VIJESTI RADIJA KAJ - arhiva vijesti

listopad 2004.


29. listopad 2004.
USKORO JAČE UKLJUČIVANJE DOMAĆIH PODUZETNIKA U IZGRADNJU AUTOCESTE - Dugo najavljivani radovi na dionici autoceste od Velike Vesi do Maclja posljednjih su dana intenzivirani. No, čini se da od velikih obećanja da će na autocesti biti posla za lokalne poduzetnike nema ništa. Zašto među tvrtkama koje rade na području Krapinsko-zagorske županije nema domaćih, pitali smo zamjenika županice za gospodasrtvo Krapinsko-zagorske županije Đovanija Broza koji nam je rekao da se njihovo jače uključivanje očekuje u narednom periodu. Broz je naglasio da se još uvijek traže podizvođači radova, pa su predstavnici Županije na jučerašnjem sastanku tvrtki Walterbau Motorways dali na uvid kompletan popis poduzeća koja bi mogla ući u obzir. Što se samih radova tiče, dosad su napravljene sve pristupne ceste, radi se tunel Levačica, započeli su i radovi na tunelu Sveta Tri Kralja, a istovremeno, bez obzira na vremenske uvjete, s prvim danima 2005. godine počinje izgradnja svih vijadukata.


29. listopad 2004.
SLOVENCI DOBILI 125 TISUĆA EURA ZA SUTLANSKO JEZERO - Godinama zapušteno Sutlansko jezero u Općini Hum na Sutli, na samoj granici sa susjednom Slovenijom, dobilo je na važnosti tek onda kada su bile aktualne državne granice i kad je trebalo pripasti Sloveniji i od tada se vode pregovori o njegovoj obnovi. Nositelj projekta revitalizacije je Općina Rogaška Slatina sa slovenskim partnerima, dok Krapinsko-zagorska županija projekt podupire, te za sada nema nikakvih financijskih obveza. Za revitalizaciju jezera na natječaju Agencije za regionalni razvoj Republike Slovenije odobreno je 125 tisuća eura, a ostatak potrebnih sredstava osigurat će Općine Rogaška Slatina, Rogatec, Podčetrtek, Terme Olimia i Hosting Ljubljana. Na Sutlanskom, odnosno popularno zvanom Vonarskom jezeru, gradit će se bungalovi, te objekti za sportsko-rekreacijski i zdravstveni turizam, a projekt će se za sredstva kandidirati i prema europskim fondovima kao primjer međuregionalne suradnje.


29. listopad 2004.
ODBLOKIRAN KOMUNALAC - Iako je još jučer i nakon izvanredne sjednice Skupštine bilo neizvjesno hoće li se odblokirati račun konjšćinskog Komunalca, današnje vijesti i izjava koju nam je dao direktor Željko Stošić po povratku s pregovora u Zagrebu unose ipak optimizam, ponajprije domaćinstvima kojima Komunalac distribuira plin. Stošić je izjavio da je račun Komunalca odblokiran, a problem duga od 14 milijuna kuna Kreditnoj banci Zagreb rješavat će se prema dogovoru o reprogramu.


29. listopad 2004.
KNJIŽEVNA VEČER S ROBERTOM MARIĆEM - U klanječkoj Gradskoj knjižnici večeras u 19,00 sati održat će se književna večer s Robertom Marićem, književnikom iz Splita. Marić će predstaviti svoje dvije knjige “Bez kolesterola” i “El dotores” koje na humorističan, ironičan i satiričan način govore o temama iz svakodnevnog života.


29. listopad 2004.
ZAŠTO JOŠ NISU POTPISANI UGOVORI O POTICANJU PODUZETNIŠTVA ? - Na sjednici predsjedništva Odbora malih i srednjih poduzetnika Hrvatske demokratske zajednice Krapinsko-zagorske županije, održanoj u utorak u Desiniću, raspravljalo se o nedavnom posjetu ministra gospodarstva Branka Vukelića županiji. Članovi odbora izrazili su zabrinutost što Krapinsko-zagorska županija s Ministarstvom još nije potpisala ugovore o poticanju malog i srednjeg poduzetništva, na osnovu kojeg bi zagorski poduzetnici mogli koristiti 42 poticajne mjere. Prema informacijama iz Ministarstva gospodarstva ugovori su već duže vrijeme spremni i čekaju na potpisivanje, no ne zna se zašto aktualna županijska vlast odugovlači s tim činom. Poduzetnici se nadaju da zbog odugovlačenja neće biti dovedeni u neravnopravan položaj u odnosu prema poduzetnicima iz drugih županija koje su već potpisale ugovore.


29. listopad 2004.
GRADI SE NOVI KRUŽNI TOK U ŠVALJKOVCU - U Švaljkovcu kod Svetog Križa Začretja u toku je uređenje raskrižja Županijske ceste Zabok – Začretje – Krapina i Državne ceste prema Varaždinu. Na tom velikom raskrižju gradi se kružni tok, a radove vrijedne oko milijun i 200 tisuća kuna, koje izvodi zagrebačko poduzeće Izgradnja-niskogradnja, financira Uprava za ceste Krapinsko-zagorske županije. Općina Sveti Križ Začretje u tom projektu sudjeluje s 80 tisuća kuna, od kojih je 20 tisuća utrošeno na otkup zemljišta, a 60 tisuća kuna uložit će se u izgradnju javne rasvjete. Radovi bi, kako doznajemo, trebali biti završeni u idućih petnaestak dana.


29. listopad 2004.
JESU LI NOVI KIOSCI U ZABOKU U SKLADU S PROPISIMA? - Ovog tjedna u Zaboku su osvanula dva nova kioska. Kioske je na blok kolodvoru, na zemljištu u vlasništvu Hrvatskih željeznica, kako doznajemo, na temelju natječaja postavilo poduzeće za prodaju tiska i duhana Contacon. Budući da u Zaboku već 10 godina postoji gradska odluka o kioscima, koja, između ostalog, propisuje njihov izgled te materijale od kojih moraju biti izgrađeni, ovih je dana jedna od glavnih zabočkih tema, jesu li novi kiosci u skladu s propisima. Stoga je, kako nam je rekao gradonačelnik Ivan Hanžek, dat nalog komunalnom redaru da utvrdi stanje i da, ukoliko postavljeni kiosci nisu u skladu s gradskim odlukama, zatraži od nadležne graditeljske inspekcije da se uklone.


29. listopad 2004.
SPORT - Košarkaši Zaboka između dva prvenstvena kola odradili su zaostatak iz prvenstva A dva lige Hrvatske centar i pobjedili su drugu ekipu Zrinjevca s 86:74.

I rukometaši su imali radni tjedan ipa su odigrane utakmice 7. kola županijske rukometne lige za muške gdje je Bedekovčina na zlatarbistričkom parketu je svladala četvrtu ekipu Zagreba 33:29. Po efikasnosti se istaknuo Goran Pleše s 12 pogodaka, a pratili su ga sa po sedam golova Marinko Jakuš i Jadranko Rogan.

Nema promjena poslije 12. kola lige veterana nogometnog saveza Zagrebačke županije u središtu Samobor. Naime, veterani Samobora protiv Bregane od 5:0 učvrstilisu s 31 bodom vodstvo na ljestvici ispred Sloge iz Brezje koja ima 27.

Sutra se igraju utakmice 13. kola Treće hrvatske nogometne lige središte. Težak zadatak imaju nogometaši krapinskog Zagorca koji gostuju u Kutini kod vodeće Moslavine. Samobor u isto vrijeme od 15 sati igra protiv ZET-a dok je Tondach gost Graničara.

Ovog zadnjeg listopadskog vikenda igraju se utakmice 6.kola Treće hrvatske kuglačke lige sjever. Večeras kuglači varaždinskog Obrtnika od 18,30 sati igraju u Čakovcu ba kuglani Sportskog centra Mladost protiv Dubrovčana, a sutra pak u međimurskom županijskom središtu na istoj kuglani protiv druge ekipe Željezničara igra ivanečka Ivančica.

Najavimo iz šaha da u nedjelju šahisti Krapine u zadnjem kolu Treće hrvatske šahovske lige centar A igraju utakmicu za prvo mjesto i ulazak u Drugu ligu, a u svojem gradu dočekuju Univerzal iz Podsuseda, koji se pak bori za ispadanje.


28. listopad 2004.
JOŠ NIJE RIJEŠEN PROBLEM KONJŠČINSKOG KOMUNALCA - Ni na jučerašnjoj skupštini Komunalca iz Konjščine nije riješen problem u koji je to poduzeće upalo zbog duga od 14 milijuna kuna prema Kreditnoj banci. Naime, prema prvotnom dogovoru Komunalac je Kreditnoj banci trebao isplatiti dio duga u iznosu od 3 milijuna, dok bi se ostatak otplačivao kroz višegodišnje rate, a sredstva za njih namakla bi se mjerama racionalizacije u poduzeću. No Kreditna banka jučer je zatražila da im se u startu umjesto tri, vrate četiri milijuna kuna, što Skupština Komunalca nije prihvatila jer trenutno nije u mogućnosti osigurati dodatnih milijun kuna.


28. listopad 2004.
PROMOCIJA NOVE PEĆI TVORNICE “VETROPACK STRAŽA” - U Vetropack Straži u Humu na Sutli danas u 12,00 sati održat će se svečana promocija peći 62 n kojoj se proizvode boce za vino i pivo oblikovane po mjeri kako bi se bojom, oblikom i funkcijom ispunilo zahtjeve kupaca. Osim što će osigurati višu kvalitetu proizvoda, smanjiti potrošnju energije, nova će peć Vetropacku osigurati manje emisije otpadnih plinova i poboljšane uvjete rada. Peć 62 ima tri proizvodne linije, a radi organizacije proizvodnog procesa, produžena je proizvodna hala i obnovljena potrebna infrastruktura pa je vrijednost cijele investicije 15 milijuna eura.


28. listopad 2004.
MALI ZAGORSKI ZADRUGARI U DUBROVNIKU - Pomoćnica Ministra znanosti, obrazovanja i športa Vilmica Kapac, jutros je u Dubrovniku otvorila šesnaestu Smotru učeničkih zadruga Republike Hrvatske, na kojoj iz Krapinsko-zagorske županije sudjeluju četiri zadruge – «Božičnica» Osnovne škole Josipa Broza iz Kumrovca, «Zvirek» Srednje škole Bedekovčina, «Maslačak» Područne škole Škarićevo, te «Djetlić» Osnovne škole pri Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice. Zagorski zadrugari, kojima svojim prisustvom podršku pruža i županica Vlasta Hubicki, zajedno s ostalih 65 zadruga iz čitave Hrvatske, danas će predstaviti svoj dosadašnji rad, koji će potom ocijeniti Državno povjerenstvo učeničkih zadruga. Svoje najbolje radove, danas poslijepodne, mali zadrugari prodavat će na prodajnoj izložbi.


28. listopad 2004.
ZABOKU NOVI STROJ ZA ČIŠĆENJE I KOŠNJU - Jučer je završen natječaj koji je Grad Zabok raspisao za nabavu kombiniranog stroja za košnju zelenih površina, čišćenje ulica, kupljenje lišća te čišćenje snijega i posipavanje solju. Od pet zatraženih ponuda pristigla je jedna, a o njezinom će se prihvaćanju, prema riječima gradonačelnika Ivana Hanžeka, razmatrati nakon isteka žalbenog roka. Vrijednost takvog stroja, zajedno s pripadajućim priključcima, iznosi oko 10 tisuća eura, a kako je rekao Hanžek, pristigla ponuda, nakon manje korekcije, vjerojatno će biti prihvaćena. Navedeni stroj bit će u vlasništvu Grada Zaboka, a njime će upravljati djelatnici EKOL-a. Gradonačelnik Hanžek očekuje da bi, novi stroj, zabočkim ulicama i zelenim površinama mogao krenuti već sljedećeg tjedna.


28. listopad 2004.
HALLOWEEN PARTY - Forum mladih SDP-a Krapinsko-zagorske županije ove subote u dvorcu Đalski kraj Zaboka organizira tradicionalni koncert povodom Noći vještica. Na ovogodišnjem Halloween partyu nastupit će grupe Tribal flames, Cornix, Lost i AiryWall. Program započinje u 21,00 sat.


28. listopad 2004.
TROŠKOVE SANACIJE SLJEMENSKE CESTE TREBA SNOSITI GRAD ZAGREB - Članovi Zagorske demokratske stranke oglasili su se priopćenjem za javnost vezano uz problematiku financiranja obnove županijske ceste Strmec Stubički – Pila koja prolazi kroz Općinu Stubičke Toplice. Navedenu su cestu gotovo u potpunosti uništili teški teretni kamioni koji njome svakodnevno u više navrata prolaze prevozeći materijal za uređenje Sljemena za predstojeći skijaški kup. ZDS stoga smatra da bi Grad Zagreb, kao investitor u radove na Sljemenu, u potpunosti trebao snositi troškove obnove ceste i sanaciju svih budućih šteta, a ne Krapinsko-zagorska županija.


28. listopad 2004.
SPORT - Zabok je poslije uspješne organizacije prve dobio i drugu utrku Svjetskog prvenstva u motokrosu za prikoličare. To je službeno potvrđeno prošlog vikenda na zasjedanju Svjetske motociklističke federacije u Parizu. Velika nagrada Hrvatske na stazi Vučak, kao treća od 14 utrka za svjetske bodove, održat će se 8. svibnja iduće godine.

Dva kola prije kraja u Ligi veterana NS KZŽ krapinski Zagorec u vodstvu odmiče tri boda. Rezultati 9. kola: Donja Stubica – Ivančica 6:2, Rudar (Mihovljan) – Jedinstvo 0:5, Pregrada- Oroslavje 1:1, Predionica – Zagorec (Krapina) 1:2 i Tondach – Vatrogasac 6:0. Susret Radoboj – Mladost (Zabok) nije odigran. Vodi krapinski Zagorec s 23 boda. Drugi je Tondach s 20, treća Stubica s 19, a četvrti i peti su sa po 13 bodova veterani Radoboja i Predionice.

Rukometaši Varaždina doživjeli su i treći poraz u prvenstvu Druge hrvatske rukometne lige Sjever. U petom kolu u Županji su izgubili 35:31. Na ljestvici vode Bjelovar, Našice i Virovitica sa po 10 bodova, a Varaždinci su deveti s 2 boda.

Zabočka udruga za sportsku rekreaciju priprema natjecanje rekreativaca u kuglanju koje će početi 26. studenog prvim, a završiti četvrtim krugom iduće godine u veljači. Prijave za natjecanje u muškoj i ženskoj kategoriji uz kotizaciju od 250 kuna po ekipi primat će se do 10. studenog. Uz kuglanje planira se još streljaštvo u prosincu te mali nogomet u siječnju.


27. listopad 2004.
SA 80 TISUĆA KUNA ŽUPANIJA FINANCIRA PROJEKTNU DOKUMENTACIJU ZA OBJEKTE “AGROTURIZMA” - U prostorijama Krapinsko-zagorske županije danas su potpisani ugovori o subvencioniranju troškova izrade projektne dokumentacije za objekte «Agroturizma». Kako bi se doprinjelo bržem razvoju seoskog turizma Krapinsko-zagorska županija za taj je projekt osigurala 80 tisuća kuna. Na raspisani natječaj javilo se 15-ak seoskih domaćinstava, od kojih je izabrano troje – Željko Petrovečki iz Svetog Križa Začretja, Boric Vuglec iz Krapinskih Toplica i Franjo Masnec iz Zagorskih Sela. Arhitekt Dražena Boića iz Zaboka koji je izabran na natječaju domaćinstvima će pružiti uslugu izrade projektne dokumentacije, a troškovi izrade za vinara Željka Petrovečkog koji planira urediti svoje vinotočje iznose 73 tisuće 200 kuna, za vlasnika seoskog turizma “Masnec” Franju Masneca , kojem će se izrađivati idejno rješenje za uređenje vinotočja pet tisuća te za Borisa Vugleca, koji planira urediti čitavo jedno zapušteno selo u Škarićevom, 61 tisuću kuna. Krapinsko-zagorska županija subvencionirat će troškove za projekte u iznosu od 30 % cijene izrade.


27. listopad 2004.
USKORO MODERNI VLAK PRUGOM SAVSKI MAROF – KUMROVEC - Do početka iduće godine trebala bi biti rekonstruirana i u promet puštena pruga Savski Marof – Kumrovec. Zaključeno je to na današnjem sastanku predstavnika Krapinsko-zagorske županije, Grada Zagreba i Hrvatskih željeznica. Ta je pruga od velikog značaja kako za Krapinsko-zagorsku tako i za Zagrebačku županiju, radi rasterečenja prometa, rekao je zamjenik županice za gospodarstvo Đovani Broz. Savjetnik generalnog direktora Hrvatskih željeznica za gradski i prigradski promet Ivan Švaljek je najavio, kako ne samo da će pruga uskoro biti puštena u promet, nakon što niz godina nije korištena, već će njome prometovati i moderni vlakovi. Tehnička dokumentacija za prugu prošla je reviziju i predna na uvid direktoru remonta Hrvatskih željeznica, a projekt će Hrvatske željeznice i jedinice lokalne samouprave koštati oko 10 milijuna kuna.


27. listopad 2004.
REVITALIZACIJA JEZERA VONARJE - Na inicijativu tamošnjeg načelnika Branka Kidriča, u Rogaškoj Slatini je jučer održan sastanak na temu revitalizacije i ponovnog korištenja jezera Vonarje kojem su prisustvovali i predstavnici Krapinsko-zagorske županije te općine Hum na Sutli zainteresirani za realizaciju projekta kojem je od slovenske Agencije za regionalni razvoj već odobreno 125 tisuća eura. Ostatak potrebnog novca osigurat će nositelj projekta Općina Rogaška Slatina te partneri, općine Rogatec i Potčetrtek, Terme Rogaška, Terme Olimia, i Hosting Ljubljana. U prvoj fazi izradit će se studija utjecaja na okoliš i hidrološka studija, druga faza je predinvesticijska studija, zatim prostorno, urbanističko i arhitektonsko rješenje i na kraju izrada investicijskog programa. Predstavnici Krapinsko-zagorske županije i Općine Hum na Sutli izrazili su svoju podršku projektu i dogovorili daljnju suradnju u njegovoj realizaciji.


27. listopad 2004.
DANAS IZVANREDNA SKUPŠTINA KOMUNALCA - Danas poslijepodne održat će se izvanredna Skupština Komunalca iz Konjščine koji plinom opskrbljuje 4352 kućanstva, 37 gospodarskih tvrtki, 224 obrtnika, 20 zdravstvenih i socijalnih ustanova i 16 srednjih i osnovnih škola, te zbrinjava komunalni otpad za 8556 kućanstava. Komunalac je upao u probleme prije nepuna dva tjedna kada mu je zbog kredita kojeg je bivše rukovodstvo poduzeća ’99. godine podiglo za pomoć poduzeću Mladena Jakopca Kreditna banka blokirala žiro račun. Očekuje se da će se na današnjoj Skupštini vlasnici Komunalca i Kreditna banka dogovoriti na koji način reprogramirati kredit od šet milijuna kuna, koji s kamatama ukupno iznosi 14 milijuna, koliko je jednim potpisom bivšeg direktora Komunalca Stjepana Hajnića potrošeno za neuspjelu sanaciju poduzeća Naprijed Jakopec.


27. listopad 2004.
PROMOCIJA NOVE PEĆI TVORNICE “VETROPACK STRAŽA” - U Vetropack Straži u Humu na Sutli sutra će se održati svečana promocija peći 62, koja je puštena u pokon krajem veljače ove godine. Na peći 62 proizvode se boce za vino i pivo, a na sutrašnjoj promociji bit će predstavljene sve njene karakteristike i tehnološke mogućnosti.


27. listopad 2004.
PRODAJE SE 7% ZAGORSKOG METALCA - Općinsko poglavarstvo Velikog Trgovišća na jučerašnjoj je sjednci donijelo odluku o prodaji 49% svojeg udjela u vlasništvu Zagorskog Metalca. U tom zabočkom poduzeću za distribuciju plina i proizvodnju metalnih konstrukcija, vlasnički udio Općine Veliko Trgovišće iznosi 16% pa će se tako, nakon pripreme potrebne dokumentacije, raspisivanjem natječaja na slobodnom tržištu naći 7% od ukupnog vlasništva Metalca. Što se tiče ostalih vlasnika, općine Bedekovčina i Sveti Križ Začretje, kako doznajemo, za sada još nisu službeno razmatrale mogućnost prodaje svojih udjela, a općina Krapinske Toplice o toj će mogućnosti raspravljati na sljedećoj sjednici poglavarstva 03. studenog. Poglavarstvo Grada Zaboka u svibnju je zaključilo da će o tome raspravljati nakon usuglašavanja stavova s ostalim suvlasnicima pa je, nakon odluke iz Velikog Trgovišća, za očekivati da će se ta tema uskoro ponovno naći na dnevnom redu sjednice zabočkog poglavarstva.


27. listopad 2004.
ZAVRŠENI DANI GJALSKOG - Jučerašnjom predstavom U noći, koju je izvela zagrebačka Kazališna skupina Kufer u Dvorcu Gredice kod Zaboka, gdje je na jučerašnji dan prije 150 godina rođen veliki hrvatski pisac, završena je ovogodišnja Kulturna manifestacija Dani Ksavera Šandora Gjalskog. Uz obljetnicu rođenja Gjalskog, obilježena je i 25 obljetnica utemeljenja književne nagrade, koja je ove godine dodijeljena Spićaninu Renatu Baretiću za roman Osmi povjerenik. Uoči jučerašnje predstave, jedan od osnivača i dugogodišnji predsjednik upravnog odbora manifestacije Zvonko Jurina, u svom je izlaganju prikazao povijest osnivanja Dana Gjalskog, a sadašnji vlasnik Dvorca Gredice, Goran Vrgoč prisutne je upoznao s poviješću tog zdanja sagrađenog 1772. godine.


27. listopad 2004.
SVEČANOST U KARMELU - Ove subote u samostanu časnih sestara Karmelićanki u Mariji Bistrici svečane vječne zavjete polaže sestra Marija Nevenka od Krista Raspetoga. Misno slavlje uz koncelebraciju monsinjora Lovre Cindorija i drugih svećenika predvodi zagrebački nadbiksup Josip Bozanić. Sveta misa započinje u 11 sati, a pjevanjem će je uzveličati crkveni pjevački zbor Tomislav iz Marije Bistrice


27. listopad 2004.
OBILJEŽAVANJE DANA SVIH SVETIH - Predstavnici Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, Ministarstva obrane i Ministarstva unutarnjih polova, uoči Dana Svih Svetih, sutra i u petak obilaskom groblja izvršit će odavanje počasti svakom poginulom hrvatskom branitelju. Odavanje počasti izvršit će se uz nazočnost članova uže obitelji poginulih. Predstavnici ministarstava, Krapinsko-zagorske županije i Grada Krapine u nedjelju će na Gradskom groblju u Krapini položiti zajednički vijenac kod križa podignutog u spomen svim poginulima za Hrvatsku, za koje se na Dušni dan, 2. studenog organizira misa zadušnica u Crkvi Svetog Nikole u Krapini.


27. listopad 2004.
AKCIJA ZABOČKOG CRVENOG KRIŽA - Po četvrti i posljednji put ove godine zabočki Crveni Križ dijelit će rabljenu odjeću i obuću korisnicima s potrebama. Dio rabljenih predmeta prikupili su članovi mladeži i podmlatka Crvenog Križa kroz akciju «Solidarnost na djelu», a veći dio su građani dovezli sami. Podjela korisnicima izvršit će se u četvrtak, 4. studenoga u skladištu zabočkog Crvenog križa od 9 do 11 sati.


27. listopad 2004.
HUMANITARNA AKCIJA «COPRNJAKA I COPRNICA» - Udruga za promicanje narodnih običaja, starina, priča i legendi «Coprnjaki i coprnice» organizira humanitarnu noć «Koncerti za Martinu» s ciljem prikupljanja novčane pomoći za liječenje 20-godišnje Martine Škreblin, inače članice udruge, koja je oboljela od teške bolesti. Budući da su počasni članovi udruge poznata imena hrvatske estrade, mnogi su se od njih uključili u ovu akciju te će ju podržati svojim neposrednim nastupom na humanitarnoj noći «Koncerti za Martinu», koja će se održati u nedjelju, 31. listopada u klubu «Šerfa» u Sekirišću kod Svetog Križa Začretja s početkom u 18 sati.


27. listopad 2004.
SPORT - Poslije desetog kola županijske nogometne lige Varaždina i dalje su nezaustavljivi lanjski prvaci, nogometaši Poleta iz Cestice. Na svojem terenu u minulom kolu pobijedili su Bednju, dok se Lepoglava s porazom vratila iz Turčina. Rezultati 10. kola: u Šemovcu, Mladost-Sloboda (Tuhovec) 3:2, u Kučanu Gornjem, Mladost –Varaždin 2:0, u Vidovcu, Budućnost -Novi Marof 0:1, u Gojancu, Plitvica-Podravac 5:3, u Sračincu, Sračinec-Nova Ves 2:0 i u Beletincu, Bednja-Trnje 0:4. U zaostaloj utakmici Novi Marof-Zagorac igrali su 1:0. Vodi Polet s maksimalnih 30 bodova, a prate ga Trnje sa 24, Sračinec i Dubravka sa po 22, peta je Lepoglava sa 18 bodova itd.

Završeno je prvenstvo Druge lige veterana Nogometnog saveza Krapinsko-zagorske županije, a jesenski naslov je osvojilo Hrvatsko zagorje. Rezultati zadnjeg, 9. kola: u Konjšćini, Sloga - Desinić 0:2, u Zaboku, Mladost (druga ekipa)-Hrvatsko zagorje 1:1, u Velikom Trgovišću, Zagorec-Mladost (Belec) 1:2, u Desiniću Straža-Mladost (Marija Bistrica) 1:7 i u Dubravi Zabočkoj, Rudar-Toplice 7:0. Jesenski poredak je ovakav: prvo je Hrvatsko zagorje sa 23 boda, Rudar (Dubrava zabočka) ima 21 bod, Mladost (Marija Bistrica) 19, Desinioć 18, peta je Straža sa 11, šesti i sedmi su druga ekipa zabočke Mladosti i Mladost (Belec) sa po 10 bodova, osma je Sloga sa 7 bodova, devete su Toplice sa 6 i deseti Zagorec bez bodova.

Rukometašice Samobora u 5. kolu Druge hrvatske lige Zapad poražene su u svojoj dvorani od Dubovca 19:24. Poslije drugog ovosezonskog poraza Samoborke su se spustile na ljestvici na peto mjesto sa 6 bodova, dok je u vodstvu s maksimalnih 10 bodova i dalje Trešnjevka.

U skupini Sjever rukometašice Ivanca bile su izuzetno raspoložene i u petom kolu pred svojom su publikom pobijedilee Mladost sa čak 46:16. Na ljestvici prva je Podravka Lino sa 10 bodova, a ivanečke rukometašice su četvrte sa 4 boda.

U sinoćnjoj uvodnoj utakmici 6. kola treće Hrvatske kuglačke lige Sjever u Čakovcu su kuglači oroslavskog Obrtnika pobijedili Prosvjetar sa 7:1. Kod Oroslavčana istaknuli su se Željko Kulfa sa 542 i Željko Curman sa 539 čunjeva. Na ljestvici oroslavski Obrtnik je i dalje prvi sa 10 bodova, ispred Varteksa koji ima 8.

U 6. Kolu Županijske lige u rukometu za žene, Zlatar Bistrica - Bedekovčina 21:13, Jaska - Gorica 23:22 i “Šalata 96”-Viktoria (Novska) 25:23. Prva je Jaska sa 10 bodova, a rukometašice Bedekovčine i Zlatar Bistrice dijele sedmo i osmo mjesto sa po 2 boda. Kod muških Zlatar Bistrica –Bedekovčina, 20:28. Prva je druga ekipa Dubrave sa 11, slijedi Silent sa 10 , na treće mjesto popeli su se rukometaši Bedekovčine sa 8, dok je Zlatar Bistrica jedanaesta s 2 boda.

Šahisti Krapine, poslije sedmog kola Treće hrvatske šahovske lige Centar, izbili su na prvo mjesto ljestvice pobijedivši u Zagrebu Plivu 6:1. Isti broj bodova, kao prva Krapina ima i druga Banja Luka 35,5, a treće je Sljeme sa 35 bodova. Odluka o ekipi koja će u Drugu ligu past će u nedjelju u zadnjem kolu kada Krapina igra na svojem terenu protiv Univerzala, dok se međusobno sastaju Banja Luka i Sljeme.


26. listopad 2004.
MUZEJ KRAPINSKOG PRAČOVJEKA NEĆE BITI OTVOREN 2006. GODINE - Oko 5 i pol milijuna kuna predviđenih za nastavak radova na izgradnji Muzeja krapinskog pračovjeka na Hušnjakovu ove se godine najvjerojatnije neće potrošiti. Iako radovi kasne, dobra je vijest da je konačno potpisan ugovor između Ministarstva kulture i Muzeja Hrvatskog zagorja sa arhitektom Željkom Kovačićem i paleoantropologom Jakovom Radovčićem o projektiranju muzejske postave pa će se nakon vanjskog dijela, uskoro započeti s uređenjem unutrašnjosti novog pračovjekovog doma. Novi će muzej biti jedan od najreprezentativnijih u Hrvatskoj za kojeg se lutke praljudi u prirodnoj veličini izrađuju u Francuskoj. Planirano je da se Muzej otvori 2006. godine, na obljetnicu rođenja Dragutina Gorjanovića Krambergera, koji je otkrićem nalazišta Krapinu trajno ucrtao na relevantne kulturološke karte, no kako stvari stoje izgleda da će taj rok biti prolongiran.


26. listopad 2004.
TKO ĆE FINANCIRATI OBNOVU SLJEMENSKE CESTE ? – Zbog pripremnih radova za skijaški kup na Sljemenu županijska cesta Strmec Stubički-Pila-Sljeme koja prolazi kroz Općinu Stubičke Toplice gotovo je u potpunosti uništena jer njome dnevno prolazi tridesetak kamiona s teretom od oko 60 tona. O potrebi sanacije ceste razgovaralo se na sedam sastanaka, no dogovora o tome tko će i u kojem obimu financirati obnovu nema. Razočaran odnosom prema tom problemu načelnik Općine Stubičke Toplice Vladimir Bosnar od Županijske uprave za ceste zatražio je ograničenje osovinskog pritiska kamionana deset tona, a za sutra je sazvao izvanrednu sjednicu Općinskog vijeća. Ograničenje osovinskog pritiska otežat će radove na Sljemenu, a kako sazanjemo to je u gradu Zagrebu izazvalo negodovanja pa čak i izjave da će se time zatvoriti vrata za daljnje dogovore. Prema informacijama koje smo dobili od Josipa Kartela, voditelja službe za održavanje županijske Uprave za ceste, napravljen je troškovnik za sanaciju i asfaltiranje Sljemenske ceste i čitav bi projekt trebao koštati oko pet milijuna kuna, a najveći dio troškova obnove Sljemenske ceste trebao bi snositi Grad Zagreb koji je odgovoran za njeno trenutno stanje s obzirom na to da je investitor u radove na Sljemenu.


26. listopad 2004.
ODGOĐENO OTVORENJE SPOMEN-SOBE RUDOLFA PEREŠINA - Prošlog vikenda u Gornjoj Stubici je uz godišnjicu preleta pokojnog Rudolfa Perešina borbenim zrakoplovom MIG 21 tadašnje JNA iz Bihaća u Klagenfurt, trebala biti otvorena njegova spomen-soba. No, otvorenje spomen-sobe u kojoj će, među ostalim, biti izložena Perešinova uniforma, dijelovi zrakoplova koji je pao kod Gradiške, te 16 panoa koji će prikazivati njegov životni put, kasni zbog prezauzetosti autora Branka Vujanovića pa je u međuvremenu utvrđen novi termin otvorenja – 12. prosinac, Dan hrvatskog ratnog zrakoplovstva.


26. listopad 2004.
ZAŠTO NA AUTOCESTI NEMA POSLA ZA ZAGORCE? - Nedopustivo je i krajnje neprihvatljivo da se pri gradnji autoceste od Velike Vesi do Maclja u potpunosti zanemare i ignoriraju građevinski poduzetnici s područja Krapinsko-zagorske županije kojima se nude tek mrvice najneisplativijih poslova, stoji u priopćenju s Predsjedništva Zagorske demokratske stranke. Predsjednik stranke Stanko Belina poziva stoga Obrtničku komoru Krapinsko-zagorske županije da zaštiti interese svojih prijevoznika, kao što je to bilo u Ličko-senjskoj županiji, gdje su domaći poduzetnici imali prednost prilikom dodjele poslova. Županijska vlast bi, prema ZDS-u, trebala od Vlade RH zatražiti i obrazloženje, zbog čega je naplata cestarine na autocesti Zaprešić-Velika Ves oduzeta Hrvatskim autocestama i koncesija dodijeljena jednoj francuskoj tvrtki koja je otpustila većinu djelatnika.


26. listopad 2004.
NEZAINTERESIRANOST ZA SURADNJU SA ŽUPANIJSKIM SAVJETOM ZA SIGURNOST U PROMETU - U Krapini je danas održana sjednica županijskog Savjeta za sigurnost u prometu. Prema riječima predsjednika Ivana Jelenčića, nakon rasprave o nekim točkama dnevnog reda članovi Savjeta ostali su razočani radom pojedinih institucija. Primjerice na dopis upućen MUP-u sa zamolbom da se utječe na osnivanje jedinica prometne mladeži u jedinicama lokalne samouprave Savjet nije dobio nikakav odgovor, a na dopis upućen Hrvatskom savezu za sigurnost u prometu da im dostavi svoj program rada, županijski je Savjet dobio odgovor kako je Savez na državnoj razini raspušten.Isto tako, na već treći dopis upućen Ministarstvu prosvjete sa zamolbom da se razmotri prijedlog uvođenja prometne kulture u nastavni program osnovnih škola, kao što je to bilo prije 15-ak godina, dobiven je negativan odgovor. Unatoč tome, ističe Jelenčić, Savjet će nastaviti s radom kako bi se doprinjelo što većoj sigurnosti na cestama.


26. listopad 2004.
ŽUPANIJA SUBVENCIONIRA AGROTURIZAM - Krapinsko-zagorska županija u proračunu je ove godine prvi puta osigurala 80 000 kuna za subvencioniranje 30 posto troškova izrade projektne dokumentacije za objekte agroturizma. Ugovori između Županije, arhitekta Dražena Boića iz Zaboka, kojemu je povjerena izrada projektne dokumentacije i investitora koji su prošli na natječaju bit će sklopljeni sutra. Od 15 domaćinstava koja su se javila na najtječaj izabrana su tri, Željka Petrovečkog iz Svetog Križa začretja, Borisa Vugleca iz Krapinskih Toplica i Franje Masneca iz Zagorskih Sela.


26. listopad 2004.
ČETIRI ZAGORSKE UČENIČKE ZADRUGE NA SMOTRI U DUBROVNIKU - Kako bi odala priznanje najboljim mladim zadrugarima i njihovim voditeljima za predan i uspješan rad, županica Krapinsko-zagorske županije Vlasta Hubicki prisustvovat će šesnaestoj Smotri učeničkih zadruga Republike Hrvatske, koja se od sutra do 30. listopada održava u Dubrovniku. Od 214 zadruga na državnu je smotru pozvano 69 koje su se kvalificirale na 13 međužupanijskih smotri, 12 zadruga po izboru Središnjeg odbora, te tri zadruge i devet srodnih oblika Dubrovačko-neretvanske županije. Iz Krapinsko-zagorske županije na smotri će sudjelovati četiri učeničke zadruge – «Božičnica» Osnovne škole Josipa Broza iz Kumrovca, «Zvirek» Srednje škole Bedekovčina, «Maslačak» Područne škole Škarićevo, te «Djetlić» Osnovne škole pri Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju, Krapinske Toplice.


26. listopad 2004.
MLADI ZABOČANI U EKO PROJEKTU - Ove školske godine zabočka osnovna škola ulazi u projekt Međunarodnih Eko škola. Osim što poduzimaju niz ekoloških aktivnosti, zabočki osnovnoškolci, primjerenim sadržajima obilježavaju i sve Međunarodne eko datume pa su tako povodom prošlotjednog Dana jabuka, na Trgu Ksavera Šandora Gjalskog izložili jabuke i proizvode od jabuka, kao što su jabučni kolači, ocat i slično. Ovog tjedna učenici će tako, uz donaciju udruge «Zlatno srce», u školskom dvorištu saditi narcise kako bi se što bolje pripremili za akciju Dan narcisa sljedeće godine.


26. listopad 2004.
SPORT - U utakmicama 10. kola Treće Hrvatske nogometne lige Sjever, u Varaždinu je Sloboda Derma svladala Suhopolje 4:1, a ivanečka je Ivančica poražena u Ludbregu od Podravine 3:2. Vodi Podravina sa 21 bodom. Sloboda Derma je osma sa 16, a Ivančica je pretposljednja šesnaesta sa 7 bodova.

U 11. kolu Jedinstvene županijske lige u Drenju: Savski Marof – Lukavec 5:0, Stupnik – Zaprešić 1:2, i u Strmcu: Sava – Iskra Zelina 2:1. Utakmica Bistra – Radnik je odgođena zbog požara od suboe na nedjelju na sportskom domu NK Bistra. Izgorjelo je potkrovlje, dvorana za sastanke, tajništvo, sanitarni čvor, priručna kuhinja, uništen je inventar kluba i sportska oprema. No, sve je to nadoknadivo, ali ne i izgubljen ljudski život 32-godišnjeg domara Danijela Kramara.

U 11. kolu Lige veterana Središte Samobor, postignuti su ovi rezultati. Rakitje – Sava 3:1, Zrinski – Novaki 1:0, Bregana – Samoborski Otok 3:7, Taborec – Samobor 1:1 i Klokočevac – Rakov Potok 2:2. Vodi Samobor sa 28 bodova ispred Sloge koja je skupila 24.

Kuglačice Varteksa i poslije petog kola Prve hrvatske lige nemaju pobjednike niti bodova. Peti poraz kojim su ostale i dalje na samom dnu ljestvice Varaždinke su doživjele kod kuće protiv Zagreba sa 3:5. Svoje suparnice uspjele su pobijediti Delize, Bunić i Zorec koja je podigla fantastičnih 593 «drva».

Šahovski klub Polet iz Zaboka osvojio je zapaženo treće mjesto na jakom pozivnom međunarodnom turniru koji je uz Dan grada održan u Zaprešiću. Zabočki šahisti koji su na ovoj priredbi bili pojačani sa Željkom Brlekom ostvarili su tri pobjede i to protiv slovenskog Šentjura, druge ekipe Zaprešića te Dugog Sela. Poraze su pak poslije velikog otpora doživjeli od pobjednika Zaprešića i drugog Grubišnog Polja.

Proteklog vikenda u Pitomači je održano II. kolo karate lige sjeverozapadne Hrvatske. Karate klub Konjščina u pojedinačnim borbama u kategorijama od mlađih učenika do juniora, prema starosnoj i težinskoj kategoriji, osvojio je 2 prva, 4 druga, i 3 treća mjesta, koja se boduju za završno IV. kolo. III. kolo održat će se sljedećeg mjeseca u Ivancu, a nadolazećeg vikenda predstoji međunarodni karate turnir “Cro Cup” Samobor.


25. listopad 2004.
RENATO BARETIĆ U ZABOKU PRIMIO «NAGRADU ĐALSKI» - Najnagrađivaniji pisac ove godine u Hrvatskoj, Renato Baretić u Zaboku je u subotu primio svoju četvrtu književnu nagradu, koju dodjeljuju Društvo hrvatskih književnika, Ministarstvo kulture i Grad Zabok. O Baretiću kao piscu najbolje govore četiri nagrade za prvi objavljeni roman Osmi povjerenik, u izdanju zagrebačkog AGM-a, kojega je prosudbeno povjerenstvo na čelu s književnikom Titom Bilopavlovićem ocijenilo najboljim proznim ostvarenjem u konkurenciji 42 prozna naslova. Baretiću je povelju pred oduševljenom publikom uručio zabočki gradonačelnik Ivan Hanžek, plaketu s likom Đalskog dopredsjednik Društva hrvatskih književnika Stjepan Čuić, a novčanu nagradu od 15 tisuća kuna načelnica uprave za knjigu i nakladništvo u Ministarstvu kulture Jelena Glavić Perčin. Dodjela Nagrade Đalski bila jer najsvečaniji događaj manifestacije Dani Đalskog kojom se ove godine obilježava 150 godišnjica rođenja velikog pisca rođenog u Gredicama kod Zaboka, a završava sutra, na dan piščevog rođenja, predstavom «U noći» zagrebačkog teatra Kufer.


25. listopad 2004.
KRAPINČANIN MIRKO BRODAR KRV DARIVAO ČAK 100 PUTA - Gradsko društvo Crvenog križa Krapina prošlog je tjedna organiziralo ciklus od pet akcija dobrovoljnog darivanja krvi. U suradnji sa Hrvatskim Zavodom za transfuzijsku medicinu prikupljene su tako 483 doze krvi, pa je u ukupno 21 akciji, koliko ih je održano ove godine prikupljeno 1884 doze ove dragocjene tekućine. Spomenimo da je u akcijama dobrovoljnog darivanja krvi krapinskog Crvenog križa Mirko Brodar krv dao 100 puta i time postao krapinski rekorder. Gradonačelnik Krapine Alojz Malogorski danas je tim povodom u svom uredu primio Mirka Brodara i uručio mu prigodan zlatnik, a Brodara kao i druge hrvatske darivatelje koji su krv dali 100 puta u subotu je primio i predsjednik Republike Stjepan Mesić.


25. listopad 2004.
I OVE GODINE MARKICE NA BOŽIĆNA DRVCA - I ove godine svi proizvođači božićnih drvaca trebaju se upisati u registar proizvođača, kako bi dobili markice i legalno mogli prodavati drvca. Proizvođači s područja Krapinsko-zagorske županije zahtjev za upis u registar mogu podnjeti u Uredu državne uprave u Krapini i Službi za gospodarstvo i imovinsko pravne poslove u Krapini te u ispostavama u Donjoj Stubici, Klanjcu, Pregradi, Zaboku i Zlataru zaključno do 18. prosinca.


25. listopad 2004.
MEĐUNARODNI DAN ŠKOLSKIH KNJIŽNICA - Već šestu godinu za redom, zadnjeg ponedjeljka u listopadu, obilježava se Međunarodni dan školskih knjižnica. Poput mnogih škola u svijetu, današnji dan stoga će na svečani način obilježiti i knjižnica Srednje škole Krapina. U predvorju škole od 13,00 do 18,00 sati održava se izložba novih knjiga za vrijeme koje će se odvijati i akcija “Poklanjam knjigu lektire školskoj knjižnici”. Ovogodišnji Međunarodni dan školskih knjižnica ima središnju temu - “Povežimo knjižnice, pismenost i učenje” – koja naglašava važnost školske knjižnice u ključnim područjima suvremenog obrazovanja.


25. listopad 2004.
PREVENCIJA KARIJESA ZA OSNOVCE - Za učenike petih razreda zagorskih osnovnih škola te djecu s teškoćama u razvoju iz Bolnice Krapinske Toplice i Zavoda za rehabilitaciju Zajezda i ove će se godine provesti Nacionalni program prevencije karijesa i promocije oralnog zdravlja. Program, čija realizacija počinje 8. studenog, financira Županija, a stomatolozi će uz pregled zubi, educirati djecu o pravilnom provođenju oralne higijene i fluoridaciji. Osim četkica za zube, djeci će biti podijeljene slikovnice "Spriječimo karijes». Programom je u Krapinsko-zagorskoj županiji obuhvaćeno 30 osnovnih škola, odnosno 1497 učenika petih razreda te 160 učenika s teškoćama u razvoju.


25. listopad 2004.
ODRŽAN ŠESTI RECITAL KAJKAVSKOG PJESNIŠTVA «JOSP OZIMEC» - U subotu je u kapeli sv. Petra u Mariji Bistrici održan šesti Recital kajkavskog pjesništva «Josip Ozimec». Na Recital koji se održava u spomen bistričkom pjesniku Josipu Ozimcu ove je godine pristiglo 355 pjesama od 89 autora, a u Zbornik «Došel bum v Bistricu» uvršteno ih je 36, od čega 22 na kajkavskom, 11 na štokavskom i 3 na čakavskom jeziku. Prvu nagradu u konkurenciji kajkavskih pjesama stručni sud dodijelio je pjesmi CINCI LANCI autorice Biserke Marečić. U konkurenciji štokavskih pjesama prva nagrada dodijeljena pjesmi KRIST NA ŽALU autorice Biserke Težački, dok je najboljom u konkurenciji čakavskih pjesama stručni sud proglasio pjesmu LJUVENA SVITLOS TVA V TMI MOJIJEH DNI autora Petra Vulića. Po ocjeni publike u Kapeli sv. Petra najbolja je bila pjesma KAM SU BOKCE VUGNULI Z BISTRICE autorice Valentine Šinjori.


25. listopad 2004.
VATROGASNA VJEŽBA U ZABOKU - U organizaciji Vatrogasne zajednice Grada Zaboka, proteklog petka održana je javna taktička vježba na zgradi tvornice Dunapack. Vježbu su zajednički izveli zabočka Javna vatrogasna postrojba te Dobrovoljna vatrogasna društva Zabok, Gubaševo, Pavlovec, Regeneracija i Špičkovina. Kako nam je rekao dozapovjednik zabočke Vatrogasne zajednice Vladimir Tršinski, tridesetak vatrogasaca, javnu taktičku vježbu, odnosno gašenje simuliranog požara u sjevernom dijelu tvornice, obavili su uspješno.


25. listopad 2004.
ZAGORSKI UMIROVLJENICI NA SPORTSKIM SUSRETIMA - Pod pokroviteljstvom Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti u Virovitici su održani prvi sportski susreti umirovljenika Hrvatske. Natjecanje se održalo u sportskim disciplinama primjerenim populaciji umirovljenika; kuglanju, streljaštvu, šahu i pikadu. Ukupni pobjednik susreta je ekipa Virovitičko-podravske županije dok su predstavnici Krapinsko-zagorske županije šesti. Strijelci su zauzeli dvanaesto mjesto, šahisti su sa Zagrebom podijelili šesto i sedmo mjesto, kuglaši su također šesti, a predstavnice Krapinsko-zagorske županije u pikadu osvojile su drugo mjesto i pehar.


25. listopad 2004.
SPORT -U minulom 12. kolu Treće Hrvatske nogometne lige Središte zagorski predstavnici pognute glave su napustili domaća igrališta. Zagorec je jučer kod kuće izgubio 1:0 od Rudeša, a u subotu je Tondach u Bedekovčini doživio poraz od Lokomotive 4:2.

Pobjedom u derbiju u Mihovljanu, a neočekivanim porazom Inkopa od Radoboja vodstvo na ljestvici Prve zagorske županijske nogometne lige poslije jučerašnjeg 10. kola preuzela je Predionica iz Klanjca. Evo rezultata: Stubica-Mladost (Zabok) 3:0, Rudar (Mihovljan)-Predionica 0:3, Pregrada-Matija Gubec 2:1, Straža-Rudar (Zabočka Dubrava) 1:3, Inkop-Radoboj 0:1, Gaj-Bojovnik 7 2:0 i Oroslavje-Vatrogasac 1:2. Vodi klanječka Predionica sa 25 bodova, Inkop je na drugom mjestu s 22 boda, treći Vatrogasac i četvrti Rudar (Mihovljan) imaju po 20 bodova, Radoboj i Pregrada na petom i šestom mjestu po 16 itd.

Dok su prvoligaši zabilježili čak četiri pobjede u gostima, u drugoligaškoj konkurenciji raspoloženiji su bili strijelci. Evo i rezultata 9. kola.:Mladost (Marija Bistrica)-Lobor 8:1, Oštrc-Jedinstvo 0:5, Sloga-Đalski 5:0, Ivančica-Zagorec (Veliko Trgovišće) 2:0 i Toplice-Omladinac 2:0. U vodstvu je Jedinstvo sa 24 boda, Ivančica na drugom mjestu ima 19 bodova, marijabistrička Mladost 18, četvrta je Sloga s 15, peta Mladost iz Belca s 14 bodova, šeste su Toplice sa 11 itd.

U petom kolu Druge hrvatske kuglačke lige Sjever težak poraz doživjeli su kuglači topličkog Obrtnika izgubivši u Koprivnici od Željezničara s maksimalnih 8:0. Nešto bolji od ostalih u topličkoj poraženoj vrsti bili su Jurica Hajsek sa 553 i Duško Medić s 541 čunjem. Varaždinsko Croatia osiguranje izgubilio je u Čakovcu od Zanatlije sa 6:2, a prvu pobjedu ostvarila je Lepoglava protiv “Daruvar Termala” sa 6:2. Na ljestvici prvi je TSH iz Čakovca sa 9 bodova, toplički Obrtnik je treći sa 6 bodova, deseto je Croatia osiguranje s 3 boda, a 12. Lepoglava s 2 boda.

U preuređenom vatrogasnom domu u Zaboku jučer je igrano pretposljednje, 6. kolo Četvrte hrvatske šahovske lige Centar D. Pobjedom protiv druge ekipe Krapine sa 6:1 kolo prije kraja Straža iz Huma na Sutli je prvim mjestom izborila ulazak u Treću hrvatsku šahovskiu ligu. Uvjerljivoj i očekivanoj pobjedi Straže Krapinčani su pružili snažan otpor, a za veliko iznenađenje pobrinuo se Zvonimir Broz koji je na trećoj ploči iznenadio i pobijedio zadnjih desetak godina najuspješnijeg zagorskog igrača Željka Brleka. U preostalim utakmicama rezultati su: Oroslavje-Konjšćina 5,5:1,5, Polet-Laufer 5,5:1,5, a poslije puna četri sata igre Gaj je Slomio Zelenjak sa 4,5:2,5. Na ljestvici prva je Straža s 35 bodova, drugi je Polet sa 28,5, treće Oroslavje sa 27, četvrti Gaj sa 26, peti i šesti su Krapina II i Zelenjak sa 15, pretposljednji Laufer ima 11,5, a zadnja Konjšćina 9 bodova.


22. listopad 2004.
BAVARCI U RADNOM POSJETU HRVATSKOJ - U sklopu dvodnevnog radnog posjeta Hrvatskoj bavarskih gospodarstvenika predvođenih ministrom za gospodarstvo, infrastrukturu, promet i tehnologiju Ottom Wiesheu jučer su održani razgovori s ministrom moa, turizma, prometa i razvitka Božidarom Kalmetom. Izrazivši obostrano zadovoljstvo tijekom izgradnje autoceste Zagreb-Macelj, oba ministra konstatirala su da zbog zajedničkih interesa treba razgovarati i sa slovenskom stranom kako bi ubrzala izgradnju ovog značajnog cestovnog koridora. Stoga će, zajedno nastupiti i u razgovoru s Brusellesom. Bavarski gospodarstvenici pokazuju veliki interes za suradnju pri proširenju zagrebačke Zračne luke te ulaganja u turizam.


22. listopad 2004.
KONJŠČINSKI KOMUNALAC PREBRODIO KRIZU IZAZVANU BLOKADOM RAČUNA - Blokada žiro računa konjščinskom Komunalcu bila je jedna od tema ovotjedne sjednice Poglavarstva Općine Konjščina. Zbog bojazni od mogućih problema koji bi mogli proizaći iz novonastale situacije, kao što su primjerice poteškoće u snabdjevanju plinom, Općina Konjščina, kao vlasnik većinskog udjela u Komunalcu, pri Poglavarstvu je osnovala stučno povjerenstvo koje bi se aktivnije uključilo u rješavanje problema Komunalca. Poglavarstvo čine dipl. ekonomisti Darko Gluhak i Mara Loborec te dipl. ing. strojarstva Ivan Sadaić. No kako nam je u telefonskom razgovoru rekao direktor Komunalca Željko Stošić, Komunalac i Kreditna banka Zagreb, uspjeli su naći zajednički jezik i rješenje za izlazak iz ove situacije, tako da će žiro račun poduzeća uskoro biti deblokiran pa nema bojazni da će potrošaći ostati bez plina, jer će Komunalac i nadalje normalno poslovati.


22. listopad 2004.
RASTE BROJ NEZAPOSLENIH - U Područnoj službi zavoda za zapošljavanje Krapina krajem rujna evidentirane su 5974 nezaposlene osobe, što je za 2,5% ili 143 osobe više nego u kolovozu, a u odnosu na isto razdoblje lani 3,9% odnosno 240 osoba manje. U ukupnom broju nezaposlenih 57% je žena, 19% osoba koj prvi put traže zaposlenje, 4% hrvatskih branitelja te 2% povratnika iz inozemstva. Tijekom rujna na Zavod se prijavilo 578 novih osoba, što je za 25,7% više nego prethodni mjesec, te za oko 13,1% više nego u rujnu 2003. godine. Poslodavci su prijavili 288 potreba za zaposlenicima što je pak 17,9% manje nego u kolovozu i 21,3% manje nego u istom razdoblju lani.22. listopad 2004.
U KRAPINI POPLAVLJENI PODRUMI - U Krapini je danas u nepunih sat i pol palo 40 litara kiše po četvornom metru. Takve obilne padaline uzrokovale su velike probleme, pa su na ispumpavanje vode iz podruma izašli profesionalni vatrogasci, a oglasila se i sirena za uzbunjivanje DVD-a Krapina. Najveći problem je u ulici Ivana Gorana Kovačića, gdje su na ispumpavanju vode iz jednog podruma i radionice pripadnici Javne vatrogasne postrojbe, dok su članovi DVD-a na ispumpavanju vode u jednom stambenom objektu na Trgu Stjepana Radića. Građani i dalje zovu broj 93, jer problema ima i u drugim dijelovima grada, no vatrogasci mole za strpljenje, jer izlaze na intervencije prema prioritetu, tamo gdje je situacija najteža.


22. listopad 2004.
U ZAGORJU PORAST BROJA KAZNENIH DJELA - Poglavarstvo Krapinsko-zagorske županije na posljednjoj je sjednici prihvatilo izvješće Policijske uprave o stanju sigurnosti tijekom rujna. Iz izvješća je vidljiv porast broja kaznenih djela za 13,1%, u odnosu na kolovoz, dok je prekršaja protiv javnog reda i mira za 20,6% manje. Na prometnicama u Krapinsko-zagorskoj županiji evidentirano je 89 prometnih nezgoda, što je u odnosu na kolovoz 23,9% manje.


22. listopad 2004.
OBNOVA MRTVAČNICE U ZABOKU - Počeli su radovi na zamjeni stolarije na zabočkoj mrtvačnici, a izvodi ih tvrtka M-Profil iz Zaboka.
Uskoro će početi i obnova fasade i unutrašnjosti, a prema odluci stručnog povjerenstva za provedbu postupka javne nabave, na čelu s predsjednikom Jadrankom Horvatom, radove na fasadi izvodit će tvrtka Čaržavec iz Krapinskih Toplica, a ETI-Inžinjering iz Tisanić Jarka izvršit će unutarnje uređenje.


22. listopad 2004.
VATROGASNA VJEŽBA U ZABOKU - Vatrogasna zajednica Grada Zaboka, danas od 16 sati organizira javnu taktičku vježbu na zgradi tvornice Dunapack. Vježbu će zajednički izvesti zabočka Javna vatrogasna postrojba te Dobrovoljna vatrogasna društva Zabok, Gubaševo, Pavlovec, Regeneracija i Špičkovina


22. listopad 2004.
IZLOŽBA FOTOGRAFIJA S MOTIVIMA ZABOKA - Dani Ksavera Šandora Gjalskog jučer su nastavljeni otvorenjem izložbe umjetničkih fotografija s motivima iz života grada Zaboka, autora Miljenka Hegedića, u «Galeriji maloj» krčme Polanović. Izložena je 21 fotografija, a kako nam je rekao 36-godišnji autor iz zagrebačkih Sesveta, fotografije s motivima Zaboka mogu se u Krčmi Polanović vidjeti u idućih tridesetak dana, kao i na internet stranicama www.hegedic.net.


22. listopad 2004.
IZLET DAROVATELJA KRVI U KRAŠIĆ - U sklopu obilježavanja 25. listopada, «Dana dobrovoljnih darivatelja krvi», županijsko društvo Crvenog križa organizira sutra izlet u Krašić i podjelu zahvalnica svim muškim davaocima s područja županije koji su darovali krv 50 i 75 puta i ženama koje su krv darovale 35 puta, a među njima je i 20 nagrađenih s područja Zaboka. Ostalim višestrukim davaocima za 40,30,20 i 10 puta darovanu krv zahvalnice će se podijeliti na svečanostima tijekom listopada i početkom studenoga.


22. listopad 2004.
“PROVOĐENJE ZAKONA O RAVNOPRAVNOSTI SPOLOVA” - U utorak, 26. listopada, u Maloj dvorani krapinskog Pučkog otvorenog učilišta održat će se radni sastanak na temu “Provođenje zakona o ravnopravnosti spolova i drugih propisa koji se tiču ravnopravnosti spolova”. O temi će govoriti pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Republike Hrvatske Gordana Lukač Koritnik.


22. listopad 2004.
SPORT - Uz Dan općine Radoboj jučer je odigran prijateljski susret između Radobojskog županijskog prvoligaša i selekcije Zagorja. Po vrlo teškom i blatnjavom terenu čvršća i jača zagorska selekcija bolje se snašla i preko raspoloženog Darka Vukića ostvarila je pobjedu od 5:2. Za Zagorje četverostruki strijelac je bio Darko Vukić, a jednom je radobojsku mrežu pogodio Dubravko Kunštek. S druge strane strijelci su bili Dlesk i Kozina, a sudio je Slavko Tepuš iz Šemnice Donje.

Rukometašice Samobora ostvarile su i treću pobjedu u prvenstvu Druge hrvatske lige zapad. U mjesnom derbiju svladale su Slogu iz Svete Nedjelje s 26: 15. Vodi Trešnjevka s 8 bodova, a Samoborke su se popele na četvrto mjesto s 6 bodova.

U Ivancu je u 11 starosnih kategorija održana atletska kros liga. Kod seniora još jednom je najbolji bio Varaždinac Ivan Čorba, dok je među seniorkama prva Murić iz Bednje.

Sinoć je u Krapinskim Toplicama na kuglani Devetka odigrana uvodna utakmica 5. kola Treće kuglačke hrvatske lige sjever u kojoj su kuglači oroslavkog Obrtnika svladali varaždinsku Cestu s maksimalnih 8:0. Kod Oroslavčana su se istakli Ivica Kulfa s 556, te Ivan Kralj s 553 drva. KOd varaždinskih poraženih Cestara nešto bolji od ostalih bio Boris Abramović koji je na pod poslao 518 čunjeva.

Sutra se igraju utakmice 12. kola Treće hrvatske nogometne lige središta a za nas je zanimljiv susret od 15 i 30 sati u Bedekovčini gdje domaći Tondach dočekuje zagrebačku Lokomotivu. U skupini Sjever u isto vrijeme sutra u Varaždinu Sloboda Derma igra protiv Suhopolja, a ivanečka Ivančica istrčava u Ludbregu kod Podravine.

Uz Dan grada Zaprešića sutra će se odigrati pozivni ekipni šahovski turnir na koji je pozvan i Šah klub Polet iz Zaboka. Iz šaha spomenimo da će sutra u Virovitici na hrvatskom prvenstvu nastupiti po prvi puta i šahovska selekcija Krapinsko zagorkse županije pod vodstvom Andrije Jerneića su Zlatarčani Dragutin Žabek i Marijan Leščan, Jurica Jambrešić iz Poznanovca, Alojz Kušan iz Zaboka i Krepimir Sinković iz Svetog Križa Začretja. U nedjelju od 10 sati u Vatrogasnom domu u Zaboku odigrava se pretposljednje 6. kolo Četvrte šahovske lige. Vodeća Straža iz Huma na Sutli koja se već plasirala u treću ligu igra protiv druge ekipe Krapine.


21. listopad 2004.
RASTE NOVA BOLNICA NA BRAČKU - Na mjestu, gdje je još prije jedanaest mjeseci bila livada, na Bračku kod Zaboka, niče i naočigled raste nova zagorska županijska Opća bolnicu. Danas su gradilište, kako je rekao glavni inženjer splitskog Lavčevića Stipe Gulić, jedne od najljepših bolnica u Hrvatskoj i jedine nove bolnice koja se gradi u posljednjih 20 godina, posjetili članovi Odbora za izgradnju i mnogi gosti, među kojima su bili saborski zastupnici Ivan Jarnjak i Vladimir Pleško. Na licu mjesta uvjerili su se u napredak radova, koji su čak dva mjeseca ispred zacrtane dinamike, a jedan dio nove bolnice već do zime bit će pod krovom. Nakon današnjeg obilaska nitko više ne sumnja da Zagorci ovaj put neće dobiti bolnicu, čija je površina 35 tisuća četvornih metara, a imat će 320 kreveta za smještaj pacijenata koji već danas iz starih baraka zadivljeno promatraju rast nove bolnice. Izvođenje radova redovito se financijski prati, rekla je predsjednica odbora za izgradnju Sonja Borovčak, a već je utrošeno 28 milijuna kuna od ukupno 300 milijuna kolika je vrijednost investicije. Prema današnjim izjavama bolnica će biti završena u roku, do lipnja 2006. godine.


21. listopad 2004.
NA POMOLU RJEŠENJE ZA KONJŠČINSKI KOMUNALAC – Nakon sastanka predstavnika Komunalca iz Konjščine i Uprave i vlasnika Kreditne banke Zagreb, održanog u utorak, na pomolu je rješenje krize u koju je ovo komunalno poduzeće upalo prije otprilike desetak dana kada im je zbog duga od oko 14 milijuna kuna blokiran žiro račun. Kako nam je rekao direktor Komunalca Željko Stošić, na sastanku je tek naznačeno na koji će se način problem riješiti, a konkretan prijedlog Kreditne banke na adresu Komunalca jučer je stigao u pismenom obliku te se sada usklađuju detalji sporazuma. Žiro račun Komunalca trebao bi se uskoro deblokirati, pa tako nema bojazni da će potrošači plina ostati bez grijanja u ovim hladnim danima, niti bez usluge odvoza smeća koje im ovo poduzeće pruža.


21. listopad 2004.
DO KRAJA GODINE SVE ZDRAVSTVENE USTANOVE U PLUSU - Predstavnici zdravstvenih ustanova s područja Krapinsko-zagorske županije jučer su na sjednici Županijskog poglavarstva podnijeli izvješća o poslovanju u prvom kvartalu ove godine. Opća bolnica Zabok poslovala je s gubitkom od milijun i 900 tisuća kuna, gubitak bilježi i Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice i to u iznosu od milijun i 471 tisuću kuna, dok su ostale ustanove pozitivno poslovale. Unatoč tome, Poglavarstvo je zadovoljno ukupnim poslovanjem, jer je izražene gubitke uzrokovalo uglavnom povećanje plaća djelatnika, a ono je ujedno i nezamjetno u odnosu na zdravstvene ustanove u drugim županijama. Bolnice u Zaboku i Krapinskim Toplicama do kraja bi godine trebale doći barem na pozitivnu nulu, a to će se postići daljnjom provedbom mjera štednje i racionalizacije, a kako je rekao član Poglavarstva zadužen za zdravstvo dr. Ivan Šantek, štednja je preporučljiva u svim oblicima osim ukoliko utječe direktno na pacijente.


21. listopad 2004.
DAN OPĆINE RADOBOJ – Bogatim kulturno-umjetničkim programom, svečanom Svetom misom te sjednicom Općinskog vijeća i poglavarstva jučer je obilježen Dan Općine Radoboj. Svojom nazočnošću, svečanost su uveličali brojni zagorski gradonačelnici i načelnici, predstavnici Krapinsko-zagorske županije, saborski zastupnici te predsjednica DC-a i ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt. Kako je rekao načelnik Općine Anđelko Topolovec, nova garnitura na vlasti je Radoboju tek sedam mjeseci, no u tom je razdoblju mnogo toga napravljeno, posebice zahvaljujući povećanim sredstvima zbog statusa brdsko-planinskog područja koji je Općina dobila, a opsežni su i planovi za naredno razdoblje. Vesna Škare Ožbolt naglasila je kako je Radoboj malo mjesto koje ima velike potencijale, a posebice iz razloga što ga vode mladi ljudi s dobrim idejama, koji, što je ujedno i najvažnije, znaju kako ih realizirati. Program obilježavanja Dana općine traje do subote.


21. listopad 2004.
SREDNJOŠKOLSKA NAGRADA GJALSKI VARAŽDINKI - Jučer je u Dvorcu Gredice dodijeljena Nagrada Gjalski za literarna djela učenicima srednijh škola Krapinsko-zagorske i Varaždinske županije. Od 32 djela iz 9 srednjih škola, Prosudbeno povjerenstvo, na čelu s Vlastom Horvatić Gmaz, tajnicom Društva Kajkavijana, najboljim je proglasilo djelo varaždinske gimnazijalke Gordane Friščić, pod nazivom «Mujcika». Nakon dodjele nagrade, prikazan je animirani film Ciganjska, koji je nastao prema istoimenoj baladi Miroslava Krleže iz Balada Petrice Kerempuha, a etno skupina Cinkuši, koja je radila glazbu za film, održala je potom koncert.


21. listopad 2004.
SANACIJA NOGOSTUPA U ZABOKU - Završena je sanacija 720 metara dugog nogostupa u Zaboku na relaciji od Obrtničkog doma do restorana «Lipa». Radove, u vrijednosti od 175 tisuća kuna, izvodila je tvrtka «Zajec» iz Špičkovine, a kako nam je rekao zabočki viši stručni referent za komunalnu djelatnost Danijel Tuđa, radovi su završeni prije predviđenog roka.


21. listopad 2004.
AKCIJE DARIVANJA KRVI – U organizaciji krapinskog Crvenog križa i Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu iz Zagreba ovaj tjedan provest će se pet akcija prikupljana krvi dobrovoljnih davatelja. Akcije se provode od utorka, a krv se mogla darivati u TIK-u u Žutnici, Kotki i Pučkom otvorenom učilištu. Krapinsko Pučko otvoreno učilište i danas je baza djelatnicima Zavoda za transfuzijsku medicinu i to od 8,00 do 16,00 sati. Završna akcija održat će se sutra, u općinskoj zgradi u Đurmancu od 9,00 do 15,00 sati.


21. listopad 2004.
“ZNANJEM PROTIV RAKA DOJKE“ - Pod pokroviteljstvom potpredsjednika Vlade i ministra zdravstva i socijalne skrbi Andrije Hebranga, Hrvatsko senološko društvo, Europa donna Hrvatska, Hrvatska liga protiv raka i klubovi liječenih žena od raka dojke, diljem Hrvatske organiziraju javne tribine pod naslovom “Znanjem protiv raka dojke”. Tribina će se održati u 24 grada, a večeras s početkom u 19,00 sati u krapinskoj Srednjoj školi. Bit će govora o važnosti ranog pregleda kod žena, mogućnostima izlječenja, načinima ranog otkrivanja bolesti i ostalim pojedinostima o raku dojke.


21. listopad 2004.
SLIKE ANITE DRNETIĆ I KIPOVI BRANKA BELINE U ĐALSKOM - Hrvatska udruga “Muži zagorskog srca” u dvorcu Đalski kraj Zaboka ove nedjelje s početkom u 17,00 sati organizira otvorenje izložbe slika Anite Drnetić i kipova Branka Beline. Ujedno, bit će to prilika za promociju pretiska prvog jednojezičnog hrvatskog pravopisa iz 1808. godine.


20. listopad 2004.
DAN OPĆINE RADOBOJ – Danas se obilježava Dan općine Radoboj. Program u 16,00 sati svojim nastupom otvaraju limena glazba “Radobojska zvona” i “Radobojski tamburaši”. U sklopu svečane Svete mise u 17,00 sati koncert će održati zbor Župe Radoboj, a nakon svečane sjednice Općinskog vijeća i poglavarstva, kulturno-umjetnički program upriličit će KUD Side Košutić i “Radobojski mladi tamburaši”. Program obilježavanja Dana općine traje do subote pa će tako sutra u osnovnoj školi započeti tradicionalna manifestacija “Dani kruha”, u 15,00 sati će biti otkrivena ploča kod ulaza u rudnik sumpora, po kojem je nekad Radoboj bio iznimno poznat, a kako se rudnik nalazi kod igrališta lokalnog nogometnog kluba, u 15,30 nogometaši Radoboja odmjerit će snage s nogometnom reprezentacijom Hrvatskog zagorja. U subotu će se obilježiti Dan udruga općine Radoboj.


20. listopad 2004.
SINDIKAT O SLUČAJU “KOMUNALAC” - Savez samostalnih sindikata Hrvatske koji djeluje u Krapinsko-zagorskoj županiji danas organizira konferenciju za novinare. Tema konferencije bit će blokada žiro računa “Komunalcu” iz Konjščine s osvrtom na sve negativne posljedice po gospodarske i druge institucije, kao i žitelje velikog dijela županije, koji bi u ovim hladnim danima mogli ostati bez plina ukoliko hitno ne dođe do rješenja problema, odnosno deblokade računa.


20. listopad 2004.
POVELJA VIJEĆA EUROPE U ZABOČKOJ SREDNJOJ ŠKOLI - Srednja škola Zabok jedna je od malobrojnih škola u Hrvatskoj koja je uključena u projekt Vijeća Europe pod nazivom Povelja za demokratske škole bez nasilja. Zajedno sa 30-ak tisuća svojih vršnjaka iz 20 europskih zemalja, tristotinjak učenika zabočke srednje škole ovih dana sudjeluje u elektroničkom referendumu o prihvaćanju Povelje, u čijoj su izradi i sami sudjelovali. Povelja ima 7 točaka koje obuhvaćaju prava, ali i obaveze učenika. Referendum se provodi do kraja ovog tjedna, kada će, na web stranicama Vijeća Europe, biti objavljeni i rezultati.


20. listopad 2004.
DC –ov PROJEKT SUZBIJANJA KORUPCIJE - Korupcija je ozbiljan problem u Hrvatskoj koja je u gornjem dijelu ljestivice najkorumpiranijih zemalja u svijetu i upravo je to razlog što je Demokratski centar pripremio svoj projekt suzbijanja korupcije. O njemu je danas prilikom boravka u Zaboku govorio autor i potpredsjednik stranke Joško Morić, naglasivši kako je Hrvatskoj potreban transparentniji model suzbijanja korupcije, a na prvom mjestu politička volja i odlučnost vlasti, koja u dosadašnjim pokušajima nije daleko odmakla, zbog korumpiranih “mangupa u svojim redovima”. Što se tiče predstojećih predsjedničkih izbora DC, rekao je Morić, nije još donio odluku o svojem kandidatu, iako je bilo govora da će to biti Hrvoje Šarinić. Tu odluku DC neće donositi prije početka predizborne kampanje, a moguće je i da ne ističe svojeg kandidata.


20. listopad 2004.
DANI KSAVERA ŠANDORA GJALSKOG - U sklopu Dana Ksavera Šandora Gjalskog, danas se u zabočkoj gradskoj knjižnici, s početkom u 17 sati, otvara izložba maraka u organizaciji Filatelističkog društva Zaboky. Od 18 sati u dvorcu Gredice održat će se dodjela Nagrade Gjalski za srednjoškolce, a od 19 sati program se nastavlja animiranim filmom Ciganjska, prema Krležinim Baladama Petrice Kerempuha, izložbom fotografija iz filma te koncertom etno skupine Cinkuši.


20. listopad 2004.
AUKCIJOM SLIKA DO SREDSTAVA ZA ULTRAZVUČNI COLOR DOPLER - Udruga za borbu protiv raka “Zlatno srce” uključila se u svečanost klanječke turističke manifestacije “Dani zahvale jeseni”. U gradskoj knjižnici “Antuna Mihanovića” održana je aukcija slika na kojoj je prikupljeno 5150 kuna. Sredstva će se iskoristiti za nabavku 4D ultrazvučnog color doplera potrebnog za dijagnostiku svih vrsta zločudnih tumora kod žena i muškaraca, a koji će biti doniran zagorskoj Općoj bolnici.


20. listopad 2004.
AKCIJE DARIVANJA KRVI – U organizaciji krapinskog Crvenog križa i Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu iz Zagreba ovaj tjedan provest će se pet akcija prikupljana krvi dobrovoljnih davatelja. Krv se jučer mogla darivati u TIK-u u Žutnici, te u Kotki. Danas od 9,00 do 17,00 sati i u četvrtak od 8,00 do 16,00 sati akcija se provodi u Pučkom otvorenom učilištu, a završna akcija bit će u petak, u općinskoj zgradi u Đurmancu od 9,00 do 15,00 sati.


20. listopad 2004.
PRIPREMA SE UREĐENJE KOLODVORSKE ULICE - Zabočki gradonačelnik Ivan Hanžek primio je jutros stručni tim iz projektantske kuće koja je radila reviziju 16 godina starog projekta Kolodvorske ulice. Na jutrošnjem sastanku iznosile su se završne sugestije na projekt, a kako doznajemo, pripremni radovi na uređenju Kolodvorske ulice trebali bi započeti već krajem ove godine.


20. listopad 2004.
VATROGASNA VJEŽBA U ZABOKU - Vatrogasna zajednica Grada Zaboka, ovog petka od 16 sati organizira javnu taktičku vježbu na zgradi tvornice Dunapack. Vježbu će zajednički izvesti zabočka Javna vatrogasna postrojba te Dobrovoljna vatrogasna društva Zabok, Gubaševo, Pavlovec, Regeneracija i Špičkovina


20. listopad 2004.
IDENTIFICIRAN MUŠKARAC KOJEG JE PREGAZIO VLAK - Policijski službenici utvrdili su identitet osobe koju je protekle nedjelje u Doliću pregazio vlak. Riječ je o 67-godišnjem Ivanu K. iz Bušina, što su potvrdili i njegovi skrbnici Stjepan i Marija Š.


20. listopad 2004.
SPORT - Članovi Karate kluba “Konjščina” prošle su subote sudjelovali na karate turniru u Daruvaru. Na turniru je sudjelovalo 260 takmičara, a predstavnici Karate kluba “Konjščina” osvojili su četiri prva, tri druga i tri treća mjesta. Zlatnu medalju u kategoriji mlađih učenika do 36 kilograma osvojili su Marko Žugec i Tomislav Štabek u kategoriji do 40 kilograma. Kod mlađih kadetkinja zlatno odličje osvojile su Iva Gudek do 55 kilograma i Danijela Bočkal do 50 kilograma. Srebrnu medalju u učeničkoj kategoriji osvojile su Katarina Čukoić do 45 kilograma i Nikolina Krivak do 55 kilograma. Brončanu medalju osvojile su pak učenice Marta Havoj i Ana Kruhak te kod kadetkinja Maja Cerovec.


19. listopad 2004.
POČELO CIJEPLJENJE PROTIV GRIPE - Zavodu za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije prošlog je tjedna dostavljeno 19 tisuća 200 doza cjepiva protiv gripe, a cijepljenje je započelo jučer. Ono se prvenstveno preporučuje osobama starijim od 65 godina i kroničnim bolesnicima i za njih je ono besplatno. Ukoliko nakon cijepljenja navedenih rizičnih skupina ljudi preostane cjepiva, moći će se cijepiti i ostali građani koji to žele, a za to će morati izdvojiti 30 kuna.


19. listopad 2004.
SKUPLJE PARKIRANJE U CENTRU KRAPINE – U Krapini bi uskoro trebala započeti primjena novog režima parkiranja koji bi s cijenom od 5 kuna na sat u samom centru grada trebao uvesti više reda, dok će na ostalim gradskim parkiralištima kojima upravlja Krakom cijena ostati 3 kune na sat. Danas je o tome raspravljalo Gradsko poglavarstvo Krapine, nakon što su ovog ljeta uređena još dva nova parkirališta, kod Hušnjakova i u ulici Frana Galovića, no prijedlog je skinut s dnevnog reda jer ga, kako je objašnjeno još treba doraditi. Prema prijedlogu, u prvo vrijeme parkiranje će naplaćivati djelatnici Krakoma, a početkom 2005. godine uvest će se automati. Prijedlog nove odluke predviđa vremensko ograničenje parkiranja na 60 minuta u prvoj zoni te na 180 minuta u drugoj. Za sam centar grada, u Magistratskoj i ulici Ljudevita Gaja te na Gajevom trgu, nisu predviđene dnevne, mjesečne i godišnje karte za parkiranje, dok ta mogućnost postoji na ostalim parkiralištima, a cijena dnevne karte iznosi 15 kuna, mjesečne za građane 200 te za pravne osobe 300 kuna. Godišnja karta za građane bi trebala koštati 1.200, a za pravne osobe 1.800 kuna .


19. listopad 2004.
OTVORENI DANI GJALSKOG - Izložbom keramike Božene Štih Balen u Dvorani Elektre sinoć je u Zaboku otvorena sedmodnevna kulturna manifestacija Dani Ksavera Šandora Gjalskog. Ovogodišnje, 25. po redu Dane Gjalskog, u ime pokrovitelja, Krapinsko-zagorske županije, otvorila je sinoć zamjenica županice za društvene djelatnosti Ksenija Tomić. U svom obraćanju prisutnima, Ksenija Tomić je izrazila zadovoljstvo što je ova manifestacija već davno prešla granice Krapinsko-zagorske županije, a kako je rekla, to dokazuje i činjenica da književna nagrada Gjalski ove godine odlazi u Split. U sklopu Dana Gjalskog danas je na rasporedu proglašenje pobjednika i dodjela male književne nagrade Gjalski, koja će se održati u Dvorcu Gredice od 15 sati.


19. listopad 2004.
„MALI ĐALSKI“ U BEDEKOVČINU - Dani Ksavera Šandora Đalskog danas su nastavljeni u dvorcu Gredice kod Zaboka, gdje je prije 150 godina rođen književnik u čiju je čast utemeljena nagrada koja nosi njegovo ime. Na svečanosti su se okupili najmlađi sudionici, učenici osnovnih škola koji su sudjelovali na natječaju za „Malu nagradu Đalski“. Treća nagrada je pripala Goranu Gluhaku iz Desinića, drugonagrađeni prozni rad je napisala Mirta Kuštan iz Krapinskih Toplica, a prema ocjeni žirija kojim je predsjedala glavna urednica Modre laste Željka Horvat Vukelja najbolji prozni rad pod naslovom „Šumski stanari“ napisala je Tea Kolar iz Bedekovčine.


19. listopad 2004.
NOVI PROSTORI OSNOVNE ŠKOLE MAČE
- Krapinsko-zagorska županica Vlasta Hubicki danas će u Maču svečano otvoriti dograđeni prostor Osnovne škole. Tom će prigodom recitatori, plesna grupa i pjevački zbor škole upriličiti prigodan kulturno-umjetnički program u Domu kulture, a uz njih u programu će sudjelovati i mlađa folklorna skupina KUD-a “Ljudevit Gaj” Mače.


19. listopad 2004.
DAN DOBROVOLJNIH DARIVATELJA KRVI - Današnjom akcijom dobrovoljnog darivanja krvi, koja će se u zabočkom sportskom centru «Mladost» provoditi od 15 do 18 sati, Gradsko društvo Crvenog križa Zabok započinje obilježavanje 25. listopada, «Dana dobrovoljnih darivatelja krvi». Ove subote županijsko društvo Crvenog križa organizira izlet u Krašić i podjelu zahvalnica svim muškim davaocima s područja županije koji su darovali krv 50 i 75 puta i ženama koje su krv darovale 35 puta, a među njima je i 20 nagrađenih s područja Zaboka. Ostalim višestrukim davaocima za 40,30,20 i 10 puta darovanu krv zahvalnice će se podijeliti na svečanostima tijekom listopada i početkom studenoga.


19. listopad 2004.
IZBORNA SKUPŠTINA MLADEŽI HDZ-a - Petar Posilović iz Krapine ponovo je izabran za predsjednika Mladeži HDZ-a Krapinsko-zagorske županije. Na Izbornoj skupštini održanoj u Krapini za članove Županijskog odbora Mladeži HDZ-a izabrani su Miljenko Šoštarić, Miroslav Jembrih, Damir Belošević, Melita Maček, Janko Dragčević, Matija Oraić, Ana Šoban, Krešimir Horvat, Branimir Jerneić, Zoran Gregurović, Ivan Milek, Žarko Tušek, Andrea Matkun, Dario Herak, Danijel Triundža, Tanja Kučiš i Ivan Kovačec. Skupštini su prisustvovali Vladimir Pleško, saborski zastupnik i predsjednik Županijskog odbora HDZ-a, Josip Horvat, predsjednik i Franjo Novački, tajnik Gradskog odbora HDZ-a Krapina.


19. listopad 2004.
AUTOM PRED VLAK - Danas ujutro, oko 6 sati na nezaštićenom prijelazu preko željezničke pruge u Lugu Zabočkom putnički vlak koji je vozio iz Zaboka za Varaždin naletio je na osobni automobil, čiji je vozač teško ozlijeđen. Vozač nije zaustavio automobil ispred nezaštićenog prijelaza, već je počeo prelaziti prugu kada je naišao vlak i udario u prednji desni dio automobila. Ozlijeđenom vozaču liječnička je pomoć pružena u Općoj bolnici Zabok.


19. listopad 2004.
SPORT - U 11. kolu III. HNL Središte porazi zagorskih predstavnika. U Krapini: Zagorec – Vrapče 1:3 i u Mladini: Vinogradar – Tondach 4:1. Vodi Moslavina sa 25 bodova, Zagorec je četrnaesti sa 10, a Tondach petnaesti sa 7 bodova. U skupini Sjever u 9. kolu poraz varaždinske Slobode Derme u Križevcima 2:6 te pobjeda Ivančice kod kuće protiv Mladosti od 2:1. Podravina predvodi ljestvicu s 18 bodova. Sloboda Derma je deveta s 13, a Ivančica šesnaesta sa 7 bodova.

Košarkaši Zaboka u teškoj su utakmici drugog kola A-1 lige Hrvatske Skupina Centar, pod svojim obručima, na produžetke pobijedili Sisak 97:95. U regularnom dijelu bilo je 86:86.

Rukometašice Krapine u prvenstvenoj utakmici III. Hrvatske rukometne lige zapad pobijedile su Zaprešić 17:16.

Poslije otkaza u Zaboku, utrka za Prvenstvo Hrvatske u motocrossu nije održana ni u Podgariću. Zapravo, utrka je prekinuta poslije nekoliko krugova, kada je u klasi 250 ccm na stazi, praktički sam, u borbi za prvo mjesto, ostao Nenad Šipek.

U 4. kolu II. Hrvatske kuglačke lige Sjever, u varaždinu je Croatia osiguranje pobijedilo Graničar Picok sa 6:2. Istaknuo se Ivan Silić s 548 krugova. Lepoglava je pak izgubila u Bjelovaru 6,5:1,5. Na ljestvici vodi TSH iz Čakovca sa 7, a drugi je Toplički Obrtnik sa 6 bodova. Croatia osiguranje je deveto s 3, dok su kuglači Lepoglave i dalje posljednji, dvanaesti, bez bodova.

Šemovec pokraj varaždina danas je od 15,30 sati domaćin utakmici 4. kola Lige mladih županija Sjeverozapadne Hrvatske u kojoj igraju selekcije nogometaša do 21 godine Varaždinske i Krapinsko-zagorske županije.

U Oroslavju je igrano 5. kolo IV. Hrvatske šahovske lige Centar D. U derbiju Straža je poslije četiri sata borbe pobijedila oslabljeni zabočki Polet 5:2. Za šahovsku vrstu iz Huma na Sutli, koja je ovime korak do ulaska u Treću ligu, pobjede su ostvarili Kojić, Brlek, Kubale i Očko, dok su poraze doživjeli Hamer od Tršinskog te Gorup od Bočkaja. U preostalim susretima Laufer – Konjščina 3:3, Oroslavje – Zelenjak 5,5:1,5 i Krapina II – Gaj također 5,5: 1,5. Prva je Straža sa 29,5, a Polet je drugi s 23,5 boda. Pretposljednje, 6. kolo igra se u nedjelju u zabočkom Vatrogasnom domu.


18. listopad 2004.
ZAŠTO MINISTARSTVO OBRAZOVANJA JOŠ NIJE RASPISALO NATJEČAJ ZA GRADNJU KRAPINSKE SPORTSKE DVORANE ? - Ne raspiše li se uskoro natječaj za gradnju sportske dvorane Srednje škole Krapina, koja je sastavni dio projekta rekonstrukcije škole, pokrenutog još 1999. godine, nešto manje od pet milijuna kuna, koji su preostali od odobrenih sredstava iz državnog proračuna za ovu godinu, moglo bi se preusmjeriti drugdje, a 1200 učenika ostati bez adekvatnog mjesta za tjelovježbu. Na nekoliko dopisa koje je gradonačelnik Krapine Alojz Malogorski uputio ministru obrazovanja Draganu Primorcu nije dobiven odgovor, a rezultat nisu dale ni molbe saborskim zastupnicima, od kojih su neki obećali posredovanje u Ministarstvu. Sva dokumentacija, građevinska dozvola i izvedbeni projekt Ministarstvu su dostavljeni prije godinu dana, a Primorca se još u veljači pozvalo da dođe u Krapinu kako bi se osobno uvjerio da se u postojećoj dvorani od 190 četvornih metara ne može odvijati nastava tjelesnog odgoja. Prema Malogorskovim riječima, ukoliko se uskoro raspiše natječaj za izgradnju, do zime bi se osiguranim novcem mogli dovršiti zemljani radovi i temelji.


18. listopad 2004.
UPITNA IZGRADNJA GOLF TERENA U DONJOJ STUBICI - Nakon izrade studije isplativosti, potencijalni španjolski investitori u golf terene koji bi se trebali graditi na području Donje Stubice, počeli su dvojiti o realizaciji projekta. Jedna od mana izabrane lokacije je nedostatak zemljišta za dopunjavanje stambene i golf zone, a problem predstavlja i dio šumovitog područja zbog kojeg će biti vrlo teško urediti teren s 18 rupa, kako je planirano, a nedostatak predstavlja i slaba zainteresiranost Hrvata za ovaj sport. Izrađivač studije predlaže za početak osnivanje akademije za golf i terena za vježbanje u neposrednoj blizini Zagreba i tek kada se stvori kritična masa korisnika, prema njihovu mišljenju, bit će stvorena situacija za gradnju golf terena u Donjoj Stubici.


18. listopad 2004.
DANAS POČINJU DANI GJALSKOG - Danas u Zaboku počinje sedmodnevna Kulturna manifestacija Dani Ksavera Šandora Gjalskog, koja se ove godine održava u znaku dviju obljetnica, 150. godišnjice piščevog rođenja i 25. godišnjice ustanovljenja književne nagrade koja nosi njegovo ime. Dani Gjalskog započinju otvaranjem izložbe keramike Božene Štih Balen u Dvorani Elektre u Zaboku.


18. listopad 2004.
USPJEH AKCIJE «SOLIDARNOST NA DJELU» - Na dan akcije «Solidarsnost na djelu» Gradsko društvo Crvenog križa Krapina prikupilo je 15 tisuća 295 kuna. Učenici krapinskih osnovnih i srednje škole prodajom bonova prikupili su 7 tisuća i 205 kuna, srednjoškolci su od svog džeparca odvojili 1990 kuna, a 6 tisuća i 100 kuna na račun Crvenog križa uplatio je Grad te nekoliko gradskih poduzeća. Kako akcija traje i dalje, do kraja listopada očekuju se dobri rezultati pa će zahvaljujući tome socijalno ugroženi uoći božičnih blagdana i ove godine primiti pakete sa živežnim namirnicama i higijenskim potrepštinama.


18. listopad 2004.
AKCIJA ZA UVOD U OBILJEŽAVANJE DANA DOBROVOLJNOG DARIVANJA KRVI - Za uvod u obilježavanje 25. listopada, Dana dobrovoljnog darivanja krvi, Crveni križ Zabok sutra u prostorijama sportskog centra “Mladost” u vremenu od 15,00 do 18,00 sati priprema izvanrednu akciju darivanja krvi. Akcija je namijenjena sportašima, sportskim djelatnicima i svim ljudima koji se iz bilo kojeg razloga nisu odazvali akcijama iz posljednjeg ciklusa, a žele se uključiti u krvotok solidarnosti.


18. listopad 2004.
VLAK PREGAZIO NEPOZNATOG MUŠKARCA - Sinoć je u Doliću, nešto prije 21 sat, motorni vlak koji se kretao na relaciji Zabok-Krapina-Đurmanec pregazio nepoznatu mušku osobu starosti oko 50 godina, visine oko 170 cm, čeone i tjemene ćelavosti, težine oko 75 kg, prosjede kratko ošišane kose. Nepoznati muškarac bio je obučen u donji dio plave trenirke, zelenu majicu, smeđu jaknu i crne gumene čizme. Budući da kod njega nisu pronađeni nikakvi dokumenti, a mrtvozornik nije mogao utvrditi vrijeme smrti, prevezen je u Zavod za sudsku medicinu u Zagreb na obdukciju.


18. listopad 2004.
POGINUO 23-GODIŠNJI VOZAČ - U petak navečer u Maturovcu kod Krapinskih Toplica, osobni automobil kojim je upravljao 23-godišnji Ivica H. iz Male Erpenje, sletio je s ceste. Prilikom udara u zemljanu površinu, vozač je ispao iz automobila, koji je nakon prevrtanja krovom pao na vozača. Uslijed zadobivenih ozljeda, Ivica H. preminuo je na mjestu događaja.


18. listopad 2004.
SPORT - Odigrane su utakmice 9. kola Prve zagorske županijske nogometne lige i postignuti ovi rezultatati: Predionica-Stubica 3:2, Matija Gubec-Rudar (Mihovljan) 0:0, Rudar (Dubrava Zabočka)-Pregrada 2:4, Radoboj-Straža 6:0, Inkop-Oroslavje 3:0, Mladost (Zabok)-Gaj 2:1 i Bojovnik 7-Vatrogasac 3:3. Na ljestvici je prvi Inkop s 22 boda, koliko ima i Predionica na drugom mjestu, treći je mihovljanski Rudar s 20 bodova, četvrti Vatrogasac sa 17, a Radoboj, Pregrada i zabočka Mladost sa po 13 bodova su na petom, šestom i sedmom mjestu itd.

Odigrano je i 8. kolo Druge zagorske županijske lige, a rezultati su sljedeći: Lobor-Oštrc 2:2, Jedinstvo-Sloga 2:1 i Zagorec (Veliko Trgovišće)-Mladost (Belec) 1:4. Toplice su bile slobodne, a utakmica Đalski-Ivančica nije odigrana.Vodi Jedinstvo sa 21 bodom, druga Ivančica ima 16, na trećem mjestu je marijabistrička Mladost sa 15, četvrta Mladost (Belec) sa 14 bodova, peta Sloga sa 12, šeste Toplice sa 8 itd.

Jučer je u Novskoj održan otvoreni Kickboxing Cup u semi contactu za kadete, juniore i seniore. Sudjelovalo je 174 natjecatelja iz 22 kluba među kojima su bili i kadeti Budokai-kickboxing kluba BTI-Zabok te postigli odličan rezultat. U kategoriji do 28 kg Tihomir Fruk bio je peti. Treća mjesta i brončane medalje osvojili su Lucija Horvat u kategoriji do 25 i Nikola Novak u kategoriji do 57 kg. Nastupom u finalu, izvrsna druga mjesta osvojili su Katarina Jelenčić u kategoriji do 32 kg, Martina Mitrović i Janko Mikulec u kategoriji do 42 te Krunoslav jagarić u kategoriji do 69 kg.


15. listopad 2004.
NAKON SRAČINCA JOŠ JEDNA OBITELJSKA TRAGEDIJA - Nakon svađe 67-godišnjih supružnika L.F. i B. F. iz Velike Vesi, L.F. pucao je u svoju suprugu iz vatrenog oružja te potom u gospodarskom objektu izvršio samoubojstvo. Djelatnici Policijske postaje Krapina, po zaprimljenoj dojavi izašli su na mjesto događaja, a ranjena B. F. kolima Hitne pomoći prevezena je u bolnicu. Dodajmo kako je ovo treće samoubojstvo na području Krapinsko-zagorske županije u ovome tjednu, te druga obiteljska drama nakon slučaja u Sračincu.


15. listopad 2004.
DAN BIJELOG ŠTAPA - 15. listopad Svjetski je Dan bijelog štapa, odnosno dan na koji se pokušava srenuti pozornost javnosti na probleme s kojima se u svakodnevnom životu sureću slijepe i slabovidne osobe. Udruga slijepih i slabovidnih osoba Krapinsko-zagorske županije broji 180 članova i jedna je od najstarijih u Hrvatskoj te će iduće godine obilježiti 50 godina djelovanja. Udruga se bavi integriranjem članova u normalan život na način da im se kroz druženje uljepša svakodnevica, pomogne u traženju zaposlenja te ishođenju novčanih pomoći koje im zakonski pripadaju. No, unatoč svim naporima, položaj slijepih u Hrvatskoj vrlo je loš, izjavio je predsjednik Udruge Zlatko Deveničar te dodao kako stvari umjesto da iz godine u godinu idu prema bolje, sve više nazaduju. Dan bijelog štapa Udruga slijepih Krapinsko-zagorske županije obilježit će sutra, izletom u Sisak i Topusko.


15. listopad 2004.
POGLAVARSTVO O POSLOVANJU I FINANCIRANJU ZDRAVSTVENIH USTANOVA - U srijedu 20. listopada, s početkom u 13,00 sati, održat će se 66. sjednica Županijskog poglavarstva. Na dnevnom redu sjednice su izvješća o financijskom poslovanju zdravstvenih ustanova za razdoblje od siječnja do lipnja ove godine, o utrošenim sredstvima zdravstvenih ustanova iz decentraliziranih funkcija za razdoblje od 01. siječnja do 30. rujna, te o obavljenoj reviziji Financijskih izvještaja i poslovanja županijske Uprave za ceste za prošlu godinu. Poglavarstvo će raspravljati o raspisivanju javnog natječaja za izbor poslovne banke u postupku kreditiranja razvitka poljoprivrede, te raspravljati o sufinanciranju aktivnosti otvaranja turističkih zona.


15. listopad 2004.
OD PONEDJELJKA CIJEPLJENJE PROTIV GRIPE - Zavodu za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županijeovog je tjedna dostavljeno 19 tisuća 200 doza cjepiva protiv gripe tako da će cijepljenje započeti u ponedjeljak. Cijepljenje se prvenstveno preporučuje osobama starijim od 65 godina i kroničnim bolesnicima i za njih je ono besplatno. Ukoliko nakon cijepljenja navedenih rizičnih skupina ljudi preostane cjepiva, moći će se cijepiti i ostali građani koji to žele, a za to će morati izdvojiti 30 kuna.


15. listopad 2004.
ZABOKU ČETIRI BOBBYJA - Na sinoćnjoj sjednici zabočkog Gradskog vijeća, načelnik Policijske postaje Zabok, Milan Jakobović, podnio je izvješće o općem stanju sigurnosti za razdoblje od 1. siječnja do 31. kolovoza 2004. U tom razdoblju evidentirana su 82 kaznena djela, odnosno 26 djela više nego u istom razdoblju prošle godine, a od 22 kaznena djela teške krađe do sada ih je još 20 ostalo nerazriješeno. Uz prihvaćanje izvješća, Gradsko vijeće je zatražilo od MUP-a da više djelatnika prometne policije usmjeri na nadziranje gradskog prometa u vremenu od 7 do 15 sati. Načelnik Jakobović je vijećnike upoznao i s projektom Policajac u zajednici, prema kojem Zabok dobiva četiri tzv. bobbyja, koji bi u gradske ophodnje trebali krenuti iduće godine, po završetku obuke. Na sinoćnjoj sjednici donijeto je i nekoliko odluka vezanih uz komunalno gospodarstvo, a na vijećničko mjesto umrlog Ivana Zdravka Kuljanića imenovan je Nenad Rafajec iz Luga Zabočkog.


15. listopad 2004.
ZABOČANKA U LOVU NA TITULU NAJUZORNIJE HRVATSKE SEOSKE ŽENE - Sutra će se u Marinbrodu, u Sisačko-moslavačkoj županiji održati proglašenje najuzornije Hrvatske seoske žene 2004. godine. Za tu laskavu titulu konkurira i zabočanka Zdenka Jadek, koju je županijski odbor za gospodarstvo izabrao za predstavnicu Krapinsko-zagorske županije. Zdenku je već početkom listopada posjetila ocjenjivačka komisija, koja će sutra, između predstavnica svih županija, koje će predstaviti tradicionalna jela i nošnje svojih zavičaja, proglasiti pobjednicu.


15. listopad 2004.
STIPENDIJE U KRAPINSKIM TOPLICAMA SVIH 12 MJESECI - Sinoć je u Krapinskim Toplicama održana sjednica općinskog vijeća na kojoj je donešen novi pravilnik o utvrđivanju kriterija za dodjele stipendija učenicima i studentima, prema kojem će, od sada, prednost imati socijalno ugroženi, a ne odlični učenici i studenti. Novost je i to da će, preko 30 učenika i studenata, stipendista općine Krapinske Toplice, pomoć dobivati tijekom cijele godine, odnosno svih 12 mjeseci, jer će se, po novom pravilniku, stipendije dodijeljivati za kalendarsku, a ne više za akademsku godinu.


15. listopad 2004.
KRAPINSKA HVIDRA STIPENDIRA TROJE SREDNJOŠKOLACA - Udruga Hrvatskih vojnih invalida domovinskog rata Krapina uključila se u stipedniranje srednjoškolaca, raspisavši natječaj za tri stipendije u iznosu od 300 kuna mjesečno. Pravo prvenstva na stipendiju imaju djeca invalida i branitelja domovinskog rata, a za sve dodatne informacije potrebno se javiti u krapinsku HVIDRU, kamo se i dostavlja potrebna dokumentacija.


15. listopad 2004.
ZABOČKA SOLIDARNOST NA DJELU - Središnji dio akcije «Solidarnost na djelu», u kojoj i ove godine vrlo aktivno sudjeluje Crveni križ Zabok, proveden je jučer, kada su brojni građani u skladište Crvenog križa donijeli znatnu količinu obuće i odjeće. No, kako doznajemo, akcija nije završena, već će se provoditi do kraja mjeseca. Članovi podmlatka i mladeži Crvenog križa još uvijek prodaju novčane bonove po 5 kuna, a skuplja se i novčana pomoć za siromašne učenike.


15. listopad 2004.
U PONEDJELJAK POČINJU DANI GJALSKOG - U ponedjeljak u Zaboku počinje sedmodnevna Kulturna manifestacija Dani Ksavera Šandora Gjalskog, koja se ove godine održava u znaku dviju obljetnica, 150. godišnjice piščevog rođenja i 25. godišnjice ustanovljenja književne nagrade koja nosi njegovo ime. Dani Gjalskog, ovog ponedjeljka od 18 sati, započinju otvoranjem izložbe keramike Božene Štih Balen u Dvorani Elektre u Zaboku. Tjedan obiluje brojnim kulturnim događajima, a svečanost dodjele Nagrade Gjalski Renatu Baretiću za roman Osmi povjerenik, održat će se u subotu, 23. listopada u atriju osnovne škole, s početkom u 17 sati.


15. listopad 2004.
KLANJEČKI PROGRAMI U OKVIRU MANIFESTACIJE “ZAHVALA JESENI” - U gradskoj knjižnici u Klanjcu, u okviru tradicionalne manifestacije “Zahvala jeseni”, a povodom Dana knjižnice, večeras se predstavlja monografija “Gradovi i općine Republike Hrvatske”. Publikaciju koju je objavila nakladnička kuća “Mato Lovrak” iz Zagreba predstavit će Dragutin Pavličević i Marina Kolar, a nakon predstavljanja održat će se aukcija slika udruge “Zlatno srce” te glazbeni program okteta “Kaj” iz Huma na Sutli. Program započinje u 19,00 sati.


15. listopad 2004.
NA SVJETSKOJ LJESTVICI KONKURENTNOSTI HRVATSKA NA NISKOM 79. MJESTU - Zagorska demokratska stranka priopćenjem je izrazila zabrinutost zbog srozavanja Hrvatske na 79. mjesto na svjetskoj ljestvici konkurentnosti, što pokazuje da hitno treba promijeniti odnos prema izvornoj domaćoj proizvodnji. Taj podatak, tvrde ZDS-ovci pokazuje da hrvatskom gospodarstvu nimalo neće koristiti otvaranje svjetskih tržišta kad tom tržištu neće imati što ponuditi. S druge strane, dozvoljava se nekontrolirani uvoz svega i svačega prema diktatu međunarodne zajednice što će do kraja uništiti domaću proizvodnju.


15. listopad 2004.
IZBORNA SKUPŠINA MLADEŽI HDZ-a - Ove nedjelje u Krapini će se održati Izborna skupština Mladeži Hrvatske demokratske zajednice Krapinsko-zagorske županije. Izborna skupština održat će se u Maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta s početkom u 10,00 sati.


15. listopad 2004.
CRNI ČETVRTAK - Jučer prijepodne u Humu Zabočkom, u WC-u u obiteljskoj kući, samoubojstvo vješanjem izvršio je 69-godišnji Milan I.
Dodajmo da je jučer, također u prijepodnevnim satima, u mjestu Benkovo u Pregradi došlo do prevrtanja poljoprivrednog traktora na 36-godišnju Milicu K. Do nesreće je došlo po izlasku iz dvorišta, gdje je vozačica zaustavila traktor i najvjerojatnije započela silazak s njega, a da ga prethodno nije ugasila. Prilikom silaska Milica K. je otpustila kvačilo te je traktor naglo krenuo, a nesretna je vozačica okliznuvši se pala pod kotač traktora, te je preminula na mjestu nesreće.


14. listopad 2004.
MINISTAR VUKELIĆ POSJETIO KRAPINSKO-ZAGORSKU ŽUPANIJU - Ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić, sa svojim suradnicima, jučer se u Krapini sastao sa predstavnicima Krapinsko-zagorske županije, na čelu sa županicom Vlastom Hubicki. Na sastanku se raspravljalo o gospodarskim prilikama i problemima te zajedničkim projektima županije i Ministarstva. Upravo je novi projekt poticanja poduzetništva, kako je rekao ministar Vukelić, glavni razlog njegovog dolaska u Krapinu. Naime, nakon sastanka s županijskim vodstvom, jučer od 17 sati, ministar Vukelić i suradnici, na javnoj tribini u Maloj dvorani pučkog otvorenog učilišta, zagorskim su poduzetnicima predstavili novi projekt poticanja poduzetništva. Glavni preduvjet za ostvarivanje brojnih olakšica i potpora za poduzetnike, prema ministrovim riječima, je suradnja, odnosno potpisivanje tripartitnog ugovora između Ministarstva, županije i poslovnih banaka. Takav ugovor do sada je potpisalo 9 županija, a 3 su pred samim potpisom. Županica Vlasta Hubicki jučer je dala usmenu potvrdu da će Krapinsko-zagorska županija ugovor potpisati sljedeći tjedan.


14. listopad 2004.
„ĐALSKI“ RENATU BARETIĆU - Renato Baretić, književnik iz Splita, dobitnik je ovogodišnje Nagrade Đalski, objavljeno je danas na press konferenciji u Gredicama kod Zaboka, gdje su organizatori predstavili program manifestacije Dani Đalskog koja u Zaboku počinje u ponedjeljak, 18. listopada. Njen središnji događaj bit će upravo dodjela prestižne književne Nagrade Đalski koju Društvo hrvatskih književnika i Grad Zabok, uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture, dodjeljuju autoru najboljeg proznog ostvarenja objavljenog u proteklih godinu dana. Baretićev roman Osmi povjerenik, prema riječima predsjednika prosudbenog povjerenstva Tita Bilopavlovića, Nagradu Đalski je osvojio u konkurenciji 42 djela, a riječ je o autoru visoke pripovjedačke kulture koji nas u Osmom povjereniku odvodi na najudaljeniji nenaseljeni hrvatski otok, sličan Cicelyju iz „Života na sjeveru“. Roman je humorna, satirična, pa i tragična freska jednog zabačenog miljea, no simbolikom se proteže na mnogo šira područja. Renatu Baretiću Nagrada Đalski bit će uručena na svečanosti u Zaboku 23. listopada.


14. listopad 2004.
KRAPINI, ZABOKU I DONJOJ STUBICI NOVA VOZILA HITNE MEDICINSKE POMOĆI - Županica Krapinsko-zagorske županije, Vlasta Hubicki, ravnateljici županijskog Doma zdravlja Srebrenki Belec, danas je predala ključeve triju novih vozila za hitni medicinski prijevoz s kompletnom opremom. Vozila, vrijedna milijun i 550 tisuća kuna, kupljena su decentraliziranim sredstvima županije, a koristit će se na punktovima dežurstava u Zaboku, Donjoj Stubici i Krapini. Navedena su vozila nabavljena sredstvima koja su osigurana prošle godine, a zahvaljujući decentraliziranim sredstvima za ovu godinu, sklopljeni ugovori za nabavu još četiri nova vozila hitne medicinske pomoći, dva vozila za potrebe hemodijalize te tri vozila za patronažu ukupne vrijednosti dva milijuna kuna.


14. listopad 2004.
CRVENI KRIŽ ZA SOCIJALNO UGROŽENE - Društvo Crvenog križa Krapinsko-zagorske županije već 32 godine za redom oragnizira sabirne akcije pod nazivom “Solidarnost na djelu”. Ove godine akcija se provodi pod motom “Pomozimo onima kojima je pomoć najpotrebnija”, a sva društva Crvenog Križa koja djeluju u Krapinsko-zagorskoj županiji provest će je danas. Uz novac koji će prikupljati putem novčanih bonova, prikupljat će se odjeća, obuća te hrana koja će se podijeliti školskim kuhinjama te nemoćnim osobama, novac će se dodijetili školama za pomoć u radu Mladeži Crvenog križa, dok će se odjeća i obuća socijalno ugroženima podijeliti u jednoj od narednih akcija.


14. listopad 2004.
U ZABOKU OBNOVA CESTOVNOG PRIJELAZA PREKO PRUGE - U sklopu investicijskog održavanja i poboljšanja prometa ove subote, 16.- tog i nedjelje 17.-tog rekonstruirat će se cestovni prijelaz preko pruge na ulazu u Grad Zabok, točnije od Obrtničkog doma prema Trgocentru. Istovremeno će se mijenjati odnosno ugraditi nova ulazna skretnica. Zbog radova na spomenutom objektu od subote od 9 sati do nedjelje do 16 sati bit će prekinut cestovni promet, a putnici željezničkog prometa vozit će se autobusima od Zaboka do Velikog Trgovišća i obrnuto.


14. listopad 2004.
KLANJEČKI PROGRAMI U OKVIRU MANIFESTACIJE “ZAHVALA JESENI” - U gradskoj knjižnici u Klanjcu, u okviru tradicionalne manifestacije “Zahvala jeseni”, a povodom Dana knjižnice, sutra će biti predstavljena monografija “Gradovi i općine Republike Hrvatske”. Publikaciju koju je objavila nakladnička kuća “Mato Lovrak” iz Zagreba predstavit će Dragutin Pavličević i Marina Kolar, a nakon predstavljanja održat će se aukcija slika udruge “Zlatno srce” te glazbeni program okteta “Kaj” iz Huma na Sutli.


14. listopad 2004.
SAMOUBOJSTVO VJEŠANJEM - Jučer oko 17,00 sati u mjestu Gora Košnička, na području općine Desinić, na tavanu obiteljske kuće samoubojstvo vješanjem počinila je 60-godišnja Marija V.


14. listopad 2004.
ZDS PROTIV PRODAJE PODUZEĆA STRANCIMA - S obzirom na probleme varaždinskog Varteksa, prioćenjem se oglasila Zagorska demokratska stranka čiji članovi smatraju da Vlada ne smije dozvoliti da 3800 radnika Varteksa doživi sudbinu radnika ZIVT-a, KTI-a ili Sisačke željezare. ZDS-ovci također smatraju da je potrebno usporiti ili posve prekinuti privatizaciju dobrostojećih poduzeća sve dok domaći kapital i hrvatski građani ne budu mogli pod jednakim uvjetima konkurirati prilikom njihove kupnje, jer s obzirom na nizak standard građana Hrvatske, vjerojatno je da će privatizacijom sva poduzeća pokupovati stranci.


14. listopad 2004.
SPORT - Jučer su igrane utakmice 3. kola Treće HNL središte. Krapinski Zagorec je gostovao u Vrbovcu i odigrao 1:1. Krapinčani su vodili pogotkom Poslončeca 1:0 sve do zadnje 90-te minute kada im je mrežu pogodio Fulir. Neodlučno, 1:1, ali na svom terenu odigrao je Tondach u Bedekovčini protiv Udarnika iz Kurilovca. Goste je u vodstvo doveo Kriste u 62-goj minuti,a na 1:1 rezultat je postavio, 14 minuta kasnije Zlatko Biškup. Nogometaši Samobora u Lučkom su izgubili sa 1:0. Pobjedom u Zagrebu nad Trnjem s 4: 2 kutinska Moslavina i dalje je u vodstvu s 22 boda. Samobor je 12.-ti, a Zagorec 13.-ti s 10 bodova, dok je Tondach 15.-ti sa 7 bodova.

Rezultati 7. kola Prve lige veterana Hrvatskog zagorja: Radoboj-Ivančica 8:1, Pregrada- Jedinstvo 3:2, Predionica-Mladost prva ekipa 4:2, Oroslavje- Zagorec Krapina 0:3, u Mihovljanu Rudar-Vatrogasac 1:2, u Donjoj Stubici Stubica- Tondach 1:5. Sa 17 bodova vode Tondach i Zagorec, a prate ih sa 13 bodova Radoboj, Predionica i Stubica.

Kod drugoligaša u Ligi veterana pobjedom nad Stražom od 2:0 prvo je i dalje Hrvatsko zagorje s 19 bodova, drugi je Rudar iz Dubrave zabočke s 15, dok je treći Desinić s 14 bodova.

Nema promjena poslije 8. kola Prve varaždinske županijske nogometne lige i pobjedom u Vidovcu nad Budučnošću od 3:1, s 24 boda prvi je i dalje Polet iz Cestice. Drugi je Sračinec s 19, treće Trnje s 18, četvrta Dubravka s 16, dok su na diobi petog i šestog mjesta sa po 15 bodova Bednja i Lepoglava.

Poslije 10. kola Lige veterana Zagrebačke županije Središte Samobor prvi su i dalje veterani Samobora s 27 bodova, druga je Sloga s 24, a treći samoborski Otok s 19 bodova.

Rukometašice Ivanca u 3. kolu Druge hrvatske rukometne lige sjever u svojoj su dvorani pobjedile Petrinju 32:19. Na ljestvici je i dalje prva Podravka Lino s 6, dok su ivanečke rukometašice četvrte s 2 boda.

Po prvi puta selekcija umirovljenika šahista Krapinsko zagorske županije bit će na hrvatskom prvenstvu, kojem je domaćin Virovitica 23. listopada. U zagorskoj umirovljeničkoj šahovskoj ekipi nastupit će Zlatarčani Dragutin Žabek i Marijan Lešćan, Krešo Sinković iz Začretja, Jurica Jambrešić iz Poznanovca i Alojz Kušan iz Zaboka. Voditelj je Andija Jerneić.


13. listopad 2004.
KREDITNA BANKA ZAGREB BLOKIRALA KONJŠČINSKI KOMUNALAC - Kredina banka Zagreb jučer je blokirala račun komunalnog poduzeća “Komunalac” iz Konjščine čime je u pitanje dovedeno poslovanje te tvrtke, odnosno distribucija plina i grijanje domaćinstava na konjščinskom području. Ne prekine li se blokada računa, Komunalac neće moći poslovati dulje od sedam dana, što znači da poduzeću sa 65 zaposlenih prijeti stečaj, a korisnicima prekid distribucije plina i odvoza smeća, izjavio je direktor Željko Stošić. Kreditna banka Zagreb račun je blokirala zbog 14 milijuna kuna duga, od kojih šest otpada na kredit koji je još 1999. godine Komunalac podigao uz politički blagoslov, no ne za sebe već za Mladena Jakopca, a ostatak se odnosi na kreditne i zatezne kamate. Kreditna banka Komunalcu je već ranije prijetila blokadom računa, no postignut je dogovor o vraćanju duga uz oprost kamata, unatoč tome račun je jučer blokiran, a Stošić za to okrivljuje Ivicu Todorića, vlasnika banke.


13. listopad 2004.
MINISTAR GOSPODARSTVA PREZENTIRA LOKALNE PROJEKTE RAZVOJA – Ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić danas dolazi u Krapinu gdje će sa svojim suradnicima u Maloj dvorani pučkog otvorenog učilišta s početkom u 17,00 sati održati javnu tribinu te promovirati lokalne projekte razvoja u poduzetništvu. Riječ je raznim oblicima kreditiranja u poduzetništvu, za koje je ove godine Krapinsko-zagorska županija kroz liniju Poduzetnik II, osigurala 144 milijuna kuna. Na večerašnju tibinu pozvani su svi poduzetnici zainteresirani za kreditiranje, a prvenstveno oni koji su već podnjeli zahtjev za kredit, no nisu ga ostvarili jer nisu zadovoljili propisane uvjete. Novi projekt kojeg će ministar Vukelić prezentirati trebao bi uvelike olakšati čitavu proceduru oko ishođenja kredita. Ministar gospodarstva, rada i poduzetništva od 15,00 do 15,30 sati gostovat će u programu Radija Kaj.


13. listopad 2004.
OD PONEDJELJKA CIJEPLJENJE PROTIV GRIPE - Zavodu za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije ovih je dana dostavljeno cjepivo protiv gripe. Za razliku od prošle godine, kada je u ambulantama Krapinsko-zagorske županije za cijepljenje protiv ove bolesti na raspolaganju bilo 17 tisuća 900 doza cjepiva, ove je godine dobiveno 19 tisuća 200 doza, rekla nam je ravnateljica Zavoda Gordana Popijač Cesar te dodala da će cjepiva do kraja tjedna biti raspodijeljena ambulantama te da cijepljenje počinje u ponedjeljak. S obzirom na visok postotak staračkog stanovništva u ukupnoj strukturi Krapinsko-zagorske županije, svake godine potražnja za cjepivo protiv gripe je sve veća, a cijepljenje se prvenstveno preporučuje osobama starijim od 65 godina i kroničnim bolesnicima i za njih je ono besplatno. Ukoliko nakon cijepljenja navedenih rizičnih skupina ljudi preostane cjepiva, moći će se cijepiti i ostali građani koji to žele, a za to će morati izdvojiti 30 kuna.


13. listopad 2004.
ZA MODERNIZACIJU ŽUPANIJSKIH CESTA OVE GODINE UTROŠENO 20 MILIJUNA KUNA - Budući da nam do prave zime, odnosno vremenskih neprilika, koje će onemogućiti radove na otvorenom, po svemu sudeći prostaje još vrlo malo vremena, kraju se privode i radovi na obnovi i kodernizaciji zagorskih prometnica. Prema riječima ravnatelja Uprave za ceste Krapinsko-zagorske županije Vlade Kavača asfaltnim slojem potrebno je još presvuči dionicu od jednog kilometra od Budinščine prema Zajezdi, kilometarnu dionicu Desinić – Trnovec Desinički te cestu Radobojski Bregi – Šemnica, a ovih bi dana trebali započeti radovi na obnovi državne ceste Krapina-Petrovsko, koji se najavljuju već gotovo dvije godine.


13. listopad 2004.
U VELIKOM TRGOVIŠĆU 100. SJEDNICA POGLAVARSTVA - Jučer je u Velikom Trgovišću održana jubilarna, 100. sjednica Općinskog poglavarstva. Na sjednici je, između ostalog, utvrđena bodovna lista za dodjelu učeničkih i studentskih stipendija. Novost je što će se od sada bodovati i društvena angažiranost tražitelja stipendije, kao i postignuti rezultati na raznim natjecanjima. Također, razmatrani su i pripremljeni dokumenti za 2. izmjenu ovogodišnjeg proračuna, te se raspravljalo o tekućoj problematici Mjesnih odbora.


13. listopad 2004.
JESENSKI SASTANAK HRVATSKE MREŽE ZDRAVIH GRADOVA - Zamjenica županice za društvene djelatnosti Krapinsko-zagorske županije Ksenija Tomić i Nataša Koražija, članica stručnog tima za izradu županijske slike zdravlja, od sutra do subote sudjelovat će na Jesenskom poslovnom sastanku hrvatske mreže zdravih gradova u Splitu. Na sastanku će biti prikazan trogodišnji opći plan i jednogodišnji akcijski plan za zdravlje, a bit će predočeni i trendovi, stanja i postignuća u rješavanju nezaposlenosti. Poduzetnici će održati okrugli stol na temu «Tržište rada u Hrvatskoj u 21. stoljeću», a održat će se i panel gradonačelnika i župana na temu «Zašto planirati za zdravlje lokalno?».


13. listopad 2004.
ŽUPANIJSKOM DOMU ZDRAVLJA TRI NOVA VOZILA HITNE POMOĆI - Županica Vlasta Hubicki, sutra u 10 sati, u Krapini, predat će ravnateljici Doma zdravlja Krapinsko-zagorske županije, Srebrenki Belec, ključeve triju novih vozila za hitni medicinski prijevoz s kompletnom opremom. Vozila, vrijedna milijun i 550 tisuća kuna, kupljena su decentraliziranim sredstvima županije, a koristit će se na punktovima dežurstava u Zaboku, Donjoj Stubici i Krapini.


13. listopad 2004.
CRVENI KRIŽ ZA SOCIJALNO UGROŽENE - Društvo Crvenog križa Krapinsko-zagorske županije već 32 godine za redom oragnizira sabirne akcije pod nazivom “Solidarnost na djelu”. Ove godine akcija se provodi pod motom “Pomozimo onima kojima je pomoć najpotrebnija”, a sva društva Crvenog Križa koja djeluju u Krapinsko-zagorskoj županiji provest će je sutra. Uz novac koji će prikupljati putem novčanih bonova, prikupljat će se odjeća, obuća te hrana koja će se podijeliti školskim kuhinjama te nemoćnim osobama, novac će se dodijetili školama za pomoć u radu Mladeži Crvenog križa, dok će se odjeća i obuća socijalno ugroženima podijeliti u jednoj od narednih akcija.


13. listopad 2004.
HUMANITARNI KONCERT GUDAČKOG KVARTETA “PORIN”
- Društvo “Kajkaviana” i Zagorska liga protiv raka večeras u dvorcu Stubički Golubovec organiziraju humanitarni koncert gudačkog kvarteta “Porin”. Koncert započinje u 19,30 sati.


13. listopad 2004.
KLANJEČKI PROGRAMI U OKVIRU MANIFESTACIJE “ZAHVALA JESENI” - U gradskoj knjižnici u Klanjcu, u okviru tradicionalne manifestacije “Zahvala jeseni”, a povodom Dana knjižnice, ovog petka bit će predstavljena monografija “Gradovi i općine Republike Hrvatske”. Publikaciju koju je objavila nakladnička kuća “Mato Lovrak” iz Zagreba predstavit će Dragutin Pavličević i Marina Kolar, a nakon predstavljanja održat će se aukcija slika udruge “Zlatno srce” te glazbeni program okteta “Kaj” iz Huma na Sutli.


13. listopad 2004.
SPORT- U američkoj državi Arizona na jezeru Lake Havas, najbolji hrvatski jet-ski vozač, Zabočan Dalibor Turković nije uspio izboriti finale Svjetskog prvenstva u jet-skiju. Turković je u kvalifikacijama bio deveti, a osam je vozača išlo dalje. Istu sudbinu doživio je i u dodatnom repesažu gdje je također za jedno mjesto izgubio plasman u završnicu najboljih.

Sportski ribolovci Zaboka bili su prvi na Kupu Plive u Savskom Marofu. Drugo je Rakitje, a treći Samobor. Pojedinačno među 54 natjeatelja u Sektoru A je prvi je Anđelko Pregiban, a Zlatko Jug je drugi. Ugodno je pobjedom u Sektoru B iznenadio Ivica Grabušić, a valja dodati da je i odličan treći Renato Dugorepec iz Zlatara.

U 9. kolu Jedinstvene zagrebačke županijske lige Bistra je pobijedila Zrinski sa 4:1, a rezultati 6. kola Prve zagrebačke županijske lige Zapad su sljedeći: Klokočevac-Pušća 5:1, u Jakovlju: Dinamo-Novaki 0:0 i u Brezju: Sloga-Vrh 2:0. Bez poraza vodi Klokočevac sa 16 bodova. Vrh je deveti, a Dinamo deseti sa 6. bodova.

Šahisti Krapine u 7. kolu III. HŠL Centar pobijedili su Odru 4,5:2,5. Pobjede su u ovom teškom meču ostvarili Mirjana i Miljenko Medić te Milan Skupnja, dok je pola boda za pobjedu izvukao je Josip Krklec. Na ljestvici poslije nekompletnog 7. kola vodi Sljeme sa 30,5 bodova. Krapina je druga sa 29,5, a Pliva je treća sa 25,5.

Danas od 16 sati u Bedekovčini se igra prvenstveni susret 3. HNL Središte između Tondacha i Udarnika iz Kurilovca.


12. listopad 2004.
ZA MODERNIZACIJU ŽUPANIJSKIH CESTA OVE GODINE UTROŠENO 20 MILIJUNA KUNA - Budući da nam do prave zime, odnosno vremenskih neprilika, koje će onemogućiti radove na otvorenom, po svemu sudeći prostaju još mjesec ili dva, ravnatelja Uprave za ceste Krapinsko-zagorske županije Vladu Kavača pitali smo koji su radovi preostali iz predviđenog plana obnove i modernizacije zagorskih prometnica. Asfaltnim slojem potrebno je još presvuči dionicu od jednog kilometra od Budinščine prema Zajezdi, kilometarnu dionicu Desinić – Trnovec Desinički te cestu Radobojski Bregi – Šemnica, rekao je Kavač te dodao da bi ovih dana trebali započeti radovi na obnovi državne ceste Krapina-Petrovsko, koji se najavljuju već gotovo dvije godine


12. listopad 2004.
ZAGORCI JOŠ UVIJEK BEZ PREDSTAVNIKA U HEP-u - Prema Zakonu o zaštiti potrošača Hrvatska elektroprivreda dužna je u svakom distribucijskom području osnovati peteročlano povjerenstvo za pritužbe potrošača, od čega se tri člana biraju na prijedlog HEP-a, a dva na prijedlog Udruge potrošača. Od 21 distribucijskog područja u Hrvatskoj, uz Viroviticu, još jedino u Zaboku nije održana osnivačka sjednica Povjerenstva. Kako nam je rekao rukovoditelj odjela prodaje Elektre Zabok Vladimir Kurečić, koji je izabran za predsjednika Povjerenstva, razlog tome je što Udruga potrošača još uvijek nije predložila drugog člana u povjerenstvo. Kako smo se i sami uvjerili, u središnjicu Udruge u Zagreb, iz HEP- a su tijekom ove godine poslani brojni dopisi u kojima se moli Udrugu da predloži svoje članove u Povjerenstva u Zaboku i Virovitici, kao što su to učinili u ostalih 19 HEP-ovih distribucijskih područja. U središnjici Udruge u Zagrebu, na naše se pozive nitko nije javio, a da je s njima teško stupiti u kontakt potvrdio nam je i Nikola Plačko, predsjednik Udruge za zaštitu potrošača Krapinsko-zagorske županije koji nam je rekao da od njih nitko nije tražio da predlože svojeg predstavnika u Povjerenstvo, jer bi u suprotnom oni to i učinili.


12. listopad 2004.
MINISTAR GOSPODARSTVA OVE SRIJEDE U KRAPINI – Unatoč tome što Krapinsko-zagorska županija nije među devet hrvatskih županija koje su s Ministarstvom gospodarstva, rada i poduzetništva potpisale ugovore o lokalnim projektima razvoja, ministar Branko Vukelić sutra dolazi u Krapinu gdje će sa svojim suradnicima u Maloj dvorani pučkog otvorenog učilišta s početkom u 17,00 sati održati javnu tribinu te promovirati lokalne projekte razvoja u poduzetništvu. Krapinsko-zagorska županija ugovor nije potpisala stoga jer još nije donjela prijedlog plana proračuna za narednu godinu, odnosno predvidjela sredstva za subvenciju kamata kod poduzetničkih kredita, rekao nam je zamjenik županice za gospodarstvo Đovani Broz. U prošloj godini, Krapinsko-zagorska županija kroz liniju Poduzetnik II, osigurala je 144 milijuna kuna, no svi koji su podnjeli zahtjev, zadovoljili proane uvjete da bi kredit i ostvarili, a novi projekt kojeg će ministar Vukelić prezentirati ove srijede u Krapini trebao bi uvelike olakšati čitavu proceduru oko ishođenja kredita.


12. listopad 2004.
U ČETVRTAK IME DOBITNIKA “NAGRADE ALSKI” - Ime pisca najboljeg proznog ostvarenja u Hrvatskoj u proteklih godinu dana prema ocjeni prosudbenog povjerenstva Društva hrvatskih književnika, dobitnika ovogodišnje književne nagrade Đalski, objavit će se u četvrtak na press konferenciji u dvorcu Gredice kod Zaboka. Tom će se prilikom predstaviti i ovogodišnja manifestacija Dani Ksavera Šandora Đalskog, koja počinje 18. listopada, a završava 26. listopada na dan piščevog rođenja. Upravni odbor sinoć je utvrdio konačni program koji je u znaku dviju obljetnica, 150 godina rođenja velikog hrvatskog pisca Đalskog i 25 godina od utemeljenja kjniževne nagrade koja nosi njegovo ime. Uz središnje, književne sadržaje program obiluje gostovanjima umjetnika, kazališnim predstavama, koncertima i izložbama, a svečanost dodjele Nagrade Đalski bit će u subotu, 23. listopada.


12. listopad 2004.
U VELIKOM TRGOVIŠĆU 100. SJEDNICA POGLAVARSTVA - Danas će se u Velikom Trgovišću, s početkom u 15 sati, održati jubilarna, 100. sjednica Općinskog poglavarstva. Na dnevnom redu, između ostalog, bit će utvrđivanje potreba gradnje i održavanja cesta u 2005. godini te utvrđivanje bodovne liste za dodjelu učeničkih i studentskih stipendija.


12. listopad 2004.
MONOGRAFIJA «GRADOVI I OPĆINE RH» - U okviru tradicionalne manifestacije «Zahvala jeseni», povodom Dana knjižnice, ovog petka, u Gradskoj knjižnici u Klanjcu održat će se predstavljanje monografije «Gradovi i općine Republike Hrvatske». Knjigu će predstaviti dr. Dragutin Pavličević i Marina Kolar.


12. listopad 2004.
U KRAPINI I DALJE PREVIRANJA POLITIČKIH STRANAKA OKO IZGRADNJE KOLEKTORA - Na posljednoj sjednici Gradskog vijeća Krapine prošlog četvrtka, na dnevnom se redu našla i informacija o tijeku izgradnje kolektora otpadnih voda, što je razočaralo oporbene vijećnike koji su na tu temu tražili sazivanje hitne sjednice. Prema riječima predsjednika gradskog odbora HDZ-a Josipa Horvata kolektor se gradi na neispravan način, a postavlja se pitanje zbog čega je upravo Krakom izabran kao izvođač radova na izgradnji kolektora, kad ni tehnikom ni ljudstvom nije osposobljen za ovakvu vrstu i obim posla. S druge strane gradonačelnik Krapine Alojz Malogorski ističe zadovoljstvo dosad obavljenim poslom, te naglašava da radove izvodi Krakom jer mu je to jedna od osnovnih djelatnosti te da je poduzeće upravo i osnovano s razlogom da može obavljati takve poslove, a ne smije se zaboraviti ni na cijenu radova koja je kod Krakoma niža za 22% PDV-a koji Grad ne treba plaćati pošto radove izvodi gradska firma.


12. listopad 2004.
CRVENI KRIŽ ZA SOCIJALNO UGROŽENE - Društvo Crvenog križa Krapinsko-zagorske županije već 32 godine za redom oragnizira sabirne akcije pod nazivom “Solidarnost na djelu”. Ove godine akcija se provodi pod motom “Pomozimo onima kojima je pomoć najpotrebnija”, a sva društva Crvenog Križa koja djeluju u Krapinsko-zagorskoj županiji provest će je u četvrtak. Uz novac koji će prikupljati putem novčanih bonova, prikupljat će se odjeća, obuća te hrana koja će se podijeliti školskim kuhinjama te nemoćnim osobama, novac će se dodijetili školama za pomoć u radu Mladeži Crvenog križa, dok će se odjeća i obuća socijalno ugroženima podijeliti u jednoj od narednih akcija.


11. listopad 2004.
MINISTAR GOSPODARSTVA OVE SRIJEDE U KRAPINI – Unatoč tome što Krapinsko-zagorska županija nije među devet hrvatskih županija koje su s Ministarstvom gospodarstva, rada i poduzetništva potpisale ugovore o lokalnim projektima razvoja, ministar Branko Vukelić ove srijede dolazi u Krapinu gdje će sa svojim suradnicima održati javnu tribinu te promovirati lokalne projekte razvoja u poduzetništvu. Krapinsko-zagorska županija ugovor nije potpisala stoga jer još nije donjela prijedlog plana proračuna za narednu godinu, odnosno predvidjela sredstva za subvenciju kamata kod poduzetničkih kredita, rekao nam je zamjenik županice za gospodarstvo Đovani Broz. U prošloj godini, Krapinsko-zagorska županija kroz liniju Poduzetnik II, osigurala je 144 milijuna kuna, no svi koji su podnjeli zahtjev, zadovoljili proane uvjete da bi kredit i ostvarili, a novi projekt kojeg će ministar Vukelić prezentirati ove srijede u Krapini trebao bi uvelike olakšati čitavu proceduru oko ishođenja kredita.


11. listopad 2004.
ZAVRŠENI 35 “DANI KAJKAVSKE RIJEČI” - Grad Zlatar minulog je tjedna živio u duhu jubilarnih 35. Dana kajkavske riječi, koji su pod visokim pokroviteljstvom hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića, svečano otvoreni u petak u Sokolani. Održane su tri tradicionalne priredbe dječjeg stvaralaštva: Zbor malih pjesnika, Izložba likovnih radova “Čovjek čovjeku” i Festival dječje kajkavske popevke. Ove su se godine publici sa svojim recitacijama posvećenima Zagorju i “kaju” na Zboru predstavila 44 autora osnovnih škola s kajkavskog govornog područja. 49 pjesama izvedenih na Zboru bit će objavljeno u Zborniku malih pjesnika, a neke od njih uglazbljene za idući festival. Na 37. likovnoj izložbi “Čovjek čovjeku” predstavljeno je 113 učeničkih radova, dok je sinoć, na završnoj priredbi Dana kajkavske riječi, na Festivalu dječje kajkavske popevke, izvedeno 15 popevki. Osim dvoranskih priredbi, u Zlataru se na pozornici na glavnom trgu odvijao niz priredbi, a najzanimljivija je bila “Pajdaško sprehajanje”. Ove je godine u povorci kola okićenih u zagorskom i jesenskom duhu sudjelovalo sedam učesnika.


11. listopad 2004.
SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA ZABOK - Ovog četvrtka od 18 sati, u staroj zgradi Policije u Zaboku, održat će se sjednica Gradskog vijeća. Na dnevnom redu, između ostalog, bit će opće stanje sigurnosti na području Policijske postaje Zabok, plan zaštite od požara i tehnoloških eksplozija na području grada, te niz prijedloga odluka vezanih uz komunalno gospodarstvo.


11. listopad 2004.
AKCIJA “SOLIDARNOST NA DJELU” - Društvo Crvenog križa Krapinsko-zagorske županije već 32 godine za redom oragnizira sabirne akcije pod nazivom “Solidarnost na djelu”. Ove godine akcija se provodi pod motom “Pomozimo onima kojima je pomoć najpotrebnija”, a sva društva Crvenog Križa koja djeluju u Krapinsko-zagorskoj županiji provest će je u četvrtak. Uz novac koji će prikupljati putem novčanih bonova, prikupljat će se odjeća, obuća te hrana koja će se podijeliti školskim kuhinjama te nemoćnim osobama, novac će se dodijetili školama za pomoć u radu Mladeži Crvenog križa, dok će se odjeća i obuća socijalno ugroženima podijeliti u jednoj od narednih akcija.


11. listopad 2004.
HUMANITARNI KONCERT - Društvo “Kajkaviana” i Zagorska liga protiv raka ove srijede u dvorcu Stubički Golubovec organiziraju humanitarni koncert gudačkog kvarteta “Porin”. Koncert započinje u 19,30 sati.


11. listopad 2004.
SPORT – U 8. kolu Prve zagorske županijske nogometne lige jučer su postignuti ovi rezultati: Stubica-Matija Gubec 2:2, Rudar (Mihovljan)-Rudar (Dubrava Zabočka) 4:0, Pregrada-Radoboj 1:1, Straža-Inkop 1:2, Gaj-Predionica 2:2, Vatrogasac-Mladost 4:1 i Oroslavje-Bojovnik 7 6:1. Vodi Predionica sa 19 bodova, koliko imaju na drugom i trećem mjestu Inkop i mihovljanski Rudar. Četvrti je Vatrogasac sa 16 bodova, peta Stubica sa 12, a zatim sa po 10 bodova slijede Radoboj, Pregrada, Bojovnik 7 i Mladost itd.

Odigrane su utakmice 7. kola Druge zagorske županijske nob+gometne lige. Evo rezulatata: Sloga-Lobor 6:0, Ivančica-Jedinstvo 0:5, Mladost (Belec)-Đalski 3:1, Oštrc-Omladinac 0:1 i Mladost (Marija Bistrica) – Toplice 4:1. Na ljestvici prvo je Jedinstvo sa 18 bodova, na drugom mjestu Ivančica sa 15, treća je marijabistrička Mladost sa 15, četvrta Sloga sa 12, peta belečka Mladost sa 11 bodova, a slijede Toplice sa 8, Omladinac sa 7 itd.

Proteklog vikenda u Splitu je održan Hrvatski kickboxing Cup za kadete i seniore u semi i light contactu, na kojem je sudjelovalo 127 natjecatelja iz 24 kluba. I ovaj put, zapažen uspjeh postigao je mladi Zabočan Krunoslav Jagarić, član Budokai-kickboxing kluba BTI-Zabok, koji je, u kategoriji do 69 kg, osvojio 2. mjesto te mu je pripala diploma i pehar.

Proteklog vikenda u Splitu je održan Hrvatski kickboxing Cup za kadete i seniore u semi i light contactu, na kojem je sudjelovalo 127 natjecatelja iz 24 kluba. I ovaj put, zapažen uspjeh postigao je mladi Zabočan Krunoslav Jagarić, član Budokai-kickboxing kluba BTI-Zabok, koji je, u kategoriji do 69 kg, osvojio 2. mjesto te mu je pripala diploma i pehar.


7. listopad 2004.
SJEDNICA ZABOČKOG GRADSKOG POGLAVARSTVA - Na sinoćnjoj sjednici, zabočko Gradsko poglavarstvo, između ostalog, donijelo je odluku o držanju pasa i načinu postupanja s neupisanim psima, te napuštenim i izgubljenim životinjama na području grada. Zabočkom Strukovnom i umjetničkom učilištu, gradski su poglavari sinoć odobrili potporu u iznosu od 8 tisuća kuna za nabavu lončarskih kola, a od ostalih brojnih zaključaka, izdvajamo odobrenje Zboru nogometnih sudaca KZŽ za besplatno korištenje prostorije u zabočkoj zgradi suda. Prostor u staroj zgradi Policije, koji su suci koristili do sada, dodijelit će se Društvu naša djeca Zabok.


7. listopad 2004.
VEČERAS GRADSKO VIJEĆE KRAPINE - Večeras se održava sjednica Gradskog vijeća Krapine. Uz donošenje o izmjeni odluke o komunalnom doprinosu Grada, te imenovanja članova Upravnog vijeća Dječjeg vrtića “Gustav Krklec”, na dnevnom redu je i informacija o izgradnji kolektora.


7. listopad 2004.
PLAN ZA ZDRAVLJE - Danas se u Krapini, s početkom u 12,00 sati, održava sastanak stučnog tima za izradu Županijske slike zdravlja. Na sastanku će se razmotriti prijedlog plana za zdravlje Krapinsko-zagorske župaije u kojem će biti utvrđeni prioritetni zadaci, ciljevi, nosioci pojedinih zadaća kao i izvori financiranja projekata za zaštitu i unapređenje zdravstvene slike stanovništva.


7. listopad 2004.
“SUTLA – DOLINA IZVORA ZDRAVLJA” - Ideja o razvoju turizma uz rijeku Sutlu, na hrvatsko-slovenskoj granici stara nekoliko godina, ovih će dana zaživjeti otvaranjem turističke zone “Sutla- dolina izvora zdravlja”. Turistička se zona otvara u subotu, a zajednički je projekt općine Zagorska Sela, s hrvatske, i općine Početrtek sa slovenske strane. U budućnosti, turistička zona “Sutla – dolina izvora zdravlja” trebala i opravdati svoj naziv budući se u Sutlanskoj dolini planira izgradnja lječilišno-rekreacijskog kompleksa. Početak programa svečanog otvorenja turističke zone obilježit će se prijateljskom utakmicom u malom nogometu između općinskih ekipa u Zagorskim Selima s počewtkom u 13,30 sati, nakon čega će vijećnici Zagorskih Sela i Početrtka održati radni sastanak, a potom se kreće u pješački pohod preko vinogradarskog Svetog Martina u slovensku “Aqualunu”. U 14,00 sati u Šmarju pri Jelšah započinje prvi međunarodni polumaraton “Rokov tek”, a zona će se službeno otvoriti uz kulturni program koji u 16,00 sati započinje u “Aqualuni”.


7. listopad 2004.
DANI KAJKAVSKE RIJEČI» U ZLATARU - Na dječjim priredbama Dana kajkavske riječi u Zlataru, radi kojih ova manifestacija prvenstveno i postoji već punih 35 godina, ponovno će zazvoniti «kaj» i to u stihovima i notama najmlađih kajkavaca. Za «Zbor malih pjesnika», koji će se održati u subotu, pristigla su 302 rada iz 28 škola s kajkavskog govornog područja, a za izvođenje ih je odabrano 49. Uz to, u subotu će se u zlatarskoj osnovnoj školi otvoriti izložba likovnih radova «Čovjek čovjeku» na kojoj će biti predstavljeno 113 učeničkih radova iz 25 škola. Središnja dječja priredba «Festival dječje kajkavske popevke» na kojem će biti izvedeno 14 popevki s prošlogodišnjeg «Zbora malih pjesnika» koje su uglazbili učenici osnovnih škola, održat će se u nedjelju, u «Sokolani» s početkom u 18,00 sati, a u izravnom će ga prijenosu moći pratiti slušatelji Radija Kaj i Radija Zlatar.


7. listopad 2004.
PETA MEĐUNARODNA ŽENSKA SINDIKALNA ŠKOLA - Na Petoj međunarodnoj ženskoj sindikalnoj školi, koja se do 9. listopada održava u Rovinju sindikalnu podružnicu Krapinsko zagorske županije zastupa Ana Gregurović. Sudjeluje 111 žena iz 23 zemalja Srednje i istočne Europe, a nakon brojnih radionica i seminara očekuje se i prihvaćanje zajedničkog dokumenta o kolektivnom pregovaranju i socijalnim prioritetima žena.


CARINARNICU REALIZIRAO HDZ - Carinarnica u Krapini nije ideja sadašnjeg saziva Gradskog odbora HDZ-a Krapine, ali smo u proteklih pet mjeseci organizirali sve aktivnosti i niz sastanaka s ministrom financija i ravnateljem Carinske uprave, kojima nije nazočio zamjenik županice Đovani Broz niti bilo tko iz njihovog tima, poručio je priopćenjem Josip Horvat, predsjednik krapinskog HDZ-a. Uspješnost neke vlasti ne ocjenjuje se brojem ideja, predizbornih obećanja i obavljenih razgovora, već prema broju realiziranih projekata, ističu u HDZ-u. Iako nema lokalnu vlast projekt krapinske Carinarnice je realizirao HDZ i to za pet mjeseci što u razdoblju od 4 godine očigledno nisu znali zamjenik županice Đovani Broz i gradska vlast Krapine, zaključak je krapinskog HDZ-a.


7. listopad 2004.
SPORT – U prijateljskoj nogometnoj utakmici jučer je u Samoboru domaći hrvatski trećeligaš poražen od Zagreba 1:2, a u Varaždinu su u dvije utakmice svoju formu provjerile pionirske selekcije Varteksa i bedekovčanskog Tondacha. U 92. godištu pogocima Filipa Vukića pioniri Tondacha svladali su svoje varaždinske vršnjake s 2:0, dok je u drugom susretu pod reflektorima Varteksova generacija 91. godišta uzvratila Tondachu pobjedom 5:4. Tri puta varaždinsku mrežu pogodio je Vedran Hren. Dogovoren je uzvratni susret na proljeće u Bedekovčini.

U 3. kolu Treće hrvatske kuglačke lige u zagorskom županijskom derbiju sinoć na kuglani Devetka u Krapinskim Toplicama oroslavski Obrtnik je sa 7:1 svladao drugu ekipu topličkog Obrtnika. Kod Oroslavčana najbolji je bio Darko Tuđa s 540 čunjeva, a kod poraženih Topličana Davor Veček sa 530.


6. listopad 2004.
ŠTRAJKALO TISUĆU ZAGORSKIH PROSVJETARA - U 31 osnovnoj i devet srednjih škola, koliko ih djeluje na području Krapinsko-zagorske županije, jučer je štrajkalo više od tisuću učitelja, profesora i pomoćnog osoblja. Prema riječima povjerenice Sindikata hrvatskih učitelja Marijane Mikušić, štrajkalo se u 19 osnovnih škola. U osnovnoj školi u Zlataru, zbog straha od ravnatelja štrajkala je primjerice samo sindikalna povjerenica, u sedam škola štrajkali su svi zaposleni, a u dvanaest se štrajkalo djelomično. Osim u krapinskoj školi Ljudevita Gaja te osnovnim školama u Konjščini, Krapinskim Toplicama, Klanjcu i Mihovljanu, u kojima sindikat ne djeluje, štrajku se nisu odazvale ni osnovne škole u Gornjem Jesenju, Velikom Trgovišću i Đurmancu te djelatnici Centra za odgoj i obrazovanje u Zajezdi. U srednjim je školama pak odaziv bio gotovo stopostotan, izuzmu li se profesori koji su bili na bolovanju, direktori i dio osoblja na poslovima održavanja te je štrajkalo 500 zaposlenih.


6. listopad 2004.
ČIJOM ZASLUGOM CARINARNICA U KRAPINI? - Nakon priopćenja gradskog odbora HDZ-a Krapina u kojem se navodi da zamjenik županice za gospodarstvo Krapinsko-zagorske županije sebi pripisuje tuđe zasluge i u javnost izlazi s informacijama oko osnivanja Carinarnice u Krapini, Đovani Broz se također obratio medijima i naglasio kako je riječ o inicijativi staroj nekoliko godina, koju je županijsko vodstvo naslijedilo prilikom dolaska na vlast i nakon toga organiziralo niz sastanaka koji su doprinjeli skoroj realizaciji projekta. On bi se trebao realizirati ovih dana, rekao je Broz te naglasio da je to težnja svih gospodarstvenika, a trebala bi biti i svih političara, bez obzira na to tko je na vlasti.


6. listopad 2004.
NA BURZI U KRAPINSKO-ZAGORSKOJ ŽUPANIJI GOTOVO ŠEST TISUĆA NEZAPOSLENIH - U evidenciji Područne službe Zavoda za zapošljavanje Krapina krajem prošlog mjeseca bilo je 5974 nezaposlenih osoba. Prema riječima pročelnice Mirjane Jurman to je 2,5% više nego u kolovozu, ali ipak 3,9% manje nego u rujnu prošle godine.Tijekom prošlog mjeseca, prema evidenciji Zavoda, zaposlenje su našle 253 osobe što je u odnosu na kolovoz povećanje za 5,9%, a u odnosu na isto razdoblje lani 9,3% manje. Iz evidencije su brisane 182 osobe, a 578 ih je novoprijavljeno.


6. listopad 2004.
“VODA I JAVNA OPSKRBA” - Hrvatski zavod za javno zdravstvo u suradnji sa Zavodom Krapinsko-zagorske županije organizirator je osmog znanstveno-stručnog skupa “Voda i javna opskrba” koji se od ponedjeljka, 4. listopada pa do sutra, održava u Tuheljskim Toplicama. Pokrovitelj skupa je potpredsjednik Vlade i ministar zdravstva i socijalne skrbi Andrija Hebrang, a središnja tema “Mineralne, izvorske i termalne vode Hrvatske”.


6. listopad 2004.
DJEČJA SLIKARSKA MALJAONICA - U organizaciji zabočkog Društva naša djeca, mladi Zabočani danas će oslikavati poporni zid kod Vatrogasnog doma, kojeg je Grad Zabok, za tu priliku dao obojiti u bijelo. Akcija je nazvana Dječja slikarska maljaonica, a počinje u 14 sati.


6. listopad 2004.
RADOVI NA PLINSKOJ MREŽI U ZABOKU - Radovi na plinskoj mreži u Ulici Matije Gupca u Zaboku, zbog kojih je u protekla dva dana bio otežan promet u toj glavnoj gradskoj ulici, završeni su jučer. Kako doznajemo od rukovoditelja distribucije Zagorskog metalca, Juraja Bradača, izvodili su se radovi priključenja novog poslovno-stambenog objekta, nasuprot zgrade Elektre, na plinsku mrežu, te se je istovremeno, na tom mjestu, izvršilo povećanje kapaciteta mreže. Od radova, ostala je još sanacija kolnika, koja bi se trebala izvršiti danas.


6. listopad 2004.
POMOĆ TEŠKO BOLESNOJ 20-GODIŠNJAKINJI - Akciji Općinskog poglavarstva, Socijalnog vijeća te župnog Caritasa Svetog Križa Začretja za pomoć obitelji dvadesetogodišnje Martine Škreblin iz Kozjaka, koja boluje od teško izlječive bolesti kosti, priključio se i županijski odbor Hrvatske demokratske zajednice, koji u suradnji sa župnim uredom, organizira dobrotvorni turnir u Beli. Kotizacija po paru iznosi 200 kuna, a sav prihod donirat će se Martini za kupnju lijeka. Turnir će se održati ovog petka od 18 sati u novoj dvorani svetokriškog župnog ureda, a otvorit će ga saborski zastupnik Ivan Jarnjak.


6. listopad 2004.
SAMOUBOJSTVO U SPAVAĆOJ SOBI - Jučer poslijepodne u Konjščini, u spavaćoj sobi svoje obiteljske kuće, 46-godišnja Ankica M. počinila je samoubojstvo vješanjem.


6. listopad 2004.
ZDS I HSLS ZAJEDNO NA LOKALNE IZBORE - U Klanjcu je održan sastanak vodstva ZDS-a i HSLS-a Krapinsko-zagorske županije na kojem se raspravljalo o programima za predstojeće lokalne izbore te je oformljen ekspertni tim radi usklađivanja programa. Raspravljalo se i o gospodarskoj i političkoj situaciji u županiji i državi. Obje stranke su zaključile da privatizacija energetske mreže i profitabilnih poduzeća prema dikatatu međunarodne zajednice nije dobra opcija za hrvatske građane u situaciji kada je prosječna plaća u Hrvatskoj kao i snaga domaćeg kapitala višestruko manja od stranih ponuđača.


6. listopad 2004.
SPORT - U Motocross klubu Zabok privode se kraju pripreme za nedjeljnu zadnju ovosezonsku utrku Hrvatskog prvenstva u motocrossu. Posljednji lov na domaće bodove na stazi Vučak krenut će vozači u 6 kategorija, a svakako zanimljiv je nastup zabočkih predstavnika. U najnižim kategorijama nastupit će braća Tin i Luka Križnik, Ivan Obrež te Mihael Kelnarić. U klasi 125 ccm su Tomislav Jakopec i Nikola Bogičević, dok u najzanimljivijoj klasi Open voze Danijel Božić i Nenad Šipek. Početak utrke je u 13,30 sati.


5. listopad 2004.
NA SVJETSKI DAN UČITELJA ZBOG ŠTRAJKA NEMA NASTAVE - Tražeći da se ukloni zaostajanje za drugim plaćama u javnim službama i poveća osnovica za plaće od 12%, te radikalne zaokrete vlasti u odnosu prema prosvjetnoj djelatnosti, otprilike 1500 zagorskih učitelja i profesora današnji Svjetski dan učitelja obilježit će štrajkom. Predsjednica Županijskog povjerenstva Sindikata hrvatskih učitelja Marijana Mikušić rekla je kako su u njihovu sindikatu 24 od ukupno 29 osnovnih škola Krapinsko-zagorske županije, a njihovo se članstvo velikom većinom izjasnilo da će danas štrajkati, a očekuje se da će im se pridružiti i prosvjetni djelatnici koji nisu u sindikatu. Područna sindikalna povjerenica Nezavisnih sindikata zaposlenih u zagorskim srednjim školama Nada Čajko rekla je kako će svih devet srednjih škola koliko ih djeluje u Krapinsko-zagorskoj županiji, odnosno 500-tinjak srednjoškolskih djelatnika danas štrajkati. Sindikati, odnosno učitelji i profesori sve su učenike obavijestili da danas ne dolaze u školu.


5. listopad 2004.
PRIZNANJA ZA RAZVOJ LOKALNE ZAJEDNICE - Četiri građanske udruge s područja Krapinsko-zagorske županije danas će u zagrebačkom muzeju Mimara primiti priznanja za razvojne projekte lokalnih zajednica, u okviru Programa malih financijskih potpora kojeg je u protekle dvije godine financirala Američka agencija za međunarodni razvoj. U protekle dvije godine taj je program raspolagao s 1,85 milijuna američkih dolara koji su bili raspodijeljeni 221 udruzi i lokalnim građanskim inicijativama, u obliku malih financijskih potpora pojedinačnih iznosa do 200 tisuća kuna. Iz Zagorja potpore u iznosu nešto više od 20 tisuća i 700 kuna dobile su Lokalna građanska inicijativa EKO Pregrada za uređenje poučno-ekološke staze Kunagora te Roditeljsko vijeće Područne osnovne škole Dubrovčan za uređenje školskog dvorišta. Građanska organizacija za kulturu «Gokul» iz Zaboka dobila je 18 tisuća 580 kuna za «Tabor film festival», a Udruzi «Zona Kumrovec» dodijeljene su 64 tisuće i 200 kuna za projekt «Tabor u Taboru».


5. listopad 2004.
KOME NAGRADA “ĐALSKI” - Stučno povjerenstvo na čijem je čelu književnik Tito Bilopavlović donijelo je odluku o dobitniku književne Nagrade Đalski koja će se ove godine autoru najboljeg proznog ostvarenja 23. listopada dodijeliti u Zaboku, mjestu rođenja velikog hrvatskog književnika čije ime nosi ova prestižna nagrada. No, ime dobitnika javnost će doznati tek 14. listopada, kada se u dvorcu Gredice, gdje je prije 125 godina rođen Ksaver Šandor Đalski, održava tiskovna konferencija. Bit će to uvod u manifestaciju Dani Ksavera Šandora Đalskog koja počinje 18. listopada, a uz dodjelu književne nagrade i ove će godine ponuditi niz umjetničkih sadržaja, ponajprije onih koji potiču književno stvaralaštvo.


5. listopad 2004.
SJEDNICA ZABOČKOG GRADSKOG POGLAVARSTVA - Sutra od 18 sati održat će se sjednica zabočkog Gradskog poglavarstva. Jedna od trinaest točaka dnevnog reda bit će prijedlog odluke kojom bi se propisali uvjeti i način držanja pasa, kao i postupanje s napuštenim i izgubljenim životinjama na području grada.


5. listopad 2004.
SJEDNICA POGLAVARSTVA SVETOG KRIŽA ZAČRETJA - Na sinoćnjoj sjednici, Općinsko poglavarstvo Svetog Križa Začretja, između ostalog, donijelo je odluku o raspisivanju natječaja za dvije učeničke i jednu studentsku stipendiju, te odluku o raspisivanju natječaja u postupku reizbora za ravnatelja Općinske knjižnice i čitaonice. Također, donijete su odluke o izmjeni društvenog ugovora i povećanju temeljnog kapitala Zagorskog metalca, te odluka o imenovanju Stjepana Vukića, člana Poglavarstva, u skupštinu Zagorskog aerodroma, koji bi se trebao izgraditi u Gubaševu.


5. listopad 2004.
SJEDNICA VIJEĆA OPĆINE VELIKO TRGOVIŠĆE - Sutra od 19 sati održat će se sjednica Općinskog vijeća Veliko Trgovišće. Na dnevnom redu, između ostalog, bit će i davanje ovlaštenja Općinskom poglavarstvu za donošenje odluke o privatizaciji poslovnih udjela, a odlučivat će se i o izmjenama Odluke o komunalnoj naknadi.


5. listopad 2004.
POVEĆANI KAPACITETI KRAPINSKOG DOMA ZA STARE I NEMOĆNE - U Domu za starije i nemoćne “Sveti Nikola” u Krapini prigodnim programom obilježen je Međunarodni dan starijih osoba. U Domu je smješteno 95 starijih ljudi, a od sada će ih biti još više, s obzirom da je Dom nedavno dobio nove prostorije te proširio svoje kapacitete. Naime, iznajmljena je zgrada do Doma gdje su uređene prostorije i dobivena su 22 nova kreveta.


5. listopad 2004.
DJECA KOD ZABOČKOG GRADONAČELNIKA - Djecu i aktiviste Društva Naša djeca, jučer, na početku obilježavanja Dječjeg tjedna, primio je zabočki gradonačelnik Ivan Hanžek, kojemu su djeca uručila svoje poruke sa željama, kako da Zabok postane grad u kojem će djeci život biti ljepši i ugodniji. Nakon toga gradonačelnik je u vrtiću «Zipkica» primio roditelje novorođene djece i tako nastavio tradiciju darivanja najmlađih sugrađana zlatnim privjescima s grbom Zaboka. Svoj doprinos ovoj akciji dalo je i Gradsko društvo Naša djeca koje je roditeljima poklonilo knjigu Prva godina života.


5. listopad 2004.
MALI FOLKLORAŠI IZ MAČA DRUGI U HRVATSKOJ - Dječji folklorni ansambl KUD-a “Ljudevit Gaj” iz Mača proteklog je vikenda sudjelovao na drugom Festivalu dječjeg folklora Hrvatske u Kutini, na kojem su se predstavili najbolji mali folkloraši iz svih hrvatskih županija. Među 15 društava Mačanci su u konkurenciji do 12 godina osvojili drugo mjesto. KUD “LJudevit Gaj” predstavljalo je 30 malih plesača i 13 tamburaša, pod vodstvom Anice Petanjek Macan.


5. listopad 2004.
DANI KAJKAVSKE RIJEČI» U ZLATARU - Na dječjim priredbama Dana kajkavske riječi u Zlataru, radi kojih ova manifestacija prvenstveno i postoji već punih 35 godina, ponovno će zazvoniti «kaj» i to u stihovima i notama najmlađih kajkavaca. Za «Zbor malih pjesnika», koji će se održati u subotu, pristigla su 302 rada iz 28 škola s kajkavskog govornog područja, a za izvođenje ih je odabrano 49. Uz to, u subotu će se u zlatarskoj osnovnoj školi otvoriti izložba likovnih radova «Čovjek čovjeku» na kojoj će biti predstavljeno 113 učeničkih radova iz 25 škola. Središnja dječja priredba «Festival dječje kajkavske popevke» na kojem će biti izvedeno 14 popevki s prošlogodišnjeg «Zbora malih pjesnika» koje su uglazbili učenici osnovnih škola, održat će se u nedjelju, u «Sokolani» s početkom u 18,00 sati, a u izravnom će ga prijenosu moći pratiti slušatelji Radija Kaj.


5. listopad 2004.
PROMOCIJA PRETISKA PRVOG JEDNOJEDNOJEZIČNOG HRVATSKOG PRAVOPISA - Društvo Kajkaviana i Hrvatska udruga «Muži zagorskog srca» u četvrtak u dvorcu Stubički Golubovec u Donjoj Stubici organiziraju predstavljanje pretiska prvog jednojezičnog hrvatskog pravopisa iz 1808. godine. Knjigu će predstaviti priređivač Alojz Jembrih, a u prigodnom programu će sudjelovati članovi kajkavske radionice «Domača rieč», učenici područne škole Krušljevo Selo i Valnea Cigler na gitari.


5. listopad 2004.
SPORT – Danas će se u Donjoj Stubici odigrati utakmica 3. kola Lige mladih županija sjeverozapadne Hrvatske, nogometaša do 21 godine. Sastaju se reprezentacije Hrvatskog zagorja i Koprivničko-križevačke županije, a utakmica počinje u 16 sati.

Nogometaši ivanečke Ivančice ostvarili su prvu ovojesensku pobjedu i u 7. kolu Treće hrvatske nogmetne lige Sjever u tzv. županijskom varaždinskom derbiju s 1:0 svladali Nedeljanec pogotkom Pavline u 71. minuti.

Košarkaši Zaboka pobjedom u finalu nad Crikvenicom od 81:62 osvojili su Memorijal “Ivan Goluban”. Među četiri hrvatska drugoligaša treća je Fortuna iz Zaprešića, a četvrti Medvešćak. Najboljim igračem proglašen je Igor Peklarić iz pobjedničkog Zaboka.

U drugom kolu Treće hrvatske rukometne lige Zapad za žene rukometašice Zaboka u zlatarbistričkoj dvorani svladale su Trešnjevku 28:27, dok je krapinski Zagorec poražen na gostovanju kod druge ekipe Sesveta 26:40.

Kuglači Obrtnika iz Krapinskih Toplica u 2. kolu Druge hrvatske kuglačke lige Sjever na kuglani Devetka pobijedili su Zanatliju iz Kutine 7:1. Istaknuo se Bruno Milički sa 564 oborena čunja.

Na večerašnjoj sjednici disciplinski sudac Nogometnog saveza Krapinsko-zagorske županije Gordan Šoban zasukat će rukave, jer je minuli nogometni vikend preplavljen žutim i crvenim kartonima. U Prvoj zagorskoj županijskoj nogometnoj ligi suci su izvadili, uz tri crvena, 28 žutih kartona. U Drugoj zagorskoj županijskoj nogometnoj ligi, uz jedan crveni, pokazano je 18 žutih kartona. Za hlađenje glava u Gornjoj Stubici pozvana je i policija, kada je u 42. minuti bocom pogođen i ozlijeđen gostujući trener. Pivske boce poletjele su i na travnjak u 50. minuti pri dvorstukom isključenju na radsobojskom derbiju, gdje su reagirale redarske službe i smirile stvar.

Na velikoj međunarodnoj karate priredbi “Zagreb fest –Top 10” natjecateljice Karate kluba Konjšćina osvojile su jedno zlato i tri srebra. Kristina Čukoić je zlatnu medalju osvojila u kategoriji učenica, dok su Anja Kruhek i Marijana Mrazović u istoj kategoriji osvojile srebrne medalje, kao i kadetkinje Danijela Bočkal i Iva Gudek.


4. listopad 2004.
SUTRAŠNJI DAN UČITELJA U ZNAKU ŠTRAJKA – Sutra se obilježava se međunarodni Dan učitelja. U hrvatskim školama i visokim učilištima taj će dan bit će u znaku štrajka zbog nepoštivanja UNESCO-ve preporuke o zaštiti dostojanstva i materijalnog statusa nastavničke profesije. Sindikati zaposlenih u školama i visokim učilištima svoje su zahtjeve sveli na 14 točaka, a uz povećanje plaće za 12%, traže radikalan zaokret vlasti u odnosu na prosvjetnu djelatnost. Učitelji i nastavnici sutrašnji će dan provesti u školama, iako nastave neće biti, pa djeci preporučaju da ne dolaze u školu.


4. listopad 2004.
VOJNO-REDARSTVENO HODOČAŠĆE U MARIJI BISTRICI - U Nacionalnom Svetištu Majke Božje Bistričke jučer je proslavljena šesta obljetnica proglašenja blaženim kardinala Alojzija Stepinca, a po dvanaesti put u Svetištu je u organizaciji Vojnog ordinarijata Republike Hrvatske održano vojno-redarstveno hodočašće. Sudionici hodočašća bili su vjernici katolici, pripadnici svih vidova i rodova Oružanih snaga Republike Hrvatske, pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova, pripadnici Hrvatske vatrogasne zajednice, stopostotni vojni invalidi Domovinskog rata, izaslanstva svih udruga stradalnika Domovinskog rata, kao i veliki broj civilnih i vojnih dužnosnika. Koncelebriranu misu u 11,00 sati predvodio je vojni biskup Juraj Jezerinac zajedno s vojnim kapelanima iz cijele Hrvatske. Posebni gosti Vojnog ordinarijata RH i ovoga hodočašća bili su mađarski vojni biskup brigadni general mons. Tamas Szabó i mons. Brad, rektor vojne katedrale u Francuskoj. Prije samog misnog slavlja hodočasnicima su se obratili ministar obrane RH Berislav Rončević i ministar unutarnjih poslova RH Marijan Mlinarić.


4. listopad 2004.
“SUTLA – DOLINA IZVORA ZDRAVLJA” - Ideja o razvoju turizma uz rijeku Sutlu, na hrvatsko-slovenskoj granici stara nekoliko godina, ovih će dana zaživjeti otvaranjem turističke zone “Sutla- dolina izvora zdravlja”. Turistička se zona otvara u subotu, a zajednički je projekt općine Zagorska Sela, s hrvastke, i općine Početrtek sa slovenske strane. U budućnosti, turistička zona “Sutla – dolina izvora zdravlja” trebala i opravdati svoj naziv budući se u Sutlanskoj dolini planira izgradnja lječilišno-rekreacijskog kompleksa.


4. listopad 2004.
U STUBIČKIM TOPLICAMA ZASAĐEN DRVORED JAVORA “PRIJTELJI ZEMLJE” - U Stubičkim Toplicama ovog je vikenda održana konferencija FoE, uz Greenpeace, najjače svjetske organizacije “Zelenih”, koja broji preko milijun članova širom svijeta. Na inicjativu Ekološkog društva iz Oroslavja, u sklopu konferencije zasađen je drvored javora, koji će kao znak sjećanja na prvu konferenciju “Zelenih” u ovom dijelu svijeta nositi naziv “Prijatelji Zemlje”.


4. listopad 2004.
NATJEČAJ ZA RAVNATELJA KNJIŽNICE U SVETOM KRIŽU ZAČRETJU - U Svetom Križu Začretju večeras se sastaje Općinsko Poglavarstvo nakon kojega će se raspisati natječaj za učeničke i studentske stipendije, a na dnevnom redu je i javni natječaj za ravnatelja općinske knjižnice. Razmotrit će se i zahtjev mještana Vrankovca Gornjeg za asfaltiranje ceste u zaseoku Petrači, te problem pucanja asfalta i odrona u Mirkovcu. Na dnevnom redu je i, sa posljednje sjednice Općinskog vijeća skinuta, točka o imenovanju člana u Skupštinu Krapinsko-zagorskog aerodroma.


4. listopad 2004.
SJEDNICA VIJEĆA OPĆINE VELIKO TRGOVIŠĆE - Ove srijede od 19 sati održat će se sjednica Općinskog vijeća Veliko Trgovišće. Na dnevnom redu, između ostalog, bit će i davanje ovlaštenja Općinskom poglavarstvu za donošenje odluke o privatizaciji poslovnih udjela, a odlučivat će se i o izmjenama Odluke o komunalnoj naknadi.


4. listopad 2004.
MALI ZABOČANI KOD GRADONAČELNIKA - Petnaestero djece i aktiviste Društva Naša djeca, danas je, na početku obilježavanja Međunarodnog dječjeg tjedna, primio zabočki gradonačelnik Ivan Hanžek. Djeca su gradonačelniku ukazivala na svoje probleme i postavljala pitanja. Goruće pitanje zabočkog Društva naša djeca, kako je istaknuto na prijemu, je vlastiti prostor, kojeg Društvo za sada nema. Prema gradonačelnikovim riječima, taj problem je riješen, jer će Društvu biti dodijeljen prostor u staroj zgradi policije, iz kojeg će u idućih desetak dana, u nove prostore, iseliti Zbor nogometnih sudaca Hrvatskog Zagorja. Od ostalih problema, djeca su posebno isticala loše higijenske uvjete u zabočkoj osnovnoj školi, naročito u sanitarnim prostorijama. Taj problem uočio je i gradonačelnik osobno, te je rekao da će i on potpisati pismo sa zahtjevima i primjedbama, koje će Dječji forum zabočkog Društva naša djeca uputiti ravnatelju osnovne škole.


4. listopad 2004.
SVJETSKI DAN UČITELJA - U organizaciji Stručnih vijeća ravnatelja osnovnih i srednjih škola Krapinsko-zagorske županije, proteklog je petka u restoranu Terma Tuhelj u Tuheljskim Toplicama, pod pokroviteljstvom Krapinsko-zagorske županije, svečano obilježen Svjetski dan učitelja. Svečanosti su prisustvovali županica Vlasta Hubicki, njezina zamjenica za društvene djelatnosti Ksenija Tomić te 320 učitelja osnovnih i srednjih škola s područja Županije. Svjetski dan učitelja, UNESCO-vom odlukom slavi se od 1956. godine, a kako nam je rekla voditeljica stručnog vijeća ravnatelja osnovnih škola Božena Slunjski, u Krapinsko-zagorskoj županiji obilježava se od 1991. godine.


4. listopad 2004.
PRETISAK PRAVOPISA IZ 1908. GODINE - Ovog četvrtka, 7. listopada, u dvorcu Stubički Golubovec u Donjoj Stubici održat će se predstavljanje pretiska prvog jednojezičnog hrvatskog pravopisa iz 1908. godine pod naslovom Naputchenye horvatszki prav chteti y piszati. U organizaciji društva Kajkavijana i Hrvatske udruge Muži zagorskog srca, knjigu će predstaviti priređivač pof.dr. Alojz Jembrih.


4. listopad 2004.
SVOJATANJEM TUĐIH ZASLUGA DO POLITIČKIH BODOVA - Gradski odbor HDZ-a Krapina reagirao je na izjave u medijima zamjenika županice Krapinsko-zagorske županije Đovanija Broza u vezi formiranja Carinarnice u Krapini, jer je projekt pokrenut na inicijativu krapinskog HDZ-a pa se članovi stranke pitaju kako to da Broz koji sa svime time nije upoznat istupa u javnost i organizira sastanke sa bivšim carinicima, kad to nije napravio kada je imao priliku u protekle četiri godine kada je njegova stranka bila na vlasti i u državi i u županiji. Istup zamjenika županice u HDZ-u tumače kao pokušaj dobivanja političkih bodova pred lokalne izbore.


4. listopad 2004.
ODRŽANA KONSTITUIRAJUĆA SJEDNICA LS-a - U Zaboku je održana konstituirajuća sjednica predsjedništva LS-a Krapinsko-zagorske županije. Jednoglasno je odlučeno da potpredsjednici županijske organizacije stranke budu Višnja Krčmar i Ivan Jelenčić, a tajnik Renato Ljubić. Raspravljalo se i o predstojećem Saboru stranke i razgovorima sa srodnim strankama – HNS-om i Librom te je konstatirano da se LS i dalje zalaže za koncentraciju svih stranaka centra, a posebno Libre, HNS-a i LS-a čime bi se ojačala građanska i europska Hrvatska.


4. listopad 2004.
UGINUO REX - Legendarni njemački ovčar Rex, policijski pas koji je prije dvije godine otkrio najveću količinu droge zaplijenjene na graničnom prijelazu Macelj, uginuo je u noći s 1. na 2. listpad u Andraševcu, u boksu koji se nalazi u dvorištu njegovog vodića. Deset godina star pas bio je bolestan, a točan uzrok uginuća dat će nalaz obdukcije Veterinarskog fakulteta u Zagrebu.

4. listopad 2004.
SPORT – Jučer su odigrane utakmice 7. kola Prve zagorske županijske nogometne lige u kojima su postignuti sljedeći rezultati: Rudar (Dubrava Zabočka)-Stubica 1:0, Radoboj-Rudar (Mihovljan) 1:0, Inkop-Pregrada 3:0,Straža-Oroslavje 3:1, Matija Gubec-Gaj 3:0, Predionica-Vatrogasac 1:0 i Mladost (Zabok)-Bojovnik 7 2:0. Vodstvo na ljestvici je preuzela klanječka Predionica sa 18 bodova, a drugo i treće mjesto sa po 16 dijele Inkop i Rudar (Mihovljan). Četvrti Vatrogasac ima 13 bodova, a slijede ga Stubica sa 11 bodova na petom mjestu te Bojovnik 7 i zabočka Mladost sa po 10 bodova itd.

U utakmicama 6. kola Druge zagorske županijske nogometne lige postignuti su ovi rezultati:Lobor-Ivančica 0:3, Jedinstvo –Mladost (Belec) 2:0, Đalski-Zagorec (Veliko Trgovišće) 8:1, Omladinac-Sloga 0:3 i Toplice-Oštrc 1:0. Marijabistrička Mladost bila je slobodna. Vodi Ivančica sa 16 bodova, na drugom mjestu je Jedinstvo sa 15, treća je Mladost (Marija Bistrica) sa 12 bodova, četvrta Sloga ima 9, a pete Toplice i šesti Đalski po 8 bodova itd.


1. listopad 2004.
OD IDUĆE JESENI VELEUČILIŠTE U KRAPINI - 14 suosnivača jučer je u Krapini potpisalo ugovor o osnivanju Veleučilišta “Hrvatsko-zagorje”. Uz Grad Krapinu, susjedne općine i Krapinsko-zagorsku županiju, ugovor su potpisali i veći zagorski gospodarstvenici koji smatraju da su za daljnji razvoj gospodarstva najpotrebniji stručni kadrovi, kojih Hrvatskom zagorju nedostaje. S upisima na krapinsko Veleučilište započet će se iduće jeseni i to u tri programa; računalno-informatičkom, ekonomsko-poduzetničkom i prometnom, rekao je gradonačelnik Krapine Alojz Malogorski te dodao da je želja svih suosnivača da Veleučilište Hrvatsko zagorje ima visok renome stručnosti pa će se stoga za rad angažirati najbolji kadrovi sa zagrebačkih, ali i inozemnih fakulteta. Rad Veleučilišta financirat će se stipendiranjem studenata od strane županije, jedinica lokalne samouprave i poduzeća, a u prvoj će se godini u svaki od programa upisati 30-ak studenata.


1. listopad 2004.
MLADIĆ PRIJETIO DA ĆE SE RAZNIJETI BOMBOM - Djelatnci Policijske postaje Donja Stubica jučer su trebali uhititi 20-godišnjeg I. D. iz Mokrica te ga prevesti u Odgojni zavod Turopolje. Nakon što ga nisu zatekli na adresi prebivališta u Mokricama, ni u Stubičkim Toplicama gdje neprijavljeno boravi, on se kasno navečer sam javio u Policijsku postaju gdje je uhićen. Tijekom obavijesnog razgovora zbog osnovane sumnje da je počinio više kaznenih djela, I.D. je pristao policijskim djelatnicima predati više ukradenih predmeta. Dvadesetgodišnji mladić vezan lisicama u pratnji policije prevezen je do kuće u Stubičkim Toplicama, gdje je predao ukradenu robu. No, prilikom izlaska iz kuće, dok su mu skinute lisice kako bi zatvorio ulazna vrata i pridržao psa koji je bio vezan, pustio je psa na policajce, zatvorio se u kuću i uzeo ručnu bombu te zaprijetio da će se ubiti. Odbio je izaći iz kuće i predati bombu sve dok na mjesto događaja nije stigao načelnik Policijske uprave Krapinsko-zagorske Dubravko Teur, koji ga je uspio nagovoriti da se preda. Nakon toga bombu su preuzeli pirotehničari, a mladić je, s obzirom na znakove psihičke poremećenosti, odvezen u psihijatrijsku bolnicu Vrapče gdje je zadržan na liječenju.


1. listopad 2004.
IZ MOKRICA TRI JAHTE MJESEČNO - Prinz Adriatic, međunarodna tvrtka sa sjedištem u Luxemburgu, koja u Mokricama nedaleko Oroslavja proizvodi brodove, odnosno luksusne jahte dužine od 10 do 14 metara, u Hrvatskoj posluje već dvije godine, a trenutno zapošljava 70-ak radnika od čega je 90% lokalno stanovništvo. U tvornici u Mokricama proizvode se trupovi i palube, te se kompletiraju proizvodi ugradnjom ostalih dijelova, koji se uvoze iz Slovačke, Italije, Engleske i drugih europskih zemalja. Bliska suradnja naročito je uspostavljena s britanskom tvrtkom Scott Bader, koja je vlasnik Chromosa, zagrebačke tvornice smola i članica Hrvatsko-britanske poslovne mreže. Ta je suradnja zainteresirala i neke druge britanske tvrtke pa su se u jučer u Mokricama njihovi predstavnici sastali s predsjednikom uprave tvrtke Prinz, Benom Den Heuvelom


1. listopad 2004.
KRAPINSKO-ZAGORSKA ŽUPANIJA U VRHU PO BROJU OBOLJELIH OD TUBERKULOZE - Poglavarstvo Krapinsko-zagorske županije na ovotjednoj je sjednici razmotrilo Izvješće Zavoda za javno zdravstvo o epidemiološkoj situaciji u drugom tromjesečju 2004. godine, iz kojeg je vidljivo da je Krapinsko-zagorska županija u vrhu prema broju oboljelih od tuberkuloze. Izvješće također ukazuje na zdravstvenu neispravnost vode iz bunara. Naime, od 25 analiziranih uzoraka neispravna su 23 ili 92 %, a neispravna je i voda za kupanje u bazenima i to u 77, 7 % slučajeva. Poglavarstvo je prihvatilo izvješće Zavoda za javno zdravstvo, te donijelo zaključak da se u županijsku sliku zdravlja kao velik problem uvrsti tuberkuloza, kako bi se razradile mjere za suzbijanje i prevenciju. Zaključeno je i da se od nadležnog ministarstva zatraži donošenje Pravilnika o uvjetima koje moraju zadovoljiti bazenska kupališta, te da se pripremi katastar bunara za jednu od sljedećih sjednica Poglavarstva kako bi se detaljnije razmotrilo i to pitanje.


1. listopad 2004.
“KONZERVATORSKO-RESTAURATORSKI RADOVI NA KULTURNIM DOBRIMA HRVATSKOG ZAGORJA” - U Muzeju seljačkih buna u Gornjoj Stubici večeras u 19,00 sati otvara se izložba “Konzervatorsko-restauratorski radovi na pokretnim kulturnim dobrima Hrvatskog zagorja 2001.-2004. godine”. Osnovna misao izložbe je ukazivanje na alarmantno stanje u kojem se nalazi dio kulturne baštine, upoznavanje s mogućnostima njihove zaštite te prezentiranje dosadašnjeg rada na obnovama. Izložbom se ujedno želi potaknuti lokalne sredine i predstavnike crkve da se i sami uključe u program zaštite i obnove kulturnih dobara.


1. listopad 2004.
“SUVREMENO IŠČITAVANJE PEJSAŽA” U KRAPINSKOJ GALERIJI – Večeras se u krapinskoj Gradskoj galeriji otvara izložba slika Davora Vukovića pod nazivom “Suvremeno iščitavanje pejsaža”, a uz to biti će predstavljena i knjiga pjesama “Gatara”. O autoru će govoriti likovni kritičar Stanko Špoljarić. Program u kojem će sudjelovati Višnja Goljački i članovi grupe Aerodrom započinje u 19,00 sati.


1. listopad 2004.
“ZAGORSKA SVADBA” - U organizaciji Turističke zajednice Kumrovca i Muzeja “Staro Selo” sutra poslijepodne, kumrovečkim ulicama i “Starim Selom” proći će “Zagorska svadba”. Riječ je o tradicionalnoj manifestaciji koja se u kumrovečkom Etno selu održava već 19 godina, a prikazuje zagorske svadbene običaje i način života u 19. stoljeću. U manifestaciji će sudjelovati članovi Etnoudruge Zipka iz Kumrovca te Udruge za njegovanje starinskih zagorskih običaja “Potepuhi” iz Zagreba. Događanja započinju u 10,00 sati predstavljanjem starih obrta, u 15,00 sati otvara se izložba “Vjenčani buketi nekad i danas”, a ceremonija zagorske svadbe okupljanjem svatova u kući ženika počet će u 15,30 sati.


1. listopad 2004.
KONCERT U ČAST BOŽIDARA KUNCA - U galeriji «Ivan Lovrenčić» u Svetom Križu Začretju, danas će se, s početkom u 19 i 30 sati održati koncert u čast velikog skladatelja Božidara Kunca, povodom 40. godišnjice njegove smrti. Program će izvesti Radovan Lorković-violina i Fredi Došek-glasovir.


1. listopad 2004.
MEĐUNARODNI DAN STARIJIH OSOBA - Povodom 1. listopada, Međunarodnog dana starijih osoba, ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Zabok, Rudolf Ivančić, posjetio je dvadeset volontera koji zbog starosti ili bolesti više ne mogu aktivno djelovati u Crvenom križu. Uz čestitku i zahvalu za doprinos u radu Crvenog križa, uručio im je i prigodni poklon.


1. listopad 2004.
MEĐUNARODNI DJEČJI TJEDAN - Od ponedjeljka 4. do nedjelje 10. listopada u Zaboku se, u organizaciji zabočkog Društva naša djeca, obilježava Međunarodni dječji tjedan. Tom će prigodom u ponedjeljak djeca i aktivisti Društva naša djeca posjetiti zabočkog gradonačelnika, koji će nakon toga u vrtiću «Zipkica» održati prijem za roditelje novorođenih Zabočana.


1. listopad 2004.
U TRI DANA TRI SAMOUBOJSTVA - U periodu od utorka do četvrtka u Pustodolu kod Donje Stubice u svojoj vikend kući, samoubojstvo vješanjem, počinio je 56-godišnji Mladen B. iz Sesveta. U posljednja tri dana, ovo je treće samoubojstvo koje je evidentirala Policijska uprava Krapinsko-zagorska.


1. listopad 2004.
SPORT - U 1. kolu županijske Zagrebačke lige za rukometaše pun uspjeh zagorskih predstavnika. U muškoj konkurenciji je Zlatar Bistrica pobjedila Sesvete 32:21, a Bedekovčina je svladala drugu ekipu Odeme 21:10. Evo i preostalih rezultata: Maksimir Princ II protiv Gaza Karlovac 43: 15, Šalata II- Velebit Mladost 10:0, Medveščak III- Dubrava 21:22 i Silent- Badel IV 41:31. U ženskoj konkurenciji rukometašice Bedekovčine pobjedile su Brezu iz Zagreba 17:14, dok Zlatarbističanske svoj susret s Jaskom igraju sutra.

Na jakom međunarodnom Kupu u streljaštvu, u gađanju zračnom puškom, koje je održano u Brezju kod Čakovca među 60 strijelaca iz 18 ekipa Hrvatske i Slovenije iz zabočkog Tekstilca najbolji je bio Tomislav Bertol na 22. mjestu s 577 krugova dok je 23-ći Damir Borovčak s istim brojem krugova. Filip Sever je 28-mi s 575, a Nenad Cimbal 50-ti s 555 krugova. Ekipno prva je Dalmacijacement iz Solina s 1.767, dok je Tekstilac iz Zaboka 11-sti s 1.709 krugova.

Kuglači oroslavskog Obrtnika večeras igraju utakmicu 2. kola Treće hrvatske kuglačke lige sjever u Čakovcu protiv druge ekipe Željezničara.

Iz bogatog nogometnog vikenda najavimo da je sutra u Bedekovčini prvenstvena utakmica Treće hrvatske lige Središte , a igraju Tondach i Samobor. Nedjeljno kolo Prve zagorske županijske lige prijepodne od 10 sati otvaraju u Zaboku domaća Mladost i Bojovnik 7 iz Novog Golubovca.


 VIJESTI RADIJA KAJ - arhiva vijesti

listopad 2004. povratak