja 1990.)». O knjizi će govoriti Stjepan Bučar, Mladen Pavković, te autor Milan Vuković, sudac Ustavnog suda Republike Hrvatske. Predstavljanje knjige održat će se u ponedjeljak 10. siječnja u zabočkom Vatrogasnom domu s početkom u 18 sati. U glazbenom dijelu programa nastupit će Leila Younis na violini te Ana Pavlina na glasoviru.


4.siječanj 2005.
PROMETNA NESREĆA SA SMRTNO STRADALOM OSOBOM - Danas iz 10,00 sati u mjestu Čret, kraj Krapinskih Toplica, došlo je do prometne nesreće između dva osobna automobila u kojoj je smrtno stradao 44-godišnjak iz Svedruže, dok je drugi vozač zadobio tjelesne povrede te je prevezen u Opću bolnicu Zabok radi pružanja liječničke pomoći.


4.siječanj 2005.
SPORT – Sinoć su izvučeni parovi i određene skupine 13. Kupa Zagorja za registrirane klubove. Za neslužbenog dvoranskog prvaka regije u borbu kreće u seniorskoj konkurenciji 25, a u veteranskoj 20 klubova. Konkurencija će biti iznimno jaka i prvu od sedam grupa predvode nogometaši krapinskog Zagorca, a nosioci preostalih skupina su još Tondach, Predionica, Vatrogasac, Radoboj i lanjski prvak Bistra. Seniorski dio uvodnim razigravanjem u sportskoj dvorani osnovne škole u Zaboku otvaraju u petak u 17,30 Radoboj i Toplice, a veterani počinju u četvrtak u 14,50 sati, kada program od 14 utakmica počinju domaća Mladost i Vatrogasac.

Županijski kuglački savez kojem predsjedava Drago Lončar ovog petka na kuglani Devetka u Krapinskim Toplicama organizira Memorijal Dragutin Hajsek. Nastupit će četiri ekipe koje će bacati tzv. narodnim načinom sa 10 igrača. Tu su oba aktivna kuglačka kluba Obrtnik iz Krapinskih Toplica i istoimena ekipa iz Oroslavja, a okupit će se ponovo ekipe zabočke Mladosti, te Stubičkih Toplica zajedno s Oroslavjem.

Na trenerskoj klupi zagorskog županijskog prvoligaša Oroslavja novo je ime i umjesto Rudolfa Rusana seniorsku ekipu odlukom Izvršnog odbora vodit će Ivica Knezić. Oroslavčani će s pripremama krenuti krajem siječnja, a krajem veljače već je dogovorena prijateljska utakmica protiv zabočke Mladosti.


3.siječanj 2005.
U KRAPINSKO-ZAGORSKOJ ŽUPANIJI MIKŠIĆ DOBIO VIŠE GLASOVA OD JADRANKE KOSOR - Na jučerašnje predsjedničke izbore u Krapinsko-zagorskoj županiji od 115.946 birača izašlo je 63.691, što je 54,93 posto. Prema privremenim neslužbenim rezultatima Državnog izbornog povjerenstva najveći broj glasova zagorskih birača dobio je Stjepan Mesić za kojega je glasovalo 52,92 posto, no najveće iznenađenje ovih izbora, predsjednički kandidat Boris Mikšić u Krapinsko-zagorskoj županiji je dobio više glasova od kandidatkinje HDZ-a Jadranke Kosor. Za Mikšića je glasovalo 20,55 posto, a za Jadranku Kosor 15,99 posto Zagoraca. Četvrta Đurđa Adlešić dobila je 2,48 posto glasova, a peti Slaven Letica 1,67, dok je na šestom mjestu u Krapinsko-zagorskoj županiji Ljubo Česić Rojs koji je dobio 1,40 posto glasova. Aktualni hrvatski predsjednik Stjepan Mesić dobio je u Krapinsko-zagorskoj županiji najviše glasova u općini Hum na Sutli, gdje je za njega glasovalo 62,48 posto birača, dok je Boris Mikšić na drugom mjestu dobio 16,57 posto glasova, a Jadranka Kosor 13,58 posto. U županijskom središtu, Krapini, Stipe Mesić je dobio 53,60 posto glasova, a Jadranka Kosor 15,06 posto, dok je Boris Mikšić dobio 21,62 posto. U Zaboku je za Mesića glasovalo čak 58,12 posto birača, a za Jadranku Kosor 12,26 posto, dok je Mikšić u Zaboku dobio 19,41 posto. Iako je i u gradu Zlataru po broju glasova na trećem mjestu, Jadranka Kosor je dobila 18,56 posto, jedan posto više glasova ima Mikšić, a Stjepan Mesić tamo je dobio 50,84 posto. Jadranka Kosor bolje je prošla u manjim općinama, pa je primjerice u Mihovljanu sa 24,01 posto glasova druga, iza Mesića koji ima 49,94 posto.


3.siječanj 2005.
OD JUČER SKUPLJE PREMA ZAGREBU - Od jučer je u primjeni novi cjenik naknade za uporabu Autoceste Zagreb – Macelj, prema kojem je, za prvu skupinu vozila, u koju ulaze osobni automobili i motocikli, cijena cestarine poskupjela za 1 kunu te sada iznosi 11 kuna. Za drugu skupinu vozila - osobna vozila s prikolicom i kombi vozila - cijena se sa 15 povećala na 17 kuna, dok vlasnici vozila treće kategorije - kombija s prikolicom, kamiona sa do tri osovine i autobusa - od jučer za korištenje Autoceste Zagreb - Macelj plaćaju 28, umjesto dosadašnjih 25 kuna. Za četvrtu kategoriju vozila - kamione, tegljače i autobuse s preko 3 osovine i kamione s prikolicom - cijena je sa 40 povećana na 44 kune.


3.siječanj 2005.
DODATNI POTICAJI ZA RAZVOJ SEOSKOG TURIZMA - Pomoćnik ministra mora, turizma, prometa i razvitka zadužen za selektivne oblike turizma i sustav turističkih zajednica Robert Bačac krajem prošlog tjedna boravio je u cjelodnevnom radnom posjetu Krapinsko-zagorskoj županiji.Tom prilikom on je zajedno s pročelnikom Upravnog odjela za gospodarstvo županije Sinišom Hajdašem Dončićem posjetio nekoliko objekata selektivnog oblika turizma; vinotočje «Vuglec» iznad Krapinskih Toplica, seosko domaćinstvo «Trsek» u Desiniću te vinotočje «Pod Taborom». Kako bi se što više poticalo razvoj selektivnog turizma Ministarstvo je osiguralo dodatnih osam milijuna kuna pa se u 2005. godini neće sufinancirati samo usluge arhitekta, kao što je bilo najavljeno, već i usluge uređivača krajobraza te dekoratera interijera. Pomoćnik ministra mora, turizma, prometa i razvitka najavio je i o izmjenu zakona o turističkim zajednicama. Naime, Ministarstvo će u 2005. godini financirati samo županijske turističke zajednice, dok će gradske i općinske morati finanirati jedinice lokalne samouprave. Ukoliko one to neće biti u mogućnosti neke će se turističke zajednice morati ugasiti ili će se pak više susjednih spojiti u jednu i dijeliti troškove rada. Pomoćnik ministra Robert Bačac svoj posjet Krapinsko-zagorskoj županiji završio je u Termama Tuhelj, gdje je upravo završeno tematsko uređivanje 40 soba, koje sada spadaju u rang soba u hotelima sa četiri zvjezdice.


3.siječanj 2005.
PRVOROĐENA ZAGORKA U 2005. GODINI - Dorotea Kurelja, kći 24-godišnje Višnjice i Srećka iz Oroslavja, prvo je dijete rođeno u novoj, 2005. godini u Krapinsko-zagorskoj županiji. Mala Dorotea na svijet je došla u zabočkom rodilištu u subotu u 10,53 sati i to carskim rezom. Oko podneva nju i njezinu majku obišli su županica Vlasta Hubicki, koja ih je darivala s dvije tisuće kuna i buketom cvijeća, predsjednica upravnog vijeća zabočke bolnice i predsjednica zabočkog Društva «Naša djeca» Sonja Borovčak, koja je poklonila slikovnicu «Prava svakog djeteta», te dekan krapinski i zabočki župnik Marijan Culjak, koji je pak majku darivao Biblijom.


3.siječanj 2005.
SVE JE MANJE ZAGORACA - U 2004. godini u zabočkom rodilištu rođeno je 887-ero novorođenčadi, odnosno 45-ero manje nego 2003. To je oko 900 novorođenčadi godišnje, što je prosjek zabočkog rodilišta, rekao nam je dr. Rajko Fureš, voditelj odsjeka za perinatalnu medicinu Opće bolnice Zabok. Voditelj odjela ginekologije i porodništva dr. Mladen Zadro kaže da je trenutni kapacitet zabočkog rodilišta oko tisuću poroda godišnje, no preseljenjem u novu županijsku bolnicu koja se gradi na Bračku, kapaciteti će biti veći pa se očekuje da će i dio rodilja s prebivalištem u Zagrebačkoj županiji rađati u zagorskom rodilištu, koje će, dodaje Zadro, biti na europskom nivou. Kakav je trenutni prirodni prirast u Zaboku, djelomično pokazuju i podaci da je na području zabočke župe, kako nam je rekao župnik Marjan Culjak, prošle godine bilo 57-ero krštenih, a 88-ero umrlih vjernika.


3.siječanj 2005.
NOVOGODIŠNJI PRIJEM ZA STOČARE - Krapinsko-zagorska županija priprema novogodišnji prijem za stočare s najviše goveda, odnosno najjače proizvođače mlijeka u Krapinsko-zagorskoj županiji. Prilikom prijema županica Vlasta Hubicki gostima će pokloniti knjigu Antuna Asaja Higijena na farmi i u okolišu. Prijem će se održati sutra, 04. siječnja, u 11,00 sati.


3.siječanj 2005.
ZATVORENA GRADSKA KNJIŽNICA U ZABOKU - Zabočka gradska knjižnica Ksavera Šandora Gjalskog ovaj je tjedan zatvorena radi adaptacije, odnosno unutarnjeg uređenja. Naime, deset godina nakon useljenja u zabočkoj se knjižnici mijenja laminat te se vrše ličilački radovi. Kako doznajemo, knjižnica bi trebala biti ponovo otvorena najkasnije idućeg ponedjeljka, 10. siječnja.


3.siječanj 2005.
«RADUJTE SE NARODI» - Zbor mladih Krapina priređuje deseti, jubilarni božićno-novogodišnji koncert pod nazivom "Radujte se narodi". Koncert će se održati u Crkvi svete Katarine kod Franjevačkog samostana u Krapini ovog četvrtka, na Sveta Tri Kralja, s početkom u 19,00 sati. Uz krapinske mlade; zbor, orkestar i soliste kao gosti nastupit će i crkveni zbor mladih Kyrie iz Pregrade pod vodstvom Dijane Golubić, te mlada gitaristica iz Krapine Paulina Puljek. Misno slavlje u 18,00 sati uoči koncerta na kojem će mladi također svirati, predvodit će gvardijan samostana fra. Petar Žagar.


3.siječanj 2005.
IZLOŽBA U ZABOKU “AKVAREL NA SVILI” - U Galeriji Polanović u Zaboku postavljena je izložba slika Ksenije Richter-Pušić. Riječ je o 16 slika 39-godišnje slikarice iz Zagreba, koja slika akvarelom na svili. Uz samostalne izložbe, do sada je izlagala i na nekoliko skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu kao članica Udruge likovnih umjetnika Grupa 69. Izložba njezinih slika, pod nazivom Akvarel na svili, u Galeriji Polanović bit će postavljena do idućeg ponedjeljka 10. siječnja.


3.siječanj 2005.
“ZABOČKI PEHALEC” IZLAZI DO 08. VELJAČE - Budući da je ove godine fašnik vrlo rano, već 8. veljače, uredništvo humorističko-satiričkog lista «Zaboči pehalec» već se prihvatilo posla. Koncepcija lista neće se mijenjati u odnosu na prethodne brojeve, što znači da će se sadržaj i dalje bazirati na anonimnim prilozima dopisnika-čitatelja. Svi zainteresirani za stvaranje lista svoje priloge mogu već sada slati na adresu, Zabočki pehalec, Matije Gupca 53, Zabok.


 VIJESTI RADIJA KAJ - arhiva vijesti

siječanj 2005.