VIJESTI RADIJA KAJ - arhiva vijesti

prosinac 2005.


28. prosinac 2005.
POLICIJA, DRŽAVNA UPRAVA, SUD I VATROGASCI U ŠTRAJKU
- Članovi Sindikata policije iz Podružnice Policijske uprave Krapinsko-zagorske danas su u tzv. bijelom štrajku. Beđževe «Ja sam u štajku» nosi oko 80 posto zaposlenika, doznajemo od povjerenika Branka Korena. Na šalterima se statusna pitanja građana rješavaju, no malo sporije, nego što je uobičajeno, a kod poslova granične policije štrajk se provodi striktnim provođenjem propisa što također usporava promet na graničnim prijelazima. No, s obzirom na vremenske prilike i slab promet ne stvaraju se veće gužve, a samo povremeno na prijelzu Macelj kolone dosežu petstotinjak metara. Zaposlenici Carinarnice Krapina, kako doznajemo 90 posto su u Carinskom sindikatu koji nije u štrajku, pa svoj posao na međudržavnim graničnim prijelazima Macelj, Lupinjak i Razvor obavljaju uobičajeno, a slično je i sa zaposlenicima Područnog ureda Porezne uprave u Krapini. Povjerenik Dragutin Šoštarić nam je rekao, da je 90 posto zaposlenih u Sindikatu porezne uprave koji nije u štrajku, zbog toga što su pregovori s Vladom još u tijeku i dok traju ne žele štrajkati. U štrajku su i zaposleni u Uredu državne uprave Krapinsko-zagorske županije i njegovim ispostavama, a prema informaciji Ivana Budića županijskog povjerenika Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika u ispostavama Pregrada, Klanjec, Krapina i Zabok u štrajku je između 70 i 80 posto zaposlenih. Iako su u štrajku, oni rješavaju pozvane stranke i predmete koji imaju hitne rokove. Prema njegovim riječima štrajk je uspio i u zabočkom sudu, gdje je od 36 zaposlenih u štrajku 23, no zakazane rasprave i pozvane stranke su odrađene. I Javne vatrogasne postrojbe u Zaboku i Krapini su se pridružile današnjem štrajku, ali ne dovodeći u pitanje izlazak na intervencije. Sindikalisti ističu da nije bilo pritisaka na one koji su u štrajku, no osuđuju vladin nalog da se popišu svi koji štrajkaju, kako im se dan proveden u štrajku ne bi platio.


28. prosinac 2005.
ZA SADA BEZ VEĆIH PROBLEMA ZA ZAGORSKIM PROMETNICAMA
- Prema informacijama voditelja Ureda načelnika Policijske uprave Krapinsko-zagorske Miljenka Fruka, na zagorskim prometnicama nema većih teškoća i ceste se redovito čiste, a vozačima se preporuča zimska oprema. Rano jutros na autocesti, na samom ulazu u Krapinu došlo je do zastoja u prometu jer se preko ceste prepriječio kamion s prikolicom, kojem su kako saznajemo, pukli lanci na kotačima. U protekla 24 sata na zagorskim su se prometnicama zbog vremenskih neprilika dogodile dvije prometne nesreće sa materijalnom šetom i to na području Huma na Sutli i Đurmanca. Kako je rekao zamjenik voditelja Zimske službe županijske uprave za ceste Ante Martinolić, 18 ekipa sa vozilima od jučer kontinuirano čisti županijske i lokalne prometnice, a ukupno je u njihovoj nadležnosti 700 kilometara cesta. Zbog intenziteta padalina uveden je treći stupanj pripravnosti.


28. prosinac 2005.
PRIJAM ZA POLJOPRIVREDNIKE
- Danas u 10,00 sati županica Vlasta Hubicki u Krapini organizira prijam za poljoprivrednike. Tom će prilikom poljoprivrednicima biti uručeni ugovori o subvencijama koje Županija dodjeljuje na temelju Odluke Skupštine sukladno programu razvoja poljoprivrede: za kupnju voćnih sadnica, premiju osiguranja vinograda i voćnjaka, umjetno osjemenjivanje krava i junica, okrupnjavanje poljoprivrednog zemljišnog posjeda, kao i za lovnu kinologiju.


28. prosinac 2005.
90 TISUĆA KUNA SUBVENCIJA POLJOPRIVREDNICIMA
- U prostorijama Krapinsko-zagorske županije danas prijepodne je održan tradicionalan prijem za poljoprivrednike, koji se unatrag nekoliko godina održava krajem prosinca. Tom prilikom županica Vlasta Hubicki poljoprivrednicima je uručila subvencije koje Županija dodjeljuje na temelju Odluke Skupštine sukladno programu razvoja poljoprivrede: za kupnju voćnih sadnica, premiju osiguranja vinograda i voćnjaka, umjetno osjemenjivanje krava i junica, okrupnjavanje poljoprivrednog zemljišnog posjeda, kao i za lovnu kinologiju. Ukupno je za tu namjenu iz županijskog proračuna izdvojeno 90 tisuća kuna, a kako je naglasila županica, zahvaljujući ovome, a i nizu drugih programa, Županija i poljoprivrednici više nisu na vi. Uz subvencije poljoprivrednicima je danas uručena i knjiga autora Damira Kovačića «Izravna prodaja seljačkih proizvoda», koju je on ovom prilikom i predstavio.


28. prosinac 2005.
VIJEĆE GRADA KRAPINE
- Sutra će se u Maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta u Krapini, s početkom u 15,00 sati, održati sjednica Vijeća Grada Krapine. Na dnevnom je redu donošenje odluke o komunalnim djelatnostima, odluke o grobljima, imenovanju članova Upravnog vijeća Gradske knjižnice te odluke o drugoj izmjeni ovogodišnjeg proračuna. Po završetku sjednice organizira se druženje sa predstavnicima medija koji su kroz godinu pratili gradska zbivanja.


28. prosinac 2005.
IDUĆE GODINE POREZI U ZABOČKOJ GOSPODARSKOJ ZONI
- U idućoj godini Grad Zabok će 15 milijuna kuna dobivenih zaduživanjem isključivo upotrijebiti za razvoj gospodarske zone i i izgradnju komunalne infrastrukture u njoj. Prema riječima Ivana Hanžeka, gradonačelnika Zaboka, trenutačna situacija u razvoja zone je nepovoljna zbog pojedinaca koji su otkupili velike površine zemljišta, a ne žele na njima graditi, već su podigli cijenu zemljišta radi naplate položajne rente i time tjeraju potecijalne investitore. Iz tog razloga u idućoj godini uvodi se porezna stopa na neizgrađeno građevinsko zemljište. Tako će svi oni koji nisu izgradili i ne grade u građevinskom pojasu industrijske zone plaćati po četvornom metru pet kuna. Gradonačelnik Hanžek očekuje brzi razvoj zone, što će dati veliki doprinos Gradu. Takav razvoj osigurat će otvaranje novih radnih mjesta i zapošljavanje radnika svih profila iz cijele Krapinsko-zagorske županije, ali to će značiti i značajan porast gradskih prihoda od komunalnog doprinosa kod početka gradnje i kasnije kroz komunalnu naknadu.


28. prosinac 2005.
PODJELA PAKETA SIROMAŠNIMA I OVAJ TJEDAN
- Prošli tjedan zabočki Crveni križ počeo je dijeliti pakete sa živežnim namirnicama i higijenskim potrepštinama socijalno ugroženim građanima. Iako je podjela planirana prije Božića, nije završena, pa se nastavlja ovaj tjedan. Danas će podjela paketa biti u Velikom Trgovišću od 9 do 10 sati, a sutra u Bedekovčini od 9 do 10 sati. Paketi će se dijeliti u prostorijama Općina. Ukupno će za ove blagdane biti podijeljeno 270 paketa, od čega 180 u zajedništvu sa općinama, a 90 samostalno u organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Zabok. Sredstva za živežne namirnice i higijenske potrepštine prikupljena su u ovogodišnjoj akciji «Solidarnost na djelu».


28. prosinac 2005.
«POLAR EXPRESS» ZA MALE HUMČANE
- Društvo «Naša djeca» sutra u Humu na Sutli organizira besplatnu kino projekciju filma «Polar Express». Projekcija je namijenjena djeci, a održat će se u kino dvorani u Humu na Sutli s početkom u 16,30 sati.


28. prosinac 2005.
REPRIZA GODIŠNJEG NASTUPA ZABOČKOG KUD-A
– Već tradicionalno krajem godine, Kulturno-umjetničko društvo Zabok održava svoj godišnji koncert. Ove godine organizirana su dva nastupa. Nakon prvog koji je održan prošli petak, danas slijedi drugi nastup zabočkog KUD-a. Na koncertu će nastupiti 45 odraslih plesača, 17 tamburaša i 18 plesača dječjeg ansambla. Na programu su dvije nove koreografije, a zabočki folkloraši predstavit će i plesove Zagorja, Bistre, Splita, Međimurja te Podravine, a dječji ansambl izvest će dvije koreografije dječjih igara i plesova iz Zagorja. Posljednji ovogodišnji nastup Kulturno-umjetničkog društva Zabok održat će se u zabočkoj Osnovnoj školi «Ksaver Šandor Đalski» s početkom u 19 sati.


28. prosinac 2005.
TAJNA ZABOČKOG PRORAČUNA
– U Gradu Zaboku registrirano je 16 sportskih klubova, čiji se programi velikim dijelom financiraju iz gradskog proračuna. U proračunu za 2006. godinu za sportske aktivnosti osigurano je preko 600 tisuća kuna, od čega će najviše novca dobiti Košarkaški klub Zabok i Nogometni klub Mladost, s time da nije precizirano u kolikom iznosu, a podaci za ostale klubove su nedostupni. Što se tiče izdvajanja za kulturu, u proračunu je predviđeno oko 100 tisuća kuna, a podaci o tome koliko će dobiti pojedina društva ostali su tajna.


28. prosinac 2005.
KRAPINSKI HNS OSNIVA OGRANKE PO MJESNIM ODBORIMA
- HNS Grada Krapine nastavlja s okrupnjavanjem i osnivanjem ogranaka po Mjesnim odborima preko kojih će se uspostaviti bolja komunikacija s građanima. Tako je u Mjesnom odboru Krapina osnovan ogranak za Trški Vrh na čijem čelu je Robert Cerovečki, a dužnost tajnika će obavljati Josip Peček. Na čelu ogranka Krapina Sjever je Željka Košutić, a za tajnika je izabran Dalibor Karakaš, dok je u ogranku Krapina Jug za predsjednika izabran Josip Hrestak, a za tajnicu Sonja Muraja.


28. prosinac 2005.
HSLS I U MIHOVLJANU
- U Mihovljanu je održana osnivačka skupština općinskog ogranka HSLS-a. Za predsjednika je izabran Danijel Burina, a za potpredsjednike Josip Kovačec i Stjepan Jembrih. Istaknuto je da su neki članovi LS-a dali ostavku na članstvo u toj stranci te se priključili HSLS-u. Nazočni na Skupštini iskazali su želju i entuzijazam za radom u stranci te što konstruktivnijim sudjelovanjem u tijelima upravljanja Općinom u slijedećem razdoblju.


28. prosinac 2005.
USPJEŠNI ZAGORSKI NOGOMETAŠI
- Na jedanaestom turniru Kutija šibica «Zagreb 2005.» mlađi pioniri Nogometnog saveza Krapinsko-zagorske županije u prvom krugu, odigrali su tri utakmice. U dvije utakmice porazili su Karlovac i Zagreb 94, dok su sa Željezničarom odigrali neriješeno. Strijelci u prvom krugu bili su Danijel Božić, Tihomir Šoštarić i Karlo Leško. U tri odigrane utakmice prvog kruga turnira, stariji pioniri pobijedili su Hašk, Posavinu i Hrvatski dragovoljac, Među strijelcima istaknuli su se Dario Suntešić i Filip Vukić.


27. prosinac 2005.
ZA SADA BEZ VEĆIH PROBLEMA NA ZAGORSKIM PROMETNICAMA
- Prema informacijama voditelja Ureda načelnika Policijske uprave Krapinsko-zagorske Miljenka Fruka, na zagorskim prometnicama nema većih teškoća i ceste se redovito čiste, a vozačima se preporuča zimska oprema. Fruk ističe kako je u suradnji sa slovenskom graničnom policijom dogovoreno da se do daljnjega na međunarodnim graničnim prijelazima Macelj, Lupinjak i Razvor ne propuštaju teretna vozila nosivosti iznad sedam i pol tona. Kako je rekao zamjenik voditelja Zimske službe županijske uprave za ceste Ante Martinolić, snijeg ih nije iznenadio te su već sinoć ceste preventivno posipane solju i sipinom. Na terenu je 18 vozila koja od jutra čiste ceste, a zbog intenziteta padalina uveden je treći stupanj pripravnosti.


27. prosinac 2005.
UREĐENJE POTKROVLJA SREDNJE ŠKOLE PREGRADA
- Danas je u Pregradi potpisan ugovor između Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, kao investitora i izvođača radova na izgradnji i opremanju potkrovlja Srednje škole Pregrada i Grada. Prema riječima gradonačelnice Pregrade Vilmice Kapac, uređenjem potkrovlja škola će steći uvjete za rad u jednoj smjeni, a moći će se otvoriti i dislocirani odjel Visoke zdravstvene škole iz Zagreba. Ovime će ujedno završiti i posljednja faza izgradnje i uređenja pregradske Srednje škole, započeta još 1998. godine.


27. prosinac 2005.
ZAGORSKI ANTIFAŠISTI ZA VRAĆANJE PARTIZANSKIH SPOMENIKA
- U Krapini je održana skupština Saveza antifašističkih boraca i antifašista Krapinsko-zagorske županije. Tema skupštine bio je «Antifašizam u Hrvatskoj – jučer, danas i sutra», a zaključeno je da su antifašisti dali veliki obol u stvaranju današnje Hrvatske te da je antifašizam trajna vrijednost koju danas mnogi osporavaju. Osnovni zadatak zagorskog SABA, koji danas broji 50-ak boraca te otprilike 60 mlađih članova, je da se što više poradi na omasovljenju članstva te približavanju mladima. Posebna pozornost posvećena je i očuvanju partizanskih spomenika, a na skupštini je istaknuto da ih je od 1990. do danas u Zagorju uklonjeno ili devastirano 19, te se traži da se oni koji nisu uništeni vrate na svoje mjesto.


27. prosinac 2005.
NOVI DRUŠTVENI UGOVOR ZAGORSKOG METALCA
- Na prošlotjednoj sjednici Općinskog vijeća Svetog Križa Začretja prihvaćena je Prva izmjena proračuna za 2005. godinu. Planirani prihodi za ovu godinu u iznosu od 7 milijuna i 305 tisuća kuna povećani su na 7 milijuna i 471 tisuću kuna, dok su istovremeno prvom izmjenom planirani rashodi u iznosu od 6 milijuna i 618 tisuća kuna. Time je u računu financiranja za 2006. godinu u proračunu Općine nastala razlika od 853 tisuće kuna. Razlog povećanja prihodne stavke je, u prvom redu, povećanje prihoda od poreza na nesamostalni rad i ostalih poreznih prihoda. Osim izmjene proračuna, na sjednici je usvojen i novi Društveni ugovor Zagorskog metalca d.o.o. Prema riječima Dražena Čveka, predsjednika Općinskog vijeća Svetog Križa Začretja, jedan od osnovnih razloga za izmjenu ugovora je doregistracija Društva vezana za otvaranje benzinske stanice uz Zagorski metalac. Za dobivanje uporabne dozvole i otvorenje objekta potrebno je da u registraciji Društva budu zastupljene i djelatnosti koje osiguravaju prodaju na tom mjestu.


27. prosinac 2005.
PODJELA PAKETA SIROMAŠNIMA I OVAJ TJEDAN
- Prošli tjedan zabočki Crveni križ počeo je dijeliti pakete sa živežnim namirnicama i higijenskim potrepštinama socijalno ugroženim građanima. Iako je podjela planirana prije Božića, nije završena, pa se nastavlja ovaj tjedan. Sutra će podjela paketa biti u Velikom Trgovišću od 9 do 10 sati, a u četvrtak u Bedekovčini od 9 do 10 sati. Paketi će se dijeliti u prostorijama općina. Ukupno će za ove blagdane biti podijeljeno 270 paketa, od čega 180 zajedno sa općinama, a 90 samostalno daruje Gradsko društvo Crvenog križa Zabok. Sredstva za živežne namirnice i higijenske potrepštine prikupljena su u ovogodišnjoj akciji «Solidarnost na djelu».


27. prosinac 2005.
DOČEK NOVE GODINE NA ZABOČKOM TRGU
- I ove godine Grad Zabok organizira doček Nove godine na Trgu Ksavera Šandora Đalskog uz zabavno-glazbeni program i tradicionalno paljenje krijesa. U glazbenom programu nastupat će «Jutro» i «Mungos Blues Brothers» kao glavni bandovi, a okupljene će uz njih zabavljati i grupe «Break Down» te «Flaying Rabbits». U «Najluđoj noći» do 5 sati ujutro radit će većina ugostiteljskih objekata na Trgu i okolici, a ima naznaka da će ugostitelji obogatiti svoju ponudu i na samome Trgu. Promet će u centru Zaboka biti obustavljen od 18 sati, pa do 5 sati ujutro. To se odnosi na dio Kolodvorske ulice od autobusnog kolodvora do Trga, kao i dio Ulice Matije Gupca od autobusnog kolodvora do Zagrebačke banke. Za to vrijeme, obilazni pravac je industrijska cesta, odnosno Prilaz dr. Franje Tuđmana. Novogodišnji program na središnjem zabočkom Trgu započinje u 20 sati, a trajat će do 1,30 iza ponoći, no prema riječima Krešimira Končevskog, zamjenika zabočkog gradonačelnika program će se prema potrebi i produžiti.


27. prosinac 2005.
BOŽIĆNO-NOVOGODIŠNJI KONCERT GRADSKOG PUHAČKOG ORKESTRA
- U petak, 30. prosinca u Krapinskoj Festivalskoj dvorani s početkom u 19,00 sati, Gradski puhački orkestar Krapina i Krapinske mažoretkinje organiziraju prigodni koncert. Na programu će, uz prigodne božićne kompozicije i bečke valcere, biti i kompozicije zabavnog karaktera.


27. prosinac 2005.
BOŽIĆNI KONCERT U RADOBOJU
- U Osnovnoj školi Side Košutić u Radoboju večeras, s početkom u 18,00 sati, organizira se božićni koncert s recitacijama. Nastupaju sopranistica Valentina Fijačko, uz pratnju Maria Čopora na glasoviru, te glumac Adam Končić.


27. prosinac 2005.
REPRIZA GODIŠNJEG NASTUPA ZABOČKOG KUD-A
– Već tradicionalno krajem godine, Kulturno-umjetničko društvo Zabok održava svoj godišnji koncert. Ove godine organizirana su dva nastupa. Nakon prvog koji je održan prošli petak, sutra slijedi drugi nastup zabočkog KUD-a. Na koncertu će nastupiti 45 odraslih plesača, 17 tamburaša i 18 plesača dječjeg ansambla. Na programu su dvije nove koreografije, a zabočki folkloraši predstavit će i plesove Zagorja, Splita, Međimurja te Podravine, a dječji ansambl izvest će dvije koreografije dječjih igara i plesova iz Zagorja. Posljednji ovogodišnji nastup Kulturno-umjetničkog društva Zabok održat će se u zabočkoj Osnovnoj školi «Ksaver Šandor Đalski» s početkom u 19 sati.


27. prosinac 2005.
SREDSTVA ZA KRAPINSKE SPORTSKE UDRUGE – NAJVIŠE NOVCA NOGOMETAŠIMA ZAGORCA
- U Gradu Krapini je registrirano trinaest sportskih udruga, odnosno klubova, čiji se programi velikim dijelom financiraju iz gradskog proračuna. Za njihove je aktivnosti u proračunu za 2006. godinu osigurano 545 tisuća kuna, a najviše novca – 350 tisuća kuna dobit će Nogometni klub Zagorec. Za klub borilačkih sportova planirano je izdvojiti 22 tisuće kuna, a za održavanje Sportskih igara mladih 20 tisuća kuna. Odred izviđača Hrvatsko zagorje dobit će 30 tisuća, a Ženski rukometni klub Zagorec 35 tisuća kuna. Krapinskim šahistima ide 14 tisuća kuna, a Teniskom klubu Zagorec deset.


23. prosinac 2005.
IZGRADNJA I OPREMANJE POTKROVLJA SREDNJE ŠKOLE PREGRADA
- Grad Pregrada u utorak će s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i športa potpisati ugovor o izgradnji i opremanju potkrovlja Srednje škole Pregrada. Izgradnja škole traje od 1998. godine, a kako je planirana u nekoliko faza, ovime će biti dovršena. Uređenjem potkrovlja Srednja škola Pregrada dobiva mogućnost za rad u jednoj smjeni te relizaciju programa s područja zdravstva kao što je zubotehničar te sanitarni i laboratorijski tehničar, koji se još ne nude učenicima te škole, te otvaranje dislociranog odjela Visoke zdravstvene škole čime će se mladima osigurati mogućnost nastavka obrazovanja po zvršetku srednje škole.


23. prosinac 2005.
IAKO OD ŽUPANIJE NISU DOBILI PLANIRANA SREDSTVA ZAGORSKI VATROGASCI OSTVARILI VEĆI DIO SVOG PLANA
- Na posljednjoj sjednici predsjedništva Vatrogasne zajednice Krapinsko-zagorske županije donesen je rebalans proračuna Zajednice za 2005. godinu. Iako su planirana sredstva iz županijskog proračuna jednim dijelom izostala, veći dio aktivnosti proveden je u skladu sa zacrtanim planom. Najviše namjenskih sredstava ove je godine utrošeno za sufinanciranje nabave vatrogasnih vozila i pomoći za izgradnju spremišta za vatrogasnu opremu. Značajna sredstva utrošena su i za školovanje vatrogasnih kadrova.


23. prosinac 2005.
PONOVO «GOSTUJUĆI RADNICI «
- U veljači sljedeće godine izabrat će se u Zagrebu nova skupina gostujućih radnika u Njemačkoj koji radi profesinalnog i jezičnog usavršavanja mogu tamo boraviti od 12 do 18 mjeseci. Ovo zapošljavanje omogućavaju Hrvatski zavod za zapošljavanje i Središnja služba za posredovanje iz Bonna, a posao se nudi radnicima svih zanimanja uz uvjet da imaju srednju školu, da nisu stariji od 40 godina i da imaju ugovor ili garanciju njemačkog poslodavca koji će ih zaposliti. Iznimka su ugostiteljski i turistički radnici koji ne moraju imati ugovor njemačkog poslodavca. Rok za prijave je 5. siječanj 2006. godine, a zainteresirani kandidati za informacije se mogu obratiti Područnoj službi Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Krapina i njenim ispostavama Zabok, Pregrada, Klanjec, Donja Stubica i Zlatar Bistrica.


23. prosinac 2005.
BOŽIĆNI KONCERT
- Društvo “Sv. Juraj” iz Gornje Stubice, Župni centar Svetog Jurja i društvo Kajkaviana večeras organiziraju 12. božićni koncert pod nazivom «Čestit Vam Božić». Koncert će se održati u crkvi Svetog Jurja u Gornjoj Stubici s početkom u 18,00 sati, a uz Mješoviti zbor župe Svetog Pavla iz Zagreba nastupaju sopranistica Antonija Ivković te Robert Jakica na orguljama.


23. prosinac 2005.
DANAS OTVORENJE «BETLEHEMA OREHOVIČKOG»
- Već četvrtu godinu zaredom, zadnji vikend uoči Božića u središtu Brestovca Orehovičkog, kod Bedekovčine, članovi Udruge «Angeljeki» pripremaju prikaz Isusovog rođenja u «živim jaslicama» i tih dana mjesto postaje Betlehem Orehovički. U prikazu jaslica, osim «Angeljeka» sudjeluju Limena glazba iz Orehovice i «Društvo sv. Martin» iz Martinca Orehovičkog, a ove godine po prvi puta pridružuje im se Udruga uzgajivača konja Krapinsko-zagorske županije te Udruga «Foringaši» iz Pustodola i Orehovice. Te žive jaslice zapravo su svojevrsni musical u8 kojem sudjeluju djeca sa svojim autorskim pjesmama, njihovi roditelji, ali i svi mještani. U programu sudjeluje stotinjak kostimiranih glumaca i statista, a prikaz je oblikovan točno po biblijskom sadržaju i strogo se drži teksta Evanđelja. Betlehem Orehovički otvara se večeras s početkom u 18,30. Prikaz živih jaslica reprizira se sutra na Badnjak od 22 sata, a nakon završetka programa, kreće se na polnoćku u župnu crkvu u Orehovicu.


23. prosinac 2005.
BOŽIĆNO-NOVOGODIŠNJI KONCERT KRAPINSKOG PUHAČKOG ORKESTRA I MAŽORETKINJA
- U petak, 30. prosinca u Krapinskoj Festivalskoj dvorani s početkom u 19,00 sati Gradski puhački orkestar Krapina i Krapinske mažoretkinje organiziraju prigodni koncert. Prema riječima tajnika Puhačkog orkestra Dragana Vidovića sličan koncert prošle je godine održan na Štefanje u župnoj crkvi Svetog Nikole u Krapini, a ove su godine željeli da ih vidi i čuje što više ljudi za koje su pripremili odličan repertoar.


23. prosinac 2005.
NASTAVLJAJU SE PROSINAČKE SVEČANOSTI U ZABOKU
– Večeras će svoj Božićni koncert održati Gradski puhački orkestar. Svojim repertoarom, publici će se predstaviti u Zaboku, u Crkvi svete Jelene s početkom u 17,30. Već tradicionalno krajem godine Kulturno-umjetničko društvo Zabok predstavit će se na svom Godišnjem koncertu. Na koncertu će nastupiti 45 odraslih plesača, 17 tamburaša i 18 plesača dječjeg ansambla. Na programu su dvije nove koreografije, a zabočki folkloraši predstavit će i plesove Zagorja, Splita, Međimurja te Podravine, a dječji ansambl izvest će dvije koreografije dječjih igara i plesova iz Zagorja. Godišnji nastup Kulturno-umjetničkog društva Zabok održat će se večeras u zabočkoj Osnovnoj školi «Ksaver Šandor Đalski» s početkom u 19 sati. Limena glazba DVD Špičkovina održat će svoj Božićni koncert u ponedjeljak 26. prosinca, u Crkvi svete Barbare u Bedekovčini s početkom u 11 sati.


23. prosinac 2005.
«ZASKI» ZA POPULARIZACIJU SKIJANJA
- Nakon prošlotjednog posjeta Krapinsko-zagorskoj županiji zagrebački gradonačelnik Milan Bandić najavio je da će mladi Zagorci moći besplatno skijati na Sljemenu. Za popularizaciju i omasovljenje tog sporta brine Zagorski skijaški klub “Zaski”, punopravni član Skijaškog saveza Hrvatske i Alpskog odbora, koji ove sezone namjerava započeti s natjecanjima u alpskom skijanju, dok za početnike organizira školu skijanja. Škola skijanja za početnike bit će besplatna i trajat će od 9. do 14. siječnja, a bude li dovoljno zainteresiranih, Klub će organizirati prijevoz iz Stubičkih Toplica do skijališta na Hunjki, uz participaciju za prijevoz od 150 kuna za cijeli tjedan. Djeca koja nemaju opremu mogu je posuditi uz posredovanje Kluba, a postoji i mogućnost kupnje nove ili rabljene skijaške opreme.


23. prosinac 2005.
ŠKOLA NOGOMETA ZA DJEVOJČICE
– Kao i prošle godine, Ženski nogometni klub «Pregrada» tijekom zimskih školskih praznika organizira školu nogometa za djevojčice. Škola će se održavati od 27. prosinca do 12. siječnja u dvorani osnovne škole Janka Leskovara u Pregradi i to za djevojčice osnovnoškolske dobi od prvog do osmog razreda. Vještinama nogometa podučavat će ih licencirani treneri te igračice nogometnog kluba «Pregrada» koje nastupaju za reprezentaciju Hrvatske.


20. prosinac 2005.
CESTARINA OD ZABOKA DO KRAPINE ČETIRI KUNE
- Cestarina na novoj autocesti Zagreb-Macelj, na dionicama od Zaboka do Krapine, smanjit će se za 56%, odlučeno je jučer na sjednici Vlade. 7. veljače, kada se zatvara sustav naplate cestarine, ona bi za navedenu dionicu trebala iznositi četiri kune, od Zaboka do Svetog Križa Začretja dvije kune, a od Svetog Križa Začretja do Krapine kunu. No ova je vijest tek malo smirila vijećnike Skupštine Krapinsko-zagorske županije, koji su jučer puna dva sata burno raspravljali o problematici izgradnje autoceste. Nakon što je Poglavarstvo prema državnim institucijama uputilo zahtjev da se Zagorcima do izgradnje usporedne ceste omogući besplatna vožnja autocestom te upozorilo na moguć građanski neposluh, oporbeni su vijećnici reagirali pitanjem zašto se nešto takvo nije napravilo 2003. godine kada je potpisivan aneks ugovora u kojem stoji da Županija neće dobiti usporednu cestu. Sada je za takvo nešto prekasno, naglasilo je nekoliko vijećnika HDZ-a, a nema ni prostora na kojem bi se gradila usporedna cesta, tako da je Zagorcima bolje prihvatiti povlaštenu cijenu cestarine i voziti se sigurnom prometnicom. Na kraju je ipak zaključeno da se zaključci Poglavarstva, ali s puno blažim tonom i bez upozoravanja na građanski neposluh upute Vladi, odnosno resornom Ministarstvu.


20. prosinac 2005.
UMJESTO POSLOVNIM PARTNERIMA DAROVI VETROPACK STRAŽE DJECI S POTREŠKOĆAMA U RAZVOJU
- Slijedeći načela društvno odgovornog poduzeća, Vetropack Straža iz Huma na Sutli odlučila je sredstva namijenjena darivanju poslovnih partnera pokloniti onima kojima je to najpotrebnije – polaznicima Osnovne škole pri Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice. Umjesto rokovnika i drugih darova, koji se inače pred blagdane poklanjaju poslovnim partnerima, nabavit će se pomagala za djecu s poteškoćama u razvoju.


20. prosinac 2005.
ETNO – MUZEJI I PREZENTACIJA TRADICIJE
- Povodom obilježavanja godine tradicijskih brta u Muzeju Staro selo u Kumrovcu danas će se održati javna tribina na temu «Etno – muzeji i prezentacija tradicije». Gosti iz Hrvatske i susjedne Slovenije predstavit će svoje projekte, a predstavnici Ministarstva gospodarstva, kulture te mora, turizma, prometa i razvitka savjetovat će ih kako ostvariti pravo na poticajna sredstva za očuvanje tradicijskih obrta. Za sve sudionike javne tribine, domaćini – djelatnici Muzeja Staro selo, organiziraju prezentaciju zagorskih tradicijskih obrta.


20. prosinac 2005.
PONOVO «GOSTUJUĆI RADNICI «
- NU veljači sljedeće godine izabrat će se u Zagrebu nova skupina gostujućih radnika u Njemačkoj koji radi profesinalnog i jezičnog usavršavanja mogu tamo boraviti od 12 do 18 mjeseci. Ovo zapošljavanje omogućavaju Hrvatski zavod za zapošljavanje i Središnja služba za posredovanje iz Bonna, a posao se nudi radnicima svih zanimanja uz uvjet da imaju srednju školu, da nisu stariji od 40 godina i da imaju ugovor ili garanciju njemačkog poslodavca koji će ih zaposliti. Iznimka su ugostiteljski i turistički radnici koji ne moraju imati ugovor njemačkog poslodavca. Rok za prijave je 5. siječanj 2006. godine, a zainteresirani kandidati za informacije se mogu obratiti Područnoj službi Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Krapina i njenim ispostavama Zabok, Pregrada, Klanjec, Donja Stubica i Zlatar Bistrica.


20. prosinac 2005.
ZAHVALNICE I ZNAČKE DOBROVOLJNIM DARIVATELJIMA KRVI
- U organizaciji Društva Crvenog križa Krapinsko-zagorske županije, uz Dan dobrovoljnih darivatelja krvi, sedamnaest višetrukih darivatelja primilo je zahvalnice i značke za jubilarni broj davanja krvi. Ovih se dana nastavlja s dodjelom zahvalnica i znački, koje će za postignuti jubilarni broj darivanja krvi od pet do četrdeset puta dobiti 123 osobe. Zahvalnice i značke za ovu humanu aktivnost danas će primiti 27 osoba s područja Đurmanca, 27. prosinca 68 darivatelja krvi s područja Grada Krapine i 28. prosinca njih 28 iz Općine Radoboj.


20. prosinac 2005.
PAKETI CRVENOG KRIŽA ZA SIROMAŠNE
- U organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Zabok završen posljednji ciklus ovogodišnjeg dobrovoljnog darivanja krvi. U posljednjoj, jučerašnjoj akciji u Osnovnoj školi Brestovec Orehovički prikupljeno je 27 doza krvi, a registrirana su i četiri nova davatelja. Ove godine je zabočki Crveni križ za potrebe zdravstva ukupno prikupio 1805 doza krvi. Povodom nadolazećih blagdana, ovih dana Crveni križ podijelit će socijalno ugroženim građanima 250 paketa sa živežnim namirnicama i higijenskim potrepštinama, a sredstva za pakete prikupljena u akciji «Solidarnost na djelu».


20. prosinac 2005.
DANAS OPĆINSKO VIJEĆE BEDEKOVČINE
- Općinsko vijeće Bedekovčine sazvalo je sjednicu za danas, s početkom u 17,30. Na dnevnom redu naći će se, između ostalog, Prijedlog proračuna Općine Bedekovčina za 2006. godinu, Prijedlog odluke o izvršavanju proračuna za iduću godinu te Projekcija proračuna za razdoblje od 2006. do 2008. godine.


20. prosinac 2005.
BOŽIĆNI KONCERT U RADOBOJU
- U Osnovnoj školi Side Košutić u Radoboju u utorak 27.12. s početkom u 18,00 sati održat će se božićni koncert s recitacijama, čiji su organizatori uz Osnovnu školu, Općina Radoboj i Krapinsko-zagorska županija. Nastupit će sopranistica Valentina Fijačko uz pratnju Maria Čopora na glasoviru te glumac Adam Končić.


20. prosinac 2005.
ŠKOLA NOGOMETA ZA DJEVOJČICE
– Kao i prošle godine, Ženski nogometni klub «Pregrada» tijekom zimskih školskih praznika organizira školu nogometa za djevojčice. Škola će se održavati od 27. prosinca do 12. siječnja u dvorani osnovne škole Janka Leskovara u Pregradi i to za djevojčice osnovnoškolske dobi od prvog do osmog razreda. Vještinama nogometa podučavat će ih licencirani treneri te igračice nogometnog kluba «Pregrada» koje nastupaju za reprezentaciju Hrvatske.


16. prosinac 2005.
MILAN BANDIĆ ZAGORSKOJ DJECI DAROVAO BESPLATNO SKIJANJE NA SLJEMENU
- U posjetu Krapinsko-zagorskoj županiji i njenom čelništvu danas je boravio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić sa suradnicima. Nakon zatvorenog sastanka u izjavi za medije Krapinsko-zagrska županica Vlasta Hubicki je osim prirodnih dodirnih točaka hrvatske metropole i Hrvatskog zagorja istaknula i gospodarske interese obiju strana, kao i nimalo zanemarivu činjenicu da je jedna trećina stanovništva Zagreba zagorskog porijekla. Uz to što skrbi za svoje stanovnike i ljude koji dnevno fluktuiraju iz Hrvatskog zagorja u Zagreb i obrnuto, glavni grad ima obavezu da surađuje sa svojom subregijom, izjavio je Milan Bandić, osobito na polju prostornog planiranja i razvoja gospodarskih zona. Od konkretnih dogovora zagrebački je gradonačelnik obećao sanaciju Sljemenske ceste, uništene prometom teških kamiona kod izgradnje skijališta za Svjetski skijaški kup. Investiciju od 7,5 milijuna kuna Zagreb će financirati sa 5,5 milijuna, a cesta će u potpunosti biti sanirana do veljače 2008. godine, kada se na Sljemenu održava Svjetski skijaški kup za muške. Lijep pokllon pred božićna blagdane donio je Milan Bandić malim Zagorcima koji će kao i osnovnoškolci Zagreba moći besplatno koristiti skijalište na Sljemenu. Sljedeći susret zagrebačkih i zagorskih dužnosnika zakazan je već za siječanj 2006. godine, kada će se razmatrati i konkretni oblici pomoći metropole na realizaciji nekih projekata koji su, kao primjerice jedan u Velikom Trgovišću, za sada tajna. Sličnih projekata bit će i u Kumrovcu, a da se ne bi naljutili u Mariji Bistrici, Milan Bandić je do kraja ove godine najavio popločenje tisuću metara Kalvarije u nacionalnom Marijanskom svetištu.


16. prosinac 2005.
JADRANKA KOSOR OTVORILA PRVI DJEČJI PARK U PREGRADI
- Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor danas je u Pregradi svečano otvorila prvi park za djecu u tom gradu. «Kuna-park» je smješten na prostoru između dječjeg vrtića i igrališta osnovne škole te uz buduće pregradsko šetalište. Današnje otvorenje parka za djecu u Pregradi dokaz je da se sve može kad se hoće, rekla je Jadranka Kosor te naglasila da je za realizaciju svih projekata nužna suradnja lokalne uprave i države. Ona je uputila srdačne čestitke čelnicima Pregrade na uključenju u akciju «Gradovi i općine – prijatelji djece» i istaknula da je Pregrada ovime uistinu pokazala da je grad prijatelj djece. Gradonačelnica Pregrade Vilmica Kapac, zahvalila je Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti na financijskoj pomoći od 184 tisuća kuna za uređenje «Kuna-parka» te poručila okupljenima da ovakva briga za djecu ne prestaje, te da ovaj park ne smije ostati jedini.


16. prosinac 2005.
ZAPOSLENICIMA ŽUPANIJE BOŽIĆNICA OD DVIJE TISUĆE KUNA
- Na ovotjednoj sjednici članovi Poglavarstva Krapinsko-zagorske županije donijeli su odluku prema kojoj će se zaposlenicima županije isplatiti božićnica u visini od dvije tisuće kuna. S obzirom na broj zaposlenika, iz proračuna će se za tu stavku morati izdvojiti 148 tisuća kuna.


16. prosinac 2005.
VARAŽDINSKI NOVINARI POSJETILI RADIO KAJ
- Dvadesetak novinara iz redakcija varaždinskih elektroničkih i tiskanih medija danas je posjetilo Krapinu i Radio Kaj. Ovo jednodnevno putovanje koje, nakon obilaska Kumrovca i tamošnjeg etno sela završava preko Sutle, u Termama Olimia, kruna je ovogodišnjih aktivnosti Varaždinskog ogranka Hrvatskog novinarskog društva koje je tijekom godine organiziralo više studijskih putovanja za svoje članove, ali i druge novinare. Varaždinske kolege u Radiju Kaj, koji ove godine obilježava 15. godišnjicu i prvi je privatni radio osnovan u Hrvatskoj, primili su direktor Drago Gradečak i urednica informativnog programa Biserka Jakšić, a pridružila im se i predsjednica zagorskog ogranka Hrvatskog novinarskog društva Silva Videk. Nakn upoznavanja s produkcijom Radija Kaj, čija slušanost prema posljednjim istraživanjima nezavisne agencije Media Metar raste, pa je prvi u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, a među 152 radijske postaje na 11. mjestu u Hrvatskoj, varaždinski novinari su izrazili želju za većom suradnjom i sličnim susretima s novinarima Iz Hrvatskog zagorja.


16. prosinac 2005.
GRADONAČELNIK ZABOKA ZAHVALAN NA POČASNOM NASLOVU
- Danas je Ivan Hanžek, gradonačelnik Zaboka u prostorijama Gradskog poglavarstva održao prijem za sve osobe koje su se posebno založile na ostvarenju postignuća kojima je Grad Zabok dobio počasni naslov «Grad Zabok-prijatelj djece». Gradonačelnik Hanžek izrazio je zahvalnost svim nazočnima, među kojima su bili predstavnici Osnovne škole «Ksaver Šandor Đalski» , Dječjeg vrtića i jaslica «Zipkica», Gradske knjižnice, Gradske uprave, Centra za socijalnu skrb te aktivisti Društva Naša djeca Zabok. U znak zahvalnosti, svima koji su doprinjeli dobivanju naslova, gradonačelnik je podijelio privjeske sa grbom Grada Zaboka i dječju knjigu «Paun Vila» Vesne Parun te najavio skoro postavljanje ploča sa počasnim naslovom na svim ulazima u Grad. Sonja Borovčak, predsjednica Društva Naša djeca Zabok istaknula je kako se neće stati sa aktivnostima, nego će se i dalje raditi na dobrobit djece Grada Zaboka.


16. prosinac 2005.
PROMOCIJA KAJKAVSKOG KOLENDARA
– Večeras, s početkom u 17,00 sati, u prostorijama novog krapinskog Autobusnog kolodvora «Krapina Nova», Hrvatska udruga Muži zagorskog srca i Ogranak Matice Hrvatske Čakovec organiziraju predstavljanje Hrvatskoga kajkavskog kolendara za 2006. godinu. Predstavit će ga glavni i odgovorni urednik Zvonimir Bartolić i tajnik Tomo Blažeka.


16. prosinac 2005.
ZAPOŠLJAVANJE U NJEMAČKOJ
- Hrvatski zavod za zapošljavanje u nastavku suradnje sa Središnjom službom za posredovanje rada u Bonu organizira zapošljavanje hrvatskih radnika u Njemačkoj, u trajanju od dvanaest do osamnaest mjeseci, radi usavršavanja profesionalnog i jezičnog znanja. U obzir dolaze kandidati do četrdeset godina starosti, sa završenom najmanje srednjom školom, koji se dobro služe njemačkim jezikom te imaju ugovor ili garanciju njemačkog poslodavca koji će ih zaposliti. Sve dodatne informacije zainteresirani mogu dobiti u Područnoj službi Zavoda za zapošljavanje Krapina te ispostavama Zabok, Pregrada, Klanjec, Donja Stubica i Zlatar Bistrica.


16. prosinac 2005.
ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA O PRORAČUNU I PROBLEMATICI IZGRADNJE AUTOCESTE
- U ponedjeljak će se u Krapini održati sjednica Skupštine Krapinsko-zagorske županije. Na dnevnom je redu prijedlog županijskog proračuna za 2006. godinu, problematika izgradnje autoceste Zagreb-Macelj, spojne ceste Zabok- Krapina, te naplata cestarine. Uz to, bit će govora i o naknadama članovima Županijske skupštine, Županijskog Poglavarstva i njihovih radnih tijela.


16. prosinac 2005.
DONOŠENJE PRORAČUNA VELIKOG TRGOVIŠĆA U PONEDJELJAK
- Općinsko vijeće Velikog Trgovišća sazvalo je svoju slijedeću sjednicu za ponedjeljak, s početkom u 18 sati. Vijećnici će raspravljati o donošenju Odluke o proračunu i izvršavanju proračuna Općine za 2006. godinu te o Programu gradnje i održavanja objekata i uređaja komunalne infrastrukture za iduću godinu.


16. prosinac 2005.
SUTRA VEČER ZABOČANA
– U nastavku Prosinačkih svečanosti Društvo Naša djeca Zabok danas, s početkom u 17 sati, u prostorijama Društva Naša djeca organizira likovnu radionicu u kojoj će djeca izrađivati božićni nakit. U Gradskoj knjižnici Zabok, danas će svoje zbirke pjesama, pod nazivom «Priprema za obiteljsku fotografiju» i «Mrazove sestrice», promovirati Marija Lamot. Njezine pjesme će predstaviti Davor Šalat, a čitat će ih Adam Končić. Promocija počinje u 19 sati. Tradicionalna «Večer zabočana» , kao i svake godine, nudi bogat kulturno-umjetnički program u kojem će nastupiti «Zabočki mališani», Gradski zbor Đalski, virtuoz na usnoj harmonici Tomislav Goluban, Puhački orkestar Špičkovina, dječja grupa «Hopsice» i Kulturno-umjetničko društvo Zabok sa folklornom točkom. U okviru programa dodijelit će se diplome i zahvale najboljim sportašima Zaboka u ovoj godini. «Večer zabočana» održat će se sutra u Osnovnoj školi «Ksaver Šandor Đalski» s početkom u 18 sati.


16. prosinac 2005.
SPORT
- Selekcije Nogometnog Saveza Krapinsko-zagorske županije starijih i mlađih pionira pripremaju se za međunarodni turnir «Zagreb 2005.». U sklopu priprema održane su tri trening utakmice protiv Dinama u Konjščini, Pregradi i Zlatar Bistrici. Mlađi pioniri bili su uspješni u Konjščini i Pregradi, dok su stariji pioniri u Zlatar Bistrici i Pregradi doživjeli poraz. Na 11. pozivnom omladinskom turniru u malom nogometu «Kutija šibica», grupa D starijih pionira nastupit će među 32 momčadi, a u skupini su sa Hrvatskim dragovoljcem, Haškom i Posavinom. Utakmice počinju 22. prosinca u Domu sportova. U dvorani Osnovne škole Dubrava, među 32 momčadi, natjecat će se grupa G mlađih pionira. Natjecanje počinje 26. prosinca, a igrat će protiv sarajevskog Željezničara, Zagreba i Karlovca.


15. prosinac 2005.
«AUTOCESTA ZAGORCIMA DONOSI VIŠE ZLA NEGO DOBRA»
- Na sjednici Poglavarstva Krapinsko-zagorske županije jučer je održana prezentacija prometne strategije javnog prijevoza na području županije. Strategiju je izradio Institut prometa i veza, čiji je predstvanik Vladimir Marić istaknuo da javni prijevoz u Krapinsko-zagorskoj županiji nije na zadovoljavajućoj razini. Institut prometa i veza stoga predlaže model tzv. prijevoznih lanaca u kojima bi okosnica javnog prigradskog prijevoza bio željeznički promet. Kao najveći problem u javnom prijevozu Vladimir Marić je istaknuo neusklađenost autobusnog prijevoza budući na području Krapinsko-zagorske županije postoji više autobusnih prijevoznika. Marić je dotaknuo i pitanje izgradnje autoceste Zagreb-Macelj te naglasio da je Zagorje u specifičnom položaju jer nigdje u svijetu, pa ni u Hrvatskoj, nema autoceste uz koju ne postoji alternativni pravac na kojem se ne plaća cestarina. U Hrvatskom zagorju u korist autoceste namjerno je uništen paralelni pravac, naglasio je Marić te dodao da autocesta Zagorcima donosi više zla nego dobra.


15. prosinac 2005.
MILAN BANDIĆ U POSJETU KRAPINSKO-ZAGORSKOJ ŽUPANIJI
- U posjet Krapinsko-zagorskoj županiji sutra dolazi gradonačelnik Zagreba Milan Bandić sa suradnicima. U 11,00 sati u Uredu županice Vlaste Hubicki održat će sastanak na kojem će biti govora o suradnji Krapinsko-zagorske županije i Grada Zagreba na programu razvoja turizma, razvoju projekta Zagorska gospodarska zona, poticanju suradnje agencija za razvoj, suradnji na području prometa, nastavku sanacije Sljemenske ceste te razvoju projekta Zagorski aerodrom.


15. prosinac 2005.
POKLON BONOVI ZA KRAPINSKE UMIROVLJENIKE
- Uoći božićnih blagdana, Grad Krapina svim umirovljenicima koji imaju prebivalište na području grada, a čije su mirovine manje od 1300 kuna, daruje poklon bonove, koji se mogu iskoristiti u trgovinama Strahinjčice. Umirovljenici čije su mirovine manje od tisuću kuna dobivaju bon od 200 kuna, a oni čije mirovine prelaze tisuću kuna bon od 100 kuna. Takvih je umirovljenika na području Grada Krapine oko 600 i svi su oni o božićnom daru obavješteni telefonom, a svoje bonove mogu podići u Upravnom odjelu Grada.


15. prosinac 2005.
ZBOG NEDOSTATKA SREDSTAVA NEMA DODATNIH DOZA CIJEPIVA PROTIV GRIPE
- Na području Krapinsko-zagorske županije protiv gripe se cijepilo 19 tisuća ljudi. Zavod za javno zdravstvo, zbog potražnje pacijenata, odnosno liječnika primarne zdravstvene zaštite, naručio je još tisuću petsto doza cijepiva protiv gripe. No, kako smo saznali u razgovoru s ravnateljicom Zavoda, dr. Gordanom Popijač Cesar, Zavod je danas primio dopis Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje da zbog nedostatka financijskih sredstava dodatna cijepiva Zagorje, pa tako ni ostali koji su ih naručili, neće dobiti.


15. prosinac 2005.
DANAS SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA ZABOKA
- Zabočko Gradsko vijeće svoju će sjednicu održati danas, s početkom u 18 sati. Članovi Vijeća će, između ostalog, raspravljati o Prijedlogu odluke o Proračunu i izvršavanju Proračuna Grada Zaboka za 2006. godinu te o osnivanju Gradske knjižnice «Ksaver Šandor Đalski» u Zaboku. Osim toga, dnevnim redom je obuhvaćen je Prijedlog odluke o usvajanju Sporazuma o osnivanju Javne ustanove za odlaganje komunalnog i neopasnog tehnološkog otpada Sjeverozapadne Hrvatske i povjeravanje obavljanja djelatnosti i poslova poduzeću «Plavinka» d.o.o. Zabok.


15. prosinac 2005.
NASTAVLJA SE POSLJEDNJI OVOGODIŠNJI CIKLUS DOBROVOLJNOG DARIVANJA KRVI
– U prvom dijelu posljednjeg ovogodišnjeg ciklusa dobrovoljnog darivanja krvi prikupljeno je 344 doza krvi. U organizaciji gradskog društva Crvenog križa Zabok, akcija se nastavlja danas. Dobrovoljni darivatelji, krv mogu dati u Elektri Zabok od 7,30 do 12 sati te u Herucu u Velikom, Trgovišću od 13 do 15 sati. Posljednji dan akcije ovogodišnjeg dobrovoljnog darivanja krvi organiziran je za ponedjeljak 19. prosinca u Osnovnoj školi Brestovec Orehovički od 16 do 18 sati.


15. prosinac 2005.
PEDESET GODINA ŠAHOVSKOG KLUBA «POLET» ZABOK
- Šahovski klub «Polet» iz Zaboka, najstariji šahovski klub na području Krapinsko-zagorske županije, obilježio je 50. godišnjicu rada. Prije pedeset godina glavni osnivači zabočkog šahovskog kluba bili su Antun Kolar i Petar Lež, a od osnutka aktivni član kluba je i Alojz Kušan, doživotni počasni predsjednik kluba. U prve četiri godine rada, pod pokroviteljstvom tvornice Regeneracija, klub je zabilježio velike šahovske uspjehe među koje spada i plasman u Drugu šahovsku ligu. Šahisti «Poleta» sudjelovali su i na međunarodnim brzopoteznim turnirima u Austriji, Njemačkoj te Češkoj. Osim toga, klub je bio i organizator najjačeg šahovskog turnira održanog na ovim prostorima, na kojem je prije 25 godina sudjelovalo 56 šahista, među kojima šest međunarodnih majstora, pet nacionalnih majstora te osam majstorskih kandidata. Za svoj 50. jubilej zabočki šahisti napokon su dobili od Grada i svoj vlastiti prostor, što će omogućiti pokretanje škole šaha, kako bi uključili mlade i stvarali nove naraštaje šahista koji bi svoje napore usmjerili na plasman u Trećoj šahovskoj ligi.


15. prosinac 2005.
STRADALE DVIJE OSMOGODIŠNJE DJEVOJČICE
-Jučer oko 15 sati u Špičkovini kod Zaboka u prometnoj nesreći teško je ozlijeđena jedna osmogodišnja djevojčica, dok su 30-godišnja žena i njena osmogodišnja kćer lakše ozlijeđene. Dvadesetjednogodišnji vozač je zbog neprilagođene brzine izlaskom iz zavoja prešao na suprotnu stranu kolnika i sudario se s automobilom kojim je upravljala 54-godišnja hrvatska državljanka.


15. prosinac 2005.
POŽAR
- Jučer je u Pregradi, oko 20,30 došlo do požara u dimnjaku obiteljske kuće 60-godišnje hrvatske državljanke, a požar su u 21,20 ugasili djelatnici DVD-a Pregrada. Uzrok požara je samozapaljenje čađe u dimnjaku, zbog čega je nagorjela nosiva greda i letve. Materijalna šteta procijenjena je na oko 2000 kuna.


14 prosinac 2005.
PREZENTACIJA PROMETNE STRATEGIJE U JAVNOM PRIJEVOZU
– Na današnjoj će se sjednici Poglavarstva Krapinsko-zagorske županije održati prezentacija prometne strategije u javnome prijevozu na području županije. Uz to, na dnevnom redu sjednice je i izvješće o financijskom poslovanju zdravstvenih ustanova, te izvješće Zavoda za javno zdravstvo o epidemiološkoj situaciji u trećem tromjesečju 2005. godine, a zanimljiva rasprava očekuje se kod prijedloga za sufinanciranje pilot projekta: Otvaranje ogledne prodavaonice i kušaonice proizvoda hrvatskog sela u Gradu Zagrebu.


14 prosinac 2005
PRORAČUN OPĆINE KRAPINSKE TOPLICE ZA 2006. GODINU IZNOSI 13 MILIJUNA KUNA
- Općinski proračun Krapinskih Toplica za 2006. godinu iznosi 13 milijuna kuna. U odnosu na prošlu godinu, proračun je uvećan za uvrštena sredstva dobivenih od prodaje polovnog udjela Općine u Zagorskom metalcu u iznosu od 3 milijuna i 210 tisuća kuna, odnosno 50% od ukupne cijene. Najveći dio sredstava iz proračuna namijenjeno je za izgradnju i održavanje komunalne infrastrukture, i to u iznosu od 9 milijuna kuna, što iznosi 69% ukupnog proračuna. Programom gradnje i održavanja objekata i uređaja komunalne infrastrukture obuhvaćena su dva kapitalna objekta, a to su nastavak izgradnje vodoopskrbne mreže u visokoj zoni i kanalizacije u Klokovcu. Osim toga, predviđeno je asfaltiranje nerazvrstanih cesta, izgradnja javne rasvjete, rekonstrukcije nogostupa te proširenje i uređenje groblja. U proračunu je došlo do povećanja sredstava za protupožarnu zaštitu, turizam, poljoprivredu te neznatna povećanja za socijalnu skrb i predškolski odgoj, u okviru kojeg se za iduću godinu planira i proširenje Dječjeg vrtića. Prema riječima načelnika Zubića, proračun za 2006. godinu je prvenstveno razvojni, socijalan i realan, što se tiče samog izvršenja te smatra da će sve planirano uspjeti i realizirati u idućoj godini.


14 prosinac 2005
PROGRAM RADA OBRTNIČKE KOMORE ZA NAREDNU GODINU
- Večeras će se u Krapini održati sjednica Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije. Uz izvješće o dosadašnjim aktivnostima, na dnevnom redu sjednice je i donošenje programa rada Obrtničke komore za narednu godinu te donošenje financijskog proračuna. U sklopu sjednice održat će se prezentacija aktivnosti Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područne službe Krapina.


14 prosinac 2005
SUTRA SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA ZABOKA
- Zabočko Gradsko vijeće svoju slijedeću sjednicu održat će sutra, s početkom u 18 sati. Članovi Vijeća će, između ostalog, raspravljati o Prijedlogu odluke o Proračunu i izvršavanju Proračuna Grada Zaboka za 2006. godinu te o osnivanju Gradske knjižnice «Ksaver Šandor Đalski» u Zaboku. Osim toga, dnevnim redom je obuhvaćen je Prijedlog odluke o usvajanju Sporazuma o osnivanju Javne ustavove za odlaganje komunalnog i neopasnog tehnološkog otpada Sjeverozapadne Hrvatske i povjeravanje obavljanja djelatnosti i poslova poduzeću «Plavinka» d.o.o. Zabok.


14 prosinac 2005
IZ POLICIJSKE BILJEŽNICE
- Tijekom jedanaest mjesci ove godine, na državnoj cesti Gubaševo-Dubrovčan, dogodilo se petnaest prometnih nesreća u kojima su dvije osobe smrtno stradale, jedna je zadobila teške tjelesne povrede, a trinaest lake. U odnosu na prošlu godinu dogodilo se šest prometnih nesreća manje, no povećan je broj stradalih osoba, jer u jedanaest mjeseci prošle godine nije bilo poginulih osoba, navodi se u priopćenju Policijske uprave Krapinsko-zagorske. Okolnosti koje su prethodile navedenim prometnim nesrećama su brzina neprimjerena uvjetima na cesti i nepoštivanje prednosti prolaska. U prosincu ove godine na državnoj cesti Gubaševo-Dubrovčan, dogodile su se dvije prometne nesreće u kojima je jedna osoba smrtno stradala, a tri su zadobile teške tjelesne ozljede, dok se u prosincu prošle godine dogodila samo jedna nesreća s materijalnom štetom. U cilju smanjenja broja prometnih nesreća pojačat će se nazočnost policijskih ophodnji na navedenoj prometnici, a naročito petkom i subotom u večernjim satima te ponedjeljkom ujutro, kada se prema statističkim podacima i dogodio najveći broj nesreća.


14 prosinac 2005
HRVATSKI SVINJOGOJCI U BEDEKOVČINI
- U Bedekovčini se danas održava sastanak Savezne udruge svinjogojaca Hrvatske. Uz izvještaj godišnje skupštine Saveza, na sastanku će biti govora o uvozu mesa i načinu njegove kontrole prilikom uvoza, izmjeni članka u Zakonu o veterinarstvu koji se odnosi na obilježavanje svinja, eduakciji i proračunu Saveza za narednu godinu te aktualnoj problematici svinjogojstva u Krapinsko-zagorskoj županiji.


14 prosinac 2005
NASTAVLJA SE POSLJEDNJI OVOGODIŠNJI CIKLUS DOBROVOLJNOG DARIVANJA KRVI
– Nakon prvog dijela ciklusa dobrovoljnog darivanja krvi u kojem je prikupljeno 344 doza krvi, a akcija se u organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Zabok nastavlja sutra. Dobrovoljni darivatelji, krv će moći dati u Elektri Zabok od 7,30 do 12 sati te u Herucu u Velikom, Trgovišću od 13 do 15 sati. Posljednji dan akcije ovogodišnjeg dobrovoljnog darivanja krvi organiziran je za idući ponedjeljak 19. prosinca u Osnovnoj školi Brestovec Orehovički od 16 do 18 sati.


14 prosinac 2005
U ZAGREBU OTVOREN FINANCIJSKI CENTAR VABA
- Jučer je u Zagrebu otvoren Financijski centar VABA d.d. banke Varaždin, brokerske tvrtke FIMA Vrijednosnice i KD Investments-a, društva za upravljanje investicijskim fondovima. Financijski centar otvorio je varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok, a prilikom otvorenja je naglašeno kako je Zagreb je time dobio moderan centar koji nudi bankarske usluge, usluge brokerske kuće i mogućnost ulaganja u investicijske fondove na jednom mjestu.


14 prosinac 2005
NASTAVLJAJU SE PROSINAČKE SVEČANOSTI U ZABOKU
– U okviru Prosinačkih svečanosti, u zabočkoj Gradskoj knjižnici otvorena je Filatelistička izložba Filatelističkog društva Zaboky, na kojoj izlaže pet filatelista. Na izložbi se mogu vidjeti zbirke poštanskih maraka i kuverti sa uglavnom božićnim i sakralnim motivima te na temu europske monete i ribe, a Izložba će biti otvorena do petka. U Dječjem vrtiću i jaslicama «Zipkica» u tijeku su božićne radionce pod nazivom «Adventski vjenčić», u kojima oni najmlađi izrađuju prigodne božićne ukrase, a njihovi radovi bit će izloženi na «Malom božićnom sajmu», koji će se održavati od 15. do 20. prosinca u prostoru «Zipkice». Ovaj petak, s početkom u 19 sati, u Gradskoj knjižnici Zabok svoje zbirke pjesama, pod nazivom «Priprema za obiteljsku fotografiju» i «Mrazove sestrice», promovirat će Marija Lamot. Njezine pjesme će predstaviti Davor Šalat, a čitat će ih Adam Končić.Tradicionalna «Večer zabočana» , kao i svake godine, nudi bogat kulturno-umjetnički program u kojem će nastupiti «Zabočki mališani», Gradski zbor Đalski, virtuoz na usnoj harmonici Tomislav Goluban, Puhački orkestar Špičkovina, Dječja grupa «Hopsice» i Kulturno-umjetničko društvo Zabok sa folklornom točkom. U okviru programa dodijelit će se diplome i zahvale najboljim sportašima Zaboka u ovoj godini. «Večer zabočana» održat će se ove subote u Osnovnoj školi «Ksaver Šandor Đalski» s početkom u 18 sati.


13 prosinac 2005.
PREDSJEDNIK VLADE IVO SANADER OTVORIO ZAGORSKU PALAČU PRAVDE
- Predsjednik Vlade Republike Hrvatske dr. Ivo Sanader danas je u Zlataru otvorio novu «palaču pravde». Izgradnja zgrade Županijskog suda, započela još prije devet godina, a u njoj će uz Županijski biti smješten i Općinski te Prekršajni sud, te Županijsko i Općinsko državno odvjetništvo.  No, kao što je rekao premijer Ivo Sanader, nije važna samo zgrada već činjenica da se stvaraju uvjeti da svaki građanin može ostvariti svoje pravo. Premijer Sanader najavio je jedan novi, veliki iskorak koji Hrvatska upravo radi, a to je profesionalizacija izbornog povjerenstva. Prema njegovim riječima, a potvrdila je to i ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt, nedopustivo je da sudski procesi traju i po deset godina. Ubuduće slučajevi moraju biti rješavani unutar tri godine i tek se tada možemo uspoređivati s Europom. Ministrica Vesna Škare Ožbolt izjavila je također, da je u Zlataru napravljen još jedan tehnološki iskorak, u skladu s planom za informatizaciju hrvatskog pravosuđa. Zlatar je, naime treći sud u Hrvatskoj u kojem je otvorena elektronska oglasna ploča tako da će na ovaj način građani preko interneta moći provjeravati informacije i dobiti obrasce vezane uz sudske postupke.


13 prosinac 2005.
PRVA SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA U OBNOVLJENOM MAGISTRATU
- Ovog četvrtka u prostorijama obnovljene zgrade Magistrata, po prvi će se put održati sjednica Vijeća Grada Krapine. Na dnevnom je redu donošenje gradskog proračuna za 2006. godinu s programima te odluka o izvršenju proračuna.


13 prosinac 2005.
U ČETVRTAK SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA ZABOKA
- Zabočko Gradsko vijeće najavilo je svoju slijedeću sjednicu za četvrtak, s početkom u 18 sati. Članovi Vijeća će, između ostalog, raspravljati o Prijedlogu odluke o Proračunu i izvršavanju Proračuna Grada Zaboka za 2006. godinu te o osnivanju Gradske knjižnice «Ksaver Šandor Đalski» u Zaboku. Osim toga, dnevnim redom je obuhvaćen je Prijedlog odluke o usvajanju Sporazuma o osnivanju Javne ustavove za odlaganje komunalnog i neopasnog tehnološkog otpada Sjeverozapadne Hrvatske i povjeravanje obavljanja djelatnosti i poslova poduzeću «Plavinka» d.o.o. Zabok.


13 prosinac 2005.
NASTAVLJA SE POSLJEDNJI OVOGODIŠNJI CIKLUS DOBROVOLJNOG DARIVANJA KRVI
– Nakon prvog dijela ciklusa dobrovoljnog darivanja krvi u kojem je prikupljeno 344 doza krvi, ciklus se u organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Zabok nastavlja u četvrtak. Dobrovoljni darivatelji, krv će moći dati u Elektri Zabok od 7,30 do 12 sati te u Herucu u Velikom, Trgovišću od 13 do 15 sati. Posljednji dan akcije ovogodišnjeg dobrovoljnog darivanja krvi je organiziran je za idući ponedjeljak 19. prosinca u Osnovnoj školi Brestovec Orehovički od 16 do 18 sati.


13 prosinac 2005.
PROMOCIJA KAJKAVSKOG KOLENDARA
- Hrvatska udruga Muži zagorskog srca i Ogranak Matice Hrvatske Čakovec ovog petka u Krapini organiziraju predstavljanje Hrvatskoga kajkavskog kolendara za 2006. godinu. Predstavit će ga glavni i odgovorni urednik Zvonimir Bartolić i tajnik Tomo Blažeka.


13 prosinac 2005.
LINĐO U KRAPINI
- Folklorni ansambl Linđo iz Dubrovnika ove godine obilježava 40. godišnjicu rada, a u jednom od koncerata povodom ovog jubileja moći će ove subote uživati i publika u krapinskoj festivalskoj dvorani. Ovo gostovanje Linđa je rezultat njihove suradnje s Folklornim ansamblom ŽUNA iz Bedekovčine, a prihod od svojeg nastupa pred božićne i novogodišnje blagdane izvođači su odlučili darovati u humanitarne svrhe. Odlučeno je da se sav prihod od ulaznica po cijeni od 20 kuna daruje za liječenje djevojčice Natalije Levak iz Mihovljana, koja je na liječenju u Francuskoj. Potporu humanitarnom koncertu Linđa u Krapini dali su i zagorski dječji župan Miljenko Pisk te županijski ogranak Hrvatskog novinarskog društva.


13 prosinac 2005.
«EKSPLOZIVNO» PREDBLAGDANSKO RASPOLOŽENJE
- Iako nas od Božića i Nove godine dijeli još više od dva tjedna, u većini hrvatskih gradova, barem što se tiče pirotehničkog arsenala, vlada eksplozivno raspoloženje. I ove će godine stoga, radi održavanja povoljne razine javnog reda i mira i opće sigurnosti građana Ministarstvo unutarnjih poslova provoditi operativnu akciju «Mir i dobro». Kako stoji u priopćenju Policijske uprave Krapinsko-zagorske, zlouporaba oružja i eksplozivnih tvari može rezultirati ugrožavanjem života građana. Sukladno tome, bacanje petardi i drugih pirotehničkih sredstava, dopušteno je od 27. prosinca do 1. siječnja. Kazne za prekršitelje su od tisuću kuna do 30 dana zatvora. Prodaja petardi drugog razreda u trgovinama je dopuštena od 15. prosinca, no na gradskim tržnicama i drugim prodajnim mjestima već se može nabaviti baš sve za bučnu proslavu. Pirotehnička sredstva prvog razreda ne bi se smjela prodavati mlađima od 14 godina, dok pirotehniku drugog razreda, odnosno sredstva za male vatromete, mogu kupiti samo punoljetne osobe i to isključivo u prodavaonicama oružja i streljiva.


12 prosinac 2005.
BIDRUŽICA DOBILA SANITETSKO VOZILO
- Dom zdravlja Krapinsko-zagorske županije zahvaljujući decentraliziranim sredstvima ove je godine nabavio tri nova sanitetska vozila. Prvo od njih stiglo je ovih dana, a danas je uručeno ispostavi Doma zdravlja u Pregradi. Kako je rekla ravnateljica Srebrenka Belec, praksa je da se stara vozila otpisuju, no vozilo koje je danas nadomješteno novim, otišlo je na korištenje Domu za psihički bolesne odrasle osobe Bidružica. Prema riječima ravnatelja Doma Božidara Brundića, većina štićenika iz Bidružice teško je bolesna i nepokretna tako da ih se dnevno i po tri puta treba odvoziti u neku od bolnica, no nažalost Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi taj im trošak financijski ne pokriva. Vozilo kojim su se dosad koristili, također im je donirao županijski Dom zdravlja, no ono je u potpunosti je dotrajalo, tako da će im današnja donacija zaista dobro doći.


12 prosinac 2005.
PROSVJED PROTIV SVE UČESTALIJEG NASILJA NAD NASTAVNICIMA
- Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske prošlog je tjedna organizirao prosvjed u srednjim školama protiv sve učestalijeg nasilja nad nastavnicima. Nastavnici su umjesto prvih satova jutarnje smjene u zbornicama razgovarali o nasilju u školama i kako ga prevenirati. Središnji prosvjed održan je u Rudarskoj i kemijskoj školi u Varaždinu gdje je prije četiri godine ubijen nastavnik, a prosvjedovali su i nastavnici u srednjim školama Krapinsko-zagorske županije. Istoj temi bit će posvećen i sastanak aktiva ravnatelja srednjih škola Krapinsko-zagorske županije, zakazan za srijedu u bedekovčanskoj Srednjoj školi. Sastanku će, osim ravnatelja, biti nazočni i županijski čelnici te predstavnici županijskoj Centra za prevenciju ovisnosti.


12 prosinac 2005.
PRODAVAONICA I KUŠAONICA PROIZVODA HRVATSKOG SELA U ZAGREBU
- Ove će se srijede na sjednici Poglavarstva Krapinsko-zagorske županije održati prezentacija prometne strategije u javnome prijevozu na području županije. Uz to, na dnevnom redu sjednice je i izvješće o financijskom poslovanju zdravstvenih ustanova, te izvješće Zavoda za javno zdravstvo o epidemiološkoj situaciji u trećem tromjesečju 2005. godine, a zanimljiva rasprava očekuje se kod prijedloga za sufinanciranje pilot projekta: Otvaranje ogledne
prodavaonice i kušaonice proizvoda hrvatskog sela u Gradu Zagrebu.


12 prosinac 2005.
ODRŽAN ŽUPANIJSKI BOŽIĆNI BAL
- U organizaciji Hrvatske udruge «Muži zagorskog srca» i Udruge za borbu protiv raka «Zlatno srce» u subotu je, u zabolčkoj Osnovnoj školi «Ksaver Šandor Đalski» , održan tradicionalni šesti Županijski božićni bal. U bogatom programu nastupili su Društveni orkestar Hrvatskog glazbenog zavoda iz Zagreba, Dječji zbor «Zabočki mališani», Vokalna i Tamburaška skupina Folklornog ansambla «Žuna» iz Bedekovčine, a Ivica Jembrih Cobovički predstavio je svoju najnoviju zbirku pjesama pod nazivom «Dečakovi psalmi». U sklopu programa, stomatolozima primarne zdravstvene zaštite Krapinsko-zagorske županije uručena je donacija obitelji Deželić, koja je darovala deset polimerizacijskih lampi. U humanitarne svrhe održana je aukcija umjetničkih slika sudionika Druge likovne kolonije, na kojoj je prodano 11 slika i time prikupljeno sedam tisuća i osamsto kuna za kupnju medicinskih aparata Županijskoj bolnici u Zaboku. Prosinačke svečanosti u Zaboku nastavljaju se današnjim otvorenjem Filatelističke izložbe Filatelističkog društva Zaboky, u Gradskoj knjižnici s početkom u 18 sati. Izložba će biti otvorena do 16. prosinca.


12 prosinac 2005.
DANAS SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA KRAPINSKIH TOPLICA
- Općinsko vijeće Krapinskih Toplica sazvalo je svoju sjednicu, za danas, s početkom u 18 sati. Na dnevnom su redu, između ostalog, izvješće o provedenom postupku prodaje poslovnog udjela Općine Krapinske Toplice u Društvu «Zagorski metalac», s prijedlogom Odluke o prodaji, zatim prijedlog Odluke o Proračunu za 2006. godinu, s projekcijom proračuna za razdoblje od 2006.-2008. godine te prijedlog Odluke o izvršavanju proračuna za iduću godinu. Osim toga, vijećnici će raspravljati o prijelogu Odluke o naknadi troškova za rad članova Općinskog vijeća, Općinskog poglavarstva i njihovih radnih tijela i o prijedlogu Programa gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture u 2006. godini te o Programu njihovog održavanja u idućoj godini.


12 prosinac 2005.
U PRODAJI ČESTITKE UNICEF-A
- Savez Društava Naša djeca Republike Hrvatske već niz godina distribuira čestitke UNICEF-a, s dječjim, božićnim i novogodišnjim motivima poznate širom svijeta. U distribuciju čestitki,već je dvanaestu godinu uključeno i Društvo Naša djeca Zabok, koje je prošle godine bilo najuspješnije u prodaji, a dobru suradnju uspostavili su sa zabočkim tvrtkama. Čestitke imaju humanitarni karakter i sav prihod od prodaje namijenjen je stradaloj i ugroženoj djeci svijeta. Čestitke su, kao i svake godine, izložene u zabočkoj Gradskoj knjižnici, a kupiti se mogu u Društvu Naša djeca Zabok.


12 prosinac 2005.
«POZDRAV ZAGORJU» SREĆKA BLAŽIĆKA
- Hrvatska udruga «Muži zagorskog srca» večeras, s početkom u 19,00 sati u Dvorcu Mihanović u Tuheljskim Toplicama organizira promociju nosača zvuka Srećka Blažićka koji nosi naziv «Pozdrav Zagorju». Predstavit će ga sopranistica Ljiljana Labazan i Vladimir Poljanec, a u prigodnom glazbenom programu uz Srećka Blažićka nastupit će još i Ljiljana Labazan, Josipa Lončar i Kristina Kebet.


12 prosinac 2005.
PODRŠKA DC-a ŽUPANIJSKOJ VLASTI
- Demokratski centar Krapinsko-zagorske županije dobio je na nedavnoj Skupštini novo vodstvo. Za predsjednika je izabran Anđelko Ferek Jambrek, za zamjenika Zdravko Repovečki, a dužnost tajnice će obavljati Zvjezdana Domović. Cilj novog vodstva DC-a je jačanje stranke u Krapinsko-zagorskoj županiji i zalaganje za potrebe njenih građana. Na Skupštini je iskazana puna potpora županijskoj vlasti u nastojanjima da se riješe problemi vezani uz skoro uvođenje naplate autoceste Zagreb-Macelj, a da istodobno nije riješeno pitanje lokalnog prometa od Krapine do Zaboka.


12 prosinac 2005.
KAMIONOM U BETONSKI MOST
- Jučer oko 2 sata u Velikom Komoru kod Mača sletio je s ceste teretni automobil koji je potom udario u betnski most. Kamionom je upravljao 25-godišnji hrvatski državljanin, koji je lakše ozlijeđen, dok su 22-godišnji putnik i 16-godišnja putnica u vozilu teško ozlijeđeni, ali ozljede nisu opasne po život.


12 prosinac 2005.
SPORT - Na 9. međunarodnom turniru u kickboxingu održanom proteklog vikenda u Kutini, u konkurenciji 784 natjecatelja iz 11 zemalja, zapažene rezultate postigle su članice Kickboxing kluba Krapina. Druga mjesta su zauzele kadetkinja Jelena Horvat u light contactu i seniorka Petra Švaljek u semi contactu. Petra švaljek je light contactu bila treća, kao i Silvija Hršak u semi contactu.

Nogometni Savez Krapinsko-zagorske županije organizira Šesti malonogometni turnir mladeži, za momčadi limača, kadeta te starije i mlađe pionire. Turnir će se održavati od 27. prosinca ove do 6. siječnja iduće godine. Rok za prijavu je 13. prosinca, a prijave se primaju u Tajništvu Saveza u Zaboku. Pristupnica turniru je 150 kuna po momčadi, a voditelj turnira je instruktor Marko Franjković.


9 prosinac 2005.
«KAJ» ODZVANJAO LISINSKIM
- Dvoranom Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, prepunom razdragane publike, sinoć su odzvanjale odabrane kajkavske popevke, nastale u minulih 40 godina. Svečanim koncertom «40. godina krapinskog festivala», kojeg su zajednički organizirali Radio Kaj i Društvo za kajkavsko kulturno stvaralaštvo, na najljepši je mogući način zaokruženo obilježavanje velikog jubileja krapinskg festivala, osnovanog prije punih 40 godina. Dvadesetak eminentnih imena iz hrvatskog glazbenog miljea, među kojima i doajeni kajkavske popevke poput Elvire Voća, Višnje Korbar i Radeka Brodarca, koji su krapinskom festivalu vjerni od samog osnutka 1966. godine, uz pratnju orkestra Hrvatske radio televizije te pod ravnanjem vrsnih dirigenata, okupljenim je kajkavcima, kao i onima koji su koncert pratili u izravnom radijskom prijenosu, pružilo neponovljiv glazbeni doživljaj.


9 prosinac 2005.
OD NEDJELJE NOVI VOZNI RED VLAKOVA
- Ove nedjelje, 11. prosinca od ponoći stupa na snagu novi vozni red Hrvatskih željeznica. U željezničkom prometu, koji se odvija preko Kolodvora Zabok prema Zagrebu, Varaždinu, Đurmancu i Gornjoj Stubici, nema značajnijih promjena. Ni jedan vlak se ne ukida i nema novouvedenih vlakova, a vrijeme dolaska i odlaska kod 90% vlakova ostaje nepromijenjeno. Kod malog broja vlakova vrijeme dolaska i polaska promijenilo se tek za koju minutu, a najznačajnija promjena je kasna večernja veza iz smjera Budinšćine prema Zagrebu. Prometovanje vlaka, koji iz Zaboka ide oko 20 sati, prema novom voznom redu pomaknut je za 21,.50. Putnici sve informacije o novom voznom redu mogu dobiti putem telefona te na kolodvorima i postajama Hrvatskih željeznica. Vozni red vlakova ne mijenja se samo u Hrvatskoj, nego u čitavoj Europi i vrijedit će do 9. prosinca.


9 prosinac 2005.
ULICA STJEPANA ORTNERA NAJLJEPŠA U KRAPINI
- Turistička zajednica Grada Krapine upriličila je dodjelu priznanja zaslužnim građanima i institucijama koji su dali svoj doprinos u akciji Zeleni cvijet, koja se u sklopu projekta Hrvatske turističke zajednice «Volim Hrvatsku» provodi već niz godina. Najljepšom gradskom ulicom u Krapini proglašena je ulica Stjepana Ortnera. Uz ovo, dodijeljena su i priznanja za najljepšu gradsku okućnicu, najljepše uređeni ugostiteljski objekt, poslovni prostor, zatim za najljepše uređene balkone te okućnice seoskih gospodarstava. Priznanja je dobitnicima uručio predsjednik Turističke zajednice Antun Presečki, koji je svima čestitao te pozvao Krapinčane da i iduće godine posvete pažnju svom okolišu.


9 prosinac 2005.
ŽUPANIJSKI BOŽIĆNI BAL UDRUGE «MUŽI ZAGORSKOG SRCA»
- Hrvatska udruga “Muži zagorskog srca” i Udruga za borbu protiv raka “Zlatno srce” organiziraju 6. Županijski božični bal koji će se sutra održati u zabočkoj osnovnoj školi Ksavera Šandora Đalskog. Uz Društveni orkestar Hrvatskog glazbenog zavoda iz Zagreba pod ravnanjem Marcela Bačića, u programu će nastupiti i “Zabočki mališani” te vokalna skupina i tamburaški sastav Folklornog ansambla “Žuna” iz Bedekovčine.Od ostalih sadržaja ovogodišnjeg Županijskog božičnog bala najavljena je i aukcija umjetničkih slika s 2. likovne kolonije održane u svibnju ove godine u Martinišću od koje su prikupljena sredstva namijenjena kupnji medicinskih aparata Županijskoj bolnici u Zaboku, uručivanje donacije obitelji Deželić zagorskim stomatolozima te predstavljanje zbirke pjesama Ivice Jembriha Cobovičkog “Dječakovi psalmi”.


9 prosinac 2005.
EKO-ETNO HRVATSKA
– U organizaciji Krapinsko-zagorske županije, Hrvatskog farmera i Zagrebačkog velesajma, danas će se u Kumrovcu predstaviti projekt «Eko-etno Hrvatska». Uz analizu dosadašnjih rezultata, u Kumrovcu će se dogovoriti buduća suradnja na ovom i drugim projektima regionalnog i ruralnog razvoja. Po završetku radnog dijela, sudionici sastanka obići će Muzej «Staro Selo» Kumrovec gdje će im se predstaviti seoska arhitektura, etnološke zbirke i stari obrti.


9 prosinac 2005.
U PONEDJELJAK SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA KRAPINSKIH TOPLICA
- Općinsko vijeće Krapinskih Toplica je za ponedjeljak, s početkom u 18 sati, sazvalo je svoju slijedeću sjednicu. Na dnevnom su redu, između ostalog, prijedlog Odluke o Proračunu Općine Krapinske Toplice za 2006. godinu, s projekcijom proračuna za razdoblje od 2006.-2008. godine te prijedlog Odluke o izvršavanju proračuna za iduću godinu. Osim toga, vijećnici će raspravljati o prijelogu Odluke o naknadi troškova za rad članova Općinskog vijeća, Općinskog poglavarstva i njihovih radnih tijela i o prijedlogu Programa gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture u 2006. godini te o Programu njihovog održavanja u idućoj godini.


9 prosinac 2005.
ZABOČKE PROSINAČKE SVEČANOSTI
- U sklopu tradicionalnih zabočkih Prosinačkih svečanosti, publici će se svojim repertoarom predstaviti Gradski puhački orkestar. Koncert će se održati večeras u kino dvorani s početkom u 19,30. Za djecu Grada Zaboka, sutra će se u organizaciji Dječjeg foruma održati radionica pod nazivom «Obilježavanje Dana UNICEF-a». Radionica će se održati u prostorijama Društva Naša djeca Zabok, u staroj zgradi policije s početkom u 10 sati.


9 prosinac 2005.
SEMINAR ZA SVINJOGOJCE
- Krapinsko-zagorska županija u Programu mjera za razvitak poljoprivrede dala je posebnu važnost školovanju za potrebe poljoprivrede. Zbog toga, Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, u suradnji sa Krapinsko-zagorskom županijom organizira specijalistički seminar iz svinjogojstva pod nazivom «Održiva i ekološka svinjogojska proizvodnja». Seminar će trajati ukupno 70 sati, a svi zaintersirani mogu se preko Svinjogojske udruge «Pikača» ili osobno prijaviti u županijskoj Službi za poljoprovredu.


9 prosinac 2005.
POLICIJA PRONAŠLA ODBJEGLOG VOZAČA
- Zagorska policija je pronašla još jednog vozača koji je pobjegao s mjesta prometne nesreće. Pronađen je 21-godišnji vozač Golfa koji je još 22. listopada u Oroslavju naletio na 39-godišnjeg pješaka, inače slovenskog državljanina. Bez zaustavljanja vozač je pobjegao s mjesta nesreće, dok je pješak zadobio teške tjelesne povrede. Policija će protiv vozača poslati posebno izvješće Općinskom državnom odvjetništvu u Donjoj Stubici.


8 prosinac 2005.
40. GODINA KRAPINSKOG FESTIVALA - Radio Kaj i Društvo za kajkavsko kulturno stvaralaštvo večeras u Velikoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, s početkom u 20 sati organiziraju Svečani koncert «40. godina krapinskog festivala». Bit će to završni koncert u godini obilježavanja četiri desetljeća neprekidnog djelovanja Festivala kajkavske popevke u Krapini, odnosno Svečanosti kajkavskih popevki. Na koncertu će uz Revijski orkestar HRT-a nastupiti niz vokalnih solista, koji su proteklih godina djelovali na njegovanju kajkavske pjevane riječi. U programu, koji je pripremljen pod umjetničkim vodstvom prof. Stjepana Mihaljinca bit će izvedene najpopularnije izabrane popevke, od njih 1258 izvedenih u vremenu od 1966. do 2005. godine na krapinskoj festivalskoj pozornici. Radio Kaj će koncert izravno prenositi.


8 prosinac 2005.
«DRŽAVA NEMA SLUHA ZA PROBLEME ZAGORACA»
- Jedan od najvećih problema s kojima je suočena Krapinsko-zagorska županija je problem vezan uz izgradnju autoceste Zagreb-Macelj, izjavio je na jučerašnjoj sjednici Županijskog poglavarstva zamjenik županice Zorko Vidiček. Županija je ove i prošle godine na ovaj problem pismeno upozoravala Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka i tražila razgovor, no bezuspješno, tako da se stekao zaključak da država nema nimalo volje da se iznađe prihvatljivo rješenje, već da se Zagorcima želi nametnuti rješenje koje je apsolutno neprihvatljivo. Obzirom da se 7. veljače zatvara sustav naplate na autocesti, Županija traži da se izgradi spojna cesta od Zaboka do Krapine. Kako ne postoji adekvatan alternativni cestovni pravac uz dionicu autoceste Zabok-Krapina, zatvaranjem sustava naplate stanovništvo županije bit će prisiljeno koristiti autocestu, a takav je tretman prisile jedinstven u Hrvatskoj, naglasio je Zorko Vidiček. Dok se ne izgradi spojna cesta Županija traži besplatno korištenje autoceste za lokalni promet. Vidiček naglašava da samo hitan dogovor s Ministarstvom može spriječiti da nezadovoljstvo građana izazove građanski neposluh širih razmjera i prekid prometa na autocesti.


8 prosinac 2005.
ŽUPANIJA POVEĆALA NAKNADE
- Poglavarstvo Krapinsko-zagorske županije donijelo je odluku kojom se povećavaju naknade za rad članovima Županijske skupštine i njenih radnih tijela, članova Poglavarstva i predsjednika Županijske skupštine. Članovi Županijske skupštine i njenih radnih tijela dosad su po sjednici dobivali 113 kuna, a od 1. siječnja 2006. godine dobivat će po 150 kuna. Predsjednik Županijske skupštine dosad je dobivao mjesečnu naknadu u visini jedne osnovice koja se primjenjuje za obračun plaća zaposlenih u Županiji, odnosno 1.877 kuna, a od nove će godine dobivati tri tisuće kuna. Članovi Županijskog poglavarstva imali su pravo na mjesečnu naknadu od 938 kuna, a od sada će taj iznos biti povećan na 1500 kuna mjesečno, koliko će dobivati i potpredsjednici Županijske skupštine. Članovi Županijske skupštine i njenih radnih tijela imaju uz to i pravo na naknadu troškova prijevoza u visini 30% cijene litre benzina po prijeđenom kilometru, uvećanoj koeficijentom 1,5 ukoliko koriste vlastiti automobil ili sredstva javnog prijevoza. Od sada će pravo na naknadu troškova prijevoza, ali po dvije kune po kilometru imati i članovi Županijskog poglavarstva i njegovih radnih tijela.


8 prosinac 2005.
JEDNOGLASNO PRIHVAĆEN PRORAČUN KRAPINSKO-ZAGORSKE ŽUPANIJE
- Članovi Poglavarstva Krapinsko-zagorske županije jučer su jednoglasno prihvatili prijedlog proračuna za narednu godinu. Proračun će iznositi 119 i pol milijuna kuna, rekla je pročelnica odjela za financije i proračun Štefanija Vuljanko te dodala da su prihodi planirani na temelju kretanja izvornih prihoda unatrag tri godine, na temelju ostvarenja ovogodišnjeg proračuna te podataka resornih ministarstava o visini decentraliziranih sredstava. Izvorni prihodi Županije iznose 39 i pol milijuna kuna te u ukupnom proračunu sudjeluju sa 33,1%, decentralizirana sredstva iznose 58 milijuna i 400 tisuća kuna, što je 48,8% ukupnog proračuna, dok pomoći u iznosu d 21 milijun i 600 tisuća kuna u proračunu sudjeluju sa 18,1%. Od ukupnog iznosa decentraliziranih sredstava, na obrazovanje odlazi 40 milijuna i 700 tisuća i to za osnovno školstvo 27 i pol milijuna kuna te za srednje školstvo 13 milijuna i 200 tisuća kuna. Za socijalnu skrb je predviđeno dva i pol milijuna kuna te za zdravstvo 15 milijuna i sto tisuća kuna. Rashodi su planirani sukladno visini proračuna, a troškovi su raspoređeni na način da je za rad Županijske skupštine i poglavarstva osigurano dva milijuna i 800 tisuća kuna, za financije i proračun trinaest milijuna i 700 tisuća, za društvene djelatnosti 72 milijuna i 600 tisuća, za gospodarstvo 15 milijuna i 700 tisuća te za prostorno uređenje i graditeljstvo 14 milijuna i 700 tisuća kuna.


8 prosinac 2005.
DONEŠEN PRORAČUN GRADA ZABOKA ZA 2006. GODINU
- Poglavarstvo Grada Zaboka, na jučerašnjoj sjednici donijelo je prijedlog Proračuna za 2006. godinu u iznosu od 37 milijuna i 704 tisuće kuna. Osnovni dio obuhvaća isti iznos proračuna za 2005. godinu, s time da je uvećan za 15 milijuna kuna kredita. Kreditno zaduživanje je predviđeno za Program poticanja razvoja gospodarstva i poduzetništva, a dobivena sredstva upotrijebit će se za otkup zemljišta u gospodarskoj zoni i njeno komunalno opremanje. Tako bi najveći dio proračuna u iznosu od 42,62% trebao biti utrošen na razvoj poslovne zone. Jedna od mogućih prihodnih stavki proračuna bilo bi od sljedeće godine uvođenje poreza na neizgrađeno građevinsko zemljište. Osim toga, planiranim proračunom obuhvaćen je i Program kapitalnih ulaganja u komunalnu infrastrukturu u iznosu od 3 milijuna i 675 tisuća kuna, a podrazumijeva izgradnju nerazvrstanih cesta, javne rasvjete, vodoopskrbnog sustava, sustava odvodnje i kanalizacije.


8 prosinac 2005.
U HUMU NA SUTLI PRIPOMOĆ ZA VIŠE OD STO UČENIKA I 30 STUDENATA
- Općinsko vijeće Huma na Sutli je odobrilo 14 studentskih pripomoći po 800 i 16 po 600 kuna mjesečno te 22 pripomoći učenicima po 400 i 82 po 300 kuna. Unatoč tako velikom broju pripomoći u raspravi su uočeni i nedostaci u pravilniku, pa je zaključeno da se do proljeća izradi novi u kojem će biti jasno naznačena gornja granica prihoda po članu domaćinstva.


8 prosinac 2005.
IDUĆE GODINE NOVI DOM KULTURE U VELIKOM TRGOVIŠĆU
- Pedesetih godina, prošloga stoljeća sagrađen je Društveni dom u Velikom Trgovišću, koji je služio prvenstveno djelovanju Kulturno-umjetničkog društva «Sloga». No, 1965. godine vlasništvo je preuzela Poljoprivredna zadruga, kojoj je služio kao Zadružni dom. Kad je Zadruga otišla u stečaj, Općina je pokušala dobiti Dom u svoje vlasništvo, ali bezuspješno. Međutim, u listopadu ove godine, Zadružni dom je na drugom stečajnom ročištu , Općina ipak uspjela kupiti za iznos od 370 tisuća kuna. Za uređenje prostora potrebno je uložiti još oko milijun kuna, s time da se za to, uz financijska sredstva Općine, očekuju i donacije mjesnih obrtnika. Stavljanjem u funkciju, nekadašnji Zadružni dom tako bi trebao postati novi Dom kulture, čije se otvorenje očekuje 14. svibnja iduće godine, na Dan Općine.


8 prosinac 2005.
UTVRĐENA REDOSLIJEDNA LISTA ZA DODJELU STIPENDIJA U KRAPINSKIM TOPLICAMA
- Na svojoj posljednjoj sjednici, Općinsko poglavarstvo Krapinskih Toplica donijelo Odluku o utvrđivanju konačne redoslijedne liste za dodjelu učeničkih i studentskih stipendija za ovu školsku godinu . Prema Odluci, pravo na stipendiju u iznosu od 300 kuna ostvaruje šest učenika, a pravo na studentsku u iznosu od 500 kuna ostvaruje pet studenata. Osim toga, odobrena je isplata sredstava iz Proračuna za pomoć Društvu distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i tjelesnih invalida Krapinsko-zagorske županije.


8 prosinac 2005.
GODIŠNJE NAGRADE ZABOČKIM SPORTAŠIMA
- Odbor za dodjelu nagrada sportskim djelatnicima, sportašima i udrugama Grada Zabok, na svojoj sjednici donio je odluku o dodjeli nagrada najboljima u 2005. godini. Tako će se dodijeliti nagrade najboljim sportašima, među kojima su Nenad Šipek, Robert Lež i Tihomir Vančina. dok su kod sportašica najboljima proglašene Martina Horvatec i Katarina Pleško. Nagrade će takkođer biti dodijeljene sportašima juniorima, pionirima te priznanja perspektivnim sportašima i najboljim sportašima Zaboka van gradskih klubova. Najboljom sportskom ekipom proglašen je Košarkaški klub «Zabok», Godišnja nagrada Odbora za sport bit će dodijeljena Zvonku Karu i Danijelu Črnjeviću, dok će nagradu za životno djelo primiti Božidar Boić. Svečanost dodjele nagrada bit će u sklopu «Večeri zabočana», koja će se održati 17. prosinca u Osnovnoj školi «Ksaver Šandor Đalski» s početkom u 18 sati.


8 prosinac 2005.
ZAUSTAVITI NASILJE NAD NASTAVNICIMA
- Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske je danas organizirao prosvjednu aktivnost protiv sve učestalijeg nasilja nad nastavnicima, a u obranu dostojanstva struke. Povod je posljednji napad na nastavnika u Makarskoj, kojeg je 17-godišnji učenik ranio nožem za vrijeme nastave. Kako stoji u priopćenju sindikata, zanimanje nastavnik postalo je najugroženije i najmanje plaćeno radno mjesto s visokoškolskim obrazovanjem. Nastavnici će danas u vrijeme trajanja prvog sata jutarnje i poslijepodnevne smjene u zbornicama održati prosvjedne skupove, a nakon toga na nastavi s učenicima razgovarati o prevenciji nasilja. I ministar Primorac je pozvan da se nastavnicima pridruži u prosvjedu.


8 prosinac 2005.
HRVATSKA LUTRIJA DARUJE DJECU U BOLNICI KRAPINSKE TOPLICE
- Svim hrvatskim županijama i gradu Zagrebu Hrvatska lutrija u suradnji s Hrvatskim šumama povodom predstojećih blagdana daruje božićno drvce i po 10 tisuća kuna. Na prijedlog Krapinsko-zagorske županice donaciju od 10 tisuća kuna Hrvatska lutrija će danas u 13 sati darovati djeci Osnovne škole pri Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju u Krapinskim Toplicama.


8 prosinac 2005.
ŠKOLA ZA PČELARE
- Krapinsko-zagorska županija u Programu mjera za razvitak poljoprivrede dala je posebnu važnost školovanju za potrebe poljoprivrede. Radi toga Pčelarski savez Hrvatske, u suradnji sa Županijom i Agronomskim fakultetom, organizira školu za zanimanje “Pčelar”, koje se upisuje u radnu knjižicu. Škola će trajati jednu pčelarsku sezonu, odnosno ukupno 122 nastavna sata. Svi koji su zainteresirani za pohađanje škole mogu se preko udruge pčelara ili osobno prijaviti u županijskoj Službi za poljoprivredu u Krapini.


8 prosinac 2005.
ZABOČKE PROSINAČKE SVEČANOSTI
- U sklopu tradicionalnih zabočkih Prosinačkih svečanosti, danas će u 15 sati u Gradskoj knjižnici Zabok biti otvorena izložba fotografija pod nazivom «Početak...». Na izložbi će svoje prve fotografije, nastale u informatičko-medijskoj radionici, predstaviti djeca iz dječjeg vrtića i jaslica «Zipkica». Danas će se, također u prostorima Gradske knjižnice, u organizaciji Društva Naša djeca Zabok održati igraonica pod nazivom «Snjegović». Početak radionice za najmlađe je u 17 sati, a sutra će svoj godišnji koncert održati zabočki Gradski puhački orkestar. Koncert će se održati u kino dvorani s početkom u 19,30.


8 prosinac 2005.
NALET VLAKA NA AUTOMOBILA
- Jučer je, poslijepodne, u Krapini na prijelazu ceste preko željezničke pruge bez branika i zvučnih znakova došlo do naleta vlaka na osobni automobil, u kojem je 53-godišnji hrvatski državljanin zadobio teške tjelesne ozljede. Do nesreće je došlo zbog nezaustavljanja automobila ispred prometnih znakova, uslijed čega je vlak, kojim je upravljao 30-godišnji hrvatski državljanin, na relaciji Zabok-Krapina udario u osobni automobil. Vozač automobila je kolima Hitne pomoći prevezen u zagrebačku bolnicu «Sveti duh», gdje je zadržan na liječenju te će protiv njega uslijediti prekršajna prijava.


7. prosinac 2005.
ŽUPANIJSKO POGLAVARSTVO O PROBLEMATICI SPOJNE CESTE KRAPINA-ZABOK
- Na današnjoj sjednici Poglavarstva Krapinsko-zagorske županije bit će govora o problematici spojne ceste Krapina-Zabok. Na dnevnom je redu i nacrt prijedloga Županijskog proračuna za razdoblje od 2006. do 2008. godine, te nacrt prijedloga odluke o izvršenju proračuna za narednu godinu. Na sjednici bi se trebala utvrditi i odluka o naknadi članovima Županijske skupštine, poglavarstva i njihovih radnih tijela.


7. prosinac 2005.
U DRŽAVNOM PRORAČUNU MRVICE ZA HRVATSKO ZAGORJE
- Zagorci su oduvijek više davali drugima, nego što su dobivali, rečeno je danas na press konferenciji vladajuće koalicije u Krapinsko-zagorskoj županiji. Predsjednici i predsjednice SDP-a, HSS-a, HNS-a, HSU i LS-a to su ustvrdili povodom donošenja državnog proračuna za 2006. godinu koji pokazuje, kako je rekla predsjednica SDP-a Sonja Borovčak «maćehinski odnos države prema Krapinsko-zagorskoj županiji» i navela kao primjer vladino obećanje o 280 milijuna kuna za vodoopskrbu u srednjeročnom razdoblju. U državnom proračunu za tu namjenu u 2006. godini osigurano je 18 milijuna kuna. Kroz pet godina trebalo bi izdvajati po 56 milijuna kuna godišnje, a ovakvom dinamikon vladin projekt vodoopskrbe mogao bi potrajati i više od 10 godina, zaključila je Sonja Borovčak. I najvažnije zagorsko kapitalno ulaganje, nova Opća bolnica na Bračku dobila je za opremu sljedeće godine samo 10 milijuna kuna, a kroz naredne tri godine ukupno 45 milijuna kuna, što nikako ne odgovara izjavama najviših državnih dužnosnika, premijera Sanadera i ministra Ljubičića, da će ova bolnica biti na ponos Županiji i hrvatskoj državi, rekla je županica i predsjednica HSS-a Vlasta Hubicki, koja je uz to istaknula i problem spojne ceste Krapina-Zabok, o kojoj se unatoč silnim dopisima nikako ne može razgovarati s ministrom Kalmetom. Zato je s ove press konferencije uputila javi poziv za razgovor s ministrima Kalmetom i Ljubičićem, do kojih dužnosnici Krapinsko-zagorske županije nikako ne mogu doprijeti, pa se već stječe dojam da su Zagorci kažnjeni zato što su na lokalnim izborima birali stranke ove koalicije, a ne HDZ-a.


7. prosinac 2005.
ŽUPANIJSKO POGLAVARSTVO O PROBLEMATICI SPOJNE CESTE KRAPINA-ZABOK
- Na današnjoj sjednici Poglavarstva Krapinsko-zagorske županije bit će govora o problematici spojne ceste Krapina-Zabok. Na dnevnom je redu i nacrt prijedloga Županijskog proračuna za razdoblje od 2006. do 2008. godine, te nacrt prijedloga odluke o izvršenju proračuna za narednu godinu. Na sjednici bi se trebala utvrditi i odluka o naknadi članovima Županijske skupštine, poglavarstva i njihovih radnih tijela.


7. prosinac 2005.
KULTURNA I GOSPODARSKA SURADNJA IRANA I HRVATSKE
- Krapinsko-zagorsku županiju danas je posjetio iranski veleposlanik Jafer Shamsian. U prostorijama Krapinsko-zagorske županije u Krapini primio ga je zamjenik županice za gospodarstvo Zorko Vidiček, koji je rekao kako ovaj posjet smatra velikom čašću, ali ujedno i mogućnošću za razvoj daljnjih odnosa prvenstveno na gospodarskom planu. Iranski veleposlanik složio se s time te istakao da su odnosi između Hrvatske i Iranske Republike što se tiče kulture, politike i parlamentarne suradnje na visokoj razini, međutim gospodarski odnosi nisu zadovoljavajući i nastoji ih se podići na jednu bolju razinu.


7. prosinac 2005.
PREZENTACIJA PROJEKTA «TURIZAM PO MJERI ZAJEDNICE»
- Ovih se dana privode kraju radovi na dva projekta na temu «Turizam po mjeri zajednice» kojima je financijsku potporu sredstvima Američke agencije za međunarodni razvoj pružila « Academy for Education». Riječ je o projektima «Izletnička, rekreativna i poučna steza „Coprnjasti put“, kojeg je realizirala udruga „COPRNJAKI I COPRNICE“ iz Sekirišća, i «Agroturizam u Hrvatskom zagorju – vizije i mogućnosti», kojeg je realizirala udruga Zona Kumrovec. Ovog petka u Sveti Križ Začretje na uvid u realizaciju projekata dolaze predstavnici američkih institucija te Udruga iz Hrvatske koje su također uključene u projekt na temu «Turizam po mjeri zajednice». U 9,00 sati u općinskoj knjižnici će ih primiti načelnik Općine Sveti Križ Začretje, Ivan Kranjčić, nakon čega odlaze u razgledavanje dvorca, etno zbirke i galerije u Žitnici gdje će im pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Krapinsko-zagorske županije Siniša Hajdaš Dončić i trener ruralnog turizma za područje županije Petar Štefanec predstviti projekte. Po završetku boravka u Zagorju gosti odlaze na «Izletničko, rekreativnu i poučnu stezu „Coprnjasti put“, gdje će ih se upoznati sa sadržajima na stezi i obiteljskim gospodarstvima uključenim u projekte.


7. prosinac 2005.
JEDNOGLASNO USVOJEN PRORAČUN OPĆINE HUM NA SUTLI
- Općinsko vijeće Huma na Sutli jednoglasno je usvojilo općinski proračun za 2006. godinu u visini od 15 milijunna i 980 tisuća kuna. Iduće godine, kako u priopćenju za javnost navodi načelnik Općine Božidar Brezinščak Bagola, planira se izgradnja precrpne stanice u Gornjem Breznom i vodospremnik na Košeninama te glavni cjevovod od Harine Zlake do Gornjeg Brezna i Kšenina. Do kraja kolovoza iduće godine trebala bi se staviti pod krov te zatvoriti davnih godina započeta zgrada ambulante, a u planu je i opremanje novoizgrađene sortirnice iskoristivog komunalnog otpada. Općina također poduzima mjere kako bi u program Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka ušao nastavak izgradnje Sutlanske ceste od Malog Tabora preko Drajže do rotora na državnoj cesti Hum-Pregrada.


7. prosinac 2005.
IZGLASAN PRORAČUN U SVETOM KRIŽU ZAČRETJU
- Na posljednoj sjednici Vijeća prihvaćen je općinski proračun Svetog Križa Začretja za 2006. godinu u iznosu od 10 milijuna i 301 tisuću kuna. Proračun je time veći za 20%, u odnosu na ovu godinu, jer će se dio proračuna, namijenjen za izgradnju nogostupa i novog groblja financirati kreditnim sredstvima. Sredstva iz proračuna će se usmjeriti u izgradnju konunalne infrastrukture i gospodarstvo, a za oko 20% bit će povećana sredstva za predškolski odgoj, obrazovanje, kulturu, sport i socijalnu skrb, dok proračunska rezerva iznosi 100 tisuća kuna. Načelnik Općine, Ivan Kranjčić istaknuo je kako je proračun prije svega orijentiran na komunalnu infrastrukturu, za što će se izdvojiti 52% i na gospodarstvo u iznosu od 10%. S time da je naglasio kako ne očekuje proračunske manjkove i prenošenje obaveza u narednu godinu, a osim toga, smatra da je proračun realno planiran te smatra da će ga uspjeti ostvariti.


7. prosinac 2005.
AUTOMOBIL UDARIO PJEŠAKINJU
- Jučer je u Dubrovčanu, kod Velikog Trgovišća, došlo do naleta osobnog automobila na pješakinju, 43-godišnju hrvatsku državljanku. Do nesreće je došlo zbog neprilagođene brzine automobila, uslijed čega je udario pješakinju, koja je pritom zadobila teške tjelesne ozljede. Ozlijeđena pješakinja prevezena je kolima Hitne medicinske pomoći u Bolnicu «Sestre milosrdnice» u Zagrebu, gdje je zadržana na liječenju, a protiv vozača, 44-godišnjeg hrvatskog državljanina, slijedi kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu.


6. prosinac 2005.
USPOREN PORAST VODOSTAJA KRAPINICE KOD ĐURMANCA
- Porast vodostaja Krapinice u Đurmancu je usporen i zaustavio se na 197 centimetara, a u posljednjih sat vremena voda više nije rasla, pa nema ni izlijevanja, za koje je kritična granica 210 centimetara, doznajemo od Stjepana Markaša, voditelja Vodno-gospodarske ispostave Krapina-Sutla. Ukoliko dođe do daljnjeg porasta vodostaja i opasnosti da poplave kuće, djelatnici Viadukta koji rade na autocesti Zagreb-Macelj, zbog čije je izgradnje i smanjena propusnost korita rijeke Krapinice, će ukloniti materijal koji sprečava protok vode, a ako bude potrebno srušit će i privremeni most na potoku Ravninščica kod ušća u Krapinicu. Uzvodno od Kumrovca došlo je do izlijevanja Sutle, no poplavljene su samo livade, a u Zelenjaku je vodostaj dosegao 337 centimetara što je pola metra do kritične granice.


6. prosinac 2005.
UZ VISOKE DRŽAVNE I VJERSKE DUŽNOSNIKE OBILJEŽEN DAN GRADA KRAPINE
- Danas, na blagdan Svetog Nikole, zaštitnika Grada i Župe u Krapini je otvorena nova ulica koja nosi naziv prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Ulicu koja vodi od Zagrebačke ceste prema krapinskoj Policijskoj postaji otvorio je predsjednik hrvatskog Sabora Vladimir Šeks koji je tom prilikom izjavio da se pokojnom predsjedniku Grad Krapina s pravom odužuje za njegove zasluge u stvaranju samostalne, međunarodno priznate Hrvatske. Svečanu svetu misu povodom Dana grada i župe, u župnoj crkvi Svetog Nikole, uz koncelebraciju 14 župnika krapinskog dekanata, predvodio je kardinal Josip Bozanić. U svojoj propovjedi on je istaknuo kako kod čovjeka nije najvažnije ono što on ima, već ono što on uistinu jest. Odgovarajući na pitanje što je to tako sveto kod Svetog Nikole i po čemu je upravo on tako drag vjernicima, kardinal Bozanić je naglasio da je to njegovo veliko srce i osjećaj za potrebite. Kardinal Bozanić blagoslovio je danas u Krapini i obnovljenu zgradu Magistrata, u čije bi se prostorije tijekom ovog mjeseca trebala preseliti gradska uprava. Tom prilikom gradskim ocima je poručio da mudro i razborito vode grad, jer je to želja i očekivanje građana.


6. prosinac 2005.
40. GODINA KRAPINSKOG FESTIVALA
- Radio Kaj i Društvo za kajkavsko kulturno stvaralaštvo ovog četvrtka u Velikoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, s početkom u 20 sati organiziraju Svečani koncert «40. godina krapinskog festivala». Bit će to završni koncert u godini obilježavanja četiri desetljeća neprekidnog djelovanja Festivala kajkavske popevke u Krapini, odnosno Svečanosti kajkavskih popevki. Na koncertu će uz Revijski orkestar HRT-a nastupiti niz vokalnih solista, koji su proteklih godina djelovali na njegovanju kajkavske pjevane riječi. U programu, koji je pripremljen pod umjetničkim vodstvom prof. Stjepana Mihaljinca bit će izvedene najpopularnije izabrane popevke, od njih 1258 izvedenih u vremenu od 1966. do 2005. godine na krapinskoj festivalskoj pozornici. Radio Kaj će koncert izravno prenositi.


6. prosinac 2005.
NEZAPOSLENOST U ZAGORJU I DALJE U PADU
- Na području Krapinsko-zagorske županije krajem proteklog mjeseca evidentirano je 5965 nezaposlenih osoba. Kako se navodi u izvješću Područne službe Zavoda za zapošljavanje Krapina to je 0,3% manje nego u listopadu te 0,6% manje nego u studenom prošle godine. Poslodavci su prijavili 236 potreba za zaposlenicima, što je pak 21,1% manje nego u listopadu te 25,1% manje nego u istom razdoblju lani. Iz evidencije Zavoda zaposleno je 245 osoba što je također manje i to za 12,5% u odnosu na listopad, te 19,4% manje u odnosu na studeni prošle godine.


6. prosinac 2005.
IRANSKI VELEPOSLANIK U POSJETU ZAGORJU
– U posjet Krapinsko-zagorskoj županiji sutra dolazi iranski veleposlanik Jafer Shamsian. U 10,00 sati on će se u prostorijama Krapinsko-zagorske županije susresti sa zamjenikom županice za gospodarstvo Zorkom Vidičekom, nakon čega odlazi u posjet zabočkoj gimnaziji, gdje će se i obratiti učenicima. U posljepodnevnim satima predviđen je njegov susret sa zabočkim gradonačelnikom Ivanom Hanžekom te gradonačelnikom Donje Stubice Jurajem Srebačićem. Na kraju svog posjeta Krapinsko-zagorskoj županiji iranski veleposlanik posjetit će predstavništvo iranskih partnera u industriji prerade mlijeka koje u Donjoj Stubici vodi Marijan Božić .


6. prosinac 2005.
SUTRA SJEDNICA ZABOČKOG POGLAVARSTVA
- Zabočko Gradsko poglavarstvo sazvalo je za sutra, s početkom u 17 sati, svoju slijedeću sjednicu. Na dnevnom redu će biti Prijedlog odluke o Proračunu Grada Zaboka te Prijedlog odluke o izvršavanju Proračuna za 2006. godinu. Osim toga, članovi Poglavarstva raspravljat će o Prijedlogu odluke o povjeravaju obavljanja komunalnih djelatnosti te naplate i nadzora parkiranja poduzeću Plavinka Zabok.


6. prosinac 2005.
ZABOČKE PROSINAČKE SVEČANOSTI
- U sklopu tradicionalnih zabočkih Prosinačkih svečanosti danas je, na Dan Svetog Nikole, dramsko-lutkarska grupa Društva Naša djeca Zabok «Pinokići», za djecu vrtića i jaslica «Zipkica» izvela predstavu «Ima još spasa za Macu Papučaricu». Ista predstava održat će se i za djecu male škole i svu djecu Grada Zaboka, u Gimnaziji «A.G. Matoša» s početkom u 17 sati. Strukovno i umjetničko učilište Zabok organiziralo je za Specijalnu bolnicu Krapinske Toplice humanitarnu akciju koja će trajati do 10. prosinca. U akciji učenici škole prikupljaju igračke, novčane priloge te slatkiše za darove djeci u bolnici. U okviru karitativne akcije suradnje učeničkih zadruga, danas se na prodajnom štandu, u sklopu zabočkog Blok kolodvora mogu kupiti razni umjetnički predmeti, poput keramike, gafike te odjevnih predmeta, koje su izrađivali učenici Učilišta


6. prosinac 2005.
SPORT - Rudolf Kontrec mlađi novi je predsjednik Streljačkog društva Kovina iz Velikog Trgovišća. To je najvažnija odluka pete izborne skupštine na kojoj je za tajnika izabran Ivica Horvat, a u izvršnom odboru još su Albert Horvat, Rudolf Kontrec stariji, Željko Ivanko Penić, Rajko Preberina, Damir Borovečki i Franjo Šoštar. Skupu su prisustvovali načelnik općine Ivica Žeinski, Zdenko Buhin iz tamošnjeg DVD-a, te Vlado Bertol ispred Streljačkog društva Strijelac Krušljevo Selo.

U Zagrebu je održano hrvatsko prvenstvo u pikadu za slijepe i slabovidne. Sportska udruga slijepih Zagorje Krapina među 13 ekipa nastupila je u uvodnoj skupini gdje je pobijedila Čakovec sa 3:2, a izgubila od Karlovca 1:3, pa joj je za jedan bod izmakla završnica u kojoj je pobijedio Split, ispred Rijeke i Čakovca. Prema propozicijama ekipu su sačinjavali po dvoje potpuno slijepih i po dvoje s ostatkom vida do 5 posto. U našoj ekipši bili su Verica i Tomo Ričko, Boris Benkotić i Zlatko Roginić.

Poslije velike pobjede u derbiju 9. kola protiv Zrinjevca sa 95.64 košarkaši Zaboka poslije devetog kola A2 lioge Hrvatske izbili su na drugo mjesto s bodom manje od vodeće Dubrave. Dubrava na prvom mjestu ima 17, drugi je Zabok sa 16, treći Šanac Karlovac, četvrti Kaptol, peti Zrinjevac i šesta zagrebačka Mladost imaju po 15 bodova, sedmi Centar 12, a zabočki košarkaši igraju ove nedjelje u 10. prvenstvenom kolu.

Uz Dan Grada Krapine održan je tradicionalni šahovski brzopotezni turnir, a ova deseta jubilarna priredba okupila je 36 igrača iz svih klubova Krapinsko-zagorske županije, osim Konjščine. Prvo mjesto osvojio je najstariji natjecatelj, 68-godišnji zagrebački majstorski kandidat Dragutin Kojić, koji nastupa za «Stražu», a u Krapini je osvojio deset bodova. Toliko i na drugom mjestu ima član šahovskog kluba Krapina Nenad Frouth, treći je Damir Gorup iz «Straže» sa devet i pol, četvrto i peto mjesto dijele sa po devet bodova Josip Majer iz klanječkog «Zelenjaka» te Ivan Bočkaj iz zabočkog «Poleta». Sa osam bodova šesti je Marko Kubale iz Rogaške Slatine, sedmi Vladimir Žigovečki iz Mača, osmi Tomislav Barlović iz Krapine i deveti Dario Tretinjak iz svetokriškog «Lafuer».


5. prosinac 2005.
SVEČANO UZ DAN GRADA KRAPINE
– Sveti Nikola, čiji se blagdan slavi sutra, zaštitnik je Grada i Župe Krapina. Sutra će stoga u Krapini biti vrlo svečano. Proglašenju ulice dr. Franje Tuđmana, koja vodi prema Policijskoj postaji, u 9,30 sati, među brojnim uzvanicima prisustvovat će i predsjednik hrvatskog Sabora Vladimir Šeks. Nakon svečane svete mise koju će s početkom u 10,00 sati u župnoj crkvi Svetog Nikole predvoditi kardinal Josip Bozanić, u 11,30 sati predviđeno je otvorenje novih prostorija Gradske uprave u obnovljenoj zgradi Magistrata.


5. prosinac 2005.
GRADSKI PROMET FUNKCIONIRAO DVA DANA
- Kako zbog zabrane Ministarstva graditeljstva ugibalište za autobuse Presečki grupa kod bivše uprave Strahinjčice nije do kraja uređeno, ono se od subote više ne koristi. Za prihvat i otpremu putnika koji putuju autobusima Presečkog koriste se Autobusni kolodvor «Krapina Nova» i autobusno stajalište kod Kotke, navodi se u priopćenju Presečki grupa. Do rješenja problema s ugibalištem kod Strahinjčice gradski promet, koji se u Krapini odvijao tek dva dana, neće funkcionirati.


5. prosinac 2005.
DVORAC SERMAGE BEZ KUPACA
- U proteklih osam godina tri dvorca u Hrvatskom zagorju promijenila su vlasnike te se tako spasila od daljnjeg propadanja. Riječ je o dvorcu Mihanović u Tuheljskim Toplicama, dvorcu Donja Bedekovčina te dvorcu Đalski u Gredicama. Nove vlasnike čeka i zapušteni dvorac Sermage kojeg već duže vrijeme neuspješno pokušava prodati Poljoprivredna zadruga Poznanovec u čijem je on vlasništvu. Naime, na temelju prava prvokupa, PZ Poznanovec sa ponudom o mogućoj kupnji prošle se godine prvi put obratila Krapinsko-zagorskoj županiji i to sa cijenom od 850 tisuća eura. Nakon što dvorac nije prodan, još jedna ponuda stigla je i ove godine, s time da je cijena dvorca sa pripadajućim zemljištem bitno smanjena i to na 550 tisuća eura. Ponudu za prodaju dvorca razmotrili su članovi Poglavarstva Krapinsko-zagorske županije, te zaključili kako županija nije zainteresirana za kupnju dvorca Sermage , za kojeg su se, kako saznajemo prije više od godinu dana interesirale dvije privatne osobe, a interes za korištenje prava prvokupa nije pokazala ni Općina Bedekovčina, na čijem se području dvorac nalazi. Kako je rekao načelnik Općine Rajko Vidiček Općina i sada, kao i prošle godine smatra da je ponuđena cijena previsoka, no bez obzira na visinu sredstava, sve da i imaju novac, oni dvorac ne mogu kupiti jer ne znaju što bi s njim.


5. prosinac 2005.
ŽUPANIJSKO POGLAVARSTVO O PROBLEMATICI SPOJNE CESTE KRAPINA-ZABOK
- Ove srijede, na sjednici Poglavarstva Krapinsko-zagorske županije bit će govora o problematici spojne ceste Krapina-Zabok. Na dnevnom je redu i nacrt prijedloga Županijskog proračuna za razdoblje od 2006. do 2008. godine, te nacrt prijedloga odluke o izvršenju proračuna za narednu godinu. Na ovotjednoj bi se sjednici trebala utvrditi i odluka o naknadi članovima Županijske skupštine, poglavarstva i njihovih radnih tijela.


5. prosinac 2005.
U TIJEKU SANACIJA KROVA NA ZABOČKOJ OSNOVNOJ ŠKOLI
- Otkada je prije dvadeset godina završen objekt Osnovne škole «Ksaver Šandor Đalski» u Zaboku pojavili su se problemi prokišnjavanja ravnog krova na zgradi, a nakon niza godina konačno se prišlo sanaciji toga dijela krovišta. Nakon što je nedavno saniran krov na velikoj , trenutno se radi na saniranju krova male sportske dvorane i kotlovnice, čiji su radovi u tijeku, a trebali bi biti završeni danas. Izvođač radova je zabočka tvrtka M-profil, a njihova vrijednost iznosi oko 240 tisuća kuna, od čega je Krapinsko-zagorska županija za investicijsko održavanje izdvojila 150 tisuća kuna, a zatvaranje financijske konstrukcije dogovoreno je sa Gradom Zabokom i izvođačem radova. S obzirom da je cijeli objekat problematičan, potrebno je prići sanaciji i ostalih dijelova, no nije poznato u kojem vremenskom roku, jer će to ovisiti o raspoloživim financijskim sredstvima.


5. prosinac 2005.
PROMOCIJA NOVIH KNJIGA ĐURĐE pl. TOLDY BARILAR
– Večeras, s početkom u 19,00 sati, u Maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta u Krapini svoje nove knjige «Krapina moj rodni kutek» i «Kereszt a ronan» promovirat će Đurđa plemenita Toldy Barilar. U prigodnom programu nastupaju Verica Jačmenica Jazbec, Vladimir Poljanec, Adam Končić i Ivica Percl.


5. prosinac 2005.
POSLJEDNJI OVOGODIŠNJI CIKLUS DOBROVOLJNOG DARIVANJA KRVI
– U posljednjem ovogodišnjem ciklusu dobrovoljnog darivanja krvi Gradskog društva Crvenog križa Zabok, koji je započeo prošli tjedan, do sada je prikupljeno 344 doza doza krvi. Među darivateljima krvi zabilježena su 22 nova davatelja, od kojih najviše u Bedekovčini, a odbijeno ih je ukupno 32-je. Ciklus dobrovoljnog darivanja krvi nastavlja se 15. prosinca u Zaboku i Velikom Trgovišću.


5. prosinac 2005.
NASTAVLJAU SE ZABOČKE PROSINAČKE SVEČANOSTI
– Prošli četvrtak u Zaboku su započele su tradicionalne Prosinačke svečanosti, u sklopu kojih ćae se održavati brojne priredbe i programi. Tako će sutra, na Dan Svetog Nikole, dramsko-lutkarska grupa Drušva Naša djeca Zabok «Pinokići» , za djecu vrtića i jaslica «ZIpkica» izvesti predstavu «Ima još spasa za Macu Papučaricu». Ista predstava održat će se i za djecu male škole i svu djecu Grada Zaboka, u Gimnaziji «A.G. Matoša» s početkom u 17 sati. Strukovno i umjetničko učilište Zabok, od danas do 10. prosinca, organizira humanitarnu akciju za Specijalnu bolnicu Krapinske Toplice, u kojoj će učenici škole prikupljati igračke, novčane priloge te slatkiše za darove djeci u bolnici. U okviru karitativne akcije suradnje učeničkih zadruga, sutra će se na prodajnom štandu, na glavnom zabočkom trgu moći kupiti razni umjetnički predmeti, poput grafike, keramike, odjevni predmeti, koje su izrađivali učenici Učilišta, a prikupljena sredstva također su namijenjena za Specijalnu bolnicu Krapinske Toplice. U Dvorani Elektre prošli petak je otvorena izložba Skulptura, umjetnost u glini, mladog umjetnika Mladena Goričkog. Izložbu je organizirala Udruga mladih «Mraz», a bit će otvorena do srijede.


5. prosinac 2005.
OSNIVANJE HNS-ovih OGRANAKA
- Po mjesnim odborima Grada Krapine u tijeku je osnivanje ogranaka Hrvatske narodne stranke kojima se nastoji aktivirati što više članova i poboljšati komunikaciju s građanima. U Mihaljekjovom Jarku za predsjednika ogranka izabran je Dragutin Čavužić, a dužnost tajnice obavljat će Miljenka Mužar. Jučer je ogranak HNS-a osnovan i za zapadni dio Mjesnog odbora Krapina, čiji je predsjednik Nenad Sikirica, a tajnik Izidor Gorup.


5. prosinac 2005.
ZAPOČELE IZBORNE SKUPŠTINE U ZDS-u
- U Mariji Bistrici je održana izborna skupština općinske organizacije ZDS-a. Za predsjednika je izabran Višeslav Ćuk, za dopredsjednika Stjepan Bukvić, a za tajnika Žarko Mezak. Time je, kako najavljuju u ZDS-u, započet niz skupština po općinskim i gradskim organizacijama koje će prethoditi izbornoj konvenciji stranke predviđenoj za narednu godinu.


5. prosinac 2005.
«ZAGORSKA ZIPKA 2005.»
- U organizaciji Osnovne škole «Ksaver Šandor Đalski» u Zaboku, i ove godine će se održati tradicionalni malonogometni turnir «Zagorska zipka». Turnir će se održavati od 15. do 29. prosinca u sportskoj dvorani Osnovne škole, a sustav razigravanja odvijat će se po skupinama. Prijave za turnir primaju se do 15. prosinca, a izvlačenje parova održat će se istog dana u 19 sati. Sve ostale informacije, kao i prijave za sudjelovanje na turniru mogu se dobiti u tajništvu Osnovne škole na broj telefona 221-050.


2. prosinac 2005.
MALI ZAGORCI VEĆ DVIJE GODINE BEZ ODMARALIŠTA
- Prošle su dvije godine od povrata Odmarališta «Betanija», koje je Društvo naša djeca Krapinsko-zagorske županije koristilo za organizaciju ljetovanja djece s područja Zagorja, Milosrdnim sestrama sv. Križa iz Đakova, te dvije godine od kad je Vlada Republike Hrvatske donijela odluku o dodjeli zamjenskog objekta Društvu na Malom Lošinju. Unatoč činjenici da je Odluka donijeta, te da je od tada prošlo puno vremena, Društvo naša djeca Krapinsko-zagorske županije zamjenski objekt nije dobilo. Stoga je danas u Krapini organizirana konferencija za novinare, kojom se željelo upozoriti na ovaj problem. Prema riječima tajnika društva Muhameda Melkića, u Betaniji je zahvaljujući Društvu ljetovalo preko dvadeset tisuća malih Zagoraca, među njima mnogi slabijeg imovnog stanja, koji radost ljetovanja na moru ne bi ni doživjeli da nije bilo Društva tako da sve ovo zaista začuđuje, no u društvu se ne bi iznenadili kad bi im netko rekao da se Vlada samo šalila kad je donijela Odluku. Melkić je tome dodao da ne zna zašto njihovo strpljenje mora ići tako daleko te naglasio da se sve moglo drugačije riješiti da je bilo potpore od strane zagorskih saborskih zastupnika i većeg angažmana lokalne vlasti. Jedni od saborskih zastupnika, prema njegovim su riječima mogli nešto napraviti, ali nisu htjeli, drugi su pak htjeli, ali nisu bili u mogućnosti, dok se treći uopće nisu ni angažirali da ona siromašnija djeca dobe mjesto i priliku da vide more.  


2. prosinac 2005.
KAZNA ZA STAJANJE NA NELEGALNOM UGIBALIŠTU 300 KUNA
- Nakon jučerašnjeg prestanka korištenja usluga Autobusnog kolodvora na Trgu Ante Starčevića u Krapini od strane prijevoznika «Presečki grupa» i zaustavljanja njegovih autobusa u Ulici Ivana Rendića, gdje mu je Ministarstvo graditeljstva zabranilo izgradnju ugibališta, reagirali su u Policijskoj upravi Krapinsko-zagorskoj. Kako je za Radio Kaj rekao voditelj Ureda načelnika Policijske uprave Miljenko Fruk ,policijski službenici obilaze sporno ugibalište na kojem se zaustavljaju autobusi «Presečki grupa» te postupaju u skladu sa Zakonom o sigurnosti prometa na cestama. Kako je izgradnja ugibališta zabranjena od strane Ministarstva graditeljstva, svako zaustavljanje ili parkiranje autobusa smatra se stajanjem na kolniku i kažnjava sa 300 kuna. Već prvog dana policijski su službenici utvrdili sedam prekršaja te sankcionirali vozače autobusa, što je nastavljeno i danas. Nakon ovoga, pristiglo je i priopćenje Presečki grupa u kojem se obavještava putnike da od subote, 3. prosinca od 4 sata vozači Presečki autobusa neće koristiti ugibalište kod «Strahinjčice», ali će za prijevoz putnika koristiti autobusni kolodvor «Krapina Nova» i stajalište kod «Kotke». Isto tako, napominju da dok se ne riješi problem ugibališta kod Strahinjčice neće funkicionirati niti gradski putnički prijevoz, te apeliraju na relevantne čimbenike kao što u Grad Krapine, Hrvatske ceste i druge da se uključe u rješavanje ovog problema.


2. prosinac 2005.
ŠKOLA DIJETE «ZAGORKE»
- Od prvih dana prije 50 godina, kada je osnovana kao trogodišnja opekarsko-keramičarska škola, današnja Srednja škola Bedekovčina bila je dijete tvornice, tada Zagorke, a danas Tondacha. Tvornica opeke i crijepa Zagorka dala je te 1955. godine zgradu za školu i internat u kojem je bilo smješteno 10, od ukupno 15 učenika, a bila je i temelj praktične nastave za kadrove koji su joj bili potrebni. Već 1960. godine škola je prerasla u tehničku školu za građevinske materijale i kemijsku školu, a godinu dana kasnije postala je prva viša građevinska škola u Hrvatskoj, u kojoj su se obrazovali stručnjaci za područje cijele bivše države, rekao je na današnjoj proslavi ravnatelj Stjepan Horvatić. Škola u Bedekovčini ubrzo je prerasla okvire graditeljstva i danas obrazuje medicinske i poljoprivredne kadrove. Od 815 učenika 200 ih je smješteno u učeničkom domu. Škola ima suvremeno opremljene radionice, a sljedeće godine dobit će i sportsku dvoranu. Na današnjoj proslavi Želimir Janjić, državni tajnik u Ministarstvu znanosti , obrazovanja i športa otkrio je u parku škole skulpturu «Učenici», akademskog kipara Krešimira Roda, a Srednja škola Bedekovčina povodom ovog jubileja je tiskala fotomonografiju autora Petra Videka.


2. prosinac 2005.
VATROGASCI UPOZORAVAJU NA VAŽNOST REDOVITOG ČIŠĆENJA PEĆI I DIMNJAKA
- Prema informacijama iz Vatrogasne zajednice Krapinsko-zagorske županije, u studenom je u Zagorju bilo ukupno 20 vatrogasnih intervencija. Od toga osam požara na građevinama, tri na prometnim sredstvima, dvije su interevencije bile tehničke, te sedam ostale vrste. Na području Krapinsko-zagorske županije sada se provode osposobljavanja za zvanja u dobrovoljnom vatrogastvu, pa će uskoro ispitima za zvanje «vatrogasac» pristupiti 40 kandidata iz Krapinskih Toplica i Zaboka te 20 kandidata s područja Marije Bistrice koji se obrazuju za vatrogasne dočasnike. Iz Vatrogasne zajednice upozoravaju građane da redovito kontroliraju i čiste peći i dimnjake kako bi se broj požara u sezoni grijanja sveo na minimum.


2. prosinac 2005.
PREDSTAVA «PINOKIĆA» NA NIKOLINJE
- Jučerašnjom izložbom slika Ljubice Zuccon u Gradskoj Galeriji, započele su tradicionalne Prosinačke svečanosti, koje se nastavljaju u utorak, na Dan Svetog Nikole. Tim će povodom dramsko-lutkarska grupa Drušva Naša djeca Zabok «Pinokići» , za djecu vrtića i jaslica «ZIpkica» izvesti predstavu «Ima još spasa za Macu Papučaricu». Ista predstava održat će se i za djecu male škole i svu djecu Grada Zaboka, u Gimnaziji «A.G. Matoša» s početkom u 17 sati.


2. prosinac 2005.
MLADI SDP-ovci U BORBI PROTIV AIDS-a
- Forum mladih SDP-a Krapinsko-zagorske županije jučer je Zaboku organizirao prigodnu akciju dijeljenja edukativno-informativnih letaka i kondoma povodom Međunarodnog dana borbe protiv AIDS-a. Ta će se akcija danas u 13,00 sati održati i u Pregradi. Njome se želi skrenuti pozornost javnosti, posebice mladih, na problem AIDS-a i ostalih spolno prenosivih bolesti te upozoriti na neadekvatan tretman spolnog odgoja u hrvatskim školama, gdje sustavne edukacije o toj temi nema.


2. prosinac 2005.
PROSLAVA DANA GRADA KRAPINE
– Večeras započinju programi kojima će se obilježiti predstojeći Dan grada Krapine. U 19,00 sati u Galeriji Grada otvara se izložba «Iz čuvaonice darovanih umjetnina», a nakon otvorenja u Galeriji će se održati i koncert Jelene Balent. Na Trgu Ljudevita Gaja sutra će se od 10,00 do 16,00 sati održati tradicionalni «Medeni sejem», a u 20,00 sati u restoranu «Preša» «Ilirski bal» kojeg već nekoliko godina za redom organizira gradska Turistička zajednica. Kako se Dan grada Krapine slavi na blagdan Svetog Nikole, predviđen je i niz prigodnih sadržaja za djecu, poput koncerta Jacquesa Houdeka, koji će se na Trgu Ljudevita Gaja održati u nedjelju s početkom u 15,30 sati, kada će djecu posjetiti i Sveti Nikola s prigodnim darovima. U nedjelju, s početkom u 14,30 u Festivalskoj će se dvorani moći pogledati i kazališna predstava za djecu «Kako je Potjeh tražio Svetog Nikolu».


2. prosinac 2005.
PAKETI KRAPINSKOG CRVENOG KRIŽA ZA SIROMAŠNE
- U utorak 6. prosinca, na blagdan Svetog Nikole, zaštitnika Grada Krapine, 15 starih i siromašnih osoba koje žive same na području Krapine, Gradsko društvo Crvenog Križa obradovat će vrijednim paketima sa živežnim namirnicama i higijenskim potrepštinama. Pomoć će uoći božićnih blagdana, najkasnije do 16. prosinca, primiti još 56 osoba u općinama Đurmanec, Jesenje, Petrovsko i Radoboj. Paketi su kupljeni sredstvima prikupljenim u akciji Solidarnost na djelu.


2. prosinac 2005.
KOD KLANJCA PRONAĐEN LEŠ
- U Bobovcu Tomaševečkom, kod Klanjca je jučer u 8,23 pronađeno mrtvo tijelo hrvatskog državljanina. 27- godišnjak se tijekom noći pješice vraćao kući, a tridesetak metara od svoje kuće srušio se na tlo i preminuo. Njegovo tijelo prevezeno je na obdukciju u zagrebački Zavod za sudsku medincinu, radi točnog utvrđivanja uzroka smrti.


2. prosinac 2005.
UTOPILA SE 74-GODIŠNJAKINJA
- Jučer je u Loboru ujutro u potoku pronađena 74-godišnja hrvatska državljanka. Obavljenim očevidom utvrđeno je da je štićenica «Zavoda za stare i nemoćne osobe», tijekom noći upala u potok, a smrt je nastupila uslijed pada te udara glavom i utapljanja.


1. prosinac 2005.
GRADSKI PRIJEVOZ I NOVI AUTOBUSNI KOLODVOR IZAZVALI NEGODOVANJE JAVNOSTI
- Danas je u Krapini profunkcionirao dugo najavljivani gradski prijevoz. Paralelno s time, u južnom dijelu grada otvoren je i novi Autobusni kolodvor «Krapina nova», u privatnom vlasništvu Presečki grupa, vodećeg autobusnog prijevoznika u Krapinsko-zagorskoj županiji. Krapina je tako postala jedinstveni slučaj u Hrvatskoj, odnosno jedini grad s dva autobusna kolodvora. Među putnicima koji koriste autobusni prijevoz ponovno se kao i u ljetnim mjesecima, kad je samo trebalo preko puta kolodvora, u poslovnici Presečkog kupiti autobusnu kartu, stvorila velika pomutnja. Mnogi se od njih, posebice oni stariji koji rijetko dolaze u Krapinu, pitaju gdje će ih autobus iskrcati i gdje da ga sačekaju po povratku iz grada. Novi kolodvor i izgradnja ugibališta, koju je u međuvremenu zabranilo Ministarstvo graditeljstva, u gradu se tumači kao nastavak višegodišnjeg spora koji vode vlasnici «Presečki grupa» i Autobusnog kolodvora, te po svemu sudeći zaobilazni put da Presečki izbjegne korištenje, odnosno plaćanje kolodvorskih usluga. Tome u prilog ide i izjava krapinskog gradonačelnika Josipa Horvata da u Krapini prema generalnom urbanističkom planu postoji samo jedan i to dosadašnji kolodvor.


1. prosinac 2005.
U RIJECI SUTRA HRVATSKA ZAJEDNICA ŽUPANIJA
- U Rijeci će se sutra održati Izborna sjednica Skupštine Hrvatske zajednice županija. Krapinsko-zagorsku županiju predstavljat će županica Vlasta Hubicki i predsjednica Županijske skupštine Sonja Borovčak. Na dnevnom redu je izvješće o radu Zajednice u protekle četiri godine, izbor predsjednika i potpredsjednika Zajednice te članova Izvršnog i Nadzornog odbora i usvajanje Programa rada i Financijskog plana za 2006. godinu. Predviđeno je i izlaganje ministrice vanjskih poslova i europskih integracija Kolinde Grabar-Kitarović na temu «Uloga županija u procesu eurointegracije Hrvatske». Hrvatska zajednica županija kao nacionalna udruga osnovana radi promicanja ideje i prakse regionalne samouprave danas ima 19 članica.


1. prosinac 2005.
UTVRĐENA PRODAJA UDJELA ZAGORSKOG METALCA OPĆINE KRAPINSKE TOPLICE «SPECIJALNOJ OPREMI»
- U utorak je održana sjednica Općinskog poglavarstva Krapinskih Toplica na kojoj je donešen Nacrt prijedloga Proračuna Općine Krapinske Toplice za 2006. godinu, a na dnevnom redu našlo se i izvješće o očitovanju suvlasnika Društva Zagorski metalac na ponudu prvokupa. Pravo prvokupa 16%-nog udjela Općine Krapinske Toplice iskoristit će Specijalna oprema Stupnik, pod istim uvjetima koje je ponudila zagrebačka «Montmontaža», čime će ukupni suvlasnički udio te tvrtke iznositi 32%. Što se Proračuna za iduću godinu tiče, iznosit će 13 milijuna kuna, s time da je povećan za iznos koji će se dobiti od prodaje udjela u Zagorskom metalcu. Prema riječima Milana Zubića, načelnika Općine, najveći dio sredstava namijenjen je za potrebe održavanja iizgradnje komunalne infrastrukture, i to čak 9 milijuna što iznosi 69% proračuna. U odnosu na prošlu godinu, povećala bi se sredstva za socijalnu skrb i predškolski odgoj. Načelnik Zubić, proračun smatra razvojnim, socijalnim i realnim, a na kraju i ostvarivim. O utvrđivanju prodaje udjela u Zagorskom metalcu te o prijedlogu Proračuna odlučit će Općinsko vijeće na svojoj slijedećoj sjednici, koja će se održati 12. prosinca.


1. prosinac 2005.
U ZAGORJU JEDAN OBOLJELI I DVA ZARAŽENA OD HIV-a
- Danas se obilježava Međunarodni dan borbe protiv AIDS-a. Na području Krapinsko-zagorske županije Zavodu za javno zdravstvo još 2003. godine prijavljene su dvije osobe zaražene HIV-om i jedna koja ima sidu. Prije toga, a ni poslije, kako je izjavila ravnateljica Zavoda Gordana Popijač Cesar, prijava više nije bilo. Registrirane osobe srednje su životne dobi i liječe se u Zagrebu. Prema dostupnim informacijama, u Hrvatskoj je 500 zaraženih osoba, od kojih 200 oboljelih. Kako je prevencija jedan od ključnih faktora, u Krapinsko-zagorskoj županiji s tim segmentom možemo biti prilično zadovljni jer se u većini škola provodi program Memoaids II. kojim se o sidi podučava skupina učenika, koji će kasnije educirati svoje vršnjake.


1. prosinac 2005.
SVEČANO UZ DAN GRADA KRAPINE
- Uz predstojeći Dan grada u Krapini će biti vrlo svečano. Razni će se program odvijati od sutra pa do utorka, 6. prosinca. Sve započinje sutra u 19,00 sati otvorenjem izložbe «Iz čuvaonice darovanih umjetnina» u Galeriji Grada i koncertom Jelene Balent. U subotu će se na Trgu Ljudevita Gaja od 10,00 do 16,00 sati održati tradicionalni «Medeni sejem», a u 20,00 sati u restoranu «Preša» «Ilirski bal» kojeg već nekoliko godina za redom organizira gradska Turistička zajednica. Kako se Dan grada Krapine slavi na blagdan Svetog Nikole, predviđen je i niz prigodnih sadržaja za djecu, poput koncerta Jacquesa Houdeka, koji će se na Trgu Ljudevita Gaja održati u nedjelju s početkom u 15,30 sati, kada će djecu posjetiti i Sveti Nikola s prigodnim darovima. U nedjelju, s početkom u 14,30 u Festivalskoj će se dvorani moći pogledati i kazališna predstava za djecu «Kako je Potjeh tražio Svetog Nikolu». Na sam Dan grada, u utorak 6. prosinca predviđeno je svečano otvorenje ulice dr. Franje Tuđmana, koja vodi prema Policijskoj postaji, otvorenje novih prostorija Gradske uprave u zgradi Magistrata te svečana sveta misa u Župnoj crkvi Svetog Nikole koju će predvoditi kardinal Josip Bozanić.


1. prosinac 2005.
PRIZNANJA UZ DAN OPĆINE BEDEKOVČINA
- Općinsko vijeće Bedekovčine donijelo je odluku o priznanjima, koja će se dodijeliti uz Dan općine, koji se obilježava 4. prosinca. Od pravnih osoba priznanja će biti uručena Srednjoj školi Bedekovčina, tvrtki “Zmaj” Poznanovec, Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Poznanovec, Rukometnom klubu Bedekovčina, Muškom pjevačkom zboru “Magdalenić”, Športsko-ribolovnom društvu “Jezera”, Udruzi Hrvatskih veterana Domovinskog rata, ogranak Bedekovčina i Udruzi za kulturnu i kazališno-scensku djelatnost “Barbara”. Priznanja će također primiti Slavko Ban, Zdenko Kobeščak, Stjepan Pavlek, Zlatko Glumpak, Stjepan Benčić, Franjo Vukić i Mirna Nagler-Crnčević.


1. prosinac 2005.
DANAS SE POSTAVLJA BOŽIĆNA JELKA U ZABOKU
- Početkom prosinca, već tradicionalno, na glavnom zabočkom trgu postavlja se božićna jelka. Ove godine Gradu Zaboku, jelku od šest metara darovala je Katica Lončar iz Tisanić Jarka. Božićno drvo posjekli su djelatnici komunalnog pogona Grada Zaboka, koji će je danas ujedno i postaviti na Trgu Ksavera Šandora Đalskog. Nakon toga slijedi kićenje bora, a već postavljena božićna rasvjeta upalit će se ovog vikenda i time će Zabok zasjati u pravom blagdanskom ugođaju.


1. prosinac 2005.
POSLJEDNJI OVOGODIŠNJI CIKLUS DOBROVOLJNOG DARIVANJA KRVI
– Gradsko društvo Crvenog križa Zabok organizira posljednji ovogodišnji ciklus dobrovoljnog darivanja krvi, koji će se odvijati do 19. prosinca. U posljednja dva dana od početka akcije prikupljena je 171 doza krvi. Danas se do 10 sati krv mogla dati u zabočkom HT-u, gdje se odazvao velik broj mladih srednjoškolaca, kojima se povodom današnjeg dana Borbe protiv AIDS-a dijele prezervativi. Do 14,30, dobrovoljni darivatelji krvi mogu se odazvati akciji u Regeneraciji Zabok. Ciklus se nastavlja sutra u Zdravstvenoj stanici Bedekovčina od 8 do 10,30 te Inkopu u Poznanovcu od 11,30 do 14,30.


1. prosinac 2005.
PROSINAČKE SVEČANOSTI GRADA ZABOKA
- U Zaboku se, već tradicionalno, ovaj mjesec organiziraju Prosinačke svečanosti sa nizom programa koji se odvijaju u svim gradskim prostorima i trgovima. Tijekom prosinca održavat će se mnogobrojne svečane priredbe i programi u organizaciji Društva Naša djeca Zabok, Dječjeg vrtića i jaslica «Zipkica», Strukovnog i umjetničkog učilišta te Srednje škole Zabok, Gradske likovne sekcije, Udruge «Zlatno srce», Hrvatske udruge «Muži zagorskog srca», KUD-a Zabok, Limene glazbe Špičkovina, Ekološkog te Filatelističkog društva. Uz ostalo, utvrđen je i program za tradicionalnu «Večer zabočana», koja će se održati 17. prosinca, na kojoj će se podijeliti diplome i zahvale najboljim sportašima Zaboka u ovoj godini. Nakon cjelomjesečnog predstavljanja različitih programa, Prosinačke svečanosti Grada Zaboka završavaju svečanim ispraćajem i dočekom Nove 2006. godine na glavnom zabočkom Trgu Ksavera Šandora Đalskog.


1. prosinac 2005.
SPORT
- U sportskoj dvrani Osnovne škole Zlatar Bistrica večeras od 21,00 sat poklonici rukometa mogu pogledati zanimljiv susret za Hrvatski kup u kojem igraju trećeligaš Bedekovčina i prvoligaš Dubrava. Po tradiciji Kup je varljivo natjecanje u kojem su moguća iznenađenja, a podsjetimo upravo za to su se lani pobrinuli bedekovčanski rukometaši.
Jučer su igrane utakmice Prve zagrebačke nogometne lige iz 15. kola. U Buzinu Mladost je pobijedila Špansko 5:1, a u Zagrebu Sava je izgubila od Dubrave 1:4, dok je Tekstilac pobijedio Concordiu 4:0, Jarun Trešenjevku 2:1 i Ponikve HAŠK 3:1. Jesenski naslov osvojio je Maksimir sa 40 bodova. Drugo i treće mjesto sa po 33 boda dijele Špansko i Sloga.

Rukmetašice varaždinske Koke u derbi susretu desetog kola Druge hrvatske rukometne lige Sjever u Kutini su pobijedile Loniu sa 28:21. Rukometašice pak Ivanca poražene su u Đakovu 31:22. U poraženom ivanečkom sastavu usamljena je bila Krapinčanka Ria Križanić sa devet pogodaka. Na ljestvici vodi Podravka Lino sa 17 bodova, Koka je treća sa 15, a ivanečke rukometašice su desete sa šest bdova.

U derbi susretu 18. lige Udruženja rekreativnih igrača stolnog tenisa Grada Zagreba stolnotenisači Zaboka za svojim su stolovima izgubili od drugoplasirane Škofine sa 8:2. U derbiju pak devetog kola Druge hrvatske kuglačke lige Centar kuglači Samobora izgubili su s maksimalnih 8:0 u Zagrebu protiv Oglasnika. Na ljestvici Prve lige su Ponikve sa 16 bodova, dok su kuglači Samobora 11 sa četiri.

U sedmom kolu A 2 lige Hrvatske za košarkašice u Zaprešiću Jabuka je izgubila od Zadra 70:89. Varaždinski Vindi bio je slobodan ovo kolo. Na ljestvici prva je Riječanka sa 13 bodova, Vindi je peti sa devet, a osma je Jabuka Zaprešić sa osam bodova.


 VIJESTI RADIJA KAJ - arhiva vijesti

prosinac 2005.