VIJESTI RADIJA KAJ - arhiva vijesti

kolovoz 2004.


30. rujan 2004.
PRIJEVOZ UČENIKA IPAK MALIM PRIJEVOZNICIMA - Članovi Poglavarstva Krapinsko-zagorske županije jučer su donijeli odluku o povećanju cijene prijevoza učenika osnovnih škola za 7,85%. Nakon što su “Presečki bus” i “Croatiatrans” otkazali ugovoreni prijevoz učenika zbog preniske cijene, u osamnaest škola raspisan je novi natječaj za odabir najpovoljnijeg prijevoznika, pa su jučer neki članovi Poglavarstva izrazili sumnju da mali prijevoznici koji se javljaju na natječaj posao neće moći obavljati kvalitetno kao što je to dosad činio najjači županijski autobusni prijevoznik. No zamjenica županice za društvene djelatnosti Ksenija Tomić je istaknula, da su se u samom startu prijevoznici pokazali vrlo odgovornima pri obavljanju povjerenog im posla te naglasila kako smatra da pri tom ne bi trebalo biti nikakvih problema.


30. rujan 2004.
DANAS POTPISIVANJE UGOVORA ZA VELEUČILIŠTE «HRVATSKO ZAGORJE» - U Gradu Krapini danas u 13,00 sati potpisat će se ugovor o osnivanju veleučilišta «Hrvatsko zagorje». Ugovor će se potpisati sa 14 suosnivača – predstavnika jedinica lokalne samouprave i većih gospodarskih subjekata, a kako je izjavio krapinski gradonačelnik Alojz Malogorski, suosnivača može biti i više pa se svi zainteresirani gospodarstvenici koji su u ovoj inicijativi prepoznali rješenje za gospodarske probleme Krapinsko-zagorske županije još mogu uključiti i poduprjeti projekt. S upisima na krapinsko veleučilište bi se započelo iduće jeseni i to u tri programa; računalno-informatičkom, ekonomsko-poduzetničkom i prometnom.


30. rujan 2004.
VODIč KROZ ŽUPANIJU NA CD- u I INTERNETU - Na jučerašnjem sastanku predstavnika Krapinsko-zagorske županije s zagorskim gradonačelnicima i načelnicima, u dvorcu «Mihanović» u Tuheljskim Toplicama raspravljalo se o izdavanju trećeg izdanja Informativnog vodiča Krapinsko-zagorske županije. Novo izdanje promovirali su predstavnici tvrtke «Zagorjepublic» u čijoj nakladi su tiskana i prva dva izdanja iz 1995. i 1999. godine – Branko Balaško i Branko Žalec, koji su istaknuli da će vodič na 350 strana obuhvatiti čitav županijski prostor s potpunim informacijama iz društvenog, demografskog, ekonomskog, kulturnog i povijesnog života svih općina i gradova. Novost je da će treće izdanje Informativnog vodiča, uz neophodne promjene u podacima, biti izrađeno i na CD-u, a bit će dostupno i na internet stranicama. Planirano je da Vodič izađe iz tiska u siječnju 2005. godine u nakladi od 3 do 5 tisuća primjeraka.


30. rujan 2004.
“KONZERVATORSKO-RESTAURATORSKI RADOVI NA KULTURNIM DOBRIMA HRVATSKOG ZAGORJA” - U Muzeju seljačkih buna u Gornjoj Stubici sutra u 19,00 sati otvara se izložba “Konzervatorsko-restauratorski radovi na pokretnim kulturnim dobrima Hrvatskog zagorja 2001.-2004. godine”. Osnovna misao izložbe je ukazivanje na alarmantno stanje u kojem se nalazi dio kulturne baštine, upoznavanje s mogućnostima njihove zaštite te prezentiranje dosadašnjeg rada na obnovama. Izložbom se ujedno želi potaknuti lokalne sredine i predstavnike crkve da se i sami uključe u program zaštite i obnove kulturnih dobara.


30. rujan 2004.
“SUVREMENO IŠČITAVANJE PEJSAŽA” U KRAPINSKOJ GALERIJI - Sutra se u krapinskoj Gradskoj galeriji otvara izložba slika Davora Vukovića pod nazivom “Suvremeno iščitavanje pejsaža”, a uz to biti će predstavljena i knjiga pjesama “Gatara”. O autoru će govoriti likovni kritičar Stanko Špoljarić. Program u kojem će sudjelovati Višnja Goljački i članovi grupe Aerodrom započinje u 19,00 sati.


30. rujan 2004.
U MOKRICAMA ZAGORCI PROIZVODE JAHTE - U Mokricama kod Oroslavja danas će vlasnik tvornice Ben Den Heuvel i direktor Mladen Hren predstaviti novi proizvodni pogon za proizvodnju motornih plovila poznate marke Prinz. U ovoj tvornici Zagorci proizvode jahte još od prošle godine, a uz proizvodnju tu se kontrolira i kvaliteta plovila. Razgledavanje nove tovrnice jahti u belgijsko-hrvatskom vlasništvu organizira Hrvatsko-britanska poslovna mreža koja time nasatavlja predstavljanje predvodnika gospodarskog razvoja raznih dijelova Hrvatske, i time doprinosi daljnjem razvoju poslovnih kontakata između hrvatske i međunarodne poslovne zajednice.


30. rujan 2004.
PRETISAK PRAVOPISA IZ 1908. GODINE - Idućeg četvrtka, 7. listopada, u dvorcu Stubički Golubovec u Donjoj Stubici održat će se predstavljanje pretiska prvog jednojezičnog hrvatskog pravopisa iz 1908. godine pod naslovom Naputchenye horvatszki prav chteti y piszati. U organizaciji društva Kajkavijana i Hrvatske udruge Muži zagorskog srca, knjigu će predstaviti priređivač pof.dr. Alojz Jembrih.


30. rujan 2004.
SVJETSKI DAN UČITELJA - U organizaciji Stručnih vijeća ravnatelja osnovnih i srednjih škola Krapinsko-zagorske županije, sutra od 19 sati u restoranu Terma Tuhelj u Tuheljskim Toplicama, svečano će se obilježiti Svjetski dan učitelja. Pokrovitelj svečanosti je Krapinsko-zagorska županija.


30. rujan 2004.
POSKUPLJENJE NAFTNIH DERIVATA DOVODI DO LANČANOG POVEĆANJA CIJENA - Povodom vala poskupljenja naftnih derivata priopćenjem za medije oglasili su se članovi Zagorske demokratske stranke koji istiću da bi Vlada i Sabor trebali poduzeti mjere zaštite poljoprivrednika kroz subvencioniranje cijene plavog dizela koji im je nužan za rad. ZDS-ovci smatraju da je potrebno smanjiti poreze i trošarine na plavi dizel budući su poljoprivrednici dovedeni u tešku situaciju nedavnim poskupljenjem. Osim toga poskupljenje se tiče svih građana jer će ono dovesti do lančanog povećanja cijena proizvoda i usluga te mogućeg generiranja inflacije i pada kupovne moći.


30. rujan 2004.
TEŠKO OZLIJEĐENA PJEŠAKINJA - Danas oko 8,00 sati u Krapini je došlo do prometne nezgode u kojoj je 78-godišnja pješakinja Marija P. iz Krapine zadobila teške tjelesne povrede. Do nesreće je došlo kada je vozač teretnog automobila krenuo u rikverc bez da se pritom uvjerio da to može učiniti bez opasnosti po druge sudionike u prometu. Stražnjim dijelom automobila udario je pješakinju koja je prelazila preko kolnika.


30. rujan 2004.
SAMOUBOJSTVO TROVANJEM - Popivši veću količinu raznih tableta, jučer prijepodne u svom stanu u Zlatar Bistrici samoubojstvo trovanjem je počinila 51-godišnja Nadica H.


29. rujan 2004.
PREDSTAVLJEN PROJEKT TREĆEG IZDANJA INFORMATIVNOG VODIČA - U Dvorcu «Mihanović» u Tuheljskim Toplicama danas su predstavnici Krapinsko-zagorske županije gradonačelnike i načelnike upoznali s izdavanjem trećeg izmjenjenog i dopunjenog izdanja Informativnog vodiča Krapinsko-zagorske županije. Ideju izdavača, «Zagorjepublic» iz Stubičkih Toplica o trećem izdanju vodiča podržalo je Županijsko poglavarstvo, te imenovalo Organizacijski i Uređivački odbor, a novo izdanje promovirali su predstavnici izdavača Branko Balaško i Branko Žalec istaknuvši da će vodič na 350 stranica obuhvatiti sav prostor Krapinsko-zagorske županije s potpunim informacijama iz društvenog, demografskog, ekonomskog, kulturnog i povijesnog života svih općina i gradova naše županije. Velika je novost što će treće izdanje Informativnog vodiča biti objavljen i na CD-u, a cjelokupno izdanje bit će dostupno i na internet stranicama. Planirano je da Vodič izađe iz tiska u siječnju 2005. godine u nakladi od 3 do 5 tisuća primjeraka.


29. rujan 2004.
BESPOVRATNA SREDSTVA ZA KOMUNALNU INFRASTRUKTURU ZAGORSKIH POSLOVNIH ZONA - Upravni odbor Fonda za regionalni razvoj prihvatio je financiranje bespovratnim sredstvima projekata koje je Županijsko poglavarstvo utvrdilo na svojoj sjednici krajem svibnja ove godine. Ukupni iznos odobrenih sredstava je pet milijuna i 232 tisuće kuna, od čega Grad Pregrada za vodoopskrbu poslovne zone dobiva milijun i 963 tisuće kuna, Općina Veliko Trgovišće za završetak izgradnje mosta, prilaznih cesta i izgradnju ceste u glavnom koridoru zone 966 tisuća kuna, Gornja Stubica milijun i 165 tisuća kuna za izgradnju kolektora, Sveti Križ Začretje za industrijsku cestu – zona malog gospodarstva milijun i 82 tisuće i Mače za sanaciju i rekonstrukciju mjesnog vodovoda 55 tisuća kuna. Ugovor o dodjeli bespovratne potpore između Županije i jedinica lokalne samouprave bit će potpisan sutra.


29. rujan 2004.
SOCIJALNO STANJE STANOVNIŠTVA - Nakon duge rasprave, članovi Skupštine Krapinsko-zagorske županije jučer su prihvatili izvješće o socijalnom stanju stanovništva na području županije za 2003. godinu, koji ukazuju na pad gospodarske aktivnosti, smanjenje broja rođenih, visok mortalitet i negativne migracijske trendove. Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, na području Županije tijekom prošle se godine zaposlilo 22, 6 % manje osoba nego prethodne godine, ali je istovremeno evidentirano 25,3% manje nezaposlenih nego 2002. godini. Posebno zabrinjavajuća je činjenica da je prema statističkim pokazateljima broj umirovljenika na području Županije premašio broj zaposlenih za 1209 osoba, zaključili su članovi Županijske skupštine.


29. rujan 2004.
SUTRA POTPISIVANJE UGOVORA ZA VELEUČILIŠTE «HRVATSKO ZAGORJE» - U Gradu Krapini sutra će se potpisati ugovor o osnivanju veleučilišta «Hrvatsko zagorje». Ugovor će se potpisati sa 14 suosnivača – predstavnika jedinica lokalne samouprave i većih gospodarskih subjekata, a kako je izjavio krapinski gradonačelnik Alojz Malogorski, suosnivača može biti i više pa se svi zainteresirani gospodarstvenici koji su u ovoj inicijativi prepoznali rješenje za gospodarske probleme Krapinsko-zagorske županije još mogu uključiti i poduprjeti projekt. S upisima na krapinsko veleučilište bi se započelo iduće jeseni i to u tri programa; računalno-informatičkom, ekonomsko-poduzetničkom i prometnom.


29. rujan 2004.
DANAS ODGOĐENA SJEDNICA ŽUPANIJSKOG POGLAVARSTVA - Nakon što prošle srijede zbog nedostatka kvoruma nije održana zakazana sjednica Poglavarstva Krapinsko-zagorske županije, dnevni red sa 19 točaka danas će se iza 13,00 sati ponovno naći pred članovima Poglavarstva. Raspravljat će se o prijedlogu povećanja cijena prijevoza učenika osnovnih škola te epidemiološkoj situaciji u županiji, za što je izvješće pripremio Zavod za javno zdravstvo. Na dnevnom redu sjednice je i prijedlog dopune Odluke o osnivanju Povjerenstva za praćenje aktivnosti na izgradnji autoceste Zagreb-Macelj koji se odnosi na novčanu naknadu članovima povjerenstva.


29. rujan 2004.
ZAVRŠAVAJU «MIHOLJSKI DANI» – U Općini Mihovljan od petka su u tijeku "Miholjski dani", manifestacija koju povodom Dana općine, Osnovne škole i Župe Mihovljan, pod općinskim pokroviteljstvom, organiziraju mihovljanske udruge. Manifestacija koja je obuhvatila niz zabavnih i sportskih programa završava danas na blagdan mihovljanskog zaštitnika Svetog Mihovila. U 10,30 sati održana je svečana sjednica Općinskog vijeća Mihovljana, a u 11,00 sati u župnoj crkvi svečano misno slavlje je predvoditi vlč. Toni Štefan iz Preloga, dosadašnji misionar u Africi. U 16.30 sati prijateljsku nogometnu utakmicu odigrat će domaći Rudar i Inter iz Zaprešića.


29. rujan 2004.
OBILJEŽEN «DAN POLICIJE» - Tijekom trodnevnog obilježavanja «Dana policije», djelatnici Policijske uprave krapinsko-zagorske, između ostalog, organizirali su Dane otvorenih vrata za učenike prvih razreda osnovnih škola u sjedištu Policijskih postaja. Tako su jučer učenici sva tri prva razreda Osnovne škole «Ksaver Šandor Đalski» posjetili Policijsku postaju Zabok, čiju su ih djelatnici, na čelu s načelnikom Milanom Jakobovićem, upoznali s voznim parkom, uređajima i načinom rada policije, a organizirani su i posjeti obiteljima policajaca poginulih u Domovinskom ratu, na čijim su grobovima zapaljene svijeće. Obilježavanje svojeg dana, zagorski policajci završili su jutros polaganjem vijenca i paljenjem svijeća ispred zajedničkog križa na groblju u Krapini te Svetom misom zadušnicom u krapinskoj crkvi Svetog Nikole.


29. rujan 2004.
SJEDNICA POGLAVARSTVA U VELIKOM TRGOVIŠĆU - Jučer je u Velikom Trgovišću održana zajednička sjednica općinskog Poglavarstva, Povjerenstva za socijalnu skrb, predstavnika Caritasa i Crkvenog odbora. Na sjednici je razmatrana socijalna problematika na području Općine, te je donesena odluka da se, socijalnim kategorijama, ubuduće pomaže koordinirano i razmjenom podataka tako da se izbjegnu situacije u kojima netko dobije pomoć sa više strana, dok drugi ne dobiju pomoć uopće. Uz to, na sjednici je utvrđen i prijedlog Odluke o izmjenama Odluke o komunalnoj naknadi.


29. rujan 2004.
DJECA KOD ZABOČKOG GRADONAČELNIKA - Djecu i aktiviste Društva Naša djeca u ponedjeljak, 4. listopada na početku obilježavanja Dječjeg tjedna primit će zabočki gradonačelnik Ivan Hanžek, kojemu će djeca uručiti svoje poruke sa željama, kako da Zabok postane grad u kojem će djeci život biti ljepši i ugodniji. Istog dana gradonačelnik će upriličiti prijem za roditelje novorođene djece i tako nastaviti tradiciju darivanja najmlađih sugrađana zlatnim privjescima s grbom Zaboka. Svoj doprinos ovoj akciji dat će i Gradsko društvo Naša djeca koje roditeljima poklanja knjigu Prva godina života.


29. rujan 2004.
SPORT - Jučer je u Gubaševu odigrana zaostala utakmica 2. kola nogometnog kupa za područje Nogometnog saveza Krapinsko-zagorske županije u kojoj je domaćin Đalski poražen od Bedekovčanskog Tondacha sa 1:6.

U derbiju 6. kola Prve županijske nogometne lige Varaždina, minutu prije kraja pogotkom Kosa, Sračinec je pobijedio Dubravu 1:0, čime je zadržao vodstvo s maksimalnih 18 bodova. Isti broj bodova na drugom mjestu ima lanjski prvak Polet iz Cestice, koji je na gostovanju pobijedio Slobodu 2:0.

U okviru današnjeg blagdana Sv. Mihovila obilježava se i dan općine Sračinec, a u nizu prigodnih manifestacija u sportskom dijelu od 16 sati Sračinec ugošćuje prvoligaša Varteks. dok se vodeći klub Prve HNL zaprešićki Inter u 16,30 prijateljskom utakmicim s Rudarom pridružuje proslavi Dana općine Mihovljan.

Nastavljeno je prvenstvo u obje Lige veterana Hrvatskog zagorja, a minulo kolo nije donijelo promjene, već i dalje bez poraza kod prvoligaša vodi Stubica, a kod drugoligaša Rudar iz Dubrave Zabočke. Rezultati 6. kola Prve županijske lige veterana: Predionica-Ivančica 3:2, Oroslavje-Jedinstvo 0:0, Mladost-Zagorec (Krapina) 1:1, Pregrada-Vatrogasac 4:4, Radoboj-Tondach 3:3, a 3:3 bilo je i u Mihovljanu između Rudara i Stubice. Na ljestvici Stubica na prvom mjestu ima 13 bodova, drugi i treći su Tondach i Zagorec sa po 11, četvrto Jedinstvo sa 8, peti i šesti su Radoboj i Predionica sa po 7 bodova, dok je na dnu ljestvice, na 12. mjestu i dalje Pregrada sa 2 boda.

Rezultati 5. kola Druge lige veterana : u Dubravi Zabočkoj, Rudar-Desinić 8:3, u Mariji Bistrici, Mladost-Hrvatsko zagorje 0:4, u Belcu, Mladost-Toplice 0:1, Straža-Sloga 5:2 i u Velikom Trgovišću, Zagorec-Mladost Zabok II 0:2. Vodi Rudar iz Dubrave Zabočke s 15 bodova,drugo je Hrvatsko zagorje s 13, treća Straža s 10, a četvrti Desinić s 8 bodova.

U prvom kolu Druge hrvatske rukometne lige Sjever rukometaši Varaždina na gostovanju su izgubili od Našica 34:23, a u prvom kolu druge hrvatske lige Zapad za rukometašice Samoborke su u svojoj dvorani svladale Rudar iz Labina sa 27:24.


28. rujan 2004.
OD IDUĆE JESENI VELEUČILIŠTE «HRVATSKO ZAGORJE» - Na današnjoj sjednici Skupštine Krapinsko-zagorske županije većinom je glasova prihvaćen prijedlog o osnivanju veleučilišta «Hrvatsko zagorje» u Krapini. S upisima bi se započelo iduće jeseni i to u tri programa; računalno-informatičkom, ekonomsko-poduzetničkom i prometnom, a već u četvrtak će se potpisati ugovor o osnivanju sa 14 suosnivača – predstavnika jedinica lokalne samouprave i većih gospodarskih subjekata. Suosnivača može biti i više, izjavio je na današnjoj sjednici krapinski gradonačelnik Alojz Malogorski te pozvao sve zainteresirane gospodarstvenike koji su u ovoj inicijativi prepoznali rješenje za gospodarske probleme Krapinsko-zagorske županije da se uključe i podupru projekt.


28. rujan 2004.
INFORMATIVNI VODIĆ KRAPINSKO-ZAGORSKE ŽUPANIJE NA CD-u i INTERNETU - Dužnosnici Krapinsko–zagorske županije sutra će se, u prostoru Dvorca «Mihanović» u Tuheljskim Toplicama, sastati s gradonačelnicima i načelnicima zagorskih gradova i općina. Glavna tema sastanka je izdavanje trećeg izmjenjenog i dopunjenog izdanja Informativnog vodića Krapinsko-zagorske županije. Publikacija koja je obradila povijest kraja, turističko-kulturna i demografska obilježja te predstavila sve jedinice lokalne samouprave sa brojnim servisnim informacijama, prvi je put iz tiska izišla 1995. godine. Novo tisućljeće i geopolitičko okruženje donosi potrebu za suvremenijim izdanjem informativnog vodića koje bi uključilo neophodne izmjene, a vodić bi se izradio i na CD-u i bio bi dostupan na Internet stranicama. Stoga će se na sastanku utvrditi interes gradova i općina za izdavanje trećeg izdanja Vodića, te dogovoriti model njegovog financiranja, u kojem će Krapinsko - zagorska županija sudjelovati sa 40 tisuća kuna. Na sastanku će se predstaviti i dvije tvrtke; «FER-CON» iz Varaždina prezentirat će biljne uređaje za pročišćavanje otpadnih voda, dok će «Fravero» iz Zagreba održati prezentaciju sistema za uvez dokumenata.


28. rujan 2004.
JOŠ JEDNA TURISTIČKA ZONA U POGRANIČNOM POJASU - Nakon što je proglašena u travnju, Turistička zona «Sutla – dolina izvora zdravlja» službeno se otvara 9. listopada kada se planira zajednički radni sastanak Općinskih vijeća Zagorskih Sela i Podčetrtka. Na sastanku će se utvrditi planovi i aktivnosti za razvoj zone i suradnje dviju susjednih općina, a spomenimo samo kako bi zona u budućnosti trebala sadržavati lječilišne komplekse s kompletnom popratnom ponudom, izletnički turizam, vinske ceste, seoski turizam te mogućnost rekreacijskih sportova na rijeci Sutli.


28. rujan 2004.
SUTRA ODGOĐENA SJEDNICA ŽUPANIJSKOG POGLAVARSTVA - Nakon što prošle srijede zbog nedostatka kvoruma nije održana zakazana sjednica Poglavarstva Krapinsko-zagorske županije, dnevni red sa 19 točaka sutra će se iza 13,00 sati ponovno naći pred članovima Poglavarstva. Raspravljat će se o prijedlogu povećanja cijena prijevoza učenika osnovnih škola te epidemiološkoj situaciji u županiji, za što je izvješće pripremio Zavod za javno zdravstvo. Na dnevnom redu sjednice je i prijedlog dopune Odluke o osnivanju Povjerenstva za praćenje aktivnosti na izgradnji autoceste Zagreb-Macelj koji se odnosi na novčanu naknadu članovima povjerenstva.


28. rujan 2004.
ZABOČKI OSNOVNOŠKOLCI U POSJETU POLICIJI - Povodom sutrašnjeg «Dana policije», Policijska uprava krapinsko-zagorska, između ostalog, organizira Dane otvorenih vrata za učenike prvih razreda osnovnih škola u sjedištu Policijskih postaja. Tako su danas učenici sva tri prva razreda Osnovne škole «Ksaver Šandor Đalski» posjetili Policijsku postaju Zabok, čiju su ih djelatnici, na čelu s načelnikom Milanom Jakobovićem, upoznali s voznim parkom, uređajima, i načinom rada policije. Prvašićima su, nakon policijskih džipova, sirena i razglasa, najzanimljivije bile lisice te uređaj za alkotest. Smisao ovakvih akcija, kako nam je rekao načelnik Jakobović, nije samo upoznavanje djece s policijskim poslom, nego prije svega da se djeca ne boje policije.


28. rujan 2004.
POMOĆ TEŠKO BOLESNOJ 20-GODIŠNJAKINJI - Općinsko poglavarstvo, Socijalno vijeće te župni Caritas Svetog Križa Začretja provode akciju za pomoć obitelji dvadesetogodišnje Martine Škreblin iz Kozjaka, koja boluje od teško izlječive bolesti kosti. Do sada provedeno liječenje nije pokazalo zadovoljavajuće rezultate, te bolest napreduje, zbog čega je Martina postala nepokretna. Nova nada za izlječenje su lijekovi Lentifom i Super Polyporin, čija desetodnevna doza stoji 2 tisuće kuna. Zbog nepovoljnog socio-ekonomskog statusa, obitelj Škreblin nije u mogućnosti nabaviti lijek te snašati druge troškove liječenja. Građani koji žele pomoći Martini, svoje priloge mogu uplatiti virmanom na broj žiro-računa: 4114005-1011111116 s pozivom na broj : 3121000141. Naziv računa glasi: Socijalno vijeće za Škreblin Martinu. U slučaju plaćanja putem internet bankarstva broj žiro-računa je 2403009-9110000019, s pozivom na broj 3121000141.


28. rujan 2004.
ZDS PROTIV RASPRODAJE HRVATSKE - Prema uzoru na Sloveniju i hrvatska Vlada bi trebala zatražiti odgodu prodaje nekretnina strancima, ponajprije poljoprivrednog zemljišta, izvora pitke vode i kuća na Jadranskoj obali, kaže se u priopćenju Zagorske demokratske stranke. Takva prodaja mogla bi se liberalizirati tek kada naš standard bude jednak standardu građana Europske unije, jer su hrvatski građani sada u neravnopravnom položaju, budući da stranci mogu platiti znatno višu cijenu, što bi kroz nekoliko godina moglo dovesti i do značajnih socijalnih problema, zaključuju u ZDS-u.


28. rujan 2004.
SPORT - U prvoj utakmici Treće hrvatske rukometne lige Zapad rukometašice Zagorca iz Krapine izgubile su od Udarnika (Kurilovec) 21:23. Kod Krapinčanki istaknula se Marija Mužek sa 7 pogodaka, dok je protivničku mrežu po četiri puta pogodila Martina Ostojić, a dva puta Jelena Krkalo.

U utakmici prvog kola Treće hrvatske kuglačke lige Sjever, u Varaždinu je oroslavski Obrtnik svladao MIV 5:3. Pobjedi Oroslavčana umnogome je pomogao najbolji Željko Curman sa 523 čunja.

Kuglačice Varteksa u prvenstvu Prve hrvatske lige doživjele su poraz u Rijeci 7:1. Jedini bod osvojila je Bunić i to sa izvrsnih 586 čunjeva, što je drugi rezultat riječke utakmice. Na ljestvici, poslije dva kola, vodi Zagreb s 4 boda, dok su Varaždinke devete bez bodova.

U 6. kolu Lige nogometnih veterana Središte Samobor, Novaki-Samobor 0:2, Klokočevac-Bregana 3:0 i Rakitje-Sava 0:2. Vode veterani Samobora s 18 bodova, Samoborski otok je drugi sa 16, dok je treća Sloga s 15 bodova.

Veterani novoosnovanog kluba “Hrvatsko zagorje” iz Zaboka sudjelovali su na prigodnom turnriu u Bilju kod Osijeka, gdje su osvojili zapaženo drugo mjesto.

Danas od 16,30 sati igra se zaostali susret drugog kola Kupa za područje Nogometnog saveza Krapinsko-zagorske županije. U Gubaševu županijski drugoligaš Đalski dočekuje bedekovčanski Tondach.

U okviru manifestacije Dani kajkavske riječi Zlatar 2004. na “bajerima” u Vinipotoku održan je tradicionalni Kup u sportskom ribolovu. Na žalost otežane vremenske prilike na natjecanje su dovele svega 6 ekipa koje su i same imale teškoća, jer riba nije grizla. Ekipno prva je Pliva iz Savskog Marofa s 8 negativnih bodova, druga je Sutla iz Klanjca s 9, treća prva ekipa Pastrve iz Zlatara s 10, koliko imaju i Jezera iz Bedekovčine, a peti je Šaran iz Budinšćine. Pojedinačno po sektorima pobjednici su Tomislav Berković iz Klanjca, Mladen Breški iz Savskog Marofa i Milan Petrinić iz Budinšine.

Iz šaha. U nastavku prvenstva Druge hrvatske šahovske lige Centar u Štrigovi su šahisti Varaždina poraženi od tamošnjeg Stridona 5:2, dok je u Zagrebu, Casino pobijedio Samobor 4,5 :2,5. Na ljestvici poslije sedam kola vodi Dalekovod iz Zagreba sa 40 bodova. Šahisti Samobora su deveti sa 16,5 , a Varaždin je jedanaesti sa 12 bodova.


27. rujan 2004.
ZAGORSKI DVORCI I KURIJE PREDSTAVLJENI U VENECIJI - U Veneciji je 23. i 24. rujna, u okviru inicijative Interreg III B Cadses održana konferencija u organizaciji Regije Veneto, na kojoj je Krapinsko-zagorska županica Vlasta Hubicki potpisala je ugovor o pristupanju projektu «Palače, kurije, dvorci». Dvorce i kurije Krapinsko-zagorske, Varaždinske, Koprivničko-križevačeke i Požeško-slavonske županije je predstavio Mladen Obad Šćitaroci, koristeći materijale radnih grupa, a kao sudionik konferencije radnu grupu Krapinsko-zagorske županije predstavljao je Željko Kapelac, djelatnik Zavoda za prostorno uređenje i zaštitu okoliša. Tema slijedeće konferencije bit će vlasnički odnosi te mogućnost suradnje s vlasnicima dvoraca i kurija u daljnjem radu na projektu svrhovitog korištenja i vrednovanja spomeničke baštine.


27. rujan 2004.
«KAJ VU DUŠI» U MIHOVLJANU
– U sklopu "Miholjskih dana", manifestacije koju povodom Dana općine, Osnovne škole i Župe Mihovljan, pod općinskim pokroviteljstvom, organiziraju mihovljanske udruge; Kulturno umjetničko društvo, Nogometni klub i Dobrovoljno vatrogasno društvo, jučer je u Domu kulture realizirana emisija Radija Kaj «Kaj vu duši» koju su u izravnom prijenosu, putem etera mogli pratiti i slušatelji. U programu emisije nastupili su KUD-a Mihovljan, pjesnik Ivica Jembrih, Ivica Pepelko, Renata Kos, Mladen Hitrec i Iva Ranogajec. «Miholjski dani» započeli su petak i traju do srijede, 29. rujna, kada se i slavi blagdan mihovljanskog zaštitnika Svetog Mihovila. U srijedu u 10.30 zakazana je svečana sjednica Općinskog vijeća Mihovljana te u 11,00 sati u župnoj crkvi svečano misno slavlje koje će predvoditi vlč. Toni Štefan iz Preloga, dosadašnji misionar u Africi. Istoga dana s početkom u 16.30 sati prijateljsku nogometnu utakmicu odigrat će domaći Rudar i Inter iz Zaprešića.


27. rujan 2004.
U HRVATSKOJ OKO 50 TISUĆA OVISNIKA - «Borba protiv ovisnosti – borba za zdravu obitelj» naziv je međunarodne konferencije održane u Puli na kojoj je sudjelovala i zamjenica županice za društvene djelatnosti Krapinsko-zagorake županije Ksenija Tomić. Konferenciju je povodom obilježavanja 2004. godine kao «Međunarodne godine obitelji» i «Godine borbe protiv ovisnosti o drogama u Republici Hrvatskoj» organiziralo Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti i vladin Ured za suzbijanje opojnih droga. Nizom stručnih predavanja i radionica na konferenciji je razmatran problem ovisnosti i njegov utjecaj na obitelj, dat je presjek stanja zlouporabe droga u Hrvatskoj, a raspravljalo se i o organiziranosti sustava za borbu protiv zlouporabe i liječenja ovisnosti o drogama. Kolika je raširenost zlouporabe u Hrvatskoj govori registar za praćenje ovisnika, u kojem je zabilježeno 18 721 osoba, što upućuje na to da je stvaran broj oko tri puta veći. Što se tiče angažmana na suzbijanju ovisnosti, Krapinsko-zagorska županija je među aktivnijima u Hrvatskoj.


27. rujan 2004.
DANI OTVORENIH VRATA ZAGORSKIH POLICIJSKIH POSTAJA - Povodom obilježavnja 29. rujna - «Dana policije» Policijska uprava krapinsko-zagorska pripremila je niz aktivnosti. Od danas do srijede održavaju se dani otvorenih vrata za posjet prvašića osnovnoškolca sjedištima policijskih postaja, a danas se u Zlataru u suradnji sa Županijskim društvom Crvenog križa organizira i akcija dobrovoljnog darivanja krvi djelatnika Policijske uprave krapinsko zagorske. Ovih će se dana posjetiti i obitelji policajaca poginulih u Domovinskom ratu, a polaganje vijenca i paljenje svijeća bit će na Dan policije, u srijedu 29. rujna ispred zajedničkog križa na groblju u Krapini gdje će u crkvi Svetog Nikole biti služena i Sveta misa.


27. rujan 2004.
KOD ZAGORACA NAJZASTUPLJENIJI PRAKELTSKI GENOM - U organizaciji Hrvatske udruge “Muži zagorskog srca”, proteklog petka, u dvorcu Đalski u Gredicama kraj Zaboka održano je 8. predavanje iz ciklusa “I dok je srca bit će i Kroacije”. Predavanje pod nazivom “Tanajske ploče i iransko podrijetlo Hrvata”, u prepunom Plavom salonu, održao je prof. Ivan Biondić sa Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu. Biondić je istaknuo da mnogi povijesni izvori, ali i moderna genetska istraživanja dokazuju da Hrvati nikako nisu slavenskog, nego upravo iranskog podrijetla. Prema istraživanjima, rekao je Biondić, kod Zagoraca, kao i kod većine srednjoeuropskih naroda, najzastupljeniji je prakeltski genom, koji je i najstariji u Europi.


27. rujan 2004.
OBILJEŽENA 80. GODIŠNJICA DVD-a ZABOK - Svečanom proslavom, jučer je u Zaboku obilježena 80. godišnjica Dobrovoljnog vatrogasnog društva Zabok, pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike Stjepana Mesića i zabočkog gradonačelnika Ivana Hanžeka. Uz Igora Dekanića, izaslanika predsjednika Mesića, proslavi su prisustvovali i pomoćnik ministra unutarnjih poslova Zlatko Gledec, predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Teodor Fricki te brojni drugi uzvanici. Proslava je započela svečanim mimohodom ešalona od autobusnog kolodvora do parkirališta ispred zabočke Opće bolnice, gdje je gradonačelnik Hanžek predao zapovjedniku DVD-a Zabok, Vladimiru Tršinskm, novu vatrogasnu zastavu, koju je blagoslovio član DVD-a, dekan Marijan Culjak. Potom je u atriju osnovne škole održana svečana sjednica tijekom koje su dodijeljena brojna odlikovanja, priznanja i spomenice zaslužnim članovima, prijateljima i dobročiniteljima zabočkog DVD-a. Najviše odlikovanje Hrvatske vatrogasne zajednice za posebne zasluge dodijeljeno je zapovjedniku Vladimiru Tršinskom.


27. rujan 2004.
U PROJEKTU MEĐUNARODNIH EKO-ŠKOLA I HUM NA SUTLI - Osnovna škola Viktora Kovačića iz Huma na Sutli uključila se u program Međunarodne Eko-škole. Od samog početka ove školske godine intenzivno se krenulo u realizaciju različitih ekoloških sadržaja. Obilježen je Dan hrvatskih voda, a povodom Međunarodnog dana ozonskog omotača organizirane su radionice u kojima su učenici putem plakata, koji su izloženi u javnim ustanovama na području Općine Hum na Sutli, prenjeli svoje poruke o važnosti zaštite ozonskog omotača. Da bi se postavljeni ciljevi što uspješnije realizirali nužna je suradnja na relaciji učenici – roditelji – lokalna zajednica pa se tako danas u 16,30 sati u školi održava sastanak na kojem će se roditelje informirti o uključivanju u program Eko-škole, a tom će se prilikom i predstaviti projekt uništavanja ambrozije.


27. rujan 2004.
ODRŽANA PRVA IZLOŽBA ZAGORSKIH SIREVA - U organizaciji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva i Krapinsko-zagorske županije, ove subote u župnom Pastoralnom centru u Svetom Križu Začretju održana je Prva izložba autohtonih hrvatskih sireva na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima Hrvatskog Zagorja. Prigodnim riječima prisutnima su se obratili predstavnik Ministarstva Ivan Hodalić, županica Vlasta Hubicki, docent na Agronomskom fakultetu dr. Kalid Samir te voditelj projekta Mohamed Al Younis, nakon čega je uslijedla podjela diploma te zajednički obilazak izlagača i kušanje sireva. Svoje, kozje, ovčje i kravlje sireve na izložbi je izložilo 16 izlagača s područja Krapinsko-zagorske županije.


27. rujan 2004.
SVJETSKI DAN SRCA
- Povodom Svjetskog dana srca jučer su u Zaboku dr. Ksenija Pešek, dr. Ksenija Gospočić i dr. Stjepan Rogan, liječnici-internisti zabočke Opće bolnice besplatno građanima određivali rizik oboljevanja od bolesti srca i krvnih žila. Akcija, u kojoj su liječnici mjerenjem tjelesne težine, tlaka, masnoća i šećera u krvi izračunavali rizik od infarkta u sljedećih deset godina, imala je velik odjek, a na uzorku od tridesetak građana pokazala je kako je rizik veći kod mlađih dobnih skupina, jer ne kontroliraju svoje zdravlje, za razliku od starije populacije. Uočen je i problem pretjerane tjelesne težine koja je među značajnim faktorima rizika za bolesti srca i krvih žila.


27. rujan 2004.
SPORT - U sedmom kolu Treće hrvatske nogometne lige Središte u Krapini je Zagorec pobijedio Karlovac 1:0. Do treće jesenske pobjede Krapinčani su došli pogotkom Malarića u 40. minuti. Pobjedom je na klupi Samobora startao novi trener Stjepan Bašić, a Samobor je pobijedio Graničar Gradip 3:0. Na ljestvici prva je Moslavina s 19 bodova, drugi i treći su Trnje i Vrbovec sa po 13, koliko na četvrtom i petom mjestu imaju Rudeš i Lučko. Zagorec je 11. sa 9 bodova. Tondach, koji je u ovom kolu bio slobodan, je 15. sa tri boda.

U skupini Sjever Treće hrvatske nogometne lige kriza je i dalje u ivanečkoj Ivančici koja je peti poraz u 6. kolu doživjela u Varaždinu od Slobode Derme s 3:0. Na ljestcvici vodi Mladost Molve, Podravina iz Ludbrega i Sloboda Derma sa po 12 bodova. Ivanečki nogometaši s jednim bodom i dalje su posljednji, sedamnaesti.

U derbi susretu Rudar-Inkop u Mihovljanu pogotkom Igora Vidovića Popeka Rudar se izdvojio u vodstvu Prve zagorske županijske nogometne lige, dok je na dnu i dalje Straža bez pobjede i bodova.
Na sedam terena suci su, uz dva crvena, pokazali i 22 žuta kartona, od čega ih je osam bilo u Donjoj Stubici. Evo i ostalih rezultata 6. kola: Stubica-Radoboj 2:2, Pregrada-Straža 2:1, Gaj-Rudar (Dubrava Zabočka) 2:1, Vatrogasac-Matija Gubec 7:0, Bojovnik 7-Predionica 0:2 i Oroslavje-Mladost (Zabok) 0:2. Bod manje od vodećeg Rudara ima Predionica na drugom mjestu, treći Vatrogasac i četvrti Inkop imaju po 13 bodova, na petom mjestu je Stubica sa 11 itd.

U Drugoj zagorskoj nogometnoj ligi i dalje je u vodstvu zlatarbistrtička Ivančica koju s bodom zaostatka ugrožavaju začretsko Jedinstvo i marijabistrička Mladost. Evo rezultata 5. kola: Mladost (Belec)-Lobor 3:0, Zagorec (Veliko Trgovišće)-Jedinstvo 1:4, Ivančica-Omladinac 4:1, Sloga-Toplice 7:2 i Oštrc-Mladost (Marija Bistrica) 2:3. Vodeća Ivančica ima 13 bodova, Jedinstvo i marijabistrička Mladost na drugom i trećem mjestu imaju po 12, četvrta je belečka Mladost sa 8 bodova, peta Sloga sa 6 itd.

U sportskom dijelu manifestacije Branje grojzdja u Pregradi održan je tradicionalni šahovski turnir koji je u svojem 21. izdanju okupio čak 55 igrača iz Krapinsko-zagorske, Zagrebačke i Varaždinske županije, a nastupili su i ovaj put gosti iz Velenja. Poijkedio je Željko Brlek, član Straže iz Huma na Sutli koji je u 13 kola sakupio 11 bodova. Brleku je jedini poraz nanio Predrag Peharda iz Donjeg Ladanja, dok su remizirali Majer i Gorup. Drugi je Damir Gorup, također iz Straže sa 10,5 bodova, treći i četvrti su Krešimir Stracenski iz Zagreba i Josip Majer iz Klanjca. Sa po 8,5 bodova na petom i šestom mjestu su Stjepan Tršinski iz zabočkog Poleta i Alen Marević iz Maksimira. Najbolji Krapinčanin je Josip Krklec na 8. mjestu sa 8 bodova, koliko ima i deveti Oroslavčanin Vladimir Novosel.


24. rujan 2004.
GRAD KRAPINA PRED POTPISIVANJEM UGOVORA S WALTERBAU MOTORWAYSOM - Grad Krapina jedini je u Krapinsko-zagorskoj županiji koji s njemačkim koncesionarom, tvrtkom Walterbau Motorways nije potpisao Sporazum o korištenju nerazvrstanih cesta na svom području. Kamen spoticanja bio je bankovni ugovor kojim bi se koncesionara obvezalo da po završetku radova sanira ceste i objekte uz cestu koji će eventualno pretrpjeti određene štete. Gradonačelnik Alojz Malogorski stoga se jučer sastao s predstavnicima Walterbau Motorwaysa te je usuglašen tekst posebnog Ugovora koji će se potpisati idući tjedan. Kako nam je Malogorski rekao koncesionar se obvezao na sanaciju prometnica, proširenje cesta, izgradnju nogostupa i drugo, što će i u potpunosti biti zajamčeno bankovnim jamstvom koje će gradu dati Varaždinske ceste s kojima Walterbau Motorways ima ugovor.


24. rujan 2004.
ZABOČKOM SPORTSKOM CENTRU «ZASEKA» NOVA RASVJETA - Pomoćno igralište Sportskog centra „Zaseka“ u Zaboku konačno je dobilo rasvjetu. Tom prigodom, jučer od 18,30 sati, održana je svečanost uključivanja nove rasvjete, koju je blagoslovio zabočki župnik Marjan Culjak. Svečanost je upriličio i zabočki gradonačelnik Ivan Hanžek rezanjem vrpce te puštanjem rasvjete u pogon. Pomoćno je igralište, od sada osvjetljeno sa 12 reflektora koji su postavljeni na 6 stupova. Novu rasvjetu financirao je Grad Zabok, a izgradnju i sam projekt pomoglo je i nekoliko zabočkih tvrtki, donacijama i besplatnim izvođenjem radova.


24. rujan 2004.
SASTANAK ZAGORSKIH GRADONAČELNIKA - Krapinsko-zagorska županija u srijedu, 29. rujna, u Dvorcu Mihanović u Tuheljskim Toplicama organizira sastanak zagorskih gradonačelnika i načelnika. Na sastanku će biti govora o izdavanju trećeg izmjenjenog izdanja Informativnog vodića županije, tvrtka “FER-CON” iz Varaždina prisutnima će prezentirati biljne uređaje za pročišćavanje otpadnih voda, a zagrebački “Fravero” održat će prezentaciju sistema za uvez dokumenata.


24. rujan 2004.
MIHOVLJAN SLAVI DAN OPĆINE - "Miholjski dani" naziv je manifestacije koju povodom Dana općine, Osnovne škole i Župe, pod općinskim pokroviteljstvom, pripremaju mihovljanske udruge; Kulturno umjetničko društvo, Nogometni klub i Dobrovoljno vatrogasno društvo . «Miholjski dani» počinju danas i traju do srijede, 29. rujna. Riječ je manifestaciji ispunjenoj zabavnim i sportskim sadržajima koji će se svakodnevno odvijati pod šatorom u središtu mjesta i na nogometnom igralištu. U nedjelju od 18,00 sati ekipa Radija Kaj svoju popularnu emisiju "Kaj vu duši" realizirat će izravno iz Mihovljana. U programu u Domu kulture nastupit će KUD-a Mihovljan, pjesnik Ivica Jembrih, Hrvatski kvartet trombona, Ivica Pepelko, Renata Kos, Mladen Hitrec i Iva Ranogajec.


24. rujan 2004.
“IRANSKO PODRIJETLO HRVATA”
- Hrvatska udruga “Muži zagorskog srca” večeras u dvorcu Đalski u Gredicama kraj Zaboka organizira predavanje iz ciklusa “I dok je srca bit će i Kroacije”. Predavanje pod nazivom “Tanjaske ploče i iransko podrijetlo Hrvata” održat će prof. Ivan Biondić sa Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu.


24. rujan 2004.
PROMOCIJA ALBUMA IVANA BENCA - Promocija albuma zagorsko- narodne glazbe Ivana Benca i njegovog pratećeg «Bonus banda» održat će se danas u Festivalskoj dvorani u Krapini s početkom u 20 sati. U programu uz Ivana Benca sudjeluju gosti: Ivica Pepelko, Radobojski tamburaši, Blatars band i Bonus band. Ulaz za sve posjetitelje je slobodan! Album je izašao ovoga ljeta u izdanju Radija Marija Bistrica autorskih pjesama Ivana Benca pod nazivom «Ak se zmisliš». Na albumu se nalazi 17 pjesama koje uz Ivana Benca izvode popularni zagorski sastavi i solisti. Autor gotovo svih pjesma je Ivan Benc, a kao autori još se pojavljuju Boris Pavleković i Ivica Pepelko. Organizator koncerta je Radio Kaj koji će koncert izravno prenositi.


24. rujan 2004.
IZLOŽBA AUTOHTONIH SIREVA - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva, Krapinsko-zagorska županija te gradovi i općine s područja Krapinsko-zagorske županije sutra u Svetom Križu Začretju organiziraju Prvu izložbu autohtonih hrvatskih sireva na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima Hrvatskog zagorja. Uz prigodan popratni program, izložba se otvara u 10,00 sati u Župnom dvoru.


24. rujan 2004.
“TRADICIJSKI ZAGORSKI VEZOVI” – Društvo “Naša djeca” Kumrovec sutra na prostoru Muzeja “Staro Selo” organizira dječju likovnu koloniju na temu “Tradicijski zagorski vezovi”. Kako bi se djeci čim više približili ornamenti koji su nekada ukrašavali tekstilne predmete taj dan će na prostoru Muzeja biti organizirane prezentacije tkanja te izrada tradicijskog zavežljaja – pinkleca. Ujedno će se detaljnije predstaviti predmeti muzejske zbirke tekstila. Kolonija započinje u 10,00 sati, a najavljen je dolazak djece iz društava “Naša djeca” s područja čitave Krapinsko-zagorske županije.


24. rujan 2004.
DAN POLICIJE U KRAPINSKO ZAGORSKOJ ŽUPANIJI - Povodom obilježavnja 29. rujna «Dana policije» Policijska uprava krapinsko-zagorska pripremila je niz aktivnosti. Dan otvorenih vrata za posjet prvašića osnovnoškolca sjedištima policijskih postaja bit će od ponedjeljka, 27. do srijede, 29. rujna. U suradnji sa Županijskim društvom Crvenog križa akcija dobrovoljnog darivanja krvi djelatnika Policijske uprave krapinsko zagorske bit će u ponedjeljak, 27. rujna od 8 do 12 sati u Zlataru. Tih dana posjetit će se i obitelji policajaca poginulih u Domovinskom ratu, a polaganje vijenca i paljenje svijeća bit će na Dan policije 29. rujna ispred zajedničkog križa na groblju u Krapini gdje će u crkvi Svetog Nikole biti služena i Sveta misa.


24. rujan 2004.
U HUMU NA SUTLI STUDIJSKA GRUPA IZ TADŽIKISTANA
- U sklopu studijskog boravka u Hrvatskoj predstavnici lokalne, regionalne i državne uprave iz bivše Sovjetske republike Tadžikistana u četvrtak, 30. rujna posjtit će Hum na Sutli. Cilj njihovog posjeta je upoznavanje s uspješnim radom lokalnih samouprava, a općina Hum na Sutli uvrštena je u njhov studijski program zbog niza pokrenutih aktivnosti suradnje građana s općinskim službama i tijelima.Ujedno, tog četvrtka bit će održan i okrugli stol uz sudjelovanje predstavnika Ministarstva financija, Hrvatske udruge konzultanata lokalne samouprave, američke organizacije Urban Institut, te predstavnika udruga i ustanova iz Huma na Sutli.


24. rujan 2004.
TEŠKO OZLIJEĐENI MOTOCIKLISTA I PJEŠAKINJA - Jučer navečer, oko 20 sati i 45 minuta, u ulici Viktora Šipeka u Stubičkim Toplicama, došlo je do prometne nezgode u kojoj su dvije osobe zadobile teške tjelesne povrede. Motociklista, hrvatski državljanin vozeći se neprilagođenom brzinom nije stigao zaustaviti motocikl kako bi propustio pješake koji su već bili na pješačkom prijelazu. Bočnom stranom motocikla udario je i oborio pješakinju, 19-godišnju Kristinu P. iz Jakšinca te sam pao s motora. Vozilom Hitne medicinske pomoći prevezeni su u Opću bolnicu Zabok.


24. rujan 2004.
SPORT - U prijateljskoj međudržavnoj nogometnoj utakmici selekcija Hrvatske i Češke nogometaša do 18 godina koja je odigrana jučer u Zaboku Hrvatska je pobjedila Češku 3:1. Dva pogotka postigao je igrač Hajduka Makarin, a iz istog prvoligaša mrežu je jednom pogodio Čulić. Poslije tekme obje reprezentacije napustile su kamp u Tuheljskim Toplicama.
 
Na motokros stazi Mladina u Jaski ovog vikenda pod pokroviteljstvom predsjednika RH-a Stjepana Mesića održava se Kup nacija Europe. Prijavljeno je 24 reprezentacija, a nakon sutrašnjih kvalifikacija koje počinju u 14,30 sati dvadeset najboljih europskih motokros reprezentacija vozit će finalne vožnje u nedjelju od 13 sati. Za hrvatsku motokros reprezentaciju, prema posljednjim informacijama nažalost neće nastupiti najbolji motokrosista, ozljeđeni Nenad Šipek. Za Hrvatsku voze Antonio Šamec, Goran Gorički i Marko Leljak.
 
Rezultati 2. kola Nogometnog Kupa za područje Nogometnog Saveza Krapinsko zagorske županije : Oštrc- Predionica 0:2, Rudar Dubrava zabočka- Pregrada 2:1, Gaj-Straža 1:2, u Krapini Zagorec- Sloga 6:1, Stubica- Radoboj 4:3, Matija Gubec, Rudar Mihovljan 0:4, Bojovnik sedam- Jedinstvo 1:4. Susret Đalski i Tondach pomaknut je na utorak, 29. rujna.
 
U utakmicama 2. kola Lige mladih županija sjeverozapadne Hrvatske u Virovitica- Zagorje 6:2, Varaždin- Međimurje 1:1 i Koprivnica-Bjelovar 1:0. Na ljestvici vodi Virovitica sa 6 bodova, drugi i treći su Koprivnica i Zagorje sa 3, četvrti i peti su Varaždin i Međimurje sa po jednim, dok je Bjelovar zadnji bez bodova.    14 sati
 
Povodom manifestacije «Branje grojzdja» u Pregradi sutra će se održati tradicionalni brzopotezni šahovski turnir. Priredba se održava u Osnovnoj školi u Pregradi u 9 sati.


23. rujan 2004.
PRODAJA KOMUNALCA ? - Posljednjih godinu dana gradovi i općine Krapinsko-zagorske županije, suvlasnici komunalnih poduzeća koja se između ostalog bave i distribucijom plina, obasuti su ponudama o prodaji svojih vlasničkih udjela. Neki od njih o prodaji razmišljaju vrlo ozbiljno, posebno nakon promjene Zakona o komunalnom gopodarstvu kojim gradovi i općine ostaju bez djelatnosti distribucije plina.Osim za kupnju udjela u zabočkom poduzeću "Zagorski metalac", veliki interes postoji i za "Komunalac" iz Konjščine, pa su na posljednoj sjednici članovima Gradskog poglavarstva Zlatara prezentirana pisma namjere zagrebačke "Montmontaže" i varaždinskog "Termoplina" za kupnju gradskog udjela u navedenom komunalnom poduzeću. Grad Zlatar u «Komunalcu» ima 23% udjela te mu osnivački kapital u poduzeću iznosi oko 14 milijuna kuna, što će se teško postići prodajom na tržištu. No, prodajom udjela s kojim Grad ne može značajno utjecati na politiku poslovanja "Komunalca", mogla bi se ostvariti sredstva koja bi se potom iskoristila za potrebne komunalne radove, kao što je naprimjer asfaltiranje cesta. Zlatarsko je Poglavarstvo stoga primilo na znanje pristigla pisma namjere, a odluka o eventualnoj prodaji bit će donesena naknadno.


23. rujan 2004.
PREDIZBORNA PREDVIĐANJA - ŽUPANIJSKA VLAST KOALICIJI HNS-SDP-HSS - Regionalni savez HNS-a sjeverozapadne Hrvatske održao je svoju devetu sjednicu u Đurmancu, a potom su predsjednik Središnjeg odbora stranke Radimir Čačić i lokalni stranački predsjednici održali i konferenciju za novinare. Čačić je istaknuo da općinski HNS u Đurmancu ima najkvalitetniji stranački rad na razini općina ovog dijela Hrvatske, a predsjednik đurmanečkog HNS-a Vladimir Krkalo najavio je osnivanje ogranaka po svim mjestima u općini. Željko Vincelj, predsjednik županijske organizacije HNS-a izjavio je da je broj članova stranke u stalnom porastu te da će HNS na predstojeće lokalne izbore izaći sa LS-om, a ponuda je upućena i Stranci umirovljenika. HNS-ovci vjeruju da bi u široj koaliciji sa SDP-om i HSS-om zadržali županijsku vlast.


23. rujan 2004.
SABORSKI ODBOR ZA PREDSTAVKE I ŽALBE U SLATINU - ZDS pozdravlja odluku predsjednika saborskog Odbora za predstavke i žalbe koji je obećao da će primiti predstavnike građana Stubičke Slatine. U današnjem priopćenju ističe se, da bi se Odbor trebao i na licu mjesta uvjeriti u opravdanost zahtjeva mještana Stubičke Slatine koji ne žele otvaranje Prihvatilišta za tražitelje azila. Vlast bi trebala i Zagorce prihvatiti kao ravnopravne partnere, a ne kao one koji bi na svoju štetu trebali provesti svaku odluku iz Zagreba, stoji u priopćenju.


23. rujan 2004.
KRAPINSKA GRADSKA UPRAVA OGLUŠILA SE NA TRAŽENJE IZVANREDNE SJEDNICE VIJEĆA – Nezadovoljni radom predsjednika Gradskog vijeća Krapine koji nije udovoljio zahtjevu trećine vijećnika da se sazove hitna sjednica Vijeća, članovi gradskog odbora HDZ-a Krapine danas su organizirali konferenciju za novinare. Sjednica, kako je objašnjeno nije sazvana jer vijećnici nisu dostavili potrebnu dokumentaciju, pa se vijećnici pitaju kako se u kolovozu sjednica Gradskog vijeća mogla sazvati na način da se telefonski kontktiralo vijećnike, bez dnevnog reda, materijala i drugih potrebnih formalnosti, istaknuo je predsjednik gradskog odbora HDZ-a Josip Horvat. HDZ je nezadovoljan funkcioniranjem gradske uprave koja je dopustila da zbog problema s projektantima ove godine na Hušnjakovom nije učinjeno ništa, unatoč tome što je Ministarstvo kulture za Muzej evolucije osiguralo 8 milijuna kuna, a nisu pokrenuti ni radovi na izgradnji sportske dvorane Srednje škole iako je Ministarstvo prosvjete za tu namjenu osiguralo 13 milijuna kuna.


23. rujan 2004.
HSU SAMOSTALNO NA IZBORE - Danas je u Zaboku održan sastanak svih umirovljeničkih organizacija s područja Krapinsko-zagorske županije. Umirovljenici su se sastali na inicijativu koordinacijskog odbora županijske Matice umirovljenika i saborskog zastupnika Hrvatske stranke umirovljenika Josipa Sudca. Na sastanku se razmatrala mogućnost osnivanja novih općinskih i gradskih organizacija HSU-a, koji, kako nam je rekao Sudec, na lokalne izbore u Zagorju izlazi samostalno, ali uz veliku potporu lokalnih umirovljeničkih udruga. Izbor općinskih, gradskih i županijskih vijećnika za udruge je vrlo važan, napomenuo je Sudec, budući da financijski ovise o gradskim, odnosno, općinskim proračunima.


23. rujan 2004.
IZLOŽBA PERUŠKA BOGDANIĆA - U Salonu klanječke Galerije Antuna Augustinčića sutra se otvara izložba skulptura akademskog kipara Peruška Bogdanića. Izložba, u koncepciji Davorina Vujčića, kustosa Galerije, popraćena je katalogom i obuhvaća četrnaest radova u drvu, kamenu, aluminiju i bronci nastalih od 1079. do danas. Radovi prikazuju presjek Bogdanićeva kiparskog opusa, a mogu se razgledati do 24. listopada.


23. rujan 2004.
AKTIVNI ČLANOVI DRUŠTVA OBOLJELIH OD MULTIPLE SKLEROZE - Članovi Društva multiple skleroze Krapinsko-zagorske županije nedavno su zahvaljujući potpori Zagorskog metalca iz Zaboka u Varaždinskim Toplicama sudjelovali na Trećem hrvatskom simpoziju oboljelih od te teške i neizlječive neurološke bolesti. Zajedno sa članovima u radu simpozija koji se bavio psihološkim aspektima oboljelih od multiple skleroze sudjelovali su dr. Mirjana Bakran i dr. Žarko Bakran koji su prepoznali potrebe oboljelih i pružaju veliku potporu radu društva.


23. rujan 2004.
“MUŽI” O IRANSKOM PODRIJETLU HRVATA - U ciklusu predavanja “I dok je srca bit će i Kroacije” Hrvatska udruga “Muži zagorskog srca” sutra će u 20 sati, u dvorcu Gredice kod Zaboka, ugostiti prof. Ivana Biondića sa Hrvatskih studija. Za “muže” i ostale zainteresirane prof. Biondić će govoriti na temu “Tanajske ploče i iransko podrijetlo Hrvata”, a nakon predavanja predviđena je i rasprava na ovu zanimljivu temu.


23. rujan 2004.
U PREGRADI VOLONTERI VOZE PIJANE VOZAČE - Organizatori “Branja grojzdja” u Pregradi pobrinuli su se baš za sve, pa i za vozače koji zbog rigoroznih “nula promila” alkohola u krvi ne bi smjeli popiti ni čašicu vina. Volonteri pregradskog Gradskog društva Crvenog križa i klubova liječenih alkoholičara ovog petka i subote besplatno će između 20 i 03 sata voziti one koji “dublje zavire u čašicu”, a s područja su Pregrade te općina Hum na Sutli i Desinić. Do besplatnog prijevoza može se doći pozivom na broj 376 013.


23. rujan 2004.
JOŠ JEDNA SMRT NA GRADILIŠTU - Jučer poslijepodne na prilaznoj cesti do kamenoloma “Betonara Krapina B-6” u Žutnici, prilikom betoniranja auto-betonskom pumpom došlo je do nesreće u kojoj je poginuo 25-godišnji djelatnik varaždinskog poduzeća “Zagorje-tehnobeton” S.T. iz Beretinca. Do nesreće je došlo kada je rokovaoc pumpom previše približio kran pumpe dugačak 32 metra, visokonaponskom dalekovodu uslijed čega je došlo do strujnog udara koji je usmrtio radnika koji je držao gumeno crijevo i usmjeravao beton na podlogu.


22. rujan 2004.
NEZADOVOLJNI ŽITELJI STUBIČKE SLATINE NA MARKOVOM TRGU - U ponedjeljak je istekao natječaj za odabir izvođača radova na preuređenju bivše vojarne u Stubičkoj Slatini u centar za tražitelje azila koji je raspisala Europska komisija. Mjesni odbor i građanska inicijativa Stubičke Slatine stoga su saborskom odboru za predstavke i pritužbe građana uputili dopis u kojem upozoravaju da Vlada Republike Hrvatske postupa protiv volje lokalnog stanovništva kojem je zabranjen referendum, što je prvi slučaj od osamostaljenja Hrvatske države. Nezadovoljni nerazumjevanjem Vlade i MUP-a, predstvanici Mjesnog odbora Stubičke Slatine danas od 8,30 sati saborskim zastupnicima na Markovom trgu dijele letke sa zahtjevom da se ova problematika, odnosno jednostrana odluka Vlade i MUP-a, uvrsti u dnevni red jedne od narednih sjednica Sabora.


22. rujan 2004.
ZA POTREBE IZGRADNJE AUTOCESTE KONSTRUKTOR U KRAPINI GRADI CESTU UZ PRUGU - Na području Grada Krapine Konstruktor iz Splita, koji će graditi tri vijadukta na autocesti Zagreb-Macelj, uskoro će uz prugu Krapina-Zabok prema Bobovju, na zemljištu Hrvatskih željeznica, izgraditi cestu u dužini od dva kilometra. Kako smo saznali od gradonačelnika Alojza Malogorskog ta će cesta prolaziti kroz industrijsku zonu Grada Krapine, a kako je riječ o investiciji vrijedonoj oko četiri milijuna kuna, Grad je od HŽ-a zatražio da ona i nakon izgradnje autoceste ostane u upotrebi, što je i prihvaćeno. Uz cestu dugu dva kilometra, Konstruktor će, kako je dogovoreno na jučerašnjem sastanku u Gradu Krapini s predstavnicima HŽ-a graditi i prijelaz preko pruge na trasi iznad koje će prolaziti vijadukt.


22. rujan 2004.
SVJETSKI SKUP UDRUGA ZA ZAŠTITU OKOLIŠA U STUBAKIMA - Zelenoj akciji, vodećoj hrvatskoj udruzi za zaštitu okoliša i hrvatskoj članici globalne mreže “Prijatelji zemlje,” ove je godine povjerena organizacija godišnje skupštine mreže. Skupština najveće svjetske mreže koja okuplja organizacije za zaštitu okoliša iz 68 zemalja po prvi se put održava u ovom dijelu Europe i to od 20. rujna do 4. listopada u hotelu Matija Gubec u Stubičkim Toplicama.


22. rujan 2004.
ZBOG NEDOSTATKA KVORUMA OTKAZANA SJEDNICA ŽUPANIJSKOG POGLAVARSTVA -  Sjednica Poglavarstva Krapinsko-zagorske županije zakazana za danas u 13,00 sati odgođena je zbog nedostatka kvoruma. O planu intervencije zaštite okoliša, epidemiološkoj situaciji na području županije te povećanju cijene prijevoza učenika osnovnih škola stoga će se, kako je najavljeno, raspravljati iduće srijede.


22. rujan 2004.
HUMANITARNI KONCERT ZA ZLATARSKU UDRUGU INVALIDA - Udruga invalida Zlatar, ove subote subote organizira humanitarni koncert na kojem će nastupiti KUD “Ljudevit Gaj” Mače i ritmičko-plesna grupa Društva Naša djeca Zlatar. Umjesto ulaznica, na koncertu koji u zlatarskoj “Sokolani” započinje u 20,00 sati, skupljat će se dobrovoljni prilozi, a sav prihod je namijenjen programima koji se provode u sklopu Udruge invalida.


22. rujan 2004.
NOVI KONCESIONAR ZA ODVOZ SMEĆA U SVETOM KRIŽU ZAČRETJU - U Svetom Križu Začretju, od ovog listopada, smeće će prikupljati i odvoziti tvrtka EKO-FLOR PLUS iz Jastrebarskog. Dosadašnji koncesionar, austrijski Saubermacher, povlači se iz Hrvatske, pa je svetokriško Općinsko vijeće na sinoćnjoj sjednici donijelo odluku kojom se, na 10 godina, koncesija daje EKO-FLORU. Kako nam je rekao predsjednik vijeća Dražen Čvek s novim koncesionarom za građane se zapravo ne mijenja ništa, jer cijene odvoza smeća ostaju iste, a novi se koncesionar obvezao od Saubermachera otkupiti i kante koje se trenutno nalaze kod građana.


22. rujan 2004.
ZABOČKI GINEKOLOZI NA TEČAJU U VARAŽDINSKOJ OPĆOJ BOLNICI - Prije pet godina u Općoj bolnici Zabok, koja je prije desetak godina među prvima u Hrvatskoj uvela ginekološku endoskopiju održan je prvi poslijediplomski tečaj iz endoskopske ginekologije. Zabočki liječnici - ginekolozi s bogatim iskustvom i ovih su dana aktivni na petom takvom tečaju koji se ovih dana održava u Općoj bolnici Varaždin.Tečaj uz bolnicu organiziraju i Medicinski fakultet u Zagrebu i Hrvatsko društvo za ginekološku endoskopiju, a za vrijeme njegovog trajanja, pored teoretskog dijela, obavljaju se i endoskopski operativni zahvati, uz telemedicinski prijenos.


22. rujan 2004.
KRAPINSKI HDZ TRAŽI IZVANREDNU SJEDNICU GRADSKOG VIJEĆA - Zbog nezadovoljstva izvođenjem radova na krapinskom kolektoru, koji su povjereni gradskom poduzeću Krakom, u Gradskom odboru HDZ-a traže sazivanje izvnaredne sjednice Gradskog vijeća. Tim povodom za sutra je predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Josip Horvat sazvao konferenciju za novinare na kojoj ćer biti govora i o aktivniostima stranke oko izgradnje kapitalnih objekta u Krapini te o događanjima oko izgradnje autoceste.


22. rujan 2004.
“ZLATNA JESEN ZABOČKA” - Dodjelom priznanja za najbolje uređene okućnice, balkone, prozore i tradicijske vrtove ove subote u “Zagorskoj hiži”, u Dubravi počinje tradicionalni pozdrav jeseni Grada Zaboka pod nazivom “Zlatna jesen zabočka”. Uz zahvalnost za doprinos zaštiti okoliša i izgledu grada sudionici svečanosti iz Dubrave odlaze na središnji trg u Zaboku, gdje u 10 sati počinje program u kojem sa stvaralačkim radionicama, “malim štacunima” i glazbenim točkama sudjeluju mališani iz vrtića Zipkica i osnovne škole. Na trgu Ksavera Šandora Đalskog bit će i predstavnici tradicijskih obrta, a još će nastupiti Puhački orkestar DVD-a Špičkovina i tamburaši KUD-a Zabok.


22. rujan 2004.
„BRANJE GROJZDJA U PREGRADI“ - Od sutra do nedjelje, u Pregradi se održava tradicionalna 33. turistička manifestacija „Branje grojzdja“. Dio programa posvećen je obljetnici 670-te godišnjice prvog spominjanja mjesta Pregrade u pisanim dokumentima. Tako će se predstaviti monografija „Grad Pregrada“ te izložbe etnopredmeta, dokumenata i fotografija iz pregradske prošlosti.


22. rujan 2004.
PRVA IZLOŽBA SIREVA U ZAGORJU - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva te Krapinsko-zagorska županija sa svojim gradovima i općinama, organiziraju 1. izložbu autohtonih hrvatskih sireva na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima Hrvatskog Zagorja. Izložba će se održati ove subote u 10 sati u dvorani župnog Pastoralnog centra u Svetom Križu Začretju.


22. rujan 2004.
U POZNANOVCU ČETIRI TEŠKE KRAĐE - Prošle noći u Poznanovcu su izvršene četiri teške krađe provaljivanjem u trgovinu «Maloprodaja-veleprodaja Ban», Poljoprivrednu zadrugu Poznanovec, «Inkop» te ugostiteljski objekt Tratinčica. Nepoznati počinitelj, ili više njih, provalio je u navedene objekte slomivši cilindrične brave, a nakon ulaska u objekte otvorene su elektornične registar blagajne te ukraden novac, Simpa i VIP bonovi, 180 pari obuće i 150 šteka cigareta. Materijalna šteta procijenjena je na oko 100 tisuća kuna.


22. rujan 2004.
POGINUO NA GRADILIŠTU - Na gradilištu varaždinskog poduzeća «Ni grad» u Pustodolu kraj Donje Stubice danas je poginuo 36-godišnji radnik Mladen V. iz Klenovnika. Do nesreće je došlo prilikom urušavanja zemlje u iskopnom kanalu. Na mjesto događaja izašli su istražni sudac Županijskog suda u Zagrebu i inspektor zaštite na radu Krapinsko-zagorske županije. Očevid je u tijeku.


22. rujan 2004.
SPORT - U jučerašnjoj utakmici šesnaestine finala Hrvatskog nogometnog kupa u Bedekovčini teškom mukom prvoligaš Osijek pobijedio je Tondach 1:0. Osiječki je prvoligaš osminu finala izborio pogotkom svojeg najboljeg igrača StjepanA Jukića u 28. minuti. Utakmici je prisustvovalo oko tisuću gledatelja.


21. rujan 2004.
HOĆE LI KRAPINA DOBITI CARINSKU ISPOSTAVU ? - Ponovno je pokrenuta inicijativa da se u Krapini osnuje carinska ispostava kako bi poduzetnici s područja Krapinsko-zagorske županije na svom terenu mogli obaviti sve što je vezano uz carinjenje, a ne odlaziti u Zagreb, kao što je primjerice sada slučaj jer se u Žutnici kraj Krapine može cariniti tek određena roba. Ispostava bi bila smještena u Žutnici gdje već djeluju službe Carinske uprave, rekao nam je zamjenik županice za gospodarstvo Krapinsko-zagorske županije Đovani Broz te dodao da je županijska Gospodarska komora već izradila elaborate za carinsku ispostavu, a formirana je i Udruga hrvatski izvoznici.


21. rujan 2004.
GRAD OTKUPLJUJE ZEMLJIŠTE UZ PRUGU - Radi izgradnje nerazvrstane ceste, Grad Krapina otkupljuje zemljište koje se nalazi uz prugu Krapina-Zabok prema Bobovju zaključno s cestom koja ide od Velike Vesi do naselja Miljani-Haramini, u širini od 50 metara. Stoga se pozivaju svi posjednici i vlasnici da se radi otkupa zemljišta jave u Upravni odjel Grada.


21. rujan 2004.
PUNIONICA AUTOPLINA USKORO U ZABOKU - «Zagorski metalac» uskoro će početi s izgradnjom punionice ukapljenog naftnog plina u Zaboku. Do sada je izrađen idejni i glavni projekt, a čeka se još izdavanje građevinske dozvole. Budući da na području Krapinsko-zagorske županije trenutno ne postoji takva punionica, vrlo malo Zagoraca koristi autoplin kao pogonsko sredstvo svojih vozila. No to alternativno gorivo, kao daleko jeftinije i ekološki prihvatljivije od benzina i nafte, kako nam je rekao direktor «Zagorskog metalca» Stjepan Jakopec, u Europi koristi sve veći broj automobila. Budući da se, zbog niske cijene plina, trošak ugradnje plinske boce i ostalih elemenata potrebnih za pogon vozila vrlo brzo isplati, u «Metalcu» vjeruju da će velik broj Zagoraca prijeći upravo na to alternativno gorivo. Inače, takva punionica, uvjerava Jakopec, potpuno je bezopasna i sigurna, kako za okolinu tako i za stanovništvo. Isto tako, plin u automobilu sigurniji je od benzina, rekao je Jakopec, te dodao da prema informaciji Centra za vozila Hrvatske, vozila na plin ne podliježu obavezi ekotesta.


21. rujan 2004.
DJELATNICI POLICIJE – DOBROVOLJNI DARIVATELJI KRVI - Društvo Crvenog križa Krapinsko-zagorske županije u suradnji sa županijskom Policijskom upravom, povodom Dana policije koji se obilježava 29. rujna, organizira već tradicionalnu akciju dobrovoljnog darivanja krvi djelatnika policije. Akcija će se provesti u ponedjeljak, 27. rujna u prostorijama Specijalne policije u Zlataru.


21. rujan 2004.
SVJETSKI DAN SRCA - Posljednju nedjelju u rujnu, koju je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila Danom srca, liječnici-internisti, zaposlenici Opće bolnice Zabok poklonit će građanima. U tzv.”Zelenoj dvorani” od 8 do 10 sati ekipa u kojoj će biti četiri liječnika i dvije medicinske sestre svim će zainteresiranim građanima besplatno izmjeriti tjelesnu težinu, tlak i masnoće te odrediti faktor rizika za bolesti srca i krvnih žila koje uzimaju sve više maha, a Krapinsko-zagorska županija po broju oboljelih i smrtnosti je u samom vrhu Hrvatske.


21. rujan 2004.
KOME NAGRADA ĐALSKI ? - Na ovogodišnji natječaj za Nagradu Đalski, koji su zajedno raspisali Društvo hrvatskih književnika i Grad Zabok, prijavljena su 42 autora proze, a ocjenjivački sud na prvom je sastanku izbor suzio na 15 djela. U ocjenjivačkom sudu ove godine rade književnici i članovi Društva hrvatskih književnika Tito Bilopavlović, Ante Stamač i Milan Mirić, te zabočke profesorice Sofija Keča i Ingrid Lončar. Oni će u petak izbor suziti na pet djela, a o dobitniku Nagrade Đalski, koja se autoru najboljeg proznog ostvarenja u Hrvatskoj u proteklih godinu dana dodjeljuje na svečanosti u Zaboku, odluku će donijeti 29. rujna.


21. rujan 2004.
RADIMIR ČAČIĆ VEČERAS U ĐURMANCU - Večeras u 18,00 sati u Đurmancu će se održati konferencija za novinare Hrvatske narodne stranke Krapinsko-zagorske županije. Konferenciju voditi saborski zastupnik Radimir Čačić.


21. rujan 2004.
„BRANJE GROJZDJA U PREGRADI“ - Ovog tjedna, od četvrtka do nedjelje, u Pregradi se održava tradicionalna 33. turistička manifestacija „Branje grojzdja“. Dio programa posvećen je obljetnici 670-te godišnjice prvog spominjanja mjesta Pregrade u pisanim dokumentima. Tako će se predstaviti monografija „Grad Pregrada“ te izložbe etnopredmeta, dokumenata i fotografija iz pregradske prošlosti.


21. rujan 2004.
80. GODIŠNJICA ZABOČKOG DVD-a - Ove nedjelje u Zaboku će se, pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike Stjepana Mesića, svečano proslaviti 80. godišnjica osnutka i humanog rada Dobrovoljnog vatrogasnog društva. Tom prigodom, od 9,30 sati bit će upriličen mimohod ešalona kroz grad, a u 10 sati, ispred zgrade opće bolnice, održat će se predaja i blagoslov nove zastave zabočkog DVD-a. Nakon svečane sjednice, koja počinje u 11 sati, u programu proslave uslijedit će svečani ručak i narodno veselje u dvorištu i dvorani obnovljenog vatrogasnog doma.


21. rujan 2004.
“SLUČAJ BABIĆ” NA ŽUPANIJSKOM SUDU ČASTI HRVATSKE DEMOKRATSKE ZAJEDNICE - Petog rujna u Špićkovini se dogodila prometna nesreća u kojoj je, prema policijskom izvješću, sudjelovao dopredsjednik Županijskog odbora HDZ-a Krapinsko-zagorske županije Milan Babić. Temeljem izjava dvanaestorice svjedoka Policija je kasnije utvrdila da automobilom nije upravljao Milan Babić, već njegov 24-godišnji sin Tomislav, koji je pobjegao s mjesta nesreće. Oko čitavog se slučaja podigla poprilična medijska prašina, a kako smo danas saznali na konferenciji za novinare, o tome se sinoć raspravljalo i na sjednici predsjedništva županijske organizacije HDZ-a. Prema riječima saborskog zastupnika Vladimira Pleška napisima o slučaju Babić, HDZ-u je nanesena poprilična medijska šteta pa je predmet proslijeđen županijskom sudu časti HDZ-a koji će idućeg tjedna o tome donjeti svoju odluku. Babića se, kako je rekao Pleško može kazniti ukorom, kao najblažim oblikom kazne, a može ga se i isključiti iz stranke. Napise u medijima koji su uslijedili nakon sporne prometne nezgode Milan Babić, također prisutan na današnjoj konferenciji za novinare, nazvao je ispolitiziranima te naglasio kako on prilikom tog događaja nije isticao svoju političkiu pripadnost te da je stranački gledano, kriv samo iz razloga što odmah nije reagirao sazivanjem konferencije za novinare na kojoj bi iznio svoju stranu priče.


21. rujan 2004.
PREDIZBORNE AKTIVNOSTI HSU-a
- U četvrtak će se u Zaboku održati sastanak svih umirovljeničkih organizacija s područja Krapinsko-zagorske županije na kojem će se razmotriti mogućnost osnivanja novih općinskih i gradskih organizacija HSU-a, a bit će razmatran i prijedlog Sporazuma o zajedničkom djelovanju u predizbornim, izbornim i postizbornim aktivnostima. Sastanak je sazvan na inicijativu koordinacijskog odbora Matice umirovljenika Krapinsko-zagorske županije i zastupnika u Saboru Josipa Sudca, koji će sudjelovati na sastanku.


21. rujan 2004.
SPORT - Prošlog tjedna u talijanskom gradu Marina di Carara održano je prvo Wako svjetsko prvenstvo za kadete na kojem je sudjelovalo je 664 natjecatelja iz 28 zemalja. Članica kluba borilačkih sportova “Krapina” Jelelena Horvat postala je vice prvakinja svijeta u kategoriji do 46 kilograma u semi contactu.

Nogometaši Tondacha danas od 16 sati u Bedekovčini igraju utakmicu šesnaestine finala hrvatskog kupa protiv Osijeka. Trener Željko Deak prvoligašu iz grada na Dravi suprotstavit će svoj kompletan i najjači sastav koji će krenuti protiv favorita kojem zadnje vrijeme odlično ide. Podsjetimo da su pod vodstvom Stjepana Čordaša Osječani prije dva tjedna nanijeli prvi poraz vodećem Interu da bi minulog vikenda prošli neporaženo kod Hajduka. Nažalost bedekovčanskim dečkima s druge pak strane nije najbolje krenulo u Trećoj hrvatskoj nogometnoj ligi Središte no, upravo je ovo prilika da mirno, rasterečeno i bez pritiska u kup utakmici sa četvrtoplasiranom ekipom Prve hrvatske nogometne lige uz veliko srce i snažnu gledališnu potporu pokažu svoju pravu vrijednost .Od naših klubova do sada je do osmine finala došao jedino krapinski Zagorec kojem se potom prepriječio Varteks. U šesnaestini finala ispali su zabočka Mladost protiv Marsonije te Bojovnik protiv Hajduka.

Rezultati 5. kola Jedinstvene zagrebačke županijske nogometne lige: Bistra- Iskra Zelina 0:3, Mladost (Obrežina) - Strmec 1:0, Stupnik - Sava 0:2, Jaska - Lukavec 4:1, Zapresić - Radnik 0:5 i u Farkaševcu: Zrinski Tehnovent - Polet (Buševec) 1:1 .Na Ijestvici prvi je i dalje velikogorički Radnik sa 13 bodova a prate ga Iskra Zelina i Jelačić sa 10.

U Prvoj zagrebačkoj ligi u 5. kolu: Špansko-Hrašće 5:1, Ivanja Reka-Maksimir 1:3, Sloga-Kustošija2:2. Jarun-Dinamo 2:1, Mala Mlaka-Trešnjevka 1:0 iTekstilac Ravnice -Ponikve 1:1. Prvi je Maksimir sa 13 bodova a iza njega je skupina klubova sa 10 bodova. U njoj su Dinamo (Odranski Obrež), Mladost (Buzin), Odra i Ponikve.

Na jubilarnom desetom međunarodnom varaždinskom polumaratonu okupio se rekordni broj od 274 trkača. U muškoj konkurenciji pobijedio je Ninković iz SiCG dok je u ženskoj konkurenciji prva Kovacs iz Mađarske . Najbolji Hrvat je Slavko Petrovi (Dinamo Zrinjevac) na četvrtom mjestu dok je prva Hrvatica na trećem mjestu Ida Šurbek iz Žumberka. Kako se ova varaždinska atletska priredba po prvi puta vodila i kao državno prvenstvo njima su pripali i naslovi hrvatskih prvaka.

A na hipodromu Pampas u Osijeku Varaždinac Leo Domjanić bez kaznenog boda osvojio je sedmo mjesto na konjičkoj priredbi koja se ujedno bodovala i kao 5. kolo Croatia kupa u preponskom jahanju.

Željko Brlek šahovski drugokategornik iz Kačkovca kraj Klanjca u Sloveniji u predgrađu Ptuja na jakom međunarodnom vikend turniru među 180 igrača sa 6,5 bodova zauzeo je izvrsno 22 mjesto S nešto manje uspjeha nastupili su još Zlatko Vlahović (Zelenjak - Klanjec) te Ivan Bočkaj i Jurica Jambrešić iz zabočkog Poleta.


20. rujan 2004.
ZAGORSKI GOSPODARSTVENICI IZVEZLI ROBA I USLUGA ZA 124 MILIJUNA DOLARA - Tijekom prvih šest mjeseci ove godine gospodarstvenici s područja Krapinsko-zagorske županije izvezli su roba i usluga u ukupnom iznosu od 124 milijuna američkih dolara. Prema riječima poslovne tajnice Gospodarske komore Krapinsko-zagorske županije Mirjane Košec, to predstavlja povećanje za 18% u odnosu na prošlu godinu, čime Krapinsko-zagorska županija u ukupnom izvozu Republike Hrvatske sudjeluje sa 3,3%. Istovremeno u Krapinsko-zagorsku županiju je uvezeno robe i usluga vrijednih 130 milijuna dolara, što je 13% više nego lani pa je takvim poslovanjem u Krapinsko-zagorskoj županiji ostvaren negativan vanjskotrgovinski saldo od 5,8 milijuna dolara.


20. rujan 2004.
KRAPINSKO-ZAGORSKA ŽUPANIJA U PROJEKTU “VILE,DVORCI I ZAMKOVI” - Krapinsko-zagorska županija je u suradnji s Fondom za regionalni razvoj Republike Hrvatske, Arhitektonskim fakultetom iz Zagreba te Zagrebačkom, Varaždinskom, Požeško-slavonskom i Koprivničko-križevačkom županijom sudionik provedbe međunarodnog projekta pod nazivom “ Vile, dvorci i zamkovi - primjereno korištenje, vrednovanje i kreativno upravljanje “, u okviru programa INTERREG III B CADSES. Sudionici projekta su usmjerili interes na probleme definiranja suvremene namjene dvoraca i kurija te njihovu prilagodbu suvremenim zahtjevima, pri čemu se dvorci i kurije promatraju kao pokretači gospodarskog razvoja. Sudjelovanje u provedbi projekta ujedno je i osnova za zajednički nastup, ali i prezentaciju i turističku promociju Županije. Na predstojećoj konferenciji koja će se održati u Veneciji 23. i 24. rujna, županica Vlasta Hubicki će potpisati ugovor o pristupanju tom projektu te prisustvovati prezentaciji Krapinsko-zagorske županije sa do sada prikupljenim i analiziranim primjerima stanja dvoraca i kurija po čijem je broju Hrvatsko jedno o najbogatijih područja u Hrvatskoj.


20. rujan 2004.
ZA KRAPINU POSEBAN UGOVOR - Grad Krapina jedini je u Krapinsko-zagorskoj županiji koji nije, a kako nam je rekao gradonačelnik Alojz Malogorski, ni neće potpisati sporazum o korištenju nerazvrstanih cesta u vrijeme izgradnje autoceste Zagreb-Macelj. Krapina će stoga, sa njemačkim koncesionarom, tvrtkom Walterbau Motorways, potpisati poseban Ugovor o korištenju nerazvrstanih cesta. Taj bi se Ugovor, s obzirom na činjenicu da privremeni istječe u četvrtak, trebao potpisati ovaj tjedan, a on će njemačkog koncesionara obvezati na sanaciju prometnica, poštivanje propisanih uvjeta i vremena korištenja prometnica te bankovnu garanciju, koja Gradu garantira da će, ukoliko Walterbau Motorways ne ispoštuje sve odredbe, za njihovo provođenje biti zadužena banka, ili neki drugi izvođač.


20. rujan 2004.
“PO SUTLI I ŽUMBERKU” - Povodom ustanovljenja Turističke zone “Po Sutli i Žumberku” ove je subote održana biciklistička karavana u sklopu koje je 60-ak hrvatskih biciklista rekreativaca krenulo iz tri mjesta u Hrvatskoj, iz Dubravice, Kraljevca na Sutli i Klanjca prema Bizeljskom u Republici Sloveniji gdje je održano predstavljanje spomenute zone. Turistička zona “Po Sutli i Žumberku” proteže se duž granice između Hrvatske i Slovenije, obuhvaća područje gradova Klanjec i Samobor te općina Kraljevec na Sutli, Dubravica, Marija Gorica i Brdovec s hrvatske, te općina Brežice i Krško sa slovenske strane. Uspostava zone omogućuje prijelaz državne granice na devet turističkih prijelaza uz turističku propusnicu pješice ili biciklom, a izdana je i turistička karta turistima omogućuje lakše kretanje unutar zone.


20. rujan 2004.
OSNIVA SEPOVJERENSTVO ZA PRAĆENJE RADOVA NA IZGRADNJI AUTOCESTE - Ove srijede na sjednici Poglavarstva Krapinsko-zagorske županije raspravljat će se planu intervencije zaštite okoliša, epidemiološkoj situaciji na području županije te povećanju cijene prijevoza učenika osnovnih škola. Uz to, ove bi srijede članovi Poglavarstva trebali usvojiti prijedlog odluke o osnivanju i imenovanju članova Povjerenstva za praćenje radova na izgradnji autoceste Zagreb-Macelj.


20. rujan 2004.
PREDSJEDNIK MESIĆ NE DOLAZI U ZABOK 26. RUJNA - Glavni pokrovitelj proslave 80-godišnjice Dobrovoljnog vatrogasnog društva Zabok, Predsjednik Republike Stjepan Mesić, kako doznajemo, ipak neće osobno prisustvovati toj zabočkoj proslavi sljedeće nedjelje. Razlog predsjednikovom nedolasku su protokolarne obaveze, odnosno, ranije dogovoren službeni posjet predsjedniku Poljske. Na proslavu će doći predsjednikov izaslanik, a kako nam je rekao zapovjednik DVD-a Zabok, Vladimir Tršinski, predsjednik Mesić svečano je obećao da će do kraja godine posjetiti Grad Zabok i zabočki DVD.


20. rujan 2004.
“TRADICIJSKI ZAGORSKI VEZOVI” - U subotu 25. rujna na prostoru Muzeja “Staro Selo” Kumrovec odžat će se dječja likovna kolonija na temu “Tradicijski zagorski vezovi”. Kako bi se djeci čim više približili ornamenti koji su nekada ukrašavali tekstilne predmete taj dan će na prostoru Muzeja biti organizirane prezentacije tkanja te izrada tradicijskog zavežljaja – pinkleca. Ujedno će se detaljnije predstaviti predmeti muzejske zbirke tekstila.


20. rujan 2004.
ZDS ZABRINUT ZBOG ROBNOG DEFICITA - Zagorska demokratska stranka u posljednjem priopćenju za javnost izražava zabrinutost zbog robnog deficita u Krapinsko-zagorskoj županiji. Tijekom prvih šest mjeseci ove godine robni deficit iznosi 5,8 milijuna dolara što ukazuje na negativni trend gospodarskih kretanja, kako na razini županije, tako i čitave države. U ZDS-u smatraju da je hitno potrebno povećati proizvodnju zapošljavanjem domaćeg stanovništva, poticanjem poljoprivrede te ulaganjem u kvalitetne projekte, a destimulirati treba nekontrolirani uvoz robe široke potrošnje koja je vrlo često i upitne kakvoće.


20. rujan 2004.
TEŠKO STRADAO SEDAMDESETGODIŠNJI MOTOCIKLIST - U subotu je u mjestu Špičkovina, na području Grada Zaboka, uslijed nepropisne vožnje unatrag i nepravilnog skretanja, došlo do prometne nesreće između osobnog automobila kojim je upravljao 53-godišnji D.Š. iz Sekirišća i mopeda kojim je upravljao 70-godišnji I.B. iz Špičkovine. Vozač mopeda u nesreći je zadobio teške tjelesne ozljede te je prevezen u Draškovićevu bolnicu u Zagrebu gdje je zadržan na daljnjem liječenju.


20. rujan 2004.
SPORT – Moslavina iz Kutine pobjedom nad Tondachom od 2:1 sa 16 bodova i poslije 6. kola je zadržala vodstvo na ljestvici Treće hrvatske nogometne lige Središte. Rezultati 6. kola: Lučko-Zagorec 2:1, Lokomotiva-Samobor 2:0, Vrapče-Udarnik 2:0, Trnje-ZET 3:3, Vinogradar-Dugo Selo 1:1, Karlovac-Vrbovec 2:0 i u Petrinji, Mladost-Rudeš 1:1. Dodajmo, da je poslije poraza na Kajzerici Miroslav Stipić podnio ostavku na trenersku dužnost u Samoboru.

U skupini Sjever u Ivancu, Ivančica-Slatina 0:2, Graničar-Sloboda Derma 0:3 i Mladost (Molve)-Nedeljanec 1:2.

Danas će se u Sisku odigrati selektivno-kontrolne utakmice između Sisačko-moslavačke i Krapinsko-zagorske županije, nogometnog naraštaja 92. i 91. godište. U obje zagorske selekcije pozvano je 18 dječaka ponajviše iz Tondacha i krapinskog Zagorca. U vodstvu su instruktor Marko Franjković, treneri Ivan Knezić i Stjepan Benčić te kao pomoćni Robert Halapir i Ivan Kordej.

U utakmicama 5. kola Prve zagorske županijske nogometne lige postignuti su ovi rezultati: Inkop-Stubica 3:2, Straža-Rudar (Mihovljan) 1:2, Pregrada-Oroslavje 4:1, Radoboj-Gaj 1:1, Rudar (Dubrava Zabočka)-Vatrogasac 1:1, Matija Gubec-Bojovnik 7 0:1 i Predionica-Mladost (Zabok) 3:0. Sa po 13 bodova na ljestvici vode Inkop i mihovljanski Rudar, treća je Predionica sa 12, na četvrtom, petom i šestom mjestu sa po 10 bodova su Bojovnik 7, Stubica i Vatrogasac, slijedi Pregrada na sedmom mjestu sa 6 bodova itd.

Odigrane su i utakmice 4. kola Druge zagorske nogometne lige. Evo rezultata: Lobor-Zagorec 3:1, Jedinstvo-Đalski 5:0, Omladinac-Mladost (Belec) 2:2, Toplice-Ivančica 0:0 i Mladost (Marija Bistrica)- Sloga 1:0.
Prva je Ivančica sa 10 bodova, na drugom i trećem mjestu sa po 98 bodova su Jedinstvo i Mladost (Marija Bistrica), četvrte Toplice i peta Mladost (Belec) imaju po 5 bodova itd.

Fantastičan uspjeh na Svjetskom prvenstvu u kick-boxingu u Italiji ostvarili su osvajanjem brončanih medalja Zabočanka Katarina Jelenčić, kod mlađih kadetkinja do 32 kilograma i Krapinčanin Juraj Novak, kod juniora težinske skupine do 74 kilograma. U konkurenciji starijih kadeta do 69 kilograma član BTI-ja iz Zaboka Krunoslav Jagarić bio je deveti.

Oroslavčanin Tin Banožić u Madridu je u skupini B juniorskog Kupa europskih prvaka u atletici osvojio drugo mjesto u bacanju koplja. Njegov hitac za srebrnu medalju iznosio je 54 metra i 25 centimetara.

Zabočanka Verica Ričko u kategoriji sa ostatkom vida među 35 natjecatelja dospjela je do polufinala drugog hrvatskog prvenstva u elektronskom pikadu za slijepe i slabovidne osobe koje je održano u Puli. Za daljnji prolaz trebala je osmica, a Verica je pogodila sedmicu. Siniša Slunjski i Zdravko Andrić iz Varaždina ispali su ranije.

Pripremajući se za nedjeljni start prvenstva rukometaši Bedekovčine u prijateljskoj utakmici u Svetoj Nedelji pobijedili su Slogu 28:15. Po efikasnosti prednječio je Marinko Jakuš sa 9 golova.

I kuglači topičkog Obrtnika provjeravaju formu za subotnji početak Druge hrvatske kuglačke lige Sjever, kada gostuju u Čakovcu. Topličani su igrali u Zagrebu i pobijedili ženskog hrvatskog prvoligaša Zagi sa 7:1.


17. rujan 2004.
JADRANKA KOSOR BRANITELJIMA U ZLATARU URUČILA KLJUČEVE STANOVA - Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, Jadranka Kosor uručila je jučer stradalnicima domovinskog rata ključeve devet stanova u novoizgrađenoj zgradi u Zlataru. Zgrada se gradila od 1998. godine i bila je završena još u lipnju prošle godine, no tek je početkom ovog mjeseca utvrđeno da su ispunjeni svi uvjeti za primopredaju krajnjim korisnicima. Unatoč tome što se zgrada gradila šest godina i što se više od godinu dana čekalo na primopredaju, tek su nedavno utvrđeni kriteriji po kojima se moglo točno utvrditi koji branitelji imaju pravo prvenstva pri dodjeli stanova. Stradalnici domovinskog rata stanove će otplaćivati 15 godina po kamatnoj stopi od tri do četiri posto godišnje i s popustom jednakom stupnju invaliditeta. Jadranka Kosor naglasila je kako je svjesna da je devet stanova malo u usporedbi s brojem stradalnika domovinskog rata koji još nisu stambeno zbrinuti te da je jedan od važnijih ciljeva ove Vlade svima im pomoći pri rješavanju tog najvažnijeg životnog pitanja.


17. rujan 2004.
ODLUČNO “NE” BETONARI U BOBOVJU - Mještani naselja Bobovje, kraj Krapine, jučer su oštro prosvjedovali protiv gradnje betonare u naselju koju je pokrenuo Konstruktor iz Splita, podizvođač radova na dionici autoceste Velika Ves – Macelj. Prema riječima krapinskog gradonačelnika Alojza Malogorskog, Grad Krapina od mjerodavnih županijskih službi zatražit će obustavu radova jer Konstruktor za navedeni posao nema potrebne dozvole, a predložit će da se takvo postrojenje izgradi na lokaciji koja nije blizu gusto naseljenog područja. Malogorski smatra da bi najbolja lokacija za betonaru splitskog Konstruktora bila u blizini Velike Vesi, odnosno na dijelu zemljišta koje Grad otkupljuje u svrhu proširenja poduzetničke zone, no pitanje je hoće li Konstruktor tu ideju prihvatiti s obzirom da na toj lokaciji nema potrebne infrastrukture, kao što je npr. priključak struje, a pritišću ga rokovi jer tri velika vijadukta, za koje je potrebno 40 tisuća prostornih metara betona, trebaju napraviti do kraja iduće godine.


17. rujan 2004.
HOĆE LI SE, UNATOČ TOME ŠTO JE OTKAZAO PRIJEVOZ, PRESEČKI PONOVNO JAVITI NA NATJEČAJ ZA PRIJEVOZ OSNOVACA - Nakon što je Krapinsko-zagorska županija odbila zahtjev «Presečki grupa» i «TM Croatia transa» za povećanje cijene ugovorenog prijevoza učenika osnovnih škola za 16,5, odnosno 18% te predložila realno povećanje od 7,85%, oni su sa 6. rujnom počeli voziti otkazne rokove. U županiji su se jučer sastali gotovo svi autobusni prijevoznici kako bi se definiralo na koji će se način prijevoz dalje odvijati. Prema riječima zamjenika županice za gospodarstvo Đovanija Broza, zbog novonastalih okolnosti «Presečki grup» i « TM Croatia trans» prisiljeni su ukinuti neke nerantabilne linije što će izazvati probleme u linijskom autobusnom prijevozu zbog čega će i Županija biti prisiljena subvencionirati neke linije kako bi se ljudima omogućilo nesmetano putovanje. S obzirom na to, ali i činjenicu da će, ukoliko više neće prevoziti učenike 19, od ukupno 28 osnovnih škola u Krapinsko-zagorskoj županiji, «Presečki grup» i «TM Croatia trans», koji imaju istog vlasnika, izgubiti oko pet i pol milijuna kuna godišnjeg prihoda, zacijelo će se, kako stvari sada stoje, zajedno s malim prijevoznicima javiti na natječaj koji su osnovne škole već raspisale.


17. rujan 2004.
EUROPSKI DAN PODUZETNIKA - Početkom listopada u Zagrebu će se po prvi puta održati dvodnevna konferencija pod nazivom “Europski dan poduzetnika”. Konferencija je namijenjena poduzetnicima, predstavnicima vlasti, financijskim institucijama, studentima te svima ostalima koji sudjeluju u procesu razvoja poduzetništva u Hrvatskoj na putu približavanja Europskoj uniji, a okupit će stručnjake iz 12 zemalja koji će razmijeniti iskustva, prezentirati ideje i rješenja koja mogu pomoći ubrzanom razvoju poduzetništva u Hrvatskoj. U program konferencije uključene su ukupno 53 institucije, među kojima je i Centar za poduzetništvo Krapinsko-zagorske županije


17. rujan 2004.
HSLS ZA PONOVNO OSNIVANJE DOMA ZDRAVLJA U KLANJCU - Povodom Međunarodnog dana Prve pomoći gradonačelnik Klanjca Žarko Broz s Bojanom Bosekom, članom Velikog vijeća HSLS-a i Stjepanom Vlahovićem, potpredsjednikom Ogranka HSLS-a Klanjec, posjetio je liječnike i medicinske sestre ambulante u Klanjcu. HSLS Grada Klanjca u svom programu djelovanja, između ostalog, redovito posjećuje medicinsko osoblje te se nada da će izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti, kojeg je najavila hrvatska Vlada, biti omogućeno da se u Klanjcu ponovno osnuje Dom zdravlja.


17. rujan 2004.
SLOBODU GENERALA ČERMAKA I MARKAČA HAAG UVJETUJE IZRUČENJEM GOTOVINE - Povodom odluke Haaškog suda da se generali Čermak i Markač zadrže u pritvoru, unatoč tome što su ispunili sve zahtjeve tužiteljstva, priopćenjem se oglasila Zagorska demokratska stranka čiji članovi smatraju da je to politička odluka suda jer postoji individualna odgovornost svakog pojedinca te se suđenje spomenutim generalima ne može uvjetovati izručenjem generala Gotovine. Takva odluka Haaškog suda predstavlja oblik političkog pritiska na hrvatsku Vladu i bezobzirnu demonstraciju sile neutemeljenu međunarodnim pravom.


17. rujan 2004.
UMIROVLJENICI PROTIV «NULA PROMILA» - U anketi koju je provela Županijska organizacija Hrvatske stranke umirovljenika, umirovljenici su dali podršku prijedlogu da 3 saborska zastupnika HSU-a pokrenu inicijativu za izmjenu i dopunu Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Umirovljenici se zalažu da dozvoljena količina alkohola u krvi vozača bude 0,7 promila, ali i za ublažavanje pojedinih novčanih kazni, koje smatraju neprimjerenim standardu i visini mirovina. Mnogi zagorski umirovljenici obrađuju vinograde iz ekonomskih razloga i nakon napornog rada gemišt popiju kao lijek, a komad kruha natopljen vinom često im je jedina hrana, stoji u priopćenju.


17. rujan 2004.
BACIO SE U BETONSKU CISTERNU ZA VODU I PREMINUO - U noći sa srijede na četvrtak, u mjestu Glogovec Zagorski, kod Tuhlja, u dvorištu obiteljske kuće, samoubojstvo bacanjem u betonsku cisternu za vodu, izvršio je 63-godišnji Vilim J.


17. rujan 2004.
MOTO RALLY UTRKE ZA PRVENSTVO HRVATSKE
- Autoklub “Zagorec” Krapina sutra na poligonu u Mihaljekovom Jarku organizira moto rally utrke za Prvenstvo Hrvatske. Na natjecanje se prijavilo više od 30 sudionika iz svih hrvatskih automoto klubova koji se bave disciplinom moto rallya. Moto rally u Mihaljekovom Jarku potvrda je oživljavanja aktivnosti krapinskog autokluba “Zagorec”, a održava se u spomen na nedavno poginulog snimatelja HTV dopisništva Krapina, Zorana Vincelja.


17. rujan 2004.
SPORT – Odigrane su utakmice petog kola Treće hrvatske nogometne lige Središte. Krapinski Zagorec je pobijedio Mladost iz Petrinje 3:1, a Rudeš bedekovčanski Tondach 1:0. Vratar Tondacha Piljek uspio je obraniti udarac s 11 metara, ali je Biškup propustio priliku pogotkom u gredu. U derbiju petog kola Samobor i Vinogradar odigrali su 1:1. Na ljestvici s 13 bodova vodi Moslavina, koja u subotu stiže u Bedekovčini, krapinski Zagorec je deseti sa 6 bodova, samobor je jedanaesti s 4, a Tondach je s 3 boda na 15. mjestu.

U trećem kolu Zagrebačke županijske nogometne lige Zapad Igrišće i Bestovje odigrali su 4:2, a Croatia (Pojatno) i Mladost (Luka) 3:2. Vodi Bregana sa 7 bodova, a sa 6 bodova Igrišće je na drugom mjestu.

Pripremajući se za skorašnji start prvenstva kuglači Toplica u Zagrebu su pobijedili žensku ekipu «Zagi». Bio je to uzvratni susret ekipa koje su tako nastavljaju lijepu tradiciju prijateljskih utakmica.


16. rujan 2004.
DONA POZIVA KOOPERANTE NA OTKUP JABUKA – Nakon što je ovog proljeća imala popriličnih problema s kooperantima koji su tražili isplatu zaostalih potraživanja, gornjostubička tvornica za preradu voća «Dona» uspjela se konsolidirati i ponovno započeti s proizvodnjom, rekao nam je zamjenik županice za gospodarstvo Krapinsko-zagorske županije Đovani Broz te dodao da Dona sada poziva proizvođače jabuka na otkup. Broz je naglasio da je vlasnik Done ostao isti, Andrija Klarić, koji je ujedno i vlasnik «Klariko voća», no u rukovodstvo Done došli su novi ljudi, s novim idejama, kojima je cilj da vrate povjerenje kooperanata i komitenata te ponovno postanu renomirano ime na tržištu.


16. rujan 2004.
HOĆE LI MINISTARSTVO KULTURE “STARU ŠKOLU” VRATITI OPĆINI VELIKO TRGOVIŠĆE ? - Dok je svojedobno Kumrovec kapitalizirao činjenicu što je tamo rođen Josip Broz, za Veliko Trgovišće, gdje je rođen prvi hrvatski predsjednik, to se ne bi moglo reći. U Velikom Trgovišću su ponosni što je dr. Franjo Tuđman tamo rođen i proveo najraniji dio života, ali još nije pronađeno najbolje rješenje za trajno obilježavanje njegove uloge u stvaranju hrvatske države. Općinska vlast u Velikom Trgovišću, ističe načelnik Stjepan Pavliša, je podržala osnivanje Zaklade hrvatskog državnog zavjeta, koja je obnovila kuću pokojnog hrvatskog predsjednika i preuzela obavezu da uredi tzv. “staru školu”. Očekivalo se da će, tamo predviđen, povijesno-dokumentacijski centar, trajno obilježiti ime i djelo prvog hrvatskog predsjednika, no prema izjavi načelnika Pavliše, taj cilj nije ispunjen. Zbog toga je ovih dana aktualiziran zahtjev općine Veliko Trgovišće Ministarstvu kulture da, umjesto Zaklade kojoj je 1996. godine predana stara škola, ponovo dobije ingerenciju nad objektom. Ni od ravnatelja Zaklade hrvatskog državnog zavjeta Nevia Šetića, niti od Ministarstva kulture, još nema odgovora o sudbini “stare škole”, koja sve više propada, iako je za projekt obnove već jednom dobila građevinsku dozvolu. Uz zadržavanje izvornog izgleda pročelja, iza zgrade bila je predviđena i dogradnja velike dvorane za simpozije i druga društvena događanja.


16. rujan 2004.
ZAHVALA DOBROVOLJČEKIMA - Sutra sa početkom u 11 sati, u knjižnici Osnovne škole Sveti Križ Začretje održati svečana dodjela zahvale inicijativi građana Dobrovoljčeki, koji su se uključili u UNICEF-ovu akciju Stop nasilju među djecom. Dobrovoljčeki su, svojom akcijom za svetokrišku osnovnu školu, prikupili financijska sredstva za provođenje UNICEF-ovog programa Za sigurno i poticajno okruženje u školama i time dobili mogućnost simboličnog posvojenje spomenute škole.


16. rujan 2004
DELEGACIJA DVD-a ZABOK KOD PREDSJEDNIKA MESIĆA - Danas u 11 sati, delagaciju Dobrovoljnog vatrogasnog društva Zabok primio je u svom Uredu, Predsjednik Republike Stjepan Mesić. Delegacija, u kojoj je bio predsjednik zabočkog DVD-a Božidar Bojić, počasni predsjednik Rudolf Zajec, dopredsjednik Stanko Tršinski, zapovjednik Vladimir Tršinski te tajnik Zvonimir Belošević, upoznali su Predsjednika s pripremama proslave 80. godišnjice DVD-a Zabok, koja će se pod njegovim pokroviteljstvom održati 26. rujna. Pri tom su predsjedniku uručili tapiseriju s predsjedničkim grbom, a predsjednik je izjavio da će, ukoliko mu protokol dozvoli, vrlo rado doći na proslavu.


16. rujan 2004
SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA VELIKOG TRGOVIŠĆA - Danas će se, s početkom u 19 sati, održati sjednica Općinskog vijeća Velikog Trgovišća. Na dnevnom redu, između ostalog, bit će donošenje zaključka o davanju suglasnosti na izmjenu Društvenog ugovora «Zagorskog metalca». Uz promjenu poslovne adrese i smanjenje mandata direktora sa 5 na 4 godine, mijenja se, odnosno, povećava temeljni kapital, koji će sada iznositi 25 milijuna 965 tisuća i 300 kuna. Suglasnost promjenama, trebaju dati i vijeća ostalih vlasnika Zagorskog metalca, gradsko vijeće Zaboka te općinska vijeća Bedekovčine, Krapinskih Toplica i Svetog Križa Začretja.


16. rujan 2004.
NOVOJ BOLNICI NA BRAČAKU 100.000 KUNA MANJI DOPRINOS - Na posljednjoj sjednici, zabočko gradsko Poglavarstvo odobrilo je zahtjev Opće bolnice Zabok za djelomičnim oslobađanjem od plaćanja komunalnog doprinosa za gradnju nove bolnice na Bračaku. Komunalni doprinos na tu građevinu, obujma većeg od 25 tisuća kubičnih metara, iznosio bi preko 200 tisuća kuna. Odlukom Poglavarstva, bolnica će platiti samo 50% doprinosa, odnosno, uštedjet će oko 100 tisuća kuna.


16. rujan 2004.
SANACIJA NOGOSTUPA U ZABOKU - Ovog tjedna u Zaboku je počela sanacija nogostupa na relaciji od Obrtničkog doma do restorana «Lipa» u dužini od 700 metara. Radove, u vrijednosti od 171 tisuću kuna, izvodi tvrtka «Zajec» iz Špičkovine. Kako nam je rekao zabočki viši stručni referent za komunalnu djelatnost Danijel Tuđa, da se ne ugrozi promet, radovi će se izvoditi po dionicama od 50 metara, a trebali bi završiti do 25. listopada.


16. rujan 2004
“PO SUTLI I ŽUMBERKU” - Povodom ustanovljenja Turističke zone “Po Sutli i Žumberku – Po Sotli i Gorjancih” ove subote organizira se biciklistička karavana koja polazi iz Dubravice, Kraljevca na Sutli i Klanjca prema Bizeljskom u Republici Sloveniji gdje će se održati predstavljanje spomenute zone. Turistička zona “Po Sutli i Žumberku” proteže se duž granice između Hrvatske i Slovenije, obuhvaća područje gradova Klanjec i Samobor te općina Kraljevec na Sutli, Dubravica, Marija Gorica i Brdovec s hrvatske, te općina Brežice i Krško sa slovenske strane. Uspostava zone omogućit će prijelaz državne granice na devet turističkih prijelaza uz turističku propusnicu pješice ili biciklom, a popraćena je i izdavanjem turističke karte koja će omogućiti lakše kretanje unutar zone uz prezentaciju turističkih sadržaja.


16. rujan 2004.
ZDS PROTIV SLOVENSKE POMORSKE POGRANIČNE PROVOKACIJE - ZDS oštro osuđuje najnoviju slovensku pomorsku pograničnu provokaciju i smatra da Vlada ne bi smjela popustiti ucjenama s Europskom unijom već po tom pitanju zatražiti međunarodnu arbitražu, stoji u priopćenju koje potpisuje glavni tajnik ZDS-a Višeslav Ćuk. ZDS-ova akcija “Vratite nam gemište i pivo” nastavila se u Lepoglavi gdje je prikupljeno preko tisuću potpisa te u Ivancu gdje je peticiju potpisalo više od 1400 građana. ZDS smatra da interna uputa Ministarstva unutarnjih poslova o toleriranju 0,1 promila alkohola u krvi


16. rujan 2004.
IZBORNA SKUPŠTINA ZABOČKOG HSLS-a - U Zaboku je održana izborna Skupština gradskog ogranka HSLS-a čime je ujedno i obnovljen rad stranke. Za predsjednika ogranka izabran je Tomislav Basa, potpredsjednik je Marijan Božurić, a tajnica Đurđa Petrovečki. Na Skupštini je usvojen program rada za naredno razdoblje, a jedan od osnovnih zadataka je povećanje postojećeg članstva te organizacija stručnih tribina i predavanja za građane.


15. rujan 2004.
MINISTAR KULTURE U KRAPINSKO-ZAGORSKOJ ŽUPANIJI - Ministar kulture Božo Biškupić jučer je posjetio Krapinsko-zagorsku županiju. Za vrijeme radnog sastanka u Krapini, županica Vlasta Hubicki sa suradnicima ministru je prezentirala neke od najznačajnijih kulturnih projekata čija je realizacija nemoguća bez podrške Ministarstva. Prije svega tu je dovršetak novog Muzeja evolucije na Hušnjakovom, dovršetak obnove Dvora Veliki Tabor, nastavak arheoloških istraživanja u Loboru, obnova Starog grada u Krapini, Cesargrada te još niz drugih projekatta. Ministar je obećao financijsku potporu za sve navedene projekte, te najavio skoro osnivanje Ureda za zaštitu kulturne baštine u Krapini gdje će se zaposliti arheolog, arhitekt i povjesničar umjetnosti te naglasio da će se u idućoj godini financije Ministarstva kulture usmjeriti ka velikim projektima, dok će sanaciju manjih kulturnih i sakralnih objekata morati na sebe preuzeti jedinice lokalne samouprave. Nakon Krapine, ministar Biškupić posjetio je arheološko nalazište u Loboru.


15. rujan 2004.
PRIPOMOĆ UČENICIMA I STUDENTIMA - Na posljednjoj sjednici Poglavarstva općine Hum na Sutli donjeta je odluka o dodjeli pripomoći učenicima i studentima. Ona će u ovoj školskoj godini mjesečno iznositi 300 kuna za učenike te 500 kuna za studente, a natječaj će se raspisati 20. listopada. Novim pravilnikom utvrđeni su kriteriji za dodjelu pripomoći pa najveći broj bodova učenicima i studentima daje uspjeh u dosadašnjem školovanju i socijalni status, sudjelovanje na natjecanjima te otežavajuće okolnosti materijalnog položaja obitelji.


15. rujan 2004.
SANACIJA DEPONIJE GUBAŠEVO - Otkad je, prije nekoliko godina, Općinsko vijeće Svetog Križa Začretja zatvorilo deponiju u Pustodolu Začretskom, Grad Zabok otvorio je privremenu deponiju Gubaševo. Njezino korištenje trebalo je trajati 6 mjeseci, odnosno, do otvaranja regionalnog odlagališta otpada za sjeverozapadnu Hrvatsku. Budući da pitanje regionalnog odlagališta još uvijek nije riješeno, a da bi, do trenutka njegovog rješenja, deponija Gubaševo mogla funkcionirati, potrebno je ishoditi čitav niz suglasnosti i provesti zakonom propisane mjere. Jedan od glavnih uvjeta je i izrada studije utjecaja na okoliš, koja je, prema riječima gradonačelnika Ivana Hanžeka, sada pri kraju, te će se od Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva uskoro moći tražiti sredstva potrebna za sanaciju deponije Gubaševo.


15. rujan 2004.
PROTIV NULA PROMILA 171 TISUĆA GRAĐANA - U akciji javnog potpisivanja peticije protiv odredbe o 0,0 promila tijekom vožnje, Hrvatska obrtnička komora prikupila je 171.317 potpisa građana na području čitave Hrvatske. Najviše potpisa, 36.279, prikupljeno je na području Zagrebačke županije i Grada Zagreba, slijede Varaždinska županija sa 19.278 te Krapinsko-zagorska gdje je prikupljeno 16.183 potpisa. Izvješće o rezultatima potpisivanja peticije kao i prikupljenih anketa uputit će se predsjedniku hrvatskog Sabora Vladimiru Šeksu sa zamolbom da se Hrvatskoj obrtničkoj komori pruži prilika rezultate predstaviti i u Saboru.


15. rujan 2004.
PAKETI ZA SOCIJALNO UGROŽENE
- Gradsko društvo Crvenog križa Krapina u ovom tjednu organizira podjelu paketa sa živežnim namirnicama i higijenskim potrepštinama za 54 socijalno najugroženije osobe iz grada Krapine te općina Đurmanec, Jesenje, Petrovsko i Radoboj. Paketi su jučer podijeljeni u Đurmancu i Radoboju, a sutra će ih u skladištu Crvenog križa u Krapini moći podići socijalno ugroženi iz Krapine i Petrovskog, dok će se podjela za socijalno ugrožene iz Jesenja organizirati u prostorijama Općine.


15. rujan 2004.
“KUMROVEC MUSIC FESTIVAL No2” - Udruga mladih iz Kumrovca “Zona Kumrovec” i ove godine organizira veliki koncert na otvorenom – “Kumrovec music festival No2”. Festival, na kojem će nastupiti brojni domaći i inozemni bendovi, održat će se ovog petka i subote na autobusnom kolodvoru u Kumrovcu, a posjetiteljima će na raspolaganju biti kamp sa svim pratećim sadržajima.


15. rujan 2004.
PRILIKOM VOŽNJE ZAPALIO SE AUTOMOBIL - Jučer poslijepodne u Svetom Križu Začretju, prilikom vožnje, došlo je do požara na automobilu kojim je upravljala 28-godišnja Ana P. iz Ciglenice Zagorske. Požar su ugasili djelatnici Javne vatrogasne postrojbe Zabok, a obavljenim očevidom je utvrđeno da je do njega došlo zbog neispravnog gumenog crijeva za dovod goriva iz kojeg je, po vrućim dijelovima motora i ispušnog sustava, curilo gorivo.


15. rujan 2004.
SPORT - Na Bedekovčanskim jezerima je održano 4. kolo županijske veteranske lige u lovu ribe udicom na plovak. Pobjedu je odnio Damir Ferdelja, drugo mjesto je osvojio Josip Grgić, a treće Petar Šimunić. Sva trojica su iz oroslavskog Klena. U ukupnom poretku, nakon četiri kola, vodi Danijel Dominko iz Jezera (Bedekovčina), drugi je Josip Grgić iz oroslavskog Klena, a treći Božidar Pavliša iz Sutle (Klanjec). Posljednje kolo u ovoj sezoni, na rasporedu je 25. rujna na bedekovčanskom Plavom bajeru.


14. rujan 2004.
ŽUPANIJA ODBILA ULTIMATUM «PRESEČKI GRUPA» I «TM CROATIA TRANSA« - Sredinom kolovoza najveći autobusni prijevoznik u Krapinsko-zagorskoj županiji, «Presečki grup», i «TM Croatia trans», od Županije su zatražili odobrenje povećanja cijene ugovorenog prijevoza učenika osnovnih škola i to za 16,5, odnosno 18%. Napravivši analizu, županijska Služba za promet došla je do zaključka da je realno povećanje cijene od 7,85% što prijevoznici nisu prihvatili te su sa 6. rujnom počeli voziti otkazne rokove. «Presečki grup» i «TM Croatia trans», koji imaju istog vlasnika, prevoze učenike 19, od ukupno 28 osnovnih škola koliko ih ima na području Krapinsko-zagorske županije te dobivaju oko 60% sredstava od sedam milijuna kuna, koliko se godišnje izdvaja za prijevoz učenika. Taj će novac, kako stvari sada stoje, podijeliti mali prijevoznici koji su suglasni s povećanjem cijene kakvo je predložila Županija te će se javiti na natječaj koji će osnovne škole raspisati već sutra kako bi od 6. listopada, kada ističu otkazni rokovi Presečki grupa i TM Croatia transa mogli preuzeti posao prijevoza osnovnoškolaca.


14. rujan 2004.
ZABOČKO POGLAVARSTVO O KOMUNALNOM GOSPODARSTVU - U skladu s izmjenama i dopunama Zakona o komunalnom gospodarstvu, zabočko gradsko Poglavarstvo, na sinoćnjoj je sjednici, između ostalog, izmjenilo neke od odluka vezane za taj zakon. Uz novost da distribucija plina više ne spada u komunalno gospodarstvo, najvažnija novina vezana je za plaćanje komunalnog doprinosa. Naime, komunalni doprinos do sada se plaćao nakon izgradnje objekta, a od sada će se morati plaćati prije početka izgradnje, jer se bez toga neće moći dobiti građevinska dozvola. Olakšavajuća okolnost za građane je činjenica da će se, to davanje, moći plaćati u 12 obroka.


14. rujan 2004.
OTVORENA NOVA CESTA U SVETOM KRIŽU ZAČRETJU
- Povodom Dana općine i župe Sveti Križ Začretje, danas je krapinsko-zagorska županica Vlasta Hubicki svečano otvorila pristupnu cestu za Zonu malog gospodarstva, vrijednu 7 milijuna 300 tisuća kuna, za čijih je 952 metra, zajedno s mostom, od početka izgradnje do dobivanja uporabne dozvole prošlo 14 mjeseci. Već sada u Zoni malog gospodarstva djeluje 9 tvrtki, 6 je već otkupilo zemljište, a 3 poduzetnika su u fazi izrade projektne dokumentacije, što će u prvoj fazi, u iduće 4 godine, donijeti 525 novih radnih mjesta. U nastavku proslave Dana općine u Svetom Križu je održana svečana sjednica Općinskog vijeća na kojoj je, osim respektabilnog gospodarskog potencijala, načelnik Kranjčić govorio o komunalnoj infrastrukturi i bogatom kulturnom životu 670 godina starog mjesta. Zaslužnim pojedincima, tvrtkama i udrugama uručena su priznanja općine, a najviše –plaketu s grbom općine dobili su Antun Kučko i posmrtno Juraj Mihovilić.


14. rujan 2004.
U HUMU NA SUTLI ZONA MALOG GOSPODARSTVA «DRAJŽA» - Općinsko poglavarstvo Huma na Sutli pokrenulo je inicijativu da se u skladu s prostornim planom izradi urbanističko-arhitektonska studija «Zone malog gospodarstva Drajža» s ciljem da se izgradnjom poduzetničke infrastrukture stvore optimalni uvjeti za nova ulaganja u gospodarske projekte. Zona će biti smještena uz državnu granicu na zapadnom dijelu Huma na Sutli, na površini od 180 tisuća četvornih metara, od čega su na već 49 tisuća četvornih metara izgrađeni objekti Stražaplastike, Omca i Straže-Ima. Investitori će, ovisno o visini ulaganja i broju novozaposlenih, moći kupiti parcele po povoljnim uvjetima, uz djelomično ili potpuno oslobađanje plaćanja lokalnih poreza, naknada i doprinosa.


14. rujan 2004.
VODA U POTOKU U OROSLAVJU MIJENJA BOJU OD PLAVE DO CRVENE - Potokom Topličina u Oroslavju prošlog je vikenda tekla voda koja je mijenjala boju iz plave u crvenu, a zabilježen je i manji pomor ribe. Obilaskom terena utvrđeno je da tvar je onečistila vodu dolazi iz pročistača koji još nije dovršen, na dijelu Topličine ispod tvornice Oroteks. Ribiči koji su o svemu obavijestili ribočuvare i stručne osobe iz Športsko-ribolovnog saveza Krapinsko-zagorske županije nadaju se kako će se ovaj put krivac za onečišćenje otkriti i kazniti, jer je u uređenje potoka Topličina, koji je nekad bio prepun ribe, uloženo mnogo truda i novca, a sada sve ponovno uništavaju nesavjesni građani i poduzeća.


14. rujan 2004.
TJEDAN BORBE PROTIV TUBERKULOZE - Hrvatski Crveni križ od danas do utorka, 21. rujna, obilježava Tjedan borbe protiv tuberkuloze. U Gradskom društvu Crvenog križa Krapina pripremljen je propagandni materijal o tuberkulozi koji će biti podijeljen svim školama, a djelatnici Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije također će obaviještavati pučanstvo o razmjerima ove opake bolesti na području županije.U PODZEMLJU DOVOLJNO VODE ZA MARIJU BISTRICU - Najveće hrvatsko nacionalno marijansko svetište Marija Bistrica, po svemu sudeći, više ne bi trebalo imati problema s vodoopskrbom. Naime, nakon istraživanja, otkriveno je kako u bistričkom podzemlju ima dovoljno kvalitetne vode kojom će se ubuduće redovno opskrbljivati mještani tog kraja. Ispitivanja su provedena na dvije bušotine na području Podgorja Bistričkog. Na prvoj, koja prodire u zemlju do dubine od 157 metara, otkriven je izvor s potencijalom od 20 litara u sekundi, a i druga bušotina, koja se nalazi samo stotinjak metara niže, također pokazuje da vode ima dovoljno. Ekipa stručnjaka obišla je još 20-ak potencijalnih manjih izvorišta na kojima tek predstoje istraživanja.


14. rujan 2004.
SPORT - U Italiju su sinoć otputovali Katarina Jelenčić i Krunoslav Jagarić, članovi Kluba borilačkih sportova BTI Zabok koji će do 19. rujna nastupiti na Svjetskom kick boxing prvenstvu u mjestu Marina di Carrrara kod Firenze. Trener Zvonko Kar Katarinu Jelenčić je prijavio u težinskoj skupini do 32 kg, a Krunoslava Jagarića do 69 kg. Ovo Svjetskom prvenstvu iznimno je masovno i kvalitetno s velikom konkurencijom od 1200 natjecatelja.

Iz Francuske su se vratili zabočki jet skijaši koji su u Parizu nastupili na zadnjoj, odnosno finalnoj utrci Prvenstva Europe. Izvrstan nastup imao je Slaven Ivančić, koji je na vodama Disneylanda u klasi Ski Stock bio osmi, a 76 bodova skupio je jednim desetim te osmim i jedanaestim mjestom . U sveukupnom poretku sa 146 bodova Ivančić je sedamnaesti. Dvanaesterostruki prvak Hrvatske Dalibor Turković u klasi Ski Limited u Parizu je bio deseti, a 80 bodova dohvatio je fenomenalnim šestim mjestom u prvoj vožnji, dok je u drugoj i trećoj bio jedanaesti. U sveukupnom poretku poslije pet utrka Turković je sa 363 boda deveti.

U četvrtom kolu Treće hrvatske nogometne lige Sjever ivanečka Ivančica doživjela je treći poraz, ovaj put u Virju od Podravca 5:1. Sloboda Derma svladala je u Varaždinu Mladost (Molve) 2:1. Na ljestvici vodi Polet iz Pribislavca sa 10 bodova, Sloboda Derma je šesta sa 6, dok je Ivančica zadnja, sedamnaesta s 1 bodom.

U 4. kolu jedinstvene Zagrebačke županijske lige Iskra Zelina je svladala Jasku 3:2. U Buševcu, Polet- Zaprešić 3:0, Savski Marof-Stupnik 1:0, Lukačec- „Zrinskil Tehnovent 3:2 i Strmec-Bistra 2:0. Vodi Radnik iz Velike Gorce s 10 bodova, drugi je Strmec sa 9, a treći Savski Marof sa 7 bodova.

Nogometašice Pregrade u drugom kolu Prve hrvatske nogometne lige za žene izgubile su na svojem terenu od splitskog Marijana sa 2:3. Spličanke su do pobjede došle u zadnjoj minuti, kada je pregradsku mreži pogodila Šundov. Na ljestvici, vode Maksimir, Marijan i Viktorija sa po 6 bodova, Osijek je četvrti sa 4, a Pregrada peta sa 3 boda.


13. rujan 2004.
VEĆ U STARTU KRŠENJE ODREDBI IZ SPORAZUMA
- U Krapini je danas održana još jedna sjednica Povjerenstva za pračenje nastavka izgradnje autoceste Zagreb-Macelj na području Krapinsko-zagorske županije. Na sjednici se, zbog mnogobrojnih problema koji su iskrsnuli već prilikom pripremnih radova, raspravljalo o uključivanju MUP-a i inspekcijskih službi u pračenje izgradnje. Zbog kršenja odredbi iz potpisanog sporazuma o korištenju lokalnih prometnica poput rada iza 19,00 sati te rada nedjeljom, nepoštivanja ograničenja brzine i osovinskog pritiska Povjerenstvo smatra kako je hitno potrebno intervenirati te utvrditi i dodatne kriterije u načinu ponašanja svih sudionika u izgradnji autoceste. Kako postoje osnovane sumnje da prijevoznici samoinicijativno, bez znanja koncesionara, krše odredbe iz sporazuma, dogovoreno je da se na to upozori predstavnike njemačke tvrtke Walterbau Motorways te im se predloži da s prijevoznicima koji se neće pridržavati odredbi raskine ugovor o suradnji.


13. rujan 2004.
ZAVRŠEN 39. TJEDAN KAJKAVSKE KULTURE - Sinoć je u Krapini retrospektivom festivala “Prvi glas Zagorja” završio 39. Tjedan kajkavske kulture. Tjedan dana rujanske manifestacije u Krapini je proteklo u ljepoti kajkavskih stihova, izložbama i okruženju neprolazne kajkavske popevke koja je u Krapinu na posljednju, treću večer Svečanosti kajkavskih popevki dovela i hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića. Zatvarajući Svečanosti kajkavskih popevki koje su ove godine uz dječji festival donijele 45 novih skladbi u izvođenju uglednih opernih i estradnih umjetnika, koji su obogatili kajkavsku glazbenu riznicu, direktor Tjedna kajkavske kulture Viktor Crnek je izrazio zadovoljstvo i cjelokupnom manifestacijom koja je još jednom pokazala vrijednost kajkavskog kulturnog stvaralaštva. Bila je to još jedna vrhunska manifestacija, ocijenio je Crnek i za 2005. godinu najavio jubilarni 40. Tjedan kajkavske kulture. Uz pokroviteljstvo Predsjednika Republike i Ministarstva kulture značajan doprinos promociji kaja i kajkavske popevke dali su mediji, među kojima je i Radio Kaj koji je izravno prenosio sve tri večeri Svečanosti kajkavskih popevki.


13. rujan 2004.
UPITAN SPORAZUM O KORIŠTENJU LOKALNIH PROMETNICA - Unatoč tome što je tvrtka Walterbau Motorway u Krapinskom Vidovcu već izgradila privremenu betonaru i svoju bazu za potrebe izgradnje autoceste Zagreb-Macelj, grad Krapina jedini je na području Krapinsko-zagorske županije koji s njemačkim koncesionarom još nije potpisao sporazum o korištenju lokalnih prometnica. Sporazum nije potpisan iz razloga što njemački koncesionar ne pristaje gradu dati bankovna jamstva, dok istovremeno za izgradnju vodospreme ta ista jamstva traži od gradskog poduzeća Krakom, saznali smo od zamjenika gradonačelnika Ivana Kveža. Radi što skorijeg potpisivanja sporazuma, kojim bi, kako kaže Kvež, ponajprije trebali biti zadovoljni mještani čiji će život u naredne tri godine bitno poremetiti radovi na izgradnji autoceste, krapinski čelnici sastali su se i s državnim tajnikom ministarstva pomorstva, prometa i veza Zdravkom Livakovićem, koji će zahtjevima Krapinčana obavijestiti ministra Božidara Kalmetu te danas dati odgovor Gradu Krapini.


13. rujan 2004.
PONOVNO ZATVORENA CESTA OD HUŠNJAKOVOG DO POREZNE UPRAVE - Radovi na izgradnji kolektora od Hušnjakovog do ulice Ivana Rendića u Krapini, zbog održavanja “Tjedna kajkavske kulture”, u proteklih su tjedan dana privremeno obustavljeni te će se nastaviti danas. Iz tog će razloga dionica ceste od Hušnjakovog do Porezne uprave ponovno biti zatvorena za promet, a jednosmjernom Magistratskom ulicom za vrijeme odvijanja radova promet će se odvijati u oba smjera pa se vozači upozoravaju na pojačan oprez te pridržavanje privremene prometne signalizacije.


13. rujan 2004.
DANAS SJEDNICA ZABOČKOG GRADSKOG POGLAVARSTVA - Danas se, nakon ljetne stanke, u Zaboku sastaju članovi Gradskog poglavarstva. Na dnevnom redu sjednice je niz prijedloga iz komunalne oblasti, među kojima i odluka o obaveznom skupljanju i odvozu komunalnog otpada. Komunalno Zabok Poglavarstvu je uputilo prijedlog ugovora o nadzoru nad prikupljanjem i zbrinjavanjem glomaznog otpada na deponiji u Gubaševu, dok Opća bolnica Zabok traži djelomično oslobađanje od plaćanja komunalnog doprinosa.


13. rujan 2004.
DAN OPĆINE I ŽUPE SVETI KRIŽ ZAČRETJE - Na svečanosti u pastoralnoj dvorani Župnog dvora sutra će se obilježiti Dan Općine i Župe Sveti Križ Začretje. Tim povodom bit će otvorena pristupna cesta za začretsku zonu malog gospodarstva, a na svečanoj sjednici Općinskog vijeća podijelit će se javna priznanja zaslužnima za razvoj i promociju Općine. Večeras, uoči Dana Općine i Župe, u galeriji Ivana Lovrenčića organizira se koncert trija Mirjane Pospiš.


13. rujan 2004.
SLETJELA S KOLNIKA - U subotu je u gradu Donja Stubica došlo do prometne nesreće u kojoj je teško ozlijeđena vozačica osobnog automobila, 48-godišnja Nadica B. iz Donje Stubice. Uzrok nesreće je vožnja preblizu desnog ruba kolnika, zbog čega je vozilo sletjelo s kolnika te udarilo u dvorišnu ogradu. Nadici B. pomoć je pružena u Općoj bolnici Zabok gdje je i zadržana na daljnjem liječenju.


13. rujan 2004.
SPORT – Nakon neodlučnog rezultata 1:1 na derbi utakmici četvrtog kola između Gaja i Inkopa vodstvo Prve zagorske županijske nogometne lige preuzeo je Rudar iz Mihovljana. Evo i ostalih rezultata: Stubica-Straža 1:0, Rudar (Mihovljan)-Pregrada 1:0, Vatrogasac-Radoboj 2:1, Bojovnik 7-Rudar (Dubrava Zabočka) 4:1, Mladost (Zabok)-Matija Gubec 0:0 i Oroslavje-Predionica 0:1. Uz mihovljanski Rudar po 10 bodova imaju Inkop i Stubica, na četvrtom i petom mjestu su sa po 9 bodova Predionica i Vatrogasac, šesti Bojovnik 7 ima 7 bodova, a slijede ga sa po četiti boda Radoboj, Gaj, Matija Gubec te zabočka Mladost itd.

U utakmicama trećeg kola Druge zagorske županijske lige postignuti su ovi rezultati:Đalski-Lobor 1:1, Zagorec (Veliko Trgovišće)-Omladinac 2:0, Mladost (Belec)-Toplice 2:1, Ivančica-Mladost (Marija Bistrica) 2:1 i Sloga-Oštrc 3:0.Vodi Ivančica sa 9 bodova, na drugom i trećem mjestu su sa po 6 bodova Jedinstvo i Mladost (Marija Bistrica), četvrte Toplice i peta belečka Mladost imaju po 4 boda itd.

Košarkaši Zaboka su zauzeli drugo mjesto na međunarodnom turniru u Crikvenici koji je okupio 6 ekipa. Zabočki košarkaši jučer su u finalu izgubili od Zagreba 82:69.

U županijskom derbiju četvrtog kola Treće hrvatske nogometne lige Središte u Bedekovčini je Tondach pobijedio krapinski Zagorec 1:0. Podsjetimo, u prvom kolu Hrvatskog nogometnog kupa Tondach će biti domaćin Osijeku, a utakmica se igra u srijedu, 22. rujna.

Pobjednik festivalskog teniskog turnira u Krapini je Ivan Šalec iz Stubičke Slatine, koji je u finalu pobijedio Vedrana Gorupeca iz Oroslavja u dva seta 7:5, 6:4. Iako pobjeda od 2:0 u setovima izgleda uvjerljiva, ipak je to na terenu Sportskog centra Podgora bio neizvjestan meč, jer je Gorupec u prvom i drugom setu imao vodstvo od 5:3 i 4:1.

U subotu je u Čakovcu održan međunarodni karate turnir “Međimurje Cup”. U borbama i katama je sudjelovalo 574 natjecatelja, od čega deset iz Karate kluba “Konjščina”. Marko Žigec i Nikolina Krivak osvojili su srebrnu medalju, a Anja Kruhek, Marta Havoj, Maja Cerovec i Danijela Bočkal brončanu. Najveći uspjeh postigle su Iva Gudek, Nikolina Krivak i Kristina Čukoić koje su ekipno osvojile zlatno odličje.


10. rujan 2004.
HRVATSKE CESTE NAMJERNO KOČE RAZVOJ HRVATSKOG ZAGORJA - Unatoč dozvoli koju dvorac Bežanec ima već 12 godina, Hrvatske ceste ovih su dana, već po peti put skinule putokaze koji s autoceste pokazuju smjer za ovo značajno zagorsko turističko odredište. Ogorčeni vlasnik dvorca Siniša Križanec jučer u Oroslavju održao je konferenciju za novinare na kojoj je Hrvatske ceste javno prozvao zbog štete koju time nanose turizmu. Križanec je izjavio da se s glavnih prometnica i križanja skidaju samo putokazi za "Bežanec" koji je Turistička zajednica Krapinsko-zagorske županije uvrstila i u novi program označavanja sa posebnim prioritetom. Zbog onemogučavanja prava na nesmetani rad Križanec je odlučio podići tužbu protiv Hrvatskih cesta i tražiti odštetu od 100 tisuća kuna, te zatražiti smjenu rukovodstva u Hrvatskim cestama. Zadnju riječ o cijelom slučaju dat će nadležni državni inspektor, a potporu dvorcu Bežanec, prema riječima Siniše Križanca, uz Ured Predsjednika Republike, dali su Krapinsko-zagorska županija, Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka te županijska Turistička zajednica.


10. rujan 2004.
“KAJ U RIJEČI, PJESMI, SLICI I PLESU” - U Krapini je sinoć održan prvi koncert “Svečanosti kajkavskih popevki”. Na koncertu pod nazivom “Kaj u riječi, pjesmi, slici i plesu” nastupilo je 20 osnovnoškolaca s čitavog kajkavskog govornog područja koji su interpretirali pjesme s dosadašnjih festivala te dvadesettroje koji su se publici predstavili sa literarnim radovima. Koncert je u svom programu izravno prenosio medijski pokrovitelj “Tjedna kajkavske kulture” - Radio Kaj.


10. rujan 2004.
SREDNJOVJEKOVNI TABOR POD TABOROM - Muzeji Hrvatskog zagorja sutra u Dvoru Veliki Tabor kraj Desinića organiziraju manifestaciju koja će posjetiteljima u autentičnom ambijantu plemičkog grada dočarati slike raskošnog srednjeg vijeka. U sklopu manifestacije pod nazivom “Srednjovjekovni Tabor pod Taborom” moći će se vidjeti renesansni plesovi, žongleri, gutači vatre, igrokazi pretočeni u srednjovjekovnu svakodnevicu, a svi posjetitelji moći će se okušati u viteškim vještinama. Ispred Dvora Veliki Tabor bit će postavljeni viteški tabori i srednjovjekovni sajam sa već zaboravljenim delicijama i zanatima, a u sklopu manifestacije publici će se predstaviti i vitezovi iz Zeline


10. rujan 2004.
ZAGREBAČKI HODOČASNICI U MARIJI BISTRICI - Tradicionalno, 273. zavjetno hodočašće vjernika grada Zagreba i hodočašće mladih Zagrebačke nadbiskupije u Mariju Bistricu održat će se od ove subote do ponedjeljka pod geslom "Ustani, poslušaj, kreni na put". Sutra jedna grupa hodočasnika pješice kreće u Mariju Bistricu iz zagrebačke katedrale preko Sljemena, a druga skupina okupit će se u Čučerju. Svi pješaci sastaju se kod kapelice Sv. Ladislava u Mariji Bistrici odakle u 18 sati predvođeni zagrebačkim nadbiskupom kardinalom Josipom Bozanićem kreću u procesiji u svetište Majke Božje Bistričke. U 20 sati održat će se služba svijetla, procesija sa svijećama na Kalvariji, a potom molitveno bdijenje predvode mladi Zagrebačke nadbiskupije. U nedjelju program započinje u 9 sati pobožnošću križnoga puta, u 11 sati kreće zavjetna procesija do crkve na otvorenom blaženog Alojzija Stepinca gdje će u 11.30 sati svečanu koncelebrirana misu predvoditi kardinal Bozanić.


10. rujan 2004.
DAN OPĆINE I ŽUPE SVETI KRIŽ ZAČRETJE - U utorak, 14. rujna, na svečanosti u pastoralnoj dvorani Župnog dvora obilježit će se Dan Općine i Župe Sveti Križ Začretje. Tim povodom bit će otvorena pristupna cesta za začretsku zonu malog gospodarstva, a na svečanoj sjednici Općinskog vijeća podijelit će se javna priznanja zaslužnima za razvoj i promociju Općine. Uoči Dana Općine i Župe, u ponedjeljak se u galeriji Ivana Lovrenčića organizira koncert trija Mirjane Pospiš.


10. rujan 2004.
VEČERAS DRUGI KONCERT SVEČANOSTI KAJKAVSKIH POPEVKI - Danas u 16,00 sati u Festivalskoj dvorani u Krapini počinje javna generalna proba drugog koncerta Svečanosti kajkavskih popevki na kojem će nastupiti 23 izvođača sa novim kajkavskim popevkama. Koncert, čiji je pokrovitelj predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, službeno započinje u 20,00 sati, a u izravnom prijenosu moći će ga pratiti slušatelji Radija Kaj, medijskog pokrovitelja Tjadna kajkavske kulture.


10. rujan 2004.
SVJETSKI DAN PRVE POMOĆI - Uz sutrašnji Svjetski dan prve pomoći, ekipe mladeži Crvenog križa krapinskih osnovnih škola te Srednje škole, na Gajevom će trgu od 11,00 do 12,00 sati prezentirati pružanje prve pomoći.Obilježavanje Svjetskog dana prve pomoći organizira Gradsko Društvo Crvenog Križa Krapina, a školarcima će se pridružiti i ekipe hitne pomoći, prometne policije te vatrogasaca s vozilima, a zdravstveni će radnici Doma zdravlja građanima mjeriti krvni tlak.


10. rujan 2004.
AKCIJI «VRATITE NAM GEMIŠTE I PIVO» DA REKLA 21 TISUĆA ZAGORACA - Na jučerašnjem sastanku članovi Predsjedništva i Savjeta ZDS-a izrazili su zadovoljstvo dosadašnjim odazivom građana potpisivanju peticije protiv zakonske odredbe o «nula promila». Akciji «Vratite nam gemište i pivo» do sada se odazvalo više od 21 tisuće žitelja Krapinsko-zagorske županije. Akcija se nastavlja, a potpisi će biti predani potpredsjednici Sabora Đurđi Adlešić. ZDS-ovci smatraju da je navedena zakonska odredba donjeta kako bi se skrenula pozornost s potpisivanja stand-by aranžmana s MMF-om bez suglasnosti Sabora, nastavka daljnje privatizacije državne infrastrukture, dijeljenja koncesija stranim tvrtkama i raspordaje nekretnina u bescjenje strancima.


10. rujan 2004.
TEŠKO OZLIJEĐEN TRAKTORIST - Na zapuštenoj oranici u Bedekovčini jučer je došlo do prevrtanja traktora kod kojeg je 55-godišnji Alojz H. zadobio teške povrede. Traktor sa zaprežnim kolima natovaren stablima prevrnuo se na nizbrdici zbog ubrzanja i nekontroliranog kretanja, a teško ozlijeđeni vozač, koji nije u životnoj opasnosti prevezenj je u Opću bolnicu Zabok.


9. rujan 2004.
ODRŽAN 24. RECITAL KAJKAVSKE POEZIJE
- U organizaciji Društva za kajkavsko kulturno stvaralaštvo u Krapini je sinoć održan 24. recital kajkavske poezije. Na natječaj za ovogodišnji recital pristigle su 62 pjesme iz čitavog kajkavskog govornog područja, a prosudbena komisija za javno je izvođenje odabrala 21 pjesmu čije su stihove kazivali glumci Adam Končić i Mara Borić. U glazbenom dijelu programa nastupila je krapinska folklorna skupina Viline.


9. rujan 2004.
IZLOŽBE NACIONALNIH PARKOVA I LOVAČKIH TROFEJA NA HUŠNJAKOVOM
- U Krapini su sinoć otvorene dvije zanimljive izložbe. Zamjenica županice za društvene djelatnosti Krapinsko-zagorske županije Ksenija Tomić u Muzeju evolucije na Hušnjakovom otvorila je izložbu “Nacionalni parkovi i parkovi prirode Hrvatske”, dok je tajnik Hrvatskog lovačkog saveza Ivica Budor otvorio Prvu izložbu lovačkih trofeja Krapinsko-zagorske županije. Izložba od oko 350 lovačkih trofeja i oko 200 dermo preparata postavljena je također na Hušnjakovom, a otvorena je do ove subote.


9. rujan 2004.
«DANI ĐALSKOG» U ZNAKU JUBILEJA - Dani Ksavera Šandora Đalskog, središnja kulturna manifestacija u Gradu Zaboku, ove godine od 18. do 26. listopada bit će u znaku dviju obljetnica, 150 godina od rođenja velikog hrvatskog pisca i 25. godišnice prestižne književne nagrade koja nosi njegovo ime. Upravi odbor manifestacije sinoć je donio program «Dana Đalskog» koji obiluje književnim, kazališnim, likovnim i glazbenim događajima. Tih dana u Zaboku će biti otvorene izložbe, keramičarke Božene Štih Balen i akademskog slikara Zorislava Drempetića Hrčića, gostovat će zagrebačko kazalište Exit i poznati glumac Vili Matula, a na manifestaciju dolaze i gosti iz Beča, «Bečki komorni zbor» koji će će dati cjelovečernji koncert i nastupiti na svečanosti dodjele Nagrade Đalski 23. listopada.


9. rujan 2004.
ŽUPANICA HUBICKI PRIMA ZAGORSKE VATROGASCE - Nakon uspješno provedene protupožarne sezone na jadranskoj obali, županica Krapinsko-zagorske županije Vlasta Hubicki sutra će u 12 sati upriličiti primanje za vatrogasce koji su bili angažirani u sklopu Programa aktivnosti Vlade RH u provedbi posebnih mjera zaštite od požara, kroz intervencijske postrojbe Ministarstva unutarnjih poslova u bazama Dubrovnik, Split, Šibenik i Zadar, te u sklopu preventivne dislokacije u mjestu Punta Skala u Zadarskoj županiji.


9. rujan 2004.
DAN ŽUPE I OPĆINE SVETI KRIŽ ZAČRETJE - U utorak, 14. rujna bit će svečano obilježen Dan općine i župe Sveti Križ začretje. Tom prigodom bit će otvorena pristupna cesta za Zonu malog gospodarstva, a u pastoralnom domu uz dodjelu priznanja održat će se svečana sjednica Općinskog vijeća i kulturno-umjetnički program. Sveta misa bit će služena u Župnoj crkvi od 11 sati, a dan ranije, u ponedjeljak, 13. rujna u Galeriji «Ivan Lovrenčić» od 20 sati bit će održan koncert Mirjane Pospiš trija.


9. rujan 2004.
“KAJ NAJMLAJŠI JE NAJSLAJŠI” - Već niz godina za redom, četvrtak je dan u Tjednu kajkavske kulture, posvećen isključivo djeci. Pod nazivom “Kaj najmlajši je najslajši” organiziran je niz sadržaja za najmlađe, pa tako već u 10,00 sati na Hušnjakovom započinju tradicijske igre i radionice za djecu, a od 15,00 sati u parku Matice Hrvatske organizira se Mali krapinski sejem, kreativne radionice na temu “Moje Zagorje”, poruke djece odraslima “Pišimo kajkavski, rišimo zagorski”, te sportsko-rekreativni i zabavno-glazbeni program. U 19,00 sati u Festivalskoj dvorani započinje prvi koncert Dječje svečanosti kajkavskih popevki “Kaj u riječi, pjesmi, slici i plesu” na kojem će nastupiti predstavnici 19 osnovnih škola s kajkavskog govornog područja. Koncert će u svom programu, izravno prenositi medijski pokrovitelj Tjedna kajkvaske kulture - Radio Kaj.


9. rujan 2004.
«SVJETSKI DAN PRVE POMOĆI» - Uz obilježavanje Svjetskog dana prve pomoći, Crveni križ Zabok u suradnji sa zabočkom podružnicom Hrvatske udruge medicinskih sestara u petak, 10. rujna organizira mjerenje krvnog tlaka i šećera u krvi za sve građane. Mjerenje će se obavljati na zabočkom Trgu ksavera Šandora Đalskog od 9 do 11 sati.


9. rujan 2004.
PODUZETNIŠTVO I INOVATORSTVO - U sklopu 12. “Zagorskog gospodarskog zbora”, u Maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta u Krapini danas u 11,00 sati održat će se okrugli stol posvećen poduzetništvu i inovatorstvu. Pavao Havliček iz Hrvatske zajednice tehničke kulture govorit će o “Doprinosu udruga inovatora razvoju poduzetništva”, Branka Rakić iz ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva govorit će o potporama ministartsva inovatorima, a Zoran Kovačević iz Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo o pretraživanju informacija o patentima, industrijskom dizajnu i žigovima preko interneta.


9. rujan 2004.
OZLIJEDIO DJEVOJČICU I PREVEZAO U BOLNICU - Jučer oko 19 sati i 30 minuta u mjestu Lovrečan dogodila se prometna nezgoda u kojoj je 10-godišnja djevojčica Ivana M. zadobila teške tjelesne povrede. Hrvatski državljanin vozeći iz smjera Zlatar Bistrice prema Lovrečanu pretjecao je drugo vozilo te je tom prilikom lijevim bočnim ogledalom udario djevojčicu koja je pješačila uz lijevi rub kolnika te zbog udarca pala na travnatu bankinu. Ivana je tada zadobila teške tjelesne povrede, prijelom desne nadlaktice, a vozač spomenutog automobila ju je prevezao u Opću bolnicu u Zabok.


9. rujan 2004.
DVA TJEDNA MRTVA U KUĆI - Jučer je Policijska postaja Krapina zaprimila telefonsku dojavu Franje M. koji je izjavio da ima saznanja kako je unazad 2-3 tjedna umrla 73-godišnja Kristina C. iz Donje Šemnice, te da sa se tijelo još nalazi u obiteljskoj kući. Obavljenim očevidom potvrđena je istinitost dojave, prilikom kojeg je utvrđeno da je Kristina C. najvjerojatnije preminula 25. kolovoza na krevetu u kuhinji obiteljske kuće gdje je i pronađena. Mrtvozornik, doktorica Aleksandra H. izvršila je pregled tijela na kojem su već nastale veće truležne promjene, pa je radi obdukcije mrtvo tijelo prevezeno u Zavod za sudsku medicinu u Zagreb.


8. rujan 2004.
VEČERAS OTVORENJE DVIJU IZLOŽBI I RECITAL KAJKAVSKE POEZIJE - U sklopu “Tjedna kajkavske kulture” večeras se u Krapini otvaraju dvije zanimljive izložbe. U 18,00 sati u Muzeju evolucije na Hušnjakovom otvara se izložba “Nacionalni parkovi i parkovi prirode Republike Hrvatske”. Izložbu su realizirali Muzeji Hrvatskog zagorja u suradnji sa Hrvatskom turističkom zajednicom i Upravom za zaštitu prirode pri Ministarstvu kulture. U 18,30 sati, također na Hušnjakovom, otvara se izložba lovačkih trofeja u organizaciji Lovačkog saveza Krapinsko-zagorske županije. U 20,00 sati pak u Srednjoj školi započinje recital kajkavske poezije. Stihove će kazivati glumac Adam Končić.


8. rujan 2004.
ZABOK JOŠ BEZ SPORTSKE DVORANE - Iako Zabok ima nekoliko vrlo uspješnih sportskih klubova, kao i sportsku gimnaziju, još uvijek nema zadovoljavajuću sportsku dvoranu. Prema izrađenim projektima, cijena njezine izgradnje iznosila bi 33 milijuna kuna, a Grad Zabok bi trebao sudjelovati sa 16 milijuna, što je, kako je rekao gradonačelnik Ivan Hanžek, jedan cijeli godišnji gradski proračun. Takav trošak Zabok si trenutno ne može priuštiti, napomenuo je Hanžek, te dodao da ne želi, samo radi političkih poena, neodgovorno krenuti u izgradnju nečega za što, barem za sada, nema sredstava.


8. rujan 2004.
SREDNJOŠKOLSKO OBRAZOVANJE ZA ODRASLE - Pučko otvoreno učilište u Zaboku, osim visokog, građanima omogućava stjecanje i srednjoškolskog obrazovanja, kao i učenje stranih jezika te stjecanje informatičkih znanja. Nastava srednjoškolskog obrazovanja odraslih organizira se u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem iz Zagreba, a uključuje dokvalifikaciju i prekvalifikaciju u različita zanimanja. Od stranih jezika trenutno se mogu učiti engleski, njemački, talijanski, španjolski i francuski, a nastava od 100 sati godišnje odvija se 2 puta po 2 sata tjedno.


8. rujan 2004.
TREĆA IZLOŽBA MEDA KRAPINSKO-ZAGORSKE ŽUPANIJE - U sklopu 12. “Zagorskog gospodarskog zbora” koji se od 5. do 12. rujna u Krapini održava kao popratna manifestacija “Tjednu kajkavske kulture”, danas u 17,00 sati u Maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta održat će se treća Izložba meda Krapinsko-zagorske županije. Izložbu organiziraju pčelarske uruge iz Zaboka, Konjščine, Krapine i Pregrade uz podršku Krapinsko-zagorske županije i županijske Gospodarske komore. Polaznicima Pčelarske škole Hrvatskog pčelarskog saveza na izložbi će biti uručena uvjerenja o uspješno završenom školovanju, a organizira se i okrugli stol na temu primjena propolisa u proizvodnji dijetetskih proizvoda i prirodne kozmetike.


8. rujan 2004.
SREDNJOVJEKOVNI TABOR POD TABOROM - Muzeji Hrvatskog zagorja ove subote u Dvoru Veliki Tabor kraj Desinića organiziraju manifestaciju koja će posjetiteljima dočarati slike raskošnog srednjeg vijeka u autentičnom ambijentu plemićkog grada Velikog Tabora. U sklopu manifestacije pod nazivom “Srednjovjekovni Tabor pod Taborom” moći će se vidjeti renesansni plesovi, žongleri, gutači vatre, igrokazi pretočeni u srednjovjekovnu svakodnevicu, a svi posjetitelji moći će se okušati u viteškim vještinama. Ispred Dvora Veliki Tabor bit će postavljeni viteški tabori i srednjovjekovni sajam sa već zaboravljenim delicijama i zanatima, a u sklopu manifestacije publici će se predstaviti i vitezovi iz Zeline i Češke.


8. rujan 2004.
ZAGORSKI HSS PROTIV “NULA PROMILA” - Članovi Odbora županijske organizacije HSS-a Krapinsko-zagorske županije daju podršku prijedlozima Kluba zastupnika HSS-a za izmjenama Zakona o sigurnosti prometa i Zakona o prekršajima. Propis o nula promila alkohola u krvi vozača nanijet će najveće štete poljoprivredi, a osobito vinogradarstvu, turizmu i ugostiteljstvu, kaže se u priopćenju tajnika zagorskog HSS-a Dražena Čveka. HSS-ovci se ujedno protive i tzv. mjeri opreza prema kojoj policija može oduzeti vozačku dozvolu na 30 dana, jer drže da je takva odredba, kojom izvršna vlast preuzima nadležnost sudske, neustavna. Na posljednjoj sjednici Odbora županijskog HSS-a Martina Jantol iz Stubičkih Toplica je imenovana za povjerenicu Organizacije žena HSS-a “Hrvatsko srce”, osnovane radi jačeg uključivanja žena u politički život.


8. rujan 2004.
SPORT - Nogometaši bedekovčansklog Tondacha ostvarili su lijep natjecateljski uspjeh i prošli pretkolo Hrvatskog nogometnog kupa. Jučer su sa 2:1 na svojem terenu svladali četvrtoplasiranu momčad Treće hrvatske nogometne lige Sjever, Nedelišće. Na žalost ova pobjeda plaćena je sa dva crvena kartona, pa će Tondach u subotnjem županijskom derbiju protiv krapinskog Zagorca igrati bez Zorana Bunčeca i Benjamina Stanića.

Košarkaši Zaboka su u intenzivnim pripremama za novu sezonu A 2 lige Hrvatske. Na provjeri forme ovog će vikenda nastupiti na tradicionalnom turniru u Crikvenici. Ovogodišnje izdanje u turnirskoj listi povećano je na 6 klubova. Našim košarkašima već u petak u uvodnom razigravanju kroz grupe slijedi nastup protiv Belišća.

Najbolji hrvatski motokrosist Nenad Šipek, kojem je zbog slomljenog kažiprsta desne ruke otpalo nedjeljno finale 5. utrke Svjetskog prvenstva u Austriji, na žalost propustit će i predstojeću utrku u Bugarskoj. Neizvjestan je i nastup na utrci Hrvatskog prvenstva u superkrosu, no za vjerovati je da će se Šipek oporaviti do Europskog kupa nacija krajem rujna u Jaski iza kojeg bi trebao predvoditi hrvatsku reprezentaciju na Svjetskom kupu nacija u Belgiji.

U talijanskom moto središtu Monzano održana je posljednja ovogodišnja utrka Alpe-Jadran kupa u enduru. Lijep uspjeh ostvarili su braća Goran i Davor Andrašek koji su prvi put osvojili kup, dok je Zoranu Vurneku ovo peti naslov pobjednika.


7. rujan 2004.
SVE VIŠE NEZAPOSLENIH ZAGORACA - Na području Krapinsko-zagorske županije krajem proteklog je mjeseca evidentirana 5831 nezaposlena osoba, što je prema podacima Hrvatskog Zavoda za zapošljavanje 1,1% više nego u srpnju. Tijekom kolovoza poslodavci su Zavodu prijavili 351 potrebu za zaposlenicima, no zaposleno je tek 239 osoba, jer osobe koje su prijavljene na Zavodu velikim dijelom, zbog dobi i neodgovarajuće kvalifikacije za rad, ne zadovoljavaju tražene potrebe, rekla nam je pročelnica Područne službe Zavoda za zapošljavanje u Krapini Mirjana Jurman.


7. rujan 2004.
KAJKAVSKI JEZIK, KNJIŽEVNOST I KULTURA KROZ STOLJEĆA
- Hrvatska Udruga “Muži zagorskog srca” danas je u Krapini organizirala predstavljanje Hrvatskog pravopisa iz 1808. godine, koji je, kako je rekao predsjednik Udruge Rajko Fureš, prvi hrvatski jednojezični pravopis te ujedno i prvi kajkavski pravopis. Nakon promocije, održan je i Treći okrugli stol na temu “Kajkavski jezik, književnost i kultura kroz stoljeća” na kojem su, o položaju jezika koji je sredinom 19. stoljeća postao dijalektom, govorili brojni eminentni znanstvenici.


7. rujan 2004.
KRAPINA U ZNAKU “KAJ-a”
- U sklopu “Tjedna kajkavske kulture”, u crkvi Svete Katarine u Krapini večeras u 19,00 sati organizira se koncert orguljašice Kristine Putarek i sopranistice Danijele Pintar, a u sportskoj dvorani Osnovne škole “Ljudevita Gaja” do 20,00 sati može se razgledati i ponuda 50-ak obrtnika i gospodarstvenika na “Zagorskom gospodarskom zboru” gdje će se od danas pa do subote od 16,00 sati građanima ponuditi i besplatne obrtničke usluge frizera, kozmetičara, keramičara i postolara.


7. rujan 2004.
NASTAVLJA SE REKONSTRUKCIJA CESTE VELIKA HORVATSKA – DESINIĆ
- Županijska cesta Desinić–Velika Horvatska–Tuhelj prošle je godine rekonstruirana na dijelu od Tuheljskih Toplica do Velike Horvatske u što je Krapinsko-zagorska županija uložila 10 milijuna kuna.
Zbog vrlo lošeg stanja te ceste koja ne zadovoljava prometne uvjete i predstavlja opasnu dionicu u odvijanju prometa, rekonstrukcija na dionici Velika Horvatska–Desinić nastavlja se ovog četvrtka, nakon potpisivanja ugovora s izvođačem radova, poduzećem «MTG» iz Zagreba. Na čitavoj dionici doći će do proširenja koridora ceste za oko 2 metra, a ukupna vrijednost investicije iznosi 16 milijuna i 100 tisuća kuna. Od navedenog iznosa Općina Desinić će financirati odvodnju u iznosu od milijun i 400 tisuća kuna, a ostatak Krapinsko-zagorska županija.


7. rujan 2004.
TURISTIČKA SEZONA BOLJA OD PROŠLOGODIŠNJE - I proteklog vikenda prelazak preko graničnog prijelaza Macelj obilježile su kolone vozila, zbog čega je povremeno promet bio preusmjeravan na granični prijelaz Lupinjak. Kako nam je rekao Marijan Draganić, zamjenik načelnika Policijske postaje Krapina za pitanja granice, prošlog vikenda u Hrvatsku je preko graničnih prijelaza Macelj i Lupinjak ušlo 51.490 stranih putnika, a izašlo 87.190. Usporedimo li mjesec kolovoz ove s kolovozom prošle godine, primjetan je porast broja stranih državljana koji su posjetili Hrvatsku, rekao je Draganić te zaključio da je s obzirom na te pokazatelje ljetna turistička sezona zacjelo bila i bolja od prošlogodišnje.


7. rujan 2004.
OTVORENA IZLOŽBA DJEČJIH LIKOVNIH RADOVA - Županica Krapinsko-zagorske županije Vlasta Hubicki jučer je u Krapini otvorila izložbu dječjih likovnih radova, koja se već 19. godinu zaredom pod naziovom “Kaj u riječi, pjesmi, slici i plesu” održava u sklopu Tjedna kajkavske kulture. Na raspisani natječaj javilo 426 učenika iz 16 osnovnih škola s kajkavskog govornog područja, a najboljih 160 radova do kraja rujna bit će izloženo u Maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta.


7. rujan 2004.
DANI ĐALSKOG - Od 18. do 26. listopada održat će se najznačajnija zabočka kulturna manifestacija Dani Ksavera Šandora Đalskog. O konačnom programu sutra će raspravljati Upravni odbor manifestacije koja se ove godine održava u znaku dvaju jubileja, 150. godišnjice rođenja književnika Ksavera Šandora Đalskog i 25. dodjele prestižne književne nagrade koja nosi ime tog velikog opisca rođenog u Gredicama kraj Zaboka. Sama dodjela Nagrade Đalski održat će se u subotu, 23. listopada, a manifestacija završava 26. listopada tribinom Društva hrvatskih književnika povodom 150. godišnjice piščeva rođenja.


7. rujan 2004.
IZLOŽBA U PREGRADI - “Povijesni pregled razvoja srednjeg obrazovanja u Pregradi od 1930. godine do proglašenja Srednje škole Pregrada Eko-školom 2004. godine” naziv je izložbe koja se sutra otvara u pregradskoj knjižnici. Izložbu je priredio Josip Topić, a ostaje otvorena do 15. rujna.


7. rujan 2004.
OBNAVLJA SE VATROGASNI DOM - Uređenje zabočkog vatrogasnog doma bliži se kraju i upravo se izvode radovi na fasadi. Radove, zamjenu krovišta, stolarije i uređenje dvorane je najvećim dijelom isfinancirao Grad Zabok iz proračuna, a velik doprinos uređenju dali su sami vatrogasci koji ove godine slavi značajan jubilej, 80. godišnjicu rada. Na oproslavi koja će se održati 26. rujna očekuje se predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić.


6. rujan 2004.
OTVOREN 39. TJEDAN KAJKAVSKE KULTURE - U prisustvu mnogobrojnih uzvanika iz javnog života, gradonačelnik Krapine Alojz Malogorski jučer je otvorio 39. “Tjedan kajkavske kulture” – Krapina 2004. Program kojeg je koncipiralo Društvo za kajkavsko kulturno stvaralaštvo i ove nam godine, do nedjelje 12. rujna, donosi niz kulturnih, zabavnih i sportskih sadržaja koji će se odvijati u Festivalskoj dvorani, gradskoj Galeriji, Muzeju evolucije, sakralnim objektima te na otvorenom, a kulminirat će “Svečanostima kajkavskih popevki” koje započinju u četvrtak dječjim koncertom “Kaj u riječi, pjesmi, slici i plesu”. U petak i subotu na “Svečanostima kajkavskih popevki” bit će izvedeno 45 novih skladbi koje će dodatno obogatiti riznicu kajkavskih popevki. Večeras u 18,00 sati, u Maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta otvara se izložba dječjih likovnih radova, a u 19,00 u Festivalskoj dvorani započinje kazališna predstava “Lažna barunica” u izvedbi cabarea Histrioni.


6. rujan 2004.
12. ZAGORSKI GOSPODARSKI ZBOR - U sportskoj dvorani Osnovne škole “Ljudevit Gaj” u Krapini, sinoć je otvoren 12. “Zagorski gospodarski zbor”, koji se održava kao popratna manifestacija “Tjednu kajkavske kulture”. “Zagorski gospodarski zbor”, na kojem ove godine svoje proizvode izlaže 50-ak zagorskih obrtnika i gospodarstvenika, zajednički organiziraju Gospodarska i Obrtnička komora Krapinsko-zagorske županije, pod medijskim pokroviteljstvom Radija Kaj.


6. rujan 2004.
CENTAR ZA DIJALIZU U KRAPINSKIM TOPLICAMA ? - Kako je Krapinsko-zagorska županija jedina županija u Hrvatskoj koja teškim bubrežnim bolesnicima na svojem području ne pruža mogućnost liječenja, Poglavarstvo Općine Krapinske Toplice pokrenulo je inicijativu za osnivanje centra za dijalizu. Njihov je prijedlog da se centar za dijalizu uredi u nedovršenoj zgradi u sklopu Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice što bi imalo višestruku korist, jer osim što bi se sedamdesetorici bolesnika pružila brža i efikasnija pomoć, istovremeno bi se smanjili troškovi liječenja te pritisak na osoblje u zagrebačkim bolnicama kamo svakodnevno na dijalizu odlaze bolesnici s područja Krapinsko-zagorske županije. Ukoliko HZZO ne pokaže interes za realizaciju ovog projekta, Krapinsko-zagorska županija, koja je vlasnik objekta, trebala bi financirati njegovo uređenje, ili ga pak dati u privatne ruke, smatraju u Poglavarstvu Krapinskih Toplica.


6. rujan 2004.
ODRŽANI SUSRETI RIJEČI – BEDEKOVČINA 2004. - Ivan Kutnjak je za svoj rad “Gozpone zmili se today” dobitnik prve nagrade ovogodišnjeg 35. “Susreta riječi”, koji je u subotu održan u Bedekovčini. Taj je rad između 388 pristiglih na natječaj odabrao stručni ocjenjivački sud, dok je druga nagrada pripala Marini Marijačić s poetskim dijelom “Razlomljena slika”, a treća Slavici Sarkotić s prozom “Iza paravana”. Poetske i prozne radove pristigle na natječaj na standardnom, književnom jeziku, te kajkavskom i čakavskom narječju, napisalo je 118 autora, a u prigodnom zborniku objavljena su 53 najbolja djela.


6. rujan 2004.
GRAD KRAPINA DOBIVA INTERNET STRANICE - Na sutrašnjoj sjednici Poglavarstva Grada Krapine bit će prezentiran nacrt internet stranice Grada Krapine. Uz to raspravljat će se i o radnom vremenu ugostiteljskih objekata te zatvaranju prometa u središtu grada za vrijeme trajanja Tjedna kajkavske kulture.


6. rujan 2004.
MLADI ALKOHOLIZIRAN VOZAČ PROUZROČIO NESREĆU
- U Bedekovčini je sinoć u 21,30 sati u prometnoj nesreći teško ozlijeđen 17-godišnji Mišo D., dok je vozač, mlađi punoljetnik zadobio lakše povrede. Uzrok nesreće je alkoholiziranost mladog vozača koji je zbog neprilagođene brzine i naglog kočenja u lijevom zavoju sletio s ceste i udario o stablo.


6. rujan 2004.
MLADI ALKOHOLIZIRAN VOZAČ PROUZROČIO NESREĆU - U Bedekovčini je sinoć u 21,30 sati u prometnoj nesreći teško ozlijeđen 17-godišnji Mišo D., dok je vozač, mlađi punoljetnik zadobio lakše povrede. Uzrok nesreće je alkoholiziranost mladog vozača koji je zbog neprilagođene brzine i naglog kočenja u lijevom zavoju sletio s ceste i udario o stablo.


6. rujan 2004.
SPORT – Jučer je odigrano treće kolo Prve zagorske županijske nogometne lige u kojem su postignuti ovi rezultati: Pregrada-Stubica 0:2, Rudar-Oroslavje 4:1, Straža-Gaj 0:1, Inkop-Vatrogasac 5:1, Radoboj-“Bojovnik 7” 2:2, Rudar (Dubrava Zabočka)-Mladost (Zabok) 4:0 i Matija Gubec-Predionica 0:2. Sa 9 bodova na ljestvici je prvi Inkop, na drugom i trećem mjestu po 7 bodova imaju Stubica i Rudar, četvrta je Predionica sa 6 bodova, koliko ima i Vatrogasac na petom mjestu, šesti i sedmi su sa po 4 boda Bojovnik 7 i Radoboj itd.

U drugom kolu Druge zagorske županijske nogometne lige Lobor i Jedinstvo odigrali su 0:7, a utakmica Omladinac-Đalski prekinuta je u 76. minuti zbog napada igrača Đalskog na suca i registrirana 3:0 za Omladinac. Evo i ostalih rezultata: Toplice-Zagorec (Veliko Trgovišće) 4:1, Mladost (Marija Bistrica)-Mladost (Belec) 3:2, Oštrc-Ivančica 0:2, a Sloga je bila slobodna. Vodi Jedinstvo sa 6 bodova, koliko ima i marijabistrička Mladost na drugom mjestu, dok treće Toplice imaju 4 boda. Na četvrtom i petom mjestu su Ivančica i Omladinac sa po 3 boda itd.


3. rujan 2004.
POČINJE 39. “TJEDAN KAJKAVSKE KULTURE” - Ove nedjelje s početkom u 17,00 sati u Festivalskoj dvorani u Krapini ministar kulture Božo Biškupić otvorit će 39. “Tjedan kajkavske kulture” Krapina 2004. Program ovogodišnje manifestacije koncipiran je na način da u njemu svatko može pronaći nešto za sebe, pa tako uz niz sadržaja u Festivalskoj dvorani, gradskoj Galeriji, Muzeju evolucije na Hušnjakovom i sakralnim objektima, program predviđa i niz zabavnih sadržaja na otvorenom, izjavio je na jučerašnjoj konferenciji za novinare, organiziranoj povodom početka manifestacije, direktor “Tjedna kajkavske kulture” Viktor Crnek. U Festivalskoj dvorani u četvrtak će se održati prva večer “Svečanosti kajkavskih popevki” – “Kaj u riječi, pjesmi, slici i plesu”, dok će u petak i subotu na “Svečanostima” biti izvedeno 45 novih kajkavskih popevki, rekao je umjetnički direktor “Svečanosti” Stjepan Mihaljinec. Pokrovitelj Tjedna kajkavske kulture je Ministarstvo kulture, dok je pokrovitelj Svečanosti kajkavskih popevki predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić.


3. rujan 2004.
SPORAZUM S MMF-om IZIGRAVANJE HRVATSKOG SABORA - Bivša Račanova vlada imala je lokaciju za Prihvatilište za tražitelje azila, no ne u Stubičkoj Slatini, već u blizini Dugog Sela, izjavio je danas na press konferernciji u Zaboku potpredsjednik Hrvatskog sabora Mato Arlović, koji je istaknuo kako ova stranka podržava lokalnu vlast i stanovništvo koje se protivi projektu sadašnje vlade premijera Sanadera. U SDP-u također drže da je bivšu vojarnu u Slatini, inače jedinu u Hrvatskom zagorju, vlada trebala vratiti Županiji, odnosno lokalnoj samoupravi. Mato Arlović je komentirao i najnoviji sporazum s MMF-om kojeg naziva gospodarskim programom vlade i dokazom da HDZ nije imao strategiju gospodarskog razvoja, već ga diktira MMF sa svim restrikcijama koje očekuju hrvatske građane. Samo potpisivanje nazvao je izigravanjem Hrvatskog sabora i samovoljom Vlade i zbog toga će SDP o tome tražiti saborsku raspravu, rekao je Arlović. Na novinarsko pitanje o zakonskoj odredbi sa nula promila alkohola za vozače Arlović je odgovorio, kako Zakon treba mijenjati i zbog drugih ustavno-pravnih odredbi, posebno prevelikih ovlasti policije i njihovog diskrecionog prava u određivanju visine kazni.


3. rujan 2004.
“SUSRET RIJEČI – BEDEKOVČINA 2004.” - Udruga “Pinta” sutra u Osnovnoj školi u Bedekovčini organizira tradicionalnu književno-recitalnu manifestaciju “Susret riječi – Bedekovčina 2004.”. Na natječaj za ovogodišnju manifestaciju pristiglo je 388 literarnih i proznih radova od 118 autora, a sutra će biti proglašeni i nagrađeni najbolji, prema ocjeni prosudbene komisije. Voditelji “Susreta”, koji se ove godine održava po 35. put, su glumci Kostadinka Velkovska i Adam Končić, a u glazbenom programu će sudjelovati Marijan i Svjetlana Krajna te Barbara Bego Bojić.


3. rujan 2004.
“ZAGORSKI GOSPODARSKI ZBOR” - Ove nedjelje, nakon svečanog otvorenja “Tjedna kajkavske kulture”, u 18,00 sati u dvorani krapinske Osnovne škole Ljudevit Gaj bit će otvoren i “Zagorski gospodarski zbor”, koji je već 12. godinu zaredom popratna manifestacija “Tjednu”. “Gospodarski zbor” zajednički organiziraju Hrvatska gospodarska i Hrvatska obrtnička komora Krapinsko-zagorske županije, a svoju djelatnost u sedam dana trajanja posjetiteljima će predstaviti 40-ak zagorskih gospodarstvenika i obrtnika. Prilikom otvorenja “Zagorskog gospodarskog zbora” članovi Ceha ugostitelja Krapinsko-zagorske županije će u Maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta predstaviti gastro ponudu Hrvatskog zagorja


3. rujan 2004.
ŽUPANIJA FINANCIJSKI PODUPRLA AKTIVNOSTI DRUŠTVA OBOLJELIH OD MULTIPLE SKLEROZE - Županijskoj sekciji Drušva oboljelih od multiple skleroze iz proračuna Krapinsko-zagorske županije bit će isplaćeno dvije tisuće kuna za potrebe organizacije trećeg Hrvatskog simpozija oboljelih od multiple skleroze. Simpozij će se od 17. do 19. rujna održati u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Topice.


3. rujan 2004.
16 VATROGASNIH INTERVENCIJA U KOLOVOZU - Tijekom kolovoza na području Krapinsko zagorske županije bilo je 16 vatrogasnih intervencija i to: 2 požara na građevinama, 3 na otvorenom prostoru, 2 požara na prometnim sredstvima i 9 ostalih intervencija. Iz Vatrogasne zajednice upozoravaju građane da prije sezone grijanja očiste dimovodne kanale i ložišta kako ne bi prouzročili požar.


3. rujan 2004.
ZDS TRAŽI ZA ZAGORCE BESPLATNU VOŽNJU – ZDS je nezadovoljan što prilikom jučerašnjeg posjeta gradilištu autoceste, ministra Kalmetu nitko nije upoznao s esencijalnim pitanjem riješenja čvorišta u Zaboku i izgradnje paralelene ceste uz autoput te traži da županijske vlasti to odrade s koncesionarom kako bi se dogovor postigao na vrijeme. Ukoliko ne bude izgradnje paralelne ceste, ZDS-ovci smatraju da bi za Zagorce vožnja autocestom od Zaboka nadalje trebala biti besplatna.


2. rujan 2004.
MINISTAR KALMETA POSJETIO GRADILIŠTE AUTOCESTE ZAGREB-MACELJ - Iako još službenog i svečanog početka radova nije bilo, na trasi autoceste Zagreb-Macelj kod Krapine radovi su u punom tijeku, a gradilište budućeg tunela “Levačica” danas je posjetio ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta. Radovi koje na 19,5 kilometara dugoj dionici izvode Walterbau Motorways i Strabag dobro napreduju u što se uvjerio i ministar Kalmeta koji vjeruje da će biti ispoštovan rok –svibanj 2007. godine, premda se na tako malo kilometara gradi čak 6 tunela i 9 vijadukata, zbog čega je i cijena kilometra autoceste Zagreb-Macelj vrlo visoka, čak 13 milijuna eura, a samo na građevinske radove će se potrošiti 280 milijuna eura. Izgradnja autoceste finacira se modelom javno-privatnog partnerstva preko koncesijskog društva u kojem 51 posto udjela ima Walterbau Motorways, a 49 posto hrvatska država, s koncesijom na 28 godina. Uoči dolaska ministra Kalmete lokalne su vlasti danas potpisale i sporazum s koncesijskim društvom o sanaciji cesta koje će se koristiti pri izgradnji autoceste čime je izbjegnut revolt stanovništva kojemu će izgradnja umnogome zagočati život. Sporazum je prema ministrovim riječima dobar, jer jamči da će ceste biti održavane za vrijeme radova, a nakon napuštanja gradilišta dovedene na još višu razinu nego što su sada.


2. rujan 2004.
NABAVA 210 VATROGASNIH VOZILA POD ISTRAGOM - MUP provodi istragu o mogućim nezakonitostima u vezi s realizacijom Ugovora o nabavi 210 vatrogasnih vozila. Ta je afera buknula prije dvije godine, kada je raspisan javni natječaj za kupnju, na koji su stigle dvije ponude; njemačkog Debis Internationala od 600 milijna kuna i Tehnomehanike iz Marije Bistrice koja je bila 150 milijuna kuna jeftinija. Bez obzira na cijenu, prihvaćena je njemačka ponuda, ali je natječaj poništilo Ministarstvo financija jer je ponuda njemačke tvrtke za 140 milijuna kuna probila novac predviđen u državnom proračunu za tu namjenu. Krajem lipnja prošle godine Vlada je na zatvorenoj sjednici sklapanje ugovora o kupnji 210 vatrogasnih vozila s njemačkim Debisom i Daimler Chryslerom, vrijednog 81 milijun eura, proglasila javnim interesom te iskoristila tzv. rupu u Zakonu o javnoj nabavi. Pozadina davanja tog posla bez javnog natječaja stranoj, skuplijoj tvrtki ostala je nerazjašnjena, a afera bivše vlasti može se staviti u istu razinu s nedavnom namjerom sadašnje – da posao bez natječaja dodijeli Bechtelu.


2. rujan 2004.
OD NEDJELJE 39. TJEDAN KAJKAVSKE KULTURE - Ove nedjelje s početkom u 17,00 sati u Festivalskoj dvorani u Krapini ministar kulture Božo Biškupić otvorit će 39. “Tjedan kajkavske kulture” Krapina 2004. Program ovogodišnje manifestacije koncipiran je na način da svi potencijalni posjetitelji u njemu mogu pronaći nešto za sebe, izjavio je na današnjoj konferenciji za novinare direktor Tjedna Viktor Crnek. Uz mnoštvo izložaba, radionica i drugih programa koji će se održavati u zatvorenom prostoru, predviđen je i niz sadržaja na otvorenom. U Festivalskoj dvorani u četvrtak će se održati prva večer Svečanosti kajkavskih popevki – “Kaj u riječi, pjesmi, slici i plesu”, dok će u petak i subotu na Svečanostima biti izvedeno 45 novih kajkavskih popevki. Pokrovitelj Tjedna kajkavske kulture je Ministarstvo kulture, dok je pokrovitelj Svečanosti kajkavskih popevki predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić.


2. rujan 2004.
OD NEDJELJE – TJEDAN KAJKAVSKE KULTURE
– Danas će u Krapini organizatori Tjedna kajkavske kulture  novinarima predstaviti tradicionalni 39. po redu Tjedan kajkavske kulture” Krapina 2004. O toj rujanskoj manifestaciji, koja započinje u nedjelju 5. rujna  i traje do 12. rujna, govorit će direktor Tjedna Viktor Crnek, umjetnički direktor Svečanosti kajkavskih popevki Stjepan Mihaljinec, predsjednik Društva za kajkavsko kulturno stvaralaštvo Tomislav Cerc te krapinski gradonačelnik Alojz Malogorski.


2. rujan 204.
“SUSRET RIJEČI – BEDEKOVČINA 2004.”
- Udruga “Pinta” ove subote u Osnovnoj školi u Bedekovčini organizira tradicionalnu književno-recitalnu manifestaciju “Susret riječi – Bedekovčina 2004.”. Na natječaj za ovogodišnju manifestaciju pristiglo je 388 literarnih i proznih radova od 118 autora, a u subotu će biti proglašeni i nagrađeni najbolji, prema ocjeni prosudbene komisije. Voditelji “Susreta”, koji se ove godine održava po 35. put, su glumci Kostadinka Velkovska i Adam Končić, a u glazbenom programu će sudjelovati Marijan i Svjetlana Krajna te Barbara Bego Bojić.


2. rujan 2004.
SDP O AKTUALNOJ POLITIČKOJ SITUACIJI
- Organizacija SDP-a Krapinsko-zagorske županije sutra u Zaboku organizira konferenciju za novinare. O aktualnoj političkoj situaciji u Hrvatskoj i Krapinsko-zagorskoj županiji, uz čelnike županijske organizacije SDP-a, govorit će i potpredsjednik hrvatskog Sabora Mato Arlović, predsjednica Foruma žena SDP-a Hrvatske Mirjana Ferić Vac te SDP-ovi saborski zastupnici, koji će sutra boraviti u posjetu stranačkim kolegama iz Krapinsko-zagorske županije. U sklopu svog posjeta, uz Zabok, oni će obići i Bedekovčinu, Oroslavje i Gornju Pačetinu.


2. rujan 2004.
REGIONALNO ODLAGALIŠTE OTPADA U SVETOM IVANU ŽABNOM ILI LUDBRGU - U Krapini je jučer održan sastanak stručnog vijeća Javne ustanove za gospodarenje otpadom u Sjeverozapadnoj Hrvatskoj na kojem je prezentiran projekt regionalnog odlagališta za četiri županije, među kojima je i Krapinsko-zagorska. Prema riječima ravnatelja Javne ustanove, Nede Cepića, definirane su dvije moguće lokacije za buduće odlagalište, a one se nalaze na području općine Sveti Ivan Žabno i grada Ludbrega. Za obje će se loakcije izraditi studije utjecaja na okoliš kako bi se do ožujka iduće godine točno znalo koja je lokacija pogodnija za izgradnju regionalnog odlagališta. Izgradnja bi trebala započeti u srpnju 2005. godine, kako bi odlagalište moglo proraditi u proljeće 2006. godine.


2. rujan 2004.
VUKAO TRUPAC I PREVRNUO TRAKTOR - Jučer je u Gornjoj Stubici zbog prevrtanja traktora teško ozlijeđen 55-godišnji Stjepan K. On je neregistriranim traktorom iz šume vukao trupac dug 16 metara koji se uklještio između dva stabla i uzrokovao prevrtanje traktora, a vozač je prilikom pada teško ozlijeđen i prevezen u Opću bolnicu Zabok.


2. rujan 2004.
SPORT – Jučer su igrane utakmice drugog kola Treće hrvatske nogometne lige Središte u kojima nažalost predstavnici Krapinsko-zagorske županije nisu ostvarili uspjeh već su doživjeli i druge poraze ove jeseni. Krapinski je Zagorec izgubio u Zagrebu od Lokomotive 3:0, dok je na svom terenu Tondach poražen od ZET-a sa 1:2. Za Bedekovčane je počasni pogodak tri minute prije kraja postigao Zlatko Biškup. Preostali rezultati; Vrapče-Samobor 1:0, Udarnik-Moslavina 2:2, Lučko-Karlovac 1:5, Vinogradar-Rudeš 2:1, u Petrinji Mladost-Trnje 1:4 i u mjesnom derbiju Graničar-Vrbovec 1:0. Na ljestvici sa po šest bodova vode Trnje, Vinogradar i ZET, dok su na dnu ljestvice klubovi bez ijednog boda; 14. Samobor, 15. Dugo Selo, 16. Tondach i 17. Zagorec.

U prijateljskoj nogometnoj utakmici jučer u Zaboku zaprešički Inter je pobijedio domaću Mladost 5:0. Vodeća momčad Prve hrvatske nogometne lige došla je vodstvo u 16. minuti preko Davora Piškora koji će za 2:0 zabočku mrežu pogoditi još u 19. minuti. Pred odmor Vedran Čorluka diže na 3:0, da bi u drugom dijelu na 4:0 povećao Cvenk u 76. minuti, a konačnih 5:0 postavlja novoušli Tomislav Stanić u 81. minuti.
Srčani Zabočani dali su sve od sebe ali nisu uspjeli postići niti počasni pogodak.

Počelo je prvenstvo lige veterana Krapinsko-zagorske županije. U Prvoj županijskoj ligi već na startu u silovitom izdanju predstavio se lanjski prvak Radoboj koji je na gostovanju svladao Pregradu 8:0. Ostali rezultati; Ivančica-Zagorec Krapina 1:2, Jedinstvo-Vatrogasac 4:2, u Zaboku Mladost-Tondach 0:0, baš kao i u Klanjcu gdje su igrale Predionica i mihovljanski Rudar. Stubica je pak na gostovanju pobijedila Oroslavje 2:1.

Rezultati prvog kola Druge županijske lige veterana. Desinić-Toplice 5:0, Hrvatsko zagorje-Sloga 4:2. U Belcu Mladost je svladala drugu ekipu zabočke Mladosti 2:1, u Mariji Bistrici Mladost-Zagorec Veliko Trgovišće 7:2 i u Dubravi Zabočkoj Rudar-Straža 2:1.


1. rujan 2004.
POČELA NOVA ŠKOLSKA GODINA
- Započela je nova školska godina. U prve razrede tridesetjedne osnovne škole, koliko ih ima na području Krapinsko-zagorske županije, danas kreće 1539 djece, dok će od 1695 djece koja su ovo ljeto završila osnovnu školu njih 1539 krenuti u neku od 9 srednjih škola na području županije.


1. rujan 2004.
POLICIJA ČUVA PRVAŠIĆE
– Zbog početka nove školske godine, djelatnici Policijske uprave Krapinsko-zagorske od danas provode akciju “Djeca, prijatelji u prometu”. Cilj akcije je zaštita djece u prometu i sprječavanje ugrožavanja njihovih života, posebice u prvim danima njihovog samostalnog sudjelovanja u prometu. U dogovoru sa školama organizirat će se predavanja i razgovori s učenicima prvih razreda kako bi ih se upoznalo s pravilima sigurnog sudjelovanja u prometu. Policija će svakog dana tijekom rujna, posebice prije početka i po završetku nastave, pojačano nadzirati promet u blizini škola.


1. rujan 2004.
ŽUPANICA ŠKOLARCIMA POŽELJELA USPJEŠNO ŠKOLOVANJE
- Povodom početka nove školske đacima prvacima i njihovim roditeljima sretne i blagoslovljene prve školske korake poželjela je Vlasta Hubicki, županica Krapinsko-zagorske županije. Uspješan nastavak školovanja, županica je poželjela i ostalim učenicima i njihovim roditeljima, a učiteljima i profesorima kao i svim zaposlenicima u školi, pored puno uspjeha u njihovu plemenitu poslu, poželjela je strpljivost i razumijevanje.


1. rujan 2004.
BLAGOSLOV UČENIKA I UČITELJA - Nakon upoznavanja sa školskim programom svi učenici od prvog do osmog razreda Osnovne škole Ksavera Šandora Đalskog iz Zaboka danas u 10 sati su prisustvovali misi u župnoj crkvi Svete Jelene. Misu za početak školske godine, uz blagoslov svih učenika i učitelja, je služio zabočki župnik i dekan Krapinskog dekanata Marijan Culjak


1. rujan 2004.
KRAPINSKI HDZ-ovci TRAŽE HITNU SJEDNICU GRADSKOG VIJEĆA
- Gradski odbor HDZ-a Krapine nezadovoljan je radovima na ugradnji kolektora otpadnih voda koje obavlja Krakom. Nezadovoljstvo je kulminiralo prošle subote kada su već ukopane cijevi vađene iz zemlje zbog pogrešnog nagiba, a pritom su prekinuti elektroenergetski i telefonski vodovi. “Napokon se potvrdilo da Gradsko poglavarstvo nije sposobno voditi Grad i brinuti se za potrebe građana jer je poslove povjerilo Krakomu koji za to nije stručno ni tehnički osposobljen”, stoji u priopćenju koje potpisuje predsjednik HDZ-a Grada Krapine Josip Horvat. HDZ-ovci se pitaju što bi se još u Gradu trebalo dogoditi da Gradsko poglavarstvo podnese ostavku, ako to nisu najnovija događanja, kolektor, povišenje cijene vode te posljedice prošlogodišnje izgradnje kolektora u Rendićevoj i ulici Frana Galovića ulici, te traže hitno zasjedanje Gradskog vijeća.


1. rujan 2004.
HRVATSKA OBRTNIČKA KOMORA OD VLADE TRAŽI VRAĆANJE NA 0,5 PROMILA - Upravni odbor Hrvatske obrtničke komore podržao je na jučerašnjoj sjednici zahtjeve Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a te Udruge vinara Vinum Croaticum za izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, u dijelu koji se odnosi na dopuštenu količinu alkohola u krvi vozača. Od Vlade Republike Hrvatske će se zatražiti da u što kraćem roku pokrene proceduru vraćanja odredbe o dopuštenoj količini alkohola od 0,5 promila, kao što imaju gotovo sve zapadnoeuropske zemlje, ili povećanje dopuštene količine na 0,8 promila, koliko, primjerice, imaju susjedna Italija te Velika Britanija i Irska. Primjena novog Zakona koji ne dopušta ni najmanju količinu alkohola u krvi za vrijeme vožnje, smatra Upravni odbor Hrvatske obrtničke komore, narušava ugled hrvatskom turizmu, ugostiteljstvu i vinarstvu, kao i cjelokupnom gospodarstvu, rečeno je na jučerašnjoj sjednici.


1. rujan 2004.
KLANJEČKI ZDS I HSLS POTPISALI SPORAZUM O PREDIZBORNOJ SURADNJI
- Organizacije HSLS-a i ZDS-a Grada Klanjca u ponedjeljak su potpisale sporazum o predizbornoj suradnji, odnosno zajedničkom izlasku na izbore za Gradsko vijeće Klanjca. Razmatrajući mogućnost programske suradnje ZDS-a i HSLS-a u Gradu Klanjcu, zaključeno je da postoji visok stupanj suglasnosti, a čelnici gradskih organizacija dviju stranaka smatraju da zajedničkim nastupom mogu pridonjeti razvoju Klanjca, posebice u dijelu komunalne infrastrukture kao i zdravstva, školstva, poljoprivrede i turizma.


1. rujan 2004.
ZAGORCI ŽELE NAGIBNI VLAK
- Nakon što je Uprava Hrvatskih željeznica odlučila da novi nagibni vlakovi neće prometovati Zagorjem na dionici od Zagreba prema Varaždinu, nego će voziti alternativnim smjerom preko Koprivnice, priopćenjem se oglasila Zagorska demokratska stranka. “To je još jedan primjer zanemarivanja Zagorja i njegovih građana. Pitamo se zbog čega je Zagorcima uskraćena mogućnost da se barem jednom na dan, na posao ili u školu, voze u brzim, modernim i pristojno uređenim vlakovima”, navodi se u priopćenju. “Kompozicije HŽ-a koje prometuju kroz Zagorje vjerojatno su najstarije, najsporije i najprljavije u državi, a najbolja od njih stara je tridesetak godina”, ističu ZDS-ovci.


1. rujan 2004.
NESREĆA U DUBROVČANU - U prometnoj nezgodi koja se jučer dogodila na državnoj cesti u Dubrovčanu jedna je osoba zadobila teške povrede, a tri su lakše ozlijeđene. Zbog mokrog kolnika automobil njemačkih registarskih oznaka u zavoju je prešao na lijevu stranu kolnika i sudario se s automobilom koji je naišao iz suprotnog smjera kojim je upravljao 36-godišnji Miroslav P. iz Lučelnice Tomaševske. U nesreći je teško ozlijeđen putnik u automobilu njemačkih registarskih oznaka 42-godišnji Mario K. iz Razvora, a oba vozača i još jedan putnik lakše su ozlijeđeni i prevezeni u Opću bolnicu Zabok.


1. rujan 2004.
NESTALA ŽENA - U Zabočkoj policijskoj postaji prijavljen je nestanak 48-godišnje Ruže Tuđa iz Grabrovca. Nestanak je prijavio njezin sin Robert, a u razgovoru je utvrđeno da je žena u poslijepodnevnim satima još 22. kolovoza otišla od kuće u nepoznatom pravcu. Visoka je oko 160 cm, teška oko 55 kg, smeđe kraće kose i pravilnih crta lica.


1. rujan 2004.
POKOPAN RUDI STIPKOVIĆ - Jučer je na groblju u Svetom Križu Začretju ispraćen najveći hrvatski portretni i sportski karikaturist Rudi Stipković Stip. Uz njegovu obitelj, na zadnjem ispraćaju bilo je nekoliko stotina poštovatelja, te zaposlenika Sportskih novosti u kojima je proveo cijeli radni vijek, kao i dio njegove nogometne generacije 60-ih godina iz začretskog Jedinstva i zabočke Mladosti. Od Stipa su se oprostili Eduard Tartaglia, ispred Sportskih novosti i načelnik općine Sveti Križ Začretje Ivan Kranjčić.


1. rujan 2004.
SPORT - Danas u 17 sati na Sportskom centru Mladost u Zaboku gostuje vodeća momčad Prve hrvatske nogometne lige, zaprešićki Inter, kojem će sparirati domaći županijski prvoligaš Mladost. Dolazak Intera zasigurno će privući pažnju publike, jer osim što su zaprešićki nogometaši silovito startali u najelitnijem nogometnom rangu, u njegovoj vrsti je podosta igrača iz Hrvatskog zagorja kao što su Poljak iz Radoboja, Horvat iz Krapine, Tomislav Ceraj iz Desinića i Damir Krznar iz Zaboka.


 VIJESTI RADIJA KAJ - arhiva vijesti

kolovoz 2004.